Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 31.08.2019 

Medij: Blic      Strana: 11

Rubrika: Beograd

Autori: J.O

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Grad postavlja 150 novih kamera, i to na bilbordima

 NOVI PROJEKAT JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA  

 Grad postavlja 150 novih kamera, i to na bilbordima  

 GRAD BEOGRAD PLANIRA postavljanje 150 kamera visoke rezolucije širom prestonice, a cilj je, kako stoji u zvaničnim dokumentima, “prikupljanje informacija o saobraćaju”.  

Ova odluka usvojena je pre dva dana na sednici Skupštine grada Beograda.  

- U pitanju je nabavka 150 digitalnih zum kamera visoke rezolucije, koje će biti postavljene na reklamne medije sa vidljivošću od 360 stepeni - objasnio je Dušan Rafailović, gradski sekretar za saobraćaj.  

Kupovina i postavljanje kamera biće urađeni po sistemu javno-privatnog partnerstva u kojem će sa jedne strane učestvovati “Putevi Beograda”, a sa druge Služiće za praćenje  

saobraćaja na čitavoj teritoriji prestonice, ali i za evidentiranje incidentnih  

situacija u kojima budu učestvovali pešaci, kao i za nastajanje udarnih rupa  

privatni partner koncesionar.  

“Radi se o 150 kamera visoke rezolucije koje će biti montirane na reklamne medije, sa mogućnošću evidentiranja u realnom vremenu pravca i smera kretanja vozila / pokretnih objekata i lica na određenom putnom pravcu i/ili raskrsnici i trotoaru u gradu, brojanje po tipu i kategoriji vozila i prepoznavanje brzine kretanja, evidentiranje incidentnih situacija od strane pešaka i učesnika u saobraćaju, kontrola naplata naknade za upotrebu javnog puta teretnih motornih vozila u užem području grada, praćenje stanja putne mreže, udarnih rupa...”, stoji u usvojenom dokumentu. J. O. ?  

  1. O. ?

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 2

Rubrika: Druga strana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: OTVARANJE FIOKE

 Redakcijski komentar  

OTVARANJE FIOKE  

 Počelo je nezvaničnim saznanjem. Završilo se konferencijom za medije. Sve između išlo je kao podmazano. Za svega par sati, u sinhronizovanom medijskom blickrigu uništena je reputacija jedne kompanije, nanet novi udarac stožeru opozicionog bloka i opomenuto rukovodstvo javnog servisa da nijedna doza servilnosti, koliko god ponižavajuča, za gazdu nije dovoljna.  

 Pravno gledano, hapšenje direktora "Dajrekt medije" i rukovodioca RTS-ove marketinške službe nije proizvelo gotovo nikakav efekat. Oni su u policijskoj stanici proveli taman koliko da ministar policije održi konferenciju, a dan kasnije je tužilaštvo saopštilo da otvara istragu. Početaksudskog postupkaza izvlačenje novca iz RTS-a, pa čak i optužnica, svetlosnim godinama je daleko, ukoliko do toga uopšte i dođe.To pogotovo važi za Dragana Đilasa, koji se, koliko je poznato javnosti, nigde u krivičnoj prijavi policije i ne spominje kao neko ko je podstrekao izvršenje krivičnog dela. Dakle,tužilaštvo i policija u predistražnoj fazi nisu pronašli nijedan dokaz koji bi nagovestiodajeĐilas uticao iliznaoza izvršenje bilo kog krivičnog dela.  

Međutim, do tog zaključka teško da je mogao da dođe neko ko je svoje mišljenje o celoj stvari formirao gledajući nastupe najviših državnih zvaničnika. Iz njihovih izjava se da zaključiti da je država konačno otkrila prljave kanale kojima jeĐilas novac građana preusmeravao u sopstveni džep. Jedini razlog zbog kojeg i on nije u ćeliji jestetaj štoje lukavo podmetao drugima da potpisuju ugovore umesto njega. Ali da je lopov, eto, konačno smo dokazali.  

Nije Đilas prvi koji se našao sa pogrešne strane sistemske kampanjeza uništavanje političkog rejtinga. Neće biti ni poslednji jer protiv ovoga nema leka. Demanti je posebno jalov kada niko neće da ga objavi. Ako tužilaštvo ikada obelodani odluku dajeodustalood krivičnog gonjenja rukovodioca Dajrekta i RTS-a, pitanje je da li će to i ugledati svetlost dana. Primera radi, koliko čitalaca zna da je tužilaštvo našlo da nema osnova da se vodi istraga oružja zakopanog u blizini porodične kuće predsednika Vučića u Jajincima? Najveći problem sa ovakvim aferama je što zajedno sa uništavanjem političkih protivnika, kao kolateralnu štetu ubija i samu ideju vladavine prava. Ako je bilo mutnih poslova između "Dajrekt medije" i RTS-a, što se čekalo do 2019. da krene istraga? Šta je falilo sa 2011. kadaje Savetza borbu protiv korupcije impliciraoda tu nisu baš čista posla? Ili sa 2015. godinom kada jeĐilas bio van politike? U odsustvu uverljivog objašnjenja čovek bi mogao da pomisli da je ovaj predmet svih ovih godina sedeo u nečijoj fioci i čekao.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2019 

Medij: Danas      Strana: 12

Rubrika: Kultura

Autori: Nenad M. Kostić

Teme: Korupcija

Naslov: Hohštapleraj radi renomea

 Hohštapleraj radi renomea  

 Profesor Stojan Radenović je matematičar, autor  

visokocitiranih publikacija. Za pare, na publikacijama se lažno predstavlja kao član univerziteta u Saudijskoj Arabiji da bi saudijski univerzitet napredovao na rang-listama. Predsednik Kurjačić, poštovalac arapskih poslovnih  

metoda, prima savet kako dodatno osramotiti srpske  

univerzitete da bi se pridigli na Šangajskoj listi.  

Matematičar prevarant i političar obmanjivač savetuju se javno, na televiziji Pink. Tu su još dvojica ministara koji preziru nauku: Mali, koji je plagijator i drugo; i Šarčević, po kome među  

univerzitetskim profesorima simpatizerima protesta "nema ozbiljnih imena".  

Citati su dovoljni. Kolumnista postaje stenograf.  

Ostareli matematičar, raspojasan po novoj modi, poklanja se mnogo mlađim političarima u odelima. Oduševljen je Kurjačićevim pozivima. "Smislio" je kako podići rang univerziteta: "Iseljenicima koji rade doktorate po svetskim univerzitetima dati 1.500 evra da na rad stave beogradsku adresu. Objavi rad, dođe na šalter, podigne pare". Kurjačić nalaže Šarčeviću da to primeni u korist svih državnih univerziteta. Matematičar  

Iseljenici i strani  

univerziteti odbiće prevaru  

kaže, ozaren: "Nauka se svodi na novac." Kurjačić, fudbalski navijač, potvrđuje: "A šta vam je u sportu drugo."  

Prave račun bez krčmara. Misle da su drugi kvarni kao oni. Iseljenici, begunci od ovdašnjih običaja, odbiće  

mito. Inostrani univerziteti  

suzbiće pokušaj prisvajanja  

njihove nauke. Ako neki  

doktorand i pristane, biće isteran sa univerziteta. Konferencije i projekti  

izbegavaće kolege iz Srbije. Ono što Kurjačić smera a Pink ističe, to pristojan svet prezire.  

Televizija Hepi, valjda Ijubomorna na Pink, intervjuiše profesora Radenovića. On kritikuje Zapad, neće đačke  

ekskurzije u Evropu, hoće obilazak Smederevske tvrđave. Sipa savete. "Ne treba mnogo da se ulaže u nauku." Hemičarima ne trebaju "sprave"; "misaoni eksperimenti su dovoljni." "Oficijelno obrazovanje je opasno. Ono nas navodi na neistine." "Odstoj od  

materijalnog vodi napretku." "Srbija daje dovoljno za nauku." "Jug Srbije je bogatstvo." "Vlast želi dobro." "Nema loših političara."  

Prezire Zapad, ali prima mito od stranaca. Veliča "kosovski mit, zavet". Hvali domaće vlastodršce. Je N primio nešto, makar  

smernice za govor, od njih?  

Nenad M. Kostić

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2019 

Medij: Informer      Strana: 1,3

Rubrika: Udarne vesti

Autori: N. I.

Teme: Korupcija

Naslov: Đilas u velikom strahu od svedoka saradnika

 Đilas u velikom strahu od svedoka saradnika

NASTAVLJA SE ISTRACA MIUONSKE PLJACKE RTS

 Tajkun Đilas u strahu oa svedoka saradnika

ider SZS tajkun Dragan   Đilas posle hapšenja i saslušanja direktora  njegove ‘Dajrekt medije’ i dve bivše direktorke RTS u velikoj je panici da neko od njih ne dobije status svedoka saradnika i ne otkrije punu istinu o pljački državne televizije.

Đilas strahuje da bi mogla se otkrije istina o njegovoj ulozi u pljački 688.271.544 dinara na RTS, zbog koje je ove nedelje izbila afera ‘Sekunda’. Tajkuna jako brine i šta će se dogoditi kada nadležni državni organi dođu do njegove najbliže saradnice J adr anke Drinić za kojom je trenutno raspisana potraga jer se nalazi u inostranstvu.

- Dilas je u ozbiljnom strahu da će neko od osumnjičenih, u zamenu za manju kaznu, pristati da postane svedok saradnik i da će , ‘propevati’ o celoj kom- ¦ binaciji. Plaši se i šta će se desiti kada nadležni privedu na saslušanje Jadranku Drinić jer ona zna sveo svim njegovim poslovima - prenosi naš izvor blizak Đilasu.

I dok se Đilas juče nije oglašavao povodom ove afere, urednik antikorupcijskog portala ‘Antidot’ Marko Matić kaže da je suštinski veoma važno da neko u ov o m slučaju dobije status svedoka saradnika.

- Istražnim organima što pre treba privesti Jadranku Drinić i onda nekome od osumnjičenih treba dodeliti povlašćeni status kako bi se do kraja rasvetlila Đilasova uloga u milionskim  mahinacijama - ističe Matić.

Ministarpolicije Nebojša Stefanović kaže da svako mora da odgovara za ono što je potpisivao.

- Đilas je ovlašći-. vao dru-

ge ljude da sklapa ju ugovore za ko j e postoji sumnjadasu koruptivni. 3 krivici onih koji su prihvatilidačine krivično delo neka sud odluči. Ako neko pomene pritiske, istragamože i da se proširi rekao je Stefanović. N. I.

BILJANA POPOUIĆ IVKOVIĆ DRŽAVNA SEKRETARKA MUP Javna tajna je bila svih prethodnih godina da je Dragan Đilas glavni i odgovorni urednik svih medija, da upravlja medijima. I Verica Barać ga je označila kao nekoga ko je bio gazda medija.

ZORANA MIHAJIOVIĆ, SNS Najpre su govorili - ako neko ima dokaze zašto se ne iznesu. Sada, nakon što su reagovali tužilaštvo i policija, okreću priču i pokušavaju da se predstave kao žrtve političkog progona.

  1. I.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2019 

Medij: Kurir      Strana: 11

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Sukob interesa

Naslov: TUŽIOCI NAMEŠTALI IZBORE?

 SUKOB PRIJAVA AGENCIJIZA BORBU PROTIV KORUPCIJE  

 TUŽIOCINAMEŠTALIIZBORE  

 Udruženje sudija i tužilaca Srbije sumnja da su njihove kolege namestile izbor predsednika Skupštine Pravosudne akademije  

 Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu zbog sumnje u sukob interesa, u kom su se, kako se navodi u prijavi, našli članovi Državnog veća tužilaca (DVT), među kojima je i zamenik republičkog tužioca Goran llić!  

- Agenciji za borbu protiv korupcije podneta je nova prijava protiv Gorana Ilića, Radovana Lazića, Svetlane Nenadić i Sandre Kulezić zbog njihovog postupanja prilikom predlaganja i izbora članova Upravnog odbora Pravosudne akademije - potvrdio je predsednik UST Nenad Stefanović.  

OnpojašnjavadajeUST, na osnovu informacija od javnog značaja, došao do podataka da su navedeni u prijavi, kao visoki funkcioneri UTS, predložili da se za člana Upravnog odbora Pravosudne akademije izabere predsednik Skupštine njihovog udruženja.  

- Potom su, na sednici Državnog veća tužilaca, ovog puta kao izborni članovi DVT, glasali za sopstveni predlog i kandidata, koji je, poput njih, visoki funkcioner udruženja u kom su i oni - objašnjava Stefanović za Kurir.  

Podsetimo, protiv istih funkcionera prijava je ranije podneta, takođe zbog sumnje da su u sukobu interesa.  

- Pozivamo Udruženje tužilaca, Društvo sudija Srbije, CEPRIS, Sindikat pravosuđa Srbije i druge nevladine organizacije, koje su dežurni zaštitnici lika i dela Gorana Ilića, da prestanu da opravdanje za njihove postupke pronalaze u izmišljenom političkom progonu, već da objektivno sagledaju postupanje ovih funkcionera i posledice koje ono ima po ugled pravosuđa ukoliko se zaista zalažu za demokratske principe i vladavinu prava, te da osude učestalo preplitanje njihovih funkcija i višestruke sukobe interesa. J. S.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 7

Rubrika: Vesti

Autori: Ivana Žigić

Teme: Korupcija

Naslov: DOSIJE O ĐILASOVOJ PLJAČKI RTS

 MJSUE 0 ĐILASOVOJ

Verica Barać bivšoj vladi još 2011. dostavila dokaze o biznis-šemama „Dajrekt medije“ i „Multikoma“, ali istraga nije pokrenuta

 IVANA ŽIGIĆ

Verica Barać, koja je godinama bila na čelu Saveta za borbu protiv korupcije, još 2011. obelodanila je dosije u kojem je otkrila da je Dragan Đilas preko svojih privatnih firmi „Dajrekt medija" i „Multikom“ oštetio Radio-televiziju Srbiju za6BB miliona dinara. Na prodaji sekundi reklamnog prostora, kako je navela Baraćeva, fir-

me tadašnjeg gradonačelnika zgrnule su ogroman novac. lako je predsednica Saveta pisala tadašnjoj vladi i nadležnim institucijama, istraga o aferi „sekunde“ nije bila pokrenuta.

