Mediji o korupciji

Datum: 02.10.2019 

Medij: 24 Sata      Strana: 5

Rubrika: U fokusu

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ponovo uhapšen direktor pirotske bolnice

 Ponovo uhapšen direktor pirotske bolnice

 Niška policija u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva, uhapsili su direktora pirotske bolnice Goran Petrović (51), zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo trgovina uticajem i G. S.(58), direktora preduzeća “Grosis” d.o.o. iz Niša, zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

Policija je podnela i krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv četrdesetpetogodišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je Petrović, koristeći svoj službeni položaj, tražio od ove žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S., odgovornim licem “Grosis” d.o.o. Cilj je bio da se time eliminišu ostali potencijalni ponuđači i da se posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV-a dodeli tom preduzeću.

Inače, direktor Opšte bolnice u Pirotu već je bio hapšen, u avgustu ove godine, i to zbog sumnje da je uticao na članove komisije i zaposlene da izaberu nepovoljniju ponudu za kupovinu elektronske ploče, ali je ubrzo pušten na slobodu.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: 24 Sata      Strana: 1,5

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Krivične prijave protiv 106 policajaca, najviše iz saobraćajne policije

Krivične prijave protiv 106 policajaca, najviše iz saobraćajne policije

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije od početka ove godine podneo je krivične prijave protiv 106 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u koji se sumnjiče da su počinili 186 koruptivnih krivičnih dela.

Među osumnjičenima je najviše pripadnika saobraćajne policije, zatim policije opšte nadležnosti i granične policije, a od ukupnog broja, 19 su rukovodioci, saopštila je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković otvarajući konferenciju povodom početka tvining projekta “Jačanje kapaciteta unutrašnje kontrole za borbu protiv korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova”.

Osumnjičeni se terete za 111 krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, 66 primanje mita i devet dela trgovina uticajem.

“MUP je odlučan u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima jer svaki pojedinačni slučaj koji izvrši neki policijski službenik narušava poverenje građana u policiju”, poručila je Popović Ivković.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 11

Rubrika: Društvo

Autori: D. Luković

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: DAO SEBI MILION I PO MESEČNO, A SAD TRAŽI JOŠ DVE PLATE

 HITPRIČA BAHATIMILOVANČEVNEZNA ZA GRANICU  

 DAO SEBIMILIONI PO MESEČNO, A SAD TRAŽIJOŠ DVE PLATE  

 Smenjeni direktor Luke „Novi Sad” Aleksandar Milovančev, koji je postao poznat jer je sebi i radnicima podelio bonuse od 97 miliona dinara, tužio je frmu koja je kupila to državno preduzeće da mu je ostala dužna dve plate, saznaje „Blic“!  

SVE DO POČETKA jula 2019. godine Milovančev, inače hirurg po profesiji, bio je direktor Luke „Novi Sad“, a nakon što je smenjen i otišao iz tog preduzeća očekivalo se da će se primiriti zbog štete koju je naneo preduzeću, ali i SNS, koja ga je na to mesto i postavila.  

Smenjen je jer se otkrilo da je podelio bonuse od marta do maja ove godine od 97 miliona dinara. Sebi za ta tri meseca podigao platu sa 563.738 dinara, koliko je primio u februaru, na neverovatnih 1,6 miliona dinara majske plate.  

- Malo je reći da su svi bili iznenađeni kada se saznalo da je Milovančev podelio bonuse, ali ni približno toliko kao kad su saznali da mu to nije bilo dosta pa je bez imalo srama tužio firmu „P&O Port Dubai” da mu duguju još dve plate - navodi izvor „Blica“ i podseća da Milovančev ne samo što je podelio bonuse već je i od kupca Luke sakrio dugovanja i potraživanja od skoro milion evra.  

Milovančev je šest godina bio direktor Luke „Novi Sad“, a zbog njegovog skandaloznog ponašanja digla se velika prašina, te je i njegov partijski kolega i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio da će se o njegovom postupku raspravljati i u vladajućoj stranci.  

„Blic“ je pisao i da je za sebe tražio da nastavi karijeru u diplomatiji, ali i da se hvali uticajem i nekretnimama - da ima nekoliko salona u Novom Sadu, dva stana u Beogradu. Međutim, na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije to se ništa ne može pročitati, sem da ima kuću i jedan stan. I njivu. Simptomatično je i da poslednji izveštaj datira još od 9. juna 2014. godine. Onda i ne čudi ranije pisanje medija da krije imovinu, što je on odbacio i tvrdio da je zakasnio da prijavi i da je zato platio kaznu od 300.000 dinara.  

Ni preduzeće Luka „Novi Sad“, ni Milovančev nisu odgovarali na pitanja „Blica“. D. Luković n  

  1. Luković n  

Milovančev je smenjen jer je podelio bonuse od 97 miliona dinara, a sebi za tri meseca podigao platu sa 563.738 na 1,6 miliona dinara  

LUKA PRODATA ZA OSAM MILIONA EVRA, PLUS 15 MILIONA INVESTICIJA Ugovor o privatizaciji Luke „Novi Sad” potpisali su 10. maja državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i izvršni direktor preduzeća “P&O Port Dubai” iz Emirata Rado Antolović. Luka je prodata po početnoj ceni od 7,99 miliona evra, a prema ugovoru, kupac se obavezao da u naredne tri godine investicira više od 15 miliona evra, pet miliona evra u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 6

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Štrahe se povlači iz politike

 Skupo ga  

koštala afera  

Štrahe se povlači iz politike  

Doskorašnji vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe zamrzao je juče svoje članstvo u stranci i povukao se iz politike. On je saopštio da se neće baviti politikom dok se ne rasvetli korupcijski skandal, takozvana „afera Ibica“, zbog kojeg je u maju podneo ostavku na funkciju vicekancelara. Reč je o snimku na kome je Štrahe sa bogatom Ruskinjom pregovara o ilegalnim donacijama. Štraheu je, prema najavi funkcionera te stranke, pretila suspenzija, ili čak isključenje iz stranke, jer ga smatraju krivim za veliki gubitak na prevremenim parlamentarnim izborima. Štrahe je ove optužbe negirao i poručio je rukovodstvu stranke da „iskreno analizira izborni rezultat“.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Lidija Valtner

Teme: Finansiranje političkih stranaka/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Otvaranje vrata stranci ne znači i glas za nju

 Kako sprečiti suptilan pritisak nagrađane kada im seposle neke pomoći tražiglas  

 Otvaranje vrata stranci ne znači i glas za nju  

ponude program koji vredi više od 50 evra za koliko se kupuje glas  

Beograd - Posle dva paketa vladinih zaključaka kojima se „regulišu“ i stvaraju fer izborni uslovi treba očekivati i da se vlada pozabavi sprečavanjem pritisaka na birače. Kako izbeći nove Lučane odnosno situacije u kojima aktivisti stranaka tokom kampanje rade razne poslove po kućama zauzvrat očekujući glasove, kako sprečiti dolazak crnih džipova u kojima su rmpalije koje u malim sredinama „privode sigurne glasače" na birališta, kako da se građani zaposleni u javnim preduzećima ne plaše da će ostati bez posla u koliko odbiju da učestvuju na mitingu neke stranke ili ako odbiju da nađu još pet osoba koje će glasati za tu partiju? To su pitanja na koja se očekuju odgovori ove vlasti i okolnosti u kojima su se odvijali protekli izborni ciklusi i zbog kojih je ova vlast odnosila ubedljive pobede.  

Politički konsultant Đorđe Belamarić za Danas kaže da sve partije rade tzv. GOTV ili motivaciju svojih birača da izađu i glasaju.  

- Čitava kampanja, ali i političko delovanje partija se svodi na identifikaciju birača i pravljenja baza adresa i telefona kako bi se ti birači zvali i izvodili na izbore. U Britaniji čak partije koriste tzv. „loto listiće" sa brojevima birača iz biračkog spiska kako bi vodili evidenciju o glasanju svojih birača i po potrebi zvali, vozili, ispratili birače do biračkog mesta... - ukazuje on. Kako dodaje, druga je stvar nemoralni pritisak na birače, ucenjivanje i potkupljivanje.  

- To je s jedne strane zloupotreba državnih resursa, a sa strane pitanje ličnog integriteta svakoga od nas. Za koliko želimo ili ne želimo da prodamo glas kao najveću vrednost slobodnog čoveka. Na kraju je sve u rukama opozicionih partija koje moraju da ponude politički program koji vredi više od 50 evra za koliko se kupuje glas smatra Belamarić.  

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar je nešto konkretniji. On kaže da se bi se problem pritisaka na zaposlene u javnim preduzećima i u lokalnim samoupravama mogao urediti donošenjem internih akata tih preduzeća i lokalnih samouprava, a u kojima bi se jasno navelo da su službenici i zaposleni pošteđeni od pritisaka bilo kakvog učešća u političkim aktivnostima bilo kojeg političkog subjekta.  

- Akt bi propisivao i mehanizam koji se pokreće u slučaju da se ta zabrana pritiska prekrši. Zaposleni bi znao kome treba u tom slučaju da se obrati. I treći važan deo tog akta bile bi kazne za one koji vrše pritisak na zaposlene - objašnjava Klačar.  

On dodaje da je vrlo važno i da se sa najvišeg političkog nivoa pošalje poruka rukovodiocima da je takva kampanja zabranjena odnosno da se suzdrže od pritisaka jer će biti oštro kažnjeni. Uz to, kako ukazuje Klačar, bitan deo smanjivanja pritiska je stvaranje okruženja u kojem se zaposleni oseća slobodnim da prijavi ono što oseća kao pritisak.  

- Trenutno je okruženje takvo da se zaposleni osećaju izolovano, nezaštićeno, neslobodno i nesigurno. Kako da se oseća pojedinac u nekom javnom preduzeću u malom gradu kada zna da su mu nadređeni, direktor, predsednik opštine pa naviše članovi jedne partije. Poruka sa najvišeg političkog vrha da niko ne sme da nad njim vrši pritisak i da ga ucenjuje može biti delotvorna za njegovo oslobađanje da prijavi takvo ponašanje - objašnjava Klačar.  

Kada je reč o raznim vrstama pomoći tokom kampanje posle kojih se zauzvrat očekuje glas, Klačar kaže da humanitarni rad nije dozvoljen te da u slučajevima kršenja te zabrane treba da reaguje Agencija za borbu protiv korupcije.  

- Džipovi bez registarskih tablica su u nadležnosti MUP, dolazak džipova registrovanih na javna preduzeća iz drugih gradova možebiti zloupotreba javnih resursa. Najavljuje se da će biti jasno definisanje šta su javni resursi kako bi se sprečilo njihovo korišćenje u kampanji i to se može uraditi kroz Zakon o finansiranju političkih delatnosti. Kad je reč o duplim biračkim spiskovima, oni ne smeju da postoje i tu je jasno reč o zloupotrebama koje su kažnjive - objašnjava on.  

A na pitanje kako regulisati kampanju sigurnih glasova, on odgovara da je tanka linija između političkog pritiska i kampanje koja je dozvoljena svuda u svetu.  

- SNS je najagilnija u sprovođenju kampanje sigurnog glasa, iako su i ostale partije na vlasti od 2000. to rađile. Pitanje je da li su pritisci na građane u takvoj kampanji naređeni sa vrha partije ili aktivisti sami prelaze granicu - navodi on.  

Kako dodaje nemoguće je u potpunosti zabraniti kampanju za siguran glas ali ono što se može uraditi je da se kroz Zakon o zaštiti podataka o ličnosti jasno definiše na koji način se mogu koristiti podaci koje politički akteri dobiju od građana uz njihov pritisak. Tu se misli na brojeve telefona, mesto stanovanja, mejlove, JMBG.... Druga stvar, kako Klačar navodi, jeste da bi bilo dobro da postoji poruka za one koji sprovode kampanju da postoji granica do koje se može ići.  

- Dakle njihov posao se završava kada dođu na nečija vrata i neko im ih otvori ili im neko ne otvori vrata. Nema prisile za razgovor u zamenu za posao, novac ili neku uslugu jer to postaje politička korupcija. Uz to ljudima treba i objašnjavati i ukazivati na njihova prava i slobode. Odnosno da to što su nekom otvorili vrata ili dali svoj broj telefona ili druge podatke ne znači da moraju da glasaju za tu partiju ma koliko ih ona zvala da izađu ili ne na izbore - zaključuje Klačar.  

Lidija Valtner

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 9

Rubrika: Dijalog

Autori: Gordana Suša

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Retrotopija, distopija, utopija

 Retrotopija,  

distopija, utopija  

 ? Devetnaestogodišnje  

iskustvo, propuštenih prilika i šansi, traži  

nedvosmislen odgovor i od onih koji danas protestuju zašto je srušen samo  

Milošević a ne i njegov sistem vlasti koji traje do danas! Dok se taj sistem ne razmontira, dok se fragmentisano društvo ne poveže oko jasnih ciljeva a ne oko partijskih prćija i dok budu dominirali populizam i tribalizam, nema ni odgovora nispasa  

Gordana  

Suša  

Za koji dan, tačnije u subotu, na razne načine biće obeležen jedan od retrotopijskih datuma - devetnaesta godina od Petog oktobra. Kada kažem retrotopija, mislim na sliku idealnog stanja u prošlosti i na stotine hiljadaljudi koji su osnažili duh građanske pobune i pobedili. Koji mesec pre, baš kao i danas, tadašnja razjedinjena opozicija se svađala da li da bojkotuju izbore ili ne i tu svaka sličnost sa današnjim dešavanjima prestaje! Oni koji su tog dana bili u mišjoj rupi, Aleksandar Vučić kao ministar informisanja, Maja Gojković kao potpredsednica savezne vlade, ostrašćeni julovac Aleksandar Vulin i piar Miloševićeve Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, iz petnih žila se danas trude da omalovaže te proteste, nazivajući ih rušilačkim i pljačkaškim ne bi li tako oprali deo sopstvenih biografija. Iz petnih žila se trude da rehabilituju Miloševića kao „ odličnog lidera Srbije", i spomenik žele da mu grade, čija je jedina mana što nije imao dobre rezultate! A „rezultatf: Razrušena zemlja zbog uzaludnih i bestijalnih ratova, etnička čišćenja, zločini, ubistva, izolacija, isterivanje iz Ujedinjenih nacija, siromaštvo i beda, porobljavanje medija, hiperinflacija, prazni rafovi u prodavnicama, ludo testo koje se pravilo od malo brašna i stalno raslo, a đus od tri pomorandže i pet litara vode, prodaja nafte i benzina u kanistrima i flašama, policijsko maltretiranje građana ida je, dakle, samo zbog toga, svrgnut čovek koji je personifikovao zemlju u to vreme, Peti oktobar zaslužuje važno mesto u kalendaru postjugoslovenske Srbije.  

Peti oktobar je i distopijski datum jer mnoga obećanja nisu ostvarena, o čemu svedoči i krilatica koja se vrlo brzo pojavila u javnosti „sve je isto samo njega nema“! lako je usvojen zakon o lustraciji, nikada nije primenjen, da barem oteža povratak na vlast ovih iz mišjih rupa koji su se u velikom broju, razvojem demokratije i demokratskih instituta razmileli po površini društvenog i političkog tkiva! Nisu rasformirane tajne službe, vojne i civilne, do dana današnjeg, nisu razrešene pljačkaške privatizacije, koje su, a to se zaboravlja, počele još za vreme Miloševiča, i nastavljene za vreme Koštunice, provalija između malog broja bogatih i sve većeg broja siromašnih podelila je društvo na tranzicione gubitnike i tranzicione profitere koje nije uopšte zanimao javni interes, surovo ubistvo premijera Zorana Đinđića, zbog kojeg su neki od ovih aktuelnih aktera na vlasti seirili i slavili, prekinulo je mnoge započete procese, razbilo je u paramparčad nadu da će ikada biti bolje.  

Peti oktobar, ipak, bez mitologizacije s jedne i omalovažavanja s druge strane bio je i utopij ski datum, baš zbog prevelikih očekivanja, abez utopije nema ni promena! Zato poprilično zabrinjava što se olako zaboravljaju i revidiraju neke činjenice na primer u kakvom je stanju zatečena zemlja tada i šta je sve trebalo uraditi da se stabilizuje društvo i ekonomija i da počnu da se isplaćuju penzije, vrati opljačkana devizna štednja, plate sa 25 povećaju deset puta na 250 evra, otpišu dugovi kod pariskog i drugih klubova, otpočne tranzicija ka državi vladavine prava, uspostavi civilna kontrola vojske, kakva takva, počne izgradnja demokratskih i nezavisnih institucija, Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja, RATEL i RRA, Agencija za zaštitu konkurencije, Agencija za borbu protiv korupcije, trasira put ka Evropskoj uniji, da se Srbija vrati u Ujedinjene nacije i između ostalog stvori zakonodavni okvir za fer i poštene izbore, pa je 2008. i 2012. došlo do civilizovane primopredaje vlasti. Bilo je potrebno mnogo napora da se uspešno pacifikuju odnosi sa susedima.  

A bogami kada se setim VIN produkcije koja je sa pet kamera sve snimala, i posle to emitovala na oslobođenoj televiziji Beograd, prijatan je osećaj, ma koliko ga ovi na vlasti kaljali i blatili!  

Unapred se veselim što će u subotu u organizaciji Novog Optimizma, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a pre toga na tribini Samoodbrane biti reči o Petom oktobru. Floskula o navodnoj propasti ove najveće građanske pobune i pobede, zato što nije bilo šestog oktobra, ne pije vodu! Devetnaestogodišnje iskustvo, propuštenih prilika i šansi, traži nedvosmislen odgovor i od onih koji danas protestuju zašto je srušen samo Milošević a ne i njegov sistem vlasti koji traje do danas! Dok se taj sistem ne razmontira, dok se fragmentisano društvo ne poveže oko jasnih ciljeva a ne oko partijskih prćija i dok budu dominirali populizam i tribalizam, nema ni odgovora ni spasa.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: LIČNOSTI

 KATICA JANEVA  

Apelacioni sud u Skoplju odlučio je da Katica Janeva, bivša šefica Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji koja je osumnjičena u aferi “Reket”, ostane u pritvoru. Osumnjičena je da je zloupotrebila ovlašćenja i omogućila skopskom biznismenu Jordanu Kamčevu da se brani sa slobode ukinuvši mu pritvor, za šta je Kamčev isplatio reket od 1,5 miliona evra.  

RUDI ĐULIJANI  

Advokat američkog predsednika Donalda Trampa Rudi Bulijani dobio je obavezujući poziv tri odbora Kongresa da im preda dokumenta o kontaktima sa ukrajinskim zvaničnicima u okviru istrage o Trampovom opozivu koju je pokrenuo Predstavnički dom. Bulijani je priznao da je od ukrajinske vlade tražio da istraže Trampovog političkog rivala Džoa Bajdena. HAJNC KRISTIJAN ŠTRAHE  

Glavni akter afere Ibica, doskorašnji vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije, Hajnc Kristijan Štrahe preduhitrio je odluku stranke da ga suspenduje zamrzavanjem članstva. [trahe se neće baviti politikom sve dok se ne rasvetli afera zbog koje je morao da ode sa političkih funkcija. Rekao je da to čini kako bi sačuvao jedinstvo i sprečio podelu stranke.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: (Tanjug)

Teme: Korupcija

Naslov: Dve godine za uzetih 100.000 evra mita

 PRAVOSNAŽNA PRESUDA BIVŠEM DIREKTORU  

AGENCIJE ZA OSIGURANjE DEPOZITA  

Dve godine za uzetih 100.000 evra mita  

 Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na dve godine zatvora nekadašnjeg direktora Agencije za osiguranje depozita Zorana Obradovića zbog primanja mita od 100.000 evra da bi izvršio službenu radnju koju je inače bio dužan da izvrši.  

Tom odlukom je potvrđena druga prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, ali mu je Apelacioni sud izrekao i meru zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti vezanih za raspolaganje tuđom imovinom, njeno korišćenje, upravljanje, rukovanje i čuvanje, od pet godina.  

Istom odlukom, Vojislavu Dimitrijeviću Apelacioni sud je preinačio prvostepenu oslobađajuću presudu i, zbog pomaganja u primanju mita, osudio ga na osam meseci zatvora, s tim što on ima pravo žalbe Apelacionom sudu u trećem stepenu.  

Obradović je osuđen jer je tokom 2014. godine do 7. maja, kao direktor Republičke agencije za osiguranje depozita, koja je u funkciji stečajnog upravnika Nove Agrobanke u stečaju iz Beograda, posredno preko osuđenog Branislava Kovačevića od G. N., vlasnika jedne niške firme, zahtevao 100.000 evra da bi u okviru svog službenog ovlašćenja izvršio službenu radnju koju bi morao da izvrši.  

U presudi se navodi da je polovinom decembra 2013. godine Dimitrijević telefonom pozvao G. N., ponudivši mu pomoć da njegovo privredno društvo uđe u plan reorganizacije jer je bilo u stečaju i bilo dužnik Nove Agrobanke u stečaju, na šta je G. N. pristao.  

Obradović je za skidanje hipoteke na lokal G. N. u Nišu i za ceo posao davanja saglasnosti na Unapred pripremljeni plan reorganizacije tražio 100.000 evra, piše u presudi.  

U obrazloženju odluke Apelacionog suda o meri bezbednosti za Obrado-  

vića, naveo da bi dalje vršenje navedenih delatnosti bilo opasno, imajući u vidu da je osuđen za koruptivno krivično delo.  

Apelacioni sud je preinačio oslobađajuću presudu za Dimitrijevića i osudio ga, jer je, kako kaže, nesumnjivo zaključeno da se u njegovim radnjama stiču obeležja krivičnog dela primanja mita u pomaganju jer je njegova odbrana, u kojoj je negirao krivično delo, oporvgnuta pre svega iskazom osuđenog Kovačevića i pisanim dokazima.  

 (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,2,3

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Zlatko Minić/Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DAČIĆEV TAJKUN KRIJE VILU OD 1.000.000€

 Luksuz Vilu na Bežanijskoj kosi od milion evra on nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije iako ga zakon na to obavezuje. U katastru se vidi da se ta nekretnina vodi na njega i njegovu suprugu Sanju Zagrađanin

 Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) i glavni akter afere „kofer" Vladan Zagrađanin skriva vrednu imovinu!

Naime, vilu na Bežanijskoj kosi u Beogradu, u kojoj živi i koja košta oko milion evra, on nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije iako ga, kao javnog funkcionera, zakon na to obavezuje.

Ugovor o poklonu

Da je nekretnina u njegovom vlasništvu, potvrđeno nam je iz više izvora, a dokaz je i to što se u katastru nepokretnosti vodi na njega i njegovu suprugu Sanju Zagrađanin. Prema tim podacima, njima pripada po polovina „porodične stambene zgrade", po 161 kvadrat svakome, odnosno 322 kvadrataukupno.

Pored ove vile socijalista ima i luksuzan automobil marke „rendž rover“, koji takođe nije prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije.

Osim toga što nije prijavio svu imovinu, interesantno je i to da je prvi operativac Ivice Dačića i SPS za većinu stavki iz imovinske karte naveo da  ih je dobio na osnovu „ugovora o poklonu", i to: kuću, trosoban stan, pomoćni objekat, zemljište.

- U luksuznoj kući s bazenom Zagrađanin živi sa suprugom i dve ćerke, ali je izbegao da je prikaže u imovinskoj. On je poznat po tome da živi na visokoj nozi, a još jedan dokaz za to je automobil marke „gepdž rover“ koji vozi, a vredan j e čak 100.000 evra - kaže izvor Kurira.

Skrivainje i fingiranje

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija podseća da je već poznata matrica za skrivanje porekla imovine navođenje da je ona poklon.

- To smo čak gledali i u mafijaškim filmovima, kad se pravdaju pa kažu: „To sam dobio na poklon.“ Zar nije primetno da političari postanu „poklonoprimci" tek kad dođu na visoke fimkcije, pa ih se odjednom sete neki prijatelji, rođaci i navodno dobijaju poklone, nasleđe. Svako ko sabere dva i dva shvati da tu imaprljave igre i daje to pokušaj prikrivanja i fingiranja stvarnog stanja. Ne kažem da je to i u ovom slučaju tako, ali može da ukaže na sumnjive poslove koji bi bili atraktivni za istražne organe ili organe gonjenja - kaže Dobrašinović i dodaje da je neprijavljivanje imovine krivično delo.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija takođe podseća da je zakon jasan i nedvosmislen:

- Ako dođe do sumnje da javni funkcioner nije prijavio svu svoju imovinu, najbolja adresa je upravo agencija - zaključuje Minić. Zagrađanin i Dačić juče se nisu javljali na telefon niti su odgovarali na poruke.

Zagrađaninova imovina prijavljena Agenciji za borbu protiv korupcije oktobar 2018.

 27.320 dinara poslanički paušal  kuća, površina u osnovi 90 m2l/1 ugovor o poklonu

pomoćni objekat 28 m2l/1 ugovor o poklonu

 zemljište 1.596 m2l/1 ugovor o poklonu  nema automobil ima depozit u banci

 trosoban stan 138,46 m2 -1/2 ugovor o poklonu

 garsonjera 27 m2 - kupovina to je imao u 2ol6. Anja Zagradanin ĆERKA SE HVALI NA INSTAGRAMU Anja Zagrađanin, ćerka Vladana Zagrađanina.juče se pohvaLila naslovnom stranom Kurira na Instagramu. Ona je tekst o poslovima i poziciji njenog oca u SPS okačiLa uz komentar: „Ne može nam niko ništa, mogu samo da...

