Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 05.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 9

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Obijena kuća novinarki KRIK-a Milici Vojinović

 Obijena kuća novinarki KRIK-a Milici Vojinović  

 Beograd // Novinarki KRIK-a Milici Vojinović jučeje obijena kuća, dok se ona sa porodicom nalazila van Srbije, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK.  

Njena rođaka je zatekla obijenu porodičnu kuću, a, kako KRIK navodi, slučaj će biti prijavljen policiji i radnoj grupi za zaštitu bezbednosti novinara. „Još uvek nije poznato da li je nešto ukradeno, ali u kući u kojoj novinarka živi nije bilo ničega što bi ugrozilo poverljivost izvora i budući rad naše organizacije", naglasili su iz KRIKa i dodali da su stvari izvađene izfioka i ormara, a fascikle sa poslovnom dokumentacijom njenog oca razbacane su po prostoriji.  

Redakcija KRIK-a pozvalaje nadležneda štopre ispitaju slučaj i otkriju da li je obijanje povezano sa novinarskim poslom. Oni su podsetili da je pre dve i po godine novinarki KRIK-a Dragani Pećo obijen i ispreturan stan i da tada ništa nije ukradeno. lako prijavljen policiji, taj slučaj i dalje nije rešen.  

Podsetimo, KRlKjejuče objaviojefotografiju sa sastanka u Crnoj Gori održanog pre dve godine kada su se sastali predsednik Srpske liste Gorana Rakića, kontroverzni biznismen sa Kosova Milan Radoičić i aktuelni kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, u vreme pregovaranja za formiranje vlade Ramuša Haradinaja. D. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 8

Rubrika: Društvo

Autori: Katarina Zivanović

Teme: Korupcija

Naslov: Nagrada za ćutanje

 Stručna Javnost razočarana vtsokim priznanjem koje je dobila republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac od IVancuske  

 Nagrada za ćutanje  

Gajić: U poslednjih nekoliko godina ima na desetine slučajeva u kojima se tužiteljka Dolovac "pravila mrtva"  

Beograd /// Vest da je republičkajavnatužiteljkaSrbije Zagorka Dolovac dobitnica francuskog ordena Legije časti u rangu viteza, u javnosti je dočekana sa nevericom i negodovanjem. Struka joj najviše zamera što na gotovo svakodnevna otkrića kriminalnih i koruptivnih radnji vlasti i ljudima bliskih vladajućoj koaliciji ne reaguje, dok je šira javnost uz podsmeh najčešće komentarisala da je "Zagorka živa", pošto se uglavnom ne oglašava.  

Orden koji je ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni uručio republičkoj javnoj tužiteljki Srbije spada u red najvišeg francuskog nacionalnog odlikovanja. Treba naglasiti da se on dodeljuje u znak zahvalnosti za izuzetan doprinos razvoju francusko-srpske saradnje, a u slučaju Zagorke Dolovac, ta saradnja se odnosi na krivično-pravnu oblast. Na koji način Dolovac obavlja poslove u Srbiji, za francusku vladu očigledno nije bilo dovoljnobitno.  

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže za Danas da ju je vest o uručenju ordenaZagorki Dolovac prilično iznenadila. -Iznenadilanasjetavest, pošto ni inače nemamo saznanja o aktivnostima gospođe Dolovac, ni na unutrašnjem, a naročito ne na međunarodnom planu isteče Boljević, koja nije mogla da odgovori na pitanje da li je priznanje zasluženo, "pošto ne zna o kakvim zaslugama je reč".  

Advokat Vladimir Gajić kaže za naš list da je u najmanju ruku bio šokiran kada je čuo da je Zagorka Dolovac dobila orden Legije časti.  

- Da jedna Francuska toliko degradira svoje odlikovanje i dodeli ga osobi koja je jedan običan sluga režima, zaistaneverovatno. Pitam se ponekad kuda ide ovaj svet kaže Gajić. Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko godina ima na desetine slučajeva u kojima se republička tužiteljka Dolovac "pravila mrtva".  

- Počev od Savamale, pa preko "hapšenja" novinara na inauguraciji, slučaja Babić, Mali, Šešelj, Hrkalović, familija ministra Stefanovića, navijači, korupcija na koridorima, izbori u Lučanima, Medveđi, Lončar, Vulin, Pink, napadi na novinare... Dakle, jedan katastrofalno loš tužilac koji je direktno kriv za stanje u društvu dobija orden kojim se priznaje čast nekome ko je u hibernaciji 10 godina - naglašava Gajić.  

Brojni slučajevi koje je naveo naš sagovornik proizvod su uglavnom rada istraživačkih novinara. Uprkos čvrstim dokazima o korupciji i kriminalnim radnjama predstavnikavlasti, republička tužiteljka nije pokrenula nijednu istragu u vezi sa otkrićima novinara u Srbiji.  

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Branko Čečen kaže za naš list da i jeste i nije iznenađen visokim priznanjem kojim je odlikovana Zagorka Dolovac.  

- To je jedna zgodna alatka francuske diplomatije koju su dobili uglavnom odlični ljudi, ali i neki kao što su Harvi Vajnstin, Emanuel Norijega, Vladimir Putin ili Bašar al Asad. Koliko sam čitao, Zagorka Dolovac ga je dobila pre svega zbog brzog postupanja po zamolnicama Francuske, što je francuskoj ambasadi verovatno vrlo važno. E sad, mislim da je problem što je ambasadi to važnije od desetina i desetina izveštaja i studija o vladavini prava koje je proizveo civilni sektor u Srbij i i sada već zaista ogoljenog odustajanja tužilaštava u Srbiji od sopstvene uloge u demokratiji smatra Čečen. On dodaje da se to uklapa u realpolitiku Zapada prema Srbiji.  

- Što pre svi razumemo kako to funkcioniše i kako da se uklopimo u tu politiku i zaustavimo dalju eroziju vladavine prava i demokratije u Srbiji, to bolje po nas. Dakle, bolje da se više ne iznenađujemo nego da nađemo načina da snažnije utičemo na nju. I da se oslonimo pre svega na nas same, ako mislimo da ikada počnemo da gradimo društvo u kojem nije ponižavajude živeti - zaključuje Čečen.  

Katarina Zivanović  

Kriterijum  

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Radomir Diklić ističe za Danas da je orden Legije časti u rangu viteza najviše priznanje koje stranac može da dobije. "Odluku o tome ko će ga dobiti donosi Vlada Francuske. Kriterijum je doprinos odnosima Francuske i Srbije. Osoba mora da ima određene moralne kvalitete, jer se Legija časti ne dodeljuje tektako. Ipak, akcenat je na unapređenju odnosa dve zemlje, a ne na nečijem radu u svojoj državi”, kaže Diklić Boljević: Iznenadila nas je ta vest, pošto ni inače nemamo saznanja o aktivnostima gospođe Dolovac ¦ Čečen:  

To se  

uklapa u  

realpolitiku Zapada prema Srbiji > o

----------------------------------------------------------

Datum: 05.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,10

Rubrika: Ekonomija

Autori: LJ. Bukvić

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: Zašto je tramvaj iskočio iz novih šina

 Zaštoje tramvaj iskočio iznovih šina  

Zašto je tramvaj iskočio iz novih šina  

 Beograd /// Polasataposle podneva u četvrtak na Mostu na Adi tramvaj na liniji 13 iskočio je iz šina i tom prilikom lakše je povređenajedna osoba, asaobraćaj jeobustavljen do predveče. Ekspresnom istragom juče je utvrđeno da je ljudski faktor uzrok iskakanja tramvaja, što je javnosti saopštio gradski sekretar za prevoz Jovica Vasiljević. Vozač tramvaja je, kako je rekao Vasiljević, odgovoran jer je vozio 61 kilometar na sat iako je na tom delu dozvoljeno kretanje od maksimalno 40 kilometara na sat.  

U sindikatu vozača GSP, međutim, tvrde da je problema na tramvajskim šinama na tom delu mosta bilo i ranije i da su vozači na linijama 11 i 13 i ranije upozoravali centralu na to da šrafovi nisu dobro postavljeni, te da na pojedinim mestima i nedostaju.  

Ko je odgovoran za nesreću na mostu na kom su šine urađene u junu ove godine pitali smo i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji nam nije odgovorio. Posao postavljanja tramvajskih šina na Mostu na Adi pripao je konzorcijumu Energoprojekt niskogradnja i Colas rail, a vrednost radova koje je finansirao Grad bila je dve milijarde dinara.  

Vesića smo pitali da li se zna ko je odgovoran za iskakanja vozila iz šina i da li je Grad naložio investitoru da popravi šine. Međutim, odgovor na ovo pitanje nije stigao ni od Vesića, ali ni od Energoprojekta.  

- Bili smo na licu mesta i razgovarali sa više vozača na linijama 11 i 13 i na tom mestu gde je diletacija postoji problem sazavrtnjimakoji ispadaju. Kako su nam rekli, oni su ranije ved obaveštavali centralu o tome na što su im oni rekli da znaju za problem i da sporije voze - kaže za Danas Ivan Banković, iz sindikata SOS GSP.  

On kaže da nisu uspeli da dobiju informaciju da li o tome da se vozi sporije u tom delu postoji i pismeno obaveštenje.  

- Tvrde da je vozač vozio 61 nasat, štonijemogućejer su "španci" odnosno tramvaj model CAF baždareni tako da ne mogu da pređu 60 kilometara na sat - napominje Banković.  

Naš sagovornik tvrdi da vozač još nije dobio rešenje o suspenziji kako su neki preneli, jer je on nakon nesreće otvorio bolovanje, ali kaže da će mu Sindikat pružiti svu pravnu pomoć. "Rešenja o suspenziji još nema, ali problem je što su vozači uvek prvi okrivljeni i najčešće i jedini. Mi ćemo već u ponedeljak prema zahtevu za pristup informacijamaodjavnogznačajatražiti da vidimo sve informacije o ovom što se desilo", napominje Banković.  

 Lj. Bukvić  

Iz Grada kažu daje vozač odgovoran zbog brže  

vožnje, Sindikat vozača tvrdi da je i ranije bilo problema na tom delu Tek što su napravljene, šine na Mostu na Adi već spremne za remont

----------------------------------------------------------

Datum: 05.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SPS će zatražiti i preporuku

 SPS će zatražiti i preporuku  

U razgovoru će učestovati i SPS, koji će, kako je rekao šef poslaničke grupe Borđe Milićević, od posrednika Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna zatražiti preporuku kako da poslanički mandati više ne budu predmet političke trgovine.  

Milićević smatra da je Vlada Srbije napravila korake ka unapređenju izbornih uslova, predložila rešenja za finansiranje političkih aktivnosti i promene u Agenciji za borbu protiv korupcije.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 4

Rubrika: Ekonomija

Autori: Lj. Malešević

Teme: Korupcija

Naslov: Razlika u kvadratima bila plodno tlo za korupciju

 GEODETSKI ZAVOD UVODI NOVU PROCEDURU ZA UPIS STANOVA KUPLjENIH U IZGRADNjI  

 Razlika u kvadratima bila  

plodno tlo za korupciju  

 Republički geodetski zavod uveo je novu proceduru značajnu za upis vlasništva, uz ocenu da ona smanjuje korupciju. Naime, u RGZ-u je uočeno da se kupci legalnih stanova u izgradnji, među kojima su prvenstveno mladi ljudi i porodice kojima je to često prvi sopstveni „krov nad glavom”, u praksi susreću s teškoćama upisa prava svojine zbog neslaganja površine stanova u izgradi i nakon izgradnje.  

