Imovina gradonačelnika

Datum kreiranja: sreda, 01 april 2015

acasList "Danas" u tekstu pod naslovom "Neki na funkcijama i osiromašili" analizira imovinske karte gradonačelnika. Treba, međutim, podsetiti da je na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije(http://www.acas.rs/pretraga-registra/), javno dostupan samo deo podataka koje funkcioneri prijavljuju. Agencija ima podatke o drugim prihodima (koji nisu iz javnih izvora) i o imovini i prihodima povezanih lica.

Neki na funkcijama i osiromašili

Beograd - Predsednik opštine Zemun Dejan Matić i gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić višestruko su povećali vrednost svoje imovine od kada se nalaze na ovim visokim funkcijama u lokalnim samoupravama, pokazuje Danasova analiza imovinskih karata 30 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, nasumič no izabranih. Mnogi od njih nisu imali značajnije promene u svojim imovinskim kartama koje su prijavili Agenciji za borbu protiv korupcije, dok su pojedini od postavljenja na funkcije čak i „osiromašili“.

Prvi čovek beogradske opštine Zemun, inače predstavnik SNS, Dejan Matić je pre pet godina kada je bio pomoć nik predsednika opštine Zemun prijavio da poseduje jedan automobil marke „jugo“, da nema depozit niti štedne uloge u bankama i da ima 32 akcije u A.D. Pinki. S druge strane, od kada je imenovan za predsednika iste opštine, Matić je početkom prošle godine naveo da ima dve kuće, pomoćnu kuću, pomoćnu zgradu, šest zemljišta, četiri njive, objekat, šumu i livadu, a za sve se navodi da ih je stekao kupovinom. Prema tom poslednjem izveštaju, on više nema automobil, ali ni akcije u Pinkiju.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić (Nova Srbija) takođe je značajno promenio svoju imovinsku kartu za četiri godine, ali, kako navodi, veći deo je stekao nasledstvom. Godine 2010. kao direktor JP Gradac imao je dva stana i kuću od 240 kvadrata, dva automobila i pet akcija u NIS. Pre nekoliko meseci, sada kao gradonačelnik, osim navedenog, ima još i četiri voćnjaka, poslovni prostor i 13 njiva koje je sve dobio nasledstvom.

Predsednik beogradske opštine Palilula Stojan Nikolić (DS) kao član Gradskog veća 2010. imao je jedan automobil i depozit i štedni ulog, dok sada ima i trosoban stan koji je kupio na kredit. Kao zamenik gradonačelnika Valjeva Stanko Terzić (SPS) imao je pre pet godina kuću, stambeni prostor, ulog u banci i 52 akcije u Bambi Banatu, dok je početkom ove godine prijavio da ima još jednu kuću, koju je stekao nasledstvom, ali da više nema ulog i akcije. Trosoban stan je kupio i gradonačelnik Vranja Zoran Antić, koji ima i štedni ulog u banci. Automobil, međutim, u odnosu na izveštaj o imovini iz 2010. kada je bio zamenik više nema.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (SNS) kupio je u međuvremenu još garažu, koju je prijavio još 2013, dok mu „popis“ druge imovine ostao isti četvorosoban i dvosoban stan i automobil „pežo 407“. Gradonačelnici i predsednici opština Stari grad, Savski venac, Kraljeva, Novog Pazara, Niša, Kikinde, Kladova i Jagodine nisu imali većih promena u imovinskim kartama tokom prethodnih godina, ali ima onih i koji imaju manje nego ranije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali (SNS) imao je i dalje ima tri stana, dve garaže i dva automobila, ali u odnosu na 2013. godinu više nema stopostotno vlasništvo u kompaniji Oli Consulting. Gradonačelnik Zrenjanina, naprednjak Čedomir Janjić, sada ima samo jedan automobil, dok je kao zamenik 2012. imao dva. Primer koji je kao gradonačelnik „ostao bez ičega“ jeste prvi čovek Šapca i predstavnik partije Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, koji je pre pet godina kao direktor šabačke filijale RZZO imao stan i automobil, a prema poslednjem izveštaju više nema ništa u imovini. Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović pored livade i automobila više nema deset akcija NISa, dok imovinska karta gradonačelnika Subotice Jenea Maglaia (SVM) nije objavljena na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Bojan Cvejić

Bez podataka za poređenje

Od analiziranih 30 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji njih 11 nema ranije imovinske karte, pa se ne mogu porediti promene u vrednosti njihove imovine. Među njima su Kragujevac, Kruševac, Užice, Leskovac, Sombor, Mionica, Zaječ ar, Bor, Negotin, Vladičin Han i Bajina Bašta, svi iz SNS. Od njih među imućnije spada gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, koji je prijavio kuću od 273 kvadrata, tri vikendice, garažu, letnju kuhinju, tri njive, šumu, livadu i dva zemljišta. Prvi čovek Užica Tihomir Petković ima kuću, vikendicu, tri poslovna prostora, njivu, šumu i automobil, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kuću, dva poslovna prostora, tri njive, vinograd i dva automobila. Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović prijavio je stan, dve garaže, dva automobila i tri motocikla.

Autor: Bojan Cvejić

Na sajtu lista "Danas": http://goo.gl/Wzi6w8