Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 12.08.2018

Medij: Politika     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zaplenjene 23 tone mesa uhapšen dobavljač

Zaplenjene 23 tone mesa uhapšen dobavljač

Jagodina - Policija u Jagodini, u saradnji s Upravom carine, pronašla je i zaplenila 23 tone mesa koje je iz Brazila, preko Kosova i Metohije i Raške, daljom prodajom trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji. Uhapšen je Đ- L. (21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom, saopštilaje PU u Jagodini. đ. L. je uhapšen zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo krijumčarenje i on će uz krivičnu prijavu biti priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu. Veterinarska inspekcija je utvrdila da meso, zbog isteka roka trajanja, nije za upotrebu i ono je uništeno.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2018

Medij: Politika     Strana: 15

Rubrika: Beograd

Autori: D. M.

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zablistaće fasade u Zemunu, Ulici kralja Petra, na Kosančićevom vencu

Zablistaće fasade u Zemunu, Ulici kralja Petra, na Kosančićevom vencu

Zemunci će do kraja godine imati čime da se pohvale. Više od 60 zdanja u strogom centru Zemuna dobiće nove fasade: objekgi u ulicama Gospodskoj 1- 25, Dositejevoj 1-3, au Gdavnoj 2-53, na Magistratskom trgu 4-18 i na Avijatičarskom trgu 2-10. Reč je o zdanjima koja pripadaju prostornoj kulturno-istorijskoj celini od velikog značaja ili su spomenici kulture od velikog značaja kao što je, na primer, kuća Dimitrija Davidovića u Gdavnoj 6. Ovom spisku pridružiće se i velelepne kuće na Kosančićevom vencu, u Brankovoj i Ulici kralja Petra, a za rekonstrukciju 86 fasada od kojih je šest pod skelama, novac je obezbeđen iz republičkog budžeta u iznosu od 650 miliona dinara. Nosilac ovog posla je Sekretarijat za komunalne i stambene poslove.

- Sada se obnavlja šest fasada u Pop Lukinoj 3-5 i 16, Bulevaru despota Stefana 10, Gračaničkoj 18, Džordža Vašingotna 26 i Zadarskoj 2. Za 80 drugih fasadau tokuje javna nabavka za izbor izvođača i nadamo se da će firma koja da najbolju ponudu prvog septembra početi da rekonstruiše dotrajale spoljne omotače zgrada na zdanjima koja su istorijsko nasleđe Beograda, spomenici kulture i zaostavština naših čuvenih arhitekata. Imaće rok od 90 dana da sve završe - kaže Nikola Kovačević, sekretar za komunalne i stambene poslove.

Sva lica kuća i zgrada biće obnovljena prema originalnim sačuvanim projektima, a najveći izdatak biće vraćanje autentičnih ukrasa.

- Većinu njih je radila firma iz Beča koja i danas ima sačuvane kalupe za ornamentiku koja krasi zgrade u Beogradu. Takvi ukrasi se izlivaju u prestonici Austrije - ističe Kovačević.

U poslednje dve godine oko 200 zaštićenih fasada je promenjeno, najviše njih na Kosančićevom vencu, u Karađorđevoj, Gračaničkoj, Kralja Petra... D • M.

Fasada u Ulici cara Uroša 19

----------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: Happy

Emisija: Telemaster

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Novi zakon

SpikerRepublička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave. A u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine. Posle roka koji ističe 31. decembra 2020. jedinice lokalne samouprave koje ne završe taj proces, odnosno ne upišu svoje pravo javne svojine u Republičkom geodetskom zavodu, ta imovina će postati javna svojina Republike Srbije. Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinuMi sada radimo na evidenciji nepokretne imovine. Pokretnu imovinu, u ovom trenutku, i postoji uredba koja još nije zaživela, moram reći, koja obavezuje i popis te pokretne imovine Republike Srbije. I na tome ćemo da radimo, ali za mene lično je sada fokus da i pre te 2020. godine, ja očekujem sa izmenama zakona koje su krajnje logične, da imamo jasnu sliku o tome šta je čije. Nemanja Nenadić, “Transparentnost”, SrbijaMislim da je krajnje vreme da se taj proces završi, jer ako pogledamo, izveštaje državne revizorske institucije oni su godinama konstatovali kako ne postoji potpun popis imovine Republike Srbije, pa zatim i imovine lokalnih samouprava i to unosi pravnu nesigurnost i stvara, naravno, rizik da se ta javna imovina koristi na neki neadekvatan način ili čak da može biti zloupotrebljena, tako da pređe u privatne ruke.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: boom93.com

Link: http://boom93.com/info/lokalne-vesti/49778/opstina-malo-crnice-bira-komisiju-za-pracenje-primene-lap-a.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Opština Malo Crniće bira Komisiju za praćenje primene LAP-a

  1. 08. 2018. Malo Crniće Izvor: http://gradoviprotivkorupcije.birodi.rs Na osnovu Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP), opština Malo Crniće raspisala je konkurs za izbor članova tela za praćenje primene LAP-a opštine Malo Crniće . Javni poziv se raspisuje radi podnošenja prijava građana opštine Malo Crniće za članstvo u telu za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana opštine Malo Crniće. Telo koje će pratiti sprovođenje i primenu Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) opštine Malo Crniće čine 3) člana koje će po sprovođenju konkursa imenovati Skupština opštine Malo Crniće.Članovi se imenuju se na period do tri godine.Kandidat za članstvo u u telu za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana opštine Malo Crniće moraju da ispune sledeće uslove:1. Da je lice punoletno;2. Da ima prebivalište na teritoriji opštine Malo Crniće;3. Da nije osuđivan ili se protiv njega ne vodi postupak za dela koja se odnose na korupciju;4. Da nije nosilac funkcije u političkoj stranci;5. Da nije javni funkcioner u skladu sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije;6. Da nije zaposlen u organima opštine Malo Crniće i javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Malo Crniće.Izbor kandidata za članstvo u telu za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana opštine Malo Crniće vrši Komisija za izbor članova tela za praćenje primene LAP-a opštine Malo Crniće (u daljem tekstu: Komisija). Izbor kandidata vrši se u dva kruga. U prvom krugu izbora vrši se uvid u dokumentaciju koju je kandidat podneo.Komisija proverava da li su prijave podnete blagovremeno i da li su uz prijavu priloženi svi potrebni dokazi. Neblagovremene i nepotpune prijave Komisija odbacuje Zaključkom.Kandidati koji su ispunili formalne uslove ulaze u drugi krug izbora. U drugom krugu kandidati će biti ocenjivani i intervjuisani pred Komisijom. Komisija ocenjuje kandidate na osnovu dostavljene prijave i usmenog razgovora sa kandidatima.Na osnovu konačne ocene kandidata, a u skladu sa Odlukom o uslovima, kriterijumima i merilima za izbor članova tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana opštine Malo Crniće, Komisija sastavlja rang listu kandidata koju dostavlja Skupštini opštine na usvajanje, najkasnije 10 (deset) dana po okončanju roka za podnošenje prijava.Rang lista se objavljuje na zvaničnom sajtu opštine Malo Crniće.Više informacija možete pročitati OVDE.            