Po objašnjenju RGZ-a, ugovori o kupoprodaji stanova u izgradnji po pravilu se zaključuju odmah nakon izdavanja građevinske dozvole, ali pre nego što je [7 predmetna nepokret- ¦ nost izgrađena. Dakle, ? znatno pre izdavanja upotrebne dozvole, a J zbog redovnih i dozvo- Š ljenih odstupanja u skladu s tehničkim standardima u gradnji, često dolazi do toga se površina stana označena u ugovoru, odnosno projektovana površina, razlikuje od izgrađene površine istog stana u upotrebnoj dozvoli, koja je osnov za konačan upis svojine.  

Razlike u površini između projektovane i stvarne površine stana u izgradnji često su korišćene kao povod da se kupci stanova podvrgavaju dodatnim procedurama i troškovima: zaključenje aneksa, pokretanje novih postupaka... Takvi zahtevi su stizali do pojedinih službi za katastar nepokretnosti, kako od samih kupaca, tako i od javnih beležnika i drugih aktera u lancu upisa prava.  

Tako se stvorio znatan koruptivni potencijal i postupalo se u suprotnosti sa Zakonom o postupku upisa u Katastar nepokretnosti i vodova. Zakon je kreiran tako da pruži zaštitu i sigurnost savesnim kupcima legalnih nepokretnosti putem moderne digitalne procedure.  

Cilj RGZ-a, kao registra, jeste da stanove uknjiži kad god su ispunjeni zakonski uslovi, a ne da istrajavanjem na nepotrebnim formalnostima služi kao povod za ostvarivanje raznih interesa pojedinaca koji nisu u vezi s upisom prava u Katastar.  

Da bi se rešio problem s kojim se često suočavaju kupci stanova u izgradnji, RGZ je svim svojim unutrašnjim jedinicama uputio raspis za pojednostavljenje procedure. Raspis objašnjava da razlika između ugovorene površine stana u izgradnji i konačno izgrađenog stanja ne predstavlja smetnju za upis po Zakonu o po-  

stupku upisa u Katastar nepokretnosti i vodova jer se u toj situaicji ne radi o neispunjenju formalnog uslova za upis. Pravo svojine na osnovu ugovora o kupoprodaji posebnog dela objekta u izgradnji upisuje se s površinom iz eleborata geodetskih radova koji se dostavljaju uz upotrebnu dozvolu.  

Lj. Malešević  

Veća površina stana nije sporna  

Tokom izgradnje stambenog objekta redovno dolazi do odstupanja od projektovane površine stanova, što ukazuje na to da se površina označena u ugovoru o kupovini razlikuje od površine istog dela u elaboratu geodetskih radova. Kako upravo „gotova” površina, odnosno ona na kraju izgrađena, predstavlja osnov za upis u Katastar, kupci stanova u izgradnji nađu se u velikom problemu jer u trenutku zaključenja ugovora o kupoprodaji nisu mogli znati da će površina u izgradnji biti povećana. Pri tom, veća površina izgrađenog stana u odnosu na projektovani nije sporna jer se upotrebna dozvola izdaje nakon tehničkog pregleda zgrade.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.10.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,8

Rubrika: Vesti

Autori: Jelena Pronić

Teme: Korupcija

Naslov: DIREKTOR POSLAO RADNIKE DA MI PSUJU MRTVOG SINA

OTAC PREMINULOG RADNIKA TVRDI

DIREKTOR POSLAO RADNIKE DA MI PSUJU MRTVOG SINA

Očajan Milovan Milivojević uveren je da su se njegove kolege, u strahu da ne izgube posao, organizovano okupile ispred suda u Ivanjici da podrže šefove „Namenske

JELENA PRONIĆ

Početak suđenja direktoru fabrike „Milan Blagojević - Namenska" iz Lučana Radošu Milovanoviću, povodom eksplozije u kojoj su 2017. godine poginuli radnici Milomir Milivojević (26) i Milojko Ignjatović (55), obeležio je skup radnika ovog preduzeća koji su došli ispred sudnice u Ivanjici da podrže svog šefa, ali i izvređaju kolegu koji je izgubio sina!

lako su zaposleni u „Namenskoj" mahom tvrdili da su se okupili samoinicijativno da pruže podršku i pozdrave direktora aplauzom, Milovan Milivojević, otac preminulog radnika Milomira, kaže za Kurir da su se njegove kolege okupile organizovano, u strahu od šefova kako ne bi izgubili posao.

- Ovo je katastrofa. Ispred sudnice sam video ljude sa kojima sam radio 35 godina, koji su mi u kuću dolazili, moje komšije, pa čak i dalju rodbinu. Došlo je njih 300-400 organizovano, da aplaudiraju direktoru, a meni da j*bu majku, deru se, vređaju... U fabrici su sindikald pravili spiskove ko dolazi, dozvolili su da proizvodnja stane, radnici su dobili dnevnice, a besplatno su točili gorivo na fabričkoj pumpi. Slabo je bilo radnika proizvodnje, više je bilo gospode iz uprave koji su znali da će izgubiti posao ako ne dođu. Nekoliko najglasnijih je i privedeno - kaže Milivojević.

On dodaje da se sve ovo dešavalo samo dan nakon sinovljevog rođendana:

- Tresao sam se, govorili su mi da sam ja ubio svog sina. Rekao sam ćerki da im ne dozvoli da mi dođu na sahranu kad umrem. Njima sam rekao: „Kolege, ako ste došli da me podržite, svaka vam čast, a ako ste došli direktoru da tapšete, dabogda samo na 30 sekundi  doživeli ono što i ja.“ Na 100 metara od sebe gledao sam kako mi sin gori...

Milivojević kaže da  od suđenja, koje je počelo dve godine nakon tragedije, ne očekuje „rgavdu, jer je sud pod patronatom Radoša Milovanovića".

Pored direktora, optuženi su i rukovodilac pogona raketnih goriva Vladimir Lončarević i tadašnji rukovodilac zaštite na radu Tomo Stojić. Njima se na teret stavlja teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa delom izazivanja opasnosti neobezbeđivanjem mera zaštite na radu, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Suđenje u Osnovnom sudu u Ivanjici odloženo je na molbu tužilaštva za 15. novembar, jer trećeokrivljeni Tomo Stojić pregovara o zaključenju sporazuma o priznanju krivice.

Advokat Dragan Palibrk

MILOVANOVIĆ NIJE TERAO RADNIKE DA DOĐU

Dragan Palibrk, advokat direktora „Namenske" Radoša Milovanovića, kaže za Kurir da njegov klijent nema nikakve veze sa okupljanjem radnika ispred suda:

- Pored mog velikog pijeteta prema boLu Ljudi koji su izgubiLi bLižnjeg, mis Lim da od početka procesa oštećena strana vrši neprimeren Linč, posebno prema mom kLijentu, i jedan neviđeni pritisak na rad organa pravosuđa. I ove tvrdnje su vid pritiska na javnost i sud. Za raz Liku od oštećenog, koji je izjavLjivao da ne veruje u pravosuđe jer je korumpirano, ja i te kako verujem u stručnost, pravičnost i nezavisnost sudstva.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.10.2019 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: R.H.

Teme: Korupcija

Naslov: Kućni zatvor podmitljivoj poreskoj inspektorki

 Kućni zatvor podmitljivoj poreskoj  

inspektorki  

 r.h.  

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na godinu dana kućnog zatvora Ratku Vranić, jer je kao inspektor Ioreske policije 2008. godine primila mito 20.000 evra, da ne bi podnela krivičnu prijavu za utaju poreza. Vranićeva je osuđena jer je sredinom maja 2008. godine pa do 4. juna iste godine kao inspektor Sektora poreske policije za grad Beograd zahtevala 55.000 evra od oca vlasnikajednogpreduzeća, kako ne bi podnela krivičnu prijavu protiv njegovog sina zbog utaje poreza.  

Ona je utvrdila da je sa računa preduzeća, čiji je vlasnik sin oštećenog, podignuto 27 miliona dinara, te da je reč o spornim isplatama, koje nije pratila odgovarajuća pisana dokumentacija, pa je tražila mito da to ne prijavi. R. X.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.10.2019 

Medij: Politika      Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: M. Čekerevac

Teme: javne rasprave

Naslov: Mali: Zakonima unapređujemo poslovni ambijent

 Mali: Zakonima unapređujemo poslovni ambijent  

  1. Čekerevac  

Obezbeđivanje uslova koji mogu da privuku  

veći broj učesnika na tržištu i prietup dodatnim alternativnim izvorima finansiranja za mikro, mala i srednja privredna društva, osnovni su ciljevi donošenja zakona o investicionim fondovima io alternativnim investicionim fondovima, rekao je juče Siniša Mali, ministar finansija, predstavljajući ova akta u Skupštini Srbije. Poslanici vladajuće koalicije podržavaju predložena rešenja, jer veruju da će unaprediti poslovni ambijent, a radikali tvrde da „zakone nije ni pisala naša vlada, nego američki USAID, što nama ništa dobro ne može doneti”.  

Govoreći o izmenama Zakona o otvorenim investicionim fondovima, ministar Mali je naveo je da je novina mogućnost kupovine investicionih jedinica uplatom u dinarima i u devizama, a investiciona jedinica je prenosivi finansijski instrument. Prema njegovim rečima, jedna od novina je ta što se, uz prethodnu saglasnost Komisije za hartije od vrednosti, omogućava ulaganje do sto odsto neto imovine otvorenog investicionog fonda u prenosive hartije od vrednosti i instrumente tržišta novca, čiji je izdavalac, ili za koje garantuje Republika Srbija, NBS, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, druga država ili javno međunarodno telo kome pripadaju jedna ili više članica pod određenim uslovima.  

Ministar Mali je predstavio i izmene Zakona o osiguranju depozita, kojima se „nastoji da se sistem osiguranja depozita sada u uslovima značajno unapređene finansijske stabilnosti dodatno uskladi sa najboljom međunarodnom praksom i standardima, kao i pravnim tekovinama EU”. Prema njegovim rečima, najznačajnije izmene su mogućnost obračuna premije i na osnovu razlika u poslovanju banaka i izmena osnovice za obračun redovne i vanredne premije, tako da se umesto na ukupne osigurane depozite fizičkih lica, preduzetnika makro, malih i srednjih pravnih lica premija obračunava na osigurane iznose depozita banaka do 50.000 evra, odnosno osiguranjem pokrivene iznose depozita navedenih osiguranih kategorija.  

U raspravije Nataša Jovanović (SRS) pitala predsedavajućeg „zapggo nije pozvan pravi kreator ovih zakona na sednicu, pošto je Siniša Mali predlagač u ime vlade, a stvarni kreator ovih zakona je navodna nevladina organizacija iza koje stoji američka država - USAID, koja je izdala saopštenje pre dve godine da je tim USAID-a predstavio Nacrt zakona o alternativnim investicionim fondovima Ministarstvu finansija i Komisiji za hartije od vrednosti”. Dodala je da su „ti 'usaidovci’ neformalni upravljači određenih finansijskih tokova i zakonskih okvira u Srbiji, a oni ništa dobro ne donose Srbiji, za njih je Srbija tržište jeftine radne snage i resursa kojih, hvala bogu imamo u izobilju, ali ne smemo tako lako da ih predamo u ruke svetskih moćnika i oligarha”.  

