Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 17.09.2019 

Medij: Blic      Strana: 2

Rubrika: Tema dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Indeks sramote

 Indeks sramote  

 Koncept jin i janga u Srbiji se već decenijama održa-  

va uz pomoć državnih uposlenika i korupcije. Nema tog dela našeg društva koji je izuzet iz učestvovanja u ovoj igri svetlosti i tame. „Podmazivanje“ kreće od porodilišta i završava se u pogrebnom preduzeću. Oni malo ambiciozniji dele lovu ispod stola po državnim upravama, organima, tenderima, agencijama, fakultetima ili gde ih već „dogovori uz ćevape“ odvedu.  

Ipak, u državama u koje volimo da se ugledamo najozbiljniji oblik korupcije pojavljuje se u kupovini uticaja od strane velikih korporacija, dok kod nas glavnu reč u koruptivnim radnjama vode oni koji su na nekoj poziciji i tim položajem ostvaruju ličnu korist. Sramotnija i jeftinija varijanta.  

Sudnica, koja bi u ovakvim slučajevima bez dileme morala da preseče lanac beščašća, obično služi kao pozornica za igru. Glavni akteri na početku suđenja ulaze  

na velika vrata, uz pompu kamera i sevanje fotoaparata. Prava drama ubrzo se pretvara u jeftinu sapunicu. Na kraju, glavni akteri neprimećeni izlaze iz sudnica, te nastavljaju da rade ono što su radili i pre toga.  

Upravo to se dešava  

sa suđenjem za najveću korupcionašku aferu u Srbiji, aferu „indeks“, čiji se kraj ne nazire. Deset godina pokušavamo da saznamo da li su na Pravnom fakultetu u Kragujevcu prodavani ispiti i diplome. U aferi „indeks“, u kojoj je optuženo 86 osoba, neki slučajevi su već otišli u zastaru, a drugi se razvlače. Najpoznatiji među optuženima bio je Oliver Antić, tada profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu. Od gonjenja nekadašnjeg savetnika predsednika Srbije Tomislava Nikolića i danas ambasadora u republici Sao Tome i Principe ipak se odustalo.  

Sa druge strane, zlu ne trebalo, često pomaže i rečenica koju naši funkcioneri slepo slede i mantraju je po javnosti barem jednom dnevno, „niko nije kriv dok se to ne dokaže“. Ovo načelo postalo je srpski perpetuum mobile za iskorištavanje državnih resursa i položaja. Jer niko nije kriv dok se ne dokaže, a dok sudovi ne dokazuju, optuženi napreduju.  

Koliko sam radoznao da doživim epilog ovog suđenja ili pogledam dokumetarac na temu domaćeg korupcionaškog perpetuuma, toliko bih voleo da vidim i skroman prilog kako izgleda jedan dan srpskog ambasadora u državi Sao Tome i Principe. Živ nisam. „Podmazivanje“ u našem društvu kreće od porodilišta  

i završava se u  

pogrebnom preduzeću

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Blic      Strana: 10

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zatvorena privatna škola, đaci moraju da menjaju i smer

 Zatvorena privatna škola, đaci moraju da menjaju i smer  

 VIŠE OD 100 učenika privatne srednje škole “Tutin” je u neizvesnosti kako će nastaviti školovanje posle zatvaranja škole jer su njeni vlasnici uhapšeni zbog lažiranja vozačkih dozvola.  

Ova srednja škola prošle godine upisala je prvu generaciju medicinskih tehničara, nešto više od 100 učenika ukupno, a ovih dana je trebalo da nastave školovanje.  

Načelnik Školske uprave Novog Pazara Mensur Memić poručuje da se aktivno radi na rešavanju problema.  

- Dat je nalog direktorima srednjih škola da provere da li i koliko bi učenika mogli da preuzmu. Radi se o medicinskim tehničarima, pa bi rešenja mogla da budu Medicinska škola “Dva heroja” u Novom Pazaru ili neka od dve privatne medicinske škole koje rade u ovom gradu. Ukoliko nema mesta u tim ustanovama, onda bi se mogli prebaciti u druge škole, uz dokvalifikaciju, polaganje razlike - objašnjava on. N. K. n

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: Beta

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Korupcija

Naslov: Da li je bilo ucenjivanja

 Transparentnost Srbija pozvala tužilaštvo da ispita slučaj iz Bele Crkve  

 Da li je bilo ucenjivanja  

 Beograd - Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta. TS je u saopštenju ocenio da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, „ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a predsednik opštine Bela Crkva i druga neimenovana lica krivično delo trgovine uticajem, u vezi sa zapošljavanjem u gimnaziji, odnosno uslovljavanjem rada u gimnaziji obavljanjem poslova u korist političke stranke“.  

Portal Belocrkvanske novosti preneo je juče da su profesorka engleskog jezika u Gimnaziji u Beloj Crkvi Marija Petrović Stanković i njena trudna koleginica, profesorka matematike Mirjana Mitrović ostale bez posla, pošto su odbile političke ucene da u slobodno vreme treba da se bave „botovanjem" i idu na političke mitinge. „Tražili su od mene da malo kucam popodne malo idem na mitinge. To je nešto što ne želim da prihvatim. Da sam na to pristala, i danas bi bila zaposlena", kazala je Mirjana Mitrović za Belocrkvanske novosti. Profesorka engleskog jezika Marija Petrović Stanković, koja je od 2014. bila zaposlena u Gimnaziji, kazala je da su i od nje tražili da bude „bot“, da kuca i piše komentare. Beta  

Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: FoNet

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ministri razvijaju obaveštajni sistem

 Sporazum o uspostavljanju nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema  

 Ministri razvijaju obaveštajni sistem  

 Beograd - Ministri Nebojša Stefanović, Nela Kuburović i Siniša Mali potpisali su juče Sporazum o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalističkoobaveštajnog sistema, ispunjavajući time obavezu koja proističe iz akcionog plana za poglavlje 24.  

Sporazum je potpisala i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, direktor Agencije za borbu protov korupcije Dragan Sikimić, a potpisnici su i Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka. Za uspostavljanje nacionalnog kriminalističkogobaveštajnog sistema EU je obezbedila 3,5 miliona evra iz IPA za 2015. godinu. Stefanović je rekao da je ključni cilj unapređenje sistema bezbednosti zemlje, građana, a uspostavljanje sistema će to omogućiti kroz  

Novi sporazum između ministarstava: Kuburović, Stefanović i Mali pravovremenu i brzu razmenu informacija. Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je EU podržala uspostavljanje ovog mehanizma sa 3,5 miliona evra. Fabrici je ponovio da se radi o obavezi iz akcionog plana za poglavlje 24 i da će Unija želeti da vidi i rezultate njegove primene.  

Ambasador Švedske Jan Lundin ocenio je da njegova zemlja ima veoma dobru saradnju sa Srbijom, kada je reč o policijskoj saradnji.  

Ministar finansija Siniša Mali, koji je i na čelu Uprave za sprečavanje novca, najavio je da će do kraja godine biti doneta nova strategija za sprečavanje prava novca i finansiranja terorizma. Ministarska pravde Nela Kuburović podsetila je da saradnja u razmeni podataka elektronskim putem traje već dve godine između ministarstava pravde i policije.  

- Za dve godine imali smo 640.000 upita u bazi prebivališta i vidite kolika je to ušteda u vremenu i razmeni papirnog oblika, rekla je Kuburović.  

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac rekla je da se kroz ovaj sistem uspostavlja efikasan i pouzdan sistem razmene informacija.  

 FoNet

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: D.D.

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Pravosuđe u medijskom blatu

 Pravosuđe u  

medijskom blatu  

 Beograd - Grupa od 17 organizacija civilnog društva pozvala je Državno veće tužilaca, republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva da rade svoj posao i zaustave dalje urušavanje institucijakroz tabloide. Postupanje Republičkog javnog tužioca, samo na osnovu pisanja tabloida, bez ikakve provere, ukazuje na odsustvo poverenja u instituciju kojom rukovodi i u članove te institucije, navodi se u saopštenju. Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kao stavljanje republičkog tužioca u funkciju napada na pojedine članove Državnog veća tužilaca, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme.  

„Svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa. Objavljeni izvodi „mišljenja Etičkog odbora“, međutim, ukazuju na to da je brza reakcija ovog tela u javnosti stvorila utisak da je krivica utvrđena i cela stvar je prepuštena kreiranim konstrukcijama, tabloidima i gongovima, dodaje se u zajedničkom saopštenju.  

Potpisnici saopštenja su Slavko Ćuruvija fondacija, Srbija u pokretu, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava JU-KOM, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku. Saopštenje su potpisali i Transparentnost Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Odbor za ljudska prava Niš, Katalist Balkans, Fondacija za otvoreno društvo, Odbor za Ijudska prava Negotin, Partneri Srbija i Novi optimizam. D. D.  

D.D.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: S. Čongradin -J. Lukač

Teme: Korupcija

Naslov: Što ubedljivija pobeda Vučića, bojkot uspeliji

 PREGLED: Bojkot izbora - učesnici, razlozi i očekivanja  

 Što ubedljivija pobeda Vučića, bojkot uspeliji  

 • U realnosti potpise  

za učešće mogu skupiti samo oni koji imaju stvarnu organizaciju ili podršku vlasti  

Beograd - Najrelevantnija opoziciona grupacija - Savez za Srbiju - uskladila je proteklog vikenda, nakon Glavnog odbora Demokratske stranke, svoje stavove i donela konačnu i apsolutnu odluku - bojkot predstojećih izbora. Stranka slobode i pravde, Dragana Đilasa, Narodna stranka - Vuka Jeremića, Dveri - Boška Obradovića, Pokret za preokret - Janko Veselinović, kao i Udruženi sindikati Srbije Sloga - Željka Veselinović. Osim njih, za bojkot se opredelila i inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, odnosno pojedine lokalne članice Građanskog fronta, dok pokret na čijem je čelu Sergej Trifrmović - Pokret slobodnih građana - tek treba da donese konačnu odluku. On je prvo gostujući u Utisku nedelje najavio da će to biti 19. septembra, a onda je na Tviteru postavio objavu kojom to koriguje podsećajući na pismo PSG evropskim institucijama:  

„Ispravka brzopletog: 19. septembar je rok za vlast da se obaveže da će ispuniti uslove za slobodne izbore. Nakon toga ćemo sazvati organe PSG i doneti odluku, ali ne pre nego dobijemo odgovor EU. Jer kog smo onda davola pisali ono pismo. Stay tuned“, napisao je Trifunović.  

Na strani bojkota je i Dosta je bilo, Saše Radulovića. Vanparlamentarni Građanski demokratski forum je protiv bojkota izbora, ali i parlamentarne partije: Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića, Stranka moderne Srbije Tatjane Macure (otcepljeno krilo DJB).  

Uslovno odluku o bojkotu ili učestvovanju koja bi bila doneta kada izbori budu raspisani najavili su Nova stranka Zorana Živkovića i Demokratska stranka Srbije Miloša Jovanovića.  

Sem parlamentarnih stranaka, ili onih koje poput Građanskog demokratskog foruma imaju odbornike u lokalnim skupštinama, i jedno udruženje u nastajanju najavilo je da je protiv bojkota, poput organizacije Glas Nikole Samardžića.  

Protiv bojkota je i SPAS, stranka Aleksandra Sapića, predsednika opštine Novi Beograd. Mediji su izvestili da su propali pregovori Šapića i Jovanovićevog DSS-a o koaliciji, kojoj bi se navodno pridružio još i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i osnivač SZS koji se pasivizirao u toj grupaciji. Deo javnosti očekuje da će do nekog dogovora među njima ipak doći i da će oni izaći na izbore kao desni blok.  

Same najave pojedinih stranaka ili udruženja da će učestvovati na izborima međutim mogu ostati samo to najave, jer je potrebno skupiti određen broj overenih potpisa građana za predaju svake liste, i parlamentarne i odborničke. Za parlamentarnu listu to je 10.000 potpisa što u realnosti mogu prikupiti samo oni koji imaju organizaciju na terenu ili pomoć vlasti. Nevladine organizacije koje prate izbore ističu da je na prethodnim opštim izborima 2016. godine, identifikovano oko 15.000 falsifikovanih potpisa podrške i da još uvek nisu procesuirani.  

Političke organizacije, koje se zalažu za bojkot izbora, svoju odluku obrazlažu, razumljivo, vrlo sličnim argumentima, kao i time da su prošli svi rokovi dati tokom zimskih demonstracija „1 od 5 miliona“ da se izborni uslovi poprave. Ili da se barem promenom u sastavu Regulatornog tela za elektronske medije pokaže volja da se ispuni makar jedan zahtev opozicije.  

Neuspeli pokušaji Fonda za otvoreno društvo da za zajedničkim pregovaračkim stolom opozicije i predstavnika vlasti približi dve suprotstavljene strane, odnosno otvori prostor u kojem bi postojao i najmanji stepen poverenja da je moguće uspostaviti hilo kakav dogovor i izaći u susret zahtevima onih koji će bojkotovati predstojeće izbore, propao je odmah nakon prvog susreta.  

Među najzanimljivijim razlozima koji zagovaraju bojkot izbora, nalazi se i onaj da bi što ubedljivija pobeda Aleksandra Vučića na izborima bila u direktnoj vezi sa uspešnošću bojkota. Takođe, kako sada stvari stoje, opozicija koja se zalaže za bojkot, pozvaće građane da umesto na birališta izađu na ulice. Uzdaju se u energiju građana za pobunu koja bi uslovila raspisivanje novih izbora.  

 1. Čongradin -]. Lukač  

Novi okrugli sto 18. septembra  Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo ponovio je u Utisku nedelje da nije bilo nikakvih pritisaka iz inostranstva da ova nevladina organizadja organizuje okrugli sto vlasti i opozicije. On je izrazio razumevanje za stranke u bojkotu koje su odustale od učešća i najavio novi okrugli sto za 18. septembar.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: L. Valtner

Teme: Korupcija

Naslov: Sledeći cilj opozicije - omasoviti proteste

 Savez za Srbiju proglasio da neće učestvovati na predstojećim izborima  

 Sledeći cilj opozicije - omasoviti proteste  

Nikakav OEBS ne može da izmeni našu odluku. Oni posmatraju izbore i pišu izveštaje tri do šest meseci nakon glasanja  

StranaS  

Savez za Srbiju proglasio da neće učestvovati na predstojećim izborima  

 Dalji koraci još nisu definisani  

 • Moramo obići celu Srbiju i omasoviti proteste,  

kaže predsedavajući SZS Boško Obradović  

 Beograd - lako su sve članice opozicionog saveza za Srbiju donele odluke da neće učestvovati na narednim izborima a Savez proglasio da je od juče u bojkotu, dalji koraci opozicije još nisu definisani i o njima će se još razgovarati.  

Predsedavajući Saveza za Srbiju Boško Obradović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da će to od sad biti glavna tema koordinacionog štaba, svih sastanaka članica Saveza ali i ostalih političkih subjekata koji su se odlučili za bojkot, poput inicijative Ne davimo Beograd, Dosta je bilo, udruženja „Jedan od pet miliona“ ali i javnih ličnosti koje su protiv ovakvih izbora, reditelja Gorana Markovića i glumca Branislava Trifunovića (brata Sergeja Trifunovića).  

- Ne bih unapred govorio o daljim koracima jer će se o njima razgovarati na Predsedništvu SZS. Otvoreni smo i da čujemo predloge ostalih. Ali moramo obići čitavu Srhiju i omasoviti proteste - naveo je predsedavajući Saveza.  

Za predstavnike Saveza nema mesta nadi da će vlast ispuniti bilo koji od uslova opozicije kako bi izbori bili fer i pošteni, a jedina stvar koja bi ih vratila za pregovarački sto s vlašću je da se najavljeni izbori već sada odlože i da vlast hude spremna da potpiše sveobuhvatni sporazum o izborim uslovima koji bi bio na snazi šest do 12 meseci pre izbora.  

Obradović je naveo da stavovi predstavnika međunarodne zajednice Savez ni na koji način ne obavezuju, već ih obavezuje Sporazum s narodom i tačka dva tog sporazuma.  

- Nikakav OEBS ne može da izmeni našu odluku. Oni posmatraju izbora i pišu izveštaje tri do šest meseci nakon glasanja. OEBS je i ranije posmatrao izbore i ukazivao na propuste ali oni nisu ispravljani. Vreme je da se svira kraj - naveo je Obradović koji predsedava Savezom.  

On je pozvao i ostale stranke opozicije da što pre donesu odluke o bojkotu i priključe se kampanji bojkota. Obradović očekuje i da Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića donese odluku o bojkotu, i svako drugo rešenje, bi kako je rekao, bilo iznenađenje.  

- Svako ko je prava opozicija ne verujem da će učestvovati u Vučićevom rijalitiju. Uveren sa da će i ostale kolege odabrati put bojkota. Mi nismo imali dileme i pozivam ostale da nam se priključe jer velika je borba pred nama i objašnjavanje građanima zašto bojkot - kazao je Obradović.  

Na pitanje novinara kakvu reakciju vlasti očekuje, on kaže da je najjasnija poruka poslata izborom prvog i drugog čoveka Radne grupe vlade za saradnju sa OEBS.  

- Ako je prvi čovek te grupe Nebojša Stefanović, kao dokazani falsifikator i lažni doktor nauka, a drugi čovek Dejan Đurđević, koji je učestvovao u obaranju ispod cenzusa pojedinih stranaka na prošlim izborima, jasno je koja je ideja vlasti - zaključio je Obradović.  

 1. Valtner

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Marija Stojanović

Teme: Korupcija

Naslov: Članovi SLS na udaru Srpske liste

 Političari sa KiM lojalni Beogradu bez komentara na optužbe o pritiscima pred kosovske izbore  

 Članovi SLS na udaru Srpske liste  

 Beograd - Predstavnici Srpske liste nisu želeli juče za naš list da komentarišu tvrdnje političkih protivnika da na različite načine vrše pritisak na Srbe na Kosovu da glasaju za tu listu na parlamentamim izborima, zakazanim za 6. oktobar. S druge strane, izvori Danasa sa političke scene Kosova nezvanično kažu da „i ovoga puta Srpska lista, lojabia zvaničnom Beogradu, radi sve ono što je radila godinama unazad - dakle, vrše veliki pritisak". Kako ističu naši sagovornici, „Srpska lista upotrebljava sve resurse kako nijedan mandat u kosovskom parlamentu ne bi pripao njihovim rivalima -Samostalnoj liberalnoj stranci, Partiji kosovskih Srba i koaliciji „Sloboda“.  

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, komentariše za Danas da iako kampanja još nije zvanično počela, „pojačane su političke aktivnosti pojedinih partija, u prvom redu Srpske liste“.  

- Kampanja Srpske liste stoji na dva stuba - s jedne strane, kao i do sada, javnosti se obraćaju reaktivnim saopštenjima nakon intervjua ili postupaka osoba koje doživljavaju kao političke neistomišljenike. U tom smislu najčešđ predmet njihove antikampanje saopštenjima i pre objavljivanja kandidature, ali i nakon, jeste Rada Trajković. Međutim, kroz saopštenja su se bavili i onim što oni vide kao moralne vrednosti politički aktivnih Srba na Kosovu, poput lidera koalicije „Sloboda“ Nenada Rašića, lidera Partijekosovskih Srba Aleksandra Jablanovića, lidera Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića, ali i organizacijama i pojedincima koji otvoreno pozivaju nabojkot izbora, poput Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbine, objašnjavaona.  

Naša sagovornica ističe da „s druge strane, Srpska lista, koja je sa izuzetkom saopštenja, dugo bila povučena iz javnosti, sada počela da obilazi porodice koje žive u teškim uslovima, i to uglavnom južnoodlbra".  

- Druge političke opcije nemaju vidljivu kampanju na severu, ali su saglasne u tvrdnjama da postoji pritisak Srpske liste na glasače i članove drugih partija. Pod najvećim udarom, čini se, jeste Samostalna liberalna stranka, koja je saopštila da je jedna osoba, član ove partije, dobila otkaz iz državne institucije Republike Srbije u Štrpcu, a da je druga, čiji je član porodice, suspendovana iz državne institucije Republike Srbije u Gračanici. Obe osobe označile su ove postupke nadređenih kao političko proganjanje, ali slične političke pojave nisu prijavljivali politički neutrabii građani, tako da je teško oceniti da li je i u kojoj meri zastupljeno zastrašivanje glasača. U prethodnim izborim ciklusima vesti o listama glasača i broju glasova iz jedne porodice koji treba obezbediti bile su učestale, ali kako se bližio datum samih izbora, ukazuje Milica Andrić Rakić.  

Kako je preneo TV N1 na svom portalu, Aleksandar Jablanović rekao je da „mi kao stranka imamo veliki i strašan pritisak ovde na severu, koji izazivaju institucije Vlade Srbije, kao i određene kriminalne strukture, koje su dobro poznate kosovskoj policiji i predstavnicima međunarodne diplomatije na Kosovu“.  

- Pored sprečavanja normalnog političkog delovanja, ovde postoji veliki strah, a taj strah rezultat je stalnih pretnji i nasilja Srba nad Srbima, tvrdi Jablanović, koji smatra da je „cilj Beograda usmeren ka zastrašivanju svih Srba koji misle drugačije od tamošnje zvanične politike, od njih se zahteva da se pokore i slušaju direktive koje dolaze iz Beograda, a koje dolaze preko više neformalnih krirninalnih, a ne službenih krugova“.  

Marija Stojanović  

 • Milica Andrić Rakić: Srpska lista počela  

da obilazi porodice koje žive u teškim uslovima, i to uglavnom južno od Ibra • Aleksandar Jablanović: Cilj Beograda  

usmeren je ka zastrašivanju svih Srba koji misle drugačije od tamošnje zvanične politike  

Kampanja od 25. septembra  U Centralnoj izbornoj komisiji Kosova danas će biti izvučeni brojevi redosleda stranaka, koalidja i pojedinca koji učestvuju na prevremenim parlamentamim izborima, prenela je Beta. Na izborima učestvuje 25 političkih subjekata, od toga 20stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat. Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je da će izvlačenju brojeva, pored predstavnika stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, prisustvovati i predstavnici diplomatskih predstavništava na Kosovu, predstavnici evropske posmatračke misije i predstavnici civilnog dmštva akreditovani za praćenje izbora. ClKje odlučio da do 27. septembra bude rok za prijavljivanje posmatrača iz političkih subjekata koji učestvuju na izborima, dokje do 1. oktobra rokza prijaveza međunarodne posmatraće i medije. Izborna kampanja počinje 25 septembra i zavtšava se 4. oktobra.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,2

Rubrika: Politika

Autori: Mirjana R. Milenković

Teme: Korupcija

Naslov: Trajković tužena zbog izjava u Danasu

 Štapiše u tužbi kojuje Milan Radoičić podneo protiv srpske političarke sa KiM  

 Trajković tužena  

zbog izjava u Danasu  

Radoičić je očigledno procenio da nam je  

pravosuđe u službi mafije, ali ja ipak verujem u  

sudstvo, kaže TrajkovićSfrana2  

Štapiše u tužbi kojuje Milan Radoičićpodneo protiv srpske političarke sa KiM  

 Trajković tužena zbog izjava u Danasu i na TV N1  

 • Gajić: Tužba samo nastavak zastrašivanja • Petronijević: Trajkovićeva nije govorila  

u žaru političke borbe, već iz ličnih ili eventualno naručenih motiva  

Beograd - „Uvaženi građanin Milan Radoičić, koji je doskora tvrdio da je on subjekt kosovskog, a ne srpskog pravosudnog sistema, tužio me je za povredu časti i ugleda pred Višim sudom u Beogradu, tražeći nadoknadu od pet miliona dinara. Od njegovih optužbi braniću se poligrafom, jer predsednik države Aleksandar Vučić taj metod najviše uvažava. Sam je nekoliko puta išao na poligraf, a i Radoičić je prošao poligraf povodom optužbi za ubistvo Olivera Ivanovića, gde je tvrdio da je potpuno čist. Na poligrafu vam je istina stopostotna", kaže za Danas Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba na KiM. Ona tako reaguje na tužbu Milana Radoičića, kontroverznog biznismena sa KiM i potpredsednika Srpske liste, koja je podneta početkom septembra.  

Rada Trajković za naš list navodi da „ni pod razno“ nije očekivala tužbu potpredsednika Srpske liste. „Op je očigledno procenio da nam je pravosuđe u službi mafije, ali ja ipakverujem u pravosuđe. Postoje čestiti ljudi i možda ja padnem kod nekog čestitog sudije. Konačno je mafija rešila da poštuje institucije države i videćemo da li te institucije funkcionišu u korist mafije", objašnjava Trajkovićeva i dodaje da tužba, uoči kosovskih izbora, asocira pomalo na vreme Olivera Ivanovića. „Njega su počeli da ganjaju sa sudskim procesima, a završeno je sa ubistvom. To im je valjda red poteza, ali se ja samo Boga plašim i nikog drugog“, zaključuje sagovornica Danasa.  

Objašnjenja advokata I advokat Trajkovićeve Vladimir Gajić smatra da je tužba samo nastavak zastrašivanja Rade Trajković od strane tužioca Milana Radoičića.  

„To povezujem i stavljam u kontekst činjenice da je tužilaštvo skoro odbacilo krivičnu prijavu Rade Trajković koja je bila u vezi sa tim postupkom u Prištini i u vezi sa njenim komentarima koje je davala i reakcijama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Marka Đurića gde su oni nju otvoreno prozvali da je svedok i osoba zbog koje se u pritvoru nalazi nekoliko osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića. Nakon toga je, kao što se zna, policija napravila bezbednosnu procenu i procenila da je njoj život ugrožen i već nekoliko meseci ona se nalazi pod zaštitom MUP-a Srbije. I zato postavljam pitanje - a od koga joj preti opasnost? I u tom kontekstu vidim ovu tužbu, da se kroz parnični postupak eventualno utvrdi da je Radoičićev ugled ugrožen njenim izjavama koje daje javno u vezi sa motivima onih koji su ubili Olivera Ivanovića. Koji ugled može da ima čovek koji se nalazi u bekstvu, koji je osumnjičen u jednom takvom slučaju kakvo je ubistvo Olivera Ivanovića. Ostavićemo to sudu u parnici da osepG, ističe advokat Gajić. Podvlači da sve što je u vezi sa Radom Trajković i tim orkestriranim napadom na nju ima veze sa političkom situacijom na Kosovu.  

On smatra da tužilac Radoičić očekuje da će na ovaj način obezbediti jednu sudsku potvrdu da su mu povređeni čast i ugled i da će biti ekskludiran iz postupka koji se vodi u Prištini, što je, kako dodaje, jedna ogromna glupost.  

„Isključiva nadležnost za ubistvo Olivera Ivanovića je na tužilaštvu u Prištini, iz razloga što je sadašnja vlast na osnovu Briselskog sporazuma svu sudsku vlast prenela na državne organe u Prištini", smatra advokat Rade Trajković. Na pitanje zbog čega se postupak vodi pred Višim sudom u Beogradu, a ne u Prištini, i advokat Trajkovićeve, ali i advokat Milana Radoičića Goran Petronijević kažu da je to stoga što i tužilac i tužena imaju Srbijukao mesto prebivališta, a daje visina tužbenog zahteva od pet miliona bila presudna da se o tužbi odlučuje u Višem sudu u Beogradu.  

Na pitanje zašto Beograd, advokat Radoičića kaže da je jedan od razloga i to što je predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM uglavnom beogradskim medijima davala zlonamerne izjave o Radoičiću, pa je zato i nadležnost suda u Beogradu i po pitanju krivičnog i parničnog postupka. Jedan postupak protiv nje se, kaže Petronijević, vodi za naknadu nematerijalne štete, a drugi je zbog krivičnog dela uvrede.  

„Da li oni imaju nekih međusobnih, neraščišćenih računa ne znam i neću da ulazim u to, ali u odnosu na njene nastupe i način kako je u nizu nastupa pominjala potpredsednika Srpske liste, gospođa Trajković je vrlo uvredljivo u dužem vremenskom periodu 2018. i 2019. u medijima iznosila zlonamerne neistine o Milanu Radoičiću, stavljajući ga u veoma negativan kontekst i dovodeći ga u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića. Očigledno je ona to nije govorila u žaru političke borbe, već iz ličnih ili eventualno naručenih motiva. Podsećamo da je Radoičić potpredsednik najveće političke partije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - Srpske liste, a da su ovakvi nastupi Rade Trajković prouzrokovali pokretanje nekakvog postupka pred kosovskim sudom očigledno sve zajedno sa namerom da se Milanu Radoičiću život, boravak i političko delovanje na Kosovu i Metohiji onemogući“, napominje Petronijević i dodaje da je to sve kvalifikovalo kao osnov za podnošenje tužbe.  

Petronijević kaže da nije zagovornik teze da je u političkoj kampanji sve dozvoljeno. „Politika je plemenita disciplina i na taj način se treba odnositi prema njoj. Međutim, to što je Trajkovićeva izjavljivala bilo je dovoljno da se pokrene postupak protiv nje po nalogu klijenta. Radoičić je, naime, 2. septembra ove godine podneo i privatnu krivičnu tužbu zbog krivičnog dela uvrede, uz prethodno podnetu tužbu zbog povrede ugleda i časti 1. avgusta ove godine.“ Advokat Radoičića, međutim, nije želeo da komentariše tvrdnju Trajkovićeve da je on „stari branilac ekipe iz KiM“.  

Kao dokaz predočeni  

navodi iz medija  

U tužbi protiv Trajkovićeve kao dokaz uglavnom se navode izjave koje je ona u poslednje dve godine davala dnevnom listu Danas i televiziji Ni. U prilog tužbe dostavljeni su i tekstovi u Danasu: Prava vlast u Mitrovici Milan Radoičić; Da li će Vučić izolovati mafiju; Rešenje ubistva kad padnu vlasti; Podela najokrutnije rešenje; Za potpredsednika SL izabran gospodar severa; Pogledajte, Radoičić u prvom redu ispred Vučića, Verujem da je spot o Ivanoviću napravljen u kancelariji za KiM.  

U obrazloženju tužbe se navodi da je tužilac porodičan čovek, da je potpredsednik Srpske liste i poznat javnosti na teritoriji cele Srbije, a pogotovo na Kosovu i Metohiji i da uživa poštovanje ljudi kroz svu podršku koju pruža na kritičnom prostoru naše zemlje.  

„Tužena Rada Trajković u svim tim tekstovima Radoičića naziva mafijom, čime ga označava kao krivično odgovorno lice i kao pripadnika različitih kriminalnih organizacija. Naglašavamo da tužilac nije oglašen krivim niti u jednom postupku, a tužena bi da poseduje bilo kakav dokaz o nekom obliku inkriminišućeg ponašanja morala da prijavi nadležnim organima. Način na koji iznosi tvrdnje govori da nema nikakvih saznanja, te da reči i optužbe iznosi sa uvredljivom namerom i težnjom za povredom časti i ugleda tužioca“, navodi se u tužbi protiv Trajkovićeve i dodaje da Radoičić trpi nesagledive posledice, da posao obavlja otežano, a da mu je porodica izložena porugama i napadima.  

