Mediji o korupciji

Datum: 30.09.2019 

Medij: Alo      Strana: 2

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uskoro izmena tri zakona

Uskoro izmena  tri zakona

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona ojavnim

preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su juče premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović,

----------------------------------------------------------

Datum: 30.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 9

Rubrika: Dijalog

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: „Zelena“ obećanja

 G Redakciiski komentar  

„Zelena“ obećanja  

 Predsednik Srbije opet je u subotu uzeo metar i makaze u ruke i obećao zabranu gradnje minihidroelektrana u zaštićenim zonama prirode. Preciznije, kako su javnosti preneli ministar energetike i aktivista udruženja „Odbranimo reke Stare planine" AleksandarVućićće predložiti Vladi da se u tim zonama zabrani izgradnja MHE, te da se unaprede procedure za gradnju u drugim područjima.  

I teško je sumnjati da tako neće biti, odnosno da će se Vlada oglušiti o predsednikovu volju da odlućnim „pe" reši jedan sve vidljiviji problem proteste seljana na raznim lokacijama. O sumnjama u korupciju koje prate ovdašnje gradnje MHE nije bilo reći, bar javno, premda je taj deo „procedura" vrlo upitan, kao i većina stvari koja u Srbiji ide uz energetiku.  

Istina, ministar je imao dodatak koji naizgled pripada kategoriji otkrivanja tople vode, ali je rečit: „Duboko verujem da kada se male hidroelektrane ili hidroelektrane grade u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, koji treba da se unaprede dodatnim merama vezanim za zaštitu životne sredine, imaju najmanje negativan uticaj na životnu sredinu u odnosu na ostale vidove energije." Seljani pirotskih sela i mnoštvo građana koji ih podržavaju mogu da uskliknu „pobeda!", uprkos činjenici da je obećanje na zelenoj grani.  

Racionalno posmatrano - ako se eliminišu koruptivne i slične radnje i zloupotrebe malo je razloga za zabranu gradnje mini-hidroelektrana, jer i trećina evropskih MHE podignuta je u zaštićenim zonama prirode. Srbija se inače obavezala da ako nema sopstvenu zelenu struju manjakće morati da nadomesti uvoznom.  

Takođe, staroplaninski seljani ne moraju znati da su površinski ugljenokopi duga i teška smrt, kao što znaju seljani pokraj „Kolubare" koji traže a i oni će kod predsednika, gde bi drugo? - da ih rasele pre puštanja u rad novog kopa koji će im bukvalno ući u kuće. Kao što ni „kolubarci" ne znaju kako umireživot na planini kada se neplanski zaustavi voda.  

Ali, ima ko zna i jedno i drugo i da Vladi predloži racionalna rešenja i za jedno i za drugo, zarad živih, a još više zbog dece i decenija koje dolaze.  

Andrićev venac svakako nijeta adresa.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 16

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: „Brzi putevi“ i pored Dunava

 Raspisani tenderi za izradu dokumentacije za četiri savremena saobraćajnice  

 „Brzi putevi“ i pored Dunava  

 POZAREVAC // Putevi Srbije raspisali su tendere za izradu dokumentacije za četiri brze saobraćajnice. Kako se navodi u javnim nabavkama, izgradnjom ovih puteva povezaće se Paraćin i Negotin, Golubac i Brza Palanka, Kragujevac i Mrčajevci i Kladovo i Negotin.  

Između ostalih, Putevi Srbije raspisali su tender za izradu Prethodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom izgradnje brzih saobraćajnica Golubac - Donji Milanovac - Brza Palanka, kao i Kladovo - Negotin. Vrednost ove javne nabavke iznosi 146 miliona dinara, a rok za dostavljanjeponudaje 14. oktobar.  

Koridor trase predmetnih brzih saobraćajnica povezaće deonicu brze saobraćajnice I-B reda koja se prostire od petlje Požarevac na autoputu Beograd - Niš, preko Požarevca (Obilaznica), Velikog Gradišta i Golupca sa Donjim Milanovcem i Brzom Palankom, kao i Kladovo sa Negotinom preko Brze Palanke. Trasa po postojećim državnim putevima je dužine oko 146 kilometara, navodi se u tenderu.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 4

Rubrika: Biznis

Autori: Dragan Vujadinović

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vratila se učiteljica

 Sve je isto samo njega nema. Zato su tu svi njegovi. Iz crveno-cme koalicije. Bolje se prilagodili i adaptirali. Od tvrdih nacionalista postali tvrdi Evropljani. Dok nisu došli na vlast. Sad dalje evoluiraju.  

Dragan VUJADINOVIC  

Opet se pokazalo da je istorija učiteljica života. Kakva učiteljica, fakultet i doktorat. Bez plagijata i rektorata. Kao Darvinova teorija. Ostaje ko se najbolje adaptira i prilagodi. Neki su ostali večno, neki nestali. Uključujuči močne dinosauruse. Slično je i u politici. Da se podsetimo starih vremena. Sve je isto samo njega nema. Zato su tu svi njegovi. Iz crveno crne koalicije. Bolje se prilagodili i adaptirali. Od tvrdih nacionalista, postali tvrdi Evropljani. Dok nisu došli na vlast. Sad dalje evoluiraju. Malo Evropa. Malo Rusija i Kina. Gledaju u budućnost. Neće da prođu kao prethodnici. Dinosaurusi petooktobarci.  

Možda je neukusno, ali da citiram svoj tekst iz kolumne od 27 avgusta 1999. godine, kada su sadašnji akteri političke scene, bili "talentovani"podmladak(već na visokim funkcijama) tadašnje vlasti: Naš sistem "crne rupe" opstaje zahvaljujući dvema grupama, koje su u međusobnoj ravnoteži. Jednu, relativno malu, čine kreatori, vladaoci i pomagači ("vladari sistema crne rupe"), a drugu, veliku, čine siromašni i zavisni građani("narod"). Prva grupa učestvuje u sistemu "crne rupe" iz koristoljublja, a druga iz neznanja i straha. Glavni instrumentarijum sistema čini "obrnuta ekonomija" i televizija. (Novina i ovakvih naslovnih strana, tada nije bilo - primedba D. V.).  

Da sličnost ilustrujemo na primeru cena. Tada su postojale narodne i partijske cene. Narodne cene su činile depresirane cene BUŠ-a (brašna, ulja i šećera) i struje, kao dokaz "brige o čoveku". Narod je taman imao za "narodne" cene. Partijske(elitne) cene su služile za ekspresno bogaćenje elite, i jedna su od osnovnih poluga "burazerskog kapitalizma". Na primer, tona cementa je u fabrici koštala 80, a na tržištu 150 maraka po toni. Proizvođaćka cena je bila zakonom limitirana. Fabrici si plaćao 80 a posredniku 70 maraka. (Jer su cene kao voda uvek nađu svoj put). Šta mislite ko je mogao biti posrednik?!  

Slično je i danas, samo na višem nivou. Narod se, sa sve kreditnim karticama i dozvoljenim minusima, bori da "pobedi" minimalnu potrošačku korpu. Od 70 hiljada za četvoročlanu porodicu. Na drugom polu su zaštićene partijske cene. Po nekadašnjem principu. Kupac "insistira" na višoj, a prodavac na nižoj ceni svojih roba i usluga. Kome li ide razlika?!  

Kako, koliko i zašto je državni Telekom kupio malog kablovskog operatera po najmanje 5 puta većoj ceni od tržišne, a ovaj "srećni" prodavac odmah pazario dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. Koliko zaista koštaju, a koliko su plaćene muzička fontana, novogodišnja jelka i rasveta u prestonici. Zar nije bilo prečih stvari. Makarza socijalu i natalitet. Šta će nam jarbol i gondola. Bolje siromašnoj deci za knjige. Kako je rekonstrukcija Trga republike koštala 10 miliona evra. A tamo, u nekom gradu, trg po površini veći od prestoničkog, koštao pola miliona. Kako kvadrat trga košta 7 hiljada evra, osim ako kamene ploče nisu pozlaćene. Više nego duplo skuplje od najpaprenijih cena stanova u centru Beograda. Nagađa se da će koštati još 300 hiljada. Za prevrtanje kamenih kocki. Ono grbavo što je bilo gore ide dole, a ravne površine što su bile dole idu gore. Strpite se trolejbusi, biciklisti i pešaci. Biće pre zime. Koliko je, na kraju krajeva koštala sanacija Grdeličkog brda. Koliko autoputevi i koridori. Kako je Moravski koridor, za tri-četiri godine, sa nepunih 500 narastao na preko 800 miliona evra. Sve neposredna pogodba i stranci. Koliko kome, niko ne zna. Niko ništa ne odgovara. Brane se ćutanjem. Uzalud poverenici i zaštitnici.  

Da se opet, za kratko, vratimo u prošlost. Naša kolumnaje nekada, prejednedecenije, javno sugerisala tadašnjem predsedniku. Predsedniče, Vi ste izabrani na referendum. Prvo suzbijte mangupe u sopstvenim redovima. Potpuno istu poruku upućujemo i sadašnjem predsedniku. Pazite na svoje mangupe. Na njihove projekte i cene. Uzmite ekonomske i finansijske eksperte da prvo sve provere i izračunaju. Uključujući i eventualne IMT-e (Ima li MeneTu). Pa pred javnost. Da se zna koliko šta košta. Na jednoj strani radovi, na drugoj brojke. Čega se plaše, ako je sve tačno. Ali, ako eksperti utvrde da ima IMT-a, hapsite. Kako se ne sećate Vaših ključnih predizbornih obećanja. Transparentnih javnih nabavki i hitnog otvaranja Kancelarije za brze odgovore. Što će uštedeti milijarde. Ne samo da nema kancelarije, nego ni javnih nabavki za najveće projekte. Niti ko odgovara na pitanja, niti raspisuje tendere za velike projekte. Nego tajni ugovori, zatamnjene strane, državni sporazumi, leks specijalisi, poslovne tajne. Da narod ne mučite ciframa. Zato sve na čistac. Ili ćete, ako ste znali, biti saučesnik. Kada se nekada otvore knjige. Setite se Darvina i Istorije, učiteljice života.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.09.2019 

Medij: Danas      Strana: 20

Rubrika: Sport

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Nova kazna za Kirjosa

 Nova kazna za Kirjosa  

Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) ponovo je suspendovalo australijskog tenisera Nika Kirjosa zbog izjava na račun korumpiranosti organizatora US opena. Kirjos je sada suspendovan na 16 nedelja zabrane učešča naturnirima i sa 25.000 dolara. Iz ATP su saopštili da novčane kazne očigledno ne deluju na Kirjosa, te da jedino suspenzije imaju efekta na njegovo ponašanje.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Brnabić: Radimo dalje, spremne izmene tri zakona

 Brnabić: Radimo dalje, spremne izmene tri zakona  

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Kako su najavili premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović, te izmene rezultat su razgovora s OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa. To je najavljeno na sastanku Radne grupe, koji je održan juče da bi se videlo dokle se stiglo s implementacijom tih preporuka. U novembru stiže misija ODIHR-a, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost. Nakon toga, trebalo bi da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.  

Predsednica Vlade je ocenila da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena vezanih za unapređenje izbornog procesa, i podsetila na to da je Vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CeSID i CRTA.  

- Ono što je Vlada obećala, to smo uradili - rekla je premijerka. - A radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da to bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome.  

Po njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent, da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije.  

- Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces - podvukla je Ana Brnabić.  

Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju s OEBS-om i ODIHR-om, saglasan je s premijerkom da je mnogo učinjeno da bi se povećala transparentnost, pre svega vezana za birački spisak. Podsetio je na to da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa.  

- Očekujemo da će se već na sledećoj sednici Vlade naći izmene triju zakona koji su rezultat razgovora s OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini - istakao je Stefanović. - Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana. Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali s OEBS-om o transparentnosti izbornog procesa.  

Svi ti zakoni, primećuje, doneti su od 2008. do 2012. godine, kada je bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, a cilj njihovih izmena je da se građanima pruži bolji nivo transparentnosti izbornog procesa.  

- Razgovori s OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore s njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio. Mi smo sami krenuli u razgovore, želeći da imamo pravni okvir, bolje norme, koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji - naglasio je Stefanović.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi je saopštio novinarima, nakon vojne vežbe u Titelu, da je Srbija pozvala i OEBS i ODIHR, „i to šest meseci unapred, da prate i donose zaključke s nama. Nemamo nikakav problem s tim”.  

Prvi sastanak Radne grupe za saradnju s OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava održan je 11. septembra. Dan kasnije Nebojša Stefanović uputio je i zvaničan poziv misiji ODIHRa da prati izborni proces u Srbiji. Potom je pre sedam dana usledio susret članova Radne grupe s predstavnicima OEBSa i ODIHR-a. S. Stanković  

Vučević: Mere Vlade su dobar znak Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević ističe da su mere za unapređenje izbornih uslova koje je Vlada usvojila dobar znak otvorenosti, saradnje i unapređivanja demokratskog ambijenta u državi.  

- Želimo da stvorimo ambijent da svi koji žele da učestvuju na izborima, imaju ravnopravne uslove i da mogu da se kandiduju sa svojim idejama, programima i ciljevima - izjavio je Vučević, navodeći da će „birački spisak da se pregleda, finansiranje poli-  

tičkih stranaka, zabrana funkcionerske kampanje. To dosad nikad nije bilo”.  

Podsetio je na to da je Vlada pozvala OEBS i druge evropske institucije da dođu da kontrolišu, ne samo izborni dan već ceo izborni proces.  

Vučević je istakao da ne vidi šta je problem u izbornim zakonima za deo opozicije koja je najavila bojkot, pošto su, kako navodi, te izborne zakone doneli oni.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.09.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Poslanički dodatak i plata sleduju svakako

 Poslanički  

dodatak i plata sleduju svakakor  

Po podacima Odbora Skupštine Vojvodine za administrativna i mandatna pitanja, plata 69 poslanika na stalnom radu u pokrajinskom parlamentu iznosi 62.505,82 dinara, bez minulog rada koji se obračunava s 0,4 odsto po godini. Na platu poslanici na stalnom radu u parlamentu primaju i poslanički dodatak, takozvani paušal, od 39.974,28 dinara mesečno. Parlamentarci koji nisu na stalnom radu u Skupštini, a ima ih 51, primaju samo poslanički dodatak i dnevnicu od oko 2.000 dinara ukoliko su članovi nekog skupštinskog odbora.  

Najveću platu u Skupštini Vojvodine imaju predsednik, potpredsednici i šefovi poslaničkih grupa. Predsednik zarađuje 114.539,46 dinara, potpredsednici 114.430,37, a šefovi poslaničkih grupa 114,212,20 dinara. Plata i poslanički paušal se isplaćuju svakog meseca svima. I onima koji mesecima ignorišu sednice parlamenta. To je osnovna razlika između poslanika i onih koji su zaposleni u nekoj kompaniji koji, ako ne dolaze na posao, ne samo što neće primati platu nego će dobiti i otkaz. Po pojedinim mišljenjima, to pitanje ne može se postaviti tako jer je „suviše uprošćeno”, s obzirom na to da poslanici koji bojkotuju sednice parlamenta ne krše zakon.  

Bez obzira na to što poslanici ne krše zakon, postavlja se pitanje da li je moralno mesecima primati platu, ako se ignorišu obaveze? O tome je već letos Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost” izneo svoj stav, pozivajući poslanike koji bojkotuju rad parlamenta da se odreknu plata i svih ostalih nadoknada jer je to što ne rade, a primaju novac - nemoralno. O bojkotu parlamenta su i građani rekli svoje mišljenje prilikom istraživanja koje su sproveli „CRTA” i „Ipsos” u martu ove godine. Rezultati tih istraživanja pokazuju da samo devet odsto građana podržava bojkot parlamenta.  

Podsetimo, opozicija - osim Srpske radikalne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja za svaku sednicu donosi posebnu odluku i do sada je samo jednom bojkotovala sednicu parlamenta - od aprila bojkotuje sednice Skupštine Vojvodine, sledeći kolege u Narodnoj skupštini. Kao glavne razloge na samom početku bojkota naveli su uzurpaciju institucija, odsustvo slobode medija i govor mržnje koji je u velikoj meri prisutan u društvu.  

- Neke probleme, koji ne mogu da se nađu na dnevnom redu Skupštine Vojvodine, prezentovaćemo tamo gde se dešavaju, a neke ovde, u skupštinskom holu - rekao je tada član poslaničke grupe Alternative za Vojvodinu i Narodne stranke Borislav Novaković, koji je, inače, još pre bojkota parlamenta odlučio da ne dolazi na sednice Skupštine Vojvodine.  

Nije bio jedini. Na takav potez se odlučila, takođe na početku poslaničkog mandata, i Jelena Balašević, nekadašnja članica Demokratske stranke. Ona ne prisustvuje ni sednicama parlamenta ni Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, kako je na to nedavno ukazao potpredsednik Skupštine Vojvodine i član tog Odbora Damir Zobenica.  

Politički analitičar Branko Radun navodi za „Dnevnik“ da nije protivzakonito, nije nelegalno, ako poslanik ne dolazi na sednice parlamenta, ali je pitanje koliko je to svrsishodno i moralno.  

- Pre svega, na taj način poslanik gubi šansu da za skupštinskom govornicom zastupa stavove svoje političke grupacije i onih koji su mu dali mandat, drugo, zanimljivo je da bojkot zagovaraju stranke koje nisu parlamentarne - ističe Radun. - Tako Vuk Jeremić i njegova stranka, kao i Dragan Bilas, nisu učestvovali na parlamentarnim izborima, a glavni su zagovornici bojkota. Deluje malo neozbiljno kad neko ko nije učestvovao na izborima bojkotuje parlament iako su njima u međuvremenu prišli neki poslanici koji sad zastupaju njihovu politiku. Dakle, ima tu više problema s bojkotom parlamenta koji je povezan s bojkotom izbora. Sad opozicija sebe deli na one koji bi izašli na parlamentarne izbore i na one koji ne bi.  

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz Demokratske stranke Miroslav Vasin koji sa svojom poslaničkom grupom bojkotuje sednice parlamenta, na naše pitanje da li smatra da je u redu primati platu, a ne dolaziti na radno mesto, kaže da ne bi želeo da govori ni o kome personalno, ali, kako navodi, bojkot parlamenta jeste vid legalne političke borbe.  

- Bojkot ne znači da ne dolazimo na posao - kaže Vasin. - Mi smo svakodnevno na svojim radnim mestima. Ja sam svakodnevno u Skupštini Vojvodine i kao potpredsednik obavljam sve svoje dužnosti, osim prisustva na sednici. Takođe, svi iz moje poslaničke grupe obavljaju svoje dužnosti, ali ne prisustvuju sednicama. Znači, ne radi se o nekim nelegalnim načinima.  

On je dodao i da su odnosi u Skupštini Vojvodine korektniji i demokratičniji nego u Narodnoj skupštini, ali su se odlučili za bojkot poštujući odluku svoje stranke.  

- Ne mogu da kažem da se u Skupštini Vojvodine ne primenjuje Poslovnik i da se ne poštuju prava nas kao opozicije. Mi smo se odlučili na bojkot poštujući odluku naših stranaka, ali, ponavljam, odnosi u Skupštini Vojvodine su daleko korektiniji nego u Skupštini Srbije. Tome najviše doprinosi predsednik Skupštine gospodin Ištvan Pastor - rekao je Vasin.  

Eržebet Marjanov  

 Nepravda  

Poslanik SRS-a Nemanja Šarčević rekao je za skupštinskom govornicom da se u Skupštini Vojvodine sprovodi svojevrsna nepravda spram poslanika koji redovno učestvuju u radu Skupštine i poslanika koji ne prisustvuju skupštinskim sednicama, a na stalnom su radu u pokrajinskom parlamentu.  

Povratak  

U poslaničke klupe na sednici Skupštine Vojvodine na kojoj se raspravcljalo o rebalansu budžeta se vratila i opoziciona poslanica Katica Bengin. Ona je, nakon raspada poslaničke grupe „Dosta je bilo”, postala samostalna poslanica.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.09.2019 

Medij: Kurir      Strana: 2

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Finansiranje političkih stranaka

Naslov: USKORO IZMENA TRI ZAKONA

 SASTANAK ANA BRNABIC I NEBOJSA STEFANOVIC 0 IZBORNOM PROCESU

 USKORO IZMENA TRI ZAKONA

 Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS i ODIHR u cilju poboljšanja izbornog procesa. Brnabićeva i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR u novembru biti u našoj zemlji, kada će se defmisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čegabi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.09.2019 

Medij: Kurir      Strana: 4

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Finansiranje političkih stranaka

Naslov: Vučević: Stvaramo ambijent za ravnopravne izborna uslove

 JASNO GRADONAČELNIK NOVOG SADAI FUNKCIONER SNS PORUČUJE

 Vučević: Stvaramo ambijent! za ravnopravne izbornA uslove

 Zelimo da stvorimo ambijent da svi koji žele da učestvuju na izborima imaju ravnopravne uslove i da mogu da se kandiduju sa svojim idejama, programima i ciljevima, izjavio je funkcioner SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je naglasio da su mere za unapređenje izbornih uslova, koje je Vlada usvojila, dobar znak otvorenosti, saradnje i unapređivanja demokratskog ambijenta u državi.

- Birački spisak da se pregleda, finansiranje političkih stranaka, zabrana funkcionerske kampanje... To dosad nikad nije bilo - istakao je Vučević zaRTS.

Dodaje da je Vlada pozvala OEBS i druge evropske institucije koje su nadležne za i kontrolisanje izbornog procesa da dođu da kontrolišu ne  samo izborni dan već ceo izborni proces.

Onjeistakao da ne vidi šta je problem u izbornim zakonima za deo opozicije koja je najavila bojkot, pošto su, kako navodi, te izborne zakone doneli oni.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 1,5

Rubrika: Događaji dana

Autori: D. Bukvić

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Tri zakona za bolje izborne uslove

 NASLEDEĆOJ SEDNICI VLADE SRBIJE  

Tri zakona za bolje izborne uslove  

VLADA SRBIJE MENjA TRI ZAKONA  

Za još bolje izborne uslove  

 Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se zakonske izmene koji se tiču finansiranja političkih aktivnosti, javnih preduzeća i Agencije za borbu protiv korupcije  

 Kako bi se poboljšao izborni  

proces, na sledećoj sednici Vlade Srbije će se naći izmene Zakona o finansiranju  

političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. To su juče najavili premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović, posle sastanka s Radnom grupom za saradnju s OEBSom i ODIHR-om (savetodavnom institucijom OEBS-a). Ističući da su zakonske izmene inicirane upravo kroz razgovore s te dve organizacije, Brnabićeva i Stefanović su naveli da će one posle vlade biti upućene parlamentu, izrazivši očekivanje da će biti donete i implementirane u roku od 60 do 90 dana, prenosi Tanjug. U međuvremenu, najavljeno je da će predstavnici ODIHR-a u novembru posetiti našu zemlju kako bi se definisalo šta će biti njihova posmatračka misija a šta nadležnost, posle čega bi trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.  

