Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 11.09.2019 

Medij: Alo      Strana: 25

Rubrika: Regioni

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zlatko prekinuo štrajk glađu!

Posle pisanja „Alo!“, učitelj vraćen na posao

 Zlatko prekinuo štrajk glađu!

 Učitelj Zlatkc Cvijović, koji je počeo štrajk glađu 2. septembra zbog otkaza i stranačkog zapošljavanja u OŠ „Slobodan Seklić“ u Užicu, prekinuo je štrajk. Direktor Aleksandar Urošević, posle sastanka svih direktora užičkih  škola, saopštio je da će Zlatko biti vraćen na posao.

„Direktor mi je rekao da sam vraćen na posao, ali detalje ću znati tokom ove sedmice“, rekao je Cvijović, koji je posle četiri dana gladovanja završio u Hitnoj pomoći.

Cvijović je sa transparentom „Štrajkom glađu protiv političkog zapošljavanja“ sve vreme boravio ispred škole. On je posle 13 godina rada na određeno vreme ostao bez posla jer je direktor, kako tvrdi, umesto njega u izdvojenom odeljenju škole u selu Ljubanje, „ro stranačkom nalogu zaposlio drugog učitelja, koji je radio u školi 20 dana“.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2019 

Medij: Blic      Strana: 12

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: 60 MODERNIH SUDNICA U OBNOVLJENOM ZDANJU

 Privedeni kraju radovi na Palati pravde  

 60 MODERNIH SUDNICA U  

OBNOVLJENOM ZDANJU  

 Obnova zgrade Palate pravde privodi se kraju, pa se može očekivati da će se na adresu, ali u mnogo modernije zdanje, Viši sud u Beogradu, Više javno tužilaštvo, Prvo osnovno tužilaštvo i krivično odeljenje Prvog osnovnog suda vratiti tokom ovog meseca. Kako izgledaju po-  

slednji radovi na opremanju, zavirila je redakcija portala Beobuild. Radovi su  

krenuli u martu 2017. kada je zgrada bila ogoljena do betona, sada, kako prenosi portal, potpuno je obnovljena i unutrašnjost i spoljašnjost, uz zadržavanje postojećeg gabarita.  

Kako navode, napravljene su brojne adaptacije u unutrašnjosti, u skladu sa potrebama četiri pravosudna organa koji su smešteni u Palati pravde. Ceo unutrašnji prostor krase staklene površine, koje čine ambijent svetlim, a nova reflektujuća stakla na prozorima dala su plavi ton fasade. Zamenjena su i ulazna vrata koja prilično odudaraju od fasade zgrade.  

- Zatvoren je prvi sprat atrijuma u nižem krilu kompleksa (Su+Pr+3) i to je prostor u kome su sada formirane četiri nove sudnice. U unutrašnjosti najveća funkcionalna promena jeste uklanjanje velikog stepeništa levo od glavnog ulaza, međutim, izgrađena su dva manja stepeništa koja će preuzeti njegovu funkciju. Pored preko 60 savremenih sudnica sa modernom multimedijalnom opremom i sistemima za nadzor, potpuno je rekonstruisan kancelarijski prostor, arhiva i depo, pritvorske jedinice, kao i podzemna garaža - navodi portal Beobuild.  

Ovo je i najavila ministarka pravde Nele Kuburović prilikom jednog obilaska radova, da je cilj rekonstrukcije da se uveća funkcionalni prostor, samim tim povećan je broj kabineta za sudije i tužioce, kao i broj sudnica u cilju povećanja efikasnosti rada pravosuđa.  

- To znači da će sudije i tužioci moći da ročišta zakazuju češće. Samim tim stvaramo uslove za kraće trajanje postupka - rekla je tom prilikom Kuburovićeva. U planu je da u zgradu bude smešten i data centar, kao i da će se na istoj adresi naći i posebna odeljenja Višeg javnog tužilaštva i Višeg suda za borbu protiv korupcije.  

Inače, ovo zdanje predstavlja primerak beogradskog brutalizma iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Delo je arhitekata Zorana Žunkovića, Mihaila Živadinovića i Božidara Simovića, a izgradnja je trajala od 1969. do 1973. U samu obnovu uloženo je 16 miliona evra.  

Kako prenosi portal, useljavanje sudova i tužilaštva u obnovljeni objekat trajaće tokom septembra, dok će službe ponovo početi sa radom u oktobru. ?  

Potpuno je rekonstruisan kancelarijski prostor, arhiva i depo, pritvorske jedinice, kao i podzemna garaža

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2019 

Medij: Blic      Strana: 3

Rubrika: Tema dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hašim Tači i Edi Rama su krivci za krizu na Kosovu

 IFIMES O “KORUPTIVNOJ HOBOTNICI” ALBANSKOG PREMIJERA  

 Hašim Tači i Edi Rama su krivci za krizu na Kosovu  

 Analitičari Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) očekuju da će “aktuelni režim” u Prištini doživeti poraz na izborima, što će, kako ističu, biti podsticaj za ubrzani pad s vlasti Edija Rame.  

 OCENJUJUĆI SITUACIJU NA Kosovu i u Albaniji “najtežom”, u analizi se kaže da su tamo na vlasti “dugogodišnji režimi” Hašima Tačija i Edija Rame i ukazuju da se na događaje na Kosovu i Albaniji ne može gledati izolovano jer se radi o “dva sijamski povezana režima koji redovno generišu krize”.  

“Rama i Tači generišu krizu na Kosovu, a kriza sa Kosova generiše krizu u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je ključno da novi specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer prvo stabilizuje situaciju u Albaniji i na Kosovu, odnosno sa albanskim političkim rukovodstvom, jer dok se to ne dogodi, ne može se očekivati ozbiljniji napredak na Balkanu”, kaže se u analizi.  

Dalje se navodi  

da (ne) iznenađuje nedavna najava Francuske, Holandije i Danske da se protive proširenju EU, odnosno započinjanju pregovora o članstvu sa Albanijom, iako je Evropska komisija dala preporuku da se krene u taj proces.  

“Zbog toga je Rama aktivno bio uključen u pokušaje uveravanja opozicionih stranaka na Kosovu, da izbegnu prevremene izbore i formiraju novu vladu. Rama je svestan činjenice da će poraz Tačija  

larno prisutni na  

???????????? ?????? ???? ? ??Č??? ?????????? ????? ?????? ? ???????  

POVLAČENJE PRIZNANJA, NIŠTA OD INTERPOLA Analitičari konstatuju da je kosovska spoljna politika doživela potpuni fijasko, jer građani i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a policija nije deo Interpola.  

Ističu i da je više od 10 država povuklo priznanje Kosova, što, kako kažu, Srbija ističe kao svoj veliki uspeh. Analitičari IFIMES-a posebno ističu da je EU suštinski zanemarila Zapadni Balkan, dok su, kako kažu, druge države i centri moći već kapilarno prisutni na tom prostoru.  

na izborima značiti kraj za obojicu. Pad režima Hašima Tačija će početi da razotkriva kriminalnu i koruptivnu hobotnicu Edija Rame, čiji je sastavni deo i kosovski ogranak. Način delovanja Tačija i Rame je skoro identičan. Koncept delovanja je pljačkanje javnih resursa, zastrašivanje građana i političkih oponenata, izborne prevare, kupovina izbora, obmanjivanje  

međunarodne zajednice, stalno produkovanje kriza i konfrontacija sa opozicijom kako bi u takvom ambijentu “kontrolisanog haosa” uspeli vladati sa enormnom količinom “prljavog” novca”, navodi IFIMES.  

Pri tome su,  

navodi se, kriminal i korupcija postali ne samo način vladanja nego i način života. Predstojeći prevremeni izbori, ističu analitičari,  

razotkriće mrežu Tačijevih plaćenika. Razotkriće se, kažu, ko će od visokih međunarodnih i zvaničnika pojedinih država tokom septembra posetiti Kosovo i tako će se pokazati ko su Tačijevi “plaćenici”.  

- Tako će izaći na videlo ko je deo političko-diplomatske koruptivne hobotnice, koja Tačija održava na vlasti - navodi se u analizi i dodaje da stranke i političari na Kosovu shvataju izbore kao priliku za dolazak na vlast i pljačku javnih resursa. ?

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 8

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Muljali oko izvoza bresaka u Rusiju

 OSMORO UHAPŠENO U SUBOTICI  

Muljali oko izvoza bresaka u Rusiju  

 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih I poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Poreskom policijom i Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za suzbijanje korupcije, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela, dok  

se za jednom osobom traga, saopštio je juče MUP.  

Osumnjičeni Ž. 0. (48), odgovorno lice firme „Tornado šped“ iz Subotice, uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica, poreske utaja i pranja novca.  

Zbog postojanja osnova sumnje da su pomogli u izvršenju krivičnih dela zloupotrebe položaja službenog lica i pranja novca, uhapšeni su i radnica „Tornado špeda“ B. G. (39), kao i J. Ž. (43), C. Š. (44), P. P. (50), otkupljivači voća i povrća O. Č. (58), dok je fitosanitarna inspektorka I. M. (45) uhapšena zbog zloupotrebe službenog položaja, a radnik JKP „Čistoća i zelenilo" Subotica R. B. (60) zbog krivičnog dela falsifikovanja službene isprave.  

Sumnja se da je Ž. 0. sa B. G., J. Ž„ S. LU„ P. P„ O. Č„ organizovao uvoz i transport voća iz Grčke, a zatim, suprotno Sporazumu o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Ruske Federacije, organizovao njegov izvoz u Rusiju, praveći fiktivnu dokumentaciju da voće vodi poreklo od srpskih proizvođača.  

Kako se sumnja, Ž. 0. je s računa firme „Tornado šped“ upla-  

- * A  

ćivao novac na račun poljoprivrednih proizvođača, za količinu veću od one koja je realno isporučena, a oni su potom novac vraćali Ž. O. i drugim poljoprivrednim otkupljivačima.  

Sumnja se da je na taj način osumnjičeni Ž. O. pribavio protivpravnu imovinsku korist od ukupno 24.706.403 dinara i izvršio poresku utaju od 11.892.399 dinara.  

  1. M. i R. B. se sumnjiče da su pomogli Ž. 0. u falsifikovanju dokumentacije i omogućili mu da proda nektarine, vraćene iz Rusije, koje je po rešenju Fitosanitarne inspekcije trebalo da budu uništene zbog neispravnosti.  

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.  

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i jedan četrdesettrogodišnji muškarac, otkupljivač voća i povrća, za kojim se intenzivno traga.  

Takođe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranja novca, po nalogu nadležnog tužilaštva biće podneta krivična prijava i protiv 25 poljoprivrednih proizvođača.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 11

Rubrika: Ekonomija

Autori: Jasna Petrović Stojanović

Teme: javne rasprave

Naslov: Još nije odabran model za usklađivanje penzija

 Još nije odabran model za usklađivanje penzija  

 Bez obzira na to koja varijanta „švajcarske formule” bude prihvaćena, podrazumeva se da Zakonom o PIO treba utvrditi i dodatne mehanizme održivosti penzija, kaže prof. dr Andreja Savić, novi predsednik Saveza penzionera Srbije  

Jasna Petrović Stojanović  

Savez penzionera Srbije uputiće danas  

svim nadležnim institucijama, Narodnoj skupštini, predsedniku države, predsednici vlade i ministarstvima rada i finansija, pismo s predlozima budućeg načina usklađivanja penzija, tj. donošenja formule kojom će se dutoročno rešiti pitanje primanja najstarijih u Srbiji, kojihje u ovom času više od 1,7 miliona.  

Profesor dr Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije, koji je na ovoj funkciji poslednjih 100 dana, kaže da se novi saziv uključio poslednjih meseci u javnu raspravu koju je inicirao Fiskalni savet radi pronalaženja održive formule za usklađivanje penzija. Kako bi se dobio odgovor najšireg dela ove višemilionske populacije, zatraženo je mišljenje ukupnog članstva od oko 600.000 penzionera u 170 opštinskih gradskih, okružnih, pokrajinskih organizacija.  

- Optimalna formula od pet mogućih koje je ponudio Fiskalni savet je prema većini penzionera usklađivanje s inflacijom i rastom zarada, tj. švajcarska formula. I to 50 odsto s inflacijom i isto toliko s rastom zarada. Ili po poboljšanoj formuli koju primenjuje Slovenija, 40 procenata s rastom inflacije i 60 odsto sa zaradama. Alternativna varijanta za koju se zalaže značajan procenat penzionera je usklađivanje 50 odstb s rastom inflacije i isto toliko s rastom BDP-a - kaže Savić.  

Savezpenzionera smatra da oba predloga zaslužuju pažnju i da treba da budu razmatrana od strane nadležnih. Bez obzira na to koja formula bude prihvaćena, podrazumeva se da Zakonom o PIO treba utvrditi i dodatne mehanizme, kako finansijske, tako i socijalne, održivosti penzija.  

- U tom smislu prihvatljivi su predlozi Fiskalnog saveta da se zakonski ograniče rashodi za penzije i da se kreću od 9,5 do 10 odsto učešća u BDP-u. Ukoliko rashodi penzija pređu učešće u BDP-u od 11 odsto, da će penzije biti usklađivane samo s rastom inflacije. To jest, biće zamrznuta vrednost penzija. Takođe, ukoliko rashodi za penzije padnu ispod 9,5 odsto u BDP-u, da dođe do vanrednog usklađivanja penzija kako bi se rashodi penzija vratili na nivo od 10 procenata u BDP-u - objašnjava prvi čovek saveza.  

Projekcijom osnovnih makroekonomskih pokazatelja za 2020/21. godinu utvrđenih uz Zakon o budžetu potvrđuje se održivost predloženih načina usklađivanja primanja najstarijih kao i mehanizma za regulisanje nivoa penzijske potrošnje. Na ovaj način će se, kroz predstojeće izmene Zakona o PIO, član 80, ostvariti povratak na sistemsko rešenje usklađivanja koje mora da bude ekonomski održivo, tj. usklađeno s privrednim rastom, ali i socijalno pravedno.  

- Važno je da se formu i dalje vezuje za elemente na osnovu kojih se utvrđuje prva penzija. I to tako pggo se visina penzije određuje prema dužini radnog staža i visini uplaćenih doprinosa na osnovu zarada. A socijalna zapggita najugroženijih treba da se rešava posebnim državnim socijalnim programom, mimo penzijskog sistema. Zakonom o PIO, kao socijalne mere, predviđen je najniži iznos penzije i to tako da ona ne može biti manja od 27 odsto učešća u prosečnoj zaradi - ističe Savić.  

