Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 14.08.2019 

Medij: 24 Sata      Strana: 5

Rubrika: U fokusu

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: HAPŠENJA U EPS:ZLOUPOTREBOM POLOŽAJA DO DVA MILIONADINARA

 Uhapšene su četiri osobe osumnjičene da su koruptivnim krivičnim delima oštetile javno preduzeće EPS za oko dva miliona dinara.

Pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i Sektorom unutrašnje kontrole Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“, uhapsili su četiri osobe osumnjičene da su koruptivnim krivičnim delima oštetile javno preduzeće EPS za oko dva miliona dinara.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja uhapšeni su odgovorno lice jednog odseka JP EPS u Kraljevu 2 D. M. (62), kao i zaposleni u JP EPS u Kraljevu Z. P. (58), G. A. (64) i D. R. (42).

Krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju podneta je i protiv M. V. (46), rukovodioca jednog sektora Tehničkog centra Kraljevo JP EPS, koji se već nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio drugo krivično delo zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu.

Sumnja se da je M. V. podstrekavao ostale osumnjičene da tokom 2016. i 2017. godine, korišćenjem svojih službenih položaja angažuju resurse Javnog preduzeća EPS za izvođenje radova na izgradnji niskonaponskog voda za potrebe privrednog društva „Hidroenergo Dubočica“, koje je ove radove trebalo da obavi o svom trošku.

Na taj način, kako se sumnja, osumnjičeni su privrednom društvu „Hidroenergo Dubočica“ pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko dva miliona dinara.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: 24 Sata      Strana: 1,5

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Još 30 dana zatvora za Bokija 13

Još 30 dana zatvora za Bokija 13

Sud u Skoplju produžio je na zahtev tužilaštva pritvor na još 30 dana optuženima u slučaju “Reket”, makedonskom šoumenu Bojanu Jovanovskom, zvanom Boki 13, i biznismenu Zoranu Milevskom, koji su od biznismena Jordana Kamčeva iznudili više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Nakon objavljivanje audio-snimaka telefonskih razgovora između Jovanovskog i Kamčeva na italijanskom portalu La Verita, javnost je saznala da je u ceo slučaj umešana i šefica Specijalnog tužilaštva u Skoplju Katica Janeva. Ona je u jednom od telefonskih razgovora rekla Kamčevu “da ne brine i da će sve biti ok”.

Kako navode makedonski mediji, Janeva još nije dobila zvaničan poziv za saslušanje u skopskom tužilaštvu.

Boki 13 i Milevski optuženi su za primanje nagrade za protivzakonski uticaj, dok je voditelj optužen i za pranje novca.Istraga u slučaju “Reket” je u toku i očekuje se njeno proširenje.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Blic      Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Biljana Srbljanović

Teme: Korupcija

Naslov: Pasarela

 Pasarela  

BILJANA  

SRBLJANOVIĆ BILJANA  

SRBLJANOVIĆ  

Patike za trčanje  

Prošle nedelje počelo je privođe-  

nje kraju radova na kalemegdanskoj pasareli, autora Ričarda Dikona i Mrđana Bajića, koji na ovom izrazito  

zahtevnom i umetnički besprekornom projektu rade gotovo već petnaest godina. Skulptura Bajića, koja je, već više od godinu dana, bila pohranjena pored nosećeg završnog stuba pasarele, kompleksnom operacijom smeštena je u privremeni kavez, podignuta na vrh nosećeg stuba, fiksirana pa rešetke skinute i time konačno postavljena na svoje trajno mesto. Skulptura stoji u Beton hali, dakle, već mnogo meseci, i svi šetači, a posebno najtlajferi što im se baš dopada taj niz kafana i mini-deponija na njenom kraju, mogli su sto puta do sada da je vide i komentarišu. Ali, nisu. Jer ih iskreno - ne zanima i jer nije dosad bilo nikog da ih napujda na to, do sada, bar.  

Sada je izvesni N. Jovanović, po zanimanju hipster i jedini član Jeremićeve stranke, povukao nogu, pljusnuo gomilu laži o tome kako je Vesić smislio pasarelu da krade (on zna tačno i koliko) plus što mu je, njemu lično, pasarela mnogo ružna. Njegovi pratioci su, bez razmišljanja i upotrebe „Gugla“, nastavili da ponavljaju reči glupljeg od sebe, i stvar se zakotrljala. Jer Jeremićev posilni (koji iz nekog duboko provicijalnog razloga, nikada neće da kaže gde je rođen, postideo se, valjda majke) zna šta je u politici najvažnije - laž je kao perjani jastuk, koji isprazniš sa vrha Beograđanke (ili Kalemegdana), a demanti podrazumeva da difamirani skuplja rasuto pero po pero i trpa ga nazad u raspalu jastučnicu, da bi se oprao klevete.  

Ironija je što je istina o pasareli skroz jasna: osmišljena na poziv demokratske vlasti još 2006. godine, kada je Ričard Dikon (bukvalno me blam da pišem koliko čuveni i cenjeni umetnik) predavao u Beogradu pa ga je Kalemegdanska tvrđava, svi nadležni u svim zavodima za zaštitu svih spomenika i svi živi iz svih saveta za kontrolu korupcije, pozvali da osmisli vezu beogradske tvrđave i obale, tada „originalno“ zamišljene kao projekat Skadarlija 2. Delom i zbog toga da gosti ne ginu pretrčavajući kamionski put preskačući bankine, jer nikakav prelaz nije bio predviđen, kad se razvila genijalna ideja kafanskog turizma uz samu obalu reke, delom zbog istinske potrebe organske veze tvrđave i priobalja, Dikon je pozvao Bajića, našeg opet me blam da pišem koliko čuvenog umetnika i od tada, od 2006. godine oni ovo rade. Projekat je rađen studiozno i otvoreno, desetine sastanaka, dokumenata, čitava jedna štampana knjiga, snimljeni materijal, odluka svih nadležnih odbora, poštovanje najstrožih pravila za očuvanje kalemegdanske celine, jedan klin nezabijen u tvrđavu i nijedna pritužba niti jedne stručne, a ni politički inspirisane grupacije nije bilo.  

Štaviše, 2009. godine, gradonačelnik Đilas sa zadovoljstvom najavljuje konačni početak radova, pravi veliku izložbu  

posvećenu isključivo ovom projektu, koju njegov zamenik i engleski ambasador ponosno otvaraju. Pare za skulpturu ne daje grad, već „Delta“ fondacija, sve, do poslednjeg centa, i onda je takvu, komplent finansiranu - poklanja gradu, a na taj poklon još i plaća PDV . Radovi teku tako tokom vladavine DS-a u gradu, a srećom ih naprednjaci ne zaustavljaju. I sad, kad su se približili kraju, neuka ostrašćena svetina, na jedan mig onog ađutanta,  

kreće u povike o „Vesićevoj pasareli“ i o „ukradenim našim parama“. Prvo, ako ćemo iskreno, pasarela je Đilasova, a ne Vesićeva, i kapiram da je pravo N. Jovanovića da bude pokvaren i glup, ali je onda mogao barem sam Dragan Đilas, koga poznajem kao poštenog i inteligentnog čoveka, da nosaču tašne svog kolege kaže - dečko, bolje ćuti.  

Drugo, ako ćemo još iskrenije, nisu u pitanju „naše“ već Miškovićeve pare i, samo ako kritičari ne dele Vučićev stav da se Delti mora uzeti privatni kapital, ne vidim kojom logikom te pare pripadaju dotičnom ađutantu, tebi ili meni?  

Upriču o estetici nemam snage da ulazim. Ta naša poslovična ničim izazvana uobražena vera u sopstveni ukus i estetske kriterijume me ubijaju. Koliko smo velike estete i koliko smo „arhitektonska nacija“ najbolje se vidi na bogatom Vračaru, odakle je stranka ađutanta. Ako je to ta lepota za koju se zalažu, stvari su mnogo, mnogo jasnije. Iako ćemo iskreno, pasarela je Đilasova, a ne Vesićeva, i kapiram da je pravo N. Jovanovića da bude glup

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 19

Rubrika: Novi Sad / Hronika

Autori: FoNet

Teme: Korupcija

Naslov: Privedena grupa iz EPS Kraljevo

 Privedena grupa iz EPS Kraljevo  

 Beograd - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i Sektorom unutrašnje kontrole Elektroprivrede Srbije (EPS), uhapsili su četiri osobe osumnjičene da su oštetile EPS za oko dva miliona dinara. Zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su odgovorno lice jednog odseka EPS u Kraljevu 2, D. M. (1957) kao izaposleni u EPS u Kraljevu Z. P. (1961), G. A. (1955) i D. R. (1977). FoNet  

FoNet

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: D.D.

Teme: Korupcija

Naslov: Krivična protiv Šinavatre

 Krivična protiv Šinavatre  

 Beograd - Pravni tim Narodnog slobodarskog pokreta podneo je juče Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Jingluk Šinavatre, bivše odbegle premijerke Tajlanda, koja je odlukom Vlade Srbije primljena u spisak državljana. Kako se navodi u prijavi, njoj se na teret stavljaju dela ugrožavanje nezavisnosti, priznavanje kapitulacije ili okupacije i ugrožavanje teritorijalne celine. „Dokje obavljalafunkciju premijera i ministra odbrane u VladiTajlanda, Jingluk Šinavatra je u septembru 2013. priznala nezavisnosttzv. Republike Kosovo i to za novac koji je dobila od albanskih lobista. Inače, gospođa Šinavatra je dokazano bila sklona koruptivnim radnjama, o čemu svedoči presuda kojom je na pet godina osuđena u Tajlandu", piše u prijavi NSP. Miroslav Parovič, predsednik NSP, rekao je kakoje Šinavatra prvi i nada sejedini državljanin Srbije koji je u nekom dokumentu potpisao nezavisnost KiM i kako sada kada je, nažalost, primljena u spisak državljana Srbije pred našim državnim organima mora da odgovara za teška krivična dela protiv države. D. D.  

D.D.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 8

Rubrika: Dijalog

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ko štiti loše rezultate?

 Otvoreno pismo tri sindikata RGZpredsedniku Srbije  

 Ko štiti loše rezultate?  

 Poštovani, nakon serije naših obraćanja na koja nije bilo nikakve reakcije, definitivno smo primorani da Vam postavimo jedno sasvim logično pitanje. Čime je to, Vas ili Vaše najbliže saradnike (predsednicu Vlade RS i druge) zadužio direktor RGZ-a Borko Drašković, pa se zbog njega dovodi u pitanje dalji napredak Republike Srbije u evropskim integracijama, dobijaju loše ocene od strane evropske komisije i rizikuje pad na duing biznis listi? Mi ne pronalazimo nijedan logičan odgovor, osim sumnje (poznavajući dešavanja oko kredita SB koji se sprovodi preko RGZ-a) da je u pitanju korupcija najvišeg nivoa. Ili je možda zasluga istog, ta što je gotovo potpuno zakočen proces restitucije, dramatično usporeno ozakonjenje objekata, kao i brojne uknjižbe u katastru sprovedene naredbodavno a bez odgovarajuće Š uz nepotpunu dokumentaciju. 0 brojnim drugim nezakonitostima smo Vam već nebrojeno puta pisali i dostavljali dokumentaciju koju posedujemo. Urušavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda u RGZ-u je verujemo predmet za osudu a ne za pohvale koje redovno stižu na račun vrha RGZ-a od Vaših saradnika.  

Poštovani, kao što Vam je sigurno poznato, reprezentativne centrale sindikata SSSS i  

NEZAVISNOST su uslovile svoje ? Urušavanje osnovnih  

Ijudskih prava i sloboda u RGZ-u je  

verujemo predmet za osudu a ne za pohvale koje redovno stižu na račun vrha RGZ-a od Vaših saradnika dalje učešće u radu SES-a zakazivanjem posebne sednice sa temom RGZ-a i bahatog ponašanja Borka Draškovića i njegovih saradnika, odnosno kršenjem Sporazuma potpisanih između Vlade RS i sindikata RGZ-a. Takođe Vam je poznato da bez funkcionisanja socijabiog dijaloga odnosno SES-a, nema daljeg napretka u evropskim  

integracijama. Nema otvaranja ni zatvaranja novih poglavlja, dobija se loša ocena i time ugrožava bezbednost naše zemlje i svi oni planovi koji treba da dovedu do boljeg standarda i boljeg života svih građana.  

Ovim putem Vas još jednom molimo, da sve ovo pribvatite kao krajnje dobronamerno sugerisanje i kao pitanje od izuzetnog značaja za našu zemlju i sve njene građane, te da u tom smislu učrnite sve što je u Vašoj moći da se problem konačno reši i da se u zakonitim i  

demokratskim okvirima nastavi sa pregalačkim radom svih  

zaposlenih, a samim tim i „otkoči“ lokomotiva progresa i daljeg razvitka, što Republički geodetski zavod sigurno jeste.  

Bilo bi veoma korisno i dobro ukoliko bi ste pronašli pola sata vremena da o svemu obavimo direktan razgovor i u tom smislu, u bilo koje vreme (dana i noći), stojimo Vam na raspolaganju.  

S poštovanjem,  

Dijana Kontantinović, Jedinstvena organizacija sindikata, Zoran Blagojević,  

Sindikat NEZA VISNOST, Stevan Todorov, Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 7

Rubrika: Bez naslova

Autori: Lola Milojević

Teme: Korupcija

Naslov: Otuđenost političara uzrok apatije građana

 Da li se ovih dana neko iz opozicije oglasio na temu devastiranja radničkih prava  

 Otuđenost političara uzrok apatije građana  

Lola  

Milojević  

IZOSTRENO  

Nije prošlo mnogo godina od kada je profesorka Zagorka Golubović predstavila rezultate istraživanja i ukazala na trend „da građani osećaju odbojnost prema politici i političarima upravo zato što oni uopšte ne komuniciraju sa javnošću, što ih ne interesuje šta misle građani i što shvataju da građani postoje tek u predizbornim kampanjama...". Bila je to 2006. godina kao poslednja faza višegodišnjeg istraživanja stavova građana. Danas ostaje samo upitanost i veći strah, jer pasivnost, apatija i nezainteresovanost su uznapredovali...  

Nekako se čini da demokratske opozicione snage zaboravljaju da demokratija, za koju se toliko zalažu, podrazumeva i građane koji su aktivni činioci i nosioci tog sistema. Takođe, da to znači i da politička elita ima jasno formulisane političke poruke i predlog političke platforme/programa zasnovane na određenim vrednostima.  

Da li je to zbog godišnjih odmora, ili je u pitanju dublji problem - deficit ideja, isključivosti i lične komocije, pa i promocije?  

Kao da se otuđenost nikoga ne tiče?! ? Kao da nisu važne teme vladavina prava, siromašenje društva (ekonomsko, socijalno, kulturno), korupcija, nasilje u svim pojavnim oblicima. Da li se ovih dana neko iz te legitimne opozicije oglasio na temu devastiranja i ono malo radničkih prava pod izgovorom liberalizacije tržišta rada i rada na lizing i sl?  

Nekako sve životne teme i probleme zaseni tema o prisluškivanju! I opet su dječaci srećni jer se imaju čime zabaviti?!? (iz ženskogugla)  

Kao da nije važna politička kampanja već samo reći BOJKOT i replicirati konstantno šta (nam) vlast radi!!! elektrane u tom mestu, kori (Beograđane) što nisu došli u većem broju na protest? Sve treba da nas je stid!!! Ti ljudi ne brane svoj lokalni problem već se bore za sve nas - za čistu vodu, zemlju, vazduh.... Ali koga se tiče solidarnost kada nam je odlično u otuđenosti?!?  

Kako je moguće da se ne shvataju poruke i svih onih koji o bojkotu govore na veoma odgovoran i ozbiljan način mesecima unazad?!  

Bojkot jeste svakako legitimna opcija i veoma snažno sredstvo u političkoj borbi ali važan deo u procesu još uvek izostaje - šta je cilj i kako ga dostići.  

I, zato da bi se odluka o bojkotu mogla odbraniti, krajnje je vreme da se agitatori uozbilje, upristoje i promi-  

? Najveća ironija javnih nastupa političkih oponenata je  

to što su besprekorno vešti u korišćenju tehnika komunikacije s javnošću. Savladali su i šta je  

pseudodogađaj i šta je negativna kampanja i šta je postiistina i svi moderni termini političkog marketinga i PR, jedino što nikako nisu naučili da poštuju novinare, javnost i da civilizovano i jasno odgovaraju na pitanja. Dodala bih, i da iznesu svoje ideje  

Kako se to priprema strategija za bojkot? Ko to treba da razume, da podrži i da bude spreman na aktivnu kampanju bojkota, ako to nisu građani.  

Kako je moguće da nas Desimir Stojanov iz sela Rakita kod Babušnice, koji vodi akciju protiv izgradnje mini-hidrosle! Jer, bojkot nije cilj sam po sebi niti to sme biti! Odgovornost svih onih koji mesecima to promovišu je ogromna i nestrpljivi smo da čujemo.  

Takođe, stiče se utisak da predstavnici opozicije, okupljeni oko Sporazuma s narodom nekako nespremno i/ili nespretno započinju tzv. dijalog s vlašću... Započet serijal dijaloga će trajati još neko vreme i ostaje upitanost da li iko od okupljenih oko Sporazuma s naradom, jasno je vlast nije ovde tema, shvata da je opredeljenje za BOJ-KOT zapravo trebalo već da se u nekoj generalnoj formi pojasni građanima. Jer, bojkot se ne može uspešno realizovati u tviter okruženju već podrazumeva prisutnost javnosti u realnom vremenu i na realnim mestima!!!  

Pa ko onda, ako ne ta javnost, treba da razume značaj eventualnog lx>jkota i na koji način treba da se pripremamo za to?  

Najveća ironija javnih nastupa političkih oponenata je to što su besprekorno vešti u korišćenju tehnika komunikacije s javnošću. Savladali su i šta je pseudodogađaj i šta je negativna kampanja i šta je postiistina i svi moderni termini političkog marketinga i PR, jedino što nikako nisu naučili da poštuju novinare, javnost i da civilizovano i jasno odgovaraju na pitanja. Dodala bih, i da iznesu svoje ideje.  

Kako se bliži period do kada je oročen dogovor oko svih predizbornih uslova za početak kampanje, nestrpljivo iščekujem poziv na akciju!  

Do tada, nekako je samo smrad ovih dana u Beogradu istrajan... Ko zna, možda nas i to „istera“ iz otuđenosti...  

Autorkaje konsultantkinja za politički marketing/za kreiranje  

javnihpolitika izßeograda

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,5

Rubrika: Društvo

Autori: Jelena Diković

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: Nisam osoba koja trpi pritiske

 Milan Marinović,  

poverenik za informacije odjavnog značaja  

 Nisam  

osoba koja trpi pritiske  

Milan Marinović, poverenik za informacije odjavnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, uprvom intervjuu za Danas  

 Nisam osoba koja trpi pritiske  

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti nije jasan i razumljiv u onoj meri u kojoj bi trebao biti Planiramo ažuriranje sajta, održavanje predavanja...  

Beograd - Iskreno se nadam i očekujem da ću moći da izbegnem mešanje politike u moj rad i u rad službe Poverenika i da, sa bilo koje strane, neće biti pritisaka sa ciljem da se utiče na moje obavljanje posla Poverenika. Uostalom, na mene nisu vršeni bilo kakvi pritisci ni dok sam obavljao veoma zahtevnu funkciju predsednika Prekršajnog suda u Beogradu skoro deset godina. U svakom slučaju, ja nisam osoba koja trpi pritiske i verujem da je to jedna od osobina koja me je i preporučila kao kandidata za obavljanje ovog, posebno osetljivog i veoma odgovornog posla - ističe u prvom intervjuu za Danas Milan Marinović, novi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti na naše pitanje da li misli da će moći da izbegne mešanje politike i moguće pritiske, odnosno donošenje „podobnih“ odluka. • Izjavili ste da će vam jedan od ciljeva biti da javnosti približite rad službe Poverenika. Kako ćete to izvesti?  

- Uprkos velikom trudu koji je prethodnih godina uložen u što jasnije predstavljanje javnosti nadležnosti i rada Poverenika i njegove službe, još uvek postoje velike nedoumice među građanima šta zaista predstavlja oblast rada Poverenika. Iz tog razloga, učinićemo dodatne napore da javnost bliže upoznamo sa oblašću ljudskih prava koje štiti Poverenik i u vezi zaštite kojih prava i na koji način građani i ostali pripadnici javnosti mogu, na zakonima propisan način, komunicirati sa Poverenikom i njegovom službom. U tu svrhu planira se ažuriranje sajta Poverenika sa ciljem da se učini još preglednijim i da se na jednostavan način građanima omogući da se što detaljnije informišu o najvažnijim pitanjima od značaja za ostvarivanje njihovih prava. Pored toga, u svetlu činjenica da je na snagu stupio novi Zakon o zaštiti  

 podataka o ličnosti a da se mogu očekivati i izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od  

 javnog značaja, biće neophodno da se što veći broj zainteresovanih predstavnika javnosti iz cele Srbije dodatno informiše o novinama koje donosi izmena navedenih propisa i to putem održavanja predavanja, tribina, okruglih stolova i na drugi prikladan način.  

  • Tražili ste odlaganje primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti da biste ga učinili, kako ste rekli,  

 transparentnijim i jasnijim. Sta sve to podrazumeva?  

- Tražio sam ođlaganje do 1. septembra 2020. godine,  

 što znači nešto više od godinu dana u odnosu na propisani početak primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (21. avgust 2019. godine) i to ne samo da bi novi zakon učinili transparentnijim i jasnijim već, i to pre svega, da bi se mnogi subjekti kojima novi zakon nameće obimne obaveze od značaja za zaštitu podataka o ličnosti mogli na valjan način pripremiti za početak primene zakona. Između ostalog, neophodno je da veliki broj obveznika zakona (najmanje 12.000 organa vlasti, privrednih društava, preduzetnika...) angažuje lice za zaštitu podataka o ličnosti a lica koja ispunjavaju sve uslove, posebno u pogledu specifične stručnosti i iskustva u obavljanju te vrste posla, da taj posao obavljaju na zakonom propisan način u Srbiji, nema dovoljno. Posebno treba imati u vidu da navedeni obveznici zakona moraju imati i odgovarajuću informacionu tehnologiju kako bi uspešno primenili zakon a to iziskuje velike materijalne troškove i mnogi od njih još uvek nisu spremni za planirani početak primene zakona. Takođe, ni služba Poverenika nema dovoljno kapaciteta, pri čemu pre svega mislim na dovoljan broj izvršilaca, da u punoj meri odgovori novim ovlašćenjima i odgovornostima koje im nameće novi zakon.  

  • Prethodni poverenik Rodoljub Šabić konstantno je apelovao da je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti konfuzan i neprimenljiv, ali pre svega da je neusklađen sa Ustavom Srbije i EU propisima. Šta vi mislite?  

-1 moja je procena da novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti nije jasan i razumljiv u onoj meri u kojoj bi trebao biti s obzirom na njegov značaj i činjenicu da korisnici prava iz tog zakona ne moraju biti, i najčešće nisu, pravno obrazovana lica. Da li je primenljiv ili ne to bi se najbolje pokazalo u prvim danima i mesecima po početku njegove primene ali, ako nisu, a nisu, ispunjeni svi uslovi za početak primene zakona, utoliko će teže biti primenljiv. Što se tiče usklađenosti ovog zakona sa EU propisima činjenica je da je on pisan na bazi Opšte uredbe o zaštiti podataka Evropske unije a u odnosu na njegovu neusklađenost sa Ustavom Srbije o tome će se izjasniti Ustavni sud prilikom odlučivanja po predlogu za utvrđivanje (ne)ustavnosti člana 40. novog zakona, koji predlog je Ustavnom sudu Poverenik uputio 12. aprila 2019. godine. • Da li ćete menjati sistem rada u kancelariji Poverenika, na primer, broj zaposlenih, način na koji su pisani godišnji izveštaji i slično...?  

- Uslovima rada koje sam zatekao u službi Poverenika sam veoma zadovoljan i ne planiram da menjam sistem rada osim u onoj meri u kojoj to bude bilo neophodno ako se, usled stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i mnogobrojnih novih obaveza koje taj zakon nameće Povereniku, u znatnoj meri poveća broj zaposlenih u službi. To bi iziskivalo i da se razmišlja o proširenju prostornih kapaciteta službe Poverenika pošto prostor koji sada koristimo odgovara trenutno sistematizovanom broju zaposlenih, ali u slučaju osetnog povećanja ne bi bio dovoljan za potpuno uspešno, nesmetano i kvalitetno obavljanje poslova iz nadležnosti Poverenika.  

 JelenaDiković  

Dočekalo me 2.907 žalbi  

  • Koliko vas je žalbi Povereniku zateklo kada ste došli na novi posao i na šta se najčešće odnose?  

