Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 10.09.2019 

Medij: 24 Sata      Strana: 1,2

Rubrika: U fokusu

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Dijalog: o biračkom spisku ponovo 19.septembra

 Dijalog: o biračkom spisku ponovo 19. septembra

birački spisak tehnička, a opširna tema: nastavak na fpn 19. septembra

 Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je na jučerašnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPn) u Beogradu izražena spremnost da se sa radnom grupom Vlade srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN.

Ponovo je iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM - rekao je Antonijević novinarima posle sastanka.

Kazao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima.

Najavio je sledeći sastanak za 19. septembar na temu biračkog prava i izrazio nadu da će, s obzirom na značaj te teme, i stranke koje bojkotuju dijalog promeniti odluku i vratiti se razgovorima na FPN.

- Bilo je i povišenih tonova tokom rasprave, ali to samo pokazuje da je učesnicima stalo da se određeni zaključci definišu. Naša je poruka učesnicima sastanka da nije sporno da građani Srbije mogu na slobodan i demokratski način da se izjašnjavaju na izborima, što potvrđuju i misije stranih posmatrača - rekao je Vladimir Orlić, zamenik šefa odborničke grupe SNS.

On je dodao da su vlast i opozicija juče uspeli da se usaglase u veoma velikoj meri po onome što je bila tema sastanka, pre svega vezano za pitanja biračkog spiska.

- Otprilike, četiri ili pet zajedničkih predloga postoji iza kojih stoje NVO, CE-SID CRTA i Transparentnost. Oni su napravili zajedničke predloge i sve što se tiče biračkog spiska naišlo je na saglasnost i odobravanje učesnika - rekao je Orlić.

Potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner SPS-a Đorđe Milićević ocenio je da dijalog na FPN-u “gubi smisao” jer se, kako je rekao, od vladajuće većine traži da se izjasni o preporukama NVO o izbornim uslovima dok se postavlja pitanje šta je sa delom opozicije, oličenom u Savezu za Srbiju, koji bojkotuje te razgovore i institucije sistema.

Bilo je i povišenih tonova tokom rasprave, ali to samo pokazuje da je učesnicima stalo da se određeni zaključci definišu, rekao je Vladimir Orlić

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Alo      Strana: 12

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Oteli firmu, uništili je pa je stavili na doboš, umesto da je vrate!

 Oteli firmu, unistili je. pa je stavili na doboš umesto da je vrate!

 Fabrika hleba i mleka u Vranju nekada je bila uspešna kompanija koja je zapošljavala više od sto radnika. Međutim, još pre desetak godina privremeno je oduzeta od vlasnika zbog sumnje da je kupljena prljavim novcem i dodeljena Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom. A od tada počinje njena propast.

Privremeni upravnik je nekada uspešnu firmu odveo u stečaj, a sada je oglasio njenu prodaju, kako bi se namirili poverioci. Sve to možda ne bi ni bilo čudno da u međuvremenu sud nije pravosnažno oslobodio čoveka koji je bio osumnjičen da je prljav novac uložio u firmu. Umesto da se Fabrika hleba i mleka sada vrati vlasniku, stečajni upravnik Branislav Milosavljević oglasio je njenu prodaju, a sve po rešenju stečajnog sudije Milice Aleksić.

Kako za „Alo!“ navodi izvor upoznat s ovim slučajem, stečajni upravnik je pekaru i benzinsku stanicu, koje se nalaze u sastavu Fabrike hleba i mleka, doveo do propasti, a pravom vlasniku su vezane ruke dabilo štaučinijer je za sledeći mesec oglašena ponovna prodaja ove vranjske firme.

- Uprkos tome što je sud presudio u korist pravog vlasnika, on se izgleda ništa ne pita. Fabrika hleba i mleka nudi se za četiri puta manju sumu od one koju je platio vlasnik Milorad Stojmenović, a niko od nadležnih ne reaguje na ovo očigledno kršenje zakona - navodi naš sagovornik.

U oglasu kojim se prodaje Fabrika hleba i mleka navodi se da je imovina za koju će se zainteresovani nadmetati podeljena u više delova, a najvredniju celinu čine: industrijska pekara, mlekara, magacini, laboratorija sa garažom, magacin gotovih proizvoda, kotlarnice, portirnica i prodavnica. Pokretnu imovinu čine i četiri kioska, oprema i inventar prema specifikaciji iz prodajne dokumentacije. Početna cena ovog dela imovine je 86 miliona dinara.

Zanimljivo je da je na sličan način u Vranju prodavana i imovina firme „Bratstvo“ iz Preševa, koja je takođe bila pod privremenim upravljanjem Direkcije za oduzetu imovinu. Sudija Siniša Stojiljković je uprkos odluci nadležnog suda prodao tu firmu trećem licu - i to firmi „Saba Belča“, iza koje stoji čovek koji je uhapšen zbog sumnje da je kao član organizovane grupe ojadio Srbiju za 20 miliona dinara. Sud je takvo rešenje sudije Stojiljkovića više puta poništavao i vraćao na ponovno odlučivanje. Uprkos tome što je sud presudio u korist pravog vlasnika, on se ništa ne pita. Fabrika se nudi za četiri puta manju sumu

Stečajni upravnik već hapšen zbog zloupotreba Zanimljivoje i da je Branislav Milosavljević, stečajni upravnik Fabrike hleba i mleka, pre dvegodine bio uhapšen zbogzloupotrebe službenog položaja u preduzeću „Masurica" iz Surdulice.

On setada sumnjičio da je bio umešan u nelegalne poslove oko seče i eksploatacije šume na području Vlasine. Navodno je na osnovu falsifi kovanih zapisnika sklopio Ugovor 0 sanaciji šume i prodaje drvne mase I. S., iako je znao da navedena parcela nije vlasništva AD „Masurica" već SO Surdulica. Sumnjalo se da su na ovaj način osumnjičeni omogućili da se poseče oko 200 kubika drva u vrednosti od oko 1.000.000 dinara. Gdeje 115.000 evra od kirije? Stečajni upravnik

naplatio je 115.000 evra na ime kirije za zakup benzinske pumpe koje se nalazi na placu Fabrike hleba i mleka. Ovaj novac naplaćen je od 2015. do danas, a gde je završio, nije nam poznato.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: P.D.

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: I PSG se povlači iz dijaloga ako se vlast ne obaveže

 Peti sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka na temu biračkog spiska i izborne administracije  

I PSG se povlači iz dijaloga ako se vlast ne obaveže  

 Beograd - Još jedna organizacija povlači se iz razgovora vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka. Pokret slobodnih građana obavestio je juče učesnike, predstavnike nezavisnih organizacija, medije i građane da ubuduće neće učestvovati u razgovorima vlasti i opozicije bez aktivnog i neposrednog učešća međunarodne zajednice ukoliko se do 19. septembra sastavi pisani obavezujući dokument kojim se vlast obavezuje da će usvojiti i implementirati preporuke koje su podnele stručne organizacije.  

Pokret slobodnih građana saopštio je ovo juče posle petog razgovora predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka o izbornim uslovima, uz konstataciju da su prethodne četiri runde pokazale da je neophodno dijalog podići na viši nivo, ili konačno konstatovati da nije postignut nikakav rezultat.  

U PSG smatraju da vlast treba da se obaveže na ispunjavanje preporuka koje se prevashodno odnose na medijsku zastupljenost opozicije na RTS i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, fmansiranje kampanje, sprečavanje funkcionerske kampanje, rad REM-a i RIK-a i sređivanje biračkog spiska. Drugi uslov koji PSG postavlja za njihovo dalje učešće na okruglim stolovima, u organizaciji Fonda za otvoreno društvo i FPN, jeste da se na sledeći sastanak pozovu i svojim prisustvom i potpisom na obavezujući dokument obavežu i ministri u nadležnosti čijih resora će biti sprovođenje usvojenih preporuka, odnosno da ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svojim potpisima preuzmu političku odgovornost za (ne)ispunjenje ovih preporuka.  

Kako je navedeno u saopštenju PSG, na osnovu dosadašnjeg toka razgovora, a naročito imajući u vidu dešavanja u toku kampanje i izbornog dana u opštini Medveđa, a koje su obeležili džipovi, pritisci i zastrašivanje građana, zloupotrebe javnih resursa, sve je jasnije da ne postoji politička volja od strane vlasti da se kreira iole normalna politička atmosfera.  

Jučerašnji sastanak vlasti i opozicije bio je posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.  

„Uprkos povišenim tonovima na temu biračkog spiska ponovo je iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM, rekao je izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević. Prema njegovim rečima, razgovaralo se o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima. On je najavio sledeći sastanak za 19. septembar na temu biračkog prava i izrazio nadu da će, s obzirom na značaj te teme, i stranke koje bojkotuju dijalog promeniti odluku i vratiti se razgovorima na FPN.  

Portparol LSV Aleksandar Marton je posle sastanka pozvao predstavnike vlasti i opozicije da se uozbilje, jer se malo dosad postiglo iako su razgovori počeli krajem jula. Prema njegovim rečima, LSV je i na sastanku naglasila da je dijalog neophodan i da je dobro što se selo za pregovarački sto, jer je činjenica da tamo gde nema razgovora vlada nasilje. On je istakao da je potrebno ove razgovore izmestiti u institucije sistema. Marton je na sastanku iskoristio priliku da progovori o Vojvodini i vojvođanskoj izbornoj administraciji, na koju se, kako je rekao, ne obraća pažnja, a vrlo je važno da i to bude jedna od tema razgovora.  

Do sada je održan uvodni okrugli sto i tri tematska panela na kojima se razgovaralo o fmansiranju kampanja i medijima u izbornom procesu.  

 P.D.  

  • Antonijevic: Uprkos povišenim tonovima  

ponovo je iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM Ko je došao  Na razgovorsu došli predstavnici SNS, SPS, PS i SDPS. Sa takozvane opozicione strane bili su predstavnici Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskogforuma, Ligesocijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka. Opozicioni Savez za Srbiju doneo je odluku da više ne prisustvuje sastancima. Na ovu rundu dijaloga došli su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CeSID-a.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,13

Rubrika: Ekonomija

Autori: Ljiljana Bukvić

Teme: Korupcija

Naslov: Omiljeni državni „stranci“ zapošljavaju na crno

 NAŠA PRIČA: Austrijski Štrabagi turski Tasjapi rekorderi u sivoj ekonomiji u građevinarstvu

 Omiljeni državni „stranci" zapošljavaju na crno Crit/l* M'

Štrabagu, kom su država i Grad Beograd poverili rekonstrukciju Trga republike, inspekcija rada pronašla 42 radnika bez dokumenata

Kod Tasjapija, koji gradi jeftine stanove za

bezbednosne službe, kao i auto-put do Sarajeva, pronađena 53 neprijavljena radnika

Protiv obe firme inspekcija rada podnela samo po jednu prekršajnu prijavu U Ministarstvu građevine obe firme na spisku „uglednih“

Austrijski Štrabagi turski Tasjapi rekorderi u sivoj ekonomiji u građevinarstvu

 Omiljeni državni „stranci" zapošljavaju na crno

 Ljiljana Bukvić

Beograd - U austrijskoj košraniji Štrabag, kojoj su inače država, odnosno Grad Beograd poverili radove na Trgu republike i zgradi Vista u okviru Beograda na vodi, inspekcija rada zatekla je ove godine 42 radnika „pa crno“, dok su u turskoj kompaniji Tasjapi „uhvaćena“ 53 neprijavljena radnika.

U oba slučaja, i firme Tasjapi i Štrabaga, inspekcija rada podnela je po jednu prekršajnu prijavu, navodi se u „crnoj“ listi poslodavaca koju je Ministarstvo rada objavilo na svom sajtu.

Na listi poslodavaca koji su tokom prvih osam meseci ove godine, tačnije u periodu od 3. januara do 4. septembra u nekom trenutku zaposlili radnike na crno nalazi se 2.170 poslodavaca i preduzetnika, a najveće prekršaje napravile su upravo pomenute građevinske firme.

Protiv Štrabaga podneta je jedna prekršajna prijava, a radnici bez „papira“ zatečeni su prilikom kontrole radova na robnoj kući IKEA. I dok je u jednom Ministarstvu među „ocrnjenima“, u drugom, Ministarstvu građevinarstva Štrabag se vodi kao poslodavac bez greške. Tako je ova kompanija 11. na listi „dobrih“ poslodavaca koju je krajem juna objavilo Ministarstvo građevinarstva. Štrabag je, prema bodovanju ovog Ministarstva, poželjan investitor jer nema negativnih bodova, zapošljava 156 radnika, od čega je više od 73 odsto njih zaposleno na neodređeno.

I druga na crnoj listi inspekcije rada je strana firma, turski investitor Tasjapi je u Srbiju došao krajem decembra prošle godine sa namerom da gradi stanove za pripravnike bezbednosti u Nišu i Vranju. Istoj firmi država je poverila i posao izgradnje i projektovanja dela auto-puta od Beograda do Sarajeva, vredan 250 miliona evra. Početak izgradnje ovog puta ministarka građevine je najavila za 2020. i naglasila da će ova firma raditi i rekonstrukciju puta Novi Pazar - Tutin.

Nedugo potom, Tasjapi je došao u žižu interesovanja kada je u martu priveden direktor firme u Vranju zajedno sa radnicima CIP-a zbog sumnje na korupciju. Kako je tada pisao Insajder, službenici CIP-a i direktor firme Tasjapi tražili su novac od direktora Vodosnabdevanja iz Vranja kako bi ga angažovali kao podizvođača radova na izgradnji stanova za pripadnike bezbednosti. Insajder je pisao i o tome da je pre dolaska u Srbiju, još pre šest godina vlasnik ove firme Emrulah Turanli hapšen u Turskoj upravo zbog korupcije.

Preduzeće On line international iz Beograda je u trenutku inspekcije na radnom mestu imalo čak 45 neprijavljenih radnika, 35 radnika na crno zatečeno je u firmi Zdravo natural iz Paraćina i 33 u firmi M enterijeri gradnja sa Voždovca, koje je inspekcija zatekla na gradilištu na Kopaoniku. U bogatom portfoliju ove firme sa Voždovca nalazi se, između ostalog, i kompleks Paunov breg na Banjici, Kopaonik resort, ali i deo Koridora 11 od Lajkovca do Ljiga.

Među nesavesnim poslodavcima su još neke firme koje su radile na državnim poslovima, pa tako i pet firmi koje su se mahom bavile obezbeđenjem, a koje su ukupno zapošljavale devet radnika na crno na Koridoru 10. lako na crnoj listi ima dosta preduzetnika koji vode ugostiteljske, tekstilne radnje u kojima je inspekcijom najčešće zatečen jedan do dva radnika, najviše problema očigledno je u građevinskom sektoru.

Predsednik Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u građevinarstvu Saša Torlaković kaže za naš list da je od početka problem to što Ministarstvo građevinarstva ne interesuje to što radnici rade na crno ili da li poslodavac plaća svoje radnike.

- Ministarstvo rada izgleda radi bolje ovaj posao, jer Ministarstvo građevinarstva očigledno ne zanima da li građevinske kompanije plaćaju radnike ili zapošljavaju na crno jer to nisu kriterijumi na njihovoj listi. Imamo i primer MBA Miljkovića kod koga je zatečeno dva radnika na crno, a on se i dalje ne nalazi na crnoj listi ovog Ministarstva - ističe Torlaković.

On tvrdi da zbog toga niko neće snositi posledice i da sve te firme i dalje dobijaju državne poslove. „Štrabag je kao član Saveta stranih investitora zaštićen kao beli medved, nedodirljivi su“, napominje Torlaković.

Crne i bele liste su za predsednika Građevinske komore Srbije Gorana Rodića čist politički marketing i tvrdi da se sve lošija situacija u ovom sektoru neće popraviti dok na odlučujuća mesta ne dođu stručni ljudi.

- Zna se šta treba da ima firma koja dobija posao, reference, platežnu sposobnost, da ima ljudske i mehaničke resurse. Sada poslove dobijaju firme koje ne mogu ni da dospu na listu jer imaju zvanično po jednog, dva do tri zaposlena. Domaća građevinska industrija je uništena i tek ćemo da vidimo šta nas čeka - ističe Rodić.

Veliki problem je nedostatak radnika, što, kako kaže, vodi do toga da rade nestručni i samim tim rezultat je loš kvalitet svega i stanova i auto-puteva. Zato je neophodno obnoviti ovaj deo domaće privrede, a deo te obnove bilo bi, kako kaže i formiranje samostalnog Ministarstva građevinarstva, kojim bi upravljao stručan kadar.

Štrabagu, kom su država i Grad Beograd poverili rekonstrukciju Trga republike, inspekcija rada pronašla 42 radnika bez dokumenata

Kod Tasjapija, koji gradi jeftine stanove za bezbednosne službe, kao i auto-put do Sarajeva, pronađena 53 neprijavljena radnika Protiv obe firme inspekcija rada podnela samo po jednu prekršajnu prijavu

Dok su u Ministarstvu rada na crnoj listi poslodavaca, u Ministarstvu građevine obe firme na spisku „uglednih“

Prava trudnica i porodilja kršilo 11 poslodavaca

Osim spiska poslodavaca koji zapošljavaju radnike na crno, na sajtu Ministarstva rada objavljene su još dve liste, na jednoj je 218 neregistrovanih preduzeća, od kojih je većina dobila zabranu rada i spisak 11 poslodavaca koji su u periodu od kraja jula do početka septembra ove godine kršili prava trudnica i porodilja.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 15

Rubrika: Ekonomija

Autori: M. N. Stevanović

Teme: Korupcija

Naslov: ŠUKOVIĆ: Skupo ćemo plaćati ovakva dizanja plata

 Predsednik Vučić tvrdi daje najavljeni rast državnihplata u decembru umesto u januaru „pa zdravim osnovama“ i da Danasu „smeta sve štoje dobro za Srbiju“  

 SUKOVIC: Skupo ćemo plaćati ovakva dizanja plata  

  1. N. Stevanović  

Beograd - Čak ni taktičke vežbe MUP-a u Nikincima koje je predsednik Aleksandar Vučić u subotu posmatrao, nisu mogle da prođu a da se on ne osvrne na pisanje Danasa. Ovoga puta, na pitanje novinarke kako komentariše to što je naš list napisao da se plate povećavaju mesec dana ranije, u decembru samo da bi se obezbedio obećani prosek od 500 evra, Vučić je izjavio kako „njima sve smeta, sve što je dobro za Srbiju“, i naglasio kako primanja rastu „pa zdravim osnovama" kao i da se javni dug zbog toga ne povećava.  

Profesor Ljubomir Madžar smatra da je najava povećanja zarada pre svega politički motivisana „jeg Vučić sebe vidi samo u politici".  

- On će, naravno, reći da se brine za ljude, da želi da im bude bolje. I ja to želim, ali postoje ograničenjakoja nas usmeravaju na manje populističke mere. Ovo povećanje zarada u javnom sektorukoje se najavljuje daleko je iznad prognoziranog rasta BDP, a to je opasno jer znači da se ide u preraspodelu za koju ne postoji materijalna osnova, da ćemo podeliti više nego što smo zaradili. Nezdravo je da povećanje plata ide iznad rasta BDP, to je udar na neke druge, bitne ekonomske performanse - kaže Madžar i dodaje da Vučić i nema ovlašćenja za takve prognoze, može da ih daje kao i svaki drugi građanin jer je njegova uloga više protokolama i „dekorativna“, ne podrazumeva konkretne odluke u toj oblasti.  

Saša Ranđelović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da je za ocenu najavljenog poteza vlasti potrebno da se zna o kolikom je povećanju reč.  

- Realan rast bio bi ukoliko masa zarada ne poveća svoje učešće u BDP-u. T o znači da bi to što se sada najavljuje bilo zasnovano na zdravim nogama ako u narednoj godini rast BDP-a, uključujući u to i efekte inflacije od tri do pet odsto, iznosi ukupno između pet i šest procenata. Neuobićajeno je to što se povećanje najavljuje za decembar, jer je praksa da se to za narednu godinu predvidi zakonom o budžetu i dakrene odjanuara. Ovako, verovatno će se korekcije izvršiti na nekim drugim stavkama sa rashodne strane - kaže Ranđelović i dodaje daje stanje ubudžetu ove godine zaista nešto bolje nego ranije i da postoji prostor od oko jednog procenta ali da bi bilo bolje to da se iskoristi za podstrek privrednom rastu, na primer za smanjenje poreza na plate ili za investicije, a ne na vanredno povećanje zarada.  

Privrednici veruju da će decembarsko povećanje „pogurati“ prosek zarada na 500 evra u tom mesecu. Dragoljub Vukadinović, predsednik Upravnog odbora Metalca, podseća da će uskoro biti podignut i minimalac, moguće je i za deset ili više procenata, čime će biti obuhvaćen i privatni sektor. Uz to, decembarske plate su i inače veće bar za 20 odsto, jer gotovo da nema firme koja u tom periodu ne podeli neki višak.  

- Nije problem toliko u 500 evra proseka već u stvaranju bolje atmosfere za rad privrede. Tu mislim na razlike koje država pravi između domaćih i stranih investitora. Potrebno je ukinuti ogromne subvencije koje se daju stranim firmama jer one investiraju u grane koje ne donose veliku dobit, poput obućarske, tekstilne ili industrije raznih kablova, gde je plata radnika 30.000 dinara. Ne dolaze nam oni koji proizvode mašine ili neku višu tehnologiju. Istovremeno, klimom u društvu sputavaju se domaći privrednici, oni su za vlast tajkuni iako stvaraju veći dohodak od stranih kompanija - kaže Vukadinović.  

Danilo Šuković sa Instituta za ekonomska istraživanja ukazuje da bi ključni indikator za povećanje plataujavnom sektoru trebalo da bude rast zarada u privatnom, gde se stvara nova vrednost koja puni budžet i omogućava veća primanja. „Ako plate u javnom sektoru rastu brže to je nepovoljno za ekonomiju zemlje, jer će ljudi bežati iz privrede pa više neće biti ni osnova za rast. Pogubno je to što su zarade u javnom sektoru već znatno veće, to je pogubno za dinamiku privrede i ne obezbeđuje razvoj. On je inače sputan zbog slabih investicija i korupcije i dok taj problem ne rešimo, ovakva jednokratna povećanja skupo ćemo plaćati, ona će nam se vraćati kao bumerang", kaže Šuković. M. N. Stevanović  

o Ranđelović: Dizanje plata u  

decembru je neobično. Moraće da se smanje neki drugi rashodi e Vukadinović: Klima u društvu  

sputava domaću privredu  

C Madžar: Nezdravo je da povećanje  

plata ide iznad BDP-a

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,10

Rubrika: Bez naslova

Autori: Zoran Ivošević

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Vučić je javnu funkciju podredio svojoj partiji

 Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, o sukobu interesa  

 Vučić je javnu  

funkciju podredio svojoj partiji  

Da li sukob interesa postoji kad jepredsednik države ipredsednik stranke  

 Vučić je javnu funkciju podredio svojoj partiji  

Zoran Ivošević  

Predsednik države obavlja javnu funkciju, jer: izražava državno jedinstvo, predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, vrši druge poslove iz ustavne nadležnosti predsednika Republike. Dok je u mandatu, on, po članu 115 Ustava, ne može obavljati drugu javnu funkciju ili  

profesionalnu delatnost. Ako ih obavlja, u sukobu je interesa koji je zabranjen članom 6 Ustava. Da li takav sukob postoji kad je predsednik države i u mandatu predsednika političke stranke?  

Ustav, po članu 55 stav 1, jemči građanima slobodu političkog sindikalnog i svakog drugog udruživanja. Koristeći ovu slobodu, građani se udružuju i u političke stranke radi demokratskog  

oblikovanja političke volje i učešća na izborima, što je određeno članom 2 Zakona o političkim strankama. Pošto nastaje udruživanjem građana, politička stranka ima privatnopravni karakter zbog kojeg se finansiranje njenog rada i zasniva na sredstvima od članarine, priloga, nasledstva, legata, prihoda od imovine i zaduživanja kod domaćih finansijskih organizacija.  

Ali, politička stranka čiji su članovi i narodni poslanici, ili odbornici, koristi i javna budžetska sredstva zavisno od broja mandata dobijenih na izborima, što je predviđeno članom 20 Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.  

U meri kojom se finansira iz javnih izvora, politička stranka ima i javnopravni karakter, što njene članove - nosioce vlasti u  

predstavničkim organima i telima, legitimiše i kao javne funkcionere. Budući da su oni izloženi i stranačkim uticajima, njima se uvećava rizik mogućih sukoba interesa. Taj rizik postoji ne samo kad isti subjekt vrši dve javne funkcije, nego i kad vrši javnu i kakvu drugu funkciju. Na to upozorava odredba člana 6 stav 1 Ustava, po kojoj „niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama...“, a takve su i stranačke. Sukob interesa između javne i stranačke funkcije ima u vidu i član 5 stav 4 Ustava, koji predviđa da: „političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi“. Ova zabrana ima poseban značaj kad isto lice obavlja i državnu, odnosno javnu i stranačku funkciju.  

Do sukoba interesa može doći i zbog istovremenog vršenja državne, odnosno javne funkcije, s jedne, i poslova ili privatnih interesa nosioca funkcije, s druge strane Na to upozorava opet član 6 stav 1 Ustava da „niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju u sukobu sa njegovim (...) poslovima Ui privatnim interesima“. Kad je reč o poslovima, član 30 st 1 i 2 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđa da funkcioner ne može obavljati drugi posao, odnosno delatnost za vreme vršenja javne funkcije koja zahteva puno radno vreme ili stalan rad, osim naučnoistraživačkog rada, nastave ili kulturnoumetničke, humanitarne i sportske delatnosti. Kad je reč o privatnim interesima, član 27 stav 1 istog zakona predviđa da je funkcioner dužan da javni interes ne podredi privatnom, a takav je, videli smo, i stranački interes.  

Sve ovo važi i za aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kad je on izabran na tu funkciju, svojim skromnim  

ovlašćenjima šefa države samovlasno je pridodao i kompletnu moć Vlade, na čijem je čelu ranije bio, tako da sada, umesto vlade, on utvrđuje i vodi politiku zemlje, a zalazi i u ovlašćenja parlamenta (najavljujući donošenje ili ukidanje zakona) i u ovlašćenja pravosudnih organa (saopštavajući ko jeste, a ko nije učinilac kažnjivog dela). Koristeći moć koju ima, svoju javnu funkciju podređuje interesima stranke na čijem je čelu: kad parlamentarne izbore raspisuje tek pošto njegova stranka odredi vreme koje joj najviše odgovara; kad nalaže ili pristaje da se njegovo ime nađe na stranačkim izbornim listama svih nivoa; kad on ili Ise iz njegovog kabineta agituje za kandidate sa tih lista; kad od Srba na Kosmetu traži da glasaju isključivo za „Srpsku listu“ na kojoj su isključivo članovi njegove stranke; kad lično učestvuje u političkim kampanjama njegove stranke kojim kompromituje dužnost da izražava državno jedinstvo; kad uličarski vređa pripadnike opozicionih stranaka, kao da nisu deo državnog jedinstva o kojem treba da brine. Predsednik je zakoračio čak i u sukob interesa sa samim Ustavom, najavljujući priznanje surogat države Kosovo čim sa kosmetskim Albancima postigne „kompromis kojim Srbija dobija nešto“, iako po Ustavu mora štititi državno jedinstvo u celini, na šta ga obavezuje i zakletva da će „sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, kao njen sastavni deo“.  

Na osnovu rečenog, može se zaključiti da predsednik podstiče sukobe interesa umesto da ih suzbija. Time nanosi štetu i vladavini prava.  

Autorje bivši sudija Vrhovnog  

suda Srbije i univerzitetski  

profesor u penziji  

? Kad je on izabran na tu funkciju, svojim skromnim  

ovlašćenjima šefa države samovlasno je pridodao i kompletnu moć Vlade, na čijem je čelu ranije bio, tako  

da sada, umesto vlade, on utvrđuje i vodi politiku zemlje, a zalazi i u ovlašćenja parlamenta (najavljujući donošenje ili ukidanje zakona) i u ovlašćenja pravosudnih organa ( saopštavajući ko jeste, a ko nije učinilac kažnjivog dela)

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: D.D.

Teme: javne rasprave

Naslov: Doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta neustavna

 FHPpodneo inicijativu Ustavnom sudu  

Doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta neustavna  

 Beograd - Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je juče da je Ustavnom sudu Srbije podneo inicijativu za ocenu ustavnosti doživotne kazne zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. FHP smatra da nedavno uvedena odredba Krivičnog zakonika koja se odnosi na zabranu uslovnog otpusta lica koja su osuđena na doživotnu kaznu zatvora bez uspostavljanja delotvornog i efikasnog mehanizma kojim se garantuje preispitivanje doživotne kazne zatvora, direktno krši Ustav Srbije i Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.  

Kako je FHP naveo, primena odredbe je odložena za 1. decembar 2019. a obaveza je Ustavnog suda da u što kraćem roku uzme u razmatranje inicijativu i odredbu oglasi neustavnom. „Usvajanje izmena i dopuna Krivičnog zakonika pratilo je odsustvo adekvatne javne rasprave i ignorisanje stavova stručne javnosti koja je od početka ukazivala da je predviđeno zakonsko rešenje suprotno zabrani mučenja, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja, kako ga vide svi relevantni evropski, međunarodni i komparativni akti, ali i ustaljena praksa Evropskog suda za Ijudska prava“, navedeno je u saopštenju. FHP je u inicijativi ukazao na niz evropskih rezolucija i preporuka u kojima je zauzet stav da obavezna kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta sama po sebi nije suprotna Konvenciji, ali da je nužno uspostavljanje mehanizma kojim se garantuje preispitivanje kazne doživotnog zatvora, kako se ne bi desilo da ovi zatvorenici budu lišeni nade da će biti oslobođeni.  

U inicijativi je referisano na niz odluka Evropskog suda za ljudska prava u kojima je razmatrano ovo pravno pitanje i zauzet stav da države ugovornice imaju široko polje slobodne procene u delu definisanja kaznene politike unutar svojih zemalja, što podrazumeva i pravo da uvedu i doživotnu kaznu zatvora bez uslovnog otpusta. D. D.  

D.D.  

Evropski sud  

Evropski sud jednako smatra da svaka članica SE mora da ima definisan pravni mehanizam koji će doživotnim zatvorenicima omogućiti preispitivanje kazne zatvora, u smislu jasnog uspostavljanja kriterijuma šta i pod kojim uslovima zatvorenik osuđen na kaznu doživotnog zatvora mora da učini da bi se razmotrilo njegovo oslobađanje, naglasio je FHP.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Beta

Teme: Korupcija

Naslov: Skot: Korupcija globalni problem

 Konferencija „Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou“  

 Skot: Korupcija globalni problem  

Beta  

Beograd - Učesnici konferencije „Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou“ pohvalili su Srbiju kao pionira u donošenju Zakona o zaštiti uzbunjivača i naglasili da je važno da se taj zakon primenjuje.  

U uvodnom obraćanju je ambasador SAD Kajl Skot rekao da je korupcija je globalni problem i da se hrani apatijom, da „podriva poverenje vlasti, povećava porez i obeshrabruje investitore i radna mesta jer tera ljude da rade u sivoj ekonomiji“. On je naveo da prema istraživanju USAIDa iz 2018. u Srbiji 80 odsto stanovništva smatra da je korupcija umerena do veoma velika.  

- Veoma mali broj ljudi je spreman da prijavi, neki iz straha, neki jer ne veruju da će se nešto promeniti. Uzbunjivači nisu neprijatelji, rekao je on. Skot je dodao da su najefikasniji načini za borbu protiv korupcije podizanje svesti ljudi o prijavi korupcije i korišćenje informacija uzbunjivača u krivičnim gonjenjima.  

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matea Norčič rekla je da ključna vrednost koja predstavlja postulat demokratskog društva jeste prepoznavanje jednakosti.  

- Najsiromašniji su oni na koje korupcija najviše utiče, rekla je ona i dodala da je korupcija kao bolest i da je najbolje protiv nje se boriti kao protiv svake druge bolesti prevencijom. Ona je rekla da je Direktiva o zaštiti uzbunjivača u Evropskoj uniji dosta popravila njihov položaj i pohvalila Srbiju za napredne zakone.  

