Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 25.09.2018

Medij: Alo     Strana: 1,6,7

Rubrika: Društvo

Autori: Maja Keranović

Teme: Korupcija

Naslov: ĐURA ĐUROVIĆ I DALJE RASPOLAŽE MILIONIMA

ĐURA ĐUROVIĆ I DALJE RASPOLAŽE MILIONIMA

Piše: MAJA KERANOVIĆ

lako mesec i po nije na čelu Beogradske poslovne škole, Đuro Đurović i dalje žari i pali tom visokoškolskom ustanovom. Naime, školski novac je i dalje u njegovim rukama, a bez njegovog potpisa nema ni plata.

Kako „A1o!“ saznaje, Đurović, bez obzira na to što više nije direktor BPŠ-a, potpisao je nedavno platne spiskove zaposlenih za isplatu plata, jer je i dalje jedino ovlašćeno Ise za finansije škole. Novo rukovodstvo za mesec i po očigledno nije našlo vremena da prijavi nove podatke i ovlasti novopostavljenog vršioca dužnosti da raspolaže školskim novcem, iako procedura ne može biti jednostavnija.

Podsetimo, Đurović od 2. avgusta nije na čelu BPŠ-a, kada je na sednici Vlade doneta odluka o spajanju BPŠ-a i Više poslovne škole iz Blaca u Akademiju poslovnih strukovnih studija, čime je Đuroviću automatski prestao mandat. Tada su izabrani novi članovi Saveta škole, dok je za vršioca dužnosti predsednika Akademije imenovan profesor Saša Bovan sa Pravnog fakulteta u Beogradu.

Đuro Đurović u razgovoru za „A1o!“ ne poriče da je potpisao plate zaposlenima u školi.

- Pitajte ministra koji je sve ovo zakuvao! Pitajte ga kakvi su odnosi sada u školi i kakvi su odnosi sad među studentima! Pitajte ga što nema odgovora na studentska pitanja! A ovo, zašto ja to potpisujem? Zato što sam fer prema kolektivu, zato što poštujem odluku Vlade, iako imam rezervu prema zakonitosti odluke i zato što je profesor Bovan, v. d. direktora, korektan čovek Nisam hteo da, kako je moj potpis i dalje deponovan, ljudi ostanu bez plate - rekao je za „A1o!“ Đuro Đurović, koji je profesor u BPŠ-u.

Profesor Bovan kaže za naš list da je lično ovlastio Đurovića da potpiše platne spiskove kako bi plate svim zaposlenima bile isplaćene na vreme.

- Đuro Đurović je bio korektan prema svojim kolegama. Zamolio sam ga da to uradi. Imao sam pravo da dam to ovlašćenje. Razlog je što se u Poreskoj upravi i Upravi za trezor vodi njegov broj prema matičnom broju, a promena podrazumeva određenu proceduru, koja će uskoro biti završena. Znači, to je samo sad urađeno kako bi se isplatile plate i on to više neće raditi. Ja sam mu se zbog toga i zahvalio - navodi profesor Bovan.

On dodaje da je, osim što je odlukom Vlade imenovan za predsednika Akademije, koja je nastala spajanjem BPŠa i Visoke škole u Blacu, u isto vreme i vršilac dužnosti u obe te škole dok Akademija zvanično ne bude zavedena kao pravno lice i ne dobije akređitaciju za rad.

Od kriminalca do poštenjačine IMinistar prosvete Mladen Šarčević kad je reč o Đuri Đuroviću okrenuo je svoju priču Iza 180 stepeni. Naime, od pretnji da će Đurović karijeru nastaviti u „Zabeli" ukoliko nadležni organi utvrde kriminalne radnje, Šarčevićje naprasno počeo da priča da je Đurović poštenjačina koji je uradio dobre stvari za BPŠ, a da su milionski dugovi napravljeni ranije.

Duro pod lupom policije i tužilaštva

  • Iz Višeg javnog tužilaštva u Beograduje početkomjula saopšteno da posebno odeljenje za suzbijanje korupcije vodi predistražni postupak protiv Đurovića.
  • Proveru Đurovićevog poslovanja, kao i BPŠa, obavlja Uprava kriminalističke policije, odeljenje za suzbijanje privrednog kriminaliteta.
  • „Alo!"je izmedu ostalog pisao da je BPŠ, zahvaljujući Đuroviću i njegovim bliskim prijateljima, od državne visokoškolske ustanove postao i pravo porodično preduzeće.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.09.2018

Medij: Alo     Strana: 1,2,3

Rubrika: Aktuelno

Autori: V. Nestorović

Teme: Korupcija

Naslov: Spremali atentat na Dodika

Spremali atentat na Dodika

Piše: V. NESTOROVIĆ

Planirali atentat na Dodika!? Tokom racije u Sarajevu sprovedene u nedelju uhapšena su dva migranta iz Sirije i Alžira, a prilikom pretresa je pronađena i velika količina naoružanja.

- Tokom racije, koja je sprovedena u nedelju uveče na nekoliko lokacija, policija je pronašla pušku, četiri pištolja, prigušivač i municiju - izjavila je Suvada Kuldija, portparol bosansko-hercegovačke policije, dodavši da će dvojica muškaraca biti predata tužilaštvu u Sarajevu.

Kako navodi stručnjak za teroriz a m Dževad Galijašević, nema sumnje da su pomenuti islamisti u BiH stigli sa zadatkom da naprave haos i da su na meti imali najuticajnije političare iz RS.

- Predsednik Dodik mora da pojača obezbeđenje jer je u ovom trenutku najvažnija ličnost u BiH, ali istovremeno

i najugroženija, s obzirom na pretnje koje dobija. Poznato je da se ovakvi islamisti, poput uhapšenih Alžirca i Sirijca, koriste u političkim atentatima - navodi Galijašević i dodaje:

- Puno je toga počelo da se dešava uoči izbora zakazani za 7. oktobar), od vežbi britanskih specijalaca do pokušaja američkih vežbi na Manjači, a tu su i takozvani migranti, odnosno ostaci poražene islamističke vojske koji su došli u BiH. Oni od Sarajeva imaju punu podršku i koriste se u svrhu zastrašivanja glasača, ali, kao što vidimo kod uhapšenog tandema iz Sirije i Alžira, i za ozbiljnije akcije, jer oni imaju punu logističku podršku u Federaciji. To su ubice koje je obučila Islamske države i nisu slučajno došli u BiH, a poznato je da između entiteta nema granice, tako da se mogu infiltrirati u RS.

Na pitanje kako je došlo do hapšenja u Sarajevu Galijašević navodi:

- Srećom, nisu svi pripadnici SIPA korumpirani, među njima ima časnih i poštenih ljudi, pa su i u ovom slučaju reagovali profesionalno. Sada, videli smo u prošlosti da su se svi ovakvi slučajevi završavali oslobađajućom presudom.

Galijašević napominje i da se i u poslednjem izveštaju Stejt departmenta može videti zabrinutost SAD zbog terorističke mreže u BiH.

Deo oružja u stanu, deo zakopan

iz operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo naveli su za portal „kliks" da je policija sprovela akciju na području opština Centar i Stari grad u vezi sa tim slučajem. Jedan deo oružja je, prema nezvaničnim informacijama, bio sakriven u stanu, dok je odredena količina bila zakopana ili odbačena.

' Kako navodi Rojters, oko 15.000 izbeglica i migranata iz Azije i severne Afrike prošlo je kroz BiH od početka godine na putu ka bogatijim evropl skim zemljama. Nekoliko hiljada je k ostalo „zaglavljeno" u BiH nakon 1 što je susedna Hrvatska pojačala kontrolu na granicama.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.09.2018

Medij: Blic     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: D. Luković

Teme: Korupcija

Naslov: Nije nam u fokusu Vučić, već demontaža sistema

OPOZICIJA SE NE SLAŽE SA KRITIKAMA ČEDOMIRA JOVANOVIĆA

Nije nam u fokusu Vučić, već demontaža sistema

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da će “sve dok je u fokusu opozicije Vučić, a ne agenda modernizacije zemlje, Vučić biti u prednosti i na vlasti”. Opozicija, međutim, odbacuje ove tvrdnje i uzvraća da je Jovanović ili “neobavešten ili posredno radi u korist ovog režima”.

Objašnjavajući svoje tvrdnje, Jovanović je kazao da ne želi da svoju politiku svede na rat s Vučićem.

- Drago mi je što on danas, više ili manje, govori tako što interpretira moje rečenice od pre 10 ili 15 godina. Ne mislim da ga napadam zbog toga što sa Tačijem želi da postigne dogovor, niti da ga kritikujem da ruši Ustav, kao što to radi preostali deo opozicije koji je sa Koštunicom taj ustav ukrao na referendumu - rekao je Jovanović. On je cenio i da vlast nastoji da “uguši” opoziciju, a da ona na to nije odgovorila na normalan i efikasan način, tako što bi “pokazala da je sposobna da podrži ono što je za zemlju dobro” i da stane pred predsednika Srbije i “suprotstavi mu se onda kada nešto pogrešno radi”.

Ipak, opozicija se ne slaže sa ovim ocenama. Lider DS-a Zoran Lutovac kaže da u Srbiji jedan čovek odlučuje o svemu.

- Preduslov za modernizaciju jeste normalizacija Srbije koja podrazumeva vladavinu prava, slobodne medije, institucije koje deluju u skladu sa zakonima, a ne političkim instrukcijama. Nema mesta za modernizaciju ako jedan čovek u potpunosti uzurpira politički i javni prostor. Najveći korak napred u procesu modernizacije biće upravo oslobađanje “zarobljene države” - kaže Lutovac.

Šef Levice Srbije koja je u sastavu SzS Borko Stefanović kaže da im Vučić nije u fokusu.

- Savezu za Srbiju je u fokusu demontiranje ovog sistema, zaustavljanje rasprodaje zemlje, vode i preduzeća, kao i rušenje politike siromaštva koji nameće ova vlast. Nije nam Vučić uopšte u fokusu, već sistem koji on predstavlja i katastrofalna politika režima. Zaista ne znam više ko je Jovanović? - upitao je Stefanović.

