Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 11.08.2019 

Medij: Blic      Strana: 5

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: JOVANOV: KLJUČNI ZAHTEV OPOZICIJE JE DA VUČIĆ NE UČESTVUJE U IZBORNOJ KAMPANJI

 JOVANOV: KLJUČNIZAHTEV OPOZICIJE JE DA VUČIĆ NE UČESTVUJE UIZBORNOJ KAMPANJI

 POTPREDSEDNIK SNS MILENKO JOVANOV

Ključni zahtev opozicije jeste da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ne učestvuje u izbornoj kampanji, izjavio je potpredsednik SNS Milenko Jovanov, i dodao da je “opozicija svesna da će imati loš rezultat na izborima, pa sada izmišlja različite stvari da bi opravdala bojkot”.

Govoreći o zahtevima opozicije koje su njeni predstavnici ponovili i juče u drugoj rundi razgovora o izbornim uslovima sa vlastima, Jovanov je za TV Pink rekao da zahtevima koji se tiču Republičke izborne komisije (RIK) opozicija želi da uđe u RIK bez izbora. On je naveo da zakon jasno propisuje kako se formiraju RIK, Pokrajinska izborna komisija, izborne komisije u gradovima i opštinama, te da predstavnike tog tela daju poslaničke i odborničke grupe u skupštinama.  - Oni tamo nemaju predstavnike i žele zaobilaznim putem da udju u RIK - rekao je Jovanov. Kada je reč o zahtevima u vezi sa REM-om i Agencijom za borbu protiv korupcije, Jovanov podseća da je reč o nezavisnim telima. - Oni žele da se vratimo tri koraka unazad i da imamo politički birane organe u nezavisnim institucijama. Ono što je ključni zahtev, ovo sve je trivijalno, jeste jedno ime i prezime - Aleksandar Vučić. Njihov ključni zahtev je da Vučić ne učestvuje u kampanji, da oni mogu da psuju, proganjaju i njega i njegovu porodicu, a da on ne može čak ni da odgovori - rekao je Jovanov. n

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Izmišljaju različite stvari da bi opravdali bojkot

 Izmišljaju različite stvari

da bi opravdali bojkot

Ključni zahtev opozi-ŠS cije jeste da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke) Aleksandar Vučić ne učestvuje u izbornoj kampanji, izjavio je potpredsednik SNS Milenko Jovanov i dodao da je opozicija svesna da će imati loš rezultat na izborima, pa sada izmišlja različite stvari da bi opravdala bojkot.  Govoreći o zahtevima opozicije koje su njeni predstavnici ponovili i u drugoj rundi razgovora o izbornim uslovima sa vlasti, Jovanov je rekao da zahtevima koji se tiču Republičke izborne komisije (RIK) opozicija želi da uđe u RIK bez izbora. On je naveo da zakon jasno propisuje kako se formiraju RIK, Pokrajinska izborna komisija, izborne komisije u gradovima i opštinama, te da predstavnike tog tela daju poslaničke i odborničke grupe u skupštinama.

- Oni tamo nemaju predstavnike i žele zaobilaznim putem da uđu u RIK - rekao je Jovanov.

Kada je reč o zahtevima u vezi sa REM-om i Agencijom za borbu protiv korupcije, Jovanov podseća da je reč o nezavisnim telima:  - Oni žele da se vratimo tri koraka unazad i da imamo politički birane organe u nezavisnim institucijama. Dodao je i da njima treba REM da bi, kako kaže, rešavali neke stvari s ćilasom i Šolakom i zahtevima u vezi sa njihovim televizijama i frekvencijama.  - Ono što je ključni zahtev, ovo sve je trivijalno, jeste jedno ime i prezime: Aleksandar Vučić. Njihov ključni zahtev je da Vučić ne učestvuje u kampanji, da oni mogu da psuju, proganjaju i njega i njegovu porodicu, a da on ne može čak ni da odgovori - rekao je Jovanov.