Svrha svih ovih mera, prema rečima Ane Brnabić, jeste da predstojeći izborni proces bude najbolji i najtransparentniji do sada.  

„Ono što smo kao vlada obećali, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome”, rekla je Brnabićeva, podsetivši da je Vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su Cesid i Crta. Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio. „Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti zakoni menjaju. Mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces”, naglasila je premijerka.  

Govoreći o najavljenim izmenama tri zakona, Nebojša Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju s OEBS-om i ODIHR-om, istakao je da se oni menjaju u smislu „pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranja svega onoga o čemu smo razgovarali s OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa”. Iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, prema njegovim rečima, bilo najviše zabeleženih zloupotrebauizbornim kampanjama, cilj izmena je upravo taj da se građanima pruži bolji nivo transparentnosti izbornog procesa. „Razgovori s OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić ih je pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio. Mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okvir, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji”, naglasio je Stefanović, koji je kao jednu od novina naveo i to što će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa.  

  1. Bukvić  
  2. Bukvić  

Vučević: Znak otvorenosti i saradnje  

Želimo da stvorimo ambijent da svi koji žele da učestvuju na izborima imaju ravnopravne uslove i da mogu da se kandiduju sa svojim idejama, programima i ciljevima, izjavio je funkcioner Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.  

On je naglasio da su mere za unapređenje izbornih uslova koje je Vlada Srbije do sada usvojila dobar znak otvorenosgi i saradnje. „Birački spisak da se pregleda, finansiranje političkih stranaka, zabrana funkcionerske kampanje. To dosad nikad nije bilo”, ocenio je Vučević za RTS a prenosi Tanjug. Ističući da je Vlada pozvala OEBS i druge nadležne evropske institucije da dođu i kontrolišu ne samo izborni dan, već ceo izborni proces, Vučević je dodao da ne vidi šta je problem u izbornim zakonima za deo opozicije koji je najavio bojkot pošto su „te izborne zakone doneli oni”. „Svi znaju da ni ova, ni prethodna vlada, ni SNS nije menjao nijedan stav u izbornim zakonima”, zaključio je Vučević.

----------------------------------------------------------

Datum: 30.09.2019 

Medij: Politika      Strana: 1,3

Rubrika: Svet

Autori: Miloš Kazimirović

Teme: Korupcija

Naslov: Narodnjaci pobedili na izborima u Austriji

 Narodnjaci pobedili na izborima u Austriji  

 Uprkos ubedljivoj razlici u odnosu na rivale, stranka Sebastijana Kurca ima dileme oko toga ko bi joj odgovarao kao partner za vladu  

 Miloš Kazimirović  

Neposredno posle zatvaranja gla-  

sačkih kutija, juče posle pet časova popodne, izborni analitičari objavili su prve procene ishoda vanrednih parlamentarnih izbora u Austriji. Prema tim prognozama, pobednik izbora je Narodna stranka donedavnog kancelara Sebastijana Kurca sa osvojenih 37,2 odsto glasova - 5,7 odsto više nego na prethodnim izborima 2017. godine. Slede socijaldemokrate sa 21,9 odsto glasova, što bi predstavljalo minimalni rezultat koji obezbeđuje njihovoj prvakinji Pameli Rendi Vagner opstanak u čelnoj fotelji stranke i na mestu vođe tima građanske levice u pregovorima o učešću u eventualnoj vladajućoj koaliciji.  

Slobodari su posle korupcionaške afere „Ibica”, koja je dovela do raspisivanja prevremenih izbora, pretrpeli „brodolom”. Sa osvojenih 16 odsto glasova - deset procenata manje nego 2017. godine - oni su izborni gubitnik. Time izvesno gube „legitimaciju” za ulazak u buduću koaliciju na vlasti.  

Slede Zeleni sa osvojenih 14,7 odsto glasova i desni liberali iz stranke Neos sa 7,5 odsto glasova.  

Ukoliko ovakav odnos snaga u novom sazivu bečkog parlamenta bude potvrđen i posle konačnog prebrojavanja glasačkih listića, predsednik republike Aleksander Van der Belen najkasnije će u četvrtak ove nedelje poveriti mandat za sastav nove vlade bivšem, odnosno smenjenom kancelaru Sebastijanu Kurcu.  

Narodnjaci pobedili na izborima u Austriji  

 Matematički, u obzir dola-  

ze četiri koalicione varijante: Narodna stranka u koaliciji sa slobo-  

darima, ili sa socijaldemokratama, ili Narodna stranka u koaliciji sa Zelenim, ili, eventualno, u trojnoj koaliciji sa Zelenim i Neosima. Do konačnog sklapanja koalicionog dogovora i predstavljanja nove vlade, međutim, moglo bi da prođe i nekoliko meseci, s obzirom na različite stavove stranaka koje bi mogle da oforme vlast.  

To se, pre svega, odnosi na narodnjake, pobednike izbora: u njihovim redovima je očigledna podeljenost oko izbora budućih koalicionih partnera. Narodnjaci ponajviše zaziru od obnavljanja koalicije sa slobodarima. Kao razlog tog zaokreta spominje se afera „Ibica”. Zvanično, Narodna stranka je u analizama ustanovila da se slobodari sve više okreću ideologijama krajnje desnice, odnosno ka „kritičnoj liniji razgraničenja sa strankama bliskim ekstremizmu”. U prilog tome ide komentar Hansa Raušera, komentatora bliskog narodnjacima, u bečkom dnevniku „Standard”: „Zar da obnovimo pakt sa strankom koja diže ruku u znak hitlerovskog pozdrava? Da vladamo uz podršku stranke koja je ogrezla u korupciju i nepotizam?”  

Iza (zakasnelog) zgražavanja narodnjaka nad neskrivenim desničarenjem slobodara, koje im nije zasmetalo u prethodnom mandatu, ipak se krije drugi razlog: narodnjaci zaziru od novog, umerenog predvodnika slobodara, Štraheovog naslednika Norberta Hofera, koji je izuzetno popularan među desno opredeljenim Austrijancima i kojem se u analizama pripisuje potencijal političara koji bi u bližoj budućnosti mogao da stavi tačku na kancelarsku karijeru Sebastijana Kurca.  

U tom smislu se neposredno pred izbore oglasio i doajen narodnjaka Erhard Busek. Nekadašnji stranački lider preporučio je svojoj partiji da se, umesto slobodarima, okrene socijaldemokratima i da obnovi nekadašnju „veliku koaliciju” koja je od svršetka Drugog svetskog rata vladala Austrijom ukupno 44 godine.  

Međutim, Busek je takvu koaliciju uslovio odustajanjem socijaldemokrata od promene zakona koje je prethodna vlada donela nauštrb socijalno utroženih, ali i preko grbače onih koji žive od svog rada (zakonska dozvola dvanaestočasovnog radnog vremena, potkresivanje socijalnih davanja i tako dalje). Upravo od ovih izmena socijaldemokrate neće moći da odustanu ukoliko žele da povrate stari primat u političkom okruženju.  

Slobodari idu u opoziciju  

Beč - Slobodarska partija Austrije (FPO), koja je najveći gubitnik prevremenih parlamentarnih izbora, nastaviće političko delovanje u opoziciji, najavio je generalni sekretar Harald Vilimski. Vilimski je, u izjavi za javni servis ORF, kako prenosi Tanjug, rekao da rezultat izbora smatra odbijanjem birača nastavku koalicije sa narodnjacima, i zahtev da FPO „krene iz početka”. Tokom predizborne kampanje FPO je pokušavala da pridobije birače sa kampanjom usmerenom na nastavak koalicije sa OVP.  

 f

----------------------------------------------------------

Datum: 30.09.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Misija OEBS od novembra

 Misija OEBS od novembra  

 MISIJA OEBS doći će u Srbiju u novembru kada će se definisati šta će biti fokus njenog posmatranja i njene nadležnosti, a nakon toga bi trebalo da počne i nadgledanje predizbornog i izbornog procesa.  

Ovo su juče najavili premijerka Ana Brnabić i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS Nebojša Stefanović, na sastanku posvećenom tome šta je od preporuka međunarodne organizacije ispunjeno. Rečeno je i da će se na sledećoj sednici Vlade naći izmene zakona o finansiranju političkih aktivnosti, javnim preduzećima i Agenciji za borbu protiv korupcije kao rezultat pregovora sa OEBS u cilju poboljšanja izbornog procesa.  

Brnabićeva je ocenila da je do sada dosta urađeno i da je Vlada donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR i nevladinih organizacija, među kojima su CeSID i Crta: - Želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska. Stefanović je istakao da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost i najavio da će izmene tri zakona biti "ne samo donete, već i implementirane u roku od 60 do 90 dana":  

- Sva tri akta se menjaju u smislu pooštravanja sankcija i definisanja šta je zloupotreba javnih resursa.  

Inače, na sastancima vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, jedna od glavnih zamerki opozicije bila je funkcionerska kampanja. ? S. S. R.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: bizlife.rs

Link: https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/javnoj-firmi-sa-jednim-zaposlenim-subvencija-20-miliona-rsd/

Autori: @bizlifeportal

Teme: Javne nabavke

Naslov: Javnoj firmi sa JEDNIM ZAPOSLENIM subvencija 20 miliona RSD

Bizlife.rs - Gotovo 20 miliona dinara iz budžeta opština Kula i Vrbas biće izdvojeno u 2019. godini za zajedničko komunalno preduzeće Prečistač Vrbas - Kula, koje za - Poslovne vesti Gotovo 20 miliona dinara iz budžeta opština Kula i Vrbas biće izdvojeno u 2019. godini za zajedničko komunalno preduzeće Prečistač Vrbas - Kula, koje za sada ima samo jednog zaposlenog - vršioca dužnosti direktora, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). Poseban program korišćenja subvencija usvojili su na septembarskim sednicama odbornici skupština opština Vrbas i Kula, za namensko javno preduzeće koje bi trebalo da upravlja centralnim postrojenjem otpadnih voda, jednom od najskupljih EU ekoloških donacija Srbiji. Postrojenje je još uvek u probnom radu pa zajedničko namensko preduzeće još nema imovinu, niti obavlja svoju delatnost, a zgrada sedišta preduzeća se nalazi u okviru kompleksa koje se vodi kao gradilište i nema upotrebnu dozvolu, navodi VOICE. Preduzeće trenutno ima samo jednog zaposlenog, v.d. direktora, koji tvrdi da već više od godinu dana nije primio platu. Da se neizmirene obaveze preduzeća gomilaju svedoči i javno dostupan finansijski izveštaj za 2018. godinu, gde se može pročitati da je JKP Prečistač Vrbas - Kula za nepuna dva meseca napravilo gubitak od 364 hiljade dinara, piše VOICE. Predsednik Nadzornog odbora Blažo Kostić rekao je za VOICE da v.d. direktor i tri člana Nadzornog odbora nisu primili nijednu zaradu, odnosno naknadu na koju imaju pravo. Iako je u registru Agencije za privredne registre JKP Prečistač Vrbas - Kula počelo sa radom u novembru 2018. godine, Zakon o javnim preduzećima kao da se ne primenjuje na ovaj poseban slučaj, navodi VOICE. "Preduzeće nema javno dostupne kontakt podatke niti zvaničnu internet prezentaciju na kojoj je, u skladu sa zakonom o javnim preduzećima, dužno da objavljuje godišnji plan poslovanja, radne biografije rukovodstva, organizacionu šemu i javne nabavke i finansijske izveštaje", piše VOICE. Izvor: BetaFoto: Pixabay 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: vesti-online.com

