Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Krivični zakonik, javna rasprava i nezakonito bogaćenje

Datum kreiranja: četvrtak, 05 novembar 2015

paragraf1TS smatra da je izuzetno korisno to što Agencija za borbu protiv korupcije izlazi u javnost sa analizama nacrta zakona u proceduri. Zahvaljujući tome, makar neki nedostaci su nedavno otklonjeni u Zakonu o ulaganjima. Međutim, nema opravdanog razloga zbog kojeg i resorna ministarstva (u slučaju Krivičnog zakonika Ministarstvo pravde) ne objave na svom sajtu, pored teksta nacrta koji je upućen na javnu raspravu i izmenjeni nacrt zakona.

Pored toga, pošto je nacrt zakona bio iznet na javnu raspravu, na sajtu ministarstva i na portalu e-uprava trebalo bi objavljivati priloge sa javne rasprave, kao i razloge za njihovo prihvatanje ili odbijanje.

Transparentnost Srbija uputila je u maju primedbe na predložene izmene i dopune KZ . Ukazali smo tada i da proces izmena i dopuna Krivičnog zakonika treba iskoristiti kako bi se u njemu rešila sva prioritetna pitanja, uključujući i ona koja nisu obuhvaćena predlogom iznetim na raspravu.

Pojedini predlozi koje je TS iznela bili su u bliskoj vezi sa aktivnostima koje su planirane u Akcionom planu za sprovođenje važeće antikorupcijske strategije (npr. kriminalizacija "nezakonitog bogaćenja"). Kako se vidi iz analize Agencije, ni u novoj verziji nema krivičnog dela "nezakonito bogaćenje".