Najmanje četvrtina novca za reklame medijima dolazi iz budžeta Srbije, podaci su do kojihje došla Baraćeva i precizirala da Đilas, koji je tada bio i potpredsednik Demokratske stranke, ima dve firme za medije preko kojih idu ka-

nah za novac i kupovinu reklama i druge uticaje na medije.

KUPOVINA UTICAJA

 - RTS poverava poslove nezavisnim produkcijama u netransparentnoj proceduri,

što izaziva sumnju da pojedine interesne grupe ostvaruju finansijsku korist, čija se vrednost meri desetinama miliona evra - navedeno je u izveštaju saveta. Tipičan primer sporne saradnje, kako su apostrofirali, jeste ugovor saproducentskomkućom „NIRA Fiim&Television Consulting“ o serijalu „Vremeje zabebe", producenta Nebojše Garića, koji je suvlasnik „Multikom grupe“ zajedno saĐilasom.

 KRIJUINFORMACIJE

- Sporne su i vrednosti zaključenih poslova. Pojedine produkcije za emisiju od 30 minuta od RTS dobijaju kao naknadu pravo na reklamno vreme od tri minuta, a neke za slične sadržaje dobijaju nerealno visoke novčane iznose. Najvećunaknaduprimalaje producentska kuća „Emotion production“, kojaje donedavno bila u suvlasništvu Đilasove „Multikom grupe“ - piše u izve- / štaju.

Novinarka Ljiljana Smajlović za Srpski telegraf kaže daje najspornije to što , RTS uopšte nije hteo da daje dokumentaciju u vezi sa tim poslovima kada su im to tražila nadležnatela.

- Glavno je to daje RTS sve vreme plaćao kaznene poene, ali nije hteo da daje informacije - istakla je Smajlovićeva.

Policija je u sredu privela direktora „Dajrekt međije“ Jovana Stojanovića (47), kao i dvoje zaposlenih u marketingu RTS Milicu Đuričić Janjić (61) i Mirjanu Katanić (55). Krivičnom prijavom obuhvaćena je i nekadašnja direktorka u „Dajrekt mediji“ Jadranka Drinić (44), kojaje u Italiji, gde boravi već duži vremenski period, i za njom je raspisana potraga. Posle saslušanja privedeni su pušteni da se brane sa slobode, a Dragan Đilas, koji juče nije odgovarao na pozive Srpskog telegrafa, odmah je po njihovom privođenju održao konferenciju za novinare ispred Predsedništva Srbije, gdeje rekao da je Aleksandar Vučić kriv zbog privođenjanjegovih saradnika.

Matić: Sve jasnokaodan

©Marko Matić iz „Medijske mreže Antidot" podseća da

je i iz ono malo dokumentacije o poslovanju RTS i firmi Dragana Đilasa do koje je savet uspeo da dođe bilo više nego jasno da su njegove firme imale poseban tretman i povlašćeni status u poslovima sa javnim servisom, o čemu su druge firme iz te oblasti mogle samo da sanjaju. - Šta se krilo iza toga, mislim da je svakome kristalno jasno konstatovao je Matić.

Po epizodi „48 sati svadba“ nrimali 12.948 evra ©U izveštaju saveta 2011. detaljno se

navodi da je najveću finansijsku naknadu po emisiji na RTS primala kuća „Emotion production" za emisiju „48 sati svadba".

- Ugovor o prenosu TV prava između „Emotion production" i RTS predvida da RTS za prava na emitovanje 104 epizode serijala „48 svadba“ isplati „Emotionu" 12.948 evra po epizodi, a kasnije je dodat Aneks o produženju ugovora na još 104 epizode. Dodatno, „Emotion" po ugovoru ima pravo i na reklame i reklamno vreme, što je definisano posebnim ugovorom - napisano je u izveštaju.

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 12

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nameštali izbore „poštujući zakon“?!

 CLANOVIDRZAVNOG VECA TUZILACA PROTIV KOJIH SU PODNETE PRIJAVE ZA SUKOBINTERESA NE VIDE NISTA SPORNO  

 Nameštali izbore, poštujući zakon“?!  

 BEOGRAD - Dok se čeka odluka Agencije za borbu protiv korupcije po prijavi Udruženja sudija itužilaca Srbije (UST) o sukobu interesa članova Državnog veća tužilaca (DVT) prilikom izbora članova UO Pravosudne akademije, ljudi čija se imena pominju ne deluju zabrinuto.  

- Ovo nije prva prijava koju iz UST podnose Agenciji za borbu protiv korupcije. Nema ničega spornog u tome što smo mi i  

 ispred Državnog veća tužilaca i ispred Udruženja tužilaca. Po zakonu smo dužni da predložimo jednog kandidata ispred Udruženja tužilaca - tvrdi Radovan Lazić iz DVT, čije se ime našlo u prijavi. Njegova koleginica Svetlana Nenadić takođe tvrdi da su ispoštovane sve zakonske procedure. - U vreme izborapostojaloje jedno udruženje, tako da je zakon tu ispoštovan - kaže ona.  

Podsetimo, Udruženje sudija i tužilaca podnelo je prijavu protiv članova DVT Radovana Lazića, Gorana Ilića, Svetlane Nenadić i Sandra Kulezić jer su učestvovali u predlaganju Zorana Zogovića za člana UO Pravosudne akademije kao predstavnici Udruženja tužilaca Srbije, a potom ga kao predstavnici DVT izabrali na tu fimkciju!

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 25

Rubrika: Vojvodina

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Opština neće da vrati imanja

 AKCIONARI AD "ZMAJEVO" UPUTILI ŽALBE NA RAD ODELjENjA KOJE SE OPIRE VRAĆANjU ZADRUŽNE ZEMLjE  

Opština neće da vrati imanja  

UDRUŽENjE manjinskih akcionara (UMA) AD "ZmaJevo" iz istoimenog sela u opšgini Vrbas uputilo je ovih dann dopise Ministarstvu ¦;<i državnu upravu i lokalngamoupravu i Agenciji š borbu protiv korupcije, gražeći da se preispita rad Ode.šenja za imovinskopravne odnose (ZU Vrbas zbog pružanja otpora vraćanju zadružne zemlje oduzete privatizacijom Društvenog preduzeća za ratarsko-stočarsku proizvodnju "Zmajevo". Bivši radnici ove firme, koji rv g)snovali Zemljoradničku zadrugu "Zmajevčani”. punih devet godina potražuju 612 hektara zadružnih oraniua, bez kojih su ostali 2004. godine, kad je AD "Zmajevo" prodato na aukciji.  

Nadležno ode.ljenje Opštine Vrbzs tri puta ;e dosad odbijalo naše zahteve za povraćaj zadružne zemlje, uprkos tome što je Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ u tom postupku, vraćalo predmet lokalnoJ samoupravi sa nalogom da otkloni nedostatke koji odbijanje čine neosnovanim. Nedostaci nijednom nisu otklonjeni, nego je, naprotiv, Odeljenje .za imo vinsko-pravne odnose OU nastavilo da se oglušuje o preporuke Ministarstva finansija - istakao je Veselin Muhadinović, predsednik UMA AD "Zmajevo" i čelnik Saveza udruženja akcionara VoJvodine.  

On je napomenuo da su sadašnji vlasnici preduzeća "ZmaJevo" dva puta tužili Ministarstvo finansija Upravnom sudu, koji je njihovu žalbu odbacivao, insistirajući takođe da opštinski organ ispravi propuste u zahtevu akcionara za vraćanje zadružnog poseda. Akcionari uporno naglašavaju da zadružne njive po zakonu nisu smele da budu otuđene i da, prema izveštaju Agencije za privatizaciju. predmet prodaje nije bilo poljoprivredno zemljište, nego pravo njetvog korišćenja.  

- Go nije smetalo četvoročlanom konzorcijumu, koji je preuzeo AD "Zmajevo", da 560 hektara odmah prebaci na svoJe firme, a 50 hektara prepiše na sina dotadašnjeg direktora našeg preduzeća. ujedno člana konzorcijuma. Sve je to prihvatio direktor Katastra nepokretnosti u Vrbasu, zbog čega smo pre tri meseca podneli krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, koja je prosleđena Upravi kriminalističke policije - predočio je Muhadinović. ¦  

"ZMAJEVČŠ"  

KAD je AD "Zmajevo" ugašeno, a 396 akcionara shvatilo da su izigrani, jer su ostali bez akcija i zaostalih zarada, obja šnjava Muhadinović, osnovali su 2011. godine 33 "Zmajevčani'. Oni zahtevaju da im se po zakonu vrati 612 hektara oranica, unetih u AD "Zmajevo" sedamdesetih godina prošlog veka iz četiri zadruge u selu.  

 (AVINO SILO  

MANjINSKI akcionari AD "Zmajevo" napisali su ministru Branku Ružiću kako smatraju da Odeljenje za imovinsko-pravne poslove 0U Vrbas ne radi samostalno, nego pod pritiskom. Kao primer naveli su slučaj 33 "Agromiks" iz Savinog Sela (takođe u vrbaskoj opštini), koja 15 godina vodi spor za vraćanje zadružne zemlje.  

- U jednom navratu Odeljenje je prihvatilo nalog drugostepenog organa i odobrilo "Agromiksu" ulazak u posed, ali je to silom sprečeno, a rukovodilac Odeljenja je hitno smenjen - naveo je Muhadinović.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/drustvo/advokat-blizak-sinisi-malom-registrovao-firmu-koja-kupuje-vecernje-novosti/

Autori: http://srbin.info

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ADVOKAT blizak Siniši Malom registrovao firmu koja kupuje Večernje novosti

U pitanju je advokat Igor Isailović, blizak sadašnjem ministru finansija Siniši Malom, koji je vodio poslove njegovih ofšor firmi, ali je sarađivao i sa premijerkom An...O biznismenu koji kupuje Večernje novosti ne zna se mnogo, ali čovek kojeg je angažovao da mu registruje kompaniju u vezi sa ovim poslom je kontroverzna ličnost sa vezama u vrhu vlasti, piše KRIK. U pitanju je advokat Igor Isailović, blizak sadašnjem ministru finansija Siniši Malom, koji je vodio poslove njegovih ofšor firmi, ali je sarađivao i sa premijerkom Anom Brnabić, što je KRIK ranije otkrio. Za Bobana Rajića, biznismena iz Smedereva, šira javnost je prvi put čula pre dva dana, kada je Udruženje novinara Srbije (UNS) otkrilo da preko svoje firme "Media 026" kupuje poznati domaći list - Večernje novosti. Državno preduzeće "Štamparija Borba", vlasnik Novosti, dala je saglasnost da se zaključi ugovor po kojem će Rajić kupiti ovaj stari srpski list za oko 300 miliona dinara (malo više od 2,5 miliona evra). Rajić je, prema podacima poslovnog registra, vlasnik nekoliko preduzeća: "Rajić invest", "Media 026" i "RCBGD", a takođe je i direktor kompanije "Coka" čiji je bio i vlasnik do septembra prošle godine. Zanimljiviju biografiju od njega ima čovek kojeg je angažovao da mu u poslovnom registru osnuje kompaniju koja će preuzeti Novosti. U pitanju je Igor Isailović, advokat koji ima jake veze sa sadašnjim ministrom finansija Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić. Isailović je pre više od deset godina vodio poslove ofšor kompanija iza kojih je tajno stajao Siniša Mali i njegova supruga. Takva je bila kompanija "Busy Financial Corp" sa Britanskih Devičanskih Ostrva koju je porodica Mali osnovala kako bi preko nje kupila kola i izbegla da plati porez. Isailović je imao punomoćje da obavi kupovinu mercedesa. Srpski telegraf, Novosti i Alo na istoj adresi Kompanija "Global media technology" koja je nedavno kupila dnevni list Alo preselila je svoje sedište u Kosovsku 26 - adresu na kojoj je i "Štamparija Borba" koja je još uvek vlasnik Večernjih novosti. U zgradu Novosti može se ući i sa Trga Nikole Pašića 7, što je i zvanična adresa iz impresuma Novosti. Na istoj adresi nalazi se i tabloid Srpski telegraf. Jedan od vlasnika Srpskog telegrafa je Lazar Simić koji je radio upravo u advokatskoj kancelariji Igora Isailovića. O ovome je za KRIK, pre više od dve godine govorila Marija Mali, bivša supruga ministra finansija, koja je ispričala da je Mali praktično bio mentor Isailoviću i naučio ga procesu osnivanja ofšor kompanija. Isailović je Malom pomogao i da smisle kako da prevare Agenciju za borbu protiv korupcije i lažno prikažu poreklo 95 hiljada evra keša koje je odnekud dobio Mali, o čemu je bivša supruga govorila. Kada je postao gradonačelnik, Mali je Isailovića ovlastio da vodi njegovu ključnu konsultansku firmu "Oli consulting". Ovaj advokat bio je vlasnik kompanije i sa premijerkom Anom Brnabić koja je, inače, prijateljica Sinše Malog iz školskih dana. Ova kompanija zvala se "Energy & Inovation". Isailović je imao različite moćne klijente kojima je osnivao firme - Srđana Milovanovića, koji je nedavno kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom PRVU i O2, ali i Zvonka Veselinovića, čuvenog srpskog kriminalca sa Kosova. Jedan raniji posao spaja ga i sa budućim vlasnikom Večernjih novosti. Kada je Rajić bio direktor kompanije "Dunav", Isailović je kontrolisao njegov rad kao član Nadzornog odbora, prema podacima Agencije za privredne registre. Rajić je za UNS rekao da su se za kupovinu odlučili zbog potencijala koji preduzeće Novosti imaju, kao i da će pomoći da se "posle više godina poslovanja sa gubitkom, uz kvalitetan biznis plan ono unapredi". Na pitanje UNS-a da li će potpisati ugovor u kojem Štamparija Borba traži za Novosti 2,5 miliona evra, Rajić je rekao da smatra da je to dobra ponuda, imajući u vidu da se imovina Novosti procenjuje na "preko milion evra". Cilj je da se kupovinom Novosti, kako je ispričao, "u kratkom roku podigne tiraž i naprave reforme koje bi omogućile bolju tržišnu poziciju i pozitivan poslovni rezultat". UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: Krik Oznake: Ana Brnabić, advokat Igor Isailović. Siniša Mali, Boban Rajić kupac Večernjih novosti, večernje novosti, Zvonko Veselinović, Of šor kompanije  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: KAKO JE OGLAŠENA PRODAJA?

