Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Za jelku ipak stigla samo jedna ponuda, garancija godinu dana

Datum kreiranja: petak, 16 mart 2018

jelka pistaljkaZvanično je potvrđeno da je na tenderu za kupovinu beogradske novogodišnje jelke od 83.000 evra učestvovala samo firma „Kip lajt“ (Keep Light) i da nisu postojale nikakve veće ponude "Kristal Masaka, Adama PDAS, Maga Goržolaka Jašinskog, Olimpija džajanta, Krisman dekorejšn" o kojima je u jednom TV gostovanju govorio Aleksandar Vučić.

Ovo je portalu “Pištaljka”, posle dva i po meseca, zvanično potvrdio beogradski Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima. U zapisniku sa otvaranja ponuda za kupovinu piše i da je garantni rok za jelku 12 meseci, a ne deset godina kako su u decembru tvrdili zvaničnici.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić za TV “Pink” izjavio da jelka ne košta 83.000 evra, već 69.000 i da nije tačno da je “Kip lajt” bio jedini ponuđač, već da su ponude, i to veće, stigle od firmi iz Estonije, Austrije i Poljske. Međutim, Transparentnost Srbija ukazala je da se firme koje je nabrojao Vučić, ne pojavljuju u zvaničnoj dokumentaciji.

Predsednika Srbije posredno je demantovao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je pred kraj prošle godine za “Politiku” izjavio: “U informativnom delu ponude pozvano je šest kompanija da učestvuju, ali stigla je samo ponuda ‘Kip lajta’. Ne zato što je to, kako su je neki nazivali, naprednjačka firma, već je samo ona uspela da ispuni uslove javne nabavke. Optuživani smo i da smo se uortačili sa tom firmom, ali podsetiću da je najveći broj ugovora sa ‘Kip lajtom’ potpisan u vreme Dragana Đilasa. A to nisu rekli”, kazao je Mali.

Kako ističe “Pištaljka”, gradski Sekretarijat najpre je pokušao da sakrije zapisnik o otvaranju ponuda. Skoro tri meseca otkako je “Pištaljka” tražila dokument i tek pošto je Poverenik za informacije od javnog značaja rešenjem naložio da se on dostavi – zapisnik je stigao.

Inače, nakon što je “Pištaljka” otkrila kako je jelka plaćena 83.000 evra, gradonačelnik Mali najavio je da će ugovor o nabavci biti raskinut, a ubrzo je “Kip lajt” saopštio da jelku ostavlja Beogradu kao poklon. Istog dana „Kip lajt“ je, opet na spornom tenderu Sekretarijata, dobio novi posao nabavke lančanica za 200.000 evra.

Takođe, nema dokaza da je ugovor o kupovini jelke zaista i raskinut kako je obećano, jer gradski čelnici odbijaju da dostave dokumenta koja to potvrđuju, a na sajtu javnih nabavki nema informacija o obustavi tendera. Oni takođe odbijaju i da objasne kako se jelka našla na ulicama Beograda pre nego što je kupljena. Tender za nabavku ove novogodišnje jelke trenutno je predmet istrage Drugog osnovnog javnog tužilaštva.