Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 12.09.2018

Medij: Alo     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nema para za školarine,ali ima za putovanja

Nema para za školarine,ali ima za putovanja

Ministarstvo prosvete ne uplaćuje novac za određeni broj budžetskih mesta na fakultetima, pa se od studenata traži da sami plate školarinu, ali zato ima para za putovanja na koja u narednih godinu dana nameravaju da potroše čak 370.000 evra.

Kako „Alo!“ saznaje, studenti studijskog programa master akademskih studija „Obrazovne politike”, koji je zajednički program dva državna univerziteta - u Beogradu i Kragujevcu, moraće sami da plate školarinu iako će biti na budžetu. U obaveštenju stoji da „studenti koji se finansiraju iz budžeta na studijskim programima pri Univerzitetu u Beogradu uplaćuju školarinu koja će im biti vraćena kada Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izvrši uplatu sredstva”. Inače, ti studenti nisu jedini, i drugi će, po svemu sudeći, morati da daju pare

- Stvarno je nečuveno da sad traže novac od studenata na budžetu. Što onda studente vode kao budžetske ako će plaćati sami svoju školarinu - kaže jedan od akademaca sa kojima je „Alo!” razgovarao.

Međutim, kako Ministarstvo dosad nije ni uplaćivalo novac posebno za naknadno odobrena budžetska mesta, to znači da, ukoliko nastavi sa takvom praksom, akademcima koji su na budžetu, a plate školarinu, ona nikada neće biti vraćena.

Naime, na nedavno održanoj sednici Saveta Univerziteta u Beogradu rečeno je da cene školarina na master i doktorskim studijama ostaju iste u predstojećoj godini, ali da će zbog određenog broja budžetskih mesta za koje Ministarstvo prosvete ne uplaćuje sredstva fakultetima biti omogućeno da naknadno naplate školarine i studentima na budžetu. Branko Kovačević, predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu, pojašnjava za „Alo!” da Ministarstvo, koje propisuje kvote za budžetska mesta, u jednom trenutku odobri da se one prošire, ali novac za te studente nikada i ne uplati fakultetima.

- Mi upišemo te studente na budžet, ali za njih koji naknadno dođu Ministarstvo nikada ne plati. Radi se o malom broju studenata. Reč je o dva-tri studenta po fakultetu. To su obično dobra deca, koja pišu molbu Ministarstvu, koje odobri upis dekanima da oni budu na budžetu, ali za njih Ministarstvo nikad ne plati - navodi Kovačević.

On navodi da, kako je reč o malom broju studenata, novac koji Ministarstvo treba da uplati nije veliki, ali da se, i pored toga, on ne uplaćuje.

- Sad je omogućeno fakultetima da traže novac ako država ne plati. Inače, studenti to nama dosad nisu nikada plaćali, puštali smo ih da to ne plate. Častili su ih fakulteti. Da li će sad fakulteti to naplatiti, ne znam. Ali imaju pravo da naplate ako država ne ispuni svoje obaveze. Međutim, fakulteti obično dobre studente čašćavaju - navodi Kovačević. M. Keranović

Vole da se švrćkaju po svetu

Ministarstvo prosvete je 5. septembra sklopilo ugovor u otvorenom postupku javne nabavke za usluge organizacija skupova, seminara, savetovanja, konferencija, kao i organizovanje smeštaja i prevoza u zemlji i inostranstvu za potrebe Ministarstva. U odluci o dodeli ugovora navodi se da je rok važenja ponude godinu dana, kao i da ukupna vrednost ugovora ne može preći iznos od 43.571.947 bez PDV-a, što je 370.000 evra.

Sarčević: Fakulteti da se obrate Ministarstvu

Država ne duguje

nikome ništa, ako

postoje bilo kakva kašnjenja, | onaćeubrzo bitiisplaćena. Pozivam fakulteteda se obrate Ministar-

stvu - gekao je juče kratko za „A1o!" ministar prosvete Mladen Šarčević.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.09.2018

Medij: Blic     Strana: 11

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Institucije ne ulivaju poverenje

Institucije ne ulivaju poverenje

Čak 79 odsto građana zapadnog Balkana smatra da se zakon ne primenjuje jednako na sve, 70 odsto nema poverenja u institucije, dok trećina stanovništva smatra da je korupcija glavni problem u njihovoj ekonomiji, podaci su godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnjenja „Balkanski barometar“ za ovu godinu.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović na 13. strateškom forumu na Bledu naglasio je da društvo treba da vidi trajne rezultate u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, te u izgradnji jakih i nezavisnih institucija, a posebno sudstva.

- Zajedno ćemo sa našim partnerima nastaviti da radimo na povezivanju regiona sa EU kroz pametna ulaganja koja donose visoku dodatnu vrednost i otklanjaju smetnje i prepreke u različitim fazama ekonomskog života - naveo je Goran Svilanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.09.2018

Medij: Danas     Strana: 7

Rubrika: Bez naslova

Autori: Aleksandar Dikić

Teme: Korupcija

Naslov: Diktature se ne popravljaju

Narod u zarobljenoj državi počinje da usvaja zatvorski mentalitet

Diktature se ne popravljaju

Aleksandar

Dikić

Godinaje 1992. Na

ruševinama „velike“ nastala je „treća“ Jugoslavija, koja je brzo izopštena iz sveta i postala „država odmetnik“. Zavedene su joj sankcije OUN-a, a njen kreator proglašen krvnikom Balkana. Milošević je sateran u ćošak i po prvi put spreman na suštinske kompromise. Izlazje našao u čoveku koji je do tada bio nepoznat srpskoj javnosti, sa čudnim akcentom i navikama, srpskog porekla i američkogbogatstva. Milan Panić je trebalo da posluži kao bajpas za bezbolan prenos vlasti, za beskrvno

razvlašćivanje poslednjeg komunističkoglidera. Nije uspeo.

Godinaje 1993. Dva prijatelja, suosnivača

Demokratske stranke, mentor i štićenik, dolaze do sudbonosne raskrsnice pred kraj treće godine parlamentarnog života u Srbiji. Na jednoj strani njeni utemeljivači na čelu sa Dragoljubom Mićunovićem, na drugoj ambiciozni i

nestrpljivi Zoran Đinđić. Mladi lav pokušava da objasni starijem da politika i novac moraju koračati zajedno, da je vreme za smenu generacija, da je partija jedna vrsta preduzeća koje mora biti rentabilno. Njime ne upravljaju dosadni profesori naviknuti na kabinetsku atmosferu, već tehnokrate i profesionalci. Novi članovi koji su finansirali njegovu kampanju želeli su da im funkcije posle izbora zaštite „prvi milion“, a to je značilo da će novo rukovodstvo pripremiti Demokratsku stranku za potencijalnog partnera SPS-a. Po svedočenju savremenika, Đinđić je

očekivao mesto premijera i bio je uveren da sa te pozicije može da obuzda i usmeri Miloševića i tako spasi Srbiju. Ako je tako i bilo, nije uspeo.

Godinaje 1994.

Socijalistima su potrebna samo tri poslanika da bi ponovo formirali vladu. Našli su novog, korisnog partnera u Dušanu Mihajloviću. I on je pokušao da modulira Miloševićevo svevlašće, ali ga je samo produžio na neodređeno vreme. Nije uspeo.

Četvrt veka posle ovih događaja u Srbiji se i dalje postavlja pitanje: kolaboracija ili konfrontacija? Kao da smo zaboravili prethodna iskustva i istorijski aksiom da se diktature ne popravljaju, već da se ruše. Devedesete se danas ne repriziraju samo na ulici koja postaje poligon mafijaških obračuna, ni u skupštini gde su Bidže i Rake mutirali u Đuke i Marijane. Odnos vlasti i opozicije, ta večita igra leptira i sveće i danas je aktuelna.

Kompromis sa Vučićemje vododelnica koja njegove protivnike deli na opoziciju i imitaciju opozicije. Zoran Đinđić j e, nekoliko meseci posle neuspešnog manevra smenio one koji su želeli da daju manjinsku podršku

socijalističkoj vladi. U svojim izjavamatokom NATO agresije, koju će udbaški činovnici od analitičara do političara koristiti kako bi ga optužili da je prizivao j oš j ače bombardovanje, j asno upozorava Zapad da ne računa na Miloševića kao novog garanta mira na Balkanu, da ne daju njegovom zločinačkom režimu drugu šansu i daje rešenje u demokratizaciji Jugoslavije, bez Miloševića na njenom čelu.

Bilo je jasno tada, kao i danas, da diktatori generišu krizu da bi produžili svoj rok trajanja. Kosovskakrizaje nama ostavljena u nasleđe, a novi diktator došao je na vlast gazeći dobro utabanom stazom i prateći naše nespretne korake. Vučić eksploatiše nerešeni konflikt i pokušava da balansira između oslabljenog uticaja EU i ruske meke moći. Ti vektori se ukrštaju na Balkanu i dozvoljavaju opstanak geopolihčkim akrobatama i populistima. Ako zatvori kosovsku stranicu, ko garantuje da Vučić neće premestiti krizu na druge žarišne tačke, ne bi li ostao i dalje upotrebljiv?