Savez za Srbiju je, uoči formalnog osnivanja, objavio 30 tačaka na kojima će počivati njihov rad. Na to podseća potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović. - Vučić uopšte nije naš fokus. Savez za Srbiju i Narodna stranka zalažu su se za konkretne stvari: zaustavljanje rasprodaje zemlje, strateških preduzeća i prirodnih bogatstava; za lustraciju, hitno donošenje zakona o poreklu imovine i imenovanje specijalnog tužioca za visoku korupciju; za ulaganje u poljoprivredu, energetiku i nove tehnologije; za isplatu penzionerima svega što ime je oduzeto od 2014; za poštovanje granica i teritorijalni integritet Srbije. Ukupno smo formulisali i predstavljamo narodu 30 tačaka oko kojih smo se svi složili. U tom smi-

slu, ne razumem komentar Jovanovića, koji je ili neobavešten ili posredno radi u korist ovog režima - napominje Jovanović. D. Luković ;p j

teritorijalni integri Ukupno smo form predstavljamo n tačaka oko kojih svi složili. U to

slu, ne r koment novića, neobave posredn korist ovo - napomin nović. D. L

  1. L
  2. Luković

KLAČAR: JOVANOVIĆ JE U PRAVU Analitičar Bojan Klačar kaže da je Jovanović u pravu, ali i da bi te kritike mogao i da primeni na sebe: - Slažem se, Jovanović je to rekao kao dobar analitičar, ali i političar, opozicioni, i bilo bi dobro da iz ove kritike proisteknu neke akcije. Ogromna je razlika između vlasti i opozicije, ali i nemali broj ljudi je zadovoljan kako se stvari kreću. Ukrupnjavanje bi moglo da znači da će se stvari promeniti. vu, ali i da čar, ke đu an ači

----------------------------------------------------------

Datum: 25.09.2018

Medij: Blic     Strana: 1,4,5

Rubrika: Politika

Autori: Ekipa "Blica"

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Svi Nikolićevi ljudi imaju masne plate i funkcije

BIVŠIPREDSEDNIK DOBRO UHLEBIO NAJBLIŽE SARADNIKE

Svi Nikolićevi ljudi imaju masne plate i funkcije

Lale Pavlović, direktor Srpskog kulturnog centra u Parizu, Milorad Simić, član UO Centralnog registra HOV, Jasmina Mitrović Marić, ambasadorka u Danskoj, Oliver Antić, ambasador u Portugalu, Nedeljko Tenjović, direktor Kancelarije za Kinu i Rusiju

Nikolićevi ljudi dobili masne plate i funkcije

ekipa „blica”

Bivši šef države, a sada predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom -Tomislav Nikolić - gro svojih bivših saradnika dobro je udomio. Oni su dobili direktorske fotelje, postali ambasadori, članovi upravnih odbora, a oni sa nižih pozicija stigli su do RTS-a.

ednik Nacionalnog i Kinom -

ivših saradnika direktorske anovi upravnih stigli su do RTS-a.

OL IVER ANTIĆ

Na ambasadorsku funkciju otišao je u vreme kada je Tomislav Nikolić još bio predsednik države, ali posle sukoba sa bliskim saradnicima tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Nešto ranije je podneo ostavku na članstvo u SNS.

Oliver Antić bio je savetnik Nikolića i to se nije promenilo ni kada je otišao iz stranke i sa njenim članovima vodio verbalni rat. Mada se spekulisalo da će biti “o se nije dogodilo. Naproteran” i iz Predsedništva, to se nije dogodilo. Naprotiv, posle nekog vremena ovaj kontroverzni profesor Pravnog fakulteta nagrađen je ambasadorskom foteljom u Portugaliji, i to mesto mu je obezbedio Nikolić. JASMINA

MITROVIĆ MARIĆ Iona je bila savetnica bivšeg predsednika, ali i šefica protokola u Predsedništvu. Nakon isteka Nikolićevog mandata, ostala je još pola godine u Srbiji, da bi potom bila imenovana za ambasadora Srbije u Danskoj. Na toj poziciji Marićeva mesečno zarađuje 4.516 evra. RADOSLAV

- LALE PAVLOVIĆ Bio je savetnik predsednika za kulturu, a nakon od-

sadorskom foteljom u galiji, i to mesto mu je bedio Nikolić. MINA

ROVIĆ MARIĆ ona je bila savetnica g predsednika, ali i a protokola u Predštvu. Nakon isteka lićevog mandata, a je još pola godine u da bi potom bila imena za ambasadora Srbi-Danskoj. Na toj poziciji eva mesečno zarađuje evra.

DOSLAV

ALE PAVLOVIĆ o je savetnik predsedza kulturu, a nakon od-

laska Nikolića, i on je ostao bez funkcije. Međutim, posle nekog vremena imenovan je za direktora Srpskog kulturnog centra u Parizu.

Bio je akter skandala u kojem je umalo došlo do fizičkog sukoba između njega i zaposlenog u KC. Pavlović je u jednom trenutku prevrnuo i sto zaposlenog činovnika. Prethodno je zatražio od Ministarstva spoljnih poslova da njemu i još jednom kolegi ne bude produžen ugovor jer je smatrao da ga špijuniraju i sabotiraju. Zbog učešća u ovom skandalu spekulisalo se da će Pavlović biti smenjen, ali se to još nije dogodilo. NEDELJKO TENJOVIĆ Bioje jedan od najvernijih sekretar adnika Nikolića i generalni se kretar predsednika. Ostao je njegova desna ruka i nakon predsedničkog mandata. Posle formiranja Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, Tenjović je postavljen za direktora pripadajuće Kancelarije za Rusiju i Kinu.

Na toj funkciji mesečno zarađuje 139.000, a dobija i naknade za odvojen život od porodice i zakupninu stana - ukupno još 91.000 dinara. IVAN MRKIĆ

Bioje savetnik za spoljnu politiku tadašnjeg predsednika Nikolića, a pos linom postaje formiranja Nacionalnog sa veta za saradnju sa Rusijom iKinom postaje njegov član. Na toj poziciji nije primao platu, već je kao karijerni diplomata i dalje dobijao zaradu iz Ministarstva spoljnih poslova.

Iako je nedavno otišao u penziju, ostao je funkcioner jer je postavljen za člana Nadzornog odbora Rečnog brodarstva, gde prima i do-

p g

Prethodno je zatra nistarstva spoljnih njemu i još jednom bude produžen u je smatrao da ga i sabotiraju. Zbog ovom skandalu spe da će Pavlović bit ali se to još nije do NEDELJKO TE Bio je jedan od saradnika Nikolića sekretar predsedn je njegova desna kon predsedničko Posle formiranja nog saveta za sa Rusijom i Kinom je postavljen za pripadajuće K za Rusiju i Kin

Na toj funkc no zarađuje 1 dobija i nakna vojen život od zakupninu stan još 91.000 dina IVAN MRKIĆ

Bio je sav spoljnu politiku predsednika Nik sle formiranja Na saveta za saradnju i Kinom postaje n Na toj poziciji ni platu, već je kao diplomata i dalje d radu iz Ministarstv poslova.

Iako je nedav u penziju, ostao j ner jer je postavlje Nadzornog odbo brodarstva, gde p

datnih 63.000. Nije poznato kolika mu je penzija. MILORAD SIMIĆ Za vreme Nikolićevog predsedničkog mandata bio je njegov savetnik za bezbednost, a odmah posle odlaska sa Andrićevog venca postavljen je za predsednika Skupštine “Galenike”. Na toj poziciji je mesečno zarađivao 74.000, a primao je i penziju (od 2007. god.) od 100.000 dinara. U “Galenici” se zadržao svega pet meseci. U martu ove godine postavljen je za člana UO Centralnog registra, depoa i kriling hartija od vrednosti, a za obavljanje te funkcije mesečno dobija 39.459 dinara.

DRAGANA KOLARIĆ Nikada nije radila u kabinetu Tomislava Nikolića, a šira javnost za nju je čula kada je na njegov predlog izabrana za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Iako u prvi mah ovo nije bilo sporno jer poseduje potrebne kvalifikacije, ispostavilo se da je reč o supruzi (tada) člana Glavnog odbora SNS i predsednika čukaričkih naprednjaka Srđana Kolarića.

Nekoliko meseci pre nego što mu je istekao mandat Nikolić ju je predložio za sudiju Ustavnog suda, nakon čega je i izabrana. Na toj funkciji Kolarićeva sada zarađuje 320.000 dinara, što je četiri puta više nego u Agenciji.

To nisu i jedina njena primanja. U Ministarstvu prosvete na ime rada na naučnoistraživačkom projektu zarađuje 32.127 dinara, a po i stom osnovu na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu još 25.833 dinara. Njena ukupna mesečna zarada iznosi 377.960 dinara. RADOMIR NIKOLIĆ Malo ko veruje da bi ikada bio gradonačelnik Kragujevca da mu otac nije bivši preds ednik države i SNS. Uspon u Radomirovoj karijeri dogodio se kada je tata prepustio Vučiću mesto lidera stranke. Na istoj sednici Radomir je predložen za predsednika IOSNS, a kasnije je i izabran. Spekulisalo se da je njegovo postavljenje u vrh stranačke hijerarhije zapravo dogovor Nikolića i Vučića.

Dve godine kasnije izabran je i za gradonačelnika Kragujevca. Iako je grad bio nije Ubio da rubu bankrota, Nikolić se nije libio da troši na luksuzne đakonije. Koliko je bila loša situacija, govo riito što su dugovi Kragujevca plaćani sredstvima iz budžetskih rezervi. Mada se spekulisalo da će biti smenjen, to se do danas nije dogodilo. Na funkciji gradonačelnika Nikolić mesečno zarađuje 96.981 dinar. IVONA KATIĆ I

NikoUć je uspeo da u Pro-

Nikolić je uspeo da u Programski savet RTS-a progura dvoje stručnih saradnika zaduženih za medije koji su godinama radili u njegovom kabinetu. Reč je o Ivoni Katić i Aleksandru Zagorcu. Prethodno ih je predložio i za članove UO Javnog servisa,alina te pozicije nisu ivona Katić zabrani.

