Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 18.08.2019 

Medij: Alo      Strana: 1,6

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Đilase. koliko to imaš džipova?!

Tajkun se bahatio novim automobilom na koji nisu placeoi porez i carioa

Džipomanija! Dragan Đilas, najbogatiji opozicioni lider ne samo u Srbiji nego i u ovom delu Evrope, poznat je kao neko ko gotovo nikada nije seo u automobil a da to nije bio džip. I to ne bilo kakav, nego najskuplji.

Identična situacija je i sa njegovim saradnicima, i to ne samo u najužem krugu, poput Aleksandra Bjelića, Branka Miljuša, Vuka Vučurevića...

Međutim, kako „A1o!“ saznaje, svi ti skupoceni automobili koje koriste lider SZS--a i njegovi ljudi u zvaničnom su vlasništvu jedne rentakar agencije, zbog čega oni uspešno izbegavaju plaćanje poreza na njih.

Najzanimljivije je što je vlasnik agencije koja iznajmljuje automobile Draganu Đilasu i njegovim saradnicima Nenad Gojković, čovek koji, kako sam kaže, 20 godina radi u firmi „Multikom“, koju je osnovao upravo Đilas.

- Ukoliko se vozilo uveze na ime rentakar agencije, ne plaćaju se carina i porez. Na taj način uštedi se 15.000 do 20.000 evra po automobilu. Sve je to novac koji bi išao državi. Rentakar agencija uveze auto privatnim parama, ne plati carinu ili porez, formalno vodi automobil na placu kao da nije iznajmljen, a vlasnici ga voze po gradu. I još povećavaju troškove na svojim firmama i smanjuju dobit, odnosno porez - objasnio je naš izvor.

Inače, Đilas i družina ne samo da muljaju sa tim džipovima nego se ponašaju i bahato, u šta smo se po ko zna koji put uverili u petak uveče, kada su pokazali da zakoni i propisi ove zemlje za njih ne postoje.

Naime, te večeri, nešto pre ponoći, u jedan restoran na Vračaru (čiji je zvanični vlasnik Đilasov kum Srđan, a nezvanični i pravi, priča se, upravo Đilas) dovezli su se Đilas, član opštinskog veća na Starom gradu Branko Miljuš i generalni sekretar SSP-a Vuk Vučurević.  Džip su parkirali na nedozvoljenom mestu, tačno prekoputa restorana u Ulici cara Nikolaja. Tako su besnim automobilom blokirali ulaz u stambenu zgradu.

Nezadovoljni stanari prijavili su da je neko vozilo blokiralo njihov ulaz. Na lice mesta izašle su ekipe komunalne policije i „Parking servisa“ i tada je počela drama...

Kada su videli da se radnici „Parking servisa“ spremaju da im odnesu automobil, iz restorana su istrčali Vuk Vučurević i Branko Miljuš i počeli da se raspravljaju sa organima reda.

Odgovornost za vožnju je na kraju preuzeo Vučurević. Ovo nije prvi takav incident. Dragan Đilas se nepropisno parkirao i prošle godine, kada je sa devojkom izašao iz luksuznog vozila, a džip ostavio na mestu na kojem je parkiranje zabranjeno. A. i.

 Izviždan na Knsnvu Dragan Đilasjesa svojim saborcima pre oko pola godine izviždan u Leposaviću, opštini na severu Kosova i Metohije, pošto su tamo došli besnim i skupocenim automobilima.  Spasić: Zatn gradani neće Dilasa Komentarišući naša saznanja, Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, Ijudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“, za „A1o!“ kaže da je očigledno reč o mutnim poslovima sa ciljem utaje poreza, što je zabranjeno Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

- Potpunoje jasno da Đilas zna različite sisteme za utaju poreza i postoji osnovana sumnja da se ovde radi o utaji poreza, jer je jasno da on najviše misli na svoj džep, dok o džepu običnoggrađaninaslabo razmišlja. Zbogtoga uvek loše prolazi i na izborima i zato planira bojkot, da se ne bi blamirao najpre pred sobom i svojom porodicom. Đilas je prošlost na političkom nebu Srbije - kazao je Spasić.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.08.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 1

Rubrika: Aktuelno

Autori: ? ? Dragan Vujičić

Teme: Korupcija

Naslov: TAČIJEVA MAFIJA HTELA DA ME UBIJE!

 TAČIJEVA MAFIJA HTELA DA ME UBIJE! lnllJTifJ?

Dragan Vujičić

ZAPOVEDNIK vazduhoplovne baze, aerodrom "Slatina" kod Prištine, bio sam od juna 1999. do 15. septembra 2001. Poslednje noći službovanja na mene je pokušan atentat, a spasao me je šef obezbeđenja, Italijan Frančesko Njuta. Nakon signala sa svoje stanice gurnuo me je uza zid i naredio da legnem... Napolju se čulo komešanje i, kako mi je kasnije predočeno, jedan napadač je smrtno stradao, a ostali su pohapšeni. Bili su to Tačijevi mafijaši, a ovaj događaj je dokumentovan u papirima UN. Luis Karlos de Kosta, Brazilac koji je rukovodio bezbednošću članova osoblja UN, spakovao me je sledećeg dana i iz Prištine poslao pravo u Englesku.

Ovako, eskluzivno za "Novosti", svoj poslednji dan službe na KiM opisuje major britanske Kraljevske ratne avijacije (RAF) Kris O'Brajan. Oficir, koji je prvi u ime Kfora, ali i UN, upravljao prištinskom vazdušnom lukom, otkriva i da je velika međunarodna afera oko korpucije prilikom renoviranja aerodromskog terminala ostala skrivena u papirima UN. O tim danima na Kosovu i Metohiji, kako nam svedoči britanski major, pričao je dosad samo istražiteljima UN i Evropske agencije za borbu protiv korupcije:  - Nisam tačno siguran šta se izrodilo iz istraga, ali sam čuo kako su albanski kadrovi sa aerodroma umešani u skandal, Afrim Neziri i Adam Gaši, završili na robiji. Austrijanac Džerald Fišer, zamenik direktora UN operacija na KiM, koji je insistirao da se Albancima dodeli posao, iako nisu prošli na tenderu, napustio je pokrajinu pošto je pokrenuta istraga protiv njega. Major Kris O'Brajan, na čelo Vazdušnih operacija Kfora na aerodromu kraj Prištine stupio je sredinom juna 1999. Kako nam priča dok sedimo u beogradskoj Skadarliji, pre nego što se zamerio Tačijevim mafijašima, u junu 1999. umalo nije iskusio pravi rat sa ruskim kontingentom padobranaca.  - Pre dolaska na "Slatinu" pretpostavljeni iz moje vazduhoplovne baze u Engleskoj su me upozorili

da obratim pažnju  na pukovnika koji je trebalo da mi komanduje na Kosovu. Prethodno, general Majkl Džekson sprečio je sukob sa Rusima oko aerodroma i baza je podeljena između nas i njih, pa se tačno znalo ko gde treba da se kreće - govori O'Brajan. - Već polovinom jula ruski vojnici su nekim poslom prešli na naš deo aerodroma i odmah sam pozvan kod svog pukovnika Morlija na raport jer nisam oštro reagovao. Srećom, o ovom incidentu sam obavestio generala Belamija, zapovednika svih vazdušnih operacija Kfora.

Prema rečima našeg sagovornika, sledeći incident se dogodio nekoliko dana kasnije. Rusi su, govori nam, popravljali zaklon doziđujući ga blokovima, a pukovniku Morliju se to učinilo kao "neprijateljski čin". Naredio je da britanska vojska bude spremna na oružanu akciju, a O'Brajenu poručio "da je smenjen". Ponovo je, kaže, pozvao pukovnika Belamija, koji je, zajedno sa Džeksonom ubrzo Morlija razrešio dužnosti. Kris O'Brajan tvrdi i da mu je kao komandantu vazdušne baze zadatak bio da aerodrom što pre popravi i ustupi za civilno korišćenje.

- Problemi sa navodnim civilima su počeli odmah pošto su, prema dogovoru, Albanci svoje ljude vratili na "Slatinu" da učestvuju u izgradnji civilne infrastrukture - seća se naš sagovornik šiptarskih "direktora" Gašija i Nezirija. - Odmah potom pronele su se priče kako se na aerodromu u Prištini otvorio narko-kanal i dobio sam informaciju da su francuski obaveštajci o tome obavestili Interpol. Kako je ta operacija završena, ne znam, ali sam posle dobio informaciju da je albanska mafija imala "krticu" i u Interpolu. Susrete sa Ibrahimom Rugovom britanski major je, kaže - dobro zapamtio. Prvi put, tadašnji albanski lider na KiM je posetio aerodrom odmah pošto je otvoren za civilnu upotrebu, a zatim, i posle nekoliko meseci.

- Ne verujte nijednom Albancu ovde. I meni su ubili najbližeg saradnika. Nisu ga likvidirali Srbi, nego naši, zato pazite sa kim sarađujete - preno nam je Rugovine reči O'Brajan.  O Rusima i saradnji sa njima Kris O'Brajan govori sa simpatijama. Pukovnika Samčuasvilija i Sergeja seća se zbog neverovatnih poduhvata.

- Dogodilo se da moj narednik koji je na pisti vozio traktor sa teretom, udari u ruski avion "tu 154". Ubrzo se u društvu ruskog pilota narednik obreo u mojoj kancelariji, a zatim smo svi prešli kod pukovnika Sergeja. Videvši kvar samo je rekao: "Ništa ne brini, odvedi svog narednika na pivo". Taj avion već sutra je poleteo. ?

? ? U BEOGRAD DOŠAO DA VIDI SVOJE SRBE BRITANAC je u Beograd došao na svoj zahtev da vidi kolege Srbe, kontrolore leta sa kojima je tri meseca radio u Prištini, i čija je profesionalnost na njega ostavila nejlepši utisak. - Tih mojih šestoro Srba zaista su bili sjajni. Iako su im Albanci pretili smrću, nisu paničili nego mirno radili svoj posao, čekajući da im iz Beograda stigne uputstvo i pojačanje u Kontroli. Ja sam im dao obezbeđenje spacijalaca SAS, a, kada je bilo izvesno da iz Beograda neće stići dogovoreni broj osoblja, moji specijalci su ih iseljavali iz Prištine i u konvoju sproveli do administrativne linije.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: agromedia.rs

Link: https://www.agromedia.rs/Zivot-na-selu/goati-iskra-zadrugarstva-zapalila-sela-srbije

Autori: AGROmedia

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Iskra zadrugarstva zapalila sela Srbije

Okruglom stolu prisustvovali su članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije. Sponzorisani članak SUBOTA, 17. AVGUST 2019 Ministar Milan Krkobabić u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije predsedavao je juče zajedno sa akademikom Draganom Škorićem, predsednikom Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti okruglom stolu na temu "Zadrugarstvo juče, danas, sutra" održanom u Palati Srbija u Beogradu. Okruglom stolu prisustvovali su članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Vladimir Goati, politički analitičar, Branko Maričić, doajen zadrugarstva, Branislav Gulan agroekonomski analitičar, kao i predsednici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine - Nikola Mihailović i Radislav Jovanov, profesori poljoprivrednih gfakulteta i direktori zadruga.Ministar Milan Krkobabić je, govoreći o zadrugarstvu i uspehu koji je projekat "500 zadruga u 500 sela" doživeo izjavio "Sa osnovanih 550 zadruga danas u Srbiji možemo s ponosom reći da je posle dve godine zadrugarska mapa naše zemlje promenjena i da je vraćeno poverenje domaćina Srbije u udruživanje. Zadruge su nužni organizacioni oblik za domaćine Srbije sa malim i usitnjenim posedom, koji uz transfer znanja i moderne tehnologije može da učini njihove proizvode robom i tržišno ih verifikuje i pozicionira." Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Škorić ukazao uz inicijativu i rad ljudi koji poseduju znanje, umeće i moć da realizuju projekte, sela Srbije mogu potpuno drugačije izgledati. On je ukazao na problem komasacije rekavši da je želja odbora za selo da brisanjem međa prosečni posed u Srbiji bude oko 10 hektara.Vladimir Goati, politički analitičar rekao je "Ovaj projekat je pokazao da selo nije uspavano i odsutno, čak reaguje brže nego što je očekivano. Ljudi su spremni da idu sopstvenim interesom, pa i društvenim i u toj činjenici prosto nema opozicije. "Iskra zadrugarstva zapalila je sela Srbije"- rekao je metaforično Goati.   

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: agropress.org.rs

Link: http://www.agropress.org.rs/lat/zadrugarstvo/item/5247-evo-zasto-su-zadruge-vazne-za-sve-poljoprivredne-proizvodace

Autori: Goran Djakovic

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Evo zašto su zadruge važne za sve poljoprivredne proizvođače!

Za domaćine sa malim posedom zadruge su nužne da bi njihovi proizvodi bili verifikovani i pozicionirani na tržištu, rekao je ministar zadužen za regio...AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivreduIlustracija: Uz zadruge lakše do plasmana robe Istaknut(0 Glasova)Pročitano 2 putaZa domaćine sa malim posedom zadruge su nužne da bi njihovi proizvodi bili verifikovani i pozicionirani na tržištu, rekao je ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić na okruglom stolu u Palati Srbija.Na skupu "Zadruga juče, danas, sutra" rečeno je da zadruga nije nostalgija, već imperativ 21. veka, koja će omogućiti srpskom seljaku da svoje proizvode plasira ne samo na pijaci, već i u domaćim i stranim marketima.Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, izjavio je da je vraćeno poverenje domaćina Srbije u udruživanje."U 550 velikih sela u Srbiji okupili su se domaćini, najmanje njih po pet, u proseku od pet do 10 domaćinstava, sa najmanje 20 do 100 domaćinstava kao kooperanata. To je najteže u Srbiji danas - seli, dogovorili se i našli zajednički interes da formiraju zadruge", naveo je Krkobabić.Objasnio je da su zadruge nužni organizacioni oblik za domaćine Srbije sa malim i usitnjenim posedom, koji uz transfer znanja i moderne tehnologije može da učini njihove proizvode robom i tržišno ih verifikuje i pozicionira, saopšteno je iz kabineta ministra.Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić ukazao je da uz inicijativu i rad ljudi koji poseduju znanje, umeće i moć da realizuju projekte, sela Srbije mogu potpuno drugačije izgledati. Ukazao je na problem komasacije, rekavši da je želja odbora za selo da brisanjem međa prosečni posed u Srbiji bude oko 10 hektara.Vladimir Goati, politički analitičar, istakao je da je projekat pokazao da selo nije uspavano i odsutno i da čak reaguje brže nego što je očekivano. "Iskra zadrugarstva zapalila je sela Srbije", rekao je metaforično Goati.Za dve i po godine u Srbiji je formirano 550 novih zadruga, deset odsto više od planiranog u kampanji za preporod sela pod nazivom "500 zadruga u 500 sela".            

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/beograd/u-ponedeljak-tender-za-sistem-javnih-bicikala/247008/vest

Autori: Alo!

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: U ponedeljak tender za sistem javnih bicikala

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 17.08.2019. 12:36Grad Beograd raspisaće u ponedeljak, 19. avgusta, međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u prestonici Srbije, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.Goran Vesić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić "Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro", rekao je Vesić. On je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale, navodi se u saopštenju uprave Grada Beograda. "Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika", objasnio je Vesić. Beograd će, kako je dodao, imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli. Vesić je naveo da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će Grad Beograd biti suvlasnik. Javni bicikli, Foto: Grad Beograd On je dodao da će Grad Beograd partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine. "Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza", objasnio je Vesić, ističući da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala. Vesić je podsetio da JKP "Parking servis" godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima, ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građankama i građanima. Novo povećanje plata brže nego što se mislilo! Ovo su najbolje vesti za građane Srbije! AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 17.08.2019. 12:04 Kako je objasnio, sinoć je imao sastanak sa ministrom finansija i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem gde je glavna tema bilo povećanje plata "na čemu insistira predsednik". On je poručio da se, pored promocije biciklističkog saobraćaja, uvođenjem sistema javnih bicikala povećava izbor vidova prevoza, poboljšava kvalitet vazduha i smanjuju se gužve u saobraćaju. Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza. Bonus video Snimak autoputa Miloš Veliki dronom     

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=08&dd=17&nav_id=1578872

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Dopunski prevoz u Beogradu: U ponedeljak tender za sistem javnih bicikala - Biz

Beograd -- Grad Beograd raspisaće u ponedeljak međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u prestonici, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić."Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Jedna od alternativa je uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro", rekao je Vesić.On je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale, navodi se u saopštenju uprave Grada Beograda."Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika", objasnio je Vesić. Beograd će, kako je dodao, imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli.Vesić je naveo da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će Grad Beograd biti suvlasnik.On je dodao da će Grad Beograd partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine."Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza", objasnio je Vesić, ističući da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala.Izvor: Tanjug          

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: bizlife.rs

Link: https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/pre-metroa-beograd-ce-dobiti-sistem-javnih-bicikala/

Autori: @bizlifeportal

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pre METROA Beograd će dobiti SISTEM javnih bicikala

Bizlife.rs - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će grad Beograd u ponedeljak raspisati međunarodni tender za postavljanje sistema javnih - Poslovne vesti Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će grad Beograd u ponedeljak raspisati međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u gradu. "Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži, što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu." Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro, izjavio je Vesić, a saopštio Beoinfo. Vesić je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale. "Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika", objasnio je Vesić i dodao da će Beograd imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli. Vesić je rekao i da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će grad Beograd biti suvlasnik. Dodao je da će grad partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine. Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza. Izvor: N1, BeoinfoFoto: Pixabay 

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: bizlife.rs

Link: https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/beograd-spremio-milione-za-reklamiranje-gradskog-prevoza/

Autori: @bizlifeportal

Teme: Javne nabavke

Naslov: Beograd SPREMIO milione za reklamiranje GRADSKOG PREVOZA

Bizlife.rs - Nakon što je raspisao javnu nabavku od 90 miliona dinara za reklamiranje gradskog prevoza, zatim od još 90 miliona za izradu intereaktivne kampanje, Grad - Poslovne vesti Nakon što je raspisao javnu nabavku od 90 miliona dinara za reklamiranje gradskog prevoza, zatim od još 90 miliona za izradu intereaktivne kampanje, Grad Beograd traži ponuđača koji će za 15 miliona dinara napraviti video spot i vizuale za javni prevoz. Time ova potencijalna izdvajanja iz gradske kase, budući da je postupak u toku, dostižu 195 miliona dinara što je više od 1,6 miliona evra, piše Nova Ekonomija. U javnoj nabavci "Izrada video spotova i vizuala za javni prevoz" navodi se da se kontinuirano podiže nivo usluge javnog prevoza putnika. Izradom video spotova i vizuala za javni prevoz povećalo bi se poverenje građana, promenila slika o javnom prevozu što bi doprinelo značajnom povećanju prihoda od prodaje karata, ocenjuju gradski čelnici. Od ponuđača se traži da dizajnira i izradi oglas za oglašavanje u štampanim medijima, vizual za oglašavanje na bilbordima i na internetu. Traže se i najmanje tri scenarija za video spot. Kako stoji, okvirni sporazum se zaključuje na procenjenu vrednost javne nabavke koja iznosi 12.499.998,00 dinara bez PDV, odnosno 15.000.000,00 dinara sa PDV. Vrednost okvirnog sporazuma obuhvata cenu izrade spota i vizuala. Izvor: DanasFoto: Beoinfo_printscreen 

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/vesti/zadruga-nije-nostalgija-vec-imperativ-21-veka-za-dve-i-po-godine-u-srbiji-formirano/n8hn376

Autori: RTS

Teme: Vladimir Goati

Naslov: "ZADRUGA NIJE NOSTALGIJA, VEĆ IMPERATIV 21. VEKA" Za dve i po godine u Srbiji formirano 550 novih zadruga

Za domaćine sa malim posedom zadruge su nužne da bi njihovi proizvodi bili verifikovani i pozicionirani na tržištu, rekao je ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić na okruglom stolu u Palati Srbija.Na skupu "Zadruga juče, danas, sutra" rečeno je da zadruga nije nostalgija, već imperativ 21. veka, koja će omogućiti srpskom seljaku da svoje proizvode plasira ne samo na pijaci, već i u domaćim i stranim marketima.Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, izjavio je da je vraćeno poverenje domaćina Srbije u udruživanje."U 550 velikih sela u Srbiji okupili su se domaćini, najmanje njih po pet, u proseku od pet do 10 domaćinstava, sa najmanje 20 do 100 domaćinstava kao kooperanata. To je najteže u Srbiji danas - seli, dogovorili se i našli zajednički interes da formiraju zadruge", naveo je Krkobabić.Objasnio je da su zadruge nužni organizacioni oblik za domaćine Srbije sa malim i usitnjenim posedom, koji uz transfer znanja i moderne tehnologije može da učini njihove proizvode robom i tržišno ih verifikuje i pozicionira, saopšteno je iz kabineta ministra.Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić ukazao je da uz inicijativu i rad ljudi koji poseduju znanje, umeće i moć da realizuju projekte, sela Srbije mogu potpuno drugačije izgledati. Ukazao je na problem komasacije, rekavši da je želja odbora za selo da brisanjem međa prosečni posed u Srbiji bude oko 10 hektara.Vladimir Goati, politički analitičar, istakao je da je projekat pokazao da selo nije uspavano i odsutno i da čak reaguje brže nego što je očekivano. "Iskra zadrugarstva zapalila je sela Srbije", rekao je metaforično Goati.Za dve i po godine u Srbiji je formirano 550 novih zadruga, deset odsto više od planiranog u kampanji za preporod sela pod nazivom "500 zadruga u 500 sela".        

