Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 04.09.2019 

Medij: Blic      Strana: 1,8,9

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SUMNJIVI POSLOVI SARADNIKA TOMINOG SINA U KRAGUJEVCU

 SUMNJIVI POSLOVI  

SARADNIKA RADOMIRA NIKOLIĆA  

Firma gradskog urbaniste Kragujevca Aleksandra Nenkovića “Vektor sistem” navodno je uključena u projektovanje objekata koji su f nansirani iz budžeta, i to uz blagoslov Radomira Nikolića, prvog čoveka grada, saznaje “Blic”.  

 To se pre svega od-  

nosi na adaptaciju “Energetike”, gradske toplane, za koju je novac izdvojen iz  

budžeta, iako je 2018. godine ona zbog dugova promenila status pa je sada registrovana kao DOO. Status jeste promenjen, ali način finansiranja je ostao isti, odnosno poslovanje se pokriva iz kase grada.  

Tako bar tvrdi grupa radnika kragujevačke lokalne samouprave koja se obratila “Blicu” navodeći da će zbog toga podneti i krivičnu prijavu za trgovinu uticajem jer Nenković koristi funkciju za interese firme čiji je vlasnik.  

Pored “Energetike”, to se odnosi i na izradu projekata legalizacije nelegalnih objekata, gde se vlasnici upućuju da im se ovaj deo posla završi preko firme “Vektor sistem”. Sve to, po njihovim navodima, zna i gradonačelnik Radomir Nikolić, čijem kabinetu su se mnogi građani obraćali, upozoravajući ih da su primorani da koriste usluge Nenkovićeve firme. On, međutim, ne mari da li je Nenković možda u sukobu interesa, kao što nije mario ni kada ga je 2015. godine postavio za glavnog gradskog urbanistu. Da jeste, ovaj kragujevački arhitekta ne bi mogao da se nađe na tom mestu jer u svojoj biografiji nema ni dan staža u oblasti urbanizma.  

Grupa zaposlenih u gradskoj upravi Kragujevca tvrdi Nenković je vešt igrač i nakon postavljenja na funkciju formalno je prijavio prekid obavljanja delatnosti projektovanja  

da to za Nikolića i odbornike SNS nije bila prepreka da se postavi na ovu izuzetno važnu funkciju, kao što im ni sada nije važno što novac njihovih sugrađana završava nezakonito u kasi Nenkovićeve firme.  

- Ono što počne nakaradno, obično se tako i završi pa zato ne treba da čudi što se pare građana Kragujevca odlivaju u džepove Radomirovih saradnika. To je sistem koji je uspostavljen u Kragujevcu za poslove koji se finansiraju iz gradske kase, a pravna akrobatika da se ona isprazni su različite. U slučaju Nenkovića i njegove firme “Vektor sistem” kod adaptacije “Energetike” pronađen je u navodnoj transformaciji gradske toplane, međutim, treba da se zna da je projektovanje adaptacije urađeno pre toga. Pare za projektovanje ali i radove obezbeđene su iz gradske kase, a pravna transformacija je urađena kako bi dugovi koje je preduzeće imalo otpisala država. Naravno, Nenković nije potpisan kao projektant već Alekasandar S., ali jeste njegova firma “Vektor sistem”- navode sagovornici “Blica”.  

Oni dodaju da je Nenković vešt igrač i da je nakon postavljenja na funkciju formalno prijavio prekid obavljanja delatnosti projektovanja.  

- To je uradio decembra 2015. godine zvanično u APR, međutim, njegove kolege arhitekte su nastavile da rade za njegovu firmu. Posebno je interesantno da je jedan od njih i N. N. rođak Radomira Nikolića, koji takođe radi projekte za “Vektor sistem”. Postoje i drugi poslovi koji se kose sa funkcijom koju obavlja Ninković, a odnose se na legalizaciju. Naime, radnicima gradske uprave je naloženo iz kabineta gradonačelnika da građane za izradu projekata legalizacije nelegalnih objekata upućuju na “Vektor sistem”. Na tom poslu se zgrću velike pare, a da li one zvršavaju delom i u Radomirovom džepu ne zna se. Gradonačelnik je svoju prisnost sa Nenkovićem potvrdio i tako što ima mejl adresu “Vektor sistema”. Zna se i da je Nenković 27. avgusta u APR ponovo aktivirao svoju delatnost. Zbog ovih ali i drugih postupaka pokrenućemo kao uzbunjivači krivičnu prijavu protiv Nenkovića za trgovinu uticajem - tvrdi grupa zaposlenih iz gradske uprave. n  

ODGOVOR NENKOVIĆA ZA „BLIC“ Aleksandar Nenković pak negira navode grupe zaposlenih u lokalnoj samoupravi i kaže da kao arhitekta sa licencom od postavljenja na funkciju gradskog urbaniste nije radio projekte koje finansira grad.  

- Nisam radio ni legalizacije niti bilo šta drugo jer sam firmu odjavio po stupanju na funkciju. Jesam je nedavno aktivirao jer mi se bližio kraj mandata, ali nakon razgovora sa gradonačelnikom Nikolićem koji mi je rekao da će mi biti produžen mandat, uskoro ću ponovo prekinuti obavljanje delatnosti - kaže Nenković. Na našu konstataciju da na projektu adaptacije “Energetike” stoji ime arhitekte Aleksandra S. i njegove firme, on kaže: „Nisam upoznat i ne znam kako je to moguće pa ću proveriti zašto je to urađeno“, kaže Nenković za “Blic”.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2019 

Medij: Blic      Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Rok -15. septembar

 Rok - 15. septembar  

 Samo promene u RTS-u i u sasta-  

vu Regulatornog tela za elektronske medije nisu dovoljne za izlazak na izbore, ali to bi bio znak dobre volje da postoji spremnost da se možda napravi i sveobuhvatan sporazum. Ako se ne izvrše promene u RTS-u i sastavu REM-a do 15. septembra, kako su to predložili nezavisni stručnjaci, znači da nisu spremni uopšte da prave sveobuhvatan sporazum već da žele samo da razgovaraju o tehničkim detaljima, na šta mi ne pristajemo. Građanima je potrebno da imaju minimum uslova za slobodne i poštene izbore, a toga ne može biti sa promenama tehničkih detalja. Dva ključna zahteva su slobodni mediji i uređen izborni proces, a 42 tačke nezavisnih stručnjaka su u stvari mere koje vode ispunjavanju tih zahteva. Ono što smo zahtevali je šest do devet meseci pre izbora da se ispune uslovi. Ti rokovi od šest do devet meseci počinju da teku od onog trenutka kada se ti uslovi ispune. Uslovi ne mogu da budu ispunjeni svega 30 do 60 dana pre izbora, jer to onda nema smisla. Poenta je da se ispune uslovi onako kako je to grupa nezavisnih stručnjaka formuli-  

ne uslovi. Ti rokovi od šest do devet meseci počinju da teku od onog trenutka kada se ti uslovi ispune. Uslovi ne mogu da budu ispunjeni svega 30 do 60 dana pre izbora, jer to onda nema smisla. Poenta je da se ispune uslovi onako kako je to grupa nezavisnih stručnjaka formuli-  

sala i da se radi na dve stvari: da se taj tekst eventualno unapredi, poboljša i dopuni predlozima CRTE, Cesida, Transparentnosti, Birodija i da se razgovara na koji način to da se sprovede i da imamo šest do devet meseci uslove da se predstavimo građanima i da građani mogu da ostvare svoje pravo na slobodno formiranje i slobodno izražavanje izborne volje. Da biste formirali slobodnu izbornu volju, potreb-  

no je da imate pristup informacijama,  

potrebno je da možete kao opozicija da se predstavite građanima i potrebno je da građani mogu da prime informacije. Ne pristajemo da izađemo na fingirane izbore. Svi oni koji izađu na fingirane  

izbore moraće da odgovaraju za to.  

no je da imate pristup informacijama,  

potrebno je da možete kao opozicija da se predstavite građanima i potrebno je da građani mogu da prime informacije. Ne pristajemo da izađemo na fingirane izbore. Svi oni koji izađu na fingirane  

izbore moraće da odgovaraju za to.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: Nenad Kovačević

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Porodica Ćitić gubi kuću zbog korupcije i nepoštovanja zakona

 U Užicu sutrapreti iseljenje izporodične kuće zbogspora sa rođacima koji su manjinski vlasnici  

 Porodica Ćitić gubi kuću zbog korupcije i nepoštovanja zakona  

TRAGOM  

Užice - Četvoročlana porodica Ćitić biće iseljena iz svoje kuće u Vidovdanskoj ulici u centru Užica, sutra, 5. septembra u 9 časova, saznaje Danas. Kako za naš list kažu članovi ove porodice, o iseljenju ih nije zvanično obavestio javni izvršitelj, već su im to usmeno saopštili inspektori u Policijskoj upravi Užice.  

Kako je Danas već pisao, kuća je prodata 6. decembra prošle godine na licitaciji, koju je, po odluci suda, sproveo javni izvršitelj Đorđe Dogandžić kako bi se namirio dug naslednicima koji polažu pravo na jednu trećinu tog objekta. Porodica od početka postupka sumnja u koropciju i tvrdi da je prekršen Zakon o izvršenju i obezbeđenju, navodi da je nije bila obaveštena o licitaciji, iako u Osnovnom sudu tvrde da je obaveštenje o bilo na oglasnoj tabli tog suda od 8. novembra 2018. godine.  

Gordana Ćitić, medicinska sestra, i njen nezaposleni suprug Branislav Ćitić, koji imaju dvoje dece, navode da su ostali bez cele kuće, kako bi se izvršila presuda u sporu oko jedne trećine nasledstva tog objekta.  

Branislav Ćitić je vlasnik dve trećine kuće, dok jedna trećina pripada njegovom ujaku Zoranu Nikačeviću, biznismenu, i njegovoj sestri Miroslavi Nikačević, koji žive u Engleskoj. Nakon što su Nikačevići pokrenuli spor oko nasledstva, Ćitići, koji im nisu osporavali udeo u vlasništvu, počeli su da im isplaćuju novac za trećinu kuće, ali rođaci su to kasnije odbili. Nisu pristali ni na to da im Ćitići daju prizemlje koje je, kako navodi Gordana, po površini veće od jedne trećine kuće, niti da im ustupe svoju vikendicu u selu Ljubanje, kod Užica.  

Od pre nekoliko godina, kuća se ne vodi na Branislava Ćitića, već na njegovu suprugu Gordanu. lako ona, kako dodaje, nije izvršni dužnik, već njen suprug, sud i izvršitelj su vodili ceo postupak protiv nje. Zbog toga je Osnovni sud u Užicu ranije doneo privremenu meru kojom su oborene prve dve zakazane licitacije. Međutim, odluka je kasnije promenjena, a kuću je na licitaciji kupio Zoran Nikačević. Ona objašnjava da je njen suprug prepisao kuću na nju kako bi mogla da je stavi pod hipoteku za kredit, kojim je porodica nameravala da Nikačevićima isplati novac za jednu trećinu kuće.  

