Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 23.08.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Neću, Vuče, u tvoje blato

POLEMIKA BRNABIć-JEREMIć

Neću, Vuče, u tvoje blato

„Neću, Vuče, u tvoje blato”, suština je odgovora premijerke Ane Brnabić na nove tvitove šefa Narodne stranke Vuka Jeremića, koji je to što premijerka nije odgovorila na njegove prethodne tvitove protumačio, najnovijim - „Premijerka zanemela”.

„Posle žestokih odgovora na moje komentare o korupciji, anabrnabic je zanemela na dokumenta kojima sam to potkrepio. Nije znala da postoje? Ili je stigla packa od šefa da se mane direktnog dijaloga sa mnom, jer joj tu neminovno sledi deblji kraj? Šta god da je, bedno je”, napisao je Jeremić na toj društvenoj mreži.

Ubrzo je usledio odgovor premijerke Srbije: „Vuče, izvini, ali ja ne mogu da se valjam u ovom blatu s tobom...”, napisala je Ana Brnabić na svom „Tviter” nalogu. Premijerka dodala i da nema vremena, koliko god to bilo zanimljivo i koliko god joj je primamljivo, da mu odgovori na svaku laž i uvredu. „Čoveče, da li si ti uopšte svestan u kakvom stanju ste zemlju ostavili i šta sada sve treba uraditi?”, navela je oma.

Jeremić je u odgovoru napisao još dva tvita, a u jednom kaže da bi premijerka trebalo da mu se obraća s „vi”.

On je, inače, predsednicu Vlade početkom meseca nazvao „kreaturom”, koja se, po njemu, sticajem okolnosti našla na toj poziciji.

U polemici koju je Jeremić započeo početkom ove sedmice, aluzijama na navodne sumnjive poslove porodice Brnabić, premijerka je poručila Jeremiću da nije ona dobila 200.000 dolara od katarske ambasade u Berlinu nego on, i da treba da objasni za šta je dobio taj novac.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.08.2018

Medij: Kurir     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Vladimir Goati

Naslov: Opozicioni blokovi su kratkotrajni

Opozicioni blokovi su kratkotrajni

Sociolog Vladimir Goati oceniojeda formiranje novog opozicionog bloka Građanskog bloka 381, oko Po-

kreta slobodnih građana, predstavljajošjednu „veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dođe na vLast. Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je da u formiranju Građanskog bloka 381 i Saveza za Srbiju vidi paralele sa nekadašnjim DOS.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.08.2018

Medij: Nedeljnik     Strana: 12

Rubrika: Brifing

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi sporazum Beograda i NIS u korist Beograđana

Novi sporazum Beogmda i NIS u korist Beogmđana

Kompanija NIS i Grad Beograd potpisali su Sporazum o saradnji kojim će biti nastavljena višegodišnja saradnja i zajednička realizacija kapitalnih projekata koji doprinose poboljšanju kvaliteta života Beograđana.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Beograda prof. drZoran Radojičić i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a. Beograd i NIS su realizovali brojne projekte u koje je ukupno uloženo gotovo 250 miliona dinara. Uređena su tri parka u Beogradu, ulepšane gradske fasade, a NIS je podržao rekonstrukciju i opremanje učionica i laboratorija u školama i na fakultetima u Beogradu, kao i otvaranje „Mejkers spejsa", prve naučno-zanatske radionice kod nas. Realizovane su i humanitarne akcije NIS-a, među kojima je nabavka osam savremenih medicinskih aparata za potrebe Univerzitetske dečje klinike „Tiršova" i opreme za Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici. Zaposleni NIS-a su u Beogradu inicirali i realizovali više volonterskih akcija među kojima su uređenje Botaničke bašte, parka „Đuro Strugar", sređivanje prostora Ustanove za decu i mlade „Sremčica", priprema novogodišnjih paketića za decu koja se leče u „Tiršovoj" i za štićenike Zvečanske. Pored toga što je u Beogradu smešten Poslovni centar, NIS poseduje i 40 modernih benzinskih stanica i upošljava više od 2.000 radnika. NIS će Gradu ustupiti lokaciju na Čukarici, u blizini Mosta na Adi, koja će biti iskorišćena za razvoj gradske infrastrukture.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.08.2018

Medij: Nedeljnik     Strana: 7

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Jeremić: Neće biti utočišta... Brnabić: Zašto odmah planeš

Jeremić: Neće biti utočišta... Bmabić: Zašto odmah planeš

Premijerka Ana Brnabić i lider Narodne

stranke Vuk Jeremić nastavili su sa međusobnim optužbama, započetim ličnim uvredama, ovaj put na društvenim mrežama. Novu raspravu pokrenuo je Jeremić na Tviteru, ali je Brnabićeva odgovorila istom merom, a ključna tema je bila - možda pogadate: finansije i kako

je ko došao do novca.

VUK JEREMIĆ

Porodica Brnabić računa na to da će nakon

pada diktature moći slobodno da živi u inostranstvu uživajući u imetku stečenom tokom fingiranja premijerske funkcije. Jedino

se tako može objasniti nonšalancija sa kojom se odnose prema očiglednom sukobu

interesa. Jako se varaju.

ANA BRNABIĆ

Vuče, čestitam ti na jošjednom muškom i junačkom napadu. Nešto si ti ipak pogrešio...

Nisam ja dobila $200.000 od katarske ambasade u Berlinu, nego ti. A što se lopovluka i korupcijetiče, ti i tvoje kolege neprevaziđeni ste u savremenoj srpskoj

istoriji. Aj' ostaj mi zdravo!

VUK JEREMIĆ

Gospođo Brnabić (ili Nemanjić :)), na vlasti ste već 6 godina i detaljno ste ispitivali sve moje finansije - legalno i nelegalno. Niste pronašli ama baš ništa sporno - da jeste, odavno bih imao posla sa istražnim organima. Ali Vama i Vašem bratu neće biti utočišta - obećavam.

ANA BRNABIĆ

Nemoj da se nerviraš. Pomenem Katar i odmah planeš... Šta je problem objasniti za šta se dobilo $200.000 od strane ambasade iz strane zemlje?? Što se obećanja tiče, uvek

si umeo da obećaš...:)

VUK JEREMIĆ

Draga „premijerko", nemam zašto da planem, ja osim državne plate nikada novac nisam zarađivao na račun poreskih obveznika Srbije. Vaš brat jeste, i to za vreme Vašeg boravka u vlasti - ovaj dokument prikazuje samo jedan od mnogih njegovih „poslova". Mislite da ćete

se izvući?

(Uz ovaj i naredni tvit, Jeremić je postavio i dokumenta na kojima, kakotvrdi, temelji svoje

tvrdnje.)

U njihovu polemiku na Tviteru su se, međutim, potom uključile i pristalice premijerke i lidera NS, naravno, uz optužbe o poreklu njihovog novca ili moralu, uz predviđanje konsekvenci koje bi trebalo da očekuju Ana Brnabić i Vuk

Jeremić. N

----------------------------------------------------------

Datum: 23.08.2018

Medij: NIN     Strana: 1,20,21,22,23,2

Rubrika: Društvo

Autori: VukZ. Cvijić

Teme: Korupcija

Naslov: Ko ubija po Srbiji

NIN ISTRAŽUJE

Ko ubija po Srbiji

Iako je do 5. oktobra 2000. mafija bila državni projekat, koji je stvorila i negovala DB, danas je organizovani kriminal još jači. Cena droge na ulicama i broj ubistava navode na zaključak da sada dominantni klan nije ništa slabiji od „zemunskog“. A biće još jači kada se zahuktali rat okonča pobedom jednog od zavađenih klanova Kriminalni obračuni su poro-

đajne muke rađanja novog klana, kakav još nije postojao u Srbiji i čije stvaranje može biti završeno u godini kada mafija postaje punoletna. Do demokratskih promena 5. oktobra 2000. mafija je bila državni projekat, koji je stvorila i negovala Državna bezbednost. A 18 godina kasnije organizovani kriminal je možda najjači od svog osamostaljivanja, uzimajući u obzir merne jedinice koje važe svuda u svetu - cenu droge (među najnižima u Evropi) i broj mafijaških ubistava (više od 85 samo od 2012). Advokat Božo Prelević, posle petog oktobara koministar policije, navodi da po ceni droge i po broju ubistava sada dominantni klan nije slabiji od „zemunskog“.

„Mislim pre svega uslovno na `kavački klan`, jer je došlo do ujedinjenja kriminalnih grupa iz Crne Gore i Srbije, kao i klanova sa Kosova. Ubiti toliko protivnika iz `škaljarskog klana` i grupe Luke Bojovića govori o moći. Do prekida sukoba će doći kada pobedi jedan klan. Sve govori da se formira jedna regionalna kriminalna grupa, kojoj niko neće biti ravan po moći. Za suzbijanje takvog klana bila bi potrebna najmanje nova Sablja. Ne isključujem ni novo vanredno stanje jer je očito da ti klanovi imaju i kontakte sa politikom”, kaže Prelević.

Prema informacijama NIN-a, koje su uglavnom dobijene nezvanično, stvarnost je drugačija od uslovne podele na dva kotorska klana, „kavački“ i „škaljarski“, koji su u sukobu od kada je 2014. nestalo više od 200 kilograma kokaina u Španiji. Sukob nadilazi naravno i dve porodice, Luke Bojovića i Slobodana Šaranovića, ubijenog 2017. Trenutno dominantniji, „kavački klan“ samo je deo kriminalne grupe za koju se vezuju i poznata imena kriminala krajem prošlog i početkom ovog veka, a koji su svoje poslove razgranali u Evropi i Južnoj Americi. U njemu su - osim osoba označenih kao „mozak za pranje novca“ i „nekadašnji vođa novobeogradskog klana“ - i neki noviji narko-šefovi. S druge strane je „škaljarski klan“, čije jezgro zaista čine i mlađi kriminalci iz Kotora, ali i još neke značajne grupe, Luke Bojovića na primer. U tom kontekstu pominje se i Nebojša Stojković Stojke, ranije označen kao vođa „rakovičkog klana“, koga je neidentifikovani napadač ranio 28. avgusta 2017. u Barseloni. On je posle oporavka za jedan beogradski tabloid odbacio navode da to ima veze sa crnogorskim klanovima.

Na sahranama ubijenih u ovim sukobima može se saznati dosta o povezanosti i kriminalnim strukturama. Tako je 2014, na sahrani Radeta Rakonjca, bliskog saradnika Željka Ražnatovića Arkana i kasnije Luke Bojovića, bilo primetno ogromno obezbeđenje koje je čuvalo Filipa Koraća. Kako se počelo i sa atentatima na sahranama, Korać - koji je označen kao „izvršni direktor“ - više ne dolazi na pogrebe.

Ko je mogao naslutiti ovakav rasplet? Sve je počelo još u vreme komunizma kada je DB angažovao kriminalce za likvidaciju disidenata, a i

90-ih su obavljali prljave poslove u raznim paravojnim jedinicama. Jedan od onih koji spajaju oba ta perioda, kada je mafija imala svoju državu, a država mafiju, jeste Željko Ražnatović Arkan.

„Zanimljivo je da veze kriminalnih klanovi i DB jačaju po pravilu kada su `patriote` na vlasti u Srbiji. Slično je u Hrvatskoj“, kaže Prelević. Sa ubistvom Ražnatovića 15. januara 2000. i serijom likvidacija koje su usledile kao osveta, rođen je do tada najmoćniji, „zemunski klan“.

„Pre ubistva premijera Zorana Đinđića bilo je 112 organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji, ali se pokazalo da je jedna bila opasnija od svih drugih“, navodi advokat Miodrag Vuković, nekadašnji pomoćnik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK).

U kriminalizovanoj Srbiji Slobodana Miloševića rođen je najmoćniji klan, duboko povezan sa pojedincima u državnim institucijama koje su temeljno razrušene. Najdublja veza bila je sa „crvenim beretkama“ i njihovim komandantom Miloradom Ulemekom Legijom, koji je ujedno bio i šef klana sa Dušanom Spasojevićem. Ova dvojica su pomislila 2003. da su jači od države pa su, neposredno pre nego što je planirano njihovo hapšenje, ubili premijera Đinđića. Kao odgovor usledila je akcija Sablja. Bora Banjac, tada načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, kaže da svi znaju koliko je „zemunski klan“ naneo zla Srbiji, a da današnji kriminalni obračuni pokazuju da neko želi da ih nadmaši. „Ako se organizovani kriminal ne suzbije na vreme kasnije je sve teže i teže. Što duže opstaju traže i nalaze sve dublje sprege sa pojedincima iz države”, upozorava Banjac.

Posle Sablje cena narkotika je skočila, a zatim je počela postepeno da pada. To je trajalo do oktobra 2009. i akcije „Balkanski ratnik“ protiv grupe Darka Šarića i za to su predstavnici tužilaštva, MUP-a i BIA dobili međunarodna priznanja. Cena kokaina, ali i drugih droga je malo skočila, jer su drugi narkobosovi postali oprezniji. A onda je u Valensiji, februara 2012. uhapšen Luka Bojović, označen kao novi vođa „zemunskog klana“. U to vreme većina poznatih mafijaških šefova nije u Srbiji, a ako su bili u zemlji, bili su u zatvoru, poput Sretena Jocića - Joce Amsterdama. On je, međutim, marta 2015. pravosnažno oslobođen optužbi da je organizovao ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića. Iako je Jocić pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zato što je 2011. naručio ubistvo Gorana Marjanovića - Goksija Bombaša, iz zatvora je izašao prevremeno, jer je obuhvaćen Zakonom o amnestiji krajem 2012. I Andrija Drašković, osuđen zbog ubistva Zvonka Plećića, takođe je obuhvaćen Zakonom o amnestiji i 8. avgusta 2018. je prevremeno izašao iz zatvora.

Sa promenom vlasti 2012. promenjeni su i prioriteti - suzbijanje organizovanog kriminala više nije bilo najvažnije, već proklamovana borba protiv korupcije. Krajem te godine spektakularno je uhapšen Miroslav Mišković, vlasnik Delte. Iako se čak i danas u političkim obračunima optužuje za sve i svašta, od brojnih optužbi ostala je samo jedna, i to na klimavim nogama, da je pomogao sinu Marku da izbegne plaćanje poreza.

Profesor Bogoljub Milosavljević sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, navodi da danas borbu protiv organizovanog kriminala koči i velika korupcija. „Izgleda kao da sve može da se kupi. Organi koji bi trebalo da se bore su tako paralisani. Čim su organi nedovoljnio efikasni onda je to prostor za mafiju. Tu je i naš stari problem, suvišno i nepotrebno petljanje politike u poslove policije i pravosuđa. Policija je sada potpuno podređena volji političara, a sudovi nisu nezavisni. Čim su organi nedovoljno efikasni onda je to prostor za mafiju. Političari mogu samo da insistiraju na rezultatima, a ne da od svake akcije prave promocije za sebe“, kaže Milosavljević.

Osim Zakona o amnestiji, koji je i pored upozorenja stručnjaka obuhvatio i počinioce nasilnih krivičnih dela, usledio je niz neuobičajenih presuda za organizovani kriminal. Često je primenjivana praksa da sud ne pokloni poverenje svedoku samo u delu njegovog iskaza u kome pominje značajnija imena u kriminalnoj hijerarhiji. Tako je bilo u postupku protiv Luke Bojovića i njegove grupe optužene za tri ubistva 2004. Likvidiran je Branko Jeftović Jorga, a prilikom atentata na Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka ubijeni su njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić. Jedan od pripadnika grupe, Sretko Kalinić, osuđen kao „glavni ubica“ prvobitnog „zemunskog klana“, u ovom postupku je detaljno govorio kako je klan organizovan, da je naredbe izdavao Luka Bojović, a da su ova ubistva bila osveta za likvidaciju

Sukob će prestati kada pobedi jedan klan, a sve govori da se formira regionalna kriminalna grupa, kojoj niko neće biti ravan po moći Božo Prelević

Arkana. Međutim u prvobitnoj presudi Specijalnog suda, koja je kasnije potvrđena u beogradskom Apelacionom sudu, iskazu Kalinića se poklanja poverenje u delu gde optužuje sebe i druge neposredne izvršioce, ali ne i Bojovića. Srpski sud je za razliku od španskog čak konstatovao da „nema dokaza da je postojala kriminalna grupa sa tačno podeljenim ulogama“. Španski sud na osnovu dokaza koje su razmenjivali policije i tužilaštva dve zemlje je Bojovića pravosnažno osudio na 18 godina za kriminalno udruživanje, posedovanje oružja i falsifikovanje isprava, pa on tamo služi kaznu već šest godina.

Slično je bilo i u postupku protiv grupe sada pokojnog Slobodana Šaranovića, opužene za dva ubistva 2013. - Bojovićevog rođenog brata Nikole, koji nije imao veze sa kriminalom, kao i Miloša Vidakovića u Budvi. Optuženi Miloš Vojnović se sporazumeo sa tužilaštvom i detaljno je ispričao kako je grupa bila organizovana i šta je uradila. Veće Specijalnog suda je prihvatilo deo njegovog iskaza gde optužuje sebe za ubistvo Vidakovića, za šta je dobio 10 i po godina, i kada je iznosio posredna saznanja o izvršiocima ubistva Nikole Bojovića. Jedini deo iskaza Vojnovića koji nije bio prihvaćen prvostepenom presudom je onaj kojim optužuje Miloša Delibašića, optuženog da je bio organizator grupe, pa je on oslobođen optužbi, ali se tužilaštvo žalilo. Vojnović je naveo da mu je Delibašić tražio da ubije Vidakovića kojeg mu je pokazao poznati navijač Uroš Mišić (odslužio kaznu zbog napada bakljom na žandara). Zanimljivo je da Mišić, čije ime i danas krasi fasade u Beogradu („Pravda za Uroša“) nikada nije saslušan ni kao svedok. Isto veće Specijalnog suda (Vladimir Mesarović, Dragan Milošević i Snežana Jovanović) koje je oslobodilo Luku Bojovića za tri ubistva, oslobodilo je i Stanka Subotića Caneta optužbi da je krajem 90-ih vodio kriminalnu grupu koja je švercovala cigarete pa je i tu presudu potvrdio Apelacioni sud. Kasnije je Veće Vrhovnog kasacionog suda, u kome su bile sudije koje su osudile prvobitni „zemunski klan“ i Ulemeka za politička ubistva, utvrdilo da je Subotić oslobođen jer su sudovi kršili zakon u njegovu korist.

Sadašnja vlast sama knjiži kao svoj veliki uspeh predaju Darka Šarića početkom 2014. Međutim, nakon te predaje iz MUP i BIA smenjeni su svi koji su dobili priznanja za tu istragu. Čak i istražni sudija koji je davao odobrenja za praćenje i prisluškivanje. Smenjena su i dvojica sudija iz prvobitnog veća, čija je osuđujuća presuda protiv Šarića poništena, a doneta je većinom glasova 2:1. U obrazloženju odluke o poništavanju te presude naveden je i formalni razlog da je jedan sudija iz sudećeg veća Specijalnog suda donosio odluke i u istrazi. Naime, u međuvremenu je promenjen zakon da iste sudije ne mogu biti sudeće i u istrazi, pa je primenjen retroaktivno. Zanimljivo je da ova formalnost nije bila smetnja da Apelacioni sud istovremeno pravosnažno potvrdi deo poništene presude, kojom je oslobođen Šarićev kum - Bojan Stanojković. Mediji su više puta vezi-

Pre ubistva Đinđića biloje112 organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji, ali se pokazalo da je jedna bila opasnija od svih drugih Miodrag Vuković

vali Šarića za dva zaraćena kotorska klana. Navodno su njegovi ljudi nastavili saradnju sa „kavčanima“, dok su im „škaljarci“ oduzimali imovinu u Kotoru. Bivši policajac a sada advokat Miodrag Vuković ističe da je potrebno da se shvati da se borba protiv mafije dobija isključivo u sudnici. „Utisak je da mi to još uvek nismo shvatili. Međutim, preduslov za razumevanje i rešavanje problema organizovanog kriminala je da imate efikasnu policiju kojoj prioritete u radu ne određuje politika, i da imate sudstvo nezavisno od autoriteta“, kaže on.

USrbiji se tek vode pojedinačni

postupci vezani za pojedine niže rangirane pripadnike dva kotorska klana – „kavački“ i „škaljarski“, dok su u Crnoj Gori maja 2017. optuženi pripadnici „kavačkog klana“, ali su okrivljeni kao vođe Slobodan Kašćelan i Igor Božović pod čudnim okolnostima u bekstvu. Kao i Jovan Vukotić, označen kao vođa „škaljarskog klana“.

Nakon večernje pucnjave 26. juna 2016. saznalo se da se osoba koja je označavana kao vođa „kavačkog klana“ krije u Srbiji. U Ulici Pavla Simića u Novom Sadu tada su ranjeni Slobodan Kašćelan i njegov telohranitelj Vladan Vučković. Srpska policija je podnela krivičnu prijavu protiv Saše Vidovića iz Bijeljine, tereteći ga kao neposrednog izvršioca, ali niko drugi nije bio osumnjičen. Vidović se nalazi u pritvoru u Republici Srpskoj gde se protiv njega vodi postupak zbog sumnje da je polovinom oktobra 2016. ubio Miroslava Lazarevića iz Istočnog Novog Sarajeva. Kašćelan, protiv koga se vodi postupak u Crnoj Gori, posle oporavka je pobegao i dan-danas je u bekstvu. Prema optužnici specijalnog državnog tužioca Crne Gore Saše Čađenovića, Slobodan Kašćelan i Igor Božović su krajem maja 2010. organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove (još 14 je optuženo) kako bi se bavili zelenašenjem, švercom droge, pranjem novca. Grupa se tereti da je vršila i uticaj na izvršnu vlast.

Kotorski inspektor Zlatko Samardžić, koji se teretio da je javljao klanu o policijskim akcijama i omogućavao uhapšenim „kavčanima“ da dogovaraju odbranu, potpisao je sporazum o priznanju krivice koji je sud odbio, a na suđenju je negirao krivicu. Optužnica je podignuta krajem maja 2017. dok se drugi vođa klana Igor Božović nalazio na izdržavanju petogodišnje kazne zatvora zbog trgovine skoro 36 kilograma kokaina. On je, iako je nova optužnica u to vreme bila potvrđena, iz zatvora izašao početkom avgusta 2017, jer crnogorsko tužilaštvo nije tražilo da mu se odredi pritvor. Za Božovićem je raspisana poternica nakon što se nije pojavio na suđenju, a njegov advokat Dragoljub Đukanović je nakon prvog izostanka rekao da nije tačno da je njegov klijent pobegao, „jer mu nije ni izrečena mera zabrane napuštanja zemlje“. Kako Božović nije došao ni na drugo ročište, Đukanović je izjavio „da je od porodice Božović saznao da se Igor nalazi na lečenju u Beogradu”. Igor Božović u Srbiji do sada nije pronađen. Tokom boravka u zatvoru u Spužu, Božovića je 2016. vrelim uljem polio Jovan Jovanović koji je, prema izveštavanju medija, pripadnik suparničkog „škaljarskog klana“. Jovanović je zbog ovog osuđen na 13 meseci zatvora.

Protiv Jovana Vukotića, označenog kao vođa „škaljarskog klana“ vodio se postupak u Crnoj Gori zbog pucnjave u lokalu Madam Koko, u Tivtu 2012. Sud je za njim raspisao nacionalnu, potom i međunarodnu Interpolovu poternicu, jer se nije pojavio na ročištima, ali su one povučene jer je pravosnažno oslobođen 2017. Za njim je raspisana potraga zbog pravosnažne presude od tri meseca zbog držanja oružja, ali je on za pravosudne organe nedostupan. Vukotić je 2016. u izjavi Vijestima optužio pojedine crnogorske visoke funkcionere MUP-a da primaju mito i čiste teren za jedan kriminalni klan.

Crnogorske službe su u saradnji sa američkom DEA, 2. avgusta 2018. sprovele akciju u kojoj je u italijanskim vodama zaustavljen brod sa 20 tona hašiša, koji je prethodno isplovio iz Herceg Novog. Uhapšeno je 11 crnogorskih državljana, a mediji su navodili da su u pitanju pripadnici „škaljarskog klana“.

Najviši predstavnici vlasti u Srbiji su priznali da postoje obračuni kriminalnih grupa i objavili su „rat mafiji“ tek nakon 13. oktobra 2016, kada je ubijen Aleksandar Stanković, prozvan Sale Mutavi, jedan od vođa navijača Partizana, a prethodno je navijao za Zvezdu.

Aleksandar Vučić tada premijer, sada predsednik Srbije (njegovu inauguraciju između ostalih obezbeđivali su i pripadnici Stankovićeve grupe „Janičari“, a jedan od njih, Borko Aranitović je nasrnuo na

Borbu protiv

organizovanog kriminala koči i velika korupcija. Izgleda kao da sve može da se kupi

Bogoljub Milosavljević

novinare) rekao je: „Svi koji misle da ubijaju po Srbiji osetiće žestok odgovor države“. Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da iza ubistva stoji „najorganizovanija kriminalna grupa na Balkanu“. Nekadašnji koministar policije Božo Prelević navodi da se iz ubistva Stankovića vidi da nečije uverenje da ima zaštitu države nije dovoljno. „Tu se vidi da se radi o grupama koje nemaju problem sa snagom. Oni neće prezati od bilo čega u zaštiti sopstvenog interesa“, navodi Prelević.