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/vesti/milijarda-evra-za-bolje-lecenje-obnova-i-opremanje-oko-100-ustanova-sirom-srbije-u/4snhfjc

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: MILIJARDA EVRA ZA BOLJE LEČENJE Obnova i opremanje oko 100 ustanova širom Srbije u naredne četiri godine

U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu "Novosti", a direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova širom Srbije - od domova zdravlja do kliničkih centara.U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke.U tri službe KBC Zemun: neurologiji, poliklinici i pedijatriji, završetak radova se očekuje na jesen. Samo ova građevinska investicija ne računajući medicinsku opremu premašila je tri miliona evra, kaže Blagojević za "Novosti"."U opštim bolnicama u Leskovcu, Loznici, Gornjem Milanovcu i Specijalnoj bolnici "Mataruška banja" radovi su u toku", objašnjava on. U pripremi je, kako dodaje, projektno-tehnička dokumentacija za kompletnu obnovu još 18 odsto bolnica.Na jesen bi trebalo da počne obnova Klinike za neurohirurgiju KCS, gde se već radi na izgradnji jedne od dve kule."Krajem godine ili početkom sledeće počeće i rekonstrukcija Infektivne klinike KCS, a u prvim mesecima 2020. i Instituta za majku i dete "dr Vukan Čupić", kaže Blagojević.Radovi se nastavljaju u Urgentnom centru na kojem je uradjena fasada, zamenjena stolarija i adaptirano potkrovlje u koje su preseljene doktorske sobe, da bi se na nižim spratovima obezbedili novi kapaciteti za pacijente.Priprema se i izgradnja novog krila zgrade Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS, a proširenje podrazumeva i nabavku novih aparata. "Nabavljena je oprema za Dečju kliniku u Tiršovoj, gde će na jesen biti otvoreno jedno krilo, zatim deo opreme za KBC "Dr Dragiša Mišović". I za institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Urgentni centar i neurohirurgiju KCS nabavljeni su novi aparati", rekao je Blagojević.Novac za rekonstrukciju obezbeđen je uglavnom iz kredita i budžeta. Nedavno je ratifikovan kredit Razvojne banke Saveta Evrope od 200 miliona, obezbeđen je kredit od 54 miliona evra za gradnju "Tiršove dva", 430 miliona evra za KCS, navode "Novosti".         

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/vanredna-kontrola-u-ukc-rs-za-pacijente-nema-dovoljno-sapuna-i-papira-evo-sta-je/069qmz8

Autori: Nataša Telebak

Teme: Javne nabavke

Naslov: VANREDNA KONTROLA U UKC RS Za pacijente nema dovoljno sapuna i papira, evo šta je inspekcija još utvrdila

Većina pacijenata više ni ne očekuje da će u toaletima zdravstvenih ustanova zateći tečni sapun, papir i ubruse, zbog čega na preglede idu dobro "naoružani" vlažnim maramicama.Upravo se na lošu higijenu u toaletima bolnica i ambulanti građani najčešće požale jedni drugima, ali retko da ko od njih i uputi zvaničnu primedbu. Ovaj put to je ipak uradio Banjalučanin Dario Sandić, nakon što je dete odveo na pregled u Univerzitetsko-klinički centar RS, i uverio se kaže da toalet ne zadovoljava minimum higijenskih uslova.Poslao je dopis republičkoj inspekciji sa zahtevom da prekontrolišu sve toalete za pacijente u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te provere ima li dovoljno papira, sapuna i ubrusa.- Obzirom da u ugostiteljskim objektima postoji obaveza da se vodi evidencija o kontrolisanju higijenskih uslova u toaletima i njihovo čišćenje, jasno je da bi to trebalo da bude mnogo rigoroznije u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, pogotovo jer je u nju uloženo više stotina miliona maraka, kao i da je prilikom otvaranja prošle godine proglašena za jedan od najznačajnijih objekata za građane - priča Sandić, koji je po struci advokat pa mu nisu strana svakodnevna dopisivanja sa institucijama.Kako kaže, inspekciji se obratio ne samo zbog sebe, već i zbog ostalih građana koji su mu se žalili na uslove na UKC.- Inspekcija je utvrdila da toaleti nisu čisti, sada da sačekamo i vidimo hoće li se stanje popraviti. Da ovakve dopise šalju građani svaki put kada vide da je toalet na odelenju UKC prljav, da nema papira, da je kamenac na šolji i lavabou debeo pet milimetara, da wc kotlić ne radi, onda bismo se imali čemu nadati - govori on.KontrolaIz Republičkog inspektorata potvrdili su za Srpskainfo da je krajem juna zdravstvena inspekcija izvršila vanrednu kontrolu u UKC RS, sa akcentom na sanitarno-higijenske uslove toaleta. Uzimajući u obzir činjenicu da kompleks UKC obuhvata više desetina hiljada kvadrata, da ga čini nekoliko zgrada u kojima su smeštene desetine organizacionih jedinica, inspektor je, kažu, kontrolu izvršio u ranije izgrađenim objektima za koje se može očekivati da su u lošijem stanju od novoizgrađenih.- Inspektor je obišao toalete u Infektivnoj klinici, Klinici za kožne i polne bolesti, Klinici za ginekologiju i akušerstvo i toalete za pacijente u sklopu specijalističkih ambulanti poliklinike u južnom krilu. Obilaskom navedenih prostorija utvrđeno je da su toaleti u dotrajalom stanju, jer je reč o davno izgrađenim, nerekonstruisanim objektima. Čistoća postojećih sanitarija je na zadovoljavajućem nivou, međutim nije osigurano kontinuirano snabdevanje sredstvima za održavanje higijene, toaletnim papirom, sapunom i ubrusima za brisanje ruku - odgovorili su iz Inspektorata.Inspektor je naložio da se obezbedi kontinuirano snabdevanje sredstvima za održavanje lične higijene pacijenata i svetlo u svim sanitarnim čvorovima, te saniraju dotrajali sanitarni čvorovi na Klinici za infektivne bolesti, Klinici za dečje bolesti i Klinici za ginekologiju i akušerstvo.Podsetili su i da u Srpskoj trenutno rade četiri republička zdravstvena inspektora koji su ovlašteni za kontrolu zdravstvenih ustanova, te da je poslednja kontrola u UKC RS bila prošle godine, na Klinici za psihijatriju, kada nisu utvrđene nepravilnosti iz njihove nadležnosti.Iz Univerzitetsko-kliničkog centra RS poručuju da se sredstva za higijenu nabavljaju redovno, kako procedure nalažu. Sredstva za higijenu se svako jutro redovno postavljaju u toalete, a u toku dana, kažu, prema potrebi i utrošku.- Prilikom kontrole Republičke zdravstvene inspekcije koja je nedavno kontrolisala toalete u UKC RS, ustanovljeno je da u pojedinim toaletima u datom trenutku nisu zatečena sredstava za higijenu, dok je većina toaleta prilikom kontrole bila snabdevena istim. Dakle, radilo se o trenutno zatečenom stanju koje se već u narednom satu promenilo, a ne o nedostatku higijenskih sredstava - tvrde u ovoj ustanovi."Pojedinci se neprimereno ponašaju"Napominju opet da je UKC RS najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj sa velikom fluktuacijom ljudi na dnevnom nivou, od 10.000 do 15.000, odnosno blizu 3.000 zaposlenih, 1.200 ležećih pacijenta, 5.000 ambulantnih pacijenata, 2.000 - 3.000 ljudi koji dolaze u posetu ležećim pacijentima, te 2.000 studenata i učenika na praksi.- To implicira da je velika potrošnja higijenskih sredstava, a nažalost, primećeno je da se pojedinci neodgovorno odnose prema potrošnom materijalu, te ga otuđuju. S obzirom na činjenicu da se radi o preko sto sanitarnih čvorova, izuzetno je teško u svakom momentu kontrolisati njihovu opskrbljenost higijenskim sredstvima - zaključuju u UKC RS.Krajem prošle godine buru u javnosti podgile su fotografije zapuštenog toaleta na Klinici za infektivne bolesti koje je jedna majka objavila na društvenim mrežama. Iz UKC su nedugo nakon toga rekli da je u toku postupak javnih nabavki opreme za sanaciju kupatila u ovoj Klinici, zbog čega smo pitali u kojoj su fazi ovi radovi.- U narednom periodu planirana je rekonstrukcija objekta Maternitea i objekta u kojem se nalazi Klinika za infektivne bolesti. Sanacija sanitarnih čvorova u tim objektima biće izvršena prije same rekonstrukcije, a sredstva za iste namene obezbedila je Vlada RS - kažu u UKC RS.                  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/vesic-imacemo-900-javnih-bicikala-na-150-stanica-uskoro-konkurs-i-za-recni-prevoz/yxs689s

Autori: Tanjug

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vesić: Imaćemo 900 javnih bicikala na 150 stanica, uskoro konkurs i za REČNI PREVOZ

Grad Beograd raspisaće u ponedeljak, 19. avgusta, međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u prestonici Srbije, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.- Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro - rekao je Vesić.On je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale, navodi se u saopštenju uprave Grada Beograda.- Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika - objasnio je Vesić.Beograd će, kako je dodao, imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli.Vesić je naveo da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će Grad Beograd biti suvlasnik.On je dodao da će Grad Beograd partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine.- Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza - objasnio je Vesić, ističući da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala.Vesić je podsetio da JKP ?"Parking servis" godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima, ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građankama i građanima.Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza.          

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: brif.rs

Link: https://brif.rs/aktuelnosti/blagojevic-milijarda-evra-za-obnovu-100-zdravstvenih-ustanova

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Milijarda evra za obnovu 100 zdravstvenih ustanova

U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu "Novosti", a direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je ovim projeU obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu "Novosti", a direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova širom Srbije - od domova zdravlja do kliničkih centara.U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke.U tri službe KBC Zemun: neurologiji, poliklinici i pedijatriji, završetak radova se očekuje na jesen. Samo ova građevinska investicija ne računajući medicinsku opremu premašila je tri miliona evra, kaže Blagojević za "Novosti"."U opštim bolnicama u Leskovcu, Loznici, Gornjem Milanovcu i Specijalnoj bolnici "Mataruška banja" radovi su u toku", objašnjava on.U pripremi je, kako dodaje, projektno-tehnička dokumentacija za kompletnu obnovu još 18 odsto bolnica.Na jesen bi trebalo da počne obnova Klinike za neurohirurgiju KCS, gde se već radi na izgradnji jedne od dve kule."Krajem godine ili početkom sledeće počeće i rekonstrukcija Infektivne klinike KCS, a u prvim mesecima 2020. i Instituta za majku i dete "dr Vukan Čupić", kaže Blagojević.Radovi se nastavljaju u Urgentnom centru na kojem je urađena fasada, zamenjena stolarija i adaptirano potkrovlje u koje su preseljene doktorske sobe, da bi se na nižim spratovima obezbedili novi kapaciteti za pacijente.Priprema se i izgradnja novog krila zgrade Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS, a proširenje podrazumeva i nabavku novih aparata."Nabavljena je oprema za Dečju kliniku u Tiršovoj, gde će na jesen biti otvoreno jedno krilo, zatim deo opreme za KBC "Dr Dragiša Mišović". I za institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Urgentni centar i neurohirurgiju KCS nabavljeni su novi aparati", rekao je Blagojević.Novac za rekonstrukciju obezbeđen je uglavnom iz kredita i budžeta. Nedavno je ratifikovan kredit Razvojne banke Saveta Evrope od 200 miliona, obezbeđen je kredit od 54 miliona evra za gradnju "Tiršove dva", 430 miliona evra za KCS, navode "Novosti".Izvor: RTV/Tanjug             

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: ceopom-istina.rs

Link: http://www.ceopom-istina.rs/politika-i-drustvo/sve-sto-on-dotakne-dobi-a-istori-ski-znaca/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Sve što On dotakne dobija "istorijski" značaj

Činom uklanjanja ograde oko dvora (i uvođenjem ženske telesne garde) u kojoj stoluje vrhovni državni poglavar, Srbija će pokazati da je jedina demokratska zemlja, što bi se reklo, istorijski demokratski izuzetak - slagala je, baš masno, a usput ne trepnuvši, Vrhovna Glasnogovornica u mikrofone medija koji, po zadatku, ne postavljaju bilo kakva potpitanja Najvišem Državnom Rukovodstvu (skraćeno: NDR). A da su mikrofone, umesto plastičnih držača, držali stvarni živi novinari, usledila mi najmanje tri logična pitanja: Najpre, zar nije, pre četiri meseca, prvi put u stoitrogodišnjoj istoriji Novog dvora na Andrićevom vencu, baš po naređenju sadašnjeg Vrhovnika, i postavljena ograda oko njega? Drugo, a sedišta predsednika država ili vlada u Ljubljani, u Sofiji, Budimpešti, Sarajevu, pa Hradčani u Pragu, pa Kvirinale u Rimu, pa čak i Dauning strit 10 u Londonu… je li oko nekog od njih Glasnogovornica videla "lance i katance"? Treće, nije li Vrhovnikovo busanje u prsa junačka ("pustite ih, neka mi priđu, neka me i udare…") i uvođenje uniformisanih "kobrica", po principu da su mu, eto, i samo žene dovoljne jer se on, kao najveća muškarčina u istoriji, toliko ne plaši "nasilničke" opozicije, zapravo, najgora moguća uvreda za sve, pa i najnaprednije, žene u ovoj zemlji? … On pridaje sebi toliki značaj, toliko je ubeđen u trajanje svojih institucija ili toliko želi da ubedi druge u to da, bilo koja beznačajna stvar koja ima veze s njim, sve što dotakne, odmah pridobija ISTORIJSKI ZNAČAJ. Istorijski je za njega svaki govor, pa makar sto puta govorio jedno te isto, istorijski je svaki sastanak, pa makar ne menjao ništa u postojećim odnosima… istorijsko je svako svečano otvaranje svakog druma, a svečano se otvara svaka ulica i svaka pojedinačna kolovozna traka svake ulice; istorijska je svaka svetkovina u čast dobre žetve, istorijski je svaki partijski skup, istorijski je svaki praznik bilo koje vrste… Pasus iznad nije, naravno, moj, već je citat iz knjige "Istina o jeziku nacista", u kojoj Viktor Klemperer, kao jednu od tri ključne jezičke kovanice u javnom diskursu Trećeg Rajha, nakon što su nemački građani, svojom demokratskom voljom, izglasali Adolfa Hitlera za predsednika vlade, ističe upravo samoepitet - "istorijski značaj". Sve čega se, tadašnji kancelar, a budući firer, dotakne - sve pretvara u zlato ili, makar, i ako nije bilo do tada, postaje "od istorijskog značaja"! Zamislite sad to, šojićevski interventno, "sazivanje izvanrednih pres konferencija za medije, novinare, novine, televizije, radio i tranzistore", na svetu nedelju, sa željom da - umesto da odgovorite građanima šta kanite sa zahtevima opozicije i da li kao predsednik svih građana, vi, zapravo, prizivate opozicioni bojkot - saopštite ustreptalom auditorijumu da ste odlučili da UZURPIRATE I FUNKCIJU PRVOG BEZBEDNJAKA, pa vas baš briga šta o tome misle oni koji su plaćeni da brinu o vašoj bezbednosti, jer ćete vi od sada da se igrate malo Gadafija, malo Zagora Te-neja, malo Vajata Erpa, a malo Žalosne Sove!? Naravno da je žensko biračko telo u zemlji Srbiji dominantno. I, svakome ko ima i gram mozga, više je nego jasno da dvogodišnja kampanja diskreditovanja opozicije, kao POSEBNO NASILNIČKI USMERENE KA ŽENAMA, mora da dobije na intenzitetu, jer nije dovoljno samo to što "Fašista i Tajkun mrze i tuku žene". Ovaj režim na izbore mora da izađe sa jačim štihom u rukama. Recimo sa, do proleća već ukorenjenim, stereotipom po kome, svako ko nije za Vrhovnika i Njegove, TAJ JE PROTIV ŽENA, SOPSTVENIH MAJKI, SUPRUGA, SESTARA. Vučić u Bratislavi na "Globsek"-u, 08.06.2019. U prevodu na novosrpski, to bi značilo: kad sledeći put demonstranti krenu da bacaju toalet papir na zgradu Predsedništva, a tamo ih, namesto "kobri", sačekaju "kobrice" - to će značiti da je sve te HULIGANE, HULJE, NASILNIKE, SILEDŽIJE instruirala CIA, u dosluhu sa Fašistom, Tajkunom itd (upišite sami), da BIJU SRPSKE ŽENE. Dobro, nije Vrhovnik izmislio ovo manipulisanje lažnom brigom za sve žene, odnosno iskrenom skrbi za one žene koje čine njegovo biračko telo. Mlade skojevke su se, 1946, sa Trećeg kongresa Narodne omladine Jugoslavije, zaklinjale najdražem maršalu da je dva miliona omladinki (i njihovih drugova) "verno svome narodu u periodu izgradnje". Ka-pe-ju je, stvarajući A-fe-že (Antifašistički front žena), shvatala koje će sve koristi imati od masovnog organizovanja i mobilisanja žena, sve sa ciljem da od žena stvori "s(a)vesne graditeljke socijalizma". I grčka mitologija prepoznavala je naročiti red žena, Amazonki, definišući ih kao "one koje se bore kao muškarci", i koje je predvodila kraljica po imenu - "ona koja pušta svoje konje na slobodu". Na kraju krajeva, i (predratna) legalna i legitimna vlast Nacionalsocijalističke partije, organizovala je, kao svoj stranački aktiv, Savez nemačkih cura ("Bund Deutscher Mädel"), a ne, na primer, savez devojčica. Ovakva sentimentalizacija sa, namerno izabranim, delimično negativnim, vagabundo predznakom, zvučala je narodskije i slobodnije, ali pomalo i prostije i sirovije, jer je implicirala poruku o kuraži i snazi nemačke devojke, ali i bespogovornoj odanosti vođi. (Mala distinkcija: Firer je idealnu nemačku ženu video, otrilike, isto kao i kajzer Vilhelm Drugi - "deca, kuhinja crkva", ali i fizička snaga i rasna čistota.) Ove devojke su, od 1935. godine, morale pola godine da volontiraju u "radnoj službi" pod okriljem Nacionalsocijalističke stranke. Članice te lige devojaka mladosti između 15 i 20 godina (1938. bilo ih je već dva miliona), svake srede uveče imale su kućne "teferiče", na kojima se diskutovalo o nemačkoj kulturi i umetnosti, a svakog leta, nedelju dana, bile su obavezne da učestvuju u letnjim kampovima. Svaka cura morala je, inače, naizust da zna: datum Firerovog rođendana, da prepriča Firerov život kao i istoriju naci-pokreta i rodoslov Firerovih saradnika, da poznaje nemačku geografiju, kao i sve tačke, po Nemačku ponižavajućeg, Versajskog sporazuma! Dakle, šta ja rekoh, danima pre "Liht - roze" randevua na Fe-pe-neu: ne samo da će Vrhovnik pristati na dijalog, nego će ga još sam i PRIZ(I)VATI? A šta konstatovah u prošlom tekstu "Sve za front - svi na front protiv Bojkota!" (cvijetinmilivojevic.blogspot.com)? Nije li se već rasplamsala svenapredna hajka na ZAGOVORNIKE BOJKOTA IZBORA POD OVIM I OVAKVIM, PRVENSTVENO MEDIJSKIM, NEUSLOVIMA? Uklanjanje zaštitne ograde ispred Predsedništva Srbije "Stabilokrati", ta nova kvazinaučna i paraintelektualna fela među Vrhovnikovim javnim šlihtarama, tvrde već mesecima da svako ko nije za stabilokratiju, taj ruši državu, hoće da, Bože me sačuvaj, učini nešto na zlo Najvišem Državnom Rukovodstvu (skraćeno: NDR; ma šta to značilo) i tako to i tome slično. Dakle, prava opozicijo, u kampanju! Ne saopštavajte još u kampanju za šta, mada, svi su izgledi - bojkot! Ali, ne do ispunjenja svih 42 zahteva tzv. stručnog tima. Ma, častite, slobodno, Vrhovnika sa 40, ma i sa svih 42 zahteva. Niti jedan od njih ne moraju da vam ispune. Ali, ukoliko ne želite da se ogadite sopstvenim sigurnim glasačima ili dohvatite nešto od onih birača koji ne žive od članske naprednjačke karte već od sopstvenog rada - morate da dodate dva nova zahteva! U vezi sa kojim nema kompromisa: dakle, pustite na miru REM, Agenciju za borbu protiv korupcije, RIK i tome slične institucije za potkradanje narodne volje. Uslov svih uslova mora da bude: OSLOBAĐANJE ili PRIVOĐENJE POZNANIJU PRAVA (ali ne samo zakonodavstva iz oblasti sistema informisanja i komuniciranja!) Javnog medijskog servisa i najuticajnije TV trovačnice koja koristi nacionalnu frekvenciju! Bez toga, svako fingiranje dijaloga u kome opozicija participira jeste, unapred, IZDAJA NARODNE VOLJE onog dela biračkog tela koje, možda, razmišlja da ovaj put ne glasa za Vrhovnika. Ah, da, a šta je to prava opozicija? To, svakako, nije tzv. omiljena Vrhovnikova opozicija. Međutim, prava opozicija nije ni onaj deo samoproklamovane prave opozicije (čak i deo onih iz "Dogovora sa narodom") koji, navijački, žmuri na UZURPIRANJE USTAVNIH I ZAKONSKIH OVLAŠĆENJA I KONSTANTNO PROTIVUSTAVNO DELOVANJE našega Vrhovnika. Da budem jasan: prava opozicija nisu oni politički subjekti koji Vrhovniku zameraju sve i svašta, a jedino ga ohrabruju (i podržavaju) da nastavi sa kršenjem ustavne preambule o Kosovu i Metohiji! Izvor: Blog autora Vrh stranice Ostavite komentar Ostavite komentar na  Vrh stranice

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/lazna-dilema-kada-proglasiti-bojkot/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Lažna dilema - kada proglasiti bojkot