- Nismo znali da je kuća bila na prodaji 6. decembra. Izvršitelj, protiv koga je naša pravna zastupnica Dragana Obrenović podnela prigovor Komori izvršitelja i krivične prijave Osnovnom sudu, nije želeo nikakav kontakt sa nama, ističe naša sagovornica. Celu kuću od oko 112 kvadrata, koja je bila procenjena na 12,4 miliona dinara, kupio je Zoran Nikačević po ceni koja je 50 odsto niža od tog iznosa. On je bio dužan da Ćitićima vrati deo novca od prodaje, ali oni su to odbili i izvršitelju nisu dostavili broj tekućeg račina. Gordana tvrdi da porodica nije dobila taj novac, iako joj je, kako navodi, službenik u kancelariji izvršitelja rekao da je „novac uplaćen na neki račun i u nekoj banci“.  

- U pitanju je organizovani kriminal. Nikačević je unapred znao i cenu i datum javne prodaje, a dato muje i pravo dabira na koji način će da ostvari svoje potraživanje. On neće jednu trećinu, nego hoće celu kuću u kojoj ne planira da živi, a mi u njoj živimo 30 godina ukazuje Gordana. Pre neki dan su, kako navodi, slučajno saznali da će biti iseljeni.  

- U petak, 30. avgusta, neko iz policije je telefonom pozvao mog supruga i rekao mu da dođe u poHciju. Otišao je tamo i zatekao nekoliko inspektora i jednog policajca. Jedan inspektor mu je rekao daje policija dobila nalog za asistenciju za iseljenje koje će biti 5. septembra u 9 časova. Pitali su ga imali li oružje, on je rekao da nema, i rekli da bi bilo dobro da nikoga ne okuplja i da sve protekne u miru. Suprug je bio šokiran, jer je to prva informacija o našem iseljenju, pošto od izvršitelja nismo dobili nikakav zvanični dokument, iako on tvrdi da nam je dokument poslao, a da ga mi nismo primili - svedoči Gordana.  

Kaže da su inspektori odbili da njenom suprugu pokažu taj dokument ili da mu predaju kopiju, kako bi se uverio u to što govore. Osim finansijske iscrpljenosti, jer su, kako dodaje, sudski i ostali troškovi narasli na oko 20.000 evra, pojedini članovi porodice su, zbog načina na koji se vodio ceo postupak, osećaja nepravde i bespomoćnosti, suočeni i sa zdravstvenim problemima.  

- Namerili su da nas isteraju iz kuće. Bojim se za našu decu. Psihički, fizički i finansijski smo iscrpljeni i zdravlje nam je narušeno. Neverovatno je šta nam se dešava. Toliko je to okrutno i bezobzirno - ogorčena je Gordana i objašnjava da je njihova imovina bila blokirana i da nisu mogli da je prodaju kako bi Nikačevićima namirUi dug, a kada je hipoteka skinuta bilo je kasno, jer je kuća prodata.  

Ona dodaje da se obraćala Zaštitniku građana, koji im je rekao da ne može da utiče na odluke suda i uputio ih na policiju, ali i oni su navodili da nisu nadležni. Pomoć je, kaže, izostala od Agencije za borbu protiv korupcije, Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala u Kraljevu i ostalih institucija.  

- Izgleda da nikoga nije briga šta se dešava našoj porodici, ukazuje naša sagovornica.  

Nenad Kovačević  

Policiia ćuti  

list Danas se obratio Policijskoj upravi Užice u pokušaju da sazna po čijem nalogu i po kom zakonskom osnovu je Branislav Ćitić pozvan u policiju, ali do juče našoj redakciji nisu dostavljene te informacije.  

Gordana Ćitić  

za Danas: Bojim se za našu decu Izvršitelj bez komentara  

„Ne dajemo nikakve komentare", rekao je Danasu službenik u kancelariji javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića i dodao da bi trebalo da se obratimo Komori javnih izvršitelja u Beogradu.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: A. Popović

Teme: Korupcija

Naslov: Moguć novi protest zbog izbora direktora Instituta „Vinča“

 Naučnici Ijuti zbog izjave ministra Šarčevića daje njihova pobuna zbogpromene direktora „banditskoponašanje“  

 Moguć novi protest zbog izbora direktora Instituta „Vinča“  

 Beograd - Upravni odbor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ danas će odlučivati o predlogu za imenovanje dr Snežane Pajović na funkciju vršioca dužnosti te institucije iako se veliki broj naučnika ne slaže sa time i spekuliše se o mogućnosti da ponovo održe protest tokom trajanja sednice.  

Naučnici su ljuti i ogorčeni prvo zbog stava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - da naučnici imaju pravo da izraze svoje mišljenje, ali da će se odluke donositi nezavisno od toga, a zatim i izjavom ministra Mladena Šarčevića da je njihovo ponašanje bilo „banditsko“.  

Naučnici su prošlog petka održali protest kojim su prekinuli sednicu Upravnog odbora na kojoj je trebalo da se odlučuje o izboru novog v. d. direktora Instituta. Njihovo nezadovoljstvo je izazvano time što je UO ranije tokom leta odbacio predlog Naučnog veća za imenovanje dr Zlatka Rakočevića na čelo Instituta. Rakočević je bio vršilac dužnosti direktora nakon što je prethodna direktorka Milica Marčeta Kaninska dala ostavku usled povezivanja sa korupcijom. Većina zaposlenih bila je zadovoljna njegovim radom te je Naučno veće dvotrećinskom većinom predložilo Rakočevića za direktora, ali Upravni odbor je odbio taj predlog. U međuvremenu se najavljivalo da će Naučno veće zasedati kako bi odlučivalo o opozivu svojih članova iz Upravnog odbora, ali od te ideje se odustalo. Prema saznanjima Danasa, ni u Naučnom veću nema više saglasnosti, odnosno pojedini članovi su „kompromitovani“.  

Govoreći o dešavanjima na Institutu, ministar prosvete Mladen Šarčević je za list Politika u nedelju rekao da „pe može direktora ‘Vinče’ da određuje ko hoće“, dokje istakao da je to što je deo istraživača stupio u štrajk „pokušaj banditskog ponašanja dela naučnika“. Šarčević je rekao i da je „ta priča završena“, da je sednica na kraju održana a da je na njoj bio prisutan i v. d. direktorka Zlatko Rakočević, kome ističe rok vršenja funkcije.  

Rakočević za naš list kaže da će sa zadovoljstvom predati funkciju i vratiti se naučnom radu, te da jeste učestvovao na spornoj sednici i da je razočaran stavovima članova UO kao i kasnijom izjavom ministra.  

- Tokom diskusije na sednici jako sam se iznenadio nekim rezonima članova UO i razočarao sam se kada sam shvatio da nisu naučnici nego političari koji su se prodali. Zaprepašćen sam i što ministar naučnike naziva banditima dok su oni koji su u javnosti povezani sa aferama, predstavljeni kao pošteni ljudi. Ministarstvo njih štiti, istakao je Rakočević. On dodaje i da mu je drago što su se naučnici usprotivili protiv toga, zbog njih i njihove struke.  

S druge strane, dr Snežana Pajović predložena je za sledećeg vršioca dužnosti direktora nakon nastavka prekinute sednice, i o njenom izboru odlučivaće se danas, ali sudeći po podršci Upravnog odbora trebalo bi da dobije većinu glasova. Pajović za naš list ističe da negodovanje naučnika ne doživljava lično, da svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje i da će, ukoliko dođe na funkciju, raditi svoj posao profesionalno i tako se i odnositi prema svim kolegama.  

- Ja želim da se fokusiram na posao. Kolege imaju pravo na svoj stav, ali važan je i način na koji se izražava mišljenje, da to bude u duhu akademske zajednice, naglasila je Pajović. Izjavu ministra, kako je rekla, nije njeno da komentariše jer postoji hijerarhija, ali je zahvalna na podršci koju Ministarstvo pruža Institutu i nauci uopšte.  

  1. Popović  

Snežana Pajović: Ministarstvo pruža veliku podršku Institutu Zlatko Rakočević: Ministarstvo štiti one koji su povezani sa aferama

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 19

Rubrika: Beograd

Autori: I. N. - Insajder

Teme: Javne nabavke/Korupcija

Naslov: Bastać: Vlada potvrdila da je Grad pred bankrotom

 Republika donela odluku da u budžetglavnoggrada uplatijoš 220 miliona dinara  

 Bastac: Vlada potvrdila da je Grad pred bankrotom  

 Nedavna odluka Vlade Srbije da iz budžetskih rezervi uplati 220 miliona dinara u budžet glavnog grada zapravo je priznanje da se Beograd nalazi pred bakrotom, smatra predsednik opštine Stari grad Marko Bastać. Kako je juče izjavio, potvrda za tu tvrdnju je obrazloženje u kome se navodi da se sredstva odobravaju zbog „nastalih nepredviđenih troškova koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti“.  

„Jednostavno, besmisleni i preplaćeni projekti, u kombinaciji sa netransparentnim nabavkama, poput kupovine automobila za komunalnu miliciju, doveli su do finansijskog kolapsa, a bankrot je vanrednim transferom novca svih građana sprečila Vlada Republike Srbije“, saopštio je Bastać.  

Kako je naveo, takvo stanje je direktna posledica rada „pestručne, bahate i korumpirane gradske vlasti, koju predvodi večiti zamenik Vesić Goran“, a to nije novina, podsetio je, jer je i prošle godine Vlada intervenisala sa 7,7 miliona evra.  

„Razmere propadanja Beograda su neverovatne, ali to ne sprečava gradske funkcionere da obmanjuju građane pričama o tome kako sve fenomenalno funkcioniše. Umesto laži o tome kako je grad 2013. godine bio pred bankrotom, kao i laži o dugu u iznosu od 1,2 milijarde dinara, koji je demokratska vlast ostavila naprednjačkom klanu, građani treba da znaju da u periodu u kom je Dragan Đilas bio gradonačelnik Beograda, Vlada Srbije nije prebacivala nikakva vanredna sredstva glavnom gradu“, naveo je Bastać u saopštenju.  

Inače, najnovija finansijska pomoć glavnom gradu odobrena je na sednici Vlade održanoj prošlog četvrtka, a predviđena su dva transfera od po 100 miliona i 120 miliona dinara, uz isto obrazloženje.  

Kako piše portal Insajder, samo u prošloj godini Beograd je iz budžetskih rezervi dobio najmanje 7,7 miliona evra, a prema tvrdnjama gradskih čelnika, taj novac je korišćen je za različite namene, od izgradnje spomenika Zoranu Đinđiću, preko isplate odštete roditeljima koji su plaćali vrtiće više od predviđenog, do rekonstrukcije fasada na teritoriji opštine Zemun. Obrazloženja za dodelu sredstava su, navodi taj portal, bila različita.  