Jovanov je naveo da je opozicija svesna da na izborima nema šta da traži, jer ih građani neće, pa sada izmišljaju različite stvari da bi opravdali svoj bojkot. Kako je rekao, rejtinzi opozicije su takvi da ne mogu da očekuju ni blizu onoga čemu se nadaju, jer sa rejtingom između osam i 12 odsto, teško da može da se bude na vlasti.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,7

Rubrika: Vesti

Autori: Biljana Bojić

Teme: Korupcija

Naslov: BASTAĆU PRETI 12 GOIDNA ROBIJE!

BASTAĆU PRETI 12 GOIDNA ROBIJE!

BILJANA BOJIĆ

Predsedniku opštine Stari grad Marku Bastaću preti kazna zatvora od dve do 12 godina ukoliko se utvrdi njegova odgovornost po krivičnoj prijavi koja je protiv njega podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal, a nakon otkrića Kurira da je iz opštinskog budžeta izvukao 167 miliona dinara kojima je potkupljivao odbornike. Razrađensistem

Bastać je, kako smo otkrili, preko firmi „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“ izvlačio neverovatne sume novca, kojim je potom kupovao podršku i poslušnost odbornika Srpske radikalne stranke (SRS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Istovremeno, deo novca je išao i odbornicima iz Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, u kojoj je Bastać potpredsednik.

Prvi čovek Starog grada, koji važi za Đilasovog pulena, ima razrađeni sistem po kom sklapa sporne ugovore s pomenutim firmama, a potom odborni- 1 ke angažuje na fiktivnim poslovima i za to im isplaćuje od 40.000 do 60.000 dinara mesečno.

Sektor za borbu protiv korupcije Saveta za mo-

nitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost je, nakon ovog otkrića, podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Bastaća, i to zbog osnovane sumnje da je sklapanjem fiktivnih ugovora 1 vršio krivično de-I lo pranja novca. 1 Ekonomista

Branko Dragaš kaže za Kurir da bi Bastać mogao da odgovara za zloupotrebu službenog položaja ako nadležni organi utvrde njegovu odgovornost u tim sumnjivim radnjama.

Krivična prijava

- Tužilac po krivičnoj prijavi za pranje i novca kvalifikuje delo - poreska utaja ili zloupotreba službenog položaja. Veštačenjem se utvrđuje načinjena šteta. U konkretnom slučaju radi se o zloupotrebi službenog položaja, a po Krivičnom zakoniku se navodi da, ako je šteta veća od 1,5 milion dinara, a ovde je to daleko viša suma, kaznaje zatvor od dve do 12 godina - objašnjava Dragaš.

Radoslav Marjanovic  (SNS) NOVCEM PLAĆAO LJUDE DA DEMOLIRAJU BEOGRAD

Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS u beogradskoj skupštini, ocenjuje za Kurir da je najnovije izvlačenje 167 miliona iz opštinskog budžeta „udžbenički primer političke korupcije i trgovine uticajem", te da nadležni organi sve treba da istraže:

- Političko eksperimentisanje odlazećeg predsednika opštine Stari grad, koga je još DS izbacio zbog izdavanja menica bez pokrića, a čime je finansijski oštetio i svoju matičnu stranku, završilo se tako što je Bastać postao šef Đilasove stranke za Beograd. To je građane Starog grada koštalo 167 miliona dinara. Kako bi opravdali novac koji dobijaju, Đilasovi i Bastaćevi plaćenici su mesecima zaustavljali radove, čupali saobraćajne znake i demolirali gradilišta u nameri da spreče i zaustave veLiko uređenje Beograda, kojeje započeto zahvaLjujući politici Aleksandra Vučića i SNS.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2019 

Medij: Politika      Strana: 5

Rubrika: Događaji dana

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Poziv za razgovore i novinarskim udruženjima

 Poziv za razgovore i novinarskim udruženjima

i dan posle drugog od pet planiranih sastanaka predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovi-

ma, reagovanja nisu izostala. I dok iz vladajuće Srpske napredne stranke poručuju kako opozicija svojim zahtevima smišlja opravdanje za mogući bojkot izbora, pojedini organizatori smatraju da je prekjučerašnji okrugli sto bio konstruktivniji od prvog, održanog krajem jula. Jedan od organizatora, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, juče je najavio i mogućnost da na narednom sastanku učestvuju i predstavnici novinarskih udruženja.