Ministar Mali joj je odgovorio da je zakone radila radna grupa predstavnika više ministarstava, kabineta premijerke NBS-a, Komisije za hartije od vrednosti i Poreske uprave i dodao: „Imali smo i konsultante iz USAID-a i iz Saveta stranih investitora, koji su nam pomagali da ovu materiju, koja nije toliko jednostavna, a koja je veoma važna za dalji razvoj tržišta kapitala i rast naše ekonomije, na pravi način pripremimo i da je predložimo vama. Važno je i da su ovi zakoni bili na javnoj raspravi, da smo čuli sugestije od svih zainteresovanih strana i na osnovu svega toga su pred vama zakoni iza kojih stoji Ministarstvo finansija i vlada, za koje smatram da su apsolutno najbolji i da će biti pokretačka snaga za dalji rast naše ekonomije i tržipgga kapitala. Rast naše ekonomije je osnovni cilj ekonomske politike koju ćemo voditi u narednom periodu.”  

Jovanovićeva mu je odvratila da je prošle godine izvoz neznatno porastao, ali je zato uvoz porastao za 13,6 odsto, „zar to nije zabrinjavajuće, gospodine ministre?”. Dodalaje da se uvozi utlavnom iz zapadnih zemalja i to roba široke potrošnje, koja ulazi u potrošačku korpu, u vrednosti od 800 miliona evra i pitala: „Zar nije bilo bolje da sprečite uvoznički lobi, a da sav taj novac bude uložen u razvoj prehrambene industrije, poljoprivrede, na kraju krajeva u nova radna mesta”. Ministar joj je odgovorio da je u prvih osam meseci ove godine rastao i izvoz i uvoz i da nikakav problem ne postoji: „Robni uvoz je porastao za 8,7 odsto, a izvoz za 6,95 odsto, pri čemu od ovih 8,7 odsto rasta robnog uvoza najbrže raste uvoz opreme 14,6 odsto, 260 miliona evra, onda potrošne robe 14,2 odsto i uvoz sredstava za reprodukciju 5,9 odsto, to su sirovine neophodne za proces proizvodnje u ukupnom iznosu od 480 miliona evra. Dakle, u strukturi uvoza imamo 740 miliona evra za uvoz opreme i sirovina, to pokazuje da nam se otvaraju fabrike i nova radna mesta”.  

Novina je mogućnost kupovine investicionih jedinica uplatom u dinarima i u devizama, a investiciona jedinica je prenosivi finansijski instrument, najavio ministar finansija

----------------------------------------------------------

Datum: 05.10.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 11

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Policija Austrije češlja poslovanje. "Novomatika"‘ u regionu

POSLE SKANDALOZNIH ZAKONSKIH IZMENA U OBLASTI IGARA NA SREĆU U RS

Policija Austrije češlja poslovanje. "Novomatika"‘ u regionu

Vrh austrijske policije odlučan je da do kraja ispita veze Slobodarske partije Austrije i „Novomatika“, kao i na koje je načine ova kompanija ostvarivala i ostvaruje uticaj na tržište igara na sreču u Republici Srpskoj, ali i u čitavom regionu.

Nakon što je austrijski političar Hanc-Kristijan Strahe svog stranačkog kolegu iz Slobodarske partije Pitera Sidloaletos pokušao da postavi na mesto finansijskog direktora „Kazinos Austrija“, u kom svoj vlasnički udeo ima „Novomatik“, u zamenu za iniciranje zakonskihizmenakoje bi kompaniji Johana Grafa mogle da obezbede potrebne licence za priređivanje elektronskih igara, Austriju potresa novi skandal. Poslednja u nizu krajnje sumnjivih poslovnih kombinacij a austrijske kompanije je njen ulazak i na tržište Repubhke Srpske, i to uz svesrdnu pomoč nekadašnjeg vlasnika lanca kladionica Astra sports Vlade Vukovića - inače austrijskog državljanina, i Miloša Pejića, predstavnika „Novomatikovih" ćerki-firmi „Novo RS“ i „RSA Gaming“.

AUSTRIJSKO-ALBANSKILOBI Tamošnja vlast omogućila je neometan udar na temelje vladavine prava, podredivši svoje najviše pravne akte interesima austrijsko-albanskog lobija, i za „Novomatik“ otvorila vrata svoje privrede, prethodno ugasivši poslovanje domaćih privatnih licenciranih priređivača igara na sreću. Usledilo je usvajanje novog zakona o igrama na sreću, koji je dozvolio da Narodna lutrijapriređivanje elektronskih igarapoveriprivatnoj kompaniji, za koju je raspisan tender. Uprkos definisanju suludih uslova koji su uključivali astronomske iznose zahtevanog godišnjeg prometa, kao pobednica tendera proglašena je fantomska firma „CASINOS AUSTRIA VLT AG“, registrovana pre nešto više od mesec dana u Švajcarskoj. Bez ikakvog ostvarenog prometa i stečenog iskustva u priređivanju igara na sreću (za koji je na tenderu traženo da iznosi najmanje deset godina), ovo preduzeće raspolaže sa samo dva zaposlena, od kojihjedan već tri decenije posluje u ovoj industriji, a na koje sve načine - pokazaće istraga, za kojuje austrijskapolicija, kako saznajemo, dosad dobila više nego dovoljno materijala. Kadaje „Novomatik" 1. decembra 2016. godine preuzeo kontrolu nad Narodnom lutrijom Albanije, posle čegaje Herald Nojman istakao da su „istočnaijugoistočna Evropa među glavnim tržištima u kojima je „Novomatik“ osigurao odličnupoziciju“, izrazivši nadu da će „Novomatik“ nastaviti dauspešno sprovodi svoju strategiju u ovom delu sveta, trebalo je da bude jasno da čelnici ove austrijske firme neće prezati od ustava i zakona balkanskih zemalja kako bi ostvarili svoje ciljeve.

MUTNE RADNJE

Imajući u vidu stepen beskrupuloznosti kompanije Johana Grafa, koju konstantno pokazuje u svojoj matičnoj državi, i ne treba da čudi ništa od onoga čime se austrijski milijarder već duže vreme bavi u našem regionu. Objašnjenje svih mutnih radnji koje se po dirigovanoj režiji odvijaju na balkanskom tržištu igara na sreću možda bi mogao da pruži Vukovićev i Pejićev pomagač Adnan Š., o kom regionalni mediji govore kao o mozgu njihovih operacija, i to sa sedištem u Skoplju, kom podršku pruža premijer Severne Makedonije ZoranZaev. Dokaztogaje stanje na makedonskom tržištu igara na sreću, na kom zaoštravanje regulatornih rešenja nedvosmisleno vodi gašenju cele industrije i razvoju crnog tržišta.

Rešenost „Novomatika“ da osvoji region ilustruje i aktivnost njegovih vlasnika u Sloveniji, na čije je tržište ova kompanija ušla pre deset godina, od kada ponude za kupovinu redom šalje svim priređivačima igara na sreću. Prošle godine Graf je tako postao vlasnik već sedme slovenačke kockarnice, pa sadaposeduje više od četvrtine svih salona s koncesijom, od kojih ukupno prihoduje više od 22 miliona evra godišnje. Prema izvorima iz industrije, „Novomatik“jenadomak sklapanja ugovora o kupovini „Casino Princess" u Novoj Gorici, dela turskog lanca „Princess Group International", koji je poslednjih godina trpeo vehke gubitke, što se uklapa u Grafovu strategiju kupovine onih koji su u lošem fmansijskom položaju i sjajno objašnjava lakoću preuzimanjabalkanskeindustrije. S.T.

VEZE SLOBODARSKE PARTIJE AUSTRIJE SA RS Prema pisanju vodećih bečkih dnevnih Ustova baziranom na saznanjima iz istrage, jedan od Štraheo vih telohranitelja „imao je poslove sa strane“, i to na teritoriji BiH, što je samo jedan od primera povezanosti Slobodarske partije Austrije i Republike Srpske. On je, naime, još 2013. osnovao kompaniju pod imenom „RSM Aviation Trading“, čije je sedište u Brčkom, na adresi na kojoj se u reatnosti nalazi benzinskapumpa, sveganekoliko stotinametaraod entitetske linije od koje počinje Republika Srpska. Već neko vreme, kako se navodi, postoje ozbUjne sumnje daje osnivač ove firme OUver Ribarih, jedan od učesnika afere „Ibiza“, i to zajedno sa advokatom iz Beča, koji se u medijimapominje kao izvesni M. Za njih dvojicu takođe se zna da su austrijskim istražnim organima još 2015. dostavljaU dokaze o mahinacijama Štrahea i njegove stranke, možda zato što su odUčno upućeni u njih.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.10.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 13

Rubrika: Aktuelno

Autori: J.Ilić

Teme: Korupcija

Naslov: “INDEKS“ ODLAGALI I ŠTRAJKOVI I POPLAVE

SVI APSURDI NAJMASOVNIJEG SUđENjA ZA KORUPCIJU U SRBIJI KOJE DUŽE OD DESET GODINA NEMA EPILOG

"INDEKS" ODLAGALI I ŠTRAJKOVI I POPLAVE

SUĐENjE optuženima za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, pred Višim sudom u Smederevu, prema očekivanjima, trebalo bi da se završi prvostepenom presudom do kraja godine. Za deceniju koliko traje, jedan od najkompleksnijih predmeta u istoriji srpskog pravosuđa, tri puta je počinjao iznova, a od prvog dana maratonski proces prate brojni apsurdi!

Viši sud u Smederevu, nakon što je dobio "vruć krompir" da postupa u ovom predmetu, odmah se proglasio nenadležnim, sa zahtevom da sudi Specijalni sud za organizovani kriminal, što - nije prošlo! Potom je sud tražio da se, zbog velikog broja optuženih i nedostatka prostora, sudi u beogradskoj Palati pravde. I to je odbijeno, pa je u sudnicu pretvorena sala Skupštine grada Smedereva.

"Indeks" daje odgovor na dilemu - ko bi bolje od doktora pravnih nauka umeo da koristi sve prednosti i mane pravosudnog sistema Srbije. Apsurd je i to što prva optužnica iz 2007. godine godinu dana nije mogla da postane pravosnažna jer uručivanje nije okončano, pošto optuženi "nisu mogli da se nađu". Sud nije imao kud nego da naredi privođenje svih koji nisu primili optužnicu.

U klupama se našlo rotovo stotinu pravnika, što optuženih profesora što branilaca. Ostala je upamćena rečenipa sudije Slađane Bojković na prvom glavnom pretrep' 'Drago mi je da vas vidi.m v !oli kom broju."

Kada je, dve godine od iz biJanja afere, 2009. počelo suđenje, počeli su da se nižu i zahtevi za nzuzeća sudije, članova veća. tužioca, pa čak i republičkog javnog tužioca i predsed nika Vrhovnog suda. Na pr vom ročištu bilo je 29 zahteva za izuzeća! Sve ovoje oteglo početak proces a jer se na odluke čekado deve! meseci.

Pretresi su oaaaiann zbog reforme pravosgđa. štrajka advokata. na cak i; poplava. Nadalje. korišć'na su sva zamisliva zakonom dozvoljena opravdanja sa odugovlačenje. Optuženi cv izostanke pravdali lekarskim uverenjima, ali i seminarima i kongresima u inostranstvu.