„Tako je, na primer, prestonici u februaru ove godine dodeljeno 1,9 miliona evra zbog nepredviđenih troškova u postupku pripreme i donošenja budžeta. Tada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da je Grad novac dobio za ulaganje u objekte namenjene kulturi. Vlada je prethodno izdvajala dodatni novac za Beograd uz obrazloženje da je u pitanju „smanjenja obima budžeta lokalne samouprave". To je učinjeno i krajem prošle godine kada je Vlada za 12 opština i gradova, među kojima je bio i Beograd, opredelila 8,3 miliona evra. Tada je, odgovarajući na pitanja zašto je Vlada Beogradu uplatila novac sa tim obrazloženjem ako gradski čelnici tvrde da je kasa puna, Goran Vesić izjavio da se „ta formulacija koristi jer je to jedina zakonska formulacija postoji", navodi Insajder u svom istraživanju. Sličan odgovor, piše taj portal, dobili su i u martu prošle godine, kada je iz Grada objašnjeno da se „zvanična formulacija „smanjenja prihoda“ koristi samo formalno, jer ne postoji nijedan drugi zakonom predviđen osnov za korišćenje rezervi iz republičkog budžeta". I. N. - Insajder  

  1. N. - Insajder  

Zbog ugrožene likvidnosti  

„Sredstva se odobravaju na ime transfera gradu Beogradu za izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti", navedeno je u obe odluke o odobravanju sredstava budžetskih rezervi za Grad Beograd, objavljene u Službenom glasniku.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 16

Rubrika: Novi Sad

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Glavna crpna stanica- prva faza

 Glavna crpna  

stanica- prva faza  

 U naselju Gornje livade uskoro bi trebalo da počne izgradnja vodovoda i kanalizacije otpadnih voda, budući da je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije. Kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena, a rok za podnošenje ponuda je 5. septembar ove godine. To naselje pripada mesnoj zajednici Kpisa. Projekat se odnosi na deo naselja severno od Primorske ulice, istočno od Bulevara Evrope, zapadno od Ulice profesora Grčića i južno od auto-puta Novi Sad - Beograd. U planu  

su projektovanje vodovodne mreže i kanalizacije u dužini od oko 25.500 metara, kao i kućni priključci.  

Kako je u tehničkoj dokumentaciji navedeno, novu kanalizacionu mrežu će biti potrebno priključiti na glavnu crpnu stanicu koja će se nalaziti u Primorskoj ulici, kod mosta na Bulevaru Evrope preko kanala DTD. Kako saopštavaju iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, u toku je projektovanje te crpne stanice. Oni navode da je funkcionisanje buduće kanalizacione mreže u tom naselju uslovljeno izgradnjom glavne crpne stanice, čija je funkcija da prepumpava otpadnu vodu iz pomenutog dela Kpise i šalje je preko Kanala u kolektor u Privrednikovoj ulici.  

Podsećamo, jedan od najvećih problema meštana tog dela naselja je taj što ne postoji kanalizaciona mreža niti legalno izgrađena vodovodna. Nadležna gradska uprava iz  

tog razloga smatra da će pomenuta novina i te kako doprineti boljim uslovima života meštana tog naselja.  

Svakako da će izgradnja nedostajuće infrastrukture uticati na povećanje komunalnog standarda i uslova života u tom delu  

Klise. Prvenstveno se time rešava problem izlivanja i pražnjenja septičkih jama, a u velikoj meri se doprinosi i zaštiti životne sredine, naročito okolnog zemljišta, kao i podzemnih i površinskih voda, rekli su iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.  

Tek nakon okončanja postupka javne nabavke i po zaključenju ugovora s odabranim ponuđačem, proceniće se vrednost te investicije, kao i rok izrade tehničke dokumentacije za izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Gornje livade. K. I. I.  

Nova kanalizaciona mreža biće priključena na glavnu crpnu stanicu,  

koja će se nalaziti u Primorskoj ulici, kod mosta preko kanala DTD

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: S. Kovačević

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeni zbog, japanskog parka” i stepeništa Srpskog narodnog pozorišta

 Uhapšeni zbog, japanskog parka” i stepeništa Srpskog narodnog pozorišta  

 Novi Sad - Još jedna službenica novosadske Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije V. G, uhapšena je zbog sumnje na korupciju. Za njom je bila raspisana potraga zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi sa izgradnjom Japanskog parka” u Novom Sadu. Ona je 2. septembra zadržana na aerodromu prilikom povratka sa letovanja, saznajemo u Višem javnom _  tužilaštvu, posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.  

Ovim se broj privedenih u vezi sa dva javna posla u Novom Sadu - slučajevima koje vodi posebno tužilačko odeljenje io kojima je javnost obaveštena nakon prvih hapšenja povećao na šest. Među njima su sada troje iz pomenute Gradske uprave,  

jedna službenica JKP „Put” i dvoje iz preduzeća MN iz Loznice. Reč je o slučajevima u vezi sa popravkama stepeništa Srpskog narodnog pozorišta i javnim nabavkama za novi park koji treba da bude podignut i uređen kod Ranžirne stanice, a u javnosti je već prozvan ,japanski park” jer je najavljeno da će biti napravljen po ugledu na tradicionalne zelene oaze u Zemlji izlazećeg sunca, sa fontanama, javnim česmama, cvetnim alejama...  

Potraga je raspisana za još jednom službenicom, 3. N. S, koja je takođe na rukovodećem položaju u istoj upravi, a prema našim saznanjima, pomoćnik je načelnika za investicije. Pretpostavlja se da se i ona trenutno nalazi u inostranstvu. Među petoro ranije uhapšenih su dvoje iz Uprave za građevinsko zemljište - D. B. P. i 3. L, kao i službenica JKP „Put” M. M, koji se terete da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Takođe, privedeni su direktor i vlasnik preduzeća MN iz Loznice M. N, koji je osumnjičen za zloupotrebu  

u vezi sa javnom nabavkom, i poslovođa te firme S. T, zbog krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica. Osumnjičeni službenici uprave i direktor MN-a terete se da su tokom 2018. tom privrednom društvu prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetlje-  

njem, kao i da su na taj način ovom preduzeću pribavili protivpravnu imovinsku korist od 124.278.840 miliona dinara, podaci su policije.  

U drugom slučaju, u vezi sa popravkom stepeništa pozorišta, sumnja se da radovi koji su izvedeni ne odgovaraju onom što je prikazano. Službenik uprave 3. L, službenica JKP „Put”, direktor i poslovođa pomenutog preduzeća terete se da su sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem. Navodno su na taj način za ovu firmu pribavili protivpravnu imovinsku korist od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen Novi Sadi budžet AP Vojvodine.  

  1. Kovačević  

Broj privedenih zbog sumnje u korupciju u vezi sa dva javna posla u Novom Sadu povećao se na šest

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 11

Rubrika: Hronika

Autori: Lj.P.

Teme: Javne nabavke

Naslov: “Spotakli“ se na stepenicama

SASLUŠANI OSUMNjIČENI ZA MALVERZACIJE SA JAVNIM NABAVKAMA U NOVOM SADU

"Spotakli" se na stepenicama

SLUŽBENICI Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novog Sada, Z. L. (62) osumnjičenoj za zloupotrebu službenog položaja, posle saslušanja u Višem tužilaštvu, sudija za prethodni postupak je dozvolio da se brani sa slobode. Njoj je izrečena mera zabrane prilaska i komuniciranja sa ostalim osumnjičenima i svedocima.

Njena koleginica D. B. P. (55), kao i M. M. (58) iz JKP "Put", S. T. (48) odgovorno lice u privrednom društvu "MN" iz Loznice i M. N. (62), zastupnik u ovom preduzeću, takođe se terete za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom i juče su krajem dana dana saslušani. Izrečena im je ista mera. Osumnjičene službenice Gradske uprave Z. L., D. B. P. kao i M. N. terete se da su 2018. preduzeću iz Loznice prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabaku u vezi sa uređenjem parka kod Ranžirne stanice u Novom Sadu. Pomenuta trojka se sumnjiči da su firmi iz Loznice pribavili korist od 124,2 miliona dinara. Za malverzacije u vezi sa poslovima na radovima i popravci oštećenog

stepeništa na prilazu Srpskom   Lj. P.

UHVAĆENA

OSUMNjIČENA V. G. iz Gradske uprave za građevinsko zemljište za kojom je bila raspisana potraga, kako saznajemo, uhapšena je u ponedeljak uveče na Aerodromu u Beogradu po povratku sa godišnjeg odmora i određeno joj je zadržavanje. Ona će danas biti privedena na saslušanje u novosadsko VJT.

 narodnom pozorištu prošle godine osumnjičeni su Z. L., M. M., M. N. i S. T. Oni su, kako je saopštio MUP, navodno sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem.n

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:815963-Nastava-u-digitalnim-ucionicama

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nastava u digitalnim učionicama

Tokom leta mnoge ustanove renovirane i opremljene kompjuterima i brzim internetom; Marko Đurić ocenio da je 16.500 učenika na KiM garancija budućnosti našeg naroda u pokrajiniU SVIM školama u Srbiji juče je počela nova školska godina, a u klupe se vratilo više od 800.000 đaka. - Sve je spremno, veliki broj škola je renoviran, a oko 10.000 učionica će biti digitalizovano do sredine septembra - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević. On je sa premijerkom Anom Brnabić juče posetio OŠ "Prvi maj" u Vladimirovcu, u Opštini Alibunar. Premijerka je prvacima čestitala početak nove školske godine i najavilila značajno povećanje plata u prosveti od početka 2020. godine. Ona je podsetila da je Vlada Srbije od 2014. godine uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije. Dodala je i da je u toku rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke ili njihova priprema. OŠ "Veselin Masleša" u Beogradu Foto V. Danilov Polasku u školu najviše su se radovali prvaci, kojih ove godine ima više od 65.000, a za njih su škole juče organizovale priredbe. Veselo i svečano bilo je u OŠ "Bora Stanković", koja je ove godine renovirana i digitalizovana sredstvima Ministarstva prosvete. U nju je upisano pet odeljenja prvog razreda, a prvačićima su dobrodošlicu poželeli gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković. - Dobro je što je škola renovirana, sređena je unutrašnjost, još pre dve godine stavljena je ograda, građevinski radovi su dobri, ali sada treba više pažnje posvetiti bezbednosti dece, jer sa svih strana vreba opasnost od droge i dilera. To može da se reši u saradnji sa policijom - kaže R. Đ., otac devojčice, đaka prvaka. Školska godina počela je i na KiM, a Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, naveo je da ove godine u osnovne škole na KiM kreće oko 1.100 đaka prvaka, te da će država nastojati da im obezbedi najbolje uslove. Dodao je da je 16.500 učenika u naših 71 osnovnoj i 29 srednjih škola na KiM garancija budućnosti našeg naroda u pokrajini. Početak i ove školske godine obeležio je štrajk članova Unije sindikata prosvetnih radnika koji traže povećanje zarada. OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Foto P. Milošević Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastava je bila skraćena u 237 od ukupno 1.772 škole. - Podaci koje su dostavili direktori škola pokazuju da je broj škola koje su u štrajku i u kojima su skraćeni časova na 30 minuta znatno manji od broja koji su u javnost izneli predstavnici Unije - saopštava Ministarstvo. S druge strane, predsednica Unije Jasna Janković rekla je da su časovi skraćeno u oko 670 škola u Srbiji, od 736 - koliko članica ima ovaj sidikat. VOZAČI, PAŽLjIVO OKO ŠKOLE MINISTAR unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zamolio je vozače da budu odgovorni i oprezni u saobraćaju i da smanje brzinu: - Molim vozače da posebnu pažnju obrate na decu, pogotovo prvake, jer nisu naviknuta na uslove saobraćaja. Neka budu oprezni da naša dečica krenu i da se vrate potpuno zdrava. 