On je precizirao da su u petak pred učesnicima okruglog stola na beogradskom Fakultetu političkih nauka Crta, Cesid i Transparentnost Srbija predstavili ono na čemu rade godinama. Na osnovu toga, dodao je, započet je razgovor s političkim strankama u atmosferi koja „priliči FPN-u, a to je mogućnost da čujete i drugu stranu i da se, ipak, razgovara o konkretnim temama”.  „Došli smo do određenih zaključaka. Na prvom sastanku smo razgovarali koje sve oblasti treba otvarati, a u petak smo govorili o tome koje konkretno stvari bi trebalo izmeniti. Imali smo i oštrijih tonova, ovo je ipak debata u kojoj učestvuju sve političke stranke”, naveo je Antonijević za RTS.

On je istakao i da bi konkretan rezultat razgovora trebalo da bude definisanje problema koje su organizacije civilnog društva navele posmatrajući prethodne izbore.

„Postoji konsenzus oko pitanja izborne tišine. Dijalog mora da se vrati u institucije. Govorili smo io Agenciji za borbu protiv korupcije i njihovoj neaktivnosti. Bilo je reči io REM-u i RIK-u. To su neka pitanja koja smo otvorili”, istakao je Antonijević. On je dodao da su organizatori razgovarali is novinaroAš uDruženjima, očekujući da i ona pošalju svoje predstavnike na naredni sastanak za desetak dana, kada će se razgovarati o medijima. Poziv za učešće na okruglim stolovima je otvoren i za političke subjekge koji nisu imali predstavnike u parlamentu.

„Razgovaramo is pokretima. Mislimo da je ovo proces koji je društvu neophodan. Nadamo se da ima još vremena za slične formate. Pokušali smo da pokažemo da postoji spremnost unutar srpskog društva da pokrene teme koje su veoma teške i da ne moraju neki strani medijatori da učestvuju u tome”, rekao je Antonijević. D. B.

Jovanov: Opozicija smišlja opravdanje za bojkot Potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov ocenio je da je opozicija svesna da će imati loš rezultat na izborima, pa zato smišlja različite stvari da bi opravdala bojkot. Tim rečima on je prokomentarisao zahtev dela opozicije da predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić ne učestvuje u budućoj izbornoj kampanji.

„Njihov ključni zahtev je da Vučić ne učestvuje u kampanji, da oni mogu da psuju, proganjaju i njega i njegovu porodicu, a da on ne može čak ni da odgovori”, rekao je Jovanov za TV Pink a prenosi Tanjug.

Govoreći o ostalim zahtevima koje su opozicionari ponovili i na okruglom stolu na FPN-u, on je ocenio da opozicija hoće da bez izbora i zaobilaznim putem stekne predstavnike u Republičkoj izbornoj komisiji, kao i da su REM i Agencija za borbu protiv korupcije nezavisna tela.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2019 

Medij: Blic      Strana: 5

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: JOVANOV: KLJUČNI ZAHTEV OPOZICIJE JE DA VUČIĆ NE UČESTVUJE U IZBORNOJ KAMPANJI

 JOVANOV: KLJUČNIZAHTEV OPOZICIJE JE DA VUČIĆ NE UČESTVUJE UIZBORNOJ KAMPANJI

 POTPREDSEDNIK SNS MILENKO JOVANOV

Ključni zahtev opozicije jeste da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ne učestvuje u izbornoj kampanji, izjavio je potpredsednik SNS Milenko Jovanov, i dodao da je “opozicija svesna da će imati loš rezultat na izborima, pa sada izmišlja različite stvari da bi opravdala bojkot”.