Istovremeno, utvrđivanje novčanog iznosa kao uvećanje uz penziju predstavlja značajan vid socijalne pomoći i zaštite najugroženijih penzionera. Savić ističe da su penzionerske organizacije postigle jedinstven stav i u pogledu pokretanja inicijative o povraćaju umanjenih penzija od 2014. do 2018. godine. Predlaže se usvajanje zakonskog rešenje po kome bi se obeštetili svi penzioneri kojima su penzije bile umanjene, s tim što to nikako ne bi smelo da ugrozi finansijsku stabilnost države.  

Modalitet kako će se ovaj novac vratiti može biti preciziran kroz program o povraćaju, da li kroz obveznice stare devizne štednje ili nekako drugačije. S tim što ovim moraju biti obuhvaćeni i naslednici penzija u slučaju preminulog penzionera, zaključuje Savić.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/223197/Izabran-novi-direktor-karlovackog-JKP-Belilo.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Izabran novi direktor karlovačkog JKP "Belilo"

Skupština opštine Sremski Karlovci imenovala je novog direktora JKP "Belilo" na sednici održanoj 30. avgusta.Na čelo javnog preduzeća došao je Radoslav Janković, diplomirani pravnik master koji će na toj dužnosti biti četiri godine.    Kako se navodi u odluci o imenovanju, Janković ispunjava sve uslove za imenovanje, uključujući i stečeno visoko obrazovanje, pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća, da poznaje oblast korporativnog upravljanja, da ima radno iskustvo u vođenju poslova, da nije član organa političke stranke i da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci.    Ipak, odbornici na sednici Skupštine nisu imali uvid u biografiju novog direktora, a iz Opštine nisu odgovorili ni na pitanja 021 u vezi sa izborom novog direktora, niti su poslali biografiju Radoslava Jankovića koja je tražena preko Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.    Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, član je izborne komisije Skupštine grada Novog Sada u sastavu izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje". On se takođe nalazi na mestu predsednika upravnog odbora Doma učenika srednjih škola "Brankovo kolo", a i član je nadzornog odbora Gerontološkog centra. Prethodno je bio član nadzornog odbora JKP "Temerin".    Pre Jankovića, na mestu v.d. direktora bio je Lazar Pavlović koji je, kako je prethodno pisao 021, na tu poziciju imenovan na prečac iako nije imao nikakvo radno iskustvo vidljivo u njegovoj zvaničnoj biografiji. Više o tome OVDE. Autor: Dragana Prica Kovačević - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/zoran-ivosevic-vucic-je-javnu-funkciju-podredio-svojoj-partiji.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ZORAN IVOŠEVIĆ: Vučić je javnu funkciju podredio svojoj partiji

Da li sukob interesa postoji kad je predsednik države i predsednik stranke 10. sep 2019 Predsednik države obavlja javnu funkciju, jer: izražava državno jedinstvo, predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, vrši druge poslove iz ustavne nadležnosti predsednika Republike. Dok je u mandatu, on, po članu 115 Ustava, ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost. Ako ih obavlja, u sukobu je interesa koji je zabranjen članom 6 Ustava. Da li takav sukob postoji kad je predsednik države i u mandatu predsednika političke stranke? Ustav, po članu 55 stav 1, jemči građanima slobodu političkog sindikalnog i svakog drugog udruživanja. Koristeći ovu slobodu, građani se udružuju i u političke stranke radi demokratskog oblikovanja političke volje i učešća na izborima, što je određeno članom 2 Zakona o političkim strankama. Pošto nastaje udruživanjem građana, politička stranka ima privatnopravni karakter zbog kojeg se finansiranje njenog rada i zasniva na sredstvima od članarine, priloga, nasledstva, legata, prihoda od imovine i zaduživanja kod domaćih finansijskih organizacija. Ali, politička stranka čiji su članovi i narodni poslanici, ili odbornici, koristi i javna budžetska sredstva zavisno od broja mandata dobijenih na izborima, što je predviđeno članom 20 Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. U meri kojom se finansira iz javnih izvora, politička stranka ima i javnopravni karakter, što njene članove - nosioce vlasti u predstavničkim organima i telima, legitimiše i kao javne funkcionere. Budući da su oni izloženi i stranačkim uticajima, njima se uvećava rizik mogućih sukoba interesa. Taj rizik postoji ne samo kad isti subjekt vrši dve javne funkcije, nego i kad vrši javnu i kakvu drugu funkciju. Na to upozorava odredba člana 6 stav 1 Ustava, po kojoj "niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama…", a takve su i stranačke. Sukob interesa između javne i stranačke funkcije ima u vidu i član 5 stav 4 Ustava, koji predviđa da: "političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi". Ova zabrana ima poseban značaj kad isto lice obavlja i državnu, odnosno javnu i stranačku funkciju. Do sukoba interesa može doći i zbog istovremenog vršenja državne, odnosno javne funkcije, s jedne, i poslova ili privatnih interesa nosioca funkcije, s druge strane Na to upozorava opet član 6 stav 1 Ustava da "niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju u sukobu sa njegovim (…) poslovima ili privatnim interesima". Kad je reč o poslovima, član 30 st 1 i 2 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđa da funkcioner ne može obavljati drugi posao, odnosno delatnost za vreme vršenja javne funkcije koja zahteva puno radno vreme ili stalan rad, osim naučnoistraživačkog rada, nastave ili kulturnoumetničke, humanitarne i sportske delatnosti. Kad je reč o privatnim interesima, član 27 stav 1 istog zakona predviđa da je funkcioner dužan da javni interes ne podredi privatnom, a takav je, videli smo, i stranački interes. Sve ovo važi i za aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kad je on izabran na tu funkciju, svojim skromnim ovlašćenjima šefa države samovlasno je pridodao i kompletnu moć Vlade, na čijem je čelu ranije bio, tako da sada, umesto vlade, on utvrđuje i vodi politiku zemlje, a zalazi i u ovlašćenja parlamenta (najavljujući donošenje ili ukidanje zakona) i u ovlašćenja pravosudnih organa (saopštavajući ko jeste, a ko nije učinilac kažnjivog dela). Koristeći moć koju ima, svoju javnu funkciju podređuje interesima stranke na čijem je čelu: kad parlamentarne izbore raspisuje tek pošto njegova stranka odredi vreme koje joj najviše odgovara; kad nalaže ili pristaje da se njegovo ime nađe na stranačkim izbornim listama svih nivoa; kad on ili lice iz njegovog kabineta agituje za kandidate sa tih lista; kad od Srba na Kosmetu traži da glasaju isključivo za "Srpsku listu" na kojoj su isključivo članovi njegove stranke; kad lično učestvuje u političkim kampanjama njegove stranke kojim kompromituje dužnost da izražava državno jedinstvo; kad uličarski vređa pripadnike opozicionih stranaka, kao da nisu deo državnog jedinstva o kojem treba da brine. Predsednik je zakoračio čak i u sukob interesa sa samim Ustavom, najavljujući priznanje surogat države Kosovo čim sa kosmetskim Albancima postigne "kompromis kojim Srbija dobija nešto", iako po Ustavu mora štititi državno jedinstvo u celini, na šta ga obavezuje i zakletva da će "sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, kao njen sastavni deo". Na osnovu rečenog, može se zaključiti da predsednik podstiče sukobe interesa umesto da ih suzbija. Time nanosi štetu i vladavini prava. Autor je bivši sudija Vrhovnog suda Srbije i univerzitetski profesor u penziji (Danas, Foto: N1)Podelite ovu stranicu!  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Loše ocene za vidljivost rada Gradske uprave u Kragujevcu

Loše ocene za vidljivost rada Gradske uprave u KragujevcuKRAGUJEVAC, 10. septembra 2019. (Beta) - Gradska uprava nije dovoljno transparentna u svom radu, zbog čega je grad Kragujevac dobio mnogo loših ocena u istraživanju organizacije Transparentnost Srbija i od mogućih 100 poena je osvojio svega 43.Kako prenosi portal presek.rs ovogodišnji rezultati lošiji su nego pre četiri godine.Na listi od 145 gradova i opština, Kragujevac se našao na 58 mestu, odnosno za 18 mesta niže nego u istraživanju 2015.I dalje postoji neredovno ažuriranje Informatora o radu ili neobjavljivanje svih obaveznih podataka, nedostatak informacija o postupcima donošenja odluka i nedostatak informacija o nekretninama i drugoj opštinskoj imovini.U nekim segmentima, Kragujevac je i nazadovao u odnosu na 2015. godinu.Na primer, odluke koje usvajaju skupština i gradsko veće više nisu na sajtu, a ne objavljuju se ni rezultati glasanja.Najniže ocene grad je dobio zbog lošeg organizovanja javnih rasprava o budžetu i načina na koji se gradjani upoznaju sa trošenjem novca iz gradske kase.Rad organa grada Kragujevca u ovom domenu ocenjen je nulom.Isti slučaj je i sa upoznavanjem gradjana sa mehanizmima za prijavljivanje korupcije, dostupnošću informacija od javnog značaja, neobjavljivanjem plata funcionera i slično.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Djukanovic (SNS): Zakon ne da da se menjaju REM i RTS, opoziciju što više na ekran da se blamira

Djukanovic (SNS): Zakon ne da da se menjaju REM i RTS, opoziciju što više na ekran da se blamiraBEOGRAD, 10. septembra 2019. (Beta) - Clan Glavnog odobra Srpske napredne stranke (SNS) i poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Djukanovic izjavio je danas da ne postoji zakonski mehanizam kojim bi vlast inicirala smene unutar Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i RTS-a, odnosno da ne postoji zakonska mogucnost da se ispune ti zahtevi opozicije."Ne postoji zakonska mogucnost. (Jedan od lidera Saveza za Srbiju Nebojša) Zelenovic je tražio da mi njih politickim dogovorom smenimo i da se onda dogovorimo pola-pola. Ja sam ga pitao hocete vi iz svog džepa da platite tužbe koje ce sve dobiti. Ovo su alibi zahtevi da bi mogli da kažu idemo u bojkot", kazao je Djukanovic tokom gostovanja na televiziji N1.Djukanovic je ocenio da su 42 zahteva Strucnog tima Udruženja "Jedan od pet miliona" besmisleni i gomila fraza i da o njima nece da razgovara."O predlozima Crte, Cesida, Transparentnosti hocemo da pricamo, imam racionalnih predloga. Pokret slobodnih gradjana je dao jedan papir, ima stvari koje su neracionalne, ima stvari koje su konkretne i o kojima možemo da pricamo", kazao je on.Govoreci o prostoru koji vladajuca stranka dobija u medijima, Djukanovic je rekao da se zalaže da SNS u kampanji ne bude u medijima i da se vreme da opoziciji."Ako treba jedino na tv duele da idemo ako nas pozovu. Da se sve vreme sveta da njima. Što se tice privatnih televizija, ne možete da uticete na uredjivacku politiku, ali ja im kažem - molim vas zovite opoziciju što više", istakao je on dodajuci da što je opozicije više u javnosti, to ce lošije proci na izborima.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Narodna stranka: Nepravilnosti u radu Opšte bolnice u Čačku

ČAČAK, 10. septembra 2019. (Beta) - Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku Aleksandar Radojević rekao je danas da je Upravni odbor čačanske Opšte bolnice  usvojio odluku o novoj proceni rizika radnih mesta u toj bolnici, koju je ocenio kao "nezakonitu".Radojević, lekar specijalista koji je donedavno radio u bolnici u Čačku, rekao je na konferenciji za novinare da je za odluku Upravnog odbora  glasalo samo tri od sedam članova, a da je inicijativu za donošenje takve odluke pokrenuo direktor bolnice Radoslav Milošević.On je dodao da je takva odluka u nadležnosti republičkih institucija, a ne lokalnih bolnica."Namera direktora bolnice u Čačku je da se na taj način poveća radno vreme lekara i medicinskih sestara i smanje godišnji odmori, kako bi se nadomestio manjak kadrova", rekao je Radojević.Radojević je dodao da je direktor bolnice Milošević "protivzakonito" zaposlio dve medicinske sestre, koje je 2018. zaposlio sa završenom srednjom Medicinskom školom, d bi ih odmah nakon zapošljavanja premestio na radna mesta administrativnih radnika - diplomiranog pravnika i lica zaduženog za bezbednost i zdravlje.Prema njegovim rečima, zbog toga su lekari i medicinske sestre čačanske Bolnice uputili pritužbu na rad direktora bolnice Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu rada i Agenciji za borbu protiv korupcije.Radojević je istakao da direktor bolnice, pored te funkcije ima i praksu u svojoj privatnoj ordinaciji, što je ocenio kao sukob interesa.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: boom93.com

Link: http://boom93.com/info/lokalne-vesti/60595/veliko-gradiste-i-pozarevac-medju-transparentnijima-u-srbiji.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Veliko Gradište i Požarevac među transparentnijima u Srbiji

Na osnovu istraživanja organizacije Transparentnost Srbija, Grad Požarevac je u 2019.godini po transparentnosti javne uprave zauzeo 9. mesto u republici, među 145 lokalnih samouprava. SusednoVeliko Gradište je još bolje i zauzelo je 4.mesto na rang listi. 10. 09. 2019. Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93, Transparentnost Srbija, Pressek Na osnovu istraživanja organizacije Transparentnost Srbija, Grad Požarevac je u 2019.godini po transparentnosti javne uprave zauzeo 9. mesto u republici, među 145 lokalnih samouprava. Susedno Veliko Gradište je još bolje i zauzelo je 4.mesto na rang listi. Međutim, koliko je zabrinjavajuća situacija u pogledu transparentnosti rada u opštinama i gradovima u Srbiji najbolje pokazuje to što je od mogućih 100 poena za transparentnost, Veliko Gradište dobilo 64, a Požarevac 57, odnosno što i opštine u samom vrhu rang liste imaju veliki broj kriterijuma za koje su dobile nula poena ili nisu ni ocenjene. U slučaju Požarevca to je više od polovine indikatora koji su određivali kriterijume transparentnosti i ulazili u konačnu ocenu.Inače, najbolja lokalna samouprava u Srbiji, Plandište ima 67 indeksnih poena. Najniži indeks transparentnosti u Srbiji ima Smederevska Palanka sa svega 12 indeksnih poena, a u Braničevskom okrugu Kučevo sa 33 poena.Transparentost Srbija sprovela je tokom ove godine istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova i opština na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih preko 95 indikatora.Što se Požarevca i Velikog Gradišta tiče, obe lokalne samouprave su popravile svoj rezultat od istraživanja sprovedenog 2015.godine. Požarevac je od tada napredovao za 9 indeksnih poena, a Veliko Gradište za čak 32 poena.Na predstavljanju rezultata programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je ocenio da najveći izazov povećanju transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji predstavlja nepostojanje nacionalne politike koja bi se bavila tim pitanjem.On je rekao da su bez takve politike, dobri rezultati najčešće posledica predanosti pojedinaca u lokalnim samoupravama.Nenadić je naglasio da su rezultati najbolji u oblastima gde postoji izričita zakonska obaveza, kao što je sklučaj sa javnim nabavkama. Ali čak i u takvim slučajevima kada 80% ili 90% JLS ima pozitivne indikatore, nema prostora za zadovoljstvo jer to znači da 10 ili 20% JLS ne ispunjava zakonske obaveze.Prema rezultatima istraživanja i rangiranja svih opština i gradova, prosečna ocena cele Srbije je 40.INDIKATORI: POŽAREVAC - KOSTOLACRANG LISTA I MAPA LOKALNIH SAMOUPRAVA