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2617607/uskoro-rekonstrukcija-doma-zdravlja-valjevo-u-toku-javna-nabavka-za-izvodjenje-radova

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro rekonstrukcija Doma zdravlja Valjevo - U toku javna nabavka za izvođenje radova

Gradska uprava Valjevo raspisala je javnu nabavku za rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja Valjevo koja se finansira iz Kancelarije za javna ulaganja, a za tu namenu opredeljeno je 273 miliona dinara.Direktorka Doma zdravlja Branka Antić rekla je za lokalne medije da će radovi početi odmah po(Foto: Guilherme Cunha/Unsplash)Gradska uprava Valjevo raspisala je javnu nabavku za rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja Valjevo koja se finansira iz Kancelarije za javna ulaganja, a za tu namenu opredeljeno je 273 miliona dinara.Direktorka Doma zdravlja Branka Antić rekla je za lokalne medije da će radovi početi odmah po okončanju javne nebavke i izbora najbolje ponude.- Prvo ćemo uraditi krov da bismo mogli u zimskim mesecima da radimo unutrašnjost i donje spratove Doma zdravlja, terase koje nam prokišnjavaju, a njihovim zatvaranjem dobićemo i dodatni prostor. Pored unutrašnje adaptacije od podruma do krova, što podrazumeva zamenu stolarije, podova radiće se i prostor oko Doma zdravlja planirano je i natkrivanje parkinga, fasada. Biće rekonstruisana i Služba hitne medicinske pomoći da bi dobili veći prostor - rekla je direktorka Doma zdravlja Valjevo Branka Antić za portal va014.info .Opširnije o javnoj nabavci, pogledajte OVDE .Tagovi:        

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za popravku novogodišnje rasvete u Beogradu

BEOGRAD, 3. septembra 2019. (Beta) - Javno komunalno preduzeće Javno osvetljenje Beograd raspisalo je tender za reparaciju ukupno 383 komada novogodišnje rasvete u Beogradu, objavio je danas portal eKapija.Rok za dostavljanje ponuda je 26. septembar, a odabrani izvodjači imaće rok od 45 dana da poprave rasvetu u kojoj se nalaze i kapije, figure poklona, kočije, konja, kugle, jelke ili pingvina.Kriterijum za dodelu ugovora, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, jeste najniža ponudjena cena, a izvodjač je u obavezi da obezbedi garanciju od godinu dana, navela je eKapija.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/zrenaninski-dom-zdravla-dobio-novac-od-nis-03-09-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zrenjaninski Dom zdravlja dobio novac od NIS-a

ZRENJANIN: Zrenjaninski Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" je dobio 12,5 miliona dinara na konkursu NIS-a "Zajednici zajedno" za projekat "Modernizacija medicinske opreme kao značajan faktor poboljšanja zdravlja dece i omladine".Ovo je najveći projekat odobren Domu zdravlja u poslednjih deset godina. Sredstva koja su dobijena biće upotrebljena za nabavku savremene stomatološke stolice i dodatne opreme, transportnog sanitetskog vozila i ambulantnog sanitetskog vozila, kao i dva vozila za potrebe patronažne službe i laboratorijskog frižidera za skladištenje vakcina.- U toku su javne nabavke i čim budu okončane krenućemo u nabavku opreme. Ulaganjem u zrenjaninski Dom zdravlja od strane kompanije NIS značajno će biti unapređen rad u organizacionim jedinicama koje imaju intenzivan rad sa decom i omladinom, pre svega dečja stomatologija i transportna služba - izjavila je na konferenciji za novinare v.d. direktora ove zdravstvene ustanove dr Gordana Đurić.A koliki značaj ima nova stomatološka stolica sa kompletnom opremom za dečji stomatološki dispanzer govorila je dr Nevenka Bogdanović, dečji stomatolog.- Poslednji put nova stomatološka stolica za dečji stomatološki dispanzer kupljena je 1996. godine. Stolice na kojima rade dečji stomatolozi su veoma stare. Moram da naglasim da u dečji stomatološki dispanzer dolaze deca iz celog okruga jer, osim u Novom Bečeju, u ostalim opštinama nema dečjih stomatologa. Nema dečjih zubara ni u selima ni u školama, tako da kompletna populacija mališana, od predškolaca sve do srednjoškolaca, dolazi u naš dispanzer. Nova stolica značiće jako mnogo - istakla je dr Bogdanović.Nije bolja situacija ni u Službi hitne pomoći za koju će biti kupljeno transportno i ambulantno vozilo.- Trenutno u voznom parku Službe hitne pomoći imamo 14 vozila, od kojih su 11 angažovana svakog dana 24 sata. Vozila su stara između šest i deset godina, a prešla su po 250.000, a neka i po 300.000 kilometara, što po standardima znači da nisu pouzdana. Nabavka dva nova vozila jako mnogo znači za sigurniji transport najtežih bolesnika. I nabavka dva vozila za potrebe patronažne službe su jako važna. Mi imamo 22 patronažne sestre koje obilaze porodilje i novorođenčad, odnosno decu u gradu i svim selima. Zato smo jako srećni i zahvalni što ćemo obnoviti vozni park - istakla je dr Gordana Đurić. Ž. Balaban       

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UST pisalo Dolovac, traži izuzeće 4 izborna člana DVT

UST pisalo Dolovac, traži izuzeće 4 izborna člana DVTBEOGRAD, 3. septembra (Tanjug) - Zamenik predsednika i članovi Upravnog i Nadzornog odbora Udurženja sudija i tužilaca (UST) zatražili su od pojedinih izbornih članova Državnog veća tužilaca (DVT) da se izuzmu od odlučivanja po oglasima za predlaganje kandidata za izbor u osnovnim, višim i apelacionim tužilaštvima u Beogradu i Nišu, u kojima su kandidati pomenuti funkcioneri UST.Ovo je zatraženo jer, kako smatra UST, postoji sumnja u objektivnost ovih članova DVT prilikom odlučivanja zbog javno iskazanog animoziteta prema UST u svakoj prilici, kao i jer su oni istovremeno i članovi drugog strukovnog udruženja - Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca Srbije (UTS).Protiv ovih, četvoro, izbornih članova DVT i funkcionera UTS, Udruženje sudija i tužilaca već je podnelo dve prijave za sukob interesa Agenciji za borbu protiv korupcije.U otvorenom pismu predsedniku DVT Zagorki Dolovac, predsednik UST Nenad Stefanović naveo je da pojedini izborni članovi DVT, koji su istovremeno i funkcioneri UTS, ne mogu da se uzdignu iznad strukovnih podela i funkcija i da prihvate da kao izborni članovi DVT moraju da rade u interesu čitave tužilacke organizacije, a ne samo članova svog udruženja.Stefanović je pozvao DVT da usvoji zahtev za izuzeće i, kako kaže, oprezno pristupi vršenju svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja.Smatra da DVT ne treba da dozvoli da tokom odlučivanja po oglasima članovi UST, ili oni koji ne pripadaju nijednom udruženju, budu diskriminisani na bilo koji način."Svako dalje ulaženje izbornih članova DVT u sukobe interesa duboko bi narušilo ugled tužilačke organizacije u celosti", naveo je Stefanović u otvorenom pismu.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/kad-bahati-ministar-namesta-poslove-trivan-je-trazio-da-firma-ima-dizajnera-za/z72v1d8

Autori: Slađana Vukašinovićđana Vukašinović

Teme: Javne nabavke

Naslov: KAD BAHATI MINISTAR NAMEŠTA POSLOVE Trivan je tražio da firma ima DIZAJNERA ZA KANALIZACIJU, pa "iskeširao" 70 miliona više narodnih para

Ministar ekologije Goran Trivan je umesto najjeftinije ponude od 178 miliona dinara izabrao najskuplju od 248 miliona na tenderu za projektovanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u osam opština, jer je navodno samo taj ponuđač ispunio uslov da ima dizajnera kanalizacione mreže, saznaje "Blic".Zbog tog eksperta, koji mora da ima i dve studije izvodljivosti, država je izgubila blizu 70 miliona dinara a posao je dobio konzorcijum od pet firmi, na čelu sa "Tahal Group B. V." iz Novog Sada i to u konkurenciji sa još tri ponuđača.To su konzorcijum kompanija oko novosadskog Arhitektonsko-građevinskog instituta, čija je ponuda bila 178 miliona dinara, "Telegroup" i "Eko-voda" sa 210 i "Set" Šabac sa 213.Tako je tender koji je neslavno počeo u maju, neslavno i završio krajem avgusta. Naime, već prilikom raspisivanja neki od zainteresovanih su imali sumnju da je namešten pa su podneli dva zahteva za zaštitu prava ponuđača i to zbog diskriminatorskih zahteva koji se odnose na finansijske i kadrovske kapacitete kandidata.Jedan od uslova, koji je izazvao posebnu pažnju, tražio je da firma koja konkuriše mora da ima i dizajnera za kanalizacionu mrežu koji je uradio i dve studije izvodljivosti. Taj uslov je potencijalne ponuđače naveo na zaključak da se ovakvim stavkama namerno prave barijere za veći broj ponuda. Drugim rečima, izražena je sumnja da neko namerno želi da zaustavi ponude niže od procenjene vrednosti ovog posla od 249,6 miliona sa PDV, koju je odredilo Ministarstvo ekologije.Ispostavilo se da su njihove sumnje bile opravdane jer je upravo dizajner kanalizacione mreže bio ključan za dobijanje posla. Ovaj uslov je legalizovala i Republička komisija za zaštitu prava ponuđača koja nije uvažila dva zahteva Arhitektonsko-građevinskog instituta iz Novog Sada, da se to eliminiše zajedno sa još nekoliko spornih zahteva.Zbog tih primedbi, umesto 13. maja, tek krajem avgusta je izabrana kompanija koja će u opštinama Babušnica, Bačka Topola, Apatin, Bela Palanka, Boljevac, Pećinci, Lapovo i Priboj projektovati postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.Izvor "Blica" iz Ministarstva tvrdi da se oko ovog tendera digla velika prašina.- Reč je o nameštanju poslova koje je u Ministarstvu ekologije postala praksa jer se prave uslovi za firme koje se unapred dogovore sa ministrom, što je i ovog puta urađeno. Da bi opravdao naduvanu cenu, on je formalni razlog za eliminaciju najpovoljnijeg ponuđača, Arhitektonsko-građevinskog instituta iz Novog Sada, našao u nedostatku dizajnera za kanalizaciju. Takav kadar poseduje samo firma "Tahal Group B. V." iz Novog Sada i upravo je taj uslov, zajedno sa enormno visokom bankarskom garancijom, kreirao vlasnik firme zajedno sa ministrom.Da je dogovora bilo vidi se i iz ponude od 248 miliona, koja je za samo milion promašila procenjenu vrednosti javne nabavke. Zbog dizajnera kanalizacije iz državne kase baca se 70 miliona dinara i to državni organi treba da ispitaju - navodi naš sagovornik.Firma sa dva zaposlenaI jedan od ponuđača, čije je ime poznato redakciji, ima isti stav.- Ako je ova država toliko bogata da je ne interesuje zašto je izabran ponuđač koji je dao najveću cenu, onda sistem u njoj ne funkcioniše. Tvrdim da konzorcijum koji je dobio posao nije ispunio sve uslove tendera, posebno one koji se odnose na finansijski i kadrovski kapacitet firme "Tahal Group" koja ima dva zaposlena, a neto dobit joj je bila prošle godine 1,7 miliona dinara. Bruka je da niko ne kontroliše šta radi Trivan i u čijim džepovima završavaju pare građana. Još veća je bruka da Komisija za zaštitu ponuđača legalizuje njegove nelegalne poslove - kaže ponuđač.             

