Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Infostan

Datum kreiranja: nedelja, 04 oktobar 2015

infostanU vezi sa računom za osiguranje stana koji je stigao mnogim Beograđanima kao sastavni deo računa za komunalije, što je one manje pažljive moglo lako navesti na neželjeni trošak od 200 dinara, već je bilo dosta reakcija. Poverenik za informacije ukazuje na kršenje pravila o zaštiti podataka o ličnosti. Gradonačelnik je rekao da će ova stavka biti povučena sa računa u subotu pre podne. Na sajtu gradskog javnog preduzeća, i pored toga što se može očekivati da ovo pitanje zanima mnoge građane, i dalje stoji samo informacija o ponudi fime "Delta Đenerali", a ne i o tome da će računi biti modifikovani. 

Slučaj je zanimljiv iz aspekta zaštite prava potrošača i kontrole nad radom javnih preduzeća. Pored toga, gradonačelnik je juče izjavio da je pre oko pola godine bio "sproveden postupak javne nabavke" i da se samo jedna osiguravajuća kuća javila sa ponudom. Nije nam bilo jasno o kakvoj nabavci bi ovde uopšte moglo biti reč. JP Infostan nije nabavljao nikakve usluge za sebe, a nije mogao to činiti ni za korisnike svojih usluga (jer se ne zna koliko će biti zainteresovanih, pa se ne može proceniti ni vrednost javne nabavke). Pre bi moglo biti reči o tome da Infostan prodaje svoje usluge (u ovom slučaju osiguravajućim društvima) ili o nekoj vrsti javno-privatnog partnerstva. 

Kako god, poverovali smo gradonačelniku, potražili smo javnu nabavku na sajtu Infostana i Portalu javnih nabavki, ali nismo naišli ni na jednu koja bi odgovarala opisu. Takođe, ni kod Komisije za JPP nema informacija o nekim partnerstvima Infostana. Zbog svega toga ovaj slučaj ne može biti doveden do kraja dok se ne razjasne te osnovne informacija - koji je uopšte pravni posao po sredi između Infostana i Delta Đeneralija i kako je on zaključen. Tek posle toga se može pričati da li je on zakonit, koristan itd.