Link: https://www.vesti-online.com/vlada-u-klin-szs-u-plocu/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vlada u klin, SzS u ploču

29.09.2019. 09:33 D. Dekić - Vesti          WIKIMEDIA Unapređenje izbornog procesa, koje je aminovala Vlada Srbije usvajanjem 10 novih zaključaka Radne grupe za saradnju sa Oebsom i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, nije dovoljno opoziciji okupljenoj oko Saveza za Srbiju (SzS). Vlast se na taj korak odlučila posle serije okruglih stolova o izborima u organizaciji Fonda za otvoreno društvo, ali najveći opozicioni blok stranaka Savez za Srbiju ne odustaje od bojkota. Razlog je, kako za "Vesti" objašnjava potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, to što je Vlada izvršila kozmetičke promene, koje ne dotiču suštinu problema. Izbori su najavljeni za mart, a Stefanović ukazuje da je za 42 preporuke njihovog tima neophodan period od devet meseci. - Kasno je, pa panikom pokušavaju da dobiju legitimitet i zato žele opoziciju na izborima da bi imali legitimitet za sve ono što nameravaju da urade Srbiji - uveren je naš sagovornik. Stefanović ističe da je odluka o bojkotu konačna jer sve što se dešava do uzurpiranja medijske sfere govori da Srbija nema izbore, pa će SzS "bojkotom stići do pravih izbora". Problem opozicionih bojkotaša je, kaže za "Vesti" poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, u tome "što ne mogu nijedan glas da dobiju na izborima". - Nije to njihov bojkot izbora, već u stvari njih narod bojkotuje. Oni prave cirkus od svega i š ta god da se uradi, oni će kritikovati. Lično sam protiv toga da se im se izlazi u susret i ja bih im rekao ne može ništa da vam se da, pa bojkotujte i dalje - poručuje Đukanović, koji je bio učesnik okruglih stolova o izborima i optužio one koji su za bojkot da bi bez izbora, vaninstitucionalno, da uzurpiraju vlast. Zaključci Vlade se uglavnom odnose na obuku ovlašćenih lica za ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska, njegovu interenet prezentaciju, obuku članova biračkih odbora i mogućnost da građani po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja. Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave se, između ostalog, nalaže praćenje ažuriranja biračkog spiska, organizacija obuke ovlašćenih matičara i njihovih zamenika zaduženih da svaki podatak koji utiče na potpunost, tačnost i blagovremenost vođenja biračkog spiska. To ministarstvo treba da izradi priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, a Republička izborna komisija da Uputstvom o sprovođenju izbora za narodne poslanike propiše odredbe, kojima bi se bliže uredio javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora. Uputstvo za dijasporu Na internet prezentaciji će biti dostupne sve informacije o biračkom spisku i o kontakt osobama zaduženim za birački spisak. To se, kako kažu, radi u cilju dodatnog upoznavanja građana s njihovim pravima o glasanju prema mestu boravišta u zemlji ili inostranstvu i načinu kako građani mogu da provere da li su podaci u biračkom spisku tačni. Gde je zakon za funkcionere? Vlada je prethodno donela zaključak da državni funkcioner ne može da koristi javne skupove i resurse za promociju stranke, a mora da predoči iznosi li stav organa gde radi ili partije. Ako se ogluši, podleže sankcijama i odgovornosti. Sankcije se uvode za upotrebu imovine preduzeća u političke svrhe i stranačkih pritisaka na zaposlene. Transparentnost Srbija je ocenila kao pogrešna tumačenja da je Vlada zabranila ili ograničila vođenje "funkcionerske kampanje". - Da bi kršenje pravila bilo sankcionisano, zabrana mora da se definiše zakonom - poručuju iz ove organizacije.KLJUČNE REČI ANA BRNABIĆ SAVEZ ZA SRBIJU VLADA SRBIJE IZBORI U SRBIJI    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a529982/Milenko-Vasovic-u-prelistavanju.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vasović: Odu u Njujork da bi pričali o Kosovu, a udaraju packe rektorki

Dogovor rektorke i studenata iz "1 od 5 miliona" jedna je od najboljih stvari koje su se dogodile Srbiji u poslednje vreme, a pokazala je da kada se želi rešenje, ono može da se pronađe,  ocenio je Milenko Vasović, šef deska dnevnog lista Danas u Novom danu.Autor:N1 BeogradDogovor rektorke i studenata iz "1 od 5 miliona" jedna je od najboljih stvari koje su se dogodile Srbiji u poslednje vreme, a pokazala je da kada se želi rešenje, ono može da se pronađe, ocenio je Milenko Vasović, šef deska dnevnog lista Danas u Novom danu.Rektorka Ivanka Popović se ponašala tokom blokade i razgovora sa studentima na izuzetno pragmatičan način, reklo bi se da je dugo razmišljala i puno vagala i donela odluku koja je možda bila neočekivana za mnoge, paiI za one na vlasti, rekao je Vasović.On je kazao i da veruje da će sada uslediti pritisci na rektorku.Komentarišući izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić o blokadi rektorata, gost je ocenio da su one bile nespretne i komične. "Odemo u Njujork da bi tamo pričali o Kosovu, predlagali rešenja, ubedili svetsku javnost da tu nešto treba da se pomeri, a onda nam se drži lekcija o tome šta treba da se radi u Beogradu, udaraju packe rektorki. Kad ste ovde pričate o tome šta nam rade ovi iz sveta, a kad ste tamo govorite 'no,no' nama u Beogradu", kazao je.Vasović kaže da je to "pucanje ćorcima" i da ne vidi da ima i jedan argument u tome što su izgovorili i predsednik i premijerka o ovm slučaju."To što su govorile i rektorka i studentkinja je suština problema", dodao je.Doktorat Siniše Malog je postao politička tema, ali ako se analizira šta sadrži taj doktorat, tu nema diskusije. "To nije politika, neke stvari ili jesu ili nisu".Vasović smatra da razvoj situacije oko spornog doktorata Malog sada idu u dobrom pravcu, a vidi se da je to dežurna tema i za ljude sa vlasti koji na svaki način pokušavaju da naprave zamenu teza."I sam ministar je okačio diplome, ali to je nesporno, niko ga nije prozivao da nije doplomirao i da je bio loš student, to niko ne spori, ali ako ste deo tuđeg doktorata prikazali kao svoj u svom doktoratu - to je druga priča. Verujem da je on vrlo stručan za praćenje tokova novca, i verujem da bi on jako dobro utvrdio odakle je otisao novac na primer za rekonstrukciju Trga Republike", naveo je novinar."Ako nije tvoje, zašto se kitiš tuđim perjem? Možeš li ti biti na državnoj funkciji?", upitao je on.Vasović kaže da se to tiče i ministra policije Nebojše Stefanovića, jer se u pitanje dovode i njegove diplome."Ne mora ministar da ima fakultet, tako je i Vučić rekao, ali nije dobro da na čelo ministarstva dolazi neko ko se javlja da ima diplomu, a diploma kupljena ili prepisana", zaključio je.Govoreći o aferi s prodajom oružja, Vasović je kazao da je manir vlasti da se, kad nemaju argumenata brane ćutanjem, ali logika ne dozvoljava da se prihvati da je sve u redu u tom slučaju."Najlakše je zaćutati i reći neću više da polemišem. Da bi se neko bavio trgovinom oružja treba da ima i saglasnost ministra policije, a on daje svom tati dozvolu da trguje oružjem, pa čak i da je sve po zakonu, to nije u dobrom ukusu", rekao je.Postavlja se i pitanje, dodaje novinar, šta rade institucije poput Agencije za borbu protiv korupcije, ili tužilaštva, inspekcija, pa da kažu - ovde je sve čisto, ali ako neko ustanovi da je neko imao privilegovan položaj, treba da vidimo zašto i ko mu ga je omogućio.Vasović podseća da ćutanje države postoji i u slučaju rekonstrukcije Trga Republike, gde je, kako kaže, toliko "brljotina urađeno", čini se čak i krivičnih dela, a policija ćuti, tužilaštvo ćuti…"Ko je davao dozvole za radove, rekonstrukije, pa ne mogu se za sve pitati Vučić i Vesić, šta ako je Vesić neko jutro malo mamuran? Valja postoje neka pravila, ne može sve biti u rukama jednog čoveka", upitao je.Cena radova na Trgu Republike je astronomska, prema procenama oko 6.600 evra, što je, kako kaže, više nego dva, tri kvadrata stana."Ja ne mogu da prihvatim da to prolazi u ovoj državi, a očigledno prolazi. Ova cifra je malo i osporena, ali - na više, jer su stručnjaci rekli da je manja površina poplocana, pa ispadne da je kvadrat koštao i više od ovih 6.600 evra", zaključio je Vasović.                       

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SNS ponovo pita ?ilasa da objasni kako se obogatio

SNS ponovo pita ?ilasa da objasni kako se obogatio

BEOGRAD, 29. septembra (Tanjug) - Članovi SNS na čelu sa zamenikom šefa odborničke grupe te stranke u Skupštini grada Beograda Radoslavom Marjanovićem ponovo su danas pitali bivšeg gradonačelnika Dragana ?ilasa kako je uspeo da se obogati dolaskom na državne funkcije i napravi 25 miliona evra bogatstva u nekretninama.

Oni su ispred zgrade RTS-a doneli televizore čime su simbolično pokazali da se ?ilas, kako tvrde, obogatio trgovanjem sekundama i preprodajom reklamnog prostora na javnom servisu i Studiju B.

“Još jednom pitamo ?ilasa kako je uspeo da od 74.000 evra, koliko je imao pre dolaska na važne državne funkcije, napravi 619 miliona evra prihoda svojim kompanijama. On na to pitanje ne želi da da odgovor, ali mi ćemo ga postavljati uvek i na svakom mestu jer želimo da objasni građanima kako se od 74.000 evra pravi 25 miliona evra ličnog bogatstva u nekretninama, koje je sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije”, rekao je Marjanović.

Naveo je da je ?ilasov jedini interes za bavljenjem politikom da bi ponovo došao u situaciju da se bogati i dodao da je to jedina politika ?ilasa i ljudi koje je okupio oko sebe.

Marjanović kaže da posebno zabrinjava to što, u nedostatku podrške građana, ?ilas mesecima sprovodi, kako je rekao, agresivnu kampanju laži kojom napada SNS, Aleksandra Vučića i gradsku vlast.

“Sad su počeli da napadaju i novinare pa smo imali situaciju da je Boško Obradović, koji je jedan od lidera SzS, pretio jednom novinaru zatvorom samo zato što mu se ne sviđa kako on izveštava”, rekao je Marjanović i upitao ?ilasa dokle će pretiti neistomišljenicima i novinarima “preko svojih satrapa”.

