Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 10.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 3

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Djilas izbegao skup, SZS i dalje za bojkot

 Dilas izbegao skup, SZS i dalje za bojkot  

 Stavovi Predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o finansiranju stranaka. SNS nema ništa protiv da se dodatno unapredi birački spisak, dok iz SZS traže smene u nezavisnim telima, najpre u REM  

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) juče je održan drugi po redu sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbomim uslovima. Tema je bila finansiranje stranaka, skup je protekao mirno, a prisutni su bili predstavnici SNS, SZS, SPS, LDP, DSS, LSV... Za razliku od prethodnog puta, jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas nije se pojavio.  

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, koja je jedan od organizatora skupa, ocenio je daje sastanakbio konstruktivniji i konkretniji od prethodnog.  

Opet za deset dana  

- Bilo je više od 60 ljudi, bilo je 16 stranaka. Opšti utisakje da postoji politička volja da se postigne dogovor. Bilo je oštrijih tonova, ali je sastanak bio konstruktivniji jer je tema bila konkretna - rekao j e Antonijević i najavio sledeći susret za desetak dana.  

Opozicija je tražila poboljšanje izbornih uslova, na šta je funkcioner naprednjaka Vladimir Orlić izjavio da nemaju ništa protiv da se dodatno unapredi birački spisak:  

- Imamo nameru da pozovemo delegaciju OEBS da se uvere kakvo je stanje i, ako treba nešto da se popravi, to su stvari koje za SNS nikad nisu bile sporne. Naš je interes da imamo najbolje standarde u izbornomprocesu. Zahtevi  

Pređstavnik SZS Nebojša Zelenović posle sastanka je ponovio da taj savez neće učestvovati na izborima ako ne budu slobodni i sa fer uslovima. On je kazao da je opozicija ponovila svoje zahteve da se hitno smene svi članovi REM, ali i direktori i članovi Agencije za borbu protiv korupcije, kao i da se postigne konsenzus o izboru novogsastavaßlK. K.V.  

Gde je opozicionar  

OTIŠAODASE BRČKA Predsednik Aleksandar Vučić rekao jejuče, komentarišući izostanak Dragan Đilasa sa sastanka vlasti i opozicije, da je ovaj opozicionar otišao da se - brčka.  

- Ja sam rekao da ću uvek da podržavam dijalog i rekao sam da sam za dijalog  

uvek i svuda. Zašto Đilas nije tu... Zato što je odabrao da se kupa i da se brčka i to je u redu, ali to treba reći narodu.  

Vladimir Đukanović  

OPOZICIJA NEMA PREDLOGE, ONA JE SAMO PROTIV VUCICA Vladimir Đukanović iz SNS je istakao da nije dobro što SZS nije došao s „nekim konstruktivnim predlogom, idejom, s nečim opipljivim, već je njihov jedini zahtev da predsednik Vučić ne učestvuje u predizbornoj kampanji". Kako kaže, takavzahtev ne bi se mogao implementirati u zakon. On navodi i da su se složili oko toga da bi mogla da se ukine predizborna tišina.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,5

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PAO SAŠA MIRKOVIĆ

 Blef Kad su  

policajci krenuli da ga privedu, jedan od Mirkovićevih prijatelja im je rekao da pozovu Ivicu Dačića i da će on srediti da Mirkovića ne uhapse  

Bivši predsednik Skupštine opštine Zaječar Saša Mirković uhapšen jejuče u Budvi, po poternici izSrbije!  

Dugogodišnji estradni menadžer i političar pravosnažno je osuđen još u maju ove godine, ali je sve dosad izbegavao odsluže njekazne.  

Prema nezvaničnim saznanjima, Mirković je juče sa saradnicima stigao u Crnu Goru iz Severne Makedonije, gde je boravio već duže vreme, kriju ći se od zakona.  

Kako navode očevici, crnogorski policajci presreli su Mirkovića i ljude sa kojima je bio u društvu, a jedan od njih pokušao je da ih izigra i izblefira. Navodno je rekao policajcima:  

- Momci, slobodno pozovite Dačića, on će da vam potvrdi da Mirković nije ni na kakvoj poternici! Pustite čoveka. Novogodišnji paketići  

Međutim, ovo blefersko pozivanje na srpskog ministra spoljnih poslova nije im uspelo i Mirković je priveden. Do zaključenja ovog izdanja Kurira Mirković nije bio isporučen Srbiji.  

Podsetimo, Mirković Mirkoviću maju ove godine pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića, kojom je budžet Zaječara 2013. oštećen za skoro 14 miliona dinara, odnosno oko 117.000 evra. U to vreme on je bio predsednik Skupštine opštine Zaječar i zloupotrebio je službeni položaj.  

Istom odlukom, pravosnažno je na uslovnu kaznu zatvora od osam meseci osuđena i njegova tadašnja saradnica Milena Trajković.  

Već pritvaran  

Saša Mirković je, zajedno sa Milenom Trajković, zbog ovog dela već bio hapšen, i to septembra 2017, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru. Tada mu je bio određen pritvor, u kom je proveo oko mesec i po dana, nakon čega je završio u kućnom pritvoru, ali bez nanogice, a bio mu je oduzet i pasoš.  

Protiv njega je u to vreme bila podneta i krivična priava jer je više od 20 milio-  

na dinara državnog novca namenjenog finansiranju FK Timok prebačeno na račune Mirkovićeve privatne Timočke RTV i produkcijske kuće „Beoton“.  

KRIVICNAIZA ACULUKASA  

U vreme kad je septembra 2017. hapšen, Više javno tužilaštvo u Zaječaru podnelo je i krivičnu prijavu protiv Mirkovića, kao i protiv Dragana Paunovića i Ace Lukasa, bivših odgovornih lica u Fl< Timok, zbog sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zLoupotrebe položaja odgovornog lica.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,4,5

Rubrika: Vesti

Autori: U. STANIŠIĆ - B. BOJIĆ

Teme: Korupcija

Naslov: AKO ME UBIJU,DOKAZI PROTIV ZAEVA SU KOD MOJE MAME

 Zapretio Pašće mnogi političari. Imam dokaze protiv državnog vrha. Sve iz prve ruke. I sve sam ostavio na sigurnom, na nekoliko adresa. Ako mi se nešto dogodi, doći će do političkog zemljotresa. Otvoriće se Pandorina kutija, kazao Jovanovski Novi šok-snimak ? JANEVA OBEĆAVA  

BOKIJU13: SVE CE BITIOK  

Italijanski portal Laverita (istina) objavioje juče novi video-snimak o „slučaju reket" u Severnoj Makedoniji u kom se, tokom telefonskog razgovora Bokija 13 i Kamčeva, čuje i glas specijalne tužiteljke Katice Janeve, koja kaže biznismenu „da ne brine za ništa, jer će sve biti OK". Makedonski novinar Branko Gerovski tvrdi da je Zaev znao da postoje neoborivi dokazi o „bombaškom milionskom reketu i o umeštanosti Janeve u aferi", pa su, kada je postalo jasno da je prikrivanje tog skandala nemoguće, Jovanovski i Milevski osumnjičeni i pritvoreni, a tužitelj-’-; ka podnela ostavku.  

- Zaev više nema manevarskog prostora da dostojanstveno zatvori skandaL Italijanski desničarski medijum sada će bacati termonuklearne bombe od kojih će se razdrmati vlada u Skoplju, a Zaev neće razumeti zašto nije uspeo da se suoči s Bokijem Trediči, Katicom Prasiči, Radom Mediči i kompanijom - navodi Gerovski.  

  1. STANIŠIĆ - B. BOJIĆ  

Severnoj Makedoniji preti politički zemljotres, i to zbog uhapšenog voditelja Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, koji jezapretio da će, ako mu se nešto desi u zatvoru, pasti vlada premijera Zorana Zaeva, otkriva Kurir.  

Jovanovski je, kako saznajemo, policiji na saslušanju rekao da ima dokaze protiv Zaeva i njegovih saradnika, među kojima je i premijerov savetnik Zoran Bašanović. Kako je naveo, dokaze o umešanosti u aferi „reket“ sačuvao je na sigumom, i to na više adresa. Mnogićepasti  

Boki 13 je, podsetimo, optužen za reketiranje biznismena Jordana Kamčeva, od kog je uzeo 1,5 miliona evra u kešu kako specijalna tužiteljka  

Katica Janeva, inače štićenica Zaeva, ne bi podnela zahtev za produženje njegovog pritvora.  

- Ako me ubijete u zatvoru, pašće i mnogi političari, a tu mislim i na Zaeva i njegovu vladu. Imam dokaze protiv Zaeva i državnog vrha. Sve iz prve ruke. I sve sam ostavio na sigurnom, kod majke i na još nekoliko adresa. Ako mi se nešto dogodi, ako me ubijete, obesite i to pokušate da predstavite kao samoubistvo, budete li me ovde tukli, mučili, zastrašivali, lepo vam sada kažem, da posle ne bude da niste znali, u Makedoniji će biti politički zemljotres. Otvoriće se Pandorina kutija, niko neće biti pošteđen bude li mi pala dlaka za glave - kazao je na saslušanju Jovanovski. Ozbiljni igrači  

Izvor našeg lista u Severnoj Makedoniji otkriva da ove pretnje nisu nimalo naivne i bezazlene.  

- Ovo je velika afera, ozbiljni ljudi i ogromne su pare u igri. U Makedoniji kažu da će biti krvi. Boki 13 je reketirao mnoge. Slučaj Kamčev je tek vrh ledenog brega - priča naš sagovornik.  

Dodaje da je, osim sa Zaevim i tužiteljkom Janevom, Boki 13 održavao bliske kontakte i sa drugim makedonskim političarima. Potresuregionu  

- Viđao se s ministrom policije Oliverom Spaskovskim i gradonačelnikom Skoplja Petreom Šilegovim, kao i Aleksandrom Kiracovskim, bivšim generalnim sekretarom SDSM, stranke na čijem čelu je Zaev. Kiracovski je podneo ostavku na tu stranačku funkciju u maju, kad su isto učinili i Spaskovski i Šilegov, do tada potpredsednici SDSM. Pored njih, Boki 13 je održavao veze i sa gradonačelnikom Kumanova Maksimom Dimitrijevskim - navodi naš izvor i dodaje da kontroverzni voditelj viđao i sa stranim diplomatama, među kojima su tamošnji ambasadori Slovenije, Velike Britanije...  

Inače, ova afera je odjeknula širom regiona, a veliko interesovanje pokazuju i svetski mediji. Italijanski portal Laverita je u četvrtak objavio snimak na kom se vidi da je Boki 13 sa svojim prijateljem Zoranom Mileskim, koji je takođe uhapšen, uzeo od Kamčeva 1,5 miliona evra u kešu.  

Bezbednosna procena NIJE SAM U ĆELIJI  

Boki 13 je inače smešten u „haškom ode-Ijenju" zatvora u Skoplju. Tu nema nimalo Luksuza, na koji je inače navikao. - Ako je napolju 30 stepeni, u ćeliji je 40. izolacija je loša, ćelijama je neophodna rekonstrukcija - kazali su u tom zatvoru. Zanimljivo je da on nije sam u zatvorskoj ćeliji, upravo zbog bezbednosne procene da n< treba da bude izdvojen. Ćeliju deli s jednim pritvorenikom.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,6

Rubrika: Vesti

Autori: Jelena Pronić

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: MEROŠINA SIROMAŠNA,A ON DAO 200.000 ZA DRON!

 Blamaža Većina od 14.000 stanovnika, koliko ima Merošina, bavi se poljoprivredom i siromašno živi, za njih je ovaj novac pravo bogatstvo. Ljudi su frapirani što se njihov krvavo zarađeni novac ovako rasipa 1  

JELENA PRONIĆ  

Zamenik predsednika opštine Merošina Bojan Nešićgodinama rasipa novac iz kase ove izuzetno siromašne opštine na jugoistoku Srbije, pa je tako, nakon kupovine kožnih jakni, tašni i fotelja od novca građana, odlučio da skoro 200.000 dinara da za kupovinu drona, tvrdi dobro obavešteni izvor Kurira.  

Prema rečima našeg izvora, da sve bude gore, ovaj dron nikada nije stigao u opštinu, a zbog ove sumnjive nabavke protiv Nešića je podnetakrivična prijava Osnovnom tužilaštvu u Prokuplju u junu 2016. godine, a sada se ovaj predmet nalazi u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije i kriminala Višeg tužilaštva u Nišu. - Nešić, ali i neki ljudi oko njega sumnjiče se da su zloupotrebili položaj odgovornog lica tako što su ugovorili i izvršili nabavku artikla „DJI Phantom 3 Advanced Dron Fili HD 1080 p kamera“ od preduzeća „ Jakov sistem“ iz Niša, bez znanja i saglasnosti nadležnih opštinskih organa i suprotno Zakonu o javnim nabavkama. Iz budžeta opštine je za tu namenu 2015. dato 191.490 dinara - kaže izvor Kurira koji je imao uvid u krivičnu prijavu protiv Nešića.  

U ovoj prijavi takođe je navedeno da jenačelnikopštinske uprave formirao i Komisiju za utvrđivanje okolnosti nabavke ovog drona.  

- Moramo da se zapitamo šta će opštini Merošina dron koji košta skoro 200.000 dinara? Da sve bude gore, ovaj dron nikada nije stigao u opštinu! Dobavljač „Jakov sistem“ iz Niša jedva je pristao da da otpremnicu, pa su svi pretpostavili da je Nešić sa ekipom hteo da taj novac stavi sebi u džep. Ni to nije kraj: ventilacija u kancelariji Bojana Nešića, dok  

je bio na mestu predsed-  

nika opštine, plaćenaje 273.143 dinara, a šuška se da je to zapravo dupla cena od one kojajetrebalo da se plati, odnosno da je duplo plaćeno! - otkriva naš izvor i dodaje:  

- Većina od 14.000 stanovnika, koliko ima Merošina, bavi se poljoprivredom i izuzetno siromašno živi, za njih su ovi novci pravo bogatstvo. Ljudi su frapirani što se njihov krvavo zarađeni novac ovako rasipa. Međutim, Nešić ovde gazduje mnogo čime i niko ne sme ništa da mu kaže.  

Da podsetimo, Kurir je juče pisao o tome kako je Nešić od budžetskih para naručivao skupocene kožne jakne, ženske tašne i fotelje, a Nešić se pravdao da se radilo o nabavci radnih odela za vozače. Kada smo juče pozvali Nešića, poručio je da će kontaktirati sa advokatom i da su u pitanju „laži i poluistine“, a nije želeo da sasluša pitanja vezana za dron.  

 Epilog  

RASPUŠTEN ODBOR §NS U MEROSINI  

Kako saznaje Kurir, opštinski odbor Srpske napredne stranke u Merošini predvadanajeraspušten zbog „stranačke nediscipline". Da podsetimo, Nešićje u nekoliko navrata bio na mestu predsednika opštine Merošina, aza to vremeje više puta menjao političke partije. Učlanio se 2013. godine u SNS, iz kogje 2016. izašao i napravio grupu građana Naprednjaci Merošine. Zatim je prešao u Socijalističku partiju Srbije (SPS), a 2019. godine se ponovo vratio u SNS.  

Saša JovMtović Š DRON NIJE U OPŠTINI * Predsednik opštine Merošina Saša Jovanović kaže da nema veze s nabavkom kožnih jakni i drona, jertada nije ni bio u politici. - Prema mojim saznanjima, postupci za dron i kožne jakne su u tužilaštvu i najbolje da ostavimo da nadležni organi rade svoj posao. Lično, ja možda ne bih naručivao dron, jerje moj cilj da što više uštedimo i uradimo za građane. Situacija nije sjajna u Merošini, ali ide nabolje, evo sad rekonstruišemo osnovnu školu... Dron trenutno nije u opštinskoj upravi, znam da jejedno vreme bio u policiji, ali ne znam gdeje sad rekao je Jovanović za Kurir.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Tri zahteva za regularne izbore

 Tri zahteva za regularne izbore  

Drugi sastanak iza zatvorenih vrata predstavnika vlasti i opozicije na beogradskom FPN-u  

 Zelenović izneo tri zahteva i upozorio na građanske sukobe  

 druge runde razgovora predstavnika vlasti i opozicije nabeogradskom FPN-u, predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović izneo je tri zahteva čije ispunjenje je neophodno da bi izbori bili regularni. Vladimir Orlić, član delegacije SNS-a, poručiojedaje vladajućapartija saslušala preporuke organizacijacivilnog sektora, te da nema problem sa tim da se drži najboljih i najmodernijih evropskih standarda u izbornom procesu.  

Sastav delegacija vlasti i opozicije bio je nešto drugačiji i širi nego na prvom sastanku održanom 29. jula, a upadljiv je bio izostanak predstavnika Stranke slobode i pravde, koji su odbili da učestvuju zbog toga što nije obezbeđeno prisustvo medija, to jest puna javnost okruglog stola. Na jučerašnjem (petak) sastanku se nije pojavio ni predstavnik Socijaldemokratske stranke.  

Nakon skoro tri časa razgovora, iz zgrade FPN-a prvi je izašao član delegacije vladajuće partije, predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, koji je bez komentara bukvalno projurio pored brojnih novinarskih ekipa.  

Predsedavajući Savezaza Srbiju Nebojša Zelenović, po završetku okruglog stola, ponovio je da ako nema slobodnih izbora u Srbiji, SZS na njima neće učestvovati. On je upozorio da društvo klizi ka ozbiljnom sukobu koji će se dogoditi ukoliko se ono što se dešava od osmog decembra prošle godine ne popravi i konstatovao da u Srbiji ne postoji mogućnost da se pošteno glasa.  

Zelenović je naglasio da oni čvrsto stoje iza nalaza stručnog tima protesta "1 od 5 miliona", te da su iz tih zahteva izveli tri konkretna predloga, koja su predstavili učesnicima okruglog stola.  

- Prva stvar, mislimo da je pod hitno potrebno smeniti sve članove REM-a i ući u hitnu proceduru da se izaberu novi članovi tog regulatornog tela. Uslov za izbor tih članova je da to budu ljudi visoke stručnosti, te da pokažu zalaganje za slobodu izražavanja. Drugo, neophodan je politički konsenzus oko novih članova Republičke izborne komisije, to jest predsednika i 16 članova stalnog sastava. Treća stvar je hitna smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije - naveo je Zelenović.  

On je poručio da je ispunjenje tih zahteva isključivo stvar političke volje AleksandraVučića.Zelenovićje dodao da bi njihovo ispunjenje moglo da dovede do praga kakve - takve političke regularnosti, kako bi mogli da se održe izbori. S druge strane, predsedavajući SZSa je upozorio da bi odluka Aleksandra Vučića da ne ispuni navedene zahteve mogla da gurne Srbiju u građanski sukob.  

- Vremena ima sve manje. Mi smo pokazali jasnu spremnost. Plašim se da, ako ovo vreme ne potrošimo kako treba, bilo kakvi budući pregovori neće imati nikakvog smisla. Neću da "zakucavam" termine oko odluke o bojkotu, ali u pitanju su nedelje - rekao je Zelenović i dodao da na sastanku nije naišao na nerazumevanje sagovornika, ali da je potrebno da Vučić pokaže političku volju i donese tu odluku.  

Vladimir Orlić, narodni poslanik i član delegacije SNS-a, kazao je da su na okruglom stolu i vlast i opozicija izneli već poznate stavove. On je poručio da SNS nema nikakav problem sa tim da se drži najboljih standarda kada je reč o redovnom radu stranaka, kako i tokom kampanje i samih izbora.  

- Ne mislimo da ima bilo kakvog smisla da stranka pošalje predstavnika da bude u REM-u ili u Agenciji zaborbu protiv korupcije, pa da stranke tamo naređuju i kadriraju - rekao je Orlić, dodavši da zakon jasno definiše kako se biraju članovi nezavisnih tela, ko ih predlaže i koliko im traje mandat.  

Orlić je kazao da je delegacija vladajuće partije saslušalapreporuke organizacija civilnog sektora, to jest Crte, CeSID-a i Transparentnosti Srbija, te da nema problem sa tim da se drži najboljih i najmodernijih evropskih standarda u izbornom procesu.  

Govoreći o primedbama koje se tiču džipova bez tablica i sa zatamljenim staklima u mestima u kojima se održavaju izbori, Orlić je rekao da je i tu zakon jasan i da je policija dužna da kazni vozila bez tablica i sa zatamljenim staklima i kada nisu izbori.  

Istakao je da međunarodne institucije u izveštajima o izborima uvek navode da su protekli mirno i da rezultati nisu sporni, ali da SNS želi da popravi poverenje građana u izborni proces.  

Govoreći o primedbama opozicije, Orlić je ocenio da je njihova jedina i najveća želja da "kosmos učini da Aleksandar Vučić nestane, da se ne pojavljuje u kampanji, i onda će sve biti dobro".  

Rade Veljanovski, koji je na sastanku predstavljao Građanski demokratski forum, podsetio je da se do nedavno teško moglo i zamisliti da se uopšte održavaju razgovori između vlasti i opozicije i da ljudi koji imaju veoma različita mišljenja o nekim stvarima sede u istoj prostoriji za istim stolom.  

- Ovaj današnji razgovor nije bio tako organizovan da na kraju dignemo ruke za ili protiv određenog predloga. Još uvek je sve u fazi razgovora - objasnio je Veljanovski.  

Delegat Nove stranke Aris Movsesijan ocenio je da je drugi sastanak vlasti i opozicije bio nešto konstruktivniji nego onaj održan 30. jula jer je, prema njegovim rečima, tema naprosto bila takva. On je istakao da bi održavanje okruglih stolova imalo smisla kada bi vlast odlučila da preduzme bilo kakav korak.  

- Oni se usaglase sa načelima, ali je realno na njima da povuku nekakav potez i da pokažu dobru volju da se bilo šta može promeniti. Nastavićemo da razgovaramo, ali bez tog poteza, ovo će ostati samo dijalog, jer vreme prolazi - ukazao je Movsesijan.  

Milivoj Bešlin, član Predsedništva LSV-a, nakon okruglog stola upozorio je da u društvu u kome nema dijaloga i u kome su institucije urušene, uvek postoji mogućnost da političke borbe i neslaganja završe u nasilju. Premanjegovom viđenju, izbori, institucije, procedure i postoje da se razlike među političkim akterima ne bi rešavale nasilnim metodama.  

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije ukazao je da sistem finansiranja kampanja favorizuje velike stranke, u odnosu na manje i da nisu jednaki uslovi za sve u izbornoj trci.  

Nismo pozvani  

Iz Nove Srbije Velimira Ilića poručili su da su 19 godina parlamentarna stranka, ali da poziv nisu dobili, mada su organizatori izjavljivali da su pozvali sve stranke koje su u parlamentu.  

Uskoro nova  

runda o medijima  

Milan Antonijević, direktor Fondacije za otvoreno društvo, ocenio je da je sastanak bio prilično konstruktivan i da predstavljadobar osnov da se o nekim stvarima razgovara, On je izrazio nadu da će za desetak dana, za kada je planirana nova runda razgovora na kojoj će se govoriti o medijima, postojati jasni dogovori svih koji su juče (petak) sedeli za stolom. Ipak, Antonijević nije precizirao kakve dogovore očekuje. - Danas je bilo preko šezdeset ljudi u prostoriji, bilo je 16 stranaka i veliki broj profesora, kako FPN-a, tako i sa drugih fakulteta, koji su aktivno učestvovali. Ovo je početak, biće i drugih foruma koji će biti javni - najavio je Antonijević. Cirkus umesto pregovora  

Inicijativa Ne davimo Beograd, čiji predstavnici nisu učestvovali na sastanku, ocenila je u saopštenju da su organizatori i učesnici odgovorni "zato što su dozvolili da ovaj proces skrene u političko nadigravanje, neozbiljnost, prepucavanje i cirkus".  

Popravićemo izborne uslove  

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS, izjavio je u petak da su izborni uslovi danas deset puta bolji nego u vreme prethodne vlasti, ali da će vlast uraditi sve što opozicija smatra da treba kako bi izborni uslovi bili još bolji, prenosi Beta.  

Učesnici iz partija  

Prisutni su bili Darko Glišić, Vladimir Orlić i Dejan Đurđević iz Srpske napredne stranke, Žarko Obradović iz Socijalističke partije Srbije, Dejan Šulkić iz Demokratske stranke Srbije, Đorđo Žujović iz Liberalno-demokratske partije, Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Zoran Lutovac iz Demokratske stranke, Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju, i Aris Movsesijan iz Nove stranke. e Zahtevi SZS -  

novi sastav REM-a, promena  

članova RIK-a i smena  

direktora Agencije za borbu protiv korupcije e Vladimir  

Orlić (SNS): Ne mislimo da ima bilo  

kakvog smisla da stranka pošalje  

predstavnika dabude u REM-u ili u Agenciji za borbu protiv korupcije, pa da stranke  

tamo naređuju i kadriraju

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,7

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: POLICIJA ČEŠLJA BASTAĆEV LOPOVLUK

 Nadležni organi ispituju rad predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća! Nakon otkrića Kurira da je iz budžeta izvukao 167 miliona dinara, kojima je potkupljivao odbornike, protiv njega je podneta krivična prijava.  

Kako je naš list otkrio, Bastać je preko firmi „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“ izvukao neverovatnih 167 miliona dinara. lid Ullldld.  

Kupovao poslušnost  

Tim novcem je kupovao podršku i poslušnost odbornika SRS i SPS, a deo je odlazio i ljudima iz Stranke slobode i pravde, koju vodi Dragan Đilas, a u kojoj je Bastać potpredsednik. Naime, pojedini odbornici su, kako smo otkrili, angažovani na fiktivnim poslovima, a za to su dobijali od 40.000 do 60.000 dinara mesečno.  

Sektor za borbu protiv korupcije Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost juče je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Bastaća. staća podneta je zbog osnovane sumnje da je sklapa-  

njem fiktivnih ugovora  

vršio krivično delo pranja novca saopšteno je iz te organizacije. Generalni sekretar organizacije Mario Spasić naveo je da postoji osnovana sumnja da opština Stari grad, pod rukovodstvom Bastaća, sklapa fiktivne ugovore sa firmama „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“ iz Beograda sa ciljem angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u toj gradskoj opštini. Svidareaguju  

Predsednik Republičke stručne komisije Vladimir Dimitrijević kaže da ukoliko se pokaže da su tačni navodi da je Bastać kupovao glasove odbornika, treba da reaguju nadležni organi, ali i nevladin sektor.  

- Ako se pokaže kao tačno, očekujem reakciju nadležnih organa, poput Agencije za borbu protiv korupcije, koja ima jasna zakonska ovlašćenja, pa i obavezu da u ovom slučaju reaguje. Očekujem i reakciju nevladinog sektora - Crte, Transparentnosti, Cesida, koji prave sliku izbornog procesa naglasiojeon.  

Radoslav Marjanović (SNS)  

BASTAĆ U PANIČNOM STRAHU  

Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS, kaže za Kurir da je Bastać u paničnom strahu.  

- Teško mu je da objasni koje je odbornike plaćao preko privatnih firmi opštinskim parama, jerje kupovina odbornika od strane izvršne vlasti krivično delo, kao štoje i pranje para iz opštinskog budžeta. To je udžbenički primer političke korupcije i trgovine uticajem i zbog toga je važno da nadležne institucije i istraže ceo slučaj.  

Dragan Dobrašinović  

SVE SAM VIDEO, ALIOVAKO NESTO DOSAD NISAM  

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže za Kurir da, ukoliko su odbornici zaista potkupljivani na način na koji je to rađeno u Starom gradu, onda je to posao za nadležne organe:  

- To je jedan očigledno vrlo funkcionalan koruptivni lanac u kojem je svako dobijao svoje, osim građana Starog grada, čiji novac se tako prelivao u džepove odbornika. Na svašta sam nailazio baveći se korupcionaškim modelima, ali ovako nešto nisam dosad video. Ovo je izgleda specijalitet kuće.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,8

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: DANICE,JADNA SI

 Poruka Jadan je i sraman pokušaj da nas, roditelje koji poštuju zalaganje i znanje doktora Bekića, prikaže kao podmićene i ucenjene, navodi Biljana Bukarica, majka dečaka koji se lečio u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije  

 Roditelji dece koja se leče ili su se lečila na Institutu za onkologiju i radilogiju Srbije šokirani su potezima v. d. direktora te ustanove prof. dr Danice Grujičić.  

Poručuju jol da ih niko nije, kako to ona tvrdi, zloupotrebio, već da su sami morali da se oglase povodom njene odluke da s mesta načelnika Odeljenja dečje onkologije Instituta smeni dr Zorana Bekića i da mu novo zaduženje - u podrumu te ustanove. Borba za svako dete  

Biljana Bukarica, majka deteta koje se lečilo u Institutu za onkologiju, nakon čega je upućeno u Ameriku, kaže da želi javno da podrži dr Bekića.  

- Ostala sam neprijatno iznenađena pročitavši kakve se neistine pišu o renomiranom lekaru kakav je Bekić. Uz dužno poštovanje Grujičićeve, informacije koje je iznela u javnost prenete su joj iz druge ruke. Ona nije bila član lekarskog tima, tako da nije mogla da zna šta se na odeljenju  

svakodnevno dešava-  

  1. Jadan i sraman je pokušaj da nas, roditelje koji poštuju zalaganje i znanje doktora Bekića, prikaže kao podmićene, zavedene i ucenjene. Da li iko normalan može zamisliti bilo kakav interes ili kompenzaciju kad ima bolesno ili preminulo dete - navodi Bukarica u pismu koje je dostavila Kuriru i dodaje:  

- Svima koji podržavaju inicijativu da se doktor Bekić vrati na odeljenje i nastavi da leči decu - a to je ono u čemu je najbolji, u interesu je samo njihovo dobro. On poseduje ogromno iskustvo, znanje, upornost da se bori za svako dete - navodi ta majka.  

Sin Ljiljane Vulinović leči< se od tumora tri godine, ali je nažalost, izgubio bitku. Ona j osnovala udruženje kako bi s borila za ostalu decu, pa sada kaže, „uz dužno poštovanje pre svega, prema svom premi nulom sinu“ mora da se oglasi Nerazumni rezovi  

- Saznavši da na čelo Insti tuta dolazi vrhunski lekar, z, nas, roditelje, javila se nova na da. Verovali smo da će bar po kušati da reši neke probleme Međutim, povučeni su takv nerazumni rezovi, gde jedno; vrhunskog pedijatra, čuvenog i najboljeg u regionu a ne samo u Srbiji, sklanjaju s odeljenja i zabranjuju mu pristup lečenju dece obolele od raka. A doktorku protiv koje postoji petidja, a kojajegurnutaufioku, sakrivena od javnosti, imenuju za načelnika odeljenja. Bravo! Dobila je nagradu za svoju neodgovornost, bahatost, neznanje, nezainteresovanost i nebrigu o deci kao pacijentima. Zašto? To je prvo pitanje, a drugo je zašto najeminentniji lekar, onkološki pedijatar, sklonjen s odeljenja i zašto mu je zabranjen rad sa decom - ističe Vulinovićeva.  

Inače, nakon pisanja Kurira o dešavanjima u Institutu, redakciji se javilo više desetina roditelja u želji da pruži podršku smenjenom Bekiću.  

Kakav nemar  

DECU LEČISAMO JEDAN LEKAR  

Nakon smene Bekića, na Odeljenju dečje onkologije nastalo je rasulo. Decu trenutno Leči samo jedan lekar, o čemu je Bekić ovih dana pisao i u otvorenom pismu Grujičićevoj.  

