Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 13.08.2019 

Medij: 24 Sata      Strana: 4

Rubrika: U fokusu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izmeštaju se reka Peštan i deo Ibarske magistrale

Za proizvodnju struje, pre nekoliko godina izmešteno je korito reke Kolubare u dužini od 2.600 metara. Ovih dana ubrzano se radi na reci Peštan. Do kraja novembra i ona bi trebalo da poteče novim koritom.

Reka Peštan će u dužini od 3,8 kilometara teći novim koritom. Gradi se pristupni put dužine pet kilometara i most od 50 metara koji će prelaziti preko novog korita.

Izvršni direktor za proizvodnju uglja JP EPS Dejan Milijanović rekao je za RTS da se izmeštanje korita radi “u punom proticajnom profilu”.

- Radi se apsolutna zaštita budućeg korita reke, znači i dno i kosine budućeg korita se oblažu geomembranom koja će garantovati sigurnost rada budućeg površinskog kopa - rekao je Milijanović. U planu je postavljanje novih cevovoda, optičkih i elektrokablova, dalekovoda i trafo-stanica. Rok za završetak ovih radova je novembrar ove godine. Nakon toga, bageri će se preseliti na zapad.

Kako bi zaštitili budući kop i sliv, potrebno je izgraditi pet velikih brana.

- U planu nabavke EPS-a ove godine nalaze se dve visoke brane. Mi se nadamo da će sve one aktivnosti koje je neophodno sprovesti da bi se te nabavke i pokrenule, biti završene do kraja ove godine. Ostatak posla, znači tri velike brane planiramo da u narednoj godini aktiviramo kao javne nabavke, da ih ugovorimo i da krene njihova realizacija - navodi Milijanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: 24 Sata      Strana: 2

Rubrika: U fokusu

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Afera s Bokijem 13 trese severnu Makedoniju: Pendarovski traži odgovornost svih

Afera s Bokijem 13 trese severnu makedoniju: pendarovski traži odgovornost svih

 Predsednik Severne Makededonije Stevo Pendarovski zatražio je krivičnu i političku odgovornost za sve umešane u slučaj "reket", bez obzira na to da li je reč o nosiocima javnih funkcija i pozvao na odgovornosti onih koji su pružali podršku pojedincima koji su pod istragom u vezi sa tim slučajem.

Pendarovski je rekao da insistira na političkoj odgovornosti svih bez obzira da li su umešani u taj slučaj deo aktuelne vlasti ili opozicije.

Predsednik je na konferenciji za novinare rekao da je reč o "jednoj ogromnoj kriminalnoj aferi koja trese temelje važnih državnih institucija i dovodi u pitanje poverenje građana" u političare i državu.

Šef makedonske države je zamerio nadležnim istražnim organima koji su, umesto da u skladu sa njegovim zahtevom sprovedu brzu i temeljnu istragu, otišli na godišnji odmor kao da je, kako je rekao, reč o redovnom stanju i rutinskom predmetu.

Istakao je da su video-zapisi koje je objavio italijanski list "La Verita" izazvali duboko razočaranje svih građana Severne Makedonije.

Na pitanje da li je razočaran zbog umešanosti specijalne tužiteljke Katice Janeve u ovaj slučaj, Pendarovski je odgovorio potvrdno i zatražio odgovornost od svih za koje se dokaže da su krivi.

Makedonski predsednik je rekao da zasad nema informacije da bi ovaj slučaj korupcije mogao da utiče na datum dobijanja pregovora Makedonije sa EU.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Alo      Strana: 8

Rubrika: Hronika

Autori: S.I.

Teme: Korupcija

Naslov: Inspektor pao zbog mita

Inspektor pao zbog mita

Policija je u Nišu uhapsila A. D. (58), zaposlenog u Odseku tržišne inspekcije u Leskovcu, zbog sumnje da je primio mito i zloupotrebio službeni položaj. Priveden je i N. B. (53) zbogsumnje da je dao mito. Sumnja se da je A. D. 1. avgusta zahtevao i primio 5.000 dinara da ne bi izvršio kontrolu robe osumnjičenog N. 8., koji nema registrovanu radnju za otkup šumskih plodova i poljoprivrednih proizvoda. S. I.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Blic      Strana: 1,2,3

Rubrika: Tema dana

Autori: Ivana Mastilović Jasnić

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: OPOZICIJA SMANJILA LISTU ZAHTEV A, VUČIĆ KAŽE: DAĆU IM SVE

 OPOZICIJA SMANJILA LISTU ZAHTEV A, VUČIĆ KAŽE: DAĆU IM SVE  

 Do očiglednog popuštanja i vlasti i opozicije kada je reč o izbornim uslovima došlo je u poslednjih nekoliko dana. Opozicija je drastično skratila listu zahteva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić im poručuje da će im dati sve, ali da rad ne mogu da pobede  

 IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ  

 Lider SzS Nebojša  

Zelenović rekao je da opozicija ima tri predloga koja vlast mora da ispuni da ne  

bi bilo bojkota izbora. Istog dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će opiziciji dati sve što traže, ali da rad ne mogu da pobede.  

Da li je reč o prvim “plodovima” dijaloga, o racionalnom spuštanju lestvice ili o popuštanju pod pritiskom pojedinih međunarodnih zvaničnika, nije poznato, ali je očigledna promena u izjavama koje su političari na vlasti i u opoziciji davali u poslednje vreme.  

Nebojša Zelenović, koji je trenutno predsedavajući SzS, posle drugog sastanka predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka rekao je da Savez za Srbiju traži tri konkretne stvari. - Hitno treba smeniti i izabrati sve članove REM-a, druga stvar je saglasnost oko novih članova RIK, a treća jeste smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i članova odbora - rekao je Zelenović.  

Ovo ne bi bilo neobično da tokom prethodnih nedelja i meseci SzS lestvicu nije digao mnogo više. Ekspertski tim dao je tada svoje predloge koje je Predsedništvo SzS prihvatilo, a u odnosu na to više se ne pominje učestvovanje predsednika Aleksandra Vučića u kampanji, ne pominju se promene u informativnom programu RTS-a i RTV-a, pritisak na birače, a odustalo se i od smene ministra kulture i državnih sekretara zbog stanja u medijima. Dan nakon što je predsednik SSP i jedan od lidera SzS Dragan Đilas rekao da nema dijaloga bez prisustva javnosti i direktnog prenosa, i od toga se odustalo.  

S druge strane, očigledno je i popuštanje vlasti.  

Vučić je pre dva dana izjavio da su izborni uslovi danas deset puta bolji nego u vreme prethodne vlasti, a da će vlast uraditi sve što opozicija smatra da treba kako bi izborni uslovi bili još bolji.  

- Uradićemo sve što još oni misle da možemo i po pitanju biračkih spiskova i u finansiranju političkih partija, šta god hoće uradićemo jer ne možete da pobede rad, sposobnost i marljivost lažima i izmišljenim pričama - istakao je Vučić.  

Vučić je rekao da je do sada okrugli sto vlasti i opozicije bio o dve teme i istakao da tamo nema nikavog predloga “1 od 5 miliona”, već da opozicija dolazi na sastanke da bi davala izjave za medije.  

Kako je rekao, odgovor vlasti je da će da 99 odsto predloga o finansiranju, kao i 100 odsto onoga što se tiče biračkog spiska prihvati, ali opozicija, primetio je, neće da kaže da je sve prihvaćeno.  

Da li su na popuštanje obe strane uticali racionalan pristup ili pritisak iz međunarodne zajednice, manje je bitno. Ali je sigurno da razgovori koji se danas vode između vlasti i opozicije pre samo godinu ili dve nisu bili mogući.  

Utom periodu stigli su izveštaji Evropske komisije i OEBS-a u kojima Srbija ne ispunjava neophodne preporuke. Došlo je do protesta i najave bojkota, a vlast je svesna i da su pred Srbijom ustavna reforma i promene pravosuđu, sporazum sa Prištinom i evropske integracije. Iako obezbeđivanje većine  

Vlast je pokazala dobru volju već pristankom da razgovara sa  

opozicijom, što je bilo nezamislivo BOJAN KLAČAR CESID  

nije upitno, svakako da svako želi da postigne što veći konsenzus o ovako ozbiljnim pitanjima i na kraju da podeli odgovornost.  

Iako su preostala tri predloga, oni pokrivaju dosta i nije ih lako ispuniti.  

Sasvim je sigurno da će svi svoje odluke do kraja pokušavati da proguraju i da niko neće lako prihvatiti da mu se na teret stavi bojkot.  

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da jeste došlo do obostranog popuštanja i da pokazatelj nisu samo izjave Zelenovića i Vučića.  

- Vlast je pokazala dobru volju već pristankom da razgovara s opozicijom, što je do sada bilo teško zamislivo. Još pre nekih mesec dana Vučić je rekao da je spreman da pozove posmatrače OEBS-a i da podržava sređivanje izbornih spiskova. Što se opozicije tiče, pristanak na razgovore, ali i izjava Nebojše Zelenovića o tri predloga ukazuju da se od čvrstog stava i prvobitnih uslova odustalo - navodi Klačar za “Blic”. ?  

 Rekli su... Nebojša Zelenović, SzS -Hitno treba smeniti i izabrati sve članove REM-a, druga stvar je saglasnost oko novih članova RIK, a treća jeste smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i članova odbora. Ispunjenje ovih zahteva biće znak da smo na pragu bilo kakve političke regularnosti, u suprotnom pregovori neće imati smisla. Vladimir Orlić, SNS -Mi nemamo problem da se ponašamo u skladu sapravilima i najmodernijim standardima, to smo i ponovili. Što se tiče stvari koje se tiču  

funkcionerske kampanje, nemamo s tim problem. To je već zakonom regulisano, što se tiče prakse i postupanja, za nas je to čisto. Vladimir Đurić, SMS - Svima je jasno da postoje deficiti u izbornom procesu i finansiranju kampanje koja favorizuje velike igrače. Možemo kroz dijalog doći do nekih promena, ali je važno da se to pretoči u zakone. Trenutno smo dosta daleko od toga.  

Žarko Obradović, SPS -Za nas izbori traju i počinju kada se završe prethodni. Ne možemo da shvatimo da izabrani predstavnici građana ne mogu da obavljaju poslove u vreme  

kada su zakazani izbori. Nije logično da ko ima rezultate ne može da ih pokaže. Đorđo Žujović, LDP - Apelujem na predsednika Aleksandra Vučića da pokuša bar u narednih šest meseci da se ne ponaša kao ostrašćeni partijski lider i da bude predsednik jer moraju u svemu ovome svi da učestvuju. Od Vučića zavisi da li će dogovori uspeti.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Blic      Strana: 16

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: HAPŠENJE U OPŠTOJ BOLNICI U PIROTU

 HAPŠENJE U OPŠTOJ BOLNICI U PIROTU  

Policija je uhapsila G. P. (54), odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, i D. R. (60) odgovorno lice preduzeća „Beolaser“ iz Beograda, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Podnete su i krivične prijave u redovnom postupku protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Krivična prijava podneta je i protiv muškarca (49) zaposlenog u Opšoj bolnici, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija traga.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 10

Rubrika: Dijalog

Autori: Miodragß. Đorđević

Teme: Korupcija

Naslov: Srpsko-albanski politički ćorsokak

 Glavna odrednica Briselskog sporazuma koja se odnosi na kosovsko statusno pitanje je primenjena  

 Srpsko-albanski politički ćorsokak  

 Srpsko-albanski odnosi su već predugo u političkom ćorsokaku iz koga se ne nazire izlaz, a stepen njihovog zaoštravanja sve više raste. Takvo stanje ne pogoduje ni albanskoj ni srpskoj strani, jer predstavlja potencijalno žarište za nove sukobe. Zbog toga je traganje za što skorim izlazom iz ovog ćorsokaka od životnog značaja za obe strane, pre svega, za Srbiju i srpski narod, budući da srpska strana trpi mnogo veće štete i suočava se sa mnogo težim problemima. Dok Albancima takvo stanje otežava ostvarivanje ciljeva vezanih za oblikovanje države i njenog položaja u međunarodnim odnosima, na državu Srbiju deluje katastrofalno, pre svega, u pogledu životnog standarda srpskog naroda i građana Srbije, a posebno u pogledu uspostavljanja prijateljskih odnosa sa zemljama u okruženju, kao i sa zemljama razvijenog Zapada. Takvo stanje srpsko-albanskih odnosa, u suštini, ne odgovara ni Zapadu ni Istoku, jer je to problem više na spisku problema povodom kojih velike sile odmeravaju svoju moć, pri čemu su albanski, odnosno srpski interesi - drugostepeni.  

Aktuelno državno-političko rukovodstvo Srbije još uvek ne pokazuje odlučnost da nađe izlaz iz srpsko-albanskog političkog „ćorsokaka“, jer se namemo okupira zabludom da kosmetski problem može biti rešen kompromisom kojim bi Srbija ponovo preuzela stvarni suverenitet nad Kosovom. Pri tome se „zaboravlja“ da se Albanci, oslanjajući se na bezrezervnu podršku moćnih zapadnih sila, neće nikada odreći teritorijalne celovitosti Kosmeta. Zbog toga je i trošenje energije i sredstava Srbije u dlju povećanja broja država koje povlače priznanje kosovske nezavisnosti, kao i u cilju sprečavanja Kosova za ulazak u međunarodne organizacije, potpuno nepotrebno i štetno, jer je istorija potvrdila činjenicu da su mape sveta i pojedinih država uvek crtale velike ratno-pobedničke svetske sile.  

Kompromis sa Albancima za koji se rukovodstvo Srbije danas zalaže, bez ikakve sumnje, nije moguć, pa su stalne izjave predsednika Republike Srbije kako vodi tešku „borbu“ za Kosovo, u suštini, odlaganje problema i dalje zaoštravanje srpsko-albanskih odnosa. Kada je Msa Dačić, u društvu sa Aleksandrom Vučićem, shvatajući težinu kosovskog problema, potpisao Briselski sporazum 2013. godine, bio je uveren da je takav sporazum u interesu srpskog naroda i osnova za mogući kompromis sa Albancima. On je bio prvi republički funkcioner koji je javno govorio da „mi možemo mahati Ustavom Srbije na Kosovu koliko god hoćemo, ali da od toga nema ništa“, što su svi pošteni i razumni ljudi, s obzirom na sticaj istorijskih okolnosti u kojima se našao srpski narod i država Srbija, razumeli i odobravali. Glavna odrednica Briselskog sporazuma koja se odnosi na kosovsko statusno pitanje je primenjena, pa je kosmetska još neoblikovana državna tvorevina nastavila da funkcioniše samostalno, van pravnih okvira Srbije. Međutim, s obzirom na izjave pojedinih visokih srpskih zvaničnika, stiče se utisak da srpsko rukovodstvo danas odstupa od fundamentalne orijentacije Briselskog sporazuma, kao da se ništa nije desilo. Proglašavanje Briselskog sporazuma „mrtvim“, a evropske integracije „završenim“, kao i otvoreni nagoveštaji da srpski politički  

? Trošenje energije i sredstava Srbije  

u cilju povećanja broja država koje povlače priznanje kosovske nezavisnosti,  

kao i u cilju sprečavanja Kosova za ulazak u međunarodne organizacije, potpuno nepotrebno i štetno, jer je istorija potvrdila činjenicu da su mape sveta i pojedinih država uvek crtale velike ratno-pobedničke svetske sile  

„brod“ treba okrenuti u drugom pravcu, bez sumnje, nanosi ogromnu štetu Srbiji i srpskom narodu. Takvo rusofilstvo nije potrebno ni prijateljskoj Rusiji, koja nikada nije osporavala Briselski srpsko-albanski sporazum, niti se prohvila strateškoj orijentaciji Srbije ka članstvu u EU.  

Obostrano poštovanje Briselskog sporazuma, a samim tim i prihvatanje kosovskog fakticiteta od strane Srbije - ključna je pretpostavka za izlaz iz albansko-srpskog političkog ćorsokaka i konačno rešenje kosovskog problema. Takav stav i polazište rukovodstva Srbije, od značaja za sadašnju generaciju koja želi miran i pristojan život, a ne patnje i stradanja, realno, mogu da stvore uslove za kompromis sa Albandma, sa akcentom na celokupan spektar garandja, instrumenata i mehanizama za zaštitu ljudsldh i građanskih prava kosmetskih Srba Takvo stav i pristup prihvatiće i Ruska federacija (i ne samo ona), budud da je stalno naglašavala da će uvek, kada je reč o Kosovu, podržati ono što Srbija želi. Naravno da će zbog takvog pristupa biti otpora različite vrste, počev od pojedinih velikodostojnika SPC, koji se drže kosovskog mita i zaveta, pa sve do ekstremnih srpskih nacionalista, kojima kosovska agonija (tzv. „zamrznuti srpsko-albanski konflikf‘) pogoduje za stečene privilegije, za korupciju i bogaćenje, kao i za manipuladjuvlasti. Zato sudanas razumevanje i podrška Rusije i Kine za raspedjavanje kosovskog „čvora“ sa aspekta najdubljih interesa srpskog naroda i građana Srbije, više nego potrebni, jer Srbija nije više u mogućnosti da plaća previsoku socijalnu cenu koju nameće kosmetski problem.  

Autorje redovni profesor univerziteta  

Miodragß. Đorđević

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: FoNet

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: Stefanovićeva diploma je lažna

 Stefanovićeva diploma je lažna  

 Beograd - Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija potvrdilo je u odgovoru Savezu za Srbiju (SZS) da ne raspolaže nikakvim dokumentima kojima bi se dokazalo da je firma Megatrend International Expert Consortium Limited iz Londona, koja je izdala diplomu Nebojši Stefanoviću, imala dozvolu za rad kao obrazovna ustanova. Naime, Univerzitet Megatrend je ranije saopštio da je Megatrend International Ehr. Cons. LTD imao dozvolu za rad od tada nadležnog saveznog Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, saopšteno je iz SZS. Na osnovu Zakona o pristupu informacij ama od javnog značaj a SZS je tražio od pravnog naslednika tog ministarstva - Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, da dostavi dokumentaciju koja se odnosi na pomenutu dozvolu za rad zaperiod 1990--2004. godine. No, kako kažu u SZS, Ministarstvo je u odgovoru potvrdilo da ne poseduje takav dokument. FoNet

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: P.D.

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Aleksić: Sledeći okrugli sto o medijima ključan

 Novi sastanak predstavnika vlasti i opozicije 19. avgusta  

Aleksić: Sledeći okrugli sto o medijima ključan  

 Beograd - Miroslav Aleksić, prvi potpredsednikNarodne stranke, izjavio je da je bojkot izbora „gotovo izvestan", jer režim ne želi da omogući uslove za fer i demokratske izbore, pošto bi ih tada sigurno izgubio, a da je za odluku o bojkotu ključan sledeći okrugli sto vlasti i opozicije, zakazan za 19. avgust, na kojem će mediji biti tema.  

„Najvažnije je da budu oslobođeni mediji koje plaćaju svi građani, odnosno javni servisi, jer moramo imati jednaku mogućnost da svoje programe predstavimo građanima. Ako vlast to ne prihvati, mislim da više nemamo o čemu sa njima da razgovaramo. To je moje mišljenje, a Savez za Srbiju će sigurno jedinstveno doneti odlukn da li ćemo izaći na izbore ili ne“, rekao je Aleksić, prenosi se u saopštenju Narodne stranke..  

„Poslednji je trenutak da se nešto promeni, jer fer izborni uslovi moraju da budu uspostavljeni najkasnije šest meseci pre izbora. još ima vremena da se implementira najveći deo zahteva i preporuka stručnog tima protesta „1 od 5 miliona’, ali to mora da uradi vlast, a ne opozicija', naveo je Aleksić.  

Aleksić je ocenio da su razgovori vlasti i opozicije, koji se održavaju na Fakultetu političkih nauka, više uvod u bojkot izbora, nego što otvaraju mogućnost za suštinske promene izbornih uslova. On na tim skupovima predstavlja Narodnu stranku.  

„Prisustvujemo tim razgovorima da bismo ogolili laž režima da je u Srbiji sve u redu, jer ništa nije u redu, i vlast je to priznala i danas i onog trenutka kada je sela da razgovara sa nama, ali nije učinila nijedan korak ka uspostavljanju ambijenta za normalan politički život u Srbiji", rekao je Aleksić.  

Aleksić je naveo da predstavnici vlasti učestvuju u razgovorima sa opozicijom jer režim pokušava da pokaže kako navodno hoće da stvori bolje uslove, ali da to suštinski ne želi, jer bi bio poražen na fer i demokratskim izborima.  

„Bojkot bi bio veoma aktivan, a građani su na protestima pokazali da imaju spremnosti i snage za borbu protiv diktatorskog i nenarodnog režima. Vlast koja bi u ovakvom ambijentu izašla na izbore bez opozicije ne bi imala legitimitet za formiranje institucija, koje mi ne bismo priznali, što bi direktno vodilo u građansku neposlušnost", rekao je Aleksić. Aleksić je ocenio da vlast nije potpuno spremna da izađe na izbore na kojima opozicija neće učestvovati.  

„Ključno pitanje je rešavanje kosovskog problema. Da li će vlast bez legitimiteta moći da rešava to pitanje“, upitao je Aleksić.  

Poklapanje zahteva  

Miroslav Aleksić kaže da se preporuke organizacija CRTA, Tra nspa rentnost Srbija i CESID u najvećem delu poklapaju sa preporukama stručnog tima protesta, i podsetio da taj tim zahteva promenu članova Republičke izborne komisije, kao i promenu članova REM-a i direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koje bi trebalo da zamene stručni Ijudi. Ova tri zahteva opozicija je na okruglom stolu u petak 9. avgusta predstavila kao ključna. Prvi okrugli sto održan je 30. jula.  

P.D.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,5

Rubrika: Društvo

Autori: Katarina Živanović

Teme: Korupcija

Naslov: Tajlanđanka Jingluk Šinavatra nezakonito postala Srpkinja

 Tajlanđanka Jingluk Šinavatra nezakonito postala Srpkinja  

Nekoje verovatno dobio novac da odbegloj tajlandskoj premijerki da srpsko državljanstvo, smatraju sagovornici Danasa  

Šinavatra nezakonito postala Srpkinja  

 Beograd - Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, osuđena zbog korupcije u svojoj zemlji na pet godina zatvora i za kojom je raspisana Interpolova poternica, dobila je državljanstvo Srbije mimo svih pravila i zakonskih procedura, saglasni su sagovornici Danasa.  

Kako kažu, da smo demokratska država, ovom odlukom bi moralo da se pozabave nadležni državni organi, ali se to neće desiti jer se volja predsednika ne poriče. Neki od naših sagovornika sumnjaju i da je Šinavatra dobila srpsko državljanstvo jer je neko za to uzeo veliki novac.  

Među njima je i advokat Slobodan Ružić, koji kaže za Danas da su Zakonom o državljanstvu propisani uslovi za dobijanje državljanstva, od kojih su neki posebno teški, na primer da stranac mora kod nas da ima prebivalište najmanje tri godine.  

- Ovo sa tajlandskom premijerkom je, naravno, skandalozno. Pošto se za prijem u državljanstvo državi Srbiji ništa ne plaća, uveren sam da je ovde neko uzeo veliki novac da ishoduje povoljnu odluku naših nadležnih organa, odnosno da državljanstvo Srbije dobije žena koja je pod krivičnim progonom dobila državljanstvo - ističe Ružić. On podseća da prijem u naše državljanstvo onemogućava da se ta osoba izruči Tajlandu.  

- Kad ovome dodamo da je premijerkin rođeni brat na isti, netransparentan način dobio državljanstvo Crne Gore, može se slobodno reći da su i Srbija i Crna Gora postale prave „banana republike“ u kojima samo treba naći pravu osobu povezanu s vlastima koju treba masno platiti i stvar će biti pozitivno rešena. Koga briga za međunarodni ugled zemlje - naglašava naš sagovornik.  

Sličnog mišljenja je i advokat Božo Prelević koji kaže da je osnovni uslov da neko dobije srpsko državljanstvo - bliskost sa velikim vođom ili sa njegovim bliskim saveznicima i savetnicima.  

- Da smo demokratska zemlja, Šinavatra ne bi dobila državljanstvo. Ne bi me čudilo da se takvim licima daje državljanstvo za pare. Novac i marketing radi produženja vlasti su osnovni motiv svih akcija vlasti. Niko toliko ne voli omiljene pljačkaše kao mučeni, zaluđeni Srbi - ističe Prelević. Na pitanje da li bi institucije trebalo da reaguju povodom ove odluke, naš sagovornik kaže da nema potrebe za radom bilo koje institucije „jeg se ne poriče vođina odluka“.  

Doktor pravnih nauka i bivši predsednik DS Bojan Pajtić naglašava za Danas da Vlada Srbije može, na predlog jednog od ministarstava, da donese odluku o nečijem prijemu u državljanstvo a uslov za to je da je taj prijem od interesa za državu.  

- Ovo je jedan u nizu slučajeva da režim udomljava i štiti „Isa sa poternica“. Nad ovim poslednjim prijemom se zgražava ceo svet, a o njemu izveštavaju svi - od „Njujork tajmsa“ do lokalnih medija u regionu. Jasno je da ne može biti interes Srbije da u svetu bude poznata kao Meka za kriminalce. A još je jasnije da se iza ovakvih „poduhvata“ krije korupcija - ukazuje Pajtić.  

Advokat Vladimir Gajić objašnjava da Vlada ima pravo da „poklonf državljanstvo nekoj ličnosti. To je, prema njegovim rečima, neka vrsta marketinga, da država dodeli državljanstvo nekoj osobi zbog njenog ili našeg imidža, kao što su Rusi dali državljanstvo Žeraru Depadjeu.  

- Razlog nekada može biti i politički, ako stavite pod zaštitu nekoga ko je progonjen od strane nekog autoritarnog režima. Jasno je da bivša premijerka Tajlanda nije takav slučaj. Kao ni kod njenog brata koji je državljanin Crne Gore. Ovde se, po mom mišljenju, radi isključivo o lukrativnim motivima, o vezi sa arapskim milionerima iz Dubaija, dakle o privatnim motivima osoba koje svoje lične interese povezuju sa državom - zaključuje Gajić, dodajući da bi zbog ovakve odluke u nekoj demokratskoj državi verovatno odmah pala Vlada a „u Srbiji će to biti zaboravljeno za tri dana“.  

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne vidi nikakav problem u tome što je Šinavatra dobila srpsko državljanstvo „posebno ako je Vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist za našu zemlju".  

Katarina Zivanović  

Tepic: Veza Bler Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić saopštila je juče da je lanac najviših zvaničnika koji su u svojim državama optuživani za tešku korupciju, a Aleksandar Vučič ih uzimao za savetnike, delioim srpsko državljanstvo i unosne poslove sa Vladom Srbije, vezujejedan čovek:Toni Bler, bivši britanski premijer, kojije savetovao Vladu Vučića dok je bio premijer, a nastavio i Vladu Ane Brnabić. „Rge aktuelne afere sa dodelom našeg državljanstva bivšoj premijerki Tajlanda osuđenojza korupciju, još jedan bivši premijer dobio je zaštitu Srbije preko državljanstva - bivši premijer Rumunije Viktor Ponta, takođe optužen za tešku korupciju takođe je za savetnika imaoTonija Blera. Ponta je u jeku optužbi za korupciju 2016. godine, dobio ne samo naše državljanstvo, nego postao i Vučićev 'počasni savetnik'", podsetila jeTepić.  

Šinavatra i izbori Nakon dobijanja srpskog državljanstva, na društvenim mrežama su se pojavila brojna šaljiva pitanja poputtoga da li će ona biti upisana u birački spisak, na kom mestu će da glasa i da li će na letovanje kod brata u Crnu Goru.  

Pajtić: Kriminalci traže utočište u Srbiji - Možda belosvetski kriminalci ne dolaze u Srbiju zato što mogu lako da se „dogovore" sa Vučićem i Brnabićkom. Možda je Vođa u pravu kad kaže da Srbija danas ima veći ugled u svetu nego ikad. Pa, realno, kriminalci milijarderi, umesto da se sakrivaju po Karibima, biraju da utočište potraže u - Sopotu. Svaka čast, Vučiću poručioje Bojan Pajtić.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 18

Rubrika: Hronika

Autori: Beta

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeni zbog trgovine uticajem

 Uhapšeni zbog trgovine uticajem  

 Beograd - Policija u Pirotu uhapsila je dve osobe, a protiv šest njih podnela krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem u vezi sa sprovođenjem javne nabavke za kupovinu elektronske ploče za Opštu bolnicu u Pirotu. Uhapšen je G. R. (52), odgovorno lice bolnice u Pirotu, za koga se sumnja da je koristeći službeni položaj tražio od muškarca (49) i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavkeza kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća „Beolaser" iz Beograda D. R. (60), koji jetakođe uhapšen, iako je ta ponuda bila veća od procenjenevrednostijavnenabavke. Sumnja se da je G. P. potom naložio četrdesetd evetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a da pod istimzavodnim brojemod D. R.zaprimi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke, navodi se u saopštenju MUP-a. Protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu podnete su krivične prijave, kao i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca zaposlenog u toj bolnici, za kojim policija traga. Osumnjičenim G. P. i D. R. Određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 11

Rubrika: Dijalog

Autori: Ivan Živkov

Teme: Korupcija

Naslov: Logorska demokratija

 Logorska demokratija  

Ivan  

Živkov  

U noći prethodnih parlamentamih, pokrajinskih i lokalnih izbora dogodila se planirana i organizovana suspenzija pravne države: fantomi su bagerima rušili deo Beograda i lišavali građane slobode kretanja, a policija nije reagovala na pozive da interveniše. Više od tri godine kasnije, taj slučaj nije rasvetljen. Postoji i niz drugih primera koji nesumnjivo ukazuju na činjenicu da se u Srbiji istrage i sudski postupci pokreću, vode i završavaju u zavisnosti od toga da li su osumnjičeni deo vladajućeg establišmenta, odnosno koga i koliko bi ugrozile eventualne presude. Na svim ponovljenim izborima za odbornike po unutrašnjosti Srbije tokom prethodnih nekolikogodina biloje verbalnog i fizičkog nasilja prema aktivistima opozicije, bez odgovarajućeg sudskog epiloga po krivce. Ljudi u manjim naseljima bukvalno žive u strahu, stišavaju glas i osvrću se oko sebe kada žele da kažu nešto o politici, a posebno o ponašanju funkcionera vlasti. Iz ogromnog broja medija kipti govor mržnje, etiketiranje i klevetanje Ijudi, a to onda postaje obrazac ponašanja i u porodicama, školama, preduzećima, na ulici, svuda oko nas.  