Dok se slonovi tuku, a majmun lijanama skače sa grane na granu, ne strada samo trava, već narod koji u zarobljenoj državi počinje da usvaja zatvorski mentalitet. Po tom obrascu onaj ko je glasniji taj je i u pravu, onaj ko je jači predvodi kolonu, onaj ko je u dilu sa upravnikom zatvora postaje kapo u svom selu, opštini ili gradu. Sa

neposlušnim zatvorenicima postupa se po uobičajenoj zatvorskoj proceduri ? ili ih ćebuju cimeri ili korumpirani čuvari dovedu druge

zatvorenike da odrade prljavi posao.

U logore je sloboda uvek dolazila spolja. Nijedna pobuna logor nije pretvorila u pobunjeničku kasarnu. Ali, dok čekamo tu slobodu hoćemo li na sebe staviti žig srama i igrati po zatvorskim pravilima? Hoćemo li postati tasteri? Hoćemo li pomagati upravitelju da ofarba zatvorske zidove kako bi nam bilo malo prijatnije? Hoćemo li ćutati dok slušamo prebijanja iz susedne ćelije? Hoćemo li pristati da jedino pravo na okupljanje bude šetnja unutar dvorišta okruženo

bodljikavom žicom, pod budnim okom reflektora i kamera sa stražarskih kula?

Ili ćemo stupiti u štrajk i organizovano se pobuniti? Svi zajedno! Dapokušamo da napravimo jasan otklon prema životu koji nije dostojan čoveka! Jer, ako izaberemo ono prvo, sloboda će doći, kad-tad. Pitanje je samo, hoćemo li tako slobodni moći sebe da pogledamo u ogledalo. Hoćemo li biti slobodni od svoje savesti?

Autorje clan Glavnog odbora DS ipredsednik

Opštinskog odbora

? Kompromis sa Vučićem je vododelnica koja

njegove protivnike deli na opoziciju i imitaciju opozicije. Zoran Đinđić je nekoliko meseci posle neuspešnog manevra smenio one koji su želeli da daju manjinsku podršku socijalističkoj vladi

----------------------------------------------------------

Datum: 12.09.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 10

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zakon se ne primenjuje jednako na sve

Zakon se ne primenjuje

jednako na sve

BLED: Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, govoreći na panelima posvećenim bezbednosti i vladavini prava na 13. Strateškom forumu na Bledu, naglasio je neraskidivu povezanost te dve teme sa ekonomskim rezultatima. “Podaci iz našeg godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnjenja Balkanski barometar za 2018. su zapanjujući jer pokazuju da 79 odsto građana iz regiona smatra da se zakon ne primenjuje jednako na sve, a čak 70 odsto njih nema poverenja u institucije. Uz to jedna trećina stanovništva smatra da je korupcija glavni problem u njihovoj ekonomiji. Da bi se to promenilo moramo neumorno raditi na po-

boljšanju samih sebe”, rekao je Svilanović.

On je dodao da naša društva treba da vide efikasno sprovođenje i trajne rezultate u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, izgradnje snažnih i nezavisnih institucija, a posebno sudstva, što bi imalo značajan pozitivan uticaj na dobrobit građana. Svilanović se takođe dotakao sve većeg broja kibernetičkih pretnji i incidenata, s obzirom da se 8. konferencija Foruma bezbednosnih organa Jugoistočne Evrope, koju zajednički organizuju Savet za regionalnu saradnju i Kancelarija Vlade Slovenije za zaštitu tajnih podataka, održava na marginama Strateškog foruma na Bledu.

Rezultati studije pokazuju da je većina glavnih agencija u ovoj oblasti ograničena nedostatkom

finansijskih, kadrovskih i tehnoloških resursa, dok je glavni razlog za zabrinutost u svim ekonomijama “odliv mozgova”, s obzirom da je svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvestilo o visokim stopama migracije informatičkih stručnjaka u EU. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 12.09.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 10

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: BUKUREŠT: NOVI PROTESTI PROTIV KORUPCIJE

BUKUREŠT: NOVI PROTESTI PROTIV KORUPCIJE

Stotine rumunskih demonstranata okupilo se u na demonstracijama protiv korupcije ispred vladinih institucija u Bukureštu, tačno mesec dana nakon što je protest istim povodom tamo prerastao u nasilje u kome je 450 ljudi povređeno. Demonstranti su u ponedeljak uveče nosili zastave Rumunije, EU i SAD, uzvikujući "Ostavke!" I u drugim rumunskim gradovima održani su manji protesti protiv vladajuće Socijaldemokratske stranke koja je pokrenula sporne pravosudne reforme.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.09.2018

Medij: Politika     Strana: 4

Rubrika: Region/ Događaji dana

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agenciji odobreno zapošljavanje, a članu njenog UO dodatna funkcija

Agenciji odobreno zapošljavanje, a članu njenog UO dodatna funkcija

Agencija za borbu protiv korupcije može da zaposli osam novih radnika, odlučio je juče Odbor za adminisgrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, odgovarajući na njen zahtev. Odbor je, takođe, dao pozitivno mišljenje na zahtev člana upravnog odbora agencije Dragana Mitrovića za obavljanje dodatne funkcije člana privremenog Saveta Akademije poslovnih strukovnih sgudija u Beogradu.

Zahtev Dragana Mitrovića prokomentarisala je Branka Stamenković (DJB), ističući da zna da stalno ukazuje na istu stvar, „kao Švaba tralala”, ali da mora da ponovi da je nedopustivo da se „za ove dve i po godine nije desilo da neko nije dobio saglasnost”. Dodala je: „Šta ako se dogodi nekim čudom da Agencija za borbu protiv korupcije ne dozvoli Mitroviću da obavlja drugu funkciju? Onda bi on imao pravo žalbe UO agencije, čiji je član, dakle samom sebi. Ako to nije sukob interesa, onda ne znam šta jeste.” Niko drugi nije diskutovao, a Mitrović je dobio pozitivno mišljenje. Odbor je pozitivno mišljenje za duplu funkciju dao i poslanici Slavici Živković (SDPS), a Predragu Jelenkoviću (SDPS) odobren je iznos od 35.000 dinara za iznajmljivanje stana u Beogradu i naknada za odvojen život. M. Č.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.09.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 20

Rubrika: Srbija

Autori: D. NOVKOVIĆ

Teme: Javne nabavke

Naslov: POSETIOCI ĆE ŠETATI SA LIČNOM KARTOM

POSETIOCI ĆE ŠETATI SA LIČNOM KARTOM

POSETIOCIMA spo-

men-parka Čačalica u Požarevcu ubuduće će za šetnju biti potrebna i lična karta, koju će, na zahtev, morati da pokažu pripadniku obezbeđenja ovog kompleksa. Osim legitimisanja građana, obezbeđenje će imati pravo i da ih pretresa, da im zabrani ulaz ili da im naredi da napuste park, ali i da ih na silu zadrži do dolaska policije. Ove novine predviđene su uslovima javne nabavke koju je Gradska uprava Požarevca raspisala za poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja Čačalice, koja predviđa angažovanje četiri radnika.

- Ukoliko smatra da je lice izvršilo neko krivično delo ili narušilo javni red i mir, pripadnik obezbeđenja ima pravo da ga zadrži do dolaska policije, upotrebom sredstava za vezivanje, fizičke snage i vatrenog oružja - navedeno je u javnoj nabavci, čija je procenjena vrednost 2,3 miliona dinara. Ponuđač sa najnižom cenom baviće se obezbeđenjem kompleksa na površini od 24 hektara, koji svakodnevno posećuju brojni građani svih generacija.

Kompleks je formiran 1962. godine, kao memorijalni park, posvećen žrtvama fašizma. U njemu se nalaze tri spomenika podignuta u čast poginulih partizana, građana i pripadnika Crvene armije, a jedna spomen-ploča postavljena je kao sećanje na stradale Jevreje. U krugu "Čačalice" nalaze se i Ekološki dom, teretana na otvorenom, klupe i mobilijar za zabavu najmlađih posetilaca. U ovoj zelenoj oazi grada, koji ima tri izvora, zasađeno je i 148 biljnih vrsta, pa će obezbeđenje kompleksa brinuti i o njihovoj zaštiti. ?

