Ni donacija ne sme biti tajna

Datum kreiranja: subota, 28 februar 2015

Vlada treba da javnosti pruži jasne informacije o poseti i angažmanu bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, čak i ako je reč o donaciji.vladaRS

"Treba da budu poznati detalji o pravnoj prirodi aranžmana", kazao je programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić na konferenciji za novinare. On je napomenuo da ako je reč o donaciji, mora da postoji i neki ugovor o tome.

"Mora da se zna čiji je poklon", kazao je Nenadić. Komentarišući navode pojedinih medija da je reč o donaciji koju je firma iz Emirata platila firmi Tonija Blera, on je naveo da i u slučaju "neposredne donacije" javnosti treba dati jasne informacije.

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati naveo je da Vlada ima pravo da angažuje savetnike i konsultante, ali da javnosti treba da budu predočene oblasti za koje je neko angažovan, a suma i njen izvor ne bi trebalo da su tajna. "Nije reč o informacijama koje bi trebalo da predstavljaju državnu tajnu", kazao je Goati.

On je poručio da novinari ne treba da čekaju "Transparentnost", već treba sami da postave pitanje, a ukoliko ne dobiju odgovor, treba da se obrate Povereniku za informacije od javnog značaja.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je prethodno da država iz budžeta nije finansirala angažman bivšeg premijera Velike Britanije Tonija Blera koji je održao predavanje ministrima. Mihajlović je novinarima kazala da sastanak koji je Bler imao s ministrima, nije bio tajni, već "razgovor uz kafu", ali nije navela na koji način je angažovana Blerova konsultatntska kuća i ko je platio taj angažman.