Predsednik republike na televiziji selektivno iščitava dokumenta s oznakom državne tajne, a uzurpirao je ovlašćenja vlade,skupštine,tužilaštva,suda,lokalnih samouprava i svega drugog po potrebi. On i pregovara o Kosovu, i ugovara investicije, i crta auto-puteve, i objavljuje koje lopov, a ko poštenjačina, i koji mediji izveštavaju ispravno, a koji ne, i koja fasada treba da se okreči, a koja je dovoljno lepa. U Narodnoj skupštini Republike Srbije mandat nije ukinut poslaniku osuđenom za ratne zločine, već mu se dozvoljava da skandalozno vređa građane, političke oponente i novinare, nazivajući ih pogrdnim imenima i preteći da će ih gaziti po ulici. Strancima koji su osuđeni za korupciju vlast dodeljuje državljanstvo Srbije, a novinare koji pokušavaju da se bave otkrivanjem korupcije bezočno optužuje za rad protiv države i njene bezbednosti. U javnim nabavkama širom Srbije redovna praksa je dodeljivanje poslova „jedinom ponuđaču" i neposredna pogodba s preduzećima koja su bliska vlastima. Niko drugi se više i ne prijavljuje na unapred dogovorenetendereniti sežali nakon njihovog okončanja. Besplatnu dodelu ili bagatelno ustupanje građevinskog zemljišta stranim preduzećima Vlada Republike Srbije proglašava projektima od nacionalnog značaja. Na konkursima svih nivoa vlasti, budžetski novac se dodeljuje tabloidima i fantomskim udruženjima. U javnom sektoru se nije moguće zaposliti ni na najslabije plaćenim radnim mestima, čak ni u formi privremenih i povremenih poslova, bez preporuke vladajućih stranaka. Crkva se milionskim sredstvima finansira iz tekuće budžetske rezerve, a sve češće se od strane predsednika republike uvlači u državne poslove, prećutnom ili javnom podrškom njegovoj ličnosti i politici.Testovi za maturu se „provaljuju", kupljene diplome se nostrifikuju, doktorati se plagiraju, a njihovi vlasnici se postavljaju na mesta gradonačelnika i ministara. I niko im ništa ne može, smeju nam se s televizijskih ekrana. Besomučno se seku šume i uništavaju zelene površine po gradovima, zbog kič projekata narušavaju se kulturno-istorijski spomenici, reke se stavljaju u cevi,a vazduh zagađuje više nego ikad. Ništa od nabrojanog građani ne mogu da spreče kroz institucije sistema koje su sve redom instrumentalizovane za rad u samojednom pravcu, a toje obezbeđenje što veće finansijske koristi vlastodržaca i njihov opstanak na položaju.  

U Republici Srbiji su temeljno ugroženi demokratsko društvo i pravni poredak pa se aktuelni razgovori političkih organizacija o pojedinim elementima izbornog procesa ne mogu definisati drugačije nego kao skretanje pažnje javnosti s najvećih problema u zemlji. Pregovori o popravci izbornih uslova, i to samo nekih segmenata, jer se tobož oni ključni ne menjaju u izbornoj godini, jesu pregovori o tome u koliko sati će se isključivati svetlo u spavaonicama logora, da li neki logoraši mogu konkurisati da budu redari u njima, i da li će za to dobijati platu ili bar sendvič više od ostalih logoraša. Opozicija nema mandat da uslove za normalan život i rad i poštovanje ustavom i zakonom garantovanih prava građana svodi na pitanje uslova svog izbornog takmičenja s vladajućim strankama. Sve dokto radi, ona je saučesnik vladajućeg establišmenta u teroru na društvom, institucijama i građanima.  

? U Narodnoj skupštini  

Republike Srbije mandat njje ukinut  

poslaniku osuđenom za ratne zločine, već mu se dozvoljava da skandalozno vređa građane, političke oponente i novinare, nazivajući ih  

pogrdnim imenima i preteći da će ih gaziti po ulici. Strancima koji su osuđeni za korupciju vlast dodeljuje državljanstvo Srbije, a novinare koji pokušavaju da se bave  

otkrivanjem korupcjje bezočno optužuje za rad protiv države i njene bezbednosti Autorjesociolog

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: Pocepali ponudu pa prijavili novu

 Pocepali ponudu pa prijavili novu  

 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Nišu za suzbijanje korupcije, uhapsili su odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu G. P. (1965) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovine uticajem, i odgovorno lice preduzeća „Beolaser” iz Beograda D. R. (1959) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja u pomaganju.  

Policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupkajavne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja u pomaganju. Krivična prijava podneta je i protiv jednog muškarca (49), zaposlenog u Opšoj bolnici u Pirotu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija intenzivno traga.  

Sumnja se da je G. P., koristeći svoj službeni položaj, tražio od zaposlenog i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća „Beolaser” D. R., iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke. Potom je G. P., kako se sumnja, naložio zaposlenom da pocepa prvu ponudu, a pod istim zavodnim brojem od D. R. zaprimi novu, koja je bila prilagođena planiranoj svoti javne nabavke. Osumnjičenim G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Tviter

 Utočište Lider radikala Vojislav Šešelj tvrdi: „Gospođa Šinavatra je demokratskim putem izabrana za premijera Tajlanda. Nju je Jezerce  

„Naše jezerce”, kratko su se juče pohva-  

lili na portalu opštine Inđija.  

Predivno Ana Ivanović  

javila se fanovima  

iz, kako je rekla,  

predivnog  

Čikaga.  

Dunavski  

Portal „Srce moje Vojvodine” tvrdi: ’Atoc’, Koruška - mesto s najlepšim po-  

gledom na Dunav!” Kilometri  

Predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić saopštava: „Završeni radovi na asfaltiranju 17 ulica dužine 7,3 kilometra. Prethodne tri godine asfal-  

tirano je 15 kilometara.”  

Radovi  

Čelnik titelske opštine Dragan Božić obišao je radove u Zmaj Jovinoj ulicu u Šajkašu, gde vrednost investicije pre-  

lazi 30 miliona dinara.  

Pomoć  

Iz manastira Dečani navode: „Srbi iz Pariza Dalibor Ignjatović i Dragan Jakovljević, s braćom i sestrama iz kulturnog društva 'Izvor', podelili su novčanu  

pomoć i poklone za 63 dece iz nekoliko  

sela u Metohiji.”  

Nabavke  

„Nakon peripetija s javnim nabavkama, konačno krenuo panoramski minibus za Banj brdo”, pohvalio se grado-  

načelnik Banjaluke Igor Radojičić. s vlasti svrgla vojna hunta i zavela otvorenu diktaturu. Moralna dužnost Srbije je bila da joj se pruži utočište i dodeli državljanstvo, kao i drugim borcima za  

slobodu i demokratiju.” S. St.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,15

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: BOKI 13 REKETIRAO ZBOG JK!

Uhapšeni makedonski voditelj Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, reketirao je biznismena Jordana Kamčeva za 1,5 miliona evra da bi, između ostalog, vratio dugove pevačici Jeleni Karleuši, otkriva Kurir.

On je od svoje drugarice Karleuše u više navrata pozajmio veće svote novca, a da bi joj vratio dug i da bi se izvukao iz finansijskih problema, rešio je da pribegne kriminalnim radnjama, priča naš izvor. Prljave radnje

Tako je iskoristio svoja poznanstva s premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, njegovim savetnikom Zoranom Bašanovićem i specijalnom tužiteljkom Katicom Janevom, inače premijerovom štićenicom, koja je trebalo da obezbedi slobodu biznismenu Kamčevu, optuženom u aferi „imperija“.

- Karleuša i Boki 13 se poznaju godinama, a bio je blizak i s njenom pokojnom majkom Divnom, pa je bio slobodan da od nje pozajmljuje novac. Kad je zapao u dugove i kad mu je estradna karij era krenula nizbrdo, rešio je da se na lak, ali prljav način domogne velikog bogatstva. To bi mu rešilo sve finansijske probleme, mislio je. Vratio bi Karleuši dug, namirio bi minuse u banci, a ostatak od svog dela bi pokušao da ubaci u legalne tokove i pokrene biznis koji bi mu donosio novac. Drugi deo bi morao da raspodeli sa ostalim članovima koji su bili uključeni u aferu „reket“ - priča naš iz vor. Propaoplan

Vođen tom idejom, počeo je da pregovara s Kamčevim. Početna suma za koju ga je reketirao bila je osam miliona evra, ali je na kraju dobio 1,5 miliona evra u kešu, spakovanih u torbu „luj viton“. Snimak na kom Boki preuzima novac i iznosi ga iz kućebogataša objavio je italijanski dnevnik Laverita, a nastao je 20. februara. Već 4. marta Kamčev je oslobođen, a Boki 13 je uhapšen na graničnom prelazu s Grčkom Bogorodica, a već mesec dana je u skopskom zatvoru.

Koliko je bio blizak i s Jeleninom majkom Divnom Karleušom, pokazuje Bokijev oproštajni status na Fejsbuku posle Divnine smrti. Ona mu je, kaže, plaćala ručkove u luksuznim restoranima i prihvatala ga kad niko nije.

- Dok sam nosio žensku majicu i suknju, ti si ponosno hodala sa mnom u Beogradu, razveselila si me i

pružila mi podršku dok su se ostali smejali. Bila si mi kao druga majka, bila si sa mnom kad mi je bilo teško, kad mi je najviše trebaLo! Prva si me odveLa u naš omiLjeni restoran u Beogradu, nikad mi nisi dozvolila da platim račun za ručak ili večeru, bila si najopasnija žena koju sam ikad sreo. Za mene ćeš uvek biti jedinstvena i nezaboravna Divna (najdivnija) Karleuša. Divna i Jelena nisu bile samo majka i ćerka, bile su borci u borbi života. Počivaj u miru - napisao je Boki 13 početkom marta kad je Divna preminula.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 2

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DOGOVOR MOGUĆ SAMO UZ DIJALOG

 DOGOVOR MOGUĆ SAMO UZ DIJALOG

 NATAŠA DRAGOJLOVIĆ NACIONALNIKONVENT O EU VEOMA JE VAZNO DA SE RAZGOVARA O KLJUCNIM

TEMAMA

Veoma je važno da se razgovara o ključnim temama koj e su važne za ukupnu atmosferu i uslove pod kojima će se naredni parlamentami i lokalni izbori odvijati. Organizacije civilnog društva

smatraju da sve treba rešavati dijalogom. lako pravila za izbornu utakmicu dogovaraju političke partije, a izborni zakoni se donose u parlamentu, civilni sektor je zainteresovan za procedure po kojima se biraju članovi nezavisnih tela i način rada Agencije za borbu protiv korupcije. Pošto jedan deo opozicije bojkotuje rad parlamenta, a atmosfera u društvu je dovedena do usijanja, organizacije civilnog društva traže da se sve rešava u dijalogu, mirnim putem i na bazi argumenata. Dogovor je moguć samo ako postoji dijalog.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: Uhapšeni zbog zloupotreba u pirotskoj bolnici

 Uhapšeni zbog zloupotreba u pirotskoj bolnici  

ipadnici MUP-a u saradnji sa GGosebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštvauNišuuhapsilisuG.P. (1965) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovine uticajem. U istoj akciji priveden je i D. R. (1959), rukovodilac preduzeća „Beolaser” iz Beograda, koji se tereti da je izvršio zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, prenosi Tanjug.  

Policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja u pomaganju. Prijava je podneta i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca, zaposlenog u Opštoj bolnici u Pirotu, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija intenzivno traga.  

Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetdevetogodišnjeg muškarca i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu rukovodioca preduzeća „Beolaser” D. R, iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke.  

Potom je G. P, kako se pretposta-[ vlja, naložio četrdesetdevetogo-| dišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a pod istim brojem od D. R. | priminovuponudukojajebilapri-> lagođena planiranim sredstvima javne nabavke. Osumnjičenim G. P. i 5 D. R. određeno je zadržavanje do 48 > časova i oni će, uz krivičnu prija-> vu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Politika      Strana: 1,6

Rubrika: Politika

Autori: Dejan Spalović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija/javne rasprave

Naslov: Nasiljem bi da reanimiraju proteste

 Nasiljem bi da  

reanimiraju proteste  

 Incident koji su izazvali predstavnici dela opozicije dobro je došao nekim funkcionerima Saveza za Srbiju kao izgovor za neučešće u dijalogu sa vlastima  

 Dejan Spalović  

Zdanje Predsedništva Republike Srbije na Andriće-  

vom vencu od juče ujutro nema zaštitnih barijera, što je pre dva dana najavio Aleksandar Vučić. Radnici „Beograd puta” uklonili su zaštitnu ogradu nakon što su tokom protesta Jedan od pet miliona” u subotu uveče demonstranti nasilno pokušali da uklone bezbednosnu barijeru i uđu u zgradu predsedništva. Ubuduće neće biti ograde i građanima će praktično biti omogućen pristup do samog ulaza, ali neće moći nenajavljeno da uđu u državnu instituciju.  

Savetnica za medije predsednika republike Suzana Vasiljević rekla je da je to, inače, protivno svim bezbednosnim preporukama i zakonu, ali, kako kaže, građani će sada moći da priđu do samih vrata da se ne bi pravila fama od događaja kakav se odigrao ispred predsedništva u subotu uveče. strana 6  

„Ovo je jedinstven primer u svetu, ali da probamo da pokažemo kako Srbija može i kako je Srbija demokratska zemlja, koja je otvorila prostor oko zgrade. Nadamo se da će svi umeti to da poštuju i da će se sa poštovanjem odnositi prema objektima koji su simbol države”, rekla je Vasiljevićeva. Ponovila je da će, po nalogu predsednika, sam ulaz ubuduće obezbeđivati pripadnice specijalne jedinice Kobre, sa oznakama i, verovatno, u vojnim uniformama, kako ne bi bilo spekulacija o tome ko obezbeđuje zgradu.  

„Ovu zgradu jedino i isključivo obezbeđuju pripadnici specijalne jedinice Kobre, kao i u prošlu subotu”, podvukla je Vasiljevićeva, prenosi Tanjug i dodala da je ovo jedinstven primer u svetu da zgrada predsednika ne bude obezbeđena fizičkim barijerama. Kako kaže, svako ko je putovao i imao priliku da izveštava iz Bele kuće, Jelisejske palate, ili bilo kojeg drugog državnog objekta na svetu, zna da nigde nije moguće prići, zato što su svi državni objekti i sve predsedničke rezidencije, kao i radni prostor predsednika države ili vlade, obezbeđeni visokim ogradama.  

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da se mora sačuvati mir i da neće dozvoliti na ulicama Beograda scene iz Pariza (nasilne demonstracije „žutih prsluka”) i najavio da će zdanje ubuduće spolja fizički obezbeđivati devojke i žene Vojske Srbije. „Uradite sve šta god želite, nemojte samo da kršite zakon i radite bilo šta na silu. Pozivam sve ljude i iz policije i vojne policije i mog neposrednog obezbeđenja, da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoproliće i incidente”, rekao je predsednik Srbije. Objasnio je da fizičko obezbeđenje Predsedništva Srbije čine pripadnici vojske Srbije, a ne nekakvo privatno obezbeđenje, i da je ono reagovalo štiteći zakon, veoma blago, bez oružja i oruđa i uz minimalnu primenu sile, kada su demonstranti nasilno srušili ogradu i pokušali da upadnu u zgradu.  

Pokušaj rušenja ograde ispred zgrade predsedništva i odgovor vojnog obezbeđenja je razlog što je deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju optužio vlast da je „izvela vojsku na ulicu i da je vojska tukla građane”. I dok su lideri SzS-a mahom na godišnjem odmoru, posao opozicije je preuzeo lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, koji je napisao nekoliko uvredljivih tvitova na račun vlasti i medija koji mu nisu po volji. Osvrnuo se na najavu predsednika Vučića da će ubuduće zgradu predsedništva čuvati devojke i žene Vojske Srbije. „Da li je zaista Aleksandar Vučić rekao da će mu od sledeće nedelje samo žene biti obezbeđenje? Nemoj, brale, završićeš k’o Gadafi”, napisao je Sergej Trifunović.  

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković najoštrije je osudio pokušaj nasilnog upada u zgradu predsedništva i izazivanje haosa i nereda tokom protesta pristalica opozicije. Kaže da je Srbija demokratska država, u kojoj se na vlast dolazi isključivo izbornom voljom birača, a ne nasiljem i mržnjom koje konstantno promovišu lideri SzS-a.  

Istoričar Saša Adamović kaže za „Politiku” da pokušaj dela opozicije da uđe u jednu državnu instituciju pokazuje da su njihovi protesti u svojevrsnom u ćorsokaku, jer je sve manje ljudi na ulicamgi dodaje da je očito da nema više velikog interesovanja za proteste. „Pokušaj da se izazove incident je način da se galvanizuju sopstvene pristalice i to oni koji su u međuvremenu odustali da dolaze na proteste. Preko incidenta pokušavaju da ih ponovo vrate na ulicu. Našu zemlju u narednim mesecima čekaju ozbiljni spoljni pritisci kad je reč o rešavanju problema Kosova i Metohije, pojačavanje unutrašnjih pritisaka preko dela opozicije je zapravo pokušaj da se omekšaju tvrdi stavovi Beograda u vezi sa nastavkom dijaloga. Jedan od lidera tog dela opozicije je čak rekao da je smisac?protesta - kombinovanje spoljnog i unutrašnjeg pritiska da se natera Beograd da popusti u pregovorima”, ističe Adamović.  

Incident koji su izazvali predstavnici dela opozicije dobro je došao nekim funkcionerima SzS-a kao izgovor, jer su doveli pod znak pitanjaučešće na okruglim stolovima koje organizuju Fondacija za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka. Tako su u Pokretu „Ne davimo Beograd” istakli da nema razgovora dok traje nasilje, dok je funkcioner Narodne stranke Nikola Jovanović na svom tviter nalogu napisao da im je „predsednik Vučić preko Kobri lično poslao pozivnicu za treću rundu 'dijaloga’ na FPN, sa najlepšim željama”. Naredni sastanakpredstavnika vlasti i opozicije očekuje se u narednih deset dana, ali je pitanje da li će i u kojoj meri biti konstruktivan.  

Saša Adamović, pak, smatra da oni koji su pokušali nasilno da uđu u zgradu predsedništva .nisu za dijalog vlasti i opozicije. Ttaviše, protiv njega su. Kaže da je od početka bio skeptičan prema mogućnosti da se, kako kaže, takozvani dijalog vlasti i opozicije održi, jer je sve, podseća, odavno zakonski relulisano, i to u periodu kada je ovaj deo opozicije bio na vlasti. „Neki u opoziciji zahtevaju da na sledeću izbornu utakmicu izađu tako da im u toj šahovskoj utakmici vlast da topa fore da bi oni zapravo pomislili da imaju nekakve šanse da pobede na sledećim izborima. Zato mislim da je cilj svega što rade da idu na bojkot, koji bi njima dugoročno naneo veliku štetu”, zaključuje Saša Adamović.  

  

Nataša Dragojlović: Dogovor je moguć samo ako postoji dijalog Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović kaže da nije tačno da nema dijaloga u Srbiji i da je veoma važno da se razgovara o ključnim temama koje su važne za ukupnu atmosferu i uslove pod kojima će se naredni parlamentarni i lokalni izbori odvijati i da organizacije civilnog društva smatraju da sve treba rešavati kroz dijalog. Navodi da iako pravila oko izborne utakmice dogovaraju političke partije, a izborni zakoni se donose u parlamentu uz prethodnu javnu raspravu, civilni sektor je zainteresovan za procedure po kojima se biraju članovi nezavisnih tela i način rada Agencije za borbu protiv korupcije. „Dogovor je moguć samo ako postoji dijalog, a konsenzus mora da postoji u društvu”, rekla je ona za RTS. Kaže da je dovoljno vremena do izbora koji su na proleće da se stvari poprave i ističe da, kao građani, ne samo da treba da glasamo na izborima, već i na referendumu o ustavnim promenama i onda kada se ponudi neko rešenje za odnose sa Prištinom.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Politika      Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Prištini osvajanje severa važnije od kažnjavanja džihadista

 Prištini osvajanje severa važnije od kažnjavanja džihadista  

 Kosovske su vlasti tolerantne prema povratnicima sa stranih ratišta, navodi se u izveštaju Vojne akademije i centra za borbu protiv terorizma SAD  

 Jedan broj Albanaca s Kosova, koji se pridru-  

žio takozvanoj Islamskoj državi i nastavio da ratuje u Siriji, okupljen je u etnički čistoj jedinici pod nazivom „borbena grupa” i smatraju se „najstrašnijim” na sirijskim ratištima. Kako piše portal „Metro njuz”, to je zabeleženo u izveštaju Vojne akademije i centra za borbu protiv terorizma SAD, prenosi Tanjug. „Poslednje aktivno prisustvo džihada iz regiona u Siriji je etnička albanska jedinica u okviru HTS-a. Albanska zajednica je 'Katiba’ (borbenajedinica) kojučine etnički albanski borci koji deluju oko severozapadne sirijske provincije Idlib”, navodi se u izveštaju.  

Pripadnici ID iz drugih zemalja zapadnog Balkana, navodi se, ratuju u Siriji ujedinjeni s pripadnicima drugih naroda, a samo Albanci imaju svoju etnički čistu jedinicu koja je dobro pripremljena i u dobroj je vojnoj formi. Monoetnička jedinica Albanaca ima svoju komandnu strukguru, što ukazuje da njihov broj nije zanemarljiv. Navodi se i da je, za razliku od drugih zemalja zapadnog Balkana koje borcima na stranim ratištima izriču žestoke kazne kada se vrate kući, Priština u tom pogledu tolerantna i prosečna kazna zatvora koja im se izriče je oko tri i po godine, pa ih je oko 40 odsto osuđenih za terorizam na Kosovu već odslužilo.  

Ovo upozorenje upućeno iz SAD, čini se, ne brine nosioce vodećih funkcija u kosovskim institucijama, koji su protekle dve godine češće govorili o navodnim ratnim zločinima Srba nad Albancima, podižući brojne optužnice i hapseći raseljene iz srpskih sredina prilikom ulaska na teritoriju KiM. Štaviše, šef vladajuće Demokratske partije Kosova i predsednik pokrajinske skupštine Kadri Veseli Kongresu SAD uputio je pismo u kojem govori o „zločinima i genocidu Srbije” i zatražio od Zemalja kvinte da donesu rezoluciju kojom bi se to osudilo.  

Sada, kada je iz SAD stiglo upozorenje o blagom tretmanu prema džihadistima iz Sirije koji su se vratili na KiM, prištinski čelnici su, čini se, daleko više zaokupljeni vanrednim izborima, za koje se spekuliše da će biti održani 29. septembra, pa u svrhu kampanje ponovo zaoštravaju retoriku prema Srbima i najavljuju pritiske na sever Kosmeta. Tako je upravo Veseli poručio da će biti izgrađene „sve kuće koje su spaljene tokom rata, dakle kuće na severu Kosova, uključujući i džamiju kod mosta na Ibru (u Kosovskoj Mitrovici)”  

Povodom najnovijih Veselijevih poruka, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić apelovao je na međunarodnu zajednicu i njene predstavnike u Prištini da ne dozvole ni preraste u sveopštu antisrpsku histeriju i da politički lideri Albanaca, u odsustvu programa i ideja, tu političku utakmicu pretvore u takmičenje u mržnji i šovinizmu. T)urić je naveo da se sve jasnije pokazuje da je tačna procena predsednika Srbije da će se Srbi s KiM i sredine u kojima žive naći na udaru agresivne predizborne kampanje albanskih stranaka i lidera.  

Direktor Kancelarije za KiM ukazuje i da je Veseli, „ponavljajući stalne aspiracije prema severnoj Kosovskoj Mitrovici, još jednom, po bezbroj puta isprobanom receptu, nastoji da pažnju građana skrene s korupcije, kriminala, nesposobnosti i nemara prištinskih političkih struktura na teme koje podižu političke strasti i raspaljuju antisrpska osećanja”.  

Da su populističke poruke u kampanji jedan od najefikasnijih načina za podizanje rejtinga vodećih političara u Prištini može da potvrdi i analiza koju prenosi „Gazeta ekspres”. Kako javlja portal „Kosovo onlajn”, zaključak je da se još uvek aktuelni šesti saziv kosovske skupštine smatra „anemičnim” i najslabijim koje je „Kosovo” imalo. Artan Murati iz Demokratskog instituta Kosova rekao je da od 2014. nijedan parlament nije doneo 75 zakona, ali da prilikom procene sadržaja rada poslanici nisu pokazali ozbiljnost. N. Belić  

Mediji: Haradinaj šenlučio na svadbi, oružje nelegalno Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj viđen je pre izvesnog vremena na zabavi u opštini Dečani, na kojoj je bilo pucnjave iz vatrenog oružja, piše portal „Lajmi.net”. Pored Haradinaja, portal navodi da je i njegov brat Daut Haradinaj, takođe, pucao, prenosi „Kosovo onlajn”. Mediji navode da se to desilo na svadbi 16. juna, ali su tek sada objavljeni neki detalji. Neimenovani izvori prištinskog portala rekli su da je tokom slavlja ispaljeno „na hiljade metaka” i da je većina oružja koje je korišćeno „bilo ilegalnog porekla”. Na snimcima na portalu „Lajmi.net” se vidi kako jedna osoba puca iz automatske puške AK47. Niko od osoba koje su pucale nije priveden.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Mito za biznis sa šumskim plodovima

 Mito za biznis  

sa šumskim plodovima  

 Policijajeuhapsila A. D. (58) zaposlenogu Odsekutržišne inspekcije u Leskovcu zbog sumnje da je primao mito i zloupotrebio službeni položaj, i N. B. (53) koji se tereti za davanje mita.  

Sumnja se da je A. D, 1. avgusta ove godine, kako ne bi izvršio kontrolu robe osumnjičenog N. B, od njega zahtevao i primio 5.000 dinara, iakojeznaoda N. B. nema registrovanu radnju za otkup šumskih plodova i poljoprivrednih proizvoda, saopšteno je iz Policijske uprave Leskovca. Osumnjičeni A. D. se, takođe, tereti da je tokom jula ove godine obaveštavao privredne subjekte o predstojećim kontrolama, nakon kojih nije evidentirao utvrđene prekršaje u zapisnik. D. K.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Namestili tender u pirotskoj bolnici

 Namestili tender u pirotskoj bolnici  

 PIROT - G. P. (56), odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu, i D. R. (60), odgovorno lice preduzeća „Beolaser" iz Beograda, uhapšeni su zbog sumnje da su nameštali javnu nabavku za kupovinu elektronske ploče.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 14,15

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: VANREDNO STANJE „REKET" UZDRMAO SEVERNU MAKEDONIJU

 SKOPLJE - Video-zapisikoje je objavio italijanski list La Veritas izazvali su duboko razočaranje svih građana Seveme Makedonije, rekao je predsednik Stevo Pendarovski i zatražio krivičnu i političku odgovornost za sve umešane u afera „reket‘, najveću kriminalnokompcionašku aferu u istoriji samostalne Makedonije. Istrage ne smeju dabudu pošteđenini pripadnici aktuelne vlasti, pomčio je Pendarovski, koji smatra da je reč o ogromnoj krimi-

nalnoj aferi koja trese  temelje važnih državnih institucija i dovodi u pitanje poverenje građana u političare i državu. Zamerio je nadležnim istražnim oiganima koji su, umesto brze i temeljne istrage, otišli na godišnji odmor i pozvao ih da se što pre vrate i počnu da rade na rasvetljavanju afere.

Istakao je daje razočaran zbog umešanosti specijalne tužiteljke Katice Janeve u afem „reketf ‘ i izrazio nadu da ovaj slučaj kompcije neće uticati na datum dobijanja pregovora Makedonije sa EU.

- U ovomtrenutkunepostojipromena stavakodnijedne države-članice po pitanju početka pregovora Seveme Makedonije sa EU. Aii ne smemo da se opustimojer imanje afere mogu da budu povod za takvo nešto - kazao je Pendarovski. Onje rekao i da se u međuvremenu „nije čuo“ sa premijerom Zaevim, u šta mnogi ne vemju, zamerajući mu što u obraćanjujavnosti nije više vremena posvetio odgovorima na pitanj a o umešanosti Zaeva u afem. - Istraga mora biti potpuna i sveobuhvatna, i vertikalno i horizontalno, bez obzira na to da hje reč o biznismenu, tužiocu, članu

Savetnica Zaeva uvredila Salvinija ©Poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski reagovaoje

na uvrede koje je savetnica Zorana Zaeva profesorka prava Ana Čupeska iznela na račun italijanskog ministra unutrašnjih postova Matea Salvinija i bivšeg premijera Sitvija Berluskonija, nazivajući ih „kletpo fašistima".

- Nazvati Salvinija fašistom je velika je uvreda za prijateljsku Italiju, kao i ponižavanje ugleda italijanskog ambasadora u Makedoniji Karla Romea - smatra Milošoski i traži sankcije za Čupesku.

BAŠANOVIĆ KAPO 01TUTIKAPIKRIMINALNE PIRAMIDE! Najodgovorniji za aferu „reket“ su premijer Zoran Zaev i njegov „najplaćeniji savetnik“ Zoran Bašanović. Za ovaj dvojac iz državnog vrha makedonski portal Infomax.mk tvrdi da predstavljaju „kapo di tuti kapi“ kriminalne piramide u kojoj, naravno, ne manje važno mesto ima kontroverzni uhapšeni TV voditelj Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13. Ovo nije prvi put da se Zaev dovodi u vezu sa korupcijom. On je optužen da je primio mito od oko 160.000 evra od lokalnog biznismena kako bi kupio građevinsko zemljište u Strumici, gradu u kojem je pre funkcije premijera bio gradonačelnik.