  1. NOVKOVIĆ

- IMOVINU će čuvati i obezbeđivati uniformisani službenik obezbeđenja u smeni, koji će biti naoružan službenim vatrenim oružjem. Takođe biće opremljen GPS uređajem, baterijskom lampom i službenim mobilnim telefonom - navedeno je u tekstu javne nabavke.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3248339/ko-moze-da-lobira-i-za-koga.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Ko može da lobira i za koga

Zakon o lobiranju, jedan od ključnih antikorupcijskih, ove jeseni čeka poslanike Skupštine Srbije. Prvi put država zakonom uređuje lobiranje da bi zaštitila javni interes i uticaj na menjanje važnih propisa ispod žita. Zakonski predlog je tek objavljen, a izaziva polemiku zbog jedne stavke unete u finalu - da osim registrovanih postoje i neregistrovani lobisti. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaZakon o lobiranju, jedan od ključnih antikorupcijskih, ove jeseni čeka poslanike Skupštine Srbije. Prvi put država zakonom uređuje lobiranje da bi zaštitila javni interes i uticaj na menjanje važnih propisa ispod žita. Zakonski predlog je tek objavljen, a izaziva polemiku zbog jedne stavke unete u finalu - da osim registrovanih postoje i neregistrovani lobisti.Da li će Beograd, poput Brisela ubuduće imati kafanske stolove trajno rezervisane za lobiste? Uz kaficu ili ne, ali praksu da se sa funkcionerom popriča o propisu i traži neka izmena, zakon bi trebalo da dovede u red. "Razne organizacije, udruženja privrednika, veoma često dolaze u ministarstva i predlažu da se donesu određeni zakoni ili podzakonski akti ili da se ne donesu određeni zakoni ili podzakonski akti ili da se neki ubrzaju a neki uspore. Bez uređenog lobiranja to je pomalo stihijski", kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić. Registrovani lobisti biće u evidenciji Agencije za borbu protiv korupcije i radiće za razne klijente. Neregistrovane će činiti razne privredne i druge institucije, koje će moći da lobiraju samo za sebe. O tome Društvo lobista Srbije, koje se zalaže za važan antikorupcijski akt, ima izričit stav. "Ne, ne, mora da se nađe neki drugi način da i oni budu registrovani, da bude i za njih efikasno, niko ne želi da oteža poslovanje ili uticaj na donosioce odluke bilo kome, ali mora da se poveća kapacitet lobističke profesije u Srbiji i moraju ljudi koji žele time da se bave da budu motivisani da se registruju kao lobisti a ne da budu članovi neke privredne asocijacije", ističe Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije. U Vladi Srbije ipak smatraju da je sasvim dovoljno da funkcioner prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije kontakt sa lobistom, kakav god on imao status.    "Previše bi bio uzak pristup zakonodavnoj vlasti, Vladi, ministarstvima ukoliko bi to moglo da bude samo preko registrovanog lobiste", objašnjava Ilić. Da bi donošenje odluka bilo transparentnije, predlaže se i da funkcioneri i institucije lobističke predloge objavljuju na svojim sajtovima. "Ostaje dilema kako će se postupati u situaciji kada lobisti neformalno pristupaju državnim funkcionerima ili službenicima, budući da zakon kaže da lobiranje počinje tek kad se lobista formalno i pismeno obrati lobiranom licu, a one sve situacije gde postoje neformalni i prethodni kontakti u nekim raznim prilikama ostaju da vise u vazduhu", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije. Ako lobiranje počne pre nego što je o tome potpisan ugovor, ili o tome nije obaveštena Agencija za borbu protiv korupcije, kazne su od 50.000 do dva miliona dinara, propisuje zakon - pa i trostruko veće za lobiranje u sivoj zoni.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: reporter.rs

Link: http://www.reporter.rs/2018-09-11/rts/ko-moze-da-lobira-i-za-koga-89489738.html

Autori: www.connect.rs

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Ko može da lobira i za koga

Da li će Beograd, poput Brisela ubuduće imati kafanske stolove trajno rezervisane za lobiste? Uz kaficu ili ne, ali praksu da se sa funkcionerom popriča o propisu i traži neka izmena, zakon bi trebalo da dovede u red."Razne organizacije, udruženja privrednika, veoma često dolaze u ministarstva i predlažu da se donesu određeni zakoni ili podzakonski akti ili da se ne donesu određeni zakoni ili podzakonski akti ili da se neki ubrzaju a neki uspore. Bez uređenog lobiranja to je pomalo stihijski", kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.Registrovani lobisti biće u evidenciji Agencije za borbu protiv korupcije i radiće za razne klijente. Neregistrovane će činiti razne privredne i druge institucije, koje će moći da lobiraju samo za sebe. O tome Društvo lobista Srbije, koje se zalaže za važan antikorupcijski akt, ima izričit stav."Ne, ne, mora da se nađe neki drugi način da i oni budu registrovani, da bude i za njih efikasno, niko ne želi da oteža poslovanje ili uticaj na donosioce odluke bilo kome, ali mora da se poveća kapacitet lobističke profesije u Srbiji i moraju ljudi koji žele time da se bave da budu motivisani da se registruju kao lobisti a ne da budu članovi neke privredne asocijacije", ističe Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije.U Vladi Srbije ipak smatraju da je sasvim dovoljno da funkcioner prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije kontakt sa lobistom, kakav god on imao status. "Previše bi bio uzak pristup zakonodavnoj vlasti, Vladi, ministarstvima ukoliko bi to moglo da bude samo preko registrovanog lobiste", objašnjava Ilić.Da bi donošenje odluka bilo transparentnije, predlaže se i da funkcioneri i institucije lobističke predloge objavljuju na svojim sajtovima."Ostaje dilema kako će se postupati u situaciji kada lobisti neformalno pristupaju državnim funkcionerima ili službenicima, budući da zakon kaže da lobiranje počinje tek kad se lobista formalno i pismeno obrati lobiranom licu, a one sve situacije gde postoje neformalni i prethodni kontakti u nekim raznim prilikama ostaju da vise u vazduhu", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.Ako lobiranje počne pre nego što je o tome potpisan ugovor, ili o tome nije obaveštena Agencija za borbu protiv korupcije, kazne su od 50.000 do dva miliona dinara, propisuje zakon - pa i trostruko veće za lobiranje u sivoj ...

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: yuestrada.com

Link: http://yuestrada.com/vesti/news/476853/ko-moze-da-lobira-i-za-koga

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Ko može da lobira i za koga

<p>Da li će Beograd, poput Brisela ubuduće imati kafanske stolove trajno rezervisane za lobiste? Uz kaficu ili ne, ali praksu da se sa funkcionerom popriča o propisu i traži neka izmena, zakon bi trebalo da dovede u red.</p><p><!--[boDa li će Beograd, poput Brisela ubuduće imati kafanske stolove trajno rezervisane za lobiste? Uz kaficu ili ne, ali praksu da se sa funkcionerom popriča o propisu i traži neka izmena, zakon bi trebalo da dovede u red. "Razne organizacije, udruženja privrednika, veoma često dolaze u ministarstva i predlažu da se donesu određeni zakoni ili podzakonski akti ili da se ne donesu određeni zakoni ili podzakonski akti ili da se neki ubrzaju a neki uspore. Bez uređenog lobiranja to je pomalo stihijski", kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić. Registrovani lobisti biće u evidenciji Agencije za borbu protiv korupcije i radiće za razne klijente. Neregistrovane će činiti razne privredne i druge institucije, koje će moći da lobiraju samo za sebe. O tome Društvo lobista Srbije, koje se zalaže za važan antikorupcijski akt, ima izričit stav. "Ne, ne, mora da se nađe neki drugi način da i oni budu registrovani, da bude i za njih efikasno, niko ne želi da oteža poslovanje ili uticaj na donosioce odluke bilo kome, ali mora da se poveća kapacitet lobističke profesije u Srbiji i moraju ljudi koji žele time da se bave da budu motivisani da se registruju kao lobisti a ne da budu članovi neke privredne asocijacije", ističe Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije. U Vladi Srbije ipak smatraju da je sasvim dovoljno da funkcioner prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije kontakt sa lobistom, kakav god on imao status.    "Previše bi bio uzak pristup zakonodavnoj vlasti, Vladi, ministarstvima ukoliko bi to moglo da bude samo preko registrovanog lobiste", objašnjava Ilić. Da bi donošenje odluka bilo transparentnije, predlaže se i da funkcioneri i institucije lobističke predloge objavljuju na svojim sajtovima. "Ostaje dilema kako će se postupati u situaciji kada lobisti neformalno pristupaju državnim funkcionerima ili službenicima, budući da zakon kaže da lobiranje počinje tek kad se lobista formalno i pismeno obrati lobiranom licu, a one sve situacije gde postoje neformalni i prethodni kontakti u nekim raznim prilikama ostaju da vise u vazduhu", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije. Ako lobiranje počne pre nego što je o tome potpisan ugovor, ili o tome nije obaveštena Agencija za borbu protiv korupcije, kazne su od 50.000 do dva miliona dinara, propisuje zakon - pa i trostruko veće za lobiranje u sivoj zoni.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/12106/

Autori: Insajder

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ministarstvo privrede za Insajder: Samo jedna, za sada tajna, ponuda za PKB