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Vorkapic-Izmene-zakona-treba-da-ubrzaju-upis-javne-svojine.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vorkapić: Izmene zakona treba da ubrzaju upis javne svojine

Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31...Izvor: Radio Televizija Vojvodine , 11.Avg.2018 , 12:56Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine.Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu.Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je da rok ne treba ponovo produžavati jer bi to, kaže, bilo nerazumno i dodaje da ima dovoljno vremena...    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=423728

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vorkapić: Izmene zakona treba da ubrzaju upis javne svojine

Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne..." 11.08.2018 13:03FonoRepublička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine.11 Avgust 2018 13:03Nenadić: Korisno je da se ubrza postupak upisa javne svojineRepublička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine.BEOGRAD - Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine.Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu.Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa        

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vorkapic-izmene-zakona-treba-da-ubrzaju-upis-javne-svojine_941519.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vorkapić: Izmene zakona treba da ubrzaju upis javne svojine

Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog...BEOGRAD - Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine.Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu. Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je da rok ne treba ponovo produžavati jer bi to, kaže, bilo nerazumno i dodaje da ima dovoljno vremena da se taj posao završi do kraja 2020. godine. "Apsolutno sam protiv produžetka roka, jer bi to dalje stvaralo određenu nesigurnost i usporavalo investicione procese u Srbiji", rekao je Vorkapić za Tanjug. Javna svojina je nepokretna i pokretna imovina u svojini Republike Srbije, pokrajine, opštine, grada i javnog preduzeća, a Vorkapić navodi da se sada radi na evidenciji nepokretne imovine, te da postoji Uredba koja nije još zaživela, a koja obavezuje da se popiše i pokretna imovina Republike Srbije. "I na tome ćemo da radimo, ali za mene lično je sada fokus i očekujem i pre 2020. godine, sa izmenama zakona koje su krajnje logične, da imamo jasnu sliku o tome šta je čije", kaže Vorkapić. Naveo je da je izmene Zakona o javnoj svojini koje predlaže Direkcija treba da uvedu nova pravila za popis državne imovine. "Naime, više nećemo izdavati potvrde koje su do sada bile potrebne lokalnim samoupravama i ostalim korisnicima, a to je jedno zatrpavanje poslom koje se pokazalo kao neefikasno i nepotrebno, već ćemo zakonom uputiti lokalne samouprave da one pred katastrom dokazuju svoje pravo javne svojine", kaže Vorkapić. Siguran je da će to umnogome ubrzati proces upisa javne svojine svih nosilaca javne svojine. Po podacima iz juna ove godine, koji se svakodnevno menjaju prvenstveno zbog restitucije, u javnoj svojini Republike Srbije evidentirano je oko 340.000 hektara gradskog građevinskog zemljišta, oko 803.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 980.000 hektara šumskog zemljišta, dok je oko 340.000 hektara ostalog zemljišta, pretežno vodnog. Takođe, tu je i oko 49.000 stambenih zgrada, oko 42.000 poslovnih zgrada, oko 48.000 garaža i pomoćnih zgrada i oko 77.000 stanova. Vorkapić kaže da je pre 2011. postojala samo svojina Republike Srbije, a da je nakon toga izmenama zakona data mogućnost da i lokalne samouprave budu vlasnici imovine što je, dodaje, uz restituciju, usložnilo ceo proces. "Restitucija kao civilizacijski opravdan proces dovela je do stalnih promena u evideniciji. Nešto što je danas u evidenciji već upisano kao javna svojina Republike Srbije, sutra prestaje biti, jer je i dalje restitucija u toku", rekao je Vorkapić. Posle roka koji ističe 31. decembra 2020. jedinice lokalne samouprave koje ne završe taj proces, odnosno ne upišu svoje pravo javne svojine u Republičkom geodetskom zavodu, ta imovina će postati javna svojina Republike Srbije, navodi Vorkapić. Kaže da će lokalne samouprave novčano biti kažnjeni i do 500.000 dinara ukoliko budu dale netačne podatke, a ukoliko ih ne daju, kazna će im biti to što neće imati svoju imovinu, nego će to postati imovina Republike Srbije. Lokalne samouprave u Vojvodini su, dodaje revnosnije kada je reč o upisu javne svojine, za razliku od opština na jugu Srbije. Kada je reč o javnim preduzećima, Vorkapić kaže da ona imaju pravo da steknu svoju imovinu o kojoj će voditi računa, uz odgovarajući zaključak Vlade Srbije i na predlog resornog ministarstva. "Njima je u interesu da prijavljuju imovinu koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, jer je to i uslov da bi oni kasnije mogli, uz odgovarajući zaključak Vlade, da postanu vlasnici te imovine i da to postane praktično kapital tog javnog preduzeća", kaže Vorkapić. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Tanjug da je krajnje vreme da se taj proces okonča, da je dovoljno vremena da se ta obaveza ispuni i da ne vide koje bi moglo biti opravdanje da se sa tim i dalje čeka. Navodi da je Državna revizorska institucija kroz svoje izveštaje godinama konstatovala kako ne postoji potpun popis imovine Republike Srbije i lokalnih samouprava i da to unosi pravnu nesigurnost i stvara rizik da se javna imovina koristi na neki neadekvatan način ili, čak, da može biti zloupotrebljena, tako da pređe u privatne ruke, bez adekvatne naknade i procedure. "Zbog toga je važno da se proces upisa vlasnika te imovine koja je u javnoj svojini što pre okonča", kaže Nenadić i dodaje da u Srbiji postoji jedna jako loša praksa da se stalno pomeraju rokovi za sprovođenje pojedinih zakona i čeka se poslednji čas za ispunjenje obaveza u nadi da će opet biti nekog produžetka roka.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vorkapić: Izmene zakona treba da ubrzaju upis javne svojine

BEOGRAD, 11. avgusta (Tanjug) - Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine.Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu.Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je da rok ne treba ponovo produžavati jer bi to, kaže, bilo nerazumno i dodaje da ima dovoljno vremena da se taj posao završi do kraja 2020. godine."Apsolutno sam protiv produžetka roka, jer bi to dalje stvaralo određenu nesigurnost i usporavalo investicione procese u Srbiji", rekao je Vorkapić za Tanjug.Javna svojina je nepokretna i pokretna imovina u svojini Republike Srbije, pokrajine, opštine, grada i javnog preduzeća, a Vorkapić navodi da se sada radi na evidenciji nepokretne imovine, te da postoji Uredba koja nije još zaživela, a koja obavezuje da se popiše i pokretna imovina Republike Srbije."I na tome ćemo da radimo, ali za mene lično je sada fokus i očekujem i pre 2020. godine, sa izmenama zakona koje su krajnje logične, da imamo jasnu sliku o tome šta je čije", kažze Vorkapić.Naveo je da je izmene Zakona o javnoj svojini koje predlaže Direkcija treba da uvedu nova pravila za popis državne imovine."Naime, više nećemo izdavati potvrde koje su do sada bile potrebne lokalnim samoupravama i ostalim korisnicima, a to je jedno zatrpavanje poslom koje se pokazalo kao neefikasno i nepotrebno, već ćemo zakonom uputiti lokalne samouprave da one pred katastrom dokazuju svoje pravo javne svojine", kaže Vorkapić.Siguran je da će to umnogome ubrzati proces upisa javne svojine svih nosilaca javne svojine.Po podacima iz juna ove godine, koji se svakodnevno menjaju prvenstveno zbog restitucije, u javnoj svojini Republike Srbije evidentirano je oko 340.000 hektara gradskog građevinskog zemljišta, oko 803.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 980.000 hektara šumskog zemljišta, dok je oko 340.000 hektara ostalog zemljišta, pretežno vodnog.Takođe, tu je i oko 49.000 stambenih zgrada, oko 42.000 poslovnih zgrada, oko 48.000 garaža i pomoćnih zgrada i oko 77.000 stanova.Vorkapić kaže da je pre 2011. postojala samo svojina Republike Srbije, a da je nakon toga izmenama zakona data mogućnost da i lokalne samouprave budu vlasnici imovine što je, dodaje, uz restituciju, usložnilo ceo proces."Restitucija kao civilizacijski opravdan proces dovela je do stalnih promena u evideniciji. Nešto što je danas u evidenciji već upisano kao javna svojina Republike Srbije, sutra prestaje biti, jer je i dalje restitucija u toku", rekao je Vorkapić.Posle roka koji ističe 31. decembra 2020. jedinice lokalne samouprave koje ne završe taj proces, odnosno ne upišu svoje pravo javne svojine u Republičkom geodetskom zavodu, ta imovina će postati javna svojina Republike Srbije, navodi Vorkapić.Kaže da će lokalne samouprave novčano biti kažnjeni i do 500.000 dinara ukoliko budu dale netačne podatke, a ukoliko ih ne daju, kazna će im biti to što neće imati svoju imovinu, nego će to postati imovina Republike Srbije.Lokalne samouprave u Vojvodini su, dodaje revnosnije kada je reč o upisu javne svojine, za razliku od opština na jugu Srbije.Kada je reč o javnim preduzećima, Vorkapić kaže da ona imaju pravo da steknu svoju imovinu o kojoj će voditi računa, uz odgovarajući zaključak Vlade Srbije i na predlog resornog ministarstva."Njima je u interesu da prijavljuju imovinu koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, jer je to i uslov da bi oni kasnije mogli, uz odgovarajući zaključak Vlade, da postanu vlasnici te imovine i da to postane praktično kapital tog javnog preduzeća", kaže Vorkapić.Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Tanjug da je krajnje vreme da se taj proces okonča, da je dovoljno vremena da se ta obaveza ispuni i da ne vide koje bi moglo biti opravdanje da se sa tim i dalje čeka.Navodi da je Državna revizorska institucija kroz svoje izveštaje godinama kostatovala kako ne postoji potpun popis imovine Republike Srbije i lokalnih samouprava i da to unosi pravnu nesigurnost i stvara rizik da se javna imovina koristi na neki neadekvatan način ili, čak, da može biti zloupotrebljena, tako da pređe u privatne ruke, bez adekvatne naknade i procedure."Zbog toga je važno da se proces upisa vlasnika te imovine koja je u javnoj svojini što pre okonča", kaže Nenadić i dodaje da u Srbiji postoji jedna jako loša praksa da se stalno pomeraju rokovi za sprovođenje pojedinih zakona i čeka se poslednji čas za ispunjenje obaveza u nadi da će opet biti nekog produžetka roka.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/vorkapic-izmene-zakona-treba-da-ubrzaju-upis-javne-svojine_941518.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vorkapić: Izmene zakona treba da ubrzaju upis javne svojine

Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog...BEOGRAD - Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine.Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu. Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je da rok ne treba ponovo produžavati jer bi to, kaže, bilo nerazumno i dodaje da ima dovoljno vremena da se taj posao završi do kraja 2020. godine. "Apsolutno sam protiv produžetka roka, jer bi to dalje stvaralo određenu nesigurnost i usporavalo investicione procese u Srbiji", rekao je Vorkapić za Tanjug. Javna svojina je nepokretna i pokretna imovina u svojini Republike Srbije, pokrajine, opštine, grada i javnog preduzeća, a Vorkapić navodi da se sada radi na evidenciji nepokretne imovine, te da postoji Uredba koja nije još zaživela, a koja obavezuje da se popiše i pokretna imovina Republike Srbije. "I na tome ćemo da radimo, ali za mene lično je sada fokus i očekujem i pre 2020. godine, sa izmenama zakona koje su krajnje logične, da imamo jasnu sliku o tome šta je čije", kaže Vorkapić. Naveo je da je izmene Zakona o javnoj svojini koje predlaže Direkcija treba da uvedu nova pravila za popis državne imovine. "Naime, više nećemo izdavati potvrde koje su do sada bile potrebne lokalnim samoupravama i ostalim korisnicima, a to je jedno zatrpavanje poslom koje se pokazalo kao neefikasno i nepotrebno, već ćemo zakonom uputiti lokalne samouprave da one pred katastrom dokazuju svoje pravo javne svojine", kaže Vorkapić. Siguran je da će to umnogome ubrzati proces upisa javne svojine svih nosilaca javne svojine. Po podacima iz juna ove godine, koji se svakodnevno menjaju prvenstveno zbog restitucije, u javnoj svojini Republike Srbije evidentirano je oko 340.000 hektara gradskog građevinskog zemljišta, oko 803.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 980.000 hektara šumskog zemljišta, dok je oko 340.000 hektara ostalog zemljišta, pretežno vodnog. Takođe, tu je i oko 49.000 stambenih zgrada, oko 42.000 poslovnih zgrada, oko 48.000 garaža i pomoćnih zgrada i oko 77.000 stanova. Vorkapić kaže da je pre 2011. postojala samo svojina Republike Srbije, a da je nakon toga izmenama zakona data mogućnost da i lokalne samouprave budu vlasnici imovine što je, dodaje, uz restituciju, usložnilo ceo proces. "Restitucija kao civilizacijski opravdan proces dovela je do stalnih promena u evideniciji. Nešto što je danas u evidenciji već upisano kao javna svojina Republike Srbije, sutra prestaje biti, jer je i dalje restitucija u toku", rekao je Vorkapić. Posle roka koji ističe 31. decembra 2020. jedinice lokalne samouprave koje ne završe taj proces, odnosno ne upišu svoje pravo javne svojine u Republičkom geodetskom zavodu, ta imovina će postati javna svojina Republike Srbije, navodi Vorkapić. Kaže da će lokalne samouprave novčano biti kažnjeni i do 500.000 dinara ukoliko budu dale netačne podatke, a ukoliko ih ne daju, kazna će im biti to što neće imati svoju imovinu, nego će to postati imovina Republike Srbije. Lokalne samouprave u Vojvodini su, dodaje revnosnije kada je reč o upisu javne svojine, za razliku od opština na jugu Srbije. Kada je reč o javnim preduzećima, Vorkapić kaže da ona imaju pravo da steknu svoju imovinu o kojoj će voditi računa, uz odgovarajući zaključak Vlade Srbije i na predlog resornog ministarstva. "Njima je u interesu da prijavljuju imovinu koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, jer je to i uslov da bi oni kasnije mogli, uz odgovarajući zaključak Vlade, da postanu vlasnici te imovine i da to postane praktično kapital tog javnog preduzeća", kaže Vorkapić. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Tanjug da je krajnje vreme da se taj proces okonča, da je dovoljno vremena da se ta obaveza ispuni i da ne vide koje bi moglo biti opravdanje da se sa tim i dalje čeka. Navodi da je Državna revizorska institucija kroz svoje izveštaje godinama konstatovala kako ne postoji potpun popis imovine Republike Srbije i lokalnih samouprava i da to unosi pravnu nesigurnost i stvara rizik da se javna imovina koristi na neki neadekvatan način ili, čak, da može biti zloupotrebljena, tako da pređe u privatne ruke, bez adekvatne naknade i procedure. "Zbog toga je važno da se proces upisa vlasnika te imovine koja je u javnoj svojini što pre okonča", kaže Nenadić i dodaje da u Srbiji postoji jedna jako loša praksa da se stalno pomeraju rokovi za sprovođenje pojedinih zakona i čeka se poslednji čas za ispunjenje obaveza u nadi da će opet biti nekog produžetka roka.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=08&dd=11&nav_id=1429754

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Šta je sa 77.000 stanova u vlasništvu Republike Srbije? - Biz

Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Srbije, pokrajine i lokalne samouprave.U Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine.Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu. Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je da rok ne treba ponovo produžavati jer bi to, kaže, bilo nerazumno i dodaje da ima dovoljno vremena da se taj posao završi do kraja 2020. godine. "Apsolutno sam protiv produžetka roka, jer bi to dalje stvaralo određenu nesigurnost i usporavalo investicione procese u Srbiji", rekao je Vorkapić za Tanjug. Javna svojina je nepokretna i pokretna imovina u svojini Republike Srbije, pokrajine, opštine, grada i javnog preduzeća, a Vorkapić navodi da se sada radi na evidenciji nepokretne imovine, te da postoji Uredba koja nije još zaživela, a koja obavezuje da se popiše i pokretna imovina Republike Srbije. "I na tome ćemo da radimo, ali za mene lično je sada fokus i očekujem i pre 2020. godine, sa izmenama zakona koje su krajnje logične, da imamo jasnu sliku o tome šta je čije", kažze Vorkapić. Naveo je da je izmene Zakona o javnoj svojini koje predlaže Direkcija treba da uvedu nova pravila za popis državne imovine. "Naime, više nećemo izdavati potvrde koje su do sada bile potrebne lokalnim samoupravama i ostalim korisnicima, a to je jedno zatrpavanje poslom koje se pokazalo kao neefikasno i nepotrebno, već ćemo zakonom uputiti lokalne samouprave da one pred katastrom dokazuju svoje pravo javne svojine", kaže Vorkapić. Siguran je da će to umnogome ubrzati proces upisa javne svojine svih nosilaca javne svojine. Po podacima iz juna ove godine, koji se svakodnevno menjaju prvenstveno zbog restitucije, u javnoj svojini Republike Srbije evidentirano je oko 340.000 hektara gradskog građevinskog zemljišta, oko 803.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 980.000 hektara šumskog zemljišta, dok je oko 340.000 hektara ostalog zemljišta, pretežno vodnog. Takođe, tu je i oko 49.000 stambenih zgrada, oko 42.000 poslovnih zgrada, oko 48.000 garaža i pomoćnih zgrada i oko 77.000 stanova. Vorkapić kaže da je pre 2011. postojala samo svojina Republike Srbije, a da je nakon toga izmenama zakona data mogućnost da i lokalne samouprave budu vlasnici imovine što je, dodaje, uz restituciju, usložnilo ceo proces. "Restitucija kao civilizacijski opravdan proces dovela je do stalnih promena u evideniciji. Nešto što je danas u evidenciji već upisano kao javna svojina Republike Srbije, sutra prestaje biti, jer je i dalje restitucija u toku", rekao je Vorkapić. Posle roka koji ističe 31. decembra 2020. jedinice lokalne samouprave koje ne završe taj proces, odnosno ne upišu svoje pravo javne svojine u Republičkom geodetskom zavodu, ta imovina će postati javna svojina Republike Srbije, navodi Vorkapić. Kaže da će lokalne samouprave novčano biti kažnjeni i do 500.000 dinara ukoliko budu dale netačne podatke, a ukoliko ih ne daju, kazna će im biti to što neće imati svoju imovinu, nego će to postati imovina Republike Srbije. Lokalne samouprave u Vojvodini su, dodaje revnosnije kada je reč o upisu javne svojine, za razliku od opština na jugu Srbije. Kada je reč o javnim preduzećima, Vorkapić kaže da ona imaju pravo da steknu svoju imovinu o kojoj će voditi računa, uz odgovarajući zaključak Vlade Srbije i na predlog resornog ministarstva. "Njima je u interesu da prijavljuju imovinu koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, jer je to i uslov da bi oni kasnije mogli, uz odgovarajući zaključak Vlade, da postanu vlasnici te imovine i da to postane praktično kapital tog javnog preduzeća", kaže Vorkapić. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Tanjug da je krajnje vreme da se taj proces okonča, da je dovoljno vremena da se ta obaveza ispuni i da ne vide koje bi moglo biti opravdanje da se sa tim i dalje čeka. Navodi da je Državna revizorska institucija kroz svoje izveštaje godinama kostatovala kako ne postoji potpun popis imovine Republike Srbije i lokalnih samouprava i da to unosi pravnu nesigurnost i stvara rizik da se javna imovina koristi na neki neadekvatan način ili, čak, da može biti zloupotrebljena, tako da pređe u privatne ruke, bez adekvatne naknade i procedure. "Zbog toga je važno da se proces upisa vlasnika te imovine koja je u javnoj svojini što pre okonča", kaže Nenadić i dodaje da u Srbiji postoji jedna jako loša praksa da se stalno pomeraju rokovi za sprovođenje pojedinih zakona i čeka se poslednji čas za ispunjenje obaveza u nadi da će opet biti nekog produžetka roka.Izvor: Tanjug    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/privreda-nekretnine/sta-je-sa-77-000-stanova-u-vlasnistvu-republike-srbije/2810998/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Šta je sa 77.000 stanova u vlasništvu Republike Srbije?

Vesti na temu | Palo.gr U Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine. Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu. Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je da rok ne treba ponovo produžavati jer bi to, kaže, bilo nerazumno i dodaje da ima dovoljno vremena da se taj posao završi do kraja 2020. godine. "Apsolutno sam protiv produžetka roka, jer bi to dalje stvaralo određenu nesigurnost i usporavalo investicione procese u Srbiji", rekao je Vorkapić za Tanjug. Javna svojina je nepokretna i pokretna imovina u svojini Republike Srbije, pokrajine, opštine, grada i javnog preduzeća, a Vorkapić navodi da se sada radi na evidenciji nepokretne imovine, te... www.b92.net · Pre 6 minuta ·

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/vorkapic-izmene-zakona-treba-da-ubrzaju-upis-javne-svojine/

Autori: @krstarica

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vorkapić: Izmene zakona treba da ubrzaju upis javne svojine

BEOGRAD - Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine iFoto: TanjugPodeliBEOGRAD - Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine.Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu.Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je da rok ne treba ponovo produžavati jer bi to, kaže, bilo nerazumno i dodaje da ima dovoljno vremena da se taj posao završi do kraja 2020. godine."Apsolutno sam protiv produžetka roka, jer bi to dalje stvaralo određenu nesigurnost i usporavalo investicione procese u Srbiji", rekao je Vorkapić za Tanjug.Javna svojina je nepokretna i pokretna imovina u svojini Republike Srbije, pokrajine, opštine, grada i javnog preduzeća, a Vorkapić navodi da se sada radi na evidenciji nepokretne imovine, te da postoji Uredba koja nije još zaživela, a koja obavezuje da se popiše i pokretna imovina Republike Srbije."I na tome ćemo da radimo, ali za mene lično je sada fokus i očekujem i pre 2020. godine, sa izmenama zakona koje su krajnje logične, da imamo jasnu sliku o tome šta je čije", kažze Vorkapić.Naveo je da je izmene Zakona o javnoj svojini koje predlaže Direkcija treba da uvedu nova pravila za popis državne imovine."Naime, više nećemo izdavati potvrde koje su do sada bile potrebne lokalnim samoupravama i ostalim korisnicima, a to je jedno zatrpavanje poslom koje se pokazalo kao neefikasno i nepotrebno, već ćemo zakonom uputiti lokalne samouprave da one pred katastrom dokazuju svoje pravo javne svojine", kaže Vorkapić.Siguran je da će to umnogome ubrzati proces upisa javne svojine svih nosilaca javne svojine.Po podacima iz juna ove godine, koji se svakodnevno menjaju prvenstveno zbog restitucije, u javnoj svojini Republike Srbije evidentirano je oko 340.000 hektara gradskog građevinskog zemljišta, oko 803.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 980.000 hektara šumskog zemljišta, dok je oko 340.000 hektara ostalog zemljišta, pretežno vodnog.Takođe, tu je i oko 49.000 stambenih zgrada, oko 42.000 poslovnih zgrada, oko 48.000 garaža i pomoćnih zgrada i oko 77.000 stanova.Vorkapić kaže da je pre 2011. postojala samo svojina Republike Srbije, a da je nakon toga izmenama zakona data mogućnost da i lokalne samouprave budu vlasnici imovine što je, dodaje, uz restituciju, usložnilo ceo proces."Restitucija kao civilizacijski opravdan proces dovela je do stalnih promena u evideniciji. Nešto što je danas u evidenciji već upisano kao javna svojina Republike Srbije, sutra prestaje biti, jer je i dalje restitucija u toku", rekao je Vorkapić.Posle roka koji ističe 31. decembra 2020. jedinice lokalne samouprave koje ne završe taj proces, odnosno ne upišu svoje pravo javne svojine u Republičkom geodetskom zavodu, ta imovina će postati javna svojina Republike Srbije, navodi Vorkapić.Kaže da će lokalne samouprave novčano biti kažnjeni i do 500.000 dinara ukoliko budu dale netačne podatke, a ukoliko ih ne daju, kazna će im biti to što neće imati svoju imovinu, nego će to postati imovina Republike Srbije.Lokalne samouprave u Vojvodini su, dodaje revnosnije kada je reč o upisu javne svojine, za razliku od opština na jugu Srbije.Kada je reč o javnim preduzećima, Vorkapić kaže da ona imaju pravo da steknu svoju imovinu o kojoj će voditi računa, uz odgovarajući zaključak Vlade Srbije i na predlog resornog ministarstva."Njima je u interesu da prijavljuju imovinu koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, jer je to i uslov da bi oni kasnije mogli, uz odgovarajući zaključak Vlade, da postanu vlasnici te imovine i da to postane praktično kapital tog javnog preduzeća", kaže Vorkapić.Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Tanjug da je krajnje vreme da se taj proces okonča, da je dovoljno vremena da se ta obaveza ispuni i da ne vide koje bi moglo biti opravdanje da se sa tim i dalje čeka.Navodi da je Državna revizorska institucija kroz svoje izveštaje godinama kostatovala kako ne postoji potpun popis imovine Republike Srbije i lokalnih samouprava i da to unosi pravnu nesigurnost i stvara rizik da se javna imovina koristi na neki neadekvatan način ili, čak, da može biti zloupotrebljena, tako da pređe u privatne ruke, bez adekvatne naknade i procedure."Zbog toga je važno da se proces upisa vlasnika te imovine koja je u javnoj svojini što pre okonča", kaže Nenadić i dodaje da u Srbiji postoji jedna jako loša praksa da se stalno pomeraju rokovi za sprovođenje pojedinih zakona i čeka se poslednji čas za ispunjenje obaveza u nadi da će opet biti nekog produžetka roka.(Tanjug)                        