- Broj žalbi u oblasti slobode pristupa informacijama koji su u radu je već nekoliko poslednjih godina isti i kreće se oko 3.000. Tačnije, dočekalo me je 2.907 žalbi iz oblasti pristupa informacijama odnosno ukupno 3.267 predmeta koji su u radu iz obe oblasti.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 8

Rubrika: Dijalog

Autori: Kristijan Eker

Teme: Korupcija

Naslov: Za profesora nema srpskog državljanstva

 Otvorenopismopredsedniku Srbije Aleksandru Vučiću  

 Za profesora nema srpskog državljanstva  

 Poštovani predsedniče Vučiću, Slušao sam sa velikim interesovanjem Vaš odgovor o polemici vezanoj za davanje državljanstva Srbije bivšoj premijerki Tajlanda - Jingluk Šinavatra. „Dovedite ljude u našu zemlju, bolje da dovodimo ljude, mnogo smo ih izgubili zahvaljujući siromaštvu u koje su nas stavili.“ Ja sam stranac, smatram sebe Evropljaninom sa italijanskim pasošem, a već skoro 12 godina živim u Srbiji. Predajem italijanski na Filozofskom Fakultetu u Novom Sadu i ne mogu da dobijem srpsko državljanstvo. Posle toliko godina u Srbiji, sve što mogu da dobijem je stalni boravak.  

Nisu me nikada svrgnuli sa vlasti i osudili zbog korupcije u svojoj zemlji. Radio sam u Italiji sa studentima sa invaliditetom, u call centru, onda u Australiji u jednoj osnovnoj školi, pre nego što sam se zaposlio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Mogao bih da dobijem srpsko državljanstvo pod uslovom da oženim devojku koja ima srpsko državljanstvo. Iskreno, želeo bih da ga dobijem zbog činjenice što radim u Srbiji, a ne zbog plemenske logike. Čekam onda Vaš poziv da mi uručite to državljanstvo, a možda to čekaju i svi stranci koji već godinama rade u Srbiji. Kaže Safeta Biševac u Danasu da, kako bi dobih srpski pasoš, morate da imate vezu u Beogradu i „još ako biste kupili stan u Beogradu na vodi...“ Ja ne pitam toliko. Ne treba mi stan u Beogradu na vodi. Meni više odgovara Detelinara u Novom Sadu. Ima puno zelenila i stanovnici su simpatični i oduvek su me oduševljavali svojom ironijom. Ali to ne pravi nikakvu razliku, i Detelinara je Srbija!  

S velikim poštovanjem,  

Kristijan Eker

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 8

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Pretres stanova Štrahea i Gudenusa

 Pretres stanova Štrahea i Gudenusa  

BEČ: Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije naložilo je pretres stanova nekadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnca Kristijana Štrahea i njegove dotadašnje “desne ruke” Johana Gudenusa, a u vezi s imenovanjem članova rukovodstva u kompaniji “Kazinos Austrija”.  

Prema pisanju medija, radi se pre svega o imenovanju Petera Sidloa, člana FPO, na mesto direktora za finansije “Kazinos Austrija”. Njegovo imenovanje dovodi se u vezu s navodnim političkim dogovorom sa suvlasnikom firme “Novomatik“. Zbog toga nisu pretresani samo stanovi Štrahea i Gudenusa već, kako piše bečki Standard, i stanovi i kancelarija šefa Novomatika Haralda Nojmana, ali i Sidloa.  

Upravni odbor “Kazinos Austrija” je marta ove godine na vanrednoj sednici imenovao novu tročlanu upravu, pa je na mesto šefa Upravnog odbora postavljena nekadašnja zamenica predsednika Narodne partije (OVP) Betina Glac, koja je do tada bila direktor finansija.  

Kao drugi član postavljen je bivši bankar Martin Skopek, koji je bio zadužen za operativne poslove, a Sidlo kao šef za finansije.  

Sidlo je na to mesto postavljen iako nije imao preporuke, a prema anonimnoj prijavi njegovo postavljenje je bilo deo dogovora sa akcionarima “Kazinos Austrija”. OVP I FPO, koje su tada bile na vlasti, dogovorile su se da Sidlo uđe u “Kazinos Austrija” preko suvlasnika Novomatika. Zauzvrat je dogovoreno da će FPO izaći u susret koncernu igre na sreću kod mogućih izmena zakona, a nakon izbora u Beču.  

Tužilaštvoističe da postoji sumnja u podmićivanje državnih službenika u vezi s izdavanjem licenci za igre na sreću. [trahe i Gudenus se nalaze pod istragom tužilaštva i zbog drugog slučaja, afere “Ibice“, koja je dovela do rušenja vlade Sebastijana Kurca krajem maja. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: EPS-ove mašine radile za privatnu MHE

 UHAPŠENI „UŠTEDELI” INVESTITORU  

DVA MILIONA DINARA  

EPS-ove mašine  

radile  

za privatnu MHE  

 Policija je uhapsila šestoro zaposlenih u „Elektroprivredi Srbije” iz Kraljeva zbog zloupotrebe službenog položaja u gradnji elektroenergetskog objekta za minihidroelektranu „Dubočica 2”.  

Oni su uhapšeni na osnovu rezultata kontrole Sektora JP EPS za unutrašnju kontrolu i bezbednost.  

Uhapšeni su glavni referent za održavanje elektroenergetskih objekata (EEO) Zoran P., referent za održavanje EEO Grujica D., šef službe za održavanje EEO Dejan R., rukovodilac Sektora za održavanje EEO i mernih mesta Milan V., direktor Odseka za tehničke usluge Kraljevo Dragan M. i rukovodilac Sektora u Odseku za održavanje EEO Saša D., navodi se u saopštenju EPS-a.  

Oni su osumnjičeni da su tokom 2016. i 2017. godine nezakonito angažovali zaposlene i mehanizaciju EPS-a na izgradnji elektroenergetskog objekta za potrebe MHE „Dubočica 2”, koja je u vlasništvu Milana V., odnosno njegove firme „Hidroenergo Dubočica”.  

Sumnja se da je M. V. podstrekavao ostale osumnjičene da, korišćenjem svojg službenog položaja, angažuju resurse Javnog preduzeća EPS za izvođenje radova na izgradnji niskonaponskog voda za potrebe privrednog društva „Hidroenergo Dubočica”, koje je te radove trebalo da obavi o svom trošku.  

Time su oštetili EPS i preduzeću „Hidroenergo Dubočica” obezbedili protivpravnu imovinsku korist od 1,96 milion dinara.  

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije, dodaje se u saopštenju. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: Svetlana Stanković

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Mogu li funkcioneri bez stranačke kampanje?

 Mogu li  

funkcioneri bez stranačke  

kampanje?  

Mogu li funkcioneri bez stranačke kampanje?  

 U iščekivanju trećeg okruglog stola predstavnika vlasti i opozicije, na kojem bi se razgovaralo o izbornim uslovima, traje debata o tome dokle bi mogle ići eventualne promene zakonodavstvau tom domenu. Uvažavajući pravilo da se korenite reforme ne sprovode tokom izborne godine, jasno je da Srbiju ne čeka izmena izbornog sistema, te će, kao i do sada, u parlament Srbije i 2020. godine ući 250 poslanika, koje će građani izabrati po proporcionalnom izbornom sistemu, sa Srbijom kao jednom izbornom jedinicom. Isto tako, neće biti izmena ni u cenzusu, koji znači prag za sticanje statusa narodnog poslanika, te će biti potrebno osvojiti pet odsto glasova punoletnih građana izašlih na birališta.  

Srbija je u višepartijskom sistemu gotovo 30 godina, a gotovo da nema izbornog ciklusa u kojem opozicione partije, čak i one koje su bile nekad vladajuće, nemaju zamerki na uslove vezane za najvažniju političku utakmicu. Teme koje su najavljene za debate vlasti i opozicije podeljene su na četiri oblasti: finansiranje kampanja, pristup medijima i njihova kontrola, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima.  

U razgovor koji se odvija iza zatvorenih vrata uključene su organizacije Ce-SID, CRTA i „Transparentnost Srbija”, koje se godinama bave izbornim procesom i koje su i ranije iznosile svoje predloge koji bi, smatraju, unapredili izborni proces.  

U CeSID-u podsećaju na to da se u izveštaju o evropskim reformama u Srbiji za 2018. godinu Evropska komisija osvrnula na probleme u izbornom procesu, te da su date i prioritetne preporuke: unapređenje finansiranja kampanja, jasno razlikovanje stranačkih i državnih aktivnosti i medijski balans. Vezano za teme okruglih stolova, u predlozima za koje se zalaže CeSID su, između ostalog, uvođenje obaveznog i sistematskog monitoringa medija od REM-a, sankcije za kršenje izborne tišine, definisanje striktnijih pravila za političko oglašavanje i oglašavanje van predizborne kampanje, kao i javno objavljivanje cenovnika političkog oglašavanja na početku kampanje. Zahtevaju da se u kampanji obrati dodatna pažnja na ponašanje štampanih i onlajn medija, bilo kroz obavezno formiranje nad-  

zornog odbora za praćenje izbora ili kroz uvođenje posebnog regulatornog tela. CeSID je predložio i korenite promene koncepta izborne tišine „jer je taj institut, kako je sada definisan, prevaziđen i predug”, te bi ga trebalo skratiti na 24 sata uoči glasanja.  

CeSID je formulisao set preporuka koje idu u pravcu uvođenja profesionalne izborne administracije, „zaštićene od smene vlasti, rasporeda i odnosa stranaka u parlamentu i izbornih rezultata”. Članovi centralnog izbornog organa bi bili imenovani na period duži od trajanja jednog izbornog ciklusa - na primer, na pet, sedam ili više godina. Zalažu se i za širu listu nadležnosti izborne administracije - s uže izborne materije na kompletan izborni proces, koji treba da uključi regulaciju izborne komunikacije, odnosno ponašanje medija, finansiranje političkih aktivnosti i vođenje biračkog spiska.  

Predlažu zabranu vođenja izborne kampanje u sklopu aktivnosti javnih funkcionera, a to bi se odnosilo na vođenje kampanje u Vladinim institucijama, prilikom potpisivanja ugovora, otvaranja fabrika, javnih događaja i konferencija za novinare povodom državnih aktivnosti. Predlog CeSID-a je i da se definišu aktivnosti koje politički subjekti ne smeju obavljati u kampanjama, poput, na primer, organizacije lekarskih pregleda i humanitarnih aktivnosti.  

U analizi organizacije CRTA nalazi se 60 preporuka, s tim što su još pre pola godine upozorili na to da je potrebno otvoriti debatu vlasti i opozicije, kao i da je za promene izbornih uslova potrebna politička spremnost. Smatraju da je proces izborne kampanje važniji od samih izbora i da je potrebno zakonom o sprečavanju korupcije zabraniti zloupotrebu javnih funkcija i resursa u kampanji. To znači, konstatuju, da je „potrebno jasnije odrediti pojam javnih resursa i odgovarajućih sankcija u slučajevima njihove zloupotrebe”. Regulatorno telo za elektronske medije u toku kampanje trebalo bi, po njihovom uverenju, da objavljuje izveštaje u roku od dve nedelje, u roku od pet dana da odlučuje o prijavama i da proširi opseg kazni za emitere koji ne poštuju pravila.  

CRTA smatra da je veliki problem i neznanje članova biračkog odbora, te da je potrebna edukacija i provera znanja i sposobnosti ljudi koji učestvuju u izbornom procesu. RIKbi, po nihovom uverenju, bio organ koji je neposredno nadređen opštinskim i gradskim izbornim komisijama i zapravo bi sprovodio izbore i na lokalnom nivou.  

„Da bi se ostvarilo načelo odgovornosti političkih predstavnika prema biračima, potrebno je promeniti odredbu Zakona o lokalnim izborima, član 22, stav 4 u pravcu uvođenja obaveze da nosilac liste na lokalnim izborima mora biti i kandidat na tim istim izborima”, predložila je CRTA. Zahtevaju i izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije tako da svim državnim i javnim funkcionerima bude zabranjeno da tokom izborne kampanje učestvuju na javnim okupljanjima koja promovišu planove i rezultate rada javnih organa, organizacija i javnih službi, koja imaju za povod započinjanje izgradnje ili puštanje u upotrebu objekata koji su izgrađeni novcem iz budžeta ili javnih fondova, ili drugih pravnih lica koja raspolažu državnim kapitalom.  

Svetlana Stanković  

„Transparentnost”: Sve zloupotrebe pod lupu U predlozima „Transparentnosti Srbija” za prioritetno postupanje traži se da Ministarstvo pravde formira radnu grupu radi izmena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u delu koji se odnosi na razdvajanje javne i političke funkcije. Agencija bi trebalo da precizira pravila postupanja u kontroli finansiranja izborne kampanje, uporedo s izmenom zakonskog okvira.  

Javno tužilaštvo, Agencija za borbu protiv korupcije, REM i drugi nadležni  

organi, po predlogu TS-a, trebalo bi da upute javni poziv svima koji imaju saznanja o kršenju pravila da ih prijave na poverljiv način. Od tih organa se traži i pravovremeno objavljivanje nalaza ispitivanja i informacija o preduzetim merama. „Transparentnost” smatra da bi to trebalo da važi i za nepravilnosti s ranije održanih izbora, kao i po pitanjima koja su iskrsla u međuizbornom periodu.  

Predlaže se da Narodna skupština organizuje javno slušanje povodom izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije o sprovođenju Nacionalne antikorupcijske strategije povodom dosadašnjih izveštaja o finansiranju kampanje, kao i da izabere nedostajuće članove u Savetu REM-a i Odboru Agencije. Isto tako, traže da Ministarstvo pravde formira radnu grupe radi izmena drugih, povezanih propisa, u vezi s krivičnim gonjenjem u slučajevima nezakonitog finansiranja kampanje.  

Uvažavajući pravilo da se korenite reforme ne sprovode tokom izborne todine, i 2020. godine u parlament Srbije ući će 250  

poslanika, koje će traćani birati po proporcionalnom izbornom sistemu, sa Srbijom kao jednom izbornom jedinicom  

CeSID je predložio i korenite promene koncepta izborne tišine „jer je taj  

institut, kako je sada definisan, prevaziđen i predug", te bi ga trebalo  

skratiti na 24 sata  

uoči glasanja

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Informer      Strana: 1,4,5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: M. Dobromirović

Teme: Korupcija

Naslov: Znam kako kradu Zaev i Haradinaj

 Bojan Jovanovski, koji je u Skoplju uhapšen zbog milionskog reketa, poručio da će, ako ga uskoro ne puste na slobodu, otkriti sve o riminalnim vezama režima u Skoplju i Prištini Zaev podnosi ostavku?! Makedonski portal 'Plamen' (Flaka) piše da bi Zoran Zaev mogao već narednih dana da podnese ostavku na tu funkciju. Pozivajući se na dobro obaveštene izvore iz vladajuće SDSM, portal navodi da bi Zaeva mogao da zameni ministar policije Oliver Spasovski. „Moguće je da Zaev formira tehničku vladu sa premijerom Oliverom Spasovskim, a izbori bi bili održani u novembru 2020. godine nakon popisa stanovništva", javlja ovaj portal.

Politička karijera premijera Zorana Zaeva, koji je umešan u ovu aferu, gotova je. On više nema međunarodni kredibilitet.

Zajednički su im crni fondovi

Zaev i Haradinaj imaju ekonomski interes za 'crnim fondovima' iz kojih finansiraju aktivnosti prema Beogradu

Ivan Stoilković, lider Demokratske partije Srba

Bokiju 13 još 30 dana pritvora Sud u Skoplju produžio je optuženima u slučaju 'Reket' Bojanu Jovanovskom

Bokiju 13 i biznismenu Zoranu Milevskom, na zahtev tužilaštva, pritvor na još 30 dana. Boki 13 i Milevski optuženi su za 'primanje nagrade za protivzakonski uticaj' dok se Bokiju na teret stavlja i optužba za pranje novca. Istraga u slučaju 'Reket' je u toku i očekuje se njeno proširenje.

Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, koji je u Skoplju uhapšen zbog reketiranja tamošnjeg tajkuna Jordana Kamčeva, preti da će objaviti dokaze o kriminalnim vezama Zorana Zaeva i Ramuša Haradinaja!

Boki 13, tvrde naši dobro obavešteni izvori, očekuje od Zaeva da sredi njegovo puštanje iz pritvora i to mu je jasno poručio preko advokata i zajedničkih bliskih saradnika. U suprotnom, dodaju upućeni, Boki 13 preti da progovori o milionskim mafijaškim poslovima Zaeva i takozvanog premijera lažne države Kosovo.

Prema rečima naših izvora, Boki 13 je besan pošto je već mesec dana u pritvoru, a premijer Zaev nimalo se ne trudi da mu pomogne.

- Boki je posle hapšenja na grčkoj granici 15. jula očekivao da će vrlo brzo izaći da se brani sa slobode, imao je i uveravanja da će sve biti zataškano. Međutim, Zaev očigledno to ne može da uradi jer je afera isuviše velika. Zato je sada Boki 13, preko zajedničkih saradnika, uputio Zaevu preteću poruku, koja doslovce glasi: „ Vadi me iz zatvora ili ću objaviti kako si sa Haradinajem opljačkao milione... “ - prenosi Informerov izvor, koji je upućen u detalje istrage, dodajući da se još ne zna na šta je Boki konkretno mislio.

- Spekuliše se da Boki ima dokaze da je sa Zaevim reketirao i neke druge tajkune, pa čak i bogate Albance poreklom sa Kosova. Neki tvrde i da je, posle uvođenja prištinskih taksi od 100 odsto, Boki uključen u zajednički biznis Zaeva i Haradinaja oko šverca robe iz Srbije. Postoje čak i indicije da su sva trojica upletena u trgovinu oružjem... U svakom slučaju, šta god bilo, Boki 13 očigledno mnogo zna o muljanju Zaeva, pa ovaj neće tako lako moći da ga pusti niz vodu objašnjava naš sagovornik.

Komentarišući ove navode, lider Demokratske partije Srba Ivan Stoilković kaže za Informer da će sve ovo svakako biti veoma problematično za Zaeva.

- Za kim kod da posegne Zaev od onih koji su umešani u ovu aferu zapravo će posegnuti za sobom. Jer svi ume-

šani u reketiranje, od Bokija 13 do tužiteljke Katice Janeve znaju mnogo toga o Zaevu. Dakle, sve što dalje učini biće veliki problem za njega. A priča o njegovoj kriminalnoj vezi sa Haradinajem jeste posebno opasna, jer ona može imati i regionalne posledice. Razlog je taj što njih dvojica očigledno imaju ekonomski interes za ‘cmim fondovima’ iz kojih finansiraju neprijateljske aktivnosti prema Beogradu - upozorava Stoilković. Nema zaštićenih

Ministar policije Severne Makedonije Oliver Spasovski ocenjuje da je potrebna brza i efikasna istraga i suočavanje sa pravdom svakog ko je bio deo afere.

- Apsolutno moramo da imamo brzu, efikasnu istragu, suočavanje sa pravdom svakog ko je bio umešan u bilo koji slučaj, čime bismo zadali konačni udarac kriminalu i korupciji i na taj način povratili poverenje građana u institucije - zaključuje Spasovski.

  1. DOBROMIROVIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Informer      Strana: 11

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vladimir Rebić DIREKTOR POLICIJE

 Vladimir Rebić DIREKTOR POLICIJE  

Prioritetni zadaci MUP biće borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, trgovine narkoticima, kao i sprečavanje eventualnog terorizma Vladimir Rebić DIREKTOR POLICIJE

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 11

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ojadili EPS za dva miliona

 Ojadili EPS za dva miliona  

KRALJEVO - Policija je uhapsila odgovorno lice JP „Elektroprivreda Srbije" u KraLjevu D. M. (62), kao i zaposlene u tom preduzeću Z. P. (58), G. A. (64) i D. R. (42), zbog sumnje da su oštetili ovo preduzeće za oko dva miliona dinara. Krivična prijava podnetaje i protiv M. V. (46), rukovodiocajednog sektora, koji se već nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio drugo krivično delo zloupotrebe službenog poLožaja u saizvršiLaštvu.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,5

Rubrika: Vesti

Autori: Silvija Slamnig

Teme: Korupcija

Naslov: ZAEV PODNOSI OSTAVKU ZBOG BOKIJA 13?

 Pere se Predsednik vlade Severne Makedonije mogao bi ovih dana sam da ode s te funkcije, i to nakon otkrića da je s kontroverznim voditeljem umešan u reketiranje biznismena  

, SILVIJA SLAMNIG  

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev mogao bi ovih dana da podnose ostavku, i to zbog afere „reket", u koju je umešan s uhapšenim voditeljem Bojanom Jovanovskim, poznatijim kao Boki 13!  

Tako bi zbog reketiranja biznismena Jordana Kamčeva za 1,5 miliona evra i skandaloznog snimka u kom Boki 13 preuzima novac i iznosi ga u „luj viton“ tašni mogla da padne cela vlada. Tehničkavlada  

Naime, makedonski portal Plamen (Flaka) piše da bi premijer Zaev mogao narednih dana da podnese ostavku na tu funkciju. Pozivajući se na dobro obaveštene izvore iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije, portal navodi da bi posle ostavke Zaeva njegovo mesto mogao da zauzme ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski. To bi podrazumevalo formiranje tehničke vlade, koja bi zemlju pripremila za parlamentarne izbore.  

- Postoji mogućnost da Zoran Zaev podnese ostavku u narednim danima i formira tehničku vladu s premijerom Oliverom Spasovskim, a izbori će biti održani u novembru 2020, nakon popisa stanovništva - navodi izvor portala Plamen.  

Novidokazi  

Laris Gajser, novinar italijanskog lista Laverita, koji je objavio snimak primopredaje novca, kaže da je ovo tek početak afere i najavljuje da će izneti nove činjenice koje će tek prodrmati Severnu Makedoniju. Podsetimo, Jovanovski je biznismenu Kamčevu prvo tražio osam miliona evra zauzvrat mu nudeći slobodu u slučaju „Imperija“ koju je trebalo da mu obezbedi specijalna tužiteljka Katica Janeva, štićenica premijera Zaeva. Ipak, 20. februara ove godine, kada je i nastao snimak, voditelj je od biznismena dobio 1,5 miliona evra, a Kamčev je 4. marta oslobođen. Ubrzo, Jovanovski je uhapšen na graničnom prelazu Bogorodica s Grčkom i danas je u pritvoru skopskog zatvora. Sud u Skoplju juče mu je produžio, na zahtev tužilaštva, pritvor na još 30 dana.  

Oliver Spasovski (MUP)  

POTREBNA BRZAIEFIKASNA AKCIJA Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski kaže da je potrebna brza i efikasna istraga, kao i suočavanje s pravdom svakog ko je bio deo afere „reket". On dodaje da je cilj da se poraze kriminalci jer, kako navodi, ne postoji drugi način da država napreduje:  

- Apsolutno moramo da imamo brzu, efikasnu istragu, suočavanje s pravdom svakog ko je bio umešan u bilo koji slučaj, čime bismo zadali konačni udarac kriminalu i korupciji i na taj način povratili poverenje građana u institucije.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Politika      Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: Mirjana Čekerevac

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Srpski model vladavine prava

 Srpski model vladavine prava  

 Demokratija ima pravila koja moraju da se poštuju, a društvo u kome svako radi šta mu se prohte je anarhija  

 Mirjana Čekerevac  

Evropska komisijau poslednjem izveštajuo na-  

pretku Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji navela je da je „nužno da Srbija znatno ubrza ritam reformi u oblasti vladavine zakona” i svi su se složili, vlast i opozicija, da nam ovde teško ide i da mora bolje. Međutim, u praksi, i jedni i drugi su za srpski model vladavine prava, što znači da se zakon primenjuje po potrebi, kad kome i kako odgovara. Primera je mnogo, a samo u poslednjih par dana predstavnici Saveza za Srbiju i predsednik države Aleksandar Vučić jasno su nam prikazali kako ovaj model funkcioniše.  

Minulog petka na drugom sastanku vlasti i opozicije u organizaciji Fonda za otvoreno društvo, lideri SzS-a su izneli zahtev za momentalnu smenu članova Republičke izborne komisije, Regulatornog tela za elektronske medije, direktora i članova Agencije za borbu protiv korupcije. Nebojša Zelenović je odlučno rekao da, bez ispunjavanja ovihuslova, oni na izbore izlaziti neće. Zna i ko treba da dođe na njihova mesta - „visokostručni ljudi, dokazani u zalaganju za slobodu izražavanja i vladavinu prava”. Mada nije otkrio, sigurno zna i ko suljudi koji ispunjavaju oveuslove, i ko je taj ko će to da utvrdi. Zakonima, koji vrlo precizno regulišu izbor ovih tela i njihovo funkcionisanje, ovde nema mesta. Zakonće se primenjivati kad,jednoga dana, zavlada demokratija, što znači kad se promeni vlast.  

Samodvadana kasnije predsednikSrbijeAleksandar Vučić obratio se javnosti da predstavi investicioni plan i program od deset milijardi evra, ali je priča o projektima ostala u potpunoj senci incidenta, koji se prethodnog dana desio ispred Predsedništva Srbije, kada suučesnici protesta „Jedan od pet miliona" nasilno, preskačući ogradu, pokušali da uđu u zgradu i da ispostave svoje zahteve predsedniku Vučiću. Predsednik namjeubroj rekao kolikojetihljudi bilo i odmah „zamolio” službe zadužene za njegovu bezbednost da se ubuduće ne drže zakona, da uopšte ne reaguju i da nikoga ne sprečavaju da priđu zgradi i njemu, bilo gde, „može is nožem, samo ne može pištolj i puška”.  

