Mediji o korupciji

Datum: 28.09.2019 

Medij: Blic      Strana: 17

Rubrika: Hronika

Autori: V.L.

Teme: Korupcija

Naslov: Direktor Zavoda za zaštitu spomenika uhapšen zbog mita

 Direktor Zavoda za zaštitu spomenika uhapšen zbog mita  

V.D. DIREKTORA ZAVODA za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu Ivan Milunović uhapšen je zbog sumnje da je primio mito, saznaje “Blic”. Kako saznajemo, Milutinović je osumnjičen da je primio poklon u novcu u iznosu od 2.000 evra kako bi Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu doneo rešenje o izdavanju uslova za dogradnju i rekonstrukciju objekta koji se nalazi u zoni zaštite, što je preduslov za dobijanje građevinske dozvole. Kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kri-  

minal, Milunović će biti priveden na saslušanje  

nakon čega će biti odlučeno o daljim istražnim radnjama. V. L. n  

  1. L. n

----------------------------------------------------------

Datum: 28.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Tužilaštvo: Uhapšen direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu zbog mita

 Tužilaštvo: Uhapšen direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu zbog mita  

Beograd - Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, I. M. uhapšen je zbog sumnje da je primio mito u iznosu od 2.000 evra, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal. Kako se navodi, I. M. je osumnjičen da je primio poklon u tom iznosu kako bi kraljevački Zavod za zaštitu spomenika kulture doneo rešenje o izdavanju uslova za dogradnju i rekonstrukciju objekta koji se nalazi u zoni zaštite što je preduslov za dobijanje građevinske dozvole. D. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 9

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Sukob interesa/Nemanja Nenadić/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ninić: MUP bi mogao da reši misteriju poslovanja Branka Stefanovića

 Ninić: MUP bi mogao da reši misteriju poslovanja Branka Stefanovića  

 Nenadić: Stefanović je trebao Agenciji da prijavi potencijalni slučaj sukoba interesa  

 Beograd /// Slučaj Branka Stefanovića, oca aktuelnog ministra unutrašnjih poslova, svojevrsni je paradoks - što se više informacija o poslovanju ovog trgovca, a odnedavno i proizvođača oružja pojavi u javnosti to je manje jasan uzrok iznenadnog poslovnog uspona njegove kompanije i uloge koju je u tom uspehu eventualno imao njegov sin.  

Ovu nedoumicu oko nedozvoljenog uticaja ministra policije, prema rečima advokata Ivana Ninića, najbolje bi upravo Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da razreši.  

- Mi i dalje ne znamo da li je ili nije bilo trgovine uticajem i sukoba interesa koji su uticali na to da Branko Stefanović dobije povlašćen tretman. Nijedan medij nije objavio tu informaciju, niti bi po svemu sudeći mogao da je dobije, pošto je većina dokumenata vezanazaovaj slučaj klasifikovana kao poverljiva. Baš zato bi uloga MUP-a bila značajna, pošto bi oni, objavljivanjem svih dokumenata vezanih za proceduru davanja saglasnosti na to da se Stefanović bavi trgovinom oružjem, stali na put svim spekulacijama. Objavljivanje tih dokumenata, naravno uz anonimizaciju osetljivih podataka, zajedno sa uporednom dokumentacijom bi najbolje pokazalo da Stefanović nije imao poseban tretman, kaže Ninić.  

Prema njegovim rečima, ključno pitanje koje bi Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da postavi vezano za ovaj slučaj je - da li bi procedura dobijanja saglasnosti izgledala identično u nekom drugom slučaju.  

- Agencija je za vreme mandata Tatjane Babić pisala detaljne izveštaje koji su se odnosili na sukob interesa visokih funkcionera. Poslednji takvi izveštaji su se odnosili na Sinišu Malog i Aleksandra Vulina. Mali je iskoristio načelo oportuniteta, dok je za Vulina tužilaštvo zaključilo da nema osnova za gonjenje. To, međutim, ne menja činjenicu da je Agencija radila svoj deo posla. Kadrovskim promenama sa tom praksom se stalo, navodi Ninić, dodajući da ne očekuje da će tužilaštvo da se pozabavi ovim slučajem. On podseća da je Agencija svojevremeno preporučila razrešenje tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića, zbog znatno blažeg sukoba interesa.  

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija, smatra da je pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije da li je Nebojša Stefanović odlučivao o pitanjima od interesa za firmu njegovog oca.  

- Hipotetički, Stefanović je trebalo Agenciji da prijavi potencijalni slučaj sukoba interesa. Onda bi Agencija procenilana koji način bi on mogao daodstranisukob, navodi Nenadić.  

List „Danas“ je početkom ove sedmice pitao Agenciju za borbu protiv korupcije da li će povodom ovog slučaja biti pokrenut odgovarajući postupak ali odgovor još uvek nije stigao.  

Firma Branka Stefanovića, Junajted BG dobila je dozvolu Ministarstva trgovine za izvoz oružja. Saglasnost neophodnu za ovu dozvolu dobio je od Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem čelu je njegov sin. Nedavno je portal „ArmsWatch“ objavio tekst u kojem su istakli da su mine valjevske fabrike „Krušik", u čijoj prodaji je posredovao Branko Stefanović, završilo na ratištu u Jemenu. Neposredno nakon toga, portal BIRN je objavio uporednu dokumentaciju iz koje se videlo da je firma sa kojom je povezan Stefanović kupovala od „Krušika" oružje po povoljnijoj ceni od državne firme za trgovinu oružjem „Jugoimport SDPR“. V.Jeremić  

 Dozvola  

Pre dva dana Nedeljnik je objavio da je firma Branka Stefanovića dobila dozvolu Ministarstva odbrane za proizvodnju oružja. Ministar Stefanović je u više navrata insistirao da u poslovima njegovog oca nema ničeg nezakonitog.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Lisice zbog mita od 2.000 evra

 Lisice zbog mita  

od 2.000 evra  

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšen je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu I. M. iz Konareva zbog sumnje da je izvršio krivično delo primanja mita.  

Tužilaštvo u saopštenju precizira da se sumnja da je I. M. primio poklon u novcu od 2.000 evra da bi Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu doneo rešenje o izdavanju uslova za dogradnju i rekonstrukciju objekta koji je u zoni zaštite, a što je preduslov za dobijanje građevinske dozvole.  

Osumnjičeni I. M. će biti priveden u Tužilaštvo za organizovani kriminal, gde će nakon saslušanja biti odlučeno o daljim istražnim radnjama. S. X.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.09.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,2,3

Rubrika: Vesti

Autori: Silvija Slamnig

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Vladimir Goati/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ALAVI TOMA

 Rasipnik Nikolić sedam godina koristi državnu kuću na Dedinju iako već dve i po godine nije na čelu države. Sa suprugom Dragicom uživa u privilegijama, a samo održavanje objekta građane mesečno košta oko 5.000 evra TROSE MILIOJIE,

ANEZNASESTARADE Nakon isteka predsedničkog mandata Nikolićje imenovan za šefa Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom. Međutim, do danas nikomenijejasnočimeseovaj savet tačno bavi, a i NikoLić se retko pojavljuje u javnosti. Kancelarija nema ni nekih konkretnih rezultata, ali uprkos tome godišnje troši milionske sume. Tako je samo za 2019. budžet kancelarije Saveta iznosio oko 41 milion dinara. OSTALIPOSTOVALIZAKON TADIC SEISELIO ODMAH, KOŠTUNICANIJEHTEOVILU

Državne rezidencije su i ranije koristili predsednici, ali je samo Nikolić u njoj rekordno ostao. Dok je Boris Tadić obavljao funkciju šefa državetokom dva mandata, koristioje rezidenciju u Užičkoj za prijem važnih gostiju, a živeo je u vili u Lackovićevoj ulici. Iselio se odmah po prestanku funkcije. Bivši predsednici Milan Milutinović i Vojislav Koštunica nisu koristili državnu rezidenciju.

SILVIJA SLAMNIG

Od odlaska Tomislava Nikolića s mesta predsednika države prošle su skoro dve i po godine, ali on, uprkos tome, i dalje živi u luksuznoj državnoj rezidenciji na Dedinju koja mu je dodeljena tokom predsedničkog mandata!

U vili od 800 kvadrata u Užičkoj ulici Nikolić sa suprugom Dragicom uživa u svim mogućimprivilegijama, aprocenjuje se da svakog meseca samo održavanje tog državnog objekta košta oko 5.000 evra, što plaćaju svi građani iz svojih džepova, kaže izvor Kurira. Kompletna posluga

- Nikolić će ostati upamćen kao najbahatiji bivši predsednik. U rezidenciji živi već sedam godina i nijednog trenutka mu nije palo na pamet da je napusti, pa čak ni kada mu se okončao predsednički mandat u maju 2017. godine. Njemu i Dragici se osladilo da imaju spremačice, kuvarice, baštovane koji održavaju vrt, vozače, obezbeđenje i brojne druge pomoćne radnike koji se plaćaju iz budžeta i koji su im na usluzi. Samo za njihove plate i  troškove za struju, vodu i ostale potrebe mesečno se izdvaja oko 5.000 evra - kaže naš izvor i podseća da je za renoviranje vile tokom 2017. država platila oko sedam miliona dinara. Lošprimer

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati kaže za Kurir da je Nikolić trebalo da se iselili odmah posle isteka predsedničkog mandata.

- Krajnje je neuobičajeno da čovek koji nije više na funkciji koristi one privilegije koje su s razlogom obezbeđene ljudima na određenoj državnoj poziciji. Čudno je da mu ni u jednom trenutku nije proradila demokratska savest, već je nastavio da živi na mestu koje mu ne pripada. Ovo je antiprimer toga kako ljudi treba da se ponašaju prema državnim beneficijama. Iznenadio sam se kada je ostao i jedanmesec duže nakon isteka mandata, a kamoli sada. Možda planira da tu živi do kraja života - kaže Goati.

Nikolić nije odgovarao na poške Kurira.

S „LADE NIVE" NA „MERCEDES" Život na visokoj nozi u luksuznoj vili nije jedina satisfakcija koju je Nikolić za sebe obezbedio.jerjetokom bavljenja politikom stekao i pozamašno bogatstvo. Interesantni su podaci iz imovinske karte iz Agencije za borbu protiv korupcije, koji pokazuju da je Nikolić 2010. imao automobil marke „lada niva" iz 1998. godine, a zatim je 2013. svom voznom parku pridodao i „audi Ab", kojije, kako je tada naveo, dobio na poklon. Međutim, u imovinskom izveštaju iz 2015. vidi se da je Nikolić kupio automobil „mercedes bene", koji i sada poseduje.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 15

Rubrika: Beogradska hronika

Autori: Branka Vasiljević

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Kanalizacija na levoj obali Dunava na proleće 2020.

 SEDNICA SKUPŠTINE GRADA  

Kanalizacija na levoj obali Dunava na proleće 2020.  

aneks ugovora o javno-privatnom partnerstvu u izgradnji deponije u Vinči  

 Žitelji sedam prigradskih opština od sada komunalne usluge plaćaće preko računa „Infostana”  

 Branka Vasiljević  

Nesnosan miris kanaliza-  

cije i septičke jame koje se izlivaju u dvorištima trebalo bi da posta-  

nu prošlost za žitelje leve obale Dunava od iduće godine. U tom delu grada konačno bi posle decenija čekanja i obećanja mogla da počne izgradnja kanalizacione mreže. Odluka o prihvatanju ugovbra sa Evropskom investicionom bankom (EIB) koju je juče donela Skupštini grada jedan je od prvih koraka u tom pravcu.  

- Veliki deo grada još nema kanalizaciju, ali je situacija najkritičnija na levoj obali Dunava gde živi 150.000 ljudi. Kako bismo rešili ovaj urgentni problem od EIB-a ćemo uzeti kredit od 35 miliona evra, dok će grad obezbediti 13 miliona evra iz sopstvenih sredstava. Dobili smo i milion evra od EIB-a za izradu projekata - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika i naglasio da neće biti izgrađena samo kanalizacija već i prečišćivači za otpadne vode.  

Ugovor će biti potpisan u naredne dve nedelje, a u međuvremenu biće raspisan tender kako bi radovi počeli na proleće.  

Grad je nedavno uzeo kredit za nabavku novih vozila u iznosu od 35 miliona evra, a sada će i za izgradnju kanalizacije, ali Vesić tvrdi da u gradskoj kasi ima dovoljno novca.  

- Kreditni rejting nam je dobar, a gradski budžet iznosi milijardu i sto trideset četiri milion evra što nam omogućava da se zadužimo ali i vratimo kredite - napomenuo je Vesić.  

On je naglasio i da će se rešavati još neka od važnih pitanja za Beograđane kao što je obnova Zrenjaninskog puta. Ona će se raditi u okviru izgradnje puta Zrenjanin-Beograd iz kredita koji je uzela republika.  

Odbornici su juče dali i saglasnost na konačan aneks ugovora o javno-privatnom partnerstvu u izgradnji deponije u Vinči kojim grad ispunjava sve obaveze ugovora potpisanog sa francusko-japanskim konzorcijumom. Kako je Vesić rekao dobijena je građevinska dozvola čime se stvaraju uslovi za izgradnju deponije u Vinči.  

Skupština se bavili i pitanjima jedinstvenog komunalnog sistema, pa će i žitelji sedam prigradskih opština od sada komunalne usluge plaćati preko računa „Infostana”.  

- Ova odluka trebalo bi da olakša funkcionisanje sugrađanima u Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu koji su do sada posebno plaćali račune L svakom od pojedinačnih komunalnih I preduzeća na njihovim opštinama. J Posle ove odluke sve račune će pla-? ćatinajednojuplatnici.Smatramda © će to povećati efikasnost naplate,  

ali i olakšati život sugrađana. To ne znači da će se komunalna preduzeća koja već postoje u ovim opštinama ugasiti. Ona će nastaviti da rade kao i do sada, ali će sredstva za plaćanje njihovih usluga ići u „Infostan”, odakle će im posle biti prebačena kazao je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada.  

Usklađivanje ove odluke trebalo bi da se završi do početka maja 2020. godine.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 13

Rubrika: Srbija

Autori: M.D.

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu

 Uhapšen direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu  

Kraljevo - Pripadnici MUP-a, odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, lišili su juče slobode Ivana Milunovića, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.  

Pomenutom direktoru lisice su stavljene na ruke, usred podneva u prometnoj Ulici cara Lazara u Kraljevu.  

Kako se nezvanično govori, on je uhapšen zbog sumnje da je primio mito, a zauzvrat izdao dozvolu za gradnju potencijalnom graditelju u zoni koja je pod takozvanom prethodnom zaštitom. No, dok čekamo na zvanično saopštenje policije i ovdašnjeg poseb-  

nog odeljenja tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala, nezvanično se još pominju i sumnje da je Milunović, vršeći funkciju direktora pomenute ustanove, počinio i druga krivična dela.  

Očekuje se da uhapšeni bude priveden u pomenuto tužilaštvo. M. D.  

