Mediji o korupciji

Datum: 14.11.2018

Medij: Alo     Strana: 14

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gruevski od Mađara traži azil!

Gruevski od Mađara traži azil!

Bivši makedonski premijer prebegao u Mađarsku i zatražio politički azil!

Opšta potera za Nikolom Gruevskim, nekadašnjim predsednikom Vlade Makedonije, za kojim je raspisana poternica jer se nije javio na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja i nelegalne kupovine blindiranog „mercedesa“.

Makedonska policija je od prošle nedelje više puta pokušala da uruči Gruevskom odluku o izdržavanju zatvorske kazne, ali pošto nikako nisu mogli da ga pronađu, u ponedeljak je doneta odluka da za njim bude raspisana poternica. Od tada su pripadnici MUP-a pretresli brojne lokacije, uključujući i dom Gruevskog, ali nisu uspeli da mu uđu u trag. I dok je poliđja pretraživala Skoplje uzduž i popreko, te vršila pojačanu kontrolu na graničnim prelazima oglasio se 1 sam Gruevski i poručio da je već daleko. „Poslednjih dana su mi pretili da će me ubiti. Sada sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od mađarskih vla-

sti. Ostaću zauvek veran Makedo-

niji, nikad se neću predati“, napisao je Gruev-

ski na svojoj zva-

ničnoj Fejsbuk stranici.

Prethodno ic Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova Makedonije, poručio da bi zvaničnici koji naređuju pritvaranje trebalo da preuz-.nu odgovornost za činjenicu da je Gruevski sada begunac.

„Gruevski je do 16.30 časova u ponedeljakbio slobodan čovek. Istina je da on ima lično obezbeđenje, koje koristi ro pozivu. Nisu 24 sata s njim. Poslednji put su ga videli 8. novem bra oko 23 časa kad su ga ostavili ispred njegove kuće rekao je Spasovski i dodao da policija nije mogla da motri na bivšeg premijera:

„Policija radi na osnovu naloga suda i ne može da prati nekoga sve vreme samo zbog pokrenute suđske procedure protiv te osobe.“

Spasovski je negirao da su policajci hteli da pretresu prostorije VMRO-DPMNE, partije koju je nekad vodio Gruevski i istakao da policija može da pretrese koju god zgradu hoće, ali samo uz adekvatan nalog.

Ostaje nepoznato kako je Gruevski uspeo da se dokopa Budimpešte, s obzirom na to da su mu početkom jula prošle godine oduzeli pasoš. Ipak, ne čudi da je prebegao baš kod Orbana jer je poznato da su njih dvojica odranije u dobrim odnosima. Podsetimo, pre godinu dana Gruevski je zatražio da mu vrate putne isprave kako bi službeno otputovao u Mađarsku na poziv tamošnjeg premijera Viktora Orbana.

Ni advokata nije zvao?

Dimitar Dangov, advokat Nikole Gruevskog je u utorak izjavio za medije da ne zna gde se nalazi njegov klijent. On je dodao da Gruevski nema pravo žalbe na odluku suda, ali je najavio da će iskoristiti sve druge pravne mogućnosti.

ZAEV:Sve Proveravamo

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da još treba da se utvrdi da li je Gruevski u bekstvu ili ne. „Ne znamo to još. Tek treba da utvrdimo da li je napustio zemlju ili ne“, istakao je Zaev.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2018

Medij: Danas     Strana: 22

Rubrika: Novi Sad / Vojvodina

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obnova Trga dr Zorana Đinđića

Počeli radovi na rekonstrukciji dotrajalezrenjaninskepešačkezone

Obnova Trga dr Zorana Đinđića

Zrenjanin - Na Trgu dr Zorana Đinđića u Zrenjaninu započeli su radovi na rekonstrukciji dotrajale pešačke zone, ispod koje se nalazi tržni centar, parking i lokali. Vreme, vlaga, korišćenje i brojni faktori uticali su na devastiranje trga i sleganje granitnih ploča. Sam trg krasi stakleno zdanje Vojvođanske banke, u stilizovanom obliku broda, a sve se nadovezuje na prometni pešački most ka Žitnom trgu.

- Taj trgje devastiran i jeste ruglo, to je činjenica i dobro je što ga rekonstruišu. Videćemo kada se radovi završe na šta će ličiti, tada ćemo dati svoju ocenu o izgledu i troškovima, ocenjuje Predrag Grgić iz Socijaldemokratske stranke.

Kako stoji u Odluci o dodeljivanju javne nabavke, radovi su podeljeni na građevinske na platou i stepeništu i hidrotehničke. Radovi su počeli 2. novembra, izvođač je loznička firma „Beksaton“, vrednost investicije je 53,5 miliona dinara, a rok završetka 60 radnih dana. Osim vizuelnog efekta biće obezbeđena i zaštita pothodnika sa brojnim lokalima i parking prostorom od vlage koja je već ozbiljno oštetila pothodnik i preti brojnim instalacijama.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2018

Medij: Danas     Strana: 23

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Asfalt zahvaljujući saradnji sa EPS-om

Gradonačelnik Požarevca obišao gradilišta i urađene ulice u selima

Asfalt zahvaljujući saradnji sa EPS-om

Požarevac - Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, sa saradnicima, obišao je urađene ulice u selima Bubušinac i Bradarac, gde su radovi na asfaltiranju izvedeni u saradnji sa Elektroprivredom Srbije.

U Bubušincu je asfaltirano više 20 ulica ukupne vrednosti oko 30 miliona dinara, dužine oko pet kilometara, dok je u Bradarcu asfaltirano 16 ulica oko 4,5 kilometara dužine, vrednost radova je oko 35 miliona dinara. Radovi su obuhvatali zamenu ili ojačanje kolovozne konstrukcije i izradu zastora od asfalta.

Gradonačelnik Spasović je izjavio, da je ovo nastavak akcije po selima, ove investicije se sprovode sredstvima EPSa, a grad je uradio rešenja imovinsko pravne dokumentacije, izrade projekata za saobraćajnice i raspisivanje javnih nabavki. On je istakao da u Bubušincu nikada nije bilo ovoliko investicionih aktivnosti i uopšte u ovim selima. On je još dodao da je iz gradskog budžeta i EPS-a na teritoriji Grada Požarevca investirano u saobraćajnice blizu 550 miliona dinara, sa ovom godinom će se završiti preko 60 kflometara puta, i kada se pogleda koliko je urađeno za ove tri godine, toliko nije urađeno za prethodnih 10 do 15 godina.

Gradonačelnikje u Bradarcu izjavio da je ključno da sada imamo nekoliko sela gde su ulice kompletno asfaltirane u saradnji sa EPS-om, što je veliki uspeh za ovu lokalnu samoupravu. On očekuje da se ova saradnja nastavi i naredne godine. Na kraju ovog obilaska gradonačelnik Spasović je obišao i radove na obilaznici ka Kostolcu gde su u toku obeležavanja horizontalne signalizacije i uređenju ostrva. Z. V.

Sa ovom godinom će se završiti više od 60 kilometara saobraćajnica, a dosad je investirano oko 500 miliona dinara

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2018

Medij: Danas     Strana: 17

Rubrika: Globus

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gruevski pobegao u Mađarsku?

Gruevski pobegao u Mađarsku?

Skoplje - Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski javio se, prema još nepotvrđenim navodima, iz Budimpešte, gde će od mađarskih vlasti zatražiti politički azil. „Ja sam u Budimpešti i tražiću od mađarskih vlasti politički azil“, napisao je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski na svom Fejsbuk profilu, prenela je makedonska televizija. On je dodao da je poslednjih nekoliko dana dobijao pretnje po život. „Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu.

Za ovu vest još nema zvanične potvrde, a iz makedonskog ministarstva spoljnih poslova i ministarstva unutrašnjih poslova navode da se proverava verodostojnost poruke Gruevskog. U Ministarstvu navode da Gruevski nije prešao nijedan granični prelaz na legalan način i najavljuju da će potraga biti proširena na više lokacija, a da je pojačano prisustvo policije na svim izlazima iz Skoplja i graničnim prelazima. On je juče trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora zbog učešća u aferi Tenk. FoNet

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: E. Marjanov

Teme: Javne nabavke

Naslov: Odlični rezultati u privredi i otvaranju radnih mesta

PREDSEDNIK ODBORA ZA BUDžET I FINANSIJE JOVAN LAZAROV

Odlični rezultati u privredi

i otvaranju radnih mesta

- Podaci iz izvršenje budžeta AP Vojvodine za period januar-septembar ove godine pokazuju izuzetno pozitivan trend u kretanju privrednih tokova i zapošljavanju u Vojvodini rekao je za „Dnevnik” predsednik Odbora Skupštine Vojvodine za budžet i finansije Jovan Lazarov uoči današnje sednice parlamenta. -Odbor Skupštine Vojvodine za budžet i finansije podržao je izveštaj i podržaće ga i poslanička grupa „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje”. Pokrajinaska vlada zaista ima čime da se podiči.

On je kazao da izvršenje budžeta pokazuje da je nakon dva rebalansa dostignut nivo budžeta od 73,231 milijarde dinara. Upoređujući s visinom budžeta od 57 milijardi dinara koji je donet za 2016. godinu, pokrajinska kasa je sada 16 milijardi teža.

- Prihodi i primanja budžeta izvršeni su sa 74,06 odsto, a rashodi i izdaci sa 60,96 odsto od planiranih rashoda, odnosno 82,30 odsto ostvarenih prihoda - naglašava Lazarov.

Smatra posebno dobrim rezultatom što je Pokrajinska vlada preko Razvojne agencije Vojvodine, koju je ovaj skupštinski saziv osnovao 2016. godine, putem svojih konkursa obezbedila otvaranje novih 1.490 radnih mesta u Vojvodini. Kaže i da je Pokrajinska vlada, sprovodeći svoju ekonomsku politiku o ravnomernom regionalnom razvoju Vojvodine, preko Uprave za kapitalna ulaganja uložila značajne svote iz pokrajinskog budžeta. Finansirala je 38 projekata kod kojih su sprovedeni svi postupci javnih nabavki. Potpisani su ugovori vredni 2,156 milijarde dinara.

  1. Marjanov

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: AUSTRIJA: SRBIJA RADO VIĐENA U EU

AUSTRIJA: SRBIJA RADO VIĐENA U EU

Predsednik Nacionalnog veća Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka izjavio |e u Beogradu da će Srbija biti rado vićen deo EU ukoliko nastavi da otvoreno kao da sada pokazuje angažman na polju borbe protiv korupcije i vladavine prava. Sobotka je to rekao u Domu Narodne skupštine, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednicom parlamenta Majom Gojković.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Makedonija: Gruevski u Mađarskoj zatražio azil

Makedonija: Gruevski u Mađarskoj zatražio azil

Makedonski MUP potvrdio je juče da se bivši premijer Nikola Gruevski nalazi u Mađarskoj i da je zatražio azil u toj zemlji. “Ministarsvo unutrašnih poslova je utvrdilo da se Nikola Gruevski, koji se traži zbog izvršenja zatvorske kazne u trajanju od dve godine”, nalazi u Mađarskoj, navodi se u saopštenju koji je preneo portal alon.mk. Ministarstvo je dobilo potvrdu od strane mađarskog ministarstva da je Gruevski u Mađarskoj i da je tražio azil. Bivši makedonski premijer je putem Fejsbuka i saopštio juče da se nalazi u Mađarskoj, gde je zatražio politički azil. Gruevski je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i kupovine blindiranog “Mercedesa”, čime je oštetio državni budžet. On je osumnjičen u još tri slučaja koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo. Pošto se 8. novembra nije javio na izdržavanje kazne, makedonske vlasti su u ponedeljak raspisale nacionalnu, a juče i međunarodnu poternicu. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2018

Medij: Dnevnik     Strana: 15

Rubrika: Novosadska hronika

Autori: J. Vukašinović

Teme: Javne nabavke

Naslov: Bezbednost dece najvažnija

Bezbednost dece

najvažnija

Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, prema kojem ona moraju biti uređena po evropskim standardima, stupa na snagu 23. novembra. To znači da će se nova igrališta graditi po tim propisima, dok će stara u naredne tri godine biti prilagođena. Nakon isteka tog roka sva igrališta koja ne budu sređena, biće zabranjena za korišćenje. Inače, Pravilnikom je, između ostalog, definisano to da je vlasnik odgovoran za sve što se na igralištu desi, a najčešće je to lokalna samouprava, koja će i finansirati prilagođavanje evropskim standardima.

Kako su za „Dnevnik” objasnili u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, održavanje dečjih igrališta i rekvizita, kao i površina za rekreaciju, povereno je JKP „Lisje”, a ugovor s odabranim izvođačem, vredan oko 12,5 miliona dinara s PDVom, važi do 31. decembra.

Bezbednost dece je prioritet i do sada je sređeno oko 80 odsto igrališta, gde su popravljeni ili osveženi tobogani, ljuljaške, klackalice, penjalice, a potpuno uništeni rekviziti su demontirani i na njihovom mestu su postavljeni novi, naveli su za naš list u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Nadzorni organi redovno obilaze terene za igru dece i evidentiraju sve ono što je potrebno popraviti, međutim, i pored svih napora i novca koji ulažemo u gradnju novih igrališta i rekonstrukciju starih, svedoci smo nebrojenih primera vandalizma. I pored svih apela, i dalje ima neodgovornih pojedinaca, te se trudimo da utičemo na svest o tome da se gradska imovina ne uništava, kao i da bi građani trebalo da čuvaju svoja igrališta i odgovarajuće ih koriste da ne bi ugrozili bezbednost najmlađih.

U Gradskoj upravi navode da u gradu postoji oko 200 dečjih igrališta, a da je rekonstrukcija i izgradnja novih jedan od prioriteta, kao i da se vodi računa o ravnomernoj zastupljenosti prostora za igru najmlađih u svim delovima grada, kao i prigradskim naseljima.