Ovo ubistvo nije rasvetljeno do danas, a u samoj istrazi su se dešavale neobične stvari. Na primer, Stankovićeve telefone koji nisu veštačeni, preuzeo je Nenad Vučković, pripadnik žandarmerije. Njih dvojica su zajedno snimljeni na tribinama kako predvode navijače Partizana.

Nekadašnji policajac Miodrag Vuković kaže da sistem kakav je policija ima precizno utvrđenu organizaciju, delokrug rada, način rukovođenja, hijerarhiju. „Svako odstupanje od tih pravila ima za posledicu razgradnju institucija, urušavanje njihovog autoriteta, stvaranje neformalnih centara moći, nad kojima ne postoji adekvatna kontrola. Uspostavljanjem poprečnih veza, van utvrđenih pravila, gubi se mogućnost kontrole rada, stvaraju se mogućnosti za zloupotrebe, nema odgovornosti za donete odluke“, ističe Vuković.

Od ubistva Stankovića je malo šta urađeno iako je serija likvidacija nastavljena. Početkom juna 2017. izvedena je akcija u beogradskom restoranu „Durmitor“ koju su mediji propratili kao hapšenje „škaljaraca“. Međutim, iako je uhapšeno njih 10, na optužnici su se zbog jednog pištolja - našla trojica okrivljenih, Mitar Muratović, Miloš Nilović i Ilija Zec. Sudi se i dalje Muratoviću i Niloviću, a sporazum o priznanju krivičnog dela sa beogradskim Višim tužilaštvom zaključio je Zec, za 10 meseci uslovne kazne.

Vladimir Roganović, označen kao pripadnik „kavačkog klana“ osuđen je na godinu dana zatvora nakon što je 5. maja 2017. u policijskoj stanici Zvezdara predao falsifikovano uverenje o srpskom državljanstvu. Optužena je i Marija Nikolić, policajka iz vračarske stanice. Ona je bila u kolima sa pripadnikom „kavačkog klana“ Davorinom Baltićem, koji je 1. januara 2018. ubijen u jednoj vračarskoj garaži, a optužena je za nedozvoljeno držanje pištolja. Policija je saopštila da je podnela prijavu i da je raspisana poternica za osobom koja se sumnjiči za ubistvo Baltića, ali identitet nije otkriven.

Jedna od mera srpskih vlasti su i spiskovi zabrane ulaska u Srbiju na kojima ima više od 300 osoba, mahom Crnogoraca. Ta mera se pokazala kao nedovoljna jer klanovi lako mogu da dođu do falsifikovanih dokumenata. Tako je Baltić, koji je ubijen u Beogradu, prema nezvaničnim informacijama bio na tom spisku. Samo nekoliko sati nakon što se

  1. jula 2018. ministar Stefanović pohvalio da nije bilo mafijaških obračuna u poslednje vreme, ubijen je advokat Dragoslav Miša Ognjenović, koji je branio Luku Bojovića, njegovu porodicu i saradnike. Advokati su zaključili da niko više nije bezbedan, jer je Ognjenović samo radio svoj posao. Vučić je posle ubistva advokata najavio „još ozbiljnije i žešće akcije, da pokaže ubicama kako Srbija nije pogodno tlo za njihovo delovanje“.

Prelević podseća da je ubrzo posle ubistva advokata Ognjenovića, 11. avgusta, podmetnuta bomba od čije je eksplozije povređena državljanka Španije. „Ne znam, ali me ne bi čudilo da je to povezano. Na primer, da je ciljan neko za koga klanovi veruju da ima veze sa ubistvom advokata. Ako je tako, to govori da klanovi dobijaju brzo informacije“, kaže Prelević.

Vozač „audija“ u kome je ranjena Špankinja je Strahinja Stojanović (28), koji je bio svedok odbrane na suđenju optuženima za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića.

Bivši koministar policije smatra da je situacija sa mafijom sada gora nego kada je ova vlast preuzela tron. „Ova vlast je uvela princip miroljubive koegzistencije sa svima koji ih ne ruše - bili oni kriminalci, navijači, biznismeni bilmezi, dileri, parlamentarne lude ili medijski agitprop. Jedinstveno, bez srama, igraju svoje bedne uloge prodaje naše budućnosti za malo novca” kaže Prelević.

Za razliku od vremena premijera Đinđića, kada su Milošević i njegovi saradnici ostavili kriminalizovanu državu, danas je za situaciju sa mafijom jedino odgovorna sadašnja vlast.

VUK Z. CVIJIĆ

Posle ubistva

Aleksandra Stankovića država je najavila „rat mafiji“ , ali je malo šta urađeno, a likvidacije se nastavljaju

----------------------------------------------------------

Datum: 23.08.2018

Medij: Politika     Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: M. Čekerevac

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Vladimir Goati

Naslov: Milenić: Građanski blok 381 je prava opozicija

Milenić: Građanski blok 381 je prava opozicija

Potpisnici „Dogovora 381” su za ulazak Kosova u međunarodne organizacije uključujući i UN, ali ne i za priznavanje nezavisnosti

Politička scena u Srbiji od utorka je bogatija za još jedan opozicioni savez Građanski blok 381, koji predvodi Saša Janković, lider PSG-a, a koji je, kako je rekao Janković, formiran „kao izraz političke volje da se deluje na oslobađanju Srbije od agauelne vlasti i radi sprovođenja programa koji će modernizovati zemlju”. Sociolog i predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati ocenio je da je ovo, još jedna veštačka koalicija, kojoj preti opaenost od raspadanja ukoliko dođe na vlast”, poredeći blok sa DOS-om. Saša Milenić, predsednik udruženja Šumadijska regija, odbacuje svaku sličnost sa DOS-om, navodeći da je baš zbog iskustva sa DOS-om, napravljeno udruženje na „idejno-programskoj platformi, a ne povezivanje nespojivog sa jedinim ciljem - promena vlasti”.

Građanski blok 381 kao glavne ciljeve naveo je zalaganje za slobodu i pravdu kroz sistem demokratskih instšucija, za Srbiju u EU, okrenutu zapadu, za tržišnu ekonomiju sa snažnom socijalnom politikom i stvaranje ekološke države i društva tolerancije i napretka. Osnivači bloka, PSG SašeJankovića,Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija (Vlaška narodna sgranka, Vojvođanski pokret, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka i Stranka Crnogoraca) potpisali su dokument „Dogovor 381” u kome se navodi da su za ulazak Kosova u međunarodne organizacije uključujući i UN, ali ne i za priznavanje nezavisnosti. Prema ovom dokumentu, Srbima na Kosovu bi trebalo obezbediti teritorijalnu i personalnu autonomiju, posebne garancije ljudskih prava i slobodan i održiv povratak, poseban režim zaštite najznačajnijih verskih i kulturno istorijskih dobara i poštovanje imovinskih prava. Komentarišući dva nova opoziciona okupljanja, Građanski blok 381 i Savezza Srbiju, Goati je za Betu rekao: „Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Slobodana Miloševića, a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja”.

Gltpa Milenić kaže za „Politiku” da je smisao platforme koju su potpisale članice Građanskog bloka 381 da „spreči trapavosti i principijelno neodržive varijante kao što je povezivanje vrednosno nespojivih političkih opcija oko jednog cilja - pobeda nad akguelnom vlašću i promena vlasti”. Milenić je, kao funkcioner Koalicije za Šumadiju, koju je prošle godine napustio, bio deo Ujedinjenih rešona Srbije na čijem čelu se nalazio Mlađan Dinkić, koji je u predizbornoj kampanji bio ljuti protivnik Aleksandra Vučića, da bi potom URS ušao u vladu s njim, a na pitanje ne strahuje li da bi i sada mogao da se razočara kao što jeste u URS odšvara: „Ovaj savez sigurno neće napraviti grešku URS-a dajući prednost dnevno-pragmatičnim ciljevima udruživanja nad programskim. Ovo je, sasvim izvesno, opoziciona alternativna politička lista u odnosu na akguelni režim. Linija razgraničenja je nepostojanje koalicione saradnje sa SNS-om ni na jednom nivou vlasti. ” M. Čekerevac

  1. Čekerevac

----------------------------------------------------------

Datum: 23.08.2018

Medij: Politika     Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: Jelena Cerovina

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nikolić živi u predsedničkoj vili 14 meseci po isteku mandata

Nikolić živi u predsedničkoj vili 14 meseci po isteku mandata

Normalno je da u prelaznom periodu može da se toleriše nešto što možda nije direktno predviđeno zakonom, kao faza aklimatizacije na novu poziciju, kaže Dragomir Anđelković

Užička 23 već više od šest

godina nije promenila stanare. U rezidencijalnom objektu na beogradskom Dedinju namenjenom,

kako stoji u Uredbi o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, „boravku predsednika države”, već 14 meseci ne boravi šef države. Naime, Tomislav Nikolić kome je petogodišnji mandat na predsedničkoj funkciji istekao 31. maja prošle godine i dalje je sa svojom porodicom stanar ove vile. Do sada, očigledno, niko od Nikolićevih nije ni tražio da napuste vilu koja je u nadležnosti Uprave za zajedničke poslove republičkih organa.

Pitanje Nikolićevog smeštaja u dedinjskoj vili, koja prema pisanju nekih medija ima 800 kvadrata, povremeno se pokrene u javnosti kao nggo je to bio slučaj kada je procurela nezvanična informacija da će o državnom trošku biti obavljeni neki radovi u ovom objektu. U septembru prošle godine je, navodno, Uprava tražila izvođača za adaptaciju nekih delova vile, ali se od toga, ipak, odustalo.

0 tome koja su prava bivših predsednika detaljno govori Zakon o predsedniku. U njemu se ne spominje smeštaj ekspredsednikajerje drugim aktom, Uredbom, regulisano gde borave najviši državni zvaničnici. Dakle, bivši predsednik republike koji po zakonu dobija ovu titulu, ima pravo na naknadu plate u iznosu plate predsednika republike doL se ie zaposli ili dok ne isPuni uslove za penziju. A ukoliko mu je penzdja manja od 80 odsto predsedničke "plate, ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu te razlike.

Bivšim predsednicima je omogućeno da u onom periodu koliko im je trajao mandat koriste i kancelarijski prostor, usluge savetnika, sekretara kao i službeni automobil. Za sada, sve ove predsedničke privilegije, Nikolić ne mora da koristi, jer je odmah sa predsedničke dužnosti stupio na novu funkciju - predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je normalno da bivši predsednik uživa određene privilegije predviđene zakonom. „Štaviše, normalno je da u nekom prelaznom periodu može da se toleriše nešto što možda nije direktno predviđeno zakonom, kao faza aklimatizacije na novu poziciju. Iz tog ugla možemo da gledamo i na upotrebu rezidencije neko vreme, ali ona se ne može koristiti beskonačno Jer ako bi svaki funkcioner koristio rezidencije u kojima je boravio, Srbija

bi se pretvorila u zemlju državnih vila u funkciji zadovoljavanja potreba bivših funkcionera”, kaže Anđelković. Prema njegovim rečima, kada prođe neki razuman period za tu vrstu prilagođavanja i iseljavanja, normalno bi bilo da reaguje neka institucija u čijoj nadležnosti su ovi objekti. Jer, ističe, definitivno je nenormalno da se oni koriste nenamenski.

Osim zbog boravka u vili, Nikolić se i dalje povremeno nađe na meti dela javnosti zbog fondacije svoje supruge Dragice Niko-

lić. Još za vreme predsednič-

kog mandata, često mu se

spočitavalo da nešto krije u vezi

sa poslovanjem fondacije jer ne želi javno da saopšti imena donatora na šta, inače, po zakonuima pravo.Nasajtu Agencije zaprivredne registrestoji da je ova fondacija prošle godine imala prihoduiznosuod 157.196,000 dinara, a u 2016. dvadesetak miliona manje.

Radom fondacije bavila se i Agencija za borbu protiv korupcije koja je od

Narodne banke Srbije, Uprave za trezor i Uprave za zajedničke poslove republičkih organa tražila podatke o tome koja su pravna i fizička lica vršila uplate dinarskih i deviznih sredstava na račun fondacije, u kom iznosu i po kom pravnom osnovu kao i da li su korisnici budžeta vršili prenos dinarskih i deviznih sredstava fondaciji. U maju prošle godine, iz Agencije je saopšteno i da će izgradnja crkve u Bajčetini, čiji je kgitor Tomislav Nikolić, tada još predsednik Srbije, biti predmet provera koje se vrše u okviru praćenja imovine funkcionera.

Spisak donatora, kako je objasnio i sam Nikolić, fondacija je dostavila Agenciji, „ali s oznakom da to ne može da bude dostupno javnosti, već isključivo Agenciji”, kao i da „ako nađe koruptivnu radnju, ako nađe kriminalca da je finansirao fondaciju, onda mogu slobodno da objave”. Najveći deo novca fondacija je, sudeći prema onome što se može zaključiti iz javnih istupa, uložila u zdravstvene i obrazovne ustanove.

Pojedini mediji spekulišu i da Nikolić ozbiljno razmatra ideju o osnivanju nove stranke. U njoj bi, navodno, bio i Velimir Ilić, bivši ministar za kapitalne investicije, kao i producent Saša Mirković, predsednik pokreta Cela Srbija. Mirković je na društvenim mrežama odmah demantovao tu informaciju. Prema saznanjima našeg lista iz izvora bliskih Nikoliću, ove informacije su potpuno netačne. Nikolić, kako kažu, ni ne razmišlja o osnivanju nove partije.

Jelena Cerovina

----------------------------------------------------------

Datum: 23.08.2018

Medij: Tabloid     Strana: 1,10,11,29

Rubrika: Tabloid je pozvan

Autori: Milan Glamočanin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SVE ĆE TO TUŽILAC POKRITI

Pančevačka „Azotara" je opljačkana za nekoliko desetina miliona evra. Drsko i bezobzirno, uz punu saglasnost Vučićevog kartela i Dušana Bajatovića, generalnog direktora jP „Srbijagas"-a, jednog od najozloglašenijih tajkuna iz ergele Socijalističke partije Srbije. „Azotara" je u stečaju, 900 radnika je bez posla, bez nade da će dobiti noviposao.Tužilaštvu za organizovani kriminal dostavljena je krivična prijava protiv odgovornih za surovo i bestidno pljačkanje „Azotare", sa svim ugovorima pomoću kojih je pljačka izvedena. A sada specijalni tužilac sa glavešinama iz Višeg suda u Beogradu ugovara svoju tarifu da pljačku pokrije. To je Vučićeva Srbija, koju je on, kako kaže, sanjao kao malu Nemačku.  

Milan Glamočanin

Dana 20. jula 2018. godine, pred oko

900 radnika pančevačke “Azotare”, dugogodišnji, nesmenjivi direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, najavio je da će ova renomirana fabrika ući do 15. avgustau stečajni postupak, a potom biti privatizovana. Podsetimo, Azotara je jedno od 24 preduzeća za koja je Evropska komisija tražila preispitivanje privatizacije.

Bajatovićje tom prilikom, između ostalog, rekao: “...Šta je moj savet u pogledu socijalnog programa? Prethodnih devet godina, Srbijagas je bio uz vas, ja bih uzeo socijalni program! Trenutno koristimo situaciju pošto ste u procesu privatizacije, da u narednih mesec dana sprovedemo socijalni program, predlažem vam sledeću varijantu - 200 po godini radnog staža, 100 evra će nadoknaditi Azotara uz pomoć Srbijagasa - dakle ako je 7.000 prosek, Srbijagas će nadoknaditi još oko 3.000 evra. Ne možemo da razgovaramo sa strateškim partnerima, zbog dugovanja - 110 miliona evra, a dug je 220 miliona evra, a ukupno je potrošeno za poslednjih 10 godina - 450 miliona evra sa računa Srbijagasa...”.

Oko 500 radnika stupilo je tada u štrajk, u krugu fabrike, a Bajatović je žestoko izviždan i zamalo isteran iz kruga fabrike. Za Radio Slobodna Evropa (RSE) radnički predstavnici su tada izjavili da su iznenađeni odlukom o stečaju, jer je “Azotara” poslovala dobro od početka godine, te da je stečaj iznuđeno rešenje, jer je fabrika investirala oko 20 miliona evra u izgradnju novog pogona za proizvodnju đubriva!

Opljačkani radnici su Tužilaštvu za organizovani kriminal podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih lica koja su ‘ ’ Azotaru” olakšali da desetine miliona evra.

U prijavi se navodi: ‘'...Ozlojeđeni, pokradeni i ojađeni radnici ŠR ‘Azotara’ Pančevo, nemoćni da sami učine bilo šta da spasu firmu koja im je godinama hranila porodice, zahtevaju da država pokaže da ‘nema nedodirljivih’ niti jačih od države, te da to nije samo parola već stvarna brana bezakonju. Ovo radimo jer ne možemo da gledamo kako gmpa ljudi, organizovanih u kriminalnu gmpu, radi sticanja ogromnih materijalnih koristi za sebe, svesno i nepovratno uništava giganta HIP ‘Azotara’ d.0.0 Pančevo. Svaki pokušaj, bilo koga od nas, da se spreči neviđeno pljačkanje firme, bio je sprečavan, pa i upotrebom sile. Iz ovog razloga, ne smemo da potpišemo ovu krivičnu prijavu, jer se otvoreno preti i porodicama radnika. Organizovanu kriminalnu gmpu čine lica protiv kojih podnosimo

KRIVIČNU PRIJAVU

I to protiv: Đurović Miljana iz Beograda, V.D. direktora HIP ‘Azotara’ d.0.0. Pančevo; Tomović Slobodana iz Beograda, predsednika nadzornog odbora HIP ‘Azotara’ d.0.0. Pančevo; Bojane Suša Čuturilo iz Beograda, finansijskog direktora HIP ‘Azotara’ d.0.0. Pančevo; Božanić Branka iz Beograda, direktora opštih i kadrovskih poslova HIP ‘Azotara’ d.0.0. Pančevo; Đurić Ognjena iz Subotice, direktor firme Newland investment d.0.0. u Subotici; SpartakŽarova iz Bugarske, direktor firme; „ Trade exim ” Zlaten Rog, str REOOK iz Sofije; Perić Nebojše, iz Novog

Sada, gen. direktor firme, ‘Promist’ d.0.0. iz Novog Sada; Đorđević Predraga, komercijalni direktor HIP ,Azotara’ d.0.0. u Pančevu; Marčeta Marinko, komercijalni direktor ŠR ‘Azotara’ d.0.0. u Pančevu od sredine 2017. godine, do sredine 2018. godine; Cuturilo Aleksandra iz Beograda - revizor u revizorskoj kući ‘Dilojttuš‘ - Srbija” iz Beograda, Terazije br. 8. a potom revizor u revizorskoj kući „Privredni savetnik revizija” privredno društvo za reviziju u Beogradu ul. Kneginje Zorke br. 96.

- u Pančevu, u periodu od 2015. do 2018. god. organizovali grupu koja je za cilj imala vršenje krivičnih dela, čiji je organizator bio Đurović Miljan, pa su zatim, kao odgovorna lica u svojim preduzećima i drugim subjektima

Direktor pančevačke “Azotare” Miljan Đurović, kao i njegovi saradnici koji su uhapšeni u policijskoj akciji 20 novembra prošle godine, sutradan su pušteni da se brane sa slobode.

Osnovnotužilaštvou Pančevu jesaslušalo Đurovića i dvojicu njegovih saradnika M. T. i P. Đ., a nakon što su dali iskaze pušteni su da se u daljem toku postupka brane sa slobode.

Tužilaštvo je smatralo da nije bilo osnova za njihovo zadržavanje u pritvoru! Podsetimo, Đurović je tada uhapšen zbog sumnje da je zajedno sa saradnicima oštetio “Azotaru” za 180.621.287 dinara! Pušten je da nastavi dalje da pljačka, dok Azotaru nije doveo u stečaj.

privrednog poslovanja, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske

koristi za sebe, iskorišćavanjem svog položaja, pribavili protivpravnu imovinsku korist od više desetina miliona evra (či. 238 stav 3 KZ) što je daleko više od 1.500.000 dinara), a pritom svesno nanosili štetu HIP „Azotara” d.0.0. u Pančevu, neracionalnim trošenjem sredstava, njihovim otuđenjem u bescenje, propuštanjem blagovremenog ostvarivanja potraživanja, lakomislenim zaključivanjem ugovora, a radi prouzrokovanja stečaja u HIP „Azotara”, čime bi pokrili i uništili tragove ogromnih zloupotreba i pljački imovine HIP „Azotara” d.0.0. u Pančevu.

U radnjama prijavljenih stiču se elementi više krivičnih dela od kojih navodimo:

  1. Zloupotreba položaja odgovornog lica iz či. 227 KZ
  2. Prouzrokovanje stečaja iz či. 232 KZ 3. Prouzrokovanje lažnog stečaja iz či. 232 A. KZ i drugih, koja će se utvrditi u toku istrage. Kao primer za (deo) izvršenih krivičnih dela, navodimo sledeće:

1). Remont pogona HIP Azotara - tokom 2016. i 2017.g0d.

Glavni izvođač radova bila je firma „KM Mont” iz Vrbasa, a vrednost radova iznosila je 22.000.000 evra.

Radovi su izvedeni tako loše i sa materijalom za otpad, tako da je HIP „Azotara” stalno bila u

kvaru i trpela ogromnu štetu.

Zbog nekvalitetene opreme i delova Azotara je tokom 2016.g0d. bila u zastoju i prekidu procesa proizvodnje sedam puta.

Za svako pokretanje procesa proizvodnje u Azotari nastala je šteta za Azotaru od po 1.000. evra tako da je po ovom osnovu zbog prekida i zastoja procesa proizvodnje u Azotari zbog nekvalitetnih delova i opreme za Azotaru nastala šteta po ovom osnovu od 7.000. evra.

Početkom 2017. god. zbog ugradnje nekvalitetnih delova i opreme došlo je do tragičnog događaja usled čega je poginuo jedan radnik u pogonu ,Azotare”

Dokaz: Građevinski dnevnici izvođača.

radova, i invesitora radova

Usled prekida procesa proizvodnje koji je trajao u 2016 godine, ukupno 6 meseci indirektna šteta je nastala za Azotaru zbog neproizvodnje više od 200.000 tona mineralnog đubriva. što u finansijskom smislu iznosi

50.000. evra.

Da bi takav (prljavi) posao mogao da se obavi, direktor firme „KM MONT” iz Vrbasa Đuro Bošković biva postavljen za tehničkog direktora HIP „Azotara” do završetka radova na rekonstrukciji HIP „Azotare”. Nakon okončanja radova, direktor se vraća u matičnu firmu, a HIP „Azotara” isplaćuje 22.000,000 dolara za takav remont, a šteta je nastala u iznosu od 10.000.000 dolara :ersu cene delova i opreme uzimane skoro kao

na buvljaku i sa otpada, a delovi i oprema su plaćani u trostruko većim cenama od tržišnih i 200.000 tona neproizvedenog mineralnog đubriva.

Dokaz: Finansijsko veštačenje i uvid u celokupnu autentičnu dokumentaciju koja se odnosi na remont ,Azotare” u to vreme.

Pored navedene štete koja je prouzrokovana Azotari i državi Srbiji, štetu su pretrpeli i njeni poljoprivrednici zbog uvoza mineralnog đubriva koje je nedostajalo poljoprivrednicima Srbije zbog zastoja u proizvodnji Azotare, kojom prilikom je cena uvezenog mineralnog đubriva bila veća za 15% od domaće proizvodnje, pa su na ovaj način poljoprivrednici morali da plaćaju skuplje đubrivo, paje i njima nastala šteta oko 15.000.000 evra.

Dokaz: Izveštaj od nadležnih organa o, uvozu mineralnog đubriva u 2016.g0d. koje pribaviti službenim putem.

Otimanje Luke Azotare od ¦ strane „Srbijagas-a ”

, of- Zašto je oteta Luka

‘Azotare’ koja je sad u 100% vlasništvu ‘Srbijagasa’, a na ostatak ‘Azotare’ je ostavljen kompletan dug?

Riikovodstvo „Azotare” smislilo je da se iz

na kriminalan način oduzme azotarina Luka i Železnički transport sa prugom i lokomotivama, kranovima, brodski kanal u dužini od dva kilometra širine 200 metara, ranžima stanica sa kolosecima u kmgu fabrike, fabrika vode, magacini i dmga infrastmktura sa 60 ha zemljišta, što predstavlja jednu polovinu katastarskog zemljištanaprostom Azotare, čija je vrednost te Luke najmanje 50.000.000 evra.

Izdvajanjem Luke od Azotare, Azotari je ‘iščupano srce’jer je nemoguće da Azotara radi a da nema svoju luku za dopremanje sirovina i otpremanja proizvoda. Otimačina Luke izvršena je na kriminalni način bez deobnog bilansa.