M.D.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019 

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gost Marko Vujačić, Unops

Voditelj:Koliko su građani upoznati sa uslugama koje mogu da im pruže jeidnice lokalne samouprave? Sa druge strane, koliko upravo jedinice lokalne samouprave primenjuju princip odgovornosti, transparentnosti, ravnopravnosti i principe za borbu protiv korupcije. To je tema o kojoj ćemo razgovarati u nastavku sa rukovodiocem Odeljenja za privredu i razvoj opštine Sjenica Maidom Kasumović i Markom Vujičićem, šefom programa UN za projektne usluge u Srbiji. Dobar dan i dobro došli!Gosti:Dobar dan!Voditelj:Kada govorimo o lokalnim samoupravama, vrlo često se pominje da je bitno dobro upravljanje, odnosno dobra uprava. Šta bi to zapravo, trebalo da predstavlja? Neke od principa sam pomenuo.Marko Vujačić, UNOPS Srbija:Pa, u najkraćem upravo ovo što ste vi rekli. Dakle, odgovorno, transparentno, efikasno i delotvorno upravljanje poslovima od javnog interesa. Mislim da je to srž. I svakako ne treba zaboraviti da dobro upravljanje ne podrazumeva samo administraciju, već jednu kvalitetnu interakciju i sa građanima, sa udruženjima građana, pa i sa privredom. Jer jedino na taj način zaista možete da upravljate na jedan kvalitetan način javnim poslovima. Ako je to slučaj, onda znači da imamo jednu dobru osnovu za održivi društveno-ekonomski razvoj, a to znači, zapravo boljitak za naše građane. Voditelj:Koliko su iz vašeg iskustva ti principi primenjeni u lokalnim samoupravama u Srbiji?Marko Vujačić, UNOPS Srbija:Pa, nije lako dati direktan odgovor na to pitanje. Ono što je jako dobro, jeste da svih ovih godina, recimo, prethodnu deceniju Srbija posebno u procesu evropskih integracija donosi politike, zakone, propise koji postavljaju temelj za poštovanje načela dobrog upravljanja. To je jako važno. Dobro je što programi poput recimo, Swis proa koji finansira Vlada Švajcarske, promovišu ovaj koncept, ali je još važ nije svakako to što to prepoznaje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.  Te ovaj koncept jednostavno dobija sve značajniji prostor. Ali ono što je važno, jeste da i na lokalu zaista imamo sve više primera gde lokalne samouprave ulažu napore kako bi poboljšale neke od ovih principa, iako je tu situacija zaista različita od mesta do mesta. Mi smo prethodne godine, u drugoj polovini radili jedno istraživanje koje je pokazalo, da smo imali nekih 40 indeksnih poena od 100 mogućih, što zaista pokazuje da postoji značajan prostor za unapređenje. Ali ipak generalno trend je pozitivan. Voditelj:Evo, sad da vidimo i na jednom primeru, na koji način opština Sjenica primenjuje upravo principe koje smo i ovde pomenuli. Dakle, transparentnost i ono što je građanima možda najvažnije, dakle, to je neka njihova uključenost, odnosno participativnost, jel’ tako?Maida Kasumović, Odeljenje za privredu i razvoj Sjenice:Pa, ovako, kao i sve ostale lokalne samouprave u Srbiji, mi smo negde zakonom takođe obavezni da neke od ovih principa primenjujemo kada recimo, govorimo o usvajanju određenih odluka kao što je odluka o budžetu gde se obavezno organizuju javne rasprave prilikom donošenja takvih odluka. Ili recimo, ukoliko govorimo o transparentnosti, onda obavezno oglašavanje određenih skupštinskih i opštinskih akata na web portalima, portalima javnih nabavki i ostalim mestima predviđenim za to. Međutim, Ono što možda opštinu Sjenica razlikuje od ostalih, jeste da je opština Sjenica imala priliku da delegira svog predstavnika, upravo da učestvuje u odluci koju je Marko pomenuo, koju je organizovao program Evropski progres. Prethodni program koji je sprovodila Kancelarija UNEPS-a u Srbiji. I to je bila zaista jedna lepa prilika da se tokom dvogodišnje obuke steknu osnovna znanja i postavi temelj za primenu svih ovih pet principa dobrog upravljanja u našem svakodnevnom radu u lokalnoj samoupravi. Pa, tako recimo, konkretno na primer, da vam kažem, mi smo sad u mogućnosti da već pri izradi predloga projekata uzmemo u obzir i razmišljamo o tome kako možemo primeniti određene principe unutar određenih procesa. To mogu biti infrastrukturni projekti, projekti u oblasti socijalne zaštite. Uvek postoji način da se neki od ovih principa inkorporira i da se zaista unapredi u radu.  Ukoliko radimo na izgradnji vrtića, nakon toga donosimo neki pravilnik koji se tiče recimo, regulisanja, finansiranja ili upisa dece u PU, onda je logično da ćemo prilikom sastavljanja jednog takvog pravilnika pozvati roditelje, odnosno staraoce dece i zaposlene u PU da uzmu učešće i kažu nam, jer oni najbolje znaju ono što njima treba. Voditelj:To je, možemo da kažemo, jedna od direktnih koristi, jel’ tako, upravo, dobrog upravljanja na lokalu. Koje još mogu biti koristi?Marko Vujačić, UNOPS Srbija:Pa, prednost je svakako, kao što sam i rekao, suština dobrog upravljanja zaista podrazumeva na kraju jedan kvalitetan razvoj, boljitak zajednice. Ali možda, ključna stvar je princip odgovornosti. Zaista, on podrazumeva jedan odgovorniji odnos prema nečemu što su poslovi od javnog interesa, prema nečemu što je interes građana. I kad govorimo o tome, to podrazumeva, sistem je jasnije definisao njihove odgovornosti, obaveze da poštuju te odgovornosti, sankcije ukoliko ih ne poštujete, i to je nešto što treba primenjivati. Još praktičnije, to znači, da je sužen prostor za arbitražno donošenje odluka. Evo, sa terena recimo, iskustvo. Jedan infrastrukturni projekat, pa kad pitamo, ko će odlučivati o tome, odgovor je znao da bude, direktor će o tome odlučiti. I zaista u nekim situacijama nije na direktoru da donese odluku, već moramo da definišemo nešto što je pravilnik, pa na osnovu pravilnika da donosimo određene odluke. Voditelj:Da bismo izbegli jednu od najčešće pominjanih reči u našđoj zemlji, a to je korupcija. Marko Vujačić, UNOPS Srbija:Tako je. A u najkraćem, dobro upravljanje zapravo na prvom mestu podrazumeva uređenu i uspešnu upravu u jednoj kvalitetnoj interakciji i sa civilnim društvom, i sa privatnim sektorom. Voditelj:Jel’ to što na lokalu upravo dopšrinosi borbi protiv korupcije? Odnosno, kako dobro upravljanje?Da, svakako. Opet postoji niz zakonskih, nacionalnih mehanizama kako se sve lokalne samouprave u našoj zemlji bore protiv korupcije. Opština Sjenica recimo, jedna je od 6 opština koja je prva usvojila plan integriteta još 2012. godine. Nakon toga su rađene i recizije istog. A recimo, sada smo takođe u zakonskoj obavezi da izrađujemo lokalne antikorupcijske planove. I ono što je recimo zanimljivo, i možda negde važno istaći, da tela koja rade na praćenju primene tih antikorupcijskih planova nisu upošljenici opština, već lokalnih samouprava, već jedne nezavisne predstavnice civilnog sektora, zatim ostala pravna i  fizička lica. Tako da biće lepo videti rezultate takvog praćenja rada. Voditelj:Da bi rad bio što uspešniji, da bi se u tome napredovalo, rekao bih, bitne su, i pomenuli ste oboje, upravo te obuke, usavršavanje, stalna edukacija ako mogu da kažem. Koliko prilika generalno postoji kod nas upravo za ovo usavršavanje kada govorimo o ljudima iz javne uprave na lokalu, a da pomenemo i ovu konferenciju o izgradnji kapaciteta za dobro upravljanje na lokalnom nivou. Vi ste rekli, organizacija Swis pro, jel’ tako?Marko Vujačić, UNOPS Srbija:Tako je. Ja ću možda samo spomenuti ono što je važno, a to je Nacionalna akdemija za javnu upravu. Zaista, to je jedan pokušaj da se sistemski izađe u susret potrebama državnih službenika za obukama. Oni su potrebniji sada nego ikada ranije, u vremenu u kojem živimo kad se zaista i tehnologije i znanja menjaju iz dana u dan. I mislim da je to jedan dobar pokušaj da se na sistemski način sagledaju potrebe i da se naravno, odgovori na jedan kvalitetan način, da se sve vreme radi procena, da vidimo da li su te obuke uspešne. Ali svakako je dobro da imamo programe poput Swis proa. Mi smo jako srećni, evo 23 osobe sa lokala je prošlo obuku u oblasti dobrog upravljanja. Ono što je dobro, već je 5 od 23 osobe akreditovano za predavače, tako da će svoja znanja deliti sa ostalim lokalnim samoupravama. Ali zaista, mislim da nije problem samo u broju obuka. Broj obuka je značajan. Mislim da je jako važno voditi računa o kvalitetu obuka. Mi smo u ovoj situaciji jako zadovoljni zato što imamo kontinuitet rada neke dve godine. Promovisali smo dobre globalne prakse, prvenstveno iz Švajcarske, ali prilagodivši ih nečemu što je potreba Srbije.Voditelj:Koliko to može da se prilagodi? Sad deluje da je Švajcarska geografski, a i hronološki...Marko Vujačić, UNOPS Srbija:Ono što je greška koju ponekad činimo, jeste da mi probamo da kopiramo i to često ne funkcioniše. Da li je negde zakon problem, da li kapacitet koji imamo. Ali mi smo zaista tražili upravo sa našim kolegama sa terena rešenje i to dobro funkcioniše. I možda za obuke ono što je važan element, to je motivacija. Možete imati najbolju obuku, a ako ljudi nisu motivisani, onda će rezultati biti skromni. Swis pro program i UNEPS je bio srećan što je izabrao zaista sjajne ljude na lokalu i mislim da smo zajedno deo tih nekih možda mini, ali ipak pozitivnih promena u opštinama u srbiji.Voditelj:Korak po korak. Hvala vam mnogo što ste izdvojili vreme za naš program. Gosti:Hvala vama!                                              

----------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019 

Medij: Radio Beograd 1

Rubrika: U ovom trenutku

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Plate sudija

Spikerka:Nastavljamo da pratimo najvažnije događaje u ovom trenutku. Sa jednog od njih upravo se vratila koleginica Milka Babić. Naslov skupa, Milka je "Materijalna garancija nezavisnosti sudstva". O čemu je zapravo bilo reči? Ako se ne varam, akcenat je na tome da, ukoliko su sudije, što ima logike, naravno, i to su neka pravila u razvijenim zemljama, materijalno obezbeđeni, i ako su im ekonomske pozicije obezbeđene, onda se stvaraju mnogo bolji uslovi za smanjenje korupcije i za određenu vrstu nezavisnosti.Reporter Milka Babić:Tako je. Upravo tako. I naši zakoni i propisi upravo to i govore - da materijalne garancije, odnosno plata sudija jeste jedan od mehanizama koji treba da obezbedi nezavisnost u radu sudija i to da oni budu otporni na svaku vrstu pritisaka. Kakve su plate sudija u Srbiji? Oni zarađuju u proseku duplu prosečnu platu u našoj zemlji. Dakle, to je iznad prosečne potrošačke korpe, ali ne dovoljno koliko bi trebalo, s obzirom na funkciju koju oni obavljaju. To je ocenila predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević. Recimo sudija početnik u našij zemlji godišnje bruto zaradi nepunih 15.000 evra. Isti takav sudija u BiH zaradi 23.000 evra. U Hrvatskoj takođe 23.000, u Sloveniji 32.000 evra, a na vrhu te liste po zaradi su Škoti koji zarade preko 150.000 evra bruto u prvoj godini rada. Sudije kažu da se nedovoljno izdvaja za pravosuđe iz budžeta države, što je takođe za njih veliki problem. Takođe, da nemaju dovoljno sudskih pomoćnika, što njima sve otežava rad. Dragana Boljević je podsetila na to da je sad na snazi neko zatišje kad je reč o izmenama Ustava. Ustavni amandmani su u Skupštini Srbije u nekoj proceduri, međutim, ona kaže, ni tu ne postoje dovoljne garancije materijalne nezavisnosti sudija. To se pre svega ogleda u tome da pravosuđe dobija dovoljno novca i da sudije imaju dovoljne plate i penzije, što je takođe veoma važno u situaciji kada oni donose neke presude koje imaju uticaj na nečiji život u periodu od više decenija i da oni moraju da budu sigurni da mogu da izdržavaju sebe i svoju porodicu kada budu u penziji, odnosno da ta penzija treba da bude približna sudijskoj plati. U istom tonu su govorili šef misije OEBS-a i ambasador EU u Srbiji. Andrej Oricio šef misije OEBS-a je upravo i potvrdio to da je ekonomska nezavisnost sudija ono što veoma utiče na njihov rad i da je to praksa u svim zemljama OEBS-a, dok je Fabrici podsetio na to da su ustavni amandmani u proceduri i da EU podržava Skupštinu Srbije u celom tom poslu da se donesu ustavni amandmani i oni očekuju da se to desi u što skorijem periodu. I takođe je rekao da su materijalne garancije nezavisnosti pravosuđa jedan od elemenata koje EU prati u procesu pristupanja Srbije EU.Spikerka:Hvala. Čuli ste Milku Babić.     

----------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019 

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Plate sudija u Srbiji najniže i u regionu

Materijalna garancija nezavisnosti pravosuđa Srbije je ključna za sve dalje napretke u toj oblasti i zato je potrebno uključenje pravosudnog sistema u raspodelu budžeta u toj oblasti, ne može o tome samo da odlučuje Skupština, kaže šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici.U Društvu sudija Srbije kažu da bi se boljim platama i uslovima rada osigurala nezavisnost sudija od pritisaka, i da je to pravi put ka iskorenjavanju korupcije u pravosuđu."Društvo sudija se uvek ustručavalo da govori o materijalnim garancijama nezavisnosti, posebno o platama sudija, jer smo mi svesni da živimo u ovom društvu koje ima materijalne probleme i sa kojim mi moramo da se poredimo, ne sa nekim stranim platama... Međutim, uočili smo da su plate naših sudija čak i u regionu najniže, i da je to pitanje koje jednom moramo da otvorimo", navela je Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: 013info.rs

Link: http://013info.rs/vesti/drustvo/medijski-mrak-u-pancevu-gradsko-vece-ne-zeli-novinare-na-svojim-sednicama

Autori: @pa013info

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: MEDIJSKI MRAK U PANČEVU: Gradsko veće ne želi novinare na svojim sednicama!

Na sednici održanoj 12. septembra, Gradsko veće Pančeva je donelo odluku kojom je ukinulo pravo novinarima da prisustvuju sednicama ovog organa gradske vlasti. Naime, stav u članu 35 kojim je regulisano pravo prisustva Ilustracija: Sa jedne od sednica Gradskog veća Društvo Pančevo, Pet, 27/09/2019 - 01:36 Aleksandar Stojković Viber Na sednici održanoj 12. septembra, Gradsko veće Pančeva je donelo odluku kojom je ukinulo pravo novinarima da prisustvuju sednicama ovog organa gradske vlasti. Naime, stav u članu 35 kojim je regulisano pravo prisustva "predstavnika sredstava javnog informisanja" je jednostavno obrisan iz Poslovnika Gradskog veća. Odluka o promeni Poslovnika Gradskog veća je doneta na sednici na koju nisu prisustvovali novinari, iako je tada na snazi još uvek bio ceo član 35. Novinari nisu, kako je to bio običaj, pozvani na tu sednicu. Članovi Gradskog veća nisu hteli ni da u lice saopšte novinarima kako nisu poželjni. Na naša pitanja o razlozima donošenja ovakve odluke stigao je i odgovor iz Gradske uprave. Prenosimo ga u integralnoj verziji. Izmenama poslovnika Gradskog veća grada Pančeva treba da se operacionalizuje i unapredi rad Gradskog veća grada Pančeva i stvore preduslovi za efektivniji i efikasniji rad na samoj sednici. Gradsko veće će nastaviti, kao i do sada, da radi transparentno i da obaveštava javnost i medije o svom radu davanjem informacija, održavanjem konferencija za novinare, direktnim kontaktom sa predstavnicima medija kroz davanje izjava i intervjue i stvaranjem uslova za upoznavanje građana sa radom, aktima i odlukama donetim na sednicama Gradskog veća, te objavljivanjem informacija putem interneta. Kako bi se odluke važne za funkcionisanje grada donosile efikasnije i kako bi u skladu sa tim na terenu imali brže vidljive rezultate u svim oblastima za koje je nadležna lokalna samouprava, moramo imati efikasne organe lokalne samoprave i iskoristiti dragoceno vreme tokom sednice za operativan rad i brzo i efikasno izveštavanje stručnih službi i na taj način i brz i efikasan postupak odlučivanja članova Gradskog veća grada Pančeva. U postupku izmene Poslovnika, sagledana su i iskustva drugih lokalnih samouprava i možemo reći da dosta gradova i opština u Srbiji ima na ovakav ili sličan način regulisan rad na sednicama Gradskog veća. Grad Pančevo je u proteklom periodu ocenjen od strane relevantnih institucija kao jedna od najotvorenijih, najodgovornijih i najtransparentnijih lokalnih samouprava u Republici Srbiji i nameravamo da to unapredimo i da brže, bolje i efikasnije funcionišemo na svim nivoima i to je razlog donošenja ovakve odluke. Pa da krenemo redom, ali od nazad. Po poslednjem izveštaju "Transparentnosti Srbija", koje jeste Pančevo 2017. godine proglasilo najtransparentnijom lokalnom samoupravom, Pančevo je izgubilo poene i palo na 40. mesto na listi najtrasparentnijih lokalnih samouprava. Više o tome možete pročitati ovde. Gradska uprava kaže da su u postupku izmene poslovnika sagledana iskustva drugih lokalnih samouprava. Nikako nije jasno zašto se Gradska uprava Pančeva, proglašena najtransparentnijom, ugleda na manje transparentne lokalne samouprave. Valjda je logično da se drugi ugledaju na nju. Osim ako transparentnost nije mana. Nadalje, a unazad, jer je takav i odgovor, Gradska uprava nam pojašnjava kako se novinari proteruju sa sednica kako bi se dragoceno vreme tokom sednice iskoristilo za operativni rad. Konsultovali smo se sa kolegama novinarima koji su prisustvovali sednicama Gradskog veća i ni jedan se ne seća da su novinarska pitanja, koja se po pravilu postavaljaju nakon što se iscrpi dnevni red, oduzela više od 15 minuta dragocenog vremena članova Gradskog veća. Uglavnom je to par pitanja o pojašnjenju pojedinih odluka i ne traje više od par minuta. Izgleda da je 15 minuta isuviše značajno prezaposlenim članovima Gradskog veća. Tih 15 minuta služi da građani Pančeva dobiju potpuniju informaciju o onome šta je Gradsko veće u njihovo ime odlučilo. Jer Gradsko veće postoji zbog građana ovog grada. Što se tiče toga da će Gradsko veće kao i do sada nastaviti da obaveštava javnost o odlukama, moralo bi da bude bolje, brže i tačnije. Odgovor na naše novinarsko pitanje čekali smo duže od dva dana, što je u vreme ultra-brzih medija kakav je portal 013info neverovatno mnogo. I to za odgovor koji se sastoji od pet rečenica, a koji i nije sasvim tačan. I na kraju evo pitanja koja smo postavili Gradskoj upravi grada Pančeva Odlukom Gradskog veća o izmenama poslovnika gradskog veća Grada Pančeva koja je doneta 12. septembra, obrisan je stav 2. iz člana 35. Poslovnika Gradskog veća. Tim stavom regulisalo se prisustvo novinara sednicama Gradskog veća. U cilju informisanja građana Pančeva, molimo vas da nam odgovorite: Da li ova odluka znači da je predstavnicima sredstava javnog informisanja zabranjeno da prisustvuju sednicama Gradskog veća? Zašto novinari nisu bili pozvani na tu sednicu Gradskog veća na kojoj je doneta odluka o izmeni, iako je tada još bilo dozvoljeno prisustvo predstavnika sredstava javnog informisanja? Zašto je doneta ova odluka o izmeni i u čijem je to interesu? Marketing Najnovije vesti 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: 013info.rs

Link: http://013info.rs/vesti/drustvo/pancevo-propalo-na-listi-transparentnosti-zbog-skupstine-budzeta-i-odnosa-prema

Autori: @pa013info

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Pančevo propalo na listi transparentnosti zbog skupštine, budžeta, i odnosa prema građanima

Transparentnost Srbija objavila je rezutate istraživanja o transparentnosti rada gradova i opština - jedinica lokalne samouprave. Istraživalo se po više od pedeset parametara a Grad Pančevo na indexu od maksimalnih 10 - Društvo Pančevo, Pet, 27/09/2019 - 00:04 Vladimir Đoković Viber Transparentnost Srbija objavila je rezutate istraživanja o transparentnosti rada gradova i opština - jedinica lokalne samouprave. Istraživalo se po više od pedeset parametara a Grad Pančevo na indeksuu od maksimalnih 10, ostvarilo je 8. Pre dve godine, Pančevo se nalazilo na prvom mestu. Čiste desetke, dakle daleko transparentniji od Pančeva su: Subotica, Zrenjanin, Plandište, Bački Petrovac, Temerin, Inđija, Loznica, Veliko Gradište, Topola, Despotovac, Priboj, Užice, Vrnjačka banja, Kraljevo, Novi Pazar, Leskovac, Bosilegrad i Vranje. Izmedju ovih gradova i opština i Pančeva koje je na četrdesetom mestu po transparentnosti je i niz drugih lokalnih samouprava koje imaju više sakupljenih bodova u ovom istraživanju. Po kategorijama gradska vlast je najgrđe prošla u merenju transparentnosti rada Skupštine grada gde je od 18 osvojena trećina - 6 bodova, zatim u odnosu prema građanima gde je uzela 6 od maksimalnih 17 poena i transparentnosti gradskog budžeta 9 od 15 bodova. Pančevo je tako osvojilo, u stvari propalo, na 40 mesto liste transparentnost, a na prvo mesto popelo se Plandište. Ukupno je ocenjivano 170 lokalnih samouprava, odnosno 145 ako se oduzmu gradske opštine po gradovima Srbije. Marketing Najnovije vesti 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/159582/krkobabic-srbiji-neophodna-nova-agrarna-reforma

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Krkobabić: Srbiji je neophodna nova agrarna reforma

U Palati Srbija održana je radna sednica Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kojom su predsedavali kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj, i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.AUTOR: E. S. T. petak, 27. 9. 2019.| 07:07 0- U Srbiji je nužna nova agrarna reforma. Ona mora da obuhvati pitanja vezana za zemljišne odnose, odnosno posedovanja, raspolaganja i korišćenja, odgovarajuće organizacione oblike, odnosno poljoprivredna gazdinstva, zadruge i poljoprivredna preduzeća, ali i nove institucije, poput poljoprivredne banke i nove poljoprivredne komore. Ta reforma je imperativ za Srbiju, ali predstavlja i veliki izazov. Mora da bude sveobuhvatna, okrenuta ka infrastrukturi na selu, ali i da ima širi društveno-socijalni značaj - izjavio je ministar Krkobabić.Posle uspešne akcije "500 zadruga u 500 sela" Krkobabić je najavio novu akciju preporoda 100 sela Srbije u pet južnih upravnih okruga - Topličkom, Jablaničkom, Pirotskom, Pčinjskom i Nišavskom.- Sto sela u periodu od tri godine mogu da računaju na nove infrastrukturne projekte, na nove zadruge i multifunkcionalne objekte kako bi svako selo imalo zdravstvene, obrazovne i kulturne sadržaje koji bi mlade ljude opredelili da ostanu da žive na selu - izjavio je Krkobabić, istakavši neophodnu saradnju domaćina Srbije, lokalnih i republičkih vlasti.Izjave u Palati Srbija danas su dali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo prof. dr Milovan Mitrović, prof. dr Vladimir Goati, prof. dr Jovan Marić, fudbalski trener Milan Živadinović i mladi poljoprivrednik Stefan Neagić.     