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: cins.rs

Link: https://www.cins.rs/nagrada-za-istrazivacko-novinarstvo-drugo-mesto-za-novinare-cins-a-i-price-o-mhe/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nagrada za istraživačko novinarstvo: drugo mesto za novinare CINS-a i priče o MHE

Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je drugu nagradu Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću za istraživanja o malim hidroelektranama.10. sep 2019.CINSJedan od nagrađenih novinara Vladimir Kostić i urednik BIRN-a Slobodan Georgiev, foto: BIRNŽiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU)  za istraživačko novinarstvo dodelio je drugu nagradu Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću za istraživanja o malim hidroelektranama.Total: 0Druga nagrada za najbolje istraživačke priče objavljene u 2018. godini pripala je Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću, novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), saopšteno je na ceremoniji dodele nagrada 10. septembra 2019. u Beogradu.Oni su ovu nagradu dobili za istraživanja o malim hidroelektranama - "Male hidroelektrane: Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju" i "Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke" ."Istraživanje autora pokazuje da se značajni fondovi, uključujući i sredstva internacionalnih banaka, dodeljuju projektima povezanim ljudima koji su povezani sa političarima. Istovremeno, ovaj istraživački rad, koji je detaljan i sveobuhvatan otkriva da pojedini javno finansirani projekti nemaju željeni učinak, dok istovremeno negativno utiču na prirodnu sredinu", navodi se u obrazloženju žirija.Istraživanja CINS-a o malim hidroelektranama pokazuju kako u ovom unosnom poslu najviše profitiraju država i firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i kako su lideri na polju obnovljivih izvora, firme Eco Energo Group i Hidro-Tan, svoj razvoj započele uz sumnje na prikriveno vlasništvo. U tekstovima se takođe ističe i kako su uporedo sa gradnjom elektrana na rekama širom Srbije i rastom profita investitora, često povezanih sa vlašću i politikom, jačali i protesti građana protiv njih.Pored toga, nagrađeni su i novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), za istraživanje o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, kao i novinar Miloš Stanić i njegovo istraživanje o kvalitetu vode za piće.U užem krugu bila je i CINS-ova baza podataka o postupcima koje je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera u Srbiji, kao i istraživanje "Funkcioneri: I dalje najviše najblažih mera za neodgovorne funkcionere" .Žiri su činili Valerie Hopkins, dopisnica Financial Timesa iz Budimpešte, Predrag Blagojević, novinar i nekadašnji urednik Južnih Vesti i Bojan Pančevski, dopisnik Wall Street Journala.Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU. Osim u Srbiji, ona se dodeljuje i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj.Cilj je da se, kako se navodi na sajtu Balkanske istraživačke mreže (BIRN Srbija) koja je nacionalni koordinator za dodelu EU nagrade za istraživačko novinarstvo, ovom nagradom skrene pažnja i promovišu izuzetna postignuća istraživačkih novinara i poveća vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.Povezana istraživanja                 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/narodna-stranka-nepravilnosti-u-radu-opste-bolnice-u-cacku/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Narodna stranka: Nepravilnosti u radu Opšte bolnice u Čačku

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku Aleksandar Radojević rekao je danas da je Upravni odbor čačanske Opšte bolnice usvojio odluku o novoj proceni rizika radnih mesta u toj bolnici, koju je ocenio kao "nezakonitu".Foto: Logo Radojević, lekar specijalista koji je donedavno radio u bolnici u Čačku, rekao je na konferenciji za novinare da je za odluku Upravnog odbora glasalo samo tri od sedam članova, a da je inicijativu za donošenje takve odluke pokrenuo direktor bolnice Radoslav Milošević. On je dodao da je takva odluka u nadležnosti republičkih institucija, a ne lokalnih bolnica. "Namera direktora bolnice u Čačku je da se na taj način poveća radno vreme lekara i medicinskih sestara i smanje godišnji odmori, kako bi se nadomestio manjak kadrova", rekao je Radojević. Radojević je dodao da je direktor bolnice Milošević "protivzakonito" zaposlio dve medicinske sestre, koje je 2018. zaposlio sa završenom srednjom Medicinskom školom, d bi ih odmah nakon zapošljavanja premestio na radna mesta administrativnih radnika - diplomiranog pravnika i lica zaduženog za bezbednost i zdravlje. Prema njegovim rečima, zbog toga su lekari i medicinske sestre čačanske Bolnice uputili pritužbu na rad direktora bolnice Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu rada i Agenciji za borbu protiv korupcije. Radojević je istakao da direktor bolnice, pored te funkcije ima i praksu u svojoj privatnoj ordinaciji, što je ocenio kao sukob interesa. narodna stranka  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/vucic-je-javnu-funkciju-podredio-svojoj-partiji/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vučić je javnu funkciju podredio svojoj partiji

Predsednik države obavlja javnu funkciju, jer: izražava državno jedinstvo, predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, vrši druge poslove iz ustavne nadležnosti predsednika Republike.Foto: Medija centar Dok je u mandatu, on, po članu 115 Ustava, ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost. Ako ih obavlja, u sukobu je interesa koji je zabranjen članom 6 Ustava. Da li takav sukob postoji kad je predsednik države i u mandatu predsednika političke stranke? Ustav, po članu 55 stav 1, jemči građanima slobodu političkog sindikalnog i svakog drugog udruživanja. Koristeći ovu slobodu, građani se udružuju i u političke stranke radi demokratskog oblikovanja političke volje i učešća na izborima, što je određeno članom 2 Zakona o političkim strankama. Pošto nastaje udruživanjem građana, politička stranka ima privatnopravni karakter zbog kojeg se finansiranje njenog rada i zasniva na sredstvima od članarine, priloga, nasledstva, legata, prihoda od imovine i zaduživanja kod domaćih finansijskih organizacija. Ali, politička stranka čiji su članovi i narodni poslanici, ili odbornici, koristi i javna budžetska sredstva zavisno od broja mandata dobijenih na izborima, što je predviđeno članom 20 Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. U meri kojom se finansira iz javnih izvora, politička stranka ima i javnopravni karakter, što njene članove - nosioce vlasti u predstavničkim organima i telima, legitimiše i kao javne funkcionere. Budući da su oni izloženi i stranačkim uticajima, njima se uvećava rizik mogućih sukoba interesa. Taj rizik postoji ne samo kad isti subjekt vrši dve javne funkcije, nego i kad vrši javnu i kakvu drugu funkciju. Na to upozorava odredba člana 6 stav 1 Ustava, po kojoj "niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama…", a takve su i stranačke. Sukob interesa između javne i stranačke funkcije ima u vidu i član 5 stav 4 Ustava, koji predviđa da: "političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi". Ova zabrana ima poseban značaj kad isto lice obavlja i državnu, odnosno javnu i stranačku funkciju. Do sukoba interesa može doći i zbog istovremenog vršenja državne, odnosno javne funkcije, s jedne, i poslova ili privatnih interesa nosioca funkcije, s druge strane Na to upozorava opet član 6 stav 1 Ustava da "niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju u sukobu sa njegovim (…) poslovima ili privatnim interesima". Kad je reč o poslovima, član 30 st 1 i 2 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđa da funkcioner ne može obavljati drugi posao, odnosno delatnost za vreme vršenja javne funkcije koja zahteva puno radno vreme ili stalan rad, osim naučnoistraživačkog rada, nastave ili kulturnoumetničke, humanitarne i sportske delatnosti. Kad je reč o privatnim interesima, član 27 stav 1 istog zakona predviđa da je funkcioner dužan da javni interes ne podredi privatnom, a takav je, videli smo, i stranački interes. Sve ovo važi i za aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kad je on izabran na tu funkciju, svojim skromnim ovlašćenjima šefa države samovlasno je pridodao i kompletnu moć Vlade, na čijem je čelu ranije bio, tako da sada, umesto vlade, on utvrđuje i vodi politiku zemlje, a zalazi i u ovlašćenja parlamenta (najavljujući donošenje ili ukidanje zakona) i u ovlašćenja pravosudnih organa (saopštavajući ko jeste, a ko nije učinilac kažnjivog dela). Koristeći moć koju ima, svoju javnu funkciju podređuje interesima stranke na čijem je čelu: kad parlamentarne izbore raspisuje tek pošto njegova stranka odredi vreme koje joj najviše odgovara; kad nalaže ili pristaje da se njegovo ime nađe na stranačkim izbornim listama svih nivoa; kad on ili lice iz njegovog kabineta agituje za kandidate sa tih lista; kad od Srba na Kosmetu traži da glasaju isključivo za "Srpsku listu" na kojoj su isključivo članovi njegove stranke; kad lično učestvuje u političkim kampanjama njegove stranke kojim kompromituje dužnost da izražava državno jedinstvo; kad uličarski vređa pripadnike opozicionih stranaka, kao da nisu deo državnog jedinstva o kojem treba da brine. Predsednik je zakoračio čak i u sukob interesa sa samim Ustavom, najavljujući priznanje surogat države Kosovo čim sa kosmetskim Albancima postigne "kompromis kojim Srbija dobija nešto", iako po Ustavu mora štititi državno jedinstvo u celini, na šta ga obavezuje i zakletva da će "sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, kao njen sastavni deo". Na osnovu rečenog, može se zaključiti da predsednik podstiče sukobe interesa umesto da ih suzbija. Time nanosi štetu i vladavini prava. Autor je bivši sudija Vrhovnog suda Srbije i univerzitetski profesor u penziji Lični stav, Zoran Ivošević  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2625206/raspisan-javni-poziv-za-doradnju-trenazne-hale-u-novoj-pazovi

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan javni poziv za doradnju trenažne hale u Novoj Pazovi

Opština Stara Pazova objavila je javni poziv za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke za dogradnju trenažne hale u Novoj Pazovi - I faza.Iako postoji klupska hala za takmičenja, ona nije dovoljnog kapaciteta da obuhvati školski i klupski sport istovremeno. Izgradnjom nove(Foto: Dagmara_K/.shutterstock.com)Opština Stara Pazova objavila je javni poziv za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke za dogradnju trenažne hale u Novoj Pazovi - I faza.Iako postoji klupska hala za takmičenja, ona nije dovoljnog kapaciteta da obuhvati školski i klupski sport istovremeno. Izgradnjom nove hale i taj problem će biti rešen , rekli su ranije opštinski čelnici.Rok za podnošenje ponuda je do 16. septembra 2019, nakon čega će biti poznato ko će biti izvođač radova.Opširnije o tenderu pogledajte OVDE .Tagovi:        

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2625206/raspisan-javni-poziv-za-dogradnju-trenazne-hale-u-novoj-pazovi

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan javni poziv za dogradnju trenažne hale u Novoj Pazovi

Opština Stara Pazova objavila je javni poziv za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke za dogradnju trenažne hale u Novoj Pazovi - I faza.Iako postoji klupska hala za takmičenja, ona nije dovoljnog kapaciteta da obuhvati školski i klupski sport istovremeno. Izgradnjom nove(Foto: Dagmara_K/.shutterstock.com)Opština Stara Pazova objavila je javni poziv za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke za dogradnju trenažne hale u Novoj Pazovi - I faza.Iako postoji klupska hala za takmičenja, ona nije dovoljnog kapaciteta da obuhvati školski i klupski sport istovremeno. Izgradnjom nove hale i taj problem će biti rešen , rekli su ranije opštinski čelnici.Rok za podnošenje ponuda je do 16. septembra 2019, nakon čega će biti poznato ko će biti izvođač radova.Opširnije o tenderu pogledajte OVDE .Tagovi:        

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: UHAPŠENO OSAM OSOBA ZBOG KORUPCIJE

UHAPŠENO OSAM OSOBA ZBOG KORUPCIJEBEOGRAD, 10. septembar 2019. (FoNet) - Policija je uhapsilaosam osoba zbog sumnje da su izvršili više koruptivnihkrivičnih dela, dok se za jednom osobom traga, saopštilo jedanas Ministarstvo unutrašnjih poslova.Osumnjičeni Ž.O. (1971), odgovorno lice firme "Tornado Šped"iz Subotice uhapšen je zbog sumnje za zloupotrebu položajaodgovornog lica, poresku utaju i pranje novca.Zbog sumnje da su pomogli u izvršenju krivičnih delazloupotreba položaja službenog lica i pranje novca, uhapšenisu i radnica "Tornado Špeda" B.G. (1980), kao i otkupljivačivoća i povrća J.Ž. (1976), S.Š. (1975), P.P. (1969), O.Č.(1961).Fitosanitarna inspektorka I.M. (1974) uhapšena je zbogzloupotrebe službenog položaja, a radnik JKP Čistoća iZelenilo Subotica R.Đ. (1959) zbog falsifikovanje službeneisprave.Sumnja se da je Ž.O. sa B.G, J.Ž, S.Š, P.P, O.Č, organizovaouvoz i transport voća iz Grčke, a zatim, suprotno Sporazumuo slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije organizovaoizvoz tog voća u Rusiju, praveći fiktivnu dokumentaciju davoće vodi poreklo od srpskih proizvođača.Kako se sumnja, Ž.O. je sa računa firme "Tornado Šped"uplaćivao novac na račun poljoprivrednih proizvođača, zaveću količinu voća od one koja je realno isporučena, a onisu potom novac vraćali Ž.O. i drugim poljoprivrednimotkupljivačima.Sumnja se da je na ovaj način osumnjičeni Ž.O. pribavioprotivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 24.706.403dinara i izvršio poresku utaju u od 11.892.399 dinara.I.M. i R.Đ. se sumnjiče da su pomogli Ž.O. u falsifikovanjudokumentacije i omogućili mu da proda nektarine, vraćene izRusije, koje su po rešenju Fitosanitarne inspekcije trebalobiti uništene zbog neispravnosti.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će,uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvuu Novom Sadu.Krivičnom prijavom je obuhvaćen i četrdesettrogodišnjimuškarac, otkupljivač voća i povrća, za kojim se intenzivnotraga.Takođe, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delopranje novca, po nalogu nadležnog tužilaštva biće podnetakrivična prijava i protiv 25 poljoprivrednih proizvođača.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: glassumadije.rs

Link: http://www.glassumadije.rs/zasto-sudenja-dugo-traju-gradani-mogu-da-pitaju-u-cetvrtak-na-skupu-u-osnovnom-sudu-u-kragujevcu/

Autori: @Glas_Sumadije

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: ZAŠTO SUĐENJA DUGO TRAJU, GRAĐANI MOGU DA PITAJU U ČETVRTAK NA SKUPU U OSNOVNOM SUDU U KRAGUJEVCU

Aktivisti udruženja Res Publika pozvali su Kragujevčane i Kragujevčanke da iskoriste priliku da pitaju i kažu šta misle o radu pravosuđa u četvrtak 12. septembra. Skup pod nazivom "Tematska otvorena vrata - Zašto suđenja dugo traju" biće održan u Osnovnom sudu u Kragujevcu u četvrtak od 17 sati.O tome zašto suđenja dugo traju i kako planiraju da reše problem dugotrajnih procesa govoriće predsednik Osnovnog suda Zoran Ilić i Sonja Antonijević, predsednica građanskog odeljenja ovog suda. Skup će biti prilika da zainteresovani građani postave pitanja i podele svoja iskustva sa pravosuđem, kao i da saznaju kako im udruženja civilnog društva mogu pomoći. O tome će na "Tematskim otvorenim vratima" govoriti predstavnici Antikorupcijskog pravnog savetovališta organizacije Transparentnost Srbija. Skup u kragujevačkom Osnovnom sudu je deo projekta "Otvorena vrata pravosuđa" koji sprovodi YUCOM u saradnji sa partnerskim organizacijama i strukovnim udruženjima, a koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj USAID. 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/politika/458300/traze-odreknemo-prijatelja-diplomatski-pritisak-nasu-zemlju-objavila-rat-kini-srbiji

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: TRAŽE DA SE ODREKNEMO PRIJATELJA! DIPLOMATSKI PRITISAK NA NAŠU ZEMLJU! EU objavila RAT KINI U SRBIJI!

