Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 18.09.2018

Medij: Alo     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hirurg uzeo 500 evra mita

Hirurg uzeo 500 evra mita

Pripadnici odeljenja za borbu protiv korupcije uhapsili su su]. (45) zbog postojanja osnovane sumnje da je kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu zahtevao 500 evra za operaciju žučne kese. Kako je saopštila policija, novac je uzeo posle obav-Ijene operacije. Osumnjičenom je odredeno zadržavanje do 48 sati, posle čega će uz krivičnu prijavu biti priveden posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Blic     Strana: 16

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: UHAPŠEN LEKAR ZBOG MITA

UHAPŠEN LEKAR ZBOG MITA

Lekar Kliničkog centra Vojvodine D. J. (45) uhapšen je zbog sumnje da je primio mito u iznosu od 500 evra kako bi obavio operaciju žučne kese oštećenoj, saopštio je MUP.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 1,9

Rubrika: Sudska

Autori: N. S. X.

Teme: Korupcija

Naslov: Osumnjičen da je zahtevao i primio 500 evra za operaciju

LEKAR IZ KLINIČKOG CENTRA VOJVODINE U NOVOM SADU UHAPŠEN ZBOG MITA

Osumnjičen da je zahtevao i primio 500 evra za operaciju

LEKAR IZ KLINIČKOG CENTRA VOJVODINE U NOVOM SADU UHAPŠEN ZBOG MITA

Osumnjičen da je zahtevao

i primio 500 evra za operaciju žučne kese

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, odnosno Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su D. J. (45) pod sumnjom da je počinio krivično delo primanja mita. On se sumnjiči da je kao lekarspecijalista u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu zahtevao 500 evra da bi oštećenoj operisao žučnu kesu. Njemu se pripisuje da je nakon obavljene operacije taj novac primio.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za suzbijanje korupcije, saopštila je juče novosadska Policijska uprava.

Poslednjim dopunama Krivičnog zakona, davanje mita pretrpelo je određene izmene, koje su počele da se primenju od 1. marta ove godine. Po važećem tekstu KZ, to delo glasi: „Službeno lice koje neposredno ili posredno zahteva ili primi poklon ili drugu korist ili koje primi obećanje poklona ili druge koristi za sebe ili drugog da u okviru svog službenog ovlašćenja ili u vezi sa svojim službenim ovlašćenjem izvrši službenu radnju koju ne bi smelo izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti, kazniće se zatvorom od dve do dvanaest godina”. Inače, juče je, zbog godišnjeg odmora zamenika javnog tužioca odloženo ponovljeno suđenje neurohirurgu Željku Kojadinoviću, kom se pripisuje primanja mita. Prvostepenu presudu je u martu 2015. oborio Apelacioni sud.

Taj 52-godišnji novosadski stručnjak je dve godine ranije bio osuđen na tri godine zatvora, a tom presudom mu je bilo zabranjeno da se godinu bavi lekarskim pozivom.

Prvostepena odluka Višeg suda je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. „Postoji opravdana sumnja da je okrivljeni od pacijenata tražio i primio novac na ime određenih medicinskih usluga koje im je ponudio, ali je ostalo nerazjašnjeno da li su te usluge učinjene ili ne”, naveo je Apelacioni sud.

Kako su dalje predočili u Apelacionom sudu, „nejasno je ostalo i da li te usluge spadaju u standardnu proceduru lečenja ili su bile vanstandardne, odnosno dodatne, koje je mogao da uradi ukoliko pacijent zahteva i dodatno plati i da li bi te usluge bile obuhvaćene zdravstvenim osiguranjem ili ne”.

Lekara Kliničkog centra Vojvodine, koji je po ugovoru radio i kao konsultant u privatnoj bolnici „Sveti Luka” u Petrovaradinu, optužnica tereti za 16 primanja mita. Kojadinović je uhapšen krajem novembra 2012. u ordinaciji, gde je prethodno od rođaka pacijenta uzeo koverat u kojem je bilo 320 evra.

Ponovljeni glavni pretres je juče i zakazan u Višem sudu u Novom Sadu. Naloženo je da se u ponovljenom postupku izvedu relevantni dokazi i odredi medicinsko veštačenje i utvrde sve sporne okolnosti.

  1. S. X.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Informer     Strana: 5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: N. I.

Teme: Korupcija

Naslov: Šeik Gadio šalje Vuka u zatvor?!

ĐILASOV PRVI SARADNIK U OZBIUNOM PROBLEMU

Šeik Gadio šalje Vuka u zatvor?!

Bivši šef diplomatije Senegala Šeik Tidijan Gadio, koji se u Americi tereti da je sa bivšim ministrom policije Hongkonga Patrikom Hoom nudio milionski mito američkim zvaničnicima u Čadu i Ugandi, pušten je iz pritvora uz nagodbu da otkrije sve detalje kompcionaške afere, objavili su mediji u SAD.

Ovo može biti ozbiljan problem za lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, jer je imao zajedničke poslove sa dvojicom političara. Kako saznajemo, Gadio će biti svedok u procesu prodv Hoa, zbog čega bi mogao da otkrije i ‘prljav veš’ vezan za Jeremića.

- Prema informacijama iz američkog pravosuda, dokazi koje Gadio nudi ne vodesamo do azijskog tajkuna Hoa, već i do njegovih saradnika koji su bili na visokim položajima u svetskoj politici, medu kojima je svakako bio i Jeremić kao predsedavajući Generalne skupštine

  1. Baš iz tog perioda datiraju prvi poslovi Hoa i Jeremića, koji su nastavljeni sve do Hoovog hapšenja u novembru prošlegodine - prenosi Informerov izvor.

Podsetimo, Patrik Ho je uhapšen u Njujorku, a kasnije je optužen da je američkim

zvaničnicima u Africi, zajedno sa Gadiom, ponudio mito od 2,9 miliona kako bi osigurali

povoljan naftni posao u Ugandi i Čadu za državnu energetsku kompaniju ‘CEFC Čajna enerdži’ iz Šangaja.

Komentarišući ove navode, urednik antikorupcijske mreže „Antidot“ Marko Matić kaže da će Gadiova odluka da prizna učešće u koruptivnoj mreži i svedoči protiv Hoa pojačati pritisak na azijskog tajkuna.

-1 Ho može dazatraži status svedoka-saradnika, štobivodilo razotkrivanju mreže čiji je Jeremić deo. Ostaje da se vidi koliko daleko će američko tužilaštvo biti spremno da ide u istrazi ili će saznanja i dokazi do kojih bude došlo biti iskorišćeni za ucenu i držanje Jeremića kao potencijalnog izvršioca prljavih radova u ovom delu sveta-upozorava Matić. N. I.

Možda će dokazi biti iskorišćeni za ucenu Jeremića kao potencijalnog izvršioca prljavih radova u ovom delu sveta Marko Matić, urednik „Antidota" MARIO SPASIĆ

SAVET ZA MONITORING

Od početka je jasno da je reč o međunarodnoj mafijaškoj hobotnici čiji je Jeremič deo. Gadio če propevati o marifetlucima i ucenjivanju, a Jeremič neće moći ništa da objasni.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Informer     Strana: 10

Rubrika: Vesti

Autori: S. K.

Teme: Korupcija

Naslov: Uzeo 500 evra mita za operaciju

Uzeo 500 evra mita za operaciju

Lekar specijalista D. J. (45) iz Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu uhapšen je juče zbog sumnje da je primio 500 evra mita od jedne pacijentkinje kako bi joj operisao žučnu kesu, iako je ona imala pravo na besplatno lečenje. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden u tužilaštvo. S. K.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Kurir     Strana: 1,4,5

Rubrika: Politika

Autori: I. Knežević

Teme: Korupcija

Naslov: PACOLI RADIO ZA KGB

PACOLI RADIO ZA KGB

Unosno Albanski političar završio školu ruske tajne službe u periodu od 1969. do 1973, a ogromno bogatstvo je stekao prodajući informacije do kojih je dolazio obaveštajnim radom za kontrausluge

  1. KNEŽEVIć

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli bio je ruski špijun kome je upravo zbog zasluga u obaveštajnoj sferi biznis u Moskvi toliko procvetao da je ekspresno postao jedan od najtežih tajkuna u eri Borisa Jeljcina, čije se bogatstvo danas meri milijardama evra, otkriva Kurir!

Kako objašnjava naš dobro obavešteni izvor iz diplomatskih krugova, Pacoli je ruski čovek dobro zamaskiran da sa mesta šefa kosovske diplomatije javno sledi diktat Amerike, države koja je glavni sponzor nezavisnog Kosova.

- Njegova špijunska karijera nije vezana samo za KGB, čiju školu je prošao u periodu od 1969. do 1973. Zaposlio se u firmi „Interplastika“, koja je bila paravan za ruske obaveštajce u Evropi. Radio je i za Amerikance, i za SSSR, Albaniju, Italiju... Ali brzo su razotkrili sve te šeme. Postoje podaci da je od 1977. do 1982. radio u odeljenju Državne bezbednosti u Gnjilanu, odakle je rodom. U junu 1981. Pacoli je inicirao kontakt sa saveznim DB. Nastupio j e tada kao veliki patriota koji navodno živi u inostranstvu, ali žali zbog dešavanja na Kosovu. Taj je istovremeno radio za strane službe. Njima se nudio da bude dupli agent i da im daje podatke koji su mu dostupni kao jugoslovenskom špijunu - ispričao je izvor Kurira.

Naš sagovornik kaže da je obaveštajni rad za Ruse Pacoliju kasnije doneo najviše profita, jer je uspeo da se uvuče u brojne državne poslove, poput rekonstrukcije čuvenog Kremlja (vidi okvir).

Bivši obaveštajac Božidar Spasić potvrđuje za Kurir da je Pacoli ruski čovek koji nikada nije prekidao veze s ruskom obaveštajnom službom.

- Pacoli je od rane mladosti bio agent albanske službe Sigurimi, kojajeuto vremebilaveoma jaka i njene ljude su obučavali ruski i kineski obaveštajci. PacoK je, kao i svaki agent Sigurimija, morao da radi ili za KGB ili za Kineze. Veza između Pacolija i ruske obaveštajne službe nikada nije prekidana. Naša služba je imala podatke da Pacoli redovno obaveštava rusku službu GRU o naoružanju, političkim priKkama u Jugoslaviji, ali i na Balkanu - napominje Spasić, koji tvrdi da su Pacolijeve veze sa jugoslovenskim tajnim policijama bile prilično labave.

Spasić ga opisuje kao obaveštajca slabog kapaciteta, ali i nekoga ko ume da proda ono što niko nije umeo da proda. - On je umeo dobro da čita novine, dobro je slušao i voleo je dabude uz svaku vlast. Svaki obaveštajni podatak koji je dobio i prodao službama uvek je naplaćivao kontrauslugama. Među obaveštajnim službama kruži fama da Pacoli zna da napravi novac. To je recept kako je Pacoli došao do pozicije najbogatijeg čoveka Balkana zaključuje naš sagovornik.

Finansirao terorizam SPONZOR OVK

Prema Spasićevim rečima, nemačka obaveštajna služba BND registrovala je 1999. Pacolija i njegovofinansiranje opreme, uniformi i oružja za OVK.

- Od tada se on u sLužbama vodi kao finansijer terorizma i bio je na korak od stavljanja na crnu listu. Međutim, uvek je uspevao da se izvuče iz toga. Pretpostavite kako - ispričao nam je Spasić.