KAKO JE OGLAŠENA PRODAJA?BEOGRAD, 30. avgust 2019. (FoNet) - Kompanija Borba, sa 80odsto državnog udela, nalazi se u režimu javnih nabavki, pabi Upravu za javne nabavke trebalo pitati kako je prodajaNovosti bila moguća, ocenio je za Danas Branko Pavlović,konsultant malih akcionara.Skupština akcionara to nije mogla da donese, a da se vlasnik- država o tome ne pita i ne izjasni. Pa i u takvojvarijanti, logičnije bi bilo da država oglasi prodaju ipozove velike medijske kuće da uđu u nadmetanje, jer bi cenaod 30 odsto procenjene vrednosti kapitala bila premašena,smatra Pavlović.Postoji, dodaje on, i druga opcija, da je Vlada Srbijezaključkom dala saglasnost.Ukoliko toga nema, prodaja Novosti je nezakonita, ukoliko jeima, onda jeste zakonita, ali u svakom slučaju štetna,ocenio je Pavlović.Preduzeće Media 026 u vlasništvu Bobana Rajića kupilo je 98odsto kompanije Novosti, koje je prodala Štamparija Borba.(kraj) vbr/ivt 08:38

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: uns.org.rs

Link: http://uns.org.rs/desk/vesti-iz-medija/84983/advokat-blizak-sinisi-malom-registrovao-firmu-koja-kupuje-vecernje-novosti.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Advokat blizak Siniši Malom registrovao firmu koja kupuje Večernje novosti

  1. 08. 2019. Izvor: Raskrikavanje O biznismenu koji kupuje Večernje novosti ne zna se mnogo, ali čovek kojeg je angažovao da mu registruje kompaniju u vezi sa ovim poslom je kontroverzna ličnost sa vezama u vrhu vlasti. U pitanju je advokat Igor Isailović, blizak sadašnjem ministru finansija Siniši Malom, koji je vodio poslove njegovih ofšor firmi, ali je sarađivao i sa premijerkom Anom Brnabić, što je KRIK ranije otkrio. Za Bobana Rajića, biznismena iz Smedereva, šira javnost je prvi put čula pre dva dana, kada je Udruženje novinara Srbije (UNS) otkrilo da preko svoje firme "Media 026" kupuje poznati domaći list - Večernje novosti.Državno preduzeće "Štamparija Borba", vlasnik Novosti, dala je saglasnost da se zaključi ugovor po kojem će Rajić kupiti ovaj stari srpski list za oko 300 miliona dinara (malo više od 2,5 miliona evra). Rajić je, prema podacima poslovnog registra, vlasnik nekoliko preduzeća: "Rajić invest", "Media 026" i "RCBGD", a takođe je i direktor kompanije "Coka" čiji je bio i vlasnik do septembra prošle godine. Zanimljiviju biografiju od njega ima čovek kojeg je angažovao da mu u poslovnom registru osnuje kompaniju koja će preuzeti Novosti. U pitanju je Igor Isailović, advokat koji ima jake veze sa sadašnjim ministrom finansija Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić. Isailović je pre više od deset godina vodio poslove ofšor kompanija iza kojih je tajno stajao Siniša Mali i njegova supruga. Takva je bila kompanija "Busy Financial Corp" sa Britanskih Devičanskih Ostrva koju je porodica Mali osnovala kako bi preko nje kupila kola i izbegla da plati porez. Isailović je imao punomoćje da obavi kupovinu mercedesa.O ovome je za KRIK, pre više od dve godine govorila Marija Mali, bivša supruga ministra finansija, koja je ispričala da je Mali praktično bio mentor Isailoviću i naučio ga procesu osnivanja ofšor kompanija. Isailović je Malom pomogao i da smisle kako da prevare Agenciju za borbu protiv korupcije i lažno prikažu poreklo 95 hiljada evra keša koje je odnekud dobio Mali, o čemu je bivša supruga govorila. Kada je postao gradonačelnik, Mali je Isailovića ovlastio da vodi njegovu ključnu konsultansku firmu "Oli consulting". Ovaj advokat bio je vlasnik kompanije i sa premijerkom Anom Brnabić koja je, inače, prijateljica Sinše Malog iz školskih dana. Ova kompanija zvala se "Energy & Inovation". Isailović je imao različite moćne klijente kojima je osnivao firme - Srđana Milovanovića, koji je nedavno kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom PRVU i O2, ali i Zvonka Veselinovića, čuvenog srpskog kriminalca sa Kosova. Jedan raniji posao spaja ga i sa budućim vlasnikom Večernjih novosti. Kada je Rajić bio direktor kompanije "Dunav", Isailović je kontrolisao njegov rad kao član nadzornog odbora, prema podacima Agencije za privredne registre. Rajić je za UNS da su se za kupovinu odlučili zbog potencijala koji preduzeće Novosti imaju, kao i da će pomoći da se "posle više godina poslovanja sa gubitkom, uz kvalitetan biznis plan ono unapredi". Na pitanje UNS-a da li će potpisati ugovor u kojem Štamparija Borba traži za Novosti 2,5 miliona evra, Rajić je rekao da smatra da je to dobra ponuda, imajući u vidu da se imovina Novosti procenjuje na "preko milion evra". Cilj je da se kupovinom Novosti, kako je ispričao, "u kratkom roku podigne tiraž i naprave reforme koje bi omogućile bolju tržišnu poziciju i pozitivan poslovni rezultat". Srpski telegraf, Novosti i Alo na istoj adresi Kompanija "Global media technology" koja je nedavno kupila dnevni list Alo preselila je svoje sedište u Kosovsku 26 - adresu na kojoj je i "Štamparija Borba" koja je još uvek vlasnik Večernjih novosti. U zgradu Novosti može se ući i sa Trga Nikole Pašića 7, što je i zvanična adresa iz impresuma Novosti. Na istoj adresi nalazi se i tabloid Srpski telegraf. Jedan od vlasnika Srpskog telegrafa je Lazar Simić koji je radio upravo u advokatskoj kancelariji Igora Isailovića.  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: rs.seebiz.eu

Link: http://rs.seebiz.eu/advokat-blizak-vrhu-vlasti-registrovao-firmu-koja-kupuje-vecernje-novosti/ar-197919/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SEEbiz.eu / RS / Advokat blizak vrhu vlasti registrovao firmu koja kupuje Večernje novosti

BEOGRAD - Advokat Igor Isailović, angažovan da registruje kompaniju Media 026 Bobana Rajića koja je kupila Novosti, kontroverzna je ličnost koja ima jake veze sa sadašnjim ministrom finansija Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić."Isailović je pre više od deset godina vodio poslove ofšor kompanija iza kojih je tajno stajao Siniša Mali i njegova supruga. Takva je bila kompanija 'Busy Financial Corp' sa Britanskih Devičanskih Ostrva koju je porodica Mali osnovala kako bi preko nje kupila kola i izbegla da plati porez. Isailović je imao punomoćje da obavi kupovinu mercedesa", piše taj portal.O tome je za KRIK, pre više od dve godine govorila Marija Mali, bivša supruga Siniše Malog, koja je ispričala da je Mali praktično bio mentor Isailoviću i naučio ga procesu osnivanja ofšor kompanija."Isailović je Malom pomogao i da smisle kako da prevare Agenciju za borbu protiv korupcije i lažno prikažu poreklo 95 hiljada evra keša koje je odnekud dobio Mali, o čemu je bivša supruga govorila. Kada je postao gradonačelnik, Mali je Isailovića ovlastio da vodi njegovu ključnu konsultansku firmu 'Oli consulting'", ističe Raskrikavanje.Prema navodim tog portala, Rajića i Isailovića spaja i jedan raniji posao. Kada je Rajić bio direktor kompanije "Dunav", Isailović je kontrolisao njegov rad kao član nadzornog odbora, prema podacima Agencije za privredne registre. Igor Isailović je, kako navodi Raskrikavanje, bio vlasnik kompanije i sa premijerkom Anom Brnabić koja je, inače, prijateljica Sinše Malog iz školskih dana. Ta kompanija zvala se "Energy & Inovation"."On je imao različite moćne klijente kojima je osnivao firme - Srđana Milovanovića, koji je nedavno kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom PRVU i O2, ali i Zvonka Veselinovića, čuvenog srpskog kriminalca sa Kosova", navodi Raskrikavanje. Štamparija "Borba", kao većinski vlasnik "Novosti", donela je odluku da odobri ugovor o prodaji te medijske kuće firmi "Media 026" sa sedištem u naselju Vučak u Smederevu, čiji je vlasnik Boban Rajić, za oko 300 miliona dinara.      

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/trziste/advokat-blizak-sinisi-malom-registrovao-firmu-koja-kupuje-vecernje-novosti/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Advokat blizak Siniši Malom registrovao firmu koja kupuje Večernje novosti

Za Bobana Rajića, biznismena iz Smedereva, šira javnost je prvi put čula pre dva dana, kada je Udruženje novinara Srbije (UNS) otkrilo da preko svoje firme "Media 026" kupuje poznati domaći list - Večernje novosti. Držav30. avg 2019.RaskrikavanjeO biznismenu koji kupuje Večernje novosti ne zna se mnogo, ali čovek kojeg je angažovao da mu registruje kompaniju u vezi sa ovim poslom je kontroverzna ličnost sa vezama u vrhu vlasti. U pitanju je advokat Igor Isailović, blizak sadašnjem ministru finansija Siniši Malom, koji je vodio poslove njegovih ofšor firmi, ali je sarađivao i sa premijerkom Anom Brnabić, što je KRIK ranije otkrio.Za Bobana Rajića, biznismena iz Smedereva, šira javnost je prvi put čula pre dva dana, kada je Udruženje novinara Srbije (UNS) otkrilo da preko svoje firme "Media 026" kupuje poznati domaći list - Večernje novosti.Državno preduzeće "Štamparija Borba", vlasnik Novosti, dala je saglasnost da se zaključi ugovor po kojem će Rajić kupiti ovaj stari srpski list za oko 300 miliona dinara (malo više od 2,5 miliona evra).Rajić je, prema podacima poslovnog registra, vlasnik nekoliko preduzeća: "Rajić invest", "Media 026" i "RCBGD", a takođe je i direktor kompanije "Coka" čiji je bio i vlasnik do septembra prošle godine.Zanimljiviju biografiju od njega ima čovek kojeg je angažovao da mu u poslovnom registru osnuje kompaniju koja će preuzeti Novosti. U pitanju je Igor Isailović, advokat koji ima jake veze sa sadašnjim ministrom finansija Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić.Isailović je pre više od deset godina vodio poslove ofšor kompanija iza kojih je tajno stajao Siniša Mali i njegova supruga. Takva je bila kompanija "Busy Financial Corp" sa Britanskih Devičanskih Ostrva koju je porodica Mali osnovala kako bi preko nje kupila kola i izbegla da plati porez. Isailović je imao punomoćje da obavi kupovinu mercedesa.Srpski telegraf, Novosti i Alo na istoj adresiKompanija "Global media technology" koja je nedavno kupila dnevni list Alo preselila je svoje sedište u Kosovsku 26 - adresu na kojoj je i "Štamparija Borba" koja je još uvek vlasnik Večernjih novosti.U zgradu Novosti može se ući i sa Trga Nikole Pašića 7, što je i zvanična adresa iz impresuma Novosti. Na istoj adresi nalazi se i tabloid Srpski telegraf. Jedan od vlasnika Srpskog telegrafa je Lazar Simić koji je radio upravo u advokatskoj kancelariji Igora Isailovića.O ovome je za KRIK, pre više od dve godine govorila Marija Mali, bivša supruga ministra finansija, koja je ispričala da je Mali praktično bio mentor Isailoviću i naučio ga procesu osnivanja ofšor kompanija.Isailović je Malom pomogao i da smisle kako da prevare Agenciju za borbu protiv korupcije i lažno prikažu poreklo 95 hiljada evra keša koje je odnekud dobio Mali,  o čemu je bivša supruga govorila.E-mail*Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: "Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo". Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.Preporučujemo                   

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/kako-je-oglasena-prodaja-novosti_1044353.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kako je oglašena prodaja Novosti?

Kompanija Borba, sa 80 odsto državnog udela, nalazi se u režimu javnih nabavki, pa bi Upravu za javne nabavke trebalo pitati kako je prodaja Novosti bila moguća, ocenio je za Danas Branko Pavlović, konsultant...BEOGRAD - Kompanija Borba, sa 80 odsto državnog udela, nalazi se u režimu javnih nabavki, pa bi Upravu za javne nabavke trebalo pitati kako je prodaja Novosti bila moguća, ocenio je za Danas Branko Pavlović, konsultant malih akcionara.Skupština akcionara to nije mogla da donese, a da se vlasnik - država o tome ne pita i ne izjasni. Pa i u takvoj varijanti, logičnije bi bilo da država oglasi prodaju i pozove velike medijske kuće da uđu u nadmetanje, jer bi cena od 30 odsto procenjene vrednosti kapitala bila premašena, smatra Pavlović. Postoji, dodaje on, i druga opcija, da je Vlada Srbije zaključkom dala saglasnost. Ukoliko toga nema, prodaja Novosti je nezakonita, ukoliko je ima, onda jeste zakonita, ali u svakom slučaju štetna, ocenio je Pavlović. Preduzeće Media 026 u vlasništvu Bobana Rajića kupilo je 98 odsto kompanije Novosti, koje je prodala Štamparija Borba.   

