Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Nova kazna zbog sakrivanja ugovora

Datum kreiranja: četvrtak, 27 avgust 2015

zelezaraPoverenik za informacije od javnog značaja izrekao je i drugu kaznu Ministarstvu privrede zbog odbijanja da izvrši njegovo rešenje, odnosno omogući Transparentnosti Srbija i javnosti uvid u ugovor o upravljanju Železarom Smederevo. Ministarstvo je platilo prvu kaznu od 20.000 dinara novcem iz budžeta. Nova kazna iznosi 180.000 i to je maksimalna kazna koju Poverenik može da izrekne. Sledeći korak trebalo bi da bude izvršenje rešenja nesporednom prinudom, što je u nadležnosti Vlade Srbije.

Transparentnost Srbija sa žaljenjem konstatuje da se u Srbiji sve doslednije sprovodi politika netransparentnosti i sakrivanja od javnosti ugovora koje zaključuju državni organi. Zabrinjava praksa koju je pokušalo da uspostavi upravo Ministarstvo privrede na primeru Železare - da se odredba Zakona o zaštiti konkurencije uz pogrešno tumačenje zloupotrebljava kako bi se pravdalo prikrivanje ugovora. Nakon što je taj princip primenjen na slučaj ugovora o upravljanju Železarom, isto je učinilo i Državno pravobranilaštvo u vezi sa ugovorom o izgradnji „Beograda na vodi“. 

Transparentnost Srbija poziva javnost, posebno medije, da nastave da insistiraju na transparentnosti, kao na jednom od ključnih načela za sprečavanje korupcije, i da traže da ugovori koje zaključuju državni organi budu javno dostupni. Ovo se u prvom redu odnosi na ugovor o izgradnji "Beograda na vodi", koji je potpisan pre tačno četiri meseca a i dalje nije objavljen i ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

Zaključak Poverenika o izricanju novčane kazne.

Hronologiju petomesečnog sakrivanja ugovora o upravljanju Železarom možete videti na sajtu TS