Ivona Katić završila je Fakultet političkih nauka i Diplomatsku akademiju, a pre angažovanja u kabinetu Nikolića radila je u preduzeću “Sitiekspres”. Zagorac je po zanimanju menadžer bezbednosti, a pre zaposlenja u Predsedništvu radio je na poslovima fizičkog i tehničkog obezbeđenja. Nije poznato kolika su im primanja.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.09.2018

Medij: Danas     Strana: 14

Rubrika: market / globus

Autori: D.J.

Teme: Korupcija

Naslov: Navaljni uhapšen odmah po izlasku iz zatvora

Putinov najžešći kritičarpriveden nekoliko minuta nakon štoje završio odsluženje kazne

Navaljni uhapšen odmah po izlasku iz zatvora

Navaljni je Putinovu stranku nazvao mestom „pokvarenjaka i lopova“ i obećao da će uništiti „feudalnu državu“ koja je u izgradnji

Moskva - Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni je ponovo priveden samo nekoliko minuta nakon što je izašao iz zatvora odsluživši kaznu od 30 dana, kažu njegove kolege. On treba da se pojavi pred sudom, a optužen je da je prekršio zakon o protestima i čeka ga 20 dana u zatvoru ili novčana kazna.

Kazna koju je Navaljni upravo odslužio je bila zbog planiranja neodobrenih demonstracija protiv vlade u januaru ove godine. Ovaj 42-godišnji političar je već dugo bio najslavnije lice ruske opozicije predsedniku Vladimiru Putinu. Navaljni i njegove pristalice tvrde da je pritisakkojem je on izložen politički motivisan. Proteklih sedmica, ovaj opozicioni političar je zatražio da se širom zemlje održe protesti protiv planova vlade da podigne starosnu granicu za penzije u Rusiji, što je veoma nepopularna reforma koja je podstakla nezadovoljstvo vladom i umanjila Putinovu popularnost. Početkom ovog meseca, šef ruske Nacionalne garde Viktor Zolotov je pretio da će od Navaljnija napraviti „sočan biftek", nakon što je ovaj politički aktivista objavio navode o obimnoj korupciji unutar Nacionalne garde. Navaljni je Putinovu stranku nazvao mestom „pokvarenjaka i lopova", optuživši predsednički sistem da „isisava krv iz Rusije“ i obećao da će uništiti „feudalnu državu" koja je u izgradnji. Kremlj poriče sve optužbe. Vlasti su Navaljniju zabranile da se kandiduje za ovogodišnje predsedničke izbore zbog toga što ga je ruski sud optužio za proneveru.

D.f.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.09.2018

Medij: Danas     Strana: 13

Rubrika: Ekonomija

Autori: M. N. Stevanović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Kamiondžije sutra blokiraju carinske prelaze na dva sata

Zbog toga što Vlada nije ispunila obećanje o smanjenju akciza nagorivo

Kamiondžije sutra blokiraju carinske prelaze na dva sata

Beograd - Poslovno udruženje Međunarodni transport zatvoriće sutra nekoliko graničnih prelaza na dva sata u znak protesta zbog visoke cene goriva koje prevoznici plaćaju, a da im nije omogućen povraćaj dela akcize, ali i zbog predugog zadržavanja na graničnim prelazima pri čemu su prinuđeni da privatnim parkiralištima, koja niču kao pečurke, plaćaju čekanje na carinski postupak. Kako je Danasu rečeno, obaveštenje o blokadi prelaza poslata su carinskim ispostavama u Vršcu, Šidu i Preševu, jer predstavnici Ministarstva finansija, kada su se posle višemesečnih molbi sastali sa prevoznicima, nisu imali odgovor ni na jedan od njihovih zahteva.

- Nigde u inostranstvu ne naplaćuje se parking vozilima koja se nalaze u carinskom postupku. To je kod nas, međutim, uzelo razmere zbog kojih smo pre nekoliko meseci Tužilaštvu i Agenciji za borbu protiv korupcije podneli krivičnu prijavu protiv firme Bas logistics, direktora Uprave carina i šefa carinske ispostave u Vršcu. Naime, to preduzeće osnovanoje 1. decembra, do 3. januaraje uspelo da pored prelaza Vatin kod Vršca naspe jednu njivu tucanikom, postavi dve kapije i kontejner i to proglasi privatnim parkingom. Istovremeno, carina je preglede nastavila da obavlja na terminalu kao i ranije, ali sada potvrdu o prelasku u zemlju i pregledane papire službenik vozaču uručuje isključivo na placu Bas logisticsa, gde za parkiranje vozila mora da se plati 1.600 dinara. Kao da se carinski postupak vodi ne samo da bi se od izvoznika, vlasnika robe, naplatio prihod, nego i da se reketiraju prevoznici - kaže za Danas Neđo Mandić, predsednik Udruženja i dodaje da im ishod te prijave još nije poznat.

On ukazuje da to nije jedini primer, jer je i sam, kao prevoznik, 2008. godine opremio jedan parking sa 50 mesta, izgradio šaltere za službenike i predao vozačima i carini na besplatno korišćenje, ali je ona svoje osoblje 2014. povukla na lokaciju Luke Novi Sad uz tvrdnju da će usluge biti besplatne. Ipak, posle mesec dana usluga parkiranja počela je da se naplaćuje. - Prevoznici su ogorčeni i zbog cena goriva, koje su u odnosu na prošlu godinu podignute za 20 do 30 dinara po litru. Očekivalo se prvo da će zbog pada cena nafte na svetskom tržištu gorivo i ovde da pojeftini, takva su obećanja stizala iz najužeg vrha zemlje, ali se to nije desilo. Naprotiv, malo-malo, pa poskupi. Pri tom, naša delatnost je izvozna, i to podizanje cena pri gotovo fiksnom kursu sve više opterećuje poslovanje. Pri tom, svuda u okruženju prevoznicima se vraća deo akcize za gorivo koje natoče u zemlji da bi obavili prevoz robe u inostranstvu. Mi tu mogućnost nemamo, pa sve češće srpsku robu voze makedonski kamioni koji samo zbog cene za gorivo imaju 40 odsto niže troškove - kaže Mandić.

On objašnjava da od svakog nasutog rezervoara, koji ima zapreminuodhiljadudo 1.300 litara, 500 evra ide državi na ime poreza i akcize, iako je reč o usluzi prevoza domaće robe za strano tržište. U Crnoj Gori, prevoznicima se vraća 18 evrocenti po litru, dokbosanske privrednike u ovoj grani litar goriva košta 85 centi, Turke čak 55, kaže naš sagovornik. Dodaje da zbog toga sve više domaćih privrednika deo delatnosti seli u zemlje iz okruženja, najčešće Sloveniju, koja je u Evropskoj uniji, pa za vozila koja tamo registruju, osim nižih troškova nema ni ograničenja poput prevozničkih dozvola koje srpski prevoznici moraju da imaju.

  1. N. Stevanović

Sve češće srpsku robu voze makedonski kamioni

Prevoznici iz okruženja imaju i do 40 odsto niže troškove za gorivo od srpskih

Vozila koja su u carinskom postupku prinuđena da umesto na graničnom terminalu, satima čekaju na privatnim parkiralištima Prevoznici iz okruženja imaju i do 40 odsto niže troškove za gorivo od srpskih

----------------------------------------------------------

Datum: 25.09.2018

Medij: Informer     Strana: 5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: K.V.

Teme: Korupcija

Naslov: Jeremić u problemu GADIO „DRUKA“ HOA

TAJKUNISPREMNI DA OTKRIJU SVE O SVOJIM PRUAVIM POSLOVIMA

Jeremić u problemu GADIO „DRUKA" HOA

Bivši šef diplomatije Senegala ŠeikTidijan Gadio sklopio je tajni dogovor s američkim tužiocima da otkrije sve detalje višemilionske kompcionaške afere u koju je umešao zajedno sa bivšim ministrom policije ffongkonga Patrikom Hoom! Prema informacijama senegalskih medija, Gadio je vo-Ijan da u zamenu za slobodu otkrije sve Hoove malverzacije, što bi mogao da bude ozbiljan problem za sve njihove saradnike, uključujući i Vuka Jeremića sa kojima su sarađivali dok je ovaj bio predsednik Generalne skupštine UN!

Senegalski novinari tvrde da će zbog ovog dogovora

Gadioovo saslušanje pred tužilaštvom biti odvojeno od Hoovog, kome suđenjepočinjeu novembru. Zauzvrat, tvrde upućeni, Gadio verovatno neće biti optužen, a u prilog tome ide činjenica da mu je devet puta odlagano podizanje optužnice.

Jeremić se nije oglašavao. Na dmgoj strani, urednik „Antidota“ Marko Matić smatra da je Gadioova odluka potpuno logična, s obzirom na to kakva je ozbiljnost dokaza.

- Dokazi pokazuju da je bio deo međunarodnog lanca korupcije. Ostaje da se vidi da li će tužilaštvo SAD bid zainteresovano da proširi istragu i na Jeremića. Ako se pokaže da Jeremić nije imao transakcije u SAD, naši istražni organi trebalo bi da se obrate amerićkim zahtevom da im se ustupe svi dokazi koji se dču Jeremića. U suprotnom, postoji opasnost da sve završe u fiokama američkih tajnih službi koje bi to kasnije korisdle za ucenjivanje Jeremića - upozorava Matić.

K.V.

Tužilastvo je sada na potezu

Ostaje da se vidi da li će tužilaštvo SAD da proširi istragu i na Vuka Jeremića Marko Matić, urednik „Antidota'

----------------------------------------------------------

Datum: 25.09.2018

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: A. B.

