Nepoderive koruptivne mreže

Datum kreiranja: petak, 13 februar 2015

Koruptivne mreže žive duže od sistema u kom nastaju, regenerišu se i umesto Pere koji je uhapšen, rupu popuni neki rođak ili poznanik, kaže Vladimir Goati.

GoatiVladimirProfesor Goati je to naveo govoreći u Kažiprstu o medijskim navodima da se poslovi sa državnim firmama daju istaknutim političkim funkcionerima, kako starim, tako i novim. On je naveo i da se tačno znaju izvori i sredstva u kojima takve izgrađene koruptivne mreže pronalaze svoj prostor.

Goati je rekao i da se u Srbiji "lepe želje zamenjuju zakonskim tekstom" i da u zemlji vlada jedno vrlo široko i rasplinuto shvatanje zakona. 

"Postoje i odredbe koje su u većoj meri moralne, pa se navodi 'trebalo bi da' ili slično. Transparentnost Srbija ukazuje na probleme sa javnim nabavkama, ali nema izvršnu vlast i mogućnost da nekoga prinudi da nešto uradi", reako je Goati. 

Na pitanje o navodima da ministar za rad Aleksandar Vulin "obnavlja" vozni park ministarstva, u trenutku kada se govori o prodaji "viška" službenih vozila, Goati kaže da bi to prvo trebalo da bude na tapetu parlamenta. 

"Na insistiranje premijera Vučića država se oslobađa više od 1.000 vozila, što je broj neverovatan i za jednu Nemačku, a sada drugi deo vladinog aparata kupuje nova vozila. Normalno bi bilo da ako su neophodna, onda da se nabave iz onoga što prodaje Vlada. Mislim da time mora da se bavi sama vlada, ali pre svega parlament", kaže Goati. 

Nažalost, ističe on, u ovakvom parlamentu to teško može da dođe u žižu. 

"Da budemo realni, teško će vladu da kritikuje parlament u kome ima malo opozicije i u kojem vlada ima podršku 207 poslanika. Međutim, da ima mudrosti to bi morala da kritikuje vladajuća većina", rekao je Goati za B92 (http://goo.gl/MMXKc0).