- Ako vam je stalo do te dece, zašto vam se načelnica brčka na moru četiri nedelje, dok su ti mali pacijenti u rukama samo jednog pedijatra? Gde su ti silni pacijenti, bar na vašem profilu, koji plaču za tim fenomenalnim pedijatrima, s kojima pravite ovu hajku protiv mene - naveoje on.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Bojkot je simbolični šamar vlastima

 Bojkotje simbolični šamar  

vlastima  

Utisak je da je Vučiću jako stalo da se spolja prikaže kao neko ko nije diktator, stalo mu je do dobrog imidža u inostranstvu, pa to što opozicija i građani u protestu ocenjuju njegovu vlast kao diktaturu, njemu ne može odgovarati  

Poznata sociološldnja za Danas o dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima  

Bojkot je  

simbolični šamar vlastima  

 cije o izbornim uslovima je mlaćenje prazne slame, obe strane su toga svesne, ali nisu u stanju daodbiju da se o izbornim uslovima razgovara. Niko neće da kaže "neću da razgovaram", mada je već sada očigledno da je započeti dijalog zavaravanje i obmana. U Srbiji postoji izborno zakonodavstvo i da ono mora đosledno i u celini da se primeni, na šta je već ukazano u ozbiljnim analizama koje pokazuju da se postojeći izborni zakoni i pravila ne poštuju. Opozicija je angažovala svoj ekspertski timakoji jepripremio 42 stavke dabi izbori bili i demokratski i poštovali postojeće zakoni i Ustav koji garantuje slobodu medija. A pitam se kako može da se dogodi da Vučić ukine Pink propagandu i ukine svoje tabloide koji su od našeg društva i politike napravili blato. Ništa od toga se neće dogoditi. Dokje navtasli Aleksandar Vučić, nema i neće biti fer i slobodnih izbora. U diktaturi slobodnih izbora nema. Očekivati da će on da odustane od kršenja zakona, izbornog mešetaranja i već uvežbanih metoda njegove "nepobedivosti", naivno je i pomisliti, kategorična je Vesna Pešić u razgovoru za Danas na temu pregovora vlasti i opozicij e o izbornim uslovima.  

Ona ističe da je do ovakvog dijaloga došlo na inicijativu spoljašnjih faktora i samog Aleksandra Vučića, kojimabojkot ne odgovara. A opozicija, ističe Pešić, nije mogla da ga odbije, jer je ona pripremila svoje zahteve kako da izgledaju demokratski izbori. Ona ih želi i kao dostignuće koje smo već ostvarili, ali ga je Vučić, tvrdi sagovornica Danasa, uništio i oterao Srbiju u novu regresiju. - Utisakje daje Vučiću jako stalo da se spolja prikaže kao neko ko nije diktator, stalo mu je do dobrog imidža u inostranstvu, pa to što opozicija i građani u protestu ocenjuju njegovu vlast kao diktaturu, njemu ne može odgovarati. I spoljašnji faktori imaju svoje interese, pa i njima ne odgovara da je njihov sagovornik oko rešavanja kosovskog pitanja diktator koji je ukinuo demokratske izbore u Srbij i. Zbog gaženja zakona i ustava, višekratnog iskustva manipulisanih izbora, te razvaljivanja svih institucija, opozicija je najavila bojkot izbora. Što bi zapravo predstavljalo moralni šamar Vučićevoj vlasti. A on ne želi da se tako prikaže spolja, ne želi da ga tako vide u Evropskoj uniji i Sj edinjenim Američkim Državama. Otuda je posredničku ulogu preuzela nevladina organizacija Fondacija za otvoreno društvo, čiji je cilj da se opozicija privoli da izađe na izbore i da se tekućim dijalogom ublaži polarizovana situacija oko izbora nekakvim kozmetičkim popravkama, ističe sagovornica Danasa.  

To je, prema njenom mišljenju, Vučićeva prevara na koju opozicija ne bi smela da se upeca.  

- Bojkot izbora je jedini odgovor na ukidanje demokratskih izbora i Vučićevo bezakonje. Da li u suprotnom očekujete da Vučić ispoštuje uslove za fer i poštene izbore? Da ukine sve tabloide i stavi izvan svoje kontrole sve četiri nacionalne frekvencije? Nemojmo se zavaravati, to se naprosto neće dogoditi. On u tom dijaloškom procesu može mnogo da obeća, pre svega da će poštovati zakone i Ustav, ali ko može da garantuje da će on obećanja ispuniti? I neće. On opet čeka dan kada će slaviti još jednu pobedu nad zlim "prethodnicima" koji su sve uništili, što je uobičajena retorika SNS na svim nivoima. A odgovornost za njegovih sedam godina vlasti nema, prethodnici su i dalje krivi što Vučić ima slabe, gotovo nikakve rezultate u podizanju životnog standarda i razvoja zemlje. Zato opozicija mora da kaže da bi on odmah, sada, danas, morao potpuno da promeni svoje ponašanje i odbaci propagandu koju redovno vrši u svojim tabloidima i televizijama, jer samo tako bi se moglo poverovati da je zaista moguća priprema za demokratske izbore. Pošto u njegovom ponašanju promene nema, opozicij a mora da istraje i kaže da ne želi da učestvuje na prividnim izborimakoji bi samo učvrstili jednu nesnosnu, lažljivu i mafijašku vlast koja je već dovoljno uništila Srbiju. Vidite, pa, ovde je sve pod Vučićevom kontrolom, sudstvo, tužilaštvo, mediji, javni sektor, a i privatni, dok je korupcija dostigla neviđene visine. Nema nijednog signala da se Vučić priprema za demokratske izbore.  

S druge strane, čini mi se da su mnogi građani svesni situacije u kojoj se nalazi Srbija i zato se politika ne percipira kao važna delatnost i angažman, što je tipično za diktature. BIRODI-jevo istraživanje potvrđuje visoku apolitičnost i antipolitičnost građana, što u datoj materijalnoj i sveukupnoj situaciji nagoni mnoge građane da odu iz zemlje koja više nema budućnost. Mnogo će truda biti potrebno da se napravi potpuno nova vizija Srbije, koja će iznići na kritici prošlosti i onog vremena i odluka kada je odlutala u pogrešnom pravcu. Od te tačke mora da se krene i da se pogrešan put osvetli reflektorima. To nije u stanju da učini sadašnja opozicija, ali može da se ujedini u borbi za demokratiju i odbije prevarantske izbore, s ciljem da otvori šansu sa nove politike koje će biti u stanju da skine s vlasti ovu mafijašku vlast, naglasila je Vesna Pešić.  

Ona napominje da jedan od ciljeva dijaloga sa opozicijom može da bude i Vučićeva namera da posvađa opoziciju koja i ovako nema harmonične odnose.  

- Može da ih posvađa tako što će neke od partija ipak hteti da učestvuju naizborimadabi ušli u parlament, jer i njihove stranke zavise od državne apanaže. Takođe, može da napravi raskol unutar partija jer bi neki ljudi iz iste partije stali na stranu izbora nasuprot drugima, i tako redom razbucavao i ovo malo opozicije što je ostalo. U svakom slučaju, za sada ja vidim bojkot kao jedino ispravan odgovor na prevarantske izbore koji će se na proleće održati, i na kojima se istovremeno održavaju lokalni i nacionalni izbori, što nije praksau demokratskim zemljama. Bojkot takvih izbora i prakse "dva u jednom" vidim i kao oblik građanskog protesta na ovakve političke i društvene prilike koje su naterale mnoge ljude dapakuju kofere i potraže život daleko od Srbije - kaže Vesna Pešić.  

Na pitanje da li je bojkot ipak nešto što odgovara Vučiću, sagovornica Danasa kaže da to ne može biti slučaj jer je za Vučićabojkot ponavlja ona, moralni šamar i nešto što ne može lako da se podnese, u kontekstu slike koju on želi dasačuva u spoljašnjim odnosima.  

- Zato je i iniciran dijalog sa opozicijom, kako bi se stanje u društvu predstavilo u lepšem svetlu - zaključuje sagovornica našeg lista.  

Sasvimje sigurno da se nevladina organizacija Fondacijaza  

otvoreno društvo nije angažovala samostalno, niti napoziv opozicije, nego je inicijativa stigla spolja uz Vučićev blagoslov, jer to i njemu odgovara  

Utisakje daje Vučiću jako stalo da se spolja prikaže kao neko ko nije diktator, stalo mu je do dobrog imidža u  

inostranstvu, pa to što opozicija i građani u protestu ocenjuju njegovu vlast kao diktaturu, njemu ne može odgovarati

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vlada uklonila odluku kako je Šinavatra postala Srpkinja

 Vlada uklonila odluku kako je Šinavatra postala Srpkinja  

 Q Tragom  

 Beograd /// Vlada Srbije uklonila je iz arhive na zvaničnom sajtu dokument o odluci za dodelu državljanstva Republike Srbije bivšoj premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri, koja je osuđena zbog korupcije.  

Dokument sa sednice održane 27. juna u kome je navedena odluka o dodeli srpskog državljanstva Jingluk Šinavatri nestao je sa sajta Vlade nakon što je počelo interesovanje medija za detalje ove priče, dok su ostali dokumenti sa pomenute sednice i dalje dostupni.  

Predstavnici Vlade još uvek ćute o razlozima za donošenje ove odluke, ni ministri ni služba za odnose za medijima nisu odgovarali na pitanja novinara o ovoj odluci, bez obzira na veliko interesovanjejavnosti.  

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije, postala je državljanka Srbije na sednici Vlade Srbije 27. juna, otkrio je Nedeljnik.  

Rešenje o upisu Šinavatre osuđene na pet godina zatvora zbog korupcije, u državljane Srbije potpisala je premijerka Ana Brnabić. U odluci se navodi da je Šinavatra postala Srpkinja "na osnovu člana 19, stav 1 i 3, Zakona o državljanstvu", odnosno da joj je državljanstvo dodeljeno jer bi to "predstavljalo interes za Republiku Srbiju", otkrio je Nedeljnik. Dok Vlada Srbije ćuti o tome kakav je zapravo interes naše zemlje u vezi sa odbeglom Tajlanđankom, interesovanje javnosti za ovu odluku ne jenjava. Medijimau Srbiji bilo je zanimljivo i to što je upravo za vreme mandata Šinavatre Tajland doneo odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.  

Brojne kontroverze prate Šinavatru u rodnoj zemlji ali Tajland bez komentara  

Bangkok - Ministarstvo spoljnih poslova Tajlanda je juče navelo da nema komentar povodom činjenice da je bivša premijerka te zemlje Jingluk Šinavatra dobila državljanstvo Srbije, pošto Ministarstvo spoljnih poslova iz Beograda nije kontaktiralo tajlandskevlasti.  

i širom sveta. Mandat premijerke završilaje kada je proglašena krivom zbog zloupotrebe moći, nakon čega je vojnim udarom skinuta sa vlasti. Posle toga bila je optužena za korupciju zbog kontroverzne politike za subvencionisanje pirinča koju je uvela. Šinavatra se izjasnila kao nevina za ove optužbe pre nego što je odbeglaizTajlanda. U septembru 2017. godine, mesec dana nakon što je Jingluk napustila zemlju, Vrhovni sud Tajlanda osudio je političarku na pet godina zatvora zbog nepojavljivanja pred sudom. Za Šinavatrom je raspisana i međunarodna Interpolovova poternica.  

Nije poznato da li se Šinavatra sada nalazi u Srbiji. Izvesno je da će sa srpskim pasošem osuđena tajlandska premijerka moći da putuje bez vize u preko 100 zemalja, uključujući i većinu članica Evropske unije. Bez problema će moći da posećuje i brata Taksina u Crnoj Gori.  

Vučić: Ne vidim problem ako Vlada vidi neku korist  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče, povodom dodele pasošaŠinavatri, da ne vidi u tome problem. On je dodao da se zalaže za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša. "Ja ne vidim da je to za nas problem, posebno ako je Vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist za našu zemlju'', rekao je Vučid, odgovarajući na pitanja novinara i dodao da pasoš "nije neka svetinja". "Dovedite Ijude u našu zemlju, bolje da dovodimo Ijude, mnogo smo ih izgubili zahvaljujući siromaštvu u kojem su nasostavi!i",rekaojeVučić. Vučićjeistakao i da ne može da govori o svim konkretnim slučajevima, ali da je načelno zapotpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša. Vlada i ministri bez odgovora  

 Od Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova ni danas nismo dobili odgovore na pitanja o tome kada je Jingluk Šinavatra zatražila državljanstvo Srbije, zašto je procenjeno da bi bilo od interesa za našu zemlju da ugosti bivšu odbeglu premijerku Tajlanda i da li je pri donošenju odluke razmatrano to što je ona u svojoj državi osuđena za korupciju. Komentar smo zatražili i od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, kao i od ministra turizma Rasima LJajića, ali odgovor nismo dobili.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 2

Rubrika: Druga strana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Srpkinja sa poternice

 Srpkinja sa poternice  

 Ona je poslovna žena, političarka, prva žena na čelu Vlade Tajlanda i najmlađa koja je postala premijerka 2011.godineasvrgnutaje2014. godine pučom kojije potvrdila i odluka Ustavnog suda Tajlanda. Nalazi se na međunarodnoj Interpolovoj poternici.  

JinglukŠinavatra postala je Srpkinja odlukom Vlade Srbije od 27. juna ove godine da joj se dodeli državljanstvo. Jerjeto u "interesu Srbije". U svetskim medijima i među zvaničnim podacima prvo se navodi da je poslovna žena pa tekonda političarka jer je karijeru otpočela radeći u porodičnoj privatnoj korporaciji. Sa diplomama uglednih privatnih škola i stranih univerziteta brzoje napredovala u hijerarhiji porodične imperije. Nakon poslovnih uspeha na red je došlo i bavljenje politikom, kao što su činili njen otac i brat pre nje. Članica je Pev taj stranke, što bi se moglo prevesti kao "zaTajlanđane". Rođena je u bogatoj i poznatoj tajlandskoj porodici kao najmlađa od devetoro dece, a po majčinoj liniji vuče korene nekadašnje kraljevske loze iz provincije Čang Mej naTajlandu. Njen stariji, poznatiji i svakako bogatiji bratTaksin Šinavatra takođe je bio predsednikVladeTajlanda, pre Jingluk, od 2001. do 2006. godine. I takođe je svrgnut sa vlasti, vojnim udarom. Pravosnažno je osuđen za korupciju 2008. godine. Takođe je izbegao izTajlanda, a utočište je pronašao u Crnoj Gori.Taksin je odavno na ovim prostorima poznat po tome što je vlasnik crnogorskog pasoša, vlasniktitule "najbogatiji Crnogorac" vlasnikbrojnih hotela i nekretnina duž crnogorske rivijere. Biojevlasnikfudbalskog kluba Mančester siti na samo 15 meseci tokom kojih je udvostručio vrednost ovog premijerligaša i prodao ga. Od 2009. godine bio je i ekonomski savetnik Kambodže, koja je odbila da ga izručiTajlanduzbog čega su diplomatski odnosi dvezemlje zamrznuti. Kasnije, kada je slična politička sudbina snašla njegovu sestru, u stranim medijima spekulisalo se da se Jingluk krije od tajlandskih vlasti upravo u Kambodži. Jingluk je krenula stopama svog brata, osim što je, umesto u Crnoj Gori, završila u knjizi državljana Srbije.  

U izbeglištvoju je "naterala" optužnica za korupciju, pre toga presuda da je zloupotrebila službeni položaj,zbog čega je i svrgnuta pučem.Jungluksetokom svog mandata suočila sa masovnim demonstracijama 2013. godine posle kojih je raspustila parlament. Ustavni sudju je razrešiofunkcijezbog toga, alitojedoneloveliku krizu državi. Otkada je pobegla izzemlje, spekulisalo se da je viđena u Londonu a 2018. godine je i ozvaničeno da je tajlandska političarka postavljena za direktorku jedne velike lučne kompanije iz Kine. Muž jedne od njenih sestara takođe je bio premijer Tajlanda, samotri meseca tokom 2008. godine dok nije optužen za zanemarivanje dužnosti. JinglukŠinavatra ima 52 godine. Ima jednog sina sa nevenčanim suprugom. Nadimakjoj je Pu, što znači kraba.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 9

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Okrivljeni Englez na slobodi

 Zamenica tužioca u Prvom tužilaštvu kaže da je u toku postupak zbog praćenja supruge brata Siniše IVlalog  

 Okrivljeni Englez na slobodi  

 Beograd - Osumnjičeni N.A. uhapšen je od strane policije i priveden Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, gde je saslušan u svojstvu osumnjičenog 29. jula 2019., zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Zatim je u svojstvu oštećene ispitan podnosilac prijave, kao i svedoci - izjavila je za Danas zamenica tužioca Slavica Jokić Janković. Onaje dodaladasu u toku "dokazne radnje", u slučaju navodnog praćenja Milice Andrić, nevenčane supruge Predraga Malog, brata ministra finansija Siniše Malog.  

Po svemu sudeći, osumnjičenom nije određen pritvor a nismo dobili ni odgovor na pitanje da li mu je određena mera zabrane prilaska. Međutim, tabloid Srpski telegraf koji je prvo tvrdio daje N.A. novinar KRIK-a, potom da će dokazati da je reč o novinaru ili saradniku istraživačkog portala, sada ima "ekskluzivna" saznanja da je osumnjičeni N.A. Englez. Uvidom u zapisnik sa saslušanja koji su, kako tvrde, dobili iz "advokatskih krugova", sada iz ovog tabloida navode da je Englez sa prebivalištem u Beogradu rekao da je supruzi Predraga Malog prišao kako bi joj skrenuo pažnju na neadekvatno odevanje jer je majka i gura kolica sabebom.  

Da je u pitanju novinar KRIK-a u više navrata tvrdio je glavni i odgovorni urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević, nakon što je KRIK objavio priču o koruptivnim radnjama i sumnjivim vezama Predraga Malog i firme Milenijum tim, poznate po radovima na projektu Beograd na vodi. Lađević je tvrdio da novinari KRIK-a koriste "japansku metodu praćenja" kao deo tajne operacije "Omča", koju sprovode zapadne ambasade sa citjem da sruše Aleksandra Vučića i SNS sa vlasti.  

Upitan da li će se izviniti novinarima KRIK-a ili bar priznati grešku, Lađević kaže za Danas da ni njemu ni Srpskom telegrafu nije problem da se izvine "svakome o koga se ogreše".  

- LJudski je grešiti i isto tako priznati grešku. Srpski telegraf je objavio zapisnike sa saslušanja u kome piše da se, čovek koji je pratio suprugu i bebu Predraga Malog, predstavio kao novinar KRIK-a. Na saslušanju se taj britanski državljanin koji ih je pratio, ukratko rečeno, pravio lud i nevešt - kaže Lađević. On dodaje da još uvek nije utvrđeno da li je reč o novinaru KRIK-a, jer postupak nije završen a ima i još svedoka koji će biti ispitani.  

- Portal KRIK će dobiti izvinjenje, ukoliko se po okončanju postupka ispostavi da taj čovek nema veze sa njima. Ja mogu samo da kažem da smo mi tekst uradili profesionalno. Da smo preneli izjavu uhođene žene ali i odgovor KRIK-a. Očigledno je nekima problem što smo više poverovali supruzi Predraga Malog, oko čijeg stana su u to vreme novinari KRIK-a obletali u stilu najgorih tabloida, nego toj istraživačkoj mreži - naglašava urednik tabloida Srpski telegraf.  

Lađević: KRIK će dobiti  

izvinjenje ako se ispostavi da taj čovek nema veze sa njima Jovanović: I sam osumnjičeni je rekao da nema nikakve veze sa KRIK-om  

Uprkos tome što su ove novine tvrdile da je reč o novinaru KRIKa koji preti i zastrašuje majku sa bebom, Lađević sada navodi da su samo preneli njene reči, poručivši nam da smo opozicioni list i da nas kontroliše lider SZS Dragan Đilas "što je i sam Sergej Trifunović isticao".  

Novinarka i zamenica urednika KRIK-a Bojana Jovanović kaže za Danas da "saznanja" Srpskog telegrafa potvrđuju ono što oni od početka govore - da osoba sa snimka nije novinar KRIK-a, niti da ima bilo kakve veze sa njihovom redakcijom.  

- U delovima iskaza sa saslušanja koje je objavio Srpski telegraf sam osumnjičeni je rekao da nema nikakve veze sa KRIK-om, a pripadnik obezbeđenja je izjavio da su novinari KRIK-a do zgrade dolazili dan ranije, čime je i on demantovao napise ovog tabloida. Verujem da je cela priča o tome da su novinari KRIK-a nekog uhodili i koristili "japansko praćenje" pokrenuta kako bi se skrenula pažnja sa našeg otkrića - koruptivnih veza Predraga Malog, brata ministra finansija, koji je koristio automobil i stan "Milenijum tima", privatne firme koja dobija brojne poslove od države - ističe Jovanović. Iskaz Engleza N.A. - Bio sam u marketu u Ruzveltovoj ulici, a kad sam krenuo ka Vukovom spomeniku, primetio sam devojku koja je išla ispred mene i gurala kolica sa bebom. I zapazio sam je jer je bila provokativno obučena, imala je kratku suknju, oskudno je bila obučena i nosila je, čini mi se, i štikle. Izrevoltiran time, prišao sam joj i pitao je da li je ona majka bebe ili sestra, na šta mi je odgovorila da je majka. Ona je zatim nastavila da ide Ruzveltovom i više nismo imali nikakvu komunikaciju - navodno je pred tužiocem ispričao N.A., prema saznanjima Srpskog telegrafa.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Informer      Strana: 1,2,3

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Baške i Boki 13 zajedno reketirali

 ZORAN ZAEV  

PREMIJER S. MAKEDONIJE Istraga mora da otkrije sve detalje. Svako mora da odgovara za svoje postupke. Građani zaslužuju pravdu. KRISTIJAN MICKOSKI, VMRO-DPMNE Zaev štiti aktere ovog slučaja jer kriminal potiče iz redova njegovih saradnika.  

  • Zoran Basanovic snimljen dok se sa Bokijem 13 dogovarao kako da uzmu milionski reket • Bivši estradni menadžer danas ic savetnik Zorana Zaeva  

rpski biznismen i bivši  

Hk.'V estradni menadžer Z-  

oran Bašanović sumnji-  

či se da je zajedno sa Bojanom Jovanovskim zvanim Boki 13 reketirao makedonskog biznismena Jordana Kamčeva i pokušao da mu iznudi čak osam miliona evra! Igrač iz senke  

Italijanski list ‘La verita’, koji je u četvrtak emitovao snimak na kojem se vidi kako Boki 13 i njegov saradnik iz kuće Jordana Kam-  

čeva iznose milion evra u kešu, juče je objavio novi audio-snimak razgovora na osnovu koga  

nadležni istražni organi su-  

nnjaju da je Boki 13 reketiranje dogovorao sa Bašanovićem, koji danas u Skoplju radi kao savetnik Zorana Zaeva. U ovom snimku Boki 13 tvrdi da je u svakodnevnom kontaktu sa tužiteljkom  

Katicom Janevom,  

koja je zadužena za slučaj Kamčeva, a usput pominje i izvesnog ‘ Zokija’ koji mu vomaže. Istražite-Iji sumpjaji da je 'Zolci’ zapravo Zor a n Bašanović.  

Kako saznajemo, italijanski novinari u posedu su i snimka razgovora Bašanovića i Bokija 13 u kome se njih dvojica direktno dogovaraju o detaljima akcije reketiranja. Naši izvori iz redakcije ‘La verita’ prenose da je Bašanović u jednom trenutku Bokiju 13 rekao: ‘Došlo je vreme daitiija uzmemo velike pare. ’ Kako su nam rekli, snimak ovog razgovora biće objavljen u narednih nekoliko dana.  

U juče objavljenom snimku Boki 13 tvrdi da sa tužiteljkom Janevom sve dogovara i da se sa njom viđa. Čak se u jednom trenutkučujeiglastužiteljke,kojatajkunu kaže da ‘ne brine ništa’.  

Italijanski i makedonski mediji navode da se na osnovu ovog materijala može zaključiti da je Boki 13 imao saznanja o poverljivim informacijama, koje bi trebalo daznaju samo tužiteljka i njeni sa-  

radnici. Istražitelji, prenose tamošnji mediji, sumnjaju da je 'kjjućna karika’ u svemu ovome bio Bašanović, koga Boki 13 na snimku pominje kao ‘Zokija’.  

- Dosadašnjom istragom  

došlo se i do audio-sni-  

pška na kojimaje, kako se sumnja, Bašanović snimljen kako direkmosaßokijem 13 dogovara reketiranje makedonskog tajkuna - prenosi naš izvor.  

Makedonski novinar Branko Gerovski kaže da je  

Zaev znao da postoje  

dokazi o milionskom reketu i umeštanosti Katice Janeve u kriminal.  

- Prikrivanje skandala je nemoguće - ističe Gerovski. 'Specijalne operacije'  

Marko Matić, urednik mreže ‘Antidot’, kaže da afera ‘Reket’ kompromituje dalji ostanak Zaeva na premijerskoj poziciji.  

- Ovo pokazuje da su priče o vladavini prava velika obmana građana Severne Makedonije, zbog čega će Zaev snositi političku, a moguće i krivičnu odgovornost - podvlači Matić, dok Mario Spasić iz Saveta za monitoring kaže da je posebna tema uloga Bašanovića, odnosno da li je on zadužen za ‘specijalne operacije’. M. DOBROMIROVIĆ  

UUBOMIR JOVESKI iflVNi južiiat  

Ukoliko dođe do sudskog postupka, sve dokaze i video materijale tužilaštvo će prezentovati kao dokaze.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Informer      Strana: 3

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Đilasov Zelenović preti da će izazvati građanski rat!

 Đilasov Zelenović preti da će izazvati građanski rat!  

 Oebojša Zelenović, je-  

dan od lidera Đilasovog Saveza za Srbiju, zapretio je da će opozicija izazvati građanski rat u S zemlji ukoliko vlast ne ' pristane na njihove ucene! A glavni zahtev opozicije jeste da se Aleksandru Vučiću zabrani da učestvuje u kampanji za parlamentarne izbore naredne godine!?!  

Zelenović je nakon  

jučerašnjeg okruglog stola o izborima, koji se pod pokrovi-' teljstvom Fonda za humanif'  

do pravo organizuje na FPN, otvoreno zarfpreiio sukobima! f - SZS neće učestuovatinapredstojećim izborimaakonebudu slobodni. Srbija klizi ka ozbiljnom sukobu ako se ne omogući slobodno glasanje. Mi smo ponovili zahteve da se hitno smene članovi REM, RIK i Agencije za borbu protiv korupcije i da se na niihovo mesto postave stručni Ijudi. Ispunjenje ovih zahteva jeste isključiva stvar političke volje Vučića. Meispunjenje hi bila odluka da se Srbija gurne u građanski sukob. Vreme nam curi i ima ga sve manje - rekao je Zelenović.  

Član delegacije  

SNS Vladimir Orlić, na drugoj strani, kaže da opozicija po svaku cenu hoće da se dokopa vlasti i da ne preza ni od provociranja krvavih sukoba.  

- Oni stalno prete sukobima i nemirima. To im je jedina politička poruka i ponuda građanima. Sukobi, nasilje, vlast bez izbora, ako može na ulici i po cenu da neko strada... Mi smo spremni da se držimo najboljih i najmodernijih pravila o postupanju stranaka u kampanji i van nje. Ali istovremeno smo svesni šta je njihov glavni cilj, a to je da se Vučić više ne pojavljuje na izborima, niti na bilo kom javnom mestu. Od toga, naravno, neće biti ništa - poručuje Orlić. M. D.  

MILAN ANTONIJEVIĆ FHP  

Razgovori su bili konstruktivni. Bilo je predloga za izmenu zakona o finansiranju kampanje. Novi okrugli sto na temu medija biće organizovan u narednih deset dana.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Informer      Strana: 1,4

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke/Korupcija

Naslov: Mirković uhapšen

 aša Mirković, estradni  

Hk'V menadžer i bivši pred-  

sednik Skupštine grada Zaječara, uhapšen je u petak u Budvi po poternici srpskog pravosuđa, koje ga traži zbog izdržavanjajednogodišnje kazne zatvora, na koju je pravosnažno osuđen.  

Kako Informer saznaje, dok je policija privodila Mirkovića, urestoranu „Gastropub malina“ njegovi saradnici pokušali su da providnim blefom spreče hapšenje. Oni su crnogorskim policajcima predložili da pozovu srpskog ministra spoljnih poslo-  

va Ivicu Dačića, kako  

bi im on potvrdio  

da Mirković nije napoternici!?!  

Međutim, činjenicajeda je Mirković 22.maja2019. , godine pravo-/ snažno osuđen na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića, kojom je budžet Zaječara oštećen za više od 14 miliona dinara. Paketići su kupljeni mimo tendera od firme Gorana Boškovića, brata Danice Drašković i debelo su preplaćeni.  

Sud je u više navrata pokušao da Mirkoviću uruči presudu, ali bezuspešno jer je on pobegao iz Srbije. Zbog toga je za njim raspisana međunarodna poternica. Mirković se, takođe, sumnjičio i da je više od 20 miliona dinara državnog novca namenjenog fmansiranju fudbalskog kluba Timok prebacio na račun svoje privatne televizije i produkcijske kuće ‘Beoton’. N. I.  

Bio blizak sa  

Vukom Jeremićem Nakon bekstva iz Srbije, Mirković je sigurnu kuću našao u Severnoj Makedoniji, gde se prema nezvaničnim informacijama uhlebio kao saradnik makedonskog premijera Zorana Zaeva. Mediji su u više navrata objavljivali fotografije iz Skoplja na kojima je Mirković u društvu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Informer      Strana: 5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Dragan J. Vučićević

Teme: Korupcija

Naslov: Boki 13 - primer iz kog se mnogo uči

 Boki 13 ¦ primer iz kog se mnogo uči  

Možete li da zamislite, ne Vučića, nego bilo kog srpskog državnog funkdoneia da se sastaje sa likom level Boki 13 i da sa njim u svom kabinetu dogovara milionski reket? Isti su  

Zoran Zaev danas S. Makedonijom vlada taman onako kako bi Srbijom  

vladali Đilas, Jeremić i Obradović. Trange-frange,  

'ko nabije taj dobije' politika jeste jedina ideologija tih politikanatakleptomana  

Dragan J. Vučićević  

este li videli sliku Zorana Zaeva sa Bokijem 13?  

Severnomakedonski premijer - onaj koga nam neki sa Zapada uporno nameću kao svetli primer evropskog političara i hrabrog reformatora, onaj koji, valjda, treba da posluži kao uzor svim zapadnobalkanskim liderima - sedi u svom premijerskom kabinetu i nešto se, jasno se to vidi na slici, veoma važno dogovara sa Bokijem 13!  

Ej, sa Bokijem 13!?! To vam je, da se podsetimo, ono nešto što je pre devet godina obučeno kao žena i sa cirka 50 kila više izigravalo nekakvu pola žena - pola peder spodobu u Đilasovom 'Velikom bratu'. Eto, taj bipolarno poremećeni Boki 13 danas je, verovali ili ne, nekakav važan faktor u Severnoj Makedoniji i uhapšen je jer je skopskoj verziji Miškovića tražio osam, a uzeo milion evra u kešu da bi mu sredio probleme sa zakonom i tužilaštvom!?! I sad još, kuku i lele, italijanski mediji javljaju da su u dotičnu operaciju reketiranja umešani i premijer Zaev i njegova državnatužiteljka lično!  