Inače, Zagrađaninovoj naslednici za punoletstvo je pevao Ivica Dačić.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ove godine 106 policajaca osumnjičeno za korupciju

 Ove godine 106 policajaca osumnjičeno za korupciju  

 Zloupotrebe i primanje mita najviše se pripisuju pripadnicima saobraćajne i granične, kao i policije opšte nadležnosti  

Sektor unutrašnje kontrole (SUK) od počet-  

ka godine podneo je krivične prijave protiv 106 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u koji se sumnjiče da su počinili 186 krivičnih dela sa elementima korupcije. Među krivičnim delima koja se okrivljenim pripadnicima MUP-a stavljaju na teretdreovlađuje zloupotreba službenog položaja (111), primanje mita (66) i devet dela trgovine uticajem.  

Ove podatke iznela je juče državni sekretar MUP:a Biljana Popović Ivković otvarajući konferenciju povodom početka realizacije tvining projekta ,Jačanje kapaciteta unutrašnje kontrole za borbu protiv korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova”.  

„Svaki pojedinačni slučaj korupcije koji izvrši neki policijski službenik narušava poverenje građana u policiju i zato smo odlučni u nameri da iskorenimo korupciju”, naglasila je ona.  

Kako je dodala, među osumnjičenima je najviše pripadnika saobraćajne policije, policije opšte nadležnosti i granične policije, a od ukupnog broja 19 su rukovodioci.  

„Do sada smo učinili mnogo na unapređenju odgovornosti zaposlenih i jačanju uloge Sektora unutrašnje kontrole kao organizacione jedinice nadležne za prevenciju i suzbijanje korupcije pripadnika MUP-a u cilju realizacije aktivnosti u okviru Akcionog plana za poglavlje 23 i Akcionog plana za poglavlje 24”, rekla je državni sekretar.  

Ona je podsetila i da je ministarstvo uvelo tri nova preventivna instituta koja primenjuju srodne službe u Evropskoj uniji: sprovođenje analize rizika od korupcije, sprovođenje testa integriteta, vođenje evidencije o imovnom stanju i kontrolu prijave i promene imovnog stanja za rukovodioce i visoko rizična radna mesta ustanovljena analizom rizika od korupcije.  

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da ovaj tvining projekat, vredan milion evra, pospešuje saradnju partnerskih institucija Srbije, Litvanije i Rumunije u borbi protiv korupcije kroz zajedničke evropske napore.  

„Želela bih da naglasim važnost projekta u pogledu posvećenosti Srbije u procesu evropskih integracija. Što je bitnije, ovaj projekat može direktno da doprinese dodatnom poverenju građana u efikasnost i kredibilnost rada pripadnika policije Srbije”, poručila je Norčič Štamcar.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 8

Rubrika: Susedi / Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: BRATA NEMA KO DA ZAŠTITI

 BRATA NEMA  KO DA ZAŠTITI

 IRANSKI sud osudio je Hoseina Ferejoduna, brata predsednika te zemlje Hasana Rohanija, na pet godina zatvora zbog korupcije. U maju je Ferejodun osuđen na neodređenu zatvorsku kaznu u slučaju korupcije, za koji pristalice predsednika smatraju da je bio politički motivisan. Portparol sudstva Golamhosein Esmaili izjavio je da je moguće da će se predsednikov brat suočiti i sa optužbama u drugom slučaju, ali nije izneo više detalja.

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 1,8

Rubrika: Susedi / Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Sin tužioca i ćerka Šarića pred brakom?

 Sin tužioca i ćerka Šarića pred brakom?

SIN Ivice Stankovića, crnogorskog vrhovnog državnog tužioca, Aleksa Stanković i kćerka Darka Šarića, koji je osuđen na kaznu od 15 godina zatvora, kao organizatora krimi-grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu, navodno bi trebalo uskoro da stupe u bračnu zajednicu!

Ko će biti kumovi, još se nagađa, a ne zna se još ni mesto gala svadbe - ili "Splendid" ili Pljevlja?

Ovu vest čuo je ceo region zahvaljujući audio-snimku koji je objavio odbegli biznismen Duško Knežević, vlasnik "Atlas grupe", razgovoru sa Nenadom Vujoševićem, sekretarom vrhovnog državnog tužioca.

Naime, na Vujoševićevu tvrdnju da će biti svadba i da sin VDT vozi najnoviji džip bele boje, Duško Knežević odgovara: "Ajd, sa srećom. Ima da pucaš".

Auz prilično glasan smeh, Vujošević kaže: - Neće mene zvati, jer ga nisam zvao kad mi se Anđela udavala. Ispustili smo ga greškom. Tada je već bio sudija Višeg suda i, iako smo bili kumovi, neće me zvati na svadbu sa Šarićem. Ja ga zaboravio greškom, to ne može da mi oprosti. U Podgorici se juče moglo čuti kako je nedavno Aleksa Stanković, navodno, u Budvi, u prisustvu policijskog obezbeđenja u jednoj diskoteci nazdravljao Dušku Šariću, bratu osuđenog Darka, uskoro možda i porodičnog prijatelja. Aleksa Stanković je neočekivano došao u centar pažnje kada je posle objavljivanja Kneževićevog snimka na kojem Slavoljub Stijepović, bivši gradonačelnik Podgorice, uzima kovertu sa parama, na svom instagramprofilu objavio fotku sa Stijepovićem uz opis: "Najbolji čovek!"

Može li jedan snimak, koji je deo "rata" koji se vodi na relaciji crnogorski režim - Duško Knežević, pomutiti planove dvoje mladih koji su maštali o braku?  V. K.

DIM SA "FEJSA"

NA društvenim mrežama najava svadbe je za kratko vreme postala hit. Tako su se neki fejsbukovci pronašli u Šarićevom liku koji se kobajagi obraća Draginji: "Osnivam partiju, prijo! Zvaće se DIM: Darko-Ivica-Marica!"

 UTIŠANA DRAGINjA SUPRUGA VDT Draginja Vuksanović Stanković ne pojavljuje se

u javnost već duže vreme, tačnije otkad se njen suprug Ivica našao na udaru optužbi da je deo korupcionaške afere u Tužilaštvu. Ona je lider opozicione SDP, koja je u parlamentu kritičar aktuelnog režima zbog kriminala i korupcije!

----------------------------------------------------------

Datum: 02.10.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: PONOVO UHAPŠEN DIREKTOR BOLNICE

PONOVO UHAPŠEN DIREKTOR BOLNICE

 PRIPADNICI MUP u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva, uhapsili su direktora pirotske bolnice G. P. (51), zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo trgovina uticajem i G. S. (58), direktora preduzeća "Grosis" d.o.o. iz Niša, zbog osnova sumnje da je počinio krivično

delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama. U redovnom postupku, policija je podnela krivičnu prijavu protiv žene (45) zaposlene u bolnici u Pirotu, osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja. Kako je saopštio MUP, G. P. je, kako se sumnja, koristeći svoj položaj, tražio od ove žene da u konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke potrošnog materijala, unese karaktertistike koje su unapred dogovorene sa odgovornim licem G. S., sa ciljem da se eliminišu potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV, dodeli preduzeću "Grosis".

Direktor bolnice u Pirotu G. P. je nedavno hapšen zbog navodnog nameštanja tendera, ali je ubrzo pušten na slobodu. V. Ć.

----------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: online-news.rs

Link: https://online-news.rs/ekonomija/tek-od-2022-godine-beograd-smanjuje-cenu-grejanja/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Tek od 2022. godine: Beograd smanjuje cenu grejanja - online news Srbija

To je izjavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.On je rekao i da je Grad Beograd doneo tu odluku u skladu s obavezama iz Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča, doneo odluku da se od 2022. godine."Na ovaj način zaustavili smo sprovođenje odluke iz Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda od 2011. - 2020. godine koji je usvojila Skupština grada Beograda 7. jula 2011. godine, na predlog tadašnjeg gradonačelnika, po kome je svako domaćinstvo u Beogradu trebalo da ovu cenu za tretman i odlaganje komunalnog otpada plaća 125 evra godišnje ili 10,41 evro mesečno, odnosno 1,239 dinara", rekao je Vesić.Zamenik gradonačelnika je najavio i da od sutra počinju radovi na uređenju deponije komunalnog otpada Vinča, koja će prvo biti sanirana i rekultivisana, a potom i zatvorena."Istovremeno gradi se nova sanitarna deponija, koja će u svemu pratiti stroge propise EU u pogledu odlaganja otpada i njegovog tretmana, kao i zaštite životne sredine. Gradiće se kombinovano postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije iz otpada, koje će koristiti otpad kao izvor energije za proizvodnju električne i toplotne energije. Sva proizvedena toplotna energija koristiće se za grejanje građana Beograda. Kapacitet postrojenja je 340.000 tona otpada godišnje, što se uklapa u sistem selekcije otpada grada Beograda", naveo je.Gradiće se, kazao je, i postrojenje za tretman građevinskog otpada, čiji kapacitet će biti minimum 100.000 tona godišnje, gde će se dovoziti građevinski otpad sa teritorije grada Beograda, koji u ovom momentu nema odgovorajući tretman.     

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/808036/usvojen-rebalans-budzeta/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Usvojen rebalans budžeta

Požega - Na sednici Opštinskog veća opštine Požega pred članovima ovog tela našle su se dve tačke dnevnog reda.01.10.2019 07:58 | 0 komentar(a)Većnici su usvojili odluku o rebalansu budžeta kao i odluku o izmenama Plana javnih nabavki, prenosti Radio Požega.Ovim izmenama trebalo bi da budu obezbeđena sredstva za postavljanje saobraćajne signalizacije odnosno ležećih policajaca u blizini osnovne škole u Ježevici, zatim za nabavku vozila za transport živih životinja - pasa lutalica, kao i za izradu analize postojećeg stanja kanalizacione mreže na teritoriji opštine Požega.GZS     

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:821680-Vise-novca-za-otpad-jeftinije-grejanje

Autori: @Novostionline

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Više novca za otpad, jeftinije grejanje

Tretman i odlaganje smeća naplaćivaće se od 2022, cena za novu uslugu 5,38 dinara po kvadratu stanaOD 2022. godine naplaćivaće se usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada. Istovremeno, za isti iznos biće smanjenja cena grejanja, tako da Beograđanima iznos na računu neće biti ni za dinar viši. Odluka je doneta u skladu sa obavezama iz Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča. - Na ovaj način zaustavili smo sprovođenje odluke iz Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda od 2011. do 2020. godine, koji je usvojila Skupština grada Beograda 7. jula 2011. godine, na predlog tadašnjeg gradonačelnika - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Pročitajte još - Cena nove usluge, tretmana i odlaganja komunalnog otpada, za 314.000 domaćinstava koja imaju centralno grejanje, iznosiće 5,38 dinara po metru kvadratnom. Ovim domaćinstvima cena grejanja biće smanjena za 3,58 dinara po kvadratu, dok će cena za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada, koju sada plaćaju sva domaćinstva, biti umanjena za 1,8 dinara. - Grad Beograd će od 2022. godine biti u prilici da smanji cenu grejanja, jer će do tada biti završen toplodalekovod Obrenovac - Beograd, kojim će se topla voda iz Termoelektrane "Nikola Tesla" transportovati do Toplane na Novom Beoradu i koristiti za grejanje - objasnio je Vesić. Pročitajte još - RADOVI NA DEPONIJI "VINČA" OD utorka, 30. septembra počinju radovi na uređenju deponije komunalnog otpada "Vinča", koja će prvo biti sanirana i rekultivisana, a potom i zatvorena. Istovremeno, gradi se nova sanitarna deponija, koja će u svemu pratiti stroge propise EU u pogledu odlaganja otpada i njegovog tretmana, kao i zaštite životne sredine. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/224710/Novi-plan-za-Beogradski-metro-da-siromasni-placaju-troskove-bogatih.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Novi plan za Beogradski metro - da siromašni plaćaju troškove bogatih

Po običaju, pred izbore se ponovo aktuelizovala priča o izgradnji metroa u Beogradu.Piše: Živan Lazić I dok su prethodne vlade, republičke i beogradske, izlazile sa planom podzemne železnice koja vodi od Zemuna do Ustaničke ulice, aktuelna vlast je još pre dve godine u javnost izišla za bitno drugačijom maršrutom, što je uzročilo dodatne  rasprave. Nova trasa, veća cena Posebno su kritike upućene na trajektoriju trase koja bi se prva gradila, od Makiša, duž Save i Dunava do Mirijeva, dok bi druga povezivala Zemun sa Mirijevom putanjom relativno bliskoj tradicionalnoj; ukrštale bi se na Savskom trgu, ispod "Beograda na vodi". Naravno, da je i cena viša, zapravo, golemo viša. Pre šest, sedam godina vlada Beograda je bila blizu posla. Grad je postigao sporazum da 12,2 kilometra tradicionalne trase, sa 20 međustanica, poveže šinama ispod zemlje u starom delu grada, dok bi kroz Novi Beograd šine bile na stubovima. Cena radova bila bi 600 miliona evra, a Evropska banka za obnovu i razvoj bila je spremna odobriti, uz petogodišnji grejs period, dvadesetogodišnji kredit za gradnju. Spora podzemna železnica Francuski "Alstrom" bio je voljan kreditirati prodaju vozova i prateće elektroopreme. Kapacitet voza je planiran na 700 ljudi, dok bi metro mogao za sat vremena "u špicu" prevesti 20.000 putnika. Kasnije se ispostavilo da su transportne mogućnosti bile nešto manje, 14.000 ljudi, ali je i ovakav kapacitet dovoljan za buduće potrebe grada. Mana plana bila je sporost, celu trasu vozovi bi prolazili za 29 minuta. Sa druge strane, autobusi gradskog saobraćaja već sada prelaze celu distancu neznatno sporije, u proseku za 36 minuta. Čini se, međutim, da je ključna slabost Beograda bila prezaduženost. Mada su gradski oci obećavali da neće podizati nove kredite, prestonica je tada na otplate kamata i dospelih kreditnih rata izdvajala 11 odsto budžeta. Šta više, tek kada 2020. godine istekne poslednja rata jednog većeg kredita, grad je mogao početi otplaćivati planirani kredit EBRD. Dodatne garancije Za bankare, pak, Beograd je bio, a i danas je, prezadužen grad, čije dodatno zaduživanje podrazumeva i nove, mnogo kvalitetnije garancije. Stoga je svojevremeno EBRD i uslovila da država Srbija bude garant. Tu su se, pak, stvari i završile; ne vidi se razlog zašto bi tipično gradski projekat u slučaju poteškoća pao na teret svih građana. I pored problema sa zaduženošću prestonice, nova vlast osmišljava mnogo obimniji metro, samo je prva linija duga 20,8 kilometar sa 24 međustanice. Početak je na Makiškom polju, gde je sada teretna železmička stanica, a tu su i glavna beogradska izvorišta vode za piće. Ostatak terena je livada, koju bi tek trebalo urbanistički isprojektovati. Povezuje dve livade Zanimljivo da je i druga krajnja tačka, Mirijevo, manja stambena oaza u okviru okolnog pobrežja na kojima seljaci obrađuju povrtarske bašte. Tako bi prva linija novopromovisane trase zapravo povezivala dve livade, što je u stručnim krugovima ocenjeno kao loše rešenje. U svetu metroi povezuju upravo najgušće kvartove velegrada, stoga se predlog nove trase ocenjuje izrazito upitnim. Staro je pravilo da se dobro isplaniran metro otplati za petnaestak godina, loše isplaniran metro nikada se ne otplati. Minus je i totalna odvojenost od železnice, mada su svuda u svetu dva sistema usklađena, međusobno povezana i naslonjena jedan na drugi. Naravno da je i cena novoosmišljenog metroa mnogo viša, 1,8 milijardi evra samo za prvu trasu. Zajedno sa izgradnjom druge trase ceo projekat bi koštao čak 4,4 milijarde. Predizboran adut Vlada Srbije je brzo shvatila da bi priča o izgradnji metroa oslonjenoj na gradski budžet bila isprazna. Svesna potrebe jakog aduta u predizbornoj kampanji, posebno za povraćaj u prestonici poljuljanog poverenja, ekipa Ane Brnabić prihvata obavezu finansiranja, kako ističe "najvećeg projekta u novijoj istoriji Srbije". Nesporno da je metro potreban Beograđanima. No, različita mišljenja o trasama kojima bi povezivao i o tipu metroa toliko su velika da su decenijama zbunjivale javnost. Predlog nove trase je toliko radikalno drugačiji od svih dosadašnjih da izaziva nevericu, pojačanu izrazitim povećanjem troškova. U pitanju je novac za koji malo ko veruje da se ikada može vratiti. Uzeti siromašnom, dati bogatom Posebno je pitanje zašto bi tipičan velegradski projekat finansirali građani Srbije iz ostalih regija. Polovina nije nikada ni bila u glavnom gradu, velika većina ostalih ide najviše dva puta godišnje. Naravno, da im usluge metroa nisu potrebne. Mnogi od ovih građana nemaju korektno rešene ni osnovne potrebe, poput kanalizacije, grejanja, lokalnog saobraćaja, "brzog interneta", a sada se od njih traži da finansiraju izgradnju metroa u bogatom i dalekom velegradu. Stvari postaju apsurdne ako se postavi pitanje kome finansiraju izgradnju? Beograđinama, upadljivo imućnijima i sa znatno većim prihodima. Tako je u junu prosečna neto zarada u Beogradu iznosila 69.925, u ostatku Srbije tek 46.324 dinara. Ako se zna da u statistički prosečnoj beogradskoj porodici ima 1,7 zaposlenih, naspram 1,2 u prosečnoj srpskoj, postaje jasno koliko su žitelji glavnog grada bogatiji i novčano potentniji od žitelja iz ostatka države. Dodatni prihodi Valja dodati da su i penzije starijih Beograđana bezmalo dvostruko više nego u unutrašnjosti, dok je nezaposlenost duplo niža. Međutim, možda je ključna prednost mnogo veća mogućnost dodatnih prihoda u glavnom gradu nego u provinciji. Tako prosećna beogradska porodica, mimo plate i penzije, mesečno zaradi još 68.000 dinara, dok je u unutrašnjosti ova vrsta prihoda neuporedivo manja i različita od opštine do opštine; u Novom Sadu je oko 39.000, dok na jugoistoku Srbije jedva dostiže i 7.500. Zato je tužno da Vlada Srbije predlaže, a žitelji Beograda podržavaju, da se ogromna investicija lokalnog značaja finansira iz republičkog budžeta, odnosno da siromašni finansiraju neuporedivo bogatije. Uostalom, u razvijenom svetu izgradnja metroa se tretira kao lokalna potreba, pa se i na primeren način finansira, obično kombinacijom novca gradskog budžeta i novca iz iz javno-privatnog partnerstva. U Evropi se deo novca pribavi i od evrounijskih fondova. Javno-privatno partnerstvo Sofija, primera radi, poslednjih sezona obnavlja četvrt veka stari metro. Čak 70 odsto troškova, 270 miliona evra, pristiže iz evrounijskih fondova, dok je udeo grada 12 odsto, 48 miliona. Ostatak je iz poslovanja podzemne železnice. Atina je pre dvadesetak godina izgradila prve dve linije oslanjajući se na javno-privatno partnerstvo, potom je, po istom principu, izgrađena treća, a trenutno se postavlja i četvrta linija. Montipajtonovska vlada Lion, grad sa zahtevnom konfiguracijom terena i 1,4 miliona stanovnika, idealan je za poređenje sa Beogradom kada je saobraćaj u pitanju. Godišnji troškovi rada tamošnjeg metroa su 760 miliona evra, 45 odsto prihoda je od prodaje karata, 53 odsto iz gradskog budžeta, a samo 2,1 osto pristiže iz državne kase. Jedino su se u Srbiji vlasti dosetile montipajtonovskog načina finansiranja, kada siromašni plaćaju troškove bogatih. Autor: Živan Lazić Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/lsv-zrenjaninci-i-dalje-cekaju-vodu/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: LSV: Zrenjaninci i dalje čekaju vodu

Liga socijaldemokrata Vojvodine optužila je aktuelnu vlast u Zrenjaninu da je prekršila Zakon o javnim nabavkama i zakon o komunalnim delatnostima.Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom postavlja pitanja koja interesuju sve građanke i građane Zrenjanina: ko će odgovarati za kršenje zakona, ko će odgovarati za trošenje novca građana, kada će građani Zrenjanina dobiti zdravu pijaću vodu, kao i koliko će građane Zrenjanina koštati voda? Podsećamo, rokovi za izgradnju fabrike vode, koje je naprednjačka vlast objavljivala, probijani su nekoliko puta dugi niz godina, a zatim i kada je fabrika izgrađena, nikada nije počela da isporučuje zdravu pijaću vodu. Naime, 2014. godine naprednjačka vlast poništava ugovor sa nemačkom firmom "VTE Vasertehnik" i potpisuje drugi, za prečišćavanje vode za piće, sa privatnom kompanijom "Grupo Zilio". Radovi na postrojenju počinju tek u oktobru 2015. godine. U decembru 2018. postrojenje je pušteno u probni rad, da bi u u aprilu ove godine prestalo sa radom. Premijerka Ana Brnabić je, nakon što je situaciju sa vodosnabdevanjem nazvala "suludom", ponovo bila u junu ove godine i obećala da će Zrenjaninci vodu dobiti do 10. jula. Kao što svi vidimo, to se nije dogodilo. Ne zna se šta još čekamo, zaključuje se u saopštenju. lsv, srbija, voda, ZrenjaninZrenjanin  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2644792/od-2022-godine-naplata-za-tretman-i-odlaganje-otpada-smanjuje-se-i

Autori: @ekapija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Od 2022. godine naplata za tretman i odlaganje otpada - Smanjuje se i cena grejanja, pa računi ostaju bez promene

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Grad Beograd, u skladu sa obavezama iz Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča, doneo odluku da se od 2022. godine, naplaćuje cena za uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada kao i da se istovremeno za isti iznos smanji cena grejanja tako da građane ova usluga neće koštati ni dinar više nego pre njenog uvođenja. Prema njegovim rečima, 1. oktobra počinju radovi na uređenju deponije komunalnog otpada Vinča, koja će prvo biti sanirana i rekultivisana, a potom i zatvorena. - Istovremeno gradi se nova sanitarna deponija, koja će u svemu pratiti stroge propise EU u pogledu odlaganja otpada i njegovog tretmana, kao i zaštite životne sredine. Gradiće se kombinovano postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije iz otpada, koje će koristiti otpad kao izvor energije za proizvodnju električne i toplotne energije. Sva proizvedena toplotna energija koristiće se za grejanje građana Beograda. Kapacitet postrojenja je 340.000 tona otpada godišnje, što se uklapa u sistem selekcije otpada grada Beograda. Gradiće se i postrojenje za tretman građevinskog otpada, čiji kapacitet će biti minimum 100.000 tona godišnje, gde će se dovoziti građevinski otpad sa teritorije grada Beograda, koji u ovom momentu nema odgovorajući tretman. Proizvod koji nastane tretmanom građevinskog otpada dalje će se koristiti kao sirovina u građevinarstvu, između ostalog i za izgradnju puteva. Biće izgrađeno i postrojenje za tretman procednih voda u kome će se vršiti tretman kontaminirane vode sa deponije, a koja će nakon tretmana biti očišćena od svih zagađenja i moći da se koristi kao tehnička voda. Biće izgrađeno i postrojenje za sakupljanje i tretman deponijskog gasa, koji će potom biti korišćen za proizvodnju energije. Stvaranje bio gasa sastavni je deo procesa deponovanja otpada i izgradnjom ovog postrojenja gas će se sakupljati i koristiti za proizvodnju energije za potrebe rada postrojenja na samoj lokaciji, a sve preko toga će ići u distributivni sistem Beograda - rekao je zamenik gradonačelnika, prenosi Beoinfo. On je dodao da grad Beograd uvodi cenu za uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada, koju imaju svi gradovi u Evropi, a koja će se naplaćivati od 2022. godine, od meseca početka pružanja usluge. - Imajuću u vidu potrebu da zaštitimo standard stanovništva doneli smo odluku da istovremeno sa uvođenjem ove cene smanjimo cenu grejanja kao i da umanjimo cenu komunalne usluge sakupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada JKP Gradska čistoća za isti iznos tako da građani neće plaćati ni dinar više nego pre njenog uvođenja - rekao je Vesić. On je objasnio da će cena za novu uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada za 314 hiljada domaćinstava koja imaju centralno grejanje iznositi 5,38 dinara po metru kvadratnom, ali da će ovim domaćinstvima cena grejanja biti smanjena za 3,58 dinara po kvadratu, dok će cena za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada, koju sada plaćaju sva domaćinstva, biti umanjena za 1,8 dinara, tako da će njihovi računi ostati isti. Preostali iznos od 3,58 dinara po metru kvadratnom će se obezbediti od sredstava dobijenih iz razdvajanja i reciklaže komunalnog i građevinskog otpada. - Kada je u pitanju 327 hiljada domaćinstava koja nemaju centralno grejanje, cena za novu uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada iznosiće 1,8 dinara po metru kvadratnom, ali će se za isti iznos umanjiti cena za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada koju sada plaćaju sva domaćinstva, tako da će i njihovi računi ostati isti - rekao je Vesić.On je dodao da će grad Beograd od 2022. godine biti u prilici da smanji cenu grejanja, jer će do tada biti završen toplodalekovod Obrenovac - Beograd kojim će se topla voda iz Termoelektrane Nikola Tesla transportovati do Toplane na Novom Beogradu i koristiti za grejanje. - To će nam omogućiti da smanjimo kupovinu gasa u toplanama za oko trećinu zbog čega možemo da isplatimo investiciju koja je oko 200 mil EUR i da smanjimo cenu grejanja. Kada smo kod cene grejanja ona je već četiri godine ista dok je u vreme od 2008 - 2013. godine sa 40,57 dinara po metru kvadratnom u 2008. godini koliko su građani tada plaćali na 103,64 dinara koliko se plaćalo 2013. godine. Istovremeno, uz takvo povećanje cene Beogradske toplane su radile sa gubitkom od oko 300 miliona dinara dok danas imaju dobitak od 4,4 milijarde dinara koji uplaćuju u budžet da bi mi plaćali građanima subvencije za vrtiće i javni prevoz - rekao je Vesić. Kako je istakao, zato što Grad Beograd i naša preduzeća posluju na ovaj način u prilici smo da smanjenjem cena nadoknadimo građanima ono što bi platili kroz cenu nove usluge, tako da ih to neće koštati ni dinar. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2644795/uzice-raspisalo-javnu-nabavku-za-izgradnju-puteva-u-sevojnu