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/vesti/politika/461642/transparentnost-rektorka-ivanka-popovic-podnese-ostavku-jer-dozvolila-zarobljavanje-univerziteta-beogradu

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST: Rektorka Ivanka Popović da podnese ostavku jer je dozvolila zarobljavanje Univerziteta u Beogradu!

Informer 08:39 27. 09. 2019.Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost sa ozbiljnom zabrinutošću konstatuje da je Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, svrstavanjem na političku stranu u ovom slučaju Đilasovog Saveza za Srbiju, dozvolila zarobljavanje Univerziteta u Beogradu od strane male grupe ljudi koji sebe nazivaju: "1 od 5 miliona"Mario Spasić, generalni sekretar Transparentnost kaže:- Rektorka Ivanka Popović je, mimo dozvole Senata ili Saveta Univerziteta u Beogradu, samoinicijativno krenula sa obračunavanjem koje ima političke konotacije, osuđivala je jednu grupu ljudi, nazivajući ih političkim aktivistuma, ali je u isti mah zagrlila nekolicinu ljudi koji sebe nazivaju: "1 od 5 miliona". Ispunjen je zahtev da se brzo rešavaju optužbe na račun doktorske disertacije ministra Siniše Malog, što je nesporno, ali sporno jeste to što je ponovo Rektorat ucenjen od nekolicine ljudi i to tako što je najavljeno novo zarobljavanje Univerziteta u Beogradu ukoliko se ne donese odluka kakvu očekuje: "1 od 5 miliona". Rektorka je dozvolila da je ucenjuje nekolicina interesno povezanih ljudi kako bi se satanizovao jedan čovek, što je nedopustivo, makar se radilo i o Siniši Malom, čija politička opredeljenja ne smeju biti osnov za skidanje glave, a sve pod okriljem "autonomije univerziteta". Ima smisla da rektorka Popović podnese ostavku zbog sklonosti da bude ucenjena, što je u suprotnosti sa proklamovanim ustavnim ciljem - autonomijom Univerziteta - kaže Spasić.Transparentnost      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/pocetna/aktuelno/cvijetin-vrhovnik-ce-izaci-u-susret-opoziciji-samo-ako-mu-to-kazu-nato-prijatelji/

Autori: https://srbin.info

Teme: Korupcija

Naslov: CVIJETIN: Vrhovnik će izaći u susret opoziciji samo ako mu to kažu NATO prijatelji

Tj. hoće jedino pod uslovom da mu tako nešto narede njegovi NATO prijatelji. A oni to neće da učine sve dok, baš  u Vrhovnika, polažu nadu da će upravo njegova ruka ili ne...Neće Vrhovnik izaći u susret većini zahteva opozicije, barem ne onim koji bi njegov izborni rezultat snizili na "samo" 40 odsto podrške, jer bi to značilo početak kraja njegovog apsolutizma. Tj. hoće jedino pod uslovom da mu tako nešto narede njegovi NATO prijatelji. A oni to neće da učine sve dok, baš  u Vrhovnika, polažu nadu da će upravo njegova ruka ili nečija druga, ali na njegov mig, potpisati odricanje od Kosova i Metohije Kao što nema dvojbe da nema te sile koja će naterati Vrhovnika da otvori medijsku javnu TV kuću i ružičastu TV trovačnicu za bilo kakvo ozbiljno kritičko mnenje. Jer, bi otvaranjem kapija te dve svoje poslednje linije odbrane - Vrhovnik bio sveden na razumnu meru. Tj. tamo gde je i bio, pre nego što se, na krilima pobede Njegove eks-ekselencije nad Borisom Prvim Lepim, na prstima ušunjao u trezor moći i kidnapovao državu za sebe…  Imao sam tada, baš nekako u ovo doba, 25 godina (žal za mlados' i t'ga za novinarstvom…), bilo je to vreme, kada je, posle četiri i po decenije embarga, pokojni Slobodan Milošević blagoizvoleo ponovo dozvoliti stranačku, ali, uglavnom, takozvanu, opoziciju po Srbiji. Demokratije žedna i pluralizma gladna Srbija s ushićenjem je čekala prve višestranačke izbore koje će, poslednja u celoj istočnoj Evropi (pardon, BiH je to, ipak, učinila neku nedelju docnije), i dobiti potkraj 1990. godine. Miloševićevi komunisti, preobučeni i, za tu priliku, preimenovani u socijaliste, do mesec dana uoči izbora, ignorisali su zahteve opozicije u pogledu "poštene izborne kampanje", zbog čega je cela tadašnja, tek legalizovana, oporba, ne računajući Mićunovićevu Demokratsku koja je narušavala privredno jedinstvo, pripretila bojkotom i čak bila i stopirala pripreme za izbore. Usledio je i prvi veliki lom među Mićunovima: Nikola Milošević, Kosta Čavoški, Saša Petrović, Vladeta Janković i Milan Božić, u "Apelu srpskoj opoziciji", osudili su navodnu intenciju svog partijskog šefa Mićuna da postane "komunistički kolaboracionista" i štrajkbreher. U žustroj javnoj polemici na temu "Da li prvo novi Ustav ili višestranački izbori?" (u kojima je opozicija pledirala za ovo drugo), Miloševićev opunomoćeni ustavopisac (potom i jedini ovlašćeni ustavotumač) prof. Ratko Marković nije se libio čak ni da povuče znak jednosti između ponašanja tadašnje srpske opozicije i ondašnje separatističke albanske "alternative"! Režimski javni diskurs svodio se na tezu da su višestranački izbori samo bespotrebno trošenje para i "potkopavanje temelja tek uspostavljenog jedinstva Republike od Horgoša do Dragaša koja je, od pre tri godine, sama između Vatikana i Teherana". Ondašnji štampani mozgoidi pisali su da izdajnici hoće da odustanu od daljeg "događanja naroda", da su "digle glavu poražene snage Osme sednice", "poraženi neprijatelji socijalističke revolucije", "autonomaši, separatisti i iredentisti" svih vrsta i, svi zajedno, pod izdajničko-petokolonaškim vođstvom trija Vuk - Rugova - Ante, digli mač na one iza kojih stoji narod. A šef partije crvenih petokrakih ruža i ondašnji srpski vožd, u funkciji predsednika svih građana Srbije, dijagnosticirao je tada, u Nišu, da "u opoziciji sede ludaci"! Takva je bila atmosfera pred prve višepartijske izbore u Srbiji na kojima je opozicija, prvi put, dobrovoljno poturila svoju glavu na panj… I narod je dobio ono što je hteo - izbornu lakrdiju u 85 činova. Toliko je, naime, stranaka, SPS (satelit partija Srbije), grupa građana, porodica, vojvoda, mesija predvođenih plastičarem Šećeroskim (kome su iz njegove mesne zajednice "smestili" da, navodno, radi i četke i metle), instruktora vožnje, nevidljivih narodnih vođa, pedera i zajebanata svih fela prodefilovalo "malim ekranom" - pisao sam u tadašnjoj slobodnoj "Borbi". U obaveznom predstavljanju izbornih listi i kandidata, jedino se od predsedničkih kandidata potencijalnim biračima nije predstavio (ovo mi nešto sveže, kao da sad gledam) "diplomirani pravnik iz Beograda, rođen 1941, kandidat SPS-a", na šta je pokojni vizantolog i predsednički kandidat dr Ivan Đurić primetio da "gospodin Milošević ne voli da pregovara, on samo govori" Vredi podsetiti i na malu hronologiju tog premantavanja opozicije da, od početnog dogovora o bojkotu unapred izgubljenih izbora, ipak, pristane da odigra ulogu "električnog zeca" u Miloševićevoj operaciji "uvođenja demokratije" u Srbiju: Pet opozicionih prvaka je, 14. maja, te 1990. godine, potpisalo pismo, adresovano na Skupštinu i Predsedništvo Srbije, u kome su zahtevali da se odmah odredi tačan datum višestranačkih izbora i organizuje okrugli sto vladajuće i opozicionih partija na kome bi se pripremili nacrti najvažnijih zakona. Već 8. juna došlo je do prvog zvaničnog susreta predstavnika vlasti i opozicije. Opozicija zahteva raspisivanje izbora za ustavotvornu skupštinu, Zoran Sokolović, u ime Miloševića, zastupa stav "prvo Ustav, pa izbori". Predstavnici većine opozicionih stranaka napustili su sledeći sastanak, 10. jula, sa predstavnicima vlasti, zato što je "Skupština Srbije kasnila sa donošenjem Zakona o političkim organizacijama" Kao prilježni hroničar tih pionirskih dana srpskog višestranačja, dalje sam beležio u "Borbi" da su, 13. jula, Demokratska, Liberalna i Narodna radikalna stranka, Socijaldemokratska partija i SPO (uz učešće još nekih stranaka) organizovale veliki miting na Trgu Republike u Beogradu, s ciljem da se što pre zakažu izbori. Opozicija je zahtevala da i ona učestvuje u pripremi najvažnijih zakonskih akata i ravnopravan tretman sa vladajućom strankom u medijima. Demonstranti su, potom, pred Televizijom Beograd zatražili i ostavku direktora Dušana Mitevića, a prve "pluralističke" batine, tom prilikom, zaradili su Borisav Pekić i Dragoljub Mićunović. Novu peticiju Skupštini i Predsedništvu Srbije sa dva glavna zahteva (tromesečna izborna kampanja i višestranački sastav svih tela za kontrolu izbora) opozicija upućuje 22. avgusta. Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, 15 stranaka, napokon, dobija rešenja o registraciji, ali istoga dana, predstavnici većine partija, nezadovoljni tokom razgovora, napuštaju okrugli sto sa predstavnicima Skupštine Srbije. Novi veliki miting udružene opozicije, na kome je ponovljena većina uslova za izlazak na izbore, biva održan 12. septembra, a onda "igra gluvih telefona" kulminira 4. oktobra kada opozicija upućuje dotad najoštriji zahtev u kome traži da se poništi odluka o zakazivanju izbora za 9. decembar i da se sazove okrugli sto vlasti i opozicije, na kojem bi bio izglasan novi izborni zakon. U suprotnom, najavljen je bojkot izbora. Do 27. oktobra padaju veoma teške reči ("istraga poturica" i optužbe ko je izdao dogovor o bojkotu) i unutar opozicije, a tada se opozicija opet, navodno, udružuje i postavlja novi ultimatum Skupštini da ispuni pet zahteva do 12. novembra. Prolazi 12. novembar, dolazi 23. novembar, poslednji rok za evidentiranje poslaničkih kandidata. Skupština Srbije, naravno, ne usvaja amandmane na izborni zakon, a tridesetak partija odlučuje da bojkotuje izbore. A onda, u samo predvečerje izbora, samo nekoliko dana kasnije, odluka o bojkotu se povlači… Danas imam samo 29 godina više, iako je od onomad prošlo čak 29 pluralističkih jeseni. Iako je zakonodavac lepo propisao da, recimo, prema članu 29 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, "funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata" - u Srbiji, s jeseni 2019, u zakonodavni posao se upliće Vlada, kao izvršna (!?) vlast, donoseći zaključke sa nadzakonskom (!), valjda, snagom, kojima, ne obavezuje već preporučuje (!), članovima vladajuće koalicije da poštuju zakone!? I, to samo na određeno vreme - od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, znači, ciglo 45-60 dana, dok, pretpostavljamo, sve ostalo vreme, dakle, ostatak vremena do četiri godine, može bez pardona da ih krše! U Srbiji, septembra 2019, Vrhovnik, sa nedostajućim elementarnim kućnim vaspitanjem, mora da zapuca čak u Njujork da bi se, otuda, sprdao sa rektorkom najstarijeg državnog univerziteta, iako je ona, upravo Vrhovniku i njegovim, u pregovorima sa studentima, uspela da isposluje neverovatnu izlaznu strategiju: da, sve do početka studenog, mogu da razvlače i, moguće je, ništa ne odluče ili odluče onako kako su i prethodno "odlučivali" i odlučili o tzv. doktoratu tzv. Malog doktora!   Samo u Srbiji, u jesen 2019, moguće je da se zadocneli prebezi u napredno jato, bez pardona - umesto da im budu zahvalni za sve što su ovi učinili i čine za vladajuću koaliciju - najsočnije obrušavaju na vlastite koalicione partnere!? Na Krkobabićev PUPS, bez čije podrške protivzakonito zakidanje penzija sigurno ne bi prošlo mirno kako je prošlo; na Ljajićev Es-de-pe koji je, 2012, radikalskim konvertitima pribavio, tada kao vazduh neophodni, "legitimitet" tolerantnosti i demokratičnosti ili na rusofile Nenada Popovića koji su Vrhovniku dali, za njegovo biračko telo, presudan moskovski pečat! Jedino u Srbiji, 29 godina posle prvih izbora, u toku je trajni konkurs za najbesprizornijeg Vrhovnikog poltrona (na srpskom i: uvlakač, šlihtara, ulizica…), za najluđe bludodejanije, najprovokativnije smešenije, najglasnije preljubodejanije i soveršenije sličnih rabota. Samo, u Srbiji, septembra 2019, u pauzi zmeđu dva ("četamhaus" i "Žan Mone"!), pazite sad, "formata dijaloga" u cilju usaglašavanja "fer, demokratskih i ravnopravnih izbornih uslova", moguće je da gradonačelnik prestonice, nečijom voljom, bude "privremeno ili trajno sprečen" da obnaša svoju dužnost, a da njegovo odsustvo njegov zamenik koristi za iskup prethodnih greha i duše svoje, čineći sve veće i veće brljotine i hrsuze… A ja, za nauk, onima iz tzv. opozicije

 koji smatraju da, čak ni u sadašnjem preseku predizbornog stanja, "bojkot nije rešenje" i pitaju "šta sutradan posle bojkota", uz onaj Epimenidov, iz prošlog bloga (o lažljivcu), prilažem i drugi znameniti primer sofizma, onaj o krokodilu. Sećate se ono, krokodil uhvatio dete, pa majci koja stoji na obali obećava da će joj ga vratiti ako pogodi šta namerava da učini s njim. Majka mu kaže: "Ti nameravaš ili da pojedeš dete ili da mi ga vratiš. Ako nameravaš da mi ga vratiš, vratićeš mi ga zato što nameravaš. Ako nameravaš da ga pojedeš, a ja to pogodim, vratićeš mi ga zato što sam pogodila. Prema tome, vratićeš mi ga u svakom slučaju". A krokodil uzvraća: "Ako nameravam da ga pojedem, a ti to pogodiš, neću ti ga vratiti zato što nameravam da ga pojedem. Ako ne nameravam da pojedem dete, a ti to ne pogodiš, neću ti ga vratiti zato što nisi pogodila. Dakle, neću ti ga vratiti ni u kom slučaju." UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: cvijetinmilivojevic.blogspot.com Oznake: Aleksandar Vučić, mišljenje, NATO prijatelji, opozicija, Cvijetin Milivojević  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: koreni.rs

Link: http://www.koreni.rs/sofizam-o-detetu-majci-i-krokodilu/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sofizam o detetu, majci i krokodilu

Sofizam o detetu, majci i krokodilu

  1. Septembar 2019.076

Podeli na Fejsbuku Tvitni na twitteru

Cvijetin Milivojević / Foto:YouTube Screenshot

Neće Vrhovnik izaći u susret većini zahteva opozicije, barem ne onim koji bi njegov izborni rezultat snizili na „samo“ 40 odsto podrške, jer bi to značilo početak kraja njegovog apsolutizma.

Tj. hoće jedino pod uslovom da mu tako nešto narede njegovi NATO prijatelji.

A oni to neće da učine sve dok, baš  u Vrhovnika, polažu nadu da će upravo njegova ruka ili nečija druga, ali na njegov mig, potpisati odricanje od Kosova i Metohije

Kao što nema dvojbe da nema te sile koja će naterati Vrhovnika da otvori medijsku javnu TV kuću i ružičastu TV trovačnicu za bilo kakvo ozbiljno kritičko mnenje. Jer, bi otvaranjem kapija te dve svoje poslednje linije odbrane – Vrhovnik bio sveden na razumnu meru. Tj. tamo gde je i bio, pre nego što se, na krilima pobede Njegove eks-ekselencije nad Borisom Prvim Lepim, na prstima ušunjao u trezor moći i kidnapovao državu za sebe…

Imao sam tada, baš nekako u ovo doba, 25 godina (žal za mlados’ i t’ga za novinarstvom…), bilo je to vreme, kada je, posle četiri i po decenije embarga, pokojni Slobodan Milošević blagoizvoleo ponovo dozvoliti stranačku, ali, uglavnom, takozvanu, opoziciju po Srbiji.

Demokratije žedna i pluralizma gladna Srbija s ushićenjem je čekala prve višestranačke izbore koje će, poslednja u celoj istočnoj Evropi (pardon, BiH je to, ipak, učinila neku nedelju docnije), i dobiti potkraj 1990. godine.

Miloševićevi komunisti, preobučeni i, za tu priliku, preimenovani u socijaliste, do mesec dana uoči izbora, ignorisali su zahteve opozicije u pogledu „poštene izborne kampanje“, zbog čega je cela tadašnja, tek legalizovana, oporba, ne računajući Mićunovićevu Demokratsku koja je narušavala privredno jedinstvo, pripretila bojkotom i čak bila i stopirala pripreme za izbore. Usledio je i prvi veliki lom među Mićunovima: Nikola Milošević, Kosta Čavoški, Saša Petrović, Vladeta Janković i Milan Božić, u „Apelu srpskoj opoziciji“, osudili su navodnu intenciju svog partijskog šefa Mićuna da postane „komunistički kolaboracionista“ i štrajkbreher.

