Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 03.09.2019 

Medij: Blic      Strana: 2

Rubrika: Tema dana

Autori: Slađana Vukašinović

Teme: Javne nabavke/Korupcija

Naslov: Dizajner tendera

 Dizajner tendera  

SLAĐANA  

VUKAŠINOVIĆ VUKAŠINOVIĆ  

Uzemlji gde su državne tajne javne, a javne  

nabavke tajne, ne treba da čudi ponašanje ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, koji je uspeo da raznoraznim skrivenim postupcima legalizuje korupciju i pljačke državne kase. On je taj prostor toliko zagadio igrokazima za nameštanje poslova da bi mu na maštovitosti pozavideli i svetski eksperti za ovu oblast. Poslednji primer javne nabavke raspisane za projekat prečišćavanja otpadnih voda u osam opština ogledni je primer za to. Naime, umesto da izabere ponudu sa najnižom cenom od 178 miliona dinara, on se odlučio za najskuplju od 248 miliona, i to zato jer navodno samo taj ponuđač ispunjava uslove tendera. A uslov je, verovali ili ne, da ima dizajnera kanalizacije. Zbog tog eksperta, koji mora da ima i dve studije izvodljivosti, država je izgubila 70 mili-  

ona dinara. Upravo taj uslov iz tendera je bio i razlog da firme koje su zainteresovane za ovaj posao posumnjaju da se radi o nameštenom poslu, zbog čega su dva puta podnele zahtev za zaštitu prva ponuđača. Ni to  

im nije pomoglo da dobiju posao iako su imali znatno niže cene. Čak ni argumenti da takvog stručnjaka nema u evidenciji zanimanja u Srbiji nisu im omogućili prolaz za posao.  

Ali firma “Tahal Group B. V.” iz Novog Sada, koja je dobila posao, uspela je da ga pronađe pa će tako građani Babušnice, Bačke Topole, Apatina, Bele Palanke, Boljevca, Pećinaca, Lapova i Priboja, imati privilegiju da im cevi za otpadne vode budu uradi dizajner kanalizacije. Kako će one izgledati, neizvesno je, ali ono što je izvesno to je da Trivanu zbog rasipanja novca građana Srbije neće biti ništa. Razlog za to krije se u činjenici što je on partijski kadar kome je zadatak tendersko namicanje para za stranke, a ima sreću i da tender za uklanjanje političkog otpada još nije raspisan, jer nema u svetu dizajnera koji bi mogao taj srpski problem da reši. Dok se ne nađe, Trivan i njemu slični biće na vlasti a ne u zatvoru. Pošto ih ima mnogo, njihova imena su zasad državna tajna i mogu javno da pljačkaju građane.  

 Zbog Trivanovog uslova na tenderu da ponuđač ima  

dizajnera kanalizacije država je izgubila 70  

miliona dinara

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Blic      Strana: 16

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: UST TRAŽI IZUZEĆE IZBORNIH ČLANOVA DVT

 UST TRAŽI IZUZEĆE IZBORNIH ČLANOVA DVT  

 Predstavnici Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) uputili su otvoreno pismo Republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac u kojem je obaveštavaju da su visoki funkcioneri tog udruženja, i to: zamenik predsednika, te članovi Upravnog i Nadzornog odbora, zatražili od četvoro izbornih članova Državnog veća tužilaca da se izuzmu od postupanja i odlučivanja na oglasima na kojima su oni kandidati za osnovna, viša i apelaciona tužilaštva u Beogradu i Nišu.  

Kako je saopšteno iz UST, izuzeće je zatraženo od Gorana Ilića, Radovana Lazića, Svetlane Nenadić, nakon što je UST protiv pomenutih izbornih članova prošle nedelje podnelo drugu prijavu za sukob interesa Agenciji za borbu protiv korupcije. B. B.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: R.B.

Teme: Korupcija

Naslov: Sumnjiva popravka stepeništa SNP

 Uhapšeni Novosađani i Lozničani zbogsumnje na malverzacije  

Sumnjiva popravka stepeništa SNP  

 R.B.  

Novi Sad - Policija u Novom Sadu privela je dvoje zaposlenih u Upravi za građevinsko zemljište i investiđje Grada Novog Sada - D.B.P. i Z. L, kao i M.M. iz JKP „Put“, te dvoje zaposlenih u DOO „MN“ iz Loznice -M.N. i S.T. Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu pokrenulo je protiv njih istragu i sumnjiči Novosađane da su zloupotrebom službenog položaja prilikom posla popravke oštećenog stepeništa ispred SNP omogućili Lozničanima pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu preko milion i po dinara. Takođe, oni se terete i za zloupotrebu prilikom uređenja parka kod Ranžirne stanice u Novom Sadu. Oni će biti saslušani u svojstvu osumnjičenih u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu. Istovremeno, kako je saopštila zamenik javnog tužioca Mirjana Peković, zbog istog krivičnog dela raspisana je potraga za Z.N.S. i V.G. iz Uprave za građevinsko zemljište i investicije Grada Novog Sada. Protiv svih navedenih doneta je naredba za sprovođenje istrage zbog navedenih krivičnih dela.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: A.R.

Teme: Korupcija

Naslov: Predložena nova direktorka „Vinče“

 Na sutrašnjoj sednici, UO Instituta za nuklearne nauke odlučivaće o imenovanju Snežane Pajović za vršioca dužnosti  

 Predložena nova direktorka „Vinče“  

 Beograd - Upravni odbor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ sutra će održati sednicu na kojoj bi trebalo da bude potvrđen izbor novog v.d. direktora, odnosno imenovanje dr Snežane Pajović na tu funkciju.  

Prethodna sednice UO u petak prekinuta je burno, protestom dela naučnika Instituta čiji kandidat za direktora dr Zlatko Rakočević nije izabran, te je kasnije nastavljena u Ministarstvu prosvete.  

Tom prilikom kao kandidat za novog direktora predložena je dr Snežana Pajović, iz Laboratorije za molekularnu biologiju i endokrinologiju ovog instituta, čiji je bila rukovodilac. Onaje kaojedinikandidat dobila podršku UO Instituta „Vinča“ a izbor treba da potvrdi i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Na tajnom glasanju Snežanu Pajović podržalo je pet od sedam članova UO, jedan je bio uzdržan, a jedan nije uopšte glasao, iako je bio na sednici.  

Osim burne sednice na kojoj se, posle prekida, došlo do novog kandidata, izbor prvog čoveka Instituta „Vinča“ prate kontroverze sve otkada je prethodna direktorka Milica Marčeta Kaninska dala ostavku u jeku medijske afere o hapšenju njenog supruga i navodima o korupciji.  

Nakon toga na mesto vršioca dužnosti direktora postavljen je dr Zlatko Rakočević, odlukom Upravnog odbora. Rakočeviću rok obavljanja ove funkcije ističe ove nedelje, a većina zaposlenih bila je zadovoljna načinom na koji je vodio instituciju te su podržali da mu funkcija bude produžena odnosno da bude imenovan za direktora.  

Naučno veće Instituta predložilo je Rakočevića kao kandidata za direktora i to dvotrećinskom većinom glasova, što je najveća podrška koju je neki kandidat dobio od osnivanja institucije. Ipak, Upravni odbor nije prihvatio ovaj predlog niti je iko od članova dao obrazloženje zašto Rakočević nije adekvatan. Zbog toga su se naučnici i istraživači pobunili a podržalo ih je i samo Naučno veće. Naučno veće održaće ove nedelje sednicu na kojoj će se odlučivati o opozivu unutrašnjih članova Upravnog odbora jer je prema broju glasova zaključeno da jedan od članova nije podržao kandidata koga je samo veće predložilo. A. P.  

A.P.  

¦ Izbor prvog čoveka „Vinče“ prate kontroverze sve otkada je prethodna  

direktorka Milica Marčeta Kaninska dala ostavku

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 14

Rubrika: Region

Autori: Beta

Teme: Korupcija

Naslov: Voditeljka u tužilaštvu zbog istrage „Reket“

 Voditeljka u tužilaštvu zbog istrage „Reket“  

Beta  

Skoplje - Makedonska voditeljka Lila Filipovska dala je juče izjavu u Tužilaštvu za organizovani kriminal Severne Makedonije u okviru istrage za iznudu nazvane „Reket“. Kako podsećaju lokalni mediji, Filipovska je bliska prijateljica čelnika kablovske televizije ITV Bojana Jovanovskog, zvanog Boki 13 i bila je sa njim u automobilu kada j e uhapšen na granici sa Grčkom 15. jula.  

Nakon jednočasovnog boravka u Tužilaštvu za organizovani kriminal Filipovska je novinarima na pitanje šta su je ispitivala rekla da je „samo dala izjavu". Voditeljka gledanog kviza „Sve ili nešto“ nije htela da odgovori na pitanja da li je bila sa Bokijem 13 u trenutku kad je uhapšen i da li ga je posetila u pritvoru u istražnom zatvoru „Skoplje". U istrazi „Reket“ za iznudu 1,5 miliona evra od biznismena Jordana Kamčeva, za bolji tretman u istrazi „Imperija" do sada su osumnjičene tri osobe - Bojan Jovanovski, skopski biznismen Zoran Milevski i specijalna tužiteljka Katica Janeva. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 13

Rubrika: Bez naslova

Autori: Beta

Teme: Korupcija

Naslov: PENS: SAD imaju problem sa Ukrajinom

 PENS: SAD imaju problem sa Ukrajinom  

Beta  

Varšava - Potpredsednik Sjedinjenih Država Majk Pens izjavio je juče u Varšavi da če SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu, ali da predsednik DonaldTrampželi zbog korupcije da se uveri da če sredstva koja pošalje biti upotrebljena zaista za bezbednost zemlje. „Razgovarao sam sa predsednikom Zelenskim o podršci Amerike Ukrajini i o predstoječoj odluci Trampa. Od trenutka nelegalne ruske agresije SAD posebno stoje uz Ukrajinu. Podržavačemo suverenitet i teritorijalni integritet. PredsednikTramp je ipak istakao da tamo imamo problem sa korupcijom. Radi se o tome da sistem bude transparentan. PredsednikTramp želi da se uveri da če sredstva biti upotrebljena za jačanje bezbednosti Ukrajine", kazao je Pens na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 11

Rubrika: Bez naslova

Autori: Miša Brkić

Teme: Korupcija

Naslov: Sve više investitora a sve manje radnika

 Sve više investitora a sve manje radnika  

Miša Brkić  

Oko 800.000 mladih (od 15 do 29 godina) namerava da napusti Srbiju i ode „trbuhom za kruhom". Pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja.  

Srbiju je za sedam godina napustilo 600.000 ljudi. Talas iseljavanja uzeo je malia, pa je Srbija vodeća u regionu i u svetskom vrhu po iseljavanju mladih i obrazovanih ljudi. U potrazi za egzistencijom iboljim životom odlaze i sredovečni ljudi, pojedinačno ili porodično.  

Trend iseljavanja uzeo je maha od kad su na vlast u Srbiji došli naprednjaci. U poslednje vreme prisustvujemo neobičnom paradoksu. Retorika predsednika naprednjaka i šefa države o Srbijikao obećanoj zemlji i „tigra“ u regionu (a i šire) u potpunom je neskladu s bežanijom njenih građana u inostranstvo.  

Zašto ljudi tako masovno napuštaju Srbiju?  

Ne verujem da su jedini razlozi autoritarni demokratski režim, nesloboda medija, korupcija, odsustvopravne države. Jesu u izvesnoj meri. Cini mi se, kao i kod svake masovne emigracije da se i ovog puta radi prevashodno o ekonomskim razlozima.  

Ali, šta fali Srbiji za koju njen predsednik tvrdi da je ekonomski zmaj na Balkanu i jedan od evropskih šampiona razvoja? Da li su ti novi pametni i obrazovani gastarbajteri zapravo razmaženi pa „trče“ u beli svet u potrazi za potrošačkim hedonizmom, kapitalističkom alijenacijom ili jeftinom drogom? Ili su dovoljno obrazovani i pametni da razumeju kako je Srbija država u kojoj nema izvesnosti, da je besperspektivna zemlja.  

Ali, kako je moguće da Srbija nema izvesnost a, na primer, u nju je 2018. godine ušlo 3,5 milijardi evra direktnih stranih investicija i u prvoj polovini ove godine još dve milijarde evra, što bi trebalo da sugeriše budući ekonomski prosperitet a što je premijerka Ana Brnabić ocenila kao potvrdu napretka i stabilnosti države? I još pride, predsednik Srbije najavljuje 10-12 milijardi evra državnih investicija. Zar to „samo što nije stiglo“ zlatno doba nije dovoljno jak magnet koji bi pametne, sposobne, vešte, obrazovane mlade i sredovečne Ijude vezao za rodnu grudu?  

Ne. Oni i dalje ne vide izvesnost i ne veruju u obećanja o zlatnom dobu.  

Pred egzodusom novih gastarbajtera vlast trčkara po svetu, priča bajke o prosperitetu, nudi mito i pokušava da ubedi mladu dijasporu da se vrati u otadžbinu. Sve radi, samo nikako da stavi prst na čelo i razmisli da li je ispravan razvojni model koji je formulisao i sprovodi predsednik države.  

Možda je vreme da se predsednik otarasi iluzije i preispita dosadašnji model forsiranja direktnih stranih investicija, jer se, očigledno, nije pokazao kao ubedljiv za građane koji masovno beže iz Srbije. Nije uopšte naivno pitanje kako je moguće da u jednu državu za godinu i po dana uđe pet milijardi evra stranih direktnih investicija (koje po svojoj suštini treba da donesu prosperitet) a građani masovno beže iz takve države.  

Nejasno je da li predsednik države razume problem i može li da ponudi novi razvojni koncept. Nastavi li tvrdoglavo da sprovodi privredni model koji isušuje Srbiju od pameti, znanja i veština predsednik postaje ključni saučesnik stvaranja države koja je samo tigar od papira na Balkanu. Njegova je i odgovornost što u Srbiji prestaje da važi onaj univerzalni civilizacijski kod da „pa mladima svet ostaje".  

Argument koji je pre neki dan izneo nemački ambasador u Beogradu da iseljavanje iz Srbije nije ništa strašno jer se ono događa u čitavom regionu - samo je bedan pokušaj da se ohrabri pogrešan saveznik i amnestira za pogrešan model razvoja. Tačno je da je iseljavanje trend koji je zahvatio Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Ali, otkud toliko gastarbajtera iz Srbije u Nemačkoj ako je ona (mislim Srbija) ekonomski lider u regionu?  

Autorje novinar  

? Možda je vreme da se predsednik otarasi iluzije i  

preispita dosadašnji model forsiranja direktnih stranih investicija, jer se, očigledno, nije pokazao kao ubedljiv  

za građane koji masovno beže iz Srbije. Nije uopšte naivno pitanje kako je moguće da u jednu državu za godinu i po dana uđe pet milijardi evra stranih direktnih investicija (koje po svojoj suštini treba da donesu prosperitet) a građani masovno beže iz takve države

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 1,9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Pod lupom stepenice kod SNP-a i park kraj Ranžirne stanice

 Pod lupom stepenice kod SNP-a i park kraj  

Ranžirne stanice Pod lupom stepenice kod SNP-a i park kraj  

Ranžirne stanice  

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za suzbijanje korupcije, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela, saopštio je juče MUP.  

Uhapšeni su: službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad 3. L. (62) i D. B. P. (55) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i radnica JKP „Put” Novi Sad M. M. (58) zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja.  

Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica, uhapšeni su odgovorno lice u privrednom društvu “MN” d. o. o. Loznica S. T. (48), i zakonski zastupnik tog privrednog društva M. N. (62), osumnjičen za zloupotrebu u vezi s javnom nabavkom.  

Osumnjičeni 3. L., D .B. P. i M. N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu MN d. o. o. Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi s uređenjem parka kod Ranžirne stanice u Novom Sadu s infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način tom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist od 124.278.840 dinara.  

Sumnja se i da su 3. L., M. M., M. N. i S. T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove s neistinitim sadržajem u vezi s izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na osnovu kojih je plaćano firmi MN d. o. o. Loznica. Na taj način su, kako se sumnja, za to privredno društvo pribavili korist od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen Grad Novi Sadi budžet AP Vojvodine.  

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.  

Po saopštenju Posebnog odeljenja novosadskog Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, protiv pomenutih, kao i protiv 3. N. S. i V. G. iz Uprave za građevinsko zemljište i investicije grada Novog Sada, za kojima je raspisana potraga, doneta je naredba za sprovođenje istrage.  

  1. Vujačić

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Jovanov o Đilasu i milionima

 Jovanov o Đilasu i milionima  

 Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je da Dragan Bilas  

ni juče nije pokušao da demantuje da su firme u njego- - vom vlasništvu, dok je bio funkcioner, prihodovale C 619 miliona evra, što je, kaže, dovoljno novca da se  

deci u Srbiji podigne čak dve hiljade novih obdani- Ž?? * šta. ._J L*  

„Umesto odgovora, Dragan Vilas, u stilu Gojka Si- J se, preti svima oko sebe, pa je bajkama o Glifadi i Bežanijskoj kosi, koje samo što nije obelodanio, dodao i bajku o Majamiju, a spisku osoba koje optužuje za korupciju, po sistemu napad je najbolja odbrana, dodao je i Dejvida Mekalistera”, naveo je Jovanov u saopšte- ™ nju.  

Bilas se, kaže Jovanov, očigledno toliko pogubio i uplašio, da više ne zna ni šta priča, ni šta radi.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,6,7

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: MILOŠEVIĆ I TUĐMAN DOGOVORILI OLUJU!

Postavlja se pitanje ko je to izvršio i uz čiju pomoć.

Zna se, a i očigledno je da je to bilo dogovoreno. Tu imamo učešće Miloševića i Tuđmana, odnosno njihov dogovor, a sve uz asistenciju Amerikanaca

Hrvati nisu hteli Hagu da dostave tzv.

topničke dnevnike, iz kojih se moglo videti dejstvo hrvatske artiljerije. Mislim da je to bilo ključno za oslobađanje Gotovine

Hrvatska akcija „Oluja" iz 1995. godine, tokom koje je iz te zemlje proterano oko 250.000 Srba, najveći je genocid na prostoru bivše Jugoslavije. Postojao je dogovor hrvatskog i srpskog predsednika - Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića. Na kraju niko nije odgovarao, a genocid je najteži ratni zločin.  Ovo u nastavku ispovesti za Kurir tvrdi bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji, osim o Hrvatskoj, govori i o zločinima nad Srbima u Bosni i Hercegovini (BiH) i na Kosovu i Metohiji (KiM). .: Zašto su zločini nad Srbima u Hrvatskoj prošli skoro nekažnjeno? Najpre mislim na „01uju“ iz 1995. godine, kad je proterano oko 250.000, a ubijeno bezmalo 2.000 Srba.

- Hrvatski general Ante Gotovina je za to najpre bio osuđen na 24 godine zatvora, pa je posle oslobođen, a suština je u ovome: postojali su takozvani topnički dnevnici, iz kojih se moglo videti dejstvo hrvatske artiljerije, o planiranim i izvršenim gađanjima, tu su bili izveštaji... Po tome se moglo utvrditi da li su gađani legitimni vojni ciljevi ili su gađali nasumice, što je ratni zločin. To je ključno, ali Hrvati to nikada nisu hteli da dostave Hagu. Pa ni Srbija nije baš tako rado htela toliko toga da uradi, ali je na kraju ipak ispunila gotovo sve obaveze u saradnji s Hagom. Zašto je Hrvatska izuzetak?

- Kad god sam s hrvatskim tužiocem Mladenom Bajićem bio u Hagu, mene su tužioci Karla del Ponte i kasnije Serž Bramerc prvo pitali: „Gde je Karadžić, gde je Mladić", a njega: „Gde su ‘topnički dnevnici’?“ Mi smo naše obaveze ispunili, ali je odjednom prestalo interesovanje za te dnevnike. Zašto - ne znam. Ali mislim da je to ključno za oslobađanje Gotovine. Inače, ja sam se stalno šalio sa kolegom Bajićem da je njemu bilo lako da hapsi Gotovinu na Kanarskim ostrvima, videlo se da je sve bilo namešteno - to je ona scena gde preplanuli Gotovina pije „dom perinjon“ sa nekom zgodnom ženom - a mi smo se stvarno ovde jurili s Mladićem po nekim zabitima, napuštenim voj nim objektima...

.: Kako definišete „Oluju“?

- Po mom mišljenju, najveći genocid na prostoru bivše Jugoslavije je „01uja“, u kojoj je sa svojih ognjišta u Hrvatskoj proterano oko 250.000 ljudi. Postavlja se pitanje ko je to izvršio i uz čiju pomoć. Zna se, a i očigledno je da je to bilo dogovoreno. Tu imamo učešće srpskog i hrvatskog predsednika Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, odnosno njihov dogovor, a sve uz asistenciju Amerikanaca. Mi smo do toga došli, ali zašto to nije istraživano dalje?! Na kraju niko nije odgovarao za „01uju“, a genocid je najteži ratni zločin. Moram i ovo da kažem: Srbija je član Ujedinjenih nacija (UN) i moramo da poštujemo odluke međunarodnih organa. Pa ako je međunarodni sud rekao to što je rekao za Srebrenicu - da je izvršen genocid - onda je to tako. Ali Srbi nisu genocidni narod, postoje samo pojedinci koji su izvršili genocid. Srbiji nije ni imputirano da ima bilo kakvu krivicu za događaj u Srebrenici, nego je samo pomenuto, uzgred, da je možda mogla da učini više da to spreči. Ne postoje genocidni narodi. Nemci nisu proglašeni za genocidni narod zbog Holokausta, kao ni Turci, koji su pobili milion i po Jermena.

PređimonaßiH.KakojeNaserOrić, ratni komandant jedinica Armije BiH, u Hagu prošao nekažnjen za zločine nad Srbima?

- Zločini za koje je on oslobođen su izvršeni, ali Hag nije imao čvrstih dokaza. Iza Orića je mnogo žrtava. Inače, po pravilima, kada Haški tribunal nešto radi, tu pravosuđa iz regiona nema šta da traže. Ali mi smo u VŠ našli jedan lokalitet koji Hag nije „kontaminirao" - mesto Zalazje, gde je Orić ubijao. Tu je ubio sudiju Slobodana Ilića, kojeg je prvo bajonetom udario u oko on nije ni pisnuo - pa ga je onda zaklao. Krenuli smo u istragu i raspisali poternicu, posle čega je bio uhapšen u Švajcarskoj, ali je izručen BiH, sa čim sam se složio, jer je bila manja verovatnoća da će ga nama dati. Imali smo svedoka, njegovog ratnog druga, kojem smo ovde dali našu zaštitu... Triput smo ga ženili, ali treći put se oženio nekom koju je Orić namestio. Ami smo bili neoprezni, to nismo utvrdili pre toga i tako je taj svedok propao.

.: Kurir je otkrio da Orić dolazi u Srbiju u lov iako je na poternici...