Govoreći o zahtevima opozicije koje su njeni predstavnici ponovili i juče u drugoj rundi razgovora o izbornim uslovima sa vlastima, Jovanov je za TV Pink rekao da zahtevima koji se tiču Republičke izborne komisije (RIK) opozicija želi da uđe u RIK bez izbora. On je naveo da zakon jasno propisuje kako se formiraju RIK, Pokrajinska izborna komisija, izborne komisije u gradovima i opštinama, te da predstavnike tog tela daju poslaničke i odborničke grupe u skupštinama.  - Oni tamo nemaju predstavnike i žele zaobilaznim putem da udju u RIK - rekao je Jovanov. Kada je reč o zahtevima u vezi sa REM-om i Agencijom za borbu protiv korupcije, Jovanov podseća da je reč o nezavisnim telima. - Oni žele da se vratimo tri koraka unazad i da imamo politički birane organe u nezavisnim institucijama. Ono što je ključni zahtev, ovo sve je trivijalno, jeste jedno ime i prezime - Aleksandar Vučić. Njihov ključni zahtev je da Vučić ne učestvuje u kampanji, da oni mogu da psuju, proganjaju i njega i njegovu porodicu, a da on ne može čak ni da odgovori - rekao je Jovanov. n

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Izmišljaju različite stvari da bi opravdali bojkot

 Izmišljaju različite stvari

da bi opravdali bojkot

Ključni zahtev opozi-ŠS cije jeste da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke) Aleksandar Vučić ne učestvuje u izbornoj kampanji, izjavio je potpredsednik SNS Milenko Jovanov i dodao da je opozicija svesna da će imati loš rezultat na izborima, pa sada izmišlja različite stvari da bi opravdala bojkot.  Govoreći o zahtevima opozicije koje su njeni predstavnici ponovili i u drugoj rundi razgovora o izbornim uslovima sa vlasti, Jovanov je rekao da zahtevima koji se tiču Republičke izborne komisije (RIK) opozicija želi da uđe u RIK bez izbora. On je naveo da zakon jasno propisuje kako se formiraju RIK, Pokrajinska izborna komisija, izborne komisije u gradovima i opštinama, te da predstavnike tog tela daju poslaničke i odborničke grupe u skupštinama.

- Oni tamo nemaju predstavnike i žele zaobilaznim putem da uđu u RIK - rekao je Jovanov.

Kada je reč o zahtevima u vezi sa REM-om i Agencijom za borbu protiv korupcije, Jovanov podseća da je reč o nezavisnim telima:  - Oni žele da se vratimo tri koraka unazad i da imamo politički birane organe u nezavisnim institucijama. Dodao je i da njima treba REM da bi, kako kaže, rešavali neke stvari s ćilasom i Šolakom i zahtevima u vezi sa njihovim televizijama i frekvencijama.  - Ono što je ključni zahtev, ovo sve je trivijalno, jeste jedno ime i prezime: Aleksandar Vučić. Njihov ključni zahtev je da Vučić ne učestvuje u kampanji, da oni mogu da psuju, proganjaju i njega i njegovu porodicu, a da on ne može čak ni da odgovori - rekao je Jovanov.

Jovanov je naveo da je opozicija svesna da na izborima nema šta da traži, jer ih građani neće, pa sada izmišljaju različite stvari da bi opravdali svoj bojkot. Kako je rekao, rejtinzi opozicije su takvi da ne mogu da očekuju ni blizu onoga čemu se nadaju, jer sa rejtingom između osam i 12 odsto, teško da može da se bude na vlasti.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,7

Rubrika: Vesti

Autori: Biljana Bojić

Teme: Korupcija

Naslov: BASTAĆU PRETI 12 GOIDNA ROBIJE!

BASTAĆU PRETI 12 GOIDNA ROBIJE!