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Užice raspisalo javnu nabavku za izgradnju puteva u Sevojnu

Grad Užice je raspisao javnu nabavku za izgradnju putne infrastrukture u Sevojnu. Kako se navodi u tenderu, radovima je predviđeno asfaltiranje Ulica Vučković-Smiljanić, asfaltiranje kraka Ulice Gavrila Principa, asfaltiranje puta Mladovo-Milivojevići, te radovi na putu uIlustracija (Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)Grad Užice je raspisao javnu nabavku za izgradnju putne infrastrukture u Sevojnu.Kako se navodi u tenderu, radovima je predviđeno asfaltiranje Ulica Vučković-Smiljanić, asfaltiranje kraka Ulice Gavrila Principa, asfaltiranje puta Mladovo-Milivojevići, te radovi na putu u Crkvarima-Aksentijević.Rok za podnošenje ponuda je 9. oktobar, do 11 časova, bez obzira na način dostavljanja. Odluka će biti objavljena na portalu uprave i sajtu naručioca u roku od tri dana od dana donošenja.Opširnije o tenderu možete pogledati OVDE.Tagovi:        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/lsv-zrenjaninci-i-dalje-cekaju-vodu-zahtevamo-da-krivci-odgovaraju.html

Autori: admin

Teme: Javne nabavke

Naslov: LSV: Zrenjaninci i dalje čekaju vodu, zahtevamo da krivci odgovaraju

"Zahtevamo ostavke onih koji su svojom bahatošću i nemarom naš grad doveli u ovakvu situaciju" 01. okt 2019 Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je upitala ko će odgovarati za kršenje zakona, ko će odgovarati za trošenje novca građana, kada će građani Zrenjanina dobiti zdravu pijaću vodu, kao i koliko će građane Zrenjanina koštati voda. "Podsećamo, rokovi za izgradnju fabrike vode, koje je naprednjačka vlast objavljivala, probijani su nekoliko puta dugi niz godina, a zatim i kada je fabrika izgrađena, nikada nije počela da isporučuje zdravu pijaću vodu", naveo je LSV u saopštenju za javnost. Dodali su da je prekršen Zakon o javnim nabavkama i Zakon o komunalnim delatnostima, a predstavnici vladajuće većine su, osim toga, napravili još niz propusta. "Iako je ugovorom predviđeno da sve troškove održavanja snosi privatni vlasnik, neodgovorna vlast izdvojila je oko sto miliona dinara u poslednjih godinu dana. Građani ne znaju za šta se izdvajaju njihove pare. U međuvremenu je promenjena i vlasnička struktura u firmi investitora, pa je sad sve maglovito oko toga ko, ustvari, pravi prečistač vode", navodi se u saopštenju. LSV je ocenio da je gradska vlast u Zrenjaninu pokazala da je nesposobna da reši ovaj veliki problem koji muči sve Zrenjanince, kao i da upravlja gradom. "Zahtevamo ostavke onih koji su svojom bahatošću i nemarom naš grad doveli u ovakvu situaciju. Ne odustajemo od zahteva da se zakaže tematska sednica Skupštine grada na kojoj bi se našla informacija o problemima vezanim za snabdevanje građana Zrenjanina pijaćom vodom, jer je to problem od životnog značaja za sve Zrenjanince", piše u saopštenju. (Autonomija) Podelite ovu stranicu! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: radiostoplus.com

Link: http://www.radiostoplus.com/item/27394

Autori: Radio Sto Plus

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Sjenica bira Antikorupcijski forum

 Opština Sjenica raspisala je konkurs za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), radnog tela koje će pratiti sprovođenje Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP). Pravo prijave na konkurs imaju osobe sa prebivalištem u Sjenici, koje nisu osuđivane ili se protiv njih ne vodi krivični postupak, nisu javni funkcioneri, ne rade u organima javne uprave, niti su članovi političke partije u poslednjih 18 meseci.Komisija za izbor članova LAF-a izvršiće proveru znanja i rangiranje kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa, a potom će odluka biti prosleđena Skupštini Sjenice na usvajanje.Konkurs je otvoren do 17. oktobra, a prijave se podnose poštom na adresu Opštinske uprave, Kralja Petra I 1, 36 310 Sjenica.Lokalni antikorupcijski plan Sjenice usvojen je tokom leta, a u njegovoj izradi pomagali su eksperti Transparentnosti Srbije, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: pressonline.rs

Link: http://www.pressonline.rs/info/beograd/418536/vesic-beogradjani-ce-od-2022-placati-novu-uslugu-ali-ce-im-zato-biti-jeftinije-grejanje.html

Autori: inbox-online.com

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vesić: Beograđani će od 2022. PLAĆATI NOVU USLUGU, ali će im zato biti JEFTINIJE GREJANJE

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj Pošalji prijatelju 01. 10. 2019. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je Grad doneo odluku da se od 2022. godine naplaćuje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada, ali i da se istovremeno za isti iznos smanji cena grejanja, tako da građane ta usluga praktično neće koštati. Foto:blic- Na ovaj način zaustavili smo sprovođenje odluke iz 'Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda od 2011 - 2020. godine' koji je usvojila Skupština grada 7. jula 2011. godine, na predlog tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa, po kome je svako domaćinstvo u Beogradu trebalo tu cenu za tretman i odlaganje komunalnog otpada da plaća 127,5 evra godišnje ili 10,60 evra mesečno, odnosno 1.239 dinara - rekao je Vesić.Odluka o plaćanju odlaganja komunalnog otpada i o smanjenju cene grejanja za taj iznos doneta je u skladu sa obavezama iz Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča. - Zbog potrebe da zaštitimo standard stanovništva, doneli smo odluku da istovremeno sa uvođenjem ove stavke, smanjimo cenu grejanja, kao i da umanjimo cenu komunalne usluge sakupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada 'Gradske čistoće za isti iznos, tako da građani neće plaćati ni dinar više nego pre njenog uvođenja - rekao je Vesić.On je objasnio da će cena za uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada za 314.000 domaćinstava koja imaju centralno grejanje iznositi 5,38 dinara po metru kvadratnom, ali da će tim domaćinstvima cena grejanja biti smanjena za 3,58 dinara po metru kvadratnom, dok će cena za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada koju sada plaćaju sva domaćinstva biti umanjena za 1,8 dinara, tako da će njihovi računi ostati isti. Kada je reč o 327.000 domaćinstava koja nemaju centralno grejanje, cena za novu uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada iznosiće 1,8 dinara po metru kvadratnom, ali će se za isti iznos umanjiti cena za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada koju sada plaćaju sva domaćinstva, tako da će i njihovi računi ostati isti.- Preostali iznos od 3,58 dinara po metru kvadratnom će se obezbediti od sredstava dobijenih iz razdvajanja i reciklaže komunalnog i građevinskog otpada - rekao je Vesić.Takođe, naveo je da će Grad od 2022. godine biti u prilici da smanji cenu grejanja, jer će do tada biti završen toplodalekovod Obrenovac - Beograd kojim će se topla voda iz TE "Nikola Tesla" transportovati do Toplane na Novom Beoradu i koristiti za grejanje.- To će Gradu omogućiti da smanji kupovinu gasa za oko trećinu, zbog čega će moći da isplati investiciju koja je oko 200 miliona evra i da smanji cenu grejanja - ističe Vesić.On je naveo da od danas počinju radovi na uređenju deponije komunalnog otpada Vinča, koja će prvo biti sanirana i rekultivisana, a potom i zatvorena. Istovremeno, dodao je, gradi se nova sanitarna deponija, koja će u svemu pratiti stroge propise EU u pogledu odlaganja otpada i njegovog tretmana, kao i zaštite životne sredine. Vesić je pojasnio da će se graditi kombinovano postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije iz otpada, koje će koristiti otpad kao izvor energije za proizvodnju električne i toplotne energije. Sva proizvedena toplotna energija koristiće se za grejanje građana Beograda.- Kapacitet postrojenja je 340.000 tona otpada godišnje, što se uklapa u sistem selekcije otpada grada - dodao je Vesić.Takođe, naveo je i da će se graditi postrojenje za tretman građevinskog otpada, čiji kapacitet će biti minimum 100.000 tona godišnje, gde će se dovoziti građevinski otpad sa teritorije grada, koji u ovom momentu nema odgovorajući tretman. Proizvod koji nastane tretmanom građevinskog otpada dalje će se koristiti kao sirovina u građevinarstvu, između ostalog i za izgradnju puteva. Izvor: blic.rs         

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/predstavnici-grada-razgovarali-sa-stanarima-povodom-gradne-parking-garaza-01-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Predstavnici grada razgovarali sa stanarima povodom gradnje parking-garaža

Razgovor između predstavnika stanara i gradskih vlasti, povodom gradnje parking-garaža u Ulici Bate Brkića, koji je održan 27. septembra, protekao je u korektnoj atmosferi, rečeno je juče u Gradskoj kući povodom napisa koji su se u pojavili pojedinim medijima.Predstavnik stanara iz Ulice Anđe Ranković Aleksandar Dajko kazao je da nije tačno da je sastanak trajao više sati, već oko sat i četrdeset minuta, te da su u Gradsku kuću došli da iznesu svoje stavove i nedoumice, a budući da su imali mnogo pitanja, naredno viđenje dogovoreno je za 4. oktobar, kada će od Grada dobiti više informacija.S nezadovoljnim stanarima prethodne sedmice sastali su se pomoćnica gradonačelnika Adrijana Mesarović i direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović.Aleksandar Dajko napomenuo je da se blok oko Bate Brkića razvija i da je novoizgrađeni bulevar veliki plus, ali da je problem nastao oko parternog uređenja jer su starim regulacionim planom predviđeni parking-prostori i zelenilo, a pošto se to promenilo, s gradskim vlastima su razgovarali upravo o tim promenama.Sazvaćemo skup posle sledećeg sastanka i iznećemo informacije, ne možemo nas šestorica odlučivati i nametati svoju volju drugima (Aleksandar Dajko)- Predstavnici Grada su nas u vrlo kratkom roku primili i naš cilj je bio da na tom prvom sastanku iznesemo svoje stavove, nezadovoljstvo, ali i naše viđenje situacije, odnosno kako to može da se reši - rekao je Dajko, i objasnio da su građani koji su potpisali peticiju odabrali šest delegata, među kojima je i on. - Razgovor je bio konstruktivan, a posle toga smo se mi, stanari, dogovorili da ne izlazimo pred sugrađane i medije već da sačekamo naredni sastanak jer ćemo tada imati više detalja. Međutim, u pojedinim medijima su se pojavili delovi obaveštenja koje smo okačili na zgrade u ulicama Bate Brkića, Braće Dronjak i Anđe Ranković, kao i skica kojom nam je gradski arhitekta objašnjavao kako bi te poluukopane parking-garaže trebalo da izgledaju, pošto nisu imali spremnu 3D prezentaciju.Dajko je istakao da građani koji su potopisali peticiju nisu politička organizacija, te da su se okupili da bi rešili svoje probleme i probleme svoje dece i okruženja, te da ne mogu uticati na to da li će to neko iskoristiti za svoje interese. - Sazvaćemo skup posle narednog sastanka i iznećemo informacije građanima - objasnio je predstavnik stanara. - Ne možemo nas šestorica odlučivati i nametati svoju volju drugima.Pomoćnica gradonačelnika Adrijana Mesarović je naglasila da je nedostatak parkinga veliki problem, te da je Grad, da bi to rešio, odredio 12 lokacija za gradnju garaža u okviru projekta javno-privatnog partnerstva. Na četiri mesta na Novom naselju planirane su garaže, koje bi trebalo da obezbede najmanje 310 parking-mesta, što je, kako je objasnila, više nego što bi bilo obezbeđeno redovnim parternim uređenjem.- Lokaciju u Bate Brkića odredili smo upravo osluškujući potrebe građana iz tog dela grada, koji su se žalili na nedostatak parkinga - rekla je Adrijana Mesarović. - Obe strane iznele su niz predloga na sastanku, a deo nedoumica koje su stanari imali je rešen. Objasnili smo im namere Grada, šta su poluukopane garaže i kako se grade, kao i da će na krovovima tih objekata biti vrtovi i dečja igrališta. Kako je najavila, gradska administracija će na narednom sastanku izneti dodatne odgovore i pojašnjenja, te dodala da su razgovori organizovani jer Grad osluškuje potrebe svojih građana i realizuje projekte na način da Novosađanima život bude što kvalitetniji.J. Vukašinović         

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/kroz-medjugeneracijsko-uvazavanje-moramo-da-pokazemo-koliko-smo-kao-drustvo-zreli/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Kroz međugeneracijsko uvažavanje moramo da pokažemo koliko smo kao društvo zreli

Demografski profil naše zemlje karakterišu brojni izazovi - depopulacija, nedovoljno i odloženo rađanje, visoka prosečna starost stanovništva, kao i migracije. Sa prosečnom starošću stanovništva od 43,2 godine svrstavamo se u kategoriju starih nacija, a broj stanovnika Srbije spustio se na ispod sedam miliona.Slavica Đukić Dejanović Foto: FoNet/Nenad Đorđević Početni rezultati i mere populacione politike ipak ulivaju blagi optimizam, kaže za Danas Slavice Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužene za demografiju i populacionu politiku. Samo u privih osam meseci ove godine, kako kaže rođeno 356 beba više u odnosu na isti period prošle godine, a primetan je porast zaposlenih i žena sa visokom i višom školom koje rađaju, a posebno visokoobrazovanih žena koje rađaju treće dete. - Navešću primer da je u 2014. godini svaka peta žena koja je rodila treće dete bila visokoobrazovana, dok je prošle godine svaka četvrta majka trećeg deteta visokoobrazovana. Nadam se da će ovakvih pozitivnih primera biti sve više, navodi ministarka. *Kakav je položaj starijih ljudi? Položaj starijih osoba, posebno onih koji žive u staračkim domaćinstvima ili su usamljeni pojedinci u zabačenim selima nije lak. Prema podacima iz poslednjeg popisa, u Srbiji imamo preko 17 odsto staračkih domaćinstava. Dešava se često da najbliži srodnici i deca naših najstarijih nisu uvek uz njih. Iz tog razloga je potrebno da jačamo institucionalnu zaštitu naših starijih sugrađanki i sugrađana i da podstičemo partnersko angažovanje javnog, civilnog i privatnog sektora da im budu na usluzi kada su im najpotrebniji. *Mnoge zemlje suočavaju se sa trendom sve starijeg stanovništva. Šta iziskuje demografsko starenje nacije i kako se Srbija snalazi u tome? Ukoliko se trenutni trendovi starenja nastave, broj osoba starijih od 60 godina do 2050. godine biće za trećinu veći. Podaci o demografskom starenju evropskog stanovništva pokazuju da je trenutno skoro svaki četvrti građanin starog kontinenta stariji od 60, a svaki peti stariji od 65 godina. Već sam navela podatak da je prosečna starost stanovništva u Srbiji 43,2 godine, što nas svrstava u grupu izrazito starih nacija, ali je činjenica i da nam se životni vek produžava. Očekivano trajanje života za muškarce u Srbiji je 73, a za žene 78 godina. Zbog toga su nam potrebni različiti oblici međugeneracijske saradnje i solidarnosti kojima bi morali da prethode programi aktivnog starenja, a tu nevladin sektor i volonteri prave korake koji su za pohvalu. Izdvojila bih primer sa opštine Zvezdara, gde volonteri skoro jednu deceniju pružaju pomoć i podršku našim starijim sugrađanima, uče sa njima engleski jezik i stare zanate, usavršavaju rad na računaru, razvijaju kreativne veštine. To je ono što nazivamo celoživotno učenje. Kineska poslovica kaže da nije star onaj ko ima godine, već onaj ko ne uči. Foto: FoNet/Nenad Đorđević *Koji su najveći izazovi? Pre svega, kvalitetno upravljanje migracijama, razvijanje održivih mera pronatalitetne politike i modela aktivnog starenja koji su prilagođeni našoj kulturi i sinergizam institucija države sa nevladinim i privatnim sektorom koji u tome mogu da učestvuju, posebno javno-privatna partnerstva i saradnja sa porodicama. To podrazumeva sve oblike udruživanja koji zapravo daju odgovore na prethodna pitanja. Jedan od izazova je i razvijanje društva koje će biti po meri svih generacija, kako mladih i ljudi srednjih generacija, tako i naših starijih sugrađana. Produžetak životnog veka posmatramo kao civilizacijsku tekovinu i uspeh, koji nas motiviše da unapredimo okruženje za pravilan rast i razvoj naše dece, ali i dostojanstveno starenje i održivi razvoj čitavog društva. *Na čelu ste Saveta za unapređenje međugeneracijske saradnje i solidarnosti. Čime se trenutno bavite i zašto je međugeneracijska saradnja i solidarnost važna? Vlada Srbije je u decembru 2017. godine obrazovala Savet za pitanja starosti i starenja, a u januaru 2018. godine Savet za unapređenje međugeneracijske saradnje i solidarnosti koji nisu samo formalna tela, već imaju mnogo značajniju ulogu, a to je da donose odluke koje će zaživeti u praksi i na taj način pozitivno uticati na svakog pojedinca. Naravno, ne postoji Savet, bez obzira ko ga čini, koji sve može sam. Svi mi, bez obzira na životno doba, zvanje ili obrazovanje, moramo da radimo zajedno i na primeru međugeneracijskog uvažavanja pokažemo koliko smo kao društvo zreli. Istraživanje koje je sproveo Crveni krst Srbije pokazuje da je slika u praksi možda čak i bolja nego što imamo utisak. Na pitanje da li stariji predstavljaju opterećenje za ekonomiju svoje države blizu 70 odsto mladih smatra da to nije tačno. Deca, mladi, odrasle osobe i stariji ne žive u izolaciji, odvojeni jedni od drugih, već su povezani i predstavljaju podršku jedni drugima. Iz iz tog razloga je potrebno posebno razvijati međugeneracijska prijateljstva i odnose, jer to donosi korist svima. Mladima pomaže u njihovom razvoju i obrazovanju, ali i u kasnijem suočavanju sa sopstvenim starenjem, dok starijim osobama pruža osećaj ispunjenosti, posebno u situacijama kada se suočavaju sa gubicima prijatelja i partnera, da se uz podršku osećaju manje izolovani. Takođe, pomaže u učenju novih veština, posebno onih koje su nam neophodne u modernom društvu. Poznati engleski pisac je rekao da čovek ne može da učini ništa protiv toga što stari, ali se mora svim silama boriti da ne zastari. *Kolika je stopa siromaštva danas i koliko su stariji ljudi u riziku? Na osnovu podataka prikupljenih u anketi o prihodima i uslovima života koju sprovodi Republički zavod za statistiku, stopa rizika od siromaštva, u 2017. godini, iznosila je 25,7 odsto. Iako visoka, ova stopa je za lica stara 65 i više godina iznosila 21,3 odsto, što je nešto niže od proseka populacije. Rezultate za ovu godinu očekujemo sredinom oktobra, a nadamo se da će oni usled makroekonomske stabilnosti i smanjenja nezaposlenosti biti povoljniji. *Najavljeno je povećanje penzija. Šta je potrebno za dostojanstvenu starost? Finansijska sredstva koja daju sigurnost osobama starije životne dobi, kao i stabilnost penzionog fonda jedan su od faktora. Sve prethodno podrazumeva zapošljavanje većeg broja mladih i reforme u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja koji će uvažiti aktuelnu situaciju, i to može biti odgovor države. Dostupni sistemi socijalne i zdravstvene zaštite takođe su potrebni, kao i razbijanje predrasuda o trećem životnom dobu i našim starijima kao bolesnim, zavisnim i skupim za društvo. Životni vek optimista i pesimista *Iz ugla neuropsihijatra, koliko na životni vek utiče to da li smo optimisti ili pesimisti? Nedavna američka studija jeste pokazala da ljudi koji pozitivno razmišljaju češće dožive 85 i više godina, u odnosu na pesimiste, jer lakše kontrolišu emocije i bolje se snalaze u stresnim životnim okolnostima. Ipak, pored toga koliko živimo vrlo je bitno i kako živimo. Sigurno da je kroz život lakše ići vesele naravi i vedrog duha, sto pozitivno utiče i na naše zdravlje, u skladu sa izrekom da "optimizam jača organizam". Dostizanje 65 godina nije kraj produktivnog života *Koje su mere aktivnog starenja? Sa merama aktivnog starenja treba početi pred kraj radnog angažovanja, pripremom za to da će čovek otići u penziju. Kroz različite oblike savetodavnog rada i korišćenjem svih očuvanih potencijala naših sugrađana koji su itekako potrebni društvu, oni se mogu dosta dugo osećati korisnim. Za sve to vreme oni mogu imati satisfakciju i to kroz sadržajno iskorišćeno vreme, kroz osećanje da su važni i doprinose društvu i kroz određenu finansijsku naknadu. Samim tim, dostizanje 65 godina ne bi trebalo da se posmatra kao kraj produktivnog života, već kao nova životna etapa. Vrlo je bitno prilagoditi sredinu sposobnostima, ali i potrebama naših sugrađana trećeg životnog doba. demografija, Slavica Đukić Dejanović, stariji ljudi, treće dobaBeograd  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: aktuelno.net

Link: http://aktuelno.net/vesti/srbija/Podrska-zanatlijama-u-Sjenici/cl/4560501

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija - Podrška zanatlijama u Sjenici.

Srbija - Zanatlije u Sjenici prilikom pokretanja posla najveći problem imaju sa nedostatkom obrtnih sredstava i informacijama kako do njih mogu doći, zaključeno je danas na okruglom stolu u okviru prekograničnog projekta Podrške razvoja zanatstva u opštinama Rožaje i Sjenica. Kordinator Kancelarije za podrušku razvoja zanatstva Admir Elezović rekao je radiju Sto plus da je ovaj problem moguće rešiti korišćenjem raznih fondova, ali da je potrebno da građani budu više informisani o načinima dolaska do njih. "Naši ljudi nisu upućeni na koji način i preko kojih institucija mogu da dođu do sredstava. Obično stu to radili putem pozajmiljivanja novca ili kreditima, a takvi načini su izuzetno skupi", rekao je Elezović. On je istakao da njihova kancelarija u cilju pružanja podruške obučava zanatlije da pišu biznis planove, na koji način da vode poslove, kao i da otklane psihološke barijere u trenucima kada treba da donesu odluku da pokrenu posao. Na okruglom stolu je rečeno da za razliku od Srbije, gde.Podrška zanatlijama u SjeniciPodrška zanatlijama u SjeniciZanatlije u Sjenici prilikom pokretanja posla najveći problem imaju sa nedostatkom obrtnih sredstava i informacijama kako do njih mogu doći, zaključeno je danas na okruglom stolu u okviru prekograničnog projekta Podrške razvoja zanatstva u opštinama Rožaje i Sjenica. Kordinator Kancelarije za podrušku razvoja zanatstva Admir Elezović rekao je radiju Sto plus da je ovaj problem moguće rešiti korišćenjem raznih fondova, ali da je potrebno da građani budu više informisani o načinima dolaska do njih. "Naši ljudi nisu upućeni na koji način i preko kojih institucija mogu da dođu do sredstava. Obično stu to radili putem pozajmiljivanja novca ili kreditima, a takvi načini su izuzetno skupi", rekao je Elezović. On je istakao da njihova kancelarija u cilju pružanja podruške obučava zanatlije da pišu biznis planove, na koji način da vode poslove, kao i da otklane psihološke barijere u trenucima kada treba da donesu odluku da pokrenu posao. Na okruglom stolu je rečeno da za razliku od Srbije, gde Sjenica bira Antikorupcijski forumOpština Sjenica raspisala je konkurs za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), radnog tela koje će pratiti sprovođenje Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP). Pravo prijave na konkurs imaju osobe sa prebivalištom u Sjenici, koje nisu osuđivane ili se protiv njih ne vodi krivični postupak, nisu javni funkcioneri, ne rade u organima javne uprave, niti su članovi političke partije u poslednjih 18 meseci. Komisija za izbor članova LAF-a izvršiće proveru znanja i rangiranje kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa, a potom će odluka biti prosleđena Skupštini Sjenice na usvajanje. Konkurs je otvoren do 17. oktobra, a prijave se podnose poštom na adresu Opštinske uprave, Kralja Petra I 1, 36 310 Sjenica. Lokalni antikorupcijski plan Sjenice usvojen je tokom leta, a u njegovoj izradi pomagali su eksperti Transparentnosti Srbije, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). N. Kočović 7        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Do kraja godine nova Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma

Do kraja godine nova Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma

BEOGRAD, 1. oktobra 2019. (Beta) - Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je predsedavao sednicom Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, na kojoj je zaključeno da je znatno unapredjen regulatorni okvir i da je strategija iz te oblasti, od 2015. do 2019. godine, u najvećem delu ispunjena.

Na sednici u Vladi Srbije, istaknuto je da će nova Strategija za spečavanje pranja novca i finansiranja terorizma biti razmatrana već na sledećem sastanku koji bi trebalo da se održi sredinom oktobra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Navedeno je da je razgovarano i o planiranom sastanku MANIVALA u decembru u Strazburu, gde bi za još tri preporuke trebalo da bude unapredjen rejting Srbije, za šta je pripremljen Izveštaj o napretku Srbije, koji će se ubrzo naći pred Vladom, a razmatran je i sastav delegacije koja će predstavljati Srbiju.