Mirjana R. Milenković

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 16

Rubrika: Region

Autori: Beta

Teme: Korupcija

Naslov: BOKI 13 U LOŠEM ZDRAVSTVENOM STANJU

 BOKI 13 U LOŠEM ZDRAVSTVENOM STANJU  

Skoplje - Zdravstveno stanje prvoosumnjičeneg u aferi „Reket" Bojana Jovanovskog, po rečima njegovog advokata Saška Dukoskog, veoma je loše. On je Televiziji Telma rekao da njegov klijent Bojan Jovanovski, poznat pod imenom Boki 13, ima jake bolove od prethodne dve neuspešne operacije i da od kako je u pritvoru povrača skoro svaki dan. Dukovski je dodao da je uprava istražnog zatvora „Skoplje" korektna i da je Bokiju 13 uvek bila obezbeđena zdravstvena zaštita. Bojan Jovanovski, koji se od 15. jula nalazi u pritvoru u skopskom istražnom zatoru, nekoliko puta je vođen na Kliniku za torakalnu hirurgiju u Skoplju, a nedavno se podvrgao operaciji podvezivanja želuca. Beta  

Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 14

Rubrika: Globus

Autori: Beta-AP

Teme: Korupcija

Naslov: Kralj Felipe počeo konsultacije o vladi

 Kralj Felipe počeo konsultacije o vladi  

 Madrid - Španskikralj FelipeŠestipočeoje sastanke sa liderima parlamentamih stranaka u pokušaju da izabere kandidata koji može da dobije podršku parlamenta za formiranje vlade kako bi se izbegli ponovni izbori koji bi bili drugi ove godine. Monarh se prvo sastao sa liderima manjih partija, a sastanke će završiti danas razgovorom sa trenutnim vršiocem dužnosti španskog premijera, Pedrom Sančesom. Pedro Sančes, čija Socijalistička partija ima 123 mesta u parlamentu koji ima 350 poslanika, izgleda kao najbolji kandidat, alion ujulunije uspeo da obezbedi podršku parlamenta.  

On tada nije uspeo da se dogovori sa levičarskim savezom Ujedinjeni možemo (Unidas Podemos), što je bilo ključno za formiranje nove vlade. Sančes je tada rekao da su zahtevi za raspodelu moći koje je tražio savez bili previsoki. Ukoliko se ne formira vlada parlament će automatski biti raspušten i biće raspisani novi izbori, najverovatnije u novembru. Rok za izbor novog kandidata je 23. septembar.  

Sančes je na čelo vlade došao pre godinu dana, pošto je njegov prethodnik, lider konzervativaca Marijano Rahoj, izgubio glasanje o poverenju posle sudske presude u slučaju korupcije u koju je bila umešananjegovaNarodnapartija. Sančesova manjinska vlada je trajala do februara, kada su desničarske stranke i katalonski separatisti oborili predlog budžeta. Premijer je odgovorio raspisivanjem vanrednih izbora koji su održani 28. aprila. Socijalisti su na njima odneli daleko najviše glasova, ali opet nisu osvojib natpolovičan broj poslaničkih mesta. Beta - AP  

Ukoliko se ne formira vlada parlament će automatski biti  

raspušten i biće raspisani novi izbori,  

najverovatnije u novembru  

 Beta-AP

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 23

Rubrika: Beograd

Autori: I.Nikoletić

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Spalionica u Vinči pogubna za životnu sredinu i zdravlje Ijudi

 Inicijativa Ne davimo Beogradpodnela EBRD žalbu zbog izgradnje spalionice otpada  

 Spalionica u Vinči pogubna za životnu sredinu i zdravlje Ijudi  

 Inicijativa Ne davimo Beograd, u saradnji sa mrežom Bank-watch CEE, podnela je Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) zvaničnu žalbu na projekat javno-privatnog partnerstva za izgradnju spalionice otpada u Vinči, a čiju izgradnju treba da finansira ta banka. Kako navode iz Inicijative, oni su u žalbi još jednom podsetila da je izgradnja spalionice u suprotnosti sa brojnim evropskim direktivama o upravljanju otpadom, kao i da neće ispuniti predviđene standarde Evropske unije u pogledu zaštite životne sredine, te će doprineti daljem zagađenju vazduha sa izuzetno kancerogenim materijalima.  

„U pitanju je mehanizam za žalbu na projekate (PCM) koji predstavlja mehanizam odgovornosti EBRD-a uspostavljen radi procene i pregleda žalbi na projekte koje finansira banka, a koji mogu imati negativan uticaj na lokalno stanovništvo i životnu sredinu", objasnili su iz Inicijative.  

Kao posebno važan podatak Inicijativa je iznela da će građani Beograda u narednih 30 godina platiti preko 1,15 miliona evra za spaljivanje otpada, bez mogućnosti da se on ponovno upotrebi. Da će ovaj ugovor na teret građana postaviti znatno više troškove finansiranja tog javno-privatnog partnerstva, Inicijativa je upozoravala i ranije.  

„Ugovorom su predviđene obaveze Grada Beograda od najmanje 38 miliona evra godišnje. Gradski Sekretarijat za finansije je, sa druge strane, došao do zaključka da ugovor nema uticaj na gradski budžet“, pisali su ranije iz Inicijative i dodali da su očekivane posledice „ovako skandaloznog ugovora“ da se sa jedne strane budžet Beograda opterećuje fiksnim troškom od 38.278.910 evra godišnje, dok se privatnom partneru poklanja moguća zarada koja samo od plasmana sortiranog ambalažnog otpada u narednih 30 godina može biti 200 miliona evra.  

Javna rasprava o dve studije o proceni uticaja na životnu sredinu, za izgradnju spalionice otpada, tj. „postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa Vinča“ i za novu deponiju otpada na istom mestu pored postojeće deponije u Vinči, održana je u julu ove godine. Nakon rasprave, Inicijativa je saopštila da su predstavnici firmi koje su naručile studije, odnosno radile studije, Beočista energija d.0.0 i Dvoper d.0.0, koja je firma bivšeg pomoćnika ministra životne sredine Nebojše Pokimice, ostali bez suštinskih odgovora na pitanja i komentare na obe studije, te da je potvrđeno da projekat dolazi uz ogromne rizike po grad Beograd.  

„Otpad neće proći kroz neophodan tretman pre spaljivanja, a u vazduh će se oslobađati velika količina pepela, kao i kancerogene supstance (dioksine i furane) za koje u Srbiji ne postoji laboratorija koja može da izmeri njihovo prisustvo. Takođe, izgradnja spalionice nije usklađena sa evropskim standardima već predstavlja zastarelu tehnologiju koja će nas trovati decenijama. Na pitanje Inicijative kako misle da mere prisustvo ovih opasnih supstanci odgovorili su da će „angažovati laboratorije koje će uzimati uzorke, a zatim ih slati u inostranstvo da izmere prisustvo opasnih i kancerogenih supstanci, a da će analize stizati u Srbiju za nekoliko dana“. U slučaju povišenih supstanci u vazduhu, ovakvim načinom merenja od nekoliko dana, posledice po zdravlje stanovnika Beograda i okoline mogu da budu katastrofalne", istakli su tada iz Inicijative i dodali da nisu dobili odgovor ni na pitanje zašto studija o izgradnji postrojenja za spaljivanje otpada nema razrađene modele upravljanja opasnim otpadom kao što je pepeo, već su „saznali da će se to naknadno naći u studiji i da očekuju da će nastati 90.000 tona pepela godišnje, odnosno preko 2.000.000 tona pepela u narednih 25 godina“.  

Projekat javno- privatnog partnerstva za izgradnju spalionice Grad Beograd potpisao je sa japansko-francuskim konzorcijumom kompanija I -Environment Investments Limited i Suez Groupe SAS, Nacrt ugovora je, bez mnogo rasprave, u septembru 2017. usvojila skupštinska većina u gradskom parlamentu. Šta piše u konačnom ugovoru javnost još uvek ne zna, jer ga gradska vlast nikada nije zvanično objavila. A kako je Danas već pisao, pojedinim delovima ugovora, koji su do javnosti došli, defmisano je da će u budućem postrojenju koje će se graditi na deponiji Vinča, stručni kadar primati i do 30.000 evra mesečno, dok će sekretarice, daktilografkinje i portiri imati plate više od 3.000 evra. Stručnjaci sa kojima je Danas razgovarao ovakve uslove ugovora ocenili su kao „napumpavanje troškova u korist ugovarača", ili „naduvavanje partijskih prohteva", kako je to definisao konsultant za investicije Mahmud Bušatlija, koji je istovremeno procenio da bi savremeni pogon koštao 700 do 750 miliona dolara, a da se to ulaganje ne može isplatiti.  

 I.Nikoletić  

Nova stavka u sledećem računu Infostana  

Po ugovoru Grad je dužan da u okviru budžeta obezbedi „dovoljno raspoloživih sredstava da ispuni 100 odsto obaveza“, ukoliko „plaćanja za tretman otpada nisu dovoljna da pokriju sve takve iznose“. Kao je ranije upozoravala opozicija, Grad tih sredstava nema, pa će se takvi troškovi nesumnjivo pokrivati uvođenjem novih nameta Beograđanima. Krajem jula, gradska Skupština je i izglasala „Odluku o upravljanju otpadom“, kojom je građanima dodata još jedna stavka na uplatnici Infostana za narednih 30 godina.  

„Vlast uvodi ovaj dodatni namet za Beograđane radi realizacije štetnog ugovora o koncesiji za spalionicu u Vinči, čije smo mi raskidanje tražili. Beograđani u narednih 30 godina morati da plate stranom koncesionaru milijardu i po evra, iako čitava investiđja u spalionicu, prema navodima samog koncesionara, vredi 300 miliona evra. Energija proizvedena u spalionici neće pripadati Gradu Beogradu, već koncesionaru, pa će prestonica morati da je otkupljuje, i to po višim cenama od tržišnih“, naveo je tada Nikola Jovanović, šef Odborničke grupe SzS u Skupštini grada i upitao čelne ljude u gradskoj vlasti koliko će tačno novi namet koštati sugrađane svakog meseca, jer o tom podatku javnost tada nije obaveštena. Tačan iznos nove mesečne naknade ne zna se ni sada, a građani će saznati koliko moraju dodatno da izdvoje za komunalije kad im stigne naredni račun Infostana.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,18,19

Rubrika: Kultura

Autori: Nenad Kovačević

Teme: Javne nabavke/Korupcija

Naslov: Iz kabineta premijerke traženo da odustanemo od konkursa

 Iz kabineta premijerke traženo da odustanemo od konkursa  

Milenko Filipović, vlasnik Epohe, sumnja u regularnost izbora izvođača radova za scenografiju izlozbe Marine Abramović  

 Užice - Sumnje u regularnost izbora izvođača radova za izradu scenografije za izložbu „Čistač“ Marine Abramović, koja će biti otvorena 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, mogle bi da zasene taj kulturni događaj koji je država proglasila nacionalnim projektom i u koji, prema nezvaničnim informacijama, namerava da uloži milion i po evra.  

Umesto preduzeću „Epoha“ iz Požege, koje je u postupku javne nabavke dostavilo povoljniju ponudu, taj posao je poveren preduzeću „Proto“ iz Zemuna. Milenko Filipović, vlasnik Epohe, tvrdi da je njegova firma izgubila posao u procedurama koje, kako navodi, ukazuju na korupciju i u koje su upleteni članovi kabineta premijerke Ane Brnabić.  

Javna nabavka  

Muzej je, 12. aprila ove godine, objavio poziv za podnošenje ponuda za izradu scenografije za izložbu, a vrednost te nabavke bila je 9.083.818 dinara bez PDV-a. Komisija Muzeja je, 27. maja, konstatovala da su pristigle dve ponude - preduzeća „Proto“, koje je ponudilo 9.027.720, odnosno 10.833,264 dinara sa PDV-om, i firme „Epoha“ koja je glasila na 8.404.000, odnosno 10.084.800 dinara sa PDV-om, utvrdivši da su obe blagovremeno dostavljene.  

„Da nisam bio na otvaranju ponuda oni bi rekli drugom ponuđaču da umanji iznos svoje ponude i na taj način bi završili posao“, smatra Filipović.  

Nepun mesec kasnije, 21. juna, Muzej je obustavio postupak nabavke, zbog toga što je, kako je navedeno, „dobio dopis Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije kojim je obavešten da će ta Kancelarija finansirati izradu scenografije za izložbu Marine Abramović“.  

lako u javno dostupnom planu budžeta te Kancelarije za 2019. godinu  

 nije naveden iznos za tu namenu, u obaveštenju Muzeja o obustavi nabavke, koje je potpisao Slobodan Nakarada, v. d. direktora Muzeja, navedeno je da će Kancelarija finansirati te radove kroz „projekat Srbija nadohvat ruke digitalna transformacija za razvoj, koji se realizuje na osnovu Sporazuma o pružanju tehničke pomoći programa UNPD i Kancelarije". Uloga savetnice  

Vlasnik požeške Epohe smatra da je „seo postupak bio namešten i da je, zbog toga, njegova firma izgubila posao“. Da nešto nije u redu, kaže, bilo je jasno 13. juna, kada ga je telefonom pozvala Bojana Simeunović, savetnica premijerke Ane Brnabić, i rekla mu „da dođe u Vladu na razgovor, povodom ponude njegovog preduzeća i izložbe Marine Abramović“. Bio je, kaže, začuđen pozivom, jer je postupak nabavke vodio Muzej, a ne Vlada Srbije. Osim Bojane Simeunović, kako navodi, sastanku, održanom 14. juna u Vladi, prisustvovala je Ana Ilić, savetnica premijerke za digitalne i kreativne industrije i turizam, i još nekoliko ljudi. Govorili su mu, dodaje, da je to „ozbiljan i važan nacionalni projekat, a da njegova firma nije sigurna i da bi trebalo dobro da razmisli o učešću u njemu“ iako, kako dodaje, Epoha ima sve potrebne reference, dokazala se u sličnim poslovima u zemlji i inostranstvu i ispunila je sve uslove javnog poziva.  

„Na tom sastanku nisu eksplicitno tražili od mene da odustanem, ali to se provlačilo tokom celog razgovora“, kaže Filipović i pokazuje dopis kojim je obavestio savetnice premijerke Anu Ilić i Bojanu Simeunović da njegova firme neće odustati od učešća u postupku javne nabavke.  

Međutim, 17. juna, usledio je, kaže, poziv Ane Ilić sa eksplicitnim zahtevom.  

.Pitala me je ‘hoćete li da odustane-  

Gradonačelnik u poseti MSU  

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičič posetio je juče Muzej savremene umetnosti (MSU) i uverio se da pripreme za otvaranje retrospektivne izložbe Marine Abramovićteku po planu, javlja Beoinfo.  

- MSU, Narodni i Muzej Nikole Tesle najposećeniji su muzeji u srpskoj prestonici. Značajno je da su građani Beograda i Srbije sve više prisutni u našim muzejima. Takođe je važno istaći da turisti više ne dolaze u Beograd samo zbog dobrog provoda, nego i zbog kulturne ponude koja je sve bolja. Retki su turisti koji ne posete neki od ova tri muzeja - ukazao je Radojičić. Direktor MSU Slobodan Nakarada je poslesusreta sa gradonačelnikom kazao da je „Izložba bila vrlo zahtevna, jer zgrada MSU-a zbog velikog broja staklenih površina nije bila predviđena za postavku tolikog broja video-radova".  

- Uspeli smo i to da rešimo i Beograd će u naredna četiri meseca biti kulturni centar sveta, dok se MSU kao referentna ustanova ponovo vraća tamo gde je i bila, napomenuo je Nakarada, a prenosi Beoinfo. K.D.  

te, a mi ćemo vam nešto kompenzovati’. Bio sam zatečen i rekao joj da to ne dolazi u obzir“, kazao je Filipović. Dan nakon tog razgovora, Ani Ilić je uputio dopis u kome je naveo da je „neprijatno iznenađen njenim eksplicitnim zahtevom da Epoha odustane od svoje ponude, iako su brojne okolnosti ukazivale na takav sled događaja". „Vašem zahtevu ne mogu da udovoljim, svestan činjenice da, nažalost, odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača može biti doneta nezavisno od unapred datih kriterijuma i uprkos postojećoj legislativi u ovoj oblasti", piše, između ostalog, u dopisu koji je Filipović uputio Ani Ilić, u čiji sadržaj se uverila naša redakcija.  

Ana Ilić nije odgovorila na taj dopis, a, posle nekoliko dana, Muzej je odlučio da obustavi postupak javne nabavke.  

 Uplitanje Vlade  

„Verovatno su uvideli da neće uspeti da me ubede da odustanem. Neobično je i objašnjenje Muzeja da je obustavio javnu nabavku zbog toga što će finansiranje radova preuzeti ta kancelarija, za koju ne znam kakve veze ima sa scenografijama za izložbu', dodaje Filipović.  

On kaže da je indikativno to što se u ceo postupak pojavljuju navedena Kancelarija i savetnice premijerke, a potom dodaje da je konkursnom dokumentacijom predviđen i avans izvođaču u iznosu od 40 odsto vrednosti radova, što, kako kako navodi, „nije uobičajeno i otvara mogućnosti za razne manipulacije".  

„Mi smo se navikli na korupciju u građevinarstvu i drugim oblastima u našem društvu, ali nje ima i u kulturi. lako je iznos koji se odvaja za kulturu veoma mali, on je izgleda dovoljan za korupciju", poručuje Filipović, a na pitanje zbog čega nije uputio žalbu, kaže:  

„Očigledno je da su oni procenili da ću se obratiti Komisiji za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki i zbog toga su obustavili postupak. To nisam uradio, jer nije bilo logike pošto je Muzej obustavio postupaknabavke i saopštio da on to više ne radi.“  

Nenad Kovačević  

Tišina u Muzeju i Kancelariji  

Danas se, početkom prošle sedmice, obratio Muzeju savremene umetnosti i Kancelariji za informatičke tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije kako bi proverio sumnje u regularnost postupka izbora izvođača radova u Muzeju. Na naša pitanja, koja su im dostavljena putem elektronske pošte, kako je to sugerisano Danasu, odgovori nisu stigli. Ana llić, savetnica premijerke Ane Brnabić, za koju Filipović navodi da je tražila od njega da odustane od učešća u postupku javne nabavke, najpre se javila na mobilni telefon, rekla daje na sastanku i da će se javiti kasnije, ali, ni nakon nekoliko poziva Danasa i upućivanja SMS nije se javila. Muzej angažovao firmu „Proto“  

Filipović navodi da je neverovatno i to što mu, tokom jula, a na osnovu zahteva za dostupnost informacijama od javnog značaja, predstavnici navedene Kancelarije i Muzeja nisu dostavili informaciju otome koje izvođač radova u Muzeju. Ipak, da preduzeće „Proto", koje je bilo drugi učesnik u postupku javne nabavke, obavlja te radove, Danasu je potvrdio direktorte firme Dragan Zdravić. Na pitanja u kom postupku i kada je „Proto" izabran za izvođača, on je rekao da je njegovu firmu „apgažovao Muzej", a na pitanje po kojoj ceni, rekao je da on „to ne zna i da to znaju u knjigovodstvu Muzeja".

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 11

Rubrika: Bez naslova

Autori: Saša B. Živić

Teme: Korupcija

Naslov: Srpski TNT i Broj jedan

 Srpski TNT i Broj jedan  

 Odrastao sam uz Alana Forda, strip koji je bio popularniji u Jugoslaviji nego u Italiji, zemlji postanka. Da se razumemo, nije ni u Italiji bio loš strip - naprotiv. Magnus i Bunker stvorili su istinsko remek-delo. Ipak, onaj začin koji je ovo remek-delo učinilo nezaboravnim je genijalni prevod i adaptacija pokojnog Nenada Briskija. Nenad je likovima ovog serijala udahnuo novi život, prepun parodije i satire, napravio melting pot Radoja Domanovića i slepstik komedije Džerija Luisa. Briski je dodao ubitačnu iracionalnost koja je o ovim krajevima očigledno toliko prijala da su citati Alana Forda postali neizostavni deo današnje (sub)kulture.  

I taman kada se poverovalo da je nadrealna farsa Alana Forda završena, pojavila se nova TNT družina i novi Broj jedan: SNS i Aleksandar Vučić. Mnogo šta je i u ovoj novoj farsi iracionalno, tako da se danas uspešno takmiči sa svojim slavnim pretkom. Na primer, skorašnja izjava Aleksandra Vulina „Vučić ne bi danas bio živ da su uspeli da mu zakolju babu“ potpuno je u rangu „bolje je biti bogat i zdrav, jer ako si bolestan džaba ti što si siromašan", i po stepenu besmisla i po iracionalnosti... Likovi TNT nastavljaju da žive po scenariju Briskija. Tako Vulinova tetka, koja takođe nije zaklana, omogućila mu je da: „bolje živi 100 godina kao milioner nego sedam dana u bedi“. Šteta što je Roberto Ravioli, alias Magnus, umro, inače je mogao da nacrta Vulina kako čita Kapital na bazenu hotela Hayat! Što bi rekao Grunf, „bolje ispasti budala nego ispastiizvoza".  

Sve je iracionalno i paradoksalno u našoj domaćoj ekspozituri cvećare iz Njujorka: levičar (Aleksandar Vulin) glasa za kapitalistički zakon (o agencijskom zapošljavanju), četnički apologeta (Vuk Drašković) ne ide na Ravnu goru, kapitalista (Bogoljub Karić) pomaže pojedinačna gazdinstva u Srbiji a Vučić ta ista gazdinstva prodaje Arapima u bescenje, niški naprednjak Bojan Avramović tvrdi da su „Nišlije šteta za državu“... I? „Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo" brane se iz domaćeg TNT-a. Stranice ovog legendarnog stripa kao da su ušle u statut SNS, pa iracionalnostima nikada kraja.  

Imamo mnogo nacionalnih  

televizija, ali nemamo novinare, pa se na Pinku, Hepiju i srodnicima ponavljaju sve jedni te isti likovi. Često se pitam, kako se Dragomiri Anđelkovići, Dejani Miletići, Krstići, Raduni, Drecuni i ini jednom ne zapitaju: moram li baš svako jutro kod Milomira Mitrovića i Željka Marića? Da nisam dosadio Bogu, ako već mislim da nisam ljudima? Ne, oni otvoreno i slobodno kritikuju Fridom haus koji je ovu godinu Srbiju stavio u „delimično slobodnu zemlju“ baš zbog njih i takvih medija. I? Šta na to kažu Olivera Zekić i Grunf? Da se ne sekiramo jer je „bolje nešto od nečega nego ništa od ničega...“  

Mi smo zemlja koja je zaposlila najviše medicinskog osoblja, „čak 14.000 u četiri klinička centra" kako, ne trepnuvši, izjavi ministar zdravlja, iako se u svim nemačkim bolnicama govori isključivo srpskim jezikom. „Mi nemamo problem sa  

nedostatkom lekara i sestara", tvrdi Lončar, a ne odgovara, naprimer, na pitanje koliko ima hirurga u niškom kliničkom centru - „najmodernijoj bolnici na Balkanu"? Toliko da se ne mogu organizovati čak ni dežurstva. I? „Dole oni, živeo ja“ rekoše uglas Lončar i Alan Ford.  

Da i dalje ne bi imali problem sa medicinskim kadrom u priznatoj visokoj medicinskoj školi u Ćupriji buduće medicinske sestre obrazuju poznati zdravstveni radnici i predavači, sasvim slučajno i TNT poslanici Martinović i 0r1ić.... Što rekoše u njujorškom TNT, „ulaz slobodan, izlaz se naplaćuje“...  

Nama standard stalno raste i evo već sedmu godinu čekamo platu od 500 evra, mada skoro svi u regionu, pa i malena Crna Gora imaju veće plate nego mi (Srbija 470 evra, Crna Gora 516 evra). Čaknasjeijadnai podeljena Bosna i Hercegovina pretekla za dva evra mesečno! I? „Bolje biti bogat nego ne biti“ reče Alan Ford ili Siniša Mali, ne sećam se...  

Naša privreda neprestano beleži epohalne uspehe a profesor ekonomije dr Milojko Arsić tvrdi da Srbija ima najmanji BDP u regionu, dok Fiskalni savet potvrdno klima glavom. Svetska banka čak (ona sa kojom je Vučić u takvim prijateljskim odnosima da to ni Nebojša Krstić ne može opisati) tvrdi da najveći privredni rast imaju Albanija i Kosovo, a da zbog slabe privrede Srbiji „neće biti bolje ni za 2-3 godine“. I? Naša TNT familija nas bodri: „pe predaj se nikada, osim kada moraš,,...  

Vučić i ministar Stefanović nemilice hapse (i „svoje“, da dokažu koliko su pravedni), a Fiskalni savet ocenjuje da nam je privredni rast tako mali zbog „visoke kompcije i zaostajanju po pitanju vladavine prava“. I? Ne napredujemo, u redu, ali u cvećari u Palmira Toljatija smireno kažu: „ko izgubi dobitaktaj dobija gubitak".  

Mada smo ukinuli pruge (u poslednje vreme čak i železničke stanice), neprekidno smo u vozu za Evropu. Kada stižemo? Dobar savet Alana Forda zlata vredi te ga naš Broj jedan stalno primenjuje: „glasajte za mene - vama će biti isto, meni će biti bolje“...  

Posrnuli obrazovni sistem leči se u Železari u Smederevu i Zastavi u Kragujevcu - napor lokalnog TNT-a da ogadi učenje deci i zaposli ih u fabrikama stvarajući od dece jeffinu radnu snagu pozdravljaju Kim Džon II i Bob Rok mišlju: „za domovinu bih dao sve, pa i nokat“...  

Nekadašnji Šef TNT grupe u Skupštini Srbije, Zoran Babić, čiji je auto usmrtio nedužnu ženu, kaznu izdržava na suncu ne u Sopotu nego u Opatiji kako onomad reče lokalni Broj jedan. Zaslužena kazna - možete  

? Sve je iracionalno i paradoksalno u našoj domaćoj  

ekspozituri cvećare iz Njujorka: levičar (Aleksandar Vulin) glasa za kapitalistički zakon (o agencijskom  

zapošljavanju), četnički apologeta (Vuk Drašković) ne ide na Ravnu goru, kapitalista (Bogoljub Karić) pomaže pojedinačna gazdinstva u Srbiji, a Vučić ta ista gazdinstva prodaje Arapima u bescenje, niški naprednjak Bojan Avramović tvrdi da su „Nišlije šteta za državu“... misliti koliko Babića bole opekotine od sunca? Njegov slučaj je takođe opisan u Alanu Fordu pod  

maksimom „bolje kukavički pobeći nego junački poginuti"!  

Ni gol na fudbalskoj utakmici ne možete dati ako to ne odobri naš Broj jedan. „Sedeo sam sa predsednikom Crvene zvezde, i palo mi je na pamet da bi Aleksa Vukanović mogao da bude igrač odluke, pa sam rekao Zvezdanu Terziću da ga zove i da mu poruči da da gol“, rekao je Vučić a njegovu izuzetnost potvrdio Broj jedan iz Njujorka izrekom „ako kaniš pobediti, ne smeš izgubitf...  

Na moju žalost sve je ovde farsa, jedan veliki imaginarijum koji su napravili ne Željko Mitrović, već srpski TNT i Broj jedan, govoreći neprestano „opo što niko ne može, mogu i ja“.  

Do najdubljih i najčistijih istina pre se dođe osećajem nego razmišljanjem - poručio je Anatol Frans. Osećam da se zbog TNT grupe u Srbiji jedne nedelje u martu naredne godine valja ostati kod kuće. Što reče Grunf „nijedna bolest nije zdrava“...  

Autorje redovni profesor MedicinskogfakultetauNišu  

Sašaß. Živić

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,7

Rubrika: Društvo

Autori: Katarina Živanović

Teme: Korupcija

Naslov: Za skandal oko Trga najodgovorniji Vesić

 Ko će odgovarati zbog loše rekonstrukcije centra Beograda  

 Za skandal oko Trga najodgovorniji Vesić  

Predmet istražnih organa prvenstveno bi trebalo da bude nadzorni organ koji je nadgledao i odobrio radove, ali ostaje nepoznanica ko je to u ovom slučaju  

Kao nadzorni organ u dostupnim  

dokumentima pominje se „Javno preduzeće“, ali ne i koje  

U stručnim krugovima ukazuju i da je prvobitni projekat koji je radio CIP - izmenjen  

Zamena tek postavljene kaldrme otvara pitanje korupcije. Kada su radnici počeli da vade kocke a slike dospele u javnost, otvorila su se brojna pitanja - da li su one zaista kamene, kako je predviđeno  

projektom, ili betonske koje su znatno jeftinije  

Ko će odgovarati zbog brljotina tokom rekonstrukcije centra Beograda  

 Za skandal oko Trga najodgovorniji Vesić  

 Lazović: Gradonačelnik da smeni zamenika Prelević: Trg po ugledu na Staljinovu doktrinu Borović: Za propuste odgovoran nadzorni organ  

Beograd - Zbog popravke rekonstruisanog Trga republike neko bi morao da odgovara i to krivično, saglasni su sagovornici Danasa. Predmet istražnih organa bi prvenstveno trebalo da bude nadzorni organ koji je nadgledao i odobrio radove, ali ostaje nepoznanica ko je to u ovom slučaju.  

Advokat Borivoje Borović kaže za Danas da postoji krivična odgovornost zbog velike materijalne štete, moguće pronevere novca, ali i mnogih drugih stvari.  

- Ne zna se kako su dodeljivani poslovi u projektu rekonstrukcije. Za propuste je odgovoran nadzorni organ, ali ni to ne znamo ko je. Tvrdnje da će popravka besplatno da se uradi i da saobraćaj neće da stane su potpuno nelogične i netačne ističe Borović.  

Advokat Božo Prelević ocenjuje za naš list da je trg urađen po ugledu na Staljinovu doktrinu „poravnaj, bez obzira na ljudske patnje".  

- Kad je takva doktrina, pitanje odgovornosti će biti postavljeno kada osnivač više ne bude živ. U skladu sa hrabrošću posmatrača iz čijeg džepa je Vesić platio performans. Doktrina će biti primenjena i na druge, pre svega institucije od intelektualnog potencijala, koje treba sravniti grubim i kockastim šoderom - kaže Prelević.  

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd smatra da se radi o združenom korupcionaškom poduhvatu grada kao investitora, nadzora radova i izvođača, dok su im medijsku potporu dale „ope skandalozne izjave predsednika koji odmerava kamen i uverava nas da je on večan“. Prema njegovim rečima, nemoguće je da se ovako bizarna krađa desi, a da svi nisu u tome učestvovali, „ali to je manir koji možemo i na drugim mestima primetitf.  

