Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 23.09.2018

Medij: Alo     Strana: 1,2,3

Rubrika: Intervju nedelje

Autori: D. R. - V. P.

Teme: Javne nabavke/Korupcija

Naslov: Ulažemo u zdravstvo 10 puta više od prethodne vlasti!

Ulažemo u zdravstvo 10 puta više od prethodne vlasti!

Pišu: D. R. - V. P.

Slučaj četvorogodišnjeg Dušana Todoroviča ujedinio je Srbiju u plamenitoj želji i nadi da se sačuva život jednog deteta. Istovremeno je i pokazao da je neophodno da se roditelji, nevladine organizarije i svi ostali u prvom redu oslone na državu, koja za lečenje mališana izdvaja veliki novac. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar u intervjuu za naš list objašnjava šta Vlada, resorno ministarstvo i fond RFZO preduzimaju po ovom pitanju, ali i dodaje da je ponosan što je od 2014. u zdravstvo uloženo pola milijarde evra, što je deset puta više od ulaganja prethodne vlasti.

¦ Na početku razgovora da vas pitamo ono što najviše interesuje građane, a to je kako je mali Dušan Todorovič i kako napreduje njegovo lečenje?

- Dušan je veliki borac i izuzetno hrabar dečak Pred njim je velika i teška borba, A iskreno se nadam, kao i cela nacija, rekao bih, da će iz te, naj važnije utakmice izaći kao pobednik U kontaktu sam sa lekarima u Španiji, imamo intenzivnu komunikaciju. ¦ Zašto u jednom, rekli bismo vrlo glasnom, delu javnosti vlada ubeđenje da decu lečimo SMS porukama, a da država ne radi ništa po tom pitanju, kada je upravo za vreme ove vlasti i vašeg ministarstva država omogučila lečenje u inostranstvu deci i drugima koji su oboleli od teških i retkih bolesti?

- U našem narodu najčešće kada nemate argumente, govorite vrlo glasno i trudite se da umesto istine koristite viku i dreku. Lečenje dece u Srbiji ne zavisi od pojedinačnih akcija i SMS donacija, jer je Vlada 2014. osnovala Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji kako bi, pored sredstava koja se daju iz RPZO, obezbedila dodatnu, institucionalnu pomoć za lečenje u inostranstvu dece koja se ne mogu adekvatno lečiti u Srbiji. Od osnivanja Fonda zaključno sa 30. junom 2018, iz sredstava RFZO i samog Fonda država Srbija je na lečenje u inostranstvo uputila 1.975 dece i za to je platila oko 23 miliona evra, što je gotovo četiri puta veći broj dece, i dva puta više novca, u odnosu na isti period od, na primer, 2009. godine. Za pet godina, od 2009. zaključno sa 2013, na lečenje u inostranstvo je ukupno upućeno 509 mališana. To je minimum koliko mi sada pošaljemo godišnje. Sve je apsolutno transparentno, svi podaci su javni i lako dostupni, u komisije i rad Budžetskog fonda uključeni su naši najbolji lekari, sredstva su obezbeđena i zaista smo sve učinili kako bismo omogućili svojoj deci i svojim građanima najbolje moguće šanse za izlečenje. ¦ Dušanov slučaj nam je pokazao da javnost nije dovoljno upoznata s postojanjem Budžetskog fonda za lečenje dece, zbog čega je to tako?

- Svakako da ćemo u narednom periodu još više pojačati prisustvo Budžetskog fonda u javnosti da bi svi bili upoznati s njegovim radom i njegovim mogućnostima. S druge strane, videli ste da smo za četiri godine u inostranstvo na lečenje poslali blizu 2.000 mališana. Osim toga predloženo je da se pošalje 241 uzorak za genetsko ili metaboličko ispitivanje u inostranim laboratorijama, a odobren je dolazak inostranog eksperta za 19 pacijenata. Za nekoliko pacijenata odobravan je odlazak na lečenje više puta. Dakle, radimo apsolutno sve što je moguće da se deca koja imaju zdravstvenih problema adekvatno zbrinu i leče. I ne samo to. Država Srbija danas za lečenje retkih bolesti, te za mali broj pacijenata koji boluju od bolesti za koje su terapije izuzetno skupe i teško dostupne, ali koji kao i svi drugi građani imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i lečenje, izdvaja više od dve milijarde godišnje! A znate koliko je izdvajano do 2012?! Nula dinara! Od 2012. godine, kada smo bili na ivici državnog bankrotstva, do danas, zahvaljujući znatno boljem stanju u budžetu Republike Srbije, sredstva za lečenje u inostranstvu, kao i za lečenje retkih bolesti, bilo da su opredeljena u Fondu za lečenje u inostranstvu, RFZO, ili Fondu za retke bolesti, povećavana su svake godine. I još ćemo da ih povećavamo!

¦ Da U je možda reč o kompUkovanoj proceduri prijavljivanja i ako jeste tako, šta čete uraditi da je uprostite, Š se ipak radi o neobaveštenosti ljudi?

- Ništa nije komplikovano... Samo je potrebno podneti zahtev, bilo RFZO, bilo Ministarstvu zdravlja, kako bi se ušlo u proceduru rešavanja upućivanja na lečenje u inostranstvo. I moram naglasiti da je ustaljena praksa da se, zbog prirode i važnosti zahteva, svi zahtevi koji stignu odmah uzimaju u razmatranje i u zavisnosti od dostupne dokumentacije, rešavaju u najkraćem roku. I ovim putem pozivam građane da se, u situacijama kada je im pomoć za lečenje dece potrebna, obrate Budžetskom fondu pri Ministarstvu zdravlja na brojeve telefona 011/2656-384 i 011/3614-700 ili da pozovu RFZO. Uvešćemo uskoro i kontakt-centar baš za te namene, koji će biti dostupan 24 časa.

¦ Postojenajavedajeuizradiiprotokol za hitne slučajeve, koji bi proces ubrzao na 48 sati, a najugroženijoj deci za prevoz u inostranstvo na raspolaganje stavio avion Vlade Srbije - kada čemo to imati praksi?

