Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Koordinacija i prebacivanje loptice

Datum kreiranja: sreda, 11 mart 2015

danas deliveryU Vladi Srbije uočljiv je nedostatak koordinacije u pojedinim oblastima. Primera radi, Transparentnost Srbija nedavno je radila monitoring primene antikorupcijske strategije. Pored opšteg zaključka o tome da većina planiranih aktivnosti nije sprovedena (npr. da ministarstva nisu pripremila sve predviđene nacrte zakona), ponegde je bilo primetno „prebacivanje loptice“ među ministarstvima, ko treba da obavi neki zadatak. I sve to uprkos činjenici da je za ovu oblast Vlada već formirala posebno koordinaciono telo, na čijem je čelu premijer.

Osim koordinacije problem je i merenje učinka. Vlada pravi svake godine planove rada i izveštaje o radu. Ta dva dokumenta nisu u potpunosti uporediva, što bitno otežava javnosti da donese argumentovani sud o uspešnosti rada pojedinih ministarstava. Izveštaji se dostavljaju Skupštini koja o njima ne raspravlja, kaže za list Danas programski direktor TS Nemanja Nenadić.

Danas je, naime, analizirao šta će biti uloga "delivery units" u Vladi Srbije i da li i na koji način ti timovi mogu da unaprede koordinaciju ili da pojačaju nadzor nad radom pojedinih resora:

Prvi čovek „deliveri junita“ i političar i ekonomista

Glavni koordinator i rukovodilac svih pet timova u okviru „deliveri junita“, novog sistema rada kabineta premijera Aleksandra Vučića, još nije izabran, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. „To će biti ličnost koja mora dobro da se razume i u ekonomiju i u politiku“, ističu sagovornici Danasa, koji očekuju da će vrlo brzo biti izabran odgovarajuć i kandidat za taj posao. Oni demantuju da je bila namera da tu funkciju preuzme neko iz bliskog okruženja bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, tvrdeći da je kandidat iz Srbije.

Kako saznajemo, glavni čovek „deliveri junita“ podnosiće svakodnevno izveš taje premijeru o tome šta se radi i kako napreduje posao na svim projektima koji su u realizaciji. Reč je o timovima za direktna ulaganja, restrukturiranje velikih državnih sistema, reformu državne uprave, infrastrukturu, kao i za poljoprivredu, o čemu je Danas već pisao.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za Danas kaže da veruje da će nova organizacija premijerovog kabineta unaprediti i poboljšati rad vlade i njenog ministarstva. Imajući u vidu natpise u medijima da je upravo ona bila ta koja se protivila takvom načinu rada u Vladi Srbije, pitali smo ministarku da li je vremenom promenila mišljenje. „Kako bilo ko može biti protiv toga da se posao učini efikasnijim“, istakla je Zorana Mihajlović.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, za naš list navodi da njegov resor nije direktno vezan za pet odabranih oblasti, ali ističe da je to dobar put za unapređenje koordinacije rada. „Međuresorna saradnja u vladi mora da postoji, a često se nadležnosti ministarstava prepliću i preklapaju, a nekada se tačno i ne zna koje ministarstvo ili institucija je nadležna za neki posao. Ovakav način rada će to promeniti i unaprediti. I ranije su postojali pokušaji da se taj problem preplitanja nadležnosti reši, ali bez većeg uspeha. Sada je nađeno pravo rešenje“, uveren je potpredsednik Vlade Srbije. Upitan da li je se može zaključiti da se unutar vlade stvara nova, manja vlada, on odgovara da to ne može biti slučaj.

„Formiranje ovih timova ima veze sa funkcionisanjem i isporučivanjem rezultata u određenim sferama društvenog života. Već sada je prisutna neuporedivo veća odgovornost u pojedinim ministarstvima“, komentar je premijera Aleksandra Vučića. Kako je objasnio, članovi ovih timova nemaju nikakvu političku funkciju.

„Spolja posmatrano, ne izgleda da je premijeru Vučiću potrebna veća kontrola ministara, pa da bi to bio motiv za uvođenje „deliveri junita“, šta god oni bili. Za razliku od vlade Mirka Cvetkovića ili koalicione vlade Vojislava Koštunice, kada su ministri iz raznih partija iznosili suprotna stanovišta o ključnim pitanjima ili informacije sa sednica Vlade dostavljali medijima, sada praktično nema takvih disonantnih tonova“, ističe za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije.

On, međutim, smatra da problema u koordinaciji kod obavljanja zadataka sigurno ima. „Pre nekoliko meseci je Transparentnost Srbija radila monitoring primene antikorupcijske strategije od septembra 2013. do kraja 2014. Pored opšteg zaključka o tome da većina planiranih aktivnosti nije sprovedena (npr. da ministarstva nisu pripremila sve predviđene nacrte zakona), ponegde je bilo primetno „prebacivanje loptice“ među ministarstvima, ko treba da obavi neki zadatak. I sve to uprkos činjenici da je za ovu oblast Vlada već formirala posebno koordinaciono telo. Osim koordinacije problem je i merenje učinka. Vlada pravi svake godine planove rada i izveštaje o radu. Ta dva dokumenta nisu u potpunosti uporediva, što bitno otežava javnosti da donese argumentovani sud o uspešnosti rada pojedinih ministarstava. Izveštaji se dostavljaju Skupštini koja o njima ne raspravlja“, zaključuje naš sagovornik. 

Na čelu Dinkićev kadar?

Šef kabineta generalnog sekretara Vlade Srbije Danijel Nikolić biće na čelu jedinice za reformu državnu uprave u okviru "deliveri junit" sistema u kabinetu premijera Aleksandra Vučića, koji se formira na predlog Tonija Blera, saznaje Danas u Nemanjinoj 11. On je šef kabineta od 2013, prethodno je bio zamenik predsednika UO Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, a 2011. bio je šef kabineta potpredsednika vlade za privredu i regionalni razvoj Verice Kalanović i važi za kadar Mlađana Dinkića. Javnosti i medijima je poznat i kao glumac iz serije "Selo gori, a baba se češlja". Kako su mediji već pisali, na čelu jedinice za infrastrukturu će biti Igor Lončarević, za poljoprivredu Dragan Glamočić, za privatizaciju državnih preduzeća Srđan Kuprešanin, dok još nije poznato ko će voditi tim za direktna strana ulaganja.

Autor: L. Valtner - S. Čongradin

Tekst na: http://www.danas.rs/danasrs/politika/prvi_covek_quotdeliveri_junitaquot_i_politicar_i_ekonomista.56.html?news_id=298546