Više puta je pozvao službe da se ne drže zakona povodom ovog pitanja, obećao da će biti smesta uklonjena ograda ispred zgrade, da se, kako je rekao, vidi demokratija, jer on „neće scene kakve smo videli u Parizu na protestima 'žutih prsluka’ ispred Jelisejske palate”, kada se policija obračunavala s demonstrantima vodenim topovima, suzavcem i  

palicama. Ogradaje odmah sutradan  

uklonjena uz slavodobitnu izjavu  

Vučićeve savetnice za me-  

dije Suzane Va-  

siljević kako ovako nešto nema nigde u svetu. I  

stvarno nema. Svu-  

gde u uređenom svetu zna se kako se štiti institucija predsednika države, samo u Srbiji predsednik lično traži od službi da krše zakon.  

Nismo primetili da su se oni kojima je vladavina prava svetinja nešto potresli što je predsednik javno tražio da službe zadužene za njegovu bezbednost krše zakon. Ne, SzS se bavi smenom RIK-a, REM-a i direktora i članova Saveta Agencije za borbu protiv korupcije, da bi, ukoliko im se izađe u susret, oni izašli na izbore.  

Zakon o izboru narodnih poslanika je vrlo precizno regulisao izbor RIK-a i njegove nadležnosti. Izbor članova i zamenika članova RIK-a deo je konstitutivne sednice Narodne skupštine Srbije, posle svakih izbora. RIK ima predsednika i 16 članova koji se biraju na predlog poslaničkih grupa, a u vreme održavanja izbora svaki podnosilac izborne liste ima pravo na jednog predstavnika u proširenom sastavu. Sadašnji stalni sastav RIK-a izabran je posle parlamentarnih izbora 2016. godine u skladu sa zakonom i ne postoji nijedan zakoniti način da njegovi članovi budu smenjeni, niti ima zakonitog načina da se izaberu novi. Ali, kako je izgleda u Srbiji sve moguće, nije isključeno da se nađe neki drugi, bolji od zakonitog, način za izbor RIK-a, budući da je predsednik Vučić u pomenutom obrazloženjujavnosti rekao: „Daćemo im sve što traže, jer ne mogu da pobede rad, sposobnost i marljivost lažima i izmišljenim pričama.”  

RIK bi trebalo da radi u miru, bez pritisaka na članove na njihovom radnom mestu, ali u Srbiji je, sve zbog demokratije, moguće da stranački lideri „dežuraju” pred vratima sale u kojoj se zaseda, da sačekuju članove da im dobacuju... Ko je, silom prilika, morao da provede nekoliko noći u RIK-u kad su 2016. godine brojani glasovi, mogao je da vidi lidera DJB-a Sašu Radulovića kako mr-  

tav hladan ulazi u salu gde RIK radi, mada  

se to ne sme, kako ga mole da izađe, dok  

se ne smiluje da posluša. Radio je RIK i dok je članovima sa galerije, gde su ga, zbog demokratije, pustili da uđe, lider Dveri Boško Obradović dovikivao: „Lopovi, lopovi”. Posle je Obradović vukao i šutnuo članicu RIK-a, što SNS do dana današnjeg pominje u Obradovićevoj „nasilničkoj agendi”, no nikako da se sete ko je dozvolio da stranački lideri budu tu gde im nije mesto i gde nikada pre nisu bili.  

Predsednik Vučić se u navedenom obraćanju bavio i biračkim spiskovima rekavši kako će političkim protivnicima dopustiti da i tu „rade šta hoće, mogu da upisuju koga hoće, da brišu, da rade šta god hoće”. Pozvao je i OEBS da se bavi našim biračkim spiskom, Jer nemamo šta da krijemo”. I ovo nikad bilo nije, niti je trebalo da bude. Birački spisak je u nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, svako može jednim klikom da proveri da li je upisan ili nije i niko, osim onih kojima jeto posao, nema pravoda „piše štahoće” u biračkom spisku.  

Čuli smo od predsednika molbu svim državnim organima da ne sprečavaju one koji učestvuju u protestima „Jedan od pet miliona”, „neka ih je i dvesta-trista, koliko ih je bilo u subotu”, da idu gde hoće, rade šta hoće, mogu i prozor da razbiju na predsedništvu, samo ne mogu da upadaju u zgradu, neka ih neka blokiraju ceo Beograd... Kaže da hoće da pokaže trpel>ivost i demokratiju, jer oni traže incident. U pravu je da se traži neki incident, milion puta smo to čuli od pojedinih lidera SzS-a, ali predsednik mora da ima u vidu da u ovoj zemlji žive l>udi, koji bi hteli da stignu kod doktora na čiji pregled čekaju mesecima, po dete u obdanište, kući s posla. Demokratija ima pravila koja moraju da se poštuju, a društvo u kome svako radi šta mu se prohte je anarhija.  

Kad REM lupi rukom o sto SzS ima zahtev i za smenu REM-a, a i ideju kako da bude izabran nov, mada je zakonom propisana prilično komplikovana procedura za taj posao. Sadašnjim radom REM-a nisu zadovoljni ni opozicija, ni vlast, svako iz svojih razloga. I apsolutno su u pravu i jedni i drugi, baš kao što su bili i u vreme kad na vlasti nije bio SNS. Da se samo setimo predizborne kampanje iz 2012. godine kada je Demokratska stranka napravila spot sa izmontiranim govorima Tomislava Nikolića, protivkandidata njihovom lideru Borisu Tadiću. Iako je spot bio mimo svih pravila, tadašnji REM nije video ništa sporno u njemu. Kad je SNS napravio spot sa izmontiranim govorima Borisa Tadića, mnogo benigniji od DS-ovog, REM je reagovao brzopotezno i zabranio oba spota, zato „što se ne smeju montirati govori”.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Politika      Strana: 1,7

Rubrika: Politika / Društvo

Autori: Biljana Baković

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Danas počinje primena Zakona o lobiranju

 Danas počinje primena Zakona  

o lobiranju  

Danas počinje primena Zakona o lobiranju  

 Cilj je zaštita javnog interesa i dodatna izgradnja integriteta javnih funkcionera, ističe Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije  

Prošlo je oko 150 godina od kada su osam-  

naestog američkog predsednika Julisiza Granta poslovni ljudi saletali po lobiju hotela „Vilard”, gde mu je bila privremena kancelarija i rezidencija pošto je Belu kuću zahvatio požar, do današnjeg dana, kada u Srbiji prvi put počinje primena Zakona o lobiranju. Vek i po američkog iskustva u regulaciji ove delatnosti, kao i praksa zemalja koje su takođe ovu oblast stavile u okvire zakona - a nema ih baš mnogo - sigurno će služiti kao putokaz i pomoć pionirima lobiranja i kontrole tog posla u našoj zemlji.  

„Mi spadamo u mali broj zemalja koji je regulisao lobiranje. U okruženju to su Severna Makedonija, Crna Gora i Slovenija, koja je svoje odredbe nakon nekoliko godina primene transformisala u osnovni zakon o borbi protiv korupcije. Mađarska je odustala od primene zakona, a imaju ga Poljska i Nemačka, naravno i SAD, odakle je sve i poteklo. Cilj Zakona o lobiranju je zaštita javnog interesa i dodatna izgradnja integriteta javnih funkcionera, što je dobro za svaku pravnu državu i funkcionisanje vladavine prava”, ističe Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije, koja ima sve nadležnosti u vezi sa sprovođenjem zakona (od raspisivanja konkursa, obuke, izdavanja sertifikata, preko izrade pravilnika, do kontrolisanja rada u praksi, kako lobista tako i lobiranih lica).  

U razgovoru za „Politiku” Sikimić ukazuje da je Srbija postupila u skladu sa zahtevima u vezi s poglavljem 23 u pregovorima s EU, i po preporukama Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GREKO). Uz novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji će biti u primeni od 1. septembra sledeće godine, dodaje on, ostvarićemo dodatni napredak u evrointegracijama. Zakon o lobiranju je usvojen u novembru prošle godine, a danas počinje njegova primena, što znači da zainteresovani budući lobisti mogu da se prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije za obuku, a svi detalji o tome su na sajtu agencije.  

Informacije, stavovi i mišljenja o zakonima i drugim propisima objavljenim u sredstvima javnog informisanja, na primer, ne smatraju se lobiranjem, kao ni građanske inicijative upućene organima vlasti na predložena rešenja zakona i drugih propisa. Građanima sada ostaje da se naviknu na pojmove: korisnik lobiranja, lobirano lice i učesnik u lobiranju. Kako zakon kaže: „Lobiranje je aktivnost kojom se vrši uticaj na organe Republike Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, organe imalaca javnih ovlašćenja, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave, u postupku donošenja zakona, drugih propisa i opštih akata, iz nadležnosti tih organa vlasti, radi ostvarivanja interesa korisnika lobiranja, u skladu sa zakonom.” Lobirana lica, dakle, mogu biti narodni poslanici, odbornici u lokalnim parlamentima, članovi republičke vlade, kao i drugi funkcioneri od lokalnog do republičkog nivoa, u koje spadaju i direktori javnih preduzeća, državnih institucija i organa.  

Na pitanje da li očekuje da poslanici, ministri i drugi bez zadrške prijavljuju svoje kontakte s lobistima, a dužni su to da urade u roku od 15 dana, Dragan Sikimić odgovara potvrdno. „Radi jačanja integriteta donosioca opštih akata i poverenja građana u institucije, očekujem da će prijavljivati te kontakte jer to pravi razliku između pokušaja ostvarivanja zakonitog interesa određene strane i korupcije kao krivično kažnjive. Svaki građanin i svako pravno lice, po Ustavu, ima pravo da štiti i da pokuša da ostvari svoje interese, a ovim se to reguliše na zakonit i transparentan način. Očekujem, dakle, da će prijaviti kontakt upravo da bi izbegli negativnu percepciju javnosti. Imamo šansu za dobar početak. Ako dobro krene, promeniće se i percepcija javnosti koja možda sada shvata lobiranje kao legalnu korupciju”, kaže Sikimić i naglašava da je jedna od ključnih stvari - da lobirano lice ne sme da primi apsolutno nikakvu naknadu.  

U Kodeksu ponašanja učesnika u lobiranju se navodi, između ostalog, da između lobiranog lica i lobiste ne sme da postoji finansijskomaterijalna zavisnost. U članu 12 kodeksa se još nalaže da „svi učesnici moraju da se uzdržavaju od pozivanja na donacije (finansijske podrške, sponzorstva i slično) u vezi s lobiranjem”.  

Biljana Baković  

Politički pritisak dela opozicije  

Narodna skupština je 12. jula razmatrala izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije za 2018. i to je bilo i mesto i vreme za taj deo opozicije da raspravlja o njenom radu i da iznese eventualno svoje primedbe, kao i da postavi pitanja o radu agencije, kaže Dragan Sikimić povodom zahteva dela opozicije za njegovu smenu. „Međutim, oni su se opredelili za politički pritisak i traže politički ustupak. Da je reč o politici jasnoje i iz činjenice da deo opozicije traži smenu svih tela i organa koji imaju neku ulogu u izbornom procesu”, dodaje on. Pored toga, kako kaže, opozicija praktično traži da se postupi protivno Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji se primenjuje od 2010, kada je deo njih bio na vlasti.  

Duplira se broj zaposlenih u antikorupcijskoj agenciji Imam sve potrebne saglasnosti i od Narodne skupštine i od Ministarstva finansija za zapošljavanje još ljudi kako bi se uvećali kapaciteti agencije u svim sektorima, kaže direktor Agencije za borbu protiv korupcije. Sikimić navodi da je sada u agenciji 81, a odobrena su im ukupno 162 zaposlena. Uskoroće biti konkurs za 27 pozicija.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 11

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Mirković nije pobegao. odmarao se s porodicom

 Mirknvić nije pobegao. odmarao se s porodicom  

 Kuknjava i nevešta objašnjenja advokata i članova porodice Saše Mirkovića obeležili su jučerašnju konferenciju zanovinare. Naime, porodica bivšeg estradnog menadžera i šefa Skupštine grada Zaječara, koji je u petak uhapšen u Budvi, a potom izručen Srbiji, koja je za njim raspisala poternicu zbog izdržavanja jednogodišnje zatvorske kazne, kaže da je reč o političkom progonu Mirkovića.  

Mirković je osuđen zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića, kojom je budžet Zaječara oštećen za više od 14 miliona dinara, ali za njegovu ćerku „dečji paketići su dobro delo“.  

- Njegovo zdravlje je ozbiljno ugroženo, od subote štrajkuje glađu i plašimo se da će da završi kao Oliver Ivanović - poručila je njegova ćerka Jelena Mirković na konferenciji za medije, a u jednom trenutku se uz suze razotkrila rečima: „Ra nije on valjda najveći kriminalac u zemlji.“ - Pa čak i da je oštetio građane Srbije, a nije, to je bilo zbog dečjih paketića, šta je problem - ništa sporno nije u tome videla njegova ćerka.  

Inače, SašaMirkovićjepre dva dana u zatvoru napisao izjavu u kojoj objašnjava da nije pobegao iz zemlje, kao i da nije bila raspisana poternica za njim, što je apsolutna laž.  

- S decom sam se nalazio na godišnjem odmoru u Budvi i nisam uredno prijavio turističko boravište u Crnoj Gori. Posle legitimisanja policije izdata mi je mera da napustim Crnu Goru, a ni na koji drugi način nisam ništa drugo uradio. Nakon toga, pod meni sumnjivim okolnostima, dobio sam policijsku pratnju do granice sa Srbijom. Kad smo tu stigli, rečeno mi je tog istog dana u 22 sata  

da je raspisana poternica za mnom i da me vode u Okružni zatvor u Beograd rekao je Mirković. Srpski telegraf je 19. jula u Crnoj Gori locirao i Sašu Mirkovića i njegovog kuma Gorana Markovića Pikasa, čije izručenje Srbija takođe očekuje zbog višemilionskih malverzacija u poslovanju. m. i.  

 CINJENICE  

- Osnovi sud u Zaječaru u decembru 2017. osudio Sašu Mirkovića na godinu dana zatvora - Pravosnažno osuđen 22. maja 2019. zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića - Paketići su kupljeni mimo tendera od firme Gorana Boškovića, brata Danice Drašković, i debelo su preplaćeni  

- Sud u više navrata pokušao da Mirkoviću uruči presudu, ali bezuspešno jer je pobegao iz Srbije  

- Zbog toga je za njim raspisana međunarodna poternica

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 12

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Karijera Zaeva je gotova

 ITALIJANSKINOVINAR LARIS GAJSER OTKRIVA EPILOG AFERE „REKET“  

 Karijera Zaeva je gotova  

 SKOPLJE - Novinar italijanskog lista La Verita Laris Gajser juče je pojasnio da je audio i video zapise o aferi „reket“, koja potresa Severnu Makedoniju objavio u strahu da bi dokazi mogli da budu uništeni. On smatra da je politička karijera premijera Zorana Zaeva, koji je umešan u aferu, gotova, te da on više nema međunarodni kredibilitet. Gajser ocenjuje i da se makedonski predsednik Stevo Pendarovski nastupom na konferenciji za medije prekjuče „distancirao od Zaeva“.  

U Tužilaštvuje juče saslušana tužilac Lile Stefanova, a to čeka i Katicu Janevu, šeficu Specijalnog tužilaštva, koja će, kako navodi naš izvor, biti uhapšena. Inače, sudu Skoplju produžio je pritvor na još 30 dana Bojanu Jovanovskom zvanom Boki 13 i biznismenu Zoranu Milevskom, koji su od Jordana Kamčeva iznudili više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: V. C. S.

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: LOBISTI POSTALI LEGALNI

 NOVI ANTIMONOPOLSKI PROPIS STUPIO NA SNAGU

  LOBISTI POSTALI LEGALNI

ZAKON o lobiranju, jedan od najvažnijih antikoruptivnih propisa danas je stupio na snagu. Značajno proširuje ulogu Agencije za borbu protiv korupcije, a cilj mu je da se izbori sa neprimerenim uticajima lobista na formiranje javnih politika i da profesionalizuje aktivnost lobiranja.

Zakonom je definisano da je lobiranje aktivnost kojom se vrši uticaj na organ vlasti u postupku donošenja zakona i drugih propisa, a radi ostvarivanja interesa korisnika lobiranja. On predviđa postojanje Registra lobista i Registra pravnih lica koja obavljaju lobiranje, i koje će voditi Agencija za borbu protiv korupcije, zatim Kodeks ponašanja i detaljne uslove za obavljanje lobiranja. Agencija će proveravati tačnost podataka, uključujući i dostavljanje ugovora o lobiranju na uvid. Predviđene su i novčane kazne do dva miliona dinara za sve prekršioce. V. C. S.

  1. C. S.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 8

Rubrika: Susedi / Svet

Autori: Mladen Stančić

Teme: Korupcija

Naslov: ITALIJANSKA “VEZA“ ZA PAD ZAEVA?

 ITALIJANSKA "VEZA" ZA PAD ZAEVA?

 VELIKA kriminalna  afera "Reket" ozbiljno potresa same temelje državnih institucija Republike Severne Makedonije i ako je verovati najavama medija bliskih opozicionoj VMRO-DPMNE, neminovno će dovesti i do pada makedonsko-albanske koalicione vlade premijera Zorana Zaeva, prozvanog da je, navodno, i sam deo koruptivnog skandala.

Isaradnik desničarskog italijanskog lista "Verita" ("Istina"), Laris Gajser, koji je ustalasao celu državu objavljivanjem snimaka povezanih sa aferom, takođe najavljuje skori pad vlade u Skoplju. Te ocene prenosi i skopski portal "Republika".

Gajser je komentaru za radio Kapodistrija analizirao uzburkanu situaciju u Severnoj Makedoniji zabavljenom reakcijama na skandal. Naglasio je da je i sam "predsednik Pendarovski pres-konferencijom pokazao da se polako distancira od Zaeva". Na osnovu svojih procena, najavljuje da je politička karijera makedonskog premijera Zaeva "gotova". Jer, kako je procenio, razotkriven detaljima sistemske političke i sudske korupcije u zemlji, Zaev nema međunarodni kredibilitet i najavljuje promenu na vrhu državne administracije u Skoplju.

No, s druge strane, uprkos najavama, posle tri nastavka serijala

objave audio i video-zapisa sa "primopredaje" više od milion evra Kamčeva ucenjivačima Jovanovskom i Milevskom, Gajser ništa novo nije ponudio.

Oslanjajući se na itali-

janske, ali i dobro

obave š t e n e izvore iz samog vladajućeg Socij a l d e mokra t s k o g saveza (SDSM) čiji je lider Zaev, skopski

portal

"Plamen" na makedonskom i albanskom jeziku, jedini najavljuje da bi Zaev mogao "danas ili narednih dana da podnese ostavku na premijersku funkciju". Na premijerskoj funkciji navodno bi, po istom izvoru, mogao da ga zameni ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Ne direktno, ali u sličnom tonu, reagovao je i lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski na svom fejsbuk-profilu je napisao da "meseci dele Makedoniju od prave obnove, da pokažemo da više nema mesta za povlašćenu političku kastu već za političare koji će služiti građanima".

Udelu provladinih medija u Skoplju pak, prenose se informacije da je "Verita" niskotiražni italijanski list, blizak "ekstremnodesničarskoj vladajućoj partiji 'Liga'" ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija. n

 Mladen STANČIĆ

SUD u Skoplju juče po podne je produžio pritvor na još 30 dana optuženima u slučaju "Reket", makedonskom šoumenu Bojanu Jovanovskom, zvanom Boki 13, i biznismenu Zoranu Milevskom, koji su od biznismena Jordana Kamčeva iznudili više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora. U istrazi su saslušane zamenica šefa Specijalnog javnog tužilaštva Elizabeta Josifovska i tužiteljka Lile Stefanovska, a očekuje se da će uskoro iskaz dati i šefica Specijalnog javnog tužilaštva Katica Janeva, čiji se glas čuje na obelodanjenim video i audio-zapisima.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: Prva televizija