- Pored krivične odgovornosti, koja bi trebalo po službenoj dužnosti da se utvrdi, smatramo da gradonačelnik Beograda mora smeniti svog zamenika koji je najodgovorniji za ovaj skandal. Ovo nije prvi put da se tek završeni radovi popravljaju. Setite se da je Slavija više puta popravljana nakon rekonstrukcije. Ono što je još bitnije jeste da dok u centru grada govorimo o kvalitetu radova, u brojnim naseljima Beograda se ništa ne dešava, Pančevački most se raspada, nema kanalizacije... - ističe Lazović za Danas.  

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je u vanrednoj inspekciji Trga potvrdio pisanje Danasa ali i primedbe brojnib građana koji su se žalili da su kocke neravnomerno raspoređene, da se pojavljuju rupe, pukotine i ulegnuća, te je naložio investitoru, austrijskoj kompaniji Štrabag, da u narednih 40 dana popravi „greške“ o svom trošku. Štrabag je to prihvatio, čime je indirektno prihvatio odgovornost.  

Savez za Srbiju je nakon toga reagovao, istakavši da Vesić obmanjuje javnost i da je iz gradskog budžeta izdvojeno dodatnih 34 miliona dinara za radove na trgu, te da će popravku platiti Beograđani a ne austrijski izvođač. Odbornička grupa SZS detaljno je analizirala radove i izračunala da sve što je urađeno na Trgu republike realno košta 4,2 miliona evra, odnosno više nego duplo manje od 10 miliona evra potrošenih iz budžeta Beograda za rekonstrukciju. Popravka rekonstruisanog trga zbog „neravnih kockf počela je nepune dve nedelje nakon njegovog svečanog otvaranja.  

Međutim, kada su radnici počeli da vade kocke a slike dospele u javnost, otvorila su se brojna pitanja - da li su one zaista kamene, kako je predviđeno projektom, ili betonske koje su znatno jeftinije, što otvara pitanje „ugrađivanja" odnosno korupcije. Zatim, kako je moguće da nadzorni organ to nije primetio i ko je uopšte sprovodio nadzor nad radovima.  

U Štrabagu su rekli za Danas da ćemo odgovore na ova pitanja dobiti do četvrtka.  

Katarina Živanović  

Kada je menjan projekat CIP-a?  

U stručnim krugovima ukazuju i da je prvobitni projekat koji je radio CIP - izmenjen. Kada, zbog čega i po čijem nalogu, pitanja su na koje nismo dobili odgovore jer nam se direktor CIP-a Milutin Ignjatovičjuče nijejavljao na telefon niti odgovarao na naše poruke.  

Kao nadzorni organ u dostupnim dokumentima pominje se „Javno preduzeče", ali ne i koje. Ono bi trebalo da ima ključnu ulogu tokom izvođenja radova, od odabira materijala pa do samog završetka.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 8

Rubrika: Dijalog

Autori: Branko Klanšček

Teme: Korupcija

Naslov: Licemerje i demencija naših i njihovih

 Licemerje i demencija  

naših i njihovih  

 Najveći problem Srbije nije ni korupcija, ni kriminal, već licemerje i zaborav. Korupcija, kriminal, beda, moralna i materijalna, samo su posledice licemerja političara i demencije glasača.  

I mogao bih citirati o licemerju mnoge misli velikih ljudi, ali najživotnija pesma na tu temu je legendarna „Tko stoji iza mene“ Arsena Dedića. I prenosim ovde samo dva stiha:  

Iza njih njihovi, iza naših naši to u istom času radujeiplaši...  

I pitanje je trenutka kada će njihovi postati naši, ali nas i plaši dal će naši postati njihovi. Takvih primera u praktičnoj politici je bezbroj, ali možda dva najupečatljivija primera, barem po broju stranaka koje su promenile, svakako su slučajevi Maje Gojković i Marinike Tepić. I sve se svodi samo na pitanje „naši - njihovi“. Da li nas identični slučajevi raduju ili plaše? Pre neki dan sam na Tviteru onako odokativno napisao da SNS čini 30% članova koji su bili u DS. Ali ubrzo mi je jedan tviteraš naveo jedan još flagrantniji primer iz Zrenjanina. Naime, od 11 članova gradskog veća Zrenjanina, osam članova je iz SNS, a samo jedan od tih osam nije bio u DS-u. Drugi flagrantan primer je predsedništvo SSP-a, u kojem su svi do jednog preletači. Slično je i sa predsedništvom Narodne stranke. Raduje ili plaši?  

Već dva meseca glavna tema opozicije je lažna diploma i doktorat Nebojše Stefanovića, ministrapolicije. Objavljuju se dokazi, indeks, izvodi, registri... Ali temu diplome Nebojše Stefanovića su još 2013. godine više puta pokretali u Skupštini poslanici LDP-a. Ali tada to nikome nije bilo važno. Dragan Đilas je bio gradonačelnik, Srđan Dragojević poslanik SPS, Dijana Vukomanović potpredsednica SPS, Marinika Tepić pokrajinska sekretarka za sport i omladinu... I ne samo što je Đilas bio gradonačelnik Beograda, već kao predsednik DS-a nije nimalo bio gadljiv na SNS, štaviše zalagao se za koaliciju sa SN S na lokalu. Zašto bi mu tada bila važna Stefanovićeva diploma? Samo je „lažna“ opozicija od LDP-a videla u tome problem.  

Nema dana da neko iz opozicije ne izjavi da je Aleksandar Vučić privatizovao sve institucije. I ako je moje mišljenje važno, da kažem, da se potpuno slažem sa tom tvrdnjom. Ali kako niko ne postavi pitanje tih institucija kada Sergej Trifunović kaže da mu je Vučićev kum Pana spasao fondaciju? Ili je privatizacija institucija opravdana kada su „naši“ interesi u pitanju? A zamislite da sutra izađe vest da je Vučić spasao Šapićevu fondaciju? Sve je opravdano ako su u pitanju „naši“, i sve je za osudu ako su u pitanju „njihovi“.  

Da ne govorimo o tome šta su ujedinjeni lideri u SZS govorili jedni o drugima, pa trebao bi mi specijalni dodatak Danasa: Boško Obradović o Đilasu (da je lopov, najbolji Vučićev prijatelj, da nije opozicionar), Vuk Jeremić o Đilasu (da je diktator i autokrata koji je uništio DS), Tadić o Vuku Jeremiću (da je kao ministar spoljnih poslova posvađao Srbiju sa mnogim zemljama i da je svoju funkciju koristio za ličnu promociju), Vesna Pešić o Tadiću (da je srpski A1 Kapone)... Ali sve se to zaboravi i opet mogu zajedno kad su njihovi interesi u pitanju.  

Kao odlični licemeri ponavljamo kako mrzimo licemerje, ali kako mrzeti nešto od čega živimo? U suštini, licemerje služi da maskira naš najveći problem - istinu. Reklo bi se da za naše političare licemerje nije ni dohro, ni loše, ono je kao nož, i sve zavisi od toga kako ga koristiš. Ali se pitam zašto obični ljudi, čije se bavljenje politikom svodi na izlazak na izbore, pristaju na to? Ili je demencija toliko uzela maha?  

I da završim kao što sam i počeo, stihovima:  

Preletači, licemeri ne trehaju vama prava neverni i svojoj veri živite od zaborava.  

Autorjeproducent  

? Od 11 članova gradskog veća Zrenjanina,  

osam članova je iz SNS, a samo jedan od tih osam nije bio u DS-u. Drugi flagrantan primer je predsedništvo SSP-a, u kojem su svi do jednog preletači. Slično je i sa predsedništvom Narodne stranke. Raduje ili plaši?  

Branko Klanšček

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: J. Diković

Teme: Korupcija

Naslov: Spomenik Vesiću

 Akcija Inicijative Ne davimo Beograd na Trgu republike  

 Spomenik Vesiću  

 Inicijativa Ne davimo Beograd postavila je sinoć spomenik zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću na renoviranom Trgu republike.  

- Neka ovaj spomenik bude opomena da nikada više ne dozvolimo da se na čelu Beograda nađe korumpirana politička elita, poručili su iz Inicijative.  

Radomir Lazović iz Inicijative kaže za Danas da „ukoliko ne budemo znali da se organizujemo da odbranimo naš grad, naši spomenici, trgovi, i ulice biće uništeni kao što su to sada, samo još gore, a njih će zameniti heroji naprednjačkog razvoja".  

Neposredni povod za postavljanje spomenika, rekli su organizatori iz Inicijative, jeste činjenica da su centralnom gradskom trgu, samo nekoliko nedelja nakon rekonstrukcije, potrebne popravke.  

- Ovo nije prvi put da grad mora da popravlja tek završene projekte, što jasno govori o kvalitetu naručenih radova. Podsećamo da je Trg Slavija više puta morao da bude ponovo popločavan i dorađivan. Ali nije ovo jedini razlog zbog koga Goran Vesić zaslužuje spomenik. Beograd na čijem je čelu danas je poligon brojnih otimačina javnih i prirodnih dobara, brojnih specijalnih i povlašćenih projekata koji su iznad zakona, sumnjivih dilova namenjenih zaradi korumpirane političke elite, istakli su iz Inicjative.  

Kako su dodali, pored Beograda na vodi, tu je koncesija i izgradnja spalionice na deponiji u Vinči, preskupa kozmetička prepravka poteza od Vukovog spomenika do Kalemegdana, potpuno neopravdana avantura u vidu beogradske gondole, mega jarbola ili muzičke fontane, koji pored fmansijskog opterećenja budžeta grada i republike, ostavljaju za sobom nemerljivu štetu i na kulturnoistorijsko nasleđe našeg grada, ali i na svakodnevni život građana.  

„Setimo se odsecanja i zatvaranje centra grada za javni saobraćaj, zatim svesno nerešavanje problema Savskog nasipa i zaštite od poplava, trgovanje vodoizvorištima, obalama reka ili javnim prostorom, kao i vanredno stanje na zakrčenim gradskim ulicama."  

 /. Diković

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 8

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Srbija dobija nacionalni kriminalističko- -obaveštajni sistem

 Srbija dobija nacionalni  

kriminalističko--obaveštajni sistem  

U Srbiji će biti uspostavljen nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.  

Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema juče su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali.  

Dokument su u Palati Srbije potpisali i republička javna tužiteljica Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borvu protiv korupcije Dragan Sikimić i prva zamenica tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanović Ganić.  

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.  

Ministar Stefanović ocenio je da je potpisivanje sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u EU i dostizanju visokih evropskih standarda. Kako je rekao, to je korak koji je, pre svega, usmeren prema građanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti.  

- Formiranje sistema omogućiće digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacija između svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala - rekao je Stefanović.  

Istakao je da je Srbija do sada ispunila više od 50 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 24, i dodao da će uspostavljanjem pomenutog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih preporuka Evropske komisije.  

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, navodeći da je u proteklom periodu Vlada Srbije donela niz zakona i podzakonskih akata kojima se jačaju kapaciteti u toj borbi.  

- Potpisivanje sporazuma je pravi primer kako da se svi zajedno uhvatimo u koštac s problemima bezbednosti i kriminala rekao je Mali.  

Ministarka pravda Nela Kuburović kazala je da je uspostavljanje nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema bilo jedna od obaveza naše zemlje u okviru poglavlja 24 i da je protokol koji su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova potpisali 2017. bio na neki način preteča jučerašnjem sporazmu i da dva ministarstva i Tužilaštvo i policija duže od dve godine elektronski razmenjuju podatke.  

- Bilo je potrebno da zamenimo pismeno dopisivanje, pre svega evidencije o prebivalištima, kao i da policija ima uvid u bazu našeg ministarstva - navela je Nela Kuburović. - Za dve godine u bazu podataka o prebivalištu ima više od 640.000 upisa, što govori o tome kolika je ušteda u vremenu i kraće trajanje postupakau Tužilaštvu.  

Istakla je da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da sarađuje s Ministarstvu unutrašnjih poslova na razvoju te platforme, kao i na bazi podataka o sprečavanju i borbi protiv terorizma.  

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da potpisivanje jučerašnjeg sporazuma korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU, i istakao da je važno da Srbija ima nacionalni sistem koji će doprineti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala, s kojim se, kaže, suočava svaka zemlja u svetu.  

Fabrici je kazao da je Evropska komisija podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji obezbeđujući 3,5 miliona evra za nabavku softverske i hardverske opreme.  

Evropska komisijo je podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji obezbeđujući 3,5 miliona evra za nabavku softverske  

i hardverske opreme  

(Sem Fabrici)  

Tužilaštvu predato  

78 članova kriminalnih grupa Ministar Stefanović je istakao da je od početka godine Odeljenje MUP-a za organizovani kriminal Tužilaštvu predalo 78 članova kriminalnih grupa koje su se bavile švercom narkotika i oružja, krijumčarenjem migranata, visokotehnološkim kriminalom i drugim teškim krivičnim delima, kao i da su tokom ove godine zaplenjene 4,4 tone droge na teritoriji Srbije.  

- Uspostavljanje tog nacionalnog sistema omogućiće da institucije brže razmenjuju podatke i da brže reaguju na terenu. Kad uspostavimo taj sistem, policajci i tužioci će moći da na jedinstvenoj komunikacionoj platformi provere da li je počinilac krivičnog dela ranije učestvovao u kriminalnim radnjama, da li je osuđivan... Nećese gubiti vreme na razmenu papira-naglasio je Stefanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 8

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Bez završnih reči zbog nedolaska branilaca

 OPET ODLOŽENO SUćENjE BIVŠEM INSPEKTORU  

NOVOSADSKE POLICIJE ZORANU DANILOVCU  

 Bez završnih reči zbog nedolaska branilaca  

 U novosadskom Višem sudu juče je opet odložen glavni pretres u kojem je optuženi, za primanje mita 2015. godine, Zoran Danilovac (42) iz Petrovaradina, koji je radio kao kriminalistički inspektor u novosadskoj Policijskoj upravi.  

Ovog puta, završne reči su izostale zbog nedolaska obojice njegovih branilaca.  

Optuženi Danilovac je izjavio da mu se jedan branilac povredio u subotu i da ne može da hoda bez štaka, i najavio da će dostaviti potvrdu o tome, a da je drugi van Novog Sada zbog ranije zakazanog „pritvorskog predmeta”.  

Predsedavajuća veću sudija Ana Stamenić je navela da Sud smatra da njihovo odsustvo nije opravdano i izrekla im novčane kazne po 50.000 dinara, kao i obavezu da plate troškove odlaganja ročišta. Više puta najavljivani kraj suđenja odložen je za 18. oktobar.  

Inače, taj pretres je doveden kraju pred sudijom Tamarom Radović, koja je, u međuvremenu, imenovana za predsednicu Osnovnog suda, pa je dodeljen drugoj sudinici, a potom, napokon sudiji Ani Stamenić.  

Podsetimo, po navodima optužnice, Danilovac je od marta do septembra 2015. godine posredno preko N. N. osobe zvane Buca, kao i neposredno preko Mileta P. iz Bačke Palanke, a protiv kog se vodio krivični postupak po prijavi oštećene Dragane J. iz Raške zbog krivičnog dela prevare, zahtevao poklon za sebe da u okviru svog službenog ovlašćenja „ne izvrši službenu radnju koju bi morao izvršiti”.  

Prijava je prvobitno podneta protiv Fikrije X., ali policijskom proverom se stiglo do potecijalnih izvršilaca krivičnih dela Mileta P. i njegove nevenčane supruge Danijele N. (alijas Fikrije X).  

Okrivljenom se stavlja na teret da se oglušio o svoje poslovne obaveze i primio mito ne bi li izbegao podnošenje krivične prijave osnovnom javnom tužiocu protiv pomenute Danijele N., već samo protiv Mileta P. Takođe, navodno se obavezao da neće dalje proveravati podatake o „Post Net” uputnicama većeg broja oštećenih lica koja su uplaćivala veće svote novca, a na kojima je primalac novca Danijela N. povodom „lečenja ljubavnih problema astrološkim metodama”.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 4

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: javne rasprave

Naslov: Papirne fakture za godinu i po odlaze u istoriju

 NOVI ZAKON O RAČUNOVODSTVU DO KRAJA GODINE U SKUPŠTINI SRBIJE  

 Papirne fakture za godinu  

i po odlaze u istoriju  

Elektronske fakture trebalo bi da od polovine 2021. godine budu uvedene u Srbiji, i to će biti još jedan korak ka digitalizaciji poslovanja koji će firmama olakšati svakodnevni rad. Elektonske fakture će, kažu, uneti poprilično velike promene na nivou cele privrede jer će papirne fakture otići u istoriju.  

Novi zakon o računovodstvu, koji će uvesti pojam elektronske fakture, trebalo bi do kraja godine da bude usvojen u Skupštini Srbije, a donedavno je njegov nacrt bio u javnoj raspravi.  

-Tim zakonom, ako bude usvojen na način kako je predviđeno, elektronske fakture će ući u naš poslovni sistem od polovine 2021. godine - rekao je za Tanjug predsednik Odbora Grupacije računovodstvenih poslova PKS-a Aleksandar Vasić.  

Naveo je da svaki korak ka digitalizaciji poslovanja donosi veliko olakšanje privredi, naravno, uz pretpostavku da se on primeni na pravi način. Uvođenje elektronskih faktura, objašnjava Vasić, doprineće tome da i sama izrada i slanje faktura budu jednostavniji.  

- Samim tim, papirne fakture odlaze u istoriju, doći će do značajnog smanjenja troškova i u administriranju i u arhiviranju i čuvanju tih dokumenata - kazao je Vasić.  

Naveo je da će državni organi kroz postupak izdavanja faktura u elektronskom obliku imati i bolji uvid u poslovanje privrednih subjekata pa se očekuje i veća fiskalna disciplina.  

Kako je rekao, svaki korak ka digitalnoj transformaciji dovodi do određenog poboljšanja u poslovanju, pa će tako računovođe svakako digitalizacijom imati manje obaveza koje se tiču manuelnog unosa podataka, odnosno prenosa podataka iz papirnog oblika u računovodstvene softvere.  

- Ono što je računovodstvo danas, to sigurno neće biti u nekom narednom periodu - rekao je Vasić, i dodao da će računovođe morati da budu spremne za vanja i analizama.  

Naveo je da će svakako postojati prelazni period za uvođenje elektronskih faktura, te da već danas privredni subjekti koji posluju s velikim sistemima primenjuju sistem elektronskih faktura.  

Poreski savetnik Milan Trbojević kaže da će elektronske fakture biti poprilično velika promena na nivou cele privrede.  

- Papir bi trebalo potpuno da izađe iz upotrebe, a najviše je korišćen pri kreiranju faktura rekao je Trbojević za Tanjug.  

Naveo je da će firme nakon usvajanja zakona imati godinu i po da se prilagode i promene svoju poslovnu politiku.  

- Kada se zakon usvoji, videćemo da li će se nekim podzakonskim aktima definisati na koji način će se tačno razmenjivati elektronske fakture, da li mora da se koristi neki specijalizovani softver ili ne, da li se može slati putem mejla ili slično - naveo je Trbojević.  

Kazao je da su elektronske fakture značajna promena koja bi trebalo da doprinese bržoj i jeftinijoj razmeni faktura i bržoj komunikaciji korišćenjem savremenih tehnologija.  

Jeftinije skladištenje  

Za računovođe i za sve firme, navodi Trbojević, veoma značajno je to da će sam proces skladištenja biti mnogo jeftiniji  

- Postoje primeri velikih firmi koje imaju kompletna skladišta, stotine kvadrata gde skladište svoju dokumentaciju. Sada će to biti isključivo elektronski, odnosno onlajn, tako daće biti potreban jedan mali hard-disk i to će biti više nego dovoljno da skladište kompletno svoje poslovanje - objasnio je Trbojević.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Dnevno 60.000 zdravih obroka

 Dnevno 60.000 zdravih obroka  

Dnevno 60.000 zdravih obroka  

Centralna kuhinja Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ u Novom SAdu, kapaciteta 60.000 obroka dnevno, počela je da radi početkom septembra, a juče su je obišli predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji su tom prilikom istakli da se takvom savreme-  

Od 600 miliona dinara,  

koliko je koštala  

investicija, Pokrajina je  

obezbedila više do 400, dok je ostotak finonsiroo Novi Sad  

nom kuhinjom može podičiti retko koji grad u regionu. Iz tog objekta trenutno se isporučuju tri obroka dnevno za 16.000 dece upisane u 71 vrtić „Radosnog detinjstva". Od 600 miliona dinara, koliko je koštala investicija, Pokrajina je obezbedila više do 400, dok je ostatak finansirao Novi Sad.  

- Novi Sad, odnosno PU „Radosno detinjstvo", sada ima najmoderniju centralizovanu kuhinju za pripremanje obroka za naše mališane koji idu u obdaništa širom grada. Danas imamo na jednom mestu najmoderniju kuhinju, imamo vešeraj i Ovom prilikom želim da  

zahvalim gospodinu Miroviću i Pokrajinskoj vladi jer su nam oni pomogli da ovaj projekat završimo  

(Miloš Vučević)  

Zajednički projekti  

- Grad Novi Sad se ubrzano razvija i ja sam, kao neko ko je pomogao koliko je mogao, zaista zadovoljan što sve što smo dogovorili zaista i realizujemorekao je Mirović. - Otvorena je javna nabakava za Bi C blok Kpiničkog centra Vojvodine, dobili smo četiri ponude. Za nekoliko nedelja Jedinica Ministarstva zdravlja za upravljanje projektom, zajedno s Evropskom investicionom bankom, izvrednovaće pristigle ponude i nadam se da ćemo do kraja ove godine ili na početku sledeće imati izvođača radova. Tu je i rekonstrukcija Interne klinike i mnogi drugi poslovi koji su veoma osetljivi, u oblasti obrazovanja, u oblasti zdravstva, društvene brige o deci. Tu se, jednostavno, nismo obrukali, kao ni na bilo kojem drugom projektu. kompletnu logistiku, neophodnu da bi najveća ustanova na teritoriji Novog Sada, s više od 2.000 zaposlenih i 16.000 mališana, desetina i desetina objekata, dobila ono što je čekala - istakao je Miloš Vučević.  

On je podsetio na to da je Centralna kuhinja prvobitno planirana kao „Skadar na Bojani“, s nezavršenim projektom, sudskim sporovima i dugovima. Vučević je zahvalio Miroviću i Pokrajinskoj vladi na pomoći da se taj projekat završi.  

- Ako uporedimo šta je Mirović s nama uradio u Novom Sadu, videćete koliko više para i podrške dobijamo nego kada su na vlasti bili Pajtić i Pavličić. Pre svega novca, da bismo mogli uraditi ono što Novosađani od nas očekuju - poručio je Vučević.  

-To jedan od onih specijalnih slučajeva organizovanog kriminalnog delovanja prethodne vlasti - rekao je Mirović. - Oni su bili specijalisti za pronevere u oblastima u kojima su korisnici deca. Tu je Heterlendi, to počinjemo da radimo u narednih nekoliko dana, već je formirano gradilište, zatim Centralna kuhinja Predškolske ustanove, Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, takođe velika pronevera, počinjemo da radimo za nekoliko dana, završena je javna nabavka. U Bačkoj Topoli Učenički dom. I pogledajte kako smo zajedničkim snagama uspeli da izgradimo i opremimo objekat koji ne postoji u Srbiji u ovakvom standardu, koji je veoma moderan, pretpostavljam da ne postoji ni u mnogim drugim zemljama, posebno u našem okruženju, i to je primer, ne samo saradnje već postavljanja standarda, koje želimo da prenesemo na mnoge druge oblasti.  

Gradonačelnik Novog Sada rekao je da država čini sve da plate zaposlenih budu veće, te najavio da će do kraja godine primanja vaspitačica ići i do 55.000 dinara, zavisno od pozicije i staža. Podsetio je na to da je Grad ove godine isplatio solidarnu pomoć od 43.000 dinara vaspitačicama i ostalim zaposlenima koji brinu o deci u vrtićima.  

Po rečima rukovodioca Službe ishrane Dejana Bašića, 11 kombija snabdeva oko šest vrtića. Kuhinja je trenutno pri završetku implementacije standarda ISO 22000, koji pokriva i HACCP sistem, i vrlo brzo će uslediti i sertifikacija.  

To podrazumeva da sve mora da bude po PS-u, i što se tiče procesa rada, prostorija, radnih površina, pribora i posuđa - kazao je Bašić. - Trenutno radi 120 zaposlenih, uključujući i deo tehničke službe. Sada je u vrtićima mnogo dece i dnevno odavde izlazi tri puta po 16.000 obroka.  

Kuhinja ima kapacitet da pruža podršku i drugim ustanovama, ne samo „Radosnom detinjstvu" već eventualno i privatnim vrtićima, školama, Gerontološkom centru, rečeno je juče. Baci Srednje ekonomske škole i Hemijsko-tehnološke škole moći će ovde da dolaze na praksu, da uče u najsavremenijim uslovima, na najsavremenijoj opremi, u stvarnoj proizvodnji. S. Krstić 7b je jedan od onih specijalnih  

spučajeva organizovanog kriminalnogdelovanja prethodne vlasti. Oni su  

bili specijalisti za pronevere u oblastima u kojima su korisnici deca  

(Igor Mirović)  

Hrana po svim propisima  

Vučević je naveo da ima još stvari koje treba uraditi, a posebno je naglasio da će obroci iz Centralne kuhinje biti zdraviji, nema više dubokog prženja, tako da će „naši klinci dobijati najzdraviju, najispravniju hranu po svim kriterijumimall.  

Po rečima direktorke „Radosnog detinjstva" Maje Popov, kuhinja će pokrivati i decu s alergijama, sem glutena. Posebna linija će se baviti samo time i posebnim režimom ishrane.  

- U planu je da to krene od 1. oktobra i, naravno, pošto živimo u Vojvodini, moći ćemo da ispoštujemo posebnom linijom i jelovnik za mnoštvo religija - rekla je Maja Popov.  

DOGOVOR O NOVIM PROJEKTIMA Mirović je za narednu nedelju najavio sastanak u Pokrajinskoj vladi s predstavnicima svih lokalnih samouprava radi dogovora o novim projektima. -Idemo u nove projekte u 2020. godini s budžetom od 80 milijardi dinara, koji [e gotovo 1 8 milijordi veći nego budžet koji nam je ostovila prethodno Pokrajinska vlada — kazao je Mirović.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Kurir      Strana: 14

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Kriminalistički sistem

Potpisan sporazum

Kriminalistički sistem

BEOGRAD - Sporazum o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalističkoobaveštajnog sistema, koji će, prema rečima ministra policije Nebojše Stefanovića, omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala, potpisan je juče u Beogradu. Sporazum su potpisali ministar Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarfinansija Siniša Mali, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost Goran Matić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal. Jasmina Milanović Ganić.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Kurir      Strana: 4

Rubrika: Vesti

Autori: K.V.

Teme: Korupcija

Naslov: Jutka se sveti bivšem saradniku

 ZLOUPOTREBE SKUPSTINA OPSTINE BRUS SE GRUBO OGLUSILA O ZAKONU

 Aranđel Stojković, bivši zamenik predsednika opštine Brus, u vreme dok je na njenom čelu bio Milutin Jeličić Jutka, smenjen je s te funkcije po nalogu Jeličića i to zato jer nije član SNS, a sada Skupština opštine Brus odbija da mu potvrdi odbornički mandat.

Stojković u razgovoru za Kurir tvrdi da je siguran da niko iz SNS nije sugerisao Jeličiću da njegov zamenik u opštini mora da bude naprednjak, već da mu sve ovo radi jer je nadležnima ukazao na njegovo muljanje sa zemljom na Kopaoniku. Stojković i Jeličić su bili svojevremeno na istoj listi Nova Srbija - Milutin Jeličić Jutka, a s vremenom je Jeličić prešao u SNS. Stojković je bio njegov zamenik, ali kada je počeo da ukazuje na Jeličićeve afere, ekspresno je smenjen. lako po zakonu SO Brus treba Stojkoviću da potvrdi odbornički mandat koji je dobio na izborima, ovaj organ to odbija da učinivećgodinudana.

K.B.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Elektronska razmena podataka o organizovanom kriminalu

 Elektronska razmena podataka o organizovanom kriminalu  

 U Srbiji će biti uspostavljen nacionalni kriminalističko-obavepggajni sistem koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, prenosi Tanjug.  

Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema potpisali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali. Dokument su u Palati „Srbija” potpisali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanović Ganić.  

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabricio i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.  

„Formiranje sistema omogućiće digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacija između svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala”, rekao je Stefanović.  

Dodao je da je od početka godine Odeljenje za organizovani kriminal MUP-a tužilaštvu predalo 78 članova kriminalnih grupa koje su se bavile švercom narkotika i oružja, krijumčarenjem migranata, visokotehnološkim kriminalom i drugim teškim krivičnom delima, kao i da su tokom ove godine zaplenjene 4,4 tone droge na teritoriji Srbije.  

Fabricio je kazao da je Evropska komisija podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji obezbeđujući 3,5 miliona evra za nabavku softverske i hardverske opreme.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 1,11

Rubrika: Ekonomija

Autori: J. Rabrenović

Teme: Korupcija

Naslov: Rebalans budžeta zbog većih plata i penzija

 Rebalans budžeta zbog većih  

plata i penzija  

Rebalans budžeta zbog većih plata i penzija  

 Od novembra povišice od osam do 15 odsto, najstarijima jednokratno 5.000 dinara 1. decembra, dok povećanje penzija od najmanje pet odsto može da se očekuje od januara  

lada Srbije usvojila je juče rebalans budžeta zbog povećanja plata u javnom sektoru od 1. novembra i pomoći penzionerima od 5.000 dinara, koja će biti isplaćena 1. decembra. Rebalans je već upućen Skupštini Srbije.  

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila povećanje plata od osam do 15 odsto. Najveće povećanje plata dobiće medicinske sestre i tehničari od 15 odsto, dok je povišica lekarima 10 odsto.  

- Moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike i tehničare, ali i doktore, i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine. Najveće povećanje zarada posle oblasti zdravstva biće u sektorima nauke i i kulture, i to od 10 odsto. Povećanje od devet odsto imaće zaposleni u prosveti, sudije i tužioci, kao i zaposleni u sudovima i tužilaštvima, u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici službi bezbednosti i bezbednosnih snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobiće povećanje plata od osam odsto - rekla je Brnabićeva na pres-konferenciji.  

Svi penzioneri dobiće od 1. decembra jednokratno 5.000 dinara. Povećanje penzija trebalo bi da usledi od 1. januara 2020, godine, od minimum pet odsto, a da li će povećanje moćv da bude i veće, znaće se uskoro.  