  1. DOBROMIROVIĆ 21:20 10. 09. 2019.Iz Brisela traže da se vlasti u Beogradu odreknu kineskih investicija zato što navodno ugrožavaju interese Evropske unije!?! EU tako od Srbije zahteva da sama sebi puca u noge, kažu stručnjaciEvropska unija i zvanično je objavila politički rat Kini u Srbiji! Iz Brisela zahtevaju da se vlasti u Beogradu što pre odreknu kineskih investicija zato što one navodno ugrožavaju evropske interese na Zapadnom Balkanu!?!Ovo je juče saopštila Maja Kocijančić, portparolka EU koja je najavila da Brisel namerava da 'intenzivira dijalog' sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi objasnio prednosti finansiranja iz evropskih fondova. Prema njenim rečima, finansiranje iz Pekinga u suprotnosti je sa evropskim standardima, zbog čega bi balkanske države trebalo da budu jako oprezne!?!Nastojimo da obezbedimo što više investicija sa svih strana i to je naše pravo. EU je oprezna u pogledu kineskih investicija, što uzimamo u obzir Jadranka JoksimovićKocijančićeva navodi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, ali da države moraju da vode računa o standardima javnih nabavki i transparentnosti.- EU namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz instrumente infrastrukturnih projekata EU. To obuhvata bespovratna sredstva, ali i kredite sa atraktivnim kamatama. To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo kao zajmovi sa značajnim obavezama. Vlade treba da budu oprezne, da te investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti, što može rezultirati kontrolom strateške imovine i resursa u budućnosti - podvlači Kocijančićeva za Radio Slobodna Evropa, dodajući da EU očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune obaveze u skladu sa Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).Informer DNPredsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se sa zamenikom guvernera Narodne vlade kineske provincije Henan Heom Đinpingom, izrazivši zadovoljstvo što je učinjen prvi korak ka povezivanju i uspostavljanju saradnje AP Vojvodine s ovom kineskom provincijom. Kako je saopšteno, oni su ocenili da je saradnja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u obostranom interesu, a posebno je iskazan interes za povezivanje kompanija u oblasti savremenih tehnologija, kulturnu razmenu i saradnju u oblasti turizma.Komentarišući ove navode, ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže za Informer da se EU, kao globalni akter, duže vreme bavi analizom kineskih investicija u Evropi i na Zapadnom Balkanu.- Zemlja kandidat, kao što je Srbija, koja je napredovala u pregovorima ima obavezu da poštuje SSP, koji je ugovorni odnos s EU. U tom smislu je i taj poziv na poštovanje evropskih pravila prilikom velikih investicija. To ne znači da ne možemo poslovati sa Kinom. Ne smemo zaboraviti da je EU naš najveći spoljnotrgovinski partner. Više od 65 odsto trgovinske razmene odnosi se na zemlje EU, a kad uključimo zemlje regiona, to je skoro 80 procenata. Najveće investicije su iz EU, a ona je i najveći donator sa oko tri milijarde evra bespovratne pomoći u 15 godina - objašnjava Joksimovićeva, dodajući da se Srbija ipak neće odreći saradnje sa Pekingom.- Nastojimo da obezbedimo što više investicija sa svih strana i to je naše legitimno pravo. Ali činjenica je da su evropske zemlje oprezne u pogledu kineskih investicija, što takođe moramo, kao kandidat za članstvo, da uzmemo u obzir - podvlači Joksimovićeva.Na drugoj strani, politikolog Aleksandar Pavić upozorava da nas EU već tri decenije zamajava praznim pričama o evrointegracijama.- Tu šargarepu na beskrajno dugačkom štapu koriste kako bi region stavili u zavisni položaj, što uključuje i prekomerno zaduživanje prema Zapadu. Sada kada se pojavio konkurent, EU se uzbunila. Otuda 'dobronamerni' saveti, ali i pritajene pretnje. EU nema nameru da nas primi u članstvo u doglednoj budućnosti, ali bi zato da balkanske zemlje budu u dužničkom ropstvu prema Zapadu. Brisel nas tretira kao svoj 'zabran' i zato ne treba verovati briselskim suzama, već produbiti saradnju sa partnerima iz Kine i drugih delova sveta - zaključuje Pavić.   RojtersInformer DN                  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/svet/od-26-predlozenih-komesara-pet-iz-zemalja-regiona/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Od 26 predloženih komesara, pet iz zemalja regiona

BRISEL - U timu od 26 komesara, koje je danas predložila novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, pet dolazi iz regiona - poBRISEL - U timu od 26 komesara, koje je danas predložila novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, pet dolazi iz regiona - po jedan iz Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske i Slovenije. Portfelj za inovacije i mlade pripao je Mariji Gabrijel, koja dolazi iz Bugarske. Ona je bila odgovorna za digitalnu ekonomiju i društvo u odlazećoj komisiji. Gabrijel se odrekla mesta u Evropskom parlamentu, koje je dobila u maju, da bi ostala u Komisiji. Bila je član parlamenta od 2009. do 2017, a u tom periodu dva puta je dobila nagradu "poslanika godine". Kako prenosi Politiko, ljubitelj je pčela. Bila je predmet istrage o mogućem sukobu interesa zbog vlasništva stana, ali bugarska Agencija za borbu protiv korupcije nije našla ništa sporno u tom slučaju. Dubravka Šuica iz Hrvatske, koja je dobila portfelj za demokratiju i demografiju, kao i mesto potpredsednika EK, bila je u žiži interesovanja medija na Balkanu pošto je spominjana kao mogući novi komesar za proširenje. Šuica, poznata po oštrim stavovima prema Srbiji, bila je gradonačelnik Dubrovnika, ali je sa te funkcije otišla pre nego što je taj grad stekao svetsku slavu zbog snimanja serije "Igra prestola". Predavala je nemački jezik, što bi joj, primećuje Politiko, moglo biti od koristi imajući na umu ko joj je novi šef. Poslednjih šest godina bila je član parlamenta. Navodno nije baš bila zainteresovana za ulazak u Evropsku komisiju, ali su je, navodno, molili da preuzme tu funkciju. Mesto potpredsednika EK pripalo je i Margaritisu Shinasu iz Grčke, koji je predložen za komesara za zaštitu evropskog načina života. Šinas je donedavno bio portparol Evropske komisije, a poznat je i kao "visoki zvaničnik Komisije". Bio je član Evropskog parlamenta (grčke Nove demokratije) od 2007. do 2009. godine. Oženjen je visokom zvaničnicom EP Mercedes Alvargonzales. Ne voli da ga zovu birokratom i ima reputaciju da se redovno javlja na telefon i odgovara na poruke. Čak i njegovi neprijatelji kažu da im odgovara. Međutim, dodaje Politiko, nije favorit novinara. Za novog komesara za susedstvo i proširenje EU predložen je Laslo Tročanji, iz Mađarske, zemlje koja se do sada u zvaničim izjavama zalagala za ulazak Srbije u EU pre 2025. godine. Trošanji (63) je mađarski advokat, bivši sudija, diplomata i univerzitetski profesor, a uža specijalizacija mu je ustavno evropsko i uporedno pravo. Od 2019. je član Evropskog parlamenta (Partije Fides). Prethodno je, od 2014. do 2019. bio ministar pravde Mađarske. Trošanji je bio ambasador Mađarske u Belgiji i Luksemburgu od 2000. do 2004, a u Francuskoj od 2010. do 2014. Bio je i zamenik člana Venecijanske komisije Saveta Evrope od 2005. do 2013, član Ustavnog suda od 2007. do 2010. Trošanji je i profesor na univerzitetu u Segedinu. Rođen je 1956. u Budimpešti, a završio je Fakultet prava i političkih nauka 1980. godine. Oženjen je i ima troje dece. Slovenačkom diplomati Janezu Lenarčiču, koji je takođe bio u igri za mesto komesara za proširenje, pripao je portfelj za upravljanje krizama. Lenarčic je ambasador Slovenije u EU, a radio je i kao ambasador u OEBS-u, direktor Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, sekretar stalne misije Slovenije pri UN, kao i diplomatski savetnik najviših državnih zvaničnika. Rođen je 1967. godine u Ljubljani, a ima diplomu iz međunarodnog prava. Ukupno je predloženo pet potpredsednika i tri izvršna potpredsednika. Za potpredsednike, pored Šuice i Shinasa, predloženi su Vera Jurova iz Češke, Maroš Šefčovič iz Slovačke i Žozep Borel iz Španije, koji će zameniti Federiku Mogerini kao šef diplomatije. Izvršni potpresednici su Margaret Vestager iz Danske, Frans Timermans iz Holandije, Valdis Dombrovskis iz Letonije. Dosadašnji komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han dobio je portfelj za budžet i administraciju. Pre nego što i zvanično budu postavljeni u sastav EK 1. novembra, o listi budućih komesara i njihovim portfeljima raspravljaće i Evropski parlament, koji daje "zeleno svetlo" za imenovanje svakog od njih. (Tanjug)  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3318963/u-vrhu-po-transparentnosti-vranje-ima-indeks-60-i-na-7-je-mestu-od-ukupno-145-gradova-i-opstina

Autori: @KurirVesti

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: U VRHU PO TRANSPARENTNOSTI: Vranje ima indeks 60 i na 7. je mestu od ukupno 145 gradova i opština

VRANJE - Transparentnost Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine. Prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks ...Foto: Tatijana Stamenkovićveliko istraživanjeSrbija 10.09.2019. 11:55h 10.09.2019. 12:01hVRANJE - Transparentnost Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine. Prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli 7. mesto od ukupno 145 gradova i opština. Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada, jer su po prvi put ocenjene i gradske opštine, njih 25, ali na kraju nisu rangirane. "LTI 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave. Međutim, reč je o pojedinačnim akcijama, iza kojih ne stoji šira državna, nacionalna politika ili program, što bi osiguralo da reforme u pravcu transparentnosti u lokalnim samoupravama budu održive i trajne", stoji u nalazu Transparentnosti Srbija. Rezultat Grada Vranja je iznad proseka koji 2019. godine iznosi 40 i ovo je, uzimajući u obzir obuhvat lokalnih samouprava, najbolji rezultat Grada Vranja po ovoj metodologiji do sada. Na istoj listi, Grad Beograd nalazi se na 118,  Niš na 106, a Novi Sad na 52. mestu.  Najbolje plasirana je opština Plandište, dok drugo mesto dele opština Paraćin i grad Novi Pazar. Inače, Grad Vranje i USAID trenutno sarađuju na projektima izrade novog veb sajta, budžetskog portala i podrške u finalizaciji Lokalnog antikorupcijskog plana. (Kurir.rs/T.S.)  Vranje, Transparentnost Srbija, foto: Tatijana Stamenković         

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-09-10/kurir/u-vrhu-po-transparentnosti-vranje-ima-indeks-60-i-na-7-je-mestu-od-ukupno-145-gradova-i-opstina/24119647

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: U vrhu po transparentnosti: Vranje ima indeks 60 i na 7. je mestu od ukupno 145 gradova i opština

Kurir pre 17 minutaVRANJE - Transparentnost Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine. Prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli 7. mesto od ukupno 145 gradova i opština. Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada, jer su po prvi put ocenjene i gradske opštine,  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:817369-Briselu-smetaju-i-zajmovi-koje-nam-daju-Kinezi

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Briselu smetaju i zajmovi koje nam daju Kinezi