MANIVAL je telo Saveta Evrope koje se bavi procenom usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma država članica Saveta Evrope sa medjunarodnim standardima (FATF).

Mali je istakao se nastavlja usaglašavanje propisa, koji su direktno vezani za oblast sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma. Menja se niz zakona, medju kojima Zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i Zakon o državnoj pomoći, o kojima će se sutra raspravljati u Skupštini Srbije.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović je rekao da su predlozi izmena tih zakona usaglašeni sa preporukama MANIVALA, a da će pre svega biti unapredjen postojeći sistem javnog nadzora i kontrole.

Jedna od najvećih predloženih izmena Zakona o računovodstvu i reviziji je zabrana krivično osudjivanim pravnim i fizičkim licima i njihovim povezanim licima, kao i saradnicima, da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnici koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: ZLOUPOTREBE U BOLNICI

ZLOUPOTREBE U BOLNICI

PIROT, 01. oktobar 2019. (FoNet) - Policija je uhapsila

odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu G.P zbog sumnje da je

izvršio krivično delo trgovina uticajem, a uhapšen je i G.

S, odgovorno lice preduzeća „Grosis“ iz Niša, zbog sumnje da

je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim

nabavkama.

Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv

četrdesetpetogodišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u

Pirotu, zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba

službenog položaja.

Sumnja se da je G. P, koristeći svoj službeni položaj,

tražio od četrdesetpetogodišnje žene da u specifikaciji

materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne

nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u

Opštoj bolnici Pirot unese karakteristike i standarde koji

su unapred dogovoreni sa G. S.

To je urađeno sa ciljem da se eliminišu ostali potencijalni

ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara, bez PDV,

dodeli tom preduzeću.

Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48

časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni

nadležnom tužilaštvu u Nišu, navodi se u saopštenju MUP.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PRIJAVE PROTIV 106 PRIPADNIKA MUP

PRIJAVE PROTIV 106 PRIPADNIKA MUP

BEOGRAD, 01. oktobar 2019. (FoNet) - Sektor unutrašnje

kontrole MUP je od početka godine podneo krivične prijave

protiv 106 policajaca i drugih zaposlenih u Ministarstvu,

koji se sumnjiče da su počinili 186 krivičnih dela sa

elementima korupcije, izjavila je danas državni sekretar

Biljana Popović Ivković.

Od tog broja krivičnih dela 111 je zloupotreba službenog

položaja, 66 primanje mita i devet dela trgovina uticajem,

rekla je ona na otvaranju konferencije povodom početka

realizacije tvining projekta "Jačanje kapaciteta unutrašnje

kontrole za borbu protiv korupcije u MUP".

Popović Ivković je precizirala da je među osumnjičenima

najviše pripadnika saobraćajne policije, policije opšte

nadležnosti i granične policije, a od ukupnog broja 19 su

rukovodioci.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja

Norčič Štamcar navela je da taj projekat, vredan milion

evra, pospešuje saradnju partnerskih institucija Srbije,

Litvanije i Rumunije u borbi protiv korupcije, kroz

zajedničke evropske napore.

Ona je posebno naglasila važnost projekta u pogledu

posvećenosti Srbije u procesu evropskih integracija, a

pogotovo u ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za

Poglavlje 24 u cilju postizanja značajnih rezultata u borbi

protiv korupcije.

Što je još bitnije, ovaj projekat može direktno doprineti

dodatnom poverenju građana u efikasnost i kredibilnost rada

pripadnika policije Srbije, poručila je Norčič Štamcar.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/vesti/hronika/462499/uspesna-akcija-mup-pirotu-uhapsen-zbog-zloupotrebe-sluzbenog-polozaja

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: USPEŠNA AKCIJA MUP U PIROTU! Uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja

informer.rs 14:58 01. 10. 2019.Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. (1968) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i G. S. (1961) odgovorno lice preduzeća "Grosis" d.o.o. iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkamaPolicija je podnela i krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv četrdesetpetogodišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetpetogodišnje žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot, unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S. odgovornim licem "Grosis" d.o.o., sa ciljem da se time eliminišu ostali potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV-a dodeli tom preduzeću.    Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu,  biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.Shutterstock      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3107810-hapsenje-odgovornih-u-bolnici-u-pirotu-namestali-tender-vredan-vise-od-1600000-dinara

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hapšenje odgovornih u bolnici u Pirotu: Nameštali tender vredan više od 1.600.000 dinara

Uhapšeni su G.P. odgovorno lice bolnice i G.S., odgovorno lice u predzeću kojem se nameštao tenderHapšenje odgovornih zbog malverzacija u bolnici u Pirotu: Nameštali tender vredan 1,6 miliona dinara01/10/19 |  15:04  »  15:19G.P. (49), odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu, uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem kada je pokušao da namesti tender preduzeću "Grosis" d.o.o. iz Niša. Uhapšen je i G.S., odgovorno lice u tom preduzeću, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.Policija je podnela i krivičnu prijavu protiv četrdesetpetogodišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetpetogodišnje žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala, unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S. odgovornim licem "Grosis" d.o.o.Cilj je bio da se time eliminišu ostali potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV-a dodeli tom preduzeću.Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.(Telegraf.rs)Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/hronika/zbog-zloupotreba-u-pirotskoj-bolnici-dvoje-uhapseno_1053140.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zbog zloupotreba u pirotskoj bolnici dvoje uhapšeno

Policija je uhapsila odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu G.P zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, a uhapšen je i G. S, odgovorno lice preduzeća Grosis iz Niša, zbog sumnje da je izvršio...PIROT - Policija je uhapsila odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu G.P zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, a uhapšen je i G. S, odgovorno lice preduzeća "Grosis" iz Niša, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv četrdesetpetogodišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je G. P, koristeći svoj službeni položaj, tražio od četrdesetpetogodišnje žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S. To je urađeno sa ciljem da se eliminišu ostali potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara, bez PDV, dodeli tom preduzeću. Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu, navodi se u saopštenju MUP.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/hronika/hronika/160414/razbijena-druzina-bolnice-pirotu-muvali-nabavkom-sanitetskog-materijala-zdravstvenu-ustanovu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Razbijena družina iz bolnice u Pirotu: Muvali sa nabavkom sanitetskog materijala za zdravstvenu ustanovu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. (1968) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i G. S. (1961) odgovorno lice preduzeća "Grosis" d.o.o. iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.AUTOR: Republika utorak, 1. 10. 2019.| 15:01 0Policija je podnela i krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv četrdesetpetogodišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetpetogodišnje žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot, unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S. odgovornim licem "Grosis" d.o.o., sa ciljem da se time eliminišu ostali potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV-a dodeli tom preduzeću.    Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu,  biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/hronika/uspesna-akcija-mup-u-pirotu-uhapsen-zbog-zloupotrebe-sluzbenog-polozaja-2019-10-01

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hapšenje u bolnici u Pirotu zbog javne nabavke

Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.Srbija DanasPripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su G. P. odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu.Naime G.P. je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i G.S. odgovorno lice preduzeća "Grosis" d.o.o. iz Niša.G.S. se tereti zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.Policija je podnela i krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv četrdesetpetogodišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetpetogodišnje žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot, unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S. odgovornim licem "Grosis" d.o.o.Cilj ovog "manevra" je bio da se eliminišu ostali potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV-a dodeli tom preduzeću. BONUS VIDEO:Kada je videla kako postupaju prema njenom ocu u bolnici, odlučila je da sve snimi i JAVNO OBJAVI NA INTERNETU (VIDEO)            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a530674/Hapsenje-zbog-malverzacija-u-bolnici-u-Pirotu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hapšenje zbog malverzacija u bolnici u Pirotu

Autor:FoNetPolicija je uhapsila odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu G.P zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, a uhapšen je i G. S, odgovorno lice preduzeća "Grosis" iz Niša, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv četrdesetpetogodišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.Sumnja se da je G. P, koristeći svoj službeni položaj, tražio od četrdesetpetogodišnje žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S.To je urađeno sa ciljem da se eliminišu ostali potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara, bez PDV, dodeli tom preduzeću. Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu, navodi se u saopštenju MUP.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/3680402/uhapseni-zbog-sumnje-da-su-namestali-tender-za-pirotsku-bolnicu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeni zbog sumnje da su nameštali tender za pirotsku bolnicu

Niška policija uhapsila je odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i odgovorno lice preduzeća "Grosis" d.o.o. iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaNiška policija uhapsila je odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i odgovorno lice preduzeća "Grosis" d.o.o. iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.Uhapšeni su G. P. (1968) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu i G. S. (1961) odgovorno lice preduzeća "Grosis" d.o.o. iz Niša, saopštio je MUP. Policija je podnela i krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv četrdesetpetogodišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od četrdesetpetogodišnje žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S., odgovornim licem "Grosis" d.o.o., sa ciljem da se time eliminišu ostali potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV-a dodeli tom preduzeću. Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/hronika/unutrasna-kontrola-podnete-prijave-protiv-106-pripadnika-mup-01-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: UNUTRAŠNJA KONTROLA Podnete prijave protiv 106 pripadnika MUP-a

BEOGRAD: Sektor unutrašnje kontrole MUP je od početka godine podneo krivične prijave protiv 106 policajaca i drugih zaposlenih u Ministarstvu, koji se sumnjiče da su počinili 186 krivičnih dela sa elementima korupcije, izjavila je danas državni sekretar Biljana Popović Ivković.Od tog broja krivičnih dela 111 je zloupotreba službenog položaja, 66 primanje mita i devet dela trgovina uticajem, rekla je ona na otvaranju konferencije povodom početka realizacije tvining projekta "Jačanje kapaciteta unutrašnje kontrole za borbu protiv korupcije u MUP".Popović Ivković je precizirala da je među osumnjičenima najviše pripadnika saobraćajne policije, policije opšte nadležnosti i granične policije, a od ukupnog broja 19 su rukovodioci.Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da taj projekat, vredan milion evra, pospešuje saradnju partnerskih institucija Srbije, Litvanije i Rumunije u borbi protiv korupcije, kroz zajedničke evropske napore.Ona je posebno naglasila važnost projekta u pogledu posvećenosti Srbije u procesu evropskih integracija, a pogotovo u ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 24 u cilju postizanja značajnih rezultata u borbi protiv korupcije.Što je još bitnije, ovaj projekat može direktno doprineti dodatnom poverenju građana u efikasnost i kredibilnost rada pripadnika policije Srbije, poručila je Norčič Štamcar.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3331677/namestali-tendere-uhapseno-dvoje-zaposlenih-u-opstoj-bolnici-u-pirotu

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: NAMEŠTALI TENDERE: Uhapšeno dvoje zaposlenih u Opštoj bolnici u Pirotu

Niška policija uhapsila je dvojicu osumnjičenih za nameštanje javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot u korist niškog preduzeća Grosis, saopštio je danas MUP. Uhapšeni su G. P. (51) odgovorno lice Opšte bolnice ...Foto: Sonja SpasićODREĐENO ZADRŽAVANJE DO 48 SATICrna Hronika 01.10.2019. 15:47h 01.10.2019. 16:02hNiška policija uhapsila je dvojicu osumnjičenih za nameštanje javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot u korist niškog preduzeća "Grosis", saopštio je danas MUP. Uhapšeni su G. P. (51) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i G. S. (58) odgovorno lice niškog preduzeća "Grosis", osumnjičenog za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama. Policija je podnela i krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv 45-godišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od ove žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot, unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S. To je tražio sa ciljem da se time eliminišu ostali potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV-a dodeli tom preduzeću. Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu. (Kurir.rs/Tanjug)  hapšenje, Niš, opšta bolnica, Pirot, zloupotreba,        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: vesti-online.com

Link: https://www.vesti-online.com/sta-su-naucili-srpski-politicari-od-kenedija-i-niksona-video/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Šta su naučili srpski političari od Kenedija i Niksona? (VIDEO)

01.10.2019. 15:56 Vestionline, BBC.com          youtube/JFK Library TV duel Džona Kenedija i Ričarda Niksona Ubedljivi, prijemčivi i nasmejani demokrata Džon Kenedi naspram umornog, bledog i nervoznog republikanca Ričarda Niksona. Čak 59 godina prošlo je od prvog uživo emitovanog televizijskog duela političara, 26. septembra 1960. Od verbalnog dvoboja Kenedija i Niksona pred TV kamerama, političari širom sveta su postali svesni - izgled i govor tela su izuzetno bitni za njihovu profesiju. - Nikson je morao da stoji iako je imao problema sa nogom, u studiju su pojačali grejanje iako se on stalno znojio i mikrofon je bio podešen za Kenedijev glas - kaže za BBC na srpskom Dobrivoje Stanojević, profesor stilistike i retorike na Fakultetu političkih nauka. - Ovo su tri najpoznatija trika Kenedijevih ljudi iz tog legendarnog TV duela koji je verovatno odlučio ko će biti predsednik Amerike. Gotovo šest decenija kasnije, tim za marketing poput tadašnjeg Kenedijevog postoji u većini predsedničkih kampanja. Čak 65 odsto građana Srbije je navelo televiziju kao ključni izvor informisanja o predsedničkim kandidatima u kampanji 2017. godine, pokazuje istraživanje Cesida. - Govor tela i ton glasa u komunikaciji često znače mnogo više od onoga što zapravo govorimo - kaže za BBC na srpskom psiholog Žarko Trebješanin. - Od Kenedija je sigurno učio nekadašnji prvi čovek zemlje Boris Tadić, koji je koristio televiziju da pokaže odmerenost, kulturu, šarm - kaže on. - Ali to sigurno pokušava i sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Njegov zaštitni znak su postali - blag govor, dobroćudan osmeh i ruke u piramidi. Šta je promenio TV duel pre 59 godina Bio je to prvi put da su se dva kandidata na američkim predsedničkim izborima suočila pred televizijskim kamerama. Održana u studiju u Čikagu, debata je bila prva u nizu od četiri koliko ih je bilo te godine. Iako su ankete i istraživanja javnog mnjenja davala prednost Ričardu Niksonu, nakon TV duela podrška Džonu Kenediju je počela vrtoglavo da skače. Glavne teme duela su bile nacionalna bezbednost, suprotstavljanje komunizmu, jačanje američke vojske i budućnost Amerike. Pratilo ju je 70 miliona Amerikanaca, nešto manje od četvrtine stanovnika Sjedinjenih Država. Iako je Nikson bio aktivan u kampanji i putovao Amerikom, u studio je došao umoran i povređenog kolena, podseća Stanojević. - Kenedijevi ljudi su baš zato insistirali da kandidati stoje kada govore - kaže Stanojević. Sa snimateljima su, postoji i legenda, uspeli da se dogovore da se lice kandidata tokom obraćanja zumira. Nikson je imao problem sa znojenjem, pa su gledaoci lako mogli da vide njegove krupne graške znoja. Nikson je odbio još jedan trik scenskog nastupa - nije pristao da ga našminkaju. Sledećeg trenutka je naspram sebe imao osunčanog Kenedija. Na tim izborama je Kenedi, kandidat demokrata u 44. godini, u Belu kuću ušao je kao najmlađi predsednik SAD. "Linkoln se lepo potpisivao, Čerčil je bio govornik" U doba masovnih medija političari poput Kenedija sve više pobeđuju, dodaje Stanojević, ali kaže da je "i ranije neverbalna komunikacija imala snažan udeo u odluci koga ćemo od političara podržati". - Linkoln je postao predsednik SAD u 19. veku jer se lepo potpisivao, što je ljude tada oduševljavalo, a Vinston Čerčil je postao premijer svojim govorima - kaže Stanojević. Sada se sve manje obraća pažnja na reči, a presudan je vizuelni deo, što dosta govori o površnosti ovog medija, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu. - Uzrok je jasan, čulo vida je mnogo razvijenije kod ljudi nego sluha - dodaje on. - Kada osoba govori, 80 odsto našeg utiska odlazi na to kako ona izgleda, kako se kreće, a tek ostatak ide na ono što govori. Đinđić, Tadić i Vučić - Da li možemo da naučimo da se ponašamo Više od polovine građana Srbije manje ili više redovno prati politička dešavanja u zemlji putem tradicionalnih medija, pre svega televizije, pokazalo je istraživanje Cesida "Politički aktivizam građana Srbije". Čak 65 odsto njih je navelo televiziju kao ključni izvor informisanja o predsedničkim kandidatima u kampanji 2017. godine. - U Srbiji dugo nismo videli TV duel, ali postoji ustaljen običaj da se protivnici dehumanizuju i osuđuju kada nisu prisutni - kaže Trebješanin. Televizija dospeva do pet miliona građana Srbije, a slede internet, magazini i dnevne novine sa nekoliko puta manjim domenom, rezultat je istraživanja agencije Ipsos o medijima u Srbiji 2018. godine. - Boris Tadić je prošao tu transformaciju od krutog do prijemčivog i iskoristio televiziju, ali se Aleksandar Vučić pokazao kao ubedljivo najbolji đak marketinških stručnjaka od svih naših političara - kaže psiholog. - Ranije je odavao utisak zapaljivog čoveka koji brzo plane, ali danas se trudi da neguje dobroćudan stil. Pored svih lekcija, naučenih govora tela i promene u tonu jako je teško, objašnjava psiholog, promeniti temperament. - Većina srpskih političara pohađa škole za neverbalnu komunikaciju, ali ljudi brzo uoče kada je nešto naučeno - dodaje Trebješanin. Kampanju uoči beogradskih izbora prošle godine obeležili su izrazita funkcionerska kampanja i neravnopravna zastupljenost lista u medijima, saopštili su iz Transparentnosti Srbija. straživanja pokazuju, kaže profesor Stanojević da ljudi pre glasaju za političare koji se više pojavljuju u medijima. - Vučić je nekada oponašao Vojislava Šešelja i simbolično pokazivao dlanove da pokaže: moje ruke su čiste - kaže Stanojević. - Sada govori smirenije i sporije i menja ritam govora. Ipak, ume i da se rasrdi. Zašto nema više duela Političke duele danas izbegava i vlast i opozicija. - Kada se sada setimo TV duela između Tadića i Nikolića, to nam danas deluje nemoguće organizovati - kaže Stanojević, profesor retorike. - Ako neko može da se poredi sa Kenedijem to je u tom trenutku bio Tadić, koga su čak upoređivali sa slavnim glumcima. Šarm, upozorava on, nije uvek dobra stvar u politici. - Nemali broj ljudi bio je bukvalno zaljubljen u figure Borisa Tadića, Zorana Đinđića ili Vuka Draškovića, ali takođe i Slobodana Miloševića - kaže. - Ove tehnike mogu da budu izrazito manipulativne. Pogotovo ako se koriste u shrhe obmanjivanja.KLJUČNE REČI ALEKSANDAR VUČIĆ BORIS TADIĆ RIČARD NIKSON DŽON KENEDI TV DUEL    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: tanjug.rs

Link: http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=510666

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Niš: Uhapšeni osumnjičeni za nameštanje javne nabavke

Niška policija uhapsila je dvojicu osmnjičenih za nameštanje javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot u korist..." 01.10.2019 15:17NIŠ - Niška policija uhapsila je dvojicu osmnjičenih za nameštanje javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot u korist niškog preduzeća "Grosis", saopštio je danas MUP.Uhapšeni su G. P. (51) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i G. S. (58) odgovorno lice niškog preduzeća "Grosis", osumnjičenog za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.Foto Tanjug/MUP, ilustracija   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/hronika/uhapsene-dve-osobe-zaposlene-u-opstoj-bolnici-pirot-zbog-sumnje-da-su-namestale/3rtpbd0

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšene dve osobe zaposlene u Opštoj bolnici Pirot zbog sumnje da su NAMEŠTALE TENDERE

Niška policija uhapsila je dvojicu osumnjičenih za nameštanje javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot u korist niškog preduzeća "Grosis", saopštio je danas MUP.Uhapšeni su G. P. (51) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i G. S. (58) odgovorno lice niškog preduzeća "Grosis", osumnjičenog za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.Policija je podnela i krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv 45-godišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od ove žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot, unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S.To je tražio sa ciljem da se time eliminišu ostali potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV-a dodeli tom preduzeću.Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:821755-TRGOVINA-UTICAJEM-Uhapsen-direktor-pirotske-Bolnice

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: TRGOVINA UTICAJEM? Uhapšen direktor pirotske Bolnice

PRIPADNICI MUP-a u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva, uhapsili su direktora pirotske Bolnice G.P.(51), zbog osnova sumnje da je polčinio krivično delo trgovina uticajem i G.S.(58), direktora preduzeća "Grosis" d.o. o. iz Niša, zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama. Pročitajte još: U redovnom postupku, policija je podnela krivičnu prijavu protiv četrdesetpetgodišnje žene zaposlene u pirotskoj Bolnici, za koju postoje osnovi sumnje da je počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Pročitajte još: Kako saopštava MUP, G.P. je koristeći svoj službeni položaj, tražio od ove žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke potrošnog materijala, unese karaktertistike i standarde koji su unapred dogovoreni sa odgovornim licem G.S., sa ciljem da se eliminišu potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV, dodeli preduzeću "Grosis" d.o.o. iz Niša. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti privedeni nadležnom tužilaštvu. Direktor pirotske Bolnice G.P., je nedavno hapšen zbog navodnog nameštanja tendera, ali je ubrzo pušten na slobodu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/vesti/hronika/165164/hapsenje-u-nisu-krada-u-javnoj-nabavci-sanitetskog-materijala

Autori: Nacionalna Televizija Happy

Teme: Javne nabavke

Naslov: HAPŠENJE U NIŠU: Krađa u javnoj nabavci sanitetskog materijala!

Niška policija uhapsila je dvojicu osmnjičenih za nameštanje javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot u korist niškog preduzeća "Grosis", saopštio je danas MUP. Uhapšeni su G. P. (51) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i G. S. (58) odgovorno lice niškog preduzeća "Grosis", osumnjičenog za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama. Policija je podnela i krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv 45-godišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od ove žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot, unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S. To je tražio sa ciljem da se time eliminišu ostali potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV-a dodeli tom preduzeću. Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.   tanjug.rs Foto:arhivaPreporučene vestiPodeli novostHappyTVHoroskop         

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Niš:Uhapšeni osumnjičeni za nameštanje javne nabavke

Niš:Uhapšeni osumnjičeni za nameštanje javne nabavke

NIŠ, 1. oktobra (Tanjug) - Niška policija uhapsila je dvojicu osmnjičenih za nameštanje javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot u korist niškog preduzeća "Grosis", saopštio je danas MUP.

Uhapšeni su G. P. (51) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i G. S. (58) odgovorno lice niškog preduzeća „Grosis", osumnjičenog za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

Policija je podnela i krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv 45-godišnje žene zaposlene u Opštoj bolnici u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je G. P. koristeći svoj službeni položaj tražio od ove žene da u specifikaciji materijala i konkursnoj dokumentaciji u postupku javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot, unese karakteristike i standarde koji su unapred dogovoreni sa G. S.

To je tražio sa ciljem da se time eliminišu ostali potencijalni ponuđači i posao u vrednosti od 1.628.750 dinara bez PDV-a dodeli tom preduzeću.