Snimak predaje 1,5 miliona evra, koji je objavio italijanski list La Verita, na kome se vidi kako Jordan Kamčev, najbogatiji Makedonac, isplaćuje milion i po evra Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom u zamenu za „intervenciju“ kod Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal otvorio je Pandorinu kutiju kriminala u Severnoj Makedoniji. Portal Infomax. mk navodi desetine imena iz politike, privrede i medija koji su ogrezli u kriminalu i nisu za to odgovarali pred pravosuđem zbog korumpiranosti sudija i tužilaca. Portal otkriva i da su neki

dilovi sklapani u hotelu ,D1 Mare“ u Polihronu u Grčkoj, gde su česti gosti bili Boki 13, Lila Fiiipovska, Agapi Dika i razni drugi saradnici Zorana Zaeva. Tamo je odsela i Katica Janeva, koja se, prema pisanju makedonskih medija, juče vratila u Skoplje.

političke stranke ili političaru - kazao je Pendarovski. On je izjavio i da za sada neće sazvati sednicu Saveta zanadonalnubezbednostjjerveruje da još nema opasnosti po integritet i suverenitet države. Podsetimo, makedonsko tužilaštvo prošle nedelje pokrenulo je aferu „reket‘, ukojojjeßojanJova-

novski Boki 13 optužen za iznudu više od milion evra od skopskog biznismena Jordana Kamčeva u zamenu za oslobađanje iz pritvora, aodluku o tome je trebalo da donese Katica Janeva, tužiteljka koja je ranije podnela ostavku.

U telefonskim razgovorima između Jovanovskog i Kamčeva, čiji sadržaj je objavio italijanski list La Verita,s čuje se i glas Janeve, koja Kamčevu kaže da ne brine i da če

sve biti OK. Najveća opozicionastrankau Sevemoj Makedoniji VMRO-DPMNE optužila je juče Janevu za zloupotrebu

dužnosti, tražeči da se Mtno sankcionišu učesnici ogromnog skandala u kome su, osim Janeve i premijera Zaeva, koji su uništili pravnu državu, umešani i mnogi dmgi funkcioneri vladajućeg Socijaldemokratskog saveta.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 21

Rubrika: Srbija

Autori: I.M.

Teme: Korupcija

Naslov: PRITVOR ZBOG MITA OD 5.000 DINARA

 BORBA PROTIV KORUPCIJE NA TERITORIJI LESKOVCA  

PRITVOR ZBOG MITA OD 5.000 DINARA  

 PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije su, u saradnji sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva iz Niša, uhapsili A. D. (58), zaposlenog u leskovačkom Odseku tržišne inspekcije, zbog posgojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja. Slobode je lišen i N. B.(53) za kojeg se sumnja da je 1. avgusta dao 5.000 dinara da njegova roba ne bi bila kontrolisana, jer nema registrovanu radnju za otkup šumskih plodova i poljoprivrednih proizvoda. A. D. se tereti i za to da je tokom jula obaveštavao privredne subjekte o predstojećim kontrolama, posle kojih nije evidentirao utvrđene prekršaje, pa će - zajedno sa N. B. - uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom Tužilaštvu. I. M.  

I.M.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 8

Rubrika: Svet / Susedi

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: TRESU SE TEMELjI DRŽAVE

 TRESU SE TEMELjI DRŽDVE

 PREDSEDNIK Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski juče je, obraćanjem iz svog kabineta u Skoplju, zatražio od nadležnih organa "spzo i temeljno završavanje istrage" i raščišćavanje velike afere "Reket", nezavisno od toga "da li se radi o funkcionerima ili ne", budući da su uzdrmani temelji državnih institucija.

- Svedoci smo jedne ogromne kriminalne afere koja trese temelje važnih državni institucija i dovodi u pitanje dosadašnje poverenje građana u nas i u samu državu - ukazao je Pendarovski. - Još na početku sam rekao da sam razočaran time što sam čuo i pozvao sam na brzu i temeljnu istragu. Umesto toga, nadležni su otišli na godišnji odmor, kao da se radi o redovnom stanju i rutinskom predmetu, a nije tako. Audio i video snimci objavljeni u medijima izazvali su duboko razočaranje svih građana, posebno onih koji su godinama, i po cenu stalnih pritisaka i pretnji bivše vlasti, protestovali svakodnevno, zahtevajući pravdu.

- Revolt kod građana je ogroman i sasvim opravdan - dodao je šef države. - I ja sam razočaran, jer su izneverena i moja očekivanja, i to najviše od ljudi od kojih sam očekivao da se bore za pravnu državu.

- Ako ima dokaza, zahtevam da se podignu optužnice protiv svih, bez razlike da li je reč o funkcionerima ili ne, bez razlike da li su iz vlasti ili iz opozicije rekao je Pendarovski.

Zatražio je da svi oni čija se imena spominju na snimcima, samoinicijativno daju iskaz pred nadležnim tužiocem.

Manje je bitno ko je nabavio i distribuirao snimke, od sadržine, rekao je, uz ocenu da eventualna odgovornost jednog tužioca ne može da dovede u pitanje celo Specijalno javno tužilaštvo.

Na konkretno novinarsko pitanje da li je razočaran šeficom Specijalnog javnog tužilaštva KaticomJanevom, Pendarovski je kratko odgovorio: - Da, razočaran sam.

U okviru istrage u slučaju "Reket", očekuje se da u Državno javno tužilaštvo bude pozvana i šefica Specijalnog javnog tužilaštva u ostavci Katica Janeva. Jer, u objavljenim snimcima desničarskog italijanskog lista "La Verita", prilikom primanja više od milion evra, sada pritvorenih ucenjivača Bojana Jovanovskog i Zorana Milevskog od preduzetnika Jordana Kamčeva za spas od robije u predmetu "Imperija", čuje se i glas Katice Janeve, koja se obraća Kamčevu uz reči da ne brine i da će sve biti O.K. ¦

 UPOZORIVŠI da RSM ne sme nijednim svojim gestom da dovede u pitanje dobijanje datuma početka pristupnih pregovora za članstvo u EU, Stevo Pendarovski je rekao da zasada nema informacija o promenama stavova iz bilo koje zemlje članice Unije. - Znamo da je odlaganje u julu bilo iz tehničkih razloga. No, moramo da duvamo i na jogurt, ne smemo da se opustimo, i manja afera od ove može biti povod za tako nešto - upozorio je Pendarovski.

NAJVEĆA opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE optužila je šeficu Specijalnog tužilaštva Katicu Janevu za zloupotrebu poverenje i ovlašćenja i ulazak u kriminal. U ovoj stranci kažu da institucije moraju da razreše ovaj ogroman skandal, u kome je, kako navode, očigledna umešanost Katice Janeve, Zorana Zaeva i mnogih drugih funkcionera vladajućeg Socijaldemokratskog saveza.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3301323/ko-stiti-ovog-coveka-zamenik-predsednika-opstine-merosina-muljao-a-i-dalje-je-nedodirljiv

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke\Vladimir Goati

Naslov: KO ŠTITI OVOG ČOVEKA? Zamenik predsednika opštine Merošina muljao, a i dalje je nedodirljiv!

Ocena: Neshvatljivo je da dosad niko nije reagovao povodom bahaćenja zamenika predsednika opštine Merošina Bojana Nešića. Krajnje je vreme da se nešto preduzme, ističu sagovornici KuriraBojan Nešić, zamenik predsednika opštine Merošina, nenamenski je trošio državni novac, i to tako što je, kako je Kurir otkrio, kupovao kožne jakne, torbe i fotelje, pa čak i dron, a nije se ustručavao ni da parama iz budžeta plaća gorivo za svoj privatni automobil. Uprkos svemu tome, on je i dalje nedodirljiv, a sagovornici našeg lista ocenjuju da bi pod hitno morao da snosi posledice ovakvog bahaćenja!Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati navodi da je ovo primer neverovatnog rasipništva rukovodstva jedne opštine koja je izuzetno siromašna. Sve ispitati- Neshvatljivo je da dosad niko nije reagovao, od partijskih preko lokalnih do republičkih organa. Krajnje je vreme da se nešto preduzme i nadležni da ispitaju i utvrde odgovornost za sramno rasipništvo - apeluje Goati za Kurir. Nadležni organi imaju elemenata da reaguju u slučaju Nešića, koji zavređuje ozbiljnu istragu tužilaštva, ocenjuje direktor Centra za vladavinu prava Ivan Ninić. Kako kaže, u opštinama kao što je Merošina rukovodstvo obično misli da je izvan zakona, nedodirljivo, jače od sistema, sve dok se ne utvrde razmere bahatosti i bezakonja i za to kazne. Zloupotreba položaja- Ovo što se dosad pojavilo u javnosti ukazuje na to da je Nešić zreo za ozbiljnu posetu državnog revizora ili vanrednu kontrolu budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja bi trebalo da prekontroliše na šta je trošen novac, da li je bilo zloupotrebe službenog položaja i da li su kršeni zakoni o javnim nabavkama i budžetskom sistemu - kaže Ninić i dodaje: - Praksa je pokazala da se tokom kontrole utvrdi da je situacija mnogo gora nego što se pretpostavljalo. Poseban je problem što je reč o nerazvijenoj opštini, gde je taj novac trebalo da bude usmeren na projekte koji bi poboljšali život građana.Nešić se prethodnih godina više puta nalazio na mestu predsednika opštine, a novac je nenamenski trošio upravo u tom periodu. Često je menjao i stranke. Trenutno se nalazi na mestu zamenika predsednika opštine, ali važi za nekog ko vuče sve konce iz senke.Merošina je, podsetimo, jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, a prosečna zarada u maju ove godine bila je 40.733 dinara.Činjenice NEŠIĆEVO BAHAĆENJE - za kupovinu kožnih jakni dao je 304.425 dinara - tri ženske kožne tašne plaćene su 38.300 dinara - 137.000 dinara koštale su dve kožne fotelje - skoro 200.000 dinara dao za dron, za koji se ne zna gde je sad - za gorivo koje je sipao u privatni auto potrošio 430.000 dinara za godinu danaBiljana Bojić/Foto:Privatna arhiva                     

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-08-12/kurir/ko-stiti-ovog-coveka-zamenik-predsednika-opstine-merosina-muljao-a-i-dalje-je-nedodirljiv/23944947

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Ko štiti ovog čoveka? Zamenik predsednika opštine Merošina muljao, a i dalje je nedodirljiv!

Ocena: Neshvatljivo je da dosad niko nije reagovao povodom bahaćenja zamenika predsednika opštine Merošina Bojana Nešića. Krajnje je vreme da se nešto preduzme, ističu sagovornici KuriraBojan Nešić, zamenik predsednika opštine Merošina, nenamenski je trošio državni novac, i to tako što je, kako je Kurir otkrio, kupovao kožne jakne, torbe i fotelje, pa čak i dron, a nije se ustručavao ni da parama iz budžeta plaća gorivo za svoj privatni automobil. Uprkos svemu tome, on je i dalje nedodirljiv, a sagovornici našeg lista ocenjuju da bi pod hitno morao da snosi posledice ovakvog bahaćenja! Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati navodi da je ovo 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: pravda.rs

Link: http://www.pravda.rs/2019/8/12/vucic-kaze-da-ce-ispuniti-sve-zahteve-opozicije-a-o-tri-glavna-ni-reci/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Vučić kaže da će ispuniti sve zahteve opozicije, a o tri glavna - ni reči

Dok strasti u vezi sa incidentom ispred Predsedništva nastavljaju da rastu, nastavlja da raste i sumnja u ishod okruglih stolova na kojima se sastaju predstavnici vladajućih i opozicionih opcija. Vučić (Foto: Jutjub) Iako za predsednika Srbije ispunjavanje određenih uslova nije problem, pojedinci koji njegovu stranku predstavljaju na sastancima sa opozicionarima pričaju apsolutno suprotnu priču, što pokreće pitanje - koliko sve to zapravo ima smisla? Vlast je spremna da ispuni sve zahteve opozicije u vezi sa izbornim uslovima - preneo je predsednik Srbije i SNS na današnjoj vanrednoj konferenciji raspoloženje koje vlada u njegovim redovima."Evo, šta god da kažete, mi ćemo da uradimo. Ne po našem, po vašem sve. Evo vi nam kažite kako da uredimo finansiranje političkih stranaka i uredićemo ga tako, 99 odsto vaših predloga ćemo da prihvatimo. Za birački spisak 100 odsto vaših predloga ćemo da prihvatimo", rekao je Vučić.Za finansiranje stranaka daje Vučić zeleno svetlo, za biračke spiskove takođe. Međutim, o tri glavna uslova postavljena na okruglom stolu - smena i zamena članova REM, RIK i Agencije za borbu protiv korupcije nije izgovorio ni reč. Ubrzo je postalo jasno i zašto - jer vlast nema šta ni da prihvata."Sve, sve ste dobili, šta još želite? Šta još hoćete? Nema problema, dobićete i to. A i bićete katastrofalno poraženi", rekao je Vučić.I dok predsednik tvrdi da je vlast spremna da učini opoziciji i građanima koji mesecima protestuju, ali čak i da je to već uradila, iz vladajućih krugova dopiru kontradiktorni signali."O njihovim zahtevima neće se ni razmatrati, ne da, ne daj Bože, neko nešto usvaja. Znači, njihovi zahtevi su do te mere glupi i idiotski, da je to izlišno uopšte čitati", rekao je Vladimir Đukanović.Opozicija želi politički da postavlja članove u institucije koje bi trebalo da su nezavisne u svom radu, objasnio je Đukanović u nastavku nastupa na društvenim mrežama razloge zbog kojih se protivi pronalaženju zajedničkog jezika sa opoczicijom.Jedan od lidera Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović na to odgovara: iako je bio na sastancima, Đukanović očigledno neke stvari ne shvata."Mi smo ponovili više puta, na samom sastanku, da mi ne želimo da politički postavljamo bilo koga, da mi želimo ljude koji ispunjavaju visokostručne zahteve, da želimo ljude koji su se do sad dokazano zalagali za vladavinu prava i zaštitu slobode izražavanja. On mučenik očigledno to nije razumeo. I ja bih predložio Srpskoj naprednoj stranci da na sledeći sastanak pozovu nekog ko to može bolje da razume", rekao je Zelenović.Naredni sastanak predstavnika vlasti i opozicije očekuje se u narednih deset dana, kada će se razgovori nastaviti, a sudeći prema izjavama koje se konstantno ponavljaju, upitno je da li će i u kojoj meri biti konstruktivni.Posle Ukrajine, Sirije i Venecuele Putin matirao Trampa i ovde! Ruska vojska ušla u Iran, SAD u neverici. Više o tome čitajte OVDE.Izvor: N1Molimo Vas da donacijom podržite rad portala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:PAŽNJA: Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3620635/izmestaju-se-reka-pestan-i-deo-ibarske-magistrale.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izmeštaju se reka Peštan i deo Ibarske magistrale

Da bi obezbedili dovoljno uglja za proizvodnju struje, pre nekoliko godina izmešteno je korito reke Kolubare u dužini od 2.600 metara. Ovih dana ubrzano se radi na reci Peštan. Do kraja novembra i ona bi trebalo da poteče novim koritom. Planirana proizvodnja sa novog kopa je oko 12 miliona tona uglja godišnje. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaDa bi obezbedili dovoljno uglja za proizvodnju struje, pre nekoliko godina izmešteno je korito reke Kolubare u dužini od 2.600 metara. Ovih dana ubrzano se radi na reci Peštan. Do kraja novembra i ona bi trebalo da poteče novim koritom. Planirana proizvodnja sa novog kopa je oko 12 miliona tona uglja godišnje.Da bi zamenio kopove C i D, na kojima će postepeno prestajati eksploatacija, na prostoru novog kopa E je već uveliko gradilište. Izmešta se deo Ibarske magistrale i lokalnog puta. Reka Peštan će u dužini od 3,8 kilometara teći novim koritom. Gradi se pristupni put dužine pet kilometara i most od 50 metara koji će prelaziti preko novog korita. Izvršni direktor za proizvodnju uglja JP EPS Dejan Milijanović kaže da se izmeštanje korita radi "u punom proticajnom profilu". "Radi se apsolutna zaštita budućeg korita reke, znači i dno i kosine budućeg korita se oblažu geomembranom koja će garantovati sigurnost rada budućeg površinskog kopa", rekao je Milijanović. U planu je postavljanje novih cevovoda, optičkih i elektrokablova, dalekovoda i trafo-stanica. Rok za završetak ovih radova je novembrar ove godine. Nakon toga, bageri će se preseliti na zapad. Kako bi zaštitili budući kop i sliv, potrebno je izgraditi pet velikih brana. "U planu nabavke EPS-a ove godine se nalaze dve brane, dve visoke brane. Mi se nadamo da će sve one aktivnosti koje je neophodno sprovesti da bi se te nabavke i pokrenule, biti završene do kraja ove godine. Ostatak posla, znači tri velike brane planiramo da u narednoj godini aktiviramo kao javne nabavke, da ih ugovorimo i da krene njihova realizacija", navodi Milijanović. Trošimo struju isto kao zimi  Bez obzira na to što je leto, potrebe za proizvodnjom struje su slične zimskim. Rekordi od 100 miliona tona uglja dnevno više nisu retkost. Kolubara, kaže Milijanović, trenutno eksploatiše između 85.000 i 95.000 tona uglja dnevno. "Izjednačile su se proizvodnje u toku leta i zime. Vidite kakve su temperature, potrošnja električne energije zbog klima-uređaja je maltene kao da je zimska, tako da nama je sada svaki dan u godini isti", dodao je Milijanović. Budući Kop E prostiraće se na površini od 12 kvadratnih kilometara. Samo odavde planirana je proizvodnja 12 miliona tona godišnje, sa ostalim kolubarskim kopovima ukupno 30 miliona tona uglja. Rezerve kopa E procenjene su na 329 miliona tona. Da bi se do njih došlo, biće potrebno iskopati milijardu i 70 miliona metara kubnih tla koje leži preko dragocene rude.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: TEPIĆ: BLEROV LANAC

TEPIĆ: BLEROV LANAC

BEOGRAD, 12. avgust 2019. (FoNet) - Potpredsednica Stranke

slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je danas da Srbija

"ne može ozdraviti" bez snažnog i nezavisnog

antikorupcijskog tužioca, koji pod svojom nadležnošću mora

imati svoju policijsku jedinicu, nezavisnu od ministra

unutrašnjih poslova.

Ona je u pisanoj izjavi povodom dodele državljanstva Srbije

bivšoj premijerki Tajlanda, osuđenoj za korupciju, navela da

lanac najviših zvaničnika koji su u svojim državama

optuživani za tešku korupciju, a Aleksandar Vučić ih uzimao

za savetnike, delio im srpsko državljanstvo i unosne poslove

sa Vladom, vezuje Toni Bler, bivši britanski premijer i

savetnik Vlade Srbije.

Marinika Tepić je ukazala da je pre dodele državljanstva

bivšoj premijerki Tajlanda, državljanstvo dodeljeno i bivšem

premijeru Rumunije Viktoru Ponti, koji je takođe optužen za

tešku korupciju a za savetnika je imao Tonija Blera.

Kako je dodala, Ponta je u jeku optužbi za korupciju 2016.

godine postao i Vučićev "počasni savetnik".

Ponta se sumnjičio da je za Blerov dolazak u Bukurešt tokom

predizborne kampanje, zloupotrebio ovlašćenja lidera svoje

Socijaldemokratske partije kako bi ubedio rumunskog tajkuna

Sebastiana Gicu da plati Bleru 220.000 evra za taj dolazak,

a zauzvrat bi Gica politički napredovao, podsetila je

Tepić.

Prema njeninm rečima, Gica je u Srbiji dobio azil i

milionske poslove za njegovu firme "Teamnet International

SA" sa Vladom Srbije i ministrom finansija.

"U Blerovom lancu, Vučić služi i drugim zajedničkim

saradnicima, kao što je princ Saudijske Arabije Mohamed Bin

Salman, čiji je takođe Bler savetnik, kao i Ujedinjenim

Arapskim Emiratima, za koje je gospođa Brnabić objasnila da

UAE plaćaju Vladi Srbije savetničke usluge Tonija Blera

Vladi, preko konsultantske kuće 'Tony Blair Associates'",

navela je Marinika Tepić.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3620765/dragojlovic-nije-istina-da-dijaloga-u-srbiji-nema.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dragojlović: Nije istina da dijaloga u Srbiji nema

Bez dijaloga nije moguće postići ništa i zato je veoma važno da se razgovara o ključnim temama koje su važne za ukupnu atmosferu i uslove pod kojima će se naredni parlamentarni i lokalni izbori odvijati, rekla je za RTS koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaBez dijaloga nije moguće postići ništa i zato je veoma važno da se razgovara o ključnim temama koje su važne za ukupnu atmosferu i uslove pod kojima će se naredni parlamentarni i lokalni izbori odvijati, rekla je za RTS koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović.Iako pravila oko izborne utakmice dogovaraju političke partije, a izborni zakoni se donose u parlamentu uz prethodnu javnu raspravu, civilni sektor je zainteresovan za procedure po kojima se biraju članovi nezavisnih tela i način rada Agencije za borbu protiv korupcije, rekla je za Jutarnji dnevnik Nataša Dragojlović. "Pošto jedan deo opozicije bojkotuje rad parlamenta a atmosfera u društvu je dovedena do usijanja, čemu najviše doprinose politički akteri, organizacije civilnog društva traže da se sve rešava u dijalogu, mirnim putem i na bazi argumenata. Dogovor je moguć samo ako postoji dijalog a konsenzus mora da postoji u društvu", objašnjava koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Na manjkavosti aktuelnog izbornog zakona iz 2011. godine nevladin sektor je ukazivao od početka, pre svega kada je reč o manjkavosti sistema kontrole svih aktera koji utiču na izborni proces. "Opozicija ili bar deo koji je učestvovao u razgovorima na FPN-u se poziva na sporazum sa građanima i konkretne zahteve koje bi vlast trebalo da razmotri", kaže Dragojlovićeva. Organizacije civilnog društva kojih ima preko 760 i koje su okupljene u nacionalnom konventu, na redovnoj bazi razgovaraju sa sektorima Vlade koji su zaduženi za određena poglavlja. Medijima to nije uvek interesantno ali se ti sastanci organizuju upravo onako kako je to bio slučaj i FPN-u. "Predsednik Republike je gostovao na plenarnoj sednici Konventa gde je tema bio izveštaj EK o napretku Srbije a druga tema je bilo Kosovo i on je odgovarao na sva pitanja i članica Konventa i gostiju. Dijalog postoji i nije istina da dijaloga u Srbiji nema. To često budu žučne rasprave ali niko nikoga ne vređa i ne preti", rekla je koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Prema njenim rečima, u Srbiji je ton već duže vreme previsok kao i tenzije. "Svi smo svedoci da se na ulici obični ljudi zbog različitih političkih stavova upuštaju u konflikte koji su često i nasilni. To jesu sporadični incidenti, to jesu male grupe ljudi ali to jesu upozorenja da se svi moraju vratiti za isti sto i da se mora razgovarati argumentovano", istakla je Dragojlovićeva. Dovoljno je do izbora koji su na proleće da se stvari poprave, rekla je Nataša Dragojlović i istakla da kao građani ne samo da treba da glasamo na izborima već i na referendumu o ustavnim promenama i onda kada se ponudi neko rešenje za odnose sa Prištinom. "Zbog toga je važno da svi podržimo napore da se ovaj dijalog omogući, da se otvoreno razgovara, stručno i na argumentima vodi rasprava bez ikakve ostrašćenosti i potrebe da se na tim skupovima vodi predizborna kampanja", rekla je za RTS koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/220926/Uskoro-pocinje-uklanjanje-24-radioaktivna-gromobrana-sa-zgrada-u-Novom-Sadu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro počinje uklanjanje 24 radioaktivna gromobrana sa zgrada u Novom Sadu

Uklanjanje 24 radioaktivna gromobrana u Novom Sadu građani će platiti gotovo 13 miliona dinara, a posao je kroz javnu nabavku dodeljen grupi ponuđača iz Beograda.X-ray Košutić - Ekoteh dozimetrije, Dom zdravlja Rakovica iz Beograda i MilComerce iz Novog Beograda dobili su posao uklanjanja radioaktivnih gromobrana u Novom Sadu. Oni su se jedini odazvali na konkurs Gradske uprave za zaštitu životne sredine, a dostavili su ponudu od 10,8 miliona dinara bez PDV-a, što je tek nekoliko hiljada dinara manje od procenjene vrednosti ovog posla.    Ova preduzeća će morati da u roku od 90 dana odnosno tri meseca demontiraju 24 radioaktivna gromobrana na bezbedan i siguran način. Gromobrani će biti transportovani u skladište Javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije".    Nakon toga, na svim objektima sa kojih su uklonjeni opasni gromobrani, biće postavljeni novi, obični. Ukoliko sve bude kako je planirano, Novi Sad bi trebalo da ostane bez skoro svih radioaktivnih gromobrana - pet godina nakon što je istekao rok za njihovu demontažu. Nekoliko radioaktivnih gromobrana ostaje još u prigradskim naseljima.   Lokacije sa kojih će se uklanjati radioaktivni gromobrani su sledeće: Skladište "Takovo", Gavrila Principa 24 Autokaroserija i Rasveta, Radnička 32 DP Niva, Đorđa Rajkovića 18 Vojvodina Pro.Ing i Arena blok, Bul.Mihajla Pupina 3 "Impeks" i "Niva", Šumadijska 14 "Niva", "Čarapara", Šumadijska 23 Škola Prva Vojvođanska brigada, Bate Brkića 34 Ranije DP Garant, Ulica Rade Kondića bb, Futog Objekat pored novih studentskih domova, Bulevar despota Stefana, parcela 7322 K.O. Novi Sad II Sime Matavulja bb, Liman IV "Kar broker" ("Nenta"), Kisački put 3, MZ "Omladinski pokret", Stevana Mitrova Ljubiše 1 Stambena zgrada, Dragoslava Stojanovića Sipa 13 MUP RS Zgrada drzavnih organa, Kralja Petra 3, DP Elektromont (GP Neimar), Filipa Višnjića 4/A Vojvodina Pro.Ing i Arena blok, Bulevar Mihajla Pupina 3 Hotel Sajam (dvorište hotela Sajam), Hajduk Veljkova 11 "Užar", Heroja Pinkija 2 Stambena zajednica - Seljačkih buna 89 Stambena zajednica - Seljačkih buna 59 Stambena zajednica - Dušana Danilovića 38 Stambena zajednica - Temerinska 5 Stambena zajednica - Dušana Danilovića 8 Stambena zajednica - Kralja Petra I br.23 Autor: 021.rs Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/beograd/3090766-zemunska-tvrdjava-istrgnuta-iz-zaborava-srednjovekovno-zdanje-ponovo-se-uzdize-na-gardosu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zemunska tvrđava istrgnuta iz zaborava: Srednjovekovno zdanje ponovo se uzdiže na Gardošu