Na osnovu ugovora, koji je 26. septembra prošle godine potpisan s „Lisjem” izgrađeno je 11 novih igrališta koja su, kako su nam u Upravi objasnili, sertifikovana, odnosno sve sprave su odabrane i postavljene u skladu s evropskim standardima najvišeg kvaliteta i sigurnosti prilikom upotrebe.

Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu predviđeno je 20 miliona dinara za izgradnju novih igrališta, a u Gradskoj upravi kažu da su u toku pripreme za pokretanje tendera za izbor izvođača za nabavku i ugradnju podloge i opreme. Napominju da su glavni kriterijumi za postavljanje igrališta opravdani zahtevi građana i mesnih zajednica, atraktivnost i bezbednost lokacije, broj dece i potreba za prostorom na kojem će ona provoditi slobodno vreme, a u skladu s tim saznali smo da su planirana nova igrališta u Limanskom parku, na Bulevaru Evrope i Štrandu.

  1. Vukašinović

Nova rasveta oko škola

Još jedna važna stavka po pitanju bezbednosti dece svakako je i osvetljenje u krugu obrazovnih ustanova ali i oko njih, a u Upravi za građevinsko zemljište i investicije napominju da je u toku projektovanje javne rasvete u 11 osnovnih i četiri srednje škole. U pitanju su osnovne škole „Jovan Dučić” u Petrovaradinu, zatim „Vuk Karadžić”, „Ivan Gundulić”, „Žarko Zrenjanin”, „Dositej Obradović”, „Kosta Trifković” u Novom Sadu, te „Bura Jakšić” u Kaću, „Ljudevit Štur” u Kisaču, „Mihajlo Pupin” u Veterniku, „Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici, „Aleksa Šantić” u Stepanovićevu, kao i srednje škole „Svetozar Miletić”, Mašinska, Tehnička škola „Pavle Savić” i Gimnazija „Isidora Sekulić”. Raspisana je i javna nabavka za pribavljanje tehničke dokumentacije javnog osvetljenja za školsko igralište u Budisavi, a u pitanju je ponovljeni postupak, budući da na prethodnm tenderu nije bilo zainteresovanih.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2018

Medij: Kurir     Strana: 1,4,5

Rubrika: Vesti

Autori: Ivana Kljajić

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: SVAKI POSLANIK POTROŠI 3,5 ROLNI TOALET PAPIRA DNEVNO!

SVAKI POSLANIK POTROŠI 3,5 ROLNI TOALET PAPIRA DNEVNO!

Hit Skupština je raspisala tender za 77.700 pakovanja toalet papira. Znači da poslanik potroši 310 rolni za 90 radnih dana

IVANA KLJAJIĆ

Poslanik u proseku potroši čak tri i po rolne toalet-papira po radnom danu u Skupštini Srbije! Ovaj neverovatan podatak otkriva nova javna nabavka kojom će se srpski parlament bo-Ije nego prošle godine opskrbiti za narednu godinu i za to potrošiti najmanje pet miliona dinara.

Konkursna dokumentacija pokazuje da se za poslanike nabavljaju tri vrste toalet-papira - ukupno 77.700 pakovanja. To znači da jedan poslanik godišnje potroši 310 rolni. Ako se u računicu ubaci i podatak da Skupština ima prosečno 90 radnih dana godišnje, jasno je da se po glavi poslanika potroši tri i po rolne ovog higijenskog materijala.

Traži se kvalitet

Zanimljivo je i to što narodni predstavnici skoro duplo manje troše za ruke - nabavlja se tek

41.000 paketa papirnih ubrusa.

Ipak, poslanici će morati da se strpe do korišćenja ovih potrepština, j er je j avna nabavka, nakon otvaranja ponuda, naprasno obustavljena. Izgleda da nijedan ponuđač nema dovoljno kvalitetnu robu za naše tribune.

- Predmet postupka je obustavljen posle isteka roka za podnošenje ponuda. U roku za podnošenje ponuda podnete su sve neodgovarajuće i neprihvatljive ponude - navodi se u odluci o obustavi postupka, koja je objavljena 22. oktobra. Dasvemiriše

Inače, parlament je u sklopu ove javne nabavke tražio dobavljača za ukupno 48 vrsta higijenskog materijala. Osim što je za nekoliko hiljada rolni toalet-papira „pojačala“ ovogodišnju nabavku, u 2017. kupljeno je 72.700 pakovanja, Skupština ove godine ne štedi ni na mirisnim osveživačima. U odnosu na prošlogodišnju nabavku, traže ukupno duplo veću količinu - u 2018. oni procenjuju da će im trebati ukupno 310 osveživača, dok je prošle godine nabavljeno njih 180. Kod pojedinih stavki (mirisnih osveživača), nabavka je čak i utrostručena u odnosu na prošlogodišnju, pa, na primer, u ovoj javnoj nabavci traže čak 150 uložaka za osveživač aparat sa senzorom „airwick“, dok su u prošlogodišnjoj javnoj nabavci tražili tek 60 komada ovog istog osveživača.

Šta to radite

SKUPŠTINA SVAKE GODINE NARUČI 100 ČETKI ZA WC

Prema konkursnoj dokumentaciji, Skupštini je potrebno i 100 plastičnih belih četki za postoljem za WC šolju. Zanimljivo, isto toliko, 100 komada, Skupština je već kupila 2017.

Higijena

ZA PRANJE PROZORA I PODOVA DALI 7,2 MILIONA

Kurir je u septembru pisao i da je Skupština Srbije u avgustu, a pred jesenje zasedanje, ugovorila generaLku - pranje prozora, zavesa i podova, i to po ceni od 7,2 miLiona dinara. Prema specifikaciji, sLužbe Skupštine su tražile da sve bude očišćeno i uLickano od poda do pLafona, i to, kako je navedeno, „gLancanje do visokog sjaja".

SANDA RAŠKOVIĆIVIĆ, „Za spas Srbije - Nova Srbija"

KAO DA SMO SVI U DIJAREJI

Pojednom poslaniku tri i po rolne? Pa to bi bilo kao da smo svi onda u dijareji...

MILORAD MIRČIĆ, SRS

MALO JE TO ZA SVA GO*NA U SKUPŠTINI

Gledajući koliko je

s*anje u i Skupštini, I malojeto toalet-papira. Sva ova go*na koja pre-

laze izjedne u drugu poslaničku grupu zaslužuju mnogo više papira.

NOVICA TONČEV, SPS

I GOSTI IDU U TOALET

Na WC papiru ne sme da i se štedi, bez I toga se ne I može. Sigurno ga niko ne

nosi kući. Pored

250 poslanika u Skupštini ima i blizu 500 zaposlenih, a tu je dnevno i veliki broj gostiju i raznih delegacija.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2018

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Dorotea Čarnić

Teme: Korupcija

Naslov: Zbog sukoba interesa izuzet sudija u korupcionaškoj aferi „Čiste ruke”

Zbog sukoba interesa izuzet sudija u korupcionaškoj aferi „Čiste ruke”

Afera o korupciji u belgijskom

fudbalu, u kojoj je uhapšen i naš menadžer Dejan Veljković, zapala je u ozbiljnu krizu, jer je Apelacioni sud u Antverpenu iz postupka izuzeo istražnog sudiju Džorisa Raskina. Sud je prihvatio predlog odbrane fudbalskog arbitra Barta Vertenena, proglasio Raskina pristrasnim zbog članstva u Fudbalskom savezu Belgije i izuzeo ga iz procesa.

Ovo je veliki problem za istragu i postavlja se pitanje da li odluka suda znači da će sve što je do sada urađeno biti proglašeno neregularnim, pošto je postupak prikupljanja dokaza, na osnovu kojih je pre mesec dana usledilo hapšenje, vodio čovek koji je u sukobu interesa. Ključni su, naravno, transkripti prisluškivanih telefonskih razgovora, jer su Veljković, Vertenen i drugi akteri afere snimljeni kako ugovaraju nameštanje mečeva. Tu su i pribavljeni izvodi iz banaka koji otkrivaju nelegalne transakcije. Time tužilaštvo dokazuje pranje novca i utaju poreza. Upravo zbog dokaza odbrani je bilo bitno da dezavuiše sudiju, jer bi tako i sve drugo moglo da padne u vodu.

Hans Rider, advokat Vertenena za početak očekuje da Vertenen koji je, kao i Veljković, već mesec dana u pritvoru, bude pušten na slobodu. Advokat fudbalskog sudije kome je, kako pokazuju transkripti, penal naručen telefonom, uspeo je da uveri prvostepeni sud da je Raskin godinama bio član komisije za izdavanje dozvola belgijskim klubovima da učestvuju u domaćim i međunarodnim takmičenjima. Zato se sada sud plaši da javnost može da posumnja u njegovu objektivnost. Tako je u Belgiji prvi put posle 22 godine prihvaćen zahtev za izuzeće nekog sudije.

Ova odluka je presedan i zbog toga što je tužilapggvo ranije navelo da je zahtev za izuzeće neprihvatljiv i neosnovan, ali ne zato što nema uporište u zakonu, već zato pggo je advokat prekoračio rokove do kada se ovakav predlog može izneti. Posle drugačije sudske odluke, Savezno tužilaštvo sada može da podnese žalbu Kasacionom sudu.

Advokat Rider navodi da je sud potvrdio veoma važan princip nezavisnosti istražnog sudije, ali šta će tačno biti posledice izuzeće Raskina, osgaje da se vidi. Ispostavilo se da je u slučaju sada već ironičnog naziva „Čiste ruke”, sudija Raskin, koji je odbio da se sam povuče, svoje prve istražne radnje počeo u januaru ove godine, a do 17. marta bio je član komisije za dozvole.

Tužilaštvo, kako pišu mediji, ostaje pri stavu da Raskin nije imao nikakav lični interes, jer ova komisija nema nikakve veze sa imenovanjem sudija, i da ova činjenica nije dovoljna da ospori njegovo postupanje. U sudu komentarišu da ostaje nada da slučaj „Raskin” neće dovesti do nekažnjivosti u slučaju „Čiste ruke”. Istraga je pretrpela težak udarac, ali to nema veze sa krivicom optuženih, naglašavaju u sudu.

Podsećamo, 11. okgobrauhapšeni su glavni akgeri afere sa nameštanjem fudbalskih utakmica, pranjem novca od transfera i utajama poreza. U Beogradu je priveden fudbalski menadžer Uroš Janković za kojim je Belgija raspisala poternicu i zaplenjena je znatna imovina sumnjivog porekla. Veljković je, kao glavnoosumnjičeni, doveden u vezu sa sumnjivim rezultatima u belgijskoj prvoj ligi, a mediji su objavili da je u banci imao više od 30 računa preko kojih je oprao milione evra u Belizeu. U Belgiji su objavljeni telefonski razgovori, a u jednom od njih Veljkovićeva devojka izjavljuje da je on od nje tražio da otvori račun u Beogradu, a zatim je preko tog računa prao novac. Među stotinama transkripata zabeleženo je i da je Veljković Vertenenu sumnjivi penal u jednoj utakmici naručio telefonom.

Istraga je zastala 22. oktobra kada je Rider tražio izuzeće Raskina i od tada se ništa nije dešavalo.

Dorotea Čarnić

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2018

Medij: Srpski telegraf     Strana: 9

Rubrika: Vesti

Autori: I.Ž.-E.S.T.

Teme: Korupcija

Naslov: TUŽILAŠTVO ČEŠLJA OTIMANJE ZEMLJIŠTA

TUŽILAŠTVO ČEŠLJA OTIMANJE ZEMLJIŠTA

I.Ž.-E.S.T.

Srpskom telegrafu potvrđeno je da je somborskom tužilaštvu dostavljen izveštaj inspekcije Ministarstva poljoprivrede o poslovanju firme kontroverznog biznismena Vladimira Vrbaškog i da ono po njemu postupa. Kako je naš list juče objavio, firma „Best seed producer“, čiji je vlasnik Vrbaški, prijavljena je 2015. godine zbog nelegalnog korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta. Izveštaj o tome sačinili su inspektori Ministarstva poljoprivrede. Na osnovu tog dokumenta tužilaštvo je otvorilo slučaj.

USMENI DOGOVOR

- Izveštaj inspekcije Ministarstva poljoprivrede je predat tužilaštvu u Somboru i ono postupa u tom slučaju - potvrđeno nam je juče i u Ministarstvu poljoprivrede.

Toje samojošjednaunizu potvrda dapostoji mnogo, u najmanju ruku, krajnje sumnjivih stvari u poslovanju kompanija u kojima Vrbaški ima vlasnički udeo, iako su njegovi pravni zastupnici demantovali navode Srpskog telegrafa i pretili tužbama. Inspekcija Ministarstva poljoprivrede je u pomenutom, opširnom izveštaju, navela da je državno poljoprivredno zemljište u Gakovu obrađivano bez ugovora o zakupu sa Ministarstvom poljoprivrede, što praktično znači da ga je firma „Best seed producer“ uzurpirala. Deo tog zemljišta koristilo je i lokalno preduzeće „GraničaTl u stečaju.

- Jedan od rukovodilaca tog preduzeća rekao je inspektorima da je „GraničaTl imao usmeni dogovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmom „Best seed producef‘. On je naveo daje obavljao poslove koje mu je usmeno nalagao zastupnik te firme i da je ona plaćala i radnike koji su učestvovali u setvi - navedeno je, između ostalog, u dokumentu inspekcije.

Inače, u momentu kada je izveštaj napisan, u kompaniji „Best seed producer" po 25 odsto vlasništva imah su Svetlana Ignjatović, Ana Vrbaški, Vladimir Vrbaški i Firma „Scom“, čiji je većinski vlasnik Vladimir Vrbaški. U međuvremenu je vlasnička struktura u ovoj firmi promenjena, pa su danas Ana Vrbaški i Vladimir Vrbaški vlasnici po 35 odsto, dok je preostalih 30 odsto uvlasništvukompanije „Scom“. PROMEN A VLASNIKA Pored te firme, Vladimir Vrbaški ima vlasnički udeo i u firmi „ Scom“, u kojoj je i zakonski zastupnik. Na njega se vodi 20 odsto udela. Inače, „Scom“ je bio većinski vlasnik nekadašnje „Farm and land“ firme, a danas „Farme Gakovo“, kojaje 2017. prešla u ruke izvesnog Miroslava Baroša, a zatim na Pericu Jovanovića. Naš Ust ni juče, kao i prethodnih dana, nije dobio odgovore napitanja postavljena Vrbaškom preko firme „Best seed produceF.

