Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Teatar apsurda

Datum kreiranja: četvrtak, 19 mart 2015

LOgo Zastitnik gradjanaKako javljaju mediji (http://goo.gl/ItlKcP) Nebojša Stefanović, aktuelni ministar unutrašnjih poslova ocenio je da zaštitnik građana uvek pronalazi da nije nadležan kada mu to odgovara ili da je nadležan i tamo gde nije. "Međutim, očigledno mi je da se sve vreme ponaša kao ostrašćeni pripadnik bivšeg režima i stranke koja ga je i predlozila za funkciju zaštitnika građana. Nadam se da zbog lično iznetog mišljenja neću biti izveden na streljanje, jer sam se usudio da kritikujem Sašu Jankovića", naveo je Stefanović u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Povodom negodovanja ministra Stefanovića što nezavisni organi nisu reagovali na objavljivanje fotografija maloletnog sina predsednika Vlade, zaštitnik građana Saša Janković saopštio je ranije u sredu da on ne može da vodi postupke kontrole rada medija, već da vodi postupke kontrole organa vlasti. Janković je dodao da on, za razliku od Ministarstva unutrašnjih poslova, nije ovlašćen da drugim organima podnosi prijave protiv građana, organizacija i pravnih lica kojima nisu poverena javna ovlašćenja.

Nebojša Stefanović, kao građanin, ne mora da zna ni šta su nadležnosti zaštitika građana, ni kako je on izabran. Međutim, apsurdno je da to nije poznato bivšem predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije, koja zaštitnika građana bira na funkciju i propisuje mu nadležnosti. Kao najveća nedoumica iza Stefanovićeve izjave ostaje pitanje na koji "bivši režim" je mislio. Naime, Saša Janković je aktuelni (drugi) mandat dobio na predlog Odbora za ustavna pitanja. Na samoj sednici odbora predlog za reizbor Jankovića je stigao od poslanika iz LDP, DS i SPS, na istoj sednici su članovi odboraiz DSS, SPS, DS i SVM podržali taj predlog. Šefica poslaničke grupe SNS je istog dana takođe ocenila da je Janković obavljao funkciju zaštitnika građana na zadovoljavajući način i dodala da se nije ni postavljalo pitanje da to radi neko drugi. (http://goo.gl/4GxUlA) Pred narodnom skupštinom, ovaj predlog Odbora je obrazlagao njegov predsednik, inače poslanik SNS.

Nakon toga, Narodna skupština je, na sednici Petog vanrednog zasedanja u 2012. godini, održanoj 4. avgusta 2012. donela odluku o izboru Saše Jankovića za zaštitnika građana. (http://goo.gl/FGtKlc) Na kraju Odluke potpisan je "mr Nebojša Stefanović"!