Radovi bi trebalo da budu gotovi do 15. novembra | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i svetaZemunice su se gradile i rušile, dok su tuđinske vojske tutnjale današnjim Donjim gradom. U prašini burne istorije nestao je srednjovekovni Zemun i podigao se grad pod Gardošom kakav danas poznajemo. Ali, jedno mesto u njemu preživelo je šest vekova - Zemunska tvrđava čije zidine su ovog leta "isplivale" iz zaborava.Na samom vrhu Gardoša i tačno ispod Kule Sibinjanin Janka, sada se jasno naziru četiri kružne građevine koje radnici užurbano obnavljaju. I to su samo ostaci zamka koji je još mnogo vekova pre Kule na Gardošu krasilo Zemun.- Srednjovekovna utvrđenja Zemuna sačuvana su u ostacima citadele takozvanog gotskog tipa. Četvorougaoni zamak, sa po jednom kružnom kulom na svakoj strani, sačuvan je u delovima spoljnih zidova i kula u visini do dva metra. Smatra se da postojeći zidovi potiču iz 14. ili 15. veka. Na Prandšteterovoj minijaturi iz 1608. godine, zamak je sačuvan i pokriven, dok se na panoramama Zemuna već od 18. veka nalazi u ruševinama. Zemunska tvrđava je zbog izgradnje Milenijumske kule nasuta, a proglašena je spomenikom kulture 1948. godine - objasnili su nam u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.Baš na mestu gde je pucao najlepši pogled na grad, iznad zvonika Nikolajevske crkve, bila je samo bezoblična gomila kamenja i šuta na koju su se penjali znatiželjni turisti. Sada se jasno ističe jugoistočna kula ovog starog zdanja, budući vidikovac, čija je rekonstrukcija zbog devastacije bila i najveći izazov.Projekat obnove je uradio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture 2016. godine, a za ove radove Opština Zemun obezbedila je sredstva preko konkursa Ministarstva paravde, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija uz pomoć grada Beograda. Radovi su počeli krajem prošle godine, a sve bi trebalo da bude gotovo do 15. novembra.CIGLA PO CIGLAMajstori zidaju utvrđenje od kamena, a oblažu ga opekom, na isti način i od materijala istovetnog sastava kao onaj koji je korišćen pre više od pola milenijuma. Tek mali broj cigala preživeo je šest prohujalih vekova, a ostatak se donosi sa lokaliteta širom Vojvodine, gde je još moguće pronaći i kupiti autentičnu opeku.- Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture uradio je projekat obnove, ali on vrši i konzervatorski nadzor. To znači da na terenu proveravaju da li materijal koji koristimo odgovara autentičnom. Gledaju i fotografišu svaku ciglu, upoređuju boju i nijansu - priča Tomislav Cerovac, generalni direktor preduzeća "Stim gradnja".Okreću se mešalice i dizalice, a radnici u fluoroscentnim prslucima i šlemovima imaju zadatak da se i sami vrate u prošlost i da, na kraju, ređaju ciglu po ciglu i nanose malter po "receptu" nekih starih neimara. U konzorcijumu, objašnjava Cerovac, koji je dobio tender za radove, nalazi se i firma koja je iskusna u konzervatosrskim radovima sa licencom, a malter i opeka su pre ugradnje dobili sertifikat Instituta za ispitivanje materijala Srbije.- Kao vezivo koristi se krečni malter, a on se dobija kada se mrvljena cigla pomeša sa gašenim krečom. To je materijal koji na kraju dobija crvenkasti pigment i potrebno je više vremena za sušenje nego kod savremenih materijala - objasnio je Cerovac.Zidovi tvrđave su u preseku široki 2,4 metra, a pre samih radova na obnovi kopani su tehnički rovovi kako bi se došlo do originalnih lica, tačnije "fasade" tvrđave od cigala. Ponovo su vidljivi i otvori za santrače (drvene grede) koji su bili na granici nestajanja i neprepoznavanja.O tome kako je tvrđava nekada izgledala svedoče samo sačuvane gravire - na njima se vidi da su četiri kule nekada bile iste visine, pa čak i da su imale krov. Sada se obnavljaju zidovi u visini koja je ostala sačuvana.- Zadržavaju se tri kule u svojim postojećim visinima od oko 2 metra, a obrušena kula se zadržava sa parapetom visine oko 80-90 centimetre u funkciji vidikovca. Obnavlja se nedostajuća nadzemna trasa istočnog bedema ispred kafića u visini parapeta od 40-50 centimetara, kao i nedostajući centralni deo zapadnog bedema prema letnjoj pozornici - detaljno su nam objasnili plan radova u Zavodu za zaštitu spomenika.TVRĐAVA "U SENCI" VIŠE OD VEKALepotu stare Zemusnke tvrđave zasenila je 1896. Kula Sibinjanin Janka sagrađena u njenom središtu. Velelepna kula tako je "ukrala" slavu tvrđavi i do današnjih dana ostali su samo obrisi. Kako kažu u Opštini Zemun, nije bilo nikakve mogućnosti da se tvrđava obnovi bez projekta koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, a reč je o pozamašnom i dugotrajnom poslu.- Nijedna vlast nije započela rekonstrukciju i restauraciju tvrđave, iako su se videli samo obrisi. Kada je Zavod za zaštitu spomenika kulture uradio veliki projekat obnove tvrđave, oni su se obratili nama kao opštini i predložili da se restaurira tvrđava. Nadležnosti opštine su takve da nismo imali zakonsku mogućnost da sami finansiramo obnovu, ali smo se potrudili da obezbedimo sredstva na konkursima - kazala je Katarina Zrilić, načelnica uprave gradske opštine Zemun.Tako je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdovijilo 12 miliona dinara, koji su obezbeđeni na konkursu preko Turističke organizacije Beograda, a Ministarstvo pravde iz oportuniteta 12 miliona dinara, na konkursu preko Turističko-kulturnog centra Zemuna. I grad je obezbedio 10 miliona dinara kao "kapitalni transfer". Komisije ovih Ministarstava najčešće smatraju opravdanim one projekte koji se tiču obnove bolnica, škola, vrtića... Ali, činjenica da su opštini sredstva odobrena po oba konkursa govori o opravdanosti za njegovu realizaciju.Javna nabavka bila je transparentna i otvorena i sve je urađeno u skladu sa zakonom. Rokovi si produženi, jer su se na terenu pojavile situacije poroznog tla. U svakom slučaju, vlasnici objekata uz samu tvrđavu dali su saglasnost za izvođenje i svesrdno podržali projekat - ispričala je Katarina Zrilić.Tek kada su konkursi završeni, a finansiranje bilo obezbeđeno, mogla je da bude izdata i građevinska dozvola i raspisana javna nabavka.SEVEROISTOČNA KULA NAJZAHTEVNIJARadnici tokom radova nisu naišli ni na kakve arheološke ostatke, pa nisu prekidali obnovu. Ono što se isprečilo zadatim rokovima je stanje jugoistočne kule, koja gleda na Dunav i sa koje se pruža najlepši pogled. Kada je ustanovljeno da je temelj plići od očekivanog, moralo je da se pristupi njegovom ojačavanju, što je iziskivalo potpuno novi stručni projekat.- Morali smo da primernimo drugačiji konstruktivni sistem, pa je za ugovor urađen i aneks. Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zemun je angažovao stručnjaka koji je uradio projekat - objašnjava Tomislav Cerovac.I u Zavodu za zaštitu spomenika kulture objasnili su nam da su temelji kule bili oštećeni i plitki, ali da su ipak sačuvani su svi ostaci originalnih temeljnih zidova.NOVI SJAJ I ZA STEPENICEDo tvrđave se može doći sa više strana, ulicom Sibinjanin Janka, Sinđelićevom, preko groblja, ali i direktno, jednim od najpoznatijeg gardoškog stepeništa preko Visoke ulice, koje se takođe obnavlja.- Tražili smo uslove Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer stepenice pripadaju starom jezgru Zemuna, koje je zaštićeno. Novac je obezbeđen u projektu koji je prošle godine sproveden na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika "Da se radi i gradi po tvom". Bilo je mnogo predloga da se uredi ovo stepenište, a na nivou opštine ušle su u "top 3" - objašnjava Katarina Zrilić i najavljuje da će se u narednoj godini izvoditi radovi na još dva pristupna stepeništa koja vode ka Gardosu.VIDEO: Ovako je u Zemunu prošao Sibinjanin Janko(Telegraf.rs)                             

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/politika/vucic-kaze-da-ce-ispuniti-sve-zahteve-opozicije-a-o-tri-glavna-ni-reci/

Autori: http://srbin.info

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Vučić kaže da će ispuniti sve zahteve opozicije, a o tri glavna - ni reči

Iako za predsednika Srbije ispunjavanje određenih uslova nije problem, pojedinci koji njegovu stranku predstavljaju na sastancima sa opozicionarima pričaju apsolutn...Dok strasti u vezi sa incidentom ispred Predsedništva nastavljaju da rastu, nastavlja da raste i sumnja u ishod okruglih stolova na kojima se sastaju predstavnici vladajućih i opozicionih opcija. Iako za predsednika Srbije ispunjavanje određenih uslova nije problem, pojedinci koji njegovu stranku predstavljaju na sastancima sa opozicionarima pričaju apsolutno suprotnu priču, što pokreće pitanje - koliko sve to zapravo ima smisla?   Foto: N.S. Vlast je spremna da ispuni sve zahteve opozicije u vezi sa izbornim uslovima - preneo je predsednik Srbije i SNS na današnjoj vanrednoj konferenciji raspoloženje koje vlada u njegovim redovima. "Evo, šta god da kažete, mi ćemo da uradimo. Ne po našem, po vašem sve. Evo vi nam kažite kako da uredimo finansiranje političkih stranaka i uredićemo ga tako, 99 odsto vaših predloga ćemo da prihvatimo. Za birački spisak 100 odsto vaših predloga ćemo da prihvatimo", rekao je Vučić. Za finansiranje stranaka daje Vučić zeleno svetlo, za biračke spiskove takođe. Međutim, o tri glavna uslova postavljena na okruglom stolu - smena i zamena članova REM, RIK i Agencije za borbu protiv korupcije nije izgovorio ni reč. Ubrzo je postalo jasno i zašto - jer vlast nema šta ni da prihvata. "Sve, sve ste dobili, šta još želite? Šta još hoćete? Nema problema, dobićete i to. A i bićete katastrofalno poraženi", rekao je Vučić. I dok predsednik tvrdi da je vlast spremna da učini opoziciji i građanima koji mesecima protestuju, ali čak i da je to već uradila, iz vladajućih krugova dopiru kontradiktorni signali. "O njihovim zahtevima neće se ni razmatrati, ne da, ne daj Bože, neko nešto usvaja. Znači, njihovi zahtevi su do te mere glupi i idiotski, da je to izlišno uopšte čitati", rekao je Vladimir Đukanović. Opozicija želi politički da postavlja članove u institucije koje bi trebalo da su nezavisne u svom radu, objasnio je Đukanović u nastavku nastupa na društvenim mrežama razloge zbog kojih se protivi pronalaženju zajedničkog jezika sa opoczicijom. Jedan od lidera Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović na to odgovara: iako je bio na sastancima, Đukanović očigledno neke stvari ne shvata. "Mi smo ponovili više puta, na samom sastanku, da mi ne želimo da politički postavljamo bilo koga, da mi želimo ljude koji ispunjavaju visokostručne zahteve, da želimo ljude koji su se do sad dokazano zalagali za vladavinu prava i zaštitu slobode izražavanja. On mučenik očigledno to nije razumeo. I ja bih predložio Srpskoj naprednoj stranci da na sledeći sastanak pozovu nekog ko to može bolje da razume", rekao je Zelenović. Naredni sastanak predstavnika vlasti i opozicije očekuje se u narednih deset dana, kada će se razgovori nastaviti, a sudeći prema izjavama koje se konstantno ponavljaju, upitno je da li će i u kojoj meri biti konstruktivni.                          POMOZITE RAD SRBIN.INFO DINARSKOM UPLATOM - KLIKNITE OVDE!   UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: n1 Oznake: Aleksandar Vučić, vlast, zahtevi opozicije, izborni uslovi  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Tepić: Srbiji potreban snažan atikorupcijski tužilac da rasplete lanac Vučićevih sumnjivih savetnika

Tepić: Srbiji potreban snažan atikorupcijski tužilac da rasplete lanac Vučićevih sumnjivih savetnika

BEOGRAD, 12. avgusta 2019. (Beta) - Potpredsednica Stranke Slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da "lanac najviših zvaničnika koji su u svojim državama optuživani za tešku korupciju, a Aleksandar Vučić ih uzima za savetnike, deli im srpsko državljanstvo i unosne poslove, vezuje jedan čovek - Toni Bler".

"Bivši britanski premijer savetovao je Vladu dok je Vučić bio premijer, a nastavio i Vladu Ane Brnabić", rekla je Tepić, u pisanoj izjavi. Prema njenim rečima, "pre aktuelne afere sa dodelom našeg državljanstva bivšoj premijerki Tajlanda osudjenoj za korupciju, još jedan bivši premijer dobio je zaštitu Srbije preko državljanstva – bivši premijer Rumunije Viktor Ponta, takodje optužen za tešku korupciju i koji je takodje za savetnika imao Tonija Blera".

"Ponta je u jeku optužbi za korupciju 2016. godine, dobio ne samo naše državljanstvo, nego postaje i Vučićev 'počasni savetnik'", podseća Tepić.

Ponta se sumnjičio da je za Blerov dolazak u Bukurešt tokom predizborne kampanje, zloupotrebio ovlašćenja lidera svoje Socijaldemokratske partije kako bi ubedio rumunskog tajkuna Sebastiana Gicu da plati Bleru 220.000 evra za taj dolazak, a zauzvrat bi Gica politički napredovao", navela je Tepić, prenosi SPP. Kako je rekla, "Gica zbog iste afere beži iz Rumunije, gde drugde nego u Srbiju, a dok ga goni poznata antikorupcijska tužiteljka Rumunije Laura Kodruca Keveši i za njim se raspisuje Interpolova poternica, Gica u Srbiji dobija više 'nagrada – azil 2017. i odbijanje Srbije da ga izruči Rumuniji, ali i milionske poslove njegove firme 'Teamnet International' sa Vladom Srbije i ministrom finansija". "U Blerovom lancu, Vučić služi i drugim zajedničkim saradnicima, kao što je princ Saudijske Arabije Mohamed Bin Salman, kome je takodje Bler savetnik, kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za koje je gospodja Brnabić objasnila da UAE plaćaju Vladi Srbije savetničke usluge Tonija Blera Vladi, preko konsultantske kuće 'Tony Blair Associates'", rekla je Tepić. "Kao da nam nije dovoljno režimskog kriminala i korupcije", navela je Tepić "već i uvozimo".

"Stoga ni Srbija ne može ozdraviti bez snažnog i nezavisnog antikorupcijskog tužioca, kako je to činila i tužiteljka Kodruca Keveši u Rumuniji, koji pod svojom nadležnošću mora imati svoju policijsku jedinicu, nezavisnu od ministra unutrašnjih poslova, odnosno uticaja političkih sinekura koji su i sami saučesnici u krivičnim radnjama", rekla je Tepić.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-08-12/kurir/ko-stiti-ovog-coveka-lokalnom-serifu-nista-ne-mogu-zamenik-predsednika-opstine-merosina-muljao-a-i-dalje-je-nedodirljiv/23944947

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Ko štiti ovog čoveka? Lokalnom šerifu ništa ne mogu! Zamenik predsednika opštine Merošina muljao, a i dalje je nedodirljiv!

Ocena: Neshvatljivo je da dosad niko nije reagovao povodom bahaćenja zamenika predsednika opštine Merošina Bojana Nešića. Krajnje je vreme da se nešto preduzme, ističu sagovornici KuriraBojan Nešić, zamenik predsednika opštine Merošina, nenamenski je trošio državni novac, i to tako što je, kako je Kurir otkrio, kupovao kožne jakne, torbe i fotelje, pa čak i dron, a nije se ustručavao ni da parama iz budžeta plaća gorivo za svoj privatni automobil. Uprkos svemu tome, on je i dalje nedodirljiv, a sagovornici našeg lista ocenjuju da bi pod hitno morao da snosi posledice ovakvog bahaćenja! Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati navodi da je ovo 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dragojlović: Nije istina da dijaloga u Srbiji nema

Dragojlović: Nije istina da dijaloga u Srbiji nema

BEOGRAD, 12. avgusta (Tanjug) - Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović izjavila je danas da je veoma važno da se razgovara o ključnim temama koje su važne za ukupnu atmosferu i uslove pod kojima će se naredni parlamentarni i lokalni izbori odvijati i da organizacije civilnog društva smatraju da sve treba rešavati kroz dijalog.

Iako pravila oko izborne utakmice dogovaraju politicke partije, a izborni zakoni se donose u parlamentu uz prethodnu javnu raspravu, civilni sektor je zainteresovan za procedure po kojima se biraju članovi nezavisnih tela i način rada Agencije za borbu protiv korupcije, rekla je za Dragojlović za RTS.

"Pošto jedan deo opozicije bojkotuje rad parlamenta, a atmosfera u društvu je dovedena do usijanja, čemu najviše doprinose politicki akteri, organizacije civilnog društva traže da se sve rešava u dijalogu, mirnim putem i na bazi argumenata. Dogovor je moguć samo ako postoji dijalog, a konsenzus mora da postoji u društvu", rekla je ona za RTS.

Na manjkavosti aktuelnog izbornog zakona iz 2011. godine nevladin sektor je ukazivao od pocetka, pre svega kada je rec o manjkavosti sistema kontrole svih aktera koji uticu na izborni proces.

"Opozicija ili bar deo koji je ucestvovao u razgovorima na FPN-u se poziva na sporazum sa građanima i konkretne zahteve koje bi vlast trebalo da razmotri", kaže Dragojlović.

Organizacije civilnog društva kojih ima preko 760 i koje su okupljene u nacionalnom konventu, na redovnoj bazi razgovaraju sa sektorima Vlade koji su zaduženi za određena poglavlja. Medijima to nije uvek interesantno ali se ti sastanci organizuju upravo onako kako je to bio slucaj i FPN-u.

"Predsednik Republike je gostovao na plenarnoj sednici Konventa gde je tema bio izveštaj EK o napretku Srbije, a druga tema je bilo Kosovo i on je odgovarao na sva pitanja i clanica Konventa i gostiju. Dijalog postoji i nije istina da dijaloga u Srbiji nema. To cesto budu žucne rasprave ali niko nikoga ne vređa i ne preti", rekla je Dragojlović.

Ona smatra da je u Srbiji je ton već duže vreme previsok kao i tenzije.

"Svi smo svedoci da se na ulici obicni ljudi zbog razlicitih politickih stavova upuštaju u konflikte koji su cesto i nasilni. To jesu sporadicni incidenti, to jesu male grupe ljudi ali to jesu upozorenja da se svi moraju vratiti za isti sto i da se mora razgovarati argumentovano", istakla je Dragojlović.

Dovoljno je do izbora koji su na prolece da se stvari poprave, rekla je ona i istakla da kao građani ne samo da treba da glasamo na izborima već i na referendumu o ustavnim promenama, kao i onda kada se ponudi neko rešenje za odnose sa Prištinom.

"Zbog toga je važno da svi podržimo napore da se ovaj dijalog omoguci, da se otvoreno razgovara, strucno i na argumentima vodi rasprava bez ikakve ostrašcenosti i potrebe da se na tim skupovima vodi predizborna kampanja", rekla je Dragojlović.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2598723/krematorijum-za-uginule-kucne-ljubimce-uskoro-na-novom-beogradu-raspisana-javna-nabavka

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Krematorijum za uginule kućne ljubimce uskoro na Novom Beogradu - Raspisana javna nabavka za izgradnju

Krematorijum za životinjske leševe, koji je predviđen u okviru kompleksa groblja za kućne ljubimce u Bloku 51 na Novom Beogradu, trebalo bi uskoro da počne da se gradi. Nabavka za izradu tehničke dokumentacije za pribavljanje građevinske dozvole i izvođenje radova raspisanaIlustracija (Foto: Lepneva Irina/shutterstock.com)Krematorijum za životinjske leševe, koji je predviđen u okviru kompleksa groblja za kućne ljubimce u Bloku 51 na Novom Beogradu, trebalo bi uskoro da počne da se gradi.Nabavka za izradu tehničke dokumentacije za pribavljanje građevinske dozvole i izvođenje radova raspisana je 9. avgusta. a više informacija možete potražiti OVDE . Rok za podnošenje ponuda je 9. septembar 2019. godine do 13 sati, kada će se obaviti i otvaranje ponuda. Kriterijum za ocenjivanje je najmanja ponuđena cena bez PDV.Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku, a urbanistički projekat uradio je Saobraćajni institut CIP.Urbanistički projekat (Foto: Print screen)Kako pišu Večernje novosti, ovaj centar za spaljivanje životinjskog otpada definisan je kao spalionica za uginule životinje, koja će se sastojati iz dela za prijem i čuvanje i krematorijuma.  Planirana je i hladnjača.Počivalište za kućne ljubimce prostiraće se na parceli od 1,5 hektara između auto-puta i ulice Marka Čelebonovića. Ovde će se nalaziti 1.500 grobnih mesta i 800 mesta za urne. Poseban odeljak biće namenjen uginulim životinjama iz zoo vrta, a predviđen je i spomen-park.Tagovi:          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: jedinstvo.rs

Link: http://jedinstvo.rs/dragojlovic-nije-istina-da-dijaloga-u-srbiji-nema/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Dragojlović: Nije istina da dijaloga u Srbiji nema

Bez dijaloga nije moguće postići ništa i zato je veoma važno da se razgovara o ključnim temama koje su važne za ukupnu atmosferu i uslove pod kojima će se naredni parlamentarni i lokalni izbori odvijati, rekla je za RTS k  Bez dijaloga nije moguće postići ništa i zato je veoma važno da se razgovara o ključnim temama koje su važne za ukupnu atmosferu i uslove pod kojima će se naredni parlamentarni i lokalni izbori odvijati, rekla je za RTS koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović. Iako pravila oko izborne utakmice dogovaraju političke partije, a izborni zakoni se donose u parlamentu uz prethodnu javnu raspravu, civilni sektor je zainteresovan za procedure po kojima se biraju članovi nezavisnih tela i način rada Agencije za borbu protiv korupcije, rekla je za Jutarnji dnevnik Nataša Dragojlović.Razgovor Ivane Čkonjević sa Natašom Dragojlović "Pošto jedan deo opozicije bojkotuje rad parlamenta a atmosfera u društvu je dovedena do usijanja, čemu najviše doprinose politički akteri, organizacije civilnog društva traže da se sve rešava u dijalogu, mirnim putem i na bazi argumenata. Dogovor je moguć samo ako postoji dijalog a konsenzus mora da postoji u društvu", objašnjava koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.Na manjkavosti aktuelnog izbornog zakona iz 2011. godine nevladin sektor je ukazivao od početka, pre svega kada je reč o manjkavosti sistema kontrole svih aktera koji utiču na izborni proces."Opozicija ili bar deo koji je učestvovao u razgovorima na FPN-u se poziva na sporazum sa građanima i konkretne zahteve koje bi vlast trebalo da razmotri", kaže Dragojlovićeva.Organizacije civilnog društva kojih ima preko 760 i koje su okupljene u nacionalnom konventu, na redovnoj bazi razgovaraju sa sektorima Vlade koji su zaduženi za određena poglavlja. Medijima to nije uvek interesantno ali se ti sastanci organizuju upravo onako kako je to bio slučaj i FPN-u."Predsednik Republike je gostovao na plenarnoj sednici Konventa gde je tema bio izveštaj EK o napretku Srbije a druga tema je bilo Kosovo i on je odgovarao na sva pitanja i članica Konventa i gostiju. Dijalog postoji i nije istina da dijaloga u Srbiji nema. To često budu žučne rasprave ali niko nikoga ne vređa i ne preti", rekla je koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.Prema njenim rečima, u Srbiji je ton već duže vreme previsok kao i tenzije."Svi smo svedoci da se na ulici obični ljudi zbog različitih političkih stavova upuštaju u konflikte koji su često i nasilni. To jesu sporadični incidenti, to jesu male grupe ljudi ali to jesu upozorenja da se svi moraju vratiti za isti sto i da se mora razgovarati argumentovano", istakla je Dragojlovićeva.Dovoljno je do izbora koji su na proleće da se stvari poprave, rekla je Nataša Dragojlović i istakla da kao građani ne samo da treba da glasamo na izborima već i na referendumu o ustavnim promenama i onda kada se ponudi neko rešenje za odnose sa Prištinom."Zbog toga je važno da svi podržimo napore da se ovaj dijalog omogući, da se otvoreno razgovara, stručno i na argumentima vodi rasprava bez ikakve ostrašćenosti i potrebe da se na tim skupovima vodi predizborna kampanja", rekla je za RTS koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović.         

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/danas-prvi-postupak-u-strazburu-zbog-nezakonite-privatizacije-medija-u-srbiji.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Danas: Prvi postupak u Strazburu zbog nezakonite privatizacije medija u Srbiji

Aleksandar Živadinović,  jedan od ponuđača na javnoj aukciji za kupovinu Niške televizije (NTV),  organizovane u oktobru 2015, pokrenuo je postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog "povrede prava naHronika ponedeljak, 12. avgust 2019. Aleksandar Živadinović, jedan od ponuđača na javnoj aukciji za kupovinu Niške televizije (NTV), organizovane u oktobru 2015, pokrenuo je postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog "povrede prava na pravično suđenje" u vezi sa tom privatizacijom, saznaje Danas. Prema dostupnim podacima, ovo je prvi postupak pred sudom u Strazburu zbog sumnje u nezakonitost tokom privatizacije medija u Srbiji. Nišku televiziju, čiji je osnivač bio Grad, u drugom krugu aukcije kupio je konzorcijum koji čine Narodne novine, u vlasništvu niške porodice Radomirović, koja je se označava kao uređivački i finansijski bliska vlastima, i Slađana Ostojić, direktorka i glodurka niške Televizije Zona plus, čiji je vlasnik sin Bratislava Gašića, aktuelnog direktora BIA i nekadašnjeg ministra odbrane i visokog funkcionera SNS-a. Živadinović, koji je bio izvršni direktor u NTV-u, podneo je predstavku Evropskom sudu nakon što je duže od tri i po godine bezuspešno pokušavao da dokaže "nezakonitosti" u privatizaciji NTV pred Ministarstvom privrede, Upravnim sudom, Vrhovnim kasacionim sudom i Ustavnim sudom Srbije. On se obratio i Osnovnom i Republičkom javnom tužilaštvu zbog sumnje da je direktor Narodnih novina Vidosav Radomirović "dao lažne podatke" u izjavi da taj medij "nije u potpunosti ili delimično finansiran iz javnih prihoda", kao i Zaštitniku građana. Bivši izvršni direktor NTV-a je u svim postupcima tvrdio da je u procesu privatizacije te kuće bilo neregularnosti jer su Agencija za privatizaciju, a kasnije i Ministarstvo provrede, vodili računa isključivo o poštovanju propisane zakonske procedure, a nisu proveravaia tačnost Radomirovićeve izjave. Izjava je, inače, obavezna i daje se "pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošču", pošto Zakon o javnom informisanju i medijima, Uredba o uslovima, postupku i načinu prodaje kapitala i imovine i Uputstvo za ponuđače ne dopuštaju da u privatizaciji medija učestvuju "pravna lica koja se u celini ili delom finansiraju iz javnih prihoda". Živadinović je podsećao, podnoseći dokaze, da su Narodne novine, kao ključna članica "pobedničkog" konzorcijuma, godinama unazad dobijale javni novac. Samo dva meseca pre "pobede" na aukciji, na kojoj je NTV kupljena za manje od deset miliona dinara, na gradskom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa dobile su 14,8 "budžetskih" miliona. Prema Godišnjem izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija Saveta za borbu protiv korupcije, objavljenom 2015, i ranije su primale milionske iznose iz gradskog i opštinskih budžeta, o čemu govore podaci Uprave za trezor od 2009, pa nadalje. - Privatizacija NTV bila je nezakonita i diskriminatorska. Ovu televiziju su, praktično, novcem građana kupili privatnici bliski vlastima na čelu sa SNS-om. NTV je mala televizija u odnosu na nacionalne emitere, ali ona u dobroj meri ilustruje model po kojem su mediji privatizovani, kako bi radili u korist vlasti ili bili uništeni. Pošto ovde nisam mogao da "isteram pravdu", očekujem da sud u Strazburu odluči pravično i nepristrasno- kaže Živadinović za Danas. Svetozar Raković, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), ocenjuje za naš list da je dobro da se neko odlučio da se povodom privatizacije medija obrati Evropskom sudu, nakon sto je domaće pravosudje zakazalo. Slučaj privatizacije NTV je "samo jedan od skandalozno sprovedenih prodaja državnih medija". - Podsetiću da je i famozni kruševački biznismen Radoica Milosavljević kupovao medije, pre svega regionalne televizije, koje je plaćao budžetskim novcem dobijenim na konkursima za medijske projekte. Mediji su, dakle, kupovani za račun privatnih lica, a plaćani novcem gradjana. Tako je ceo postupak privatizacije zapravo jedna velika prevara koju su aminovale nadležne državne insitucije. Zašto se tako radilo? O tome najbolje govori to što su svi ti mediji odmah nakon privatizacije postali propagandna sredstva vlasti, odnosno SNS-a i njenog lidera Aleksandra Vučica- kaže Raković. Ustavni sud, Vrhovni kasacioni sud i Upravni sud su, međutim, stali na stanovište da sredstva koja su Narodne novine dobijale iz budžeta, kako su naveli, ne predstavljaju finansiranje iz javnih prihoda, kao i da Ministarstvo privrede "nije bilo dužno da proverava validnost, tačnost i istinitost podnetih izjava i ostale dokumentacije". Osnovno javno tužilaštvo je zaključilo da u Radomirovićevoj izjavi nema elemenata krivičnog dela. Ministarstvo kulture i informisanja je, takođe, u mišljenju dostavljenom našem listu ocenilo da izdavači medija koji dobijaju sredstva iz budžeta po osnovu konkursa za sufinansiranje javnog interesa u medijima "mogu biti kupci u postupku privatizacije, pod uslovom da nisu osnovani od strane Republike, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave". Radomirović: Sve je bilo regularno Vlasnik Narodnih novina Vidosav Radomirović je ranije za pojedine medije negirao bilo kakve neregularnosti u postupku privatizacije NTV. On je ocenio da sve te uplate budžetskog novca Narodnim novinama "ne predstavljaju finansiranje iz javnih prihoda" jer te novine "nisu budžetski korisnik". Prema njegovim rečima, ova medijska kuća je ta sredstva "zaradila" jer je za njih "pružala usluge u okviru svoje delatnosti". Narodne novine, koje su bile u svojini Grada, privatizovane su 2006. godine. (Danas - Zorica Miladinović)   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zaposleni u tržišnoj inspekciji Leskovca hapšen zbog mita

Zaposleni u tržišnoj inspekciji Leskovca hapšen zbog mita

LESKOVAC, 12. avgusta (Tanjug) - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su A. D. (58) zaposlenog u Odseku tržišne inspekcije u Leskovcu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivicna dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja i N. B. (53) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivicno delo davanje mita.

Sumnja se da je A. D., 1. avgusta ove godine, kako ne bi izvršio kontrolu robe osumnjicenog N. B., od njega zahtevao i primio 5.000 dinara, iako je znao da N. B. nema registrovanu radnju za otkup šumskih plodova i poljoprivrednih proizvoda, saopštila je Policijska uprava Leskovca.

Osumnjiceni A. D. se, takode, tereti da je tokom jula ove godine obaveštavao privredne subjekte o predstojecim kontrolama, nakon kojih nije evidentirao utvrdene prekršaje u zapisnik.

