Rasipanje bez kontrole i posledica

Datum kreiranja: petak, 17 april 2015

euroRasipanje novca iz budžeta za neobavljeni posao obnove šinskih vozila, a čemu je Savet za borbu protiv korupcije posvetio poslednji izveštaj, bilo je tema i našeg istraživanja o svrsishodnosti državne pomoći.

Reč je o novcu dodeljenom po Programu podsticanja proizvodnje i remonta šinskih vozila u Srbiji, odnosno državnoj pomoći koja je bila uredno prijavljena Komisiji za kontrolu državne pomoći i odobrena. Cilj državne pomoći bilo je "održanje ili oživljavanje procesa proizvodnje, uz maksimalno moguće očuvanje nivoa zaposlenosti, kao i očuvanje konkurentnosti nacionalne privrede".

Plemeniti cilj, ali problem je što nije postojao (niti postoji) bilo kakav mehanizam praćenja svrsishodnosti obilne državne pomoći, odnosno utvrđivanja da li je cilj postignut. Ako je suditi po izveštaju Saveta i činjenici da je najavljen stečaj za neka od preduzeća koja su dobijala pomoć, odgovor na pitanje svrshishodnosti i rezultata se sam nameće.

Inače, uredba koja bi trebalo da reguliše praćenje i utvrđivanje svrsishodnosti trebalo je da bude usvojena pre godinu dana, ali još nema naznake kada će se to desiti. Istraživanjem, čiji je izvod dostupan na našem sajtu, pored ostalog smo utvrdili da se državna pomoć u mnogim slučajevima trošila nenamenski, na račune za telefone, na plaćanje kazni za saobraćajne i poreske prekršaje pa čak i plaćanje kafanskih računa.

Utvrdili smo i probleme u vezi sa radom Komisije za kontrolu državne pomoći kao i činjenicu da ne postoji mehanizam za otkrivanje neprijavljene državne pomoći. Najveći problem je odsustvo bilo kakve odgovornosti funkcionera za nezakonitu ili neprijavljenu dodelu državne pomoći, što ostavlja prostor za predizborne manipulacije.

Detaljnije na predstavljenu celog izveštaja, krajem ovog meseca.