Nabavka kojom se "bavi cela vlada"

Datum kreiranja: ponedeljak, 15 jun 2015

vladaRSMinistar zdravlja izjavio je da se "problemom nabavke aparata za zračenje bavi cela vlada, jer je pacijenata sve više, imamo razgovore svaki dan i činimo sve kako bi to rešili do kraja godine".
http://goo.gl/kDZXS4 U istom intervjuu, on je govorio o nekoliko različitih načina rešavanja problema - "da je u toku procedura sa Svetskom bankom oko tendera za nabavku", da "razgovaramo sa Amerikancima ... da napravimo jedan vid javno - privatnog partnerstva", da ga je "sramota zbog toga što se dešava sa tenderom u Sremskoj Kamenici, koji je šest puta oboren", i da se razmišlja o saradnji sa novootvorenim privatnim zdravstvenim centrom u Banjaluci.

Na stranu to što nije jasno zašto bi se ovim nabavkama osim ministara zdravlja i finansija bavio bilo ko od članova Vlade, ovde zaista nije jasno šta je tačno problem. Na primer, ako tender "pada šest puta", onda ili ljudi koji ga sprovode ne znaju posao ili je zakon nesprovodiv. U svakom slučaju, ostaje pitanje zašto bi sa novim tenderom (po zajmu Svetske banke) bilo drugačije. JPP, kao i plaćanje pacijentima lečenja u privatnim ustanovama takođe jesu opcija. Pošto predstoji izmena Zakona o javnim nabavkama, ovo može biti prilika da se otvori pitanje razloga za sprovođenje hitnih nabavki, ali i odgovornosti za loše sprovođenje postupaka. U svakom slučaju, bilo bi loše da se promene razvijaju u pravcu postavljanja prepreka za zaštitu prava, kako bi se prikrila nesposobnost naručioca da definišu svoje potrebe i postave nediskriminatorne uslove i kriterijume.

Inače, bilo bi mnogo lakše sagledati koja je opcija najispravnija (javna nabavka, JPP ili plaćanja lečenja u privatnim ustanovama) kada bi prava pacijenata iz zdravstvenog osiguranja bila jasnije utvrđena - kada bi pacijent imao pravo na uslugu u određenom roku o trošku Fonda, kako god da se ona pruži.