Brnabićeva je rekla da se radi o „pozitivnom” rebalansu, možda prvom takvom u Srbiji.  

- Kada kažete rebalans kod nas to ima negativnu konotaciju, zato što je rebalans u prošlosti bio način da država pokrije deficit budžeta koji je napravila za potrošnju preko mere i plana. Rebalans imamo ne zato što smo povećali rashode, pa sada to pokrivamo, već zato što smo povećali prihode, koji su veći od očekivanih. Na ovaj način vlada želi da uvećane prihode raspodeli i vrati građanima kroz povećanje plata i podršku penzionerima, u skladu s prioritetima. Na kraju avgusta smo imali suficit od 46,4 milijarde dinara, što je 60 milijardi bolje od očekivanog - rekla je Brnabićeva, dodajući da rebalans neće ugroziti stabilnost budžeta.  

Rebalansom je predviđen deo sredstava za konverziju kredita u cgvajcarskim francimau evre, kao i 16,8 milijardi dinara za velike infrastrukturne projekte - Moravski koridor i auto-put „Miloš Veliki”. Brnabićeva je najavila da će iz budžeta biti dodatno izdvojeno 120 miliona evra za Moravski koridor, čiji se početak gradnje očekuje u oktobru ove godine. Napreduje gradnja deonice Čačak-Požega, a predsednik Vučić insistira da bude završen do kraja 2021. godine. Strane direktne investicije u Sr-6iji dostigle su u prvih sedam meseci ove godine 2,32 milijarde evra štoje povećanje od 43 odsto u odnosu na isti period prošle godine.  

U 2018. godini Srbijaje privukla više stranih investicija nego ceo region Balkana zajedno, rekla je premiJerka, podsetivši da je britanski list „Fajnenšel tajms” drugi put proglasio Srbiju za svetskog lidera u privlačenju stranih ulaganja. Na pitanje novinara odakle toliko povećanje, ona je rekla da je to zato što je Srbija sve kredibilnija destinacija za investicije, - Do ovoga nije bilo lako doći, a postiže se time što dovodite jednog po jednog investitora, time što oni imaju dobre uslove, i pri tome ne subvencije - one su najmanje stavka U svemU tome> već predvidivo okruženje, dobru komunikaciju s vladom uslove koji su transparentni, nema korupcije - rekla je ona, navodeći da je dolazak kompanije „Ikea” bio veoma važan jer, kako kaže, svi zna-JU ona ne dolazi tamo gde je korupcija.  

- Ako imate „Ikeu”, koja je došla posle 10 godina pregovaranja, kada nije verovala u Srbiju, pa ostane i odluči da se proširi, pa imate nemački „Kontinental”, MTI, NCR... onda sve to polako preokreće fokus svih ostalih investitora na Srbiju i onda je mnogo lakše privlačiti investitore - rekla je ona.  

 1. Rabrenović  

Javna preduzeća mogu da povećaju plate pet odsto Ministar finansija Siniša Mali podsetio je da je Zakon o ograničenju plata ukinut krajem prošle godine, s odloženim dejstvom, i da 1. januara neće biti ograničenja po pitanju zarade u javnim preduzećima i javno-komunalnim preduzećima, čime se u tim firmama stvara mogućnost za povećanje plata od pet odsto. On nije želeo da komentariše postupak privatizacije Komercijalne banke, jerje u toku, kako ne bi doveo u pitanje kredibilitet samog procesa.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 1,5

Rubrika: Događaji dana

Autori: Biljana Baković

Teme: Korupcija

Naslov: Nema dogovora sa Šapićem o koaliciji

 Nema  

dogovora sa Šapićem o koaliciji  

INTERVJU: MILOŠ JOVANOVIĆ,  

Nismo postigli dogovor o koaliciji sa Šapićem  

 Deluje prilično očigledno da nema dovoljno energije niti volje koje bi učinile vaninstitucionalnu borbu - na koju će  

opozicija biti osuđena nakon bojkota - uspešnom  

 Razgovori sa Aleksandrom Ša-  

pićem, liderom stranke SPAS, o predizbornoj koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije, završeni su bez dogovora, potvrdio je predsednik DSS-a Miloš Jovanović u razgovoru za naš list. Kako kaže, nije bilo nikakvih problema između njih. Naprotiv, komunikacija je uvek bila „izuzetno korektna, iskrena i potpuno otvorena”.  

- Tačno je, međutim, da nam se viđenja mogućih načina na koje bi saradnja mogla da se uspostavi ne poklapaju. Razumem perspektivu iz koje on jrosmatra stvari kao što on razume moju ali za sada će svako nastaviti svojim putem, najnormalnije - ističe Jovanović.  

Ko se, zapravo, povukao iz razgovora, Šapić ili vi? U intervjuu za „Politiku” Šapić je nedavno rekao da neće da pravi „cenzus koalicije”. Da li je uvideo da bi upravo to bio vaš savez?  

Ni ja ne pravim „cenzus koalicije” i ovde se o tome nije ni radilo. Niti se bilo ko iz bilo čega povukao. Jednostavno smo došli do zaključka da, u postojećoj situaciji, nemamo pravog osnova za dogovor. Ništa više, ništa manje.  

Šta to znači za DSS, kako utiče na vaše pripreme za izbore?  

U smislu priprema, ne utiče previše. Mi smo, uz izgradnju novog DSS-a, već bili krenuli da okupljamo, kako pojedince, tako i organizacije koje zaista žele da se stvari u Srbiji korenito promene. Zato ozbiljno spremamo izbornu platformu i okupljamo ljude koji imaju volje da menjaju ovaj, sada već, istruleli partitokratski sistem koji nas sprečava da suštinski uredimo Srbiju. Svi pričaju, s pravom, o stanju u medijima, partijskom zapošljavanju, odlivu budžetskih sredstava u privatne džepove, korupciji i stanju u pravosuđu a sve je to posledica jednog patološkog stanja našeg političkog sistema u kojem političke partije imaju prekomerni uticaj u svim navedenim sferama.  

Mi na prvom mestu hoćemo da menjamo izborni sistem i obezbedimo građanima da glasaju za ljude po imenu i prezimenu. Tom važnom izmenom bi se potpuno promenio način funkcionisanja političkih stranaka, kako iznutra, tako i spolja. Uz strogu kaznenu politiku za dela sa koruptivnim elementom, uvođenje instituta prikrivenog islednika, odnosno agenta provokatora i donošenje Zakona o poreklu imovine koji se neće odnositi na sve građane, kao što je sada predviđeno, već samo na nešto uži krug vršilaca javnih funkcija od 1990. kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, navedena promena izbornog sistema predstavlja apsolutni prioritet.  

Jeste li možda pričali sa Milanom Stamatovićem? Ili s nekim drugim iz Saveza za Srbiju? Nisam i ta rijaliti logika - ko će s kim - mene ne zanima. Uostalom, ube-  

 đen sam da su Srbiji potrebna sveža i nova lica i zato uvek pozivam građane da se aktivno politički angažuju jer nije ovo samo moja zemlja niti je samo Vučićeva ili TJilasova, već je zemlja svih nas. I drugo, ako hoćete sasvim otvoreno, tačno znam šta hoću za Srbiju i kako želim to da uradim a za to mi su mi iznad svega potrebni poverenje i podrška ljudi i svu svoju energiju ću upravo na to usmeriti.  

Pošto niste ozbiljnije razmatrali ideju bojkota izbora, da li ste sada bliže tome?  

Naprotiv, vrlo sam ozbiljno razmatrao ideju bojkota i zaključio da je u ovakvoj situaciji on apsolutno nesvrsishodan. Deluje prilično očigledno da nema dovoljno energije niti volje koje bi učinile vaninstitucionalnu borbu - na koju će opozicija biti osuđena nakon bojkota - uspešnom. Teško da se ovaj nalaz može mnogo promeniti ali ćemo svakako pratiti situaciju. Odluku o izlasku na izbore doneće, kako stranački statut i nalaže, Glavni odbor onda kada oni budu raspisani.  

SzS (bar njegove glavne stranke) će, izgleda, definitivno bojkotovati predstojeće izbore. Šta će, po vašem mišljenju, biti rezultat toga?  

Novi četvorogodišnji mandat dat SNS-u bez borbe.  

 Biljana Baković

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 11

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Na optuženičkoj klupi zasad samo pomagači

 POĆELO SUĐENJE ZA UBISTVO DARMANOVIĆA

Na optuženičkoj klupi zasad samo pomagači

 BEOGRAD - Početak suđenja dvojici optuženih za pomaganje u ubistvu Gorgije Gorga Darmanovića (58) 6. maja 2018. godine naNovom Beogradu zakazan je za 31. oktobar pred beogradskim višim sudom pošto je juče okončano pripremno ročište.

Darmanović je bio agent južnoafričke tajne službe koji je, poredostalog, 2017. razotkrio informacije o korupciji bivseg predsednika Južne Afrike Džejkoba Zume. Kruševljani Sreten Matejić i Saša Đurđanović terete se da su pomogli Kruševljaninu Dejanu Stankoviću Ždrokincu i jednoj nepoznatoj osobi da ubiju Darmanovića. Stanković je likvidiran nedelju dana pre nego što su Matejić i Đurđanović uhapšeni.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 2,3

Rubrika: Tema dana

Autori: Goran Mitrović

Teme: Korupcija

Naslov: TAJNA ALBANSKE MAFIJE

TAJNA ALBANSKE MAFIJE

 Siptarski kriminalci držegotovo celokupnu evropsku trgovinu

narkoticima i Ijudima, a mrežusu razgranali i u Americi

 GORAN MITROVIĆ

Jedan od glavnih razloga zašto Evropska unija odbija proširenje na čitav naš region, gde je Srbija kao najnaprednija država time najviše pogođena, nalazi se u mreži albanske mafije, koja svoje pipke odavde pruža na ceo svet. Na ovo upozorava profesor i direktor istraživačkog Instituta za evropske i američke studije u Atini Džon Nomikos, tvrdeći da EU sada ne može ni da razmišlja o primanju novih članica sa Balkana, jer albanska mafija u svojim kandžama drži gotovo celokupnu evropsku tigovinu narkoticima i ljudima. - Albanski organizovani kriminal piedstavljavećubezbednosnu pretnju za zapadni Balkan nego islamski ekstremisti. Kada se radi o ekstremistima, protiv njih možete efikasnije da se borite jer oni ne korumpiraju sistem poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sistem. Albanski organizovani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje - poručuje Nomikos.

UZ PODRSKU SLUZBI

 Grčki profesor tvrdi da albanska mafija postaje faktor nestabiinosti u regionu i da je baš iz tog razloga praktično nemoguče daEU integriše zemlje zapadnog Balkana. - Trenutno imamo Kolumbiju unutar zapadnog Balkana i to je neprihvatljivo, jer ako bite zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi eruptirao. EU već ima veli-

ke probleme, poput Bregzita, teško da bi u ovom trenutku mogla da preživi i albanslđorganizovani kriminal - smatraNomikos. NovinaripublicistaDejan Lučić, kojije još pre više

Kriminalci donose političke odluke I Naši sagovornici saglasni su da su pravi donosioci Cč I poLitičkih odluka u ALbaniji i samoprogLašenoj državi Nm| Kosovo upravo albanski kriminalci, koji tamošnje političke ??H Lidere bukvaLno drže u šaci. Kako kažu, novac dobijen od ??H kriminaLnih pos Lova upumpava se u poLitički život putem raznih ??H sponzorstava stranaka, ulaganjem u stranačku infrastrukturu i ??H direktnim finansiranjem izbornih kampanja.

od 30 godina objavio knjigu „Taj ne albanske mafije", kaže za Srpski telegraf da su albanski kriminalci strukturalno potekli iz američkih, britanskih i nemačkih službi (CIA, MI6IBND).

- Njihov glavnibiznis je trgovina drogom. Važno je reći da albanska mafija nije samonikla, već su njeni ideolozi tajne službe koje štite njihove prljave poslove. Osim trgovine narkoticima, ozbiljanbiznis imje i trgovina organima - ističe Lučić.

 NAJOPASNIJl NA SVETU

 On navodi daje mreža albanske mafije ispletena spregom raznih kriminalnihposlovanja, pre svega porodičnogtipa. Postoje praktično sektorski podeljene interesne sfere u koje nema međusobnog mešanja.

- Porodični biznis odlikuje albanske mafijaše, što podrazumeva nekoliko klanova. U okviru jednog klana nema jednog šefa, nego više njih, ali svi onigarantuju sopstvenim životom da se neće mešati u poslove drugog klana. Albancimaje zavet ćutanja jačiodsvakogzakona, akogaprekrši, stavlja celu svoju porodicu u situaciju da brzo bude zbrisana sa lica zemlje - kaže Lučić i ukazuje i na tesne veze albanskih klanova sa ozloglašenim turskim kriminalcima.

Nekadašnji obaveštajac Božidar Spasić objašnjava zanaš list daplemenska povezanost i nemešanje u tuđe rejone poslovanja albansku mafiju čini najopasnijom na svetu.

- Albanci su po mnogo čemu specifični u kriminalu u odnosu na Italijane ili Kolumbijce. Nemaju piramidalnu strukturu, već suposlovi podeljeni između porodica koje međusobno sarađuju. To je biznis koji obavljaju osobe od sedam do 77 godina. Poznati su po poslovima sa drogom, trgovini organima i belom roblju. Njihova skromnost i prividno siromaštvo maska su za kriminalne poslove - zaključuje Spasić.

Porodica, besa i brutalne kazne ©U suštini albanske mafije stoji porodica. Disciplina je na izuzetno visokom nivou, pa se neposlušni brutalno kažnjavaju. U albanskoj kulturi besa (data reč ili čast) igra važnu ulogu u rešavanju međuljudskih odnosa, a ima i posebnu ulogu u krvnoj osveti od plemenskih zajednica do danas. Po stupanju u klan novi čLanovi daju besu, što znači da su spremni da daju i svoj život.

Još jedan bitan princip je etnička pripadnost. Albanske bande sarađuju sa drugim klanovima, ali deo klana može biti samo neko ko je Albanac ili poreklom iz Albanije, kao što je to slučaj u ograncima mafije koji posluju u Americi.

STRUKTURA ORGANIZACIJE

 • klan (fis ili bratstvo) ima neku vrstu izvršnog komiteta koji se zove

barjak

 • barjak bira čelnike svih jedinica zaduženih za konkretne poslove ili

teritorije, a taj čelnik se zove krje

 • krje bira svog zamenika, koji se zove krjetar
 • krjetar bira prijateLja (mik), koji deluje kao veza između njega i obi-

čnih vojnika

 • osim vertikalno, organizacija se razvija i horizontalno, pa u isto vreme može postojati više čelnika na istoj teritoriji koji međusobno sarađuju, a ako jedan bude uhapšen, drugi nastavlja posao, u koji je već detaljno upućen

OVO SU GLAVNISIPTARSKIKLANOVI RUDAJ

 • najpoznatiji klan koji se pojavio u SAD
 • izgurali Kolumbijce sa tržišta ilegalnetrgovine narkoticima
 • osnivač je Aleks Rudaj, koji je 2006. osuđen na 27 godina zatvora
 • bave se švercom droge, oružja, nelegalnih migranata i falsifikovane robe
 • osim osnivača, ne postoji jedan don koji upravlja klanom
 • poslove obavljaju na teritoriji severne i srednje Amerike

KULA, ABAZI, BORICIIBROKAJ, ČETIRIPOVEZANA KLANA

 • Klan „Kula“ je jedan od najopasnijih i on kontroliše trgovinu narkoticima iz Turske, a bavi se još reketiranjem i pranjem novca
 • „Abazi“ švercuje oružje i uglavnom posluje u Italiji • „Borici" drže prostituciju u Ita Liji i to im je glavni put za distribuciju narkotika
 • grupa „Vgokaj" je specifična jer je sastavljena od bivših pripadnika albanske tajne službe koji iz Albanije povezuju kriminalce sa ostatkom sveta • sve ih odlikuje jaka porodična veza unutar klana i povezanost među njima koja se zasniva na strogoj podeli tržišta OSMANI
 • klan koji najviše operiše na Kosovu, u Crnoj Gori, Grčkoj, Turskoj i Makedoniji • čini ga nekoliko braće (rođene i od strica), koji su podelili svoje kriminalne resore • bavi se švercom narkotika, oružja, pranjem novca i falsifikovanjem hartija od vrednosti KELJMENDI
 • jednaodnajjačih kriminalnih porodica na Balkanu • osnivačje Naser Keljmendi, koji je osuđen na šest godina zatvora na Kosovu
 • klan se bavi trgo-

vinom heroinom i kokainom, koji se preko Balkana transportuje širom Evrope LUŠNJA

 • neformalni vođa od 1997. je Aldo Bare, koji služi doživotnu kaznu u albanskom gradu Drenova • poslovi klana Lušnja vezani su za Tursku i nelegalan promet narkotika, otmice i naručena ubistva • biznis klana nastavljaju osobe koje nisu iz porodice, ali su opčinjene Likom i delom Barea KRASNIĆI
 • klan predvode braća Bruno i Samir Krasnići • deluje u SAD, pretežno u Njujorku, Mičigenu i Konektikatu

obojica braće osuđena za višestruke zločine,

uključujući ucenu, ubistvo, kidnapovanje, trgovinu narkoticima, pLjačku i iznudu

 • porodičan biznis nasledili su sinovi i sinovci braće Krasnići, koji danas predstavljaju najokorelije mafijaše u nekim delovima SAD

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 12

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Obaveštajni sistem policije i tužilaštva

 POTPISAN SPORAZUM O RAZMENI PODATAKA

 Obaveštajni sistem policije i tužilaštva

 BEOGRAD - U Srbiji će biti uspostavljen nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem, koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema juče su potpisali ministar policije Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali. Dokument je u Palati Srbije potpisala i repubUčki javni tužilac Zagorka Dolovac, a potpisivanju su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Svedske u Srbiji Jan Lundin.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 4

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: ZAJEDNIČKA BORBA PROTIV KRIMINALA

 KRIMINALISTIČKO-OBAVEŠTAJNI CENTAR

ZAJEDNIČKA BORBA PROTIV KRIMINALA

 USRBIJI će biti uspostavljen nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem, koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema juče su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali.

Dokument su u Palati "Srbija" potpisali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borvu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanović Ganić. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 8

Rubrika: Susedi / Svet

Autori: V.KADIĆ -S.ĐOKIĆ

Teme: Korupcija

Naslov: KNEŽEVIĆ TVRDI DA JE DAVAO NOVAC TUŽIOCU

 OPTUŽBE O KORUPCIJI U CRNOJ GORI NA NOVOM SNIMKU KOJI JE OBJAVIO PREDSEDNIK "ATLAS GRUPE"  

 KNEŽEVIĆ TVRDI DA JE DAVAO NOVAC TUŽIOCU  

Stanković: Ja sam miran jer nikakvih dokaza protiv mene nema, niti ih može biti  

 NEĆE me diskredito-  

vati. Pozivam svakog građanina koji ima bilo kakve dokaze da je potkupio Ivicu Stankovića da odmah izađe sa tim i objavi sve što ima. Ja sam miran jer takvih dokaza nema, niti ih može biti. Ko se koristio mojim imenom, ja pozivam državne organe da ispitaju sve u vezi ovog slučaja. Zbog građana i javnosti nije nimalo prijatno ovo  

 što mi se događa. Međutim, borba protiv organizovanog kriminala nosi i ovo sa sobom. Ekonomski moćni ljudi žele na svaki način da izbegnu odgovornost. Tajming za ovo nije slučajan.  

Sve ovo je juče pred novinarima saopštio Ivica Stanković, vrhovni državni tužilac Crne Gore odgovarajući na teške optužbe od strane odbeglog biznismena Duška Kneževića, koji je u nedelju uveče pustio snimak na kom se navodno čuje glas sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) Nenada Vujoševića, koji tvrdi da je od Kneževića uzimao novac i davao ga Stankoviću. Sdruge strane, biznismen Knežević tvrdi da je preko sekretara VDT Nenada Vujoševića davao novac Ivici Stankoviću i da se radi o stotinama hiljada evra (700.000-800.000), a da se Stanković obavezao da navodno neće progoniti određene inostrane klijente Atlas banke koji su koristili njen e-commerce servis.  

Glavni specijalni tužilac Milivoje Kat n i ć  

odbacio je bilo kakvu sumnju na račun Stankovića, jer se, kako veli, radi o čoveku koji je vrstan pravnik, "bez ijedne mrlje".  

On je podsetio da je više državnih službenika bilo u organizovanoj kriminalnoj grupi i da su neki od njih hapšeni, a da će se to dogoditi još nekima. Rekao je da SDT spro-  

vodi istragu protiv  

128 fizičkih  

i 50 pravnih lica u slučaju ecommerceAtlas banke.  

Sve  

ovo se dešava zb o g  

ogromne količine novca koji smo blokirali i oduzeli kriminalnim grupama - kazao je Katnić, i naveo da je sekretar VDT Nenad Vujošević nije bio pod merama koje ga mogu sprečiti da putuje i potvrdio da se nalazi u inostranstvu.  

Tužiteljka Lidija Vukčević istakla je da je Nenad Vujošević "osnovano sumnjiv" i da je u junu 2018. godine postao član kriminalne organizacije Duška Kneževića, "koji je sačinio kriminalni plan da preko zaposlenih u VDT dobija podatke o postupcima koji su u toku, a koji se vode protiv njega".  

- Vujošević je prihvatio da kao sekretar VDT stupa u kontakt sa tužiocima i saznaje da li su pokrenuti izviđajni postupci, a posebno u vezi e-commerce servisa, te vrbuje tužioca i nudi im mito, kako ne bi predlagali određivanje pritvora ili ukidanje pritvora gde je on već određen - kazala je Vukčevićeva.  

Ona je navela i da je Vujošević u avgustu ove godine, postupajući po nalogu Kneževića stupio u kontakt sa tužiocem i posredovao da se jedno lice pusti na slobodu i da mu se ne odredi pritvor iako su za to postojali zakonski uslovi.  

Uprvoj reakciji nakon objavljenog snimka VDT Ivica Stanković je rekao: - Na ovakvoj režiji pozavideli bi svi svetski režiseri!n V. KADIĆ -S. ĐOKIĆ  

 JUTARNjI ODLAZAK DRAGAN Radonjić iz Specijalnog policijskog tima kazao je da je Vujošević (na slici) napustio Crnu Goru 13. septembra u ranim jutarnjim satima. Nezvanično saznajemo da je Crnu Goru napustio na graničnom prelazu Dračenovac.  

DRŽAVA DA REAGUJE PREMIJER Duško Marković očekuje da VDT reši slučaj što pre. - Država mora da reaguje ozbiljno i odgovorno u ovom slučaju kazao je Marković. - On se mora rešiti što pre jer je to u interesu Crne Gore i održivosti njenog pravnog sistema. Verujem da će tako biti.  

 1. KADIĆ - S. ĐOKIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 17.09.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 16

Rubrika: Reflektor

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Povraća svaki dan

Povraća svaki dan

 ADVOKAT Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, prvoosumnjičenog u aferi "Reket" koja trese Severnu Makedoniju, tvrdi da je zdravstveno stanje njegovog klijenta veoma loše.

- Jovanovski ima jake bolove od prethodne dve neuspešne operacije i otkako je u pritvoru, od 15. jula, povraća skoro svaki dan - rekao je advokat Saško Dukoski za televiziju Telma. - Uprava istražnog zatvora "Skoplje" je korektna i Bokiju je uvek bila obezbeđena zdravstvena zaštita.

Inače, Jovanovski je nekoliko puta vođen na Kliniku za torakalnu hirurgiju u Skoplju, a nedavno se podvrgao operaciji podvezivanja želuca radi smanjenja težine.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: bizlife.rs

Link: https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/arhitekte-prvi-put-o-trgu-pod-stresom-smo-ali-stojimo-iza-projekta/

Autori: @bizlifeportal

Teme: Javne nabavke

Naslov: Arhitekte prvi put o TRGU: Pod stresom smo, ali stojimo iza projekta

Bizlife.rs - Arhitekte Zorica Savičić i Zoran Dmitrović, koji su "nacrtali" novi Trg republike trg, kažu da su u situaciji da "ne mogu da budu ni srećni sa radom koji - Vesti dana Arhitekte Zorica Savičić i Zoran Dmitrović, koji su "nacrtali" novi Trg republike trg, kažu da su u situaciji da "ne mogu da budu ni srećni sa radom koji su smislili, iscrtali i uradili, zbog reakcija javnosti". "Srećni smo što je to sve urađeno i izvedeno, ali smo i pod jakim stresom usled burnog reagovanja javnosti. Ali, ako ćemo profesionalno o Trgu - to je to i nije mnogo odstupilo od onoga što je predviđeno konkursnim rešenjem. Trgovi jednostavno tako izgledaju i to je naš autorski stav", kažu arhitekte Zorica Staničić i Zoran Dmitrović. Objašnjavaju da je njihov rad pobedio na međunarodnom javnom konkursu, prema odluci međunarodnog žirija. Konkurs je bio objavljen, javan, išlo se na javnu raspravu, tako da izvedeno rešenje Trga republike nije iznenađenje šta će tu da se radi: "Nije postojala nikakva kritika u tom trenutku. Što se tiče koncepta, mi i dalje kao autori stojimo iza toga jer smatramo da je to trg kakav je maltene tipičan, klasičan trg. Od samog početka je imao u svom konceptu prazninu koja se komentariše. Taj trg je neutralan, otvoren prostor, što bi trg, mislimo, i trebalo da bude. Mislimo da sadašnja javna polemika nije izazvana samo oko rešenja, već nekim drugim stvarima." Ipak, i oni priznaju da bi neke stvari uradili drugačije da su bili uključeni u izvođački projekat. "Načelno i sa stanovišta koncepta, izvedeno rešenje je sprovedeno. Mi nismo bili deo izvođačkog projekta, što je takođe jedna od velikih tema o kojima bi trebalo razgovarati. Izvođački projekat je radio CIP i apsurdno je prema našem zakonu i izvan bilo koje evropske prakse da autori ne nastavljaju da rade na svom projektu". "Sa našeg stanovišta je to u stvari glavna tema rekonstrukcije Trga republike koja se otvorila, pitanje javnih nabavki, položaj autora jer smo mi u fazi izrade izvođačkog projekta postali konsultanti. Nismo imali prilike da uradimo izvođački projekat, jer bismo dosta stvari uradili na drugačiji način. Prosto, to nije bilo u našim rukama. Cena izvođačkog projekta je ispod jedan odsto od cele investicije, što je nedovoljno (minimum je pet do osam odsto) jer za taj novac ne možete da uradite kvalitetan projekat. Kod nas se projekat radi kratko, a recimo u Japanu se radi dve godine, a radovi traju tri meseca. Kod nas je obrnuto." Izvor: Nedeljnik 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju zaposlenih u Gimnaziji u Beloj Crkvi

BEOGRAD, 16. septembra 2019. (Beta) -  Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta.TS je u saopštenju ocenio da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, "ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a predsednik opštine Bela Crkva i druga neimenovana lica krivično delo trgovine uticajem, u vezi sa zapošljavanjem u gimnaziji, odnosno uslovljavanjem rada u gimnaziji obavljanjem poslova u korist političke stranke"."Imajući u vidu uznemirenje javnosti u Beloj Crkvi i šire, nemogućnost gradjana da utvrde istinitost tih navoda, ovlašćenja kojima raspolaže javni tužilac i činjenicu da je reč o krivičnim delima iz stvarne nadležnosti posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, i mesne nadležnosti beogradskog VJT, pozivamo vas da pokrenete postupak ne čekajući da neko podnese krivičnu prijavu, i da javnost obavestite o započinjanju i ishodu vaših aktivnosti u vezi sa ovim slučajem", piše u saopštenju.Portal Belocrkvanske novosti preneo je juče da su profesorka engleskog jezika u Gimnaziji u Beloj Crkvi Marija Petrović Stanković i njena trudna koleginica, profesorka matematike Mirjana Mitrović ostale bez posla, pošto su odbile političke ucene da u slobodno vreme treba da se bave "botovanjem" i idu na političke mitinge."Tražili su od mene da malo kucam popodne - malo idem na mitinge. To je nešto što ne želim da prihvatim. Da sam na to pristala, i danas bi bila zaposlena. Jer, onda čak nije ni bitno da li imate diplomu ili ne. Verujem da ovo nije kraj, verovatno ću još neke stvari preživljavati. Cilj je da ostanu samo oni koji ne razmišljaju svojom glavom. Ako se tortura nastavi, ne želim da odgajam svoje dete u ovakvoj sredini. S druge strane, drago mi je što su sugradjani i učenici organizovali proteste i pokazali solidarnost sa nama", kazala je Mirjana Mitrović za Belocrkvanske novosti (https://bcnovosti.blogspot.com/).Profesorka engleskog jezika Marija Petrović Stanković, koja je od 2014., godine bila zaposlena u Gimnaziji u Beloj Crkvi, kazala je da su i od nje tražili da bude "bot", da kuca i piše komentare."Dobila sam uputstva od direktorke da se obratim osobi koja vodi ovu opštinu, predsedniku Skupštine opštine Marjanu Aleksiću. Tražili su od mene da budem bot, da kucam komentare, pišem komentare. Ja takve stvari ne mogu da prihvatim i da uradim, mene politika ne interesuje. I pošto nisam pristala na to, ostala sam bez posla", navela je Marija Petrović Stanković.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/u-irigu-nice-zgrada-za-socijalno-stanovane-16-09-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U Irigu niče zgrada za socijalno stanovanje

Naslovna strana Vojvodina 16.09.2019 • 10:25 10:27Izvor: TanjugRadovi na stambenoj zgradi sa 13 stanova za socijalno stanovanje izbeglica u Miletićevoj ulici u Irigu uspešno napreduju, i svi su izgledi da će biti završena kako je i planirano 11. novembra.Foto: Dnevnik.rsTrenutno se ugrađuje stolarija i uvode kanalizacione instalacije, dok je za parterno uređenje i izgradnju pristupne saobraćajnice u toku javna nabavka.       