Osumnjičenima G. P. i G. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/hronika/nis-uhapseni-osumnjiceni-za-namestanje-javne-nabavke/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Niš: Uhapšeni osumnjičeni za nameštanje javne nabavke

NIŠ - Niška policija uhapsila je dvojicu osmnjičenih za nameštanje javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot uNIŠ - Niška policija uhapsila je dvojicu osmnjičenih za nameštanje javne nabavke medicinskog, potrošnog i sanitetskog materijala u Opštoj bolnici Pirot u korist niškog preduzeća "Grosis", saopštio je danas MUP. Uhapšeni su G. P. (51) odgovorno lice Opšte bolnice u Pirotu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i G. S. (58) odgovorno lice niškog preduzeća "Grosis", osumnjičenog za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama. (Tanjug)  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: srbijadanas.net

Link: https://www.srbijadanas.net/poslovanje-firme-trgovca-oruzjem-branka-stefanovica-oca-ministra-policije-strogo-poverljivo/

Autori: @otadzbina

Teme: Korupcija\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Poslovanje firme trgovca oružjem Branka Stefanovića oca ministra policije strogo poverljivo

Slučaj Branka Stefanovića, oca aktuelnog ministra unutrašnjih poslova, svojevrsni je paradoks - što se više informacija o poslovanju ovog trgovca, a odnedavno i proizvođača oružja pojavi u javnosti to je manje jasan uzrok iznenadnog poslovnog uspona njegove kompanije i uloge koju je u tom uspehu eventualno imao njegov sin.Ovu nedoumicu oko nedozvoljenog uticaja ministra policije, prema rečima advokata Ivana Ninića, najbolje bi upravo Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da razreši.- Mi i dalje ne znamo da li je ili nije bilo trgovine uticajem i sukoba interesa koji su uticali na to da Branko Stefanović dobije povlašćen tretman. Nijedan medij nije objavio tu informaciju, niti bi po svemu sudeći mogao da je dobije, pošto je većina dokumenata vezana za ovaj slučaj klasifikovana kao poverljiva. Baš zato bi uloga MUP-a bila značajna, pošto bi oni, objavljivanjem svih dokumenata vezanih za proceduru davanja saglasnosti na to da se Stefanović bavi trgovinom oružjem, stali na put svim spekulacijama. Objavljivanje tih dokumenata, naravno uz anonimizaciju osetljivih podataka, zajedno sa uporednom dokumentacijom bi najbolje pokazalo da Stefanović nije imao poseban tretman, kaže Ninić.Prema njegovim rečima, ključno pitanje koje bi Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da postavi vezano za ovaj slučaj je - da li bi procedura dobijanja saglasnosti izgledala identično u nekom drugom slučaju.- Agencija je za vreme mandata Tatjane Babić pisala detaljne izveštaje koji su se odnosili na sukob interesa visokih funkcionera. Poslednji takvi izveštaji su se odnosili na Sinišu Malog i Aleksandra Vulina. Mali je iskoristio načelo oportuniteta, dok je za Vulina tužilaštvo zaključilo da nema osnova za gonjenje. To, međutim, ne menja činjenicu da je Agencija radila svoj deo posla. Kadrovskim promenama sa tom praksom se stalo, navodi Ninić, dodajući da ne očekuje da će tužilaštvo da se pozabavi ovim slučajem. On podseća da je Agencija svojevremeno preporučila razrešenje tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića, zbog znatno blažeg sukoba interesa.Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija, smatra da je pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije da li je Nebojša Stefanović odlučivao o pitanjima od interesa za firmu njegovog oca.- Hipotetički, Stefanović je trebalo Agenciji da prijavi potencijalni slučaj sukoba interesa. Onda bi Agencija procenila na koji način bi on mogao da odstrani sukob, navodi Nenadić.List "Danas" je početkom ove sedmice pitao Agenciju za borbu protiv korupcije da li će povodom ovog slučaja biti pokrenut odgovarajući postupak ali odgovor još uvek nije stigao.Firma Branka Stefanovića, Junajted BG dobila je dozvolu Ministarstva trgovine za izvoz oružja. Saglasnost neophodnu za ovu dozvolu dobio je od Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem čelu je njegov sin. Nedavno je portal "ArmsWatch" objavio tekst u kojem su istakli da su mine valjevske fabrike "Krušik", u čijoj prodaji je posredovao Branko Stefanović, završilo na ratištu u Jemenu. Neposredno nakon toga, portal BIRN je objavio uporednu dokumentaciju iz koje se videlo da je firma sa kojom je povezan Stefanović kupovala od "Krušika" oružje po povoljnijoj ceni od državne firme za trgovinu oružjem "Jugoimport SDPR".DozvolaPre dva dana Nedeljnik je objavio da je firma Branka Stefanovića dobila dozvolu Ministarstva odbrane za proizvodnju oružja. Ministar Stefanović je u više navrata insistirao da u poslovima njegovog oca nema ničeg nezakonitog.danas.rsKliknite na zvezdu i ocenite!Podelite ga sa prijateljima!                   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a530740/Tender-za-asfaltiranje-puteva-u-Sevojnu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tender za asfaltiranje puteva u Sevojnu

Autor:eKapijaGrad Užice je raspisao javnu nabavku za izgradnju putne infrastrukture u Sevojnu.Kako se navodi u tenderu, radovima je predviđeno asfaltiranje Ulica Vučković-Smiljanić, asfaltiranje kraka Ulice Gavrila Principa, asfaltiranje puta Mladovo-Milivojevići, kao i radovi na putu u Crkvarima-Aksentijević.  Rok za podnošenje ponuda je 9. oktobar, do 11 sati.Odluka će biti objavljena na portalu uprave i sajtu naručioca u roku od tri dana od dana donošenja.  Više informacija možete videti nasajtu eKapije.       

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Od pocetka godine 106 policajaca osumnjiceno za korupciju

Od pocetka godine 106 policajaca osumnjiceno za korupciju

BEOGRAD, 1. oktobra (Tanjug) - Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije od pocetka ove godine podneo je krivicne prijave protiv 106 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u koji se sumnjice da su pocinili 186 koruptivnih krivicnih dela.

Medu osumnjicenima je najviše pripadnika saobracajne policije, zatim policije opšte nadležnosti i granicne policije, a od ukupnog broja 19 su rukovodioci, saopštila je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popovic Ivkovic otvarajuci konferenciju povodom pocetka tvining projekta "Jacanje kapaciteta unutrašnje kontrole za borbu protiv korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova".

Osumnjiceni se terete za 111 krivicnih dela zloupotreba službenog položaja, 66 primanje mita i devet dela trgovina uticajem.

Popovic Ivkovic je tom prilikom porucila da je MUP odlucan u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima jer, kako je navela, svaki pojedinacni slucaj koji izvrši neki policijski službenik narušava poverenje gradana u policiju.

"Do sada smo ucinili mnogo na unapredenju odgovornosti zaposlenih i jacanju uloge Sektora unutrašnje kontrole kao nadležne za prevenciju i suzbijanje korupcije pripadnika MUP-a u cilju realizacije aktivnosti u okviru Akcionog plana za poglavle 23 i Akcionog plana za poglavlje 24. Medutim, sve mere i reforme koje smo preduzeli, preduzeli smo prvenstveno zbog gradana Srbije", rekla je Ivkovic.

Ona je podsetila da je Ministarstvo uvelo tri nova preventivna instituta koje primenjuju srodne službe u Evropsoj uniji: sprovodenje analize rizika od korupcije, sprovodenje testa integriteta i vodenje evidencije o imovnom stanju i kontrolu prijave i promene imovnog stanja za rukovodioce i visoko rizicna radna mesta ustanovljena analizom rizika od korupcije.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norcic Štamcar navela je da ovaj projekat, vredan milion evra, pospešuje saradnju partnerskih institucija Srbije, Litvanije i Rumunije u borbi protiv korupcije kroz zajednicke evropske napore.

Ambasador Rumunije Oana Kristina Popa rekla je da je njena zemlja spremna da podeli svoja iskustva sa Srbijom i ocenila da tvining projekat jaca kapacitete u borbi protiv kriminala.

Ministar savetnik u Ambasadi Republike Litvanije u Madarskoj Viktoras Dagilis ocenio je da je zadatak tvining partnera na ovom projektu da ohrabre i podstaknu clanove tima i da ce najviše koristi imati Srbija, jer ce napredovati dalje na svom putu ka clanstvu Evropske unije.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: rs.sputniknews.com

Link: https://rs.sputniknews.com/vesti/201910011120944819-od-pocetka-godine-106-policajaca-u-srbiji-osumnjiceno-za-korupciju/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Od početka godine 106 policajaca u Srbiji osumnjičeno za korupciju

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije od početka ove godine podneo je krivične prijave protiv 106 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u, koji se sumnjiče da su počinili 186 koruptivnih krivičnih dela.Među osumnjičenima je najviše pripadnika saobraćajne policije, zatim policije opšte nadležnosti i granične policije, a od ukupnog broja 19 su rukovodioci, saopštila je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, otvarajući konferenciju povodom početka tvining projekta "Jačanje kapaciteta unutrašnje kontrole za borbu protiv korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova".Osumnjičeni se terete za 111 krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, 66 primanje mita i devet dela trgovina uticajem.Popović Ivkovićeva je tom prilikom poručila da je MUP odlučan u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima jer, kako je navela, svaki pojedinačni slučaj koji izvrši neki policijski službenik, narušava poverenje građana u policiju."Do sada smo učinili mnogo na unapređenju odgovornosti zaposlenih i jačanju uloge Sektora unutrašnje kontrole kao nadležne za prevenciju i suzbijanje korupcije pripadnika MUP-a, u cilju realizacije aktivnosti u okviru Akcionog plana za poglavlje 23 i Akcionog plana za poglavlje 24. Međutim, sve mere i reforme koje smo preduzeli, preduzeli smo prvenstveno zbog građana Srbije", rekla je Ivkovićeva.Ona je podsetila da je Ministarstvo uvelo tri nova preventivna instituta koji primenjuju srodne službe u Evropskoj uniji: sprovođenje analize rizika od korupcije, sprovođenje testa integriteta i vođenje evidencije o imovnom stanju i kontrola prijave i promene imovnog stanja za rukovodioce i visokorizična radna mesta ustanovljena analizom rizika od korupcije, preneo je Tanjug.Zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da ovaj projekat, vredan milion evra, pospešuje saradnju partnerskih institucija Srbije, Litvanije i Rumunije u borbi protiv korupcije kroz zajedničke evropske napore.Ambasador Rumunije Oana Kristina Popa rekla je da je njena zemlja spremna da podeli svoja iskustva sa Srbijom i ocenila da tvining projekat jača kapacitete u borbi protiv kriminala.        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/ko-ima-pravo-da-snima-beogradjane/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ko ima pravo da snima Beograđane?

Fotografije koje su tokom blokade Rektorata objavljivali provladini tabloidi nisu samo pokazale ko je sve od opozicionih političara i javnih ličnosti pružao podršku studentima koji su protestovali unutar Kapetan-Mišinog zdanja.Foto: Miroslav Dragojević Nenamerno, fotografije su otvorile i pitanje političke zloupotrebe sistema nadzora visoke rezolucije, čije postavljanje već uveliko najavljuju predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Sporne fotografije, prema tvrdnjama predstavnika pokreta "1 od 5 miliona" nastale su upravo sigurnosnim kamerama koje su postavljene na Studentskom trgu. Oni su na poslednjem građanskom protestu prelepili kamere trakama sa natpisom "cenzurisano", uz najavu da na tome neće stati. - Gotovo ništa se ne zna o tim nadzornim kamerama. Ne znaju se procedure, ni ko sve ima pristup tim podacima. Zanima nas po kom osnovu snimci sa tih kamera mogu da završe u tabloidima, kaže za Danas Srđan Marković iz pokreta "1 od 5 miliona", dodajući da su kamere postavljene bez prethodne procedure javne nabavke. Kako je naveo, dok nadležni ne iznesu javno sve podatke vezane za sistem nadzora kamere, pokret će nastaviti sa akcijom prelepljivanja i farbanja kamera. Transparentost ovog sistema nedavno su na ulici zahtevali i aktivisti Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA. Organizujući uličnu akciju "Imamo pravo da znamo: Gde nas sve nadziru?", aktivisti CRTE su, zajedno sa građanima, uputili MUP-u 207 zahteva za dostavljanje informacija od javnog značaja, a koji su se odnosili upravo na ovaj sistem. Kako za Danas kaže Pavle Dimitrijević iz CRTE, najveći broj zahteva se odnosio na novac koji je izdvojen za nabavku kamera. - Najviše pitanja se ticalo nabavne cene i toga iz kojih izvora su kamere plaćene. Takođe, građani su pitali ministarstvo da li je, i koliko kamera postavljeno, na kojim lokacijama, kao i koliko će kamera biti postavljeno. Na trećem mestu došla su pitanja o tome ko je zadužen za kontrolu da podaci do kojih se dođe ovim putem budu sigurni, ističe Dimitrijević. Nasuprot svim ovim pitanjima stoje oskudni podaci koje su u prethodnom periodu ponudili zvaničnici ministarstva i policije. Prema tim informacijama, u naredne dve godine biće postavljeno 1.000 kamera na 800 lokacija širom Beograda. Radi se o "pametnim" kamerama kineske kompanije Huavej, koje imaju ugrađen softver prepoznavanja lica. Do sada, kako je u junu za RTS rekao direktor policije Vladimir Rebić, postavljeno je 107 kamera na 61 lokaciji. Te kamere će, prema njegovim rečima, značajno unaprediti posao policije i povećati bezbednost građana. - Ovo je sistem koji će u značajnoj meri omogućiti lakši rad policije na otkrivanju svih akata protivpravnog ponašanja, da li se radi o krivičnim delima ili prekršajima, ali će u značajnoj meri podići svest kod građana da ne čine protivpravna ponašanja, da ne bi bili sankcionisani, istakao Rebić. On je tom prilikom istakao da će jedan deo kamera biti opredeljen za otkrivanje saobraćajnih prekršaja, ali da to neće biti prioritet. - To je značajno manji deo u odnosu na ono što ćemo imati za dve godine, kada bude hiljadu kamernih mesta. Fokus će biti na sprečavanju činjenja najtežih krivičnih dela, ubistava i drugih dela koja izazivaju uznemiravanje građana, rekao je Rebić. Postavljanje tih nadzornih kamera, smatra Đorđe Krivokapić, koosnivač SHARE fondacije, ima dobrih argumenata. - Ako će posledica tih kamera biti da će ljudi u saobraćaju manje juriti, da će manje njih voziti pod dejstvom alkohola, da će se smanjiti broj provala, krivičnih dela razbojništava, onda to treba uzeti u obzir, smatra Krivokapić. On ističe da je neophodno da mi kao društvo imamo svrsishodnu raspravu o tome šta možemo da dobijemo usvajanjem ovakvih tehnologija i koliku cenu smo spremni da platimo. - Međutim da bi vodili taj razgovor nužno je da raspolažemo svim bitnim informacijama, što trenutno nije slučaj. Moramo da znamo ko sve nadgleda ovaj sistem, sa kojim bazama podataka se ukršta, i niz drugih podataka da bi imali smislenu raspravu. Kada na sve to dodate i problem sa vladavinom prava koji kod nas postoji, otvara se niz drugih rezervi, ističe Krivokapić. Taj razgovor, dodaje on, nije nešto što ćemo morati da vodimo u dalekoj budućnost. To je globalna tema kojom ćemo morati vrlo brzo da se pozabavimo. - Veliki Brat je već stigao, upozorava on. ministarstvo unutrasnjih poslova, postavljanje, Sigurnosne kamereBeograd  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3331853/dacicev-glavni-operativac-tajkun-i-glavni-akter-afere-kofer-sakrio-imovinu-zagradjanin-krije-vilu-od-1-000-000-evra-i-dzip-od-100-000-evra

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Zlatko Minić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: DAČIĆEV GLAVNI OPERATIVAC, TAJKUN I KLJUČNI AKTER AFERE KOFER SAKRIO IMOVINU: Zagrađanin krije vilu od 1.000.000 EVRA i džip od 100.000 evra!

Foto: Dado Đilas, Damir DervišagićSumnjivo: socijalista NIJE PRIJAVIO IMOVINUPolitika 01.10.2019. 21:53h 01.10.2019. 21:54hVilu na Bežanijskoj kosi od milion evra on nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije iako ga zakon na to obavezuje. U katastru se vidi da se ta nekretnina vodi na njega i njegovu suprugu Sanju ZagrađaninPredsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) i glavni akterafere "kofer" Vladan Zagrađanin skriva vrednu imovinu! Naime, vilu na Bežanijskoj kosi u Beogradu, u kojoj živi i koja košta oko milion evra, on nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije iako ga, kao javnog funkcionera, zakon na to obavezuje. Ugovor o poklonu Da je nekretnina u njegovom vlasništvu, potvrđeno nam je iz više izvora, a dokaz je i to što se u katastru nepokretnosti vodi na njega i njegovu suprugu Sanju Zagrađanin. Prema tim podacima, njima pripada po polovina "porodične stambene zgrade", po 161 kvadrat svakome, odnosno 322 kvadrata ukupno. Pored ove vile socijalista ima i luksuzan automobil marke "rendž rover", koji takođe nije prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije. Osim toga što nije prijavio svu imovinu, interesantno je i to da je prvi operativac Ivice Dačića i SPS za većinu stavki iz imovinske karte naveo da ih je dobio na osnovu "ugovora o poklonu", i to: kuću, trosoban stan, pomoćni objekat, zemljište. - U luksuznoj kući s bazenom Zagrađanin živi sa suprugom i dve ćerke, ali je izbegao da je prikaže u imovinskoj. On je poznat po tome da živi na visokoj nozi, a još jedan dokaz za to je automobil marke "rendž rover" koji vozi, a vredan je čak 100.000 evra - kaže izvor Kurira. Skrivanje i fingiranje Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija podseća da je već poznata matrica za skrivanje porekla imovine navođenje da je ona poklon. - To smo čak gledali i u mafijaškim filmovima, kad se pravdaju pa kažu: "To sam dobio na poklon." Zar nije primetno da političari postanu "poklonoprimci" tek kad dođu na visoke funkcije, pa ih se odjednom sete neki prijatelji, rođaci i navodno dobijaju poklone, nasleđe. Svako ko sabere dva i dva shvati da tu ima prljave igre i da je to pokušaj prikrivanja i fingiranja stvarnog stanja. Ne kažem da je to i u ovom slučaju tako, ali može da ukaže na sumnjive poslove koji bi bili atraktivni za istražne organe ili organe gonjenja - kaže Dobrašinović i dodaje da je neprijavljivanje imovine krivično delo. Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija takođe podseća da je zakon jasan i nedvosmislen: - Ako dođe do sumnje da javni funkcioner nije prijavio svu svoju imovinu, najbolja adresa je upravo agencija - zaključuje Minić. Zagrađanin i Dačić juče se nisu javljali na telefon niti su odgovarali na poruke.ČINJENICEZagrađaninova imovina prijavljena Agenciji za borbu protiv korupcije - oktobar 2018.- 27.320 dinara poslanički paušal - kuća, površina u osnovi 90 m2 1/1 ugovor o poklonu - pomoćni objekat 28 m2 1/1 ugovor o poklonu - zemljište 1.596 m2 1/1 ugovor o poklonu - nema automobil - ima depozit u banci * trosoban stan 138,46 m2 - 1/2 ugovor o poklonu * garsonjera 27 m2 - kupovina * to je imao u 2016.Anja Zagrađanin ĆERKA SE HVALI NA INSTAGRAMU Anja Zagrađanin, ćerka Vladana Zagrađanina, juče se pohvalila naslovnom stranom Kurira na Instagramu. Ona je tekst o poslovima i poziciji njenog oca u SPS okačila uz komentar: "Ne može nam niko ništa, mogu samo da..." Inače, Zagrađaninovoj naslednici za punoletstvo je pevao Ivica Dačić. U SUTRAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:  EKSKLUZIVNO - SAZNAJEMOJevtić IDE U ZATVOR! Žalio se na deset meseci kućnog zatvora, pa mu sud odluku preinačio na deset meseci iza rešetaka Suvlasnik "FM pleja" na koji je bačena bomba Oprostili smo Editi 100.000 evra Propade turneja Aci Lukasu ZABRANJEN ulazak u Australiju Incident: Šabački vrtić "Bajka" Dečak (6) izbo devojčicu (6) makazama u vrat Kolaps: Drugi dan štrajka GRAĐANI BESNI NA TAKSISTE! Ponovo blokirali grad Rizik: Panika posle povlačenja omiljenog leka Srbi popili tri miliona kutija ranisana, pa ostali bez njega Put oko sveta Partizan prevalio 4.000 km i četiri vremenske zone Komandant Savo naredio: U NAPAD! Ne propustite  SUTRA POKLON UZ KURIR, NOVI STARS: Posle 14 godina braka, rastali se Elena i Jugoslav Karić Pročitajte samo u Starsu: Posle 14 godina braka, rastali se Elena i Jugoslav Karić. Otkrivamo kako će podeliti imovinu vrednu milione, gde se dizajnerka sada nalazi, šta kaže njena majka Verica Rakočević... Pročitajte hit intervju s Goranom Stojićevićem Karamelom: Imao sam seks sa poznatom pevačicom! Lepa Lukić pred ulazak u rijaliti poručila: Pare sam zaključala u sef, lopovi mogu da obiju samo banku! Čitajte KURIR!  Kurir.rs/Ekipa Kurira Foto: Dado Đilas,Damir Dervišagić  Vladan Zagrađanin, Ivica Dačić, SPS, Socijalistička partija Srbije, tajkun, vila, džip, milioni, poslovi, afera kofer, foto: Instagramfoto: Kurirfoto: AMG          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a530860/Tadic-Jedino-jaka-opoziciona-stranka-a-ne-pokreti-i-NVO-moze-da-srusi-rezim.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Tadić: Jedino jaka opoziciona stranka, a ne pokreti i NVO, može da sruši režim

Autor:Miona ŽivićPredsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić kaže da se vlast Aleksandara Vučića i Srpske napredne stranke može srušiti samo ako se opozicija ujedini u jednu veliku stranku, koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstavi naprednjacima. "Onaj ko misli da se pokretima ili nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može smeniti ovaj sistem, on se vara", naglasio je Tadić."Demokratska stranka je od svog osnivanja 'porađala' druge stranke, ovo je prvi put da se dešava invertan proces - a to je da se stranke nastale od DS ujedinjuju, što je pozitivna činjenica", rekao je Tadić u emisiji Pressing, komentarišući ujedinjenje DS-a, SDS-a i zajedno za Srbiju u jednu Ujedinjenu DS.Prema njegovom rečima, ta integracija traje, jer je ona podrazumeva "formiranje različitih organa, rešavanje problema dugovanja...". "Jer niko ko ima dugove, ne može da pretenduje da na valjan način vodi zemlju", kazao je Tadić.S druge strane, dodaje, Ujedinjena DS ne želi da "ometa integracioni proces SzS".Na pitanje da li je proces integracije stranaka koje su proizašle iz DS-a dokaz da je cepanje stranke 2012. godine bio veliki promašaj, Tadić kaže da je to "ozbiljno pitanje koje stalno postavlja samom sebi"."To je bio kompleksan politički trenutak u kome smo se našli. Ja sam doživeo taj momenat kada mi je stranka rekla da za mene u njoj nema mesta, ona je formirala koaliciju koja me je nazivala Al Kaponeom, koja je išla sa vođama belih listića...Imamo sada argumente i za jednu i za drugu stranu. Ali, način na koji sam napustio DS, nije bio da je tu stranku uništavao, već je ostavljao mogućnost da se ona obnavlja u budućnosti", kazao je Tadić.Dodao je i da je godinu dana nakon što je napustio DS, on predložio njeno obnavljanje. "Sada se usvaja taj zahtev. Vrlo otvoreno razgovaram o tome sa svim liderima koji su izasli iz DS-a, pogotovo s Đilasom, s kojim sma imao ozbiljan spor", kazao je Tadić.Na tvrdnje nekih da je Tadić "uveo Đilasa u biznis", lider SDS-a kaže: "Nisam ga ja uveo u biznis. Đilas je imao svoj biznis mnogo pre mene, još 90-tih godina i to zna svako ko malo mozga u glavi ima".Blok DS, SDS i Zajdno za Srbiju, ali i Savez za Srbiju, odlučili su da bojkotuju predstojeće izbore."Ne mogu da govorim u ime cele opozicije, mogu da govorim u ime Demokratske unije. Naš stav je da u ovim okolnostima nema uslova za fer izbore...Mi smo jasno rekli da je jedini način da mi učestvujemo na izborima jeste da se produže rokovi za njihovo održavanje nakon usvajanja svih zahteva koji su izneli stručnjaci, takozvana 42 zahteva, među kojima su tri ključna, a onaj za medije posebno važan. Ukoliko bi međunarodni psorednici izdejstvovali da promenu izbornih uslova i poštovanje tih izbornih uslova, kao i novi rok koji bi tekao od trenutka stvaranja tih uslova, kako bi se stvorila normalna socijalna situacija, da građani mogu stvarno da sude ko je dobar, a ko ne, onda bismo mogli da učestvujemo na tim izborima", kazao je Tadić.S obzirom da su ti rokovi istekli, Tadić navodi da se "operaciono gledano, može ući u pregovore sa međunarodnim institucijama da se i rokovi pomere".Tadić, međutim, nije mogao da kaže da li je to realna opcija, s obzirom da, kako navodi, "živimo u organizovanoj laži već sedam godina".Na pitanje kako vidi određene trzavice unutar vladajuće koalicije i napade na neke od partnera SNS-a, kako bi, prema nekim teoretičarima, SPS ispala iz vlasti i na izbore išli kao opozicija, Tadić je izjavio da to nisu samo "teorije zavere"."Nije teorija zavere, treba tražiti odgovor na to u funkcionisanju Aleksandra Vučića, on je populistički lider koji primenjuje sve one principe brutalnog makijavelističkog vladanja. On najviše zamera svojim političkim kolegama, jer on je gospodar života i smrti. Setite se afere oko dačića i Miše Banane, to je forsirao upravo Vučić. Pa je on za to optužio mene, a ja sam ga tužio, a on izbegava dolaske na sud. Ima mnogo indicija da on pušta mnoge afere o ljudima iz stranke...Pitanje je da li ovo o organizovanoj trgovini oružjem pušta on, jer on tako vlada. To je Vučić, to je ustvari Šešelj i SRS, i oni su sa svojim vrednosnim sistemom pobedili", kazao je Tadić.Govoreći o bojkotu, gost Pressinga kaže da je on "veoma važan kao protest postojećoj vlasti i poruka evropskim političarima"."Jer su ti evropski političari upotrebili Vučića da bi on isporučio ono što te političke opcije koje podržavaju nezavisno Kosovo, žele da im se isporuči. Međutim, neki od njih žele da slome ideju bojkota jer bi ponovo da daju legitimitet Vučiću, jer se i dalje nadaju da će im on isporučiti očekivano", kaže Tadić.Na pitanje šta posle bojkota, lider SDS kaže da je potrebno da se formira jaka opoziciona stranka koja bi mogla da parira SNS-u."Ja sam izašao sa idejom koja je važnija od bojkota koji je kratkotrajno sredstvo, a to je da mora da se formira jedna velika opoziciona stranka. Bojkot je važan sa stanovišta mobilizacije onih stranaka koje žele da se bore protiv Vučića, i sa druge, važan je što može da pokaže da opozicija može da se ujedini. Mora da se organizuje politička stranka koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstati sistemu SNS-a. Opozicija mora da ima organizaciju na svakoj tački susreta sa SNS-om, da može da joj parira, što podrazumeva da ima jake lokalne organe i još mnogo toga", kazao je Tadić.Dodao je: "Ko misli da se pokretima, nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može da se smeni ovaj sistem, on se vara. Moja je obaveza da kažem kako se menja ovaj sistem. To jeste moguće i zato smo krenuli u formiranje Ujedinjenih demokrata, otvaramo vrata za sve druge, i to je jedini način da se sruši ova vlast".Govoreći o izbornim zakonima čiju promenu zahteva deo opozicije, Tadić kaže da ti zakoni jesu doneti u njegovo vreme, ali da su naprednjaci našli način da ih zaobilaze."Dve stvari su važne - prva, da li su se ti zakoni koji su na snazi poštovali ili ne, i da li se oni sada poštuju. SNS je pronašla svoje inovativno rešenje, po kojima se suspenduju ti zakoni, suspenduje se rad institucija. Na primer, nezavisne institucije i regulatorna tela, koje stavljaju pod svoju funkciju", rekao je Tadić.Na optužbe da je i on koristio funkcionersku kampanju, Tadić kaže: "Ja sam podneo ostavku pred izbore 2012. godine, nije bilo funkcionerske kampanje".N1: Postojale su vaše aktivnosti od trenutka kada su raspisani izbori do trenutka kada ste podneli ostavku."Pa morao sam to da radim. Ja sam podneo ostavku, pa smo ušli u raspisivanje izbora", kazao je.N1: Transparentnost Srbije je iznela podatak da je u kampanji 2012. godine, Mirko Cvetković uvećao 300 odsto svoje aktivnosti u pdnosu na prethodnu godinu, a Vi 400 posto. Nakon što ste podneli ostavku, nastavili ste da učestvujete u funkcionerskoj kampanji. Zašto ste otvarali deonice auto-puta ili stanove u naselju Stepa Stepanović?"Ne može se nastaviti funkcionerska kampanja ako više niste funkcioner. To što ja odlazim na poslove koji su bili vezani za moj rad, to ne znači da sam bio u funkcionerskoj kampanji. S jesne strane, Vi ste u pravu, sa druge niste. Jer su to stvari za koje sam bio organizaciono vezan. Mi smo započeli radove na Koridoru 10, pokrenuli smo proces izgradnje stanova, Stepa Stepanović je imao za cilj da se podigne građevinska industrija. U politici vi morate ono što ste radili kao svoje deo, da prikažete kao svoje delo. Funkcionerska kampanja podrazumeva da se zloupotrebljavaju državni resursi, ja nisam zloupotrebljavao te resurse. Mislim da je to bilo najmoralnije sto sam mogao da uradim. Pogotovo što mi nismo imali promociju kakvu sada radi Aleksandar Vučić. Ljudi misle da je sve puteve radio Vučić", kazao je Tadić.Na pitanje da li je za to da se potpuno zabrani kampanja državnih funkcionera pred izbore, Tadić kaže da "to ne postoji nigde u svetu"."U vreme kada sam ja bio 2012. predsednik Srbije, BIRODI je napravio analizu prisustva na RTS-u mene i Tomislava Nikolića, mog rivala - u nekim segmetima, Nikolić je imao više vremena nego ja. I ako mi vi kažete da sam bio u funkcionerskoj kampanju, ja ću vam reći da to nije istina", kazao je Tadić.Dodao je da je Vučić na predsedničkim izborima 2017. godine imao šest ili sedam puta više vremena na javnom servisu od oponenata Vuka Jerimića i Saše Jankovića."U moje vreme su institucije ipak radile svoj posao. Ja se nisam mešao u rad Jankoviću ili Šabiću, branio sam njihov rad. Nisam se mešao u uređivačku politiku RTS-a, ni u Vašu, na N1. Nije tačno da nisam hteo da dođem na N1, ali i to je pravo svakog političara...I ovo je dokaz da poštujem demokratska načela. I ova naša komunikacija svedoči na nemam nikakvu privilegiju...To ne može da se poredi s Vučićem", rekao je Tadić.Na pitanje da li je ikada dok je bio predsednik Srbije ili neko iz njegovog okruženja prisluškivao političke protivnike, Tadić kaže "apsolutno ne"."Optužio me je Vučić, pa se ispostavilo da je njega njegov bivši predsednik stranke Šešelj optužio, jer mu je donosio prisluškivane razgovore Tomislava Nikolića i mene. Ne, nikada nisam prisluškivao političke protivnike, ne pripadam političkim strukturama koja je ušla u politiku devedesetih godina, kada su se ti principi upražnjavali. Ja sam ušao kao pripadnik studentske organazacije, i mi smo prisluškivanje doživljavali kao najskaredniju stvar koja može da se radi u politivi. Zabranio sam svako prisluškivanje u političkoj borbi koju smo vodili", naglasio je Tadić.Tadić navodi i da je "očigledno kršenje zakona" bilo to kada je Vučič na jednoj televiziji čitao dokumente sa oznakom tajnosti. Vučić je izjavio da je odluku o skidanju oznake tajnosti sa dokumenata koji se tiču prisluškivanja doneo u skladu sa zakonom. "To sam uradio u skladu sa zakonom, sa članom 26, a ima ih više. Uostalom, ne pada mi na pamet da se bilo kome pravdam. I da tih članova nema, ja bih to uradio", rekao je tada Vučić.Postoji skraćena procedura kojom tajnost može da bude skinuta, rekao je Tadić i dodao da to ovde nije slučaj."Postoji skraćena procedura. Nategnuto, uz veliko prijatateljstvo suda i tužilaštva, je moguće. Vučić bi mogao da kaže da je skraćena procedura. On je nije skratio, on se toga opsetio naknadno...Ja sam to prvo objavio na konferenciji za medije, a onda su naknadno rekli da je Vučić to uradio na zakonit način. To je bilo očigledno kršenje zakona. I ja vam dajem podršku da insistirate i dalje na tome da se to dokaže. Nije to prva laž koju je Vučić izgovorio", kazao je Tadić.                                     