Objavljeno: 11.09.2018 Tweet Ponudu za najveći i najstariji poljoprivredni kombinat u Srbiji PKB dala je samo jedna kompanija, dok su dve firme otkupile dokumentaciju, navode u Ministarstvu privrede za Insajder. Ime firme međutim, kako dodaju, ne mogu saopštiti pre zvaničnog otvaranja ponuda. U međuvremenu, list Novosti prenosi nezvanične informacije da se za kupovinu PKB-a prijavila samo srpska ispostava kompanije "Al Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. PKB PKB je nekadašnji jugoslovenski poljoprivredno-prehrambeni gigant osnovan 1945. u Pančevačkom ritu, a na svom vrhuncu objedinjavao je desetine preduzeća koja su se bavila i proizvodnjom, ali i preradom i distribucijom mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i stočne hrane. Propast PKB-a je počeo devedesetih godina, pošto je država počela da prodaje prerađivačke centre koji su pravili najveći profit obrazlažući to potrebom organizovanja proizvodnje na tržišnim principima. Prvi pokušaj privatizacije PKB-a je propao jer na otvaranju ponuda u martu 2016. nije bilo zainteresovanih za početnu cenu koja je bila 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine - 154 miliona evra. Nakon neuspešne privatizacije Skupština Grada Beograda u septembru 2016. prebacuje vlasništvo nad PKB-om na Republiku Srbiju, na osnovu postupka koji je pokrenula Vlada Srbije. Juče istekao rok za dostavljanje ponuda Juče u podne istekao je poslednji rok da zainteresovani investitori podnesu prijavu za učešće na javnom prikupljanju ponuda sa javnim nadmetanjem, a sve sa ciljem privatizacije PKB-a. Prijavu je, kako su nezvanično saznale "Novosti", dostavio samo jedan zainteresovani investitor. Nezvanično, za PKB su bile zainteresovane dve kompanije - srpska ispostava "Al Dahre" iz UAE i jedna hrvatska kompanija iza koje zapravo stoji indijski kapital. Te dve kompanije otkupile su dokumentaciju, ali su bankarsku garanciju, prema nezvaničnim saznanjima, podneli samo Arapi, što bi moglo da ukaže na to da su se oni i zvanično prijavili, pišu "Novosti" i dodaju da potvrdu te informacije još nisu dobili iz nadležnog ministarstva. Otvaranje koverte u kojoj stoje podaci o ponuđaču zakazano je za četvrtak, 13. septembar, u podne. Početna cena imovine PKB-a, u kojoj je i kapital tri zavisna preduzeća, je 104,5 miliona evra. Pravo učešća na javnom pozivu za dostavljanje ponuda imala su pravna lica koja se pretežno bave poljoprivredom i trgovinom poljoprivrednih proizvoda. U javnom pozivom bio je naveden još jedan uslov - da su zainteresovani kupci samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarili prihod od najmanje 400 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini. Prodaje se ne samo imovina PKB-a, već i zavisnih društava Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB. Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, oprema, zalihe rezervnih delova i stado. Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, vrednost udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda je 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik - 431.300 evra. Procenjena vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena stada biće utvrđena prema popisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa. Podsetimo, da je kompanija Al Dahra zainteresovana za privatizaciju Korporacije PKB objavilo je Ministarstvo privrede još početkom prošle godine. Osim Al Dahre, pismo o namerama prošle godine poslali su  pored Mesna industrija Matijević i MK komerc Miodraga Kostića, dve kompanije iz Velike Britanije, jedne iz Kine i jedne iz Singapura, prošle godine poslala i pismo o namerama. Arapi na srpsko tržište preko međudržavnog sporazuma Ulazak arapskih investicija, a samim tim i kompanije Al Dahra na srpsko tržište omogućeno je sklapanjem međudržavnog sporazuma Vlade Srbije i UAE, kojim se praktično suspenduju domaći zakoni, ukidaju se licitacije za prodaju zemljišta, ne primenjuje se Zakon o javnim nabavkama. Na osnovu ovog sporazuma, u januaru 2013. tadašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao je i predugovor sa kompanijom Al Dahra. Al Dahra ipak u Srbiji Umesto kroz partnerstvo s državnom, Al Dahra je ušla na tržište Srbije 2014. godine kupovinom kompanije Rudnap Agrar, nekada u vlasništvu Vojina Lazarevića. Al Dahra je prvo preuzela 51 odsto vlasništva Rudnapa, da bi 2015. postala stopostotni vlasnik kompanije. Ova kompanija, prema tom predugovoru, trebalo je da preuzme osam državnih poljoprivrednih kombinata. Najavljeno je da će ukupna investicija iznositi 200 miliona evra. Mediji su izveštavali da je predugovorom predviđeno da će arapska kompanija hektar njive prve klase kupovati po ceni od 12.500 evra, a zakup po hektaru plaćati između 250 i 370 evra godišnje. Sve je, međutim, ostalo samo na potpisanom predugovoru, jer je ugovor o izdavanju državnih oranica umesto s ovom kompanijom, potpisan s firmom Al Rawafed International Investment. Prema istraživanju Insajdera, ta kompanija osnovana je tri meseca pre potpisivanja ugovora s Vladom Srbije, a prema podacima iz privrednog registara u Abu Dabiju u kojem je ova kompanija registrovana, navodi se da nema nijednog zaposlenog. Poslovanjem ove firme kao i na koji način je na korišćenje Al Rawafedu bez fiksne naknade dato vojno zemljište u Karađorđevu novinari Insajdera bavili su se u emisiji Čija je zemlja. Izvor: Insajder, Novosti   Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/927359/obradovic-borba-protiv-kriminala-i-korupcije-prioritet-saveza-za-srbiju/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Obradović: Borba protiv kriminala i korupcije prioritet Saveza za Srbiju

Čačak - Mislim da je zaista došlo vreme da raskrinskamo one koji se sve vreme kriju iza vlasti, a bave ličnim bogaćenjem,11.09.2018 13:41 | 0 komentar(a)kriminalom i korupcijom", izjavio je lider Dveri Boško Obradović na današnjoj konferenciji za medije.Obradović je rekao da se antikorupcijski tim Dveri bavio istraživanjem, a tiče se kako je kazao, pranja novca i uzimanja iz državnog budžeta.,,Srpska napredna stranka zapravo i nije politička stranka već kriminalna i polumafijaška politička organizacija koja je u drugom krugu predsedničkih izbora 2012. godine iz državnog budžeta na račun fantomske marketinške agencije prebacila tačno 246 miliona dinara", izjavio je Obradović i dodao da ta agencija nije registrovana u APR-u, niti je posle toga zabeleženo poslovanje ove agencije.,,Iz izveštaja Srpske napredne stranke, Agenciji za borbu protiv korupcije kaže se da troškovi angažovanja markentiške agencije koji nisu predhodno obuhvaćeni iznose 208.500.000 dinara, to je preko dva miliona evra, a toliko je uplatila Srpska napredna stranka fantomskoj marketinškoj agenciji. Oni nisu nikada odgovorali pred Agencijom za borbu protiv korupcije niti bilo kojim drugim državnim organom, gde je završio taj novac iz državnog budžeta, koje su dobili u drugom krugu predsedničkih izbora", istakao je Obradović.Prema rečima lidera Dveri SNS na razne načine u legalne tokove ubacuje, kako kaže, opljačkane pare sa sistemom pojedinačnih donatora koji uplaćuju iste sume.,,Kada su bili parlamentarni izbori 2012. godine, na račun Srpske napredne stranke 2.276 ljudi je uplatilo po 19.000 dinara, a za iste izbore koji su održani dve godine kasnije čak 2.793 ljudi je uplatilo po 40.000 dinara. Moram da kažem da je za predsedničke izbore koji su bili 2017. godine, 6.864 njih na račun pomenute stranke izvršilo je uplatu od po 40.000 dinara", izjavio je Obradović i dodao da je dužan da informiše javnost o nekim stvarima o kojima se dugo ćutalo.,,Da li bilo ko u Srbiji, izuzev male dece, može da poveruje da je ukupno 11.933 ljudi u ove tri izborne kampanje baš slučajno uplatilo iste cifre novca, a da im to neko nije lično doneo u kešu i rekao da idu da glume donatore stranke i da uplate sredstva u toj visini", rekao je Obradović.Obradović ističe da je siguran da ga posle održane konferencije očekuje da sve optužbe koje je izneo protiv SNS-a, prebace na celu opoziciju.,,Oni zapravo nemaju šta drugo da kažu, jer su raskrinkani i osim laži i podmetanja svojim protivnicima nemaju ništa drugo. Ali mi iz Saveza za Srbiju, najvećeg opozicionog bloka u Srbiji imamo u našem programu tri tačke koje su posvećene za borbu protiv korupcije, a to su tačke koje se nalaze pod rednim brojem 13, 14 i 15", rekao je Obradović i dodao da je to jedino rešenje pomoću koga će moći konačno da ispitaju imovinu pojedinih političara.Glas zapadne Srbije          

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/prihvacen-zahtev-agencije-za-nova-radna-mesta/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prihvaćen zahtev Agencije za nova radna mesta

BEOGRAD - Na sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno- imunitetska pitanja Skupštine Srbije prihvaćeni su zahtevi Agencije za borbu protiv11. septembra 2018. 13:28PodeliBEOGRAD - Na sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno- imunitetska pitanja Skupštine Srbije prihvaćeni su zahtevi Agencije za borbu protiv korupcije za zasnivanje radnog odnosa sa osam novih radnika, kao i zahtevi člana Odbora Agencije Dragana Mitrovića i narodne poslanice Slavice Živković za obavljanje druge javne funkcije, odnosno obavljanje drugog posla.U obrazloženju zahteva Agencije za davanje saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa sa novim licima, navedeno je da su za nova radna mesta obezbeđena budžetska sredstva, kao i da se novi zaposleni nalaze u kadrovskom planu.Na sednici Odbora prihvaćen je i zahtev Predraga Jelenkovića, narodnog poslanika, za ostvarivanje prava na isplatu mesečne naknade u iznosu od 35.000 dinara, na ime zakupa stana u Beogradu, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od porodice.Prilikom razmatranja izveštaja Eparhijskog upravnog odbora Eparhije raško-prizrenske o pravdanju sredstava uplaćenih na ime pomoći narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji iz Fonda solidarnosti Narodne skupštine, koji je takođe prihvaćen, postavljeno je pitanje načina finansiranja tog fonda.Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić istakao je da opravdanost postojanja tog Fonda postoji i izrazio negodovanje što se finansira od novca poslanika koji oni daju na ime kazni koje dobiju po poslovniku i smatra da bi se više novca skupilo ukoliko bi finansiranje bilo na dobrovoljnoj osnovi.(Tanjug)        