Ovde, molim vas, zastanimo na tren i zapitajmo se da li je tako nešto danas moguće u Srbiji? Možete li da zamislite, ne Vučića, nego bilo kog ozbiljnog srpskog državnog funkcionera da se sastaje sa likom level Boki 13 i da sa njim u svom kabinetu dogovara milionski reket? Ja, bogme, ne mogu. To jeste potpuno nemoguće. I to jeste i kljućna razlika. Razlika koja govori mnogo toga. I o njima i o nama. Ne znam da li se razumemo, ali ova bi priča morala da bude veoma značajna i poučna svima nama zatečenim u aktuelnom srpskom medijsko-političkom trenutku. Jerbo je Severna Makedonija danas uređena taman tačno po dosističkom konceptu društva i države. Zoran Zaev danas tom državom vlada baš onako kako bi Srbijom vladali Đilas, Jeremić, Obradović i ostali takozvani liderčići hejterske opozicije. Trange-frange, 'ko nabije taj dobije' politika jeste jedina ideologija svih tih šatro evrounijatskih i liberalnih liderčića, a u stvari kleptomanskih politikanata, kojima vlast služi samo za lično bogaćenje.  

Ako neko ne veruje, ako ima neko ko još sumnja, taj neka se samo zapita kako smo to za vakta Tadića, Đilasa, Jeremića i njihove 'ekspertske ekipe' bili uvek u budžetskom minusu, a kako smo sada već četvrtu godinu zaredom u plusu? I kakoto sada uztaj budžetski plus imamo i nikad više stranih investicija i nikad veču prosečnu platu i nikad više novih autoputeva?  

Da li je to, može biti, zbog toga što je onda država služila da Đilas i ostali paradržavni tajkuni prave milionske kombinacije i prelivaju silne milione u svoje džepove? I da li smo sada u plusu zato što je, prvi put u modernoj istoriji, na čelu ove države čovek kome je državni i nacionalni interes daleko ispred ličnog i stranačkog interesa? Tačan odgovor zaokružite sami.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Informer      Strana: 10

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Bivši lider Kirgizije predao se policiji

 Bivši lider Kirgizije predao se policiji  

 Bivši predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev predao se policiji u četvrtak uveče, posle dva dana nereda ispred njegove vile u selu Koi Taš, nedaleko od prestonice Biškeka. Osim Atambajeva, policija je uhapsila još 40 njegovih pristalica, koje su pucale na snage reda.  

- Važno nam je da saznamo ko stoji iza organizacije protesta naveli su nadležni.  

Inače, Atambajev je optužen za korupciju i primanje mita, za šta je zaprečena doživotna kazna zatvora.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 13

Rubrika: Globus

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Bivši predsednik Kirgistana u pritvoru

 Bivši predsednik Kirgistana u pritvoru  

 Moskva - Sud u Kirgistanu naredio je da bivši predsednik te zemlje Almazbek Atambajev ostane u pritvoru do suđenja po optužbama za korupciju. Kirgistanska policija je prekjuče uhapsila Atambajeva posle sukoba sa njegovim pristalicama, dan pošto je prilikom prethodnog pokušaja njegovog hapšenja poginuo jedan policajac, a više od 100 ljudi povređeno. Atambajevu, koji je na vlasti bio od 2011. do 2017, oduzet je imunitet od krivičnog gonjenja koji je uživao kao predsednik i sada se suočava s nizom optužbi, uključujući korupciju i zaplenu imovine. Atambajev je odbacio kao apsurdne brojne optužbe koje mu se stavljaju na teret i optužio aktuelnog šefa države i svog nekadašnjeg štićenikaSoronbaja Ženbekova da je isfabrikovao lažne krivične optužbe protiv njega kako bi ugušio kritiku. On je rekao daje, kada je policija došla da ga uhapsi, ispalio nekoliko metaka i dodao da se „trudio da ne pogodi ljude“. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Blic      Strana: 1,2,3

Rubrika: Tema dana

Autori: Slađana Vukašinović

Teme: javne rasprave

Naslov: NIKOLIĆ PLANIRA GRADNJU JOŠ JEDNE MINI-ELEKTRANE

 NIKOLIĆ PLANIRA GRADNJUJOŠJEDNE MINI-ELEKTRANE  

Prostornim planom opštine Arilje predviđeno je da na reci Panjici f rma „VSP Energy“ Lučani, iza koje navodno stoje bivši predsednik Tomislav Nikolić i njegov najbliži saradnik Nedeljko Tenjović, pored minihidrocentrale koja je skoro završena, izgradi još jednu, manju, snage 107 megavata.  

 SLAĐANA VUKAŠINOVIĆ  

OPŠTINA: U PLANU PREDVIĐENE DVE MINI-ELEKTRANE Iz Opštinske uprave Arilje je za „Blic“ potvrđeno da je planirana izgradnja još jedne mini-hidrocentrale na Panjici. - Prostornim planom opštine Arilje na reci Panjici su predviđene dve mini-elektrane. Za drugu mini-elektranu pod nazivom „Stakići“ je obavezna izrada urbanističkog projekta. Na kojim parcelama će ona tačno biti, znaće se tek posle razrade urbanističkog projekta. Do današnjeg dana se nije pristupilo izradi predmetnog urbanističkog projekta za mini-elektranu „Stakići“ niti je izdat bilo kakav dokument za ovu lokaciju od strane Opštinske uprave opštine Arilje - kažu u Opštinskoj upravi.  

Ovaj dokument je  

zbog zahteva ove kompanije promenjen bez potpune javne rasprave, iako  

su meštani naknadno pokušali da ga ospore. Nisu uspeli jer, prema njihovim navodima, sve to je inicirao Tenjović, sadašnji direktor Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, koji je iz ovih krajeva, kako bi se njegova i ideja njegovog šefa Tome Nikolića o izgradnji mini-elektrana, realizovala. Njih dvojica su za stanovnike Dobrače, na čijoj teritoriji će i ovaj drugi objekat za proizvodnju struje da se podigne, kažu da je lokacija već određena i da se sređuje teren kako bi uskoro počela gradnja iako nije dobijena građevinska dozvola. Za njih neće biti iznenađenje da radovi i na ovoj mini-centrali, kao i na prvoj, uskoro počnu bez ovog papira, jer posledice kršenja zakona zvanični investitor nije snosio zbog skrivenih, odnosno Nikolića i Tenjovića. Da nije tako, poštovao bi se zakon po kome je gradnja bez građevinske dozvole krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina a prema Zakonu o ozakonjenju sve što je podignuto bez ovog papira ne može da se legalizuje već samo sruši. Umesto rušenja i zatvora, investitor „VSP Energy“ će centralu, koju je gradio na divlje, za mesec dana pustiti u pogon i po povlašćenim cenama dobijati pare od EPS, iako je građevinska inspekcija u septembru prošle godine zabranila dalje radove.  

Naši izvor iz lokalne samouprave Arilja tvrdi da na radikalniji potez, odnosno rušenje nisu smeli da se usude jer je bilo velikih pritisaka iz određenih centara moći.  

- Građevinska inspekcija je morala da izađe na teren jer se radilo o prijavi meštana koji su ogorčeni zbog izgradnje ove mini-hidrocentrale  

koja je uništila priobalje, ali i biljni i životinjski svet Panjice. Umesto da se primeni zakon, od toga se odustalo jer je Tenjović u ovom kraju bog i batina. Javna je tajna da je i on u ovom projektu pa je građevinska inspekcija samo formalno zabranila radove, a suštinski gledala kako niče hidrocentrala. Kolike su razmere tog uticaja ali bahatosti pokazuje podatak da je investitor tražio izdavanje građevinske dozvole bez ikakvog dokumenta, čak i bez uplačene takse. Naime, nisu ni projekat dostavili i druge papire, koje zakon nalaže, već samo najobičniji zahtev. Službenici opštinske uprave su pokazali hrabrost bar da ih na papiru odbiju, ali to za njih nije bila prepreka da se  

počne sa gradnjom centrale. Nakon velikih pritisaka na lokalnu samoupravu, građevinska dozvola je morala decembra prošle godine da se da, kada je objekat više od polovine bio završen. Pritisci su bili i na meštane koji su javno govorili da se Nikolić i Tenjović kriju iza divlje, da ih ne spominju.  

iz centara  

Bilo je čak i pretnji tužbom jer njih nema zvanično u papirima. Nema ih u papirima, ali ih na terenu ima i to sa obezbeđenjem gde kontrolišu rada. Pitanje je zašto ako oni nisu finansijeri celog projekta - navodi naš sagovornik.  

Snjim se slažu i meštani Dobrače koji upozoravaju da na lokalu mnogi moćnici zarad sopstvenih interesa nanose štetu aktuelnoj vlasti.  

- Pitanje je šta do predsednika Srbije stigne i da li on zna šta rade njegove partijske kolege. Nikoliću i Tenjoviću nije dovoljno para od jedne centrale već hoće i drugu. Pri tom niko ih ne  

juri što je Panjica njihovom investicijom uništena i što ne liči više na sebe. Pretvorena je u pustoš da bi se neko obogatio. Nekim ljudima nije dovoljno što im država plaća visoke plate, skupe vile i stanove, obezbeđenje i besne automobile sa kojima krstare  

po Dobrači, već hoće i preko struje da izvuku novac. Što je mnogo, mnogo je, a ako i ova druga mini-centrala bude izgrađena bez papira, onda je jasno da su pojedinci iz vlasti zaštićena vrsta, iznad zakona i države. Tenjovići su to od 2012. godine i njima je očigledno sve dozvoljeno kaže meštanin D. J. n

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Blic      Strana: 4,5

Rubrika: Politika

Autori: Ivan a MastIlovIć JasnIć

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija/Nemanja Nenadić

Naslov: DRUGA RUNDA GOTOVA, SLEDI RAZGOVOR O MEDIJIMA

 DRUGA RUNDA GOTOVA, SLEDI RAZGOVOR O MEDIJIMA  

 Drugi sastanak predstavnika  

vlasti i opozicije o izbornim uslovima održan je juče na Fakultetu političkih nauka, a predsednik Fondacije za  

otvoreno društvo Milan Antonijević najavio je da će sledeći o medijima biti održan za desetak dana.  

 IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ  

 Nebojša Zelenović  

iz SzS je rekao da će Savez, ukoliko nema slobodnih izbora, bojkovati  

izbore. On je dodao da su na sastanku izneta tri konkretna predloga.  

- Hitno treba smeniti i izabrati sve članove REM-a, druga stvar je saglasnost oko novih članova RIK, a treća jeste smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i članova odbora - rekao je Zelenović.  

On je naglasio da će ispunjenje ovih zahteva biti znak da smo na pragu bilo kakve političke regularnosti.  

- U suprotnom, plašim se da budući pregovori neće imati smisla - poručio je Zelenović i naglasio da tokom sastanka nije naišao na nerazumevanje oko ovih zahteva.  

- Na kraju sve je stvar Aleksandra Vučića koji je donosilac odluka. Neću da zakucavam termine posle kojih sledi bojkot, ali u pitanju su nedelje - poručio je Zelenović.  

Vladimir Orlić iz SNS rekao je da se ta stranka drži najboljih i najmodernijih standarda što se tiče finansiranja i funkcionerske kampanje.  

- Mi nemamo problem da se ponašamo u skladu sa pravilima i najmodernijim standardima. U stvarima koje se tiču funkcionerske kampanje, nemamo s tim problem. To je već zakonom regulisano, što se tiče prakse i postupanja, za nas je to čisto - rekao je Orlić.  

On je istakao da SNS smatra da treba da se unapredi izborna administracija.  

Govoreći o uslovima koje je postavila opozicija, Orlić je rekao da ne misli da ima bilo kakvog smisla da stranka postavlja nekog u REM ili u RIK-u.  

- Zašto se za te stvari obraćaju strankama, kada postoje zakoni koji to sve regulišu - poručio je Orlić i postavio pitanje zašto bi se menjao Zakon i tako omoguće da stvari budu “lošije nego što jesu”.  

Orlić je rekao da će neki na sve “moguće i nemoguće načine pokušati da opravdaju svoju izborni neuspeh”.  

Na pitanje zašto je vlasti i opoziciji bio potreban posrednik i zašto se do sada nisu sastajali, Orlić je rekao da ovo nisu ljudi koje on vidi prvi put.  

- Ovo je bila prezentacija predloga. Što se tiče ovih velikih političara koji planiraju 30 ili 40 posto pa na kraju završe sa neuporedivo manje, oni nisu na mestima sa kojih mogu da pregovaraju - rekao je Orlić.  

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije je rekao da je atmosfera bila dobra i da postoji saglasnost da su određene pojave problematične.  

- Svima je jasno da postoje deficiti u izbornom procesu i finansiranju kampanje  

KO NIJE DOŠAO... Sastanku koji je juče održan iza zatvorenih vrata nije prisustvovao Dragan Đilas, koji je ranije najavio da neće doći ukoliko on bude bio potpuno otvoren za javnost, a nije bilo ni predstavnika njegove stranke. Na sastanku nije bilo ni predstavnika Ne davimo Beograd i Dosta je bilo, dok Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića ni ovog puta nije dobio poziv organizatora.  

koja favorizuje velike igrače. Možemo kroz dijalog doći do nekih promena, ali je važno da se to pretoči u zakone. Trenutno smo daleko od toga - rekao je Đurić.  

Aris Movsesijan iz Nove stranke rekao je da je današnji sastanak bio konstruktivniji nego prethodni.  

Žarko Obradović iz SPS-a je rekao da se može zaključiti da na neke stvari učesnici sastanka gledaju potpuno različito.  

- Ne možemo da shvatimo da izabrani predstavnici građana ne mogu da obavljaju svoje poslove u vreme kada su zakazani izbori. Nije logično da onaj ko ima rezultate ne može da ih pokaže - rekao je on.  

Đorđo Žujović iz LDP-a je rekao da “trenutno imamo evidentan politički problem koji preti da preraste u društvenu krizu”.  

- Apelujem na predsednika Aleksandra Vučića da pokuša bar u narednih šest meseci da se ne ponaša kao ostrašćeni partijski lider i da bude predsednik, jer moraju u svemu ovome svi da učestvuju - rekao je Žujović i naglasio da od predsednika Vučića zavisi da li će dogovori uspeti.  

Predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da je sledeći sastanak planiran za desetak dana.  

- Bilo je oštrijih tonova, ali je sastanak bio konstruktivniji jer je tema bila konkretna rekao je Antonijević.  

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti je rekao da nije optimista da će biti dovoljno vremena da se sprovedu sve reforme i otklone suštinski problemi.  

- Neophodno je promeniti neke zakone i propise. Ima dosta toga što bi moralo da se uradi - rekao je Nenadić. ?

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 6

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Opozicija hoće da smeni pola Srbije

 Opozicija hoće da smeni pola Srbije  

 Drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu završen je u petak oko podne, nakon tri sata, a glavni zahtev predstavnika opozicije bio je (ponovo) dapredsednik Srbije Aleksandar Vučić ne učestvuje u kampanji.  

Nebojša Zelenović je kao predsedavajući Saveza za Srbiju (SZS) rekao da je za razgovor o ostalim temama preostalo malo vremena, upitanju su, kaže, sedmice, te je ponovio da SZS „neće učestvovati na izborima ako ne budu fer uslovi“.  

Zelenović je rekao da ostaje zahtev da se smene svi članovi REM, zatimje, navodi, potrebanpohtički konsenzus oko novih članova ŠK i kao treći zahtev - smena direktora i članova Agencije za borbu protiv korupcije. - Slušajućiove zahteve, jedva smo se suzdržali da se ne smejemo naglas. Ljudi, pa oni hoće da smene pola Srbije, na šta ovo Uči - prokomentarisao je u razgovoru za naš Ust jedan od predstavnika vlasti na sastanku iza zatvorenih vrata. Milan Antonijević, predsednik organizatora debate, Fondacije za otvoreno društvo, najavio je da će sledeći sastanak, ovog puta na temu medija, biti održan za desetak dana. Da li će na njemu biti Dragan Đilas, kojije saplaže dan pred ovaj sastanak poručio  

da „neće da učestvuje na sa-  

stancima bez prisustva  

javnosti“, videćemo.  

Govoreći o uslovima koje je postavila opozicija, poslanik SNS Vladimir Orlić rekao je da ne misli da ima bilo kakvog smisla da stranka postavlja nekog u REM iliuRIK.  

- Zašto se za te stvari obraćaju strankama, kada postoje zakoni koji to sve regulišu - poručio je Orlić i ponovio da će neki na sve moguće i nemoguće načine pokušati da opravdaju svoju izborni neuspeh.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 1,11

Rubrika: Vesti

Autori: Miloš Ž. Lazić

Teme: Korupcija

Naslov: MIRKOVIĆ UHAPŠEN U BUDVI

 BUDVA - Političar i estradni menadžer Saša Mirković uhapšen je u petak u Budvi u Crnoj Gori na osnovu poternice koju je za njim raspisala srpska policija zbog izdržavanja kazne od godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića. - Mirković je u trenutku stavljanja lisica na ruke bio sa nekoliko osoba, koji su na blef pokušali da zaustave njegovo hapšenje! Naime. oni su navodno crnogorskim policajcima predložili da pozovu ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića kako bi on potvrdio da je došlo do greške, te da se Mirković zapravo ne nalazi na poternici. Ipak, kako im to nije pošlo za rukom, Mirković je priveden u stanicu - prenose crnogorski mediji.  

Oćekuje se da Mirković uskoro bude isporučen Srbiji, gde će odmah početi sa izdržavanjem zatvorske kazne.  

Podsetimo, nekadašnji predsednik  

Skupštine opštine Zaječar i bivši poslanik Saša Mirković pravosnažno je osuđen u maju na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja kojom je gradski budžet, prilikom kupovine dečjih novogodišnjih paketića, oštećen za oko 14 mihona dinara. Istom presudom, na uslovnu kaznu od osam meseci, sa rokom provere od tri godine, osuđena i njegova tadašnja saradnica Milena Trajković. t.m.  

Napustio Srbiju i bez pasoša  

©Još u maju srpsko sudstvo tragaLo je za Mirkovićem i tada  

je predočeno da će, ukoliko mu u tom periodu ne bude uručena pravosnažna presuda, za njim biti raspisana poternica. Radijus kretanja bio mu je sužen i oduzet pasoš kako ne bi napustio zemlju, ali je on ipak našao način da napusti zemlju.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Blic      Strana: 11

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: UHAPŠEN SAŠA MIRKOVIĆ PO POTERNICI SRBIJE

 UHAPŠEN SAŠA MIRKOVIĆ PO POTERNICISRBIJE

 Nekadašnji predsednik Skupštine opštine Zaječar Saša Mirković uhapšen je juče u Budvi po poternici Srbije zbog odlaska na izdržavanje zatvorske kazne od godinu dana.

NA OVU KAZNU Mirković je pravnosnažno osuđen u maju ove godine.

Kako je “Blic” pisao, Mirkovića je Viši sud u Zaječaru pravnosnažno osudio na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića kojim je budžet Zaječara oštećen za oko 14 miliona dinara.

Mirković je osuđen jer je od septembra do decembra 2013. godine prekoračivši granice svojih ovlašćenja usmeno naložio saradnici Mileni Trajković da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, a posredovao je i da Gradska uprava Zaječara od jednog privrednog društva iz Beograda izvrši nabavku robe ukupne vrednosti od 13.960.799,90 dinara. Time je pričinjena šteta budžetu Grada Zaječara u pomenutom iznosu.

Estradni menadžer i bivši predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković branio se tokom istrage da on kao predsednik Skupštine grada Zaječara nije mogao da utiče na to kako se troši novac iz budžeta. Uprkos tome, sud mu je, nakon hapšenja, odredio pritvor da ne bi mogao da utiče na svedoke.

- Ja sam bio predsednik skupštine i nisam bio u mogućnosti da utičem na to kako se troši novac iz gradskog budžeta, jer je to tada bilo u isključivoj nadležnosti tadašnjeg gradonačelnika Velimira Ognjenovića - rekao je Mirković, i do kraja saslušanja krivicu nastavio da svaljuje na pomenutog Ognjenovića, s kojim je i ranije ulazio u okršaje.

Mirković je na saslušanju tada negirao i da ima veze sa novogodišnjim paketićima (predmet sporne nabavke), koji su em kupljeni bez ugovora, em plaćeni po pet puta većoj ceni nego što inače koštaju.

Mirković je inače 2012. vodio Pokret radnika i seljaka, koji se potom pripojio Srpskoj naprednoj stranci i kao član SNS dolazi na čelo Skupštine opštine. Mirković je, nezadovoljan odnosom vrha stranke prema njemu, povukao iz Srspske napredne stranke krajem 2015. godine.

NANOGICA Pored Mirkovića, zbog spornih paketića,

pravnosnažno na uslovnu

kaznu zatvora od osam meseci, sa rokom provere od tri godine, osuđena je i

njegova tadašnja saradnica Milena Trajković, kojoj je on naložio da obavi milionsku nabavku.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 12

Rubrika: Vesti

Autori: TANJA MILOVANOVIĆ

Teme: Korupcija

Naslov: I TUŽILAC REKETIRAO S BOKIJEM 13

 TAN JA MILOVANOVIĆ  

Afera „reketf ‘ ne prestaje da po tresa Severnu Makedoniju! Nakon što je u javnosti isplivao snimak kako makedonska rijaliti-zvezda Bojan Jovanovski zvani Boki 13 iznuđuje milion evra od skopskog biznismena Jordana Kamčeva, a potom ipodaci o umešanosti sevemomakedonskogpremijeraZorana Zaeva i njegovog savetnika Zorana Bašanovićaučitavslučaj, opozicija u ovoj zemlji tvrdi daje ovo ključni pokazatelj za smenu vlade u Severnoj Makedoniji! Pored toga novi snimak kojije isplivao ujavnost jasno ukazuje i na umešanost glavne tužiteljke u Skoplju Katice Janeve. SNIMAK DOKAZ ZA SMENU Iz opozicionog VMRO-DPMNE tvrde da snimciiinformacije do kojih je došao italijanski La Verita o umešanosti Zaeva u korupcionašku aferu u kojoj je uhapšen VoN 13 samo potvrđuju da se zapravo na čelu kriminalne organizacije koja godinama reketira biznismene u Makedoniji nalazi sam premijer sa najbližim saradnicima! - Snimak je ključni dokaz o „o zločinačkom udruživanju sudija, tužilaca, političara koji su godinama harali u državi i ucenjivali. Pre mijer Zoran Zaev štiti aktere ovog slučaja, te kriminal uopšte, jer on potiče iz redova njegovih saradnika - rekao je lider VMRO-DP-MNE Kristijan Mickoski.  

Mickoski je aludirao da je dodatni pokazatelj umešanosti Zaeva u  

ovaj skandal i to što je upravo on na mesto glavne tužiteljke Specijalnog tužilaštva u Skoplju postavio Katicu Janevu, koja je podnela ostavku ubrzo nakon hapšenja Bokija 13. Nakon spornog snimka na kojem Jovanovski od biznismena traži pare kako bi mu preko prijateljskih odnosa sa ovom tužiteljkom sredio oslobađajuću presudu za pranje novca, isplivao je još jedan video-zapis koji direktno optužuje Janevu.  

- Na novom snimku jasno se čuje glas šefice Specijalnogtužilaštva  

koja kaže Kamčevu „da ne brine ni za šta jer će sve biti OK“ - pišumediji. Janeva je u petak, nakon što je procurio pomenuti tele-  

fonski razgovor, u saopštenju za medije priznala da se na spornom snimku čuje njen glas. ISIN UMESAN  

Pojediniopozidonimedijiu Severnoj Makedoniji tvrde i daje u afem umešan čak i sin ove tužiteljke. - Jovanovski je na televiziji ITV, čiji je vlasnik, zaposlio sina tužiteljke Lazara Janeva, kojeg je sa sobom vodio kad god je išao da iznuđuje novac od kompanija. Oni su ciljali kompanije koje su bile pod istragom tužilaštva Janeve, a potom odlazili kod vlasnika i nudili im reklamne ugovore satelevizijomu vrednosti od 500.000 do dva miliona evra - pišu mediji.  

Ukoliko bi se vlasnici opirali ponudi, Jovanovski i Janev bi pripretili tužilaštvom.  

- Vlasnicima su govorili da, ako pristanu, protiv njihovih kompanije će prestati da se vodi istraga. Ipak, ukoliko bi i dalje nailazili na otpor vlasnika, tada bi nastupao Zoran Milevski zvani Zoki Kičec, koji je uhapšen u istoj akciji u kojoj je pao i Jovanovski. On bi čitavu stvar pogurao - pišu mediji.  

Pozajmljivao novac od Karleuše ©Kako nezvanično  

saznajemo, Boki 13  

je sa poznatom pevačicom Jelenom Karleušom jedno vreme bio u sukobu zbog novca. Navodno, on je ranije od KarLeuše pozajmio oko 20.000 evra, ali kako joj duže vreme nije vraćao novac, izbila je svađa. Ipak,  

on joj je pre nekoliko meseci vratio novac, a da su se pomiriLi, govori i činjenica da je početkom marta prisustvovao sahrani njene majke Divne KarLeuše.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dva ugla za evropske standarde

 Dva ugla  

za evropske standarde  

okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima. U ime organizatora, predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević najavio je da će sledeći, o medijima, biti održan za desetak dana, dodajući da je jučerašnji sastanak bio konstruktivniji i konkretniji od prethodnog. Sastanku je prisustvovalo oko 60 učesnika i predstavnika 16 političkih stranka.  

Funkcioner naprednjaka Vladimir Orlić izjavio je da je delegacija stranke saslušala preporuke civilnog sektora -CRTA, CeSID-a i „Transparentnosti Srbija” - i da nema problem s tim da se drži najboljih i najmodernijih evrop-  

 skih standarda u izbornom procesu. Istakao je, međutim, da treba napraviti razliku između preporuka koje se mogu uvažiti u realnom roku, a ne podrazumevaju promene zakona, jer o onima koje to iziskuju ima  

 Kod Vučića i(li)  

Maje  

Funkcioner LDP-a Borđo Žujović rekao je da bi tehničke i političke konsultacije trebalo da se obavljaju kod predsednika Republike Aleksandra Vučića.  

„Dosta je bilo”, čiji predstavnici nisu bili najučerašnjem sastanku, smatra da su ti razgovori vlasti i opozicije farsa, te da bi „prava opozicija” trebalo da traži dijalog o izbornim uslovima od predsednice Skupštine Maje Gojković.  

smisla govoriti tek posle izbornog procesa. Govoreći o temama jučerašnjeg sastanka finansiranju izborne kampanje i funkcionerskoj kampanji -Orlić je rekao da naprednjaci nisu saglasni s preporukom da se novac koji se dodeljuju za redovan rad političkih partija ne koristi u kampanji. Pitanje funkcionerske kampanje, dodao je, regulisano je zakonom, i novinar svakog funkcionera može da pita da li se negde pojavljuje kao državni ili par-Govoreći o primedbama koje se tiču džipova bez tablica i sa zatamnjenim staklima u mestima u kojima se održavaju izbori, Orlić je kazao da je policija dužna da kazni takva vozila i kada nije izborna Govoreći o primedbama  

opozicije, Orlić je ocenio da im je jedina želja da „kosmos učini da Aleksandar Vučić  

nestane, da se ne  

pojavljuje u kampanji..." utakmica. Govoreći o primedbama opozicije, ocenio je da je njima jedina želja da „kosmos učini da Aleksandar Vučić nestane, da se ne pojavljuje u kampanji, i dobro će biti sve”. Na pitanje o promeni članova REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije, Orlić je rekao da su to nezavisni organi i da oni ne treba da zavise od politike, navodeći da je suprotno evropskim standardima ako stranke postavljaju članove tih tela.  

Predsedavajući Savezu za Srbiju Nebojša Zelenović izneo je novinarima zahteve koje je neophodno ispuniti da bi izbori bili regularni. Ostaje zahtev da se smene svi članovi REM-a i izaberu novi, potom politički konsenzus o novim članovima RIK-a i smena direktora i članova Agencije za brobu protiv korupcije. Ponovio je da SzS neće učestvovati na izborima ako uslovi ne budu fer.  

I druga runda razgovora, koja je trajala oko tri sata, vođena je po „Četam haus” pravilu, bez prisustva medija. Predstavnik CeSID-a Bojan Klačar rekao je da su oranizacije civilnog društva predložile devet mera koje bi se mogle implementirati do sledećih izbora.  

Kako je ranije i najavljeno, okruglom stolu nije prisustvovao niko iz Stranke slobode i pravde Dragana Bilasa, zato što susret nije u potpunosti bio otvoren za javnost. Na okrugli sto su bile pozvane sve parlamentarne stranke i one koje učestvuju u političkom životu Srbije.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PROJEKAT ZA ODGOVORNU VLAST

 PROJEKAT ZA ODGOVORNU VLAST  

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) objavila je juče javni poziv namenjen lokalnim samoupravama da se prijave za učešće u programu ko|i promoviše odgovornu vlast i borbu protiv korupcije. Od prošle godine u projektu učestvuju Vranje, Sombor, Šabac, Vrnjačka Banja, Raška, Sjenica i Dimitrovgrad.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Alo      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Predsednik Vucic jedini problem za opoziciju!

 G Đilasovci juče na sastanku sa predstavnicima vlasti izneli čudan zahtev  

 Predsednik Vučic jedini prnblem za npnzicijn!  

 Drugi po redu sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka održan je juče na tom fakultetu. Opozicioni lider Dragan Đilas okruglom stolu nije prisustvovao, budući da trenutno letuje u Grčkoj, a predstavnici njegovog saveza su, kako saznajemo, tokom tri sata, koliko je skup trajao, iznosili gotovo samo jedan neosnovan i čudan zahtev. Taj zahtev je bio da predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić ne sme da učestvuje u predizbornoj kampanji svoje stranke uoči parlamentarnih izbora. Osim toga, kaže naš izvor, borili su se za „ragtijski REM“ i tražili da Agencija za borbu protiv korupcije bude sastavljena od njima bliskih ljudi.  

Nebojša Zelenović, predsedavajući SZS, ponovio je posle sastanka da SZS neće učestvovati na izborima ako ne budu fer uslovi.  

On je rekao da ostaje zahtev da se smene svi članovi REM-a i izaberu novi, visokostručni, zatim je, kako je naveo, potreban politički konsenzus oko novih članova RIK-a, i kao treći zahtev - smena direktora i članova Agencije za borbu protiv korupcije i postavljanje novih, stručnih ljudi, koji će profesionalno da rade.  

Funkcioner SNS-a Vladimir Orlić izjavio je da su se juče čuli već poznati stavovi i istakao da SNS nema problem da se drži najboljih i najmodernijih standarda kada je reč o pravilnom postupanju u iz-  

 Predstavnici opozicije na jučerašnjem sastanku insistirali samo na jednom zahtevu - da Vučić ne učestvuje u kampanji svoje stranke za predstojeće izbore  

 bornom procesu.  

Na pitanje o promeni članova REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije, što su zahtevi opozicije, Orlić je rekao da su to nezavisni organi, da je zakon jasan i da oni ne treba da zavise od politike, navodeći da je suprotno evropskim standardima ako stranke postavljaju članove tih tela.  

Orlić je primetio i da su predstavnici opozicije na skupu govorili 20 sekundi, a pred novinarima 20 minuta.  

Iz SNS-a sastanku su juče prisustvovali Darko Glišić, Vladimir Orlić, Dejan Đurđević i Vladimir Đukanović. Iz opozicije - Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić, predstavnici PSG-a, LDP-a i LSV-a. J. Đ.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Alo      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Bastaću krivična zbog fiktivnih ugovora

 Bastaću krivićna zbng fiktivnih ugnvnra  

 Sektor za borbu protiv korupcije Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ juče je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv predsednika GO Stari grad Marka Bastaća.  

Krivična prijava protiv Bastaća podneta je zbog osnovane sumnje da je sklapanjem fiktivnih ugovora vršio krivično delo pranja novca, saopštio je Savet za monitoring.  