Od stava da proglašenje bojkota izbora u septembru može da deluje neuverljivo i za najtvrđe pristalice opozicije, preko mišljenja da bi opozicija odlaganjem odluke prekršila još jedno obećanje i razočarala birače, pa do stanovišta da je ta polemika još jedna udica vlasti koja služi da razjedini opoziciju, kreću se argumenti sagovornika Danasa po jednom pitanju - koji je najbolji tajming za donošenje odluke da se ne izađe na izbore.Foto: FoNet Zoran Mrđa / Arhiva Prema viđenju političkog analitičara i narodnog poslanika Đorđa Vukadinovića, koji je u načelu protiv bojkota, mnogo je bolje da opozicija zvanično proglasi bojkot po raspisivanju izbora, nego sedam meseci pre njihovog održavanja. On objašnjava da ukoliko opozicija proglasi bojkot u septembru mesecu, stiče se utisak da se zapravo traži alibi za neizlazak na izbore. Takav potez deluje, opisuje Vukadinović, kao "prerano bacanje koplja u trnje". Foto: FoNet/Nenad Djordjević - Zato bi bilo mnogo logičnije zvanično objaviti bojkot tek kada budu raspisani izbori. Sa druge strane, proglasiti bojkot osam meseci pre izbora, može da deluje neuverljivo, čak i za one najtvrđe pristalice opozicije, koje uvek prihvataju ono što im lideri kažu - smatra Vukadinović. On kaže da je pogrešno odmah na početku isturiti pitanje bojkota, jer je prema njegovom mišljenju bojkot nešto do čega treba da se eventualno dođe ako se ispostavi da su izborni uslovi "nepodnošljivi". - Kada se polazi od bojkota, onda eventualni izlazak deluje kao kapitulacija. Ja smatram da na izbore treba izaći, ne zbog toga što su uslovi dobri, već zbog toga što računam na situaciju "Davida protiv Golijata", što ponekad može da rezultira i neočekivanim ishodom - ukazuje Vukadinović i dodaje da razlozi za neizlazak na izbore svakako postoje. Upitan da li ima vremena i prostora da se izborni uslovi poboljšaju, Vukadinović odgovara da po tom pitanju nije preveliki optimista, ali da misli da će biti određenih pomaka, koji nisu beznačajni. Politikolog Boban Stojanović nije saglasan sa prethodnim sagovornikom našeg lista. On podseća da opozicija već mesecima priča o nekim rokovima, koje često sama krši i pomera. Zbog toga, zaključuje Stojanović, najavu da će odluku o bojkotu doneti u septembru ne smeju da pogaze. - Taj rok ne smeju da pomeraju kako ne bi razočarali javnost i njihove pristalice, time što bi opet prekršili datu reč. NJihovo biračko telo je izuzetno senzibilno kada su u pitanju takve stvari. Sa druge strane, prilično je kasno da se uđe u kampanju za bojkot 45 ili 60 dana pred izborni dan - obrazlaže Stojanović. Foto: FoNet/Zoran Mrđa Prema njegovom utisku, u ovom momentu opozicija se već nalazi u svojevrsnoj "pretkampanji" za neizlazak na izbore, jer je u javnosti u priličnoj meri razgovara o toj opciji. Zbog toga, Stojanović smatra da bi opozicija početkom, sredinom ili krajem septembra već trebala da krene u kampanju, pre svega sa ciljem da što više ljudi u Srbiji sazna da se izbori bojkotuju. - Oni bi na taj način trebalo da objasne zbog čega se izbori bojkotuju, da kažu ljudima zašto je važno da izbornog dana ostanu kod kuće, kao i koji su planovi za kasnije. Kada izbori budu raspisani, za tako nešto je izuzetno kasno, kako vremenski, tako i u pogledu resursa - ističe Stojanović. On ukazuje da bi možda bilo pametno da Savez za Srbiju proglasi bojkot izbora u septembru, a da onda ostavi rok drugim opozicionim akterima da se pridruže zajedničkoj kampanji bojkota. - U suprotnom, mislim da bi se do februara sledeće godine svi u opoziciji međusobno posvađali. Upitno je da li oni mogu da izdrže u polemici "bojkot ili izbori" još nekoliko meseci. Plašim se da tim međusobnim ubeđivanjima koja je opcija bolja, kod ljudi mogu da stvore pogrešnu sliku razjedinjenosti. Mnogo bi bilo bolje da se sedam meseci pre izbora šalje jasna poruka iz kojih razloga se ne izlazi na izbore - naglašava Stojanović. On je uveren da sedam meseci jedinstvene kampanje može da donese mnogo veći uticaj na birače, nego u 45 dana formalne izborne kampanje, u uslovima u kojima opozicione stranke nemaju medije i resurse. Stojanović ne vidi razlog zbog čega bi opozicija trebala da čeka februar sledeće godine da se nešto promeni, jer i kada bi Vučić prihvatio sve njihove zahteve i oslobodio medije u tom periodu, 45 dana je premalo vremena da se bilo šta promeni. Cvijetin Milivojević Foto: FoNet/Zoran Mrđa Prema viđenju politikologa Cvijetina Milivojevića, polemika oko toga kada treba proglasiti bojkot izbora je samo još jedna uzica koju režim baca, kako bi se opozicione stranke oko toga međusobno "krvile". On ipak smatra da je suštinsko pitanje da li opozicija, ili barem potpisnici Sporazuma sa narodom, može da bude načisto sa sobom da li je prihvatanje 42 zahteva kompromis, optimum ili minimum koji je neophodno da vlast ispuni. - Opozicija treba da se složi oko toga šta je "minimum minimuma" koji je dovoljan da izađu na izbore, a ne samo kada će reći da ulaze u bojkot. Nije sporno da će neke opozicione stranke izaći na izbore, i ako u ovom trenutku ne čine takozvanu "omiljenu opoziciju Aleksandra Vučića". Nekim strankama zapravo odgovara da na izbore izađe što manje partija opozicije, jer one u tome vide svoju šansu - podseća Milivojević. Prema njegovom mišljenju, taj "minimum minimuma" uslova za izlazak na izbore trebao bi da bude da najmanje tri meseca pre izlaska na birališta, dve ključne televizije na osnovu kojih građani donose odluku da li će izaći na izbore i za koga će glasati, moraju da budu ili oslobođene ili privedene "poznaniju prava". - Tu mislim pre svega na javni medijski servis i na najgledaniju televiziju sa nacionalnom frekvencijom (RTS i Pink). A priče o ingerencijama REM-a, novim ljudima u RIK-u i Agenciji za borbu protiv korupcije… ma dajte molim vas. U ta tela su, na žalost, oduvek birani partijski ljudi, koji su ili formalno bili članovi stranke, ili su bili bliski pojedinim partijama. Ipak, u nekim drugim vremenima, ti ljudi su se dostojanstveno ponašali - kaže Milivojević. Podsetimo, Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i jedan od lidera Saveza za Srbiju, nakon sastanka predstavnika opozicije održanog petog avgusta u opštini Stari grad, rekao da će odluka o bojkotu biti doneta do polovine septembra, ukoliko vlast ne prihvati zahteve opozicije. Sa druge strane, predsednik Nove stranke Zoran Živković izneo je mišljenje da bojkot izbora nije cilj sam po sebi, već da bi trebalo da bude sredstvo opozicije za ostvarivanje normalnih izbornih uslova. On je poručio da bi odluku o bojkotu trebalo doneti onda kada izbori budu raspisani, a da bi do tada trebala da traje borba za izborne uslove. boban stojanovic, bojkot, bojkot izbora, cvijetin milivojevic, djordje vukadinovic, izbori, opozicija, szs, TajmingBeograd  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/pistaljka-presuda-za-prikrivanje-imovine/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Pištaljka: Presuda za prikrivanje imovine

Bivši vršilac dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije Verka Atanasković osuđena je za prikrivanje podataka o imovini bivšeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali će postupak zastareti zato što je Prekršajni sud više od pola godine krio presudu od advokata Pištaljke koja je pokrenula postupak protiv direktorke agencije.Ilustracija Foto: Pixabay/succo Taj portal je objavio da je presuda doneta tri meseca pre zastarevanja postupka i to 31. decembra 2018. godine i da je sud izrekao blagu kaznu, odnosno opomenu. Pištaljka je naglasila da sud nije ni pokušao da advokatu Pištaljke uruči presudu i time omogućio zastarevanje postupka. "Kada je advokat Pištaljke pre tri dana otišao u sud da preuzme presudu, posle saznanja da je ona doneta pre više od šest meseci, sud je odbio da mu presudu uruči. Tek posle rasprave i insistiranja advokatu Pištaljke je omogućeno da dobije kopiju presude", ističe se u tekstu. Kako je dalje kaže Pištaljka "tom prilikom ga je sudski referent obavestio da je postupak zastareo i da će mu sudija, kada se vrati sa odmora, uručiti ne presudu nego rešenje o obustavi postupka zbog zastare". U tekstu se navodi da je sud pokušao da uruči presudu novinarki Pištaljke, umesto advokatu, a posle neuspelog uručenja novinarki predsudu nisu istakli na oglasnoj tabli suda, te je sud samo sačekao da postupak zastari i time uskratio pravo žalbe Pištaljci. Pištaljka je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Verke Atanasković jer do 7. marta 2017. nije postupila po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja da joj dozvoli uvid u rezultate kontrole podataka o imovinskom stanju tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Zastara u ovom postupku nastupila bi u roku od dve godine od počinjenog dela, odnosno 7. marta 2019. godine. advokat, pistaljka, presuda, sud  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/ogromni-dugovi-javnih-komunalnih-preduzeca-mogu-da-potope-grad-nis/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Ogromni dugovi javnih komunalnih preduzeća mogu da "potope" Grad Niš

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Branislav Jovanović rekao je večeras u Nišu da je stanje u niškim javnim komunalnim preduzećima u toj meri katastrofalno da bi "moglo finansijski da potopi Grad", a da Grad "pokriva" njihove milionske gubitke i korupciju jer im se "sprema privatizacija".Foto: Savez za Srbiju - Gradonačelnik (Darko Bulatović) je na poslednjoj sednici Skupštine grada kazao da se Grad Niš nije zadužio ni dinar, ali nije kazao da su se zato gradska javna i javna komunalna preduzeća zadužila do guše, i da te dugove pokriva Grad. Na skoro svakoj sednici Skupštine grada su na dnevnom redu budžetska davanja javnim i javnim komunalnim preduzećima za pokrivanje dugova. Pri tom, do sada niko nije odgovarao za te dubioze i javašluk, što budi ozbiljnu sumnju u korupciju. Cilj takvog ponašanja Grada je predstojeća privatizacija tih preduzeća- kazao je Jovanović na 12. Niškoj zoni slobode. Jovanović je precizirao da Grad duguje JKP Mediani  400 miliona dinara, a da je to komunalno preduzeće za opremu koju je kupilo moralo da uzme kredit, tako da njegov ukupni dug sada iznosi "oko 1,5 miliona evra". Prema njegovim rečima, Gradska toplana "nije mogla da uzme kredit za remont jer je već pod velikim kreditima", ne gradi nove toplovode, a u poslednje vreme se retko koja zgrada priključuje na daljinsko grejanje, pa je nagomilane probleme ovih dana pokušala da reši ulaskom u javno- privatno partnerstvo. On je podsetio da je Skupština grada nedavno donela i odluke o izdvajanju 25 miliona dinara za JKP Tržnica, kao i ukupno 76 miliona dinara za Dečiju ustanovu "Pčelica". Dečije odmaralište Divljana je uništeno zbog dugova u koje je zapalo, pa će Grad uskoro morati da rešava i taj problem. Dejan Ilić, predsednik Udruženih sindikata "Sloga" za jug Srbije, dodao je da se radnicima u javnom komunalnom sektoru smanjuju zarade jer se stalno povećava broj zaposlenih, a ukupna masa za plate ostaje ista. Takva pogubna praksa mora da prestane, kazao je on. - Pri tom se ne zapošljavaju ljudi po kriterijumu stručnosti već isključivo partijski ljudi. Patokratija u Nišu je dovedena do savršenstva. Kad god neko treba da se zaposli, od najobičnijeg komunalca koji na ulici skuplja otpad pa nadalje, ne gleda se samo da li je član vladajuće stranke, već i koliko je učestvovao u stranačkim akcijama, koliko puta je bio na mitinzima podrške Aleksandru Vučiću, bilo državnim ili stranačkim…- kazao je Ilić. On je dodao da za to vreme niška javna komunalna preduzeća, koja su gubitaši, funkcioniše tako što su "jedni drugima žiranti pri podizanju novih kredita". Takva zaduživanja u krajnjem plaćaju potrošači kroz cene komunalnih usluga, kazao je on, uz zaključak da je jedino rešenje za izuzetno loše stanje u javnom komunalnom sektoru restruktuiranje tih preuzeća. Nišku zonu slobode organizuju Savez za Srbiju (SzS), Pokret slobodnih građana, Nova stranka, kao i Pokret mladih "Za Niš bez straha", koji je bio formalni organizator protesta "1 od 5 miliona". U niškom SzS su Demokratska stranka, SSP, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina" i  sindikat  "Sloga". branislav jovanovic, Član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP), grad nis, Slobodna zona Niš  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/beograd/beograd-uvodi-javne-bicikle/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Beograd uvodi javne bicikle

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će u ponedeljak, 19. avgusta biti raspisan međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u Beogradu, koji treba da omogući da korisnici iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici.Vesić je naveo da će Beograd imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli, preneo je Beoinfo. Kako je objasnio, grad će kroz tender za javno-privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala dok će grad biti suvlasnik. On je dodao da će grad partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine a čitav sistem do kraja 2020. godine. Navodeći da je plan da se do 2022. godine uradi skoro 100 kilometara novih biciklističkih staza, Vesić je dodao da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala. Vesić je najavio da grad priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju. beograd, goran vesic, javni bickliBeograd  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/politika/mirovic-imao-sam-tim-za-napade-i-pobede-u-protekle-tri-godine-17-08-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mirović: Imao sam tim za napade i pobede u protekle tri godine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je u intervjuu za "Dnevnik" najavio važan sastanak u nedelju u kabinetu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na temu zajedničkih investicija u Vojvodini po osnovu Nacionalnog investicionog plana koji će se realizovati u narednih pet godina.Vojvodina, kako je Mirović naveo, izlazi pred predsednika s oko 40 novih projekata koji imaju i građevinsku dozvolu. Predstojeći sastanak u Beogradu o zajedničkim investicijama je dokaz da je koncepcija okupljanje oko projekata, koju je Mirović najavio prilikom formiranja Pokrajinske vlade 2016. godine, dobila nacionalni značaj. Da li ste zadovoljni izdvajanjima iz republičkog budžeta za Vojvodinu?- Da. Zato što se ustavni okvir poštuje, zato što smo zajedničkim radom uspeli da restrukturiramo javne finansije i zato što, u odnosu na tih sedam procenata, dobijamo još mnogo novca za projekte direktno iz samog budžeta Republike. Dobijamo zbog toga što smo, prvo, promovisali politiku koja se zasniva na tom zajedničkom investiranju umesto ranije politike koja se zasnivala na sukobima i nije bilo moguće definisati zajedničke prioritete i zajedničke okvire za finansiranje. Drugo, tim kojim rukovodim je pokazao vanrednu spremnost da pripremi projektnu dokumentaciju. U ovom trenutku za sve regionalne bolnice i klinike u Vojvodini posedujemo građevinske dozvole, ili je u toku izrada projektne dokumentacije. To nije zabeleženo ranijih godina i decenija. U ovom trenutku u sistemu "Voda Vojvodine" gotovo da ne postoji regionalni sistem ili onaj koji je važan za dvonamensko snabdevanje i bitan za ukupnu održivost sistema, u kojem nismo započeli projektovanje ili nemamo građevinsku dozvolu. Kad govorimo o industrijskim zonama, gotovo da ne postoji opština u kojoj nismo završili industrijsku zonu, ili da radovi nisu u toku. Znači, sve oblasti su pokriveni velikim radom koji prethodi realizaciji velikih investicija. Dakle, pokazali smo spremnost da možemo novac koji građani Srbije zarađuju zbog rasta ukupne ekonomije, upotrebiti za velike i važne stvari za Vojvodinu. Zbog toga sam zadovoljan. Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić O zakonu o finansiranju VojvodineDa li bi sadašnje izdvajenje iz republičkog budžeta mogao zameniti zakon o finansiranju APV?- Sigurno. Zato što sa zakonom može dodatno utvrditi predvidivost modela. Zato što se zakonom može utvrditi još neki mehanizam koji može biti neka vrsta osiguranja za budući rast prihoda. Zato što se zakonom može utvrditi i mogućnost da dodatno uđemo u razne finansijske tokove i zaduživanja: hartije od vrednosti, municipalne obveznice, sve ono što na tržištu postoji kako da Vojvodina s određenim dodatnim prihodima indukuje sopstveni ekonomski razvoj, vodeći pri tom, naravno, računa o ukupnim elementima ekonomije i mogućnostima da na taj dodatni način prikuplja novac. Sve to treba da bude u jednom zakonu za koji sam više puta govorio da je neophodan, ali to ne zavisi od mene. Ja sam samo jedna slamka koja pokušava i uvek to pitanje veoma racionalno postavlja na dnevni red. Jer, kad nemate zakon koji je nužan i ne pokriva tu važnu oblast, onda to u budućnosti može biti predmet manipulacija, može biti izložen u nekoj zoni apsolutnog neznanja ili može biti predmet neke vrste politikanstva, što nije dobro. Vojvodina to ne traži. Vojvodina traži rad, zajedništvo, dobre projekte i predvidiv model finansiranja. Videli smo kako to izgleda kad to Vojvodina traži na način na koji zamišlja jedan zatvoreni krug elite. Mislim da to nikom nije donelo ništa konkretno i ništa dobro. U Pokrajini je u prošlosti bilo finansijskih malverzacija oko projekata, primera radi, kod rekonstrukcije dvorca Heterlendi, novosadske Betanije, banje Junaković, kao i prilikom korišćenja novca iz takozvanog fonda Dragoslava Petrovića. Da li je neko odgovarao zbog tih malverzacija? - Nemam saznanja o tome da je bilo ko odgovarao, osim da se vode postupci protiv odgovornih u nekoliko slučajeva, i to u inicijalnim fazama. Mi smo mogli samo sve ono što su oni uništili ponovo počneti da gradimo. Primera radi, u narednih tridesetak dana, negde između 1. i 15. septembra, počinju radovi na izgradnji "Heterlenda". Za Kliniku za ginekologiju u toku je javna nabavka, očekujem da se završi do kraja avgusta, znači da negde u oktobru očekujem početak radova. Morao sam kao nekakav tragač za promašenim investicijama pre svega da dođem do same suštine, da promenim odgovarajuće projekte, često i namenu objekata, da se izborim s pravosudnim organima koji su zbog istrage blokirali, često svojom odlukom i zatvorili objekte. Sve sam radio ne bismo li zbog građana uspeli da izađemo iz tog začaranog kruga i sve te objekte, te crne tačke, stavimo im na raspolaganje. To su dva najaktuelnija primera, s kojima ćemo završiti tu crnu seriju. To je veliki uspeh. Na kraju smo mandata i svojim naslednicima ćemo ostaviti sve čisto. Nijedan promašeni ugovor, nijednu promašenu investiciju, nijednu investiciju koja je započeta pa se odustalo i stoji kao građevinski skelet, nećemo ostaviti. Gledajući unazad, to se dugo nije desilo. Bilo je takvih stvari i za vreme komunističke vlasti i kasnijih, u ovom mandatu ne. Sve što smo započeli, završili smo. Samo u Novom Sadu u septembru otvaramo kuhinju za Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo", takođe jedan od proneverenih i uništenih projekata prethodne vlasti, započet, ako se ne varam, još 2010. Deca u "Radosnom detinjstvu" će imati kuhinju po standardima bilo koje evropske zemlje. To smo obezbedili zajedničkim radom Grad Novi Sad i Pokrajinska vlada. U oktobru, između 1. i 15, očekujem otvaranje prve faze Naučno-tehnološkog parka: sve je obezbeđeno i nameštaj stiže za nekoliko dana, obezbedili smo novac za opremanje, a u novembru očekujemo završetak svih radova na zgradi Radio-televizije Vojvodine. Radimo s punom odgovornošću da data reč mora biti realizovana i pretočena u delo. S pomenuta tri primera novih projekata i primera onih projekata koji su bili crna serija Pajtićeve vlade koje sad ispravljamo, pokazujemo šta smo uradili za protekle tri i po godine. Fudbal, statistika i politikaDa li biste ponovo prihvatili da budete na čelu Pokrajinske vlade?- Znate šta, u fudbalu, posebno u engleskom fudbalu, izuzetno je važna statistika, a važna je i ovako. Ne znam da li ste pratili, "Zvezda" je pobedila "Kopenhagen" u Danskoj i neposredno pre izvođenja jedanaesteraca voditelj je rekao da je "Zvezda" pet puta imala izvođenje jedanaesteraca u prelomnim mečevima, od toga je četiri puta pobedila i jednom izgubila na penale. Znači, nije nevažna stvar, iako deluje šaljivo. Ja nikad u životu neku funkciju nisam obavljao dva puta, u dva mandata. Prema tome, oni koji hoće da se klade trebalo bi i to da imaju u vidu da je statistika, kao i za fudbal, važna i za politiku. Ako biste ponovo sastavljali Pokrajinsku vladu, da li biste imali isti program?- Sigurno bih imao isti program. Uostalom, u nedelju ćemo održati veoma važan sastanak u kabinetu predsednika republike na temu zajedničkih investicija u Vojvodini po osnovu Nacionalnog investicionog plana koji će se realizovati narednih pet godina, što znači da je moj koncept, o kojem sam prvi govorio, dobio i neku vrstu nacionalnog značaja. Izlazimo pred predsednika sa četrdesetak novih projekata s građevinskim dozvolama. To je dokaz da okupljanje oko projekata nema alternativu, bez obzira na to ko je na vlasti. Uopšte nije važno da li je jedna ili druga stranka, to je pitanje svesti o tome da zajednički rad, okrenut interesima građana, mora i može uvek biti vodilja. Jedina vodilja, a ne partijski i pojedinačni interesi, koji su često u prošlosti l zamenjivali taj koncept o kojem govorim. Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić Da li biste imali i iste ljude u svom timu?- Većinom članova Vlade sam zadovoljan zato što su isporučili rezultat. Za građane je najvažniji krajnji rezultat. Mi nismo tu zbog međusobnih odnosa, nadgornjavanja, mi smo se ponašali kao profesionalna ekipa koja građanima mora da isporuči rezultat. Neki ljudi zaslužuju neka druga mesta, stvar je procene, ali većinom članova sam zadovoljan. Nisam želeo da pravim neku vrstu rekonstrukcije, a imao sam pravo na to. Ja sam u ovaj tim verovao do kraja i nije bilo razloga da ljude menjam. Nismo imali nikakav veliki problem, aferu. Da sam izneo ideju o promenama, neko bi mogao pomisliti da je to neka vrsta mog hira, ili da smo imali neku grešku ili da se od nečega branimo. Ne. Ovaj tim je bio za napad i pobedu, za dobar rezultat, i mi smo tako mandat doveli do kraja. Dijalog je neophodan, ali u SkupštiniKao visoki funkcioner Srpske napredne stranke, kako ocenjujete razgovore između vaše stranke i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima?- Dijalog je izuzetno važan. Mene jedino čudi zbog čega se ne vodi u Narodnoj skupštini? Još pre godinu govorio sam o tome da je neophodno da se u Narodnoj skupštini vodi dijalog u odborima, komisijama, i raznim drugim forumima gde je to neophodno. To je moja jedina primedba. Drugi moj stav je potpuno identičan sa stavom predsednika stranke i predsednika države - da se apsolutno u svim detaljima izbornog procesa može izaći u susret svakom razumnom zahtevu - razumnom u smislu da se birački proces pojednostavljuje, da se dodatno uvodi kontrola u taj proces, da se opredeljuje dodatna svota novca za političke stranke i da sve ono što već postoji kao neko iskustvo u drugim zemljama u te tri oblasti ili nekim drugim oblastima koje su racionalne, može biti ugrađeno u odgovarajuća zakonska rešenja i primenjeno na narednim izborima. Kako komentarišete predstojeći rebalans pokrajinskog budžeta za 2019. godinu?- Mi smo u pripremi rebalansa budžeta računali i na deo prihoda od prodaje "Luke Novi Sad", međutim, još 2011. ili 2012. godine, prilikom donošenja Zakona o javnoj svojini, "Luka" je jednostavno uknjižena kao javna svojina Republike Srbije i Pokrajina nije imala pravo na prihod od njene privatizacije. Vodili smo dijalog na tu temu s Ministarstvom finansija i oni su zaista argumentima pokazali da je pravno stanje stvari takvo da prihod od privatizacije Luke od gotovo milijardu dinara pripada u celini Republici. Tako da se radi o ne preterano izdašnom rebalansu, što ima jednu drugu, pozitivnu stranu. Znači da smo prvi put posle mnogo godina i Ministarstvo finansija i Pokrajinski sekretarijat za finansije predvideli prihode baš onako kako su se realizovali. Dakle, nemamo velika odstupanje predviđanja od određenih analiza u privrednom tkivu i određenih makroekonomskih analiza koje su se reflektovale na javne finansije - bilo zaista takvo kakvi su bili prihodi koji su se ostvarili do današnjeg dana. Ovog puta je za pohvalu da su ljudi koji su zaduženi za to precizno predvideli prihode i taj dodatni novac nakon rebalansa u budžetu neće biti previše velik. To je na izvestan način sad i otežavanje pozicije onih koji su čekali da još nešto urade, ali to je tako. Došli smo, rekao bih, do neke idealne mere.Eržebet Marjanov Mi znamo ko smo, a opozicija...Mi imamo izuzetne rezultate kao stranka. Imamo, naravno, i određene unutrašnje slabosti, određena nezrela postupanja pojedinih lokalnih rukovodilaca. Ljudi treba da znaju da mi to vidimo, znamo gde su naši problemi, ali razliku između nas i većine opozicionih stranaka čini to što smo napravili ogromne konkretne rezultate za ljude, njihove porodice i našu zemlju, i to će opredeljivati glasače kada iduće godine u martu ili aprilu budu izlazili na birališta, a svakako ne neki formalni ili neki drugi razlog, koji manje-više može biti prihvatljiv u izbornom procesu kao tehnički detalj. Dakle, spremni smo za izbore, izlazimo s politikom koja je kreirala rezultate i izlazimo s dobrom voljom da sve ono što je racionalno u zahtevima političkih stranaka promenimo i ugradimo u izborni proces. Ne znam kako misle da manjina na dan glasanja postane većina. To je veoma teško bez politike i rezultata i s veoma izraženom, neskrivenom mržnjom. Ukoliko želite da vodite, morate biti pozitivni i morate biti svesni toga da vodite. A to je teško postići s mržnjom i ljubomorom. Moj savet za kraj za opoziciju, pošto sam najiskusniji na političkoj sceni u Srbiji, nemam mnogo godina, ali imam najviše iskustva, tako mi je to zapalo: čim se liše mržnje, ljubomore i zavisti i čim javne interese stave u prvi plan, krenuće ih mnogo bolje. To je mnogo važnije za njih nego bilo koji tehnički deo izbornog procesa.              