- Da, znali smo gde ide u lov, s kim se dogovara, sve smo to pratili, ali smo kasno dolazili do informacija kada će doći. Jednom ga jedan naš poznat čovek, s kojim je brat po oružju, zove ovamo, a Orić mu kaže: „Ne, ajde da idemo na Konjuh planinu, idemo na medvede..."

.: Nekažnjeno su prošli i mnogi zločini na KiM. Da li će sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji počinje s radom, uspeti da donese pravdu za srpske žrtve? I da li će se izboriti s pritiscima?

- Nadam se da će izboriti s pritiscima. Saslušano je više od 400 svedoka, koji su dosta ubedljivo svedočili o „žutoj kući", kao i ostalim zločinima nad nealbancima na KiM. Zasluge za osnivanje tog suda pripadaju našem Tužilaštvu za ratne zločine i radu na istraživanju slučaja „žuta kuća". Kad smo krenuli to da istražujemo, išlo nam je naruku što je Haški tribunal, idući tragovima zločina jednog od komandanata OVK Ramuša Haradinaja, prešao na teritoriju Albanije - iako je imao mandat da se bavi samo zločinima u bivšoj Jugoslaviji - i naišao na tu „žutu kuću". Tu su videli tragove medicinskog otpada, sve su fotografisali, ali su tamo ljudi tvrdili da su tragovi krvi od životinja... Na terenu su bili haški istražitelji, u pratnji Unmika, forenzičar i jedan američki novinar. Kasnije sam, preko Saveta bezbednosti UN, dobio taj njihov zapisnik, konsultovao sam se ovde s nekim našim medicinskim stručnjacima, koji su mi kazali da su na tim fotografijama neki medikamenti koji služe za opuštanje mišića prilikom transplantacija... Sve je posle otkriveno. U „žutoj kući" su uzimani organi jetra, pluća, bubrezi, srca, čak mislim i rožnjače. Time se trgovalo. O svemu tome sam obavestio Dika Martija, tadašnjeg izvestioca Saveta Evrope. Dvaput sam se s njim sastao - u Beogradu sam mu predao kompletan materijal koji smo prikupili, a kasnije me je zvao u Cirih da mu još neke stvari pojasnim. Posle je Marti izašao s rezolucijom o trgovini ljudskim organima na Kosovu. U potpunosti je potvrdio sve ono do čega smo mi došli. .: Gde je Haradinaj u svemu tome?

- Haradinaj je među glavnima za zločine. Mislim da sada ima dosta dokaza protiv njega, a bilo je, po meni, i ranije dokaza da je činio zločine. Mada, visoko je i Hašim Tači. Amerikanci su bili iznenađeni kad su saznali HARADINAJ JE MEĐU OJ-AVNIMA ZA ZLOCINE NA KIM. ON JE NAJOPASNIJI, LIKVIDIRAO JE 20 SVEDOKA

neke stvari o Tačiju, jer je on bio njihov favorit. Mislim da su se razočarali u Tačija.

.: Svedoci albanskih zločina postoje, ali problem je njihova zaštita.

- To je glavni problem, to sam rekao i Diku Martiju. Haradinaj je najopasniji, likvidirao je 20 svedoka... Jedan čovek s Kosova se navodno obesio u parku u centru jednog nemačkog grada. U Podgorici su jednog svedoka likvidirali tako što su ga, u jednosmernoj ulici, pregazili džipom, pa se vratili u rikverc da ga overe. Kad dođu do saznanja da bi neko eventualno mogao da se pojavi kao svedok, prvo mu šalju opomenu, nude mito, zastrašuju, zatim sledi otmica člana porodice ili njega... Pa na kraju ide likvidacija svedoka ili nekog iz porodice.

.: Neke grobnice u kojima se nalaze posmrtni ostaci otetih pa ubijenih Srba sa KiM ni danas nisu ekshumirane.

- U Albaniji, prema našim saznanjima, na 11 lokacija su posmrtni ostaci žrtava. Tražili smo od tamošnje tužiteljke da zajednički to proverimo, ali mi uopšte nije odgovorila na zahtev. Preko medija mi je odgovorio tadašnji albanski premijer Salji Beriša rekavši da je to, misleći na mene, izmislio neki „patološki um".

RAZJASNIO 0 NAPADU NA KOLONU JNA U DOBROVOUAČKOJ U SARAJEVU

 Oanić pušten zbog prepiske srpskog MSPI Bošnjaka

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, specifičan je slučaj ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića. Naša država ga je potraživala zbog zločina iz 1992, kada je, tokom napada na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, stradalo više desetina njih. Uhapšen je 2010. u Britaniji, ali je ubrzo pušten, i to, kako kažu, zbog greške Srbije. Dajte, razjasnite ovaj slučaj...  - Postupak ekstradicije je jednostavan: neko može biti izručen državi koja ga potražuje samo ako je ono za šta se tereti krivično delo i u zemlji u kojoj je uhapšen, zatim ako nema diskriminacije u tom slučaju, kao i da nema političke motivacije. Bio sam triput na sudu u Londonu nakon štoje Ganić uhapšen, četvrti put nisam otisao, ali tada se pojavio Damir Arnaut (savetnik tadašnjeg člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, prim. nov.) i pokazao SMS prepisku sa našim visokim | činovnikom Ministarstva spoljnih poslova. Tačnije, pokazao je prepisku u kojoj piše da ovaj naš traži od Bošnjaka da podrže rezoluciju našeg parlamenta da se u Srebrenici desio ratni zločin, a da će zauzvrat uticati na mene da se sLožim s predlogom da se Ganić pusti da se brani sa slobode. Sud kaže ovoje politički slučaj. I puste ga na slobodu. A kad je Ganić mene video u sudnici, pale su mu naočare. Tražio sam tad da se izmesti iz prvog reda, gdeje sedeo kao neki gospodin, i da ode na mesto kojeje inače predviđeno za privedene, a to je kao neki kavez bio...

 

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 1,4

Rubrika: Region

Autori: Željko Šajn

Teme: Korupcija

Naslov: Počasni konzul Srbije upleten u slučaj „Reket”

 Počasni  

konzul Srbije upletenu  

slučaj „Reket”  

 Siecijalno za „Polišiku ” Željko Šajn  

Skoplje - Siljan Micevski, vlasnik firme „Pelister”, jednog od najuglednijih i najznačajnijih građevinskih preduzeća u Severnoj Makedoniji, jedan je od onih koji su se našli licem u lice sa Vilmom Ruskovskom, šeficom Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.  

Prema navodima makedonske štampe, Siljan Micevski je blizak dvema najvećim parlamentarnim par-—I',jg.«I>' - .-.„'.X-. , !.: tijama Severne Makedonije, SDSM i VMRO-DPMNE, a njegova firma dobila je najviše državnih tendera. Ovoga puta Micevskog je tužilaštvo pozvalo u svojstvu svedoka kako bi pružio detaljne informacije o predmetu „Reket”. Njegov jučerašnji iskaz trajao je puna dva sata.  

Kako piše makedonska štampa, Micevski je na ime Međunarodnog saveza, čiji je prvi čovek Bojan Jovanovski (Boki 13), prvoosumnjičeni u predmetu „Reket”, uplatio autorski honorar u visini od 720.000 evra. Za javnost, ova organizacija je formirana sa cilj’em da se bavi izgradnjom domova za penzionere ili socijalnih stanova. strana 4  

Siljan Micevski, vlasnik jedne od  

najvećih građevinskih firmi u Severnoj Makedoniji, platio je 720.000 evra na ime autorskog  

honorara organizaciji Bokija 13  

Počasni konzul Srbije upleten u slučaj „Reket”  

ako se saznaje iz medija, čitavu stvar je obelodanio novinar Branko Geroski, pišući o odnosu ’ ‘ • Micevskog i Bokija 13 io autorskom honoraru  

penzionerke Todorove u iznosu od 720.000 evra, koji je podigla iz banke i predala nepoznatoj osobi. Istraga treba da pokaže kome je upućen taj novac.  

Prema navodima iz makedonske štampe, nije isključena mogućnost da je firma „Pelister” bila umešana u protivpravne radnje, zbog čega je i Micevski, inače počasni konzul Srbije u Makedoniji, postao žrtva u predmetu „Reket”. U takozvanim Zaevljevim bombama, koje su ilegalno snimljene, čula se i umešanost i Siljanovskog u izbornom procesu, u kojem je osoba iz ELEM-a dogova-  rala glasanje.  

Kako je Siljan Micevski izjavio za „Politiku”, reč je isključivo o poslovnom odnosu: „Moja firma je s organizacijom Bokija 13 zaključila dogovor da se kupe određene lokacije za  

izgradnju domova za penzionere. Isplatili smo 720.000 evra za kupovinu placeva na Ohridu. Kako je preminuo gradonačelnik Ohrida i kako je Jovanovski (Boki 13), za nas u ovom trenutku nedostupan, projekat je prekinut. Gde je novac koji je moja firma uplatila, ne znam. Nadam se da će istraga utvrditi gde je i da će mi se taj novac vratiti. U međuvremenu smo pokrenuli tužbu protiv svih osoba koje su potpisnici ugovora sa našom firmom jer novac nije potrošen namenski po ugovoru.” Podsetimo, Savet javnih tužilaca Severne Makedonije doneo je jednoglasnu odluku da su ispunjeni uslovi za razrešenje šefa Specijalnog javnog tužilaštva Katice Janeve, koja je u pritvoru zbog povezanosti sa predmetom „Reket”.  

Izveštaj Saveta javnih tužilaca poslat je u Sobranje, što je potvrdio novi predsednik Saveta javnih tužilaca Aco Kolevski, koji je preuzeo dužnost od Koleta Sterjeva, kome je istekao mandat. Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi još ga nije uneo u skupštinsku proceduru. Da bi poslanici mogli bilo šta da preduzmu, potrebna je koordinacija šefova poslaničkih grupa i izveštaj Saveta tužilaca prihvatljiv za poslanike, i u političkom i u profesionalnom smislu. Čitavu stvar poslanicima za plenarnu sednicu pripremiće parlamentarna Komisija za pitanja izbora i imenovanja, kojoj predsedava Ilija Dimovski iz opozicione partije VMRO-DPMNE. Kako je naglasio Dimovski, čim dobije izveštaj, pristupiće rešavanju predmeta po hitnom posgupku.  

U međuvremenu, u Sobranju teče postupak za predlog zakona o javnom tužilaštvu, kojim treba da se reši status Specijalnogjavnogtužilaštva, formiranogPržinskim dogovorom, sa zadatkom da preispita sve inkriminisa-  

ne radnje Koje su nastale iz ilegalno prisluškivanih razgovora u vreme vladavine partije VMRO-DPMNE, s tadašnjim liderom Nikolom Gruevskim na čelu, i da ih kazni. Do ilegalno snimljenih razgovora, koje je i obelodanio u javnosti, stigao je sa-  

dašnji premijer Zoran Zaev, dok je, kao lider partije SDSM, bio u opoziciji.  

Zasad nema saglasnosti opozicione partije VMRO-DPMNE za novi zakon kojim bi se rešio i status Specijalnog javnog tužilaštva i odredio novi šef tužilaca koji su trenutno u ovoj instituciji. Saplitanje između vlasti i opozicije oko novog zakona vodi u dva pravca. Kao prvo, za vlast je veoma važno da se zakon usvoji i ukaže Evropskoj komisiji da je Severna Makedonija ispunila sve uslove, pa i sprovela reforme u vladavini prava, za dobijanje datuma za pristupne pregovore. Usvajanjem zakona o javnom tužilaštvu vlast u Skoplju gurnula bi u drugi plan slučaj „Reket”, koji baca sumnju i na političare. Kao drugo, VMRO-DPMNE, kao najveća opoziciona partija, koja je najviše kompromitovana predmetima Specijalnog javnog tužilaštva, ne daje saglasnost za novi zakon. Ona u svim razgovorima i javnim apelima insistira na vanrednim parlamentarnim izborima. $  

Ovoga puta Micevskog je tužilaštvo pozvalo u svojstvu svedoka

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:815694-Podrska-vrha-drzave-vrednija-od-kredita

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Podrška vrha države vrednija od kredita

Čelni čovek Ćuprije Ninoslav Erić najavio velike investicije iz republičke, ali i opštinske kase. Sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima realizuju četiri projektaJAVNO preduzeće "Putevi Srbije" će nastaviti lane započetu rekonstrukciju regionalnog puta od Ćuprije do manastira Ravanica, a za investiciju vrednu oko dva miliona evra imamo veliku podršku Vlade Srbije i predsednika Vučića, koji su saglasni sa našom idejom da razvijamo takozvani verski turizam - kaže prvi čovek Ćuprije Ninoslav Erić, naglašavajući i to da ukupna dužina pomenute saobraćajnice ne premašuje deset kilometara. Na redu je, saznajemo, faza od ulaza u Senje do manastira, a biće izgrađena i dva parkinga, te pešačka staza... Najavljujući predstojeću investiciju, Erić podseća i na to da samo sa Kancelarijom za upravljanja javnim ulaganjima realizuju četiri projekta. - Odobrena su nam sredstva za rekonstrukciju Opšte bolnice, obnavljamo kompletnu vodovodnu mrežu u gradu, a izgradićemo i toplanu za Bolnicu, te ostale javne institucije. Četvrti projekat se tiče regulisanja vodotoka drugog reda, s obzirom na to da Ćuprija ima Ludi potok koji nam pričinjava nemale probleme. Mi smo jedna od deset opština u Srbiji koja je dobila sredstva da reši taj problem, a u pitanju je čak milion evra - kaže prvi čovek lokalne samouprave u Ćupriji i prenosi da su svi pomenuti poslovi u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije, pa će realizacija nekih od njih biti započeta do kraja ove godine. Jedan od najvećih i najvažnijih projekata je i izgradnja novog mosta na Moravi, što će značiti i izmeštanje saobraćaja iz centra grada. Planski dokument je usvojen i ugovorena je izrada projektno--tehničke dokumentacije, a Opština će sa Vojskom rešiti imovinske odnose na zemljištu kojim će se protezati pomenuta saobraćajnica. Ninoslav Erić - Novi most će "nići" pored Garnizona i ušća Ravanice, dok će se stari prelaz koristiti samo kao pešački i biće svojevrsni simbol prethodnog vremena. Naime, radi se o građevini iz Prvog svetskog rata čija bi rekonstrukcija koštala više od izgradnje novog mosta, pa smo odlučili da ga sačuvamo u ovakvom stanju, ali da sopstvenim sredstvima obnovimo rasvetu na njemu - najavljuje Erić i podseća na to da će Ministarstvo privrede finansirati izgradnju trotoara u Ulici kneza Miloša, a Ministarstvo energetike rekonstruisati ovdašnju Gimnaziju i OMŠ "Dušan Skovran". Kad Fond PIO započne rekonstrukciju svoje zgrade u centru Ćuprije, iz lokalnog budžeta će biti renovirana i zgrada nekadašnje "Modne kuće" koja je sada opštinsko vlasništvo, pa će centar Ćuprije dobiti potnuno novi, savremeniji izgled. SPOMENIK ZA spomenik knezu Lazaru kod auto-puta u toku je izgradnja postamenta, a raspisana je i javna nabavka za izradu bronzane skulpture. Novo obeležje će biti slično postojećem u Kosovskoj Mitrovici i jedno od najvećih u Srbiji, a predsednik Erić svečano otkrivanje ove opštinske investicije najavljuje do narednog Vidovdana. 

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2616442/do-kraja-2019-realizacija-vecih-projekta-u-cupriji-rekonstrukcija-bolnice-i-vodovodne

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Do kraja 2019. realizacija većih projekta u Ćupriji - Rekonstrukcija bolnice i vodovodne mreže, gradnja toplane i novog mosta

Javno preduzeće Putevi Srbije će nastaviti lane započetu rekonstrukciju regionalnog puta od Ćuprije do manastira Ravanica, a ta investicija vredna je oko 2 mil EUR. Na redu je faza od ulaza u Senje do manastira, a biće izgrađena i dva parkinga, kao i pešačka staza.Najavljujući Javno preduzeće Putevi Srbije će nastaviti lane započetu rekonstrukciju regionalnog puta od Ćuprije do manastira Ravanica, a ta investicija vredna je oko 2 mil EUR. Na redu je faza od ulaza u Senje do manastira, a biće izgrađena i dva parkinga, kao i pešačka staza.Najavljujući predstojeću investiciju, predsedik opštine Ninoslav Erić podseća i na to da samo sa Kancelarijom za upravljanja javnim ulaganjima realizuju četiri projekta.- Odobrena su nam sredstva za rekonstrukciju Opšte bolnice, obnavljamo kompletnu vodovodnu mrežu u gradu, a izgradićemo i toplanu za Bolnicu, i za ostale javne institucije. Četvrti projekat se tiče regulisanja vodotoka drugog reda, s obzirom na to da Ćuprija ima Ludi potok, koji nam pričinjava nemale probleme. Mi smo jedna od deset opština u Srbiji koja je dobila sredstva da reši taj problem, a u pitanju je čak milion evra - kaže prvi čovek lokalne samouprave u Ćupriji i prenosi da su svi pomenuti poslovi u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije, pa će realizacija nekih od njih biti započeta do kraja ove godine.Jedan od najvećih i najvažnijih projekata je i izgradnja novog mosta na Moravi, što će značiti i izmeštanje saobraćaja iz centra grada. Planski dokument je usvojen i ugovorena je izrada projektno--tehničke dokumentacije, a Opština će sa Vojskom rešiti imovinske odnose na zemljištu kojim će se protezati pomenuta saobraćajnica.- Novi most će "nići" pored Garnizona i ušća Ravanice, dok će se stari prelaz koristiti samo kao pešački i biće svojevrsni simbol prethodnog vremena. Naime, reč je o građevini iz Prvog svetskog rata, čija bi rekonstrukcija koštala više od izgradnje novog mosta, pa smo odlučili da ga sačuvamo u ovakvom stanju, ali da sopstvenim sredstvima obnovimo rasvetu na njemu - najavljuje Erić i podseća na to da će Ministarstvo privrede finansirati izgradnju trotoara u Ulici kneza Miloša, a Ministarstvo energetike rekonstruisati ovdašnju Gimnaziju i OMŠ Dušan Skovran.Kad Fond PIO započne rekonstrukciju svoje zgrade u centru Ćuprije, iz lokalnog budžeta će biti renovirana i zgrada nekadašnje "Modne kuće", koja je sada opštinsko vlasništvo, pa će centar Ćuprije dobiti potnuno novi, savremeniji izgled. SpomenikZa spomenik knezu Lazaru kod auto-puta u toku je izgradnja postamenta, a raspisana je i javna nabavka za izradu bronzane skulpture. Novo obeležje će biti slično postojećem u Kosovskoj Mitrovici i jedno od najvećih u Srbiji, a predsednik Erić svečano otkrivanje ove opštinske investicije najavljuje do narednog Vidovdana.       

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić:Čestitike za učenike,plate u prosveti će rasti

Brnabić:Čestitike za učenike,plate u prosveti će rastiALIBUNAR, 2. septembra (Tanjug) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine.Brnabić je danas tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki."Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić.Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna.Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo."Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi", rekla je Brnabić.Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet."Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu", rekla je Brnabić.Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet."Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadokandimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva", rekla je Brnabić.Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu."U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome", poručila je Brnabić.Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji.Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet."Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive", rekao je Šarčević.        Rekonstrukcija OŠ "Prvi maj", koja ima 308 učenika, raspoređenih u 23 odeljenja, koštala je oko 340 miliona dinara.Reč je o školi u opštini Alibunar u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskoj jeziku.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/154783/rast-plata-prosveti-ali-evo-kada

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rast plata u prosveti, ali evo od kada!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine.IZVOR: Tanjug ponedeljak, 2. 9. 2019.| 09:55 0Brnabić je danas tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki. - Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva - poručila je Brnabić. Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna.Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo. - Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi - rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet.- Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu - rekla je Brnabić. Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet. - Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadoknadimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva - rekla je Brnabić. Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu. - U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome - poručila je Brnabić.Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji.      

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3645160/brnabic-cestitike-za-ucenike-plate-u-prosveti-ce-rasti-.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić: Čestitike za učenike, plate u prosveti će rasti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPredsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine.Ana Brnabić je tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije. Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki. "Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić. Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna. Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo. "Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi", rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet. "Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu", rekla je Brnabić. Upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja  Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet. "Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadokandimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva", rekla je Brnabić. Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu. "U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome", poručila je Brnabić. Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji. Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet. "Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive", rekao je Šarčević. Rekonstrukcija OŠ "Prvi maj", koja ima 308 učenika, raspoređenih u 23 odeljenja, koštala je oko 340 miliona dinara.  Reč je o školi u opštini Alibunar u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskoj jeziku.   

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:815762-Brnabic-Cestitike-za-ucenike-plate-u-prosveti-ce-rasti

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić: Čestitike za učenike, plate u prosveti će rasti

Premijerka istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važnaPredsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine. Pročitajte još: Brnabić je danas tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije. Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki. Pročitajte još: "Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić. Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna. Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo. "Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi", rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet. "Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu", rekla je Brnabić. Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet. "Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadokandimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva", rekla je Brnabić. Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu. "U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome", poručila je Brnabić. Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji. Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet. "Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive", rekao je Šarčević. Rekonstrukcija OŠ "Prvi maj", koja ima 308 učenika, raspoređenih u 23 odeljenja, koštala je oko 340 miliona dinara. Reč je o školi u opštini Alibunar u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskoj jeziku. 

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/prosvetarima-vece-plate-od-1.-januara_1044944.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Prosvetarima veće plate od 1. januara

VLADIMIROVAC - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine.Brnabić je danas tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije. Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki. "Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić. Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveukupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna. Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo. "Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi", rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet. "Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu", rekla je Brnabić. Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet. "Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadoknadimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva", rekla je Brnabić. Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu. "U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadoknadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome", poručila je Brnabić. Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji. Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet. "Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive", rekao je Šarčević. Rekonstrukcija OŠ "Prvi maj", koja ima 308 učenika, raspoređenih u 23 odeljenja, koštala je oko 340 miliona dinara. Reč je o školi u opštini Alibunar u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskoj jeziku.  