Kako je moguće da se izdvoji Luka od Azotare i formira novo preduzeće a da ne preuzme dugove u srazmemom delu imovine celokupne Azotare?! To je učinjeno protivzakonito.

Koja je namera organizovane kriminalne grape bila da se Luka Azotare izdvojiuposebno preduzeće:

-Da se formira novi pravni subjekt u koji treba da se zaposle članovi, prijatelji i rođaci direktora Đurović Miljana (e, bogumi, ima našijeh dolje mnogo bez posla!) i dmgih, sa kojima je u vezi i oni neće ostati bez posla, pa je očigledna namera te kriminalne grape da se oni i njihovi prijatelji i rođaci obezbede i da ne ostanu bez posla, a na taj način umanjena je vrednost azotare skoro za 50% od stvarne kompletne vrednosti Azotare, pa će novi kupac iz stečaja Azotam kupiti za oko 50% manje vrednosti no što bi se dobilo da se prodaje u stečaju i Luka Azotare.

- Direktor novoformirane Specijalne Luke je Đurović Milj an, a istovremeno j e i VD Direktor Azotare, pa po tom osnovu mesečno prima platu od 200.000 dinara u Azotari i 200.000 dinara u novoformiranoj Specijalnoj Luci. Da stvar bude još drastičnija, Miljan Đurović je za poslednjih pet meseci u 2015. godini, kada je bio jedini zaposleni u Specijalnoj Luci, sa svojom sekretaricom sebi prebacio na svoj račun, pet plata u iznosu od 1.000.000 dinara

Dokaz: Izvod iz banke koji pribaviti službenim putem

Dana 07.06.2018.g0d. sklopljen je ugovor (br. 4789), između HIP ‘Azotara’ kao prodavca (zastupnik Miljan Đurović) i „Promist” d.0.0. Novi Sad (zastupnik Nebojša Petrić direktor) o kupoprodaji mineralnog đubriva u količini od 75.000 tona.

Kako je ovaj ugovor sačinjen „van sezone” (a nij e morao, j erj e potražnj a u sezoni prevazilazila proizvodnju). Razlika u ceni u sezoni je 35% veća u odnosu na cenu u vansezoni. Kupac sačeka sezonu, pa mineralno đubrivo prodaje po stvarnoj ceni. Steta za ŠR „Azotara” nastala je u visini od 5.000.000 USD, kolika je i korist kupca. Da li samo za kupca? Ili se dobit deli?

3.b) Prodaja mineralnog đubriva, po ugovoru 1141 od 08.02.2017. godina.

Navedenim ugovorom, HIP „Azotara” je kupcu „Trade exim” Zlaten Rog, str Flor iz Sofije, koga zastupa Spartak Žarov, koji je inače zastupao firmu kao jemac u ime vlasnika Predraga Mališanovića, koji je, zbog kriminalnog dosijea promenio ime (Ranko Jović mu je bilo pravo ime) u količini od 80.000 tona.

Kupcu je, mimo redovne visine marže od 4,5% odobren rabat od 11%, a aneksom ugovora (br. 1 od 02.06.2017.g0d.) povećana je količina mineralnog đubriva na 110.000 tona (sa pozivom na nepostojeći ugovor br. 630 od 08.02.2017.g0d.), sa istim rabatom od 11%. Šteta za HIP „Azotara” ovom transakcijom iznosi najmanje 1.000.000 dolara. prodaja mineralnog đubriva po

nezakonito odobrenim rabatima po ugovom 1141 od 08.02.2017. godine: navedenim ugovorom HIP Azotara prodaje kupcu „ Tradee exim” Zlaten Rog, str. Flor iz Sofije, koga zastupa Spartak Zarov i jemcu „Newland investimen” iz Subotice, ul. Lastica br.l koga zastupa direktor Ognjen Đurić iz Subotice.

Napomena: HIP Azotara” ispomčila samo 50.000 tona! Ali rabat je isplaćen za puni iznos od 110.000 tona.

Dokaz: Ugovorbr.,ll4l od 08.02.2017.g0d. i.Aneks ugovora od 02.06.2017.g0dine.

Dana 19.05.2016.g0d. na predlog direktora Đurović Miljana, nadzorni odborHlP ‘ Azotara’ doneo jeodluku koju je potpisao predsednik odbora Tomović Slobodan, o prodaji 6.500 tona ‘vanstandardnog’ đubriva i ‘vanstandardnih’ sirovina, po cenama umanjenim za 40%.u odnosu na važeći cenovnik.Po ovoj odluci, sklopljen je ugovor br. 4757 od 23.05.2016. god. kojim je kupcu ‘Nevvlan investmen’ d.0.0. u Subotici, koji je zastupao Đurić Ognjen, direktor, prodata količina đubriva od 6.500 tona.

Vrednost robe prvoklasnog kvaliteta iznosila u je 900.000 dolara a plaćena je 650.000 č' dolara, odnosno 250.000 dolara manje.

Konkretna šteta je 250.000 dolara, plus manje uplaćeni PDV u budžetu. Međutim, deo prodatog đubriva je ŠR ‘Azotara’ kupila od svog kupca za 60 miliona dinara, znači istu robu kojuje prodala, ali ta količina đubriva od 3.800 tona nikada nije stigla u HIP ‘Azotara’. , s) Prodaja amonijaka

HIP „Azotara” prodaje 10. do 12.000 tona amonijaka po ceni od 244 dolara po toni, iako je cena amonijaka bila zvanično 315 dolara.

Kupac je „Nevland investmen” d.0.0, u Subotici koga zastupa direktor Ognjen Đurić i „Trade exim”Zlatenßog iz Sofije kogazastupa direktor Spartak Žarov

Dokaz: Aneks ugovora 1141 od 08.02.2018. god. sačinjen 08.05.2018.g0d.

  1. Preuzimanje duga prema Srbijagasu iz Novog Sada

Istimugovorom(br.47B9)članom3,ugovoreno je da HIP ‘ Azotara’ od dela prodaje mineralnog đubriva, uplati Srbijagasu 6.000.000 dolara duga za preuzeti gas. Međutim, stranke sklapaju aneks ovog ugovora (br. 2, od 21.06.2018.g0d.) kojim se ŠR ‘ Azotara’ obavezuje dapristanena to da kupac uplati 9.000.000 dolara Srbijagasu, da sa prodavcem naknadno zaključi ugovor o preuzimanju duga, i da se ostatak robe isplati do kraja 2018.g0d. Na ovaj način nastalaje štetapo ‘Azotaru’ od 3.000.000 USD

Dokaz: Ugovor br. 4789 od 07.06.2018.g0d. i Aneks 1 ugovora 4789 od 07.06.2018. 5. Neracionalno trošenje sredstava HIP

L ’rntavn ”

-Tomović Slobodan: troši ogromna sredstava ŠR ‘Azotara’ za lične potrebe. Više godina unazad trošio je po 2.000.000 dinara na ime ugostiteljskih usluga samo u restoranu ‘Stari Bunar’ u Beogradu, ul.Vidska br. 2. U avgustu 2016 god. u toku boravka u Budvi napravio je račun za mobilni telefon u iznosu od 700.000 dinara. Platila ‘Azotara’! Zanjegaje izmišljeno radno mesto u nepostojećoj Radnoj jedinici ‘Održavanje’ sa platom od 200.000 dinara (sa svojih 72 godine) iako prima naknade u dva nadzorna odbora i to u nadzomom odbom Azotare i u nadzomom odbom Specijalne Luke po 100.000 dinara!

-Bojana Suša Cuturilo - finansijski direktor

Osim neviđeno raskošnog života, izdejstovavala je da usluge revizora obavlja firma „Dilojt Srbija” iz Beograda, čiji je

rukovodilac njen suprug Aleksandar Čutirilo. Računi za revizorske usluge sunaduvani inetačni,na štetu ‘ Azotare’ a u korist porodice Čuturilo u iznosu od oko 100.000.000 dinara.

Dokaz: Finansijsko veštačenje. Omogućila je isplatu firmi ”Newland investimen” d.0.0. u Subotici, kao posredniku u prevozu amonijaka za Bugarsku, u visini od 200.000 evra, u više navrata. Imenovana kupuj e naj skuplj e mobilne telefone celom rukovodstvu ‘ Azotare’ (dok ‘ Azotara’ grca u dugovima).

Bojana Suša Čuturilo uz pomoć supruga Aleksandra Čuturila zajedno sa Đurović Miljanom direktorom ‘Azotare’ izvršila je izdvajanje tzv. Specijalne Luke iz sastava ‘Azotare’ (bez deobnog bilansa, bez pravnog osnova i prateće dokumentacije).

Ponovo postavljamo pitanje zašto je izdvojena Luka Azotare (‘pa da ne bi družina moćnika ostala bez posla’), te je tako Luka postala 100% vlasništvo Srbijagasa. A, da bi prijatelji, rođaci i drugi prešli u Luku posle stečaja, ta nova Luka nije preuzela obaveze, pa će tako poslovati bez duga.

Dakle, Azotara bez Luke neće moći da se bavi proizvodnjom mineralnog đubriva zbog lopovskog izdvajanja Luke iz Azotare. To bi značilo iščupati čoveku srce iz grudi.

-Direktor Specijalne luke (i jedini radnik) je, niko drugi do Đurović Miljan, direktor „Azotare”!

Đurović Miljan, za oba radna mesta prima istovremeno platu od po 200.000 dinara.

Kao VD Direktora ‘Azotare’ prebacio je 1.000. dinara sebi, kao direktoru Specijalne luke (kao j edinom zaposlenom) na ime zaostalih plata. I još: Đurović, kao direktor Specijalne luke, fakturiše usluge Luke, Đuroviću, kao direktoru ‘Azotare’ a ovaj to redovno plaća. O drugim radnjama ovog dvostrukog direktora biće reči u toku istrage...

Božanić Branko, u vreme najveće krize u ‘Azotari’ i otpuštanja radnika, zaposlio je pred stečaj 32 radnika (od čega i ljubavnicu vlasnika ‘Beotoka’ i druge, kome je ‘Beotoku’, ‘Azotara’, pre nekoliko meseci platila oko 17.000. dinara za navodno obavljene poslove čišćenja instalacije ‘Azotare’, ali bez ugovora, čij e fakture sunaduvane i netačne, ali j e ‘Azotara’ ovom poveriocu isplatila 17.000.000 dinara, kao što je rečeno, bez ugovora, što je sve vidljivo u dokumentaciji Službe za zaštitu životne sredine u ‘Azotari’, jer se osnovano sumnja da su računi preuveličani, da količine

iznetog otpada ne odgovaraju stvarno izvršenoj usluzi).

Dokaz: veštačenje dokumentacije Službe za ekologij u u ‘ Azotari’ i uvid u račune po kojima je ‘Azotara’ platila ‘Beotoku’ navedeni iznos. I ovde je šteta za ‘ Azotam’ velika.

Kao direktor pravnih poslova, aminovao je sve štetne ugovore Azotare’, unazad više godina. Božanić je angažovao dve advokatske kancelarije - jedna Aleksandra Todorovića iz Beograda i druga Mila Parlaća izNovog Sada. Ovim advokatima po odobrenju Božanića unazad tri godine ‘Azotara’ je isplatila oko 15.000.000 dinara za zastupanje, a da ni jedan spor ‘Azotara’ nije dobila. Nesporno je da ‘Azotara’ ima više diplomiranih pravnika u sastavu posebne

GIAONE OČIGUŠANA BAJATOVIĆA

Prema izveštaju o imovini i prihodima od 3. jula 2017. godine koji je bio dostupan na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, Dušan Bajatović je za samo pet i po meseci kupio čak osam njiva i dva vinograda, ako uporedimo sa izveštajem od 27. januara iste, 2017. godine! Ali, eto čuda, već sredinom jula 2017. godine, imenovan je i za potpredsednika SPS-a, i to na svečanoj sednici Glavnog odbora na kojoj je obeleženo 27 godina postojanja SPS-a. Običajno pravo u ovoj stranci nalaže da se istaknutim članovima, “veštim sa parama" i umešnim “drmanjem” državnim preduzećima, odaje posebno priznanje. No, izgleda da je ovde u pitanju bio svojevrstan “ispraćaj”. Naime, Bajatović je „zamrznuo” sve stranačke funkcije otkako je postao direktor „Srbijagasa”. I tome je prošle godine došao kraj. Ali, za Bajatovića, to , je bio još jedan novi početak. Da ne N mora baš sve da kupi dokazuje i to da mu se “posrećilo” pajejednu njivu dobio u nasledstvo. Kada se sve sabere direktor “Srbijagasa” je bogatiji za devet njiva i dva vinograda.

Imovina Dušana Bajatovićaje i pre najnovijih kupovina bila impozantna, a njegova plata ako je suditi po novom izveštaju o imovini i prihodima nije promenjena. On i dalje mesečno zarađuje 2.476.679 dinara.

Dušan Bajatović na mestu generalnog direktora JP „Srbijagas' zaradi 162.309 dinara, na poziciji člana nadzornog odbora Jugorosgasa” AD 1.668.841 dinar, a na poziciji člana nadzornog odbora 'odzemno' skladišta lasa u Banatskom Dvoru 618.209 dinara. Ako ste očekivali da se neko sa ovakvim primanjima odrekne paušala u Skupštini, grdno ste se prevarili. Visoki funkcioner SPS-a i dalje u parlamentu dobija paušal od 27.320 dinara.

Inače, Bajatović je i pre najnovije kupovine rado novac ulagao u poljoprivredno zemljište. Kada je nepokretna imovina u pitanju socijalista već ima njive, voćnjake i pašnjake. Osim zemljišta direktor “Srbijagasa” poseduje idvevikendice.

Kada je reč o četvorotočkašima, tu se situacija nije menjala. Bajatović i dalje ima zavidan vozni park, u vlasništvu ima dva automobila, dva moćna džipa: „Folksvagen Tuareg” i „Tojota land kruzer” (nisu mu to ni jedina ni najnovija vozila, ima ih još).

No, nisu samo automobili „slaba tačka” direktora „Srbijagasa”. Zvanično vlasnik je i kamiona sa prikolicom. No, ono glavno, 1 u izveštaju o imovini i prihodima navodi se i da ima depozite i štedne uloge u

bankama i drugim finansijskim

organizacijama u zemlji

i inostranstvu. To čini ovaj izveštaj znatno siromašnijim, jer je reč o milionskim sumama koje su preko Bajatovića iznošene iz Srbije. Postoje indicije da je Bajatović nešto od tih velikih iznosa dao na “obrt” barem jednom velikom investicionom fondu u Švajcarskoj, iza koga stoji ruski kriminalni kapital. Njegovo povlačenje iz “Srbijagasa” i skora prodaja ovog javnog preduzeća, govori da stranka (SPS) računa i na deo novca koje je iznosio u inostranstvo tokomsvog mandata.

pravne službe, međutim navedeni advokati su prijatelji Božanića pa su se dobro okoristili.

Dokaz: Finansijsko veštačenje ugovora i faktura zaključenih sa navedenim advokatima linoređiiiiići ib sa zvaničnom i važećom advokatskom tarifom.

Pored navedenog Božanić troši ogroman novac Azotare na telefonske račune. Direktori, zamenici, šefovi, članovi nadzornog odbora - pošto su svi iz Novog Sada i Beograda takođe troše velika novčana sredstva ‘Azotare’ na ime dnevnica, na ime kupovine vozila, za plaćanje vozača i doprinosa za vozače, plaćanje goriva, nabavka i korišćenje skupocenih automobila, što sve prema našem proračunu od 2009. god. ‘Azotam’ košta najmanje oko 100.000.000 dinara, a svi ovi troškovi u ovom delu mogli su da budu izbegnuti ili smanjeni za 90% da je menadžment i rukovodstvo ‘Azotare’ bilo iz Pančeva što bi bilo opravdano i logično. Napominjemo da se ni jedan zaposleni radnik ‘ Azotare’ iz Pančeva ne nalazi ni u jednom organu upravljanja.

Dokaz: Finansijsko veštačenje brojne dokumentacije koja je sastavni deo ove prijave i nalazi u Azotari i koje pribaviti službenim putem .

Besprimemo i sistematsko uništavanje HIP ‘Azotara’ u Pančevu, započeto je nažalost, pod okriljem Vlade Republike Srbije, još 2006. godine nastavljeno je do njenog defmitnvnog uništenja. Jedan industrijski gigant, svesno i iz ličnih interesa, doveden je do prosjačkog štapa.

Na koji je način započelo uništavanje HIP ‘Azotara’ objasnio je najbolje izveštaj o štetnim poslovima po ‘Azotaru’ iz Pančeva, br. 07-00-5057/2011, koji je još 23.06.2011 .god. sačinio Savet za borbu protiv korupcije.

Dokaz: Izveštaj br. 07-00--5057/2011 koji se dostavljauprilogu

Neverovatno je sa koliko beskrupuloznosti Agencija za privatizaciju, ‘Srbijagas’, neke privatne firme, a najpre tadašnji direktor ‘ Azotare ’ Radosav Vujačić, (osuđen što je u pijanom stanju u Novom Sadu pogazio dete) koji je i istovremeno i zamenik direktora ‘Srbijagasa’ (najvećeg poverioca ‘Azotare’) rade na uništavanju ‘Azotare’.

I ako joj je osnovna delatnost proizvodnja veštačkog đubriva, pod stručnim direktorom, HIP ‘Azotara’ se upušta u posao sa kupovinom i prodajom žita, pod takvim uslovima od kojih se kosa diže na glavi.

Epilog takvog posla je 12.000.000 evra gubitka. Umesto da reaguje, država nastavlja da pljačka ‘ Azotaru’ donošenjem propisa kojim favorizuje distributere veštačkog đubriva, na račun proizvođača i krajnjih korisnika.

Zanimljivo, među povlašćenima je i ‘Viktorija grnpa’, sa kojom je ‘Azotara’ imala poslovni odnos, koji joj je doneo 12.000.000 evra gubitka.

Zašto je važno da se ovo navede? Zato što bi HIP ‘Azotara”, da nije namemo uništavana (pri čemu su pojedinci i grupe ‘zaradili’ ogromne sume

novca) i danas uspešno radila i bila potpuno likvidna.

Evo kako: samo iz dva ‘posla’ koja su zaključili direktori ‘ Azotare’ - Miljan Đurović i Radosav Vujačić gubici za ‘Azotaru’ iznose preko 25.000. evra. Ako se ima u vidu da je nezakonito prodat pogon Karbamid 2, čija je vrednost oko 50.000. evra, onda se dobija potpuno jasna matematička slika: ukupna dugovanja (gubici) HIP ‘Azotara’ manji su od ovih poslovnih ‘bisera’ direktora (i ostalih odgovornih lica) ‘Azotare’.

Da li su ovi (i drugi manj i) poslovni potezi upravljača ‘Azotare’ mogli da se izvedu bez pomoći sa strane? Naravno da ne! Zato se i organizuje kriminalna grupa u kojoj svaki član zna šta i kako treba da radi. Na čelu takve organizovane gmpeje direktor ‘Azotare’, koji smišlja način za izvršenje onih radnji kojima se stiče protivpravna imovinska korist, na račun ‘Azotare’ naravno. To što

mu iz senke deluju visoki partijski i državni činovnici, ove radnje samo dobijaju na vrednosti i beskrupuloznosti.

Tu je i Agencija za borbu protiv korupcije nemoćna, što se jasno vidi iz gore već citiranog izveštaja o štetnim poslovima po HIP

Azotara’ u Pančevu. Ako i ovo ostane bez odgovora pravosudnih organa, onda je to kraj pravne sigurnosti i pravnog sistema države, na šta, inače, uporno upozorava EU. Pravosuđe ne sme da traži ‘političku volju’ da bi radilo svoj posao, jasno defmisan zakonom, jer je jako pravosuđe jedina brana slaboj državi. U podnetoj krivičnoj prijavi stoji i napomena: za zloupotrebe u vezi sa prodajom regresnog đubriva optuženoje 51 lice.

Najveća šteta nastala je posle poništene privatizacije 2009. godine kada je fabriku preuzela država. Međutim, još uvek krivični postupci nisu okončali a radi se o šteti u visini oko tri milijarde dinara, a budžet Republike Srbije - oštećen za oko 300.000.000 dinara.

Mi očajni radnici nas 850 imamo i članove porodica, tako da nas ima oko 3.500 kada se uračunaju članovi porodice koje smo izdržavali, ostajemo bez hleba i isterani na ulicu.

Takođe ukazujemo da Evropska Unija neprekidno od Srbije zahteva preispitivanje 24 sporne privatizacije, među kojima je i HIP

‘ Azotara’ Pančevo.

Ekonomska sudbina ‘Azotare’ ni do danas nije rešena. Savet za borbu protiv korapcije je o ovom slučaju izveštavao Vladu i Tužilaštvo više puta, međutim ti izveštaji su bili ignorisani.

Prema proceni Evropske Unije na kriminalan i koruptivni način u te 24 sporne privatizacije šteta za državu Srbiju nastala je za više od osam milijaradi evra!

Mi, radnici ‘Azotare’ očekujemo da će Tužilaštvo pokrenuti krivični postupak protiv prijavljenih i optužiti ih pred sudom i da budu osuđeni po zakonu, a da se istovremeno pokrenu i odgovarajući postupci za naknadu štete. Zbog neefikasnosti nekih državnih institucija o ovom slučaju izvestićemo nadležne institucije Evropske Unije, jer je jedan od uslova za prijem Srbije u Evropsku Unije i preispitivanje navedeiih 24 spornih privatizacija usled kompcije i kriminala, a korapcija i kriminal su među najprioritetiijim zadacima za rešavanje kompcije i kriminala u Srbiji. Uz krivičnu prijavu je prosleđena i tabela.

Evo zašto je „azotara” otišla u stečaj, jer suje kriminalci opljačkali. Podnosioci prijave predlažu nadležnom javnom tužilaštvu da pokrene krivični postupak protiv prijavljenih lica i iste optuži pred nadležnnim sudom i da se kazne po zakonu.

Ova krivična prijava dostavljena je: predsedniku Republike Srbije Aleksandm Vučiću, predsedniku Vlade Republike Srbije Ani Bmabić, predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije Maji Gojković i narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Još jedna jalova nada opljačkanih radnika da će ostvariti svojepravo. •

----------------------------------------------------------

Datum: 23.08.2018

Medij: Tabloid     Strana: 12,13

Rubrika: Bez naslova

Autori: Predrag Popović

Teme: Korupcija

Naslov: BEZ OFICIRA S RUŽOM

BEZ OPŠA S RUŽOM

Sve smo bliži oslobođenju od Aleksandra Vučića. Pomahnitalog diktatora čeka sudskipostupak u kome će odgovarati za izvršene zločine. Međutim, da bi Srbija bila uređena pravna država, neće biti dovoljno da samo on završi iza rešetaka. Nova vlast mora da primereno kazni sve saučesnike u udruženom zločinačkom poduhvatu. Ne sme da bude pošteđen niko, od vrha do dna naprednjačkog kartela, kao ni onih iz predhodnih vlada i koalicionih partnera, koji su okrvavili ruke, tvrdi urednik Magazina Tabloid Predrag Popović, bivši urednik Dnevnog Telegrafa, Nacionala i Pravde i dugogodišnji Vučićev saradnik i prijatelj.

Predrag Popović

Srbi nisu imali sreće s većinom svojih

vladara. Bilo je apsolutista, ratnih avanturista i stranih vazala. Svaki je otimao od države i naroda, ali niko to nije radio beskrupuloznije od Vučića.

Kad je, da podsetimo, prvi put bio na vlasti, kao ministar informisanj a i šefratne propagande, zalagao se za etničko čišćenj e Kosova i Metohij e od Albanaca, prizivao je NATO agresore i pretio „stranim plaćenicima, domaćim izdajnicima i defetistima” koji su upozoravali na tragične posledice tog primitivnog šovinizma. Iza cmocrvene koalicije ostala je razmšena Srbija, s oko 30 milijardi materijalne štete, sto hiljada izbeglica s Kosmeta, desetak hiljada invalida i nekoliko hiljada grobova.

Drugi boravak na vlasti, tokom ovih šest godina, Vučić je iskoristio da nanese još veću štetu. Potpisom na Briselskom sporazumu i serij i pratećih dokumenata utvrdio j e državnost albanske republike Kosovo, odrekao se državne, a nije zaštitio privatnu imovinu Srba. Dosledan u širenju nesreće, nije poštedeo ni ostale građane Srbije. Opljačkao je penzionere i zaposleneujavnom sektom, zadužioje sledećih nekoliko generacija, a trenutno radno sposobne najurio je u beli svet ili naterao da rade za robovlasnike, koje od milja naziva stranim investitorima. Vučić je državne institucije pretvorio u servis za zaštitu interesa članova svoje porodice, kumova i ostalih pripadnika naprednjačkog kartela.

Ma koliko paradoksalno izgledalo, upravo tim i takvim zločinima Vučić je odredio način na koji Srbija mora da izvrši dekontaminaciju, očisti se od njegovog đubreta i postane normalna, civilizovana država. Naprednjački sneg je prekrio breg, pa je svaka zverka ostavila trag. Sad se zna ko je imao kakvu ulogu u Vučićevom pljačkaškom pohodu. Zna se i da niko od njih ne zaslužuju milost.