Prao pare za Jeljcina

OČI U OČI S KARLOM DEL PONTE Ruski mediji su pisali da je Pacoli postao centralna figura korupcijskih skandala u okruženju predsednika Borisa Jeljcina, zbog čega je državno tužilaštvo sumnjičiio niz činovnika za uzimanje mita u zamenu za posao rekonstrukcije Kremlja. Sumnjalo se da ovaj „biznismen" pere novac za tadašnjeg ruskog predsednika. Zahvaljujući poznanstvu sa gradonačelnikom Jakutska Pavelom Borodinom, koji je 1993. postao šef uprave za poslove predsednika, Pacolijeva švajcarska firma „Mabeteks" dobija narudžbine za rekonstrukciju prvog korpusa Kremlja, predsedničke rezidencije Šujska čupa, zgrada vlade, donjeg i gornjeg doma parlamenta, službe za platni promet... U januaru 1999, na zahtev Rusije, pretresene su prostorije „Mabeteksa" u Luganu u Švajcarskoj, a PacoLija je sasLušaLa tadašnja državna tužiteljka Švajcarske Karla deL Ponte. Optužnica je brzo obustavLjena.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Kurir     Strana: 14

Rubrika: Hronika

Autori: S.S.

Teme: Korupcija

Naslov: Doktor primao mito

Uhapšen lekar

Doktor primao mito

NOVI SAD - Policija je uhapsila D. J. (45) zbog sumnjedaje primao mito. On se sumnjiči da je kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu zahtevao novac u iznosu od 500 evra kako bi izvršio operaciju žučne kese oštećenoj. Nakon izvršene operacije on je ovaj novac primio. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti priveden tužilaštvu u Novom Sadu. S.S.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Politika     Strana: 20

Rubrika: Među nama

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gomilanje jalovine u Srbiji

Gomilanje jalovine u Srbiji

Ovih dana čitamo trijumfalne izjave članova vlade kako će učešće rudne proizvodnje u BDP podići sa 1,5 na 3 odsto. Šta će to značiti za Srbiju? U okolini Bora planira se otvaranje novog rudnika Čekaru Peki, na prostoru od 800 hektara, gde su sada šume i pašnjaci, koji će se prevesti u industrijsko zemljište. U toku deset godina rada predviđeno je vađenje 27 miliona tona rude, što znači skoro milion tona bakra i 55 tona zlata. Novi vlasnici „Bora” planiraju godišnju proizvodnju od 120.000 do 140.000 tona bakra, dok će se ostatak rude bakra izvoziti. Ako znamo tehnologiju proizvodnje bakra, onda se postavlja pitanje gde će se odlagati flotacijska i piritna jalovina, oko 450.000 tona godišnje? Ko će živeti poredtih rudnika i ekološki opasnihjalovišta u ovako maloj zemlji, koja razvija turizam.

Planira se i otvaranje novog rudnika jadariga, retkog minerala koji sadrži litijum, otkrila ga je u okolini Loznice velika multinacionalna kompanija. Predviđa se vađenje 136 miliona tona jadarita, pa se itupostavlja pitanje šta će biti sa Jadrom, obližnjom Drinom, banjom Koviljačom, naseljima i drugim turističkim mestima, kada je u opticaju odlaganje na desetine miliona tona jalovine. Na šta će ličiti ti krajevi, bez životinja, sa zagađenom sredinom? Ono što već uspešno radi je Železara „Smederevo", koja za svoj raduvozi i rudu i koks. Da bi se proizvelo 1,5 miliona tona čelika, potrebno je uvesti oko 2,5 miliona tona rude i 750.000 tona koksa. Na jalovište odlazi oko 500.000 tona troske, koja predstavlja ozbiljan ekološki problem, plus oko pet miliona tona gasova, pretežno ugljen-dioksida, koji se vraća na zemlju u vidu kiselih kiša koje uništavaju šume i smanjuju sve poljoprivredne prinose.

Da ne govorimo o cementarama u Beočinu na Fruškoj gori, Kosjeriću, Popovcu, koje su ogroman ekološki problem i veliki proizvođači ugljen-dioksida, s podrazumevanim termoelektranama. „Politika" je Z.juna 2018. godine pisala o uvozu opasnog otpada, korupciji i njegovom spaljivanju u cementarama, što prelazi u zonu opasnih kancerogenih zagađenja i nove količine kiselih kiša.

Prema ugljeničnom otisku, Srbija emituje 70 odsto više zagađenja nego što su njeni eko-sistemi u stanju da prihvate, a šta će biti sutra, kad zagađivači stalno podižu svoju produkciju, a izdajemo i izdavaćemo dozvole i novim zagađivačima.

Zvanično, oko 60 odsto zemljišta u Srbiji je već kiselo. U regionima oko cementara, termoelektrana i metalurških kombinata (tu je pe-ha oko 4), nema proizvodnje zdrave hrane, nema ni turizma. Postaćemo najzagađenija zemlja u Evropi, sada smo već u vrhu, a ko će doći u takvu zemlju.

U Srbiji trenutno geološka istraživanja vrše 25 velikihsvetskih kompanija, njihovi profiti prelaze desetinu milijardi dolara, pa sad vidite, ko će lobirati, u zemlji bez korupcije, za njihove eksploatacione dozvole, da nam ovu našu lepu malu zemlju preoru i isprevrću, ostavljajući za sobom uništenu životnu sredinu. Naravno, oni će imati projekte o zaštiti životne sredine, imaće oni dobro plaćene lobiste, ugledne političare, učene ljude i... ubediće nas. Nijedna odtih velikih rudarskih kompanija ne dolazi kod nas zbog emocija (dolaze samo u siromašne zemlje), nego samo zbog profita - samo ihto interesuje, a nas, bar one koji nas vode, trebalo bi da interesuje i decenijska budućnost Srbije, a ne samo u vreme mandata. Dragan Kragić, DIPL.   inž. metalurgije

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: A.P.

Teme: Korupcija

Naslov: Sing se nije pojavio na suđenju jer je zabunom uhapšen

Sing se nije pojavio na suđenju jer je zabunom uhapšen

Početak ponovljenog suđenja Indijcu Džagdžitu Singu i ruskim državljanima Viktoru Slavinu i Stanislavu Kislicinu odložen je juče u Višem sudu u Pančevujer je Singujutarnjim satima uhapšen u Beogradu. Ispostavilo se da je uhapšen greškom, a kada je pušten, već je bilo kasno da stigne na suđenje. - Iako je Sing pre dve nedelje došao u sud u Pančevu da primi poziv za suđenje, sudija je imala obaveštenje da on izbegava prijem poziva, pa je naložila njegovo prinudno dovođenje. Oko osam sati ujutru javio mi se iz policijske stanice Savski venac, a kada sam tamo došao već je bio prebačen u gradski SUP u Despota Stefana. Nešto posle devet časova poslao mi je poruku na engleskom jeziku da se nalazi tamo. U međuvremenu je sudija izdala nalog da ga puste, ali je već bilo kasno da stigne u Pančevo. Držali su ga tri i po sata i pustili. Usled stresa dobio je i tahikardiju - kaže Singov branilac, advokat Sead Spahović. Podsetimo, Džagdžit Sing je optužen za korupciju u „Rafineriji nafte Pančevo”. Posle dugogodišnjeg suđenja, oglašen je krivim i osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu i vratio predmet Višem sudu u Pančevu na ponovno suđenje. Iako su advokati očekivali da presuda „padne“ jer nije nađen prevodilac za maternji jezik optuženog - pandžapski, osuđujuća presuda je ukinuta zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Sing i ostali optuženi brane se sa slobode. Nastavak suđenja zakazan je za 19. septembar.

A.P.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Mito za operaciju

Mito za operaciju

Pripadnici MUP-a uhapsili su D.J. (46) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita. On se sumnjiči da je kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu zahtevao novac u iznosu od 500 evra kako bi izvršio operaciju žučne kese oštećenoj. Nakon izvršene operacije on je ovaj novac primio, prenosi Tanjug.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Srpski telegraf     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Lekar uzeo 500€ za operaciju

Lekar uzeo 500€ za operaciju

NOVI SAD - D. J. (45), lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, uhapšen je zbog sumnje da je od jedne pacijentkinje tražio 500 evra kako bi joj operisao žučnu kesu.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Svedok     Strana: 26

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zdravstvo u lisicama

Da li je to ta “odlučna borba” protiv ko-

rupcije u državi?

Ima li naša država etički kredibili-

tet da onako sramno, ponižavajuće, degradirajuće, javno, na naslovnim stranicama štampanih i on-line medija, u video klipovima, sa lisicama na rukama - hapsi užičku doktorku-specijalistu ginekologije zbog mita od 200 evra?

Da pogledamo to malo izbliza.

Kada se mladi Ijudi, još u toku srednjoškolskog obrazovanja, opredele za studije medicine da li to čine zato što obožavaju čokolade, kafu, viski, zato što su plate doktora-specijaliste, kod nas, od 700.000 dinara, pa, naviše?

Naravno, niti su čokolada, kafa, viski razlog, niti su plate SVIH zdravstvenih radnika kod nas na iole pristojnom nivou.

Mladi Ijudi koji se opredele za studiranje medicine, čine to, počev od fascinacije Ijudskim organizmom, pa, do želje da svoj život, neposredno, posvete ČOVEKU i njegovom zdravlju.

Na putu do ostvarenja njihovog sna je toliko prepreka, koje treba savladati i koje traže da se oni moraju odreći značajnog dela svoje mladosti, svog života, da, ako ni zbog čega drugog, prema tim Ijudima treba gajiti poštovanje.

Svaka čast državi za finansiranje svih studenata koji su na budžetu, a posebno za studije medicine koje su najskuplje, ali tu se priča završava.

Posle završenih studija, svi akademci su prepušteni sami sebi, a pošto je ovde reč o medicinarima, njih, tek, čekaju dalja odricanja kada se upuste u borbu za sticanje zvanja doktora specijaliste.

Najlepše godine, rekoh, njima odlaze u silnim etapama, učenju, ispitima...

U tom vremenu, mnogi od njih, zasnivaju svoju porodicu. I kada sve to obave suoče se sa surovom realnošću.

Ili da im se posreći i dobiju posao u svojoj državi, ili put pod noge, pa, u “beli Svet”.

Oni koji nađu posao u svojoj zemlji sa platom od 70.000 dinara i neka bračni drug ima platu od 50.000 dinara, i neka imaju dvoje dece, primorani su da životare.

A, stan?

Mogu li da ga očekuju od zdravstvane ustanove u kojoj rade? Ne mogu ni u snovima.

Primera radi, u većini evropskih država, radnik koji kupa leševe u mrtvačnici ima tri puta veću platu od našeg doktora specijaliste.

J treba da ima toliko, a kolika je plata našeg radnika koji radi isti posao nije ni za poređenje.

Elem, naši doktori specijalisti bukvalno padaju s nogu od umora, odgovornosti, posebno, kada je reč o anesteziolozima kojih je, zajedno sa doktorima specijalistima, iz dana u dan, sve manje i manje.

Odlaze u potrazi za sredinom koja će više ceniti i više platiti njihov trud i rad.

Hoćemo li ostati prepušteni raznim šarlatanima koje obilato afirmiše “srećna” televizija, koji “rade” i “leče” iz “čisto humanih pobuda”?

Kako stvari stoje, čini se da se na tome ozbiljno radil

Hajde da pošteno i hrabro, skupa sa gospodinom ministrom Lončarom, pogledamo istini u oči.

„ Evo, samo jedan, paradigmatičan primer. Zena prokrvari. Ode kod ginekologa na zakazani pregled, uradi joj se manja hirurška intervencija, potom, čeka se dve-tri nedelje na rezultate histopatologije i ako rezultat pokaže da se radi o karcinomu, slede silna zakazivanja za neophodne preglede i nalaze koji su potrebni za prijem i operaciju.

Posle operacije čeka se u nedogled red za početak zračenja.

Ukratko, prođe i do godinu dana od dana utvrđene dijagnoze, a svaki dan čekanja i maltretiranja prete da se bolest završi - fatalno!

Dakle, to je slučaj ako se ide “regularno”. “Neregularnim” putem se spašava ono što je obolelom-oj i njegovim-njenim najbližima najvažnije, najdragocenije, a to je ŽIVOT!

