Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Hitno krečenje poljoprivrednog zemljišta

Datum kreiranja: petak, 06 novembar 2015

vlada sednicaU saopštenju Vlade Srbije, pa posledično i u većini medija, glavna vest sa sednice Vlade održane 5. novembra bila je informacija da je usvojen "zaključak o ulaganju u zdravstvene ustanove". U saopštenju i "vesti" koju su mediji objavili navodi se da je Vlada usvojila "Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo zdravlja da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, pripremi odgovarajući akt kojim se obezbeđuju sredstva za hitno sprovođenje postupka javne nabavke investiciono-tekućeg održavanja zdravstvenih ustanova". Tim ulaganjem će biti "poboljšani uslovi za rad, obezbeđen adekvatan prostor za boravak i lečenje pacijenata i unapređen kvalitet zdravstvenih usluga". 

Većini građana verovatno je kvalitet zdravstvenih usluga i stanje u zdravstvenim ustanovama važnije od novog zakona o oglašavanju ili izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu (čiji je, inače. prvi nacrt izazvao brojne kritike i ocene da pogoduje ciljanim stranim investitorima na štetu domaćih poljoprivrednika). Ti zakoni su, naime, takođe utvrđeni na sednici, ali su ostali u senci Zaključka. Inače, na stranici Vlade, među dokumentima sa sednice održane 5 novembra nema ni pomenuta dva zakona ni zaključka o ulaganju u zdravstvene ustanove, ali se može naći predlog izmene budžeta kojim se omogućava isplata jednokratne pomoći od 6.000 dinara zaposlenima  u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i ustanovama učeničkog standarda. Zaključci se, po pravilu, ne objavljuju u Službenom glasniku i veoma retko javnost saznaje za sadržaj zaključaka koje Vlada usvaja.

A koliko je ovaj zaključak koji je vlada nazvala "Zaključkom o ulaganjima u zdravstvene ustanove" nešto što će korisnici zdravstvenih ustanova uskoro primetiti ili osetiti? Reč je o zaključku kojim se dva ministarstva zadužuju da pripreme dokument kojim će se tek obezbediti sredstva (novac) kako bi mogli da se sprovedu  postupci javnih nabavki (radova ili usluga) investicionog i tekućeg održavanja zdravstvenih ustanova. Nekoliko sati posle sednice Vlade ministar zdravlja je pojasnio da je zaključak ustvari odluka Vlade da obezbedi novac za sređivanje svih zdravstvenih ustanova u Srbiji. Pojasnio je da "nije u pitanju samo krečenje, već i uređivanje sanitarnih čvorova".

Ostalo je, međutim, nejasno:

- da li se očekuje da će se hitno ući u postupke javnih nabavki radova ili se očekuje da će biti sprovedne hitne javne nabavke (i zašto)

- ako je reč o "sređivanju" svih zdravstvenih ustanova, onih čiji je osnivač vlada i onih čiji su osnivači (odnosno za njih nadležni) drugi nivoi vlasti, da li je o tome postignut dogovor sa svim lokalnim samoupravama i pokrajinskom vlašću?

- ko jeodgovoran za to što do sada nije bilo redovnog (zadovoljavajućeg) investcionog i redovnog održavanja, pa se sada hitno sprovodi ovaj zaključak (ili se sprovode hitne nabavke)

- šta se promenilo pa je sada moguće "HITNO ulagati u sve zdravstvene ustanove", "ne samo krečenje, već i uređenje sanitarnih čvorova", a do sada to nije bilo moguće?