Sredinom devedesetih, američka administracija je napravila „crnu listu” nepodobnih Srba. Bez obzira na pogrešne motive, mora se priznati da sva imena s tog spiska predstavljaju simbole srpske propasti. Od Slobodana Miloševića i ostalih državnih funkcionera, preko tajkuna Miroslava Miškovića i Milana Beka, od Cece Ražnatović i Željka Mitrovića, pa do Aleksandra Vučića i mame mu Angeline, svi su zaslužili da budu uspisani cmim slovima na listi srama. Nažalost, opet političkom greškom, Amerikanci su ih skinuli sa spiska, a i petooktobarski revolucionari su im oprostili sve grehove.

U rano jutro 6. oktobra 2000. godine Zoran Đinđić se nagodio s Milutinom Mrkonjićem i Bogoljubom Karićem. Zarad vlastitih interesa i stranačkog nadgornjavanja, lideri DOS-a su propustili šansu da sprovedu pravdu i kazne zlikovce iz prošlosti koja, eto, još traje.

Da se taj kiks ne bi ponovio, neophodno je na vreme napraviti plan za deratizaciju Srbije od naprednjačkih štetočina. Izvršioci krivičnih dela moraju da budu sankcionisani; njih treba spakovati u zatvor i oduzeti im svu nelegalno stečenu imovinu. Odgovornost moraju snositi i svi državni činovnici koji su im to omogućili ili su znali za njihova krivična dela, a ništa nisu učinili da ih spreče.

Sto kaže Ljubiša Ristić: „Za socijalnu pravdu potrebni su politička volja i malo vojske”. U nešto radikalnijem smem ide i predlog sociologa Jove Bakića, koji insistira na primeni „revolucionarne pravde” i nad lažnim levičarima Ivicom Dačićem, Aleksandrom Vulinom i Zeljkom Mitrovićem. Normalni građani upravo to traže od današnje opozicije, da se obaveže da će se, čim preuzme vlast, nemilosrdno obračunati sa svim razbojnicima iz SNS-a i njenih koalicionih gangova.

To izgleda kao obiman i , kompleksanposao,alinije.Postoje svedoci i dokazi inkriminisanih ; dela. Postoji i Magazin Tabloid u kome su prozvani mnogi naprednjački zlikovci i detaljno opisana njihova zlodela. Tu je i „Službeni glasnik”, zvanični zbornik prljavih akcija režimske mafije.

Tu su i zakoni, samo ih treba primeniti. Ali, ne kao što je rađeno u vreme DOS-a.

- Za sve postoji mogućnost dogovora. Koliko ponudite nama, mi ćemo vam uzvratiti rekao je Vladimir Beba Popović u pregovorima sa Mihaljom

Kertesom i Branom Cmčevićem, kad ih je vrbovao da optuže Slobodana Miloševića.

Snimak tajnog sastanka u prostorijama „Spektre”, na kome je Popović, tvrdeći da govori u ime Zorana Đinđića i Vladana Batića, drastičan j e primer nezakonite trgovine uticaj em. Takvim postupcima DOS je prokockao šansu da izvuče Srbiju iz mulja. Da nij e tragično, bilo bi komično što su sva tri pomenuta parazita kasnije postali saradnici Aleksandra Vučića. Razbojnici su se nagodili, oprostili jedni dmgima krivična dela i nastavili da parazitiraju na nesreći građana.

Umesto tajnih dilova, privatnih ponuda i potražnje, neophodno je da čistku vode zvanične državne institucije. Policija, tužilaštvo i sudovi moraju da ispune obavezu i procesuiraju sve sumnjivce. Naravno, sad to izgleda kao nemoguća misija. Današnj a policij a je, što kaže Marko Vidojković, najvažniji deo mafije. Tužilaštvo je privatni servis braće Vučić, a pravosuđe je leglo korupcije. Tako je sad. Međutim, posle oslobođenja, te institucije će imati snage da se suprotstave organizovanom kriminalu.

U policiji, kao i u Bezbednosnoinformativnoj agenciji, ima poštenih ljudi ozbiljnih profesionalaca koji vredno sakupljaju i arhiviraju dokazni materijal nezakonitih radnji poličkih komesara iz vrha MUP-a. Onog trenutka kad im nova vlast odreši ruke, raskrinkaće sve što su radili Nebojša dr Stefanović, Biljana Popović-Ivković, Vladimir Rebić i ostali aktuelni naprednjački , komesari. Saznaće se ko je i zašto W'y ¦ sakrio krivične prijave protiv Dijane uj' Hrkalović i kakve su njene veze s . narko dilerima.

Kad je postavljen na mesto ministra pravde, Nikola Selaković je uterao * strah u kosti republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac. Bilo je dovoljno da joj zapreti da će, ako ne bude poslušna, zaplivati Dunavom, pa da ona podvije rep i počne bespogovorno da izvršava naloge naprednjačke, kao nekad crveno-žute vlasti. Zaštitom Vučića i njegovih kriminalaca, Dolovac je postala saučesnik zločina nad Srbijom. Svaka optužnica koju je montirala protiv nepodobnih pojedinaca. kao i one koje je odbacila da bi zaštitila kartel, sve to ide njoj na teret. Isto ovo tužilaštvo, koje danas ona predvodi, moraće da vodi opsežnu istragu njenih • nezakonitih radnji. Po svemu sudeći, nju čeka optužnica debela skoro kao ona protiv Vučića.

Nema ništa komplikovanije od deratizacije sudova. Spisak nepodobnih sudija objavljen je na portalu sudova. Svaka generalizacija je pogrešna. Osim one koja se odnosi na srpske sudije. I među njima ima poštenih profesionalaca, kojima je zakon važniji od političkih direktiva, ali oni ćute i trpe. Nedostatak hrabrosti i spremnosti da se suprotstave pravosudnoj mafiji ne abolira ih od odgovornosti. Naprotiv, strah od ugrožavanja vlastitih interesa ne sme da bude jači i važniji od obaveze da poštuju Ustav i zakone, za šta su školovani, obučavani i plaćeni.

„Mi' samo obavljamo svoju dužnost”, sranmi j e alibi mnogih režimskih slugu. Tako su govorili i stražari u Aušvicu. Tako govore i policajci koji pomažu privatnim izvršiteljima da otimaju stanove prezaduženim građanima, a salutiraju pred ministrom s plagiranim doktoratom, drže stražu banditima s fantomkama dok hapse slučajne prolaznike, svedoke rušenja u Savamali ili dok stranački batinaši tuku studente i novinare na protestima. Sudije procesuiraju i kažnjavaju prestupnike koji pogrešno parkiraju auto, a tolerišu počinioce najtežih krivičnih dela i učestvuju u multimedijskim režimskim igrokazima, u šta je pretvoren slučaj ubistva pevačice Jelene Marjanović.

Bahato, bez potrebe i da prikriju novu predstavu, sudije i advokati, zajedno sa tobož suprotstavljenim strankama, režiraju suđenje za na Preoi. esošja. Zeljko Rutović, koji je optužen da je sa šest metaka ranio nepismenog tajkuna, nalazi se na bezbednoj udaljenosti, pa mu se sudi u odsustvu. Njegov telohranitelj Neđeljko Mumun, drugooptuženi u tom postupku, negirao je krivicu Rutovića, tvrdeći da on nije mogao da puca jer nije imao pištolj. Mumin je priznao da je lično naneo teške telesne

povrede Peconiju. Kad je došlo do verbalnog sukoba između Rutovića i Rankovića, Mumin ¦j je nekoliko puta drškom ¦ pištoljaudariouglavuvlasnika G „Inveja”. U iskazu, onje istakao I dajePeconiraspisaonagraduod pet miliona evra za Rutovićevu glavu.

Sudija Slavica Nikolić nije pokazala nikakvo interesovanje za tu tvrdnju, a kamoli da prijavi Rankovića za pripremu krivičnog dela. Takođe, ni

sud, ni advokati nisu se uzbudili zbog nestanka dokaza, kao što su snimci sigumosnih kamera, koji bi nesumnjivo otkrili šta se zaista događalo 22. marta prošle godine u hotelu „Prag” i ko je pucao u Rankovića. Snimci su nestali da se ne bi videlo da li je među svedocima bio i Andrej Vučić. Iz istog razloga niko nije hteo da od 19 reportera, koji su pratili taj događaj, uzme snimljeni materijal i pomoću

fotografija utvrdi činjenično stanje. Očigledno, suđenje će

se pretvoriti u farsu, koja će se I?V završiti presudom Rutovićevog L IjNI telohranitelja. On će dobiti solidan honorar i sve će se zaboraviti. Do neke sledećepucnjave.

- Zaklinjem se na odanost'

Republici Srbiji i svojom čašću J?ŠŠ? obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade jđJ. vršitisavesno,odgovomoipredano ||I1*——— i biti posvećen očuvanju Kosova i K?C Rad< Metohije unutar Republike Srbije

- navodi se u zakletvi koju su recitovali članovi kabineta Ane Brnabić.

Predvođeni premijerkom, ministri su dokazali da su krivokletnici. Na način koji nije zabeležen u istoriji čovečanstva, Vlada Republike Srbije svom snagom vodi kampanju za priznanje državnosti okupiranog dela svoje teritorije. Svi članovi Vlade svesno i namemo krše Ustav, a niko ni ne pokušava da ih spreči. Nijedan policajac, tužilac ili sudija ne pokreće postupak protiv Aleksandra Vučića, Ane Bmabić, Maje Gojković i ostalih državnika koji učestvuju u veleizdajničkoj zaveri protiv interesa Srbije i srpskog naroda.

Kao saučesnici, značajan doprinos daju i ostali pravnici iz državnog sistema. Koliki nivo apsurda je dostigao Vučićev režim najbolje ilustmje primer Srba koji su članovi tzv. ustavnog suda Republike Kosovo. Na tu funkciju je, na predlog Srpske liste, imenovan Radomir Laban, koji je nedavno pred Hašimom Tačijem položio zakletvu da će dostojanstveno i profesionalno braniti interese Kosova. Kao saradnik „carinske mafije”, Laban je 2011. godine u Srbiji osuđen na šesl godina zatvora zbog kompcije. Pola kazne je odslužio u pritvom, dok je čekao suđenje. Privremeno puštanje na slobodu iskoristio je za bekstvo na Kosovo. Sud u Kraljevu izdao je i nalog za potragu i hapšenjem Labana, ali naprednjačka Srpska lista ga je udomila u kosovski ustavni sud.

Još veću sramotu predstavlja primer prof. dr Ivana -Cukalovića, koga je Laban nasledio u albanskom ustavnom sudu. Istovremeno dok mu je trajao devetogodišnji mandat u Prištini, Cukalović je radio kao profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, kao šef Odeljenja za međunarodno javno pravo i Centra ze međunarodno pravo međunarodne odnose Samo u Srbiji mož da se desi da student prava uči profesor ko je član ustavnog suOa lažne države. Pri tom, da bruka bude veća, nijedan njegov kolega nije digao glas i bar pokušao da odbrani dostojanstvo fakulteta, studenata i svoje lično. I Cukalovicu se sudilo u aferi indeks, koja je okončana zastarelošu gonjenja.

Da, teško je pominjati dostojanstvo kad i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, Sima Avramović, podržava „najboljeg studenta” Aleksandra Vučića i njegovo gaženje Ustava i svih zakona.

Nijedan funkcioner MUP-a, sudija i pravnik ne vidi ništa spromo što braća Vučić pripremaju formiranje batinaškog odreda pod nazivom „zaštitna narodna straža”. Miša Vacić, komandant „straže”, priča da ima političku i logističku podršku Andreja

Vučića, a finansijsku Zvonka Veselinovića. Javno, bez ikakvih sankcija, Vacić vređa i preti svim naprednjačkim političkim protivnicima i medijskim kritičarima. Zbog fizičkog izgleda i mentalnih kapaciteta, neoprezni opozicionari ga potcenjuju. Zaboravljaju da je hapšen zbog nelegalnog posedovanja omžja i ugrožavanja javnog reda 1 mira. Vacicev saradmkje lzvesm Stevan Đokić, vlasnik detektivske agencije DBA, koja najavljuje da će vršiti obuku čak i u osnovnim školama. U tom društvu je i Nemanja Ristić, za koga se tvrdi da je 1994. godine, u sukobu pripadnika voždovačkog i zvezdarskog klana, ubio 20-godišnju Tatjanu Nikolić i da je tek 2012. izašao iz zatvora. Ristić je nedavno hapšen i zbog pretnji smrću Zagorki Dolovac, posle čega mu je određena mera psihijatrijskog lečenja. Zbog pretnji narodnoj poslanici Mariniki Tepić hapšenje i Tomislav Lovreković, još jedan mentalno poremećeni Vacićev „stražar”. Javno, uz podršku režima, braća Vučić formiraju privatnu armiju bivših i budućih robijaša, a niko ne reaguje. Kad nekoga pretuku ili ubiju, biće kasno. I biće neoprostivo za sve državne funkcionere koji su ćutanjem učestvovali u stvaranju tog zla.

Protiv Zorana Milojevića Zelje, jednog od vođa naprednjačkih batinaških eskadrona, pokušala je Ida reaguje Zorana Mihajlović.

Tačnije rečeno, Vučić juje uvukao _ u sukob sa Zeljom i njegovim svemoćnim p šefom Zvonkom Veselinovićem.

5 Milojević je početkom godine dobio zadatak da obori vlast u opštini Paraćin. w Standardnim naprednjačkim metodama, ? podmićivanjem i zastrašivanjem,

tri meseca je vrbovao odbornike vladajuće koalicije, koju predvodi Demokratska stranka. Zelja je uradio sve što je mogao, pretio je otpuštanjem s posla, pa i gepekovanjem, ali nije ispunio zadatak i smenio | Sašu Paunovića s mesta predsednika opštine. Kroz to vreme, s mnogo više uspeha, gradio je velelepni restoran na Pančićevom vrhu.

Ljut zbog fijaska u Paraćinu, Vučić je odlučio /da vođe kosovske filijale j svog kartela, Veselinovića i Milojevića, kazni tako što će im srušiti nelegalni objekat. Postupajući po Vučićevom tialogu, resorna ministarka Zorana Mihajlović, pokrenula je proceduru za rušenje restorana na i Pančićevom vrhu. Ministarstvo građevinarstvaje obavestilo medije da će akciju izvršiti u 8 sati ujutru 7. avgusta. I pre nego što je vest objavljena, Veselinović je nazvao Vučića. Nije se potrudio da mu mnogo objašnjava zašto nije pametno to što radi. Nije ni bilo potrebe, Vučić je odmah optužio Mihajlovićku da to radi na svoju ruku, mimo njegovog znanja. Da bi se opravdao pred Veselinovićem, poveo je hajku protiv Mihajlovićke.

Vučićev kum i prvi operativac SNS-a, Darko Glišić, odmah je preko biltena „Alo” poručio: „Zorana, odlazi, prelila si čašu svojim soliranjem”. Poruka je izrečena drugim povodom, ali s jasnom pretnjom, koja je pojačana optužbom da je umešana u korupciju, jer se preko građevinske firme koja se vodi na ime njenog supruga Vladimira Atanackovića ugrađuje u poslove „Srbija puta”. Vučić tvrdi da ni o tome nije znao, iako su s tom firmom sarađivali njegova bivša sekretarica Marija Blečić i Aleksandar Joksimović, brat ministarke Jadranke Joksimović. Naravno, diktator je sve znao i odobravao, kako bi saradnike uvukao u kriminal i kasnije ucenjivao.

Na kraju, Mihajlovićka je povukla rešenje o rušenju objekta na Pančićevom vrhu s obrazloženjem da nije obezbeđena asistencija policije. Dobro da nije, pošto je policajce pred Zeljinim i Zvonkovim čardakom čekala civilna jedinica od tridesetak opakih momaka, odevenih u emo, sa džipovim s beogradskim ili kosovskim registracijama, ali i bez tablica.

Svi državni funkcioneri koji su se danas bez otpora povukli pred naprednjačkim siledžijama sutra moraju da snose odgovornost. Svi. Od opštinskih službenika, koji su pečatirali sporne dozvole zvaničnoj investitorki Snežani Mitković, preko policajaca koji nisu hteli da idu na vrh Kopaonika, pa do Aleksandra Vučića, kukavice koja drhti od straha pred kosovskim ortacima.

, Pravda mora da stigne i * sve Vučićeve kumove, pre

svih Nikolu Petrovića. I Zahvaljujući uticaju koji ima > j na diktatora, Petrović je, kršeći

= zakone i propise, napravio

nekoliko hidroelektrana u parkovima prirode. Da bi mu se omogućilo uništavanje eko sistema u zaštićenim predelima, zakoni su menjani ili ignorisani. S namerom da odbrane prirodu i zdrav razum od l nerazumnih investitora, građani Pirota su za 2. septembar 2018. wac H zakazali novi protest u Pirotu,

kako bi zaštitili Staru planinu i

sprečili uništenje reka i netaknute prirode. Kad dođe vreme, istražni organi moraće da taknu Petrovića, ali i svakog službenika koji je stavio potpis na neku od dozvola, koje su mu omogućile da uništava sve što stigne.

Protest protiv samovolje diktatora i njegove svite već su organizovali i navij ači. Na poslednj e dve Zvezdine međunarodne utakmice, na „severu” su postavljeni transparenti s jasnim porukama diktatoru: „10908 kilometara, ni metar manje” i „Nema podele”. Posle prve utakmice, žandari su pretukli stotinak navijača. Drugi meč, protiv Spartaka iz Trnave, Vučić je dočekao spremno. Na vreme je organizovao tmpe svojih kriminalaca. Uz pomoć policije, napali su gmpu koja je razvila parolu „Nema podele”. Izgleda da se kontroli oteo čak i Ivanu Bogdanovu, vođi „Ultrasa”, kome je dozlogrdilo da podržava izdajničke postupke vladara. Sličan otporpmžiće i normalninavijači Partizana, koji su se otrgli Veljku Belivuku, kriminalcu koji je nasledio Saleta Mutavog.

U obračunu s neistomišljenicima, Vučić koristi policiju i pravosuđe, pa i stranačke batinaške eskadrone. U njegovoj armiji zombija značajno mesto imaju i intemet-buzundžije, zadužene za širenje laži, uvreda i pretnji po dmštvenim mrežama. Vučić ne zna ništa da radi, ali mora se priznati da se dokazao kao vrstan genetski inženjer. Ukrštanjem muve i komarca napravio je naprednjačkog bota, vrstu mutanta koji jede govna i pije krv. Uhlebljeni u državnim institucijama, često skriveni iza lažnih naziva, kreiraju atmosferu linča i, pri tom, dobijaju pare iz budžeta koji pune njihove žrtve. Većinabotovaje evidentirana, prikupljeni su dokazi njihovog širenja mržnje, pa će, posle oslobođenja, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal imati pune ruke posla.

Stanje u srpskoj policiji i pravosuđu asocira na legendu o Staljinovom rešenju problema s radnicima sovjetske železnice u jeku Drugog svetskog rata. Krajem 1942. godine, prema toj priči, Staljin je dobio izveštaje o katastrofalnom stanju u gradovima pod nemačkom opsadom. Najveći problemi nastali su usled nedostatka hrane, vojne i medicinske opreme. Izveštaji su upućivali na to da fabrike iza Urala rade normalno, ali transport nije dobro organizovan. Umesto da pokrene istragu i otkrije krivce za taj haos, Staljin je naredio da se o svaku desetu banderu obesi po jedan radnik železnice. Nije mu bilo bitno da li će stradati i neko nevin. Posle drakonske kazne, kad vide kako su prošle njihove kolege, preživeli železničari će se uozbiljiti i početi da korektno obavljaju svoj posao. To se, kaže legenda, zaista i dogodilo, do kraja rata nije se dogodilo da neka kompozicija kasni.

Ne bi bilo zgodno primeniti takav način sređivanja današneg stanja u srpskoj policiji i pravosuou, bez obzira što bi to obradovale mnoge žrtve njihovih zločinačkih postupaka. Umesto nasumičnog vešanja, treba sprovesti ozbiljne istrage i fer suđenja, na kojima će svi dobiti priliku da objasne po čijem su nalogu kršili zakon i uništavali sudbine targetovanih pojedinaca.

Začarani krug nesreće, u kome se Srbija nalazi već odavno, može da se raskine samo potpunom i nemilosrdnom deratizacijom. Ko se o državu i narod ogrešio samo političkim odlukama, mora da bude lustriran. Ko je nezakonito stekao imovinu, mora da završi iza rešetaka. Dok Vučić i njegovo đubre ne bude počišćeno s j avne scene, dok ne bude u zatvoru, Srbijanećebitislobodna. •

----------------------------------------------------------

Datum: 23.08.2018

Medij: Tabloid     Strana: 1,6

Rubrika: Dežurna

Autori: Milan Malenović

Teme: Korupcija

Naslov: OPLJAČKANE MILIJARDE ULAŽU U PORESKE RAJEVE

Svajcarska ambasada u Beogradu je 28. maja poslala svom Ministarstvu spoljnih poslova redovni godišnji izveštaj o stanju u Srbiji koji je od nedavno dostupan javnosti. U svom izveštaju ambasada iznosi niz podataka i zapažanja u vezi političke i ekonomske situacije u Srbiji koja je, kako se iz izveštaja vidi, više nego loša. Izveštaj pokazuje da se u Srbiju ulaže najviše iz poreskih rajeva, a može se zaključiti da je to novac Vučićevog kartela i porodice.

Milan Malenović

Novi godišnji izveštaj švajcarske

ambasade u Beogradu o stanju srpske privrede i države, koji je nedavno postao dostupanjavnosti, pokazuje da se za proteklih 12 meseci situacija u Srbiji nije ni malo popravila. Nesporan je rast bruto domaćeg proizvoda, ali samo zahvaljujući tome što je onpodbacio prošle godine. Nema nikakvog pomaka u pravcu vladavine prava, a korupcija i kriminal su još veći nego pre godinu dana.

Već na strani dva izveštaja, ambasada ističe: „...Kako bi se očuvala konsolidacija budieta potrebno je nastaviti sa strukturalnim reformama, posebno u vezi sa procesom ‘tačnog dimenziranja ’državne uprave, kao i sa privatizacijom i prestruktuiranjem preostalih firmi u državnom vlasništvu”.

Za razliku od onoga što ovdašnje vlasti tvrde, Zapad nas ne primorava na privatizaciju Elektroprivrede Srbije, već traži jedino domaćinsko poslovanje i omogućavanje konkurencije na srpskom tržištu električne energije. O tome u Izveštaju na dnu druge strane piše, kako je neophodno restruktuiranje EPS-a, dok se preporučuje prodaja drugih preduzeća (na primer RTB Bora).

O tome da je potreban duboki zahvat u javni sektor, posebno u vezi sa brojem zaposlenih, govori rečito i Dodatak broj jedan pridodat izveštaju, u kome Ambasada, koristeći i obrađujući podatke Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prikazuje upoređene podatke: u 2012. godini od svih zaposlenih u Srbiji njih 24,8 odsto je radilo u javnom sektoru, dok ih je 2017. bilo već 34 odsto!

Očigledno je da se broj zaposlenih statistički povećao zahvaljujući povećanju broja državnih službenika primanjem partijskih kadrova. U istom periodu (2012. - 2017.) se, primera radi, broj zaposlenih u primamom sektoru (u koji spada i poljoprivreda) prepolovio sa 3,5 odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih, na samo 1,7 odsto. Pedatni Svajcarci su izračunali i šta sve moramo da uradimo kako bi se približili zemljama u okruženju. Umesto tri odsto rasta bmto domaćeg proizvoda (koji ovdašnja vlast slavi kao neviđenu ekonomsku pobedu) potreban je kontinuirani rast od najmanje pet odsto i to celih 15 godina, kako bismo se približili nivou na kome su danas srednjeevropske zemlje.

Kao jedan od razloga sporog razvoja Srbije Izveštaj navodi i niske plate zaposlenih u Srbiji koje onemogućuju razvoj konzuma i povećanje proizvodnje dobara za opštu potrošnju.

Ukazujući na to da se oko trećine bruto dmštvenog proizvoda Srbije ostvamje u takozvanoj sivoj ekonomiji i da tako ostaje neoporezovan, Izveštaj skreće pažnju potencijalnim investitorima da je ovdašnja poreska uprava nepredvidiva i da žmureći na oba oka pred kriminalom pojedinih kompanija u suštini pospešuje nelegalnu konkurenciju. Na investicionu i poslovnu klimu negativno utiču sledeće stvari:

- Neefikasna i snažno centralizovana javna uprava sa visokim administrativnim preprekama. - Pravna nesigurnost kombinovana sa dugogodišnjim sudskim sporovima. - Niska sopstvena prođuktivnost sa zavisnošću od uvoza, što se negativno odražava na spoljnotrgovinske bilanse.

- Previsoka zavisnost od stranih investicija.