- Zakon (o zaštiti uzbunjivača) iz 2015. godine nije bio cilj sam po sebi, nego zaštita ljudi koji prijave neku nezakonitost, rekao je Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik portala „Pištaljka“. Radomirović je dodao da su sudije obučene da primene zakon, a efikasnost pokazuje da su neki od uzbunjivača dobili zaštitu u roku od samo dva dana.  

Ministarka pravde Nela Kuburović je rekla da je Srbija usvajanjem Zakona o zaštiti uzbunjivača postala pionir ne samo na Balkanu nego u čitavoj Evropi" i dodala da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta vlade. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: A.R.

Teme: Korupcija

Naslov: O tužiocima disciplinski organi DVT-a

 0 tužiocima disciplinski organi DVT-a  

 A.R.  

Etićki odbor Državnog veća tužilaca (DVT) prosledio je prijavu protiv tužilaca Stanislava Dukića i Gorana llića disciplinskim organima DVT kako bi se slućaj u potpunosti razjasnio, saznaje Danas. Izvor našeg lista dodaje da se razjašnjenje traži zbog toga što bi prisustvo na proslavi rođendana Dukića, ćlana DVT, kojoj su pored njegovih kolega, navodno prisustvovale osobe iz kriminogene sredine, moglo da predstavlja znaćajno kršenje Etićkog kodeksa, odnosno disciplinski prekršaj. A. R.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: POLITIČKE STRANKE

 POLITIČKE STRANKE  

Pobeda SNS-a  

u Medveđi  

- SNS je na vanrednim lokalnim izborima u Medveđi osvojio 64,79 odsto glasova, odnosno 18 od 25 mandata - izjavio je predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić.  

On je za Tanjug kazao da je izlaznost u Medveđi bila rekordna čak 67,72 odsto. Po njegovim rečima, PUPS Milana Krkobabića osvojio je 5,69 odsto glasova i jedan mandat, SRS dva mandata, Srpska desnica 6,22 odsto glasova, odnosno jedan mandat.  

Od dve albanske liste, Partija za demokratsko delovanje - Fljorim Sahiti osvojila je jedan mandat, dok je lista „Svi za Medveđu - Muharem Saljihu” osvojila dva.  

Orlić: Temperamentan  

sastanak na FPN  

Zamenik šefa odborničke grupe SNS Vladimir Orlić izjavio je da je na Fakultetu političkih nauka juče održan još jedan vrlo dobar sastanak, navodeći da se na trenutke vodila i “temperamentna” rasprava. “To samo pokazuje sa koliko energije i želje su učesnici ušli u proces, što je dobra stvar. Dobro je primetiti da je učesnicima stalo da se iskristališu poruke i da se određeni zaključci definišu”, rekao je Orlić novinarima. On je dodao da su vlast i opozicija uspeli danas da se usaglase u veoma velikoj meri po onome što je bila tema sastanka, pre svega vezano za pitanja biračkog spiska. “Otprilike, četiri ili pet zajedničkih predloga postoji iza kojih stoje NVO, CESID CRTA i Transarentnost. Oni su napravili zajedničke predloge i sve što se tiče biračkog spiska naišlo je na saglasnost i odobravanje učesnika”, rekao je Orlić.  

SPS: Odluke posle  

konsultacija  

Šef poslaničkog kluba SPS Borđe Milićević rekao je juče da će o preporukama nevladinih organzicija o izbornim uslovima razgovarati unutar stranke, zatim sa koalicionim partnerima i tek onda doneti odluku. Milićević je novinarima kazao da sigurno neće razgovarati o predizbornim vladama, te da takođe ne žele da se bave uređivačkom politikom RTS i privatnih medija, te da se neće mešati ni u rad REM-a. Milićević kaže da mu se, međutim, čini da razgovori pomalo gube smisao i da se od njih traži da se izjašnjavaju o preporukama, te da im se na taj način vezuju ruke, a pojedinim organizatorima “diže cena”, dok nema drugog dela opozicije.  

 LDP: Od Vučića zavisi  

Funkcioner LDP-a Borđo Žujović ocenio je da od predsednika države Aleksnadra Vučića zavisi da li će Srbija dobiti “normalne” izborne uslove. On je dodao da Srbiji nisu potrebne strane diplomate, niti evrobirokrate da presuđuju o našim stvarima i da se uzrok i koren problema nalaze u Beogradu i oličen je, kaže, u vladajućoj većini.  

“Problem je što je vladajuća većina kroz ovih 7,5 godina stavila znak jednakosti između vlasti, stranke i države i sva tri pojma simbolizuje predsednik Republike. Od njega isključivo zavisi da li ćemo dobiti normalne izbore uslove ili će većina opozicionih stranaka da bojktoje izore”, rekao je Zujović. Nada se da će vlast do 19. septembra, odnosno do sledećeg sastanka da održi međusobne konsultacije, kao i predsedništva SNS i SPS i da će onda svi moći da se pogledaju i kažu šta je to što može da se prihvati, a šta ne.  

PSG: I ministri  

da učestvuju  

Petar Miletić iz PSG saopštio je da ovaj pokret neće doći na sledeću rundu dijaloga između vlasti i opozicije ukoliko na narednom sastanku ne učestvuju ministri državne uprave i lokalne samouprave i kulture i inofrmisanja, i ne potpišu dokument kojim bi prihvatili preporuke OEBS-a, ODIHR-a i stručnih organizacija.  

“Mi smo došli na sastanak želeći da iscrpimo sve mogućnosti kako bi poboljšali izborne uslove kojih u Srbiji nema, iako smo bili pod pritiskom da napustimo ove sastanke, što od javnosti, što od ljudi iz naše organizacije koji misle da ovo nema smisla”, rekao je Miletić.  

LSV: Svi da se uozbilje  

Predstavnik LSV Aleksandar Marton ponovio je da se ta stranka zalaže za dijalog, kao i da bi on trebalo da se odvija u skupštini.”Birački spiskovi i izborna administracija je nešto što je od krupcijalne važnosti za kvalitet demokratske izborne procedure i baš zato je bitno što smo čuli niz dobrih stavova i od predstavnika vlasti i opozicije, a naročito od predstavnika NVO”, rekao je Marton. Marton je apelovao i na vlast i na opoziciju da se uozbilje, jer Srbije nema vremena da čeka, i da je za neka rešenja potrebna zakonska procedura.  

Marton je na kraju rekao i da je LSV iskoristila priliku da progovori o Vojvodini i vojvođanskoj izbornoj administraciji, na koju se ne obraća pažnja, a vrlo je važno da i to bude jedna od tema razgovora.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Informer      Strana: 1,4,5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: EU OBJAVILA RAT KINI U SRBIJI!

 Iz Brisela traže da se vlasti u Beogradu odreknu kineskih investicija zato što navodno ugrožavaju interese Evropske unije!?! Evropa tako od Srbije zahteva da sama sebi puca u noge, kažu stručnjaci

Evropska unija i zvanično je objavila politički rat Kini u Srbiji! Iz Brisela zahtevaju da se vlasti u Beogradu što pre odreknu kineskih investicija zato što one navodno ugrožavaju evropske interese na Zapadnom Balkanu!?!

Ovo je juče saopštila Maja Kocijančić, portparolka EU koja je najavila da Brisel namerava da ‘intenzivira dijalog’ sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi objasnio prednosti finansiranja iz evropskih fondova. Prema njenim rečima, finansiranje iz Pekinga u suprotnosti je sa evropskim standardima, zbog čega bi balkanske države trebalo da budu jako oprezne!?! Svi da poštuju SSP

Kocijančićeva navodi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, ali da države moraju da vode računa o standardima javnih nabavki i transparentnosti.

- EU namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz instrumente infrastrukturnih projekata EU. To obuhvata bespovratna sredstva, ali i kredite sa atraktivnim kamatama. To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo kao zajmovi sa značajnim obavezama. Vlade treba da budu oprezne, da te investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti, što može rezultirati kontrolom strateške imovine i resursa u budućnosti - podvlači Kocijančićeva za Radio Slobodna Evropa, dodajući da EU očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune

obaveze u skladu sa Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju.

Komentarišući ove navode, ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže za Informer da se EU, kao globalni akter, duže vreme bavi analizom kineskih I investicija u

EvropiinaZapadnom Balkanu. - Zemljakandidat, kao što je Srbija, koja je napredovala u pregovorima ima obavezu da poštuje SSP, koji je ugovorni odnos sa EU.U tom smislu je i taj poziv napoštovanje evropskih pravila prilikom veliiđh investicija. To ne znači da ne možemo poslovati sa Kinom. Ne smemo zaboraviti da je EU naš najveći spoljnotrgovinski partner. Više od 65 odsto trgovinske razmene odnosi se na zemlje EU, a kad uključimo zemlje regiona, to je skoro 80 procenata. Najveće investicije su iz EU, a ona je i najveći donator sa oko tri milijarde evra bespovratne pomoći u 15 godina objašnjavajoksimovićeva, dodajući da se Srbija ipak neće odreći saradnje sa Pekingom.

- Nastojimo da obezbedimo što više investicija sa svih strana i to je naše legitimno pravo. Ali činjenica je da su evropske zemlje oprezne u pogledu kineskih investicija, što takođe moramo, kao kandidat za članstvo, da uzmemo u obzir - podvlači Joksimovićeva.

Politikolog Aleksandar Pavić upozorava da nas EU već tri decenije zamajava praznim pričama o evrointegracijama.

- Tu šargarepu na beskrajno dugačkom štapu koriste kako bi region stavili u zavisni položaj, što uključuje i prekomemo zaduživanje prema Zapadu. Sada kada se pojavio konkurent, EU se uzbunila.

Pritisci nisu ništa novo. Male zemlje su igračke velikih sila, a Balkan im je poligon za ostvarivanje interesa. Ipak, vremena se menjaju.

Investicije Imamo investicije sa svih strana i to je naše pravo. EU je sumnjičava, što uzimamo u obzir

Zelezara  u Smederevu I kineska firma „Hestil' ) platila 46 miliona evra

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Informer      Strana: 10

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: 1.000

 1.000 dinara je, prema istraživanju, najčešći iznos mita koji vozači nude policajcu da izbegnu kaznu

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,6,7

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SVAKI DRUGI VOZAC NUDI MITO POLICIJI

 SVAKI DRUGI VOZAC NUDI MITO POLICIJI

 Brojke Cak 52 odsto vozača u Srbiji u proteklih godinu dana kršilo je propise, a najčešći prekršaj koji su pravili jeste prebrza vožnja Svaki drugi vozač u Srbiji koji je uhvaćen u saobraćajnom prekršaju nudio je mito kako bi izbegao plaćanje kazne ili oduzimanje vozačke dozvole.  Ovaj porazni podatak rezultat je istraživanja koje je portal Polovni automobili sproveo među 18.118 posetilaca sajta, od kojih je 52 odsto priz nalo da su u proteklih godini dana kršili saobraćajne propi se, dok je svega 26 procenat; policija uhvatila u prestupu. Istraživanje je sproveden« u cilju prikupljanja podatak; koliko često vozači prave sao braćajne prekršaje, koje pre kršaje najčešće prave, koliko često ih je zaustavljala saobraćajna policija, kolika je visina najčešće plaćanih kazni, kao i da li su pokušavali da izbegnu plaćanje kazne za počinjeni prekršaj.  Čak 72 odsto vozača prizna lo je da su nudili mito kako bi ih saobraćajni prekršaj u kome ih je policija uhvatila koštao manje od predviđene kazne, dok se 17 odsto njih mašilo za džep da ne bi ostali bez saobraćajne dozvole. Najalarmantniji je podatak da je čak 72 odsto vozača / koji su kršili saobraćaj- ? ' ne propise u proteklih godinu dana priznalo da su vozili brže od zakonom propisane brzine. Da vozači ne vode mnogo računa o zabrani telefoniranja tokom vožnje, pokazao je i podatak daje čak 50 odsto vozača tokom vožnje koristilo mobilni telefon. Ostali prekršaji koji se najčešće čine jesu nevezivanje pojasa, nepropisno parkiranje, vožnja tehnički neispravnog vozila ili vozila sa neadekvatnim gumama. Podatak koji zabrinjava jeste da je 12 odsto ispitanika navelo da su vozili pod dejstvom alkohola, kao i da je 11 procenata prolazilo kroz crveno svetlo. Sudeći prema rezultatima ankete, ni pooštravanje kazni za nasilničku vožnju nije uticalo na ponašanje vozača, jer je 64 odsto njih izjavilo da vozi isto kao pre izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, a svega 34 procenta je reklo da sada ređe pravi prekršaje.  25.000 prekoračenja brzine zabeležila je policija u avgustu za sedam dana pojačane kontrole 2.500 prekršajnih kazni napisala je policija zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa 400 prekršajnih kazni napisala je policija zbog nepropisne upotrebe telefona tokom vožnje 350 vozača pod dejstvom alkohola isključeno je iz saobraćaja

KAMERE NOCNA MORA ZA VOZAČE

Ako i ne zaziru preterano od oštrijih kazni, istraživanje je pokazalo da vozači i te kako strepe od kamera, koje su i te kako delotvorno utiču na ponašanje vozača. Od ankretiranog broja vozača, 65 odsto njih je reklo da vozi pažljivije tamo gde znaju da su postavLjene kamere, dok 31 procenat ređe obraća pažnju na kamere.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Kurir      Strana: 3

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Nemanja Nenadić

Naslov: Orlić: Razgovor dobar, ali i temperamentan

 PREGOVORI NOVA RUNDA DIJALOGA VLASTII OPOZICIJE NA FPN

 Orlić: Razgovor dobar, ali I temperamentan

 Zahtevi PSG traži da se u dijalog uključe ministri državne uprave, lokalne samouprave i kulture i informisanja

 Peti u nizu dijaloga vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka oko izbornih uslova održan je juče, uz ultimatum predstavnika dela opozicije i Pokreta slobodnih građana da, ukoliko se pregovori ne nastave uz uključivanje resornih ministara u raspravu, oni više neće učestvovati.  Tema sastanka bila je posvećena problemima biračkog spiska i izborne administracije, a prisustvovali su predstavnici SNS Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, iz SPS Đorđe Milićević, Petar Miletić iz PSG, iz LDP Đorđo Žujović, Nemanja Nenadić u ime Transparentnosti Srbija i Raša Nedeljkov iz organizacije Crta.

 Saglasnost učesnika

Zamenik šefa Odborničke grupe SNS Vladimir Orlić ocenjuje da je održan još jedan dobar sastanak, navodeći da se na trenutke vodila i temperamentna rasprava.  - To samo pokazuje sa koliko energije i želje su učesnici ušli u proces, što je dobra stvar. Dobro je primetiti daje učesnicima stalo da se iskristališu poruke i da se određeni zaključci definišu. Otprilike, četiri ili pet zajedničkih predloga postoji iza kojih stoje NVO, Cesid, Crta i Transparentnost. Oni su napravili zajedničke predloge i sve što se tiče biračkog spiska naišlo je na saglasnost i odobravanje učesnika.  Komentarišući pretnje bojkotom dijaloga u taboru PSG, kaže da je njihov jedini cilj da po svaku cenu skrenu pažnju na sebe. - Traži se da se ministri obavežu da će biti sprovedeno sve ono što kažu predstavnici NVO. Dakle, ne ono o čemu smo se složili mi kao učesnici, niti deo nas, nego apsolutno sve, čak i ono o čemu ne može da se postigne nikakva saglasnost - istakao je Orlić. Pod pritiskom

Na drugoj strani, Petar Miletić iz PSG saopštio je da ovaj pokret neće doći na sledeću rundu dijaloga između vlasti i opozicije ukoliko na narednom sastanku ne učestvuju ministri državne uprave i lokalne samouprave i kulture i informisanja, i ne potpišu dokument kojim bi prihvatili preporuke OEBS, ODIHR i stručnih organizacija.

- Mi smo došli na sastanak želeći da iscrpimo sve mogućnosti kako bismo poboljšali izborne uslove, kojih u Srbiji nema, iako smo bili pod pritiskom da napustimo ove sastanke, što od javnosti, što od ljudi iz naše organizacije koji misle da ovo nema smisla - rekao je Miletić.

KRISTINA VASKOVIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 5

Rubrika: Događaji dana

Autori: J.C.

Teme: Korupcija

Naslov: Betel: Srbija i Balkan ključni za održavanje mira u Evropi

 Betel: Srbija i Balkan ključni za održavanje mira u Evropi  

Nadam se da će iosle izbora na KiM moći da se nastave pregovori o dugoročnom, održivom i kompromisnom rešenju između Beograda i Prištćne, poručila je Ana Brnabić u Luksemburgu  

 Luksemburg je jedna od zema-  

lja koje su uvek podržavale agendu proširenja Evropske unije i važno je u ovoj  

zemlji imamo partnera koji će da razgovara s ostalim zemljama EU, pre svega s onima koje su možda malo više skeptične, poput Francuske i Holandije, i ukaže da je agenda proširenja značajna za Srbiju i region, ali i za samu EU, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić, kojana poziv kolege Gzavijea Betela boravi u dvodnevnoj poseti Luksemburgu. Ona je rekla i da je ova zemlja uvek pružala podršku Srbiji i u pogledu otvaranja poglavlja i u procesu reformi i da je važno da to imamo sada kao zajedničku agendu pred dolazak nove Evropske komisije.  

Premijerka je na zajedničkoj konferenciji za novinare s luksemburškim kolegom izjavila i da se nada da će posle izbora na KiM moći da se nastave pregovori o dugoročnom, održivom i kompromisnom rešenju između Beograda i Prištine. „Nadam se da ćemo posle izbora imati ljude koji će biti dovoljno hrabri i odgovorni, pre svega prema svojim građanima, i sposobni da razgovaramo o dugoročnom, održivom rešenju. Mi ćemo biti tu”, rekla je Brnabićeva.  

Premijer Luksemburga je ocenio da je važno da Beograd i Priština nastave razgovore i postignu kompromis, ističući da je dogovor dve strane važan za mir i njihov put ka EU. Kako je rekao, Srbija i Balkan imaju ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti na kontinentu, što se „ne sme uzimati zdravo za gotovo”.  

Betel je poručio i da se neslaganja između zemalja na Balkanu moraju prevazići, čak i ako je istorija, kako je primetio, jedan deo „njihovog DNK”. Podsetio je da je članstvo u EU deklarisani cilj Srbije i pozdravio napore srpskih vlasti u tom pravcu. On je naglasio da reforme koje Srbija sprovodi moraju da idu i u pravcu unapređenja vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobode govora.  

 J.C.  

Premijerka s partnerkom u  

obilasku Luksemburga Premijer Luksemburga ugostio je srpsku premijerku i njenu partnerku doktorku Milicu Burđić. Ana Brnabić je retvitovala nekoliko fotografija koje je luksemburški premijer objavio na „Tviteru”, nastalih tokom njihovog susreta i obilaska grada, a na kojima se vide i njihovi partneri, prenosi Tanjug. Premijerka je retvitovala poruku i dodala da je Luksemburg jedan od najlepših gradova i da se zahvaljuje Betelu na pozivu da ga poseti.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: M. Derikonjić

Teme: Korupcija

Naslov: Uzbunjivačima treba zaštita, proveriti njihove prijave

 Uzbunjivačima treba zaštita, proveriti njihove prijave  

 Zakon o zaštiti uzbunjivača je za četiri go-  

dine koliko se primenjuje u Srbiji dao dobre rezultate, a da je efikasan pokazuje i činjenica da su ga prepisale i neke zemlje Evropske unije, ocenjeno je juče na konferenciji „Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou”.  

Obraćajući se sudijama, tužiocima i drugim predstavnicima državnih organa koji su salu ispunili do poslednjeg mesta, ministarka pravde Nela Kuburović je naglasila najvažnije da uzbunjivači dobijaju zaštitu i da se nadležnim organima izdaju uputstva u kojima im se jasno stavlja do znanja da ni na koji način ne mogu da vrše odmazdu nad tim licima.  

- Važno je i šta se dešava sa prijavama koje uzbunjivači podnesu, pa pozivam tužilaštvo da sa dužnom pažnjom razmotri prijave uzbunjivača. Ne želim da se mešam u samostalnost rada tužilapggva, ali smatram da Republičko javno tužilaštvo treba da sačinjava godišnji izveštaj koji će pokazati pgga se dešavalo sa prijavama uzbunjivača. Nije prijava samo kada se uzbunjivač pojavi u tužilaštvu - kazala je pored ostalog ministarka.  

Prisutnima se obratio i Kajl Skot, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, koji je rekao da je uzbunjivačima neophodno pružiti poverenje i zaštitu podizanjem javne svesti o potrebi prijavljivanja korupcije, pronevere i zloupotreba. To se, prema njegovim rečima, može postići povećanjem znanja onih koji su ovlašćeni za primanje žalbi uzbunjivača, jačanjem pravne zaštite na sudu i korišćenjem informacija koje uzbunjivači pruže u krivičnim istragama.  

- Korupcija je ozbiljan izazov sa kojim se suočavaju sve vlade, ali postoji globalno iskustvo koje se može iskoristiti da se pronađe odgovor na taj izazov - rekao je Skot.  

Vladimir Radomirović iz Pištaljke smatra da zaštita uzbunjivača treba da dovede do uspešnog razotkrivanja korupcije i drugih nezakonitosti, kako bi celo naše društvo bilo zaštićeno. On smatra da ćemo o uspešnosgi Zakona moći da govorimo tek kada poslodavci shvate da uzbunjivači nisu njihovi neprijatelji nego saveznici.  

  1. Derikonjić

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: J. Popadić

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Žustri tonovi na okruglom stolu na FPN-u

 Žustri tonovi na okruglom stolu na FPN-u  

  1. Popadić  

Tokom petog sastanka pred-  

stavnika vlasti i opozidije, održanog juče na Fakultetu političkih nauka, čuli su se veoma žustri tonovi iako je raspravljano o biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, što su tehničke teme, izjavio je juče izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević nakon završetka ovog skupa. Dodao je da je ipak došlo do konkretnih i konstruktivnihzaključaka. „Postoji spremnost i da se razgovara o efektima dijaloga na FPN s radnom grupom koja je formirana pri Vladi Srbije i koju vodi Nebojša Stefanović”, precizirao je Antonijević i dodao da  

su se učesnici ponovo, treći put zaredom, vratili na temu medija. Na narednom sastanku, najavio je, koji je planiran za 19. septembar, biće raspravljano o biračkom pravu.  

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić ocenio je jučerašnji sastanakkao veoma dobar i potvrdio da se na trenutke vodila „temperamentna” rasprava. Ipak, vlast i opozicija su, u velikoj meri, uspeli da se usaglase s temama koje su, pre svega, u vezi s biračkim spiskom. „To samo pokazuje da je učesnicima stalo da se određeni zaključci definišu. „Naša je poruka da nije sporno da građani Srbije mgau na slobodan i demokratski način da se izjašnjavaju na izborima, pggo potvrđujui misije stranih posmatrača”, rekao je Orlić, prenosi Tanjug.  

Dodaojeda su Cesid, Crta i Transparentnost, koji organizuju ove razgovore, napravili zajedničke predloge, a sve pggo se tiče biračkog spiska naišlo je na saglasnost i odobravanje učesnika. Dodao je da je očekivao da to potvrde i ostali učesnici pred medijima, ali da razume ukoliko to nisu učinili iz političkih razloga. Ocenio je da je Srbija danas „bolja nego što je bila” i da postoji i volja da se izborni proces unapredi. „Već je realizovano nekoliko preporuka, poput one o sprovođenju obuke članova biračkih odbora”, naveo je poslanik SNS-a, prenosi agencija Beta. Osvrnuo se i na zahtev Pokreta slobodnih građana da bi ministri trebalo da se obaveiu da će sprovesti preporuke NVO. Naime, Petar Miletić iz PSG-a izjavio je da ovaj pokret neće doći na sledeću rundu dijaloga ukoliko se ne pojave micistri državne uprave i lokalne samouprave i kulture i informisanja koji bi trebalo da se obavežu da će prihvatiti preporuke OEBS-a, ODIHR-a i drugih organizacnja. Orlić je prokomentarisao da niko ne može da zahteva i da očekuje da „vladajuća većina  

radi mimo zakona”, a da PSG prisustvuje dijalogu kako bi „postavljali uslove”. Funkcioner LDP-a Đorđo Žujović ocenio je da od predsednika države Aleksandra Vučića zavisi da li će Srbija dobiti „normalne” izborne uslove, kao i da ne postoji politička volja da se određene stvari pomere s mrtve tačke. Dodao je da je loše što, u pauzi između razgovora, jednapo jedna opoziciona organizacija donose odluke o bojkotu izbora. „Moramo konačno s ovih razgovora izaći s konkretnim predlozima i inicijativama”, izjavio je Žujović, prenosi agencija Tanjug. Šef poslaničkog kluba SPS-a Đorđe Milićević rekao je da će o preporukama NBO o izbornim uslovima SPSrazgovarati prvo unutar stranke, zatim s koalicionim partnerima i tek onda će doneti odluku. Po završetku jučerašnje tribine oglasio se LSV, čiji su predstavnici ocenili da je dijalog o izbornim uslovima neophodan i pozvali su vlast i opoziciju da rade na pronalasku zajedničkog jezika i unapređenja izbornih procedura. Inače, ni na ovom sastanku nisu prisustvovali predstavnici SzS-a i DSS-a. J. Popadić  

 Živković još nije doneo odluku o učešću na izborima „Dolazak OEBS-a da nadgleda izborni proces u Srbiji je dobar početak, ali nije dovoljan za učešće Nove stranke na narednim izborima”, izjavio je juče predsednik te stranke Zoran Živković u Skupštini Srbije. Dodao je da će nastaviti da prati šta se dešava s izbornim procesom kako bi doneli odluku o učešću. Kazao je i da mu skupština nije prosledila poziv ambasade SAD dr prisustvuje sastanku prošle sedmice sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, na koji je pozvan jer je član poslaničke grupe prijateljstva SAD i Srbije, i tvrdi da je neko u parlamentu „sprečio” da mu poziv bude dostavljen.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 1,3

Rubrika: Svet

Autori: Milenko Pešić

Teme: Korupcija

Naslov: Za naslednika Johanesa Hana u igri i Slovenac i Hrvatica

 Za naslednika Johanesa Hana u igri i Slovenac i Hrvatica  

 Milenko Pešić  

Novoizabrana predsednica Evropske komisije Ursu-  

la fon der Lajen predstaviće danas javnosti kandidate za nove evropske komesare u narednih pet godina koji ako odobri Evropski parlament stupaju na dužnost 1. novembra. Nacionalne vlade su imale rok do 26. avgusta da dostave imena novih članova EK, i sve članice EU osim Velike Britanije su ispunile ovu obavezu. Fon Der Lajenova koja će zameniti Žan-Kloda Junkera u izvršnoj vlasti u Briselu, skoro da je postigla savršenu rodnu ravnopravnost u budućoj Evropskoj komisiji u kojoj će biti 14 muškaraca i 13 žena.  

Iako su imena evrokomesara već poznata, u javnosti se još spekuliše ko će od predloženih kandidata preuzeti koji resor. Za Srbiju i zapadni Balkan najvažnije je ko će preuzeti dosadašnji posao Johanesa Hana, komesara za susedskupolitikuiproširenje. stranaZ  

Mađarska i Slovenija su odavno  

izrazile želju da dobiju mesto novog komesara za proširenje EU, a sada se spekuliše da bi Ursula fon der Lajen taj posao mogla da dodeli evroparlamentarki iz HDZ-a  

Dubravki Šuici Ursula fon der Lajen i Žan-Klod Junker juče u sedištu EK u Briselu  

Za naslednika  

Johanesa Hana u igri i Slovenac i Hrvatica  

 X Jt ađarska i Slovenija su odavno iz--LVHrazile želju da u narednih pet godane vode ovaj resor u „evropskoj vladi”, a portal Juroaktiv” je izašao sa đvezvaničnim saznanjem da bi Ursula fon der Lajentaj posao mogla da dodeli Jfvatskoj evroparlamentarki Dubravki Šuici (62), članici HDZ-a.  

Premijer Andrej Plenković se polovinom avgusta pohvalio da će Hrvatska dobiti veoma važan resor u Evropskoj komisiji, ali nije otkrio koji. Mnogi su spekulisali da bi Šuica koja je članica uticajnog odbora za spoljnu politiku EP, mogla dobiti i mesto potpredsednika EK.  

Ako se ova nagađanja ostvare to bi značilo da EK, ipak, krši nepisano pravilo po kojem komesar za proširenje ne dolazi iz zemlje članice koja se graniči sa državama kandidatima za članstvo u EU. Kada je Budimpešta za svog bivšeg ministra pravde Lasa Tročanjija tražila taj resor, iz Brisela su joj poručili da je prepreka to što se Mađarska graniči sa Srbijom. Inače, Tročanji će biti test za Ursulu fon der Lajen, jer se on smatra čovekom koji je na predlog Orbana donosio zakone i uspostavio novi sistem sudova zbog čega je Budimpešta ušla u konflikt sa Briselom.  

U briselskim kuloarima se kao mogući novi komesar za proširenje spominje i doskorašnji belgijski šef diplomatije Didije Rejnders koji se zalaže za proširenje EU. Ipak, mnogi smatraju da će J ohanesa Hana naslediti Slovenac Janez Lenarčič (51).  

Premijer Marjan Šarec je kandidujući šefa slovenačke misije u EU Janeza Lenarčiča, poručio:  

,Jedan od resora koji nas interesuju jeste onaj za proširenje. Više puta smo naglasili da poznajemo zapadni Balkan i da tu možemo da damo naš doprinos.”  

Ukoliko bivša gradonačelnica Dubrovnika (od 2001. do 2009) i nekadašnja potpredsednica HDZ-a bude danas imenovana za komesarku za proširenje, to će biti jasna poruka Beogradu da od skorog ulaska u EU nema ništa. Ova profesorka engleskog i nemačkog jezika kao član delegacije EP-a za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom načelno podržava pristupanje Zemalja zapadnog Balkana EU, ali je više puta izjavila kako je nerealno da Srbija postane članica EU do 2025. godine.  

Šuica koja je evroparlamentarka od 2013. godine,u svojim izjavama često ističe da je prošlost teret s kojim Beograd mora da se suoči ako hoće da postane deo evropske porodice i da, kako kaže, hrvatska manjina u Srbiji mora da ima ista prava kao srpska manjina u Hrvatskoj.  

Dubravka Šuica je ostala upamćena i po tome što je kao potpredsednica Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta isposlovala da se u izveštaju o Srbiji uključe njeni amandmani koji se pozivaju vlasti Srbije da rešavaju pitanja nestalih osoba iz domovinskog rata, delotvornu istragu ratnih zločina, uspostavljanje politika koje će omogućiti pravednu raspodelu mesta za nacionalne manjine u srpskom parlamentu, kao i zašgitu medija i televizijskih programa na jezicima nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.  

Ova članica EP-a iz HDZ-a takođe je isticala da za Srbiju neće biti zatvaranja pregovaračkih poglavlja ako ostanu otvorena ova pitanja među kojima i ona koja se tiču reforme pravosuđa Srbije, borbe protiv korupcije, rada Skupštine Srbije i delotvorne kontrole rada izvršne vlasti, ali i pitanje usklađivanja spoljne politike sa EU, uključujući i odnos prema Rusiji. <C

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 7

Rubrika: Vesti

Autori: Ivana Žigić

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Sprečavanje bojkota nije cilj ovog našeg dijaloga

 MILAN ANTONIJEVIC, FONDACIJA ZA OTVORENO DRUŠTVO, ZA NAŠ LIST

 Sprečavanje bojkota nije cili ovog našeg dijaloga

 Direktor Fondaeije za otvoreno društvo Milan Antonijević, jedan od organizatora dijaloga vlasti i opozicije, za Srpski telegraf ocenjuje daje najbitnije daje dijalog dve strane uspostavljen, ali napominje da je za ozbiljniji pomak potrebno vreme. Cilj dijaloga, kako ističe, nije da se spreči bojkot, ali ni da se to omogući. Krenulo se, kaže, postupno, jer ovakav poduhvat zahteva dosta vremena, energjje i posvećenosti svih učesnika. - Recimo, ako govorimo o temi slobodnih izbora, razgovor nije bio jednostavan jer ima tu i dosta emocija i svega što ide uz politički život, ali mislim da smo uspeli da vratimo sve na stručnost i konkretne stvari koje se tiču konkretnih tema - navodi Antonjjević. ¦ Sve je više onih koji otkazuju učešće ili napuštaju sastanke. Zašto?

