Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Eksel u Železnicama Srbije

Datum kreiranja: četvrtak, 13 avgust 2015

srpskezelezniceTužilaštvo ispituje ko koristi 2500 stanova Železnica Srbije kupljenih u poslednjih 10 godina, to jest, da li su stanovi nezakonito kupljeni i dati zaposlenima. Medija centar ovog preduzeća u državnom vlasništvu saopštava:

"Podaci koji bi trebalo da se dostave Tužilaštvu o svim kupljenim stanovima u navedenom periodu za potrebe rešavanja stambenog pitanja zaposlenih moraju, u skladu sa zahtevom, da budu prikazani u tabelarnom obliku sa podacima o kvadraturi, vrednosti i lokaciji navedenih nekretnina. Međutim, "Železnice Srbije"nemaju sistematizovane podatke u elektronskom obliku, na način na koji to traži nadležni organ. S obzirom da se radi o vrlo obimnom poslu, to zahteva duži vremenski period jer u tabelu treba uneti podatke o svakom pojedinačnom stanu, što će "Železnice Srbije" i uraditi“, saopšteno je iz Medija centra “Železnica Srbije“.

http://goo.gl/HtfWx1

Saopštenje možda nije potpuno. Međutim, ako jeste, nameće se pitanje zbog čega je za sačinjavanje tabele koja bi sadržala oko 7.500 podataka (2500 stanova puta 3 podatka) potrebno "duže vreme". Naime, za unošenje podataka o jednom stanu (adresa, površina, vrednost), ako postoje u "papirnom obliku" teško da je potrebno više od jednog minuta. Ako je tako, takvu tabelu bi desetak ljudi moglo da pripremi za jedan dan. Naravno, ako evidencije nisu uredne ili potpune, pa treba vršiti dodatne provere, za posao će biti potrebno mnogo više vremena.

Valja podsetiti da na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama neki organi vlasti treba da objave u okviru informatora o radu i spisak nepokretnih i pokretnih sredstava koje koriste. Na žalost, zbog toga što izmene ovog zakona, pripremljene još 2011, još uvek nisu došle na dnevni red skupštine, obavezu objavljivanja informatora još uvek nemaju svi organi vlasti, pa tako ni sva državna preduzeća, a ni sistem nadzora nad sprovođenjem zakonskih obaveza nije delotvoran.