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/raskrikavanje-advokat-blizak-vrhu-vlasti-registrovao-firmu-koja-kupuje-vecernje-novosti.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Raskrikavanje: Advokat blizak vrhu vlasti registrovao firmu koja kupuje Večernje novosti

Ko je advokat Igor Isailović30. avg 2019Advokat Igor Isailović, angažovan da registruje kompaniju "Media 026" Bobana Rajića koja je kupila "Novosti", kontroverzna je ličnost koja ima jake veze sa sadašnjim ministrom finansija Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić, objavio je portal "Raskrikavanje"."Isailović je pre više od deset godina vodio poslove ofšor kompanija iza kojih je tajno stajao Siniša Mali i njegova supruga. Takva je bila kompanija 'Busy Financial Corp' sa Britanskih Devičanskih Ostrva koju je porodica Mali osnovala kako bi preko nje kupila kola i izbegla da plati porez. Isailović je imao punomoćje da obavi kupovinu mercedesa", piše taj portal.O tome je za KRIK, pre više od dve godine govorila Marija Mali, bivša supruga Siniše Malog, koja je ispričala da je Mali praktično bio mentor Isailoviću i naučio ga procesu osnivanja ofšor kompanija."Isailović je Malom pomogao i da smisle kako da prevare Agenciju za borbu protiv korupcije i lažno prikažu poreklo 95 hiljada evra keša koje je odnekud dobio Mali, o čemu je bivša supruga govorila. Kada je postao gradonačelnik, Mali je Isailovića ovlastio da vodi njegovu ključnu konsultansku firmu 'Oli consulting'", ističe Raskrikavanje.Prema navodim tog portala, Rajića i Isailovića spaja i jedan raniji posao. Kada je Rajić bio direktor kompanije "Dunav", Isailović je kontrolisao njegov rad kao član nadzornog odbora, prema podacima Agencije za privredne registre.Igor Isailović je, kako navodi Raskrikavanje, bio vlasnik kompanije i sa premijerkom Anom Brnabić koja je, inače, prijateljica Sinše Malog iz školskih dana. Ta kompanija zvala se "Energy & Inovation"."On je imao različite moćne klijente kojima je osnivao firme - Srđana Milovanovića, koji je nedavno kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom Prvu i O2, ali i Zvonka Veselinovića, čuvenog srpskog kriminalca sa Kosova", navodi Raskrikavanje.Štamparija "Borba", kao većinski vlasnik "Novosti", donela je odluku da odobri ugovor o prodaji te medijske kuće firmi "Media 026" sa sedištem u naselju Vučak u Smederevu, čiji je vlasnik Boban Rajić, za oko 300 miliona dinara.(Beta)            

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=503644

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UST podneo prijavu za sukob interesa protiv članova DVT

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je u četvrtak Agenciji za borbu protiv korupcije novu prijavu protiv četiri izborna člana Državnog veća..." 30.08.2019 11:03BEOGRAD - Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je u četvrtak Agenciji za borbu protiv korupcije novu prijavu protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca za koje tvrdi da su se našli u sukobu interesa prilikom predlaganja i izbora člana Upravnog odbora Pravosudne akademije.UST u saopštenju navodi da je na osnovu informacija od javnog značaja došao do podataka da su prijavljena lica kao visoki funkcioneri Udruženja tužilaca Srbije (UTS) predložili DVT-u da za člana Upravnog odbora Pravosudne akademije izabere predsednika skupštine UTS.Foto Tanjug/logo   

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Istrazujemo/Udruzenje-zamenice-predsednika-Skupstine-Blaca-dobilo-16-miliona-od-Opstine-predlog-za-smenu-bez-reakcije.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Udruženje zamenice predsednika Skupštine Blaca dobilo 16 miliona od Opštine, predlog za smenu bez reakcije

Agencija traži smenu zamenice predsednika Skupštine opštine; foto: arhiva JV Na predlog Agencije za borbu protiv korupcije za smenu zamenice predsednika blačke Skupštine Nevene Pešić, iz opštine i dalje nema odgovora. Pešićeva je u isto vreme obavljala tu, ali i funkciju zastupnika Humanitarne ogranizacije "Pružena ruka", kojoj je iz opštinskog budžeta dodeljeno preko 16 miliona dinara, a o sukobu interesa nije obavestila Agenciju. Kako između zamenice predsednika Skupštine Opštine i predsednika Opštine, prvog čoveka Opštinskog veća, koje donosi odluke o raspodeli novca, postoji odnos zavisnosti, kako piše u rešenju Agencije, Pešićeva je, navode, u konkretnom slučaju bila u sukobu interesa. Svi potpisani ugovori između Opštine i Udruženja predstavljaju sukob interesa jer je postojao privatni interes koji je mogao da utiče na vršenje javne funkcije. Zamenica predsednika Skupštine opštine na ovaj način je ugrozila javni interes, zbog čega se predlaže njeno razrešenje - navodi se u Rešenju Agencije. Novac je ovom Udruženju, čije je sedište bilo na njenoj privatnoj adresi, isplaćivan u toku 2016. i 2017. godine, a ukupno je projektima dodeljeno 16.196.000 dinara. Novinari Južnih vesti pokušali su da dobiju komentar i od same Nevene Pešić, ali je ona rekla da "nema nikakav komentar". Iako je Agencija predložila smenu zbog kršenja nekoliko odredbi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, Pešićeva se i dalje nalazi na istoj funkciji, što potvrđuje i podatak sa zvaničnog sajta Opštine Blace. 

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UST podneo prijavu za sukob interesa protiv clanova DVT

UST podneo prijavu za sukob interesa protiv clanova DVTBEOGRAD, 30. avgusta (Tanjug) - Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je u cetvrtak Agenciji za borbu protiv korupcije novu prijavu protiv cetiri izborna clana Državnog veca tužilaca za koje tvrdi da su se našli u sukobu interesa prilikom predlaganja i izbora clana Upravnog odbora Pravosudne akademije.UST u saopštenju navodi da je na osnovu informacija od javnog znacaja došao do podataka da su prijavljena lica kao visoki funkcioneri Udruženja tužilaca Srbije (UTS) predložili DVT-u da za clana Upravnog odbora Pravosudne akademije izabere predsednika skupštine UTS.Potom su, kako tvrdi, na sednici DVT, u svojstvu izbornih clanova DVT, glasali za sopstveni predlog i za kandidata koji je, poput njih, viskoki funkcioner UTS.Udruženje sudija i tužilaca podseca da je protiv prijavljenih vec podneta prijava za sukob interesa u vezi s dogadajima iz februara 2019. godine, kada su isti clanovi UTS i DVT glasali da se smanji disciplinska kazna jednom clanu UST.Agencija za borbu protiv korupcije još nije donela odluku po toj prijavi, pa UST apeluje na Agenciju da u što kracem roku postupi u skladu sa zakonskim ovlašcenjima.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3312217/rekonstrukcija-atletskog-stadiona-u-kraljevu-zavrsetak-radova-ocekuje-se-do-kraja-godine

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: REKONSTRUKCIJA ATLETSKOG STADIONA U KRALJEVU: Završetak radova očekuje se do kraja godine

Radovi na rekonstrukciji Atletskog stadiona u Kraljevu biće završeni do kraja godine. Kako rekonstrukcija stadiona nije rađena više od pola veka, država je, uz pomoć lokalne samouprave, za radove na obnovi stadiona, prema projektu koji datira iz 2015. godine, ...Foto: Kurir/J. S.radovi kasnili zbog vremenskih neprilikaSrbija 30.08.2019. 11:43h 30.08.2019. 11:43h Radovi na rekonstrukciji Atletskog stadiona u Kraljevu biće završeni do kraja godine. Kako rekonstrukcija stadiona nije rađena više od pola veka, država je, uz pomoć lokalne samouprave, za radove na obnovi stadiona, prema projektu koji datira iz 2015. godine, izdvojila 140 miliona dinara, a radovi su počeli u novembru prošle godine. Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo, ističe da rekonstrukcija Atletskog stadiona kasni zbog loše urađenog projekta, ali i nepredviđenih radova, sa kojima su se suočili izvođači. - Zakon o javnim nabavkama je jasan i izričit i zahteva da se, čim se uoče nepredviđeni radovi, radovi na rekonstrukciji obustave, sve dok Uprava za javne nabavke ne iznese svoje mišljenje. Mi smo bili dovedeni u situaciju da smo imali zvaničnu obustavu radova u trajanju od 197 dana, koja je upisana u građevinske dnevnike, kaže Nestorović.On dodaje da su na kašnjenje radova uticale i vremenske prilike, jer je Kraljevo početkom juna zadesila poplava, a nevreme tom prilikom obrušilo deo brda i deo puta iznad stadiona. - Naglašavam da bi svako od nas trebalo da snosi deo odgovornosti za to što radovi kasne, ali na neke okolnosti zaista nismo mogli da utičemo. Sada pokušavamo da sve radove privedemo kraju, najpre da izgradimo još jedan potporni zid i otvorimo ulicu za saobraćaj. Očekujem da Atletski stadion bude završen do kraja godine, dodaje Nestorović. (Kurir.rs/J. S.)  Kraljevo, Atletski stadion, rekonstrukcija, foto: Kurir/J. S.         

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/drustvo/456186/udruzenja-sudija-tuzilaca-srbije-nova-prijava-sukob-interesa-drzavnom-vecu-tuzilaca

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Nova prijava za sukob interesa u Državnom veću tužilaca!

Informer 12:09 30. 08. 2019.Dana 29.08.2019. godine Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je Agenciji za borbu protiv korupcije novu prijavu zbog sukoba interesa u kojem su se našli izborni članovi Državnog veća tužilaca (DVT) i to Goran Ilić, Radovan Lazić, Svetlana Nenadić i Sandra Kulezić, zbog njihovog postupanja prilikom predlaganja i izbora člana Upravnog odbora Pravosudne akademije"UST je na osnovu informacija od javnog značaja došao do podataka da su navedena lica kao visoki funkcioneri Udruženja tužilaca Srbije (UTS) predložili DVT da za člana Upravnog odbora Pravosudne akademije izabere predsednika skupštine UTS, da bi potom na sednici DVT, ovog puta u svojstvu izbornih članova DVT, glasali za sopstveni predlog i za kandidata koji je, poput njih, visoki funkcioner UTS", navodi se u saopštenju UST koje je potpisao predsednik tog udruženja Nenad Stefanović. UST podseća da je protiv navedenih lica već podneta prijava za sukob interesa u vezi događaja iz februara 2019. godine, kao i da Agencija za borbu protiv korupcije još uvek nije donela bilo kakvu odluku po prethodnoj prijavi, zbog čega apeluje na Agenciju da u što kraćem roku postupi u skladu sa zakonskim ovlašćenjima. "UST poziva UTS, Društvo sudija Srbije, CEPRIS, Sindikat pravosuđa Srbije i druge nevladine organizacije, koje su dežurni zaštitnici lika i dela Gorana Ilića, kao i drugih prijavljenih članova DVT, da daju svoj vrednosni sud i o kontinuiranom ponašanju visokih funkcionera UTS koji su članovi i DVT, kao i da prestanu da opravdanje za njihove postupke pronalaze u izmišljenom političkom progonu, već da objektivno sagledaju postupanje ovih funkcionera i posledice koje ono ima po ugled pravosuđa Republike Srbije, ukoliko se zaista zalažu za demokratske principe i vladavinu prava, te da osude učestalo preplitanje njihovih funkcija i višestruke sukobe interesa u kojima se nalaze", zaključuje se u saopštenju.  Shutterstock/printscreen     

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/vladavina-prava/stranacka-agitacija-drzavnih-funkcionera-bez-sankcija/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stranačka agitacija državnih funkcionera bez sankcija

