Liste

Datum kreiranja: petak, 05 maj 2017

min gsiVlada Srbije usvojila je zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na crnoj i beloj listi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako bi se izbeglo da poslove dodeljuju firmama sa crne liste.

Međutim, za primenu ove preporuke je za sada potrebna ili vidovitost ili velika istrajnost. Tako će državne institucije koje žele da se upoznaju sa sadržinom Vladine preporuke, a nisu imale priliku da je dobiju, direktno naići na problem već u prvom koraku – ovaj zaključak, makar za sada, ne postoji na listi dokumenata koji su usvojeni na sednici Vlade od 4. maja 2017.

Kako se od institucija, firmi i građana ne bi tražilo da budu vidoviti ili da slepo veruju na reč saopštenjima, predložili smo Vladi da u izveštajima sa svojih sednica objavljuje više informacija, uključujući i zaključke.

Nešto bolje će proći one državne institucije i drugi subjekti koji poveruju Vladi na reč da je usvojila takvu preporuku i potraže „belu i crnu listu“ na sajtu resornog ministartva. Na naslovnoj stranici sajta nema banera koji bi upućivao ka njima, niti se takve liste mogu naći u ponudi na glavnom ili padajućem meniju. Pretraga ne daje rezultate ni za „bele liste“ ni za „crne liste“. Tek kada se umesto ovog popularnog upotrebi stručniji termin „bodovne liste“, dolazi se do niza dokumenata, do kojeg se dolazi putem sledećih koraka Početak > Dokumenti > Ostali dokumenti > Sektor za građevinske poslove, sprovođenje objedinjene procedure i ozakonjenje > Bodovne liste izvođača i dobavljača.