Rubrika: Jutro/Prva TV

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Pregled štampe

Voditelj:CIA i MI6 spremaju specijalni rat u Srbiji. Strane službe su pojačale akcije, nadziru i Vučića, tvrdi ministar policije. Opozicija smanjila listu zahteva. Ovo su samo neki od udarnih naslova u današnjim novinama koje prelistavamo sa novinarom Jakšom Šćekićem. Dobro jutro!Jakša Šćekić, novinar:Dobro jutro!Voditelj:Dobro došli!Jakša Šćekić, novinar:Hvala veliko! Evo, vidite, vi ste morali da promenite televizije da bi vi i ja sedeli ovako u studiju, a ja sam na 38 stepeni došao da to iskoristim.Voditelj:Hvala vam što ste došli! Meni je drago što ste ovde!Jakša Šćekić, novinar:Hvala na pozivu!Voditelj:Da, evo krenućemo sa ovim što danas kaže ministar policije Nebojša Stefanović koji govori, pričali smo voih dana dosta i o tom prisluškivanju, bila je to velika afera kad je predsednik izašao i rekao da je prisluškivan 24 godine. Pa, je to otvorilo razna druga pitanja. Ali evo, danas on kaže, strane službe su pojačale akcije nadzora Vučića. Predsenik je nešto govorio o tome da strane službe su pratile, slikale njegovog sina, pratile ćerku. Nije želeo ovde u ovom studiju da da više detalja. Kako vama sve to izgleda? Da li je to negde uobičajena praksa u svetu? Mi smo slušali prethodnih godina sve one vesti kako se prisluškuje Angela Merkel i slično. Jakša Šćekić, novinar:Znate šta, strane službe ne bi bile, odnosno tajne službe ne bi bile tajne službe kad ne bi radile svoj posao.A pravo da vam kažem, zamislite vi zemlju gde tajne službe ili strane službe nisu zainteresovane za predsednika države ili za predsednika vlade. Znači, da taj predsednik države ili predsednik vlade nisu bitni i nisu interesantni. Što se tiče ove afere za prisluškivanje, pravo da vam kažem, moj stav je, to mora da se raščisti, znate. I to pravna država mora da raščisti ko se prisluškuje, kako se prisluškuje, da li se prisluškuje uz sudski nalog ili ne. I sad mogu da vam kažem, bojim se da se u zemlji Srbiji sada više govori o tome šta je Vučić ispričao,  nego se govori o tome kako je uopšte to prisluškivanje dozvoljeno ili ne. Voditelj:Mi smo novinari tražili, jel’ tako, svih ovih godina da se otvore ti tajni dosijei, da se vidi da li su prisluškivani politički protivnici.Jakša Šćekić, novinar:To mora da se raščisti, to mora da se reši. Voditelj:Ko je dobijao te izveštaje? Ko ih je tražio? Ko ih je čitao? I čemu su oni služili?Jakša Šćekić, novinar:Tako je, čemu su oni služili. Ja se sećam, ja sam još bio u Skaju kad je bilo onih par meseci gde je čovek mogao da ode da vidi svoj dosije ako postoji. Onda me je Skaj naterao, kao ti idi i raspitaj se tamo u zgradu BIA na Novom Beogradu. Ja sam otišao. Rekli su, vi nemate dosije. Ali ispričaću vam jednu drugu anegdotu koju jednostavno sad prvi put govorim. Završilo se bombardovanje. Zazvonio je moj kućni telefon. Javila se osoba i rekla, dobar dan. Dobar dan. Ovde taj i taj iz BIA. Ja sam rekao, dobro, u redu. Kaže, samo da vas obavestim i da vam se zahvalimo. Ja rekoh, na čemu? Zato što ste vi, mi smo prisluškivali vaš mobilni, vaš kućni broj, ovaj stacionarni telefon i vi ste sve što ste znali pričali bez iakkvih problema i mi smo saznavali mnoge stvari. Tako da i dan danas kad kažem, dobro ja više nisam bezbednost, ali za vreme rata je to normalno. Pazite, to je meni tim rekao, to bi ti se isto desilo da je Srbija bombardovala Englesku, i da nisi u Londonu.Ja sam rekao, bože moj, nije to ništa strašno. To je normalno. Ali to mora da se, drugo je ratna situacija, drugo je rat, ali ovde u mirnodopskim uslovima to mora da se, što kažu, raščisti, jer pazite, sutra, prekosutra, nakosutra doći će neko drugi na vlast, znate, i onda će imati isti taj problem bilo koja buduća vlast ili bilo koji drugi građanin. Ja se uvek šalim i kažem, što se mene tiče, samo neka mi daju onaj CC za mail i ja ću ih staviti, ne moraju da se muče. Voditelj:I lično to sve šaljete. Jakša Šćekić, novinar:Apsolutno! Nema nikakvog problema. Voditelj:Sad dakle, mnogo je naslova u vezi sa dijalogom vlasti i opozicije. I Blic danas piše o tome. Politika piše, doduše o ovome što se desilo u Predsedništvu. Pa, od čega vi želite da krenemo? Hoćemo li od ovoga što se desilo pre dva dana?Jakša Šćekić, novinar:Od čega god. Vi ste ovde glavni pilot i upravljate avionom. Voditelj:Dobro, da. Jakša Šćekić, novinar:Ja sam putnik. Voditelj:Šta je vama zanimljivije? Dakle, šta vam je više tema, da li ovo što se desilo ispred Predsedništva u subotu uveče? Hajmo onda sa tim da krenemo.Jakša Šćekić, novinar:Tema je i jedno i drugo. Ja lično mislim, ali nisam zadužen za to, niti mi je struka. Ja mislim da sklanjanje ograde nije uman i racionalan potez, znate, bez obzira što sam već video na društvenim mrežama recimo, da nema rampi kod recimo, zgrade slovenačkog predsednika ili Predsedništva u Sarajevu. Ali ja ću samo da vas podsetim kako je slovenačka policija reagovala kad su se zeleni vezivali za ograde sa lisicama u znak protesta kad je Putin dolazio u Ljubljanu. To je bilo rešeno u roku od tri ipo mikro sekundi. Znači, svaka policija radi svoj deo posla. Postoji nešto što se zove obezbeđenje. Voditelj:Kako je rešeno? Uhapšeni su?Jakša Šćekić, novinar:Pa, ljudima su presečene lisice i odvedeni su. Znate, nema tu velike filozofije. Ako se nešto zabrani, kao što su demonstracije, onda tu nema  milosti. Svako prebacivanje, što kažu, preko te ograde zahteva i odgovarajući, kako bih rekao, odgovor ljudi koji su zaduženi za obezbeđenje. Voditelj:Da li vam je u tom smislu nešto bilo sporno u subotu uveče? Da li vam je nešto bilo sporno u reakciji obezbeđenja zgarde Predsedništva?Jakša Šćekić, novinar:Nisam ja tu najbolji. Ja sam za red i mir, pravo da vam kažem. Voditelj:Pa, dobro, svi smo za red i mir. I ja sam za red i mir. Jakša Šćekić, novinar:U Vašingtonu kad sad držao Skajev biro, bile su demonstracije ispred Pentagona. I to je moralo sve da bude obezbeđeno. I mi smo dolazili kolima, znači televizijska ekipa. I ušli smo na pogrešan ulaz. Tu su stajala policijska kola. Mi smo otvorili prozor i pitali ih gde da se uđe. Čovek je samo rekao, nastavi. Onda sam ja hteo da budem pametan i da izađem, i da se objašnjavam sa njim. Policajac se uhvatio za pištolj. Ja sam onda video da je tu kraj bilo kakve rasprave ili bilo čega drugog. I mi smo napravili krug i našli smo taj pravi ulaz gde je bilo za novinare. Znači, postoji ograda. Ljudi su hteli da pređu tu ogradu. Jednostavno vlast nije dozvolila. Eto. Voditelj:I vi smatrate da vlast to ne bi trebalo da dozvoli?Jakša Šćekić, novinar:Ja mislim da dokle god postoji ograda, ne treba. Jer pazite, ...Voditelj:A sad kad nema ograde?Jakša Šćekić, novinar:Isto će biti obezbeđenje. Ali ja mislim da je tu mnogo veći problem, pošto nema sada ograde, ja se nadam da postoje oni stubovi koji izlaze, znate, iz asfalta. Evo kažem, ja sve što govorim, govorim iz svojih primera. Bio sam u Bolcanu u Italiji. Tad, sećate se u Marseju ili u Francuskoj je onaj kamion prošao i počeo po šetalištu da gazi ljude, teroristički akt. Još se to u Parizu nije završilo. Već su u Bolcanu na glavnoj pešačkoj ulici, su Italijani stavili betonske prepreke. One antitenkovke. Znači, to hoću da vam kažem. Postoji, naročito u zemlji Srbiji u kojoj je premijer ubijen, znate. Toi mora jako mnogo da se vodi računa. I mislim da, kako bih rekao, šef obezbeđenja, a ne predsednik treba da odluči da li ograde stoje ili ograde treba da se sklone. Voditelj:Da, i sad evo, Politika kaže, nasiljem bi da reanimiraju proteste. I sad tu dolazimo do druge teme, da li ste saglasni sa ovom ocenom u Politici? Incident koji su izazvali delovi opozicije dobro je došao nekim funkcionerima Saveza za Srbiju kao izgovor za neučešće u dijalogu sa vlastima.Jakša Šćekić, novinar:Da vam kažem jednu stvar, opozicija ima pravo da na sve moguće načine provocira, znate. Može da provocira na jedan način, na drugi način, na treći način. Oni su u subotu izabrali ovaj način, znate. Tako da to je na njima. Ali zato svi oni koji odluče da rade na bilo koji način, treba da budu svesni da će postojati i određene posledice, znate, u političkom životu. Izlazak iz Parlamenta izaziva određene posledice za njih. Ponašanje vlasti u Parlamentu, ovako kako se sada ponašaju, na šta je izašao Parlament, takođe izaziva određene posledice za njih. Voditelj:Mislite li da to može da se vrati u neke okvire?Jakša Šćekić, novinar:Ja mislim da to mora da se vrati, znate.Voditelj:Kako?Jakša Šćekić, novinar:Ja ću da citiram, na vašoj bivšoj televiziji je bila, zapisao sam ovde, jer ja sam malo slab sa imenima, Nataša Dragojlović, koordinator Nacionalnog konventa o EU.Voditelj:Da, znam.Jakša Šćekić, novinar:Žena je rekla, prvo dijalog mora da postoji, znate. Ovde je kakofonija glasova dok nije krenulo ovo na Fakultetu političkih nauka.Voditelj:To ćemo sad. Jakša Šćekić, novinar:Drugo, moraju tenzije pod hitno da se spuste. Mogu da vam kažem, izgubiće neko glavu. Iz čiste gluposti će neo u toj političkoj svađi, raspravi izgubiti glavu. Ovo društvo je društvo, kako bih rekao, naislničkog ponašanja. Voditelj:Isključivo. Jakša Šćekić, novinar:Ne samo da je isključivo, pa pogledajte recimo, ja da sam opozicija ili da sam vlast, ja bih jako ozbiljno shvatio ove rezultate istraživanja što su juče izašli o mladim ljudima. Voditelj:Da, o tome piše Danas.  Jakša Šćekić, novinar:60% mladih ljudi je doživelo neku vrstu nasilja, zamislite. Ovo sve samo pokazuje koliko je zemlja Srbija u ovom trenutku, ne mogu da kažem šizofrena, ali koliko je raspolućena. Voditelj:A, jel’ vam se čini da sve strane nekako tome doprinose? Da nikako da kažemo, stanite ljudi. Jakša Šćekić, novinar:Pa, pogledajte u Skupštini, koji je to vokabular u Skupštini, to je neverovatno. Voditelj:Nije to samo u Skupštini. Tome doprinose i društvene mreže, znate i sami. Jakša Šćekić, novinar:Pogledajte društvene mreže. Pogledajte tabloide, znate, to polako, to je prešlo granice. I sad je jako teško vratiti. Voditelj:Kako lako izgovaramo

 oni, i kako lako ljudi izgovaraju tako lako te reči. Jakša Šćekić, novinar:Zato što vi nemate nikakvu, kako bih rekao, sankciju posle toga. Voditelj:I zaista će se, što vi kažete, nešto nekome dogoditi, pa šta ćemo onda. Jakša Šćekić, novinar:Sve je to rezultat, pravo da vam kažem, mi smo 30 godina oduvali i upropastili, kako god hoćete, zbog nacionalističke histerije, ludovanja i svih ostalih stvari. I u tom ludovanju od 30 godina, mi smo izgubili gomilu kriterijuma, finog i nekog normalnog ponašanja. Vi ste bahati. Kako ste bahati u restoranu, na ulici, u kafani, u stanu, u kući, tako ste bahati za volanom i zato se i gine toliko. Znate, na auto putevima, jer vi se ponašate bahato. Pa, pazite, onaj je vozio 170km/h, popio 10 piva, pa šta. Ovaj je uleteo u Strahinjića Bana, napravio od žene invalida, gledao sam pre neki dan i pobegao. Pazite, pobegao je sa lica mesta. Uhvaćen je na granici. Dobio je godinu dana kućnog pritvora, zatvora  bez nanogice. Znate, onda će drugi ljudi da kažu, pa dobro, ako on može, mogu i ja. Šta je razlika? Pa, pogledajte samo ove akcije policije, Saobraćajne policije. Mislim da ima jako malo saobraćajnih policajaca.Voditelj:Da, o tome smo juče pričali.Jakša Šćekić, novinar:I ja mislim da će ove kamere, koliko će ih biti u Beogradu, osamsto, hiljadu, da će stvarno funkcionisati i da će kažnjavati ljude.Voditelj:I da će ljudi postati odgovorniji, jer znate i sami, postoje i kazne, postoje, ali šta je sa ljudima, o tome smo juče pričali. Zašto se ljudi tako ponašaju? Kako imaju tako malo odgovornosti prema sebi i prema drugima?Jakša Šćekić, novinar:Zato što je sistem takav. Mislim, to hoću da vam kažem. Pa, sećate se, vi ste mladi, sećate se šticovanja u vreme hiperinflacije. Voditelj:A može li to da bude opravdanje? Može li to da bude, zašto ja ne sednem u kola i ne vozim kao ludak? Zašto vi to ne uradite? Jakša Šćekić, novinar:Ja više i ne vozim. Ja više nemam živaca. Voditelj:Juče smo imali informaciju da između 52 i 56 godina izazivaju te nesreće sa najtežim posledicama. Kako vi da prevaspitate nekoga ko ima 50 godina?Jakša Šćekić, novinar:Pa, sad sam pričao sa vašim vozačem, vi na crvenom semaforu, dok se upali ono crveno, pa krene žuto, ako vi ne turirate mašinu, odnosno automobil i ne krenu da škripe gume, ovaj već pozadi vam ablenduje i svira, viče, hajte kreći. I još kad vide starije kao što sam ja, kažu, hajde deda, zašto uopšte voziš. Voditelj:Da, i hoću da se vratimo na dijalog vlasti i opozicije. Jakša Šćekić, novinar:To mora država da radi. To sam čuo od vašeg kolege Milutinovića, vrsnog novinara, stručnjaka za saobraćaj. Na tri miliona vozačkih dozvola, svega 3.000 saobraćajnih policajaca.  To je malo. Znate vi, ja se sećam moja šefica Suzana Sabljić u Zagrebu, da ne dužim više priču, kad smo nešto razgovarali, ona zove telefonom i kaže, jao moram da spustim slušalicu, moram da bacim telefon, evo ga policajac, nema onaj Bluethoot. A ovde se priča, kucaju poruke, razgovara se telefonom dok se vozi bez ikakvog problema. I samo slučajno ako naleti policajac, onda vas ili kazni. Zato kažem, ovih 1.000 kamera, ja nemam ništa protiv. Nemam nikakvo to što kažu ljudi, paranoju da će neko da me prati.Voditelj:Iako je bila priča čemu služe te kamere itd. Jakša Šćekić, novinar:Pa, ja uđem u London, pa me slika 5.000 kamera. Voditelj:Svuda ih ima, naravno. Jakša Šćekić, novinar:Samo, opet kažem, kao i za prisluškivanje, tako i za ovo, mora da postoji efikasna, pravna, sudska regulativa da se to ne zloupotrebi. Voditelj:I hoću da se vratimo na dijalog vlasti i opozicije. Kaže, danas naslov u Blic-u, popuštanje. Kažu, opozicija smanjila listu zahteva. Vučić kaže, daću im sve. Zelenović je rekao da, gradonačelnik Šapca je rekao, da su tri njihova osnovna zahteva smene u RIK-u, REM-u i Agenciji za borbu protiv korupcije.Jakša Šćekić, novinar:Da vam kažem jednu stvar, moguće je sve to da se završi, to hoću da vam kažem. Ali sve je u Srbiji, kako bih rekao, ostvarivanje funkcija zakonitosti, pravnog sistema. Zato ja stalno govorim, poglavlje 35 će proći, odnosno regulisaće se. I onda dolazi najveći mogući problem za Srbiju i za EU kad je Srbija u pitanju, poglavlje 23 i 24, a to su poglavlja o vladavini prava, slobodi medija, medijskoj sceni. Znate, ja sam napisao na Facebook-u medijska strategija. Znate, medijska strategija ima 35 ili 40 strana. Ja sam čitao onaj nacrt, znate. To je kao kada pišete zakon, bez ikakve potrebe. Medijska strategija, ja bi to stavio samo u jednoj rečenici. Mediji treba da služe onima kojima se vlada, a ne onima koji vladaju. Igra reči i to je to. Voditelj:Da, ali znate i sami kakva je polarizacija danas u srpskim medijima, ogromna. Jakša Šćekić, novinar:Nemojte misliti da to nije i u svetu. Voditelj:Naravno.Jakša Šćekić, novinar:Isto je. Jedina razlika između srpskih novina i stranih novina, da ih tako nazovem, u našim novinama se mnogo više ekonomiše istinom nego novinama u svetu.   Voditelj:A kada predsednik Srbije kaže, daćemo vam sve, evo u Blic-u rekao je pre nekoliko dana, kaže, ...Jakša Šćekić, novinar:Daću vam sve sem vlasti. Voditelj:Pa, dobro, naravno. Ko bi kome dao vlast. Jakša Šćekić, novinar:Pa, dobro, hajte da budemo objektivni.Voditelj:Da, to je nemoguća stvar. Ali on kaže, uredite birački spisak onako kako vi hoćete. U vezi sa finansiranjem kampanje sve ćemo da vam prihvatimo. Kažite šta hoćete, sve ćemo. A on kaže, ali na kraju njihov jedini i osnovni zahtev zaista jeste jedan od osnovnih zahteva da Vučić ne učestvuje u predizbornoj kampanji. Jakša Šćekić, novinar:Jedno je da Vučić ne učestvuje u kampanji.Voditelj:Je li to realan zahtev?Jakša Šćekić, novinar:To je potpuno nerealan zahtev, razumete. Ali što kažu ljudi, tgreba da se samo razgraniči, tu se slažem kada predsednik države radi nešto kao predsednik države, a nešto što radi u kampanji. To treba na neki način da se razgraniči. I mislim da su relativno i dosta su u pravu kad je reč o medijima. Voditelj:U kom smislu?Jakša Šćekić, novinar:Pa, u smislu da nije samo prisustvo opozicionih lidera, hajde da ih tako nazovem, samo za vreme predizborne kampanje, znate. Ja sam školovan radio u novinarstvu Velike Britanije. I vi recimo, kad god vlast nešto govori, odmah se ima reakcija vlade u senci ili opozicije. Znači, kad se pojavi ministar iz konzervativne stranke koji je na vlasti govori to, to i to, ili kad se pojavi Boris Džonson i sad govore o Bregzitu, to je sad veliki haos i ludilo. Odmah imaju izjavu laborističkog lidera. Kod nas ta, kako bih rekao, klackalica je sad u ovom trenutku ipak ...Voditelj:A da li se slažete, o kojim medijima sada tačno pričamo, zato što sam ja ovde imala različite goste koji kažu ovako, situacija u medijima danas nije kao što je bila pre 10 godina. Vi sada imate različite načine da se informišete, da čujete drugačije mišljenje. I šta kažu? Ovo kažu. Da su mediji u Srbiji apsolutno podeljeni. Da su jedni na strani vlasti, a drugi apsolutno na strani opozicije. I dok možda jedni rade tu kampanju, da tako kažem, opet citiram neke moje goste, sagovornike, bio ej Robert Čoban koji je takođe govorio na taj način, dakle, da su mediji apsolutno podeljeni. I Ljilja Smajlović koja je juče rekla to, mi ranije nismo imali, pre 2012. Godine, nismo imali opozicione medije, a sada ih imamo. Imamo, ja sad ne želim da nabrajam principijelno medije. Voditelj:Ali pogledajte tiraže. Tiraži....Voditelj:Ali ljudi mogu da kupe.Jakša Šćekić, novinar:Ljudi će da kupuju NIN, Vreme, ali recimo...Voditelj:Ali između informera i Danas-a više ljudi....Jakša Šćekić, novinar:To ljudi više traže.Voditelj:A zašto? Zato što ljudi žele da čitaju Informer. Očigledno ne žele Danas. Dakle, cena je približna, jel’ tako?Jakša Šćekić, novinar:Jeste približna, ali Informer ima mnogo veće prisustvo u javnosti nego Danas. Ali ja hoću da vam kažem, pustite sad medije. Hajmo na elektronske medije sa nacionalnom frekvencijom.Voditelj:Dobro, ali da li je ovo činjenica, da ljudi zaista mogu da kupe Danas ili Informer, vi i ja biramo sami. Idemo na kiosk i biramo hoćemo li da čitamo Informer ili ćemo da čitamo Danas. Jakša Šćekić, novinar:Ja ne čitam ni jedno, ni drugo. Voditelj:Ali ljudi mogu, imaju tu mogućnost. Jakša Šćekić, novinar:Jeste, ali Informer je mnogo u javnosti, ili tabloidi, Kurir, Informer, Srpski Telegraf, oni su mnogo prisutniji u javnosti nego...Voditelj:Na koji način?Jakša Šćekić, novinar:Krenimo od toga da urednici ovih novina ne silaze sa jedne komercijalne televizije. Svako jutro su tamo. Voditelj:Ali opet će vam ljudi reći, to neko gleda. Opet će vam to ljudi reći, da li se slažete  sa tom ocenom da ljudi imaju priliku da se informišu i da čuju svačije mišljenje. Ja npr. gledam nekoliko različitih televizija i sve znam, naravo. Jakša Šćekić, novinar:Ali ja recimo, imam teoriju i nije to moje, da se ljudi opredeljuju, da čitaju onu novinu za koju su oni, kako bih rekao, politički vezani da bi našli opravdanje za svoje političke stavove. Znači, ja čitam Informer zato što tu stoji to, to i to. Neko čita Danas zato što mu se dopada šta piše. Ali uzmimo recimo, elektronske medije, koja je fragmentacija i to sad polako je i u svetu. Kao što je normalno u svetu da razne novine, kako bih rekao, imaju političku opciju i vezuje ih, to je ono što sam se ja iznenadio pre 10, 15, 20 godina kad sam pročitao u recimo Ekonomistu, ili u Njujork Timesu. Taj i taj treba da bude predsednik. I onda sam pitao Amerikance, čekaj, a nezavisno novinarstvo. Oni su rekli ne, u Americi novine mogu da kažu mi smo za tog i tog kandidata, ali ne smeju na televiziji. Sad je to i na televiziji. Voditelj:Jasno.Jakša Šćekić, novinar:Ali kad su opozicioni lideri, ali ovi glavni, bili na nekoj televiziji? Hajde. Ja sad vas pitam, kad su bili?Voditelj:Da li mislite sa nacionalnom frekvencijom?Jakša Šćekić, novinar:Da, zna se koje su pet glavnih televizija.Voditelj:Znam da su bili. Meni je bezveze da pričam o svojoj. Ali

 sa druge strane, oni će vam reći da oni nisu parlamentarne opcije u Srbiji. Oni nisu poslanici. Jakša Šćekić, novinar:To je isto tačno. Ali su oni u ovom trenutku, vlast pregovara sa njima. Znate, bez obzira što nisu ...Voditelj:Da, jeste Đilas išao tamo, da. Dakle, evo, hajmo da zaključimo, dakle, vi mislite veće prisustvo na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.Jakša Šćekić, novinar:Odnosno, deo debate i ja mislim da je vrlo pametno što se debata drži iza zatvorenih  vrata bez prisustva javnosti. Svi veliki dogovori, pregovori se rade iza zatvorenih vrata i ne koriste se mediji. Ali takođe mislim da pojedini lideri opozicije treba da su prisutniji u medijima, naročito elektronskim.Voditelj:Sa nacionalnom pokrivenošću.Jakša Šćekić, novinar:Sa nacionalnom pokrivenošću i nacionalnom frekvencijom. Voditelj:Razumem. Hvala vam na razgovoru!Jakša Šćekić, novinar:Hvala vama!                                                                                                                                                                                                                                                                                      

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019 

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gost Radovan Lazić, Udruženje tužilaca Srbije

Pokretanje prijava protiv tužioca Gorana Ilića je u suštini slučaj ugrožavanja slobode govora i ugrožavanja prava na javno izražavanje mišljenja i javno učestvovanje u debatama koje se tiču profesionalnih pitanja, rekao je Radovan Lazić iz Udruženja tužilaca.Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao i disciplinsku prijavu Državnom veću tužilaca protiv Gorana Ilića, zamenika republičkog javnog tužioca, zamenika predsednika Državnog veća tužilaca i Poverenika za samostalnost tužilaštva.Razlog je tvit u kom je Ilić napisao "Jedna, novija tužilačka poslovica kaže "svaki predmet ima svoje vreme", što u prevodu znači čekamo da se promene političke prilike u zemlji, pa ćemo da navalimo na predmet."Kako je rekao Mario Spasić, generalni sekretar organizacije koja je prijavila Ilića, tužiočev tvit svedoči o političkoj ostrašćenosti i da je Ilić protiv trenutne vlasti u državi.Tvit je samo deo autorskog teksta zamenika republičkog javnog tužioca, koji je objavljen 25. jula u dnevnom listu Danas kao lični stav, pod naslovom "Zašto bi tužilaštvo trebalo da bude nezavisno". Tekst je napisan u okviru projekta Promene Ustava na putu do Evropske unije: zastupanje ustavnih promena koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji. Ovde se radi o debati o ustavnim amandmanima, i Ilić je izrazio svoj stav, a napadan je samo zato što je izrazio mišljenje - na pomalo ironičan način, i zbog toga je dobio disciplinsku i krivičnu prijavu", ocenio je Radovan Lazić u Novom danu.Lazić je podsetio i da je preporuka komiteta ministara Saveta Evrope da se nosiocima tužilačkih funkcija mora obezbediti sloboda izražavanja, a ovo je, kako je rekao, direktan napad na slobodu govora i poruka svima koji žele da javno da iskažu svoj stav.Lazić je naveo i da Ilić po svojim funkcijama i u opisu svog posla ima obraćanje javnosti i obaveštavanje o rezultatima, odnosno po prirodi posla koji obavlja mora da se obraća i ima obavezu da se obraća javnosti.Sofija Mandić, pravnica i članica Centra za pravosudna istraživanja ocenila je da je na prvi pogled jasno da nije problem da je Goran Ilić učinio neko krivično delo, već što ima nekakav stav.Govoreći o pritiscima na pravosuđe, ona je rekla da je u ovoj zemlji sve okrenuto naglavačke. "Kad kažete nešto kako jeste vi ste kriminalac", rekla je i dodala da oni koji krše zakon s druge strane ne odgovaraju."Vi ste u sukobu interesa ako imate mozak. Najbolje bi bilo da na mestu tog organa imate neki pire i budete protočni bojler za ono što vam se kaže", dodala je. Mandić je rekla i da je uvek sličan scenario kada neko biva napadnut zbog izražavanja mišljenja, kao što su u prošlosti to bili sudija Miodrag Majić i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:811861-Sombor-Djubrivo-i-gorivo-od---smeca

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sombor: Đubrivo i gorivo od - smeća

Sombor dobio sredstva za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom. Kroz reciklažu deo komponenata će biti iskorišćen, a ostatak deponovanGRAD Sombor dobio je od Ministarstva zaštite životne sredine 40.560.000 dinara za sufinansiranje projekta izgradnje sistema upravljanja otpadom. Prema rečima Miroslava Kovačića, člana Gradskog veća za komunalnu delatnost i investicije Sombora, realizacija projekta će početi u septembru raspisivanjem javne nabavke za projektno-tehničku dokumentaciju. - Područje koje će pokrivati Centar za upravljanje otpadom na regionalnoj deponiji Rančevo, na periferiji grada, su Grad Sombor, opštine Apatin, Ocaci i Kula, te Opština Bač, i to sa količinom generisanog komunalnog otpada od oko 60.000 tona godišnje. PROČITAJTE JOŠ: On dodaje da je krajnji cilj tretmana komunalnog otpada u ovom centru za preradu iskorišćavanje upotrebljivih komponenata i na kraju bezbedno i trajno odlaganje preostalog dela otpada na deponiju. - Sav mešoviti komunalni otpad će se prvo mehanički razvrstati, zatim će se izdvojiti sekundarne sirovine, a nakon toga će se obavljati biološki tretman preostalog otpada - kaže naš sagovornik i dodaje da će se deo prodavati kao sekundarna sirovina, nešto će se upotrebljavati kao materijal za rekultivaciju, dok će se deo otpada koristiti kao alternativno gorivo. Kako kažu u JKP "Čistoća", na gradsku deponiju nedeljno se odlažu 502 tone, odnosno, prosečno godišnje 26.140 tona komunalnog otpada. U ovu količinu nije uračunato smeće koje se sakupi tokom "meseca čistoće", od sanacije divljih deponija, kao i bezopasan idustrijski otpad i drugi koji se periodično generiše na teritoriji grada. Miroslav Kovačić / Foto J. B. BEZ UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU - POSTROJENjE za preradu otpada u Regionalnom centru radiće na takav način da će sav otpad koji se obradi imati najmanji mogući uticaj na životnu sredinu - pojašnjava Kovačić. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/221016/Izmestaju-se-reka-Pestan-i-deo-Ibarske-magistrale.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izmeštaju se reka Peštan i deo Ibarske magistrale

