Ministarstvu potrebno 40 dana za dostavljanje ugovora?

Datum kreiranja: utorak, 07 april 2015

Transparentnost zelezaraSrbija je tražila od Ministrarstva privrede kopiju ugovora o upravljanju Železarom Smederevo (Ugovor o pružanju usluga upravljanja i savetovanja u poslovanju privrednog društva Železara Smederevo, zaključen između ministra privrede Željka Sertića, izvršnog direktora Železare Smederevo Bojana Bojkovića i predstavnika „HPK Inženjering“ Petra Kamaraša)

Ministarstvo nas je 12 dana nakon prijema zahteva obavestilo "da iz opravdanih razloga" nije "u mogućnosti da po tom zahtevu postupi u roku od 15 dana" i da će "po istom postupiti i obavestiti (nas) u roku ne dužem od 40 dana od dana prijema zahteva".

Tačno je da Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u članu 16. st. 3. propisuje da "ako organ vlasti nije u mogućnosti, iz opravdanih razloga, da u roku" (od 15 dana) ... "uputi kopiju ... dokumenta", dužan je da o tome, najkasnije u roku od sedam dana od dana prijema zahteva, obavesti tražioca i odredi naknadni rok, koji ne može biti duži od 40 dana od dana prijema zahteva". Zakon ne propisuje koji mogu biti "opravdani razlozi". U praksi se oni najčešće odnose na prikupljanje velikog broja dokumenata. Opravdani razlog bi takođe mogao da bude i zaštita poverljivih podataka pre dostavljanja (npr. mnoštva podataka o ličnosti).

Šta je problematično u odgovoru Ministarstva? Prvo, mada manje bitno, jeste to što je odgovor o produžetku roka stigao kasnije nego što je trebalo (rok je 7 dana). Drugo je to što u odgovoru nisu navedeni "opravdani razlozi" o kojima je reč. Očigledno je da takvi razlozi ne mogu postojati ako je reč samo o dostavljanju dokumenta. Eventualno bi mogli postojati razlozi koji se odnose na zaštitu nekih podataka iz dokumenata, na primer, zbog eventualnih poslovnih tajni. Šta god da je razlog za produženje, problem je u tome što on nije naveden.

Šta je dobro u odogovoru? Činjenica da je Ministarstvo najavilo dostavljanje u dužem roku, znači da pristup informacijama ne može biti uskraćen.

Zašto su ove informacije bitne? Iz onog što je do sada saopšteno, a pogotovo kada se uzmu u obzir razlozi za nedavni neuspeh tendera za prodaju Železare (http://goo.gl/uHMR9K), nije jasno na osnovu čega se temelje optimistične najave o brzom oporavku ovog preduzeća (http://goo.gl/qaY0fM).