Generalni sekretar te organizacije Mario Spasić naveo je da postoji osnovana sumnja da gradska opština Stari grad, pod rukovodstvom Marka Bastaća, sklapa fiktivne ugovore sa firmama „Kodeks trejd“ d.0.0. i „Rispekt legal“ d.0.0. iz Beograda, sa ciljem angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u toj gradskoj opštini.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Saša Mirković uhapšen u Budvi

 BIVŠI ČELNIK ZAJEČARA DOLIJAO U CRNOJ GORI  

Saša Mirković uhapšen u Budvi  

Bivši estradni menadžer i nekadašnji funkcioner Srpske napredne stranke Saša Mirković uhapšen je juče u Budvi. On je već izvesno vreme na poternici, a boravio je na teritoriji Severne Makedonije i Crne Gore.  

Policija ga je privela, a ljudi koji su bili s njim pokušali su na blef da zaustave hapšenje, piše podgorički portal borba.me.  

Oni su, navodno, crnogorskim policajcima predložili da pozovu srpskog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića d bi, navodno, potvrdio da Mirković nije na poternici, ali je reč o blefu, pošto je Mirković pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića, kojom je budžet Zaječara oštećen za 14 miliona dinara.  

Pp saznanjima tog portala, Mirković je boravio u Crnoj Gori gde je trebalo da se sretne s pojedinim tajkunima iz Srbije radi realizacije plana osnivanja televizije.  

Mirković već stoji iza jednog medijskog projekta u Severnoj Makedoniji, gde mu je utočište pružio Zoran Zaev, piše „Borba”.  

Kako se saznaje, to nije prvi put da se Mirković u poslednje vreme, pojavljuje u Crnoj Gori, gde je očigledno uživao podršku nekih struktura u vlasti.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Politika      Strana: 1,16

Rubrika: Srbija

Autori: Miroljub Dugalić

Teme: javne rasprave

Naslov: Tok Zapadne Morave menja se zbog moravskog koridora

 Tok Zapadne Morave menja se zbog moravskog koridora  

 Miroljub DuŠić  

Kraljevo - Najava da ovog leta može početi gradnja auto-puta Pojate-Preljina nameće pitanje kuda će, preko čije njive, proći trasa budućeg „Moravskog koridora”. U zgradi gradske uprave u Kraljevu na javni uvid izložen je prostorni plan budućeg autoputa. Ali teško je znatiželjnom bez iskustva u oblasti građevinarstva da se snađe, da „pročita” sve crteže na ekranu. Održana je i javna rasprava, ali je protekla bez većeg publikovanja. Stoga smo za razgovor na tu temu zamolili Gorana Vukovića, stručnog saradnika za poslove saobraćaja u gradskoj direkciji za urbanizam i izgradnju Kraljeva. strana 16  

Tok Zapadne Morave menja se zbog moravskog koridora  

 Posebno nas je zanimao taj,  

kako se moglo čuti, najkompleksniji deo budućeg koridora na području opšti-  

na Vrnjačke Banje, Kraljeva, pa sve do Mrčajevaca. Tu je, prema nacrtu pomenutog prostornog plana, predviđeno nekoliko saobraćajnih petlji, veza s industrijskim zonama, drugim državnim putevima...  

Jedan broj građana Vrnjačke Banje ranije je tražio od planera da se tamošnja lokacija denivelisane raskrsnice pomeri jer, kako su u peticiji naveli, prolazi tik uz dvorišta pojedinih Vrnjačana. Iako još imaju šanse da se žale već im je predočeno da je „ta izmena nemoguća, pošto bi povukla još niz promena, a i svako drugo rešenje u tehničkom smislu bi bilo lošije”. Predviđena trasa auto-puta s kolovozima, zaustavnom trakom, razdelnim ostrvom i bankinama širine je oko 70 metara. Od Vrnjačke Banje vodi dalje do petlje u selu Vrbi, gde je predviđena veza s dva postojeća državna puta, od Vrbe do sela Vitanovca, gde se spaja sa saobraćajnicom prema Kragujevcu i drugom vezom s putem prema Kruševcu.  

Auto-put, sudeći prema pomenutom nacrtu prostornog plana, ići će paralelno s ranije sagrađenom obilaznicom, pa postojećim mostom preko Ibra, zatim ispod železničke pruge i puta Kraljevo-Kragujevac do fabričkog kompleksa „Magnohroma”. Tu je i petlja „Kamidžora”, baš uz buduću industrijsku zonu i sportski centar, a nastavlja se uporedo s ranije započetom i planiranom severnom obilaznicom Kraljeva. Od ove petlje će se najbrže dolaziti do centra Kraljeva. U nastavku, koridor, ne prelazeći preko Zapadne Morave, vodi pokraj sela Sirče i Grdice. Tu saobraćajnica ima i zaštitnu funkciju od poplava, jer će se graditi baš uz podignuti bedem u Grdici. Sledi petlja u selu Adrani, gde će se uraditi i veza s Ibarskom magistralom.  

Zanimljivo je da će na ovom potezu, na oko četiri, pet lokacija biti „ispravljeno” korito Zapadne Morave, i to kod sela: Sirče, Oplanića, Grdice i Adrana. Posle petlje u Adranima, prema Mrčajevcima i Preljini, sledi prokop znatno dužeg novog korita Morave, koja je zbog čestih poplava tu menjala tok i meandrirala. Stručnjaci tvrde da je to jeftinije nego gradnja mostova i sšurnije što se tiče opasnosti od budućih izliva reke iz korita.  

Pored ubrzane eksproprijacije zemljipgga i objekata, za budući autoput biće od vlasnika po tržišnim cenama otkupljivane i parcele gde se reka seli u novo korito, a staro će biti zaravnjano zemljanim nasipima.  

U svakom slučaju, Kraljevčanima i njihovim komšijama se u dogledno vreme smeši prilika da putuju koridorom ili s novotvorenog aerodroma „Morava” - avionom.  

 fl

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Politika      Strana: 4

Rubrika: Region

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Boki 13, tužilac i korupcija u fokusu makedonske javnosti

 Boki 13, tužilac i korupcija u fokusu makedonske javnosti  

 Skoplje - Makedonska javnost burno je reagovala nakon što je italijanski portal „Veritas” objavio video-snimak u vezi sa slučajem „Reket”, u kome je makedonski šoumen Bojan Jovanovski, javnosti poznat kao Boki 13, optužen da je iznudio novac od biznismena Orce Kamčeva da šefica makedonskog Specijalnog tužilaštva Katica Janeva ne bi podnela zahtev za produženje njegovog pritvora, prenosi Tanjug.  

Snimak je napravljen 20. februara, a već 4. marta Kamčev je oslobođen na osnovu odluke Krivičnog veća Vrhovnog suda u predmetu „Imperija”, koji vodi Specijalno tužilaštvo u Severnoj Makedoniji.  

Na video-snimku sa vidi kako šoumen Bojan Jovanovski i Zoran Milevski izlaze iz kuće biznismena Orce Kamčeva sa torbom punom evra, a kako navodi „Veritas”, čuje se razgovor Jovanovskog i Kamčeva o predmetu „Imperija” koji je u nadležnosti Specijalnog javnog tužilaštva i tužioca Katice Janeve.  

Iz opozicionog VMRO-DPMNE navode da je snimak ključni dokaz „zločinačkog udruživanja sudija, tužilaca, političara koji su godinama harali u državi i ucenjivali”.  

Lider VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski je rekao da premijer Zoran Zaev nggiti aktere ovog slučaja, te kriminal uopšte, jer on potiče iz redova njegovih saradnika, prenosi portal „Plusinfo” uz podsećanje da je Janeva upravo Zaevov izbor.  

Iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza premijera Zaeva uzvraćaju da je reč o unapred pripremljenom scenariju koji bi, kako navode, trebalo da poništi pravnu državu i integracije uEUi NATO.  

jjr* Iz vladajućih struktura ? poručuju daje reč o unapred  

pripremljenom scenariju koji bi, kako navode, trebalo da poništi pravnu državu i integracije u EU i NATO  

Iz Osnovnog javnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju, koji je pokrenuo predmet „Reket”, nisu ni potvrdili, ni demantovali da im je poznat objavljeni video-materijal i da ga poseduju kao dokaz. „Svi dokazi koje Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju poseduje u vezi s ovim predmetom će biti prezentovani tokom eventualnog sudskog postupka. Predmet je u fazi istrage na kojoj se radi u kontinuitetu u cilju obezbeđivanja dokaza”, izjavili su za MIA iz tog tužilaštva.  

Javni tužilac Ljubomir Joveski je izjavio da snimak koji poseduje „Veritas” u vezi sa predmetom „Reket” ne potiče od tužilaštva, te da niko ne može da ugrozi istražni postupak.  

Ukoliko dođe do sudskog postupka, objašnjava Joveski, sve dokaze i video-materijale iyžilaštvo će prezentovati kao dokazni materijal.  

Upitan da li će specijalni tužilac Katica Janeva, koja se pominje u objavljenom snimku, biti pozvana na razgovor, on ističe da se u tužilaštvo pozivaju svi, kao i da će biti pozvana sva lica koja su neophodna u ovoj istrazi.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Politika      Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: J. Popadić

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Maratonska pres konferencija posle zatvorenog sastanka vlasti i opozicije

 Maratonska pres konferencija posle zatvorenog sastanka vlasti i opozicije

 U jučerašnjoj debati učestvovali su predstavnici 16 stranaka. - SNS su predstavljali Darko Glišić, Vladimir Orlić, Vladimir đukanović i Dejan T)URđević, a SzS Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović i Miroslav Aleksić

 Na drugom okruglom stolu održanom na Fakultetu političkih nauka, na kojem su ukrstili argumente pred-

stavnici vlasti i opozicije, bilo je reči o finansiranju stranaka u kampanji i učešću funkcionera u predizbornim aktivnostima. Predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, koja je jedan od organizatora ovog skupa, naglasio je da će sledeći dijalog biti održan za desetak dana, a tada će biti reči o izveštavanju medija. Jučerašnji sastanak trajao je oko tri sata, a nakon toga je Antonijević rekao da je bio konstruktivan.

„Mislim da je učinjen veliki pomak, bilo je određenih zaključaka i mislim da o njima vredi razgovarati u narednom periodu sa institucijama poput Agencije za borbu protiv korupcije”, kazao je Antonijević. Pojasnio je da u jučerašnjoj debati učestvovalo više od 60 ljudi, među kojima su bili i predstavnici 16 stranaka, ali i zaposleni u civilnom sekgoru, kao i profesori FPN-a i drugih fakulteta.

Razgovarano je prema pravilu „Četam hausa”, iza zatvorenih vrata, a po završetku skupa održana je maratonska konferencija za novinare, na kojoj je Vladimir Orlić iz SNS-a naglasio da su se uglavnom čuli „poznati stavovi pojedinaca”, a da su neki koji su unutra govorili 20 sekundi pred novinarima pričali 20 minuta. Dodao je da SNS nema nikakav problem da se drži najboljih i najmodernijih standarda postupanju tokom kampanje i van nje, kao i da su spremni da prihvate deo sugestija civilnog sekgora. Kada je u pitanju birački spisak, dodao je da je on već ažuriran. Srpsku naprednu stranku su, osim Orlića, predstavljali i Darko Ggššić, Vladimir T)ukanović i Dejan Đurđević.

Savez za Srbiju predstavljali su lideri DS-a i stranke Zajedno za Srbiju Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović, kao i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke. Novinarima se obratio Zelenović koji je ponovio da SzS neće učestvovati na izborima ukoliko ne budu ispunjeni njihovi uslovi, a ako se to desi, naglasio je, Srbija će biti gurnuga u „građanski sukob”. Ponovio je zahteve, među kojima su: smena članova REM-a i imenovanje novih visokostručnih kadrova, saglasnost oko izbora predsednika i svih 16 članova Republičke izborne komisije, kao i smena direktora i članova odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

„Ispunjenje ovih zahteva je isključivo stvar političke volje AlekSandra Vučića, a kada bi se to desilo, bili bismo na pragu kakve-takve političke regularnosti. Vreme nam curi i ima ga sve manje”, poručio je Zelenović i dodao da juče „nije naišao na nerazumevanje sagovornika”, ali da je potrebno da „Vučić pokaže političku volju i donese te odluke”. Dodao je i da neće da „zakucava termine” oko odluke o bojkotu, ali da su u pitanju nedelje.

S druge strane, Vladimir Orlić je naglasio da nema smisla zahtevati da stranke šalju svoje predstavnike u REM ili u Agenciju za borbu protiv korupcije. Na insistiranje novinara da prokomentariše zahteve predsgavnika opozicije, prvenstveno SzS-a, Orlić je kazao dasuto isti zahtevi koje iznose i na protestima, „doduše sa nižim tonom i u kraćem trajanju”. „Nema tu nipgga novo, nimalo to nije dorađeno ili popravljeno. Sve je to potpuno prazno. Opoziciju ne interesuju izborni uslovi već je njihov glavni cilj, ako je to ikako moguće, da Aleksandar Vučić nestane, da se više nikad ne pojavljuje na izborima niti na bilo kom mestu. U tom slučaju će im i zakoni biti dobri, koji su inače doneti dok su oni bili na vlasgi”, naveo je Orlić. Dodao je i da su juče nevladine organizacije predstavile svoje preporuke i predloge u vezi s izborima i navele pgga se može uraditi promenom zakona, a pgga bez promene, u realnim rokovima. Kada je u pitanju funkcionerska kampanja, Orlić je prokomentarisao da je ona i sada uređena zakonom koji se poštuje. Tačno se zna kada određena osoba naslupa kao partijski, a kada kao javni funkcioner, i to mora bnga naznačeno.

Jučerašnjem sastanku, za razliku od prvog, nije prisustvovao Dragan TJilas, predsednik Stranke slobode i pravde, koji je ranije najavio da SSP neće učestvovati, navodeći da dijalog nije otvoren za javnost. Predstavnik Nove sgranke Aris Movsesijan prokomentarisao je juče da je ovaj sastanak bio nešto konstrukgivniji nego prvi, ali da je suština u tome da vlast konačno odluči da uradi ono što mora. ¦đorđo Žujović iz LDP-a navodi je da vlast ne bi smela da ignoriše najavu bojkota izbora jer, kako je rekao, „određeni politički sukob mogao bi da preraste u društveni sukob”.

Ovaj dijalog bi trebalo okončati „racionalnim epilogom”, zaključio je Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma. Konstatovao je da u evropskim zemljama postoje zakoni koji ograničavaju nasgupe nosilaca javnih funkcija tokom kampanje i preporučuju medijima da ih ne favorizuju.

S druge strane, Žarko Obradović iz SPS-a je prokomentarisao da ne može da shvati da izabrani predstavnici građana ne mogu da rade svoj posao u vreme kampanje i da je „sasvim logično” da predsednik države, predsednik vlade ili ministri učestvuju u događajima od interesa za javnost. Kada je u pitanju finansiranje stranaka tokom kampanje, Vladimir Tjurić iz Stranke moderne Srbije konstatovao je da sisgem favorizuje velike stranke u odnosu na manje i da nisu jednaki uslovi za sve u izbornoj trci.

  1. Popadić

SDA traži da Sandžak bude posebna izborna jedinica

Almedin Škrijelj iz opozicione SDA Sandžaka, čiji je lider Sulejman Ugljanin, izjavio je juče da ta stranka podržava preporuke Crte, Cesida i Transparentnosti, koji su organizovali dijalog vlasti i opozicije. Ova stranka, kako je rekao, zahteva smanjenje broja potpisa neophodnih za učešće manjinskih stranaka na izborima, kao i da se Srbija podeli u osam izbornih jedinica, od kojih bi jedna bila Sandžak, koji bi trebalo da delegira 20 narodnih poslanika.

Cesid predložio mere za unapređenje kampanje Bojan Klačar iz Cesida je juče izjavio da je ta organizacija na sastanku predložila devet mera za unapređenje procesa finansiranja izborne kampanje. One bi, po njegovim rečima, mogle da budu implementirane do održavanja narednih izbora ukoliko bi postojala volja političkih aktera, ali i saglasnost institucija poput Agencije za borbu protiv korupcije.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: ZELENOVIĆ PRIZIVA NEMIRE!

 PREDSEDAVAJUĆI SzS POSLE SASTANKA SA PREDSTAVNICIMA VLASTI IZNEO ZAPALjIVU TEZU  

 ZELENOVIĆ PRIZIVA NEMIRE! ZELENOVIĆ ZELENOVIĆ ZELENOVIĆ ZELENOVIĆ PRIZIVA NEMIRE!  

 AKO nema slobodnih izbora, mi nećemo učestvovati. Ukoliko se ne omogući slobodno glasanje, klizimo ka građanskom sukobu. Ovo je juče, posle okruglog stola vladajućih i opozicionih stranaka i nevladinih organizacija, na Fakultetu političkih nauka, poručio predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović.  

Ovo je juče, posle okru  

Orlić: Testere su njihova ponuda  

On je naveo da su na sastanku izneli tri predloga: da se pod hitno smene članovi REM-a, predsednik i 16 stalnih članova RIK, direktor i članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i da se na te pozicije izaberu novi visokostručni ljudi.  

- Ispunjenje naših zahteva je isključivo stvar političke volje Aleksandra  

Vučića i to bi značilo  

da smo na pragu  

kakve-takve  

regularno-  

zicije izaberu novi visoko -  

stručni ljudi.  

- Ispunjenje naših zahte -  

va je isključivo stvar po -  

litičke volje Aleksandra sti izbora. Neispunjenje vodi u građanski sukob. Vreme za odluku curi, u pitanju su nedelje i plašim se da ovakvi pregovori posle neće imati smisla.  

Vrlo brzo mu je odgovorio Vladimir Orlić iz SNS navodeći da je njihov glavni cilj da kosmos nekako učini da Vučić nestane sa lica zemlje i da se nikada više ne pojavi na izborima:  

kvi pregovori posle neće imati smisla.  

Vrlo brzo mu je odgovorio Vladimir Orlić iz SNS navodeći da je njihov glavni - Oni prete sukobima sve vreme, nose vešala, testere, žele vlast bez izbora, bez obzira na razbijene glave. To je njihova jedina politička poruka i ponuda. Orlić je rekao i da u SNS ne misle da ima smisla da stranački predstavnici budu u REM i Agenciji za borbu protiv korupcije: - Želimo da izgradimo da ti organi budu samostalni i nezavisni od politike, a ne da menjamo zakon da bismo napravili lošiju varijantu i da tamo stranke delegiraju svoje ljude. Inače, na FPN je juče održan drugi sastanak vlasti i opozicije u organizaciji tog fakulteta i Fonda za otvoreno društvo, a učestvovalo je 16 stranaka i više od 60 ljudi. Teme su bile finansiranje stranaka i učešće funkcionera u kampanji. CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija izneli su svoje predloge kako da se unaprede i bolje urede te oblasti uz akcenat na ono što može da se uradi do raspisivanja izbora.  

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević naglasio je da Inače, na FPN je juče održan drugi sastanak vla -  

sti i opozicije u organiza -  

ciji tog fakulteta i Fon -  

da za otvoreno društvo, a  

Opozicija zahteva  

smene u REM i RIK  

je bilo dobrih zaključaka:  

- Mada je bilo i oštrih tonova, učinjen je veliki korak i naš utisak je da ima volje da se napravi dogovor.  

Deo opozicije se žalio što sadašnja pravila forsiraju veće stranke koje iz budžeta dobijaju više novca na osnovu rezultata, što se neki funkcioneri u kampanji pojavljuju mnogo više nego inače i što izmišljaju događaje da bi sa njih slali političke poruke.  

Orlić je naveo da oni sa funkcionerskim kampanjama nemaju problem i da funkcioner po zakonu treba samo da precizno naglasi u kom svojstvu priča.?  

  1. J. MATIĆ  

UKINUTI PREDIZBORNU TIŠINU  

UČESNIK okruglog stola iz SNS Vladimir Đukanović je rekao da su se svi složili da treba ukinuti predizbornu tišinu, jer je ona postala besmislena u eri interneta i društvenih mreža: - Mahom smo se složili sa onim što su predložili CRTA, CeSID i Transparentnost. Opozicija je zagrmela oko funkcionerske kampanje, da se Vučić ne bi pojavljivao, ali mi nemamo ništa protiv da se kako zakon nalaže naglasi šta je kampanja, a šta državni poslovi, niti da ministri u kampanji koriste privatne, a ne službene automobile, osim ako to treba zbog bezbednosti. Bilo je čak i predloga da se strankama zabrani oglašavanje u medijima, ali mislim da se to neće prihvatiti.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 4

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SAŠA MIRKOVIĆ “PAO“ U BUDVI

 ? n SAŠA MIRKOVIĆ "PAO" U BUDVI  

 BIVŠI predsednik Opštine Zaječar, estradni menadžer Saša Mirković uhapšen je juče u Crnoj Gori. Njega je u Budvi, dok se kretao ulicom u društvu više osoba, privela policija po osnovu poternice koju je za njim raspisala Srbija.  

Mirković je pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića, kojom je budžet Zaječara oštećen za 14 mili-  

ona dinara. On se sumnjičio i da je više od 20 miliona dinara državnog novca namenjenog finansiranju fudbalskog kluba Timok prebacio na račun svoje privatne televizije i produkcijske kuće "Beoton".

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 8

Rubrika: Susedi / Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: ITALIJANSKA VEZA ZAEVA NE DOTIČE?

 VLAST SEVERNE MAKEDONIJE PRED NOVIM ISKUŠENjEM ZBOG AFERE "REKET"  

 ITALIJANSKA VEZA ZAEVA NE DOTIČE? ITALIJANSKA ITALIJANSKA VEZA ZAEVA NE DOTIČE?  

 UJEKU opsežne istrage  

u slučaju afere "Reket" u Republici Severnoj Makedoniji (RSM) Državnom javnom tužilaštvu neočekivano "pomaže" italijanski desničarski list "La Verita" objavom serije video i audio zapisa sa materijalom o isplati 1,5 miliona evra preduzetnika Jordana Kamčeva dvojici "posrednika" Bojanu Jovanovskom poznatijem kao Boki 13 i Zoranu Milevskom Kičevcu.  

Navodno je Jovanovski za primljeni novac trebalo da se dogovori sa tužiocem Katicom Janevom da Kamčeva oslobodi kazne. Snimak je napravljen u kući Kamčeva.  

Jovanovski i Milevski su trenutno u istražnom zatvoru u Skoplju, a Kamčev, kao svedok, žrtva iznude u predmetu "Reket", jedan od najbogatijih Makedonaca, trenutno je na slobodi, posle hapšenja novembra 2018. na početku istrage u predmetu "Imperija". Kam-  

 čev je osumnjičen za teška krivična dela u udruženoj kriminalnoj grupi za pranje novca, zloupotrebu službenog položaja i pružanje povlastica poveriocima.  

Obelodanjivanje novih video "priloga" italijanskog lista, "vrte" ne samo portali u RSM, nego i u čitavom regionu, delom i uz otvorene sumnje u mogućnost povezanosti sa akterima iznude najviših krugova državne  

 vlasti u Skoplju, na čelu sa premijerom Zoranom Zaevom. U delu skopskih medija otvoreno se proziva Zaev da je nesumnjivo znao o "bombaškom milionskom reketu i o umešanosti Katice Janeve u aferu".  

Iz Vlade RSM u petak su negirani navodi pojedinih medija da su osumnjičeni u korupcionaškom skandalu 20. februara bili u Vladi ili u garaži Vlade. - Neistina je da su osumnjičeni bili u garaži Vlade i zato zahtevamo da povučete ove vesti i objavite izjavu o odbacivanju odgovornosti - navodi se u zahtevu upućenom pojedinim medijima u RSM.  

Osumnjičeni su prethodno, prema informacijama italijanskog portala, u kući Kamčeva preuzeli iznuđeni novac spakovan u torbi "teškoj" 1,5 miliona evra, uz posebnu "specifikaciju" novčanica, "maskirno" prekrivenih bugarskim novinama.  

Državni javni tužilac Ljubomir Joveski je izjavio da će svako ko je uključen u slučaj "Reket" biti ispitan, bez izuzetka.  

Slučaj "Reket" je začet u drugoj polovini aprila kada je premijer Zaev Javnom tužilaštvu za progon organizovanog kriminala prijavio "slučaj iznude od poznatog preduzetnika". Zahtev za iznudu od strane privedenih Jovanovskog i Milevskog, oštećeni svedok Kamčev najpre je prijavio upravo premijeru.  

Zaev je na konferenciji za novinare u Vladi potvrdio da su mu se "biznismeni, koji nisu iz Skoplja, obratili da su bili ucenjeni". I, "kao što postupa svaki građanin tako je postupio i on, i to prijavao", rekao je Zaev. A iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Skoplju je to potvrđeno. Potom je 2. maja počela istraga u slučaju "Reket". n Mladen STANČIĆ  

GLASOVI SA SNIMKA  

NA video-snimku se vidi da Kamčev predaje novac Bokiju 13, ("Boki trendići"), koji navodno treba da "sredi" sa tužiocem Janevom, kojoj su vlasti naklonjene, oslobađanje kazne u slučaju "Imperija". Na snimku se čuje i glas Katice Janeve koja kaže Kamčevu "da ne brine ništa, jer će sve biti OK".  

SVAKO MORA DA ODGOVARA  

PREMIJER Severne Makedonije Zoran Zaev, komentarišući objavljeni video-materijal na italijanskom portalu "Verita", na svom fejsbuk-profilu je napisao da istraga mora da otkrije sve detalje. - Svako mora da odgovara za svoje postupke. Građani zaslužuju pravdu - napisao je Zaev nakon objavljivanja video-materijala u kome se čuju razgovori lica koja su osumnjičena ili optužena u predmetima "Reket" i "Imperija".

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: „Verita” optužuje šeficu Tužilaštva

 AFERA „REKET“ U SEVERNOJ MAKEDONIJI  

„Verita” optužuje šeficu Tužilaštva  

 SKOPLjE: Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, komentarišući objavljeni video materijali na italijanskom portalu “Verita", u kome se u jednom razgovoru o iznudi novca u zamenu za oslobađanje od pritvora čuje glas i šefice Specijalnog tužilaštva u toj zemlji Katice Janeve, na svom Fejsbuk profilu je napisao da “istraga mora da otkrije sve detalje". “Svako mora da odgovara za svoje postupke”, napisao je Zaev nakon objavljivanja video materijala u kome se čuju razgovori lica koja su osumnjičena ili optužena u predmetima “Reket“ i “Imperija".  

“Verita" je juče objavila novi video snimak u kome se, tokom telefonskog razgovora šoumena Bojana Jovanovskog - poznatog kao Boki 13, i skopskog biznismena Jordana Kamčeva, čuje glas šefice Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katice Janeve koja kaže Kamčevu da “ne brine ništa, jer će sve biti ok“.  

Bojan Jovanovski i biznismen Zoran Milevski iznudili su od Kamčeva preko milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora, obečavši da Janeva neće zahtevati njegovo produženje. Janeva je izjavila da je “frapirana zbog toga što se njeni postupci kao tužioca dovode u korelaciju sa ovim slučajem. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 18

Rubrika: Beograd

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Bastać: Tuže nas naprednjački botovi

 Predsednik opštine Stari Grad o prijavi podnetoj protiv njega Bastać: Tuže nas naprednjački botovi  

 "Vesić Goran je danas angažovao još jednog stranačkog bota poznatog po tome što tvrdi da je Nebojša Stefanović završio studije u Ujedinjenom kraljevstvu, kao i po prijavi protiv organizacije "Podrži život" koja se bavi prikupljanjem sredstava za pomoć deci oboleloj od teških bolesti, da podnese nekakvu prijavu protiv predsednika opštine Stari grad", saopštilo je rukovodstvo te opštine. Kako je navedeno u saopštenju, reč je o Mariju Spasiću, sekretaru udruženja "koje je ukralo ime organizaciji „Transparentnost Srbija" i služi isključivo za konstantno zbunjivanje građana".  

"Medijski prostor tom čoveku garantuju „Informer“, „A1o!“, Vladimir Đukanović i drugi delovi paradržavne medijske hobotnice. Umesto što upotrebljava izmišljene nevladine organizacije i sumnjiva lica, Vesić Goran duguje odgovor na pitanje ko i zašto uhodi decu, porodicu i predsednika opštine i tako ugrožava njihovu bezbednost", navedeno je u saopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 4

Rubrika: Nedelja

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Nišvil - svetionik tužnog grada

 Nišvil - svetionik tužnog grada Upozorenje gostima // Vikend sa lisicom Cicom // Babiću ništa, Zorani za merak // Nesređena Tvrđava // Drmanje imperije ili dizanje prašine // Dzez u gradu koji više ne prepoznajemo  

 Petak, 2. avgust  

Dočekasmo i ovaj avgust, da uz Nišvil i Filmske susrete malo oplaknemo oči i uši od silnog šunda i kiča.  

Mislim da bi ovog varljivog leta najbolje bilo da se, umesto posrnulih ostvarenja domaćeg filma, puštaju bašfilmovi izserijala„Varljivo leto" ili „Balkanski špijun", i sve što ima primesu Radovana Trećeg. Razlog? Situacija u društvu po svim stavkama, pa ko razume, razume...  

Dok živimo u ovo„najbolje od svih vremena", imam neodoljivu potrebu da izdam javno upozorenjesvim posetiocima Niša, turistima i Ijubiteljima umetnosti koji nam dolaze u avgustu da ne nose majice koje mogu da nerviraju desničare i druge slične grupe. Ili majice koje imaju šarene oznake zbog kojih bi neko mogao da pomisli da su„gej ili slično bolesni". Ili da ne podsete na nekog„ustašu ili 'Šiptara', Nemca ili Amera". Ne pričajte stranim jezikom niti sa akcentom, jer možete da dobijete„nož u leđa" ako se ne svidite naci-junošama i sličnim hordama.  

Dogodilo se to već pre par meseci - mislim na „nož u leđa", niškom studentu Urošu Janjiću, koji se usudio da se šeta centrom grada u majici sa natpisom„antifašista". Lepo je da nam budete gosti - da posle silaska sa busa pored glavne gradske pijace vidite Kusturičin scenario„uživo", sa letećim kesama i đubretom, da dođete malo u centar i dobijete batine jer nosite majicu sa duginim bojama, da posle toga ipakodslušate malodžeza i uživate u pratećem programu Nišvila, a da momke koji su vas prebili niko ne zna i ne procesuira.  

Ironičan sam, naravno.  

Zato što sam danas, u petak, 2. avgusta, bio prinuđen da pošaljem dopis Osnovnom javnom tužilaštvu u kojem pitam da li ima napretka u istrazi o pretnjama po život i telo koje sam dobio pre više od mesec dana, na Fejsbuku, od nekog„nepoznatog junaka", zbog toga što sam prethodno, a nakon napada nožem na Janjića, organizovao antifašističke šetnje i akcije, snimao neonaciste i obavestio tužilaštvogde se oni skupljaju i kako su„uvezani".  

Do danas nemam ama baš nikakve informacije da li su nadležni išta uradili.  

Subota i nedelja, 3. i 4. avgust  

Pobegaosam na dva dana na Vlasinu. Pored divne prirode, lepog jezera i bogate faune, u toku noći, dok pričamo sa prijateljima i večeramo, imamo i stalnog gosta, lisicu„Cicu", koja, kao„kuče pred kasapnicu", dolazi kad je pozovemo i bacimo joj parče mesa.  

Ulepšala mije vikend.  

U nedelju je bila navala„južnjaka sas kulturu" pa smo posle njih skupljali đubre i gasili ostav-Ijene vatre po kampu. Šta da se kaže, svi pomisle isto. Na onu scenu iz crtanog filma:„bežimo, čovekje u šumi".  

Ponedeljak, 5. avgust  

Putarina je poskupela 12 odsto. Ću si idem po stari put, od Vlasinu preko Zaplanje, da ne plaćam Babiću ništa, Zorani za merak. Cvrc.  