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3254641/odobrena-nova-radna-mesta-u-agenciji-za-borbu-protiv-korupcije.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Odobrena nova radna mesta u Agenciji za borbu protiv korupcije

Na sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno- imunitetska pitanja Skupštine Srbije prihvaćeni su zahtevi Agencije za borbu protiv korupcije za zasnivanje radnog odnosa sa osam novih radnika, kao i zahtevi člana Odbora Agencije Dragana Mitrovića i narodne poslanice Slavice Živković za obavljanje druge javne funkcije, odnosno obavljanje drugog posla. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaNa sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno- imunitetska pitanja Skupštine Srbije prihvaćeni su zahtevi Agencije za borbu protiv korupcije za zasnivanje radnog odnosa sa osam novih radnika, kao i zahtevi člana Odbora Agencije Dragana Mitrovića i narodne poslanice Slavice Živković za obavljanje druge javne funkcije, odnosno obavljanje drugog posla.U obrazloženju zahteva Agencije za davanje saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa sa novim licima, navedeno je da su za nova radna mesta obezbeđena budžetska sredstva, kao i da se novi zaposleni nalaze u kadrovskom planu. Na sednici Odbora prihvaćen je i zahtev Predraga Jelenkovića, narodnog poslanika, za ostvarivanje prava na isplatu mesečne naknade u iznosu od 35.000 dinara, na ime zakupa stana u Beogradu, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od porodice. Prilikom razmatranja izveštaja Eparhijskog upravnog odbora Eparhije raško-prizrenske o pravdanju sredstava uplaćenih na ime pomoći narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji iz Fonda solidarnosti Narodne skupštine, koji je takođe prihvaćen, postavljeno je pitanje načina finansiranja tog fonda. Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić istakao je da opravdanost postojanja tog Fonda postoji i izrazio negodovanje što se finansira od novca poslanika koji oni daju na ime kazni koje dobiju po poslovniku i smatra da bi se više novca skupilo ukoliko bi finansiranje bilo na dobrovoljnoj osnovi.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=429008

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prihvaćen zahtev Agencije za nova radna mesta

BEOGRAD - Na sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno- imunitetska pitanja Skupštine Srbije prihvaćeni su zahtevi Agencije za borbu protiv korupcije za zasnivanje radnog odnosa sa osam novih radnika, kao i zahtevi člana Odbora Agencije Dragana Mitrovića i narodne poslanice Slavice Živković za obavljanje druge javne funkcije, odnosno obavljanje drugog posla.U obrazloženju zahteva Agencije za davanje saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa sa novim licima, navedeno je da su za nova radna mesta obezbeđena budžetska sredstva, kao i da se novi zaposleni nalaze u kadrovskom planu.Foto Tanjug/R.Prelić, arhivaKompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Izgradnja-trotoara-kod-leskovacke-pijace-ipak-do-kraja-godine.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izgradnja trotoara u blizini nove leskovačke pijace ipak do kraja godine

Iako izgradnja trotoara u Ulici Kralja Petra Prvog nije bila planirana u toku ove godine zbog nedostatka novca, trotoar u ovoj ulici koji vodi do pijace, počeće da se radi krajem septembra.Iako izgradnja trotoara u Ulici Kralja Petra Prvog nije bila planirana u toku ove godine zbog nedostatka novca, trotoar u ovoj ulici, koji vodi do pijace, ipak bi trebalo da bude završen u narednom periodu. Kako su ranije pisale Južne vesti, građani su ukazali na ovaj problem jer im je put do pijace nebezbedan. Nadležni su tada rekli da izgradnja nije u planu za ovu godinu, jer nema novca za pokretanje javne nabavke i izradu projektno-tehničke dokumentacije. Izgradnju trotoara sa obe strane finansiraće vlasnici objekata, foto: B. A. Ipak, prema rečima direktora Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja Novice Nikolića, izgradnja bi trebalo da krene krajem septembra, jer je sa investitorom "Lidla", ispred čijeg objekta nije završen trotoar, dogovoreno da to urade i finansiraju oni. Dogovoreno je da taj deo ipak finansiraju oni, a deo prekoputa, koji takođe nije sređen, vlasnik lokala koji se nalazi u tom delu. Ja se nadam da će radovi krenuti do kraja septembra i da će se to brzo završiti - kaže Nikolić. Iako će, prema njegovim rečima, investitor birati izvođača radova, nadzor i kontrolu vršiće JP Urbanizam i izgradnja. Podsetimo, izgradnja objekta i sređivanje ovog dela grada završeno je početkom marta 2018. godine, a kako je tada rečeno, investitor je kupio zemljište za 75 miliona dinara, a za opremanje uložio još 10,5 miliona dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: 24online.info

Link: http://www.24online.info/prihvacen-zahtev-agencije-za-nova-radna-mesta/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prihvaćen zahtev Agencije za nova radna mesta - 24 sata - Online izdanje besplatnih novina

Na sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno- imunitetska pitanja Skupštine Srbije prihvaćeni su zahtevi Agencije za borbu protiv korupcije za zasnivanje radnog odnosa sa osam novih radnika, kao i zahtevi člana Odbora Agencije Dragana Mitrovića i narodne poslanice Slavice Živković za obavljanje druge javne funkcije, odnosno obavljanje drugog posla.U obrazloženju zahteva Agencije za davanje saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa sa novim licima, navedeno je da su za nova radna mesta obezbeđena budžetska sredstva, kao i da se novi zaposleni nalaze u kadrovskom planu.Na sednici Odbora prihvaćen je i zahtev Predraga Jelenkovića, narodnog poslanika, za ostvarivanje prava na isplatu mesečne naknade u iznosu od 35.000 dinara, na ime zakupa stana u Beogradu, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od porodice.Prilikom razmatranja izveštaja Eparhijskog upravnog odbora Eparhije raško-prizrenske o pravdanju sredstava uplaćenih na ime pomoći narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji iz Fonda solidarnosti Narodne skupštine, koji je takođe prihvaćen, postavljeno je pitanje načina finansiranja tog fonda.Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić istakao je da opravdanost postojanja tog Fonda postoji i izrazio negodovanje što se finansira od novca poslanika koji oni daju na ime kazni koje dobiju po poslovniku i smatra da bi se više novca skupilo ukoliko bi finansiranje bilo na dobrovoljnoj osnovi. Izvor: Tanjug  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/svet/odobrena-nova-radna-mesta-u-agenciji-za-borbu-protiv-korupcije/2832336/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Odobrena nova radna mesta u Agenciji za borbu protiv korupcije

Vesti na temu | Palo.grU obrazloženju zahteva Agencije za davanje saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa sa novim licima, navedeno je da su za nova radna mesta obezbeđena budžetska sredstva, kao i da se novi zaposleni nalaze u kadrovskom planu.Na sednici Odbora prihvaćen je i zahtev Predraga Jelenkovića, narodnog poslanika, za ostvarivanje prava na isplatu mesečne naknade u iznosu od 35.000 dinara, na ime zakupa stana u Beogradu, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od porodice.Prilikom razmatranja izveštaja Eparhijskog upravnog odbora Eparhije raško-prizrenske o pravdanju sredstava uplaćenih na ime pomoći narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji iz Fonda solidarnosti Narodne skupštine, koji je takođe prihvaćen, postavljeno je pitanje načina finansiranja tog fonda.Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić istakao je da opravdanost postojanja tog Fonda postoji i izrazio negodovanje što se finansira od novca poslanika koji oni daju na ime kazni koje dobiju...  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prihvaćen zahtev Agencije za nova radna mesta

BEOGRAD, 11. septembra (Tanjug) - Na sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno- imunitetska pitanja Skupštine Srbije prihvaćeni su zahtevi Agencije za borbu protiv korupcije za zasnivanje radnog odnosa sa osam novih radnika, kao i zahtevi člana Odbora Agencije Dragana Mitrovića i narodne poslanice Slavice Živković za obavljanje druge javne funkcije, odnosno obavljanje drugog posla.U obrazloženju zahteva Agencije za davanje saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa sa novim licima, navedeno je da su za nova radna mesta obezbeđena budžetska sredstva, kao i da se novi zaposleni nalaze u kadrovskom planu.Na sednici Odbora prihvaćen je i zahtev Predraga Jelenkovića, narodnog poslanika, za ostvarivanje prava na isplatu mesečne naknade u iznosu od 35.000 dinara, na ime zakupa stana u Beogradu, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od porodice.Prilikom razmatranja izveštaja Eparhijskog upravnog odbora Eparhije raško-prizrenske o pravdanju sredstava uplaćenih na ime pomoći narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji iz Fonda solidarnosti Narodne skupštine, koji je takođe prihvaćen, postavljeno je pitanje načina finansiranja tog fonda.Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić istakao je da opravdanost postojanja tog Fonda postoji i izrazio negodovanje što se finansira od novca poslanika koji oni daju na ime kazni koje dobiju po poslovniku i smatra da bi se više novca skupilo ukoliko bi finansiranje bilo na dobrovoljnoj osnovi.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Grad Niš plaća kamatu za kredite koje će koristiti mala i srednja preduzeća