- Već imamo! Upravo je angažovanje letelice avio-službe Vlade bilo prvo sprovođenje sporazuma koji smo nedavno sklopili s ovim državnim organom o postupanju u ovakvim kriznim situacijama. To podrazumeva da imamo letelicu zajedno s medicinskom ekipom i svom neophodnom opremom spremnu za transport već za sat i po. Dakle, na vreme smo mislili za ovakve slučajeve i bili smo spremni da reagujemo u najkraćem mogućem roku.

¦ Od 1. novembra pacijenti oboleli od mahgnih bolesti u Srbiji moći će da budu lečeni najsavremenijim iks-nožem, koliko će koštati lečenje?

- Moram vam iskreno reći da smo vrlo ponosni na činjenicu da će naši građani uskoro imati mogućnost da se besplatno, odnosno o trošku zdravstvenog osiguranja, leče i na iks-nožu, pored već dobro poznatog gama-noža u KCS-u, jer to ni mnogo bogatije države ne omogućavaju svojim građanima. Izgrađen je kompletno nov Centar za iks-nož u Kliničkom centru Srbije, na dva nivoa i 700 metara kvadratnih. On je savremeno opremljen, a aparati, iks-nož i CT su već uneti, a za nekoliko dana ćemo otvoriti ovaj objekat. Iks-nož, za koji je Vlada izdvojila 800 miliona dinara, omogućava preciznije zračenje samog tumora uz poštedu zdravog tkiva koju obični linearni akceleratori ne mogu postići. Trenutno, lečenje naših građana iks-nožem u drugim državama, o trošku RFZO, obavlja se po minimalnoj ceni od 20.000 evra, što dovoljno ukazuje na višestruki

0 svakome govore njegova dela

Da li imate utisak da pojedine javne ličnosti, nažalost, koriste i ovakve slučajeve za ličnu promociju ili ih stavljaju u politički kontekst? Sergej Trifunović ni hvala nije rekao kada je njegovoj fondaciji uplaćeno 250.000 evra već je ponovo napao predsednika Vučića.

- Najpre da razjasnimo, Ministarstvo zdravlja i ja lično pozdrav-Ijamo svaki vid humanitarnog angažovanja gradana Srbije, pa time i svaku akciju kojom se želi nekome pomoći. Srbi kao narod jesu humani i hoće da pomognu. To zavreduje svaku pohvalu. Ali, ono što ne mogu da razumem jeste to da, nažalost, i dalje ima onih koji i ovakve slučajeve, u kojima je reč o teško oboleloj deci: čiji su životi ugroženi, gledaju kao priliku za samopromociju i političke poene, vredajući predsednika, Vladu, državu... 0 njima govore njihova dela ili, bolje rečeno, nedela.

značaj nabavke iks-noža i finansijske uštede za našu zemlju.

¦ Jedna od aktuelnih tema u Srbiji je i odlazaklekara. Koliko Ijudije otišlo i da li ćemo imati ko da nas leči? Kako motivisati mlade lekare da ostanu u Srbiji, kada znamo da u inostranstvu mogu imati mnogo veću platu?

- Najpre da razjasnimo, migracije lekara su svuda prisutne. Danas i iz Nemačke lekari odlaze u Emirate i druge, još bogatije zemlje i sisteme. S druge strane, mislim da smo tendenciju odlazaka lekara i medicinskih sestara uspeli da značajno smanjimo, jer se broj njih koji odlaze u poslednje dve godine znatno smanjuje. Za prethodne nepune četiri godine u zdravstvenim ustanovama Srbije zaposleno je 10.545 medicinskih radnika, dok je ukupno odobreno 6.200 specijalizacija. Samo u toku ove godine, do 1. septembra, zaposlili smo ukupno 2.466 zdravstvena radnika. Pored toga, zaposleno je 100 najboljih diplomaca međicinskih fakulteta, ado kraja godine očekuje se ? zapošljavanje nove grupe. Da- eŠ Ie, oni najbolji diplomci, koje iznedre naši državni medicinsH fakulteti, lečiće nas u godi nama koje dolaze.

¦ Svedođ smo da ulaganja države u zdravstvo nikada nisu bila veća. Kako napreduju radovi na KCS-u i drugim velikim zdravstvenim sistemima?

- Moram najpre da istaknem da do 2012. srpsko zdravstvo nije ispunjavalo ni kriterijume za ocenjivanje u eminentnim evropskim krugovima. Izuzetno velikim novča- j nim ulaganjima, kao i ¦ odgovornim radom i

zalaganjem, za protekle četiri godine ne samo da smo zaustavili sunovrat srpskog zdravstva i postavili osnove za moderan i funkcionalan zdravstveni sistem, već smo ga i značajno unapre-

dili, što potvrđuje i podatak da naš zdravstveni sistem zauzima 20. mesto među 34 države Evrope koje su ocenjivane, a iza naše države nalazi se 11 zemalja članica EU. U periodu od 2008. do 2012. potrošeno je oko 46 miliona evra u investicije u zdravstvo. Od 2014. do danas realizovano je 194 miliona evra u objekte i opremu, a u postupku realizacije je trenutno još 270 miliona evra. Rekonstruisan je potpuno 71 objekat, a još devet objekata se trenutno rekonstruiše. Izgrađeni su KC „Niš“, Onkologija 2, Centar za gama-nož, Centar za iks-nož, rekonstruisana su odeljenja mnogih bolnica, nabavljeni linearni akceleratori, mnogobrojne magnetne rezonance, skeneri... Dakle, blizu pola milijarde evra je zbir ulaganja u srpsko zdravstvo od

  1. godine! A sada nas 1 kritikuju oni ir koji su uložili

10 puta manje! J? Desetputa?!

Uakcinacija je najbolja zaštita

n Imamo li razloga da strahujemo od nove epidemije morbila, da li imate podatke o broju vakcinisane dece i da li se taj broj povećao? Imamo slučajeve da čak i pojedini lekari i poznate ličnosti učestvuju u kampanji protiv vakcinacije.

