Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 11.09.2018

Medij: Danas     Strana: 8

Rubrika: Dijalog

Autori: Marko Jakšić

Teme: Korupcija

Naslov: Opelo Srbima sa Kosova i Metohije

Otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću

Opelo Srbima sa Kosova i Metohije

Marko Jakšić

Na moj intervju u listu „Danas“ prošle nedelje reagovala je tvoja „Srpska lista“. Ne treba biti mnogo pametan da čovek shvati da iza tog saopštenja stojiš ti. Prepoznao sam te po stilu, žargonu, vokabularu.

U saopštenju piše da te napadam da bih se dočepao fotelje. Nisi u pravu, majstore. Ja te napadam zbog izdaje. A što se funkcija tiče, i u vreme kada su moji bili na vlasti, za njih se nisam grabio. Čak i onu koju sam imao dobrovoljno sam prepustio drugom.

Kažeš da je period u kome sam ja vladao obeležen strahovladom. Nije tačno, jer je to period pune srpske demokratije na Kosovu i Metohiji. Nije bilo prisilnog dovođenja naroda na stranačke mitinge, kao što ti radiš, a mogli smo. Nije bilo glasanja u kolonama, kao što ti radiš, a mogli smo. Nije bilo torture i nasilja nad Srbima kao za tvoje vreme, a mogli smo. A zašto nismo, pa upravo zbog stare narodne poslovice „U dobru se ne ponesi, a u zlu se ne daj“.

Kažeš da sam bio gospodar života i smrti. Lažeš, majstore. Bio sam gospodar života, a ti si smrti. Od 500 Srba 1999. godine, koliko je ostalo u severnom delu Kosovske Mitrovice, do 2008. godine njihov je broj narastao na 20.000. Za vreme tvoje vladavine od šest godina u severnom delu Kosovske Mitrovice ubijeno je šestoro Srba. Sam kažeš da ubistva nisu etnički motivisana. Ako nisu Albanci, onda su Srbi. Koji Srbi, predsedniče?

Napisa još da sam u periodu od 1999. godine terao narod na proteste i demonstracije a ja se krio iza njih. Ne, majstore. Ja sam išao napred, a ko je hteo išao je za mnom. Za razliku od tebe koji si slao dobrovoljce po Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini a sam se baškario u tatinoj porodičnoj kući u Jajincima. Ta moja borba sa mojim narodom rezultirala je da smo u potpunosti sačuvali sever Kosova na kome se ti danas šepuriš. I ja ću to da ostavim u nasleđe svom narodu, a šta ćeš ti? Veliku Albaniju!

U saopštenju reče da sam napadao pokojnog Olivera Ivanovića. Insinuiraš, majstore. Ja se sa Oliverom nisam politički slagao, ali smo jedan prema drugom imali uzajamno poštovanje. Nismo jedan drugog vređali, poštovali smo vreme koje smo zajednički proveli u odbrani Kosovske Mitrovice. Za tebe to već ne može da se kaže. Koliko si samo puta na državnim medijima pitao Olivera da ti lcaže ko je ubio Miloša Šćepanovića. Ti si od njega pravio metu, ne ja.

Još kažeš da sam se ja za vreme vlasti u kojoj sam nešto značio obogatio. Pa sam stekao imovinu u zemlji i inostranstvu. Masno lažeš, majstore. Jer recimo i da hoću da imam imovinu u inostranstvu, ne mogu, jer se nalazim na američkoj crnoj listi. Iz tog razloga bilo kakva transakcija ili posedovanje imovine mi se konfiskuje. Doduše, meni nisu imali šta da konfiskuju. Zamisli koliko će toga tebi da oduzmu. Upravo zbog mene formirao si Anketni odbor u Skupštini Srbije da bi dokazao moju umešanost u korupciju i malverzacije. Na čelu odbora je bio general vojne obaveštajne službe Momir Stojanović. Šest meseci je trajao rad anketnog odbora. Što se mene tiče, ništa nezakonito nisu pronašli. Jesu za neke, ali ti su danas deo tvoje vlasti. Lično verujem da sutra kada budeš sišao sa vlasti neJd novi anketni odbor po pitanju tvog bogaćenja mnogo toga bi pronašao. Recimo da „Beograd na vodi“ nije arapski, nego tvoj projekat. Predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović kaže da je tvoja porodica za vreme tvoje vlasti zaradila više od milijardu evra. To ni ti ni tvoj kabinet nikada niste demantovali.