Iako je to zabranjeno, državni funkcioneri javno i otvoreno agituju za političke stranke, najčešće za one koje su u vrhu vlasti, a takva dela nisu sankcionisana zbog nadmoći partija i izvršne vlasti nad nezavisnim institucijama i pravosuđem.Foto: N. Kovačević Jedan od takvih slučajeva zabeležen je u Lučanima, kada je Radoš Milovanović, dugogodišnji generalni direktor preduzeća "Milan Blagojević - Namenska", javno pozvao radnike tog privrednog društva, čiji je vlasnik država, da na lokalnim izborima u toj opštini glasaju za SNS. Koristeći svoju poziciju, on je to učinio nekoliko dana pre lokalnih izbora, koji su održani 16. decembra 2018. godine, na skupu radnika lučanske fabrike koji su dobrovoljni davaoci krvi i drugih zaposlenih u toj fabrici. "U nedelju su izbori i ja vas molim da, radi fabrike, izađete u nedelju na izbore i da zaokružimo broj 1 - Srpska napredna stranka, koja nam omogućuje ove dobiti", poručio je Milovanović 12. decembra prošle godine okupljenim radnicima, a potom dodao: "Aplauz da čuje gospodin Vučić". U članu 20 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, u stavu drugom, navedeno je da "funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata". Dalje, u četvrtom stavu piše da je "funkcioner dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta". I pored toga, Agencija za borbu protiv korupcije je, po prijavi predstavnika CRTE protiv Milovanovića, utvrdila da on nije prekršio zakon jer sporni skup, kako je utvrdila Agencija, nije održan u tom preduzeću, niti je to preduzeće bilo organizator tog okupljanja, pa je, 7. juna ove godine, protiv njega obustavila postupak. Sporni skup je održan u hotelu "Lučani", čiji je vlasnik, prema podacima APR, upravo preduzeće "Milan Blagojević - Namenska". U obrazloženju Agencije piše da je Milovanović, tokom postupka, naveo da to preduzeće "nije organizator navedenog skupa i da je 12. decembra 2018. godine, u hotelu "Lučani", održan tradicionalni godišnji koktel Društva dobrovoljnih davalaca krvi, u organizaciji Samostalnog sindikata preduzeća i u saradnji sa Crvenim krstom opštine Lučani". Takođe, Agencija ističe da je, na osnovu zaključka sindikata i informacije te sindikalne organizacije za zaposlene u preduzeću, "utvrđeno da je ta sindikalna organizacija sa Crvenim krstom opštine Lučani organizovala tradicionalni koktel za dobrovoljne davaoce krvi, radnike tog privrednog društva". "Imajući u vidu navedeno", piše u rešenju, Agencija je ocenila da "nema osnova za dalje vođenje postupka protiv Radoša Milovanovića i donela rešenje kojim je protiv njega obustavljen postupak". Raša Nedeljkov, programski direktor CRTE, navodi da je primer iz Lučana ilustracija velikog problema zloupotrebe javnih resursa tokom izbornih kampanja u Srbiji. "Postoji i snimak o tome da je direktor velikog državnog preduzeća u tom gradu iskoristio svoj uticaj na birače, ali izostao je odgovarajući odgovor institucija. Dokle god se takvo ponašanje ne bude sankcionisalo, to će značiti da je to dozvoljeno", kazao je naš sagovornik i ocenio da se "takve zloupotrebe ne sankcionišu zbog velikog uticaja politike na nezavisna tela, kao što su Agencija za borbu protiv korupcije, REM, Poverenik za informacije od javnog značaja, DRI i pravosuđe". Za takvo stanje, dodaje, odgovorna je izvršna vlast, u čijem interesu je da nezavisna tela budu od nje zavisna finansijski ili u vidu mera koje zakonom mogu da koriste, što je, kako navodi, pogubno za demokratiju u Srbiji. "Uvek postoji interes jedne političke strukture da ima što veću kontrolu nad institucijama, a ideja o podeli vlasti trebalo bi to da sprečava. Godinama unazad moć se koncentriše gotovo isključivo u izvršnoj vlasti. Ni u jednom trenutku nismo živeli u demokratskom društvu, ni u vreme Miloševića, ali ni u vreme Đinđića, Koštunice i Tadića, a eklatantan primer je Aleksandar Vučić, koji je funkcije koje je obavljao od 2012. godine uvek činio najmoćnijima", navodi naš sagovornik. Ocenivši da postojeći zakon ostavlja prostor za izvrgavanje njegovih odredbi, on je ocenio da je zbog toga moguć slučaj Radoša Milovanovića, a potom dodao da je CRTA, između ostalog, zatražila da se, uoči izbora 2020. godine, državnim činovnicima na svim nivoima vlasti zabrani pojavljivanje u izbornim kampanjama u ime institucija u kojima rade. "Ukoliko ne tražimo da institucije rade u skladu sa interesima javnosti, one će raditi u interesu onih koji na njih vrše pritisak, a to su političari. U interesu političkih partija je da Agencija za borbu protiv korupcije radi što manje, da što manje kontroliše tokove finansija izloupotrebe političara i državnih funkcionera, ali u interesu društva je da ona radi svoj posao", poručio je Nedeljkov. Zloupotreba javnih resursa Kao primer zloupotrebe javnih resursa, naš sagovornik navodi takođe slučaj iz Lučana, gde je CRTA, na dan lokalnih izbora u toj opštini, identifikovala više od 200 vozila sa registarskim oznakama koje nisu lučanske, već sa tablicama iz Vršca, Pančeva, Šida, Novog Sada i drugih gradova. "Utvrdili smo da je najmanje 17 takvih vozila u vlasništvu javnih preduzeća i lokalnih samouprava. Podneli smo krivične prijave i, pre nekoliko dana, dobili odgovor iz Višeg tužilaštva u Novom Sadu da ne postoji osnov za krivično delo, jer je vozač uprave Šid bio u Lučanima kako bi se utvrdili efekti uvođenja led-rasvete u toj opštini. Zanimljivo je da se ti "efekti" utvrđuju baš na dan izbora u Lučanima", naveo je Nedeljkov. javne funkcije, zloupotrebaUžice  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3097134-vozaci-u-pancevu-traze-platu-od-70000-rsd-prete-blokadom

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vozači u Pančevu traže platu od 70.000 RSD, prete blokadom

Vozači pančevačkog prevoznika traže veće plate, u suprotnom, prete obustavom rada. | Telegraf Biznis - Najnovije vestiVozači i vozači kondukteri gradskog ATP-a traže povećanje plate, a ako naiđu na nerazumevanje ističu da su spremni da od 2. septembra stupe u štrajk, suština je dopisa koji su uputili direktoru ovog javnog komunalnog preduzeća.Kako se navodi u dopisu prosečna plata vozača sada je 42.000 dinara, a vozača konduktera 47.000 dinara što izaziva opšte nezadovoljstvo vozača pa su zatražili povećanje i da neto plata bude 70.000 dinara.- Povećanje plate tražimo shodno poslu koji obavljamo. Posebnu napomenu stavljamo na loše uslove rada i to: autobusi su u jako lošem stanju, neadekvatno se obračunavaju plate, konstantno rastu troškovi života - navodi se u ovom zahtevu.Vozači ATP-a dopis rukovodstvu preduzeća su završili nadom da će biti pokazana dobra volja da se ovaj problem reši zajednički.- Ukoliko postoji nerazumevanje sa vaše strane, zaposleni su spremni da stupe u štrajk 2. septembra - poruka je vozača koji su priložili i svoje potpise ispod ovakvog zahteva rukovodstvu.Predstavnk kolega vozača Jovo Jović napominje da vozači odlaze iz ATP-a u kontinuitetu i da ih je do skora bilo 170 a sada 120.On napominje da se zbog toga menjaju linije u saobraćaju - odnosno skraćuju, ili ukidaju a to niko ne sprečava.Na dopis od 15. avgusta vozači odgovor još nisu dobili. Grad Pančevo je osnivač ATP-a i za gradski prevoz zatražio je privatnog partnera kroz model javno privatnog partnerstva.(Telegraf Biznis/013 info)         

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/vozaci-atp-pancevo-ili-plata-od-70000-dinara-ili-strajk-od-2-septembra/h4dwzpd

Autori: 013Info

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vozači ATP Pančevo: Ili plata od 70.000 dinara ili ŠTRAJK OD 2. SEPTEMBRA

Vozači i vozači kondukteri pančevačkog ATP-a traže povećanje plate, a ako naiđu na nerazumevanje ističu da su spremni da od 2. septembra stupe u štrajk, suština je dopisa koji su još 15. avgusta uputili direktoru ovog javnog komunalnog preduzeća.Kako se navodi u dopisu prosečna plata vozača sada je 42.000 dinara, a vozača konduktera 47.000 dinara što izaziva opšte nezadovoljstvo vozača pa su zatražili povećanje i da neto plata bude 70.000 dinara."Povećanje plate tražimo shodno poslu koji obavljamo. Posebnu napomenu stavljamo na loše uslove rada i to: autobusi su u jako lošem stanju, neadekvatno se obračunavaju plate, konstantno rastu troškovi života", navodi se u ovom zahtevu.Vozači ATP-a dopis rukovodstvu preduzeća su završili nadom da će biti pokazana dobra volja da se ovaj problem reši zajednički."Ukoliko postoji nerazumevanje sa vaše strane, zaposleni su spremni da stupe u štrajk 2. septembra", poruka je vozača koji su priložili i svoje potpise ispod ovakvog zahteva rukovodstvu.Predstavnk kolega vozača Jovo Jović napominje da vozači odlaze iz ATP-a u kontinuitetu i da ih je do skora bilo 170 a sada 120.Grad Pančevo je osnivač ATP-a i za gradski prevoz zatražio je privatnog partnera kroz model javno privatnog partnerstva.       

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:815255-UST-podneo-prijavu-za-sukob-interesa-protiv-clanova-DVT

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UST podneo prijavu za sukob interesa protiv članova DVT

Udruženje sudija i tužilaca Srbije podnelo je u četvrtak Agenciji za borbu protiv korupcije novu prijavu protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca za koje tvrdi da su se našli u sukobu interesa prilikom predlaganja i izbora člana Upravnog odbora PrUdruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je u četvrtak Agenciji za borbu protiv korupcije novu prijavu protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca za koje tvrdi da su se našli u sukobu interesa prilikom predlaganja i izbora člana Upravnog odbora Pravosudne akademije. UST u saopštenju navodi da je na osnovu informacija od javnog značaja došao do podataka da su prijavljena lica kao visoki funkcioneri Udruženja tužilaca Srbije (UTS) predložili DVT-u da za člana Upravnog odbora Pravosudne akademije izabere predsednika skupštine UTS. Potom su, kako tvrdi, na sednici DVT, u svojstvu izbornih članova DVT, glasali za sopstveni predlog i za kandidata koji je, poput njih, viskoki funkcioner UTS. Udruženje sudija i tužilaca podseća da je protiv prijavljenih već podneta prijava za sukob interesa u vezi s događajima iz februara 2019. godine, kada su isti članovi UTS i DVT glasali da se smanji disciplinska kazna jednom članu UST. Agencija za borbu protiv korupcije još nije donela odluku po toj prijavi, pa UST apeluje na Agenciju da u što kraćem roku postupi u skladu sa zakonskim ovlašćenjima. 

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/jos-150-kamera-sirom-beograda-bice-na-neobicnim-mestima-imace-specijalnu-namenu-a/nwp81ph

Autori: M. Petrović

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: JOŠ 150 KAMERA ŠIROM BEOGRADA Biće na neobičnim mestima, imaće specijalnu namenu, a NISU POLICIJSKE

Grad Beograd planira nabavku i postavljanje 150 kamera visoke rezolucije koje će biti postavljene širom prestonice, a cilj je, kako stoji u zvaničnim dokumentima, "prikupljanje informacija o saobraćaju".Ova odluka usvojena je na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda.- U pitanju je nabavka 150 digitalnih zum kamera visoke rezolucije, koje će biti postavljene na reklamne medije sa vidljivošću od 360 stepeni - objasnio je Dušan Rafailović, gradski sekretar za saobraćaj.Kupovina i postavljanje kamere biće urađeni po sistemu javno-privatnog partnerstva u kojem će sa jedne strane učestvovati "Putevi Beograda", a sa druge privatni partner koncesionar."Radi se o 150 kamera visoke rezolucije koje će biti montirane na reklamne medije, sa mogućnošću evidentiranja u realnom vremenu pravca i smera kretanja vozila/pokretnih objekata i lica na određenom putnom pravcu i/ili raskrsnici i trotoaru u gradu, brojanje po tipu i kategoriji vozila i prepoznavanju brzine kretanja, evidentiranja incidentnih situacija od strane pešaka i učesnika u saobraćaju, kontrola naplata naknade za upotrebu javnog puta teretnih motornih vozila u užem području grada, praćenje stanja putne mreže, "udarnih rupa"..., stoji u usvojenom dokumentu.Takođe, napomenuto je da je cilj projekta prikupljanje i obrada svih relevantnih podataka o saobraćaju radi detaljne analize protoka saobraćaja i planiranja razvoja saobraćajne infrastrukture Beograda.      

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: glassumadije.rs

Link: http://www.glassumadije.rs/krkobabic-posetio-zadrugu-poljoflora-u-toponici/

Autori: @Glas_Sumadije

Teme: Vladimir Goati

Naslov: KRKOBABIĆ POSETIO ZADRUGU POLJOFLORA U TOPONICI

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela, sa saradnicima boravio je juče u opštini Knić. U razgovoru sa Miroslavom Nikolićem, predsednikom opštine Knić i članovima opštinskog rukovodstva, Biljanom Ilić Stošić, načelnicom Šumadijskog upravnog okruga, članovima Poljoprivredne službe, Zadružnog saveza, zadrugarima i poljoprivrednicima gružanskog kraja, ministar Krkobabić je istakao da očekuje više zadruga u Kniću. U narednom periodu očekujem da ovde niknu nove zadruge i da budu povezane u složenu zadrugu koja će biti krupna i zaokružena investicija, rekao je Krkobabić. Predsednik opštine Knić, Miroslav Nikolić naveo je da u toj opštini ima više od 4.000 gazdinstava i da je cilj lokalne samouprave da ih ojača podrškom u vidu mehanizacije, repromaterijala i opreme. Razvojna šansa Šumadije i Srbije je poljoprivreda i zato će Vlada Srbije i lokalne samouprave nastaviti da ulažu u razvoj sela istakla je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog okruga. U tome će pomoći i naučna zajednica obećali su akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod Srbije i Prof. dr Vladimir Goati, član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.Ministar Krkobabić sa saradnicima obišao je i zadrugu Poljoflora u Toponici i istakao da je ohrabren onim što je video jer ta zadruga, koja je prošle godine dobila državne subvencije, Srbiji godišnje donosi prihod od milion evra. 

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: pink.rs

Link: http://www.pink.rs/drustvo/150714/udruzenja-sudija-i-tuzilaca-srbije-nova-prijava-za-sukob-interesa-u-drzavnom-vecu-tuzilaca

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Nova prijava za sukob interesa u Državnom veću tužilaca!

Dana 29.08.2019. godine Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je Agenciji za borbu protiv korupcije novu prijavu zbog sukoba interesa u kojem su se našli izborni članovi Državnog veća tužilaca (DVT) i to Goran Ilić, Radovan Lazić, Svetlana Nenadić i Sandra Kulezić, zbog njihovog postupanja prilikom predlaganja i izbora člana Upravnog odbora Pravosudne akademije.-UST je na osnovu informacija od javnog značaja došao do podataka da su navedena lica kao visoki funkcioneri Udruženja tužilaca Srbije (UTS) predložili DVT da za člana Upravnog odbora Pravosudne akademije izabere predsednika skupštine UTS, da bi potom na sednici DVT, ovog puta u svojstvu izbornih članova DVT, glasali za sopstveni predlog i za kandidata koji je, poput njih, visoki funkcioner UTS - navodi se u saopštenju UST koje je potpisao predsednik tog udruženja Nenad Stefanović. UST podseća da je protiv navedenih lica već podneta prijava za sukob interesa u vezi događaja iz februara 2019. godine, kao i da Agencija za borbu protiv korupcije još uvek nije donela bilo kakvu odluku po prethodnoj prijavi, zbog čega apeluje na Agenciju da u što kraćem roku postupi u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.-UST poziva UTS, Društvo sudija Srbije, CEPRIS, Sindikat pravosuđa Srbije i druge nevladine organizacije, koje su dežurni zaštitnici lika i dela Gorana Ilića, kao i drugih prijavljenih članova DVT, da daju svoj vrednosni sud i o kontinuiranom ponašanju visokih funkcionera UTS koji su članovi i DVT, kao i da prestanu da opravdanje za njihove postupke pronalaze u izmišljenom političkom progonu, već da objektivno sagledaju postupanje ovih funkcionera i posledice koje ono ima po ugled pravosuđa Republike Srbije, ukoliko se zaista zalažu za demokratske principe i vladavinu prava, te da osude učestalo preplitanje njihovih funkcija i višestruke sukobe interesa u kojima se nalaze - zaključuje se u saopštenju.     