Stigoh u Niš. Napolju 120 stepeni, topi se asfalt...  

U jeku je kampanja za Nišvil, uživam gledajući najave.  

Iskreno, najviše volim da obilazim sve stejdževe sa„slobodnim ulazom". Moj besplatni odbornički set karata redovno poklonim nekom, a za sebe kupim karte kada želim nekog da gledam i slušam.  

Tako ja pomažem ovaj festival, koji je ostao jedini svetioniktužnog grada punog korupcije, zapaljenih automobila i višeg javnog tužilaštva koje je, kako su kazali novinarima, sada„na odmoru", zbog čega bi, valjda, trebalo da se stane sa životom i pravdom dok se„ne vrnu doma".  

Svaki od 61 odbornika u Skupštini grada Niša dobio je od Nišvila po dva seta karata, a čini mi se da mnogi od njih u deliću sekunde pomisle kako bi bilo lepo da dobiju karte za Belmužijadu, jer kakva je to muzika„kad svi grešu". Utorak, 6. avgust  

Mislim se nešto - koliko bi Nišvil bio lep da je Tvrđava sređena. Mada su rekli da su dali 70 miliona na njeno sređivanje, mi ne vidimo gde su ih uložili, ali mora da je do nas...  

Šetam stalno tim zdanjem, i mislim i maštam. Maštam, recimo, da sam stavio ležaljku na travnjak i da gledam pravo u nove ateljee na mestu izgorelih, koje sam dao mladim umetnicima da razvijaju sve šta treba, napravio im plan rada sa besplatnim sadržajima, sve kako treba.  

Umesto toga, vidim ateljee koje su izgoreli u požaru pre više od 15 godina, a koje niko nije obnovio. Gledam i ostatak Tvrđave koji samo stoji i urušava se, doksu nadležne institucije u celoživotnom snu, lepe i ušuškane, nesvesne svega ovoga.  

Uveče vodim decu iz mog kluba na vožnju rolerima poTvrđavi, slikamo se malo i šalimosa tematikom Nišvila. Oni mi stalno ulepšavaju dan, dečiji um je divna stvar, dok ga ne pokvari ova bara.  

Kada prelazimo u park„Čair", pojavljuju se komunalni milicajci. Jure, naravno, neku ženu sa malim psom, nema šale sa njima. Svi ima da poštuju zakon. Sem onih koji ne treba, njihovih ili jačih.  

Opet sam besan.  

Sreda, 7. avgust  

I opet ću ovih dana do institucija, da kao „odbor za doček" čekam odgovorne ispred ulaza, da vidim kada dolaze na posao i preko megafona ih pitam zašto ne rade, i šta to rade, i kako troše novac građana...  

Čekaću ih sa Pepersima, ne sa džezom. Planove oko daljih akcija pred gradskim institucijama, koje ću raditi sa svojom malom ekipom ili sam, pravimo na osnovu prepiski i razgovora sa Nišlijama. Puno je različitih želja građana koga treba ujutru posetiti, poslati poruku, pitati ih šta rade.  

Ono što svima beži iz vidokruga jeste Više javno tužilaštvo i njegov nerad, ili kako se već tozove. I ja sam za akciju pred Parking servisom, pred nekim Sekretarijatom, ali Tužilaštvo je mesto gde se sve linije spajaju.  

Razumem građane, znam da najviše problema imaju sa parkingom, prevozom, čistoćom... Ali, jedan od najvećih problema je definitivno - nedostatak pravde. To je zajedničko sistemu u kojem živimo.  

Pa, po principu „daj Ijudima šta traže", biće dočeka i lepih želja pred svim pobrojanim institucijama. Za moju dušu, biće i ispredTužilaštava. I mi radnici imamo dušu.  

Puno puta su me pitali zbog čega ta mala ekipa ili sam radim sve to. Objasnio sam im da treba da vide kako„samojedan blesavi koji hoće" može da napravi pometnju i da podigne javnost. Zamislite da smo nas 50 tu svakog jutra?! Ne bi mogli da rade normalno.  

To je bila ideja i još je.  

Možda stvarno uzdrmamo Imperiju, a možda samo podignemo prašinu. Nije dobro da se ćuti. Ako te neko bije, nemoj da ćutiš, bar se ritaj i grebi ako je mnogojak. Da li su naši preci bili neki slični Stevanu Sinđeliću? Da li mi zaslužujemo da nam budu preci? Pa, oni su dali živote boreći se protiv Turaka! Sinđelić je pucao u burad sa barutom, žrtvovao je sebe, ali je pobio puno njih.  

Nije li nas sramota? Šta bi rekao Sinđelić da danas, kojim slučajem, ustane iz groba? Dobili bi smo batine od njega! Kladim se... Četvrtak, 8. avgust  

Da sumiram: dođite u Niš, mi imamo Nišvil, imamo đubre svuda, imamo zapaljene automobile. Nemamo svuda kanalizaciju i Tužilaštvo nam ne radi zbog godišnjih odmora. Dođite, ako vam je do frke i kriminala, ako smete. Čujem da imamodosta drugih, lepih, jeftinih roba, možda imamo njihovu veliku dostupnost i nisku cenu zbog duge pauze tužilaštva, ko će ga znati...  

0 svemu ovome pričam sa drugaricom, na Nišavskom keju. Slažemo se da više ne prepoznajemo naš grad, i da je to tužno. A volimo ga, kako ne bi. Tu smo porasli, na keju, u Tvrđavi, u „Čairu", u Niškoj Banji.  

Dok sedimo, gledamo paunove iz vlasti kako se šetaju u svojim skupim košuljama i naočarima, šepure se po keju, ubivaju se od rabotu, ne znamo da li da se smejemo, plačemo, psujemo, ignorišemo ili sve zajedno. Flvala im što postoje.  

Pišem ovo tužan, besan, smoren, pun ideja, opet tužan... Dva puta po dva sata dobre muzike mi je malo za celu godinu.  

Sa druge strane, ostanu ti uspomene sa ovog festivala. Sretneš neke dobre Ijude, proveseliš se, malo se ispričaš sa njima, malo izviždite Gradonačelnika, malo ga neki novinar posle brani pa se pokaki na svoju karijeru, i tako...  

A kad smo kod„kakanja", nikako ne mogu da pobegnem od činjenice da samo 30 odsto Niša ima kanalizacionu mrežu. Ali, Rodonačelnik, koji nikad ne laže (sem kad priča), kaže da će tom mrežom biti pokriveno 100 odsto grada, pa sam sada miran... Pih, i ja previše brinem...  

Ej, počeo je Nišvil... hepi tajms.  

Autor je šef odborničke grupe Niška  

inicijativa u Skupštini grada Niša

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Narodne novine - Niš      Strana: 24

Rubrika: Poslednja

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Antonijević: Konstruktivniji od prvog

 Antonijević: Konstruktivniji od prvog  

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka održan je juče, a predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević najavio je da će sledeći, o medijima, biti održan za desetak dana  

Druga runda razgovora predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima vođena je juče po takozvanom "Čatem haus" pravilu, bez prisustva medija, na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, izvestiojeTanjug.  

Sastanku, za razliku od prvog, nije prisustvovao Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.  

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo je ocenio da je sastanakbio konstruktivniji i konkretniji od prethodnog.  

Aris Movsesijan iz Nove stranke rekao je da postoje stvari oko kojih postoji saglasnost, ali da ne može da kaže o čemu je reč, jer po "Četem haus" pravilu ne može da citira druge učesnike.  

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije konstatovao je da sistem finansiranja kampanja favorizuje velike stranke, u odnosu na manje i da nisu jednaki uslovi za sveu izbornoj trci.  

Nebojša Zelenović, kao predsedavajući Saveza za Srbiju, u izjavi novinarima posle sastanka rekao je da je za razgovor o ostalim temama preostalo malo vremena, u pitanju su, kaže, nedelje, te ponovio da SzS neće učestvovati na izborima ako ne budu feruslovi.  

On je rekao da ostaje zahtev da se smene svi članovi REM-a i izaberu novi, visoko stručni, zatim je, navodi, potreban politički konsenzus oko novih članova RIK-a, i kao treći zahtev smena direktora i članova Agencije za brobu protiv korupcije i postavljanje novih, stručnih ljudi, koji će profesionalno darade.  

Funkcioner naprednjaka Vladimir Orlić izjavio je da SNS nema problem sa stavovima ODIHR-a, Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, kada je reč o funkcionerskoj kampanji, odnosno odvajanju javne funckije od stranačkih. Takođe, nemaju ništa protiv ni da se dodatno unapredibirački spisak.  

"Imamo nameru da pozovemo delegaciju OEBS-a da se uvere kakvo je stanje i, ako treba nešto da se popravi, to su stvari koje za SNS nikada nisubilesporne. Naš jeinteres da imamo najbolje standarde u izbornom procesu", rekaojebrlić.  

Na pitanje o promeni članova REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije, što su zahtevi opozicije, Orlić je rekao da su to nezavisni organi, da je zakon jasan i da oni ne treba zavise od politike, navodeći da je suprotno evropskim standardima, ako stranke postavljaju članovetihtela.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Vesti - Frankfurtske vesti      Strana: 5

Rubrika: Dnevnik

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Basta< sklapao fiktivne ugovore?

 BastcK sklapao fiktivne ugovore?  

Magko Bastać, potpredsednik Stranke slobode i pravde i predsednik beogradske opštine Stari grad, dobio je krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je sklapanjem fiktivnih ugovora prao novac. Prijavu protiv Bastaća podneo je Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost zbog nezakonitih poslova sa privatnim firmama Codex trade d.0.0. i Rispekt legal. Generalni sekretar saveta Mario Spasić tvrdi da postoji sumnja da je sa pomenutim firmama opština Stari grad sklapala fiktivne ugovore kako bi angažovala ljude za poslove koji nisu predviđeni sistematizacijom.  

- Ugovori su sklopljeni bez navođenja o kakvim se nesistematizovanim poslovima radi, ko je odlučio koje osobe će biti angažovane i na kojim poslovima. Zbog toga, kao i zbog činjenice da se 20 odsto budžeta gradske opštine potroši u te svrhe, odno

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 26

Rubrika: BGD 011

Autori: M. STANOJKOVIĆ

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Javne nabavke

Naslov: BASTAĆ SKLAPAO FIKTIVNE UGOVORE?

 BASTAĆ SKLAPAO FIKTIVNE UGOVORE?  

TUŽILAŠTVU za or-  

ganizovani kriminal Savet za monitoring, ljudska prava i brobu protiv korupcije "Transparentnost" podneo je juče krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća, zbog osnova sumnje da je sklapanjem fiktivnih ugovora prao novac. Bastać je optužio zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da stoji iza ove prijave.  

Kako se navodi u prijavi, zahteva se da se kroz istragu ispitaju svi poslovi Opštine Stari grad sa firmama "Kodeks trejd" i "Rispekt legal" iz Beograda, a zatim da se utvrdi da li su postupci javnih nabavki sprovođeni u skladu sa zakonom, kao i to da li se radi o fiktivnim poslovima sa ciljem pranja novca.  

- Sumnjamo da je Bastać sklapao fiktivne ugovore sa ciljem angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u Opštini. Ugovori se sklapaju bez navođenja o kakvim se nesistematizovanim poslovima radi, ko je odlučio koja lica će biti angažovana i na kojim poslovima, kakve su im zarade, kao i to na koji način se meri učinak angažovanih - tvrdi Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring. Oko 20 odsto budžeta gradske opštine utrošio je u te svrhe, odnosno od 2016. do 2020. godine pomenutim firmama dodeljeni su poslovi u najmanjem iznosu od 167 miliona dinara.  

Odgovarajući na ove optužbe u Opštini Stari grad navode da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić angažovao generalnog sekretara Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" Marija Spasića, da podnese prijavu protiv predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća. U saopštenju se navodi da je Spasićevo udruženje "ukralo" ime organizaciji "Transparentnost Srbija" i služi za stalno zbunjivanje građana.  

- Medijski prostor ovom čoveku garantuju delovi paradržavne medijske hobotnice - stoji u saopštenju GO Stari grad. ¦  

| GRAD PREUZEO BAZEN NA DORŠU | GRADSKO privredno društvo "25. maj - Milan Gale Muškatirović" prošlog vikenda preuzelo je upravljanje nad bazenom i celokupnom gradskom imovinom kojom je do tad raspolagalo javno preduzeće G0 Stario grad. Novi direktor, po rešenju Grada Beograda, je Jovan Knežević.  

Prva odluka novog upravljača je da se dnevna cena korišćenja bazena spusti sa 250 na 200 dinara, kao i da se plate zaposlenima u ovom sportskom centru povećaju za oko 20 odsto u proseku. Na osnovu odluke Grada, popisne komisije su proteklog vikenda evidentirale zatečenu imovinu u sportskom centru. rddnici  

OPŠTINA Stari grad pre nekoliko dana zaključila je ugovor o angažovanju 52 radnika za obavljanje nesistematizovanih poslova, vredan 50 miliona dinara. Kako se navodi u javnoj nabavci, Opštini su neophodni radnici za kontakt-centar, portiri za knjigovodstvene usluge, kao i radnici za fizičke poslove. Ugovor je potpisan na godinu dana, s tim da će se radnici upošljavati shodno potrebama rada.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Prva televizija

Emisija: Jutro/Prva TV

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Novi sastanak vlasti i opozicije

Spiker:Na Fakuletu političkih nauka u Beogradu danas će biti održan novi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Kako je ranije najavljeno, tema drugog okruglog stola biće finansiranje izbornih kampanja, a organizacija Transparentnost Srbija objavila je preporuke u vezi sa tom temom koje će prema najavljenom dnevnom redu skupa predstaviti učesnicima. Među predlozima su izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, zatim izmene Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije u delu koji se odnosi na razdvajanje javne i političke funkcije, kao i izmene drugih povezanih propisa u vezi sa krivičnim gonjenjem krivičnih dela koja su u vezi sa nezakonitim finansiranjem kampanje.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: RTS1

Emisija: Jutarnji dnevnik/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Okrugli sto vlasti i opozicije

Spiker:Na FPN danas će biti održan drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije. Kako nam je potvrđeno, sastanku koji počinje za nepun sat prisustvovaće predstavnici 17 političkih partija, 10 profesora FPN, predstavnici Transparentnosti Srbije, Crte, CESID-a, Nacionalnog demokratskog instituta, Fonda za otvoreno društvo i Beogradskog fonda za političku izuzetnost. Tema je finansiranje izborne kampanje, a posebna pažnja će biti posvećena upotrebi javnih resursa u kampanjama, funkicionerskoj kampanji javnosti i finansiranja partijskih aktivnosti. Kako će izgledati današnja debata? Ko je potvrdio dolazak i može li u izbornoj godini da dođe do  konsenzusa? To su između ostalih pitanja.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: RTS1

Emisija: Jutarnji dnevnik/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Gost - Milan Antonijević, predsednik Fondacije za otvoreno društvo

Spiker:Kako će izgledati današnja debata, ko je potvrdio dolazak i može li u izbornoj godini da dođe do konsenzusa. To su između ostalih pitanja na koje je jedan od organizatora i posrednika u razgovorima predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević odgovorio Ivani Čkonjević.Novinar Ivana Čkonjević:Hvala što govorite za dnevnik, najpre da konstatujem gledajući noviju političku istoriju a koliko ja pamtim i koliko se sećam prosto nismo bili svedoci ovakvih zajedničkih sastanaka opozicije i vlasti, gotovo cele opozicije i gotovo cele vlasti za istim stolom a da to nije u Skupštini Srbije. Pa koliko vam sve to znači, koliko vam je to satisfakcija za to da na kraju svi ti razgovori rezultiraju uspehom. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Organizacije koje će se naći za stolom zaista cene to što su na ovaj način mogle da predstave ovu temu izbora i kampanje i uopšte svih ovih tema koje ćemo otvarati i na skupu kao i u narednim skupovima koje ćemo organizovati sa jedne strane, sa druge strane veoma je dobro što se sa nama kao koorganizatori uključuje Fakultet političkih nauka za koji zaista mislimo da je prava adresa za ovakav dijalog. I podsetiću i vas i vaše gledaoce da Srbija je u tom višepartijskom sistemu nekih 30 godina, uskoro ćemo i taj jubilej negde obeležavati i mislimo da je ovo neki dug civilnog društva koji dugujemo građanima da pojasnimo šta je sve učinjeno u poslednje tri decenije i na koji način ovaj izborni proces možemo unaprediti. Novinar:Ako vas dobro shvatam ovo je sve što se dešava veliki pomak i za društvo i za demokratiju u našoj državi. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Mi zaista to vidimo kao veliki pomak da na jednom mestu možete ovakvu temu koja je veoma teška, vidite koliko su pozicije ušančene, koliko tu ima nekih razlika koje izgledaju nepremostivo, ali ukoliko uspete da sednete za sto onda smo uspeli znači u prvom viđenju, nadam se da će i naredna biti podjednako uspešna, da u jednom konstruktivnom i dobrom dijalogu, sa oštrim tonovima ipak uz slušanje jedne i druge strane otvorimo ova teška pitanja, da pojasnimo i građanima šta znače izbori, koja je njihova odgovornost kada se pojave na biralištima narednog proleća i koliko je tu ustvari nekih detalja koje je potrebno rešiti do tog trenutka da bi kampanja bila fer i da bi uslovi bili podjednaki za sve. Novinar.Ko je sve pozvan i ko je sve potvrdio da će doći na sastanak. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Pozvane su sve parlamentarne stranke, one koje učestvuju u političkom životu tako da imamo za sada potvrde svih strana a će doći, jedino Dragan Đilas nije potvrdio, tj. u ovom trenutku rekao da zbog odsustva medija neće biti na ovom skupu, ali ostali iz Saveza za Srbiju i drugih brojnih stranaka SPS naravno i vladajuće stranke i onih koji su u koaliciji  vladajućoj izrazili su želju da dođu i da razgovaraju otvoreno o temama koje smo nekako zacrtali. Na prvom viđenju smo ove teme i usaglasili, znači da su to četiri segmenta o kojima vredi razgovarati i razgovaraćemo sada o finansiranju izborne kampanje kao jednoj teškoj temi koja govori o tim ravnopravnim uslovima i imamo i organizacije koje su ***Novinar:Jeste to je tema, ali zakon o političkim aktivnostima ali i o finansiranju kampanje usvojen je, ako se ne varam 2011. godine. I jasno su definisani uslovi izlaska na birališta i finansiranja kampanje a koliko znamo opšteprihvaćeno pravilo i standard da se izborni zakni ne mejanju u izbornoj godini. Pa kako onda uopšte mislite da dođete do konsenzusa. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Ovde ne govorimo o izmeni izbornog sistema i zakoa koji bi morali da se usklađuju ….Novinar:To je jako bitno da naglasimo. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: To je bitno naglasiti, ovde govorimo o praksi koja je vidljiva ako govorimo zaista o proteklim decenijama i mi ovde neke stvari kao organizacija civilnog društva, pre svega organizacije koje prate izbore Crta, CESID , Transparentnost Srbija daju određene predloge kako bi se ove prakse unapredile, znači govorimo o sprovođenju zakona, o nekim negativnim pojavama koje smo videli na nekim prethodnim i ranijim izjavama od funkcionerske kampanje i mnogih drugih pitanja i to su sve zaista teme o kojima očigledno i političke stranke žele da razgovaraju sve pa i one koje su u vladajućoj koaliciji i one koje su u ovom trenutku u opoziciji i mislimo da je to dobar znak da postoji negde spremnost da se na ovakav način priča u instituciji koja zaista zaslužuje da se na njoj o ovim temama razgovara, to je Fakultet političkih nauka. Kada govorimo o funkcionerskoj kampanji moram da vas pitam ko je taj koji treba da utvrđuje. U Zakonu piše Agencija za borbu protiv korupcije. Da li ona oma ima dovoljno ovlašćenja da bi utvrdila da li je došlo do povrede toga, da li je funkcioner koristi kampanju za partijske svrhe. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Sama agencija jeste u svom zakonu dobila određena ovlašćenja i mislimo da je to ukoliko se u potpunosti bude koristilo da će moći da da određene rezultate, videćemo i nakon ove rasprave kakvi će biti predlozi i sa čime će se, takođe kako će izgledati raspava političkih stranaka o ovom pitanju, ali ovde se zaista poziva na institucije, apelujemo na njih da rade svoj posao i tokom izborne kampanje a i tokom izbornog dana a i nakon izbornog dana i da na taj način vidimo određenu promenu, mislim da je ovo jedan put da zaista kroz tu reč koju polako učimo a to je dijalog dođemo do rešenja i ovako teškog pitanja. Novinar:Hoćete li vi imati neki predlog, Transparentnost Srbije se oglasila, oni će imati neke konkretne. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Da i Transparentnost i Cesid, ja sam poneo ovde da vidite da ima materijala takođe i Crta su dali svoje predloge, to su zaista konkretne tačke o ojima vredi razgovarati i nadamo se da će biti pomaka i da će i političke stranke prihvatiti sugestije i predloge koje su dale organizacije da ćemo videti na koji način se to može primeniti u narednim mesecima tokm i ustvari do trenutka raspisivanja izbora ali i od trenutka kada kada zaista započne kampanja. Novinar:Je li krajnji cilj da sve poltičke partije izađu na birališta. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Ja verujem da je cilj svake demokratije da građani mogu da se opredeljuju o tome kome će dati svoju poršku, sasvim su legitimne neke druge opcije ali zarad zaista nekih obeležavanja tih tri decenije od kada je Srbija uvela višepartijski sistem, zaista mislimo da su izbori taj ključ i trenutak kada treba dati svoj glas. Novinar.Je li prošle nedelje iza zatvorenih vrata bilo žustro. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Jeste sigurno, nekako smo pokušali da objasnimo i zbog čega je to zatvoreno za medije bilo. Izašli smo sa time šta su bile teme, mislimo da je to zaista pravi put da se u jednoj konstruktivnoj atmosferi kakvu ne možemo na žalost videti ni u Narodnoj skupštini još uvek a i na nekim drugim mestima razgovara otvoreno o svim temama i evo da potvrdim jeste, naravno da je bilo žustro. Novinar.Zašto mislite da u narodnoj skupštini nisu konstruktivne …Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Tu ne postoje ta, ne postoji pravilo četen hausa, znači ono što se izgovori tamo to postan javno, mislimo da jeto pravilo negde na …Novinar:Mislite li da je to delotvornije.Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Jeste delotvornije ….Novinar:Zašto …Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: … otvoreno se razgovara, ne šaljete poruku medijima, ne pokušavate da sedopadnete svojim biračima već zaista razgovarate o interesima demokratizacije o interesima stvaranja okvira u kome su izbori fer i gde su uslovi za sve stranke podjednake koliko god to mogu da budu. Novinar:A već na proleće ćemo videti koliko se uspeha u svim tim razgovorima imali i koliko će partija izaći na izbore i da li će svi biti saglasni oko izbornih uslova. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Hvala javnom servisu na prostoru. Novianr.hvala vama štoste bili naš gost.                                                    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: TV Studio B

Emisija: Beograde dobro jutro

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Bastaćeve malverzacije

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać je tokom godina, preko prljavih kombinacija, izvukao čak 167 miliona iz opštinskog budžeta, a onda je taj novac koristio za rad stranke čiji je član – Stranke slobode i pravde, ali i za podmićivanje odbornika Socijalističke partije Srbije  i Srpske radikalne stranke, otkriva Kurir.

Pare je ispumpavao preko firmi „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“, navodi list.

Budžetskim novcem punili su se i džepovi odbornika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, u kojoj je Bastać i potpredsednik, navodi list.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Prva televizija

Emisija: Jutro/Prva TV

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Spikerka:Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu u 9h trebalo bi da počne novi sastanak predstavnika vlasti i opozicije. Sastanak će pratiti naša Jovana Jovančić. Jovana, da li su stigli učesnici i koje će teme biti sastanka?Reporter vJovana Jovančić:Živana, s obzirom da je ostalo još minut do 9h, hajde da kažemo da ima i onih koji će verovatno stići u poslednji minut. Za sad još uvek pristižu i predstavnici iz redova vlasti i oni iz redova opozicije. Među prvima su došli oni uz čije posredstvo se i obavlja ovaj sastanak, dakle CESID, Transparentnost Srbije CRTA, nakon toga su stigli kao što sam rekla pojedini predstavnici iz redova vlasti i opozicije. Očekuje se još dolazak određenih lidera i predstavnika. Kada je reč o temi, to je ono što si me pitala. Svakako da su izborni uslovi tema i danas ovog sastanka. Konkretno, koliko sam uspela da čujem, biće to finansiranje izborne kampanje. Podsećam, za razliku od prvog sastanka, ovaj je ipak donekle bio poznat medijima, s obzirom da su za prvi sastanak saznali u poslednjem trenutku, ovaj je donekle bio najavljen. Očekuje se da nakon tog održanog sastanka budu i izjave za medije, dakle, imaćemo priliku da čujemo i nešto više nego prošlog puta o tome o čemu se razgovaralo, da li su postignuti neki dogovori da se ne bi desilo kao i prošli put da se spekuliše da li je to bio dijalog, ili je bio samo okrugli sto na kome je svako izneo svoje mišljenje itd. Sbakako Prva televizija ostaje ovde, pratićemo sastanak i u našim narednim informativnim emisijama imaćemo svakko više informacija.Spikerka:Hvala ti. Bila je ovo uživo naša Jovana Jovančić, koja prati sastanak na Fakultetu političkih nauka. A vlada Severne Makedonije negirala je navode pojedinih medija da su osumljičeni u korupcionaškom skandalu 20. februara bili u vladi...     

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Radio Beograd 1

Emisija: Novosti dana

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Spiker:Na Fakultetu političkih nauka u Beogadu, održan je drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije. Milica Radovanović je zabeležila izjave učesnika posle održanog sastanka.Reporter:Konstruktivni i konkretniji ovako drugi sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka ocenjuju organizatori. Učesnici su međutim saglasni oko jednog sa drugom stranom teško je razgovarati. Nebojša Zelenović ponovio je stav da Savez za Srbiju na izbore neće izaći ako se izborna pravila ne promene. O tome tvrdi odlučuje Aleksandar Vučić, a odgovor od njega očekuju u narednih nekoliko nedelja. I ostali zahtevi Saveza ostali su nepromenjeni.Nebojša Zelenović:Mi mislimo da je pod hitno kao što stoji u nalazu našeg stručnog tima, potrebno smeniti sve članove REM, i potrebno je ući u hitnu proceduru da se izaberu novi članovi REM. Druga stvar saglasnost oko izbora novih članova RIK, predsednika RIK i svih 16 članova stalnog sastava RIK, RIK je vrhovni sudija izbora, RIK odlučuje da li su izbori pošteni ili nisu pošteni. Treća stvar odmah smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i svih članova odbora Agencije za borbu protiv korupcije.Reporter:Na današnjem sastanku čuli su se već ranije poznati stavovi, a Srpska napredna stranka nema problem da se drži standarda koje stručnjaci preporučuju, a tiču se fer i poštene izborne trke. Istakao je funkcioner ove stranke Vladimir Orlić.Vladimir Orlić:Sve je poznato ništa novo i ništa vredno nekog novog komentara. Ono što smo mi slušali a ticalo se stvari koje imaju da predlože CESID i Transparentnost Srbije, bilo je podeljeno uglavnom u one preporuke koje se tiču svega onoga što može da se uradi u nekom realnom roku, a da ne podrazumeva promene zakona, i onih drugih stvari koje podrazumevaju promene zakona, i o kojima ima smisla govoriti negde nakog izbornog procesa.Reporter:Vladimir Đurić iz stranke Moderne Srbije smatra, da su ovakvi sastanci dobar put ali dok se ne dođe do promene izbornog zakona o većim pomacima ne može govoriti.Vladimir Đurić:Postoji saglasnost oko toga da određene pojave svi poznajemo kao problamtične, prepoznajemo potrebu da se te stvari razrešavaju ali opet kažem, problematika funkcionerske kampanje, problematika pristupa javnih finansija od strane političkih stranaka, učesnika u izbornoj kampanji to su najaktuelnija pitanja.Reporter:Na većinu problema učesnici sastanka na FPN gledaju različito, kaže član Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović, i dodaje da ne vidi ništa neobično i novo u tome da funkcioneri koji su na vlasti učestvuju u predizbornoj kampanji.Žarko Obradović:Pokazalo se da je u prošlosti da su svi nosioci javnih funkcija, bili aktivni u vreme izborne kampanje, to važi i za prethodnog predsednika Tadića i važi i za druge, na kraju krajeva i 90 godina je bilo slično, predsednici su učestvovali u izbornim kampanjama. Tako da se moglo čuti puno različitih mišljenja, moram reći da su neki od tih stavova za mene izazvali nerazumevanje.Reporter:Finansiranje izbora bila je konkretna tema, pa su i razgovori bili takvi, rekao je po završetku sastanka jedan od organizatora i izvršni direktor fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.Milan Antonijević:Naš utisak jeste da postoji politička volja, naravno da imate oštre tonove i neke stvari kao i na prethodnom sastanku. Međutim danas smo bili mnogo konkretniji i konstruktivniji zato što je tema bila jasno određena. Mi smo govorili koje će četiri od tema biti obrađene, već zaista o jasnim i konkretnim nalazima.Reporter:Sastanku nisu prisustvovali predstavnici stranke Slobode i pravde Dragana Đilasa, jer kako su naveli nije bi otvoren za javnost. Sledeći je najavljen za 10 dana, a razgovaraće se o trenutnoj situaciji u medijima.                        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Pink

Emisija: Nacionalni dnevnik 16

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Okrugli sto vlasti i opozicije

Spiker:Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije održan je na Fakultetu političkih nauka, a govorilo se o finansiranju izbornih kampanja. Iz Saveza za Srbiju na sastanku su tražili smene u Remu, Reku i Agenciji za borbu protiv korupcije na šta iz Srpske napredne stranke odgovaraju da zakon ne dozvoljava da nezavisnim telima upravljaju stranke. Predstavnici SNS-a navode i da je pravi zahtev opozicije da se Aleksandru Vučiću zabrani učešće na izborima. Reporter:Okrugli sto na Fakultetu političkih nauka trajao je tri sata, i protekao je po rečima organizatora u konstruktivnoj atmosferi. Milan Antonijević:Danas smo predstavili analize koje su izradili i Crta, i Cesid i Transparentna Srbija. Mislim da je ovo dobar početak i osnov da se o nekim stvarima na jasan način razgovara, bilo je prilično konstruktivno bilo je određenih zaključaka, ja se nadam da ćemo do narednog perioda tj. za nekih desetak dana kada planiramo sledeći događaj koji će se baviti medijima imati i zaista jasne dogovore svih koji su danas sedeli za stolom. Bojan Klačar:Čini se da je ovaj sastanak imao jedan radni karakter, fokusiran, i čini se za jednim prostorom koji je ostavljen nakon ovog sastanka da se neke važne stvari, neke mere možda i implementiraju do sledećih izbora. Reporter:Jedan od lidera Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da je na sastanku izneo zahtev da se izvrše smene u Remu, Republičkoj izbornoj komisiji i u Agenciji za borbu protiv korupcije. Stav SNS-a po ovim pitanjima po rečima Vladimira Orlića jeste da nezavisna tela treba da ostanu nezavisna a ne da njima upravljaju političke stranke. Vladimir Orlić:Ako je već definisano zakonom a jeste nekoga ko je nezavisan, samostalan organ dakle nekoga ko ne zavisi od politike i ne treba uopšte postavljati stvari tako da sad e baš hoćemo da ga napravimo zavisnim od politike pa da političari tamo šalju svoje predstavnike pa da onda oni mogu da intervenišu dakle to je sve suprotno onome što su ako hoćete i evropski standardi ali ono što mi želimo da izgradimo u Srbiji. Reporter:Naprednjaci su spremni da prihvate deo preporuka nevladinog sektora kao i da se tokom izbornih kampanja jasno odvoje javne i stranačke funkcije kaže Orlić ističe međutim da suštinski zahtev opozicije nije poboljšanje izbornih uslova jer su oni dobri već nešto drugo. Vladimir Orlić:To je ako ikako može na bilo koji način da kosmos učini da Aleksandar Vučić nestane sa lica zemlje da se više nikad ne pojavljuje na izborima i na bilo kom drugom mestu i da vidite kako će onda sve da bude savršeno dobro, lepo, dobri su i zakoni. Reporter:Orlić je podsetio da su izborni zakoni nasleđeni od prethodnih vlasti da je birački spisak bolji i precizniji nego ikada a dodao je i da SNS nema ništa ni protiv međunarodnog prisustva i posmatrača na izborima. Jovan Palavestra TV Pink.                   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: RTS1

Emisija: Ovo je Srbija

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Sasanak vlasti i opozicije

Spiker:Drugi sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima održan je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Tema okruglog stola „finansiranje izborne kampanje“ a pre svega u domenu unapređenja kontrole tog segmenta izbora, a sledeći u medijima biće održan za desetak dana. Nebojša Zelenović, Savez za Srbiju: Ako nema slobodnih izbora u Srbiji, Savez za Srbiju neće učestvovati. Mi mislimo da je pod hitno kao što stoji u nalazu našeg stručnog tima potrebno smeniti sve članove REM-a i potrebno je ući u hitnu proceduru da se izaberu članovi REM-a. Uzbor za izbor tih članova da to budu visoko stručni ljudi, druga stvar saglasnost ili politički konsenzus oko izbora novih članova RIK-a. Treća stvar, odmah smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije.Darko Glišić, Srpska napredna stranka: Mi jesmo spremni za razgovore, ali za razgovor koji uz dogovor sa civilnim sektorom može da učini da zakonodavstvo današnje u Srbiji izborno mogući svim učesnicima izbora da imamo bolji i povoljniji tretman, pošteniji tretman i da uđu u jednu pošteniju trku za poverenje pred građanima Republike Srbije, ali vidite ja sam danas postavio pitanje gospodinu Zelenoviću na tom sastanku, da li to znači da će on da bojkotuje izbore u Šapcu, jer ne može da vam bude nepošteno u susednoj Loznici a da vam je pošteno u Šapcu jer ćete da bojkotujete vi izbore na nacionalom nivou ali nećete da bojkotujete u Šapcu, Paraćin ili Starom gradu. Milan Antonijević, Fondacija za otvoreno društvo: Mislim da je ovo dobar početak i osnov da se o nekim stvarima na jaasn način razgovara, bilo je prilično konstruktivno, ovde ima predloga i za izmene Zakona, neki je jasan stav da će tu biti, mora biti odmeren, videti šta je realno učiniti do narednih izbora, ali ono o čemu se mnogo više razgovaralo to je konkretno prakas, sprovođenje zakona.         