Ti misliš da novcem sve može da se kupL Čak i visoki crkveni velikodostojnici. Nisi u pravu. Jer ima nešto što nema cenu. To je ideja, nacija, sloboda, država.

Slušao sam tvoj govor u Kosovskoj Mitrovici koji je trebalo da bude istorijski. Ličio je više na opelo Srbima sa Kosova i Metohije. Prepun je depresije i pesimizma. Vrtiš ga „kao kiša oko Kragujevca" ili po naški „zavodiš za Goleš planinu" a da ništa ne kažeš. Nisi rekao Srbima u kojoj državi će da žive. To ili nisi hteo ili nisi smeo.

Broj Srba permanentno smanjuješ i svodiš ih na pet do šest posto. Na prošlim izborima za skupštinu samoproglašene republike Kosovo izašlo je 470.000 ljudi po podacima centralne izborne komisije. Od toga je 50.000 srpskih glasova a ostalih 420.000 i albanskih, i romskih, i muslimanskih... Samo taj broj govori da je Srba više od 12 odsto. Istovremeno broj Albanaca podižeš na neslućena dva miliona. Takvog albanskog lobiste kao što si ti do sada među Srbima nije bilo. Prosto čudi kakve su to sile zemaljske, s obzirom da u nebeske ne veruješ, da te nagone da stvaraš Veliku Albaniju.

Srbima nisi odgovorio kada od Kosova i Metohije zadržiš onaj jedan odsto teritorije, gde će otići onih 99 odsto. Ja znam, u NATO pakt i Veliku Albaniju. Tragikomično deluje poruka koju šalješ Rusima. Da Srbija nikada neće ući u NATO pakt. Hoće, majstore, to si obećao da bi dobio onih jedan odsto.

Predsedniče, ima već pune dve godine kako sam u penziji. Imam dosta slobodnog vremena. Uvek sam spreman da razmenjujem poruke sličnih sadržina, a da li ćeš ti to, majstore, da činiš lično ili preko „Srpske liste“ meni je svejedno.

Autorje član predsedništva Narodnogpokreta Srba sa Kosova

? U saopštenju reče da sam napadao pokojnog

Olivera Ivanovića. Insinuiraš, majstore. Ja se sa Oliverom nisam politički slagao,

ali smo jedan prema drugom imali uzajamno poštovanje. Nismo jedan drugog vređali, poštovali smo vreme koje smo zajednički proveli u odbrani Kosovske Mitrovice

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: Politika     Strana: 1,9

Rubrika: Hronika

Autori: Aleksandar Bojović

Teme: Korupcija

Naslov: Fantomski spisak pod lupom unutrašnje kontrole MUP-a

Fantomski spisak pod lupom unutrašnje kontrole MUP-a

Aleksandar Bojović

Spisak od osamdeset pripadnika beogradskog

odreda Žandarmerije, pored čijih imena se nalaze kvalifikacije da se navodno bave kriminalom, poslovima nespojivim sa službenom dužnošću ili povremenim političkim delovanjem, ispituje Sektor unutrašnje kontrole (SUK) MUP-a, nezvanično saznaje „Politika”.

Prema našim informacijama, odmah po objavljivanju ovog spiska, na konferenciji za novinare koju je u petak organizovao Policijski sindikat Srbije (PSS), pripadnici SUK-a upućeni su kod novoizabranog komandanta Žandarmerije pukovnika Dejana Lukovića, kako bi proverili ko je sačinio listu.