Skandal i sa marihuanom

Ime Vladimira Vrbaškog pominjalo se i u vezi sa drogom,

kada je poLicija u januaru ove godine u jednom od objekata „Farme Gakovo" pronašLa veću količinu marihuane i laboratoriju za njen uzgoj. „Farma Gakovo" je u stvari novi naziv preduzeća „Farm and land", kojom je gazdovao Vrbaški. Vlasnik je potom promenjen, a f irmu je, po svemu sudeći fiktivno, preuzeo potpuno nepoznati Perica Jovanović. Nedugo zatim, izbio je skandal s drogom.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2018

Medij: Srpski telegraf     Strana: 2

Rubrika: Tema dana

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gondola do kraja sledeće godine

Gondolado kraja sledećegodine

Postupak javne nabavke za izgradnju beogradske gondole Kalemegdan-Ušće traje do 30. novembra, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sve zainteresovane firme da učestvuju na njemu. Procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV. Za realizaciju projekta Beograd će izdvojiti 600 miliona dinara, a ostatak Ministarstvo trgovine.

Prema Radojičićevim rečima, beogradska žičara biće duga kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina.

- Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da gondola bude gotova do kraja 2019. - izjavio je gradonačelnik.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Brnabić: Cilj Srbije EU, uz regionalnu saradnju i stabilnost

BERLIN, 13. novembra (Tanjug) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je na Evropskom forumu "Srbija u EU" Fondacije Konrad Adenauer u Berlinu, gde je poručila da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Uniji, a od suštinske važnosti za zemlju očuvanje stabilnosti i razvijanje regionalne saradnje."Prioritet i strateški cilj kome težimo je članstvo Srbije u EU. Ako imamo neku stvar u kojoj postoji kontinuitet, to je svakako Srbija u EU i u taj cilj ulažemo mnogo resursa, znanja, vremena, energije. Čini mi se da relativno brzo idemo ka tom cilju, ali morali bi i brže", rekla je sinoć Brnabić.Ona je navela da je 2025, kao godina potencijalnog ulaska Srbije i Crne Gore u EU, dostižan, ali veoma ambiciozan, i ne zavisi samo od nas, već i od EU.Dodala je da je svesna skepticizma nekih članica prema proširenju i da to lično razume, jer bi i ona, posle dva prilično neuspešna ili bar jako teška kruga proširenja bila skeptična oko dodatnog prošrenja Unije, te da je zato na onima iz regiona da pokažu da se reforme zaista implementiraju i pokažu da će proštirenjem dobiti i sama Unija."Da će dobiti dodatni mir, stabilnost, bezbendost i ekonomski napredak i energiju", podvukla je Brnabić na forumu.Istakla je da proces evropskih integracija počiva na tri stuba - ekonomski napredak, java uprava i vladavina prava."Ekonomska stabilnost čini zemlju pouzdanim partnerom. Javna uprava mora da bude efikasna, transparentna, u službi građana i privrede i jakih institucija. Vladavina prava znači efikasno, odgovorno sudstvo, saradnjuu sa medijima i slobodne medije, brobu protiv organizovanog kriminala i korupcije, saradnju sa civilnim sektorom", rekla je Brnabić.Njena ocena je da se najviše uradilo u ekonomiji - 85 odsto, o oblasti reforme javne uprave oko 50 odst, dok je, kada je reč o vladavini prava, urađeno tek negde oko 30 odsto reformi.Podsetila je da je Srbija otvorila 14 i privremeno zatvorila dva poglavlja, te da do decembra očekuje otvaranje još nekoliko poglavlja.Brnabić je dodala da su najveći izazov za Srbiju poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, dok je poglavlje 35 o Kosovu najteže pitanje koje ćemo morati da rešimo do trenutka kada budemo bili spremni za članstvo, a EU spremna za dodatna proširenja.Premijerka Srbije je ukazala da je ne samo za našu zemlju, već i za cao region važno pitanje regionalne saradnje, vođeno "Berlinskim procesom", koji je inicirala upravo nemačka kancelarka Angela Merkel.Saradnja vodi stabilnijem i predvidljivijem regionu, podvukla je Brnabić.Kako je rekla, ne slaže se sa kolegama sa Zapadnog Balkana koji insistiraju da EU kaže kada će otvoriti vrata za nove članove, inače će se, u suprotnom, okrenuti drugoj strani."Za Srbiju to ne važni. Srbija nema plan B. Srbija zna zašto želi da bude u EU", poručila je Brnabić.Ona je istakla da je za nju EU mirovni projekat, koji je Evropi obezbedio decenije mira, koja je zasnovana na vrednostima koje svi želimo da delimo, ali i projekat koji dovodi do ekonomskog ubrzanja."Važno je da prvo završimo naše reforme i onda postanemo članica EU. Ako postanete postane članica, a niste spremni, što se dešavalo, onda je to "lose-lose" situacija i za Uniju i za samu novu članicu", rekla je Brnabić.Ona je zahvalila Nemačkoj na podršci Srbiji ka EU, kao i na inevsticijama u našu zemlju.Ukazala je da Srbija i Nemačka imaju potpuno različito mišljenje po pitanju Kosova i načina na kojim bi moglo da se dođe do dugoročne normalizacije odnosa Beograda i Prišstine, ali da to neslaganje ne znači da to uzimamo za zlo, već da pokušavamo da objasnimo zasto normalizacija treba da bude drugačija nego što Nemačka zamišlja.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: koreni.rs

Link: http://www.koreni.rs/lobiranje-po-zakonu-ali-i-dalje-tajno/

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Lobiranje po zakonu, ali i dalje tajno

Lobiranje po zakonu, ali i dalje tajnoZakon o lobiranju ne predviđa objavljivanje podataka o tome koji funkcioner je lobiran, koji propis je donešen pod uticajem lobista i konačno, čiji interes je zadovoljen donošenjem takvog propisa.Jedan od zakona koji su poslanici usvojili na poslednjoj sednici Narodne skupštine je i dugoočekivani Zakon o lobiranju. Oblast lobiranja je više od decenije s vremena na vreme tema koja okupira javnost, ali je ona ostala zakonski neregulisana, sve do sada. Međutim, iako je i sama volja da se polje lobiranja zakonski reguliše iskorak u borbi protiv korupcije, pojedina zakonska rešenja neće učiniti transpartentnijim uticaj pojedinih grupa na donosioce propisa.Javnost ima pravo da zna razlog zbog koga su donosioci propisa kreirali određena rešenja na određeni način, što uključuje i lobističke kontakte koji su sa njima u tom procesu ostvareni. Zakonsko regulisanje lobiranja i uspostavljanje registra i služi upravo tome da se javnosti pruži pristup dovoljnom broju informacija o lobističkoj aktivnosti koje se odnose na kreiranje opštih akata, kako ne bi postojala sumnja da se radi o aktivnostima koje nisu u skladu sa javnim interesom. Minimum podataka koji bi blagovremeno trebalo da budu dostupni javnosti su podaci o lobisti, lobiranom licu, korisniku i zakonu ili drugom opštem aktu za čije donošenje ili izmenu se lobira.Iako Predlog zakona predviđa prikupljanje ovih podataka i na nivou samih institucija i na nivou Agencije za borbu protiv korupcije, većina neophodnih podataka neće biti lako dostupna javnosti. Predlogom zakona nije predviđena obaveza objavljivanja bilo kojih drugih podataka osim registracionih podataka o licu koje vrši lobiranje. Informcije koje jednom godišnje bude dobijala kroz godišnje izveštaju o radu lobista i pravnih lica koja vrše lobiranje, Agencija za borbu protiv korupcije neće biti u obavezi da objavljuje na svojoj veb stranici. Takođe, nije predviđena ni obaveza organa vlasti da evidenciju koju vodi o lobističkim kontaktima svojih funkcionera ili radno angažovanih lica objavljuje na svojoj internet strani.Javnost neće znati podatke o tome koji funkcioner je lobiran, koji propis je donešen pod uticajem lobista i konačno, čiji interes je zadovoljen donošenjem takvog propisa. Stupanjem Zakona na snagu saznaćemo samo ko su lobisti, ali i to samo u slučaju da se oni registruju. Neformalno lobiranje i dalje će ostati ispod radara Agencije za borbu protiv korupcije, jer o takvim kontaktima lobirana lica neće imati obavezu da obaveštavaju ovo telo. Iako će registracija otkriti podatke o samim lobistima, ona neće reći mnogo o onima koji od lobiranja imaju korist.Zakonsko regulisanje i “osvetljavanje“ lobiranja trebalo bi da doprinese razumevanju uloge lobiranja u procesu donošenju odluka ali i jačanju poverenja građana u same institucije. Kada je lobiranje transparentno, javnost ga ne percipira kao koruptivnu radnju, već kao dozvoljeno sredstvo vršenja uticaja putem informacija. Kapacitet predloženog Zakona o lobiranju da promeni negativnu konotaciju lobiranja u javnosti sasvim je ograničen.Podsetimo, regulisanje ove oblasti planirano je još Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije iz 2005. godine. Kako zakon nije donešen u periodu važenja ove Strategije, njegovo donošenje uvršteno je i u Nacionalnu strategiju za period 2013-2018. Predviđeno je, najpre, da Zakon bude usvojen tokom 2014. godine, da bi se kasnije njegovo donošenje odložilo za prvi kvartal 2017. godine. Nakon što je Grupa zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) u svom saopštenju objavljenom 15. marta 2018. godine ocenila je da Srbija nije ispunila nijednu od preporuka ovog tela iz četvrtog kruga evaluacije,među kojima je i potreba regulisanja lobiranja narodnih poslanika, Ministarstvo pravde ubrzalo je postupak izrade nacrta zakona i ubrzo ga iznelo na javnu raspravu.Detaljnije o rešenjima koja donosi ovaj zakon možete pročitati na portalu Otvoreni parlament.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3153877/sumnjivi-poslovi-srbija-voza-za-koverte-platili-20-000-evra-firmi-ciji-je-vlasnik-hapsen-pa-krili-njihove-podatke

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: SUMNJIVI POSLOVI SRBIJA VOZA: Za koverte platili 20.000 EVRA firmi čiji je vlasnik hapšen, pa krili njihove podatke!

Preduzeće Srbija voz nabavku kancelarijskog materijala vrednu 2,4 miliona dinara bez PDV (više od 20.000 evra) dodelilo je firmi MG marketing iz Beograda, čiji je vlasnik i direktor Zoran Ilić hapšen 2009. sa još sedam osoba za koje se sumnjalo da su zloupotrebom ...Preduzeće "Srbija voz" nabavku kancelarijskog materijala vrednu 2,4 miliona dinara bez PDV (više od 20.000 evra) dodelilo je firmi "MG marketing" iz Beograda, čiji je vlasnik i direktor Zoran Ilić hapšen 2009. sa još sedam osoba za koje se sumnjalo da su zloupotrebom službenog položaja i zloupotrebom ovlašćenja u privredi oštetili "Železnice Srbije" za 70 miliona dinara. U toj grupi je bio i Obrad Šarančić, brat tadašnjeg direktora "Železnica Srbije" Milanka Šarančića. Možda je upravo ovaj podatak bio razlog što su u "Srbija vozu" pokušali da prikriju ko je vlasnik firme kojoj su dodelili posao, pošto u odluci o dodeli ugovora za ovu javnu nabavku nisu naveli adresu, ni poreski broj (PIB) ponuđača! "MG marketing" bio je jedini ponuđač na tenderu, a ponuda od 2.393.700 dinara, koju su dostavili, svega je 6.300 dinara niža od procenjene vrednosti javne nabavke! Alarmantan je i podatak da je "Srbija voz" u konkursnoj dokumentaciji zahtevao od ponuđača da uz ponudu dostavi po dva uzorka od svakog artikla, koji se ne vraćaju ponuđaču.- Pa ko je lud da besplatno da po dva primerka?! To može da dostavi samo firma koja je sigurna da će dobiti posao. Isti slučaj je i sa javnom nabavkom koju su raspisali za nabavku tonera. Znate li vi koliko to košta?! Očigledno je takav zahtev smišljen da se drugi ponuđači odvrate od učešće na tenderu - kaže izvor Kurira. Firma Zorana Ilića "MG marketing" nema čak ni veb-prezentaciju s podacima o adresi i kontakt telefonima, a direktor Miloš Tošić nije bio voljan da odgovara na pitanja u vezi sa ovom javnom nabavkom.- Ne možemo da vam damo informacije. Niste ovlašćeni da ih dobijete. Više sreće drugi put - rekao je Tošić i prekinuo vezu. U "Srbija vozu" tvrde da je posao dodeljen "MG marketingu", koji ispunjava sve zahtevane uslove iz konkursne dokumentacije i upisan je u registar ponuđača u Agenciji za privredne registre, ali su izbegli da odgovore zbog čega su od ponuđača tražili po dva uzorka od svakog artikla bespovratno:- "Srbija voz" je plan nabavki sa svim izmenama i dopunama objavio na portalu Uprave za javne nabavke i internet stranici "Srbija voza". U planu javnih nabavki je vidljiva procenjena vrednost. Komisija nije poništila javnu nabavku pošto je dobila prihvatljivu ponudu, a u skladu sa članom 107 Zakona o javnim nabavkama. Advokat Ivan Ninić To nosi i krivičnu i prekršajnu odgovornost Advokat Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava ističe da kod nabavke kancelarijskog materijala nije u pitanju specifična roba za koju bi bilo opravdano tražiti uzorke, a neobjašnjivo je i da se uzorci ne vraćaju. - Da je ponuđač jedan dinar više ponudio od procenjene vrednosti, u tom slučaju Zakon o javnim nabavkama obavezuje naručioca da poništi nabavku. Kad se gađa u 5.000 ili 10.000 dinara, to ukazuje da je ponuđač znao do koje gornje granice može da ide. Sama činjenice da je to bio jedini ponuđač govori da je nabavka bila rezervisana za njega - kaže Ninić i dodaje da takve stvari nose krivičnu i prekršajnu odgovornost. Činjenice: Za ovo "Srbija voz" daje 2,4 miliona dinara - 5.500 riseva od 500 listova foto-kopir papira A4 - 100 riseva od 500 listova foto-kopir papira A3 - 65.000 koverata različitih veličina - 2.000 blokova s lepljivim listićima - 100 samolepljivih indeksa u četiri boje - 6.000 kartonskih fascikli - 5.000 fascikli s metalnim mehanizmom - 1.000 kartonskih plastificiranih fascikli s gumicom - 15.000 plastičnih fascikli za registrator - 700 rokovnika različitih veličina BROJKE 5 zaposlenih ima firma "MG marketing" 414 hiljada dinara iznosio je neto dobitak "MG marketinga" u 2017. 5 godina je maksimalna propisana kazna zatvora za zloupotrebe s javnim nabavkamaKurir.rs/Slavica TomčićFoto: Dragana Udovičić                          