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/vesti/brnabic-cestitke-za-ucenike-plate-u-prosveti-ce-znacajno-rasti/xehgssj

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: BRNABIĆ: "Čestitke za učenike, plate u prosveti će značajno rasti"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine.Brnabić je danas tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki."Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić.Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna.Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmladjih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo."Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi", rekla je Brnabić.Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet."Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu", rekla je Brnabić.Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet."Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadokandimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva", rekla je Brnabić.Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu."U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome", poručila je Brnabić.Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji.Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet."Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive", rekao je Šarčević.Rekonstrukcija OŠ "Prvi maj", koja ima 308 učenika, rasporedjenih u 23 odeljenja, koštala je oko 340 miliona dinara.Reč je o školi u opštini Alibunar u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskoj jeziku                  

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: STEPEN AUTOKRATIJE

STEPEN AUTOKRATIJEBEOGRAD, 02. septembar 2019. (FoNet) - Predsednik pokretaDveri Boško Obradović ocenio je danas da izjava predsednikaSrpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića da dok je onživ neće biti prelazne vlade - najbolje govori o stepenuautokratije u Srbiji."U tom smislu, Vučićev lični režim je prevazišao i njegovebliske prijatelje Mila Đukanovića i Nikolu Gruevskog koji susvojevremeno prihvatili ideju prelazne vlade da bi dokazalipostojanje demokratije u Crnoj Gori i Makedoniji", naveo jeObradović u pisanoj izjavi.Povodom Vučićeve izjave na sednici Glavnog odbora SNS dapola sadašnjih narodnih poslanika i ministara iz redovavladajuće stranke loše rade svoj posao i da će bitizamenjeni posle izbora, Obradović je upitao zašto seministrima dozvoljava još najmanje osam meseci da loše radesvoj posao."Ako su ministri dobri - zašto ne bi ostali na svojimmestima i posle izbora? A ako su loši - zašto ne bi bilizamenjeni odmah a ne da i dalje čine štetu", pitao jeObradović.On je naveo i da se najava poslanika Vladimira Đukanovića daće doći do smena korumpiranih članova SNS ispostavila se kao"još jedna u nizu laži i prevara"."Vučićevo obećanje Đukanoviću da će se obračunati sa takvimaispostavilo se kao laž kao i uvek, i očito su svi takvi uSNS ostavljeni na svojim mestima do izbora da bi mogli danastave da kradu i pomognu pobedu vladajuće partije nanastupajućim izborima", dodao je Obradović.Predsednik Dveri je rekoa da su lažna predizborna obećanja ilažna borba protiv kriminala i korupcije "zaštitni znak ovevlasti već osam godina". (kraj) vbr 10:00

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/kosovo/434617/najzgodnija-albanska-politicarka-pokazala-imovinsku-kartu-odakle-joj-sve-ovo-galerija

Autori: @espresors

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: NAJZGODNIJA ALBANSKA POLITIČARKA POKAZALA IMOVINSKU KARTU: Odakle joj sve ovo? (FOTO)

Bivša predsednica Skupštine Kosova, Duda Balje, prijavila je imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, javljaju albanski mediji.Balje je prijavila stan veličine 60 m2, čija je vrednost 80 hiljada evra, piše Indeksonline.U ime svog supruga prijavila je kuću od 500 m2, čija je cena 150 hiljada evra. Dva poslovna prostora, takođe na ime njenog muža, iznose 280.000 evra.Pored toga, Balje je prijavila i da je vozila automobil Tiguan od 13 hiljada evra, dok njen suprug poseduje automobil "Tojota", čija je cena 17 hiljada evra.Bivša poslanica je navela da su ona i njen suprug uštedeli 21.000 evra, te da taj novac drža u bankama.BONUS VIDEO:ŠTA TO RADI OVAJ MALENI PAS? Dok mu tata hoda po traci za trčanje, on uporno pravi isti pokret šapicom, ubeđen da čini pravu stvar! (VIDEO)(Espreso.rs/Indeksonline)       

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/drustvo/456657/video-foto-vlada-srbije-ostati-posvecena-obrazovanju-brnabic-plate-prosveti-rasti

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju. Brnabić: Plate u prosveti će rasti.

(VIDEO/FOTO) VLADA SRBIJE ĆE OSTATI POSVEĆENA OBRAZOVANJU! Brnabić: Plate u prosveti će RASTI!Tanjug 10:33 02. 09. 2019.Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godineBrnabić je danas tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.Tanjug photoOna je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki. - Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju, jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva- poručila je Brnabić. Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna. Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo. - Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi- rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet. - Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu- rekla je Brnabić.Tanjug photoOna je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu. - U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu, ali ćemo raditi na tome- poručila je Brnabić. Ministar prosvete Mladen Šarčević je, takođe, poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji. Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet.Tanjug photo- Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive- rekao je Šarčević.Rekonstrukcija OŠ "Prvi maj", koja ima 308 učenika, raspoređenih u 23 odeljenja, koštala je oko 340 miliona dinara.  Reč je o školi u opštini Alibunar u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskoj jeziku.Tanjug photoTanjug photoTanjug photoTanjug photo            

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3313781/premijerka-cestitala-djacima-pocetak-skolske-godine-od-2020-znacajno-povecanje-plata-prosvetara

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: PREMIJERKA ČESTITALA ĐACIMA POČETAK ŠKOLSKE GODINE: Od 2020. značajno povećanje plata prosvetara

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine. foto: Vlada Srbije Slobodan MiljevićBrnabić je danas tokom obilaska osnovne ...Foto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljevićuveden predmet programiranjePolitika 02.09.2019. 10:46h 02.09.2019. 10:46hPredsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine. Brnabić je danas tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije. Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki. "Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić. Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna.Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo.  "Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi", rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet. "Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu", rekla je Brnabić. Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet. "Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadokandimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva", rekla je Brnabić.  Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu."U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome", poručila je Brnabić. Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji. Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet. "Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive", rekao je Šarčević. Rekonstrukcija OŠ "Prvi maj", koja ima 308 učenika, raspoređenih u 23 odeljenja, koštala je oko 340 miliona dinara.Reč je o školi u opštini Alibunar u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskoj jeziku. (Kurir.rs/Tanjug)  Ana Brnabić, škola, učenici, školska godina, Mladen Šarčević, đaci, foto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljevićfoto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljevićfoto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljevićfoto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljević            

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/bice-povecanja-plata-evo-od-kada/249994/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Biće povećanja plata, evo od kada!

VAŽNO ZA GRAĐANE SRBIJE! AUTOR: Alo.rs/Tanjug/I.L. DATUM I VREME: 02.09.2019. 11:08Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu.Novac, pare, dinari, Foto: Shutterstock   * Ana Brnabić najavila značajno povećanje plata u prosveti * Veće plate već od 1.januara * Radi se i na obnovi škola  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine. Brnabić je danas tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije. Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki. POČELA SEČA U VLADI! Niko nije pošteđen! Vučić pomenuo sledeća imena! - Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju, jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva- poručila je Brnabić. Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna. Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo. Predsednik Vučić odlučio da saopšti sve! Srbija će biti na nogama u 21 čas! AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 01.09.2019. 07:44 - 01.09.2019. 08:43 Neočekivano! Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug Predsednik Vučić će se večeras u 21 čas pojaviti kao gost na televiziji "Pink" u emisiji "Hit tvit", koju vodi voditeljka Verica Bradić. On će se tom prilikom obraditi svim građanima Srbije i prokomentarisati političku i društvenu situaciju u zemlji, kao i novonastale prilike.   - Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi- rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet. Građanima na račun leže nova uplata! Biće redova na šalterima AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 02.09.2019. 08:18 Novo povećanje penzija treba očekivati najkasnije 1. januara sledeće godine, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.   - Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu- rekla je Brnabić. Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu. Pročitajte još: DIREKTNO IZ PREDSEDNIŠTVA Vučić uživo u programu saopštio koji ministri više neće biti na svojim pozicijama! VANREDNO UKLJUČENJE! Predsednik Vučić odlučio da saopšti sve! Srbija će biti na nogama u 21 čas! PADAJU TAKSE! Nakon sastanka sa Vučićem doneta odluka! Panika u Prištini!   - U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu, ali ćemo raditi na tome - poručila je Brnabić. Ministar prosvete Mladen Šarčević je, takođe, poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji. Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet. Bonus video: Snimak autoputa Miloš Veliki dronom                   

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: studiob.rs

Link: https://studiob.rs/plate-u-prosveti-ce-rasti/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Plate u prosveti će rasti"Studio B, Tanjug 

Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu."U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajn  Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu."U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome", poručila je Brnabić.Brnabić je, tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki."Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić.Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna.Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo. "Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi", rekla je Brnabić.Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet. "Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu", rekla je Brnabić.Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet."Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadokandimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva", rekla je Brnabić.Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu."U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome", poručila je Brnabić.Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji.Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet."Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive", rekao je Šarčević.         

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a522370/Brnabic-najavila-znacajno-povecanje-plata-u-prosveti.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić najavila "značajno povećanje plata" u prosveti od Nove godine

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine, koje su zaposleni "i više nego zaslužili".Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je štrajk za početak školske godine, pa su u školama u kojima rade članovi ovog sindikata časovi skraćeni na 30 minuta.Ona je sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem i direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem obišla obnovljenu Osnovnu školu "Prvi maj" u Vladimirovcu, u opštini Alibunar, i prisustvovala prvom času na početku nove školske godine, navodi se na sajtu Vlade.Ana Brnabić je navela da je Vlada od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila približno 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije, dodavši da je u toku rekonstrukcija 25 škola, dok se u 50 sprovode javne nabavke, odnosno priprema javnih nabavki."Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer je to ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić.Ona je dodala da su škole 2017. godine, u okviru akademske mreže, povezane na bezbedan internet, pri čemu se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet."Prošle godine smo krenuli sa uvođenjem digitalnih udžbenika. Ove godine Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica, što pokriva oko 200.000 učenika širom naše zemlje. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020. godini, a cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu", istakla je Ana Brnabić.Prema njenim rečima, ove godine je upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, a od sledeće godine će se programiranje uvesti od prvog razreda kao obavezan predmet.Rekonstrukcija Osnovne škole "Prvi maj", koja ima 308 učenika raspoređenih u 23 odeljenja i u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskom jeziku, koštala je skoro 340 miliona dinara.            

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2616551/nis-dobija-nove-prevoznike-i-novi-sistem-prevoza-javna-nabavka-tokom-septembra

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Niš dobija nove prevoznike i novi sistem prevoza - Javna nabavka tokom septembra

Veće grada Niša usvojilo je Projekat javno-privatnog partnerstva za obavljanje gradskog i prigradskog prevoza kojim je predvidjeno da na području grada Niša od 1. februara 2020. godine počne da funkcioniše novi sistem prevoza, sa novim prevoznicima, boljim autobusima i delimično izmenjenim linijama.Direktor JKP Direkcije za javni prevoz Milan Milić rekao je da će novi sistem imati brojna poboljšanja, a poseban akcenat stavljen je na poboljšanje kvaliteta autobusa i na veći komfor putnika.- Sva vozila u gradskom i prigradskom prevozu moraće da budu niskopodni sa rampama za invalide, moraće da imaju ispravne klima uređaje i moraće da ih uključuju kada je temperatura iznad 25 stepeni Celzijusovih - izjavio je Milić.Prema njegovim rečima, svi autobusi imaće internet, brojače putnika, sigurnosne kamere i displeje na kojima će se najavljivati naredno stajalište.- Prevoznici će imati obavezu da konkurišu sa autobusima koji imaju najmanje Euro 3 motore, a po isteku druge godine od zaključenja ugovora, moraće da 25 odsto autobusa zamene savremenijim vozilima, sa Euro 4 ili Euro 5 motorima. Posle isteka treće godine moraće da još 25% autobusa zamene autobusima sa Euro 4 ili Euro 5 motorima - naglasio je Milić.On je istakao da će biti ugovornim odredbama biti predviđene kazne za prevoznike koji ne poštuju preuzete obaveze. Milić je rekao da će javna nabavka za izbor novih prevoznika biti raspisana tokom septembra, a pošto će biti velike vrednosti rok za konkurisanje biće 52 dana.- U javnom pozivu će umesto četiri paketa linija biti predviđena dva paketa, tako da ćemo imati dva, umesto četiri prevoznika. Time želimo da dobijemo na pouzdanosti, jer se pokazalo da mali prevoznici mogu da zapadnu u poteškoće u organizaciji prevoza - izjavio je Milić.Gradski većnik resorno zadužen za saobraćaj Igor Vojinović naglasio je da će ugovor sa prevoznicima biti zaključen na sedam godina, a grad će godišnje za organizaciju javnog prevoza izdvajati 350 miliona dinara, od 1,2 milijarde koliko iznosi ukupna vrednost tog posla.- Iznos od 350 miliona dinara je duplo veći u odnosu na ono što je do sada plaćeno, ali tim iznosom ćemo kompenzovati da gradjani ne plaćaju veće troškove prevoza koje će doneti novi sistem prevoza - rekao je Vojinović.On je kazao da nije planirano da se cene karata menjaju, svakako ne u prvoj godini, s tim što će umesto karata za četiri zone, biti u prodaji karte za tri zone. Vojinovic je rekao da je uvažen zahtev građana tako da će se prva zona završavati kod Ekonomske i Ugostiteljske škole, a ne kao do sada na Trošarini.         

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/info/znacajno-povecanje-plata-u-prosveti-od-nove-godine-dobre-vesti-za-pocetak-skolske-godine-2019-09-02

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Saopštene lepe vesti! Bitno povećanje plata za PROSVETARE, zna se tačno i KADA

"Sveokupna reforma obrazovnog sistema u Srbiji do digitalizacije obrazovanja za poslove 21. veka". Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.TanjugVlada Srbije je od 2014. godine, kaže predsednica Vlade, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.- U ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki, kaže Ana Brnabić uz napomenu da Vlada Srbije ostaje posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva.Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo.- Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi - rekla je Brnabić.- Prošle godine smo krenuli sa uvođenjem digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije - kaže predsednica Vlade uz najavu da se novac planira za još 10.000 digitalnih učionica sledeće godine.- Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu - rekla je Brnabić.Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet.-Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadokandimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva - rekla je Brnabić.Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu.- U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome - poručila je Brnabić.Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji.Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet.- Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive - rekao je Šarčević.BONUS VIDEO: JEZIVO! Eksperiment je pokazao da 15 od 17 dece odlazi sa potpunim neznancem, a ovo su načini na koje KIDNAPERI MAME DECU (VIDEO)                  

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/drustvo/brnabic-cestitike-za-ucenike-plate-u-prosveti-ce-rasti-02-09-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić: Čestitike za učenike, plate u prosveti će rasti 

ALIBUNAR: Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine.Brnabić je danas tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki."Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić.Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna.Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo."Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi", rekla je Brnabić.Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet."Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu", rekla je Brnabić.Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet."Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadokandimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva", rekla je Brnabić.Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu."U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome", poručila je Brnabić.Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji.Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet."Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive", rekao je Šarčević.Rekonstrukcija OŠ "Prvi maj", koja ima 308 učenika, raspoređenih u 23 odeljenja, koštala je oko 340 miliona dinara. Reč je o školi u opštini Alibunar u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskoj jeziku.                 

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/434713/konacno-lepe-vesti-prosvetarima-znacajno-rastu-plate-zna-se-tacno-i-kada

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: KONAČNO LEPE VESTI! Prosvetarima značajno RASTU PLATE, zna se tačno i KADA

Sveokupna reforma obrazovnog sistema u Srbiji do digitalizacije obrazovanja za poslove 21. vekaVlada Srbije je od 2014. godine, kaže predsednica Vlade, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.- U ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki, kaže Ana Brnabić uz napomenu da Vlada Srbije ostaje posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva.Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo.- Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi - rekla je Brnabić. - Prošle godine smo krenuli sa uvođenjem digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije - kaže predsednica Vlade uz najavu da se novac planira za još 10.000 digitalnih učionica sledeće godine.- Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu - rekla je Brnabić.Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet.-Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadokandimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva - rekla je Brnabić.Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu.- U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome - poručila je Brnabić.Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji.Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet.- Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive - rekao je Šarčević.Bonus video: (Espreso.rs / Agencije)                

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Od-2020-autobusi-u-Nisu-moraju-da-budu-niskopodni-sa-klimom-i-internetom.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Od 2020. autobusi u Nišu moraju da budu niskopodni, sa klimom i internetom

  1. februara 2020. godine na niške ulice bi trebalo da izađu niskopodni autobusi koji će morati da imaju internet i klimu, a biće u obavezi da sistem za hlađenje uključuju na određenim temperaturama. Posao će, kako kažu nadležni, moći da dobiju samo 2 prevoznika, sklopiće ugovor na 7 godina, a za to će se iz budžeta grada izdvajati 350 miliona dinara godišnje. Opozicija kaže da se već spekuliše da će posao dobiti "Niš ekspres" i "Ariva".Novi tender, stari prevoznici?; foto: J. C. M. 1. februara 2020. godine na niške ulice bi trebalo da izađu niskopodni autobusi koji će morati da imaju internet i klimu, a biće u obavezi da sistem za hlađenje uključuju na određenim temperaturama. Posao će, kako kažu nadležni, moći da dobiju samo 2 prevoznika, sklopiće ugovor na 7 godina, a za to će se iz budžeta grada izdvajati 350 miliona dinara godišnje. Opozicija kaže da se već spekuliše da će posao dobiti Niš ekspres i Ariva. Grad Niš i Direkcija za javni prevoz pripremaju javnu nabavku na koju bi trebalo da se jave zaintersovani prevoznici koji bi narednih godina prevozili Nišlije na gradskim i prigradskim linijama. Trenutna situacija u javnom prevozu grada pokazala je da prethodni tender nije dao željene rezultate, jer je bilo više problema sa prevoznicima. Neki su odustajali, sa nekima su ugovori raskinuti jer su "podmetali" starija vozila, a građani se i danas žale na kašnjenja i vrućinu u autobusima. Klime obavezne; foto: Direkcija za javni prevoz Niš Zato je, kako se čulo na Gradskom veću, u prethodnom periodu Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, zajedno sa komisijom koju je forimrao Grad, radio analizu i predložio najbolje rešnje. Direktor Direkcije Milan Milić kaže da je dolučeno da se ide na javno-privatno partnerstvo sa prevoznicima. Ugovori bi se potpisivali na 7 godina, ali prema njegovim rečima, uslovi će biti stroži nego do sada, a akcenat je stavljen, priča Milić, na kvalitetu prevoza i konforu putnika. Sva vozila će morati da imaju klima uređaje i ti klima uređaji će morati da rade u onim periodima godine kada je to potrebno. Jednim pravilnikom će biti definisano da ukoliko je temperatura iznad 25 stepeni klima uređaj mora da bude ispravan i mora da radi. Biće propisane novčane kazne ukoliko se ne pridržava toga - kaže Milić. Svaki autobus će, kako kaže, morati da bude niskopodan i da ima rampu za osobe sa invaliditetom. Bolja oprema u autobusima; foto: arhiva JV U vozilima će biti određena oprema - WiFi, brojači putnika i kamere što će takođe dati konfor i kvalitet korisnicima prevoza - kaže Milić. Autobusi će biti sa EURO 3 motorima, ali će obaveza u ugovoru biti takva, pojašnjava Milić, da svi prevoznici u prve 3 ili 4 godine polovinu svojih autobusa zamene kvalitetnijim koji bi trebalo da imaju motore EURO 4 ili EURO 5. Jedna nova linija i produženja postojećih Putnici će od februara naredne godine, kaže Milić, moći da se voze i na novoj liniji od Medoševca do Duvaništa, a autobusi će saobraćati i Bulevarom Medijana. Dodatna vozila će biti uvedena na kružnoj liniji 34, a linija broj 5 se produžava do raskrsnice ulica Matejevački put i Somborska, ali tek kada se tamo izgradi kružni tok. Linija 10 (9. maj - Ćele-kula) produžava se Bulevarom Medijana do kružnog toka kod Lidla i tu će da se okreće. Time će ljudi moći da odu do tržnih centara, a i deo Duvaništa će dobiti novi vid prevoza - kaže Milić. Karte i na automatima; foto: S. M. Većnik Igor Vojinović kaže da karte ne bi trebalo da budu skuplje, sigurno ne u prvoj godini, a ispunjen je i zahtev građana oko zoniranja u delu kod Ekonomske i Ugostiteljsko-turističke škole. Mi smo do sada imali 4 zone, biće ih 3 u novom sistemu. Neće biti promene cena karata, ostaće kako i sada važe. Veliki broj zahteva se odnosio na učenike Ekonomske i Ugostiteljsko-turističke škole koji su plaćali drugu zonu, ali je ta granica pomerena i oni će sada plaćati prvu zonu - rekao je Vojinović. Duplo više novca iz budžeta nego do sada Vojinović pojašnjava da je bilo nekoliko opcija i predloga sistema gradskog prevoza, ali da je odlučeno da se ugovori sa novim prevoznicima potpisuju na 7 godina, kao i da putnike opslužuju samo 2 prevoznika, dok su pre 5 godina to mogla da rade 4 prevoznika. Grad će po ovom projektu godišnje izdvajati 350 miliona dinara, to je duplo više nego što je do sada plaćano, to je cena kojom ćemo mi kompenzovati da građani ne plaćaju taj trošak, pa zato i neće biti povećanja cena karata. Očekujemo da na ovaj način u narednim godinama građani osete poboljšanje kvaliteta gradskog prevoza - kaže Vojinović. Vojinović kaže da plaćamo duplo skuplje kako ne cena karte ne bi skočila; Foto: JV/V. Milić Tender bi trebalo da bude raspisan u septembru, a nakon 3 godine sprovođenja ugovora, kako kaže većnik, treba očekivati i sistem elektronske naplate karata. Očekujemo da to nakon treće godine zaživi kako bi građani mogli nekim savremenim metodama svoje putovanje da plaćaju. Kao svuda u svetu, da li mobilnim uređajem ili kupovinom kartica na nekim vending mašinama, svakako svesni smo da će neko vreme i kondukteri morati da budu u autobusima - rekao je većnik. U Niškoj inicijativi kažu da se već spekuliše da će posao dobiti Niš ekspres i Ariva, a smatraju i da je period od 7 godina predug i da ostavlja prostor za malverzacije. Takođe, osporavaju i činjenicu da nisu predviđeni električni autobusi, a posebno kritikuju EURO 3 motore. NIška inicijativa traži studiju na uvid; Foto: J.V. Treba da se zna da je Euro 3 norma uvedena oko 2000. godine i da to daje mogućnost da opet dobijemo autobuse koji su stari, bučni i zagađuju u velikoj meri vazduh u Nišu. To znači da će moći da se voze autobusi stari oko 20 godina i do kraja isteka ugovora bili bi skoro oldtajmeri - kažu u Niškoj inicijativi. Podsetimo, poslednji tender bio je raspisan pre 3 godine i vredeo je kao dve trećine budžeta Niša. Iako se tadašnje rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Perišićem hvalilo kako je to dobar primer javno-privatnog partnerstva u praksi se pokazalo drugačije. Ceo postupak je pratila i afera nameštanja tendera, jer se na snimcima sa sastanka čulo kako se šteluju uslovi za određene prevoznike.  