Kako je dodao, ?ilas je pretio i jednom policajcu otkazom zato što mu je naplatio kaznu za prekršaj koji je napravio.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: studiob.rs

Link: https://studiob.rs/sns-ponovo-pita-djilasa-da-objasni-kako-se-obogatio/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SNS ponovo pita Đilasa da objasni kako se obogatio

Članovi SNS na čelu sa zamenikom šefa odborničke grupe te stranke u Skupštini grada Beograda Radoslavom Marjanovićem ponovo su pitali bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa kako je uspeo da se obogati dolaskom na državne funkcije i napravi 25 miliona evra bogatstva u nekretninama. foto TanjugOni su ispred zgrade RTS-a doneli televizore čime su simbolično pokazali da se Đilas, kako tvrde, obogatio trgovanjem sekundama i preprodajom reklamnog prostora na javnom servisu i Studiju B.?Još jednom pitamo Đilasa kako je uspeo da od 74.000 evra, koliko je imao pre dolaska na važne državne funkcije, napravi 619 miliona evra prihoda svojim kompanijama. On na to pitanje ne želi da da odgovor, ali mi ćemo ga postavljati uvek i na svakom mestu jer želimo da objasni građanima kako se od 74.000 evra pravi 25 miliona evra ličnog bogatstva u nekretninama, koje je sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije?, rekao je Marjanović.Naveo je da je Đilasov jedini interes za bavljenjem politikom da bi ponovo došao u situaciju da se bogati i dodao da je to jedina politika Đilasa i ljudi koje je okupio oko sebe.Marjanović kaže da posebno zabrinjava to što, u nedostatku podrške građana, Đilas mesecima sprovodi, kako je rekao, agresivnu kampanju laži kojom napada SNS, Aleksandra Vučića i gradsku vlast.?Sad su počeli da napadaju i novinare pa smo imali situaciju da je Boško Obradović, koji je jedan od lidera SzS, pretio jednom novinaru zatvorom samo zato što mu se ne sviđa kako on izveštava?, rekao je Marjanović i upitao Đilasa dokle će pretiti neistomišljenicima i novinarima ?preko svojih satrapa?.Kako je dodao, Đilas je pretio i jednom policajcu otkazom zato što mu je naplatio kaznu za prekršaj koji je napravio.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/sns-ponovo-pita-ilasa-da-objasni-kako-se-obogatio/255333/vest

Autori: Alo!

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SNS ponovo pita ?ilasa da objasni kako se obogatio

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 29.09.2019. 12:30Članovi SNS na čelu sa zamenikom šefa odborničke grupe te stranke u Skupštini grada Beograda Radoslavom Marjanovićem ponovo su danas pitali bivšeg gradonačelnika Dragana ?ilasa kako je uspeo da se obogati dolaskom na državne funkcije i napravi 25 miliona evra bogatstva u nekretninama.Oni su ispred zgrade RTS-a doneli televizore čime su simbolično pokazali da se ?ilas, kako tvrde, obogatio trgovanjem sekundama i preprodajom reklamnog prostora na javnom servisu i Studiju B. "Još jednom pitamo ?ilasa kako je uspeo da od 74.000 evra, koliko je imao pre dolaska na važne državne funkcije, napravi 619 miliona evra prihoda svojim kompanijama. On na to pitanje ne želi da da odgovor, ali mi ćemo ga postavljati uvek i na svakom mestu jer želimo da objasni građanima kako se od 74.000 evra pravi 25 miliona evra ličnog bogatstva u nekretninama, koje je sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije", rekao je Marjanović.   Naveo je da je ?ilasov jedini interes za bavljenjem politikom da bi ponovo došao u situaciju da se bogati i dodao da je to jedina politika ?ilasa i ljudi koje je okupio oko sebe. Marjanović kaže da posebno zabrinjava to što, u nedostatku podrške građana, ?ilas mesecima sprovodi, kako je rekao, agresivnu kampanju laži kojom napada SNS, Aleksandra Vučića i gradsku vlast. "Sad su počeli da napadaju i novinare pa smo imali situaciju da je Boško Obradović, koji je jedan od lidera SzS, pretio jednom novinaru zatvorom samo zato što mu se ne sviđa kako on izveštava", rekao je Marjanović i upitao ?ilasa dokle će pretiti neistomišljenicima i novinarima "preko svojih satrapa". Kako je dodao, ?ilas je pretio i jednom policajcu otkazom zato što mu je naplatio kaznu za prekršaj koji je napravio. Bonus video Pukla cev kod "OŠ Starina Novak"      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/politika/462047/foto-sns-ponovo-pita-djilasa-kako-obogatio

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: (FOTO) SNS PONOVO PITA ĐILASA: Kako si se obogatio?!

Tanjug/Informer.rs 12:49 29. 09. 2019.Članovi SNS na čelu sa zamenikom šefa odborničke grupe te stranke u Skupštini grada Beograda Radoslavom Marjanovićem ponovo su danas pitali bivšeg gradonačelnika Dragana ?ilasa kako je uspeo da se obogati dolaskom na državne funkcije i napravi 25 miliona evra bogatstva u nekretninamaOni su ispred zgrade RTS-a doneli televizore čime su simbolično pokazali da se ?ilas, kako tvrde, obogatio trgovanjem sekundama i preprodajom reklamnog prostora na javnom servisu i Studiju B.Tanjug- Još jednom pitamo ?ilasa kako je uspeo da od 74.000 evra, koliko je imao pre dolaska na važne državne funkcije, napravi 619 miliona evra prihoda svojim kompanijama. On na to pitanje ne želi da da odgovor, ali mi ćemo ga postavljati uvek i na svakom mestu jer želimo da objasni građanima kako se od 74.000 evra pravi 25 miliona evra ličnog bogatstva u nekretninama, koje je sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije - rekao je Marjanović.Naveo je da je ?ilasov jedini interes za bavljenjem politikom da bi ponovo došao u situaciju da se bogati i dodao da je to jedina politika ?ilasa i ljudi koje je okupio oko sebe.TanjugMarjanović kaže da posebno zabrinjava to što, u nedostatku podrške građana, ?ilas mesecima sprovodi, kako je rekao, agresivnu kampanju laži kojom napada SNS, Aleksandra Vučića i gradsku vlast.- Sad su počeli da napadaju i novinare pa smo imali situaciju da je Boško Obradović, koji je jedan od lidera SzS, pretio jednom novinaru zatvorom samo zato što mu se ne sviđa kako on izveštava - rekao je Marjanović i upitao ?ilasa dokle će pretiti neistomišljenicima i novinarima "preko svojih satrapa.TanjugKako je dodao, ?ilas je pretio i jednom policajcu otkazom zato što mu je naplatio kaznu za prekršaj koji je napravio.TanjugTanjugTanjugTanjug             

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: pink.rs

Link: http://pink.rs/politika/156414/sns-ponovo-pita-ilasa-da-objasni-kako-se-obogatio-foto

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SNS ponovo pita ?ilasa da objasni kako se obogatio (FOTO)

Članovi SNS na čelu sa zamenikom šefa odborničke grupe te stranke u Skupštini grada Beograda Radoslavom Marjanovićem ponovo su pitali bivšeg gradonačelnika Dragana ?ilasa kako je uspeo da se obogati dolaskom na državne funkcije i napravi 25 miliona evra bogatstva u nekretninama.Oni su ispred zgrade Javnog servisa doneli televizore čime su simbolično pokazali da se ?ilas, kako tvrde, obogatio trgovanjem sekundama i preprodajom reklamnog prostora na javnom servisu i Studiju B.- Još jednom pitamo ?ilasa kako je uspeo da od 74.000 evra, koliko je imao pre dolaska na važne državne funkcije, napravi 619 miliona evra prihoda svojim kompanijama. On na to pitanje ne želi da da odgovor, ali mi ćemo ga postavljati uvek i na svakom mestu jer želimo da objasni građanima kako se od 74.000 evra pravi 25 miliona evra ličnog bogatstva u nekretninama, koje je sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije - rekao je Marjanović.Naveo je da je ?ilasov jedini interes za bavljenjem politikom da bi ponovo došao u situaciju da se bogati i dodao da je to jedina politika ?ilasa i ljudi koje je okupio oko sebe.Marjanović kaže da posebno zabrinjava to što, u nedostatku podrške građana, ?ilas mesecima sprovodi, kako je rekao, agresivnu kampanju laži kojom napada SNS, Aleksandra Vučića i gradsku vlast.- Sad su počeli da napadaju i novinare pa smo imali situaciju da je Boško Obradović, koji je jedan od lidera SzS, pretio jednom novinaru zatvorom samo zato što mu se ne sviđa kako on izveštava - rekao je Marjanović i upitao ?ilasa dokle će pretiti neistomišljenicima i novinarima "preko svojih satrapa".Kako je dodao, ?ilas je pretio i jednom policajcu otkazom zato što mu je naplatio kaznu za prekršaj koji je napravio.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

BEOGRAD, 29. septembra (Tanjug) - Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i

potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.

Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.

Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.

Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta.

"Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije.

"Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabić.

Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa.

"Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović.

Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović.

Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa.

"Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović.

Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces_1052491.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana...BEOGRAD - Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. "Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije. "Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabić. Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. "Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. "Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović. Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. "Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/160037/clanovi-sns-pitaju-djilasa-kako-uspeo-steknes-miliona-evra

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Članovi SNS pitaju Đilasa: Kako si uspeo da stekneš 25 miliona evra?!

Članovi SNS na čelu sa zamenikom šefa odborničke grupe te stranke u Skupštini grada Beograda Radoslavom Marjanovićem ponovo su danas pitali bivšeg gradonačelnika Dragana ?ilasa kako je uspeo da se obogati dolaskom na državne funkcije i napravi 25 miliona evra bogatstva u nekretninamaIZVOR: Tanjug, Republika nedelja, 29. 9. 2019.| 13:54 1Oni su ispred zgrade RTS-a doneli televizore čime su simbolično pokazali da se ?ilas, kako tvrde, obogatio trgovanjem sekundama i preprodajom reklamnog prostora na javnom servisu i Studiju B.- Još jednom pitamo ?ilasa kako je uspeo da od 74.000 evra, koliko je imao pre dolaska na važne državne funkcije, napravi 619 miliona evra prihoda svojim kompanijama. On na to pitanje ne želi da da odgovor, ali mi ćemo ga postavljati uvek i na svakom mestu jer želimo da objasni građanima kako se od 74.000 evra pravi 25 miliona evra ličnog bogatstva u nekretninama, koje je sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije - rekao je Marjanović.Naveo je da je ?ilasov jedini interes za bavljenjem politikom da bi ponovo došao u situaciju da se bogati i dodao da je to jedina politika ?ilasa i ljudi koje je okupio oko sebe.Marjanović kaže da posebno zabrinjava to što, u nedostatku podrške građana, ?ilas mesecima sprovodi, kako je rekao, agresivnu kampanju laži kojom napada SNS, Aleksandra Vučića i gradsku vlast.- Sad su počeli da napadaju i novinare pa smo imali situaciju da je Boško Obradović, koji je jedan od lidera SzS, pretio jednom novinaru zatvorom samo zato što mu se ne sviđa kako on izveštava - rekao je Marjanović i upitao ?ilasa dokle će pretiti neistomišljenicima i novinarima "preko svojih satrapa.Kako je dodao, ?ilas je pretio i jednom policajcu otkazom zato što mu je naplatio kaznu za prekršaj koji je napravio.       

