Preletači - moralno pitanje

Datum kreiranja: nedelja, 12 april 2015

GoatiVladimirPredsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati izjavio je da prema zakonskim normama odbornici i poslanici ne smeju da dovode u zabludu birače, tako što "preleću" iz jedne političke partije u drugu, ali je ocenio da je to pre svega moralna norma.

"Pravna norma je ukoliko se može dokazati da je to 'preletanje' rezultat korupcije, zastrašivanje, potplaćivanja", rekao je Goati agenciji Beta povodom navoda potpredsednika Demokratske stranke i bivšeg gradonačelnika Inđije Gorana Ješića da Srpska napredna stranka uz pretnje i ucene pokušava da preuzme vlast u Inđiji.

On je ocenio da se čitav politički život u Srbiji odvija manje-više kao nastojanje političara, odbornika i poslanika da rade po svome, bez obzira kako su izabrani, dok građani žele da njihov izbor bude poštovan u narednom mandatnom periodu.

"Ono što je ključno jesu dokazi. Ako imaju konkretne dokaze o tome da to nisu samo lepe reči i obećanja, onda stvar može da postane predmet sudskog spora", naveo je Goati.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nema čvrste partijske identifikacije pa ljudi "skakuću" iz jedne partije u drugu, kako bi im život bio lakši.

"Na primer, predsednica Skupštine Srbije (Maja Gojković) promenila je čak šest političkih partija", podsetio je Goati.