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/154830/istvan-kaic-dajrekt-medije-samo-tri-nedelje-pre-nego-sto-traziti-istrazni-organi-predstavlja-sponu-saradnje-izmedju-dva-dragana

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ištvan Kaić: Dajrekt medije samo tri nedelje pre nego što će je tražiti istražni organi, predstavlja sponu saradnje između dva Dragana

Medijski analitičar Ištvan Kaić u novom autorskom tekstu pod nazivom "Gad kojeg ne zovemo tako", govori o Đilasovoj patologiji, prevari Dajrekt medije, ali i o odnosu lidera opozicije sa medijima u Srbiji.AUTOR: Republika ponedeljak, 2. 9. 2019.| 13:23 0Njegovu analizu prenosimo u celosti.- Šta su klešta simptoma? To je kad se ono što si stvarno rekao ne podudara ili čak okreće protiv onog što si možda imao nameru da kažeš, pa ispada da nisi ni mogao drugačije da kažeš. Dok se ispred Predsedništva branio zbog privođenja nekih od svojih najbližih saradnika iz Dajrekt medije i RTS-a i pičkasto nabrajao kuće na Bežanijskoj kosi, ugrađivanja u poslove, letove privatnim avionima, školarine u stranim školama i proslave u Italiji, Dragan Đilas je dodao nešto što (ni)je morao. "U to vreme je generalni direktor bio Aleksandar Tijanić i ovo što se sada dešava, dešava se i njemu, nažalost, koji je preminuo."Prave razmere Đilasove patologije, nažalost, nisam jasno pojmio sve dok 18. decembra 2017, odmah pošto je ozvaničio svoj ponovni ulazak u politiku, nije u "Pressingu", dok je ovaj samo ćutao i gutao knedle, gledao Ćosića pravo u oči i iznedrio da nije imao nikakve veze sa tabloidom Press, kao i da je ponosan na ono što je radio s Romima u Beogradu. U vezi s Pressom mu nije smetalo kako ga je, zajedno s Miškovićem, a preko Lalića, Brkića, Vučićevića i ostalih koristio kada je trebalo podrivati Tadića, a ovaj preko Kurira u kojem je sedeo Homen to isto činio njemu. Ma jok, već to što je Press nakon izbora 2012. propao, a nijedna kompanija ne propada dok je on njen suvlasnik, jer on "zna da radi taj posao". Za Miškovića je naravno dodao da nema kontakte s njim.Tada sam shvatio da o poreklu vrste Dragana Đilasa postoji samo jedna teorija, za razliku od npr. njegovog omiljenog urednika Draže Petrovića, o kome u čaršiji cirkulišu barem tri. Prva je da mu je neko već u ranoj mladosti, dok je bio beba, a nisu Raja ili Aleksandar Rodić, šapnuo i obmanuo ga da je svaka upotreba metonimije duhovita (ono kad reči isto ili slično zvuče, a uz minimalnu izmenu slova ili u drugom kontekstu znače nešto sasvim drugo, pa je kao smešno kad stoje blizu). Druga je da je negde kasnije u životu, ali već totalno navaren čitao Frojdovu knjigu "Dosetka i njen odnos prema nesvesnom" i shvatio je preozbiljno, dok su po trećoj teoriji i prva i druga tačne. Đilasova maksima povratka u politiku deluje, međutim, u odnosu na ovo mnogo radikalnije i glasi: Negiraj sve loše u vezi sebe, a ono što je najočiglednije negiraj najviše! Ekscesivno laganje je jedini način da se činjenice preokrenu u suprotno!Kako se ophodio u mesecima pre saslušanja njegovih "partnera u zločinu"? Novi talas samodegradacije zapljusnuo ga je 6. juna u Vremenu, kada je o svom odnosu prema medijima dok je bio gradonačelnik progovorio tako da je i Radmilu Markoviću koji ga je intervjuisao bilo neprijatno, pa je ovaj, kroz sugestije, čak pokušao da mu ukaže da bi u vezi sa tim trebalo manje da laže. Ali nema stajanja, Đilas je zanet ulogom žrtve odjednom počeo da se žali na tretman koji je na B92 imao kod Ćosića, Trninićeve i Bećkovićeve (od kojih su svi bili bliski DS, a neki čak i na njenim platnim spiskovima), pa kod Rade Đurić u "Beogradskoj hronici", da bi najzad dodao kako je samo jednom godišnje mogao da dobije gostovanje na Studiju B, hvaleći usput omiljene mu novinarke Maju Nikolić i Danijelu Šegan. Premda je trebalo da se odnosi na nekog drugog, naslov će interesantno glasiti "O čemu pričaš, čoveče". Opet klešta simptoma.Samo dva dana kasnije, dobiće "megaekskluzivan" prostor za autorski tekst u rođendanskom dodatku Danasa kao političar koji najviše pomaže ovom tabloidu. Nastaviće tamo gde je stao u Vremenu, tvrdeći ovoga puta (spremite se sad) da u Danasu nema nijednog pozitivnog teksta o njemu i da se taj list prema njemu ponaša baš onako kao nekada B92, Studio B, RTS... A ponaša se tako da je Draži četniku, elementarno glupom prema tri navedene teorije, palo na pamet da radi Đilasove neizmerne ljubavi zloupotrebi najpre svoju, a potom i decu ranog školskog i predškolskog uzrasta drugih zaposlenih u Danasu. Tako je jedino svoj i Đilasov tekst opremio dečijim crtežima, kako bi sve izgledalo lepršavo, u bojama, nevino, čedno i happy, a optužbe o "Đilasovom smešnotiražnom tabloidu" bile gurnute u besmisao. To je kao kad Kesić predloži Stevanu Dojčinoviću da dođe u njegovu kvazikomičnu emisiju i natakne na glavu kačket sa natpisom "narkoman", pa će svi da se smeju i valjda više niko neće pomisliti da je uistinu upravo to - narkoman.Tužilaštvo za organizovani kriminal otvorilo je istragu protiv četvoro lica zbog sumnje da su oštetila RTS za 688 miliona dinara u proteklih više od deset godina. I to Milice Đuričić Janjić, nekadašnje direktorke marketinga RTS, Mirjane Katanić, šefice Odeljenja marketnških projekata u RTS, Jovana Stojanovića, aktuelnog direktora Dajrekt medije, kao i njegove prethodnice Jadranke Drinić, Đilasove desne ruke. Drinićeva, koja je pobegla u Ameriku i ispisala se iz zastupništva Dajrekt medije samo nepune tri nedelje pre nego što će je tražiti istražni organi, predstavlja sponu saradnje između svoja dva Dragana, Đilasa i Šolaka, jer je istovremeno suvlasnica Šolakove malteške firme preko kojih su se obavljali poslovi kupovine Pink korporacije u regionu. Pojedinim medijima zaprećeno je kada su prvi put objavili njenu fotografiju u javnosti.Onako kako je poturio svoje najbliže saradnike, poput Aleksandra Bjelića da potpisuje poslove za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, kojeg tužilaštvo takođe tereti za proneveru novca na račun gradskog budžeta, tako je, po svemu sudeći, učinio i u ovom slučaju prilikom potpisivanja štetnih ugovora po RTS o finansiranju prenosa Lige šampiona, Lige Evrope, kao i emitovanja serija "Nepobedivo srce" i "Moj rođak sa sela 2", te dodatnog popusta na sekunde koji potom nije obračunat. Kada se ovo ima u vidu, postaju jasniji i skorašnji sukobi oko nerealne ponude emitovanja sličnih programa od strane Šolakove Junajted medije i RTS-a, kao i transferi serija sa RTS-a na NovuS, koje produciraju kako Junajted medija tako i Dajrekt medija. Postoje osnovane sumnje da je ova druga do sada već dva puta fingirano prodavana, najpre 2014, a zatim 2018, i da je ona još uvek u nekoj vrsti zavisnog statusa prema Multikom grupi, u kakvom je godinama bila, a čiji je vlasnik i direktor i dalje Dragan Đilas. Oba puta, Dajrekt medija je prodavana firmama u evropskim ofšor zonama, oba puta kada je Đilasu to i politički odgovaralo, pa je teško ući u trag stvarnom vlasniku, baš kao što je u ofšor zoni registrovana i firma vlasnica TV N1.Crpljenje državnih resursa na osnovu pozicije moći najpre ministra, a potom i gradonačelnika iz firmi kao što su RTS, Studio B, Telekom i drugih bila je glavna Đilasova politička ambicija, što nam govori da je zapravo reč o kriptopolitici radi uspešnijeg poslovanja i da govorimo o gadu koji je političku moć najpre poslovno izgradio, a onda te poslove eksponencijalno uvećao zahvaljujući učešću u politici, nazivajući to svojim umećem (Šolak za njega tvrdi da je budala kad je reč o politici).Glavni primer koji je donekle pao u zaborav, na kojem se tačno vidi ispumpavanje i prisila ne samo pomenutih firmi, već i državnih organa, institucija, kulturnih ustanova i drugih, pocrtao je Savet za borbu protiv korupcije u svom izveštaju iz 2011. na stranici 29, gde se navodi slučaj Multikomove firme za štampanje Big print.Prema podacima koje je Savet dobio od Trezora NBS, Big print je ostvarila direktnu poslovnu saradnju sa državnim institucijama, pa i onim koje se finansiraju iz budžeta grada Beograda. Njeni klijenti između ostalih su bili: Skupština grada Beograda, gradska opština Novi Beograd, većina beogradskih pozorišta (Atelje 212, Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište,...), Turistička organizacija grada Beograda, Biblioteka grada Beograda, Kulturni centar grada Beograda, Dom omladine, Dom zdravlja Rakovica, Istorijski muzej, Pedagoški muzej, Narodni muzej, Muzej istorije Jugoslavije i Srpska akademija nauka i umetnosti. Uprkos tome što se jasno vidi da mehanizam poslovne prisile, u kojoj klijentima nije bila dozvoljena saradnja sa konkurentima, vodi u sukob interesa i zloupotrebu službenog položaja, Đilas zbog toga ni dan-danas nije odgovarao.Tako je 28. avgusta isti obmanjivač došao u poziciju da ispred Predsedništva mora da maše papirima koje je preko veze dobio iz RTS-a, a samo se dan ranije kao "tajfun" bio zaleteo u Blicu i pod tačkom tri tvrdio kako nikada nije bio pod državnom jaslom, tj. da njegove firme nikada nisu imale državne klijente, najavljujući tužbu protiv Vladimira Đukanovića. Mehanizam tužbi protiv neistomišljenika takođe je razrađen tako što ih on i TV N1, Danas i ostali mediji na koje vrši uticaj predstavljaju kao da su podignute zbog "brojnih laži i kleveta", a ne na ime povrede ugleda i časti, budući da je osnov kleveta izbačen iz zakonodavstva još 2012. Četrdeset dana pre toga, 18. jula u Vremenu, Đilas je u tekstu pod naslovom "Anatomija jedne hajke", koji je ukrao od Šekija Radončića, patio od nešto blaže varijante metastaze laži i napisao da njegove firme nisu imale nijednog državnog klijenta pre 2004. kada je ušao u politiku.Ni to, naravno, nije tačno jer je još tokom 2001. vlada Zorana Đinđića došla do saznanja da Đilas, koji u to vreme nema nikakve veze ni sa Đinđićem ni sa DS, vrši iznude i reketira neke beogradske firme u ime Đinđića, zbog čega je Goran Vesić podneo krivičnu prijavu protiv njega. Prvi je u javnost ovu informaciju pokušao da iznese Đinđićev šef Biroa za komunikacije sa medijima Vladimir Popović maja 2007. u intervjuu za mesečnik Status, ali je urednik tog glasila Slaviša Lekić taj deo izbacio, naknadno potvrdivši da mu je Đilas pretio da će Multikom povući sve reklame iz Statusa i tako ugasiti list. Zbog istog intervjua ucenio ga je bio i Mišković, pa je tadašnja potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan morala da dobije junsku naslovnicu. Lekić je, međutim, već tada vrlo blizak sa Đilasom, kao i njegova bivša žena Bojana, čijoj će firmi Brendon Đilas nameštati i bogato plaćati poslove tokom kampanje za seču platana na Bulevaru, za koje je uzgred lagao da je na osnovu analize Šumarskog fakulteta dobio dozvolu da ih sve poseče.  Dajrekt medija pomagaće sve Lekićeve video radove, a posebno serijal "Pad haških begunaca", za koji je Lekić na prevaru dobio novac od Evropske komisije jer je tvrdio da će praviti serijal čiji je cilj suočavanje s prošlošću i zločinima počinjenim u ime srpskog naroda. Umesto toga, napravio je propagandni materijal koji je koristio u kampanji protiv Aleksandra Vučića kao tadašnjeg koordinatora službi bezbednosti, istovremeno abolirajući i uzdižući kabinet Borisa Tadića i njegove najkorumpiranije elemente - Miodraga Rakića, Sašu Vukadinovića, Vladimira Vukčevića, Miljka Radisavljevića i druge. Posebno bizaran momenat tiče se epitafa koji će Lekić smisliti za Rakića, da je "dao celog sebe za bolju Srbiju", dovodeći širu javnost u zabludu da je Rakić poginuo u nekakvoj državnoj operaciji od značaja za zemlju, a ne da je umro od kancera kada već dugo nije imao nikakvu funkciju.Da je Lekić Đilasov čovek sa specijalnim zadatkom za stavljanje NUNS-a pod kontrolu ili u dužničko ropstvo, baš kao što je to preko Pajtića i Mileševića Đilas učinio sa DS, bilo je jasno ubrzo pošto je Lekić stupio na mesto predsednika tog kvazinovinarskog udruženja i kada je zbog dugova koje je imao NUNS-ov Medija centar 11. maja 2017. potpisan ugovor o beskamatnoj pozajmici od šest miliona dinara sa Multikomom. Iako je Lekić negirao da je imao bilo kakve veze s tim, ubrzo su mu rizik od političkog uticaja upravo sami članovi spočitali kao jedan od razloga njegove smene. Danas se Đilas preko svog atašea u DS Lutovca sveti članovima koji su učestvovali u izradi spornog izveštaja koji je dospeo u javnost i pokazuje finansijsku zavisnost od Multikoma. Sveti se i preti svima koji su protiv bojkota izbora, posebno Nataši Vučković i Tatjani Macuri, ponižava medij kojem su dale intervjue i potvrdile ono što smo od početka znali, da spontanih građanskih protesta nikada nije bilo i da iza čitave organizacije 1od5miliona od samog starta stoji politika, političari i Đilas, a povrh svega toga - njegovi poslovni interesi.Čemu, dakle, Tijanić, odsutni označitelj? Želeo je Đilas da se zakloni iza nekoga za koga zna da ga u izopačenom sistemu vrednosti ljudi cene na osnovu glumatanja i samonabeđene "kurčevitosti". Ali ono što je zaista rekao, što su ga klešta simptoma primorala da kaže, jeste da se kao gad u odnosu na Tijanića razlikuje samo po tome što ovog drugog uglavnom ne zovemo tako. Jer baš kao što on nije živeo od plate gradonačelnika ili ministra i još ju je šatro filantropski donirao, tako ni Tijanić zasigurno nije živeo od plate generalnog direktora RTS-a, pošto je prihode sa strane gomilao neretko dovodeći sebe u sukob interesa i to delom zahvaljujući baš Đilasu, ne hajući ni najmanje za to, ali istovremeno kao najgora kukavica (pičkica) krijući to od drugih. Tako slučaj četvoro osumnjičenih protiv kojih je pokrenuta istraga ne bi ni bio moguć da, kako sa strane Dajrekt medije nije bilo onog koji je ubirao sve plodove potpisanih ugovora, tako isto i sa strane RTS-a nije bilo nekog za koga je saradnja sa Đilasom bila mnogo isplativija od potpisivanja nekoliko pišljivih ugovora koji su po svemu sudeći bili samo kompenzacija.Kada ga je Koštunica 2004. nagradio mestom direktora RTS-a zbog nemilosrdne i vulgarne kampanje kriminalizacije koju je vodio protiv Đinđića i njegove vlade, Tijanić je neformalno ostao na mestu njegovog savetnika za medije, uz formalnog potrčka Srđana Đurića. Čitava DSS bolumenta nastavila je da ponavlja rečenične sklopove iz kolumni njegovih tabloida, zaljubljujući se preko sadizma u njih, prepisujući ih u "svojim" stranačkim saopštenjima, dok je Tijanić trljao ruke, skidao kajmak i prihvatao poslovne ponude sa svih strana, između ostalih i od Delta holdinga za honorare od po milion evra. Baš time se bio hvalio Bodu Hombahu prilikom pregovora sa WAZ-om, ubeđujući ga da slično Miškoviću, i on treba da pristane da za njega fingira mesto svojevrsnog "direktora za korporativni imidž".Kako se ophodio prema onima koje je doživljavao kao neprijatelje na poslu, najbolje znaju Goran Gmitrić i Gordana Suša. Prvi je iskusio pretnje da će ga privesti policija ako ne dođe kod Nikitovića u kabinet i primiri se povodom medijskih objava o Tijaniću, dok je drugu polako ali sigurno dovodio do ludila, na kraju joj ne ostavivši izbora nego da sama da otkaz i još više potone u alkohol. Žene koje je zapošljavao uglavnom je nazivao guskama ("neke su bile lepe i pametne, a neke samo lepe"), a onda bi ih vezivao žestokim Stokholmskim sindromom za sebe (primer Nataše Miljković). Početkom septembra 2011. umalo nije razrešen sa funkcije zbog rešenja koje je protiv njega podnela Agencija za borbu protiv korupcije jer nije blagovremeno objavio imovinsku kartu, ali se na kraju izvukao zahvaljujući nejasnoj odluci Upravnog suda.Iz delova drugog izdanja knjige "Kakodalogija" Ivana Stankovića, vlasnika marketinške agenicije Komunis, jasno je da je Aleksandar Tijanić bio u sukobu interesa i zato što je sa Stankovićem inkognito radio politički marketing za stranke raznih boja, a zatim iste spotove pod posebnim uslovima emitovao na RTS-u, kada je sarađivao i sa Dajrekt medijom. Tokom te saradnje proizašao je i čuveni spot Demokratske stranke protiv Tomislava Nikolića iz 2012. sa podeljenim ekranom "nekad-sad", kako bi se obesmislio politički zaokret SNS-a, gde je ekran "nekad" prikazan u nijansama sive. Stankovićeva supruga Maja Žeželj bila je u vreme Tijanića glavna prezenterka vesti, da bi nakon njegove smrti spremno prebegla kod Šolaka na trovačnicu N1.Zna Dragan Đilas i to da predsednik Vučić voli da indignira Tijanića, pa je pomislio da će mu, pozivajući se na ovog, zabiti nož u butinu. No, bitnije od tog noža i rane koja će se svakako zaceliti, jeste hoće li Vučić nastaviti to bezrezervno da radi, pogotovo ako istraga bude ukazala i na odgovornost generalnog direktora RTS-a, ili će makar progutati knedlu i usporiti pre nego što svaki sledeći put bude hteo nešto da kaže o Tijaniću. U studiju sa Vericom Bradić u emisiji "Hit tvit", računalo bi se dvostruko - napisao je Ištvan Kaić, analitičar medija.                     

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3313865/najzgodnija-albanska-politicarka-otkrila-sta-sve-poseduje-ovako-izgleda-njena-imovinska-karta-a-od-cifara-ce-vam-se-zavrteti-u-glavi-video

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: NAJZGODNIJA ALBANSKA POLITIČARKA OTKRILA ŠTA SVE POSEDUJE: Ovako izgleda njena imovinska karta, a od cifara će vam se zavrteti u glavi! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Instagramživot na visokoj noziPolitika 02.09.2019. 13:33h 02.09.2019. 13:33hBivša predsednica Skupštine Kosova, Duda Balje, prijavila je imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, javljaju albanski mediji.Balje je prijavila stan veličine 60 m2, čija je vrednost 80 hiljada evra.   U ime svog supruga prijavila je kuću od 500 m2, čija je cena 150 hiljada evra.Dva poslovna prostora, takođe na ime njenog muža, iznose 280.000 evra. Pored toga, Balje je prijavila i da je vozila automobil Tiguan od 13 hiljada evra, dok njen suprug poseduje automobil "tojota", čija je cena 17 hiljada evra.Bivša poslanica je navela da su ona i njen suprug uštedeli 21.000 evra, te da taj novac drža u bankama.Kurir.rs/IndeksonlineFoto: Printscreen/Youtube  Duda Balje, Kosovo, političarka, imovina, agencija za borbu protiv korupcije, stan, kuća, novac, foto: Printskrin/Facebook/Duda Baljefoto: Printscreen/Instagram         

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/154832/podnet-zahtev-izuzece-clanova-dvt-zbog-sukoba-interesa

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Podnet zahtev za izuzeće članova DVT zbog sukoba interesa!

Članovi Udruženja sudija i tužilaca (UST) Srbije Lazar Lazović, Miodrag Marković, Zoran Nikolov i Marica Arsenović podneli su zahtev Državnom veću tužilaca (DVT) u kome traže da se određeni izborni članovi DTV izuzmu iz postupanja po oglasima za više pozicija za koje su konkurisali.AUTOR: Republika ponedeljak, 2. 9. 2019.| 13:44 0Saopštenje članova UST prenosimo u celosti:DRŽAVNOM VEĆU TUŽILACA, UL. RESAVSKA BR.42            Kao podnosioci prijava i kandidati na oglašenim konkursima za mesta zamenika javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Nišu, zamenika javnog tužioce Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu i za prvi izbor za zamenika javnog tužioca u Prvom, Drugom i Trećem OJT u Beogradu, raspisanima od strane DVT dana 07.06.2019. godine i 19.06.2019. godine, na osnovu člana 43 stav 6 Poslovnika o radu DVT, ovim putem podnosimoZAHTEV ZA IZUZEĆE Izbornih članova DVT i to Gorana Ilića, Svetlane Nenadić, Radovana Lazića i Sandre Kulezić od svakog daljeg postupanja po navedenim oglasima na kojima smo konkurisali.OBRAZLOŽENJENavedena lica su izborni članavi DVT, ali istovremeno i visoki funkcioneri Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnioh tužilaca Srbije (UTS), koji su u više navrata javno iznosili negativne konotacije o osnivanju i funkcionisanju Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST), nazivajući Udruženje sudija i tužioca Srbije tkz. ''GONGO'' udruženjem.UST je u više navrata javno kritikovao rad izbornih članova DVT nizom javnih saopštenja, što se lako može utvrditi uvidom u sajt UST, kojima je ukazao na probleme u postupanju ovih članova i nedostatku kritičnog odnosa UTS prema onome što njihovi vioski funkcioneri rade kao izborni članovi UTS. Istovremeno, UST je protiv navedenih izbornih članova u februaru i avgustu 2019. godine podnelo dve prijave zbog sukoba interesa Agenciji za borbu protiv korupcije.Imajući u vidu da su potpisani kandidati funkcioneri UST, što se može proveriti na sajtu UST i to zamenik predsednika, te članovi Upravnog i Nadzornog odbora, obzirom na prethodno navedeno, smatramo da postoje nesporne okolnosti koje ukazuju da bi objektivno postupanje navedenih izbornih članova prema kandidatima iz UST moglo izostati, imajući u vidu jasno i javno iznete stavove UTS o našem udruženju, kritički odnos našeg udruženja prema pojednim postupcima navedenih izbornih članova DVT i njihovu direktnu povezanost sa UTS,  zbog čega ovim putem obaveštavamo Veće o postojanju razloga za izuzeće i tražimo izuzeće navedenih članova na navedenim oglasima, odnosno smatramo da navedeni članovi Veća treba da budu izuzeti od odlučivanja i svakog drugog postupanja u vezi sa navedenim oglasima.          