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: pink.rs

Link: http://www.pink.rs/vesti/83724/vorkapic-izmene-zakona-treba-da-ubrzaju-upis-javne-svojine

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vorkapić: Izmene zakona treba da ubrzaju upis javne svojine

vestiRepublička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine.Izvor: Tanjug, Foto: TanjugTaj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu.Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je da rok ne treba ponovo produžavati jer bi to, kaže, bilo nerazumno i dodaje da ima dovoljno vremena da se taj posao završi do kraja 2020. godine. - Apsolutno sam protiv produžetka roka, jer bi to dalje stvaralo određenu nesigurnost i usporavalo investicione procese u Srbiji - rekao je Vorkapić.Javna svojina je nepokretna i pokretna imovina u svojini Republike Srbije, pokrajine, opštine, grada i javnog preduzeća, a Vorkapić navodi da se sada radi na evidenciji nepokretne imovine, te da postoji Uredba koja nije još zaživela, a koja obavezuje da se popiše i pokretna imovina Republike Srbije. - I na tome ćemo da radimo, ali za mene lično je sada fokus i očekujem i pre 2020. godine, sa izmenama zakona koje su krajnje logične, da imamo jasnu sliku o tome šta je čije - kaže Vorkapić.Naveo je da je izmene Zakona o javnoj svojini koje predlaže Direkcija treba da uvedu nova pravila za popis državne imovine. - Naime, više nećemo izdavati potvrde koje su do sada bile potrebne lokalnim samoupravama i ostalim korisnicima, a to je jedno zatrpavanje poslom koje se pokazalo kao neefikasno i nepotrebno, već ćemo zakonom uputiti lokalne samouprave da one pred katastrom dokazuju svoje pravo javne svojine- kaže Vorkapić. Siguran je da će to umnogome ubrzati proces upisa javne svojine svih nosilaca javne svojine. Po podacima iz juna ove godine, koji se svakodnevno menjaju prvenstveno zbog restitucije, u javnoj svojini Republike Srbije evidentirano je oko 340.000 hektara gradskog građevinskog zemljišta, oko 803.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 980.000 hektara šumskog zemljišta, dok je oko 340.000 hektara ostalog zemljišta, pretežno vodnog.Takođe, tu je i oko 49.000 stambenih zgrada, oko 42.000 poslovnih zgrada, oko 48.000 garaža i pomoćnih zgrada i oko 77.000 stanova.  Vorkapić kaže da je pre 2011. postojala samo svojina Republike Srbije, a da je nakon toga izmenama zakona data mogućnost da i lokalne samouprave budu vlasnici imovine što je, dodaje, uz restituciju, usložnilo ceo proces. - Restitucija kao civilizacijski opravdan proces dovela je do stalnih promena u evideniciji. Nešto što je danas u evidenciji već upisano kao javna svojina Republike Srbije, sutra prestaje biti, jer je i dalje restitucija u toku - rekao je Vorkapić.Posle roka koji ističe 31. decembra 2020. jedinice lokalne samouprave koje ne završe taj proces, odnosno ne upišu svoje pravo javne svojine u Republičkom geodetskom zavodu, ta imovina će postati javna svojina Republike Srbije, navodi Vorkapić. Kaže da će lokalne samouprave novčano biti kažnjeni i do 500.000 dinara ukoliko budu dale netačne podatke, a ukoliko ih ne daju, kazna će im biti to što neće imati svoju imovinu, nego će to postati imovina Republike Srbije. Lokalne samouprave u Vojvodini su, dodaje revnosnije kada je reč o upisu javne svojine, za razliku od opština na jugu Srbije. Kada je reč o javnim preduzećima, Vorkapić kaže da ona imaju pravo da steknu svoju imovinu o kojoj će voditi računa, uz odgovarajući zaključak Vlade Srbije i na predlog resornog ministarstva. - Njima je u interesu da prijavljuju imovinu koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, jer je to i uslov da bi oni kasnije mogli, uz odgovarajući zaključak Vlade, da postanu vlasnici te imovine i da to postane praktično kapital tog javnog preduzeća -  kaže Vorkapić. Vesti Minut dva                    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2018-08-11/nova-ekonomija/izmene-zakona-o-javnoj-svojini-trebalo-bi-da-ubrzaju-upis-imovine-srbije/22085222

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Izmene Zakona o javnoj svojini trebalo bi da ubrzaju upis imovine Srbije

Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Srbije, pokrajine i lokalne samouprave. U... Nova ekonomija pre 3 minuta Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Srbije, pokrajine i lokalne samouprave. U Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine. Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i... Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu novaekonomija.rs " Pogledajte još vesti iz kategorije Ekonomija "

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2018-08-11/b92/sta-je-sa-77-000-stanova-u-vlasnistvu-republike-srbije/22084919

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Šta je sa 77.000 stanova u vlasništvu Republike Srbije?

Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Srbije, pokrajine i lokalne samouprave. U... Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Srbije, pokrajine i lokalne samouprave.B92 pre 1 sat | Â Tanjug U Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine. Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu. Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je... Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu b92.net " Pogledajte još vesti iz kategorije Ekonomija "

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: dnevnik.rs

Link: http://admin.dnevnik.rs/vojvodina/u-novoj-gajdobri-podizu-iznova-mesnu-kancelariju-11-08-2018

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U Novoj Gajdobri podižu iznova mesnu kancelariju