U žustroj javnoj polemici na temu „Da li prvo novi Ustav ili višestranački izbori?“ (u kojima je opozicija pledirala za ovo drugo), Miloševićev opunomoćeni ustavopisac (potom i jedini ovlašćeni ustavotumač) prof. Ratko Marković nije se libio čak ni da povuče znak jednosti između ponašanja tadašnje srpske opozicije i ondašnje separatističke albanske „alternative“!

Režimski javni diskurs svodio se na tezu da su višestranački izbori samo bespotrebno trošenje para i „potkopavanje temelja tek uspostavljenog jedinstva Republike od Horgoša do Dragaša koja je, od pre tri godine, sama između Vatikana i Teherana“.

Da Vas podsetimo:  Srbologija za početnike

Ondašnji štampani mozgoidi pisali su da izdajnici hoće da odustanu od daljeg „događanja naroda“, da su „digle glavu poražene snage Osme sednice“, „poraženi neprijatelji socijalističke revolucije“, „autonomaši, separatisti i iredentisti“ svih vrsta i, svi zajedno, pod izdajničko-petokolonaškim vođstvom trija Vuk – Rugova – Ante, digli mač na one iza kojih stoji narod.

A šef partije crvenih petokrakih ruža i ondašnji srpski vožd, u funkciji predsednika svih građana Srbije, dijagnosticirao je tada, u Nišu, da „u opoziciji sede ludaci“!

Takva je bila atmosfera pred prve višepartijske izbore u Srbiji na kojima je opozicija, prvi put, dobrovoljno poturila svoju glavu na panj…

I narod je dobio ono što je hteo – izbornu lakrdiju u 85 činova. Toliko je, naime, stranaka, SPS (satelit partija Srbije), grupa građana, porodica, vojvoda, mesija predvođenih plastičarem Šećeroskim (kome su iz njegove mesne zajednice „smestili“ da, navodno, radi i četke i metle), instruktora vožnje, nevidljivih narodnih vođa, pedera i zajebanata svih fela prodefilovalo „malim ekranom“ – pisao sam u tadašnjoj slobodnoj „Borbi“.

U obaveznom predstavljanju izbornih listi i kandidata, jedino se od predsedničkih kandidata potencijalnim biračima nije predstavio (ovo mi nešto sveže, kao da sad gledam) „diplomirani pravnik iz Beograda, rođen 1941, kandidat SPS-a“, na šta je pokojni vizantolog i predsednički kandidat dr Ivan Đurić primetio da „gospodin Milošević ne voli da pregovara, on samo govori“

Vredi podsetiti i na malu hronologiju tog premantavanja opozicije da, od početnog dogovora o bojkotu unapred izgubljenih izbora, ipak, pristane da odigra ulogu „električnog zeca“ u Miloševićevoj operaciji „uvođenja demokratije“ u Srbiju:

Pet opozicionih prvaka je, 14. maja, te 1990. godine, potpisalo pismo, adresovano na Skupštinu i Predsedništvo Srbije, u kome su zahtevali da se odmah odredi tačan datum višestranačkih izbora i organizuje okrugli sto vladajuće i opozicionih partija na kome bi se pripremili nacrti najvažnijih zakona.

Već 8. juna došlo je do prvog zvaničnog susreta predstavnika vlasti i opozicije. Opozicija zahteva raspisivanje izbora za ustavotvornu skupštinu, Zoran Sokolović, u ime Miloševića, zastupa stav „prvo Ustav, pa izbori“.

Predstavnici većine opozicionih stranaka napustili su sledeći sastanak, 10. jula, sa predstavnicima vlasti, zato što je „Skupština Srbije kasnila sa donošenjem Zakona o političkim organizacijama“

Kao prilježni hroničar tih pionirskih dana srpskog višestranačja, dalje sam beležio u „Borbi“ da su, 13. jula, Demokratska, Liberalna i Narodna radikalna stranka, Socijaldemokratska partija i SPO (uz učešće još nekih stranaka) organizovale veliki miting na Trgu Republike u Beogradu, s ciljem da se što pre zakažu izbori. Opozicija je zahtevala da i ona učestvuje u pripremi najvažnijih zakonskih akata i ravnopravan tretman sa vladajućom strankom u medijima. Demonstranti su, potom, pred Televizijom Beograd zatražili i ostavku direktora Dušana Mitevića, a prve „pluralističke“ batine, tom prilikom, zaradili su Borisav Pekić i Dragoljub Mićunović.

Da Vas podsetimo:  Pojam i elementi države

Novu peticiju Skupštini i Predsedništvu Srbije sa dva glavna zahteva (tromesečna izborna kampanja i višestranački sastav svih tela za kontrolu izbora) opozicija upućuje 22. avgusta.

Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, 15 stranaka, napokon, dobija rešenja o registraciji, ali istoga dana, predstavnici većine partija, nezadovoljni tokom razgovora, napuštaju okrugli sto sa predstavnicima Skupštine Srbije.

Novi veliki miting udružene opozicije, na kome je ponovljena većina uslova za izlazak na izbore, biva održan 12. septembra, a onda „igra gluvih telefona“ kulminira 4. oktobra kada opozicija upućuje dotad najoštriji zahtev u kome traži da se poništi odluka o zakazivanju izbora za 9. decembar i da se sazove okrugli sto vlasti i opozicije, na kojem bi bio izglasan novi izborni zakon. U suprotnom, najavljen je bojkot izbora.

Do 27. oktobra padaju veoma teške reči („istraga poturica“ i optužbe ko je izdao dogovor o bojkotu) i unutar opozicije, a tada se opozicija opet, navodno, udružuje i postavlja novi ultimatum Skupštini da ispuni pet zahteva do 12. novembra.

Prolazi 12. novembar, dolazi 23. novembar, poslednji rok za evidentiranje poslaničkih kandidata. Skupština Srbije, naravno, ne usvaja amandmane na izborni zakon, a tridesetak partija odlučuje da bojkotuje izbore. A onda, u samo predvečerje izbora, samo

nekoliko dana kasnije, odluka o bojkotu se povlači…

Danas imam samo 29 godina više, iako je od onomad prošlo čak 29 pluralističkih jeseni.

Iako je zakonodavac lepo propisao da, recimo, prema članu 29 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, „funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata“ – u Srbiji, s jeseni 2019, u zakonodavni posao se upliće Vlada, kao izvršna (!?) vlast, donoseći zaključke sa nadzakonskom (!), valjda, snagom, kojima, ne obavezuje već preporučuje (!), članovima vladajuće koalicije da poštuju zakone!? I, to samo na određeno vreme – od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, znači, ciglo 45-60 dana, dok, pretpostavljamo, sve ostalo vreme, dakle, ostatak vremena do četiri godine, može bez pardona da ih krše!

U Srbiji, septembra 2019, Vrhovnik, sa nedostajućim elementarnim kućnim vaspitanjem, mora da zapuca čak u Njujork da bi se, otuda, sprdao sa rektorkom najstarijeg državnog univerziteta, iako je ona, upravo Vrhovniku i njegovim, u pregovorima sa studentima, uspela da isposluje neverovatnu izlaznu strategiju: da, sve do početka studenog, mogu da razvlače i, moguće je, ništa ne odluče ili odluče onako kako su i prethodno „odlučivali“ i odlučili o tzv. doktoratu tzv. Malog doktora!

Da Vas podsetimo:  Tekst koji će se tek jednog dana razumeti...

Samo u Srbiji, u jesen 2019, moguće je da se zadocneli prebezi u napredno jato, bez pardona – umesto da im budu zahvalni za sve što su ovi učinili i čine za vladajuću koaliciju – najsočnije obrušavaju na vlastite koalicione partnere!? Na Krkobabićev PUPS, bez čije podrške protivzakonito zakidanje penzija sigurno ne bi prošlo mirno kako je prošlo; na Ljajićev Es-de-pe koji je, 2012, radikalskim konvertitima pribavio, tada kao vazduh neophodni, „legitimitet“ tolerantnosti i demokratičnosti ili na rusofile Nenada Popovića koji su Vrhovniku dali, za njegovo biračko telo, presudan moskovski pečat!

Jedino u Srbiji, 29 godina posle prvih izbora, u toku je trajni konkurs za najbesprizornijeg Vrhovnikog poltrona (na srpskom i: uvlakač, šlihtara, ulizica…), za najluđe bludodejanije, najprovokativnije smešenije, najglasnije preljubodejanije i soveršenije sličnih rabota.

Samo, u Srbiji, septembra 2019, u pauzi zmeđu dva („četamhaus“ i „Žan Mone“!), pazite sad, „formata dijaloga“ u cilju usaglašavanja „fer, demokratskih i ravnopravnih izbornih uslova“, moguće je da gradonačelnik prestonice, nečijom voljom, bude „privremeno ili trajno sprečen“ da obnaša svoju dužnost, a da njegovo odsustvo njegov zamenik koristi za iskup prethodnih greha i duše svoje, čineći sve veće i veće brljotine i hrsuze…

A ja, za nauk, onima iz tzv. opozicije koji smatraju da, čak ni u sadašnjem preseku predizbornog stanja, „bojkot nije rešenje“ i pitaju „šta sutradan posle bojkota“, uz onaj Epimenidov, iz prošlog bloga (o lažljivcu), prilažem i drugi znameniti primer sofizma, onaj o krokodilu.

Sećate se ono, krokodil uhvatio dete, pa majci koja stoji na obali obećava da će joj ga vratiti ako pogodi šta namerava da učini s njim. Majka mu kaže: „Ti nameravaš ili da pojedeš dete ili da mi ga vratiš. Ako nameravaš da mi ga vratiš, vratićeš mi ga zato što nameravaš. Ako nameravaš da ga pojedeš, a ja to pogodim, vratićeš mi ga zato što sam pogodila. Prema tome, vratićeš mi ga u svakom slučaju“. A krokodil uzvraća: „Ako nameravam da ga pojedem, a ti to pogodiš, neću ti ga vratiti zato što nameravam da ga pojedem. Ako ne nameravam da pojedem dete, a ti to ne pogodiš, neću ti ga vratiti zato što nisi pogodila. Dakle, neću ti ga vratiti ni u kom slučaju.“

Cvijetin Milivojević

Izvor: cvijetinmilivojevic.blogspot.com

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3106406-gradsko-vece-u-pancevu-zabranilo-novinarima-prisustvo-na-sednicama-evo-i-genijalnog-razloga

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Gradsko veće u Pančevu zabranilo novinarima prisustvo na sednicama. Evo i "genijalnog" razloga

Novinari besni zbog ovakve odluke27/09/19 |  09:17Na sednici održanoj 12. septembra, Gradsko veće Pančeva je donelo odluku kojom je ukinulo pravo novinarima da prisustvuju sednicama ovog organa gradske vlasti. Naime, stav u članu 35  kojim je regulisano pravo prisustva "predstavnika sredstava javnog informisanja" je jednostavno obrisan iz Poslovnika Gradskog veća.Odluka o promeni Poslovnika Gradskog veća je doneta na sednici na koju nisu prisustvovali novinari, iako je tada na snazi još bio ceo član 35. Novinari nisu, kako je to bio običaj, pozvani na tu sednicu. Članovi Gradskog veća nisu hteli ni da u lice saopšte novinarima kako nisu poželjni.Na pitanja novinara "013info.rs" o razlozima donošenja ovakve odluke stigao je i odgovor iz Gradske uprave. Prenosimo ga u integralnoj verziji."Izmenama poslovnika Gradskog veća grada Pančeva treba da se operacionalizuje i unapredi rad Gradskog veća grada Pančeva i stvore preduslovi za efektivniji i efikasniji rad na samoj sednici.Gradsko veće će nastaviti, kao i do sada, da radi transparentno i da obaveštava javnost i medije o svom radu davanjem informacija, održavanjem konferencija za novinare, direktnim kontaktom sa predstavnicima medija kroz davanje izjava i intervjue i stvaranjem uslova za upoznavanje građana sa radom, aktima i odlukama donetim na sednicama Gradskog veća, te objavljivanjem informacija putem interneta.Kako bi se odluke važne za funkcionisanje grada donosile efikasnije i kako bi u skladu sa tim na terenu imali brže vidljive rezultate u svim oblastima za koje je nadležna lokalna samouprava, moramo imati efikasne organe lokalne samoprave i iskoristiti dragoceno vreme tokom sednice za operativan rad i brzo i efikasno izveštavanje stručnih službi i na taj način i brz i efikasan postupak odlučivanja članova Gradskog veća grada Pančeva.U postupku izmene Poslovnika, sagledana su i iskustva drugih lokalnih samouprava i možemo reći da dosta gradova i opština u Srbiji ima na ovakav ili sličan način regulisan rad na sednicama Gradskog veća.Grad Pančevo je u proteklom periodu ocenjen od strane relevantnih institucija kao jedna od najotvorenijih, najodgovornijih i najtransparentnijih lokalnih samouprava u Republici Srbiji i nameravamo da to unapredimo i da brže, bolje i efikasnije funcionišemo na svim nivoima i to je razlog donošenja ovakve odluke." - navodi se u odgovoru.Međutim, po poslednjem izveštaju "Transparentnosti Srbija", koje jeste Pančevo 2017. godine proglasilo najtransparentnijom lokalnom samoupravom, Pančevo je izgubilo poene i palo na 40. mesto na listi najtrasparentnijih lokalnih samouprava.Kako dalje navodi portal "013info" Gradska uprava pojašnjava kako se novinari udaljavaju sa sednica kako bi se dragoceno vreme tokom sednice iskoristilo za operativni rad. Takođe dodaju i da su se konsultovali sa kolegama novinarima koji su prisustvovali sednicama Gradskog veća i "nijedan se ne seća da su novinarska pitanja, koja se po pravilu postavaljaju nakon što se iscrpi dnevni red, oduzela više od 15 minuta članova Gradskog veća".(Telegraf.rs/013info.rs)Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://glaszapadnesrbije.rs/vest380680.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Usvojen rebalans, deo opozicije napustio zasedanje

Prijepolje - Bez rasprave, odbornici vladajuće većine usvojili su prvi rebalans budžeta za ovu godinu.27.09.2019 09:26 | 0 komentar(a)Izuzev dvoje radikala, skupštinsko zasedanje napustili su odbornici opozicije, uz obrazloženje da je sednica zakazana suprotno zakonu, kako se ne bi stekli uslovi za uveđenjem privremenih mera.Prvi čovek opštine Dragoljub Zindović, u obrazloženju hitnosti za usvajanje rebalansa naglasio je da on donosi povećanje plata korisnicima budžeta u skladu sa odlukama Vlade Srbije, misleći tu prevashodno na zaposlene u ustanovama kulture, dečjem vrtiću i Opštinskoj upravi. Takođe, više novca dobiće škole za troškove u obrazovanju. On je saopštio i da se budžetski prihodi uvećavaju za 51 milion dinara u odnosu na planirane sa početka godine.- Prijepolje je jedna od retkih solventnih opština u Srbiji, koja nema višak zaposlenih i budžet u prvih devet meseci ostvaruje sa 85%. Sada imamo nove prihode od 51 miliona dinara, dobijene od privatizacije, i veću uplatu od poreza na zarade, pa će budžet opštine iznositi gotovo 1,3 milijarde dinara. To nam stvara mogućnost da se finansiraju svi direktni korisnici budžeta, da se izmire sve planirane obaveze. Složene procedure javnih nabavku, verovatno će dovesti do toga, da neke planirane investicije, pre svega na putnoj infrastrukturi, ne budu u potpunosti iskorištene - kazao je Zindović.Pre napuštanja zasedanja, odbornici opozicije su kroz reklamiranje povrede Poslovnika upozorili predsednicu parlamenta Stanu Markovović da prethodna sednica nije završena, pa tako nije mogla biti sazvana nova po hitnom postupku.- Pokušavajući da izbegnete zakonske posledice na koje sam ja ukazivao pre neki dan, Vi ste nelegalno zakazali ovu sednicu, tako da odbornici na vreme nisu dobili materijal. Suštinska stvar, na koju želim da ukažem, jeste da u materijalu koji ste nam dostavili je jedna tačka dnevnog reda a to je rebalans. To znači, za sve one koji ne znaju, promena ili izmena budžeta. Promena budžeta morala bi po zakonu da bude objavljena makar na opštinskom sajtu, što nije slučaj. Vi ste ovako važnu tačku sazvali po hitnom postupku i time nama onemogućili da podnesemo amandmane. Ovo je samo jedna lakrdija, izigravanje parlamentarne demokratije i uništavanje već odavno uništenog Prijepolja. Mi, nećemo da učestvujemo u ovom nezakonju i pozivam sve odbornike opozicije da napuste skupštinu - rekao je pre napuštanja sednice Esad Hodžić, šef odborničke grupe Sandžačke demokratske partije i dodao da predloženi rebalans podrazumeva prebacivanje novca sa konta investicija na plate zaposlenih u opštinskim službama.Odbornička većina je bez diskusije, za manje od 20 minuta, usvojila rebalans i privela sednicu kraju.GZS/PP Media         

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/inicijativa-ndbgd-plagijat-samo-jedan-od-sumnjivih-poslova-sinise-malog/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Inicijativa NDBGD: Plagijat samo jedan od sumnjivih poslova Siniše Malog

Inicijativa Ne davimo Beograd sa nestrpljenjem očekuje odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu koji bi do 4. novembra trebalo da se izjasni o plagijatu ministra finansija i bivšeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.Foto: Ne davimo Beograd (Arhiva) - Iako smatramo da je pitanje plagiranja doktorata izuzetno važno i da baca sramotu na Univerzitet, da ponižava trud i zalaganje akademske zajednice i da nanosi štetu ministarstvu finansija i gradu Beograd na čijem se čelu nalazi ili nalazio Siniša Mali, radi se samo o jednoj od afera u koju je on umešan. Zato smatramo da je nedopustivo da Mali obavlja najviše državne funkcije i zahtevamo njegovu ostavku i procesuiranje, rečeno je u saopštenju Inicijative. Kako navode, neke od afera Siniše Malog uključuju kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj, otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca za koje je i pravosnažno osuđen, nameštanje privatizacije proizvođača vagona "Bratstvo" svom ocu, zatim pranje pola miliona evra, kupovina luksuznih automobila preko ofšor firmi i izbegavanje plaćanja poreza, neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, nameštanje tendera za novogodišnju rasvetu, ali i organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici. Agencija za borbu protiv korupcije i tužilaštvo upoznati su sa umešanošću ministra finansija u većinu ovih sumnjivih poslova, ali do danas, uprkos obećanju predsednika Vučića, Siniša mali ne samo da nije snosio posledice svojih dela, već je sa mesta gradonačelnika unapređen u ministra. Umesto da se ovim pitanjima bave pravosudni organi, zahvalnost za istraživanje i objavljivanje podataka o aferama Siniše Malog dugujemo istraživačkim novinarima KRIK-a i drugih redakcija. Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je nedopustivo da Siniša Mali obavlja javne funkcije i da mora odgovarati pred nadležnim pravosudnim organima. diploma, doktorat, inicijativa ne da(vi)mo beograd, Siniša Mali  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2642004/sta-ce-se-sve-graditi-u-krusevcu-slede-tenderi-za-resenje-rekostrukcije