BILJANA BOJIĆ

Predsedniku opštine Stari grad Marku Bastaću preti kazna zatvora od dve do 12 godina ukoliko se utvrdi njegova odgovornost po krivičnoj prijavi koja je protiv njega podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal, a nakon otkrića Kurira da je iz opštinskog budžeta izvukao 167 miliona dinara kojima je potkupljivao odbornike. Razrađensistem

Bastać je, kako smo otkrili, preko firmi „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“ izvlačio neverovatne sume novca, kojim je potom kupovao podršku i poslušnost odbornika Srpske radikalne stranke (SRS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Istovremeno, deo novca je išao i odbornicima iz Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, u kojoj je Bastać potpredsednik.

Prvi čovek Starog grada, koji važi za Đilasovog pulena, ima razrađeni sistem po kom sklapa sporne ugovore s pomenutim firmama, a potom odborni- 1 ke angažuje na fiktivnim poslovima i za to im isplaćuje od 40.000 do 60.000 dinara mesečno.

Sektor za borbu protiv korupcije Saveta za mo-

nitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost je, nakon ovog otkrića, podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Bastaća, i to zbog osnovane sumnje da je sklapanjem fiktivnih ugovora 1 vršio krivično de-I lo pranja novca. 1 Ekonomista

Branko Dragaš kaže za Kurir da bi Bastać mogao da odgovara za zloupotrebu službenog položaja ako nadležni organi utvrde njegovu odgovornost u tim sumnjivim radnjama.

Krivična prijava

- Tužilac po krivičnoj prijavi za pranje i novca kvalifikuje delo - poreska utaja ili zloupotreba službenog položaja. Veštačenjem se utvrđuje načinjena šteta. U konkretnom slučaju radi se o zloupotrebi službenog položaja, a po Krivičnom zakoniku se navodi da, ako je šteta veća od 1,5 milion dinara, a ovde je to daleko viša suma, kaznaje zatvor od dve do 12 godina - objašnjava Dragaš.

Radoslav Marjanovic  (SNS) NOVCEM PLAĆAO LJUDE DA DEMOLIRAJU BEOGRAD

Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS u beogradskoj skupštini, ocenjuje za Kurir da je najnovije izvlačenje 167 miliona iz opštinskog budžeta „udžbenički primer političke korupcije i trgovine uticajem", te da nadležni organi sve treba da istraže:

- Političko eksperimentisanje odlazećeg predsednika opštine Stari grad, koga je još DS izbacio zbog izdavanja menica bez pokrića, a čime je finansijski oštetio i svoju matičnu stranku, završilo se tako što je Bastać postao šef Đilasove stranke za Beograd. To je građane Starog grada koštalo 167 miliona dinara. Kako bi opravdali novac koji dobijaju, Đilasovi i Bastaćevi plaćenici su mesecima zaustavljali radove, čupali saobraćajne znake i demolirali gradilišta u nameri da spreče i zaustave veLiko uređenje Beograda, kojeje započeto zahvaLjujući politici Aleksandra Vučića i SNS.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.08.2019 

Medij: Politika      Strana: 5

Rubrika: Događaji dana

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Poziv za razgovore i novinarskim udruženjima

 Poziv za razgovore i novinarskim udruženjima

i dan posle drugog od pet planiranih sastanaka predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovi-

ma, reagovanja nisu izostala. I dok iz vladajuće Srpske napredne stranke poručuju kako opozicija svojim zahtevima smišlja opravdanje za mogući bojkot izbora, pojedini organizatori smatraju da je prekjučerašnji okrugli sto bio konstruktivniji od prvog, održanog krajem jula. Jedan od organizatora, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, juče je najavio i mogućnost da na narednom sastanku učestvuju i predstavnici novinarskih udruženja.

On je precizirao da su u petak pred učesnicima okruglog stola na beogradskom Fakultetu političkih nauka Crta, Cesid i Transparentnost Srbija predstavili ono na čemu rade godinama. Na osnovu toga, dodao je, započet je razgovor s političkim strankama u atmosferi koja „priliči FPN-u, a to je mogućnost da čujete i drugu stranu i da se, ipak, razgovara o konkretnim temama”.  „Došli smo do određenih zaključaka. Na prvom sastanku smo razgovarali koje sve oblasti treba otvarati, a u petak smo govorili o tome koje konkretno stvari bi trebalo izmeniti. Imali smo i oštrijih tonova, ovo je ipak debata u kojoj učestvuju sve političke stranke”, naveo je Antonijević za RTS.

