Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Prijave i kazne

Datum kreiranja: petak, 20 mart 2015

DRIDržavna revizorska institucija (www.dri.rs/) podnela je 17 krivičnih prijava, 19 prijava za privredni prestup i više od 200 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka na osnovu revizija sprovedenih tokom 2014. godine Među prijavljenima je i značajan broj funkcionera, pa i ministara, bivših i sadašnjih. Dobro je što DRI ispunjava svoju zakonsku obavezu.

Bilo bi, međutim, još bolje da javnost (iako to nije bilo čija zakonska obaveza) bude informisana o postupanju tužilaštava i sudova po tim priijavama. Ovo naročito zbog toga što je istraživanje koje smo objavili pre godinu dana pokazalo da postupci traju veoma dugo i da je kaznena politika izuzetno blaga. S obzirom da se isti propusti ponavljaju iz godine u godinu, pitanje je da li takva kaznena politika ima bilo kakav preventivni efekat.

Naime u tom istraživanju (http://goo.gl/jL4YGv) smo utvrdili da od 20 krivičnih prijava koje je DRI podnela u prethodne tri godine ni u jednom slučaju nije bila podignuta optužnica ili optužni predlog. Krajem 2013. još uvek je bilo "u toku" razmatranje osam krivičnih prijava podnetih 2011. i 2012. godine.

Od 125 prekršajnih prijava podnetih 2012, na kraju 2013. godine bilo je rešeno 26, a od 205 podnetih 2013. na kraju godine bilo je rešeno 38. Prosečna kazna bila je 30.000 dinara, veliki broj kazni bio je ispod zakonskog minimuma, uz mnoštvo olakšavajućih okolnosti za funkcionere i odgovorna lica. Kuriozitet je da je jednom funkcioneru sud kao olakšavajuću okolnost uzeo to što je "srednje godišnje dobi".