- Broj vakcinisane dece jeste povećan i na putu smo da dodemo do 95 odsto vakcinisanih, što je takozvani odbrambeni bedem od epidemije. Žalosno je samo što smo morali da platimo najskuplju cenu, cenu Ijudskih života, pre nego što smo kao društvo prihvatili davno utvrdenu činjenicu - vakcine su civilizacijski iskorak u borbi protiv mnogih bolesti. A naš stav, stav države i nadležnog ministarstva bio je i ostao da je vakcina najbolje sredstvo koje sprečava bolesti i apsolutno je bezbedna. Zato se iskreno nadam da kao društvo ovakve greške više nećemo ponavljati, a sve u interesu svoje dece.

ima * ?S!SkO 0

op više ne govon v neU

eUtisaKieda Wenomsisternu>ba wastl? Korupci)' u .)(na rezuita zdravija i?OSVr Spaniupa?es!°mp eSaKorupciii. 1« . odmah po s u toPe časno i nroKiamovao sam dsto ieKara stana —Z*aVf,E Zivwl' »'"TS' terenu, Ko)i ko čekanla, zaKaz reZime, da ¦ vne nabavKe? rfa rma sv°)eP atfloi ane

Kogirsca uve ¦, kaKo neca n kr, -?®4555?

naS P verenie gmdana. Korup®4a

----------------------------------------------------------

Datum: 23.09.2018

Medij: Kurir     Strana: 1,4,5

Rubrika: Bez naslova

Autori: Ratko Femići Katarina Blagović

Teme: Korupcija

Naslov: ČUDI ME DA ĐILASOVA PODRŠKA NE SMETA VUKOSAVLJEVIĆU

ČUDI ME DA ĐILASOVA PODRŠKA NE SMETA VUKOSAVLJEVIĆU

inlervju nedelje

NEBOJŠA STEFANOVIĆ MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVAIPOTPREDSEDNIK VLADE

Pogledajte suštinu Đilasove izjave dubinska podrška Vukosavljeviću koju je on iskoristio kao političku alatku da opet napadne Vladu, i to na temi čiji je on otac

Razgovarali RatkoFemići Katarina Blagović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže, u vezi sa burom koja se u Nemanjinoj 11 digla zbog rijalitija, da svako u Vladi ima pravo na svoje mišljenje, ali da mu je čudno što ministru kulture ne smeta što

mu je u odbranu prvi priskočio Dragan Đilas iz opozicionog Saveza za Srbiju i „otac“ tog formata u našoj zemlji. U razgovoru za Kurir, Stefanović govori i o poseti Aleksandra Vučića Kosovu, stranačkim funkcionerima koji su kršili zakon, slučaju Jovice Vukotića... .: Koliko je bilo ozbiljno ono što su albanski ekstremisti spremali kod sela Banje tokom nedavne Vučićeve posete Kosovu?

- Cela atmosfera je kreirana tako da se priprema neki incident. Prvo su rekli da Vučić ne dolazi na Gazivode, pretili hapšenjem, da će proči kao Marko Đurić... Kad je predsednik ipak odlučio da od Gazivoda započne posetu, onda je to stvorilo dalji lanac reakcija prištinskih organa. Smetalo im je što je predsednik hteo da pokaže da možemo da gradimo bolji život za ljude dole, i to pristojnim i mirnim porukama. Kada je propala zabrana prištinskih vlasti, onda je morao da se napravi incident kod sela Banje. Protesti su bili orkestrirani i organizovani. Bilo je čakinformacija obaveštajnih službi da pojedine osobe imaju oružje, ne znamo da K bi to bio okidač za uključivanj e većeg brojaljudisoružjem.

.: Sta da je predsednik ipak nastavio ka Banjama?

- Kada imate takav profil ljudi, ratne veterane, nekadašnje pripadnike terorističkih organizacija, vrlo je verovatno da bi došlo do upotrebe vatrenog oružja i da bi cela situacija eskalirala. Zato ic predsednik odlučio da ne ugrožava stanovništvo naselja Banje, jer nije došao da im oteža položaj, već da pomogne.

Da li Vučić ima podršku Vlade i funkcionera SNS za rešavanje pitanja Kosova onakokakojeon predložio?

- Predsednik uživa apsolutnu podrškui stranke i Vlade. Za rešenjem se još traga, jer kao što vidite, za to ne postoji spremnost ni kod Albanaca, ni u EU. Svi nas godinama pritiskaju kako treba da dođemo do nekakvog rešenja, a kada počnemo da ga tražimo u bilo kom pravcu - ništa ne može. Onda se postavlja pitanje šta vi, bre, ljudi uopšte hoćete?! Dogovor o ZSO je potpisan još 2013. i niko iz EU, koja je bila garant tog sporazuma, nije bio kadar da izvrši pritisak da se to ispuni punih pet godina.

Sada kažu da će ZSO biti formirana kada Kosovo uđe u UN.

- To samo pokazuje kako neko drži reč.

Kada će stranka da razgovara o funkcionerima, kako je to rekao Darko Glišić, koji su se obogatili na račun partije?

- Mi smo stranka kojapoštujezakone.

Kakovamseonda toomaklo?

Nije nam se omaklo. Mi se upravo zalažemo da se država obračuna sa svakim ko se ogrešio o zakon. Nije ovo vreme Đilasa, Tadića i Jeremića kada je partijska knjižica DS bila sve i svja. Mi danas stvaramo mehanizme da svako mora da odgovara pred zakonom i da vladavina prava postoji kao conditio sine quanon. To je interes naše stranke. SNS hoće da razgovara i o tome, ne da progoni, jer neće stranka da preuzima nadležnost državnih organa, ali hoće da otvori dijalog i u svojim internim organima.

Svejetouredu,aliGlišićjetorekao pre dva meseca i vi sve to vreme ne pokrećete dijalog o tome.

- Kako ne? Pa mi stalno razgovaramo o tome.

.: Dobro, ko su ti ljudi?

- Nećemo dabudemo inkvizicija. Neće stranka da navodi imena ljudi, jer stranka nije ta koja treba da preuzme na sebe teret dokazivanja. To treba da rade državni organi, kao što su radili u prethodnih nekoliko godinama. Policija je uhapsila više predsednika opština, direktora JP i ljudi na odgovornim mestima u raznim ministarstvima koji su iz redova SNS. Tim ljudima se sudi, nekisuiosuđeni.

.: Glišić je mislio na ljude na izuzetno visokimpoložajima.