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/boris-tadic-u-pressingu-vlast-aleksandra-vucica-i-sns-moze-se-srusiti-samo-ako-se-opozicija-ujedini-u-jednu-veliku-stranku-pokreti-i-nvo-ne-mogu-smeniti-ovaj-sistem.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Boris Tadić u "Pressingu": Vlast Aleksandra Vučića i SNS može se srušiti samo ako se opozicija ujedini u jednu veliku stranku, pokreti i NVO ne mogu smeniti...

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić kaže da se vlast Aleksandara Vučića i Srpske napredne stranke može srušiti samo ako se opozicija ujedini u jednu veliku stranku,  koja svojom strukturom može daHronika Boris Tadić u "Pressingu": Vlast Aleksandra Vučića i SNS može se srušiti samo ako se opozicija ujedini u jednu veliku stranku, pokreti i NVO ne mogu smeniti ovaj sistemutorak, 01. oktobar 2019. Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić kaže da se vlast Aleksandara Vučića i Srpske napredne stranke može srušiti samo ako se opozicija ujedini u jednu veliku stranku, koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstavi naprednjacima. "Onaj ko misli da se pokretima ili nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može smeniti ovaj sistem, on se vara", naglasio je Tadić. "Demokratska stranka je od svog osnivanja 'porađala' druge stranke, ovo je prvi put da se dešava invertan proces - a to je da se stranke nastale od DS ujedinjuju, što je pozitivna činjenica", rekao je Tadić u emisiji Pressing, komentarišući ujedinjenje DS-a, SDS-a i zajedno za Srbiju u jednu Ujedinjenu DS. Prema njegovom rečima, ta integracija traje, jer je ona podrazumeva "formiranje različitih organa, rešavanje problema dugovanja...". "Jer niko ko ima dugove, ne može da pretenduje da na valjan način vodi zemlju", kazao je Tadić. S druge strane, dodaje, Ujedinjena DS ne želi da "ometa integracioni proces SzS". Na pitanje da li je proces integracije stranaka koje su proizašle iz DS-a dokaz da je cepanje stranke 2012. godine bio veliki promašaj, Tadić kaže da je to "ozbiljno pitanje koje stalno postavlja samom sebi". "To je bio kompleksan politički trenutak u kome smo se našli. Ja sam doživeo taj momenat kada mi je stranka rekla da za mene u njoj nema mesta, ona je formirala koaliciju koja me je nazivala Al Kaponeom, koja je išla sa vođama belih listića...Imamo sada argumente i za jednu i za drugu stranu. Ali, način na koji sam napustio DS, nije bio da je tu stranku uništavao, već je ostavljao mogućnost da se ona obnavlja u budućnosti", kazao je Tadić. Dodao je i da je godinu dana nakon što je napustio DS, on predložio njeno obnavljanje. "Sada se usvaja taj zahtev. Vrlo otvoreno razgovaram o tome sa svim liderima koji su izasli iz DS-a, pogotovo s Đilasom, s kojim sma imao ozbiljan spor", kazao je Tadić. Na tvrdnje nekih da je Tadić "uveo Đilasa u biznis", lider SDS-a kaže: "Nisam ga ja uveo u biznis. Đilas je imao svoj biznis mnogo pre mene, još 90-tih godina i to zna svako ko malo mozga u glavi ima". Bojkot najverovatniji izbor u ovakvim okolnostima Blok DS, SDS i Zajdno za Srbiju, ali i Savez za Srbiju, odlučili su da bojkotuju predstojeće izbore. "Ne mogu da govorim u ime cele opozicije, mogu da govorim u ime Demokratske unije. Naš stav je da u ovim okolnostima nema uslova za fer izbore...Mi smo jasno rekli da je jedini način da mi učestvujemo na izborima jeste da se produže rokovi za njihovo održavanje nakon usvajanja svih zahteva koji su izneli stručnjaci, takozvana 42 zahteva, među kojima su tri ključna, a onaj za medije posebno važan. Ukoliko bi međunarodni posrednici izdejstvovali da promenu izbornih uslova i poštovanje tih izbornih uslova, kao i novi rok koji bi tekao od trenutka stvaranja tih uslova, kako bi se stvorila normalna socijalna situacija, da građani mogu stvarno da sude ko je dobar, a ko ne, onda bismo mogli da učestvujemo na tim izborima", kazao je Tadić. S obzirom da su ti rokovi istekli, Tadić navodi da se "operaciono gledano, može ući u pregovore sa međunarodnim institucijama da se i rokovi pomere". Tadić, međutim, nije mogao da kaže da li je to realna opcija, s obzirom da, kako navodi, "živimo u organizovanoj laži već sedam godina". Na pitanje kako vidi određene trzavice unutar vladajuće koalicije i napade na neke od partnera SNS-a, kako bi, prema nekim teoretičarima, SPS ispala iz vlasti i na izbore išli kao opozicija, Tadić je izjavio da to nisu samo "teorije zavere". "Nije teorija zavere, treba tražiti odgovor na to u funkcionisanju Aleksandra Vučića, on je populistički lider koji primenjuje sve one principe brutalnog makijavelističkog vladanja. On najviše zamera svojim političkim kolegama, jer on je gospodar života i smrti. Setite se afere oko dačića i Miše Banane, to je forsirao upravo Vučić. Pa je on za to optužio mene, a ja sam ga tužio, a on izbegava dolaske na sud. Ima mnogo indicija da on pušta mnoge afere o ljudima iz stranke...Pitanje je da li ovo o organizovanoj trgovini oružjem pušta on, jer on tako vlada. To je Vučić, to je ustvari Šešelj i SRS, i oni su sa svojim vrednosnim sistemom pobedili", kazao je Tadić. Govoreći o bojkotu, gost Pressinga kaže da je on "veoma važan kao protest postojećoj vlasti i poruka evropskim političarima". "Jer su ti evropski političari upotrebili Vučića da bi on isporučio ono što te političke opcije koje podržavaju nezavisno Kosovo, žele da im se isporuči. Međutim, neki od njih žele da slome ideju bojkota jer bi ponovo da daju legitimitet Vučiću, jer se i dalje nadaju da će im on isporučiti očekivano", kaže Tadić. Na pitanje šta posle bojkota, lider SDS kaže da je potrebno da se formira jaka opoziciona stranka koja bi mogla da parira SNS-u. "Ja sam izašao sa idejom koja je važnija od bojkota koji je kratkotrajno sredstvo, a to je da mora da se formira jedna velika opoziciona stranka. Bojkot je važan sa stanovišta mobilizacije onih stranaka koje žele da se bore protiv Vučića, i sa druge, važan je što može da pokaže da opozicija može da se ujedini. Mora da se organizuje politička stranka koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstati sistemu SNS-a. Opozicija mora da ima organizaciju na svakoj tački susreta sa SNS-om, da može da joj parira, što podrazumeva da ima jake lokalne organe i još mnogo toga", kazao je Tadić. Dodao je: "Ko misli da se pokretima, nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može da se smeni ovaj sistem, on se vara. Moja je obaveza da kažem kako se menja ovaj sistem. To jeste moguće i zato smo krenuli u formiranje Ujedinjenih demokrata, otvaramo vrata za sve druge, i to je jedini način da se sruši ova vlast". Govoreći o izbornim zakonima čiju promenu zahteva deo opozicije, Tadić kaže da ti zakoni jesu doneti u njegovo vreme, ali da su naprednjaci našli način da ih zaobilaze. "Dve stvari su važne - prva, da li su se ti zakoni koji su na snazi poštovali ili ne, i da li se oni sada poštuju. SNS je pronašla svoje inovativno rešenje, po kojima se suspenduju ti zakoni, suspenduje se rad institucija. Na primer, nezavisne institucije i regulatorna tela, koje stavljaju pod svoju funkciju", rekao je Tadić. Na optužbe da je i on koristio funkcionersku kampanju, Tadić kaže: "Ja sam podneo ostavku pred izbore 2012. godine, nije bilo funkcionerske kampanje". N1: Postojale su vaše aktivnosti od trenutka kada su raspisani izbori do trenutka kada ste podneli ostavku. "Pa morao sam to da radim. Ja sam podneo ostavku, pa smo ušli u raspisivanje izbora", kazao je. N1: Transparentnost Srbije je iznela podatak da je u kampanji 2012. godine, Mirko Cvetković uvećao 300 odsto svoje aktivnosti u pdnosu na prethodnu godinu, a Vi 400 posto. Nakon što ste podneli ostavku, nastavili ste da učestvujete u funkcionerskoj kampanji. Zašto ste otvarali deonice auto-puta ili stanove u naselju Stepa Stepanović? "Ne može se nastaviti funkcionerska kampanja ako više niste funkcioner. To što ja odlazim na poslove koji su bili vezani za moj rad, to ne znači da sam bio u funkcionerskoj kampanji. S jesne strane, Vi ste u pravu, sa druge niste. Jer su to stvari za koje sam bio organizaciono vezan. Mi smo započeli radove na Koridoru 10, pokrenuli smo proces izgradnje stanova, Stepa Stepanović je imao za cilj da se podigne građevinska industrija. U politici vi morate ono što ste radili kao svoje deo, da prikažete kao svoje delo. Funkcionerska kampanja podrazumeva da se zloupotrebljavaju državni resursi, ja nisam zloupotrebljavao te resurse. Mislim da je to bilo najmoralnije sto sam mogao da uradim. Pogotovo što mi nismo imali promociju kakvu sada radi Aleksandar Vučić. Ljudi misle da je sve puteve radio Vučić", kazao je Tadić. Na pitanje da li je za to da se potpuno zabrani kampanja državnih funkcionera pred izbore, Tadić kaže da "to ne postoji nigde u svetu". "U vreme kada sam ja bio 2012. predsednik Srbije, BIRODI je napravio analizu prisustva na RTS-u mene i Tomislava Nikolića, mog rivala - u nekim segmetima, Nikolić je imao više vremena nego ja. I ako mi vi kažete da sam bio u funkcionerskoj kampanju, ja ću vam reći da to nije istina", kazao je Tadić. Dodao je da je Vučić na predsedničkim izborima 2017. godine imao šest ili sedam puta više vremena na javnom servisu od oponenata Vuka Jerimića i Saše Jankovića. "U moje vreme su institucije ipak radile svoj posao. Ja se nisam mešao u rad Jankoviću ili Šabiću, branio sam njihov rad. Nisam se mešao u uređivačku politiku RTS-a, ni u Vašu, na N1. Nije tačno da nisam hteo da dođem na N1, ali i to je pravo svakog političara...I ovo je dokaz da poštujem demokratska načela. I ova naša komunikacija svedoči na nemam nikakvu privilegiju...To ne može da se poredi s Vučićem", rekao je Tadić. "Nisam prišluškivao političke protivnike" Na pitanje da li je ikada dok je bio predsednik Srbije ili neko iz njegovog okruženja prisluškivao političke protivnike, Tadić kaže "apsolutno ne". "Optužio me je Vučić, pa se ispostavilo da je njega njegov bivši predsednik stranke Šešelj optužio, jer mu je donosio prisluškivane razgovore Tomislava Nikolića i mene. Ne, nikada nisam prisluškivao političke protivnike, ne pripadam političkim strukturama koja je ušla u politiku devedesetih godina, kada su se ti principi upražnjavali. Ja sam ušao kao pripadnik studentske organazacije, i mi smo prisluškivanje doživljavali kao najskaredniju stvar koja može da se radi u politivi. Zabranio sam svako prisluškivanje u političkoj borbi koju smo vodili", naglasio je Tadić. Tadić navodi i da je "očigledno kršenje zakona" bilo to kada je Vučič na jednoj televiziji čitao dokumente sa oznakom tajnosti. Vučić je izjavio da je odluku o skidanju oznake tajnosti sa dokumenata koji se tiču prisluškivanja doneo u skladu sa zakonom. "To sam uradio u skladu sa zakonom, sa članom 26, a ima ih više. Uostalom, ne pada mi na pamet da se bilo kome pravdam. I da tih članova nema, ja bih to uradio", rekao je tada Vučić. Postoji skraćena procedura kojom tajnost može da bude skinuta, rekao je Tadić i dodao da to ovde nije slučaj. "Postoji skraćena procedura. Nategnuto, uz veliko prijatateljstvo suda i tužilaštva, je moguće. Vučić bi mogao da kaže da je skraćena procedura. On je nije skratio, on se toga prisetio naknadno...Ja sam to prvo objavio na konferenciji za medije, a onda su naknadno rekli da je Vučić to uradio na zakonit način. To je bilo očigledno kršenje zakona. I ja vam dajem podršku da insistirate i dalje na tome da se to dokaže. Nije to prva laž koju je Vučić izgovorio", kazao je Tadić. (N1)   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: pravda.rs

Link: http://www.pravda.rs/2019/10/1/tadic-jedino-jaka-opoziciona-stranka-moze-da-srusi-rezim-aleksandra-vucica-koji-je-gospodar-zivota-i-smrti/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Tadić: Jedino jaka opoziciona stranka može da sruši režim Aleksandra Vučića, koji je gospodar života i smrti

 01-10-2019 22:29Fokus 7 Srbija PolitikaPredsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić kaže da se vlast Aleksandara Vučića i Srpske napredne stranke može srušiti samo ako se opozicija ujedini u jednu veliku stranku, koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstavi naprednjacima.Boris Tadić (Foto: Jutjub)"Onaj ko misli da se pokretima ili nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može smeniti ovaj sistem, on se vara", naglasio je Tadić."Demokratska stranka je od svog osnivanja 'porađala' druge stranke, ovo je prvi put da se dešava invertan proces - a to je da se stranke nastale od DS ujedinjuju, što je pozitivna činjenica", rekao je Tadić komentarišući ujedinjenje DS-a, SDS-a i zajedno za Srbiju u jednu Ujedinjenu DS.Prema njegovom rečima, ta integracija traje, jer je ona podrazumeva "formiranje različitih organa, rešavanje problema dugovanja..."."Jer niko ko ima dugove, ne može da pretenduje da na valjan način vodi zemlju", kazao je Tadić.S druge strane, dodaje, Ujedinjena DS ne želi da "ometa integracioni proces SzS".Na pitanje da li je proces integracije stranaka koje su proizašle iz DS-a dokaz da je cepanje stranke 2012. godine bio veliki promašaj, Tadić kaže da je to "ozbiljno pitanje koje stalno postavlja samom sebi"."To je bio kompleksan politički trenutak u kome smo se našli. Ja sam doživeo taj momenat kada mi je stranka rekla da za mene u njoj nema mesta, ona je formirala koaliciju koja me je nazivala Al Kaponeom, koja je išla sa vođama belih listića… Imamo sada argumente i za jednu i za drugu stranu. Ali, način na koji sam napustio DS, nije bio da je tu stranku uništavao, već je ostavljao mogućnost da se ona obnavlja u budućnosti", kazao je Tadić.Dodao je i da je godinu dana nakon što je napustio DS, on predložio njeno obnavljanje."Sada se usvaja taj zahtev. Vrlo otvoreno razgovaram o tome sa svim liderima koji su izasli iz DS-a, pogotovo s Đilasom, s kojim sam imao ozbiljan spor", kazao je Tadić.Na tvrdnje nekih da je Tadić "uveo Đilasa u biznis", lider SDS-a kaže:"Nisam ga ja uveo u biznis. Đilas je imao svoj biznis mnogo pre mene, još 90-tih godina i to zna svako ko malo mozga u glavi ima".Bojkot najverovatniji izbor u ovakvim okolnostimaBlok DS, SDS i Zajdno za Srbiju, ali i Savez za Srbiju, odlučili su da bojkotuju predstojeće izbore."Ne mogu da govorim u ime cele opozicije, mogu da govorim u ime Demokratske unije. Naš stav je da u ovim okolnostima nema uslova za fer izbore...Mi smo jasno rekli da je jedini način da mi učestvujemo na izborima jeste da se produže rokovi za njihovo održavanje nakon usvajanja svih zahteva koji su izneli stručnjaci, takozvana 42 zahteva, među kojima su tri ključna, a onaj za medije posebno važan. Ukoliko bi međunarodni psorednici izdejstvovali da promenu izbornih uslova i poštovanje tih izbornih uslova, kao i novi rok koji bi tekao od trenutka stvaranja tih uslova, kako bi se stvorila normalna socijalna situacija, da građani mogu stvarno da sude ko je dobar, a ko ne, onda bismo mogli da učestvujemo na tim izborima", kazao je Tadić.S obzirom da su ti rokovi istekli, Tadić navodi da se "operaciono gledano, može ući u pregovore sa međunarodnim institucijama da se i rokovi pomere".Tadić, međutim, nije mogao da kaže da li je to realna opcija, s obzirom da, kako navodi, "živimo u organizovanoj laži već sedam godina".Na pitanje kako vidi određene trzavice unutar vladajuće koalicije i napade na neke od partnera SNS-a, kako bi, prema nekim teoretičarima, SPS ispala iz vlasti i na izbore išli kao opozicija, Tadić je izjavio da to nisu samo "teorije zavere"."Nije teorija zavere, treba tražiti odgovor na to u funkcionisanju Aleksandra Vučića, on je populistički lider koji primenjuje sve one principe brutalnog makijavelističkog vladanja. On najviše zamera svojim političkim kolegama, jer on je gospodar života i smrti. Setite se afere oko Dačića i Miše Banane, to je forsirao upravo Vučić. Pa je on za to optužio mene, a ja sam ga tužio, a on izbegava dolaske na sud. Ima mnogo indicija da on pušta mnoge afere o ljudima iz stranke… Pitanje je da li ovo o organizovanoj trgovini oružjem pušta on, jer on tako vlada. To je Vučić, to je ustvari Šešelj i SRS, i oni su sa svojim vrednosnim sistemom pobedili", kazao je Tadić.Govoreći o bojkotu, Tadić kaže da je on "veoma važan kao protest postojećoj vlasti i poruka evropskim političarima"."Jer su ti evropski političari upotrebili Vučića da bi on isporučio ono što te političke opcije koje podržavaju nezavisno Kosovo, žele da im se isporuči. Međutim, neki od njih žele da slome ideju bojkota jer bi ponovo da daju legitimitet Vučiću, jer se i dalje nadaju da će im on isporučiti očekivano", kaže Tadić.Na pitanje šta posle bojkota, lider SDS kaže da je potrebno da se formira jaka opoziciona stranka koja bi mogla da parira SNS-u."Ja sam izašao sa idejom koja je važnija od bojkota koji je kratkotrajno sredstvo, a to je da mora da se formira jedna velika opoziciona stranka. Bojkot je važan sa stanovišta mobilizacije onih stranaka koje žele da se bore protiv Vučića, i sa druge, važan je što može da pokaže da opozicija može da se ujedini. Mora da se organizuje politička stranka koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstati sistemu SNS-a. Opozicija mora da ima organizaciju na svakoj tački susreta sa SNS-om, da može da joj parira, što podrazumeva da ima jake lokalne organe i još mnogo toga", kazao je Tadić.Dodao je: "Ko misli da se pokretima, nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može da se smeni ovaj sistem, on se vara. Moja je obaveza da kažem kako se menja ovaj sistem. To jeste moguće i zato smo krenuli u formiranje Ujedinjenih demokrata, otvaramo vrata za sve druge, i to je jedini način da se sruši ova vlast".Govoreći o izbornim zakonima čiju promenu zahteva deo opozicije, Tadić kaže da ti zakoni jesu doneti u njegovo vreme, ali da su naprednjaci našli način da ih zaobilaze."Dve stvari su važne - prva, da li su se ti zakoni koji su na snazi poštovali ili ne, i da li se oni sada poštuju. SNS je pronašla svoje inovativno rešenje, po kojima se suspenduju ti zakoni, suspenduje se rad institucija. Na primer, nezavisne institucije i regulatorna tela, koje stavljaju pod svoju funkciju", rekao je Tadić.Na optužbe da je i on koristio funkcionersku kampanju, Tadić kaže:"Ja sam podneo ostavku pred izbore 2012. godine, nije bilo funkcionerske kampanje".Postojale su vaše aktivnosti od trenutka kada su raspisani izbori do trenutka kada ste podneli ostavku?"Pa morao sam to da radim. Ja sam podneo ostavku, pa smo ušli u raspisivanje izbora", kazao je.Transparentnost Srbije je iznela podatak da je u kampanji 2012. godine, Mirko Cvetković uvećao 300 odsto svoje aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu, a vi 400 posto. Nakon što ste podneli ostavku, nastavili ste da učestvujete u funkcionerskoj kampanji. Zašto ste otvarali deonice auto-puta ili stanove u naselju Stepa Stepanović?"Ne može se nastaviti funkcionerska kampanja ako više niste funkcioner. To što ja odlazim na poslove koji su bili vezani za moj rad, to ne znači da sam bio u funkcionerskoj kampanji. S jesne strane, vi ste u pravu, sa druge niste. Jer su to stvari za koje sam bio organizaciono vezan. Mi smo započeli radove na Koridoru 10, pokrenuli smo proces izgradnje stanova, Stepa Stepanović je imao za cilj da se podigne građevinska industrija. U politici vi morate ono što ste radili kao svoje deo, da prikažete kao svoje delo. Funkcionerska kampanja podrazumeva da se zloupotrebljavaju državni resursi, ja nisam zloupotrebljavao te resurse. Mislim da je to bilo najmoralnije sto sam mogao da uradim. Pogotovo što mi nismo imali promociju kakvu sada radi Aleksandar Vučić. Ljudi misle da je sve puteve radio Vučić", kazao je Tadić.Na pitanje da li je za to da se potpuno zabrani kampanja državnih funkcionera pred izbore, Tadić kaže da "to ne postoji nigde u svetu"."U vreme kada sam ja bio 2012. predsednik Srbije, BIRODI je napravio analizu prisustva na RTS-u mene i Tomislava Nikolića, mog rivala - u nekim segmetima, Nikolić je imao više vremena nego ja. I ako mi vi kažete da sam bio u funkcionerskoj kampanju, ja ću vam reći da to nije istina", kazao je Tadić.Dodao je da je Vučić na predsedničkim izborima 2017. godine imao šest ili sedam puta više vremena na javnom servisu od oponenata Vuka Jerimića i Saše Jankovića."U moje vreme su institucije ipak radile svoj posao. Ja se nisam mešao u rad Jankoviću ili Šabiću, branio sam njihov rad. Nisam se mešao u uređivačku politiku RTS-a, ni na N1. Nije tačno da nisam hteo da dođem na N1, ali i to je pravo svakog političara… I ovo je dokaz da poštujem demokratska načela. I ova naša komunikacija svedoči na nemam nikakvu privilegiju… To ne može da se poredi s Vučićem", rekao je Tadić."Nisam prišluškivao političke protivnike"Na pitanje da li je ikada dok je bio predsednik Srbije ili neko iz njegovog okruženja prisluškivao političke protivnike, Tadić kaže "apsolutno ne"."Optužio me je Vučić, pa se ispostavilo da je njega njegov bivši predsednik stranke Šešelj optužio, jer mu je donosio prisluškivane razgovore Tomislava Nikolića i mene. Ne, nikada nisam prisluškivao političke protivnike, ne pripadam političkim strukturama koja je ušla u politiku devedesetih godina, kada su se ti principi upražnjavali. Ja sam ušao kao pripadnik studentske organazacije, i mi smo prisluškivanje doživljavali kao najskaredniju stvar koja može da se radi u politivi. Zabranio sam svako prisluškivanje u političkoj borbi koju smo vodili", naglasio je Tadić.Tadić navodi i da je "očigledno kršenje zakona" bilo to kada je Vučič na jednoj televiziji čitao dokumente sa oznakom tajnosti. Vučić je izjavio da je odluku o skidanju oznake tajnosti sa dokumenata koji se tiču prisluškivanja doneo u skladu sa zakonom. "To sam uradio u skladu sa zakonom, sa članom 26, a ima ih više. Uostalom, ne pada mi na pamet da se bilo kome pravdam. I da tih članova nema, ja bih to uradio", rekao je tada Vučić.Postoji skraćena procedura kojom tajnost može da bude skinuta, rekao je Tadić i dodao da to ovde nije slučaj."Postoji skraćena procedura. Nategnuto, uz veliko prijatateljstvo suda i tužilaštva, je moguće. Vučić bi mogao da kaže da je skraćena procedura. On je nije skratio, on se toga opsetio naknadno...Ja sam to prvo objavio na konferenciji za medije, a onda su naknadno rekli da je Vučić to uradio na zakonit način. To je bilo očigledno kršenje zakona. I ja vam dajem podršku da insistirate i dalje na tome da se to dokaže. Nije to prva laž koju je Vučić izgovorio", kazao je Tadić.Pročitajte OVDE kada će Aleksandar Vučić morati da prizna nezavisnost tzv. Kosova.Izvor: N1Molimo Vas da donacijom podržite radportala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:                                                   