Grad Niš plaća kamatu za kredite koje će koristiti mala i srednja preduzećaNIŠ, 11. septembra 2018. (Beta) - Mikro, mala i srednja preduzeća sa područja grada Niša moći će od naredne nedelje da konkurišu za dobijanje bankarskih kredita za koje će kamatu plaćati grad, najavio je danas direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Randjelović.On je istakao da će minimalni iznos kredita biti 100.000 dinara, maksimalni dva miliona dinara, a rok otplate do 18 meseci."Grad će plaćati kamatu kako bi finansijska sredstava učinio dostupnijim privrednicima. Reč je o meri koja je deo Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada za ovu godinu", istakao je Randjelović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.Kako je istakao, mikro, mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za kredite kod banke Inteza, pošto je ta banka ponudila najbolje uslove na javnoj nabavci koju je grad raspisao."Zahtevi za odobravanje kredita predavaće se u filijalama banke Inteza, koja će i procenjivati kreditni rizik i nositi rizik naplate. Za kredite neće moći da se jave trgovinske firme, sve ostale će moći", kazao je Randjelović.Prema njegovim rečima, za pokriće troškova kamate iz gradske kase biće isplaćeno blizu 9,5 miliona dinara.On je izjavio da je grad prošle godine istom merom podržao 134 preduzeća, a ove godine će to biti od 250 do 300 preduzeća.Randjelović je podsetio da su Programom lokalnog ekonomskog razvoja predvidjene i dodatne mere koje imaju za cilj podršku mikro, malim i srednjim preduzećima."U toku je konkurs za dodelu sredstava za internacionalizaciju preduzeća, za unapredjenje konkurentnosti, internacionalizaciju udruženja i za unapredjenje saradnje sa naučno-obrazovnim institucijama", naglasio je Randjelović.Javni konkurs za dodelu sredstava, dodao je Randjelović, biće otvoren do kraja septembra.Veće grada Niša dalo je danas saglasnost da se novac za nadoknadu kamate za kredite iz Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada za 2018. godinu isplaćuje preko banke Inteze, kao najpovoljnijeg ponudjača na javnom pozivu.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: boom93.com

Link: http://boom93.com/info/lokalne-vesti/50581/da-se-deca-bezbedno-igraju.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Da se deca bezbedno igraju

  1. 09. 2018. Požarevac Autor: N. Stojićević Izvor: Boom 93 Novi Pravilnik o bezbednosti dece na igralištima, čiji je cilj obezbeđivanje većeg stepena bezbednosti prilikom igre na otvorenom prostoru, stupio je na snagu 25. avgusta 2018. godine. Oprema na dečijim igralištima do sada je bila regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, ali je Ministarstvo privrede nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou donelo novi Pavilnik."Nakon donošenja pravilnika dečija igrališta se više neće praviti kako kome odgovara i na bilo kom mestu, kao što je često bio slučaj. To će morati da se radi planski", rekao je Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede.On je istakao da je pravilnikom definisano i da je vlasnik odgovoran za sve što se dogodi na igralištu.Novim odredbama su propisani najsavremeniji standardi, o tome kakve bi trebalo da budu sprave kako bi se mogućnost povrede dece svela na minimum.Prema rečima Starčevića, definisano je kako treba da izgleda oprema, od kog materijala i na koji način su delovi izrađeni, kako se postavljaju, kao i sama podloga, odnosno deo koji ublažava pad deteta sa određene visine. Podloga će biti od mekanog materijala, trave, peska ili gume, dok sprave moraju biti drvene.Kako je definisano pravilnikom biće potrebne tri godine da se sva igrališta dovedu u ispravno stanje, dok će se nova graditi po standardima koji su pravilnikom postavljeni. Nakon isteka perioda od tri godine, igrališta koja ne budu uređena prema standardima biće zabranjena za upotrebu.Načelnik Gradske Uprave Grada Požarevca, Aleksandar Simonović je za Boom 93 rekao da će se pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta primenjivati i u Požarevcu i da je trenutno u toku javna nabavka za popravku i zamenu oštećenih mobilijara na igralištima kako bi se ona dovela u ispravno stanje i kako bi bila što bezbednija za igru. Nabavku sprovodi Služba za investicije gradske uprave.    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/2018/09/11/bosko-obradovic-sns-oprao%cb%ae-sest-miliona-evra-na-izborima/

Autori: http://srbin.info

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BOŠKO OBRADOVIĆ: SNS "oprao? ŠEST MILIONA EVRA na izborima

Podatak o tome koliko novca je SNS proneverio u izbornim kampanjama 2012-2017. godine samo pokazuje nužnost izmene izbornih zakona i što hitnije borbe protiv korupcije,...On je izneo podatak da je SNS u toku izborne kampanje za drugi krug predsedničkih izbora 2012. godine uplatila više od 246 MILIONA dinara fantomskoj firmi koje nema u registru APR i na taj način su više od DVA MILIONA EVRA iz državnog budžeta prebacili sebi u džep. Podatak o tome koliko novca je SNS proneverio u izbornim kampanjama 2012-2017. godine samo pokazuje nužnost izmene izbornih zakona i što hitnije borbe protiv korupcije, što su važne stvari i u programu Dveri i u programu Saveza" - smatra Obradović. On je izneo podatak da je SNS u toku izborne kampanje za drugi krug predsedničkih izbora 2012. godine uplatila više od 246 MILIONA dinara fantomskoj firmi koje nema u registru APR i na taj način su više od DVA MILIONA EVRA iz državnog budžeta prebacili sebi u džep. "Kako se može videti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije naprednjaci su 2012. godine uplatili preko 246 miliona dinara firmi "BLOK I KONNEKT PR/MEDIA KONSALTING?. Budući da se radi o izbornoj kampanji između dva kruga predsedničkih izbora, što je vrlo kratak period od dve nedelje, najpre treba postaviti pitanje na šta je potrošen toliki novac? Zašto je on uplaćen samo jednoj firmi? Ko stoji iza ove očito fantomske firme? Da je sumnja da se radi o finansijskim malverzacijama opravdana dodatno nam govori i činjenica da te firme više nema u registru APR-a."- rekao je Obradović. On je pomenuo i javnosti poznat sistem upumpavanja novca iz crnih fondova u izbornu kampanju preko pojedinačnih donacija sa identičnim iznosima. "Niko do sada nije konstatovao da je SNS na taj način "oprala? skoro ČETIRI MILIONA EVRA iz sumnjivih izvora." - istakao je predsednik Dveri. Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije možete videti da je SNS tri puta do sada u izbornim kampanjama na ovaj način "prala pare?: 2276 njih uplatilo je na stranački izborni račun po 19.000 dinara za parlamentarne izbore 2012. godine, njih 2793 po 40.000 za parlamentarne izbore 2014. godine, a čak 6864 njih po 40.000 dinara za predsedničke 2017. godine. "Ovo je očigledan primer javnog "pranja para? i ubacivanja u legalne tokove novca kome se ne zna poreklo i još jedan pokazatelj funkcionisanja političke stranke SNS kao kriminalne organizacije." - rekao je Obradović i dodao da očekuje da će sada ponovo krenuti da ga napadaju režimski mediji i da opoziciji pripisuju svoje prevare. Izvor: Srbin.info Oznake: Boško Obradović, Dveri, pranje para, SNS

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: pravda.rs

Link: http://www.pravda.rs/2018/9/11/bosko-obradovic-sns-oprao%CB%AE-6-miliona-evra-na-izborima/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BOŠKO OBRADOVIĆ: SNS "oprao? 6 miliona evra na izborima!

On je na KZN izneo podatak da je SNS u toku izborne kampanje za drugi krug predsedničkih izbora 2012. godine uplatila preko 246 miliona dinara jednoj fantomskoj firmi koje nema u registru APR te da su na taj način preko d On je na KZN izneo podatak da je SNS u toku izborne kampanje za drugi krug predsedničkih izbora 2012. godine uplatila preko 246 miliona dinara jednoj fantomskoj firmi koje nema u registru APR te da su na taj način preko dva miliona evra iz državnog budžeta prebacili sebi u džep. Boško Obradović (Foto: Jutjub) - Podatak o tome koliko novca je SNS proneverio u izbornim kampanjama 2012-2017. godine samo pokazuje nužnost izmene izbornih zakona i što hitnije borbe protiv korupcije, što su važne stvari i u programu Dveri i u programu Saveza - smatra Obradović.- Kako se može videti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije naprednjaci su 2012. godine uplatili preko 246 miliona dinara firmi "Blok i konekt PR/Media konsalting". Budući da se radi o izbornoj kampanji između dva kruga predsedničkih izbora, što je vrlo kratak period od dve nedelje, najpre treba postaviti pitanje na šta je potrošen toliki novac? Zašto je on uplaćen samo jednoj firmi? Ko stoji iza ove očito fantomske firme? Da je sumnja da se radi o finansijskim malverzacijama opravdana dodatno nam govori i činjenica da te firme više nema u registru APR - rekao je Obradović. On je spomenuo i javnosti poznat sistem upumpavanja novca iz crnih fondova u izbornu kampanju preko pojedinačnih donacija sa identičnim iznosima.- Niko do sada nije konstatovao da je SNS na taj način "oprala" skoro četiri miliona evra iz sumnjivih izvora - istakao je predsednik Dveri. Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije možete videti da je SNS tri puta do sada u izbornim kampanjama na ovaj način "prala pare": 2276 njih uplatilo je na stranački izborni račun po 19.000 dinara za parlamentarne izbore 2012. godine, njih 2793 po 40.000 za parlamentarne izbore 2014. godine, a čak 6864 njih po 40.000 dinara za predsedničke 2017. godine. - Ovo je očigledan primer javnog "pranja para" i ubacivanja u legalne tokove novca kome se ne zna poreklo i još jedan pokazatelj funkcionisanja političke stranke SNS kao kriminalne organizacije - rekao je Obradović i dodao da očekuje da će sada ponovo krenuti da ga napadaju režimski mediji i da opoziciji pripisuju svoje prevare.Pogledajte OVDE podrugljiv i gušterov osmeh Marka Đurića.Izvor: PravdaPAŽNJA: Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Bezbednost i vladavina prava u direktnoj vezi s ekonomijom