- Nepovoljni demografski razvoj kombinovan sa nastavkom odlivanja stručne radne snage (po procenama oko 30.000 ljudi godišnje). - Nedovoljnejavneinvesticije,

- Sve niža konkurentnost prema ostalim evropskim privredama (za istr aživanj a i inovacije se izdvaja samo 0,5 odsto I* BDP-a)

lako se na strani pet Izveštaja spominj e ambiciozni plan vlade Srbij e da podsticajnim merama u petogodišnjem periodu od 2015. do 2020. u srednjim i malim preduzećima otvori 100.000

i— novih radnih mesta, uočljiv je

nedostatak podatka šta se na tom planu do sada postiglo. Verovatno nema šta značajno da se objavi, osim da je l samo u prošloj godini na ovo iz budžeta j potrošeno 16 milijardi dinara. Za te

pare je trebalo da bude otvoreno najmanje 13.000 novih radnih mesta, ali o tome upadljivo nema nikakvog obaveštenja u Izveštaju.

Objašnjavajući u nastavku, na strani šest, kako su strani poslodavci u 2017. zaposlili 10.000 novih radnika u Srbiji, Ambasada ukazuj e na j ednu čudnu poj avu, a to je da se ne smanjuje interesovanje pojedinih stranih „investitora”, uprkos činjenici da se ne poboljšava situacija u Srbiji. lako u svom diplomatskom jeziku Ambasada ne obrazlaže razloge za ovo, čitanjem između redova se jasno vidi na šta se mislilo.

U Izveštaju se spominje kako j e Transparency Intemational Corruption Perception Index (CPI) Srbiju u 2017. stavio na 77. mesto od ukupno 180, što je pogoršanje u odnosu na 2016. (tada 72. mesto). Pomenuti indeks rangira zemlje po potencijalu i prisustvu korupcije u njima i tu jedino Ambasada pravi mali izuzetak i u veoma nediplomatskom jeziku objašnjava: „...Među najvažnije faktore koji negativno utiču na poslovnu klimu su korupcija i kriminalitet, nedostatak pravne sigurnosti, netransparentnost javnih tendera, poreski sistem i službe, kao i nedovoljna efikasnost javne uprave”

Da su tokovi novca netransparentni vidi se već na prvi pogled pregledom tabela priloženih uz izveštaj. Najveći direktni investitor u Srbiju je 2017. bila Holandija sa čak 19,3 odsto ukupnih investicija. Tačnije rečeno: skoro svaki peti evro uložen od strane stranaca u srpsku privredu 2017. dolazio je iz Holandije. Međutim, kada se kaže Kraljevina Holandija ne misli se samo na teritoriju na severozapadu Evrope, već i na teritorije na Bahama, koje takođe spadaju u ovu državu, ali su poreski rajevi. Aruba, jedna od autonomnih država u okviru Holandije, nalazi se na listi OEBS-a kao poreski raj, dok je druga takva država, Kurakao, do 2010. bila na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. lako su preduzećaizHolandije investirala 2017. godine 491,4 miliona evra u Srbiju, ova država se ne nalazi među prvih deset zemalja sa kojima je naša zemlja ostvarivala trgovinsku razmenu. Jasno je da je reč o domaćim “investitorima”, koji preko poreskih rajeva koji pripadaju Holandiji, pem prljavi novac od kriminalnih poslova.

Postoje još dva veoma interesantna „investitora” koje navodi švajcarska ambasada. Prvi među njima su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su 2017. navodno investirali 132 miliona evra i time povećali svoje direktne investicije u odnosu na 2016. godinu za celih 62,8 odsto. S obzirom da se većina velikih investitora koji su navodno došli iz UAE povukla sa srpskog tržišta ili ništa značajno ne ulažu, pretpostavka je da je najveći deo novca trebalo da ode u projekat „Beograd na vodi”, ali tamo (bar sudeći po zvaničnoj dokumentaciji u Agenciji za privredne registre) nije stigao.

Obj ašnj enj e za ovo moglo bi da se nađe ne u Izveštaju švajcarske ambasade, već u članku od 19. jula 2018. britanskog lista „The Independent” koji Srbiju prikazuje kao jednog od najvažnijih liferanata oružja islaniskini teroristima na Bliskom Istoku. lako se autor članka mesecima trudio da otkrije kojim legalnim kanalima je oružje iz Srbije preko Saudijske Arabije dospelo u ruke boraca ISIS-a, to mu nije pošlo za rukom.

Ono što može da se zaključi jeste da se novac i dalje „rege” preko „Beograda na vodi” i sličnih projekata kako bi se zatim iskoristio za kupovinu oružja u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje, zatim, uhodanim kanalima stiže do islamističkih terorista.

O svojim saznanjima švajcarske vlasti su obavestile nadležne u Evropskoj Uniji, ali i u OEBS-u, same, međutim, nisu preduzele nikakvu istragu, budući da nema naznaka da su interesi i zakoni Svajcarske na bilo koji način povređeni. U slučaju jedne treće države, međutim, istraga je u toku.

Radi se o „investicijama” iz Luksemburga. Ova mala evropska država sa nazivom Veliko vojvodstvo poznata je po svojim dosta liberalnim bankarskim zakonima, sličnim onima u Švajcarskoj i Lihtenštajnu. Kako je Magazin Tabloid već pisao, novac koji je klan Vučića ukrao u Srbiji, preko Švajcarske je prebačen u Luksemburg, odakle je većim delom uložen u banke na Kipru, Libanu i u Saudijskoj Arabiji. Neštoje, međutim, ostalo inaračunima u Luksemburgu i to u investicionim fondovima koji sada operišuu Srbiji. Kako se radi o parama koje su transferisane zloupotrebom

| švajcarskih zakona, zvaničnici ove

zemlje su zainteresovani da se stvar ispita do kraja.

’ I Po Izveštaju švajcarske ambasade,

mali Luksemburg je 2017. bio četvrti „ — naj veći direktni investitor u Srbij ul to " sa ukupnom sumom od 195,9 miliona

evra. Isto kao i u slučaju Holandije, ni „ „„ ovde se ne zna u koje su to poslove ove —-—pare uložene, j er retko ko može da se seti bilo kakvog preduzeća koje je holandsko ili luksemburško, a da posluje u Srbiji.

Inače, Švajcarska i kompanije iz te zemlje su tek na osmom mestu direktnih investitora sa ukupnim ulaganjem od 130,4 miliona evra, što je pad u odnosu na 2016. godinu od 44.4 odsto. Najveći rast u 2017. u odnosu na prethodnu godinu doživele su investicije iz Mađarske, 278,7 odsto, a posle njih one iz Ruske Federacije, 226,6 odsto. •

----------------------------------------------------------

Datum: 23.08.2018

Medij: Tabloid     Strana: 1,8,9

Rubrika: Bez naslova

Autori: Milisa Grabež

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: U IME REŽIMA,O TROŠKU GRAĐANA

Angažovanje takozvanih trećih lica (firme van EPS) je nešto što je postalo vrlo popularno u EPS. Po dolasku kadrova SNS u EPS, u jednom broju firmi koje rade za EPS došlo je do promene vlasnika, pošto je dotadašnjim vlasnicima jasno predočeno da ukoliko ne prodaju firmu više neće moći da rade za EPS. Prodavcima firmi je> ukoliko su za svoje firme dobili novac, ovo bilo bolje nego da zbog nelikvidnosti zatvore firmu. Novim vlasnicima je ovo bilo odlično rešenje pošto dolaze u firmu sa uhodanim poslovima i poznatu na tržištu. Porast angažovanja trećih lica je manji u proizvodnji nego u distribucuji. Angažovanje trećih lica je najveće u održavanju i investicijama. Osvemu tomegovori istraživanje poslovanja EPS koje je uradila novinarka Milica Grabež, sa istraživačkim timom Magazina Tabloid.

MŠsa Grabež

Uproizvodnji uglja najveći deo

poslova održavanja je poveren preduzeću Kolubara Metal koje je sastavni deo EPS - a i državnom preduzeću Prim u Kostolcu koje je nekada bio sastavni deo EPS - a. Poslovi održavanja i investicija mimo ove dve firme ima malo, poslovi su složeni, dobrim delom se dobijaju kao podizvođački poslovi za Kolubaru Metal i Prim, a ove dve firme su neracionalne i skupe tamo da podizvođačima ne mogu da plate pevelike cene. Dosta opreme u rudarstvu se nabavlja mahom od nemačkih firmi specijalizovanih za rudarsku opremu, montažu rade Kolubara Metal i Prim tako da ostaje malo posla za kooperante.

Remontne aktivnosti u termoelektranama su vezane za kupovinu opreme od inostranih proizvođača pri čemu oni nisu raspoloženi da dajugarancijuzaposlovekojeradepodizvođači koje ne mogu da kontrolišu. Inostrane frrme nisu ni preterano raspoložene za korupciju pošto ih u matičnim zemljama kontrolišu, tako da gledano u procentima prostor nije veliki. Izvođačke firme u termoelektranama rade tehnološki složenije poslove, nema ih previše, firme koje ih rade su usko specijalizovane tako da ih je vrlo teško isključiti iz posla, te su otporne prema preuzimanju od strane novih vlasnika. Izvođačke firme imaju mali uticaj na izbor kadrova u oblasti proizvodnje električne energije pa je ta oblast prepuštena direktom EPS, lokalnom SNS, sindikatu.

Strani isporučioci opreme vezani za isporuku unikatne opreme (turbina, generator) imaju snažan uticaj na godišnje planove EPS kako bi bili u poziciji da isporučuju opremu bez tendera što odgovara i domaćim podizvođačima koji rade za njih kao i zaposlenima u EPS da bi imali budžet koji mogu da troše.

Dolaskom SNS na vlast dolazi do pojave koordinatora (često su i na platnom spisku EPS ali ne dolaze na radno mesto) koji su poverenici SNS koji sa domaćim podizvođačima dogovaraju poslove koje je posle toga poslovodstvo EPS obavezno da na bilo koji način uključi u posao. I u proizvodnji i u distribuciji izvođački lobi određuje godišnje planove poslovanja EPS gde ubacuju njima interesantne poslove po cenama koje su im interesantne. Na tendere se onda, neretko javlja samo jedan ponuđač, tako da je i Zakon o javnim nabavkama ispoštovan.

Izvođačke firme u distributivnoj delatnosti su doživele procvat pošto se izdvajanjem zaposlenih u EPS koji rade održavanje otvorio veliki prostor za njihovo angažovanje. Poslovi u distributivnoj delatnosti su tehnološki jednostavni, tipski su za razliku od onih u proizvodnji, EPS distribucija ima svoje kapacitete na celoj teritoriji Srbije, za razliku od poslova u proizvodnji uglja i električne energije ne postoji jasan pokazatelj potrebe i uspešnosti urađenih poslova , tako da je distributivna delatnost nepokošena livada za izvođačke firme.

Ranijeje uEPS bio običaj da se zarealizaciju poslova prvo za više njih nabavi oprema čime se omogućuje da se na tender javlja više proizvođača opreme i čime se postižu tržišne i konkurentne cene, a potom se raspisivao tender za izvođenje radova ako zaposleni u EPS nisu bili u mo da sami urade montažu.

Sada se, i u proizvodnji a naročito u distribuciji, sve više ide na tendere koji obuhvataju i opremu i radove gde se neretko valja jedan ponuđač koji nije proizvođač opreme već izvođač čime se otvaraju mogućnosti za podizanje cena. Izvođači su preko politike na odgovarajuća mesta naročit u distribuciji postavili svoje ljude. Pored uticaja izvođača, rukovodeća mesta u lokalnim distribucijama su rezervisana za zaslužne kadrove SNS, koji opet nemaju iskustva u poslu pa EPS distribucija radi sve lošije. Važno je primetiti

da za poslove održavanja EPS Distribucija sa JP EPS ima ugovor samo za radove, a EPS Distribucija nabavlja opremu. Onda u nedostatku opreme zbog navodnih problema sa javnim nabavkama, umesto sa JP EPS se pribegava ugovorima sa firmama van EPS za isporuku i opreme i radova, gde nema problema sa javnim nabavkama.

Poređenje cena roba i usluga koje je EPS nabavlj ao za poslednj ih pet godina bi pokazalo da su cene skočila za 50-60% a u nekim slučajevima i svih 100%, sa povećanjima naročito izraženim u poslednje dve godine.

Nosilac ispunjenja zahteva centara moći van EPS su Sektor za javne nabavke koji je nadležan za nabavke na koje se primenjuje Zakon o javnim nabavkama i Sektor za ključne investicione pretežno za poslove koji se fmansiraju iz međunarodnih kredita na koje se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama. Ova dva sektora su, uz sektor za nabavke EPS Distribicije, ključna mesta korupcije u EPS. Sektor na javne nabavke manje ali zato Sektor za ključne investicione poslove naročito su sigurna kuća za kadrove SNS pošto se u njega zapošljavajukadrovi SNS akojinisujoš stasali za veća rukovodeća mesta, a ovaj sektor koji je projektno orijentisan sektor ima mogućnosti za skoro neograničen prijem kadrova pretežno Kolubarskog i Obrenovačkog porekla, a odabranim kadrovima se bez obzira na radno iskustvo daju mesta sa platom preko 100.000 dinara do koje drugi stručni zaposleni ne stignu do penzije.

Pre dve godine je osnovan Sektor za unutrašnju kontrolu i bezbednost sa ovlašćenjem da kontroliše sve segmente poslovanja EPS počev od redovnosti dolazaka na posao pa do ispravnosti tendera. Dobra mera koju svi treba da pozdrave pod uslovom da se radi nepristrasno. Analiza strukture aktivnosti sektora unutrašnje kontrole pokazuje da se neki delovi EPS kao što su Kolubara i TENT Obrenovac se skoro ne kontrolišu ali su zbog toga vrlo učestale kontrole ostalih delova EPS koji nisu sve vreme bili pod kontrolom SNS kao što su termoelektrana i kopovi u Kostolcu koji su do skora bili pod višegodišnjom kontrolom kadrova SPS na naročito njegov dugogodišnji uspešni direktor. Selektivnom, pristrasnom i neprofesionalnom kontrolom Sektor unutrašnje kontrole je postao element zastrašivanja i koji zaposlenima EPS šalje snažnu poruku da bilo kakvo odstupanje iz opšteg trenda nije prihvatljivo. Rezultati sektora kao što su sprečavanj e krađe goriva u Kolubari su više pokazna vežba za javnost nego rezultat osmišljenog sistematskog rada unutrašnje kontrole.

Vezano za povećane tekuće troškove najveće preusmeravanje novcaje u Kolubaru. Ovaj rudarski gigant je, za razliku od rudnika u Kostolcu, već godinama simbol neracionalnog trošenja novca. Pod plaštom brige za državne interese, EPS i radnike, Sindikat EPS uz podršku poslovodstva EPS utiče na poslovnu politiku EPS. Jedan od problema EPS je uplitanje sindikata EPS iz Kolubare u poslovanje EPS. U opštinskoj vlasti u Lazarevcu sindikat EPS je predstavljen kroz grupu građana i drži oko 25% odbornika što ga čini činiocem bez koga ne mogu da se dešavaju ozbiljnije stvari u Lazarevcu. Pozicija Sindikata u lokalnoj vlasti u Lazarevcu nije pohvala lokalnom SNS pošto i pored svih resursa koje imaju i koje su u Lazarevcu potrošili, imaju jaku kvaziopozicionu a suštinski interesnu grupu sa ucenjivačkim potencijalom. Uticaj sindikata EPS na poslovanje EPS je porastao sa odlaskom prethodnog direktora EPS, do kada je imao uticaj samo na kadrovska i manja dešavanja u Kolubari sa izuzetkom povratka Kolubare Metal u Kolubaru, a sve uz podršku nadzornog odbora JP EPS. Tako se 31.12.2013. godine u sastav Kolubare vratila Kolubara Metal sa 3.102 zaposlenih, naravno bez jasne analize zbog čega se to radi.

EPS u stalni radni odnos, opet na pritisak sindikata, 01.09.2014. godine se prima 1.470 zaposlenih iz preduzeća Kolubara Usluge. Svi primljeni su navodno bili neophodni za proces proizvodnje. Kako je zapošljavanje u EPS kontrolisano od strane Vlade Srbije i to preko mase zarada i preko davanja saglasnosti na pojedinačna zaposlenja, svi podobni za zapošljavanje su zapošljavani u Kolubam Usluge, preduzeće van sistema EPS na koje se ne primenjuju ograničenja u zapošljavanju, da bi kasnije Sindikat i poslovodstvo Kolubare izvršilo politički pritisak ovih 1.470 radnika proglasio neophodnim i dobio povećanje mase zaradauEPS.

Ako j e i bilo zaposlenih neophodnih za proces proizvodnje onda ih je bilo najviše 100 a oni su mogli da budu primljeni kroz s zapošljavanje direktno u Kolubaru. Pre dve godine vršen je pritisak da se ispuni kvota penzionisanja u EPS da bi se dobilo pravo zapošljavanja od 600 zaposlenih (dogovor sa MMF) od kojih je 400 opet bilo zaposleno u Kolubari. Pritisakje da seu Kolubamprimijoš oko 1.800 zaposlenih.

U isto vreme je Strategija EPS kaže da je jedan od prioriteta EPS otpuštanje 500 zaposlenih u neisplativim Panonskim elektranama a u isto vreme se u Kolubaru prima bez ograničenja, a 4.000 viška u tri kosovska javna preduzeća koji su na spisku EPS već 20 godina niko i ne pominje.

Rukovodstvo sindikata EPS iz Kolubare je za svoje rođake, prijatelje i saradnike obezbedilo i niz lepo plaćenih i uticajnih radnih mesta uključujući šefa investicija Kolubare, šefa nabavki Kolubare, šefa pravne službe EPS a tu su i ugovori za isporuku raznih dobara uključujući i stubove za potrebe EPS distribucije. Sindikat je direktno uticao i na smene ljudi u EPS koji im nisu po volji a smenjivani su čak i rukovodioci koji nisu želeli da odobre razne beneficije ljudima iz navedene grupe, a koj e im po dokumentima EPS nisu pripadale. Sindikat je bio protiv gašenja starih i neefikasnih termoblokova pošto je to značilo i manje radnih mesta u Kolubari. Tu je i uvek prisutna navodna pretnj a obustavom rada koja lako može da se spreči kao što se dogodilo u nekoliko navrata, a što se svesno zaboravlja.

U međuvremenu se grupa sindikalnih rukovodilaca, opštinskih rukovodilaca Lazarevca i poslovodstvo EPS igra najvrednijim državnim resursom. Sve u ime države a o trošku građana Srbije.

Stav Sindikata i poslovodstva EPS da ugalj (čitaj Kolubara) nema alternativu su parola da se u Kolubaru nekritički prelivaju sredstva. Racionalno poslovanje u EPS i naročito u Kolubari ne postoji ni u najavi. Alternativa uglju postoji, treba vremena da se do nje dođe, a u međuvremenu treba raditi na racionalizaciji EPS. Mali primer Kolubara nije nezamenljiva je uvoz uglja iz Rumunije tokom poplava 2014. godine koji su poslovodstvo Kolubare i Sindikat Kolubare dočekali na nož. Ovim uvozom koji je iznosio oko tri miliona tona, ili 10%, proizvodnje Kolubare je pokazano da uglja ima i van Kolubare i da električna energija u TENT Obrenovac može da se proizvede po ceni koja je, bar po računicama Trgovine električnom energijom EPS, isplativa. lako je pokazano da je uvoz moguć i da je isplativ posle poplava 2014. godine nikom nije palo napamet da napravi studiju koja bi smireno i hladne glave analizirala pod kojim uslovima je takav uvoz prihvatljiv. Mogućnost isporuke drugog uglja osim KolubarinogzaTENT Obrenovacbibio potez koji bi mogao na natera sindikat EPS i Kolubare na razmišljanje.

Nadzorni odbor EPS je marta ove godine usvojio Dugoročni plan poslovne strategije i razvoja EPS za narednih 10 godina. Treba se osvrnuti na ovaj dokument pošto bi on trebao da bude osnovni poslovni dokument u narednih 10 godina. Kažemo trebao bi, pošto se ovaj dokument u proteklih nekoliko godina menjao na mesečnom nivou kako bi se ispunile želje poslovodstva, sindikata i poslovnih partnera. Vizij a Strategij e je da je EPS dmštveno odgovorna i profitabilna kompanija sa značajnim uticajem na regionalnom tržištu trenutno se dmštvena odgovornost prepoznaje u nepotrebnim i precenj enima j avnim nabavkama, a profitabilnost kompanije je godinama u padu. EPS još uvek ima značajan uticaj na regionalnom tržištu koji je posledica pretežno zatvorenog tržišta električne energije čijim će potpunim otvaranjem ili uticaj EPS padati ili će EPS morati sa prodajnim cenama manjim od proizvodnih da pokuša da dobije vreme potrebno za racionalizaciju poslovanja.

Jedan od ciljeva Strategije je snabdevanje kupaca po ekonomski najpovoljnijim uslovima. N ej asno j e kako će se to postići pošto proizvodnj a a i poslovanje EPS obiluju neracionalnostima. Dmgo, ova kvalifikacije je bila važna kada je EPS imao obavezu potpunog snabdevanja, međutim sada je taj cilj besmislen. Besmislen zbog toga što Agencija za energetiku definiše cene garantovanog snabdevanja (40% tržišta) a na slobodnom tržištu vladaju ekonomske cene.

Treće, otvaranjemtržištaelektrične energije cene električne energije za snabdevanje kupaca će biti tržišne a ne najpovoljnije.

Cilj EPS je i revitalizacija

postojećih termoelektrana. Profitabilne termoelektrane (termo blokovi snage 300 MW, 350 MW i 600 MW) su proteklih godina dovedeni u stanje da im u narednih 10 godina neće trebati revitalizacija. Revitalizacija treba blokovima snage 100 MW i 210 MW koje i ne treba revitalizovati jer je električna energija proizvedena u njima i sada skuplja od tržišnih na šta treba dodati i troškove revitalizacije i nove ekološke takse. Kao nove poslovne mogućnosti Strategija pobraja desetak aktivnosti za koje vemjemo da čak ni oni koji su ih pisali ne umeju da kažu nešto više, pošto su oni koji su pisali ovaj dokument sve drago samo ne stratezi. Razvoj ESCO enegretskih uslugaje dobra idejapošto je tržište za ovu vrstu usluga otvoreno, međutim na njemu su vrlo aktivne dmge firme koje postepeno zauzimaju tržište, a dok se EPS seti i krene, glavnina

i najprofitabliniji deo tržišta će biti zauzet.

Pametna ideja koja je nabrojana su akvizicije i na tome treba raditi, samo što EPS kome stalno opadaprofit, kome su poslovne performanse u stalnom padu nije kompanija koja je sposobna i da uradi takve akvizicije pošto neće ispunjavati bankarske kriterijume za dodelu kredita, a budžet Srbije nije više u mogućnosti da izdaje suverene garancij e za tako velike iznose. Treba se setiti svetlog primera Telekoma Srbije i njegove kupovine Telekoma Republike Srpske, kao i Telekomovog ulaska na tržište Crne Gore. Ideja koja može da bude interesantna je spajanje EPS i Elektroprivrede Republike Srpske u jedno akcionarsko dmštvo.

U novim mogućnostima se ne pominju nove tehnologije što govori o tome da pisci strategije nisu stratezi a verovatno imaju i strah da se Sindikat ili mdari EPS ne naljute.

Stidljivo su pomenuti glavni rizici u proizvodnji električne energije iz termoelektrana kao što su ulazas EPS u sistem trgovine ugljen dioksid, potreba razvojaCCS (Carbon Capture Storage) gde bi se skladištio ugljen dioksid kao i prolagođavanje emisija štetnih materija iz termoelektrana. Sve ovo poskupljuje proizvodnju iz i ovako skupih termoelektrana EPS. Evropa teži da proizvodnja električne energije u 2050. godini bude bez emisije ugljen dioksida. Opasno je što se u rizicima ne pominju odredbe iz 111 paketa Energetske zajednice koje ćemo morati da poštujemo od kojih se izdvaja tzv. adekvatnost elektroenergetskog sistema na nivou Evrope - ovo znači da će jeftiniji kapaciteti iz Evrope imati prednost u angažovanju na domaćem tržištu a skupe domaće termoelektrane će morati da stoje neagažovane.

Kao opasnost Strategija prepoznaje odlazak distributivne delatnosti iz EPS. Distributivna delatnost je regulisana delatnost čiji profit određuje Agencija za energetiku. Ovo znači da distributivna delatnost ima profit ali da on nije preveliki pošto je kontrolisan. Sve ovo je posledica stava Sindikata da će Kolubara da propadne ako distributivna delatnost ode iz EPS (naravno zbog prelivanja para u Kolubaru) što je netačno pošto na oko 228 milijardi dinara konsolidovanog prihoda EPS u 2017. godini, čist prihod EPS od distributivne delatnosti (kroz profit na vršenje usluga koje EPS radi za EPS Distribuciju) nije veća od dve milijarde.