Ono što se smatra kuriozitetom postupka jeste činjenica da dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Predrag Stojanović, sedam godina nije saslušan, a nedolaske je pravdao zdravstvenim problemima. Iako su lekarska uverenja oila uredna, cv.ije proverem ustanovio da je dekan u isto vreme držao predavanje i ispite. Kada je Apelapioni sed potvrdio odluku Više! suda o određivanju pritvora Stojanoviću isoi izbegavanja suđenja. sudija je izdada nalog za njegovo hapšenje. Dekan se tek tada pojavio na sudu. odakle je pos.pat v pritvor. koji mu je potom, zamenjen Jemstvom od milion dinara.

Jedna od zanimljivosti u vezi sa ovim procesom jeste i način kako je dospeo pred smederevski. umesto sud u Kragujevcu.

Prikriveni islednik Tomislav Spasić, koji je kao lažni student prikupljao dokaze o korupciji na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, što je bio prvi put da se ovaj pravni institut koristi u jednom krivičnom postupku, oio je služoenik smederevske policije. To je, uz blagoslov vrha policije, najpre, istragu, a onda i sudski postupak iz Kragujevca dovelo v Smederevo.

Spasić. koji je radio na predmetu nezakonite preregistracije vozila. u koju je navodno sio umešan prvooptuženi Saša Jovanović iz Velike Plane, na suđenju je izjavio da mu je Jovanović tražio "da stopira istragu o nelegalnoj trgovini automobilima, a da mu zauzvrat obezbedi diplomu Pravnog fakulteta u Kragujevcu bez polaganja ispita". Spasić je naveo da je o "ponudi" istog dana izvestio svoje policijske starešine u Smederevu.

Spasić je na sudu svedočio da mu je, kao lažnom studentu, upisivano i po pet ocena na ispitima na koje nije izlazio, čak i da je "polagao" i pre upisa na fakultet i dok je bio na moru. Detaljno je objasnio gde je, kome i koliko novca predavao za ove usluge. Njegove reči potkrepljene su snimcima.

Tokom istrage i tajnog nadzora po odobrenju tadašnjeg istražnog sudije. nastalo je oko 40 diskova sa snimljenim audio i video--materijalom koji su na sudu pregledani, ali na pretresima zatvorenim za javnost. Advokati su i tada, kao i sada, oštro protestovali tvrdeći da je "skriveni islednik" prikupljao dokaze vršeći krivična dela nedozvoljenog audio i video snimanja. navodeći da njihovi klijenti "nisu dali pristanak da budu snimani kamerom, fotografisani, niti da se snimaju njihovi telefonski razgovori".

Optuženi i njihovi branioci su Apelacionom sudu podneli zahtev da se video i audio-snimci ne koriste u dokaznom postupku, ali je zahtev odbijen kao neosnovan. ¦ J.ILIĆ

SUDBINA PRVOG »EMOTIVNOG" TUŽIOCA

 IZUZEĆE prvog tužioca traženo je nakon njegovog saopštenja za javnost. U njemu je on izrazio negodovanje zbog seminara na Kopaoniku na kome je trebalo da optuženi profesori drže predavanja tužiocima ali i sudijama koji im sude. Pod salvom optužbi da je pristrasan, tužilac se sutradan pravdao da je to bila "emotivna reakcija i lični stav". Ipak, ovo je imalo za posledicu da se tužilac izuzme u postupku za u saopštenju pomenutog optuženog Olivera Antića, a predmet dodeli beogradskom okružnom tužiocu koji je kasnije odustao od gonjenja. Antić je kasnije postao savetnik predsednika države, a danas je ambasador Srbije u Portugaliji. Iako je u saopštenju pomenuta i profesorka Emilija Stanković, njen zahtev za izuzeće tužioca nije usvojen.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: Prva televizija

Rubrika: Noćni žurnal.

Autori: 

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zakon o finansiranju političkiih aktivnosti

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti koji je na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS i ?ancelarije za demokratske institucije i ljudska prava izradilo Ministarstvo finansija od danas je u javnoj raspravi, saopšteno je nakon današnje sednice Vlade.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: Prva televizija

Rubrika: Jutro/Prva TV

Autori: 

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Zakon o finansiranju političkiih aktivnosti

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti koji je na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS i ?ancelarije za demokratske institucije i ljudska prava izradilo Ministarstvo finansija od danas je u javnoj raspravi, saopšteno je nakon današnje sednice Vlade.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: N1

Rubrika: Crvena linija/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Crvena linija o korupciji u regionu

Korupcija je osnovni razlog zašto mladi odlaze iz zemalja regiona, pokazalo je poslednje istraživanje Fridrih Ebert fondacije.U BIH u kojoj 30 odsto od tendera i javnih nabavki završi u privatnim džepovima, čak 77 procenata mladih smatra da je partijska pripadnost važna za posao. U Srbiji, koja prema oceni Fiskalnog saveta, zbog korupcije ima najmanji privredni rast u Evropi, svaki četvrti građanin je imao iskustvo sa korupcijom. Hrvatska zbog korupcije godišnje gubi 13,5 odsto BDP, što je 38 puta više od izdvajanja za nezaposlene i 13 puta više nego budžet za policiju.Zašto je uprkos novim Strategijama, akcionim planovima i donetim Zakonima korupcija u zemljama regiona povećana? Kako se izboriti sa sistemskom korupcijom i postoji li politička volja da se ona smanji? Da li je korupcija kulturološko pitanje i koja je uloga građana u korupciji?O korupciji u regionu u Crvenoj liniji govore Zoran Gavrilović iz BIRODI-a, Oriana Ivković Novokmet iz GONG-a i Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju korupcije.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/otkrivamo-evo-sa-kakvim-predlozima-ce-pred-mekalistera-izaci-vlast-a-sa-kakvim/tghnzvs

Autori: Danijela Luković

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: OTKRIVAMO Evo sa kakvim predlozima će pred Mekalistera izaći vlast, a sa kakvim opozicija

Mere Vlade za poboljšanje izbornih uslova, usvajanje preporuka stručnog tima "1 od 5 miliona" najmanje devet meseci pre izbora i ideja o prelaznoj predizbornoj vladi, predlozi su sa kojima će opozicija i vlast izaći na sastanak sa Dejvidom Mekalisterom.Razgovori sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju biće održani 9. i 10. oktobra u staroj zgradi Skupštine Srbije u Kralja Milana. Trebalo bi da rezultiraju izlaskom opozicije na izbore. U parlamentu je pre dva dana, prema saznanjima "Blica", održan sastanak na kojem je bilo reči o nastupajućem susretu sa evropskim diplomatom. Za sada je poznato da će biti u formatu "1+1", što znači da će svaka poslanička grupa imati po dva predstavnika, predsednika grupe i još jednog pregovarača.- U prvoj fazi tema bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu izborni uslovi, mediji i birački spisak. Ostaje da se vidi u kojoj će formi učestvovati predstavnici neparlamentarnih stranaka i predstavnici civilnog sektora. U Skupštini ima 15 poslaničkih grupa, a u razgovorima će učestvovati i predsednica parlamenta Maja Gojković - objašnjava izvor "Blica".Očekuje se da vlast na razgovore dođe sa 10 zaključaka koji su usvojeni posle okruglih stolova održanih na Fakultetu političkih nauka. Šef radne grupe Vlade za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović rekao je da je usvajanjem mera pokazana spremnost da se razgovara o svemu onome što Vlada može da učini uredbama i zaključcima, o izmeni zakona i donošenju podzakonskih akata, kao i da Vlada može da napravi korak napred kojim će izborni uslovi biti poboljšani.Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže za "Blic" da je time napravljen iskorak u poboljšanju izbornih uslova.- Nakon svih okruglih stolova, SPS je predstavio 17 preporuka, poput onoga da se odredi šta čini izbornu kampanju, precizira zloupotreba javnih resursa, da se izaberu nedostajuća tri člana REM, da Agencija za borbu protiv korupcije definiše i rokove i ulogu... Ovi predlozi su kompatibilni i sadržani onome što je usvojila Vlada. Time je Vlada napravila iskorak u poboljšanju izbornih uslova, i napravila ravnotežu između poštovanja prava pozicije i opozicije - smatra Milićević.Što se tiče opozicije, kada je u pitanju Narodna stranka, koja je deo Saveza za Srbiju, do birališta vodi sprovođenje dokumenta o izbornim uslovima grupe eksperata protesta "1 od 5 miliona", i to najmanje devet meseci od izbora, kaže potpredsednik ove partije Miroslav Aleksić.- Kada budemo dobili zvaničan poziv i saznali u kom formatu je planiran sastanak, odlučićemo da li ćemo prisustvovati. Svakako smo spremni da razgovaramo sa predstavnicima EU kako bismo došli do rešenja političke krize u kojoj se nalazi Srbija. Da bi izbori mogli da se održe, neophodno je da vlast ispuni i sprovede u praksi zahteve građana, opozicije i NVO koje su izašle sa preporukama. Takođe, u izveštaju Evropske komisije jasno je navedeno da u Srbiji nema slobodnih medija, da su institucije devastirane, a vladavine prava gotovo i nema. Problem je što do sada ništa iz tih izveštaja nije primenjeno. Mi tražimo da vlast u praksi sprovede dokument o izbornim uslovima, koji je pre svega poštovanje zakona, kako bi se u roku od devet meseci od implementacije održali demokratski i slobodni izbori - navodi Aleksić.Mekalister je sredinom septembra, posle posete Beogradu, poručio da je EP spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Maje Gojković. Ona je odgovorila da je angažman EP dobrodošao i izašla sa predlogom datuma razgovora.Demokratska stranka podržava predloge Crte i "1 od 5 miliona"Aleksandra Jerkov kaže da DS podržava predloge Crte i ekspertskog tima "1 od 5 miliona".- Pažljivo smo ih razmotrili. Oni jasno definišu do kojih je izmena zakona neophodno da dođe da bi građani na izborima mogli da glasaju slobodno i oslobođeni od straha, pritisaka i ucena. Ti zahtevi se, pre svega, odnose na način na koji se vodi i finansira kampanja, na definisanje učešća funkcionera u kampanji, sankcije za pritiske i ucene građana i na slobodne medije. Osim toga, moramo razgovarati i o garancijama za ispunjenje ovih uslova i sprovođenje ovih zakona. To su ključni zahtevi, ne zbog opozicije, nego da bi građanima zaista bila pružena mogućnost stvarnog izbora - kaže Jerkov.LDP nema dilemu, spremili zakonLider LDP-a Čedomir Jovanović nema dileme. On za "Blic" kaže da pred Mekalistera ide sa predlogom o predizbornoj vladi sastavljenoj od vlasti i opozicije, a koja bi bila formirana raspisivanjem izbora.- LDP ima već spremljen zakon o predizbornoj vladi, u koju ne bi ušli lideri stranaka, a oni koji bi bili u njoj ne bi mogli da budu kandidati na izborima. LDP ne mora da bude u toj vladi, a sigurno je da ja u njoj ne bih uzeo učešće. To nije vlada koja će dovesti opoziciju na vlast i da sruši Vučića već će dovesti do izbora - rekao je Jovanović za "Blic".Predložene mere vlasti1. Sankcije za zloupotrebu JP u političke svrhe i zabrana pritisaka na zaposlene u JP i javnoj upravi u vezi sa podrškom strankama2. Duplirana kazna za zloupotrebu funkcije3. Dijalog sa RTS4. Javno slušanje u Skupštini o radu REM5. Izbor troje neimenovanih članova REM6. Agenciji za borbu protiv korupcije rok od pet dana za odluke po prijavama u kampanji7. Funkcioneri bez političkih aktivnosti u toku radnog vremena8. Oštrija kontrola trošenja novca za promociju stranaka9. Telo za kontrolu kampanje u štampanim i onlajn medijima10. Obuka onih koji rade na biračkom spisku i članova biračkih odbora                          

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/donosi-resenje-za-vanredne-parlamentarne-izbore-vlast-i-opozicija-oci-u-oci/256346/vest

Autori: Alo!