Naš sagovornik blizak ovoj istrazi kaže da je ishod tog postupka za sada nepoznat. S druge strane, iz MUP-a za „Politiku” nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj i ni posle tri dana nisu odgovorili na naše pitanje da li su upoznati sa ovim spiskom navodno sumnjivih policajaca.

Prema navodima Veljka Mijailovića, predsednika Policijskog sindikata Srbije, ovaj spisak sindikat je dobio od zaposlenih u beogradskom odredu Žandarmerije. Mijailović je na konferenciji za novinare rekao da su spisak „pronašli na radnom stolu komandanta te jedinice”. Među kvalifikacijama koje se pripisuju pojedinim pripadnicima Žandarmerije sa ove liste pominju se poslovi obezbeđivanja, droga, šverc, druženje sa ljudima iz kriminogene sredine, zloupotrebe, malverzacije i povremeno političko delovanje.

Mijailović je naveo i da je neophodno hitno formirati radnu grupu koja će ispitati te navode i koja će pronaći sve umešane aktere, kao i da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović počne da se bavi ovim slučajem kako bi se našli vinovnici koji su spisak sastavili ili naručili.

„Više od deset odsto jedinice nalazi se na listi”, kazao je Mijailović. strana 9

Fantomski spisak pod lupom unutrašnje kontrole MUP-a

Veljko Mijailović je ocenio da za postoja-

nje ovakvog spiska ne postoji nikakav zakonski osnov, da pripadnici Žandarmerije sa kojima je PSS u kontaktu, a čija se imena nalaze na tom papiru, nisu umeša-

ni ni u kakva krivična dela i da postoje jasne procedure za postupanje u sličnim slučajevima. Naveo je i da je PSS sačekao 30 dana pre nego što je sa svojim saznanjima o ovome izašao ujavnost.

Iako iz MUP-a ćute, odmah po objavljivanju ovih spiskova oglasio se Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS), koji je opovrgao priču svojih kolega iz PSS-a. Oni kažu da je njihov sindikat dobio potvrdu da to nisu zvanični spiskovi MUP-a i da ih niko od nadležnih u službi i u okviru ministarstva nije pravio.

„Takođe, zaključeno je da su spiskovi sačinjeni isključivo u cilju nanošenja štete pripadnicima Žandarmerije i upravo iz tog razloga NPSS nije izlazio u javnost, jer bi na taj način onome ko je pravio spiskove bila učinjena usluta. Objavljivanjem ove vesti kao udarne dodatno je uneta pometnja među pripadnike Žandarmerije koji već neko vreme zajedno sa svojim porodicama prolaze kroz agoniju. Sindikat će tražiti da svako ko je učestvovao u sastavljanju i objavljivanju ovih spiskova bude najoštrije kažnjen jer je pričinjena velika šteta celokupnom bezbednosnom sektoru”, navodi se u saopštenju NPSS-a.

Saša T)orđević, istraživač Centra za bezbednosnu politiku, koji svakodnevno prati rad policije, rekao je za „Politiku” da je zbog ozbiljnosti ove teme potreban institucionalan odgovor na sve ove informacije.

„Taj odgovor podrazumeva da reaguje Sektor unutrašnje kontrole. Važno je da javnost sazna da li je to tačno ili nije. Bitno je i da Odbor za odbranu i unutrašnje poslove zatraži izveštaj SUK-a u vezi sa ovim spiskom o kome bi trebalo i da se raspravlja na posebnoj sednici”, naveo je Tjorđević. Naš sagovornik je podsetio i da se o poslovima nespojivim sa policijskom profesijom priča već 15 godina, a pravni okvir koji uređuje ovu oblast još nije preciziran.