NOVA GAJDOBRA: Sa oko 1.300 stanovnika, na desetak kilometara do centra opštine Bačke Palanke, smestila se Nova Gajdobra.Važi za lepo uređeno selo sa centrom koji je uređen kao veliki park. Od Nove Gajdobre do Gajdobre jedva da ima dva kilometra, a nedavno je javno izneta ideja da se ova dva mesta spoje biciklistilko- pešačkom stazom.Osim imena, dosta toga spaja ova dva mesta u koja su posle Drugog svetskog rata doselili kolonisti iz Istočne Hercegovine. Takođe, đaci iz ova dva mesta pohađaju istu Osnovnu školu "Aleksa Šantić" koja ima odeljenja i fiskulturne sale i u jednom i u drugom selu. Između dva sela, a u Katastarskoj opštini Nova Gajdobra nalazi se dobro uređena industrijska zona gde posluje nekoliko proizvodnih pogona, pa i najmodernija fabrika za preradu PET ambalaže u Srbiji.Ovde, kao i u Gajdobri skoro da nema nezaposlenih, jer ko god je želeo da radi ima posao u Gajdobri u kojoj radi nekoliko velikih fabrika sa oko 1.000 zaposlenih, a jedan dao Novogajdobrana radi i u obližnjoj Bačkoj Palanci.U ovom selu akcenat stavljaju na uređenje mesta, komunalno opremanje, odnosno udobniji život. Mladen Lučić, predsednik Saveta Mesne zajednice rekao je da je prvi posao za naredni period, izgradnja nove zgrade Mesne kancelarije. - Nedavnim rebalansom budžeta Opština Bačka Palanka je za ovaj projekat namenila dva miliona dinara. Projektna dokumentacija je spremna, pa se očekuje raspisivanje javne nabavke - rekao je Lučić. -Do kraja godine radićemo na daljem uređenju centra sela. Deo sredstava dobićemo od lokalne samouprave, a manji deo očekujemo u vidu donacije od kompanije "Al Rawafed" koja posluje ovde.U centru je planirano da se deo zemljišta poploča behatonom, postave klupe i jedno stajalište za bicikle. U planu je oplemenjivanje prostora kod sportskih terena, gde su već postavljene klupe i stolovi sa dva roštilja. Do kraja godine ovde bi trebao da bude postavljen još jedan sto. Kod pijace je postavljena česma, a pijačni prostor je u celosti uređen. Planirano je i ozeljenjavanje prostora od sportskih terena do Ulice Maršala Tita.Međutim, ovde kažu da ima i negatovnih pojava, odnosno da ima onih koji skrnave ono što je lepo i sa dosta muke urađeno. Oštećen je ili uništen deo kanti za smeće, oštećena je jedna garnitura stolova koji postoje u centru, a sve je prijavljeno policiji. - Sada realizujemo projekat sa Fondacijom "Karlsberg Dunđerski" u postavljanju tri reciklažna ostrva i njihovom opremanju kontejnerima - dodaje predsednik Saveta MZ. - U prvoj fazi razdvajaćemo plastiku, alimunijumske konzerve i papir. Zahvalio bih žiteljima Nove Gajdobre koji uredno odlažu PET amabalažu na predviđena mesta i tako doprinose očuvanju životne sredine.Ingerencije mesne zajednice su male, i kažu, uglavnom se svode na prosleđivanje pritužbi građana. Ovde potvrđuju da svaku pritužbu Novogajdobrana proslede na pravu adresu nadležnim organima.Dani kolonizacijeOd 13 -16. septembra u Novoj Gajdobri održaće se "Dani kolonizacije". Planirano je da se izvede dečija predstava, održi guslarsko veče i veče poezije. Predviđen je i nastup kulturno-umetničkih društava, a domaćin je KUD "Jovan Dučić". Poslednjeg dana manifestacije u saradnji sa organizatorima akcije "Čepom do osmeha", na sportskim terenima biće sklapan mozaik od čepova. M. Sudžum Projekat "Fokus na Bačku Palanku" realizovala je "Panonija media" u saradnji sa "Dnevnikom". Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.        

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: tvmost.info

Link: http://www.tvmost.info/vesti/izmene_zakona_treba_da_ubrzaju_upis_javne_svojine/117396

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TV Most - Izmene zakona treba da ubrzaju upis javne svojine

14:11, 11.08.2018 | Izvor: Tanjug Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine. Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu. dokumenti spisi akta papiri papirologija kancelarijski kancelarija administracija propisi zakoni morguefile com jpg Ilustracija morguefile.com Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je da rok ne treba ponovo produžavati jer bi to, kaže, bilo nerazumno i dodaje da ima dovoljno vremena da se taj posao završi do kraja 2020. godine. "Apsolutno sam protiv produžetka roka, jer bi to dalje stvaralo određenu nesigurnost i usporavalo investicione procese u Srbiji", rekao je Vorkapić za Tanjug. Javna svojina je nepokretna i pokretna imovina u svojini Republike Srbije, pokrajine, opštine, grada i javnog preduzeća, a Vorkapić navodi da se sada radi na evidenciji nepokretne imovine, te da postoji Uredba koja nije još zaživela, a koja obavezuje da se popiše i pokretna imovina Republike Srbije. "I na tome ćemo da radimo, ali za mene lično je sada fokus i očekujem i pre 2020. godine, sa izmenama zakona koje su krajnje logične, da imamo jasnu sliku o tome šta je čije", kaže Vorkapić. Naveo je da je izmene Zakona o javnoj svojini koje predlaže Direkcija treba da uvedu nova pravila za popis državne imovine. "Naime, više nećemo izdavati potvrde koje su do sada bile potrebne lokalnim samoupravama i ostalim korisnicima, a to je jedno zatrpavanje poslom koje se pokazalo kao neefikasno i nepotrebno, već ćemo zakonom uputiti lokalne samouprave da one pred katastrom dokazuju svoje pravo javne svojine", kaže Vorkapić. Siguran je da će to umnogome ubrzati proces upisa javne svojine svih nosilaca javne svojine. Po podacima iz juna ove godine, koji se svakodnevno menjaju prvenstveno zbog restitucije, u javnoj svojini Republike Srbije evidentirano je oko 340.000 hektara gradskog građevinskog zemljišta, oko 803.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 980.000 hektara šumskog zemljišta, dok je oko 340.000 hektara ostalog zemljišta, pretežno vodnog. Takođe, tu je i oko 49.000 stambenih zgrada, oko 42.000 poslovnih zgrada, oko 48.000 garaža i pomoćnih zgrada i oko 77.000 stanova. Vorkapić kaže da je pre 2011. postojala samo svojina Republike Srbije, a da je nakon toga izmenama zakona data mogućnost da i lokalne samouprave budu vlasnici imovine što je, dodaje, uz restituciju, usložnilo ceo proces. "Restitucija kao civilizacijski opravdan proces dovela je do stalnih promena u evideniciji. Nešto što je danas u evidenciji već upisano kao javna svojina Republike Srbije, sutra prestaje biti, jer je i dalje restitucija u toku", rekao je Vorkapić. Posle roka koji ističe 31. decembra 2020. jedinice lokalne samouprave koje ne završe taj proces, odnosno ne upišu svoje pravo javne svojine u Republičkom geodetskom zavodu, ta imovina će postati javna svojina Republike Srbije, navodi Vorkapić. Kaže da će lokalne samouprave novčano biti kažnjeni i do 500.000 dinara ukoliko budu dale netačne podatke, a ukoliko ih ne daju, kazna će im biti to što neće imati svoju imovinu, nego će to postati imovina Republike Srbije. Lokalne samouprave u Vojvodini su, dodaje revnosnije kada je reč o upisu javne svojine, za razliku od opština na jugu Srbije. Kada je reč o javnim preduzećima, Vorkapić kaže da ona imaju pravo da steknu svoju imovinu o kojoj će voditi računa, uz odgovarajući zaključak Vlade Srbije i na predlog resornog ministarstva. "Njima je u interesu da prijavljuju imovinu koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, jer je to i uslov da bi oni kasnije mogli, uz odgovarajući zaključak Vlade, da postanu vlasnici te imovine i da to postane praktično kapital tog javnog preduzeća", kaže Vorkapić. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Tanjug da je krajnje vreme da se taj proces okonča, da je dovoljno vremena da se ta obaveza ispuni i da ne vide koje bi moglo biti opravdanje da se sa tim i dalje čeka. Navodi da je Državna revizorska institucija kroz svoje izveštaje godinama konstatovala kako ne postoji potpun popis imovine Republike Srbije i lokalnih samouprava i da to unosi pravnu nesigurnost i stvara rizik da se javna imovina koristi na neki neadekvatan način ili, čak, da može biti zloupotrebljena, tako da pređe u privatne ruke, bez adekvatne naknade i procedure. "Zbog toga je važno da se proces upisa vlasnika te imovine koja je u javnoj svojini što pre okonča", kaže Nenadić i dodaje da u Srbiji postoji jedna jako loša praksa da se stalno pomeraju rokovi za sprovođenje pojedinih zakona i čeka se poslednji čas za ispunjenje obaveza u nadi da će opet biti nekog produžetka roka.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:743339-Vorkapic-Izmene-zakona-o-javnoj-svojini-treba-da-ubrzaju-upis-javne-svojine

Autori: @Novostionline

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vorkapić: Izmene zakona o javnoj svojini treba da ubrzaju upis javne svojine

Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine.Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu.Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je da rok ne treba ponovo produžavati jer bi to, kaže, bilo nerazumno i dodaje da ima dovoljno vremena da se taj posao završi do kraja 2020. godine.PROČITAJTE JOŠ: Sve pod drumom javna svojina"Apsolutno sam protiv produžetka roka, jer bi to dalje stvaralo određenu nesigurnost i usporavalo investicione procese u Srbiji", rekao je Vorkapić za Tanjug.Javna svojina je nepokretna i pokretna imovina u svojini Republike Srbije, pokrajine, opštine, grada i javnog preduzeća, a Vorkapić navodi da se sada radi na evidenciji nepokretne imovine, te da postoji Uredba koja nije još zaživela, a koja obavezuje da se popiše i pokretna imovina Republike Srbije."I na tome ćemo da radimo, ali za mene lično je sada fokus i očekujem i pre 2020. godine, sa izmenama zakona koje su krajnje logične, da imamo jasnu sliku o tome šta je čije", kažze Vorkapić.Naveo je da je izmene Zakona o javnoj svojini koje predlaže Direkcija treba da uvedu nova pravila za popis državne imovine."Naime, više nećemo izdavati potvrde koje su do sada bile potrebne lokalnim samoupravama i ostalim korisnicima, a to je jedno zatrpavanje poslom koje se pokazalo kao neefikasno i nepotrebno, već ćemo zakonom uputiti lokalne samouprave da one pred katastrom dokazuju svoje pravo javne svojine", kaže Vorkapić.Siguran je da će to umnogome ubrzati proces upisa javne svojine svih nosilaca javne svojine.Po podacima iz juna ove godine, koji se svakodnevno menjaju prvenstveno zbog restitucije, u javnoj svojini Republike Srbije evidentirano je oko 340.000 hektara gradskog građevinskog zemljišta, oko 803.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 980.000 hektara šumskog zemljišta, dok je oko 340.000 hektara ostalog zemljišta, pretežno vodnog.Takođe, tu je i oko 49.000 stambenih zgrada, oko 42.000 poslovnih zgrada, oko 48.000 garaža i pomoćnih zgrada i oko 77.000 stanova.Vorkapić kaže da je pre 2011. postojala samo svojina Republike Srbije, a da je nakon toga izmenama zakona data mogućnost da i lokalne samouprave budu vlasnici imovine što je, dodaje, uz restituciju, usložnilo ceo proces."Restitucija kao civilizacijski opravdan proces dovela je do stalnih promena u evideniciji. Nešto što je danas u evidenciji već upisano kao javna svojina Republike Srbije, sutra prestaje biti, jer je i dalje restitucija u toku", rekao je Vorkapić.Posle roka koji ističe 31. decembra 2020. jedinice lokalne samouprave koje ne završe taj proces, odnosno ne upišu svoje pravo javne svojine u Republičkom geodetskom zavodu, ta imovina će postati javna svojina Republike Srbije, navodi Vorkapić.Kaže da će lokalne samouprave novčano biti kažnjeni i do 500.000 dinara ukoliko budu dale netačne podatke, a ukoliko ih ne daju, kazna će im biti to što neće imati svoju imovinu, nego će to postati imovina Republike Srbije.Lokalne samouprave u Vojvodini su, dodaje revnosnije kada je reč o upisu javne svojine, za razliku od opština na jugu Srbije.Kada je reč o javnim preduzećima, Vorkapić kaže da ona imaju pravo da steknu svoju imovinu o kojoj će voditi računa, uz odgovarajući zaključak Vlade Srbije i na predlog resornog ministarstva."Njima je u interesu da prijavljuju imovinu koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, jer je to i uslov da bi oni kasnije mogli, uz odgovarajući zaključak Vlade, da postanu vlasnici te imovine i da to postane praktično kapital tog javnog preduzeća", kaže Vorkapić.Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Tanjug da je krajnje vreme da se taj proces okonča, da je dovoljno vremena da se ta obaveza ispuni i da ne vide koje bi moglo biti opravdanje da se sa tim i dalje čeka.Navodi da je Državna revizorska institucija kroz svoje izveštaje godinama kostatovala kako ne postoji potpun popis imovine Republike Srbije i lokalnih samouprava i da to unosi pravnu nesigurnost i stvara rizik da se javna imovina koristi na neki neadekvatan način ili, čak, da može biti zloupotrebljena, tako da pređe u privatne ruke, bez adekvatne naknade i procedure."Zbog toga je važno da se proces upisa vlasnika te imovine koja je u javnoj svojini što pre okonča", kaže Nenadić i dodaje da u Srbiji postoji jedna jako loša praksa da se stalno pomeraju rokovi za sprovođenje pojedinih zakona i čeka se poslednji čas za ispunjenje obaveza u nadi da će opet biti nekog produžetka roka.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_ci/hronika/zaplenjeno-23-tone-mesa-uhapsen-dobavljac_941552.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zaplenjeno 23 tone mesa, uhapšen dobavljač

JAGODINA - Policija u Jagodini, u saradnji sa Upravom carina pronašla je i zaplenila 23 tone mesa, koje je iz Brazila, preko Kosova i Metohije i Raške, daljom prodajom trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji.Meso je uništeno, a uhapšen je Đ. L (21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom, saopštila je danas Policijska uprava u Jagodini. Đ. L je uhapšen zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo krijumčarenje i on će uz krivičnu prijavu biti priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv Korupcije u Kraljevu, navedeno je u saopštenju. Veterinarska inspekcija je utvrdila da meso, zbog isteka roka trajanja, nije za upotrebu i ono je uništeno.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/srbija-hronika/zaplenjeno-23-tone-mesa-u-jagodini-uhapsen-dobavljac/2811083/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zaplenjeno 23 tone mesa u Jagodini, uhapšen dobavljač

Vesti na temu | Palo.gr(21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom, saopštila je Policijska uprava u Jagodini(21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom, saopštila je Policijska uprava u Jagodinije uhapšen zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo krijumčarenje, a uz krivičnu prijavu biće priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu, navodi se u saopštenjuje uhapšen zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo krijumčarenje, a uz krivičnu prijavu biće priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu, navodi se u saopštenjupalo.grpalo.gr    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2018-08-11/vecernje-novosti/vorkapic-izmene-zakona-o-javnoj-svojini-treba-da-ubrzaju-upis-javne-svojine/22085559

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vorkapić: Izmene zakona o javnoj svojini treba da ubrzaju upis javne svojine

Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne... Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samoupraveVečernje novosti pre 5 minuta | Tanjug Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave, a u Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine. Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine... Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu novosti.rs " Pogledajte još vesti iz kategorije Ekonomija "

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:743258-Komfornije-i-osoblju-i-pacijentima

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Komfornije i osoblju i pacijentima

Obavljaju se završne pripreme za temeljnu rekonstrukciju zgrade doma zdravlja na Limanu. Iz republičke kase 400 milionaU DOMU zdravlja Novi Sad obavljaju završne pripreme za početak temeljne rekonstrukcije objekta te ustanove na Limanu, što je jedan od najvećih, a po svoj prilici i najvrednijih projekata obnove u novosadskom zdravstvu poslednjih decenija.Pročitajte još - Aparati i vozila za dom zdravljaZeleno svetlo za početak radova na detaljnoj obnovi tog objekta, koji nije renoviran od otvaranja pre oko četiri decenije, trebalo bi uskoro da stigne od Vlade Srbije, kojoj je projekat dostavljen na verifikovanje.Prof. dr Veselin Bojat, direktor DZ, u izjavi za "Novosti", podseća da je objekat na Limanu otvoren 1979. godine i da u protekle četiri decenije nije renoviran.- Za pripremu kompletne rekonstrukcije, gotovo godinu dana smo se bavili tehničkom dokumentacijom i papirima, koji su bili nedefinisani 40 godina - kaže profesor Bojat, istovremeno napominjući da Novi Sad ima oko 100.000 stanovnika više nego kada je taj objekat izgrađen tako da su obnove zgrada zdravstvenih ustanova i te kako neophodne.Kada projekat bude verifikovan, uslediće javna nabavka za izvođenje radova. Planirana je adaptacija celog objekta, biće obnovljene vodovodne i elektro instalacije, grejanje, liftovi, sistem zaštite od požara, mašinski, signalni i telekomunikacioni sistemi.- Realizacijom projekta biće uz ostalo usklađeni standardi energetske efikasnosti, univerzalnog dizajna, pristupa osoba sa invaliditetom svim prostorijama. Novim rešenjima biće stvoreni i najviši bezbednosni uslovi za korisnike zdravstvenih usluga i za zaposlene - navode u DZ.Radovi bi trebalo da počnu uskoro, a precizni rokovi biće dati nakon verifikacije tog obimnog i vrednog projekta, za čiju je realizaciju, kako je ranije saopšteno, iz republičkog budžeta obezbeđeno 400 miliona dinara.USLUGEDOM zdravlja Novi Sad danas pruža 18 zdravstvenih usluga po stanovniku godišnje, odnosno 6,5 miliona ukupno. Od 2013. do 2017. godine je za 25 odsto porastao broj pruženih usluga.ORGANIZACIJADOK traje obnova zgrade na Limanu, službe će biti raspoređene po svim ostalim objektima DZ, prema planu koji će Novosađanima biti blagovremeno predočen.            