- Teško je napraviti dijalog, pritom su izbori osetljiva tema o kojoj se dugo nije razgovaralo. Trebalo je odmah nakon prethodnih izbo ra započeti raspravu i to kroz Narodnu skupštinu, kojaje prirodno mesto za razgovor o izborima izbornom sistemu, propustima, izmenama zakona i, najvažnije, o punoj primeni zakona. Sada smo pak na nekih šest meseci pred izbore i na ovaj način pokušavamo da vratimo temu fer i slobodnih izboraujavnost, da razgovaramo sa svim političkim strankama, pokretima i savezima stranaka. Razumem i njihovu suzdržanost kad govore o efektima razgovora, kao i nepoverenje prema mogućnosti da se stanje u potpunosti promeni, ah idemo s tim da osvetlimo ove teme i da do promene zaista i dođe.  Ima li bilo kakvih rezultata vašeg dosadašqjeg angažovaqja u uspostavjjapju dijaloga vlast opozicjja?

Za tim stolom su svi sedeli, što je svakako jedan  od uspeha ako govorimo o dijalogu, a kada govorimo o mogućnosti da se pojedine stvari promene, donesu zakoni i promeni primena zakona, to će se tek pokazati, ali mnogo toga se stavlja na papir, mnogo zahteva političkih stranaka, kako opozicionih tako i vladajućih, poklapa se sa preporukama koje na Fakultetu politič kih nauka iznose CRTA, CESID i Transparentnost.

¦Kakvaje vašaprocena, postoje li šanse da svi politički činioci izađu na izbore?

- Nije svrha ovog dijaloga da se spreči bojkot ili da se omogući, već da vidimo šta je moguće uraditi u ovom perioduidate rezultate po nudimo, pre svega građanima, jer oni zaslužuju neke odgovore, zaslužuju i smanjenje tenzija u društvu, mi smo posleratno društvo koje još nije na jasan način osvetlilo svoju prošlost, mnogo je tu nasleđenih podela i izazova.

IVANAŽIGIĆ

Da li ste vi lično doživljavali bilo kakve neprijatnosti  zbog ove vrste angažovanja?

- Osim pomalo medijskih napada ili nešto malo na društvenim mrežama, ne, mnogo sam više imao podrške u ličnim kontaktima sa Ijudima, što je opet pokazatelj da postoji potreba i volja da se ovakav dijalog odvija. Vidim da se stične inicijative započinju sada i na lokalu, kao i u nekim drugim oblastima gde su podele takođe velike, što nam govori da smo na pravom putu.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ništa bez kompromisa

 Ništa bez kompromisa

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić rekla je juče u Luksemburgu da se nada da će posle izbora na KiM moći da se nastave pregovori o dutoročnom, održivom i kompromisnom rešenju između Beograda i Prištine.

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanja novinara iz Luksemburga, gde se sastala sa premijerom te države Gzavijeom Betelom, kazala da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom, ali da rešenje mora da bude kompromisno:  - Ne može jedna strana da dobije sve, a druga da sve izgubi. Betel je kazao da je dogovor dveju strana važan za mir i za njihov put ka EU. On je naglasio da je Luksemburg dugogodišnji partner Srbije i da je uvek podržavao evropski put naše zemlje. Rekao je da reforme koje Srbija sprovodi moraju da idu i u pravcu unapređenja vladavine prava. neza visnosti pravosuđa, oorbe protiv korupcije i slobode govora.  Betel je dodao da je Luksemburg jedan od najznačaJnijih stranih direktnih investitiorau SrbiJi: - Ubeđen sam da možemo da nađemo dalji potenci jal za saradnju, naročito u digitalnom sektoru koji se ubrzano razvija u Srbiji. Premijer Luksemburga našalio se rečima da će ipak, uskratiti podršku Srbiji tokom predstojeće fudbalske utakmice reprezentacija dveju zemalja: - Kada se sretnemo na stadionu. ta podrška od 90 odsto opašće na nula odsto.  Srpska premijerka sastala se juče i sa velikim vojvodom Luksemburga Anrijem. V.N.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 4

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vozači nude mito, ne poštuju zakon

 Vozači nude mito, ne poštuju zakon

 PROSEČNI srpski vozač će pre platiti 5.000 dinara kaznu, ili ponuditi mito, nego što će poštovati saobraćajne propise! Ovo su samo neki od rezultata istraživanja koje je sproveo sajt "Polovni automobili" anketirajući 18.118 vozača. Čak 52 odsto ispitanika priznalo je da je u proteklih godinu dana napravilo neki saobraćajni prekršaj, pri čemu je 26 odsto anketiranih navelo da je bilo zaustavljeno zbog počinjenog prekršaja!

Zvanična statistika pokazuje da su ovi podaii o svesnom kršenju propisa i te kako relevantni. Naime. u prvih šest meseci ove godine na putevima u Srbiji stradalo je oko 300 ljudi, dok je, prema podacima MUP Srbije, saobraćajna policija napisala 680.000 prekršajnih kazni, od kojih blizu 200.000 zbog prekoračenja brzine. Zato i ne čudi da je 72 odsto ispitanika priznalo da je vozilo brže od zakonom propisane brzine.  Taj porazni podatak potvrdila je i policija koja je za samo sedam dana pojačane kontrole u avgustu, zaustavila 25.000 vozača zbog ovog prekršaja! Čak 30 odsto ispitanika navelo je da su u proteklih godinu dana sap jednom platili kaznu. Međutim, čak 46 odsto tih ispitanika navelo je da nije promenilo svoje ponašanje u saobraćaju nakon plaćene kazne, dok je 38 odsto izjavilo da nakon toga vozi pažljivije. Čak trećina ispitanika je navela da su pokušali da izbegnu plaćanje kazne nakon što ih je zaustavila policija, 12 odsto njih nije želelo da odgovori na ovo pitanje, a 55 odsto je reklo da nije ni pokušalo to da uradi. P.Ž.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: aktuelno.net

Link: http://aktuelno.net/vesti/srbija/Poceo-peti-sastanak-na-FPN-o-izbornim-uslovima/cl/4526190

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija - Počeo peti sastanak na FPN o izbornim uslovima.

Srbija - Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata.Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju.Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije.Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana, Gradjanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka.Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a.SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Djukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Djordje Milićević.Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN.. Počeo peti sastanak na FPN o izbornim uslovima Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata.Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju.Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije.Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana, Gradjanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka.Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a.SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Djukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Djordje Milićević.Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN. 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: balkantv.rs

Link: http://balkantv.rs/poceo-peti-razgovor-opozicije-i-vlasti-na-fpn-danas-o-birackim-spiskovima-i-izbornoj-administraciji/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić

Naslov: POČEO PETI RAZGOVOR OPOZICIJE I VLASTI Na FPN danas o biračkim spiskovima i izbornoj administraciji

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas se održava peti razgovor vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, i biće posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije. Na sastanak su stigli predstaNa Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas se održava peti razgovor vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, i biće posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.Na sastanak su stigli predstavnici vladajuće većine, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Đorđe Milićević iz SPS, kao i Branimir Jovanović iz SDPS.Takođe, na razgovor su došli i Petar Miletić i Pavle Grbović iz PSG, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, Đorđo Žujović iz LDP-a, Aleksandar Marton iz LSV-, predstavnici Stranke moderne Srbije i SDA Sandžaka. BETANi ovog puta sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa ranijom odlukom o bojkotu izbora.Ni danas nema predstavnika Demokratske stranke Srbije (DS S), koja, inače, neće bojkotovati izbore, ali nije prisustvovala prethodnom sastanku, 5. septembra.Na skupu su i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, kao i predstavnici Crte, Transparentnosti Nemanja Nenadić, Cesida Bojan Klačar.Do sada su, pored uvodnog sastanka, organizovana tri tematska panela - o finansiranju izbornih kampanja i medijima u izbornom procesu.U pozivu koji su dobile političke stranke za današnji sastanak, navodi se da će biti posvećen oblasti za koju je "moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora".Organizatori su istakli da je pouzdan birački spisak i integritet administracije od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore.Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.Prethodnom sastanku, prošle sedmice, nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju i DSS.Prethodnom sastanku, prošle sedmice, nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju i DSS.IZVOR:BLIC              

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: bankar.rs

Link: http://bankar.rs/2019/09/09/kocijancic-dijalog-o-investicijama-kine-na-zapadnom-balkanu/

Autori: @BankarstvoRs

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kocijančič: Dijalog o investicijama Kine na Zapadnom Balkanu

Evropska Unija (EU) namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana, kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz velike instrumente infrastrukturnih projekata EU, ujedno apelujući na…15 hours ago1 minute readEvropska Unija (EU) namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana, kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz velike instrumente infrastrukturnih projekata EU, ujedno apelujući na vlasti da posebnu pažnju posvete osiguravanju ulaganja drugih partnera koji pomažu regionu da ispuni standarde EU, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančić za Radio Slobodna Evropa (RSE).Kocijančič objašnjava da finansiranje Evropske Unije za infrastrukturu obuhvata bespovratna sredstva koja su pomešana sa kreditima sa atraktivnim kamatama."To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo u obliku zajmova sa značajnim finansijskim konacima. Stoga vlade treba da budu oprezne da ove investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti što bi moglo rezultirati kontrolom transfera strateške imovine i resursa u budućnosti", upozorila je portparolka EU.Ona podvlači da region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu i da deo ovog procesa podrazumeva i neophodnosti da se nadoknadi modernizacija infrastrukture u ovim zemljama.Prema evropskim zvaničnicima, investicije u regionu moraju biti u skladu sa visokim standardima javnih nabavki i transparentnosti. Takođe se navodi da Evropska Unija očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune svoje obaveze u skladu sa njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), "posebno u pogledu državne pomoći i javnih nabavki i da zaštite fiskalnu održivost svojih ekonomija i investicija".Maja Kocijančič sa druge strane podseća da je EU daleko glavni partner regiona za trgovinu i investicije tako što 70 odsto trgovine Zapadnog Balkana je sa EU, a 60 odsto direktnih stranih investicija u regionu je iz EU."Suprotno tome, manje od 6 odsto trgovinske i strane investicije u regionu potiče iz Kine", rekla je ona.Problemom kineskog finansijskog uticaja u zemljama regiona se bavila i strategija Evropske Komisije o proširenju, koja je objavljena u februaru 2018. godine. U tom dokumentu se upozorava da je Kina povećala poslovanje i investicione aktivnosti u regionu koje mogu u principu ponuditi nove mogućnosti."Međutim te investicije često zanemaruju socijalno-ekonomsku i finansijsku održivost", podvlači se u Strategiji Evropske Komisije.Sa druge strane prema zvaničnima podacima, EU je dala preko 11 milijardi evra za razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu.Od 2015. godine, Evropska Unija je pojačala svoju podršku razvoju povezanosti regiona sa preko 3,2 milijarde evra investicija koje su, kako se kaže, stvorile radna mesta i integrisale infrastrukturu regiona u panevropske mreže kako bi se maksimizirao ekonomski potencijal regiona i njegova konkurentnost, dodao je RSE.Tags                

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: beogradski-glas.rs

Link: http://beogradski-glas.rs/politika/peti-okrugli-sto-na-fpn-problemi-birackog-spiska-i-izborne-administracije/

Autori: @Beogradski_glas

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Peti okrugli sto na FPN: Problemi biračkog spiska i izborne administracije

Politika - Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata. Beogradski glas (Beta) - Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata. Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju. Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije. Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana, Gradjanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka. Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a. SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Đukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Đorđe Milićević. Do sada je održan uvodni okrugli sto i tri tematska panela koja su bili posvećeni finansiranju kampanja i medijima u izbornom procesu. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. "Izbori su centralno mesto demokratskog uredjenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti. Srbija će uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma", navodi se u pozivu. Ranije su taj dijalog napustile pojedine opozicione političke grupacije kao što je Savez za Srbiju, a četvrti je napustila i Nova stranka. Na dijalogu ne učestvuju ni Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka. 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počeo peti sastanak na FPN o izbornim uslovima

Počeo peti sastanak na FPN o izbornim uslovimaOkrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata.Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju.Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije.Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana, Gradjanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka.Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a.SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Djukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Djordje Milićević.Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN.Ostale fotografije uz te

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počeo peti sastanak na FPN o izbornim uslovima

Počeo peti sastanak na FPN o izbornim uslovimaBEOGRAD, 9. septembra 2019. (Beta) - Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata.Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju.Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije.Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana, Gradjanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka.Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a.SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Djukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Djordje Milićević.Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/116443-poceo-peti-sastanak-na-fpn-o-izbornim-uslovima

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počeo peti sastanak na FPN o izbornim uslovima

Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata...Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata. Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju. Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije. Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana, Gradjanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka. Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a. SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Djukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Djordje Milićević. Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN. 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3100342-eu-zabrinuta-zbog-kineskih-investija-na-balkanu-evo-sta-planiraju-da-urade

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: EU zabrinuta zbog kineskih investicija na Balkanu: Evo šta planiraju da urade

Problemom kineskog finansijskog uticaja u zemljama regiona se bavila i strategija Evropske komisije o proširenju, koja je objavljena u februaru 2018. godine | Telegraf Biznis - Najnovije vestiEvropska unija namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana, kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz velike instrumente infrastrukturnih projekata EU, izjavila je za Radio Slobodna Evropa Maja Kocijančič, portparolka EU nadležna za region i upozorila da kineske investicije mogu dovesti do visoke zaduženosti.Ona je apelovala na vlasti da posebnu pažnju posvete osiguravanju ulaganja drugih partnera koji pomažu regionu da ispuni standarde EU.Kocijančič je objasnila da finansiranje Evropske unije za infrastrukturu obuhvata bespovratna sredstva koja su pomešana sa kreditima sa atraktivnim kamatama.- To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo u obliku zajmova sa značajnim finansijskim konacima. Stoga vlade treba da budu oprezne da ove investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti što bi moglo rezultirati kontrolom transfera strateške imovine i resursa u budućnosti - upozorila je ona.Naglasila je i da region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu i da deo ovog procesa podrazumeva i neophodnosti da se nadoknadi modernizacija infrastrukture u ovim zemljama.Prema evropskim zvaničnicima, investicije u regionu moraju biti u skladu sa visokim standardima javnih nabavki i transparentnosti.Takođe poručuje da Evropska Unija očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune svoje obaveze u skladu sa njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), "posebno u pogledu državne pomoći i javnih nabavki i da zaštite fiskalnu održivost svojih ekonomija i investicija".Maja Kocijančič sa druge strane podseća da je EU daleko glavni partner regiona za trgovinu i investicije tako što 70 odsto trgovine Zapadnog Balkana je sa EU, a 60 odsto direktnih stranih investicija u regionu je iz EU.- Suprotno tome, manje od 6 odsto trgovinske i strane investicije u regionu potiče iz Kine - istakla je ona.Problemom kineskog finansijskog uticaja u zemljama regiona se bavila i strategija Evropske Komisije o proširenju, koja je objavljena u februaru 2018. godine.U tom dokumentu se upozorava da je Kina povećala poslovanje i investicione aktivnosti u regionu koje mogu u principu ponuditi nove mogućnosti.- Međutim, ove investicije često zanemaruju socijalno-ekonomsku i finansijsku održivost - podvlači se u Strategiji Evropske Komisije.Sa druge strane prema zvaničnima podacima, EU je dala preko 11 milijardi evra za razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu.Od 2015 godine, Evropska unija je pojačala svoju podršku razvoju povezanosti regiona sa preko 3,2 milijarde evra investicija koje su, kako se kaže, stvorile radna mesta i integrisale infrastrukturu regiona u panevropske mreže kako bi se maksimizirao ekonomski potencijal regiona i njegova konkurentnost, napominje RSE.(Telegraf.rs)               

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/peti-razgovor-opozicije-i-vlasti-na-fpn-danas-o-birackim-spiskovima-i-izbornoj/gjmybcw

Autori: Tanjug

Teme: Nemanja Nenadić

Naslov: ZAVRŠEN SASTANAK Na FPN trajala BURNA RASPRAVA između Đukanovića i opozicije, a na sastanak im je upao i NEZVANI GOST

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas se održava peti razgovor vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, i posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracije. Današnji sastanak obeležio je i dolazak jednog nezvanog gosta.Jedan stariji gospodin, naime, koji se predstavio kao politikolog u penziji, takođe je hteo da prisustvuje sastanku u čemu je i uspeo, ali samo na desetak minuta.On je na FPN došao sa knjigom iz metodologije i na sastanku vlasti i opozicije hteo da je govori o strankama i izbornim uslovima.Kako je rekao, on ne priprada ni vlasti, ni opoziciji, već je "politikolog u penziji".Unutra je seo na prvu slobodnu stolicu, bio je tu desetak minuta, a onda je bio zamoljen da izađe uz objanješnje da "mora da bude pozvan na sasatanak da bi njemu i prisustvovao".Vladimir Đukanović najglasnijiKako javlja naš izveštač, hodnikom je odjekivao glas Vladimira Đukanovića, poslanika SNS koji učestvuju u pregovorima sa opozicijom u jednom trenutku se povela burna raspava između njega i delegata opozije.Posle sastanka, Aleksandar Markov iz LSV je rekao da su veoma zadovoljni što je do dijaloga došlo, ali je važno da se on vodi u institucijama, tj. u Skupštini.- Nama je bitno da se pričalo o Vojvodini, a današnja tema je nešto od krucijalne važnosti demokratske procedura. Zbog toga je bitno što smo čuli niz statova sa obe strane. LSV i dalje insistira na dijalogu bez nasilja. Da li će biti vremena da se donesu izmene zakona u Skupštini, videćemo u narednom periodu - rekao je Markov, ne želeći da navodi ni jedan predlog za rešenje i promene na biračkim spiskovima.Đorđe Žujović iz LDP je rekao da organizator nastavlja sa sastancima, ali "još ne postoji politička volja da se išta promeni s mrtve tačke, jer mnoge stranke donose odluku o bojkotu".- To nije dobro, Srbiji ne trebaju strane diplomate jer je koren, uzrok i rešenje problema u Beogradu. Od vlasti zavisi da li će većina stranaka da bojkotuje izbore i da li će ljudi izaći - rekao je on.Đorđe Milićević iz SPS je ocenio da su neke preporuke koje su čuli prihvatljive, dok su druge "krajnje rigidne".- Čini mi se da ovakvi razgovori gube smisao, jer se od nas traži da se izjasnimo o prepourkama, a nemamo deo opozicije na okruglom stolu - rekao je Milićević.Ko je došao na sastanakNa sastanak su inače stigli predstavnici vladajuće većine, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Đorđe Milićević iz SPS, kao i Branimir Jovanović iz SDPS.Takođe, na razgovor su došli i Petar Miletić i Pavle Grbović iz PSG, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, Đorđo Žujović iz LDP-a, Aleksandar Marton iz LSV-, predstavnici Stranke moderne Srbije i SDA Sandžaka.Ni ovog puta sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa ranijom odlukom o bojkotu izbora.Ni danas nema predstavnika Demokratske stranke Srbije (DS S), koja, inače, neće bojkotovati izbore, ali nije prisustvovala prethodnom sastanku, 5. septembra.Na skupu su i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, kao i predstavnici Crte, Transparentnosti Nemanja Nenadić, Cesida Bojan Klačar.Do sada su, pored uvodnog sastanka, organizovana tri tematska panela - o finansiranju izbornih kampanja i medijima u izbornom procesu.U pozivu koji su dobile političke stranke za današnji sastanak, navodi se da će biti posvećen oblasti za koju je "moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora".Organizatori su istakli da je pouzdan birački spisak i integritet administracije od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore.Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.Prethodnom sastanku, prošle sedmice, nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju i DSS.                        

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/peti-razgovor-opozicije-i-vlasti-na-fpn-danas-o-birackim-spiskovima-i-izbornoj/gjmybcw

Autori: Tanjug

Teme: Nemanja Nenadić

Naslov: ZAVRŠEN SASTANAK Na FPN trajala BURNA RASPRAVA između Đukanovića i opozicije, a na sastanak im je upao i NEZVANI GOST

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas se održava peti razgovor vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, i posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracije. Današnji sastanak obeležio je i dolazak jednog nezvanog gosta.Jedan stariji gospodin, naime, koji se predstavio kao politikolog u penziji, takođe je hteo da prisustvuje sastanku u čemu je i uspeo, ali samo na desetak minuta.On je na FPN došao sa knjigom iz metodologije i na sastanku vlasti i opozicije hteo da je govori o strankama i izbornim uslovima.Kako je rekao, on ne priprada ni vlasti, ni opoziciji, već je "politikolog u penziji".Unutra je seo na prvu slobodnu stolicu, bio je tu desetak minuta, a onda je bio zamoljen da izađe uz objanješnje da "mora da bude pozvan na sasatanak da bi njemu i prisustvovao".Vladimir Đukanović najglasnijiKako javlja naš izveštač, hodnikom je odjekivao glas Vladimira Đukanovića, poslanika SNS koji učestvuju u pregovorima sa opozicijom u jednom trenutku se povela burna raspava između njega i delegata opozije.Posle sastanka, Aleksandar Markov iz LSV je rekao da su veoma zadovoljni što je do dijaloga došlo, ali je važno da se on vodi u institucijama, tj. u Skupštini.- Nama je bitno da se pričalo o Vojvodini, a današnja tema je nešto od krucijalne važnosti demokratske procedura. Zbog toga je bitno što smo čuli niz statova sa obe strane. LSV i dalje insistira na dijalogu bez nasilja. Da li će biti vremena da se donesu izmene zakona u Skupštini, videćemo u narednom periodu - rekao je Markov, ne želeći da navodi ni jedan predlog za rešenje i promene na biračkim spiskovima.Đorđe Žujović iz LDP je rekao da organizator nastavlja sa sastancima, ali "još ne postoji politička volja da se išta promeni s mrtve tačke, jer mnoge stranke donose odluku o bojkotu".- To nije dobro, Srbiji ne trebaju strane diplomate jer je koren, uzrok i rešenje problema u Beogradu. Od vlasti zavisi da li će većina stranaka da bojkotuje izbore i da li će ljudi izaći - rekao je on.Đorđe Milićević iz SPS je ocenio da su neke preporuke koje su čuli prihvatljive, dok su druge "krajnje rigidne".- Čini mi se da ovakvi razgovori gube smisao, jer se od nas traži da se izjasnimo o prepourkama, a nemamo deo opozicije na okruglom stolu - rekao je Milićević.Ko je došao na sastanakNa sastanak su inače stigli predstavnici vladajuće većine, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Đorđe Milićević iz SPS, kao i Branimir Jovanović iz SDPS.Takođe, na razgovor su došli i Petar Miletić i Pavle Grbović iz PSG, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, Đorđo Žujović iz LDP-a, Aleksandar Marton iz LSV-, predstavnici Stranke moderne Srbije i SDA Sandžaka.Ni ovog puta sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa ranijom odlukom o bojkotu izbora.Ni danas nema predstavnika Demokratske stranke Srbije (DS S), koja, inače, neće bojkotovati izbore, ali nije prisustvovala prethodnom sastanku, 5. septembra.Na skupu su i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, kao i predstavnici Crte, Transparentnosti Nemanja Nenadić, Cesida Bojan Klačar.Do sada su, pored uvodnog sastanka, organizovana tri tematska panela - o finansiranju izbornih kampanja i medijima u izbornom procesu.U pozivu koji su dobile političke stranke za današnji sastanak, navodi se da će biti posvećen oblasti za koju je "moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora".Organizatori su istakli da je pouzdan birački spisak i integritet administracije od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore.Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.Prethodnom sastanku, prošle sedmice, nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju i DSS.                        

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/peti-razgovor-opozicije-i-vlasti-na-fpn-danas-o-birackim-spiskovima-i-izbornoj/gjmybcw

Autori: Tanjug

Teme: Nemanja Nenadić

Naslov: POČEO PETI RAZGOVOR OPOZICIJE I VLASTI Na FPN danas o biračkim spiskovima i izbornoj administraciji

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas se održava peti razgovor vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, i biće posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.Do sada su, pored uvodnog sastanka, organizovana tri tematska panela - o finansiranju izbornih kampanja i medijima u izbornom procesu.U pozivu koji su dobile političke stranke za današnji sastanak, navodi se da će biti posvećen oblasti za koju je "moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora".Organizatori su istakli da je pouzdan birački spisak i integritet administracije od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore.Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.Prethodnom sastanku, prošle sedmice, nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju i DSS.      

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: cins.rs

Link: https://www.cins.rs/istrazivanja-cins-a-nominovana-za-nagradu-za-istrazivacko-novinarstvo/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Istraživanja CINS-a nominovana za nagradu za istraživačko novinarstvo

  1. sep 2019.Tekstovi Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) o malim hidroelektranama, kao i baza i tekst o postupcima protiv funkcionera nominovani su za ovogodišnju EU nagradu za istraživačko novinarstvo.Total: 0Žiri za nagradu koja se dodeljuje za istraživanja iz 2018. godine, odlučio je da nominuje tekstove o malim hidroelektranama - "Male hidroelektrane: Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju" i "Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke" kao i bazu podataka i tekst o postupcima koje je Agencija za borbu protiv korupcije vodila protiv funkcionera.Nagrade će biti dodeljene sutra, u utorak 10. septembra, s početkom u 11 časova u EU info centru u Beogradu.Istraživanja o malim hidroelektranama pokazuju kako u ovom unosnom poslu najviše profitiraju država i firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i kako su lideri na polju obnovljivih izvora, firme Eco Energo Group i Hidro-Tan, svoj razvoj započele uz sumnje na prikriveno vlasništvo. U tekstovima se takođe ističe i kako su uporedo sa gradnjom elektrana na rekama širom Srbije i rastom profita investitora, često povezanih sa vlašću i politikom, jačali i protesti građana protiv njih.Baza postupaka protiv funkcionera sadrži skoro 2.800 postupaka koje je od 2010. do novembra 2018. godine Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera. Ova baza je trenutno jedino mesto gde građani, novinari i aktivisti mogu da pronađu informacije o postupcima protiv funkcionera s obzirom da jedan deo informacija o postupcima nije više dostupan na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Ona je i prvi proizvod otvorenih podataka u Srbiji koji su novinari stavili na raspolaganje u vidu otvorenog koda.U istraživanju "Funkcioneri: I dalje najviše najblažih mera za neodgovorne funkcionere" se otkriva da je Agencija protiv premijerke Ane Brnabić i osam ministara Vlade, pokretala postupke zbog sumnje u kršenje Zakona o Agenciji, a u slučaju njih sedam je to i potvrđeno. Novinari su pokazali i da je Agencija najviše sklona izricanju najblaže mere upozorenja funkcionerima, nekima od njih i više puta, na različitim funkcijama, poput ministra finansija Siniše Malog.Kako se navodi na sajtu Balkanske istraživačke mreže (BIRN Srbija) koja je nacionalni koordinator za dodelu EU nagrade za istraživačko novinarstvo, cilj je da se ovom nagradom skrene pažnja i promovišu izuzetna postignuća istraživačkih novinara i poveća vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Nagrada se osim u Srbiji, dodeljuje i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj.Povezana istraživanja           

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/poceo-peti-sastanak-na-fpn-o-izbornim-uslovima/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počeo peti sastanak na FPN o izbornim uslovima

Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata.Foto: FoNet/Ognjen Stevanović Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju. Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije. Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana, Gradjanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka. Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a. SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Djukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Djordje Milićević. Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN. fpn, Sastanak vlasti i opozicijeBeograd  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/ekonomija/kocijancic-dijalog-o-investicijama-kine-na-zapadnom-balkanu/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kocijančič: Dijalog o investicijama Kine na Zapadnom Balkanu

Evropska Unija (EU) namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana, kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz velike instrumente infrastrukturnih projekata EU, ujedno apelujući na vlasti da posebnu pažnju posvete osiguravanju ulaganja drugih partnera koji pomažu regionu da ispuni standarde EU, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančič za Radio Slobodna Evropa (RSE).MajaKocijančič Foto: FoNet /TV FoNet Kocijančič objašnjava da finansiranje Evropske Unije za infrastrukturu obuhvata bespovratna sredstva koja su pomešana sa kreditima sa atraktivnim kamatama. "To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo u obliku zajmova sa značajnim finansijskim konacima. Stoga vlade treba da budu oprezne da ove investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti što bi moglo rezultirati kontrolom transfera strateške imovine i resursa u budućnosti", upozorila je portparolka EU. Ona podvlači da region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu i da deo ovog procesa podrazumeva i neophodnosti da se nadoknadi modernizacija infrastrukture u ovim zemljama. Prema evropskim zvaničnicima, investicije u regionu moraju biti u skladu sa visokim standardima javnih nabavki i transparentnosti. Takođe se navodi da Evropska Unija očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune svoje obaveze u skladu sa njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), "posebno u pogledu državne pomoći i javnih nabavki i da zaštite fiskalnu održivost svojih ekonomija i investicija". Maja Kocijančič sa druge strane podseća da je EU daleko glavni partner regiona za trgovinu i investicije tako što 70 odsto trgovine Zapadnog Balkana je sa EU, a 60 odsto direktnih stranih investicija u regionu je iz EU. "Suprotno tome, manje od 6 odsto trgovinske i strane investicije u regionu potiče iz Kine", rekla je ona. Problemom kineskog finansijskog uticaja u zemljama regiona se bavila i strategija Evropske Komisije o proširenju, koja je objavljena u februaru 2018. godine. U tom dokumentu se upozorava da je Kina povećala poslovanje i investicione aktivnosti u regionu koje mogu u principu ponuditi nove mogućnosti. "Međutim te investicije često zanemaruju socijalno-ekonomsku i finansijsku održivost", podvlači se u Strategiji Evropske Komisije. Sa druge strane prema zvaničnima podacima, EU je dala preko 11 milijardi evra za razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu. Od 2015. godine, Evropska Unija je pojačala svoju podršku razvoju povezanosti regiona sa preko 3,2 milijarde evra investicija koje su, kako se kaže, stvorile radna mesta i integrisale infrastrukturu regiona u panevropske mreže kako bi se maksimizirao ekonomski potencijal regiona i njegova konkurentnost, dodao je RSE. eu, investicije, kina, maja kocijančić, zapadni balkan  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/pismo/odricem-se-nagrade-u-znak-protesta/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Odričem se nagrade u znak protesta

Gospodo čelnici grada Sombora,Foto: Freeimages/cierpki Bio sam učesnik na javnom i anonimnom takmičenju, koje je raspisao Sektor za javne nabavke Gradske uprave grada Sombora JN br: 404-176/2019-VIII, na konkursu za "Urbanističko - arhitektonsko idejno rešenje za SPOMENIK KRALJU ALEKSANDRU I KARAĐORĐEVIĆU U SOMBORU". Dobio sam III nagradu. Uslovi koje ste zadali potencijalnim učesnicima na konkursu bili su na granici realne ostvarivosti, zbog neprimereno kratkog roka, konkurs je objavljen 2.7.2019. sa rokom predaje 15.8.2019. što je ukupno 42 dana, a što nije poznato u praksi za ovakve slučajeve. Pored toga raspon gde je za pobednički rad (1,000.000,00 dinara) predviđena nagrada skoro petnaest (15) puta veća od nagrade za drugo mesto (70.000,00 dinara), a dvadeset pet (25) puta (40.000,00 dinara) veća od nagrade za treće mesto, bilo je zvono za uzbunu stručnoj javnosti i kolegama, koji učestvuju ili prate ovakve i slične konkurse. Činjenice, kratak rok za izradu svih elemenata predviđenih konkursnim uslovima, do sada nepoznatim u sličnim slučajevima i raspon nagrada, glasno su prozvali sumnju da već postoji pobednički rad i da uslovi predviđeni konkursom imaju za cilj da eliminišu eventualnu konkurenciju. Za mene je ovakva situacija bila izazov da sa svojim saradnicima pokušam ispuniti uslove konkursa. Predao sam rad želeći da osporim realnost o sveobuhvatnom nepoverenju, koje život u savremenoj Srbiji svakodnevno potvrđuje. Priznajem, pobedili ste vi kojima društveni i civilizacijski etički principi ne predstavljaju prepreku, kao i vi pojedinci, kojima lični moral i zakoni struke nisu poznati. Obaveštavam vas da sam od predaje konkursnog rada do odluke žirija dobio više telefonskih poziva iz Sombora, iz same gradske kuće, a nekolicina kolega me je posetilo, sa tvrdnjama da je odluka za ovaj konkurs donesena još početkom ove godine i da je čitav postojeći splet okolnosti samo forma dobijanja legitimiteta za tu odluku. Takođe mi je poznato da ima članova žirija, koji su imali suprotno mišljenje i zbog toga su napustili da budu njegovi članovi. Posebno mi je saopšteno upozorenje izrečeno članovima žirija da imaju na umu da iza odluke o prvonagrađenom radu stoji Beograd. Gospodo članovi žirija, gospođo gradonačelnice Dušanka Golubović, obaveštavam vas da se odričem moje polovine treće nagrade u iznosu od 20.000,00 dinara (druga polovina pripada mom timu saradnika) u prilog konstituisanju i verujem i razvitku embriona moralne vertikale svih vas pojedinačno, koji ste imali udela u ovom konkursu.  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: dnevnizurnal.com

Link: https://dnevnizurnal.com/crni-sampioni-srbija-na-prvom-mestu-evrope-po-korupciji/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: CRNI ŠAMPIONI! Srbija na PRVOM MESTU EVROPE po korupciji

- Prema njima to je oko šest procenata. To je alarm za Srbiju, ali ovde toliko alarma ima pa je teško videti šta sad. Treba jedna izuzetna Srbija je od 125 zemalja na 25. mestu u svetu, a prvi put u istoriji prva u regionu Evrope i centralne Azije kada je korupcija u pitanju. Ovu poražavajuću činjenicu objavio je "Basel Institute of Governance", u njoj stoji da su najkorumpiranije zemlje u regionu Evrope i centralne Azije Tadžikistan (6.22), Kazahstan (6.27), Turska (6.19), Ukrajina (6.01), ali i Srbija među njima sa ukupnom ocenom 6.33.Zemlje iz regiona mnogo se bolje kotiraju na ovoj listi, pa se Crna Gora našla na 112. mestu sa ocenom 3.94, Hrvatska na 115. sa 3.82, Slovenija na 117. sa 3.7. Bosna je takođe bolje rangirana od Srbije, ali ni ona nije u zavidnom položaju, jer je sa ocenom 5.83 na ovoj listi zauzela 42. mesto.Među prvih 25 zemalja gde je i Srbija, našle su se Kambodža, Avganistan, Angola, Nikaragva, Tanzanija, Mongolija, Liberija, Kenija, Vijetnam, Jemen, Haiti, Zimbabve, Nigerija, Kina, Mjanmar, dok je Mozambik zauzeo 1. mesto.Korupcija je u svetu vrlo zastupljena, naša zemlja prednjači u Evropi i centralnoj Aziji, a u odnosu na prethodnu godinu korupcija je porasla za 0.19 odsto, što nije nimalo pohvalno. Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati za Direktno.rs kaže da je ove godine korupcija vrlo raširena u Srbiji i da to verovatno ima veze sa stepenom aktivnosti različitih međunarodnih subjekata.- Ljudska priroda je nepromenljiva i to su uvek situacije kada ljudi gledaju pored društvene da ostvare i vlastitu korist. Sa druge strane, čini mi se da organi Srbije nisu dovoljno opremljeni za to što su nove opasnosti korupcije. To je razlog što stagniramo u indeksu percepcije korupcije koja se međunarodno meri i koji kod nas pokazuje znake pada - rekao je Goati. Prema njegovim rečima, Srbija je u zoni endemske korupcije, a ona je vrlo opasna.- Prema njima to je oko šest procenata. To je alarm za Srbiju, ali ovde toliko alarma ima pa je teško videti šta sad. Treba jedna izuzetna sposobnost da se pronikne u suštinu, da se vidi šta je to ključna stvar za koju se treba uhvatiti da bi se smanjio stepen korupcije, nezarađenog ili na tuđim leđima zarađenog novca - smatra Goati. Direktno.rs      

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: dnevno.rs

Link: https://www.dnevno.rs/ufokusu/poceo-peti-sastanak-na-fpn-razgovara-se-o-izbornim-uslovima-deo-opozicije-otkazao-ucesce/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: POČEO PETI SASTANAK NA FPN: Razgovara se o izbornim uslovima, deo opozicije otkazao učešće

Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju. Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokr Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju.Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije.Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka.Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a.SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Đukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Đorđe Milićević.Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN.      