Prelević: Uveksu postojale tajne liste Advokat Božo Prelević, nekadašnji koministar policije u prelaznoj vladi 2001. kaže za „Politiku” da ga pravljenje spiskova uopšte ne čudi, ali da je u ovom slučaju glavno pitanje da li je reč o nekoj zloupotrebi ili o dekriminalizaciji institucija.

„Tajni spiskovi su uvek postojali, a obeležili su i moje prisustvo u vladi. Tada su objavljena imena pripadnika Jedinice za specijalne operacije koje traži Haški tribunal. Pre toga, u javnost je isplivao i spisak 36 ljudi koje treba ubiti. Koliko mi je poznato i Dragutin Dimitrijević Apis je radio tajne spiskove”, navodi Prelević. Naš sagovornik smatra da pravljenje takvih lista ne mora nužno da bude loša stvar, naročito ako su na njima imena ljudi koji su zaista korumpirani i povezani sa kriminalcima.

„Kada je sređivao stanje policije, bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf đulijani napravio je spisak ljudi koji su povezani sa mafijom”, kaže Prelević.

Od kada traje rat crnogorskih kriminalaca u Beogradu, u MUP-u postoji spisak pripadnika kotorskih klanova kojima je zabranjen ulazak u našu zemlju. Ova lista se redovno „osvežava” i proširuje.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2018

Medij: rtvpancevo.rs

Link: http://rtvpancevo.rs/92.1-Info/Lokal/potpisani-ugovor-i-za-it-obuke-nacionalne-slube-za-zapoljavanje.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Potpisani ugovor i za IT obuke Nacionalne službe za zapošljavanje

Radio televizija Pančevo - RTV Pančevo - Zvaničan sajt TV Pančevo - TV Pancevo - UHF 37 Radio Pančevo - Radio Pancevo 92,1fm 92.1FM RTV Pancevo ShareThisIzvor:Radio Pančevo, 10.9.2018.Prema informaciji iz Nacionalne službe za zapošljavanje, nakon uspešno sprovedenog postupka javne nabavke usluge izvođenja specijalističkih informatičkih obuka nezaposlenih lica za potrebe tržišta rada, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje je 5. septembra potpisala ugovore za specijalističke informatičke obuke. Zaključeno je 19 ugovora sa 6 različitih ponuđača za ukupno 775 nezaposlenih lica. U prvoj onlajn fazi testiranja je testirano više od 6.000 kandidata. Izvođači obuka će organizovati drugu fazu selekcije lica testiranjem kandidata koji su prošli prvu fazu selekcije.Program specijalističkih informatičkih obuka predstavlja nastavak uspešno sprovedenog projekta Vlade Republike Srbije, koji je u 2017. godini pokrenuo Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.Uskoro se očekuje realizacija obuka u 10 gradova širom Srbije, za kandidate koji će biti izabrani nakon druge faze selekcije.  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2018

Medij: srbijavesti.rs

Link: http://srbijavesti.rs/korupcija-je-kao-fantom-prosecni-vrednost-mita-u-srbiji-74-evra/

Autori: Miloš Janković

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Korupcija je kao fantom. Prosečni vrednost mita u Srbiji 74 evra