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2604207/tender-za-sistem-javnih-bicikala-u-beogradu-u-ponedeljak-u-planu-i

Autori: @ekapija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Tender za sistem javnih bicikala u Beogradu u ponedeljak - U planu i konkurs za javni rečni prevoz

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će grad Beograd u ponedeljak, 19. avgusta, raspisati međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u prestonici. - Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro - rekao je Vesić za Beoinfo. On je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale. - Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika - objasnio je Vesić i dodao da će Beograd imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli. Vesić je objasnio da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75% beogradskog sistema javnih bicikala, dok će grad Beograd biti suvlasnik. On je dodao da će Grad Beograd partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine.- Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza - objasnio je Goran Vesić i dodao da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala. Vesić je podsetio da JKP Parking servis godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima, ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građanima. On je rekao da se, pored promocije biciklističkog saobraćaja, uvođenjem sistema javnih bicikala povećava izbor vidova prevoza, poboljšava kvalitet vazduha i smanjuju se gužve u saobraćaju. Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza. 

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2604203/za-obnovu-100-zdravstvenih-ustanova-sirom-srbije-1-mlrd-eur-u-naredne

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Za obnovu 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije 1 mlrd EUR u naredne četiri godine- U pripremi javne nabavke za rekonstrukciju 18 bolnica

U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu Novosti.Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević navodi da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova, od domova zdravlja do U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu Novosti.Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević navodi da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova, od domova zdravlja do kliničkih centara, u svim delovima Srbije.U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke. U tri službe KBC Zemun: neurologiji, poliklinici i pedijatriji, završetak radova se očekuje na jesen. Prema rečima Blagojevića, samo ova građevinska investicija, ne računajući medicinsku opremu, premašila je 3 mlrd EUR. - Sada smo svuda u prvoj fazi. Ona, recimo, u Gornjem Milanovcu podrazumeva spoljne radove na fasadi, zamenu stolarije i krova, a u Leskovcu i Loznici kompletnu rekonstrukciju pojedinih zgrada u bolničkim kompleksima - navodi Direktor Kancelarije za javna ulaganja. Prema njegovim rečima, raspisane su javne nabavke za obnovu bolnica u Prokuplju, Smederevu i Surdulici, a uskoro bi trebalo da počnu nabavke za bolnice u Aranđelovcu i Vrbasu, zatim, za Institut za javno zdravlje u Kraljevu, Dom zdravlja Novi Sad u koji će biti uloženo 7 mil EUR i valjevski Dom zdravlja, za koji je vrednost investicije 3 mil EUR. On navodi da je u pripremi je projektno-tehnička dokumentacija za kompletnu obnovu još 18 opštih bolnica.- U svim ustanovama koje su uovom projektu idemo na kompletnu rekonstrukciju, nećemo da krpimo rupe - ističe Blagojević. Dodaje da bi na jesen trebalo da počne obnova Klinike za neurohirurgiju KCS, gde se već uveliko radi na izgradnji jedne od dve kule. - Krajem godine ili početkom sledeće počeće i rekonstrukcija Infektivne klinike KCS, a u prvim mesecima 2020. i Instituta za majku i dete 'dr Vukan Čupić. U Urgentnom centru, na kojem je urađena fasada, zamenjena stolarija i adaptirano potkrovlje, radovi se nastavljaju, radi se jedno krilo iznutra i dogradnja prijemnog dela - kaže Blagojević. Najavljuje da je u pripremi i izgradnja novog krila zgrade Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS, a proširenje podrazumeva i nabavku novih aparata. - Nabavljena je oprema za Dečju kliniku u Tiršovoj, gde će na jesen biti otvoreno jedno krilo, zatim deo opreme za KBC Dr Dragiša Mišović. I za Institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Urgentni centar i neurohirurgiju KCS nabavljeni su novi aparati - rekao je Blagojević.Novac za rekonstrukciju obezbeđen je uglavnom iz kredita i budžeta. Nedavno je ratifikovan kredit Razvojne banke Saveta Evrope od 200 mil EUR, obezbeđen je kredit od 54 mil EUR za gradnju Tiršove dva i 430 mil EUR za KCS, navode Novosti.     

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2604212/uskoro-tender-za-igradnju-doma-zdravlja-u-borci-tokom-avgusta-nova-medicinska

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro tender za igradnju doma zdravlja u Borči - Tokom avgusta nova medicinska oprema za domove zdravlja u 7 opština

Do kraja meseca očekuje se objavljivanje tendera za izgradnju doma zdravlja u Borči, koja bi trebalo da počne u oktobru, najavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.Gradonačelnik je istakao da je doneta odluka o pokretanju javne nabavke za izvođenje radova i vršenje Do kraja meseca očekuje se objavljivanje tendera za izgradnju doma zdravlja u Borči, koja bi trebalo da počne u oktobru, najavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Gradonačelnik je istakao da je doneta odluka o pokretanju javne nabavke za izvođenje radova i vršenje stručnog nadzora, kao i da je priprema konkursne dokumentacije u toku, preneo je Beoinfo. On je ponovio da se očekuje da izgradnja doma zdravlja u Borči, u okviru Doma zdravlja "Palilula", počne na jesen ove godine, a planirani rok za završetak radova je 12 meseci od početka izgradnje. Opširnije o budućem objektu čitajte u posebnoj vesti.U cilju obezbeđivanja adekvatne zdravstvene usluge i pomoći u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prvi čovek Beograda naveo je da tokom avgusta tri doma zdravlja (Vračar, Zemun i Mladenovac) dobijaju ultrazvučne aparate u vrednosti od 12 miliona dinara. Takođe, tokom avgusta, domovi zdravlja u Barajevu, Surčinu, Zemunu, Grockoj i na Vračaru dobijaju medicinsku opremu i značajne aparate u vrednosti od 10 miliona dinara, dok u DZ "Zvezdara" stiže digitalni rendgen aparat u vrednosti od 12 miliona dinara.  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: TENDER ZA SISTEM JAVNIH BICIKALA

TENDER ZA SISTEM JAVNIH BICIKALABEOGRAD, 17. avgust 2019. (FoNet) - Zamenik gradonačelnikaBeograda Goran Vesić najavio je danas da će u ponedeljak,19. avgusta biti raspisan međunarodni tender za postavljanjesistema javnih bicikala u Beogradu, koji treba da omogući dakorisnici iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekojdrugoj stanici.Vesić je naveo da će Beograd imati 150 stanica sa 900 javnihbicikala od čega će polovina biti električni bicikli, preneoje Beoinfo.Kako je objasnio, grad će kroz tender za javno-privatnopartnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kaooperater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da budevlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala dokće grad biti suvlasnik.On je dodao da će grad partnera u ovom poslu izabrati tokomjeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020.godine, polovinu do jula naredne godine a čitav sistem dokraja 2020. godine.Navodeći da je plan da se do 2022. godine uradi skoro 100kilometara novih biciklističkih staza, Vesić je dodao da suveć određene lokacije na kojima će biti postavljene stanicejavnih bicikala.Vesić je najavio da grad priprema konkurs za javno-privatnopartnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju. (

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/08/17/vesic-najavio-veliku-novinu-u-beogradskom-saobracaju/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vesić najavio veliku novinu u beogradskom saobraćaju

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će grad Beograd u ponedeljak raspisati međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u gradu, prenosi N1. "Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži, što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro", izjavio je Vesić, a saopštio Beoinfo. Vesić je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale. "Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika", objasnio je Vesić i dodao da će Beograd imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli. Vesić je rekao i da će Grad Beograd kroz tender za javno-privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će grad Beograd biti suvlasnik. Pogledaj i ove vesti... Dodao je da će grad partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine a čitav sistem do kraja 2020. godine. "Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender, bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza", objasnio je Vesić i dodao da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala. Vesić je podsetio da JKP "Parking servis" godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima, ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građankama i građanima. On je rekao da se, pored promocije biciklističkog saobraćaja, uvođenjem sistema javnih bicikala povećava izbor vidova prevoza, poboljšava kvalitet vazduha i smanjuju se gužve u saobraćaju. Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.08.2019 

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/pregled/15335/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Pregled nedelje: "Vrednosti" devedesetih, bez odgovora o imenovanju sina ministra Krkobabića, nekažnjeni zločini na Kosovu…

Objavljeno: 18.08.2019 Tweet Sistem vrednosti koji je na ovim prostorima dominirao devedesetih godina, sudeći po potezima i porukama zvaničnika Beograda, Zagreba, Podgorice i Prištine, kao da nikada nije promenjen. Zločinci se proglašavaju herojima, a priznaju se samo "naše" žrtve - principi koji ukazuju na to da države nisu spremne za Evropsku uniju, čije standarde proglašavaju idealom. Jedan od takvih standarda od kojeg je Srbija daleko je i dostupnost informacija od javnog značaja - građani od predstavnika vlasti, koji su imenovani da rade u javnom interesu, sve češće ne dobijaju odgovore na brojna pitanja. Tako je za građane i dalje ostala tajna zašto je Vlada, upravo pozivajući se na javni interes, dodelila državljanstvo bivšoj premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri, koja je u svojoj zemlji osuđena zbog korupcije, kao i da li je imenovanje Stefana Krkobabića za v.d. direktora JP "Stara planina" sukob interesa, s obzirom na to da je sin Milana Krkobabića, ministra nadležnog za javna preduzeća. Kako je otkrio Insajder, Vlada Srbije imenovala je Stefana Krkobabića na funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma "Stara planina". Šta ga je preporučilo za ovu poziciju i da li je ovde reč o sukobu interesa - pitanja su na koja Insajder do danas nije dobio konkretne odgovore. Prvi odgovor zatražili smo od Agencije za borbu protiv korupcije koja nam je navela da oni nisu bili upoznati sa tim da je Stefan Krkobabić imenovan za direktora. Pitanja smo zatim postavili i premijerki Srbije Ani Brnabić ali ni ona nije mogla da da precizan odgovor upućujući nas da to proverimo s ljudima koji su ga nominovali. Ona je odgovarajući na pitanja Insajdera tada navela da kao predsednica Vlade ne može da vodi računa o svakom pojedinačnom kandidovanju, kao i da je ovaj predlog prošao niz odbora koji su "potvrdili da može da dođe na sednicu Vlade". Da li je u pitanju sukob interesa, prošle nedelje pitali smo i samog ministra Milana Krkobabića, ali on o tome nije želeo da govori. Nekažnjeni zločini na Kosovu Prošla nedelja bila je u znaku nerešnih zločina na Kosovu pa je tako u Goraždevcu obeležena 16. godina bez odgovornih za ubistvo dvojice dečaka na reci Bistrici. Zločin u ovom mestu, iako i Kosovo i Beograd već godinama obećavaju rasvetljenje, do danas nije rešen, a istragu je Euleks zatvorio zbog nedostatka dokaza. Više o tome šta se zaista dogodilo u Goraždevcu kao i koja su obećanja davali zvaničnici čitajte u tekstu na Insajder.net. Još jedan slučaj za koji i Beograd i Priština deklarativno tvrde da je prioritetan u rešavanju, a u kome nema pomaka, je i ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića koje se dogodilo pre 19 meseci. Uprkos tome što se sprovode dve odvojene istage i dalje nije poznato ime ubica, nalogodavaca niti su poznati motivi. Koje su sve relevantne informacije do sada poznate u slučaju ubistva Ivanovića pogledajte u temi na sajtu Insajdera. Dijalog Beograda i Prištine: Od pozivanja na kompromis preko veštačke uranilovke do lažne ravnoteže Odluka vlasti u Makedoniji da Beogradu ne izruče Tomora Morinu, državljanina Kosova i Velike Britanije kojeg Beograd sumnjiči za zločine na Kosovu zvaničnici Srbije ocenili su kao političku. Njega je, podsetimo, makedonska policija nedvno uhapsila po Interpolovoj poternici Srbije ali je prethodne nedelje Vrhovni sud Severne Makedonije odlučio da nisu ispunjene zakonski uslovi za izručenje. U rodnoj Đakovici na Kosovu Morina je dočekan kao heroj. Beograd je to ocenio kao provokaciju - tek jednu od brojnih u međusobnim odnosima u nedelji za nama. Političkom odlukom Beograd smatra i potez Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH iz 6. novembra od kada je i briselski dijalog u prekidu. Na njegovo obnavljanje, deset meseci kasnije pozivaju Vlade zemalja Kvinte -  Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD. One su u zajedničkom saopštenju navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine "dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju". Zato su, kako se navodi, Kosovo pozvale da ukine takse, a Srbiju da prekine kampanju za povlačenje priznanja. Zašto je ovakvo saopštenje direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio kao veštačku uranilovku, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kao stvaranje lažna ravnoteže, kao i kako je reagovala Vlada Kosova čitajte u vestima koje su pripremili novinari Insajdera. Dijalog vlasti i opozicije o medijima bez najbrojnijeg novinarskog udruženja Za razliku od Beogada i Prištine, čini se da se između vlasti i opozicije u Beogradu radi na uspostavljanju dijaloga. Naime, naredni sastanak vlasti i opozicije, kako za Insajder rekao Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, koja je i organizator tog skupa, biće održan u ponedeljak. Izvesno je, međutim, da na sastanku čija su tema mediji u kampanji ipak neće prisustvovati svi pozvani učesnici. Istog dana o pozivu na sastanak izjasnilo se Udruženje novinara Srbije koje je odbilo da prisustvuje jer je planirano da sa dela sastanka bude isključena javnost. Nezavisno udruženje novinara Srbije je saopštilo da će prisustvovati samo onom delu sastanka koji će biti otvoren za javnost. Takođe, skupu neće prisustvovati ni Stranka slobodne i pravde, a razloge je prethodne nedelje saopštila potpredsednica ove stranke Marinika Tepić. Dijalog vlasti i opozicije sprovodi se kako bi se našla najbolja rešenja za predstojeće parlamentarne izbore, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da mu je "veoma stalo" da opozicione stranke izađu na izbore. Sa njima će, kako je rekao, razgovarati "kada pređu cenzus". Opozicija je, sa druge strane, ocenila da će Vučić "deklarativno prihvatiti gotovo sve", ali da nema nameru da obezbedi fer izbore. Zbog toga su, kako su rekli, sve bliži odluke da ih bojkotuju. Više o polemici vlasti i opozicije o predstojećim izborima čitajte na sajtu Insajdera. Rad medija, ali ne u vreme kampanje već naročito u letnjim mesecima bio je tema i komentara Insajdera "Odmor kao zločin". Rektorka Beogradskog univerziteta za Insajder o padu na Šangajskoj listi: Kad ne radite dovoljno ili ne radite ništa, drugi vas prestignu Univerzitet u Beogradu je na prestižnoj Šangajskoj listi koja je objavljena u nedelji za nama rangiran između između 401. i 500 mesta. Možda bi ova pozicija bila zadovoljavajuća, s obzirom na to da Lista obuhvata svega dva odsto univerziteta na svetu, da beogradski nije nastavio trend pada. Naime, pre dve godine se na istoj listi nalazio između 201. i 300. mesta, a prošle između 301. i 400. pozicije.  Ivanka Popović, rektorka Beogradskog univerziteta, obrazložila je za Insajder da je pad na Šangajskoj listi bio očekivan, kao i da je posledica raznih okolnosti vezanih za realizaciju nauke u Srbiji i za opšte okolnosti u svetu.   "Kad vi ne radite dovoljno ili ne radite ništa, onda vas drugi koji rade prestignu. Stajanje u mestu je klizanje na dole. Ovaj pad na Šangajskoj listi bio je očekivan", objasnila je, između ostalog, rektorka Popović u razgovoru za Insajder. U tekstu na sajtu Insajdera pročitajte i šta je ovim povodom saopštio Beogradski univerzitet kao i kako pad na ovoj rang listi opravdava Ministarstvo prosvete. Vlasnik TV Prva i O2 kupio parcelu na kojoj je beogradski Otvoreni tržni centar Grad Beograd prodao je zemljište u Bloku 43, preko puta lokacije na kojoj bi trebalo da bude izgrađena autobuska stanica na Novom Beogradu, na kojoj se sada nalazi Otvoreni tržni centar (Buvljak). Javnost je prvo obaveštena o prodaji i ceni zemljišta da bi nekoliko sati kasnije, kompanija Kopernikus, od koje je državni Telekom kupio udeo u kablovskom operateru, saopštila da je kupac upravo ona.  Šta ova kompanija niškog biznismena koji je vlasnik dve nacionalne televizije - TV Prva i O2 planira da gradi na ovoj parceli pročitajte u vesti na sajtu Insajdera. Izvor: Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net. 