BLED, 11. septembra (Tanjug) - Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Goran Svilanović, govoreći na panelima posvećenim bezbednosti i vladavini prava na 13. Strateškom forumu na Bledu, naglasio je neraskidivu povezanost te dve teme sa ekonomskim rezultatima."Podaci iz našeg godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnijenja, Balkanski barometar, za 2018. su zapanjujući jer pokazuju da 79 odsto građana iz regiona smatra da se zakon ne primenjuje jednako na sve, a čak 70 odsto njih nema poverenja u institucije, a uz to jedna trećina stanovništva smatra da je korupcija glavni problem u njihovoj ekonomiji. Da bi se to promenilo moramo neumorno raditi na poboljšanju samih sebe", rekao je Svilanović.On je dodao da naša društva treba da vide efikasno provođenje i trajne rezultate u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, izgradnje snažnih i nezavisnih institucija, a posebno sudstva, što bi imalo značajan pozitivan uticaj na dobrobit građana, saopštio je RČ."RČ će, stoga, zajedno sa našim partnerima u regionu, nastaviti sa radom na povezivanju regiona sa EU kroz pametna ulaganja koja donose visoku dodanu vrednost i otklanjaju smetnje i prepreke u različitim fazama ekonomskog života. Jednako važno je i jačanje vladavine prava, odgovornosti i transparentnosti, potpomognute sigurnim i stabilnim ambijentom", rekao je on.Svilanović se takođe dotakao sve većeg broja kibernetičkih pretnji i incidenata, s obzirom da se 8. konferencija Foruma bezbednosnih organa Jugoistočne Evrope (SEENSA), koju zajednički organizuju RČ i Kancelarija Vlade Slovenije za zaštitu tajnih podataka, održava na marginama Strateškog foruma na Bledu."Kibernetički prostor je okosnica (digitalnog) društva i ekonomskog rasta, ali incidenti u području kibernetičke sigurnosti mogu prekinuti pružanje najvažnijih usluga i poljuljati poverenje stanovništva u digitalne usluge i proizvode. Procenjuje se da kibernetički napadi svake godine svetsku ekonomiju koštaju 400 milijari evra", objasnio je Svilanović.On je predstavio preliminarne nalaze studije o kibernetičkoj sigurnosti u regionu, koju je naručilo RČ, a koja treba biti gotova do kraja septembra.Rezultati studije pokazuju da je većina glavnih agencija u ovoj oblasti ograničena nedostatkom finansijskih, kadrovskih i tehnoloških resursa, dok je glavni razlog za zabrinutost u svim ekonomijama vezan za "odliv mozgova", s obzirom da je svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvestilo o visokim stopama migracije informatičkih stručnjaka u EU.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2249586/grad-nis-placa-kamatu-za-kredite-koje-ce-koristiti-mala-i-srednja

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Grad Niš plaća kamatu za kredite koje će koristiti mala i srednja preduzeća

Grad Niš plaća kamatu za kredite koje će koristiti mala i srednja preduzeća(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)Mikro, mala i srednja preduzeća sa područja grada Niša moći će od naredne nedelje da konkurišu za dobijanje bankarskih kredita za koje će kamatu plaćati grad, najavio je danas direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović.On je istakao da će minimalni iznos kredita biti 100.000 dinara, maksimalni 2 miliona dinara, a rok otplate do 18 meseci.- Grad će plaćati kamatu kako bi finansijska sredstava učinio dostupnijim privrednicima. Reč je o meri koja je deo Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada za ovu godinu - istakao je Ranđelović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.Kako je istakao, mikro, mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za kredite kod banke Intesa, pošto je ta banka ponudila najbolje uslove na javnoj nabavci koju je grad raspisao.- Zahtevi za odobravanje kredita predavaće se u filijalama banke Intesa, koja će i procenjivati kreditni rizik i nositi rizik naplate. Za kredite neće moći da se jave trgovinske firme, sve ostale će moći - kazao je Ranđelović.Prema njegovim rečima, za pokriće troškova kamate iz gradske kase biće isplaćeno blizu 9,5 miliona dinara.On je izjavio da je grad prošle godine istom merom podržao 134 preduzeća, a ove godine će to biti od 250 do 300 preduzeća.Ranđelović je podsetio da su Programom lokalnog ekonomskog razvoja predviđene i dodatne mere koje imaju za cilj podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.- U toku je konkurs za dodelu sredstava za internacionalizaciju preduzeća, za unapređenje konkurentnosti, internacionalizaciju udruženja i za unapređenje saradnje sa naučno-obrazovnim institucijama - naglasio je Ranđelović.Javni konkurs za dodelu sredstava, dodao je Ranđelović, biće otvoren do kraja septembra.Veće grada Niša dalo je danas saglasnost da se novac za nadoknadu kamate za kredite iz Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada za 2018. godinu isplaćuje preko banke Intese, kao najpovoljnijeg ponuđača na javnom pozivu.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Srbija/196786/Odobreni-novi-zaposleni-u-Agenciji-za-borbu-protiv-korupcije.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Odobreni novi zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije

Na sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine Srbije prihvaćeni su zahtevi Agencije za borbu protiv korupcije za zasnivanje radnog odnosa sa osam novih radnika, kao i zahtevi člana Odbora Agencije Dragana Mitrovića i narodne poslanice Slavice Živković za obavljanje druge javne funkcije, odnosno obavljanje drugog posla.U obrazloženju zahteva Agencije za davanje saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa sa novim licima, navedeno je da su za nova radna mesta obezbeđena budžetska sredstva, kao i da se novi zaposleni nalaze u kadrovskom planu.   Na sednici Odbora prihvaćen je i zahtev Predraga Jelenkovića, narodnog poslanika, za ostvarivanje prava na isplatu mesečne naknade u iznosu od 35.000 dinara, na ime zakupa stana u Beogradu, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od porodice.   Prilikom razmatranja izveštaja Eparhijskog upravnog odbora Eparhije raško-prizrenske o pravdanju sredstava uplaćenih na ime pomoći narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji iz Fonda solidarnosti Narodne skupštine, koji je takođe prihvaćen, postavljeno je pitanje načina finansiranja tog fonda.   Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić istakao je da opravdanost postojanja tog Fonda postoji i izrazio negodovanje što se finansira od novca poslanika koji oni daju na ime kazni koje dobiju po poslovniku i smatra da bi se više novca skupilo ukoliko bi finansiranje bilo na dobrovoljnoj osnovi. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/12110/

Autori: Insajder

Teme: Javne nabavke

Naslov: Grad Beograd ponovo započeo postavljanje novogodišnje rasvete u septembru

