Business Joomla Themes by Justhost Reviews

"Nismo bili stranka u postupku"

Datum kreiranja: nedelja, 16 avgust 2015

zeleznice srbijeNa sajtu "Železnica Srbije" pronašli smo saopštenje od 22. jula 2015. kojim se ovo preduzeće osvrće na odluku Upravnog suda u slučaju Toplički centar za demokratiju i ljudska prava protiv Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Reč je o presudi kojom je Republičkoj komisiji vraćen na ponovno odlučivanje zahtev za zaštitu prava, uz jasno navedene povrede zakona na koje treba obratiti pažnju u ponovljenom postupku. Zahtev se odnos na nabavku radova za potrebe Železnica Srbije (dovršenje stanice "Prokop").

"Železnice Srbije" saopštavaju da "zvanično nisu ni upoznate sa presudom Upravnog suda, jer srpske železnice nisu ni bile stranka u upravnom sporu po ovoj tužbi". Navodi se da će „Železnice Srbije“ poštovati svaku odluku nadležnih državnih organa i da se radovi u "Prokopu" nesmetano nastavljaju i odvijaju prema utvrđenoj dinamici.

http://goo.gl/ELdWhu

Sve što je navedeno u saopštenju je tačno. A da li je postupanje ispravno? Presuda Upravnog suda, iako nije dostavljena Železnicama, objavljena je dan pre izdavanja ovog saopštenja. Jedna od posledica ove presude može biti i potputno suprotna odluka Komisije od prethodne. U tom slučaju bi se javilo pitanje pitanje ostanka ugovora na snazi i plaćanja za izvedene radove, koje, između ostalog zavisi i od savesnosti ugovornih strana.

Drugim rečima, odluka Železnica da li će da nastave sa radovima ne sme da zavisi od toga da li im je presuda Upravnog suda formalno dostavljena ili ne, već od procene da li bi nastavak realizacije ugovora mogao da izloži većem riziku javna sredstva od privremene obustave.