EU upozorila vlade Zapadnog Balkana da budu na oprezu zbog investicija sa Dalekog istoka. Analitičari smatraju da se Evropa kasno setila našeg regionaEVROPSKA unija najavila je pojačani dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana, kako bi im objasnila "prednosti finansiranja kroz infrastrukturne projekte EU", istovremeno upozoravajući vlade ovog regiona da budu na oprezu i da se ne zaduže previše zbog kineskih investicija koje dolaze u obliku zajmova "sa značajnim finansijskim obavezama". Ova zabrinutost Brisela, na koju je ukazala Maja Kocijančič, portparolka EU, motivisana je generalnim zaziranjem Unije prema ekonomskom prodoru Kine na evropski kontinent, ali je ta zebnja u neku ruku i okasnila, smatraju sagovornici "Novosti". PROČITAJTE JOŠ: Kocijančičeva je za "Slobodnu Evropu" navela da finansiranje EU za infrastrukturu obuhvata bespovratna sredstva koja su pomešana sa kreditima sa atraktivnim kamatama i da je to "u suprotnosti" sa kineskim finansiranjem. Poručila je i da EU očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune svoje obaveze u skladu sa njihovim sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju posebno u pogledu javnih nabavki... Profesor na FPN i rukovodilac Centra za studije Azije i Dalekog istoka Dragana Mitrović kaže za "Novosti" da joj nije poznato da je Srbija kroz neki aranžman sa Kinom prekršila SSP niti bilo koju od preuzetih obaveza prema EU. Ona pojašnjava da sredstva koja nudi EU jesu povoljna i da se to vidi na primeru projekta železničke stanice u Zemunu, kao i da su EU projekti kvalitetni i da moraju da prođu razne analize, poput uticaja na životnu sredinu: - Akcija EU prema zemljama koje još nisu članice Unije je dobronamerna, ali njihovo otvaranje ka ovom regionu, koji je bio guran u stranu, zakasnelo je. Ovakva inicijativa iz EU dolazi jer se uvidelo da je Kina ovde sve prisutnija i da je nametnula svoje standarde i način poslovanja. A, kroz ekonomsko prisustvo Pekinga, jača i njegov politički uticaj, što se EU ne sviđa. Spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović kaže nam da ma koliko politički lideri iz SAD i EU potencirali tzv. maligni uticaj Ruske Federacije u našem regionu, da je jasno da su godinama unazad, mimo protokolarnih obraćanja, privatno sa daleko više podozrenja ukazivali na sve snažnije ekonomsko prisustvo Kine na prostoru Zapadnog Balkana, ali i na širem području centralne i istočne Evrope. - Izjava Maje Kocijančič, koja kao alternativu kineskim investicijama nudi finansijske instrumente EU, oslikava upravo tu bojazan Brisela, koja se više i ne skriva. Čvrsto trasirana na putu integracije u EU, Srbija danas ipak dobija osam puta manje sredstava iz Brisela u odnosu na Bugarsku, sa kojom smo uporedivi po mnogim kriterijumima, i ne može svoj razvoj bazirati samo na lepim rečima koje stižu iz EU - smatra Starović. Foto N. Fifić Sa druge strane, kako kaže, kroz saradnju sa Kinom, Srbija je uspela da zaštiti strateški važne privredne resurse poput Železare u Smederevu i RTB Bora, u čemu nam niko iz EU ne bi pomogao: - Briga koju Kocijančičeva iznosi u pogledu rasta zaduženosti i predaje strateške imovine Kinezima se ne može odnositi na Srbiju, čiji javni dug obračunat po udelu u BDP konstanto opada i trenutno se, za razliku od mnogih zemalja EU, nalazi daleko ispod granice propisane Kriterijumima iz Mastrihta. PROČITAJTE JOŠ: EU NEMA DOVOLjNO NOVCA GENERALNA sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić kaže, za "Novosti", da je EU zabrinuta uplivom Kine u Evropu, jer ona nije prisutna samo u našem regionu, već i u Italiji, Grčkoj, Sloveniji: - Očigledno je da Kina ima novca za infrastrukturne projekte, a tačno je da to nisu klasične investicije, već krediti, pri čemu su zemlje Zapadnog Balakana svesne da to opterećuje njihove ekonomije. EU bi trebalo da ulaže u infrastrukturu našeg regiona, ali za to još nema novca. 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: pistaljka.rs

Link: https://pistaljka.rs/home/read/823

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Pištaljka je sigurna kuća za uzbunjivače

Pištaljka je sigurna kuća za uzbunjivače10.09.2019Piše Novak GrujićUspesi koje Pištaljka postiže u sudskim postupcima za zaštitu uzbunjivača nisu do sada zabeleženi nigde u svetu, rekao je američki stručnjak za zaštitu uzbunjivača Tom Divajn na međunarodnoj konferenciji održanoj u ponedeljak u organizaciji Ministarstva pravde, USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast, Projekta EU za borbu protiv korupcije i Pištaljke.Divajn, koji je pravni direktor nevladine organizacije Projekat za odgovornu vlast (Government Accountability Project) iz Vašingtona, objasnio je da u SAD uzbunjivači uspeju u svega dva odsto sudskih postupaka, dok je Pištaljka u poslednje četiri godine dobila 50 odsto sudskih sporova u kojima je zastupala uzbunjivače i izborila se za privremene mere u više od 60 odsto podnetih zahteva za hitnu zaštitu.Georgija Georgiadu iz Evropske komisije predstavila je novu direktivu EU o zaštiti uzbunjivača, rekavši da je srpski zakon bio inspiracija za nju i dodala da će srpsko iskustvo biti potrebno Evropskoj uniji i kada počne primena zakona koji će biti usvojeni na osnovu direktive.Doktor Borko Josifovski izjavio da je novinarski i pravni rad Pištaljke doveo do njegove rehabilitacije u javnosti posle golgote koja je trajala više od deset godina i nazvao Pištaljku „sigurnom kućom za uzbunjivače“. Josifovski je kao direktor beogradske službe hitne pomoći 2006. godine prijavio da pojedine ekipe uzimaju mito od pogrebnih preduzeća da im dojave adresu na kojoj je neko umro i da u određenim slučajevima nije rađena reanimacija pacijenata.Josifovski je rekao da je razočaran presudom Apelacionog suda kojom je preinačena presuda kojom je pet državnih organa bilo kažnjeno zbog odmazde nad njim. „Da je moja prijava o trgovini smrću bila istražena, ne bi se dogodila ni afera sa listom čekanja na zračenje u Sremskoj Kamenici, a ni ona u Kraljeva gde je pacijentima na dijalizi davan rastvor koji se kristalizuje“, rekao je Josifovski.Uzbunjivač iz opštinske uprave u Rači Tomislav Veljković, koji je prijavio da je na izgradnju nepostojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda potrošeno više od 600.000 evra, kaže da je razočaran što tužilaštvo još ne reaguje. „LJudi me sreću na ulici i kad saznaju da se po mojoj prijavi ništa nije uradilo kažu to je sve džabe, od toga nema ništa. Kad bi ovaj slučaj bio rešen, to bi podstaklo druge da se osmele i prijave slične zloupotrebe“, kaže Veljković, dodajući da je siguran da tužilaštvo ne vodi istragu zbog političkog pritiska.Ministarka pravde Nela Kuburović kazala je da je borba protiv korupcije bila i ostaje prioritet Vlade Srbije i pozvala tužilaštva da prave izveštaje o prijavama koje dobijaju od uzbunjivača, a da te prijave mogu biti i samo fotografija ili novinski članak. Ministarka Kuburović je prokomentarisala da je Srbija „pionir“ u zaštiti uzbunjivača posebno istakla da zakon obezbeđuje hitnost u postupanju sudova.Da uzbunjivači nisu neprijatelji i da je od suštinske važnosti da ih zaštitimo jer doprinose borbi protiv korupcije rekao je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot: „Korupcija je prepreka ekonomskom razvoju društva i hrani se apatijom. Ona uništava generacijski potencijal i tako tera mlade van zemlje“. Skot je ocenio da je Srbija napredna zemlja u oblasti zaštite uzbunjivača i naveo da je srpski Zakon o zaštiti uzbunjivača zlatni standard.Zakon je pohvalila i zamenica šefa delegacije EU Mateja Norčič Stamčar: „Ono što je Srbija uspela u zaštiti uzbunjivača predstavlja inspiraciju za EU, ali treba povećati broj rešenih slučajeva po prijavama uzbunjivača“. Kako je navela, procena je da je Evropska unija je u postupcima javnih nabavki izgubila od 5,6 do 9,6 milijardi evra, a da bi ta cifra bila značajno manja da uzbunjivači imaju punu zaštitu. Pištaljku je ocenila kao najbolji primer saradnje civilnog sektora i državnih institucija.Glavni urednik Pištaljke Vladimir Radomirović naveo je da na primeru uzbunjivača Borka Josifovskog možemo videti da nas korupcija može koštati, ne samo novca već i života. On je rekao da je srpski Zakon o zaštiti uzbunjivača postao izvozni proizvod pošto je Hrvatska nedavno donela zakon u kojem ima dosta prepisanih rešenja iz našeg zakona i zahvalio se sudiji Snežani Andrejević što je u zakon ugradila odredbe o privremenoj meri i time omogućila efikasnu zaštitu uzbunjivača.Andrejević, koja je bila sudija Vrhovnog kasacionog suda, kazala je da je cilj uzbunjivanja da se prijave uzbunjivača istraže. Govoreći o primeni zakona, ona je iznela podatke da je od juna 2015, kada je počela primena zakona, pred sudovima u Srbiji bilo 658 predmeta i da je nerešenih ostalo 56. Od toga u 19 slučajeva nismo zadovoljni dužinom trajanja postupaka, dodala je Andrejević. Postupaka za donošenje privremenih mera za uzbunjivače bilo je 95, a rešena su 92. Ona je takođe rekla da slučajeve uzbunjivača treba propratiti medijski. Isti stav o pažnji koju mediji treba da posvete slučajevima uzbunjivača i onome što su prijavili ima i poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović. On je bio i član radne grupe za izradu nacrta Zakona o zaštiti uzbunjivača i pohvalno je govorio o ulozi uzbunjivača Biljane Mraović i Slobodana Marinkovića, koji su takođe bili u radnoj grupi.Zamenica republičkog javnog tužioca Jasmina Kiurski nije se složila sa stavom da mediji treba opširno da izveštavaju o slučajevima uzbunjivanja. „Ja se ni slučajno ne bih složila da slučajeve uzbunjivača treba da prate mediji, jer se tako može omesti istraga a osumnjičeni upozoriti da unište dokaze“, rekla je Kiurski. Na ovo je reagovao glavni urednik Pištaljke Vladimir Radomirović rekavši da se u slučajevima Borka Josifovskog i Tomislava Veljkovića ništa ne bi desilo da mediji nisu izveštavali o korupciji.Zamenik javnog tužioca u Novom Sadu Radivoj Kaćanski govorio je o krivičnom predmetu protiv načelnika inspekcijskih službi u tom gradu koji je otvoren zahvaljujući uzbunjivaču Mariji Beretki. Kaćanski je objasnio da policija i tužilaštvo ne bi imali slučaj da nije bilo Beretke i njenog znanja o počinjenim krivičnim delima.Načelnik odeljenja za borbu protiv korupcije u MUP-u Darko Luković je izneo podatke da je od prošle godine podneto 218 krivičnih prijava u vezi sa koruptivnim delima i slobode lišeno 548 osoba. Šteta po budžet Srbije od istraženih slučajeva davanja mita i zloupotrebe službenog položaja je oko 2,4 milijarde dinara, naveo je Luković.Tokom konferencije o zaštiti uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou vlasti predstavljen je i Priručnik za postupanje ovlašćenih lica u jedinicima lokalne samouprave, koji su izdali USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Pištaljka.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: pistaljka.rs