Da bi obezbedili dovoljno uglja za proizvodnju struje, pre nekoliko godina izmešteno je korito reke Kolubare u dužini od 2.600 metara, a ovih dana ubrzano se radi na reci Peštan.Do kraja novembra i ona bi trebalo da poteče novim koritom, piše RTS.  Da bi zamenio kopove C i D, na kojima će postepeno prestajati eksploatacija, na prostoru novog kopa E je već uveliko gradilište. Izmešta se deo Ibarske magistrale i lokalnog puta. Gradi se pristupni put dužine pet kilometara i most od 50 metara koji će prelaziti preko novog korita.   Izvršni direktor za proizvodnju uglja JP EPS Dejan Milijanović kaže da se izmeštanje korita radi "u punom proticajnom profilu".   "Radi se apsolutna zaštita budućeg korita reke, dno i kosine budućeg korita se oblažu geomembranom koja će garantovati sigurnost rada budućeg površinskog kopa", rekao je Milijanović.   U planu je postavljanje novih cevovoda, optičkih i elektrokablova, dalekovoda i trafostanica. Rok za završetak ovih radova je novembar ove godine. Nakon toga, bageri će se preseliti na zapad.   Kako bi se zaštitili budući kop i sliv, potrebno je izgraditi pet velikih brana.   "U planu nabavke EPS-a ove godine se nalazedve visoke brane. Mi se nadamo da će sve one aktivnosti koje je neophodno sprovesti da bi se te nabavke i pokrenule, biti završene do kraja ove godine. Ostatak posla, znači tri velike brane planiramo da u narednoj godini aktiviramo kao javne nabavke, da ih ugovorimo i da krene njihova realizacija", navodi Milijanović.   Bez obzira na to što je leto, potrebe za proizvodnjom struje su slične zimskim. Rekordi od 100 miliona tona uglja dnevno više nisu retkost. Kolubara, kaže Milijanović, trenutno eksploatiše između 85.000 i 95.000 tona uglja dnevno.   "Izjednačile su se proizvodnje u toku leta i zime. Vidite kakve su temperature, potrošnja električne energije zbog klima-uređaja je maltene kao da je zimska, tako da nama je sada svaki dan u godini isti", dodao je Milijanović.   Budući Kop E prostiraće se na površini od 12 kvadratnih kilometara. Samo odavde planirana je proizvodnja 12 miliona tona godišnje, sa ostalim kolubarskim kopovima ukupno 30 miliona tona uglja.   Rezerve kopa E procenjene su na 329 miliona tona. Da bi se do njih došlo, biće potrebno iskopati milijardu i 70 miliona metara kubnih tla koje leži preko dragocene rude. Autor: RTS Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Sport/Nepredvidjeni-radovi-produzili-rok-za-izgradnju-streljane.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nepredviđeni radovi produžili rok za izgradnju streljane

Čekajući streljanu; foto: Lj. J. / Južne vesti Čekanje na odobrenje nepredviđenih radova, kako kažu u u Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj i projekte (KLERP), usporilo je radove na izgradnji nove streljane u Nišu. Prema očekivanjima iz KLERP-a, niški strelci bi mogli da se usele u nove prostorije opremljene najsavremenijom opremom krajem septembra ili početkom oktobra. Iako je prvobitni rok za završetak radova bio 5. jun, dva meseca kasnije dugoočekivana streljana nije završena. Radovi su zastali u završnoj fazi, kaže Milan Ranđelović, načelnik KLERP-a, a "krivo" je čekanje na odobrenje nepredviđenih radova. Čekalo se na odobrenje Republičke uprave za javne nabavke. Radovi su odobreni i nakon sklapanja Ugovora o izvođenju nepredviđenih radova, može se prekinuti obustava i krenuo bi da teče ugovoreni rok. Realno je očekivati da krajem septembra ili najkasnije u oktobru budu okončani svi planirani radovi - kaže Ranđelović. Najavljena oprema u skladu sa pravilnicima Međunarodne sportske streljačke federacije; foto: JV/M.J. Dosad je, prema rečima Ranđelovića, pripremljena podloga za parterno popločavanje, sprovedene su najmodernije mašinske i elektro-instalacije. Izvođač će nakon srovedenih nepredviđenih radova postaviti podne obloge i sprovesti ostale završne radove - dodaje načelnik KLERP-a. Kako se radovi bliže kraju, u KLERP-u razmišljaju i o nabavci opreme kako bi streljana bila moderna. Intenzivno se radi na rešenju koje će omogućiti da zajedničkim snagama, sa Streljačkim savezom, Streljačkim klubom Niš 1881, na čelu sa Lidijom Mihajlović i Gradom opremi prostor najsavremenijom opremom. Specifičnost opreme zahteva detaljno i pažljivo planiranje uređenja u svemu po meri budućih korisnika. Nadamo se da će završetak projekata rekonstrukcije i nadgradnje i opremanja objekta, omogućiti da Niš bude prepoznatljiv kao centar razvoja streljaštva u Srbiji u regionu - dodaje Ranđelović. Podsetimo, Lidija Mihajlović je bila jedna od 23 građana koji su oktobra 2016. godine dobili priliku da razgovaraju sa tada premijerom Aleksandrom Vučićem u Domu Vojske sa kojim je razgovarala o izgradnji nove streljane. Prema ranijim najavama, preko 67 miliona za streljanu daće Grad Niš, dok će Ministarstvo privrede platiti ostatak - nešto više od 45,5 miliona. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/426167/svaki-srbin-ce-od-sutra-imati-svog-lobistu-skupstina-je-usvojila-zakon-koji-ce-nam-promeniti-zivot-iz-korena

Autori: @espresors

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: SVAKI SRBIN ĆE OD SUTRA IMATI SVOG LOBISTU! Skupština je usvojila ZAKON koji će nam promeniti ŽIVOT iz KORENA

Sve je lepo objašnjenoU sredu počinje primena prvog Zakona o lobiranju u Srbiji, a na jesen bi trebalo da dobijemo i prvog registrovanog lobistu. Zato uskoro počinju treninzi i obuke onih koji žele da se bave lobiranjem.Zakon bi trebalo da rasvetli ko može da utiče na donosioce odluka od opštine do države, ko ga angažuje, i sa kojim ciljem. Lobisti će biti pojedinci ili firme koji se registruju za to i prođu obuku u Agenciji za borbu protiv korupcije."Mi smo spremni, uključujući i to da imamo ovlašćene predavače. Mora da bude registrovano, da se zna koji lobista je pristupio kom funkcioneru. Mi možemo da proverimo izveštaj lobista i lobiranih lica i to da uporedimo", kaže Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupucije.Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija" kaže da je zakon o lobiranju jedan od poslednjih antikorupcijskih zakona koje Srbija nikada nije imala i koji sada počinje da se primenjuje."Svakako da je to dobro samo po sebi, međutim iskustva iz zemalja regiona pokazuju da su ti zakoni u velikoj meri ostali mrtvo slovo na papiru, da je veoma mali broj registrovanih lobističkih aktivnosti", kaže Nenadić.Lobiranje počinje pismenim zahtevom lobiste lobiranom licu - koji o tome sastavlja izveštaj. "Po prvi put imate mogućnost da uvidom u registar vidite ko je uticao na koga, i samim tim se svi neformalni savetnici i sva neformalna lobiranja pomeraju u sivu zonu", kaže Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije.Bonus video:(Espreso.rs)           

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3622629/ko-ima-pravo-na-besplatan-udzbenik.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ko ima pravo na besplatan udžbenik

Besplatne udžbenike dobiće i ove godine oko 84.000 učenika, rekla je za RTS Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete. U proseku vidimo da se smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica, a veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom, istakla je pomoćnica ministra. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaBesplatne udžbenike dobiće i ove godine oko 84.000 učenika, rekla je za RTS Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete. U proseku vidimo da se smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica, a veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom, istakla je pomoćnica ministra.Deci sigurno nije do razgovora o školi, ali roditeljima i nastavnicima je već vreme. O kupovini udžbenika razmišlja se uveliko. Rodtelji imaju svoju računicu, a škole i Ministarstvo prave svoju.  Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 84.000 učenika. Sada se ulazi u finalni obračun. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete kaže da se oslanjaju na podatke koje im dostvljaju škole. Istakla je da je informaciona baza "Dositej" još pre mesec dana dala uputstvo školama kako da popunjavaju i unose podatke o deci, odnosno roditeljima, koji ispunjavaju uslove koji se propisani zakonom da bi deca ostvarila pravo na besplatne udžbenike. "Mi smo prikupili podatke, za sada imamo oko 84.000 učenika, dakle brojka je u okviru prošlogodišnje, ali još nismo zatvorili aplikaciju, jer dešava se da roditelji naknadno dostave. Nabavimo i oko 10 odsto više za biblioteke u slučaju da dođe do toga da roditelj iz nekog razloga nije na vreme aplicirao u svojoj školi - onda ima mogućnost da uzme iz školske biblioteke", objasnila je Nedeljkovićeva. Prema njenim rečima, njihov posao je da urade javnu nabavku, da kasnije izdavači dostave školama, a škole roditeljima. Govoreći o tome šta je potrebno ispuniti da bi se dobio besplatan udžbenik, Nedeljkovićeva kaže da je zakonom o osnovama sistema regulisano pravo da ovo mogu da rade, a Vlada je opredelila sredstava u budžetu. Prema njenim rečima, u poslednje četiri godine 2,5 milijardi dinara Vlada je izdvojila za besplatne udžbenike. Veći deo udžbeničkih kompelta odlazi u porodice sa višečlanom decom "Od 86.000 porodica, odnosno dece koja su korisnici tih udžbenika, u proseku vidimo da se smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica - vidimo blago smanjenje i ako je to pokazatelj da ima u Srbiji manje socijalno ugroženih, onda smo mi presrećni, veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom", istakla je ona. Podseća da je od 2016. kada je Mladen Šarčević došao na mesto ministra, odluka o dodeli besplatnih udžbenika proširena za kategoriju porodica sa više dece. Od toga prvo dvoje dece moraju biti uključeni u sistem obrazovanja, ističe ona. Istakla je da oko 45.000 dece po tom osnovu koristi te udžbenike. Govoreći o tome ko sve ima pravo, Nedeljkovićeva kaže da su to deca koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica, primaoci socijalne nadoknade. "Druga kategorija su višečlane porodice od kojih prvo dvoje dece mora biti u sistemu školovanja i imamo decu koja se obrazuju po posebnom programu, za koju su obezbeđeni prilagođeni udžbenici, to su deca sa smetnjama u razvoju ili sa invaliditetom", rekla je pomoćnica ministra. Kako kaže, udžbenci se prilagođavaju u skladu sa njihovim potrebama, da li je to Brajevo pismo, da li je uvećan font. "Omogućavamo školama da takvoj deci budu dostupni računari koje mogu da koriste", rekla je Nedeljkovićeva. Govoreći o digitalnim udžbencima, Nedeljkovićeva kaže da će svi učenici prvog razreda osnove škole dobiti besplatno digitalne sadržaje, što je značajan podatak. Dodaje da 500 škola u Srbiji od 1.270, koliko ih ima ukupno, imaju projekat "povezanih škola", a uslov je bio da je obezbeđen internet i da su škole računarski opremljene. Svi učenici drugog, petog i šestog razreda će dobiti besplatne udžbenike, naravno i prvog, rekla je Nedeljkovićeva. Istakla je da digitalni udžbenci prate nove nastavne planove i programe u školama i idu u korak sa reformom. Lokalne samouprave daju svoj doprinos  Ukazala je da je ministar prosvete imao kontakte sa gradonačelnicima kako da i lokalne samouprave mogu da daju svoj doprinos. Navela je primer Novog Sada, gde je gradonačelnik odlučio da svim svojim sugrađanima obezbedi bespaltne udžbenike, što znači da će u tom gradu deca imati te udžbenike. "Imamo ugovore sa donatorima, sa kompanijama koje poklanjaju paketiće, deo školskog pribora. Imao primer lokalne samoprave koja je sjajno organizovala nabavku udžbenika preko đačkih zadruga gde su roditelji mogli da obezbede besplatan školski pribor", kaže pomoćnica ministra. "Zakoračili smo u ozbiljan proces promena malo transparentnijeg nabavljanja, a samim tim i upravljanja tržištem, odnosno nekom vrstom kontrole i cene kompleta", rekla je Nedeljkovićeva. "Pred nama je period kada će roditelji moći da odahnu, za dve do tri godine zbog digitalnih udžbenika, smene štampanog i digitalnog, uradili smo pravu stvar", zaključila je Nedeljkovićeva.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2599651/prosiruje-se-kolovoz-u-sajkasu-kako-bi-se-izmestio-teretni-saobracaj

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Proširuje se kolovoz u Šajkašu, kako bi se izmestio teretni saobraćaj

Počeli su radovi na proširenju kolovoza u Zmaj Jovinoj ulici u Šajkašu, u opštini Titel. Cilj je da se teretni saobraćaj, koji se sada odvija kroz centar sela, izmesti na regionalni put, za dalju vezu Titela sa Novim Sadom, Beogradom i Pančevom.Radovi koštaju više od 30 Počeli su radovi na proširenju kolovoza u Zmaj Jovinoj ulici u Šajkašu, u opštini Titel. Cilj je da se teretni saobraćaj, koji se sada odvija kroz centar sela, izmesti na regionalni put, za dalju vezu Titela sa Novim Sadom, Beogradom i Pančevom. Radovi koštaju više od 30 miliona dinara, a od te sume Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obezbedila je 22,8 miliona dinara, a lokalna samouprava osam miliona dinara. Prema uvidu eKapije u zaključeni ugovor, izvođači radova su DOO 021 NS ECO FUTURA iz Kaća, AG Institut d.o.o. iz Novog Sada, KATAGO CONSTTUCTION iz Rume i Karin Komerc MD d.o.o. iz Veternika. Javna nabavka raspisana je u maju, a ugovor je zaključen 10. jula. Ugovorena vrednost radova je gotovo 24 miliona dinara, bez PDV-a. Ugovor važi do okončanja obaveza. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/aleksic-sledeci-okrugli-sto-o-medijima-kljucan/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Aleksić: Sledeći okrugli sto o medijima ključan

Miroslav Aleksić, prvi potpredsednik Narodne stranke, izjavio je da je bojkot izbora "gotovo izvestan", jer režim ne želi da omogući uslove za fer i demokratske izbore, pošto bi ih tada sigurno izgubio, a da je za odluku o bojkotu ključan sledeći okrugli sto vlasti i opozicije, zakazan za 19. avgust, na kojem će mediji biti tema.Foto: D. M. "Najvažnije je da budu oslobođeni mediji koje plaćaju svi građani, odnosno javni servisi, jer moramo imati jednaku mogućnost da svoje programe predstavimo građanima. Ako vlast to ne prihvati, mislim da više nemamo o čemu sa njima da razgovaramo. To je moje mišljenje, a Savez za Srbiju će sigurno jedinstveno doneti odluku da li ćemo izaći na izbore ili ne", rekao je Aleksić, prenosi se u saopštenju Narodne stranke.. "Poslednji je trenutak da se nešto promeni, jer fer izborni uslovi moraju da budu uspostavljeni najkasnije šest meseci pre izbora. Još ima vremena da se implementira najveći deo zahteva i preporuka stručnog tima protesta "1 od 5 miliona', ali to mora da uradi vlast, a ne opozicija", naveo je Aleksić. Aleksić je ocenio da su razgovori vlasti i opozicije, koji se održavaju na Fakultetu političkih nauka, više uvod u bojkot izbora, nego što otvaraju mogućnost za suštinske promene izbornih uslova. On na tim skupovima predstavlja Narodnu stranku. "Prisustvujemo tim razgovorima da bismo ogolili laž režima da je u Srbiji sve u redu, jer ništa nije u redu, i vlast je to priznala i danas i onog trenutka kada je sela da razgovara sa nama, ali nije učinila nijedan korak ka uspostavljanju ambijenta za normalan politički život u Srbiji", rekao je Aleksić. Aleksić je naveo da predstavnici vlasti učestvuju u razgovorima sa opozicijom jer režim pokušava da pokaže kako navodno hoće da stvori bolje uslove, ali da to suštinski ne želi, jer bi bio poražen na fer i demokratskim izborima. "Bojkot bi bio veoma aktivan, a građani su na protestima pokazali da imaju spremnosti i snage za borbu protiv diktatorskog i nenarodnog režima. Vlast koja bi u ovakvom ambijentu izašla na izbore bez opozicije ne bi imala legitimitet za formiranje institucija, koje mi ne bismo priznali, što bi direktno vodilo u građansku neposlušnost", rekao je Aleksić. Aleksić je ocenio da vlast nije potpuno spremna da izađe na izbore na kojima opozicija neće učestvovati. "Ključno pitanje je rešavanje kosovskog problema. Da li će vlast bez legitimiteta moći da rešava to pitanje", upitao je Aleksić. Poklapanje zahteva Miroslav Aleksić kaže da se preporuke organizacija CRTA, Transparentnost Srbija i CESID u najvećem delu poklapaju sa preporukama stručnog tima protesta, i podsetio da taj tim zahteva promenu članova Republičke izborne komisije, kao i promenu članova REM-a i direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koje bi trebalo da zamene stručni ljudi. Ova tri zahteva opozicija je na okruglom stolu u petak 9. avgusta predstavila kao ključna. Prvi okrugli sto održan je 30. jula. miroslav aleksicBeograd  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15302/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vučić: Stalo mi je da opozicija izađe na izbore, razgovaraću sa onima koji pređu cenzus

Objavljeno: 13.08.2019 Tweet Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su spremni da prihvate skoro sve što traži opozicija, kao i da mu je "veoma stalo" da opozicione stranke izađu na izbore. On je, međutim, naveo da će sa njima da razgovara "kada pređu cenzus" u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i istakao da lideri opozicije nisu želeli da razgovaraju sa njim. Foto: Srđan Ilić / Predsednik Srbije Aleksandar Vučić "Ja sam najneomiljeniji i dobro je da su mene izbegli u toj priči jer nikada nisu hteli sa mnom da razgovaraju. Da vas podsetim, bezbroj puta su rekli da je izdajnik onaj ko pregovara sa Vučićem", rekao je Vučić u uključenju u jutarnju program RTS. Na konstataciju novinarke da je opozicija htela da razgovara i sa njim, kada su počeli protesti, Vučić je ponovio da nisu. "Nikada nisu hteli sa mnom da razgovaraju. Imate izjave i Đilasa i Obradovića da sa mnom nikada ni po koju cenu neće da razgovaraju. Nije istina da su tražili razgovore", rekao je predsednik Srbije. Vučić je naveo da je zadovoljan što opozicija uspešno razgovara sa funkcionerima SNS, a na pitanje da li bi on razgovarao sa predstavnicima opozicije, predsednik Srbije kaže da će to učiniti u skladu sa ustavim ingerencijama. "To znači onda kada uđu u parlament. Kada neka od njihovih političkih organizacija pređe cenzus, ja ću verovatno razgovarati i sa gospodinom Trifunovićem, ako bude išao ne izbore, jer je iznad cenzusa, i sa gospodinom Šešeljem, jer je iznad cenzusa i sa Ivicom Dačićem jer je iznad cenzusa. To je moja ustavna obaveza. Ja ne mogu da prihvatim da oni koji za mene kažu da sam najgori na svetu i da je sramota i da je izdaja ako razgovarate sa Vučićem, ja probleme da im pravim neću. Ja ne želim da oni budu izdajnici", naveo je predsednik Srbije. O razgovorima o izbornim uslovima Vučić je rekao da je to tema koju nameće jedan deo javnosti, za koju navodi da nema šta da radi "pa govore isto već više od dve godine". On je naveo da želi da se skine "ta prazna priča o izbornim uslovima".  "Svi ti milioni, ta organizacija njihova, ne pričam o opoziciji nego o tim milionima. Dakle tih pet ili jedan milion, ne znam kako im je već ime, oni kažu nećemo da učestvujemo (na izborima) i isto pričaju od 2017, od predsedničkih izbora. A zbog čega? Samo zato što ne mogu da pobede, ne mogu da budu blizu, jer narod vidi sve ovo, narod zna ko radi i šta radi. I onda jedino što rade to je nasilje", kaže Vučić. On kaže da je bojkot "najlakša varijanta", a da je vlast spremna da prihvati skoro sve što predloži opozicija. "Prvo su govorili o biračkim spiskovima. Evo, sada kažem, uredite ih, vi pišite, nikakve komisije, svako ime napišite u birački spisak i ništa vam neće pomoći. Svako pravilo za biračko mesto, sve odredite u skladu sa zakonima koje ste vi pravili ili hoćete suprotno sa vašim zakonima, sve prihvatam. Finansiranje političkih stranaka, skoro sve što predložite, prihvatićemo. Nikakav problem nemamo sa tim", naveo je Vučić. Predstavnici opozicije na prošlom sastanku sa predstavnicima vlasti izneli su tri uslova za izlazak na izbore i to smene u Republičkoj izbornoj komisiji, REM-u i Agenciji za borbu protiv korupcije. Ispunjenje ovih uslova Vučić, međutim, danas nije pominjao. Na pitanje koliko je njemu stalo da opozicija izađe na izbore, on je rekao da mu je "veoma stalo". "To bi bilo najbolje za Srbiju, jer onda bi građani mogli da vide ko ima koliko podršku", naveo je Vučić.  "Ogradu oko Predsedništva postavio i Tadić" Predsednik Srbije je intervju RTS-u dao na terasi Predsedništva dan nakon što je oko tog zdanja uklonjena zaštitna ograda. Na pitanje zašto je uklonjena, Vučić je rekao da je "lepše bez ograde". "Sada više neće moći da padaju preko ograde i da skaču preko ograda, nego lepo ako hoćete nasiljem, ako hoćete državni udar, moraćete da uđete u zgradu", naveo je on, pričajući zapravo o incidentu na kraju subotnjeg protesta, kada su demonstranti pokušali da pređu ogradu u nameri da ostave svoje zahteve na stepenicama zgrade Predsedništva. Tada je obezbeđenje u civilu uz primenu sile i pesnica jednog demonstranta vratilo na drugu stranu ograde. Vučić je naveo da je u vreme protesta opozicije koju je on predvodio, ograda bila u širem reonu i "niko je nije preskočio". On je podsetio da je tada Boris Tadić postavio ogradu, a da je on (Vučić) vikao na ljude koji su želeli da je preskoče. "I da li je neko preskočio nije, tako se ponaša odgovoran čovek", rekao je Vučić.  Podsetimo poslednja metalna ograda oko predsedništva postavljena je u martu, dan nakon upada demonstranata u RTS. "Ograde više nema, u subotu će na vratima biti tačno pet ili šest devojaka da ih upozori šta je kršenje zakona, da je upad u zgradu Predsedništva kršenje zakona. A sada ako hoće da krše zakon da upadnu unutra, mogu opet to da rade. Ali, sve je to dokaz jedne velike nemoći", naveo je on. "Neće biti povećanja javnog duga zbog investicija" Vučić je rekao da ocena Fajnenšl tajmsa da je Srbija lider u privlačenju stranih investicija pokazuje da je Srbija postigla sjajan rezultat.     "To je najugledniji svetski list koji se bavi finansijama i ekonomijom i to je velika čast za Srbiju. Mi smo prošle godine imali 3,6 milijadi, a ove godine ćemo imati viši nivo stranih direktnih investicija. Ne bih da se poredim sa reginom, jer to je mnogo više od svih ostalih zajedno", naveo je predsednik Srbije. On je rekao i da je to važno za građane Srbije, jer "kada takav list objavi takvu rang listu ne postoji ozbiljna kompanija koje neće proveriti kakvi su uslovi u toj Srbiji,  kakve su subvencije, kakva je radna snaga, … To se direktno odražava na životni standard građana Srbije. To znači više posla i više novca", kaže predsednik. Vučić je najavio i da će u subotu biti održan sastanak o nacionalnom investicionom planu kome će on prisustvovati. Na pitanje odakle Srbiji 10 milijardi za taj plan, on kaže da će Srbija u periodu od pet godina imati više od 10 milijardi. "Očekujemo da nam rast bude veći od dve milijarde evra godišnje. Procena Svetske banke i MMF je da će rast bruto domaćeg proizvoda biti više od 4 odsto. Za toliko ćete moći da stvarate novu vrednost", istakao je predsednik Srbije. Vučić je naveo da neće biti povećanja povećanje javnog duga. Suština je, kako je rekao, da se krediti zamenjuju kreditima sa manjom kamatom. "Zamenili smo kredite od 7,5 odsto petogodišnje na 1,61 odsto deseto godišnje, zato što nam svet veruje", kaže Vučić.  Izvor: Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15303/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SzS: Vučić nema nameru da obezbedi fer izbore, blizu smo odluke da ih bojkotujemo