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: dijalog.net

Link: https://www.dijalog.net/nuns-nastavlja-ucesce-u-izradi-nacrta-medijske-strategije/

Autori: @DijalogNet

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: NUNS nastavlja učešće u izradi Nacrta Medijske strategije

Beograd, 01. oktobar 2019.  - Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) odlučio je da Udruženje nastavi učešće u Radnoj grupi za izradu Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji i za novu članicu grupe imenovao Tamaru Filipović - Stevanović, saopštio je NUNS. Beograd, 01. oktobar 2019. - Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) odlučio je da Udruženje nastavi učešće u Radnoj grupi za izradu Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji i za novu članicu grupe imenovao Tamaru Filipović - Stevanović, saopštio je NUNS. Kako se navodi, namera NUNS je da u sadejstvu sa partnerima iz Medijske koalicije dovrši započeti posao na izradi Medijske strategije, posebno zbog činjenice da su rad na Nacrtu svesrdno podržali Delegacija Evropske unije, Misija OEBS i druge međunarodne organizacije u Srbiji. Odluka da NUNS nastavi da učestvuje u radnoj grup doneta je i zbog, piše u saopštenju, više puta iznetog izvinjenja predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić zbog pokušaja prekrajanja Nacrta i njenog obećanja da će Medijska strategija biti usvojena uz potpuno uvažavanje stavova relevantnih i reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja. Izvršni odbor NUNS je konstatovao da u mandatu Ane Brnabić nije postignut napredak u pogledu medijskih sloboda, i u tome se slaže sa dosadašnjim članom Radne grupe u ime NUNS Vukašinom Obradovićem. Odbor je uvažio preporuku predstavnika međunarodnih organizacija da još na mesec dana nastavi dijalog sa vlastima u izradi Medijske strategije, što su, sa istim obrazloženjem, učinila i partnerska udruženja iz Medijske koalicije. Istovremeno, Izvršni odbor zahteva od Vlade da u najkraćem roku ispuni 13 zahteva Medijske koalicije, upućenih još u decembru 2018. godine. Time bi vlast, osim trenutno iskazane spremnosti da uvaži stavove novinarskih i medijskih udruženja u procesu izrade Medijske strategije, pokazala i da ima nameru da konačno učini korak ka stvaranju boljih uslova za rad novinara i medija, odnosno sprečavanju ugrožavanja slobode i bezbednosti novinara, istakao je NUNS. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/tadic-jedino-jaka-opoziciona-stranka-a-ne-pokreti-i-nvo-moze-da-srusi-rezim/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Tadić: Jedino jaka opoziciona stranka, a ne pokreti i NVO, može da sruši režim

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić kaže da se vlast Aleksandara Vučića i Srpske napredne stranke može srušiti samo ako se opozicija ujedini u jednu veliku stranku, koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstavi naprednjacima.Foto FoNet/ Nenad Đorđević "Onaj ko misli da se pokretima ili nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može smeniti ovaj sistem, on se vara", naglasio je Tadić. "Demokratska stranka je od svog osnivanja 'porađala' druge stranke, ovo je prvi put da se dešava invertan proces - a to je da se stranke nastale od DS ujedinjuju, što je pozitivna činjenica", rekao je Tadić u emisiji Pressing, komentarišući ujedinjenje DS-a, SDS-a i zajedno za Srbiju u jednu Ujedinjenu DS. Prema njegovom rečima, ta integracija traje, jer je ona podrazumeva "formiranje različitih organa, rešavanje problema dugovanja…". "Jer niko ko ima dugove, ne može da pretenduje da na valjan način vodi zemlju", kazao je Tadić. S druge strane, dodaje, Ujedinjena DS ne želi da "ometa integracioni proces SzS". Na pitanje da li je proces integracije stranaka koje su proizašle iz DS-a dokaz da je cepanje stranke 2012. godine bio veliki promašaj, Tadić kaže da je to "ozbiljno pitanje koje stalno postavlja samom sebi". "To je bio kompleksan politički trenutak u kome smo se našli. Ja sam doživeo taj momenat kada mi je stranka rekla da za mene u njoj nema mesta, ona je formirala koaliciju koja me je nazivala Al Kaponeom, koja je išla sa vođama belih listića…Imamo sada argumente i za jednu i za drugu stranu. Ali, način na koji sam napustio DS, nije bio da je tu stranku uništavao, već je ostavljao mogućnost da se ona obnavlja u budućnosti", kazao je Tadić. Dodao je i da je godinu dana nakon što je napustio DS, on predložio njeno obnavljanje. "Sada se usvaja taj zahtev. Vrlo otvoreno razgovaram o tome sa svim liderima koji su izasli iz DS-a, pogotovo s Đilasom, s kojim sma imao ozbiljan spor", kazao je Tadić. Na tvrdnje nekih da je Tadić "uveo Đilasa u biznis", lider SDS-a kaže: "Nisam ga ja uveo u biznis. Đilas je imao svoj biznis mnogo pre mene, još 90-tih godina i to zna svako ko malo mozga u glavi ima". Bojkot najverovatniji izbor u ovakvim okolnostima Blok DS, SDS i Zajdno za Srbiju, ali i Savez za Srbiju, odlučili su da bojkotuju predstojeće izbore. "Ne mogu da govorim u ime cele opozicije, mogu da govorim u ime Demokratske unije. Naš stav je da u ovim okolnostima nema uslova za fer izbore…Mi smo jasno rekli da je jedini način da mi učestvujemo na izborima jeste da se produže rokovi za njihovo održavanje nakon usvajanja svih zahteva koji su izneli stručnjaci, takozvana 42 zahteva, među kojima su tri ključna, a onaj za medije posebno važan. Ukoliko bi međunarodni psorednici izdejstvovali da promenu izbornih uslova i poštovanje tih izbornih uslova, kao i novi rok koji bi tekao od trenutka stvaranja tih uslova, kako bi se stvorila normalna socijalna situacija, da građani mogu stvarno da sude ko je dobar, a ko ne, onda bismo mogli da učestvujemo na tim izborima", kazao je Tadić. S obzirom da su ti rokovi istekli, Tadić navodi da se "operaciono gledano, može ući u pregovore sa međunarodnim institucijama da se i rokovi pomere". Tadić, međutim, nije mogao da kaže da li je to realna opcija, s obzirom da, kako navodi, "živimo u organizovanoj laži već sedam godina". Na pitanje kako vidi određene trzavice unutar vladajuće koalicije i napade na neke od partnera SNS-a, kako bi, prema nekim teoretičarima, SPS ispala iz vlasti i na izbore išli kao opozicija, Tadić je izjavio da to nisu samo "teorije zavere". "Nije teorija zavere, treba tražiti odgovor na to u funkcionisanju Aleksandra Vučića, on je populistički lider koji primenjuje sve one principe brutalnog makijavelističkog vladanja. On najviše zamera svojim političkim kolegama, jer on je gospodar života i smrti. Setite se afere oko dačića i Miše Banane, to je forsirao upravo Vučić. Pa je on za to optužio mene, a ja sam ga tužio, a on izbegava dolaske na sud. Ima mnogo indicija da on pušta mnoge afere o ljudima iz stranke…Pitanje je da li ovo o organizovanoj trgovini oružjem pušta on, jer on tako vlada. To je Vučić, to je ustvari Šešelj i SRS, i oni su sa svojim vrednosnim sistemom pobedili", kazao je Tadić. Govoreći o bojkotu, gost Pressinga kaže da je on "veoma važan kao protest postojećoj vlasti i poruka evropskim političarima". "Jer su ti evropski političari upotrebili Vučića da bi on isporučio ono što te političke opcije koje podržavaju nezavisno Kosovo, žele da im se isporuči. Međutim, neki od njih žele da slome ideju bojkota jer bi ponovo da daju legitimitet Vučiću, jer se i dalje nadaju da će im on isporučiti očekivano", kaže Tadić. Na pitanje šta posle bojkota, lider SDS kaže da je potrebno da se formira jaka opoziciona stranka koja bi mogla da parira SNS-u. "Ja sam izašao sa idejom koja je važnija od bojkota koji je kratkotrajno sredstvo, a to je da mora da se formira jedna velika opoziciona stranka. Bojkot je važan sa stanovišta mobilizacije onih stranaka koje žele da se bore protiv Vučića, i sa druge, važan je što može da pokaže da opozicija može da se ujedini. Mora da se organizuje politička stranka koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstati sistemu SNS-a. Opozicija mora da ima organizaciju na svakoj tački susreta sa SNS-om, da može da joj parira, što podrazumeva da ima jake lokalne organe i još mnogo toga", kazao je Tadić. Dodao je: "Ko misli da se pokretima, nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može da se smeni ovaj sistem, on se vara. Moja je obaveza da kažem kako se menja ovaj sistem. To jeste moguće i zato smo krenuli u formiranje Ujedinjenih demokrata, otvaramo vrata za sve druge, i to je jedini način da se sruši ova vlast". Govoreći o izbornim zakonima čiju promenu zahteva deo opozicije, Tadić kaže da ti zakoni jesu doneti u njegovo vreme, ali da su naprednjaci našli način da ih zaobilaze. "Dve stvari su važne - prva, da li su se ti zakoni koji su na snazi poštovali ili ne, i da li se oni sada poštuju. SNS je pronašla svoje inovativno rešenje, po kojima se suspenduju ti zakoni, suspenduje se rad institucija. Na primer, nezavisne institucije i regulatorna tela, koje stavljaju pod svoju funkciju", rekao je Tadić. Na optužbe da je i on koristio funkcionersku kampanju, Tadić kaže: "Ja sam podneo ostavku pred izbore 2012. godine, nije bilo funkcionerske kampanje". N1: Postojale su vaše aktivnosti od trenutka kada su raspisani izbori do trenutka kada ste podneli ostavku. "Pa morao sam to da radim. Ja sam podneo ostavku, pa smo ušli u raspisivanje izbora", kazao je. N1: Transparentnost Srbije je iznela podatak da je u kampanji 2012. godine, Mirko Cvetković uvećao 300 odsto svoje aktivnosti u pdnosu na prethodnu godinu, a Vi 400 posto. Nakon što ste podneli ostavku, nastavili ste da učestvujete u funkcionerskoj kampanji. Zašto ste otvarali deonice auto-puta ili stanove u naselju Stepa Stepanović? "Ne može se nastaviti funkcionerska kampanja ako više niste funkcioner. To što ja odlazim na poslove koji su bili vezani za moj rad, to ne znači da sam bio u funkcionerskoj kampanji. S jesne strane, Vi ste u pravu, sa druge niste. Jer su to stvari za koje sam bio organizaciono vezan. Mi smo započeli radove na Koridoru 10, pokrenuli smo proces izgradnje stanova, Stepa Stepanović je imao za cilj da se podigne građevinska industrija. U politici vi morate ono što ste radili kao svoje deo, da prikažete kao svoje delo. Funkcionerska kampanja podrazumeva da se zloupotrebljavaju državni resursi, ja nisam zloupotrebljavao te resurse. Mislim da je to bilo najmoralnije sto sam mogao da uradim. Pogotovo što mi nismo imali promociju kakvu sada radi Aleksandar Vučić. Ljudi misle da je sve puteve radio Vučić", kazao je Tadić. Na pitanje da li je za to da se potpuno zabrani kampanja državnih funkcionera pred izbore, Tadić kaže da "to ne postoji nigde u svetu". "U vreme kada sam ja bio 2012. predsednik Srbije, BIRODI je napravio analizu prisustva na RTS-u mene i Tomislava Nikolića, mog rivala - u nekim segmetima, Nikolić je imao više vremena nego ja. I ako mi vi kažete da sam bio u funkcionerskoj kampanju, ja ću vam reći da to nije istina", kazao je Tadić. Dodao je da je Vučić na predsedničkim izborima 2017. godine imao šest ili sedam puta više vremena na javnom servisu od oponenata Vuka Jerimića i Saše Jankovića. "U moje vreme su institucije ipak radile svoj posao. Ja se nisam mešao u rad Jankoviću ili Šabiću, branio sam njihov rad. Nisam se mešao u uređivačku politiku RTS-a, ni u Vašu, na N1. Nije tačno da nisam hteo da dođem na N1, ali i to je pravo svakog političara…I ovo je dokaz da poštujem demokratska načela. I ova naša komunikacija svedoči na nemam nikakvu privilegiju…To ne može da se poredi s Vučićem", rekao je Tadić. "Nisam prišluškivao političke protivnike" Na pitanje da li je ikada dok je bio predsednik Srbije ili neko iz njegovog okruženja prisluškivao političke protivnike, Tadić kaže "apsolutno ne". "Optužio me je Vučić, pa se ispostavilo da je njega njegov bivši predsednik stranke Šešelj optužio, jer mu je donosio prisluškivane razgovore Tomislava Nikolića i mene. Ne, nikada nisam prisluškivao političke protivnike, ne pripadam političkim strukturama koja je ušla u politiku devedesetih godina, kada su se ti principi upražnjavali. Ja sam ušao kao pripadnik studentske organazacije, i mi smo prisluškivanje doživljavali kao najskaredniju stvar koja može da se radi u politivi. Zabranio sam svako prisluškivanje u političkoj borbi koju smo vodili", naglasio je Tadić. Tadić navodi i da je "očigledno kršenje zakona" bilo to kada je Vučič na jednoj televiziji čitao dokumente sa oznakom tajnosti. Vučić je izjavio da je odluku o skidanju oznake tajnosti sa dokumenata koji se tiču prisluškivanja doneo u skladu sa zakonom. "To sam uradio u skladu sa zakonom, sa članom 26, a ima ih više. Uostalom, ne pada mi na pamet da se bilo kome pravdam. I da tih članova nema, ja bih to uradio", rekao je tada Vučić. Postoji skraćena procedura kojom tajnost može da bude skinuta, rekao je Tadić i dodao da to ovde nije slučaj. "Postoji skraćena procedura. Nategnuto, uz veliko prijatateljstvo suda i tužilaštva, je moguće. Vučić bi mogao da kaže da je skraćena procedura. On je nije skratio, on se toga opsetio naknadno…Ja sam to prvo objavio na konferenciji za medije, a onda su naknadno rekli da je Vučić to uradio na zakonit način. To je bilo očigledno kršenje zakona. I ja vam dajem podršku da insistirate i dalje na tome da se to dokaže. Nije to prva laž koju je Vučić izgovorio", kazao je Tadić. Aleksandar Vučić, boris tadic, opozicija, SDS  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/tadic-jedino-jaka-opoziciona-stranka-a-ne-pokreti-i-nvo-moze-da-srusi-rezim.html

Autori: admin

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Tadić: Jedino jaka opoziciona stranka, a ne pokreti i NVO, može da sruši režim

"Živimo u organizovanoj laži već sedam godina" 02. okt 2019 Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić kaže da se vlast Aleksandara Vučića i Srpske napredne stranke može srušiti samo ako se opozicija ujedini u jednu veliku stranku, koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstavi naprednjacima. "Onaj ko misli da se pokretima ili nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može smeniti ovaj sistem, on se vara", naglasio je Tadić. "Demokratska stranka je od svog osnivanja 'porađala' druge stranke, ovo je prvi put da se dešava invertan proces - a to je da se stranke nastale od DS ujedinjuju, što je pozitivna činjenica", rekao je Tadić u emisiji Pressing, komentarišući ujedinjenje DS-a, SDS-a i Zzajedno za Srbiju u jednu Ujedinjenu DS. Prema njegovom rečima, ta integracija traje, jer je ona podrazumeva "formiranje različitih organa, rešavanje problema dugovanja…". "Jer niko ko ima dugove, ne može da pretenduje da na valjan način vodi zemlju", kazao je Tadić. S druge strane, dodaje, Ujedinjena DS ne želi da "ometa integracioni proces SzS". Na pitanje da li je proces integracije stranaka koje su proizašle iz DS-a dokaz da je cepanje stranke 2012. godine bio veliki promašaj, Tadić kaže da je to "ozbiljno pitanje koje stalno postavlja samom sebi". "To je bio kompleksan politički trenutak u kome smo se našli. Ja sam doživeo taj momenat kada mi je stranka rekla da za mene u njoj nema mesta, ona je formirala koaliciju koja me je nazivala Al Kaponeom, koja je išla sa vođama belih listića… Imamo sada argumente i za jednu i za drugu stranu. Ali, način na koji sam napustio DS, nije bio da je tu stranku uništavao, već je ostavljao mogućnost da se ona obnavlja u budućnosti", kazao je Tadić. Dodao je i da je godinu dana nakon što je napustio DS, on predložio njeno obnavljanje. "Sada se usvaja taj zahtev. Vrlo otvoreno razgovaram o tome sa svim liderima koji su izasli iz DS-a, pogotovo s Đilasom, s kojim sam imao ozbiljan spor", kazao je Tadić. Na tvrdnje nekih da je Tadić "uveo Đilasa u biznis", lider SDS-a kaže: "Nisam ga ja uveo u biznis. Đilas je imao svoj biznis mnogo pre mene, još 90-tih godina i to zna svako ko malo mozga u glavi ima". Blok DS, SDS i Zajdno za Srbiju, ali i Savez za Srbiju, odlučili su da bojkotuju predstojeće izbore. "Ne mogu da govorim u ime cele opozicije, mogu da govorim u ime Demokratske unije. Naš stav je da u ovim okolnostima nema uslova za fer izbore… Mi smo jasno rekli da je jedini način da mi učestvujemo na izborima jeste da se produže rokovi za njihovo održavanje nakon usvajanja svih zahteva koji su izneli stručnjaci, takozvana 42 zahteva, među kojima su tri ključna, a onaj za medije posebno važan. Ukoliko bi međunarodni posrednici izdejstvovali promenu izbornih uslova i poštovanje tih izbornih uslova, kao i novi rok koji bi tekao od trenutka stvaranja tih uslova, kako bi se stvorila normalna socijalna situacija, da građani mogu stvarno da sude ko je dobar a ko ne, onda bismo mogli da učestvujemo na tim izborima", kazao je Tadić. S obzirom da su ti rokovi istekli, Tadić navodi da se "operaciono gledano, može ući u pregovore sa međunarodnim institucijama da se i rokovi pomere". Tadić, međutim, nije mogao da kaže da li je to realna opcija, s obzirom da, kako navodi, "živimo u organizovanoj laži već sedam godina". Na pitanje kako vidi određene trzavice unutar vladajuće koalicije i napade na neke od partnera SNS-a, kako bi, prema nekim teoretičarima, SPS ispala iz vlasti i na izbore išli kao opozicija, Tadić je izjavio da to nisu samo "teorije zavere". "Nije teorija zavere, treba tražiti odgovor na to u funkcionisanju Aleksandra Vučića, on je populistički lider koji primenjuje sve one principe brutalnog makijavelističkog vladanja. On najviše zamera svojim političkim kolegama, jer on je gospodar života i smrti. Setite se afere oko Dačića i Miše Banane, to je forsirao upravo Vučić. Pa je on za to optužio mene a ja sam ga tužio, a on izbegava dolaske na sud. Ima mnogo indicija da on pušta mnoge afere o ljudima iz stranke… Pitanje je da li ovo o organizovanoj trgovini oružjem pušta on, jer on tako vlada. To je Vučić, to je ustvari Šešelj i SRS, i oni su sa svojim vrednosnim sistemom pobedili", kazao je Tadić. Govoreći o bojkotu, gost Pressinga kaže da je on "veoma važan kao protest postojećoj vlasti i poruka evropskim političarima". "Jer su ti evropski političari upotrebili Vučića da bi on isporučio ono što te političke opcije koje podržavaju nezavisno Kosovo, žele da im se isporuči. Međutim, neki od njih žele da slome ideju bojkota jer bi ponovo da daju legitimitet Vučiću, jer se i dalje nadaju da će im on isporučiti očekivano", kaže Tadić. Na pitanje šta posle bojkota, lider SDS kaže da je potrebno da se formira jaka opoziciona stranka koja bi mogla da parira SNS-u. "Ja sam izašao sa idejom koja je važnija od bojkota koji je kratkotrajno sredstvo, a to je da mora da se formira jedna velika opoziciona stranka. Bojkot je važan sa stanovišta mobilizacije onih stranaka koje žele da se bore protiv Vučića, i sa druge, važan je što može da pokaže da opozicija može da se ujedini. Mora da se organizuje politička stranka koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstati sistemu SNS-a. Opozicija mora da ima organizaciju na svakoj tački susreta sa SNS-om, da može da joj parira, što podrazumeva da ima jake lokalne organe i još mnogo toga", kazao je Tadić. Dodao je: "Ko misli da se pokretima, nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može da se smeni ovaj sistem, on se vara. Moja je obaveza da kažem kako se menja ovaj sistem. To jeste moguće i zato smo krenuli u formiranje Ujedinjenih demokrata, otvaramo vrata za sve druge, i to je jedini način da se sruši ova vlast". Govoreći o izbornim zakonima čiju promenu zahteva deo opozicije, Tadić kaže da ti zakoni jesu doneti u njegovo vreme, ali da su naprednjaci našli način da ih zaobilaze. "Dve stvari su važne - prva, da li su se ti zakoni koji su na snazi poštovali ili ne, i da li se oni sada poštuju. SNS je pronašla svoje inovativno rešenje, po kojima se suspenduju ti zakoni, suspenduje se rad institucija. Na primer, nezavisne institucije i regulatorna tela, koje stavljaju pod svoju funkciju", rekao je Tadić. Na optužbe da je i on koristio funkcionersku kampanju, Tadić kaže: "Ja sam podneo ostavku pred izbore 2012. godine, nije bilo funkcionerske kampanje". N1: Postojale su vaše aktivnosti od trenutka kada su raspisani izbori do trenutka kada ste podneli ostavku. "Pa morao sam to da radim. Ja sam podneo ostavku, pa smo ušli u raspisivanje izbora", kazao je. N1: Transparentnost Srbije je iznela podatak da je u kampanji 2012. godine, Mirko Cvetković uvećao 300 odsto svoje aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu, a Vi 400 posto. Nakon što ste podneli ostavku, nastavili ste da učestvujete u funkcionerskoj kampanji. Zašto ste otvarali deonice auto-puta ili stanove u naselju Stepa Stepanović? "Ne može se nastaviti funkcionerska kampanja ako više niste funkcioner. To što ja odlazim na poslove koji su bili vezani za moj rad, to ne znači da sam bio u funkcionerskoj kampanji. S jedne strane, Vi ste u pravu, sa druge niste. Jer su to stvari za koje sam bio organizaciono vezan. Mi smo započeli radove na Koridoru 10, pokrenuli smo proces izgradnje stanova, Stepa Stepanović je imao za cilj da se podigne građevinska industrija. U politici vi morate ono što ste radili kao svoje delo, da prikažete kao svoje delo. Funkcionerska kampanja podrazumeva da se zloupotrebljavaju državni resursi, ja nisam zloupotrebljavao te resurse. Mislim da je to bilo najmoralnije sto sam mogao da uradim. Pogotovo što mi nismo imali promociju kakvu sada radi Aleksandar Vučić. Ljudi misle da je sve puteve radio Vučić", kazao je Tadić. Na pitanje da li je za to da se potpuno zabrani kampanja državnih funkcionera pred izbore, Tadić kaže da "to ne postoji nigde u svetu". "U vreme kada sam ja bio 2012. predsednik Srbije, BIRODI je napravio analizu prisustva na RTS-u mene i Tomislava Nikolića, mog rivala - u nekim segmetima, Nikolić je imao više vremena nego ja. I ako mi vi kažete da sam bio u funkcionerskoj kampanju, ja ću vam reći da to nije istina", kazao je Tadić. Dodao je da je Vučić na predsedničkim izborima 2017. godine imao šest ili sedam puta više vremena na javnom servisu od oponenata Vuka Jeremića i Saše Jankovića. "U moje vreme su institucije ipak radile svoj posao. Ja se nisam mešao u rad Jankoviću ili Šabiću, branio sam njihov rad. Nisam se mešao u uređivačku politiku RTS-a, ni u Vašu, na N1. Nije tačno da nisam hteo da dođem na N1, ali i to je pravo svakog političara…I ovo je dokaz da poštujem demokratska načela. I ova naša komunikacija svedoči na nemam nikakvu privilegiju… To ne može da se poredi s Vučićem", rekao je Tadić. "Nisam prišluškivao političke protivnike" Na pitanje da li je ikada dok je bio predsednik Srbije ili neko iz njegovog okruženja prisluškivao političke protivnike, Tadić kaže "apsolutno ne". "Optužio me je Vučić, pa se ispostavilo da je njega njegov bivši predsednik stranke Šešelj optužio, jer mu je donosio prisluškivane razgovore Tomislava Nikolića i mene. Ne, nikada nisam prisluškivao političke protivnike, ne pripadam političkim strukturama koja je ušla u politiku devedesetih godina, kada su se ti principi upražnjavali. Ja sam ušao kao pripadnik studentske orgnizacije, i mi smo prisluškivanje doživljavali kao najskaredniju stvar koja može da se radi u politici. Zabranio sam svako prisluškivanje u političkoj borbi koju smo vodili", naglasio je Tadić. Tadić navodi i da je "očigledno kršenje zakona" bilo to kada je Vučič na jednoj televiziji čitao dokumente sa oznakom tajnosti. Vučić je izjavio da je odluku o skidanju oznake tajnosti sa dokumenata koji se tiču prisluškivanja doneo u skladu sa zakonom. "To sam uradio u skladu sa zakonom, sa članom 26, a ima ih više. Uostalom, ne pada mi na pamet da se bilo kome pravdam. I da tih članova nema, ja bih to uradio", rekao je tada Vučić. Postoji skraćena procedura kojom tajnost može da bude skinuta, rekao je Tadić i dodao da to ovde nije slučaj. "Postoji skraćena procedura. Nategnuto, uz veliko prijatateljstvo suda i tužilaštva, je moguće. Vučić bi mogao da kaže da je skraćena procedura. On je nije skratio, on se toga opsetio naknadno… Ja sam to prvo objavio na konferenciji za medije, a onda su naknadno rekli da je Vučić to uradio na zakonit način. To je bilo očigledno kršenje zakona. I ja vam dajem podršku da insistirate i dalje na tome da se to dokaže. Nije to prva laž koju je Vučić izgovorio", kazao je Tadić. (N1, foto: Beta) Podelite ovu stranicu! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019 