Link: https://pistaljka.rs/home/read/824

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Direktorke

Direktorke10.09.2019Piše Dragana MatovićBivšu direktorku Agencije za borbu protiv korupcije Verku Atanasković Prekršajni sud u Beogradu proglasio je odgovornom za skrivanje kompromitujućih podataka o bivšem gradonačelniku Beograda, a sadašnjem ministru finansija Siniši Malom.Direktorka Verka je krila da je našeg ministra finansija Malog jedna banka, pre nego se znalo da će jednoga dana biti ministar i dok je bio samo konsultant raznih firmi u, kasnije će se ispostaviti, sumnjivim privatizacijama, dakle, da ga je ta neka banka sumnjičila za pranje para. Sve to i još mnogo štošta stoji u izveštaju o imovini našeg ministra Malog koji je direktorka Verka skrivala od javnosti zbog čega je i osuđena u postupku koji je pokrenut na zahtev Pištaljke.U stvari, osuđena pa „pomilovana“… Naime, Prekršajni sud, čiji je predsednik u vreme kada se Verki sudilo bio sadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović, odugovlačio je postupak sa namerom da dođe do zastarevanja, pa je zato čitavih pola godine presudu kojom je direktorka Verka proglašena krivom krio od Pištaljke, kako bi ona zastarela. Kada su advokati Pištaljke razotkrili ovu sistemsku zaveru, sud je prvo odbio da im uruči presudu, a onda je izdao rešenje kojim je svoju presudu stavio van snage jer je, kako su obrazložili, zastarela zbog problema u dostavljanju. Valjda im se presuda kojom je direktorka Verka  zbog skrivanja ministra kažnjena samo opomenom ipak učinila previše oštrom.Ali otkud to da je direktorka Verka uopšte bila opomenuta, možda bi se neko upitao?Pa kako i ne bi?Dok je o podacima iz imovinske karte ministra Siniše brinula Tatjana Babić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije koja je prethodila direktorki Verki, ništa od svega nije se znalo. Direktorka Tanja nije u javnost iznosila nikakve problematične informacije o tadašnjem gradonačelniku, a sadašnjem ministru Malom. Direktorki Tanji nije se moglo desiti da u javnost procuri bilo kakav izveštaj o imovini ministra Malog, pa čak ni zatamnjen na svim važnim mestima na kojima se pominje pranje para, računi i firme u insiotranstvu, kao što se to desilo direktorki Verki.Zato direktorka Tanja i nije završila na Prekršajnom sudu kao direktorka Verka. Direktorka Tanja je završila na Ustavnom sudu. Unapredilo je u sudiju Ustavnog suda.Pa kako to, pitate se?Pa lepo. Za razliku od direktorke Verke, direktorka Tanja učila je na iskustvu svoje prethodnice, direktorke Zorane.Zorana Marković bila je prva direktorka Agencije za borbu protiv korupcije. Direktorku Zoranu je na to mesto postavila prethodna vlast. Normalno, direktorka Zorana je krila podatke o ministrima prethodne vlasti, konkretno o Oliveru Duliću i Draganu Šutanovcu.Dulić je, kako je Pištaljka otkrila, imao firmu koja je poslovala sa 70 državnih institucija, a Šutanovac – koga je takođe Pištaljka razotkrila – na parceli u centru grada koja je upisana kao pašnjak sa još nekoliko bogatih ljudi izgradio zgradu u kojoj je postao vlasnik stana od milion i po evra. Odoka.Direktorka Zorana je ministru Duliću dozvolila da, pošto je javnost saznala da nije prijavio Agenciji svoje poslove sa 70 državnih institucija, niti je prebacio upravljačka prava nad svojom firmom na nekog drugog što je bio obavezan zakonom, da celu tu dosadnu papirologiju završi retroaktivno. To drugarsko sređivanje u nekim bi se državama koje se drže zakona k'o pijan plota, što reče jedan, zvalo ukratko – falsifikovanje.Ni ministar Šutanovac Agenciji nikada nije prijavio da gradi zgradu na pašnjaku, pa kada je Pištaljka to otkrila, očekivalo se da direktorka Zorana makar proba da utvrdi odakle ministru koji je imao platu od 100.000 dinara tolike pare.Direktorka Zorana nije bila totalo neiskusna u tim stvarima, jer je i sama uhvaćena u nekom muvanju oko stana koji je dobila od Agencije, a ova od Vlade Srbije,što se završilo bez posledica po nju. Elem, direktorka Zorana je, naravno, odbila da pokrene istragu o poreklu novca ministra Šutanovca, branivši se da ona ne može da pokrene istragu po službenoj dužnosti.Kada je Pištaljka podnela prijavu kojom je tražila pokretanje postupka, iskustvo direktorke Zorane dolazi do izražaja, pa ona lepo odlazi na odmor. U njenom odsustvu, neko iz Agencije, možda čak i neko ko je bacio oko na njenu fotelju, prosleđuje prijavu tužilaštvu koje pokreće istragu. Sud, međutim, presuđuje da se ne može tvrditi da je ministar Šutanovac imao zadnju nameru da imovinu sakrije od Agencije, ne daj Bože od javnosti. Nego je, valjda, zaboravio na stan od milion i po evra. A suštinskim pitanjem, odakle Šutanovcu uopšte novac koji je sakrio, sud se, naravno, nije ni bavio. Nikada, ni do dana današnjeg.Direktorku Zoranu, koja je dozvolila da stvari izmaknu kontroli i da kompromitujući podaci o njoj i o ministrima iscure u javnost, smenio je Odbor Agencije, telo koje i imenuje direktore Agencije. Direktorka Zorana je posle toga otišla u Egipat da bude konsultant na nekom projektu Ujedinjenih nacija, a posle toga dopala je čak i zatvora. Ali ne, nije bila uhapšena zbog muvanja sa stanom niti zbog prikrivanja nezakonitosti koje su počinila dvojica ministara. Uhapšena je zbog muvanja sa zgradom Agencije koja je kupljena pod sumnjivim okolnostima od firme čiji je suvlasnik, kako su pisali mediji, bila žena čoveka poznatijeg pod nadimkom Limun koji se pominje u beloj knjizi MUP-a o organizovanom kriminalu kao lice povezano sa zemunskim klanom.To sa Agencijom za borbu protiv korupcije, koju sam ja u prvo vreme u brzini često zvala Agencija za korupciju, zbog čega se profesor Čedomir Čupić, inače član Odbora Agencije, ljutio, od početka je išlo po lošem.„Gospođo, nije to Agencija za korupciju, nego za borbu protiv korupcije“, strogo bi odgovarao na moj lapsus. Ja sam u tim situacijama pokušavala da napravim šalu na konto mog lapsusa, da malo opustim atmosferu, ali profesoru nije bilo ništa smešno. A i kako bi, kada je ta cela stvar sa osnivanjem Agencije za borbu protiv korupcije, kojoj je svojim članstvom u Odboru legitimitet davao i sam profesor Čupić, počela velikim skandalom sa nameštenim glasanjem u Skupštini Srbije.Ukratko, namera tadašnjeg predsednika države (čik se setite ko je bio), kako se tada nezvanično moglo doznati iz pouzdanih izvora, bila je da na čelo Odbora Agencije postavi svoju prijateljicu, predsednicu nevladine organizacije koja je u svom nazivu imala floskulu „politička izuzetnost“, Sonju Liht. E, tada je u toku bila neka politička trgovina između demokrata i socijalista, pa su se oni cenjkali oko nečega čega se više ne sećam, pa pošto se nisu iscenjkali, prvo glasanje je prošlo tako da Sonja Liht nije prošla. Onda je, pošto je Tadić shvatio da Dačić neće da glasa za Sonju Liht dok ne dobije što je tražio, proglašena pauza, posle koje je poništeno ono glasanje na kojem Sonja Liht nije prošla pa se glasalo ponovo dok nije prošla. Onda je, valjda, već i nju bilo sramota, pa je posle toga dala ostavku i izašla iz te priče. Međutim, da se čovek na sve navikne, pa i na sramotu, pokazaće se malo kasnije kada je u listu Politika sprovedena velika politička čistka novinara i to dok je na čelu Upravnog odbora ove kuće bila niko drugi do Sonja Liht. To ne samo da nije bilo dovoljno da se Liht postidi, ili ne daj Bože da ostavku, nego nije bilo ni prepreka da Sonja Liht danas bez problema vodi dijalog vlasti i opozicije na temu – slobode medija.Nego, bila je, malo ko se seća, u Agenciji i četvrta direktorka. Posle treće direktorke Verke na ovu dužnost je postavljena Majda Kršikapa iz Visokog saveta Sudstva, koja je posle tri meseca bez ikakvog objašnjenja napustila ovu funkciju. Niko nikada nije objavio šta je bio uzrok njenog naglog odlaska iz Agencije za borbu protiv korupcije. Kada biste nekog pitali otkud to da je četvrta direktorka otišla tako brzo i šta stoji iza toga niste mogli dobiti odgovor čak ni od poznanika četvrte direktorke. Umesto odgovora moglo se čuti samo da se radi o poštenoj osobi. Dovoljno.Danas je na čelu Agencije za korupciju, ups, izvinite profesore Čupiću – direktor. Donator vladajuće stranke, ne znam da li i zvanično član, kao da je bitno i da nije. Direktor Dragan Sikimić je pre nego što se upustio u borbu sa korupcijom, iskustvo sticao kao pravnik u kompaniji Miroslava Miškovića, a onda i kao savetnik u kancelariji Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.Kako će i na šta primeniti iskustvo iz kancelarije Visokog predstavnika ne smem ni da mislim. Ali ne bi me iznenadilo da je upravo korporativno iskustvo direktora Sikimića zaslužno za to što će Agencija za borbu protiv korupcije uskoro držati i obuke za lobiste.Lobiranje, prema jednoj od definicija, predstavlja obraćanje članovima parlamenta sa namerom da se utiče na zakonodavstvo zarad interesa velikih korporacija i velikog novca. Postoji niz eufemizama kojima se maskira koruptivna suština lobiranja.Lobiranje je, ipak, samo legalizovana korupcija. I to velika. E, sad, ako su uposlenici Agencije za borbu protiv korupcije toliki stručnjaci da druge mogu da podučavaju lobiranju, onda je to to. LJutio se profesor Čupić ili ne.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.09.2019 

Medij: pravda.rs

Link: http://www.pravda.rs/2019/9/11/traze-da-se-odreknemo-prijatelja-diplomatski-pritisak-na-nasu-zemlju-eu-objavila-rat-kini-u-srbiji/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: TRAŽE DA SE ODREKNEMO PRIJATELJA! DIPLOMATSKI PRITISAK NA NAŠU ZEMLJU! EU objavila rat Kini u Srbiji

 11-09-2019 06:16Izdvojeno Srbija PolitikaEvropska unija i zvanično je objavila politički rat Kini u Srbiji! Iz Brisela zahtevaju da se vlasti u Beogradu što pre odreknu kineskih investicija zato što one navodno ugrožavaju evropske interese na Zapadnom Balkanu!?!Ilustracija (Foto: Pravda/ pixabay)Ovo je saopštila Maja Kocijančić, portparolka EU koja je najavila da Brisel namerava da 'intenzivira dijalog' sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi objasnio prednosti finansiranja iz evropskih fondova. Prema njenim rečima, finansiranje iz Pekinga u suprotnosti je sa evropskim standardima, zbog čega bi balkanske države trebalo da budu jako oprezne!?!Svi da poštuju SSPKocijančićeva navodi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, ali da države moraju da vode računa o standardima javnih nabavki i transparentnosti.- EU namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz instrumente infrastrukturnih projekata EU. To obuhvata bespovratna sredstva, ali i kredite sa atraktivnim kamatama. To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo kao zajmovi sa značajnim obavezama. Vlade treba da budu oprezne, da te investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti, što može rezultirati kontrolom strateške imovine i resursa u budućnosti - podvlači Kocijančićeva za Radio Slobodna Evropa, dodajući da EU očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune obaveze u skladu sa Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).Komentarišući ove navode, ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže, kao globalni akter, duže vreme bavi analizom kineskih investicija u Evropi i na Zapadnom Balkanu.- Zemlja kandidat, kao što je Srbija, koja je napredovala u pregovorima ima obavezu da poštuje SSP, koji je ugovorni odnos s EU. U tom smislu je i taj poziv na poštovanje evropskih pravila prilikom velikih investicija. To ne znači da ne možemo poslovati sa Kinom. Ne smemo zaboraviti da je EU naš najveći spoljnotrgovinski partner. Više od 65 odsto trgovinske razmene odnosi se na zemlje EU, a kad uključimo zemlje regiona, to je skoro 80 procenata. Najveće investicije su iz EU, a ona je i najveći donator sa oko tri milijarde evra bespovratne pomoći u 15 godina - objašnjava Joksimovićeva, dodajući da se Srbija ipak neće odreći saradnje sa Pekingom.- Nastojimo da obezbedimo što više investicija sa svih strana i to je naše legitimno pravo. Ali činjenica je da su evropske zemlje oprezne u pogledu kineskih investicija, što takođe moramo, kao kandidat za članstvo, da uzmemo u obzir - podvlači Joksimovićeva.Čisto zamajavanjeNa drugoj strani, politikolog Aleksandar Pavić upozorava da nas EU već tri decenije zamajava praznim pričama o evrointegracijama.- Tu šargarepu na beskrajno dugačkom štapu koriste kako bi region stavili u zavisni položaj, što uključuje i prekomerno zaduživanje prema Zapadu. Sada kada se pojavio konkurent, EU se uzbunila. Otuda 'dobronamerni' saveti, ali i pritajene pretnje. EU nema nameru da nas primi u članstvo u doglednoj budućnosti, ali bi zato da balkanske zemlje budu u dužničkom ropstvu prema Zapadu. Brisel nas tretira kao svoj 'zabran' i zato ne treba verovati briselskim suzama, već produbiti saradnju sa partnerima iz Kine i drugih delova sveta - zaključuje Pavić.Mirović: Saradnja Vojvodine sa HenanomPredsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se sa zamenikom guvernera Narodne vlade kineske provincije Henan Heom Đinpingom, izrazivši zadovoljstvo što je učinjen prvi korak ka povezivanju i uspostavljanju saradnje AP Vojvodine s ovom kineskom provincijom.Kako je saopšteno, oni su ocenili da je saradnja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u obostranom interesu, a posebno je iskazan interes za povezivanje kompanija u oblasti savremenih tehnologija, kulturnu razmenu i saradnju u oblasti turizma.Trampov čovek prozivao Rusiju i Srbiju, a onda ga je Bocan-Harčenko ovim odgovorom brutalno spustio na zemlju! Više o tome čitajte OVDE.Izvor: InformerMolimo Vas da donacijom podržite radportala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:                       

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: pressek.rs

Link: https://www.pressek.rs/kragujevac/kragujevac-lose-ocenjen-zbog-netransparentnosti-uprave/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Kragujevac loše ocenjen zbog netransparentnosti uprave

Vesti iz Kragujevca i Šumadije - pravovremeno, istinito i lokalno  Gradska uprava nije dovoljno transparentna u svom radu, zbog čega je grad Kragujevac dobio mnogo loših ocena u istraživanju organizacije Transparentnost Srbija. Od mogućih 100 poena, grad je osvojio svega 43. Da stvar bude gora ovogodišnji rezultati lošiji su nego pre četiri godina, kada je ova organizacija radila prethodno istraživanje. Na listi od 145 gradova i opština Kragujevac se našao na 58 mestu, odnosno za 18 mesta niže nego prilikom prethodnog istraživanja. Indeks transparentnosti lokalne samouprave (LTI) je oruđe za merenje i ocenjivanje transparentnosti i rangiranje opština i gradova, koje je osmislila organizacija Transparentnost Srbija. Prema metodlogiji TS, indeks transparentnostise izračunava kao zbir poena dobijenih na osnovu odgovora na indikatorska pitanja i kreće se u rasponu od 0 do 100. Pitanja se tiču rada gradske uprave, javnih preduzeća, odnosu prema građanima, javnih nabavki i slično. Većina negativnih nalaza identifikovanih u istraživanju 2015. i dalje postoji - neredovno ažuriranje Informatora o radu ili neobjavljivanje svih obaveznih podataka; nedostatak informacija o postupcima donošenja odluka i nedostatak informacija o nekretninama i drugoj opštinskoj imovini. U nekim segmentima, međutim, Kragujevac je nazadovao u odnosu na 2015. godinu. Na primer, odluke koje usvajaju skupština i gradsko veće više nisu na sajtu, ne objavlju se rezultati glasanja. Najniže ocene grad je dobio zbog lošeg organizovanja javnih rasprava o budžetu, i načina na koji se građani upoznaju sa trošenjem novca iz gradske kase. Rad organa grada Kragujevca u ovom domenu ocenjen je nulom. Isti slučaj je i sa upoznavanjem građana sa mehanizmima za prijavljivanje korupcije, dostupnošću informacija od javog značaja, neobjavljivanjem plata funcionera i slično. Svi detalji o ocenjivanju mogu se naći OVDE. - Najveći izazov povećanju transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji predstavlja nepostojanje nacionalne politike koja bi se bavila tim pitanjem, ocenio je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić na predstavljanju rezultata. On je rekao da su bez takve politike, dobri rezultati najčešće posledica predanosti pojedinaca u lokalnim samoupravama.Nenadić je naglasi oda su rezultati najbolji u oblastima gde postoji izričita zakonska obaveza, kao što je sklučaj sa javnim nabavkama. Ali čak i u takvim slučajevima kada 80% ili 90% JLS ima pozitivne indikatore, nema prostora za zadovoljstvo jer to znači da 10 ili 20% JLS ne ispunjava zakonske obaveze. Prema rezultatima istraživanja i rangiranja svih opština i gradova u Srbiji - LTI 2019. Najtransparentniji u Srbiji su Plandište sa indeksom 67 i Novi Pazar i Paraćin sa 66, dok je prosečna ocena cele Srbije 40.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/crna-gora-stambena-korupcija/30157032.html

Autori: Dimitrije Jovićević

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: 'Stambena korupcija' i dalje trese Crnu Goru