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: N1

Emisija: Dan uživo/N1

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Gost-Rade Veljanovski,Građanski demokratski forum

Na sastanak vlasti i opozicije kakav je danas održan na FPN svako može da stavi veliki broj primedbi, ali u okolnostima u kojima živimo, gde se odnosi vlasti i opozicije zaoštravaju do mere da to može biti opasno, ipak je dobro što se takav razgovor održava, rekao je profesor Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma.On je dodao da na današnjem sastanku nisu postignuti epohalni rezultati, ali da to i "nije bio takav sastanak", NVO su dale određene predloge, utisak je da je većina prisutnih u velikoj meri zadovoljna tim predlozima i da o tome može ozbiljno da se razgovara."Na okruglom stolu vlasti i opozicije bilo je različitih mišljenja, ali nikakvih varničenja", kazao je on.Atmosfera je za nijansu bila bolja i konstruktivnija od atmosfere u Skupštini Srbije ili Skupštini Grada, naveo je on.

"Možda jer ne postoji obaveza da se nešto zaključi danas", zaključio je.Veljanovski je izneo svoj stav da ipak nije dobro što je taj dijalog zatvoren za javnost, jer javnost treba sve da zna, ali da je "postignut je konsenzus da se tako ponašaju svi koji su unutra"."Na skupu je više konstruktivna bila atmosfera nego rezultat, razultat ne možemo još da očekujemo. Ti razgovori moraju što pre da dođu do epiloga, jer nema mnogo vremena. Da se završe najkasnije do sredine ili kraja septembra, to što pre mora da se završi da obaveštavamo naše birače o suštinskim pitanjima, šta ćemo sa Kosovom, prosvetom...", kaže gost Dana uživo.On je istakao i da posle tih sastanaka, kako god se završili, neće svi biti zadovoljni. "Ali moramo toga da budemo svesni i svako mora da bude spreman na malo kompromisa", kazao je.Govoreći o gradnji gondole na Kalemegdanu, Veljanovski je rekao da bi ta gradnja trajno ugrozila vrednosti beogradske tvrđave.

Građanski demokratski forum najavio je da će nastaviti aktivnosti za očuvanje Beogradske tvrđave i borbi protiv izgradnje gondole na Kalemegdanu. Forum se ovom porukom oglasio nakon što je Skupština Beograda odbila njihovu peticiju protiv izgradnje gondole.Treba odustati od tog objekta, jer on nije u interesu Beograda, kazao je on.Kalemegdan treba da se sačuva, dodao je, a ova gradnja bi narušila njegovu vizuru, arheološko nasleđe, a tu su sporni i ekološki aspekti - višestruka je šteta, a nema praktične koristi."Neko tvrdoglavo hoće da izgura to, po svaku cenu. Ovo ne može da se nazove ostvarivanjem javnog interesa, a taj novac može bolje da se upotrebi", rekao je Veljanovski.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: N1

Emisija: Dan uživo/N1

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović izneo je, nakon okruglog stola o izbornim uslovima na FPN-u, zahteve koje je, prema SZS-u, neophodno ispuniti da bi izbori bili regularni.Zelenović je u obraćanju novinarima ispred Fakulteta političkih nauka, nakon okruglog stola o izbornim uslovima, ponovio da Savez za Srbiju neće učestvovati na predstojećim izborima ako oni ne budu slobodni i dodao da Srbija klizi ka ozbiljnom sukobu ako se ne omogući slobodno glasanje.Opozicija je, kako je rekao, ponovila svoje zahteve da se hitno smene svi članovi REM-a i da se na njihovo mesto postave visoko stručni ljudi koji se dokazano zalažu za slobodu izražavanja,da se postigne konsenzus oko izbora novog sastava Republičke izborne komisije kao i da se smene direktor i članovi odbora Agencije za borbu protiv korupcije i na njihovo mesto postave drugi ljudi visoke stručnosti.lan delegacije SNS-a Vladimir Orlić kazao je da su zahtevi koje je iznela opozicija poznati od ranije i da nisu ništa novo. Istako je da postoji ono što je u domenu delovanja političkih stranaka, i ono što je u domenu rada nezavisnih tela."Ne mislimo da ima bilo kakvog smisla da stranački predstavnik bude u REM-u ili Agenciji za borbu protiv koripcije", rekao je Orlić, ističući da zakon jasno definiše kako se biraju članovi nezavisnih tela, ko ih predlaže i koliko im traje mandat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: RT Vojvodina 1

Emisija: Dnevnik 17

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Spiker:Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održan je drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije.  Glavna tema danas finansiranje izbornih kampanja. Sastanak je pratio naš Vladimir Radojković. Novinar Vladimir Radojković:Drugi sastanak vlasti i opozicije okupio je 60 učesnika iz političkog  života i civilnog sektora. Prisutni su bili svi koji su pozvani sem predstavnika stranke Slobode i Pravde na čijem je čelu Dragan Đilas. Cesid, Crta i Transparentnost Srbija izložili su ekspertsku analizu kao i predlog mera koje bi mogle da budu primenjene u kratkom roku do sledećih izbora. Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo: Bilo je prilično konstruktivno, bilo je određenih zaključaka, ja se nadam da ćemo do narednog period, tj. do za nekih desetak dana kada planiramo sledeći događaj koji će se baviti medijima imati zaista i jasne dogovore svih koji su i danas sedeli za stolom. Novinar:Tačan epilog drugog susreta vlasti i opozicije ponovo je ostao nepoznat javnost, dok ovaj put obe strane iskazuju da je po određenim pitanjima postignuta saglanost, a opozicione stranke očekuju konkretne poteze vlasti i faktičku promenu izbornih uslova. I jedni i drugi podvlače da je ovaj politički dijalog vođen u formi razgovora a ne pregovora. Predsedavajući Saveza za Srbiju je saopštio da ukoliko izbori ne budu slobodni ovaj Savez na njima neće učestvovati i ponovio zahteve za smenu članova REM-a, izbog novog sastava Republičke izborne komisije kroz politički konsensuz, kao i smenu direktora i članova odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Nebojša Zelenović, predsedavajući Saveza za Srbiju: Ispunjenje ovih zahteva nas samo dovodi do toga da smo na pragu bilo kakve, kakve takve političke regularnosti da mogu da se održe neki izbori. Neispunjenje ovih zahteva je odluka Aleksandra Vučića da gurne Srbiju u građanski sukob. Vladimir Orlić, poslanik Srpske napredne stranke: Dakle od onih stvari koje je u svojim preporukama već davao ** a tiču se funkcionerske kampanje, dakle čuli ste to javno i mi to ponavljamo svuda pa i na ovim okruglim stolovima. Mi sa tim problem apsolutno nemamo. Naravno ima smisla da se uvek zna da li neko ko vrši javnu funkciju i sto vreme je i partijski funkcioner, daje izjavu ili bilo šta čini u jednom ili u drugom svojstvu. Novinar:Osnovne teme o kojima se danas razgovaralo su finansiranje izbornih kampanja i funkcionerska kampanja. Sledeći susret koji će biti održan u narednih 10-tak dana biće posvećen medijima i ponašanju medija u predizbornoj kampanji.             

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Happy

Emisija: Telemaster

Autori: 

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Spiker:Drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima i finansiranju izborne kampanje održan je na Fakultetu politčkih nauka u Beogradu. Predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je ovaj sastanak bio konstruktivniji i konkretniji od prethodnog  i najavio da će sledeći o medijima biti održan za desetak dana. Sastanku, za razliku od prethodnog nije prisustvovao predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. Novinar:Iza zatvorenih vrata na Fakultetu političkih nauka opozicija je ponovila svoje zahteve da se smene svi članovi regulatornog tela za elektronske medije i izaberu novi koji će biti visokostručni, da se stvori politički konsenzus oko novih članova Republičke izborne komisije kao i da se smene direktor i članovi Agencije za borbu protiv korupcije. Nebojša Zelenović, savez za Srbiju:Čvrsto stojimo iza nalaza našeg stručnog tima, protest „jedan od pet miliona“. Vladimir Đurić, Stranka moderne Srbije: Veliki etablirani igrači dobijaju više posla pod prethodnog rezultata, dobijaju više i po osnovu rezultata u tekućoj kampanji ki imaju mogućnost da novac iz redovnog finansiranja prebacuju u finansiranje kampanje.Novinar:Predstavnici opozicionih stranaka istakli su da neće učestvovati na izborima ako na njima ne budu garantovani fer i jednaki uslovi za sve učesnike u izbornom procesu. Za to se zalažu i funcioneri vladajuće stranke. Vladimir Orlić,  Srpska napredna stranka: Naš je interes da imamo najbolje moguće standarde za sve, uključujući i naravno i izborni proces. Nikakav problem nemamo da se unapredi izborna administracija, da se birački spisak koji defakto jeste danas ubedljivo najkvalitetniji i najprecizniji ikada dodatno ako je potrebno i prekontroliše i dodatno uredi. Novinar:A posle drugog okruglog stola vlasti i opozicije funkcioner LDP Đorđe Žujović ocenio je da bi tehničke i političke konsultacije o izbornim uslovima trebale da se obavljaju kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Đorđe Žujović, Liberalno demokratska partija: Ovakve konsultacije tehničke i političke trebaju da se održavaju kod predsednika Republike uz učešće vlasti, učešće parlamentarne i vanparlamentarne opozicije. Vrlo je važno, stvari koje nam slede u budućnosti ide rešavanje kosovskog pitanja, zamislite da uz rešavanje Kosovskog pitanja nestabilnost u Srbiji i regionu imate i bojkot izbora. Novinar.Ipak, predsednik Vučić ističe da nema ni želje a ni ustavnih ovlašćenja da razgovara sa opozicijom ali podržava dijaloga na Fakultetu političkih nauka. Aleksandar Vučić, predsednik Srbije:Da mi nismo prihvatili dijalog rekli bi idemo, vlast neće dijalog. Ajmo na demonstracije, ajde da srušimo RTS, ajde da srušimo nešto. Pošto je vlast prihvatila dijalog e onda jeste videli, priznali su da su loši uslovi. Uslovi su dest puta bolji nego u njihovo vreme, dest puta bolji. Sve što još misle da možemo i po pitanju biračkih spiskova i finansiranje političkih partija sve ćemo da uradimo. Novinar:Dok Vučić veruje u uspešnost dijaloga vlasti i pozicije, članovi Pokreta Dosta je bilo, smatraju da su ti razgovori obična farsa jer su na njih pozvani kako navode samo predstavnici prihvatljive opozicije. Iz Pokreta poručuju da bi takozvana prava opozicija trebalo da traži razgovore o izbornim uslovima od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.                     

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Prva televizija

Emisija: Vesti 18

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dejan Đurđević o razgovoru sa opozicijom

Spikerka:O čemu se razgovaralo iza zatvorenih vrata na Fakultetu političkih nauka? Kakve su pomake, a kakve dogovore napravili predstavnici vlasti i opozicije, za Prvu TV ekskluzivno govori jedan od učesnika ovog sastanka Dejan Đurđević.Dejan Đurđević, SNS:Predstavnici SNS u taj dijalog ulaze sa pozicije da detektuju određene probleme u izbornom procesu i da sve te nedostatke otkloni i da izborni proces unaprede. Neko drugi ulazi sa pozicije da nađe alibi za neki eventualni, pretpostavljeni izborni neuspeh, što negde na neki način otežava dijalog...Novinarka:A kako da unapredite, šta su konkretne stvari koje ste spremni da uradite ovog trenutka, da stanete i da kažete - unapredili smo?Dejan Đurđević, SNS:Pa, nevladin sektor je izneo nekoliko konkretnih predloga i mi smo dobar deo tih konkretnih predloga prihvatili.Novinarka:Šta to znači, koje?Dejan Đurđević, SNS:Pa, to bi trebalo organizator da kaže. Npr. vezano za ponašanje funkcionera za vreme izborne kampanje, korišćenje službenih vozila i javnih resursa u izbornoj kampanji koje bi se zabranile, da javni funkcioneri učestvuju u izbornoj kampanji posle radnog vremena, da se  pooštre određene kaznene odredbe iz Člana 50, Zakona o Agenciji za borbu...Novinarka:To znači aktivnije učešće Agencije za borbu protiv...Dejan Đurđević, SNS:Tako je. Mi smo se sa time složili, e sad, postoji jedan zahtev opozicionih stranaka, naročito onih koji su okupljeni oko SzS, koji provejava kroz čitav dijalog, a oni zamišljaju da je fer izborni proces onaj u kojem bi javni funkcioneri bili potpuno isključeni od svih dešavanja za vreme izborne kampanje. To je u potpunosti neprihvatljivo i mogao bih reći da je licemerno.Novinarka:A zašto niste spremni npr. da prihvatite to da novac koji se dodeljuje za stranačko funkcionisanje, da ne može da se koristi u kampanji.Dejan Đurđević, SNS:Zašto stranka ne bi mogla novac koji je dobila za svoj redovan rad, ako je s njim domaćinski raspolagala i uštedela, da koristi za izbornu kampanju, nego usmeravate da uzima kredite da se pozajmljuje od tajkuna i da za izbornu kampanju koristi crni novac. Mislim da je najtrasparentnije i najbolje sa stanovištva i borbe protiv korpcije i sprečavanja trgovine uticajem da udeo javnog novca, onog budžetskog, čije se poreklo zna, bude veći u izbornoj kampanji, nego da stranke naročito one manje terate da uzimaju kredite ili da se pozajmljuju na raznim stranama.Novinarka:Ovo što je traženo vezano za članove RIKA, REMA, da li tu postoji mogućnost nekakvog dogovora za Agenciju, koliko sam uspela da razumem, ipak ste napravili nekakav kompromis.Dejan Đurđević, SNS:Što se tiče RIKA, ja taj zahtev nisam razumeo, jer članovi RIKA predlažu predstavnicima poslaničkih grupa i pozicionih i opozicionih u Narodnu skupštinu i RS, srazmerno broju mandata. Znači, u RIKU sede i predstavnici vladajuće većine i predstavnici opozicije. Ja ne razumem zbog čega njima ne odgovara takav sastav RIKA. Što se tiče REM-a, čak i oranizatori sastanka su odbacili ideju i predstavnici akademske javnosti koja je tu bila da političke stranke delegiraju svoje predstavnike u ta nezavisna regulatorna tela, kao što su...                       

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: N1

Emisija: Dan uživo/N1

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Gosti-Nenad Milić,LDP i Miroslav Aleksić,Narodna stranka

Mirslavom Aleksić iz Narodne stranke i Nenad Milić iz Liberalno demokratske partije slažu se u stavu da se od sastanaka vlasti i opozicije ne mogu očekivati neki posebni rezultati. Prema njihovoj oceni, sledeći panel, na kom će se razgovarati o medijima, biće najvažniji i najteži. Aleksić kaže - opredeljujući.Govoreći o današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije, Nenad Milić je u Danu uživo istakao da su se danas svi fokusirali na kontrolu trošenja novca, a da je problem, posebno za opoziciju, nabavljanje novca."Da bi opozicija mogla da učestvuje u svim segmentima izbornog procesa, ona mora da ima novac. Ako nema novca, nema kontrole izbora, a tada nema ni demokratije", rekao je Milić.Aleksić, pak, ističe da je današnji, kako ga naziva, panel, bio dosta civilizovaniji od prethodnog i to zahvaljujući predstavnicima vlasti koji su bili spremni da saslušaju druge. On ocenjuje da je veliki uspeh to što je vlast priznala da u Srbiji postoje problemi i da je ono što opozicija i građani govore mesecima - tačno.

"Ne verujem da postoji spremnost da implementiraju sve ono o čemu se govori, ne samo meseci već i godina. Na ovaj način pokušavaju da pokažu da žele, a suštinski ne žele, jer bi na normalnim izborima. Oni ne mogu da funkcionišu u normalnom demokratskom sistemu", kaže Aleksić i dodaje da su razgovori pre uvod u bojkot, nego što će se nešto desiti.Sledeći sastanaka zakazan je za 19. avgust, a tema će biti mediji. Aleksić smatra da će taj panel, uz današnji, biti najvažniji i da oni opredeljuju stvar da li će se uvažiti zahtevi Stručnog tima, a to su učešće opozicije na javnom servisu i promene u REM-u.

neće to da urade. Mi ćemo po svemu sudeći morati u bojkot, jer će oni ako ispune sve ove zahteve izgubiti izbore", kazao je Aleksić.Dodaje da opozicija nema priliku da se putem medija predstavi građanima, a skoro sva štampana izdanja su u službi propagande."Lažu građane Srbije, ispira im se mozak, upire prstom da su svi ostali krivi za stanje u Srbiji. Zato hoćemo da čujemo da li će prihvatiti ili ne. Ako ne prihvate naše predloge, nema razloga da se dalje razgovara", kaže Aleksić.Upitan da li će to onda biti kraj razgovora sa predstavncima vlasti, on kaže da Savez za Srbiju još nije doneo odluku o tome.Upitan da li je sledeći panel prekretnica ili ne, Nenad Milić kaže da niša nije prekretnica, a li da su mediji najteža tema."Postoji nekoliko nivoa. Jedan je javni servis, drugo su privatni mediji. Privatni mediji imaju pravo na svoju uređivačku politiku, ali nemaju pravo na laži i vređanje. A toga ima toliko. Šta je rešenje toga? Nisam siguran da će to tako lako biti... RTS će pre dati nego tabloide, tu mislim da tabloidne televizije. Jer se tu dobijaju glasovi, istakao je Milić.    Gosti Dana uživo su se složili da je najveći prbolem u Srbiji to što se ne poštuju zakoni. Milić kaže da su oni solidni, ali da su državni organi bolećivi na vladajuće stranke i da zakon ne primenjuju kada su one u pitanju, dok su prema opoziciji stroge.Aleksić ističe da je Savez za Srbiju izneo svoj zahtev da se promeni sastavi REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije, jer su ove tri institucije osnova za sprovođenje ostalih preporuka i zaključaka koje je sastavio Stručni tim pokreta "1 od 5 miliona".Govoreći o rokovima i vremenu koje je preostalo za ispunjavanje zateva, Aleksić kaže da je opozicija s njima izašla još u decembru, a da se razgovara tek u avgustu i ukazuje da se za prethodnih osam meseci niko od vlasti nije oglasio sa željom da o tome razgovara."Sada nam kažu, evo mi razgovaramo, ali nema vremena za implementaciju. To govori da nisu spremni istinski da rade na tome, na stvaranju uslova. Ima vremena da se implementira najveći deo onoga što je navedeno u dokumentu, ali vlast je ta koja to može da implementira. Zašto sedimo tamo - prvo da dokažemo da smo bili sve vreme u pravu i da nema uslova za slobodne i fer uslove. To je priznao režim danas, jer su rekli da su spremni da implementiraju ono što su predložile nevladine organizacije", rekao je Aleksić.On je još jednom ponovio da je prema njegovom mišljenju bojkot izvestan.Kada su u pitanju zahtevi SzS, Nenad Milić kaže da mu nisu baš najjasniji.Kao primer navodi RIK i kaže da zahtevo o uvođenju stručnjaka u tu instituciju u realnosti ne pije vodu, jer je to samo u teorijji idealno. U stvarnosti se, kaže, završi tako što vlast nađe nekoga ko ispunjava te uslove, ali je njihov. On predlaže da se vratimo korak nazad u demokratiji i da se upravljanje RIK-om prepusti političkim partijama, jer su one najzainteresovanije za izborni proces.Zahtev da predsednik Aleksandar Vučić ne učestvuje u predizbornoj kampanji, Milić ocenjuje kao "luzerski" i ističe da za to ne postoje ni zakonske ni političke prepreke.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Pink

Emisija: Nacionalni dnevnik 1830

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Okrugli sto vlasti i opozicije

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije održan je na Fakultetu političkih nauka, a govorilo se o finansiranju izbornih kampanja. Iz Saveza za Srbiju na sastanku su tražili smene u Remu, Reku i Agenciji za borbu protiv korupcije na šta iz Srpske napredne stranke odgovaraju da zakon ne dozvoljava da nezavisnim telima upravljaju stranke. Predstavnici SNS-a navode i da je pravi zahtev opozicije da se Aleksandru Vučiću zabrani učešće na izborima.

Reporter:

Okrugli sto na Fakultetu političkih nauka trajao je tri sata, i protekao je po rečima organizatora u konstruktivnoj atmosferi.

Milan Antonijević:

Danas smo predstavili analize koje su izradili i Crta, i Cesid i Transparentna Srbija. Mislim da je ovo dobar početak i osnov da se o nekim stvarima na jasan način razgovara, bilo je prilično konstruktivno bilo je određenih zaključaka, ja se nadam da ćemo do narednog perioda tj. za nekih desetak dana kada planiramo sledeći događaj koji će se baviti medijima imati i zaista jasne dogovore svih koji su danas sedeli za stolom.

Bojan Klačar:

Čini se da je ovaj sastanak imao jedan radni karakter, fokusiran, i čini se za jednim prostorom koji je ostavljen nakon ovog sastanka da se neke važne stvari, neke mere možda i implementiraju do sledećih izbora.

Reporter:

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da je na sastanku izneo zahtev da se izvrše smene u Remu, Republičkoj izbornoj komisiji i u Agenciji za borbu protiv korupcije.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Pink

Emisija: Nacionalni dnevnik 1830

Autori: 

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gost-Vladimir Orlić,SNS

Funkcioner SNS Vladimir Orlić izjavio je da su se u današnjem razgovoru vlasti i opozicije na FPN-u, posvećenom finansiranju izborne kampanje, čuli već poznati stavovi i istakao da SNS nema problem da se drži najboljih i najmodernijih standarda kada je reč o pravilnom postupanju u izbornom procesu.Na pitanje o promeni članova REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije, što su zahtevi opozicije, Orlić je rekao da su to nezavisni organi, da je zakon jasan i da oni ne treba zavise od politike, navodeći da je suprotno evropskim standardima, ako stranke postavljaju članvoe tih tela.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: N1

Emisija: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije\Nemanja Nenadić

Naslov: Razgovor vlasti i opozicije

Fakultet političkih nauka ponovo je ugostio predstavnike vlasti, opozicije i civilnog sektora na okruglom stolu o izbornim uslovima. Pozivu se odazvalo šesnaest parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, a domaćini ocenjuju da je razgovor bio bolji nego pre deset dana. A da li su i politički protivnici istog mišljenja?

Iako je finansiranje predizborne kampanje bilo glavna tema druge runde razgovora, učesnike je nakon zatvorenog sastanka "žuljala" uloga šefa države u rešavanju nagomilanih izbornih problema. Savez za Srbiju izneo je konkretne zahteve: hitnu smenu članova REM-a, RIK-a, direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, i poručio da je sve u rukama jednog čoveka.

"Ispunjenje ovih zahteva koje smo postavili danas je isključiva stvar političke volje Aleksandra Vučića...Neispunjenje ovih zahteva je odluka Aleksandra Vučića da gurne Srbiju u građanski sukob. Vreme nam curi...Ja neću da zakucavam ovde bilo kakve termine posle kojih sledi bojkot, ali kada govorimo o vremenu, u pitanju su nedelje", kazao je Nebojša Zelenović iz SzS.

A iz LDP-a apel predsedniku da u narednih šest meseci izađe iz uloge ostrašćenog stranačkog lidera i da ozbiljno shvati najavu opozicije da će bojkotovati izbore ukoliko ne bude pomaka.

"Zamislite da uz rešavanje kosovskog pitanja, nestabilnost u Srbiji i regionu imate i bojkot izbora, plašim se da neko u toj atmosferi može ne daj Bože izgubiti glavu. Zato apelujem na sve da se uozbilje...Bojim se da mnogo ljudi, posebno onih iz vladajuće koalicije apsolutno nemaju predstavu o državi u kojoj žive i šta može da se desi.

Iako su najpre odbili da govore pred novinarima, naprednjaci su pred kamere stali nakon izlaganja političkih protivnika.

"Apsolutno ništa novo, ništa bolje i naravno svesni smo svi šta je njihov glavni cilj i najvažnija stvar od svih koju su imali da predlože i koje ih zanimaju na ovom svetu. To je, ako ikako može, na bilo koji način, da kosmos učini da Aleksandar Vučić nestane sa lica zemlje, da se više nikad ne pojavljuje i na izborima i na bilo kom drugom mestu i da vidite kako će sve onda da bude savršeno, dobro, lepo", izjavio je Vladimir Orlić iz SNS.

A što se tiče konkretnih zahteva opozicionog Saveza...

"Naravno da ne mislimo da ima bilo kakvog smisla da, zamislite sada, stranka uzme i pošalje nekog kao stranačkog predstavnika da bude u REM-u ili u Agenciji za borbu protiv korupcije", dodaje Orlić.

Nevladine organizacije su dale konkretne predloge za unapređenje izbornog procesa. Nisu, međutim, jedinstvene oko ishoda okruglog stola.

"Naš utisak je da postoji politička volja, naravno da imate i oštre tonove i neke stvari kao i na prethodnom sastanku, danas smo bili mnogo konkretniji i konstruktivniji zato što je i tema bila jasno određena", ocenio je Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

"Čini se da je ovaj sastanak imao radni karakter, fokusiran i čini se sa jednim prostorom koji ostavlja nakon ovog sastanka da se neke važne stvari i mere implementiraju do sledećih izbora", rekao je Bojan Klačar iz CESID-a.

"Nisam u potpunosti optimista da će biti dovoljno vremena i volje da se sprovedu sve reforme...da bi se stvari suštinski promenile i otklonili suštinski problemi u najvećem broju slučajeva nužno je promeniti neke od zakona", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Prema rečima domaćina, naredni razgovori, i to o medijima, očekuju se za desetak dana.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: TV Studio B

Emisija: Vesti u 7

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Krivična prijava protiv Bastaća

Sektor za borbu protiv korupcije Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv predsednika GO Stari grad Marka Bastaća.

Krivična prijava protiv Bataća podneta je zbog osnovane sumnje da je sklapanjem fiktivnih ugovora vršio krivično delo pranja novca, saopštio je Savet za monitoring.

Generalni sekretar te organizacije Mario Spasić naveo je da postoji osnovana sumnja da Gradska opština Stari grad, pod rukovodstvom Marka Bastaća, sklapa fiktivne ugovore sa firmama „Codex trade“ d.o.o. i „Rispekt legal“ d.o.o. iz Beograda, sa ciljem angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u toj gradskoj opštini.

Kako dodaje, ugovori se sklapaju bez navođenja o kakvim se nesistematizovanim poslovima radi, ko je odlučio koja lica će biti angažovana i na kojim poslovima, koje su im zarade, kao i to na koji način se meri učinak lica koja su angažovana…

Zbog toga, kao i činjenice da se 20 odsto budžeta gradske opštine utroši u te svrhe, odnosno da su za period 2016. – 2020. godine pomenutim firmama dodeljeni poslovi u najmanjem iznosu od 167 miliona dinara, Spasić kaže da su zahtevali od Tužilaštva za organizovani kriminal da naloži sprovođenje istrage.

Kroz istragu bi trebalo da se ispitaju svi poslovi Gradske opštine Stari grad, na čelu sa Markom Bastaćem, sa firmama „Codex trade“ d.o.o. i „Rispekt legal“ d.o.o. iz Beograda, zatim da se utvrdi da li su postupci javnih nabavki sprovođeni u skladu sa zakonom, kao i to da li se radi o fiktivnim poslovima sa ciljem pranja novca.

Jedan od zahteva Saveta za monitoring je i da budu pribavljeni i zapisnici budžetske inspekcije Grada Beograda i Ministarstva finansija, kako bi se zaključilo ima li opisanih radnji izvršenja i drugih krivičnih dela.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: TV Studio B

Emisija: Vesti u 7

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Održan drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Funkcioner SNS Vladimir Orlić izjavio je da su se u današnjem razgovoru vlasti i opozicije na FPN-u, posvećenom finansiranju izborne kampanje, čuli već poznati stavovi i istakao da SNS nema problem da se drži najboljih i najmodernijih standarda kada je reč o pravilnom postupanju u izbornom procesu.

Orlić je posle sastanka rekao da SNS nema problem sa stavovima ODIHR-a, Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, kada je reč o funkcionerskoj kampanji, odnosno odvajanju javne funckije od stranačkih.

Takođe, nemaju ništa protiv ni da se dodatno unapredi birački spisak, iako je, po njegovoj oceni, taj spisak sada, de fakto, najpreciziniji ikada.

„Imamo nameru da pozovemo delegaciju OEBS-a da se uvere kakvo je stanje i, ako treba nešto da se popravi, to su stavri koje za SNS nikada nisu bile sporne. Naš je interes da imamo najbolje standarde u izbornom procesu“, rekao je Orlić.

Na pitanje o promeni članova REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije, što su zahtevi opozicije, Orlić je rekao da su to nezavisni organi, da je zakon jasan i da oni ne treba zavise od politike, navodeći da je suprotno evropskim standardima, ako stranke postavljaju članvoe tih tela.