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/ts-tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-zaposlenih-u-gimnaziji-u-beloj-crkvi/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju zaposlenih u Gimnaziji u Beloj Crkvi

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta.Foto: Milan Paković/Facebook TS je u saopštenju ocenio da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, "ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a predsednik opštine Bela Crkva i druga neimenovana lica krivično delo trgovine uticajem, u vezi sa zapošljavanjem u gimnaziji, odnosno uslovljavanjem rada u gimnaziji obavljanjem poslova u korist političke stranke". "Imajući u vidu uznemirenje javnosti u Beloj Crkvi i šire, nemogućnost gradjana da utvrde istinitost tih navoda, ovlašćenja kojima raspolaže javni tužilac i činjenicu da je reč o krivičnim delima iz stvarne nadležnosti posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, i mesne nadležnosti beogradskog VJT, pozivamo vas da pokrenete postupak ne čekajući da neko podnese krivičnu prijavu, i da javnost obavestite o započinjanju i ishodu vaših aktivnosti u vezi sa ovim slučajem", piše u saopštenju. Portal Belocrkvanske novosti preneo je juče da su profesorka engleskog jezika u Gimnaziji u Beloj Crkvi Marija Petrović Stanković i njena trudna koleginica, profesorka matematike Mirjana Mitrović ostale bez posla, pošto su odbile političke ucene da u slobodno vreme treba da se bave "botovanjem" i idu na političke mitinge. "Tražili su od mene da malo kucam popodne - malo idem na mitinge. To je nešto što ne želim da prihvatim. Da sam na to pristala, i danas bi bila zaposlena. Jer, onda čak nije ni bitno da li imate diplomu ili ne. Verujem da ovo nije kraj, verovatno ću još neke stvari preživljavati. Cilj je da ostanu samo oni koji ne razmišljaju svojom glavom. Ako se tortura nastavi, ne želim da odgajam svoje dete u ovakvoj sredini. S druge strane, drago mi je što su sugradjani i učenici organizovali proteste i pokazali solidarnost sa nama", kazala je Mirjana Mitrović za Belocrkvanske novosti (https://bcnovosti.blogspot.com/). Profesorka engleskog jezika Marija Petrović Stanković, koja je od 2014., godine bila zaposlena u Gimnaziji u Beloj Crkvi, kazala je da su i od nje tražili da bude "bot", da kuca i piše komentare. "Dobila sam uputstva od direktorke da se obratim osobi koja vodi ovu opštinu, predsedniku Skupštine opštine Marjanu Aleksiću. Tražili su od mene da budem bot, da kucam komentare, pišem komentare. Ja takve stvari ne mogu da prihvatim i da uradim, mene politika ne interesuje. I pošto nisam pristala na to, ostala sam bez posla", navela je Marija Petrović Stanković. Bela Crkva: Profesorke u gimnaziji dobile otkaz jer nisu želele da budu botovi bela crkva, botovi, Profesorke dobile otkaz, transparentnost srbijaBeograd  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/ts-tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-zaposlenih-u-gimnaziji-u/

Autori: @krstarica

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju zaposlenih u Gimnaziji u ...

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodomTransparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta. TS je u saopštenju ocenila da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, "ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a predsednik opštine Bela Crkva i druga neimenovana lica krivično delo trgovine uticajem, u vezi sa zapošljavanjem u gimnaziji, odnosno uslovljavanjem rada u gimnaziji obavljanjem poslova u korist političke stranke". "Imajući u vidu uznemirenje javnosti u Beloj Crkvi i šire, nemogućnost gradjana da utvrde istinitost tih navoda, ovlašćenja kojima raspolaže javni tužilac i činjenicu da je reč o krivičnim delima iz stvarne nadležnosti posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, i mesne nadležnosti beogradskog VJT, pozivamo vas da pokrenete postupak ne čekajući da neko podnese krivičnu prijavu, i da javnost obavestite o započinjanju i ishodu vaših aktivnosti u vezi sa ovim slučajem", piše u saopštenju. Portal Belocrkvanske novosti preneo je juče da su profesorka engleskog jezika u Gimnaziji u Beloj Crkvi Marija Petrović Stanković i njena trudna koleginica, profesorka matematike Mirjana Mitrović ostale bez posla, pošto su odbile političke ucene da u slobodno vreme treba da se bave "botovanjem" i idu na političke mitinge. "Tražili su od mene da malo kucam popodne - malo idem na mitinge. To je nešto što ne želim da prihvatim. Da sam na to pristala, i danas bi bila zaposlena. Jer, onda čak nije ni bitno da li imate diplomu ili ne. Verujem da ovo nije kraj, verovatno ću još neke stvari preživljavati. Cilj je da ostanu samo oni koji ne razmišljaju svojom glavom. Ako se tortura nastavi, ne želim da odgajam svoje dete u ovakvoj sredini. S druge strane, drago mi je što su sugradjani i učenici organizovali proteste i pokazali solidarnost sa nama", kazala je Mirjana Mitrović za Belocrkvanske novosti (https://bcnovosti.blogspot.com/). Profesorka engleskog jezika Marija Petrović Stanković, koja je od 2014., godine bila zaposlena u Gimnaziji u Beloj Crkvi, kazala je da su i od nje tražili da bude "bot", da kuca i piše komentare. "Dobila sam uputstva od direktorke da se obratim osobi koja vodi ovu opštinu, predsedniku Skupštine opštine Marjanu Aleksiću. Tražili su od mene da budem bot, da kucam komentare, pišem komentare. Ja takve stvari ne mogu da prihvatim i da uradim, mene politika ne interesuje. I pošto nisam pristala na to, ostala sam bez posla", navela je Marija Petrović Stanković. (Beta)  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/TS-Tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-zaposlenih-u-Gimnaziji-u-Beloj-Crkvi-2.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: TUŽILAŠTVO DA POKRENE POSTUPAK POVODOM NAVODA O UCENJIVANJU ZAPOSLENIH U GIMNAZIJI U BELOJ CRKVI

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Sep.2019, 11:05 Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta.TS je u saopštenju ocenio da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, "ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a predsednik opštine Bela Crkva i druga neimenovana lica krivično delo trgovine uticajem, u vezi sa zapošljavanjem u gimnaziji, odnosno uslovljavanjem rada u gimnaziji obavljanjem poslova u... 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/116679-ts-tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-zaposlenih-u-gimnaziji-u-beloj-crkvi

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju zaposlenih u Gimnaziji u Beloj Crkvi

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta.TS je u saopštenju ocenila da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, "ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a predsednik opštine Bela Crkva i druga neimenovana lica krivično delo trgovine uticajem, u vezi sa zapošljavanjem u gimnaziji, odnosno uslovljavanjem rada u gimnaziji obavljanjem poslova u korist političke stranke". "Imajući u vidu uznemirenje javnosti u Beloj Crkvi i šire, nemogućnost gradjana da utvrde istinitost tih navoda, ovlašćenja kojima raspolaže javni tužilac i činjenicu da je reč o krivičnim delima iz stvarne nadležnosti posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, i mesne nadležnosti beogradskog VJT, pozivamo vas da pokrenete postupak ne čekajući da neko podnese krivičnu prijavu, i da javnost obavestite o započinjanju i ishodu vaših aktivnosti u vezi sa ovim slučajem", piše u saopštenju. Portal Belocrkvanske novosti preneo je juče da su profesorka engleskog jezika u Gimnaziji u Beloj Crkvi Marija Petrović Stanković i njena trudna koleginica, profesorka matematike Mirjana Mitrović ostale bez posla, pošto su odbile političke ucene da u slobodno vreme treba da se bave "botovanjem" i idu na političke mitinge. "Tražili su od mene da malo kucam popodne malo idem na mitinge. To je nešto što ne želim da prihvatim. Da sam na to pristala, i danas bi bila zaposlena. Jer, onda čak nije ni bitno da li imate diplomu ili ne. Verujem da ovo nije kraj, verovatno ću još neke stvari preživljavati. Cilj je da ostanu samo oni koji ne razmišljaju svojom glavom. Ako se tortura nastavi, ne želim da odgajam svoje dete u ovakvoj sredini. S druge strane, drago mi je što su sugradjani i učenici organizovali proteste i pokazali solidarnost sa nama", kazala je Mirjana Mitrović za Belocrkvanske novosti (https://bcnovosti.blogspot.com/). Profesorka engleskog jezika Marija Petrović Stanković, koja je od 2014., godine bila zaposlena u Gimnaziji u Beloj Crkvi, kazala je da su i od nje tražili da bude "bot", da kuca i piše komentare. "Dobila sam uputstva od direktorke da se obratim osobi koja vodi ovu opštinu, predsedniku Skupštine opštine Marjanu Aleksiću. Tražili su od mene da budem bot, da kucam komentare, pišem komentare. Ja takve stvari ne mogu da prihvatim i da uradim, mene politika ne interesuje. I pošto nisam pristala na to, ostala sam bez posla", navela je Marija Petrović Stanković.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/TS-Tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-zaposlenih-u-Gimnaziji-u.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: TUŽILAŠTVO DA POKRENE POSTUPAK POVODOM NAVODA O UCENJIVANJU ZAPOSLENIH U GIMNAZIJI U ...

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta.TS je u saopštenju ocenila da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, "ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a predsednik opštine Bela Crkva i druga neimenovana lica krivično delo trgovine uticajem, u vezi sa zapošljavanjem u gimnaziji, odnosno uslovljavanjem rada u gimnaziji obavljanjem poslova u korist političke stranke"."Imajući u vidu uznemirenje javnosti u Beloj Crkvi i šire, nemogućnost gradjana da utvrde istinitost tih navoda, ovlašćenja kojima raspolaže javni tužilac i činjenicu da je reč o krivičnim delima iz stvarne nadležnosti posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, i mesne nadležnosti beogradskog VJT, pozivamo vas da pokrenete postupak ne čekajući da neko podnese krivičnu prijavu, i da javnost obavestite o započinjanju i ishodu vaših aktivnosti u vezi sa ovim slučajem", piše u saopštenju.Portal Belocrkvanske novosti preneo je juče da su profesorka engleskog jezika u Gimnaziji u Beloj Crkvi Marija Petrović Stanković i njena trudna koleginica, profesorka ...

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: aktuelno.net

Link: http://aktuelno.net/vesti/srbija/TS-Tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-zaposlenih-u-Gimnaziji-u-Beloj-Crkvi/c/4537659

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija - TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju zaposlenih u Gimnaziji u Beloj Crkvi.

Srbija - Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta..TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju zaposlenih u Gimnaziji u Beloj CrkviTS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju zaposlenih u Gimnaziji u Beloj CrkviTransparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta.      

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/157546/otvoreno-pismo-medel-mesajte-rad-nezavisnih-tela-suverene-drzave-osnovu-poluinformacija

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: OTVORENO PISMO MEDEL-U: Ne mešajte se u rad nezavisnih tela suverene države na osnovu poluinformacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) obratilo se otvorenim pismom MEDEL-u kako bi to evropsko udruženje sudija i tužilaca bilo upoznato sa prijavama za sukob interesa protiv pojedinih članova Državnog veća tužioca (DVT), koje su podnete Agenciji za borbu protiv korupcije, kao nezavisnom i nadležnom telu koje odlučuje o sukobu interesa.IZVOR: Republika ponedeljak, 16. 9. 2019.| 11:38 0Povodom najave MEDEL-a da će doći u Srbiju, UST će iskoristiti kako bi predstavnicima ove organizacije razjasnilo ko su vladine-nevladine organizacije, a ko strukovno udruženje koje doživljava svojevrsni progon tužilačke vlasti u kome sada učestvuje i  međunarodna organizacija MEDEL, koja se izgleda bavi etiketiranjem onih koji nisu njihovi članovi i ne plaćaju članarinu, prilično visoku za samofinansirajuća udruženja.Iz otvorenog pisma prenosimo jedan deo:- Prihvatamo i shvatamo da je jako nezgodno što su postupci pokrenuti protiv članova Državnog veća tužilaca koji su istovremeno i članovi Udruženje tužilaca Srbije, koje je član MEDELA, što svakako ne baca naročito dobro svetlo na MEDEL, pogotovo ako se ispostavi da su zaista bili u sukobi interesa ili da postoje osnovi za njihovu disciplinsku odgovornost, ali treba da Vas teši da Vi, kao ni mi, zaista nismo odgovorni za postupke drugih. Naposletku, pozivamo Vas da razmislite šta bi evropske zemlje, čije sudije i tužioce okupljate, uradile da se članovi pravosudnih saveta nađu u sukobu interesa ili budu snimljeni u neobaveznom druženju sa ljudima iz kriminalnog miljea, pa da sa sobom u Beograd donesete i primere dobre prakse zemalja EU, jer UST temeljno proučava istu, kako bi se što bolje pripremila za Vaš dolazak u Beograd.  Do tada, najlepše Vas molimo da se o stanju u srpskom pravosuđu ne obaveštavate isključivo preko svojih članova, budući da to nije previše objektivno, te da uvažite činjenicu da suverena država ima svoje zakone i nezavisna tela, kao i da je pravosuđe pod skriningom Delegacije EU u Beogradu u postupku pridruživanja, te da navodno ugrožavanje funkcionisanja Državnog veća tužilaca ne bi ostalo bez reakcije"Ukoliko je Agencija za borbu protiv korupcije uvažila zahtev iz februara 2019. godine da Vaši predstavnici prate čitav proces vezan za sukob interesa članova Državnog veća tužilaca pred agencijom, unapred se radujemo, ali ste takav zahtev izgleda slali bez razloga, budući da agencija očigledno nema nikakvu nameru ni da otpočne, niti da okonča te postupke, zbog pristiska jednog dela nevladinih organizacija, a koje stvaraju atmosferu "izmišljenog političkog progona" pa ako Vaša saopštenja ne smatrate mešanjem u rad agencije, bili bi Vam zaista zahvalni da u nekom sledećem saopštenju apelujete i da se postupci pred agencijom pokrenu sa mrtve tačke.       

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/multimedia/srbija/ts-tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-zaposlenih-u-gimnaziji-u-beloj-crkvi/3097632/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju zaposlenih u Gimnaziji u Beloj Crkvi

Videos & Fotografije za  | Palo.gr www.novimagazin.rs Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta. TS je u saopštenju ocenio da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti...... 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: prelistavanje.rs

Link: http://www.prelistavanje.rs/vest/prikazi/ts-tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-zaposlenih-u-gimnaziji-u-/3368130

Autori: @prelistavanjers

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju zaposlenih u Gimnaziji u ...

- Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da BETA Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta.TS je u saopštenju ocenila da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, "ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a ... 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/09/16/ts-tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-profesorki-u-beloj-crkvi/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju profesorki u Beloj Crkvi

BEOGRAD - Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta. TS je u saopštenju ocenio da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, "ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a predsednik opštine Bela Crkva i druga neimenovana lica krivično delo trgovine uticajem, u vezi sa zapošljavanjem u gimnaziji, odnosno uslovljavanjem rada u gimnaziji obavljanjem poslova u korist političke stranke". "Imajući u vidu uznemirenje javnosti u Beloj Crkvi i šire, nemogućnost građana da utvrde istinitost tih navoda, ovlašćenja kojima raspolaže javni tužilac i činjenicu da je reč o krivičnim delima iz stvarne nadležnosti posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, i mesne nadležnosti beogradskog VJT, pozivamo vas da pokrenete postupak ne čekajući da neko podnese krivičnu prijavu, i da javnost obavestite o započinjanju i ishodu vaših aktivnosti u vezi sa ovim slučajem", piše u saopštenju. Portal Belocrkvanske novosti preneo je juče da su profesorka engleskog jezika u Gimnaziji u Beloj Crkvi Marija Petrović Stanković i njena trudna koleginica, profesorka matematike Mirjana Mitrović ostale bez posla, pošto su odbile političke ucene da u slobodno vreme treba da se bave "botovanjem" i idu na političke mitinge. Pogledaj i ove vesti... "Tražili su od mene da malo kucam popodne - malo idem na mitinge. To je nešto što ne želim da prihvatim. Da sam na to pristala, i danas bi bila zaposlena. Jer, onda čak nije ni bitno da li imate diplomu ili ne. Verujem da ovo nije kraj, verovatno ću još neke stvari preživljavati. Cilj je da ostanu samo oni koji ne razmišljaju svojom glavom. Ako se tortura nastavi, ne želim da odgajam svoje dete u ovakvoj sredini. S druge strane, drago mi je što su sugradjani i učenici organizovali proteste i pokazali solidarnost sa nama", kazala je Mirjana Mitrović za Belocrkvanske novosti (https://bcnovosti.blogspot.com/). U Beloj Crkvi je juče održan građanski protest pod parolom "Pucajte, ja i sada držim čas!", u kojem su učestvovali i učenici Gimnazije https://t.co/kNfARhkxFu- Dnevni list Danas (@OnlineDanas) September 15, 2019 Profesorka engleskog jezika Marija Petrović Stanković, koja je od 2014., godine bila zaposlena u Gimnaziji u Beloj Crkvi, kazala je da su i od nje tražili da bude "bot", da kuca i piše komentare. "Dobila sam uputstva od direktorke da se obratim osobi koja vodi ovu opštinu, predsedniku Skupštine opštine Marjanu Aleksiću. Tražili su od mene da budem bot, da kucam komentare, pišem komentare. Ja takve stvari ne mogu da prihvatim i da uradim, mene politika ne interesuje. I pošto nisam pristala na to, ostala sam bez posla", navela je Marija Petrović Stanković. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: RAZVOJ OBAVEŠTAJNOG SISTEMA

RAZVOJ OBAVEŠTAJNOG SISTEMABEOGRAD, 16. septembar 2019. (FoNet) - Ministri NebojšaStefanović, Nela Kuburović i Siniša Mali potpisali su danasSporazum o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnogkriminalističko-obaveštajnog sistema, ispinjavajući timeobavezu koja proističe iz akcionog plana za poglavlje 24.Sporazum je potpisala i republička javna tužiteljka ZagorkaDolovac, direktor Agencije za borbu protov korupcije DraganSikimić, a potpisnici su i Tužilaštvo za borbu protivorganizovanog kriminala i kancelarija Saveta za nacionalnubezbednost i zastitu tajnih podataka.Za uspostavljanje nacionalnog kriminalističkog-obaveštajnogsistema EU je obezbedila 3,5 miliona evra. (kraj) vbr/ivt13:02

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/pancevo-kupuje-49-protivgradnih-raketa/m69rl0t

Autori: 013Info

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pančevo kupuje 49 protivgradnih raketa

Grad Pančevo raspisao je javnu nabavku za kupovinu 49 raketa za zasejavanje oblaka. Jasnije, kupuju se protivgradne rakete čiji vertikalni domet je između 7.300 i 7.900 metara, a lansiraju se pod uglom od 85 stepeni. Rakete moraju da nose po minimum 400 grama reagensa na bazi srebro-jodida.Ponude ovakve robe primaju se do 20. septembra kada će biti i otvorene, a isporuka raketa mora biti najkasnije 30 dana od potpisivanja ugovora. Rakete koje Pančevo kupuje biće dodeljene Republičkom hidrometeorološkom zavodu - raketnom centru u Samošu.  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: glavnevesti.com

Link: http://www.glavnevesti.com/srbija/2730373/TS-Tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-profesorki-u-Beloj-Crkvi

Autori: www.glavnevesti.com

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju profesorki u Beloj Crkvi - Srbija

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više ..Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta.   izvor: danas       

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Srbija dobija nacionalni kriminalisticko-obaveštajni sistem

Srbija dobija nacionalni kriminalisticko-obaveštajni sistemBEOGRAD, 16. septembra (Tanjug) - U Srbiji ce biti uspostavljen nacionalni kriminalisticko-obaveštajni sistem koji ce omoguciti elektronsku razmenu podataka izmedu svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema danas su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovic, ministarka pravde Nela Kuburovic i ministar finansija Siniša Mali.Dokument su u Palati Srbija potpisali i republicki javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matic, direktor Agencije za borvu protiv korupcije Dragan Sikimic i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanovic Ganic.Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.Ministar Stefanovic ocenio je da je potpisivanje današnjeg sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom clanstvu u EU i dostizanju visokih evropskih standarda.Kako je rekao, to je korak koji je, pre svega, usmeren prema gradanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti."Formiranje sistema omoguci ce digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacoja izmedu svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Stefanovic.Dodao je da je pocetka godine Odeljenje za organizovani kriminal MUP-a je Tužilaštvu predalo 78 clanova kriminalnih grupa koje su se bavile švercom narkotika i oružja, krijumcarenjem migranata, visokotehnološkim kriminalom i drugim teškim krivicnom delima, kao i da su tokom ove godine zaplenjene 4,4 tone droge na teritoriji Srbije."Uspostavljanje ovog nacionalnog sistema omogucice da institucije brže razmenjuju podatke i da brže reaguju na terenu. Kad uspostavimo ovaj sistem policajci i tužioci ce moci da na jedinstvenoj komunikacionoj platformi provere da li je pocinilac krivicnog dela ranije ucestvovao u kriminalnim radnjama, da li je osudivan... Nece se gubiti vreme na razmenu papira", naglasio je Stefanovic.Istakao je da je Srbija do sada ispunila više od 50 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24 i dodao da ce uspostavljanjem ovog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznacajnijih preporuka Evropske komisije.Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija posvecena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma navodeci da je u proteklom periodu Vlada Srbije donela niz zakona i podzakonskih akata kojima se jacaju kapaciteti u toj borbi.''''Potpisivanje današnjeg sporazuma je pravi primer kako da svi zajedno uhvatimo u koštac sa problemima bezbednosti i kriminala'''', rekao je Mali.Naveo je da je borba protiv pranja novca doprinela smanjenu rizika ulaganja u našu zemlju i podsetio da je Srbija u junu skinuta sa tzv.crne liste FATF-e i da je u prvoj polovini 2019.godine direktan priliv stranih ulaganja izynosi 1,9 milijardi evra što je, kaže, za 31 odsto više nego prošle godine.''''Srbija je i dalje lider u privlacenju stranih investicija u regionu i dodao da je u prvih šest meseci u u ovoj godini za 31 odsto porasle strane investicije u našoj zemlji'''', rekao je Mali i najavio donošenje nove Strategije o sprecavanju pranja novca do kraja godine.Ministarka pravda Nela Kuburovic rekla je da je uspostavljanje nacionalnog kriminalisticko-obaveštajnog sistema bila jedna od obaveza naše zemlje u okviru Poglavlja 24 i da je protokol koji su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova potpisali 2017 bio je na neki nacin pretece današnjem sporazmu i da dva ministarstva i tužilaštvo i policija duže od dve godine elektronski razmenjuju podatke.''''Bilo je potrebno da zamenimo pismeno dopisivanje, pre svega evidencije o prebivalištima, kao i da policija ima uvid u bazu našeg ministarstva. Za dve godine u bazu podataka o prebivalištu ima više od 640.000 upisa što govori o tome kolika je ušteda u vremenu i krace trajanje postupaka u tužilaštvu'''', navela je Kuburovic.Istakla je da ce ministarstvo na cijem je celu nastaviti da saraduje sa Ministarstvu unutrašnjih poslova na razvoju ove platforme, kao i na bazi podatak o sprecavanju i borbu protiv terorizma.Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da potpisivanje današnjeg sporazuma korak napred na putu Srbije ka clanstvu u EU i istakao da je važno da Srbija ima nacionalni sistem koji ce doprineti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala sa kojim se, kaže, suocava svaka zemlja u svetu.Kao drugi razlog za uspostavljanje tog sistema naveo je važnost koordinacije svih nadležnih institucija i razmene informacija o aktivnostima kriminalnih grupa.Fabrici je kazao da je Evropska komisija podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji obezbedujuci 3,5 miliona evra za nabavku softverske i hardverske opreme.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/437917/Srbija-dobija-nacionalni-kriminalisticko-obavestajni-sistem

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Srbija dobija nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem

U Srbiji će biti uspostavljen nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema danas su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali. Dokument su u Palati Srbija potpisali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanović Ganić. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin. Ministar Stefanović ocenio je da je potpisivanje današnjeg sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u EU i dostizanju visokih evropskih standarda. Kako je rekao, to je korak koji je, pre svega, usmeren prema građanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti. "Formiranje sistema omogućiće digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacoja između svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Stefanović, javlja Tanjug. Dodao je da je početka godine Odeljenje za organizovani kriminal MUP-a je Tužilaštvu predalo 78 članova kriminalnih grupa koje su se bavile švercom narkotika i oružja, krijumčarenjem migranata, visokotehnološkim kriminalom i drugim teškim krivičnom delima, kao i da su tokom ove godine zaplenjene 4,4 tone droge na teritoriji Srbije. "Uspostavljanje ovog nacionalnog sistema omogućiće da institucije brže razmenjuju podatke i da brže reaguju na terenu. Kad uspostavimo ovaj sistem policajci i tužioci će moći da na jedinstvenoj komunikacionoj platformi provere da li je počinilac krivičnog dela ranije učestvovao u kriminalnim radnjama, da li je osuđivan... Neće se gubiti vreme na razmenu papira", naglasio je Stefanović. Istakao je da je Srbija do sada ispunila više od 50 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24 i dodao da će uspostavljanjem ovog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih preporuka Evropske komisije. Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma navodeći da je u proteklom periodu Vlada Srbije donela niz zakona i podzakonskih akata kojima se jačaju kapaciteti u toj borbi. "Potpisivanje današnjeg sporazuma je pravi primer kako da svi zajedno uhvatimo u koštac sa problemima bezbednosti i kriminala", rekao je Mali. Naveo je da je borba protiv pranja novca doprinela smanjenu rizika ulaganja u našu zemlju i podsetio da je Srbija u junu skinuta sa tzv. crne liste FATF-e i da je u prvoj polovini 2019.godine direktan priliv stranih ulaganja izynosi 1,9 milijardi evra što je, kaže, za 31 odsto više nego prošle godine. Srbija je i dalje lider u privlačenju stranih investicija u regionu i dodao da je u prvih šest meseci u u ovoj godini za 31 odsto porasle strane investicije u našoj zemlji, rekao je Mali i najavio donošenje nove Strategije o sprečavanju pranja novca do kraja godine. Ministarka pravda Nela Kuburović rekla je da je uspostavljanje nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema bila jedna od obaveza naše zemlje u okviru Poglavlja 24 i da je protokol koji su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova potpisali 2017 bio je na neki način preteče današnjem sporazmu i da dva ministarstva i tužilaštvo i policija duže od dve godine elektronski razmenjuju podatke. "Bilo je potrebno da zamenimo pismeno dopisivanje, pre svega evidencije o prebivalištima, kao i da policija ima uvid u bazu našeg ministarstva. Za dve godine u bazu podataka o prebivalištu ima više od 640.000 upisa što govori o tome kolika je ušteda u vremenu i kraće trajanje postupaka u tužilaštvu", navela je Kuburović. Istakla je da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da sarađuje sa Ministarstvu unutrašnjih poslova na razvoju ove platforme, kao i na bazi podatak o sprečavanju i borbu protiv terorizma. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da potpisivanje današnjeg sporazuma korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU i istakao da je važno da Srbija ima nacionalni sistem koji će doprineti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala sa kojim se, kaže, suočava svaka zemlja u svetu. Kao drugi razlog za uspostavljanje tog sistema naveo je važnost koordinacije svih nadležnih institucija i razmene informacija o aktivnostima kriminalnih grupa. Fabrici je kazao da je Evropska komisija podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji obezbeđujući 3,5 miliona evra za nabavku softverske i hardverske opreme.  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/ts-tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-zaposlenih-u-gimnaziji-u-beloj-crkvi.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju zaposlenih u Gimnaziji u Beloj Crkvi

"Pozivamo vas da pokrenete postupak ne čekajući da neko podnese krivičnu prijavu, i da javnost obavestite o započinjanju i ishodu vaših aktivnosti u vezi sa ovim slučajem" 16. sep 2019 Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta. TS je u saopštenju ocenio da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, "ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a predsednik opštine Bela Crkva i druga neimenovana lica krivično delo trgovine uticajem, u vezi sa zapošljavanjem u gimnaziji, odnosno uslovljavanjem rada u gimnaziji obavljanjem poslova u korist političke stranke". "Imajući u vidu uznemirenje javnosti u Beloj Crkvi i šire, nemogućnost građana da utvrde istinitost tih navoda, ovlašćenja kojima raspolaže javni tužilac i činjenicu da je reč o krivičnim delima iz stvarne nadležnosti posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, i mesne nadležnosti beogradskog VJT, pozivamo vas da pokrenete postupak ne čekajući da neko podnese krivičnu prijavu, i da javnost obavestite o započinjanju i ishodu vaših aktivnosti u vezi sa ovim slučajem", piše u saopštenju. Portal Belocrkvanske novosti preneo je juče da su profesorka engleskog jezika u Gimnaziji u Beloj Crkvi Marija Petrović Stanković i njena trudna koleginica, profesorka matematike Mirjana Mitrović ostale bez posla, pošto su odbile političke ucene da u slobodno vreme treba da se bave "botovanjem" i idu na političke mitinge. "Tražili su od mene da malo kucam popodne - malo idem na mitinge. To je nešto što ne želim da prihvatim. Da sam na to pristala, i danas bi bila zaposlena. Jer, onda čak nije ni bitno da li imate diplomu ili ne. Verujem da ovo nije kraj, verovatno ću još neke stvari preživljavati. Cilj je da ostanu samo oni koji ne razmišljaju svojom glavom. Ako se tortura nastavi, ne želim da odgajam svoje dete u ovakvoj sredini. S druge strane, drago mi je što su sugrađani i učenici organizovali proteste i pokazali solidarnost sa nama", kazala je Mirjana Mitrović za Belocrkvanske novosti (https://bcnovosti.blogspot.com/). Profesorka engleskog jezika Marija Petrović Stanković, koja je od 2014., godine bila zaposlena u Gimnaziji u Beloj Crkvi, kazala je da su i od nje tražili da bude "bot", da kuca i piše komentare. "Dobila sam uputstva od direktorke da se obratim osobi koja vodi ovu opštinu, predsedniku Skupštine opštine Marjanu Aleksiću. Tražili su od mene da budem bot, da kucam komentare, pišem komentare. Ja takve stvari ne mogu da prihvatim i da uradim, mene politika ne interesuje. I pošto nisam pristala na to, ostala sam bez posla", navela je Marija Petrović Stanković. (Beta)Podelite ovu stranicu!  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/efikasnija-borba-protiv-svih-vidova-kriminala-srbija-dobija-nacionalni/46c4e46

Autori: Tanjug, Srna

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: EFIKASNIJA BORBA PROTIV SVIH VIDOVA KRIMINALA Srbija dobija nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem

U Srbiji će biti uspostavljen nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema danas su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali.Dokument su u Palati Srbija potpisali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanović Ganić.Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin."Važan korak za pristup EU"Ministar Stefanović ocenio je da je potpisivanje današnjeg sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u EU i dostizanju visokih evropskih standarda.Kako je rekao, to je korak koji je, pre svega, usmeren prema građanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti.- Formiranje sistema omogućiće digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacija između svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala - rekao je Stefanović.Dodao je da je početka godine Odeljenje za organizovani kriminal MUP-a je Tužilaštvu predalo 78 članova kriminalnih grupa koje su se bavile švercom narkotika i oružja, krijumčarenjem migranata, visokotehnološkim kriminalom i drugim teškim krivičnom delima, kao i da su tokom ove godine zaplenjene 4,4 tone droge na teritoriji Srbije.- Uspostavljanje ovog nacionalnog sistema omogućiće da institucije brže razmenjuju podatke i da brže reaguju na terenu. Kad uspostavimo ovaj sistem policajci i tužioci će moći da na jedinstvenoj komunikacionoj platformi provere da li je počinilac krivičnog dela ranije učestvovao u kriminalnim radnjama, da li je osuđivan... Neće se gubiti vreme na razmenu papira - naglasio je Stefanović.Istakao je da je Srbija do sada ispunila više od 50 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24 i dodao da će uspostavljanjem ovog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih preporuka Evropske komisije.           