Premijer Duško Marković, koji je skinuo oznaku tajnosti sa spiska 95 povlašćenih funkcionera, sada optužuje medije za manipulacije."Iako uopšte nijesmo iznenađeni načinom na koji se brani ova 'stambena korupcija', kako je mi zovemo, mislimo da nijesu ponuđeni nikakvi argumenti u odbranu te politike", komentariše za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dina Bajramspahić iz nevladine organizacije Institut Alternativa aferu o Vladinoj dodjeli stanova ili bagatelnih kredita za njihovu kupovinu, funkcionerima iz svih grana vlasti i pripadnicima državne administracije. "Još nijesmo čuli nijedan dobar razlog da se nastavi takva praksa dijeljenja stanova povlašćenim funkcionerima. Najviše zbog toga što imamo niz slučajeva u kojima pojedini funkcioneri mogu i više puta da rješavaju svoje stambeno pitanje dok, čak i neki drugi javni funkcioneri a posebno građani, nijesu stavljeni u jednak položaj. Zato je ta praksa veoma diskriminatorna prema građanima čijem se novcem (poreski obveznici) zapravo finansiraju stanovi javnih funkcionera", ističe Bajramspahić. Afera stanovi se zakotrljala na crnogorskoj javnoj sceni nakon što je 10. avgusta premijer Duško Marković, pritisnut zahtjevima opozicije u parlamentu, skinuo oznaku tajnosti sa spiska 95 povlašćenih funkcionera, koji su od 2016. godine ili dobili stanove ili kredite za njihovu kupovinu, po gotovo simboličnim sumama. Među njima su se našli sudije Ustavnog i Vrhovnog suda, tužioci, pojedini ministri, pripadnici državne administracije. No, ključna institucija za borbu protiv korupcije - Agencija za borbu protiv korupcije (ASK) - na svojoj jučerašnjoj sjednici utvrdila je kako je samo četvoro funkcionera sa tog spiska prekršilo Zakon o sprječavanju korupcije, pošto promjene u svom imovinskom kartonu nijesu prijavili na vrijeme. Kako je konstatovano na sjednici ASK-a, oni koji su dobijali kredite za stan nijesu bili dužni da to javno evidentiraju pošto je kredit obaveza a ne uvećanje imovine. "Kredit je tuđi novac. Sve do onoga momenta dok ga ne otplatite", ističe zamjenik direktora Agencije Savo Milašinović. "Jedan veći broj tih kredita suštinski predstavljaju uvećanje imovine. Zato ono što treba Savjet da inicira jeste da upravo Zakon o sprječavanju korupciju detaljno i precizno treba da reguliše to pitanje, kako ne bi dolazilo do zabune niti kod javnih funkcionera, niti kod službenika ASK-a kada je u pitanju tumačenje", dodaje članica Savjeta ASK-a, Goranka Vučinić. `Agencija pribjegla pravnoj gimnastici` Tumačenje Zlatka Vujovića, novog člana Savjeta ASK-a iz nevladinog sektora, jeste da je Agencija pribjegla, kako je rekao, svojevrsnoj pravnoj gimnastici kako bi zaobišla ključni problem. "A to je da je došlo do uvećanja imovine. Jer, kako se drugačije može smatrati ako neko dobije kredit u kome je 80 odsto tih sredstava bespovratno?", pita Vujović. ASK je odbio Vujovićevu inicijativu da se formira posebna Radna grupa koja bi se bavila Vladinom dodjelom stanova javnim funkcionerima. "Ako imate prigovor za to što tako radi Vlada, onda se obratite njoj. ASK za to uopšte nije nadležan i Agencija se tu neće miješati. Vlada nije odgovorna Agenciji", kaže direktor Sreten Radonjić. A da u Vladinoj politici da novcem iz budžeta stambeno zbrinjava funkcionere nema ništa sporno nedavno je pred novinarima utvrdio sam premijer Duško Marković, koji je u familijarnim vezama sa Sretenom Radonjićem. Optužio je medije kako manipulišu tim pitanjem i ukazao na to kako je njegova Vlada najveći poslodavac u državi, sa više od 40.000 državnih službenika. "Koji (državni službenici) nijesu štetočine, nego doprinose ovoj državi. Oni obezbjeđuju da se budžet puni kako je to zakonom propisano. I to rade ti ljudi, to ne rade oni koji bojkotuju parlament. Ti, koji bojkotuju, primaju platu od ove države a koju im obezbjeđuju ovi službenici u čije džepove i stanove virite", ocjenio je Marković. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Kupuje li Vlada Crne Gore stanovima i kreditima lojalnost institucija? Vladina 'široka ruka' U međuvremenu, priča o dodjeli stanova ili veoma povoljnih stambenih kredita povlašćenim javnim djelatnicima ne izlazi iz fokusa medija, koji objavljuju nova saznanja o tome ko se sve i kako okoristio zahvaljujući Vladinoj "širokoj ruci". Tako su, prema pisanju podgoričke štampe, bivši potpredsjednik crnogorskog parlamenta Suljo Mustafić i nekadašnji ministar Rafet Husović, stanove koje su svojevremeno dobili od države po povoljnim uslovima, navodno prodali po tržišnim cijenama za šest puta veći iznos od onoga po kome su ih kupili i tako ostvarili kapitalnu dobit, odnosno extra dobit na štetu države. Da li je to tačno, RSE je pokušao da provjeri od Mustafića i Husovića, ali oni nijesu odgovarali na telefonske pozive. U isto vrijeme, nevladina organizacija MANS (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora) objavila je zvanične podatke kako sudija Vrhovnog suda Radule Kojović, koji je navodno već imao stan u Podgorici i kuću u Bijelom Polju, za četvorosobni stan, koji je državnim kreditom kupio u Podgorici, mjesečno izdvaja samo 75 eura. Na spisku onih koji su od 2016. godine dobili stan ili kredit za stan nalazi i određeni broj nosilaca pravosudnih funkcija, što je posebno opasno: Dejan Milovac Sve to aktuelizovalo je tezu opozicije i dijela nevladinog sektora kako je Vlada na taj način kupovala lojalnost predstavnika drugih grana vlasti. "Da li je Vlada te koje je stambeno obezbijedila zadužila i da li je tu riječ o određenoj trgovini uticajem, odnosno da li samim dobijanjem kredita ili stana određeni državni funkcioner ili službenik postaje apsolutni i bespogovorni poslušnik Vlade? Moram podsjetiti da se na spisku onih, koji su od 2016. godine dobili stan ili kredit za stan, nalazi i određeni broj nosilaca pravosudnih funkcija, što je takođe posebno opasno, imajući u vidu da ta grana vlasti mora biti apsolutno odvojena od strane izvršne vlasti, i da odluke koje donose tužioci i sudije ne smiju na bilo koji način biti uslovljeni bilo kakvom pomoći Vlade", ističe za RSE direktor istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac. Spiskova prije 2016. i dalje tajna Iz nevladinog sektora i političke opozicije su, u međuvremenu, uputili Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu zakonitosti više članova Zakona o održavanju stambenih zgrada, na osnovu kojih su se dijelili stanovi i povoljni krediti. Posljednja urgencija stigla je u petak od opozicionih Demokrata, koji traže da Ustavni sud to pitanje razmatra prioritetno. Prethodno je inicijativu za ocjenu ustavnosti uputio opozicioni savez Demokratski front, a početkom juna i Institut Alternativa. "Naravno, ne gajimo iluzije da će ovo uskoro biti razmotreno, budući i da su sudije Ustavnog suda i sam predsjednik tog suda (Dragoljub Drašković) takođe dobijali stanove i to od izvršne vlasti, što dovodi u sumnju njihovu nezavisnost i nepristrasno odlučivanje o našoj ustavnoj inicijativi. Sa druge strane, čak i da je zakonski osnov za Vladinu stambenu politiku validan, u praksi imamo njeno sprovođenje na veoma problematičan način", kaže Dina Bajramspahić iz Instituta Alternativa. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Vujović: Treba provjeriti dodjelu stanova crnogorskim funkcionerima MANS, prema riječima Dejana Milovca, ipak očekuje da će pod pritiskom Vlada biti prinuđena da oznaku tajnosti skine i sa spiskova onih, koji su stambeno obezbijeđeni prije 2016. godine, tj. za vrijeme mandata bivšeg premijera Mila Đukanovića, a na šta su Vladinu stambenu komisiju obavezale dvije presude Upravnog suda, upravo na žalbu MANSA. "Biće veoma zanimljivo vidjeti do koje mjere će premijer Duško Marković i ministar odbrane Predrag Bošković (predsjednik stambene komisije) moći da odolijevaju pritisku i domaće javnosti i medija, da te informacije budu stavljene na uvid javnosti", zaključuje Milovac. Dimitrije Jovićević Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo Radija Slobodna Evropa. Angažovan je kao urednik i voditelj centralnog dnevnika. Pratite autora Facebook Forum  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Đukanovic o zahtevima opozicije:Gomila fraza,alibi za bojkot

Đukanovic o zahtevima opozicije:Gomila fraza,alibi za bojkotBEOGRAD, 10. septembra (Tanjug) - Funkcioner SNS Vladimir Đukanovic rekao je danas da su zahtevi opozicije vezani za izborne uslove ''''gomila fraza'''' i da je to alibi da bojkotuju izbore."Cetrdeset i dva zahteva strucnog tima su nešto o cemu ne treba da se razgovara, to je besmisleno, gomila fraza. O predlozima Crte, Transparentnosti i CeSida hocemo da razgovaramo", kazao je Đukanovic za N1.Kako je rekao, pravo svake stranke je da se odluci za bojkot i dodaje da su zahtevi koje su postavili na okruglom stolu besmisleni."Da se smene clanovi REM-a. Kako ja da smenim nekoga koga je SPC predložila? Ne možete da ih smenite, imate clan 16. u kome se kaže neophodno je pribaviti mišljenje svih clanova Saveta pa tek onda razrešenje", kazao je Đukanovic i dodao da ne postoji zakonska mogucnost za tako nešto."Ovo su alibi zahtevi da bi mogli da kažu idemo u bojkot. Traže da Vucic ne ide u kampanju. Pa gde to ima", rekao je on.Za biracki spisak je naveo da je vlast 2011. pocela reviziju i da je spisak "nikad bolji i sredeniji"."Imali ste profesore pravnog fakulteta koji su rekli da su to besmisleni zahtevi. Oni koji su potpisali našu listu su protiv toga. Tih 42 zahteva su budalaština. O predlozima Crte, Cesida, Transparentnosti hocemo da pricamo, ima racionalnih predloga. PSG je dao jedan papir, ima stvari koje su neracionalne, ima stvari koje su konkretne i o kojima možemo da pricamo", napomenuo je Đukanovic.On je rekao da je delegacija SNS-a na okrugli sto otišla u dobroj veri da može da se psotigne dogovor."Davali su neracionalne zahteve, mi ih pozivamo da se vrate da pricamo, probajte da uoblicite zakonske okvire, znate da to ne može, vi to namerno tako stavite da ne biste izašli na izbore", dodao je on.Govoreci o prostoru koji vladajuca stranka dobija u medijima, Đukanovic je rekao da se zalaže da SNS u kampanji ne bude u medijima i da se vreme da opoziciji."Ako treba jedino na tv duele da idemo ako nas pozovu. Da se sve vreme sveta da njima. 2012. niste imali ovoliko privatnih medija, imali ste Studio b koji je bio gradska televizija, a SNS koja je pobedila u Zemunu i Voždovcu, Đilas je zabranio da se pojavimo na gradskoj televiziji'''', kazao je Đukanovic.Dodao je da na uredivacku politiku privatnih televizija ne može a se utice, ali da ih on cesto moli da što više zovu opoziciju.''''Nama odgovara, kad vidim Boška Obradovica nama rejting skoci pet odsto. To bi bilo fantasticno za nas, preklinjem RTS da ih zove što više", kazao je Đukanovic.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Kragujevac/Lose-ocene-za-vidljivost-rada-Gradske-uprave-u-Kragujevcu.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: LOŠE OCENE ZA VIDLJIVOST RADA GRADSKE UPRAVE U KRAGUJEVCU

Gradska uprava nije dovoljno transparentna u svom radu, zbog čega je grad Kragujevac dobio mnogo loših ocena u istraživanju organizacije Transparentnost Srbija i od mogućih 100 poena je osvojio svega 43... Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2019, 13:28 Gradska uprava nije dovoljno transparentna u svom radu, zbog čega je grad Kragujevac dobio mnogo loših ocena u istraživanju organizacije Transparentnost Srbija i od mogućih 100 poena je osvojio svega 43.Kako prenosi portal presek.rs ovogodišnji rezultati lošiji su nego pre četiri godine.Na listi od 145 gradova i opština, Kragujevac se našao na 58 mestu, odnosno za 18 mesta niže nego u istraživanju 2015.I dalje postoji neredovno ažuriranje Informatora o radu ili neobjavljivanje svih obaveznih podataka, nedostatak informacija o postupcima donošenja odluka i nedostatak informacija o nekretninama i drugoj opštinskoj...    

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: N1

Rubrika: Pressing

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Đukanović o zahtevima opozicije: Gomila fraza, to im je alibi da bojkotuju