Objavljeno: 13.08.2019 Tweet Savez za Srbiju (SzS) će vrlo brzo doneti konačnu odluku o bojkotu izbora, rekli su su lideri SzS Vuk Jeremić i Zoran Lutovac. On su naveli da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić nema nameru da obezbedi fer i demokratske uslove, "iako će deklarativno prihvatiti gotovo sve". Zoran Lutovac i Vuk Jeremić u Užicu Foto: www.ds.org.rs "Vučiću ne predstavlja nikakav problem da ne ispuni zadato obećanje. Verovati da će on u ovakvim okolnostima održati reč i dozvoliti da se održe makar delimično pošteni izbori - od tog posla nema ništa. Uspešnim bojkotom ćemo ozvaničiti činjenicu da u Srbiji situacija više nije normalna", rekao je Jeremić na tribini SZS-a u Užicu, održanoj u prostorijama Demokratske stranke. Jeremić je naveo da je odluka o bojkotu "trenutak istine" i najbrži put ka smenjivanju Vučićevog režima i dodao da se time stvari bitno pojednostavljuju jer će postojati samo dve kolone - "svi koji su za vlast će izaći na izbore, a svi koji su protiv će ih bojkotovati". "Uveren sam da je nas koji smo protiv vlasti više. Ali moramo biti svesni i iskušenja koja nam predstoje. Vrlo brzo će doći momenat kada će ambasadori u Srbiji, briselski zvaničnici i evropski ministri od nas tražiti da ipak izađemo na izbore. Mene to mnogo ne brine, ja sam tu bolest 'preležao', i to u mnogo težoj formi, kada sam bio šef diplomatije i predsednik Generalne skupštine UN. Ja sigurno neću popustiti i nadam se da ćemo u SZS u tom trenutku ostati jedinstveni i da niko neće podleći pritisku", rekao je Jeremić. Jeremić je dodao da će bojkotom opozicije legitimitet vlasti biti narušen, a da će Zapad od Vučića tada tražiti da završi obećano, odnosno da potpiše sporazum kojim bi se Srbija trajno odrekla Kosova i Metohije i omogućila članstvo Prištine u UN. "Tada bi snagom koju smo dobili u bojkotu trebalo da ga sprečimo u tome, tako da on u očima Zapada izgubi upotrebnu vrednost koju ima sada. A nakon toga, kada na ulici bude dovoljan broj građana, stranci će mu poslati svilen gajtan - u vidu zahteva za demokratske izbore, jer na takvim on ne može da pobedi", zaključio je Jeremić. Lutovac: Ako izađemo na nepoštene izbore, izgubićemo poverenje građana Predsednik DS Zoran Lutovac je rekao da je vlast pristankom na razgovore sa opozicijom na Fakultetu političkih nauka priznala da nema uslova za slobodne izbore, jer se ne bi razgovaralo o tim uslovima da oni postoje. "Mi tražimo ono što nam pripada, a to su slobodni izbori. Ako to ne daju, naše je pravo da bojkotom i građanskom neposlušnošću brzo dođemo do uslova za fer izbore", naveo je Lutovac. On je rekao da će bojkot biti uspešan ako na izborima ne bude učestvovao SZS. "Bilo bi dobro da nam se pridruži i Pokret slobodnih građana. Mi smo 99 odsto blizu odluke da bojkotujemo izbore i nadam se da ćemo ostati jedinstveni, jer će režim pokušati da nas razjedini", rekao je Lutovac. On je istakao da će SZS, ako izađe na nepoštene izbore 2020. godine, izgubiti poverenje građana i kredibilitet, a "režimu će dati legitimitet i opozicija će izgubiti i predsedničke izbore 2022. godine, čime će Vučić dobiti još sedam godina vlasti". "Ovo nije bitka za poslanička i odbornička mesta, nego za poverenje građana. Ako bojkotujemo izbore, mi ćemo to poverenje učvrstiti i moći ćemo da pobedimo na slobodnim izborima koji će uslediti. Odluka SZS mora biti jasna i nedvosmislena", rekao je Lutovac. Do sada su održana dva okrugla stola predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka. Jedan od lidera SzS Nebojša Zelenović u petak je, posle drugog sastanka, izjavio da su predstavnici opozicije izneli tri uslova za učešće na izborima - smenu članova RIK-a, REM-a i direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je za RTS izjavio da mu je "veoma stalo" da opozicija učestvuje na izborima, kao i da je vlast spremna da prigvati skoro sve što opozicione stranke traže. "Prvo su govorili o biračkim spiskovima. Evo, sada kažem, uredite ih, vi pišite, nikakve komisije, svako ime napišite u birački spisak i ništa vam neće pomoći. Svako pravilo za biračko mesto, sve odredite u skladu sa zakonima koje ste vi pravili ili hoćete suprotno sa vašim zakonima, sve prihvatam. Finansiranje političkih stranaka, skoro sve što predložite, prihvatićemo. Nikakav problem nemamo sa tim", naveo je Vučić. O ispunjenu uslova koje je izneo Zelenović, Vučić, međutim, nije govorio. Izvor: Beta, Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/uskoro-pocinje-skolska-godina-ko-ima-pravo-na-besplatne-udzbenike/msk7epf

Autori: RTS

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro počinje školska godina, ko ima pravo na BESPLATNE UDŽBENIKE

Besplatne udžbenike dobiće i ove godine oko 84.000 učenika, rekla je za RTS Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete.U proseku se smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica, a veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa više dece, istakla je pomoćnica ministra.Deci sigurno nije do razgovora o školi, ali roditeljima i nastavnicima je već vreme. O kupovini udžbenika razmišlja se uveliko. Roditelji imaju svoju računicu, a škole i Ministarstvo prave svoju.Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 84.000 učenika. Sada se ulazi u finalni obračun.Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete kaže da se oslanjaju na podatke koje im dostavljaju škole.Istakla je da je informaciona baza "Dositej" još pre mesec dana dala uputstvo školama kako da popunjavaju i unose podatke o deci, odnosno roditeljima, koji ispunjavaju uslove koji su propisani zakonom, kako bi deca ostvarila pravo na besplatne udžbenike.- Mi smo prikupili podatke, za sada imamo oko 84.000 učenika, dakle brojka je u okviru prošlogodišnje, ali još nismo zatvorili aplikaciju, jer dešava se da roditelji naknadno dostave. Nabavimo i oko 10 odsto više za biblioteke u slučaju da dođe do toga da roditelj iz nekog razloga nije na vreme aplicirao u svojoj školi - onda ima mogućnost da uzme iz školske biblioteke - objasnila je Nedeljkovićeva.Prema njenim rečima, njihov posao je da urade javnu nabavku, da kasnije izdavači dostave školama, a škole roditeljima.Govoreći o tome šta je potrebno ispuniti da bi se dobio besplatan udžbenik, Nedeljkovićeva kaže da je zakonom o osnovama sistema regulisano pravo da ovo mogu da rade, a Vlada je opredelila sredstava u budžetu.Prema njenim rečima, u poslednje četiri godine 2,5 milijardi dinara Vlada je izdvojila za besplatne udžbenike.Veći deo udžbeničkih kompleta odlazi u porodice sa više dece- Od 86.000 porodica, odnosno dece koja su korisnici tih udžbenika, u proseku vidimo da se smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica - vidimo blago smanjenje i ako je to pokazatelj da ima u Srbiji manje socijalno ugroženih, onda smo mi presrećni, veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa više dece - istakla je Nedeljkovićeva.Podseća da je od 2016. kada je Mladen Šarčević došao na mesto ministra, odluka o dodeli besplatnih udžbenika proširena na kategoriju porodica sa više dece. Od toga prvo dvoje dece moraju biti uključeni u sistem obrazovanja, ističe ona.Ukazala je da oko 45.000 dece po tom osnovu koristi te udžbenike.Govoreći o tome ko sve ima pravo, Nedeljkovićeva kaže da su to deca koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica, primaoci socijalne nadoknade."Druga kategorija su višečlane porodice od kojih prvo dvoje dece mora biti u sistemu školovanja i imamo decu koja se obrazuju po posebnom programu, za koju su obezbeđeni prilagođeni udžbenici, to su deca sa smetnjama u razvoju ili sa invaliditetom", rekla je pomoćnica ministra.Kako kaže, udžbenici se prilagođavaju u skladu sa njihovim potrebama, da li je to Brajevo pismo, ili uvećan font.- Omogućavamo školama da takvoj deci budu dostupni računari koje mogu da koriste - rekla je Nedeljkovićeva.Govoreći o digitalnim udžbencima, Nedeljkovićeva kaže da će svi učenici prvog razreda osnovne škole dobiti besplatno digitalne sadržaje, što je značajan podatak.Dodaje da 500 škola u Srbiji od 1.270, koliko ih ima ukupno, imaju projekat "povezanih škola", a uslov je bio da je obezbeđen internet i da su škole računarski opremljene.Svi učenici prvog, drugog, petog i šestog razreda će dobiti besplatne udžbenike, rekla je Nedeljkovićeva.Istakla je da digitalni udžbenci prate nove nastavne planove i programe u školama i idu u korak sa reformom.Lokalne samouprave daju svoj doprinos Ukazala je da je ministar prosvete imao kontakte sa gradonačelnicima kako da i lokalne samouprave mogu da daju svoj doprinos.Navela je primer Novog Sada, gde je gradonačelnik odlučio da svim svojim sugrađanima obezbedi besplatne udžbenike, što znači da će u tom gradu deca imati te udžbenike."Imamo ugovore sa donatorima, sa kompanijama koje poklanjaju paketiće, deo školskog pribora. Imamo primer lokalne samouprave koja je sjajno organizovala nabavku udžbenika preko đačkih zadruga gde su roditelji mogli da obezbede besplatan školski pribor", kaže pomoćnica ministra.- Zakoračili smo u ozbiljan proces promena malo transparentnijeg nabavljanja, a samim tim i upravljanja tržištem, odnosno nekom vrstom kontrole i cene kompleta - rekla je Nedeljkovićeva.- Pred nama je period kada će roditelji moći da odahnu, za dve do tri godine zbog besplatnih digitalnih udžbenika i ako dođemo do situacije da digitalni udžbenici u velikoj meri zamene štampane, onda smo uradili pravu stvar - zaključila je Nedeljkovićeva.                            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/426283/koja-deca-imaju-prava-na-besplatne-udzbenike-ovo-interesuje-sve-roditelje-u-srbiji

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: KOJA DECA IMAJU PRAVA NA BESPLATNE UDŽBENIKE? Ovo interesuje SVE RODITELJE U SRBIJI

U poslednje četiri godine 2,5 milijardi dinara Vlada je izdvojila za besplatne udžbenike Besplatne udžbenike dobiće i ove godine oko 84.000 učenika, rekla je za Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete. U proseku se smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica, a veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom, istakla je pomoćnica ministra.Deci sigurno nije do razgovora o školi, ali roditeljima i nastavnicima je već vreme. O kupovini udžbenika razmišlja se uveliko. Rodtelji imaju svoju računicu, a škole i Ministarstvo prave svoju. Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 84.000 učenika. Sada se ulazi u finalni obračun.Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete kaže da se oslanjaju na podatke koje im dostavljaju škole. Istakla je da je informaciona baza "Dositej" još pre mesec dana dala uputstvo školama kako da popunjavaju i unose podatke o deci, odnosno roditeljima, koji ispunjavaju uslove koji se propisani zakonom da bi deca ostvarila pravo na besplatne udžbenike.- Mi smo prikupili podatke, za sada imamo oko 84.000 učenika, dakle brojka je u okviru prošlogodišnje, ali još nismo zatvorili aplikaciju, jer dešava se da roditelji naknadno dostave. Nabavimo i oko 10 odsto više za biblioteke u slučaju da dođe do toga da roditelj iz nekog razloga nije na vreme aplicirao u svojoj školi - onda ima mogućnost da uzme iz školske biblioteke - objasnila je Nedeljkovićeva.Prema njenim rečima, njihov posao je da urade javnu nabavku, da kasnije izdavači dostave školama, a škole roditeljima. Govoreći o tome šta je potrebno ispuniti da bi se dobio besplatan udžbenik, Nedeljkovićeva kaže da je zakonom o osnovama sistema regulisano pravo da ovo mogu da rade, a Vlada je opredelila sredstava u budžetu. Prema njenim rečima, u poslednje četiri godine 2,5 milijardi dinara Vlada je izdvojila za besplatne udžbenike.- Od 86.000 porodica, odnosno dece koja su korisnici tih udžbenika, u proseku vidimo da se smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica - vidimo blago smanjenje i ako je to pokazatelj da ima u Srbiji manje socijalno ugroženih, onda smo mi presrećni, veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom - istakla je ona.Podseća da je od 2016. kada je Mladen Šarčević došao na mesto ministra, odluka o dodeli besplatnih udžbenika proširena za kategoriju porodica sa više dece. Od toga prvo dvoje dece moraju biti uključeni u sistem obrazovanja, ističe ona. Istakla je da oko 45.000 dece po tom osnovu koristi te udžbenike.Govoreći o tome ko sve ima pravo, Nedeljkovićeva kaže da su to deca koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica, primaoci socijalne nadoknade.- Druga kategorija su višečlane porodice od kojih prvo dvoje dece mora biti u sistemu školovanja i imamo decu koja se obrazuju po posebnom programu, za koju su obezbeđeni prilagođeni udžbenici, to su deca sa smetnjama u razvoju ili sa invaliditetom - rekla je pomoćnica ministra. Kako kaže, udžbenci se prilagođavaju u skladu sa njihovim potrebama, da li je to Brajevo pismo, da li je uvećan font.Govoreći o digitalnim udžbencima, Nedeljkovićeva kaže da će svi učenici prvog razreda osnove škole dobiti besplatno digitalne sadržaje, što je značajan podatak.- Omogućavamo školama da takvoj deci budu dostupni računari koje mogu da koriste - rekla je Nedeljkovićeva.Dodaje da 500 škola u Srbiji od 1.270, koliko ih ima ukupno, imaju projekat "povezanih škola", a uslov je bio da je obezbeđen internet i da su škole računarski opremljene.Svi učenici drugog, petog i šestog razreda će dobiti besplatne udžbenike, naravno i prvog, rekla je Nedeljkovićeva.Istakla je da digitalni udžbenci prate nove nastavne planove i programe u školama i idu u korak sa reformom. Ukazala je da je ministar prosvete imao kontakte sa gradonačelnicima kako da i lokalne samouprave mogu da daju svoj doprinos.Navela je primer Novog Sada, gde je gradonačelnik odlučio da svim svojim sugrađanima obezbedi bespaltne udžbenike, što znači da će u tom gradu deca imati te udžbenike.- Imamo ugovore sa donatorima, sa kompanijama koje poklanjaju paketiće, deo školskog pribora. Imao primer lokalne samoprave koja je sjajno organizovala nabavku udžbenika preko đačkih zadruga gde su roditelji mogli da obezbede besplatan školski pribor - kaže pomoćnica ministra.- Zakoračili smo u ozbiljan proces promena malo transparentnijeg nabavljanja, a samim tim i upravljanja tržištem, odnosno nekom vrstom kontrole i cene kompleta - rekla je Nedeljkovićeva.- Pred nama je period kada će roditelji moći da odahnu, za dve do tri godine zbog besplatnih digitalnih udžbenika i ako dođemo do situacije da digitalni udžbencii u velikoj meri zamene štampane, onda smo uradili pravu stvar - zaključila je Nedeljkovićeva.Bonus video: (Espreso.rs / RTS)                   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/biz/obrazovanje/ko-ima-prava-na-besplatbne-udzbenike-ministarstvo-prosvete-je-i-ove-godine-obezbedio-potreban-budzet-2019-08-13

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: KO IMA PRAVA NA BESPLATNE UDŽBENIKE? Ministarstvo prosvete je i ove godine obezbedio potreban budžet za školstvo

Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 84.000 učenika. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.Besplatne udžbenike dobiće i ove godine oko 84.000 učenika, rekla je zaVesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete. U proseku se smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica, a veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom, istakla je pomoćnica ministra.Deci sigurno nije do razgovora o školi, ali roditeljima i nastavnicima je već vreme. O kupovini udžbenika razmišlja se uveliko. Rodtelji imaju svoju računicu, a škole i Ministarstvo prave svoju. Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 84.000 učenika. Sada se ulazi u finalni obračun.Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete kaže da se oslanjaju na podatke koje im dostavljaju škole. Istakla je da je informaciona baza "Dositej" još pre mesec dana dala uputstvo školama kako da popunjavaju i unose podatke o deci, odnosno roditeljima, koji ispunjavaju uslove koji se propisani zakonom da bi deca ostvarila pravo na besplatne udžbenike.- Mi smo prikupili podatke, za sada imamo oko 84.000 učenika, dakle brojka je u okviru prošlogodišnje, ali još nismo zatvorili aplikaciju, jer dešava se da roditelji naknadno dostave. Nabavimo i oko 10 odsto više za biblioteke u slučaju da dođe do toga da roditelj iz nekog razloga nije na vreme aplicirao u svojoj školi - onda ima mogućnost da uzme iz školske biblioteke - objasnila je Nedeljkovićeva.Prema njenim rečima, njihov posao je da urade javnu nabavku, da kasnije izdavači dostave školama, a škole roditeljima. Govoreći o tome šta je potrebno ispuniti da bi se dobio besplatan udžbenik, Nedeljkovićeva kaže da je zakonom o osnovama sistema regulisano pravo da ovo mogu da rade, a Vlada je opredelila sredstava u budžetu. Prema njenim rečima, u poslednje četiri godine 2,5 milijardi dinara Vlada je izdvojila za besplatne udžbenike.- Od 86.000 porodica, odnosno dece koja su korisnici tih udžbenika, u proseku vidimo da se smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica - vidimo blago smanjenje i ako je to pokazatelj da ima u Srbiji manje socijalno ugroženih, onda smo mi presrećni, veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom - istakla je ona.Podseća da je od 2016. kada je Mladen Šarčević došao na mesto ministra, odluka o dodeli besplatnih udžbenika proširena za kategoriju porodica sa više dece. Od toga prvo dvoje dece moraju biti uključeni u sistem obrazovanja, ističe ona. Istakla je da oko 45.000 dece po tom osnovu koristi te udžbenike.Govoreći o tome ko sve ima pravo, Nedeljkovićeva kaže da su to deca koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica, primaoci socijalne nadoknade.- Druga kategorija su višečlane porodice od kojih prvo dvoje dece mora biti u sistemu školovanja i imamo decu koja se obrazuju po posebnom programu, za koju su obezbeđeni prilagođeni udžbenici, to su deca sa smetnjama u razvoju ili sa invaliditetom - rekla je pomoćnica ministra.Kako kaže, udžbenci se prilagođavaju u skladu sa njihovim potrebama, da li je to Brajevo pismo, da li je uvećan font.Govoreći o digitalnim udžbencima, Nedeljkovićeva kaže da će svi učenici prvog razreda osnove škole dobiti besplatno digitalne sadržaje, što je značajan podatak.- Omogućavamo školama da takvoj deci budu dostupni računari koje mogu da koriste - rekla je Nedeljkovićeva.Dodaje da 500 škola u Srbiji od 1.270, koliko ih ima ukupno, imaju projekat "povezanih škola", a uslov je bio da je obezbeđen internet i da su škole računarski opremljene.Svi učenici drugog, petog i šestog razreda će dobiti besplatne udžbenike, naravno i prvog, rekla je Nedeljkovićeva.Istakla je da digitalni udžbenci prate nove nastavne planove i programe u školama i idu u korak sa reformom. Ukazala je da je ministar prosvete imao kontakte sa gradonačelnicima kako da i lokalne samouprave mogu da daju svoj doprinos.Navela je primer Novog Sada, gde je gradonačelnik odlučio da svim svojim sugrađanima obezbedi bespaltne udžbenike, što znači da će u tom gradu deca imati te udžbenike.- Imamo ugovore sa donatorima, sa kompanijama koje poklanjaju paketiće, deo školskog pribora. Imao primer lokalne samoprave koja je sjajno organizovala nabavku udžbenika preko đačkih zadruga gde su roditelji mogli da obezbede besplatan školski pribor - kaže pomoćnica ministra.- Zakoračili smo u ozbiljan proces promena malo transparentnijeg nabavljanja, a samim tim i upravljanja tržištem, odnosno nekom vrstom kontrole i cene kompleta - rekla je Nedeljkovićeva.- Pred nama je period kada će roditelji moći da odahnu, za dve do tri godine zbog besplatnih digitalnih udžbenika i ako dođemo do situacije da digitalni udžbencii u velikoj meri zamene štampane, onda smo uradili pravu stvar - zaključila je Nedeljkovićeva.OAZE HLADOVINE: Vreli talas zapljusnuo je Srbiju, ali na ovim mestima možete pronaći OSVEŽENJE (VIDEO)                           

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/English/NEWS/a507334/You-are-a-criminal-on-Serbia-if-you-say-the-truth-a-lawyer-says.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: If you have brain in Serbia, you are in conflict of interests, lawyer says

The charges against Goran Ilic, a deputy public prosecutor, for his tweet is the case of violation of freedom of speech during a public debate about professional issues, lawyers have told N1 on Tuesday.In an apparent allusion to many cases that remained unsolved due to the statute of limitation, Ilic tweeted: "A new prosecutors' proverb says 'every case has its time.' That means we're waiting for political changes in the country to jump to the case."The tweet prompted the Council for Monitoring, Human Rights and Fight Against Corruption, Transparentnost, considered close to the authorities what they deny, to file charges against Ilic to the Prosecutors' Office for Organised Crime and a disciplinary complaint to the State Prosecutors' Council and Commissioner for Prosecutors' Autonomy.Mario Spasic, the Secretary-General of Transparentost (no relation to Transparency Serbia), said Ilic's tweet was a proof of his political impassion and confirmed he was against the current regime in the country.The tweet is a part of Ilic's article published in the independent Danas daily on July 25 as an opinion titled "Why Prosecutors Should be Independent."The article is a part of the Constitutional Changes on the Road to the European Union Project: Advocating Constitutional Changes financed by the Dutch embassy in Serbia.Sofija Mandic, a lawyer and a member of the Centre for Judicial Researches, said that it was apparent the problem was not that Ilic committed a crime but that he expressed such an opinion."You are in conflict of interests if you have a brain," in Serbia, Mandic said. "The best solution would be to have some mashed potato instead and just pass on what you are told to.""When you say something true, you are a criminal," she added.Radovan Lazic, from the Association of Prosecutors, said "it was a debate on Constitutional amendments and Ilic expressed his opinion, slightly ironically, and received charges for that," adding Ilic's position, and duty obliged him to address the public.Lazic said the Council of Europe (CoE) recommendation was to provide freedom of speech to prosecutors, while "this (the charges) is a direct attack on freedom of speech and a message to all who want to express their opinion in public."Mandic recalled that "the scenario is always similar when someone is attacked for expressing opinions, as it was the case with Judge Miodrag Majic and the head of  Serbia's Judges' Association Dragana Boljevic."             

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: OŠTETILI EPS ZA DVA MILIONA

OŠTETILI EPS ZA DVA MILIONA

BEOGRAD, 13. avgust 2019. (FoNet) - Pripadnici Ministarstva

unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije u

saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije

Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i Sektorom unutrašnje

kontrole Elektroprivrede Srbije (EPS), uhapsili su četiri

osobe osumnjičene da su oštetile EPS za oko dva miliona

dinara.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba

službenog položaja uhapšeni su odgovorno lice jednog odseka

EPS u Kraljevu 2, D. M. (1957) kao i zaposleni u EPS u

Kraljevu Z. P. (1961), G. A. (1955) i D. R. (1977).

Krivična prijava, zbog sumnje da je počinio krivično delo

zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, podneta je

i protiv M. V. (1973) rukovodioca jednog sektora Tehničkog

centra EPS u Kraljevu , koji se već nalazi u pritvoru zbog

sumnje da je počinio drugo krivično delo.