Naravno, ako je bolest utvrđena na vreme. Evo primera, u goloj istini, kako se to radi “neregularno”.

Muž žene koja je u privatnoj ordinaciji obavila pregled, nakon početnog krvarenja, za dva dana dobija histopatološki rezultat koji je - šokantan!

Obratio se odmah za pomoć jednom svom poznaniku - doktoru specijalisti. Ovaj mu je rekao da može da pomogne, ali to sve skupa košta toliko i toliko.

Ima li život, bilo kog čoveka, cenu, a pogotovo život onog čiji je čivot razlog života njegovom najbližem?

E, taj najbliži neće dozvoliti da “regularnim" putem izgubi svoju suprugu nego će se odreći svega što može i “neregulamim” putem spasiti joj život!

Od trenutka dobijenog, za par dana, histopatološkog nalaza, do prijema i operacije prošlo je 15 dana!! Potom, ubrzo, sledilo je zračenje. Evo, peta godina je u toku i svi nalazi su do sada odlični!

Zahvalnost poznaniku i svima koji su učestvovali u spašavanju života njegove supruge je naizmerna i VEČNA!

Javna je tajna da u svim bolnicama i klinikama postoje tarife za “neregularne” slučajeve.

To što je smrtnost zbog karcinoma u porastu nisu krivi doktori i to je jasno kao dan.

Krivi su uslovi pod kojima oni rade počev od smeštajnih kapaciteta, medicinske opreme, sve manjeg broja kvalifikovanog kadra, kriva je “regularna”, dugotrajna procedura...

Služba hitne pomoći je posebna priča. Koliko puta ste, već, bili svedoci vratolomne vožnje vozila Hitne pomoći sa uključenim alarmom? U tom vozilu su, pored vozača, doktora-ke, medicinskog tehničara-ke koji, rizikujući svoje živote, upravo pokušavaju da spasu život nekog unesrećenog “srećnika”.

Njihov trud i rizik, zatim, doček osoblja u, recimo, Urgentnom centru, je takav, kao da se radi o nekom njihivom najrođenijem članu porodice.

Taj unesrećeni “srećnik”.je srećnik jer će odmah biti zbrinut i prepušten vrhunskim stručnjacima medicine koji će dati sve od sebe da mu spasu život.

Evo, upravo pročitah vest da je u Ljigu, kolima Hitne pomoći koja više liče na “transportno vozilo za pijacu", dopremljen mladić, modar i bez znakova života.

Dežurna doktorka Doma zdravlja, kako je izjavila: “Nisam htela da prihvatim da je mrtav”, nadčovečanskim naporima i savršenim stručnim znanjem, vratila ga je u ŽIVOT! SVI radnici u našem zdravstvu su HERO-Jl koji za mizemo male plate spašavaju naše živote!

Vratimo se onoj doktorki sa početka priče. Apsolutno nema sumnje da je u svojoj praksi primala razne hitne slučajeve, pravovremeno utvrđivala dijagnoze, lečila svoje pacijentkinje, obavljala porođaje, radila po smenama na dežurstvima...

I onda joj dođe čovek u nevolji, onako, “neregularno”, zatraži njenu pomoć i ponudi joj 200 evra.

E, sad, da ta doktorka specijalista ginekologije ima platu 700.000 dinara, učinila bi mu uslugu i sa indignacijom odbila ponuđeni novac.

Ovako, pritisnuta svakodnevnim brigama zbog pristiglih računa koje valja platiti, zbog "potrošačke korpe” koju nikako da napuni sa svojom platom, deci treba garderoba, ishrana, njihovo školovanje traži troškove..., sa osećanjem poniženosti zbog materijalnog položaja u kome je, konstatuje da su 200 evra trećina njene plate.

1..., primi ih!

Ili je neko od kolega kome se zamerila, ili je neko kome nije platila reket, “otkucao” doktorku i evo nje, kao najokorelijeg kriminalca, sa lisicama na rukama na naslovnim stranicama novina, televiziji...

U trenu je srušen jedan život, jedna karijera, srušeni su joj svi snovi u toku studija i specijalizacije, pogažena su joj sva odricanja na teškom putu do cilja...

Državo naša!

Kada budem video da sa lisicama na rukama, ne samo teatralno hapsiš, već, osuđuješ na 40 godina robije one koji su korumpiranine sa 200 evra, jer, taj iznos je njima dnevni džeparac, već, sa stotinama hiljada evra, a koji su na pozicijama uvozno-izvoznog lobija, farmaceutskog lobija, građevinskog lobija... Te gubare i bumbare kada bi počistila i smestila ih u apsanu, e, tada bi imala moralno pokriće da hapsiš i doktore-ke po Domovima zdravlja zbog 200 grama kafe koju im je doneo neki zahvalni penzioner-ka. >

Dojada, zatraži, diskretno, oproštaj od one, užičke, doktorke kojoj si uništila život i ako je, posle svega što si joj učinila, sposobna da nastavi da radi - vrati je na posao!

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Lj.P.

Teme: Korupcija

Naslov: UZEO 500€ POSLE OPERACIJE ŽUČI?

U NOVOM SADU UHAPŠEN LEKAR SPECIJALISTA

UZEO 500€ POSLE OPERACIJE ŽUČI?

PRIPADNICI MUP, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su D. J. (45) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita. On se, kako je saopštio MUP, sumnjiči da je kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu zahtevao novac u iznosu od 500 evra kako bi izvršio operaciju žučne kese oštećenoj. Nakon izvršene operacije, on je ovaj novac navodno primio.

  1. J. je, saznajemo, uhapšen u ponedeljak u prepodnevnim satima, a u tom trenutku nije bio na radnom mestu u KCV. Inspektori odeljenja za borbu protiv korupcije nastavljaju istragu i proveravaju sve činjenice i oklnosti u vezi sa ovim slučajem, kao i da li se eventualno i ranije nešto slično dešavalo.

Osumnjičenom lekaru je određeno zadržavanje do 48 časova. Lj. P.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori:

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: VOICE: Nezakonit konkurs u Kuli za izbor direktora kulturnih ustanova

NOVI SAD, 17. septembra 2018. (Beta) - Skupština opštine Kula i odbornici vladajuće većine, koju u toj opštini predvodi Srpska napredna stranka (SNS), izabrali su direktora Doma kulture u mestu Crvenka na nezakonit način, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).Za direktora Doma kulture Crvenka izabran je dotadašnji vršilac dužnosti Miodrag Grubor, koji nema potrebne kvalifikacije i uslove propisane Zakonom o kulturi, navodi VOICE (www.voice.org.rs).Zakon o kulturi propisuje da "kandidati za direktore ustanova moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci", što Grubor nema, a što se može i proveriti u njegovoj zvaničnoj biografiji.Grubor je završio Srednju ugostiteljsku školu "25. maj" u Somboru, a zatim i peti stepen Ugostiteljske škole "Bosa Milićević" u Subotici.U biografiji piše da je radno iskustvo u svojoj struci, odnosno radeći kao konobar, počeo da stiče 1985. godine u restoranu "Venus" u Bačkoj Topoli, gde je obavio pripravnički staž, pa je nekoliko godina radio u Srednjoj ugostiteljskoj školi u Kuli kao "nastavnik u praktičnoj nastavi za ugostitelje".Karijeru je nastavio u ugostiteljstvu u restoranu motela "Rodić MB" u Kuli i kao direktor Rekreacionog centra "Kulski štofovi", koji je zapravo objekat koji se iznajmljuje za svadbe, proslave i ostale manje manifestacije.U biografiji je navedeno da se bavio trgovinom kao terenski komercijalista i referent nabavke, a bio je i menadžer prodaje za francusko tržište firme "Novobox" iz Novog Sada.VOICE navodi da je Grubor javnosti u opštini Kula poznat kao aktivni član SNS-a."Nikada se nije bavio kulturom, neki bi rekli da ga nikada nisu videli da je ušao u pozorište", kazao je za VOICE sagovornik iz opštine koji je želeo da ostane anoniman i dodao da je Grubor pre svega vidjen kako ulazi u prostorije SNS-a, kako učestvuje u akcijama stranke, kako obilazi pijace sa lecima u rukama i zajedno sa omladincima kreči i čisti ulice tokom partijskih radnih akcija.Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija rekao je da su odbornici svesno zloupotrebili svoje odborničke funkcije da bi doneli korist imenovanom direktoru.Opoziciona odbornička grupa Socijalističke partije Srbije (SPS) u SO Kula, upozorila je na navedene nepravilnosti vezane za konkurs i na samoj sednici, ali vladajuća većina je uprkos tome glasala "za"."Mi treba da prestanemo svi zajedno da pravimo od njih partijske kadrove, što radimo od početka višestranačja u Srbiji, svi od reda zapošljavamo svoje kadrove, i da to činimo po stručnom opredeljenju", kazao je predsednik odborničke grupe SPS-a u Kuli Velibor Vasović za VOICE.SPS je podneo prigovor i mišljenje Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ali je ono odgovorilo da je problem u nadležnosti Ministarstva kulture, kojima je dopis i prosledjen.Odgovor Ministarstva kulture još se čeka, dodali su u SPS-u.Sličan scenario dogodio se na istoj sednici, ali prilikom izbora direktora Doma kulture Sivac.Odbornici su glasali za izbor Miljane Medojević na mesto direktorke, koja je na tu funkciju stupila 17. jula 2018. godine, navodi se u Rešenju o imenovanju.Ona ima 23 godine, završila je Srednju školu "4. juli" u Vrbasu, smer Tehničar drumskog saobraćaja, a radno iskustvo je počela da stiče tek u februaru 2016. godine, kada je, prema navodima iz biografije, dobila prvo zaposlenje u firmi "Fiorano" iz Sombora.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Pazar: Pet miliona dinara za telefoniranje službenika u naredne dve godine

Novi Pazar: Pet miliona dinara za telefoniranje službenika u naredne dve godineNOVI PAZAR, 17. septembra 2018. (Beta) - Gradska uprava Novog Pazara raspisala je javnu nabavku za usluge mobilne telefonije za 168 službenika, za šta u naredne dve godine planira da potroši pet miliona dinara bez PDV-a, objavio je danas novopazarski radio Sto plus.Prema konkursnoj dokumentaciji na portalu Uprave za javne nabavke, Gradska uprava od mobilnih operatera zahteva mogućnost naknadnog povećanja ili smanjenja broja korisnika, ali da aktiviranje novih kartica ne znači i produženje ugovorne obaveze.Zainteresovani operateri treba da dostave ponude za četiri vrste paketa, koji se medjusobno razlikuju po broju dozvoljenih minuta za razgovore, SMS poruka i korišćenju interneta.Najbogatiji paket sa svim neograničenim opcijama imaće 23 zaposlena u lokalnoj samoupravi.Od operatera se traži da minimalna mesečna potrošnja ne bude veća od 100.000 dinara, a rok za podnošenje ponuda ističe u četvrtak, 20. septembra.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Evropska komesarka posetila Državni data centar Srbije

BEOGRAD, 17. septembra 2018. (Beta) - Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel posetila je danas Kancelariju za IT i eUpravu i Državni data centar i pohvalila rezultate Srbije u digitalizaciji i transformaciji javne uprave.Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je novinarima da je evropskoj komesarki predstavio planove za izgradnju sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu."Izgradnja centra u Kragujevcu doprineće neometanom i pouzdanom pružanju usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka gradjana i privrede, kao i smeštanju podataka ne samo državne uprave, već i lokalnih samouprava, ali i potencijalnih investitora", istakao je Jovanović.On je dodao da će se na taj način unaprediti rad javne uprave što će ubrzati procedure i pojednostaviti poslove gradjana i poslovanje privrede, privući investicije u sve brže rastući IT sektor Srbije.Jovanović je rekao da poseta evropske komesarke pokazuje da se napori i rezultati Srbije prepoznaju i da je Srbija na pravom putu digitalne transformacije.On je rekao da će fokus biti na saradnji sa EU u oblasti informacione bezbednosti."Srbija će sa EU pričati o formiranju evropskog centra za razmenu informacija, koji bi radio na informacionoj bezbednosti", rekao je Jovanović.Moderna elektronska uprava je ključna za brži i efikasniji rad javne uprave jer smanjuje troškove, povećava transparentnost rada države i smanjuje mogućnost korupcije, a gradjanima i privredi olakšava poslove prema državi, dodao je Jovanović.Ostale fotog