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3097158-ucenici-ce-morati-da-pisu-referat-o-ekskurzijama-a-u-inostranstvo-mogu-samo-veliki-maturanti

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Učenici će morati da pišu referat o ekskurzijama, a u inostranstvo mogu samo veliki maturanti

Novi pravilnik o ekskurzijama počinje da se primenjuje od 1. septembra | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i svetaNovi pravilnik o đačkim ekskurzijama počeće da se primenjuje od 1. septembra. Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković rekla je za RTS da su jasno definisane regije Srbije kao destinacije, a novina je da školama sledi stručno uputstvo o tome. Nedeljković je rekla da će, prema novom pravilniku, u inostranstvo moći samo veliki maturanti, a učenici osnovnih škola, jednom u toku svog školovanja, mogu odabrati destinaciju, a to može da bude Republika Srpska.Kako kaže, to se ne smatra inostranstvom, ali je izlazak iz Srbije i do sada nije bilo uobičajeno kada su u pitanju osnovci. Cilj i svrha ekskurzije i za velike maturante i za osnovce treba da budu potpuno isti - obrazovno-vaspitni. Kaže da su ekskurzije u nekom trenutku izgubule svoju pravu svrhu i pretvorile se, kada se govori o srednjim školama, u jednu vrstu turističkog obilaska i pomalo šopinga.- Ideja nam je bila da deca upoznaju Srbiju i njene lepote i u novom pravilniku smo jasno definisali regije Srbije, da ne budu samo određene planine ili i određene banje - rekla je Nedeljković.Kako ističe, cilj je bio da to prestane i da deca shvate da je Srbija dovoljno lepa i dovoljno velika.- Podelili smo u ovom trenutku Srbiju na osam regija, uvažili smo geografske osobine i šta regije u kulturnom smislu poseduju - kaže pomoćnica ministra.Ono što je novina jeste da školama sledi stručno uputstvo koje će mnogo detaljnije govoriti o ovim regijama, istakla je Nedeljkovićeva.- Mi smo tokom leta intenzivno radili, moram da se zahvalim predstavnicima Jute i kolegama iz Ministarstva turizma. Dakle, imali smo radnu grupu koja se bavila vrlo ozbiljno regionalizacijom Srbije na način na koji do sada to nije bilo urađeno - istakla je Nedeljkovićeva.Stručno uputstvo koje će škole dobiti i uvrstiti u godišnji plan rada, koji se donosi do 15. septembra, biće jasnije u smislu definisanja regija, ali i jedne obaveze - da se u godišnjem planu obavezno nađu obilasci naših centara izvrsnosti, kao što su Viminacijum, Tršić, gde je osnivač Republika zajedno sa lokalom, objašnjava ona.Novitet je da će đaci imati obavezu da napišu referat o tome gde su bili i šta su videli.Prema njenim rečima, ekskurzija je pravo mesto gde se može raditi na postizanju vaspitnih ciljeva i na socijalizaciji dece.- Vrlo je važno da deca ponesu određena znanja i saznanja koje će primeniti u nastavi i koja će moći da izlože pred drugim učenicima, pred parlamnentom, pred Savetom roditelja - kaže ona.ALKOHOL NE, UKORI DADodaje da je do sada bila obeveza da se podnese izveštaj Savetu roditelja o destinaciji, ali nekada je u praksi primenjivano, a nekada ne. Svaki autobus koji prevozi đake moraće da ima ima pojas za vezivanje. Za putovanje duže od dva dana roditelji će dostavljati podatke o zdravstvenom stanju učenika.- Kada dete dajete učitelju, on mora biti upoznat sa zdravstvenim stanjem deteta, kako bi umeo da pravovremeno reaguje. Potvrdu izdaje odabrani lekar, sve je kontrolisano i uvid u dokumentaciju ima odeljenski starešina, roditelj i odabrani lekar - navela je Nedeljkovićeva.Novim pravilnikom je strogo zabranjen alkohol za sve učesnike putovanja.- Vrlo je važno napomenuti da je konzumiranje alkohola i drugih opijata na ekskurzijama strogo zabranjeno i kažnjivo. Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno je upoznavanje učenika oko zabrane konzumiranja alkohola, a ukor će moći da se dobije i na ekskurziji - poručuje i ministar.CENE NISU DEFINISANEOno što, međutim, nije precizirano jesu cene ekskurzija, na koje roditelji imaju mnogo primedbi i smatraju da su često nerazumno visoke. Nemali je broj onih koji misle da u formiranju cene ima zloupotreba i "dilova". I dalje će jednodnevne izlete morati da plaćaju i do 3.000 dinara, rekreativnu nastavu do 25.000, a ekskurzije u inostranstvo i do 500 evra.Pravilnik ovo nije preciznije regulisao.- Pravilnikom je predviđeno da se do najpovoljnije ponude dođe kroz postupak javnih nabavki kao što je to slučaj i sa svim ostalim korisnicima budžetskih sredstava. Na sve što je vezano za ekskurzije i nastavu u prirodi, saglasnost mora da da Savet roditelja škole - kažu iz Ministarstva.Međutim, ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je ovim povodom da Savet roditelja škole i opštinski saveti moraju da objave ako je neka cena nerazumna.- S obzirom na mogućnosti, gledaće se kako da se ujednače cene. Određene agencije isti aranžman nude u Beogradu i u nekom gradu u unutrašnjosti po dve cene. Pošto je platežna moć veća u Beogradu, oni se igraju time. Ako je neka cena nerazumna, uprava škole i Savet roditelja moraće da objasne zašto je nerazumna - rekao je on.(Telegraf.rs/RTS/Novosti)                       

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2615548/belegis-dobija-novu-osnovnu-skolu

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Belegiš dobija novu osnovnu školu

Javna nabavka za rekonstrukciju i izgradnju Osnovne škole Vera Miščević u Belegišu je završena, a kao izvođač radova izabrana je grupa ponuđača koju čini sedam kompanija. Naime, radove će obaviti Građevinsko privredno društvo Kej iz Valjeva, Modulor doo Beograd,Ilustracija (Foto: Dagmara_K/shutterstock.com)Javna nabavka za rekonstrukciju i izgradnju Osnovne škole Vera Miščević u Belegišu je završena, a kao izvođač radova izabrana je grupa ponuđača koju čini sedam kompanija .Naime, radove će obaviti Građevinsko privredno društvo Kej iz Valjeva, Modulor doo Beograd, Starting doo Zemun, szr Linija Zoran Dobrivojević preduzetnik, Tisab doo Beograd, Ipon Sistem doo Beograd, GP Morava In .Javnu nabavku raspisala je lokalna samouprava Opštine Stara Pazova, a ukupna vrednost radova je 369.249.893,73 dinara bez PDV-a.Tagovi:       

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: topnovosti.rs

Link: https://www.topnovosti.rs/za-dake-prvake-besplatno-udzbenici-i-rancevi-od-grada-prokuplja/

Autori: @topnovosti1

Teme: Javne nabavke

Naslov: Za đake prvake besplatno udžbenici i rančevi od grada Prokuplja

PROKUPLJE: Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i član Gradskog veća za prosvetu, omladinu i sport Maja Ranđelović, danas su priredili prijem za direktore osnovnih škola koje se nalaze na teritoriji grada Prokuplja, kako bi im uručili poklone za prvake. Budući školarci dobili su od Grada Prokuplja rančeve, majice i kačkete, a danas stižu i udžbenici.-Potrudili smo se da vam pomognemo da i ova školska 2019/2020. godina počne bez ikakvih teškoća. Uvek smo brinuli o našoj deci, i to ćemo nastaviti i ubuduće. Ove školske godine će 400 prvaka od Grada Prokuplja po prvi put dobiti i besplatne udžbenike, pored poklona koje prvaci dobijaju od lokalne samouprave od 2016. godine. Za ovu namenu izdvojili smo oko tri miliona dinara i veoma nam je drago što ćemo obradovati buduće prvake, a njihovim roditeljima olakšati i smanjiti troškove školovanja, rekao je gradonačelnik Simonović.On je istakao da će se lokalna samouprava i u godinama koje dolaze, truditi da osavremeni uslove rada i učenja u obrazovnim ustanovama na teritoriji grada Prokuplja, i učiniti da one budu poput onih u najrazvijenijim opštinama i gradovima.Govoreći o poklonu prvacima, koji se ogleda u besplatnim udžbenicima, gradonačelnik je istakao da je to jedna od mera populacione politike koju Grad Prokuplje sprovodi, a koja je u skladu sa politikom koju sprovodi Vlada Republike Srbije.-Na ovaj način želimo da olakšamo roditeljstvo i učinimo ga jeftinijim. Ono što me je posebno obradovalo, jeste podatak da se u poslednje tri godine broj prvaka ne smanjuje. Nadam se da će taj broj iz godine u godinu biti veći. Mnogo smo ulagali proteklih godina i u seoske i gradske škole, počev od ulaganja u toalete, do ulaganja u same školske objekte. I u ovoj godini će se izvoditi značajni radovi na školskim objektima. U toku jeseni će biti raspisana javna nabavka za rekonstrukciju zgrade Gimnazije i Medicinske škole, što je najveći i najznačajniji projekat za naš grad. To je za nas jako važno, jer su to škole sa značajnim i velikim rezultatima đaka, ali i dugom tradicijom. Prošle godine je Gimnazija obeležila 110 godina postojanja. Ovaj objekat će biti kompletno renoviran, od krova, preko fasade do stolarije. Unutrašnjost zgrade će takođe biti uređena, elektroinstalacije zamenjene. Kroz ovaj projekat obuvaćen je i gradski bioskop, tako da ćemo dobiti i jednu modernu bioskopsku salu, naglasio je gradonačelnik Simonović i dodao da je pre nekoliko nedelja Gradu Prokuplju stigla i potvrda od Ministarstva prosvete da će u stoprocentnom iznosu finansirati izgradnju nove specijalne škole jer je postojeća u izuzetno lošem stanju.-To je Osnovna škola "Sveti Sava", škola za decu sa posebnim potrebama. Postojeća je u jako lošem stanju, a mi već radimo na izradi projekta i čim on bude završen prosledićemo ga Ministarstvu prosvete za finansiranje i nadam se da ćemo već na proleće uspeti da krenemo sa izgradnjom. Ovu školu pohađa najosetljivija grupa dece i želimo da im obezbedimo što bolje i lakše školovanje, podvukao je Simonović.Većnica za obrazovanje Maja Ranćelović je istakla ovom prilikom da će Grad Prokuplje nastaviti da pruža podršku svojim učenicima tako što će ih nagrađivati putovanjima. Tako će svake godine neki novi školarci putovati na more, gde će se družiti i odmarati sa svojim drugarima.-Prošle godine smo na more o trošku lokalne samouprave poslali devedesetoro dece, ove godine je taj broj bio duplo veći, što nam je izuzetno drago. Želimo da uvek budemo podrška mladim i talentovanim đacima i nadamo se da ćemo sledeće godine na ovaj način nagraditi još veći broj đaka, podvukla je Maja Ranđelović.Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada ProkupljaPročitajte vesti iz: Kuršumlija Prokuplje Ostavite Vaš Komentar         

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3643433/podzemni-prolazi-u-beogradu-idu-na-koncesiju.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Podzemni prolazi u Beogradu idu na koncesiju

Prolazi ispod najprometnijih beogradskih ulica su u funkcionalnom stanju, ali se često posle obilnijih kiša nađu pod vodom. Kroz neke od njih građani noću prolaze strepeći za svoju bezbednost. Grad je odlučio da kroz koncesiono ulaganje, odnosno, javno-privatno partnerstvo sredi podzemne prolaze i postavi opremu za upravljanje saobraćajem koju će koristiti grad. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaProlazi ispod najprometnijih beogradskih ulica su u funkcionalnom stanju, ali se često posle obilnijih kiša nađu pod vodom. Grad je odlučio da kroz koncesiono ulaganje, odnosno, javno-privatno partnerstvo sredi podzemne prolaze i postavi opremu za upravljanje saobraćajem koju će koristiti grad.Dušan Rafailović, gradski sekretar za saobraćaj navodi da je predmet koncesije između ostalog i sređivanje delova podzemnih pešačkih prolaza. "Predmet koncesije podrazumeva finansiranje, nabavku, izgradnju, postavljanje i povezivanje elementa urbane opreme u javnom interesu grada Beograda. Sređivanje delova podzemnih pešačkih prolaza, zamenu postojećih pokretnih stepenica sa ugradnjom novih, održavanje i ugradnju novih liftova za invalide...", objašnjava Rafailović. Koncesionar će dobiti pravo da u komercijalne svrhe koristi digitalne panoe kao prostor za reklamu. Te ekrane Grad će moći da koristi za emitovanje informacija, koje su važne za Beograđane. Koncesija se raspisuje na 25 godina, a koncesionar će uložiti sredstva u rekonstrukciju podzemnih prolaza i opremu i platiti gradu koncesionu nadoknadu Rafailović. "Ukupna vrednost projekta procenjuje se na 35,249,569 miliona evra. Koncesionar ima obavezu plaćanja koncesione nadoknade i u visini 12,481,375 evra", navodi Rafailović.  Kada bi realizacija celog projekta mogla da počne još nije poznato, ali grad je usvajanjem odluke stvorio mogućnost da Putevi Beograda i Sekretarijat za saobraćaj pokrenu procedure za rerlaizaciju. Ovom odlukom je predviđeno da po sklapanju ugovora koncesionar ima rok od godinu dana da uradi nekomercijalni deo investicijcije, a pet za komecijalni deo.   