Ne treba, kaže, menjati zakon kako bi on bio lošiji.

Orlić je primetio i da su predstavnici opozicije na skupu govorili 20 sekundi, a pred novinarima 20 minuta.

Sastanku, za razliku od prvog, nije prisustvovao Dragan ?ilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

Predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević najavio je da će sledeći, o medijima, biti održan za desetak dana. On je ocenio da je današnji sastanak bio konstruktivniji i konkretniji od prethodnog.

Aris Movsesijan iz Nove stranke rekao je da postoje stvari oko kojih postoji saglasnost, ali da ne može da kaže o čemu je reč, jer po „Chatham House“ pravilu ne može da citira druge učesnike.

Vladimir ?urić iz Stranke moderne Srbije konstatovao je da sistem finasniranja kampanja favorizuje velike stranke, u odnosu na manje i da nisu jednaki uslovi za sve u izbornoj trci

Nebojša Zelenović kao predsedavajući Saveza za Srbiju u izjavi novinarima posle sastanka rekao je da je zta razgovor o ostalim temama preostalo malo vremena, u pitanju su , kaže, nedelje, te ponovio da SzS neće učestvovati na izborima ako ne budu fer uslovi.

On je rekao da ostaje zahtev da se smene svi članovi REM-a i izaberu novi, visoko stručni, zatim je, navodi, potreban politički konsenzus oko novih članova RIK-a, i kao treći zahtev – smena direktora i članova Agencije za brobu protiv korupcije i postavljanje novih, stručnih ljudi, koji će profesionalno da rade.

Današnja, druga runda razgovora, počela je oko 9 sati i vođen je po „Chatham House“ pravilu, bez prisustva medija.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: RTS1

Emisija: Dnevnik 2/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Voditeljka:Drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije, o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, završen je oko podne. Jedan od organizatora Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kaže da je bio kvalitetniji i konstruktivniji od prvog. Sledeći najavljuje za 10-tak dana a tema će biti mediji.Milica Pujkilović, reporter:Vlast i opozicija drugi put za 10 dana za istim stolom. Više od 60 učesnika, predsednika 16 političkih partija i civilnog sektora.Milan Antonijević, Fondacija za otvoreno društvo:Naš utisak jeste da postoji politička volja, naravno da imate oštre tonove i neke stvari kao i na prethodnom sastanku, međutim,  danas smo bili mnogo konkretniji i konstruktivniji.Milica Pujkilović, reporter:I druga runda po Čatan haus pravilu bez medija za razliku od prethodnog gde su se učesnici držali dogovora da o onom što se dešavalo iz zatvorenih vrata ne govore u javnosti. Danas je medijima dostavljen snimak sa sastanka ali samo uvodni deo ekspertskog tima. Pričalo se o finansiranju izborne kampanje.Bojan Klačar, CESID:Pomoćni mehanizmi koji trebaju da omoguće kontrolu finansija političkih stranaka, prevashodno da se precizira sadržaj i specifikacija troškova u izbornoj kampanji.Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Zakon ne uređuje ni na koji način kampanje koje se vode direktno u vezi sa izborima i koje ponekada podrazumevaju i oglašavanje a čiji potpisnik nije politička stranka, Grupa građana ili koalicija koja učestvuje na izborima. Mi smo imali situacije gde su objavljivani spotovi obično u vidu antikampanje koji nisu bili čak ni potpisani.Milica Pujkilović, reporter:Šture izjave sa prvog sastanka zamenile su izjave za medije većine aktera. Savez za Srbiju ponavlja stare uslove bez čijeg ispunjenja, kažu, neće na izbore, pre svega smenu svih članova REM-a.Nebojša Zelenović, Savez za Srbiju:Druga stvar, saglasnost ili politički koncenzus oko izbora novih članova RIK-a. Treća stvar, odmah smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije.Milica Pujkilović, reporter:Naprednjaci prihvataju prdloge nevladinog sektora ali ne i zahteve opozicije. Kažu prihvatiće promene koje bi omogućile pravedniji tretman svih učesnika i pošteniju izbornu trku.Darko Glišić, Srpska napredna stranka:Ja sam danas postavio pitanje gospodinu Zelenoviću na tom sastanku, da li to znači da će on da bojkotuje izbore u Šapcu? Jer, ne može da vam bude nepošteno u susednoj Loznici a da vam je pošteno u Šapcu, je li ćete vi da bojkotujete izbore na nacionalnom nivou a nećete da bojkotujete u Šapcu, Paraćinu ili Starom gradu?Milica Pujkilović, reporter:Veći deo opozicije je saglasan, ishod dijaloga zavisi od političke volje vladajuće stranke, jer koalicioni partneri vlasti imaju konkretne predloge.Uroš Kandić, Socijaldemokratska stranka Srbije:Stvari koje je moguće raditi na kratak rok, to je kao što smo danas, recimo, čuli mogućnost ukidanja izborne ćutnje oko koje je postojao jedan koncenzus u okviru panela, samim tim što je izborna ćutnja postala bespredmetna u eri kada postoje savremeni mediji.Aris Movsesijan, Nova stranka:Gest nije da neko nešto kaže, gest je da neko nešto uradi a pošto ovo ne može opozicija da radi nego samo onaj ko je na vlasti, ko ima većinu, na njima je da urade to.Žarko Obradović, Socijalistička partija Srbije:Ne možemo shvatiti da izabrani predstavnici građana koji su dobili kredibilitet i koji imaju kredibilitet politički i dobili kapacitet da vrše javne funkcije da ne mogu da budu deo svog posla u vreme, da ne mogu da obavljaju svoj posao u vreme kada su zakazani izbori.Milica Pujkilović, reporter:Procena posrednika sa Fakulteta političkih nauka je da bi razgovori vlasti i opozicije trebalo da se okončaju racionalnim epilogom u razumnom roku, najkasnije do kraja septembra. Sledeći sastanak u medijima biće održan za 10-tak dana.                              

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Al Jazeera

Emisija: Dnevnik/Al Jazeera

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Srbija: Pregovori vlasti i opozicije o finansiranju izborne kampanje

Predstavnici vlasti i opozicije na sastanku u Beogradu, o promjeni izbornih uslova, složili su se da postoje problemi u vezi sa finansiranjem predizbornih kampanja, kao i sa korištenjem javnih resursa u te svrhe. Iz opozicije naglašavaju da ovi pregovori mogu da budu uspješni jedino ukoliko se svi zahtjevi o kojima se govorilo na sastanku pretoče u zakon koji će usvojiti Narodna skupština.Predstavnik vladajućeg SNS-a ponovio je da ono što opozicija traži već postoji u izbornom sistemu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Prva televizija

Emisija: Jutro/Prva TV

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Novi sastanak vlasti i opozicije

Spiker:Na Fakuletu političkih nauka u Beogradu danas će biti održan novi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Kako je ranije najavljeno, tema drugog okruglog stola biće finansiranje izbornih kampanja, a organizacija Transparentnost Srbija objavila je preporuke u vezi sa tom temom koje će prema najavljenom dnevnom redu skupa predstaviti učesnicima. Među predlozima su izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, zatim izmene Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije u delu koji se odnosi na razdvajanje javne i političke funkcije, kao i izmene drugih povezanih propisa u vezi sa krivičnim gonjenjem krivičnih dela koja su u vezi sa nezakonitim finansiranjem kampanje.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: RTS1

Emisija: Jutarnji dnevnik/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Okrugli sto vlasti i opozicije

Spiker:Na FPN danas će biti održan drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije. Kako nam je potvrđeno, sastanku koji počinje za nepun sat prisustvovaće predstavnici 17 političkih partija, 10 profesora FPN, predstavnici Transparentnosti Srbije, Crte, CESID-a, Nacionalnog demokratskog instituta, Fonda za otvoreno društvo i Beogradskog fonda za političku izuzetnost. Tema je finansiranje izborne kampanje, a posebna pažnja će biti posvećena upotrebi javnih resursa u kampanjama, funkicionerskoj kampanji javnosti i finansiranja partijskih aktivnosti. Kako će izgledati današnja debata? Ko je potvrdio dolazak i može li u izbornoj godini da dođe do  konsenzusa? To su između ostalih pitanja.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: RTS1

Emisija: Jutarnji dnevnik/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Gost - Milan Antonijević, predsednik Fondacije za otvoreno društvo

Spiker:Kako će izgledati današnja debata, ko je potvrdio dolazak i može li u izbornoj godini da dođe do konsenzusa. To su između ostalih pitanja na koje je jedan od organizatora i posrednika u razgovorima predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević odgovorio Ivani Čkonjević.Novinar Ivana Čkonjević:Hvala što govorite za dnevnik, najpre da konstatujem gledajući noviju političku istoriju a koliko ja pamtim i koliko se sećam prosto nismo bili svedoci ovakvih zajedničkih sastanaka opozicije i vlasti, gotovo cele opozicije i gotovo cele vlasti za istim stolom a da to nije u Skupštini Srbije. Pa koliko vam sve to znači, koliko vam je to satisfakcija za to da na kraju svi ti razgovori rezultiraju uspehom. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Organizacije koje će se naći za stolom zaista cene to što su na ovaj način mogle da predstave ovu temu izbora i kampanje i uopšte svih ovih tema koje ćemo otvarati i na skupu kao i u narednim skupovima koje ćemo organizovati sa jedne strane, sa druge strane veoma je dobro što se sa nama kao koorganizatori uključuje Fakultet političkih nauka za koji zaista mislimo da je prava adresa za ovakav dijalog. I podsetiću i vas i vaše gledaoce da Srbija je u tom višepartijskom sistemu nekih 30 godina, uskoro ćemo i taj jubilej negde obeležavati i mislimo da je ovo neki dug civilnog društva koji dugujemo građanima da pojasnimo šta je sve učinjeno u poslednje tri decenije i na koji način ovaj izborni proces možemo unaprediti. Novinar:Ako vas dobro shvatam ovo je sve što se dešava veliki pomak i za društvo i za demokratiju u našoj državi. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Mi zaista to vidimo kao veliki pomak da na jednom mestu možete ovakvu temu koja je veoma teška, vidite koliko su pozicije ušančene, koliko tu ima nekih razlika koje izgledaju nepremostivo, ali ukoliko uspete da sednete za sto onda smo uspeli znači u prvom viđenju, nadam se da će i naredna biti podjednako uspešna, da u jednom konstruktivnom i dobrom dijalogu, sa oštrim tonovima ipak uz slušanje jedne i druge strane otvorimo ova teška pitanja, da pojasnimo i građanima šta znače izbori, koja je njihova odgovornost kada se pojave na biralištima narednog proleća i koliko je tu ustvari nekih detalja koje je potrebno rešiti do tog trenutka da bi kampanja bila fer i da bi uslovi bili podjednaki za sve. Novinar.Ko je sve pozvan i ko je sve potvrdio da će doći na sastanak. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Pozvane su sve parlamentarne stranke, one koje učestvuju u političkom životu tako da imamo za sada potvrde svih strana a će doći, jedino Dragan Đilas nije potvrdio, tj. u ovom trenutku rekao da zbog odsustva medija neće biti na ovom skupu, ali ostali iz Saveza za Srbiju i drugih brojnih stranaka SPS naravno i vladajuće stranke i onih koji su u koaliciji  vladajućoj izrazili su želju da dođu i da razgovaraju otvoreno o temama koje smo nekako zacrtali. Na prvom viđenju smo ove teme i usaglasili, znači da su to četiri segmenta o kojima vredi razgovarati i razgovaraćemo sada o finansiranju izborne kampanje kao jednoj teškoj temi koja govori o tim ravnopravnim uslovima i imamo i organizacije koje su ***Novinar:Jeste to je tema, ali zakon o političkim aktivnostima ali i o finansiranju kampanje usvojen je, ako se ne varam 2011. godine. I jasno su definisani uslovi izlaska na birališta i finansiranja kampanje a koliko znamo opšteprihvaćeno pravilo i standard da se izborni zakni ne mejanju u izbornoj godini. Pa kako onda uopšte mislite da dođete do konsenzusa. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Ovde ne govorimo o izmeni izbornog sistema i zakoa koji bi morali da se usklađuju ….Novinar:To je jako bitno da naglasimo. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: To je bitno naglasiti, ovde govorimo o praksi koja je vidljiva ako govorimo zaista o proteklim decenijama i mi ovde neke stvari kao organizacija civilnog društva, pre svega organizacije koje prate izbore Crta, CESID , Transparentnost Srbija daju određene predloge kako bi se ove prakse unapredile, znači govorimo o sprovođenju zakona, o nekim negativnim pojavama koje smo videli na nekim prethodnim i ranijim izjavama od funkcionerske kampanje i mnogih drugih pitanja i to su sve zaista teme o kojima očigledno i političke stranke žele da razgovaraju sve pa i one koje su u vladajućoj koaliciji i one koje su u ovom trenutku u opoziciji i mislimo da je to dobar znak da postoji negde spremnost da se na ovakav način priča u instituciji koja zaista zaslužuje da se na njoj o ovim temama razgovara, to je Fakultet političkih nauka. Kada govorimo o funkcionerskoj kampanji moram da vas pitam ko je taj koji treba da utvrđuje. U Zakonu piše Agencija za borbu protiv korupcije. Da li ona oma ima dovoljno ovlašćenja da bi utvrdila da li je došlo do povrede toga, da li je funkcioner koristi kampanju za partijske svrhe. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Sama agencija jeste u svom zakonu dobila određena ovlašćenja i mislimo da je to ukoliko se u potpunosti bude koristilo da će moći da da određene rezultate, videćemo i nakon ove rasprave kakvi će biti predlozi i sa čime će se, takođe kako će izgledati raspava političkih stranaka o ovom pitanju, ali ovde se zaista poziva na institucije, apelujemo na njih da rade svoj posao i tokom izborne kampanje a i tokom izbornog dana a i nakon izbornog dana i da na taj način vidimo određenu promenu, mislim da je ovo jedan put da zaista kroz tu reč koju polako učimo a to je dijalog dođemo do rešenja i ovako teškog pitanja. Novinar:Hoćete li vi imati neki predlog, Transparentnost Srbije se oglasila, oni će imati neke konkretne. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Da i Transparentnost i Cesid, ja sam poneo ovde da vidite da ima materijala takođe i Crta su dali svoje predloge, to su zaista konkretne tačke o ojima vredi razgovarati i nadamo se da će biti pomaka i da će i političke stranke prihvatiti sugestije i predloge koje su dale organizacije da ćemo videti na koji način se to može primeniti u narednim mesecima tokm i ustvari do trenutka raspisivanja izbora ali i od trenutka kada kada zaista započne kampanja. Novinar:Je li krajnji cilj da sve poltičke partije izađu na birališta. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Ja verujem da je cilj svake demokratije da građani mogu da se opredeljuju o tome kome će dati svoju poršku, sasvim su legitimne neke druge opcije ali zarad zaista nekih obeležavanja tih tri decenije od kada je Srbija uvela višepartijski sistem, zaista mislimo da su izbori taj ključ i trenutak kada treba dati svoj glas. Novinar.Je li prošle nedelje iza zatvorenih vrata bilo žustro. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Jeste sigurno, nekako smo pokušali da objasnimo i zbog čega je to zatvoreno za medije bilo. Izašli smo sa time šta su bile teme, mislimo da je to zaista pravi put da se u jednoj konstruktivnoj atmosferi kakvu ne možemo na žalost videti ni u Narodnoj skupštini još uvek a i na nekim drugim mestima razgovara otvoreno o svim temama i evo da potvrdim jeste, naravno da je bilo žustro. Novinar.Zašto mislite da u narodnoj skupštini nisu konstruktivne …Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Tu ne postoje ta, ne postoji pravilo četen hausa, znači ono što se izgovori tamo to postan javno, mislimo da jeto pravilo negde na …Novinar:Mislite li da je to delotvornije.Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Jeste delotvornije ….Novinar:Zašto …Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: … otvoreno se razgovara, ne šaljete poruku medijima, ne pokušavate da sedopadnete svojim biračima već zaista razgovarate o interesima demokratizacije o interesima stvaranja okvira u kome su izbori fer i gde su uslovi za sve stranke podjednake koliko god to mogu da budu. Novinar:A već na proleće ćemo videti koliko se uspeha u svim tim razgovorima imali i koliko će partija izaći na izbore i da li će svi biti saglasni oko izbornih uslova. Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo: Hvala javnom servisu na prostoru. Novianr.hvala vama štoste bili naš gost.                                                    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: TV Studio B

Emisija: Beograde dobro jutro

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Bastaćeve malverzacije

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać je tokom godina, preko prljavih kombinacija, izvukao čak 167 miliona iz opštinskog budžeta, a onda je taj novac koristio za rad stranke čiji je član – Stranke slobode i pravde, ali i za podmićivanje odbornika Socijalističke partije Srbije  i Srpske radikalne stranke, otkriva Kurir.

Pare je ispumpavao preko firmi „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“, navodi list.

Budžetskim novcem punili su se i džepovi odbornika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, u kojoj je Bastać i potpredsednik, navodi list.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Prva televizija

Emisija: Jutro/Prva TV

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Spikerka:Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu u 9h trebalo bi da počne novi sastanak predstavnika vlasti i opozicije. Sastanak će pratiti naša Jovana Jovančić. Jovana, da li su stigli učesnici i koje će teme biti sastanka?Reporter vJovana Jovančić:Živana, s obzirom da je ostalo još minut do 9h, hajde da kažemo da ima i onih koji će verovatno stići u poslednji minut. Za sad još uvek pristižu i predstavnici iz redova vlasti i oni iz redova opozicije. Među prvima su došli oni uz čije posredstvo se i obavlja ovaj sastanak, dakle CESID, Transparentnost Srbije CRTA, nakon toga su stigli kao što sam rekla pojedini predstavnici iz redova vlasti i opozicije. Očekuje se još dolazak određenih lidera i predstavnika. Kada je reč o temi, to je ono što si me pitala. Svakako da su izborni uslovi tema i danas ovog sastanka. Konkretno, koliko sam uspela da čujem, biće to finansiranje izborne kampanje. Podsećam, za razliku od prvog sastanka, ovaj je ipak donekle bio poznat medijima, s obzirom da su za prvi sastanak saznali u poslednjem trenutku, ovaj je donekle bio najavljen. Očekuje se da nakon tog održanog sastanka budu i izjave za medije, dakle, imaćemo priliku da čujemo i nešto više nego prošlog puta o tome o čemu se razgovaralo, da li su postignuti neki dogovori da se ne bi desilo kao i prošli put da se spekuliše da li je to bio dijalog, ili je bio samo okrugli sto na kome je svako izneo svoje mišljenje itd. Sbakako Prva televizija ostaje ovde, pratićemo sastanak i u našim narednim informativnim emisijama imaćemo svakko više informacija.Spikerka:Hvala ti. Bila je ovo uživo naša Jovana Jovančić, koja prati sastanak na Fakultetu političkih nauka. A vlada Severne Makedonije negirala je navode pojedinih medija da su osumljičeni u korupcionaškom skandalu 20. februara bili u vladi...     

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Radio Beograd 1

Emisija: Novosti dana

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Spiker:Na Fakultetu političkih nauka u Beogadu, održan je drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije. Milica Radovanović je zabeležila izjave učesnika posle održanog sastanka.Reporter:Konstruktivni i konkretniji ovako drugi sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka ocenjuju organizatori. Učesnici su međutim saglasni oko jednog sa drugom stranom teško je razgovarati. Nebojša Zelenović ponovio je stav da Savez za Srbiju na izbore neće izaći ako se izborna pravila ne promene. O tome tvrdi odlučuje Aleksandar Vučić, a odgovor od njega očekuju u narednih nekoliko nedelja. I ostali zahtevi Saveza ostali su nepromenjeni.Nebojša Zelenović:Mi mislimo da je pod hitno kao što stoji u nalazu našeg stručnog tima, potrebno smeniti sve članove REM, i potrebno je ući u hitnu proceduru da se izaberu novi članovi REM. Druga stvar saglasnost oko izbora novih članova RIK, predsednika RIK i svih 16 članova stalnog sastava RIK, RIK je vrhovni sudija izbora, RIK odlučuje da li su izbori pošteni ili nisu pošteni. Treća stvar odmah smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i svih članova odbora Agencije za borbu protiv korupcije.Reporter:Na današnjem sastanku čuli su se već ranije poznati stavovi, a Srpska napredna stranka nema problem da se drži standarda koje stručnjaci preporučuju, a tiču se fer i poštene izborne trke. Istakao je funkcioner ove stranke Vladimir Orlić.Vladimir Orlić:Sve je poznato ništa novo i ništa vredno nekog novog komentara. Ono što smo mi slušali a ticalo se stvari koje imaju da predlože CESID i Transparentnost Srbije, bilo je podeljeno uglavnom u one preporuke koje se tiču svega onoga što može da se uradi u nekom realnom roku, a da ne podrazumeva promene zakona, i onih drugih stvari koje podrazumevaju promene zakona, i o kojima ima smisla govoriti negde nakog izbornog procesa.Reporter:Vladimir Đurić iz stranke Moderne Srbije smatra, da su ovakvi sastanci dobar put ali dok se ne dođe do promene izbornog zakona o većim pomacima ne može govoriti.Vladimir Đurić:Postoji saglasnost oko toga da određene pojave svi poznajemo kao problamtične, prepoznajemo potrebu da se te stvari razrešavaju ali opet kažem, problematika funkcionerske kampanje, problematika pristupa javnih finansija od strane političkih stranaka, učesnika u izbornoj kampanji to su najaktuelnija pitanja.Reporter:Na većinu problema učesnici sastanka na FPN gledaju različito, kaže član Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović, i dodaje da ne vidi ništa neobično i novo u tome da funkcioneri koji su na vlasti učestvuju u predizbornoj kampanji.Žarko Obradović:Pokazalo se da je u prošlosti da su svi nosioci javnih funkcija, bili aktivni u vreme izborne kampanje, to važi i za prethodnog predsednika Tadića i važi i za druge, na kraju krajeva i 90 godina je bilo slično, predsednici su učestvovali u izbornim kampanjama. Tako da se moglo čuti puno različitih mišljenja, moram reći da su neki od tih stavova za mene izazvali nerazumevanje.Reporter:Finansiranje izbora bila je konkretna tema, pa su i razgovori bili takvi, rekao je po završetku sastanka jedan od organizatora i izvršni direktor fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.Milan Antonijević:Naš utisak jeste da postoji politička volja, naravno da imate oštre tonove i neke stvari kao i na prethodnom sastanku. Međutim danas smo bili mnogo konkretniji i konstruktivniji zato što je tema bila jasno određena. Mi smo govorili koje će četiri od tema biti obrađene, već zaista o jasnim i konkretnim nalazima.Reporter:Sastanku nisu prisustvovali predstavnici stranke Slobode i pravde Dragana Đilasa, jer kako su naveli nije bi otvoren za javnost. Sledeći je najavljen za 10 dana, a razgovaraće se o trenutnoj situaciji u medijima.                        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Pink

Emisija: Nacionalni dnevnik 16

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Okrugli sto vlasti i opozicije

Spiker:Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije održan je na Fakultetu političkih nauka, a govorilo se o finansiranju izbornih kampanja. Iz Saveza za Srbiju na sastanku su tražili smene u Remu, Reku i Agenciji za borbu protiv korupcije na šta iz Srpske napredne stranke odgovaraju da zakon ne dozvoljava da nezavisnim telima upravljaju stranke. Predstavnici SNS-a navode i da je pravi zahtev opozicije da se Aleksandru Vučiću zabrani učešće na izborima. Reporter:Okrugli sto na Fakultetu političkih nauka trajao je tri sata, i protekao je po rečima organizatora u konstruktivnoj atmosferi. Milan Antonijević:Danas smo predstavili analize koje su izradili i Crta, i Cesid i Transparentna Srbija. Mislim da je ovo dobar početak i osnov da se o nekim stvarima na jasan način razgovara, bilo je prilično konstruktivno bilo je određenih zaključaka, ja se nadam da ćemo do narednog perioda tj. za nekih desetak dana kada planiramo sledeći događaj koji će se baviti medijima imati i zaista jasne dogovore svih koji su danas sedeli za stolom. Bojan Klačar:Čini se da je ovaj sastanak imao jedan radni karakter, fokusiran, i čini se za jednim prostorom koji je ostavljen nakon ovog sastanka da se neke važne stvari, neke mere možda i implementiraju do sledećih izbora. Reporter:Jedan od lidera Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da je na sastanku izneo zahtev da se izvrše smene u Remu, Republičkoj izbornoj komisiji i u Agenciji za borbu protiv korupcije. Stav SNS-a po ovim pitanjima po rečima Vladimira Orlića jeste da nezavisna tela treba da ostanu nezavisna a ne da njima upravljaju političke stranke. Vladimir Orlić:Ako je već definisano zakonom a jeste nekoga ko je nezavisan, samostalan organ dakle nekoga ko ne zavisi od politike i ne treba uopšte postavljati stvari tako da sad e baš hoćemo da ga napravimo zavisnim od politike pa da političari tamo šalju svoje predstavnike pa da onda oni mogu da intervenišu dakle to je sve suprotno onome što su ako hoćete i evropski standardi ali ono što mi želimo da izgradimo u Srbiji. Reporter:Naprednjaci su spremni da prihvate deo preporuka nevladinog sektora kao i da se tokom izbornih kampanja jasno odvoje javne i stranačke funkcije kaže Orlić ističe međutim da suštinski zahtev opozicije nije poboljšanje izbornih uslova jer su oni dobri već nešto drugo. Vladimir Orlić:To je ako ikako može na bilo koji način da kosmos učini da Aleksandar Vučić nestane sa lica zemlje da se više nikad ne pojavljuje na izborima i na bilo kom drugom mestu i da vidite kako će onda sve da bude savršeno dobro, lepo, dobri su i zakoni. Reporter:Orlić je podsetio da su izborni zakoni nasleđeni od prethodnih vlasti da je birački spisak bolji i precizniji nego ikada a dodao je i da SNS nema ništa ni protiv međunarodnog prisustva i posmatrača na izborima. Jovan Palavestra TV Pink.                   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: RTS1

Emisija: Ovo je Srbija

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Sasanak vlasti i opozicije

Spiker:Drugi sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima održan je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Tema okruglog stola „finansiranje izborne kampanje“ a pre svega u domenu unapređenja kontrole tog segmenta izbora, a sledeći u medijima biće održan za desetak dana. Nebojša Zelenović, Savez za Srbiju: Ako nema slobodnih izbora u Srbiji, Savez za Srbiju neće učestvovati. Mi mislimo da je pod hitno kao što stoji u nalazu našeg stručnog tima potrebno smeniti sve članove REM-a i potrebno je ući u hitnu proceduru da se izaberu članovi REM-a. Uzbor za izbor tih članova da to budu visoko stručni ljudi, druga stvar saglasnost ili politički konsenzus oko izbora novih članova RIK-a. Treća stvar, odmah smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije.Darko Glišić, Srpska napredna stranka: Mi jesmo spremni za razgovore, ali za razgovor koji uz dogovor sa civilnim sektorom može da učini da zakonodavstvo današnje u Srbiji izborno mogući svim učesnicima izbora da imamo bolji i povoljniji tretman, pošteniji tretman i da uđu u jednu pošteniju trku za poverenje pred građanima Republike Srbije, ali vidite ja sam danas postavio pitanje gospodinu Zelenoviću na tom sastanku, da li to znači da će on da bojkotuje izbore u Šapcu, jer ne može da vam bude nepošteno u susednoj Loznici a da vam je pošteno u Šapcu jer ćete da bojkotujete vi izbore na nacionalom nivou ali nećete da bojkotujete u Šapcu, Paraćin ili Starom gradu. Milan Antonijević, Fondacija za otvoreno društvo: Mislim da je ovo dobar početak i osnov da se o nekim stvarima na jaasn način razgovara, bilo je prilično konstruktivno, ovde ima predloga i za izmene Zakona, neki je jasan stav da će tu biti, mora biti odmeren, videti šta je realno učiniti do narednih izbora, ali ono o čemu se mnogo više razgovaralo to je konkretno prakas, sprovođenje zakona.         

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: N1

Emisija: Dan uživo/N1

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Gost-Rade Veljanovski,Građanski demokratski forum

Na sastanak vlasti i opozicije kakav je danas održan na FPN svako može da stavi veliki broj primedbi, ali u okolnostima u kojima živimo, gde se odnosi vlasti i opozicije zaoštravaju do mere da to može biti opasno, ipak je dobro što se takav razgovor održava, rekao je profesor Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma.On je dodao da na današnjem sastanku nisu postignuti epohalni rezultati, ali da to i "nije bio takav sastanak", NVO su dale određene predloge, utisak je da je većina prisutnih u velikoj meri zadovoljna tim predlozima i da o tome može ozbiljno da se razgovara."Na okruglom stolu vlasti i opozicije bilo je različitih mišljenja, ali nikakvih varničenja", kazao je on.Atmosfera je za nijansu bila bolja i konstruktivnija od atmosfere u Skupštini Srbije ili Skupštini Grada, naveo je on.

"Možda jer ne postoji obaveza da se nešto zaključi danas", zaključio je.Veljanovski je izneo svoj stav da ipak nije dobro što je taj dijalog zatvoren za javnost, jer javnost treba sve da zna, ali da je "postignut je konsenzus da se tako ponašaju svi koji su unutra"."Na skupu je više konstruktivna bila atmosfera nego rezultat, razultat ne možemo još da očekujemo. Ti razgovori moraju što pre da dođu do epiloga, jer nema mnogo vremena. Da se završe najkasnije do sredine ili kraja septembra, to što pre mora da se završi da obaveštavamo naše birače o suštinskim pitanjima, šta ćemo sa Kosovom, prosvetom...", kaže gost Dana uživo.On je istakao i da posle tih sastanaka, kako god se završili, neće svi biti zadovoljni. "Ali moramo toga da budemo svesni i svako mora da bude spreman na malo kompromisa", kazao je.Govoreći o gradnji gondole na Kalemegdanu, Veljanovski je rekao da bi ta gradnja trajno ugrozila vrednosti beogradske tvrđave.