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Jakšić (SRS): Pokrajinski antikorupcijski plan donosi vlast ogrezla u kriminalu i korupciji

Jakšić (SRS): Pokrajinski antikorupcijski plan donosi vlast ogrezla u kriminalu i korupcijiNOVI SAD, 17. septembra 2018. (Beta) - Šef poslaničke grupe opozicione Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine DJuradj Jakšić najavio je danas da ta stranka sutra neće glasati za usvajanje Pokrajinskog antikorupcijskog plana i optužio pokrajinsku vlast da je "ogrezla u kriminalu i korupciji"."Koliko je nesposobna pokrajinska vlast dovela stvari do apsurda govori podatak da je pravni osnov za donošenje Pokrajinskog antikorupcijskog plana - akcioni plan za sprovodjenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, za period od 2013. do 2018. godine. Dakle, na samom kraju ciljanog perioda, vlast u Vojvodini predlaže plan za borbu protiv korupcije, čiji rok važenja ističe za tri meseca. Da nije tužno, bilo bi smešno", rekao je Jakšić na konferenciji za novinare.Optužio je Pokrajinsku vladu na čijem je čelu Igor Mirović iz Srpske napredne stranke i nekadašnji visoki funkcioner radikala, da u središtu njihove pažnje nije razvoj i napredak Vojvodine, nego "trošenje miliona na lični komfor i raskoš, kombinacije i lično bogaćenje".Prema njegovim rečima, naprednjačka pokrajinska vlast je probila sve rokove za usvajanje antikorupcijskog plana i Vojvodina poslednja u Srbiji usvaja ovaj document, i to tako da od 66 mera koje predvidja Pokrajinski antikorupcijski plan, čak 63 su prepisane iz modela plana koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije."Ovo je klasičan primer resavske, prepisivačke škole. Predloženi antikorupcijski plan za Vojvodinu identičan je planu za borbu protiv korupcije, koje su usvojile opštine Bački Petrovac, Plandište, Bač, Kuršumlija, Čajetina... Liče jedan na drugi, kao jaje jajetu", kazao je Jakšić.Optužio je pokrajinsku vlast da otvoreno, pune dve godine krši elementarno pravo poslanika na zasnivanje radnog odnosa, dok predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor krši Poslovnik i odbija da zakaže sednicu Odbora za ustavno-pravni položaj."Naprednjačka pokrajinska vlast nije u stanju da u potpunosti upodobi Statut APV sa Ustavom Srbije. Bezbroj je ovakvih primera, koji svedoče o tome da je Pokrajinski antikorupcijski plan zadovoljavanje forme i šarena laža, koja u praksi neće zaživeti", naveo je Jakšić.On je podsetio da su "naprednjaci" došli na vlast u Vojvodini na bazi obećanja da će "rasvetliti sve kriminalne afere Pajtićevog režima i uhapsiti sve koji su učestvovali u nečasnim rabotama"."Dok su bili u opoziciji govorili su o lopovluku bivšeg režima, a sada, kao vlast, ćute kao zaliveni. Slagali su gradjane, na najgori način ih prevarili. Ko je odgovarao za pljačku u Razvojnoj banci Vojvodine, Fondu za kapitalna ulaganja, Fondu za razvoj novih tehnologija, dvorcu za decu ometenu u razvoju Heterlend u Novom Bečeju...? Nije odgovarao niko. Nije rasvetljena ni jedna afera, niti je bilo ko od čelnika dosmanlijskog režima u Vojvodini završio u zatvoru", naveo je Jakšić.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen lekar specijalista u Novom Sadu zbog primanja mita

Uhapšen lekar specijalista u Novom Sadu zbog primanja mitaNOVI SAD, 17. septembra 2018. (Beta) - Jedan lekar Kliničkog centra Vojvodine uhapšen je u Novom Sadu zbog sumnje da je primio mito, saopštila je danas novosadska policija.D. J. (45) je osumnjičen da je zahtevao novac u iznosu od 500 evra kako bi izvršio operaciju žučne kese oštećenoj, navodi se u saopštenju.Dodaje se da je nakon izvršene operacije on primio novac, a potom su ga uhapsili policajci iz Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije.Osumnjičenom je odredjeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/97225-jaksic-srs-pokrajinski-antikorupcijski-plan-donosi-vlast-ogrezla-u-kriminalu-i-korupciji

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jakšić (SRS): Pokrajinski antikorupcijski plan donosi vlast ogrezla u kriminalu i korupciji

Šef poslaničke grupe opozicione Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine DJuradj Jakšić najavio je danas da ta stranka sutra neće glasati za usvajanje Pokrajinskog antikorupcijskog plana i optužio pokrajinsku vlast da je "ogrezla u kriminalu i korupciji". "Koliko je nesposobna pokrajinska vlast dovela stvari do apsurda govori podatak da je pravni osnov za donošenje Pokrajinskog antikorupcijskog plana akcioni plan za sprovodjenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, za period od 2013. do 2018. godine. Dakle, na samom kraju ciljanog perioda, vlast u Vojvodini predlaže plan za borbu protiv korupcije, čiji rok važenja ističe za tri meseca. Da nije tužno, bilo bi smešno", rekao je Jakšić na konferenciji za novinare.Optužio je Pokrajinsku vladu na čijem je čelu Igor Mirović iz Srpske napredne stranke i nekadašnji visoki funkcioner radikala, da u središtu njihove pažnje nije razvoj i napredak Vojvodine, nego "trošenje miliona na lični komfor i raskoš, kombinacije i lično bogaćenje". Prema njegovim rečima, naprednjačka pokrajinska vlast je probila sve rokove za usvajanje antikorupcijskog plana i Vojvodina poslednja u Srbiji usvaja ovaj document, i to tako da od 66 mera koje predvidja Pokrajinski antikorupcijski plan, čak 63 su prepisane iz modela plana koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije. "Ovo je klasičan primer resavske, prepisivačke škole. Predloženi antikorupcijski plan za Vojvodinu identičan je planu za borbu protiv korupcije, koje su usvojile opštine Bački Petrovac, Plandište, Bač, Kuršumlija, Čajetina... Liče jedan na drugi, kao jaje jajetu", kazao je Jakšić. Optužio je pokrajinsku vlast da otvoreno, pune dve godine krši elementarno pravo poslanika na zasnivanje radnog odnosa, dok predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor krši Poslovnik i odbija da zakaže sednicu Odbora za ustavno-pravni položaj. "Naprednjačka pokrajinska vlast nije u stanju da u potpunosti upodobi Statut APV sa Ustavom Srbije. Bezbroj je ovakvih primera, koji svedoče o tome da je Pokrajinski antikorupcijski plan zadovoljavanje forme i šarena laža, koja u praksi neće zaživeti", naveo je Jakšić. On je podsetio da su "naprednjaci" došli na vlast u Vojvodini na bazi obećanja da će "rasvetliti sve kriminalne afere Pajtićevog režima i uhapsiti sve koji su učestvovali u nečasnim rabotama". "Dok su bili u opoziciji govorili su o lopovluku bivšeg režima, a sada, kao vlast, ćute kao zaliveni. Slagali su gradjane, na najgori način ih prevarili. Ko je odgovarao za pljačku u Razvojnoj banci Vojvodine, Fondu za kapitalna ulaganja, Fondu za razvoj novih tehnologija, dvorcu za decu ometenu u razvoju Heterlend u Novom Bečeju...? Nije odgovarao niko. Nije rasvetljena ni jedna afera, niti je bilo ko od čelnika dosmanlijskog režima u Vojvodini završio u zatvoru", naveo je Jakšić.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: boom93.com

Link: http://boom93.com/info/lokalne-vesti/50728/zdravstveni-pregledi-za-zaposlene-u-gradskoj-upravi.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zdravstveni pregledi za zaposlene u gradskoj upravi

  1. 09. 2018. Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93 Grad Požarevac trebalo bi i ove godine da iz budžeta finansira zdravstvene preglede za zaposlene u upravi. Raspisana je javna nabavka čije je precenjena vrednost nešto niža od 1,5 miliona dinara bez PDV-a, a pregledom bi trebalo da bude obuhvaćeno okvirno 254 zaposlenih.Javnom nabavkom je obuhvaćeno 8 različitih pregleda za žene i 6 za muškarce. Predviđeno je da se usluge izvrše najkasnije u periodu od 1.novembra do 15.decembra 2018.godine. Ukoliko izvršilac usluge nije iz Požarevca u obavezi je da obezbedi prevoz za zaposlene do svojih prostorija.Ovu vrstu usluga, gradska uprava u Požarevcu počela je da potražuje od 2015.godine, s tim što u 2016. ona nije izvršena jer je pala javna nabavka.Prošle godine je zaključen ugovor sa Domom zdravlja Požarevac sa podizvođačem "Vizim" iz Beograda za lekarske preglede okvirno 270 zaposlenih i po ceni od nešto više od 1,4 miliona dinara.Ranije, sistematski pregledi nisu naručivani, a to je navodno bilo pravdano nedostatkom novca.  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/hronika/ns-uhapsen-lekar-kcv-uzeo-500-evra-mita-za-operaciju-zucne-kese-17-09-2018

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: NS: Uhapšen lekar KCV; uzeo 500 evra mita za operaciju žučne kese

Naslovna strana Hronika 17.09.2018 • 14:27 14:29Izvor: Dnevnik.rsNOVI SAD: Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su D.J. (46) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita. Foto: Dnevnik (Branko Lučić)On se sumnjiči da je kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu zahtevao novac u iznosu od 500 evra kako bi izvršio operaciju žučne kese oštećenoj. Nakon izvršene operacije on je ovaj novac primio.Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, saopšteno je iz MUP-a.      

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: govorisrbija.rs

Link: https://govorisrbija.rs/uhapsen-lekar-u-novom-sadu-trazio-500-evra-da-bi-izvrsio-operaciju/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: UHAPŠEN LEKAR U NOVOM SADU: Tražio 500 evra da bi izvršio operaciju!

Srbija • HronikaPripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su D.J. (45).MAJKA, OTAC I SIN POGINULI KOD ZLATIBORA PROŠLE GODINE, A SAD SU BAKA I DEKA UČINILI DIRLJIV GEST: Bahati vozač ubio celu porodicu, ali ne i sećanje na njih!Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su D.J. (45) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita.BILA JE NAJLEPŠI NACIONALNI SIMBOL: Posle udaje za bogatog biznismena u Veneciji povukla se iz javnosti, a u 49. izgleda FANTASTIČNO!On se sumnjiči da je kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu zahtevao novac u iznosu od 500 evra kako bi izvršio operaciju žučne kese oštećenoj. Nakon izvršene operacije on je ovaj novac primio.VETAR, KIŠA, ZIMA! Uživajte dok možete, evo kad će se vreme DRASTIČNO PROMENITIOsumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.(FOTO) Filip Lakatuš, koji se izbo zbog smrti svoje bebe, nema 19, već 26 uboda: Rane zaceljuju, ali ne i srce za sinom(VIDEO) PAVKOVIĆ OTKRIO ISTINU O RAZGOVORIMA SA KOŠTUNICOM: Naredite, raketama ćemo sprečiti izručenje SlobeZELENAŠ IZ PROKUPLJA I NJEGOVA ŽENA OJADILI SIROMAHE: Davali pare na kamatu, pa im uzimali čekove socijalne pomoći ŠOKANTNA ISPOVEST NIŠKOG BIZNISMENA: Devojčice SAME DOLAZE KOD MENE u stan, koštaju me 500 DINARA DNEVNO!PROČITAJTE JOŠ:Srpsko nebo bez uljeza: NABAVLJAMO DRONOVE OD KINE!DAČIĆ: Znate kad ćemo priznati Kosovo - KAD NA VRBI RODI GROŽĐE!Tači iduće nedelje sa Trampom razgovara o promeni graniceDAČIĆ: Putin je iskren prijateljNIKOLA SANDULOVIĆ PRETIO BIVŠOJ ŽENI! Silvija se BOJI ZA ŽIVOT, odmah se obratila policiji!Rusija predstavila dokaze: Ukrajinska vojska oborila avion na letu MH-17republika.rsOstavite komentar

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2018/09/17/direktor-doma-kulture-izabran-na-nezakonit-nacin9917/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Direktor Doma kulture izabran na nezakonit način?