Svaki deveti građanin Srbije smatra da je korupcija glavni problem sa kojim se suočava ovdašnja država. Prosečni vrednost mita u Srbiji iznosi 74 evra a najčešći iznos je 50 evra. Četrdeset četiri odsto građana smatra da Svaki deveti građanin Srbije smatra da je korupcija glavni problem sa kojim se suočava ovdašnja država.Prosečni vrednost mita u Srbiji iznosi 74 evra a najčešći iznos je 50 evra. Četrdeset četiri odsto građana smatra da su najviše korumpirani lekari i policajci, 21 posto. Službenici državne administracije nalaze se na trećem mestu, a sa istim procentom su i carinici.Ovo su samo neki od rezultata istraživanja, koje je na području Srbije od 15. do 25 januara ove godine sprovela Nevladina organzacija Transparentnost Srbija, u okviru projekta "Prevencija i borba protiv korupcije", a koji su nedavno predstavljeni i na skupu koji je održan u Nišu i koji finansira Evropska unija, a realizuje u saradnji sa Ministarstvom pravde republike Srbije i Republičkim javnim tužilaštvom.Ovim projektom Evropska unija pruža podršku Srbiji na unapređenju pravosuđa i vladavine prava. Projekat se realizuje sa ciljem da ojača mefanizme za prevenciju i borbu protiv korupcije u skladu sa Nacionalnom strategijom za borvu protiv korupcije i Akcionim planom za poglavlje 23 kao i da unapredi efikasnost u borbi protiv korupcije i doprinese smanjenju svih njenih oblika. Prema mišljenju Simone Habič iz NVO Transparentnost Slovenija koja je, kako kaže, radila kao savetnik u više država u Evropskoj uniji i savetnik je za Evropsku komisiju, problemi sa korupcijom su svim državama isti ili slični. "Radila sam sa kolegama u 28 država Evropske unije i mogu reći da su u osnovi problemi u svim državama isti. Isti su počeci i stubovi problema - od javnih nabavka, netransparentnog lobiranja, sukoba interesa, do poteškoća primene lokalnih, kao i nacionalnih akcionih planova. Razlike su u odnosu na nivo integriteta kako ličnog tako i društvenog. U državama sa visokom etikom implementacija protvkorupcijskih mehanizama i integriteta je na višem nivou", kaže Habič.Ona smatra da se integritet gradi od "gore na dole" ."Ako je državni vrh, predsednik Vlade, gradonačelnik, direktor neke organizacije sa visokom integritetom i etika i integritet su mu važni, onda se sistem brže menja. I primena lokalnih ili centralnih akcionih planova, borba protiv korupcije, sprovodi se brže i bolje. Građani onda imaju poverenje u sistem i u državu. To je važno za sve države".Prema mišljenju Simone Habič iz NVO Transparentnost Slovenija, kultura pojedinca i samog društva dosta utiču na to kako će se ponašati i kako ćemo da živimo."Bitno je kako se mi ponašamo i kakva je naša odgovornost kad uradimo nešto što nije u skladu sa etikom, pravilima i na kraju sa sopstvenim ali i sa integritetom organizacije. Kao i u ličnom tako i u javnom životu - promene nastaju kad se odluči i radi se na tome da se nešto promeni. Najpre se promene dešavaju u pojedincu, a potom i u organizaciji. Problemi su isti samo je primena mehanizama drugačija, kultura je drugačija kao mogućnosti i obaveze koje imamo prema zakonima ili pravilima", dodaje Simona Habič. Korupcija je nešto što ne možete jednostavno opisati. Kako Simona kaže to je fantom."Opisujemo je rečima" pa to svi rade, kad svi rade onda ću raditi i ja. Povika je na političare koji "troše naše pare", a u osnovi se ne pitamo šta u stvari korupcija znači", kaže Simona Habič koja smatra da je prvi korak u borbi protiv korupcije shvatanje ozbiljnosti ovog društvenog problema, smatra Simona Habič i dodaje. "Svi pričamo protiv korupcije, a lično ništa ne preduzimamo da bi nam bilo bolje. A može se. Ima primera ne samo država Evropske unije već i u drugim. Sa visokoim stepenom integriteta implementiraju se mehanizmi za borbu protiv korupcije", kaže mr Simona Habič.Za uspešnu borbu protiv korupcije potrebno je vreme i svest o tome šta ona praktično znači, kave posledice ima."Korupcija vam vadi novac iz novčanika svakog meseca i zbog toga se vozimo lošim putevima, čekamo u redu kod doktora, ne možemo da dobijemo Hitnu pomoć odmah, nema helikoptera da nas prebaci u veću bolnicu, naša deca koja idu u školu nemaju ista prava i mogućnost da steknu nivo obrazovanja kao deca nprimer u Beogradu ili u drugom gradu gde je integritet već izgrađen ili se mehanizmi određeni primenjuju.Bitno je shvatiti da korupcija oštećuje mene lično, utiče na društvo, na zajednicu, psihologiju jednog grada koji ne može da napreduje, a utiče i na samu državu. Ako se uspostavi integritet odozgo naniže onda može drugačije da se živi nakon pet do deset godina", mišljenja je Simona Habič.* Portal Srbija Vesti preuzima deo vesti i po jednu fotografiju sa sajtova drugih medija, i postavlja link ka izvoru vesti. Portal Srbija Vesti ne snosi odgovornost za sadržaje linkova niti fotografije i video snimke koji su deo linka koji vodi na druge internet stranice. Ukoliko vest sadrži netačne navode, vređa ili krši nečija autorska prava, molimo Vas da nas odmah o tome obavestite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. kako bi sporni sadržaj bio uklonjen.            