Osumnjiceni A. D. i N. B. uz krivicne prijave bice privedeni nadležnom tužilaštvu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: uns.org.rs

Link: http://uns.org.rs/desk/vesti-iz-medija/84261/prvi-slucaj-zbog-privatizacije-medija-u-srbiji-na-sudu-u-strazburu.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Prvi slučaj zbog privatizacije medija u Srbiji na sudu u Strazburu

  1. 08. 2019. Autor: Danas Izvor: 021.rs Aleksandar Živadinović, jedan od ponuđača na javnoj aukciji za kupovinu Niške televizije (NTV), organizovane u oktobru 2015, pokrenuo je postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog "povrede prava na pravično suđenje" u vezi sa tom privatizacijom. Ovo je prvi postupak pred sudom u Strazburu zbog sumnje u nezakonitost tokom privatizacije medija u Srbiji, piše "Danas".Nišku televiziju, čiji je osnivač bio Grad, u drugom krugu aukcije kupio je konzorcijum koji čine Narodne novine, u vlasništvu niške porodice Radomirović, koja se označava kao uređivački i finansijski bliska vlastima i Slađana Ostojić, direktorka i urednica niške Televizije Zona plus, čiji je vlasnik sin Bratislava Gašića, aktuelnog direktora BIA i visokog funkcionera SNS.Živadinović, koji je bio izvršni direktor u NTV-u, podneo je predstavku Evropskom sudu nakon što je duže od tri i po godine bezuspešno pokušavao da dokaže nezakonitosti u privatizaciji NTV pred Ministarstvom privrede, Upravnim sudom, Vrhovnim kasacionim sudom i Ustavnim sudom Srbije. On se obratio i Osnovnom javnom tužilaštvu zbog sumnje da je direktor Narodnih novina Vidosav Radomirović "dao lažne podatke" u izjavi da taj medij "nije u potpunosti ili delimično finansiran iz javnih prihoda", kao i Zaštitniku građana.Bivši izvršni direktor NTV-a je u svim postupcima tvrdio da je u procesu privatizacije bilo neregularnosti jer su Agencija za privatizaciju, a kasnije i Ministarstvo privrede vodili računa isključivo o poštovanju propisane zakonske procedure, a nisu proveravali tačnost Radomirovićeve izjave.Živadinović je podsećao da su Narodne novine godinama dobijale javni novac. Prema Godišnjem izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija Saveta za borbu protiv korupcije objavljenom 2015. Narodne novine su primale milionske iznose iz gradskog i opštinskih budžeta o čemu govore podaci Uprave za trezor od 2009. pa nadalje."Privatizacija NTV bila je nezakonita i diskriminatorska. Ovu televiziju su, praktično, novcem građana kupili privatnici bliski vlasntima na čelu sa SNS-om. NTV je mala televizija u odnosu na nacionalne emitere, ali ona u dobroj meri ilustruje model po kojem su mediji privatizovani kako bi radili u korist vlasti ili bili uništeni. Pošto nisam ovde mogao da isteram pravdu, očekujem da sud u Strazburu odluči pravično i nepristrasno", kaže Živadinović za Danas.Svetozar Raković, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), ocenjuje za Danas da je dobro da se neko odlučio da se privatizacijom medija bavi na Evropskom sudu, pošto je domaće pravosuđe zakazalo.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2598952/opstina-opovo-dobila-gradjevinsku-dozvolu-za-izgradnju-saobracajnice-u-radnoj-zoni-u

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Opština Opovo dobila građevinsku dozvolu za izgradnju saobraćajnice u radnoj zoni u Sakulama

Opština Opovo dobila je građevinsku dozvolu za izgradnju saobraćajnice sa pratećim sadržajima za opremanje radne zone u Sakulama, faza II. Projektanska predračunska vrednost za planiranu izgradnju saobraćajnice je 12.233.094 dinara; fekalne kanalizacije je 2.750.600 dinara; instalacija vodovoda 2.122.900 dinara; elektroenergetske instalacije - javno osvetljenje 2.322.717 dinara; telekomunikacione instalacije 1.179.484,70 dinara; saobraćajne signalizacije 60.098 dinara. Ukupna projektanska predračunska vrednost za planiranu izgradnju je 20.668.893,70 dinara bez PDV-a. Za izradu projektne dokumentacije bio je zadužen Road Design d.o.o iz Beograda. Kako su za eKapiju rekli iz Opštine Opovo, još nema informacija o mogućem raspisivanju javne nabavke. U građevinskoj dozvoli se navodi da ona prestaje da važi ako se ne izvrši prijava radova u roku od tri godine od dana pravosnažnosti rešenja kojim je izdata građevinska dozvola. Podsetimo, Opština Opovo je 2017. godine dobila od Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu 748.800 dinara za izradu projektne dokumentacije za izgradnju saobraćajnice sa pratećim instalacijama za opremanje radne zone u Sakulama. A.K. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hapšenja zbog zloupotreba prilikom javnih nabavki

 

BEOGRAD, 12. avgusta (Tanjug) - Pripadnici MUP-a u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. (1965) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem.

U istoj akcviji uhapšen je i D. R. (1959), odgovorno lice preduzeća „Beolaser“ iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Krivična prijava podneta je i protiv muškarca (49), zaposlenog u Opšoj bolnici u Pirotu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija intenzivno traga.

Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetdevetogodišnjeg muškarca i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća „Beolaser“ D. R, iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke.

Potom je G. P, kako se sumnja, naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a pod istim brojem od D. R. primi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke.

Osumnjičenim G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/220965/Direktor-bolnice-u-Pirotu-uhapsen-zbog-namestanja-javne-nabavke.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Direktor bolnice u Pirotu uhapšen zbog nameštanja javne nabavke

Direktor Opšte bolnice u Pirotu Goran P. (54) i direktor beogradske firme "Beolaser" D.R. (59) uhapšeni su danas, saopštio je MUP.Policija je podnela i krivične prijave protiv petoro članova komisije za javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog zloupotrebe službenog položaja u pomaganju.    Krivična prijava podneta je i protiv 49-ogodišnjeg muškarca zaposlenog u Opšoj bolnici u Pirotu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija intenzivno traga.   Sumnja se da je direktor bolnice koristeći svoj službeni položaj tražio od 49-ogodišnjeg muškarca i članova komisije za javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu preduzeća "Beolaser", iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke.   Potom je direktor bolnice, kako se sumnja, naložio 49-ogodišnjeg muškarca da pocepa prvu ponudu, a pod istim zavodnim brojem od direktora "Beolasera" zaprimi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke.   Osumnjičenim direktorima određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu. Autor: 021.rs Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:811768-Hapsenje-u-Nisu-Sumnja-u-zloupotrebu-prilikom-javnih-nabavki

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hapšenje u Nišu: Sumnja u zloupotrebu prilikom javnih nabavki

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvuPripadnici MUP-a u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. (1965) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovina uticajem. U istoj akcviji uhapšen je i D. R. (1959), odgovorno lice preduzeća "Beolaser" iz Beograda, zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. PROČITAJTE JOŠ - Policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Krivična prijava podneta je i protiv muškarca (49), zaposlenog u Opšoj bolnici u Pirotu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija intenzivno traga. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od 49-godišnjeg muškarca i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" D. R, iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke. Potom je G. P, kako se sumnja, naložio istom muškarcu da pocepa prvu ponudu, a pod istim brojem od D. R. primi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke. Osumnjičenim G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/435585/Hapsenja-zbog-zloupotreba-u-pirotskoj-bolnici

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hapšenja zbog zloupotreba u pirotskoj bolnici

Pripadnici MUP-a u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. (1965) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem. U istoj akciji uhapšen je i D. R. (1959), odgovorno lice preduzeća "Beolaser" iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Krivična prijava podneta je i protiv muškarca (49), zaposlenog u Opštoj bolnici u Pirotu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija intenzivno traga, prenosi Tanjug. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetdevetogodišnjeg muškarca i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" D. R, iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke. Potom je G. P, kako se sumnja, naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a pod istim brojem od D. R. primi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke. Osumnjičenim G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: tanjug.rs

Link: http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=499847

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hapšenja zbog zloupotreba prilikom javnih nabavki

Pripadnici MUP-a u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. (1965) odgovorno lice Opšte bolnice..." 12.08.2019 14:41 BEOGRAD - Pripadnici MUP-a u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. (1965) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem.U istoj akcviji uhapšen je i D. R. (1959), odgovorno lice preduzeća "Beolaser" iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Foto MUP Srbije, ilustracija  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/hronika/muljali-na-tenderu-hapsenje-u-opstoj-bolnici-u-pirotu/jjb4f4m

Autori: J. A.

Teme: Javne nabavke

Naslov: MULJALI NA TENDERU Hapšenje u Opštoj bolnici u Pirotu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. (54) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i D. R. (60) odgovorno lice preduzeća "Beolaser" iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Krivična prijava podneta je i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca, zaposlenog u Opšoj bolnici u Pirotu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija intenzivno traga.Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetdevetogodišnjeg muškarca i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" D. R., iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke.Potom je G. P, kako se sumnja, naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a pod istim zavodnim brojem od D. R. zaprimi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke.Osumnjičenim G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=08&dd=12&nav_id=1576660

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izmeštaju se reka Peštan i deo Ibarske magistrale - Biz

Obrenovac -- Da bi obezbedili dovoljno uglja za proizvodnju struje, pre nekoliko godina izmešteno je korito reke Kolubare u dužini od 2.600 metara.Ovih dana ubrzano se radi na reci Peštan.Do kraja novembra i ona bi trebalo da poteče novim koritom. Planirana proizvodnja sa novog kopa je oko 12 miliona tona uglja godišnje.Da bi zamenio kopove C i D, na kojima će postepeno prestajati eksploatacija, na prostoru novog kopa E je već uveliko gradilište. Izmešta se deo Ibarske magistrale i lokalnog puta.Reka Peštan će u dužini od 3,8 kilometara teći novim koritom. Gradi se pristupni put dužine pet kilometara i most od 50 metara koji će prelaziti preko novog korita.Izvršni direktor za proizvodnju uglja JP EPS Dejan Milijanović kaže da se izmeštanje korita radi "u punom proticajnom profilu"."Radi se apsolutna zaštita budućeg korita reke, znači i dno i kosine budućeg korita se oblažu geomembranom koja će garantovati sigurnost rada budućeg površinskog kopa", rekao je Milijanović.U planu je postavljanje novih cevovoda, optičkih i elektrokablova, dalekovoda i trafo-stanica. Rok za završetak ovih radova je novembrar ove godine. Nakon toga, bageri će se preseliti na zapad.Kako bi zaštitili budući kop i sliv, potrebno je izgraditi pet velikih brana."U planu nabavke EPS-a ove godine se nalaze dve brane, dve visoke brane. Mi se nadamo da će sve one aktivnosti koje je neophodno sprovesti da bi se te nabavke i pokrenule, biti završene do kraja ove godine. Ostatak posla, znači tri velike brane planiramo da u narednoj godini aktiviramo kao javne nabavke, da ih ugovorimo i da krene njihova realizacija", navodi Milijanović.Trošimo struju isto kao zimiBez obzira na to što je leto, potrebe za proizvodnjom struje su slične zimskim. Rekordi od 100 miliona tona uglja dnevno više nisu retkost.Kolubara, kaže Milijanović, trenutno eksploatiše između 85.000 i 95.000 tona uglja dnevno."Izjednačile su se proizvodnje u toku leta i zime. Vidite kakve su temperature, potrošnja električne energije zbog klima-uređaja je maltene kao da je zimska, tako da nama je sada svaki dan u godini isti", dodao je Milijanović.Budući Kop E prostiraće se na površini od 12 kvadratnih kilometara. Samo odavde planirana je proizvodnja 12 miliona tona godišnje, sa ostalim kolubarskim kopovima ukupno 30 miliona tona uglja.Rezerve kopa E procenjene su na 329 miliona tona. Da bi se do njih došlo, biće potrebno iskopati milijardu i 70 miliona metara kubnih tla koje leži preko dragocene rude.Izvor: RTS                   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/uhapseno-odgovorno-lice-opste-bolnice-pirot-zbog-sumnje-na-trgovinu-uticajem/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeno odgovorno lice Opšte bolnice Pirot zbog sumnje na trgovinu uticajem

Policija je danas u Nišu uhapsila G. P. (54) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i D. R. (60) odgovorno lice preduzeća "Beolaser" iz Beograda.Foto: Dejana Majstorović D. R. je, kako se navodi u saopštenju, uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju, saopštio je MUP. Krivična prijava podneta je, dodaje se, i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca, zaposlenog u Opšoj bolnici u Pirotu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija intenzivno traga. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetdevetogodišnjeg muškarca i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" D. R., iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke, navodi MUP. Potom je G. P., kako se sumnja, naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a pod istim zavodnim brojem od D. R. zaprimi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke. Osumnjičenim G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu. hapsenje, mup, zloupotreba sluzbenog polozaja  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: online-news.rs

Link: https://online-news.rs/vesti/izmestaju-se-reka-pestan-i-deo-ibarske-magistrale/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izmeštaju se reka Peštan i deo Ibarske magistrale - online news Srbija

Ovih dana ubrzano se radi na reci Peštan.Do kraja novembra i ona bi trebalo da poteče novim koritom. Planirana proizvodnja sa novog kopa je oko 12 miliona tona uglja godišnje.Da bi zamenio kopove C i D, na kojima će postepeno prestajati eksploatacija, na prostoru novog kopa E je već uveliko gradilište. Izmešta se deo Ibarske magistrale i lokalnog puta.Reka Peštan će u dužini od 3,8 kilometara teći novim koritom. Gradi se pristupni put dužine pet kilometara i most od 50 metara koji će prelaziti preko novog korita.Izvršni direktor za proizvodnju uglja JP EPS Dejan Milijanović kaže da se izmeštanje korita radi "u punom proticajnom profilu"."Radi se apsolutna zaštita budućeg korita reke, znači i dno i kosine budućeg korita se oblažu geomembranom koja će garantovati sigurnost rada budućeg površinskog kopa", rekao je Milijanović.U planu je postavljanje novih cevovoda, optičkih i elektrokablova, dalekovoda i trafo-stanica. Rok za završetak ovih radova je novembrar ove godine. Nakon toga, bageri će se preseliti na zapad.Kako bi zaštitili budući kop i sliv, potrebno je izgraditi pet velikih brana."U planu nabavke EPS-a ove godine se nalaze dve brane, dve visoke brane. Mi se nadamo da će sve one aktivnosti koje je neophodno sprovesti da bi se te nabavke i pokrenule, biti završene do kraja ove godine. Ostatak posla, znači tri velike brane planiramo da u narednoj godini aktiviramo kao javne nabavke, da ih ugovorimo i da krene njihova realizacija", navodi Milijanović.Trošimo struju isto kao zimiBez obzira na to što je leto, potrebe za proizvodnjom struje su slične zimskim. Rekordi od 100 miliona tona uglja dnevno više nisu retkost.Kolubara, kaže Milijanović, trenutno eksploatiše između 85.000 i 95.000 tona uglja dnevno."Izjednačile su se proizvodnje u toku leta i zime. Vidite kakve su temperature, potrošnja električne energije zbog klima-uređaja je maltene kao da je zimska, tako da nama je sada svaki dan u godini isti", dodao je Milijanović.Budući Kop E prostiraće se na površini od 12 kvadratnih kilometara. Samo odavde planirana je proizvodnja 12 miliona tona godišnje, sa ostalim kolubarskim kopovima ukupno 30 miliona tona uglja.Rezerve kopa E procenjene su na 329 miliona tona. Da bi se do njih došlo, biće potrebno iskopati milijardu i 70 miliona metara kubnih tla koje leži preko dragocene rude.               

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Policija u Pirotu uhapsila dve osobe zbog trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja

Policija u Pirotu uhapsila dve osobe zbog trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja

BEOGRAD, 12. avgusta 2019. (Beta) - Policija u Pirotu uhapsila je dve osobe, a protiv šest njih podnela krivične prijave, zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem u vezi sa sprovodjenjem javne nabavke za kupovinu elektronske ploče za Opštu bolnicu u Pirotu.

Uhapšen je G.R.(52), odgovorno lice bolnice u Pirotu, za koga se sumnja da je koristeći  službeni položaj tražio od muškarca (49) i članova komisije za sprovodjenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" iz Beograda D. R. (60), koji je takodje uhapšen, iako je ta ponuda bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke.

Sumnja se da je G.P. potom naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a da pod istim zavodnim brojem od D.R. zaprimi novu ponudu koja je bila prilagodjena planiranim sredstvima javne nabavke, navodi se u saopštenju MUP-a.

Protiv petoro članova komisije za sprovodjenje psotupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu podnete su krivične prijave, kao i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca zaposlenog u toj bolnici, za kojim policija traga.

Osumnjičenim G. P. i D. R. odredjeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu,  biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3301729/muljali-sa-javnom-nabavkom-u-bolnici-u-pirotu-pohapseni-jer-su-namestili-firmi-iz-beograda-da-dobije-na-tenderu

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: MULJALI SA JAVNOM NABAVKOM U BOLNICI U PIROTU: Pohapšeni jer su namestili firmi iz Beograda da dobije na tenderu

Pripadnici MUP-a u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. (1965) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem. U istoj akcviji ...Pripadnici MUP-a u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. (1965) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem. U istoj akcviji uhapšen je i D. R. (1959), odgovorno lice preduzeća "Beolaser" iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Krivična prijava podneta je i protiv muškarca (49), zaposlenog u Opšoj bolnici u Pirotu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija intenzivno traga. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetdevetogodišnjeg muškarca i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" D. R, iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke. Potom je G. P, kako se sumnja, naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a pod istim brojem od D. R. primi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke. Osumnjičenim G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu. (Kurir.rs/Tanjug)                    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Hronika/Uhapsen-direktor-pirotske-Bolnice-jos-osumnjicenih-za-namestanje-tendera.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšen direktor pirotske Bolnice, još osumnjičenih za nameštanje tendera

Policija je uhapsila direktora Opšte bolnice u Pirotu zbog sumnje da je uticao na članove komisije i zaposlene da izaberu nepovoljniju ponudu za kupovinu elektronske ploče. Njemu i direktoru favorizovane firme određeno je zadržavanje do 48 sati.Za još jednim zaposlenim policija traga; Ilustracija; foto: A. Kostić Policija je uhapsila direktora Opšte bolnice u Pirotu zbog sumnje da je uticao na članove komisije i zaposlene da izaberu nepovoljniju ponudu za kupovinu elektronske ploče. Uhapšen je i predstavnik favorizovane firme, dok su krivične prijave podnete protiv petoro članova komisije, ali i još jednog zaposlenog za kojim policija traga. Direktor Bolnice Goran Petrović tereti se za krivično delo trgovina uticajem, a članovi komisije za sprovođenje postupka javne nabavke osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od 49-godišnjeg muškarca i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća Beolaser iako je bila veća od procenjene vrednosti. G. P. je zatim naložio da se prva ponuda pocepa, a pod istim brojem zavede nova koja je prilagođena javnoj nabavci - navodi se u policijskom saopštenju. Predstavnik firme Beolaser D. R. tereti se za krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju, saopštava policija. Policija traga za 49-godišnjim zaposlenim u Bolnici koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja. Direktoru Bolnice i predstavniku firme određeno je zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti privedeni nadležnom Tužilaštvu.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/policija-u-pirotu-uhapsila-dve-osobe-zbog-trgovine-uticajem-i-zloupotrebe-sluzbenog-poloaja

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Policija u Pirotu uhapsila dve osobe zbog trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja

Uhapšen je G.R.(52), odgovorno lice bolnice u Pirotu, za koga se sumnja da je koristeći  službeni položaj tražio od muškarca (49) i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" iz Beograda D. R. (60), koji je takođe uhapšen, iako je ta ponuda bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke.Sumnja se da je G.P. potom naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a da pod istim zavodnim brojem od D.R. zaprimi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke, navodi se u saopštenju MUP-a.Protiv petoro članova komisije za sprovođenje psotupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu podnete su krivične prijave, kao i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca zaposlenog u toj bolnici, za kojim policija traga.Osumnjičenim G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu,  biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.     

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Šteta zbog nabavke podzemnih kontejnera 6 miliona evra

 

BEOGRAD, 12. avgusta (Tanjug) - Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda Aleksandar MIrković kaže da je predsednik Saveza za Srbiju Dragan ?ilas, dok je bio na mestu gradonačelnika, nabavio 1.800 podzemnih kontejnera i oštetio Gradsku čistoću i Grad Beograd za šest miliona evra.

"U toj nabavci je sve od samog početka bilo sumnjivo, jer je posao dobila firma koja se nikada ranije nije bavila takvim ili sličnim poslom, UO nije doneo odluku da se ta nabavka sprovede, a krucijalni dokaz da je cilj bio samo ispumpavnje para jeste to što nije postojao projekat koliko je podzemnih kontejnera bilo potrebno niti gde će se oni ugraditi", rekao je Mirković na konferenciji za novinare ispred zgrade Gradske uprave.

On je ukazao da je nabavka sprovedena preko Aleksandra Stamenkovića, za koga tvrdi da je bio glavni operativac Dragana ?ilasa i koga je tadašnji gradonačelnik Beograda "selio iz firme i firmu kako bi za njega obavljao prljave poslove".

"Stamenković se dovodi u vezu i sa kupovinom zgrade Inex-a i sve to pokazuje da se Dragan ?iolas dok je bio gradonačelnik jedino bavio ličnim bogaćenjem", naveo je Mirković.

Dodao je da će naprednjaci nastaviti da postavljaju pitanja kako se to ?ilas obogatio i kako je imovinu od 74.000 evra za manje od osam godina uspeo da uveća na 25 miliona evra samo u nekretninama.

Lično bogaćenje je, tvrdi on, jedini motiv zbog kojeg Dragana ?ilas pokušava da se vrati na vlast.

"Da smo u pravu govori i afera koja se desila na Starom gradu, a čiji je glavni akter Marko Bastać prvi operativac Dragana ?ilasa, koji je proneverio 100 miliona dinara za kupovinu odbornika i aktivista koji će da ruše grad, ometaju radove na ulicama, odnose saobraćjne znakove... Oni se ponašaju destruktivno, jer nemaju nikakav program i rezultate iza sebe i jedino što ih pokreće je mržnja i bolesna želja da se dočepaju vlasti", naveo je Mirković.

On je pozvao Dragana ?ilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića, Marka Bastaća da "prestanu s napadima i mržnjom" i da konačno daju odgovor šta je njihov program, šta žele da urade, šta bi oni bolje uradili od aktuelne vlasti.

"Tražimo da nam ?ilas odgovori na pitanje kako je od jednog propalog privrednika došao u poziciju da bude jedan od najbogatijih ljudi u ovom delu Evrope", rekao je Mirković.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:811768-Hapsenje-u-Nisu-Sumnja-u-zloupotrebu-prilikom-javnih-nabavki

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: HAPŠENjA U PIROTSKOJ OPŠTOJ BOLNICI: Mito za "najbolju" ponudu

Uhapšeni su G.P.(55) i D.R.(60), a policija traga za odbeglim radnikom bolnice u Pirotu, starim 49 godinePRIPADNICI MUP-a, tačnije Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa posebnim Odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva, uhapsili su G.P.(55), odgovorno lice pirotske Opšte bolnice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem. Uhapšen je i D.R.(60), iz Beograda, odgovorno lice preduzeća "Beolaser" za koga postoje osnovi sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Zbog istog krivičnog dela, podnete su i krivične prijave u redovnom postupku, protiv petoro članova Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u pirotskog Bolnici. Policija traga za odbeglim radnikom Bolnice u Pirotu, starim 49 godine, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja. PROČITAJTE JOŠ - Kako se navodi u saopštenju Policijske uprave u Pirotu, sumnja se da je G.P., koristeći svoj službeni položaj, naložio pomenutom muškarcu i članovima Komisije, da prihvate nepovoljniju ponudu pomenutog beogradskog preduzeća "Beolaser"za nabavku elektronske ploče, i da najpovoljniju ponudu pocepaju, a zatim da pod takozvanim zavodnim brojem evidentiraju ponudu ove beogradske firme. Osumnjičenima G.P i D. R, određeno je zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti predati tužilaštvu u Nišu. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/vesti/do-kraja-novembra-novo-korito-izmestaju-se-reka-pestan-i-deo-ibarske-magistrale/9sd9544

Autori: RTS

Teme: Javne nabavke

Naslov: DO KRAJA NOVEMBRA NOVO KORITO Izmeštaju se reka Peštan i deo Ibarske magistrale

Da bi bilo obezbeđeno dovoljno uglja za proizvodnju struje, pre nekoliko godina izmešteno je korito reke Kolubare u dužini od 2.600 metara. Ovih dana ubrzano se radi na reci Peštan. Do kraja novembra i ona bi trebalo da poteče novim koritom. Planirana proizvodnja sa novog kopa je oko 12 miliona tona uglja godišnje.Da bi zamenio kopove C i D, na kojima će postepeno prestajati eksploatacija, na prostoru novog kopa E je već uveliko gradilište. Izmešta se deo Ibarske magistrale i lokalnog puta.Reka Peštan će u dužini od 3,8 kilometara teći novim koritom. Gradi se pristupni put dužine pet kilometara i most od 50 metara koji će prelaziti preko novog korita.Izvršni direktor za proizvodnju uglja JP EPS Dejan Milijanović kaže da se izmeštanje korita radi "u punom proticajnom profilu"."Radi se apsolutna zaštita budućeg korita reke, znači i dno i kosine budućeg korita se oblažu geomembranom koja će garantovati sigurnost rada budućeg površinskog kopa", rekao je Milijanović. U planu je postavljanje novih cevovoda, optičkih i elektrokablova, dalekovoda i trafo-stanica. Rok za završetak ovih radova je novembrar ove godine. Nakon toga, bageri će se preseliti na zapad.Kako bi zaštitili budući kop i sliv, potrebno je izgraditi pet velikih brana."U planu nabavke EPS ove godine se nalaze dve brane, dve visoke brane. Mi se nadamo da će sve one aktivnosti koje je neophodno sprovesti da bi se te nabavke i pokrenule, biti završene do kraja ove godine. Ostatak posla, znači tri velike brane planiramo da u narednoj godini aktiviramo kao javne nabavke, da ih ugovorimo i da krene njihova realizacija", navodi Milijanović.Trošimo struju isto kao zimiBez obzira na to što je leto, potrebe za proizvodnjom struje su slične zimskim. Rekordi od 100 miliona tona uglja dnevno više nisu retkost.Kolubara, kaže Milijanović, trenutno eksploatiše između 85.000 i 95.000 tona uglja dnevno."Izjednačile su se proizvodnje u toku leta i zime. Vidite kakve su temperature, potrošnja električne energije zbog klima-uređaja je maltene kao da je zimska, tako da nama je sada svaki dan u godini isti", dodao je Milijanović.Budući Kop E prostiraće se na površini od 12 kvadratnih kilometara. Samo odavde planirana je proizvodnja 12 miliona tona godišnje, sa ostalim kolubarskim kopovima ukupno 30 miliona tona uglja.Rezerve kopa E procenjene su na 329 miliona tona. Da bi se do njih došlo, biće potrebno iskopati milijardu i 70 miliona metara kubnih tla koje leži preko dragocene rude.             

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a507140/Izrada-dokumentacije-i-radovi-na-krematorijumu-za-zivotinjske-leseve.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izrada dokumentacije i radovi na krematorijumu za životinjske leševe

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za pribavljanje građevinske dozvole i izvođenje radova na krematorijumu za životinjske leševe, koji je predviđen u okviru kompleksa groblja za kućne ljubimce u Bloku 51 na Novom Beogradu.Kriterijum za ocenjivanje je najmanja ponuđena cena bez PDV.Rok za podnošenje ponuda je 9. septembar 2019. godine do 13 sati, kada će se obaviti i otvaranje ponuda.Više informacija možete videti na OVDE.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: rtv-vranje.rs

Link: http://www.rtv-vranje.rs/index.php/home/p-li-i/item/21769-lokalni-antikorupcijski-plan.html

Autori: 

Teme: Korupcija

Naslov: Lokalni antikorupcijski forum

lokalni antikorupcijski plan  Jedan od najvažnijih koraka je urađen, napravljen je trajan dokument u vidu Lokalnog antikorupcijskog plana i usvojen na Veću. Nakon zelenog svetla odbornika, kreće se u formiranje komisije i raspisivanje konkursa za  u septembru. Nakon što je revidiran, Lokalni antikorupcijski plan je dobio saglasnost vranjskih većnika. On sadrži preventivni antikoruptivni mehanizam i zasniva se na identifikovanju rizika nastanka korupcije."Suština je u sledećem, mi napadamo tri cilja: želimo da imamo transparentnost u radu lokalne samouprave, jer se korupcija javlja tamo gde ne postoji transparentnost i javnost u radu. Želimo da pojačamo odgovornost u radu organa lokalne samouprave i kontrolu i nadzor nad radom lokalne samouprave", kaže Nenad Antić, zamenik gradonačelnika.Mali broj lokalnih samouprava je usvojio ovaj dokument, iako je to njihova obaveza, prema odredbama Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana Republike Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom, poglavlje 23. Borba protiv korupcije ne vodi se samo na republičkom, već pre svega na lokalnom nivou."Pozivam sve građane, naročito one koji vole da kritikuju lokalnu vlast. Svako ko kritikuje, da jednostavno uzme stvari u svoje ruke i da se prijavi na konkurs za LAF. Nama su dobrodošli ljudi od integriteta, morala i znanja o tome kako funkcioniše lokalna samouprava. Trebaju nam ljudi kako bi formirali LAF. Bićemo mnogo bolja vlast ukoliko ima kontrolu od strane ovakvog tela."LAF nije represivni organ, već nezavisno telo u svom radu. Imaće sve uslove za rad, ističe zamenik Antić.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/biz/vesti/novi-gradevinski-poduhvat-izmesta-se-reka-pestan-i-deo-ibarske-magistrale-2019-08-12

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: NOVI GRAĐEVINSKI PODUHVAT: Izmešta se reka Peštan i deo Ibarske magistrale

Do kraja godine novo korito reke. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.Da bi bilo obezbeđeno dovoljno uglja za proizvodnju struje, pre nekoliko godina izmešteno je korito reke Kolubare u dužini od 2.600 metara. Ovih dana ubrzano se radi na reci Peštan. Do kraja novembra i ona bi trebalo da poteče novim koritom. Planirana proizvodnja sa novog kopa je oko 12 miliona tona uglja godišnje.Da bi zamenio kopove C i D, na kojima će postepeno prestajati eksploatacija, na prostoru novog kopa E je već uveliko gradilište. Izmešta se deo Ibarske magistrale i lokalnog puta.Reka Peštan će u dužini od 3,8 kilometara teći novim koritom. Gradi se pristupni put dužine pet kilometara i most od 50 metara koji će prelaziti preko novog korita.Izvršni direktor za proizvodnju uglja JP EPS Dejan Milijanović kaže da se izmeštanje korita radi "u punom proticajnom profilu".- Radi se apsolutna zaštita budućeg korita reke, znači i dno i kosine budućeg korita se oblažu geomembranom koja će garantovati sigurnost rada budućeg površinskog kopa - rekao je Milijanović. U planu je postavljanje novih cevovoda, optičkih i elektrokablova, dalekovoda i trafo-stanica. Rok za završetak ovih radova je novembrar ove godine. Nakon toga, bageri će se preseliti na zapad.Kako bi zaštitili budući kop i sliv, potrebno je izgraditi pet velikih brana.- U planu nabavke EPS ove godine se nalaze dve brane, dve visoke brane. Mi se nadamo da će sve one aktivnosti koje je neophodno sprovesti da bi se te nabavke i pokrenule, biti završene do kraja ove godine. Ostatak posla, znači tri velike brane planiramo da u narednoj godini aktiviramo kao javne nabavke, da ih ugovorimo i da krene njihova realizacija - navodi Milijanović.Bez obzira na to što je leto, potrebe za proizvodnjom struje su slične zimskim. Rekordi od 100 miliona tona uglja dnevno više nisu retkost.Kolubara, kaže Milijanović, trenutno eksploatiše između 85.000 i 95.000 tona uglja dnevno.- Izjednačile su se proizvodnje u toku leta i zime. Vidite kakve su temperature, potrošnja električne energije zbog klima-uređaja je maltene kao da je zimska, tako da nama je sada svaki dan u godini isti - dodao je Milijanović.Budući Kop E prostiraće se na površini od 12 kvadratnih kilometara. Samo odavde planirana je proizvodnja 12 miliona tona godišnje, sa ostalim kolubarskim kopovima ukupno 30 miliona tona uglja.Rezerve kopa E procenjene su na 329 miliona tona. Da bi se do njih došlo, biće potrebno iskopati milijardu i 70 miliona metara kubnih tla koje leži preko dragocene rude. STARI NAZIVI SRPSKIH GRADOVA: Jeste li nekada bili u Paležu ili Gurgusovcu? Verovatno jeste, a da to i ne znate (VIDEO)                