Skupština opštine Kula i odbornici vladajuće većine, koju u toj opštini predvodi Srpska napredna stranka (SNS), izabrali su direktora Doma kulture u mestu Crvenka na nezakonit način, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). Za direktora Doma kulture Crvenka izabran je dotadašnji vršilac dužnosti Miodrag Grubor, koji nema potrebne kvalifikacije i uslove propisane Zakonom o kulturi, navodi VOICE (www.voice.org.rs). Zakon o kulturi propisuje da "kandidati za direktore ustanova moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci", što Grubor nema, a što se može i proveriti u njegovoj zvaničnoj biografiji. Grubor je završio Srednju ugostiteljsku školu "25. maj" u Somboru, a zatim i peti stepen Ugostiteljske škole "Bosa Milićević" u Subotici. U biografiji piše da je radno iskustvo u svojoj struci, odnosno radeći kao konobar, počeo da stiče 1985. godine u restoranu "Venus" u Bačkoj Topoli, gde je obavio pripravnički staž, pa je nekoliko godina radio u Srednjoj ugostiteljskoj školi u Kuli kao "nastavnik u praktičnoj nastavi za ugostitelje". Karijeru je nastavio u ugostiteljstvu u restoranu motela "Rodić MB" u Kuli i kao direktor Rekreacionog centra "Kulski štofovi", koji je zapravo objekat koji se iznajmljuje za svadbe, proslave i ostale manje manifestacije. U biografiji je navedeno da se bavio trgovinom kao terenski komercijalista i referent nabavke, a bio je i menadžer prodaje za francusko tržište firme "Novobox" iz Novog Sada. VOICE navodi da je Grubor javnosti u opštini Kula poznat kao aktivni član SNS-a. "Nikada se nije bavio kulturom, neki bi rekli da ga nikada nisu videli da je ušao u pozorište", kazao je za VOICE sagovornik iz opštine koji je želeo da ostane anoniman i dodao da je Grubor pre svega vidjen kako ulazi u prostorije SNS-a, kako učestvuje u akcijama stranke, kako obilazi pijace sa lecima u rukama i zajedno sa omladincima kreči i čisti ulice tokom partijskih radnih akcija. Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija rekao je da su odbornici svesno zloupotrebili svoje odborničke funkcije da bi doneli korist imenovanom direktoru. Opoziciona odbornička grupa Socijalističke partije Srbije (SPS) u SO Kula, upozorila je na navedene nepravilnosti vezane za konkurs i na samoj sednici, ali vladajuća većina je uprkos tome glasala "za". "Mi treba da prestanemo svi zajedno da pravimo od njih partijske kadrove, što radimo od početka višestranačja u Srbiji, svi od reda zapošljavamo svoje kadrove, i da to činimo po stručnom opredeljenju", kazao je predsednik odborničke grupe SPS-a u Kuli Velibor Vasović za VOICE. SPS je podneo prigovor i mišljenje Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ali je ono odgovorilo da je problem u nadležnosti Ministarstva kulture, kojima je dopis i prosleđen. Odgovor Ministarstva kulture još se čeka, dodali su u SPS-u. Sličan scenario dogodio se na istoj sednici, ali prilikom izbora direktora Doma kulture Sivac. Odbornici su glasali za izbor Miljane Medojević na mesto direktorke, koja je na tu funkciju stupila 17. jula 2018. godine, navodi se u Rešenju o imenovanju. Ona ima 23 godine, završila je Srednju školu "4. juli" u Vrbasu, smer Tehničar drumskog saobraćaja, a radno iskustvo je počela da stiče tek u februaru 2016. godine, kada je, prema navodima iz biografije, dobila prvo zaposlenje u firmi "Fiorano" iz Sombora.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Sabic-o-kamerama-solarnog-drveca-Medijane-Neodgovornost-i-potencijalna-povreda-privatnosti.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Šabić o kamerama solarnog drveća Medijane: Neodgovornost i potencijalna povreda privatnosti

Snimanje kamerom, navodi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, predstavlja vrstu obrade podataka o ličnosti, a konfuzna objašnjenja predsednika Opštine Medijana govore u prilog tome da se koriste "proizvoljno i neodgovorno" i dodaje da postoji rizik od povrede privatnosti građana. Skoro 20 solarnih drveta Opština Medijana na čelu sa predsednikom Nebojšom Kocićem je "zasadila" širom Niša, a u svakom od njih ugrađena je i kamera za video-nadzor, koju kontrolišu opštinski službenici. Tako je Niš postao svojevrsni opštinski "Veliki brat". Rodoljub Šabić se čudi što ne reaguju nadležni organi; foto: Medija centar Beograd, mc.rs;Premda su, kako je sam Kocić rekao, kamere loše rezolucije i pokrivaju nepovoljan ugao, Šabić ističe da je članak Južnih vesti o video-nadzoru, "prvorazredna ilustracija stanja u oblasti video-nadzora" u Srbiji. To stanje karakterišu neuređenost, proizvoljnost, improvizacije, neodgovornost, rizik i neretko šteta zbog povrede privatnosti, odnosno prava na zaštitu podataka o ličnosti. Snimanje kamerom nesporno predstavlja vrstu obrade podataka o ličnosti. To znači da morate imati jasno definisan pravni osnov i svrhu. U slučaju solarnog drveća već na prvi pogled je jasno da nije jasno koji je pravni osnov za snimanje lica ovim kamerama - navodi Šabić. Šabić dodaje da to važi i za svrhu obrade, uz napomenu da se posledice neodgovornog rukovanja video-nadzorom najbolje vide kada se na internetu pojave ti snimci. Posledice ovakvog odnosa se, pre ili kasnije, pojave u vidu snimaka sigurnosnih kamera, koji se neovlašćeno objave na internetu, a tek kada se tako nešto dogodi, a događalo se mnogo puta, postavlja se pitanje odgovornosti onoga ko je zloupotrebio svoje pravo pristupa ovim podacima - rekao je Šabić. Poverenik Šabić se osvrnuo i na Kocićevu izjavu u vezi sa uparivanjem kamera sa ugostiteljskim objektima u Nišu, rečima da "te neusklađene izjave o tome ko pristupa ovim snimcima, može se reći da samo proizvodi konfuziju." On ističe i da je posebno pitanje kako je moguće da kamere budu lošeg kvaliteta, ako je raspisanim tenderom bila tražena oprema visokog kvaliteta i pita se kako čitav ovaj slučaj nije privukao pažnju nadležnih organa i njihov eventualni angažman. Inače, Šabić je nakon pisanja Južnih vesti o spornim kamerama u Pozorištu lutaka Niš pokrenuo postupak kontrole ove ustanove, kako bi utvrdio potencijalne nepravilnosti sa video-nadzorom. Podsetimo, premda su za obezbeđivanje solarnog drveća za punjenje pametnih telefona postavljenog širom Niša tenderom bile predviđene HD kamere sa noćnim modom i senzorima za zvuk i pokret, siledžije koje često uništavaju drveće, kako kaže predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić, ne mogu da budu identifikovane jer su "kamere loše rezolucije" i ne pokrivaju dovoljan prostor. Kocić prestupe vandala nije prijavljivao policiji, ali je kao potencijalno rešenje predložio uparivanje kamera solarnog drveća sa video-nadzorom okolnih ugostiteljskih objekata. Predsednik Opštine Medijana je prvobitno tvrdio da snimke sa kamera kontroliše policija, međutim, kasnije je govorio da to čine dva opštinska službenika. Inače, solarna drva su "nikla" širom Niša nakon što su 2 tendera raspisana krajem 2017. i početkom 2018. godine. Prvih 7 drveta po ceni od oko milion dinara kupljena su septembra 2017. na osnovu "naštelovane" javne nabavke od firme Electronic lab čije se ime pojavilo u dokumentaciji. Međutim, Kocić se tada ogradio od odgovornosti, tvrdeći da se u tenderskoj dokumentaciji unapred našlo ime firme Electronic Lab koja je osnovana samo dan pre raspisivanja tendera, isključivo zbog "greške službenice koja se bavi javnim nabavkama". Zbog toga je službenicu koja je pisala tender kaznio smanjenjem plate od 20 %.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Hronika/Ponovo-odlozeno-sudjenje-Kacaru-ovog-puta-zbog-preslusavanja-dokaza.sr.html?c=Komentari

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kačar ne priznaje krivicu, prekinuto ročište zbog preslušavanja dokaza

Nakon što je počelo suđenje u Osnovnom sudu u Nišu u slučaju niškog većnika za omladinu i sport Branislava Kačara, koji se tereti za nameštanje javne nabavke, odbrana optuženog je tražila odlaganje kako bi se utvrdilo da li su snimci razgovora koji se koriste kao dokazi autentični.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Zavod-za-transfuziju-krvi-Nis-zbog-donacije-favorizuje-dobavljaca.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zavod za transfuziju krvi Niš zbog donacije favorizuje dobavljača

Nakon što je dobio aparat za analizu krvi od švajcarske farmaceutske kompanije Diahem Gramim, niški Zavod za transfuziju krvi se obavezao ugovorom o donaciji da pet godina koristi reagense ove firme. Posle mesec dana od kada mu je uručen "poklon", Zavod je za kupovinu potrošnih materijala za ovaj aparat potrošio oko 8 miliona dinara, odnosno gotovo isto onoliko koliko vredi aparat, pokazalo je istraživanje Pištaljke .Nakon što je dobio aparat za analizu krvi od švajcarske farmaceutske kompanije Diahem Gramim, niški Zavod za transfuziju krvi se obavezao ugovorom o donaciji da pet godina koristi reagense ove firme. Posle mesec dana od kada mu je uručen "poklon", Zavod je za kupovinu potrošnih materijala za ovaj aparat potrošio oko 8 miliona dinara, odnosno gotovo isto onoliko koliko vredi aparat, pokazalo je istraživanje Pištaljke. Zavod za transfuziju krvi Niš je ovaj aparat vredan 70.000 evra dobio 2016. godine, a prema Ugovoru o donaciji u obavezi je da od ove farmaceutske kuće kupuje dovoljnu količinu potrošnog materijala do 2021. godine. Oko mesec dana od dobijanja donacije kupljeni su reagensi u vrednosti od oko 8 miliona dinara, a 2017. godine, kako piše Pištaljka, za potrošni materijal Zavod je dao 19,6 miliona dinara, dok je ove godine potrošeno oko 14 miliona dinara. Inače, jedna nabavka reagenasa je u toku. Iako je već poznato i u ugovoru određeno da je Zavod u obavezi da kupuje reagense od firme donatora, ova zdravstvena ustanova ipak raspisuje tendere za nabavku potrošnog materijala, na kojem je uvek samo jedan ponuđač - Diahem Gramim. Sporna stavka u ugovoru je što je Zavod izričito uslovljen da godine kupuje reagense od firme donatora, a ukoliko to ne učini ona će uzeti svoj aparat nazad. Ista stvar mogla bi da se desi i ukoliko donator proceni da se aparat dovoljno ne koristi. Ugovorne strane su saglasne da, u slučaju da Primalac donacije u periodu od pet godina od dana zaključenja ovog Ugovora prestane sa nabavkom reagenasa od strane davaoca donacije, odnosno ukoliko Donator proceni da se aparat ne koristi u dovoljnoj meri, ovaj ugovor će se smatrati raskinutim - piše u Ugovoru o donaciji. Pištaljka navodi da je spornu donaciju Zavod imao i 2014. godine, ali je tada dobio aparat vredan 30.000 evra. I ugovorom o ovoj donaciji niški Zavod se obavezao da kupuje potrošni materijal za aparat od donatora. Iz kompanije koja je bila donator, negirali su da postoji sankcija u slučaju da ustanova koja je dobila donaciju ne kupuje od njih potrošni materijal, ali su dodali da se u tom slčaju aparat mora vratiti jer je dat bez naknade. Obavezna kupovina nije po zakonu Kako je iz Uprave za javne nabavke odgovoreno Pištaljci, odredba obavezne kupovine iz Ugovora o donaciji koga je potpisala v. d. direktorka Zavoda Vesna Knežević, ne može da se ispoštuje po Zakonu o javnim nabavkama. Međutim, iz Uprave smatraju i da nisu nadležni da reaguju u ovom slučaju. Iz Ministarstva zdravlja su naveli da će sporan ugovor morati da bude raskinut, a reagovala je i zdravstvena inspekcija. Donacija način da obezbede poslovanje Istraživanje Pištaljke je pokazalo da farmaceutska kompanija Diahem Gramim nije jedina koja preko donacija obezbeđuje prolazak na tenderima i prodaju svoje robe. Međutim, kako navodi Pištaljka, jedino ova firma ima stavku u ugovoru koja obavezuje primaoca donacije da kupuje njihove reagense i "u dovoljnoj meri" koristi aparat. Do kojih je sve podataka došla novinarka Pištaljke, možete pročitati na njihovom sajtu.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Hronika/Ponovo-odlozeno-sudjenje-Kacaru-ovog-puta-zbog-preslusavanja-dokaza.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ponovo odloženo suđenje Kačaru, ovog puta zbog preslušavanja dokaza