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2018

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/a418831/Biznis/Tender-dana.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izgradnja Nacionalnog trening centra za košarku na Paliluli

Košarkaški savez Srbije raspisao je tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Nacionalnog trening centra za košarku, na Opštini Palilula u Beogradu. Centar, predviđen za treninge svih reprezentativnih selekcija Srbije, biće ukupne površine 3.885 kvadratnih metara. Kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena. Rok za dostavljanje ponuda je 8. oktobar 2018. godine, 30 dana od objavljivanja na Portalu javnih nabavki, do 10 sati. Javno otvaranje ponuda biće 8. oktobra u 12 sati. Rok za donošenje odluke o dodeli ugovora je do 25 dana od otvaranja ponuda. Za više informacija posetite portal eKapija.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2018

Medij: radiostoplus.com

Link: http://www.radiostoplus.com/item/24666

Autori: Radio Sto Plus

Teme: Javne nabavke

Naslov: Grad uređuje 18 ulica

Gradska uprava Novog Pazara raspisala je tender za izvođača radova na uređenju 18 ulica u ovom gradu, a kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena. Radio Sto plus saznaje da je grad za ove radove, koji će se izvoditi u oktobru i novembru, ovogodišnjim budžetom predvideo 54 miliona dinara.Prema tenderskoj dokumentaciji, u koju je naš radio imao uvid, grad će urediti krakove ulica Kej skopskih žrtava, Dubrovačke, Alekse Šantića, Donji Aleksinac, Generala Živkovića, Marka Kraljevića, Rajka Ackovića, Save Kovačevića, Vehba Kolašinca, Pante Gajića- Alekse Šantića- Aleksandra Đukića, kao i dva kraka ulice Vojkovačke.Osim njih, u planu je uređenje ulice Trnavske, pored Stambol džamije, lokalnih puteva u selima Miščiće i Prćenova, put u Paralovu, nastavak pristupne saobraćajnice fudbalskom stadionu u Deževi i pristupne saobraćajnice novoj džamiji u Muru.Ponuđač u postupku javne nabavke, između ostalog, mora da dokaže da poseduje asfaltnu i betonsku bazu ili baze pod zakup, najmanje 10 motornih vozila nosivosti preko 10 tona i najmanje dva finišera sa garniturom valjaka, kao i da ima najmanje najmanje 50 zaposlenih radnika u stalnom radnom odnosu, među kojima i jednog diplomiranog građevinskog inženjera.Rok za podnošenje ponuda je 27. septembar u podne.A.Bajrović    

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/u-projekte-u-vojvodini-bice-ulozeno-26-milijardi-evra/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: U projekte u Vojvodini biće uloženo 2,6 milijardi evra