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/415605/Ministarstvo-Smanjen-rad-na-crno-u-gradevinarstvu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ministarstvo: Smanjen rad na crno u građevinarstvu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je juče da su u prva tri kvartala 2018, u oblasti građevinarstva, zabeležena 54 slučaja rada na crno, što je dva i po puta manje nego u istom periodu lane, kad je zabeležen 141 takav slučaj kod firmi koje se nalaze na "crnoj i beloj listi" tog ministarstva. Saopšteno je i da je na kraju trećeg kvartala ove godine, broj zaposlenih na neodređeno vreme u oblasti niskogradnje veći za više od 1.000 u odnosu na isti period 2017. "Takođe je smanjen i ukupan broj povreda na radnom mestu sa 111 na 84, pokazuju podaci najnovije bodovne liste izvođača i dobavljača. Lista se ažurira četiri puta godišnje i trenutno obuhvata 626 firmi izvođača i dobavljača u oblasti niskogradnje, navodi se u saopštenju. "Crna i bela lista" građevinskih kompanija kreirana je na osnovu Konvencije Međunarodne organizacije rada o radnim klauzulama javnih ugovora, koja je na inicijativu potpredsednice Vlade RS Ane Brnabić i nadležne ministarke Zorane Mihajlović ratifikovana u Narodnoj skupštini, javlja Beta. Radna grupa koju su činili predstavnici državnih institucija i predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije pokrenula je krajem 2014. bodovnu listu izvođača koja se od tada redovno ažurira. Od 2017. godine Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na toj listi, kako bi se izbegla dodela poslova firmama rangiranim na "crnoj listi".

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Brnabić: Vlada Srbije žuri sa ubrzavanjem procesa modernizacije i digitalizacije

Brnabić: Vlada Srbije žuri sa ubrzavanjem procesa modernizacije i digitalizacijeBEOGRAD, 13. novembra 2018. (Beta) - Srbija nije bila medju pobednicima treće industrijske revolucije koja se odnosila na automatizaciju u fabrikama i zato treba da se bori da bude medju pobednicima četvrte revolucije koja doprinosi digitalizovanoj, umreženoj privredi, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić za Zidojče cajtung."Srbija želi da bude deo toga, i to u prvim redovima, iako je ova zemlja sa digitalizacijom počela tek pre nekoliko godina. To bi nam pomoglo da ostvarimo naš glavni, strateški cilj, članstvo u Evropskoj uniji", kazala je Brnabić uoči Privrednog foruma u organizaciji tog nemačkog lista, na kome će danas učestvovati i to na panelu sa premijerima Estonije i Islanda.Zidojče cajtung navodi da Vlada Srbije računa na to da što je zemlja modernija, to će biti atraktivnija za investitore."Bili smo 2013. na ivica bankrota, nezaposlenost je bila 24 odsto. Kada sam prošle godine stupila na dužnost, situacija je bila potpuno drugačija. Dug i stopa nezaposlenosti su bili niski. Bio je to dobar trenutak da se započne sa digitalizacijom", kazala je Brnabić.Dodala je da svima govori "Probudite se, ovo je naše vreme, ako propustimo ovu šansu moraćemo dugo čekati da je ponovo dobijemo".Brnabić je istakla i da elektronska uprava pomaže u borbi protiv korupcije, zato što će Vlada raditi transparentnije i efikasnije.Taj list ocenjuje da Ana Brnabić od Srbije želi da napravi drugu, modernu državu i navodi da je njen san "Srbija kao neka vrsta digitalnog središta -Digital hub -za ceo Balkan".

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: uts.org.rs

Link: https://www.uts.org.rs/press-centar/press-clipping/1578-vladine-nevladine-organizacije

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vladine nevladine organizacije

Udruženje tužilaca Srbije - Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva. Datum: 13 novembar 2018 Nakon što je ionako slabašnu državu kidnapovala i svela na status paradržave, vlast u Srbiji stvara i paradruštvo, ujedno paralelno i paralisano, gde para vrti umesto burgije. Naprednjaci možda neće otvoreno zabraniti rad neistomišljenicima u civilnom sektoru ali će oformiti sopstvene tobože nezavisne organizacije i tako stvoriti iluziju demokratičnosti. Toliko je dug put prešao civilni sektor u Srbiji da je, marširajući kroz inostrano finansiranje i borbu protiv Miloševićeve diktature devedesetih, a potom samouvereno koračajući kroz saradnju s državom i usput preuzimajući njene nekadašnje nadležnosti tokom dvehiljaditih, danas dospeo u nezavidnu situaciju ozbiljne krize identiteta.Umesto da jednoglasno dela koliko-toliko nezavisno, transparentno i da reži na svaku zloupotrebu vlasti - a imamo je dovoljno za izvoz - jednim svojim delom je počeo da istoj toj vlasti poje orgazmične panegirike, uprkos potuljenoj stvarnosti.Tako je, recimo, prošlog decembra uz podršku jedne konzervativne poslaničke grupe u Evropskom parlamentu Briselu predstavljeno istraživanje Instituta za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića, prema kojem je Srbija bezmalo među medijski najslobodnijim državama u Evropi. Svega četiri meseca kasnije, Reporteri bez granica su u svom izveštaju nedvosmisleno utvrdili da je "biti novinar u Srbiji nebezbedno". Taj Institut je pre oko mesec dana dobio 9,48 miliona dinara na konkursu za unapređenje sistema socijalne zaštite Ministarstva za rad i socijalna pitanja, a NVO koje su se sličnim projektima uspešno bavile godinama unazad ostale su bez podrške države.Nevladina organizacija Transparentnost iz Trstenika - naziv neobično mnogo podseća na već postojeću NVO Transparentnost Srbija - čiji je čelnik Mario Spasić, inače koordinator Radnog tela za borbu protiv korupcije u zdravstvu, prvo je u julu netačno tvrdila da poverenik za informacije Rodoljub Šabić nije odgovorio na upite i zakonskom roku, insinuirajući da nešto skriva, a nedavno je pretio tužbom Sergeju Trifunoviću na osnovu pisanja prorežimskih tabloida. Smetalo mu, kaže, sumnjivo poslovanje fondacije Podrži život, iako je prilično transparentno i iako ni sam nije podnosio godišnje finansijske izveštaje svoje NVO.Udruženje Patku daj tati svoj cilj definiše kao "participaciju građana", a osnovano je dva dana nakon prvog pojavljivanja - na obodima protesta zbog rušenja u Savamali 2016. godine - i dva dana pre no što je najavilo kontramiting zbog najavljene podrške otpuštenim novinarima RTV-a u Novom Sadu. Oba puta su provocirali demonstrante čija je participacija daleko manje upitna od njihove. Na pojavu organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom poput CINS-a i KRIK-a odgovoreno je stvaranjem organizacija Antidot i Centar za istraživanje korupcije, koje češće pišu o aferama šefa Interpola, ili sina izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, ili o saobraćajcima koji su zdipili pokoju crvenu, ili o opozicionim političarima - vrlo zanimljivo shvatanje istraživačkog novinarstva - no što pominju nepočinstva predstavnika vlasti. Što, istini za volju, i nije teško, jer ih nijednom nisu pomenuli. Kada je trebalo iz redova NVO predložiti člana Upravnog odbora RTS-a, osnovan je fantomski Centar za društvena istraživanja koji je u rukovodstvo Javnog servisa bio delegirao omiljenog režimskog analitičara i savetnika Nebojšu Krstića.Slučaj učešća predsednika Vučića, premijerke Brnabić, ministra Vulina i rukovodilaca policije i BIA na konferenciji mlade, ekstremno desničarske NVO Nacionalna avangarda možda je medijski najviše odjeknuo, što je nažalost sakrilo i činjenicu da se odigrala neposredno pred tradicionalni Beogradski bezbednosni forum, čiji je jedan od organizatora vazda kritički raspoloženi Beogradski centar za bezbednosnu politiku. O forumu se zato pričalo daleko manje no o avangardnim izjavama šefa BIA za Beograd Marka Parezanovića kako postoji "spoljni uticaj"na ovdašnje medije, opoziciju, sindikate i civilni sektor.Osnovna zakonomernost očigledna je baš koliko i svrha navedenih organizacija - naprednjaci možda neće otvoreno zabraniti rad neistomišljenicima u civilnom sektoru i drugde, makar zasad, ali će oformiti sopstvene tobože nezavisne organizacije, na prorežimskim medijima će njihovim hvalospevima davati sav predviđeni prostor i tako će stvoriti iluziju demokratičnosti i mimikriju nekakvog konstruktivnog dijaloga sa civilnim društvom. Kriza identiteta civilnog sektora otuda se ukazuje kao kriza njegovog legitimiteta koju potpaljuje i raspiruje sama vlast. Nakon što su ionako slabašnu državu kidnapovali i sveli je na status paradržave, stvaraju i paradruštvo, ujedno paralelno i paralisano, gde para vrti umesto burgije."Ukupni društveni uslovi za delovanje građanskog društva su sve suženiji. Pristupni pregovori po sebi zahtevaju dijalog i saradnju s civilnim društvom, a država od EU sve više trpi pritisak da uključi NVO sektor u korišćenje IPA fondova. Vlasti ove direktive zloupotrebljavaju, pa je dimenzija režimskih NVO na kraju i politička i finansijska", kaže za NIN Nataša Vučković, direktorka fondacije Centar za demokratiju i poslanica DS-a u Narodnoj skupštini.Politička teorija prepoznaje ovu pojavu kao "gongo"(governmentorganized non-government organization, ili vladine nevladine organizacije) još od osamdesetih godina prošlog veka. To što postoje širom sveta i što su i ranije postojale u Srbiji - naši sagovornici podsećaju na brojna ad hok osnovana udruženja pri G17+ i Demokratskoj omladini koja su služila za fingiranje lokalnih, pokrajinskih i republičkih konkursa i vraćanje para u partijske kase - može samo donekle da nas uteši."Danas se osnivanje gongova samo vrši manje pažljivo no ranije. Recimo, više se ni ne krije da u nekom vladinom NVO-u rade već zaposleni državni službenici. Dalje, nekad se pravi kontrateža radu tradicionalnih organizacija, a nekad se njihovo polje delovanja potpuno preuzima, čime se one marginalizuju, ako već nisu nekako kooptirane od strane vlasti. Ako nisu, predstoji im period transformacije. Ako jesu, nastaviće da rade s viškom režimske podrške", kaže za NIN Đorđe Pavićević, profesor na FPN-u.Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović podseća da se danas budžetska sredstva izvlače s više plana i u većem obimu no ranije."Recimo, pre četiri godine, tadašnji ministar rada Aleksandar Vulin je raspisao konkurs na kojem je oko dva miliona evra dodelio izmišljenim, međusobno povezanim ili tek osnovanim nevladinim organizacijama. Tada je građansko društvo osujetilo dodelu sredstava, a uskoro je pitanje hoćemo li ubuduće uopšte moći da uradimo nešto protiv toliko otvorenih koruptivnih praksa. Novina je i to što gongoi danas služe da učestvuju u zakonom predviđenim procedurama, ali i da pruže podršku vlastima", kaže Popović za NIN.Iskustvo pokazuje da su ovi politički oksimoroni onoliko uporni u paralelnom blaćenju kritičara i veličanju naprednjačke samovolje koliko je jak otpor autentičnog civilnog društva.Primera radi, Ministarstvo pravde se u poslednjih godinu i po dana, koliko traje neformalni konsultativni proces o Ustavnim reformama u oblasti pravosuđa, koji se stidljivo i jednako neformalno ponegde naziva javnom raspravom, susrelo s neočekivano usaglašenim otporom. Na zahtev strukovnih udruženja, više od 70 nevladinih organizacija i pojedinih medija da se amandmani na promene Ustava odbace i da se s izmenama Ustava započne iznova, usledila je orkestrirana najezda gongoa.Tokom 2017, Ministarstvo je tako koristilo predloge organizacije Rolan (Rule of Law Academic Network), koju čine četiri organizacije, od kojih je jednu, Europijus, krajem marta osnovala Milica Kolaković Bojanić, tadašnja konsultantkinja zadužena za poglavlje 23 pri Ministarstvu pravde. U januaru ove godine je potom još jedan vladin službenik, direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, osnovao NVO Mreža pravnika Srbije. Usledilo je urnebesno pismo podrške Ministarstvu koje je potpisalo 40 gongoa - među njima dosta neregistrovanih udruženja, između ostalog i obućara i frizera - a trenutno se najstručnijim rečnikom razbacuje novoosnovano strukovno udruženje, Udruženje sudija i tužilaca Srbije. Tamo gde već postojeća strukovna udruženja Državno veće tužilaca (DVT) i Visoki savet sudstva (VSS) oštro kritikuju predložene Ustavne reforme, navodeći da će omogućiti dodatnu politizaciju pravosuđa, USTS je nakon četiri revizije amandmana ove godine formirao drugačije mišljenje. Indikativno je da je predsednik ovog udruženja Nenad Stefanović u martu ove godine u izjavi za NIN govorio negativno o ulozi Rolana i predloženom rešenju reformi, strepeći od povećanja direktnog pritiska na pravosuđe baš koliko i VSS i DVT. Još je sugestivnije to što USTS danas poziva na što skorije usvajanje reformi. Mogući slogan SNS-a pred izbore mogao bi da bude: "Građani nam ne trebaju - za paralelnu, paralizovanu, paravojnu Srbiju!" Treba pomenuti i slučaj Centra za evropske politike. Osnovan je 2011. godine i stoga se ne može smatrati naprednjačkim izumom. Njegov direktor bio je Nebojša Lazarević, koji je ranije bio u Kancelariji za evropske integracije i u Ministarstvu trgovine i usluga. Potom je kao član NVO-a delegiran u Uži pregovarački tim Srbije s Evropskom unijom. Trenutni predsednik je Srđan Majstorović, koji je pre toga radio u Kancelariji za evropske integracije od njenog formiranja 2004. godine. U savetu CEP-a su Miroljub Labus, te šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević i nekadašnji ambasador, pomoćnik ministra spoljnih poslova i šef Misije Republike Srbije pri EU Duško Lopandić.Među civilnim sektorom ima glasova koji tvrde da je reč o NVO-u na čiji rad činjenica da je povezan s javnom upravom ne utiče, ali ima i mišljenja da im ta pozicija pomaže u funkcionisanju, zbog čega su im izveštaji, iako načelno neblagonakloni prema vlastima, istovremeno i nedovoljno kritični za organizaciju koja se najvećim delom bavi evropskim integracijama.Organizacija čija je zaleđina očigledno u okoštalim političkim elitama na vlasti ima i u Nacionalnom konventu o Evropskoj uniji, telu koje okuplja više od 700 udruženja i organizacija civilnog društva, i čija je svrha prema nekim mišljenjima takođe da simulacijom dijaloga zadovolji i Vladu Srbije i EU.Prema dostupnim procenama, u Srbiji trenutno funkcioniše oko 30.000 nevladinih organizacija i priličan broj neformalnih udruženja i grupa građana. Pre šest godina, kada je SNS došao na vlast, broj organizacija kretao se između 17.000 i 20.000. Vrtoglavi skok njihove brojnosti najčešće se tumači U Srbiji trenutno funkcioniše oko 30.000 nevladinih organizacija a kada je SNS došao na vlast, taj broj se kretao između 17.000 i 20.000 kao posledica osnivanja gongoa za jednokratnu upotrebu - "Patku dajte tati" danas malo ko i pamti - i osnivanja enormne količine NVO na lokalu gde se, recimo, petočlana porodica u roku od jednog dana nađe u pet fiktivnih direktorskih fotelja. Potpuno legalno i nimalo legitimno. Zanimljivo je, inače, da se sedište mnogih gongoa nalazi u palati "Beograd"- odmah do sve vulgarnijeg Studija B, gde je mnogo neiskorišćenog kancelarijskog prostora. Sve ove NVO se bore za skoro 7,2 milijarde dinara koji su budžetom predviđeni za njihovo delovanje (istini za volju, veliki deo tih sredstava otpada na sportske saveze, humanitarne organizacije i savete nacionalnih manjina). Pre šest godina, ova sredstva su iznosila oko 7,7 milijardi, godinu dana kasnije čak 14,4 milijarde dinara, pa je trend opadanja dostupnog novca lako uočljiv. Kad je bara mala, a krokodila toliko da se penju jedni drugima na grbaču, integritet ostaje u prljavoj vodi, a organizacije počinju da obaraju svoje cene za izvršenje poslova koje vlast nudi.Popović otuda ima određeno razumevanje za tradicionalne NVO koje su dale jedan dinar da uđu u naprednjačko kolo, premda kaže da to sam ne bi uradio, i nada se da neće morati da izdvoje dva da bi iz njega izašli neuprljanog obraza. Branislav Guta Grubački i Nikola Tamburkovski iz Novog optimizma tvrde da je i dvehiljaditih bilo organizacija koje su gutale politikantske žabe, na šta devedesetih nikad ne bi pristale."Ova vlast je samo iskoristila oportunizam u srpskom društvu. Osilila se onoliko koliko su joj građani i civilni sektor dozvolili i šire se jer svi skupa od 2000. nismo uspeli da od Srbije napravimo tvrđavu slobode. Uostalom, kad već u preambuli Ustava slažeš i kažeš da je Kosovo deo Srbije, kada vodiš politiku 'i Kosovo i EU', a neformalno priznaješ da će biti 'ni Kosovo ni EU', ti već praviš temelj paralelne stvarnosti u kojoj su plate visoke, a nevladin sektor zapravo prorežimski", kažu oni za NIN.Naročito brine bojazan direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova da će parapolicijske i paravojne snage u službi vlasti u toj paralelnoj stvarnosti imati sve više slobode."Službe oduvek kontrolišu ekstremističke grupe, a posebno navijače, koji se bave svime osim sportom. Setimo se paljenja Bajrakli džamije nakon pogroma Srba 17. marta 2004. ili čuvenog 'Mitinga za Kosovo' nakon proglašenja nezavisnosti kada su palili ambasade. Danas vlast pod kontrolom drži službe, pa samim tim i te elemente kockastih glava koji se za vreme izbora vozaju u džipovima i u glasačke kutije uteruju i strah i glasove. Te formacije neće sutra braniti državu, javni red i mir, već vlast, naročito ako joj regularna vojska i policija otkažu poslušnost. Regularni civilni sektor tu nema mnogo prostora za delovanje. Zvaničnici nam retko dolaze na događaje, a i kad dođu, njihove izjave se iseku i prenesu se van konteksta događaja", kaže Popov za NIN.Izvor: NIN, autor: Stefan Slavković                      