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/zelenovic-za-blic-uradicemo-sve-da-dodemo-do-postenih-izbora/e5y5h4p

Autori: Ivana Mastilović Jasnić

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zelenović za "Blic": Uradićemo sve da dođemo do poštenih izbora

Činjenica da o izbornim uslovima vlast i opozicija govore na skupovima koje organizuju Fond za otvoreno društvo i FPN jasno govori da je režim potpuno obesmislio političke institucije, kaže u intervjuu za "Blic" Nebojša Zelenović, jedan od lidera Saveza za Srbiju.Naša parlamentarna demokratija je suspendovana. Vučić nas je vratio u kameno doba. SzS je na tim sastancima jasno rekao da u potpunosti ostajemo pri izveštaju tima stručnjaka "1 od 5 miliona" i zahtevima koji su u izveštaju formulisani. Prisustvovao sam sastancima održanim i u goroj atmosferi. Prvi skup je bio baš loš, kaže Nebojša Zelenović u intervjuu za "Blic".Da li verujete da na ovaj način može da se postigne dogovor dve strane o izbornim uslovima?Da li ćemo izaći iz kamenog doba stvaranjem uslova za poštene izbore, ili ćemo u Srbiji imati stalnu građansku neposlušnost, koja će pre ili kasnije paralisati celu zemlju, zavisi isključivo od Vučićeve odluke. Mislim da treba da pokušamo, kao odgovorni ljudi, sve što je u našoj moći, da dođemo do poštenih izbora. Ja zato učestvujem na ovim sastancima.Posle sastanka na FPN govorili ste o tri predloga opozicije koja se odnose na promene u RIK-u, REM-u i Agenciji za borbu protiv korupcije. Ne pominjete više predloge ekspertskog tima, neučestvovanje predsednika države u kampanji, jednako prisustvo vlasti i opozicije na RTS-u, pa čak ni direktne prenose sastanaka vlasti i opozicije, što je Dragan Đilas tražio. Jeste li vi to malo popustili?Kao što sam i u petak rekao, u potpunosti ostajemo pri izveštaju tima stručnjaka i pri zahtevima koji su tu postavljeni. Smene u REM-u, Agenciji za borbu protiv korupcije i RIK-u i izbor novih ljudi u ova tela, koji ispunjavaju visoke profesionalne zahteve i dokazano zalaganje za poštovanje slobode izražavanja, odnosno vladavinu prava, prirodan je i nužan početak ispunjavanja ovih zahteva. A to što vlast pravi lažnu sliku kako mi tražimo da stranački ljudi uđu u ova tela samo je nastavak te jadne, naprednjačke, cirkuske politike.Da li je SzS u ovom trenutku bliži bojkotu izbora ili izlasku na iste?SzS je tačno tamo gde su nas doveli protesti. Imamo zahteve, formulisane u izveštaju stručnjaka "1 od 5 miliona". Ispunjenje zahteva vodi nas na izbore. Vučić je u defanzivi i u problemu. Bez opozicije nema legitimnog parlamenta, niti je moguće ostvariti bilo kakvo legitimno izjašnjavanje građana. Ovo sve pod uslovom da bilo kakvo glasanje i bude moguće. Neispunjenjem zahteva Vučić vodi zemlju u još dublji haos.Da li bojkot važi samo za parlamentarne ili za lokalne izbore?Nepristajanje vlasti na poštene izbore nosi sa sobom rizik od nastupanja nesagledivih posledica. Videli ste kako je u subotu došlo do brutalnog napada obezbeđenja Predsedništva na demonstrante, koji su, po ranijem dogovoru sa nadležnima, krenuli da predsedniku predaju zahteve protesta. I vidite kakav to opravdan bes proizvodi kod protivnika režima. Mi smo jedno bure baruta. Zato čvrsto verujem da treba pokušavati sa pronalaženjem izlaza iz ove opasne situacije, dokle god to ima smisla. Ali, vreme ističe i sada su već nedelje u pitanju. Za izbore koji su u martu ili aprilu iduće godine, sledeći mesec, dakle septembar, poslednji je čas za stvaranje uslova izbornih uslova. Tako bi postojalo bar minimalno vreme za kako-tako normalno funkcionisanje medija, za promenu potrebnih propisa i za pripremu izborne administracije. Bez ovoga, izbori koji imaju bilo kakvu legitimnost su nemogući.Jeste li videli komentare da ćete bojkotom prepustiti vlast i u poslednjih nekoliko opština SNS-u?Rizik od nezaustavljanja potonuća društva u bezakonje i samovlašće je mnogo veći. Vučiću može da padne na pamet i da ukine opštine. Otpor bezumlju mora da bude pružen. Ponoviću, dok postoji smislena prilika, zalagaću se za politički dijalog. Ali, zaista smo na ivici.RADIMO NA NOVOM PROGRAMU UJEDINJENJA DSŠta se dešava sa stvaranjem velike DS? U javnosti se ta tema više ne pominje? Da li se od nje odustalo?Proces ujedinjenja DS-a napreduje bolje nego što sam očekivao. Sa Zoranom Lutovcem i Sašom Ivanovićem sam obišao desetine gradova i opština. Entuzijazam za ujedinjenje ljudi iz naše tri stranke je odličan. Održavamo redovne sednice predsedništva. Radimo na novom programu. Kada budu rešene sve formalne prepreke, ujedinićemo se.STAMATOVIĆEVA "POETSKA FIGURA"Kako komentarišete poslednje izjave vašeg kolege iz SzS Milana Stamatovića o tome da upravljanje Kosovom i Metohijom treba prepustiti Rusiji?"KOSOVO USTUPITI RUSIJI" Skandalozna izjava jednog od lidera Saveza za SrbijuMnogo je opasnije šta iz dana u dan govore Vučićevi ministri, koji predstavljaju državu. Jedan daje uputstva Srbima kako da glasaju u Americi, drugi označava kraj evropskih integracija, treći Albance naziva Šiptarima i tako unedogled. Jedan opozicionar, osobođen institucionalne političke odgovornosti, može da izjavi razne stvari, a da to, u suštini, nikoga ne ugrožava. Naročito kada je u pitanju, kako se meni čini, poetska figura.                   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: juznasrbija.info

Link: https://www.juznasrbija.info/vesti/hronika/uhapsen-direktor-pirotske-bolnice-zbog-namestanja-tendera.html

Autori: 

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen direktor pirotske bolnice zbog nameštanja tendera

Pripadnici MUP-a Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G.…Pripadnici MUP-a Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. (1965) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i D. R. (1959) odgovorno lice preduzeća "Beolaser" iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Krivična prijava podneta je i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca, zaposlenog u Opšoj bolnici u Pirotu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija intenzivno traga.Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetdevetogodišnjeg muškarca i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" D. R., iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke.Potom je G. P., kako se sumnja, naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a pod istim zavodnim brojem od D. R. zaprimi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke.Osumnjičenim G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/220935/Deo-Somborske-rampe-uskoro-dobija-osvetljenje.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Deo Somborske rampe uskoro dobija osvetljenje

Somborska rampa, na granici između Novog naselja i Veternika, već izvesno vreme nalazi se u lošem stanju, a situaciju dodatno otežava nedostatak javnog osvetljenja.Vožnja kroz Somborsku rampu ne predstavlja baš najugodniji doživljaj. Neravan pun, rupe i nepostojanje javnog osvetljenja na delu ove saobraćajnice čine je opasnom.    To bi trebalo da bude promenjeno uskoro, kažu za 021.rs u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI), ne precizirajući datum. Sredstva za postavljanje osvetljenja u ovoj godini budžetom nisu predviđena, ali obnova ove ulice i postavljanje rasvete na jednom njenom delu jeste predviđeno projektom produžetka Bulevara Jovana Dučića i njegovog spajanja sa Ulicom Dragoslava Srejovića u Veterniku.     "Sem izgradnje saobraćajnice bulevarskog tipa u dužini od oko 330 metara, predviđen je kružni tok saobraćaja na raskrsnici Bulevara Jovana Dučića i ulica Dragoslava Srejovića i Somborske rampe. Kao pristupni krakovi kružnoj raskrsnici biće izgrađen deo Ulice Somborska rampa, levo i desno od kružne raskrsnice. U okviru izgradnje planiranih saobraćajnica, biće izgrađeno i javno osvetljenje", napominju u UGZI.    U upravi dodaju da je u toku postupak javne nabavke za ove radove i da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora sa izvođačem radova na izgradnji produžetka novonaseljskog bulevara. Autor: Z. Strika Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3621889/ko-ce-smeti-da-lobira-u-srbiji.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Ko će smeti da lobira u Srbiji

U sredu počinje primena prvog Zakona o lobiranju u Srbiji, a na jesen bi trebalo da dobijemo i prvog registrovanog lobistu. Zato uskoro počinju treninzi i obuke onih koji žele da se bave lobiranjem. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaU sredu počinje primena prvog Zakona o lobiranju u Srbiji, a na jesen bi trebalo da dobijemo i prvog registrovanog lobistu. Zato uskoro počinju treninzi i obuke onih koji žele da se bave lobiranjem.Zakon bi trebalo da rasvetli ko može da utiče na donosioce odluka od opštine do države, ko ga angažuje, i sa kojim ciljem. Lobisti će biti pojedinci ili firme koji se registruju za to i prođu obuku u Agenciji za borbu protiv korupcije. "Mi smo spremni, uključujući i to da imamo ovlašćene predavače. Mora da bude registrovano, da se zna koji lobista je pristupio kom funkcioneru. Mi možemo da proverimo izveštaj lobista i lobiranih lica i to da uporedimo", kaže Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupucije. Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija" kaže da je zakon o lobiranju jedan od poslednjih antikorupcijskih zakona koje Srbija nikada nije imala i koji sada počinje da se primenjuje. "Svakako da je to dobro samo po sebi, međutim iskustva iz zemalja regiona pokazuju da su ti zakoni u velikoj meri ostali mrtvo slovo na papiru, da je veoma mali broj registrovanih lobističkih aktivnosti", kaže Nenadić. Lobiranje počinje pismenim zahtevom lobiste lobiranom licu - koji o tome sastavlja izveštaj. "Po prvi put imate mogućnost da uvidom u registar vidite ko je uticao na koga, i samim tim se svi neformalni savetnici i sva neformalna lobiranja pomeraju u sivu zonu", kaže Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije.  Transparentnost i provera  Sikimić kaže da mora da se očuva javni interes, mora da bude transparentno i da bude podložno proveri. "I lobirano lice, funkcioner koji učestvuje u donošenju opštih akata sve vreme mora da ima javni interes i da nikada ne prekrši to načelo", kaže Sikimić. Zaposlenom licu u vlasti, kao i onima za čiji izbor vlast daje saglasnost zabranjeno je da se bave lobiranjem. Isto tako i bivšim funkcionerima naredne dve godine.  "U Briselu postoji jedan važan transparensi registar koji se postepeno ojačava i tamo važi pravilo - nema registracije nema razgovora", kaže Vuković. Italijansko lobiranje dovelo je do toga da Evropska investiciona banka uspori davanje sredstava za slovenački projekat Divača-Kopar. Primer lobiranja je i uvođenje kvota za uvoz čelika u EU, kada se i Srbija našla na spisku zemalja kojima je ograničena trgovina - jer proizvodi kineski čelik.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a507182/Nenadic-Ako-je-vlast-spremna-da-nesto-menja-trebalo-bi-da-promeni-zakone.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nenadić : Ima dovoljno vremena za promene izbornih uslova, ako postoji volja

Ako je vlast spremna da nešto menja, trebalo bi da promeni zakone, svi drugi razgovori o tome da se zahtevi o izbornim uslovima prihvataju ili ne prihvataju su neozbiljni, dok se ne bude načisto da li postoji spremnost da se zakoni menjaju odnosno dopunjuju, ocenio je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.Tema poslednjeg sastanka okruglog stola o izbornim uslovima, koje organizuju Fakultet političkih nauka i Fondacija za otvoreno društvo. bilo je, između ostalog, finansiranje kampanje i tzv. funkcionerska kampanja, na kojem je kao izlagač učestvovao i Nenadić.Ako govorimo o izbornim uslovima, treba da govorimo o propisima i njihovoj primeni, kazao je on.  "Ako je vlast spremna da nešto menja, trebalo bi da promeni zakone, a to se čini kroz dva puta: ili da resorna ministarstva formiraju radne grupe, uključe stručnu javnost i zainteresovane strane, iznesu te nacrte na javnu raspravu, pa oni prođu dalju procedutru i budu usvojeni se u par narednih meseci - ako postoji želja da se to uradi pre izbora. Drugi put, možda kraći, jeste da same stranke pronađu modalitet i izađu sa zajedničkim predlogom preko određenog broja narodnih poslanika. Ali svi drugi razgovori o tome da neko nešto prihvata ili ne prihvata su neozbiljni, dok ne bude načisto da li postoji spremnost da se zakoni menjaju, dopunjuju", objašnjava Nenadić.Ako spremnost postoji, treba najaviti jednu od ove dve opcije, istakao je.Kako je ocenio, ima vremena za popravku uslova za izbore."Da se pripremi nacrt izmena zakona, da prođe javna raprava od najmanje 20 dana, i da se prođe skupštinska procedura. Da se zakoni pripreme tako da bude sve okončano do nove godine. Ali ako je potrebno vršiti još neke radnje, to verovatno ne bi bilo moguće", dodao je.Postoji opšte mesto da ne treba menjati izborna pravila u izbornoj godini, kaže on i dodaje da se to ipak odnosi na ono što je srž samih izbora, poput pitanja izbornog sistema, ali pitanja o kojima se govorilo na FPN su nešto što već postoji u pravnom sistemu Srbije, ali se u praksi pokazalo da ta pravila nisu dovoljno striktna.Govoreći o konstruktivnsti razgovora vlasti i opozicije, Nenadić je rekao da razgovori na FPN nisu pregovori već dijalog."Učesnici su komentarisali ono što su NGO predlagale... za sada je nedostajalo to što nije bilo konkretizovanog plana kako to misle da predoče dalje u promene", rekao je.Stav da ima dovoljno vremena da se stvari promene nije posledica optimizma, kaže Nenadić, već činjenica."To nije nikakav optimizam, ima dovoljno vremena ako postoji volja. Da bi se to realizovalo trebalo bi imati i češće sastanke, a pogotovo bi moralo da se konkretizuje na strani vlasti volja da se izmene propisi i da se krene putem kojim se dalje ide kad se menjaju propisi", kaže.On je upozorio da bez toga dijalog može biti koristan, ali da je jako malo vremena da se nešto izmeni tokom ove godine.             

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=08&dd=12&nav_category=11&nav_id=1576810

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Lobiranje u Srbiji, ko će smeti da se meša u odluke od opštine do države - Info

U Srbiji uskoro počinju treninzi za lobiste.U sredu počinje primena prvog Zakona o lobiranju u Srbiji, a na jesen bi trebalo da dobijemo i prvog registrovanog lobistu. Zato uskoro počinju treninzi i obuke onih koji žele da se bave lobiranjem.Zakon bi trebalo da rasvetli ko može da utiče na donosioce odluka od opštine do države, ko ga angažuje, i sa kojim ciljem. Lobisti će biti pojedinci ili firme koji se registruju za to i prođu obuku u Agenciji za borbu protiv korupcije.Mi smo spremni, uključujući i to da imamo ovlašćene predavače. Mora da bude registrovano, da se zna koji lobista je pristupio kom funkcioneru. Mi možemo da proverimo izveštaj lobista i lobiranih lica i to da uporedimo", kaže Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupucije.Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija" kaže da je zakon o lobiranju jedan od poslednjih antikorupcijskih zakona koje Srbija nikada nije imala i koji sada počinje da se primenjuje."Svakako da je to dobro samo po sebi, međutim iskustva iz zemalja regiona pokazuju da su ti zakoni u velikoj meri ostali mrtvo slovo na papiru, da je veoma mali broj registrovanih lobističkih aktivnosti", kaže Nenadić.Lobiranje počinje pismenim zahtevom lobiste lobiranom licu - koji o tome sastavlja izveštaj."Po prvi put imate mogućnost da uvidom u registar vidite ko je uticao na koga, i samim tim se svi neformalni savetnici i sva neformalna lobiranja pomeraju u sivu zonu", kaže Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije.Transparentnost i proveraSikimić kaže da mora da se očuva javni interes, mora da bude transparentno i da bude podložno proveri."I lobirano lice, funkcioner koji učestvuje u donošenju opštih akata sve vreme mora da ima javni interes i da nikada ne prekrši to načelo", kaže Sikimić.Zaposlenom licu u vlasti, kao i onima za čiji izbor vlast daje saglasnost zabranjeno je da se bave lobiranjem. Isto tako i bivšim funkcionerima naredne dve godine."U Briselu postoji jedan važan transparensi registar koji se postepeno ojačava i tamo važi pravilo - nema registracije nema razgovora", kaže Vuković.Italijansko lobiranje dovelo je do toga da Evropska investiciona banka uspori davanje sredstava za slovenački projekat Divača-Kopar. Primer lobiranja je i uvođenje kvota za uvoz čelika u EU, kada se i Srbija našla na spisku zemalja kojima je ograničena trgovina - jer proizvodi kineski čelik.Izvor: RTS                 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/boban-stojanovic-vlast-stvara-nenormalnu-atmosferu-u-drustvu.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BOBAN STOJANOVIĆ: Vlast stvara nenormalnu atmosferu u društvu

Opozicija treba da insistira na oslobađanju medija i zaustavljanju pritiska na birače 12. avg 2019 Politikolog Boban Stojanović, sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, smatra da bi opozicija u Srbiji u pregovorima sa vlašću morala da insistira na dve stvari - a to su oslobađanje medija i zaustavljanje pritisaka na birače. "Sve što se nalazi u preporukama ekspertskog tima je važno, ali za mene su dve ključne stvari koje utiču na regularnost izbora - mediji i (ekonomski) pritisci na birače", kaže Stojanović u razgovoru za Autonomiju. On ističe da vlast kroz medije, kako elektronsketako i štampane, stvara nenormalnu atmosferu u društvu. "Vlast ima nekolikosvojih tabloida i praktično sve televizije sa nacionalnom frekvencijom putemkojih svakodnevno sprovodi propagandu, promoviše stranku i pojedince, a sadruge strane vodi prljave kampanje protiv političkih protivnika, ali i svihonih pojedinaca koji se usude da u javnosti govore protiv aktuelne vlasti. Utakvom medijskom okruženju nemoguće je govoriti o poštenim izborima", ističeStojanović. -Čestose daje preveliki značaj RTS-u, ali daleko od toga da je RTS najveći problem.Imate neke od najgledanijih televizija koje su praktično lične Vučićeve istranačke televizije putem kojih se vodehajke na opoziciju, a sa druge strane vlast predstavlja isključivopozitivno. Praktično se stvara slika Srbije koja nije realna i stvara se slikau kojoj je stvarnost daleko lepša nego što je stvarno. Prema tome, potrebno jei da opozicija dobije više prostora, ali i da institucije sankcionišu ono štonije novinarstvo i da se zabrani propaganda. Da li mislite daje realno da će vlast ispuniti zahtev opozicije za oslobađanjem medija? - Jako teško će vlast ispuniti bilo koji zahtev koji se nalazi u preporukama ekspertskog tima protesta "Jedan od pet miliona". Možda eventualno bude nekih promena na RTS-u, ali mislim da će se Vučić odreći svega pre nego pojedinih televizija. Kažete da druga "crvenalinija" treba da bude zaustavljanje pritisaka na birače? - Da, to treba da predstavlja osnovni uslov da opozicija izađe na izbore - da se spreče pritisci na birače, a oni su pre svega ekonomske prirode. Uslovljavanje onih koji su zaposleni u javnom sektoru, obaveza potvrđivanja/dokazivanja kako su glasali, prikupljanje dodatnih glasova i takođe dokazivanje da su te glasove obezbedili, itd. Ovde se može podvesti i zloupotreba javnih resursa u partijske svrhe, a nastaviti i sa funkcionerskim kampanjama, ali da se negde zadržim na ove dve stvari kao dva ključna uslova, mada mislim da opozicija ne bi smela da odustane od bilo koje od 42 preporuke ekspertskog tima. Mislim da će Vučić u periodu do izbora, i to uskoro, kako bi odložio odluku opozicije o bojkotu, krenuti da popušta u nekim oblastima kao što je birački spisak (što je već najavljeno), verovatno i oko Agencije za borbu protiv korupcije i RTS-a, a moguće i oko izborne administracije. Opozicija bi morala da bude dosledna i da ne "nasedne" na sitne i kozmetičke promene, već da insistira na suštinskim stvarima, a to su makar za mene pomenute dve teme - mediji i pritisci na birače. Ukolikodođe do bojkota, kako će se finansijski održati političke stranke opozicije,koji i inače loše finansijski stoje? Da li će biti neophodna finansijskapodrška i od koga ju je moguće dobiti? - Budžetsko finansiranje jeste važno za funkcionisanje političkih partija, ali situacija u Srbiji nije takva da bi rukovodstvu stranaka to moralo da bude osnovno pitanje da li izbore bojkotovati ili ne. Jednostavno, ovo nisu normalne političke okolnosti i potrebno je vući poteze koji neće biti laki. I devedesetih se opozicija sastajala po stanovima, podrumima, borila za neko finansiranje, a sada ispada da im je zadržavanje novca za prostorije i telefon važnije od budućnosti Srbije, kao i od svojih glasača. U ovakvim okolnostima partije moraju da se okrenu ka članstvu, da pokušaju da se finansiraju "odozdo" i da budu spremni da se odreknu nekih privilegija koje imaju. Finansijski loše stoje i tek bi ušli u probleme, mada trenutno možda i najjače opozicione partije/pokreti danas nisu u parlamentu i nemaju javno (budžetsko) finansiranje (SSP, Narodna, PSG). Deluje mi nekako da su aktuelni poslanici najveći protivnici bojkota, verovatno iz ličnih interesa, ali mislim da se pitanje bojkota i budućnosti političke scene u Srbiji mora razmatrati kroz prizmu birača i potencijalnih promena, pritisaka na aktuelnu vlast - a ne kroz prizmu finansiranja partija Kakoće stranački ljudi sa lokala gledati na eventualni bojkot? Da li bojkot i u tomsmislu može oslabiti opozicione stranku i njihovu ionako ne previše razvijenuinfrastrukturu? Šta sa gradovima poput Šapca? - Nisam siguran da bilo ko u opozicionim partijama iz gotovo 90% opština i gradova misli da može da pobedi na izborima i da osvoji vlast. U tom smislu je opasnost od razočarenja lokalnih funkcionera i članova značajno manja. Sigurno je da će biti nezadovoljnih lokalnih odbora, opet iz razloga tih nekih finansija koje bi imali da su deo lokalnih parlamenata, ali se opet vraćam na to da je situacija u Srbiji daleko od normalne. Moja teza je da bi izlazak na izbore pre oslabio opozicione stranke, jer bi usledilo novo razočarenje u rezultate izbore, jer je sigurno da bi opozicija doživela ozbiljan debakl na izborima (naravno ukoliko se suštinske stvari ne promene). Izborni porazi prethodnih godina su pasivizirali veliki broj aktivnih građana, partijskih simpatizera i aktivista, novi ubedljivi porazi bi verovatno pasivizirali i ono malo ljudi kojima su protesti dali određenu nadu da će u skorije vreme nešto da se promeni. U tom smislu zaista smatram da bojkot izbora mnogo manje demotiviše birače nego izlazak opozicije na izbore i mislim da možda može i dodatno da aktivira neke ljude. Opozicija je na vlasti trenutno u tek nekoliko gradova i opština (Šabac, Paraćin, Čajetina), a negde je i utisak da bi se eventualno ti gradovi mogli sačuvati uz eventualno neke pobede na gradskim opštinama u Beogradu (Vračar, Stari grad, Novi Beograd). Iskreno ne verujem da opozicija može da Šabac i Paraćin "sačuva", jer sam ubeđen da će SNS, a na osnovu onoga što rade i nekoliko godina unazad, apsolutno sve karte baciti na to da preuzmu i ove jedinice lokalne samouprave, a tu ne mislim samo na ljude i aktivnosti u kampanji, već i ozbiljan novac - verujem da će prelaziti sve dozvoljene i nedozvoljene granice ubeđivanja birača. Ukoliko se ništa ne promeni uskoro, opozicija bi morala da bojkotuje kako republičke, tako i sve lokalne izbore. Ne može se izaći u nekoliko lokalnih samouprava, a svuda ostalo bojkotovati. Stojanović: Verujem da će prelaziti sve dozvoljene i nedozvoljene granice ubeđivanja birača Kakobi sam bojkot trebalo da izgleda? Ključno je i pitanje šta posle bojkota, kakoće godine koje slede izgledati za opoziciju i opoziciono nastrojene građane? - Kampanja bojkota bi trebalo da krene što pre, najkasnije u septembru (kako je poslednje najavljeno), jer zaista više nema šta da se čeka od tog trenutka. Najgora opcija bi bila da se bojkot proglasi kada se izbori raspišu, jer je to previše kasno. Kampanja bi trebalo pre svega da obuhvati nekoliko jasnih i preciznih poruka o tome zašto bojkot - usmerenih na "nenormalne" političke okolnosti u Srbiji, kao i pre svega da te poruke čuje što širi krug ljudi. Opozicija neće imati medije, ali kroz one medije gde može da se čuje druga strana, kampanjom na društvenim mrežama, kampanjom razgovora po opštinama i gradovima - direktnim razgovorom sa biračima da se ljudima pre svega kaže, a onda i objasni suština bojkota. Mislim da u krajnjem slučaju - broj izašlih nije ni važan i to je Panović sjajno rekao, da legitimitet osim birača izborima daju i politički akteri koji na izborima učestvuju. Prema tome, sama odluka o bojkotu krnji legitimitet izbora i kasnije vlasti. Vlast će se sigurno usmeriti da podigne izlaznost, kako bi igrala na tu kartu - ali je za opoziciju važno da svoje birače tog dana ostavi kod kuće i eventualno izvuče na neki veliki protest u izbornom danu. SNS će maksimalno pokušati da izvuče birače na izbore svim sredstvima i zato opozicija ne bi trebalo da postavlja granice izašlih broja birača, da ne bi upali u tu zamku brojeva. Bojkot bi trebalo da ponovo omasovi proteste i aktivira građane u tom smislu, a politički akteri koji su bojkotovali izbore da nastave da kroz aktivnosti pre svega na ulici i na međunarodnom planu ukazuju na nelegimitnost izbora i buduće Vlade, i da vrše konstantan pritisak na vlast. Takođe, opozicija bi trebalo da izbegava da govori o sprečavanju izbora, o tome da će odmah nakon bojkota izbora nešto da se desi i slično, jer je to nemoguće. Bojkot je sredstvo da se neki budući izbori održe u iole poštenim i slobodnim uslovima, bilo da dođu redovni predsednički izbori 2022. godine ili, ukoliko pritisci urode plodom, možda i ranije. A bojkot, okolnosti u kojima opozicija nije učestvovala na izborima i činjenica da je nema u parlamentu treba da dovedu do toga da se na aktuelnu vlast izvrši snažan pritisak. Kombinovano sa drugim aktivnostima nakon izbora, da se ukaže pre svega međunarodnim akterima da Srbija nije politički stabilna zemlja i da se na taj način dođe do popuštanja vlasti u različitim oblastima, a pre svega u pogledu medija. U tom smislu - opozicija mora da napravi jasan okvir kako izgleda kampanja, šta se radi u izbornom danu i koji su koraci nakon izbora. Za sve gore navedeno je potrebno osmisliti aktivnosti tako da animiraju građane i da vrše pritisak pre svega na međunarodne aktere, jer to je plan šta posle bojkota. Borba za slobodne i poštene izbore, borba za ispunjenje zahteva ekspertskog tima - a bojkot je snažno sredstvo koje može u tome da pomogne. Borba opozicije i opoziciono orijentisanih birača se ne završava bojkotom, već suprotno - tek započinje. Ali iz jedne potpuno drugačije pozicije nego do sada, jer bojkot znači da više ne postoje stabilnost i "mir

 u kući". Nedim Sejdinović (Autonomija)Foto: Medija centar BeogradPodelite ovu stranicu!                            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/569624/asfaltiran-lokalni-put-u-velerecu/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Asfaltiran lokalni put u Velereči

Gornji Milanovac - Opština Gornji Milanovac ove sezone veliko je gradilište. Velika ulaganja u infrastrukturu rezultiraju12.08.2019 18:54 | 0 komentar(a)uspešno završenim infrastrukturnim projektima na celoj teritoriji opštine. Pored radova na rehabilitaciji Ulice Nikole Lunjevice, u toku su radovi i na asfaltiranju lokalnog puta u MZ Velereč, od restorana "Šumadinac" ka Carevića putu. Celokupan iznos od preko 5 miliona dinara, neophodan za izvođenje pomenutih radova, finansira se iz budžeta opštine Gornji Milanovac. Prvi čovek Milanovca obišao je danas radove i rekao da je dinamikom radova jako zadovoljan, ali i da sve ono što je planirano u ovoj godini biće ispoštovano i završeno."Pravac ka Ljutovnici trebalo bi danas da bude završen. Ova saobraćajnica je jako značajna, ne samo za meštane, već kao i alternativni put za sve nepredviđene situacije na ovom delu teritorije. 2019. godina je rekordna po novcu izdvojenom za infrastrukturu, preko 400 miliona dinara je izdvojeno za asfalitranje lokalnih, nekategorisanih puteva i ulica u gradu i sve će biti završeno u predviđenom roku. Budući da smo uštedeli deo novca putem javnih nabavki, izvođači su davali manje cene nego što su bile predviđene predmerom i predračunom koji je dala lokalna samouprava, za ostatak novca ćemo , u narednom periodu, raspisati nove javne nabavke i uraditi još nekoliko putnih pravaca", rekao je Kovačević.Predsednik MZ Velereč Jovan Cvetić rekao je da je veoma zadovoljan pomenutim radovima, ali i istakao da je sve više završenih projekata u ovoj mesnoj zajednici."Sve više radimo, narod je sve zadovoljniji, a borićemo se i dalje da što više uradimo u selu. Ova saobraćajnica nam puno znači. Kada bude završen auto-put imaćemo prečicu, obilazak oko grada. Svaki urađen put svima znači", rekao je Cvetić. Izvođač spomenutih radova je "AR Gradnja" d.o.o Beograd.GZS        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a507212/Razgovor-vlasti-i-opozicije-o-izbornim-uslovima-predstava-ili-iskrena-zelja.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić

Naslov: Razgovor vlasti i opozicije o izbornim uslovima - predstava ili iskrena želja

Curi vreme za eventualni dogovor vlasti i opozicije oko izbornih uslova. Šta su crvene linije za jedne i druge, i kome se zapravo obraća predsednik kada kaže da je ispunio sve zahteve, dok zapravo nije urađeno ništa, a njegove partijske kolege zahteve opozicije nazivaju glupim?Na sajtu organizacije protesta "1 od 5 miliona" odbrojava sat do 1. septembra - to je rok da vlast ispuni 42 preporuke koje se odnose na izborne uslove ili će, kako navode, pozvati na bojkot. Njihovi osnovni zahtevi odnose se na:- Predsednika Republike - isključen iz učešća u izbornoj kampanji, - Ministarstvo kulture - ostavke zbog odgovornosti za pad slobode medija i urušavanja medijskog sistema, - REM - smene članova Saveta zbog neispunjavanja zakonskih obaveza, - RTS i RTV - jednak pristup različitim stanovištima o ključnim društvenim problemima, - Nadzorna i kontrolna tela - aktivnija primena postojećih propisa i efikasnije korišćenje nadležnosti, - RIK, ministarstvo državne uprave i Javno tužilaštvo - aktivnija primena postojećih propisa i efikasnije korišćenje nadležnosti. "Ono što jesu crvene linije su sve te 42 preporuke i svih šest zaključaka... bez toga mi nećemo izaći na izbore, jer su oni minimalni uslovi za slobodne i fer izbore... to ne kažemo mi, nego stručni tim koji je te preporuke pisao", kaže Valentina Reković iz "1 od 5 miliona".Opozicione stranke nisu toliko striktne u roku za ispunjenje zahteva, ali su posle poslednjeg sastanka sa predstavnicima vlasti naveli da se radi o nedeljama. Predstavnici nevladinog sektora koji su učestvovali na sastancima upozoravaju da ubrzano curi vreme da se promene zakoni kojima bi se regulsali izborni uslovi."Za sada predstavnici vlasti nisu dali nijedno obećanje konkretno da će neki proces izmena zakona biti menjan... bilo je načelnog prihvatanje nekih komentara predloga civilnog društva...bilo bi logično očekivati da na nekom od sledećih sastanaka ta obećanja budu formalizovana", rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.Dok se čeka sledeći sastanak vlasti i opozicije, predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare u nedelju, rekao je da prihvate sve zahteve."Evo, šta god kažete, mi ćemo da uradimo. Ne po našem, po vašem sve. Sve ste dobili, šta još želite, šta još hoćete? Nema problema, dobićete i to. I bićete katastrofalno poraženi", poručio je Vučić.Lazar Marićević iz Centra za razvoj Srbije međutim ocenjuje da je ova poruka Vučića upućena pre svega sopstvenim biračima."Vi hrabrite, ujedinjujete svoje biračko telo, njemu šaljete poruke. S druge strane, pokušavate da oterate u apstinenciju glasače opozicije. Ako opozicija ozbiljno misli da napravi neki rezultat, mora da ponudi šta će biti posle... šaljete poruke biračima koje su nejasne", kazao je Lazar Marićević.Parlamentarni, lokalni i izbori za Skupštinu Vojvodine, kako je najavljeno, biće održani na proleće sledeće godine.           