BEOGRAD - U infrastrukturne projekte na teritoriji Vojvodine biće uloženo ukupno 2,6 milijardi evra, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka10. septembra 2018. 16:24PodeliBEOGRAD - U infrastrukturne projekte na teritoriji Vojvodine biće uloženo ukupno 2,6 milijardi evra, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović."Kad se kaže da se formira radna grupa ili koordinaciono telo, pomisli se da je to nešto gde se više priča, a manje radi, ali to ovde nije slučaj sa telom koje su formirali Ministarstvo i Vlada Vojvodine. Kad se dogovorimo oko prioriteta, to za nas postaje zakon i to se realizuje", rekla je Mihajlović posle treće sednice Radne grupe ministarstva i Vlade Vojvodine za realizaciju infrastrukturnih projekata na teritoriji Vojvodine.Ona je, navodi se u saopštenju, dodala da se dogovori koji su napravljeni oko novih brzih saobraćajnica i oko rekonstrukcije na prethodnoj sednici sprovode."Devet milijardi dinara uložili su Putevi Srbije u rekonstrukciju i rehabilitaciju puteva, a još šest milijardi dinara je planirano za nove projekte. Rehabilituje se pruga Pančevo-Orlovat-Rimski Šančevi dužine 112 kilometara, a rekonstruisaće se i pruga Subotica-Senta", rekla je ministarka.Radiće se i postrojenja za fabriku vode u Kikindi i u Vrbasu, u Kikindi novo, a u Vrbasu proširenje postojećeg.Mihajlović je zahvalila pokrajinskoj vladi na uspešnom završetku Žeželjevog mosta, koji je zajedničkim radom Republike, Pokrajine i Grada Novog Sada izgrađen uprkos brojnim problemima koje su ostavile prethodne pokrajinske vlasti.Dodala je da će Sremska Mitrovica biti, uz Vranje i Niš, jedan od prvih gradova u kojem će početi izgradnja stanova za snage bezbednosti."Prvo će se krenuti sa po 200 stanova i kako se oni budu završavali krenuće i u drugim gradovima. Ministarstvo je zaključkom vlade investitor na tom projektu, završava se projektno-tehnička dokumentacija i nadam se da ćemo sledeće godine imati prve zgrade koje se završavaju", dodala je ona.Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je izrađena gotovo sva projektno-tehnička dokumentacija za Fruškogorski koridor i da očekuje da se u narednom periodu Vlada Srbije opredeli za određeni model finansiranja."Fruškogorski koridor je jedan od projekata u kojima smo zajedno učestvovali u svim fazama. Strateški je važno za Vojvodinu i što je raspisana javna nabavka za projektnu dokumentaciju za brze saobraćajnice koje će povezivati Novi Sad, Zrenjanin i Beograd", rekao je Mirović.On je dodao da je na sastanku razgovarano i o čitavom nizu radova na rehabilitaciji putne mreže Vojvodine, uključujući deonicu Batrovci-Kuzmin, rekonstrukciju puta Sombor-Kula, kružnu raskrsnicu u Zrenjaninu, a razgovarano je i o završetku rehabilitacije deonice Sremski Karlovci-Banstol.Mirović je istakao i da su koordinacija i dobra priprema važne za uspešnu realizaciju svih projekata.(Tanjug)              

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2018

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/410898/U-projekte-u-Vojvodini-bice-ulozeno-2-6-milijardi-evra

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U projekte u Vojvodini biće uloženo 2,6 milijardi evra