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: boom93.com

Link: http://boom93.com/info/lokalne-vesti/52189/sest-miliona-za-igralista-i-sprave-za-fitnes.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Šest miliona za igrališta i sprave za fitnes

  1. 11. 2018. Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93 Grad Požarevac bi trebalo da uredi dva dečija igrališta u gradu, u Jug Bogdanovoj i uglu Knićaninove i Sremske ulice. Planirana je nabavka kućica sa peščanicima i tobogana, novih klupa i korpi za otpatke, a na oba igrališta biće postavljena i gumena podloga. igralište u Jug Bogdanovoj Fitnes sprave trebalo bi uskoro da se pojave i u samom centru grada, a planirana je nabavka i mobilijara za igralište u vrtiću Pčelica. Grad je raspisao dve javne nabavke, za nabavku i montažu opreme koja je procenjena na 3.000.000 dinara i nabavku i postavljanje podloga, koja je takođe procenjena na 3.000.000 dinara.Predviđena je nabavka kućica sa mostom, peščanikom i dva tobogana za decu do 12 godina koje će biti postavljene u Jug Bogdanovoj, Knićaninovoj i u vrtiću Pčelica.Površina u Jug Bogdanovoj biće opremljena i sa klackalicom, parkovskim klupama i kombinovanom spravom za fitnes. igralište u Knićaninovoj ulici U Knićaninoj ulici, igralište će biti ograđeno, a na ovoj površini postaviće se i 2 klupe sa stolom.Tartan podloga biće postavljena na oba navedena igrališta.Tartan će se postaviti i na betonskim platoima na Čačalici, dok bi šljunkovita podloga trebalo da ide ispod sprava za fitnes na Čačalici, ali i na Trgu oslobođenja u centru Požarevca. foto:U.Urošević/Boom 93  

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: radiostoplus.com

Link: http://www.radiostoplus.com/item/25241

Autori: Radio Sto Plus

Teme: Javne nabavke

Naslov: KC Novi Pazar dobija najsavremeniju bioskopsku opremu

Grad Novi Pazar raspisao je tender za nabavku laserskog projektora i audio opreme neophodne za rad bioskopa u okviru Kulturnog centra, dok će ta ustanova kupiti novo platno i izvršiti remont elektro-cugova, saznaje radio Sto plus. Direktor Kulturnog centra Husein Memić kazao je gostujući u "Plusiranju" da se radi o najsavremenijoj opremi koju ima mali broj bioskopa u Srbiji."U pitanju je laserski projektor najsavremenije tehnologije, sa znatno boljim kvalitetom slike i vekom trajanja od projektora sa lampom. Takođe, planirana je kupovina i najmodernije audio opreme koja će omogućiti našim posetiocima da uživaju u najboljem filmskom zvuku u Srbiji", rekao je Memić.On je istakao da je tender za nabavku projektora, audio i prateće opreme vredan oko 12,3 miliona dinara, a da su dve trećine sredstava obezbedili Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture, a ostatak lokalna samouprava.Kulturni centar će iz svojih sredstava izdvojiti 1,4 miliona dinara za kupovinu platna i remont elektro-cugova.Memić očekuje da će bioskop sa novom, savremenom opremom, početi da radi tokom januara sledeće godine."Na taj način ćemo imati potpuno novi bioskop, imaćemo redovan filmski repertoar i sami ćemo odlučivati o njemu, nećemo zavisiti od emitera i distributera. Takođe, ostvarivaćemo veći prihod jer sada nećemo novac od prodatih karata deliti sa distributerima i emiterima", istakao je direktor Kulturnog centra.On je najavio da će Kulturni centar obezbediti i dodatne sadržaje koji nude savremeni bioskopi.Rok za prijavljivanje na tender za kupovinu projektora, audio i prateće opreme je 10. decembar, dok će javna nabavka platna biti uskoro raspisana.N. Kočović        

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1754911-gradonacelnik-pozvao-zainteresovane-firme-da-ucestvuju-na-tenderu-za-izgradnju-gondole_2/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradonačelnik pozvao zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju gondole

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozvao je sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće". Otvoreni postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a. Za realizaciju projekta, Grad Beograd će izdvojiti 600 miliona, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na čijem sajtu je i objavljen tender. Prema Radojičićevim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina. - Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvođačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine - izjavio je Radojičić. Gradonačelnik je izrazio nadu da će se na tender prijaviti veliki broj ponuđača. - U ovom slučaju, konkurencija je poželjna. Za svaku firmu je velika čast da učestvuje u realizaciji ovakvog projekta, jer graditi u Beogradu je privilegija. Gondola će pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turizma do saobraćaja. Zbog toga se nadamo što većem broju ispravnih ponuda i zdravoj konkurenciji na tenedru - zaključio je Radojičić. Tender je objavljen na Portalu javnih nabavki, kao i na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Kako se navodi u Pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke - "Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće-Kalemegdan", izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena". Ugovor će biti dodeljen ponuđaču koji ponudi najnižu ukupnu cenu bez PDV-a, pod uslovom da je ponuda prihvatljiva po Zakonu o javnim nabavkama i konkursne dokumentacije za predmetnu javnu nabavku. Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosiće oko pet minuta. Prema stručnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondola vratiće se za oko šest godina.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tender za izgradnju beogradske gondole do 30.novembra

BEOGRAD, 13.novembra (Tanjug) - Postupak javne nabavke za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan - Ušce" traje do 30.novembra, a gradonacelnik Beograda Zoran Radojicic pozvao je sve zaintresovane firme da ucestvuju na tenderu, saopšteno je iz gradske uprave.Procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a.Za realizaciju projekta, Grad Beograd ce izdvojiti 600 miliona dinara, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na cijem sajtu je i objavljen tender.Prema Radojicicevim recima, beogradska žicara spojice Kalemegdansku tvrdavu i Ušce, bice duga jedan kilometar, a putnici ce se prevoziti u 25 kabina."Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvodacem radova do kraja godine. Ocekujemo da sa radovima krenemo pocetkom gradevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine", izjavio je Radojicic.Gradonacelnik je izrazio nadu da ce se na tender prijaviti veliki broj ponudaca, navodeci da je konkurencija poželjna.Ocenio je da ce gondola pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turzima do saobracaja.Tender je objavljen na portalu javnih nabavki, kao i na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.Kako se navodi u pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke „Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žicara, Ušce-Kalemegdan”, izbor najpovoljnije ponude bice izvršen primenom kriterijuma „najniža ponudena cena”.Ugovor ce biti dodeljen ponudacu koji ponudi najnižu ukupnu cenu bez PDV-a, pod uslovom da je ponuda prihvatljiva po Zakonu o javnim nabavkama i konkursne dokumentacije za predmetnu javnu nabavku.Gondola ce prevoziti 3.000 osoba na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosice oko pet minuta.Prema strucnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondola vratice se za oko šest godina.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/raspisan-tender-za-gondolu-gradnja-krece-tokom-2019-godine/6mhcs9k

Autori: Beoinfo

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan TENDER ZA GONDOLU, gradnja kreće tokom 2019. godine

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozvao je sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće". Otvoreni postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a. Za realizaciju projekta, Grad Beograd će izdvojiti 600 miliona, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na čijem sajtu je i objavljen tender.Prema Radojičićevim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina.- Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvođačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine - izjavio je Radojičić.Gradonačelnik je izrazio nadu da će se na tender prijaviti veliki broj ponuđača.- U ovom slučaju, konkurencija je poželjna. Za svaku firmu je velika čast da učestvuje u realizaciji ovakvog projekta, jer graditi u Beogradu je privilegija. Gondola će pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turizma do saobraćaja. Zbog toga se nadamo što većem broju ispravnih ponuda i zdravoj konkurenciji na tenedru - zaključio je Radojičić.Kako se navodi u Pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke - "Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće-Kalemegdan", izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena". Ugovor će biti dodeljen ponuđaču koji ponudi najnižu ukupnu cenu bez PDV-a, pod uslovom da je ponuda prihvatljiva po Zakonu o javnim nabavkama i konkursne dokumentacije za predmetnu javnu nabavku.    