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a521806/Sejdinovic-o-slucaju-Maje-Pavlovic-i-sastanku-s-Vucicem.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sejdinović o susretu Maje Pavlović s Vučićem: Možda smanje tarife i ništa više

Novinar nedeljnika "Vreme" Nedim Sejdinović, komentarišući garancije koje je predsednik Srbije dao vlasnici Kanala 9 Maji Pavlović, kaže da će možda doći do pomaka u smanjenju tarifa, ali da suštinski vlast neće promeniti situaciju na medijskoj sceni. "Duboko verujem da ova vlast zapravo počiva na kontroli medija".Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović prekinula je štrajk glađu, koji je ovog puta trajao 19 dana, i to nakon razgovora sa predsednikom Srbije. Kako kaže, od njega je dobila čvrste garancije da će u narednih 10 dana kontaktirati nadležne institucije da bi se videlo kako može da se reši problem te televizije, u skladu sa zakonom. Ovo je bio treći put da Maja Pavlović štrajkuje glađu zbog pozicije u kojoj se nalazi Kanal 9, a poslednji put, u maju, tri nedelje je gladovala nakon čega ju je primila premijerka Ana Brnabić. Ključni njeni zahtevi su da se naknade koje plaćaju regionalne televizije usklade sa njihovim prihodima.Sejdinović kaže da mu je drago što je Maja Pavlović prekinula štrajk glađu, jer je njima narušila i ugrozila svoje zdravlje. "S druge strane, nisam srećan što se tako završilo - odlaskom kod predsednika. Prvo, što smo pristali na to da je on neka vrsta "neočekivane sile koja se pojavljuje i rešava stvar", jer to sve što je ona razgovarala s njim, apsolutno nije deo njegovih nadležnosti... I može se reći da je taj postupak pristajanja razgovora sa predsednikom - postupak urušavanja institucija i zakona ove zemlje. S druge strane, postoje bezbrojni dokazi da su upravo Aleksandar Vučić i njego kabinet i njegovi spin doktori krivi za ovakve probleme u medijima. Ja bih rekao da su problemi koje Maja apostofira problemi njene televizije, ali i sistemski problemi naše medijske scene, da je Aleksandar Vučić generator tih problema i razgovor sa njim deluje kao, možda malo neobična metafora - kao da razgovarate sa nekim ko je veliki ljubitelj mesa i li grila da postane vegetarijanac", naveo je gostujući u Danu uživo.Smatra da ovaj razgovor neće uroditi plodom, da će doći samo do nekih pomaka, i da neće rešiti probleme na medijskoj sceni. "Duboko verujem da ova vlast zapravo počiva na kontroli medija".Podseća da Maja Pavlović ima devet zahteva, a ključni, koji su, kako kaže, i sistemski, su cene koje lokalni i regionalni mediji plaćaju OFPS, SOKOJ-u, REM-u, Emisionoj tehnici i vezama i one, kako ističe, zaista nisu prilagođene realnoj situaciji na terenu."Po mojim informacijama već je danas održan sastanak u Privrednoj komori, OFPS-a sa predstavnicima organizacija koje štite prava elektronskih medija i razgovarano je o tome koji su mehanizmi da se dođe do smanjenja tih tarifa. One zaista nisu apsolutno prilagođene mogućnostima lokalnih i regionalnih medija", naveo je Sejdinović.Kanal 9 konkretno, na primer, na početku meseca treba da izdvoji oko pola miliona dinara za troškove emitovanja, za troškove dozvole za rad, za troškove autorskih prava, što je potpuni apsurd za svakog ko poznaje u kojim uslovima lokalni i regionalni mediji rade, naveo je Sejdinović. "A to je posledica činjenice što su pojedini lokalni mediji naterani da budu regionalni mediji i samim tim su im troškovi za rad dramatično povećani, a niko ih nije ni pitao da li oni žele da budu regionalni mediji", naglašava gost N1.Možda će se doći do pomaka u smanjenju tarifa, ali suštinski neće promeniti situaciju na medijskoj sceni, ocenjuje.Druge stvari koje je zahtevala Maja Pavlović su u domenu pravosuđa, gde ona traži da se postupci koje vodi pred Ustavnim sudom ubrzaju zbog narušavanja prava u razumnom roku, dodao je. Sejdinović kaže da ona veruje da će sudskim putem neki ti sistemski problemi biti rešeni.Ističe da je na našoj medijskoj sceni problem što je jedini način da lokalni mediji opstanu - da se približe vlasti. I onda žive dobro,  dobijaju novac po konkursnom sufinansiranju, preko javnih nabavki, preko ugovora sa javnim preduzećima i tu se krije odgovor na pitanje zašto je naša medijska scena kakva jeste, kaže Sejdinović. On ocenjuje da su mediji, s jedne strane, ucenjeni, s druge korumpirani."Da biste opstali treba da napravite razne dilove sa predstavnicima vlasti, da budete njihov servis, da izveštavate u skladu sa njihovim zakonima, da kršite Kodeks novinara Srbije i onda ćete opstati", dodaje gost N1.Kaže da problemi Maje Pavlović jesu problemi svih regionalnih medija, i da mu je drago što je sve izašlo u javnost. Međutim, plaši ga činjenica što ti regionalni mediji u većoj meri nisu podržali Maju Pavlović, dodajući da je očekivao da će dolaziti više ljudi da iskaže  solidarnost sa njom."Problem je u tome što predsednik može u ovoj zemlji da uradi, šta god mu padne na pamet, a to nije deo rešenja, to je deo velikog problema, jer da institucije rade svoj posao, do ovoga ne bi došlo... Da REM radi svoj posao, mi bismo imali neuporedivo bolju medijsku scenu nego sada, da SOKOJ i OFPS rade posao u skladu sa zakonom i dobrom praksom, ne bismo došli u ovakvu situaciju..."Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) objavio je izveštaj REM-a o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine, koji pokazuje da su televizije sa nacionalnom frekvencijom u potpunosti bile u službi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), koja je na tim izborima odnela ubedljivu pobedu. Izveštaj se bavi i lokalnim medijima, a posebno su zanimljivi oni koji su nakon privatizacije promenili način izveštavanja u korist SNS-a. Sejdinović je ocenio da taj izveštaj to telo nije objavilo zbog samih nalaza. Kaže da izveštaj nije otkrio ništa suštinski novo. "Mi znamo kako je potpuna dominacija Aleksandra Vučića i SNS u našim medijima i lokalnim medijima, ali je dobro što imamo na jedan okolišan način potvrdu o tome jedne zvanične institucije... Što se tiče tog tajnog izveštaja REM-a, on pokazuje jednu dobru, pozitivnu stvar, da u okviru tog regulatornog tela imamo tehničke službe koje rade profesionalno svoj posao i koje znaju šta je zakon i kako treba da se poštuje i kako se zakon krši kod nas".Istakao je da je problem Savet REM u kom sede očigledno, kako je rekao, politički komesari a ne profesonalci, što je, podvlači, suprotno zakonu.Da REM radi svoj posao, da radi monitoringe, upozorava medije i kažnjava ih, veliki deo elektronskih medija u našoj zemlji izgubio bi dozvolu za rad, zaključio je Sejdinović.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/08/30/grad-je-odlucio-da-sredi-podzemne-prolaze-ovo-je-plan/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Grad je odlučio da sredi podzemne prolaze, ovo je plan

Objavljeno 30.08.2019. u 18:45 poslednja izmena 30.08.2019. u 18:28 Printscr/RTS BEOGRAD - Prolazi ispod najprometnijih beogradsk Objavljeno 30.08.2019. u 18:45 poslednja izmena 30.08.2019. u 18:28 Printscr/RTS BEOGRAD - Prolazi ispod najprometnijih beogradskih ulica su u funkcionalnom stanju, ali se često posle obilnijih kiša nađu pod vodom. Grad je odlučio da kroz koncesiono ulaganje, odnosno, javno-privatno partnerstvo sredi podzemne prolaze i postavi opremu za upravljanje saobraćajem koju će koristiti grad. Pogledaj i ove vesti... Dušan Rafailović, gradski sekretar za saobraćaj navodi da je predmet koncesije između ostalog i sređivanje delova podzemnih pešačkih prolaza."Predmet koncesije podrazumeva finansiranje, nabavku, izgradnju, postavljanje i povezivanje elementa urbane opreme u javnom interesu grada Beograda. Sređivanje delova podzemnih pešačkih prolaza, zamenu postojećih pokretnih stepenica sa ugradnjom novih, održavanje i ugradnju novih liftova za invalide…", objašnjava Rafailović.Koncesionar će dobiti pravo da u komercijalne svrhe koristi digitalne panoe kao prostor za reklamu. Te ekrane Grad će moći da koristi za emitovanje informacija, koje su važne za Beograđane.Koncesija se raspisuje na 25 godina, a koncesionar će uložiti sredstva u rekonstrukciju podzemnih prolaza i opremu i platiti gradu koncesionu nadoknadu Rafailović."Ukupna vrednost projekta procenjuje se na 35,249,569 miliona evra. Koncesionar ima obavezu plaćanja koncesione nadoknade u visini 12,481,375 evra", navodi Rafailović.Kada bi realizacija celog projekta mogla da počne još nije poznato, ali grad je usvajanjem odluke stvorio mogućnost da Putevi Beograda i Sekretarijat za saobraćaj pokrenu procedure za realizaciju.Ovom odlukom je predviđeno da po sklapanju ugovora koncesionar ima rok od godinu dana da uradi nekomercijalni deo investicijcije, a pet za komecijalni deo. Izvor RTS       

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vladan Glišić: Đilas i Čokić naneli štetu Mladenovcu

Vladan Glišić: ?ilas i Čokić naneli štetu MladenovcuBEOGRAD, 30. avgusta (Tanjug) - Predsednik gradske opštine Mladenovac Vladan Glišić rekao je danas da su Dragan ?ilas ibivši predsednik te opštine Dejan Čokić zajedničkim delovanjem naneli ogromnu štetu građanima Mladenovca i opljačkali budžet opštine za višemilionski iznos.On je u izjavi lokalnim medijima naveo i da je nekadašnji simbol Mladenovca "Koraćička banja” dospeo u privatne ruke "pljačkaškim načinom" vođenja opštine od strane Čokića.Glišić tvrdi i da su građani Mladenovca prethodnih meseci bili izloženi "teroru i zastrašivanju" Dragana ?ilasa i njegovog saborca Čokića."U periodu od 2012 do 2013 najgori gradonačelnik u istoriji Beograda Dragan ?ilas je dozvolio tadašnjem predsedniku opštine Mladenovac Dejanu Čokiću da ne izmiruje obaveze prema SP Lasta na ime specijalnog prevoza dece u osnovnim školama, čime je Čokić do 2015. godine naneo veliku štetu opštini u iznosu od 25 miliona dinara“, istakao je Glišić.On je naveo i da je povodom Koraćičke banje podignuta optužnica protiv Čokića koji je, preko svog preduzeća "Komerc javor", kako kaže, prilikom privatizacije preduzeća "Kosmaj“ nezakonito kao vlasnike Koraćičke banje upisao sebe i svog brata, i time protivpravno stekao imovinsku korist.Glišić je dodao i da je dokaz za Čokićeve malverzacije rešenje o smeni sa funkcije koje je donela Agencije za borbu protiv korupcije.Glišić je dodao da je Čokić svom ocu isplatio preko milion dinara na ime učešća u komisiji za vraćanje zemljišta, iako nijedan sastanak nije održan."Čokić je opljačkao FK Kovačevac potpisavši štetan ugovor sa sportskim centrom gde su sredstva od dva mililiona dinara nestala, a Čokić bio žirant“, takođe je opljačkao i Turističku organizaciju Mladenovca za preko pet miliona dinara”, rekao je Glišić.Glišić navodi da je Čokić posle razrešenja sa mesta predsednika opštine potrošio 1,5 miliona dinara, a da je ?ilas otežavao funkcionisanje opštine Mladenovac preko afera poput azila za napuštene životinje, podzemnih kontejnera, kao i prevarene građane MZ Velika Krsna, kada je u pitanju izgradnja vodovoda, u koje su, kako kaže, i Čokić i ?ilas umešani.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: ktv.rs

Link: http://www.ktv.rs/2019/08/30/ministar-krkobabic-u-obilasku-zadruge-poljoflora-u-opstini-knic/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Ministar Krkobabić u obilasku zadruge Poljoflora u opštini Knić

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić je izjavio da je ohrabren onim što je video tokom obilaska zadruge "Poljoflora" u opštini Knić i istakao da ta zadruga Srbiji godišnje donosi prihod od milion evra. Krkobabić je rekao da je u tu zadrugu u selu Toponica, koja se bavi preradom svežeg kupusa, uloženo preko dvanaest miliona dinara, te da ona predstavlja "izvozni poduhvat" sa prodajom na inostranom tržištu dve hiljade tona tog povrća. Ministar je rekao da očekuje da u narednom periodu ovde niknu nove zadruge i da budu povezane. Najavljuje se i formiranje jedne složene zadruge koja će biti krupna i zaokružena investicija. On je dodao da je cilj, osim ulaganja u poljoprivredu, da se ulaže u kulturne i sportske aktivnosti u selima, što će, kako je ocenio, predstavljati magnet za mlade ljude da tu ostanu.Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić naveo je da u toj opštini ima više od četiri hiljade gazdinstava i da je cilj lokalne samouprave da ih ojača podrškom u vidu mehanizacije, repromaterijala i opreme.Sastanku i obilasku zadruga prisustvovali su i predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Vladimir Goati.  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/vladan-glisic-djilas-i-cokic-naneli-stetu-mladenovcu/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vladan Glišić: Đilas i Čokić naneli štetu Mladenovcu