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Mere Vlade za poboljšanje izbornog procesa opozicija vidi kao kozmetičke

Nakon što su se predstavnici Vlade u nedelju sastali sa članovima Radne grupe za saradnju sa OEBS-om oko unapređenja izbornih uslova, premijerka Ana Brnabić i ministar policije, koji tom radnom grupom i predsedava - Nebojša Stefanović, najavili su donošenje izmena i dopuna tri aktuelna zakona. Pitanje je da li bi to moglo da zadovolji opoziciju?Premijerka Ana Brnabić izrazila je juče želju da izborni proces koji sledi "bude najbolji i najtransparentniji do sada".I zato je vlast odlučila da opoziciji pokaže "dobru volju" i merama koje su sabrali u zaključku Vlade unapredi izborne uslove.Do proleća, kada se izbori očekuju, poslanike u Republičkom parlamentu očekuju i izmene tri zakona: Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.Šta o njima misle poslanici, uprkos gustom rasporedu skupštinskih odbora, bilo je gotovo nemoguće saznati, jer su tek malobrojni bili dostupni za komentar."Sve ovo dolazi suviše kasno, bojim se", kazao je Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije."Na ovim stvarima je trebalo raditi mnogo ranije, vlast deluje da je spremna, ali samo u onoj meri koliko je na nju izvršen međunarodni pritisak. Ovi zaključci koje je Radna grupa Vlade i OEBS-a nakon prvog sastanka donela, polovina tih zaključaka se odnosi samo na birački spisak - to jesu neke bitne stvari, ali one su zapravo manje bitne u odnosu na važnije probleme koji su još otvoreni", ocenjuje on.Za Jugoslava Kiprijanović iz Dveri, promene o kojima govori vlast su deklarativne, ne suštinske."Tu ne postoji mogućnost da opozicija bude 'koliko - toliko' zadovoljna. Opozicija može da bude ili zadovoljna ili nezadovoljna. Trenutni naš stav, bez obzira na ove najnovije zaključke Vlade je da je sve to samo nastavak jedne farse režima u cilju obmane javnosti kao da će se nešto promeniti po pitanju izbornih uslova", smatra potpredsednik Dveri."Sumnjamo da će se bilo šta ozbiljno promeniti, svi ti zaključci koji su donešeni i sve te preporuke koje se uglavnom odnose na birački spisak su tercijarna stvar u odnosu na ono što je prvobitno i što je najvažnije - to je sloboda medija", ističe on.Šta kaže struka - da li ima dovoljno vremena da se kvalitetno izmene Zakoni za koje vlast veruje da će unaprediti izbore?Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo otkrio je u Danu uživo TV N1 da su od Radne grupe dobili predlog konkretnih izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti."Mi smo na to - organizacije civilnog društva koje su ta pitanja pratila decenijama - su dale komentare i jutros smo dobili poslednju verziju, videćemo da li će biti još nekih usaglašavanja", kazao je on.Učešće Misije OEBS-a u izbornom procesu u Srbiji je čist "igrokaz", kaže za N1 novinar Slobodan Stupar. Stupar navodi da je priča o izborima bespredmetna, jer kako kaže, ovde izbora nema niti će ih ikada biti."To je loša, primitivna predstava, u kojoj oni njemu pomažu da on da najbolje moguće uslove za izbore, pa će izbori biti - demokratski, pa će on zatim u referendumu tu nešto da smandrlja, da promeni Ustav i da - kako je obećao - prizna Kosovo. Ljudi, svi vidimo o čemu se radi! Kakav OEBS, kakvi bakrači", naveo je Stupar.Uveren je i da će Evropska unija priznati izbore čak i ako u Skupštini Srbije bude, kako kaže, 250 poslanika Srpske napredne stranke.Ipak, pre toga vlast će u narednim mesecima biti na testu da pokaže da li politička volja za promenama zaista postoji.

----------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019 

Medij: Pink

Rubrika: Nacionalni dnevnik 1300

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Obradović dobio dve godine zatvora

Voditeljka:Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na dve godine zatvora nekadašnjeg direktora Agencije za osiguranje depozita, Zorana Obradovića zbog primanja mita od 100 000 evra da bi izvršio službenu radnju koju je inače bio dužan da izvrši. Time je potrvđena druga prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, ali mu je Apelacioni sud izrekao i meru zabrane vršenja poziva delatnosti i dužnosti vezanih za  raspolaganje, korišćenje, upravljanje, rukovanje i čuvanje tuđe imovine od pet godina. 

----------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019 

Medij: Pink

Rubrika: Nacionalni dnevnik 1830

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Pomoć Srbije smeta

Spiker:Prizemna kampanja na javnom servisu federacije Bosne i Hercegovine protiv Srbije i njenog predsednika, ali i Republike Srpske predstavlja jalov pokušaj da se skrene pažnja sa teškog ekonomskog stanja u tom entitetu, ocenjuju analitičari. Dodaju da sarajevskim medijima i političarima smeta pomoć Srbije Srpskoj i opštinama sa srpskom većinom u federaciji. Primer za to je emisija federalne televizije Mreža, u kojoj je Srbija predstavljena kao zemlja u kojoj vladaju korupcija, nasilje i Vučićev kriminalni režim.Reporter (nepotpisan):Opsesija Srbijom i Republikom Srpskom u federalnim medijima imala bi smisla da u federaciji vlada rajski mir i blagostanje, da nema štrajkova zdravstvenih radnika i rudara, da ne propadaju javna preduzeća, da je formirana entitetska vlada, da se poštuju prava Srba. Ovako, nema racionalnog objašnjenja za bavljenje temama iz tuđeg dvorišta isključivo u negativnom kontekstu.Srđan Mazalica poslanik u Narodnoj skupštini RS:Sada imamo i situaciju gde su i legitimno izabrani predstavnici vlasti u Republici Srbiji problem za federalnu televiziju i ona kao javni servis ne bi smjela da dopusti prvo da krši elementarno pravilo druge strane, drugo da se na taj način miješa i upetljava u političke odnose u Srbiji.Dževad Galijašević stručnjak za borbu protiv terorizma:Riječi o režimu Aleksandra Vučića, koje se čuju iz Sarajeva i u magazinu mreža su nešto što ne prihvata ni jedan relevantan lider u svijetu, dakle Aleksandar Vučić prima i Putina i Si Đinpinga i razgovara sa Trampom, sa Merkelovom, prima Makrona, dakle, a u Sarajevo više ne dolazi niko osim trećerazredne diplomatije.Reporter:Federalna televizija obrušila se i na odlazak stranačkih lidera iz Srpske u Beograd, baš kao i Denis Zvizdić poručuju da bi bilo bolje da je to bio sastanak državnih delegacija, a ne predstavnika jednog naroda. Predsjednik Srbije optužen je da ruši Bosnu i Hercegovinu. Dolazak u Drvar predstavljen je maltene kao iscrtavanje granice Srbije.Srđan Mazalica poslanik u Narodnoj skupštini RS:Problem je što je predsednik Vučić zajedno sa predsednikom Dodikom pomogao opštinama Drvar i drugim zapadnokrajiškim opštinama, kojima federalne vlasti godinama ne pomažu, i sada kada Vučić želi da Srbija pomogne srpskom narodu Bosne i Hercegovine onda je, dobija ovakav jedan udarac i ovakvo jedno etiketiranje od strane federalne televizije.Reporter:Političko- medijski centri moći u Sarajevu nikako da prihvate da Srbija može i da pomaže Srpsku i srpski narod u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ponašaju se kao da je neko na njih izvršio atentat, a ne na Vučića koji im je oprostio pokušaj ubistva u Potočarima 2015.Sagovornik (nepotpisano): Mi znamo koje je neugodnosti predsednik Srbije Vučić imao u Potočarima, gdje je došao iz iskrene, iz jedne iskrene namere, a sve se moglo završiti linčom i njegovom pogibijom. On je smogao snage da posle toga odigra partiju šaha sa Bakirom Izetbegovićem, koji je politički najodgovorniji za sve ono što se dešavalo.Slobodan Župljanin dekan Fakulteta za bezbednost i zaštitu Banjaluka:Bosna i Hercegovina i njene institucije prvo je trebalo da odgovore, dakle kada misle završiti istragu, dakle pronaći krivca za pokušaj atentata na predsednika, dakle Srbije, Aleksandra Vučića. To je jedan od regionalnih skandala koji je ostao potpuno nerasvetljen i po kome vlasti Bosne i Hercegovine uopšte ne rade ništa.Reporter:Možda bi u Sarajevu otupili svoje napade da se u Drvaru tokom posjete Aleksandra Vučića, umjesto Srbiji klicalo Bosni i Hercegovini. Teško je to očekivati od Krajišnika koje je peti korpus, pod komandom Atifa Dudakovića, upravo u ime te BiH protjerao, popalio i pobio. Kantonalna i federalna vlast čine malo ili ništa na obnovi i povratku Srba. Kada to zajednički naume da urade Srpska i Srbija, u Sarajevu se raskukaju nad Bosnom i Hercegovinom i njenom suverenošću i krenu sa medijskim napadima na izmišljenog neprijatelja.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019 

Medij: Pink

Rubrika: Nacionalni dnevnik 1830

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Unutrašnja kontrola MUP-a

Spikerka:Sektor unutrašnje kontrole MUP-a od početka ove godine, podneo je krivične prijave protiv 106 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u koji se sumnjiče da su počinili 186 koruptivnih krivičnih dela, kao što su zloupotreba službenog položaja, primanje mita i trgovine uticajem. Među osumnjičenima je najviše pripadnika saobraćajne policije, policje opšte nadležnosti, granične policije saopštila je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković. Osumnjičeni se terete za 111 krivičnih dela.  

----------------------------------------------------------

Datum: 01.10.2019 

Medij: N1

Rubrika: Pressing

Autori: Jugoslav Ćosić

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Gost Boris Tadić

Gost emisije bio je Boris Tadić, predsednik SDS. Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić kaže da se vlast Aleksandara Vučića i Srpske napredne stranke može srušiti samo ako se opozicija ujedini u jednu veliku stranku, koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstavi naprednjacima. "Onaj ko misli da se pokretima ili nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može smeniti ovaj sistem, on se vara", naglasio je Tadić."Demokratska stranka je od svog osnivanja 'porađala' druge stranke, ovo je prvi put da se dešava invertan proces - a to je da se stranke nastale od DS ujedinjuju, što je pozitivna činjenica", rekao je Tadić u emisiji Pressing, komentarišući ujedinjenje DS-a, SDS-a i zajedno za Srbiju u jednu Ujedinjenu DS.Prema njegovom rečima, ta integracija traje, jer je ona podrazumeva "formiranje različitih organa, rešavanje problema dugovanja...". "Jer niko ko ima dugove, ne može da pretenduje da na valjan način vodi zemlju", kazao je Tadić.S druge strane, dodaje, Ujedinjena DS ne želi da "ometa integracioni proces SzS".Na pitanje da li je proces integracije stranaka koje su proizašle iz DS-a dokaz da je cepanje stranke 2012. godine bio veliki promašaj, Tadić kaže da je to "ozbiljno pitanje koje stalno postavlja samom sebi"."To je bio kompleksan politički trenutak u kome smo se našli. Ja sam doživeo taj momenat kada mi je stranka rekla da za mene u njoj nema mesta, ona je formirala koaliciju koja me je nazivala Al Kaponeom, koja je išla sa vođama belih listića...Imamo sada argumente i za jednu i za drugu stranu. Ali, način na koji sam napustio DS, nije bio da je tu stranku uništavao, već je ostavljao mogućnost da se ona obnavlja u budućnosti", kazao je Tadić.Dodao je i da je godinu dana nakon što je napustio DS, on predložio njeno obnavljanje. "Sada se usvaja taj zahtev. Vrlo otvoreno razgovaram o tome sa svim liderima koji su izasli iz DS-a, pogotovo s Đilasom, s kojim sma imao ozbiljan spor", kazao je Tadić.Na tvrdnje nekih da je Tadić "uveo Đilasa u biznis", lider SDS-a kaže: "Nisam ga ja uveo u biznis. Đilas je imao svoj biznis mnogo pre mene, još 90-tih godina i to zna svako ko malo mozga u glavi ima".Blok DS, SDS i Zajdno za Srbiju, ali i Savez za Srbiju, odlučili su da bojkotuju predstojeće izbore.Ne mogu da govorim u ime cele opozicije, mogu da govorim u ime Demokratske unije. Naš stav je da u ovim okolnostima nema uslova za fer izbore...Mi smo jasno rekli da je jedini način da mi učestvujemo na izborima jeste da se produže rokovi za njihovo održavanje nakon usvajanja svih zahteva koji su izneli stručnjaci, takozvana 42 zahteva, među kojima su tri ključna, a onaj za medije posebno važan. Ukoliko bi međunarodni psorednici izdejstvovali da promenu izbornih uslova i poštovanje tih izbornih uslova, kao i novi rok koji bi tekao od trenutka stvaranja tih uslova, kako bi se stvorila normalna socijalna situacija, da građani mogu stvarno da sude ko je dobar, a ko ne, onda bismo mogli da učestvujemo na tim izborima", kazao je Tadić.S obzirom da su ti rokovi istekli, Tadić navodi da se "operaciono gledano, može ući u pregovore sa međunarodnim institucijama da se i rokovi pomere".Tadić, međutim, nije mogao da kaže da li je to realna opcija, s obzirom da, kako navodi, "živimo u organizovanoj laži već sedam godina".Na pitanje kako vidi određene trzavice unutar vladajuće koalicije i napade na neke od partnera SNS-a, kako bi, prema nekim teoretičarima, SPS ispala iz vlasti i na izbore išli kao opozicija, Tadić je izjavio da to nisu samo "teorije zavere"."Nije teorija zavere, treba tražiti odgovor na to u funkcionisanju Aleksandra Vučića, on je populistički lider koji primenjuje sve one principe brutalnog makijavelističkog vladanja. On najviše zamera svojim političkim kolegama, jer on je gospodar života i smrti. Setite se afere oko dačića i Miše Banane, to je forsirao upravo Vučić. Pa je on za to optužio mene, a ja sam ga tužio, a on izbegava dolaske na sud. Ima mnogo indicija da on pušta mnoge afere o ljudima iz stranke...Pitanje je da li ovo o organizovanoj trgovini oružjem pušta on, jer on tako vlada. To je Vučić, to je ustvari Šešelj i SRS, i oni su sa svojim vrednosnim sistemom pobedili", kazao je Tadić.Govoreći o bojkotu, gost Pressinga kaže da je on "veoma važan kao protest postojećoj vlasti i poruka evropskim političarima"."Jer su ti evropski političari upotrebili Vučića da bi on isporučio ono što te političke opcije koje podržavaju nezavisno Kosovo, žele da im se isporuči. Međutim, neki od njih žele da slome ideju bojkota jer bi ponovo da daju legitimitet Vučiću, jer se i dalje nadaju da će im on isporučiti očekivano", kaže Tadić.Na pitanje šta posle bojkota, lider SDS kaže da je potrebno da se formira jaka opoziciona stranka koja bi mogla da parira SNS-u."Ja sam izašao sa idejom koja je važnija od bojkota koji je kratkotrajno sredstvo, a to je da mora da se formira jedna velika opoziciona stranka. Bojkot je važan sa stanovišta mobilizacije onih stranaka koje žele da se bore protiv Vučića, i sa druge, važan je što može da pokaže da opozicija može da se ujedini. Mora da se organizuje politička stranka koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstati sistemu SNS-a. Opozicija mora da ima organizaciju na svakoj tački susreta sa SNS-om, da može da joj parira, što podrazumeva da ima jake lokalne organe i još mnogo toga", kazao je Tadić.Dodao je: "Ko misli da se pokretima, nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može da se smeni ovaj sistem, on se vara. Moja je obaveza da kažem kako se menja ovaj sistem. To jeste moguće i zato smo krenuli u formiranje Ujedinjenih demokrata, otvaramo vrata za sve druge, i to je jedini način da se sruši ova vlast".Govoreći o izbornim zakonima čiju promenu zahteva deo opozicije, Tadić kaže da ti zakoni jesu doneti u njegovo vreme, ali da su naprednjaci našli način da ih zaobilaze."Dve stvari su važne - prva, da li su se ti zakoni koji su na snazi poštovali ili ne, i da li se oni sada poštuju. SNS je pronašla svoje inovativno rešenje, po kojima se suspenduju ti zakoni, suspenduje se rad institucija. Na primer, nezavisne institucije i regulatorna tela, koje stavljaju pod svoju funkciju", rekao je Tadić.Na optužbe da je i on koristio funkcionersku kampanju, Tadić kaže: "Ja sam podneo ostavku pred izbore 2012. godine, nije bilo funkcionerske kampanje".N1: Postojale su vaše aktivnosti od trenutka kada su raspisani izbori do trenutka kada ste podneli ostavku."Pa morao sam to da radim. Ja sam podneo ostavku, pa smo ušli u raspisivanje izbora", kazao je.N1: Transparentnost Srbije je iznela podatak da je od 2012. do 2017. godine, Mirko Cvetković u toku predizbornih kampanja uvećao 300 odsto svoje aktivnosti, a Vi 400 posto. Nakon što ste podneli ostavku, nastavili ste da učestvujete u funkcionerskoj kampanj. Zašto ste otvarali deonice auto-puta ili stanove u naselju Stepa Stepanović?"Ne može se nastaviti funkcionerska kampanja ako više niste funkcioner. To što ja odlazim na poslove koji su bili vezani za moj rad, to ne znači da sam bio u funkcionerskoj kampanji. S jesne strane, Vi ste u pravu, sa druge niste. Jer su to stvari za koje sam bio organizaciono vezan. Mi smo započeli radove na Koridoru 10, pokrenuli smo proces izgradnje stanova, Stepa Stepanović je imao za cilj da se podigne građevinska industrija. U politici vi morate ono što ste radili kao svoje deo, da prikažete kao svoje delo. Funkcionesrka kampnaja podrazumeva da se zloupotrebljavaju državni resursi, ja nisam zloupotrebljavao te resurse. Mislim da je to bilo najmoralnije sto sam mogao da uradim. Pogotovo što mi nismo imali promociju kakvu sada radi Aleksandar Vučić. Ljudi misle da je sve puteve radio Vučić", kazao je Tadić.Na pitanje da li je za to da se potpuno zabrani kampanja državnih funkcionera pred izbore, Tadić kaže da "to ne postoji nigde u svetu"."U vreme kada sam ja bio 2012. predsednik Srbije, BIRODI je napravio analizu prisustva na RTS-u mene i Tomislava Nikolića, mog rivala - u nekim segmetima, Nikolić je imao više vremena nego ja. I ako mi vi kažete da sam bio u funkcionerskoj kampanju, ja ću vam reći da to nije istina", kazao je Tadić.Dodao je da je Vučić na predsedničkim izborima 2017. godine imao šest ili sedam puta više vremena na javnom servisu od oponenata Vuka Jerimića i Saše Jankovića."U moje vreme su institucije ipak radile svoj posao. Ja se nisam mešao u rad Jankoviću ili Šabiću, branio sam njihov rad. Nisam se mešao u uređivačku politiku RTS-a, ni u Vašu, na N1. Nije tačno da nisam hteo da dođem na N1, ali i to je pravo svakog političara...I ovo je dokaz da poštujem demokratska načela. I ova naša komunikacija svedoči na nemam nikakvu privilegiju...To ne može da se poredi s Vučićem", rekao je Tadić.Na pitanje da li je ikada dok je bio predsednik Srbije ili neko iz njegovog okruženja prisluškivao političke protivnike, Tadić kaže "apsolutno ne"."Optužio me je Vučić, pa se ispostavilo da je njega njegov bivši predsednik stranke Šešelj optužio, jer mu je donosio prisluškivane razgovore Tomislava Nikolića i mene. Ne, nikada nisam prisluškivao političke protivnike, ne pripadam političkim strukturama koja je ušla u politiku devedesetih godina, kada su se ti principi upražnjavali. Ja sam ušao kao pripadnik studentske organazacije, i mi smo prisluškivanje doživljavali kao najskaredniju stvar koja može da se radi u politivi. Zabranio sam svako prisluškivanje u političkoj borbi koju smo vodili", naglasio je Tadić.Tadić navodi i da je "očigledno kršenje zakona" bilo to kada je Vučič na jednoj televiziji čitao dokumente sa oznakom tajnosti. Vučić je izjavio da je odluku o skidanju oznake tajnosti sa dokumenata koji se tiču prisluškivanja doneo u skladu sa zakonom. "To sam uradio u skladu sa zakonom, sa članom 26, a ima ih više. Uostalom, ne pada mi na pamet da se bilo kome pravdam. I da tih članova nema, ja bih to uradio", rekao je tada Vučić.Postoji skraćena procedura kojom tajnost može da bude skinuta, rekao je Tadić i dodao da to ovde nije slučaj."Postoji skraćena procedura. Nategnuto, uz veliko prijatateljstvo suda i tužilaštva, je moguće. Vučić bi mogao da kaže da je skraćena procedura. On je nije skratio, on se toga opsetio naknadno...Ja sam to prvo objavio na konferenciji za medije, a onda su naknadno rekli da je Vučić to uradio na zakonit način. To je bilo očigledno kršenje zakona. I ja vam dajem podršku da insistirate i dalje na tome da se to dokaže. Nije to prva laž koju je Vučić izgovorio", kazao je Tadić.

----------------------------------------------------------