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2623364/arandjelovac-dobija-savremeni-objekat-kulture-uskoro-rekonstrukcija-dvorane-park-foto

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Aranđelovac dobija savremeni objekat kulture - Uskoro rekonstrukcija Dvorane Park (FOTO)

(Budući izgled hola Dvorane Park) Rekonstrukcija Dvorane Park u Aranđelovcu, koju sa 11 miliona dinara finansiraju Ministarstvo kulture i Opština Aranđelovac trebalo bi da počne naredne nedelje, pošto je završena javna nabavka za izvođača radova. Ugovor je dodeljen firmama Gradim izBudući izgled hola Dvorane ParkRekonstrukcija Dvorane Park u Aranđelovcu, koju sa 11 miliona dinara finansiraju Ministarstvo kulture i Opština Aranđelovac trebalo bi da počne naredne nedelje, pošto je završena javna nabavka za izvođača radova . Ugovor je dodeljen firmama Gradim iz Aranđelovca i SZGR Partenon iz Požarevca.- Projekat se odnosi na kompletnu rekonstrukciju krova Dvorane Park koji je posle višedecenijskog korišćenja u veoma lošem stanju, kao i na uređenju hola koji će, nakon raščićavanja lokala i kancelarijskog prostora postati savremena gradska galerija - rekao je za eKapiju Saša Simonović, direktor Centra za kulturu i obrazovanje opštine Aranđelovac.Naime, na konkursku "Gradovi u fokusu" koje je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja na kome su zajednički konkurisale ustanove kulture i opština Aranđelovac, za projekat rekonstrukcije Dvorane Park odobreno je 11 miliona dinara.- Od ovog iznosa Ministarstvo kulture i informisanja obezbediće 7,5 miliona dinara, dok će opština Aranđelovac učestvovati sa dodatnih 3,5 miliona, što će u zbiru iznositi 11 miliona dinara - rekao je Simonović.Inače, pre nekoliko godina zamenjene su stolice novim foteljama za koje je opština izdvojila značajna sredstva, sada predstoje sve aktivnosti oko pripreme i izvođenja radova na rekonstrukciji krova i hola, zaključuje naš sagovornik.I. Milovanović         

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2622934/ove-nedelje-pocinju-radovi-na-trgu-u-bajinoj-basti-uskoro-i-tender

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ove nedelje počinju radovi na trgu u Bajinoj Bašti - Uskoro i tender za popločavanj&1077

(Budući izgled trga) Radovi na rekonstrukciji gradskog trga u Bajinoj Bašti trebalo bi da počnu u toku ove sedmice, potvrdio je  za eKapiju predsednik opštine Radomir Filipović.Kako je Filipović rekao, tender za izvođača radova na popločavanju trga biće raspisan, takođe, u toku ove Radovi na rekonstrukciji gradskog trga u Bajinoj Bašti trebalo bi da počnu u toku ove sedmice, potvrdio je za eKapiju predsednik opštine Radomir Filipović.Kako je Filipović rekao, tender za izvođača radova na popločavanju trga biće raspisan, takođe, u toku ove nedelje, a početak radova planiran je za polovinu oktobra. Grube radove na podzemnim instalacijama izvodiće Komunalno preduzeće 12. septembar.- Trenutno se čekaju dozvole komunalnog preduzeća, te bi radovi trebalo da počnu u toku ove sedmice - rekao je Filipović.Prema njegovim rečima, krajem januara biće raspisana i javna nabavka za radove na glavnoj ulici u ovoj opštini.- Budžetom za 2020. trebalo bi predvideti i radove na delu glavne ulice u Bajinoj Bašti. To bi bio deo od trga do Ulice braće Ninčić - rekao je on.Kako je eKapija već pisala, arhitekta Miloš Petković izradio je idejno rešenje u kojem je predstavio viziju kako bi glavna ulica i trg Bajine Bašte trebalo da izgledaju. Prema njegovim rečima, na šetalištu u glavnoj ulici predviđeno je sređivanje drvoreda i kompletno popločavanje. Duž šetališta i po parkovima postavili bi se novi lampioni i rasveta. Planirano je i postavljanje novih klupa i raznog urbanog mobilijara, kao što su savremene oglasne table i info panoi.Novo šetalište i zatvorena pešačka zona, prema planu arhitekte Petkovića, počinju na trgu a završavaju se na raskrsnici sa Svetosavskom ulicom. Planom je predviđeno i da ulica Braće Ninčića dobije nove parkinge.Ukupna investicija iznosi oko 72 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz opštinskog budžeta.S. Petrović         

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/trgovina-uticajem-kad-izvrsilac-ne-sme-da-oda-nalogodavca-citaj-sefa

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRGOVINA UTICAJEM: Kad izvršilac ne sme da oda nalogodavca, čitaj šefa

Tužioci su, nažalost, zadovoljni kažnjavanjem neposrednog izvršioca dela, umesto da idu korak dalje i utvrde zašto je neko, odnosno po čijem naređenju preduzeo nezakonitu radnju ili nije izvršio zakonitu obaveznu radnju", kaže Nemanja Nenadić, direktor "Transparentnosti Srbija"Suština moći kao mogućnosti odnosi se na čovekove stvaralačke potencijale. Stvaralaštvo je samo po sebi moć. I ta moć stvara uticaj na okolinu, na druge ljude. Međutim, kada se moć koristi za lične interese i u suprotnosti od javnog značaja, dolazi do onoga što se smatra suštinom korupcije, a uticaj na druge ljude, posebno na one podređene, u takvoj korelaciji interesa pretvara se u trgovinu uticajem - jedno je od prvih krivičnih dela koja su u Srbiji uvedena upravo kako bi se stalo na put korupciji. Za deset godina, koliko ovo delo postoji, zbog trgovine uticajem uhapšeno je manje od sto osumnjičenih, a manje od 20 je osuđeno na zatvorske kazne. U mreži policije, tužilaštva i suda našle su se uglavnom sitne ribe: poneki sudija, lekar, nekoliko policajaca, jedan direktor škole, nekoliko opštinskih službenika. Skoro svi iz unutrašnjosti. Nijedan političar, ministar, gradonačelnik, predsednik opštine…A upravo bi na te krupnije zverke moralo da se odnosi ovo krivično delo, koje najdetaljnije reguliše nezakonitost "izvršenje službene radnje koja ne bi smela da se izvrši, odnosno neizvršenje službene radnje koja bi morala da se izvrši", njihovih izvršilaca, posrednika i nalogodavaca.Advokat Sead Spahović za "Eksperes" kaže da glavni problem što u desetogodišnjoj primeni ovog krivičnog dela nisu pale krupnije zverke leži upravo u podređenosti izvršioca prema nalogodavcu trgovine uticajem."Ne može neko ko je na nižem položaju i ko je u suprotnosti sa zakonom izvršio ili nije izvršio službenu radnju da prijavi sudu ili tužilaštvu onog ko mu je to naredio kad je to naređenje mogao da mu izda samo neko ko je po položaju i funkciji iznad njega. Znači, neposredni izvršilac krivičnog dela u životu zavisi od onog ko je iznad njega i onda dolazi do glavne začkoljice u ovom delu, a to je dokazivanje dela. Da bi se dokazalo delo, onaj ko je na nižem položaju morao bi da ukaže na onog ko je na višoj funkciji, ko mu je praktično šef, a to se u praksi ne dešava. Ne dešava se upravo zbog te zavisnosti od nalogodavca, ali i zato što za ovo delo ne postoji sistem zaštite svedoka. Kada bi taj sistem postojao, kada bi izvršilac bio siguran da je zaštićen u svedočenju i da neće trpeti posledice zbog svog svedočenja, onda bi u zatvoru zbog trgovine uticajem bilo mnogo više ljudi i mnogo više krupnijih zverki", kaže advokat Sead Spahović. Drugi razlog što trgovina uticajem nije zastupljena u meri u kojoj bi trebalo da bude, smatra advokat Spahović, jeste u tome što u većini slučajeva tužioci posežu za njom kada im propadne optužba za davanje i primanje mita."Kad tužilaštvo ne može da dokaže davanje i primanje mita, poseže se za trgovinom uticajem kao krivičnim delom", kaže Spahović.On smatra i da je deset godina, koliko ovo krivično delo postoji u domaćem zakonodavstvu, kratak period da bi se ustanovile norme i sumirali rezultati, pogotovo što se radi o jednom od seta koruptivnih krivičnih dela."Suština korupcije je suprotnost između ličnog i javnog interesa. A koruptivna krivična odgovornost se odnosi na situacije kada izvršilac koristi svoja ovlašćenja za lični interes. Kod nas se, nažalost, pod korupcijom smatra samo uzimanje i davanje mita, iako je moguća i bezgotovinska korupcija. To može biti i napredovanje u poslu i karijeri kao ustupak za nezakonito postupanje", objašnjava advokat Sead Spahović.Iako većina pravnika smatra da je deset godina primene trgovine uticajem, kao krivičnog dela, kratak period za sumiranje rezultata, Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbija", kaže da trgovina uticajem kao krivično delo nije novo, jer mu je ranije prethodilo "protivzakonito posredovanje". Trgovina uticajem doneta je kao krivično delo sa širim krugom izvršilaca i radnjama izvršenja, ali je, kako se pokazalo u praksi, manje zastupljena od ranijeg protivzakonitog posredovanja, pogotovo što se često kvalifikuje kao zloupotreba službenog položaja."Suština trgovine uticajem kao krivičnog dela je da se za ovo delo goni osoba koja sama nije u poziciji da donosi i potpisuje odluke, ali može da utiče na nekoga ko te odluke može pravno da donese. Ali zašto se u praksi ne goni onaj ko je uticao na donošenje nezakonite odluke, ili je uticao da neko ne izvrši službenu radnju, koju je po zakonu morao da izvrši? Problem je u dokazivanju, jer je lakše dokazati da taj neko jeste izvršio nezakonitu radnju ili da nije uradio neophodnu zakonitu radnju nego utvrditi ko mu je to naredio. Tužioci su, nažalost, zadovoljni kažnjavanjem neposrednog izvršioca dela umesto da idu korak dalje i utvrde zašto je neko, odnosno po čijem naređenju preduzeo nezakonitu radnju ili nije izvršio zakonitu obaveznu radnju. U Zakonu o krivičnom postupku postoji mogućnost da se radi dokazivanja koriste iskazi onih koji su učestvovali u korupciji, odnosno onih koji svojim svedočenjem mogu da pomognu tužiocu da dokaže krivicu onih koji su to naredili, koji su to tražili, odnosno onih koji su još više krivi", kaže Nenadić.Takvo svedočenje, koje bi moglo da ukaže na nekog iznad, kaže Nenadić, deo je višeg društvenog interesa."U tom slučaju, onaj koji svedoči imao bi mogućnost da na osnovu sporazuma sa tužilaštvom dobije manju kaznu. Naravno ako svojim svedočenjem raskrinka čitavu koruptivnu mrežu. Ta mogućnost blaže kazne po sporazumu se primenjuje u slučajevima trgovine narkoticima i nema razloga da se ne primenjuje kod krivičnog dela trgovina uticajem. Zato bi tužioci morali da budu mnogo agilniji i aktivniji. Njima u istrazi ne može da bude cilj samo neposredni izvršilac, već razotkrivanje kompletne organizovane mreže korupcije", kaže Nenadić.Advokat Dušan Slijepčević, koji je član Saveta za borbu protiv korupcije, za "Ekspres" objašnjava da krivično delo trgovina uticajem spada u dela koja podrazumevaju "službenu dužnost"."U tom delu su i zloupotreba službene dužnosti, davanje i primanje mita. I sva ta dela su isprepletena, tako da je tužilac uvek u problemu koje delo da kvalifikuje kada počne istraga. Mnogo češće se kvalifikuje zloupotreba službenog položaja nego trgovina uticajem, jer je tužiocima to lakše za dokazivanje. I primanje i davanje mita je skoro identično trgovini uticajem jer u oba slučaja postoji materijalna korist i zato treba biti pažljiv u kvalifikaciji", kaže advokat Slijepčević za "Ekspres".Glavni problem nedovoljne primene ovog krivičnog dela advokat Slijepčević vidi prevashodno u nedovoljnoj obučenosti policije, tužilaštva, ali i sudova."Do 2009. godine naš pravni sistem je bio kontinentalni, više ruski. Sa reformom 2009. u domaće zakonodavstvo unet je deo anglosaksonskog prava. Deo. Međutim, za to ni policija, ni tužilaštvo, ni sudstvo nisu bili pripremljeni. I tu je nastao glavni problem jer su svi oni morali da prođu mnogo bolju obuku. Ovako je sve ostalo na starom i zato je problem zašto nema više akcija na suzbijanju trgovine uticajem. Pre svega jer tužioci ne znaju kako da tu trgovinu uticajem dokažu, iako im je na raspolaganju puno tehnika, od tajnog snimanja, praćenja, naravno uz odobrenje suda, sporazuma sa svedocima… Od 2009. godine tužilac je taj koji vodi istragu, ali on je u svom radu samo samostalan, ne i nezavisan, što znači da ni on ne može da bude bez tog famoznog uticaja sa strane. I onda se opet vraćamo na staru priču koja je svima postala i teška i dosadna, ali je suštinska. Set antikoruptivnih zakona je možda dobar ili loš, ali je činjenica da njime jesu obuhvaćeni glavni elementi korupcije. Problem je samo što je bez primene taj zakon samo prazno slovo na papiru", kaže advokat Slijepčević. Više čitajte u štampanom izdanju Ekspresa…               

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/nastavak-dijaloga-na-fpn-o-birackim-spiskovima-i-izbornoj-administraciji

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić

Naslov: NASTAVAK DIJALOGA NA FPN: O biračkim spiskovima i izbornoj administraciji

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas se održava peti razgovor vlasti i opozicije, koji je ovog puta posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.Na sastanak su stigli predstavnici vladajuće većine, Vladimir Orlić i Vladimir ?ukanović iz SNS, ?orđe Milićević iz SPS, kao i Branimir Jovanović iz SDPS.Takođe, na razgovor su došli i Petar Miletić i Pavle Grbović iz PSG, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, ?orđo Žujović iz LDP-a, Aleksandar Marton iz LSV-, predstavnici Stranke moderne Srbije i SDA Sandžaka.FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bkNi ovog puta sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa ranijom odlukom o bojkotu izbora.Ni danas nema predstavnika Demokratske stranke Srbije (DS S), koja, inače, neće bojkotovati izbore, ali nije prisustvovala prethodnom sastanku, 5. septembra.Povezane vesti -Vučić: Dijalog o izborima je samo farsa za one koji beže od izboraNa skupu su i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, kao i predstavnici Crte, Transparentnosti Nemanja Nenadić, Cesida Bojan Klačar.Do sada su, pored uvodnog sastanka, organizovana tri tematska panela - o finansiranju izbornih kampanja i medijima u izbornom procesu.FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bkU pozivu koji su dobile političke stranke za današnji sastanak, navodi se da će biti posvećen oblasti za koju je "moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora".Organizatori su istakli da je pouzdan birački spisak i integritet administracije od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore.Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.            

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/politika/437509/pocela-nova-runda-dijaloga-na-fpn-u

Autori: @espresors

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počela nova runda dijaloga na FPN-u

Peti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, održava se na Fakultetu političkih nauka.Današnji sastanak posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracije.Sastanku prisustvuju predstavnici SNS-a Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, iz SPS-a Đorđe Milićević, iz LDP-a Đorđo Žujović, Nemanja Nenadić ispred Transparentnosti Srbija i Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA.Dijalog organizuju Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društv.Prethodnom sastanku, koji je održan prošle sedmice, nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju i DSS. Bonus video:(Espreso.rs/RTS)       

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/437679/nadjacavali-su-se-poviseni-tonovi-na-petom-sastanku-vlasti-i-opozicije-na-fpn-u

Autori: @espresors

Teme: Nemanja Nenadić

Naslov: NADJAČAVALI SU SE! Povišeni tonovi na petom sastanku vlasti i opozicije na FPN-u

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (FPN) u Beogradu danas je održan peti razgovor vlasti i opozicije, koji je ovog puta posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je na današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu izražena spremnost da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN.Navodeći da je na današnjem sastanku na temu biračkog spiska bilo povišenih tonova, iako je reč o tehničkoj temi, on je rekao da je ponovo iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM.Kazao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima.Najavio je sledeći sastanak za 19. septembar na temu biračkog prava i izrazio nadu da će, s obzirom na značaj te teme, i stranke koje bojkotuju dijalog promeniti odluku i vratiti se razgovorima na FPN.Na sastanak su stigli predstavnici vladajuće većine, Vladimir Orlić i Vladimir ?ukanović iz SNS, ?orđe Milićević iz SPS, kao i Branimir Jovanović iz SDPS.Takođe, na razgovor su došli i Petar Miletić i Pavle Grbović iz PSG, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, ?orđo Žujović iz LDP-a, Aleksandar Marton iz LSV-, predstavnici Stranke moderne Srbije i SDA Sandžaka.Ni ovog puta sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa ranijom odlukom o bojkotu izbora.Ni danas nema predstavnika Demokratske stranke Srbije (DSS), koja, inače, neće bojkotovati izbore, ali nije prisustvovala prethodnom sastanku, 5. septembra.Na skupu su i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, kao i predstavnici Crte, Transparentnosti Nemanja Nenadić, CeSID-a Bojan Klačar.Do sada su, pored uvodnog sastanka, organizovana tri tematska panela - o finansiranju izbornih kampanja i medijima u izbornom procesu.U pozivu koji su dobile političke stranke za današnji sastanak, navodi se da će biti posvećen oblasti za koju je "moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora".Organizatori su istakli da je pouzdan birački spisak i integritet administracije od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore.Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.Bonus video: (Espreso.rs)               

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: JAVNO SLUŠANJE O RADU REM

JAVNO SLUŠANJE O RADU REMBEOGRAD , 09. septembar 2019. (FoNet) - Direktor Fondacijeza otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas,posle okruglog stola predstavnika vlasti i opozicije obiračkom spisku i izbornoj administraciji, da postojisaglasnost oko velikog dela predloga nevladinih organizacijai da je ponovo bilo reči o medijima.Ovo je tehnička tema, ali je bilo žustre rasprave, rekao jeAntonijević novinarima, posle petog okruglog stola održanogu okviru Dijaloga o izborima 2020 koji su organizovali ovaFondacija i Fakultet političkih nauka i koji je trajao višeod tri sata.Kako je preneo, postoji spremnost da se organizuje javnoslušanje o funkcionisanju i radu REM i da bi rezultat mogleda budu izmene zakona koji se bave ovom tematikom. i da jeto jedan od puteva za izlaz iz medijske situacije.Prema njegovim rečima, postoji spremnost da se razgovara i oefektima razgovora okruglpg stolovs sa radnom grupom VladeSrbije koju vodi ministar Nebojša Stefanović.On je najavio da je sledeći okrugli sto zakazan za 19.septembar, a tema je biračko pravo, sve ono što se dešava nabiralištima, kao i pre glasanja i rekao da ta tema treba daokupi sve političke stranke.Postoji spremnost da na sledećem okruglom stolu prisustvujupredstavnici resornih ministarstava koji bi reklli kakvo jenjihovo viđenje preporuka.Uspeli smo danas da se usaglasimo u jako velikoj meri okoonih stvari koje su bile tema današnjeg sastanka, presvega,o pitanjima vezanim za birački spisak, rekao jefunkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Orlić.Ukoliko postoji mogućnost ova oblast bi trebalo dodatno dase unapredi "da bi građani imali poverenje u svaki aspektizbornog procesa, rekao je Orlić i ocenio sa su izbori uSrbiji slobodni i da je ovo demokratska država.Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije ĐorđeMilićević rekao je da su za SPS neke preporuke prihvatljive,a neke "krajnje rigidne i nisu prihvatljive", ali nijeprecizirao o kojim preporukama je reč."Čini mi se da ovakvi razgovori pomalo gube smisao. Od nasse traži da se izjašnjavamo o preporukama, da nam se krozizjašnjavanje vezuju ruke, da se pojedinim organizatorimapodigne cena, a nemamo onog drugog dela opozicije koji neželi da učestvuje u radu okruglog stola", rekao jeMilićević.Pitanje je da li je opozicija prihvatila neke od preporukaCrte i Cesida. "Možda ponovo imamo na stolu njihov zahtevili prihvatite naše stavove ili bojkot", rekao je Milićevići dodao da to nije put koji vodi ka dogovoru većulitimatum.Predstavnik Pokreta slobodnih građana Petar Miletić rekao jeda su tražili da se do sledećeg sastanka pozovu i resorniministri nadležni za teme o kojima je razgovarano naokruglim stolovima, pre svega ministar kulture iinformisanja Vladan Vukosavljević i ministasr državne upravei lokalne samouprave Branko Ružić i da potpišu dokumentkojim bi prihvatili sve preporuke koje su predstvili, presvega OEBS, Crta, Transparentnost Srbija i Cesid."Ukoliko vlast ne bude to uradila na šestom sastanku nećemoučestvovati", rekao je on.Predstavnik Liberalno demokratske partije Đorđo Žujovićrekao je da još ne postoji politička volja da se određenestvari pomere sa mrtve tačke."Činjenica je da između ovih sastanaka jedna po jednaorganizacija donose odluku o bojkotu i to je loše. Moramokonačno sa ovih razgovora da izađemo sa konkrentnimpredlozima i inicijativama kako bi u javnosti moglo o tomeda se razgovara. Nalazimo se pred provalijom u koju ćemo iliupasti svi zajedno ili ćemo uspeti da je prevaziđemo", rekaoje on.Predstavnik Stranke demokratske akcije Sandžaka AhmedinŠkrijelj rekao je da su predložili konkretna rešenja, ali nepostoji politička volja da se Srbija normalizuje,demokratizuje i modernizuje."Suočeni smo s konstantnim odbijanjem da se uvaže potrebebošnjačkog naroda i regije Sandžak", istakao je on i dodaoda će SDA Sandžaka vrlo brzo situaciju izmeniti u koristgrađana Sandžaka.Predstavnik Lige socijaldemokrata Vojvodine AleksandarMarton rekao je da je bitno što je na današnjem okruglomstolu razgovarano i o Vojvodini.LSV insistira na dijalogu, rekao je on i istakao da je bitnoda se i vlast i opozicija uozbilje, jer su izbori zanekoliko meseci.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: ZAŠTITITI UZBUNJIVAČE

ZAŠTITITI UZBUNJIVAČEBEOGRAD, 09. septembar 2019. (FoNet) - Od usvajanja zakona ozaštiti uzbunjivača, 2015. do kraja prošle godine bila su uradu ukupno 622 predmeta, a rešena su 533, izjavila je danasministarka pravde Nela Kuburović.Od početka primene zakona zabeleženo je 107 slučajevaunutrašnjeg uzbunjivanja, a najviše ih je bilo u 2018.godini - 41, rekla je Kuburović na otvaranju konferencije"Zaštita uzbunjivača na lokalnom i centralnom nivou".Ona je ocenila da je usvajanjem zakona o zaštiti uzbunjivačaSrbija postala pionir ne samo u regionu, nego i na celomevropskom kontinentu.Američki ambasador Kajl Skat upozorio je da je da jekorupcija jedna od najvećih prepreka globalnom razvoju idruštvenom napretku u celom svetu, jer podriva povrenje uvlast i utiče negativno na svakodnevni život ljudi.Veoma mali broj ljudi je spreman da prijavi korupciju, nekiiz straha, a neki jer ne veruju da se time može ištapromeniti, rekao je Skat, uz poruku da je zato od suštinskevažnosti osnažiti i zaštititi uzbunjivače.Skat je pohvalio zakon Srbije o zaštiti uzbunjivača,naglašavajući da s njim treba da se ponosi i da mu je dragošto su SAD pomogle u njegovom donošenju.Zamenik šefa delegacije Evropske unije u Beogradu MatejaNorčič Štamcar istakla je da uzbunjivači igraju ključnuulogu u borbi protiv korupcije, a time i na unapređenjučitavog društva i da je zato teško biti neko ko se odvaži toda uradi.Glavni urednik antikorupcijskog portala Pištaljka VladimirRadomirović ukazao je na važnost procesa da se uzbunjivačizaštite i da dođe do uspešnog otktivanja korupcije inezakonitosti.Sudovi treba da pružaju tu zaštitu, objasnio je Radomirović,koji je pohvalio efikasnost sudstva, jer su neki uzbunjivačidobili zaštitu svega dva dana po izricanju privremene mere.(Kraj) lj/dal 12:36

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: OKRUGLI STO VLASTI I OPOZICIJE

OKRUGLI STO VLASTI I OPOZICIJEBEOGRAD, 09. septembar 2019. (FoNet) - Peti okrugli stovlasti i opozicije, koji se održava u okviru dijaloga oizborima 2020. godine, počeo je jutros na Fakultetupolitičkih nauka u Beogradu.Kako je ranije najavljeno, današnji okrugli sto bićeposvećen problemima biračkog spiska i izborneadministracije.Na okrugli sto su danas došli predstavnici Srpske naprednestranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokretasocijalista, Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS),Pokreta slobodnih građana (PSG), Građanskog demokratskogforuma, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Liberalnodemokratske partije (LDP), Stranke demokracije akcijeSandžaka i Stranke moderne Srbije.Na okrugli stolu su i predstavnici nevladinih organizacijaTransparentnost Srbija, CeSID i Crta.Sastanak je zatvoren za javnost.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: 6.OKTOBAR - PREKRETNICA ZA KOSOVO

6.OKTOBAR - PREKRETNICA ZA KOSOVOPRIŠTINA , 09. septembar 2019. (FoNet) - PredsednikDemokratske partije Kosova (DPK) i kandidat za premijeraKadri Veselji izjavio je da 6. oktobar na Kosovu nije samoizborni dan, već će označiti prekretnicu za Kosovo, prenosedanas prištinski mediji.Veselji je u nedelju na prediozbonom skupu te partije uPrištini rekao da niko bolje od DPK ne zna kako Kosovo trebada se orijentiše, naglašavajući da je za beskompromisnuborbu protiv korupcije, snažnu ekonomiju i savezništvo saprijateljima Kosova."Moramo svi znati da 6.oktobar nije običan izborni dan. Toje referendum za budućnost Kosova. Nećemo dozvoliti da 6.oktobra neko drugi upropasti i izoluje Kosovo", rekao jeVeselji. (kraj) lj 09:28

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: glassumadije.rs

Link: http://www.glassumadije.rs/psg-trazi-obavezujuci-dokument-o-izbornim-uslovima/

Autori: @Glas_Sumadije

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: PSG TRAŽI OBAVEZUJUĆI DOKUMENT O IZBORNIM USLOVIMA

Pokret slobodnih građana traži obavezujući dokument o izbornim uslovima, a Glas Šumadije prenosi celo saopštenje za javnost te političke organizacije: Polazeći od toga da je Pokret slobodnih građana politička organizacij Pokret slobodnih građana traži obavezujući dokument o izbornim uslovima, a Glas Šumadije prenosi celo saopštenje za javnost te političke organizacije:Polazeći od toga da je Pokret slobodnih građana politička organizacija nastala na temeljima ideja i vrednosti Ustavnog patriotizma, evrointegracija, vladavine prava, regionalne politike mira i zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda, shvatajući razmere i dubinu političke i društvene krize u kojoj se Srbija danas nalazi, prihvatili smo poziv da uzmemo učešće u dijalogu koji ima ambiciozni, ali i preko potreban cilj da se u Srbiji dosledno poštuje Ustav i zakoni i da izborni proces bune onakav kakav je u svim demokratskim zemljama, i kakav građani opravdano očekuju.Odluku o učešću smo svaki put donosili vođeni isključivo interesima građana Srbije, ne podležući populističkim manirima i potezima, apsolutno svesni političke cene koju ćemo zbog toga možda platiti. I to će nam uvek biti glavni motiv delovanja, jer Pokret slobodnih građana je državotvorna organizacija.U toku dosadašnjih rundi dijaloga još jednom je potvrđeno naše uverenje da su izborni uslovi na neprihvatljivo niskom nivou, s tim što je ta dijagnoza sada dobila i stručnu verifikaciju zahvaljujući radu i nalazima eksperata koji su dali nesebičan doprinos u pokušaju prevazilaženja krize. Ovim putem upućujemo reči zahvalnosti i poštovanja predstavnicima CRTE i Transparentnosti Srbija, ne samo zbog stručnih i objektivnih opservacija u pogledu trenutnih izbornih uslova, već i zbog brojnih preporuka čije usvajanje bi značajno doprinelo normalizaciji političke scene u Srbiji. Takođe želimo da se zahvalimo i organizatorima, Fondu za otvoreno društvo i Fakultetu političkih nauka, koji su u dobroj veri i nepristrasno dali sve od sebe da ovaj dijalog ima pozitivne efekte.Međutim, na osnovu dosadašnjeg toka razgovora, a naročito imajući u vidu dešavanja u toku kampanje i izbornog dana u opštini Medveđa (gde opozicija i ne učestvuje na izborima), a koje su obeležili džipovi, pritisci i zastrašivanje građana, zloupotrebe javnih resursa sve je jasnije da ne postoji politička volja od strane vlasti da se kreira iole normalna politička atmosfera koja društvo neće dovesti na ivicu građanskog rata, a izborne uslove približiti standardima propisanim dokumentima Evropske Unije i njenih institucija, Ustavom i zakonima Republike Srbije.Smatramo da su četiri runde, i ova današnja peta, sasvim dovoljne za analizu, razgovore i razmatranja i da je neophodno dijalog podići na viši nivo, ili konačno konstatovati da nije postignut nikakav rezultat.Imajući u vidu ove činjenice, kao i činjenicu da su ovi dijalozi zamišljeni kao dijalog vlasti i opozicije, a ne funkcionera Srpske napredne stranke i opozicije, Pokret slobodnih građana obaveštava organizatore, učesnike, predstavnike nezavisnih organizacija, medije i građane Srbije da ubuduće neće učestovati u ovim razgovorima ukoliko se ne ispune dva zahteva: Da se do 19. septembra sastavi pisani obavezujući dokument kojim se vlast obavezuje da će usvojiti i implementirati preporuke koje su podnele stučne organizacije, u skladu sa preporukama OSCE i ODIHR, a koje se prevashodno odnose na medijsku zastupljenost opozicije na RTS i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, finansiranje kampanje, sprečavanje funkcionerske kampanje, rad REM-a i RIK-a i sređivanje biračkog spiska.Da se na sledeći sastanak pozovu i svojim prisustvom i potpisom na obavezujući dokument obavežu i ministri u nadležnosti čijih resora će biti sprovođenje usvojenih preporuka, odnosno da ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Branko Ružić, i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svojim potpisima preuzmu političku odgovornost za (ne)ispunjenje ovih preporuka.        