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/prosvetarima-povisica-plata-od-1-januara/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Prosvetarima povišica plata od 1. januara

Za oko 800.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji juče je počela nova školska godina.Foto: Fonet/Nenad Đorđević U školske klupe prvi put će sesti i oko 70.000 đaka prvaka. Obilazeći Osnovnu školu "Prvi maj" u Vladimirovcu, u opštini Alibunar, premijerka Ana Brnabić je najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine, koje su, kako je rekla, zaposleni "i više nego zaslužili". Brnabić je navela da je Vlada od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila približno 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije, dodavši da je u toku rekonstrukcija 25 škola, dok se u 50 sprovode javne nabavke, odnosno priprema javnih nabavki. Dodala je da su škole 2017. godine, u okviru akademske mreže, povezane na bezbedan internet, pri čemu se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet. - Prošle godine smo krenuli sa uvođenjem digitalnih udžbenika. Ove godine Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica, što pokriva oko 200.000 učenika širom naše zemlje. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020. godini, a cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu - istakla je Brnabić. Prema njenim rečima, ove godine je upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, a od sledeće godine će se programiranje uvesti od prvog razreda kao obavezan predmet. U delu škola, članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, nova školska godina je počela skraćenim časovima na 30 minuta zbog štrajka. Predsednica Unije Jasna Janković tvrdi da je u štrajku učestvovalo između 670 i 680 škola, od 736 članica tog sindikata. Međutim, Ministarstvo prosvete je saopštilo da je nastava juče bila skraćena u 237 od ukupno 1.772 škole. "Podaci koje su dostavili direktori škola pokazuju da je broj škola koje su u štrajku upozorenja i u kojima su skraćeni časova na 30 minuta znatno manji od broja koji su u javnost izneli predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Ministarstvo prosvete procenjuje da je razlika u podacima rezultat toga što predstavnici sindikata ubrajaju i one škole u kojima štrajkuje zanemarljivo mali broj zaposlenih", navodi se u saopštenju i dodaje da su predstavnici ministarstva juče razgovarali sa delegacijom Unije, ali bez preciziranja o sadržaju tog sastanka. Jasna Janković je na konferenciji za novinare ispred zgrade Ministarstva prosvete je podsetila na saopštenje Vlade iz oktobra prošle godine u kojem je pisalo da će plate u prosveti u roku od tri godine biti povećane za 36 procenata, a u ovoj godini za 14,6 odsto, ali od toga nema ništa, kao i da sindikat nema nikakvih informacija o sudbini platnih razreda. Ona je ukazala da se o platnim razredima pregovaralo godinama unazad, podsećajući da je bilo predviđeno da uvedu od 1. januara 2016. godine i da je taj rok pomeren za 1. jul 2020. Janković je rekla da će taj tok verovatno biti pomeren na 2021. godinu, na šta Unija neće pristati. Predsednica Unije je rekla da su na sastanku u Ministarstvu prosvete dobili informaciju da će ih uskoro primiti na razgovor premijerka Ana Brnabić. Povišica plata, prosvetariBeograd  

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: brif.rs

Link: https://brif.rs/vesti/srbija/nastava-u-digitalnim-ucionicama

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nastava u digitalnim učionicama

Tokom leta mnoge ustanove renovirane i opremljene kompjuterima i brzim internetom; Marko Đurić ocenio da je 16.500 učenika na KiM garancija budućnosti našeg naroda u pokrajini Polasku u školu najviše su se radovali prvaci, kojih ove godine ima više od 65.000, a za njih su škole juče organizovale priredbe. Veselo i svečano bilo je u OŠ "Bora Stanković", koja je ove godine renovirana i digitalizovana sredstvima Ministarstva prosvete. U nju je upisano pet odeljenja prvog razreda, a prvačićima su dobrodošlicu poželeli gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.- Dobro je što je škola renovirana, sređena je unutrašnjost, još pre dve godine stavljena je ograda, građevinski radovi su dobri, ali sada treba više pažnje posvetiti bezbednosti dece, jer sa svih strana vreba opasnost od droge i dilera. To može da se reši u saradnji sa policijom - kaže R. Đ., otac devojčice, đaka prvaka.Školska godina počela je i na KiM, a Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, naveo je da ove godine u osnovne škole na KiM kreće oko 1.100 đaka prvaka, te da će država nastojati da im obezbedi najbolje uslove. Dodao je da je 16.500 učenika u naših 71 osnovnoj i 29 srednjih škola na KiM garancija budućnosti našeg naroda u pokrajini.Početak i ove školske godine obeležio je štrajk članova Unije sindikata prosvetnih radnika koji traže povećanje zarada. Izvor: novosti   

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Lutovac: Promene u RTS-u i sastavu REM-a nisu dovoljne, ali bi bile znak dobre volje

Lutovac: Promene u RTS-u i sastavu REM-a nisu dovoljne, ali bi bile znak dobre voljeBEOGRAD, 3. septembra 2019. (Beta) - Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da samo promene u RTS-u i sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nisu dovoljne za izlazak na izbore, ali da bi to bio znak dobre volje da postoji spremnost da se možda napravi i sveobuhvatan sporazum."Ako se ne izvrše promene u RTS-u i sastavu REM-a do 15. septembra, kako su to predložili nezavisni stručnjaci, znači da nisu spremni uopšte da prave sveobuhvatan sporazum već da žele samo da razgovaraju o tehničkim detaljima, na šta mi ne pristajemo. Gradjanima je potrebno da imaju minimum uslova za slobodne i poštene izbore, a toga ne može biti sa promenama tehničkih detalja", rekao je Lutovac agenciji Beta.On je kazao da su slobodni mediji i uredjen izborni proces dva ključna zahteva, a 42 tačke nezavisnih stručnjaka su ustvari mere koje vode ispunjavanju tih zahteva."Ono što smo zahtevali je šest do devet meseci pre izbora da se ispune uslovi. Ti rokovi od šest do devet meseci počinju da teku od onog trenutka kada se ti uslovi ispune", rekao je Lutovac.On je istakao da uslovi ne mogu da budu ispunjeni svega 30 do 60 dana pre izbora, jer to onda nema smisla."Poenta je da se ispune uslovi onako kako je to grupa nezavisnih stručnjaka formulisala i da se radi na dve stvari: da se taj tekst eventualno unapredi, poboljša i dopuni predlozima CRTE, Cesid-a, Transparentnosti, Birodija i da se razgovara na koji način to da se sprovede i da imamo šest do devet meseci uslove da se predstavimo gradjanima i da gradjani mogu da ostvare svoje pravo na slobodno formiranje i slobodno izražavanje izborne volje", kazao je Lutovac.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: cins.rs

Link: https://www.cins.rs/transparentnost-srbija-lazna-tvrdnja-rem-a/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Lažna tvrdnja REM-a

Zbog nedovoljno preciznog zakona, Regulatorno telo za elektronske medije ima mogućnost da samostalno odlučuje da li će pripremati i objavljivati izveštaje, kao i koliko će isti biti detaljni, objašnjava Transparentnost Srbija u nedavno objavljenom tekstu. Time je, zaključuju, tvrdnja REM-a da samo jedan izveštaj moraju da pripreme - "lažna", navodi Transparentnost.Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) nedavno je objavio izveštaj REM-a o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine i tako otkrio da su televizije sa nacionalnom frekvencijom u potpunosti bile u službi vladajuće Srpske napredne stranke.REM je reagovao na istraživanje u dva navrata, na šta je CINS jedanput odgovorio. REM je objavio još jedno saopštenje povodom objave lista Danas, a organizacija Transparentnost Srbija se oglasila povodom pojedinih REM-ovih tvrdnji u tom tekstu."Kada se stave na stranu literarne, političke i druge digresije koje zauzimaju pretežni deo ovih tekstova, može se zaključiti da je glavni argument osporavanja nedavnog CINS-ovog teksta formalne prirode - ono što su pripremale stručne službe, a što Savet REM nije usvajao, "nije izveštaj'", navodi Transparentnost.REM je naveo i da je jedini izveštaj koji je u obavezi da usvoji izveštaj o količini reklama, odnosno komercijalnog sadržaja, koje stranke emituju u kampanjama, a koji šalje Agenciji za borbu protiv korupcije. U Transparentnosti Srbija objašnjavaju da ni u medijskim zakonima, niti u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti ne postoji obaveza REM-a da sačini i usvoji ovaj izveštaj."Problem u saopštenju REM-a jeste to što je tvrdnja o tome koje je izveštaje REM u obavezi da priprema po zakonu, a koje ne, lažna", navode iz Transparentnosti i dodaju da zbog nedefinisane obaveze REM-a zakonom, ovo regulatorno telo nekada priprema i objavljuje izveštaje, a nekada ne, kao i da su nekada izveštaji detaljniji, dok su u drugim situacijama "krajnje šturi".Transparentnost Srbija u kontinuitetu prati oblast finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja u Srbiji, a u avgustu 2019. je objavila analizu "Pristup medijima i njihova kontrola - ključni problemi i moguća rešenja" u kojoj su izdvojeni glavni problemi u vezi sa ulogom medija u toku izborne kampanje. Među njima su neuravnoteženost u medijskoj zastupljenosti, nedovoljno informisanje građana o pitanjima koja su značajna za njihovo odlučivanje na izborima, ometanje ravnopravnosti kandidata u medijskoj promociji i pored postojećih pravila, medijskih i izbornih zakona.Ističući i problem nepostupanja državnih organa, na primeru REM-a i Agencije za borbu protiv korupcije, Transparentnost Srbija predlaže i rešenja. Preciziranje obaveza REM-a u monitoringu, objavljivanje podataka o monitoringu elektronskih medija tokom kampanje u vidu otvorenih podataka, da se utvrde obaveze Agencije za borbu protiv korupcije, i tako dalje. Povezana istraživanja

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: nuns.rs

Link: http://nuns.rs/info/news/44385/transparentnost-srbija-lazna-tvrdnja-rem-a.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Lažna tvrdnja REM-a