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/08/12/policija-uhapsila-direktora-bolnice-u-pirotu/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Policija uhapsila direktora bolnice u Pirotu

Direktor Opšte bolnice u Pirotu G.P. (1965) uhapšen je zbog krivičnog dela trgovina uticajem, odnosno zbog nameštanja tendera za kupovinu električne ploče jer je od članova komisije zahtevao da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" D. R., iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke, saopštio MUP. Kako prenosi JugMedia, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su i D. R. (1959) odgovorno lice preduzeća "Beolaser" iz Beograda, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Pogledaj i ove vesti... Krivična prijava podneta je i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca, zaposlenog u Opštoj bolnici u Pirotu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i za kojim policija intenzivno traga. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetdevetogodišnjeg muškarca i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" D. R., iako je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke. Potom je G. P., kako se sumnja, naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a pod istim zavodnim brojem od D. R. zaprimi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke. Osumnjičenim G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: novostidana.rs

Link: http://www.novostidana.rs/privatizacija-niske-televizije-pred-sudom-u-strazburu/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Privatizacija Niške televizije pred sudom u Strazburu

Prvi slučaj zbog privatizacije medija u Srbiji na sudu u Strazburu Ovo je prvi postupak pred sudom u Strazburu zbog sumnje u nezakonitost tokom privatizacije medija u Srbiji, piše . Nišku televiziju, čiji je osnivač bio Prvi slučaj zbog privatizacije medija u Srbiji na sudu u Strazburu Ovo je prvi postupak pred sudom u Strazburu zbog sumnje u nezakonitost tokom privatizacije medija u Srbiji, piše .Nišku televiziju, čiji je osnivač bio Grad, u drugom krugu aukcije kupio je konzorcijum koji čine Narodne novine, u vlasništvu niške porodice Radomirović, koja se označava kao uređivački i finansijski bliska vlastima i Slađana Ostojić, direktorka i urednica niške Televizije Zona plus, čiji je vlasnik sin Bratislava Gašića, aktuelnog direktora BIA i visokog funkcionera SNS.Živadinović, koji je bio izvršni direktor u NTV-u, podneo je predstavku Evropskom sudu nakon što je duže od tri i po godine bezuspešno pokušavao da dokaže nezakonitosti u privatizaciji NTV pred Ministarstvom privrede, Upravnim sudom, Vrhovnim kasacionim sudom i Ustavnim sudom Srbije. On se obratio i Osnovnom javnom tužilaštvu zbog sumnje da je direktor Narodnih novina Vidosav Radomirović "dao lažne podatke" u izjavi da taj medij "nije u potpunosti ili delimično finansiran iz javnih prihoda", kao i Zaštitniku građana.Bivši izvršni direktor NTV-a je u svim postupcima tvrdio da je u procesu privatizacije bilo neregularnosti jer su Agencija za privatizaciju, a kasnije i Ministarstvo privrede vodili računa isključivo o poštovanju propisane zakonske procedure, a nisu proveravali tačnost Radomirovićeve izjave.Živadinović je podsećao da su Narodne novine godinama dobijale javni novac. Prema Godišnjem izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija Saveta za borbu protiv korupcije objavljenom 2015. Narodne novine su primale milionske iznose iz gradskog i opštinskih budžeta o čemu govore podaci Uprave za trezor od 2009. pa nadalje."Privatizacija NTV bila je nezakonita i diskriminatorska. Ovu televiziju su, praktično, novcem građana kupili privatnici bliski vlasntima na čelu sa SNS-om. NTV je mala televizija u odnosu na nacionalne emitere, ali ona u dobroj meri ilustruje model po kojem su mediji privatizovani kako bi radili u korist vlasti ili bili uništeni. Pošto nisam ovde mogao da isteram pravdu, očekujem da sud u Strazburu odluči pravično i nepristrasno", kaže Živadinović za Danas.Svetozar Raković, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), ocenjuje za Danas da je dobro da se neko odlučio da se privatizacijom medija bavi na Evropskom sudu, pošto je domaće pravosuđe zakazalo.Autor: DanasIzvori: 021.rs, UNS         

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/220995/Ko-ce-lobirati-u-Srbiji.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Ko će lobirati u Srbiji?

U sredu počinje primena prvog Zakona o lobiranju u Srbiji, a na jesen bi trebalo da dobijemo i prvog registrovanog lobistu.Zato uskoro počinju treninzi i obuke onih koji žele da se bave lobiranjem.   Zakon bi trebalo da rasvetli ko može da utiče na donosioce odluka od opštine do države, ko ga angažuje, i sa kojim ciljem. Lobisti će biti pojedinci ili firme koji se registruju za to i prođu obuku u Agenciji za borbu protiv korupcije.   "Mi smo spremni, uključujući i to da imamo ovlašćene predavače. Mora da bude registrovano, da se zna koji lobista je pristupio kom funkcioneru. Mi možemo da proverimo izveštaj lobista i lobiranih lica i to da uporedimo", kaže za RTS Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupucije.   Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija" kaže da je zakon o lobiranju jedan od poslednjih antikorupcijskih zakona koje Srbija nikada nije imala i koji sada počinje da se primenjuje.   "Svakako da je to dobro samo po sebi, međutim iskustva iz zemalja regiona pokazuju da su ti zakoni u velikoj meri ostali mrtvo slovo na papiru, da je veoma mali broj registrovanih lobističkih aktivnosti", kaže Nenadić.   Lobiranje počinje pismenim zahtevom lobiste lobiranom licu - koji o tome sastavlja izveštaj.   "Po prvi put imate mogućnost da uvidom u registar vidite ko je uticao na koga i samim tim se svi neformalni savetnici i sva neformalna lobiranja pomeraju u sivu zonu", kaže Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije.    Transparentnost i provera    Sikimić kaže da mora da se očuva javni interes, mora da bude transparentno i da bude podložno proveri.   "I lobirano lice, funkcioner koji učestvuje u donošenju opštih akata sve vreme mora da ima javni interes i da nikada ne prekrši to načelo", kaže Sikimić.   Zaposlenom licu u vlasti, kao i onima za čiji izbor vlast daje saglasnost zabranjeno je da se bave lobiranjem. Isto tako i bivšim funkcionerima naredne dve godine.    "U Briselu postoji jedan važan transparensi registar koji se postepeno ojačava i tamo važi pravilo - nema registracije, nema razgovora", kaže Vuković.   Italijansko lobiranje dovelo je do toga da Evropska investiciona banka uspori davanje sredstava za slovenački projekat Divača-Kopar. Primer lobiranja je i uvođenje kvota za uvoz čelika u EU, kada se i Srbija našla na spisku zemalja kojima je ograničena trgovina - jer proizvodi kineski čelik. Autor: RTS Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/08/12/pocinju-treninzi-i-obuke-za-lobiste-u-srbiji/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počinju treninzi i obuke za lobiste u Srbiji

U sredu počinje primena prvog Zakona o lobiranju u Srbiji, a na jesen bi trebalo da dobijemo i prvog registrovanog lobistu, javlja RTS. Zato uskoro počinju treninzi i obuke onih koji žele da se bave lobiranjem. Zakon bi trebalo da rasvetli ko može da utiče na donosioce odluka od opštine do države, ko ga angažuje, i sa kojim ciljem. Lobisti će biti pojedinci ili firme koji se registruju za to i prođu obuku u Agenciji za borbu protiv korupcije. "Mi smo spremni, uključujući i to da imamo ovlašćene predavače. Mora da bude registrovano, da se zna koji lobista je pristupio kom funkcioneru. Mi možemo da proverimo izveštaj lobista i lobiranih lica i to da uporedimo", kaže Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije. Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija" kaže da je zakon o lobiranju jedan od poslednjih antikorupcijskih zakona koje Srbija nikada nije imala i koji sada počinje da se primenjuje. "Svakako da je to dobro samo po sebi, međutim, iskustva iz zemalja regiona pokazuju da su ti zakoni u velikoj meri ostali mrtvo slovo na papiru, da je veoma mali broj registrovanih lobističkih aktivnosti", kaže Nenadić. Pogledaj i ove vesti... Lobiranje počinje pismenim zahtevom lobiste lobiranom licu - koji o tome sastavlja izveštaj. "Prvi put imate mogućnost da uvidom u registar vidite ko je uticao na koga, i samim tim se svi neformalni savetnici i sva neformalna lobiranja pomeraju u sivu zonu", kaže Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije. Sikimić kaže da mora da se očuva javni interes, mora da bude transparentno i da bude podložno proveri. "I lobirano lice, funkcioner koji učestvuje u donošenju opštih akata sve vreme mora da ima javni interes i da nikada ne prekrši to načelo", kaže Sikimić. Zaposlenom licu u vlasti, kao i onima za čiji izbor vlast daje saglasnost zabranjeno je da se bave lobiranjem. Isto tako i bivšim funkcionerima naredne dve godine. "U Briselu postoji jedan važan transparensi registar koji se postepeno ojačava i tamo važi pravilo: nema registracije - nema razgovora", kaže Vuković. Italijansko lobiranje dovelo je do toga da Evropska investiciona banka uspori davanje sredstava za slovenački projekat Divača-Kopar. Primer lobiranja je i uvođenje kvota za uvoz čelika u EU, kada se i Srbija našla na spisku zemalja kojima je ograničena trgovina - jer proizvodi kineski čelik.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=08&dd=12&nav_category=16&nav_id=1576924

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšene dve osobe u Pirotu: Nameštali tendere u bolnici - Info

Pirot -- Policija u Pirotu uhapsila je dve osobe, a protiv njih šest podnela je krivične prijave, zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem.Zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem u vezi su sa sprovođenjem javne nabavke za kupovinu elektronske ploče za Opštu bolnicu u Pirotu.Uhapšen je G. R.(52), odgovorno lice bolnice u Pirotu, za koga se sumnja da je koristeći službeni položaj tražio od muškarca (49) i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" iz Beograda D. R. (60), koji je takođe uhapšen, iako je ta ponuda bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke.Sumnja se da je G.R. potom naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a da pod istim zavodnim brojem od D. R. primi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke, navodi se u saopštenju MUP-a. Protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu podnete su krivične prijave, kao i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca zaposlenog u toj bolnici, za kojim policija traga.Osumnjičenima G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.Izvor: Beta        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/hronika/hronika/150893/otkrivene-mucke-javnim-nabavkama-pirotu-uhapsene-dve-osobe

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Otkrivene mućke sa javnim nabavkama u Pirotu: Uhapšene dve osobe

Policija u Pirotu uhapsila je dve osobe, a protiv njih šest podnela je krivične prijave, zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem u vezi su sa sprovođenjem javne nabavke za kupovinu elektronske ploče za Opštu bolnicu u Pirotu.IZVOR: Tanjug ponedeljak, 12. 8. 2019.| 21:28 0Uhapšen je G. R (52), odgovorno lice bolnice u Pirotu, za koga se sumnja da je koristeći službeni položaj tražio od muškarca (49) i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" iz Beograda D. R. (60), koji je takođe uhapšen, iako je ta ponuda bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke.Sumnja se da je G.R. potom naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a da pod istim zavodnim brojem od D. R. primi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke, navodi se u saopštenju MUP-a.Protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu podnete su krivične prijave, kao i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca zaposlenog u toj bolnici, za kojim policija traga.Osumnjičenima G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/08/12/istice-vreme-za-dogovor-vlasti-i-opozicije-o-izbornim-uslovima/izdvajamo/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić

Naslov: Ističe vreme za dogovor vlasti i opozicije o izbornim uslovima

Curi vreme za eventualni dogovor vlasti i opozicije oko izbornih uslova, javlja N1. Šta su crvene linije za jedne i druge, i kome se zapravo obraća predsednik kada kaže da je ispunio sve zahteve, dok zapravo nije urađeno ništa, a njegove partijske kolege zahteve opozicije nazivaju glupim? Na sajtu organizacije protesta "1 od 5 miliona" odbrojava sat do 1. septembra - to je rok da vlast ispuni 42 preporuke koje se odnose na izborne uslove ili će, kako navode, pozvati na bojkot. Njihovi osnovni zahtevi odnose se na: - Predsednika Republike - isključen iz učešća u izbornoj kampanji, - Ministarstvo kulture - ostavke zbog odgovornosti za pad slobode medija i urušavanja medijskog sistema, - REM - smene članova Saveta zbog neispunjavanja zakonskih obaveza, - RTS i RTV - jednak pristup različitim stanovištima o ključnim društvenim problemima, - Nadzorna i kontrolna tela - aktivnija primena postojećih propisa i efikasnije korišćenje nadležnosti, - RIK, ministarstvo državne uprave i Javno tužilaštvo - aktivnija primena postojećih propisa i efikasnije korišćenje nadležnosti. Pogledaj i ove vesti... "Ono što jesu crvene linije su sve te 42 preporuke i svih šest zaključaka… bez toga mi nećemo izaći na izbore, jer su oni minimalni uslovi za slobodne i fer izbore… to ne kažemo mi, nego stručni tim koji je te preporuke pisao", kaže Valentina Reković iz "1 od 5 miliona". Opozicione stranke nisu toliko striktne u roku za ispunjenje zahteva, ali su posle poslednjeg sastanka sa predstavnicima vlasti naveli da se radi o nedeljama. Predstavnici nevladinog sektora koji su učestvovali na sastancima upozoravaju da ubrzano curi vreme da se promene zakoni kojima bi se regulisali izborni uslovi. "Za sada predstavnici vlasti nisu dali nijedno obećanje konkretno da će neki proces izmena zakona biti menjan… bilo je načelnog prihvatanja nekih komentara predloga civilnog društva…bilo bi logično očekivati da na nekom od sledećih sastanaka ta obećanja budu formalizovana", rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti. Dok se čeka sledeći sastanak vlasti i opozicije, predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare u nedelju, rekao je da prihvata sve zahteve. "Evo, šta god kažete, mi ćemo da uradimo. Ne po našem, po vašem sve. Sve ste dobili, šta još želite, šta još hoćete? Nema problema, dobićete i to. I bićete katastrofalno poraženi", poručio je Vučić. Lazar Marićević iz Centra za razvoj Srbije, međutim, ocenjuje da je ova poruka Vučića upućena pre svega sopstvenim biračima. "Vi hrabrite, ujedinjujete svoje biračko telo, njemu šaljete poruke. S druge strane, pokušavate da oterate u apstinenciju glasače opozicije. Ako opozicija ozbiljno misli da napravi neki rezultat, mora da ponudi šta će biti posle… šaljete poruke biračima koje su nejasne", kazao je Lazar Marićević. Parlamentarni, lokalni i izbori za Skupštinu Vojvodine, kako je najavljeno, biće održani na proleće sledeće godine.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/nenadic-ima-dovoljno-vremena-za-promene-izbornih-uslova-ako-postoji-volja.html

Autori: admin

Teme: Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nenadić: Ima dovoljno vremena za promene izbornih uslova, ako postoji volja

"Trebalo bi imati i češće sastanke" 12. avg 2019 Ako je vlast spremna da nešto menja, trebalo bi da promeni zakone, svi drugi razgovori o tome da se zahtevi o izbornim uslovima prihvataju ili ne prihvataju su neozbiljni, dok se ne bude načisto da li postoji spremnost da se zakoni menjaju odnosno dopunjuju, ocenio je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. Tema poslednjeg sastanka okruglog stola o izbornim uslovima, koje organizuju Fakultet političkih nauka i Fondacija za otvoreno društvo. bilo je, između ostalog, finansiranje kampanje i tzv. funkcionerska kampanja, na kojem je kao izlagač učestvovao i Nenadić. Ako govorimo o izbornim uslovima, treba da govorimo o propisima i njihovoj primeni, kazao je on. "Ako je vlast spremna da nešto menja, trebalo bi da promeni zakone, a to se čini kroz dva puta: ili da resorna ministarstva formiraju radne grupe, uključe stručnu javnost i zainteresovane strane, iznesu te nacrte na javnu raspravu, pa oni prođu dalju procedutru i budu usvojeni se u par narednih meseci - ako postoji želja da se to uradi pre izbora. Drugi put, možda kraći, jeste da same stranke pronađu modalitet i izađu sa zajedničkim predlogom preko određenog broja narodnih poslanika. Ali svi drugi razgovori o tome da neko nešto prihvata ili ne prihvata su neozbiljni, dok ne bude načisto da li postoji spremnost da se zakoni menjaju, dopunjuju", objašnjava Nenadić. Ako spremnost postoji, treba najaviti jednu od ove dve opcije, istakao je. Kako je ocenio, ima vremena za popravku uslova za izbore. "Da se pripremi nacrt izmena zakona, da prođe javna raprava od najmanje 20 dana, i da se prođe skupštinska procedura. Da se zakoni pripreme tako da bude sve okončano do nove godine. Ali ako je potrebno vršiti još neke radnje, to verovatno ne bi bilo moguće", dodao je. Postoji opšte mesto da ne treba menjati izborna pravila u izbornoj godini, kaže on i dodaje da se to ipak odnosi na ono što je srž samih izbora, poput pitanja izbornog sistema, ali pitanja o kojima se govorilo na FPN su nešto što već postoji u pravnom sistemu Srbije, ali se u praksi pokazalo da ta pravila nisu dovoljno striktna. Govoreći o konstruktivnsti razgovora vlasti i opozicije, Nenadić je rekao da razgovori na FPN nisu pregovori već dijalog. "Učesnici su komentarisali ono što su NGO predlagale… za sada je nedostajalo to što nije bilo konkretizovanog plana kako to misle da predoče dalje u promene", rekao je. Stav da ima dovoljno vremena da se stvari promene nije posledica optimizma, kaže Nenadić, već činjenica. "To nije nikakav optimizam, ima dovoljno vremena ako postoji volja. Da bi se to realizovalo trebalo bi imati i češće sastanke, a pogotovo bi moralo da se konkretizuje na strani vlasti volja da se izmene propisi i da se krene putem kojim se dalje ide kad se menjaju propisi", kaže. On je upozorio da bez toga dijalog može biti koristan, ali da je jako malo vremena da se nešto izmeni tokom ove godine. (N1) Podelite ovu stranicu! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/vesti/drustvo/155618/zloupotreba-sluzbenog-polozaja-uhapsene-dve-osobe-protiv-6-podneta-krivicna-prijava

Autori: Nacionalna Televizija Happy

Teme: Javne nabavke

Naslov: ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA: Uhapšene dve osobe, protiv 6 podneta krivična prijava!

 Policija u Pirotu uhapsila je dve osobe, a protiv njih šest podnela je krivične prijave, zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem u vezi su sa sprovođenjem javne nabavke za kupovinu elektronske ploče za Opštu bolnicu u Pirotu. Uhapšen je G. R.(52), odgovorno lice bolnice u Pirotu, za koga se sumnja da je koristeći službeni položaj tražio od muškarca (49) i članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke za kupovinu elektronske ploče, da prvo prihvate ponudu odgovornog lica preduzeća "Beolaser" iz Beograda D. R. (60), koji je takođe uhapšen, iako je ta ponuda bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke. Sumnja se da je G.R. potom naložio četrdesetdevetogodišnjem muškarcu da pocepa prvu ponudu, a da pod istim zavodnim brojem od D. R. primi novu ponudu koja je bila prilagođena planiranim sredstvima javne nabavke, navodi se u saopštenju MUP-a. Protiv petoro članova komisije za sprovođenje postupka javne nabavke u Opštoj bolnici u Pirotu podnete su krivične prijave, kao i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca zaposlenog u toj bolnici, za kojim policija traga. Osumnjičenima G. P. i D. R. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu. Izvor: B92 Foto: Arhiva Pratite nas na društvenim mrežama 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/politika/lider-saveza-za-srbiju-otkriva-zasto-opozicija-razgovara-sa-vlastima-na-fpn/

Autori: http://www.srbin.info

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: LIDER "SAVEZA ZA SRBIJU" OTKRIVA zašto opozicija razgovara sa vlastima na FPN

Činjenica da o izbornim uslovima vlast i opozicija govore na skupovima koje organizuju Fond za otvoreno društvo i FPN jasno govori da je režim potpuno obesmislio političke institucije, kaže u intervjuu za "Blic" Nebojša Zelenović, jedan od lidera Saveza za Srbiju. Naša parlamentarna demokratija je suspendovana. Vučić nas je vratio u kameno doba. SzS je na tim sastancima jasno rekao da u potpunosti ostajemo pri izveštaju tima stručnjaka "1 od 5 miliona" i zahtevima koji su u izveštaju formulisani. Prisustvovao sam sastancima održanim i u goroj atmosferi. Prvi skup je bio baš loš, kaže Nebojša Zelenović u intervjuu za "Blic". Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šabca Da li verujete da na ovaj način može da se postigne dogovor dve strane o izbornim uslovima? Da li ćemo izaći iz kamenog doba stvaranjem uslova za poštene izbore, ili ćemo u Srbiji imati stalnu građansku neposlušnost, koja će pre ili kasnije paralisati celu zemlju, zavisi isključivo od Vučićeve odluke. Mislim da treba da pokušamo, kao odgovorni ljudi, sve što je u našoj moći, da dođemo do poštenih izbora. Ja zato učestvujem na ovim sastancima. Posle sastanka na FPN govorili ste o tri predloga opozicije koja se odnose na promene u RIK-u, REM-u i Agenciji za borbu protiv korupcije. Ne pominjete više predloge ekspertskog tima, neučestvovanje predsednika države u kampanji, jednako prisustvo vlasti i opozicije na RTS-u, pa čak ni direktne prenose sastanaka vlasti i opozicije, što je Dragan Đilas tražio. Jeste li vi to malo popustili? Kao što sam i u petak rekao, u potpunosti ostajemo pri izveštaju tima stručnjaka i pri zahtevima koji su tu postavljeni. Smene u REM-u, Agenciji za borbu protiv korupcije i RIK-u i izbor novih ljudi u ova tela, koji ispunjavaju visoke profesionalne zahteve i dokazano zalaganje za poštovanje slobode izražavanja, odnosno vladavinu prava, prirodan je i nužan početak ispunjavanja ovih zahteva. A to što vlast pravi lažnu sliku kako mi tražimo da stranački ljudi uđu u ova tela samo je nastavak te jadne, naprednjačke, cirkuske politike. STAMATOVIĆEVA "POETSKA FIGURA" Kako komentarišete poslednje izjave vašeg kolege iz SzS Milana Stamatovića o tome da upravljanje Kosovom i Metohijom treba prepustiti Rusiji? Mnogo je opasnije šta iz dana u dan govore Vučićevi ministri, koji predstavljaju državu. Jedan daje uputstva Srbima kako da glasaju u Americi, drugi označava kraj evropskih integracija, treći Albance naziva Šiptarima i tako unedogled. Jedan opozicionar, osobođen institucionalne političke odgovornosti, može da izjavi razne stvari, a da to, u suštini, nikoga ne ugrožava. Naročito kada je u pitanju, kako se meni čini, poetska figura. Da li je SzS u ovom trenutku bliži bojkotu izbora ili izlasku na iste? SzS je tačno tamo gde su nas doveli protesti. Imamo zahteve, formulisane u izveštaju stručnjaka "1 od 5 miliona". Ispunjenje zahteva vodi nas na izbore. Vučić je u defanzivi i u problemu. Bez opozicije nema legitimnog parlamenta, niti je moguće ostvariti bilo kakvo legitimno izjašnjavanje građana. Ovo sve pod uslovom da bilo kakvo glasanje i bude moguće. Neispunjenjem zahteva Vučić vodi zemlju u još dublji haos. Da li bojkot važi samo za parlamentarne ili za lokalne izbore? Nepristajanje vlasti na poštene izbore nosi sa sobom rizik od nastupanja nesagledivih posledica. Videli ste kako je u subotu došlo do brutalnog napada obezbeđenja Predsedništva na demonstrante, koji su, po ranijem dogovoru sa nadležnima, krenuli da predsedniku predaju zahteve protesta. I vidite kakav to opravdan bes proizvodi kod protivnika režima. Mi smo jedno bure baruta. Zato čvrsto verujem da treba pokušavati sa pronalaženjem izlaza iz ove opasne situacije, dokle god to ima smisla. Ali, vreme ističe i sada su već nedelje u pitanju. Za izbore koji su u martu ili aprilu iduće godine, sledeći mesec, dakle septembar, poslednji je čas za stvaranje uslova izbornih uslova. Tako bi postojalo bar minimalno vreme za kako-tako normalno funkcionisanje medija, za promenu potrebnih propisa i za pripremu izborne administracije. Bez ovoga, izbori koji imaju bilo kakvu legitimnost su nemogući. Jeste li videli komentare da ćete bojkotom prepustiti vlast i u poslednjih nekoliko opština SNS-u? Rizik od nezaustavljanja potonuća društva u bezakonje i samovlašće je mnogo veći. Vučiću može da padne na pamet i da ukine opštine. Otpor bezumlju mora da bude pružen. Ponoviću, dok postoji smislena prilika, zalagaću se za politički dijalog. Ali, zaista smo na ivici. Šta se dešava sa stvaranjem velike DS? U javnosti se ta tema više ne pominje? Da li se od nje odustalo? Proces ujedinjenja DS-a napreduje bolje nego što sam očekivao. Sa Zoranom Lutovcem i Sašom Ivanovićem sam obišao desetine gradova i opština. Entuzijazam za ujedinjenje ljudi iz naše tri stranke je odličan. Održavamo redovne sednice predsedništva. Radimo na novom programu. Kada budu rešene sve formalne prepreke, ujedinićemo se. POMOZITE RAD SRBIN.INFO DINARSKOM UPLATOM - KLIKNITE OVDE! UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: Blic Objavio: Srbin.info Oznake: "Savez za Srbiju", Aleksandar Vučić, Milan Stamatović, Nebojša Zelenović, srpska opozicija, FPN, Šabac 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019 

Medij: RTS1

Rubrika: Jutarnji dnevnik/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)za borbu protiv korupcije