Nakon što je počelo suđenje u Osnovnom sudu u Nišu u slučaju niškog većnika za omladinu i sport Branislava Kačara, koji se tereti za nameštanje javne nabavke, odbrana optuženog je tražila odlaganje kako bi se utvrdilo da li su snimci razgovora koji se koriste kao dokazi autentični. Istovremeno, za 24. oktobar je odložen glavni pretres i službeniku Gradske uprave Aci Jankoviću koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja jer je učestovovao u štelovanju istog tendera, kako bi na njemu pobedila firma Sequester. Glavni pretres počeo, pa odložen zbog zahteva odbrane da okrivljeni čuju snimke; foto: JV/M.Z. Obojica optuženih nisu priznali krivično delo pred sudom, a njihova odbrana je zatražila da se glavni pretres nastavi pošto okrivljeni poslušaju snimke razgovora koji će se u procesu koji se vodi protiv njih koristiti kao dokaz, uprkos tome što su iz Tužilaštva dobili transkripte dijaloga. Dobili smo transkripte razgovora, a okrivljeni moraju da čuju snimak i da utvrde da li su to zaista njihovi glasovi - rekao je Kačarov advokat Danilo Nikolić. Isti zahtev imao je i advokat Jankovića Stanimir Radosavljević, te je sudija Ana Vukojičić odložila suđenje za oktobar, kada je ostavila mogućnost da se optuženi preslušaju dokazni materijal. Inače, odbrana je ukazivala da u slučaju Kačara nema krivičnog dela, zbog toga što po zakonu nije zabranjeno da se menjaju uslovi tendera, te da je to skroz legitimno. S druge strane, Jankovićev advokat je kazao da je optužnica nerazumljiva, jer nije precizirano na koji način je ovaj službenik prekršio zakon. Jankovićev advokat Radosavljević je tražio da se u APR-u pronađu sve firme koje su, posle izmene od strane službenika, ispunjavale uslove da učestvuju na tenderu, ističući da je izmenom uslova javne nabavke Šef službe za zajedničke poslove Grada zapravo obezbedio veću konkurenciju. Zamenik tužioca Vladimir Stanojević naglasio je da se u ovom slučaju ne ispituje šteta koju je imao Grad, niti korist koju je stekao pobednik na tenderu, već zloupotreba službenog položaja i komunikacija sa vlasnikom firme Dejanom Jeremićem, kako bi se izbrisali prvobitni uslovi javne nabavke. Podsetimo, Kačar je sredinom decembra 2017. uhapšen zbog sumnje da je "trgovao uticajem" i tako pokušao da namesti javnu nabavku u vezi sa čišćenjem i obezbeđivanjem Gradske uprave, kao i za malverzacije pri isplati novca sportskim klubovima. U Osnovnom javnom tužilaštvu su saopštili da je istraga završena 21. maja. Nakon toga, protiv Kačara podignuta je optužnica. Inače, ovo je drugo odlaganje suđenja, a prvi put se odloženo zbog toga što je Kačarov advokat bio na godišnjem odmoru.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: koreni.rs

Link: http://www.koreni.rs/penzije-na-usluzi-vlasti/

Autori: @PortalIstine

Teme: Zlatko MinićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Penzije na usluzi vlasti

Novi propisi, prema kojima će o visini penzije diskreciono odlučivati Vlada Srbije doneće penzionerima potpunu neizvesnost. Vlast će, slažu se stručnjaci, moći da smanji primanja najstarijim građanima kada "zaškripi", ili da ih poveća kada joj zafale glasovi, bez obzira na ekonomske pokazatelje.Da li je odluka da se penzije ubuduće ne usklađuju dva puta godišnje, već "prema mogućnostima" države ekonomska ili politička? Iako predstavnici države penzionerima obećavaju "bolje vreme", sagovornici Istinomera kažu da se najstariji građani uvode u novu neizvesnost i da će njihova primanja zavisiti isključivo od interesa vlasti.Vlada Srbije usvojila je nedavno Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim će između ostalog, kako je rečeno, biti ukinut Zakon o smanjenju penzija najkasnije 30. septembra 2018. godine.Osim što će se ukinuti odluka o smanjenju penzija iz 2014. godine, novim zakonom, kako je najavljeno, biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije.Penzije su do sada bile usklađivane dva puta godišnje - 1. aprila i 1. oktobra, a to je zavisilo od rasta inflacije i dela bruto domaćeg proizvoda. Visine penzije zavisile su, dakle, od ekonomskih pokazatelja.Sada je Vlada rešila da to promeni i da ubuduće ona odlučuje kada, kako i koliko će visina penzija biti smanjena ili uvećana."Vlada će pratiti ekonomski i privredni rast i mogućnosti u zemlji i prema tome će se penzije i povećavati. Država će da procenjuje kada i koliko će da bude povećanje penzija, izjavio je, pri usvajanju ukidanju Zakona o smanjenju penzija Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.Dodao je još da "pretpostavlja da će biti još boljih vremena i da zato ne želi da penzioneri dobiju minimum, nego da im daju mnogo iznad toga."Ako ostavimo po strani optimizam ministra Đorđevića, šta smo, zapravo, dobili odlukom Vlade da promeni sistem po kome će ubuduće određivati visinu penzija?Stručnjaci kažu - potpunu neizvesnost i dodatno urušavanje penzionog sistema.Povećanje pred izboreUrednica magazina "Nova ekonomija" Biljana Stepanović smatra da će ovakvom odlukom penzioneri isključivo zavisiti od "dobre volje" vlastodržaca i njihovog političkog interesa. "Ovakav potez se može smatrati i ekonomskom i političkom odlukom. Ekonomskom - kada nemaju sredstva u budžetu, ili im trebaju za nešto drugo, mogu da odluče da se penzije ne povećaju uprkos ekonomskim pokazateljima koji tome idu u prilog. Politička - kada im zatreba podrška penzionera, oni povise visinu penzije, bez obzira na rast inflacije i BDP", kaže Stepanović za Istinomer. Prošle godine je u Srbiji, prema podacima PIO fonda, registrovano 1.720.435 korisnika penzije, a to je, prema rečima naše sagovornice, veliki glasački potencijal."Znamo i da penzioneri u velikom procentu izlaze da glasaju na izborima. Imajući u vidu prethodna iskustva, bojim se da ćemo svedočiti upravo tome da će se penzije povećavati pred izbore, ili uporedo sa nekim drugim nepopularnim odlukama vlasti, kako bi penzioneri bili 'mirni'", dodaje Stepanović.Koruptivni rizik I Zlatko Minić iz organizacije "Transparentnost Srbije" se pribojava sličnog scenarija. Prema njegovim rečima, bez diskrecionih ovlašćenja se ne može, ali u slučaju određivanja visine penzija ona sa sobom nose preveliki koruptivni rizik."Postavljena je osnova za to da javnost prihvati da penzije nisu ekonomska kategorija, već da neko ko je na vlasti može, shodno svojim željama i interesima da odlučuje šta će sa njima da radi. Ono što me plaši u ovoj najavi jeste mogućnost da se koristi veliko ovlašćenje da se, kada nastupi kriza, ljudima uskraćuje njihovo stečeno pravo, da se pravi socijalna uranilovka, pa građanima koji su godinama uplaćivali visoke doprinose smanjuju penzije. A da se, onda, od toga kreira nekakva predstava o socijalnoj državi", objašnjava Minić.Sa druge strane, smatra naš sagovornik, ostavlja se velika mogućnost za korupciju. "Pred neke izbore može da se donese odluka da je budžet odličan, da je u suficitu i da treba povećati visinu penzije i na taj način da se potkupe birači", veruje Minić. Nepredvidljivost i nejasnoćeI ekonomista, Jurij Bajec tvrdi da se najnovijom odlukom Vlade o penzijama, ulazi u fazu nepredvidljivosi i nejasnoća."Neophodno je dati precizno pravilo. Ono što svaki penzioner očekuje jeste elementarna sigurnost da ono što sada ima neće biti kroz inflaciju obezvređeno. U zakonu je sada dato nejasno rešenje - da može se može, prema odluci Vlade ili ukupnoj ekonomskoj situaciji odredti koliko će usklađivanje tokom godine biti", objasnio je Bajec gostujući na televiziji N1.A kako izgleda kada se penzije prebace na politčki teren, već smo imali priluku da vidimo ranijih godina.Naime, prema računici ekonomiste Pavla Mihajlovića, svojevremeno je zbog političkih ucena Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) koja je i sada u vladajućoj koaliciji, nerealno povećanje penzija u 2008. godini državu koštalo pola milijarde evra, a nakon pet godina i prazne državne kase 4,1 milijarde evra.Milena Popović istinomer.rs                  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/jaksic-srs-pokrajinski-antikorupcijski-plan-donosi-vlast-ogrezla-u-kriminalu-i-korupciji/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jakšić (SRS): Pokrajinski antikorupcijski plan donosi vlast ogrezla u kriminalu i korupciji