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Donosi rešenje za vanredne parlamentarne izbore! Vlast i opozicija oči u oči

EVROPSKI DIPLOMATA STIŽE U BEOGRAD! Donosi rešenje za vanredne parlamentarne izbore! Čeka se velika odlukaAUTOR: Alo.rs/Blic/I.L. DATUM I VREME: 04.10.2019. 07:55Razgovori sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju biće održani 9. i 10. oktobra u Narodnoj Skupštini!Mere Vlade za poboljšanje izbornih uslova, usvajanje preporuka stručnog tima "1 od 5 miliona" najmanje devet meseci pre izbora i ideja o prelaznoj predizbornoj vladi, predlozi su sa kojima će opozicija i vlast izaći na sastanak sa Dejvidom Mekalisterom. Razgovori sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju biće održani 9. i 10. oktobra u staroj zgradi Skupštine Srbije u Kralja Milana. Trebalo bi da rezultiraju izlaskom opozicije na izbore. U parlamentu je pre dva dana održan sastanak na kojem je bilo reči o nastupajućem susretu sa evropskim diplomatom. Za sada je poznato da će biti u formatu "1+1", što znači da će svaka poslanička grupa imati po dva predstavnika, predsednika grupe i još jednog pregovarača. - U prvoj fazi tema bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu izborni uslovi, mediji i birački spisak. Ostaje da se vidi u kojoj će formi učestvovati predstavnici neparlamentarnih stranaka i predstavnici civilnog sektora. U Skupštini ima 15 poslaničkih grupa, a u razgovorima će učestvovati i predsednica parlamenta Maja Gojković - objašnjava izvor. Očekuje se da vlast na razgovore dođe sa 10 zaključaka koji su usvojeni posle okruglih stolova održanih na Fakultetu političkih nauka. Šef radne grupe Vlade za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović rekao je da je usvajanjem mera pokazana spremnost da se razgovara o svemu onome što Vlada može da učini uredbama i zaključcima, o izmeni zakona i donošenju podzakonskih akata, kao i da Vlada može da napravi korak napred kojim će izborni uslovi biti poboljšani. Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže za "Blic" da je time napravljen iskorak u poboljšanju izbornih uslova. Nakon svih okruglih stolova, SPS je predstavio 17 preporuka, poput onoga da se odredi šta čini izbornu kampanju, precizira zloupotreba javnih resursa, da se izaberu nedostajuća tri člana REM, da Agencija za borbu protiv korupcije definiše i rokove i ulogu... Ovi predlozi su kompatibilni i sadržani onome što je usvojila Vlada. Time je Vlada napravila iskorak u poboljšanju izbornih uslova, i napravila ravnotežu između poštovanja prava pozicije i opozicije - smatra Milićević. Što se tiče opozicije, kada je u pitanju Narodna stranka, koja je deo Saveza za Srbiju, do birališta vodi sprovođenje dokumenta o izbornim uslovima grupe eksperata protesta "1 od 5 miliona", i to najmanje devet meseci od izbora, kaže potpredsednik ove partije Miroslav Aleksić. - Kada budemo dobili zvaničan poziv i saznali u kom formatu je planiran sastanak, odlučićemo da li ćemo prisustvovati. Svakako smo spremni da razgovaramo sa predstavnicima EU kako bismo došli do rešenja političke krize u kojoj se nalazi Srbija. Da bi izbori mogli da se održe, neophodno je da vlast ispuni i sprovede u praksi zahteve građana, opozicije i NVO koje su izašle sa preporukama. Takođe, u izveštaju Evropske komisije jasno je navedeno da u Srbiji nema slobodnih medija, da su institucije devastirane, a vladavine prava gotovo i nema. Problem je što do sada ništa iz tih izveštaja nije primenjeno. Mi tražimo da vlast u praksi sprovede dokument o izbornim uslovima, koji je pre svega poštovanje zakona, kako bi se u roku od devet meseci od implementacije održali demokratski i slobodni izbori - navodi Aleksić. Mekalister je sredinom septembra, posle posete Beogradu, poručio da je EP spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Maje Gojković. Ona je odgovorila da je angažman EP dobrodošao i izašla sa predlogom datuma razgovora. Predložene mere vlasti 1. Sankcije za zloupotrebu JP u političke svrhe i zabrana pritisaka na zaposlene u JP i javnoj upravi u vezi sa podrškom strankama 2. Duplirana kazna za zloupotrebu funkcije 3. Dijalog sa RTS 4. Javno slušanje u Skupštini o radu REM 5. Izbor troje neimenovanih članova REM 6. Agenciji za borbu protiv korupcije rok od pet dana za odluke po prijavama u kampanji 7. Funkcioneri bez političkih aktivnosti u toku radnog vremena 8. Oštrija kontrola trošenja novca za promociju stranaka 9. Telo za kontrolu kampanje u štampanim i onlajn medijima 10. Obuka onih koji rade na biračkom spisku i članova biračkih odbora Bonus video: Ana Brnabić o upadu u Rektorat      

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/10/04/predlozi-za-sastanak-sa-mekalisterom-evo-sta-nudi-vlast-a-sta-opozicija/izdvajamo/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Predlozi za sastanak sa Mekalisterom: Evo šta nudi vlast, a šta opozicija

Mere Vlade za poboljšanje izbornih uslova, usvajanje preporuka stručnog tima "1 od 5 miliona" najmanje devet meseci pre izbora i ideja o prelaznoj predizbornoj vladi, predlozi su sa kojima će opozicija i vlast izaći na sastanak sa Dejvidom Mekalisterom. Razgovori sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju biće održani 9. i 10. oktobra u staroj zgradi Skupštine Srbije u Kralja Milana, a trebalo bi da rezultiraju izlaskom opozicije na izbore. U parlamentu je pre dva dana, prema saznanjima "Blica", održan sastanak na kojem je bilo reči o nastupajućem susretu sa evropskim diplomatom. Za sada je poznato da će biti u formatu "1+1", što znači da će svaka poslanička grupa imati po dva predstavnika, predsednika grupe i još jednog pregovarača. "U prvoj fazi tema bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu izborni uslovi, mediji i birački spisak. Ostaje da se vidi u kojoj će formi učestvovati predstavnici neparlamentarnih stranaka i predstavnici civilnog sektora. U Skupštini ima 15 poslaničkih grupa, a u razgovorima će učestvovati i predsednica parlamenta Maja Gojković", objašnjava izvor "Blica". Očekuje se da vlast na razgovore dođe sa 10 zaključaka koji su usvojeni posle okruglih stolova održanih na Fakultetu političkih nauka. Šef radne grupe Vlade za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović rekao je da je usvajanjem mera pokazana spremnost da se razgovara o svemu onome što Vlada može da učini uredbama i zaključcima, o izmeni zakona i donošenju podzakonskih akata, kao i da Vlada može da napravi korak napred kojim će izborni uslovi biti poboljšani. Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže za "Blic" da je time napravljen iskorak u poboljšanju izbornih uslova. " Nakon svih okruglih stolova, SPS je predstavio 17 preporuka, poput onoga da se odredi šta čini izbornu kampanju, precizira zloupotreba javnih resursa, da se izaberu nedostajuća tri člana REM, da Agencija za borbu protiv korupcije definiše i rokove i ulogu… Ovi predlozi su kompatibilni i sadržani onome što je usvojila Vlada. Time je Vlada napravila iskorak u poboljšanju izbornih uslova, i napravila ravnotežu između poštovanja prava pozicije i opozicije", smatra Milićević. Što se tiče opozicije, kada je u pitanju Narodna stranka, koja je deo Saveza za Srbiju, do birališta vodi sprovođenje dokumenta o izbornim uslovima grupe eksperata protesta "1 od 5 miliona", i to najmanje devet meseci od izbora, kaže potpredsednik ove partije Miroslav Aleksić. Pogledaj i ove vesti... "Kada budemo dobili zvaničan poziv i saznali u kom formatu je planiran sastanak, odlučićemo da li ćemo prisustvovati. Svakako smo spremni da razgovaramo sa predstavnicima EU kako bismo došli do rešenja političke krize u kojoj se nalazi Srbija. Da bi izbori mogli da se održe, neophodno je da vlast ispuni i sprovede u praksi zahteve građana, opozicije i NVO koje su izašle sa preporukama. Takođe, u izveštaju Evropske komisije jasno je navedeno da u Srbiji nema slobodnih medija, da su institucije devastirane, a vladavine prava gotovo i nema. Problem je što do sada ništa iz tih izveštaja nije primenjeno. Mi tražimo da vlast u praksi sprovede dokument o izbornim uslovima, koji je pre svega poštovanje zakona, kako bi se u roku od devet meseci od implementacije održali demokratski i slobodni izbori", navodi Aleksić. Mekalister je sredinom septembra, posle posete Beogradu, poručio da je EP spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Maje Gojković. Ona je odgovorila da je angažman EP dobrodošao i izašla sa predlogom datuma razgovora. Aleksandra Jerkov kaže da DS podržava predloge Crte i ekspertskog tima "1 od 5 miliona". "Pažljivo smo ih razmotrili. Oni jasno definišu do kojih je izmena zakona neophodno da dođe da bi građani na izborima mogli da glasaju slobodno i oslobođeni od straha, pritisaka i ucena. Ti zahtevi se, pre svega, odnose na način na koji se vodi i finansira kampanja, na definisanje učešća funkcionera u kampanji, sankcije za pritiske i ucene građana i na slobodne medije. Osim toga, moramo razgovarati i o garancijama za ispunjenje ovih uslova i sprovođenje ovih zakona. To su ključni zahtevi, ne zbog opozicije, nego da bi građanima zaista bila pružena mogućnost stvarnog izbora", kaže Jerkov. Lider LDP-a Čedomir Jovanović nema dileme. On za "Blic" kaže da pred Mekalistera ide sa predlogom o predizbornoj vladi sastavljenoj od vlasti i opozicije, a koja bi bila formirana raspisivanjem izbora. " LDP ima već spremljen zakon o predizbornoj vladi, u koju ne bi ušli lideri stranaka, a oni koji bi bili u njoj ne bi mogli da budu kandidati na izborima. LDP ne mora da bude u toj vladi, a sigurno je da ja u njoj ne bih uzeo učešće. To nije vlada koja će dovesti opoziciju na vlast i da sruši Vučića već će dovesti do izbora", rekao je Jovanović za "Blic". Predložene mere vlasti su: sankcije za zloupotrebu JP u političke svrhe i zabrana pritisaka na zaposlene u JP i javnoj upravi u vezi sa podrškom strankama, duplirana kazna za zloupotrebu funkcije, dijalog sa RTS, javno slušanje u Skupštini o radu REM, izbor troje neimenovanih članova REM, Agenciji za borbu protiv korupcije rok od pet dana za odluke po prijavama u kampanji. Vlada je predložila i da funkcioneri budu bez političkih aktivnosti u toku radnog vremena, oštriju kontrol trošenja novca za promociju stranaka, Telo za kontrolu kampanje u štampanim i onlajn medijima i obuku onih koji rade na biračkom spisku i članova biračkih odbora.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/dekan-brani-odluku-da-angazuje-martinovica-za-predavaca/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dekan brani odluku da angažuje Martinovića za predavača

Dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu Vladimir Jakovljević smatra da su i interesovanje javnosti i njene reakcije na informaciju o mogućem angažovanju šefa naprednjaka u Skupštini Srbije - Aleksandra Martinovića, na tom fakultetu - preuranjene.Foto: FoNet/Ognjen Stevanović Tim pre što, kako kaže, nadležnima još uvek nije ni predata dokumentacija za akreditaciju studijskog programa "Zdravstveno zakonodavstvo i administracija na doktorskim akademskim Menadžment zdravstvenog sistema", na kojem bi Martinović mogao da bude angažovan. - Radi se o muldisciplinarnom studijskom programu, koji uključuje i pravo i ekonomiju i medicinu. Kako mi na našem fakultetu nemamo predavače iz svih tih oblasti moraćemo, ukoliko dobijemo akreditaciju za taj studijski program, da angažujemo i ljude sa strane. Deo nastave u okviru tog studijskog programa, i to onaj deo za koji je kompetentan, trebalo bi da drži i kolega Martinović. Ali, o tom-potom, još ni dokumentaciju za akreditaciju tog studijskog programa nismo predali, tvrdi Jakovljević za naš list. Izvori Danasa na FMN-u navodili su da je proces akreditacije studijskog programa na kojem će da bude angažovan i funkcioner SNS Aleksandar Martinović u toku, te da bi taj postupak trebalo da bude okončan do kraja godine. Tome u prilog ide i naše saznanje da je Pravni fakultet u Novom Sadu upravo dao saglasnost docentu u toj visokoškolskoj ustanovi Aleksandru Martinoviću, da može da predaje i na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka (FMN). Informacija našeg lista da bi funkcioner naprednjaka trebalo uskoro da počne da predaje i na doktorskim akademskim studijama FMU, zatekla je akademsku zajednicu. Pojedini univerzitetski profesori u Kragujevcu juče su se pitali da li Martinović "zadovoljava standarde naučne kompetentnosti" za predavača na doktorskim studijama na FMN-u, odnosno, da li je "u vrhunskim časopisima objavio potreban broj naučnih radova iz discipline u kojoj će da bude angažovan kao predavač". Drugi, pak, smatraju da je nelogično da jedan pravnik bude predavač na Medicinskom fakultetu, dok neki smatraju da je "u sveopštem cirkusu u kojem živimo i to moguće"… Mesečno 264.000 dinara Prema javno dostupnim podacima, Aleksandar Martinović na Pravnom fakultetu u Novom Sadu mesečno zarađuje 149.000 dinara. U Skupštini Srbije odrekao se poslaničke plate, koja je veća od 100.000 dinara, ali prima fiksni poslanički paušal od 30.000 dinara. Kao predsednik Skupštine opštine Ruma ima mesečnu apanažu od 25.000 dinara. Krajem prošle godine, pod pritiskom javnosti, Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je i platu od 60.000 dinara koju prima kao predavač u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji. Aleksandar Martinović, Vladimir JakovljevićKragujevac  

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: pravda.rs

Link: http://www.pravda.rs/2019/10/4/naprednjaku-nije-dosta-264000-dinara-hoce-jos-martinoic-bi-da-predaje-i-na-medicinskom-fakultetu-profesori-zgranuti/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: NAPREDNJAKU NIJE DOSTA 264.000 DINARA, HOĆE JOŠ: Martinoić bi da predaje i na Medicinskom fakultetu! Profesori zgranuti!

 04-10-2019 12:21Fokus Fokus 7 Srbija PolitikaDekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu Vladimir Jakovljević smatra da su i interesovanje javnosti i njene reakcije na informaciju o mogućem angažovanju šefa naprednjaka u Skupštini Srbije - Aleksandra Martinovića, na tom fakultetu - preuranjene.Aleksandar Martinović (Foto: Jutjub)Tim pre što, kako kaže, nadležnima još uvek nije ni predata dokumentacija za akreditaciju studijskog programa "Zdravstveno zakonodavstvo i administracija na doktorskim akademskim Menadžment zdravstvenog sistema", na kojem bi Martinović mogao da bude angažovan."Radi se o muldisciplinarnom studijskom programu, koji uključuje i pravo i ekonomiju i medicinu. Kako mi na našem fakultetu nemamo predavače iz svih tih oblasti moraćemo, ukoliko dobijemo akreditaciju za taj studijski program, da angažujemo i ljude sa strane. Deo nastave u okviru tog studijskog programa, i to onaj deo za koji je kompetentan, trebalo bi da drži i kolega Martinović. Ali, o tom-potom, još ni dokumentaciju za akreditaciju tog studijskog programa nismo predali", tvrdi Jakovljević.Izvori na FMN-u navodili su da je proces akreditacije studijskog programa na kojem će da bude angažovan i funkcioner SNS Aleksandar Martinović u toku, te da bi taj postupak trebalo da bude okončan do kraja godine. Tome u prilog ide i saznanje da je Pravni fakultet u Novom Sadu upravo dao saglasnost docentu u toj visokoškolskoj ustanovi Aleksandru Martinoviću, da može da predaje i na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka (FMN).Informacija da bi funkcioner naprednjaka trebalo uskoro da počne da predaje i na doktorskim akademskim studijama FMU, zatekla je akademsku zajednicu. Pojedini univerzitetski profesori u Kragujevcu juče su se pitali da li Martinović "zadovoljava standarde naučne kompetentnosti" za predavača na doktorskim studijama na FMN-u, odnosno, da li je "u vrhunskim časopisima objavio potreban broj naučnih radova iz discipline u kojoj će da bude angažovan kao predavač". Drugi, pak, smatraju da je nelogično da jedan pravnik bude predavač na Medicinskom fakultetu, dok neki smatraju da je "u sveopštem cirkusu u kojem živimo i to moguće"…Mesečno 264.000 dinaraPrema javno dostupnim podacima, Aleksandar Martinović na Pravnom fakultetu u Novom Sadu mesečno zarađuje 149.000 dinara. U Skupštini Srbije odrekao se poslaničke plate, koja je veća od 100.000 dinara, ali prima fiksni poslanički paušal od 30.000 dinara. Kao predsednik Skupštine opštine Ruma ima mesečnu apanažu od 25.000 dinara. Krajem prošle godine, pod pritiskom javnosti, Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je i platu od 60.000 dinara koju prima kao predavač u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji.Pročitajte OVDE šta je Nemalja Šarović poručio srpskom ministru finansija.Izvor: DanasMolimo Vas da donacijom podržite radportala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:                

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)za borbu protiv korupcije

Naslov: Transparentnost Srbija: Korisne ali ne i dovoljne izmene Zakona o finansiranju politickih aktivnosti

Transparentnost Srbija: Korisne ali ne i dovoljne izmene Zakona o finansiranju politickih aktivnostiBEOGRAD, 4. oktobra 2019. (Beta) - Transparentnost Srbija ocenila je danas da su korisne, ali ne i dovoljne izmene predvidjene nacrtom izmena i dopuna Zakona o finansiranju politickih aktivnosti.Ta organizacija je kao korisnu izmenu istakla dužnost Agencije za borbu protiv korupcije da u toku izborne kampanje u roku od pet dana postupi po prijavama, utvrdi da li je došlo do povrede pravila i da tu odluku objavi, navodi se u saopštenju.Medjutim, oni su ocenili da akteulni nacrt ne dotice mnoge druge probleme koje su prepoznali i domaca javnost i medjunarodne organizacije, iako je strateškim aktima sveobuhvatna izmena zakona bila planirana prvo za 2014, a zatim za 2016. godinu."Nacrt izmena Zakona ne rešava ni pojedine probleme na koje je ukazala Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) posle parlamentarnih izbora 2016. i 2017, pa bi ga stoga trebalo znacajno dopuniti", dodaje se u saopštenju.Govoreci o kontroli finansiranja izborne kampanje, Transparentnost Srbije je istakla da je ostalo neuredjeno šta sve Agencija za borbu protiv korupcije mora da uradi kada proverava izveštaje o finansiranju kampanje po službenoj dužnosti, šta treba da sadrži izveštaj o kontroli, u kojem roku taj izveštaj treba da bude završen i pokrenuti postupci protiv prekršilaca."Efikasnost kontrole finansiranja kampanje i transparentnost izvora finansiranja ce i dalje otežavati mogucnost da se troškovi izborne kampanje placaju naknadno. Nasuprot preporukama ODIHR, i dalje nisu propisana ogranicenja troškova izborne kampanje, niti je obezbedjena javnost podataka o izvorima finansiranja tokom kampanje", navodi Transparentnost Srbija.Ta organizacija istice da nacrt ne donosi izmene ni u pogledu budžetskih izdvajanja za kampanju koja, kako su naveli, trenutno izrazito favorizuje najvece parlamentarne stranke."Svega 20 odsto tog novca se deli ravnopravno ucesnicima izbora, što je nedovoljno za predstavljanje biracima, narocito na lokalnim izborima. Pored toga, od 2014. je omoguceno da se izborna kampanja placa budžetskim novcem koji su parlamentarne stranke dobile za drugu namenu (redovan rad), cime se povecava neravnopravnost ucesnika i podstice vodjenje skupih kampanja o trošku gradjana", dodaje se u saopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a531678/Transparentnost-Nedovoljne-izmene-Zakona-o-finansiranju-politickih-aktivnosti.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Nedovoljne izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti

Autor:BetaTransparentnost Srbija ocenila je da su korisne, ali ne i dovoljne izmene predviđene nacrtom izmena i dopuna Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Transparentnost je kao korisnu izmenu istakla dužnost Agencije za borbu protiv korupcije da u toku izborne kampanje u roku od pet dana postupi po prijavama, utvrdi da li je došlo do povrede pravila i da tu odluku objavi.Međutim, oni su ocenili da akteulni nacrt ne dotiče mnoge druge probleme koje su prepoznali i domaća javnost i međunarodne organizacije, iako je strateškim aktima sveobuhvatna izmena zakona bila planirana prvo za 2014, a zatim za 2016. godinu."Nacrt izmena Zakona ne rešava ni pojedine probleme na koje je ukazala Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) posle parlamentarnih izbora 2016. i 2017, pa bi ga stoga trebalo značajno dopuniti", dodaje se u saopštenju.Govoreći o kontroli finansiranja izborne kampanje, Transparentnost Srbije je istakla da je ostalo neuređeno šta sve Agencija za borbu protiv korupcije mora da uradi kada proverava izveštaje o finansiranju kampanje po službenoj dužnosti, šta treba da sadrži izveštaj o kontroli, u kojem roku taj izveštaj treba da bude završen i pokrenuti postupci protiv prekršilaca."Efikasnost kontrole finansiranja kampanje i transparentnost izvora finansiranja će i dalje otežavati mogućnost da se troškovi izborne kampanje plaćaju naknadno. Nasuprot preporukama ODIHR, i dalje nisu propisana ograničenja troškova izborne kampanje, niti je obezbeđena javnost podataka o izvorima finansiranja tokom kampanje", navodi Transparentnost Srbija.Ta organizacija ističe da nacrt ne donosi izmene ni u pogledu budžetskih izdvajanja za kampanju koja, kako su naveli, trenutno izrazito favorizuje najveće parlamentarne stranke."Svega 20 odsto tog novca se deli ravnopravno učesnicima izbora, što je nedovoljno za predstavljanje biračima, naročito na lokalnim izborima. Pored toga, od 2014. je omogućeno da se izborna kampanja plaća budžetskim novcem koji su parlamentarne stranke dobile za drugu namenu (redovan rad), čime se povećava neravnopravnost učesnika i podstiče vođenje skupih kampanja o trošku građana", dodaje se u saopštenju.         