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/142743/odrzan-peti-sastanak-vlasti-i-opozicije-bilo-i-povisenih-tonova-tokom/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Održan peti sastanak vlasti i opozicije, bilo i povišenih tonova tokom rasprave o biračkom spisku

Na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN) danas je održan peti po redu sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije09.09.2019 16:34 | 0 komentar(a)o izbornim uslovima na čijem su dnevnom redu bila pitanja biračkog spiska i izborne administracije. Obraćajući se novinarima nakon višesatnih razgovora iza zatvorenih vrata, poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić ocenio je da je današnji sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije bio "veoma dobar" kao i da je "sve što se tiče biračkog spiska" u zajedničkim predlozima nevladinih organizacija poput CRTE ili CeSID-a, "naišlo na odobravanje i saglasnost učesnika skupa"."Bilo je i povišenih tonova tokom rasprave ali to samo pokazuje da je učesnicima stalo da se određeni zaključci definišu. Naša je poruka učesnicima sastanka da nije sporno da građani Srbije mogu na slobodan i demokratski način da se izjašnjavaju na izborima, što potvrđuju i misije stranih posmatrača", rekao je Orlić.On je ocenio da je Srbija danas "bolja nego što je bila" i da se "svakog dana trudi da bude bolja nego juče"."Danas postoji i volja da se u slučaju da ima dovoljno prostora, stvari vezane za izborni proces unaprede. Tako je već realizovano nekoliko preporuka OEBS-a ili CRTE poput preporuke o sprovođenju obuke članova biračkih odbora", naveo je poslanik SNS-a.Reagujući na zahtev Pokreta slobodnih građana da se ministri obavežu da će biti sprovedeno ono što kao preporuke iznesu predstavnici NVO, Orlić je naveo da "ne treba bilo ko da očekuje ili tera" vladajuću većinu da radi mimo zakona.Potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner SPS-a Đorđe Milićević ocenio je da dijalog na FPN-u "gubi smisao" jer se kako je rekao, od vladajuće većine traži da se izjasni o preporukama NVO o izbornim uslovima dok se postavlja pitanje šta je sa delom opozicije, oličenom u Savezu za Srbiju, koji bojkotuje te razgovore i institucije sistema."Jasno je da deo opozicije ove razgovore shvata kao šalu, kao način da izigraju javnost i predstave sebe kao žrtvu. Srbija neće nasedati na takve gubitničke trikove", naveo je Milićević.On je dodao da su pojedine preporuke nevladinih organizacija o izbornim uslovima prihvatljive za SPS, ali i da ima onih koje su "rigidne i neprihvatljive"."O njima ćemo razgovarati unutar stranke kao i sa partnerima iz SNS-a a sve odluke će biti donete u parlamentu", kazao je Milićević ne želeći da kaže o kojim se konkretno preporukama radi, što je opravdao poštovanjem pravila organizatora dijaloga.Aleksandar Markov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine izrazio je zadovoljstvo što se na današnjem sastanku pričalo i o Vojvodini ali i zbog kako je naveo, činjenice da su se na temu biračkog spiska čuli "dobri i kvalitetni stavovi predstavnika vlasti i opozicije"."Liga socijaldemokrata Vojvodine je zadovoljna što je došlo do dijaloga ali je i važno da se on vodi u institucijama sistema. Srbija nema vremena za čekanje, izbori će biti održani za nekoliko meseci i vreme je da se i vlast i opozicija uozbilje", rekao je Markov.Ahmedin Škrijelj iz SDA Sandžaka kazao je da je cilj te stranke da u dijalogu otvori proces rešavanja "otvorenih pitanja između Srbije i Sandžaka" dok je Đorđo Žujović iz Liberalno demokratske partije ocenio da "još uvek nema političke volje da se stvari pomere sa mrtve tačke"."Nisu nam potrebne strane diplomate da presuđuju o našim problemima. Koren tih problema je u vlasti, jer od volje jednog čoveka zavisi da li ćemo imati normalne izborne uslove ili bojkot opozicije. Predstavnici vlasti još uvek ne mogu da odluče da li će prihvatiti predloge sa ovih sastanaka, a dok se to ne desi, ne možemo reći da smo se pomerili sa mrtve tačke", kazao je Žujović.Naredni sastanak u okviru dijaloga predstavnika vlasti i opozicije biće održan 19. septembra na FPN-u a po rečima jednog od organizatora skupa, izvršnog ;direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića, tema sledećeg sastanka biće biračko pravo.Inače, od stranaka su bili prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije. Tu su i bili i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka. A došli su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a. SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Đukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Đorđe Milićević. Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN.GZS/Beta                  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/09/09/pocela-nova-runda-dijaloga-na-fpn-u/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počela nova runda dijaloga na FPN-u

BEOGRAD - Peti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, održava se na Fakultetu političkih nauka. Današnji sastanak posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracije. "Pouzdan birački spisak i integritet izborne administracije su od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore. Okrugli sto će biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora", navodi se u pozivu medijima. Sastanku prisustvuju predstavnici SNS-a Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, iz SPS-a Đorđe Milićević, iz LDP-a Đorđo Žujović, predstavnici Pokreta socijalista, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratske partije (LDP), Stranke demokracije akcije Sandžaka i Stranke moderne Srbije. Pogledaj i ove vesti... Na okrugli stolu su i predstavnici nevladinih organizacija CeSID-a, Nemanja Nenadić ispred Transparentnosti Srbija i Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA. Do sada je održan uvodni okrugli sto i tri tematska panela koja su bili posvećeni finansiranju kampanja i medijima u izbornom procesu. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. Okrugli sto će biti moderirana debata pozvanih učesnika po "Chatham House" pravilu, a na učešće u dijalogu pozvani su predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima, novinarska i medijska udruženja i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave tim temama. Ranije su taj dijalog napustile pojedine opozicione političke grupacije kao što je Savez za Srbiju, a četvrti je napustila i Nova stranka. Na dijalogu ne učestvuju ni Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/vesti/politika/457958/pocela-nova-runda-dijaloga-fpn-dosli-svi-osim-djilasovaca

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: POČELA NOVA RUNDA DIJALOGA NA FPN! Došli svi osim Đilasovaca!

Informer.rs/rts.rs 09:30 09. 09. 2019.Peti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, održava se na Fakultetu političkih nauka. Današnji sastanak posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracijeSastanku prisustvuju predstavnici SNS-a Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, iz SPS-a Đorđe Milićević, iz LDP-a Đorđo Žujović, Nemanja Nenadić ispred Transparentnosti Srbija i Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA. Dijalog organizuju Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društv.Prethodnom sastanku, koji je održan prošle sedmice, nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju i DSS.Informer/tanjug       

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: jugpress.com

Link: https://jugpress.com/vranje-u-samom-vrhu-po-transparentnosti/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vranje u samom vrhu po transparentnosti

VRANJE Uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Transparentnost Srbija predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine. Od ukupno 145 gradova i opština prema konačnom rangiranju, Grad... VRANJE Uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Transparentnost Srbija predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine. Od ukupno 145 gradova i opština prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli sedmo mesto. "Indeks lokalne transparentnosti 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave. Reč je o pojedinačnim akcijama, iza kojih ne stoji šira državna, nacionalna politika ili program, što bi osiguralo da reforme u pravcu transparentnosti u lokalnim samoupravama budu održive i trajne", stoji u nalazu Transparentnosti Srbija. Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada, jer su po prvi put ocenjene i gradske opštine, njih 25, ali na kraju nisu rangirane. Rezultat Grada Vranja je iznad proseka koji 2019. godine iznosi 40 i ovo je, uzimajući u obzir obuhvat lokalnih samouprava, najbolji rezultat Grada Vranja po ovoj metodologiji do sada. Na istoj listi, Grad Beograd nalazi se na 118, Niš na 106, a Novi Sad na 52. mestu. Najbolje plasirana je opština Plandište, dok drugo mesto dele opština Paraćin i grad Novi Pazar. Grad Vranje i USAID trenutno sarađuju na projektima izrade novog veb sajta, budžetskog portala i podrške u finalizaciji Lokalnog antikorupcijskog plana.… I ovo Vam može biti interesantnoTRANSPARENTNOST SRBIJE POHVALILA GRAD LESKOVAC Iz kabineta gradonačelnika Leskovca danas je medijima, kako je navedeno , poslato "u celosti obaveštenje koje je nevladina organizacija "Transparentnost Srbije" uputili gradu Leskovcu, a tiče se konačnih rezultata istraživanja koje je ova organizacija sprovela u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Agencijom za borbu protiv…               

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: kcnonline.rs

Link: https://jagodina.kcnonline.rs/okrugli-sto-vlasti-i-opozicije/

Autori: Kopernikus

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Okrugli sto vlasti i opozicije

09.09.2019 | Info Peti okrugli sto vlasti i opozicije, koji se održava u okviru dijaloga o izborima 2020. godine, počeo je jutros na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Foto arhiva: FoNet Izvor: FoNetKako je ranije najavljeno, današnji okrugli sto biće posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.Na okrugli sto su danas došli predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista, Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Pokreta slobodnih građana (PSG), Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Liberalno demokratske partije (LDP), Stranke demokracije akcije Sandžaka i Stranke moderne Srbije.Na okrugli stolu su i predstavnici nevladinih organizacija Transparentnost Srbija, CeSID i Crta.Sastanak je zatvoren za javnost.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/poceo-peti-sastanak-na-fpn-o-izbornim-uslovima/

Autori: @krstarica

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počeo peti sastanak na FPN o izbornim uslovima

Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata. Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju. Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije. Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana, Gradjanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka. Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a. SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Djukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Djordje Milićević. Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN. (Beta) 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3318357/orlic-posle-razgovora-na-fpn-vrlo-dobar-sastanak-uspeli-smo-da-se-usaglasimo-u-velikoj-meri

Autori: @KurirVesti

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: ORLIĆ POSLE RAZGOVORA NA FPN: Vrlo dobar sastanak, uspeli smo da se usaglasimo u velikoj meri

Sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima održan je danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, a teme su bile problemim biračkog spiska i izborne administracije. Vladimir Orlić ispred SNS ocenio je današnji sastanak kao veoma dobar.Iza nas ...Foto: Printksinsledeći sastanak 19. septembraPolitika 09.09.2019. 13:49h 09.09.2019. 13:49hSastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima održan je danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, a teme su bile problemim biračkog spiska i izborne administracije. Vladimir Orlić ispred SNS ocenio je današnji sastanak kao veoma dobar."Iza nas je još jedan vrlo dobar sastanak, na mahove se vodila veoma temperamentna rasprava što pokazuje s koliko energije i želje su učesnici ušli u ovaj proces. Kada se oko nekih stvari slažemo ili ne, dobro je primetiti da je ljudima stalo do toga da se određene poruke iskristališu i da se određeni zaključci definišu. Uspeli smo danas da se usaglasimo u velikoj meri, pre svega u vezi sa svim pitanjima koja se tiču biračkog spiska. Otprilike 4 ili 5 zajedničkih predloga postoje, iza kojih stoje nevladinbe organizacije Cesid, Crta, Transparentnost Srbije. Apsolutno sve što se tiče biračkog spiska naišlo je na saglasnost i odobravanje učesnika sastanka. Očekivali smo da i ostali učesnici sastanka potvrde da je to tako. To znači potrebu da imamo po najvišim svetskim standardima uređene biračke spiskove, da tu tačnost bude na visokom nivou, da građanima ne bude sporno da li u spiskove treba da imaju poverenje, da postoji maksimalna obučenost ljudi koji se tim spiskovima bave i ažuriraju baze podataka. Takođe, da svaki građanin ima apsolutnu širinu i mogućnosti predviđene našim zakonima da se lično uveri u podatke o sebi i svojim pravima", poručio je Orlić. On je prokomentarisao i izostanak SZS i DSS sa sastanka."Kao odgovor na prethodni poziv da dođu i razgovaraju s nama i predstavnicima nevladinih sektora saopštili su da se neće pojaviti nikako. Oni su slali neka pisma u kojima su izneli svoja viđenja i predloge. Ne znam dal postoji jasniji način da se prenese poruka "iako smo rekli da nas to ne zanima, nas to ipak zanima, jeste nam zanimljivo i imamo i tu šta da predložimo, i rado bismo o tome razgovarali, ali nam ne daju da dođemo." Tu vrstu raspoloženja možete da prepoznate iz takvog postupanja, ali svako sebi sreću političku bira sam i sam kroji sam. Oni koji su pristali da pod takvom vrstom pritisaka i presije funkcionišu da neko može da im zabrani da mogu da dođu da se bave stvarima koje su im važne, da sutra možda zabrani da izađu na izbore sam je izabrao." Petom okruglom stolu prisustvovali su Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, Petar Miletić i Pavle Grbović iz PSG, Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije, Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, Đorđo Žujović iz Liberalno-demokratske partije i predstavnici Stranke moderne Srbije i SDA Sandžaka. SNS predstavljali su zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Đukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Đorđe Milićević, a Branimir Jovanović ispred SDPS. Sastanku su prisustvovali i Nemanja Nenadić ispred Transparentnosti Srbija, Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA, Bojan Klačar ispred Cesida. (Kurir.rs)  Vladimir Orlić, SNS, FPN, sastanak,        

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Srbija/a1227892/Dijalog-vlasti-i-opozicije-na-FPN-u-peti-sastanak.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić

Naslov: Peti sastanak vlasti i opozicije: O biračkim spiskovima i administraciji

Izvor Tanjug 09.09.2019. / 09:43 0Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas se održava peti razgovor vlasti i opozicije, koji je ovog puta posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije. Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr Na sastanak su stigli predstavnici vladajuće većine, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Djorđe Milićević iz SPS, kao i Branimir Jovanović iz SDPS. Takođe, na razgovor su došli i Petar Miletić i Pavle Grbović iz PSG, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, Djorđo Žujović iz LDP-a, Aleksandar Marton iz LSV-, predstavnici Stranke moderne Srbije i SDA Sandžaka. I ovo vas može zanimati Crna hronika | 09.09.2019. h Ibarska odnela još jedan život: Sudarila se dva automobila i kamion 1 Društvo | 09.09.2019. h OSAM GODINA dug proces: Suđenje Šarićevoj grupi ušlo u završnicu 0 Ni ovog puta sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa ranijom odlukom o bojkotu izbora. Ni danas nema predstavnika Demokratske stranke Srbije (DSS), koja, inače, neće bojkotovati izbore, ali nije prisustvovala prethodnom sastanku, 5. septembra. Na skupu su i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, kao i predstavnici Crte, Transparentnosti Nemanja Nenadić, Cesida Bojan Klačar. Do sada su, pored uvodnog sastanka, organizovana tri tematska panela - o finansiranju izbornih kampanja i medijima u izbornom procesu. U pozivu koji su dobile političke stranke za današnji sastanak, navodi se da će biti posvećen oblasti za koju je "moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora". Organizatori su istakli da je pouzdan birački spisak i integritet administracije od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore. Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine. Povezane vesti Srbija | 08.09.2019. / 13:18 Vučić o opoziciji: Neka vređaju i kleveću, narod sve vidi i razume 28 Srbija | 05.09.2019. / 15:38 Sastanak VLASTI I dela OPOZICIJE: Uslov za izlazak na izbore - dolazak OEBS 5 Srbija | 05.09.2019. / 16:34 Vučić: Ne brinite, građani će imati dovoljno onih koje će da biraju 17 Srbija | 05.09.2019. / 12:40 Brnabić: Dijalog vlasti i opozicije na FPN-u pretvorio se u FARSU 8  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Srbija/a1227966/Razgovor-vlasti-i-opozicije-izjava-Vladimira-Orlica.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: SNS o bojkotu sastanka dela opozicije: Nema ih, ali šalju pisma i predloge

Izvor mondo.rs 09.09.2019. / 13:15 13:19 0Deo opozicije nije učestvovao danas na petoj rundi razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, stanju u medijima i informisanju... Vladimir Orlić iz SNS imao je ocenu o tome. Izvor: MONDO/D. P. U prostorijama Fakulteta političkih nauka održan je peti sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije, posle kojih smo čuli različita tumačenja i izjave o tome da li neke stvari uopšte napreduju. (Detalje današnjeg sastanka i izjave učesnika opširnije potražite OVDE). Funckioner vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Orlić bio je upitan i o tome što deo opozicije, predvođen Savezom za Srbiju, bojkotuje ove sastanke. "Oni su prethodno saopštili da se ovde neće pojaviti nikako, ali slali su neka pisma u kojima iznose svoja viđenja i predloge. Ne znam da li postoji jasniji način da se zapravo prenese poruka - to što smo rekli da nas i ne zanima, ustvari i nije baš tako, nije baš da nas ne zanima, jeste zanimljivo, imamo šta da predložimo i rado bismo razgovarali, ali nam ne daju da dođemo", rekao je Orlić novinarima. On kaže da svako bira "svoju političku sreću i sudbinu". "Oni koji su prihvatili da pod takvom vrstom pritisaka i presije funkcionipu da neko može da im zabrani da dođu da se bave stvarima za koje smatraju da su važne, da sutra može da im zabrani da izađu na izbore, taj je sam izabrao", dodao je funkcioner SNS. Na ovom petom sastanku je bio Petar Miletić, predstavnik opozicionog Pokreta slobodnih građana, na čijem je čelu glumac Sergej Trifunović. On je izneo zahtev da na sledeći sastanak, koji bi trebalo da bude održan 19. septembra, dođu resorni ministri za državnu upravu i lokalnu samoupravu (Branko Ružić), kao i ministar kulture i informisanja (Vladimir Vukosavljević) i da "potpišu dokument kojim bi prihvatili sve preporuke koji su predstavili OEBS, ODIR i stručne organizacije - CRTA, Transparentnost Srbije i CeSID".  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-09-09/jugpress/vranje-u-samom-vrhu-po-transparentnosti/24116312

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vranje u samom vrhu po transparentnosti

Jug press pre 13 minutaVRANJE Uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Transparentnost Srbija predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine. Od ukupno 145 gradova i opština prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli sedmo mesto. "Indeks lokalne transparentnosti 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-09-09/ok-radio/medju-najboljima-u-srbiji-transparentnost-srbija-objavila-najnovije-rezultate/24114505

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Među najboljima u Srbiji: Transparentnost Srbija objavila najnovije rezultate

OK radio pre 4 minuta  |  OK RadioVranje - Transparentnost Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine. Prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli 7. mesto od ukupno 145 gradova i opština. Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada, jer su po prvi put ocenjene i gradske opštine, njih 25, ali na kraju nisu rangirane. - LTI 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave. Međutim, reč je o pojedinačnim  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-09-09/vranje-news/ts-grad-vranje-sedmi-po-transparentnosti-u-srbiji/24113416

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Grad Vranje sedmi po transparentnosti u Srbiji

Vranje news pre 2 minuta  |  VranjenewsGrad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli 7. mesto od ukupno 145 gradova i opština u Srbiji, pokazalo je istraživanje Transparentnosti Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Rezultat Grada Vranja je iznad proseka koji 2019. godine iznosi 40 i ovo je, uzimajući u obzir obuhvat lokalnih samouprava, najbolji rezultat Grada Vranja po ovoj metodologiji do sada, tvrde iz Gradske uprave. Na istoj listi Grad Beograd nalazi se na  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-09-09/rts/nova-runda-dijaloga-na-fpn-u/24113380

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nova runda dijaloga na FPN-u

RTS pre 0 minutaPeti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, održava se na Fakultetu političkih nauka. Današnji sastanak posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracije. Sastanku prisustvuju predstavnici SNS-a Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, iz SPS-a Đorđe Milićević, iz LDP-a Đorđo Žujović. Takođe, i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, Nemanja Nenadić ispred Transparentnosti Srbija, Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA, Bojan Klačar ispred CESID-a. Dijalog organizuju Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fond za  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/poceo-peti-sastanak-na-fpn-o-izbornim-uslovima

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počeo peti sastanak na FPN o izbornim uslovima

Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju.Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije.Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka.Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a.SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Đukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Đorđe Milićević.Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN.      

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: novimagazin.rs

Link: http://www.novimagazin.rs/ekonomija/kocijanci-dijalog-o-investicijama-kine-na-zapadnom-balkanu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kocijančič: Dijalog o investicijama Kine na Zapadnom Balkanu

Kocijančič objašnjava da finansiranje Evropske Unije za infrastrukturu obuhvata bespovratna sredstva koja su pomešana sa kreditima sa atraktivnim kamatama."To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo u obliku zajmova sa značajnim finansijskim konacima. Stoga vlade treba da budu oprezne da ove investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti što bi moglo rezultirati kontrolom transfera strateške imovine i resursa u budućnosti", upozorila je portparolka EU.Ona podvlači da region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu i da deo ovog procesa podrazumeva i neophodnosti da se nadoknadi modernizacija infrastrukture u ovim zemljama.Prema evropskim zvaničnicima, investicije u regionu moraju biti u skladu sa visokim standardima javnih nabavki i transparentnosti. Takođe se navodi da Evropska Unija očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune svoje obaveze u skladu sa njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), "posebno u pogledu državne pomoći i javnih nabavki i da zaštite fiskalnu održivost svojih ekonomija i investicija".Maja Kocijančič sa druge strane podseća da je EU daleko glavni partner regiona za trgovinu i investicije tako što 70 odsto trgovine Zapadnog Balkana je sa EU, a 60 odsto direktnih stranih investicija u regionu je iz EU."Suprotno tome, manje od 6 odsto trgovinske i strane investicije u regionu potiče iz Kine", rekla je ona.Problemom kineskog finansijskog uticaja u zemljama regiona se bavila i strategija Evropske Komisije o proširenju, koja je objavljena u februaru 2018. godine. U tom dokumentu se upozorava da je Kina povećala poslovanje i investicione aktivnosti u regionu koje mogu u principu ponuditi nove mogućnosti."Međutim te investicije često zanemaruju socijalno-ekonomsku i finansijsku održivost", podvlači se u Strategiji Evropske Komisije.Sa druge strane prema zvaničnima podacima, EU je dala preko 11 milijardi evra za razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu.Od 2015. godine, Evropska Unija je pojačala svoju podršku razvoju povezanosti regiona sa preko 3,2 milijarde evra investicija koje su, kako se kaže, stvorile radna mesta i integrisale infrastrukturu regiona u panevropske mreže kako bi se maksimizirao ekonomski potencijal regiona i njegova konkurentnost, dodao je RSE.          

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:817262-Donacija-Crvenom-krstu-Novo-vozilo-za-prevoz-namirnica-ugrozenima

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Donacija Crvenom krstu: Novo vozilo za prevoz namirnica ugroženima

U seoskim naseljima živi 187 ugroženih građana kojima je Narodna kuhinja daleko, pa im se namirnice dostavljaju vozilomGradska uprava Požarevca obezbedila je novo kombi vozilo za potrebe Crvenog krsta, vredno 2,6 miliona dinara. Ono će se koristiti za prevoz namirnica socijalno ugroženim građanima, kojima je Narodna kuhinja daleko, jer žive u seoskim naseljima. TENDER- Neophodno je da obroci za ugrožene građane stignu svuda gde treba, pa je Gradska uprava zbog toga odlučila da obezbedi novo vozilo, koje je kupljeno u postupku javne nabavke - rekao je načelnik Simonović. Takvih korisnika je 187 i, pošto ne mogu da koriste kuvani obrok, njima se jednom mesečno dostavljaju paketi sa osnovnim životnim namirnicama. Ugroženim građanima sa sela do sada su namirnice dostavljane vozilom starim 13 godina, pa je nabavka novog bila neophodna. - U Narodnoj kuhinji hrani se 850 građana sa područja Požarevca i Kostolca i taj broj nije menjan u poslednjih šest godina. Crveni krst Srbije osam meseci godišnje obezbeđuje nam deset osnovnih namirnica, a grad pokriva preostala četiri meseca i preko cele godine plaća troškove pripreme i distribucije obroka - rekao je Saša Obradović, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta. On je ugovor o donaciji potpisao sa načelnikom Gradske uprave, Aleksandrom Simonovićem. Narodna kuhinja u Požarevcu osnovana je 1995. godine i neprekidno radi već 24 godine, zahvaljujući pomoći grada. -Lokalna samouprava svake godine izdvaja značajna sredstva za socijalnu politiku. Za kuhinju Crvenog krsta izdvojili smo preko 15 miliona dinara, a za rad gerontodomaćica 5,5 miliona dinara. Ukoliko bude potrebe, mi ćemo povećati ova sredstva - rekao je gradonačelnik Bane Spasović. On je istakao da je ponosan na rad Crvenog krsta i na građane, jer je, zahvaljujući njima, Požarevac godinama najhumaniji grad u Srbiji. Saša Obradović, sekretar GO Crvenog krsta i Aleksandar Simonović, načelnik Gradske uprave Požarevac, potpisuju ugovor o donaciji, Foto: D. Novković 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/poceo-peti-okrugli-sto-vlasti-i-opozicije-o-izbornim-uslovima-prisutni-predstavnici-sns-sps-ps-sdp-psg-gdf-lsv-ldp-sda-i-sms.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počeo peti okrugli sto vlasti i opozicije o izbornim uslovima - prisutni predstavnici SNS, SPS, PS, SDP, PSG, GDF, LSV, LDP, SDA i SMS

 Peti okrugli sto vlasti i opozicije,  koji se održava u okviru Dijaloga o izborima 2020,  počeo je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracije.  'PouzdanHronika ponedeljak, 09. septembar 2019.  Peti okrugli sto vlasti i opozicije, koji se održava u okviru Dijaloga o izborima 2020, počeo je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracije. "Pouzdan birački spisak i integritet izborne administracije su od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore. Okrugli sto će biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora", navodi se u pozivu medijima.  Na okrugli sto su došli predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratske partije (LDP), Stranke demokracije akcije Sandžaka i Stranke moderne Srbije. Na okrugli stolu su i predstavnici nevladinih organizacija Transparentnost Srbija, CeSID i Crta. Do sada je održan uvodni okrugli sto i tri tematska panela koja su bili posvećeni finansiranju kampanja i medijima u izbornom procesu.  Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. "Izbori su centralno mesto demokratskog uredjenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti. Srbija će uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma", navodi se u pozivu.  Organizatori su naveli i da je posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošću i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata.  Okrugli sto će biti moderirana debata pozvanih učesnika po "Chatham House" pravilu, a na učešće u dijalogu pozvani su predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima, novinarska i medijska udruženja i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave tim temama. Ranije su taj dijalog napustile pojedine opozicione političke grupacije kao što je Savez za Srbiju, a četvrti je napustila i Nova stranka. Na dijalogu ne učestvuju ni Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka. (Beta-Fonet)   

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: okradio.rs

Link: https://www.okradio.rs/m/vesti/lokalne/medu-najboljima-u-srbiji-transparentnost-srbija-objavila-najnovije-rezultate_75466.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Među najboljima u Srbiji: Transparentnost Srbija objavila najnovije rezultate

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 09.09.2019 - 12:30 Vranje - Transparentnost Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine. Prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli 7. mesto od ukupno 145 gradova i opština. Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada, jer su po prvi put ocenjene i gradske opštine, njih 25, ali na kraju nisu rangirane. - LTI 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave. Međutim, reč je o pojedinačnim akcijama, iza kojih ne stoji šira državna, nacionalna politika ili program, što bi osiguralo da reforme u pravcu transparentnosti u lokalnim samoupravama budu održive i trajne - stoji u nalazu Transparentnosti Srbija. Nakon prethodnog istraživanja za 2015. godinu, Vranje je bilo na 6. poziciji među lokalnim samoupravama u Srbiji sa istim indeksom transtarentnosti (60). Rezultat Grada Vranja i ove godine je znatno iznad proseka indeksa transparentnosti koji iznosi 40 Na ovogodišnjoj listi, Grad Beograd nalazi se na 118, Niš na 106, a Novi Sad na 52. mestu. Najbolje plasirana je opština Plandište, dok drugo mesto dele opština Paraćin i grad Novi Pazar. Od ostalih opština Pčinjskog okruga, najbolje plasirani je Bosilegrad na 17. mestu, sa indeksom 52, a slede Vladičin Han na 56. mestu sa indeksom 43 i Surdulica na 61. poziciji sa indeksom transparentnoosti 42. Na 107. mestu je Trgovište (34), 116. je Bujanovac (32) a Preševo na 144. poziciji (13). Inače, Grad Vranje i USAID trenutno sarađuju na projektima izrade novog veb sajta, budžetskog portala i podrške u finalizaciji Lokalnog antikorupcijskog plana. Komentari Komentari Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni.Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija. Ostavite komentar: 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/437466/Pocela-peta-runda-dijaloga-o-izborima

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počela peta runda dijaloga o izborima

Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata. Peti sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju. Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije. Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka, prenosi Beta. Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i Cesida. SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Đukanović, dok je u ime SPS-a prisutan šef poslaničke grupe Đorđe Milićević. Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN.  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/437466/Antonijevic-Poviseni-tonovi-na-temu-birackih-spiskova-na-FPN

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Antonijević: Povišeni tonovi na temu biračkih spiskova na FPN

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je na današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu izražena spremnost da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN.Navodeći da je na današnjem sastanku na temu biračkog spiska bilo povišenih tonova, iako je reč o tehničkoj temi, on je rekao da je ponovo iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM.Kazao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima.Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je na današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu izražena spremnost da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN. Navodeći da je na današnjem sastanku na temu biračkog spiska bilo povišenih tonova, iako je reč o tehničkoj temi, on je rekao da je ponovo iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM. Kazao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima. Najavio je sledeći sastanak za 19. septembar na temu biračkog prava i izrazio nadu da će, s obzirom na značaj te teme, i stranke koje bojkotuju dijalog promeniti odluku i vratiti se razgovorima na FPN, prenela je Beta. Danas o biračkom spisku i izbornoj administraciji Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata. Peti sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju. Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije. Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka, prenosi Beta. Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i Cesida. SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Đukanović, dok je u ime SPS-a prisutan šef poslaničke grupe Đorđe Milićević. Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/156202/postigli-veliki-uspeh-samo-cetiri-godine-plandiste-prvom-mestu-indeksu-transparentnosti-lokalne-samouprave

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: POSTIGLI VELIKI USPEH ZA SAMO ČETIRI GODINE: Plandište na prvom mestu po indeksu transparentnosti lokalne samouprave

Na skali od 0 do 100 Indeksa transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji Opština Plandište je dobila indeks 67 i zauzela je prvo mesto na ovom rangiranju.IZVOR: Republika ponedeljak, 9. 9. 2019.| 12:43 0Ova opština je ostvarila veliki rast u odnosu na 2015. godinu kada je taj indeks bio 49.Aktuelna ocena je označena kao dobra i u apsolutnim razmerama, ali, smatraju u opštini, i dalje postoji prostor za povećanje transparentnosti i za rast ocene, odnosno indeksa LTI, ali ne samo po izgledu i sadržaju sajta, već i drugih aspekata transparentnosti.Indeks transparentnosti lokalne samouprave 2019 (LTI) predstavlja istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova, opština i gradskih opština u Srbiji, koje je sprovela Transparentnost Srbija. Istraživanjem je obuhvaćeno 145 jedinica lokalne samouprave i 25 gradskih opština.Opštine i gradovi su rangirani na osnovu kriterijuma transparentnosti određenih putem 95 indikatora.Konačne ocene, odnosno indeksi su u rasponu od 0 do 100, a u praksi su opštine i gradovi imale ocene izmedu 12 i 67.Indikatori su grupisani u 8 kategorija -Skupština i veće, Budžet, Opština i građani, Slobodan pristup informacijama, Javne nabavke, Informator o radu, Javna preduzeća i ustanove i Javne rasprave, a 14 indikatora spada u kategoriju ostali, odnosno nisu posebno grupisani.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove opštine Plandište.        