Sumnja se da je M. V. podstrekavao ostale osumnjičene da

tokom 2016. i 2017. godine, korišćenjem svojih službenih

položaja angažuju resurse EPS za izvođenje radova na

izgradnji niskonaponskog voda za potrebe privrednog društva

"Hidroenergo Dubočica", koje je ove radove trebalo da obavi

o svom trošku.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom

odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u

Kraljevu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2600348/sistem-video-nadzora-za-kaznjavanje-saobracajnih-prekrsaja-u-kraljevu-uskoro-tender-za

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sistem video-nadzora za kažnjavanje saobraćajnih prekršaja u Kraljevu - Uskoro tender za nabavku opreme

Kraljevo je dobilo je 26.121.000 dinara za projekat uspostavljanja sistema video-nadzora kao deo programa "Pametni gradovi", koji sprovodi Ministarstvo bez portfelja zaduženo za inovacije i tehnološki razvoj.- Na ovaj način mi ćemo uspostaviti video-nadzor za kažnjavanje Kraljevo je dobilo je 26.121.000 dinara za projekat uspostavljanja sistema video-nadzora kao deo programa "Pametni gradovi", koji sprovodi Ministarstvo bez portfelja zaduženo za inovacije i tehnološki razvoj.- Na ovaj način mi ćemo uspostaviti video-nadzor za kažnjavanje saobraćajnih prekršaja na ukupno tri raskrsnice. Ovaj sistem će omogućiti automatsko snimanje i prepoznavanje registarskih tablica motornih vozila koja su prešla semafor na crveno svetlo ili su prekoračili brzinu. Svi vozači koji su prekršili saobraćajna pravila će biti kažnjeni - kaže za eKapiju gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.Na taj način biće omogućena veća bezbednost u saobraćaju, ali će se i puniti republički i gradski budžet.- 30% sredstava dolazi u gradski budžet i kosristi se u skladu sa pravilima za bezbednost saobraćaja - kaže Terzić.Gradonačelnik je dodao da očekuje da će javna nabavka za nabavku kamera biti uskoro, kao i da je rok za realizaciju projekta 5 meseci od potpisivanja ugovora.Ministarstvo bez portfelja zaduženo za inovacije i tehnološki razvoj podržalo je osam jedinica lokalnih samouprava koji su dobili sredstva za realizaciju projekata u okviru programa za razvoj "pametnih gradova" u ukupnom iznosu od 206 miliona dinara.I. Milovanović       

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: INVESTICIJE SU ŠARENA LAŽA

INVESTICIJE SU ŠARENA LAŽA

BEOGRAD, 13. avgust 2019. (FoNet) - Pokret slobodnih građana

(PSG) je danas ocenio da su najavljene vladine petogodišnje

investicije od 12 milijardi evra "šarena laža, kamufliran

početak predizborne kampanje i prazna vreća".

 

Ulaganja tri milijarde evra u izgradnju vodovodne i

kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih

voda nije posao države, jer su to osnovne i najvažnije

obaveze lokalnih samouprava, saopštio je PSG.

Dodaje se da najavom investiranja četiri milijarde evra u

putnu i železničku infrastrukturu sakriveno da ima malo

planiranih državnih, regionalnih, magistralnih ili

autoputeva i železničke infrastrukture, a mnogo više

zapuštenih ili neodržavanih lokalnih drumova, "koji su

takođe u nadležnosti lokalnih samouprava".

Vlast je ispraznila kase lokalnih samouprava,

centralizovanjem novca i odlučivanja, a onda taj novac

"velikodušno ulaže" u njihovu infrastrukturu, što je mogla i

lokalna vlast sama, da je slobodno raspolagala svojim

prihodima, naveo je PSG.

Ocenjuje se da ulaganje 500 miliona evra u energetsku

infrastrukturu predstavlja redovnu obaveza energetskog

sektora, planiranu svim dosadašnjim državnim budžetima.

Investicije u škole, univerzitete, bolnice i kliničke centre

od oko 150 miliona evra godišnje su takođe na nivou redovnih

potreba i uobičajenih prosečnih budžetskih ulaganja,

saopštio je PSG.

Tvrdi se da izgradnja "pogrešno koncipirane i stručno

neutemeljene" prve linije metroa u Beogradu za 1,4 milijarde

evra predstavlja bacanje para i "priliku za ugradnju 'ekipe'

u cenu neposredno pogođenog posla".

Navodi se da je izgradnja više stadiona za 600 miliona evra

prilika za "nekontrolisanu korupciju".

Ulaganje 500 miliona evra u digitalizaciju, pametne gradove,

digitalne učionice ili naučno-tehnološke parkove nije posao

države, nego zainteresovane privrede ili lokalnih vlasti,

saopštio je PSG.

Dodaje se da u ulaganje 500 miliona evra u izgradnju stanova

za mlade bračne parove "mogu da poveruju samo oni koji su

već kupili bezbroj puta pompezno najavljivane superjeftine

stanove širom Srbije".

I 150 miliona evra najavljenih za izgradnju filharmonije u

Beogradu bi možda imalo smisla pozdraviti, da nije isto

najavljivano bezbroj puta, naveo je PSG.

Dodaje se da je "najmanje izmišljenih ulaganja" od oko 200

milona evra godišnje najavljeno za ono što bi Srbiji možda

bilo potrebno i dobrodošlo: u vodni put Apatin - Đerdap,

obnovu mehanizacije i sistema za navodnjavanje, podsticaje

za razvoj preduzetništva i podršku malim i srednjim

preduzećima i pronatalnu politiku, podršku majkama i dečje

programe.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/od-septembra-radovi-na-bulevaru-patrijarha-pavla/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Od septembra radovi na Bulevaru patrijarha Pavla

BEOGRAD - Rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, na potezu od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića, trebalo bi da počne u septembu, kažu u DirekcijiBEOGRAD - Rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, na potezu od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića, trebalo bi da počne u septembu, kažu u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Reč je o deonici dugoj 1.875 metara, radovi koštaju 1.385 milijardi dinara, a rok za njihov završetak je 540 dana od uvođenja izvodača u posao, preciziraju za Tanjug i ističu da će ova važna beogradska saobraćajnica biti proširena i da će imati po dve saobraćajne trake u oba smera, dok će u sredini biti tramvajska pruga postavljena na izdignutoj tramvajskoj baštici. Nakon obimnih pripremnih radova, sledi polaganje četiri kilometra šina i isto toliko kilometara elektrovodova, postavljanje 49 stubova kontaktne mreže na kojima će se nalaziti i javno osvetljenje, dok će ispod saobraćajnice biti položeno oko devet kilometara vodovodnih i kanalizacionih cevi, objašnjavaju u Direkciji. Geotehnička istraživanja su pokazala da postoji visok nivo podzemnih voda zbog čega će tlo ispod saobraćajnice biti zamenjeno, navode i dodaju da će se ispod kolovoza raditi iskopi i zamena materijala na dubini od oko jedan metar, osim na delovima gde bude utvrđeno da postojeća konstrukcija ispunjava potrebne geomehaničke standarde. Duž trase predviđena su po dva stajališta javnog prevoza opremljena urbanim mobilijarom - kod Ulice Pere Velimirovića i "Mosta za Prokop". U Direkciji podsećaju da je u prvoj fazi radova izmešteno korito Topčiderske reke i izgrađena nova mostovska konstrukcija na raskrsnici sa Ulicom Pere Velimirovića, a budući da se na toj poziciji Kaljavi potok uliva u Topcidersku reku kao otvoreni vodotok, izvedeno je i njegovo zacevljenje i upuštanje u tu reku. Osim rekonstrukcije Bulevara patrijarha Pavla od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića, radiće se i deo od Hipodroma do prolaza za Košutnjak. "U toku je priprema tenderske dokumentacije za javnu nabavku kojom će se obezbediti neophodna tehnička dokumentacija za izgradnju te deonice. Tenderom će biti predviđena najoptimalnija trasa u odnosu na kulturno-istorijsku celinu Topčider, kroz koju treba da prođe nova saobraćajnica", kažu u Direkciji. Dodaju će će do sada urađena tehnička dokumentacija, koja zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa nije mogla da se realizuje, biti korišćena u pripremi nove tenderske dokumentacije. (Tanjug)  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/logorska-demokratija/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Logorska demokratija

U noći prethodnih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora dogodila se planirana i organizovana suspenzija pravne države: fantomi su bagerima rušili deo Beograda i lišavali građane slobode kretanja, a policija nije reagovala na pozive da interveniše.Više od tri godine kasnije, taj slučaj nije rasvetljen. Postoji i niz drugih primera koji nesumnjivo ukazuju na činjenicu da se u Srbiji istrage i sudski postupci pokreću, vode i završavaju u zavisnosti od toga da li su osumnjičeni deo vladajućeg establišmenta, odnosno koga i koliko bi ugrozile eventualne presude. Na svim ponovljenim izborima za odbornike po unutrašnjosti Srbije tokom prethodnih nekoliko godina bilo je verbalnog i fizičkog nasilja prema aktivistima opozicije, bez odgovarajućeg sudskog epiloga po krivce. LJudi u manjim naseljima bukvalno žive u strahu, stišavaju glas i osvrću se oko sebe kada žele da kažu nešto o politici, a posebno o ponašanju funkcionera vlasti. Iz ogromnog broja medija kipti govor mržnje, etiketiranje i klevetanje ljudi, a to onda postaje obrazac ponašanja i u porodicama, školama, preduzećima, na ulici, svuda oko nas. Predsednik republike na televiziji selektivno iščitava dokumenta s oznakom državne tajne, a uzurpirao je ovlašćenja vlade, skupštine, tužilaštva, suda, lokalnih samouprava i svega drugog po potrebi. On i pregovara o Kosovu, i ugovara investicije, i crta auto-puteve, i objavljuje ko je lopov, a ko poštenjačina, i koji mediji izveštavaju ispravno, a koji ne, i koja fasada treba da se okreči, a koja je dovoljno lepa. U Narodnoj skupštini Republike Srbije mandat nije ukinut poslaniku osuđenom za ratne zločine, već mu se dozvoljava da skandalozno vređa građane, političke oponente i novinare, nazivajući ih pogrdnim imenima i preteći da će ih gaziti po ulici. Strancima koji su osuđeni za korupciju vlast dodeljuje državljanstvo Srbije, a novinare koji pokušavaju da se bave otkrivanjem korupcije bezočno optužuje za rad protiv države i njene bezbednosti. U javnim nabavkama širom Srbije redovna praksa je dodeljivanje poslova "jedinom ponuđaču" i neposredna pogodba s preduzećima koja su bliska vlastima. Niko drugi se više i ne prijavljuje na unapred dogovorene tendere niti se žali nakon njihovog okončanja. Besplatnu dodelu ili bagatelno ustupanje građevinskog zemljišta stranim preduzećima Vlada Republike Srbije proglašava projektima od nacionalnog značaja. Na konkursima svih nivoa vlasti, budžetski novac se dodeljuje tabloidima i fantomskim udruženjima. U javnom sektoru se nije moguće zaposliti ni na najslabije plaćenim radnim mestima, čak ni u formi privremenih i povremenih poslova, bez preporuke vladajućih stranaka. Crkva se milionskim sredstvima finansira iz tekuće budžetske rezerve, a sve češće se od strane predsednika republike uvlači u državne poslove, prećutnom ili javnom podrškom njegovoj ličnosti i politici. Testovi za maturu se "provaljuju", kupljene diplome se nostrifikuju, doktorati se plagiraju, a njihovi vlasnici se postavljaju na mesta gradonačelnika i ministara. I niko im ništa ne može, smeju nam se s televizijskih ekrana. Besomučno se seku šume i uništavaju zelene površine po gradovima, zbog kič projekata narušavaju se kulturno-istorijski spomenici, reke se stavljaju u cevi, a vazduh zagađuje više nego ikad. Ništa od nabrojanog građani ne mogu da spreče kroz institucije sistema koje su sve redom instrumentalizovane za rad u samo jednom pravcu, a to je obezbeđenje što veće finansijske koristi vlastodržaca i njihov opstanak na položaju. U Republici Srbiji su temeljno ugroženi demokratsko društvo i pravni poredak pa se aktuelni razgovori političkih organizacija o pojedinim elementima izbornog procesa ne mogu definisati drugačije nego kao skretanje pažnje javnosti s najvećih problema u zemlji. Pregovori o popravci izbornih uslova, i to samo nekih segmenata, jer se tobož oni ključni ne menjaju u izbornoj godini, jesu pregovori o tome u koliko sati će se isključivati svetlo u spavaonicama logora, da li neki logoraši mogu konkurisati da budu redari u njima, i da li će za to dobijati platu ili bar sendvič više od ostalih logoraša. Opozicija nema mandat da uslove za normalan život i rad i poštovanje ustavom i zakonom garantovanih prava građana svodi na pitanje uslova svog izbornog takmičenja s vladajućim strankama. Sve dok to radi, ona je saučesnik vladajućeg establišmenta u teroru na društvom, institucijama i građanima. Autor je sociolog ivan zivkov, Lični stav  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15309/

Autori: Insajder

Teme: Javne nabavke

Naslov: Advokatica Saše Mirkovića: Nije jasno zašto je u zatvoru, na odsluženje kazne bi trebalo da ide u oktobru

Objavljeno: 13.08.2019 Tweet Saša Mirković, bivši predsednik Skupštine opštine Zaječar i nekadašnji funkcioner SNS, u petak je izručen Srbiji iz Crne Gore i nalazi se u Centralnom zatvoru u Beogradu, tvrdi njegova advokatica Nataša Tošić. Ona je navela da bi po nalogu suda Mirković trebalo da ide na izdržavanje kazne tek 21. oktobra, pa je nepoznato po kom osnovu se nalazi u zatvoru. I dok su mediji još u subotu objavili informaciju o izručenju Mirkovića, u Ministarstvu pravde, MUP-u i Višem sudu u Zaječaru, gde je Mirković pravosnažno osuđen, nisu odgovorili na pitanje Insajdera da li je on deportovan ili izručen i da li je upućen na izdržavanje zatvorske kazne, niti se bilo koja institucija oglasila s tim u vezi. Advokatica Nataša Tošić i članovi porodice Saše Mirkovića Foto: Medija centar Saša Mirković, koji je osuđen na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, priveden je u petak u Budvi. On je tada na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je priveden zbog prekoračenja boravka u Crnoj Gori. Već sutradan u četiri ujutro Mirković je, po pisanju medija, isporučen Srbiji. Kako je navela njegova advokatica Nataša Tošić, bivši predsednik Skupštine Zaječara je započeo štrajk glađu i nije jasno po kom osnovu se nalazi u Centralnom zatvoru, jer nalog iz kojeg se to vidi, kako je rekla, on nije dobio. Tošić je istakla da po nalogu suda, Mirković ide na izdržavanje zatvorske kazne 21. oktobra, kao i da je sada smešten "u istražnom delu beogradskog Centralnog zatvora gde ne idu lica na izdržavanje kazne". "Poternica za Mirkovićem nije postojala u trenutku kad je uhapšen, ona je izdata tek oko 22.00 uveče u petak, malo nakon što je predat Srbiji", rekla je Tošić i dodala "da je postojala poternica Mirković bi u Crnoj Gori bio u ekstradicionom pritvoru, posle čega sledi procedura o eventulanom izručenju". Tošić je pozvala Osnovni sud da joj odgovori zašto je njen branjenik u zatvoru i saopštila da je uputila zahtev Višem sudu u Beogradu da se Mirkoviću kazna od godinu dana zatvora zameni kućnim zatvorom zbog njegovog zdravstvenog stanja, zbog kojeg, navela je, inače uzima lekova, ali to sad ne čini jer i na taj način štrajkuje. Ona je ponovila ranije izrečene tvrdnje da je Mirković izložen "progonu jer je politički neistomišljenik Aleksandra Vučića, zbog čega je napustio Srpsku naprednu stranku 2015. godine". Nadležni ćute o Mirkoviću Novinari Insajdera su još u subotu pokušali da dobiju informacije da li je za Mirkovićem bila raspisana međunarodna poternica, da je isporučen ili deportovan iz Crne Gore, kao i gde se sada nalazi. Međutim, odgovore na ova pitanja nismo dobili ni u Ministarstvu pravde, ni u MUP, gde nam je rečeno da nisu nadlženi za ovaj slučaj, ali ni u Višem sudu u Zaječaru. Mirković je u maju 2019. u Sudu u Zaječaru osuđen na godinu dana zatvora, zbog zloupotrebe službenog položaja kojom je gradski budžet oštećen za oko 14 miliona dinara ili oko 117.000 evra. Mirković je, prema presudi, prekoračio granice svojih ovlašćenja, usmeno naložio saradnici Mileni Trajković da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, a posredovao je i da Gradska uprava Zaječara od jednog privrednog društva iz Beograda nabavi robu ukupne vrednosti oko 14 miliona dinara. Mirković, bivši poslanik i član Srpske napredne stranke koju je napustio 2015, uhapšen je 2017, zbog sumnje da je sa Trajkovićevom, oštetio budžet Grada, saopštilo je tada Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Presudom Višeg suda u maju ove godine, potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Zaječaru, koji je Mirkovića u decembru 2017. na istu kaznu osudio zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića. U serijalu Insajdera "Javna preduzeća, tajne zloupotrebe - Zaječar", novinari naše redakcije istraživali su i kako je za samo nekoliko godina iz budžeta Zaječara nestalo milijardu i dve stotine miliona dinara. Mirković je tada odbio da odgovara na pitanja novinara Insajdera. Izvor: Insajder, Beta Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/index.php/hronika/sestoro-iz-eps-uhapseno-u-kralevu-13-08-2019

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeni zbog zloupotrebe službenog položaja

KRALJEVO: Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i Sektorom unutrašnje kontrole Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije", uhapsili su četiri osobe osumnjičene da su koruptivnim krivičnim delima oštetile javno preduzeće EPS za oko dva miliona dinara. Kako je saopštio kraljevački MUP, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, uhapšeni su D. M (1957), odgovorno lice jednog odseka JP EPS u Kraljevu 2, kao i zaposleni u JP EPS u Kraljevu Z. P. (1961), G. A. (1955) i D. R. (1977).Krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, podneta je i protiv M. V. (1973) rukovodioca jednog sektora Tehničkog centra Kraljevo JP EPS, koji se već nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio drugo krivično delo zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu. Sumnja se da je M. V. podstrekavao ostale osumnjičene da tokom 2016. i 2017. godine, korišćenjem svojih službenih položaja, angažuju resurse Javnog preduzeća EPS za izvođenje radova na izgradnji niskonaponskog voda za potrebe privrednog društva "Hidroenergo Dubočica", koje je ove radove trebalo da obavi o svom trošku.Na taj način, kako se sumnja, osumnjičeni su privrednom društvu "Hidroenergo Dubočica" pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko dva miliona dinara.Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, dodaje se u saopštenju.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/popustanje-opozicija-smanjila-listu-zahteva-vucic-spreman-sve-da-im-ispuni/xdyy6tx

Autori: Ivana Mastilović Jasnić

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: POPUŠTANJE Opozicija smanjila listu zahteva, Vučić spreman SVE DA IM ISPUNI

Lider SzS Nebojša Zelenović rekao je da opozicija ima tri predloga koja vlast mora da ispuni da ne bi bilo bojkota izbora. Istog dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će opiziciji dati sve što traže, ali da rad ne mogu da pobede.Da li je reč o prvim "plodovima" dijaloga, o racionalnom spuštanju lestvice ili o popuštanju pod pritiskom pojedinih međunarodnih zvaničnika, nije poznato, ali je očigledna promena u izjavama koje su političari na vlasti i u opoziciji davali u poslednje vreme.Nebojša Zelenović, koji je trenutno predsedavajući SzS, posle drugog sastanka predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka rekao je da Savez za Srbiju traži tri konkretne stvari.- Hitno treba smeniti i izabrati sve članove REM-a, druga stvar je saglasnost oko novih članova RIK, a treća jeste smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i članova odbora - rekao je Zelenović.Ovo ne bi bilo neobično da tokom prethodnih nedelja i meseci SzS lestvicu nije digao mnogo više. Ekspertski tim dao je tada svoje predloge koje je Predsedništvo SzS prihvatilo, a u odnosu na to više se ne pominje učestvovanje predsednika Aleksandra Vučića u kampanji, ne pominju se promene u informativnom programu RTS-a i RTV-a, pritisak na birače, a odustalo se i od smene ministra kulture i državnih sekretara zbog stanja u medijima. Dan nakon što je predsednik SSP i jedan od lidera SzS Dragan Đilas rekao da nema dijaloga bez prisustva javnosti i direktnog prenosa, i od toga se odustalo.S druge strane, očigledno je i popuštanje vlasti.Vučić je pre dva dana izjavio da su izborni uslovi danas deset puta bolji nego u vreme prethodne vlasti, a da će vlast uraditi sve što opozicija smatra da treba kako bi izborni uslovi bili još bolji.- Uradićemo sve što još oni misle da možemo i po pitanju biračkih spiskova i u finansiranju političkih partija, šta god hoće uradićemo jer ne možete da pobede rad, sposobnost i marljivost lažima i izmišljenim pričama - istakao je Vučić.Vučić je rekao da je do sada okrugli sto vlasti i opozicije bio o dve teme i istakao da tamo nema nikavog predloga "1 od 5 miliona", već da opozicija dolazi na sastanke da bi davala izjave za medije.Kako je rekao, odgovor vlasti je da će da 99 odsto predloga o finansiranju, kao i 100 odsto onoga što se tiče biračkog spiska prihvati, ali opozicija, primetio je, neće da kaže da je sve prihvaćeno.Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da jeste došlo do obostranog popuštanja i da pokazatelj nisu samo izjave Zelenovića i Vučića.- Vlast je pokazala dobru volju već pristankom da razgovara s opozicijom, što je do sada bilo teško zamislivo. Još pre nekih mesec dana Vučić je rekao da je spreman da pozove posmatrače OEBS-a i da podržava sređivanje izbornih spiskova. Što se opozicije tiče, pristanak na razgovore, ali i izjava Nebojše Zelenovića o tri predloga ukazuju da se od čvrstog stava i prvobitnih uslova odustalo - navodi Klačar za "Blic".Šta je uticalo na popuštanje?Da li su na popuštanje obe strane uticali racionalan pristup ili pritisak iz međunarodne zajednice, manje je bitno. Ali je sigurno da razgovori koji se danas vode između vlasti i opozicije pre samo godinu ili dve nisu bili mogući.U tom periodu stigli su izveštaji Evropske komisije i OEBS-a u kojima Srbija ne ispunjava neophodne preporuke. Došlo je do protesta i najave bojkota, a vlast je svesna i da su pred Srbijom ustavna reforma i promene pravosuđu, sporazum sa Prištinom i evropske integracije. Iako obezbeđivanje većine nije upitno, svakako da svako želi da postigne što veći konsenzus o ovako ozbiljnim pitanjima i na kraju da podeli odgovornost.Iako su preostala tri predloga, oni pokrivaju dosta i nije ih lako ispuniti.Sasvim je sigurno da će svi svoje odluke do kraja pokušavati da proguraju i da niko neće lako prihvatiti da mu se na teret stavi bojkot.REKLI SU...Nebojša Zelenović, SzS- Hitno treba smeniti i izabrati sve članove REM-a, druga stvar je saglasnost oko novih članova RIK, a treća jeste smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i članova odbora. Ispunjenje ovih zahteva biće znak da smo na pragu bilo kakve političke regularnosti, u suprotnom pregovori neće imati smisla.Vladimir Orlić, SNS- Mi nemamo problem da se ponašamo u skladu sa pravilima i najmodernijim standardima, to smo i ponovili. Što se tiče stvari koje se tiču funkcionerske kampanje, nemamo s tim problem. To je već zakonom regulisano, što se tiče prakse i postupanja, za nas je to čisto.Vladimir Đurić, SMS- Svima je jasno da postoje deficiti u izbornom procesu i finansiranju kampanje koja favorizuje velike igrače. Možemo kroz dijalog doći do nekih promena, ali je važno da se to pretoči u zakone. Trenutno smo dosta daleko od toga.Žarko Obradović, SPS- Za nas izbori traju i počinju kada se završe prethodni. Ne možemo da shvatimo da izabrani predstavnici građana ne mogu da obavljaju poslove u vreme kada su zakazani izbori. Nije logično da ko ima rezultate ne može da ih pokaže.Đorđo Žujović, LDP- Apelujem na predsednika Aleksandra Vučića da pokuša bar u narednih šest meseci da se ne ponaša kao ostrašćeni partijski lider i da bude predsednik jer moraju u svemu ovome svi da učestvuju. Od Vučića zavisi da li će dogovori uspeti.                            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: standard.rs