Teme: Korupcija

Naslov: Pokušali da prodaju zaražene nektarine iz Rusije

Pokušali da prodaju zaražene nektarine iz Rusije

Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višegjavnogtužilaštva u Nišu, uhapsila sedam osoba zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, primali i davali mito, saopšteno je iz MUP-a. Uhapšeni su: A. C. (35) i A. C. (62), odgovorna lica privrednog društva „Coja promet” iz Aleksinca, N. J. (45) i S. M. (29), zaposleni u ovom privrednom društvu, G. J. (43), odgovorno lice preduzetničke radnje „Župski melem” iz Tuleša, N. M. (53), odgovorno lice „Minakproma” Perčin, iP.P. (65), fitosanitarni inspektor u Ministarstvu poljoprivrede, navodi se u saopštenju. Sumnja se da su se A. C, A. C. i N. J. dogovorili sa N. M. i organizovali da kamion sa tovarom nektarina, zaraženih bakterijom monilija, koji je vraćen kao neispravan iz Ruske Federacije, bude najpre dovezen u destileriju „Župski melem” u selu Tuleš, radi navodnoguništenja po rešenju Ministarstva poljoprivrede, da bi zatim bio vraćen u „Coja promet” u Aleksincu radi dalje prodaje. A. B.

  1. B.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.09.2018

Medij: Večernje novosti     Strana: 6

Rubrika: Ekonomija

Autori: D.N.

Teme: Javne nabavke

Naslov: U POŽAREVCU NEMA KO DA RUŠI

U POŽAREVCU

NEMA KO DA RUŠI

NAKON sprovedenog postupka ozakonjenja objekata, za područje Požarevca doneto je više od 7.200 rešenja o rušenju, ali takav posao nijedna firma ne želi da prihvati. Gradska uprava do sada je u više navrata pokretala postupak javne nabavke za ovu vrstu poslova, ali se nije javio nijedan ponuđač. Poslednja javna nabavka raspisana je 31. maja ove godine i trajala je do 2. jula. Procenjena vrednost poslova na uklanjanju iznosila je 2,5 miliona dinara, ali ni tada se niko nije javio. Da bi se nelegalni objekti uklonili, početkom prošle godine grad

Požarevac počeo je sa izradama kvartalnih planova. Na spisku za prvi kvartal bio je 21 objekat različite vrste i namene, koji se nalaze u Požarevcu, Kostolcu, Drmnu i Dubravici. Oni su određeni za uklanjanje zbog toga što se nalaze na javnoj površini ili su izgrađeni nakon donošenja Zakona o ozakonjenju. Na spisku su bili dograđeni delovi poslovnih prostora, pomoćni objekti, temelji, betonski platoi i zidane i žičane ograde, zbog kojih su vođeni upravni sporovi počev od 2011. godine. Međutim, njih nije imao ko da ukloni, što je bio slučaj i sa objektima dospelim na spisak u narednim kvartalima. Problem nedostatka firmi koje će uklanjati nelegalne objekte postoji u mnogim mestima u Srbiji. Darinka Đuran, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prilikom posete Požarevcu izjavila je da će država naći načina da reši ovaj problem. - Razmislićemo o modalitetima koji se u tom slučaju mogu primeniti. Jedna od mogućnosti je da država odredi firme koje će obavljati rušenja - rekla je Darinka Đuran. Međutim, do toga još uvek nije došlo, pa Gradska uprava do kraja septembra planira ponovno pokretanje javne nabavke, u nadi da će se pojaviti bar jedan ponuđač.

  1. N.

MANjAK INSPEKTORA U IZVEŠTAJU građevinske inspekcije Požarevca za 2017. godinu, navedeno je da je doneto ukupno šest rešenja o zatvaranju nezakonitih gradilišta. U izveštaju se navodi da se ova inspekcija suočava sa više problema, među kojima su manjak inspektora, jer ih ima samo dva, sporo rešavanje žalbi u drugostepenom postupku i nedostatak firmi za uklanjanje nelegalnih objekata.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: RTS1

Rubrika: Ovo je Srbija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje zbog korupcije

Spiker:Pripadnici MUP Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su 7 osoba zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, primanja i davanja mita. Njihovim hapšenjem sprečeno je da se na slobodnom tržištu nađu nektarine zaražene bakterijom monilija, koje su vraćene iz Rusije kao neispravne. Ministar Nebojša Stefanović kaže da je unapređena zaštita putnika i robe koje prolaze kroz Srbiju. On je podsetio da je policija rasvetlila sva tri razbojništva koja su se desila na auto putu koji prolazi kroz Beograd. On je rekao i da je po planu direkcije policije planirano, da se do kraja narednog septembra zaposli 2 hiljade policajaca i podređen broj oficirsko starešinskog kadra. Stefanović je to izjavio posle potpisivanja protokola o saradnji MUP i Telekoma Srbije.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: O2TV

Rubrika: Vesti 16/O2TV

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje zbog mita

Spiker:Policija je u saradnji sa posebnim odelenjem za suzbijanjem korupcije Višeg tužilaštva u Nišu, uhapsila 7 osoba među kojima i fitosanitarnog inspektora, zbog sumnje da su primili i dali mito, da bi nektarine zaražene bakterijom bile prodate a ne uništene. Osumnjičeni su organizovali da kamion sa tovarom zaraženih nektarina, koji je vraćen kao neispravan iz Rusije bude najpre dovezen u destilerijnu Župski melem radi navodnog uništenja, po rešenju Ministarstva poljoprivrede da bi zatim zapravo bio vraćen u Soja promet u Aleksincu radi dalje prodaje.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: 021.rs

Link: http://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/197781/Odlozena-prinudna-prodaja-kuce-celnika-vojvodjanskih-akcionara-koji-je-osudio-privatizaciju-preduzeca.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Odložena prinudna prodaja kuće čelnika vojvođanskih akcionara koji je osudio privatizaciju preduzeća

Porodična kuća Veselina Muhadinovića, predsednika Saveza udruženja akcionara (SUA) Vojvodine, nije prodata na prethodno zakazanoj aukciji, pa je utvrđen novi datum prodaje, 18. oktobar.Prethodna prodaja bila je najavljena za 18. septembar, ali je Branislav Dardić, javni izvršitelj za područje Višeg i Privrednog suda u Somboru, konstatovao da nije bilo jemstva za učešće u javnog prodaji. Kako nije bilo prijavljenih učesnika javnog nadmetanja, utvrđen je novi datum prodaje mesec dana kasnije, pišu Novosti.   Pred najavljenu licitaciju kuće, Muhadinovićevi advokati su uz zahtev da se prodaja odgodi, priložili ustavnu žalbu, podnetu zbog povrede prava na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i sudsku odluku kojom je njihov klijent oslobođen u "istoj stvari".   "Pre dve godine sam, takođe zbog medijskih istupa bio osuđen na mesec dana zatvora, uslovno na godinu dana, ali je Viši sud u Somboru poništio tu presudu. Kasnije sam ipak kažnjen, i sad sam jedini u Srbiji koji je osuđen zbog govora o privatizaciji", istakao je Muhadinović.   On je dostavio i nalaze lekara specijalista o narušenom zdravlju zbog stresnih sudskih ročišta i odluke da mu bude oduzeta jedina imovina koju poseduje. Agencija za borbu protiv korupcije, koja od 2015. godine proverava privatizaciju "Zmajeva" uputila je dopis republičkom javnom tužilaštvu, koje, kako je objašnjeno, ima mogužnosti da zahteva odlaganje sudske odluke o prodaji kuće.   Akcionari širom Vojvodine, bivši radnici privatizovanih poljoprivrednih imanja, koji traže vraćanje oduzetih njiva, pružili su podršku Muhadinoviću. Njih nekoliko stotina izrazilo je spremnost da svojim telima brani njegovu kuću ako bude prodata i kupac dođe da je preuzme.   Podsetimo, Muhadinovićeva porodična kuća u Zmajevu treba da se nađe na dobošu zbog naplate kazne izrečene zato što je povredio ugled novog vlasnika kombinata "Zmajevo" javnim izjavama da će bivši radnici i akcionari ovog preduzeća skinuti rod sa 612 hektara oranica, za koje je tvrdio da su nezakonito privatizovane. Prodajom kuće bi trebalo da se pribavi 2.266.860 dinara za novčanu kaznu. Autor: Novosti Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=09&dd=24&nav_category=12&nav_id=1447502

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Žitorađa: Radnica smenila direktorku - Info

Sunčica Jovanović radnica vrtića u Žitorađi ostaće upamćena kao neko ko je uspeo da smeni direktora, piše prokupljenadlanu.rs.Naime, zbog niza nezakonitosti, kako kaže, šikaniranja i maltretiranja od strane direktora Vesne Kilibarde, ona se obratila Upravnom odboru ove ustanove.Sve je rešeno tako što je direktor Kilibarda podnela ostavku, a Upravni odbor je prihvatio. Danas je izvršena primopredaja, te je na mesto direktoora vrtića u Žitorađi postavljena Stojanka Kostić. "Od 2013. godine radim kao referent za Javne nabavke. Sa svim ranijim direktorima sam odlično sarađivala, ali sa Kilibardom nikako. Ona me je izbacivala iz kancelarije, šikanirala, vršila pritisak na mene, od kako je 2015. godine došla na tu funkciju. Na kraju nisam mogla da podnesem pritisak i o svemu sam obavestila Upravni odbor", kazala je Sunčica Jovanović koja je i predsednik SRS u Žitorađi, kao i samohrana majka. Ona dodaje da je od nje traženo da krši zakon, te je uvek o svemu sačinjavala službene beleške. "Najavila sam i da ću da štrajkujem glađu i tražila da mi obezbede prostoriju za to. Upravni odbor sam obavestila da je direktorka recimo u jednom slučaju sama prepravljala tendersku dokumentaciju. U drugom slučaju javne nabavke je dala spisak firmi da pošalju ponude, umesto da se objavi na portalu. O svim ovim propustima sačinjavala sam službene beleške", tvrdi ona. Tako je krajem prošle nedelje odlučila da štrajkuje glađu, ukoliko je ne saslušaju. U petak je obaveštena od strane Upravnog odbora da je direktorka podnela ostavku i da je odbor prihvatio. Onda je i Sunčica odustala od štrajka glađu, koji je regularno bila podnela kao obaveštenje sindikatu. Vesna Kilibarda nije odgovarala na pozive i poruke redakcije prokupačkog portala.Izvor: prokupljenadlanu.rs    