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Region/a524275/Kocijancic-Dijalog-o-investicijama-Kine-na-Zapadnom-Balkanu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kocijančič: Dijalog o investicijama Kine na Zapadnom Balkanu

EU namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana, kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz velike instrumente infrastrukturnih projekata EU, ujedno apelujući na vlasti da posebnu pažnju posvete osiguravanju ulaganja drugih partnera koji pomažu regionu da ispuni standarde EU, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančič za RSE.Kocijančič objašnjava da finansiranje Evropske Unije za infrastrukturu obuhvata bespovratna sredstva koja su pomešana sa kreditima sa atraktivnim kamatama, prenosi Radio Slobodna Evropa."To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo u obliku zajmova sa značajnim finansijskim konacima. Stoga vlade treba da budu oprezne da ove investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti što bi moglo rezultirati kontrolom transfera strateške imovine i resursa u budućnosti", upozorila je portparolka EU.Ona podvlači da region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu i da deo ovog procesa podrazumeva i neophodnosti da se nadoknadi modernizacija infrastrukture u ovim zemljama.Prema evropskim zvaničnicima, investicije u regionu moraju biti u skladu sa visokim standardima javnih nabavki i transparentnosti. Takođe se navodi da Evropska Unija očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune svoje obaveze u skladu sa njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), "posebno u pogledu državne pomoći i javnih nabavki i da zaštite fiskalnu održivost svojih ekonomija i investicija".Maja Kocijančič sa druge strane podseća da je EU daleko glavni partner regiona za trgovinu i investicije tako što 70 odsto trgovine Zapadnog Balkana je sa EU, a 60 odsto direktnih stranih investicija u regionu je iz EU."Suprotno tome, manje od šest odsto trgovinske i strane investicije u regionu potiče iz Kine", rekla je ona.Problemom kineskog finansijskog uticaja u zemljama regiona se bavila i strategija Evropske Komisije o proširenju, koja je objavljena u februaru 2018. godine. U tom dokumentu se upozorava da je Kina povećala poslovanje i investicione aktivnosti u regionu koje mogu u principu ponuditi nove mogućnosti. "Međutim, te investicije često zanemaruju socijalno-ekonomsku i finansijsku održivost", podvlači se u Strategiji Evropske Komisije. Sa druge strane, prema zvaničnim podacima, EU je dala preko 11 milijardi evra za razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu. Od 2015. godine, Evropska Unija je pojačala svoju podršku razvoju povezanosti regiona sa preko 3,2 milijarde evra investicija koje su, kako se kaže, stvorile radna mesta i integrisale infrastrukturu regiona u panevropske mreže kako bi se maksimizirao ekonomski potencijal regiona i njegova konkurentnost, dodao je RSE.           

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: rs.seebiz.eu

Link: http://rs.seebiz.eu/antonijevic-poviseni-tonovi-na-temu-birackih-spiskova-na-fpn/ar-198355/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: SEEbiz.eu / RS / Antonijević: Povišeni tonovi na temu biračkih spiskova na FPN

BEOGRAD - Kazao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima.Navodeći da je na današnjem sastanku na temu biračkog spiska bilo povišenih tonova, iako je reč o tehničkoj temi, on je rekao da je ponovo iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM.Kazao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima, prenosi Beta.Najavio je sledeći sastanak za 19. septembar na temu biračkog prava i izrazio nadu da će, s obzirom na značaj te teme, i stranke koje bojkotuju dijalog promeniti odluku i vratiti se razgovorima na FPN.Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da neće učestvovati u razgovorima u okviru dijaloga vlasti i opozicije, koji se održavaju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, kao i nijednog drugog bez aktivnog i neposrednog učešča međunarodne zajednice, ukoliko se ne donese obavezujući dokument o izbornim uslovima, navodeći dva zahteva."Da se do 19. septembra sastavi pisani obavezujući dokument kojim se vlast obavezuje da će usvojiti i implementirati preporuke koje su podnele stučne organizacije, u skladu sa preporukama OSCE i ODIHR, a koje se prevashodno odnose na medijsku zastupljenost opozicije na Rradio televiziji Srbije i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, finansiranje kampanje, sprečavanje funkcionerske kampanje, rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Republičke izborne komisije (RIK) i sređivanje biračkog spiska.Kao drugi zahtev je navedeno da se na sledeći sastanak pozovu i "svojim prisustvom i potpisom na obavezujući dokument obavežu i ministri u nadležnosti čijih resora će biti sprovodjenje usvojenih preporuka, odnosno da ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svojim potpisima preuzmu političku odgovornost za (ne)ispunjenje ovih preporuka"."Ukoliko ovi zahtevi ne budu usvojeni PSG neče učestvovati u daljim razgovorima u okviru ovog dijaloga, kao i nijednog drugog bez aktivnog i neposrednog učešća medjunarodne zajednice", navedeno je u saopštenju.PSG je istakao da je u toku dosadašnjih rundi dijaloga još jednom potvrđeno uverenje tog pokreta da su "izborni uslovi na neprihvatljivo niskom nivou, s tim što je ta dijagnoza sada dobila i stručnu verifikaciju zahvaljujući radu i nalazima eksperata koji su dali nesebičan doprinos u pokušaju prevazilaženja krize".;Takođe, PSG je zahvalio i organizatorima, Fondu za otvoreno društvo i Fakultetu političkih nauka, koji su, kako je istanuto, "u dobroj veri i nepristrasno dali sve od sebe da ovaj dijalog ima pozitivne efekte"."Medjutim, na osnovu dosadašnjeg toka razgovora, a naročito imajući u vidu dešavanja u toku kampanje i izbornog dana u opštini Medveđa - gde opozicija i ne učestvuje na izborima - a koje su obeležili džipovi, pritisci i zastrašivanje gradjana, zloupotrebe javnih resursa sve je jasnije da ne postoji politička volja od strane vlasti da se kreira iole normalna politička atmosfera koja društvo neće dovesti na ivicu građanskog rata, a izborne uslove približiti standardima propisanim dokumentima Evropske Unije i njenih institucija, Ustavom i zakonima Republike Srbije", naglasio je PSG.PSG je naveo kako smatra da su četiri runde, i ova današnja peta, sasvim dovoljne za analizu, razgovore i razmatranja i da je neophodno dijalog podići na viši nivo, ili konačno konstatovati da nije postignut nikakav rezultat.Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata, a bio je posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije."Pouzdan birački spisak i integritet izborne administracije su od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore. Okrugli sto će biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora", navedeno je u pozivu dostavljenom medijima uoči događaja.Od stranaka su, prenosi Beta, bili prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije.Takođe, učestvovali su i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka. Debati su prisustvovali i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a. SNS su predstavljali zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Đukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Đorđe Milićević.Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN.Do sada su održani uvodni okrugli sto i tri tematska panela koja su bili posvećeni finansiranju kampanja i medijima u izbornom procesu.Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo, Srbija organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020."Izbori su centralno mesto demokratskog uređenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti. Srbija će uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma", navodi se u pozivu. Organizatori su naveli i da je posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošću i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata.                   

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: rs.seebiz.eu

Link: http://rs.seebiz.eu/herak-pravo-gradenja-je-preduvjet-za-dolazak-investitora-u-projekt-brijuni-rivijere/ar-198361/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SEEbiz.eu / RS / Herak: Pravo građenja je preduvjet za dolazak investitora u projekt Brijuni Rivijere

INTERVJU - Veliki nedostatak predstavlja struktura smještajnih kapaciteta, još uvijek imamo premalo hotela, svega 15 % u ukupnoj smještajnoj strukturi, dok gotovo 70% čine obiteljski smještaj i autokampovi.Po završetku tog mandata uslijedilo je 11 mučnih godina "borbe" s pravosuđem zbog optužbi za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu Ministarstva turizma zbog kojih je u četiri velika suđenja Herak proveo 16 mjeseci u pritvoru. Taj put završen je na koncu pravomoćnim odbacivanjem i oslobađajućim presudama po svim točkama optužbi koje su mu se stavljale na teret. Nakon što je dočekao sudsku, bivši ministar ovih je dana doživio i svojevrsnu profesionalnu rehabilitaciju budući da ga je ministar turizma Gari Cappelli imenovao svojim posebnim savjetnikom za strateški plan razvoja turizma i EU projekte.Nakon gotovo dvadeset godina vratili ste se u Ministarstvo turizma. Pretpostavljam da je, nakon svega što se događalo po završetku ministarskog mandata to za vas velika profesionalna, ali i ljudska satisfakcija?Herak: Nakon svega što se događalo po okončanju mog ministarskog mandata, ovo imenovanje  za mene predstavlja ne samo veliku profesionalnu  satisfakciju, već i poseban emotivan trenutak. Zahvaljujem ministru turizma Gariju Cappelliju ,Premijeru Andreju Plenkoviću, kao i ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, koja me je nedavno imenovala u Upravno Vijeće Instituta za turizam Republike Hrvatske, na povjerenju kojeg su mi ukazali.  Kako je došlo do ovog angažmana u MINT-u i na čemu će biti njegov fokus?Herak: Ministar Cappelli i ja smo se, prije nego je on imenovan ministrom poznavali površno. Nakon što je postao ministar imao je običaj nazvati i konzultirati se oko nekih važnijih pitanja. Krajem 2017. imenovao me je najprije u širu potom i u užu Radnu skupinu za izradu Zakona o TZ i promicanju hrvatskog turizma, da bi mi nedugo nakon toga ponudio i savjetničku funkciju, koju nisam mogao prihvatiti obzirom da sam se profesionalno angažirao u Hrvatskom nogometnom savezu, na mjestu  Glavnog menadžera za strateško planiranje, EU fondove i upravljanje promocijom, na kojoj poziciji bih, da sam prihvatio savjetničku funkciju, bio u svojevrsnom sukobu interesa, obzirom da je u to vrijeme egzistirao poslovni odnos između HNS-a i Ministarstva turizma. Potrebu za mojim angažmanom upravo u sadašnjem trenutku uvjetovala je činjenica da se uskoro kreće sa procedurom vezanom uz izradu Strategije razvoja turizma za razdoblje 2020.-2027. godine. Ministar je procijenio da bih kao znanstvenik ali i osoba sa velikim praktičnim iskustvom, vezano uz izradu spomenute Strategije, mogao biti od koristi ministarstvu. Želim naglasiti da za svoj rad neću dobivati nikakvu naknadu.  Pri kraju smo još jednog strateškog ciklusa, pa za početak možda kako ocjenjujete provedbu aktualne Strategije razvoja hrvatskog turizma za razdoblje od 2014. do 2020. godine?Herak: U Strategiji razvoja turizma za razdoblje 2014.-2020. godine pored izuzetno dobro odrađenog screeninga sektora, ponuđena su i postavljena kvalitetna razvojna načela, strateški ciljevi i zadaci razvoja turizma, te ponuđene operativne strategije marketinga, razvoja turističkog proizvoda i ljudskih potencijala, kao i ona koja se tiču investicija. Kako bi se postigli zacrtani ciljevi u Strategiji je minuciozno predvidjela 65 mjera, od kojih se 22 odnose na otklanjanje institucionalnih prepreka, 10 na povećanje konkurentne sposobnosti, 27 na održivost i unaprjeđenje turističkog proizvoda, te 6 mjera na provedbu turističke politike. Strategija je utvrdila i da bi se do 2020. godine fizički promet trebao kretati na razini između 86 i 93 milijuna noćenja, dok bi u spomenutoj godini ukupan prihod od turizma trebao iznositi između 14.3-16 milijardi eura. Spomenute brojke neće biti dosegnute, ali  uprkos tome možemo biti  zadovoljni rezultatima provedbe Strategije, naročito počev od 2016. godine , obzirom da se je prije spomenutog razdobllja znatno zaostajalo u njenoj provedbi , što je  u svom Izvješću o provedbi Strategije hrvatskog turizma nepobitno  utvrdila i Državna revizija Republike Hrvatske. S prvim danom naredne godine na snagu stupa novi paket tzv. turističkih zakona od kojih je najvažniji Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Koje promjene ti zakoni donose?Herak:  Sama Strategija razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine kao jedan od temeljnih ciljeva nominirala je potrebu preustroja sustava turističkih zajednica i izgradnju efikasnog sustava upravljanja turističkom destinacijom. Nakon što je 1994. Zakon o TZ-ima usklađivan sa novim teritorijalnim ustrojem Republike Hrvatske, te nakon toga 2008.g. donesen novi Zakon o TZ-ma, spomenuti  je sustav bilo potrebno revidirati i racionalizirati prvenstveno zbog povećanja njegove ukupne učinkovitosti ,osobito na regionalnoj i lokalnoj razini, u najvećoj mjeri zbog osiguranja svih preduvjeta za sustavnu provedbu poslova destinacijskog upravljanja, te osiguravanja dostatnog izvora financiranja. Ključnu promjenu koju donosi novi Zakon predstavlja uspostava sustava turističkih zajednica po modelu destinacijskih menadžment organizacija. Drugu bitnu promjenu predstavlja redefiniranje zadaća turističkih zajednica kako bi im se omogućilo normativno, organizacijski i financijski obavljanje funkcija po načelu destinacijskog menadžmenta, pa su tako zadaće lokalnih turističkih zajednica (mjesta, općina, gradova) definirane isključivo kao operativne, te obuhvaćaju razvoj proizvoda, informiranje, istraživanja i distribuciju. Zadaće regionalne turističke zajednice usmjerene su na operativne aktivnosti, ali uz određene strateške elemente i to kroz četiri osnovne grupe zadataka: strateško planiranje i razvoj, upravljanje sustavom turizma, informacije i istraživanje te marketing. Zadaće Hrvatske turističke zajednice, kao nacionalne turističke organizacije fokusirane su prvenstveno na provođenje marketinga i promocije turizma na nacionalnoj razini. Treba kao važne navesti i one izmjene zakona kojima se ograničava udio članova u Skupštini TZ-a u lokalnim turističkim zajednicama na 30%,sve kako bi se onemogućilo da pojedini pravni subjekti imaju prevlast u odlučivanju, potom i mogućnost određivanja predsjednika lokalne i regionalne TZ od strane općinskog načelnika ili gradonačelnika ili župana, ovisno o razini TZ-a.Bitne novosti donosi i novi Zakon o članarinama u turističkim zajednicama?Herak: Da, spomenuti zakon nije bitnije mijenjan od 2008. godine. Novim zakonom pojednostavit će se postupak obračuna članarine, stvoriti bolje poslovno okruženje zbog administrativnog rasterećenja i smanjenja troškova poslovanja gospodarstvenika. Bitne novine tiču se ukidanja turističkih razreda, smanjenja broja stopa za obračun članarine sa dosadašnjih 28 na 5, briše se i dio obveznika plaćanja članarine dok se za dio obveznika smanjuje obuhvat.Koje novine donosi Zakon o turističkoj pristojbi? Herak:  Novine su brojne. Jedna od glavnih novina u zakonu je decentralizacija u odlučivanju, tako da visinu turističke pristojbe više neće  donositi Vlada, nego županijske skupštine, odnosno Gradska skupština Grada Zagreba. Konkretno, ministar turizma Pravilnikom će određivati minimalni i maksimalni iznos turističke pristojbe ,a unutar spomenutog okvira županijske skupštine će po prethodno pribavljenom mišljenju lokalnih TZ-a, utvrđivati visinu turističke pristojbe. Posebno bitne novine tiču se raspodjele sredstava turističke pristojbe, pa  će tako regionalne turističke zajednice umjesto dosadašnjih 10% dobivati 15% prikupljene boravišne pristojbe. Istovremeno, Hrvatska turistička zajednica umjesto dosadašnjih 25% dobivati će 20%.        Uključuje li spomenuti paket zakona sustav destinacijskog managmenta?Herak:  Da, i to je zapravo najvažnija novina. Stupanjem na snagu spomenutih zakona započeti će proces transformacije aktualnog sustava TZ-a, na način da se na svim razinama praktički involvira filozofija  destinacijskog menadžmenta, temeljna zadaće kojeg je vođenje sklopa poslova vezanih uz razvojna ,marketinška i ostala usklađivanja interesa privatnog i javnog sektora koji djeluju na području određene destinacije. Naime, u stvarnosti  svaki od dionika turizma u konkretnoj destinaciji- turistička poduzeća, turističke agencije, autobuseri, restorateri, gradonačelnici, itd razvoj i promociju proizvoda turističke destinacije promišlja na svoj način i sa svoje interesne pozicije, koja nije nužno u skladu sa interesima drugih dionika. Upravo stoga svrha i cilj involviranja sustava destinacijskog menadžmenta je da objedini i institucionalizira sve spomenute dionike , kako bi zajednički razvijali, "pakirali" i prodavali proizvod destinacije. Proces transformacije sustava TZ-a prema konceptu destinacijskog menadžmenta smatram temeljnom pretpostavkom za konkurentski, održivi razvoj turizma u Hrvatskoj, na koji način će se istovremeno odvijati i proces terminalne transformacije birokratskih struktura sustava TZ-a prema komercijalno-korporativnim strukturama. Pojednostavljeno, kada je o razvoju turizma riječ priča seli u destinaciju. S obzirom na brojne primjedbe koje se mogu čuti kako Vi ocjenjujete funkcioniranje sustava turističkih zajednica, te poglavito rad Glavnog ureda HTZ-a?Herak: Dobri ovogodišnji rezultati u turizmu posljedica su niza okolnosti, između ostaloga i, što god tko o tome mislio ,i kvalitetne promocije Hrvatske u inozemstvu. U posljednjih nekoliko godina vidljivi su značajni pomaci u radu Glavnog ureda HTZ-a. To govorim imajući u vidu da su autori Strateškog marketing plana Republike Hrvatske utvrdili da je u ranijim razdobljima Glavni ured HTZ-a imao ozbiljnijih poteškoća u implementaciji prethodnih marketing planova, konkretnije da nije ispunjeno oko 60% predviđenih marketing taktika. Do sličnih zaključaka došao je i Državni ured za reviziju u svom Izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti provedbe mjera utvrđenih

 Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine. Obzirom da je novi Strateški marketing plan postavio tri vrlo zahtjevna i mjerljiva cilja, konkretno, povećati snagu hrvatskog turističkog brenda, dodatno povećati broj dolazaka u pred i posezoni za najmanje 1 milijun gostiju te povećati prosječnu potrošnju gostiju za najmanje 15%, to se radi ostvarenja spomenutih ciljeva nužnima nameće potreba za daljnjim  promjenama u sustavu HTZ-a, koje su i u novom paketu turističkih zakona dobro tagirane. U konačnici, Glavni ured HTZ-a treba postati državna profesionalna marketing agencija koja kreira i štiti hrvatski turistički brand, provodi državni turistički marketing i usko surađuje sa regijama i privatnim businessom. U navedenom kontekstu već su vidljive  značajne promjene u radu Ureda koji klasičnu rutinu mijenja na način da se umjesto orijentacije na volumen fokusira na orijentaciju na profitabilnost, umjesto "osvajanja" gostiju fokusira se na stvaranje lojalnosti, od upravljanja aktivnostima težište "seli" na upravljanje u skladu sa rezultatima, od pomaganja turoperatorima do strateških savezima s njima. Tek tako promijenjenom logikom u djelovanju Glavnog ureda moguće je računati na provedbu zahtjevnih strategija marketinškog plana,-strategije ciljnih segmenata, strategije ciljanih geozona, strategije kreiranja vrijednosti i strategije pozicioniranja.    Kad smo već kod toga, a s obzirom na vašu dugogodišnju povezanost s nogometom, što uspjeh hrvatskih sportaša znači za promociju Hrvatske kao turističke destinacije i je li on dovoljno iskorišten u te svrhe od strane HTZ-a?Herak: Nedvojbena je činjenica da je u Hrvatskoj konačno  sazrijela svijest o vrhunskim sportašima kao najvećim promotorima Hrvatske. Bez lažne skromnosti, meni je to odavno bilo jasno, obzirom da sam još 1999. godine ,u svojstvu ministra turizma potpisao ugovore o sponzorstvu sa Hrvatskim nogometnim savezom, Janicom Kostelić, ATP teniskim turnirom u Umagu, Croatia Ladies open turnirom Bol na Braču i drugima. U samoj Strategiji razvoja hrvatskog turizma 2014.-2020. zapisano je da Hrvatska još uvijek asocira na zemlju balkanske provenijencije, državu netom izašlu iz ratnog okruženja, naposlijetku i zemlju sa određenim demokratskim deficitom. Dakle, nema nikakve dvojbe da spomenute činjenice zahtijevaju da kao država poradimo kako na samom "proizvodu", tako i na njegovom "pakiranju". Kad je u pitanju imidž države, pod kojim podrazumijevamo skup uvjerenja i dojmova koji ljudi imaju o nekoj zemlji, srećom postoji i konzenzus marketinške branše da ga je vrlo teško mijenjati, ali istovremeno i suglasnost da se na njega može utjecati i njime upravljati. U takvom globalnom okruženju, gdje dojmovi postaju važniji od činjenica, kod nas još uvijek egzistira deficit svijesti o potencijalima imidža, a o nepostojanju strategije upravljanja imidžom izlišno je i raspravljati. U navedenom kontekstu nužnim se nameće promišljeno provođenje marketinške strategije kojom će se imidž kojeg naši vrhunski sportaši uživaju u inozemstvu konvertirati u imidž Hrvatske. U ministarstvu turizma i Glavnom uredu HTZ-a taj je potencijal naših vrhunskih sportaša srećom prepoznat.     Često u javnosti naglašavate da je sazrelo vrijeme za nametanje nove paradigme hrvatskog turizma. Što pod time mislite?Herak: U bivšoj državi, u okolnostima jednopartijskog političkog sustava, egzistiralo je društveno vlasništvo, pa su tako, kada je riječ o turizmu, dionici u destinaciji,  direktori turističkih poduzeća, turističkih zajednica, gradonačelnici i ostali o turizmu promišljali zajednički, sve u cilju ostvarivanja glavnih ciljeva tadašnje makroekonomske politike. U takvim okolnostima poduzeća u privatnom vlasništvu bila su "statistička greška", ključni akteri u turizmu imali su iste ciljeve, kolokvijalno, smatrali su da razvojem turizma "ulažu u budućnost svoje djece". U takvom sustavu bila je uspostavljena matrica kojom se je novostvorena vrijednost u turizmu uglavnom izvlačila iz prirodne renta, a ne iz performansi tehnologije, rada i upravljanja. Interes tadašnje države bili su puna zaposlenost i devize za nabavu repromaterijala i opreme, dok se interes lokalnog stanovništva zadovoljavao sivom ekonomijom i samoindetifikacijom mještana s njihovim lokalnim poduzećima. U takvoj konstelaciji javnog interesa turizam je konzumirao brojne javne benefite, poput tečajnih razlika, deviznih stimulacija, swap poslova ,preraspodjele društveno priznatih reprodukcijskih potreba (takozvani "šticung deviza"), kredita za osnovna i trajna obrtna sredstva, pripremu turističke sezone i izvoz turističkih usluga, koji su u u uvjetima galopirajuće hiperinflacije u naravi predstavljali donacije banaka hotelskim poduzećima. U tom je razdoblju, kada je turizam u pitanju u potpunosti zaživjela sintagma "ideje naše-benzin vaš", kao i ona o turizmu kao "zlatnoj koki". Nastao je mit o potencijalima hrvatskog turizma koji u stvarnosti, u okolnostima turizma sezonalnog tipa, nije imao nikakvo pokriće. Do "otrježnjenja" dolazi devedesetih godina prošlog stoljeća. Izostaju svi prethodno navedeni benefiti koje je turizam konzumirao u bivšoj državi. Kreće i agresija na Hrvatsku koja je imala pogubne posljedice po hrvatski turizam. Vlada 1993. godine donosi antiinflacijski program, kojim je , između ostaloga, dokinuta inflacija, na koji način hrvatski turizam počinje poslovati u uvjetima realne ekonomije. Na snazi je i Zakon o pretvorbi i privatizaciji društvenih poduzeća koji je rezultirao promjenom vlasničke strukture na način da su turističke tvrtke dobile titulare vlasništva, bilo državu bilo privatne vlasnike, koji u poslovanju teže maksimizaciji profita, koji cilj se u značajnom dijelu ostvaruje i kroz nisku cijenu rada, dok s druge strane imamo jedinice lokalne samouprave , koje s jedne strane imaju benefite,  s druge strane i troškove koje proizvodi turizam. Drugim riječima, ukupni ambijent unutar kojeg nam se događa turizam, okolnosti, vlasnički ciljevi i još puno toga su se u odnosu na razdoblje kada je egzistirala bivša država drastično promijenile, zbog čega hoteljeri, društvena zajednica i zaposlenici, za razliku od razdoblja prije 1990.godine, kada je "u vreći" bilo dovoljno novca za sve , moraju postići novi "društveni dogovor" kojim će se pravednije regulirati podjela benefita i troškova između kapitala i zajednice, ali i kapitala i rada.  Ovakav odnos spomenutih dionika, naročito odnos kapitala i rada nije više održiv.Koji su najznačajniji strukturni problemi našeg turizma?Herak: Radi se o opće poznatim mjestima. Veliki problem hrvatskog turizma svakako je sezonalnost ponude koja generira istovjetnu reakciju i na strani potražnje. Veliki nedostatak predstavlja i struktura smještajnih kapaciteta, još uvijek imamo premalo hotela, svega 15 % u ukupnoj smještajnoj strukturi, dok gotovo 70% čine obiteljski smještaj i autokampovi. Kao problem vidim i činjenicu da se 95% turističkog prometa ostvaruje u obalnim destinacijama, a ne manji problem predstavlja i ovisnost od svega četiri-pet emitivnih tržišta. Osobno smatram da problem predstavlja i nedovoljna razina dostignute vlasničke i upravljačke kvalitete naše turističke ponude. Ipak, kao najveći problem u posljednjih nekoliko godina isplivao je problem egzodusa odnosno deficita radne snage u turizmu. Puno se ovog ljeta pričalo o PDV-u u turizmu i ugostiteljstvu. Jesmo li doista nekonkurentni na tržištu radi previsokog PDV-a? Treba li stopu tog poreza i ako da koliko smanjivati?Herak: Turistička branša je visinu PDV-a koja je propisana sektoru osnovano artikulirala kao njen najveći problem u odnosu sa državom, što je i razumljivo obzirom da spomenuti fiskus predstavlja oko 70% ukupnih davanja sektora. Kad govorimo o potrebi sniženja PDV-a nema nikakve dvojbe da su hoteljeri načelno u pravu, ali uz dva otvorena pitanja, prvo, koliko iznosi realno i osnovano smanjenje stope PDV-a koje bi naše hotelijere dovelo u ravnopravni konkurentski položaj, i drugo, u kojem trenutku je to moguće ostvariti a da se pri tome ne naruši stabilnost državnog proračuna.Najavljeno smanjenje PDV-a "na hranu" za kojeg se je izborio ministar Cappelli svakako predstavlja značajan korak u tom smjeru.Herak: Isto tako smatram, kada je riječ o utjecaju PDV-a na konkurentnost sektora, da su hiperbolične teze hoteljera o odlučujućem utjecaju PDV-a na konkurentnost sektora i "eutanaziju" investicija malo pretjerane, i to ne samo stoga što je stopa PDV-a od 13% još uvijek rubno konkurentna, već i stoga što su drugi čimbenici konkurentnosti, poput niže cijene rada, troškova inicijalnih investicijskih ulaganja u turizam, u Hrvatskoj znatno niži nego u konkurentskom mediteranskom okruženju. Isto tako, ulagačka atraktivnost ulaganja u naš turizam biti će potaknuta i skorim donošenjem izmjena i dopuna Zakona o turističkom zemljištu, na koji način će se otvoriti dodatan prostor za daljnju investicijsku ekspanziju. Na istom tragu su izmjene i dopune Zakona o gradnji kojima je omogućeno etažiranje turističkih objekata, čime se znatno pridonosi ulagačkoj atraktivnosti sektora.  Kako gledate na sve veće probleme turističkog sektora sa radnom snagom? Hoće li Hrvatska biti primorana postati zemljom "stranih radnika"?Herak: U sektoru turizma, izravno ili neizravno zaposleno je oko 150 000 ljudi ,koji ostvaruju između 15-20% niža primanja u odnosu na prosječna primanja u Hrvatskoj. Problem deficita radne snage se je definitivno promovirao u vodeći problem hrvatskog turizma, ne samo zbog egzodusa i deficita kvalitetnog kadra koji bi bio na raspolaganju našem turizmu, već i zbog činjenice da na spomenuti način upitan postaje i jedan od elementarnih ciljeva bavljenja tom djelatnošću,a to je zapošljavanje domicilnog stanovništva i osiguranje uvjeta zbog kojih naši građani neće napuštati Hrvatsku. Ne poduzmu li se konkretne mjere, problem će iz godine u godinu eskalirati. Problem nije od jučer, ali je svakako