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: mondo.rs

Link: http://mondo.rs/a1145393/Info/Beograd/Beogradska-gondola-raspisan-tender.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za izgradnju beogradske gondole (FOTO)

Autor: mondo.rsGradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozvao je sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan - Ušće".Otvoreni postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a.Za realizaciju projekta, Grad Beograd će izdvojiti 600 miliona, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na čijem sajtu je i objavljen tender.Prema Radojičićevim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina."Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvođačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine", izjavio je Radojičić, a prenosi Beoinfo.Gradonačelnik je izrazio nadu da će se na tender prijaviti veliki broj ponuđača."U ovom slučaju, konkurencija je poželjna. Za svaku firmu je velika čast da učestvuje u realizaciji ovakvog projekta, jer graditi u Beogradu je privilegija. Gondola će pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turizma do saobraćaja. Zbog toga se nadamo što većem broju ispravnih ponuda i zdravoj konkurenciji na tenedru", zaključio je Radojičić.Tender je objavljen na Portalu javnih nabavki, kao i na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.Kako se navodi u Pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke "izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće - Kalemegdan", izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena".Ugovor će biti dodeljen ponuđaču koji ponudi najnižu ukupnu cenu bez PDV-a, pod uslovom da je ponuda prihvatljiva po Zakonu o javnim nabavkama i konkursne dokumentacije za predmetnu javnu nabavku.Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosiće oko pet minuta.Opširnije o gondoli...                

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: boom93.com

Link: http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52192/novi-automobili-za-gradsku-upravu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi automobili za gradsku upravu

  1. 11. 2018. Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93 Nakon rebalansa budžeta za 2018.godinu, Grad Požarevac odlučio je da kupi dva nova automobila za svoj vozni park. Opredeljeno je 2,8 miliona dinara, a kupuju se dva putnička vozila, srednje i niže klase. foto: U.Urošević/Boom 93 Kao razlog za kupovinu dva nova automobila navedeno je da su postojeća vozila zbog pređene kilometraže i eksploatisanosti na granici tehničke ispravnosti i da njihova dalja upotreba može da ugrozi bezbednost zaposlenih.Javna nabavka je u toku i podeljena je u dve partije. Gradska uprava traži jedno putničko vozilo srednje klase do 1.650.000 dinara, do 1.500 kubika i do 110 kilovata, metalik-sive boje. Drugo putničko vozilo je niže klase, do 1.150.000 dinara, do 1.000 kubika i 60 kilovata, bele boje.Ranije ove godine već je bilo kupljeno jedno službeno vozilo, Opel Astra koja je plaćena 1.579.268,44 dinara, a čija kupovina je takođe bila opravdavana pređenom kilometražom i eksploatisanošću starijih vozila.Vozni park bi trebalo da se rastereti starih vozila, marke Yugo Zastava, koja su trenutn u najlošijem stanju. foto: U.Urošević/Boom 93 Nova nabavka je u plan javnih nabavki gradske uprave dodata 2.novembra.  

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/tender-za-izgradnju-beogradske-gondole-do-30-novembra/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tender za izgradnju beogradske gondole do 30. novembra

BEOGRAD - Postupak javne nabavke za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan - Ušće" traje do 30.novembra, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao13. novembra 2018. 14:48PodeliBEOGRAD - Postupak javne nabavke za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan - Ušće" traje do 30.novembra, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sve zaintresovane firme da učestvuju na tenderu, saopšteno je iz gradske uprave.Procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a.Za realizaciju projekta, Grad Beograd će izdvojiti 600 miliona dinara, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na čijem sajtu je i objavljen tender.Prema Radojičićevim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina."Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvođačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine", izjavio je Radojičić.Gradonačelnik je izrazio nadu da će se na tender prijaviti veliki broj ponuđača, navodeći da je konkurencija poželjna.Ocenio je da će gondola pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turzima do saobraćaja.Tender je objavljen na portalu javnih nabavki, kao i na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.Kako se navodi u pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke "Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće-Kalemegdan", izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena".Ugovor će biti dodeljen ponuđaču koji ponudi najnižu ukupnu cenu bez PDV-a, pod uslovom da je ponuda prihvatljiva po Zakonu o javnim nabavkama i konkursne dokumentacije za predmetnu javnu nabavku.Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosiće oko pet minuta.Prema stručnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondola vratiće se za oko šest godina.(Tanjug)              

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3320577/tender-za-izgradnju-beogradske-gondole-do-30novembra.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za izgradnju beogradske gondole

Postupak javne nabavke za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan - Ušće" traje do 30.novembra, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sve zaintresovane firme da učestvuju na tenderu, saopšteno je iz gradske uprave. Procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a.  Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPostupak javne nabavke za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan - Ušće" traje do 30.novembra, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sve zaintresovane firme da učestvuju na tenderu, saopšteno je iz gradske uprave. Procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a. Za realizaciju projekta, Grad Beograd će izdvojiti 600 miliona dinara, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na čijem sajtu je i objavljen tender.  Prema Radojičićevim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina. "Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvođačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine", izjavio je Radojičić.  Gradonačelnik je izrazio nadu da će se na tender prijaviti veliki broj ponuđača, navodeći da je konkurencija poželjna. Ocenio je da će gondola pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turzima do saobraćaja.  Tender je objavljen na portalu javnih nabavki, kao i na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.  Kako se navodi u pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke "Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće-Kalemegdan", izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena".  Ugovor će biti dodeljen ponuđaču koji ponudi najnižu ukupnu cenu bez PDV-a, pod uslovom da je ponuda prihvatljiva po Zakonu o javnim nabavkama i konkursne dokumentacije za predmetnu javnu nabavku.  Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosiće oko pet minuta.  Prema stručnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondola vratiće se za oko šest godina.  

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=442005

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tender za izgradnju beogradske gondole do 30.novembra

BEOGRAD - Postupak javne nabavke za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan - Ušće" traje do 30.novembra, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sve zaintresovane firme da učestvuju na tenderu, saopšteno je iz gradske uprave.Procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a. Foto Tanjug/ video, arhivaKompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/100913-gradonacelnik-beograda-pozvao-firme-da-ucestvuju-na-tenderu-za-izgradnju-gradske-zicare

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradonačelnik Beograda pozvao firme da učestvuju na tenderu za izgradnju gradske žičare

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju gradske žičare s kabinama gondole preko reke Save od tvrdjave na Kalemegdanu, do parka Ušće... Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju gradske žičare s kabinama "gondole" preko reke Save od tvrdjave na Kalemegdanu, do parka "Ušće". Postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a procenjena vrednost investicije je 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a. Većinu tog novca daće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a ostatak od 600 miliona, daće Grad Beograd. Kako je preneo Beoinfo, po rečima gradonačelnika, žičara od Kalemegdanske tvrdjave do Ušća biće duga svega hiljadu metara, duž kojih će se putnici prevoziti u 25 kabina. "Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvodjačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da 'beogradska gondola' bude gotova do kraja naredne godine", procenio je Radojičić. Gradonačelnik je ocenio da je "za svaku firmu velika čast da učestvuje u realizaciji ovakvog projekta, jer graditi u Beogradu je privilegija". Radojičić smatra i da će buduća žičara "pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turizma do saobraćaja". Žičara bi trebalo da ima kapacitet od 3.000 putnika na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne obale reke na drugu bi bilo oko pet minuta. Po proceni, novac uložen u žičaru vratiće se za oko šest godina.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/a435514/Biznis/Radojicic-Grad-za-gondolu-izdvaja-600-miliona-dinara.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Radojičić: Grad za gondolu izdvaja 600 miliona dinara

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće". Radojičić je naveo da otvoreni postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a da je procenjena vrednost investicije oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a, preneo je Beoinfo. "Za realizaciju projekta, grad Beograd izdvojiće 600 miliona, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija", izjavio je Radojičić. Prema njegovim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina. "Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine", rekao je gradonačelnik. Kako se navodi u Pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke - Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće-Kalemegdan, izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena".

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/gradonacelnik-beograda-pozvao-firme-da-ucestvuju-na-tenderu-za-izgradnju-gradske-zicare/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradonačelnik Beograda pozvao firme da učestvuju na tenderu za izgradnju gradske žičare

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju gradske žičare s kabinama - "gondole"Foto: BetaPodeliGradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju gradske žičare s kabinama - "gondole" preko reke Save - od tvrdjave na Kalemegdanu, do parka "Ušće".Postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a procenjena vrednost investicije je 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a.Većinu tog novca daće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a ostatak od 600 miliona, daće Grad Beograd.Kako je preneo Beoinfo, po rečima gradonačelnika, žičara od Kalemegdanske tvrdjave do Ušća biće duga svega hiljadu metara, duž kojih će se putnici prevoziti u 25 kabina."Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvodjačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da 'beogradska gondola' bude gotova do kraja naredne godine", procenio je Radojičić.Gradonačelnik je ocenio da je "za svaku firmu velika čast da učestvuje u realizaciji ovakvog projekta, jer graditi u Beogradu je privilegija".Radojičić smatra i da će buduća žičara "pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turizma do saobraćaja".Žičara bi trebalo da ima kapacitet od 3.000 putnika na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne obale reke na drugu bi bilo oko pet minuta.Po proceni, novac uložen u žičaru vratiće se za oko šest godina.(Beta)            

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/details&id=116678

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novom uredbom vlada planira da stane na put bahatim direktorima javnih preduzeća

"""13.11.2018. BlicDirektori javnih preduzeća moraće ubuduće do najsitnijih detalja Vladi da polažu račune o trošenju, službenim putovanjima, kupovini automobila, sponzorstvima, zapošljavanju, saznaje "Blic".Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio smenu direktora javnih preduzeća kritikujući ih da ličnu korist često stavljaju iznad interesa firme, Vlada je donela uredbu kojom će im značajno ograničiti manevarski prostor.Kako saznaje "Blic", u novim izveštajima o poslovanju rukovodioci državnih kompanija moraće Vladi da objasne razloge za mnoge javne nabavke, posebno za kupovinu automobila, ali i za različite isplate po ugovorima i troškarenja na promociju i propagandu.Pored uobičajenih zahteva o stanju finansija, planiranim tokovima novca, prihodima i ciljevima, direktori poput Dušana Bajatovića iz "Srbijagasa" ili Miroslava Stojčića iz "Železnica" moraće Vladi u izveštaju za 2019. detaljno da obrazlože svaku javnu nabavku, reklamu, sponzorstvo, ali i odluku da se zaduže u banci ili kod međunarodnih finansijskih institucija. I ne samo to, sa izveštajem za narednu godinu do detalja će morati da prikažu i način na koji su potrošili dobit za 2014, 2015. i 2016. godinu.- U uredbi se vidi posebna osetljivost na takozvane luksuzne troškove. Vlada tako ima poseban zahtev kada je u pitanju nabavka službenih vozila. Osim toga što od direktora traži da racionalno planiraju kupovinu automobila, zahtev je i da se izjasne koje vozilo žele kupiti, sa kakvim karakteristikama i po kojoj ceni, ali da navedu i razloge zbog čega obnavljaju vozni park. Vlada se posebno pozabavila i troškovima reprezentacije koji su često bili paravan za nepotrebna troškarenja državnog novca. Uredbom je zato zahtevala da direktori javnih preduzeća detaljno obrazlože sredstva za sponzorstva, donacije, humanitarne i sportske aktivnosti, te reprezentaciju, reklamu i propagandu. Onima čija su preduzeća gubitaši, ali i ona koja zbog lošeg poslovanja dobijaju sredstva iz državnog budžeta, istovremeno je zabranila prava na donacije i sponzorstva - kaže izvor "Blica".Rukovodioci javnih preduzeća moraće posebno da budu oprezni kada Vladi budu predstavljali planirane investicije. Praktično će biti nemoguće navoditi preambiciozne planove jer Vlada zahteva da se pored plana prikaže i dinamika ulaganja, ali i da direktori opravdaju dosadašnje propuste i kašnjenja sa investicijama. U uredbi se, naime, navodi da direktori moraju "detaljno obrazložiti planirane, ali nerealizovane investicije i to za prethodne tri godine".Kada je u pitanju zapošljavanje i plaćanje radnika, Vlada će ubuduće znati koliko javna preduzeća imaju slobodnih i upražnjenih mesta, a o novom zapošljavanju direktori će morati da odlučuju isključivo kako zakon kaže. Još jedan zahtev jeste da javna preduzeća navedu naknade za predsednika i članove nadzornog odbora.Govoreći o izveštavanju o poslovanju, poseban akcenat javna preduzeća moraće da stave na načine kojima žele da povećaju proizvodnju i prodaju, ali i na analizu konkurencije, rizike u poslovanju i upravljanje rizicima.Limit za službena putovanjaZaposleni u javnim preduzećima naredne godine neće moći da putuju više nego 2018. Vladinom uredbom sredstva za službena putovanja i stručna usavršavanja ograničena su do nivoa koji su planirali za ovu godinu. Na isti način Vlada im je limitirala i naknade po ugovoru o delu, autorske honorare i troškove za povremene poslove.            

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/tender-za-izgradnju-beogradske-gondole-vredne-1-8-milijardi-dinara_966500.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tender za izgradnju beogradske gondole vredne 1,8 milijardi dinara

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole Kalemegdan-Ušće. BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće". Radojičić je naveo da otvoreni postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a da je procenjena vrednost investicije oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a, preneo je Beoinfo. Za realizaciju projekta, grad Beograd izdvojiće 600 miliona, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija  izjavio je Radojičić. Prema njegovim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina.  Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine, rekao je gradonačelnik. Kako se navodi u Pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke - Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće - Kalemegdan, izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena".   