Glavni izvor novca i ključ života EPS su hidroelektrane čiji se godišnji profit, zavisno od godine, kreće oko 250 miliona evra ili oko 30 milijardi dinara. Kada se odbije profit hidroelektrana, profit od distributivne delatnosti EPS,profitodsnabdevanjaitrgovineelektričnom energijom, što se sve zajedno procenjuje na oko 35 milijardi dinara, profit EPS u 2017. godini od šest milijardi dinara postaje gubitak od skoro 30 milijardi dinara. Zaposleni iz tri javna preduzeća sa teritorije Kosova i Metohije koštaju EPS oko pet milijardi dinara godišnje, tako da rudnici i termoelektrane prave godišnji gubitak od 20-25 milijardi dinara godišnje.

Jedna od polaznih pretpostavki vezano za ocenu konkurencije i regulatomog okruženja je povećanje stepena naplate, gde je za 2018. godinu predviđen stepen naplate od 96,4% da bi 2027. godine dostigao 97,9%. Nejasno je zbog čega je urađena ovakvo pesimistično predviđanje imajući u vidu izjavu direktora EPS od pre 2-3 meseca da je naplata dostigla nivo od 99%.

Analiza Evropskih trendova je prepoznala da se cena električne energije na evropskom tržištu do 2030. godine neće značajnije menjati i da će se kretati u opsegu 42-46 EVRA/MWh. Drugo što je prepoznato je da će cene sertifikata za ugljen dioksid da rastu (termoelektrane EPS trenutno ne plaćaju ove sertifikate) što su činjenice koje treba imati u vidu prilikom izrade strategije EPS.

Takođe, EPS predviđa gašenje samo nekih kapaciteta kao što su Panonske elektrane i termoblokovi na ugalj snage manje od 100 MW. Za skupu termoelektranu Morava se nemušto navodi da će se ugasiti posle 2020. godine. Zbog čega je onda 2013. godine kupljena nova turbina (period amortizacija 30 godina) za ovu termoelektranu koja je plaćena sedam miliona evra. Njena proizvodna cena ove termoelektrane bez novih naknada (rudna renta, naknada za emisiju ugljen dioksida, sumpor dioksida i oksida azota) iznosi preko 50 eur/mwh, a istom Strategijom je predviđeno da će se cene električne energije kretati u rasponu 42-46 eura/mwh.

Strategijom je promenjeno ranije opredeljenje da se gase termobokovi na ugalj snage 100 MW i 200 MW. Radi se o blokovima sa tehnologijom iz šezdesetih godina prošlog veka koji su svuda u Evropi osim u bivšoj SFRJ ugašeni. Pored toga što su energetski neefikasni ovi blokovi su i skupi imajući u vidu troškove dovođenja ekoloških parametara za zahtevan nivo. Troškovi proizvodnje termoelektrane Kostolac A koja ima jedan termoblok snage 100MW i jedan snage 210 MW su za 2018. godinu 43 eura/mwh a blokova TENT A1 i A 2 u Obrenovcu oko 40-41 eura/mwh. Na ovo treba dodati troškove novih naknada kao i investicione troškove za ispunjenje ekoloških zahteva, što navedene termoblokove dovodi u opseg cene od 65-70 eura/mwh a predviđanje do 2030. godine govori o maksimalnih tržišnoj ceni od 42-46 eura/mwh.

Odluka da se ide u revitalizaciju a ne gašenje ovih blokova je podržana studijama sa unapred naručenim rezultatima koje je uradio Energoprojekt, koji su puni netačnih i međusobno suprotstavljenih pretpostavki. Ovoj odluci se raduju zaposleni u termoelektranama i zaposleni u rudnicima pošto neće ostati bez posla, raduju se strani isporučioci opreme, raduje se takozvani konzorcijum domaćih proizvođača jer će da imaju ugovore. Jedini koji ne bi trebalo da se raduju su građani Srbije.

Još jedan projekat sa kojim EPS hrli u propast je toplifikacija Beograda iz termoelektrane TENTA. Ovaj projekat je, posle 25-30 godina, neko izvadio sa police pri čemu je zaboravio da se okruženje promenilo. Zamena gasa sa ugljem nije dobra pošto se umesto neutralnog goriva sa aspekta emisija ugljen dioksida a za grejanje Beograda se koristi ugalj iz Kolubare ođnosno toplota iz TENT. Zbog ovog projekta TENT će da izgubi 150 mw električne snage za koje će ili manje da proda struje ili će morati da uvozi električnu energiju ili će morati da napravi novi proizvodni kapacitet na ugalj snage 150 mw koji će opet da emituje nove količine ugljen dioksida na koje će da se plaća naknada. Ovim projektom će možda da profitiraju Beogradske elektrane ali smo zbog navedenih razloga svi mi u celini gubitnici. Dodatno, tvrdnje da se za grejanje koristi topla voda koja se i ovako baca u Savu je netačna pošto se na toplifikaciju koristi para koja se uzima posle turbine visokog pritiska i time direktno smanjuje proizvedenu električnu energiju. I četvrti strateški projekat EPS - izgradnja termo bloka VZ u Kostolcu snage 350 mw nije pod kontrolom EPS pošto je EPS nestručnim vođenjemprojekta, inicijativui odvijanje projekta prepustio stranom partneru. Poslovodstvo EPS je i dalje nemi posmatrač u sopstvenom preduzeću.

Ono što je dobro je što je EPS troma i žilava kompanija koje ne može da propadne u kratkom vremenu. Kada dođe do lomova najveću cenu će da plate upravo oni koji se sada čine najjačim - rudari. Racionalizacija drugih delova EPS osim Kolibare ne znači ništa ukoliko se Kolubara odlučno i oštro ne racionalizuje. Lako može da dođe do najgoreg scenarija za rudare - deobe EPS na četiri dela. Kada EPS bude zapao u hroničnu nelikvidnost država će prvo da iz sastava EPS izdvoji EPS Distribuciju pošto operator distributivnog sistema mora da funkcioniše u svakoj državi. Delatnost Snabdevanja bi se, da i ona ne bi bila povučena u vrtlog, lako odvojila od EPS u nezavisnu celinu koja bi bila javni snabdevač i koja bi energiju kupovala na tržištu. Tada bi se EPS sveo na hidroelektrane, termoelektrane, rudnike kao i nazaposlene saKosova i Metohije. U lošem ekonomskom razvoju događaja prvo bi se otpustilo oko 4.000 zaposlenih sa Kosova i Metohije pošto već 20 godina žive na račun ostalih zaposlenih u EPS da bi u sledećem koraku došlo do odvajanja profitabilnih hidroelektrana i propadanja termoelektrana i rudnika.

Da ne bi došlo do ovog scenarija promene moraj u da nastupe odmah, a sve u nadi da imamo dovoljno vremena i snage da se EPS postavi na pravi kolosek da bi izdržao konkurenciju koju donosi 111 i IV energetski paket koji ćemo u potpunosti morati da poštujemo prilikom ulaska SrbijeuEU.

Ukoliko je cilj da se EPS postavi na pravi kolosek neophodno je da se urade oštri potezi. Prvo je dovođenje sposobnog poslovodstva nema gore navedena ograničenja. Drugo je vraćanje sindikata u okvire koji on treba da ima, a ne da bude paralelno rukovodstvo koje odlučuj e ali ne odgovara. Treći korak j e svođenj e troškova Kolubare u realne okvire. Navedena tri uslova su neophodna da bi sve ostale aktivnosti u racionalizaciji EPS imale smisla. •

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: Happy

Rubrika: Telemaster

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Susret Stefanovića i Skota

SpikerMinistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador SAD Kajl Skot razgovarali su u Beogradu o bezbednosnim izazovima u regionu i svetu i istakli neophodnost nastavka saradnje u borbi protiv trgovine narkoticima. Stefanović i Skot su razgovarali i o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: Prva televizija

Rubrika: Vesti 18

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rekonstrukcija Trga Republike

Spiker:Nema više sastanaka kod konja. Počela je rekonstrukcija Trga republika koja će trajati do 1. marta. Rekonstrukcija je počela danas i trajaće narednih 412 dana i odvijaće se u dve faze. Jedna druga rekonstrukcija nikako da se okonča. Najnoviji rok za završetak radova na Slaviji je 31. avgust a pomoćnik gradonačelnika Beograda kaže da obožava kad mu novinari postave to pitanje ali nije optimista da će izvođač NDA inženjering taj rok i poštovati. Goran Vesić:8. avgusta je bio rok i mi smo očekivali da se to završi, onda im je nadzor dao novi rok do 31. avgusta koji ističe za 10 dana, u kome oni treba da završe taj plato i posle toga im je nadzor rekao da više neće produžavati rok. Ja sa velikim iščekivanjem čekam da vidim kako će to biti završeno i da konačno ta kompanija koja je jedna od najgorih u Beogradu s kojom stalno imamo probleme, zato što zakon o javnim nabavkama kaže da morate da izaberete najnižu ponudu, oni daju najnižu cenu.    

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: webtribune.rs

Link: http://webtribune.rs/goati-novi-opozicioni-blok-sase-jankovica-vestacki-i-kratkotrajan/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: GOATI: Novi opozicioni blok Saše Jankovića veštački i kratkotrajan

Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju". Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju".Prema njegovim rečima, takvim koalicijama preti opasnost da se raspadnu ukoliko dođu na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati. Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Građanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike"."To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu među kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama", ocenio je on. Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor.Komentarišući mogućnost saradnje između "Saveza za Srbiju" i "Građanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje. "Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik", naveo je Goati.Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Građanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar.Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju.Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.(Beta)        

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: web-tribune.com

Link: http://web-tribune.com/tema_dana/goati-tvrdi-novi-opozicioni-blokovi-jankovica-i-djilasa-su-vestacki-i-kratkotrajani-zavrsice-kao-dos

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: GOATI TVRDI: Novi opozicioni blokovi Jankovića i Đilasa su veštački i kratkotrajani, završiće kao DOS…

Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju".Prema njegovim rečima, takvim koalicijama preti opasnost da se raspadnu ukoliko dođu na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati. Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Građanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike"."To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu među kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama", ocenio je on.Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor. Komentarišući mogućnost saradnje između "Saveza za Srbiju" i "Građanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje. "Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik", naveo je Goati.Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Građanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar.Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju.Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.(Beta)      

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Goati-Novi-opozicioni-blokovi-vestacki-i-kratkotrajni-2.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: GOATI: NOVI OPOZICIONI BLOKOVI VEŠTAČKI I KRATKOTRAJNI

Beograd -- Formiranje novog opozicionog bloka 'Građanskog bloka 381', oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu 'veštačku i kratkotrajnu koaliciju'. Prema njegovim rečima, takvim koalicijama preti opasnost dIzvor: B92 , 22.Avg.2018 , 13:00Goati: Novi opozicioni blokovi veštački i kratkotrajniBeograd -- Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju".Prema njegovim rečima, takvim koalicijama preti opasnost da se raspadnu ukoliko dođu na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om."Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati....      

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Goati-Novoformirani-opozicioni-blokovi-su-vestacke-i-kratkotrajne-koalicije.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: GOATI: NOVOFORMIRANI OPOZICIONI BLOKOVI SU VEŠTAČKE I KRATKOTRAJNE KOALICIJE

Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka 'Gradjanskog bloka 381', oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja još jednu 'veštačku i kratkotrajnu koaliciju', kojoj preti opasnost da seSociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Gradjanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dodje na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Gradjanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati.Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Gradjanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike"."To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu medju kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ...

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: telegraf.rs

Link: http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/2985317-za-rekonstrukciju-platoa-na-slaviji-ostaje-jos-9-dana-vesic-porucuje-rok-nece-biti-ponovo-produzen

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Za rekonstrukciju platoa na Slaviji ostaje još 9 dana, Vesić poručuje: Rok neće biti ponovo produžen

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je plato trebalo da bude završen do 8. avgusta, što se nije desilo, pa je nadzor dao novi rok, do 31. avgusta | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i sveta   Zamenik gradonačelnika je podsetio da je plato trebalo da bude završen do 8. avgusta, što se nije desilo, pa je nadzor dao novi rok, do 31. avgustaFoto: Marko Jovanović- Rok za završetak radova na platou na Slaviji je 31. avgust i on neće biti ponovo produžen, a ukoliko ih izvođač ne bude zavšio do tada, biće mu naplaćena bankarska garancija - izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.Zamenik gradonačelnika je podsetio da je plato trebalo da bude završen do 8. avgusta, što se nije desilo, pa je nadzor dao novi rok - do 31. avgusta, koji više neće biti produžavan.Počela rekonstrukcija Trga Republike (kraj radova 16. oktobra 2019): Evo šta će sve promeniti za 420 dana (FOTO)Dodao je da je takvo kašnjenje radova nedopustivo.- Iščekujem da vidim da li će i kako to biti završeno do 31. avgusta. Čekamo da vidimo šta će se desiti, a pošto neće dobiti priduženje roka, zna se kakve su posledice ugovora. Da sam se ja pitao, odavno bih im naplatio bankarsku garanciju, ali to nije u mojoj nadležnosti i pošujem odluku Sekretarijata za investicije - rekao je Vesić.Inače, te radove izvodi kompanija MBA, za koju je Vesić rekao da je jedna od najgorih, sa kojim je grad imao probleme.Naveo je da Grad, po Zakonu o javnim nabavkama, mora da izabere najnižu ponudu, a da je ta kompanija dala najnižu cenu.Zato smatra da to treba promeniti u Zakonu.- Nedopustivo je kašnjenje. Uvek je moguće da imate loše dane, nekih vanrednih okolnosti na gradilištu, ali je ovo kašnjenje nedopustivo. Nadam se da ta kompanija više ništa neće raditi u Beogradu raditi, ali ne odlučujem ja o tome, zna se procedura - rekao je Vesić.Kako je rekao, da li zaslužujete da radite ili ne, pokazuje to kako radite, i tu nema nikakvog ličnog odnosa.(Telegraf.rs/Tanjug)              

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: telegraf.rs

Link: http://www.telegraf.rs/vesti/politika/2985254-to-su-vestacke-i-kratkotrajne-koalicije-raspali-bi-se-cim-bi-dosli-na-vlast-goati-o-formiranju-opozicionih-blokova

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: To su veštačke i kratkotrajne koalicije, raspali bi se čim bi došli na vlast: Goati o formiranju opozicionih blokova

To će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik - naveo je Goati | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i sveta   To će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik - naveo je GoatiSaša Janković na čelu novoosnovanog "Građanskog bloka 381": PSG potpisao dogovor sa nekoliko političkih organizacijaGoati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om.- Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja - kazao je Goati.Vladimir Goati - Foto: Tanjug/Tanja ValičNa konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Građanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike".- To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu medju kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama - ocenio je on.Upitan o dometima dva opoziciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor.Vladimir Goati - Foto: Tanjug/Tanja ValičKomentarišući mogućnost saradnje izmedju "Saveza za Srbiju" i "Građanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje.- Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik - naveo je Goati.Pokret slobodnih građana (PSG), Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Građanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar.Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju. Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.(Telegraf.rs/Beta)                

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: srpskidnevnik.com

Link: http://srpskidnevnik.com/tema-dana/goati-tvrdi-novi-opozicioni-blokovi-jankovica-i-djilasa-su-vestacki-i-kratkotrajani-zavrsice-kao-dos/

Autori: isdnevnik

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: GOATI TVRDI: Novi opozicioni blokovi Jankovića i Đilasa su veštački i kratkotrajani, završiće kao DOS…

Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju".Prema njegovim rečima, takvim koalicijama preti opasnost da se raspadnu ukoliko dođu na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati.Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Građanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike"."To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu među kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama", ocenio je on. Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor.Komentarišući mogućnost saradnje između "Saveza za Srbiju" i "Građanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje. "Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik", naveo je Goati.Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Građanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar. Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju.Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.(Beta)      

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/ko-je-kriv-za-obrusavanje-bedema-na-koridoru-10_943887.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zašto popuštaju potporni zidovi u Grdeličkoj klisuri?

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopšteno je da su za nedavno obrušavanje potpornog zida na autoputu u okviru Koridora 10, kod Predejana, odgovorni izvođač radova, španska firma...BEOGRAD - Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopšteno je da su za nedavno obrušavanje potpornog zida na autoputu u okviru Koridora 10, kod Predejana, odgovorni izvođač radova, španska firma Azvi, kao i bivše rukovodstvo Koridora Srbije, koje je dozvolilo izmene projekta, najmanje 11 puta.Od početka izgradnje dela Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru u tri navrata je došlo do obrušavanja potpornog zida, uključujući najnovije kod Predejana. Na tom delu Koridora, inače, ima ukupno više od 155.000 metara kvadratnih zemljišta pod kosinom, koje mora da se stabilizuje, odnosno obezbedi potpornim zidom. Izgradnja autoputa u Grdeličkoj klisuri je počela radovima na deonici Gornje Polje - Caričina Dolina u drugoj polovini 2013. godine i predviđeno je da budu završeni do kraja 2018. Upravo na toj deonici se 19. avgusta obrušio potporni zid u blizini Predejana, a ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila da su već počeli radovi na sanaciji obrušenog potpornog zida i da će biti utvrđeno ko je odgovoran za obrušavanje. Na gradilištu je već angažovan dodatni izvođač koji radi na raščišćavanju i čeka se kompletan račun od Koridora Srbije, a najveći deo platiće izvođač, kazala je Mihajlović. Kosina iznad desne trake autoputa je destabilizovana ispred tunela Predejane, gde je u dužini od 50 metara došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara. U istragu tog slučaja i utvrđivanje odgovornosti za izmenu projekta uključila se i Bezbednosno-informativna agencija. Projekat za taj deo Koridora 10 je urađen 2010. godine i do sada je, kako je objasnila ministarka Zorana Mihajlović, 11 puta preprojektovan od strane Koridora Srbije kada je to preduzeće vodio Dmitar Đurović, bez saglasnosti projektanata. Deonice u Grdeličkoj klisuri su inicijalno projektovali Saobraćajni institut CIP i Institut za puteve, ali su ih naknadno menjali Koridori Srbije angažujući razne privatne firme. Potporni zid na Koridoru 10 se u nedelju urušio zato što, prema još nepotvrđenim informacijama, španski izvođač Azvi nije napravio vertikalne odvodne kanale već je umesto njih primenio 'španski sistem' odnosno horizontalnim preprekama zadržavao vodu koja je zatim pokrenula klizište. Reč je o znatno jeftinijoj metodi koja je dogovorena sa prethodnim menadžmentom preduzeća Koridori Srbije. Koridori Srbije i Ministarstvo građevine su, kada je utvrđeno koji su propusti, zatražili njihovo otklanjanje, ali i smenu glavnog menadžera španske kompanije Azvi u Srbiji, što je i urađeno. Prvi rezultati istrage, prema pisanju medija, pokazuju da je šteta od urušavanja potpornog zida na Koridoru 10 veća od tri miliona evra i da će zbog greške u izgradnji sanacija ići na teret Azvija, koji je tražio izmenu projekta. Izvođač radova na tom potezu je španska kompanija Azvi, stručni nadzor vrši konzorcijum "Louis Berger i Egnatia Odos", a radove finansira Evropska investiciona banka. Stručnjaci kažu da je na tom delu veoma složena geološka struktura tla i da su potrebni veoma stručni i izvođači radova i nadzor. Na Koridoru 10, inače, ima stotinak kosina, od čega je 20 rizičnih, a na kosini gde se obrušio potporni zid pre nekoliko dana trebalo je da se gradi galerija. Takođe, u Grdeličkoj klisuri potporni zid se obrušio polovinom marta ove godine na deonici Predejane - Caričina dolina (Lot 2) kod petlje Predejane gde je radila kompanija Trace, a pre toga u aprilu 2017. na delu između mesta Džep i Predejane, koji je gradila kompanija Euroalliance. Ukupna dužina autoputa kroz Grdeličku klisuru je oko 26 km, a sastoji se od dve deonice: Grdelica - Caričina Dolina od 11,8 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km. U Grdeličkoj klisuri su izgrađena dva velika tunela - Predejane dužine 1,8 km i Manajle oko jedan km, zatim četiri velike petlje, kao i 33 mosta ukupne dužine 5,7 km. Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke, a ukupna ugovorena vrednost radova je 234,18 miliona evra. Šef Odeljenja za geotehniku Geološkog zavoda Srbije Saša Todorović je rekao juče Tanjugu da trećina Srbije leži na klizištima i da je u našoj zemlji registrovano skoro 18.000 što aktivnih što "uspavanih" klizišta. Prema njegovim rečima, samo dva stručnjaka u državi su zadužena za popis i izradu katastra klizišta, čiji je cilj da se utvrdi koja brda su potencijalno opasna i mogu da se pokrenu te ugroze živote ljudi i nanesu štetu objektima. DS najavio krivične prijave Demokratska stranka najavila je danas da će podneti krivične prijave zbog "ugrožavanja života ljudi i šteta nanetih budžetu i građanima Srbije u izgradnji putnog Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru". Prijava će biti podneta protiv odgovornih lica u državnim organima, institucijama i preduzećima koja snose krivicu za "katastrofalno stanje u oblasti izgradnje puteva", kaže se u saopštenju DS. Kako kažu jedan od uzroka za takvo stanje je i Zakon o javnim nabavkama koji, navode, kao ključni kriterijum za izbor projekata ili izvođača radova favorizuje ponuđenu cenu, a ne kvalitet i pouzdanost.  

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/ko-je-kriv-za-obrusavanje-bedema-na-koridoru-10_943888.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zašto popuštaju potporni zidovi u Grdeličkoj klisuri?

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopšteno je da su za nedavno obrušavanje potpornog zida na autoputu u okviru Koridora 10, kod Predejana, odgovorni izvođač radova, španska firma Azvi...BEOGRAD - Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopšteno je da su za nedavno obrušavanje potpornog zida na autoputu u okviru Koridora 10, kod Predejana, odgovorni izvođač radova, španska firma Azvi, kao i bivše rukovodstvo Koridora Srbije, koje je dozvolilo izmene projekta, najmanje 11 puta.Od početka izgradnje dela Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru u tri navrata je došlo do obrušavanja potpornog zida, uključujući najnovije kod Predejana. Na tom delu Koridora, inače, ima ukupno više od 155.000 metara kvadratnih zemljišta pod kosinom, koje mora da se stabilizuje, odnosno obezbedi potpornim zidom. Izgradnja autoputa u Grdeličkoj klisuri je počela radovima na deonici Gornje Polje - Caričina Dolina u drugoj polovini 2013. godine i predviđeno je da budu završeni do kraja 2018. Upravo na toj deonici se 19. avgusta obrušio potporni zid u blizini Predejana, a ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila da su već počeli radovi na sanaciji obrušenog potpornog zida i da će biti utvrđeno ko je odgovoran za obrušavanje. Na gradilištu je već angažovan dodatni izvođač koji radi na raščišćavanju i čeka se kompletan račun od Koridora Srbije, a najveći deo platiće izvođač, kazala je Mihajlović. Kosina iznad desne trake autoputa je destabilizovana ispred tunela Predejane, gde je u dužini od 50 metara došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara. U istragu tog slučaja i utvrđivanje odgovornosti za izmenu projekta uključila se i Bezbednosno-informativna agencija. Projekat za taj deo Koridora 10 je urađen 2010. godine i do sada je, kako je objasnila ministarka Zorana Mihajlović, 11 puta preprojektovan od strane Koridora Srbije kada je to preduzeće vodio Dmitar Đurović, bez saglasnosti projektanata. Deonice u Grdeličkoj klisuri su inicijalno projektovali Saobraćajni institut CIP i Institut za puteve, ali su ih naknadno menjali Koridori Srbije angažujući razne privatne firme. Potporni zid na Koridoru 10 se u nedelju urušio zato što, prema još nepotvrđenim informacijama, španski izvođač Azvi nije napravio vertikalne odvodne kanale već je umesto njih primenio 'španski sistem' odnosno horizontalnim preprekama zadržavao vodu koja je zatim pokrenula klizište. Reč je o znatno jeftinijoj metodi koja je dogovorena sa prethodnim menadžmentom preduzeća Koridori Srbije. Koridori Srbije i Ministarstvo građevine su, kada je utvrđeno koji su propusti, zatražili njihovo otklanjanje, ali i smenu glavnog menadžera španske kompanije Azvi u Srbiji, što je i urađeno. Prvi rezultati istrage, prema pisanju medija, pokazuju da je šteta od urušavanja potpornog zida na Koridoru 10 veća od tri miliona evra i da će zbog greške u izgradnji sanacija ići na teret Azvija, koji je tražio izmenu projekta. Izvođač radova na tom potezu je španska kompanija Azvi, stručni nadzor vrši konzorcijum "Louis Berger i Egnatia Odos", a radove finansira Evropska investiciona banka. Stručnjaci kažu da je na tom delu veoma složena geološka struktura tla i da su potrebni veoma stručni i izvođači radova i nadzor. Na Koridoru 10, inače, ima stotinak kosina, od čega je 20 rizičnih, a na kosini gde se obrušio potporni zid pre nekoliko dana trebalo je da se gradi galerija. Takođe, u Grdeličkoj klisuri potporni zid se obrušio polovinom marta ove godine na deonici Predejane - Caričina dolina (Lot 2) kod petlje Predejane gde je radila kompanija Trace, a pre toga u aprilu 2017. na delu između mesta Džep i Predejane, koji je gradila kompanija Euroalliance. Ukupna dužina autoputa kroz Grdeličku klisuru je oko 26 km, a sastoji se od dve deonice: Grdelica - Caričina Dolina od 11,8 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km. U Grdeličkoj klisuri su izgrađena dva velika tunela - Predejane dužine 1,8 km i Manajle oko jedan km, zatim četiri velike petlje, kao i 33 mosta ukupne dužine 5,7 km. Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke, a ukupna ugovorena vrednost radova je 234,18 miliona evra. Šef Odeljenja za geotehniku Geološkog zavoda Srbije Saša Todorović je rekao juče Tanjugu da trećina Srbije leži na klizištima i da je u našoj zemlji registrovano skoro 18.000 što aktivnih što "uspavanih" klizišta. Prema njegovim rečima, samo dva stručnjaka u državi su zadužena za popis i izradu katastra klizišta, čiji je cilj da se utvrdi koja brda su potencijalno opasna i mogu da se pokrenu te ugroze živote ljudi i nanesu štetu objektima. DS najavio krivične prijave Demokratska stranka najavila je danas da će podneti krivične prijave zbog "ugrožavanja života ljudi i šteta nanetih budžetu i građanima Srbije u izgradnji putnog Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru". Prijava će biti podneta protiv odgovornih lica u državnim organima, institucijama i preduzećima koja snose krivicu za "katastrofalno stanje u oblasti izgradnje puteva", kaže se u saopštenju DS. Kako kažu jedan od uzroka za takvo stanje je i Zakon o javnim nabavkama koji, navode, kao ključni kriterijum za izbor projekata ili izvođača radova favorizuje ponuđenu cenu, a ne kvalitet i pouzdanost.  