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: nsreporter.rs

Link: https://www.nsreporter.rs/2019/09/prosvetarima-vece-plate-od-1-januara/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Prosvetarima veće plate od 1. januara

VLADIMIROVAC - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine. Br Datum:Ostavite komentarVLADIMIROVAC - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine. Brnabić je danas tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki."Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić.Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveukupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna. Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo.Tanjug        

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/region/kad-vidite-sta-je-sve-bivsa-poslanica-prijavila-od-imovine-pitacete-se-samo-jedno/250028/vest

Autori: Alo!

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Kad vidite šta je sve bivša poslanica prijavila od imovine pitaćete se samo jedno!

ŽIVI KAO BUBREG U LOJU! AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 02.09.2019. 13:53Samo luksuz!Duda Balje, Foto: Printskrin   Bivša predsednica Skupštine Kosova, Duda Balje, prijavila je imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, javljaju albanski mediji. Balje je prijavila stan veličine 60 m2, čija je vrednost 80 hiljada evra.   U ime svog supruga prijavila je kuću od 500 m2, čija je cena 150 hiljada evra. Dva poslovna prostora, takođe na ime njenog muža, iznose 280.000 evra. SKANDALOZAN IZLIV BESA PREMA SRBIJI! Kolinda usred emisije stisla pesnicu i lupala šakom o sto! "Nikada više nijedan srpski tenk neće ući u Vukovar!" Pored toga, Balje je prijavila i da je vozila automobil Tiguan od 13 hiljada evra, dok njen suprug poseduje automobil "tojota", čija je cena 17 hiljada evra. Bivša poslanica je navela da su ona i njen suprug uštedeli 21.000 evra, te da taj novac drža u bankama. Bonus video: Sprečen ulazak srpskih zvaničnika na Kosovo   Pročitajte još: NOVI BISER NAD BISERIMA KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ Hrvati su najviše doprineli borbi protiv fašizma u Evropi! HITNO PREVEZENI U BOLNICU! Automobil sleteo sa puta na trotoar, udario trudnicu sa detetom u naručju! HRVATI UHVATILI SRBINA Bežao je danima, skrivao po minskim poljima, ali se nije domogao Srbije!        

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: pink.rs

Link: http://www.pink.rs/vesti/151080/istvan-kaic-licni-stav-gad-kojeg-ne-zovemo-tako

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: IŠTVAN KAIĆ, LIČNI STAV: Gad kojeg ne zovemo tako

Medijski analitičar Ištvan Kaić analizirao je aferuNjegovu analizu prenosimo u celosti:Šta su klešta simptoma? To je kad se ono što si stvarno rekao ne podudara ili čak okreće protiv onog što si možda imao nameru da kažeš, pa ispada da nisi ni mogao drugačije da kažeš. Dok se ispred Predsedništva branio zbog privođenja nekih od svojih najbližih saradnika iz Dajrekt medije i RTS-a i pičkasto nabrajao kuće na Bežanijskoj kosi, ugrađivanja u poslove, letove privatnim avionima, školarine u stranim školama i proslave u Italiji, Dragan Đilas je dodao nešto što (ni)je morao. "U to vreme je generalni direktor bio Aleksandar Tijanić i ovo što se sada dešava, dešava se i njemu, nažalost, koji je preminuo."Prave razmere Đilasove patologije, nažalost, nisam jasno pojmio sve dok 18. decembra 2017, odmah pošto je ozvaničio svoj ponovni ulazak u politiku, nije u "Pressingu", dok je ovaj samo ćutao i gutao knedle, gledao Ćosića pravo u oči i iznedrio da nije imao nikakve veze sa tabloidom Press, kao i da je ponosan na ono što je radio s Romima u Beogradu. U vezi s Pressom mu nije smetalo kako ga je, zajedno s Miškovićem, a preko Lalića, Brkića, Vučićevića i ostalih koristio kada je trebalo podrivati Tadića, a ovaj preko Kurira u kojem je sedeo Homen to isto činio njemu. Ma jok, već to što je Press nakon izbora 2012. propao, a nijedna kompanija ne propada dok je on njen suvlasnik, jer on "zna da radi taj posao". Za Miškovića je naravno dodao da nema kontakte s njim.Tada sam shvatio da o poreklu vrste Dragana Đilasa postoji samo jedna teorija, za razliku od npr. njegovog omiljenog urednika Draže Petrovića, o kome u čaršiji cirkulišu barem tri. Prva je da mu je neko već u ranoj mladosti, dok je bio beba, a nisu Raja ili Aleksandar Rodić, šapnuo i obmanuo ga da je svaka upotreba metonimije duhovita (ono kad reči isto ili slično zvuče, a uz minimalnu izmenu slova ili u drugom kontekstu znače nešto sasvim drugo, pa je kao smešno kad stoje blizu). Druga je da je negde kasnije u životu, ali već totalno navaren čitao Frojdovu knjigu "Dosetka i njen odnos prema nesvesnom" i shvatio je preozbiljno, dok su po trećoj teoriji i prva i druga tačne. Đilasova maksima povratka u politiku deluje, međutim, u odnosu na ovo mnogo radikalnije i glasi: Negiraj sve loše u vezi sebe, a ono što je najočiglednije negiraj najviše! Ekscesivno laganje je jedini način da se činjenice preokrenu u suprotno!Kako se ophodio u mesecima pre saslušanja njegovih "partnera u zločinu"? Novi talas samodegradacije zapljusnuo ga je 6. juna u Vremenu, kada je o svom odnosu prema medijima dok je bio gradonačelnik progovorio tako da je i Radmilu Markoviću koji ga je intervjuisao bilo neprijatno, pa je ovaj, kroz sugestije, čak pokušao da mu ukaže da bi u vezi sa tim trebalo manje da laže. Ali nema stajanja, Đilas je zanet ulogom žrtve odjednom počeo da se žali na tretman koji je na B92 imao kod Ćosića, Trninićeve i Bećkovićeve (od kojih su svi bili bliski DS, a neki čak i na njenim platnim spiskovima), pa kod Rade Đurić u "Beogradskoj hronici", da bi najzad dodao kako je samo jednom godišnje mogao da dobije gostovanje na Studiju B, hvaleći usput omiljene mu novinarke Maju Nikolić i Danijelu Šegan. Premda je trebalo da se odnosi na nekog drugog, naslov će interesantno glasiti "O čemu pričaš, čoveče". Opet klešta simptoma.Samo dva dana kasnije, dobiće "megaekskluzivan" prostor za autorski tekst u rođendanskom dodatku Danasa kao političar koji najviše pomaže ovom tabloidu. Nastaviće tamo gde je stao u Vremenu, tvrdeći ovoga puta (spremite se sad) da u Danasu nema nijednog pozitivnog teksta o njemu i da se taj list prema njemu ponaša baš onako kao nekada B92, Studio B, RTS... A ponaša se tako da je Draži četniku, elementarno glupom prema tri navedene teorije, palo na pamet da radi Đilasove neizmerne ljubavi zloupotrebi najpre svoju, a potom i decu ranog školskog i predškolskog uzrasta drugih zaposlenih u Danasu. Tako je jedino svoj i Đilasov tekst opremio dečijim crtežima, kako bi sve izgledalo lepršavo, u bojama, nevino, čedno i happy, a optužbe o "Đilasovom smešnotiražnom tabloidu" bile gurnute u besmisao. To je kao kad Kesić predloži Stevanu Dojčinoviću da dođe u njegovu kvazikomičnu emisiju i natakne na glavu kačket sa natpisom "narkoman", pa će svi da se smeju i valjda više niko neće pomisliti da je uistinu upravo to - narkoman.Tužilaštvo za organizovani kriminal otvorilo je istragu protiv četvoro lica zbog sumnje da su oštetila RTS za 688 miliona dinara u proteklih više od deset godina. I to Milice Đuričić Janjić, nekadašnje direktorke marketinga RTS, Mirjane Katanić, šefice Odeljenja marketnških projekata u RTS, Jovana Stojanovića, aktuelnog direktora Dajrekt medije, kao i njegove prethodnice Jadranke Drinić, Đilasove desne ruke. Drinićeva, koja je pobegla u Ameriku i ispisala se iz zastupništva Dajrekt medije samo nepune tri nedelje pre nego što će je tražiti istražni organi, predstavlja sponu saradnje između svoja dva Dragana, Đilasa i Šolaka, jer je istovremeno suvlasnica Šolakove malteške firme preko kojih su se obavljali poslovi kupovine Pink korporacije u regionu. Pojedinim medijima zaprećeno je kada su prvi put objavili njenu fotografiju u javnosti.Onako kako je poturio svoje najbliže saradnike, poput Aleksandra Bjelića da potpisuje poslove za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, kojeg tužilaštvo takođe tereti za proneveru novca na račun gradskog budžeta, tako je, po svemu sudeći, učinio i u ovom slučaju prilikom potpisivanja štetnih ugovora po RTS o finansiranju prenosa Lige šampiona, Lige Evrope, kao i emitovanja serija "Nepobedivo srce" i "Moj rođak sa sela 2", te dodatnog popusta na sekunde koji potom nije obračunat. Kada se ovo ima u vidu, postaju jasniji i skorašnji sukobi oko nerealne ponude emitovanja sličnih programa od strane Šolakove Junajted medije i RTS-a, kao i transferi serija sa RTS-a na NovuS, koje produciraju kako Junajted medija tako i Dajrekt medija. Postoje osnovane sumnje da je ova druga do sada već dva puta fingirano prodavana, najpre 2014, a zatim 2018, i da je ona još uvek u nekoj vrsti zavisnog statusa prema Multikom grupi, u kakvom je godinama bila, a čiji je vlasnik i direktor i dalje Dragan Đilas. Oba puta, Dajrekt medija je prodavana firmama u evropskim ofšor zonama, oba puta kada je Đilasu to i politički odgovaralo, pa je teško ući u trag stvarnom vlasniku, baš kao što je u ofšor zoni registrovana i firma vlasnica TV N1.Crpljenje državnih resursa na osnovu pozicije moći najpre ministra, a potom i gradonačelnika iz firmi kao što su RTS, Studio B, Telekom i drugih bila je glavna Đilasova politička ambicija, što nam govori da je zapravo reč o kriptopolitici radi uspešnijeg poslovanja i da govorimo o gadu koji je političku moć najpre poslovno izgradio, a onda te poslove eksponencijalno uvećao zahvaljujući učešću u politici, nazivajući to svojim umećem (Šolak za njega tvrdi da je budala kad je reč o politici). Glavni primer koji je donekle pao u zaborav, na kojem se tačno vidi ispumpavanje i prisila ne samo pomenutih firmi, već i državnih organa, institucija, kulturnih ustanova i drugih, pocrtao je Savet za borbu protiv korupcije u svom izveštaju iz 2011. na stranici 29, gde se navodi slučaj Multikomove firme za štampanje Big print. Prema podacima koje je Savet dobio od Trezora NBS, Big print je ostvarila direktnu poslovnu saradnju sa državnim institucijama, pa i onim koje se finansiraju iz budžeta grada Beograda. Njeni klijenti između ostalih su bili: Skupština grada Beograda, gradska opština Novi Beograd, većina beogradskih pozorišta (Atelje 212, Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište,...), Turistička organizacija grada Beograda, Biblioteka grada Beograda, Kulturni centar grada Beograda, Dom omladine, Dom zdravlja Rakovica, Istorijski muzej, Pedagoški muzej, Narodni muzej, Muzej istorije Jugoslavije i Srpska akademija nauka i umetnosti. Uprkos tome što se jasno vidi da mehanizam poslovne prisile, u kojoj klijentima nije bila dozvoljena saradnja sa konkurentima, vodi u sukob interesa i zloupotrebu službenog položaja, Đilas zbog toga ni dan-danas nije odgovarao.Tako je 28. avgusta isti obmanjivač došao u poziciju da ispred Predsedništva mora da maše papirima koje je preko veze dobio iz RTS-a, a samo se dan ranije kao "tajfun" bio zaleteo u Blicu i pod tačkom tri tvrdio kako nikada nije bio pod državnom jaslom, tj. da njegove firme nikada nisu imale državne klijente, najavljujući tužbu protiv Vladimira Đukanovića. Mehanizam tužbi protiv neistomišljenika takođe je razrađen tako što ih on i TV N1, Danas i ostali mediji na koje vrši uticaj predstavljaju kao da su podignute zbog "brojnih laži i kleveta", a ne na ime povrede ugleda i časti, budući da je osnov kleveta izbačen iz zakonodavstva još 2012. Četrdeset dana pre toga, 18. jula u Vremenu, Đilas je u tekstu pod naslovom "Anatomija jedne hajke", koji je ukrao od Šekija Radončića, patio od nešto blaže varijante metastaze laži i napisao da njegove firme nisu imale nijednog državnog klijenta pre 2004. kada je ušao u politiku.Ni to, naravno, nije tačno jer je još tokom 2001. vlada Zorana Đinđića došla do saznanja da Đilas, koji u to vreme nema nikakve veze ni sa Đinđićem ni sa DS, vrši iznude i reketira neke beogradske firme u ime Đinđića, zbog čega je Goran Vesić podneo krivičnu prijavu protiv njega. Prvi je u javnost ovu informaciju pokušao da iznese Đinđićev šef Biroa za komunikacije sa medijima Vladimir Popović maja 2007. u intervjuu za mesečnik Status, ali je urednik tog glasila Slaviša Lekić taj deo izbacio, naknadno potvrdivši da mu je Đilas pretio da će Multikom povući sve reklame iz Statusa i tako ugasiti list. Zbog istog intervjua ucenio ga je bio i Mišković, pa je tadašnja potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan morala da dobije junsku naslovnicu. Lekić je, međutim, već tada vrlo blizak sa Đilasom, kao i njegova bivša žena Bojana, čijoj će firmi Brendon Đilas nameštati i bogato plaćati poslove tokom kampanje za seču platana na Bulevaru, za koje je uzgred lagao da je na osnovu analize Šumarskog fakulteta dobio dozvolu da ih sve poseče.  Dajrekt medija pomagaće sve Lekićeve video radove, a posebno serijal "Pad haških begunaca", za koji je Lekić na prevaru dobio novac od Evropske komisije jer je tvrdio da će praviti serijal čiji je cilj suočavanje s prošlošću i zločinima počinjenim u ime srpskog naroda. Umesto toga, napravio je propagandni materijal koji je koristio u kampanji protiv Aleksandra Vučića kao tadašnjeg koordinatora službi bezbednosti, istovremeno abolirajući i uzdižući kabinet Borisa Tadića i njegove najkorumpiranije elemente - Miodraga Rakića, Sašu Vukadinovića, Vladimira Vukčevića, Miljka Radisavljevića i druge. Posebno bizaran momenat tiče se epitafa koji će Lekić smisliti za Rakića, da je "dao celog sebe za bolju Srbiju", dovodeći širu javnost u zabludu da je Rakić poginuo u nekakvoj državnoj operaciji od značaja za zemlju, a ne da je umro od kancera kada već dugo nije imao nikakvu funkciju.Da je Lekić Đilasov čovek sa specijalnim zadatkom za stavljanje NUNS-a pod kontrolu ili u dužničko ropstvo, baš kao što je to preko Pajtića i Mileševića Đilas učinio sa DS, bilo je jasno ubrzo pošto je Lekić stupio na mesto predsednika tog kvazinovinarskog udruženja i kada je zbog dugova koje je imao NUNS-ov Medija centar 11. maja 2017. potpisan ugovor o beskamatnoj pozajmici od šest miliona dinara sa Multikomom. Iako je Lekić negirao da je imao bilo kakve veze s tim, ubrzo su mu rizik od političkog uticaja upravo sami članovi spočitali kao jedan od razloga njegove smene. Danas se Đilas preko svog atašea u DS Lutovca sveti članovima koji su učestvovali u izradi spornog izveštaja koji je dospeo u javnost i pokazuje finansijsku zavisnost od Multikoma. Sveti se i preti svima koji su protiv bojkota izbora, posebno Nataši Vučković i Tatjani Macuri, ponižava medij kojem su dale intervjue i potvrdile ono što smo od početka znali, da spontanih građanskih protesta nikada nije bilo i da iza čitave organizacije 1od5miliona od samog starta stoji politika, političari i Đilas, a povrh svega toga - njegovi poslovni interesi.Čemu, dakle, Tijanić, odsutni označitelj? Želeo je Đilas da se zakloni iza nekoga za koga zna da ga u izopačenom sistemu vrednosti ljudi cene na osnovu glumatanja i samonabeđene "kurčevitosti". Ali ono što je zaista rekao, što su ga klešta simptoma primorala da kaže, jeste da se kao gad u odnosu na Tijanića razlikuje samo po tome što ovog drugog uglavnom ne zovemo tako. Jer baš kao što on nije živeo od plate gradonačelnika ili ministra i još ju je šatro filantropski donirao, tako ni Tijanić zasigurno nije živeo od plate generalnog direktora RTS-a, pošto je prihode sa strane gomilao neretko dovodeći sebe u sukob interesa i to delom zahvaljujući baš Đilasu, ne hajući ni najmanje za to, ali istovremeno kao najgora kukavica (pičkica) krijući to od drugih. Tako slučaj četvoro osumnjičenih protiv kojih je pokrenuta istraga ne bi ni bio moguć da, kako sa strane Dajrekt medije nije bilo onog koji je ubirao sve plodove potpisanih ugovora, tako isto i sa strane RTS-a nije bilo nekog za koga je saradnja sa Đilasom bila mnogo isplativija od potpisivanja nekoliko pišljivih ugovora koji su po svemu sudeći bili samo kompenzacija.Kada ga je Koštunica 2004. nagradio mestom direktora RTS-a zbog nemilosrdne i vulgarne kampanje kriminalizacije koju je vodio protiv Đinđića i njegove vlade, Tijanić je neformalno ostao na mestu njegovog savetnika za medije, uz formalnog potrčka Srđana Đurića. Čitava DSS bolumenta nastavila je da ponavlja rečenične sklopove iz kolumni njegovih tabloida, zaljubljujući se preko sadizma u njih, prepisujući ih u "svojim" stranačkim saopštenjima, dok je Tijanić trljao ruke, skidao kajmak i prihvatao poslovne ponude sa svih strana, između ostalih i od Delta holdinga za honorare od po milion evra. Baš time se bio hvalio Bodu Hombahu prilikom pregovora sa WAZ-om, ubeđujući ga da slično Miškoviću, i on treba da pristane da za njega fingira mesto svojevrsnog "direktora za korporativni imidž".Kako se ophodio prema onima koje je doživljavao kao neprijatelje na poslu, najbolje znaju Goran Gmitrić i Gordana Suša. Prvi je iskusio pretnje da će ga privesti policija ako ne dođe kod Nikitovića u kabinet i primiri se povodom medijskih objava o Tijaniću, dok je drugu polako ali sigurno dovodio do ludila, na kraju joj ne ostavivši izbora nego da sama da otkaz i još više potone u alkohol. Žene koje je zapošljavao uglavnom je nazivao guskama ("neke su bile lepe i pametne, a neke samo lepe"), a onda bi ih vezivao žestokim Stokholmskim sindromom za sebe (primer Nataše Miljković). Početkom septembra 2011. umalo nije razrešen sa funkcije zbog rešenja koje je protiv njega podnela Agencija za borbu protiv korupcije jer nije blagovremeno objavio imovinsku kartu, ali se na kraju izvukao zahvaljujući nejasnoj odluci Upravnog suda.Iz delova drugog izdanja knjige "Kakodalogija" Ivana Stankovića, vlasnika marketinške agenicije Komunis, jasno je da je Aleksandar Tijanić bio u sukobu interesa i zato što je sa Stankovićem inkognito radio politički marketing za stranke raznih boja, a zatim iste spotove pod posebnim uslovima emitovao na RTS-u, kada je sarađivao i sa Dajrekt medijom. Tokom te saradnje proizašao je i čuveni spot Demokratske stranke protiv Tomislava Nikolića iz 2012. sa podeljenim ekranom "nekad-sad", kako bi se obesmislio politički zaokret SNS-a, gde je ekran "nekad" prikazan u nijansama sive. Stankovićeva supruga Maja Žeželj bila je u vreme Tijanića glavna prezenterka vesti, da bi nakon njegove smrti spremno prebegla kod Šolaka na trovačnicu N1.Zna Dragan Đilas i to da predsednik Vučić voli da indignira Tijanića, pa je pomislio da će mu, pozivajući se na ovog, zabiti nož u butinu. No, bitnije od tog noža i rane koja će se svakako zaceliti, jeste hoće li Vučić nastaviti to bezrezervno da radi, pogotovo ako istraga bude ukazala i na odgovornost generalnog direktora RTS-a, ili će makar progutati knedlu i usporiti pre nego što svaki sledeći put bude hteo nešto da kaže o Tijaniću. U studiju sa Vericom Bradić u emisiji "Hit tvit", računalo bi se dvostruko.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/kompletna-digitalizacija-prosvete-u-srbiji-do-2021-godine-najavila-premijerka

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kompletna digitalizacija prosvete u Srbiji do 2021. godine, najavila premijerka

Brnabić je, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem i direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem, obišla obnovljenu Osnovnu školu "Prvi maj" u Vladimirovcu, Opština Alibunar, i prisustvovala prvom času na početku nove školske godine, saopštila je Vlada Srbije.Ona je podsetila da je država, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila približno 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije i napomenula da je u ovom trenutku u toku rekonstrukcija 25 škola, dok se u 50 sprovode javne nabavke, odnosno priprema javnih nabavki."Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer je to ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić.Ona je kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje navela edukaciju najmlađih za poslove 21. veka, za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo."Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, a od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi", naglasila je predsednica Vlade.Po njenim rečima, škole su 2017. godine, u okviru akademske mreže, povezane na bezbedan internet, pri čemu se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brzi i bežičan internet."Prošle godine smo krenuli sa uvođenjem digitalnih udžbenika. Ove godine Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica, što pokriva oko 200.000 učenika širom naše zemlje. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020. godini, a cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu", istakla je Brnabić.Ona je navela da je ove godine upisano približno 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda kao obavezan predmet."U okviru ukupnog poboljšanja uslova, od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, koje su i više nego zaslužili", najavila je Brnabić.Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji.On je naveo da se radi na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brzi internet."Srbija je u kratkom vremenskom periodu sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive", istakao je ministar.Rekonstrukcija Osnovne škole "Prvi maj", koja ima 308 učenika raspoređenih u 23 odeljenja i u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskom jeziku, koštala je približno 340 miliona dinara.             