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Srbija/194498/Izmene-zakona-o-javnoj-svojini-treba-da-ubrzaju-upis-javne-svojine.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Izmene zakona o javnoj svojini treba da ubrzaju upis javne svojine

Republička direkcija za imovinu iniciraće izmene Zakona o javnoj svojini koje bi trebalo da ubrzaju upis imovine Srbije, pokrajine i lokalne samouprave.U Direkciji kažu da neće biti novog produžetka roka za završetak tog posla koji ističe 31. decembra 2020. godine. Taj rok je do sada šest puta pomeran, poslednji put u decembru prošle godine, a u Transparentnosti Srbija ocenjuju da je korisno da se postupak upisa javne svojine ubrza i kroz smanjenje administrativnih procedura kako bi konačno država popisala svoju imovinu.    Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kategoričan je da rok ne treba ponovo produžavati jer bi to, kaže, bilo nerazumno i dodaje da ima dovoljno vremena da se taj posao završi do kraja 2020. godine.    Javna svojina je nepokretna i pokretna imovina u svojini Republike Srbije, pokrajine, opštine, grada i javnog preduzeća, a Vorkapić navodi da se sada radi na evidenciji nepokretne imovine, te da postoji Uredba koja nije još zaživela, a koja obavezuje da se popiše i pokretna imovina Republike Srbije.    "I na tome ćemo da radimo, ali za mene lično je sada fokus i očekujem i pre 2020. godine, sa izmenama zakona koje su krajnje logične, da imamo jasnu sliku o tome šta je čije", kaže Vorkapić.    Naveo je da je izmene Zakona o javnoj svojini koje predlaže Direkcija treba da uvedu nova pravila za popis državne imovine.    "Naime, više nećemo izdavati potvrde koje su do sada bile potrebne lokalnim samoupravama i ostalim korisnicima, a to je jedno zatrpavanje poslom koje se pokazalo kao neefikasno i nepotrebno, već ćemo zakonom uputiti lokalne samouprave da one pred katastrom dokazuju svoje pravo javne svojine", kaže Vorkapić.    Siguran je da će to umnogome ubrzati proces upisa javne svojine svih nosilaca javne svojine.    Po podacima iz juna ove godine, koji se svakodnevno menjaju prvenstveno zbog restitucije, u javnoj svojini Republike Srbije evidentirano je oko 340.000 hektara gradskog građevinskog zemljišta, oko 803.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 980.000 hektara šumskog zemljišta, dok je oko 340.000 hektara ostalog zemljišta, pretežno vodnog.    Takođe, tu je i oko 49.000 stambenih zgrada, oko 42.000 poslovnih zgrada, oko 48.000 garaža i pomoćnih zgrada i oko 77.000 stanova. Vorkapić kaže da je pre 2011. postojala samo svojina Republike Srbije, a da je nakon toga izmenama zakona data mogućnost da i lokalne samouprave budu vlasnici imovine što je, dodaje, uz restituciju, usložnilo ceo proces.    "Restitucija kao civilizacijski opravdan proces dovela je do stalnih promena u evideniciji. Nešto što je danas u evidenciji već upisano kao javna svojina Republike Srbije, sutra prestaje biti, jer je i dalje restitucija u toku", rekao je Vorkapić.    Posle roka koji ističe 31. decembra 2020. jedinice lokalne samouprave koje ne završe taj proces, odnosno ne upišu svoje pravo javne svojine u Republičkom geodetskom zavodu, ta imovina će postati javna svojina Republike Srbije, navodi Vorkapić. Kaže da će lokalne samouprave novčano biti kažnjeni i do 500.000 dinara ukoliko budu dale netačne podatke, a ukoliko ih ne daju, kazna će im biti to što neće imati svoju imovinu, nego će to postati imovina Republike Srbije.    Lokalne samouprave u Vojvodini su, dodaje revnosnije kada je reč o upisu javne svojine, za razliku od opština na jugu Srbije.    Kada je reč o javnim preduzećima, Vorkapić kaže da ona imaju pravo da steknu svoju imovinu o kojoj će voditi računa, uz odgovarajući zaključak Vlade Srbije i na predlog resornog ministarstva.    "Njima je u interesu da prijavljuju imovinu koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, jer je to i uslov da bi oni kasnije mogli, uz odgovarajući zaključak Vlade, da postanu vlasnici te imovine i da to postane praktično kapital tog javnog preduzeća", kaže Vorkapić.    Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Tanjug da je krajnje vreme da se taj proces okonča, da je dovoljno vremena da se ta obaveza ispuni i da ne vide koje bi moglo biti opravdanje da se sa tim i dalje čeka.    Navodi da je Državna revizorska institucija kroz svoje izveštaje godinama kostatovala kako ne postoji potpun popis imovine Republike Srbije i lokalnih samouprava i da to unosi pravnu nesigurnost i stvara rizik da se javna imovina koristi na neki neadekvatan način ili, čak, da može biti zloupotrebljena, tako da pređe u privatne ruke, bez adekvatne naknade i procedure.    "Zbog toga je važno da se proces upisa vlasnika te imovine koja je u javnoj svojini što pre okonča", kaže Nenadić i dodaje da u Srbiji postoji jedna jako loša praksa da se stalno pomeraju rokovi za sprovođenje pojedinih zakona i čeka se poslednji čas za ispunjenje obaveza u nadi da će opet biti nekog produžetka roka. Autor: Tanjug  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2018

Medij: rtk.co.rs

Link: http://rtk.co.rs/rekonstrukcija-gerontoloskog-centra/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rekonstrukcija gerontološkog centra

Za rekonstrukciju, nadgradnju i legalizaciju objekta Gerontološkog centra u Kragujevcu, Kancelarija za javana ulaganja Vlade Republike Srbije opredelila je nešto više od četiri miliona dinara.Gradsko veće dalo je saglasnost za pokretanje postupka javne nabavke za uslugu izrade projekta, kojim će biti stvoreni bolji uslovi za boravak korisnika, ali i za rad zaposlenih u ovoj ustanovi.Objekat Gerontološkog centra u Kragujevcu, u kome je osim korisnika, smeštena i kompletna administracija ove ustanove, sagrađen je pre 56 godina.Realne potrebe vremenom su nadmašile raspoložive kapacitete koji zauzimaju 1.330 metara kvadratnih, zbog čega je problem nedostatka prostora postajao izraženiji.Za rekonstrukciju, nadgradnju i legalizaciju objekta Gerontološkog centra, Kancelarija za javana ulaganja Vlade Republike Srbije opredelila je nešto više od četiri miliona dinara.Gradsko veće dalo je saglasnost za pokretanje postupka javne nabavke za uslugu izrade projekta, kojim će biti stvoreni bolji uslovi za boravak korisnika, ali i za rad zaposlenih u ovoj ustanovi.U kragujevačkom Gerontološkom centru boravi 334 korisnika, a zbog nedovoljnih smeštajnih kapaciteta 75 je na čekanju.Osim usluge smeštaja i ishrane, štićenicima ove ustanove pruža se adekvatna psiho-socijalna podrška, zdravstvena zaštita, konstantna nega, kao i pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.Izveštava novinarka RTK Bojana Krstić. Kolo srpskih sestara i Udruženje "Biram Kragujevac" u zajedničkoj misiji      

----------------------------------------------------------