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3236173/ds-najavio-krivicne-prijave-zbog-koridora-10.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: DS najavio krivične prijave zbog Koridora 10

Demokratska stranka najavila je da će podneti krivične prijave zbog "ugrožavanja života ljudi i šteta nanetih budžetu i građanima Srbije u izgradnji putnog Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru". Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaDemokratska stranka najavila je da će podneti krivične prijave zbog "ugrožavanja života ljudi i šteta nanetih budžetu i građanima Srbije u izgradnji putnog Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru".Prijava će biti podneta protiv odgovornih lica u državnim organima, institucijama i preduzećima koja snose krivicu za "katastrofalno stanje u oblasti izgradnje puteva", navodi se u saopštenju DS. Kako kažu jedan od uzroka za takvo stanje je i Zakon o javnim nabavkama koji kao ključni kriterijum za izbor projekata ili izvođača radova favorizuje ponuđenu cenu, a ne kvalitet i pouzdanost.  

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: rs.seebiz.eu

Link: http://rs.seebiz.eu/goati-novoformirani-opozicioni-blokovi-su-vestacke-i-kratkotrajne-koalicije/ar-180411/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: SEEbiz.eu / RS / Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije

BEOGRAD - Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju Građanskog bloka 381 i Saveza za Srbiju vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om."Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati.Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Gradjanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike"."To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu medju kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama", ocenio je on.Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor.Komentarišući mogućnost saradnje izmedju "Saveza za Srbiju" i "Gradjanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje."Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nadju zajednički jezik", naveo je Goati.Pokret slobodnih gradjana (PSG), Zelena ekološka partija Zeleni, Madjarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Gradjanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar.Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju.Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.        

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: pressonline.rs

Link: http://www.pressonline.rs/info/beograd/412724/rok-za-plato-na-slaviji-curi-nadam-se-da-ta-firma-nece-raditi-u-bg.html

Autori: inbox-online.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rok za plato na Slaviji curi: "Nadam se da ta firma neće raditi u BG"

Rok za završetak radova na platou na Slaviji je 31. avgust i on neće biti ponovo produžen izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Kako je rekao, ukoliko izvođač ne bude zavšio do tada, biće mu naplaćena bankarska garancija.Vesić je podsetio da je plato trebalo da bude završen do 8. avgusta, što se nije desilo, pa je nadzor dao novi rok - do 31. avgusta, koji više neće biti produžavan. Dodao je da je takvo kašnjenje radova nedopustivo. "Iščekujem da vidim da li će i kako to biti završeno do 31. avgusta. Čekamo da vidimo šta će se desiti, a pošto neće dobiti priduženje troka, zna se kakve su posledice ugovora. Da sam se ja pitao, odavno bih im naplatio bankarsku garanciju, ali to nije u mojoj nadležnosti i pošujem odluku Sekretarijata za investicije", rekao je Vesić. Inače, te radove izvodi kompanija MBA, za koju je Vesić rekao da je jedna od najgorih, sa kojim je grad imao probleme. Naveo je da Grad, po Zakonu o javnim nabavkama, mora da izabere najnižu ponudu, a da je ta kompanija dala najnižu cenu. Zato smatra da to treba promeini u Zakonu. "Nedopustivo je kašnjenje. Uvek je moguće da imate loše dane, nekih vanrednih okolnosti na gradilištu, ali je ovo kašnjenje nedopustivo. Nadam se da ta kompanija više ništa neće raditi u Beogradu, ali ne odlučujem ja o tome, zna se procedura", rekao je Vesić. Kako je rekao, da li zaslužujete da radite ili ne, pokazuje to kako radite, i tu nema nikakvog ličnog odnosa.  

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: prelistavanje.rs

Link: http://www.prelistavanje.rs/vest/prikazi/goati-novoformirani-opozicioni-blokovi-su-vestacke-i-kratkotrajne-koalicije/3000999

Autori: @prelistavanjers

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije

- Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Gradjanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih gradjana, predst BETA Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Gradjanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dodje na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Gradjanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je ...

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: prelistavanje.rs

Link: http://www.prelistavanje.rs/vest/prikazi/goati-novi-opozicioni-blokovi-vestacki-i-kratkotrajni/3000835

Autori: @prelistavanjers

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novi opozicioni blokovi veštački i kratkotrajni

- Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju". ... B92 Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju". Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: pink.rs

Link: http://www.pink.rs/drustvo/85353/vesic-rok-za-plato-na-slaviji-31-avgust-nema-produzenja

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: VESIĆ: Rok za plato na Slaviji 31. avgust, NEMA PRODUŽENJA!

Kašnjenje radova, kako ističe zamenik gradonačelnika, nedopustivo je i rok se neće produžavati.Izvor: Tanjug; Foto: TanjugRok za završetak radova na platou na Slaviji je 31. avgust i on neće biti ponovo produžen, a ukoliko ih izvođač ne bude zavšio do tada, biće mu naplaćena bankarska garancija, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.Vesić je podsetio da je plato trebalo da bude završen do 8. avgusta, što se nije desilo, pa je nadzor dao novi rok - do 31. avgusta, koji više neće biti produžavan. Dodao je da je takvo kašnjenje radova nedopustivo.- Iščekujem da vidim da li će i kako to biti završeno do 31. avgusta. Čekamo da vidimo šta će se desiti, a pošto neće dobiti priduženje roka, zna se kakve su posledice ugovora. Da sam se ja pitao, odavno bih im naplatio bankarsku garanciju, ali to nije u mojoj nadležnosti i pošujem odluku Sekretarijata za investicije - rekao je Vesić.Inače, te radove izvodi kompanija MBA, za koju je Vesić rekao da je jedna od najgorih, sa kojim je grad imao probleme. Naveo je da Grad, po Zakonu o javnim nabavkama, mora da izabere najnižu ponudu, a da je ta kompanija dala najnižu cenu.Zato smatra da to treba promeniti u Zakonu.- Nedopustivo je kašnjenje. Uvek je moguće da imate loše dane, nekih vanrednih okolnosti na gradilištu, ali je ovo kašnjenje nedopustivo. Nadam se da ta kompanija više ništa neće raditi u Beogradu raditi, ali ne odlučujem ja o tome, zna se procedura - rekao je Vesić.Kako je rekao, da li zaslužujete da radite ili ne, pokazuje to kako radite, i tu nema nikakvog ličnog odnosa.Onaj ko nelegalno gradi krade od države i vara građaneZamenik gradonačelnika rekao je da će uputiti pismo Javnobeležničkoj komori i Ministarstvu pravde u kojem će zatražiti da notari više ne overavaju ugovore na osnovu potvrde o tome da je neko ušao u proces legalizacija, već samo ugovore za objekte za koje postoji građevinska dozvola, odnosno rešenje o ozakonjenju.To je, istakao je, jedan od načina da se stane ne put bespravnoj gradnji.- Zatražiću da ne overavaju ugovore koji su posledica krivičnih dela, jer ako je neko gradio bespravno, to je krvično delo. Mogu da overavaju samo ugovore za koje postoji zakonsko rešenje o ozakonjenju ili građevinska dozvola - rekao je Vesić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa suzbijanjem "divlje gradnje".Naveo je da Grad priprema niz predloga, izmena pojedinih zakona, izmena gradskih odluka, kao i predloga za kontakt sa određenim insitucijama.Kako je rekao, institiraće se na tome da javna preduzeća, republička i gradska, imaju odgovornost da ne smeju da priključe nelegalne objekte na infrastrukturu, kao i na ukrštanju podataka, kako različite institucije ne bi imale različite podatke.Vesić je podsetio da je bespravna gradnja sistemski problem, koji u Srbiji postoji već decenijama, a da bez rešenja tog problema Srbija neće postati odgovorno i uređeno društvo. U tome, kako je rekao, moraju svi da učesvuju, i vlada i ministarstva, tužilaštvo, grad, građani, ali i mediji.Dodao je da posle svakog pisanja medija o konkretnim slučajevima, inspekcija odmah izlazi na teren i vrši proveru.- Oni koji nelegalno grade kradu od države, ne plaćaju doprinose za građevinsko zemljište, a varaju i građane koji kupuju nelegalne objekte. A, pitanje je i da li su ti nelegalni objekti sigurni - rekao je zamenik gradonačelnika.Na konstataciju da se dešava da inspekcija izađe na teren, zabrani radove, ali se investitor ipak vrati i nastavi sa gradnjom, Vesić kaže da je problem u tome što se ništa ne dešava, nakon što inspekcija postavi traku i podnese prijavu protiv onoga ko gradi i da bi drugi državni organi tada trebalo da preduzmu mere iz njihove nadležnosti.- Zato je važna sinhronizacija, to je slećei korak. Ne želim nikoga da optužujem, ovo je društveni problem. Ne kažem da je bilo ko kriv za ovo što se dešava, ali tom zlu moramo da stanemo na put, to ne sme da se radi - zaključio je Vesić.Vesti Minut dva                    

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/politika/goati-novoformirani-opozicioni-blokovi-su-vestacke-i-kratkotrajne-koalicije/2818823/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije

Vesti na temu | Palo.grGoati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati. Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Gradjanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike". "To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu medju kojima je i Albanija, nužno izašle na...

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/politika/goati-novi-opozicioni-blokovi-vestacki-i-kratkotrajni/2818483/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novi opozicioni blokovi veštački i kratkotrajni

Vesti na temu | Palo.grPrema njegovim rečima, takvim koalicijama preti opasnost da se raspadnu ukoliko dođu na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati. Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Građanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike". "To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU...

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:745275-Otpad-ceka-drzavu

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Otpad čeka državu

Ministarstvo zaštite životne sredine usporilo gradnju regionalne deponije kod Uba. Iako jeMINISTARSTVO zaštite životne sredine nije ispunilo obaveze oko izrade projektne dokumentacije, niti su realizovani brojni zaključci sa sastanaka čija je tema bila gradnja regionalnog centra "Eko Tamnava" u Kaleniću kod Uba.Istovremeno, preduzeće koje će upravljati budućom regionalnom deponijom je obezbedilo svu potrebnu dokumentaciju za ovaj značajan projekat, a od ministarstva se traži i da uspostavi sistem za integralno upravljanje komunalnim otpadom na teritoriji Kolubarskog okruga.PROČITAJTE JOŠ - Deponija u podzemnom prolazuSve ovo su zaključci Skupštine regionalnog centra "Eko Tamnava", održane u Koceljevi koja će, uz Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirce, Lajkovac, Mionicu, Osečinu i Ljig biti jedan od korisnika buduće deponije. Podsetimo, lokalna samouprava u Valjevu i predstavnici pomenutih deset opština su sredinom aprila prošle godine sa nadležnim ministarstvom potpisali Memorandum o razumevanju i o kompletiranju dokumentacije koja je neophodna za dobijanje građevinske dozvole, te konačni završetak najvećeg regionalnog projekta u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine.- Ne samo što smo do najsitnijih detalja ispunili sve svoje obaveze, već smo obavili i ono što je prihvatilo da učini Ministarstvo zaštite životne sredine, jer nam je cilj da ubrzamo završetak projekta - kaže direktor "Eko Tamnave" Zoran Petrović.Početkom maja, Ministarstvo je oformilo komisiju da preispita projekat za dobijanje građevinske dozvole, ali to još nije učinjeno. Ima naznaka da će novi državni sekretar Dragan Jeremić iz Valjeva ubrzati rešavanje komunalnih problema područja sa 370.000 stanovnika, na kojem se dnevno sakupi oko 330 tona otpada!Petrović naglašava i to da je ova regija, jedna od najvećih u Srbiji, jedina spremna za finansiranje, jer je Ministarstvo obezbedilo 45 miliona dinara za kompletiranje neophodne tehničke dokumentacije. Ranije je najavljivano da će gradnja sanitarne deponije u Kaleniću kod Uba, na 75 hektara jalovine bivših kopova rudarskog basena "Kolubara", početi ove godine, a da do kraja naredne počne sa radom, ali je izvesno da ti rokovi neće biti ispoštovani.- Ministarstvo bi do 10. oktobra trebalo da sačini tendersku dokumentaciju za izradu projekta za građevinsku dozvolu, a potom sledi procedura raspisivanje javne nabavke koja traje desetak meseci - naglašava predsednik Skupštine "Eko Tamnave" Đorđe Maksimović. - Obećali su i da će uraditi pristupnu saobraćajnicu, pa će možda u državnom budžetu za narednu godinu biti predviđena sredstva i za prvu fazu radova, odnosno izradu tela deponije, što nije previše skupo.        

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:745255-UMIVANjE-FASADE-Pocela-obnova-Narodnog-pozorista

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: UMIVANjE FASADE: Počela obnova Narodnog pozorišta

Radovi su povereniPOSLE skoro tri decenije počela je restauracija fasade Narodnog pozorišta u Beogradu. Radovi su povereni "Jugogradnji", koja ima rok od 150 dana da ih završi. Vrednost restauracije je više od 41 milion dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije.Predviđeno je da se sa fasade uklone svi detalji skloni padu, da se mesta gde nedostaju delovi popune novim fasadnim kamenom, ali i da se po potrebi zamene određena stakla na uglu Dositejeve i Braće Jugovića.PROČITAJTE JOŠ - Narodno pozorište: "Devedesete" još živePredviđena je obnova i unutrašnjosti teatra. Za početak, u naredna tri meseca radiće se reparacija stolica i fotelja za publiku. Obnova vredna više od 3,5 miliona dinara poverena je SZR "Stilski nameštaj Đorđević". Takođe, putem javne nabavke Narodno pozorište je, za blizu 13 miliona dinara, ugovorilo izradu tehničke dokumentacije, idejnih rešenja, idejnih projekata i projekta za izvođenje rekonstrukcije instalacija grejanja i klimatizacije.      

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: news.burina.net

Link: https://news.burina.net/news/goati-novi-opozicioni-blokovi-vetaki-i-kratkotrajni

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novi opozicioni blokovi ve?ta?ki i kratkotrajni - Burina.NET :: Novosti iz zemlje i sveta

Goati: Novi opozicioni blokovi ve?ta?ki i kratkotrajniFormiranje novog opozicionog bloka "Gra?anskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao jo? jednu "ve?ta?ku i kratkotrajnu koaliciju". Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Gra?anskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekada?njim DOS-om....

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2018-08-22/beta/goati-novoformirani-opozicioni-blokovi-su-vestacke-i-kratkotrajne-koalicije/22133749

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije

Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Gradjanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja još jednu... Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih građana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dođe na vlast. Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati. Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Građanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike". "To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu među kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama", ocenio je on. Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor. Komentarišući mogućnost saradnje između "Saveza za Srbiju" i "Građanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje. "Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik", naveo je Goati. Pokret slobodnih građana (PSG), Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Građanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar. Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju. Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.(Beta, 22.08.2018)

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2018-08-22/b92/goati-novi-opozicioni-blokovi-vestacki-i-kratkotrajni/22133798

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novi opozicioni blokovi veštački i kratkotrajni

Beograd -- Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu "veštačku i kratkotrajnu...Beograd -- Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju".B92 pre 5 minuta  |  Â BetaB92Prema njegovim rečima, takvim koalicijama preti opasnost da se raspadnu ukoliko dođu na vlast. Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli...    

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3107403/demokratska-stranka-najavila-krivicne-prijave-zbog-srusenog-potpornog-zida-na-trasi-auto-puta-kod-predejana

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: DEMOKRATSKA STRANKA NAJAVILA Krivične prijave zbog srušenog potpornog zida na trasi auto-puta kod Predejana

BEOGRAD - Demokratska stranka (DS) najavila je danas da će podneti krivične prijave zbog ugrožavanja života ljudi i šteta nanetih budžetu i građanima Srbije u izgradnji putnog Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru. Prijava će, kako navode, biti podneta protiv ...BEOGRAD - Demokratska stranka (DS) najavila je danas da će podneti krivične prijave zbog ugrožavanja života ljudi i šteta nanetih budžetu i građanima Srbije u izgradnji putnog Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.   Prijava će, kako navode, biti podneta protiv odgovornih lica u državnim organima, institucijama i preduzećima koja snose krivicu za katastrofalno stanje u oblasti izgradnje puteva.    "Srušeni potporni zid na trasi auto-puta kod Predejana jeste slika i prilika sadašnje vlasti, mada na svakom koraku stoje dokazi koliko je ova vlast nestručna i opasna: udarne rupe na novim putevima, klizište koje već treći put zaustavlja radove na najvažnijoj saobraćajnici, vodovodi u privatnom vlasništvu", navodi se u saopštenju.   Prema oceni Resornog odbora Demokratske stranke za građevinu, ima više uzroka opisanog stanja.   Zakon o javnim nabavkama, kako objašnjavaju, kao ključni kriterijum za izbor projekata ili izvođača radova favorizuje ponuđenu cenu, a ne kvalitet i pouzdanost.   Navode i da je u prostornom planu je predviđena minimalna širina zaštitnog pojasa oko auto-puta kako bi se maksimalno smanjili troškovi eksproprijacije, a što poseban problem stvara kad se gradi pored klizišta i na rastresitom terenu.     NE PROPUSTITE SRBIJA LEŽI NA 18.000 KLIZIŠTA: Opasnost od katastrofe velika, a samo dva čoveka rade katastar APOKALIPSA NA KORIDORU 10! KAO DA JE UKLETA DEONICA: Pogledajte stravičan snimak pucanja zida koji se srušio TREĆI PUT! (VIDEO)   Kurir Autor: Beta Kliknite za sledeću vest  

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/goati-novoformirani-opozicioni-blokovi-su-vestacke-i-kratkotrajne-koalicije/

Autori: @krstarica

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije

Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Gradjanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja jošFoto: BetaPodeliSociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Gradjanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dodje na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Gradjanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati.Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Gradjanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike"."To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu medju kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama", ocenio je on.Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor.Komentarišući mogućnost saradnje izmedju "Saveza za Srbiju" i "Gradjanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje."Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nadju zajednički jezik", naveo je Goati.Pokret slobodnih gradjana (PSG), Zelena ekološka partija - Zeleni, Madjarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Gradjanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar.Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju.Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.(Beta)              

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/ds-najavio-krivicne-prijave-zbog-koridora-10/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: DS najavio krivične prijave zbog Koridora 10

BEOGRAD - Demokratska stranka najavila je danas da će podneti krivične prijave zbog "ugrožavanja života ljudi i šteta nanetih budžetu I građanima Srbije u22. avgusta 2018. 13:16PodeliBEOGRAD - Demokratska stranka najavila je danas da će podneti krivične prijave zbog "ugrožavanja života ljudi i šteta nanetih budžetu I građanima Srbije u izgradnji putnog Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru".Prijava će biti podneta protiv odgovornih lica u državnim organima, institucijama i preduzećima koja snose krivicu za "katastrofalno stanje u oblasti izgradnje puteva", kaže se u saopštenju DS.Kako kažu jedan od uzroka za takvo stanje je i Zakon o javnim nabavkama koji, navode, kao ključni kriterijum za izbor projekata ili izvođača radova favorizuje ponuđenu cenu, a ne kvalitet i pouzdanost.(Tanjug)      

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/vesic-rok-za-plato-na-slaviji-31-avgust-nema-produzenja/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vesić: Rok za plato na Slaviji 31. avgust, nema produženja

BEOGRAD - Rok za završetak radova na platou na Slaviji je 31. avgust i on neće biti ponovo produžen, a ukoliko ih izvođač ne bude zavšio do tada, biće muFoto: Tanjug/D.Kujundžić, arhivaPodeliBEOGRAD - Rok za završetak radova na platou na Slaviji je 31. avgust i on neće biti ponovo produžen, a ukoliko ih izvođač ne bude zavšio do tada, biće mu naplaćena bankarska garancija, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.Vesić je podsetio da je plato trebalo da bude završen do 8. avgusta, što se nije desilo, pa je nadzor dao novi rok - do 31. avgusta, koji više neće biti produžavan.Dodao je da je takvo kašnjenje radova nedopustivo."Iščekujem da vidim da li će i kako to biti završeno do 31. avgusta. Čekamo da vidimo šta će se desiti, a pošto neće dobiti priduženje troka, zna se kakve su posledice ugovora. Da sam se ja pitao, odavno bih im naplatio bankarsku garanciju, ali to nije u mojoj nadležnosti i pošujem odluku Sekretarijata za investicije", rekao je Vesić.Inače, te radove izvodi kompanija MBA, za koju je Vesić rekao da je jedna od najgorih, sa kojim je grad imao probleme.Naveo je da Grad, po Zakonu o javnim nabavkama, mora da izabere najnižu ponudu, a da je ta kompanija dala najnižu cenu.Zato smatra da to treba promeini u Zakonu."Nedopustivo je kašnjenje. Uvek je moguće da imate loše dane, nekih vanrednih okolnosti na gradilištu, ali je ovo kašnjenje nedopustivo. Nadam se da ta kompanija više ništa neće raditi u Beogradu raditi, ali ne odlučujem ja o tome, zna se procedura", rekao je Vesić.Kako je rekao, da li zaslužujete da radite ili ne, pokazuje to kako radite, i tu nema nikakvog ličnog odnosa.(Tanjug)            

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Direktor-bosilegradske-Gimnazije-pred-penziju-zaposlio-cerku-u-skoli.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Direktor bosilegradske Gimnazije pred penziju zaposlio ćerku u školi

Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu direktora Gimnazije u Bosilegradu Antona Tončeva zbog toga što je u školi zaposlio svoju ćerku, ali i zato što je istovremeno bio u direktorskoj i u fotelji bosilagradske Skupštine. Tončev je u međuvremenu otišao u penziju. Tončev je za vreme svog mandata u radni odnos primio svoju ćerku. Nekoliko meseci nakon što je zaposlio u školi, dugogodišnji direktor je otišao u penziju. Penzionisani direktor je, navodi se u rešenju, prekršio zakon o Agenciji time što je u septembru 2017. potpisao ugovor o radu sa svojom ćerkom Aleksandrom Stančev. Na osnovu tog ugovora Stančevoj je počeo radni odnos na određeno u školskoj biblioteci, sa 50 % radnog vremena. Zaključeno je da je Anton Tončev, u svojstvu direktora Gimnazije, zaključenjem ugovora o radu sa svojom kćerkom Aleksandrom Stančev, na osnovu kojeg je imenovana zasnovala radni odnos u Gimnaziji na određeno vreme, na poslovima bibliotekara sa 50 % radnog vremena, doveo sebe u situaciju sukoba interesa, javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice i na taj način ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje navedene javne funkcije, što je suprotno odredbama člana 27. Zakona o Agenciji - navodi se u rešenju Agencije. Inače, Tončev je bio direktor Gimnazije od decembra 2010. godine, a penzionisao se, kako kaže 1. februara 2018. U međuvremenu je četiri godine sedeo i u odborničkoj klupi u Skupštini Bosilegrada, što su takođe bile dve nespojive funkcije. Bio je odbornik od maja 2012. do maja 2016. godine, a zbog toga što je i u tom periodu bio direktor Gimnazije, Agencija je utvrdila da je bio u sukobu interesa. Odredbama Zakona o Agenciji propisano je da funkcioner može da vrši samo jednu javnu funkciju, osim ako je zakonom i drugim javnim propisom obavezan da vrši više javnih funkcija - navodi se u rešenju Agencije. Osim toga, u ovim slučajevima, kako se navodi u rešenju Agencije, Tončev nije ni obavestio ovu ustanovu, niti je tražio saglasnost za vršenje dve funkcije. U rešenju Agencije navodi se i da se Anton Tončev nije izjašnjavao na obaveštenje o pokretanju postupka protiv njega. Tončev: Nije korupcija jer nisam uzeo pare da zaposlim svoju ćerku Doskorašnji direktor Gimnazije međutim kaže da je više puta odgovarao Agenciji, kao i da se u njegovom slučaju zapravo ne radi o korupciji, jer nije uzeo pare da bi zaposlio svoju ćerku. To nije nikakva korupcija. Nisam ja uzeo novac od svoje ćerke što sam je na određeno vreme primio, niti je bilo žalbe niti prigovora. Oni se ne bave problemima gde je stvarno korupcija. Ni kao odbornik nisam primao niti dodatak, niti ništa - rekao je Tončev. Međutim, dok je Agencija 28. juna zbog ovih prekršaja konačnim rešenjem preporučila njegovu smenu sa javne funkcije jer posledice njegovih postupaka ne mogu da se otklone, Tončev se penzionisao nekoliko meseci ranije.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/vesti/beograd/394346/jos-9-dana-za-rekonstrukciju-platoa-na-slaviji-vesic-porucio-rok-nece-biti-ponovo-produzen

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: JOŠ 9 DANA ZA REKONSTRUKCIJU PLATOA NA SLAVIJI! Vesić poručio: Rok neće biti ponovo produžen!