-1 ovi ljudi su na visokim položajima, jer imaju prilike da raspolažu velikim budžetima. Ti ljudi su mogli da se upuste u visokukorupciju.

.: On nije mislio na te procesuirane, već na nove. Šta je s njima?

- Zato i kažem da nema zaštićenih. Ohrabrujemo i državne organe da nikoga ne posmatraju kroz partijsku pripadnost, već samo da li se ponašao u skladu sa zakonom. Važno je dami kao najveća stranka stalno šaljemo signal da se nismo uspavali, da je svako od naših članova odgovoran i da ga niko neće zaštititi ukoliko je prekršio zakon. Ja sam tako razumeo Darka Glišića. .: Ja nisam, pomenuo je skupa letovanja i hotele aludirajući na Zoranu Mihajlović.

OCEKUJEM DA CLANSTVP (SNSUMA VISE KONTAKTA SA REALNOSCU. VUCIC POKUSAVA DA RESI PROBLEME OD KOJIH SU DRUGI BEZALIIONDA NEKO KAZEj „TO NIJE MOJA BORBA.“ IZVINITE, A CIJA JE?

Da li je on tako hteo da je ućutka?

- Izgleda da smo različito razumeli. Ali dobro, to je demokratija. Ne znam da je neko u našoj stranci, za skoro 10 godina postojanja SNS, ućutkan. Poruka je da onom ko je ogrezao u korupciju to neće biti oprošteno. Tojeneštonačemuje Vučić, otkadje došao na vlast, intenzivno radio - da se pokaže da u ovoj zemlji, iako ste tajkun, političar, stranački kolega ili rođak, nećete biti zaštićeni.

I za Miškovića ste onoliko najavljivali... Ispade on jedini tajkun.

- Mišković je bio uhapšen, nalazi se pred sudom i sud će odlučiti da li je kriv ili ne. Sad bismo mogli da uđemo u raspravu koga smo sve procesuirali od 2012, ali i ko su ljudi koji su pre 10 ili 15 godina uništili naša preduzeća, ko su ljudi koji su tada abolirani tako što je dozvoljeno da neki postupci zastare. Mnoga imena su pominjana u medijima, ali ne možete da hapsite ako nema dokaza. Ne onih rekla-kazala, već onih za koje tužilac proceni da su dovoljni da se izađepredsud.

Da li to znači da je rekla-kazala i ono što ste govorili za Đilasa? Dok ste bili u opoziciji, pričali ste da je lopov, da je nameštao tendere za Most na Adi, kako dosad nije procesuiran?

- Evo, ako pogledamo, recimo, podzemne kontejnere. Oni su istrulili za godinu ili dve, a izvođač radova čak nije ni izveo završne radove, pa je to morao da uradi „Veograd put“ i da potroši novac iz budžeta koji nije planiran. Ili ako se setimo rekonstrukcij e Bulevara kralj a Aleksandra, kada je izabrana za 650 miliona dinara lošija ponuda, o čemu tada nije smelo ni da se piše. Da je to uradio neko iz SNS, vi biste nas raščerupali. Đilas to nije potpisao, ali on je očiglednobioizatoga.

.: Kakoznatedajeonbioizatoga?

- Postavlja se logično pitanje dali je sproveden nadzor, da I su aktivirane bankarske garancije, da li su uopšte postojale... To je posao gradonačelnika, nij e da pusti da rade prljavposao za njega. Koruptivni sistem koji je postojao u Beogradu postavio je Đilas. Imali ste ljude koji su iz opština proterani kao koruptivni, a onda ih je Đilas postavio za direktore JP. To je bila pljačka s predumišljajem.

.: KakvajesaradnjasaSPS?Daliidaljemislite da socijalistima nije mesto u Vladi?

- Ne slažem se u svemu sa SPS, ali o mnogim temama imamo dobru saradnju u Vladi. Da li je SPS mesto u Vladi ili ne, nije moje da odlučujem. Ipak, moram da dodam da se SPS u odbrani nekih stvari koje je iznosio Vučić poneo korektnije nego neki iz SNS. .: Od kojih funkcionera ste to očekivali da stane uz Vučića u vezi sa Kosovom?

- Nije stvar od koga sam ja to očekivao, već što mnogi ljudi ne osećaju da ovo nije privatna Vučićeva stvar. Očekujem članstvo koje ima više kontakta sa realnošću, sa onim što se zovu interesi Srbije. Vučić pokušava da reši probleme od kojih su drugi bežali i onda neko kaže: „To nije mojaborba.“ Izvinite, a čija je? Pogledajte poslednjih godinu ili dve, na svaku tešku temu koja je pokrenuta, a koja nije donosila pozitivne poene, ko je taj ko se nije oglasio ili se oglasio nekim nemuštim saopštenjem. Nemojte da puštate da Vučić sve sam nosi na svojim leđima. .: Kako ocenjujete potez premijerke da napadne ministra kulture jer je izneo svoj stav o rijalitiju? Da li vi u Vladi imate pravo na svoje mišljenje?

- Ana Brnabić je vrlo jasno rekla da nije na Vladi da se bavi rij aHtijima, već da za to postoj e nezavisna regulatoma tela. Ministar kulture je prvi krenuo u disđplinovanje medija, sutra će možda da kaže šta treba da bude u vašim novinama... Međutim, neka je ministar to rekao, on je izneo svoje mišljenje. Ana Bmabić je premij er, ona je izabrala Vladu, taj ministar je izabran na njen predlog i ona je iznela svoje mišljenje.

.: Alionanijestalanastranusvogčlanakabineta u tom ratu oko rijalitija.

- Ona se nije svrstavala. Ne mislim da ministri treba da uređuju privatne medije. Ako narod to neće da gleda, neka promeni kanal. Meni je zasmetalo što Vukosavljeviću ne smeta što je u njegovu zaštitu prvi pritrčao Đilas. To što njemu ne smeta da otac rijalitija u Srbiji bude njegov zaštitnik, meni mnogo govori o Vukosavljeviću. Đilas samo sticajem okolnosti nije hteo otvorenije da stane uz ministra kulture, a vrlo j asno je bio na njegovoj strani da bi napao Pink. To da čovek koji je doveo rijalitije u Srbiju, zaradio lep novac na tome, danas kaže da Srbiji ne treba rijalitiji, pa to je tragikomično. MisKm da j e premij erka reagovala na ispravannačin.

