Škero kandidat za Odbor Agencije za borbu protiv korupcije

Datum kreiranja: sreda, 01 april 2015

škeroPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitnik građana uputili su Skupštini Srbije predlog da za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izabere bivšu predsednicu Vrhovnog suda Srbije Vidu Petrović Škero.

Branku Lubardi, koji je je za člana Agencije izabran na zajednički predlog zaštitnika građana i poverenika, prestao je mandat u Agenciji za borbu protiv korupcije, jer je krajem januara izabran za predstavnika Srbije u Evropskom sudu za ljudska prava.

Vida Petrović Škero je među osnivačima Društva sudija Srbije. U julu 2000. godine sa grupom od 13 sudija razrešena je sudijske dužnosti zbog zalaganja za nezavisnost pravosuđa. Bila je predsednica Okružnog suda u Beogradu (od februara 2001. godine), sudija Vrhovnog suda Srbije (od avgusta 2002. godine), predsednica Vrhovog suda (mart 2005-mart 2009. godine) i sudija u građanskom odeljenju Vrhovogno suda, odnosno Vrhovog kasacionog suda.

U penziji je od septembra 2014. godine. U decembru 2014. godine dobila je nagradu OEBS-a za ličnost godine zbog rada na očuvanju nezavisnosti sudstva. (http://goo.gl/7eyRoF)

Foto: www.mc.rs