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-04/danas/transparentnost-srbija-korisne-ali-ne-i-dovoljne-izmene-zakona-o-finansiranju-politickih-aktivnosti/24248260

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Korisne ali ne i dovoljne izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti

Danas pre 4 minuta  |  Piše: BetaTransparentnost Srbija ocenila je danas da su korisne, ali ne i dovoljne izmene predvidjene nacrtom izmena i dopuna Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Ta organizacija je kao korisnu izmenu istakla dužnost Agencije za borbu protiv korupcije da u toku izborne kampanje u roku od pet dana postupi po prijavama, utvrdi da li je došlo do povrede pravila i da tu odluku objavi, navodi se u saopštenju. Medjutim, oni su ocenili da akteulni nacrt ne dotiče mnoge druge probleme koje su prepoznali i domaća javnost i medjunarodne organizacije, iako je strateškim aktima sveobuhvatna izmena zakona bila planirana prvo za 2014, a  

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)za borbu protiv korupcije

Naslov: NEDOVOLJNE IZMENE ZAKONA

NEDOVOLJNE IZMENE ZAKONABEOGRAD, 04. oktobar 2019. (FoNet) - Transparentnost Srbijasmatra korisnim što se nacrtom izmena i dopuna Zakona ofinansiranju političkih aktivnosti propisuje dužnostAgencije za borbu protiv korupcije da u toku izbornekampanje u roku od pet dana postupi po prijavama i utvrdi dali je došlo do povrede pravila i da tu odluku objavi.Upozorava se, međutim, da nacrt ne dotiče mnoge drugeprobleme koje su prepoznali i domaća javnost i međunarodneorganizacije, iako je strateškim aktima sveobuhvatna izmenazakona bila planirana prvo za 2014, a zatim za 2016.godinu.Kako se navodi u saopštenju, nacrt izmena zakona ne rešavani pojedine probleme na koje je ukazala Kancelarija OEBS zademokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) posleparlamentarnih izbora 2016 i 2017, pa bi ga stoga trebaloznačajno dopuniti.Kada je reč o kontroli finansiranja izborne kampanje, idalje je ostalo neuređeno šta sve Agencija mora da uradikada proverava izveštaje o finansiranju kampanje poslužbenoj dužnosti, šta treba da sadrži izveštaj o kontroli,u kojem roku taj izveštaj treba da bude završen i pokrenutipostupci protiv prekršilaca, precizira Transparentnost.Dodaje se da će efikasnost kontrole finansiranja kampanje itransparentnost izvora finansiranja i dalje otežavatimogućnost da se troškovi izborne kampanje plaćaju naknadno,kao i da, nasuprot preporukama ODIHR, i dalje nisu propisanaograničenja troškova izborne kampanje, niti je obezbeđenajavnost podataka o izvorima finansiranja tokom kampanje.Nacrt ne donosi izmene ni u pogledu budžetskih izdvajanja zakampanju, koja trenutno izrazito favorizuje najvećeparlamentarne stranke, jer se svega 20 odsto tog novca deliravnopravno učesnicima izbora, što je nedovoljno zapredstavljanje biračima, naročito na lokalnim izborima.Pored toga, od 2014. je omogućeno da se izborna kampanjaplaća budžetskim novcem koji su parlamentarne stranke dobileza redovan rad, čime se povećava neravnopravnost učesnika ipodstiče vođenje skupih kampanja o trošku građana, smatraTransparentnost.Naglašava se da je bitno obezbediti pravnu mogućnost da se uistragama nelegalnog finansiranja kampanje sprovode posebnedokazne radnje, kao što je slučaj sa drugim koruptivnimdelima.Aktuelni nacrt precizira pravila o korišćenju javnih resursaza izbornu kampanju, ali ni ovaj, ni druge izmene zakonakoje najavljuje Vlada, ne rešavaju problem "funkcionerskekampanje" - korišćenje prilika za dodatnu medijsku promocijuaktuelnih funkcionera kroz obavljanje navodnih redovnihaktivnosti upravo u doba kampanje.Transparentnost ukazuje da je za sprečavanje zloupotrebatakođe važno da se uredi oglašavanje organa vlasti, kojeneretko služi kupovini političkog uticaja u medijima.Imajući u vidu da troškovi televizijskog oglašavanja činenajveći rashod izbornih kampanja, izmenama propisa bitrebalo precizirati dužnost Regulatornog tela za elektronskemedije da nadzire da li su svi učesnici na izborima imalijednake uslove oglašavanja i zabraniti pojedine štetneprakse, kao što je celovito emitovanje stranačkih mitinga,navodi Transparentnost.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: uns.org.rs

Link: http://www.uns.org.rs/desk/akcija/86389/firmi-gasiceve-supruge-za-medijske-projekte-najmanje-51-milion-dinara-ove-godine.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Firmi Gašićeve supruge za medijske projekte najmanje 5,1 milion dinara ove godine

  1. 10. 2019. Autor: Marija Vučić Izvor: Raskrikavanje Na konkursima za medijske projekte firma ADD production, u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS Bratislava Gašića, dobila je za devet meseci ove godine nešto više od 4 miliona dinara u devet opština u Srbiji i još 1,1 milion na konkursima Ministarstva informisanja - ukupno nešto više od 43.500 evra. Ova kruševačka firma koja proizvodi video program najviše novca dobila je marta upravo u Kruševcu - 1,9 miliona za dva projekta od kojih je jedan realizovan na lokalnoj RTV Kruševac, u vlasništvu Radoice Milosavljevića."Najsvežiji" konkurs na kome je ADD production dobila novac je u Trsteniku - 950.000. Osim toga, firma je dobila novac i u Aleksandrovcu (400.000), Raškoj (320.000), Ćićevcu (250.000) i Vrnjačkoj Banji (200.000). Osim toga, novac je stigao i od Ministarstva kulture i inofrmisanja za dva projekta - na jednom su dobili 700.000, a na drugom, za vesti na romskom jeziku, još 400.000 dinara. Nije poznato preko kojih medija će ovi projekti biti realizovani. Kako je Raskrikavanje ranije pisalo, već je ustaljena praksa dodeljivanja sredstava ljudima bliskim vlastima - prema podacima baze Kešformisanje, u prethodne dve godine je minimum 2,2 miliona evra sa medijskih konkursa otišlo firmama i medijima koji su povezani sa vladajućom SNS. Firme u vlasništvu članova Gašićeve porodice i ranije su dobijale sredstva na konkursima za javno informisanje. Zbog dodeljivanja novca kompaniji ADD production, Gašić je 2015. bio u sukobu interesa kao gradonačelnik Kruševca, kako je tada utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije. Agencija je, naime, tada utvrdila da je tokom 2013. i 2014, dok je obavljao funkciju gradonačelnika Kruševca, Gašić sklopio četiri ugovora sa članovima svoje porodice - dva ugovora sa firmom ADD production i još dva sa BNZ Higijenic u kome se kao suvlasnik pojavljuje njegov sin Vladan. Međutim, i posle ovoga firme u vlasništvu Gašićeve porodice nastavile su da dobijaju novac iz budžeta, pa i na konkursima za medijsko sufinansiranje. Direktor ADD production je sin Bratislava Gašića, Vladan, donedavni vlasnik TV Zona Plus iz Niša. On je početkom oktobra ove godine vlasništvo prebacio na svog brata, 20-godišnjeg Nikolu Gašića. Prema podacima Kešformisanja, firma koja "drži" ovu televiziju, Zona Plus DOO, za medijske projekte je tokom 2017. i 2018. godine dobila 19,2 miliona dinara (više od 160.000 evra). Izveštavanje u partijskom interesuZvanične i objektivne ocene sprovedenih projekata nema - kako je i struka upozorila, projektnom sufinansiranju u Srbiji fali sistem evaluacije u kome bi stručnjaci proučili medijske priloge i tekstove za koje je dat lokalni novac i ocenili da li su sprovedeni u javnom interesu. Tako nije zvanično utvrđeno ni da li su građani na TV Zoni Plus imali prilike da zaista gledaju novinarske priloge u javnom interesu za koji su tokom dve godine platili gotovo 20 miliona dinara. Ipak, novinar Južnih vesti iz Niša Stefan Marković za Raskrikavanje kaže da i Zona plus, baš kao i ostale niške televizije, uglavnom služi za plasiranje onoga što je bitno aktuelnoj vlasti, dok javnog interesa ima tek u naznakama. "Primera radi, Zona plus je objavila vest o tome kako Niš u oktobru dobija novogodišnju dekoraciju, ali kad je sprovođenje javne nabavke dovedeno u pitanje i pauzirano zbog navodnog nameštanja tendera, o tome nisu izveštavali", kaže Marković. Na ovoj televiziji, dodaje on, teško da ćete naići na kritičko izveštavanje, "ali ćete sasvim izvesno videti Vučićev miting u Beogradu ili nekom drugom mestu koje čak ova televizija i ne pokriva".  