Građanski demokratski forum najavio je da će nastaviti aktivnosti za očuvanje Beogradske tvrđave i borbi protiv izgradnje gondole na Kalemegdanu. Forum se ovom porukom oglasio nakon što je Skupština Beograda odbila njihovu peticiju protiv izgradnje gondole.Treba odustati od tog objekta, jer on nije u interesu Beograda, kazao je on.Kalemegdan treba da se sačuva, dodao je, a ova gradnja bi narušila njegovu vizuru, arheološko nasleđe, a tu su sporni i ekološki aspekti - višestruka je šteta, a nema praktične koristi."Neko tvrdoglavo hoće da izgura to, po svaku cenu. Ovo ne može da se nazove ostvarivanjem javnog interesa, a taj novac može bolje da se upotrebi", rekao je Veljanovski.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: N1

Emisija: Dan uživo/N1

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović izneo je, nakon okruglog stola o izbornim uslovima na FPN-u, zahteve koje je, prema SZS-u, neophodno ispuniti da bi izbori bili regularni.Zelenović je u obraćanju novinarima ispred Fakulteta političkih nauka, nakon okruglog stola o izbornim uslovima, ponovio da Savez za Srbiju neće učestvovati na predstojećim izborima ako oni ne budu slobodni i dodao da Srbija klizi ka ozbiljnom sukobu ako se ne omogući slobodno glasanje.Opozicija je, kako je rekao, ponovila svoje zahteve da se hitno smene svi članovi REM-a i da se na njihovo mesto postave visoko stručni ljudi koji se dokazano zalažu za slobodu izražavanja,da se postigne konsenzus oko izbora novog sastava Republičke izborne komisije kao i da se smene direktor i članovi odbora Agencije za borbu protiv korupcije i na njihovo mesto postave drugi ljudi visoke stručnosti.lan delegacije SNS-a Vladimir Orlić kazao je da su zahtevi koje je iznela opozicija poznati od ranije i da nisu ništa novo. Istako je da postoji ono što je u domenu delovanja političkih stranaka, i ono što je u domenu rada nezavisnih tela."Ne mislimo da ima bilo kakvog smisla da stranački predstavnik bude u REM-u ili Agenciji za borbu protiv koripcije", rekao je Orlić, ističući da zakon jasno definiše kako se biraju članovi nezavisnih tela, ko ih predlaže i koliko im traje mandat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: RT Vojvodina 1

Emisija: Dnevnik 17

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Spiker:Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održan je drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije.  Glavna tema danas finansiranje izbornih kampanja. Sastanak je pratio naš Vladimir Radojković. Novinar Vladimir Radojković:Drugi sastanak vlasti i opozicije okupio je 60 učesnika iz političkog  života i civilnog sektora. Prisutni su bili svi koji su pozvani sem predstavnika stranke Slobode i Pravde na čijem je čelu Dragan Đilas. Cesid, Crta i Transparentnost Srbija izložili su ekspertsku analizu kao i predlog mera koje bi mogle da budu primenjene u kratkom roku do sledećih izbora. Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo: Bilo je prilično konstruktivno, bilo je određenih zaključaka, ja se nadam da ćemo do narednog period, tj. do za nekih desetak dana kada planiramo sledeći događaj koji će se baviti medijima imati zaista i jasne dogovore svih koji su i danas sedeli za stolom. Novinar:Tačan epilog drugog susreta vlasti i opozicije ponovo je ostao nepoznat javnost, dok ovaj put obe strane iskazuju da je po određenim pitanjima postignuta saglanost, a opozicione stranke očekuju konkretne poteze vlasti i faktičku promenu izbornih uslova. I jedni i drugi podvlače da je ovaj politički dijalog vođen u formi razgovora a ne pregovora. Predsedavajući Saveza za Srbiju je saopštio da ukoliko izbori ne budu slobodni ovaj Savez na njima neće učestvovati i ponovio zahteve za smenu članova REM-a, izbog novog sastava Republičke izborne komisije kroz politički konsensuz, kao i smenu direktora i članova odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Nebojša Zelenović, predsedavajući Saveza za Srbiju: Ispunjenje ovih zahteva nas samo dovodi do toga da smo na pragu bilo kakve, kakve takve političke regularnosti da mogu da se održe neki izbori. Neispunjenje ovih zahteva je odluka Aleksandra Vučića da gurne Srbiju u građanski sukob. Vladimir Orlić, poslanik Srpske napredne stranke: Dakle od onih stvari koje je u svojim preporukama već davao ** a tiču se funkcionerske kampanje, dakle čuli ste to javno i mi to ponavljamo svuda pa i na ovim okruglim stolovima. Mi sa tim problem apsolutno nemamo. Naravno ima smisla da se uvek zna da li neko ko vrši javnu funkciju i sto vreme je i partijski funkcioner, daje izjavu ili bilo šta čini u jednom ili u drugom svojstvu. Novinar:Osnovne teme o kojima se danas razgovaralo su finansiranje izbornih kampanja i funkcionerska kampanja. Sledeći susret koji će biti održan u narednih 10-tak dana biće posvećen medijima i ponašanju medija u predizbornoj kampanji.             

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Happy

Emisija: Telemaster

Autori: 

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Spiker:Drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima i finansiranju izborne kampanje održan je na Fakultetu politčkih nauka u Beogradu. Predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je ovaj sastanak bio konstruktivniji i konkretniji od prethodnog  i najavio da će sledeći o medijima biti održan za desetak dana. Sastanku, za razliku od prethodnog nije prisustvovao predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. Novinar:Iza zatvorenih vrata na Fakultetu političkih nauka opozicija je ponovila svoje zahteve da se smene svi članovi regulatornog tela za elektronske medije i izaberu novi koji će biti visokostručni, da se stvori politički konsenzus oko novih članova Republičke izborne komisije kao i da se smene direktor i članovi Agencije za borbu protiv korupcije. Nebojša Zelenović, savez za Srbiju:Čvrsto stojimo iza nalaza našeg stručnog tima, protest „jedan od pet miliona“. Vladimir Đurić, Stranka moderne Srbije: Veliki etablirani igrači dobijaju više posla pod prethodnog rezultata, dobijaju više i po osnovu rezultata u tekućoj kampanji ki imaju mogućnost da novac iz redovnog finansiranja prebacuju u finansiranje kampanje.Novinar:Predstavnici opozicionih stranaka istakli su da neće učestvovati na izborima ako na njima ne budu garantovani fer i jednaki uslovi za sve učesnike u izbornom procesu. Za to se zalažu i funcioneri vladajuće stranke. Vladimir Orlić,  Srpska napredna stranka: Naš je interes da imamo najbolje moguće standarde za sve, uključujući i naravno i izborni proces. Nikakav problem nemamo da se unapredi izborna administracija, da se birački spisak koji defakto jeste danas ubedljivo najkvalitetniji i najprecizniji ikada dodatno ako je potrebno i prekontroliše i dodatno uredi. Novinar:A posle drugog okruglog stola vlasti i opozicije funkcioner LDP Đorđe Žujović ocenio je da bi tehničke i političke konsultacije o izbornim uslovima trebale da se obavljaju kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Đorđe Žujović, Liberalno demokratska partija: Ovakve konsultacije tehničke i političke trebaju da se održavaju kod predsednika Republike uz učešće vlasti, učešće parlamentarne i vanparlamentarne opozicije. Vrlo je važno, stvari koje nam slede u budućnosti ide rešavanje kosovskog pitanja, zamislite da uz rešavanje Kosovskog pitanja nestabilnost u Srbiji i regionu imate i bojkot izbora. Novinar.Ipak, predsednik Vučić ističe da nema ni želje a ni ustavnih ovlašćenja da razgovara sa opozicijom ali podržava dijaloga na Fakultetu političkih nauka. Aleksandar Vučić, predsednik Srbije:Da mi nismo prihvatili dijalog rekli bi idemo, vlast neće dijalog. Ajmo na demonstracije, ajde da srušimo RTS, ajde da srušimo nešto. Pošto je vlast prihvatila dijalog e onda jeste videli, priznali su da su loši uslovi. Uslovi su dest puta bolji nego u njihovo vreme, dest puta bolji. Sve što još misle da možemo i po pitanju biračkih spiskova i finansiranje političkih partija sve ćemo da uradimo. Novinar:Dok Vučić veruje u uspešnost dijaloga vlasti i pozicije, članovi Pokreta Dosta je bilo, smatraju da su ti razgovori obična farsa jer su na njih pozvani kako navode samo predstavnici prihvatljive opozicije. Iz Pokreta poručuju da bi takozvana prava opozicija trebalo da traži razgovore o izbornim uslovima od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.                     

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Prva televizija

Emisija: Vesti 18

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dejan Đurđević o razgovoru sa opozicijom

Spikerka:O čemu se razgovaralo iza zatvorenih vrata na Fakultetu političkih nauka? Kakve su pomake, a kakve dogovore napravili predstavnici vlasti i opozicije, za Prvu TV ekskluzivno govori jedan od učesnika ovog sastanka Dejan Đurđević.Dejan Đurđević, SNS:Predstavnici SNS u taj dijalog ulaze sa pozicije da detektuju određene probleme u izbornom procesu i da sve te nedostatke otkloni i da izborni proces unaprede. Neko drugi ulazi sa pozicije da nađe alibi za neki eventualni, pretpostavljeni izborni neuspeh, što negde na neki način otežava dijalog...Novinarka:A kako da unapredite, šta su konkretne stvari koje ste spremni da uradite ovog trenutka, da stanete i da kažete - unapredili smo?Dejan Đurđević, SNS:Pa, nevladin sektor je izneo nekoliko konkretnih predloga i mi smo dobar deo tih konkretnih predloga prihvatili.Novinarka:Šta to znači, koje?Dejan Đurđević, SNS:Pa, to bi trebalo organizator da kaže. Npr. vezano za ponašanje funkcionera za vreme izborne kampanje, korišćenje službenih vozila i javnih resursa u izbornoj kampanji koje bi se zabranile, da javni funkcioneri učestvuju u izbornoj kampanji posle radnog vremena, da se  pooštre određene kaznene odredbe iz Člana 50, Zakona o Agenciji za borbu...Novinarka:To znači aktivnije učešće Agencije za borbu protiv...Dejan Đurđević, SNS:Tako je. Mi smo se sa time složili, e sad, postoji jedan zahtev opozicionih stranaka, naročito onih koji su okupljeni oko SzS, koji provejava kroz čitav dijalog, a oni zamišljaju da je fer izborni proces onaj u kojem bi javni funkcioneri bili potpuno isključeni od svih dešavanja za vreme izborne kampanje. To je u potpunosti neprihvatljivo i mogao bih reći da je licemerno.Novinarka:A zašto niste spremni npr. da prihvatite to da novac koji se dodeljuje za stranačko funkcionisanje, da ne može da se koristi u kampanji.Dejan Đurđević, SNS:Zašto stranka ne bi mogla novac koji je dobila za svoj redovan rad, ako je s njim domaćinski raspolagala i uštedela, da koristi za izbornu kampanju, nego usmeravate da uzima kredite da se pozajmljuje od tajkuna i da za izbornu kampanju koristi crni novac. Mislim da je najtrasparentnije i najbolje sa stanovištva i borbe protiv korpcije i sprečavanja trgovine uticajem da udeo javnog novca, onog budžetskog, čije se poreklo zna, bude veći u izbornoj kampanji, nego da stranke naročito one manje terate da uzimaju kredite ili da se pozajmljuju na raznim stranama.Novinarka:Ovo što je traženo vezano za članove RIKA, REMA, da li tu postoji mogućnost nekakvog dogovora za Agenciju, koliko sam uspela da razumem, ipak ste napravili nekakav kompromis.Dejan Đurđević, SNS:Što se tiče RIKA, ja taj zahtev nisam razumeo, jer članovi RIKA predlažu predstavnicima poslaničkih grupa i pozicionih i opozicionih u Narodnu skupštinu i RS, srazmerno broju mandata. Znači, u RIKU sede i predstavnici vladajuće većine i predstavnici opozicije. Ja ne razumem zbog čega njima ne odgovara takav sastav RIKA. Što se tiče REM-a, čak i oranizatori sastanka su odbacili ideju i predstavnici akademske javnosti koja je tu bila da političke stranke delegiraju svoje predstavnike u ta nezavisna regulatorna tela, kao što su...                       

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: N1

Emisija: Dan uživo/N1

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Gosti-Nenad Milić,LDP i Miroslav Aleksić,Narodna stranka

Mirslavom Aleksić iz Narodne stranke i Nenad Milić iz Liberalno demokratske partije slažu se u stavu da se od sastanaka vlasti i opozicije ne mogu očekivati neki posebni rezultati. Prema njihovoj oceni, sledeći panel, na kom će se razgovarati o medijima, biće najvažniji i najteži. Aleksić kaže - opredeljujući.Govoreći o današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije, Nenad Milić je u Danu uživo istakao da su se danas svi fokusirali na kontrolu trošenja novca, a da je problem, posebno za opoziciju, nabavljanje novca."Da bi opozicija mogla da učestvuje u svim segmentima izbornog procesa, ona mora da ima novac. Ako nema novca, nema kontrole izbora, a tada nema ni demokratije", rekao je Milić.Aleksić, pak, ističe da je današnji, kako ga naziva, panel, bio dosta civilizovaniji od prethodnog i to zahvaljujući predstavnicima vlasti koji su bili spremni da saslušaju druge. On ocenjuje da je veliki uspeh to što je vlast priznala da u Srbiji postoje problemi i da je ono što opozicija i građani govore mesecima - tačno.

"Ne verujem da postoji spremnost da implementiraju sve ono o čemu se govori, ne samo meseci već i godina. Na ovaj način pokušavaju da pokažu da žele, a suštinski ne žele, jer bi na normalnim izborima. Oni ne mogu da funkcionišu u normalnom demokratskom sistemu", kaže Aleksić i dodaje da su razgovori pre uvod u bojkot, nego što će se nešto desiti.Sledeći sastanaka zakazan je za 19. avgust, a tema će biti mediji. Aleksić smatra da će taj panel, uz današnji, biti najvažniji i da oni opredeljuju stvar da li će se uvažiti zahtevi Stručnog tima, a to su učešće opozicije na javnom servisu i promene u REM-u.

neće to da urade. Mi ćemo po svemu sudeći morati u bojkot, jer će oni ako ispune sve ove zahteve izgubiti izbore", kazao je Aleksić.Dodaje da opozicija nema priliku da se putem medija predstavi građanima, a skoro sva štampana izdanja su u službi propagande."Lažu građane Srbije, ispira im se mozak, upire prstom da su svi ostali krivi za stanje u Srbiji. Zato hoćemo da čujemo da li će prihvatiti ili ne. Ako ne prihvate naše predloge, nema razloga da se dalje razgovara", kaže Aleksić.Upitan da li će to onda biti kraj razgovora sa predstavncima vlasti, on kaže da Savez za Srbiju još nije doneo odluku o tome.Upitan da li je sledeći panel prekretnica ili ne, Nenad Milić kaže da niša nije prekretnica, a li da su mediji najteža tema."Postoji nekoliko nivoa. Jedan je javni servis, drugo su privatni mediji. Privatni mediji imaju pravo na svoju uređivačku politiku, ali nemaju pravo na laži i vređanje. A toga ima toliko. Šta je rešenje toga? Nisam siguran da će to tako lako biti... RTS će pre dati nego tabloide, tu mislim da tabloidne televizije. Jer se tu dobijaju glasovi, istakao je Milić.    Gosti Dana uživo su se složili da je najveći prbolem u Srbiji to što se ne poštuju zakoni. Milić kaže da su oni solidni, ali da su državni organi bolećivi na vladajuće stranke i da zakon ne primenjuju kada su one u pitanju, dok su prema opoziciji stroge.Aleksić ističe da je Savez za Srbiju izneo svoj zahtev da se promeni sastavi REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije, jer su ove tri institucije osnova za sprovođenje ostalih preporuka i zaključaka koje je sastavio Stručni tim pokreta "1 od 5 miliona".Govoreći o rokovima i vremenu koje je preostalo za ispunjavanje zateva, Aleksić kaže da je opozicija s njima izašla još u decembru, a da se razgovara tek u avgustu i ukazuje da se za prethodnih osam meseci niko od vlasti nije oglasio sa željom da o tome razgovara."Sada nam kažu, evo mi razgovaramo, ali nema vremena za implementaciju. To govori da nisu spremni istinski da rade na tome, na stvaranju uslova. Ima vremena da se implementira najveći deo onoga što je navedeno u dokumentu, ali vlast je ta koja to može da implementira. Zašto sedimo tamo - prvo da dokažemo da smo bili sve vreme u pravu i da nema uslova za slobodne i fer uslove. To je priznao režim danas, jer su rekli da su spremni da implementiraju ono što su predložile nevladine organizacije", rekao je Aleksić.On je još jednom ponovio da je prema njegovom mišljenju bojkot izvestan.Kada su u pitanju zahtevi SzS, Nenad Milić kaže da mu nisu baš najjasniji.Kao primer navodi RIK i kaže da zahtevo o uvođenju stručnjaka u tu instituciju u realnosti ne pije vodu, jer je to samo u teorijji idealno. U stvarnosti se, kaže, završi tako što vlast nađe nekoga ko ispunjava te uslove, ali je njihov. On predlaže da se vratimo korak nazad u demokratiji i da se upravljanje RIK-om prepusti političkim partijama, jer su one najzainteresovanije za izborni proces.Zahtev da predsednik Aleksandar Vučić ne učestvuje u predizbornoj kampanji, Milić ocenjuje kao "luzerski" i ističe da za to ne postoje ni zakonske ni političke prepreke.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Pink

Emisija: Nacionalni dnevnik 1830

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Okrugli sto vlasti i opozicije

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije održan je na Fakultetu političkih nauka, a govorilo se o finansiranju izbornih kampanja. Iz Saveza za Srbiju na sastanku su tražili smene u Remu, Reku i Agenciji za borbu protiv korupcije na šta iz Srpske napredne stranke odgovaraju da zakon ne dozvoljava da nezavisnim telima upravljaju stranke. Predstavnici SNS-a navode i da je pravi zahtev opozicije da se Aleksandru Vučiću zabrani učešće na izborima.

Reporter:

Okrugli sto na Fakultetu političkih nauka trajao je tri sata, i protekao je po rečima organizatora u konstruktivnoj atmosferi.

Milan Antonijević:

Danas smo predstavili analize koje su izradili i Crta, i Cesid i Transparentna Srbija. Mislim da je ovo dobar početak i osnov da se o nekim stvarima na jasan način razgovara, bilo je prilično konstruktivno bilo je određenih zaključaka, ja se nadam da ćemo do narednog perioda tj. za nekih desetak dana kada planiramo sledeći događaj koji će se baviti medijima imati i zaista jasne dogovore svih koji su danas sedeli za stolom.

Bojan Klačar:

Čini se da je ovaj sastanak imao jedan radni karakter, fokusiran, i čini se za jednim prostorom koji je ostavljen nakon ovog sastanka da se neke važne stvari, neke mere možda i implementiraju do sledećih izbora.

Reporter:

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da je na sastanku izneo zahtev da se izvrše smene u Remu, Republičkoj izbornoj komisiji i u Agenciji za borbu protiv korupcije.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Pink

Emisija: Nacionalni dnevnik 1830

Autori: 

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gost-Vladimir Orlić,SNS

Funkcioner SNS Vladimir Orlić izjavio je da su se u današnjem razgovoru vlasti i opozicije na FPN-u, posvećenom finansiranju izborne kampanje, čuli već poznati stavovi i istakao da SNS nema problem da se drži najboljih i najmodernijih standarda kada je reč o pravilnom postupanju u izbornom procesu.Na pitanje o promeni članova REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije, što su zahtevi opozicije, Orlić je rekao da su to nezavisni organi, da je zakon jasan i da oni ne treba zavise od politike, navodeći da je suprotno evropskim standardima, ako stranke postavljaju članvoe tih tela.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: N1

Emisija: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije\Nemanja Nenadić

Naslov: Razgovor vlasti i opozicije

Fakultet političkih nauka ponovo je ugostio predstavnike vlasti, opozicije i civilnog sektora na okruglom stolu o izbornim uslovima. Pozivu se odazvalo šesnaest parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, a domaćini ocenjuju da je razgovor bio bolji nego pre deset dana. A da li su i politički protivnici istog mišljenja?

Iako je finansiranje predizborne kampanje bilo glavna tema druge runde razgovora, učesnike je nakon zatvorenog sastanka "žuljala" uloga šefa države u rešavanju nagomilanih izbornih problema. Savez za Srbiju izneo je konkretne zahteve: hitnu smenu članova REM-a, RIK-a, direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, i poručio da je sve u rukama jednog čoveka.

"Ispunjenje ovih zahteva koje smo postavili danas je isključiva stvar političke volje Aleksandra Vučića...Neispunjenje ovih zahteva je odluka Aleksandra Vučića da gurne Srbiju u građanski sukob. Vreme nam curi...Ja neću da zakucavam ovde bilo kakve termine posle kojih sledi bojkot, ali kada govorimo o vremenu, u pitanju su nedelje", kazao je Nebojša Zelenović iz SzS.

A iz LDP-a apel predsedniku da u narednih šest meseci izađe iz uloge ostrašćenog stranačkog lidera i da ozbiljno shvati najavu opozicije da će bojkotovati izbore ukoliko ne bude pomaka.

"Zamislite da uz rešavanje kosovskog pitanja, nestabilnost u Srbiji i regionu imate i bojkot izbora, plašim se da neko u toj atmosferi može ne daj Bože izgubiti glavu. Zato apelujem na sve da se uozbilje...Bojim se da mnogo ljudi, posebno onih iz vladajuće koalicije apsolutno nemaju predstavu o državi u kojoj žive i šta može da se desi.

Iako su najpre odbili da govore pred novinarima, naprednjaci su pred kamere stali nakon izlaganja političkih protivnika.

"Apsolutno ništa novo, ništa bolje i naravno svesni smo svi šta je njihov glavni cilj i najvažnija stvar od svih koju su imali da predlože i koje ih zanimaju na ovom svetu. To je, ako ikako može, na bilo koji način, da kosmos učini da Aleksandar Vučić nestane sa lica zemlje, da se više nikad ne pojavljuje i na izborima i na bilo kom drugom mestu i da vidite kako će sve onda da bude savršeno, dobro, lepo", izjavio je Vladimir Orlić iz SNS.

A što se tiče konkretnih zahteva opozicionog Saveza...

"Naravno da ne mislimo da ima bilo kakvog smisla da, zamislite sada, stranka uzme i pošalje nekog kao stranačkog predstavnika da bude u REM-u ili u Agenciji za borbu protiv korupcije", dodaje Orlić.

Nevladine organizacije su dale konkretne predloge za unapređenje izbornog procesa. Nisu, međutim, jedinstvene oko ishoda okruglog stola.

"Naš utisak je da postoji politička volja, naravno da imate i oštre tonove i neke stvari kao i na prethodnom sastanku, danas smo bili mnogo konkretniji i konstruktivniji zato što je i tema bila jasno određena", ocenio je Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

"Čini se da je ovaj sastanak imao radni karakter, fokusiran i čini se sa jednim prostorom koji ostavlja nakon ovog sastanka da se neke važne stvari i mere implementiraju do sledećih izbora", rekao je Bojan Klačar iz CESID-a.

"Nisam u potpunosti optimista da će biti dovoljno vremena i volje da se sprovedu sve reforme...da bi se stvari suštinski promenile i otklonili suštinski problemi u najvećem broju slučajeva nužno je promeniti neke od zakona", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Prema rečima domaćina, naredni razgovori, i to o medijima, očekuju se za desetak dana.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: TV Studio B

Emisija: Vesti u 7

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Krivična prijava protiv Bastaća

Sektor za borbu protiv korupcije Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv predsednika GO Stari grad Marka Bastaća.

Krivična prijava protiv Bataća podneta je zbog osnovane sumnje da je sklapanjem fiktivnih ugovora vršio krivično delo pranja novca, saopštio je Savet za monitoring.

Generalni sekretar te organizacije Mario Spasić naveo je da postoji osnovana sumnja da Gradska opština Stari grad, pod rukovodstvom Marka Bastaća, sklapa fiktivne ugovore sa firmama „Codex trade“ d.o.o. i „Rispekt legal“ d.o.o. iz Beograda, sa ciljem angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u toj gradskoj opštini.

Kako dodaje, ugovori se sklapaju bez navođenja o kakvim se nesistematizovanim poslovima radi, ko je odlučio koja lica će biti angažovana i na kojim poslovima, koje su im zarade, kao i to na koji način se meri učinak lica koja su angažovana…

Zbog toga, kao i činjenice da se 20 odsto budžeta gradske opštine utroši u te svrhe, odnosno da su za period 2016. – 2020. godine pomenutim firmama dodeljeni poslovi u najmanjem iznosu od 167 miliona dinara, Spasić kaže da su zahtevali od Tužilaštva za organizovani kriminal da naloži sprovođenje istrage.

Kroz istragu bi trebalo da se ispitaju svi poslovi Gradske opštine Stari grad, na čelu sa Markom Bastaćem, sa firmama „Codex trade“ d.o.o. i „Rispekt legal“ d.o.o. iz Beograda, zatim da se utvrdi da li su postupci javnih nabavki sprovođeni u skladu sa zakonom, kao i to da li se radi o fiktivnim poslovima sa ciljem pranja novca.

Jedan od zahteva Saveta za monitoring je i da budu pribavljeni i zapisnici budžetske inspekcije Grada Beograda i Ministarstva finansija, kako bi se zaključilo ima li opisanih radnji izvršenja i drugih krivičnih dela.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: TV Studio B

Emisija: Vesti u 7

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Održan drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Funkcioner SNS Vladimir Orlić izjavio je da su se u današnjem razgovoru vlasti i opozicije na FPN-u, posvećenom finansiranju izborne kampanje, čuli već poznati stavovi i istakao da SNS nema problem da se drži najboljih i najmodernijih standarda kada je reč o pravilnom postupanju u izbornom procesu.

Orlić je posle sastanka rekao da SNS nema problem sa stavovima ODIHR-a, Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, kada je reč o funkcionerskoj kampanji, odnosno odvajanju javne funckije od stranačkih.

Takođe, nemaju ništa protiv ni da se dodatno unapredi birački spisak, iako je, po njegovoj oceni, taj spisak sada, de fakto, najpreciziniji ikada.

„Imamo nameru da pozovemo delegaciju OEBS-a da se uvere kakvo je stanje i, ako treba nešto da se popravi, to su stavri koje za SNS nikada nisu bile sporne. Naš je interes da imamo najbolje standarde u izbornom procesu“, rekao je Orlić.

Na pitanje o promeni članova REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije, što su zahtevi opozicije, Orlić je rekao da su to nezavisni organi, da je zakon jasan i da oni ne treba zavise od politike, navodeći da je suprotno evropskim standardima, ako stranke postavljaju članvoe tih tela.

Ne treba, kaže, menjati zakon kako bi on bio lošiji.

Orlić je primetio i da su predstavnici opozicije na skupu govorili 20 sekundi, a pred novinarima 20 minuta.

Sastanku, za razliku od prvog, nije prisustvovao Dragan ?ilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

Predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević najavio je da će sledeći, o medijima, biti održan za desetak dana. On je ocenio da je današnji sastanak bio konstruktivniji i konkretniji od prethodnog.

Aris Movsesijan iz Nove stranke rekao je da postoje stvari oko kojih postoji saglasnost, ali da ne može da kaže o čemu je reč, jer po „Chatham House“ pravilu ne može da citira druge učesnike.

Vladimir ?urić iz Stranke moderne Srbije konstatovao je da sistem finasniranja kampanja favorizuje velike stranke, u odnosu na manje i da nisu jednaki uslovi za sve u izbornoj trci

Nebojša Zelenović kao predsedavajući Saveza za Srbiju u izjavi novinarima posle sastanka rekao je da je zta razgovor o ostalim temama preostalo malo vremena, u pitanju su , kaže, nedelje, te ponovio da SzS neće učestvovati na izborima ako ne budu fer uslovi.

On je rekao da ostaje zahtev da se smene svi članovi REM-a i izaberu novi, visoko stručni, zatim je, navodi, potreban politički konsenzus oko novih članova RIK-a, i kao treći zahtev – smena direktora i članova Agencije za brobu protiv korupcije i postavljanje novih, stručnih ljudi, koji će profesionalno da rade.

Današnja, druga runda razgovora, počela je oko 9 sati i vođen je po „Chatham House“ pravilu, bez prisustva medija.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: RTS1

Emisija: Dnevnik 2/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Voditeljka:Drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije, o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, završen je oko podne. Jedan od organizatora Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kaže da je bio kvalitetniji i konstruktivniji od prvog. Sledeći najavljuje za 10-tak dana a tema će biti mediji.Milica Pujkilović, reporter:Vlast i opozicija drugi put za 10 dana za istim stolom. Više od 60 učesnika, predsednika 16 političkih partija i civilnog sektora.Milan Antonijević, Fondacija za otvoreno društvo:Naš utisak jeste da postoji politička volja, naravno da imate oštre tonove i neke stvari kao i na prethodnom sastanku, međutim,  danas smo bili mnogo konkretniji i konstruktivniji.Milica Pujkilović, reporter:I druga runda po Čatan haus pravilu bez medija za razliku od prethodnog gde su se učesnici držali dogovora da o onom što se dešavalo iz zatvorenih vrata ne govore u javnosti. Danas je medijima dostavljen snimak sa sastanka ali samo uvodni deo ekspertskog tima. Pričalo se o finansiranju izborne kampanje.Bojan Klačar, CESID:Pomoćni mehanizmi koji trebaju da omoguće kontrolu finansija političkih stranaka, prevashodno da se precizira sadržaj i specifikacija troškova u izbornoj kampanji.Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Zakon ne uređuje ni na koji način kampanje koje se vode direktno u vezi sa izborima i koje ponekada podrazumevaju i oglašavanje a čiji potpisnik nije politička stranka, Grupa građana ili koalicija koja učestvuje na izborima. Mi smo imali situacije gde su objavljivani spotovi obično u vidu antikampanje koji nisu bili čak ni potpisani.Milica Pujkilović, reporter:Šture izjave sa prvog sastanka zamenile su izjave za medije većine aktera. Savez za Srbiju ponavlja stare uslove bez čijeg ispunjenja, kažu, neće na izbore, pre svega smenu svih članova REM-a.Nebojša Zelenović, Savez za Srbiju:Druga stvar, saglasnost ili politički koncenzus oko izbora novih članova RIK-a. Treća stvar, odmah smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije.Milica Pujkilović, reporter:Naprednjaci prihvataju prdloge nevladinog sektora ali ne i zahteve opozicije. Kažu prihvatiće promene koje bi omogućile pravedniji tretman svih učesnika i pošteniju izbornu trku.Darko Glišić, Srpska napredna stranka:Ja sam danas postavio pitanje gospodinu Zelenoviću na tom sastanku, da li to znači da će on da bojkotuje izbore u Šapcu? Jer, ne može da vam bude nepošteno u susednoj Loznici a da vam je pošteno u Šapcu, je li ćete vi da bojkotujete izbore na nacionalnom nivou a nećete da bojkotujete u Šapcu, Paraćinu ili Starom gradu?Milica Pujkilović, reporter:Veći deo opozicije je saglasan, ishod dijaloga zavisi od političke volje vladajuće stranke, jer koalicioni partneri vlasti imaju konkretne predloge.Uroš Kandić, Socijaldemokratska stranka Srbije:Stvari koje je moguće raditi na kratak rok, to je kao što smo danas, recimo, čuli mogućnost ukidanja izborne ćutnje oko koje je postojao jedan koncenzus u okviru panela, samim tim što je izborna ćutnja postala bespredmetna u eri kada postoje savremeni mediji.Aris Movsesijan, Nova stranka:Gest nije da neko nešto kaže, gest je da neko nešto uradi a pošto ovo ne može opozicija da radi nego samo onaj ko je na vlasti, ko ima većinu, na njima je da urade to.Žarko Obradović, Socijalistička partija Srbije:Ne možemo shvatiti da izabrani predstavnici građana koji su dobili kredibilitet i koji imaju kredibilitet politički i dobili kapacitet da vrše javne funkcije da ne mogu da budu deo svog posla u vreme, da ne mogu da obavljaju svoj posao u vreme kada su zakazani izbori.Milica Pujkilović, reporter:Procena posrednika sa Fakulteta političkih nauka je da bi razgovori vlasti i opozicije trebalo da se okončaju racionalnim epilogom u razumnom roku, najkasnije do kraja septembra. Sledeći sastanak u medijima biće održan za 10-tak dana.                              

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 09.08.2019

Medij: Al Jazeera

Emisija: Dnevnik/Al Jazeera

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Srbija: Pregovori vlasti i opozicije o finansiranju izborne kampanje

Predstavnici vlasti i opozicije na sastanku u Beogradu, o promjeni izbornih uslova, složili su se da postoje problemi u vezi sa finansiranjem predizbornih kampanja, kao i sa korištenjem javnih resursa u te svrhe. Iz opozicije naglašavaju da ovi pregovori mogu da budu uspješni jedino ukoliko se svi zahtjevi o kojima se govorilo na sastanku pretoče u zakon koji će usvojiti Narodna skupština.Predstavnik vladajućeg SNS-a ponovio je da ono što opozicija traži već postoji u izbornom sistemu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------