On je istakao i da bi konkretan rezultat razgovora trebalo da bude definisanje problema koje su organizacije civilnog društva navele posmatrajući prethodne izbore.

„Postoji konsenzus oko pitanja izborne tišine. Dijalog mora da se vrati u institucije. Govorili smo io Agenciji za borbu protiv korupcije i njihovoj neaktivnosti. Bilo je reči io REM-u i RIK-u. To su neka pitanja koja smo otvorili”, istakao je Antonijević. On je dodao da su organizatori razgovarali is novinaroAš uDruženjima, očekujući da i ona pošalju svoje predstavnike na naredni sastanak za desetak dana, kada će se razgovarati o medijima. Poziv za učešće na okruglim stolovima je otvoren i za političke subjekge koji nisu imali predstavnike u parlamentu.

„Razgovaramo is pokretima. Mislimo da je ovo proces koji je društvu neophodan. Nadamo se da ima još vremena za slične formate. Pokušali smo da pokažemo da postoji spremnost unutar srpskog društva da pokrene teme koje su veoma teške i da ne moraju neki strani medijatori da učestvuju u tome”, rekao je Antonijević. D. B.

Jovanov: Opozicija smišlja opravdanje za bojkot Potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov ocenio je da je opozicija svesna da će imati loš rezultat na izborima, pa zato smišlja različite stvari da bi opravdala bojkot. Tim rečima on je prokomentarisao zahtev dela opozicije da predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić ne učestvuje u budućoj izbornoj kampanji.

Datum: 10.08.2019 

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: 

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Dijalog vlasti i opozicije

Voditelj:Ni posle dva sastanka nema nikakvog, bar ne javnog, pomaka u odnosima vlasti i dela opozicije. Naprednjaci poručuju da su zahtevi Saveza za Srbiju glupi i da ih neće ni razmatrati a Savez odgovara da sledi bojkot i ulica. U delu javnosti postoji utisak da u ovom dijalogu nema iskrenih namera da se promene ne samo izborne procedure već čitav društveni ambijent.Reporterka:Ako je tačna ocena organizatora da je jučerašnji sastanak opozicije i vlasti bio konstruktivan za dan posle može se reći da je destruktivan. Zahteve Saveza za Srbiju, članovi delegacije naprednjaka ocenili su kao nadrealne, sumanute, i mimo pravničke logike.Vladimir Đukanović, SNS:Moramo odmah da kažemo, ovako kako je to postavljeno, o njihovim zahtevima neće se ni razmatrati, a ne da ne daj Bože neko nešto usvaja. Njihovi zahtevi su do te mere glupi i idiotski, da je to izlišno uopste čitati.Reporterka:I  nije morao dugo da čeka, na Tviteru je stigao odgovor lidera Dveri.Boško Obradović, lidre Dveri:Hvala što je otkrio plan vlasti. Neće prihvatiti zahteve opozcije i Stručnog tima protesta, već manje važne savete NGO sektora, a onda će optužiti opoziciju da neće i ne sme na izbore uprkos svim ustupcima i krajnjoj konstruktivnosti vlasti. Sledi bojkot i ulica.Reporterka:A koji su to zahtevi, zbog kojih je dijalog u zastoju i pre nego što je počeo.Nebojša Zelenović, SZS:Mi mislimo da je pod hitno, kao što stoju u nalazu našeg stručnog tima, potrebno smenti sve članove REM-a. Saglasnost ili politički konsenzus oko izbora novih članova RIK-a. Odmah smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i svih članova Odbora.Vladimir Orlić, SNS:Naravno da ne mislimo da ima bilo kakavog simisla. Zamislite sada da stranka uzme i pošalje nekog kao stranačkog predstavnika da bude u REM, ili kao stranačkog predstavnika da bude u Agenciji za bobu protiv korpucije.Reporterka:Nisu uvek naprednjaci bili tako oštro protiv mešanja politike u rad nezavinish istitucija, kaže Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja.Zoran Gavrilović, BIRODI:Što se tiče samog sastava tih tela, ono što je jako bitno naglasiti i podsetiti da su među članovima Odbora Agencije za borbu protiv korupcije ljudi koji su bili učesnici podrške Aleksandra Vučića u predsedničkoj kampanji i nakon toga su postali članovi Odbora. Tako da imamo uticaj poltike na samu Agenciju za borbu protiv korupcije.Reporterka:Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima je obmana, ocenila je za list Danas sociološkinja Vesna Pešić.Vesna Pešić:Bojkot izbora je jedini odgovor na ukidanje demokratskih izbora i Vučićevo bezakonje. Da li u suprotnom očekujete da Vučić ispoštuje uslove za fer izbore? Da ukine sve tabloide i stavi izvan svoje kontrole sve četiri nacionalne frekvencije? Nemojmo se zavaravati, to se naprosto neće dogoditi.Reporterka:Sve manje je vremena za neke suštinske promene, upozorava Zoran Gavrilović.Zoran Gavrilović, BIRODI:Jedno su izborni uslovi, to je procedura i ono što jese naš problem to je izborni ambijent, ono što je jako bitno za demokratsko društvo jesu mediji, i očito je da će glavna bitka biti oko medija i oko REM-a.Reporterka:I baš bi mediji trebalo da budu tema sledećeg sastanka, koji će, prema nekim najavama, biti zakazan za 19. avgust. Tatjana Aleksić, N1 Beograd.                              