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/milijarda-evra-za-obnovu-100-zdravstvenih-ustanova/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Milijarda evra za obnovu 100 zdravstvenih ustanova

BEOGRAD - U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu "Novosti", aBEOGRAD - U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu "Novosti", a direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova širom Srbije - od domova zdravlja do kliničkih centara. U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke. (Tanjug)  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/beograd/3304507/vesic-u-ponedeljak-tender-za-sistem-javnih-bicikala

Autori: @KurirVesti

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: VESIĆ: U ponedeljak tender za sistem javnih bicikala

Grad Beograd raspisaće u ponedeljak, 19. avgusta, međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u prestonici Srbije, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila ...Grad Beograd raspisaće u ponedeljak, 19. avgusta, međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u prestonici Srbije, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić. "Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro", rekao je Vesić. On je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale, navodi se u saopštenju uprave Grada Beograda. "Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika", objasnio je Vesić. Beograd će, kako je dodao, imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli. Vesić je naveo da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će Grad Beograd biti suvlasnik. On je dodao da će Grad Beograd partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine. "Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza", objasnio je Vesić, ističući da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala. Vesić je podsetio da JKP "Parking servis" godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima, ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građankama i građanima. On je poručio da se, pored promocije biciklističkog saobraćaja, uvođenjem sistema javnih bicikala povećava izbor vidova prevoza, poboljšava kvalitet vazduha i smanjuju se gužve u saobraćaju. Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza. (Kurir.rs/Tanjug)                          

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3304613/20-miliona-dinara-za-obnovu-osnovnih-skola-u-loznici-vecina-radova-je-zavrsena-skolska-godina-ce-poceti-na-vreme

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: 20 MILIONA DINARA ZA OBNOVU OSNOVNIH ŠKOLA U LOZNICI: Većina radova je završena, školska godina će početi na vreme

Letnji radovi na sređivanju lozničkih škola biće završeni do sredine sledeće sedmice, sve osnovne i srednje škole spremno će dočekati početak nove školske godine i nastava će početi na vreme, potvrđeno je na sastanku Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola ...Letnji radovi na sređivanju lozničkih škola biće završeni do sredine sledeće sedmice, sve osnovne i srednje škole spremno će dočekati početak nove školske godine i nastava će početi na vreme, potvrđeno je na sastanku Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Loznici. Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Ljubinka Đokića, radovi se finansiraju iz gradske kase i biće urađeno mnogo poslova neophodnih za još bolje uslove nastave. U školi ''Vera Blagojević" u Banji Koviljači privode se kraju radovi na rekonstrukciji dela krova i zameni oluka. Rekonstrukcija krova obavlja se i u OŠ ''Vuk Karadžić" u Loznici gde se radi i demontaža starog dimnjaka, dok je rekonstrukcija toaleta posao koji se izvodi u istoimenoj školi u Lipnici. Na školskoj zgradi izdvojenog odeljenja lešničke OŠ ''Petar Tasić" u Novom Selu u toku je zamena krova i osvetljenja, postavljanje novih podova, izrada fasade, tako da će posle svega to biti gotovo nov objekat. U školi ''14. oktobar" u Dragincu urađena je izolacija na krovu, u Klupcima je rekonstruisan deo krova. Gotova je izrada spuštenih plafona u starom delu zgrade, postavljena nova rasveta i završeno krečenje u školi ''Anta Bogićević", dok će Vukovoj spomen školi u Tršiću sada biti okončana pre nekoliko godina započeta rekonstrukcija krova. Za radove na letnjem sređivanju osnovnih lozničkih škola grad je ove godine izdvojio nešto više od dvadeset miliona dinara, a dve škole dobile su novac i od države. Mada će radovi trajati nastava će se nesmetano odvijati u Vukovoj spomen školi gde će biti zamenjana fasadna stolarija i u školi ''Dositej Obradović" u Klupcima, gde će dobijeni novac upotrebiti za potpunu rekonstrukciju sanitarnih čvorova. Na sastanku Aktiva direktora rešeno je da ove godine bude centralizovana i javna nabavka za osiguranje imovine i lica školama, kao što je ranije učinjeno sa javnom nabavkom što se tiče kapitalnog održavanja i nabavkom ogreva. (Kurir.rs/T.Ilić)                  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: mondo.rs

Link: http://mondo.rs/a1214105/Info/Drustvo/Zdravstvo-u-Srbiji-u-ustanove-ce-biti-ulozeno-milijardu-evra.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: MILIJARDA evra ZA OBNOVU 100 zdravstvenih ustanova

U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu "Novosti".Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova širom Srbije - od domova zdravlja do kliničkih centara.U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke.U tri službe KBC Zemun: neurologiji, poliklinici i pedijatriji, završetak radova se očekuje na jesen. Samo ova građevinska investicija ne računajući medicinsku opremu premašila je tri miliona evra, kaže Blagojević za "Novosti"."U opštim bolnicama u Leskovcu, Loznici, Gornjem Milanovcu i Specijalnoj bolnici Mataruška banja radovi su u toku", objašnjava on.U pripremi je, kako dodaje, projektno-tehnička dokumentacija za kompletnu obnovu još 18 odsto bolnica.Na jesen bi trebalo da počne obnova Klinike za neurohirurgiju KCS, gde se već radi na izgradnji jedne od dve kule."Krajem godine ili početkom sledeće počeće i rekonstrukcija Infektivne klinike KCS, a u prvim mesecima 2020. i Instituta za majku i dete dr Vukan Čupić", kaže Blagojević.Radovi se nastavljaju u Urgentnom centru na kojem je urađena fasada, zamenjena stolarija i adaptirano potkrovlje u koje su preseljene doktorske sobe, da bi se na nižim spratovima obezbedili novi kapaciteti za pacijente.Priprema se i izgradnja novog krila zgrade Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS, a proširenje podrazumeva i nabavku novih aparata."Nabavljena je oprema za Dečju kliniku u Tiršovoj, gde će na jesen biti otvoreno jedno krilo, zatim deo opreme za KBC Dr Dragiša Mišović". I za institut za ginekologiju i akušerstvo u Visegradskoj, Urgentni centar i neurohirurgiju KCS nabavljeni su novi aparati", rekao je Blagojević.Novac za rekonstrukciju obezbeđen je uglavnom iz kredita i budžeta. Nedavno je ratifikovan kredit Razvojne banke Saveta Evrope od 200 miliona, obezbeđen je kredit od 54 miliona evra za gradnju "Tiršove dva", 430 miliona evra za KCS, navode "Novosti".            

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: nedeljnik.rs

Link: https://www.nedeljnik.rs/mekalister-krajem-avgusta-u-begradu-vlast-i-opozicija-u-ponedeljak-o-medijima-na-fpn-patolog-potvrdio-da-je-epstajn-izvrsio-samoubistvo-vas-brifing-za-subotu/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Mekalister krajem avgusta u Beogradu, vlast i opozicija u ponedeljak o medijima na FPN, patolog potvrdio da je Epstajn izvršio samoubistvo: Vaš brifing za subotu

Foto: Profimedia, Tanjug, Profimedia TREĆI OKRUGLI STO VLASTI I OPOZICIJE U PONEDELJAK - Treći okrugli sto vlasti i opozicije biće održan u ponedeljak 19. avgusta, na FPN-u, a tema susreta biće "pristup medijima i njihova kontrola". Kako se navodi u pozivu organizatora, Fondacije za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka, razgovor će početi u 10 sati, uvodom otvorenim za medije u kome će nalaze i preporuke predstavljati organizacije koje prate izbore, kao i medijska udruženja, a nastaviće se po "Chatham House" pravilu, bez prisustva medija. Okrugli sto će biti posvećen problemima u medijskoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora. Prema agendi skupa, nakon uvodnih reči organizatora, predstavnici CRTA, CeSID, Transparentnosti Srbija, Asocijacije medija i Lokal presa će predstaviti analize stanja u pristupu medijima i njihovoj kontroli u kontekstu izborne kampanje, kao i probleme koje je moguće rešiti do izbora. Uvodni panel će biti sniman i emitovan preko ekrana u sobi za novinare. ĐILAS O UČEŠĆU NA OKRUGLOM STOLU - Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da u ponedeljak neće učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, ali da ne spori drugima da prisustvuju tom razgovoru. On je dodao da je pravi primer besmislice da se na sastanku raspravlja o slobodnim medijima, bez prisustva medija. Đilas je na debati "Kako do pobede" rekao da prethodni sastanak na Fakultetu političkih nauka nije bio konstruktivan, dodavši da ni šest meseci najboljih medija ne može da promeni ono što je stvarano sedam godina. MEKALISTER KRAJEM AVGUSTA U BEOGRADU - Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister doći će u posetu Srbiji 25. i 26. avgusta, kada će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem a pozvao je na razgovore i predstavnike poslaničkih klubova u Skupštini Srbije, piše Blic. Tokom prvog dana posete Beogradu, Mekalister će razgovarati sa predsednikom Vučićem, dok je drugog dana u planu sastanak sa poslaničkim grupama, kako vladajućim, tako i opozicionim. Mekalister je posledni put u Srbiji bio početkom marta, kada je posetio i Beograd i Prištinu. KOSOVSKA ZASTAVA PONOVO NA SRPSKOJ TVRĐAVI - Gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović izjavio je da je prilikom obilaska tvrđave i crkve na Novom Brdu video da su nepoznate osobe tamo ponovo postavile zastavu Kosova. Sa njim su bili i predstavnici policije, koji su rekli da će u skladu sa zakonom utvrditi dalje korake, rekao je Ivanović. Na drevnoj tvrđavi srpskog srednjovekovnog grada Novo Brdo, kao i na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole, gde su kosovski rimokatolici nedavno služili misu, juče su postavljene kosovske zastave koje su jutros bile uklonjene, da bi, po tvrdnji Ivanovića, večeras opet bile vraćene. HARADINAJ O DIJALOGU - Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine blokiran zbog teritorijalnih pretenzija Srbije prema Kosovu, a ne zbog kosovskih taksi na uvoz srpske robe. Haradinaj je na Tviteru napisao i da je Kosovo suverena zemlja, međunarodno priznata u postojećim granicama, i da Srbija i srpska premijerka Ana Brnabić treba da prihvate tu činjenicu. "Dijalog su blokirale teritorijalne pretenzije Srbije prema Kosovu, a ne takse. Ali Kosovo je već suverena zemlja, međunarodno priznata u svojim postojećim granicama koje su nepovredive. Što pre Srbija i Brnabić prihvate tu činjenicu, to bolje za njih", naveo je Haradinaj. TRAMP RAZMIŠLJA O POMILOVANJU RODA BLAGOJEVIĆA - Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da i dalje razmatra mogućnost da ublaži zatvorsku kaznu bivšem guverneru Ilinoisa Rodu Blagojeviću, čime bi se našao na slobodi. Tramp je rekao novinarima da želi da sazna kakav stav o pomilovanju imaju Demokratska partija i njegova Republikanska. Blagojević je bio član Demokratske partije i osuđen je na 14 godina zatvora zbog korupcije. Tramp je izjavio da smatra da je dosadašnjih sedam godina provedenih iza rešetaka dovoljna kazna za Blagojevića. AP podseća i da je Blagojević bio učesnik Trampove emisije "Slavni šegrt". PATOLOG: EPSTAJTN IZVRŠIO SAMOUBISTVO - Njujorški patolog je objavio da je smrt Džefrija Epstajna posledica samoubistva. On je rekao da rezultati autopsije i ostali dokazi potvrđuju da se Epstajn (66) obesio u ćeliji federalnog zatvora u kojoj je čekao na suđenje za seks trafiking maloletnih devojaka. Epstajn je pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji 10. avgusta. Federalni sud na Menhetnu, gde se nalazio Epstajn, predmet je pojačane kontrole nakon njegovog samoubistva. PREMINUO PITER FONDA - Američki glumac Piter Fonda koji se proslavio u kultnom filmu "Goli u sedlu" (Easy Rider) iz 1969. godine, preminuo je u svom domu u Los Anđelesu u 80. godini, saopštila je njegova porodica. Sin legendarnog holivudskog glumca Henrija Fonde, mlađi brat Džejn Fonde i otac Briždet Fonde, Piter Fonda je preminuo od posledica raka pluća, navodi se u saopštenju koje je potpisala njegova porodica. "Tužna sam, on je bio moj mlađi voljeni brat i pričalica u porodici. Provela sam divne trenutke s njim poslednjih dana. Otišao je se osmehujući si", navela je Džejn Fonda. NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA Digitalno izdanje dostupno na Novinarnici NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/intervju-bojan-klacar-balans-politike-moci-za-bolje-izbore

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Intervju Bojan Klačar: Balans političke moći za bolje izbore

Tako ne/prilike u kojima Srbija dočekuje izbore sledećeg proleća opisuje izvršni direktor Cesida Bojan Klačar. Sagovornik Novog magazina jedan je od učesnika nedavno započetih razgovora vlasti i opozicije, koji za cilj imaju dogovor oko uslova u kojima će se odvijati predstojeća izborna trka.Nakon drugog kruga razgovora održanog na FPN-u, stiže i važna poruka da na uslove i atmosferu u kojima se izlazi na birališta ne utiču samo procedure i zakoni već i balans političke moći, a Srbiji to više nego očigledno manjka."Ključna stvar je da se ovi razgovori dešavaju nakon nekoliko godina potpunog prekida političke komunikacije u Srbiji na temu izbora. Zato nije iznenađenje da se prve ocene svode na to da se radi o konstruktivnom razgovoru", objašnjava Klačar: "Učesnici su obazrivi, imajući u vidu kompleksan momenat u kojem živimo, kao i činjenicu da dolaze izbori za šest do sedam meseci. Različite su političke pozicije s kojih nastupaju političke stranke i svi akteri pokušavaju da svoju poziciju na neki način zadrže ekskluzivnom i važnom. Sa druge strane, kad smo stigli na teren konkretnih razgovora, kao što je bio drugi susret na kojem smo razgovarali o finansiranju kampanja, onda je i fokusiranost samih aktera bila veća nego što je to bio slučaj na prvom skupu." *Kako Cesid ocenjuje izborne uslove, možemo li ih opisati epitetima fer i pošteni? Vratili smo se 2014, a posebno 2016. korak, dva unazad u izbornim procedurama. Ne zbog toga što je došlo do promena u regulativi nego zbog toga što je praksa dovela do mnogo većih problema nego što je to bio slučaj 2012. ili nešto ranije. Druga vrsta izazova s kojom se suočavamo jeste pad poverenja ključnih političkih i civilnih aktera, ali i građana u izborni proces.Veoma je važno da ljudi veruju da se procesi odvijaju regularno, a mi imamo pad poverenja u izbore. Za razumevanje čitave situacije važno je znati i da je izborno zakonodavstvo u Srbiji gotovo u potpunosti bazirano na stranačkim polugama, sa izuzetkom Agencije za borbu protiv korupcije.Kada ne postoji dovoljno političkog pluralizma, kada ne postoji balans političke moći, imate smanjenu mogućnost za kontrolu procesa. Onda je jedan deo javnosti nezadovoljan zato što nema uvid u ono što se dešava na terenu. Važno je da razumemo da na izborne uslove, osim procedura i rada kontrolnog tela, utiče odnos političke moći - što je veći balans političke moći, mi ćemo imati bolje izbore. Da nema nikakvog razgovora između političkih aktera u ovom momentu, a da imamo opoziciju koja je snažnija, izbori bi bili bolji i regularniji, sa više poverenja. *Ima li dovoljno vremena za veće promene, šta je moguće uraditi do proleća? Prva grupa su problemi koji mogu da se reše proceduralnim izmenama podzakonskih akata ili sitnim izmenama zakona. Možemo da utičemo i da se promeni praksa delovanja kontrolnih tela, bilo da se radi o Agenciji za borbu protiv korupcije ili REM-u, i da utičemo na to da kapaciteti RIK-a budu nešto veći nego ranije. Mi u Cesidu smatramo da bi, ako je moguće, posle izbora trebalo zadržati ovaj format razgovora, da probamo neke stvari sistemski da promenimo. Problemi su neprimenjivanje ili selektivna primena zakona. Problem je i to što izborno zakonodavstvo u Srbiji suštinski nije promenjeno dvadesetak godina, a i kada je prvi put doneto, trebalo je da bude neka vrsta prelaznog rešenja. Nemamo sistemsko rešenje i zato se konstantno vraćamo na iste probleme, pre svega kada je reč o radu RIK-a i biračkih odbora. *Koliko svi ti problemi u izbornom procesu utiču na konačni rezultat?Bilo kakve nepravilnosti, pa makar one i ne uticale na konačni rezultat, ne treba da znače da mi treba probleme da preskočimo, relativizujemo ili bagatelišemo. Svaki problem u izborima ima lošu posledicu, ako ne po finalni rezultat, onda utiče na poverenje građana i nezadovoljstvo dela biračkog tela. *Poruke vlasti i opoziciji?Poruke su snažnije prema vlasti iz prostog razloga jer je vlast ta koja može da promeni izborne uslove, posebno što postoji ogromna koncentracija političke moći. Mi prvi prvi put u kratkom višestranačju imamo situaciju da jedna stranka kontroliše manje-više svaki nivo u Srbiji i samim tim njihova odgovornost mora da bude veća. Naša poruka vlasti je da budu senzibilnije i otvorenije za poruke i preporuke iz civilnog društva i za poruke opozicije, koja je u ovom slučaju manjina.Poruka opoziciji je da, iako veruju da imaju svoje razloge za bojkot izbora i preduzimanje nekih radikalnih koraka, budu dovoljno strpljivi i pametni da saslušaju sve ono o čemu ćemo razgovarati narednih nekoliko nedelja i da pokušaju da budu dovoljno konstruktivni da prihvate preporuke civilnog društva koje mogu dugoročno da poprave izborne uslove. *Ukoliko bi se opozicija odlučila na bojkot, kakve bi bile posledice? Svakako velike, bilo da bude uspešan ili ne. U slučaju uspešnosti bojkota, to znači ozbiljnu krizu političkog života, do sledećih izbora ostaće neka vrsta senke legitimnosti. Legalnost neće biti upitna, ali vlast će morati da objašnjava i međunarodnim i domaćim akterima zašto se to dogodilo. To srednjoročno znači da ćemo doći u situaciju i da imamo vanredne parlamentarne izbore. Sve to potencijalno utiče i na druga važna pitanja - rešavanje kosovskog problema i na evropsku agendu Srbije.Neuspešan bojkot znači ozbiljnu prekompoziciju na opozicionoj sceni i promenu najviđenijih lidera. Posle takvih izbora to bi značilo potpuno drugačiju političku realnost, oni koji ne budu bojkotovali izbore postaće relevantni politički akteri, čitav jedan deo populacije u Srbiji neće imati predstavnike u Skupštini. Imaćemo neke nove lidere i nove profilisane stranke koje će imati snažniju infrastrukturu, ozbiljnije finansije i međunarodne kontakte. U bilo kojem od ova dva scenarija dan posle izbora neće biti isti. *Šta govore poslednji trendovi kada je reč o popularnosti stranaka?Trendovi su manje-više nepromenjeni u poslednjih šest do 12 meseci. Pozicija SNS je stabilna iako je u jednom trenutku protesta bila blago okrnjena, ali sve vreme govorimo o polovičnoj ili natpolovičnoj podršci. Na drugom mestu je SzS, koji je krenuo sa relativno dobrih pozicija, iznad 15 posto, a od proleća podrška se kreće između 11 i 12 procenata. Podrška SPS-u je stabilna, između 9 i 11 odsto. To su jedina tri aktera koja sasvim sigurno prelaze cenzus. Oko cenzusa su SRS, koalicija SPAS i DSS, kao i PSG, ali teško je sada predviđati koja će od tih stranaka ostati ili pasti ispod pet odsto.                          

----------------------------------------------------------

Datum: 18.08.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:812849-KRIS-OBRAJAN-NATO-KOMANDANT-SLATINE-Tacijeva-mafija-htela-da--me-ubije

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: KRIS O'BRAJAN, NATO KOMANDANT "SLATINE": Tačijeva mafija htela da me ubije!