Autori: @ekapija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Šta će se sve graditi u Kruševcu - Slede tenderi za rešenje rekostrukcije gradskog trga i za drugu fazu gradnje Dino parka

(Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca) Da Kruševac sve više razvija svoje privredne kapacitete i ulaže u infrastrukturu i turističku ponudu grada, uverava nas gradonačelnica Jasmina Palurović, sa kojom smo razgovarali na otvaranju Kruševac Shopping parka.Za eKapiju ona je najavila Da Kruševac sve više razvija svoje privredne kapacitete i ulaže u infrastrukturu i turističku ponudu grada, uverava nas gradonačelnica Jasmina Palurović, sa kojom smo razgovarali na otvaranju Kruševac Shopping parka. Za eKapiju ona je najavila skori početak, ali i finalizaciju brojnih infrastrukturnih i turističkih projekata, među kojima su i rekonstrukcija centralnog gradskog trga, gradnja zabavnog parka Šarengrad i završetak Fabrike za preradu i prečišćavanje otpadnih voda. - Grad Kruševac se trudi da ravnomerno razvija sve segmente privrede i prepoznat je kao dobro poslovno okruženje i dobar partner investitorima, o čemu govori i otvaranje Kruševac Shopping parka, koji je važan ne samo kao mesto za kupovinu građana Kruševca i okoline, već i zbog činjenice da se nalazimo na regionalnom putu ka Kopaoniku -kazala je Jasmina Palurović. Prema njenim rečima, ovom investicijom NEPI Rockcastle grupe, Kruševac je dobio i priliku da u gradu zadrži mlade ljude, omogućivši otvaranje 250 novih radnih mesta. - Želimo da Kruševac ostane "grad mladih" - naglašava Jasmina Palurović i podseća da je grad od prodaje parcele za gradnju šoping parka ostvario dobit u budžetu od više od 143 miliona dinara, 110 od prodaje i oko 40 miliona dinara od opremanja građevinskog zemljišta, koji će, kako kaže, biti iskorišćeni za dalje investicije i infrastrukturne radove. Za naš portal, gradonačelnica Kruševca otkrila je da je najavljena rekostrukcija centralnog gradskog trga sve bliža realizaciji. - Raspisivanje javnog poziva za izradu rešenja budućeg izgleda trga očekuje se za desetak dana. Moći će da konkurišu svi koji se bave arhitekturom i građevinarstvom, a grad je već pripremio dokumentaciju i odredili smo nagrade za prvonagrađena rešenja koja će biti upotrebljena za rekonstrukciju - rekla nam je gradonačelnica. Prema njenim rečima, rekonstrukcija trga neće podrazumevati samo vizuelni deo, već i obnovu saobraćajnica i sve prateće infrastrukturne radove koji se tiču kanalizacije, vodovoda i toplane. - Kruševački gradski trg će u naredne dve godine biti potpuno rekonstruisan i jubilarnu 2021. godinu - 650 godina od osnivanja grada Kruševca, dočekaće u novom ruhu - najavila je gradonačelnica. Jasmina Palurović je istakla da će prilikom rekonstrukcije trga u obzir biti utzete i želje Kruševljana, podsetivši da je Grad raspisao anketu u kojoj je se više od polovine građana izjasnilo da želi da gradski trg bude pešačka zona. - Anketa je samo potvrdila ono što smo već znali i mi ćemo uzeti u obzir želje naših sugrađana, jer oni su ti koji najčešće koriste trg, ne samo kao pešaci, već i putem gradskog prevoza koji se dugi niz godina odvija centralnim gradskim ulicama - kaže naša sagovornica i dodaje da će gradske vlasti i dalje osluškivati glas građana u vezi sa tim kako oni zamišljaju trg 2021. godine. Sa gradonačelnicom Kruševca razgovarali smo i o ostalim infrastrukturnim projektima koji u toku ili su već završeni u gradu na Rasini. - Jedna od najvažnijih investicija koji bi uskoro trebalo da privedemo kraju, jeste Fabrika za preradu i prečišćavanje otpadnih voda. Do kraja godine ta fabrika će biti završena i već od 2020. imaćemo probni period i bićemo jedan od retkih gradova u Srbiji koji je problem otpadnih voda rešio na jedan savremen i način, u skladu sa evropskim standardima - istakla je Jasmina Palurović. Ona je dodala da su kolektorima za prečišćavanje otpadnih voda pokrivena i 4 prigradska naselja, čime su stvoreni uslovi da se sva prigradska mesta priključe na buduću Fabriku za preradu i prečišćavanje otpadnih voda. Gradonačelnica je podsetila da je u prethodnom periodu urađena i zamena LED svetiljki u centralnom gradskom jezgru. - Od 2015. godine mi smo LED svetiljkama osavremenili javnu rasvetu u svim prigradskim mestima, što je samo u poslednje dve godine, kada je reč o javnoj rasveti, donelo uštede u budžetu veće od 40%. Zato smo odlučili da putem projekta javno-privatnog partnerstva zamenimo i svetiljke u centralnom gradskom jezgru i postavili smo više od 6.500 LED svetiljki - kaže Palurović. Kada je u pitanju turistička ponuda, ona ističe da je Grad prethodnih godina mnogo radio na promociji Kruševca, kako bi privukao sve veći broj turista koji posećuju Srbiju. - Već zbog svog bogatog istorijskog nasleđa, Kruševac je interesantna turistička destinacija određenoj kategoriji turista, ali mi pokušavamo da privučemo turiste svih profila i zato smo proteklih godina investirali u Avantura park na Jastrepcu. Cilj nam je bio da navedemo turiste put naše najlepše i najšumovitije planine, ali i da vratimo tamo i naše sugrađane - kaže sagovornica eKapije. Ona posebno ističe još jednu veliku investiciju u turizam ovoga kraja - izgradnju zabavnog parka Šarengrad, koji se gradi na prostoru iza Vatrogasnog doma i naselja Rasadnik 2 u Kruševcu. - Ovaj kompleks gradimo prvenstveno za najmlađe. Dino park, kako ga još nazivamo, jer će se u njemu nalaziti 13 replika dinosaurusa, biće zabavnog, ali i edukativnog karaktera. Grad Kruševac ovaj projekat sprovodi uz pomoć Ministarstva za turizam. Prva faza gradnje je počela i u toku je infrastrukturno uređenje kompleksa - navodi Jasmina Palurović. Ona dodaje da bi za tri meseca infrastrukturni radovi trebalo da budu gotovi, posle čega sledi raspisivanje tendera za drugu fazu projekta, koja će obuhvatiti parterno uređenje - sadnju drveća i drugog rastinja, postavljanje replika dinosaurusa, uređenje pešačkih staza i modernog dečjeg mobilijara. Na pitanje da li uskoro možemo očekvati i dolazak nekog novog investitora u Kruševac, gradonačelnica je istakla da gradske vlasti svakodnevno primaju različite zahteve ulagača zainteresovanih da započnu ili prošire poslovanje u tom gradu. Ona je podsetila i da u Kruševcu već posluju i šire svoje proizvodne kapacitete veliki investitori kao što su Henkel i Cooper tire&Rubber Company, kao i najnoviji investitor, Kromberg & Schubert koji je prošle godine otvorio svoje pogone za proizvodnju kablova za automobilsku industriju, proširio proizvodnju i danas zapošljava već 1.300 radnika. Branislava Petrović 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2642164/raspisan-tender-za-obnovu-rodne-kuce-jovana-pacua-u-subotici

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za obnovu rodne kuće Jovana Pačua u Subotici

(Subotica) Grad Subotica raspisao je javnu nabavku za obnovu rodne kuće poznatog srpskog kompozitora i pijaniste Jovana Pačua.Kuća se nalazi u Mesnoj zajednici Aleksandrovo, već godinama je u lošem stanju, a u ovom javnom nabavkom planirana je obnova krova objekta.Objekat predstavlja dobro Grad Subotica raspisao je javnu nabavku za obnovu rodne kuće poznatog srpskog kompozitora i pijaniste Jovana Pačua. Kuća se nalazi u Mesnoj zajednici Aleksandrovo, već godinama je u lošem stanju, a u ovom javnom nabavkom planirana je obnova krova objekta. Objekat predstavlja dobro pod prethodnom zaštitom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici. Paču se školovao u rodnoj Subotici, u Pragu i Pešti. Bio je učenik Bedžiha Smetane. Uporedo s muzičkim obrazovanjem završio je i medicinu. Smatran je muzičkim virtuozom. Romantik, srpski patriota, izrazito salonski bidermajerski kompozitor. Mnoge narodne i građanske melodije harmonizovao je za hor i klavir. Bio je i plodan publicista. Poznat je po delima "Chansonette serbe", "Bez tebe draga", "Prag je ovo milog srpstva", "Čuj Dušane", "Svetosavska pesma". 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/224441/Sistem-nadzornih-kamera-za-snimanje-saobracajnih-prekrsaja-u-Novom-Sadu-na-analizi.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sistem nadzornih kamera za snimanje saobraćajnih prekršaja u Novom Sadu na analizi

Efikasnost primene kamera za nadzor saobraćaja i evidenciju prekršaja u Novom Sadu uskoro će se naći na analizi.Naime, Gradska uprava za saobraćaj i puteve traži firmu koja će sačiniti elaborat uvođenja sistema nadzornih kamera za praćenje saobraćajnih prekršaja, kako bi se došlo do novih saznanja o njihovoj primeni.   Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, adekvatna saobraćajna prinuda (u vidu nadzornih kamera) smanjila bi broj udesa i do 50 odsto, pokazala je studija iz 1999. godine. Konkretno, svest da se na putevima nalaze kamere menja ponašanje vozača, koji postaju svesni da će ih činjenje saobraćajnih prekršaja skupo koštati, možda i života.   "Korišćenje ovih uređaja postaje sve popularnije u mnogim zemljama, kao alternativa za tradicionalne metode u procesu sprovođenja prinude. Na području Novog Sada i dalje postoji ozbiljan potencijal za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Na osnovu najbolje prakse rada na globalnom nivou i Grad Novi Sad želi da uspostavi savremene principe i alate rada u oblasti bezbednosti saobraćaja. Uvođenje sistema automatske prinude na putevima i ulicama Novog Sada predstavlja jedno u nizu rešenja", navodi se u dokumentaciji Uprave za saobraćaj i puteve.   Od firme koja bude izabrana na tenderu traži se da pripremi elaborat koji će sadržati, između ostalog, analizu primene nadzornih kamera u svetu, kao i kod nas, uz predloge kako da se ovakav sistem nadzora unapredi i poveća poverenje u nadzorne kamere. Traži se i analiza lokacija na kojima bi bilo najviše koristi od kamera.   Javna nabavka se zatvara 28. oktobra.    Inače, u Novom Sadu se godinama koriste nadzorne kamere za snimanje saobraćajnih prekršaja. One su se, doduše, do sada mahom koristile prilikom istraga saobraćajnih prekršaja, a preventivni uticaj ovih kamera na naše vozače je upitan. O ovome je 021 pisao pre nekoliko godina, a taj tekst čitajte OVDE. Autor: Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/vladavina-prava/novih-57-miliona-partijskim-medijima-za-propagandu/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novih 57 miliona partijskim medijima za propagandu

Gradska vlast u Novom Sadu častila je podobne medije sa 57 miliona dinara iz budžeta grada, koliko je podeljeno po konkursu za 71 "projekat". Konkurs je bio otvoren od 25. marta do 24. aprila, prijavila su se 133 učesnika sa 164 projekta.Foto: EPA-EFE CHEMA MOYA Rešenjem gradonačelnika Miloša Vučevića na predlog komisije, objavljenom na sajtu grada, najviše koristi imaće Novosadska televizija kojoj je za tri "projekta" dodeljeno 8.880.000 dinara. Za "Vesti za osobe oštećenog sluha" razrezano je milion dinara, za "Objektiv na slovačkom i mađarskom jeziku" 1.980.000, a projekat "Pesnici Novom Sadu" nagrađen je sa čak 5.900.000 dinara. Novosadskom Dnevniku, odnosno firmi Dnevnik Vojvodinapress, čiji je većinski deo kupila Novosadska televizija za 600 evra, za tri "projekta" pripalo je nešto manje: 8,5 miliona dinara. Najviše, 4,8 miliona, za projekat pod nazivom "Prigradska naselja od osnivanja do budućnosti", za "Novi Sad - sportom do zdravlja" inkasirano je 2,3 miliona, dok je projekat "Novi Sad - omladinska prestonica Evrope 2019" zaslužio milion i 400 hiljada dinara. Nisu loše prošli još neki komitenti gradskog budžeta: IN radio i famozna Brif media Novi Sad uknjižiće po 2,3 miliona dinara, TV Delta za "Novosadsku retrospektivu" - 1,7 miliona, Nina media 1,9 miliona, a Fabrika slova, izdavač nedeljnika Vojvođanski magazin - okruglo dva miliona dinara. Lepim sumama od pola miliona do milion dinara počašćeno je i nekoliko "medijskih" firmi iza Beograda - Humani tim BG-Stari grad, Strahinja Vujadinović i News media team Novi Beograd, Emit 24 doo, BG-Stari grad, Info media BG-Stari grad, Glas nacije doo, BG-Zemun i još nekoliko sa nešto manjim iznosima. Ukupno su komitenti iz Beograda nagrađeni sa 5,5 miliona dinara! Famozno Udruženje "Golubica", afirmativno i realno medijsko izveštavanje, za projekat "Novi Sad naše vreme" inkasiralo je 700.000 dinara, Zavičajno udruženje Futog - 736.000, Invitem doo Kać za "Amari kultura - naša kultura, na romskom jeziku" 1,1 milion, Votens-Veternik , novosadski info portal - 700.000, Radio AS - 2,7 miliona… Pregledom naziva "projekata" vidljivo je da se uglavnom radi o redovnim poslovima, a ne o novim i projektima koji doprinose "unapređivanju medijskog i novinarskog profesionalizma i ostalih medijskih sadržaja koji doprinose zadovoljavanju potreba građana Novog Sada za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije", kako se navodi u konkursu. Medijski ekspert Nedim Sejdinović ocenjuje da ovaj konkurs samo potvrđuje da se projektno sufinansiranje medija izvrglo u svoju suprotnost. - Konkursno sufinansiranje medija pretvorilo se u svojevrsni združeni zločinački poduhvat u kojem vlast beskrupulozno dodeljuje novac građana medijima koji su im bliski, takoreći njihovim medijima. Među onima koji su dobili novac nalaze se čak i mediji koji su, reklo bi se, u direktnom vlasništvu SNS, što samo govori o potpunoj neozbiljnosti vlasti kada govori o tome da je spremna da pregovara o promenama u medijima", smatra Sejdinović. On kaže da se u "novosadskom konkursu" pokazuje da su stvari otišle do krajnosti. - Vlast više i ne želi da prikriva da je konkursno sufinansiranje postalo način kako se korumpiraju mediji koji su bliski njima. S druge strane, mediji koji kritički izveštavaju nalaze se pod raznim pritiscima, od ugrožavanja novinara i urednika, preko raznih poreskih i drugih kontrola, do nemogućnosti pristupa novcu putem konkursnog sufinansiranja, navodi Sejdinović. Ukazujući na deformaciju tog sistema, on postavlja pitanje da li je takav način sufinansiranja medija više održiv ili treba napraviti ozbiljan rez i reformu. Sejdinović podseća da je to samo jedan od mehanizama na koji vlast izdvaja novac građana za medije, jer postoje i drugi mehanizmi kao što su javne nabavke, donacije i sponzorstva. - Jednostavno, dolazimo u situaciju da vlast izdvaja ogromne novce građana u medije i uopšte nije čudno što imamo medijsku sliku takvu kakvu imamo, zaključuje Sejdinović. Trećina novca za firme Aleksandre Martinović "Novosadsku TV" je 2015. godine privatizovalo preduzeće "Srbija danas", izdavač portala Srbijadanas.com. Taj tabloidni portal poznat je po višestrukom kršenju novinarskog kodeksa, a uprkos tome dobija novac na lokalnim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Vlasnica preduzeća i portala Srbijadanas.com je Aleksandra Martinović, nekadašnja je suvlasnica firme Prointer Solutions u većinskom vlasništvu Slobodana Kvrgića, koji je, kako tvrde opozicione partije, blizak vladajućoj stranci. Obe firme višestruko su uvećale svoje prihode poslednjih godina. Iz budžeta Novog Sada u dve firme Martinovićeve - Dnevniku i Novosadskoj televiziji - biće isplaćeno blizu 17,5 miliona dinara. mediji, medijski konkurs, Raspodela novca, tabloidiNovi Sad  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/da-li-kamere-za-nadzor-saobracaja-daju-rezultate_1052035.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Da li kamere za nadzor saobraćaja daju rezultate?

NOVI SAD - Efikasnost primene kamera za nadzor saobraćaja i evidenciju prekršaja u Novom Sadu uskoro će se naći na analizi.Naime, Gradska uprava za saobraćaj i puteve traži firmu koja će sačiniti elaborat uvođenja sistema nadzornih kamera za praćenje saobraćajnih prekršaja, kako bi se došlo do novih saznanja o njihovoj primeni. Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, adekvatna saobraćajna prinuda (u vidu nadzornih kamera) smanjila bi broj udesa i do 50 odsto, pokazala je studija iz 1999. godine. Konkretno, svest da se na putevima nalaze kamere menja ponašanje vozača, koji postaju svesni da će ih činjenje saobraćajnih prekršaja skupo koštati, možda i života. "Korišćenje ovih uređaja postaje sve popularnije u mnogim zemljama, kao alternativa za tradicionalne metode u procesu sprovođenja prinude. Na području Novog Sada i dalje postoji ozbiljan potencijal za unapređenje bezbednosti saobraćaja.Na osnovu najbolje prakse rada na globalnom nivou i Grad Novi Sad želi da uspostavi savremene principe i alate rada u oblasti bezbednosti saobraćaja.Uvođenje sistema automatske prinude na putevima i ulicama Novog Sada predstavlja jedno u nizu rešenja", navodi se u dokumentaciji Uprave za saobraćaj i puteve. Od firme koja bude izabrana na tenderu traži se da pripremi elaborat koji će sadržati, između ostalog, analizu primene nadzornih kamera u svetu, kao i kod nas, uz predloge kako da se ovakav sistem nadzora unapredi i poveća poverenje u nadzorne kamere. Traži se i analiza lokacija na kojima bi bilo najviše koristi od kamera. Javna nabavka se zatvara 28. oktobra. Inače,u Novom Sadu se godinama koriste nadzorne kamereza snimanje saobraćajnih prekršaja. One su se, doduše, do sada mahom koristile prilikom istraga saobraćajnih prekršaja, a preventivni uticaj ovih kamera na naše vozače je upitan.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SARADNJA SRBIJE I RUSIJE

SARADNJA SRBIJE I RUSIJE

SANKT PETERBURG, 27. septembar 2019. (FoNet) - Ministarka

pravde Srbije Nela Kuburović i generalni tužilac Rusije

Jurij Čajka potpisali su danas u Sankt Peterburgu Sporazum o

saradnji Ministarstva pravde i Generalnog tužilaštva Rusije,

koji će omogućiti ubrzavanje procedura, razmenu podataka i

dostavljanje određenih dokaza u borbi protiv međunarodnog

kriminala.