"Četrdeset i dva zahteva stručnog tima su nešto o čemu ne treba da se razgovara, to je besmisleno, gomila fraza. O predlozima Crte, Transparentnosti i CeSida hoćemo da razgovaramo", kaže funkcioner SNS Vladimir Đukanović.Kako je rekao Đukanović, pravo svake stranke je da se odluči za bojkot i dodaje da su zahtevi koje su postavili na okruglom stolu besmisleni."Da se smene članovi REM-a. Kako ja da smenim nekoga koga je SPC predložila? Ne možete da ih smenite, imate član 16 u kome se kaže neophodno je pribaviti mišljenje svih članova Saveta pa tek onda razrešenje. Da li mislite da će oni sami sebe da nagrde. Ne postoji zakonska mogućnost. Zelenović je tražio da mi njih političkim dogovorom smenimo i da se onda dogovorimo pola-pola. Ja sam ga pitao hoćete vi iz svog džepa da platite tužbe koje će sve dobiti. Ovo su alibi zahtevi da bi mogli da kažu idemo u bojkot. Traže da Vučić ne ide u kampanju. Pa gde to ima".Za birački spisak je naveo da je vlast 2011. počela da vrši reviziju i da je spisak "nikad bolji i sređeniji"."Imali ste profesore pravnog fakulteta koji su rekli da su to besmisleni zahtevi. Oni koji su potpisali našu listu su protiv toga. Tih 42 zahteva su budalaština. O predlozima Crte, Cesida, Transparentnosti hoćemo da pričamo, imam racionalnih predloga. PSG je dao jedan papir, ima stvari koje su neracionalne, ima stvari koje su konkretne i o kojima možemo da pričamo".Đukanović je rekao da je delegacija SNS-a na okrugli sto otišla u dobroj veri da može da se psotigne dogovor."Davali su neracionalne zahteve, mi ih pozivamo da se vrate da pričamo, probajte da uobličite zakonske okvire, znate da to ne može, vi to namerno tako stavite da ne biste izašli na izbore", dodao je Đukanović.Govoreći o prostoru koji vladajuća stranka dobija u medijima, Đukanović je rekao da se zalaže da SNS u kampanji ne bude u medijima i da se vreme da opoziciji.POVEZANE VESTI:OEBS i praćenje izbora u Srbiji - za stranke koje bojkotuju ništa se ne menja19:30 hIzbori u Medveđi: Džipovi, snimanje štampanja listića i imena korisnika pomoći19:28 hMilivojević: Ko se pojavi na izborima za mene nije prava opozicija09.09.2019."Ako treba jedino na tv duele da idemo ako nas pozovu. Da se sve vreme sveta da njima. 2012. niste imali ovoliko privatnih medija, imali ste Studio b koji je bio gradska televizija, a SNS koja je pobedila u Zemunu i Voždovcu, Đilas je zabranio da se pojavimo na gradskoj televiziji. Što se tiče privatnih televizija, ne možete da utičete na uređivačku politiku, ali ja im kažem - molim vas zovite opoziciju što više. Nama odgovara, kad vidim Boška Obradovića nama rejting skoči pet odsto. To bi bilo fantastično za nas, preklinjem RTS da ih zove što više".Na pitanje kako on doprinosi smirivanju tenzija u političkom životu ako poslanici Mariniki Tepić napiše uvredljiv tvit, Đukanović je izjavio da je to napisao posle izbora u Lučanima i da nije znao za uvredljiv grafit."Bili su izbori u Lučanima, ja sam znao da to nju nešto nervira, aludirao sam da nećemo stati s pobedma na izborima. Ja ne znam šta je tu pretnja. Ako je ona to shvatila kao pretnju ja se duboko izvinjavam. A meni kad pišu pretnje, to je izgleda sve demokratski rečnik".O koalicionim partnerima: Ne znam čemu nam služe PUPS, stranka Nenada Popovića...Jedna od tema bile su i "čistke" u stranci koje je Aleksandar Vučić u više navrata najavljivao. Đukanović je u Pressingu rekao da stranka ne sme da se pretvori u preduzeće o da je kroz svoju suspenziju aktivnosti preneo glas javnosti."Ko su mangupi u našim redovima ne bih o tome govorio, pričaćemo na stranačkim organima. Na Glavnom odboru sam doživeo nešto što se nikome nije dogodilo, kad sam se javio za reč i predsednik me prozvao, četiri hiljade ljudi je ustalo i aplaudirali su mi. Ja to nikad nisam doživeo, hvala tim ljudima koji su shvatili moju iskrenost i hvala predsedniku koji je razumeo šta članstvo želi. Imamo puno mladih ljudi u stranci, obrazovanih, oni tavore jer mnogi predsednici lokalnih odbora ne vole konkurenciju. Ja sam ustao zbog njih, zbog njih želim da se borim"."Sjajna je Zorana Mihajlović, super, lepo joj stoji šlem. Dve godine je nisam pomenuo. Neka radi, putevi se prave. Nemam problem s njom, imala je ona sa mnom".Đukanović je govorio i o koalicionim partnerima SNS, za koje je rekao da će se "prilepci sami prepoznati", zamerivši im to što kad stranku i Vučića napadaju njih nigde nema."Ljajićeva partija imaju jednog vrlo korek poslanika, ali njegova partija... Da ne ulazim dalje u to kako se ponašanju. PUPS, partija Nenada Popovića, pitam se čemu nam služe.. To je moj stav, ne govorim u ime stranke. Vulin se uvek javi i brani i svoje ministarstvo, pa Ljajić nije branio svoj zakon u Skupštini. Ne bih ga branio od optužbi Šešelja da je najveći narkodiler. Nek sam reši, njihov problem".Na pitanje zašto je govorio uvrede na račun Novaka Đokovića, Đukanović je poručio da je to njegov stav o svakome ko navija za reprezentaciju koja svoje pobede slavi uz Tompsona."Da, jesam Novaka za taj slučaj prozvao, ali on je legenda ovog društva. Ne kajem se za to što sam rekao o navijanju za Hrvatsku, ali javno povlačim to što sam rekao za Novaka".Đukanović je rekao i da ne zna da je Toni Bler savetnik Vučiću, kao i da su ljudi poput Gerharda Šredera potrebni Srbiji."Ono što znam za kancelariju Blera je da su oni ovde radili obuku ministara i državne uprave. Prvi put čujem da je on savetnik. Ako neko može da doprinese da vaša zemlja može da nađe neku prođu hvala mu na tome. Što se tiče Šredera, radi se o čoveku koji je desna ruka Putinu. Niko njemu neće da oprosti bombardovanje. Ne može to da se oprosti. Ali takvi ljudi su nam potrebni. Patriotski je ako vi za vašu zemlju pronađete prođu do državnika, on je jedan od ključlnih ljudi za Severni tok. To je patriotizam, da što više ljudi zaposlite, smanjili smo nezaposlenost, da ljudi rade, da izgradite puteve".

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uzbunjivači

SpikerUzbunjivači nisu neprijatelji, ljude koji su spremni da priojave korupciju treba zaštititi. Učesnici konferencije Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou pohvalili su Srbiju kao pionira u donošenju Zakona o zaštiti uzbunjivača i naglasili da je važno da se taj zakon primenjuje. Pre ovog zakona uzbunjivači su bili nezaštićeni i prvo sa čim su se suočavali jeste udar na njihovu egzstenciju u toj situaciji ljudi koji ukazuju na problem ostaju bez mogućnosti da ga do kraja dokažu.ReporterBorko Josifovski je bivši direktor Gradskog zavoda za hitnu pomoć Beograda. Pre 15 godina ukazivao je na saradnju medicinskih radnika i pogrebnika.Borko Josifovski,bivši direktor Gradskog zavoda za hitnu pomoć BeogradaJa sam još 2005. godine upozoravao Ministarstvo zdravlja na tu pojavu, da se trguje, da pogrebne ekipe stižu čak i pre hitne pomoći na adresu po pozivu prvog reda hitnosti.ReporterOdmah je dobio otkaz i od tada ne može da radi u svojoj struci.Borko Josifovski,bivši direktor Gradskog zavoda za hitnu pomoć BeogradaReakcija nadležnih organa koji su trebali da ispitaju sve to, to je, rekao bih, izostalo i ne samo to, nego je i delatnost tih organa bila usmerena na zataškavanje svega onoga što je već bilo dokumentovano.ReporterIz Ministarstva pravde kažu da će se pozabaviti time koliko je slučajeva dobilo epilog jer danas uzvunjivači dobijaju zaštitu i ne mogu odmah biti oterani sa posla.ministarka pravde Nela Kuburović Pokazalo se da uzbunjvanje postoji, da uzbunjivači dobijaju svoju zaštitu, da se nadležnim organima izdaju uputstva da ne mogu ni na koji način da vrše odmazdu, ali svakako ono što je bitnije i što predstavlja drugi aspekt uzbunjivanja jeste šta se dešava sa prijavama koji uzbunjivači podnesu, tako da sudovi su se pokazali da su efikasni. Mislim da je sada veliki teret i na tužilaštvu.Vladimir Radomirović, sa portala Pištaljka Iako smo čuli pohvale za ovaj naš Zakon, treba reći da smo mi na samom početku njegove primene i da će konačnu reč o njegovoj primeni moći da da javnost tek onda kada poslodavci, oni koji zapošljavaju ljude, koji uočavaju nepravilnosti i žele o tome da obaveste nekoga, shvate da uzbunjivači nisu njihov neprijatelj nego saveznik.ReporterNa osnovu istrživanja USAID-a iz 2018. u Srbiji 80 odsto stanovništva smatra da je korupcija umerena, do veoma velika.ambasador SAD u Srbiji Kajl SkatVeoma mali broj ljudi je spreman da prijavi korupciju kada se sa njom suoči, neki iz straha, neki zato što ne veruju da će se išta promenit.Borko Josifovski,bivši direktor Gradskog zavoda za hitnu pomoć BeogradaMislim, moje istupanje... naravno bio sam usamljen.zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matea Norčič ŠtamcarKonačan dokaz u uspešnosti Zakona videće se po broju koruptivnih predmeta koji su uspešno rešeni pred sudom, a počinioci osuđeni.ReporterSada će uzbunjivačima, kako ocenjuje jedan od njih, biti lakše.Borko Josifovski,bivši direktor Gradskog zavoda za hitnu pomoć BeogradaTa privremena mera na osnovu koje uzbunjivač zadržava svoje radno mesto dok se ne utvrdi njegova eventualna krivica dakle na poslodavci je teret dokazivanja krivice.ReporterBivši direktor Hitne pomoći nije uspeo jer je na njemu bilo da dokaže svoje tvrdnje, kako kaže, gde god da je pošao nailazio je na zatvorena vrata.                               

----------------------------------------------------------

Datum: 10.09.2019 

Medij: Happy

Rubrika: Rano jutro/Happy TV

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zakon o zaštiti uzbunjivača

Voditelj:Zakon o zaštiti uzbunjivača za 4 godine primene u Srbiji dao je dobre rezultate i pokazao da sudovi efikasno pružaju zaštitu licima koji prijave korupciju, a u narednom periodu očekuje se veće angažovanje tužilaštva na istraživanju prijava. To je ocenjeno na konferenciji zaštite uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou.Nela Kuburović, ministarka pravde:Ono što je bitno da je zakon pre svega omogućio hitnost u postupanju, što je omogućio da uzbunjivači dobiju zaštitu i statistički podaci u ovom periodu govore da je to tako. Ja ću izneti podatke koje imamo do kraja 2018.godine, verujem da će sudija ženama Drević tokom dalje diskusije možda da Vam da i preciznije podatke, zaključno sa šestomesečnim izveštajem za 2019.godinu, ali ono što je bitno da od početka primene zakona do kraja 2018.godine bilo je 622 predmeta u radu, rešena su 533 predmeta, zabeležen je trend opadanja broja nerešenih predmeta po godinama što se može tumačiti i kao rezultat ujednačene prakse i od početka primene zakona do kraja prošle godine zabeleženo je ukupno 107 slučaja unutrašnjeg uzbunjivanja, a najveći broj slučajeva dogodio se u 2018. kada je bilo ukupno 41 slučaj unutrašnjeg uzbunjivanja. Ono što je takođe bitno da Ministarstvo pravde i kroz svoje godišnje izveštaje predstavlja rezultate primene zakona o zaštiti uzbunjivača koji su objavljeni na našem sajtu, tako da svaki godišnji izveštaj od 2015.godine obuhvata podatke u primeni ovog zakona i na osnovu toga je izgrađen jedan celokupan izveštaj koji obuhvata podatke od početka primene pa do kraja 2018.godine i samim donošenjem zakona nisu završili sa našim aktivnostima, ukoliko pogledate i nacrt revidiranog akcionog plana koji se nadamo će i biti u prilici da se usvaja do kraja ove godine, videćete da je dosta aktivnosti opet vezano, opet za primer zakona o zaštiti uzbunjivača. Ono što je bitno da ćemo raditi novu nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije na čijoj izradi ćemo početi tokom 2020.godine i svakako ono što će ministarstvo nastaviti da radi, a to je da radimo godišnje analize unutrašnjeg uzbunjivanja, odnosno šta se do dešavalo sa prijavama koje su podneli uzbunjivači i kako su postupali nadležni organi po prijavama. Naravno, sada imamo svakako statistiku onoga što su radili sudovi, to se pokazalo kao efikasno u praksi, pokazalo se da uzbunjivanje postoji. Ono što je najvažnije da uzbunjivači dobijaju svoju zaštitu, da se nadležnim organima izdaju uputstva, da ne mogu ni na koji način da vrše odmazdu prema tim licima, ali svakako ono što je bitnije možda i što predstavlja drugi aspekt uzbunjivanja, šta se dešava sa prijavama koje uzbunjivači podnesu, tako da sudovi su se pokazali izuzetno efikasni i mislim da je sada veliki teret i na tužilaštvu. Pozivam tužilaštvo da sa dužnom pažnjom posmatra prijave uzbunjivača, ne želim da se mešam u njihovu samostalnost, ali svakako mislim i da Republičko javno tužilaštvo treba da sačinjava godišnje izveštaje koje će pokazati šta se dešavalo sa prijavama uzbunjivača jer nije samo kontakt sa uzbunjivačima, kada se uzbunjivač pojavi u tužilaštvu.Vladimir Radomirović, portal „Pištaljka“:Uskoro ćemo obeležiti 5 godina od usvajanja zakona o zaštiti uzbunjivača. On se primenjuje od juna 2015. godine i Radomir je upravu kad kaže da je pištaljka bila deo radne grupe koja je pisala nacrt ovog zakona, ali važnije od toga u radnoj grupi su bili uzbunjivači, sa nama je Biljana Braović koja je uzbunjivač sudija Osnovnog suda u Šapcu koja je bila član radne grupe, takođe i uzbunjivači Tomislav Veljković i Borko Josifovski kojeg ćete nešto kasnije i čuti. Kao što su govornici pre mene rekli zakon nije bio cilj sam po sebi, već je cilj zaštita ljudi koji prijave neku nezakonitost, ne samo korupciju, nego neku drugu nezakonitost koju uoče. Važno je da ta zaštita dovede do uspešnog razotkrivanja korupcije drugih nezakonitosti i da celo naše društvo bude zaštićeno od pokušaja da se svi mi prevarimo što ponekad kao što će Vam kasnije govorio doktor Josifovski govori ne samo do gubitka našeg zajedničkog novca, već i do gubitka života. Dakle zakon se primenjuje nešto više od 4 godine i čini mi se da smo, kada smo ga pisali bili upravu da sudovi treba da pružaju tu zaštitu, zahvaljujući između ostalog i obukama koje smo sprovodili sa delegacijom Evropske unije i pravosudnom akademijom, sudije su obučene da primene ovaj zakon i to je dovelo zaista do rezultata kakve čini mi se teško da će moći da nadmaši bilo ko u Evropi da uzbunjivači, neki od uzbunjivača su dobili zaštitu od suda u svega 2 dana od kad su podneli zahtev za privremenu meru. Kad smo kod privremene mere, moram da kažem da je i privremena mera i celokupan postupak sudske zaštite postao inspiracija za neke članice Evropske unije, tako je Hrvatska usvojila nedavno zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti i u njemu, u njega inkorporirala najveći deo odredbi ovog našeg zakona, tako da se možemo pohvaliti da imamo jedan izvozni proizvod i da je jedna članica Evropske unije prepisala zakon od Srbije. Kad smo kod privremene mere hteo bih da se posebno zahvalim sudiji Snežani Andrejević koja je ovde sa nama, koja je u ovaj zakon ugradila tu snažnu zaštitu koja uzbunjivačima omogućava da sa one pozicije na kojoj su bili pre nego što se poslodavac odlučio da im se osveti zbog ukazivanja na neku nezakonitost i nepravilnost, da mogu da nastave borbu za pre svega javni interes.      

----------------------------------------------------------