  1. 09. 2019. Autor: Nikolija Čodanović Izvor: Transparentnost Srbija Zbog nedovoljno preciznog zakona, Regulatorno telo za elektronske medije ima mogućnost da samostalno odlučuje da li će pripremati i objavljivati izveštaje, kao i koliko će isti biti detaljni, objašnjava Transparentnost Srbija u nedavno objavljenom tekstu. Time je, zaključuju, tvrdnja REM-a da samo jedan izveštaj moraju da pripreme - "lažna", navodi Transparentnost. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) nedavno je objavio izveštaj REM-a o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine i tako otkrio da su televizije sa nacionalnom frekvencijom u potpunosti bile u službi vladajuće Srpske napredne stranke.REM je reagovao na istraživanje u dva navrata, na šta je CINS jedanput odgovorio. REM je objavio još jedno saopštenje povodom objave lista Danas, a organizacija Transparentnost Srbija se oglasila povodom pojedinih REM-ovih tvrdnji u tom tekstu."Kada se stave na stranu literarne, političke i druge digresije koje zauzimaju pretežni deo ovih tekstova, može se zaključiti da je glavni argument osporavanja nedavnog CINS-ovog teksta formalne prirode - ono što su pripremale stručne službe, a što Savet REM nije usvajao, "nije izveštaj'", navodi Transparentnost.REM je naveo i da je jedini izveštaj koji je u obavezi da usvoji izveštaj o količini reklama, odnosno komercijalnog sadržaja, koje stranke emituju u kampanjama, a koji šalje Agenciji za borbu protiv korupcije. U Transparentnosti Srbija objašnjavaju da ni u medijskim zakonima, niti u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti ne postoji obaveza REM-a da sačini i usvoji ovaj izveštaj."Problem u saopštenju REM-a jeste to što je tvrdnja o tome koje je izveštaje REM u obavezi da priprema po zakonu, a koje ne, lažna", navode iz Transparentnosti i dodaju da zbog nedefinisane obaveze REM-a zakonom, ovo regulatorno telo nekada priprema i objavljuje izveštaje, a nekada ne, kao i da su nekada izveštaji detaljniji, dok su u drugim situacijama "krajnje šturi".Transparentnost Srbija u kontinuitetu prati oblast finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja u Srbiji, a u avgustu 2019. je objavila analizu "Pristup medijima i njihova kontrola - ključni problemi i moguća rešenja" u kojoj su izdvojeni glavni problemi u vezi sa ulogom medija u toku izborne kampanje. Među njima su neuravnoteženost u medijskoj zastupljenosti, nedovoljno informisanje građana o pitanjima koja su značajna za njihovo odlučivanje na izborima, ometanje ravnopravnosti kandidata u medijskoj promociji i pored postojećih pravila, medijskih i izbornih zakona.Ističući i problem nepostupanja državnih organa, na primeru REM-a i Agencije za borbu protiv korupcije, Transparentnost Srbija predlaže i rešenja. Preciziranje obaveza REM-a u monitoringu, objavljivanje podataka o monitoringu elektronskih medija tokom kampanje u vidu otvorenih podataka, da se utvrde obaveze Agencije za borbu protiv korupcije, i tako dalje.      

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: ULOGA NOVINARA KLJUČNA

BEOGRAD, 03. septembar 2019. (FoNet) - Poverenik zainformacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnostiMilan Marinović izjavio je danas da će Zakon o slobodnompristupu informacijama od javnog značaja uskoro biti menjani ocenio je da je uloga novinara u sprovođenju tog propisaključna.Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), Marinovićje posetio UNS i razgovorao sa predsednikom UNS VladimiromRadomirovićem i saradnicima.Predstavnici UNS podržali su Marinovićev predlog da serokovi za sprovođenje prekršajnih postupaka zbog kršenjaprava na pristup informacijama od javnog značaja produže sadve na četiri godine, kao i da se službi poverenika omogućiinspekcijski nadzor u oblasti primene Zakona.Prema važećem Zakonu za izvršenje naloga poverenika zaduženaje Vlada Srbije, ali po podacima UNS, Vlada nije ispunjavalatu obavezu.Marinović i predstavnici UNS složili su se da treba da sečešće sastaju kako bi novinarima bio obezbeđen pravovremenipristup informacijama od značaja za javnost, navodi se usaopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Politika/Demokrate-sumnjaju-da-ce-tender-za-javni-prevoz-u-Nisu-biti-namesten.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Demokrate sumnjaju da će tender za javni prevoz u Nišu biti namešten

Samo dva prevoznika, ugovor na čak 7 godina, EURO 3 motori i subvencije od 350 miliona dinara godišnje bude sumnju kod lidera Demokratske stranke u NIšu Miodraga Stankovića da će tender za javni prevoz u NIšu biti namešten. Tome dodaje i činjenicu da nije bile javne rasprave, kao i da ni on kao odbonrik nije imao uvid u studiju koja definiše pomenute kriterijume.Sumnjaju da će tender biti namešten; foto: A. S. Samo dva prevoznika, ugovor na čak 7 godina, EURO 3 motori i subvencije od 350 miliona dinara godišnje bude sumnju kod lidera Demokratske stranke (DS)u Nišu Miodraga Stankovića da će tender za javni prevoz u Nišu biti namešten. Tome dodaje i činjenicu da nije bile javne rasprave, kao i da ni on kao odbornik nije imao uvid u studiju koja definiše pomenute kriterijume. Grad Niš je pripemio plan o novom gradskom prevozu, koji bi trebalo da počne da se realizuje 1. februara 2020. godine. Do tada bi trebalo da se sprovede tender i da se potpišu ugovori o javno-privatnom partnerstvu sa samo 2 prevoznika. Za Stankovića sve to otvara sumnju za neka nova nameštanja. Kako sami kažu, prethodni tender za izbor prevoznika za prevoz građana Niša "nije dao željene rezultate" pa će sada pripremiti novi. Da se podsetimo samo da su 2014.god za prethodni tender najviši gradski funkcioneri štelovali kriterijume, prilagođavajući ih određenim prevoznicima. E pošto je aerodrom otet, ostaje pitanje šta želi sadašnje rukovodstvo, koje privatne firme žele da "žive"? Naravno na račun građana Niša i to narednih sedam godina… - kaže Stanković. Najavljuju da će nadležni odgovarati ukoliko budu štetni ugovori; foto: A. S.Sve je odrađeno, tvrdi Stanković, bez javne rasprave. Sprovode javne rasprave o manje bitnim stvarima i koriste ih za slikanje i skrivanje iza javnih rasprava, a kada je ovako važna stvar u pitanju, nema javne rasprave. Verovatno zato što se već pripremljeni i dogovoreni uslovi sa nekim novim prevoznicima za koje izgleda i ovo rukovodstvo "želi da žive", neće poklopiti sa željama građana Niša. A za avio-linije znamo, žele da živi "Er Srbija" - zaključuje Stanković. Prvi čovek niških demokrata postavio je nekoliko pitanja gradskoj vlasti među kojima je i ono koje muči mnoge Nišlije, a to je zbog čega je u planu da autobusi imaju EURO 3 motore, a ne EURO 4, EURO 5 ili zašto nisu u planu autobusi na gas kako bi sačuvali životnu okolinu. Na sva ova pitanja nema odgovora, jedino što znaju da kažu je "javni interes". Izgleda da im je najbitniji interes javnih funkcionera ili određenih firmi, ali to nikako nije i javni interes građana - zaključuje predsednik GO DS. Stanković zaključuje da će nakon prvih fer izbora, kada se, kako kaže, desi promena vlasti, biti ispitani svi ugovori koje je sklopila koalicija okupljena oko SNS. Ukoliko se utvrdi da su bili štetni po građane i građanke, nadležni že morati, tvrdi on, da odgovaraju pred zakonom.  

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3314663/udruzenje-sudija-i-tuzilaca-trazi-zastitu-ugleda-tuzilacke-profesije-moguce-nepravilnosti-prilikom-izbora-u-tuzilastvima-u-beogradu-i-nisu

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA TRAŽI ZAŠTITU UGLEDA TUŽILAČKE PROFESIJE: Moguće nepravilnosti prilikom izbora u tužilaštvima u Beogradu i Nišu!?

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) uputuilo je otvoreno pisno predsedniku Državnog veća tužilaca Zagorki Dolovac u kom je obaveštavaju da su zamenik predsednika i članovi Upravnog i Nadzornog odbora UST, zatražili su od Gorana Ilića, Radovana Lazića, ...Foto: Privatna arhivaOTVORENO PISMOCrna Hronika 03.09.2019. 17:37h 03.09.2019. 17:37hUdruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) uputuilo je otvoreno pisno predsedniku Državnog veća tužilaca Zagorki Dolovac u kom je obaveštavaju da su zamenik predsednika i članovi Upravnog i Nadzornog odbora UST, zatražili su od Gorana Ilića, Radovana Lazića, Svetlane Nenadić i Sandre Kulezić, izbornih članova Državnog veća tužilaca (DVT), da se izuzmu od postupanja i odlučivanja na oglasima na kojima su oni kandidati. Kako su pojasni, zahtev za izuzeće, odnosi se na oglase za osnovna, viša i apelaciona tužilaštva u Beogradu i Nišu, s obzirom na to da, kako navode u pismu, na taj način ne postoje uslovi za objektivno odlučivanje.- Potez mojih kolega, koji u potpunosti podržavam, logična je posledica ponašanja pojednih izbornih članova Državnog veća tužilaca i njihova nesposobnost da se uzdignu iznad strukovnih podela i funkcija koje suvereno drže u Udruženju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, ne prihvatajući da kao izborni članovi DVT moraju da rade u interesu čitave tužilačke organizacije, a ne članova svog udruženja. Nakon druge prijave za sukob interesa u poslednjih šest meseci, koju je Udruženje sudija i tužilaca Srbije podnelo Agenciji za borbu protiv korupcije protiv izbornih članova Državnog veća tužilaca, postaje apsolutno jasno da je dirigovana kampanja od strane takozvanih autentičnih strukovnih udruženja, koji su nas optužili da smo režimsko udruženje i izneli niz besmislenih optužbi na naš račun, zapravo vođena u strahu od formiranja strukovnog udruženja koje će se baviti onime čime se odavno niko ne bavi - strukom! - kaže predsednik UST Nenad Stefanović.On napominje i da je formiranje novog udruženja značilo i da članovi i funkcioneri Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, čiji su predstavnici istovremeno izborni članovi Državnog veća tužilaca, gube bilo kakav privilegovani položaj prilikom izbora i napredovanja u struci zbog evidentnog sukoba interesa.- Očigledno je da to nisu svi na vreme shvatili ! S toga, zbog tužilačke organizacije, strukovnih udruženja i njihovih članova, kao i svih kolega koji nisu članovi nijednog strukovnog udruženja, pozivam Državno veće tužilaca da usvoji zahtev za izuzeće izbornih članova i vrlo oprezno pristupi vršenju svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, da bude svesno da su pojedini izborni članovi istovremeno i visoki funkcioneri Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, te da zbog toga drugi kandidati koji nisu članovi tog udruženja ne smeju biti diskriminisani na bilo koji način na oglasima, kao i da uzmu u obzir da bi svako dalje ulaženje izbornih članova DVT u sukobe interesa duboko narušilo ugled tužilačke organizacije u celosti - kaže Nenad Stefanović. (Kurir.rs/Privatna arhiva)  Udruženje sudija i tužilaca Srbije, otvoreno pismo, zagorka dolovac, izbori,        

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:816050-Skulptura-Obraz-uz-obraz-s-fontanom

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Skulptura "Obraz uz obraz" s fontanom

Javno komunalno preduzećeBEOGRAD će uskoro krasiti još pet novih fontana. JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" raspisalo je javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za buduće vodoskoke. Nove vodene atrakcije biće postavljene na kružnom toku kod zgrade Opštine Novi Beograd, skveru na uglu Ruzveltove, Dalmatinske i Kneza Danila, platou na Crvenom krstu, prostoru između Palmotićeve i Džordža Vašingtona, te na delu gde se ukrštaju Deligradska i Tiršova ulica. Onaj ko dostavi najpovoljniju ponudu, imaće zadatak da napravi idejni projekat, projkat arhitekture, konstrukcije, instalacija... Rok za podnošenje neophodnih dokumenata je 2. oktobar. PROČITAJTE JOŠ: Posebno je zanimljivo to što je ovim konkursom obuhvaćena izgradnja buduće fontane na uglu vračarskih ulica Mileševske i Cara Nikolaja koja će poneti ime slavnih glumaca - Dragana Nikolića i Milene Dravić. Na tom skveru, osim skulpture "Obraz uz obraz", koja će predstavljati ovaj umetnički par, biće napravljen i vodoskok koji će dodatno ulepšati ovaj deo Crvenog krsta i negovati uspomenu na Dragana i Milenu. Atraktivna fontana trebalo bi da bude izgrađena i na kružnom toku kod Ade Ciganlije. 