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je plato trebalo da bude završen do 8. avgusta, što se nije desilo, pa je nadzor dao novi rok, do 31. avgusta- Rok za završetak radova na platou na Slaviji je 31. avgust i on neće biti ponovo produžen, a ukoliko ih izvođač ne bude zavšio do tada, biće mu naplaćena bankarska garancija - izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Zamenik gradonačelnika je podsetio da je plato trebalo da bude završen do 8. avgusta, što se nije desilo, pa je nadzor dao novi rok - do 31. avgusta, koji više neće biti produžavan. Dodao je da je takvo kašnjenje radova nedopustivo. - Iščekujem da vidim da li će i kako to biti završeno do 31. avgusta. Čekamo da vidimo šta će se desiti, a pošto neće dobiti priduženje roka, zna se kakve su posledice ugovora. Da sam se ja pitao, odavno bih im naplatio bankarsku garanciju, ali to nije u mojoj nadležnosti i pošujem odluku Sekretarijata za investicije - rekao je Vesić. Inače, te radove izvodi kompanija MBA, za koju je Vesić rekao da je jedna od najgorih, sa kojim je grad imao probleme. Naveo je da Grad, po Zakonu o javnim nabavkama, mora da izabere najnižu ponudu, a da je ta kompanija dala najnižu cenu. Zato smatra da to treba promeniti u Zakonu. - Nedopustivo je kašnjenje. Uvek je moguće da imate loše dane, nekih vanrednih okolnosti na gradilištu, ali je ovo kašnjenje nedopustivo. Nadam se da ta kompanija više ništa neće raditi u Beogradu raditi, ali ne odlučujem ja o tome, zna se procedura - rekao je Vesić. Kako je rekao, da li zaslužujete da radite ili ne, pokazuje to kako radite, i tu nema nikakvog ličnog odnosa. VESIĆ: Onaj ko nelegalno gradi krade od države i vara građane

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2018/08/22/goati-novi-opozicioni-blokovi-kao-dos-raspasce-se-kad-dodju-na-vlast/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novi opozicioni blokovi kao DOS, raspašće se kad dođu na vlast

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Gradjanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dodje na vlast. Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Gradjanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati. Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Gradjanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike". "To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu medju kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama", ocenio je on. Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor. Komentarišući mogućnost saradnje izmedju "Saveza za Srbiju" i "Gradjanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje. "Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nadju zajednički jezik", naveo je Goati. Pokret slobodnih gradjana (PSG), Zelena ekološka partija - Zeleni, Madjarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Gradjanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar. Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju. Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: glavnevesti.com

Link: http://www.glavnevesti.com/srbija/2313103/Goati-Novi-opozicioni-blokovi-vestacki-i-kratkotrajni

Autori: www.glavnevesti.com

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novi opozicioni blokovi veštački i kratkotrajni - Srbija

Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog ..Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju". Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om.   izvor: B92      

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: fakti.rs

Link: http://fakti.rs/okolo-gladac/goati-gradjanski-blok-381-jos-jedna-je-vestacka.i-kratkotrajna-koalicija

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Građanski blok 381 još jedna je veštačka i kratkotrajna koalicija

SOCIOLOG Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih građana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dođe na vlast. Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka - Savez za Srbiju i Građanski blok 381 - predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu među kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor. Komentarišući mogućnost saradnje između "Saveza za Srbiju" i "Građanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje. "Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik", naveo je Goati.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: fakti.org

Link: http://www.fakti.org/okolo-gladac/goati-gradjanski-blok-381-jos-jedna-je-vestacka.i-kratkotrajna-koalicija

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Građanski blok 381 još jedna je veštačka i kratkotrajna koalicija

NAGLAŠAVA DA I U FORMIRANJU SAVEZA ZA SRBIJU POSTOJE "PARALELE SA DOS"&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; SOCIOLOG Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Građ SOCIOLOG Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih građana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dođe na vlast. Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka - Savez za Srbiju i Građanski blok 381 - predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu među kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor. Komentarišući mogućnost saradnje između "Saveza za Srbiju" i "Građanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje. "Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik", naveo je Goati.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/beograd/pocinju-radovi-na-trgu-republike/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Počinju radovi na Trgu republike

Rekonstrukcija Trga republike koja je počela danas trajaće 420 dana, a radiće se u dve faze, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da je tek u drugoj fazi, koja počinje 1. marta naredne godine, planirana obustava saobraćaja.On je istakao da je vrednost radova 922 miliona dinara i da su obuhvaćene ulice Makedonska do Doma omladine, Kolarčeva, Francuska i Vasina.Vesić je naglasio da je sve to uvod u širenje pešačke zone i izmeštenje automobila iz centra grada i sa tim ciljem kreće se u sređivanje Vasine ulice, koja će postati oaza kulture i pešaka.Prema njegovim rečima, u okviru rekonstrukcije Trga republike postoji ideja da se na mestu tržnog centra, poznatog kao "Staklenac", podigne zgrada opere i baleta, napominjući da se samo čeka da Ministarstvo kulture i informisanja raspiše konkurs.Na pitanje novinara zašto radovi u pojedinim delovima grada kasne, posebno na platou Slavija, Vesić je kazao da će kompanije kao što je "Ratko Mitrović" biti sankcionisane ukoliko probiju i novi rok."Dali smo im drugu šansu da završe posao do 31. avgusta, iako su ubedljivo najgori sa kojima smo radili. Više ih nećemo tolerisati i ako treba aktiviraćemo bankarsku garanciju", rekao je Vesić.On je tim povodom dodao da se moraju menjati pojedine tačke Zakona o javnim nabavkama koje uslovljavaju da za izvođače radova moraju da se angažuju kompanije sa najnižom ponudom, ocenivši da na prvom mestu treba da bude kvalitet, a ne cena.      

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/vesic-poslednji-rok-za-slaviju-31-avgust-nadam-se-da-ta-firma-vise-nista-nece-raditi/w55v704

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vesić: Poslednji rok za Slaviju 31. avgust, nadam se da ta firma VIŠE NIŠTA NEĆE RADITI u Beogradu

Rok za završetak radova na platou na Slaviji je 31. avgust i on neće biti ponovo produžen, a ukoliko ih izvođač ne bude zavšio do tada, biće mu naplaćena bankarska garancija, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.- Iščekujem da vidim da li će i kako to biti završeno do 31. avgusta. Čekamo da vidimo šta će se desiti, a pošto neće dobiti produženje troka, zna se kakve su posledice ugovora. Da sam se ja pitao, odavno bih im naplatio bankarsku garanciju, ali to nije u mojoj nadležnosti i poštujem odluku Sekretarijata za investicije - rekao je Vesić.Inače, te radove izvodi kompanija MBA Ratko Mitrović, za koju je Vesić rekao "da je jedna od najgorih, sa kojom je Grad imao probleme".- Grad, po Zakonu o javnim nabavkama, mora da izabere najnižu ponudu, a ta kompanija je dala najnižu cenu. Zato treba promeniti zakon. Nedopustivo je kašnjenje. Uvek je moguće da imate loše dane, nekih vanrednih okolnosti na gradilištu, ali je ovo kašnjenje nedopustivo. Nadam se da ta kompanija više ništa neće raditi u Beogradu, ali ne odlučujem ja o tome, zna se procedura - dodao je Vesić.  

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/95746-goati-novoformirani-opozicioni-blokovi-su-vestacke-i-kratkotrajne-koalicije

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije

Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka Gradjanskog bloka 381, oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja još jednu veštačku i kratkotrajnu koaliciju, kojoj preti opasnost da se ras Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Gradjanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dodje na vlast. Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Gradjanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati. Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Gradjanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike". "To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu medju kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama", ocenio je on. Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor. Komentarišući mogućnost saradnje izmedju "Saveza za Srbiju" i "Gradjanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje. "Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nadju zajednički jezik", naveo je Goati. Pokret slobodnih gradjana (PSG), Zelena ekološka partija Zeleni, Madjarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Gradjanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar. Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju. Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori:

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije

Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Gradjanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dodje na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Gradjanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om."Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati.Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Gradjanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike"."To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu medju kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama", ocenio je on.Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor.Komentarišući mogućnost saradnje izmedju "Saveza za Srbiju" i "Gradjanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje."Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nadju zajednički jezik", naveo je Goati.Pokret slobodnih gradjana (PSG), Zelena ekološka partija - Zeleni, Madjarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Gradjanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar.Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju.Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=08&dd=22&nav_category=11&nav_id=1433889

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novi opozicioni blokovi veštački i kratkotrajni - Info

Beograd -- Formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju".Prema njegovim rečima, takvim koalicijama preti opasnost da se raspadnu ukoliko dođu na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om."Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati. Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Građanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike". "To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu među kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama", ocenio je on. Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor. Komentarišući mogućnost saradnje između "Saveza za Srbiju" i "Građanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje. "Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik", naveo je Goati. Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Građanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar. Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju. Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.Izvor: Beta      

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=08&dd=22&nav_id=1433993

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rok za plato na Slaviji curi: "Nadam se da ta firma neće raditi u BG" - Biz

Rok za završetak radova na platou na Slaviji je 31. avgust i on neće biti ponovo produžen izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.Kako je rekao, ukoliko izvođač ne bude zavšio do tada, biće mu naplaćena bankarska garancija.Vesić je podsetio da je plato trebalo da bude završen do 8. avgusta, što se nije desilo, pa je nadzor dao novi rok - do 31. avgusta, koji više neće biti produžavan. Dodao je da je takvo kašnjenje radova nedopustivo. "Iščekujem da vidim da li će i kako to biti završeno do 31. avgusta. Čekamo da vidimo šta će se desiti, a pošto neće dobiti priduženje troka, zna se kakve su posledice ugovora. Da sam se ja pitao, odavno bih im naplatio bankarsku garanciju, ali to nije u mojoj nadležnosti i pošujem odluku Sekretarijata za investicije", rekao je Vesić. Inače, te radove izvodi kompanija MBA, za koju je Vesić rekao da je jedna od najgorih, sa kojim je grad imao probleme. Naveo je da Grad, po Zakonu o javnim nabavkama, mora da izabere najnižu ponudu, a da je ta kompanija dala najnižu cenu. Zato smatra da to treba promeini u Zakonu. "Nedopustivo je kašnjenje. Uvek je moguće da imate loše dane, nekih vanrednih okolnosti na gradilištu, ali je ovo kašnjenje nedopustivo. Nadam se da ta kompanija više ništa neće raditi u Beogradu, ali ne odlučujem ja o tome, zna se procedura", rekao je Vesić. Kako je rekao, da li zaslužujete da radite ili ne, pokazuje to kako radite, i tu nema nikakvog ličnog odnosa.Izvor: Tanjug    

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: autonomija.info

Link: http://www.autonomija.info/dragana-rakic-medicinske-sestre-mrtvace-nose-u-cebetu-cute-i-uce-nemacki.html

Autori: admin

Teme: Javne nabavke

Naslov: DRAGANA RAKIĆ: Medicinske sestre mrtvace nose u ćebetu, ćute i uče nemački

22 Aug 2018 Dok država troši stotine miliona za bazene, građani skupljaju novac za lečenje bolesne dece u inostranstvu "Zdravstvo Srbije danas je ispred nekih zemalja EU", reče predsednik Aleksandar Vučić pre neki dan obilazeći Klinički centar Srbije. Istovremeno dok on izgovara ovu rečenicu, medicinske sestre zaposlene u Opštoj bolnici u Vršcu nose mrtvace u ćebetu niz stepenice i na rukama tegle gore-dole nepokretne pacijente, jer je lift već mesecima u kvaru, a para za njegovu popravku nema. Jedan Nišlija je ovih dana zatekao svog oca, srčanog bolesnika, kako leži u lokvi krvi na podu bolničke sobe Kliničkog centra u Nišu, nakon što je pao sa kreveta. U šabačkoj bolnici pre mesec dana prioritet prilikom pregleda imala je izvesna Aleksandra Krstić, samo zato što je funkcionerka SNS-a, iako nije imala nikakvih povreda, dok je pacijent sa ozbiljnom posekotinom u predelu ručnog zgloba i mogućom povredom arterije i tetiva morao da sačeka.Kao što nas više ne može iznenaditi nijedna izjava Aleksandra Vučića, tako nas ne može iznenaditi ni činjenica da u istom danu, u istom gradu, država otvara bazen od 145.000.000 dinara, dok građani organizuju humanitarni koncert i akciju slanja SMS-a za lečenje dvogodišnjeg deteta.Naime, prošlog vikenda, na kraju kupališne sezone u Vršcu je ipak proradio bazen, napravljen od para kojih nema u budžetu, a za koji je SNS vlast podigla kredit i dodatno zadužila grad. Da li je Vršcu ova investicija od 1,2 miliona evra bila baš neophodna, s obzirom na to da već postoje bazeni i javno kupalište na Vršačkom jezeru, pitanje je za neku drugu priliku, kao što je i pitanje zašto se na sve velike javne nabavke koje raspisuje Grad Vršac javlja samo jedan ponuđač - građevinska firma "MN" iz Loznice koja je, između ostalog, dobila i ovaj višemilionski posao izgradnje otvorenog olimpijskog bazena. Tačnije, samo na izgradnji bazena firma "MN" iz Loznice je zaradila 137.392.657,62 dinara. Ako tome dodamo i milionske iznose državnog novca koji se ovoj firmi uplaćuju za popločavanje trgova u većini vojvođanskih gradova, onda se prosečnom građaninu Srbije sa platom od 225 evra, momentalno zavrti u glavi.Dok su naprednjaci od budžetskih para napravili žurku na bazenu samo za sebe prebrojavajući ko je "njihov" a ko nije, neki drugi Vrščani organizovali su humanitarnu akciju kako bi skupili novac za lečenje dvogodišnje MagdaleneSvečano otvaranje bazena je bilo pomalo razočaravajuće, jer su mnogi do poslednjeg trenutka verovali da ovako značajnu investiciju može da otvori jedino predsednik Vučić i niko drugi. Međutim, na otvaranju bazena, kako se kasnije ispostavilo, nije bilo gostiju sa strane, tako da je gradonačelnica Vršca odlično prošla - otvorila je jedan od najskupljih bazena, što je svakako mnogo bolje nego otvaranje kućica za vrapce kako je to onomad zapalo gradonačelniku Beograda.Na svečano otvaranje bazena koje će otplaćivati generacije budućih Vrščana, bili su pozvani samo određeni gosti i određeni sportski klubovi čiji je zadatak bio da licima svojih mladih sportista ukrase ovo SNS veselje. Oni građani, koji nisu članovi SNS-a, ni pored najbolje volje i spremnosti da aplaudiraju gradonačelnici nisu mogli da uđu, jer im je obezbeđenje reklo da je ovo "stranački skup" i da im je ulaz zabranjen.I tako, dok su naprednjaci od budžetskih para napravili žurku na bazenu samo za sebe prebrojavajući ko je "njihov" a ko nije, neki drugi Vrščani organizovali su humanitarnu akciju kako bi skupili novac za lečenje dvogodišnje Magdalene. Magdalena ima urođenu srčanu manu i potrebno je da se što pre operiše. Operacija je moguća jedino u Londonu i košta 100.000 evra. Nedostižna cifra za Magdalenine roditelje…Ukoliko imate sreće i spadate u one roditelje koji će sutra svoje dete odvesti na bazen, a ne u bolnicu, možda i nema potrebe da razmišljate o zdravstvenom sistemu Srbije i možda zaista verujete Vučiću kada kaže da nam baš dobro ide. Jer, kad bolje pogledaš, niko se ni ne buni. Čak ni medicinsko osoblje. Oni ćute i uče nemački.I na kraju, ono najvažnije: ne zaboravite da pošaljete SMS 522 na broj 3030. Za Magdalenu.(Autorica je potpredsednica Demokratske stranke)Podelite ovu stranicu!        

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: autonomija.info

Link: http://www.autonomija.info/ds-krivicne-prijave-zbog-koridora-10.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Javne nabavke

Naslov: DS: Krivične prijave zbog Koridora 10

22 Aug 2018 "Ova vlast je nestručna i opasna" Demokratska stranka (DS) najavila je danas da će podneti krivične prijave zbog ugrožavanja života ljudi i šteta nanetih budžetu i građanima Srbije u izgradnji putnog Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.Prijava će, kako navode, biti podneta protiv odgovornih lica u državnim organima, institucijama i preduzećima koja snose krivicu za katastrofalno stanje u oblasti izgradnje puteva."Srušeni potporni zid na trasi autoputa kod Predejana jeste slika i prilika sadašnje vlasti, mada na svakom koraku stoje dokazi koliko je ova vlast nestručna i opasna: udarne rupe na novim putevima, klizište koje već treći put zaustavlja radove na najvažnijoj saobraćajnici, vodovodi u privatnom vlasništvu", navodi se u saopštenju.Prema oceni Resornog odbora Demokratske stranke za građevinu, ima više uzroka opisanog stanja.Zakon o javnim nabavkama, kako objašnjavaju, kao ključni kriterijum za izbor projekata ili izvođača radova favorizuje ponuđenu cenu, a ne kvalitet i pouzdanost.Navode i da je u prostornom planu predviđena minimalna širina zaštitnog pojasa oko autoputa kako bi se maksimalno smanjili troškovi eksproprijacije, a što poseban problem stvara kad se gradi pored klizišta i na rastresitom terenu.DS ocenjuje i da su na čelu Ministarstva građevinarstva i Koridora Srbije nestručni ljudi i poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da posete "mesto opasnog eksperimenta njihovih stručnjaka"."Kada se na to dodaju namešteni tenderi za izvodače radova, u kojim se poslovi po pravilu poveravaju ponuđačima povezanim sa vladajućim režimom i damping cenom koja se posle dramatično uveća putem tzv. dodatnih i nepredviđenih radova, te činjenica da su na čelu Ministarstva građevine i 'Koridora Srbije' potpuno nestručni ljudi, koji sa građevinom nemaju nikakve veze, onda je sve navedeno zapravo jedina moguća i očekivana posledica", navodi se u saopštenju.(Beta)Podelite ovu stranicu!        

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: autonomija.info

Link: http://www.autonomija.info/goati-novoformirani-opozicioni-blokovi-su-vestacke-i-kratkotrajne-koalicije.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije

22 Aug 2018 "Budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik" Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih građana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dođe na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om."Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati.Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Građanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike"."To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu među kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama", ocenio je on.Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor.Komentarišući mogućnost saradnje između "Saveza za Srbiju" i "Građanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje."Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik", naveo je Goati.Pokret slobodnih građana (PSG), Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Građanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar.Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju.Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.(Beta)Podelite ovu stranicu!          

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: aktuelno.net

Link: http://aktuelno.net/vesti/srbija/To-su-vestacke-i-kratkotrajne-koalicije-raspali-bi-se-cim-bi-dosli-na-vlast-Goati-o-formiranju-opozicionih-blokova/cl/3777617

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija - To su veštačke i kratkotrajne koalicije, raspali bi se čim bi došli na vlast: Goati o formiranju opozicionih blokova.

Srbija - To će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik - naveo je Goati.To su veštačke i kratkotrajne koalicije, raspali bi se čim bi došli na vlast: Goati o formiranju opozicionih blokovaTo će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik - naveo je Goati Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicijeSociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Gradjanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dodje na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Gradjanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati.Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Gradjanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike"."To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, Moguć ulazak Pokreta centra u Gradjanski blok 381Tatjana Macura iz Pokreta centra izjavila je danas da je za njih prihvatljiv dokument novoformiranog opozicionog "Gradjanskog bloka 381", da su čak i učestvovali u njegovoj izradi, ali da deo šire koalicije neće biti dok ne izgrade sopstvenu organizaciju."Dokument koji su danas potpisali nama je u svakom smislu prihvatljiv, učestvovali smo i u pisanju istog, medjutim nismo želeli potpisujemo bilo šta dok do kraja ne pripremimo i dokument koji se tiče organizacije", rekla je Macura agenciji Beta.Ona je navela da taj pokret ima odličnu saradnju s predstavnicima novoformiranog bloka, ali da prvo žele da izgrade svoju sopstvenu organizaciju koja je usmerena na rešavanje ekonomskih pitanja i integraciju Srbije u "Zapadni svet"."Želimo da budemo noseći deo bilo kog programskog okupljanja, a ne organizacija koja želi da preživi sa nekoliko poslaničkih mesta", rekla je Macura.Pokret centra nedavno su inače osnovali bivši poslanici Dosta je bilo i u parlamentu imaju poslaničku grupu koja nosi Osnovan Gradjanski blok 381, predsednik Saša JankovićPokret slobodnih gradjana, Zelena ekološka partija - Zeleni, Madjarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija formirali su danas "Gradjanski blok 381" na čijem čelu je lider PSG Saša Janković.Kao glavni ciljevi za koje će se taj opozicioni blok zalagati navedeni su sloboda i pravda kroz sistem demokratskih institucija, Srbija u Evropskoj uniji okrenuta Zapadu, zalaganje za tržišnu ekonomiju sa snažnom socijalnom politikom i stvaranje ekološke države i društva tolerancije i napretka.Delovanje će se zasnivati na politici odgovornosti za javno dobro, na načelima slobode mišljenja i govora, nenasilja i pravičnosti, sekularizma, antifašizma i slobode od straha.U dokumentu pod nazivom "Dogovor 381" koji su danas potpisali predsednici partija koje čine taj blok navodi se i da su za to da Kosovo udje u medjunarodne organizacije uključujući UN, ali ne i za priznavanje nezavisnosti.Navedeno je i da bi trebalo obezbediti teritorijalnu i personalnu autonomiju za Srbe na Kosovu, institu             

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: aktuelno.net

Link: http://aktuelno.net/vesti/srbija/Goati-Novoformirani-opozicioni-blokovi-su-vestacke-i-kratkotrajne-koalicije/cl/3778675

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija - Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije.

Srbija - BEOGRAD - Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om..Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicijeBEOGRAD - Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicijeSociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Gradjanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih gradjana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dodje na vlast.Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Gradjanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om. "Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja", kazao je Goati.Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Gradjanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike"."To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra,       

----------------------------------------------------------

Datum: 22.08.2018

Medij: 24online.info

Link: http://www.24online.info/vesic-rok-za-plato-na-slaviji-31-avgust-nema-produzenja/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vesić: Rok za plato na Slaviji 31. avgust, nema produženja - 24 sata - Online izdanje besplatnih novina

Rok za završetak radova na platou na Slaviji je 31. avgust i on neće biti ponovo produžen, a ukoliko ih izvođač ne bude zavšio do tada, biće mu naplaćena bankarska garancija, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.Vesić je podsetio da je plato trebalo da bude završen do 8. avgusta, što se nije desilo, pa je nadzor dao novi rok - do 31. avgusta, koji više neće biti produžavan.Dodao je da je takvo kašnjenje radova nedopustivo."Iščekujem da vidim da li će i kako to biti završeno do 31. avgusta. Čekamo da vidimo šta će se desiti, a pošto neće dobiti priduženje troka, zna se kakve su posledice ugovora. Da sam se ja pitao, odavno bih im naplatio bankarsku garanciju, ali to nije u mojoj nadležnosti i pošujem odluku Sekretarijata za investicije", rekao je Vesić.Inače, te radove izvodi kompanija MBA, za koju je Vesić rekao da je jedna od najgorih, sa kojim je grad imao probleme.Naveo je da Grad, po Zakonu o javnim nabavkama, mora da izabere najnižu ponudu, a da je ta kompanija dala najnižu cenu.Zato smatra da to treba promeini u Zakonu."Nedopustivo je kašnjenje. Uvek je moguće da imate loše dane, nekih vanrednih okolnosti na gradilištu, ali je ovo kašnjenje nedopustivo. Nadam se da ta kompanija više ništa neće raditi u Beogradu raditi, ali ne odlučujem ja o tome, zna se procedura", rekao je Vesić.Kako je rekao, da li zaslužujete da radite ili ne, pokazuje to kako radite, i tu nema nikakvog ličnog odnosa. (Tanjug)      

----------------------------------------------------------