Preživeo sam atentat 2001, događaj je dokumentovan u UN. Rugova mi je rekao: Albancima ne veruj, saradnike mi nisu ubili Srbi. Od mene se očekivalo da zaratim sa RusimaZAPOVEDNIK vazduhoplovne baze, aerodrom "Slatina" kod Prištine, bio sam od juna 1999. do 15. septembra 2001. Poslednje noći službovanja na mene je pokušan atentat, a spasao me je šef obezbeđenja, Italijan Frančesko Njuta. Nakon signala sa svoje stanice gurnuo me je uza zid i naredio da legnem... Napolju se čulo komešanje i, kako mi je kasnije predočeno, jedan napadač je smrtno stradao, a ostali su pohapšeni. Bili su to Tačijevi mafijaši, a ovaj događaj je dokumentovan u papirima UN. Luis Karlos de Kosta, Brazilac koji je rukovodio bezbednošću članova osoblja UN, spakovao me je sledećeg dana i iz Prištine poslao pravo u Englesku. Ovako, eskluzivno za "Novosti", svoj poslednji dan službe na KiM opisuje major britanske Kraljevske ratne avijacije (RAF) Kris O'Brajan. Oficir, koji je prvi u ime Kfora, ali i UN, upravljao prištinskom vazdušnom lukom, otkriva i da je velika međunarodna afera oko korpucije prilikom renoviranja aerodromskog terminala ostala skrivena u papirima UN. O tim danima na Kosovu i Metohiji, kako nam svedoči britanski major, pričao je dosad samo istražiteljima UN i Evropske agencije za borbu protiv korupcije: - Nisam tačno siguran šta se izrodilo iz istraga, ali sam čuo kako su albanski kadrovi sa aerodroma umešani u skandal, Afrim Neziri i Adam Gaši, završili na robiji. Austrijanac Džerald Fišer, zamenik direktora UN operacija na KiM, koji je insistirao da se Albancima dodeli posao, iako nisu prošli na tenderu, napustio je pokrajinu pošto je pokrenuta istraga protiv njega. PROČITAJTE JOŠ - Major Kris O'Brajan, na čelo Vazdušnih operacija Kfora na aerodromu kraj Prištine stupio je sredinom juna 1999. Kako nam priča dok sedimo u beogradskoj Skadarliji, pre nego što se zamerio Tačijevim mafijašima, u junu 1999. umalo nije iskusio pravi rat sa ruskim kontingentom padobranaca. REKORDER RAF MAJOR O'Brajan na KiM je došao kao komandir dalekometne eskadrile britanske avijacije. Bio je veteran ratova na Foklandima i u Zalivu. - Pre dolaska na "Slatinu" pretpostavljeni iz moje vazduhoplovne baze u Engleskoj su me upozorili da obratim pažnju na pukovnika koji je trebalo da mi komanduje na Kosovu. Prethodno, general Majkl Džekson sprečio je sukob sa Rusima oko aerodroma i baza je podeljena između nas i njih, pa se tačno znalo ko gde treba da se kreće - govori O'Brajan. - Već polovinom jula ruski vojnici su nekim poslom prešli na naš deo aerodroma i odmah sam pozvan kod svog pukovnika Morlija na raport jer nisam oštro reagovao. Srećom, o ovom incidentu sam obavestio generala Belamija, zapovednika svih vazdušnih operacija Kfora. Britanski major O'Brajan sa ruskim oficirom na "Slatini" / Foto Privatna arhiva Prema rečima našeg sagovornika, sledeći incident se dogodio nekoliko dana kasnije. Rusi su, govori nam, popravljali zaklon doziđujući ga blokovima, a pukovniku Morliju se to učinilo kao "neprijateljski čin". Naredio je da britanska vojska bude spremna na oružanu akciju, a O'Brajenu poručio "da je smenjen". Ponovo je, kaže, pozvao pukovnika Belamija, koji je, zajedno sa Džeksonom ubrzo Morlija razrešio dužnosti. Kris O'Brajan tvrdi i da mu je kao komandantu vazdušne baze zadatak bio da aerodrom što pre popravi i ustupi za civilno korišćenje. Aerodrom "Slatina" 1999. - Problemi sa navodnim civilima su počeli odmah pošto su, prema dogovoru, Albanci svoje ljude vratili na "Slatinu" da učestvuju u izgradnji civilne infrastrukture - seća se naš sagovornik šiptarskih "direktora" Gašija i Nezirija. - Odmah potom pronele su se priče kako se na aerodromu u Prištini otvorio narko-kanal i dobio sam informaciju da su francuski obaveštajci o tome obavestili Interpol. Kako je ta operacija završena, ne znam, ali sam posle dobio informaciju da je albanska mafija imala "krticu" i u Interpolu. PROČITAJTE JOŠ - Susrete sa Ibrahimom Rugovom britanski major je, kaže - dobro zapamtio. Prvi put, tadašnji albanski lider na KiM je posetio aerodrom odmah pošto je otvoren za civilnu upotrebu, a zatim, i posle nekoliko meseci. - Ne verujte nijednom Albancu ovde. I meni su ubili najbližeg saradnika. Nisu ga likvidirali Srbi, nego naši, zato pazite sa kim sarađujete - preno nam je Rugovine reči O'Brajan. O Rusima i saradnji sa njima Kris O'Brajan govori sa simpatijama. Pukovnika Samčuasvilija i Sergeja seća se zbog neverovatnih poduhvata. - Dogodilo se da moj narednik koji je na pisti vozio traktor sa teretom, udari u ruski avion "tu 154". Ubrzo se u društvu ruskog pilota narednik obreo u mojoj kancelariji, a zatim smo svi prešli kod pukovnika Sergeja. Videvši kvar samo je rekao: "Ništa ne brini, odvedi svog narednika na pivo". Taj avion već sutra je poleteo. U BEOGRAD DOŠAO DA VIDI SVOJE SRBE Foto D. V. BRITANAC je u Beograd došao na svoj zahtev da vidi kolege Srbe, kontrolore leta sa kojima je tri meseca radio u Prištini, i čija je profesionalnost na njega ostavila nejlepši utisak. - Tih mojih šestoro Srba zaista su bili sjajni. Iako su im Albanci pretili smrću, nisu paničili nego mirno radili svoj posao, čekajući da im iz Beograda stigne uputstvo i pojačanje u Kontroli. Ja sam im dao obezbeđenje spacijalaca SAS, a, kada je bilo izvesno da iz Beograda neće stići dogovoreni broj osoblja, moji specijalci su ih iseljavali iz Prištine i u konvoju sproveli do administrativne linije. 

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:812654-MILIJARDA-EVRA-ZA-BOLjE-LECENjE-U-narednim-godina-opremanje-100-zdravstvenih-ustanova

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: MILIJARDA EVRA ZA BOLjE LEČENjE: U narednim godina opremanje 100 zdravstvenih ustanova

Projektom će biti obuhvaćene institucije od domova zdravlja do kliničkih centara, u svim delovima Srbije. Uskoro novo kriloU OBNOVU i opremanje zdravstvenih ustanova, koji bi trebalo da se završe u naredene četiri godine, biće uloženo čak milijardu evra, saznaju "Novosti" u Kancelariji za javna ulaganja. Direktor Kancelarije Marko Blagojević otkriva da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova: od domova zdravlja do kliničkih centara, u svim delovima Srbije. U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke. Pročitajte još: U tri službe KBC Zemun: neurologiji, poliklinici i pedijatriji, završetak radova se očekuje na jesen. Blagojević kaže da je samo ova građevinska investicija, ne računajući medicinsku opremu, premašila tri miliona evra. - U opštim bolnicama u Leskovcu, Loznici, Gornjem Milanovcu i Specijalnoj bolnici "Mataruška banja" radovi su u toku - objašnjava Blagojević. - Radi se kompletna rekonstrukcija, i sada smo svuda u prvoj fazi. Ona, recimo, u Gornjem Milanovcu podrazumeva spoljne radove na fasadi, zamenu stolarije i krova, a u Leskovcu i Loznici kompletnu rekonstrukciju pojedinih zgrada u bolničkim kompleksima. Raspisane su javne nabavke za obnovu bolnica u Prokuplju, Smederevu i Surdulici, a uskoro bi trebalo da počnu i nabavke za bolnice u Aranđelovcu i Vrbasu, za Institut za javno zdravlje u Kraljevu, Dom zdravlja Novi Sad, u koji će biti uloženo čak sedam miliona evra, i valjevski dom zdravlja, za koji je vrednost investicije tri miliona evra. Pročitajte još: - Vodilo se računa da se zdravstveni kapaciteti ravnomerno razvijaju u celoj Srbiji - kažu, za "Novosti", u Ministarstvu zdravlja. - Nije nam ideja da stvaramo elitističke bolnice, nego da svim stanovnicima, bez obzira na to gde žive, obezbedimo jednako lečenje. Marko Blagojević objašnjava da je u pripremi projektno-tehnička dokumentacija za kompletnu obnovu još 18 opštih bolnica. - U svim ustanovama koje su u ovom projektu "idemo" na potpunu rekonstrukciju. Nećemo da "krpimo rupe", pa da se za nekoliko meseci suočimo sa istim problemom. Ako prokišnjava krov, uradićemo novi. Posla ima da nismo ni bili svesni koliko. Inženjeri Kancelarije za javna ulaganja su stalno na terenu, procenjuje se opšte stanje objekata i opreme. U mnogim ustanovama lično sam se uverio da su toliko stare i oronule da se samo zahvaljujući ogromnom trudu zaposlenih održavaju u prihvatljivom stanju. Na jesen bi trebalo da počne obnova Klinike za neurohirurgiju KCS, gde se već uveliko radi na izgradnji jedne od dve kule. Nove sobe u "Tiršovoj" - Krajem godine ili početkom sledeće počeće i rekonstrukcija Infektivne klinike KCS, a u prvim mesecima 2020. godine i Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" - kaže Blagojević. - U Urgentnom centru, na kojem je urađena fasada, zamenjena stolarija i adaptirano potkrovlje, u koje su preseljene doktorske sobe, da bi se na nižim spratovima obezbedili novi kapaciteti za pacijente, radovi se nastavljaju. Radi se jedno krilo iznutra i dogradnja prijemnog dela. To će duže da traje, jer UC mora nesmetano da radi. Priprema se i izgradnja novog krila zgrade Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS, a proširenje podrazumeva i nabavku novih aparata. - Nabavljena je oprema za Dečju kliniku u Tiršovoj, gde će na jesen biti otvoreno jedno krilo, zatim deo opreme za KBC "Dr Dragiša Mišović". I za Institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Urgentni centar i neurohirurgiju KCS nabavljeni su novi aparati. PASULj I KOŠULjA ZA MINISTRA DVA i po meseca pre roka, u KCS su završeni grubi radovi na izgradnji nove zgrade, što je, po građevinskim običajima, u petak proslavljeno uz vojnički pasulj sa kobasicom. Za trpezu na ploči kule, sa radnicima je seo i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kojeg su građevinci darivali košuljom. U novu zgradu sa 12 spratova biće smešteni Urgentni centar, 20 operacionih sala, 300 bolesničkih kreveta, 150 kreveta intenzivne nege, odeljenja za angiografiju i nuklearnu medicinu i laboratorija. Predstoji rekonstrukcija postojeće kule, a planirani rok za kompletan završetak radova u KCS je 6. avgust 2021. godine. Ministar Lončar podsetio je da je završen KC Niš, ali i da uskoro počinju radovi na rekonstrukciji KC Vojvodina i KC Kragujevac: - To je nova dimenzija Srbije. Obećali smo to građanima, pacijentima i ljudima koji rade u zdravstvu, i to ostvarujemo. Imaćemo potpuno nova četiri klinička centra. Marko Blagojević OBEZBEĐEN NOVAC ZA RADOVE NOVAC za rekonstrukciju obezbeđen je uglavnom iz kredita i budžeta. Nedavno je ratifikovan kredit Razvojne banke Saveta Evrope od 200 miliona, obezbeđen je kredit od 54 miliona evra za gradnju "Tiršove dva", 430 miliona evra za KCS... 

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/goran-vesic-grad-beograd-raspisuje-tender-za-postavljanje-sistema-javnih-bicikala-sistem-predstavlja-dopunu-gradskom-prevozu-i-imace-150-stanica-sa-900-bicikala.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Goran Vesić: Grad Beograd raspisuje tender za postavljanje sistema javnih bicikala; Sistem predstavlja dopunu gradskom prevozu i imaće 150 stanica sa 900 bicikala

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će grad Beograd u ponedeljak raspisati međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u gradu.  'Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanimHronika subota, 17. avgust 2019. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će grad Beograd u ponedeljak raspisati međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u gradu. "Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži, što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro", izjavio je Vesić, a saopštio Beoinfo. Vesić je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale. "Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika", objasnio je Vesić i dodao da će Beograd imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli. Vesić je rekao i da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će grad Beograd biti suvlasnik. Dodao je da će grad partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine a čitav sistem do kraja 2020. godine. "Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender, bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza", objasnio je Vesić i dodao da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala. Vesić je podsetio da JKP "Parking servis" godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima, ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građankama i građanima. On je rekao da se, pored promocije biciklističkog saobraćaja, uvođenjem sistema javnih bicikala povećava izbor vidova prevoza, poboljšava kvalitet vazduha i smanjuju se gužve u saobraćaju. Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza. (N1) Videti još: Nova ekonomija: Nakon 90 miliona dinara za reklamiranje gradskog prevoza u režimskim medijima i još 90 miliona za "interaktivnu kampanju i uvođenje virtuelne realnosti" - Grad Beograd traži ponuđača za video spot GSP od 15 miliona dinara   

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: online-news.rs

Link: https://online-news.rs/vesti/milijardu-evra-za-obnovu-i-opremu-100-zdravstvenih-ustanova/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Milijardu evra za obnovu i opremu 100 zdravstvenih ustanova - online news Srbija

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova širom Srbije - od domova zdravlja do kliničkih centara.U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke.U tri službe KBC Zemun: neurologiji, poliklinici i pedijatriji, završetak radova se očekuje na jesen. Samo ova građevinska investicija ne računajući medicinsku opremu premašila je tri miliona evra, kaže Blagojević za "Novosti"."U opštim bolnicama u Leskovcu, Loznici, Gornjem Milanovcu i Specijalnoj bolnici 'Mataruška banja' radovi su u toku", objašnjava on.U pripremi je, kako dodaje, projektno-tehnička dokumentacija za kompletnu obnovu još 18 odsto bolnica. Na jesen bi trebalo da počne obnova Klinike za neurohirurgiju KCS, gde se već radi na izgradnji jedne od dve kule."Krajem godine ili početkom sledeće počeće i rekonstrukcija Infektivne klinike KCS, a u prvim mesecima 2020. i Instituta za majku i dete "dr Vukan Čupić", kaže Blagojević.Radovi se nastavljaju u Urgentnom centru na kojem je urađena fasada, zamenjena stolarija i adaptirano potkrovlje u koje su preseljene doktorske sobe, da bi se na nižim spratovima obezbedili novi kapaciteti za pacijente.Priprema se i izgradnja novog krila zgrade Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS, a proširenje podrazumeva i nabavku novih aparata."Nabavljena je oprema za Dečju kliniku u Tiršovoj, gde će na jesen biti otvoreno jedno krilo, zatim deo opreme za KBC "Dr Dragiša Mišović".I za institut za ginekologiju i akušerstvo u Visegradskoj, Urgentni centar i neurohirurgiju KCS nabavljeni su novi aparati", rekao je Blagojević.Novac za rekonstrukciju obezbeđen je uglavnom iz kredita i budžeta. Nedavno je ratifikovan kredit Razvojne banke Saveta Evrope od 200 miliona, obezbeđen je kredit od 54 miliona evra za gradnju "Tiršove dva", 430 miliona evra za KCS, navode "Novosti".           

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: online-news.rs

Link: https://online-news.rs/ekonomija/dopunski-prevoz-u-beogradu-u-ponedeljak-tender-za-sistem-javnih-bicikala/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Dopunski prevoz u Beogradu: U ponedeljak tender za sistem javnih bicikala - online news Srbija

"Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Jedna od alternativa je uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro", rekao je Vesić.On je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale, navodi se u saopštenju uprave Grada Beograda."Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika", objasnio je Vesić. Beograd će, kako je dodao, imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli.Vesić je naveo da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će Grad Beograd biti suvlasnik.On je dodao da će Grad Beograd partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine."Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza", objasnio je Vesić, ističući da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala.      

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: pink.rs

Link: http://www.pink.rs/politika/148914/vesic-u-ponedeljak-tender-za-sistem-javnih-bicikala

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vesić: U ponedeljak tender za sistem javnih bicikala

Grad Beograd raspisaće u ponedeljak, 19. avgusta, međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u prestonici Srbije, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.- Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro - rekao je Vesić.  On je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale, navodi se u saopštenju uprave Grada Beograda. - Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika - objasnio je Vesić.Beograd će, kako je dodao, imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli. Vesić je naveo da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će Grad Beograd biti suvlasnik. On je dodao da će Grad Beograd partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine. "Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza", objasnio je Vesić, ističući da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala. Vesić je podsetio da JKP "Parking servis" godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima, ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građankama i građanima. On je poručio da se, pored promocije biciklističkog saobraćaja, uvođenjem sistema javnih bicikala povećava izbor vidova prevoza, poboljšava kvalitet vazduha i smanjuju se gužve u saobraćaju. Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza.       

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/435912/U-ponedeljak-tender-za-nabavku-javnih-bicikala-u-Beogradu

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: U ponedeljak tender za nabavku javnih bicikala u Beogradu

Grad Beograd raspisaće u ponedeljak, 19. avgusta, međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u prestonici Srbije, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić. "Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro", rekao je Vesić. On je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale, navodi se u saopštenju uprave Grada Beograda. "Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika", objasnio je Vesić. Beograd će, kako je dodao, imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli. Vesić je naveo da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će Grad Beograd biti suvlasnik. On je dodao da će Grad Beograd partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine. "Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza", objasnio je Vesić, ističući da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala. Vesić je podsetio da JKP "Parking servis" godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima, ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građankama i građanima. On je poručio da se, pored promocije biciklističkog saobraćaja, uvođenjem sistema javnih bicikala povećava izbor vidova prevoza, poboljšava kvalitet vazduha i smanjuju se gužve u saobraćaju. Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza, prenosi Tanjug.  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/151673/krik-uhodi-najmladje-pod-istragom-maloletna-deca

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: KRIK uhodi i najmlađe! Pod istragom i maloletna deca

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) počela je da istražuje bebe i maloletnu decu, te su se pod lupom istraživača iz ove medijske kuće našla deca državnih funkcionera.AUTOR: E. S. T. subota, 17. 8. 2019.| 05:42 0Naime, iz Krika su, pod izgovorom istraživačkog novinarstva, od državnih organa tražili podatke o maloletnoj deci Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, ali i deci njegovog brata Andreja. Istovremeno, Krik je, kako saznajemo, tragao i za podacima dece najbližih Vučićevih saradnika, među kojima su Siniša Mali i beba njegovog brata Predraga Malog.Iz ove medijske kuće ne kriju da se raspituju o ličnim podacima beba i dece. - Krik poštuje sve profesionalne standarde i prava osoba o kojima izveštava, kao i prava članova njihovih porodica. U interesu javnosti istražujemo imovinu i poslove funkcionera i njihovih povezanih lica, koja definiše Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije (supružnici funkcionera, njihova deca, braća i sestre, roditelji i ostala povezana lica) - navodi se u odgovoru koji nam je prosledio Krik.Pokušavajući da se opravdaju, iz ove medijske kuće poručuju da podatke traže u skladu sa zakonom, te da štite prava ličnosti o kojima pišu: - Informacije prikupljamo u skladu sa zakonom, od zvaničnih institucija i iz brojnih državnih registara, a ne objavljujemo lične podatke niti funkcionera niti članova njihovih porodica - poručili su nam iz te mreže.Međutim, politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da Krik koristi podatke u funkciji propagandno psihološkog pritiska na predsednika Vučića i njegove saradnike.- Kada političke kampanje ne proizvode učinak, onda se krene na lični plan ne bi li se tako moralno-politički nepodobni akter konkretno i direktno doveo u pitanje, pokolebao i politički obeshrabrio. Nije to slučajno i nije ni prvi ni poslednji put. Štaviše, čini mi se da je ovo samo uvod u ono što nas čeka. Prljava kampanja u funkciji izazivanja političkih sukoba, podrivanja institucija i blaćenja Vučića i njegovih saradnika - ocenjuje Stanković.Marko Matić iz medijske mreže Antidot za Srpski telegraf kaže da su očigledno "novinari" Krika dostigli novi nivo u kreativnim tumačenjima standarda i pravila novinarske profesije. - Najpre su navodnim javnim interesom pravdali kreiranje afera i proizvodnju lažnih vesti, a danas istim razlozima pravdaju uhođenje, maltretiranje i otkrivanje ličnih podataka maloletnih lica - ističe Matić.Prema njegovim rečima, očigledno je da postoji drugi cilj zbog kojeg su se pod istragom Krika našle bebe i maloletna deca.- Jasno je, međutim, da su sva ta opravdanja samo maska za nesposobnost tih lažnih istraživačkih novinara da u odsustvu informacija koje su nekada dobijali od svojih mentora, čelnika bivšeg režima, svojim radom dođu do nekakvih rezultata kojima bi opravdali enormne donacije koje dobijaju od stranih fondacija - kaže Matić.Predrag Jeremić, urednik portala Embargo, poručio je za Srpski telegraf da je ovo samo dokaz više da je srpsko novinarstvo izgubilo sve kriterijume.- Nikada se nijedan novinar nije bavio istraživanjem maloletne dece. Porodica kao kruna društva nikada nije bila novinarska tema, niti su se pravi profesionalci time bavili na taj način. To je prosto nepisano pravilo da porodica bude mimo onoga čime se bavi glava porodice. To je nedopustivo - istakao je on.              

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a508428/Beograd-dobija-sistem-javnih-bicikala-150-stanica-sa-900-bicikala.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Beograd dobija sistem javnih bicikala, 150 stanica sa 900 bicikala

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će grad Beograd u ponedeljak raspisati međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u gradu."Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži, što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro", izjavio je Vesić, a saopštio Beoinfo.Vesić je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale."Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika", objasnio je Vesić i dodao da će Beograd imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli.Vesić je rekao i da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će grad Beograd biti suvlasnik.Dodao je da će grad partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine a čitav sistem do kraja 2020. godine."Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender, bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza", objasnio je Vesić i dodao da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala.Vesić je podsetio da JKP "Parking servis" godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima, ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građankama i građanima.On je rekao da se, pored promocije biciklističkog saobraćaja, uvođenjem sistema javnih bicikala povećava izbor vidova prevoza, poboljšava kvalitet vazduha i smanjuju se gužve u saobraćaju.Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza.          

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/blagojevic-milijarda-evra-za-obnovu-100-zdravstvenih-ustanova_1041103.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Blagojević: Milijarda evra za obnovu 100 zdravstvenih ustanova

U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu Novosti, a direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je...BEOGRAD - U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu "Novosti", a direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova širom Srbije - od domova zdravlja do kliničkih centara.U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke. U tri službe KBC Zemun: neurologiji, poliklinici i pedijatriji, završetak radova se očekuje na jesen. Samo ova građevinska investicija ne računajući medicinsku opremu premašila je tri miliona evra, kaže Blagojević za "Novosti". "U opštim bolnicama u Leskovcu, Loznici, Gornjem Milanovcu i Specijalnoj bolnici "Mataruška banja" radovi su u toku", objašnjava on. U pripremi je, kako dodaje, projektno-tehnička dokumentacija za kompletnu obnovu još 18 odsto bolnica. Na jesen bi trebalo da počne obnova Klinike za neurohirurgiju KCS, gde se već radi na izgradnji jedne od dve kule. "Krajem godine ili početkom sledeće počeće i rekonstrukcija Infektivne klinike KCS, a u prvim mesecima 2020. i Instituta za majku i dete "dr Vukan Čupić", kaže Blagojević. Radovi se nastavljaju u Urgentnom centru na kojem je urađena fasada, zamenjena stolarija i adaptirano potkrovlje u koje su preseljene doktorske sobe, da bi se na nižim spratovima obezbedili novi kapaciteti za pacijente. Priprema se i izgradnja novog krila zgrade Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS, a proširenje podrazumeva i nabavku novih aparata. "Nabavljena je oprema za Dečju kliniku u Tiršovoj, gde će na jesen biti otvoreno jedno krilo, zatim deo opreme za KBC "Dr Dragiša Mišović". I za institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Urgentni centar i neurohirurgiju KCS nabavljeni su novi aparati", rekao je Blagojević. Novac za rekonstrukciju obezbeđen je uglavnom iz kredita i budžeta. Nedavno je ratifikovan kredit Razvojne banke Saveta Evrope od 200 miliona, obezbeđen je kredit od 54 miliona evra za gradnju "Tiršove dva", 430 miliona evra za KCS, navode "Novosti".   