Naslov: Gostovanje Nataše Dragojlović

Bez dijaloga nije moguće postići ništa i zato je veoma važno da se razgovara o ključnim temama koje su važne za ukupnu atmosferu i uslove pod kojima će se naredni parlamentarni i lokalni izbori odvijati, rekla je za RTS koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović.Iako pravila oko izborne utakmice dogovaraju političke partije, a izborni zakoni se donose u parlamentu uz prethodnu javnu raspravu, civilni sektor je zainteresovan za procedure po kojima se biraju članovi nezavisnih tela i način rada Agencije za borbu protiv korupcije, rekla je za Jutarnji dnevnik Nataša Dragojlović.Pošto jedan deo opozicije bojkotuje rad parlamenta a atmosfera u društvu je dovedena do usijanja, čemu najviše doprinose politički akteri, organizacije civilnog društva traže da se sve rešava u dijalogu, mirnim putem i na bazi argumenata. Dogovor je moguć samo ako postoji dijalog a konsenzus mora da postoji u društvu", objašnjava koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.Na manjkavosti aktuelnog izbornog zakona iz 2011. godine nevladin sektor je ukazivao od početka, pre svega kada je reč o manjkavosti sistema kontrole svih aktera koji utiču na izborni proces."Opozicija ili bar deo koji je učestvovao u razgovorima na FPN-u se poziva na sporazum sa građanima i konkretne zahteve koje bi vlast trebalo da razmotri", kaže Dragojlovićeva.Organizacije civilnog društva kojih ima preko 760 i koje su okupljene u nacionalnom konventu, na redovnoj bazi razgovaraju sa sektorima Vlade koji su zaduženi za određena poglavlja. Medijima to nije uvek interesantno ali se ti sastanci organizuju upravo onako kako je to bio slučaj i FPN-u."Predsednik Republike je gostovao na plenarnoj sednici Konventa gde je tema bio izveštaj EK o napretku Srbije a druga tema je bilo Kosovo i on je odgovarao na sva pitanja i članica Konventa i gostiju. Dijalog postoji i nije istina da dijaloga u Srbiji nema. To često budu žučne rasprave ali niko nikoga ne vređa i ne preti", rekla je koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.Prema njenim rečima, u Srbiji je ton već duže vreme previsok kao i tenzije."Svi smo svedoci da se na ulici obični ljudi zbog različitih političkih stavova upuštaju u konflikte koji su često i nasilni. To jesu sporadični incidenti, to jesu male grupe ljudi ali to jesu upozorenja da se svi moraju vratiti za isti sto i da se mora razgovarati argumentovano", istakla je Dragojlovićeva.Dovoljno je do izbora koji su na proleće da se stvari poprave, rekla je Nataša Dragojlović i istakla da kao građani ne samo da treba da glasamo na izborima već i na referendumu o ustavnim promenama i onda kada se ponudi neko rešenje za odnose sa Prištinom."Zbog toga je važno da svi podržimo napore da se ovaj dijalog omogući, da se otvoreno razgovara, stručno i na argumentima vodi rasprava bez ikakve ostrašćenosti i potrebe da se na tim skupovima vodi predizborna kampanja", rekla je za RTS koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019 

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ispunjenje svih zahteva

Voditelj 1:A u međuvremenu nastavlja da raste i sumnja u ishod okruglih stolova na kojima se sastaju predstavnici vladajućih i opozicionih opcija. Iako za predsednika Srbije ispunjavanje određenih uslova nije problem, pojedinici koji njegovu stranku predstavljaju na sastanicma sa opozicionarima pričaju apsolutno suprotnu priču što pokreće pitanje koliko sve to zapravo ima smisla.Reporter 1:Vlast je spremna da ispuni sve zahteve opozicije u vezi sa izbornim uslovima preneo je predsednik Srbije i SNS na današnjoj vandrednoj konferenciji raspoloženje koje vlada u njegovim redovima.Aleksandar Vučić:Šta god kažete mi ćemo da uradimo, ne po  našem, po vašem sve, evo vi nam kažite kako da uredimo finansiranje političkih stranaka, uredićemo ga tako. 99 posto vaših predloga ćemo da prihvatimo, za birački spisak 100 posto vaših predloga ćemo da prihvatimo.Reporter 1:Za finansiranje stranaka daje Vučić zeleno svetlo, za biračke spiskove takođe. Međutim o tri glavna uslova postaveljna na okruglom stolu smeni i zameni članova REM-a, RIK-a i agencije za borbu protiv korupcije nihe izgovorio ni reč. Ubrzo je postalo jasno i zašto, jer vlast nema šta ni da prihvata.Aleksandar Vučić:Sve ste dobili, šta još želite, šta još hoćete, nema problema, dobićete i to. I bićete katastrofalno poraženi.Reporter 1:I dok predsednik tvrdi da je vlast spremna da učini opoziciji i građanima koji mesecima protestuju ali čak i da je to već uradila iz vladajućih krugova dopiru kontradikotrni signali.Vladimir Đukanovi:O njihovim zahtevima neće se ni razmatrati a ne da ne daj Bože neko nešto usvaja. Znači, njihovi zahtevi su do te mere glupi, i idiotski da je to izlišno uopšte čitati.Reporter 1:Opozicija želi politički da postavlja članove u institucije koje bi trebalo da su nezacisne u svom radu, objasnio je Đukanović u nastupu na društvenim mrežama razloge zbog kojih se protivi nalaženju zajedničkog jezika sa opozicijom. Jedan od lidera SZS Nebojiša Zelenović na to odgovara:Iako je bio na sastancima Đukanović očigledno neke stvari ne shvata.Nebojiša Zelenović:MI smo ponovili više puta na samom sastanku da mi ne želimo politički da postavljamo bilo koga, da mi želimo ljude koji ispunjavaju visoko stručne zahteve, da želimo ljude koji su se do sada dokazano zalagali za vladavinu prava i za zaštitu slobode  izražavanja, on mučenik očigledno to nihje razumeo i ja bih predložio SNS da na sledeći sastanak pozovu enkog ko to može bolje da razume.Reporter 1:Naredni sastanak predstavnika vlasi i opozicije očekuje se u narednih deset dana kada će se razgovori nastaviti a sudeći prema izjavama koje se konstantno ponavljaju upitno je da li će i u kojoj meri biti konstruktivni. Mladen Savatović, N1, Beograd.                     

----------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019 

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)Nenadićza borbu protiv korupcije

Naslov: Gostovanje Nemanje Nenadića

Voditelj:U danu uživo nastavljamo priču o okruglim stolovima, o izbornim uslovima koje organizuje Fakultet političkih nauka i fondacija za otvoreno društvo. Tema poslednjeg sastanka bilo je između ostalog finansiranje kampanje i takozvana funkcionerska kampanja. Da li je najavom da će u kampanji učestvovati, predsednik Srbije je već odbio da ispuni jedan od zahteva i kako je to do sad bilo rešeno. Gost dana uživo je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. Dobro veče, hvala što ste sa nama, učesnik i prethodnog okruglog stola.Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Da, bio sam, imao sam priliku da budem jedan od izlagača na početku tog skupa. Naime, Transparentnost Srbija se bavi već koliko 15,16 godina praćenjem i finansiranjem izbornih kampanja, a i funkcionerskom kampanjom smo počeli da se bavimo još pre nekih 7,8 godina na sistemski način i od tada redovno pratimo ovu pojavu i davali smo vrlo konkretne predloge kako da se one reše i sad smo iskoristili ovu priliku da te predloge ponovimo pred auditorijumom gde su bile stranke vlast i opozicije.Voditelj:E sad u zahtevima dela opozicija i njihovim interpretacijama došlo je do izjednačavanja pojmova funkcionerske kampanje i sticanja konkretno predsednika republike za nosioca lista, listi od mesnih zajednica preko lokalnih do parlamentarnih izbora. Da li tu postoji znak jednakosti i da li to treba svesti pod jedinstven zahtev?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Pa ne, to nisu potpuno iste stvari, ko će biti nosilac liste to se reguliše ovim klasičnim da tako kažemo izbornim zakonodavstvom i tu ima smisla promeniti neke stvari, jer zaista po mom dubokom uverenju bez obzira ko je u pitanju nema smisla da nosilac liste bude neko ko ne učestvuje na tim konkretnim izborima, dakle ne bi trebalo predsednici stranaka da budu nosioci izbornih lista na lokalnim izborima recimo, ko god da je to u pitanju, već neko ko je kandidat sa lokala. A kada je reč o učešću predsednika republike u izbornoj kampanji.Voditelj:Ili drugih državnih službenika.Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Ili drugih državnih funkcionera tu imamo malo neobičnu situaciju. Dakle ljudi koji obavljaju i političku funkciju, po mom mišljenju oni bi mogli da učestvuju u aktivnostima svojih stranaka tokom izborne kampanje, ali da bude jasno da se to radi u tom svojstvu. Dakle ako je to neki stranački miting da se tamo pojavi, da tamo pričaju, a ono što jeste problem i što mi nazivamo funkcionerskom kampanjom to je izmišljanje praktično nekih aktivnosti državnih funkcionera koji mogu da posluže promociji. Znači to recimo mogu biti otvaranja škola, bolnica, puteva, neko će reći pa što da se ne otvaraju škole, bolnice, nek se otvaraju, ali ne mora da ih otvara ni predsednik, ni premijer ni ministar, na kraju krajeva, to su objekti koji služe javnoj nameni i bitno je da se oni puste u funkciju, a nije bitno da ih otvori neki državni funkcioner.Voditelj:Da li je predsednikov stav da će učestvovati sa zadovoljstvom u kampanji za parlamentarne izbore po bilo čemu sporno za Vas?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Pa on je posledica aktuelne pravne situacije da tako kažemo gde je još uvek dopušteno da predsednik republike, i ako bi po jednoj ustavnoj definiciji trebalo da predstavlja sve građane, da i istovremeno je moguće po zakonu da on bude i predsednik stranke, zato što pojam javne funkcije koji se pominje u ustavu se odnosi na vršenje druge državne funkcije praktično, ne na vršenje neke stranačke funkcije. Tako da u sadašnjoj pravnoj situaciji tako nešto nije zabranjeno, nije zabranjeno da predsednik Republike bude i predsednik ili funkcioner stranke, ali ono što je bitno i ono gde su nam potrebna mnogo striktnija pravila i naravno njihova primena je da se te stvari ne mešaju i da bude jasno kada nastupa u jednom, a kada u drugom svojstvu i to kao što rekosmo važi ne samo za predsednika republike, već za ministre, predsednik opštine, direktore javnih preduzeća i tako dalje. Voditelj:Da li taj stav predsednika republike vidite trenutno kao odbijanje zahteva dela opozicije ili kao neku tvrdu pregovaračku poziciju?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Pa mislim da je on rekao da ne prihvata te zahteve opozicije, ali sada to na kraju krajeva neka bude među njima.Voditelj:Rekao je da prihvata sve što opozicija predloži za promenu izbornih uslova, između ostalog je i priča o funkcionisanju kampanje?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Ako govorimo o izbornim uslovima, ja mislim da treba da govorimo o propisima, da su to uslovi koji su vezani za sadržaj nekih propisa i za njihovu primenu na kraju krajeva. Ako je vlast, ko god da donosi odluke u okviru vlasti. Ako je vlast spremna da nešto menja, onda bi trebalo da promeni zakone, a kako se zakoni menjaju? Postoje dva puta, jedan je da resorna ministarstva formiraju radnu grupu, uključe tu na primer i stručnu javnost i predstavnike zainteresovanih strana, u ovom slučaju političkih stranaka iznesu taj nacrt na javnu raspravu, on prođe dalju proceduru i usvoje se u narednih par meseci, ako postoji želja da se to uradi pre izbora. Drugi možda nešto kraći put bio bi da same političke stranke, ako se među sobom dogovore pronađu i modalitet pa da izađu sa zajedničkim predlogom preko određenog broja narodnih poslanika. Ali svi drugi razgovori o tome da neko nešto prihvata ili ne prihvata, mislim da su neozbiljni dok ne bude načisto da li postoji spremnost da se zakoni menjaju, dopunjuju tamo gde treba ili ne. Ako postoje onda treba najaviti jednu od ove dve moguće opcije.Voditelj:Različiti delovi opozicije postavljaju i neke različite uslovno rečeno rokove vlastima, koji se kreću od 1. septembra pa sve do kraja tog meseca. Vi ste nedavno rekli da vremena za popravku uslova u vezi finansiranja kampanje izbora ima. Koliko je to vremena po Vama i šta može da se postigne za to vreme?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Dobro, ja nisam komentarisao zahteve opozicije, oni su takvi kakvi su, ja u to ne bih ulazio, postavili su neke rokove za koje smatraju da su ispravni. Kada sam rekao da ima vremena, mislio sam da ima vremena da se pripremi nacrt izmena zakona, da prođe jedna ravna rasprava od najmanje 20tak dana i da se prođe kroz skupštinsku proceduru, dakle da se zakoni pripreme tako da recimo bude sve okončano do nove godine, na to sam mislio, a sada ukoliko je potrebno vršiti neke druge radnje koje iziskuju više vremena, to verovatno ne bi bilo moguće, ako se traži neki period da protekne pod određenim uslovima, određena zastupljenost na tv stanicama i tako dalje, to je već nešto što verovatno iziskuje više vremena.Voditelj:Već smo u klizavom terenu, pošto smo ušli u izbornu godinu, odnosno manje godinu dana do izbora i postoji to opšte mesto da se izborna pravila ne menjaju?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Naravno da, upravu ste, postoji opšte mesto da ne treba menjati izborna pravila u izbornoj godini. Međutim, to se prevashodno odnosi na ono što je srž samih izbora, dakle koji će to biti izborni sistem recimo, može to biti jedno pitanje. Ova pitanja o kojima smo govorili pre nekoliko dana na Fakultetu političkih nauka jesu nešto što već postoji u pravnom sistemu Republike Srbije, znači mi imamo i sada regulisano finansiranje partija, imamo regulisanu zabranu mešanja tih javnih i političkih funkcija.Voditelj:To regulisanje nije adekvatno?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Nije adekvatno, u praksi se pokazalo da ta pravila nisu dovoljno striktna. Evo recimo jedna stvar. Imate u zakonu o finansiranju političkih aktivnosti pobrojano šta se Agencija za borbu protiv korupcije u kontroli može da uradi, a nema nigde šta mora da uradi i bez toga šta mora, mi možemo da pričamo da nismo zadovoljni time kako bi oni uradili, ali ako bi bilo crno na belo šta su sve morali da urade, onda bi ti zahtevi javnosti za čvršćom kontrolom, za efikasnijom kontrolom bili znatno probitačni.Voditelj:Šta bi sve moglo da se smatra poboljšanjem njihovih uslova u ovom vremenskom periodu do narednog izbornog ciklusa?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Možemo govoriti o nekoliko stvari, jedno je pitanje finansiranja iz budžeta koje se opredeljuje za učesnike na izborima i koje se pokazalo da nije u potpunosti razumno osmišljeno, dakle mi nemamo jasno definisanu tu namenu tih budžetskih sredstava pa su ona u nekom trenutku i za neke učesnike očigledno prevelika, a u drugim situacijama premala za bilo koju ozbiljniju kampanju i stižu dosta kasno, stižu tek nekih par dana pred same izbore. Imamo nedovoljnu javnost podataka o troškovima kampanje, dok ona traje i tu je Srbija dobila neke vrlo konkretne preporuke i od Evropskih eksperata još pre 4,5 godina, ali niko nije seo da promeni zakone pa da obezbedi tu javnost. Dakle pošto se cela kampanja finansira sa jednog računa, nema nikakvog razloga da se čeka tek mesec dana nakon izbora da bi bilo koji podatak o finansiranju kampanje postao poznat. Znači to su recimo neke stvari, ovo što sam rekao za kontrolu je veoma važno i ono što je bitno da urade ne političke stranke nego državni organi, pre svega mislim na javno tužilaštvo, na agenciju i na regulatorno telo za elektronske medije jeste da izađu sa jasnim računom o tome šta su uradili o kontroli od poslednjeg izbornog procesa, ali i da pozovu sve građane koji imaju neka saznanja o mogućim nepravilnostima da im se obrate i da im na to ukažu i da ispitivanje tih prijava bude znatno efikasnije nego što je sada.Voditelj:Što se tiče ovih okruglih stolovao na Fakultetu političkih nauka, organizatori su izneli svoju ocenu da je druga runda bila konstruktivnija od prve. Političke poruke koje akteri šalju preko medija su, dijametralno suprotne, odnosno katastrofične. Koji opis je po Vama bliži realističnom?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Pa kažu svi da je bilo konstruktivnije nego prvog puta, ja prvog puta nisam bio. Mislim da je profesor Veljanovski dao jedan dosta dobar opis

 nakon što smo svi izašli iz sale, da je otprilike malo bolje konstruktivnije nego u skupštini recimo kada se vode debate. Znači to nisu pregovori za sada, to je dijalog i pre svega je bilo reči, komentarisali su učesnici ono što smo predlagali, što su organizacije civilnog društva predlagale, govorili da su im neki predlozi prihvatljivi, drugi ne. Za sada to mi je nedostajalo, nije bilo konkretizovanog plana kako te stvari oko kojih su saglasni misle da pretoče u neke dalje promene, pre svega promene zakona i promene prakse.Voditelj:Niste Vi učestvovali u prvoj rundi, ali Transparentnost Srbija jeste i učestvovaćete i dalje u okruglim stolovima?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Pa naravno, zainteresovani smo i za druge oblasti koje se tiču izbora. Sledeća tema bi trebalo da se odnosi na medije i mi smo već sada dali neke konkretne sugestije u tom pogledu, u vezi sa oglašavanjem gde imamo problem da političko oglašavanje kao i oglašavanje državnih organa između ostalog nije regulisano posebnim pravilima koja bi bila primerena za to, već važe samo opšta pravila o komercijalnom oglašavanju koja nisu primerena za ovu namenu, to je jedna tema, a naravno pretpostavljam da će ovde biti itekako reči o radu regulatornog tela za elektronske medije i o pravnom okviru koje to telo treba da obezbedi da se primenjuje. Slično kao u slučaju agencije i ovde imamo pravnu prazninu nedovoljno striktne dužnosti postavljene, pa otuda smo imali situaciju da Rem uopšte nije izlazio sa svojim nalazima monitoringa pojedinih aspekata kampanje dugo vremena, ili je pak izlazio sa nekim nalazima koji su očigledno nepotpuni. Mi smatramo i oduvek smo smatrali da je bivša RRA odnosno Rem trebalo da kontroliše i neke aspekte kampanje koje se tiču finansiranja, a to je pre svega da li mediji odnosno posrednici u oglašavanju pod istim finansijskim i tehničkim uslovima pružaju usluge svim učesnicima u izbornoj kampanji.Voditelj:Spomenuo sam, odnosno podsetio sam na Vašu ocenu da ima dovoljno vremena da se neke stvari pozitivne promene, da li taj optimizam crpite iz dosadašnjeg toka ovog dijaloga?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Ne, to je jedna činjenica, nije nikakav optimizam, to je jedna činjenica da ima dovoljno vremena, ukoliko postoji volje. Da li bi se tako nešto realizovalo? Trebalo bi po mom mišljenju imati možda i češće sastanke, a pogotovo bi moralo da se vrlo jasno konkretizuje postoji li volja na strani vlasti, jer vlast je jedina koja to može da uradi da se izmene propisi i da se onda krene putem kojim se dalje ide kada se menjaju propisi. A bez toga dijalog može biti koristan, ali bojim se da bi onda vremena bilo jako malo da se nešto izmeni tokom ove godine.Voditelj:Sami ste podsetili da mi, da nam ne nedostaju pravila, da mi pravila imamo, međutim kako pravila vratiti u institucije nekako ih distancirati od političkih stranaka i donosilaca političkih odluka?Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija:Pa sad imamo neka pravila koja su se u praksi pokazala kao nedovoljna, imali smo i slučajeve krivog tumačenja pravila. Transparentnost Srbija je skrenula pažnju na nekoliko takvih situacija, evo recimo možda je zanimljivo da podelimo sa gledaocima. U pogledu korišćenja službenih vozila, imali smo situaciju da je agencija tumačila, Agencija za borbu protiv korupcije tumačila da mogu svi ministri praktično da koriste službena vozila i za potrebe odlaska na stranačke mitinge. E sad tako nešto to nije ispravno tumačenje jer ono je opravdano samo za one ljude kojima je ugrožena bezbednost, to nisu svi ministri već samo neki koji prema proceni bezbednosnih službi moraju da koriste takva vozila i onda smo imali situaciju da je praktično legalizovano to korišćenje, koje je suprotno zakonu. Imali smo situaciju da smo ukazali agenciji na nekoliko spornih momenata u kampanji za Beogradske izbore recimo gde su javni funkcioneri koristili neke navodno javne poslove za direktno promovisanje svojih stranaka, pa je ocenjeno samo u jednom slučaju da je to te povrede došlo, a mi mislimo da je ona postojala u nekoliko slučajeva više i u nekoliko slučajeva je izrečena samo opomena. Tako da primena zakona za sada veoma problematična, mora da se vrate institucije, a mislim da je i po ovom pitanju dobro podsetiti se tužilaštva, koje je bilo veoma pasivno u svim dosadašnjim izbornim procesima, jer ovde je potrebna njihova veoma brza reakcija kako bi se otklonila svaka sumnja u to da je izborni proces korumpiran, da je zloupotrebljen na neki javni resurs i postoje na kraju krajeva krivična dela koja se tiču direktno izbornog procesa, jedno se odnosi na davanje primanje mita u vezi sa glasanjem, a drugo krivično delo je ono iz zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koje se odnosi na davanje lažnih podataka o tome ko je pravi davalac priloga, odnosno davanje priloga sa namenom da se prikrije njihova vrednost i izvor i tako dalje. Dakle postoje krivična dela, postoje sumnje da su ta krivična dela počinjena, ali nemamo nikakve reakcije tužilaštva ni u toku izborne kampanje, niti u godinama koje slede.Voditelj:Hvala Vam puno na vremenu koje ste odvojili za naše gledaoce. Bio je to Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.                                                          

----------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019 

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gostovanje Lazara Marićevića

Lazar Marićević iz Centra za razvoj Srbije izjavio je u Danu uživo da misli da je lakše napraviti bojkot izbora, nego napraviti dobar rezultat na izborima. "Šalje se konfuzna poruka biračima. Pitanje svih pitanja je - šta posle bojkota", kaže Marićević.Marićević, govoreći o okruglom stolu vlasti i opozicije, kaže da su "dijalog i razgovor uvek dobra stvar"."Na taj načlin rešavate probleme u bilo kojoj sferi života. Ovaj put rešavate i probleme građana Srbije, a njih ima sedam miliona", kaže on.Ističe da "moderna kampanja nije više kampanjska"."Svetski trend je da ne traju više godinu dana, nego četiri godine, konstantno radite kampanju", kaže on, dodajući da to "nije izum naše vlasti".Kako kaže, postoji određeni vremenski period, a to je septembar, a onda "imate nekoliko meseci da pravite kampanju za bojkot, da izađete na izbore..."."Ima više opcija koje se mogu desiti do tih izbora. Glavno pitanje, pored fer izbornih uslova, jeste kakvo društvo mi uopšte želimo. Bojkot je samo jedno sredstvo da privolite vlast na izbore, a onda ćemo doći u situaciju da jedan deo birača kaže da ne može glasati za to, jer ne zna koje su konkretne poruke", kaže Marićević.Ističe da je "u celoj priči istina da je kultura dijaloga zaista na niskom nivou"."To se mora podići koliko je moguće, mora bolje da se prezentuje, i sa strane opozicije, i sa strane vlasti. Sve je to kampanja, ali iza te kampanje ja mislim da moramo u nekom trenutku da imamo fer i slobodne izbore", kaže on.Kako kaže, biračima se šalje konfuzna poruka."Mislim da je lakše napraviti bojkot izbora nego napraviti dobar rezultat na izborima. Ukoliko šaljete difuzne poruke, ljudi ne znaju za šta se opredeljuju. Pitanje svih pitanja je - šta posle bojkota", kaže on.Kaže da ne vidi da društvo može da opstane ako ne bude izbora.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019 

Medij: RT Vojvodina 1

Rubrika: Dnevnik 2/RTS1

Autori: Sanja Živković

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeNenadić

Naslov: Zakon o lobiranju

U sredu počinje primena prvog Zakona o lobiranju u Srbiji, a na jesen bi trebalo da dobijemo i prvog registrovanog lobistu. Zato uskoro počinju treninzi i obuke onih koji žele da se bave lobiranjem.Zakon bi trebalo da rasvetli ko može da utiče na donosioce odluka od opštine do države, ko ga angažuje, i sa kojim ciljem. Lobisti će biti pojedinci ili firme koji se registruju za to i prođu obuku u Agenciji za borbu protiv korupcije."Mi smo spremni, uključujući i to da imamo ovlašćene predavače. Mora da bude registrovano, da se zna koji lobista je pristupio kom funkcioneru. Mi možemo da proverimo izveštaj lobista i lobiranih lica i to da uporedimo", kaže Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupucije.Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija" kaže da je zakon o lobiranju jedan od poslednjih antikorupcijskih zakona koje Srbija nikada nije imala i koji sada počinje da se primenjuje."Svakako da je to dobro samo po sebi, međutim iskustva iz zemalja regiona pokazuju da su ti zakoni u velikoj meri ostali mrtvo slovo na papiru, da je veoma mali broj registrovanih lobističkih aktivnosti", kaže Nenadić.Lobiranje počinje pismenim zahtevom lobiste lobiranom licu – koji o tome sastavlja izveštaj."Po prvi put imate mogućnost da uvidom u registar vidite ko je uticao na koga, i samim tim se svi neformalni savetnici i sva neformalna lobiranja pomeraju u sivu zonu", kaže Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije.Sikimić kaže da mora da se očuva javni interes, mora da bude transparentno i da bude podložno proveri."I lobirano lice, funkcioner koji učestvuje u donošenju opštih akata sve vreme mora da ima javni interes i da nikada ne prekrši to načelo", kaže Sikimić.Zaposlenom licu u vlasti, kao i onima za čiji izbor vlast daje saglasnost zabranjeno je da se bave lobiranjem. Isto tako i bivšim funkcionerima naredne dve godine."U Briselu postoji jedan važan transparensi registar koji se postepeno ojačava i tamo važi pravilo – nema registracije nema razgovora", kaže Vuković.Italijansko lobiranje dovelo je do toga da Evropska investiciona banka uspori davanje sredstava za slovenački projekat Divača-Kopar. Primer lobiranja je i uvođenje kvota za uvoz čelika u EU, kada se i Srbija našla na spisku zemalja kojima je ograničena trgovina – jer proizvodi kineski čelik.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.08.2019 

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Odbrojavanje do septembra

Spiker 1:Curi vreme za eventualni dogovor vlasti  i opozicije oko izbornih uslova. Šta su ccrvene linije za jedne i druge i kome se zapravo obraća predsednik kada kaže da im je ispunio sve zahteve, dok zapravo nije urađeno ništa a njegove partiske kolege zahteve opozicije nazivaju glupim.Reporter 1:Na sajtu organizacije 1 od 5 miliona odbrojava sat do 1 septembra, to je rok da vlast ispuni 42 preporuke koje se odnose na izborne uslove ili će kako navode pozvati na bojkot. Njihovi osnovni zahtevi odnose se na predsednika republike, isključen iz učešća u izbornoj kampanji, ministarstvo kulture-ostavke zbog odgovornoti za pad slobode medija i urušavanje medijskog sistema,  REm-smene članova saveta zbog neispunjavanja zakonskih obaveza, RTS i RTV- jednak pristup različitim stanovištima o ključnim društvenim problemima, nadzorna i kontrolna tela-aktivnija primena postojećih propisa i efikasnije korišćenje nadležnosti, RIK MDULS i javno tužilaštvo-aktivnija primena postojećih propisa i efikasnije korišćenje nadležnosti.Valentina Reković:Ono što jesu crvene linije jesu sve preporuke svih 42 preporuke i tih šest zaključaka i bez toga mi nećemo izaći na izbore. Zašto? Zato što su to minimalni uslovi za slobodne i fer izbore, dakle to ne kažemo mi, to kaže stručni tim koji je te preporuke i pisao.Reporter 1:Opozicione stranke nisu toliko striktne roku za ispunjenje zahteva, ali su posle poslednjeg sastanka sa predstavnicima vlasti naveli da se radi o nedeljama. Predstavnici nevladinog sektora koji su učestvovali na sastancima upozoravaju da ubrzano curi vreme da se promene zakoni koji regulišu izborne uslove.Nemanja Nenadić:Predstavnici vlasti nisu dali nijedno obećanje konkretno da će neki proces izmena zakona biti menjan, bilo je načelno prihvatanje nekih komentara, predloga civilnog društva koji nose sa sobom i određene izmene zakona i onda bi bilo logično očekivati da na nekom od sledećih sastanaka što pre takvo obećanje bude i formalizovano.Reporter 1:Dok se čeka sledeći sastanak vlastii opozcije predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u nedelju rekao je da prihvaa sve zahteve.Aleksandar Vučić:Šta god kažete mi ćemo da uradimo, ne po našem, po vašem sve, sve ste dobili šta još želite. Šta još hoćete? Nema problema dobićete i to. I bićete katastrofalno poraženi.Reporter 1:Lazar Marićević iz centra za razvoj Srbije međutim ocenjuje da je ova poruka Vučića upućena pre svega sopstvenim biračima.Lazar Marićević:Vi hrabrite, ujedinjujete svoje biračko telo, njemu šaljete poruke a sa druge strane pokušavate da oterate u apstinenciju veći deo birača opozcije. Ono što jeste u ovoj situaciji ako opozicija ozbiljno misli da napravi neki rezultat na izborima jeste da pored bojkota mora da postoji još nešto šta će biti posle, da li poziva na bojkot, pa onda posle bojkota da li predlaže neku politiku, da li izlazi u jednoj  ili dve kolone, iz prostog razloga što šaljete onda kako bih rekao šaljete poruke biračima koje su nejasne.Reporter 1:Parlamentarni i lokalni i izbori za skupštinu Vojvodine kako je najavljeno biće održani na proleće sledeće godine. Đorđe Tanasković, N1 Beograd.                    

----------------------------------------------------------