BEOGRAD - Predsednik gradske opštine Mladenovac Vladan Glišić rekao je danas da su Dragan Đilas i bivši predsednik te opštine Dejan Čokić zajedničkimBEOGRAD - Predsednik gradske opštine Mladenovac Vladan Glišić rekao je danas da su Dragan Đilas i bivši predsednik te opštine Dejan Čokić zajedničkim delovanjem naneli ogromnu štetu građanima Mladenovca i opljačkali budžet opštine za višemilionski iznos. On je u izjavi lokalnim medijima naveo i da je nekadašnji simbol Mladenovca "Koraćička banja" dospeo u privatne ruke "pljačkaškim načinom" vođenja opštine od strane Čokića. Glišić tvrdi i da su građani Mladenovca prethodnih meseci bili izloženi "teroru i zastrašivanju" Dragana Đilasa i njegovog saborca Čokića. "U periodu od 2012 do 2013 najgori gradonačelnik u istoriji Beograda Dragan Đilas je dozvolio tadašnjem predsedniku opštine Mladenovac Dejanu Čokiću da ne izmiruje obaveze prema SP Lasta na ime specijalnog prevoza dece u osnovnim školama, čime je Čokić do 2015. godine naneo veliku štetu opštini u iznosu od 25 miliona dinara", istakao je Glišić. On je naveo i da je povodom Koraćičke banje podignuta optužnica protiv Čokića koji je, preko svog preduzeća "Komerc javor", kako kaže, prilikom privatizacije preduzeća "Kosmaj" nezakonito kao vlasnike Koraćičke banje upisao sebe i svog brata, i time protivpravno stekao imovinsku korist. Glišić je dodao i da je dokaz za Čokićeve malverzacije rešenje o smeni sa funkcije koje je donela Agencije za borbu protiv korupcije. Glišić je dodao da je Čokić svom ocu isplatio preko milion dinara na ime učešća u komisiji za vraćanje zemljišta, iako nijedan sastanak nije održan. "Čokić je opljačkao FK Kovačevac potpisavši štetan ugovor sa sportskim centrom gde su sredstva od dva mililiona dinara nestala, a Čokić bio žirant", takođe je opljačkao i Turističku organizaciju Mladenovca za preko pet miliona dinara", rekao je Glišić. Glišić navodi da je Čokić posle razrešenja sa mesta predsednika opštine potrošio 1,5 miliona dinara, a da je Đilas otežavao funkcionisanje opštine Mladenovac preko afera poput azila za napuštene životinje, podzemnih kontejnera, kao i prevarene građane MZ Velika Krsna, kada je u pitanju izgradnja vodovoda, u koje su, kako kaže, i Čokić i Đilas umešani. (Tanjug)  

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ZELENOVIĆ: NEOPHODNA VELIKA PROMENA

BEOGRAD, 30. avgust 2019. (FoNet) - Gradonačelnik Šapca ipredsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenovićizjavio je večeras da živimo u državi koja je najgora uEvropi, po svom privrednom rastu i raznim drugimpokazateljima i ocenio da mora da se napravi velikapromena."Ne možemo da nađemo odgovore na najvažnija pitanjadecenijama. Nakon 30 godina parlamentarizma koji jeustanovljen 1990. godine u Srbiji mi danas nemamo parlamenti najvažnije institucije ovog društva", rekao je Zelenovićna tribini o lokalnoj samoupravi koja je održana u okviru"Časova demokratije", ispred Ustanove kulture Stari grad, uorganizaciji pokreta "Novi optimizam".On je rekao da brzo "moramo da napravimo veliku promenu, tapromena mora da se desi sa politikama za koje će ljudiglasati na nekakvim poštenim izborima".Govoreći o zahtevima tima stručnjaka "1 od 5 miliona"Zelenović je naveo da je suština da "treba da bude promenjenglavni sudija izbora, a to je Republička izborna komisija",kao i "najvažnije telo koje sudi ko zloupotrebljava, a kokoristi kako treba nacionalnu frekvenciju, a to je gazda nadsvim elektronskim medijima".On je rekao i da je nesporno da Agencija za borbu protivkorupcije "ne radi svoj posao".Zelenović je rekao da kada se sublimiraju ti zahtevi, to su"smena svih članova REM u Skupštini i izbor novih ljudi kojiispunjavaju visokostručne zahteve"."To je prvi zakonski kriterijum. Drugi važan zakonskikriterijum je da su to ljudi koji su se do sada u svojojpraksi dokazali kao borci za zaštitu slobode izražavanja",rekao je on."To su ta dva zahteva, 15. septembar je rok, ako toga nemami ne idemo na izbore", rekao je Zelenović i dodao daneposredno nakon ovog roka može da se očekuje odluka Savezaza Srbiju u pogledu eventualnog bojkota izbora.Predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać rekaoje da "se bore da omoguće fer i slobodne izbore i od toga neodustaju"."Bilo da se oni dogode u redovnom terminu, godinu dana nakontoga, ne odustajemo od te borbe", rekao je Bastać.Bastać je rekao da će oni, ukoliko predsednik SrbijeAleksandar Vučić ne ispuni te zahteve, "bojkotovati neizbore, mi bojkotujemo ovo ludilo"."Mi bojkotujemo to što u ovom gradu i ovoj zemlji svako možeu sred noći da uzme motornu testeru i seče stabla, što svakomože da raskopava ulicu bez da pita bilo koga", naveo jeBastać.Bastać je rekao i da se svaki dan sve više i višecentralizuje gradska kasa."Komunikacija između opozicione opštine i Grada Beograda nepostoji osim kada oni nama nešto otimaju. Ovde mi čak nemožemo ni da kažemo da smo vlast, jer da biste bili vlastmorate da imate neke ingerencije. Da biste bili vlast morateda imate neki budžet", istakao je Bastać.Govoreći o budžetu opštine Stari grad Bastać je naveo da od100 odsto novca koji se zaradi na teritoriji ove opštineGrad Beograd ovoj lokalnoj samoupravi vrati samo pet odsto.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.08.2019 

Medij: topnovosti.rs

Link: https://www.topnovosti.rs/pocela-zamena-fasade-i-stolarije-na-zgradi-istorijskog-arhiva/

Autori: @topnovosti1

Teme: Javne nabavke

Naslov: Počela zamena fasade i stolarije na zgradi Istorijskog arhiva

Na zgradi Istorijskog arhiva Toplice u toku su radovi na zameni fasade i stolarije na delu gde su smešteni depoi ove ustanove. Tim povodom, Arhiv su obišli gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i član Gradskog veća za kulturu Milica Erić.Ukupna vrednost ovog projekta je oko 6.750.000 dinara. Finansira ga Ministarstvo kulture sa četiri miliona dinara, Grad Prokuplje sa 2,5 miliona dinara i Arhiv, sopstvenim sredstvima, u iznosu od 500.000 dinara.-Ova faza građevinskih radova predstavlja završnu fazu adaptacije zgrade Arhiva. Prethodnih godina rađeno je na unutrašnjosti zgrade, tačnije prošle godine, takođe uz pomoć Ministarstva i lokalne samouprave, zamenjen je krov na zgradi i sada, kao kruna svega toga, radimo fasadu i zamenu stolarije. Sve ovo je bilo neophodno uraditi, kako bi se obezbedila trajna zaštita arhivske građe u našoj ustanovi, jer u samoj zgradi, od 1963. godine, kada je izgrađena, do sada nije ništa rađeno, rekao je direktor Istorijskog arhiva Toplice Milan Stojanović.Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović je ovom prilikom naglasio da je, pored ulaganja u školske objekte, veoma važno ulagati i u ustanove kulture.-Kako su se stvorile mogućnosti da višak sredstava uložimo, pre svega u objekte koji su od opšteg interesa, najpre smo to uradili, tako što smo uređivali i nastavljamo da obnavljamo školske objekte na teritoriji našeg grada, jer su nam naši najmlađi sugrađani najvažniji. Međutim, veliku važnost i značaj imaju i objekti koje koriste ustanove kulture. Zbog toga smo u prethodnom periodu završili Dom kulture, pa je sada došao na red i Istorijski arhiv. U tome nam pomaže Ministarstvo kulture, čiju podršku smo imali i do sada. Prošle godine smo sredstvima koja smo od njih dobili, zamenili krov i stolariju, a sada se nastavljaju ovi radovi. Raspisana je nova javna nabavka za uređenje fasade. Kada ona bude završena, naš Istorijski arhiv će biti kompletno sređen i više neće biti potrebe da se ulaže u ovu zgradu, istakao je gradonačelnik Simonović.Član Gradskog veća za kulturu, Milica Erić, istakla je da se realizacijom ovog projekta, zaokružuje ceo proces adaptacije zgrade Arhiva.-Zahvaljujem se Ministarstvu kulture na podršci. Nastavićemo vredno da radimo, kao i do sada, i imaćemo i nove projekte, a sve u cilju da naš grad bude još uređeniji, istakla je većnica Erić.Ona je naglasila da se u Istorijskom arhivu Toplice čuva celokupna arhivska građa, koja je veoma značajna i za grad Prokuplje, ali i ceo Toplički okrug.-Iz tog razloga je veoma bitno što će ova ustanova imati idealne uslove za čuvanje svih značajnih dokumenata i spisa. Mnogi od njih imaju i izuzetno veliku istorijsku vrednost, tako da će, sređivanjem ove zgrade, biti zaštićeni i dobro čuvani i za buduće generacije, podvukla je Milica Erić.Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada ProkupljaPročitajte vesti iz: Kuršumlija Prokuplje Ostavite Vaš Komentar          

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/nis-tender-za-izbor-novih-prevoznika-i-bolji-gradski-prevoz-u-septembru/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Niš: Tender za izbor novih prevoznika i bolji gradski prevoz u septembru

Od 1. februara iduće godine Niš će imati nov sistem prevoza, s novim prevoznicima, boljim autobusima i delimično izmenjenim linijama.Foto: Pixabay/Free-Photos To je danas odlučilo Veće Grada Niša koje je usvojilo Projekat javno-privatnog partnerstva za obavljanje gradskog i prigradskog prevoza na području grada. Tender za izbor novih prevoznika na gradskim i prigradskim linijama biće raspisan septembra. Nije planirano da se cene karata menjaju, svakako ne u prvoj godini, s tim što će umesto karata za četiri zone, biti u prodaji nove karte za tri zone. Direktor JKP Direkcije za javni prevoz Milan Milić je najavio poboljšanje kvaliteta autobusa i komfora putnika. "Sva vozila u gradskom i prigradskom prevozu moraće da budu niskopodna, s rampama za invalide, moraće da imaju ispravne klima-uređaje i moraće da ih uključuju kada je temperatura iznad 25 stepeni Celzijusovih", izjavio je Milić. Svi autobusi imaće vezu s internetom, brojače putnika, sigurnosne kamere i ekrane na kojima će se najavljivati naredno stajalište. Autobusi će morati da imaju motore bar standarda "Euro 3". Prevoznici će po isteku druge godine od zaključenja ugovora, morati da zamene 25 odsto autobusa savremenijim sa motorima standarda "Euro 4" ili "Euro 5". Posle isteka treće godine moraće da još 25 odsto autobusa zamene autobusima sa tim motorima, naglasio je Milić. On je istakao da će biti ugovornim odredbama biti predviđene kazne za prevoznike koji ne poštuju preuzete obaveze. Rok za konkurisanje tokom javne nabavke za izbor novih prevoznika koja će biti raspisana tokom septembra, biće 52 dana pošto je ta nabavka velike vrednosti. "U javnom pozivu će umesto četiri paketa linija biti predviđena dva paketa, tako da ćemo imati dva, umesto četiri prevoznika", izjavio je Milić i objasnio da je cilj da se time dobije na pouzdanosti, jer se pokazalo da mali prevoznici mogu da zapadnu u teškoće u organizaciji prevoza. Produžavanjem pojedinih postojećih linija i uvođenjem novih, prevoznici će godišnje prelaziti 400.000 kilometra više nego do sada, kazao je Milić. Gradski većnik zadužen za saobraćaj, Igor Vojinović, rekao je da će ugovori s prevoznicima biti zaključeni na sedam godina. Niš će godišnje za organizaciju javnog prevoza davati po 350 miliona dinara od ukupne vrednosti tog posla koja iznosi 1,2 milijarde dinara. "Iznos od 350 miliona dinara je duplo veći u odnosu na ono što je do sada plaćeno, ali tim iznosom ćemo kompenzovati da građani ne plaćaju veće troškove prevoza koje će doneti novi sistem", rekao je Vojinović. autobusi, gradski prevoz, nis  

----------------------------------------------------------

Datum: 31.08.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3312449/podneta-prijava-agenciji-za-borbu-protiv-korupcije-tuzioci-namestali-izbore

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: PODNETA PRIJAVA AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Tužioci nameštali izbore?

Podneli prijavu... Nenad Stefanović, Foto: Privatna arhivasukob interesaCrna Hronika 31.08.2019. 05:30h 30.08.2019. 20:53hUdruženje sudija i tužilaca Srbije sumnja da su njihove kolege namestile izbor predsednika Skupštine Pravosudne akademijeUdruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu zbog sumnje u sukob interesa, u kom su se, kako se navodi u prijavi, našli članovi Državnog veća tužilaca (DVT), među kojima je i zamenik republičkog tužioca Goran Ilić!- Agenciji za borbu protiv korupcije podneta je nova prijava protiv Gorana Ilića, Radovana Lazića, Svetlane Nenadić i Sandre Kulezić zbog njihovog postupanja prilikom predlaganja i izbora članova Upravnog odbora Pravosudne akademije - potvrdio je predsednik UST Nenad Stefanović. Došli do podataka On pojašnjava da je UST, na osnovu informacija od javnog značaja, došao do podataka da su navedeni u prijavi, kao visoki funkcioneri UTS, predložili da se za člana Upravnog odbora Pravosudne akademije izabere predsednik Skupštine njihovog udruženja.- Potom su, na sednici Državnog veća tužilaca, ovog puta kao izborni članovi DVT, glasali za sopstveni predlog i kandidata, koji je, poput njih, visoki funkcioner udruženja u kom su i oni - objašnjava Stefanović za Kurir. Prijave podnošene i ranije Podsetimo, protiv istih funkcionera prijava je ranije podneta, takođe zbog sumnje da su u sukobu interesa.- Pozivamo Udruženje tužilaca, Društvo sudija Srbije, CEPRIS, Sindikat pravosuđa Srbije i druge nevladine organizacije, koje su dežurni zaštitnici lika i dela Gorana Ilića, da prestanu da opravdanje za njihove postupke pronalaze u izmišljenom političkom progonu, već da objektivno sagledaju postupanje ovih funkcionera i posledice koje ono ima po ugled pravosuđa ukoliko se zaista zalažu za demokratske principe i vladavinu prava, te da osude učestalo preplitanje njihovih funkcija i višestruke sukobe interesa.  Kurir.rs/J. S. /foto Privatna arhiva    prijava, Agencija za borbu protiv korupcije, Udruženje sudija i tužilaca Srbije, Pravosudna akademija,       

----------------------------------------------------------