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/ekonomija/gradonacelnik-beograda-pozvao-firme-da-uestvuju-na-tenderu-za-izgradnju-gradske-ziare

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradonačelnik Beograda pozvao firme da učestvuju na tenderu za izgradnju gradske žičare

Foto: print screen Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju gradske žičare s kabinama - "gondole" preko reke Save - od tvrđave na Kalemegdanu, do parka "Ušće". Postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a procenjena vrednost investicije je 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a.  Većinu tog novca daće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a ostatak od 600 miliona, daće Grad Beograd. Kako je preneo Beoinfo, po rečima gradonačelnika, žičara od Kalemegdanske tvrđave do Ušća biće duga svega hiljadu metara, duž kojih će se putnici prevoziti u 25 kabina. "Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvođačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da 'beogradska gondola' bude gotova do kraja naredne godine", procenio je Radojičić. Gradonačelnik je ocenio da je "za svaku firmu velika čast da učestvuje u realizaciji ovakvog projekta, jer graditi u Beogradu je privilegija". Radojičić smatra i da će buduća žičara "pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turizma do saobraćaja". Žičara bi trebalo da ima kapacitet od 3.000 putnika na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne obale reke na drugu bi bilo oko pet minuta.  Po proceni, novac uložen u žičaru vratiće se za oko šest godina.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/beograd/otvoren-tender-za-izgradnju-beogradske-gondole-kalemegdan-usce-2018-11-13

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Otvoren tender za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće"

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozvao je sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće". . Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.13.11.2018. • 17:16 Srbija Danas Otvoren tender za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće" Foto: BeoInfoGradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozvao je sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće".Otvoreni postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a. Za realizaciju projekta, Grad Beograd će izdvojiti 600 miliona, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na čijem sajtu je i objavljen tender.Prema Radojičićevim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina.- Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvođačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine - izjavio je Radojičić.Gradonačelnik je izrazio nadu da će se na tender prijaviti veliki broj ponuđača.- U ovom slučaju, konkurencija je poželjna. Za svaku firmu je velika čast da učestvuje u realizaciji ovakvog projekta, jer graditi u Beogradu  je privilegija. Gondola će pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turizma do saobraćaja. Zbog toga se nadamo što većem broju ispravnih ponuda i zdravoj konkurenciji na tenedru - zaključio je Radojičić.Tender je objavljen na Portalu javnih nabavki, kao i na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Kako se navodi u Pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke - "Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće-Kalemegdan", izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena". Ugovor će biti dodeljen ponuđaču koji ponudi najnižu ukupnu cenu bez PDV-a, pod uslovom da je ponuda prihvatljiva po Zakonu o javnim nabavkama i konkursne dokumentacije za predmetnu javnu nabavku.Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosiće oko pet minuta. Prema stručnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondola vratiće se za oko šest godina.             

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: beograd.rs

Link: http://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1754911-gradonacelnik-pozvao-zainteresovane-firme-da-ucestvuju-na-tenderu-za-izgradnju-gondole_2/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradonačelnik pozvao zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju gondole

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozvao je sve zainteresovane fiGradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozvao je sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće". Otvoreni postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a. Za realizaciju projekta, Grad Beograd će izdvojiti 600 miliona, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na čijem sajtu je i objavljen tender. Prema Radojičićevim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina. - Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvođačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine - izjavio je Radojičić. Gradonačelnik je izrazio nadu da će se na tender prijaviti veliki broj ponuđača. - U ovom slučaju, konkurencija je poželjna. Za svaku firmu je velika čast da učestvuje u realizaciji ovakvog projekta, jer graditi u Beogradu je privilegija. Gondola će pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turizma do saobraćaja. Zbog toga se nadamo što većem broju ispravnih ponuda i zdravoj konkurenciji na tenedru - zaključio je Radojičić. Tender je objavljen na Portalu javnih nabavki, kao i na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Kako se navodi u Pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke - "Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće-Kalemegdan", izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena". Ugovor će biti dodeljen ponuđaču koji ponudi najnižu ukupnu cenu bez PDV-a, pod uslovom da je ponuda prihvatljiva po Zakonu o javnim nabavkama i konkursne dokumentacije za predmetnu javnu nabavku. Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosiće oko pet minuta. Prema stručnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondola vratiće se za oko šest godina.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/zoran-radojicic-pozvao-sve-zainteresovane-firme-da-ucestvuju-na-tenderu-za-izgradnju-beogradske-gondole-vrednost-investicije-oko-18-milijardi-dinara-bez-pdv.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zoran Radojičić pozvao "sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole", vrednost investicije oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV

 BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole 'Kalemegdan-Ušće'.   Radojičić je naveo da otvoreni postupak javneHronika utorak, 13. novembar 2018.  BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće".  Radojičić je naveo da otvoreni postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a da je procenjena vrednost investicije oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a, preneo je Beoinfo. Za realizaciju projekta, grad Beograd izdvojiće 600 miliona, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija  izjavio je Radojičić. Prema njegovim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina.  Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine, rekao je gradonačelnik. Kako se navodi u Pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke - Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće - Kalemegdan, izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena".  (Fonet)  

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: bizlife.rs

Link: https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/gradonacelnik-poziva-na-tender-za-beogradsku-gondolu/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradonačelnik poziva na tender za beogradsku gondolu

Bizlife.rs - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće". - Poslovne vesti18:23 Beograd, 13/11/2018Foto: BeoinfoGradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće".Radojičić je naveo da otvoreni postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a da je procenjena vrednost investicije oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a, preneo je Beoinfo."Za realizaciju projekta, grad Beograd izdvojiće 600 miliona, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija", izjavio je Radojičić.Prema njegovim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina."Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine", rekao je gradonačelnik.Kako se navodi u Pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke - Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće-Kalemegdan, izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena".Izvor: Beta          

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: nsreporter.rs

Link: https://www.nsreporter.rs/2018/11/tender-za-izgradnju-beogradske-gondole-vredne-18-milijardi-dinara/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tender za izgradnju beogradske gondole vredne 1,8 milijardi dinara

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće". Radojičić je naveo da otvoreni Datum:Ostavite komentarBEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće". Radojičić je naveo da otvoreni postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a da je procenjena vrednost investicije oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a, preneo je Beoinfo.Za realizaciju projekta, grad Beograd izdvojiće 600 miliona, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija  izjavio je Radojičić. Prema njegovim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina. FoNet    

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=11&dd=13&nav_id=1469022

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: BG dobija gondolu: Za 5 minuta, 3.000 osoba na sat - Biz

Beograd -- Postupak javne nabavke za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan - Ušće" traje do 30.novembra.Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sve zaintresovane firme da učestvuju na tenderu, saopšteno je iz gradske uprave.Procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a. Za realizaciju projekta, Grad Beograd će izdvojiti 600 miliona dinara, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na čijem sajtu je i objavljen tender. Prema Radojičićevim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina. "Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvođačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine", izjavio je Radojičić. Gradonačelnik je izrazio nadu da će se na tender prijaviti veliki broj ponuđača, navodeći da je konkurencija poželjna. Ocenio je da će gondola pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turzima do saobraćaja. Tender je objavljen na portalu javnih nabavki, kao i na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Kako se navodi u pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke ?Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće-Kalemegdan?, izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma ?najniža ponuđena cena?. Ugovor će biti dodeljen ponuđaču koji ponudi najnižu ukupnu cenu bez PDV-a, pod uslovom da je ponuda prihvatljiva po Zakonu o javnim nabavkama i konkursne dokumentacije za predmetnu javnu nabavku. Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosiće oko pet minuta. Prema stručnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondola vratiće se za oko šest godina.Izvor: Tanjug    

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/beograd/314403/za-5-minuta-3000-osoba-na-sat-beograd-konacno-dobija-gondolu

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: ZA 5 MINUTA, 3.000 OSOBA NA SAT: Beograd konačno dobija GONDOLU!

Postupak javne nabavke za izgradnju beogradske gondole Kalemegdan - Ušće traje do 30.novembraGradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sve zaintresovane firme da učestvuju na tenderu, saopšteno je iz gradske uprave. Procenjena vrednost investicije je oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a. Za realizaciju projekta, Grad Beograd će izdvojiti 600 miliona dinara, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na čijem sajtu je i objavljen tender. Prema Radojičićevim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga jedan kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina. "Nadamo se dobrim ponudama i potpisanom ugovoru sa izvođačem radova do kraja godine. Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine", izjavio je Radojičić. Gradonačelnik je izrazio nadu da će se na tender prijaviti veliki broj ponuđača, navodeći da je konkurencija poželjna. Ocenio je da će gondola pozitivno uticati na razvoj prestonice, od turzima do saobraćaja. Tender je objavljen na portalu javnih nabavki, kao i na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Kako se navodi u pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke "Izgradnja gondole u Beogradu - kabinska žičara, Ušće-Kalemegdan", izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena". Ugovor će biti dodeljen ponuđaču koji ponudi najnižu ukupnu cenu bez PDV-a, pod uslovom da je ponuda prihvatljiva po Zakonu o javnim nabavkama i konkursne dokumentacije za predmetnu javnu nabavku. Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosiće oko pet minuta. Prema stručnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondola vratiće se za oko šest godina. Pogledajte bonus video: (Espreso.rs / Agencije)

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: rtvpancevo.rs

Link: http://rtvpancevo.rs/2018/05/24/odrzana-22-sednica-so-alibunar/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Održana 22. sednica SO Alibunar

U Alibunaru je održana 22. sednica SO Alibunar, kojoj je prisustvovalo 13 odbornika. Sednicom je predsedavao predsednik SO Alibunar Siniša Gavrančić. Usvojena su sledeća akta: 1. Odluka o stavljanju van snage Odluke o da0 3U Alibunaru je održana 22. sednica SO Alibunar, kojoj je prisustvovalo 13 odbornika. Sednicom je predsedavao predsednik SO Alibunar Siniša Gavrančić.Usvojena su sledeća akta:1. Odluka o stavljanju van snage Odluke o davanju u zakup građevinskog zemljišta - Opština Alibunar 2009. godine donela posebnu odluku kojoj je građevinsko zemljište u javnoj svojini Opštine Alibunar dato na višegodišnje korišćenje preduzeću "Šako Barac" iz Vladimirovca. Na osnovu te odluke zaključen je odgovarajući ugovor i tim ugovorom utvrđene su određene obaveze investitora koje je on o datim rokovima morao da ispuni. Međutim, investitor nije postupio po odredbama ugovora, a na samom kraju prošle godine to preduzeće je prestalo da postoji. Kako bi se moglo zemljište ponovo staviti u promet, odnosno koristiti na način koji odgovara njegovoj prirodi, potrebno je prvo prethodnu odluku o davanju u zakup staviti van snage. Kada odluka bude stavljena van snage, pred nadležnim sudom će se pokrenuti postupak za poništenje ugovora;2. Odluka o davanju u zakup gradskog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Opštine Alibunar - usvojen je predlog da se zemljište u javnoj svojini Opštine Alibunar, na parceli top.br. 821/8 u k.o. Banatski Karlovac da u zakup zainteresovanim investitorima, a na osnovu prethodno sprovedenog postupka i u skladu sa zakonom. Zemljište se nalazi u industrijskoj zoni u Banatskom Karlovcu, a zemljište se daje u zakup na 50 godina. Investitor će biti u obavezi da ispuni određene obaveze, koje će preciznije biti predviđene ugovorom. Inače, predmetna parcela se nalazi u građevinskom reonu naselja Banatski Karlovac, u bloku 6, zona radne namene i kompleksi, u skladu sa Planom detaljne regulacije naselja Banatski Karlovac;3. Odluka o prihvatanju inicijative za uspostavljanje saradnje i udruživanje sa gradovima i opštinama u slivu Gornji Dunav - leve pritoke - Banatski vodotoci - udružilo se 14 opština i 4 grada sa područja Banata u cilju zajedničke odbrane od poplava i drugih elementarnih nepogoda, tačnije zajedničkih preventivnih delatnosti i eventualne sanacije štete;4. Odluka o davanju saglasnosti na ustanovljavanje prava službenosti - odluka je inicirana zahtevom investitora "Windvision Windfarm", a kojim se traži ustanovljavanje prava stvarne službenosti za izgradnju privremene radne platforme, koja će se koristiti tokom izgradnje kompleksa "Vetroelektrane Alibunar 2", za izgradnju i postavljanje vetrogeneratora, prateće opreme i infrastrukture, tehnoloških uređaja, podzemnih kablova i drugih odgovarajući objekata, izgradnje prilaznih puteva i puteva za prolaz, prelet elisa i svih drugih radnji neophodnih u postupku izgradnje, puštanja u rad i korišćenje vetrogeneratora, investitoru kompleksa "Vetroelektrane Alibunar 2" - "Windvision Windfarm B" d.o.o. Alibunar, na parceli top.br. 11104, potes ili ulica Kod druma Padina, zemljište pod zgradom-objektom, nekategorisani put, površine 16a 58m3 u KO Vladimirovac. Radi se o postavljanju privremene platforme za postavljanje vetrogeneratora, što znači da će po završenom poslu investitor biti u obavezi da zemljište vrati u prvobitno stanje;5. Odluka o utvrđivanju minimalnog iznosa naknade na ime troškova investicionog i tekućeg održavanja zajedničkih delova zgrada i naknade za rad prinudnog upravnia u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji opštine Alibunar - ovom odlukom utvrđuju se minimalni iznosi koje su vlasnici posebnih delova stambenih i stambeno-poslovnih zgrada dužni izdvajati na ime tekućeg, kao i investicionog održavanja zgrada koje se nalaze na teritoriji opštine Alibunar, kao i utvrđivanje naknade koju plaćaju vlasnici posebnih delova zgrada u slučaju postavljanja prinudnog profesionalnog upravnika od strane lokalne samouprave, kao vid prinudne mere. Predložena odluka u potpunosti je saglasna sa odredbama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada i Pravilnika o kriterijumima za utvrđivanje minimalnog iznosa koje određuje jedinica lokalne samouprave za plaćanje troškova investicionog održavanja zajedničkih delova zgrade;6. Odluka o načinu i postupku izbora i imenovanja direktora preduzeća čiji je osnivač opština Alibunar - odluka je doneta zbog potrebe usaglašavanja opštinskih propisa sa zakonom, tačnije novim Zakonom o javnim preduzećima, kojim su utvrđene određene izmene u ovoj oblasti, pre svega vezano za pravila procedure i sastav nadležnih komisija;7. Rešenje o davanju saglasnosti na Statut Predškolske ustanove "Poletarac" Alibunar - nedavno je izmenjen Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, zbog čega je potrebno da obrazovne ustanove izmene svoje statute u ostavljenom roku od 6 meseci. Zakonom su predviđene brojne izmene, koje su morale biti unete u tekst statuta, a koje se odnose na: stručne aktive, nadležnosti direktora ustanove,nadležnosti Opštinske uprave prema ustanovi, postupka zasnivanja radnog odnosa u ustanovi i nadležnosti za odlučivanje o izboru kandidata i postupanja po žalbi i dr. Recimo, po novom zakonskom rešenju, postupak izbora kandidata za zasnivanje radnog odnosa u ustanovi sprovodi konkursna komisija, a ne više direktor, kao ranije. Sa druge strane, u slučaju zasnivanja radnog odnosa, sada je direktor drugostepeni organ, koji rešava po žalbi;8. Usvojen je Izveštaj o realizaciji poslova i zadataka Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Alibunar u 2017. godini i donet Program rada Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Alibunar za 2018. godinu;9. Rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora Javnog komunalnog preduzeća "Univerzal" Alibunar - do izbora novog direktora u postupku po konkursu, a najduže godinu dana, funkciju vršioca dužnosti direktora JKP "Univerzal" Alibunar obavljaće dosadašnji direktor Vlasto Marić;10. Doneti su Rešenje o prestanku funkcije predsednika Upravnog odbora Doma zdravlja "Alibunar" Alibunar i Rešenje o imenovanju predsednika Upravnog odbora Doma zdravlja "Alibunar" Alibunar - Slobodan Vujović je podneo ostavku na funkciju predsednika Upravnog odbora Doma zdravlja "Alibunar" iz Alibunara, a na intervenciju Agencije za borbu protiv korupcije, zbog toga što nisu ispoštovana određena pravila procedure i rokovi za obaveštavanje Agencije o imenovanju na funkciju, zbog čega je bilo potrebno da funkcioner bude razrešen. Kako se radi o propustu formalne, a ne suštinske prirode, prihvaćen je predlog Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose SO Alibunar da se Slobodan Vujović ponovo imenuje na istu funkciju, te da se ovog puta ispune sve obaveze formalne prirode;11. Odluka o poveravanju vršenja dela poslova Javnom komunalnom preduzeću "Univerzal" Alibunar - Opštinsko veće utvrdilo je predlog odluke, po kome se deo poslova, koje je do sada obavljalo JP "Inženjering opštine Alibunar" sada poveravaju JKP "Univerzal". Naime, nakon donošenja odluke o statusnoj promeni pripajanje, započet je proces pripajanja JP "Inženjering opštine Alibunar" za JKP "Univerzal", zbog čega je potrebno da društvo sticalac preuzme sve poslove društva davaoca. Ovom odlukom prenose se sledeći poslovi: 1) upravljanje javnim parkiralištima; 2) obezbeđenje javnog osvetljenja; 3) održavanje ulica i puteva i 4) drugi poslovi povereni posebnom odlukom Opštinskog veća ili predsednika Opštine. Poverni poslovi poveravaju se iz razloga hitnosti i nesmetanog obavljanja delatnosti, do okončanja postupka statusne promene;12. Odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme za svaki organizacioni oblik u sistemu lokalne samouprave opštine Alibunar za 2018. godinu - na osnovu Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu loklane samouprave za 2017. godinu ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 61/2017, 82/2017, 92/2017, 111/2017 i 14/2018), utvrđen je maksimalni broj zaposlenih na neodređeno vreme za svaki organizacioni oblik u sistemu lokalne samouprave opštine Alibunar za 2018. godinu. Ukupan broj planiranih zaposlenih ostao je na istom nivou kao i prošle godine, tj. 207. Razlika se ogleda u smanjenju ukupno planiranih zaposlenih u Opštinskoj upravi opštine Alibunar sa 74 na 72, dok se broj zaposlenih u JKP "Univerzal" Alibunar povećava sa 53 na 55. Ovde se ne radi o novom zapošljavanju, već o preuzimanju zaposlenih iz JP "Inženjering opštine Alibunar", koje se gasi u postupku statusne promene pripajanje sa JKP "Univerzal" Alibunar.              