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: pistaljka.rs

Link: https://pistaljka.rs/home/read/821

Autori: Redakcija

Teme: Informacije od javnog značajaza borbu protiv korupcije

Naslov: Direktori razvojnih agencija primaju i do 1.700 evra, tvrde da nisu funkcioneri

Direktori razvojnih agencija primaju i do 1.700 evra, tvrde da nisu funkcioneriDirektori razvojnih agencija primaju i do 1.700 evra, tvrde da nisu funkcioneri03.09.2019Piše Novak GrujićPlate većine direktora regionalnih razvojnih agencija u Srbiji tajna su za javnost iako bi trebalo da budu objavljene u javnom registru imovine i prihoda koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije, otkriva Pištaljka. Podaci o zaradama tek četvoro od sedamnaest direktora regionalnih razvojnih agencija javno su dostupni na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, a njihove zarade kao postavljenih funkcionera dosežu i do 1.700 evra.Direktori razvojnih agencija sa kojima je Pištaljka kontaktirala po pravilu nisu hteli da otkriju svoje zarade i tvrdili su da nisu funkcioneri, čak i oni koji su svoju imovinu prijavili.Direktor regionalne razvojne agencije „PanonReg“ sa sedištem u Subotici Milan Maličević smatra da nema obavezu da prijavi svoje prihode ali je, kaže, to ipak uradio pošto je on agenciji objasnio ko je funkcioner a ko ne. „Ja sam Agenciji objasnio da nisam funkcioner i da ne moram da prijavim svoju platu. Prihode sam prijavio zato što sam hteo“, naveo je Maličević u izjavi za Pištaljku.Za podatke o poslovanju i prihodima agencije kaže da su poslovna tajna kao i njegova plata: „Što vas to interesuje, te informacije treba da platite, ja radim za pare”, rekao je Maličević dodajući da bi više voleo sigurnije finansiranje iz budžeta a ne iz pojedinačnih projekata. Maličević je dodao da su plate zaposlenih, kojih ima deset u regionalnoj agenciji, u proseku ispod 500 evra.Osnivači ove regionalne agencije su vojvođanske lokalne samouprave, mahom smeštene na severu pokrajine, Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš i druge.U finansijskom izveštaju objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre piše da su prihodi razvojne agencije „PanonReg“  za prošlu godinu iznosili 25,5 miliona dinara, od čega je više od pola (13,6 miliona dinara) utrošeno na zarade zaposlenih.Da nije funkcioner ubeđena je i direktorka Centra za razvoj jablaničkog i pčinjskog okruga Dragana Belenzada. Za Pištaljku je rekla: „Ja sebe ne doživljavam kao funkcionera, prihode jesam prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije“.Ona takođe nije htela da otkrije koliko zarađuje mesečno. Na pitanje novinara zašto od javnosti krije javni podatak, odgovorila je: „Pa, eto.“Od centra za razvoj kojim rukovodi Belenzada smo dobili podatke o primanjima direktorke na osnovu zahteva za informacije od javnog značaja. Kako se navodi u dopisu, mesečna zarada direktorke je sa toplim obrokom i regresom okruglo 100.000 dinara. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna zarada stanovnika Jablaničkog okruga je među najnižima u Srbiji i kreće se oko 40.000 dinara.Direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga Aleksandar Šaronjić takođe je stanovišta da nije funkcioner i da ne treba da novinarima otkrije kolika mu je zarada. Na insistiranje novinara Pištaljke ipak je rekao da je njegova zarada 72.000 dinara.Agencija za borbu protiv korupcije potvrdila je Pištaljci da se direktori RRA vode kao funkcioneri u smislu zakona jer su osnivači ovih agencija lokalne samouprave.U javnom registru imovine i prihoda funkcionera mogu se naći podaci samo za četvoro rukovodilaca RRA i svi imaju plate veće od 100.000 dinara. To su Snežana Radinović iz RRA za evropske integracije iz Beograda (117.000), Ivan Mihajlović čelnik Razvojne agencije „Jug“ (112.000), Slavko Lukić direktor RA „Zlatibor“ (200.000) i Aleksandar Sofić direktor RA „Bačka“ (111.000).U Srbiji postoji sedamnaest regionalnih razvojnih agencija i centara akreditovanih od krovne Razvojne agencije Srbije. Sve agencije i centri funkcionišu kao privredna društva. Osnivači su im uglavnom lokalne samouprave, ali i druga privredna društva, udruženja građana i republičke, odnosno pokrajinske institucije. Organi upravljanja razvojnih agencija su skupštine osnivača i direktori koje imenuje skupština. Predstavnici lokalnih samouprava u skupštinama osnivača su po pravilu predsednici opština. Razvojne agencije se finansiraju od članarina osnivača koje se godišnje odvajaju iz budžeta opština, od projekata finansiranih iz domaćih i stranih fondova i prihoda iz sopstvenog poslovanja.Finansiranje razvojnih agencija regulisano je Uredbom o utvrđivanju uslova, kriterijuma i načina akreditacije za obavljanje poslova regionalnog razvoja. Ovom uredbom propisano je da godišnja članarina za regionalne ravojne agencije iznosi najmanje 0,10 procenta budžetskih prihoda lokalne samouprave koja je osnivač agencije, osim za grad Beograd u minimalnom iznosu od 0,02 posto i grad Novi Sad 0,05 procenata. Ukoliko su među osnivačima regionalnih agencija privredne komore, propisana godišnja članarina iznosi najmanje 90.000 dinara, za banke osnivače 120.000 dinara, preduzeća u zavisnosti od veličine od 30.000 dinara do 100.000 dinara. Univerziteti, fakulteti, instituti članarinu plaćaju u iznosu od 50.000 dinara, a udruženja građana 10.000 dinara.Ministarstvo nadležno za regionalni razvoj sufinansira godišnje članarine slabije razvijenih regija i to u iznosu od 25 odsto članarine za opštine i gradove svrstane u pretposlednji rang razvijenosti. Polovinu članarine ministarstvo plaća lokalnim samoupravama koje su najnerazvijenije, a za devastirana područja iznos je 75 procenata. Za sufinasiranje članarina kojima lokalne samouprave plaćaju razvojne agencije u prošloj godini izdvojeno je 30 miliona dinara, kako se navodi u Uredbi o utvrđivanju programa podsticaja regionalnog i lokalnog razvoja u 2018. godini.Zakonom o regionalnom razvoju propisan je minimalni broj regionalnih agencija koje moraju da budu akreditovane. Tako je za region Vojvodine i Južne i Istočne Srbije predviđeno minimum tri agencije, za Šumadiju četiri, a za Beograd i Kosovo i Metohiju po jedna.U Vojvodini funkcionišu RRA „Srem“, Bačka“, Južni Banat“, „PanonReg“ i Regionalni centar Banat. U Beogradu je smeštena RA za razvoj i evropske integracije. Na jugu Srbije su aktivne razvojne agencije Pčinjskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Sandžaka i „Jug“. U Užicu je smeštena razvojna agencija „Zlatibor“. Na istoku Srbije „RARIS“. Braničevo, Podgorina i Rađevina takođe imaju razvojnu agenciju, kao i Rasinski okrug. U Šumadiji funkcionišu RA „Šumadija i Pomoravlje“ i agencija za ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga.Uslovi za akreditaciju koju dodeljuje Razvojna agencija Srbije su osim pomenutog obezbeđenog finansiranja od strane osnivača i da većinski vlasnici kapitala razvojnih agencija budu lokalne samouprave, kao i da u opisu poslova imaju regionalni razvoj i pružanje podrške privrednim društvima i preduzetništvu. Naravno, uz odgovarajuće tehničke i kadrovske kapacitete. Njihov zadatak je i izrada strateških dokumenata za razvoj regije ili okruga gde su smeštene.Agencije za regionalni razvoj osnivane su u poslednjih osamnaest godina, a jedna od najmlađih je „Južni Banat“ osnovana pre dve godine. Neke od njih su akreditaciju dobile godinama posle osnivanja. Takve regionalne razvojne agencije (bez akreditacije) ne finansiraju se iz budžeta opština i gradova.Regionalna agencija za ekonomski razvoj i preduzetništvo Pčinjskog okruga akreditovana je tek ove godine, a osnovana je pre deset godina. Kako je navedeno za Pištaljku iz kabineta gradonačelnika Vranja gde je sedište ove agencije, ona je do akreditacije realizovala samo projekte švajcarske ambasade. Agencijom čiji su osnivači grad Vranje, opštine Vladičin Han i Trgovište od ove godine rukovodi Bojana Tasković čija zarada nije objavljena u registru Agencije za borbu protiv korupcije„Dinkićev zakon“Zakon o regionalnom razvoju donet je 2009. godine, a kako su preneli mediji, bio je rezultat koalicinog sporazuma između tada vladajućih partija DS-G17 plus-SPO-SPS- PUPS. Usvajanjem ovog zakona prestao je da važi Zakon o Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, a formirana je Nacionalna agencija za regionalni razvoj. Ministar ekonomije u tadašnjoj Vladi Mlađan Dinkić izjavio je da novoformirana agencija treba da preuzme funkcije Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Sektora za regionalnu infrastrukturu Ministarstva ekonomije.Za razliku od pomenute RRA, Razvojna agencija „Zlatibor“ akreditovana je još 2012. godine. U prethodnih pet godina iz budžeta Užica je za finansiranje ove RRA utrošeno 12,4 miliona dinara. Kako je u dopisu naveo pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić, novac uložen u RA „Zlatibor“ višestruko se isplatio. On je naglasio da je grad Užice lider po privlačenju sredstava iz domaćih i međunarodnih fondova i da tome u velikoj meri doprinosi razvojna agencija. RA „Zlatibor“ trenutno realizuje projekat vredan više od 50.000 evra u cilju promocije energetske efikasnosti.Kako pokazuju brojke iz finansijskih izveštaja, dve trećine razvojnih agencija je više od polovine svojih ukupnih prihoda u prethodnih par godina utrošilo za naknade zarada zaposlenih. Broj zaposlenih u razvojnim agencijama se kreće od pet do 35, pa i više.Razvojna agencija Bačke na svom sajtu navodi da je tokom 2018. godine realizovala šest projekata ukupne vrednosti 1,7 miliona evra i 21.000 dolara. U tom periodu su održane 22 obuke sa 273 polaznika. Ovi projekti su se uglavnom odnosili na razvoj ruralnih sredina u regionu Bačke.Agencija za razvoj Raškog i Moravičkog okruga raspolagala je budžetom od oko 30 miliona dinara u prethodne dve godine. Oni trenutno realizuju projekat za stambeno zbrinjavanje siromašnih romskih porodica u partnerstvu sa gradom Čačkom i udruženjem Roma iz tog grada vredan 733.000 evra. Projekat je finansiran od strane Evropske unije i traje 20 meseci.OZNAKE:regionalne razvojne agencije, plata, lokalne samoupravePOVEZANI ČLANCI:

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/437103/Nelegalne-sljunkare-prave-veliku-stetu

Autori: Marijana Avakumović

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nelegalne šljunkare prave veliku štetu

Sprovedena tek polovina preporuka za suzbijanje sive ekonomijeNelegalne deponije šljunka i peska godišnje oštete državni budžet za oko dva miliona evra. Do sada su zatvorene četiri šljunkare širom Srbije, dve na reci Velika Morava i jedna na Dunavu na području Smedereva, kao i jedna na Savi kod Sremske Mitrovice. U narednom periodu trebalo bi da budu zatvorene još tri, koje potpuno nezakonito koriste vodne resurse. Ovo je jedna od mera u borbi protiv nelegalnog poslovanja, a rezultat je predočen članovima Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije. Prema podacima republičke inspekcije za bezbednost plovidbe evidentiran je značajan broj mesta na kojima se nelegalno pretovara roba, pre svega šljunak i pesak, nafta i derivati nafte, kao i poljoprivredni proizvodi. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da postojanje nelegalnih mesta, na kojima se pretovara roba u vodnom transportu negativno utiče na prihode budžeta, s obzirom na to da se za pružanje usluga u ovim objektima ne plaćaju lučke naknade, kao ni druge poreske obaveze, usled odsustva državnih organa, koji su inače prisutni u lukama (lučke kapetanije, MUP, carina, sanitarna i fitosanitarna inspekcija i dr.). Takođe, ovi objekti prouzrokuju ozbiljne poremećaje na tržištu usled kojih legalni lučki operateri gube pozicije na međunarodnom tržištu. - U cilju rešavanja ovog višedecenijskog problema, najpre smo izmenili zakonski okvir kako bismo omogućili da se na sistemski način reši pitanje nelegalnih deponija šljunka i peska, kao i njihovog izmeštanja na utvrđena lučka područja - kažu za "Politiku" u ministarstvu. Inspekcija bezbednosti plovidbe planirala je da do kraja godine prekontroliše sva pretovarna mesta i biće naređena zabrana, kao i podnošenje zahteva za pokretanje odgovarajućih postupaka. Poseban fokus Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, kojim predsedava Siniša Mali, ministar finansija, jeste na poljoprivredi, s obzirom na to da je u tom sektoru bilo najviše neprijavljenih radnika. - Ove godine do sada je prijavljeno čak 20.500 radnika, dok je tokom 2017. ukupno prijavljeno 3.585. Prethodnim akcionim planom je predviđena mnogo jednostavnija i lakša procedura za njihovo prijavljivanje - saopštilo je Ministarstvo finansija. Ministar Mali je napomenuo da je jedan od prioriteta Ministarstva finansija u četvrtom kvartalu usvajanje izmene i dopune Uredbe o paušalnom oporezivanju radi uvođenja konsolidovane naplate poreza i automatizovanog obračuna paušalnog oporezivanja. Plan je da od 2020. počne primena novog sistema oporezivanja za paušalce čime bi s jedne strane obveznici konačno znali unapred koliki porez moraju da plate, a Poreska uprava bi bila oslobođena pravljenja stotina hiljada poreskih rešenja. Ovo je deo Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa suzbijanje sive ekonomije 2019-2020, koji je vlada usvojila u aprilu ove godine. On sadrži 36 mera i 153 aktivnosti. Dragana Ilić, šefica jedinice za konkurentnost i digitalizaciju u Naledu i članica Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, naglašava da je u drugom kvartalu realizovana polovina preporuka. Veliki korak je napravljen odlukom da se u naredne tri godine zaposli 1.272 inspektora u različitim inspekcijama, kao i da se unapredi položaj inspektora. Takođe, 36 inspekcija uključeno je u sistem e-inspektor. U narednom periodu se očekuje povezivanje sudova sa e-inspekcijom. Ilićeva skreće pažnju da nisu određene sudije koje će voditi prekršajne postupke koje pokreću inspekcije. - Nisu usvojene izmene zakona o poštanskim uslugama, koji bi trebao da omogući poštanskim službenicima identifikaciju pošiljaoca i primaoca uvidom u lične isprave. To treba da smanji nelegalnu trgovinu robe koja se šalje poštom. Takođe nije usvojen ni zakon o javnim nabavkama, koji je trebao da bude usvojen krajem juna - navodi naša sagovornica. Za treće tromesečje ostavljena je promena zakona o prekršajima, kojim bi trebalo bi da se uvede "beznačajni prekršaj", prekršaj tehničke prirode, koji ne pravi nikakvu štetu za koji bi sudija mogao da izrekne opomenu. Takođe u planu je da se ispravi jedan apsurd, a to je da se neregistrovani privredni subjekti kažnjavaju kao fizička umesto kao pravna lica, a razlika u kaznama je ogromna.  

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: novostidana.rs

Link: http://www.novostidana.rs/predlog-za-utvrdjivanje-odgovornosti-gradskog-veca-za-stanje-u-nisu-u-pogledu-transparentnosti/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Predlog za utvrđivanje odgovornosti Gradskog veća za stanje u Nišu  u pogledu transparentnosti

Grad Niš iz budžeta izdvaja značajna sredstva za rad nevladinih organizacija koja se očigledno bave perifernim stvarima, a ne suštinskim. To je rad Skupštine, trošenje novca iz gradskog budžeta i borba protiv korupcije. Na katastrofalno stanje u tim oblastima ukazuje "Transparentnost Srbije" gde je, prema analizi, Niš na 106. mestu od 145 gradova, a Leskovac i Vranje na 7. i 8. mestu najtransparentnijih srpskih gradova, kako pišu mediji.Zbog toga što je Niš među netransparentnijim gradovima u Srbiji, mi ne prisustvujemo radu Parlamenta. Više puta smo ukazivali, preko zahteva za dopunu dnevnog reda, na neutvrđivanje odgovornosti o stanju u javnom sektoru, načinu trošenja sredstava iz budžeta Grada i nameštanju tendera kao i na pojedina hapšenja čelnika Grada.Pošto je Niš dobio ocenu 0 za brojne kriterijume koji se tiču transparentnosti, kako pišu mediji, na sajtu Grada nema podataka o konkursima za direktore, nema mogućnosti za prijavu korupcije, a Niš je dobio 0 i za informacije o javnim raspravama o budžetu o kojima nema podataka na sajtu. Glavna stvar je što građani na sajtu ne mogu da se informišu ni o gradskom budžetu i ne znaju gde se troši njihov novac.Tražimo dopunu dnevnog reda kako bi se utvrdila odgovornost Gradskog veća i resornih većnika za stanje u gradu u pogledu transparentnosti.Razlog zašto nećemo prisustvovati ni ovoj sednici su spojene tačke dnevnog reda koje vlast spaja kako hoće, pa onda o važnim temama nema mesta raspravi, a ne dobijamo ni odgovore na odbornička pitanja ili dobijemo šture odgovore gde se "lopta" prebacuje na nekog drugog da odgovori i tako u krug. Razlog za bojkot Skupštine su i preduga obraćanja gradonačelnika koji skupštinsku govornicu koristi za ličnu promociju, a Skupština nije tribina u mesnoj zajednici.Odbornička grupa "Niš, moj grad": Povezano     

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a522882/Nova-ekonomija-Za-dekorativno-osvetljenje-Brankovog-mosta-150-miliona.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nova ekonomija: Za dekorativno osvetljenje Brankovog mosta 150 miliona

Javno komunalno preduzeće "Javno osvetljenje" Beograd zaključilo je ugovor o nabavci opreme za dekorativno osveteljenje Brankovog mosta za 150 miliona dinara, pokazuju dokumenti sa portala javnih nabavki, prenosi Nova ekonomija.Pobednik javne nabavke bila je firma Techno Light, koja je bila jedini ponuđač, a obaveštenje o zaključenom ugovoru objavljeno je krajem juna.Mesec dana ranije ista firma pobedila je na konkursu JKP "Javno osvetljenje" za nabavku metalnih stubova za električnu mrežu za 80 miliona dinara, takođe kao jedini ponuđač,  piše Nova ekonomija.Takođe, kako podseća ovaj portal, Techno Light je u januaru ove godine pobedio na još dva tendera - za dekorativno osvetljenje Skadarske ulice za 20 miliona dinara i za nabavku reflektora za 30 miliona. U oba slučaja radilo se o nabavkama JKP "Javno osvetljenje", a Techno Light je bio jedini ponuđač.    

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/ekonomija/nova-ekonomija-za-dekorativno-osvetljenje-brankovog-mosta-150-miliona/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nova ekonomija: Za dekorativno osvetljenje Brankovog mosta 150 miliona

Javno komunalno preduzeće "Javno osvetljenje" Beograd zaključilo je ugovor o nabavci opreme za dekorativno osveteljenje Brankovog mosta za 150 miliona dinara, pokazuju dokumenti sa portala javnih nabavki, prenosi Nova ekonomija.Foto: Beoinfo Pobednik javne nabavke bila je firma Techno Light, koja je bila jedini ponuđač, a obaveštenje o zaključenom ugovoru objavljeno je krajem juna. Mesec dana ranije ista firma pobedila je na konkursu JKP "Javno osvetljenje" za nabavku metalnih stubova za električnu mrežu za 80 miliona dinara, takođe kao jedini ponuđač,  piše Nova ekonomija, prenosi N1. Takođe, kako podseća ovaj portal, Techno Light je u januaru ove godine pobedio na još dva tendera - za dekorativno osvetljenje Skadarske ulice za 20 miliona dinara i za nabavku reflektora za 30 miliona. U oba slučaja radilo se o nabavkama JKP "Javno osvetljenje", a Techno Light je bio jedini ponuđač. brankov most, rasveta  

----------------------------------------------------------