Javnost izveštaja o vojnoj nesreći

Datum kreiranja: petak, 03 april 2015

TopSecretU višenedeljna nagađanja o sadržaju izveštaja o helikopterskoj nesreći, na neobičan način se uključio i ministar pravde, iskazavši čuđenje za to što javnost traži da vidi izveštaj vojnih komisija, kada se već danas očekuje odluka tužilaštva o tome.

Takav stav bi imao smisla da su se članovi same Vlade ponašali dosledno - ne iznoseći u javnost nikakve podatke o sadržaju izveštaja pre nego što tužilac donese odluku o tome da li ima mesta pokretanju krivičnog postupka i pre nego što dokumenti budu u celini objavljeni.

Umesto toga, Ministarstvo odbrane je prvo objavilo da javnost o ovakvom slučaju može da obaveštava samo to Ministarstvo ili Generalštab (ne pominjući u vezi sa tim da odluka na bilo koji način zavisi od javnog tužioca), nedugo zatim je premijer (a ne ministar odbrane ili načelnik generalštaba) izneo u javnost nekoliko rečenica komunikacije pilota sa kontrolom leta.

Potom su se u medijima pojavili detalji koji navodno potiču iz izveštaja, koje niko nije ni potvrdio ni demantovao, niti je saopšteno da je pokrenuta bilo kakva istraga zbog "curenja podataka".

Zato je mnogo verovatnije da su ovi podaci u stvari ciljano plasirani od strane nekog od državnih organa koji te informacije poseduje, nego da su "procureli" do novinara.