Kuburović i Čajka su istakli odličnu saradnju dve zemlje u

oblasti pravosuđa i ukazali da između Rusije i Srbije

postoje tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, navodi se

u saopštenju Ministarstva pravde.

Potpisivanje Sporazuma samo je potvrda dobrih i

prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije, koji se

unapređuju iz dana u dan, ocenila je Kuburović.

Čajka je istakao da postoji izuzetno dobra i intenzivna

saradnja između državnih tužilaštava Rusije i Srbije i

podsetio da je tokom prošle godine potpisan Sporazum o

saradnji između te dve institucije.

Sporazumom se proširuje i unapređuje međunarodna saradnja u

oblasti pravosuđa, koja se odnosi na borbu protiv

organizovanog kriminala, terorizma, korupcije, trgovine

oružjem i narkoticima.

U saopštenju se navodi da se sporazumom jača zajednička

broba protiv krivičnih dela u privredi i visokotehnološkom

kriminalu i drugim vrstama krivičnih dela.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Izbor-direktora-niskih-javnih-preduzeca-pod-velom-tajne-nista-se-ne-zna-ili-se-ne-govori.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Izbor direktora niških javnih preduzeća pod velom tajne - ništa se ne zna ili se ne govori

Direkcija za javni prevoz Niša, "Gorica" i "Nišstan" trebalo bi da dobiju direktore, međutim, niko od nadležnih ne želi da govori o kandidatima koji su se prijavili, niti ko će sesti u direktorske fotelje, iako je konkurs završen pre nekoliko dana, a nadležna Komisija zasedala i pregledala prijave.Netransparentnost na delu; foto: A. K. Direkcija za javni prevoz Niša, Gorica i Nišstan trebalo bi da dobiju direktore, međutim, niko od nadležnih ne želi da govori o kandidatima koji su se prijavili, niti ko će sesti u direktorske fotelje, iako je konkurs završen pre nekoliko dana, a nadležna Komisija za izbor direktora zasedala i pregledala prijave. Da je Niš jedan od najnetransparentnijih gradova u Srbiji, što je pokazalo istraživanje "Transparentnosti Srbije", govori i aktuelni izbor direktora tri niška preduzeća. Pošto je trojici v. d. direktora istekao jednogodišnji mandat, 23. avgusta raspisan je konkurs za izbor direktora. Da je sednica na kojoj su se proveravale pristigle prijave i birali glavni kandidati za direktore Nišstana, Gorice i Direkcije za javni prevoz potvrdila je predsednica Komisije za izbor direktora Olivera Igić. Međutim, ko su oni i koliko se uopšte kandidata javilo na konkursu, nije želela da govori. Obratite se pismeno službi pri Gradskoj upravi - rekla je Igićeva. Načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić, kako obično i radi poslednje dve godine, odbio je da se javi na telefon novinarima Južnih vesti, ali i da odgovori na pitanja upućena SMS-om. O direktorima ništa ne zna ni predsednik niške Skupštine Rade Rajković i kaže da bi informacije trebalo da ima jedino Komisija. "Neinformisani" su i u Kabinetu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, gde kažu da im ništa u vezi sa tim nije stiglo. Podataka nema ni na zvaničnom gradskom sajtu, gde upravo postoji odeljak o radu Komisije za izbor direktora i gde su do saziva ovog sastava Komsije, redovno objavljivane informacije. Inače, nekoliko medija je, nakon što su novinari Južnih vesti poslali pitanja u vezi sa izborom direktora nadležnim institucijama, objavili teksotve u kojima pišu da je "konkurs raspisan" i to ovo nedelje, što je netačna informacija, jer bi u tom slučaju konkurs morao da bude objavljen na sajtu grada i u nekim dnevnim novinama. Podsetimo, čitav postupak za izbor direktora 2017. godine je bio netransparentan. Komisija koja ga je spvela bila je u istom sazivu kao ova, a nakon objavljivanja rezultata goreli su automobii zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura, koji je bio jedan od kandidata za direktora JKP Naissus, kao i aktuelnog direktora Tržnice Gorana Đorđevića.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-09-27/juzne-vesti/izbor-direktora-niskih-javnih-preduzeca-pod-velom-tajne-nista-se-ne-zna-ili-se-ne-govori/24212835

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Izbor direktora niških javnih preduzeća pod velom tajne - ništa se ne zna ili se ne govori

Južne vesti pre 18 minuta  |  S. Marković Južne vestiDirekcija za javni prevoz Niša, Gorica i Nišstan trebalo bi da dobiju direktore, međutim, niko od nadležnih ne želi da govori o kandidatima koji su se prijavili, niti ko će sesti u direktorske fotelje, iako je konkurs završen pre nekoliko dana, a nadležna Komisija za izbor direktora zasedala i pregledala prijave. Da je Niš jedan od najnetransparentnijih gradova u Srbiji, što je pokazalo istraživanje "Transparentnosti Srbije", govori i aktuelni izbor direktora tri  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Nis/Izbor-direktora-niskih-javnih-preduzeca-pod-velom-tajne-nista-se-ne-zna-ili-se-ne-govori.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: IZBOR DIREKTORA NIŠKIH JAVNIH PREDUZEĆA POD VELOM TAJNE - NIŠTA SE NE ZNA ILI SE NE GOVORI

Izvor: JužneVesti.com, 27.Sep.2019, 13:45 Direkcija za javni prevoz Niša, Gorica i Nišstan trebalo bi da dobiju direktore, međutim, niko od nadležnih ne želi da govori o kandidatima koji su se prijavili, niti ko će sesti u direktorske fotelje, iako je konkurs završen pre nekoliko dana, a nadležna Komisija za izbor direktora zasedala i pregledala prijave.Da je Niš jedan od najnetransparentnijih gradova u Srbiji, što je pokazalo istraživanje "Transparentnosti Srbije", govori i aktuelni izbor direktora tri niška preduzeća.Pošto je trojici v. d. direktora istekao jednogodišnji mandat, 23. avgusta raspisan je konkurs za izbor direktora. Da je sednica na kojoj su se proveravale pristigle prijave i birali glavni kandidati za...  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: Obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna

BEOGRAD, 27. septembra (Tanjug) - Povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, 28. septembra na današnjem skupu u Beogradu poručeno je da je potrebno poslati snažnu poruku o značaju slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, da je u tome neophodna saradnja institucija javne vlasti i međunarodnih institucija, te da je civilno društvo jak partner u ostvarivanju prava na pristup informacijama.

Skup je održan u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i misije OEBS-a u Srbiji, a poverenik Milan Marinović rekao je da počinje primena novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti koja bi trebalo da učvrsti i unapredi načelo transparentnosti javne vlasti.

"Spremni smo da preuzmemo odgovornost za primenu zakona", istakao je Marinović, dodajući da njegova služba nije bila saglasna sa sužavanjem prava obavezanih na davanje informacija u procesu izmena i dopuna zakona, jer bi u tom slučaju bilo ugroženo načelo transparentnosti.

Marinović je apelovao na poštovanje zaključaka Narodne skupštine da se u pogledu donošenja pojedinačnih zakona obezbedi poštovanje slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da prisustvo Delegacije EU daje dopunsku podršku proslavi Dana.

"Javnost je svesna da je ovo moderan pristup. Javna uprava u Srbiji ima dobro upravljanje i transparentost. Ali može da bude još bolja uz pomoć građanskog društva, medija, zakonodavstva zasnovanog na demokratskim načelima", naglasio je Fabrici.

On je kazao kako Srbija ne počinje od nule u pogledu pristupa informacija, te da je politika dobra i da postoji dobro zakonodavstvo, ali i potreba da se uradi nešto više.

"Izveštaj Evropske komisije procenjuje status napretka. Uvek procenjujemo kako se šta sprovodi. Proces odgovornosti Poverenika ostaje visok. Vidi se da se neki podaci zadržavaju. U vezi sa javnim sredstvima, institucije ne pružaju neke podatke", rekao je Fabrici.

Dostupnost svim podacima u vezi sa subjektima koji se finansiraju kroz javna sredstava je važna, a osetljivi podaci treba da budu uređeni novim zakonom.

"Potreban je pažljiv nadzor nad primenom zakona u kome je transparentnost ključna stavka", zaključio je Fabrici.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio istakao je zajedničku posvećenost pristupu informacijama od javnog značaja.

"Ona inspiriše građane da ostvare prava. Potrebno je podstaći organe da rade transparentno", rekao je Oricio.

Prema njegovim rečima, lažne vesti iskrivljuju činjenice, a pravi pristup i kritičko mišljenje lek su za informaciju.

"Mediji treba da budu slobodni. Važno je da imamo pouzdane podatke. Poverenik je institucija u koju građani imaju poverenja, a treba mu podrška drugih institucija. Oni koji treba da budu kažnjeni za sprečavanje na pristup informacija treba da budu zaista kažnjeni", napomenuo je Oricio.

Šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper istakao je da je za omogućavanje dostupnosti informacija od javnog značaja bitna uloga civilnog društva kao važnog partnera.

Na skupu su dodeljena priznanja za afirmaciju prava javnosti da zna - Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine Novog Sada, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Osnovnom javnom tužilaštvu u Obrenovcu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/raspodela-novca-na-medijskom-konkursu-u-novom-sadu-partijskim-medijima-za-propagandu-57-miliona.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspodela novca na medijskom konkursu u Novom Sadu: Partijskim medijima za propagandu 57 miliona

"Mediji koji kritički izveštavaju nalaze se pod raznim pritiscima" 27. sep 2019 Gradska vlast u Novom Sadu častila je podobne medije sa 57 miliona dinara iz budžeta grada, koliko je podeljeno po konkursu za 71 "projekat". Konkurs je bio otvoren od 25. marta do 24. aprila, prijavila su se 133 učesnika sa 164 projekta. Rešenjem gradonačelnika Miloša Vučevića na predlog komisije, objavljenom na sajtu grada, najviše koristi imaće Novosadska televizija kojoj je za tri "projekta" dodeljeno 8.880.000 dinara. Za "Vesti za osobe oštećenog sluha" razrezano je milion dinara, za "Objektiv na slovačkom i mađarskom jeziku" 1.980.000, a projekat "Pesnici Novom Sadu" nagrađen je sa čak 5.900.000 dinara. Novosadskom Dnevniku, odnosno firmi Dnevnik Vojvodinapress, čiji je većinski deo kupila Novosadska televizija za 600 evra, za tri "projekta" pripalo je nešto manje: 8,5 miliona dinara. Najviše, 4,8 miliona, za projekat pod nazivom "Prigradska naselja od osnivanja do budućnosti", za "Novi Sad - sportom do zdravlja" inkasirano je 2,3 miliona, dok je projekat "Novi Sad - omladinska prestonica Evrope 2019" zaslužio milion i 400 hiljada dinara. Nisu loše prošli još neki komitenti gradskog budžeta: IN radio i famozna Brif media Novi Sad uknjižiće po 2,3 miliona dinara, TV Delta za "Novosadsku retrospektivu" - 1,7 miliona, Nina media 1,9 miliona, a Fabrika slova, izdavač nedeljnika Vojvođanski magazin - okruglo dva miliona dinara. Lepim sumama od pola miliona do milion dinara počašćeno je i nekoliko "medijskih" firmi iza Beograda - Humani tim BG-Stari grad, Strahinja Vujadinović i News media team Novi Beograd, Emit 24 doo, BG-Stari grad, Info media BG-Stari grad, Glas nacije doo, BG-Zemun i još nekoliko sa nešto manjim iznosima. Ukupno su komitenti iz Beograda nagrađeni sa 5,5 miliona dinara! Famozno Udruženje "Golubica", afirmativno i realno medijsko izveštavanje, za projekat "Novi Sad naše vreme" inkasiralo je 700.000 dinara, Zavičajno udruženje Futog - 736.000, Invitem doo Kać za "Amari kultura - naša kultura, na romskom jeziku" 1,1 milion, Votens-Veternik , novosadski info portal - 700.000, Radio AS - 2,7 miliona… Pregledom naziva "projekata" vidljivo je da se uglavnom radi o redovnim poslovima, a ne o novim i projektima koji doprinose "unapređivanju medijskog i novinarskog profesionalizma i ostalih medijskih sadržaja koji doprinose zadovoljavanju potreba građana Novog Sada za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije", kako se navodi u konkursu. Medijski ekspert Nedim Sejdinović ocenjuje da ovaj konkurs samo potvrđuje da se projektno sufinansiranje medija izvrglo u svoju suprotnost. - Konkursno sufinansiranje medija pretvorilo se u svojevrsni združeni zločinački poduhvat u kojem vlast beskrupulozno dodeljuje novac građana medijima koji su im bliski, takoreći njihovim medijima. Među onima koji su dobili novac nalaze se čak i mediji koji su, reklo bi se, u direktnom vlasništvu SNS, što samo govori o potpunoj neozbiljnosti vlasti kada govori o tome da je spremna da pregovara o promenama u medijima", smatra Sejdinović. On kaže da se u "novosadskom konkursu" pokazuje da su stvari otišle do krajnosti. - Vlast više i ne želi da prikriva da je konkursno sufinansiranje postalo način kako se korumpiraju mediji koji su bliski njima. S druge strane, mediji koji kritički izveštavaju nalaze se pod raznim pritiscima, od ugrožavanja novinara i urednika, preko raznih poreskih i drugih kontrola, do nemogućnosti pristupa novcu putem konkursnog sufinansiranja, navodi Sejdinović. Ukazujući na deformaciju tog sistema, on postavlja pitanje da li je takav način sufinansiranja medija više održiv ili treba napraviti ozbiljan rez i reformu. Sejdinović podseća da je to samo jedan od mehanizama na koji vlast izdvaja novac građana za medije, jer postoje i drugi mehanizmi kao što su javne nabavke, donacije i sponzorstva. - Jednostavno, dolazimo u situaciju da vlast izdvaja ogromne novce građana u medije i uopšte nije čudno što imamo medijsku sliku takvu kakvu imamo, zaključuje Sejdinović. Trećina novca za firme Aleksandre Martinović "Novosadsku TV" je 2015. godine privatizovalo preduzeće "Srbija danas", izdavač portala Srbijadanas.com. Taj tabloidni portal poznat je po višestrukom kršenju novinarskog kodeksa, a uprkos tome dobija novac na lokalnim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Vlasnica preduzeća i portala Srbijadanas.com je Aleksandra Martinović, nekadašnja je suvlasnica firme Prointer Solutions u većinskom vlasništvu Slobodana Kvrgića, koji je, kako tvrde opozicione partije, blizak vladajućoj stranci. Obe firme višestruko su uvećale svoje prihode poslednjih godina. Iz budžeta Novog Sada u dve firme Martinovićeve - Dnevniku i Novosadskoj televiziji - biće isplaćeno blizu 17,5 miliona dinara. (Danas)Podelite ovu stranicu!  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: uns.org.rs

Link: http://uns.org.rs/desk/vesti-iz-medija/86014/medijski-skandal-u-pancevu-novinari-nepozeljni-na-sednicama-gradskog-veca.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Medijski skandal u Pančevu: Novinari nepoželjni na sednicama Gradskog veća

  1. 09. 2019. Autor: Ivana Predić Izvor: Cenzolovka Dobra praksa koja je decenijama omogućavala uvid javnosti u rad gradske uprave sada je ukinuta. "Ova odluka ukazuje na to da Grad želi da proces odlučivanja sakrije od očiju javnosti", smatra Nemanja Nenadić iz Transparentnosti. Izmenama Odluke o promeni Poslovnika Gradskog veća Grada Pančeva, od 12. septembra, novinarima i novinarkama zabranjeno je prisustvo sednicama tog tela. Član 35, koji je predviđao da "predstavnici sredstava javnog informisanja imaju pravo da prisustvuju sednicama Gradskog veća, osim kada Gradsko veće rešava u upravnom postupku…", izbrisan je iz Poslovnika Gradskog veća. Tako je dobra praksa, koja je decenijama omogućavala uvid javnosti u rad gradske uprave, sada ukinuta.Sagledali iskustva drugih samoupravaIstina, bilo je moguće pretpostaviti da će se to dogoditi. Predstavnici medija su na sednice Gradskog veća pozivani telefonom, često samo sat ili dva pre početka, a u martu prošle godine novinarima i novinarkama ukinuto je pravo da dobijaju materijale za sednice Gradskog veća.Na sednicu na kojoj se odlučivalo o izmenama Odluke o promeni Poslovnika - mediji nisu bili pozvani.Kako bismo saznali koji su razlozi za donošenje takve odluke, obratili smo se Saši Pavlovu, gradonačelniku Pančeva, i njegovom zameniku Predragu Živkoviću, ali oni nisu bili dostupni za komentar. Pitanja smo poslali i Kancelariji za odnose s javnošću Gradske uprave Grada Pančeva, ali odgovori nisu stigli do objavljivanja ovog teksta.Gradska vlast je kolegama sa portala 013info ipak odgovorila na pitanja o ukidanju javnog rada Gradskog veća, rekavši da na taj način "treba da se operacionalizuje i unapredi rad Gradskog veća Grada Pančeva i stvore preduslovi za efektivniji i efikasniji rad na samoj sednici"."Kako bismo u skladu sa tim na terenu imali brže vidljive rezultate u svim oblastima za koje je nadležna lokalna samouprava, moramo imati efikasne organe lokalne samouprave i iskoristiti dragoceno vreme tokom sednice za operativan rad i brzo i efikasno izveštavanje stručnih službi i na taj način i brz i efikasan postupak odlučivanja članova Gradskog veća Grada Pančeva", stoji u odgovoru.Oni su naveli da će Gradsko veće, kao i do sada, nastaviti da radi "transparentno" i da će obaveštavati javnost i medije o svom radu tako što će održavati konferencije za novinare, davati izjave i intervjue, te da će objavljivati informacije putem interneta.Dodali su i da su "sagledana iskustva drugih lokalnih samouprava", te da dosta gradova i opština u Srbiji ima na ovakav ili sličan način regulisan rad sednica gradskog veća.Drastičan pad na listi transparentnosti LSNemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, potvrđuje za Cenzolovku da su sednice otvorene za javnost retkost u Srbiji, te da, nažalost, prisustvo medija ili građana sednicama gradskog veća nije zakonska obaveza.Ipak, Nenadić napominje da bi to svakako trebalo da bude dobra praksa, a ne da se ukida."Ova odluka ne ide u prilog odgovornijoj vlasti, već ukazuje na to da Grad želi da proces odlučivanja sakrije od očiju javnosti. Štetna je i za građane, ali i za samu gradsku vlast, jer će se isključivanjem javnosti otvoriti spekulacije da se na sednicama prave tajni dogovori ili da se donose odluke koje nisu u javnom interesu", smatra Nenadić.Iako se u odgovoru lokalne samouprave navodi da je Grad Pančevo u proteklom periodu ocenjen od strane relevantnih institucija kao jedna od najotvorenijih, najodgovornijih i najtransparentnijih lokalnih samouprava u Republici Srbiji, istina je ipak malo drugačija.Nedavno istraživanje Transparentnosti Srbija pokazalo je da je Grad Pančevo u odnosu na istraživanje od 2017. i od 2016. godine značajno palo na listi otvorenosti lokalnih samouprava.Pre dve godine Pančevo je među 15 lokalnih samouprava proglašeno za najtransparentniju u istraživanju Transparentnosti Srbija, sa 67 poena, dok je ove godine dobilo samo 45 poena."Jedan od zaključaka našeg istraživanja o transparentnosti lokalne vlasti jeste da nema garancija da će se jednom dostignuti visok nivo transparentnosti rada lokalnih samouprava održati. To zavisi ili od angažovanja predanih opštinskih službenika ili od političke odluke. Odluka da se svesno smanji javnost rada zapravo spada u domen političkih odluka", zaključuje Nenadić.                