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/vesti/politika/462061/foto-brnabic-stefanovic-najavili-uskoro-izmena-tri-zakona-koji-poboljsati-izborni-proces

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: (FOTO) BRNABIĆ I STEFANOVIĆ NAJAVILI: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

Tanjug/Informer.rs 13:57 29. 09. 2019.Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesaBrnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.TanjugBrnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. - Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome - rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije.Tanjug- Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces - podvukla je Brnabić. Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. - Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana - istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. - Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa - rekao je Stefanović. Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. - Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji - naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.TanjugTanjugTanjug         

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=510142

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

BEOGRAD - Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Srbija/a1234224/Izborni-zakoni-Stefanovic-i-Brnabic-najavili-izmene-tri-zakona.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: "Već na sledećoj sednici Vlade o izmenama izbornih zakona"

Na sledećoj sednici Vlade naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka  i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović.Izvor Tanjug 29.09.2019. / 13:58 0Na sledećoj sednici Vlade naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović. Izvor: Tanjug/Sava Radovanović Brnabić i Stefanović su ukazali da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa. Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. "Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je Brnabić. I ovo će vas zanimati Društvo | 29.09.2019. h Šok na sahrani u Topoli: Grob pun bombi i granata 0 Beograd | 29.09.2019. h Iznenađenje na Trgu Republike (FOTO) 1 Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije. "Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabić. Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. "Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. "Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović. Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. "Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost. Povezane vesti Srbija | 26.09.2019. / 09:32 Skot: Ne vidim kakvu bi korist narod imao od bojkota izbora 2 Srbija | 25.09.2019. / 15:20 Opozicione stranke koje su se odlučile za bojkot formiraju pokret 15 Srbija | 24.09.2019. / 18:53 Vlada usvaja novi veliki paket mera za unapređenje izbornog procesa 3 Srbija | 24.09.2019. / 15:47 PREDSEDNIK Vučić: NEMA ODLAGANJA, izbori u zakonom predviđenom ROKU 8   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3678024/brnabic-i-stefanovic-najavljuju-uskoro-izmena-tri-zakona.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Brnabić i Stefanović najavljuju: Uskoro izmena tri zakona

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaNa sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Ana Brnabić i Nebojša Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. Brnabićeva je ocenila da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. "Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je premijerka. Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije. "Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabićeva. Bolji nivo transparentnonosti izbornog procesa Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. "Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. "Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović. Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. "Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3678024/uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaNa sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Ana Brnabić i Nebojša Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. Brnabićeva je ocenila da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. "Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je premijerka. Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije. "Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabićeva. Bolji nivo transparentnonosti izbornog procesa Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. "Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. "Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović. Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. "Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3678024/brnabic-i-stefanovic-uskoro-izmene-tri-zakona-za-poboljsanje-izbornih-uslova.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Brnabić i Stefanović: Uskoro izmene tri zakona za poboljšanje izbornih uslova

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaNa sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Ana Brnabić i Nebojša Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. Brnabićeva je ocenila da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. "Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je premijerka. Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije. "Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabićeva. Bolji nivo transparentnonosti izbornog procesa Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. "Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. "Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović. Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. "Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3678024/uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Brnabić i Stefanović: Uskoro izmene tri zakona za poboljšanje izbornih uslova

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaNa sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Ana Brnabić i Nebojša Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. Brnabićeva je ocenila da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. "Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je premijerka. Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije.   "Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabićeva. Bolji nivo transparentnonosti izbornog procesa Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. "Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. "Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović. Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. "Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3678024/brnabic-i-stefanovic-najavljuju-uskoro-izmena-tri-zakona.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Brnabić i Stefanović: Uskoro izmene tri zakona za poboljšanje izbornih uslova

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaNa sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Ana Brnabić i Nebojša Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. Brnabićeva je ocenila da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. "Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je premijerka. Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije.   "Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabićeva. Bolji nivo transparentnonosti izbornog procesa Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. "Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. "Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović. Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. "Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3330275/poboljsanje-izbornog-procesa-brnabiceva-i-stefanovic-na-sledecoj-sednici-vlade-jos-tri-izmene-zakona

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: POBOLJŠANJE IZBORNOG PROCESA Brnabićeva i Stefanović: Na sledećoj sednici Vlade još tri izmene zakona

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući ...Foto: Marina Lopičić, Tanjugvlada pa skupštinaPolitika 29.09.2019. 14:35h 29.09.2019. 14:36hNa sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS i ODIHR u cilju poboljšanja izbornog procesa. Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. - Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome, rekla je Brnabić.  Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije. - Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces, podvukla je Brnabić. Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. - Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS i ODIHR, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana, istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. - Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS u transparentnosti izbornog procesa, rekao je Stefanović.  Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. - Razgovori sa OEBS su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji, naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost. (Kurir.rs/Tanjug)  izbori, izborni proces, Radna grupa, Vlada Srbije, Skupština Srbije, izmene zakona, zakoni, Ana Brnabić, Neboojša Stefanović,        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/politika/uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-pobolsati-izborni-proces-29-09-2019

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

BEOGRAD: Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta.Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome, rekla je Brnabić.Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije.Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces, podvukla je Brnabić.Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa.Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana, istakao je Stefanović.Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa, rekao je Stefanović.Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa.Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji, naglasio je Stefanović.Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.              

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/privreda/brnabic-i-stefanovic-najavljuju-uskoro-izmena-tri-zakona/3106557/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Brnabić i Stefanović najavljuju: Uskoro izmena tri zakona

Vesti na temu  | Palo.grOno što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslovaMnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome, rekla je premijerkaNavodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcijeNavodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcijepalo.grpalo.gr       

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:821356-Brnabic-Izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Brnabić: Izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa. Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. PROČITAJTE JOŠ - Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. "Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je Brnabić. PROČITAJTE JOŠ - Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije. "Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabić. Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. "Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. "Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović. Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. "Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/vesti/politika/164724/brnabic-i-stefanovic-najavili-uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces

Autori: Nacionalna Televizija Happy

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BRNABIĆ I STEFANOVIĆ NAJAVILI: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces!

 Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa. Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. - Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome - rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije. - Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces - podvukla je Brnabić. Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. - Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana - istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. - Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa - rekao je Stefanović. Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. - Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji - naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost. Izvor: Tanjug Foto: Twitter/Ana Brnabić/PrintscreenPreporučene vestiPodeli novostHappyTVHoroskop       

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: studiob.rs

Link: https://studiob.rs/uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misij Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta."Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je Brnabić.Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije."Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabić.Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa."Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović.Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije."Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović.Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa."Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović.Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.             

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3107090-brnabic-i-stefanovic-najavili-uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Brnabić i Stefanović najavili: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

29/09/19 |  15:11Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta.Ana Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa-Foto: VLADA SRBIJE- Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome - rekla je Brnabić.Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije.- Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces - podvukla je Brnabić.Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa.Nebojša Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak-Foto: VLADA SRBIJE- Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana - istakao je Stefanović.Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.- Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa - rekao je Stefanović.Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka-Foto: VLADA SRBIJEDodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa.- Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji - naglasio je Stefanović.Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.(Telegraf.rs/Tanjug)Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/brnabic-i-stefanovic-uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BRNABIĆ I STEFANOVIĆ: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nrBrnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta."Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je Brnabić.Povezane vesti - STEFANOVIĆ: Nove mere, Reizmene zakona i rasprava o REM-uPrema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije."Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabić.FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nrStefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa."Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović.Povezane vesti - Ko brani ustav, a ko izbore?Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije."Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović.TanjugDodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa."Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović.Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.                  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/438791/Uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa. Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka. Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta. "Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je Brnabić, javlja Tanjug. Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije. "Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabić. Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa. "Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović. Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. "Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović. Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. "Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okvir, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: pink.rs

Link: http://www.pink.rs/politika/156441/uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta.- Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome - rekla je Brnabić.Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije.- Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces - podvukla je Brnabić.Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa.- Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana - istakao je Stefanović.Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.- Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa - rekao je Stefanović.Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa. - Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji - naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.               

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: 24online.info

Link: https://www.24online.info/uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić ipotpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta."Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je Brnabić.Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije."Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabić.Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa."Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović.Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije."Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović.Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa."Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović.Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost   Izvor:Tanjug.rs                   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/09/29/brnabic-sa-stefanovicem-uskoro-izmene-tri-zakona-za-poboljsanje-izbornih-uslova/izdvajamo/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Brnabić sa Stefanovićem: Uskoro izmene tri zakona za poboljšanje izbornih uslova

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se s predstavnicima radne grupe za unapređenje izbornih uslova, kojoj predsedava Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Ministar najavljuje da će i one promene koje moraju da prođu kroz skupštinsku proceduru, to i učiniti uskoro, a premijerka tvrdi da je vlada sve što je rekla, i učinila. "Želimo da ovo bude najbolji i najtransparentiji izborni proces do sada. Mnogo smo uradili, pre svega na biračkim spiskovima, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dalje radi na tome. Važno je da građani znaju koliko nam je stalo da sve što možemo uradimo da unapredimo celukupni izborni ambijent i da on bude mnogo bolji od onoga kakav je bio kada su ovi koji su donosili izborne zakone danas traze da se ti zakoni menjaju", rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stefanovićem. Predsednica vlade je pokrenula razgovore još 2017. sa OEBS-om, rekao je Stefanović. Pogledaj i ove vesti... "Dakle to nije počelo juče, ni zato što to danas to neko traži od nas nekim pritiskom, mi smo sami krenuli u razgovore 2017. želeći da imamo bolji pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno povrerenje u izborni proces", dodao je. On je najavio da će Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) imati misiju koja će tokom novembra definisati šta će biti posmatračka misija i nadležnost misije i tada će početi svoj posao u predizbornom i kasnije izbornom periodu, a do tada će usaglašavati i sa Vladom šta su to najbolja iskustva iz drugih zemalja koja mogu da nam prenesu. "Očekujem, i na sledećoj sednici Vlade će moći da se nađu izmene tri zakona i o kojima smo razgovarali, koje ćemo uputiti Skupštini, i nadam se uz sve druge mere preporuke koje vlada donosi u roku od 90 dana, ne samo usvojiti, nego i implementirati", zaključio je on. Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/224606/Uskoro-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uskoro izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su danas premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović, ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, u cilju poboljšanja izbornog procesa.Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali, kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.   Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.   Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta.   "Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je Brnabić.   Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije. "Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabić.   Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa.   "Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović.   Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. "Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović.   Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa.   "Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović. Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: 24online.info

Link: https://www.24online.info/brnabic-izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Brnabić: Izmena tri zakona koji će poboljšati izborni proces

 Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu. Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta."Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije."Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabić.Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa."Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović.Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije."Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović.Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa."Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović.Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.                              Izvor: Tanjug                                               

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a530086/Trgovina-oruzjem-GIM-uvecao-profit-3000-puta-drzavnom-Jugoimportu-promet-opao.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Trgovina oružjem: GIM uvećao profit 3000 puta, državnom Jugoimportu promet opao