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: euractiv.rs

Link: https://www.euractiv.rs/odrzivi-razvoj/14149-analize-kvaliteta-vazduha-koje-rade-lokalne-samouprave-nerazumljive-graanima

Autori: Novinska Agencija Beta

Teme: Javne nabavke

Naslov: Analize kvaliteta vazduha koje rade lokalne samouprave nerazumljive građanima

Analize kvaliteta vazduha u Srbiji, koje sprovode lokalne samouprave, često su bez kontinuiteta i transparentosti, a dobijeni podaci su predstavljeni suviše stručno i nerazumljivo za veći deo javnosti, pokazala je 16. te Analize kvaliteta vazduha u Srbiji, koje sprovode lokalne samouprave, često su bez kontinuiteta i transparentosti, a dobijeni podaci su predstavljeni suviše stručno i nerazumljivo za veći deo javnosti, pokazala je 16. septembra predstavljena Analiza o dostupnosti i kvalitetu informacija o aerozagađenju iz lokalnih mreža za monitoring vazduha koju je sprovela organizacija Fraktal. "Izveštaji lokalnih samouprava o kvalitetu vazduha su veoma stručno napisani i međi i građani ih teško razumeju, a i potraga za tim izveštajima je iscrpljujući proces" jer su skriveni na sajtovima lokalnih samouprava, rekla je na konferenciji za novinare glavni istraživač na projektu Lidija Kesar, ističući da javnost u svakom trenutku mora da zna kakav je vazduh koji udiše, kao što se zna koja je temperatura vazduha. Istraživanje je, kako je navela, obuhvatilo Suboticu, Valjevo, Sremsku Mitrovicu, Smederevo i Kosjerić, gde je kvalitet vazduha, po podacima Agencije za zaštitu životne sredine, treće, najlošije kategiorije. Kako je objasnila, osnovu istraživanja činili su Programi kontrole kvaliteta vazduha, čija izrada je obaveza lokalnih samouprava po Zakonu o zaštiti vazduha, a analiza je pokazala da ti izveštaji nisu konzistentni. "Utvrdili smo i da postoje prekidi u merenju, a razlozi su često banalni, poput da se merenja ne vrše vikendom, za vreme državnih, ali i verskih praznika, jer su institucije u kojima je oprema tada zaključana, a osoba koja mora da uzme uzorke nije u mogućnosti da pristupi opremi", rekla je Keser. Prema njenim rečima, jedan od uzroka prekida merenja je i servisiranje uređaja za monitoring kvaliteta vazduha. "U Smederevu se recimo ne vrši merenje u decembru mesecu, kada je zagađenje vazduha najviše, jer se tada servisiraju merni uređaji", kazala je ona, navodeći da se tako onemogućava ozbiljnija analiza i planiranje mera kako da se reši problem zagađenja. Dodala je da se prekidi dešavaju i zbog neusaglašenosti procedure merenja sa Zakonom o javnim nabavkama, jer dolazi do prolongiranja angažovanja institucije koja će vršiti merenja, tako da postoje prekidi od više meseci, jer tender nije sporoveden ili je oboren. "To je nedopustivo, pogotovo što se takva situacija dešava u periodu kada su zagađenja najveća, od januara do marta", navela je Keser. Ona je ocenila kao poražavajuće i to što Program kontrole kvaliteta vazduha lokalnih samouprava, uprkos tome što se predaju retroaktivno, dobijaju saglasnost Ministarstva zaštite šivotne sredine. Uporedne analize svih tih programa, za period od 2016. do 2019. godine, za gradove obuhvaćene istraživanjem, pokazale su da nema nikakve pravilnosti u planiranju, izradi i odobravanju tih dokumenata. Direktorka Fraktala Ana Ranković je kazala da je istraživanje nastalo iz potrebe da se problem aerozagađenja sagleda iz perspektive običnih građana. "Istraživanje je rađeno oko pola godine i usmereno na trenutnu situaciju, a ključno je da se nakon dobijenih podataka predlože mere i nađu rešenja za smanjivanje aerozagađenja", rekla je ona. Dodala je da država mora da odluči da li je spremna na veća ulaganja za smanjenje aerozagađenja, jer u svetu već postoje tehnička rešenje i mere koje su i Srbiji sve dostupnije. Kako je istaknuto na konferenciji, sa rezultatima istraživanja su upoznati i Ministarstvo zaštite životne sredine i lokalne samouprave, a očekuje se da se kroz javnu raspravu razmotre manjakvosti Zakona o zaštiti vazduha, koji bi rezultirao njegovom promenom. Istraživanje je sprovela organizacija Fraktal u okviru projekta "Za bolji kvalitet vazduha kroz transparentno i odgovorno upravljanje podacima", podržanog od strane Delegacije EU u Srbiji, a posredstvom partnerskih organizacija BIRODI, Partneri za demokratske promene Srbija i Pravni skener i njihovog krovnog projekta Budućnost slobode informacija u Srbiji. Izvor: Beta Foto: Beta 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: PRAVOSUĐE U MEDIJSKOM BLATU

BEOGRAD, 16. septembar 2019. (FoNet) - Grupa od 17organizacija civilnog društva pozvala je danas Državno većetužilaca, Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstvada rade svoj posao i zaustave dalje urušavanje institucijakroz tabloide.Postupanje Republičkog javnog tužioca, samo na osnovupisanja tabloida, bez ikakve provere, ukazuje na odsustvopoverenja u instituciju kojom rukovodi i u članove teinstitucije, navdi se u saopštenju.Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kaostavljanje Republičkog tužioca u funkciju napada na pojedinečlanove Državnog veća tužilaca, pre nego što je utvrđeno dali su se ogrešili o etičke norme.Svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcijazahteva hitnu reakciju nadležnih organa.Objavljeni izvodi "mišljenja Etičkog odbora", međutim,ukazuju na to da je brza reakcija ovog tela u javnostistvorila utisak da je krivica utvrđena i cela stvar jeprepuštena kreiranim konstrukcijama, tabloidima i Gongovima,dodaje se u zajedničkom saopštenju.Postupci su izmešteni iz institucija u medijsko blatotabloida i dovode do urušavanja kredibiliteta Državnog većatužilaca i Visokog saveta sudstva, kao i ugrožavanjabezbednosti nosilaca pravosudne funkcije.Upozoravamo da je mogući cilj ovakvih postupaka razrešenjesvih nosilaca pravosudnih funkcija koji se usude da javnoiznesu kritički stav vezan za dešavanja u profesiji.Ovaj slučaj nas je podstakao da ukažemo na fenomen,"zarobljena država u pravosuđu", to jest da se institucijezloupotrebljavaju u interesu uske grupe na vlasti, umesto darade u interesu prava građana.Republički javni tužilac, DVT i VSS dužni su, po Ustavu, daobezbede samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva isudija kako bi javnost stekla poverenje u ove institucije igrađani ostvarivali svoja prava, zaključuje se usaopštenju.Potpisnici saopštenja su Slavko Ćuruvija fondacija, Srbija upokretu, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava,Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska pravaJUKOM, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odborza ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.Saopštenje su potpisali i Transparentnost Srbija, Beogradskicentar za bezbednosnu politiku, Odbor za ljudska prava Niš,Katalist Balkans, Fondacija za otvoreno društvo, Odbor zaljudska prava Negotin, Partneri Srbija i Novi optimizam.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a526235/NVO-tuziocima-i-sudijama-Zaustavite-zarobljavanje-drzave-u-pravosudju.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu

Grupa od 17 organizacija civilnog društva pozvala je danas Državno veće tužilaca, Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva da rade svoj posao i zaustave dalje urušavanje institucija kroz tabloide.Postupanje Republičkog javnog tužioca, samo na osnovu pisanja tabloida, bez ikakve provere, ukazuje na odsustvo poverenja u instituciju kojom rukovodi i u članove te institucije, navdi se u saopštenju.Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kao stavljanje Republičkog tužioca u funkciju napada na pojedine članove Državnog veća tužilaca, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme.Svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa. Objavljeni izvodi "mišljenja Etičkog odbora", međutim, ukazuju na to da je brza reakcija ovog tela u javnosti stvorila utisak da je krivica utvrđena i cela stvar je prepuštena kreiranim konstrukcijama, tabloidima i Gongovima, dodaje se u zajedničkom saopštenju.Postupci su izmešteni iz institucija u medijsko blato tabloida i dovode do urušavanja kredibiliteta Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, kao i ugrožavanja bezbednosti nosilaca pravosudne funkcije. Upozoravamo da je mogući cilj ovakvih postupaka razrešenje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji se usude da javno iznesu kritički stav vezan za dešavanja u profesiji.Ovaj slučaj nas je podstakao da ukažemo na fenomen, "zarobljena država u pravosuđu", to jest da se institucije zloupotrebljavaju u interesu uske grupe na vlasti, umesto da rade u interesu prava građana. Republički javni tužilac, DVT i VSS dužni su, po Ustavu, da obezbede samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva i sudija kako bi javnost stekla poverenje u ove institucije i građani ostvarivali svoja prava, zaključuje se u saopštenju.Potpisnici saopštenja su Slavko Ćuruvija fondacija, Srbija u pokretu, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.Saopštenje su potpisali i Transparentnost Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Odbor za ljudska prava Niš, Katalist Balkans, Fondacija za otvoreno društvo, Odbor za ljudska prava Negotin, Partneri Srbija i Novi optimizam.        

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:818511-Toranj-na-beogradskom-aerodromu-gradi-fer-plej

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Toranj na beogradskom aerodromu gradi fer-plej

Pred skupštinom tumačenje zakona o zaštiti ponuđača u projektima EIB. Tender za izvođača radova na proširenju AerodromaPOTENCIJALNI graditelji novog tornja na Aerodromu "Nikola Tesla" i oni koji pretenduju da u njega ugrade savremenu radarsku opremu - moći će da računaju na fer borbu. Pred narodnim poslanicima će se u utorak naći autentično tumačenje zakona koji reguliše zajmove od Evropske investicione banke. Njegovim usvajanjem konačno će domaća Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki biti nadležna za rešavanje žalbi ponuđača koji su ostali bez posla. Ovo je bila kočnica u sprovođenju projekta koji se plaćaju iz EIB zajmova. U istoj situaciji, pre nekoliko godina bili su poslovi čiji je nosilac bila sama država Srbija. Ako bi se žalio nezadovoljni ponuđač, niko nije bio nadležan za rešavanje žalbe. Finansijski ugovor ograničavaju promenu Zakona o javnim nabavkama i nadležnost Komisije, a sam EIB, za razliku od drugih finansijskih institucija, ne razmatra zahteve za zaštitu prava. Zato zaštita ponuđača u projektima koje finansira EIB jedno vreme nije postajala. U novembru 2017. godine sličnim autentičnim tumačenjem je ovaj problem prevaziđen, ali samo kada zajam glasi na Srbiju. Novo autentično tumačenje rešava problem kada kredit uzima pravno lice. Trenutno je u toj situaciji Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA. - Zasada se to odnosi jedino na važeći ugovor sa SMATS-om, ali nije isključeno da će ih u budućnosti biti više, jer mi radimo sa velikim brojem klijenata iz javnog sektora - kaže, za "Novosti", Dubravka Negre, direktorka predstavništva EIB za Zapadni Balkan. - Što se tiče ugovora sa SMATSA, nadležna ustanova za implementaciju projekta je upravo kontrola leta. Nadamo se da će ubrzo po završetku skupštinske procedure da se završi i procedura javnih nabavki kako bi došlo do uspešne realizacije investicionog projekta koji je od velike važnosti za dalji razvoj vazdušnog saobraćaja u Srbiji. Potraga za izvođačima radova na proširenju Beogradskog aerodroma upravo je u toku. Dubravka Negre - Kontrola letenja Srbije i Crne Gore sprovela je tender "Nabavka radova na izgradnji Aneksa zgrade CKL Beograd i tornja AKL Beograd" u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Republike Srbije - čuli smo u ovoj instituciji. - Realizacija tendera je u toku i trenutno se ocenjuju sve prispele ponude. OBEZBEĐENO 118 MILIONA EVRA SMATSA je obezbedila ukupno 118 miliona evra iz sopstvenih sredstava, kredita EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Sredstvima iz zaključenog ugovora u naredne četiri godine biće izvršena modernizacija sistema kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori, što podrazumeva i nabavku i implementaciju radarskih sistema na tri nove lokacije, Beograd, Besna kobila i na lokaciji Vrsuta u Crnoj Gori. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: NVO: Zaustaviti dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na članove Državnog veća tužilaca

NVO: Zaustaviti dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na članove Državnog veća tužilacaBEOGRAD, 16. septembra 2019. (Beta) - Organizacije civilnog društva pozivale su danas Državno veže tužilaca (DVT), Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva (VSS) da rade svoj posao i zaustave dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na pojedine članove DVT-a, pre nego što je utvrdjeno da li su se ogrešili o etičke norme."Postupanje Republičkog javnog tužioca, samo na osnovu pisanja tabloida, bez ikakve provere, ukazuje na odsustvo poverenja u instituciju kojom rukovodi i u članove te institucije. Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kao stavljanje Republičkog tužioca u funkciju napada na pojedine članove DVT, pre nego što je utvrdjeno da li su se ogrešili o etičke norme", navodi se u saopštenju koje je potpisalo nekoliko organizacija.NVO su navele da svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa."Medjutim, objavljeni izvodi 'mišljenja Etičkog odbora' ukazuju na to da je brza reakcija ovog tela u javnosti stvorila utisak da je krivica utvrdjena i cela stvar je prepuštena kreiranim konstrukcijama, tabloidima i GONGO-ovima", navele su potpisane nevladine organizacije.U saopštenju je ocenjeno da su postupci "izmešteni iz institucija u medijsko blato tabloida" i da time dovode do "urušavanja kredibiliteta DVT-a i VSS-a, kao i ugrožavanja bezbednosti nosilaca pravosudne funkcije"."Upozoravamo da je mogući cilj ovakvih postupaka razrešenje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji se usude da javno iznesu kritički stav vezan za dešavanja u profesiji", navodi se u saopštenju.Taj slučaj naveo je organizacije civilnog društva da ukažu na fenomen "zarobljena država u pravosudju", to jest da se institucije zloupotrebljavaju u interesu uske grupe na vlasti, umesto da rade u interesu prava gradjana, kao i da je rezultat svega toga, kako su kazali, dalje urušavanje poverenja u pravosudje kao ključni segment društva.Potpisnici saopštenja su Gradjanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Fondacija za otvoreno društvo, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija, Srbija u pokretu, Centar za praktičnu politiku, Odbor za ljudska prava Niš, Katalist Balkans, Odbor za ljudska prava Negotin, Partneri Srbija i Novi optimizam.Srpski tabloidi objavili su fotografije proslave rodjendana tužioca Stanislava Dukića, koji je službovao u Novom Pazaru, nekih ljudi iz tog grada koji su označeni kao kriminalci i saradnici kriminalaca, kao i drugih javnih tužilaca koji su prisustvovali toj proslavi.Zamenik republičkog javnog tužioca i zamenik predsednika Državnog veća tužilaca (DVT) Goran Ilić takodje se našao na naslovnim stranam tabloida, a za njega je u javnosti poznato da često govori o problemima u struci i slučajevima poput Savamale ili divlje gradnje na Kopaoniku.Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac inicirala je potom sazivanje hitne sednice Etičkog odbora koji je odlučio da slučaj prosledi Disciplinskoj komisiji.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: cins.rs

Link: https://www.cins.rs/en/serbian-progressive-party-bots-had-access-to-kurir-and-espreso-websites/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Serbian Progressive Party Bots Had Access to Kurir and Espreso Websites

 1. Sep 2019. Comment section on the Espreso website; photo by: CINS Serbian Progressive Party activists, also known as bots, have until recently been able to leave thousands of pluses and minuses on comments posted on the Kurir and Espreso websites through the VotR2 app, thus influencing the readers of these popular media. The app contains information from the two websites' code and has been operating independently of the bots' activities, shows research conducted by the Center for Investigative Journalism of Serbia (CINS). Activists of the ruling party have had access to the Kurir and Espreso websites, where they could leave a large number of pluses of minuses on existing comments by readers, shows CINS' analysis of the code of the VotR2 app, which the party's "Internet team" has been using. In that way the activists, also known as bots, according to instructions received in advance, awarded positive or negative marks to the comments published by the two media, which in the case of the Južne Vesti website they used to deal with criticism aimed at the Serbian Progressive Party and Serbian President Aleksandar Vučić. Through that influence they create a false public image, CINS' interlocutors say."VotR2 is especially designed to manipulate comments through voting," says Jurre van Bergen, a digital security expert with the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).This data was revealed by the VotR2 app's code, i.e. text, which was available for download at least until January 2019. The code shows that it was enough to install the app on one's cell phone and thus access these websites. Although the app no longer exists in the Google Play Store, it is available on at least one of the foreign websites that collect apps (APKMonk), while CINS reveals that accessing media websites in a similar way is still possible.VotR2 is easy to use. "VotR2 is especially designed to manipulate comments through voting." Jurre van Bergen Judging by the analyzed code, after they have downloaded and launched the app on their phone the user receives a code they need to verify through a program on their computer. The app then continues to operate without further orders from the user, i.e. "in the background" of the phone, where it performs the work it was designed for - gives pluses and minuses to existing comments on the Kurir and Espreso websites. Van Bergen, a digital security expert, analyzed the app using three different tools. He says that, apart from operating on its own, the app is programmed to relaunch every time an Android phone is turned on or restarted.Voting is done automatically every six seconds, with up to five votes per comment, after which the app moves on to the next comment. Votes are awarded according to a list of comments, with specific instructions as to whether a positive or a negative vote should be given.This is possible b ecause the app code contains links leading to the comments on the news posted on the two websites. The Kurir and Espreso websites probably perceive clicks on those links as voting via mobile apps of these media, according to Van Bergen and other experts CINS consulted. These links are still available today, albeit better protected than before.How Do We Know the App Belongs to the Progressive PartyWith the help of several experts, CINS analyzed the code and found data on an IP address under the number 77.46.148.99. An IP address is a unique number, similar to a phone number, used by computers to communicate with each other on the Internet. During operation, the app communicated with a server, i.e. with this IP address.A checkup of IP address ownership on any publicly available website (such as whois.domaintools.com) shows that its owner is the Serbian Progressive Party. The party registered this IP address in March 2016 at the address of the party headquarters, Palmira Toljatija 5 in Belgrade's New Belgrade municipality. CINS reported earlier on how the Serbian Progressive Party had acquired the office space through an unpermitted donation.By the time this article was published, the Progressive Party did not answer CINS' questions.IP address ownershipThe aim of leaving comments under news and voting for them is to get access to potential voters through the vote of "a neutral fellow citizen," says Nemanja Nenadić of Transparency Serbia."The aim is to create an impression of what the majority thinks, what a socially acceptable opinion is. I suppose that ultimately that has some effect on voters, because otherwise I do not think the ruling party, and probably some other parties to a lesser extent, according to their financial capacity, would be putting so much effort into it," adds Nenadić.Gordana Bjeletić, Editor-in-Chief of the Južne Vesti website, says that the bots are the most active on that website when the Serbian Progressive Party of the president are mentioned: "The most reactions, pluses and minuses are given to the news that mention Aleksandar Vučić."Interest of a Media Outlet or of the PartyAccording to experts, for the app to access the Kurir and Espreso websites in this way, the media had to give access to the Serbian Progressive Party, or for someone to hack their mobile apps. The third option is insufficient protection. "None of the users of the Kurir and Espreso websites actually know they are in that way taking part in a staged public debate." Tanja Maksić Tanja Maksić, Vice President of the Association of Online Media (AOM), told CINS that if the media themselves had allowed access to the app, that was "completely unethical" and "unacceptable.""That kind of business relationship is never transparent. None of the users of the Kurir and Espreso websites actually know they are in that way taking part in a staged public debate," said Maksić, adding that this created a false public image.Ana Marković, Executive Director of Espreso Group, which includes the Espreso website, denied that the Group had ever given the Espreso code to anyone, and says that only readers have control over the pluses and minuses awarded to comments. In her first reply to CINS, Marković said that "we have not noticed that those data are being manipulated," but later, after consultation with the technical team, confirmed that the website had had problems in the past with some bots "who vote automatically by changing the IP address of the server," i.e. by changing its location.The technical team also mentioned the possibility of hacking:"The aforementioned public API link is relatively easy to get by 'sniffing' traffic through Wireshark or by decompiling the app and reverse engineering the API call, just like it is possible to reach it from any other app," reads the reply.However, Marković declined to say whether Espreso's official position was that they had been hacked.CINS journalists received an identical answer from Sonja Lakić, Deputy Editor of the Kurir website, who also consulted the technical team and added that they had not given anyone their code."Kurir and Espreso were not hacked. It is a legitimate function that was envisaged - an API that will vote for or against comments on their website. Nevertheless, they did not build adequate security measures which would prevent people from manipulating voting with pluses or minuses on comments," says Van Bergen.The part of the app code where you can find Kurir and Espreso websitesKurir and Espreso are part of Adria Media Group, one of the largest media groups in the Balkans. The Group was owned by businessman Aleksandar Rodić until January 2019, after which it was taken over by Igor Žeželj, the head of well-known website Mondo.The Kurir newspaper is distributed nationwide, while the websites of both media register a lot of traffic. Kurir.rs boasted that close to 2.8 million readers visited the website over the course of August 2018, whereas research conducted by the Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) showed that these two media had attracted 7.5% of the total audience in Serbia in 2018. Before purchasing the media outlet, Mondo handed the Commission for Protection of Competition an estimate that the two websites accounted for about 16.4% of the website market.There are many comments under news posted on the Kurir website, sometimes up to 10 times more than on the rival Blic website. CINS' interlocutors say that, if the app creator so wishes, comments and rating them with pluses and minuses can increase traffic on websites."They can create a system where every vote is not a visit, they can create a system where a vote is a visit. The goal is to manipulate the system," said Gordana Bjeletić of Južne Vesti, which recently faced an "assault" by bots.On some media websites, the comments with the most pluses automatically rise to the top and are the first to be seen by readers.On the other hand, for parties this is a way to promote opinions that are positive for them. The experience of Južne Vesti shows that the biggest number of pluses and minuses go to the news that pertain to the incumbent authorities, from comments in their favor to criticism:"They are very sensitive to each piece of news, each topic where the authorities are criticized and they react the most to that," Bjeletić explains. Although voting did not bring Južne Vesti more traffic, she believes the party would not have done it if it had no effect, adding that their objective is to influence people, especially those who are undecided and look at what others think.Nemanja Nenadić says that it is important for the media to prevent further access to comments, if they were hacked, otherwise their behavior might be interpreted as support to a political option. On the other hand, if the media allowed the Serbian Progressive Party to vote in this way, that would be "a special form of free service which would have to be reported as a free service, as a contribution to party funding."Slučaj Južne vestiA testimony by a former Serbian Progressive Party bot, published by Južne Vesti in early August, revealed that the ruling party has an organized botting system the purpose of which is to create a false image of satisfaction with the current government. In the anonymous interview, the Progressive described how the party kept a record of Internet activities through its local offices, while the superiors are at the headquarters in Belgrade. Soon after the interview was posted, the website received more than 22,500 votes on the piece from the same IP address. The IP address is registered at the address of the Serbian Progressive Party headquarters in Belgrade. The text was created within the project "Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24" supported by the European Union. The content of the text is sole responsibility of the author and does not necessarily reflect positions of the European Union.From November 2018 to September 2019 the work of CINS is supported by Sweden, within the Belgrade Open School program "Civil Society as a Force for a Change in the Serbia's EU Accession Process." Related reserch Anđela MilivojevićMember of CINS team since 2011, as an investigative journalist she writes about crime and corruption in the Balkans. She specialized in sending FOIA requests, databases, as well as data analysis & visualizations. During 2018, she was the lead reporter and coordinator of a team working on a database of proceedings against public officials. In 2018, this database was shortlisted in the Open Data category for the GEN Data Journalism Award. As a CINS team member, she was a winner of the 2017 European Press Prize and the WJP Anthony Lewis Prize for Exceptional Rule of Law Journalism.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:818532-Novosadjanima-stizu-vozila-sa-klimom-i-internetom

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novosađanima stižu vozila sa klimom i internetom

Gradski prevoznik JGSPGRADSKI prevoznik JGSP "Novi Sad", nastavlja da obnavlja i podmlađuje vozni park, a već početkom naredne godine, putnici bi mogli da se voze u novim autobusima. Reč je o kupovini 30 solo "Mercedesovih" vozila, čija je vrednost nešto više od 682 miliona dinara, a rok isporuke je 180 dana od dana zaključivanja ugovora, odnosno šest meseci. Iako je prvobitan plan bio da istom javnom nabavkom kupi 50 niskopodnih, solo i zglobnih autobusa na prirodni gas, kako se navodi na sajtu gradskog prevoznika, tender je samo delimično uspeo, jer su ponude za 20 zglobnih autobusa bile prihvatljive, i ova nabavka će morati da se ponovi. Svih 30 solo autobusa, ali i 20 zglobnih koji se budu nabavljali biće identični. Gradski prevoznik zahteva da vozila imaju sistem za klimatizaciju, odnosno grejanje i hlađenje, ali bez stepenika na celoj površini autobusa namenjenoj za ulaz, izlaz, prolaz i stajanje putnika. Osim toga, nova vozila bi trebalo da imaju ugrađen WiFi ruter da se na internet može povezati najmanje 30 korisnika istovremeno, a u vozilima mora biti vidno označeno da poseduju internet. Uz to, svaki od ovih vozila imaće video-nadzor. Kapacitet solo autobusa je minimum 30 mesta za sedenje, a neophodno je da poseduju troja dvokrilna vrata. - Ovim nabavkama ćemo postići da više od polovine autobusa gradskog prevoznika budu nova, čime bi se smanjila starost voznog parka - kazali su u JGSP "Novi Sad". - Samim tim, putnici će dobiti kvalitetan prevoz kakav zaslužuju, klimatizovan i udoban, a preduzeće će ostvariti zacrtani cilj svog poslovanja. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0.489.html:818532-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%92%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B6%D1%83-%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novosađanima stižu vozila sa klimom i internetom

Gradski prevoznik JGSPGRADSKI prevoznik JGSP "Novi Sad", nastavlja da obnavlja i podmlađuje vozni park, a već početkom naredne godine, putnici bi mogli da se voze u novim autobusima. Reč je o kupovini 30 solo "Mercedesovih" vozila, čija je vrednost nešto više od 682 miliona dinara, a rok isporuke je 180 dana od dana zaključivanja ugovora, odnosno šest meseci. Iako je prvobitan plan bio da istom javnom nabavkom kupi 50 niskopodnih, solo i zglobnih autobusa na prirodni gas, kako se navodi na sajtu gradskog prevoznika, tender je samo delimično uspeo, jer su ponude za 20 zglobnih autobusa bile prihvatljive, i ova nabavka će morati da se ponovi. Svih 30 solo autobusa, ali i 20 zglobnih koji se budu nabavljali biće identični. Gradski prevoznik zahteva da vozila imaju sistem za klimatizaciju, odnosno grejanje i hlađenje, ali bez stepenika na celoj površini autobusa namenjenoj za ulaz, izlaz, prolaz i stajanje putnika. Osim toga, nova vozila bi trebalo da imaju ugrađen WiFi ruter da se na internet može povezati najmanje 30 korisnika istovremeno, a u vozilima mora biti vidno označeno da poseduju internet. Uz to, svaki od ovih vozila imaće video-nadzor. Kapacitet solo autobusa je minimum 30 mesta za sedenje, a neophodno je da poseduju troja dvokrilna vrata. - Ovim nabavkama ćemo postići da više od polovine autobusa gradskog prevoznika budu nova, čime bi se smanjila starost voznog parka - kazali su u JGSP "Novi Sad". - Samim tim, putnici će dobiti kvalitetan prevoz kakav zaslužuju, klimatizovan i udoban, a preduzeće će ostvariti zacrtani cilj svog poslovanja. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3322549/udruzenje-sudija-i-tuzilaca-evropskoj-organizaciji-medel-ne-mesajte-se-u-rad-nezavnisnih-tela-suverene-drzave

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA EVROPSKOJ ORGANIZACIJI MEDEL: Ne mešajte se u rad nezavisnih tela suverene države!