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/medijski-skandal-u-pancevu-novinari-nepozeljni-na-sednicama-gradskog-veca/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Medijski skandal u Pančevu: Novinari nepoželjni na sednicama Gradskog veća

Gradsko veće Pančeva (foto: Ivana Predić / Cenzolovka) Izmenama Odluke o promeni Poslovnika Gradskog veća Grada Pančeva, od 12. septembra, novinarima i novinarkama zabranjeno je prisustvo sednicama tog tela. Član 35, koj Gradsko veće Pančeva (foto: Ivana Predić / Cenzolovka)Izmenama Odluke o promeni Poslovnika Gradskog veća Grada Pančeva, od 12. septembra, novinarima i novinarkama zabranjeno je prisustvo sednicama tog tela. Član 35, koji je predviđao da "predstavnici sredstava javnog informisanja imaju pravo da prisustvuju sednicama Gradskog veća, osim kada Gradsko veće rešava u upravnom postupku…", izbrisan je iz Poslovnika Gradskog veća. Tako je dobra praksa, koja je decenijama omogućavala uvid javnosti u rad gradske uprave, sada ukinuta.Sagledali iskustva drugih samoupravaIstina, bilo je moguće pretpostaviti da će se to dogoditi. Predstavnici medija su na sednice Gradskog veća pozivani telefonom, često samo sat ili dva pre početka, a u martu prošle godine novinarima i novinarkama ukinuto je pravo da dobijaju materijale za sednice Gradskog veća. Odluka je štetna i za građane, ali i za samu gradsku vlast, jer će se isključivanjem javnosti otvoriti spekulacije da se na sednicama prave tajni dogovori ili da se donose odluke koje nisu u javnom interesu (Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija)Na sednicu na kojoj se odlučivalo o izmenama Odluke o promeni Poslovnika - mediji nisu bili pozvani.Kako bismo saznali koji su razlozi za donošenje takve odluke, obratili smo se Saši Pavlovu, gradonačelniku Pančeva, i njegovom zameniku Predragu Živkoviću, ali oni nisu bili dostupni za komentar. Pitanja smo poslali i Kancelariji za odnose s javnošću Gradske uprave Grada Pančeva, ali odgovori nisu stigli do objavljivanja ovog teksta.Gradska vlast je kolegama sa portala 013info ipak odgovorila na pitanja o ukidanju javnog rada Gradskog veća, rekavši da na taj način "treba da se operacionalizuje i unapredi rad Gradskog veća Grada Pančeva i stvore preduslovi za efektivniji i efikasniji rad na samoj sednici"."Kako bismo u skladu sa tim na terenu imali brže vidljive rezultate u svim oblastima za koje je nadležna lokalna samouprava, moramo imati efikasne organe lokalne samouprave i iskoristiti dragoceno vreme tokom sednice za operativan rad i brzo i efikasno izveštavanje stručnih službi i na taj način i brz i efikasan postupak odlučivanja članova Gradskog veća Grada Pančeva", stoji u odgovoru.Oni su naveli da će Gradsko veće, kao i do sada, nastaviti da radi "transparentno" i da će obaveštavati javnost i medije o svom radu tako što će održavati konferencije za novinare, davati izjave i intervjue, te da će objavljivati informacije putem interneta.Dodali su i da su "sagledana iskustva drugih lokalnih samouprava", te da dosta gradova i opština u Srbiji ima na ovakav ili sličan način regulisan rad sednica gradskog veća.Drastičan pad na listi transparentnosti LSNemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, potvrđuje za Cenzolovku da su sednice otvorene za javnost retkost u Srbiji, te da, nažalost, prisustvo medija ili građana sednicama gradskog veća nije zakonska obaveza.Ipak, Nenadić napominje da bi to svakako trebalo da bude dobra praksa, a ne da se ukida."Ova odluka ne ide u prilog odgovornijoj vlasti, već ukazuje na to da Grad želi da proces odlučivanja sakrije od očiju javnosti. Štetna je i za građane, ali i za samu gradsku vlast, jer će se isključivanjem javnosti otvoriti spekulacije da se na sednicama prave tajni dogovori ili da se donose odluke koje nisu u javnom interesu", smatra Nenadić.Iako se u odgovoru lokalne samouprave navodi da je Grad Pančevo u proteklom periodu ocenjen od strane relevantnih institucija kao jedna od najotvorenijih, najodgovornijih i najtransparentnijih lokalnih samouprava u Republici Srbiji, istina je ipak malo drugačija.Nedavno istraživanje Transparentnosti Srbija pokazalo je da je Grad Pančevo u odnosu na istraživanje od 2017. i od 2016. godine značajno palo na listi otvorenosti lokalnih samouprava.Pre dve godine Pančevo je među 15 lokalnih samouprava proglašeno za najtransparentniju u istraživanju Transparentnosti Srbija, sa 67 poena, dok je ove godine dobilo samo 45 poena."Jedan od zaključaka našeg istraživanja o transparentnosti lokalne vlasti jeste da nema garancija da će se jednom dostignuti visok nivo transparentnosti rada lokalnih samouprava održati. To zavisi ili od angažovanja predanih opštinskih službenika ili od političke odluke. Odluka da se svesno smanji javnost rada zapravo spada u domen političkih odluka", zaključuje Nenadić.                  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Turizam/Da-li-znate-koja-opstina-u-Beogradu-moze-da-se-pohvali-da-je-NAJTRANSPARENTNIJA-u-radu-A-koje-su-na-zacelju.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Da li znate koja opština u Beogradu može da se pohvali da je NAJTRANSPARENTNIJA u radu? A koje su na začelju...

Organizacija Transparentnost Srbija objavila je rezultate istraživanja o transparentnosti rada gradova i opština na osnovu 95 indikatora. Grad Beograd je na indeksu od maksimalnih 10, ostvario šest...Izvor: Blic , 27.Sep.2019 , 14:41Da li znate koja opština u Beogradu može da se pohvali da je  NAJTRANSPARENTNIJA u radu? A koje su na začelju...Organizacija Transparentnost Srbija objavila je rezultate istraživanja o transparentnosti rada gradova i opština na osnovu 95 indikatora. Grad Beograd je na indeksu od maksimalnih 10, ostvario šest. Najbolje ocenjena opština je Plandište.Podeli ovo sa prijateljima na Facebook-uNapomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic . Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic . Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/da-li-znate-koja-opstina-u-beogradu-moze-da-se-pohvali-da-je-najtransparentnija-u/sw7ezqc

Autori: m.a.p.

Teme: Javne nabavke\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Da li znate koja opština u Beogradu može da se pohvali da je NAJTRANSPARENTNIJA u radu? A koje su na začelju...

Organizacija Transparentnost Srbija objavila je rezultate istraživanja o transparentnosti rada gradova i opština na osnovu 95 indikatora. Grad Beograd je na indeksu od maksimalnih 10, ostvario šest. Najbolje ocenjena opština je Plandište.Indikatori istraživanja bili su grupisani u osam kategorija: slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove i javne rasprave, a 14 indikatora spada u kategoriju "ostali", odnosno nisu posebno grupisani.Prestonica je najtransparentnija kada je reč o budžetu i javnoj raspravi i konkursima (5/15).Mnogo interesantniji je, međutim, pogled na transparentnost rada 17 beogradskih opština. Na osnovu ovih pokazatelja, najtransparentnija u svom radu je opština Surčin koja je sakupila 42 poena, a za njom slede Savski venac, Obrenovac i Zvezdara sa 38, Čukarica sa 37, Lazarevac sa 36...Najniže ocene dobile su opštine Sopot 13, Rakovica 21, Stari grad 23, Voždovac 24, Mladenovac 25, Vračar i Zemun 26... Njima, transparentnost, barem po ovim merilima, nije baš jača strana.SPISAK SVIH BG OPŠTINA* Surčin 42* Obrenovac 38* Savski venac 38* Zvezdara 38* Čukarica 37* Lazarevac 36* Barajevo 32* Grocka 31* Palilula 29* Novi Beograd 27* Vračar 26* Zemun 26* Mladenovac 25* Voždovac 24* Stari grad 23* Rakovica 21* Sopot 13                       

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/zdravstvo-izmedu-korupcije-i-neznanja

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zdravstvo između korupcije i neznanja

Roditelji su zabrinuto ušli u ordinaciju na dečjoj klinici. Majka je nosila petnaestomesečnu devojčicu. Doktoru, koji je sve vreme gledao u ekran računara, objasnili su da se tog jutra probudila vrišteći od bolova na i najmanji pokret glavom.Nakon što ih je saslušao, a da dete nije ni pogledao, mladi lekar im se, podigavši glavu, prilično samouvereno, čak pomalo i arogantno, obratio sledećim rečima: "Znate, medicina ne priznaje promaju, ali … U ovom slučaju je verovatno baš promaja odradila svoje, pa se dete mlao ušinulo. Stavićemo joj kragnu na sedam dana, pa posle dođite na kontrolu. Samo donesite uput iz Doma zdravlja".Iznenađeni, otac i majka su se pogledali, da bi ona potom bojažljivo upitala: "A da nije možda upala uva? Znate, sa starijim detetom smo imali sličnu situaciju…"Pročitajte još: Ni lekari nisu sveštenici svoje profesijePre nego što je i stigla da završi rečenicu, mladi lekar ju je presekao: "Majka, a da li Vi mislite da je upala uva?"Zbunjeni, ne znajući šta da misle, otac i majka su se pogledali. Nisu bili sigurni da li to mladi lekar od njih traži savet ili da sami postave dijagnozu sopstvenom detetu. Ne čekajući odgovor, kao da je postavio retoričko pitanje, mladi doktor ih je uputio na obližnju ORL kliniku."Ako nije upala ušiju, vratite se da joj stavimo kragnu", nehajno je dobacio i ponovo se okrenuo ka računaru. Doktorka na ORL klinici je, naravno, dete pregledala i vrlo lako ustanovila da devojčica ima obostranu upalu ušiju. Prosto nije mogla da poveruje da je mladi kolega želeo da joj stavi kragnu.A majka je jedva obuzdala oca da se ne vrati do mladog lekara kako bi mu stavio kragnu.Uz priče o korupciji, ona koja se vezuje za zdravstvo je, nažalost, sve češće i neznanje. Pitanje šta je za građane pogubnije, neznanje ili korupcija u zdravstvu je poput onoga šta je starije - kokoška ili jaje. Opasne su i jedna i druga pojava, s tim što neznanje direktno može da utiče na fatalni ishod, dok korupcija može da ima "odloženo dejstvo"."To je ubitačna kombinacija. Teško je i komplikovano rangirati šta je gore. Mi imamo i jedno i drugo u povelikoj meri. Ukratko, neznanje uvezano sa korupcijom dovodi do toga da imamo neuporedivo skuplje zdravstvo i lošiji kvalitet lečenja. Najveći problem je što nema mehanizama za pokretanja odgovornosti. I ako ubijete čoveka zbog neznanja, to prođe, isto kao i ako smrt nastupi kao posledica neke koruptivne radnje. Ako je, na primer, doktor postupio mimo pravila zarad neke koristi. Problem je što mi nemamo sistem koji bi to sankcionisao", kaže za "Ekspres" epidemiolog u penziji i predsednik Etičkog odbora Srpskog lekarskog društva dr Zoran Radovanović.Pročitajte još: Ko nas leči, lekari ili mito farmaceuta?U praksi to izgleda ovako. Opšta bolnica u Pančevu moraće da plati odštetu od četiri miliona dinara porodici svoje pacijentkinje Marijane Jojkić (30), koja je zbog nesavesnog lečenja u toj ustanovi preminula u martu 2006. od zapaljenja trbušne maramice izazvanog pucanjem slepog creva, dok je lekar Aleksandar Ivica, kome se sudilo za istu stvar, oslobođen krivice.Milionska odšteta dodeljena je porodici nakon parničnog postupka koji je nedavno okončao Apelacioni sud, utvrdivši da je bolnica odgovorna za niz propusta u zbrinjavanju i višednevnom pogrešnom lečenju nesrećne Marijane, što je na kraju rezultiralo njenom smrću. Bolnica je dužna da isplati roditeljima, suprugu i dvojici sinova Marijane Jojkić po 800.000 dinara, navedeno je u presudi Apelacionog suda, u koju je "Kurir" imao uvid.Ono što je, međutim, paradoksalno jeste to što je isti Apelacioni sud prethodno oslobodio krivične odgovornosti hirurga dr Aleksandra Ivicu, optuženog za nesavesno lečenje nesrećne žene, i to zbog nedostatka dokaza! Suđenje dr Ivici su, inače, pratile brojne kontroverze. Prema dosad objavljenim informacijama, nakon što ga je Osnovni sud u Pančevu proglasio krivim i osudio na kaznu kućnog zatvora, pismeni otpravak presude je misteriozno zagubljen u pisarnici tužilaštva, zbog čega je postupajućem zameniku tužioca istekao rok za podnošenje žalbe. Nakon postupka pred Apelacionim sudom, dr Ivica je oslobođen zbog nedostatka dokaza.Presuda je, dakle, u ovom slučaju došla posle punih 13 godina. Da li će se slična situacija ponoviti i u slučaju trudnice Tamare Milić koja je preminula 1. avgusta u Kliničkom centru u Nišu u sedmom mesecu trudnoće zbog sepse? Njen suprug Lazar podneo je krivičnu prijavu protiv Opšte bolnice Kruševac u kojoj lekari, uveren je, nisu postupili na pravi način u pravom trenutku.A kada je o korupciji reč, i to na onom više nivou, dobar je i nedavni primer hapšenja lekara u kliničkim centrima u Nišu i Kragujevcu, kao i više posrednika u nabavljanju medicinskih sredstava i opreme. Među uhapšenima je i rukovodilac u KCS D. P. koji se sumnjiči da je prilagođavao i uslove javnih nabavki, kako bi favorizovao određene ponuđače. Njemu je u tome, veruje se, pomagao i rukovodilac iz kragujevačkog Kliničkog centra N. S.Doktor Radovanović podseća i da ima različitih nivoa korupcije - od sitne, gde će neko da gurne lekaru u ruke 100 ili 500 evra, do one krupne u koju spadaju i nameštaljke sa tenderima."To što neko dobije 100 ili 500 evra je tzv. sitna korupcija. Iako pacijentu ne izgleda sitno kad treba da skupi par stotina ili čak hiljada evra, ako su ozbiljnije operacije u pitanju, da bi preskočio listu čekanja ili da bi ga operisao lekar u kojeg ima poverenje. A krupna korupcija tiče se javnih nabavki i drugih muvanja. Tu se odliva novac namenjen zdravstvu", kaže Radovanović.On ističe da Srbija daje na zdravstvo maltene više nego bilo ko u Evropi, skoro 11 odsto BDP-a. Druge zemlje, koje su čak na istom ekonomskom nivou, izdvajaju šest ili sedam odsto. Tragedija je, međutim, kaže, što četvrtina tih sredstava dolazi iz budžeta, dok postoji još nekoliko načina kako se "alimentira zdravstvo". "To je participacija, pa razne donacije lokalnih i republičkih vlasti. Imate i donacije iz inostranstva koje obično budu uludo potrošene. Nakrcamo do hiljadu evra po glavi. Ali teško su oštećeni građani jer veliki deo pada na njihova leđa, a kada uporedite učešće u dohotku za zdravstvo i kvalitet zdravstva, ogromna je diskrapanca", kaže Radovanović.O tome koliko se odvaja za zdravstvo i šta se sa tim novcem dešava govorio je sredinom godine i Aleksandar Vučić, navodeći kako se ne zna na šta se potroši gotovo petina budžeta za zdravstvo."Da me ubijete sada ja ne znam na šta se potroši dvadeset odsto budžeta koje se izdvaja za zdravstvo. To su ogromne pare", rekao je Vučić prilikom uručenja ugovora o radu najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih škola u Srbiji.Kako je rekao, "Bog otac ne zna gde su pare otišle", dodajući da ne postoji dobra kontrola. O kojoj je sumi konkretno reč, nije rekao. A brojke su sledeće - budžet Ministarstva zdravlja za 2019. godinu iznosi 18,3 milijarde dinara (oko 155 miliona evra), a Republički fond za zdravstveno osiguranje računa na još oko 273 milijarde dinara (2,3 milijarde evra) od kojih se najveći deo (1,4 milijarde evra) obezbeđuje doprinosima zaposlenih.Dakle, ako je Vučić mislio na 20 odsto celokupnog budžeta novca koji se vrti u zdravstvu, a koji "netragom nestane", reč je o skoro 462 miliona evra!A kada je o parama u zdravstvu reč, dr Radovanović kao najgoru ističe "sistemsku korupciju koja je ugrađena u zakone". "Najgore je kad sistemski nešto nakaradno rešite. To se odnosi na pravo lekara da radi u svojoj ustanovi privatno" kaže dr Radovanović.Zakon o zdravstvenoj zaštiti, naime, omogućava lekarima u državnim ustanovama da u matičnim ustanovama sprovode i dopunski rad. A to znači da pacijent može da ide na preglede u državne ustanove i domove zdravlja kod lekara koji bude odlučio da radi dopunski van svoje smene i da te usluge plate.To, međutim, nije zaživelo zbog, kako cenjuje dr Radovanović, otpora građana, ali sama zakonska opcija koja postoji, prema njegovom mišljenju, vodi direktno u konflikt interesa."Prvo, ne možete ceo dan da radite, jer vas čeka večernja klinika. A drugo, kada je dođem kao pacijent, u interesu vam je da me prebacite na večernju kliniku da bih platio. Em ste neproduktivni, em muvate. Kad tako uredite sistem, ne možete da očekujete ništa dobro", dodaje sagovornik "Ekspresa".Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čak oko 2,6 miliona smrti godišnje uzrokovano je nenamernim pogreškama u ambulantama i bolnicama širom sveta.Četiri od deset bolesnika doživi neku vrstu štetne posledice lečenja u ambulantama i ustanovama primarne zdravstvene zaštite, a 134 miliona štetnih reakcija na lekove svake godine se zabeleži u bolnicama u srednje razvijenim i nerazvijenim zemljama. Prema epidemiološkim podacima, nenamerna šteta za pacijenta zbog greške tokom lečenja u bolnicama pojavljuje se kod osam do 12 odsto hospitalizovanih pacijenata.Pročitajte još: Mladi naučnik tvrdi da je našao lek za rakVeliki broj takvih slučajeva može da se spreči, poručuje Svetska zdravstvena organizacija, koja pokreće globalnu kampanju za podizanje svesti o sigurnosti pacijenata i stvaranje sigurne zdravstvene zaštite.Za sigurnu zdravstvenu zaštitu važno je, kažu, donošenje jasnih smernica, dobra organizacija, zapošljavanje kvalifikovanih zdravstvenih radnika i efikasno uključivanje bolesnika u brigu za vlastito zdravlje, s obzirom na to da ankete govore o nedovoljnom ili problematičnom nivou zdravstvene pismenosti gotovo polovine ispitanih Evropljana.Na to se nadovezuje i dr Radovanović analizirajući stanje na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Veoma je bitno, naime, kako lekar opšte prakse postavi dijagnozu. Svetska zdravstvena organizacija, prema njegovim rečima, kaže da lekar opšte prakse treba da reši barem 80 odsto patologije."To znači da od pet pacijenata, četvoro sam leči i uspešno izleči. Ako je potrebna operacija ili je u pitanju neka teška zaraza, onda ih šalje hirurgu ili infektologu. Kod nas je lekar opšte prakse administrativac