.: Da li je ovo uvertira za smenu Vukosavljeviča?

- O tome ne odlučujem ja.

.: Vukosavljević je upravo etiketiran kao Đilasovčovek.

- Meni je samo čudno da ministru kulture ne smeta odbrana čoveka koji je otac rijalitija.

.: Đilas uopšte nije branio Vukosavljevića. Premijerka je prozvala Đilasa i on je reagovao na njenu izjavu.

- Pogledajte suštinu njegove izjave - dubinska podrška Vukosavljeviću koju je on iskoristio kao političku alatku da opet napadne Vladu, i to na temi čiji je sam otac.

0 „škaljarcu" Jovici Vukotiću

ISTRAŽUJEMO UMEŠANOSTIU DRUGA KRIVIČNA DELA .: Da li policija ima mehanizme da zaštiti građane od obračuna kriminalnih klanova na ulicama Beograda?

- Policija je rešila više od 50 odsto ubistava od početka godine koja imaju obeležje ozbiljnog kriminala i očekujem da će se razrešiti jošjedan broj tih slučajeva u kratkom roku. Policija u saradnji s drugim policijama polako dolazi do sve krupnijih riba u regionu, hapse se i oni koji su nosioci organizovanog kriminala, koji se sumnjiče za trgovinu stotina kilograma kokaina ili heroina.

.: Navodnog vođu „škaljarskog klana" Jovicu Vukotića Srbija tereti za falsifikovanje dokumenata, da li je to jedino što mi možemo da mu stavimo na teret? - U Grčkoj mu na teret stavljaju šverc i transport 136 kg kokaina, mi smo ga uhapsili za ono za šta imamo čistu situaciju. Turci su ga proterali, pošto je on, uz Crnu Goru, 1 naš državljanin, ovde je uhapšen i sumnjiči se za zLoupotebu putne isprave. Moramo da radimo ono što je pravno čisto i ono što na sudu možemo da dokažemo. Naravno, radimo i na drugim slučajevima koji su povezani za tu osobu, pokušavamo da dokažemo sve za šta imamo saznanja. Pratimo situaciju u regionu i imamo intenzivnu saradnju s crnogorskom poLicijom.

.: Da li za Vukotića u Srbiji postoji još nešto, on se u javnosti povezuje s nekim od najtežih krivičnih dela u zemlji?

- Kolege u Crnoj Gori imaju određena saznanja, kao i naša policija, ali dok tužioci ne budu mogli da kažu da postoji dovoLjno dokaza, ne možemo da pričamo o tome. Zašto bismo mi upozoravali njegovu odbranu ili da potencijalne svedoke sklone iLi likvidiraju.

0 medijskim slobodama

DEMOKRATIJA FUNKCIONIŠE, SVAKO MOZE SVE DAIZGOVORI

.: Evropske institucije, za ovu godinu, u domenu slobode medija Srbiju ocenjuju kao prilično neslobodnu.

- Podsetio bih vas, pre svega, na izveštaj Verice Barać i Savet za borbu protiv korupcije iz 2011, u kome stoji da nad medijima postoji politički pritisak i da je nad njima uspostavljena potpuna kontrola. Sada nema osobe da je htela nešto da kaže, a da nije mogla. Ovde svako izgovori šta mu padne na pamet. Na televizijama gostuju Ljudi koji svakakve laži govore o Vučiću. Čitam vesti i vidim da ima bar 10 Ljudi koji ga kritikuju, ne za nešto šta je uradio, već na osnovu vizije kako bi oni to uradi Li. .: Opozicija i jeste tu da kriktikuje vlast i ukaže kako bi oni rešavali probleme. - Neka kritikuju, ja im ne uskraćujem. DakLe, demokratija funkcioniše.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.09.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 2

Rubrika: Druga strana

Autori: Tošo BORKOVIĆ

Teme: Korupcija

Naslov: PRESECANjE

PRESECANjE

Tošo BORKOVIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: N1

Emisija: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Žalba protiv Beograda

Spiker: Organizacija Transparentnost Srbija podnela je povereniku za informacije od javnog značaja žalbu protiv grada Beograda zato što im nije odgovoreno na zahtev za informacije u vezi sa izgradnjom objekata javne namene u Beogradu na vodi. Transparentnost se istim povodom obratila i Vladi Srbije. Ta organizacija je od nadležnih organa zatražila informacije o tome da li je bilo koji organ grada Beograda doneo odluku kojom je propisano da se radovi na uređivanju građevinskog zemljišta priznaju kao izmirenje ukupne obaveze na ime doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i da li je takav predlog upućen ovim organima. Vrednost doprinos za građevinsko zemljište od gotovo 300 miliona evra po Lex specialisu investitoru se ne mora naplatiti ako zauzvrat izgradi objekte javne namene u istoj vrednosti, navodi se u saopštenju. Transparentnost dodaje da investitor zbog Lex specialisa te objekte može da gradi bez postupka javnih nabavki poveravajući poslove firmama po svom izboru što predstavlja korupcijski rizik.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori:

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Prva Nedelja prava javnosti da zna od ponedeljka u Srbiji

Prva Nedelja prava javnosti da zna od ponedeljka u SrbijiBEOGRAD, 22. septembra 2018. (Beta) - Prva "Nedelja prava javnosti da zna" u Srbiji počeće u ponedeljak, 24. septembra, a završiće se u petak, 28. septembra, na "Medjunarodni dan prava javnosti da zna", koji se obeležava širom sveta.Inicijativu za odbranu prava javnosti da zna pokrenula je grupa organizacija civilnog društva - Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Gradjanske inicijative, Fondacija Slavko Ćuruvija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.U saopštenju grupe organizacija civilnog društva podseća se da je pravo javnosti da zna veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim gradjanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem."Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od gradjana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac", navodi se u soapštenju.Tim povodom u okviru kampanje "Srbija do informacija" u Prijepolju, Užicu, Valjevu, Smederevu, Somboru tokom "Nedelje prava javnosti da zna" biće organizovane ulične akcije pod nazivom "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?", kako bi se gradjani informisali o tom pravu.Organizacije civilnog društva ukazale su na štetnost odredbe Nacrta zakona kojom se predvidja izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad.Takodje, mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protiv obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije u skladu sa načelom zakonitosti.Tokom javne rasprave, kako je navedeno, 1.200 gradjana poslalo je komentare nadležnom Ministarstvu da se ove štetne odredbe ne usvoje, ali do danas Ministarstvo nije obavestilo javnost da li su komentari prihvaćeni ili ne,Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.Ostale fotografije uz tekst

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: istinomer.rs

Link: https://vesti.istinomer.rs/vesti/2018/09/22/ako-zelis-informacije-od-javnog-znacaja-zasto-ne-pises-deda-mrazu/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?"