Link: https://www.standard.rs/2019/08/13/szs-i-raskol-oko-bojkota/

Autori: http://newlookworld.com/

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: SzS i raskol oko bojkota

Nakon razgovora na FPN pojavili su se dokazi o neslozi, konfuziji i nedoslednosti u Savezu za Srbiju na koje niko nije javno ukazaoNakon razgovora na FPN pojavili su se dokazi o neslozi i konfuziji u Savezu za Srbiju na koje niko nije javno ukazao Da li zbog tropskih temperatura ili sezone godišnjih odmora, primetno je odsustvo suvisle kritike istupa Dragana Đilasa i SZS po pitanju razgovora o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka. Već od 5. avgusta, do danas kada ovaj tekst nastaje (12. avgust), mogla je da usledi žestoka kritika zbog evidentog (skrivenog) sukoba unutar SZS, zbog Đilasove nedoslednosti, kontradiktornosti, haosa i konfuzije, po pitanju učešća ili neučešća u razgovorima na FPN, te o neslozi i haosu koji vladaju na liniji Đilas - SZS. Umesto te ubitačne kritike, u medijima je akcenat pogrešno stavljen, na primer, na kritiku Đilasa zbog toga što se nalazi u Grčkoj na godišnjem odmoru a nije došao na drugu rundu razgovora. Prvo, Grčka je glavna i omiljena destinacija, dostupna mnogim našim građanima. To nije luksuzno turističko odredište, kao npr. Maldivi, na kojima je letovao Balša Božović, pa da po tom osnovu možete napadati Đilasa. Drugo, poznato je da Đilas ima dve ćerke dečijeg uzrasta i da sa njima letuje u Grčkoj ili Turskoj. Treće, nije Đilasa odsustvo iz Beograda sprečilo da na razgovore pošalje nekog drugog, npr. Mariniku Tepić, koja je prisustvovala prvim razgovorima na FPN. Kritiku Đilasa je trebalo zasnovati na činjenicama o kojima govori ovaj tekst.Da bi do argumentovane kritike Đilasa i SZS došlo, bilo je potrebno samo uporediti njihove izjave od 30. i 31. jula 2019. sa njihovim izjavama koje su davali od 4. avgusta do danas. Izjave samog Đilasa su međusobno nesaglasne, nelogične, a to nesaglasje važi i za izjave drugih lidera SZS. Potpuno je jasno da u samom SZS-u bukte različiti sukobi. To je razumljivo zbog toga što se radi o ideološki nespojivoj grupi stranaka, udruženja i sindikata, koju spaja jedino mržnja prema Vučiću i SNS-u, i želja da se domognu vlasti. Ne spaja ih, rekosmo, politička ideja, ali ni program, ni strategija, pa ni taktika. Radi se o grupi raznorodnih političkih aktera, ekstremne desnice (Dveri, Zdrava Srbija, Otadžbina), desnice (Narodna stranka), levog centra (DS, ZZS), samoproglašene levice (SSP), regionalnih stranaka (ZZS, Zdrava Srbija), itd.Vidno je da u SZS-u vlada bezvlašće. Navodni lider SZS je bio Đilas, ali njegovu lidersku poziciju je posle napada na RTS ozbiljno ugrozio Boško Obradović, koji postupa potuno samovoljno, jer je shvatio da mu niko iz SZS ništa ne može. Đilasova liderska pozicija je potpuno srušena posle druge runde razgovora na FPN, kada se pokazalo da Đilas i njegova stranka SSP imaju potpuno drugačije stavove od ostatka SZS, po pitanju izbornih zahteva i učešća na okruglom stolu na FPN. Takođe, potpuno neusaglašeno sa ostatkom SZS deluju grupacije nastale rastakanjem DSS - "Zdrava Srbija" i "Pokret Otadžbina". Oni praktično ne učestvuju u protestima i akcijama SZS, unazad deset meseci. Uz sve to, udruženje koje je vezivano za Đilasa - "Jedan od pet miliona", deluje kao samostalan politički faktor, koji organizuje proteste SZS, a da to udruženje nije deo SZS. SZS-u se priključilo i 15 potpuno marginalnih organizacija, za koje niko nije čuo, ali se među njima ne nalazi udruženje "Jedan od pet miliona".HAOS I KONFUZIJA Da podsetimo, prvi okrugli sto o izborima na FPN je održan 30. jula 2019, a drugi 9. avgusta 2019. Organizatori razgovora su Fond za otvoreno društvo, FPN, Fond za političku izuzetnost, CESID i CRTA. Na razgovor su pozvali stranke vlasti i opozicije. Dragan Đilas je gostujući na TV N1 31.jula 2019. (uputnica 1), dan posle prve runde razgovora na FPN, dao niz izjava koje su potpuno suprotne njegovim izjavama od 4. do 8. avgusta (N1, Danas). Đilas je 31. jula 2019. rekao: "Sastanak predstavnika vlasti i opozicije održan je iza zatvorenih vrata i bez prethodnog obaveštavanja medija jer su organizatori tako zahtevali (…) Sastanak je protekao u skladu sa očekivanjima i to nisu bili nikakvi tajni pregovori vlasti i opozicije, već okrugli sto na kojem se govorilo o izveštajima CRTA-e i Cesida". Kao što vidite, Đilas nigde ne pominje ultimativni zahtev da okrugli sto bude potpuno otvoren za medije. To je došlo kao naknadna "pamet", četiri dana kasnije:"Mi iz Saveza za Srbiju ne možemo da pregovaramo o onome što su zahtevi protesta. O 42 preporuke i 6 zaključaka se ne pregovara. Ima pregovora, možda jednog dana, oko toga kako će to da se implementira, a ne da neko od toga odustane". Loše je što Đilas govori o tome da su izborni zahtevi SZS, u stvari, ultimatum. To nije ni mudro. Pri tome je posebno kontradiktorno što Đilas kaže da se o "preporukama" ne pregovara, i da su one ultimativne. Sama suština izraza "preporuka" je suprotna ultimatumu. Preporuka je nešto što ima pogodbeni karakter, a ultimatum podrazumeva nešto nepromenjivo. Kao što vidimo, ne može biti reči o 42 preporuke i 6 zaključaka, već o 48 ultimativnih zahteva SZS, po Đilasu.Dragan Đilas (Foto: N1)Đilas je rekao i :"Na sastanak sam došao jer se SzS već osam meseci zalaže da se uspostavi dijalog vlasti i opozicije". Ovde je važno naglasiti da Đilas priznaje da on i SZS već osam meseci (!) traže dijalog sa vlašću o izbornim uslovima. I kao što vidimo do dijaloga je došlo 30. jula i 9. avgusta. Upitan da li je sastanak, koji naziva okruglim stolom ili tribinom, ipak bio neka vrsta dijaloga, Đilas kaže da jeste. "Pa, jeste neki dijalog. Nije bilo nekog direktnog obraćanja. Ovo je više da se vidi da li može da se razgovara na neki pristojan način, bez vređanja i skupljanja političkih poena". U suštini, Đilas ovde hvali organizatore što su se potrudili, načinom na koji su organizovali razgovore, da se izbegne sakupljanje političkih poena.Tog 31. jula 2019. Đilas je na N1 rekao: "Ja kao čovek koji se bavi politikom i koji želi da imamo normalnu i demokratsku zemlju nemam pravo da kažem da sa ovim ljudima neću da pričam. A koga će SNS da pošalje sa druge strane, na to ne mogu da utičem". Šta se tu promenilo kroz samo četiri dana, kada imamo sledeću izjavu: "Organizatori su želeli da se skup održi iza zatvorenih vrata da bi diskusija bila konstruktivnija, da se bar neke stvari pomere (…) . Kada otvorite (sastanak) za javnost šalju se političke poruke izbornom telu i onda se gubi i minimalni deo konstruktivnosti i pristojnosti". Kao što vidite, 31. jula Đilas pozdravlja to što je sastanak održan iza zatvorenih vrata i naglašava da to obezbeđuje konstruktivnost. Četiri dana kasnije ultimativno zahteva sasvim suprotno, da ceo sastanak bude javan, i kritikuje organizatore za ono za šta ih je četiri dana ranije hvalio. Poslednjeg dana jula, na TV N1, Đilas jasno kaže da će doći na naredne sastanke. "Na sledeće sastanke najavljene za avgust ćemo doći, mada rezultat svega toga neće biti ništa posebno". Samo četiri dana kasnije, u saopštenju koje prenose mediji, Đilas saopštava da on i njegova stranka neće učestvovati u razgovorima 9. avgusta, niti kasnije. Kakva konfuzija, kakva nedoslednost, kakvo menjanje stavova za 180 stepeni, za samo 4 dana.DVA ULTIMATUMA Zbog čega je Đilas nedosledan i posvađan i sa sobom i sa SZS-om, čiji su predstavnici, suprotno Đilasovom stavu, učestvovali na drugom okruglom stolu? Razloga za to ima više. Prvo, Đilas je raspet, zbog toga što zna da će ubedljivo izgubiti na svakim izborima, bez obzira na izborne uslove. To su mu pokazali beogradski izbori 2018. Drugo, a sledstveno tome, Đilas traži bilo kakav izgovor da ne učestvuje na izborima, i da ostatku opozicije nametne bojkot, jer bi onda mogao da kaže da nije poražen. Treće, Đilas je bio iznenađen pozivom na okrugli sto na FPN, pa je na TV N1 31. jula brzopleto prihvatio poziv i hvalio skup. Kasnije su mu neki ljudi, malo pametniji od njega, savetovali da promeni ploču, i da odbije dijalog. Međutim, sve je to prozirno, zbog haosa, konfuzije, nedoslednosti, i kod samog Đilasa, i na liniji Đilas - SZS. Ni svi u SZS nisu za bojkot izbora, a svakako nisu za prekid razgovora. Kada je Đilas video da je vlast pomirljiva i konstruktivna, da se zalaže za dijalog i kompromis, on okreće ploču i izjavljuje da nemaju šta da razgovaraju o izbornim uslovima.Pritom on postavlja dva ultimatuma, potpuno suprotna onome za šta se zalagao četiri dana ranije. Prvi, da razgovora neće biti ukoliko ne budu 100 odsto pred medijima. Podsetimo da o tome ne odlučuje vlast, već je to sasvim razuman predlog organizatora skupa - FPN i FOD. Drugi ultimatum proističe iz činjenice da su izborni zahtevi SZS (njih 48) ultimativni, i da o njima nema pregovora, već vlast mora da ih primeni. Svako normalan zna da su ultimatumi nespojivi sa razgovorima o izborima, ili sa bilo kakvim dijalogom. Tu se naravno postavljaju mnoga pitanja. Zbog čega su Đilas i SZS, po sopstvenom priznanju, osam meseci tražili dijalog, a sada ga Đilas odbija? Zbog čega je SZS bio na obe runde razgovora, a Đilas nije? Zbog čega je Đilas uopšte bio na prvom sastanku, i govorio jedno, a posle četiri dana nešto sasvim drugo, i odbio da učestvuje na drugom sastanku?Evo šta je Đilas izjavio 4. avgusta 2019. (TV N1) (uputnica 2) :"Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas obavestio je Milana Antonijevića i Fondaciju za otvoreno društvo, organizatore okruglog stola o izbornim uslovima na FPN-u, da on lično, niti SSP neće učestvovati na narednim sastancima ukoliko ne budu otvoreni za javnost". Kopernikanski obrt za 4 dana. Sedmog avgusta Đilas je ponovio da neće ići na okrugli sto na FPN-u ako ne bude otvoren za javnost (uputnica 3). Istog dana je na TV N1 gostovao Janko Veselinović, član predsedništva SZS, koji je izneo stavove suprotne Đilasovim (uputnica 4). U 3. minutu i 22. sekundi snimka TV N1, Veselinović kaže:"U ovom drugom delu, da ćemo razgovarati, uvek smo govorili da ćemo razgovarati, čak i pozivali javno na dijalog vlast, i rekli nekoliko puta,

 slikovito, da ćemo razgovarati i sa crnim đavolom (…). Nikad nismo bežali od razgovora".Gostovanje Željka Veselinovića (levo) na televiziji N1, 7. avgust 2019. (Foto: N1)Dva dana pred početak druge runde razgovora, član predsedništva SZS, suprotno Đilasu, najavljuje učešće u drugom delu razgovora na FPN. Interesantno je da je TV N1 sasvim otvoreno krivotvorila Veselinovićeve reči u tekstualnom delu koji se nalazi ispod video priloga. Taj deo falsifikovane rečenice, u tekstu, glasi "U ovom drugom delu, da ćemo razgovarati, to smo uvek pričali, pozivali na dijalog, da bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori, jer od toga zavisi sudbina Srbije". To je savim drugačije od onoga što Veselinović izgovara na snimku. Da bi videli šta je Veselinović stvarno rekao, nije dovoljno da pročitate tekst, već morate pogledati integralni snimak razgovora. TV N1 je, verovatno na Đilasovu intervenciju, grubo falsifikovala ovaj deo tekstualnog prikaza razgovora. Toliko o profesionalnosti i novinarskom kodeksu američke TV.KONAČNI UDARAC List Danas na svom sajtu 9. avgusta 2019. u 7 i 45 ujutru navodi da su prethodnog dana trajale konsultacije unutar SZS, da li i ko ide na sastanak (uputnica 5). Tu postaje jasno da je Đilas preglasan od strane ostatka SZS, da je došlo do ozbiljnog sukoba i raskola po tom pitanju, i da je većina u SZS odlučila da ide na drugi sastanak na FPN. Tamo su otišli, suprotno Đilasovom i stavu njegove stranke SSP, Nebojša Zelenović, predsednik ZZS, Zoran Lutovac predsednik DS, i Miroslav Aleksić, potpredsednik "Narodne stranke" Vuka Jeremića, a prva dvojica su članovi predsedništva SZS (uputnica 6).Uz to, oni su na sastanku na FPN izneli samo tri zahteva (smeniti i izabrati sve članove REM-a, izbor novih članova RIK, i smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i svih članova odbora te Agencije), od 48 zahteva, koje je ranije usvojio SZS, i za koje se Đilas i dalje ultimativno zalaže (uputnica 7). Vidimo da je do raskola u SZS došlo i po ovom pitanju. I ovo je jasan dokaz o haosu, konfuziji i nedoslednosti, koji razdiru SZS. Jedan deo SZS, neće ultimatume i bojkot, a hoće razgovore sa vlašću. Drugi deo SZS zastupa suprotne stavove. Jedan deo SZS ima (samo) tri zahteva vezana za izbore, dok drugi ima čak 48 zahteva. Kada već pominjemo bojkot izbora, naglasimo da su protiv bojkota relevantne opozicione stranke PSG, DSS, SPAS, SRS, LDP i LSV. Videćemo ko je i iz SZS protiv bojkota izbora, a razumljivo je da takvi za sada kriju svoje stavove. Najbliži tome su Stamatovićeva "Zdrava Srbija" i DS.Učešćem na drugom okruglom stolu, ostatak SZS je svrgnuo Đilasa sa liderske pozicije, i pokazao da u savezu postoji ozbiljan raskol po više pitanja. Posebno je pitanje kako će jedna ovako nekoherentna, nesložna i posvađana koalicija biti u mogućnosti da privlači građane, da im šalje suvisle političke poruke u izbornoj kampanji, ili antikampanji, svejedno. Odgovor je jasan: nikako. Uz to, SZS ima stari problem, birači koji podržavaju stranke nastale raspadom DS, ali i samoproglašena elita, nikako ne mogu da podnesu desničarsku politiku Boška Obradovića.Dragan Đilas i Boško Obradović, decembar 2018. (Foto: N1)Šta radi vlast dok se opozicija guši u neslozi, nedoslednosti i kontradiktornostima? Vlast pokazuje da je za kompromis i dijalog. Citirajmo ponovo TV N1, koja prenosi Vučićeve stavove sa pres konferencije:"Vučić kaže da će ispuniti sve zahteve opozicije (…) Vlast je spremna da ispuni sve zahteve opozicije u vezi sa izbornim uslovima" - preneo je predsednik Srbije i SNS na današnjoj vanrednoj konferenciji (…)"Evo, šta god da kažete, mi ćemo da uradimo. Ne po našem, po vašem sve. Evo vi nam kažite kako da uredimo finansiranje političkih stranaka i uredićemo ga tako, 99 odsto vaših predloga ćemo da prihvatimo. Za birački spisak 100 odsto vaših predloga ćemo da prihvatimo" (uputnica 8).*Nebojša Bakarec je politički analitičar i član Srpske napredne stranke ____________________________________________________________________________UPUTNICE:1.http://rs.n1info.com/Vesti/a504124/Dragan-Djilas-o-sastanku-vlasti-i-opozicije-na-FPN.html2.http://rs.n1info.com/Vesti/a505036/Djilas-ne-ucestvuje-o-dijalogu-o-izborima-ako-nije-otvoren-za-javnost.html3.http://rs.n1info.com/Vesti/a506041/Djilas-ne-ide-na-okrugli-sto-na-FPN-u-ako-ne-bude-otvoren-za-javnost.html4.http://rs.n1info.com/Vesti/a505940/Veselinovic-Opozicija-jedinstvenija-nego-ikada-u-poslednjih-sedam-godina.html5.https://www.danas.rs/politika/neizvestan-sastav-ucesnika-drugog-okruglog-stola-vlasti-i-opozicije-na-fpn/6.https://www.blic.rs/vesti/politika/opozicija-nakon-druge-runde-pregovora-bojkot-ako-nema-slobodnih-izbora-video/ewggsl37.https://savez-za-srbiju.rs/predstavljene-preporuke-strucnog-tima-ispred-ucesnika-protesta-1-od-5-miliona-slobodni-mediji-i-izbori-su-preduslov-demokratije/#.XVGFNnmOGUk8.http://rs.n1info.com/Vesti/a506948/Vucic-kaze-da-ce-ispuniti-sve-zahteve-opozicije-a-o-tri-glavna-ni-reci.htmlIzvor Novi Standard 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 13.08.2019

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/besplatni-ucenici-za-84000-daka-ko-ima-pravo-da-dobije-knjige-2019-08-13

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Besplatni udžbenici za 84.000 đaka, evo ko ima pravo da DOBIJE KNJIGE

Nakon što reditelji predaju potrebnu dokumentaciju, škola obaveštava informacionu bazu "Dositej". Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.Ovogodišnje besplatne udžbenike dobiće 84.000 učenika, a pravo na udžbenike imaju đaci iz socijalno ugroženih porodica, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i učenici koji su treće ili svako naredno rođeno dete, pod udlovom da su starija deca u sistemu obrazovanja Republike Srbije. Da biste dokazali da ispunjavate uslove da vaše dete dobije besplatne udžbenike neophodno je da školi dostavite sledeću dokumentaciju - za učenike iz materijalno ugroženih porodica dajete rešenje nadležnog centra za socijalne novčane pomoći, za treće i svako naredno dete predajete potvrdu obrazovne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta, to je dokument kojim potvrđuje da prvo i drugo dete pohađaju osnovnu i srednju školu ili fakultet i dobijate ga u školi, odnosno na fakultetu koje vaše dete pohađa.Za decu koje se školuju po IOP (individualni obrazovni plan) dokumentacija nije potrebna jer škola poseduje podatke o tim učenicima.Nakon što roditelji predaju potrebnu dokumentaciju, škola obaveštava informacionu bazu "Dositej" koja je još pre mesec dana dala uputstvo školama kako da popunjavaju i unose podatke o deci, odnosno roditeljima, koji ispunjavaju uslove koju su propisani zakonom da bi deca ostvarila maternji jezik, svet oko nas i strani jezik.Đaci od petog do osmog razreda dobiće udžbenike za matematiku, srpski jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković rekla je da će ove godine, kao i prošle, besplatne udžbenike dobiti oko 84.000 učenika, kao i da se u proseku smanjuje broj socijalno ugroženjih porodica, a da veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom. - Za sada imamo oko 84.000 učenika, ali još nismo zatvorili aplikaciju, jer se dešava da roditelji  naknadno dostave podatke. Nabavimo i oko 10 odsto više za biblioteke, u slučaju da roditelji iz nekog razloga nije aplicirao na vreme u školi, onda ima mogućnost da utzme iz školske biblioteke - navela je ona i dodala da je njihov posao da urade javnu nabavku, da kasnije izdavači knjige dodtave školama, škole roditeljima.  Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)             

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019

Medij: ekonomskevesti.com

Link: http://ekonomskevesti.com/privreda/u-sredu-14-avgusta-pocinje-primena-zakona-o-lobiranju/

Autori: @ekonomskevesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: U sredu 14.avgusta počinje primena Zakona o lobiranju

Ekonomske Vesti OnLine -  u Privreda, Srbija Agencija za borbu protiv korupcije Republike Srbije objavila je da je donela sva propisana podzakonska i da primena Zakona o lobiranju može da počne, kako je samim Zakonom propisano - 14.avgusta.Lobiranje je u svetu kontroverzna delatnost i kad je regulisano i kad nije.Ali, evo šta propisuje Zakon.Kao prvo, na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije uskoro bismo mogli očekivati registar  lobista i pravnih lica koja se bave lobiranjem.I kao drugo, svi državni funkcioneri i službenici koji učestvuju u pripremi i donošenju zakona i drugih opštih akata, te mogu uticati na njegov sadržaj dužni su da, na njihov pismeni zahtev, primaju lobiste "u blagovremenom roku" i daju im podatke u vezi s predmetom lobiranja, o tim kontaktima vode evidenciju i o tome obaveštavaju Agenciju za borbu protiv korupcije.Od spiska lobista, ova evidencija je interesantnija, ali u zakonu se ne predvidja da izveštaj o kontaktima lobiranih lica s lobistima bude objavljen na sajtu Agencije. Ali se ne navodi ni da je takav izveštaj tajan.Zakon propisuje da je "lobirano lice dužno da spreči nastanak štetnih posledica po javni interes, koje mogu nastati usled lobiranja".Zakon propisuje da je zabranjeno da lobiranje obavlja izabrano, imenovano,postavljeno, zaposleno ili na drugi način radno angažovano  lice u organu vlasti, kao i lice na čiji izbor, imenovanje ili postavljenje organ vlasti daje saglasnost.Oba zabrana traje, propisuje Zakon, i sve godine od dana prestanka funkcije odnosno prestanka radnog odnosa, ili radnog angažovanja.Ali, propisuje Zakon, lobiranjem se ne smatraju "aktivnosti funkcionera  i zaposlenih u organima vlasti radi iniciranja, pripreme, razmatranja, usvajanja i davanja obrazloženja, predloženih rešenja zakona, drugih propisa i opštih alata, ako se te aktivnosti obavljaju u skladu sa njihovim ovlašćenjima".             

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/151119/zastita-virusa-vakcina-protiv-gripa-ove-sezone-bolja-duplo-skuplja

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zaštita od virusa: Vakcina protiv gripa ove sezone bolja i duplo skuplja

Za zaštitu od gripa o trošku osiguranja za novu sezonu obezbeđeno je 48.000 vakcina više nego za prethodnu, saznaju Večernje novosti u RFZO-u. Odluka o dodeli ugovora za javnu nabavku Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak doneta je u ponedeljak. Torlak, koji je na javnoj nabavci ponudio Sanofi Pasterovu vakcinu, u obavezi je da do 15. oktobra isporuči svih 289.800 ugovorenih doza, piše list.IZVOR: Tanjug sreda, 14. 8. 2019.| 00:47 0Epidemiolozi kažu da je to taman na vreme za početak imunizacije. Zaštita od gripa najugroženijih kategorija stanovnika, kao što su stariji od 65 ili hronično oboleli, kako se navodi, koštaće nas ove sezone duplo više nego prethodne - čak 217.239.660 dinara sa PDV. Predlog potrebnog broja doza dao je Institut za zaštitu zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut", na osnovu kojeg je RFZO raspisao javnu nabavku.Količina vakcine za novu sezonu povećana je s obzirom na veće interesovanje za imunizaciju. Lane je isto od Torlaka kupljena takođe Sanofi Pasterova vakcina za 419 dinara po dozi bez PDV, a ove godine je doza dostigla čak 679 dinara. Reč je o naprednijoj, četvorovalentnoj vakcini "vaksigrip" tetra, dok smo prošlih sezona kupovali trovalentni "vaksigrip".Ova sa oznakom tetra sadrži zaštitu od četiri soja virusa gripa, dok trovalentni vaksigrip štiti od tri soja, navele su Novosti.     

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 14.08.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Danas stupa na snagu Zakon o lobiranju

Danas stupa na snagu Zakon o lobiranju

BEOGRAD, 14. avgusta (Tanjug) - Zakon o lobiranju, koji je usvojen lane u novembru, danas će početi da se primenjuje, što znači da zainteresovani budući lobisti mogu da se prijavljuju za obuku Agenciji za borbu protiv korupcije, a svi detalji o tome su na sajtu agencije, piše Politika.

"Cilj Zakona o lobiranju je zaštita javnog interesa i dodatna izgradnja integriteta javnih funkcionera, što je dobro za svaku pravnu državi i funkcionisanje vladavine prava", rekao je za taj list direktor Agenciji za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić.

Agenciji za borbu protiv korupcije ima sve nadležnosti u vezi sprovođenja zakona - od raspisivanja konkursa, obuke, izdavanja sertifikata, preko izrade pravilnika, do kontrolisanja rada u praksi, kako lobista, tako i lobiranih lica.

Sikimić kaže da je Srbija postupila u skladu sa zahtevima u vezi sa poglavljem 23 u pregovorima sa EU i po preporukama GREKO.

Uz novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji će biti u primeno od 1. septembra sledeće godine, dodaje on, ostvarićemo dodatni napredak u evrontegracijama.

Sikimić potvrdno odgovara na pitanje da li se očekuje da poslanici, ministri i drugi bez zadrške prijavljuju svoje kontakte s lobistima, a dužni su to da urade u roku od 15 dana.

"Radi jačanja integriteta donosioca opštih akata i poverenja građana u institucije, očekujem da će prijavljivati te konktakte, jer to pravi razliku između pokušaja ostvarivanja zakonitog interesa određene strane i korupcije kao krivičnog dela", rekao je Sikimić.

On naglašava da je jedan od ključnih stvari da lobirano lice ne sme da primi apsolutno nikakvu naknadu.

Informacije, stavovi i mišljenja o zakonima i drugim propisima objavljenim u sredstvima javnog informisanja, na primer, ne smatraju se lobiranjem, kao ni građanske inicijative upućene organima vlasti na predložena rešenja zakona i drugih propisa, navodi Politika.

-------------------------------------------------------------------------------------------------