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/154837/video-ova-albanka-zna-sta-parama-bivsa-predsednica-skupstine-kosova-izvadila-imovinsku-kartu-sto

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: (VIDEO) Ova se*si Albanka ne zna šta će sa parama! Bivša predsednica Skupštine Kosova izvadila imovinsku kartu na sto

Bivša predsednica Skupštine Kosova, Duda Balje, prijavila je imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, javljaju albanski mediji.AUTOR: Republika ponedeljak, 2. 9. 2019.| 14:20 0Balje je prijavila stan veličine 60 m2, čija je vrednost 80 hiljada evra.U ime svog supruga prijavila je kuću od 500 m2, čija je cena 150 hiljada evra.Dva poslovna prostora, takođe na ime njenog muža, iznose 280.000 evra.Pored toga, Balje je prijavila i da je vozila automobil Tiguan od 13 hiljada evra, dok njen suprug poseduje automobil "tojota", čija je cena 17 hiljada evra.Bivša poslanica je navela da su ona i njen suprug uštedeli 21.000 evra, te da taj novac drža u bankama.      

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: mc.rs

Link: http://www.mc.rs/predstavljanje-indeksa-transparentnosti-lokalne-samouprave---lti-2019-najtransparentnije-opstine-i-gradovi-u-srbiji.4.html?eventId=11192

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: PREDSTAVLJANJE INDEKSA TRANSPARENTNOSTI LOKALNE SAMOUPRAVE - LTI 2019 NAJTRANSPARENTNIJE OPŠTINE I GRADOVI U SRBIJI

Spisak najavljenih i odrzanih konferencija u Medija centruKonferencija za novinare Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Transparentnosti Srbija (TS)Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Transparentnost Srbija (TS) predstaviće 6. septembra 2019. Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2019. TS je na osnovu 95 indikatora ocenila i rangirala transparentnost svih opština i gradova u Srbiji. Pozivamo medije na konferenciju za novinare 6. septembra 2019. u 11h u Medija centru na kojoj ćemo predstaviti rezultate istraživanja, zaključke o opštem stanju transparentnosti, pojedinačne dobre i loše primere i preporuke za unapređenje transparentnosti.TS će takođe predstaviti poređenje sa prethodnim LTI rangiranjima. Redovno ocenjivanje svih jedinica lokalne samouprave omogućava TS i lokalnim vlastima da identifikuju "uska grla transparentnosti" Kontinuirano praćenje podstiče konkurenciju između jedinica lokalne samouprave. LTI ocenjivanje i rangiranje sprovodiće se i u naredne tri godine, uz podršku USAID-a, što će građanima omogućiti bolji pristup informacijama o funkcionisanju lokalnih vlasti.Govore:Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-aViEtDeVtRiCk Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnostiGoran Donevski, zamenik predsednika opštine PlandišteSaša Paunović, predsednik opštine ParaćinNihat Biševac, gradonačelnik Novog PazaraNemanja Nenadić, programski direktorZlatko Minić, saradnik Transparentnosti SrbijaKontakt: Za više informacija o USAID-u, obratite se Mirjani Vukši-Zavišić na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili 065/316 4530. Za informacije o istraživanju i u vezi sa organizacijom događaja Miši Bojović, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 011/ 3033-827 Od 2001. USAID je investirao više od $811 miliona dolara kako bi se stimulisao ekonomski rast, ojačao pravosudni sistem i promovisalo dobro upravljanje u Srbiji. Za više informacija o USAID-u, posetite http://usaid.gov/serbia 

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/vesti/politika/456735/istvan-kaic-dajrekt-medija-predstavlja-sponu-saradnje-izmedju-djilasa-solaka

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: IŠTVAN KAIĆ: Dajrekt medija predstavlja sponu saradnje između Đilasa i Šolaka

Informer 15:05 02. 09. 2019.Medijski analitičar Ištvan Kaić u novom autorskom tekstu pod nazivom "Gad kojeg ne zovemo tako", govori o Đilasovoj patologiji, prevari Dajrekt medije, ali i o odnosu lidera opozicije sa medijima u Srbiji. Njegovu analizu prenosimo u celosti:"Šta su klešta simptoma? To je kad se ono što si stvarno rekao ne podudara ili čak okreće protiv onog što si možda imao nameru da kažeš, pa ispada da nisi ni mogao drugačije da kažeš. Dok se ispred Predsedništva branio zbog privođenja nekih od svojih najbližih saradnika iz Dajrekt medije i RTS-a i pičkasto nabrajao kuće na Bežanijskoj kosi, ugrađivanja u poslove, letove privatnim avionima, školarine u stranim školama i proslave u Italiji, Dragan Đilas je dodao nešto što (ni)je morao. "U to vreme je generalni direktor bio Aleksandar Tijanić i ovo što se sada dešava, dešava se i njemu, nažalost, koji je preminuo."Prave razmere Đilasove patologije, nažalost, nisam jasno pojmio sve dok 18. decembra 2017, odmah pošto je ozvaničio svoj ponovni ulazak u politiku, nije u "Pressingu", dok je ovaj samo ćutao i gutao knedle, gledao Ćosića pravo u oči i iznedrio da nije imao nikakve veze sa tabloidom Press, kao i da je ponosan na ono što je radio s Romima u Beogradu. U vezi s Pressom mu nije smetalo kako ga je, zajedno s Miškovićem, a preko Lalića, Brkića, Vučićevića i ostalih koristio kada je trebalo podrivati Tadića, a ovaj preko Kurira u kojem je sedeo Homen to isto činio njemu. Ma jok, već to što je Press nakon izbora 2012. propao, a nijedna kompanija ne propada dok je on njen suvlasnik, jer on "zna da radi taj posao". Za Miškovića je naravno dodao da nema kontakte s njim.Tada sam shvatio da o poreklu vrste Dragana Đilasa postoji samo jedna teorija, za razliku od npr. njegovog omiljenog urednika Draže Petrovića, o kome u čaršiji cirkulišu barem tri. Prva je da mu je neko već u ranoj mladosti, dok je bio beba, a nisu Raja ili Aleksandar Rodić, šapnuo i obmanuo ga da je svaka upotreba metonimije duhovita (ono kad reči isto ili slično zvuče, a uz minimalnu izmenu slova ili u drugom kontekstu znače nešto sasvim drugo, pa je kao smešno kad stoje blizu). Druga je da je negde kasnije u životu, ali već totalno navaren čitao Frojdovu knjigu "Dosetka i njen odnos prema nesvesnom" i shvatio je preozbiljno, dok su po trećoj teoriji i prva i druga tačne. Đilasova maksima povratka u politiku deluje, međutim, u odnosu na ovo mnogo radikalnije i glasi: Negiraj sve loše u vezi sebe, a ono što je najočiglednije negiraj najviše! Ekscesivno laganje je jedini način da se činjenice preokrenu u suprotno!Kako se ophodio u mesecima pre saslušanja njegovih "partnera u zločinu"? Novi talas samodegradacije zapljusnuo ga je 6. juna u Vremenu, kada je o svom odnosu prema medijima dok je bio gradonačelnik progovorio tako da je i Radmilu Markoviću koji ga je intervjuisao bilo neprijatno, pa je ovaj, kroz sugestije, čak pokušao da mu ukaže da bi u vezi sa tim trebalo manje da laže. Ali nema stajanja, Đilas je zanet ulogom žrtve odjednom počeo da se žali na tretman koji je na B92 imao kod Ćosića, Trninićeve i Bećkovićeve (od kojih su svi bili bliski DS, a neki čak i na njenim platnim spiskovima), pa kod Rade Đurić u "Beogradskoj hronici", da bi najzad dodao kako je samo jednom godišnje mogao da dobije gostovanje na Studiju B, hvaleći usput omiljene mu novinarke Maju Nikolić i Danijelu Šegan. Premda je trebalo da se odnosi na nekog drugog, naslov će interesantno glasiti "O čemu pričaš, čoveče". Opet klešta simptoma.Samo dva dana kasnije, dobiće "megaekskluzivan" prostor za autorski tekst u rođendanskom dodatku Danasa kao političar koji najviše pomaže ovom tabloidu. Nastaviće tamo gde je stao u Vremenu, tvrdeći ovoga puta (spremite se sad) da u Danasu nema nijednog pozitivnog teksta o njemu i da se taj list prema njemu ponaša baš onako kao nekada B92, Studio B, RTS... A ponaša se tako da je Draži četniku, elementarno glupom prema tri navedene teorije, palo na pamet da radi Đilasove neizmerne ljubavi zloupotrebi najpre svoju, a potom i decu ranog školskog i predškolskog uzrasta drugih zaposlenih u Danasu. Tako je jedino svoj i Đilasov tekst opremio dečijim crtežima, kako bi sve izgledalo lepršavo, u bojama, nevino, čedno i happy, a optužbe o "Đilasovom smešnotiražnom tabloidu" bile gurnute u besmisao. To je kao kad Kesić predloži Stevanu Dojčinoviću da dođe u njegovu kvazikomičnu emisiju i natakne na glavu kačket sa natpisom "narkoman", pa će svi da se smeju i valjda više niko neće pomisliti da je uistinu upravo to - narkoman.Tužilaštvo za organizovani kriminal otvorilo je istragu protiv četvoro lica zbog sumnje da su oštetila RTS za 688 miliona dinara u proteklih više od deset godina. I to Milice Đuričić Janjić, nekadašnje direktorke marketinga RTS, Mirjane Katanić, šefice Odeljenja marketinških projekata u RTS, Jovana Stojanovića, aktuelnog direktora Dajrekt medije, kao i njegove prethodnice Jadranke Drinić, Đilasove desne ruke. Drinićeva, koja je pobegla u Ameriku i ispisala se iz zastupništva Dajrekt medije samo nepune tri nedelje pre nego što će je tražiti istražni organi, predstavlja sponu saradnje između svoja dva Dragana, Đilasa i Šolaka, jer je istovremeno suvlasnica Šolakove malteške firme preko kojih su se obavljali poslovi kupovine Pink korporacije u regionu. Pojedinim medijima zaprećeno je kada su prvi put objavili njenu fotografiju u javnosti.Onako kako je poturio svoje najbliže saradnike, poput Aleksandra Bjelića da potpisuje poslove za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, kojeg tužilaštvo takođe tereti za proneveru novca na račun gradskog budžeta, tako je, po svemu sudeći, učinio i u ovom slučaju prilikom potpisivanja štetnih ugovora po RTS o finansiranju prenosa Lige šampiona, Lige Evrope, kao i emitovanja serija "Nepobedivo srce" i "Moj rođak sa sela 2", te dodatnog popusta na sekunde koji potom nije obračunat. Kada se ovo ima u vidu, postaju jasniji i skorašnji sukobi oko nerealne ponude emitovanja sličnih programa od strane Šolakove Junajted medije i RTS-a, kao i transferi serija sa RTS-a na NovuS, koje produciraju kako Junajted medija tako i Dajrekt medija. Postoje osnovane sumnje da je ova druga do sada već dva puta fingirano prodavana, najpre 2014, a zatim 2018, i da je ona još uvek u nekoj vrsti zavisnog statusa prema Multikom grupi, u kakvom je godinama bila, a čiji je vlasnik i direktor i dalje Dragan Đilas. Oba puta, Dajrekt medija je prodavana firmama u evropskim ofšor zonama, oba puta kada je Đilasu to i politički odgovaralo, pa je teško ući u trag stvarnom vlasniku, baš kao što je u ofšor zoni registrovana i firma vlasnica TV N1.Crpljenje državnih resursa na osnovu pozicije moći najpre ministra, a potom i gradonačelnika iz firmi kao što su RTS, Studio B, Telekom i drugih bila je glavna Đilasova politička ambicija, što nam govori da je zapravo reč o kriptopolitici radi uspešnijeg poslovanja i da govorimo o gadu koji je političku moć najpre poslovno izgradio, a onda te poslove eksponencijalno uvećao zahvaljujući učešću u politici, nazivajući to svojim umećem (Šolak za njega tvrdi da je budala kad je reč o politici).Glavni primer koji je donekle pao u zaborav, na kojem se tačno vidi ispumpavanje i prisila ne samo pomenutih firmi, već i državnih organa, institucija, kulturnih ustanova i drugih, pocrtao je Savet za borbu protiv korupcije u svom izveštaju iz 2011. na stranici 29, gde se navodi slučaj Multikomove firme za štampanje Big print.Prema podacima koje je Savet dobio od Trezora NBS, Big print je ostvarila direktnu poslovnu saradnju sa državnim institucijama, pa i onim koje se finansiraju iz budžeta grada Beograda. Njeni klijenti između ostalih su bili: Skupština grada Beograda, gradska opština Novi Beograd, većina beogradskih pozorišta (Atelje 212, Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište,...), Turistička organizacija grada Beograda, Biblioteka grada Beograda, Kulturni centar grada Beograda, Dom omladine, Dom zdravlja Rakovica, Istorijski muzej, Pedagoški muzej, Narodni muzej, Muzej istorije Jugoslavije i Srpska akademija nauka i umetnosti. Uprkos tome što se jasno vidi da mehanizam poslovne prisile, u kojoj klijentima nije bila dozvoljena saradnja sa konkurentima, vodi u sukob interesa i zloupotrebu službenog položaja, Đilas zbog toga ni dan-danas nije odgovarao.Tako je 28. avgusta isti obmanjivač došao u poziciju da ispred Predsedništva mora da maše papirima koje je preko veze dobio iz RTS-a, a samo se dan ranije kao "tajfun" bio zaleteo u Blicu i pod tačkom tri tvrdio kako nikada nije bio pod državnom jaslom, tj. da njegove firme nikada nisu imale državne klijente, najavljujući tužbu protiv Vladimira Đukanovića. Mehanizam tužbi protiv neistomišljenika takođe je razrađen tako što ih on i TV N1, Danas i ostali mediji na koje vrši uticaj predstavljaju kao da su podignute zbog "brojnih laži i kleveta", a ne na ime povrede ugleda i časti, budući da je osnov kleveta izbačen iz zakonodavstva još 2012. Četrdeset dana pre toga, 18. jula u Vremenu, Đilas je u tekstu pod naslovom "Anatomija jedne hajke", koji je ukrao od Šekija Radončića, patio od nešto blaže varijante metastaze laži i napisao da njegove firme nisu imale nijednog državnog klijenta pre 2004. kada je ušao u politiku.Infomre DNNi to, naravno, nije tačno jer je još tokom 2001. vlada Zorana Đinđića došla do saznanja da Đilas, koji u to vreme nema nikakve veze ni sa Đinđićem ni sa DS, vrši iznude i reketira neke beogradske firme u ime Đinđića, zbog čega je Goran Vesić podneo krivičnu prijavu protiv njega. Prvi je u javnost ovu informaciju pokušao da iznese Đinđićev šef Biroa za komunikacije sa medijima Vladimir Popović maja 2007. u intervjuu za mesečnik Status, ali je urednik tog glasila Slaviša Lekić taj deo izbacio, naknadno potvrdivši da mu je Đilas pretio da će Multikom povući sve reklame iz Statusa i tako ugasiti list. Zbog istog intervjua ucenio ga je bio i Mišković, pa je tadašnja potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan morala da dobije junsku naslovnicu. Lekić je, međutim, već tada vrlo blizak sa Đilasom, kao i njegova bivša žena Bojana, čijoj će firmi Brendon Đilas nameštati i bogato plaćati poslove tokom kampanje za seču platana na Bulevaru, za koje je uzgred lagao da je na osnovu analize Šumarskog fakulteta dobio dozvolu da ih sve poseče.  Dajrekt medija pomagaće sve Lekićeve video radove, a posebno serijal "Pad haških begunaca", za koji je Lekić na prevaru dobio novac od Evropske komisije jer je tvrdio da će praviti serijal čiji je cilj suočavanje s prošlošću i zločinima počinjenim u ime srpskog naroda. Umesto toga, napravio je propagandni materijal koji je koristio u kampanji protiv Aleksandra Vučića kao tadašnjeg koordinatora službi bezbednosti, istovremeno abolirajući i uzdižući kabinet Borisa Tadića i njegove najkorumpiranije elemente - Miodraga Rakića, Sašu Vukadinovića, Vladimira Vukčevića, Miljka Radisavljevića i druge. Posebno bizaran momenat tiče se epitafa koji će Lekić smisliti za Rakića, da je "dao celog sebe za bolju Srbiju", dovodeći širu javnost u zabludu da je Rakić poginuo u nekakvoj državnoj operaciji od značaja za zemlju, a ne da je umro od kancera kada već dugo nije imao nikakvu funkciju.Da je Lekić Đilasov čovek sa specijalnim zadatkom za stavljanje NUNS-a pod kontrolu ili u dužničko ropstvo, baš kao što je to preko Pajtića i Mileševića Đilas učinio sa DS, bilo je jasno ubrzo pošto je Lekić stupio na mesto predsednika tog kvazinovinarskog udruženja i kada je zbog dugova koje je imao NUNS-ov Medija centar 11. maja 2017. potpisan ugovor o beskamatnoj pozajmici od šest miliona dinara sa Multikomom. Iako je Lekić negirao da je imao bilo kakve veze s tim, ubrzo su mu rizik od političkog uticaja upravo sami članovi spočitali kao jedan od razloga njegove smene. Danas se Đilas preko svog atašea u DS Lutovca sveti članovima koji su učestvovali u izradi spornog izveštaja koji je dospeo u javnost i pokazuje finansijsku zavisnost od Multikoma. Sveti se i preti svima koji su protiv bojkota izbora, posebno Nataši Vučković i Tatjani Macuri, ponižava medij kojem su dale intervjue i potvrdile ono što smo od početka znali, da spontanih građanskih protesta nikada nije bilo i da iza čitave organizacije 1od5miliona od samog starta stoji politika, političari i Đilas, a povrh svega toga - njegovi poslovni interesi.Čemu, dakle, Tijanić, odsutni označitelj? Želeo je Đilas da se zakloni iza nekoga za koga zna da ga u izopačenom sistemu vrednosti ljudi cene na osnovu glumatanja i samonabeđene "kurčevitosti". Ali ono što je zaista rekao, što su ga klešta simptoma primorala da kaže, jeste da se kao gad u odnosu na Tijanića razlikuje samo po tome što ovog drugog uglavnom ne zovemo tako. Jer baš kao što on nije živeo od plate gradonačelnika ili ministra i još ju je šatro filantropski donirao, tako ni Tijanić zasigurno nije živeo od plate generalnog direktora RTS-a, pošto je prihode sa strane gomilao neretko dovodeći sebe u sukob interesa i to delom zahvaljujući baš Đilasu, ne hajući ni najmanje za to, ali istovremeno kao najgora kukavica (pičkica) krijući to od drugih. Tako slučaj četvoro osumnjičenih protiv kojih je pokrenuta istraga ne bi ni bio moguć da, kako sa strane Dajrekt medije nije bilo onog koji je ubirao sve plodove potpisanih ugovora, tako isto i sa strane RTS-a nije bilo nekog za koga je saradnja sa Đilasom bila mnogo isplativija od potpisivanja nekoliko pišljivih ugovora koji su po svemu sudeći bili samo kompenzacija.BetaKada ga je Koštunica 2004. nagradio mestom direktora RTS-a zbog nemilosrdne i vulgarne kampanje kriminalizacije koju je vodio protiv Đinđića i njegove vlade, Tijanić je neformalno ostao na mestu njegovog savetnika za medije, uz formalnog potrčka Srđana Đurića. Čitava DSS bolumenta nastavila je da ponavlja rečenične sklopove iz kolumni njegovih tabloida, zaljubljujući se preko sadizma u njih, prepisujući ih u "svojim" stranačkim saopštenjima, dok je Tijanić trljao ruke, skidao kajmak i prihvatao poslovne ponude sa svih strana, između ostalih i od Delta holdinga za honorare od po milion evra. Baš time se bio hvalio Bodu Hombahu prilikom pregovora sa WAZ-om, ubeđujući ga da slično Miškoviću, i on treba da pristane da za njega fingira mesto svojevrsnog "direktora za korporativni imidž".Kako se ophodio prema onima koje je doživljavao kao neprijatelje na poslu, najbolje znaju Goran Gmitrić i Gordana Suša. Prvi je iskusio pretnje da će ga privesti policija ako ne dođe kod Nikitovića u kabinet i primiri se povodom medijskih objava o Tijaniću, dok je drugu polako ali sigurno dovodio do ludila, na kraju joj ne ostavivši izbora nego da sama da otkaz i još više potone u alkohol. Žene koje je zapošljavao uglavnom je nazivao guskama ("neke su bile lepe i pametne, a neke samo lepe"), a onda bi ih vezivao žestokim Stokholmskim sindromom za sebe (primer Nataše Miljković). Početkom septembra 2011. umalo nije razrešen sa funkcije zbog rešenja koje je protiv njega podnela Agencija za borbu protiv korupcije jer nije blagovremeno objavio imovinsku kartu, ali se na kraju izvukao zahvaljujući nejasnoj odluci Upravnog suda.Iz delova drugog izdanja knjige "Kakodalogija" Ivana Stankovića, vlasnika marketinške agenicije Komunis, jasno je da je Aleksandar Tijanić bio u sukobu interesa i zato što je sa Stankovićem inkognito radio politički marketing za stranke raznih boja, a zatim iste spotove pod posebnim uslovima emitovao na RTS-u, kada je sarađivao i sa Dajrekt medijom. Tokom te saradnje proizašao je i čuveni spot Demokratske stranke protiv Tomislava Nikolića iz 2012. sa podeljenim ekranom "nekad-sad", kako bi se obesmislio politički zaokret SNS-a, gde je ekran "nekad" prikazan u nijansama sive. Stankovićeva supruga Maja Žeželj bila je u vreme Tijanića glavna prezenterka vesti, da bi nakon njegove smrti spremno prebegla kod Šolaka na trovačnicu N1.Zna Dragan Đilas i to da predsednik Vučić voli da indignira Tijanića, pa je pomislio da će mu, pozivajući se na ovog, zabiti nož u butinu. No, bitnije od tog noža i rane koja će se svakako zaceliti, jeste hoće li Vučić nastaviti to bezrezervno da radi, pogotovo ako istraga bude ukazala i na odgovornost generalnog direktora RTS-a, ili će makar progutati knedlu i usporiti pre nego što svaki sledeći put bude hteo nešto da kaže o Tijaniću. U studiju sa Vericom Bradić u emisiji "Hit tvit", računalo bi se dvostruko - napisao je Ištvan Kaić, analitičar medija.TanjugInfomre DNBeta                         

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/od-2020-autobusi-u-nisu-moraju-da-budu-niskopodni-sa-klimom-i-internetom/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Od 2020. autobusi u Nišu moraju da budu niskopodni, sa klimom i internetom