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) obratilo se otvorenim pismom MEDEL- u, u kom poziva ovo evropsko udruženje sudija i tužilaca da nepristrasno prati postupak vezan za sukob interesa pred Agencijom za borbu protiv korupcije, na osnovu prijava koje je ...Foto: Privatna ArhivaOTVORENO PISMODruštvo 16.09.2019. 16:58h 16.09.2019. 16:59hUdruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) obratilo se otvorenim pismom MEDEL- u, u kom poziva ovo evropsko udruženje sudija i tužilaca da nepristrasno prati postupak vezan za sukob interesa pred Agencijom za borbu protiv korupcije, na osnovu prijava koje je UST podnelo protiv pojedinih članova Državnog veća tužioca (DVT). Kako se navodi, UST poručuje MEDEL-u da se ne meša u rad nezavisnih tela suverene države, na osnovu poluinformacija. U saopštenju koje je potpisao predsednik UST Nenad Stefanović navodi se i da UST sumnja da se ova organizacija bavi "etiketiranjem onih koji nisu njihovi članovi i ne plaćaju članarinu, prilično visoku za samofinansirajuća udruženja".- Prihvatamo i shvatamo da je jako nezgodno što su postupci pokrenuti protiv članova Državnog veća tužilaca koji su istovremeno i članovi Udruženje tužilaca Srbije, koje je član MEDELA, što svakako ne baca naročito dobro svetlo na MEDEL, pogotovo ako se ispostavi da su zaista bili u sukobi interesa ili da postoje osnovi za njihovu disciplinsku odgovornost, ali treba da Vas teši da Vi, kao ni mi, zaista nismo odgovorni za postupke drugih. Naposletku, pozivamo Vas da razmislite šta bi evropske zemlje, čije sudije i tužioce okupljate, uradile da se članovi pravosudnih saveta nađu u sukobu interesa ili budu snimljeni u neobaveznom druženju sa ljudima iz kriminalnog miljea, pa da sa sobom u Beograd donesete i primere dobre prakse zemalja EU, jer UST temeljno proučava istu, kako bi se što bolje pripremila za Vaš dolazak u Beograd. Do tada, najlepše Vas molimo da se o stanju u srpskom pravosuđu ne obaveštavate isključivo preko svojih članova, budući da to nije previše objektivno, te da uvažite činjenicu da suverena država ima svoje zakone i nezavisna tela, kao i da je pravosuđe pod skriningom Delegacije EU u Beogradu u postupku pridruživanja, te da navodno ugrožavanje funkcionisanja Državnog veća tužilaca ne bi ostalo bez reakcije - navodi se u otvorenom pismu UST i dodaje da će biti zadovoljni ukoliko ovo evropsko udruženje bude pratilo postupak pred Agencijom za borbu priotiv korupcije.- Ukoliko je Agencija za borbu protiv korupcije uvažila zahtev iz februara 2019. godine da Vaši predstavnici prate čitav proces vezan za sukob interesa članova Državnog veća tužilaca pred agencijom, unapred se radujemo, ali ste takav zahtev izgleda slali bez razloga, budući da agencija očigledno nema nikakvu nameru ni da otpočne, niti da okonča te postupke, zbog pristiska jednog dela nevladinih organizacija, a koje stvaraju atmosferu "izmišljenog političkog progona" pa ako Vaša saopštenja ne smatrate mešanjem u rad Agencije, bili bi Vam zaista zahvalni da u nekom sledećem saopštenju apelujete i da se postupci pred agencijom pokrenu sa mrtve tačke - piše u pismu MEDEL-u. (Kurir.rs/J. S. /foto: UST) Udruženje sudija i tužilaca Srbije, nenad stefanovic, MEDEL, otvoreno pismo,        

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Srbija dobija nacionalni kriminalisticko-obaveštajni sistem

Srbija dobija nacionalni kriminalisticko-obaveštajni sistemBEOGRAD, 16. septembra (Tanjug) - U Srbiji ce biti uspostavljen nacionalni kriminalisticko-obaveštajni sistem koji ce omoguciti elektronsku razmenu podataka izmedu svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema danas su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovic, ministarka pravde Nela Kuburovic i ministar finansija Siniša Mali.Dokument su u Palati Srbija potpisali i republicki javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matic, direktor Agencije za borvu protiv korupcije Dragan Sikimic i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanovic Ganic.Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.Stefanovic je ocenio da je potpisivanje sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom clanstvu u EU i dostizanju visokih evropskih standarda.Kako je rekao, to je korak koji je, pre svega, usmeren prema gradanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti."Formiranje sistema omoguci ce digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacoja izmedu svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Stefanovic.Dodao je da je od pocetka godine Odeljenje za organizovani kriminal MUP-a je Tužilaštvu predalo 78 clanova kriminalnih grupa koje su se bavile švercom narkotika i oružja, krijumcarenjem migranata, visokotehnološkim kriminalom i drugim teškim krivicnom delima, kao i da su tokom ove godine zaplenjene 4,4 tone droge na teritoriji Srbije."Uspostavljanje ovog nacionalnog sistema omogucice da institucije brže razmenjuju podatke i da brže reaguju na terenu. Kad uspostavimo ovaj sistem policajci i tužioci ce moci da na jedinstvenoj komunikacionoj platformi provere da li je pocinilac krivicnog dela ranije ucestvovao u kriminalnim radnjama, da li je osudivan... Nece se gubiti vreme na razmenu papira", naglasio je Stefanovic.Podsetio je da je Srbija do sada ispunila više od 50 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24 i dodao da ce uspostavljanjem ovog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznacajnijih preporuka Evropske komisije.Stefanovic je rekao i da je potpisivanje sporazume rezultat rada višegodišnjeg zajednickog rada medusektorske radne grupe i zahvalio predstavnicima Evropske komisije, koja je finansijski pomogla ovaj projekat, te Kraljevini Švedskoj koja u kontinuitetu podržava Srbiju u procesu evropskih integracija u oblasti bezbednosti.Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija posvecena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma navodeci da je u proteklom periodu Vlada Srbije donela niz zakona i podzakonskih akata kojima se jacaju kapaciteti u toj borbi."Potpisivanje sporazuma je pravi primer kako da svi zajedno uhvatimo u koštac sa problemima bezbednosti i kriminala", rekao je Mali.Naveo je da je borba protiv pranja novca doprinela smanjenu rizika ulaganja u našu zemlju i podsetio da je Srbija u junu skinuta sa tzv.crne liste FATF-e i da je u prvoj polovini 2019.godine direktan priliv stranih ulaganja izynosi 1,9 milijardi evra što je, kaže, za 31 odsto više nego prošle godine."Srbija je i dalje lider u privlacenju stranih investicija u regionu i dodao da je u prvih šest meseci u u ovoj godini za 31 odsto porasle strane investicije u našoj zemlji", rekao je Mali i najavio donošenje nove Strategije o sprecavanju pranja novca do kraja godine.Ministarka pravda Nela Kuburovic rekla je da je uspostavljanje nacionalnog kriminalisticko-obaveštajnog sistema bila jedna od obaveza naše zemlje u okviru Poglavlja 24 i da je protokol koji su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova potpisali 2017 bio je na neki nacin pretece današnjem sporazmu i da dva ministarstva i tužilaštvo i policija duže od dve godine elektronski razmenjuju podatke."Bilo je potrebno da zamenimo pismeno dopisivanje, pre svega evidencije o prebivalištima, kao i da policija ima uvid u bazu našeg ministarstva. Za dve godine u bazu podataka o prebivalištu ima više od 640.000 upisa što govori o tome kolika je ušteda u vremenu i krace trajanje postupaka u tužilaštvu", navela je Kuburovic.Istakla je da ce ministarstvo na cijem je celu nastaviti da saraduje sa Ministarstvu unutrašnjih poslova na razvoju ove platforme, kao i na bazi podatak o sprecavanju i borbu protiv terorizma.Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da potpisivanje današnjeg sporazuma korak napred na putu Srbije ka clanstvu u EU i istakao da je važno da Srbija ima nacionalni sistem koji ce doprineti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala sa kojim se, kaže, suocava svaka zemlja u svetu.Kao drugi razlog za uspostavljanje tog sistema naveo je važnost koordinacije svih nadležnih institucija i razmene informacija o aktivnostima kriminalnih grupa.Fabrici je kazao da je Evropska komisija podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji obezbedujuci 3,5 miliona evra za nabavku softverske i hardverske opreme.Republicki javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je da je Republicko javno tužilaštvo, zajedno sa ostalim nadležnim organima, posveceno borbi protiv organizovanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije i da u tom cilju ostvaruje odlicnu saradnju sa MUP-om i ostalim nadležnim državnim organima.Uspostavljanje nacionalnog kriminalisticko-obaveštajnog sistema, kao platforme za razmenu podataka izmedu nadležnih državnih organa ocenila je kao ogroman napredak u borbi protiv organizovanog kriminala koji ce doprineti povecanju efikasnosti i unapredenju kvaliteta u razmeni informacija na nacionalnom i medunarodnom nivou.''''Putem ovog sistema razvicemo jedinstvenu platformu za bezbednu elektronsku komunikaciju i razmenu podataka. Naš zajednicki cilj je da se razmena podataka vrši u realnom, aktivnom vremenu kako bi se povecala efikasnost svih državnih organa koji se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije'''', istakla je Dolovac

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/157627/bruka-sramota-nvo-brane-krimi-tuzioca

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: BRUKA I SRAMOTA! NVO brane krimi tužioca

Težak skandal! Grupa od 17 NVO organizacija stala je u odbranu člana Državnog veća tužilaca i zamenika republičkog javnog tužioca Gorana Ilića, za koga je Srpki telegraf otkrio da je slavio rođendan sa ljudima iz kriminalnog miljea koji su dobro poznati policiji.IZVOR: Republika ponedeljak, 16. 9. 2019.| 17:40 0Bez obzira na to što je Etički komitet Državnog veća tužilaca, posle pisanja Srpskog telegrafa o skandalu koji je izazvao pravi zemljotres u vrhu srpskog pravosuđa, pokrenuo postupak pred disciplinskom komisijom protiv Ilića i još četvoro tužilaca, grupa nevladinih organizacija stala je u njegovu zaštitu.Umesto da osude sramno ponašanjen tužilaca, koji su, podsetimo, 30. avgusta u "Šumadiji" bančili sa ljudima koji se sumnjiče da su umešani u krupan kriminal grupa nevladinih organizacija objavila je saopštenje u kojim su pokušali da celu priču relativiziju zaklanjajući se iza floskula o "tabloidnom blatu" i pričom o ugrožavanju "bezbednosti" nosilaca pravosudne funkcije.Među potpisnicima saopštenja u kojem se brani prljavi tužilac su i fondacija Slavko Ćuruvija fondacija, Srbija u pokretu, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava kao i Građanske inicijative. Takođe, iza ovog saoštenja stoje i Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Transparentnost Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Odbor za ljudska prava Niš, Katalist Balkans, Fondacija za otvoreno društvo, Odbor za ljudska prava Negotin, Partneri Srbija i Novi optimizam.Podsetimo, Srpski telegraf prvi je otkrio, a potom i dokumentovao fotografijama nezabeleženo bešćašće tužilaca, na šta su reagovali i republički tužilac Zagorka Dolovac, ministarka pravde Nela Kuburović, mnogobrojne kolege i stručna javnost.     

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15578/

Autori: Insajder

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: NVO: Zaustaviti dalje urušavanje pravosudnih institucija preko napada tabloida

Objavljeno: 16.09.2019 Tweet Organizacije civilnog društva pozvale su danas Državno veće tužilaca (DVT), Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva (VSS) da zaustave dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na pojedine članove DVT-a, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme. Pravda, sud, ilustracija "Postupanje Republičkog javnog tužioca, samo na osnovu pisanja tabloida, bez ikakve provere, ukazuje na odsustvo poverenja u instituciju kojom rukovodi i u članove te institucije. Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kao stavljanje Republičkog tužioca u funkciju napada na pojedine članove DVT, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme", navodi se u saopštenju. Oni navode da svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa, međutim, kako kažu, "brza reakcija i objavljivanje 'mišljenja Etičkog odbora' stvorila je utisak u javnosti da je krivica utvrđena". Kako kažu, cela stvar je prepuštena "kreiranim konstrukcijama, tabloidima i provladinim nevladinim organizacijama". "Upozoravamo da je mogući cilj ovakvih postupaka razrešenje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji se usude da javno iznesu kritički stav vezan za dešavanja u profesiji", navodi se u saopštenju. Potpisnici saopštenja su Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Fondacija za otvoreno društvo, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija, Srbija u pokretu, Centar za praktičnu politiku, Odbor za ljudska prava Niš, Katalist Balkans, Odbor za ljudska prava Negotin, Partneri Srbija i Novi optimizam. Podsetimo, pre nekoliko dana jedan tabloid je na naslovnoj strani objavio da je tužilac Stanislav Dukić, koji je i član Državnog veća tužilaca (DVT), slavio 50. rođendan "sa ljudima iz kriminalnog miljea dobro poznatog policiji". Prema navodima tabloida, na Dukićevom slavlju u hotelu na Banovom brdu bio je i Goran Ilić, zamenik predsednika DVT, tela koje bira i razrešava tužioce, kao i Zoran Vidaković, disciplinski tužilac DVT. Sve navode tabloida, pomenuti tužioci odmah su demantovali. Ipak, republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja se već godinama nije pojavila u javnosti da odgovori na brojna pitanja iz nadležnosti javnog tužilaštva, nije poverovala kolegama i pokrenula je postupak provere navoda iz tabloida.  Lično ona je inicirala sastanak Etičkog odbora Državnog veća tužilaca na kome bi se razmatrali postupci tužioca koji su bili na proslavi. U ponedeljak je Odbor odlučio da slučaj prosledi Disciplinskoj komisiji, a pred Odborom su se izjasnili i tužioci odbacujući sve navedeno iz teksta ovog tabloida. O slučaju objavljivanja fotografija sa proslave rođendana tužioca reagovao je i sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić, koji je gostujući na TV N1 rekao da treba ispitati ovaj slučaj ali i da postoji ozbiljna sumnja da je ceo slučaj smišljen u cilju targetiranja i zastrašivanja pojedinih "neposlušnih" sudija i tužilaca. Kako Majić kaže, hitna reakcija republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac samo je jedan od razloga da tako misli. On je ocenio i da su "zatajile službe bezbednosti ako je istina da tužioci imaju kontakt s kriminalcima", kao i i da je pravo pitanje zašto su ove informacije otišle u medije, a ne u tužilaštvo gde bi trebalo da se sprovede istraga. Krajem prošle nedelje reagovalo je i Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL). Oni su tada izrazili zabrinutost jer se, kako kažu, stiče utisak da vlasti Srbije nisu preduzele efektivne mere kojem bi zaštititile sudije i tužioce koji slobodno govore o problemima u sudstvu i tužilaštvu ili imaju kritički odnos prema predloženim amandmanima za promenu Ustava što je inače garantovano sudskim i tužilačkim zakonima, kao i međunarodnim standardima. Iz ovog udruženja su tada rekli da će se obratiti vlastima Srbije radi eventualnog dolaska u monitoring misiju, tokom koje bi predstavnici MEDEL-a razgovarali o slobodi izražavanja sudija i tužilaca i slobodi odlučivanja pojednih pravosudnih institucija, kao i da će, s obzirom na to MEDEL ima status posmatača u Savetu Evrope i kontakte sa Evropskom unijom, izveštaj montoringa biti prosleđen tim institucijama. Izvor: Beta, Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/157641/veliki-dan-srbiju-potpisan-sporazum-uspostavljanju-nacionalnog-kriminalisticko-obavestajnog-sistema

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Veliki dan za Srbiju: Potpisan sporazum o uspostavljanju Nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema

Sporazum o saradnji na uspostavljanju i razvoju Nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema, koji će, prema rečima potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića, omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala, potpisan je danas u Beogradu.IZVOR: Tanjug ponedeljak, 16. 9. 2019.| 18:18 0Sporazum su potpisali ministar Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar finansija Siniša Mali,  republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal  Jasmina Milanović Ganić.  Na konferenciji povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji na uspostavljanju  i razvoju Nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema, ministar Stefanović istakao je da je uspostavljanje i razvoj ovog sistema važan korak na putu Srbije ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju, ali i za bolji život građana Srbije, njihovu veću sigurnost i bezbednost. - Formiranje Nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema  Republike Srbije omogućiće digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama, umrežavanje i brzu razmenu podataka između svih nadležnih institucija, a samim tim i efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala - rekao je Stefanović. Prema njegovim rečima, koordinacija i sinergija rada nadležnih institucija i brzina u razmeni podataka omogućiće da država zada još odlučniji udarac kriminalnim grupama. Stefanović je rekao da je zadovoljan predanom borbom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su, kako je istakao, od početka godine s nadležnim tužilaštvima uhapsili 78 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, koje su se bavile švercom narkotika, oružja, krijumčarenjem migranata, visokotehnološkim kriminalom, trgovinom ljudima i drugim teškim krivičnim delima. - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova tokom 2019. godine na teritoriji Srbije zaplenili su oko 4,4 tone narkotika i učestvovali u više međunarodnih akcija širom Evrope i sveta u kojima je zaplenjeno dodatnih dve tone droge i uhapšeno 59 osoba - naveo je Stefanović i istakao da su intenzivna saradnja i pravovremena razmena informacija bili ključni za uspešnost svih ovih akcija. Stefanović je ukazao da je uspostavljanje i razvoj Nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 24, u okviru koga je, kako je istakao, Srbija do sada ispunila 50 odsto aktivnosti. - Kada uspostavimo ovaj Sistem, policajci, tužioci i ljudi iz drugih institucija moći će da provere na jedinstvenoj informaciono-komunikacionoj platformi da li je počinilac ranije učestvovao u krivičnim delima sa elementima organizovanog kriminala, da li je osuđivan i kakva je posledica nakon toga. Neće se gubiti vreme na razmene papira između institucija, već će se delovati na terenu pravom brzinom. Pritom, svaka pretraga će biti evidentirana u jedinstvenom žurnalu, čime će se onemogućiti zloupotreba korišćenja podataka i na osnovu čega će se tačno znati ko je, kada i u koju svrhu koristio ove podatke - rekao je Stefanović.          

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3662618/neopravdani-strahovi-pancevaca--sta-ce-biti-sa-autobuskim-prevozom-do-beograda.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: (Ne)opravdani strahovi Pančevaca - šta će biti sa autobuskim prevozom do Beograda

U aprilu su Pančevci iznenada ostali bez prevoza do Beograda, uz obrazloženje da nema goriva. U septembru su autobuse parkirale male plate vozača. Privremeno rešenje - 10.000 dinara na platu svakoga meseca do kraja godine je nađeno. Šta će biti posle i da li su opravdani strahovi više hiljada ljudi koji svakodnevno putuju na ovoj relaciji? Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaU aprilu su Pančevci iznenada ostali bez prevoza do Beograda, uz obrazloženje da nema goriva. U septembru su autobuse parkirale male plate vozača. Privremeno rešenje - 10.000 dinara na platu svakoga meseca do kraja godine je nađeno. Šta će biti posle i da li su opravdani strahovi više hiljada ljudi koji svakodnevno putuju na ovoj relaciji?Od Pančeva do Beograda sada se stiže po uobičajenom redu vožnje. Vozači su prihvatili ponudu gradskih vlasti da im se do nove godine mesečno uz platu isplaćuje dodatnih 10.000 dinara. Šta će biti posle toga znaće se u decembru kada se bude pravio budžet za narednu godinu. "Od 9. septembra saobraćamo po redu vožnje koji je aktuelan za vreme rada škola, to u principu znači u gradskom saobraćaju na svakih 30 minuta u jutarnjem i popodnevnom uličnom opterećenju, a van tog perioda na svakih sat vremena. I kada je u pitanju međugradska linija Pančevo-Beograd saobraćamo po registrovanom redu vožnje od 5.30 do 19.30 na svakih 15 minuta, posle toga na pola sata", objašnjava Voja Savić iz ATP-a. Tokom delimične obustave rada, od 2. do 9 septembra, ATP je saobraćao po nedeljnom redu vožnje, zbog čega su najviše trpeli putnici sa kupljenim mesečnim kartama za prevoz. "Sve je manje takvih zahteva i ovu priliku koristim da se izvinim putnicima što je došlo uopšte do te situacije. U principu ko god ima pojedinačnu kartu da je koristio nekog drugog prevoznika, a ima našu mesečnu kartu može da dođe u naše prostorije i refundiraćemo troškove", dodao je Savić. Sa autobuske stanice u Pančevu danas je predviđeno 90 polazaka za prestonicu. Iako oko 400 vozača prevozi putnike po uobičajenom redu vožnje, razmišljaju o tome da li će i posle decembra dobijati solidarnu pomoć. "Naravno da se pitamo, živimo od ove firme i svi se naravno brinemo šta će se desiti, šta će biti", ističe Dejan Joković, vozač. U ATP-u raspisan je tender za projekat javno-privatnog partnerstva, jer je to trenutno jedini način da građani Pančeva dobiju kvalitetan autobuski prevoz. Time bi svi zaposleni u ATP-u imali siguran posao i mogućnost veće zarade. Otvaranje ponuda za privatno partnerstvo najavljeno je za 7. oktobar.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/nvo-zaustaviti-dalje-urusavanje-institucija-preko-napada-tabloida-na-clanove-drzavnog-veca-tuzilaca.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: NVO: Zaustaviti dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na članove Državnog veća tužilaca

"Cela stvar je prepuštena kreiranim konstrukcijama, tabloidima i GONGO-ovima" 16. sep 2019 Organizacije civilnog društva pozivale su danas Državno veže tužilaca (DVT), Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva (VSS) da rade svoj posao i zaustave dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na pojedine članove DVT-a, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme. "PostupanjeRepubličkog javnog tužioca, samo na osnovu pisanja tabloida, bez ikakveprovere, ukazuje na odsustvo poverenja u instituciju kojom rukovodi i u članovete institucije. Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kaostavljanje Republičkog tužioca u funkciju napada na pojedine članove DVT, prenego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme", navodi se usaopštenju koje je potpisalo nekoliko organizacija. NVO sunavele da svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija zahtevahitnu reakciju nadležnih organa. "Međutim, objavljeni izvodi 'mišljenja Etičkog odbora' ukazuju na to da je brza reakcija ovog tela u javnosti stvorila utisak da je krivica utvrđena i cela stvar je prepuštena kreiranim konstrukcijama, tabloidima i GONGO-ovima", navele su potpisane nevladine organizacije. U saopštenjuje ocenjeno da su postupci "izmešteni iz institucija u medijsko blatotabloida" i da time dovode do "urušavanja kredibiliteta DVT-a iVSS-a, kao i ugrožavanja bezbednosti nosilaca pravosudne funkcije". "Upozoravamoda je mogući cilj ovakvih postupaka razrešenje svih nosilaca pravosudnihfunkcija koji se usude da javno iznesu kritički stav vezan za dešavanja uprofesiji", navodi se u saopštenju. Taj slučaj naveo je organizacije civilnog društva da ukažu na fenomen "zarobljena država u pravosuđu", to jest da se institucije zloupotrebljavaju u interesu uske grupe na vlasti, umesto da rade u interesu prava građana, kao i da je rezultat svega toga, kako su kazali, dalje urušavanje poverenja u pravosuđe kao ključni segment društva. Potpisnicisaopštenja su Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM,Fondacija za otvoreno društvo, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava,Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku,Helsinški odbor za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Slavko Ćuruvijafondacija, Srbija u pokretu, Centar za praktičnu politiku, Odbor za ljudskaprava Niš, Katalist Balkans, Odbor za ljudska prava Negotin, Partneri Srbija iNovi optimizam. Srpskitabloidi objavili su fotografije proslave rođendana tužioca Stanislava Dukića,koji je službovao u Novom Pazaru, nekih ljudi iz tog grada koji su označeni kaokriminalci i saradnici kriminalaca, kao i drugih javnih tužilaca koji suprisustvovali toj proslavi. Zamenikrepubličkog javnog tužioca i zamenik predsednika Državnog veća tužilaca (DVT)Goran Ilić takođe se našao na naslovnim stranam tabloida, a za njega je ujavnosti poznato da često govori o problemima u struci i slučajevima poputSavamale ili divlje gradnje na Kopaoniku. Republičkajavna tužiteljka Zagorka Dolovac inicirala je potom sazivanje hitne sedniceEtičkog odbora koji je odlučio da slučaj prosledi Disciplinskoj komisiji. (Beta)Podelite ovu stranicu!                                 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3662618/neopravdani-strahovi-pancevaca--sta-ce-biti-sa-autobuskim-prevozom-do-beograda.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: (Ne)opravdani strahovi Pančevaca - kako će se prevoziti do Beograda

U aprilu su Pančevci iznenada ostali bez prevoza do Beograda, uz obrazloženje da nema goriva. U septembru su autobuse parkirale male plate vozača. Privremeno rešenje - 10.000 dinara na platu svakoga meseca do kraja godine je nađeno. Šta će biti posle i da li su opravdani strahovi više hiljada ljudi koji svakodnevno putuju na ovoj relaciji? Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaU aprilu su Pančevci iznenada ostali bez prevoza do Beograda, uz obrazloženje da nema goriva. U septembru su autobuse parkirale male plate vozača. Privremeno rešenje - 10.000 dinara na platu svakoga meseca do kraja godine je nađeno. Šta će biti posle i da li su opravdani strahovi više hiljada ljudi koji svakodnevno putuju na ovoj relaciji?Od Pančeva do Beograda sada se stiže po uobičajenom redu vožnje. Vozači su prihvatili ponudu gradskih vlasti da im se do nove godine mesečno uz platu isplaćuje dodatnih 10.000 dinara. Šta će biti posle toga znaće se u decembru kada se bude pravio budžet za narednu godinu. "Od 9. septembra saobraćamo po redu vožnje koji je aktuelan za vreme rada škola, to u principu znači u gradskom saobraćaju na svakih 30 minuta u jutarnjem i popodnevnom uličnom opterećenju, a van tog perioda na svakih sat vremena. I kada je u pitanju međugradska linija Pančevo-Beograd saobraćamo po registrovanom redu vožnje od 5.30 do 19.30 na svakih 15 minuta, posle toga na pola sata", objašnjava Voja Savić iz ATP-a. Tokom delimične obustave rada, od 2. do 9 septembra, ATP je saobraćao po nedeljnom redu vožnje, zbog čega su najviše trpeli putnici sa kupljenim mesečnim kartama za prevoz. "Sve je manje takvih zahteva i ovu priliku koristim da se izvinim putnicima što je došlo uopšte do te situacije. U principu ko god ima pojedinačnu kartu da je koristio nekog drugog prevoznika, a ima našu mesečnu kartu može da dođe u naše prostorije i refundiraćemo troškove", dodao je Savić. Sa autobuske stanice u Pančevu danas je predviđeno 90 polazaka za prestonicu. Iako oko 400 vozača prevozi putnike po uobičajenom redu vožnje, razmišljaju o tome da li će i posle decembra dobijati solidarnu pomoć. "Naravno da se pitamo, živimo od ove firme i svi se naravno brinemo šta će se desiti, šta će biti", ističe Dejan Joković, vozač. U ATP-u raspisan je tender za projekat javno-privatnog partnerstva, jer je to trenutno jedini način da građani Pančeva dobiju kvalitetan autobuski prevoz. Time bi svi zaposleni u ATP-u imali siguran posao i mogućnost veće zarade. Otvaranje ponuda za privatno partnerstvo najavljeno je za 7. oktobar.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3662628/skockavanje-trga-republike.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Skockavanje Trga Republike

Kocke na Trgu su samo poslednji u nizu propusta u velikim rekonstrukcijama. Bilo je najava da će se napraviti spiskovi firmi koje zbog propusta neće moći da učestvuju na tenderima, ali to nije postala praksa. S druge strane, u razvijenim zemljama građevinci su izračunali da bi nešto bilo urađeno za tri meseca, potrebno je pripremati se tri godine. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaKocke na Trgu su samo poslednji u nizu propusta u velikim rekonstrukcijama. Bilo je najava da će se napraviti spiskovi firmi koje zbog propusta neće moći da učestvuju na tenderima, ali to nije postala praksa. S druge strane, u razvijenim zemljama građevinci su izračunali da bi nešto bilo urađeno za tri meseca, potrebno je pripremati se tri godine.Zvučno ime izvođača. "Štrabag", za cenu za koju se teško može reći da je bila ispod tržišne, nadzor od strane Gradske direkcije za izgradnju a opet rezultat takav da samo nekoliko dana po otvaranju na Trgu republike desetine radnika preslažu kamene kocke jer je bilo gotovo nemoguće kretanje vozila a pogotovo pešaka ili biciklista. Grad krivicu prpisuje izvođaču i tvrdi da će svi radovi biti izvedeni o njegovom trošku. "Recimo za Trg republike bankarska garancija traje tri godine. To znači da za tri godine šta god da se desi na Trgu izvođač mora da popravi o svom trošku", tvrdi zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Problemi na Trgu nažalost nisu jedini jer bilo je propusta pri rekonstrukciji ulice Vojvode Stepe. Godinu dana je trajalo otklanjane propusta na Slaviji. Naknadno se radilo i u Ruzveltovoj ulici. Grad raspisuje stotine javnih nabavaki vredne desetina milona evra. Zakon predviđa da prednost pri sklapanju ugovora imaju oni koji ponude najnižu cenu. Vrlo često se ispostavi da to što je jeftino na kraju košta mnogo više i da je kvalitet urađenog loš. Bilo je najava da će se napraviti spiskovi firmi kpoje zbog propusta neće moći da učestvuju na tenderima, ali to nije postala praksa. "Imali smo jedno preduzeće koje je do pre dve godine učestvovalo na tenderima u Beogradu i uvek dostavljalo najnižu cenu. I svi smo znali da ta cena nije realna, ali naprosto po zakonu ste morali da im date posao. Ja mislim da cena ne može da bude kriterijum i u tom smislu ćemo predlagati i izmene Zakona o javnim nabavkama jer cena ne bi trebalo da bude više od 60-70 odsto kriterijuma", smatra Vesić. Izvođači radova pritsnuti rokovima često su prinuđeni da angažuju manje firme kao podizvođače koji nemaju ni kapacitete ni znanja da posao urade kvalitetno. Ako tome dodamo i želju da se ostvari dodatni prihod često se radi po principu da se posao uradi a nedostake ćemo otklanjati ako baš mora. "A ne sada iz nekog političkog marketinga mora dva meseca pre roka da se preda, a gde je nadzor koji je video šta je urađeno i kako je loš materijal ugrađen, a nije reagovao. Trebao je da spreči otvaranje sve dok se nedostaci ne otklone. Onda bi možda bilo kašnjenje, ali ne bi došli u situaciju da sada mora ponovo da se radi i da je pitanje ko će to sada da plati", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije. Rodić pita i da li je garancija koju je izvođač dao toliko validna da može sve troškove da pokrije.  Uvek može doći do problema prilikom velikih građevinskg radova, ali u razvijenim zemljama projektovanje i pripreme, kažu stručnjaci traju nekoliko godina i čine 50 posto posla, dok izvođenje radova traje nekolko meseci. I kod nas bi bilo mnogo manje problema kada bi primenjivali slične principe.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a526301/Profesorke-iz-Bele-Crkve-javno-progovorile-o-pritiscima-lokalnih-funkcionera-SNS.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Profesorke iz Bele Crkve javno progovorile o pritiscima lokalnih funkcionera SNS

Transparentnost Srbija zatražila je od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u gimnaziji u Beloj Crkvi, od kojih se tražilo da obavljaju poslove u korist političke stranke, ukoliko žele da sačuvaju radna mesta. O pritiscima koje trpe najpre su progovorile dve profesorke, a u njihovu zaštitu stalo je i oko sto meštana koji su tokom vikenda protestovali u centru Bele Crkve.U veseloj varoši, realnost je tmurna - ako ne delite mišljenje vladajućih. To tvrde dve profesorke belocrkvanske gimnazije, višegodišnje uposlenice škole kojima su ugovori isticali krajem avgusta."Ja sam već na neki način znala da mi neće biti produžen ugovor, jer sam dobijala uputstva da se obratim jednoj jedinoj isključivo osobi i da prihvatim uslove koje ja nisam želela da prihvatim", navela je novinaru iz Bele Crkve Marija Stanković, profesorka engleskog jezika.Uputstva je, kaže, davala direktorka gimnazije, a osoba na koju ju je upućivala je predsednik Skupštine opštine."Uslov je bio aktivno učestvovanje u stranci. Da se bude bot", dodala je Marija Stanković.Druga profesorka koja predaje matematiku, Mirjana Mitrović, kaže: "Objašnjenje - malo kucaš popodne, malo ideš na mitinge. Meni nije normalno. Ja da to želim da radim, ja bih to radila svojom voljom. Ja ne želim ništa da radim zato što mi neko naređuje i da to bude jedini način da zadržim posao".Ono što su ispričale novinaru iz Bele Crkve, nisu želele da ponove, jer su uvrede na društvenim mrežama koje su usledile, ostavile trag.Naročito na Mirjanu, koja je u drugom stanju. To je saznala dva dana pre isteka ugovora, kada je u lokalnom Domu zdravlja otvorila bolovanje, ali je ono odmah sutradan i zaključeno, jer ugovor ističe."Ja sam bio upozoravan nedeljama pre toga da će Mirjana dobiti otkaz, odnosno da joj neće produžiti ugovor. Zato što je i ona sama dobijala upozorenja da ako ne bude radila ono što joj se kaže, odnosno da u slobodno vreme bude bot i da ide na mitinge, dobiće otkaz. Jednostavno neće joj produžiti ugovor", priča Slavoljub Mitrović, Mirjanin otac, inače višegodišnji član SNS.Radni odnos su na kraju produžili, ali tek nakon što je Mirjana zbog stresa završila u bolnici. Ima bezrezervnu podršku oca, uprkos razlikama u političkom opredeljenju. Bila je redovna učesnica protesta "1 od 5 miliona", a on višegodišnji član Srpske napredne stranke. "Na poslednjim izborima bio sam šef izbornog štaba i smatram da sam dobrim delim zaslužan za rezultate koje smo ostvarili u Beloj Crkvi. Jednostavno, posle izbora rekli su da se sklonim, a nisam ni želeo da radim sa nekima koji su pre izbora bili meta naše kampanje - borba protiv korupcije i kriminala... I naravno ovde, lokalnih, koji su posle izbora došli na vlast", priča za N1 Mitrović.Politički pritisci su, kaže, u Beloj Crkvi svakodnevica. Protiv toga je u subotu protestovalo stotinak ljudi. Među njima i Sonja koja je istog dana dobila pretnje smrću."Da će da me odrobija, da ja ne znam s kim se kačim.. Ja sam se tu uplašila i ja sam njoj napisala da ću je prijaviti policiji, što sam na kraju i uradila. Povezujem to sa protestom i sa tim što sam otkrila identitet tog lažnog profila Ana Rogić koji već godinama teroriše sve koji nisu za ovu vlast", priča za N1 Sonja Stojković koja i pokazuje poruke."Bez borbe nema napretka" i "ako želiš da promeniš svet, prvo kreni od sebe" - misli su velikana koje učenike dočekuju na ulazu u Belocrkvansku gimnaziju. Međutim, prema rečima profesorki koje su odlučile da o pritiscima javno progovore, iza ovih zidova događa se upravo suprotno.Šta na to kažu direktorka Adela Stanković i vrh opštinske vlasti, nismo imali priliku da čujemo jer se pozivu da govore za N1 - nisu odazvali.Da provere šta se među dobrim komšijama u veseloj varoši zbiva, u međuvremenu su poziv dobili i u Beogradu. Vrh stranke sa jedne i Više javno tužilaštvo sa druge strane.                