Foto: BetaPodeliŠef poslaničke grupe opozicione Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine DJuradj Jakšić najavio je danas da ta stranka sutra neće glasati za usvajanje Pokrajinskog antikorupcijskog plana i optužio pokrajinsku vlast da je "ogrezla u kriminalu i korupciji"."Koliko je nesposobna pokrajinska vlast dovela stvari do apsurda govori podatak da je pravni osnov za donošenje Pokrajinskog antikorupcijskog plana - akcioni plan za sprovodjenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, za period od 2013. do 2018. godine. Dakle, na samom kraju ciljanog perioda, vlast u Vojvodini predlaže plan za borbu protiv korupcije, čiji rok važenja ističe za tri meseca. Da nije tužno, bilo bi smešno", rekao je Jakšić na konferenciji za novinare.Optužio je Pokrajinsku vladu na čijem je čelu Igor Mirović iz Srpske napredne stranke i nekadašnji visoki funkcioner radikala, da u središtu njihove pažnje nije razvoj i napredak Vojvodine, nego "trošenje miliona na lični komfor i raskoš, kombinacije i lično bogaćenje".Prema njegovim rečima, naprednjačka pokrajinska vlast je probila sve rokove za usvajanje antikorupcijskog plana i Vojvodina poslednja u Srbiji usvaja ovaj document, i to tako da od 66 mera koje predvidja Pokrajinski antikorupcijski plan, čak 63 su prepisane iz modela plana koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije."Ovo je klasičan primer resavske, prepisivačke škole. Predloženi antikorupcijski plan za Vojvodinu identičan je planu za borbu protiv korupcije, koje su usvojile opštine Bački Petrovac, Plandište, Bač, Kuršumlija, Čajetina… Liče jedan na drugi, kao jaje jajetu", kazao je Jakšić.Optužio je pokrajinsku vlast da otvoreno, pune dve godine krši elementarno pravo poslanika na zasnivanje radnog odnosa, dok predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor krši Poslovnik i odbija da zakaže sednicu Odbora za ustavno-pravni položaj."Naprednjačka pokrajinska vlast nije u stanju da u potpunosti upodobi Statut APV sa Ustavom Srbije. Bezbroj je ovakvih primera, koji svedoče o tome da je Pokrajinski antikorupcijski plan zadovoljavanje forme i šarena laža, koja u praksi neće zaživeti", naveo je Jakšić.On je podsetio da su "naprednjaci" došli na vlast u Vojvodini na bazi obećanja da će "rasvetliti sve kriminalne afere Pajtićevog režima i uhapsiti sve koji su učestvovali u nečasnim rabotama"."Dok su bili u opoziciji govorili su o lopovluku bivšeg režima, a sada, kao vlast, ćute kao zaliveni. Slagali su gradjane, na najgori način ih prevarili. Ko je odgovarao za pljačku u Razvojnoj banci Vojvodine, Fondu za kapitalna ulaganja, Fondu za razvoj novih tehnologija, dvorcu za decu ometenu u razvoju Heterlend u Novom Bečeju…? Nije odgovarao niko. Nije rasvetljena ni jedna afera, niti je bilo ko od čelnika dosmanlijskog režima u Vojvodini završio u zatvoru", naveo je Jakšić.(Beta)          

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/novi-pazar-pet-miliona-dinara-za-telefoniranje-sluzbenika-u-naredne-dve-godine

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pet miliona dinara za telefoniranje službenika u naredne dve godine

Novi Pazar: Foto: Novi magazin/SA Gradska uprava Novog Pazara raspisala je javnu nabavku za usluge mobilne telefonije za 168 službenika, za šta u naredne dve godine planira da potroši pet miliona dinara bez PDV-a, objavio je danas novopazarski radio Sto plus. Prema konkursnoj dokumentaciji na portalu Uprave za javne nabavke, Gradska uprava od mobilnih operatera zahteva mogućnost naknadnog povećanja ili smanjenja broja korisnika, ali da aktiviranje novih kartica ne znači i produženje ugovorne obaveze. Zainteresovani operateri treba da dostave ponude za četiri vrste paketa, koji se međusobno razlikuju po broju dozvoljenih minuta za razgovore, SMS poruka i korišćenju interneta. Najbogatiji paket sa svim neograničenim opcijama imaće 23 zaposlena u lokalnoj samoupravi. Od operatera se traži da minimalna mesečna potrošnja ne bude veća od 100.000 dinara, a rok za podnošenje ponuda ističe u četvrtak, 20. septembra.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:749819-Pozarevac-Saniraju-se-crne-tacke-i-pesacka-ostrva

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Požarevac: Saniraju se crne tačke i pešačka ostrva

U centru grada iscrtava se nova horizontalna signalizacija radi veće bezbednosti vozača i pešaka. Vozačima će biti označeni nagibi na putu, ali i zabrana preticanjaU POŽAREVCU je počela realizacija projekta sanacije crnih tačaka i opasnih deonica na javnim putevima, koji podrazumeva postavljanje nove horizontalne signalizacije. Zbog toga putari u centru grada iscrtavaju nove oznake u ulicama Lole Ribara i Moše Pijade, na Trgu Radomira Vujovića i u Tabačkoj čaršiji. Reč je o punim i isprekidanim linijama, kao i poljima koja su u potpunosti ispunjena belom farbom. Za sprovođenje ovog projekta, iz gradskog budžeta izdvojeno je 15.818.479 dinara, bez uračunatog PDV-a.U Gradskoj upravi pojašnjavaju da se obeležavanje vrši u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, postavljenom na sajtu "Puteva Srbije". Tako će vozačima biti označeni nagibi na putu, ali i zabrana preticanja u najširim ulicama, u kojima će pešaci dobiti pešačka ostrva.- Označavanje sprovodimo u saradnji sa saobraćajnom policijom. Zasad su nove oznake iscrtane belom bojom, a naredne će se raditi njihovo plastificiranje, kako bi duže trajale - kaže gradski menadžer Mitar Karadžić.PROČITAJTE JOŠ - Požarevac: Milion evra za uređenje gradaNova signalizacija postavlja se i u Kostolcu, u delovima ulica Partizanska i Bože Dimitrijevića. U postupku javne nabavke, ovi poslovi povereni su Preduzeću za puteve Požarevac i njegovim podizvođačima - preduzeću za izradu saobraćajne signalizacije "Boja" DOO iz Sombora i preduzeću za građevinarstvo, proizvodnju, trgovinu i transport "Ar gradnja" DOO iz Beograda.Javna nabavka za sanaciju crnih tačaka i opasnih deonica, sprovedena od 18. juna do 18. jula ove godine, bila je podeljena u šest partija. Od toga, četiri su za Požarevac, a njihova vrednost iznosi: Ulica Moše Pijade 5,6 miliona, Ulica 27. aprila, gde se predviđa ugradnja gumenih panela, 4,5 miliona, Lole Ribara dva miliona i Vojske Jugoslavije 620.000. U Kostolcu vrednost radova na deonici Ulice Bože Dimitrijevića iznosi 2,3 miliona, a u Partizanskoj 725.000.REAKCIJE GRAĐANANOVE ulične oznake u Požarevcu izazvale su brojne, različite reakcije vozača i građana na društvenim mrežama. Jedni tvrde da one zbunjuju vozače, koji će zbog pogrešaka plaćati novčane kazne, dok drugi smatraju da su oznake lake za tumačenje i da će doprineti uvođenju reda na ulicama.        

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: radiostoplus.com

Link: http://www.radiostoplus.com/item/24713

Autori: Radio Sto Plus

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pet miliona dinara za telefone u naredne dve godine

Gradska uprava Novog Pazara raspisala je javnu nabavku za usluge mobilne telefonije za 168 službenika, za šta u naredne dve godine planira da potroši pet miliona dinara bez pdv, objavljeno je na portalu Uprave za javne nabavke. Prema konkursnoj dokumentaciji, u koju je radio Sto plus imao uvid, Gradska uprava od mobilnih operatera zahteva mogućnost naknadnog povećanja ili smanjenja broja korisnika, ali da aktiviranje novih kartica ne znači i produženje ugovorene obaveze.Zainteresovani ponude treba da dostave za četiri vrste paketa, koji se međusobno razlikuju po broju dozvoljenih minuta za razgovore, tekstualnih poruka i korišćenju interneta.Najbogatiji paket sa svim neograničenim opcijama imaće 23 zaposlena u lokalnoj samoupravi, dok će 39 biti u okviru paketa 2, odnosno 106 u okviru paketa 1.Od operatera se traži da minimalna mesečna potrošnja ne bude veća od 100.000 dinara, a rok za podnošenje ponuda ističe 20. septembra u podne.A.Bajrović    

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: rs.seebiz.eu

Link: http://rs.seebiz.eu/sporna-prodaja-pkb-a-vucicevim-prijateljima-iz-al-dahre/ar-181654/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: SEEbiz.eu / RS / Sporna prodaja PKB-a Vučićevim prijateljima iz Al Dahre

BEOGRAD - Novac koji će biti uplaćen za PKB neznatno je veći od dugova kompanije, koji prema službenim podacima iznose nešto preko 80 milijuna eura.BEOGRAD - Kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) kupila je imovinu Poljoprivrednog kombinata "Beograd" (PKB) za 105 milijuna eura. Arapska kompanija je poljoprivrednog giganta kupila za svega milijun eura više od početne cijene i to bez konkurencije - bila je jedini ponuđač. Imovina PKB obuhvaća oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, nekretnine i mehanizaciju. PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvrde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 eura po godini staža. Prve najave već govore da će u PKB-u ostati zaposleno svega 1.000 radnika.Novac koji će biti uplaćen za PKB neznatno je veći od dugova kompanije, koji prema službenim podacima iznose nešto preko 80 milijuna eura. Prema procjenama Samostalnog sindikata PKB-a, vrijednost zemljišta i cjelokupne imovine PKB-a iznosi između 600 i 800 milijuna eura, dok revizorska kuća Deloitte imovinu PKB-a procjenjuje na oko 208 milijuna eura.Prodaja je izazvala oprečne komentare političara i stručnjaka, ali svakako preteže broj onih koji smatraju da se PKB nije smio prodavati. Privatizacija je prema tim ocjenama potpuno pogrešan potez, jer se proizvodnja hrane vidi kao strateška djelatnost, a zemljište kao vječiti resurs.Malobrojni zagovornici prodaje PKB-a navode iste argumente kao i srpske vlasti: PKB je gubitaš koji ovakav kakav je ne može opstati na tržištu i za njega je jedino rješenje privatizacija.Međutim, član Odbora za selo Srpske akademije znanosti i umjetnosti Branislav Gulan za DW navodi da je PKB ostvarivao prihod sve do 2012. godine. "Od 2013 godine je poslovanje ove kompanije bivalo sve gore i gore. Ne mogu tvrditi da je to rađeno namjerno, ali se od 2,2 milijarde dinara dobitka prešlo u gubitak koji je stalno rastao.""Je li postojala jasna namjera da se jedno od najdragocjenijih srpskih poduzeća upropasti kako bi se prodalo po što nižoj cijeni? To je pitanje za tužiteljstvo, ali o tome se u Srbiji uopće ne govori. Ali, siguran sam da će netko u vrlo bliskoj budućnosti za to morati odgovarati", smatra Gulan.Takve ocjene prate gotovo svaku krupnu privatizaciju u Srbiji. Nizom političkih makinacija i zloupotreba na čelo državnih kompanija dolaze stranački poslušnici, koji za svega nekoliko godina totalno srozaju vrijednost poduzeća koje se na kraju prodaje vlastima bliskom i već poznatom kupcu po smanjenoj cijeni.Stoga i Branislav Gulan prodaju PKB-a vidi samo "kao nastavak pljačkaške privatizacije koja traje već dva desetljeća u Srbiji". "Dokaz za to je činjenica da je kompletna poljoprivreda privatizirana, a da je od toga poništena svaka treća ili četvrta privatizacija", kaže Gulan.Prodaju PKB-a kao štetan posao vidi i ekonomist i stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević."Imovina kompanije prodana je za iznos koji praktično pokriva iznos duga, a Beograd je ostao bez velikog zemljišta, koje je potencijalno građevinsko zemljište na periferiji grada. Tako da je to prvi pogrešan potez u ovoj vezanoj trgovini, gdje je zajedno sa stočnom farmom - koja je jedna od najvećih u ovom dijelu Europe - prodato i potencijalno građevinsko zemljište", kaže Kovačević za DW.Kao posebno loš detalj Milan Kovačević ističe privilegiran položaj arapske kompanije Al Dahra, koja u ovom poslu zapravo nije imala konkurenciju. "Zahvaljujući činjenici da Srbija na žalost s Emiratima ima međudržavni sporazum prema kojem oni mogu kod nas kupovati i ulagati bez konkurencije s drugima".Ulazak arapskih investicija je inače omogućen upravo takvim međudržavnim sporazumom 2013. godine, kojim su zapravo suspendirani domaći zakoni, ukinute licitacije za prodaju zemljišta i ukinuta primjena Zakona o javnim nabavkama.Opravdanje vlasti, ali i njima bliskih stručnjaka, kako je PKB bilo neminovno prodati jer je gubitaš, nije dovoljno uvjerljivo za naše sugovornike. Branislav Gulan ocjenjuje da je "vrlo čudna formulacija da će PKB biti pozitivan u privatnim rukama, a da to neće biti u državnim rukama. Trebali bi iz toga izvući zaključak da su oni koji vode državu loši biznismeni ili loši privrednici?"Milan Kovačević smatra da se problem gubitaka mogao rješavati na drugi način. "To zemljište se, recimo, moglo dati u zakup i tako bi se mogli ostvariti i veći prihodi nego prodajom. S druge strane, nikada se nije pokušalo s profesionalnom upravom, uvijek smo na čelu PKB-a imali politički zaslužne ljude. Najgore od svega je što se problem rješavao tako da se samo skine s dnevnog reda: PKB gomila gubitke, hajde da ga se što prije otarasimo."Činjenica da se dio zemljišta PKB-a nakon nekoliko godina može pretvoriti u građevinsko zemljište nije promakla pažnji javnosti u Srbiji - i to je već viđeno nakon privatizacija. "Trenutno je hektar tog poljoprivrednog zemljišta 6.800 eura, a ako se pretvori u građevinsko koštat će pet puta više", kaže Gulan.Gulan također napominje da poljoprivreda i prehrambena industrija čine preko petine nacionalnog BDP-a, ali da su podaci o produktivnosti porazni za jednu agrarnu zemlju. Dok Srbija izvozi sirovine za proizvodnju hrane za tri milijarde dolara godišnje, Gulan podsjeća da površinom znatno manja Nizozemska, s tri puta manje poljoprivrednog zemljišta izvozi za 70 milijardi.Član Akademijskog odbora za selo dodaje da tako jadno upravljanje i privatizacija poljoprivrede vode poskupljenju hrane i gubitku radnih mjesta. "Privatizacija poljoprivrede je ostavila bez posla 100.000 ljudi koji će sada biti najamni radnici u ovim prodanim kombinatima", kaže Gulan."Prodali smo posljednje zlato koje imamo. To se obično radi kada se država raspada i kada rukovodstvo bježi iz zemlje pa onda rasprodaju sve što imamo kako bi sebi osigurali egzistenciju."                

