Ponovo "antikorupcijski tim"

Datum kreiranja: četvrtak, 04 jun 2015
udovicicMinistar (omladine i sporta) Udovičić se oglasio u medijima na neobičan način. Govori o tome kako je "antikorupcijski tim" koji je okupio pronašao "mnogo upitnih konkursa za dodelu sredstava", da postoje sumnje da su u malverzacijama učestvovali i odgovorni ljudi u Ministarstvu i da se "taj tim toliko osilio u poslednje vreme da su njihove aktivnosti prešle granice zemlje". Na kraju naglašava da će "nakon završene istrage, o rezultatima obavestiti nadležno tužilaštvo i javnost".
 
Šta je u ovome neobično? Prvo, to što ministar govori kako ispitivanje vrši "antikorupcijski tim", a postojanju takvog tela nema traga na sajtu Ministarstva (npr. u Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta, u Informatoru o radu, u vidu banera za prijavljivanje korupcije i slično). Možda se ovim pitanjima bave neki zaposleni u Ministarstvu ili postoji zaista neki tim spoljnih saradnika. Šta god da je u pitanju, rad "antikorupcijskih timova" bi trebalo da bude jasno uređen, a pogotovo u kontekstu odnosa sa drugim službama koje moraju da postoje u Ministarstvu (npr. interna revizija, kontrola javnih nabavki itd.). Podsećamo da ovo nije prvi put da ministri izlaze sa informacijama o "antikorupcijskim timovima" čiji status i zadaci nisu jasni. Tako je ministarka Mihajlović pre više od dve godine govorila o antikorupcijskom timu u Ministarstvu energetike, na čijem je čelu tada bila, tada smo mogli da pročitamo da je tim dostavio izveštaj tužilaštvu, da će tim "nastaviti da radi". I potom - ništa.  
 
Druga neobična stvar jeste to što ministar govori o tome da će "nakon završetka istrage" ministar o tome "obavestiti tužilaštvo i javnost". Ako "antikorupcijski tim" sprovodi "istragu", šta će onda raditi javni tužilac? Naime, ako su sumnje u zloupotrebe do kojih je ministarstvo došlo dovoljno potrkepljene da ministar o njima samoinicijativno izlazi u javnost, onda su valjda dovoljno potkrepljene i da pre obaveštavanja javnosti budu dostavljene javnom tužiocu. Ostaje da se nadamo da se neće završiti na ovome i da će ministar sa javnošću da podeli ne samo informacije o tome šta su istrage pokazale već i šta je preduzeto da do malverzacija ne dođe u nekom sličnom slučaju u budućnosti.
 
foto: http://www.mos.gov.rs/