Od 1. februara 2020. godine na niške ulice bi trebalo da izađu niskopodni autobusi koji će morati da imaju internet i klimu, a biće u obavezi da sistem za hlađenje uključuju na određenim temperaturama.Foto: Pixabay/Free-Photos Posao će, kako kažu nadležni, moći da dobiju samo 2 prevoznika, sklopiće ugovor na 7 godina, a za to će se iz budžeta grada izdvajati 350 miliona dinara godišnje. Opozicija kaže da se već spekuliše da će posao dobiti Niš ekspres i Ariva, prenose Južne vesti. Grad Niš i Direkcija za javni prevoz pripremaju javnu nabavku na koju bi trebalo da se jave zaintersovani prevoznici koji bi narednih godina prevozili Nišlije na gradskim i prigradskim linijama. Trenutna situacija u javnom prevozu grada pokazala je da prethodni tender nije dao željene rezultate, jer je bilo više problema sa prevoznicima. Neki su odustajali, sa nekima su ugovori raskinuti jer su "podmetali" starija vozila, a građani se i danas žale na kašnjenja i vrućinu u autobusima. Zato je, kako se čulo na Gradskom veću, u prethodnom periodu Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, zajedno sa komisijom koju je formirao Grad, radio analizu i predložio najbolje rešnje. Direktor Direkcije Milan Milić kaže da je dolučeno da se ide na javno-privatno partnerstvo sa prevoznicima. Ugovori bi se potpisivali na sedam godina, ali prema njegovim rečima, uslovi će biti stroži nego do sada, a akcenat je stavljen, priča Milić, na kvalitetu prevoza i konforu putnika. - Sva vozila će morati da imaju klima uređaje i ti klima uređaji će morati da rade u onim periodima godine kada je to potrebno. Jednim pravilnikom će biti definisano da ukoliko je temperatura iznad 25 stepeni klima uređaj mora da bude ispravan i mora da radi. Biće propisane novčane kazne ukoliko se ne pridržava toga - kaže Milić. Svaki autobus će, kako kaže, morati da bude niskopodan i da ima rampu za osobe sa invaliditetom. U vozilima će biti određena oprema - WiFi, brojači putnika i kamere što će takođe dati konfor i kvalitet korisnicima prevoza - kaže Milić. Autobusi će biti sa EURO 3 motorima, ali će obaveza u ugovoru biti takva, pojašnjava Milić, da svi prevoznici u prve 3 ili 4 godine polovinu svojih autobusa zamene kvalitetnijim koji bi trebalo da imaju motore EURO 4 ili EURO 5. Tekst u celosti čitajte na portalu Južne vesti. autobusi, gradski prevoz, Južne vesti, nis  

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Brnabić: Nisu tražili od Tadića da ne učestvuje na izborima

Brnabić: Nisu tražili od Tadića da ne učestvuje na izborimaBEOGRAD, 2.septembra (Tanjug) - Šta god da smo uradili, oni bi bojkotovali naredne izbore, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić komentarišući odluku Stranke Slobode i pravde, Narodne stranke i Pokreta Dveri o neizlasku na izbore 2020.godine.Brnabić je rekla da za nju ta odluka ne predstavlja iznenađenje, jer je, kaže, očekivana s obzirom da oni koji su je doneli znaju da ne uživaju naročitu podšku građana."Lično mi se uvek i činilo da je to jedini njihov mogući izlaz iz toga da posle ne moraju da objašnjavaju zašto nisu prešli cenzus ili zašto nisu dobili značajniju, dvocifrenu podršku", rekla je Brnabić za Tanjug.Na pitanje šta je Vlada Srbije još mogla da uradi po pitanju izbornih uslova kako bi odluka o bojkotu bila drugačija, Brnabić je mišljenja da vlada više ništa nije mogla da učini, jer, prema njenoj oceni, odluka i nema veze sa izbornim uslovima, slobodom medija ili "vremenskom prognozom za taj dan"."Nema veze ni sa čim drugim, osim da deo opozicije zna da podršku nema i da im je to jedini izlaz", rekla je ona.Brnabić je navela da je vlada, odmah posle izbora 2016. godine, potpisala sa ODIHR-om trogodišnji program koji se tiče unapređenja izbornih uslova i atmosfere u kojima se izbori sprovode."Mi od tada radimo sa njima. Prošle nedelje na sednici vlade smo doneli odluku da pravimo zajedničku radnu grupu koja će raditi sa njima na implementaciji preporuka pošto smo ušli u izbornu godinu. Poslali smo im na komentare Zakon o centralnom registru stanovništva. RIK radi sa ODIHR-om od 2017.godine na različitim obukama, i sve se to nastavlja", ističe Brnabić.Podsetila je i na Vučićevu izjavu da je došlo do velikih promena na osnovu preporuka organizacija CRTA i CeSID, a takođe je ukazala i da je u skupštini obustavljeno donošenje zakona po hitnom postupku, kao i da rasprave više nisu objedinjene."Vreme za raspravu o budžetu će biti duplirano i budžet će biti jedina tema na dnevnom redu", podvukla je Brnabić.Kaže da su najveće promene napravljene u biračkom spisku koji je danas transparentan, navodeći da svi građani tokom cele godine mogu da provere da li su na spisku, da li je adresa adekvatna...Brnabić kaže da birački spisak nikada nije bio transparentan i atuomatski ažuriran kao što je danas, i da je sve to moglo i ranije da se uradi - ali nije."Ukoliko je jedini zahtev da predsednik Aleksandar Vučić ne učestvuje na tim izborima, što verovatno i jeste jedini zahtev, mislim da on nije demokratski. Nisu to tražili dok je Boris Tadić učestovao na izborima. Sve to pokazuje kako oni shvataju demokratiju", rekla je Brnabić.Komentarišući izjavu predsednika DS Zorana Lutovac da će "oni koji izađu na fingirane izbore odgovarati", Brnabić je kazala da je to još jedan pokazatelj njihove demokratičnosti i kako deo opozicije shvata demokratiju."Da to dođe od predsednika DS - da neko u političkom životu ne može za sebe da odlučuje da li će izaći na izbore ili neće, da li će biti u skupštini ili neće, stvarno mislim da je vreme da pokrenu inicijativu da promene ime u ''nedemokratska'', s obzirom koliko prete onima koji žele ili razmišljaju da izađu na izbore", poručila je Brnabić.Kako je rekla, to je sve osim demokratije.Kada je reč o međunarodnim faktorima i njihovoj poruci da ne podržavaju bojkot izbora u Srbiji, Brnabić kaže da u Srbiji ne postoji vanredna situacija i da je naša zemlja politički stabilna."Ništa od toga se ne dovodi u pitanje. Ne postoji ni po rečima ni po mišljenju većine međunarodnih faktora bilo kakav razlog da se izbori bojkotuju. To jeste legitimna politička opcija za deo opozicije koji zna da neće dobro proći na njima. Naše je da branimo demokratiju u Srbiji", rekla je premijerka.Što se tiče stanja u medijima, situacija je, kaže, bolja nego 2011.godine kada je i Savet za borbu protiv korupcije naveo da je Dragan ?ilas "zarobio" medije.Brnabić se osvrnula i pojedinačno na stranke koje bojkotuju izbore, rekavši da su sve tri u dosta specifičnoj situaciji koja pokazuje njihov demokratski potencijal ili kako oni shvataju demokratiju.Podsetila je da ni Narodna stranka, ni Stranka slobode i pravde nisu izašle na prethodne izbore 2016.godine, a da danas imaju poslanike, i to Narodne stranka tri poslanika koji su došli sa različitih lista - Miroslav Aleksić (SDS-LDP-LSV), Dijana Vukomanović (SPS) i Sanda Rašković Ivić (DS S), dok S SP ima Mariniku Tepić koja je bila na listi SDS-LDP-LSV, a onda prešla u Pokret slobodnih građana, pa u Novu stranku, a zatim u ?ilasov ŠP."To je veliki pokazatelj ''demokratskog potencijala''. Potpredsednici Narodne stranke Aleksić i Rašković Ivić nisu danas ni u istom poslaničkom klubu. Dakle, sve može i ništa ne mora da znači", rekla je Brnabić.Ona je dodala da su i Narodna stranka i ŠP "kupili" podršku od 10.000, navodeći da je Jeremić "kupio" Narodni pokret Srbije, a ?ilasova stranka je, kaže, bila Zelena ekološka partija.Dveri su, podseća Brnabić, ušli u skupštinu sa DS S i to nakon velikih pritisaka na RIK, a danas taj pokret, ukazuje, nemaju više ni poslanički klub."Kada sve to stavimo na jedno mesto, logično je da odluka o bojkotu nije iznenađenje da izađu iz situacije u kojoj imaju strah od rezultata", rekla je ona.Smatra da će te stranke iskoristiti bojkot da posle kažu kako izbori nemaju legitimitet, da oni imaju veliku podršku, ali da to sve nije moguće videti zbog izbornih uslova.Te uslove su, kaže Brnabić, pravili, pre svih, ?ilas i Jeremić kada su bili u DS i odlučivali i o slobodi medija.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: pravda.rs

Link: http://www.pravda.rs/2019/9/2/brnabiceva-o-opoziciji-i-bojkotu-plase-se-neuspeha-jedini-njihov-uslov-je-da-vucic-ne-ucestvuje-na-izborima/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: BRNABIĆEVA O OPOZICIJI I BOJKOTU: Plaše se neuspeha, jedini njihov uslov je da Vučić ne učestvuje na izborima!

Šta god da smo uradili, oni bi bojkotovali naredne izbore, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić komentarišući odluku Stranke Slobode i pravde, Narodne stranke i Pokreta Dveri o neizlasku na izbore 2020. go  Šta god da smo uradili, oni bi bojkotovali naredne izbore, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić komentarišući odluku Stranke Slobode i pravde, Narodne stranke i Pokreta Dveri o neizlasku na izbore 2020. godine. Ana Brnabić (Foto: Jutjub) Brnabić je rekla da za nju ta odluka ne predstavlja iznenađenje, jer je, kaže, očekivana s obzirom da oni koji su je doneli znaju da ne uživaju naročitu podšku građana."Lično mi se uvek i činilo da je to jedini njihov mogući izlaz iz toga da posle ne moraju da objašnjavaju zašto nisu prešli cenzus ili zašto nisu dobili značajniju, dvocifrenu podršku", rekla je Brnabić.Na pitanje šta je Vlada Srbije još mogla da uradi po pitanju izbornih uslova kako bi odluka o bojkotu bila drugačija, Brnabić je mišljenja da vlada više ništa nije mogla da učini, jer, prema njenoj oceni, odluka i nema veze sa izbornim uslovima, slobodom medija ili "vremenskom prognozom za taj dan"."Nema veze ni sa čim drugim, osim da deo opozicije zna da podršku nema i da im je to jedini izlaz", rekla je ona.Brnabić je navela da je vlada, odmah posle izbora 2016. godine, potpisala sa ODIHR-om trogodišnji program koji se tiče unapređenja izbornih uslova i atmosfere u kojima se izbori sprovode."Mi od tada radimo sa njima. Prošle nedelje na sednici vlade smo doneli odluku da pravimo zajedničku radnu grupu koja će raditi sa njima na implementaciji preporuka pošto smo ušli u izbornu godinu. Poslali smo im na komentare Zakon o centralnom registru stanovništva. RIK radi sa ODIHR-om od 2017.godine na različitim obukama, i sve se to nastavlja", ističe Brnabić.Podsetila je i na Vučićevu izjavu da je došlo do velikih promena na osnovu preporuka organizacija CRTA i CeSID, a takođe je ukazala i da je u skupštini obustavljeno donošenje zakona po hitnom postupku, kao i da rasprave više nisu objedinjene."Vreme za raspravu o budžetu će biti duplirano i budžet će biti jedina tema na dnevnom redu", podvukla je Brnabić.Kaže da su najveće promene napravljene u biračkom spisku koji je danas transparentan, navodeći da svi građani tokom cele godine mogu da provere da li su na spisku, da li je adresa adekvatna.Brnabić kaže da birački spisak nikada nije bio transparentan i atuomatski ažuriran kao što je danas, i da je sve to moglo i ranije da se uradi - ali nije."Ukoliko je jedini zahtev da predsednik Aleksandar Vučić ne učestvuje na tim izborima, što verovatno i jeste jedini zahtev, mislim da on nije demokratski. Nisu to tražili dok je Boris Tadić učestovao na izborima. Sve to pokazuje kako oni shvataju demokratiju", rekla je Brnabić.Komentarišući izjavu predsednika DS Zorana Lutovac da će "oni koji izađu na fingirane izbore odgovarati", Brnabić je kazala da je to još jedan pokazatelj njihove demokratičnosti i kako deo opozicije shvata demokratiju."Da to dođe od predsednika DS - da neko u političkom životu ne može za sebe da odlučuje da li će izaći na izbore ili neće, da li će biti u skupštini ili neće, stvarno mislim da je vreme da pokrenu inicijativu da promene ime u 'nedemokratska', s obzirom koliko prete onima koji žele ili razmišljaju da izađu na izbore", poručila je Brnabić.Kako je rekla, to je sve osim demokratije.Kada je reč o međunarodnim faktorima i njihovoj poruci da ne podržavaju bojkot izbora u Srbiji, Brnabić kaže da u Srbiji ne postoji vanredna situacija i da je naša zemlja politički stabilna."Ništa od toga se ne dovodi u pitanje. Ne postoji ni po rečima ni po mišljenju većine međunarodnih faktora bilo kakav razlog da se izbori bojkotuju. To jeste legitimna politička opcija za deo opozicije koji zna da neće dobro proći na njima. Naše je da branimo demokratiju u Srbiji", rekla je premijerka.Što se tiče stanja u medijima, situacija je, kaže, bolja nego 2011.godine kada je i Savet za borbu protiv korupcije naveo da je Dragan Đilas "zarobio" medije.Brnabić se osvrnula i pojedinačno na stranke koje bojkotuju izbore, rekavši da su sve tri u dosta specifičnoj situaciji koja pokazuje njihov demokratski potencijal ili kako oni shvataju demokratiju.Podsetila je da ni Narodna stranka, ni Stranka slobode i pravde nisu izašle na prethodne izbore 2016.godine, a da danas imaju poslanike, i to Narodne stranka tri poslanika koji su došli sa različitih lista - Miroslav Aleksić (SDS-LDP-LSV), Dijana Vukomanović (SPS) i Sanda Rašković Ivić (DS S), dok S SP ima Mariniku Tepić koja je bila na listi SDS-LDP-LSV, a onda prešla u Pokret slobodnih građana, pa u Novu stranku, a zatim u Đilasov ŠP."To je veliki pokazatelj 'demokratskog potencijala'. Potpredsednici Narodne stranke Aleksić i Rašković Ivić nisu danas ni u istom poslaničkom klubu. Dakle, sve može i ništa ne mora da znači", rekla je Brnabić.Ona je dodala da su i Narodna stranka i ŠP "kupili" podršku od 10.000, navodeći da je Jeremić "kupio" Narodni pokret Srbije, a Djilasova stranka je, kaže, bila Zelena ekološka partija.Dveri su, podseća Brnabić, ušli u skupštinu sa DSS i to nakon velikih pritisaka na RIK, a danas taj pokret, ukazuje, nemaju više ni poslanički klub."Kada sve to stavimo na jedno mesto, logično je da odluka o bojkotu nije iznenađenje da izađu iz situacije u kojoj imaju strah od rezultata", rekla je ona.Smatra da će te stranke iskoristiti bojkot da posle kažu kako izbori nemaju legitimitet, da oni imaju veliku podršku, ali da to sve nije moguće videti zbog izbornih uslova.Te uslove su, kaže Brnabić, pravili, pre svih, Đilas i Jeremić kada su bili u DS i odlučivali i o slobodi medija.Potez Poljske na obeležavanju II svetskog rata je razbesneo mnoge, a evo šta stoji iza svega! Više o tome OVDE.Izvor: TanjugMolimo Vas da donacijom podržite rad portala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:PAŽNJA: Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda. 

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/vesti/brnabic-cestitke-za-ucenike-plate-u-prosveti-ce-znacajno-rasti/xehgssj

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić: Čestitke za učenike, plate u prosveti će značajno rasti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas početak nove školske godine svim učenicima u Srbiji i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine.Brnabić je danas tokom obilaska osnovne škole "Prvi maj" u Vladimirovcu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem ukazala da je Vlada Srbije od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.Ona je dodala da u ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki."Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva", poručila je Brnabić.Ona je istakla da joj je drago, jer se u Srbiji dešava sveokupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna.Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmladjih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo."Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi", rekla je Brnabić.Prema njenim rečima, 2017. godine škole su u okviru akademske mreže povezane na bezbedan internet, navodeći da se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet."Prošle godine smo krenuli sa uvođenje digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020.godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu", rekla je Brnabić.Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet."Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadokandimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva", rekla je Brnabić.Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu."U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome", poručila je Brnabić.Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji.Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet."Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive", rekao je Šarčević.Rekonstrukcija OŠ "Prvi maj", koja ima 308 učenika, rasporedjenih u 23 odeljenja, koštala je oko 340 miliona dinara.Reč je o školi u opštini Alibunar u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskoj jeziku                  

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/djilasova-sluzavka-i-dva-batlera/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Đilasova služavka i dva batlera

"Koja je tvoja najniža cena?Da maštu služavke,I batlerova nagađanja,Proslediš štampi,Da sa tim učini sve što treba".Foto: Beta/ Branislav Božić Ovaj deo iz Kiplingove nedavno otkrivene pesme "The Press" (Štampa), verovatno je najkraći i najbolji odgovor na harangu koju je, protiv Regulatornog tela za elektronske medije, pokrenuo CINS, preuzeo Danas, a zasolili jedna Đilasova služavka, i dva batlera. Nešto više od toga i ne mora da se kaže, pošto je više nego jasno da je REM ovakve naslovne strane i gomilu lažnih vesti, zaradio zato što je deo opozicije odlučio da ovo regulatorno telo proglasi za osnovni RAZLOG svog neizlaska na izbore. Otuda i kampanja, u kojoj vi, i CINS, i služavke, i batleri, ne obaveštavate javnost ni o čemu, nego je ubeđujete, i to lažući, da je SZS u pravu, da su Đilas i Boško takođe u pravu, i da je REM, o kojem ta javnost uglavnom ništa ne zna, kriv za ovu lakrdiju od bojkota, dovoljno glupu da joj je potrebno još gluplje objašnjenje. Zato ste, najpre, i izmislili izveštaj REM-a, koji ne postoji, a kada ste demantovani, i kada je jedini pravi izveštaj pokazan, krenuli ste dalje, obrnuli igricu i izmislili "tajni", izveštaj REM-a, neki koji smo mi valjda sakrili od javnosti. I na to smo odgovorili, i pokazali da nikada, nigde, nikakav "tajni" izveštaj nije postojao, niti postoji. I da nikada REM nije ni usvajao, niti potom krio, to o čemu pišete. Postoje zakoni u ovoj zemlji, koje mi poštujemo, a koji ni SzS, ni vas očito ne zanimaju, i po tim zakonima, jedini izveštaj koji REM mora da usvoji je onaj koji se bavi količinom reklama (komercijalnog sadržaja), koje stranke emituju u kampanjama. Taj izveštaj REM prosleđuje Agenciji za borbu protiv korupcije, koja na osnovu njega proverava koliko je koja stranka potrošila novca, a druge službe, potom, da li je plaćen porez. I to smo i uradili, poštujući zakon. Isti onaj po kojem nemamo nikakva prava da uređujemo programe privatnih televizija, niti da određujemo koliko će se koji političar na njima pojavljivati. To, profesionalne standarde, pravila, zanat, bi trebalo da uradi, reguliše, ona profesija, u kojoj su služavke i batleri proveli decenije, a da ništa, po tom pitanju, nisu učinili, pošto im je važnije bilo da se bave ličnom promocijom i politikom, nego zanatom. I zato sada lažu da su izveštaji zakonska obaveza, i, još više, da je, u vreme njihovog službovanja u REM, ova ustanova po tim izveštajima postupala i kažnjavala, bilo koga. ?ada je za izbore 2012. godine, Dragan Đilas, na Studiju B, gradskoj televiziji, a baš on tada gradonačelnik, emitovao svoje predizborne spotove van predizbornog bloka, i kada se nije skidao sa ekrana iste te televizije, nije kažnjen niko. A zakonski osnov, zbog neobeleženih reklama, jeste postojao. Prema tome, i sve zajedno, sve što ste uradili jeste lažna vest, u sklopu kampanje one političke opcije sa kojom ste se, očigledno, poistovetili. Zašto ste umislili da ne treba samo da pratite politiku, nego i da u njoj, navijajući, i učestvujete, vaša stvar, imate na nju i pravo, ali na lažne vesti, na lenjost, zaobilaženje istine, i spinovanje, nikakvo pravo nemate i trebalo bi da za to odgovarate. ?ao i za sakrivanje činjenica, od kojih je najvažnija ona da zahtevi SzS da REM zabrani informativne programe privatnih televizija, nemaju nikakve veze sa zakonom, nego ga, naprotiv, i krše. I to samo tamo gde im odgovara, jer se nisu setili (baš kao ni vi), na primer, da se pobune (pobunite), kada REM nije reagovao na to što je N1 prenosio, uživo, van izborne kampanje, kršeći zakon, i politički upad u RTS, i politički skup na Trgu Republike. A nismo reagovali (mada bi to morala da bude međunarodna reakcija, jer, gle čuda, ove televizije su registrovane u Luksemburgu), baš ni kada su druge televizije prenosile druge političke skupove, zato što verujemo da i na taj način štitimo pluralizam, i pravo na drugačije mišljenje, a i nikada sebe nismo doživljavali kao cenzora, nego samo kao regulatora. Preskočili ste, takođe i činjenicu, da na, šezdeset odsto televizora u Srbiji, jedan kablovski operator koji se zove SBB, opet protivno našem obavezujućem uputstvu o logičkoj numeraciji, na brojevima 1 i 2 (i 1 i 2 na daljinskom), nalaze televizije Nova i N1 koje su, svaki dan, od 0-24, protiv aktuelne vlasti. I sve to, taj amaterski spin, radite za iste one političare koji su, dok su bili na vlasti, posedovali novine (Press), donosili sumanute zakone o informisanju, hapsili novinare, otimali redakcije, smenjivali glavne urednike, gasili novine koje im se ne sviđaju, reklamama ucenjivali medije, kontrolisali celokupni medijski prostor, i postavljali služavke i batlere u REM, valjda da bi izigravali nezavisne služavke i batlere. Za njih? Stvarno? Koja je, onda, vaša najniža cena? P.S. Molimo vas da služavkama i batlerima prosledite Zakon o elektronskim medijima i Zakon o informisanju, da ih pročitaju i da nam jave koji smo član tačno prekršili. Takođe, poslaćemo im i tačno u kojim zemljama regulatori, po zakonu, kontrolišu izbore, a u kojim ne, takođe po zakonu, a u kojima su nadležnosti podeljene. Tek da ne lupetaju.   dragan djilas, rem, szs      

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/dva-sluzbenika-novosadske-uprave-za-gradjevinsko-zemljiste-firmi-iz-loznice-namestili-posao-od-124-miliona-dinara_1045097.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Dva službenika novosadske Uprave za građevinsko zemljište firmi iz Loznice namestili posao od 124 miliona dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba...NOVI SAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.Uhapšeni su: Z.L.(1957) i D.B.P.(1964) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (1961) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (1971) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (1957) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom. Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara. Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica. Na taj način su, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.   