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/u-pozarevcu-pocela-rekonstrukcija-puteva-sanacija-crnih-tacaka-i-pesackih-ostrva-prvi-deo-projekta-2018-09-17

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U Srbiji će biti bezbedniji putevi: Počela sanacija crnih tačaka i pešačkih ostrva na javnim putevima

Projekat se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.17.09.2018. • 17:52 Srbija Danas/Novosti U Požarevcu počela rekonstrukcija puteva: Sanacija crnih tačaka i pešačkih ostrva prvi deo projekta Foto: Facebook/PožarevacProjekat se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnoj signalizacijiU Požarevcu je počela realizacija projekta sanacije crnih tačaka i opasnih deonica na javnim putevima, koji podrazumeva postavljanje nove horizontalne signalizacije.Zbog toga putari u centru grada iscrtavaju nove oznake u ulicama Lole Ribara i Moše Pijade, na Trgu Radomira Vujovića i u Tabačkoj čaršiji. Reč je o punim i isprekidanim linijama, kao i poljima koja su u potpunosti ispunjena belom farbom. Za sprovođenje ovog projekta, iz gradskog budžeta izdvojeno je 15.818.479 dinara, bez uračunatog PDV-a.U Gradskoj upravi pojašnjavaju da se obeležavanje vrši u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, postavljenom na sajtu "Puteva Srbije". Tako će vozačima biti označeni nagibi na putu, ali i zabrana preticanja u najširim ulicama, u kojima će pešaci dobiti pešačka ostrva.- Označavanje sprovodimo u saradnji sa saobraćajnom policijom. Zasad su nove oznake iscrtane belom bojom, a naredno će se raditi njihovo plastificiranje, kako bi duže trajale - kaže gradski menadžer Mitar Karadžić.Nova signalizacija postavlja se i u Kostolcu, u delovima ulica Partizanska i Bože Dimitrijevića. U postupku javne nabavke, ovi poslovi povereni su Preduzeću za puteve Požarevac i njegovim podizvođačima - preduzeću za izradu saobraćajne signalizacije "Boja" DOO iz Sombora i preduzeću za građevinarstvo, proizvodnju, trgovinu i transport "Ar gradnja" DOO iz Beograda.Javna nabavka za sanaciju crnih tačaka i opasnih deonica, sprovedena od 18. juna do 18. jula ove godine, bila je podeljena u šest partija. Od toga, četiri su za Požarevac, a njihova vrednost iznosi: Ulica Moše Pijade 5,6 miliona, Ulica 27. aprila, gde se predviđa ugradnja gumenih panela, 4,5 miliona, Lole Ribara dva miliona i Vojske Jugoslavije 620.000. U Kostolcu vrednost radova na deonici Ulice Bože Dimitrijevića iznosi 2,3 miliona, a u Partizanskoj 725.000.Nove ulične oznake u Požarevcu izazvale su brojne, različite reakcije vozača i građana na društvenim mrežama. Jedni tvrde da one zbunjuju vozače, koji će zbog pogrešaka plaćati novčane kazne, dok drugi smatraju da su oznake lake za tumačenje i da će doprineti uvođenju reda na ulicama.           

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: svevesti.com

Link: http://www.svevesti.com/a345376-novac-koji-srbija-izdvaja-za-kosovo-jo%C5%A1-uvek-pod-velom-tajne

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Novac koji Srbija izdvaja za Kosovo još uvek pod 'velom tajne'

trošenje budžetskog novca namenjenog za kosovo i metohiju još uvek je pod velom tajne, jer je zbog nedostatka kontrole gotovo nemoguće utvrditi sumu koja seRadio 021 17.09.2018 10:57Trošenje budžetskog novca namenjenog za Kosovo i Metohiju još uvek je pod velom tajne, jer je zbog nedostatka kontrole gotovo nemoguće utvrditi sumu koja se izdvaja, niti da li je ona zaista i utrošena za tu namenu.To je priznao i predsednik države, rekavši da u ovom trenutku nema druge opcije za pomoć Srbima na Kosovu.   Svakog dana iz budžeta Srbije na Kosovo i Metohiju odlazi između 650 i 850.000 evra, iza kojih ne ostaje gotovo nikakav trag, pokazalo je istraživanje Insajdera. Novac, zvanično namenjen za pomoć Srbima ne dolazi do onih kojima je najpotrebniji, a zbog nedostatka kontrole niko ne može sa sigurnošću da tvrdi gde završava.   "Uopšte nije sporno što se iz budžeta izdvaja za Kosovo. Sporno je što ne postoji nikakva kontrola. Dakle, od 2002. do danas ne postoji politička volja da se uspostavi kontrola novca koji odlazi na Kosovo", kaže za N1 novinarka Insajdera Senka Vlatković.   Tačnu sumu koja se izdvaja za Kosovo ne zna ni predsednik Republike, ali po njemu, javnost za to ni ne mora da zna. Ulaganja države su tajna jer je, tvrdi, neophodno zaobići kosovske institucije kako bi pomoć stigla.   "Teško je izračunati tačan novac, da biste vi to znali, zato što ne može sve da bude apsolutno transparentno. A da vam kažem zašto ne može, da biste i to znali - ako hoćete da vam dođe do svi ljudi, do svih Srba na KiM, deo novca ne može da ide takvim kanalima da možete sve da vidite u budžetu, zato što bi i Albanci i međunarodna zajednica bili protiv toga", rekao je Aleksandar Vučić.   Kad god vas neko pita za pare, vi potegnite državni interes kao argument da na pitanje ne odgovorite, poručuju u organizaciji kojoj je transparentnost utkana u naziv. Za njih stvar je jednostavna - kontrole mora biti čak i kada je pitanju državna tajna.   "To ne sme i ne može da bude sakriveno od svih. Srbija ima parlament, ima skupštinske odbore, kojima bi morali da budu položeni računi. Ako država ne veruje poslanicima, kome će onda da veruje?", upitao je Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija.   Do pitanja poverenja poslanicima nije se ni stiglo. Nakon deset epizoda Insajdera, još pre četiri godine, prikupljeni dokazi iz javno dostupnih dokumenata dostavljeni su Skupštini. Odatle - ni makac. "Anketni odbor Skupštine Srbije je praktično potpuno potvrdio sve ono što smo mi izneli u tim serijalima. Ali poražavajuća je činjenica da do dana današnjeg Skupština Srbije izveštaj anketnog odbora nije stavila na razmatranje", navodi Senka Vlatković.   Iako je, kaže, svestan da postoje određene zloupotrebe novca namenjenog za Srbe sa Kosova, Aleksandar Vučić najavljuje da će povećati davanja.  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: RT Vojvodina 1

Rubrika: Dnevnik 17

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje zbog mita

SpikerPripadnici MUP-a uhapsili su D. J. zbog sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita. On se sumnjiči da je kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, zahtevao 500 evra kako bi uradio operaciju žučne kese oštećenoj. Nakon operacije on je primio novac.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: RT Vojvodina 1

Rubrika: Agro dnevnik

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Borba protiv malverzacija

SpikerDirektor Policije Vladimir Rebić apelovao je na građane da budu oprezniji i da ne nasedaju lako na razne vrste prevara nakon što su pripadnici srpske policije u proteklih nekoliko dana uhapsili 220 osoba osumnjičenih za krivična dela iz oblasti privrednog i opšteg kriminala. To je, kazao je Rebić, rezultat dugoročnog i posvećenog rada policije i nadležnih tužilaštva na otkrivanju svih oblika malverzacija u društvu.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.09.2018

Medij: Prva televizija

Rubrika: Noćni žurnal

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen lekar zbog primanja mita

Spiker:Policajci Odeljenja za borbu protiv korupcije uhapsili su 41-godišnjeg lekara zbog sumnje da je primio mito. On se sumnjiči da je kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu zahtevao 500 evra kako bi operisao jednu pacijentkinju. Posle operacije, lekar je primio novac. Određeno mu je zadržavanje do 48 časova.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: Pink

Rubrika: Nacionalni dnevnik 1830

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen lekar

Spiker: Novosadska policija uhapsila je lekara specijalistu Kliničkog centra Vojvodine, zbog sumnje da je primio mito od 500 evra da bi operisao žučnu kesu jednoj pacijentkinji.  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: Pink

Rubrika: Nacionalni dnevnik 16

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje lekara

Spiker:Novosadska policija uhapsila je lekara specijalistu .Kliničkog centra Vojvodine zbog sumnje da je primio mito od 500 evra da bi operisao žučnu kesu jednoj pacijentkinji.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: O2TV

Rubrika: Vesti 16/O2TV

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen lekar zbog primanja mita

Spiker:Policajci Odeljenja za borbu protiv korupcije uhapsili su 41-godišnjeg lekara zbog sumnje da je primio mito. On se sumnjiči da je kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu zahtevao 500 evra kako bi operisao jednu pacijentkinju. Posle operacije, lekar je primio novac. Određeno mu je zadržavanje do 48 časova.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2018

Medij: Novosadska TV

Rubrika: Objektiv 19

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Mito u Kliničkom centru Vojvodine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su D.J. (1973) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita. On se sumnjiči da je kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu zahtevao novac u iznosu od 500 evra kako bi izvršio operaciju žučne kese jednoj pacijentkinji. Nakon izvršene operacije on je ovaj novac primio. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

----------------------------------------------------------