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/mirovic-donosimo-40-projekata-za-investicioni-plan_1041159.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mirović: Donosimo 40 projekata za Investicioni plan

Vojvodina izlazi pred predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa oko 40 novih projekata koji imaju i građevinsku dozvolu, kaže u intervjuu za novosadski Dnevnik predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović,...NOVI SAD - Vojvodina izlazi pred predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa oko 40 novih projekata koji imaju i građevinsku dozvolu, kaže u intervjuu za novosadski Dnevnik predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, najavljujući sutrašnji sastanak u kabinetu predsednika, na temu zajedničkih investicija u Vojvodini u okviru Nacionalnog investicionog plana koji će se realizovati u narednih pet godina."Predstojeći sastanak u Beogradu o zajedničkim investicijama je dokaz da je koncepcija okupljanje oko projekata koji je najavljen prilikom formiranja Pokrajinske vlade 2016. godine, dobila nacionalni značaj", rekao je Mirović. On je rekao i da je zadovoljan izdvajanjima iz republičkog budžeta za Vojvodinu. Navodeći projekte koje pokrajinska administracija realizuje, Mirović je zaključio da su tako "pokazali spremnost da novac koji građani Srbije zarađuju zbog rasta ukupne ekonomije, mogu upotrebiti za velike i važne stvari za Vojvodinu". On je naglasio da su zajedničkim radom restruktuisane javne finansije i da na osnovu "tih sedam procenata",Vojvodina dobija još mnogo novca za projekte direktno iz samog budžeta Republike. "Dobijamo zbog toga što smo, prvo, promovisali politiku koja se zasniva na tom zajedničkom investiranju umesto ranije politike koja se zasnivala na sukobima i nije bilo moguće definisati zajedničke prioritete i zajedničke okvire za finansiranje", rekao je on. Mirović je dodao i da je tim kojim rukovodi pokazao vanrednu spremnost da pripremi projektnu dokumentaciju za projekte. "U ovom trenutku za sve regionalne bolnice i klinike u Vojvodini posedujemo građevinske dozvole, ili je u toku izrada projektne dokumentacije. To nije zabeleženo ranijih godina i decenija", rekao je Mirović. Na pitanje da li bi sadašnje izdvajanje iz republičkog budžeta mogao zameniti zakon o finansiranju APV, Mirović je uveren da da. "Zato što se sa zakonom može dodatno utvrditi predvidivost modela, može se utvrditi još neki mehanizam koji može biti neka vrsta osiguranja za budući rast prihoda, utvrditi i mogućnost da dodatno uđemo u razne finansijske tokove i zaduživanja. Sve to treba da bude u jednom zakonu za koji sam više puta govorio da je neophodan, ali to ne zavisi od mene", rekao je on uz objašnjenje da kad nemate zakon koji ne pokriva tu važnu oblast, onda to u budućnosti može biti predmet manipulacija ili može biti predmet neke vrste politikanstva. A kaže, Vojvodini to ne treba. "Vojvodina traži rad, zajedništvo, dobre projekte i predvidiv model finansiranja. Videli smo kako to izgleda kad to Vojvodina traži na način na koji zamišlja jedan zatvoreni krug elite. Mislim da to nikom nije donelo ništa konkretno i ništa dobro", kaže Mirović. Na pitanje novinara da li neko odgovarao "zbog finansijskih malverzacija oko projekata, poput rekonstrukcije dvorca Heterlendi, novosadske Betanije, banje Junaković, Mirović je odgovorio da o tome nama saznanja, osim toga da se vode postupci protiv odgovornih u nekoliko slučajeva, i to u inicijalnim fazama". "Mi smo mogli samo sve ono što su oni uništili ponovo početi da gradimo. U narednih tridesetak dana počinje izgradnja "Heterlenda". Za Kliniku za ginekologiju u toku je javna nabavka, očekujem da se završi do kraja avgusta, u oktobru očekujem početak radova. Morao sam kao nekakav tragač za promašenim investicijama pre svega da dođem do same suštine, da promenim odgovarajuće projekte, često i namenu objekata, da se izborim s pravosudnim organima koji su zbog istrage blokirali, često svojom odlukom i zatvorili objekte. Sve sam radio ne bismo li zbog građana uspeli da izađemo iz tog začaranog kruga i sve te objekte, te crne tačke, stavimo im na raspolaganje". Govoreći o razgovorima između predstavnika vladajuće SNS, čiji je visoki funkcioner i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima, Mirović ocenjuje da je dijalog izuzetno važan. "Mene jedino čudi zbog čega se ne vodi u Narodnoj skupštini? Još pre godinu govorio sam o tome da je neophodno da se u Narodnoj skupštini vodi dijalog u odborima, komisijama, i raznim drugim forumima gde je to neophodno. To je moja jedina primedba", kaže Mirović. Kaže da deli stav Aleksandra Vučića "da se apsolutno u svim detaljima izbornog procesa može izaći u susret svakom razumnom zahtevu". "Da se birački proces pojednostavljuje, dodatno uvodi kontrola u taj proces, opredeljuje dodatna svota novca za političke stranke i da sve ono što već postoji kao neko iskustvo u drugim zemljama u te tri oblasti ili nekim drugim oblastima koje su racionalne, može biti ugrađeno u odgovarajuća zakonska rešenja i primenjeno na narednim izborima", kaže Mirović.   

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/intervju-milan-antonijevic/30111264.html

Autori: Branka Mihajlović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Antonijević: Dijalog nas udaljava od mogućeg sukoba

"Razumemo da je incident koji se desio u subotu bio alarm i da je poljuljao poverenje u to da je dijalog moguć", ocenjuje za RSE Milan Antonijević, moderator okruglih stolova vlasti i opozicije u Srbiji."Razumemo da je incident koji se desio u subotu (primena sile ispred Predsedništva Srbije nad učesnicima protesta '1 od 5 miliona' 10. avgusta) bio alarm i da je poljuljao poverenje u to da je dijalog moguć. S obzirom da se otvara izuzetno značajna tema (izborni uslovi o medijima), ukoliko želite ravnopravan politički život i borbu tokom izborne kampanje, ako želite da uredite medije na jedan potpuno drugačiji način, verujemo da je to dovoljna motivacija svima, i Savezu za Srbiju (SzS) i drugim opozicionim strankama da se pojave", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Milan Antonijević, moderator okruglih stolova vlasti i opozicije i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo povodom poruke iz opozicionog SzS da još nisu doneli odluku hoće li uzeti učešće na trećem okruglom stolu o medijima u ponedeljak 19. avgusta na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. "U ponedeljak će u fokusu biti tema mediji i u predizbornom periodu i tokom kampanje, a i u periodu koji nas očekuje do izbora na proleće. Biće različitih tema, od funkcionisanja Regulatornog tela za elektronske medije (REM), preko javnog servisa (Radio televizija Srbije) i nekih drugih na koje smo ukazivali već dugi niz godina i koje sada na ovaj način želimo da predstavimo učesnicima dijaloga", navodi Antonijević. Embed Podijeli Intervju nedelje: Milan Antonijević Izvor Radio Slobodna Evropa Embed Podijeli Kod je kopiran u vaš clipboard. The URL has been copied to your clipboard Podijelite na Facebooku   Podijelite na Twitteru   No media source currently available 0:00 0:17:27 0:00 Direktan link 64 kbps | MP3 Pop-out plejer RSE: Da li će svi mediji moći da prisustvuju početku okruglog stola? Antonijević: Za sada će biti dve kamere, agencije Beta i Foneta. U susednoj prostoriji će biti mali medija centar, u kojem će svi mediji moći da koriste snimke ove dve kamere i da u živom prenosu čuju i vide šta se sve dešava, barem u uvodnom delu. RSE: Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštilo da ne može da prihvati poziv na taj sastanak zato što nije dozvoljeno svim medijima da na ravnopravan način prate ono što se događa za okruglim stolom. Antonijević: U trenutku dok ovo snimamo UNS još uvek nije dobio zvaničan poziv. U pozivu ćemo objasniti način i format, kao i to da je veći deo sastanka dostupan medijima, da će deo na kojem novinarska udruženja izlažu, biti javan. Nadam se da će promeniti svoju odluku nakon poziva i da ćemo imati sva novinarska udruženja na našem dijalogu. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: UNS: Neprihvatljivi uslovi sastanka o slobodi medija na FPN 'RSE: Nebojša Zelenović, predsedavajući SzS rekao je da još nije odlučio da li će prisustvovati ovom okruglom stolu zbog incidenta u subotu ispred Predsedništva Srbije (u subotu, 10. avgusta, primenjena je sila ispred Predsedništva Srbije sila nad učesnicima protesta "1 od 5 miliona"). Koji su vaši argumenti da ipak treba da dođu svi na okrugli sto, pa i predstavnici SzS? Antonijević: Razumemo da je incident koji se desio u subotu bio alarm i da je poljuljao poverenje u to da je dijalog moguć. S obzirom da se otvara izuzetno značajna tema, ukoliko želite ravnopravan politički život i borbu tokom izborne kampanje, ako želite da uredite medije na jedan potpuno drugačiji način, verujemo da je to dovoljna motivacija svima, i SzS i drugim opozicionim strankama da se pojave. Do sada smo imali na prva dva dijaloga, veoma jaku delegaciju vladajuće stranke i drugih stranaka koje su iz vladajuće koalicije. Nadamo se da će taj balans, jasne poruke i neka konkretna pitanja biti dovoljni da on (Nebojša Zelenović, predsedavajući SzS, prim. red.) ipak promeni odluku, ako je odluka doneta i da učestvuje na okruglom stolu. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: '1 od 5 miliona': Prekomerna upotreba sile, Vučić tvrdi reakcija po zakonu 'RSE: Nebojša Zelenović je rekao da su izdvojili tri od 42 zahteva o izbornim uslovima koja je pripremio stručni tim "1 od 5 miliona". To su promena sastava REM-a (Regulatornog tela za elektronske medije), promena sastava Republičke izborne komisije (RIK) i Agencije za korupciju. Da li nedavna Vučićeva izjava "pristaću na sve" (na pres-konferenciji u Beogradu 11. avgusta, dan nakon incidenta ispred Predsedništva) podrazumeva da ima šanse da budu prihvaćena ova tri zahteva? Antonijević: Mi se nadamo da će dijalog tu reč "sve" da prevede na jedan efikasan model, da vidimo koja su sve to pitanja o kojima postoji konsenzus da moraju da se izmene. Ova tri koja ste naveli jesu zaista suštinska, i funkcionisanje Agencije za borbu protiv korupcije i funkcionisanje REM-a i rad RIK-a. Mi se u ovom formatu bavimo time tokom dijaloga, uz veliku podršku CRTA-e (Centar za istraživanje transparentnost i odgovornost) i CeSID-a (Centar za slobodne izbore i demokratiju), Transparentnosti i svih onih koji će se kasnije uključivati u dijalog. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Zelenović za RSE: SzS još nije doneo odluku o učešću u novoj rundi dijaloga 'RSE: Da li posle dva okrugla stola vidite da se menja atmosfera na političkoj sceni Srbije ili je incident ispred Predsedništva sve vratio na početak? Antonijević: Bojim se da samo naivan čovek u Srbiji može da bude u potpunosti optimista. Vidimo neke promene, vidimo želju da se sedne za sto i da se razgovara. Efekti ovih dijaloga videće se u promenama tokom predizbornog perioda. U narednih šest ili više meseci zaista se mora dokazati da je promena moguća. U suprotnom, mislim da smo svi uložili jako mnogo vremena u nešto što neće imati efekte. Nadam se da to nije tačno i da ćemo imati kvalitativnu promenu. Preuzimite Adobe Flash Player Embed Podijeli Sukob učesnika protesta i obezbeđenja Predsedništva Srbije u Beogradu Embed Podijeli Kod je kopiran u vaš clipboard. širina px Visina px Podijelite na Facebooku   Podijelite na Twitteru   The URL has been copied to your clipboard No media source currently available 0:00 0:03:23 0:00 Direktan link 270p | 9,9MB 360p | 16,9MB 720p | 38,9MB 1080p | 88,5MB 'RSE: Da li je na okruglom stolu, zapravo, sudbonosno pitanje, ide li Srbija mirnim putem ili će skliznuti u nasilje? Antonijević: Nijedan okrugli sto ne može i nije mesto na kojem ovakva teška pitanja mogu da se otvore. Verujemo da dijalog jeste udaljavanje od mogućnosti nekih sukoba. Svaki dijalog, a naročito ovaj koji nismo videli tako dugi niz godina, govori nam da ne bi trebalo da odustanemo i da uložimo još više energije da sve strane sednu za sto, da govore otvoreno i o napadima i o sudskim postupcima koji postoje protiv određenih medija zbog svega onoga što se dešava i opoziciji. Želimo da vidimo te promene i na RTS-u i u funkcionisanju REM-a i u nekim drugim institucijama koji su važne i za građane. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Drugi sastanak opozicije i vlasti: U Beogradu ništa novo 'RSE: Znam da je dogovor da se ne iznosi šta se događa iza zatvorenih vrata. Ipak vas pitam da li ima konkretnih dogovora ili samo svako izlaže svoje stavove? Antonijević: Organizacije civilnog društva zaista imaju jasne i konkretne predloge. Postoji mogućnost prihvata određenih tačaka koje su organizacije iznele. Ne mogu to nazvati pregovorima, već realno sagledavanje situacije sa nekim merama koje se mogu ispuniti. Mislim da ovde ima promena i mogućnosti za promenom i pojedinih manjih promena zakonskog okvira, mnogo više u primeni propisa. RSE: Da li ste vi zadovoljni stepenom saglasnosti koja je postignuta na prva dva okrugla stola? Antonijević: Jesmo zadovoljni. Na nama je, kao organizatorima, na Fakultetu političkih nauka i na Fondaciji ali i na onim organizacijama koje su izlagale, da napravimo set konkretnih stvari oko kojih postoji određena saglasnost svih strana i da to ponovo vratimo svim strankama da daju svoj sud o tome. Treba da vidimo koja su to pitanja na koja se nije odgovorilo i da li tu ima nekih promena i da na taj način formulišemo šta sve može da se uradi i šta će biti vidljivo i za građane u narednim mesecima, smanjenje tenzija i ravnopravnijim uslovima za sve političke aktere. RSE: Da li stvara konfuziju činjenica da opozicija nema usklađene stavove o bojkotu? Da li se reč "bojkot" često čuje za okruglim stolom? Antonijević: Ne stvara nikakvu konfuziju. Mislim da je nastup i opozicije i vladajuće stranke prilično konsolidovan, da tu ima veoma velikog slaganja unutar opozicionog bloka po pojedinim pitanjima. Nije svrha ovoga dijaloga da izbegne bojkot niti da ga podrži, već da se otvore sva pitanja zbog kojih bilo koji politički subjekt u Srbiji razmišlja o bojkotu, da na taj način vidimo šta su uzroci i posledice. U 30 godina višepartijskog sistem, razne su se stvari dešavale i problemi nagomilavali. Malo je bilo prilike da se ovi problemi reše. Bilo je nekih izmena zakona, ali što se prakse tiče, mislim da je tu svakome u političkom spektru jasno da su promene nužne i neophodne. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Vlast i opozicija u Srbiji, dogovor ili bojkot 'RSE: Da li je vlast svesna da će, ako bude bojkota, biti dovedena u pitanje legitimnost izbora? Antonijević: Verujem da jeste. Ima različitih izjava o tome da li postoji ili ne postoji strah od bojkota. U svakom slučaju se političke prilike izmeštaju iz institucija i iz Narodne skupštine, ukoliko bude bojkota. Verujem da to Vladi i vlasti sigurno ne odgovara. Sva pitanja oko kojih će se u narednom periodu raspravljati zaslužuju institucionalnu borbu. Mi smo želeli da to vratimo u instituciju, kao što je to Fakultet političkih nauka (gde se održava okrugli sto Prim. red.). Mislim da drugi subjekti moraju da se pobrinu da se vrati dijalog u neke druge institucije. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Pančić: Bojkot je lep samo dok se čeka 'RSE: Da li vi verujete, posle dva okrugla stola, da će dijalog imati neke ozbiljnije rezultate? Šta bi po vama bio povoljan ishod? Antonijević: Već jeste rezultat sam dijalog i ton koji se čuo i na prvom okruglom stolu, gde je tema bila pravljenje agende četiri skupa. RSE: A tonovi koji se čuju posle okruglog stola? Antonijević: Mi smanjimo ton na televizoru kada čujemo neke od negativnih tonova. Svi tonovi ipak idu u pravcu toga da je moguće razgovarati. Ima i nekih ličnih optužbi i sa jedne i sa druge strane. Razumem da ovaj proces nije svojstven Srbiji i koji bi tek trebalo da napravi određene kvalitativne promene u političkom životu. On izaziva bojazan, jer napuštanje prakse koju smo imali u proteklim decenijama, nije jednostavno nikada postići. RSE: Šta kažete na tvrdnju koja se može čuti da je ovo kvazi dijalog i da on jedino odgovara Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, da on time dobija još jednu šansu da podeli, unese novi razdor u redove opozicije? Antonijević: Zasigurno ne, ali ako pratite izjave, mislim da ovde postoji podjednako negodovanje zbog samog dijaloga. Koliko je teško za vladajuću stranku, podjednako je teško i za opozicione stranke da na takav način sednu i razgovaraju. Nema ovde nekog mesta za pobednike. Mislim da jedini pobednici ovoga dijaloga bi trebali da budu građani koji će dobiti uređen politički život sa mnogo manje ušančenosti, mnogo manje podela, mnogo više otvaranja ka perspektivama i ka budućnosti. Srbija je zemlja koja godišnje gubi ogroman broj mladih ljudi koji baš iz razloga nepostojanja dijaloga žele da napuste ovu zemlju. Ovo je naš pokušaj da sprečimo te mnogo šire procesa i da, bar kroz uređenje političkog života, imamo neke drugačije trendove u Srbiji. Može li opozicija da reformiše Srbiju? 'Puvanje vatre' umesto protesta RSE: Šta kažete na još jednu rezervisanost iskazanu u tvrdnji da vlast to sve radi zbog Zapada, da bi se stvorio privid demokratskog društva? Antonijević: Privid demokratskog društva se ne može stvoriti. Demokratsko društvo ili imate, ili nemate. Zapad ovde zaista nema neku jasnu ulogu. Mislim da je ceo ovaj proces samo pokazatelj toga da unutar Srbije postoji dovoljno jaka snaga koja želi dijalog i želi neke promene. Mislim da smo začudili podjednako i Evropsku uniju i mnoge druge, kada smo nešto ovako učinili. Biće onih koji će pokušati da to vrate u segment teorija zavere. Čuo sam da se priča da je u ovome učestvovao Makron, Amerikanci, Evropska unija i da je to produkt svega toga. Ne znam kako da vas razuverim da je ovo ipak pokazatelj zrelosti srpskog društva da na otvoren način govori o svim ovim temama. RSE: Hoćete da kažete da nije bilo nikakvog upliva Zapada na početak dijaloga, na to da se na ovaj način izađe iz situacije u kojoj je Srbija uoči izbora? Antonijević: Otvorenog upliva sigurno nije bilo. Postoje jasni dokumenti koji pokazuju želju Evropske komisije da dođe do dijaloga. Kao civilno društvo, mi smo to na jedan jasan način čitali i poslali poruku da možemo na ovakav način započeti nešto što je dijalog. Imali smo komunikaciju sa svim liderima političkih stranaka mesec ili možda malo više pre prvog dijaloga, gde smo to najavili. Pokušali smo da vidimo kakav je odziv. Evropska unija je tada bila obaveštena o tome šta su planovi organizatora i šta su planovi organizacija koje prate izbore. Mislim da Evropska unija i neki drugi mogu da vide efekte. Nadamo se da će ih zaista kasnije podržati i da ćemo imati kvalitativne promene u Srbiji. Gordi: Nema dovoljno poverenja između Beograda i Prištine Slika EU u Srbiji u stalnom padu Nedavno sam razgovarao sa kolegama iz Bugarske. Oni su ovakav proces imali pre dvadesetak godina. Možda je to pokazatelj da svako društvo, u nekom periodu nakon određenog niza godina, može da pokuša da napravi zaokret i da demokratizuje uslove. Građani se teško navikavaju na demokratiju. Mislim da ta reč još uvek nije popularna previše i da nismo, za ove tri decenije višepartijskog života, usvojili sve te vrednosti i da ih možda tek sada usvajamo. RSE: Nismo savladali ni prve lekcije. Antonijević: Bojim se da nismo. RSE: Koliko će još biti okruglih stolova i o čemu? Antonijević: Nama je plan, nakon okruglog stola o medijima, da održimo još dva. To je bilo rečeno na početku i saopšteno svim učesnicima dijaloga. Jedan će se baviti izbornim spiskovima, to je treći po redu. Četvrti će se baviti pravom birača, to jeste izbornim pravom građana da učestvuju na izborima bez pritisaka, bez kupovine glasova, bez nekih pojava koje smo uvezli, ne sa Zapada, već sa Istoka, pričamo o "bugarskom vozu" (model krađe na izborima) i o nekim drugim pitanjima koja se mogu nekim tehničkim promenama ili sprečiti, ili dovesti do toga da se ne mogu staviti pod znak pitanja da li se dešavaju ili ne. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Most: Vlast u Srbiji voli da otima od građana 'RSE: Kako onda razumete poruku predsednika Srbije opoziciji - evo vam spiskovi, pišite, dopisujte imena, šta god hoćete i koliko hoćete? Antonijević: Svaka poruka, naročito kada dolazi od predsednika, mora biti odgovorna. RSE: Mislite da je ovo odgovorna poruka? Antonijević: Mislim da je neodgovorna. Mislim da ta poruka nipodaštava rad Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje želi da se bavi na kvalitetan način biračkim spiskovima. Postoji spremnost na strani organizacija koja ta pitanja prate, a verujem i drugih, koji će dati neke svoje konkretne predloge. Treba srediti sve ono što izaziva sumnju građana u legitimnost izbora. Građani ne treba sebi da postavljaju pitanje da li je, kada izađu na izbore i daju svoj glas nekome, taj glas podjednako snažan kao glas nekoga ko ne živi i nije glasao u Srbiji, a ipak se takav listić našao u toj kutiji. RSE: Ko vam najviše "kvari" posao, kada smo kod izjava visokih funkcionera? Antonijević: Možda svi podjednako RSE: Diplomatski odgovor. Antonijević: Nije diplomatski. Svi se preispituju i imaju ogromnu bojazan od celog ovog procesa, kao i velika očekivanja. Sve ove dileme koje danas otvaramo, otvaraju i oni u svojim timovima, uključivši i opoziciju. Ta polemika pokazuje da smo u ovim vrelim mesecima tokom jula i avgusta ipak vratili politički život tamo gde mu je mesto. Nismo odmarali, nego smo zadali jedan zaista brz tempo, zahvaljujem Fakultetu političkih nauka koji nam je otvorio svoj prostor. Zahvaljujem ekspertizi profesora koji sa nama sede. Oni nam zadaju najmanje brige, ako pričate o onima koji učestvuju u dijalogu. RSE: Da li vas zaboli glava nekada, nakon istupa nekih političara? Antonijević: Sigurno. RSE: Da li vas često boli glava? Antonijević: Da. Branka Mihajlović Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Pratite autora Facebook Forum  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/30113137.html