U infrastrukturne projekte na teritoriji Vojvodine biće uloženo ukupno 2,6 milijardi evra, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. "Kad se kaže da se formira radna grupa ili koordinaciono telo, pomisli se da je to nešto gde se više priča, a manje radi, ali to ovde nije slučaj sa telom koje su formirali Ministarstvo i Vlada Vojvodine. Kad se dogovorimo oko prioriteta, to za nas postaje zakon i to se realizuje", rekla je Mihajlović posle treće sednice Radne grupe ministarstva i Vlade Vojvodine za realizaciju infrastrukturnih projekata na teritoriji Vojvodine. Ona je, navodi se u saopštenju, dodala da se dogovori koji su napravljeni oko novih brzih saobraćajnica i oko rekonstrukcije na prethodnoj sednici sprovode. "Devet milijardi dinara uložili su Putevi Srbije u rekonstrukciju i rehabilitaciju puteva, a još šest milijardi dinara je planirano za nove projekte. Rehabilituje se pruga Pančevo-Orlovat-Rimski Šančevi dužine 112 kilometara, a rekonstruisaće se i pruga Subotica-Senta", rekla je ministarka. Radiće se i postrojenja za fabriku vode u Kikindi i u Vrbasu, u Kikindi novo, a u Vrbasu proširenje postojećeg. Mihajlović je zahvalila pokrajinskoj vladi na uspešnom završetku Žeželjevog mosta, koji je zajedničkim radom Republike, Pokrajine i Grada Novog Sada izgrađen uprkos brojnim problemima koje su ostavile prethodne pokrajinske vlasti. Dodala je da će Sremska Mitrovica biti, uz Vranje i Niš, jedan od prvih gradova u kojem će početi izgradnja stanova za snage bezbednosti. "Prvo će se krenuti sa po 200 stanova i kako se oni budu završavali krenuće i u drugim gradovima. Ministarstvo je zaključkom vlade investitor na tom projektu, završava se projektno-tehnička dokumentacija i nadam se da ćemo sledeće godine imati prve zgrade koje se završavaju", dodala je ona. Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je izrađena gotovo sva projektno-tehnička dokumentacija za Fruškogorski koridor i da očekuje da se u narednom periodu Vlada Srbije opredeli za određeni model finansiranja. "Fruškogorski koridor je jedan od projekata u kojima smo zajedno učestvovali u svim fazama. Strateški je važno za Vojvodinu i što je raspisana javna nabavka za projektnu dokumentaciju za brze saobraćajnice koje će povezivati Novi Sad, Zrenjanin i Beograd", rekao je Mirović. On je dodao da je na sastanku razgovarano i o čitavom nizu radova na rehabilitaciji putne mreže Vojvodine, uključujući deonicu Batrovci-Kuzmin, rekonstrukciju puta Sombor-Kula, kružnu raskrsnicu u Zrenjaninu, a razgovarano je i o završetku rehabilitacije deonice Sremski Karlovci-Banstol. Mirović je istakao i da su koordinacija i dobra priprema važne za uspešnu realizaciju svih projekata. (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2018

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=09&dd=10&nav_id=1442090

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Za uređenje 18 gradskih ulica 54 miliona RSD" - Biz

Novi Pazar -- Gradska uprava Novog Pazara raspisala je tender vredan 54 miliona dinara za izvođača radova na uređenju 18 ulica u tom gradu.Kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena, objavio je danas novopazarski radio Sto plus.Prema tenderskoj dokumentaciji, grad će tokom oktobra i novembra urediti krakove ulica Kej skopskih žrtava, Dubrovačke, Alekse Šantića, Donji Aleksinac, Generala Živkovića, Marka Kraljevića, Rajka Ackovića, Save Kovačevića, Vehba Kolašinca, Pante Gajića- Alekse Šantića-Aleksandra đukića, kao i dva kraka Vojkovačke ulice. Planirano je i uređenje Trnavske ulice, pored Stambol džamije, lokalnih puteva u selima Miščiće i Prćenova, puta u Paralovu, nastavka pristupne saobraćajnice fudbalskom stadionu u Deževi i pristupne saobraćajnice novoj džamiji u Muru. Ponuđač u postupku javne nabavke, između ostalog, mora da dokaže da poseduje asfaltnu i betonsku bazu ili baze pod zakup, najmanje 10 motornih vozila nosivosti preko 10 tona i najmanje dva finišera sa garniturom valjaka, kao i da ima najmanje 50 zaposlenih radnika u stalnom radnom odnosu, među kojima i jednog diplomiranog građevinskog inženjera. Rok za podnošenje ponuda je 27. septembar do 12 časova.Izvor: Beta    

----------------------------------------------------------