 koji samo piše recepte. I tu smo već na gubitku, jer, ako on samo piše recepte, onda on ne prati svetska dostignuća, pa zaista manje zna", objašnjava poznati epidemiolog.Najveći pozitivan uticaj na zdravlje populacije imalo bi, dodaje, osnaživanje upravo primarne zaštite, lekara u domovima zdravlja. "Ali tu je situacija takva da prvo jedva zakažete pregled telefonom, za nedelju ili dve. A do tada će bolest ili da prođe ili da vas odnese - kaže dr Radovanović.Školovanje budućih lekara je posebna priča. Jedan hirurg starije generacije nedavno je bio šokiran neznanjem mlade doktorke, koja je tek završila specijalizaciju, koja mu je asistirala pri operaciji. Stepen neznanja je bio toliki da ona, kako kaže za "Ekspres", uz želju da ostane anoniman, nije poznavala anatomiju dela tela koji smo operisali."Iskreno, kada moja generacija lekara bude otišla ili van zemlje ili u penziju, ja ne znam ko će da leči ovaj narod", dodaje on.Prema rečima dr Radovanovića, javna je tajna da na Medicinskom fakultetu retko kada vežbe sa studentima vode oni čiji je to posao."U nastavi bi trebalo da učestvuju svi, profesori, docenti, asistenti… Retko kad ćete na vežbama da vidite asistenta. Svako skida sa sebe tu dosadnu obavezu i na kraju pošalju specijalizanta da vodi vežbe i podučava studente. Pa, onda i na ispitima imate muvanja i pravilo da profesorska deca imaju prosek 10 ili skoro 10. To su sve anomalije, pa na konkursu za posao i ne mora da se muva mnogo, jer takvo dete bez obzira na to koliko zna, kad pokaže ocene, zaista deluje superiorno", kaže dr Radovanović uz ogradu da svakako ima i savesnih nastavnika koji se trude da budu čestiti.                                      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: nuns.rs

Link: http://nuns.rs/info/news/44654/medijski-skandal-u-pancevu-novinari-nepozeljni-na-sednicama-gradskog-veca.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Medijski skandal u Pančevu: Novinari nepoželjni na sednicama Gradskog veća

  1. 09. 2019. Autor: Ivana Predić Izvor: Cenzolovka Dobra praksa koja je decenijama omogućavala uvid javnosti u rad gradske uprave sada je ukinuta. "Ova odluka ukazuje na to da Grad želi da proces odlučivanja sakrije od očiju javnosti", smatra Nemanja Nenadić iz Transparentnosti. Izmenama Odluke o promeni Poslovnika Gradskog veća Grada Pančeva, od 12. septembra, novinarima i novinarkama zabranjeno je prisustvo sednicama tog tela. Član 35, koji je predviđao da "predstavnici sredstava javnog informisanja imaju pravo da prisustvuju sednicama Gradskog veća, osim kada Gradsko veće rešava u upravnom postupku…", izbrisan je iz Poslovnika Gradskog veća. Tako je dobra praksa, koja je decenijama omogućavala uvid javnosti u rad gradske uprave, sada ukinuta.Sagledali iskustva drugih samoupravaIstina, bilo je moguće pretpostaviti da će se to dogoditi. Predstavnici medija su na sednice Gradskog veća pozivani telefonom, često samo sat ili dva pre početka, a u martu prošle godine novinarima i novinarkama ukinuto je pravo da dobijaju materijale za sednice Gradskog veća.Na sednicu na kojoj se odlučivalo o izmenama Odluke o promeni Poslovnika - mediji nisu bili pozvani.Kako bismo saznali koji su razlozi za donošenje takve odluke, obratili smo se Saši Pavlovu, gradonačelniku Pančeva, i njegovom zameniku Predragu Živkoviću, ali oni nisu bili dostupni za komentar. Pitanja smo poslali i Kancelariji za odnose s javnošću Gradske uprave Grada Pančeva, ali odgovori nisu stigli do objavljivanja ovog teksta.Gradska vlast je kolegama sa portala 013info ipak odgovorila na pitanja o ukidanju javnog rada Gradskog veća, rekavši da na taj način "treba da se operacionalizuje i unapredi rad Gradskog veća Grada Pančeva i stvore preduslovi za efektivniji i efikasniji rad na samoj sednici"."Kako bismo u skladu sa tim na terenu imali brže vidljive rezultate u svim oblastima za koje je nadležna lokalna samouprava, moramo imati efikasne organe lokalne samouprave i iskoristiti dragoceno vreme tokom sednice za operativan rad i brzo i efikasno izveštavanje stručnih službi i na taj način i brz i efikasan postupak odlučivanja članova Gradskog veća Grada Pančeva", stoji u odgovoru.Oni su naveli da će Gradsko veće, kao i do sada, nastaviti da radi "transparentno" i da će obaveštavati javnost i medije o svom radu tako što će održavati konferencije za novinare, davati izjave i intervjue, te da će objavljivati informacije putem interneta.Dodali su i da su "sagledana iskustva drugih lokalnih samouprava", te da dosta gradova i opština u Srbiji ima na ovakav ili sličan način regulisan rad sednica gradskog veća.Drastičan pad na listi transparentnosti LSNemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, potvrđuje za Cenzolovku da su sednice otvorene za javnost retkost u Srbiji, te da, nažalost, prisustvo medija ili građana sednicama gradskog veća nije zakonska obaveza.Ipak, Nenadić napominje da bi to svakako trebalo da bude dobra praksa, a ne da se ukida."Ova odluka ne ide u prilog odgovornijoj vlasti, već ukazuje na to da Grad želi da proces odlučivanja sakrije od očiju javnosti. Štetna je i za građane, ali i za samu gradsku vlast, jer će se isključivanjem javnosti otvoriti spekulacije da se na sednicama prave tajni dogovori ili da se donose odluke koje nisu u javnom interesu", smatra Nenadić.Iako se u odgovoru lokalne samouprave navodi da je Grad Pančevo u proteklom periodu ocenjen od strane relevantnih institucija kao jedna od najotvorenijih, najodgovornijih i najtransparentnijih lokalnih samouprava u Republici Srbiji, istina je ipak malo drugačija.Nedavno istraživanje Transparentnosti Srbija pokazalo je da je Grad Pančevo u odnosu na istraživanje od 2017. i od 2016. godine značajno palo na listi otvorenosti lokalnih samouprava.Pre dve godine Pančevo je među 15 lokalnih samouprava proglašeno za najtransparentniju u istraživanju Transparentnosti Srbija, sa 67 poena, dok je ove godine dobilo samo 45 poena."Jedan od zaključaka našeg istraživanja o transparentnosti lokalne vlasti jeste da nema garancija da će se jednom dostignuti visok nivo transparentnosti rada lokalnih samouprava održati. To zavisi ili od angažovanja predanih opštinskih službenika ili od političke odluke. Odluka da se svesno smanji javnost rada zapravo spada u domen političkih odluka", zaključuje Nenadić.                

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Marjanović i Orlić: SzS poručio da je za njih BG svinjac

BEOGRAD, 27. septembra (Tanjug) - Zamenik šefa odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović i odbornik te stranke Vladimir Orlić ocenili su da su odbornici Saveza za Srbiju današnjim performansom ispred gradskog parlamenta poručili da su za njih Beograd i Beograđani svinjac i da je blato njihova politika.

Odbornici Saveza za Srbiju, predvođeni predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem, danas su, uoči početka sednice Skupštine grada, na ulaz gradskog parlamenta prosuli više kanti i džakova zemlje i od nje sa vodom napravili blato, kako bi pokazali kako, prema njihovim rečima, Beograd izgleda "zahvaljujići radovima" koje izvodi gradska vlast.

Marjanović je novinarima u holu gradskog parlamenta rekao da je to, verovatno, jedini politički program koji SzS ima da ponudi građanima Beograda. Ocenio je da su ljudi okupljeni u SzS postali ekstremni jer, kako je rekao, očigledno čekaju da se u gradu desi neka havarija, nesreća, ne bi li se pojavili i pokušali da skupe jefitin politički poen.

"Kaljuga i blato koje su ostavili ispred Skupštine grada je njihova politika i ono što ostaje posle njih", dodao je Marjanović.

On kaže da je licemerno da Bastać govori o zloupotrebi javnih resursa i napada direktora JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" jer je, kako tvrdi, Bastać predsednik opštine koji je uspeo da potroši svaki peti dinar iz opštinskog budžeta mimo Zakona o budžetu i Zakona o javnim nabavkama.

"Svaki peti dinar iz budžeta opštine Stari grad on je potrošio na svoje aktiviste, odbornike i huligane koji su mesecima opsedali gradska gradilišta, blokirali radove…", rekao je Marjanović.

Ocenio je da je iluzorno da o bilo kakvim zloupotrebama govori predsednik opštine koji je, kako tvrdi, u kancelarijama opštine otvorio studio radio televizije Šabac.

"Iluzorno je da predsednik opštine koga Dragan ?ilas koristi kao svoju marionetu govori o bilo kakvim zloupotrebama kada je dozvolio da ?ilas opštinu Stari grad pretvori u svoj opštinski odbor koji koristi za stranačke aktivnosti", rekao je Marjanović.

Odbornik SNS Vladimir Orlić kaže da su odbornici SzS danas ispred gradskog parlamenta poslali poruku da je za njih Skupština grada, ali i kompletan grad i svi Beograđani - svinjac.

"To su ovde pokazali kada su pravili blato", rekao je Orlić.

On je dodao da je Bastać danas ispred Skupštine grada, u svoje radno vreme, pravio svinjac.

"On je, takođe u radno vreme, opsedao i gradilišta u centru grada, maltretirao radnike, lomio gradilišne ograde, čupao znako, a danas je došao ovde da sa ostalom svitom svojih histeričnih ekstremista saopšti Beograđanima ''Vi ste za nas svinjac''”, rekao je Orlić.

Kako je dodao, ako su zloupotrebe od strane funkcionera moguće, Bastać je najbolji primer za to.

"Danas se u Srbiji prvi put dešava da se na nivou vlade donose rešenja koja apsolutno eliminišu svaku priliku da dođe do takozvane funkcionerske kampanje, naravno kod ljudi koji su svesni odgovornosti i spremni da se ponašaju na pravi način. Bastaća i njemu slične, na to, izgleda, ništa ne obavezuje", rekao je Orlić.

Naveo je da Bastać i njegove kolege imaju svoje stranačke interese i partijsku disciplinu koja, dodao je, podrazumeva da zloupotrebe sve što mogu.

"Funkcionersku kampanju možda možete ili ne možete da suzbijate, ali funkcionersku ludost, poput ove koju pokazuje Bastać, to ne može da spreči niko i oko toga izgleda pomoći nema", dodao je Orlić.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: studiob.rs

Link: https://studiob.rs/marjanovic-i-orlic-szs-porucio-da-je-za-njih-bg-svinjac/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Marjanović i Orlić: SzS poručio da je za njih BG svinjac

Odbornici Saveza za Srbiju, predvođeni predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem, danas su, uoči početka sednice Skupštine grada, na ulaz gradskog parlamenta prosuli više kanti i džakova zemlje i od nje sa vodom napravili blato, kako bi pokazali kako, prema njihovim rečima, Beograd izgleda "zahvaljujići radovima" koje izvodi gradska vlast.Marjanović je novinarima u holu gradskog parlamenta rekao da je to, verovatno, jedini politički program koji SzS ima da ponudi građanima Beograda. Ocenio je da su ljudi okupljeni u SzS postali ekstremni jer, kako je rekao, očigledno čekaju da se u gradu desi neka havarija, nesreća, ne bi li se pojavili i pokušali da skupe jefitin politički poen."Kaljuga i blato koje su ostavili ispred Skupštine grada je njihova politika i ono što ostaje posle njih", dodao je Marjanović.On kaže da je licemerno da Bastać govori o zloupotrebi javnih resursa i napada direktora JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" jer je, kako tvrdi, Bastać predsednik opštine koji je uspeo da potroši svaki peti dinar iz opštinskog budžeta mimo Zakona o budžetu i Zakona o javnim nabavkama."Svaki peti dinar iz budžeta opštine Stari grad on je potrošio na svoje aktiviste, odbornike i huligane koji su mesecima opsedali gradska gradilišta, blokirali radove…", rekao je Marjanović.Ocenio je da je iluzorno da o bilo kakvim zloupotrebama govori predsednik opštine koji je, kako tvrdi, u kancelarijama opštine otvorio studio radio televizije Šabac."Iluzorno je da predsednik opštine koga Dragan ?ilas koristi kao svoju marionetu govori o bilo kakvim zloupotrebama kada je dozvolio da ?ilas opštinu Stari grad pretvori u svoj opštinski odbor koji koristi za stranačke aktivnosti", rekao je Marjanović.Odbornik SNS Vladimir Orlić kaže da su odbornici SzS danas ispred gradskog parlamenta poslali poruku da je za njih Skupština grada, ali i kompletan grad i svi Beograđani - svinjac."To su ovde pokazali kada su pravili blato", rekao je Orlić.On je dodao da je Bastać danas ispred Skupštine grada, u svoje radno vreme, pravio svinjac."On je, takođe u radno vreme, opsedao i gradilišta u centru grada, maltretirao radnike, lomio gradilišne ograde, čupao znako, a danas je došao ovde da sa ostalom svitom svojih histeričnih ekstremista saopšti Beograđanima "Vi ste za nas svinjac" rekao je Orlić.Kako je dodao, ako su zloupotrebe od strane funkcionera moguće, Bastać je najbolji primer za to."Danas se u Srbiji prvi put dešava da se na nivou vlade donose rešenja koja apsolutno eliminišu svaku priliku da dođe do takozvane funkcionerske kampanje, naravno kod ljudi koji su svesni odgovornosti i spremni da se ponašaju na pravi način. Bastaća i njemu slične, na to, izgleda, ništa ne obavezuje", rekao je Orlić.Naveo je da Bastać i njegove kolege imaju svoje stranačke interese i partijsku disciplinu koja, dodao je, podrazumeva da zloupotrebe sve što mogu."Funkcionersku kampanju možda možete ili ne možete da suzbijate, ali funkcionersku ludost, poput ove koju pokazuje Bastać, to ne može da spreči niko i oko toga izgleda pomoći nema", dodao je Orlić.              

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 27.09.2019

Medij: srbijadanas.net

Link: https://www.srbijadanas.net/plagijat-samo-jedan-od-sumnjivih-poslova-sinise-malog/

Autori: @otadzbina

Teme: Korupcija

Naslov: Plagijat samo jedan od sumnjivih poslova Siniše Malog

Inicijativa Ne davimo Beograd sa nestrpljenjem očekuje odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu koji bi do 4. novembra trebalo da se izjasni o plagijatu ministra finansija i bivšeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.Iako smatramo da je pitanje plagiranja doktorata izuzetno važno i da baca sramotu na Univerzitet, da ponižava trud i zalaganje akademske zajednice i da nanosi štetu ministarstvu finansija i gradu Beograd na čijem se čelu nalazi ili nalazio Siniša Mali, radi se samo o jednoj od afera u koju je on umešan. Zato smatramo da je nedopustivo da Mali obavlja najviše državne funkcije i zahtevamo njegovu ostavku i procesuiranje.Neke od afera Siniše Malog uključuju kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj, otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca za koje je i pravosnažno osuđen, nameštanje privatizacije proizvođača vagona "Bratstvo" svom ocu, zatim pranje pola miliona evra, kupovina luksuznih automobila preko ofšor firmi i izbegavanje plaćanja poreza, neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, nameštanje tendera za novogodišnju rasvetu, ali i organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici.Agencija za borbu protiv korupcije i tužilaštvo upoznati su sa umešanošću ministra finansija u većinu ovih sumnjivih poslova, ali do danas, uprkos obećanju predsednika Vučića, Siniša mali ne samo da nije snosio posledice svojih dela, već je sa mesta gradonačelnika unapređen u ministra. Umesto da se ovim pitanjima bave pravosudni organi, zahvalnost za istraživanje i objavljivanje podataka o aferama Siniše Malog dugujemo istraživačkim novinarima KRIK-a i drugih redakcija.Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je nedopustivo da Siniša Mali obavlja javne funkcije i da mora odgovarati pred nadležnim pravosudnim organima.nedavimobeograd.rsKliknite na zvezdu i ocenite!Podelite ga sa prijateljima!             

-------------------------------------------------------------------------------------------------