Autori: Branka Mihajlović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Antonijević: Tri zahteva Saveza za Srbiju o medijima su suštinska

U ponedeljak (19. avgust) na Fakultetu političkih nauka u Beogradu biće održan okrugli sto opozicije i vlasti o izbornim uslovima posvećen medijima. Tim povodom za Radio Slobodna Evropa moderator okruglih stolova, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević najpre komentariše poruku Nebojše Zelenovića, predsedavajućeg Saveza za Srbiju da izdvajaju tri zahteva, promena sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Republičke izborne komisije (RIK) i Agencije za borbu protiv korupcije.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/biz/vesti/obnova-zdravstva-u-toku-novi-budzeti-milijarda-evra-za-bolje-lecenje-2019-08-17

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obnova zdravstva punom parom: MILIJARDA EVRA ZA BOLJE LEČENJE

Obnova i opremanje oko 100 ustanova širom Srbije u naredne četiri godine. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, a direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova širom Srbije - od domova zdravlja do kliničkih centara.U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke.U tri službe KBC Zemun: neurologiji, poliklinici i pedijatriji, završetak radova se očekuje na jesen. Samo ova građevinska investicija ne računajući medicinsku opremu premašila je tri miliona evra, kaže Blagojević.- U opštim bolnicama u Leskovcu, Loznici, Gornjem Milanovcu i Specijalnoj bolnici "Mataruška banja" radovi su u toku - objašnjava on.U pripremi je, kako dodaje, projektno-tehnička dokumentacija za kompletnu obnovu još 18 odsto bolnica.Na jesen bi trebalo da počne obnova Klinike za neurohirurgiju KCS, gde se već radi na izgradnji jedne od dve kule.- Krajem godine ili početkom sledeće počeće i rekonstrukcija Infektivne klinike KCS, a u prvim mesecima 2020. i Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" - kaže Blagojević.Radovi se nastavljaju u Urgentnom centru na kojem je urađena fasada, zamenjena stolarija i adaptirano potkrovlje u koje su preseljene doktorske sobe, da bi se na nižim spratovima obezbedili novi kapaciteti za pacijente.- Priprema se i izgradnja novog krila zgrade Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS, a proširenje podrazumeva i nabavku novih aparata.  Nabavljena je oprema za Dečju kliniku u Tiršovoj, gde će na jesen biti otvoreno jedno krilo, zatim deo opreme za KBC "Dr Dragiša Mišović". I za institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Urgentni centar i neurohirurgiju KCS nabavljeni su novi aparati - rekao je Blagojević.Novac za rekonstrukciju obezbeđen je uglavnom iz kredita i budžeta.Nedavno je ratifikovan kredit Razvojne banke Saveta Evrope od 200 miliona, obezbeđen je kredit od 54 miliona evra za gradnju "Tiršove dva", a 430 miliona evra za KCS.STARI NAZIVI SRPSKIH GRADOVA: Jeste li nekada bili u Paležu ili Gurgusovcu? Verovatno jeste, a da to i ne znate (VIDEO)               

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/politika/analiticari-otkrivaju-kada-opozicija-da-proglasi-bojkot-izbora/

Autori: http://www.srbin.info

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ANALITIČARI OTKRIVAJU - kada opozicija da proglasi bojkot izbora

Od stava da proglašenje bojkota izbora u septembru može da deluje neuverljivo i za najtvrđe pristalice opozicije, preko mišljenja da bi opozicija odlaganjem odluke prekršila još jedno obećanje i razočarala birače, pa do stanovišta da je ta polemika još jedna udica vlasti koja služi da razjedini opoziciju, kreću se argumenti sagovornika Danasa po jednom pitanju - koji je najbolji tajming za donošenje odluke da se ne izađe na izbore.Od stava da proglašenje bojkota izbora u septembru može da deluje neuverljivo i za najtvrđe pristalice opozicije, preko mišljenja da bi opozicija odlaganjem odluke prekršila još jedno obećanje i razočarala birače, pa do stanovišta da je ta polemika još jedna udica vlasti koja služi da razjedini opoziciju, kreću se argumenti sagovornika Danasa po jednom pitanju - koji je najbolji tajming za donošenje odluke da se ne izađe na izbore. Prema viđenju političkog analitičara i narodnog poslanika Đorđa Vukadinovića, koji je u načelu protiv bojkota, mnogo je bolje da opozicija zvanično proglasi bojkot po raspisivanju izbora, nego sedam meseci pre njihovog održavanja. On objašnjava da ukoliko opozicija proglasi bojkot u septembru mesecu, stiče se utisak da se zapravo traži alibi za neizlazak na izbore. Takav potez deluje, opisuje Vukadinović, kao "prerano bacanje koplja u trnje". - Zato bi bilo mnogo logičnije zvanično objaviti bojkot tek kada budu raspisani izbori. Sa druge strane, proglasiti bojkot osam meseci pre izbora, može da deluje neuverljivo, čak i za one najtvrđe pristalice opozicije, koje uvek prihvataju ono što im lideri kažu - smatra Vukadinović. On kaže da je pogrešno odmah na početku isturiti pitanje bojkota, jer je prema njegovom mišljenju bojkot nešto do čega treba da se eventualno dođe ako se ispostavi da su izborni uslovi "nepodnošljivi". - Kada se polazi od bojkota, onda eventualni izlazak deluje kao kapitulacija. Ja smatram da na izbore treba izaći, ne zbog toga što su uslovi dobri, već zbog toga što računam na situaciju "Davida protiv Golijata", što ponekad može da rezultira i neočekivanim ishodom - ukazuje Vukadinović i dodaje da razlozi za neizlazak na izbore svakako postoje. Upitan da li ima vremena i prostora da se izborni uslovi poboljšaju, Vukadinović odgovara da po tom pitanju nije preveliki optimista, ali da misli da će biti određenih pomaka, koji nisu beznačajni. Politikolog Boban Stojanović nije saglasan sa prethodnim sagovornikom našeg lista. On podseća da opozicija već mesecima priča o nekim rokovima, koje često sama krši i pomera. Zbog toga, zaključuje Stojanović, najavu da će odluku o bojkotu doneti u septembru ne smeju da pogaze. - Taj rok ne smeju da pomeraju kako ne bi razočarali javnost i njihove pristalice, time što bi opet prekršili datu reč. Njihovo biračko telo je izuzetno senzibilno kada su u pitanju takve stvari. Sa druge strane, prilično je kasno da se uđe u kampanju za bojkot 45 ili 60 dana pred izborni dan - obrazlaže Stojanović. Prema njegovom utisku, u ovom momentu opozicija se već nalazi u svojevrsnoj "pretkampanji" za neizlazak na izbore, jer je u javnosti u priličnoj meri razgovara o toj opciji. Zbog toga, Stojanović smatra da bi opozicija početkom, sredinom ili krajem septembra već trebala da krene u kampanju, pre svega sa ciljem da što više ljudi u Srbiji sazna da se izbori bojkotuju. - Oni bi na taj način trebalo da objasne zbog čega se izbori bojkotuju, da kažu ljudima zašto je važno da izbornog dana ostanu kod kuće, kao i koji su planovi za kasnije. Kada izbori budu raspisani, za tako nešto je izuzetno kasno, kako vremenski, tako i u pogledu resursa - ističe Stojanović. On ukazuje da bi možda bilo pametno da Savez za Srbiju proglasi bojkot izbora u septembru, a da onda ostavi rok drugim opozicionim akterima da se pridruže zajedničkoj kampanji bojkota. - U suprotnom, mislim da bi se do februara sledeće godine svi u opoziciji međusobno posvađali. Upitno je da li oni mogu da izdrže u polemici "bojkot ili izbori" još nekoliko meseci. Plašim se da tim međusobnim ubeđivanjima koja je opcija bolja, kod ljudi mogu da stvore pogrešnu sliku razjedinjenosti. Mnogo bi bilo bolje da se sedam meseci pre izbora šalje jasna poruka iz kojih razloga se ne izlazi na izbore - naglašava Stojanović. On je uveren da sedam meseci jedinstvene kampanje može da donese mnogo veći uticaj na birače, nego u 45 dana formalne izborne kampanje, u uslovima u kojima opozicione stranke nemaju medije i resurse. Stojanović ne vidi razlog zbog čega bi opozicija trebala da čeka februar sledeće godine da se nešto promeni, jer i kada bi Vučić prihvatio sve njihove zahteve i oslobodio medije u tom periodu, 45 dana je premalo vremena da se bilo šta promeni. Prema viđenju politikologa Cvijetina Milivojevića, polemika oko toga kada treba proglasiti bojkot izbora je samo još jedna uzica koju režim baca, kako bi se opozicione stranke oko toga međusobno "krvile". On ipak smatra da je suštinsko pitanje da li opozicija, ili barem potpisnici Sporazuma sa narodom, može da bude načisto sa sobom da li je prihvatanje 42 zahteva kompromis, optimum ili minimum koji je neophodno da vlast ispuni. - Opozicija treba da se složi oko toga šta je "minimum minimuma" koji je dovoljan da izađu na izbore, a ne samo kada će reći da ulaze u bojkot. Nije sporno da će neke opozicione stranke izaći na izbore, i ako u ovom trenutku ne čine takozvanu "omiljenu opoziciju Aleksandra Vučića". Nekim strankama zapravo odgovara da na izbore izađe što manje partija opozicije, jer one u tome vide svoju šansu - podseća Milivojević. Prema njegovom mišljenju, taj "minimum minimuma" uslova za izlazak na izbore trebao bi da bude da najmanje tri meseca pre izlaska na birališta, dve ključne televizije na osnovu kojih građani donose odluku da li će izaći na izbore i za koga će glasati, moraju da budu ili oslobođene ili privedene "poznaniju prava". - Tu mislim pre svega na javni medijski servis i na najgledaniju televiziju sa nacionalnom frekvencijom (RTS i Pink). A priče o ingerencijama REM-a, novim ljudima u RIK-u i Agenciji za borbu protiv korupcije… ma dajte molim vas. U ta tela su, na žalost, oduvek birani partijski ljudi, koji su ili formalno bili članovi stranke, ili su bili bliski pojedinim partijama. Ipak, u nekim drugim vremenima, ti ljudi su se dostojanstveno ponašali - kaže Milivojević. Podsetimo, Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i jedan od lidera Saveza za Srbiju, nakon sastanka predstavnika opozicije održanog petog avgusta u opštini Stari grad, rekao da će odluka o bojkotu biti doneta do polovine septembra, ukoliko vlast ne prihvati zahteve opozicije. Sa druge strane, predsednik Nove stranke Zoran Živković izneo je mišljenje da bojkot izbora nije cilj sam po sebi, već da bi trebalo da bude sredstvo opozicije za ostvarivanje normalnih izbornih uslova. On je poručio da bi odluku o bojkotu trebalo doneti onda kada izbori budu raspisani, a da bi do tada trebala da traje borba za izborne uslove. POMOZITE RAD SRBIN.INFO DINARSKOM UPLATOM - KLIKNITE OVDE! UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: danas.rs Objavio: Srbin.info Oznake: "Savez za Srbiju", Đorđe Vukadinović, Boban Stojanović, Zoran Đivković, srpska opozicija, Cvijetin Milivojević  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: stil.kurir.rs

Link: https://stil.kurir.rs/vesti/109731/obezbedjeno-48000-vakcina-vise-nego-za-prethodnu-godinu

Autori: @MagazinStil

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vakcine protiv gripa: Obezbeđeno 48.000 doza više nego za prethodnu godinu

Reč je o naprednijoj, četvorovalentnoj vakcini vaksigrip tetra, dok smo prošlih sezona kupovali trovalentni vaksigripZa zaštitu od gripa o trošku osiguranja za novu sezonu obezbeđeno je 48.000 vakcina više nego za prethodnu. Odluka o dodeli ugovora za javnu nabavku Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" doneta je u ponedeljak. "Torlak", koji je na javnoj nabavci ponudio "Sanofi Pasterovu" vakcinu, u obavezi je da do 15. oktobra isporuči svih 289.800 ugovorenih doza. Epidemiolozi kažu da je to taman na vreme za početak imunizacije protiv najmasovnijeg sezonskog zaraznog oboljenja.Zaštita od gripa najugroženijih kategorija stanovništva, kao što su stariji od 65 godina ili hronično oboleli, koštaće nas ove sezone duplo više nego prethodne - čak 217.239.660 dinara sa PDV. Prošle godine je 241.620 doza plaćeno 111.336.079 dinara. U ukupni trošak za vakcinu protiv gripa uračunato je i 600 doza za zaštitu najmlađih starosti od šest do 36 meseci, koje su ugovorene po 1.194 dinara. Predlog potrebnog broja doza dao je Institut za zaštitu zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut", na osnovu kojeg je RFZO raspisao javnu nabavku. Količina vakcine za novu sezonu povećana je s obzirom na veće interesovanje za imunizaciju prošle sezone, ali je i cena "otišla u nebo". Prošle godine je, isto od "Torlaka", kupljena takođe "Sanofi Pasterova" vakcina za 419 dinara po dozi bez PDV, a ove godine je doza dostigla čak 679 dinara. Reč je, naime, o naprednijoj, četvorovalentnoj vakcini "vaksigrip" tetra, dok smo prošlih sezona kupovali trovalentni "vaksigrip". Ova sa oznakom tetra sadrži zaštitu od četiri soja virusa gripa, dok "vaksigrip" štiti od tri soja. "Četvorovalentna sadrži dva A i dva B soja, dok u trovalentnoj imamo dva A i jedan B soj virusa gripa. Teško da ubacivanje još jednog B soja u vakcinu povećava zaštitu za više od dva do tri odsto, a razlika u ceni je velika. Mi smo svojevremeno radili ispitivanja u "Torlaku" i zaključili da je B soj slabo potentan da stvara imunitet. On, znači, daje slabiju zaštitu i na osnovu tog iskustva, smatram da se zaštitni efekat ne menja mnogo ubacivanjem još jednog B soja u vakcinu", kaže epidemiolog primarijus dr Radmilo Petrović.           

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: studiob.rs

Link: https://studiob.rs/blagojevic-milijardu-evra-za-obnovu-100-zdravstvenih-ustanova/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Blagojević : Milijardu evra za obnovu 100 zdravstvenih ustanova

U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu "Novosti", a direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova širom Srbije - od domova zdravlja do kliničkih centara.U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke.U tri službe KBC Zemun: neurologiji, poliklinici i pedijatriji, završetak radova se očekuje na jesen. Samo ova građevinska investicija ne računajući medicinsku opremu premašila je tri miliona evra, kaže Blagojević za "Novosti"."U opštim bolnicama u Leskovcu, Loznici, Gornjem Milanovcu i Specijalnoj bolnici "Mataruška banja" radovi su u toku", objašnjava on.U pripremi je, kako dodaje, projektno-tehnička dokumentacija za kompletnu obnovu još 18 odsto bolnica.Na jesen bi trebalo da počne obnova Klinike za neurohirurgiju KCS, gde se već radi na izgradnji jedne od dve kule."Krajem godine ili početkom sledeće počeće i rekonstrukcija Infektivne klinike KCS, a u prvim mesecima 2020. i Instituta za majku i dete "dr Vukan Čupić", kaže Blagojević.Radovi se nastavljaju u Urgentnom centru na kojem je urađena fasada, zamenjena stolarija i adaptirano potkrovlje u koje su preseljene doktorske sobe, da bi se na nižim spratovima obezbedili novi kapaciteti za pacijente.Priprema se i izgradnja novog krila zgrade Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS, a proširenje podrazumeva i nabavku novih aparata."Nabavljena je oprema za Dečju kliniku u Tiršovoj, gde će na jesen biti otvoreno jedno krilo, zatim deo opreme za KBC "Dr Dragiša Mišović". I za institut za ginekologiju i akušerstvo u Visegradskoj, Urgentni centar i neurohirurgiju KCS nabavljeni su novi aparati", rekao je Blagojević.         

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: studiob.rs

Link: https://studiob.rs/vesic-tender-za-sistem-javnih-bicikala-raspisujemo-u-ponedeljak/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vesić: Tender za sistem javnih bicikala raspisujemo u ponedeljak

- Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.On je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale.- Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika - objasnio je Vesić i dodao da će Beograd imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli.Vesić je objasnio da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala dok će grad Beograd biti suvlasnik. On je dodao da će Grad Beograd partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine a čitav sistem do kraja 2020. godine.- Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza - objasnio je Goran Vesić i dodao da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala.Vesić je podsetio da JKP "Parking servis" godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građankama i građanima.On je rekao da se, pored promocije biciklističkog saobraćaja, uvođenjem sistema javnih bicikala povećava izbor vidova prevoza, poboljšava kvalitet vazduha i smanjuju se gužve u saobraćaju.Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza.       

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: tanjug.rs

Link: http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=500844

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Milijarda evra za obnovu 100 zdravstvenih ustanova

BEOGRAD - U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu "Novosti", a direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova širom Srbije - od domova zdravlja do kliničkih centara.U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke.Foto Tanjug/Video, ilustracija    

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/beograd/3093054-grad-beograd-ce-u-ponedeljak-raspisati-medjunarodni-tender-za-sistem-javnih-bicikala

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Grad Beograd će u ponedeljak raspisati međunarodni tender za sistem javnih bicikala

Beograd će imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli. | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i svetaGrad Beograd raspisaće u ponedeljak, 19. avgusta, međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u prestonici Srbije, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.- Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro - rekao je Vesić.On je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale, navodi se u saopštenju uprave Grada Beograda.- Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika - objasnio je Vesić.Beograd će, kako je dodao, imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli.Vesić je naveo da će Grad Beograd kroz tender za javno - privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će Grad Beograd biti suvlasnik.On je dodao da će Grad Beograd partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine.- Da bismo došli u situaciju da raspišemo ovaj tender bilo je potrebno da radimo skoro dve godine na izmeni nekoliko propisa ali i na planu izgradnje biciklističkih staza kako bi do 2022. godine uradili skoro sto kilometara novih biciklističkih staza - objasnio je Vesić, ističući da su već određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala.Vesić je podsetio da JKP "Parking servis" godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima, ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građankama i građanima.On je poručio da se, pored promocije biciklističkog saobraćaja, uvođenjem sistema javnih bicikala povećava izbor vidova prevoza, poboljšava kvalitet vazduha i smanjuju se gužve u saobraćaju.Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza.(Telegraf.rs/Tanjug)             

----------------------------------------------------------

Datum: 17.08.2019 

Medij: uns.org.rs

Link: http://uns.org.rs/desk/vesti-iz-medija/84409/pristup-medijima-i-njihova-kontrola.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Pristup medijima i njihova kontrola

  1. 08. 2019. Izvor: FoNet Tema trećeg okruglog stola predstavnika vlasti i opozicije, koji će biti održan u ponedeljak, 19. avgusta na Fakultetu političkih nauka (FPN), biće: , najavili su danas organizatori Fondacija za otvoreno društvo i FPN. Razgovor će biti posvećen pristupu medijima i njihovojkontroli, koji su, kako je navedeno u pozivu za sastanak, od ključne važnosti za obezbeđivanje fer i slobodnih izbora.Na učešće u dijalogu pozvani su predstavnici relevantnih političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja i organizacija građanskog društva koji se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji proučavaju temu izbora.U agendi skupa navodi se da će u 10:00 dijalog otvoriti dekan FPN Dragan Simić i izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević, a potom će predstavnici CRTA, CeSID, Transparentnosti Srbija, Asocijacije medija i Lokal presa predstaviti analize stanja u oblasti pristupa medijima i kontrole medija u kontekstu izborne kampanje s fokusom na probleme koje je moguće rešiti u u periodu do održavanja narednih izbora.Taj panel će biti sniman i emitovan preko ekrana u sobi za novinare.Potom je planirano da od 10:30 do 12:30 bude organizovana debata o predstavljenim analizama i predlozima političkih stranaka. Taj panel će biti organizovan po Chatam House pravilima bez prisustva izveštača.Izjave za medije učesnika dijaloga predviđene su od 12:30 do 13:00.Fondacija i FPN započeli su organizovanje serije okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine.Pored dva već održana, kao i dijaloga o medijima, planirana su još dva i to sa temama biračkih spiskova i izborneadministracije i biračkim pravima građana, piše u pozivu.       

----------------------------------------------------------