22.09.2018. Prva "Nedelja prava javnosti da zna" u Srbiji počeće u ponedeljak, 24. septembra, a završiće se u petak, 28. septembra obeležavanjem Međunarodnog dana prava javnosti da zna. Kako je saopštila "Crta" (Ce 22.09.2018. Prva "Nedelja prava javnosti da zna" u Srbiji počeće u ponedeljak, 24. septembra, a završiće se u petak, 28. septembra obeležavanjem Međunarodnog dana prava javnosti da zna.Kako je saopštila "Crta" (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), pravo javnosti da zna je važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je građanima da saznaju mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti. "Crta" naglašava da Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija, a od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac. Tim povodom, u okviru kampanje "Srbija do informacija", "Crta" će u više gradova u Srbiji (Prijepolje, Užice, Valjevo, Smederevo, Sombor) tokom "Nedelje prava javnosti da zna" organizovati ulične akcije pod nazivom . Cilj akcije je, kako se navodi, da se građani na interesantan način informišu o ovom važnom pravu.Podsetimo, grupa organizacija civilnog društva koju čine, između ostalih, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Crta, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija pokrenula je inicijativu za odbranu prava javnosti da zna. Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija. Organizacije su ukazale da je veoma štetna odredba Nacrta zakona kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad. Takođe, mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protiv obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije u skladu sa načelom zakonitosti. Tokom javne rasprave 1.200 građana poslalalo je komentare nadležnom Ministarstvu da se ove štetne odredbe ne usvoje, ali do danas Ministarstvo nije obavestilo javnost da li su komentari prihvaćeni ili ne.  

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: glaspodrinja.rs

Link: https://www.glaspodrinja.rs/aktuelno/4756/prva-nedelja-prava-javnosti-da-zna-od-ponedeljka-u-srbiji

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Prva "Nedelja prava javnosti da zna" od ponedeljka u Srbiji

Prva Nedelja prava javnosti da zna u Srbiji počeće u...Prva "Nedelja prava javnosti da zna" u Srbiji počeće u ponedeljak, 24. septembra, a završiće se u petak, 28. septembra, na "Međunarodni dan prava javnosti da zna", koji se obeležava širom sveta.Inicijativu za odbranu prava javnosti da zna pokrenula je grupa organizacija civilnog društva - Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Fondacija Slavko Ćuruvija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.U saopštenju grupe organizacija civilnog društva podseća se da je pravo javnosti da zna veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem.  

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: autonomija.info

Link: http://www.autonomija.info/prva-nedelja-prava-javnosti-da-zna-od-ponedeljka-u-srbiji.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Prva Nedelja prava javnosti da zna od ponedeljka u Srbiji

22 Sep 2018 "Namera države je da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija" Prva "Nedelja prava javnosti da zna" u Srbiji počeće u ponedeljak, 24. septembra, a završiće se u petak, 28. septembra, na "Međunarodni dan prava javnosti da zna", koji se obeležava širom sveta.Inicijativu za odbranu prava javnosti da zna pokrenula je grupa organizacija civilnog društva - Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Fondacija Slavko Ćuruvija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.U saopštenju grupe organizacija civilnog društva podseća se da je pravo javnosti da zna veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem."Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac", navodi se u saopštenju.Tim povodom u okviru kampanje "Srbija do informacija" u Prijepolju, Užicu, Valjevu, Smederevu, Somboru tokom "Nedelje prava javnosti da zna" biće organizovane ulične akcije pod nazivom "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?", kako bi se građani informisali o tom pravu.Organizacije civilnog društva ukazale su na štetnost odredbe Nacrta zakona kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad.Takođe, mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protiv obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije u skladu sa načelom zakonitosti.Tokom javne rasprave, kako je navedeno, 1.200 građana poslalo je komentare nadležnom Ministarstvu da se ove štetne odredbe ne usvoje, ali do danas Ministarstvo nije obavestilo javnost da li su komentari prihvaćeni ili ne,Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.(Beta)Podelite ovu stranicu!        

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/ts-nadlezni-nisu-dostavili-informacije-o-izgradnji-beograda-na-vodi

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Nadležni nisu dostavili informacije o izgradnji Beograda na vodi

Transparentnost Srbija (TS) je saopštila danas da su žalbu protiv Grada Beograda podneli Povereniku za informacije od javnog značaja, a urgenciju Vladi Srbije, zato što im nije odgovoreno na zahtev za informacije u vezi sa izgradnjom objekata javne namene u Beogradu na vodi. U saopštenju TS se ocenjuje da ćutanje dva državna organa dopunjuje dugačak niz bahatosti, nepravilnosti i nezakonitosti u vezi sa projektom "Beograd na vodi". TS je od nadležnih organa zatražila informacije o tome da li je bilo koji organ Grada Beograda doneo odluku kojom je propisano da se radovi na uređivanju građevinskog zemljišta priznaju kao izmirenje ukupne obaveze na ime doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i da li je takav predlog ili inicijativa upućena ovim organima. "Jedna stavka zaslužuje stalnu pažnju javnosti, ako ni zbog čega drugoga, a ono zbog činjenice da je reč o gotovo 300 miliona evra, odnosno 33 milijarde dinara. Tolika je, naime, vrednost doprinosa za građevinsko zemljište koji se, po 'leks specijalisu', investitoru ne mora naplatiti ako zauzvrat izgradi objekte javne namane, u istoj vrednosti", navodi se u saopštenju. TS dodaje da investitor zbog "leks specijalisa" te objekte može da gradi bez postupka javnih nabavki, poveravajući poslove firmama po svom izboru, što predstavlja korupcijski rizik. "U odsustvu konkurencije investitor koji izvodi radove će imati interes da prikaže što veću cenu radova, kako bi na taj način otplatio što veći deo doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Povrh svega, ne znamo kakav je plan izgradnje objekata javne namene, da li je išta do sada izgrađeno i koliko je to koštalo", dodaje TS.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Beogradske/TS-Nadlezni-nisu-dostavili-informacije-o-izgradnji-Beograda-na-vodi.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: NADLEŽNI NISU DOSTAVILI INFORMACIJE O IZGRADNJI BEOGRADA NA VODI