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: boom93.com

Link: http://boom93.com/info/lokalne-vesti/50911/drmno-pred-izazovima.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Drmno pred izazovima

Izvor: EPS EnergijaZa napredovanje rudarskih radova na kopu "Drmno" potrebno je da se blagovremeno ukloni šuma u Hrastovači, izgradi linija bunara za dubinsko predodvodnjavanje, izmeste postojeći i izgrade novi cevovodi za odvod izdrenirane vode u nove objekte i za isušivanje Dunavca.TweetOva i naredna godina važne su za rad Površinskog kopa "Drmno", i to posebno zbog realizacije strateških ciljeva koji su međusobno povezani. Reč je o seči šume na potezu Hrastovače, odnosno sela Kličevac, izgradnji bunara za predodvodnjavanje, izmeštanju i izgradnji cevovoda, sprovođenju voda u novoizgrađene objekte, kao i o isušivanju kličevačkog Dunavca. Uz sve to, treba da se obezbede neophodni uslovi za podizanje pogonske spremnosti i pouzdanosti rada osnovne rudarske mehanizacije.Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja "TE-KO Kostolac", ističe da je neophodno da se na vreme izgrade objekti za predodvodnjavanje."Vršna etaža, na kojoj radi peti rudarski jalovinski sistem, nalazi se u istočnom delu ležišta, na pedesetak metara od Dunavca. Ispred fronta rudarskih radova nalazi se oko 220 hektara šume koja u naredne tri godine mora da se ukloni, da se potom očisti teren i stvore uslovi za rad rudarske mehanizacije. Do kraja godine treba ukloniti rastinje ispred fronta rudarskih radova kako bi se stvorili uslovi za rad rudarske mehanizacije na vršnoj etaži. Istovremeno, obezbeđuje se prostor za formiranje etažne trake za budući šesti jalovinski system" objašnjava Bulatović.Na Površinskom kopu "Drmno" radi 307 bunara za dubinsko predodvodnjavanje koji putem cevovoda izbacuju vodu van kontura kopa, između ostalog i u Dunavac kod Kličevca. Odatle se voda kanalima usmerava prema pumpnoj stanici Zavojska, a od nje u Dunav. Trenutno se izvode radovi na više objekata za predodvodnjavanje, a pored ostalog i završna deonica od 1.350 metara zapadnog gravitacionog cevovoda. Najveći broj bunara ispred fronta rudarskih radova ispumpavaće vodu u novi cevovod u novoizgrađene objekte duž zapadne granice ležišta." Izgradnjom zapadnog gravitacionog cevovoda priključenjem novih i nekoliko starih bunara stvaraju se uslovi za isušivanje Dunavca dugačkog više od četiri kilometra i širine veće od 50 metara. Dokumentacijom je predviđeno sukcesivno isušivanje. Ovo je izuzetno delikatan i ozbiljan posao, a u toku su pripreme za sprovođenje javne nabavke. Nastojaćemo da se ceo posao što pre obavi" objašnjava Bulatović.Na realizaciju planiranih ovogodišnjih remonata na kopu "Drmno" uticao je kvar na bageru SRs 2000 28/1, koji je bio van pogona nekoliko meseci, a za nabavku novih delova bilo je potrebno da se ispoštuju zakonske procedure u postupcima javnih nabavki. "Reč je o staroj opremi. Bager je krenuo sa proizvodnjom davne 1984. godine, a sada nam predstoji revitalizacija rudarskih sistema kako bismo podigli njihovu pouzdanost i povećali učinke rada. Uz značajna ulaganja u reduktore, članke, osovine i drugu neophodnu kvalitetnu opremu imaćemo manje zastoja u radu sistema. Posmatrajući na godišnjem nivou, sistemi trenutno rade između 3.200 i do 3.500 sati. Potrebno je da u naredne tri godine podignemo vremensko iskorišćenje rada sistema na 5.000 sati. Od EPS-a očekujemo podršku i pomoć, naročito u realizaciji strateških zahvata koji će omogućiti dalji nesmetani rad "Drmna" " kaže Bulatović.Komentari (0)          

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/scena/nedelja-prava-javnosti-da-zna-od-24-do-28-septembra/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nedelja prava javnosti da zna od 24. do 28. septembra

Obaveza činjenja informacija od javnog značaja dostupnim javnosti, kao i mehanizam za ostvarivanje te obaveze kroz instituciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u Srbiji je na snazi od 2004. godine kada je donet Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U pitanju je propis koji je, pre svega kroz rad istraživačkih novinara i udruženja građana do sada omogućio uvid u veliki broj činjenica od značaja za građane Srbije, od raspolaganja javnim novcem do slučajeva korupcije i sukoba interesa.Nacrt izmena ovog Zakona, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad institucija. Naime, predloženo je da se iz kruga organa na koje se Zakon odnosi isključe državna preduzeća koja su organizovana kao društva kapitala, dok bi se sa druge strane organima vlasti omogućilo da protiv odluka Poverenika povedu upravni spor, a samim tim i da dodatno odlože izvršenja njegovih rešenja.Tim povodom u okviru kampanje "Srbija do informacija" u više gradova u zemlji (Prijepolje, Užice, Valjevo, Smederevo, Sombor) tokom "Nedelje prava javnosti da zna" biće organizovane ulične akcije pod nazivom "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?". Cilj akcije je da se građani na interesantan način informišu o ovom važnom pravu. Inicijativu za odbranu prava javnosti na informacije od javnog značaja pokrenula je grupa organizacija civilnog društva koju čine, između ostalih, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija. Njima se do sada pridružilo oko 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.U okviru javne rasprave nadležnom Ministarstvu se obratilo preko hiljadu građana sa zahtevom da se predložene izmene ne usvoje, ali uprkos velikom pritisku Ministarstvo do sada nije odgovorilo na pristigle primedbe.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/?p=487101

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Smene zbog nezakonitog rada

Smena direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić" Zenuna Mučića i Ekonomsko-trgovinske škole Seada LJajića jedna je od glavnih tema u ovom gradu.Smena direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić" Zenuna Mučića i Ekonomsko-trgovinske škole Seada LJajića jedna je od glavnih tema u ovom gradu.Foto: Stefana Savić Ponadali su se Novopazarci, da je, konačno, a na predlog Agencije za borbu protiv korupcije, počelo sankcionisanje direktora zbog sukoba interesa. Agencija je pre dve godine predložila smenu Mučića zato što je zaposlio sestru i ćerku, a ministar prosvete Mladen Šarčević ga je smenio. To je izazvalo protest zaposlenih, učenika i njihovih roditelja i dvodnevnu obustavu nastave. Ministar je za vršioca funkcije prvo imenovao Mirjanu Radosavljević, da bi promenio odluku i imenovao profesorku fizike Rafetu Emrović. U Ministarstvu prosvete je medijima rečeno da "očekuju prijem dokumentacije" kako bi Emrović, inače svastika smenjenog direktora, bila imenovana. Posebno iznenađenje što je iz Ministarstva stiglo objašnjenje da Mučić nije smenjen zbog nepotizma već zbog nezakonitosti u radu. Potvrđeno je da je prosvetna inspekcija u školu upućena na inicijativu Agencije, ali "osnov za smenu bile su utvrđene povrede Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a ne Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije". Koje nezakonitosti je utvrdila prosvetna inspekcija, nije saopšteno. Ovaj slučaj je dobio i političke dimenzije. Naime, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je optužilo zvanični Beograd da smenom direktora "u najbošnjačkijoj školi u Sandžaku" uništava bošnjačku budućnost. Podršku smenjenom direktoru dao je i Aktiv direktora novopazarskih osnovnih i srednjih škola. Takođe, Agencija je dva puta podnosila predlog da direktor Ekonomsko-trgovinske škole, Sead LJajić, bude razrešen s te funkcije. Objašnjenje je bilo da je i on bio u sukobu interesa, jer je zaposlio decu članice Školskog odbora, a pre dve godine i svoju rođaku. Te informacije su važile sve do pre nekoliko dana kada je saopšteno da je ministar prosvete doneo odluku da LJajića smeni "nakon niza zloupotrebe službenog položaja". Ko će zameniti LJajića još nije poznato. agencija za borbu protiv korupcije, direktori skola, smeneNovi Pazar  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2261370/putevi-srbije-spremaju-dokumentaciju-za-autoput-ruma-sabac

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Putevi Srbije spremaju dokumentaciju za Autoput Ruma - Šabac

Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je javnu nabavku u otvorenom postupku za izradu izmene i dopune Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda br. 21 Novi Sad - Ruma - Šabac i državnog puta I reda br. 19 Šabac - Loznica na delu korodora puta Ruma - Šabac (most na Savi).Raspisana je i javna nabavka za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti izgradnje deonice autoputa Ruma - Šabac (od petlje Ruma do mosta na Savi). $Procenjena vrednost javne nabavke je do 80 miliona dinara bez PDV-a. Rok za podnošenje prijava je 23. oktobar 2018. u 9.30 sati. Otvaranje ponuda je 23. novembra 2018. u 10 sati u JP Putevi Srbije, a rok za dodelu ugovora je 25 dana od tada.Ceo javni poziv možete pogledati OVDE.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: energyobserver.com

Link: http://www.energyobserver.com/sr/post/12113

Autori: Sijka Pistolova

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Obuke za elektronski dnevnik održane pre nego što je ugovor potpisan