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: 

Teme: Korupcija

Naslov: Izručen Saša Mirković

Voditelj:Bivši predsednik Skupštine Zaječara i nekadašnji funkcioner Srpske napredne stranke Saša Mirković izručen je jutros Srbiji gde je osuđen na godinu dana zatvora. Kako N1 sanaje Mirković je smešten u Okružni zatvor u Beogradu. Uhapšen je juče u Budvi po poternici koju je decembra 2017.godine za njim raspisao MUP Srbije na osnovu presude za nabavku novogodišnjih paketića kojim je oštetio budžet grada Zaječara za skoro 14 miliona dinara.Reporter:Iako je uhapšen i izručen zbog presude Višeg suda u Zaječaru za spornu nabavku paketića Mirković je, dok je imao pristup društvenim mrežama, tvrdio da mu sve pakuju nekadašnji saborci. Objavu srpskih medija o hapšenju u Budvi i pozivanje na Ivicu Dačića, sinoć je komentarisao na facebook-u.Saša Marković, facebook:Ozbiljno lažu. Kaka bre Ivica Dačić, kakva poternica. Priveden sam zbog prekoračenja boravka. Vučić me na svaki način proganja. Ugrožava mi ljudska prava – pravo na rad i pravo na kretanje.Reporter:Na svom profilu ubrzo se oglasio još dva puta ponavljanjem dela prethodnog komentara i najavu.Saša Marković, facebook:Tražim političi azil u Crnoj Gori od Vučićevog progona jer se plašim za svoju bezbednost.Reporter:I pored obećanja da će tokom dana za N1 govoriti o hapšenju i izručenju, Mirkovićeva advokatica Nataša Tošić prestala je da se javlja na telefon a sinoć je i ona govorila isto što i njen branjenik.Nataša Tošić, advokatica Saše Markovića:Saša Mirković nije uhapšen po poternici Srbije, niti su tačni navodi da je lišen slobode u Crnoj Gori. Objavljivanje današnje vesti oko njegovog hapšenja je deo političkog progona mog branjenika.Reporter:N1, međutim saznaje da je Crna Gora izručila Mirkovića Srbiji po poternici izdatoj nakon što je pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja. Kako nam je potvrđeno, trenutno je u Okružnom zatvoru u Beogradu odakle će biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne. Inače, nekadašnji predsednik Skupštine grada Zaječara, vlasnik nekoliko medija, do 2015. bio je član Srpske napredne stranke. Napustio ju je nezadovoljan time što članovi njegovog pokreta "Jaka Srbija" koji se tri godine ranije kolektivno priključio Naprednjacima nije dobio mesta u rukovodstvu stranke. Od tada je otvoreno napadao bivše partijske kolege a ostao upamćen i po najavi da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2017.godine i biti, kako je tvrdio, najozbiljniji protivkandidat Aleksandru Vučiću.Novinarka:Vi ne verujete da ste politički autsajder na presedničkim izborima?Saša Marković, nekadašnji predsednik Skupštine Zaječara:Pa kakav politički autsajder, pa neće im dobro biti. Političi autosajderi su oni koji su plaćeni. Ja nisam plaćen i neću prihvatiti novac ni od koga. Politički autosajderi mogu da se traže među ovim trenutnim protivkandidatima koji su svaki dan na naslovnim stranama. Meni je ovo prvi intervju.Reporter:A bio je ujedno i poslednji. Mirković je ubrzo prestao i da pominje kandidaturu koju, posle raspisivanja predsedničkih izbora, nije ni podneo. Igor Košut, N1 Beograd.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 10.08.2019 