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Hronika/222660/Hapsenja-u-Gradskoj-upravi-za-gradjevinsko-zemljiste-i-Putu-namestali-tendere-za-novi-park.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hapšenja u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i "Putu", nameštali tendere za novi park

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.Kako je saopštila policija, uhapšeno je dvoje službenika Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i radnica JKP "Put", zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog sumnje na zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom, uhapšene su dve osobe iz lozničkog preduzeća "MN".   Osumnjičena trojka iz Novog Sada se tereti da su u toku 2018. godine, preduzeću "MN" prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist, u iznosu od 124 miliona dinara.   Sumnja se i da su oni sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN". Na taj način su, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.6 miliona dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet Vojvodine.   Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.   Gradnja parka između Novog naselja i Detelinare nedavno je počela, nakon više godina od prvih najava. Autor: 021.rs Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:815873-Uhapseno-pet-radnika-JKP-Put-zbog-zloupotreba-sluzbenog-polozaja

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeno pet radnika JKP "Put" zbog zloupotreba službenog položaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela. Uhapšeni su: Z.L.(62) i D.B.P.(55) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (58) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (48) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (62) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom. Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara. PROČITAJTE I: Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica. Na taj način su, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/hronika/uhapseni-sluzbenici-novosadske-uprave-za-gradevinsko-zemliste-02-09-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeni službenici novosadske Uprave za građevinsko zemljište

NOVI SAD: Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.Uhapšeni su: Z.L.(1957) i D.B.P.(1964) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (1961) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (1971) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (1957) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom.Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara.Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica. Na taj su način, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.     

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: novaekonomija.rs

Link: https://novaekonomija.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/za-dekorativno-osvetljenje-brankovog-mosta-150-miliona

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Za dekorativno osvetljenje Brankovog mosta 150 miliona

Za dekorativno osvetljenje Brankovog mosta 150 milionaFOTO: Nova ekonomija 02.09.2019    13:32   Nova ekonomija 0Javno komunalno preduzeće „Javno osvetljenje" Beograd zaključilo je ugvor o nabavci opreme za dekorativno osvteljenje Brankovog mosta za 150 miliona dinara, pokazuju dokumenti sa portala javnih nabavki.Pobednik javne nabavke bila je firma Techno Light, koja je bila jedini ponuđač, a obaveštenje o zaključenom ugovoru objavljeno je krajem juna.Mesec dana ranije ista firma pobedila je na konkursu JKP „Javno osvetljenje" za nabavku metalnih stubova za električnu mrežu za 80 miliona dinara, takođe kao jedini ponuđač.Takođe, Techno Light je u januaru ove godine pobedio na još dva tendera – za dekorativno osvetljenje Skadarske ulice za 20 miliona dinara i za nabavku reflektora za 30 miliona.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/437023/Uhapseni-sluzbenici-uprave-za-gradevinsko-zemljiste

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeni službenici uprave za građevinsko zemljište

NOVI SAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela. Uhapšeni su Z.L.(1957) i D.B.P.(1964) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (1961) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (1971) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (1957) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom. Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara. Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica. Na taj su način, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.  

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3314079/hapsenja-u-novom-sadu-privedeni-sluzbenici-uprave-za-gradjevinsko-zemljiste-zbog-korupcije

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: HAPŠENJA U NOVOM SADU: Privedeni službenici uprave za građevinsko zemljište zbog korupcije

Foto: Profimediaakcija MUPCrna Hronika 02.09.2019. 17:15h 02.09.2019. 17:29hPripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.Uhapšeni su: Z.L. (1957) i D.B.P. (1964) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (1961) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (1971) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (1957) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom. Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara. Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica. Na taj način su, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Kurir.rsFoto Profimedia hapšenje, Novi Sad, Srbija, korupcija, službenici,       

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: studiob.rs

Link: https://studiob.rs/uhapseni-sluzbenici-uprave-za-gradjevinsko-zemljiste/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeni službenici uprave za građevinsko zemljište

Uhapšeni su: Z.L.(1957) i D.B.P.(1964) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu,  Uhapšeni su: Z.L.(1957) i D.B.P.(1964) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (1961) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (1971) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (1957) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom.Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara.Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica.Na taj su način, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.     

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2617272/u-toku-tender-za-rekonstrukciju-parka-i-gradnju-podzemne-garaze-u-pozarevcu

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U toku tender za rekonstrukciju parka i gradnju podzemne garaže u Požarevcu

Gradska uprava u Požarevcu raspisala je javnu nabavku za izradu projekata rekonstrukcije Sunčanog parka i parternog uređenja dela stambenog bloka u Braničevskoj ulici u Požarevcu. Ova dva projekta koji se odnose na površine od ukupno oko 300 ari, procenjena su na 2.250.000 dinara.Procenjena vrednost projekta rekonstrukcije Sunčanog parka koji se prostire na nešto više od 190 ari je 750.000 dinara.Kako piše u dokumentaciji, deo zapadne strane parka koji se oslanja na zgradu Načelstva je takođe zapušten, dok se zelene trake duž ulice Jovana Šerbanovića neuređene, a postojeći drvored je u lošem stanju i trebalo bi da se obnovi. Projektom bi trebalo da se predvide prilazne saobraćajnice iz ulice Moše Pijade prema parkingu policijske uprave i prilaz parkingu sa severne strane Centra za kulturu.Rekonstrukcija podrazumeva uklanjanje suvih i dotrajalih sadnica, kao i sadnja novih, preoblikovanje igrališta za decu u parku prema Pošti, kao i igrališta prema ulici Moše Pijade. Ove dve površine bi trebalo da budu ograđene.Projektom bi trebalo da se predvidi nova kandelaberska rasveta, sanacija zelenih traka duž drvoreda u ulici Jovana Šerbanovića sa zamenom dotrajalih i suvih stabala, a u planu je i da čitav park dobije "primerenu" ogradu.Projekat parternog uređenje dela stambenog bloka u Braničevskoj ulici trebalo bi da košta do 1,5 miliona dinara. Reč je o površini od blizu 107 ari. Jedan od ciljeva izrade projekta parternog uređenja dvorišta je i formiranje pozemne garaže, zatim rešavanje pešačkih i saobraćajnih komunikacija sa parkiralištima, zelenim površinama i prostorom za igru dece.Posebna pažnja bi trebalo da se posveti planiranju podzemne garaže i parkinga, kolskim pristupnim saobraćajnicama i pešačkim stazama, izboru mobilijara, igrališta za decu i zelenila.Rok za dostavljanje ponuda je 23. septembar, a opširnije o tenderu pogledajte OVDE.       

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3098160-uhapseno-5-lica-u-novom-sadu-zbog-zloupotrebe-sluzbenog-polozaja-ojadili-grad-za-15-miliona-dinara

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeno 5 lica u Novom Sadu zbog zloupotrebe službenog položaja: Ojadili grad za 1,5 miliona dinara

Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem grada Novog Sada | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i svetaPripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.Uhapšeni su: Z.L.(62) i D.B.P.(55) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (58) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (1971) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (62) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom.Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara.Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica.Na taj način su, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.(Telegraf.rs)        

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/pet-osoba-u-novom-sadu-uhapseno-zbog-korupcije-u-vezi-sa-uredjenjem-parka-u-tom-gradu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pet osoba u Novom Sadu uhapšeno zbog korupcije u vezi sa uređenjem parka u tom gradu

 Uhapšeni su Z.L. (63) i D.B.P. (55), službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad, kao i zakonski zastupnik privrednog društva "MN" d.o.o Loznica M.N. (63) zbog sumnje da su tom privrednom društvu prilagođavali konkursnu dokumentaciju za tu javnu nabavku i na taj način mu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 124,3 miliona dinara.Sumnja se i da su oni zajedno sa odgovornim licem u tom privrednom društvu S.T. (48), koji je takođe uhapšen, sačinjavali i potpisivali i građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem, a u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu.Na taj način su, kako se sumnja, za privredno društvo "MN" d.o.o Loznica pribavili korist u iznosu od oko 1,6 miliona dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina, navodi se u saopštenju MUP-a.Uhapšena je i M.M. (68), radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.     

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/pet-osoba-u-novom-sadu-uhapseno-zbog-korupcije-u-vezi-sa-uredjenjem-parka-u-tom-gradu/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pet osoba u Novom Sadu uhapšeno zbog korupcije u vezi sa uređenjem parka u tom gradu

Policija u Novom Sadu uhapsila je pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih dela vezanih za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u tom gradu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).Foto: Freeimages / Penny Mathews Uhapšeni su Z.L. (63) i D.B.P. (55), službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad, kao i zakonski zastupnik privrednog društva "MN" d.o.o Loznica M.N. (63) zbog sumnje da su tom privrednom društvu prilagođavali konkursnu dokumentaciju za tu javnu nabavku i na taj način mu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 124,3 miliona dinara.Sumnja se i da su oni zajedno sa odgovornim licem u tom privrednom društvu S.T. (48), koji je takođe uhapšen, sačinjavali i potpisivali i građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem, a u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu. Na taj način su, kako se sumnja, za privredno društvo "MN" d.o.o Loznica pribavili korist u iznosu od oko 1,6 miliona dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina, navodi se u saopštenju MUP-a. Uhapšena je i M.M. (68), radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.  

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/hronika/hronika/154884/nema-zasticenih-uhapseni-sluzbenici-gradske-uprave-novom-sadu-muljali-javnim-nabavkama

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: NEMA ZAŠTIĆENIH! Uhapšeni službenici Gradske uprave u Novom Sadu: Muljali sa javnim nabavkama

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile  više koruptivnih krivičnih dela.IZVOR: Republika ponedeljak, 2. 9. 2019.| 17:49 0Uhapšeni su: Z.L. (1957) i D.B.P. (1964) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (1961) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (1971) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (1957) zakonski zastupnik ovog privrednog društva  osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom.Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara.Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica.Na taj način su, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.       

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/hronika/policija-upala-u-gradsku-upravu-i-uhapsila-njih-petoricu/250079/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Policija upala u Gradsku upravu i uhapsila njih petoricu!

RACIJA U NOVOM SADU! AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 02.09.2019. 17:41 - 02.09.2019. 17:51Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.* Njih petorica su zloupotrebili položaj * Prilagođavali dokumentaciju za javnu nabavku * Ojadili državu za 1,5 dinara Uhapšeni su: Z.L.(62) i D.B.P.(55) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (58) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Podmuklu sačekušu dogovorili na "Vajberu", pa krenuli u krvnički napad! Policija pronašla oružje! AUTOR: Blic/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 02.09.2019. 14:46 - 02.09.2019. 14:51 Osnovni sud u Obrenovcu odredio je pritvor osmorici huligana okrivljenih za nasilničko ponašanje koje se odigralo prošle nedelje na autoputu "Miloš Veliki". Pravili haos na autoputu Miloš Veliki, Foto: Printskrin Maskirani napadači su u noći između 27. i 28. Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (1971) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (62) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom. Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara. PROČITAJTE JOŠ: DRAGAN (28) POGINUO U JEZIVOJ NESREĆI KOD APATINA Pokušao da ga spase policajac koji je na istom mestu doživeo najveću tragediju u životu! DIREKTOR SRPSKE POLICIJE OBJAVIO Srbi uhapšeni usred okeana! Ono što su spremali, zaprepastilo je planetu! DIVLJANJE NA AUTO-PUTU "MILOŠ VELIKI" PLANIRANO DO NAJSITNIJIH DETALJA Podmuklu sačekušu dogovorili na "Vajberu", pa krenuli u krvnički napad! Policija pronašla oružje! Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica. Na taj način su, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. BONUS VIDEO: Krvavi pir na Zvezdari!      

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/09/02/uhapseno-pet-radnika-iz-jkp-put-zloupotrebili-sluzbeni-polozaj/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeno pet radnika iz JKP "Put", zloupotrebili službeni položaj

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela, prenose Novosti.rs. Uhapšeni su: Z.L.(62) i D.B.P.(55) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (58) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (48) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (62) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom. Bivši predsednik opštine Alibunar osuđen na šest godina zatvora Pogledaj i ove vesti... Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara. Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica. Na taj način su, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/3646100/uhapseni-osumnjiceni-za-zloupotrebe-sa-radovima-u-novom-sadu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeni osumnjičeni za zloupotrebe sa radovima u Novom Sadu

Zbog više koruptivnih krivičnih dela u Novom Sadu uhapšeno je pet osoba. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaZbog više koruptivnih krivičnih dela u Novom Sadu uhapšeno je pet osoba.Uhapšeni Z. L. (1957) i D .B. P. (1964), službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad terete su da izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M. M. (1961) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, saopštio je MUP. Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (1971) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (1957) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom. Z.L., D. B. P. i M. N. sumnjiče se da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara. Sumnja se i da su Z. L., M. M., M. N. i S. T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica. Na taj način su, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.   

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapseni sluzbenici uprave za građevinsko zemljiste NS

Uhapseni sluzbenici uprave za građevinsko zemljiste NSNOVI SAD, 2. septembra (Tanjug) - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.Uhapšeni su: Z.L.(1957) i D.B.P.(1964) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (1961) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (1971) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (1957) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom.Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu „MN“ d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara.Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema „MN“ d.o.o Loznica.Na taj su način, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3098166-cetiri-velika-tendera-koji-nas-cekaju-u-septembru

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Četiri velika tendera koji nas čekaju u septembru

Ovaj mesec puno toga će da otkrije | Telegraf Biznis - Najnovije vestiSeptembar je počeo, a mnogo toga trebalo bi da reši. Otkriće pre svega izvođače nekih od dugoočekivanih projekata, ali i kupce važnih privrednih subjekata.Reč je o tenderima kojima rok ističe ovog meseca, odnosno, za koji je zakazano otvaranje ponuda za ranije raspisane konkurse.KOMERCIJALNA BANKAKo najviše želi Komercijalnu banku, odnosno, ko je dao najveću ponudu, saznaćemo za nekoliko dana, tačnije 10, za kada je zakazano otvaranje ponuda. Ministartvo finansija objavilo je 31. maja Javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje akcija u "Komercijalnoj banci" putem tendera.Pozivom je bilo predviđeno da ponuđači imaju rok da do 21. juna 2019. godine dostave Izjave o zainteresovanosti ali je rok produžen na 6. septembar.NACIONALNI STADIONZa tačno 18 dana je otvaranje ponuda za jedan od prvih tendera za Nacionalni fudbalski stadion. Urbanistički zavod Beograda raspisao je javnu nabavku za geodetske i geološke usluge neophodne za izgradnju stadiona.Radi se o geodetskom snimanju za potrebu izrade topografskog plana za stadion i izradi geološko-geotehničke dokumentacije. Rok za podnošenje ponuda je 20. septembar 2019. godine u 13. časova.MARINA DORĆOLZa ovaj mesec ostavljena je i prodaja jedne od najskupljih beogradskih lokacija. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je oglas o otuđenju građevinskog zemljišta na lokaciji "Marina Dorćol".Rok za dostavljanje ponuda je 12. septembar, a licitacija je 13. septembra. Početni iznos cene na javnom nadmetanju je 3,8 milijardi dinara, koliko iznosi procenjena tržišna vrednost zemljišta na ovoj lokaciji površine četiri hektara.PLAC NA NOVOM BEOGRADUUniverzal banka je ponudila na prodaju 22 nekretnine, a procenjena vrednost najskuplje, građevinskog zemljišta od 53 hiljade kvadratnih metara površine na Novom Beogradu, je 3,1 miliona evra.Ponude za ovaj plac su do 20. septembra.(Telegraf Biznis)               

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/vesti/politika/159604/novi-sad-uhapseni-sluzbenici-uprave-za-gradevinsko-zemljiste

Autori: Nacionalna Televizija Happy

Teme: Javne nabavke

Naslov: NOVI SAD: Uhapšeni službenici uprave za građevinsko zemljište!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela. Uhapšeni su: Z.L.(1957) i D.B.P.(1964) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (1961) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.  Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (1971) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (1957) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom. Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara. Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica.  Na taj su način, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.Tanjug Foto: ArhivaPreporučene vestiPodeli novostHappyTVHoroskop      

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:815873-Uhapseno-pet-radnika-JKP-Put-zbog-zloupotreba-sluzbenog-polozaja

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeno pet radnika JKP "Put" zbog zloupotreba službenog položaja

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su počinili više koruptivnih krivičnih dela. Uhapšeni su: Z.L.(62) i D.B.P.(55) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (58) radnica JKP "Put" Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (48) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica i M.N. (62) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom. Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se, kako je saopšteno, terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu "MN" d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara. PROČITAJTE I: Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema "MN" d.o.o Loznica. Na taj način su, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, Posebno ofeljenje za borbu protiv korupcije je saopštilo da se protiv navedenih, kao i Z,N.S. i V,G, uz Gradske uprave za građevinako zemljište i ivesticije, za kojima je raspisana potraga, doneta naredba o sprovođenju istrage zbog sumnje da su počinili navedena krivična dela.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3646232/djaci-ponovo-u-klupama--digitalne-ucionice-i-novi-predmeti.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Đaci ponovo u klupama - digitalne učionice i novi predmeti

Nova školska godina, donela je nove, reformisane programe, jednosmenski rad, digitalne nastavne sadržaje. Samo u ovoj godini u obnovu škola Vlada Srbije uložila je 150 miliona evra, i tu nije kraj, obećava premijerka. Školsko zvono početkak časova označilo je za 800 hiljada đaka, među kojima je i u klupe prvi put selo oko 68.000 najmlađih osnovaca.  Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaNova školska godina, donela je nove, reformisane programe, jednosmenski rad, digitalne nastavne sadržaje. Samo u ovoj godini u obnovu škola Vlada Srbije uložila je 150 miliona evra, i tu nije kraj, obećava premijerka. Školsko zvono početkak časova označilo je za 800 hiljada đaka, među kojima je i u klupe prvi put selo oko 68.000 najmlađih osnovaca.Svi đaci prvaci imaju digitalne nastavne sadržaje. Nove savremene učionice opremljene pametnim tablama, laptopima, i povezane na brzi bežični internet sačekale su učenike škole "Prvi maj" u Vladimirovcu. "Drago mi je što imamo laptopove i što smo sad u mogućnosti da radimo kao i deca u drugim zemljama", navodi Katarina Petrović, učenica šestog razreda. Mirjana Lazić, nastavnica bilogije kaže da će im digitalni udžbenici olakšati rad, jer je to, kako kaže, interesantnije deci zato što mogu i samostalno da rade na drugačiji način. Osnovna škola u Vladimirovcu služiće kao standard kako treba da izgledaju osnovne škole u zemlji. I to je samo deo reformi koje se sprovode, brzo i a vidljivim rezultatima, kaže resorni ministar. "Po oceni Evropske komisije možda su i najbolje ocenjene, jer se već u trećoj godini, primenjuju u drugom kolu. Šesti razred koji smo posetili i drugi razred rade po reformisanom planu i programu koji zahteva i velike obuke nastavnika", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete. U proteklih pet godina, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlada Srbije je uložila oko 150 miliona evra u kompletnu obnovu škola. "Kompletno smo obnovili 128 škola, a traje rekonstrukcija u još 25 škola i imamo ih još 50 gde su u toku ili javne nabavke ili priprema za javne nabavke, jer želimo da za sve naše učenike napravimo ovakvu školu kao standard", kaže premijerka Ana Brnabić.  Ova školska godina donela je i celodnevnu nastavu. Škola živi celog dana. "Očekujem da ću ove godine imati više sekcija i da će to biti vrlo uspešno", kaže Nina Dević, učenica OŠ "Milan Rakić", Novi Beograd. Beograd je specifičan po tome što ima osnovnu školu "Miodrag Matić", u kojoj se školuju deca obolela od cerebralne paralize i deca sa višestrukim smetnjama u razvoju koja istovremeno idu i na rehabilitaciju. Dolaze iz cele Srbije, a neretko ostaju celu školsku pa i kalendarsku godinu. "Deca na jednom mestu imaju i školu i bolnicu što mislim da je po nekim evropskim standardima", kaže direktor škole dr Zoran Andrejić, direktor OŠ "Miodrag Matić", Beograd. Članovi sindikata Unije prosvetnih radnika Srbije, držali su časove po tridest minuta. Oni tvrde u 680 škola, ministarstvo iznosi podatak da je u 237 ustanova zvono zvonilo posle 30 minuta. Skraćenim časovima, kažu, žele da ukažu na nezapočete ili nedovršene poslove u obrazovanju, a pre svega na platne razrede. "Goruće pitanje, to su pošteni i pravedni platni razredi u Srbiji. I nekako nismo uspeli da se dogovorimo sa državom, iako smo, činilo nam se, bili nadomak toga prošle godine u oktobru", kaže Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Ulaganje u obrazovanje biće i dalje prioritet Vlade, jer će obrazovanje naših đaka za poslove u 21. veku biti veliki izazov, ocenjuje premijerka. A radi ukupnog poboljšanja uslova rada, od prvog januara prosvetare očekuje znatno povećanje plata, što su, kaže premijerka više nego zaslužili.   

----------------------------------------------------------

Datum: 02.09.2019 

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/vesti/politika/159623/brnabic-povecanje-plata-u-prosveti-od-1-januara

Autori: Nacionalna Televizija Happy

Teme: Javne nabavke

Naslov: BRNABIĆ: Povećanje plata u prosveti od 1. januara

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine, koje su zaposleni "i više nego zaslužili".Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je štrajk za početak školske godine, pa su u školama u kojima rade članovi ovog sindikata časovi skraćeni na 30 minuta.Ona je sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem i direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem obišla obnovljenu Osnovnu školu "Prvi maj" u Vladimirovcu, u opštini Alibunar, i prisustvovala prvom času na početku nove školske godine, navodi se na sajtu Vlade.Ana Brnabić je navela da je Vlada od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila približno 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije, dodavši da je u toku rekonstrukcija 25 škola, dok se u 50 sprovode javne nabavke, odnosno priprema javnih nabavki.- Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer je to ključ uspeha celog našeg društva - poručila je Brnabić.Ona je dodala da su škole 2017. godine, u okviru akademske mreže, povezane na bezbedan internet, pri čemu se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet.- Prošle godine smo krenuli sa uvođenjem digitalnih udžbenika. Ove godine Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica, što pokriva oko 200.000 učenika širom naše zemlje. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020. godini, a cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu -  istakla je Ana Brnabić.Prema njenim rečima, ove godine je upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, a od sledeće godine će se programiranje uvesti od prvog razreda kao obavezan predmet.Rekonstrukcija Osnovne škole "Prvi maj", koja ima 308 učenika raspoređenih u 23 odeljenja i u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskom jeziku, koštala je skoro 340 miliona dinara. Izvor: N1 Foto: ArhivaPreporučene vestiPodeli novostHappyTVHoroskop               

----------------------------------------------------------