Energyobserver.com je sajt sa informacijamo o energetici, sa posebnim akcentom na energetsku situaciju u jugoistočnoj Evropi.Piše: Milica VojinovićMinistarstvo prosvete je početkom prošlog meseca dodelilo 1,6 miliona evra vredan posao uvođenja elektronskog dnevnika u sve državne škole konzorcijumu u kojem se nalazi kompanija "Tesla", sa kojom je ministar Mladen Šarčević poslovno sarađivao. Tender za taj posao bio je sproveden tako da je samo "Tesla" mogla da pobedi, kako je KRIK otkrio u nedavno objavljenoj priči.KRIK sada otkriva nove detalje koji pokazuju da je odmah nakon sumnjive nabavke, ministarstvo prekršilo zakon zbog ovog posla.Tako su obuke prosvetnih rednika za korišćenje elektronskog dnevnika održane nekoliko dana pre nego što je 24. avgusta potpisan ugovor sa "Teslom" i partnerima.Direktori osnovnih i srednjih škola su već 16. avgusta dobili poziv od Ministarstva prosvete da prijave svoje predstavnike za obuku, koja se potom održala od 21. do 24. avgusta u Beogradu. Na dan potpisivanja ugovora već su bile završene obuke za predstavnike iz 160 škola.Rade Đurić, pravnik iz organizacije Transparentnost Srbija, smatra da je ovo u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama."Ministarstvo i pobednik tendera započeli su i sproveli jedan deo obaveza iz ugovora nekoliko dana pre nego što je ugovor zvanično zaključen, što nikako nije dozvoljeno", objašnjava Đurić.Sporna promena lokacije obukaTokom avgustovskih treninga prekršeno je i ono što je predviđeno u Odluci o dodeli ugovora koju je donelo ministarstvo."Tesla" i partneri trebalo je da održe obuke u školama po Srbiji, ali je umesto toga ministarstvo organizovalo treninge u Beogradu, u državnom Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru (SKIP centar). Ovaj centar deo je Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a formiran je prošle godine zahvaljujući donaciji Vlade Republike Koreje. Obuka predstavnika škola (foto: skipcentar.rs) Na ovaj način umanjeni su troškovi "Tesli" i partnerima - jer nisu morali da trenere šalju po Srbiji."Pobednik tendera ima planirane troškove obuke, za koje pretpostavljamo da se odnose na prevoz trenera, njihove dnevnice, troškove hrane i pića i tako dalje. Za taj deo posla, ministarstvo će konzorcijumu na osnovu ugovora platiti određeni iznos", kaže Đurić za KRIK.Iz SKIP centra novinarima KRIK-a rekli su da su prostor, računare i ostalu opremu ustupili besplatno, a da su obuke održane na inicijativu Ministarstva prosvete."Deluje da je (Ministarstvo prosvete) ovako uštedelo deo sredstava, i to ne sebi, već izvršiocu posla ("Tesli" i partnerima). Sa druge strane, predstavnici škola morali su da dođu i plate troškove puta, pa može da se zaključi da je sve ovo dodatni trošak na teret ministarstva, odnosno poreskih obveznika", smatra Đurić.Prema Zakonu o javnim nabavkama ovakve izmene ugovora ministarstvo je trebalo javno da objavi i da izveštaj o njima dostavi Upravi za javne nabavke, kao i Državnoj revizorskoj instituciji, objašnjava Đurić.Do izmena u ovom slučaju, međutim, došlo je i pre nego što je ugovor potpisan. Rade Đurić "Koliko god da bi bilo opravdano menjati predviđeni način izvršenja nabavke, nikako nije dozvoljeno da se to čini pre samog potpisivanja ugovora, a još manje uz dodatne troškove naručiocu (ministarstvu) i uz uštedu ponuđaču ("Tesli" i partnerima)", zaključuje Đurić.Novinari KRIK-a tražili su od ministarstva komentar o tome zašto su svesno prekršili zakon. Na ovo, kao i na nekoliko drugih pitanja u vezi sa ovim poslom, iz ministarstva su izbegli da precizno odgovore.U pisanim odgovorima za KRIK, ministarstvo nije pokušalo da negira kršenje zakona, samo je navelo da "nije bilo moguće da se unapred predvidi tačan datum zaključenja ugovora" i da su "sve strane radile isključivo u cilju da omoguće školama da krenu sa korišćenjem elektronskog dnevnika na vreme".Kršenja pravila i nepoštovanje ugovora opravdali su navodnim uštedama."Obuke su organizovane samo za one škole koje su izrazile želju da već od 1. septembra koriste samo elektronski dnevnik. Ovim smo školama uštedeli sredstva koja bi morali da utroše kupujući papirne dnevnike. Za ostale škole, obuke će biti organizovane u skladu sa Ugovorom", poručuju iz ministarstva.Na pitanje novinara KRIK-a i zašto se ministarstvo bavi organizacijom obuka za elektronski dnevnik, s obzirom da je to obaveza firmi koje su pobedile na tenderu, objasnili su da su organizovali samo prvi stepen obuka. Dodali su i da je pobednički konzorcijum obezbedio sertifikovane trenere."Sve buduće obuke biće isključivo u organizaciji izvršioca ("Tesle" i partnera)", obećalo je Ministarstvo prosvete.Sumnjiva nabavka od 1,6 miliona evraPodsetimo, KRIK je ranije otkrio da je Ministarstvo prosvete sprovelo tender za nabavku elektronskog dnevnika za škole u Srbiji vredan 1,6 miliona evra i to pod uslovima koji su odgovarali samo firmi "Tesla", sa čijim je vlasnikom ministar Mladen Šarčević poslovno sarađivao.Ova firma je početkom 2017. ustupila ministarstvu svoj program esDnevnik u okviru jednogodišnjeg pilot projekta digitalizacije obrazovanja, a u junu ove godine raspisan je tender kojim je traženo da se u sve škole u Srbiji uvede gotovo isti sistem.Jedan od uslova bio je da na tenderu može da pobedi samo firma koja je u prethodne tri godine uvela sistem elektronskog dnevnika u minimum 50 škola u 10 različitih gradova Srbije. Dati su i nerealno kratki rokovi, jer je javni poziv za ovu nabavku zatvoren krajem jula, a elektronski dnevnici trebalo je da se isporuče do prvog septembra, odnosno do početka ove školske godine.Na tender se prijavio jedino konzorcijum koji su činili kompanija "Tesla" i državne firme "Telekom Srbija" i "MTS sistemi i integracije" i pobedio.Ministar Šarčević rekao je za KRIK da ne zna mnogo o javnim nabavkama, da se time bave službe ministarstva, kao i da sve procese u vezi sa digitalizacijom prati i odobrava kabinet premijerke Ane Brnabić. On smatra da je postupak nabavke elektronskog dnevnika bio čist.Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.Donirajte KRIK. Samo uz vašu pomoć možemo da istražujemo kriminal i korupciju. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!                              

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: krik.rs

Link: https://www.krik.rs/obuke-za-elektronski-dnevnik-odrzane-pre-nego-sto-je-ugovor-potpisan/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Obuke za elektronski dnevnik održane pre nego što je ugovor potpisan

VestiTagoviObuke prosvetnih radnika za korišćenje elektronskog dnevnika održane su pre nego što je zaključen ugovor za ovaj posao čime je Ministarstvo prosvete svesno prekršilo zakon, otkriva KRIK. Nije ispoštovan ni dogovor da se treninzi održe u školama što je, po svemu sudeći, uštedelo novac pobedniku tendera, firmi "Tesla" i njenim partnerima, a na štetu državnog budžeta.Piše: Milica VojinovićMinistartvo prosvete je početkom prošlog meseca dodelilo 1,6 miliona evra vredan posao uvođenja elektronskog dnevnika u sve državne škole konzorcijumu u kojem se nalazi kompanija "Tesla", sa kojom je ministar Mladen Šarčević poslovno sarađivao. Tender za taj posao bio je sproveden tako da je samo "Tesla" mogla da pobedi, kako je KRIK otkrio u nedavno objavljenoj priči.KRIK sada otkriva nove detalje koji pokazuju da je odmah nakon sumnjive nabavke, ministarstvo prekršilo zakon zbog ovog posla.Tako su obuke prosvetnih rednika za korišćenje elektronskog dnevnika održane nekoliko dana pre nego što je 24. avgusta potpisan ugovor sa "Teslom" i partnerima.Direktori osnovnih i srednjih škola su već 16. avgusta dobili poziv od Ministarstva prosvete da prijave svoje predstavnike za obuku, koja se potom održala od 21. do 24. avgusta u Beogradu. Na dan potpisivanja ugovora već su bile završene obuke za predstavnike iz 160 škola.Rade Đurić, pravnik iz organizacije Transparentnost Srbija, smatra da je ovo u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama."Ministarstvo i pobednik tendera započeli su i sproveli jedan deo obaveza iz ugovora nekoliko dana pre nego što je ugovor zvanično zaključen, što nikako nije dozvoljeno", objašnjava Đurić.Sporna promena lokacije obukaTokom avgustovskih treninga prekršeno je i ono što je predviđeno u Odluci o dodeli ugovora koju je donelo ministarstvo."Tesla" i partneri trebalo je da održe obuke u školama po Srbiji, ali je umesto toga ministarstvo organizovalo treninge u Beogradu, u državnom Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru (SKIP centar). Ovaj centar deo je Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a formiran je prošle godine zahvaljujući donaciji Vlade Republike Koreje.Obuka predstavnika škola (foto: skipcentar.rs)Na ovaj način umanjeni su troškovi "Tesli" i partnerima - jer nisu morali da trenere šalju po Srbiji."Pobednik tendera ima planirane troškove obuke, za koje pretpostavljamo da se odnose na prevoz trenera, njihove dnevnice, troškove hrane i pića i tako dalje. Za taj deo posla, ministarstvo će konzorcijumu na osnovu ugovora platiti određeni iznos", kaže Đurić za KRIK.Iz SKIP centra novinarima KRIK-a rekli su da su prostor, računare i ostalu opremu ustupili besplatno, a da su obuke održane na inicijativu Ministarstva prosvete."Deluje da je (Ministarstvo prosvete) ovako uštedelo deo sredstava, i to ne sebi, već izvršiocu posla ("Tesli" i partnerima). Sa druge strane, predstavnici škola morali su da dođu i plate troškove puta, pa može da se zaključi da je sve ovo dodatni trošak na teret ministarstva, odnosno poreskih obveznika", smatra Đurić.Prema Zakonu o javnim nabavkama ovakve izmene ugovora ministarstvo je trebalo javno da objavi i da izveštaj o njima dostavi Upravi za javne nabavke, kao i Državnoj revizorskoj instituciji, objašnjava Đurić.Do izmena u ovom slučaju, međutim, došlo je i pre nego što je ugovor potpisan.Rade Đurić"Koliko god da bi bilo opravdano menjati predviđeni način izvršenja nabavke, nikako nije dozvoljeno da se to čini pre samog potpisivanja ugovora, a još manje uz dodatne troškove naručiocu (ministarstvu) i uz uštedu ponuđaču ("Tesli" i partnerima)", zaključuje Đurić.Novinari KRIK-a tražili su od ministarstva komentar o tome zašto su svesno prekršili zakon. Na ovo, kao i na nekoliko drugih pitanja u vezi sa ovim poslom, iz ministarstva su izbegli da precizno odgovore.U pisanim odgovorima za KRIK, ministarstvo nije pokušalo da negira kršenje zakona, samo je navelo da "nije bilo moguće da se unapred predvidi tačan datum zaključenja ugovora" i da su "sve strane radile isključivo u cilju da omoguće školama da krenu sa korišćenjem elektronskog dnevnika na vreme".Kršenja pravila i nepoštovanje ugovora opravdali su navodnim uštedama."Obuke su organizovane samo za one škole koje su izrazile želju da već od 1. septembra koriste samo elektronski dnevnik. Ovim smo školama uštedeli sredstva koja bi morali da utroše kupujući papirne dnevnike. Za ostale škole, obuke će biti organizovane u skladu sa Ugovorom", poručuju iz ministarstva.Na pitanje novinara KRIK-a i zašto se ministarstvo bavi organizacijom obuka za elektronski dnevnik, s obzirom da je to obaveza firmi koje su pobedile na tenderu, objasnili su da su organizovali samo prvi stepen obuka. Dodali su i da je pobednički konzorcijum obezbedio sertifikovane trenere."Sve buduće obuke biće isključivo u organizaciji izvršioca ("Tesle" i partnera)", obećalo je Ministarstvo prosvete.Sumnjiva nabavka od 1,6 miliona evraPodsetimo, KRIK je ranije otkrio da je Ministarstvo prosvete sprovelo tender za nabavku elektronskog dnevnika za škole u Srbiji vredan 1,6 miliona evra i to pod uslovima koji su odgovarali samo firmi "Tesla", sa čijim je vlasnikom ministar Mladen Šarčević poslovno sarađivao.Ova firma je početkom 2017. ustupila ministarstvu svoj program esDnevnik u okviru jednogodišnjeg pilot projekta digitalizacije obrazovanja, a u junu ove godine raspisan je tender kojim je traženo da se u sve škole u Srbiji uvede gotovo isti sistem.Jedan od uslova bio je da na tenderu može da pobedi samo firma koja je u prethodne tri godine uvela sistem elektronskog dnevnika u minimum 50 škola u 10 različitih gradova Srbije. Dati su i nerealno kratki rokovi, jer je javni poziv za ovu nabavku zatvoren krajem jula, a elektronski dnevnici trebalo je da se isporuče do prvog septembra, odnosno do početka ove školske godine.Na tender se prijavio jedino konzorcijum koji su činili kompanija "Tesla" i državne firme "Telekom Srbija" i "MTS sistemi i integracije" i pobedio.Ministar Šarčević rekao je za KRIK da ne zna mnogo o javnim nabavkama, da se time bave službe ministarstva, kao i da sve procese u vezi sa digitalizacijom prati i odobrava kabinet premijerke Ane Brnabić. On smatra da je postupak nabavke elektronskog dnevnika bio čist.                                  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/mobilna-brana-cuva-paracin-od-crnice-finansira-eu/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mobilna brana čuva Paraćin od Crnice, finansira EU