Medij: TV Studio B

Rubrika: Vesti u 7

Autori: 

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Đukanović o dijalogu sa opozicijom

Spiker:Zahtevi Saveza za Srbiju koji su izneli na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka nisu ni za razmatranje, a kamoli za, ne daj bože, neko usvajanje jer su oni poniženje za državu, izjavio je poslanik SNS-a, Vladimir Đukanović. On kaže da mu nije jasno šta to ljudi iz Ssaveza za Srbiju iznose u javnost jer su na skupu, kako je rekao, delovali manji od makovog zrna. Argumentima su bili bukvalno sahranjeni i svi ostali su im se smejali na ono što traže, tvrdi Đukanović.Vladimir Đukanović, poslanik SNS-a:Ja razumem, to je politička neka njihova borba, oni sad pokušavaju da sebi dignu cenu i sada pričaju budalaštine i gluposti poput toga da će izbiti građanski nemiri. Pazite, vi pretite, vi ucenjujete, jezikom ucena ne može da se razgovara. Vi ucenjujete državu da ona mora da postupi po vašim zahtevima, inače ne znam, idu građanski nemiri, pa čak u jednom momentu Zelenović je rekao da će porodice međusobno da zarate, to je, odnosno da se sukobe, to je ludilo čisto. Niko se neće sukobiti. Zahtevi koji su inače dati sa njihove strane su toliko nadrealni i sumanuti, da se zaista svako smejao na te gluposti što su oni dali i mora odmah da kažemo, ovako kako je to postavljeno o njihovim zahtevima neće se ni razmatrati, a ne da, ne daj bože, neko nešto usvaja. Njihovi zahtevi su do te mere glupi i idiotski da je to izlišno uopšte čitati. Pazite, vi tražite da se smeni kompletan RIK, odnosno Republička izborna komisija, REM i, ovaj kako se zove, Agencija za borbu protiv korupcije. Pritom tražite konkretno za REM i za Agenciju za borbu protiv korupcije nešto što je zakonski neizvodljivo, tim pre što ste vi te zakone donosili i donosili članove po kojima su ti ljudi praktično nesmenljivi.

----------------------------------------------------------

„Njihov ključni zahtev je da Vučić ne učestvuje u kampanji, da oni mogu da psuju, proganjaju i njega i njegovu porodicu, a da on ne može čak ni da odgovori”, rekao je Jovanov za TV Pink a prenosi Tanjug.

Govoreći o ostalim zahtevima koje su opozicionari ponovili i na okruglom stolu na FPN-u, on je ocenio da opozicija hoće da bez izbora i zaobilaznim putem stekne predstavnike u Republičkoj izbornoj komisiji, kao i da su REM i Agencija za borbu protiv korupcije nezavisna tela.

----------------------------------------------------------