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Video/Info/a526341/Transparentnost-trazi-da-se-pokrene-postupak-zbog-navoda-o-ucenjivanju-u-gimnaziji-u-Beloj-Crkvi.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost traži da se pokrene postupak zbog navoda o ucenjivanju u gimnaziji u Beloj Crkvi

Transparentnost Srbija zatražila je od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u gimnaziji u Beloj Crkvi, od kojih se tražilo da obavljaju poslove u korist političke stranke, ukoliko žele da sačuvaju radna mesta. O pritiscima koje trpe najpre su progovorile dve profesorke, a u njihovu zaštitu stalo je i oko sto meštana koji su tokom vikenda protestovali u centru Bele Crkve. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-09-16/n1-info/profesorke-iz-bele-crkve-javno-progovorile-o-pritiscima-lokalnih-funkcionera-sns/24154963

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Profesorke iz Bele Crkve javno progovorile o pritiscima lokalnih funkcionera SNS

N1 Info pre 55 minuta  |  Nataša KovačevTransparentnost Srbija zatražila je od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u gimnaziji u Beloj Crkvi, od kojih se tražilo da obavljaju poslove u korist političke stranke, ukoliko žele da sačuvaju radna mesta. O pritiscima koje trpe najpre su progovorile dve profesorke, a u njihovu zaštitu stalo je i oko sto meštana koji su tokom vikenda protestovali u centru Bele Crkve. Izvor: N1 U veseloj varoši, realnost je tmurna - ako ne delite mišljenje vladajućih. To tvrde dve profesorke belocrkvanske gimnazije, višegodišnje uposlenice škole kojima su ugovori isticali krajem avgusta. "Ja sam već na neki način znala da mi neće biti produžen ugovor, jer sam dobijala uputstva da se obratim jednoj jedinoj isključivo osobi i da prihvatim uslove koje ja nisam želela da prihvatim", navela je novinaru iz Bele Crkve Marija Stanković, profesorka  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: nacionalist.rs

Link: https://nacionalist.rs/srbija-dobija-nacionalni-kriminalisticko-obavestajni-sistem-evo-o-cemu-se-radi/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SRBIJA DOBIJA NACIONALNI KRIMINALISTIČKO-OBAVEŠTAJNI SISTEM! Evo o čemu se radi - Nacionalist

SRBIJA DOBIJA NACIONALNI KRIMINALISTIČKO-OBAVEŠTAJNI SISTEM! Evo o čemu se radiNaslovna Vesti Srbija SRBIJA DOBIJA NACIONALNI KRIMINALISTIČKO-OBAVEŠTAJNI SISTEM! Evo o čemu se radiFoto: Youtube printscreenSRBIJA DOBIJA NACIONALNI KRIMINALISTIČKO-OBAVEŠTAJNI SISTEM! Evo o čemu se radiseptembar 16, 2019ViberU Srbiji će biti uspostavljen nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema danas su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali.Pročitajte:BEOGRAD SE VOLI NA DELU!Dokument su u Palati Srbija potpisali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanović Ganić.Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.Ministar Stefanović ocenio je da je potpisivanje današnjeg sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u EU i dostizanju visokih evropskih standarda.Kako je rekao, to je korak koji je, pre svega, usmeren prema građanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti."Formiranje sistema omogućiće digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacoja između svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Stefanović, javlja Tanjug.Dodao je da je početka godine Odeljenje za organizovani kriminal MUP-a je Tužilaštvu predalo 78 članova kriminalnih grupa koje su se bavile švercom narkotika i oružja, krijumčarenjem migranata, visokotehnološkim kriminalom i drugim teškim krivičnom delima, kao i da su tokom ove godine zaplenjene 4,4 tone droge na teritoriji Srbije."Uspostavljanje ovog nacionalnog sistema omogućiće da institucije brže razmenjuju podatke i da brže reaguju na terenu. Kad uspostavimo ovaj sistem policajci i tužioci će moći da na jedinstvenoj komunikacionoj platformi provere da li je počinilac krivičnog dela ranije učestvovao u kriminalnim radnjama, da li je osuđivan… Neće se gubiti vreme na razmenu papira", naglasio je Stefanović.Istakao je da je Srbija do sada ispunila više od 50 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24 i dodao da će uspostavljanjem ovog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih preporuka Evropske komisije.Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma navodeći da je u proteklom periodu Vlada Srbije donela niz zakona i podzakonskih akata kojima se jačaju kapaciteti u toj borbi."Potpisivanje današnjeg sporazuma je pravi primer kako da svi zajedno uhvatimo u koštac sa problemima bezbednosti i kriminala", rekao je Mali.Naveo je da je borba protiv pranja novca doprinela smanjenu rizika ulaganja u našu zemlju i podsetio da je Srbija u junu skinuta sa tzv. crne liste FATF-e i da je u prvoj polovini 2019.godine direktan priliv stranih ulaganja izynosi 1,9 milijardi evra što je, kaže, za 31 odsto više nego prošle godine.Srbija je i dalje lider u privlačenju stranih investicija u regionu i dodao da je u prvih šest meseci u u ovoj godini za 31 odsto porasle strane investicije u našoj zemlji, rekao je Mali i najavio donošenje nove Strategije o sprečavanju pranja novca do kraja godine.Ministarka pravda Nela Kuburović rekla je da je uspostavljanje nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema bila jedna od obaveza naše zemlje u okviru Poglavlja 24 i da je protokol koji su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova potpisali 2017 bio je na neki način preteče današnjem sporazmu i da dva ministarstva i tužilaštvo i policija duže od dve godine elektronski razmenjuju podatke."Bilo je potrebno da zamenimo pismeno dopisivanje, pre svega evidencije o prebivalištima, kao i da policija ima uvid u bazu našeg ministarstva. Za dve godine u bazu podataka o prebivalištu ima više od 640.000 upisa što govori o tome kolika je ušteda u vremenu i kraće trajanje postupaka u tužilaštvu", navela je Kuburović.Istakla je da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da sarađuje sa Ministarstvu unutrašnjih poslova na razvoju ove platforme, kao i na bazi podatak o sprečavanju i borbu protiv terorizma.Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da potpisivanje današnjeg sporazuma korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU i istakao da je važno da Srbija ima nacionalni sistem koji će doprineti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala sa kojim se, kaže, suočava svaka zemlja u svetu.Kao drugi razlog za uspostavljanje tog sistema naveo je važnost koordinacije svih nadležnih institucija i razmene informacija o aktivnostima kriminalnih grupa.Fabrici je kazao da je Evropska komisija podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji obezbeđujući 3,5 miliona evra za nabavku softverske i hardverske opreme.Share this:                             

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: dijalog.net

Link: https://www.dijalog.net/zaustaviti-dalje-urusavanje-institucija-preko-napada-tabloida-na-clanove-drzavnog-veca-tuzilaca/

Autori: @DijalogNet

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Zaustaviti dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na članove Državnog veća tužilaca

Beograd, 16. septembar 2019. - Organizacije civilnog društva pozvale su Državno veže tužilaca (DVT), Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva (VSS) da rade svoj posao i zaustave dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na pojedine članove DVT-a, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme. Beograd, 16. septembar 2019. - Organizacije civilnog društva pozvale su Državno veže tužilaca (DVT), Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva (VSS) da rade svoj posao i zaustave dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na pojedine članove DVT-a, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme. "Postupanje Republičkog javnog tužioca, samo na osnovu pisanja tabloida, bez ikakve provere, ukazuje na odsustvo poverenja u instituciju kojom rukovodi i u članove te institucije. Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kao stavljanje Republičkog tužioca u funkciju napada na pojedine članove DVT, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme", navodi se u saopštenju koje je potpisalo nekoliko organizacija. NVO su navele da svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa. "Međutim, objavljeni izvodi 'mišljenja Etičkog odbora' ukazuju na to da je brza reakcija ovog tela u javnosti stvorila utisak da je krivica utvrđena i cela stvar je prepuštena kreiranim konstrukcijama, tabloidima i GONGO-ovima", navele su potpisane nevladine organizacije. U saopštenju je ocenjeno da su postupci "izmešteni iz institucija u medijsko blato tabloida" i da time dovode do "urušavanja kredibiliteta DVT-a i VSS-a, kao i ugrožavanja bezbednosti nosilaca pravosudne funkcije". "Upozoravamo da je mogući cilj ovakvih postupaka razrešenje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji se usude da javno iznesu kritički stav vezan za dešavanja u profesiji", navodi se u saopštenju. Taj slučaj naveo je organizacije civilnog društva da ukažu na fenomen "zarobljena država u pravosuđu", to jest da se institucije zloupotrebljavaju u interesu uske grupe na vlasti, umesto da rade u interesu prava građana, kao i da je rezultat svega toga, kako su kazali, dalje urušavanje poverenja u pravosuđe kao ključni segment društva. Potpisnici saopštenja su Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Fondacija za otvoreno društvo, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija, Srbija u pokretu, Centar za praktičnu politiku, Odbor za ljudska prava Niš, Katalist Balkans, Odbor za ljudska prava Negotin, Partneri Srbija i Novi optimizam. Srpski tabloidi objavili su fotografije proslave rođendana tužioca Stanislava Dukića, koji je službovao u Novom Pazaru, nekih ljudi iz tog grada koji su označeni kao kriminalci i saradnici kriminalaca, kao i drugih javnih tužilaca koji su prisustvovali toj proslavi. Zamenik republičkog javnog tužioca i zamenik predsednika Državnog veća tužilaca (DVT) Goran Ilić takođe se našao na naslovnim stranama tabloida, a za njega je u javnosti poznato da često govori o problemima u struci i slučajevima poput Savamale ili divlje gradnje na Kopaoniku. Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac inicirala je potom sazivanje hitne sednice Etičkog odbora koji je odlučio da slučaj prosledi Disciplinskoj komisiji. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: dijalog.net

Link: https://www.dijalog.net/tuzilastvo-da-pokrene-postupak-povodom-navoda-o-ucenjivanju-zaposlenih-u-gimnaziji-u-beloj-crkvi/

Autori: @DijalogNet

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju zaposlenih u Gimnaziji u Beloj Crkvi

Beograd, 16. septembar 2019. - Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta. Foto: transparentnost.org.rs Beograd, 16. septembar 2019. - Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta. TS je u saopštenju ocenio da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, "ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a predsednik opštine Bela Crkva i druga neimenovana lica krivično delo trgovine uticajem, u vezi sa zapošljavanjem u gimnaziji, odnosno uslovljavanjem rada u gimnaziji obavljanjem poslova u korist političke stranke". "Imajući u vidu uznemirenje javnosti u Beloj Crkvi i šire, nemogućnost građana da utvrde istinitost tih navoda, ovlašćenja kojima raspolaže javni tužilac i činjenicu da je reč o krivičnim delima iz stvarne nadležnosti posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, i mesne nadležnosti beogradskog VJT, pozivamo vas da pokrenete postupak ne čekajući da neko podnese krivičnu prijavu, i da javnost obavestite o započinjanju i ishodu vaših aktivnosti u vezi sa ovim slučajem", piše u saopštenju. Portal Belocrkvanske novosti preneo je da su profesorka engleskog jezika u Gimnaziji u Beloj Crkvi Marija Petrović Stanković i njena trudna koleginica, profesorka matematike Mirjana Mitrović ostale bez posla, pošto su odbile političke ucene da u slobodno vreme treba da se bave "botovanjem" i idu na političke mitinge. "Tražili su od mene da malo kucam popodne - malo idem na mitinge. To je nešto što ne želim da prihvatim. Da sam na to pristala, i danas bi bila zaposlena. Jer, onda čak nije ni bitno da li imate diplomu ili ne. Verujem da ovo nije kraj, verovatno ću još neke stvari preživljavati. Cilj je da ostanu samo oni koji ne razmišljaju svojom glavom. Ako se tortura nastavi, ne želim da odgajam svoje dete u ovakvoj sredini. S druge strane, drago mi je što su sugrađani i učenici organizovali proteste i pokazali solidarnost sa nama", kazala je Mirjana Mitrović za Belocrkvanske novosti. Profesorka engleskog jezika Marija Petrović Stanković, koja je od 2014., godine bila zaposlena u Gimnaziji u Beloj Crkvi, kazala je da su i od nje tražili da bude "bot", da kuca i piše komentare. "Dobila sam uputstva od direktorke da se obratim osobi koja vodi ovu opštinu, predsedniku Skupštine opštine Marjanu Aleksiću. Tražili su od mene da budem bot, da kucam komentare, pišem komentare. Ja takve stvari ne mogu da prihvatim i da uradim, mene politika ne interesuje. I pošto nisam pristala na to, ostala sam bez posla", navela je Marija Petrović Stanković. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: Radio Beograd 1

Rubrika: U ovom trenutku

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uspostavljanje i razvoj nacionalnog kriminalističko - obaveštajnog sistema

Voditeljka:U ovom trenutku na telefonskoj vezi Marina Bajić, ispratila potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalističko – obaveštajnog sistema.Pojasni nam Marina o čemu se zapravo tu radi.Reporter:Pa radi se o jedinstvenom sistemu koji će, kako smo čuli ovde biti platforma za razmenu podataka između svih relevantnih institucija koje se bave borbom protiv organizovanog kriminala. U tome su složni i ministar unutrašnjih poslova, ministarka pravde, ministar finansija, kao i republički javni tužilac i direktor Agencije za borbu protiv korupcije. Ovaj projekat je finansirala Evropska unija, uloženo je 3,5 miliona evra, a razvoj sistema, kako smo čuli, značiće uštedu novca, ali i vremena jer su institucije do sada komunicirale, uglavnom, kako kažu, putem papirologije, dakle na stari način, a sada će sve to biti elektronski, svi će biti umreženi i imaće jedinstvenu bazu podataka. Dakle sve ono što ide predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova imaće u svojim bazama i tužilaštvo i pravosuđe i to znači, kako smo ovde čuli, da će njihova saradnja biti efikasnija i da će brže reagovati. Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici podsetio je da je uspostavljanje ovakvog sistema bio neophodan uslov za ono što predviđa Poglavlje 24 , a koje se upravo odnosi na borbu protiv kriminala i Sem Fabrici je napomenuo da je u toj oblasti, dakle u oblasti 24, Srbija do sada ispunila oko 50 odsto svojih obaveza. Ministar finansija Siniša Mali upozorio je da posle ovoga treba da sledi unapređenje IT sistema i da moramo da obučimo kadrove za šta će takođe, kaže biti potrebno i vreme, a naravno i novac. Ono što je vest, jeste da je Siniša Mali rekao da je Srbija u obavezi da do kraja godine usvoji novu strategiju o borbi protiv pranja novca i finansiranju terorizma i rekao je da možemo očekivati da će to biti ispunjeno u predviđenom roku, a svi učesnici su se složili dakle da će aktivnija borba protiv organizovanog kriminala biti značajna ne samo zbog bezbednosti građana, već i zbog privlačenja investitora. U tom smislu, od ministra finansija čuli smo da je, kada je reč o direktnim stranim investicijama, ta cifra, taj procenat ove godine bio čak 31 odsto veći nego prošle godine.Voditeljka:Hvala Marini Bajić na ovim informacijama.      

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: Pink

Rubrika: Nacionalni dnevnik 1300

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Konferencija za novinare premijerke Brnabić

Rebalans budžeta pokazao je pozitivan skok i ide dalje na usvajanje, rekla je premijerka Ana Brnabić i dodala da će plate biti povećane od 1. novembra.Usvojili smo predlog rebalansa budžeta i to ćemo da damo na dalje usvajanje. Rebalans u prošlosti bude uvek da ono što se trošilo preko svake mere i svakog plana se pokrije rebalnsom. Ovo je prvi pozviitivni rebalans u Srbiji, ne zato što smo povećali naše rashode, već smo povećali prihode koji su veći od očekvanih – poručila je premkijerka Brnabić.Kako je naglasila, ovo povećanje osetiće pre svega građani Srbije.Želimo i da uložimo sredstva u našu infrastrukutu. U najvećoj meri se oglda koliko smo odgovorniji u odnosu na ranije. Ništa ne bi bilo bez teških mera fiskalne konsolidacije 2014 godine – dodala je ona.Ona je najavila da će direktno iz budžeta biti dodatno izdvojeno 120 miliona evra za Moravski koridor, zahvaljujući povećanim budžetskim prihodima, koji su nadmašili plan za 60 milijardi dinara."Do ovoga nije bilo lako doći a postiže se time što dovodite jednog po jednog investitora, time što oni imaju dobre uslove, i pri tome ne subvencije - one su najmanje stavka u svemu tome - već predvidivo okruženje, dobru komunikaciju s vladom, uslove koji su transparentni, nema korupcije", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.Ona je navela da je dolazak kompanije Ikea bio veoma važan jer, kako kaže, "svi znaju da ona ne dolazi tamo gde je korupcija"."Ako imate Ikeu koja je došla posle 10 godina pregovaranja, kada nije verovala u Srbiju, pa ostane i odluči da se proširi, pa imate nemački Kontinental, MTI, NCR ... onda sve to polako preokreće fokus svih ostalih investitora na tu zemlju, u ovom slučaju Srbiju i onda je mnogo lakše privlačiti investitore", rekla je Brnabić.Ali, naglasila je, Srbija je i pred toga, mnogo učinila da unapredi uslove poslovanja, prilagodi ambijent posebno za investiore u boasti IT, nauke i tehnologije.Brnabić je na konferenciji za novinare, posvećenoj prvom pozitivnom rebalansu budžeta Srbije, precizirala da će deo većih budžetskih prihoda u iznosu od 16,8 milijardi dinara biti usmeren u infrastrukturne projekte - Moravski koridor i autoput "Miloš Veliki".Prema njenim rečima, deo sredstava u okviru pozitivnog rebalansa će takođe biti izdvojen za građane zadužene u francima. Predsednica Vlade Srbije je naglasila da se prilikom izrade pozitivnog rebalansa budžeta rukovodila interesima građana, vodeći računa da ni na koji način ne bude ugrožena fiskalna stabilnost. Istakla je da javni dug nastavlja da pada i da danas iznosi oko 52 odsto bruto domaćeg proizvoda, i da zahvaljujući Narodnoj banci Srbije, koja ravnopravno radi sa Vladom, imamo nisku inflaciju i stabilan dinar.Ona je  rekla da će daleko najveće povećanje plata biti u zdravstvu i to za medicinske sestre i tehničare od 15 odsto i lekare od 10 odsto.Moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike i tehničare, ali i doktore i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine - kazala je premijerka. Istakla je da se država bori protiv njihovog odlaska i tako što ulaže milijardu evra u zdravsvenu infrasturkturu u kliničke centre, bolnice i drugo.Brnabić je rekla da će predlog rebalansa budžeta biti već tokom popodneva ili večeri prosleđen Skupšitni na odlučivanje.Kada kažete rebalans kod nas to ima negativnu konotaciju, zato što je reabalans u prošlosti uvek bio način da država deficit budžeta koji je napravila za potrošunju preko mere i plana. Ovo je prvi pozitivni rebalans u Srbiji, to znači da ga imamo ne zato što smo povećali rashode, pa sada to pokrivamo, već zato što smo povećali prihode, koji su veći od očekivanih - kazala je premijerka u svom obraćanju.Kako je rekla, rebalansom budžeta Vlada želi da te uvećane prihode raspodelimo i vrati nešto građanima kroz povećanje plata i podršku penzionerima, u skladu sa prioritetima, za bolji životni standard i kroz dodatna ulaganja u infrasturkturu.Na kraju avgusta smo imali suficit od 46,4 milijarde dinara, što je za 60 milijardi bolje od očekivanog - naglasila je ona. Ističe da se u najvećoj meri kako radi ova vlast ogleda u tome što se odgovornije i disciplinovoanije ponaše. Dodala je da sve to što se danas radi ne bi bilo moguće bez teških mera fisklanle konsolidacije koje su 2014. pokrenute kada je premijer bio Aleksandar Vučić.Ministar finansija Siniša Mali nije želeo danas da komentariše postupak privatizacije Komercijalne banke i da li je tačno da je Direktna banka odustala od ponude, kako ne bi doveo u pitanje kredibilitet samog procesa.Mali je podsetio da su za Komercijalnu banku stigle četiri neobavezujuće ponude i istakao da komisija radi na analizi ponuda."Ne mogu i ne bih želeo da komentarišem postupak. Kada komisija završi posao obnarodovaćemo to, imaćemo sve informacije", rekao je Mali na pres konferenciji na pitanje u vezi sa Komercijalnom bankom.Kako je dodao, ne želi da svojim komentarom dovede u pitanje kredibilitet samog postupka.Na pitanje u vezi sa ukidanjem zakona o umanjenju zarada, Mali je podsetio da je taj zakon ukinut krajem prošle godine, sa odloženim dejstvom, te dodao da će od 1. januara početi da važi, odnosno da od 1. januara neće biti ograničenja po pitanju zarade u javnim preduzećima i javno-komunalnim preduzećima, čime se u tim firmama stavra mogućnost za povećanje plata od pet odsto.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: Radio Beograd 1

Rubrika: Novosti dana

Autori: 

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sporazum o saradnji na Nacionalno kriminalističkom sistemu

Spiker:Ministri policije, pravde i finansija, republički javni tužilac, direktor Agencije za borbu protiv korupcije i direktor Vladine kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka potpisali su sporazum o saradnji na uspostavljanju nacionalnog kriminalističko obaveštajnog sistema. Taj sporazum će prema rečima potpisnika ubrzati i poboljšati saradnju institucija koje se bore protiv organizovanog kriminala.  Građanima će garantovati veću bezbednost a sve to rezultiraće privlačenjem stranih investicija. U novi obaveštajni sistem EU uložila je tri i po miliona evra, a podršku je dala i Kraljevina Švedska. Zabeležila Marina Bajić. Novinar Marina Bajić:Institucije Srbije nadležne za borbu protiv organizovanog kriminala još uvek nisu umrežene i nemaju jedinstvenu bazu. Razvojem kriminalističko obaveštajnog sistema sarađivaće efikasnije i na terenu delovati brže, tvrdi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova:Kada uspostavimo ovaj sistem policajci, tužioci i ljudi iz drugih institucija moći će da provere jedinstvenoj informatičkoj komunikacionoj platformi da li je počinilac ranije učestvovao u krivičnim delima sa elementima organizovanog kriminala, da li je osuđivan i kakva je posledica nakon toga. Neće se gubiti vreme na razmene bilo kakvih papira između institucija već će se delovati na terenu pravom brzinom. Pritom svaka pretraga će biti evidentirana u jedinstvenom žurnalu čime će se onemogućiti zloupotreba u korišćenju podataka i na osnovu čega će se tačno znati ko je koristio i kada i u koju svrhu ove podatke. Novinar:Stefanović dodaje da organizovani kriminal najčešće uključuje šverc narkoticima i oružjem kao i trgovinu ljudima. U 2019. je otkriva, na teritoriji Srbije zaplenjeno više od četiri tone narkotika a uhapšeno je 78 pripadnika organizaovanog kriminala. To je značajan rezultat koji ne bi bio moguć bez sporazuma koji je MUP pre dve godine potpisao sa Ministarstvom pravde a koji je preteča budućeg kriminalističko obaveštajnog sistema, podseća ministarka pravde Nela Kuburović.Neka Kuburović, ministarka pravde:Mogu da kažem da za dve godine kada je reč o upitu u bazu podataka koja se odnosi na evidenciju o prebivalištima imamo preko 640.000 upita,  to samo govori kolika je ušteda u izostavljanju pismenog dopisivanja, kolika je ušteda u vremenu a samim tim imamo i kraće trajanje i tužilačkog postupka i sudskog postupka. Novinar:U rad novog obaveštajnog sistema biće uključeni republički javni tužilac i Agencija za borbu protuv korupcije ali i Ministarstvo finansija. Prvi čovek resora Siniša Mali otkriva da je u čitav projekat EU uložila tri i po miliona evra, a da je zadatak Srbije da unapredi svoj IT sistem, obuči kadrove i donese dodatne zakonske akte. Siniša Mali, ministar finansija:Srbija je posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Mi smo u proteklom periodu doneli veliki broj i zakona i podzakonskih akata kako bi bili što uspešniji u toj borbi. Kao predsednik koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma želim samo da najavim donošenje nove strategije za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma do kraja godine a takože i uprava za sprečavanje pranja novca će veliku stvar uradi, raditi trenutno i priprema novi izveštaj o napretku Srbije koji će se već u decembru mesecu ove godine naći na sledećoj sednici ***Novinar:Borba protiv organizovanog kriminala obaveza je Srbije u pristupnom poglavlju 24 podseća potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović. Prema njegovim rečima Srbija je do sada ispunila oko 50% svojih obaveza koje predviđa to poglavlje.               

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: Prva televizija

Rubrika: Vesti 18

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Kriminalističko-obaveštajni sistem

SpikerU Srbiji biti uspostavljen i Nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem koji omogućava elektronsku razmenu podataka između nadležnih institucija zbog brze i efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Uspostavljanje tog sistema podržala je Evropska unija sa 3,5 miliona evra. Ministar Nebojša Stefanović ucenjuje da je potpisivanje sporazuma o tom sistemu važan korak za Srbiju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i dostizanju evropskih standarda. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.09.2019 

Medij: RTS1

Rubrika: Dnevnik 2/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Borba protiv organizovanog kriminala

Spiker:Da bi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije bila efikasnija, Srbija uspostavlja Nacionalno kriminalistički-obaveštajni sistem. Baze podataka o organizovanim kriminalnim grupama biće digitalizovane, pa će ih policija, tužilaštva i sudovi razmenjivati elektronskim putem.Reporter:Od početka godine je uhapšeno 78 članova kriminalnih grupa, a zaplenjene su 4,4 tone droge, podaci su MUP-a. Rezultati će biti bolji nakon uspostavljanja Nacionalno kriminalističko-obaveštajnog sistem, tvrdi ministar policije.Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović:Kada uspostavimo ovaj sistem, policajci, tužioci, ljudi iz drugih institucija moći će da provere na jedinstvenoj informatičkoj komunikacionoj platformi da li je počinilac ranije učestvovao u krivičnim delima sa elementima organizovanog kriminala, da li je osuđivan i kakva je posledica nakon toga. Neće se gubiti vreme na razmene bilo kakavih papira među institucijama. Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac:Putem NKOS-a omogućiće se i standardizacija procesa razmene podataka, digitalizacija procesa rada i  napredak u uspostavljanju jedinstvenog sistema statistike kriminaliteta. Reporter:Sudovi, tužilaštva i policija duže od 2 godine podatke razmenjuju elektronski, a rezultat su kraći postupci i ssudski i tužilački. Ministarka pravde, Nela Kuburović:Od juna ove godine imamo pristup podacima kada je reč o kaznenoj evidenciji. To je nešto što je tužiocima uvek i te kako neophodno. Ministarstvu unutrašnjih poslova omogućen je pristup prekršajnoj evidenciji kako fizičkih, tako i pravnih lica. U svakom slučaju, nastavljamo da širimo baze podataka koje međusobno razmenjujemo, koje će svakako biti i u okviru platforme Nacionalnog kriminalističkog-obaveštajnog sistema.Reporter:Uvođenjem tog sistema Srbija ispunjava jednu od obaveza u okviru poglavlja 24. Zato je to, kaže šef Delegacije Evropske unije u našoj zemlji, korak napred ka članstvu.Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici:Organizovani kriminal je problem svake zemlje i traži veliku posvećenost institucija. Zato mi govorimo o bezbednosti, poverenju, efikasnosti i sprovođenju zakona i pronalaženju pravih mehanizama za borbu protiv organizovanog kriminala.  Reporter:Nabavku opreme za kriminalističko obaveštajni sistem Evropska komisija je finansirala sa 3,5 miliona evra.                    

----------------------------------------------------------