Autor:Jelena D. PetrovićAnalizom poslovanja, urednik NIN-a došao je do zaključka da je firma GIM, sa kojom se povezuje i Branko Stefanović, u poslednje tri godine uvećala svoj profit za više od 3000 puta dok je u isto vreme državnom Jugoimport SDPR-u promet opao. Hoće li se dugme za uzbunu, zbog ovih sumnji, upaliti kod onih koji bi trebalo da ih otklone?Dok deo javnosti bruji o umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem koje završava u Jemenu gde nikako ne bi smelo da bude; dok novinari umesto nadležnih otvaraju pitanja da li u svemu ima korupcije ili trgovine uticajem, šef države Aleksandar Vučić na televiziji koju često posećuje građanima poručuje:"Ništa to ne razumem. Ja prihvatam da sam glup, ali te primedbe nit mogu da razumem nit ću ih ikada shvatati"I dodaje:"E imamo, prodaje se oružje! Pa dobro, i? Hoćete da ne prodajemo oružje? Hoćete da ugasimo našu namensku indistriju?"Odgovor predsedniku može biti analiza koju potpisuje Milan Ćulibrk u temi broja nedeljnika NIN. Prema njegovom istraživanju u poslednje tri godine za 80% je porastao devizni priliv od izvoza oružja iz Srbije, čak 3.146 puta se uvećao profit GIM-a, privatne firme Gorana Todorovića s kojim ministrov otac sarađuje, dok se posao strmoglavio državnom preduzeću Jugoimport SDPR. Ćulibrk podseća i da je uspon GIM-a počeo baš od ortakluka Gorana Todorovića sa ministrovim ocem Brankom Stefanovićem 2015. godine, i to u firmi - Junajted BG koja od aprila ima i dozvolu Ministarstva odbrane za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.Novinar Vuk Cvijić, koji od početka istražuje spornu trgovinu oružjem, navodi da pored najbrže rastuće firme u Srbiji - GIM-a, još više brine situacija u državnim firmama namenske industrije."Ono što je primetno i što se vidi po imenima je da imamo ogromno zapošljavanje partijskog kadra SNS-a u tim firmama. S druge strane je netransparentno trošenje novca i svi ljudi koji se bave time, vojni analitičari, nekadašnji vojnici, ljudi koji su bili zaduženi za takve stvari, izrazili su ogromnu sumnju da taj novac završava u privatnim džepovima, da se koristi za partijske potrebe vladajuće stranke", navodi Cvijić.Da li onda iznenađuje što nadležni uporno ćute?"To je negde manir ove vlasti, oni govore samo ono što hoće, kad hoće i dokle hoće. Kad nemaju argumenata onda se brane ćutanjem. Ja ne kažem, i to je njihovo pravo, ali prosto nam nekako logika ne dozvoljava da verujemo da je sve u redu", kaže Milenko Vasović, šef deska lista Danas.Sagovornici N1 saglasni su da i Agencija za borbu protiv korupcije i drugi organi i institucije moraju da pruže informacije na pitanja koja su otvorile najnovije afere i da otklone sumnju u ispravnost poteza Branka i Nebojše Stefanovića. Podsećaju da u svetlu nečinjenja institucija posebno brine obaranje sajta "Arms voč" koji je ponudio najsvežije dokaze, kao i orkestrirane kampanje protiv novinara i medija koji se tom temom bave.             

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/n1-firma-gim-sa-kojom-se-povezuje-branko-stefanovic-uvecala-profit-3000-puta-dok-je-drzavnom-jugoimport-sdpr-u-promet-opao.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: N1: Firma GIM sa kojom se povezuje Branko Stefanović, uvećala profit 3000 puta dok je državnom Jugoimport SDPR-u promet opao

Analizom poslovanja,  urednik NIN-a došao je do zaključka da je firma GIM,  sa kojom se povezuje i Branko Stefanović, u poslednje tri godine uvećala svoj profit za više od 3000 puta dok je u isto vreme državnom JugoimportHronika nedelja, 29. septembar 2019. Analizom poslovanja, urednik NIN-a došao je do zaključka da je firma GIM, sa kojom se povezuje i Branko Stefanović, u poslednje tri godine uvećala svoj profit za više od 3000 puta dok je u isto vreme državnom Jugoimport SDPR-u promet opao. Hoće li se dugme za uzbunu, zbog ovih sumnji, upaliti kod onih koji bi trebalo da ih otklone? Dok deo javnosti bruji o umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem koje završava u Jemenu gde nikako ne bi smelo da bude; dok novinari umesto nadležnih otvaraju pitanja da li u svemu ima korupcije ili trgovine uticajem, šef države Aleksandar Vučić na televiziji koju često posećuje građanima poručuje: "Ništa to ne razumem. Ja prihvatam da sam glup, ali te primedbe nit mogu da razumem nit ću ih ikada shvatati" I dodaje: "E imamo, prodaje se oružje! Pa dobro, i? Hoćete da ne prodajemo oružje? Hoćete da ugasimo našu namensku indistriju?" Primetno zapošljavanje partijskog kadra SNS u tim firmama, kaže novinar Vuk Cvijić Odgovor predsedniku može biti analiza koju potpisuje Milan Ćulibrk u temi broja nedeljnika NIN. Prema njegovom istraživanju u poslednje tri godine za 80% je porastao devizni priliv od izvoza oružja iz Srbije, čak 3.146 puta se uvećao profit GIM-a, privatne firme Gorana Todorovića s kojim ministrov otac sarađuje, dok se posao strmoglavio državnom preduzeću Jugoimport SDPR. Ćulibrk podseća i da je uspon GIM-a počeo baš od ortakluka Gorana Todorovića sa ministrovim ocem Brankom Stefanovićem 2015. godine, i to u firmi - Junajted BG koja od aprila ima i dozvolu Ministarstva odbrane za proizvodnju naoružanja i vojne opreme. Novinar Vuk Cvijić, koji od početka istražuje spornu trgovinu oružjem, navodi da pored najbrže rastuće firme u Srbiji - GIM-a, još više brine situacija u državnim firmama namenske industrije. "Ono što je primetno i što se vidi po imenima je da imamo ogromno zapošljavanje partijskog kadra SNS-a u tim firmama. S druge strane je netransparentno trošenje novca i svi ljudi koji se bave time, vojni analitičari, nekadašnji vojnici, ljudi koji su bili zaduženi za takve stvari, izrazili su ogromnu sumnju da taj novac završava u privatnim džepovima, da se koristi za partijske potrebe vladajuće stranke", navodi Cvijić. Da li onda iznenađuje što nadležni uporno ćute? "To je negde manir ove vlasti, oni govore samo ono što hoće, kad hoće i dokle hoće. Kad nemaju argumenata onda se brane ćutanjem. Ja ne kažem, i to je njihovo pravo, ali prosto nam nekako logika ne dozvoljava da verujemo da je sve u redu", kaže Milenko Vasović, šef deska lista Danas. Sagovornici N1 saglasni su da i Agencija za borbu protiv korupcije i drugi organi i institucije moraju da pruže informacije na pitanja koja su otvorile najnovije afere i da otklone sumnju u ispravnost poteza Branka i Nebojše Stefanovića. Podsećaju da u svetlu nečinjenja institucija posebno brine obaranje sajta "Arms voč" koji je ponudio najsvežije dokaze, kao i orkestrirane kampanje protiv novinara i medija koji se tom temom bave. (N1)   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/3678264/dnevnik.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dnevnik

Nedelja, 29. septembar 2019. Saznajte više o emisijima, TV programu  i pogledajte šta se trenutno prikazuje na kanalima Javnog servisa Republike SrbijeNedelja, 29. septembar 2019.Vlada Srbije na sledećoj sednici usvaja izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, o Agenciji za borbu protiv korupcije i o javnim preduzećima. Priština ponovo zabranila srpskim zvaničnicima ulazak na Kosovo i Metohiju zbog učešća u predizbornoj kampanji. Uskoro konkretni dogovor o takozvanom "malom šengenu" izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Konzervativci pobedili na vanrednim parlamentarnim izborima u Austriji. I sutra veoma toplo, do 30 stepeni. Svežije od srede uveče.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:821356-Brnabic-Izmena-tri-zakona-koji-ce-poboljsati-izborni-proces

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Misija OEBS od novembra

Sastanak Ane Brnabić i Nebojše Stefanovića povodom poboljšanja izbornog procesaMISIJA OEBS doći će u Srbiju u novembru kada će se definisati šta će biti fokus njenog posmatranja i njene nadležnosti, a nakon toga bi trebalo da počne i nadgledanje predizbornog i izbornog procesa. Ovo su u nedelju najavili premijerka Ana Brnabić i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS Nebojša Stefanović, na sastanku posvećenom tome šta je od preporuka međunarodne organizacije ispunjeno. Rečeno je i da će se na sledećoj sednici Vlade naći izmene zakona o finansiranju političkih aktivnosti, javnim preduzećima i Agenciji za borbu protiv korupcije kao rezultat pregovora sa OEBS u cilju poboljšanja izbornog procesa. Brnabićeva je ocenila da je do sada dosta urađeno i da je Vlada donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR i nevladinih organizacija, među kojima su CeSID i Crta: - Želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska. Stefanović je istakao da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost i najavio da će izmene tri zakona biti "ne samo donete, već i implementirane u roku od 60 do 90 dana": - Sva tri akta se menjaju u smislu pooštravanja sankcija i definisanja šta je zloupotreba javnih resursa. Inače, na sastancima vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, jedna od glavnih zamerki opozicije bila je funkcionerska kampanja. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019

Medij: dijalog.net

Link: https://www.dijalog.net/u-okviru-projekta-otvorena-vrata-pravosuda-objavljen-vodic-kako-da-prijavim-korupciju/

Autori: @DijalogNet

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: U okviru projekta Otvorena vrata pravosuđa objavljen vodič "Kako da prijavim korupciju"

 Foto: otvorenavratapravosudja.rs Beograd, 29. septembar 2019. - Tim Transparentnost Srbija je, u okviru projekta Otvorena vrata pravosuđa, priredio vodič "Kako da prijavim korupciju". Podsećamo, internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu. Vodič "Kako da prijavim korupciju" namenjen je svakome ko se suoči s korupcijom i razmišlja da je prijavi, navode autori. "Pošto postupanje može da se razlikuje u zavisnosti od načina saznanja, prirode događaja, posla koji obavljamo, informacija koje su nam poznate, mogućih posledica u slučaju prijavljivanja i zainteresovanosti za slučaj, tako se razlikuju i saveti koje dajemo" piše u uvodnom tekstu vodiča. Autori su nastojali da obuhvate što širi krug mogućih situacija i dilema s kojima se građani i građanke suočavaju. Autorski tim ukazuje da je svrha vodiča informativna i da će za vođenje pravnog postupka možda biti potrebno da se zatraži dodatna stručna pomoć ili pravni savet. Portal Otvorena vrata pravosuđa otvoren je da zainteresovanim građanima i građankama pruži sva dodatna objašnjenja i informacije. Projekat u okviru kojeg je pokrenut portal Otvorena vrata pravosuđa realizuje koalicija koju čine 12 organizacija koje se bave ljudskim pravima i razvojem demokratije, kao i strukovna udruženja pravosuđa. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019 