 kulminirao ulaskom Hrvatske u EU, što je za posljedicu imalo odlazak velikog broja kvalitetnih djelatnika na rad u inozemstvo, gdje su za svoj rad plaćeni znatno više nego u Hrvatskoj. Po meni to nije i jedini razlog. U tom kontekstu posebno bih napomenuo neadekvatan sustav obrazovanja, prvenstveno činjenicu neusklađenosti sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada.Na kome je odgovornost za to što se događa i kako riješiti taj problem?Herak: Svakako je prvenstveno na poslodavcima, ali i na Vladi  da riješe ovaj problem. Zaposlenima u turizmu potrebno je osigurati veće plače i ostale potrebne uvjete. Pored navedenog dugoročno izlaz vidim u osnivanju centara kompetencija za turistička zanimanja, dodatnom obrazovanju, dokvalifikaciji i prekvalifikaciji zaposlenih u turizmu, redefiniranju uloge i aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji mora biti još agilniji u svom djelovanju, većoj i tiješnijoj suradnji državnih tijela sa poslodavcima i sindikatima, i ne na kraju u korijenitoj promjeni sustava obrazovanja. I ovog ljeta puno se pričalo o brojkama dolazaka i noćenjima premda se već neko vrijeme nameće tema održivosti našeg turizma i destinacija koje u špici nerijetko "pucaju po šavovima". Na koji način u navedenom smislu održivosti treba upravljati hrvatskim turizmom?Herak: U Strategiji razvoja hrvatskog turizma minuciozno je analizirana i održivost turističkog razvoja s aspekta održivosti, i nedvojbeno je utvrđeno da nije ugrožen prag održivosti. Nema nikakve dvojbe da u razvoju trebamo poštivati kriterij održivog razvoja kojeg proklamira i UNWTO, pri čemu  pod tim pojmom podrazumijevamo razvoj koji udovoljava potrebama prisutnih turista i domicilnog stanovništva, zadovoljava ekonomske, socijalne i estetske zahtjeve društva uz istodobno očuvanje kulturnog integriteta i ekoloških procesa, istodobno čuvajući resurse budućeg razvitka. U navedenom kontekstu poželjni scenarij turističkog razvoja Hrvatske predstavlja kompromis između scenarija otvaranja većim razvojnim investicijama i scenarija primarne orijentacije na zaštitu prostora. Na kraju krajeva, u djelu u kojem se referira na marketinšku koncepciju turističkog razvoja Hrvatske, Strategija razvoja turizma izričito navodi očuvani okoliš kao jedan od ključnih segmenata odnosno vrijednostnih obilježja Hrvatske koja moraju biti zastupljena u procesu rebrendiranja. Usprkos visokim brojkama kad su u pitanju investicije u hrvatski turizam one greenfield mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Što je tome uzrok?Herak: U Hrvatskoj se turizam posljednjih godina vrlo intenzivno ulagalo, premda valja reći da neće biti dosegnuta brojka iz Strategije razvoja hrvatskog koja je u razdoblju 2014-2020. predviđala da će investicije u turizmu iznositi 7 miljardi eura. Problem vidim u činjenici da ulažu uglavnom etablirane turističke tvrtke, uglavnom je pri tome riječ o brownfield investicijama ili ulaganjima u vlasnička preuzimanja manjih turističkih poduzeća, dok istovremeno imamo vrlo malo greenfield ulaganja. Razlika između spomenutih oblika ulaganja je ogromna, primjerice obnova postojećeg hotela A kategorije nosi oko 40 tisuća eura ulaganja "po ključu", dok gradnja "od zemlje" zahtijeva oko 200 tisuća eura, uz to osigurava nova radna mjesta. Zazor od greenfield investicija možda je najbolje vidljiv na primjeru Istre, najrazvijenije turističke regije koja generira gotovo 40% turističkog prometa Hrvatske, obzirom da se samo u Istri možemo nabrojati šest-sedam investicijskih projekata koji se već 10-15 godina praktički ne pomiču s mrtve točke: Brijuni Rivijera, projekt koji bi se trebao dogoditi na četiri lokacije, Nacionalni park Brijuni, Terra Istriana u Umagu, Barbariga, Dragonera, Stancija Grande u Savudriji itdProjekti se ne razvijaju najviše zbog činjenice što su greenfield investicije još uvijek za ulagače nedovoljno ekonomski isplative, a time i nedovoljno ulagački atraktivne. Dva temeljna razloga koja generiraju takav scenarij jesu niska iskorištenost smještajnih kapaciteta uvjetovana prekratkim trajanjem tursitičke sezone i nedovoljno stimulativan fiskalni ambijent unutar kojeg posluje turistički sektor. U tom smislu zanimljiv je "slučaj Brijuni Rivijera". Premda se navodno pojavljuju zainteresirani za pojedine lokalitete ulaganja u te relativno lukrativne projekte nema. Zbog čega je po Vama po tako?Herak: Pored prethodno navedenih razloga, ulagačku atraktivnost spomenutih lokacija dodatno umanjuje činjenica da je projekt koncipiran na institutu prava građenja, koji u naravi predstavlja ograničeno stvarno pravo kojim vlasnik zemljišta, u konkretnom slučaju država i lokalna samouprava, dopuštaju investitoru da na određenom zemljištu sagradi hotelske i ostale turističke sadržaje, da ih koristi 66 godina te da nakon isteka ugovornog roka, sagrađene objekte prenese u vlasništvo vlasnicima zemljišta, državi i lokalnoj samoupravi. Premda i u odnosu na spomenuti model ,obzirom na atraktivnost  lokaliteta postoji dovoljna ulagačka atraktivnost, čvrstog sam uvjerenja da bi, ukoliko  institut prava građenja zamijenimo institutom prava vlasništva nad zemljištem na kojem se grade objekti, ili alternativno zasnujemo model javno-privatnoga partnerstva između vlasnika zemljišta(države i jedinica lokalna samouprave) i investitora, u vrlo kratkom roku dobili investitora u spomenute lokalitete.Doc dr sc Ivan Herak posebni je savjetnik ministra turizma za strateško planiranje razvoja turizma i EU fondove, profesor na Swiss Sholl of Business u Ženevi, profesor na poslijediplomskom doktorskom studiju na "Ekonomskom fakultetu" u Osijeku, savjetnik predsjednika Predsjedništva CSEBA-e (Kineska jugoistočno europska poslovna asocijacija) i direktor "Eurogate Sport Industries" tvrtke osnovane kineskim kapitalom preko koje se namjerava osnovati Akademija nogometa i izgraditi nacionalni stadion, vanjski suradnik Hrvatskog nogometnog saveza na izradi strateških dokumenata hrvatskog nogometa (Strategije razvoja hrvatskog nogometa i ostalo) https://www.glasistre.hr/pula/ivan-herakinvestitori-za-brijuni-rivijeru-brzo-bi-dosli-kada-bi-umjesto-prava-gradenja-mogli-otkupiti-zemljiste-596757                                           

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3654099/pocela-nova-runda-dijaloga-na-fpn-u.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nova runda dijaloga na FPN-u

Peti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, održava se na Fakultetu političkih nauka.  Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPeti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, održava se na Fakultetu političkih nauka.Današnji sastanak posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracije. Sastanku prisustvuju predstavnici SNS-a Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, iz SPS-a Đorđe Milićević, iz LDP-a Đorđo Žujović. Takođe, i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, Nemanja Nenadić ispred Transparentnosti Srbija, Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA, Bojan Klačar ispred CESID-a. Dijalog organizuju Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fond za otvoreno društvo. Ni ovog puta sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju i DSS-a.   

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3654099/pocela-nova-runda-dijaloga-na-fpn-u.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Počela nova runda dijaloga na FPN-u

Peti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, održava se na Fakultetu političkih nauka.  Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPeti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, održava se na Fakultetu političkih nauka.Današnji sastanak posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracije. Sastanku prisustvuju predstavnici SNS-a Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, iz SPS-a Đorđe Milićević, iz LDP-a Đorđo Žujović, Nemanja Nenadić ispred Transparentnosti Srbija i Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA.  Dijalog organizuju Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društv. Prethodnom sastanku, koji je održan prošle sedmice, nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju i DSS.   

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/30154085.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kocijančič: Dijalog o investicijama Kine na Zapadnom Balkanu

Evropska Unija namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana, kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz velike instrumente infrastrukturnih projekata EU, ujedno apelujući na vla...Evropska Unija namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana, kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz velike instrumente infrastrukturnih projekata EU, ujedno apelujući na vlasti da posebnu pažnju posvete osiguravanju ulaganja drugih partnera koji pomažu regionu da ispuni standarde EU. Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdila Maja Kocijančič, portparolka EU nadležna za region. Kocijančič objašnjava da finansiranje Evropske Unije za infrastrukturu obuhvata bespovratna sredstva koja su pomešana sa kreditima sa atraktivnim kamatama. Grigoriadis: Kini nije u interesu ulazak Zapadnog Balkana u EU Vatromet kineskog uticaja na Balkanu "To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo u obliku zajmova sa značajnim finansijskim konacima. Stoga vlade treba da budu oprezne da ove investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti što bi moglo rezultirati kontrolom transfera strateške imovine i resursa u budućnosti", upozorila je briselska portparolka. Ona podvlači da region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, te da deo ovog procesa podrazumeva i neophodnosti da se nadoknadi modernizacija infrastrukture u ovim zemljama. Prema evropskim zvaničnicima, investicije u regionu moraju biti u skladu sa visokim standardima javnih nabavki i transparentnosti. Takođe poručuje da Evropska Unija očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune svoje obaveze u skladu sa njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), "posebno u pogledu državne pomoći i javnih nabavki i da zaštite fiskalnu održivost svojih ekonomija i investicija". Maja Kocijančič sa druge strane podseća da je EU daleko glavni partner regiona za trgovinu i investicije tako što 70 odsto trgovine Zapadnog Balkana je sa EU, a 60 odsto direktnih stranih investicija u regionu je iz EU. "Suprotno tome, manje od 6 odsto trgovinske i strane investicije u regionu potiče iz Kine", poručuje ona. Problemom kineskog finansijskog uticaja u zemljama regiona se bavila i strategija Evropske Komisije o proširenju, koja je objavljena u februaru 2018. godine. U ovom dokumentu se upozorava da je Kina povećala poslovanje i investicione aktivnosti u regionu koje mogu u principu ponuditi nove mogućnosti. "Međutim, ove investicije često zanemaruju socijalno-ekonomsku i finansijsku održivost", podvlači se u Strategiji Evropske Komisije. Kineska kreditna 'zamka' i dalje prijeti Crnoj Gori Sa druge strane prema zvaničnima podacima, EU je dala preko 11 milijardi evra za razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu. Od 2015 godine, Evropska Unija je pojačala svoju podršku razvoju povezanosti regiona sa preko 3,2 milijarde evra investicija koje su, kako se kaže, stvorile radna mesta i integrisale infrastrukturu regiona u panevropske mreže kako bi se maksimizirao ekonomski potencijal regiona i njegova konkurentnost.  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/uzbunjivaci-srbija-korupcija/30155150.html

Autori: Nevena Bogdanović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prijave uzbunjivača u Srbiji 'stoje u fioci'

Tomislav Veljković iz Rače prijavio je korupciju u svojoj opštini. Krivične prijave nema do danas. Kako je biti uzbunjivač u Srbiji."Onog trenutka kad država bude počela da rešava predmete koje smo mi uzbunjivači prijavili, tada će se i drugi ljudi odvažiti da prijave sve ono što znaju", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Tomislav Veljković, uzbunjivač iz Rače kod Kragujevca, jedan od učesnika konferencije "Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou" koja je održana danas u Beogradu. Veljković je kao domar u opštinskoj upravi u Rači, mestu u centralnoj Srbiji, 2016. godine podneo krivičnu prijavu zbog navodne pronevere novca iz lokalnog budžeta - gotovo 600.000 evra namenjenih za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda. Ubrzo nakon što je podneo krivičnu prijavu i dokumentaciju dostavio i Agenciji za borbu protiv korupcije, ostao je bez posla. Kaže, pod izgovorom da opština pravi 'reorganizaciju radnih mesta'. "Suština je bila da se ja kao čovek koji 'galami' ućutkam tako da drugi ljudi ne bi imali hrabrosti da govore o tome", kaže Veljković. Na osnovu Zakona o zaštiti uzbunjivača, koji je u Srbiji na snazi od 2015. godine, vraćen je na posao. Na ovu odluku se opštinska uprava u Rači žalila i predmet je sada na Apelacionom sudu. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Da li je zakon zaštitio 'uzbunjivače'? U međuvremenu, krivična prijava zbog navoda o korupciji koju je podneo Veljković i dalje, kako ističe, 'stoji u fioci' uprkos obećanjima visokih državnih zvaničnika da će predmet biti pokrenut. "Mene je Zakon o zaštiti uzbunjivača za sada zaštitio. To je jedan od boljih zakona u Srbiji, ali država mora da počne da rešava predmete koje smo mi uzbunjivači prijavili. Nedopustivo je da krivična prijava stoji tri godine bez epiloga", kaže Veljković i objašnjava zašto se odvažio da prijavi navode o zloupotrebi novca: "Ja imam 58 godina i gledajući u prethodnih 30 godina šta se dešava u ovoj državi, ja smatram da imam obavezu i da svi mi imamo obavezu da našoj deci i unucima ostavimo uređenu državu. Ovo još uvek ne liči na uređenu državu." 'Srbija pionir na Balkanu' Ipak, da je borba protiv korupcije 'jedan od prioriteta Vlade Srbije', ističe ministarka pravde Nela Kuburović. Prema njenim rečima, Srbija je usvajanjem Zakona o zaštiti uzbunjivača postala 'pionir ne samo na Balkanu, nego u čitavoj Evropi'. "Od početka primene zakona do kraja 2018. godine bilo je 622 predmeta pred sudom, rešena su 533 predmeta. Zabeležen je trend opadanja broja nerešenih predmeta", navodi Kuburović. "Sudovi su se pokazali kao efikasni, sada je veliki teret na tužilaštvu", ocenila je Kuburović. "Zakon (o zaštiti uzbunjivača) iz 2015. godine nije bio cilj sam po sebi, nego zaštita ljudi koji prijave neku nezakonitost", rekao je Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik portala 'Pištaljka', koji je bio deo radne grupe za izradu ovog zakona. Radomirović ističe da su u protekle četiri godine "sudovi opravdali ulogu koju im je zakon dao" i da pružaju zaštitu uzbunjivačima kako ne bi bili žrtve odmazde poslodavaca. Zaštita nije dovoljna Navodi i primer da su sudovi u pojedinim slučajevima u roku od svega dva dana pružali privremenu meru uzbunjivačima i vraćali ih na radna mesta sa kojih su bili otpušteni. Ali, ukazuje i na manjkavosti u radu nadležnih organa: "Nije dovoljno da uzbunjivač ima samo sudsku zaštitu, da bude zaštićen njegov radno - pravni status. Ono na šta je uzbunjivač ukazao poslodavac ili nadležni državni organ treba da istraži do kraja i da preduzme mere da se to ne ponovi, da se to kazni. U ovom trenutku postoji nekoliko slučajeva u kojima je Tužilaštvo reagovalo, u kojima je došlo do presuda protiv odgovornih za zloupotrebe, ali to je samo mali deo svega onoga što je prijavljeno", ističe Radomirović. On dodaje i da svetska istraživanja pokazuju da ljudi ćute o nepravilnostima iz dva razloga - prvi je strah od odmazde, ali je mnogo veća bojazan da se ništa neće promeniti nakon prijave. To je, kako ističe, slučaj i u Srbiji. Skat: Korupciju hrani apatija A da je korupcija jedan od najvećih problema za građane Srbije, pokazalo je i istraživanje američkog USAID-a (Agencije SAD za međunarodni razvoj) navodi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kajl Skat. "Više od 80 odsto ispitanih građana Srbije smatra da je uticaj korupcije na politiku i društvo u rasponu od umerenog do veoma velikog. Postoje verodostojni izveštaji o korupciji u svim glavnim sektorima društva. Istovremeno, veoma mali broj ljudi je spreman da prijavi korupciju kada se sa njom suoči - neki iz straha, a neki jer ne veruju da će se nešto promeniti", kaže Skat. Skat: Mali broj ljudi je spreman da prijavi korupciju Skat dodaje i da je korupcija globalni problem i da se hrani apatijom, da "podriva poverenje vlasti, povećava porez i obeshrabruje investitore i radna mesta jer tera ljude da rade u sivoj ekonomiji". "Istraživanja pokazuju da su najsiromašniji delovi društva oni na koje korupcija najviše utiče", kaže zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matea Norčič i dodaje da je korupcija kao bolest, te da je najbolje protiv nje se boriti kao protiv svake druge bolesti - prevencijom. U proteklih godinu dana, uz podršku USAID-a, predstavnici 35 lokalnih samouprava u Srbiji obučeni su kako da na odgovarajući način reaguju na prijave uzbunjivača i da preduzmu adekvatne korake u njihovoj zaštiti. Nevena Bogdanović Novinarka Radija Slobodna Evropa od jula 2019. godine. U ovu redakciju došla je novembra 2018. kao stipendista za regionalno izveštavanje. Prethodno, novinarka informativnog programa Radio-televizije Vojvodine, kao i novinarka emisije Radar. Diplomirala je 2014. na Odseku za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Pratite autora Facebook Forum  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: svevesti.com

Link: http://www.svevesti.com/a354719-peti-okrugli-sto-na-fpn-po%C4%8Dela-nova-runda-dijaloga

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Peti okrugli sto na FPN: Počela nova runda dijaloga

peti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru dijaloga 2020, održava se na fakultetu političkih nauka.N1info 09.09.2019 09:17Peti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, održava se na Fakultetu političkih nauka.Peti okrugli sto vlasti i opozicije, koji se održava u okviru Dijaloga o izborima 2020, počeo je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracije. "Pouzdan birački spisak i integritet izborne administracije su od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore. Okrugli sto će biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora", navodi se u pozivu medijima.   Na okrugli sto su došli predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratske partije (LDP), Stranke demokracije akcije Sandžaka i Stranke moderne Srbije. Na okrugli stolu su i predstavnici nevladinih organizacija Transparentnost Srbija, CeSID i Crta. Do sada je održan uvodni okrugli sto i tri tematska panela koja su bili posvećeni finansiranju kampanja i medijima u izbornom procesu.   Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. "Izbori su centralno mesto demokratskog uredjenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti. Srbija će uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma", navodi se u pozivu.   Organizatori su naveli i da je posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošću i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata.   Okrugli sto će biti moderirana debata pozvanih učesnika po "Chatham House" pravilu, a na učešće u dijalogu pozvani su predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima, novinarska i medijska udruženja i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave tim temama. Ranije su taj dijalog napustile pojedine opozicione političke grupacije kao što je Savez za Srbiju, a četvrti je napustila i Nova stranka. Na dijalogu ne učestvuju ni Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka.    

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Brnabić od danas u Luksemburgu,s premijerom i velikim vojvo

Brnabić od danas u Luksemburgu,s premijerom i velikim vojvoBEOGRAD, 9. septembra (Tanjug) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi od danas u dvodnevnoj poseti Luksemburgu, tokom koje će se sastati s najvišim zvaničnicima te zemlje i učestvovati na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg.Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijerka boravi u Luksemburgu na poziv predsednika vlade Gzavijea Betela, koji će srpskoj premijerki upriličiti svečani doček sa vojnim počastima na Trgu Klerfonten u Luksemburgu.Teme razgovora dvoje premijera biće bilateralni odnosi, kao i evropske integracije i odnos između Evropske unije i Zapadnog Balkana.Kako je ranije najavljeno, premijeri će nastaviti razgovore o konkretnim oblastima saradnje, započetim tokom nedavne posete luksemburškog premijera Beogradu.Tada su se premijeri saglasili da dve zemlje imaju veoma dobre odnose i da dele stav da bez stabilnog i mirnog Balkana nema ni stabilne i mirne Evrope, a da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.Poručili su i da su za obe vlade prioriteti digitalizacija, obrazovanje, transformacija ekonomije u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, nauci i kreativnosti, kao i euprava, kao najbolji način borbe protiv korupcije.Kancelarije za IT dve vlade već sarađuju, a Luksemburg pruža i finansijsku podršku.Nakon sastanka s Betelom, srpska premijerka će govoriti na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg, čiji je fokus digitalizacija i razmena iskustva u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.Na forumu će govoriti i premijer Betel, kao i predsednik Privredne komore Luksemburga Lik Friden.Na marginama foruma biće potpisan Memorandum o razumevanju između Privredne komore Luksemburga i Privredne komore Srbije, a biće predstavljeni i privredni potencijali Srbije, kao i potencijali u oblasti informacionih tehnologija.Premijerka i srpska delegacija obići će i Startap centar u okviru Privredne komore Luksemburga.Predsednica vlade će se sastati i s velikim vojvodom Anrijem i predsednikom Donjeg doma parlamenta Fernanom Etgenom, a sa gradonačelnicom Luksemburga Lidi Puafe obići će Srpski kulturni centar u tom gradu.Ana Brnabić će u utorak obići kompaniju Jiway, proizvođača softvera, koja posluje i u Srbiji od 2016. godine, a uveče će s premijerom Betelom prisustvovati utakmici Srbija-Luksemburg na stadionu "Žozi Bartel" u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Orlić: Dobar, ali i temperamentan sastanak na FPN

BEOGRAD, 9.septembra (Tanjug) - Zamenik šefa odborničke grupe SNS Vladimir Orlić izjavio je danas da je na Fakultetu političkih nauka održan još jedan vrlo dobar sastanak, navodeći da se na trenutke vodila i "temperamentna" rasprava."To samo pokazuje sa koliko energije i želje su učesnici ušli u proces, što je dobra stvar. Dobro je primetiti da je učesnicima stalo da se iskristališu poruke i da se određeni zaključci definišu", rekao je Orlić novinarima.On je dodao da su vlast i opozicija uspeli danas da se usaglase u veoma velikoj meri po onome što je bila tema sastanka, pre svega vezano za pitanja biračkog spiska."Otprilike, četiri ili pet zajedničkih predloga postoji iza kojih stoje NVO, CESID CRTA i Transarentnost. Oni su napravili zajedničke predloge i sve što se tiče biračkog spiska naišlo je na saglasnost i odobravanje učesnika", rekao je Orlić.On je, kaže, očekivao da to potvrde i ostali učesnicima pred medijima, ali, dodaje, razume ukoliko to nisu učinili iz političkih razloga.U praksi to znači da je birački spisak po najvišim standardima i da je tačnost na visokom nivou, te da ne bude sporno za građane da li su oni relevantni."Stav SNS je da te stvari nisu sporne, naprotiv, nama je drago da uređenjem svega što treba dodatno uredimo izborne uslove, a smatramo i da to neće niko ozbiljan moći da ospori", istakao je Orlić.Prema njegovim rečima, "nije tajna" da su izbori u Srbiji slobodni i da je ovo demokratska država, te da da misije OEBS-a, ODIHR-a i stranih posmatrača to potvrđuju."Kada pogledate zaključke sa prethodnih izbora oni počinju rečenicom - demokratski izbori u Srbiji... Ko je ozbljan - on će to pošteno reći. Poverenje građana moramo da unapredimo zajednički", poručio je Orlić.Orlić se osvrnuo i na jučerašnje izbore u Medveđi u kojoj je bila visoka izlaznost, primetivši da je "nekim ljudima hronično potrebno opravdanje za sopstveni neuspeh".Komentarišući deo opozicije u Savezu za Srbiju koji su naveli da ih više ne interesuju razgovori na FPN, Orlić je kazao da to nije tačno."Činjenica je da se bave sastancima, iako su, tobože, zauzeli čvrst stav da ovo nema nikavog smisla i da ih ništa ne zanima. Oni su slali svoja pisma u kojima su iznosili svoje predloge", rekao je Orlić.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Sudovi efikasni, tužioci da istražuju prijave uzbunjivača

BEOGRAD, 9. septembra (Tanjug) - Zakon o zaštiti uzbunjivača za četiri godine primene u Srbiji dao je dobre rezultate i pokazao da sudovi efikasno pružaju zaštitu licima koja prijave korupciju, a u narednom peruodu očekuje se veće angažovanje tužilaštva na istraživaju prijava.To je ocenjeno na današnjoj konferenciji "Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou", na kojoj je ministar pravde Nela Kuburović istakla da je najvažnije da uzbunjivači dobijaju zaštitu i da se nadležnim organima izdaju uputstva da ne mogu ni na koji način da vrše odmazdu prema tim licima.Kuburović je istakla da je bitno i šta se dešava sa prijama koje uzbunjivaci podnesu, te je pozvala tužilaštvo da sa dužnom pažnjom razmotri prijave uzbunjivač.Ukazujući da ne želi da se meša u samostalnost rada tužilaštva, Kuburović je navela da smatra da Republičko javno tužilaštvo treba da sačinjava godišnji izveštaj koji će pokazati šta se dešavalo sa prijavama uzbunjivača."Nije prijava samo kada se uzbunjivač pojavi u tužilaštvu. Treba se raditi na proaktivnosti - jer prijava može da bude i objavljeni članak i objavljena fotografija", navela je ministarka ukazujući da će se na proaktivnosti tužilaštva takođe insititrati u poglavlju koje se odnosi na borbu protiv korupcije u Akcionom planu za poglavlje 23 .Kuburović je najavila da će Ministarstvo pravde izrađivati godišnje analize unutrašnjeg uzbunjivanja - šta se to dešavalo sa prijama koje su podneli uzbunjivači i kako su postupali nadležni organi.Takođe je rekla da će izrada nove Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije početi tokom 2020. godine.Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Kajl Skot, rekao je da je uzbunjivačima neophodno pružiti poverenje i zaštitu - podizanjem javne svesti o potrebi prijavljivanja korupcije, pronevere i zloupotreba, povećanjem znanja ovlašćenih za primanje žalbi uzbunjivača, jačanjem pravne zaštite na sudu i korišćenjem informacija koje uzbunjivači pruže u krivičnim istragama.Američki ambasador je ukazao da je u poslednjih godinu dana USAID u saradnji sa Pištaljkom i međunaronim stručnakom za uzbunjivanje Tomom Divajnom, definisao uputstvo za lokalne samouprave kako da postave strukruturu i postupke za delovanje po prijavama uzbunjivača."Nastavićemo da radimo na tome i dati svu potrebnu podršku za jačanje zaštite uzbunjivača", poručio je Skot.On je rekao da je korupcija ozbiljan izazov sa kojim se suočavaju sve vlade, ali postoji globalno iskustvo koje se može iskoristiti da se pronađe odgovor na taj izazova.Zamenik šefa Delegacije Evripske unije u Srbiji Matea Norčić ukazala je na nedavnu Direktivu EU o zaštiti uzbunjivača, poručivši da korupciji mora da se suprotstavi jako i podrže ljudi koji imaju hrabosti da iznesu u javnost svoja saznanja o koruptivnim radnjama.Vladimir Radomorović iz Pištaljke smatra da zaštita uzbunjivača treba da dovede do uspešnog razotkrivanja korupcije i drugih nezakonitosti, kako bi celo naše društvo bilo zaštićeno."Zakon se primenjuje nešto više od četiri godine. Prethodno su sudije obučene da primene ovaj zakon što je dovelo do rezultata kakve, čini mi se, teško da će moći da nadmaši bilo ko u Evropi. Neki od uzbunjivača su dobili zastitu od suda pivremenom merom posle samo dva nakon što su je zatražili", naveo je Radomirović.On međutim smatra da ćemo o uspešnosti Zakona moći da govorimo tek kada poslodavci shvate da uzbunjivači nisu njihovi neprijatelji nego saveznici."Kada poslodavci budu proaktivno postupali i omogućavali svojim zaposlenima, uzbunjivačima, kao i korisnicima usluga, da sve ono što su primetili kao nepravilnost - prijave, bez straha od štetnih posledica", rekao je Radomirović.Uzbuinjivač iz Rače Tomislav Veljković koji jhe 2016. godine prijavio korupciju od 600.000 evra, smatra da je Zakon o zaštiti uzbunjivača jedan od boljih u Srbiji, ali kaže da uzbunjivači nemaju punu satisfakciju za svoje postupke sve do trenutka dok se ne reše koruiptivni predmeti koje smo prijavili.Povodom predmeta u koje je inicirao uzbunjivanje sud je doneo privremenu meru kojom je vraćen na posao. Opštinska uprava se žalila i to rešenje i sada je slučaj na odlucivanju po žalbi.Predmet prijave je, kako je rekao Veljković, iz Kragujevca prebačen u tužilaštvo u Kraljevu, ali rezultata još nema.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/english/3100437-raised-voices-at-5th-meeting-between-authorities-and-opposition-heres-what-it-was-about-photo

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Raised voices at 5th meeting between authorities and opposition: Here's what it was about (PHOTO)

The meeting was held behind closed doors | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i svetaThe Faculty of Political Sciences in Belgrade (FPN) in Belgrade today hosted the 5th authorities-opposition conversation, this time addressing the problems of the electoral roll and electoral administration.RAISED VOICESExecutive Director of the Open Society Foundation Milan Antonijevic said that readiness was expressed at today's meeting between the authorities and opposition representatives at the Faculty of Political Sciences (FPN) in Belgrade to discuss the effects of previous meetings at the FPN with the Serbian Government Working Group on Electoral Conditions.Stating that there were raised voices at the meeting dedicated to the electoral roll, although it was a technical topic, he said that the readiness of the participants to continue the talks and to organize a public hearing on the work of REM (electronic media regulator) had been reiterated.He said there was talk about which ministries could implement the dialogue recommendations and about the involvement of representatives of those departments in subsequent meetings.He announced the next meeting for September 19 on the subject of voter rights and expressed hope that given the importance of the topic, parties that boycott the dialogue would change their mind and return to the discussions at the FPN.WHO ATTENDED THE MEETING?The meeting was attended by representatives from the ruling majority, Vladimir Orlic and Vladimir Djukanovic from the SNS, Djordje Milicevic of the SPS, and Branimir Jovanovic from the SDPS.Also present were Petar Miletic and Pavle Grbovic from the PSG, Rade Veljanovski from the Civic Democratic Forum, Djordjo Zujovic from the LDP, Aleksandar Marton from the LSV, representatives of the Party of Modern Serbia and SDA Sandzak.Once again, the meeting was not attended by representatives of the Alliance for Serbia (SzS), in line with an earlier decision to boycott the elections.There were no representative of the Democratic Party of Serbia (DSS) today, who will not boycott the elections, but did not attend the previous September 5 meeting.Also present at the event were Executive Director of the Open Society Foundation Milan Antonijevic, mediator of the dialogue, as well as representatives of CRTA, Transparency Serbia's Nemanja Nenadic, and CeSID's Bojan Klacar.So far, in addition to the introductory meeting, three thematic panels have been organized - on the financing of election campaigns and the media in the electoral process.The invitation received by political parties for today's meeting stated that it would be dedicated to an area where it's possible to find "satisfactory permanent or transitional solutions in the run-up to the next parliamentary, provincial and local elections."Organizers stressed that a reliable voter list and the integrity of the administration are crucial to ensuring citizens' rights to a fair and free election.The Faculty of Political Sciences in Belgrade and the Open Society Foundation are organizing a series of round-tables on parliamentary and local elections, which should be held in the spring of 2020.(Telegraf.rs)                 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3100300-peti-sastanak-vlasti-i-opozicije-o-izbornim-uslovima

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Povišeni tonovi na petom sastanku vlasti i opozicije: Evo oko čega su se nadjačavali (FOTO)