PARAĆIN - Paraćin, koji je u maju 2014. godine doživeo katastrofalnu poplavu izlivanjem reke Crnice, ubuduće će od visokih voda čuvati mobilna brana, čiju24. septembra 2018. 13:07PodeliPARAĆIN - Paraćin, koji je u maju 2014. godine doživeo katastrofalnu poplavu izlivanjem reke Crnice, ubuduće će od visokih voda čuvati mobilna brana, čiju izgradnju sa blizu četiri  milione evra finansira Evropska unija.Mobilna oprema se radi po meri, naručena je u Nemačkoj i treba da stigne do kraja meseca, izjavio je za "Bilten" opštine Paraćin, koordinator projekta Miloš Tomić.On je istakao da se postolje za mobilnu opremu radi u delu korita reke od mosta u Ulici kralja Petra prvog do gradske crkve.Radi se o utvrđivanju postojećih obalo-utvrda i njihovoj rekonstrukciji, objasnio je Tomić i dodao da je za realizaciju projekta odbrane od velikih voda Crnice, zadužena Austrijska razvojna agencija.Izvođač radova je firma "Nivo eko" iz Slovenije, a nadzor obavlja firma "Safež" iz Francuske."Radovi u okviru ovog projekta, traju na svim deonicama Crnice, od sela Glavice prema ušću u Veliku Moravu", rekao je Tmić.Betonski zidovi sa leve i desne strane obala od "Tekstilca" do železničkog mosta kod "Štofare" su završeni, a u toku su finalni radovi i utvrđenje staza pored zidova koji služe za zaštitu od poplava,  precizirao je Tomić.Nastavljeni su radovi i na delu obale od Tehnološke škole prema spomeniku Branku Krsmanoviću, gde je planirano da zidovi, sa obe strane obale, budu oko metar visine kao i kod "Štofare".Tomić je objasnio da su "zidovi udaljeni od postojeće ograde uz reku da bi postojala dovoljna propusna moć za projektovani poplavni talas".U Opštinskoj upravi u Paraćinu, rečeno je Tanjugu da je, uz odbranu od polava, i projekat rekonstrukcije mostova na Crnici, njihovo rušenje i podizanje na višu kotu.Ovaj posao finansira Vlada Švajcarske uz učešće opštine."Uslove za izgradnju mostova na Crnici, kao vodotoku prvog reda, propisuje Javno preduzeće "Srbijavode" i pod tim uslovima u toku je javna nabavka", ističu u Opštinskoj upravi.(Tanjug)              

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3125749/radnica-smenila-direktorku-u-zitoradji-pritiskala-me-i-sikanirala-a-onda-sam-je-prijavila

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: RADNICA SMENILA DIREKTORKU U ŽITORAĐI: Pritiskala me i šikanirala, a onda sam je prijavila...

Sunčica Jovanović, radnik vrtića u Žitorađi, ostaće upamćena kao neko ko je uspeo da smeni direktora. Naime, zbog niza nezakonitosti, kako kaže, šikaniranja i maltretiranja od strane direktorke V. K., ona se obratila Upravnom odboru ove ustanove. Sve je rešeno ...Sunčica Jovanović, radnik vrtića u Žitorađi, ostaće upamćena kao neko ko je uspeo da smeni direktora. Naime, zbog niza nezakonitosti, kako kaže, šikaniranja i maltretiranja od strane direktorke V. K., ona se obratila Upravnom odboru ove ustanove. Sve je rešeno tako što je direktorka podnela ostavku, a Upravni odbor je prihvatio. Danas je izvršena primopredaja, te je na mesto direktora vrtića u Žitorađi postavljena Stojanka K. "Od 2013. godine radim kao referent za Javne nabavke. Sa svim ranijim direktorima sam odlično sarađivala, ali sa V.K. nikako. Ona me je izbacivala iz kancelarije, šikanirala, vršila pritisak na mene, otkako je 2015. godine došla na tu funkciju. Na kraju nisam mogla da podnesem pritisak i o svemu sam obavestila Upravni odbor", kazala nam je Sunčica Jovanović. Ona dodaje da je od nje traženo da krši zakon, te je uvek o svemu sačinjavala službene beleške. "Najavila sam i da ću da štrajkujem glađu i tražila da mi obezbede prostoriju za to. Upravni odbor sam obavestila da je direktorka recimo u jednom slučaju sama prepravljala tendersku dokumentaciju. U drugom slučaju javne nabavke je dala spisak firmi da pošalju ponude, umesto da se objavi na portalu. O svim ovim propustima sačinjavala sam službene beleške", tvrdi ona. Tako je krajem prošle nedelje odlučila da štrajkuje glađu, ukoliko je ne saslušaju. U petak je obaveštena od strane Upravnog odbora da je direktorka podnela ostavku i da je odbor prihvatio. Onda je i Sunčica odustala od štrajka glađu, koji je regularno bila podnela kao obaveštenje sindikatu. V.K. nije odgovarala na naše pozive i sms poruke kako bismo čuli i njenu starnu priče. (Kurir.rs/B.R.)                 

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:751103-Kuca-na-dobosu-ali-kupca-nema

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Kuća na dobošu, ali kupca nema