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Gost Milenko Vasović, Danas

Dogovor rektorke i studenata iz "1 od 5 miliona" jedna je od najboljih stvari koje su se dogodile Srbiji u poslednje vreme, a pokazala je da kada se želi rešenje, ono može da se pronađe, ocenio je Milenko Vasović, šef deska dnevnog lista Danas u Novom danu.Rektorka Ivanka Popović se ponašala tokom blokade i razgovora sa studentima na izuzetno pragmatičan način, reklo bi se da je dugo razmišljala i puno vagala i donela odluku koja je možda bila neočekivana za mnoge, paiI za one na vlasti, rekao je Vasović.On je kazao i da veruje da će sada uslediti pritisci na rektorku.Komentarišući izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić o blokadi rektorata, gost je ocenio da su one bile nespretne i komične. "Odemo u Njujork da bi tamo pričali o Kosovu, predlagali rešenja, ubedili svetsku javnost da tu nešto treba da se pomeri, a onda nam se drži lekcija o tome šta treba da se radi u Beogradu, udaraju packe rektorki. Kad ste ovde pričate o tome šta nam rade ovi iz sveta, a kad ste tamo govorite 'no,no' nama u Beogradu", kazao je.Vasović kaže da je to "pucanje ćorcima" i da ne vidi da ima i jedan argument u tome što su izgovorili i predsednik i premijerka o ovm slučaju."To što su govorile i rektorka i studentkinja je suština problema", dodao je.Doktorat Siniše Malog je postao politička tema, ali ako se analizira šta sadrži taj doktorat, tu nema diskusije. "To nije politika, neke stvari ili jesu ili nisu".Vasović smatra da razvoj situacije oko spornog doktorata Malog sada idu u dobrom pravcu, a vidi se da je to dežurna tema i za ljude sa vlasti koji na svaki način pokušavaju da naprave zamenu teza."I sam ministar je okačio diplome, ali to je nesporno, niko ga nije prozivao da nije doplomirao i da je bio loš student, to niko ne spori, ali ako ste deo tuđeg doktorata prikazali kao svoj u svom doktoratu - to je druga priča. Verujem da je on vrlo stručan za praćenje tokova novca, i verujem da bi on jako dobro utvrdio odakle je otisao novac na primer za rekonstrukciju Trga Republike", naveo je novinar."Ako nije tvoje, zašto se kitiš tuđim perjem? Možeš li ti biti na državnoj funkciji?", upitao je on.Vasović kaže da se to tiče i ministra policije Nebojše Stefanovića, jer se u pitanje dovode i njegove diplome."Ne mora ministar da ima fakultet, tako je i Vučić rekao, ali nije dobro da na čelo ministarstva dolazi neko ko se javlja da ima diplomu, a diploma kupljena ili prepisana", zaključio je. Govoreći o aferi s prodajom oružja, Vasović je kazao da je manir vlasti da se, kad nemaju argumenata brane ćutanjem, ali logika ne dozvoljava da se prihvati da je sve u redu u tom slučaju."Najlakše je zaćutati i reći neću više da polemišem. Da bi se neko bavio trgovinom oružja treba da ima i saglasnost ministra policije, a on daje svom tati dozvolu da trguje oružjem, pa čak i da je sve po zakonu, to nije u dobrom ukusu", rekao je.Postavlja se i pitanje, dodaje novinar, šta rade institucije poput Agencije za borbu protiv korupcije, ili tužilaštva, inspekcija, pa da kažu - ovde je sve čisto, ali ako neko ustanovi da je neko imao privilegovan položaj, treba da vidimo zašto i ko mu ga je omogućio.Vasović podseća da ćutanje države postoji i u slučaju rekonstrukcije Trga Republike, gde je, kako kaže, toliko "brljotina urađeno", čini se čak i krivičnih dela, a policija ćuti, tužilaštvo ćuti…"Ko je davao dozvole za radove, rekonstrukije, pa ne mogu se za sve pitati Vučić i Vesić, šta ako je Vesić neko jutro malo mamuran? Valja postoje neka pravila, ne može sve biti u rukama jednog čoveka", upitao je.Cena radova na Trgu Republike je astronomska, prema procenama oko 6.600 evra, što je, kako kaže, više nego dva, tri kvadrata stana."Ja ne mogu da prihvatim da to prolazi u ovoj državi, a očigledno prolazi. Ova cifra je malo i osporena, ali - na više, jer su stručnjaci rekli da je manja površina poplocana, pa ispadne da je kvadrat koštao i više od ovih 6.600 evra", zaključio je Vasović.                                  

----------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019 

Medij: O2TV

Rubrika: Vesti 16/O2TV

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sednica Vlade Srbije

Voditelj:Na sledećoj sednici Vlade Srbije naćiće se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti Zakona o javnim preduzećima i Zakona za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović, ukazujući da izmene imaju za cilj poboljšanje izbornog procesa. Brnabićeva i Stefanović koji je i predsednk Radne grupe za saradnju sa OEBS-om održali su sastanak kako bi sagledali dokle se stiglo sa primenom preporuka.Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije:Mi želimo da ovo bude najbolji, najtransparentniji izborni proces do sada. Mnogo smo uradili, pre svega po pitanju biračkog spiska. Ministarstvo, državne uprave i lokalne samouprave i dalje rade na tome i važno je da građani znaju koliko nam je stalo da sve što možemo uradimo da unapredimo celokupni izborni ambijent i da on bude mnogo bolji od onoga, na kraju krajeva, kakav je bio i kada, ovi koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju.Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade Srbije:Ono što očekujem da će možda već na sledećoj sednici Vlade moći da se nađu izmene tri zakona o kojima smo razgovarali, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini i ja se nadam, uz sve druge mere koje donosimo u roku od 60 do 90 dana inplementirati, ne samo usvojiti nego inplementirati sve mere i preporuke koje Vlada donosi.       

----------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019 

Medij: Happy

Rubrika: Telemaster

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Poboljšanje izbornih uslova

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Ana Brnabić i Nebojša Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.Brnabićeva je ocenila da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta."Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je premijerka.Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije."Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabićeva.Bolji nivo transparentnonosti izbornog procesaStefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa."Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović.Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije."Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović.Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa."Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović.Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019 

Medij: Pink

Rubrika: Nacionalni dnevnik 1830

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Poboljšanje izborih uslova

Voditeljka:Na Narodnoj sednici Vlade Srbije naćiće se izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima  i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.Ana Brnabić, premijerka Srbije:Do sada je zaista efikasno dosta urađeno. Mi imamo sveukupno do sada 11 zaključaka Vlade koje smo doneli samo na poslednje dve sednice Vlade koji se bave samo preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, pre svega CESIDA i Crte. Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo na dalje. Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade:Ono što je važno za građane Srbije da je ovo faktiki proces koji teče. Mi smo Vlada koja je, predsednica je pokrenula taj razgovor još 2017. godine sa OEBS-om. Dakle, to nije počelo juče i nije počelo zato što neko to danas od nas nekim pritiskom tražio, dakle, mi smo sami krenuli u razgovore kao Vlada Srbije 2017. želeći da imamo bolji pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji      

----------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019 

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Jelena Petrović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: GIM u plusu, SDPR u minusu

Analizom poslovanja, urednik NIN-a došao je do zaključka da je firma GIM, sa kojom se povezuje i Branko Stefanović, u poslednje tri godine uvećala svoj profit za više od 3000 puta dok je u isto vreme državnom Jugoimport SDPR-u promet opao. Hoće li se dugme za uzbunu, zbog ovih sumnji, upaliti kod onih koji bi trebalo da ih otklone?Dok deo javnosti bruji o umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem koje završava u Jemenu gde nikako ne bi smelo da bude; dok novinari umesto nadležnih otvaraju pitanja da li u svemu ima korupcije ili trgovine uticajem, šef države Aleksandar Vučić na televiziji koju često posećuje građanima poručuje:"Ništa to ne razumem. Ja prihvatam da sam glup, ali te primedbe nit mogu da razumem nit ću ih ikada shvatati"I dodaje:"E imamo, prodaje se oružje! Pa dobro, i? Hoćete da ne prodajemo oružje? Hoćete da ugasimo našu namensku indistriju?"Odgovor predsedniku može biti analiza koju potpisuje Milan Ćulibrk u temi broja nedeljnika NIN. Prema njegovom istraživanju u poslednje tri godine za 80% je porastao devizni priliv od izvoza oružja iz Srbije, čak 3.146 puta se uvećao profit GIM-a, privatne firme Gorana Todorovića s kojim ministrov otac sarađuje, dok se posao strmoglavio državnom preduzeću Jugoimport SDPR. Ćulibrk podseća i da je uspon GIM-a počeo baš od ortakluka Gorana Todorovića sa ministrovim ocem Brankom Stefanovićem 2015. godine, i to u firmi - Junajted BG koja od aprila ima i dozvolu Ministarstva odbrane za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.Novinar Vuk Cvijić, koji od početka istražuje spornu trgovinu oružjem, navodi da pored najbrže rastuće firme u Srbiji - GIM-a, još više brine situacija u državnim firmama namenske industrije."Ono što je primetno i što se vidi po imenima je da imamo ogromno zapošljavanje partijskog kadra SNS-a u tim firmama. S druge strane je netransparentno trošenje novca i svi ljudi koji se bave time, vojni analitičari, nekadašnji vojnici, ljudi koji su bili zaduženi za takve stvari, izrazili su ogromnu sumnju da taj novac završava u privatnim džepovima, da se koristi za partijske potrebe vladajuće stranke", navodi Cvijić.Da li onda iznenađuje što nadležni uporno ćute?"To je negde manir ove vlasti, oni govore samo ono što hoće, kad hoće i dokle hoće. Kad nemaju argumenata onda se brane ćutanjem. Ja ne kažem, i to je njihovo pravo, ali prosto nam nekako logika ne dozvoljava da verujemo da je sve u redu", kaže Milenko Vasović, šef deska lista Danas.Sagovornici N1 saglasni su da i Agencija za borbu protiv korupcije i drugi organi i institucije moraju da pruže informacije na pitanja koja su otvorile najnovije afere i da otklone sumnju u ispravnost poteza Branka i Nebojše Stefanovića. Podsećaju da u svetlu nečinjenja institucija posebno brine obaranje sajta "Arms voč" koji je ponudio najsvežije dokaze, kao i orkestrirane kampanje protiv novinara i medija koji se tom temom bave.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.09.2019 

Medij: TV Studio B

Rubrika: Vesti u 7

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Marjanović o Đilasu

Članovi SNS na čelu sa zamenikom šefa odborničke grupe te stranke u Skupštini grada Beograda Radoslavom Marjanovićem ponovo su pitali bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa kako je uspeo da se obogati dolaskom na državne funkcije i napravi 25 miliona evra bogatstva u nekretninama.Oni su ispred zgrade RTS-a doneli televizore čime su simbolično pokazali da se Đilas, kako tvrde, obogatio trgovanjem sekundama i preprodajom reklamnog prostora na javnom servisu i Studiju B.?Još jednom pitamo Đilasa kako je uspeo da od 74.000 evra, koliko je imao pre dolaska na važne državne funkcije, napravi 619 miliona evra prihoda svojim kompanijama. On na to pitanje ne želi da da odgovor, ali mi ćemo ga postavljati uvek i na svakom mestu jer želimo da objasni građanima kako se od 74.000 evra pravi 25 miliona evra ličnog bogatstva u nekretninama, koje je sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije?, rekao je Marjanović.Naveo je da je Đilasov jedini interes za bavljenjem politikom da bi ponovo došao u situaciju da se bogati i dodao da je to jedina politika Đilasa i ljudi koje je okupio oko sebe.Marjanović kaže da posebno zabrinjava to što, u nedostatku podrške građana, Đilas mesecima sprovodi, kako je rekao, agresivnu kampanju laži kojom napada SNS, Aleksandra Vučića i gradsku vlast.?Sad su počeli da napadaju i novinare pa smo imali situaciju da je Boško Obradović, koji je jedan od lidera SzS, pretio jednom novinaru zatvorom samo zato što mu se ne sviđa kako on izveštava?, rekao je Marjanović i upitao Đilasa dokle će pretiti neistomišljenicima i novinarima ?preko svojih satrapa?.Kako je dodao, Đilas je pretio i jednom policajcu otkazom zato što mu je naplatio kaznu za prekršaj koji je napravio.

----------------------------------------------------------