Objavljeno: 11.09.2018 Tweet Iako kalendarsko leto još traje, u Beogradu je danas počelo postavljanje novogodišnje dekoracije. Međutim, pored spornog termina postavljanja novogodišnje rasvete, još problematičnija je činjenica da za očigledno prošlogodišnje nameštanje tendera prilikom nabavki delova za novogodišnju rasvetu još uvek niko nije odgovarao. Foto: N1/Neda Vulović / Počelo postavljanje novogodišnje rasvete u Beogradu I prošlogodišnja novogodišnja rasveta počela je da se postavlja krajem septembra i stajala je na ulicama narednih šest meseci, a gradske vlasti su tu odluku pravdali time da rasveta navodno privlači turiste koji o tome gde će za Novu godinu odlučuju "u junu, julu". Ipak, ono što je bilo najspornije jeste da je grad Beograd skupocenu jelku od čak 83.000 evra postavio tri dana pre nego što je uopšte dodelio ugovor o nabavci jelke firmi Kip Lajt. Naime, novogodišnja jelka visoka 18 metara postavljena je 15. decembra na početku Knez Mihailove ulice u centru Beograda, iako u to vreme nije postojao ni jedan potpisan ugovor sa bilo kojom firmom o kupovini jelke. Novogodišnja rasveta: Za četiri godine četiri miliona evra Grad Beograd je u poslednje četiri godine za nabavku i reparaciju ukrasne novogodišnje rasvete potrošio nešto više od četiri miliona evra. Sa preduzećem Kip lajt od 2014. do danas JP "Javno osvetljenje" sklopilo je šest ugovora o nabavci rasvete u ukupnoj vrednosti od 454,6 miliona dinara. Tome treba dodati i tender za nabavku ukrasnih lančanica za oko 23 miliona dinara,  gde je jedini ponuđač ponovo Kip lajt. Od 2013. do 2017. godine na reparaciju novogodišnje rasvete potrošeno je 26,78 miliona dinara. Prva tri ugovora dobila je firma "Elektroizgradnja" dok su ugovori za 2016. i 2017. godinu dodeljeni firmi Kip lajt. Prema pisanju portala Pištaljka, Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima grada Beograda je tender za nabavku novogodišnje jelke raspisao u novembru, a firma Kip Lajt je posao dobila tek 18. decembra kada je jelka već uveliko krasila centar Beograda. Odluku o dodeljivanju posla potpisao je v.d. zamenika Gradske Uprave Beograda Darko Glavaš. Tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali je izjavio da će odmah raskinuti ugovor. Prvo je rekao da je iznenađen iznosom, ali je naknadno priznao da je taj iznos naveden u predlogu budžeta. Nakon toga kompanija koja je trebalo da zaradi na nabavci jelke saopštila je da je spremna da sporazumno raskine ugovor sa Gradom Beogradom o nabavci novogodišnje jelke i da je pokloni Beograđanima, ukoliko se sa tim saglasi i gradska uprava. Međutim, činjenica je da je novogodišnja jelka u Beogradu postavljena tri dana pre nego što je okončan postupak nabavke, što može da znači samo da je zakon prekršen i da je tender namešten. Uprkos tome, najviši predstavnici vlasti ovu činjenicu su u svojim izjavama ignorisali, a neki od njih su u pokušaju opravdavanja ukazali i na dodatna krivična dela. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da se za posao postavljanja novogodišnje jelke prijavilo više firmi, ipak, o tome ne postoji nikakav pisani trag. Naime, na zvaničnom portalu Uprave za javne nabavke, u odeljku "broj primljenih ponuda", stoji samo broj jedan. Tužilaštvo odbacilo tri krivične prijave u ovom slučaju Inicijativa" Ne da(vi)mo Beograd" podnela je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu tri krivične prijave protiv gradonačelnika Siniše Malog, direktora JP "Javno osvetljenje" Aleksandra Cincar-Poposkog, članova tenderske komisije JP "Javno osvetljenje", kao i direktora kompanije Keep Light Radovana Đumića zbog zloupotreba u vezi s javnom nabavkom novogodišnje rasvete. Krivične prijave su podnete zbog sumnji da je JP "Javno osvetljenje" raspisalo tender kojim je favorizovalo preduzeće "Keep light d.o.o" i time isključilo svaku konkurenciju, tako što je konkursnom dokumentacijom zahtevalo ukrase koji su identični onim u katalogu ponude ovog preduzeća. Međutim, Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je sve tri krivične prijave koju je podnela Inicijativa Ne davimo Beograd povodom slučaja nabavke novogodišnje jelke za koju je trebalo da bude isplaćeno 83.000 evra. Tužilaštvo je ranije navelo za Insajder da istražuje sve poslove firme "Keep light", uključujući i nabavku jelke. Kip lajt "tradicionalni partner" grada Beograda Firma Keep Light, čiji je vlasni Radovan Đumić, već deset godina snabdeva Beograd dekorativnom rasvetom. Prethodne, 2016. godine, "Javno osvetljenje Beograd " od Keep Light-a je kupilo novogodišnju rasvetu za 170 miliona dinara. Sa ovim preduzećem od 2014. do danas JP "Javno osvetljenje" sklopilo je šest ugovora o nabavci rasvete u ukupnoj vrednosti od 454,6 miliona dinara. Tome treba dodati i tender za nabavku ukrasnih lančanica za oko 23 miliona dinara,  gde je jedini ponuđač ponovo Keep Light. Od 2013. do 2017. godine na reparaciju novogodišnje rasvete potrošeno je 26,78 miliona dinara. Prva tri ugovora dobila je firma "Elektroizgradnja" dok su ugovori za 2016. i 2017. godinu dodeljeni firmi Keep light. Takođe, prema istraživanju Insajdera, baš u vreme kada je u Beogradu skinuta njihova novogodišnja rasveta, Keep Light je angažovan i za održavanje javnog osvetljenja, odnosno za antikorozivnu zaštitu i farbanje bandera jer, kako navode u gradskom javnom preduzeću, oni to sami ne mogu. Na tenderu koji je raspisao EPS, posao održavanja javnog osvetljenja dobila je grupa ponuđača predvođena JKP Javno osvetljenje Beograd. Kako je za Insajder rečeno u ovom preduzeću, oni su doneli odluku da u toj javnoj nabavci učestvuju zajedno sa firmama Keep Light, MEP Inženjering i Nimax doo zbog nemogućnosti da kao lokalno javno preduzeće, osnovano upravo zbog ovakvih poslova, samostalno ispune uslove tendera. Vrednost potpisanog sporazuma je 175,6 miliona dinara, a ugovor traje dve godine. Izvor: N1, Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: RTS1

Emisija: Jutarnji dnevnik/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Zakon o lobiranju

Spiker:Hvala Suzana. Ko može da lobira i za koga, Zakon o lobiranju jedan od ključnih antikorupcijskih ove jeseni čeka poslanike skupštine Srbije. Prvi put država zakonom uređuje lobiranje da bi zaštitila javni interes i uticaj na menjanje važnih propisa ispod žita. Zakonski predlog tek objavljen, a već izaziva polemiku. Zbog jedne stavke unete u finalu da osim registrovanih postoje i neregistrovani lobisti. Više u priči Ruže Jeremić. Reporter:Da li će Beograd poput Brisela ubuduće imati kafanske stolove trajno rezervisane za lobiste? Uz kaficu ili ne ali praksa da se sa funkcionerom popriča o propisu i traži neka izmena zakon bi trebalo da dovede u red. Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde:Razne organizacije i udruženja privrednika veoma često dolaze u različita ministarstva i predlažu da se donesu određeni zakoni ili podzakonski akti ili da se ne donesu podređenih zakoni ili podzakonski akti ili da se neki ubrzaju, a neki uspore. Na neki način bez uređenog lobiranja to je pomalo stihijski. Reporter:Registrovani lobisti biće u evidenciji Agencije za borbu protiv korupcije i radiće zarazne klijente. Neregistrovane će činiti razne privredne i druge institucije koje će moći da lobiraju samo za sebe. O tome Društvo lobista Srbije koje se zalaže antikorupcijski akt ima izričit stav. Nenad Vukotić, Društvo lobista Srbije:Ne, mora da se nađe neki drugi način da i oni budu registrovani, da i za njih efikasno. Niko ne želi da oteža poslovanje ili uticaj na donosioce odluka bilo kome ali mora da se poveća kapacitet lobističke profesije u Srbiji i moraju ljudi koji žele da se time bave da budu motivisani da se registruju kao lobisti, a ne da budu članovi neke privredne asocijacije. Reporter:U Vladi Srbije ipak smatraju da je sasvim dovoljno da funkcioner prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije kontakt sa lobistom, kakav god on imao status. Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde:Previše pristup bi bio uzak pristup zakonodavnoj vlasti, Vladi, ministarstvima u koliko bi to moglo da bude samo preko registrovanog lobiste. Reporter:Da bi donošenje odluka bilo transparentnije predlaže se da funkcioneri i institucije lobističke predloge objavljuju na svojim sajtovima. Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Ostaje dilema kako će se postupati u situacijama kada lobisti neformalno pristupaju državnim funkcionerima ili službenicima budući da zakon kaže da lobiranje započinje tek kada se lobista formalno ili pismeno obrati lobiranom licu, a one sve situacije gde postoje neformalni prethodni kontakti u nekim raznim prilikama ostaju da vise u vazduhu. Reporter:Ako lobiranje počne pre nego što je o tome potpisan ugovor ili o tome nije obaveštena Agencija za borbu protiv korupcije kazne su od 50000 do 2000000 dinara propisuje zakon, a i trostruko veće za lobiranje u sivoj zoni.                  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: N1

Emisija: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Korupcija i damping cene ubijaju radnike na gradilištima

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić upozorio je u Novom danu TV N1 da su mito i korupcija toliko prisutni u građevinarstvu zbog čega se radnici masovno zapošljavaju na crno i dešavaju se nesreće, nažalost, i sa smrtnim ishodima.

Rodić je rekao da je evidentno da je u građevinarstvu veliko prisustvo crnog tržište, jer se stvaraju ad hoc firme za poslove od nekoliko meseci kojima nije u interesu da prijavljuju radnike.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2018

Medij: N1

Emisija: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: O lokalnim antikorupcijskim telima

U Danu uživo i o lokalnim antikorupcijskim telima. Da li se ta tela na lokalu zaista bore protiv korupcije i ko su funkcioneri tih tela? Zašto nedavni postupak protiv tog tela u Požarevcu pokazuje da nije sve onako kako je zamišljeno da bude. O tome govori Zoran Gavrilović iz Biroa za društvene komunikacije.

-------------------------------------------------------------------------------------------------