Odložena prinudna prodaja porodičnog imanja čelnika vojvođanskih akcionara. Veselin Muhadinović kažnjen zbog izjavekojom je naneo štetu kombinatuVeselinu Muhadinoviću, predsedniku Saveza udruženja akcionara (SUA) Vojvodine, porodična kuća u Zmajevu nije otišla na doboš 18. septembra, kako je bilo najavljeno, jer nije prijavljen nijedan učesnik javnog nadmetanja. Odlukama Osnovnog suda u Vrbasu i Apelacionog u Novom Sadu, prodajom kuće trebalo bi da se pribavi 2.266.860 dinara za novčanu kaznu koja je Muhadinoviću izrečena zato što je izjavom putem medija ugrozio poslovni ugled kupca Društvenog preduzeća za ratarsko-stočarsku proizvodnju "Zmajevo".Muhadinović, bivši radnik ovog preduzeća i direktor novoosnovane ZZ "Zmajevčani", kažnjen je zato što je izjavio da će akcionari "Zmajeva" skinuti rod sa 612 hektara oranica, za koje tvrde da su zadružna svojina, i da kao takve nisu smele da budu otuđene tokom privatizacije, sprovedene 2004. Sudovi su procenili da je ta izjava iz 2013, proizvela štetu novom vlasniku kombinata "Zmajevo" od preko dva miliona dinara, jer u strahu od upada akcionara u njive, nije mogao da zaseje 10 hektara kukuruza kokičara.Pred najavljenu licitaciju kuće, Muhadinovićevi advokati su uz zahtev da se prodaja odgodi, priložili ustavnu žalbu, podnetu zbog povrede prava na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i sudsku odluku kojom je njihov klijent oslobođen u "istoj stvari".Pročitajte još: Ode kuća na doboš- Pre dve godine sam, takođe zbog medijskih istupa, bio osuđen na mesec dana zatvora, uslovno na godinu dana, ali je Viši sud u Somboru poništio tu presudu. Kasnije sam ipak kažnjen, i sad sam jedini u Srbiji koji je osuđen zbog govora o privatizaciji - ističe Muhadinović.On je dostavio i nalaze lekara specijalista o narušenom zdravlju zbog stresnih sudskih ročišta i odluke da mu bude oduzeta jedina imovina koju poseduje. Agencija za borbu protiv korupcije, koja od 2015. proverava privatizaciju "Zmajeva" po predstavci ZZ "Zmajevčani", uputila je dopis Republičkom javnom tužilaštvu, koje, kako je objašnjeno, ima mogućnosti da zahteva odlaganje sudske odluke o prodaji kuće.Pročitajte još: ZBOG NEIZMIRENIH DUGOVA: Kuće i njive na dobošKoliko je sve to uzeto u obzir nije poznato, jer je Branislav Dardić, javni izvršitelj za područje Višeg i Privrednog suda u Somboru, konstatovao da nije bilo jemstva za učešće u javnoj prodaji Muhadinovićeve kuće i da se zato postupak odlaže za 18. oktobar.TELIMA ĆE BRANITI...AKCIONARI širom Vojvodine, bivši radnici privatizovanih poljoprivrednih imanja, koji traže vraćanje oduzetih njiva, pružili su podršku Muhadinoviću. Njih nekoliko stotina izrazilo je spremnost da svojim telima brani njegovu kuću ako bude prodata i kupac dođe da je preuzme.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/a422546/Biznis/JP-Putevi-Srbije-raspisali-javnu-nabavku.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: JP Putevi Srbije raspisali javnu nabavku

Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je javnu nabavku u otvorenom postupku za izradu izmene i dopune Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda br. 21 Novi Sad - Ruma - Šabac i državnog puta I reda br. 19 Šabac - Loznica na delu korodora puta Ruma - Šabac (most na Savi). Raspisana je i javna nabavka za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti izgradnje deonice Autoputa Ruma - Šabac (od petlje Ruma do mosta na Savi). Procenjena vrednost javne nabavke je do 80 miliona dinara bez PDV-a. Rok za podnošenje prijava je 23. oktobar 2018. u 9.30 sati. Otvaranje ponuda je 23. novembra 2018. u 10 sati u JP Putevi Srbije, a rok za dodelu ugovora je 25 dana od tada. Za više informacija posetite portal eKapija.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/mobilna-brana-cuva-paracin-od-crnice-vrednost-4-miliona-evra_952416.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mobilna brana čuva Paraćin od Crnice, vrednost 4 miliona evra

PARAĆIN - Paraćin, koji je u maju 2014. godine doživeo katastrofalnu poplavu izlivanjem reke Crnice, ubuduće će od visokih voda čuvati mobilna brana, čiju izgradnju sa blizu četiri milione evra finansira Evropska unija.Mobilna oprema se radi po meri, naručena je u Nemačkoj i treba da stigne do kraja meseca, izjavio je za "Bilten" opštine Paraćin, koordinator projekta Miloš Tomić. On je istakao da se postolje za mobilnu opremu radi u delu korita reke od mosta u Ulici kralja Petra prvog do gradske crkve. Radi se o utvrđivanju postojećih obalo-utvrda i njihovoj rekonstrukciji, objasnio je Tomić i dodao da je za realizaciju projekta odbrane od velikih voda Crnice, zadužena Austrijska razvojna agencija. Izvođač radova je firma "Nivo eko" iz Slovenije, a nadzor obavlja firma "Safež" iz Francuske. "Radovi u okviru ovog projekta, traju na svim deonicama Crnice, od sela Glavice prema ušću u Veliku Moravu", rekao je Tomić. Betonski zidovi sa leve i desne strane obala od "Tekstilca" do železničkog mosta kod "Štofare" su završeni, a u toku su finalni radovi i utvrđenje staza pored zidova koji služe za zaštitu od poplava, precizirao je Tomić. Nastavljeni su radovi i na delu obale od Tehnološke škole prema spomeniku Branku Krsmanoviću, gde je planirano da zidovi, sa obe strane obale, budu oko metar visine kao i kod "Štofare". Tomić je objasnio da su "zidovi udaljeni od postojeće ograde uz reku da bi postojala dovoljna propusna moć za projektovani poplavni talas". U Opštinskoj upravi u Paraćinu, rečeno je Tanjugu da je, uz odbranu od poplava, i projekat rekonstrukcije mostova na Crnici, njihovo rušenje i podizanje na višu kotu. Ovaj posao finansira Vlada Švajcarske uz učešće opštine. "Uslove za izgradnju mostova na Crnici, kao vodotoku prvog reda, propisuje Javno preduzeće "Srbijavode" i pod tim uslovima u toku je javna nabavka", ističu u Opštinskoj upravi.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mobilna brana čuva Paraćin od Crnice, finansira EU

Mobilna brana čuva Paraćin od Crnice, finansira EUPARAĆIN, 24. septembra (Tanjug) - Paraćin, koji je u maju 2014. godine doživeo katastrofalnu poplavu izlivanjem reke Crnice, ubuduće će od visokih voda čuvati mobilna brana, čiju izgradnju sa blizu četiri milione evra finansira Evropska unija.Mobilna oprema se radi po meri, naručena je u Nemačkoj i treba da stigne do kraja meseca, izjavio je za "Bilten" opštine Paraćin, koordinator projekta Miloš Tomić.On je istakao da se postolje za mobilnu opremu radi u delu korita reke od mosta u Ulici kralja Petra prvog do gradske crkve.Radi se o utvrđivanju postojećih obalo-utvrda i njihovoj rekonstrukciji, objasnio je Tomić i dodao da je za realizaciju projekta odbrane od velikih voda Crnice, zadužena Austrijska razvojna agencija.Izvođač radova je firma "Nivo eko" iz Slovenije, a nadzor obavlja firma "Safež" iz Francuske."Radovi u okviru ovog projekta, traju na svim deonicama Crnice, od sela Glavice prema ušću u Veliku Moravu", rekao je Tmić.Betonski zidovi sa leve i desne strane obala od "Tekstilca" do železničkog mosta kod "Štofare" su završeni, a u toku su finalni radovi i utvrđenje staza pored zidova koji služe za zaštitu od poplava, precizirao je Tomić.Nastavljeni su radovi i na delu obale od Tehnološke škole prema spomeniku Branku Krsmanoviću, gde je planirano da zidovi, sa obe strane obale, budu oko metar visine kao i kod "Štofare".Tomić je objasnio da su "zidovi udaljeni od postojeće ograde uz reku da bi postojala dovoljna propusna moć za projektovani poplavni talas".U Opštinskoj upravi u Paraćinu, rečeno je Tanjugu da je, uz odbranu od polava, i projekat rekonstrukcije mostova na Crnici, njihovo rušenje i podizanje na višu kotu.Ovaj posao finansira Vlada Švajcarske uz učešće opštine."Uslove za izgradnju mostova na Crnici, kao vodotoku prvog reda, propisuje Javno preduzeće "Srbijavode" i pod tim uslovima u toku je javna nabavka", ističu u Opštinskoj upravi.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: uzickarepublikapress.rs

Link: http://uzickarepublikapress.rs/aktuelno/uzicani-sutra-brane-pravo-javnosti-da-zna/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Užičani sutra brane pravo javnosti da zna

Nakon Prijepolja, u kome je danas uličnom akcijom počelo obeležavanje prve "Nedelje prava javnosti da zna" u Srbiji, ulična akcija stiže i u Užicu. Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnomNakon Prijepolja, u kome je danas uličnom akcijom počelo obeležavanje prve "Nedelje prava javnosti da zna" u Srbiji, ulična akcija stiže i u Užicu. Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.Inicijativa za odbranu prava javnosti da zna već je okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.S tim u vezi, CRTA u okviru kampanje "Srbija do informacija", organizuje uličnu akciju pod nazivom "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?" koja će se , u utorak, 25.septembra održati na Trgu Partizana, u vremenu od 13, 30 do 15 časova i 30 minuta.Na akciji će građani moći da preko Deda Mraza pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja, saopštili su organizatori ove ulične akcije.Ulične akcije pod nazivom "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?" koje se osim Prijepolja i Užica biće održavaju i u Valjevu, Smederevu i Somboru.Podsećamo, grupa organizacija civilnog društva koju čine između ostalih Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA,Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija pokrenula je inicijativu za odbranu prava javnosti da zna. Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.      

----------------------------------------------------------

Datum: 24.09.2018

Medij: zoomue.rs

Link: http://zoomue.rs/ako-zelis-informacije-od-javnog-znacaja-zasto-ne-pises-deda-mrazu/

Autori: Vesna Đurović

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Ako želiš informacije od javnog značaja zašto ne pišeš Deda Mrazu?

BEOGRAD-Počela je "Nedelja prava javnosti da zna" u Srbiji.Sutra ulična akcija na Gradskom trgu u Užicu . Cilj akcije je da se građani što više upoznaju sa važnim pravom da znaju kako rade javne institucije i da od njih traže informacije. Akcija " Ako želiš informacije zašto ne pišeš Deda Mrazu" je u Užicu od 13.30 do 15.30 časova. Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je građanima da saznaju mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.Da podsetimo, grupa organizacija civilnog društva koju čine između ostalih Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA,Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija pokrenula je inicijativu za odbranu prava javnosti da zna. Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.Organizacije su ukazale da je veoma štetna odredba Nacrta zakona kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad. Takođe, mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protiv obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije u skladu sa načelom zakonitosti. Tokom javne rasprave 1.200 građana poslalalo je komentare nadležnom Ministarstvu da se ove štetne odredbe ne usvoje, ali do danas Ministarstvo nije obavestilo javnost da li su komentari prihvaćeni ili ne.

----------------------------------------------------------