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Sep.2018, 11:48 Transparentnost Srbija (TS) je saopštila danas da su žalbu protiv Grada Beograda podneli Povereniku za informacije od javnog značaja, a urgenciju Vladi Srbije, zato što im nije odgovoreno na zahtev za informacije u vezi sa izgradnjom objekata javne namene u Beogradu na vodi.U saopštenju TS se ocenjuje da ćutanje dva državna organa dopunjuje dugačak niz bahatosti, nepravilnosti i nezakonitosti u vezi sa projektom "Beograd na vodi".TS je od nadležnih organa zatražila informacije o tome da li je bilo koji organ Grada Beograda doneo odluku kojom je propisano da se radovi na uređivanju građevinskog zemljišta priznaju kao izmirenje ukupne obaveze na ime doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i...

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/transparentnost-srbija-nadlezni-nisu-dostavili-informacije-o-izgradnji-beograda-na-vodi/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Nadležni nisu dostavili informacije o izgradnji Beograda na vodi

Foto: BetaPodeliTransparentnost Srbija (TS) je saopštila danas da su žalbu protiv Grada Beograda podneli Povereniku za informacije od javnog značaja, a urgenciju Vladi Srbije zato što im nije odgovoreno na zahtev za informacije u vezi sa izgradnjom objekata javne namene u Beogradu na vodi.U saopštenju TS se ocenjuje da ćutanje dva državna organa dopunjuje dugačak niz bahatosti, nepravilnosti i nezakonitosti u vezi sa projektom "Beograd na vodi".TS je od nadležnih organa zatražila informacije o tome da li je bilo koji organ Grada Beograda doneo odluku kojom je propisano da se radovi na uredjivanju gradjevinskog zemljišta priznaju kao izmirenje ukupne obaveze na ime doprinosa za uredjivanje gradjevinskog zemljišta i da li je takav predlog ili inicijativa upućena ovim organima."Jedna stavka zaslužuje stalnu pažnju javnosti, ako ni zbog čega drugoga, a ono zbog činjenice da je reč o gotovo 300 miliona evra, odnosno 33 milijarde dinara. Tolika je, naime, vrednost doprinosa za gradjevinsko zemljište koji se, po 'leks specijalisu', investitoru ne mora naplatiti ako zauzvrat izgradi objekte javne namene, u istoj vrednosti", navodi se u saopštenju.TS dodaje da investitor zbog "leks specijalisa" te objekte može da gradi bez postupka javnih nabavki, poveravajući poslove firmama po svom izboru, što predstavlja korupcijski rizik."U odsustvu konkurencije investitor koji izvodi radove će imati interes da prikaže što veću cenu radova, kako bi na taj način otplatio što veći deo doprinosa za uredjivanje gradjevinskog zemljišta. Povrh svega, ne znamo kakav je plan izgradnje objekata javne namene, da li je išta do sada izgradjeno i koliko je to koštalo", dodaje TS(Beta)        

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori:

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: ŽALBA ZBOG "BEOGRADA NA VODI"

BEOGRAD, 22. septembar 2018. (FoNet) - TransparentnostSrbija podnela je žalbu protiv Grada Beograda Povereniku zainformacije od javnog značaja i urgenciju Vladi Srbije jerova dve organa nisu odgovorila na zahtev da dostaveinformacije u vezi sa izgradnjom objekata javne namene uBeogradu na vodi.Ovo ćutanje dva državna organa dopunjuje dugačak nizbahatosti, nepravilnosti i nezakonitosti, u vezi saprojektom "Beograd na vodi". Jedna stavka zaslužuje stalnupažnju javnosti, ako ni zbog čega drugoga, a ono zbogčinjenice da je reč o gotovo 300 miliona evra, odnosno 33milijarde dinara.Tolika je vrednost doprinosa za građevinsko zemljište kojise, po "leks specijalisu", investitoru ne mora naplatiti akozauzvrat izgradi objekte javne namane, u istoj vrednosti. Ainvestitor če te objekte, zahvaljujući "leks specijalisu",ukloliko ih uopšte gradi, graditi bez postupka javnihnabavki, poveravajući poslove firmama po svom izboru, navodiTransparentnost Srbija.Ovo je razlog da se upale crvene lampice sa natpisom"korupcijski rizik".U odsustvu konkurencije investitor koji izvodi radove ćeimati interes da prikaže što veću cenu radova, kako bi nataj način otplatio što veći deo doprinosa za uređivanjegrađevinskog zemljišta.Povrh svega, ne znamo kakav je plan izgradnje objekata javnenamene (nikada nije objavljen dokument), da li je išta dosada izgrađeno (da li je "promotivni štand" odnosno privatnakafana, ili je to "promenada") i koliko je to koštalo(odnosno sa koliko se to nula knjižilo, jer ćemo teškosaznati koliko je zaista koštalo).Ugovor, inače, predviđa da se ceo projekat gradi 30 godina,a da se 50 odsto završi za 20 godina, tako da bi se mogloočekivati da će tada javnosti biti podnet izveštaj šta jezaista planirano, a šta izgrađeno.Da ne bismo čekali još 18 godina, zatražili smo 21. avgustaod Vlade Srbije informacije o uređenju zemljišta i izgradnjii rekonstrukciji objekata javne namene na područjurealizacije projekta "Beograd na vodi".To uključuje podatke o vrsti objekata koji su izgrađeni ilirekonstruisani, vrsti izvedenih radova na uređenjuzemljišta, vrednosti tih investicija, postupku koji jeprimenjen na izbor izvođača radova i izvršenom stručnom ifinansijskom nadzoru, od zaključenja ugovora do danapostupanja po zahtevu, navodi Transparentnost.Od gradonačelnika, Skupštine grada, Gradske uprave iGradskog veća Beograda zatražili smo informaciju o tome dali je bilo koji organ Grada Beograda doneo odluku kojom jepropisano da se radovi na uređivanju građevinskog zemljištauključujući izgradnju površina javne namene, kao i izgradnjuobjekata javne namene u javnoj svojini koje realizujeinvestitor na osnovu ugovora o izgradnji projekta "Beogradna vodi" - priznaju kao izmirenje ukupne obaveze na imedoprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i da li jetakav predlog ili inicijativa upućena ovim organima."Leks specijalis" je propisao da se naknada može "prebiti",ali je potrebno da jedinica lokalne samouprave svojomodlukom to propiše.Za slučaj da takva odluka nije doneta, zatražili smo kopijedokumenata iz kojih se može videti koliki su dospelidoprinosi za uređivanje građevinskog zemljišta na područjuna kojem se realizuje projekat "Beograd na vodi".A ako se troškovi "prebijaju" - da nam se dostave izveštajio tome šta je izgrađeno od objekata javne namene, odnosnokoliko je izvedeno radova na uređivanju građevinskogzemljišta, uključujući izgradnju površina javne namene, kaoi izgradnju objekata javne namene u javnoj svojini kojerealizuje investitor na osnovu ugovora.Nadležni organi još nisu odgovorili, zbog čega smo podneližalbu, odnosno urgenciju. Naime, protiv odluka (ili uslučaju ćutanja) šest organa, među kojima je i Vlada, nemože se podneti žalba, već samo tužba Upravnom sudu, aliprocedura iziskuje da se pre tužbe uputi urgencija,objašnjava Transparentnost Srbija.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/97555-transparentnost-srbija-nadlezni-nisu-dostavili-informacije-o-izgradnji-beograda-na-vodi