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/201560/Beogradska-gondola-naredne-godine-vredna-18-milijardi-dinara.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Beogradska gondola naredne godine, vredna 1,8 milijardi dinara

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas sve zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole "Kalemegdan-Ušće".Radojičić je naveo da postupak javne nabavke traje do 30. novembra, a da je procenjena vrednost investicije oko 1,8 milijardi dinara.   Grad Beograd izdvojiće 600 miliona, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, izjavio je Radojičić. Prema njegovim rečima, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće duga kilometar, a putnici će se prevoziti u 25 kabina.    "Očekujemo da sa radovima krenemo početkom građevinske sezone 2019. godine. Ako vremenski uslovi budu povoljni, realno je da beogradska gondola bude gotova do kraja naredne godine", rekao je gradonačelnik. Autor: FoNet Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: Pink

Emisija: Nacionalni dnevnik 1300

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Sastanak sa Sobotkom

Spiker:Predsednik Nacionalnog veća, Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka sastao se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Majom Gojković, predsednicom Parlamenta. Poručuje da će Srbiji biti neophodan i rado viđen deo EU ukoliko nastavi da otvoreno, kao i do sada pokazuje angažman na polju borbe protiv korupcije i vladavine prava. Austrija je druga zemlja u Evropi po broju direktnih stranih investicija. 800 austrijskih kompanija radi u Srbiji i zapošljava 20.000 ljudi, podsetila je Gojković.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: Kopernikus

Emisija: Srbija On Line

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost budžeta u Raški

Spiker:Opština Raška je jedan od pet u Srbiji koja je u prethodnoj godini dobila najviše ocene kada je reč o transparentnosti budžeta, planiranju i objavljivanju istog, istakla je Zagorka Šumarac, član opštinskog veća, a kao novina koju druge opštine nisu imale izdvojila je stavku o finansijskim planovima korisnika. Više o ovome zna moja koleginica iz Raške Gordana Milovanović. Novinar Gordana Milovanović: izveštaj sa predhodne sednice SO Raška pokazao je da su ukupni prihodi naše opštine u prvih 9 meseci ove godine iznosili 665 miliona i 430 hiljada dinara, a ukupni rashodi 612 miliona i 655 hiljada dinara. Budžetski deficit biće pokriven iz dela prenetih i neutrošenih sredstava iz prethodne godine. U odnosu na plan, gotovo po svim stavkama ostvareni su veći prihodi, osim kod prihoda o davanja u zakup građevinskog zemljišta. Rashodi su izvrašavani u skladu sa odobrenim kvotama za izvršeni period. Poznavanje lokalnih prilika je preduslov da svi prikazani milioni dinara u budžetu dobiju pravi i puni smisao, pa će nam više o istom reći Zagorka Šumarac, član Opštinskog veća u Raški. Zagorka Šumarac, Opštinsko veće Raška:Što se tiče milionskih cifara to moram da vam kažem da jeste tako i to su prihodi koji su u strukturi 50% izvorni prihodi, što ja stalno to naglašavam i što je to veoma pozitivno za jednu opštinu. Što se tiče investicija, investicije su baš, kako da kažem planirane ambiciozno ali to ne znači da neće da se ostvare jer puno investicija ne zavisi samo od naše opštine i od našeg rukovodstva već i od donatora evo sada da vam kažem samo jedan podatak pošto je izašlo uputstvo za pripremu budžeta za 2019. u ovoj godini oko 153 miliona postoji projekat gde će Ministarstvo da donira ali mi imamo obavezu 153 miliona učešće. Znači mi to moramo sve da predvidimo i ako dođe i ako ne dođe do realizacije, a projekti koji zavise samo od opštine, znači oni su svi u toku i realizuju se.Novinar:Evo čime se naša opština može pohvaliti kada je reč o transparentnosti upravljanja javnim finansijama. Zagorka Šumarac, Opštinsko veće Raška:Mi smo znači jedna od pet opština koja je u prethodnoj godini dobila pohvalu o transparetnosti Srbije i ocenjena visokom ocenom za transparentno donošenje budžeta i za objavljivanje budžeta a samim tim sa naglaskom da je pored obrazloženja budžeta stavljeno uz budžet i obrazloženje finansijskih planova korisnika što kod drugih opština znači ne postoji. Znači to su neki oblici gde se mi trudimo i pokušavamo da inoviramo taj proces i to su za sada znači neki projekti na kojima smo učestvovali a takođe i u prethodnim godinama, negde oko 2010. je isto bio projekat sa proglasom evropskim u vezi sa participativnim budžetiranja i to se odnosni uglavnom na učešće građana. Ja se nadam da će u budćem periodu to još više zaživeti i da će građanima biti približeno i moći da vide sve podatke. Novinar:Stalna konferencija gradova i opština pomogla je da 10 lokalnih samouprava uvedu javni budžetski portal među kojima je i opština Raška. Projekat je realizovala stalna konferencija gradva i opština uz podršku programa za razvoj UN i donacije Švedske. Ono što je najbitnije da će javni portal omogućiti da se mesečno vidi kako se troši novac iz budžeta. Zagorka Šumarac, Opštinsko veće Raška:Na tom portalu već je obuka završena i već je projekat o relizaciji, videće svi znači odbornici će moći da prate mesečno i da učestvuju u donošenju budžeta i ostalih akata skupštine. Taj portal će kasnije moći da se proširi i na građane. Znači biće i građanima dostupno da uđu da vide znači na mesečnom nivou, na dnevnom nivou da vide kako se kreću prihodi a takođe i rashodi. Novinar:Od transparentnih instrumenata naša opština primenjuje. Zagorka Šumarac, Opštinsko veće Raška:Na prvom mestu informator, znači opština mora jedanput godišnje da objavljuje informator, takođe mora da objavljuje na portalu sve odluke, konkurse i ostala dokumenta koja se odnose na rad jedne uprave. Zatim na oglasnoj tabli. Zatim treba da sarađuju sa medijima, zatim organizuju javne rasprave. Mi organizujemo javne rasprave za sve, znači za sve procedure, za donošenje svih strateških dokumenata kao i odluke o budžetu, mada ja lično smatram da to treba još unaprediti, da još uvek to participativno budžetiranje nije toliko zaživelo. Novinar:Kako o transparentnosti naše opštine i planiranje o radu budžeta ocenjuju i ostali. Zagorka Šumarac, Opštinsko veće Raška:Slobodna Evropa je prošle godine uživo uključivala nas i ja sam znači govorila, oni su zadovoljni i pohvaliil su kako transparentno mi dodeljujemo sredstva, a što se tiče rukovodstva opštinskog znači izvršnih i zakonodavnih organa tu znači ne postoji barijera i oni su čak na neku ruku i inicijatori. Novinar:Kao zaključak ističemo da je Agencija za istraživanje javnog mnjenja, CESID i program Evropskog partnerstva sa opštinama sprovela anketu u kojoj je ocenila šta raščani i raščanke misle o ukupnom funkcionisanju lokalne samouprave. Rezultati su pokazali da se poverenje građana u organe vlasti povećalo dvostruko, osim opštinske administracije koja tradicionalno ima najveće poverenje građana u iznosu od 39% najveći skok poverenja se vidi kod institucije predsednika opštine gde je povećanje i više nego udvostručeno sa 16 na 36%, potom sledi opštinsko veće sa 26 odnosno skupština opštine takođe sa 26%. Toliko na ovu temu iz Raške.                        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2018

Medij: RTS1

Emisija: Dnevnik 2/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Sobotka posetio Srbiju

Spiker: Predsednika Nacionalnog saveta Parlamenta Austrije, Volfganga Sobotku, predsednik Srbije obavestio je o teškoćama u dijalogu sa Prištinom i njenim potezima u povećanju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Sobotka kaže da će Austrija podržati svako rešenje Beograda i Prištine, a Srbiji je čestitao na rezultatima ekonomskih reformi. Sobotka se sastao i sa predsednicom parlamenta, Majom Gojković. Reporter: Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, posetu delegacije Nacionalnog saveta Parlamenta Austrije, posle posete austrijskog predsednika i kancelara, vidi kao dodatni podsticaj sveukupnoj saradnji dveju zemalja. Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: „Naši bilateralni odnosi su na visokom nivou, stabilni i sveobuhvatni. Karakteriše ih saradnja na svim poljima, intenzivan politički dijalog i sve bolja ekonomska saradnja. Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u Srbiji. Prvi put ove godine, trgovinska razmena iznosi preko milijardu evra“. Reporter: Poruke iz Austrijskog parlamenta, Srbiji su jasne. Mirovni projekat Evropske unije potpun je tek kada države Zapadnog Balkana budu njene članice. Volfgang Sobotka, predsednik Nacionalnog saveta Parlamenta Austrije: Uveravam vas, ukoliko Srbija bude otvorena na svom putu, kao u prošlosti i pokaže toliki angažman u borbi protiv korupcije i u vladavini prava, ona je ne samo neophodna, već i rado viđena članica. Reporter: Pristup zemalja Zapadnog Balkana Uniji, u vrhu je agende austrijskog predsedavanja. Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine: Svakako da smo razgovarali o napretku Srbije ka Evropskoj uniji, o mogućnostima otvaranja pregovaračkih poglavlja, sa takvom porukom je predsednik Sobotka i došao u Srbiju, da je Srbija neophodna Evropi, ali je i Evropa neophodna Srbiji. Reporter, Sanja Živković: Sa više od 850 preduzeća, Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera. Austrija je druga zemlja u Srbiji po broju direktnih stranih investicija. A da su i politički odnosi stabilni, potvrđuje saradnja parlamenata dveju država. Predsednica Srpskog parlamenta prihvatila je predlog svog kolege da potpiše memorandum o saradnji u unapređenju kapaciteta Srpskog parlamenta, u razvoju demokratske otvorenosti ka civilnom sektoru.                

-------------------------------------------------------------------------------------------------