Izmene "notarskih zakona" - srećno rešenje jednog problema

Datum kreiranja: petak, 23 januar 2015
notarIzmene "notarskih" zakona su ušle u hitnu skupštinsku proceduru, kako bi se što brže okončao štrajk advokata, i bez javne rasprave, a u tekstu koji su dogovorili stručni timovi Ministarstva i advokatske komore. Već smo pisali da praksa dogovora između zainteresovanih strana o tekstu propisa ne može biti dobra zamena za javnu raspravu, jer uvek postoje i interesi trećih strana koje ni na koji način ne učestvuju u tim pregovorima, a često ne bi ni mogle da se unapred identifikuju.

To se i pokazalo. Aktuelni tekst zakona ograničava poslovanje svih građana (ugovori o prometu nepokretnosti). Izmenjeni zakon bi takva ograničenja zadržao kod poslovno nesposobnih lica, ali i poslovno sposobnih lica sa pojedinim vrstama invaliditeta (npr. lica koja ne vide ili ne čuju). Njihovo udruženje je, srećom, na ovaj problem ukazalo pre usvajanja izmena zakona, Zaštitnik građana ih je podržao (http://goo.gl/dtY4DC) a resorni skuštinski odbor prihvatio tu inicijativu. Tako će jedan problem biti rešen.

Da li je bilo i nekih drugih problema u ovim zakonima, koji su ostali van fokusa advokata i Ministarstva, a koji su mogli biti razmotreni da je bilo javne rasprave, ostaje da pokaže vreme.