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Nadležni nisu dostavili informacije o izgradnji Beograda na vodi

Transparentnost Srbija (TS) je saopštila danas da su žalbu protiv Grada Beograda podneli Povereniku za informacije od javnog značaja, a urgenciju Vladi Srbije zato što im nije odgovoreno na zahtev za informacije u vezi sa izgradnjom objekata javne namene u Beogradu na vodi. U saopštenju TS se ocenjuje da ćutanje dva državna organa dopunjuje dugačak niz bahatosti, nepravilnosti i nezakonitosti u vezi sa projektom "Beograd na vodi". TS je od nadležnih organa zatražila informacije o tome da li je bilo koji organ Grada Beograda doneo odluku kojom je propisano da se radovi na uredjivanju gradjevinskog zemljišta priznaju kao izmirenje ukupne obaveze na ime doprinosa za uredjivanje gradjevinskog zemljišta i da li je takav predlog ili inicijativa upućena ovim organima. "Jedna stavka zaslužuje stalnu pažnju javnosti, ako ni zbog čega drugoga, a ono zbog činjenice da je reč o gotovo 300 miliona evra, odnosno 33 milijarde dinara. Tolika je, naime, vrednost doprinosa za gradjevinsko zemljište koji se, po 'leks specijalisu', investitoru ne mora naplatiti ako zauzvrat izgradi objekte javne namene, u istoj vrednosti", navodi se u saopštenju. TS dodaje da investitor zbog "leks specijalisa" te objekte može da gradi bez postupka javnih nabavki, poveravajući poslove firmama po svom izboru, što predstavlja korupcijski rizik. "U odsustvu konkurencije investitor koji izvodi radove će imati interes da prikaže što veću cenu radova, kako bi na taj način otplatio što veći deo doprinosa za uredjivanje gradjevinskog zemljišta. Povrh svega, ne znamo kakav je plan izgradnje objekata javne namene, da li je išta do sada izgradjeno i koliko je to koštalo", dodaje TS

----------------------------------------------------------

Datum: 22.09.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori:

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Nadležni nisu dostavili informacije o izgradnji Beograda na vodi

BEOGRAD, 22. septembra 2018. (Beta) - Transparentnost Srbija (TS) je saopštila danas da su žalbu protiv Grada Beograda podneli Povereniku za informacije od javnog značaja, a urgenciju Vladi Srbije zato što im nije odgovoreno na zahtev za informacije u vezi sa izgradnjom objekata javne namene u Beogradu na vodi.U saopštenju TS se ocenjuje da ćutanje dva državna organa dopunjuje dugačak niz bahatosti, nepravilnosti i nezakonitosti u vezi sa projektom "Beograd na vodi".TS je od nadležnih organa zatražila informacije o tome da li je bilo koji organ Grada Beograda doneo odluku kojom je propisano da se radovi na uredjivanju gradjevinskog zemljišta priznaju kao izmirenje ukupne obaveze na ime doprinosa za uredjivanje gradjevinskog zemljišta i da li je takav predlog ili inicijativa upućena ovim organima."Jedna stavka zaslužuje stalnu pažnju javnosti, ako ni zbog čega drugoga, a ono zbog činjenice da je reč o gotovo 300 miliona evra, odnosno 33 milijarde dinara. Tolika je, naime, vrednost doprinosa za gradjevinsko zemljište koji se, po 'leks specijalisu', investitoru ne mora naplatiti ako zauzvrat izgradi objekte javne namane, u istoj vrednosti", navodi se u saopštenju.TS dodaje da investitor zbog "leks specijalisa" te objekte može da gradi bez postupka javnih nabavki, poveravajući poslove firmama po svom izboru, što predstavlja korupcijski rizik."U odsustvu konkurencije investitor koji izvodi radove će imati interes da prikaže što veću cenu radova, kako bi na taj način otplatio što veći deo doprinosa za uredjivanje gradjevinskog zemljišta. Povrh svega, ne znamo kakav je plan izgradnje objekata javne namene, da li je išta do sada izgradjeno i koliko je to koštalo", dodaje TS.

----------------------------------------------------------