Sastanak je bio zatvoren za javnost | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i svetaNa Fakultetu političkih nauka u Beogradu (FPN) u Beogradu danas je održan peti razgovor vlasti i opozicije, koji je ovog puta posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.POVIŠENI TONOVIIzvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je na današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu izražena spremnost da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN.Navodeći da je na današnjem sastanku na temu biračkog spiska bilo povišenih tonova, iako je reč o tehničkoj temi, on je rekao da je ponovo iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM.Kazao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima.Najavio je sledeći sastanak za 19. septembar na temu biračkog prava i izrazio nadu da će, s obzirom na značaj te teme, i stranke koje bojkotuju dijalog promeniti odluku i vratiti se razgovorima na FPN.ORLIĆ: PSG DOŠAO DA BI POSTAVLJAO USLOVEZamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić izjavio je da su predstavnici Pokreta slobodnih građana (PSG) i došli na SNS na petu rundu dijaloga između vlasti i opozicije na FPN samo da bi postavljali uslove.Naime, Petar Miletić iz PSG saopštio je da ovaj pokret neće doći na sledeću rundu dijaloga između vlasti i opozicije ukoliko na narednom sastanku ne učestvuju ministri državne uprave i lokalne samouprave i kulture i inofrmisanja, i ne potpišu dokument kojim bi prihvatili preporuke OEBS-a, ODIHR-a i stručnih organizacija.- Mi smo danas došli na sastanak želeći da iscrpimo sve mogućnosti kako bi poboljšali izborne uslove kojih u Srbiji nema, iako smo bili pod pritiskom da napustimo ove sastanke, što od javnosti, što od ljudi iz naše organizacije koji misle da ovo nema smisla -  rekao je Miletić.Orlić je, potom, to prokomentarisao rečima da je to, verovatno, "glavna stvar" zbog koje je PSG danas došao na sastanak, kao što su "onomad ?ilas i Obradović" zapretili papirom.- Verovatno je to suština današnjeg dana za njh. Traži se da se ministri obavežu da će biti sprovedeno sve ono što kažu predstavnici NVO. Dakle, ne ono oko čega smo se složili mi kao učesnici, niti deo nas, nego apsolutno sve, čak i ono oko čega ne može da se postigne nikakva saglasnost - rekao je Orlić.On je dodao da u tom smislu postoje predlozi poput onih da, recimo, predstavnici stranaka garantuju za sadržaj Pravilnika koji donosi REM.- Svi znaju da mi ne uređujemo sadržaj dokumenta, niti to radi skupština, ponajmanje političke stranke. Potpuno je deplasirano da mi možemo da garantujemo šta u tom dokumentu piše. Ako pogledate kako su regulisana nezavisna tela jasno je šta je u njihovoj nadležnosti, piše da ne dolazi u obzir politički pritisak na njih, da im neko zapoveda ili komanduje. Sve je to regulisano zakonom - rekao je Orlić.Orlić pita zašto neko očekuje da će vlast da ruši nezavisne institucije i napravi stranačka tela koja će, kaže, da rade na telefonski poziv, iz političkih stranaka.SPS: O PREPORUKAMA UNUTAR STRANKE I SA KOALICIONIM PARTNERIMAŠef poslaničkog kluba SPS ?orđe Milićević rekao je danas da će o preporukama nevladinih organzicija o izbornim uslovima razgovarati unutar stranke, zatim sa koalicionim partnerima i tek onda doneti odluku.Milićević je novinarima kazal da sigurno neće razgovarati o predizornim vladama, te da takođe ne žele da se bave uređivačkom politikom RTS i privatnih medija, te da se neće mešati ni u rad REM-a.- SPS pokazuje svoju opredljenost da dijalogom dođemo do dogovora i do demokratskog rešenja. Okrugli sto shvatamo kao razmenu mišljenja i stavova i tokom prtehodnih pet sastanaka smo iznosili stavove i mišljanja. Neke preporuke su za nas prihvatljive neke smatramo da su rigidne i da nisu prihvatljive - rekao je Milićević.Milićević kaže da mu se, međutim, čini da razgovori pomalo gube smisao i da se od njih traži da se izjašnjavaju o preporukama, te da im se na taj način vezuju ruke, a pojedinim organizatorima "diže cena", dok nema drugog dela opozicije.- Po ko zna koji put se traži da konkretizujemo naše odluke po pitanju preporuke organizacija CRTA, CeSID, a šta je sa delom opozicije koja ne učestvuje u radu? Da li su oni prihvatili neke od preporuka koje je iznela CRTA i CeSID, možda nisu prihvatili ništa, šta je onda suština razgovora - pita se Milićević.On je poručio strankama da posle jučerašnjeih izbora u Medveđu još jednom razmisle o bojkotu.ŽUJOVIĆ O SASTANKUFunkcioner LDP-a ?orđo Žujović ocenio je danas da od predsednika države Aleksnadra Vučića zavisi da li će Srbija dobiti "normalne" izborne uslove.Žujović je novinarima rekao da još uvek ne postoji politička volja da se određene stvari pomere sa mrtve tačke i da je činjenica da jedna po jedna organizacija donosi odluke o bojkotu izbora na proleće 2020.godine, što je, kaže, loše.- Mi moramo konačno sa ovih razgovora izaći sa konkretnim predlozima i sa konkretnim inicijativama kako bi u javnosti moglo da se o tome razgovara. Mi se nalazimo pred jednom provalijom u koju ćemo ili svi upasti ili ćemo uspeti da je prevaziđemo - rekao je Žujović novinarima.On je dodao da Srbiji nisu potrebne strane diplomate, niti evrobirokrate da presuđuju o našim stvarima i da se uzrok i koren problema nalaze u Beogradu i oličen je, kaže, u vladajućoj većini.- Problem je što je vladajuća većina kroz ovih 7 i po godina stavila znak jednaskoti između vlasti, stranke i države i sva tri pojma simbolizuje predsednik Republike. Od njega isključivo zavisi da li ćemo dobiti normalne izbore uslove ili će većina opozicionih stranaka da bojktoje izbore - rekao je Zujović.Nada se da će vlast do 19. septembra, odnosno do sledećeg sastanka da održi međusobne konsultacije, kao i predsedništva SNS i SPS i da će onda svi moći da se pogledaju i kažu šta je to što može da se prihvati, a šta ne.Žujović je kazao da je problem što se, kako kaže, između dva sastanka odvija "realan politički život" u kojem se nije pomerilo sa mrtve tačke i dodaje da dok se to ne desi, neće biti ni pomaka.MARTON O SASTANKUPredstavnik LSV Aleksandar Marton ponovio je da se ta stranka zalaže za dijalog, kao i da bi on trebalo da se odvija u skuspstini. Izrazio je zadovoljstvo što je tokom sastanka na FPN pomenuta Vojvodina.- Današnja tema (birački spiskovi i izborna administracija) je nešto što je od krupcijalne važnosti za kvalitet demokratske izborne procedure i baš zato je bitno što smo čuli niz dobrih stavova i od predstavnika vlasti i opozicije, a naročito od predstavnika NVO - rekao je Marton.Marton je apelovao i na vlast i na opoziciju da se uozbilje, jer Srbije nema vremena da čeka, i da je za neka rešenja potrebna zakonska procedura.KO JE PRISUSTVOVAO SASTANKU?Na sastanak su stigli predstavnici vladajuće većine, Vladimir Orlić i Vladimir ?ukanović iz SNS, ?orđe Milićević iz SPS, kao i Branimir Jovanović iz SDPS.Takođe, na razgovor su došli i Petar Miletić i Pavle Grbović iz PSG, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, ?orđo Žujović iz LDP-a, Aleksandar Marton iz LSV-, predstavnici Stranke moderne Srbije i SDA Sandžaka.Ni ovog puta sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa ranijom odlukom o bojkotu izbora.Ni danas nema predstavnika Demokratske stranke Srbije (DSS), koja, inače, neće bojkotovati izbore, ali nije prisustvovala prethodnom sastanku, 5. septembra.Na skupu su i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, kao i predstavnici Crte, Transparentnosti Nemanja Nenadić, CeSID-a Bojan Klačar.Do sada su, pored uvodnog sastanka, organizovana tri tematska panela - o finansiranju izbornih kampanja i medijima u izbornom procesu.U pozivu koji su dobile političke stranke za današnji sastanak, navodi se da će biti posvećen oblasti za koju je "moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora".Organizatori su istakli da je pouzdan birački spisak i integritet administracije od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore.Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine..(Telegraf.rs)                                             

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3100300-peti-sastanak-vlasti-i-opozicije-o-izbornim-uslovima

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)Nenadić

Naslov: Peti sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima

Sastanak je zatvoren za javnost | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i svetaPeti okrugli sto vlasti i opozicije, koji se održava u okviru dijaloga o izborima 2020. godine, počeo je jutros na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (FPN).Kako je ranije najavljeno, današnji okrugli sto biće posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.Na okrugli sto su danas došli predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista, Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Pokreta slobodnih građana (PSG), Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Liberalno-demokratske partije (LDP), Stranke demokracije akcije Sandžaka i Stranke moderne Srbije.Na okrugli stolu su i predstavnici nevladinih organizacija Transparentnost Srbija, CeSID i Crta.Sastanak je zatvoren za javnost.(Telegraf.rs)      

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Izbori/Poceo-peti-sastanak-na-FPN-o-izbornim-uslovima-2.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: POČEO PETI SASTANAK NA FPN O IZBORNIM USLOVIMA

Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata. Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak Izvor: Beta, 09.Sep.2019, 10:17 Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata.Peti po redu sastanak ima za temu birački spisak i izbornu administraciju.Od stranaka su prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije.Tu su i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana, Gradjanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka.Tu su i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a.SNS predstavljaju zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Djukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Djordje Milićević.Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN.Pogledaj vesti o: Izbori  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vranje/Vranje-u-samom-vrhu-po-transparentnosti.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: VRANJE U SAMOM VRHU PO TRANSPARENTNOSTI

VRANJEUz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Transparentnost Srbija predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine... Izvor: JUGpress.com, 09.Sep.2019, 17:19 VRANJEUz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Transparentnost Srbija predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine.Od ukupno 145 gradova i opština prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli sedmo mesto."Indeks lokalne transparentnosti 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave. Reč je o pojedinačnim akcijama, iza kojih ne stoji šira državna, nacionalna politika ili program, što bi osiguralo da reforme u pravcu transparentnosti...    

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Pocela-nova-runda-dijaloga-na-FPN-u-2.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: POČELA NOVA RUNDA DIJALOGA NA FPN-U

Izvor: RTS, 09.Sep.2019, 09:14 Peti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, održava se na Fakultetu političkih nauka. Današnji sastanak posvećen je problemima biračkog spiska i izborne administracije.Sastanku prisustvuju predstavnici SNS-a Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, iz SPS-a Đorđe Milićević, iz LDP-a Đorđo Žujović, Nemanja Nenadić ispred Transparentnosti Srbija i Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA. Dijalog organizuju Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društv.Prethodnom sastanku, koji je održan prošle sedmice, nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju i DSS....  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Nova-runda-dijaloga-na-FPN-u.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: NOVA RUNDA DIJALOGA NA FPN-U

Izvor: RTS, 09.Sep.2019, 09:14 Peti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020, održan je na Fakultetu političkih nauka. Današnji sastanak bio je posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.Do sada su, pored uvodnog sastanka, organizovana tri tematska panela o finansiranju izbornih kampanja i medijima u izbornom procesu. Sastanku su prisustvovali predstavnici SNS-a Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, iz SPS-a Đorđe Milićević, iz LDP-a Đorđo Žujović.Takođe, i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, Nemanja Nenadić ispred Transparentnosti Srbija, Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA,...  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vranje/Medju-najboljima-u-Srbiji-Transparentnost-Srbija-objavila-najnovije-rezultate.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: MEĐU NAJBOLJIMA U SRBIJI: TRANSPARENTNOST SRBIJA OBJAVILA NAJNOVIJE REZULTATE

Vranje - Transparentnost Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine... Izvor: OkRadio.rs, 09.Sep.2019, 12:31 Vranje - Transparentnost Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine. Prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli 7. mesto od ukupno 145 gradova i opština. Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada, jer su po prvi put ocenjene i gradske opštine, njih 25, ali na kraju nisu rangirane. - LTI 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave. Međutim, reč je o pojedinačnim akcijama, iza... 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: vranje.org.rs

Link: http://vranje.org.rs/vest.php?id=14642&oblast=vesti

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Gradske vesti

Zvanična prezentacija grada Vranje.Transparentnost Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine. Prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli 7. mesto od ukupno 145 gradova i opština. Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada, jer su po prvi put ocenjene i gradske opštine, njih 25, ali na kraju nisu rangirane. "LTI 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave. Međutim, reč je o pojedinačnim akcijama, iza kojih ne stoji šira državna, nacionalna politika ili program, što bi osiguralo da reforme u pravcu transparentnosti u lokalnim samoupravama budu održive i trajne", stoji u nalazu Transparentnosti Srbija. Rezultat Grada Vranja je iznad proseka koji 2019. godine iznosi 40 i ovo je, uzimajući u obzir obuhvat lokalnih samouprava, najbolji rezultat Grada Vranja po ovoj metodologiji do sada. Na istoj listi, Grad Beograd nalazi se na 118, Niš na 106, a Novi Sad na 52. mestu. Najbolje plasirana je opština Plandište, dok drugo mesto dele opština Paraćin i grad Novi Pazar. Inače, Grad Vranje i USAID trenutno sarađuju na projektima izrade novog veb sajta, budžetskog portala i podrške u finalizaciji Lokalnog antikorupcijskog plana. 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: vranjenews.rs

Link: https://www.vranjenews.rs/news/ts-grad-vranje-sedmi-po-transparentnosti-u-srbiji

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Grad Vranje sedmi po transparentnosti u Srbiji

Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli 7. mesto od ukupno 145 gradova i opština u Srbiji, pokazalo je istraživanje Transparentnosti Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).Rezultat Grada Vranja je iznad proseka koji 2019. godine iznosi 40 i ovo je, uzimajući u obzir obuhvat lokalnih samouprava, najbolji rezultat Grada Vranja po ovoj metodologiji do sada, tvrde iz Gradske uprave. Na istoj listi Grad Beograd nalazi se na 118, Niš na 106, a Novi Sad na 52. mestu. Najbolje plasirana je opština Plandište, dok drugo mesto dele Paraćin i grad Novi Pazar.U konačnom rangiranju tražen je Indeks lokalne transparentnosti (LTI), u sklopu istraživanja koje se u Srbiji sprovodi svake godine od 2015. - Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada jer su, po prvi put, ocenjene i gradske opštine, njih 25, koje na kraju ipak nisu rangirane - kaže se na zvaničnom gradskom sajtu grada Vranja. - LTI 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave. Međutim, reč je o pojedinačnim akcijama iza kojih ne stoji šira državna, nacionalna politika ili program, što bi osiguralo da reforme u pravcu transparentnosti u lokalnim samoupravama budu održive i trajne - piše, pak, u nalazu Transparentnosti Srbija. Grad Vranje i USAID trenutno sarađuju na projektima izrade novog veb sajta, budžetskog portala i podrške u finalizaciji Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP).

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: RTS1

Rubrika: Šta radite bre/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zakon o zaštiti uzbunjivača

Nikolina Rakić, reporter:Zakon o zaštiti uzbunjivača koji pomaže građanima koji prijave korupciju ili nedozvoljenu radnju primenjuje se više od četiri godine. Za to vreme zakon je dao dobre rezultate i pokazao da sudovi efikasno pružaju zaštitu licima koja prijave korupciju, kažu stručnjaci, ali ukazuju i na to da je praksa pokazala i slabosti na kojima treba raditi u narednom periodu. Vladimir Radomirović, Pištaljka:U nekim slučajevima sudovi su u roku od svega dva dana pružali privremenu meru uzbunjivačima, vraćali ih na radno mesto s kojih su bili otpušteni ili prebačeni na neko niže radno mesto. Međutim, i dalje ima mnogo posla. Naravno da uzbunjivači treba da imaju potpunu zaštitu, ali ta zaštita će biti potpuna samo kada oni na koje uzbunjivači ukazuju kao krivce za neke zloupotrebe budu kažnjeni. Nela Kuburović, ministar pravde:Svakako, ono što će Ministarstvo nastojati da radi, a to je da radimo godišnje analize unutrašnjeg uzbunjivanja, odnosno šta se to dešavalo sa prijavama koje su podneli uzbunjivači i kako su postupali nadležni organi po prijavama. Nikolina Rakić, reporter:S korupcijom se suočavaju sve vlade, kaže ambasador SAD Kajl Skot, i ističe da se globalno iskustvo treba koristiti u ovoj borbi. Kajl Skot, ambasador SAD:Ljudi koji imaju informacije o nepravilnostima moraju imati poverenja da će im institucije omogućiti da kažu šta imaju, a zatim im pružiti i zaštitu. Pa, kako se to radi? Podizanjem javne svesti o potrebi prijavljivanja korupcije, rasipništva, pronevere i zloupotreba, povećanjem sposobnosti i znanja osoba ovlašćenih za primanje žalbi uzbunjivača. Nikolina Rakić, reporter:Od početka primene Zakona o zaštiti uzbunjivača juna 2015. godine do kraja prošle godine pred sudom je bilo 622 predmeta, od čega su 533 rešena.             

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Radio Beograd 1

Rubrika: Novosti dana

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Sastanak vlasti i opozicije

Spiker:Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu držan je peti sastanak vlasti i opozicije na temu birački spiskovi i izborna administracija. Vlast i opozicija ovog puta uz povišene tonove skoro do dogovora, kao i prethodnih puta razgovorima nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju i DSS-a. Izveštava Tijana Sibinović. Reporter:Žustri razgovori na administrativnu temu, ovako peti sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka ocenjuju organizatori. Učesnici ovaj put saglasni oko većine tačaka. Srpska napredna stranka ima volju i odlična je da menja sve ono što su nevladine organizacije ocenile da ne funkcioniše najbolje, kaže Vladimir Orlić.Vladimir Orlić, Srpska napredna stranka: Što se Srpske napredne stranke tiče naš politički stav je da te stvari apsolutno nisu sporne, naprotiv nama je drago da uređenjem svega što je eventualno treba da se dodatno uredi, a smatramo i neće to niko ozbiljan moći da uspori da je to sada već na drastično višem i bolje nivou, kvalitativno drugačije u odnosu na period kako je nekada bilo. Ali ako može i dodatno da se unapred i to treba učiniti zato što je zajednički interes da naši građani pre svega imaju poverenje u svaki aspekt izbornog procesa. Reporter:Ipak Đorđe Žujović iz LDP-a uveren je da pomaka neće biti dok se predlozi koji su danas dogovoreni ne usvoje u Narodnoj skupštini. Đorđe Žujović, LDP:Zato što sve ovde što mi pričamo, oko čega se potencijalno dogovorimo ali ne dogovorimo to mora biti implementirano dalje kroz institucije, kroz ministarstva, kroz zakonska i podzakonska akta, moraju proći vladu, mora proći skupštinu. Jasno je ko čini Vladu, Vladu čine vladajuće stranke, a u vladajućim strankama odlučuju očigledno samo predsednici partija. Oni će u krajnjem slučaju dati sud o svemu ovome što mi govorimo ili će oni sami sastati u okviru vladajuće koalicije reći da ovde postoji politička volje da se nešto uradi ili ćemo mi izaći sa sledećeg sastanka i reći OK propustili smo još 10 dana, još neka organizacija je donela odluku o bojkotu i mi se nismo pomirili iz mrtvog ugla. Reporter:Đorđe Milićević iz SPS-a smatra da iako je razgovor bio konstruktivan ovi sastanci počinju da gube smisao jer ih deo opozicije ponovo bojkotuje. Đorđe Milićević, SPS:Po ko zna koji put se traži da konkretizujemo naše odluke po pitanju određenih preporuka od strane CRTE, od strane Cesida. Šta je sa delom opozicije koji ne učestvuje u radu? Možda oni nisu prihvatili ništa od onoga što su preporuke Crte i Cesida, možda imamo ponovo na stolu njihov zahtev ili prihvatite naše stavove ili imamo bojkot, a onda to svakako nije put koji vodi ka dogovoru i nije put koji vodi ka kompromisu već je to nešto što se u pravom smislu reči može definisati kao ultimatum. Reporter:Predstavnici Pokreta slobodnih građana prisustvovali su sastanku iako su kako kažu imali pritiske da na Fakultet političkih nauka ne dođu. To će kažu idući put i učiniti ako se ne ispune zahtevi koji su danas postavljeni, kaže Petar Miletić iz ovog pokreta. Petar Miletić, Pokret slobodnih građana:Mi tražimo da se do sledećeg sastanka, dakle do toga ima deset dana, do 19. septembra pozovu i resorni ministri koji su nadležni za one teme o kojima smo u ovih pet rudi razgovarali. Pre svega ministar državne uprave i lokalne samouprave i kulture i medija i da potpišu jedan dokument kojim bi oni prihvatili sve one preporuke koje su predstavili pre svega OEBS, ODIR i ove stručne organizacije koje su radile vrlo vredno i za to ih pohvaljujem svih ovih sastanaka. Dakle pre svega Crta, Transparentnost Srbije i Cesid.Reporter:Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo ističe da su se učesnici pri kraju sastanka vratili na temu medija. Milan Antonijević, Fondacija za otvoreno društvo:Postoji spremnost da se organizuje javno slušanje o funkcionisanju i radu REM-a koji može imati i delove izmene zakona kao rezultata tog javnog slušanja. Znamo da to može zahtevati određeni period da bi se ovako javno slušanje organizovalo, ali jeste jedan od puteva koje vidimo kao izlaz iz situacije koja je u ovom trenutku u medijima. Reporter:Sledeći sastanak zakazan je za 19. septembar, a razgovaraće se o biračkom pravu i pritiscima na birače.                         

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Radio Beograd 1

Rubrika: Novosti dana

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zaštita uzbunjivača

Spiker:Srbija ima jedan od najboljih zakona o zaštiti uzbunjivača, ali retko koji slučaj korupcije koji građani prijave dobije sudski epilog. Upravo to obeshrabruje građane da prijavljuju nepravilnosti i predstavlju jednu od najvećih prepreka za efikasniju borbu protiv korupcije. To je rečeno na konferenciji zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou. Pripremila Milka Babić.Milka Babić, reporter:Domar opštinske uprave u Rači, Tomislav Veljković, 2016. god prijavio da je iz budžeta lokalne samouprave potrošeno 600.000e namenjenih za izgradnju prečistača otpadnih voda, a da postrojenje nije izgrađeno. Sa predmetom je upoznao ministra pravde, a dokumentaciju predao Agenciji za borbu protiv korupcije. Ostao je bez posla, ali ga je sud vratio na radno mesto. Ipak, kaže nije zadovoljan.Tomislav Veljković, domar opštinske uprave u Rači:Nemamo punu satisfakciju za svoje postupke koje radimo sve do trenutka, da predmeti koje smo mi pravili ne budu rešeni. Zašto se to toliko čeka? Jer je to toliko čist predmet, odnosno dokaziva korupcija, ja stvarno ne znam, i onog trenutka kad država bude počela da rešava te predmete koji smo mi uzbunjivači prijavili, tog trenutka i drugi ljudi će da se odvaže da prijave sve ono što znaju. Najviše znaju ovi ljudi koji odlučuju o tenderima, o nabavkama i itd. Oni najviše znaju.Milka Babić, reporter:Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Matea Norčić Stancar navodi da se kad je reč o zaštiti uzbunjavača na Srbiju ugledaju mnoge evropske zemlje.Matea Norčić Stancar, zamenica šefa delegacije EU u Srbiji:Srbija ima veoma dobar zakon o zaštiti uzbunjivača, ali konačan dokaz uspeha biće da vidimo napredak u ključnim pokazateljima borbe protiv korupcije, broju slučajeva koji su uspešni procesuirani i rešeni pred sudom  i osuđujućih presuda za one koji su činili nepravilnosti.Milka Babić, reporter:Za 4 godine koliko se primenjuje zakon o zaštiti uzbunjavača u sudove su stigla 622 predmeta, a 533 su rešena. Ministarska pravde Nela Kuburović je zadovoljna zaštitom koju dobijaju oni koji ukažu na korupciju, ali pita šta se dešava sa prijavama koje podnose?Nela Kuburović, ministarka pravde:Pozivam tužilaštvo da se dužno pažnje posmatra prijave uzbunjivača, ne želim da se mešam u n njihovu samostalnost, ali svakako mislim i da nije samo kontakt sa uzbunjivačima kada s euzbunjavač pojavi u tužilaštvu treba se raditi na proaktivnosti, da prijava može biti objavljeni članak, objavljena fotografija, tako da je to nešto na čemu će se svakako insistirati.Milka Babić, reporter:Proaktivnost u borbi protiv korupcije je jedna od najvažnijih stavki poglavlja 23, pristupnih pregovora sa EU. Do kraja godine biće usvojen revidirani akcioni plan za to poglavlje, a 2020 počeće izrada nove nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.                 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Radio Beograd 1

Rubrika: U ovom trenutku

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uzbunjivači

Voditelj: Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou tema je međunarodne konferencije koja se održava u našem gradu. Milka Babić je ispratila jedan deo ove debate.Reporter:Tako je. Reč je o konferenciji koja je organizovana povodom četiri godine od primene Zakona o zaštiti uzbunjivača. On je od leta 2015 godine u primeni u Republici Srbiji. Kako smo mogli da čujemo dosta je hvaljen i od strane naše vlasti i od strane stručnjaka, i međunarodnih stručnjaka iz Evropske unije. Kako smo mogli da čujemo do kraja 2018 godina bilo je u sudovima 622 predmeta u radu a koji se tiču Zakona o zaštiti uzbunjivača odnosno toliko građana je primenilo, prijavilo neki oblik korupcije ili nepravilnosti. I 533 slučaju su rešena odnosno toliko građana je dobilo sudsku zaštitu ili nije dobilo sudsku zaštitu, ukoliko su da nije procenio da to nije potrebno. Ono što smo mogli da čujemo na ovoj konferenciji kao glavnu zamerku uz sve pohvale na račun ovog zakona, je to što je mali je broj slučajeva koji su krivično procesuirani a koje su uzbunjivači prijavljivali. Dakle, ljudi prijave korupciju, dobiju zaštitu, ne ostanu bez posla međutim, to što su oni prijavili ta nepravilnost ne dobije sudski epilog i oni koji su kršili zakon ne budu kažnjeni. Jedan od primer sa kojima smo mi danas mogli da razgovaramo je Tomislav Nedeljković, on je domar opštinske uprave u Rači. On je 2016 godine prijavio da je 600.000 evra nestalo iz budžeta opštine a to je bio novac koji je bio namenjen za izgradnju prečistača otpadnih voda, tog prečistača nema a nema ni para a nema ni sudskog epiloga tog slučaja koji je on prijavio. Čovek je ostao bez posla, vrlo brzo je zahvaljujući Zakonu o zaštiti uzbunjivača vraćen na posao međutim, on sam kaže da njemu najviše smeta to što nisu kažnjeni oni koji su odgovorni zato što tog novca više nema. U tom kontekstu govorila je i ministarka pravde Nela Kuburović koja je pozvala tužilaštvo bez želje da utiče na tužilaštvo da reaguje na sve slučajeve prijave korupcije koje podnesu uzbunjivači. Ona je, takođe, rekla da i novi ski članak može da bude neka vrsta uzbunjivanja i signal za tužilaštvo da bude ažurniji kada je reč o ovakvim slučajevima. Voditelj: Hvala. Čuli smo Milku Babić.     

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Prva televizija

Rubrika: Vesti 18

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Razgovor vlasti i opozicije

SpikerNa Fakultetu političkih nauka u Beogradu održan je peti razgovor vlasti i dela opozicije. Povišenim tonovima razgovaralo se o tehničkoj temi - biračkim spiskovima i izbornoj administraciji. Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je na današnjem sastanku vlasti i opozicije izražena spremnost da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na fakultetu. Sledeći sastanak zakazan je za 19. septembar.Milan Antonijević, direktor Fondacije za otvoreno društvo Kod velikog dela onoga što su predložile organizacije postoji saglasnost svih koji su bili na Fakultetu političkih nauka što mislimo da je dobro, jeste ovo tehnička tema, ali je bilo zaista i žustre rasprave. Vratili smo se i na temu medija. Mislimo da je to takođe jedna od ključnih tema. Postoji spremnost da se organizuje javno slušanje o funkcionisanju i radu REM-a, a koje može takođe imati i delove izmene zakona kao rezultate tog javnog slušanja.Vladimir Orlić, SNSOno što je činjenica da smo mi uspeli danas da se, mislim da je i to pomenuo predstavnik organizatora, predstavnik Fondacije za otvoreno društvo da se usaglasili u jako velikoj meri oko onih stvari koje su bile tema današnjeg sastanka, pre svega, vezano za sva ona pitanja koja se tiču biračkog spiska. Otprilike četiri ili pet zajedničkih predloga postoji iza kojih stoje nevladine organizacije CeSID, CRTA, Transparentnost Srbije, dakle kada se pogleda šta je svaka od tih organizacija predložila sa svoje strane oni su napravili zajednički jedan papir na kome se nalaze, može se reći, zajednički predlozi tih nevladinih organizacija i apsolutno sve što se tiče biračkog spiska naišlo je na saglasnost i odobravanje učesnika sastanka.Petar Miletić, PSGMi tražimo da se do sledećeg sastanka, dakle do toga ima deset dana, do 19. septembra pozovu i resorni ministri koji su nadležni za one teme o kojima smo u ovih pet rundi razgovarali, dakle, pre svega ministar državne uprave i lokalne samouprave i kulture i medija i da potpišu jedan dokument kojim bi oni prihvatili sve one preporuke koje su predstavili, pre svega OEBS i ODIHR i  ove stručne organizacije.        

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Pink

Rubrika: Nacionalni dnevnik 1300

Autori: Ivan Golušin

Teme: javne rasprave

Naslov: Rasprava o dualnom obrazovanju

SpikerPoslanici Skupštine Srbije raspravljaju o dualnom modelu visokog obrazovanja. Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da dualni model visokog obrazovanja neće remetiti standardno obrazovanje a studenti koji se opredele svojom voljom, za taj model studiranja mogu da računaju na veliku podršku kompanija kao i garantovani posao po završetku studija. Mladen Šarčević, ministar prosveteTako da smo već i školu u Pazovi i Pančevu prilagodili tim uslovima. Ako nam je cilj da nam deca rade, a svakako ovo o čemu pričamo je jedan proces i neki putevi gde mi ovo apsolutno merimo sa šest kantara pa tek onda uvodimo postepeno u naš obrazovni sistem.      

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: O2TV

Rubrika: Vesti 16/O2TV

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Razgovor vlasti i opozicije

Spiker:Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu po peti put održan je razgovor vlasti i opozicije. Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, navodeći da je na današnjem sastanku na temu biračkog spisa bilo povišenih tonova iako je reč o tehničkoj temi, rekao je da je ponovo iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM-a što je povezano sa stanjem u medijima. Milan Antonijeviš, Fondacija za otvoreno društvo Srbija:Danas smo prošli kroz temu biračkog spisa izborne administracije, oko velikog dela onog što su predložile organizacije postoji i saglasnost svih koji su bili na Fakultetu političkih nauka, što mislimo da je dobro. Jeste ovo tehnička tema, ima ali bi bilo zaista i žustre rasprave. Vratili smo se i na temu medija mislimo da je to takođe jedna od ključnih tema, postoji spremnost da se organizuje javno slušanje o funkcionisanju i radu REM-a koje može takođe imati i delove izmene zakona kao rezultata tog javnog slušanja. Petar Miletić, PSG:Mi tražimo da se do sledećeg sastanka dakle do toga ima 10 dana, do 19.septembra pozovu i resorni ministri koji su nadležni za one teme o kojima smo u ovih 5 rundi razgovarali dakle pre svega ministar državne uprave i lokalne samouprave i kulture i medija i da potpišu jedna dokument kojim bi oni prihvatili sve one preporuke koje su predstavili pre svega OEBS, ODIR i ove stručne organizacije koje su radile vrlo vredno i za to ih pohvaljujem, svih ovih sastanaka, pre svega CRTA, Transparentnost Srbije, i CESID. Ukoliko zaista ne bude se vlast uradila ovo što smo tražili mi na šestom sastanku nećemo učestvovati.Vladimir Orlić, SNS:I ono što je činjenica, da smo mi uspeli danas da se mislim da je i to pomenuo predstavnik organizatora, predstavnik Fondacije za otvoreno društvo, da se usaglasimo u jako velikoj meri, oko onih stvari koje su bila tema današnjeg sastanka.  Pre svega vezano za sva ona pitanja koja se tiču biračkog spisa. Otprilike četiri ili pet zajedničkih predloga postoji iza kojih stoje nevladine organizacije CESID, CRTA, Transparentnost Srbije, dakle kad se pogleda šta je svaka od tih organizacija predložila, sa svoje strane, oni su napravil jedan zajednički papir na kom se nalaze može se reći zajednički predlozi tih nevladinih organizacija. I apsolutno sve što se tiče biračkog spiska naišlo je na saglasnost i odobravanje učesnika sastanka.         

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Dijalog vlasti i opozicije

----------------------------------------------------------

Datum: 09.09.2019 

Medij: Happy

Rubrika: Telemaster

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Konferencija o zaštiti uzbunjivača

Spiker:Zakon o zaštiti uzbunjivača za četiri godine primene u Srbiji dao je dobre rezultate i pokazao da sudovi efikasno pružaju zaštitu licima koja prijave korupciju. U narednom periodu očekuje se veće angažovanje tužilaštva na istraživanju prijava. To je ocenjeno na današnjoj konferenciji „Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou“ na kojoj je ministarka pravde Nela Kuburović istakla da je najvažnije da uzbunjivači dobijaju zaštitu i da se nadležnim organima izdaju uputstva da ne mogu ni na koji način da vrše odmazdu prema tim licima. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot rekao je da je uzbunjivačima neophodno pružiti poverenje i zaštitu podizanjem javne svesti o potrebi prijavljivanja korupcije, pronevere i zloupotreba, povećanjem znanja ovlašćenih za primanje žalbi uzbunjivača jačanjem pravne zaštite na sudu i korišćenjem informacija koju uzbunjivači pruže u krivičnim istragama.Nela Kuburović ministarka pravde:Nije samo kontakt sa uzbunjivačima kada se uzbunjivač pojavi u tužilaštvu, treba se raditi na proaktivnosti da prijava može biti objavljeni članak, objavljena fotografija, tako da je to nešto na čemu će se svakako insistirati i to je jedan od prioriteta kod poglavlja, Akcionog plana za Poglavlje 23 koji se odnosi na borbu protiv korupcije, a to je upravo proaktivni pristup tužilaštva.Kajl Skot ambasador SAD:Nastavićemo da radimo na tome i dati svu potrebnu podršku za jačanje zaštite uzbunjivača. Korupcija je ozbiljan izazov sa kojim se suočavaju sve Vlade ali postoji globalno iskustvo koje se može iskoristiti da se pronađe odgovor na taj izazov.      

----------------------------------------------------------