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/transparentnost-srbija-korisne-ali-ne-i-dovoljne-izmene-zakona-o-finansiranju-politickih-aktivnosti/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Korisne ali ne i dovoljne izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti

Transparentnost Srbija ocenila je danas da su korisne, ali ne i dovoljne izmene predvidjene nacrtom izmena i dopuna Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.Foto: Logo Ta organizacija je kao korisnu izmenu istakla dužnost Agencije za borbu protiv korupcije da u toku izborne kampanje u roku od pet dana postupi po prijavama, utvrdi da li je došlo do povrede pravila i da tu odluku objavi, navodi se u saopštenju. Medjutim, oni su ocenili da akteulni nacrt ne dotiče mnoge druge probleme koje su prepoznali i domaća javnost i medjunarodne organizacije, iako je strateškim aktima sveobuhvatna izmena zakona bila planirana prvo za 2014, a zatim za 2016. godinu. "Nacrt izmena Zakona ne rešava ni pojedine probleme na koje je ukazala Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) posle parlamentarnih izbora 2016. i 2017, pa bi ga stoga trebalo značajno dopuniti", dodaje se u saopštenju. Govoreći o kontroli finansiranja izborne kampanje, Transparentnost Srbije je istakla da je ostalo neuredjeno šta sve Agencija za borbu protiv korupcije mora da uradi kada proverava izveštaje o finansiranju kampanje po službenoj dužnosti, šta treba da sadrži izveštaj o kontroli, u kojem roku taj izveštaj treba da bude završen i pokrenuti postupci protiv prekršilaca. "Efikasnost kontrole finansiranja kampanje i transparentnost izvora finansiranja će i dalje otežavati mogućnost da se troškovi izborne kampanje plaćaju naknadno. Nasuprot preporukama ODIHR, i dalje nisu propisana ograničenja troškova izborne kampanje, niti je obezbedjena javnost podataka o izvorima finansiranja tokom kampanje", navodi Transparentnost Srbija. Ta organizacija ističe da nacrt ne donosi izmene ni u pogledu budžetskih izdvajanja za kampanju koja, kako su naveli, trenutno izrazito favorizuje najveće parlamentarne stranke. "Svega 20 odsto tog novca se deli ravnopravno učesnicima izbora, što je nedovoljno za predstavljanje biračima, naročito na lokalnim izborima. Pored toga, od 2014. je omogućeno da se izborna kampanja plaća budžetskim novcem koji su parlamentarne stranke dobile za drugu namenu (redovan rad), čime se povećava neravnopravnost učesnika i podstiče vodjenje skupih kampanja o trošku gradjana", dodaje se u saopštenju. transparentnost srbija, Zakon o finasiranju političkih aktivnostiBeograd  

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: foruminfo.rs

Link: http://foruminfo.rs/prijepolje-medju-netransparentnim-opstinama-u-srbiji/

Autori: 

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Prijepolje među netransparentnim opštinama u Srbiji

Prijepolje palo na listi transparentnosti lokalnih samouprava za 23 mesta. Između ostalih razloga, tome je doprinelo i što se na sajtu ne objavljuju odluke koje usvajaju skupština i opštinsko veće. Na osnovu analize sajtova, dostupnosti informacija i funkcionisanja lokalnih samouprava, Prijepolje se nalazi na 87 mestu od 145 opština u Srbiji. Ovo je pokazalo istraživanje Indeksa transparentnosti lokalne samouprave, koje je sprovela organizacija Transparentnost Srbija.Ocena transparentnosti rada organa lokalne samouprave Prijepolje je 37 od maksimalnih 100, što je Prijepolje u odnosu na 2015. godinu spustilo sa 64 na 87 mesto od 145 opština u Srbiji. Opštine su ocenjivane i rangirane na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih putem 95 indikatora, koji su grupisani u osam kategorija.Od maksimalnih 18 bodova, koliko je moglo da dobije u kategoriji Skupština i Opštinsko veće, Prijepolje je dobilo 5 bodova. Tu se navodi da se na sajtu ne objavljuju odluke koje usvajaju Skupština i Opštinsko veće.Transparentnost budžeta ocenjena je sa 8 bodova od maksimalnih 15. Kao manjkavost istaknuto je što na sajtu nema mesečnih izveštaja o izvršenju budžetai nema vodiča za građane.U kategoriji Jednica lokalne samouprave i građani, Prijepolje je dobilo 5 poena od mogućih 17. Termini za susret građana i građanki sa predsednikom opštine ne postoje, preporučeno je da predsednik opštine konferenciju za štampu održava bar jednom mesečno, što se ne dešava u praksi. Ne zna se dnevni, odnosno nedeljni plan aktivnosti predsednika opštine, jer nije dostupan na sajtu.Za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Prijepolje je dobilo 3 od maksimalnih 6 bodova. Nula poena od maksimalnih 4 opština Prijepolje dobila je za Informator o radu, za Javna preduzeća i ustanove 3 od 15, isto i za Javne rasprave i konkurse.Samo je u kategoriji Javne nabavke osvojen maksimalan broj poena: 4.Prema istraživanju, u Uslužnom centru nema mehanizma za prijavu korupcije, podaci o prijavi korupcije nisu dostupni, kao ni obaveštenje o anonimnim prijavama.Pad za 33 mesta u odnosu na 2015. godinu ima i opština Nova Varoš. Pre četiri godine bila je 12, ove godine 45 na listi opština po transparentnosti.Napredak u transparentnosti u odnosu na 2015. godinu ostvarila je opština Priboj, koja se na listi nalazi na 31 mestu, što je poboljšanje za 18 mesta. Od Prijepolja je opština Priboj na listi bolja za 56 mesta.          

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/10/04/univerzitetski-profesori-nelogicno-da-jedan-pravnik-bude-predavac-na-medicinskom-fakultetu/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Univerzitetski profesori: Nelogično da jedan pravnik bude predavač na Medicinskom fakultetu

Dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu Vladimir Jakovljević smatra da su i interesovanje javnosti i njene reakcije na informaciju o mogućem angažovanju šefa naprednjaka u Skupštini Srbije - Aleksandra Martinovića, na tom fakultetu - preuranjene. Tim pre što, kako kaže, nadležnima još uvek nije ni predata dokumentacija za akreditaciju studijskog programa "Zdravstveno zakonodavstvo i administracija na doktorskim akademskim Menadžment zdravstvenog sistema", na kojem bi Martinović mogao da bude angažovan. "Radi se o muldisciplinarnom studijskom programu, koji uključuje i pravo i ekonomiju i medicinu. Kako mi na našem fakultetu nemamo predavače iz svih tih oblasti moraćemo, ukoliko dobijemo akreditaciju za taj studijski program, da angažujemo i ljude sa strane. Deo nastave u okviru tog studijskog programa, i to onaj deo za koji je kompetentan, trebalo bi da drži i kolega Martinović. Ali, o tom-potom, još ni dokumentaciju za akreditaciju tog studijskog programa nismo predali", tvrdi Jakovljević za "Danas". Izvori Danasa na FMN-u navodili su da je proces akreditacije studijskog programa na kojem će da bude angažovan i funkcioner SNS Aleksandar Martinović u toku, te da bi taj postupak trebalo da bude okončan do kraja godine. Pogledaj i ove vesti... Tome u prilog ide i naše saznanje da je Pravni fakultet u Novom Sadu upravo dao saglasnost docentu u toj visokoškolskoj ustanovi Aleksandru Martinoviću, da može da predaje i na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka (FMN). Informacija našeg lista da bi funkcioner naprednjaka trebalo uskoro da počne da predaje i na doktorskim akademskim studijama FMN, zatekla je akademsku zajednicu. Pojedini univerzitetski profesori u Kragujevcu juče su se pitali da li Martinović "zadovoljava standarde naučne kompetentnosti" za predavača na doktorskim studijama na FMN-u, odnosno, da li je "u vrhunskim časopisima objavio potreban broj naučnih radova iz discipline u kojoj će da bude angažovan kao predavač". Drugi, pak, smatraju da je nelogično da jedan pravnik bude predavač na Medicinskom fakultetu, dok neki smatraju da je "u sveopštem cirkusu u kojem živimo i to moguće"… Prema javno dostupnim podacima, Aleksandar Martinović na Pravnom fakultetu u Novom Sadu mesečno zarađuje 149.000 dinara. U Skupštini Srbije odrekao se poslaničke plate, koja je veća od 100.000 dinara, ali prima fiksni poslanički paušal od 30.000 dinara. Kao predsednik Skupštine opštine Ruma ima mesečnu apanažu od 25.000 dinara. Krajem prošle godine, pod pritiskom javnosti, Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je i platu od 60.000 dinara koju prima kao predavač u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/poslanici-dobili-poziv-za-medjustranacki-dijalog-9.-i-10.-oktobra_1054121.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Poslanici dobili poziv za međustranački dijalog, 9. i 10. oktobra

Poslaničke grupe u Skupštini Srbije dobile su poziv za učešće u Međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, 9. i 10. oktobra, a u pismu koje je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za...BEOGRAD - Poslaničke grupe u Skupštini Srbije dobile su poziv za učešće u Međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, 9. i 10. oktobra, a u pismu koje je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister uputio predsednici Maji Gojković predlaže se da se dijalog vodi u skladu sa pravilom o poverljivosti, "Chatham House".U Mekalisterovom pismu koje je Gojkovićeva prosledila šefovima poslaničkih grupa kao propratni materijal uz Nacrt programa, navodi se da bi prva runda dijaloga bila usmerena na unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, te potvrđuje da će moderatori biti Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. Predlažu se još dve runde dijaloga pre kraja godine, uzimajući u obzir ishod svake runde dijaloga. "U drugoj fazi bismo se vratili na dugoročnije pitanje unapređenja političke atmosfere, političkih praksi i procedura unutar Narodne skupštine", dodao je Mekalister. On je najavio da će Kukan i Flekenštajn podržati proces moderiranjem dijaloga. "Uključićemo poslanike Evropskog parlamenta, koji će biti zaduženi za pitanja Srbije u narednim rundama dijaloga", istakao je Mekalister. Kako je naveo, kroz moderiranje dijaloga, Kukan i Flekenštajn će sumirati oblasti o kojima postoji konsenzus, na kraju svake tačke dnevnog reda i tokom završne sesije daće sveobuhvatni rezime oblasti oko kojih postoji konsenzus. "Verujemo da bi takav međupartijski dijalog bio najdelotvorniji ako bi sve političke grupe usvojile pristup koji je praktičan i otvoren za uspostavljanje snažnog konsenzusa o prioritetima za unapređenje izbornog okruženja", rekao je Makalister i zamolio da se dijalog vodi po pravilima "Chatham house"pravilu. Planirano je da se, u zavisnosti od dnevnog reda, uključe i stručnjaci za izbore, koji bi doprineli dijalogu kroz kratka uvodna obraćanja o ključnim temama. Poziv važi za lidere poslaničkih grupa u pratnji još jednog političara i opciono za jednog političkog savetnika. Prema Nacrtu programa, prvog dana dijaloga biće reči o procesu međustranačkog dijaloga, a uslediće sesija: Procena situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine. Posle toga razgovaraće se o izbornim uslovi i telima (monitoring i nadzor). Planirano je da se 10. oktobra razgovara o medijima, ulozi REM-a i RTS, edukaciji birača, biračkom spisku, finansiranju kampanje, nakon čega će biti doneti zaključci i predstavljeni naredni koraci. Mekalister je zahvalio Gojkovićevoj na pismu, u kome je prihvatila predlog za uspostavljanje dijaloga. DS će učestvovati u dijalogu 9. i 10. oktobra Poslanički klub Demokratske stranke (DS) odlučio je danas da njihovi predstavnici učestvuju u međustranačkom dijalogu 9. i 10. oktobra, uz posredovanje Evropskog parlamenta. Poslanik DS Radoslav Milojičić rekao je za Tanjug da će ispred poslaničkog kluba sastancima prisustvovati predsednik stranke Zoran Lutovac i zamenik šefa poslaničke grupe Balša Božović. "Poštujući odluke Glavnog odbora DS i tekovine na kojima je nastala DS, da dijalog nema alternativu, poslanički klub DS doneo je odluku da učestvuje u pregovorima", rekao je Milojičić. I SDS učestvuje u dijalogu U skladu sa odlukom svog Glavnog odbora i Glavnog odbora Ujedinjene Demokratske stranke, Socijaldemokratska stranka je donela odluku da prihvati poziv na međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta, koji je zakazan za 9. i 10. oktobar u Skupštini Srbije. Ta stranka navodi da nastavlja borbu za poštene i slobodne izbore, kojih nema bez ispunjenja zahteva koje je opozicija iznela u decembru prošle godine. "Smatramo da je naša obaveza da se na svakom mestu i na svaki mogući način borimo za povratak demokratije u Srbiju i upravo zbog toga prihvatamo i ovaj razgovor, koji vidimo ne samo kao šansu da razgovaramo o ispunjavanju naših zahteva, već i kao još jednu priliku da međunarodne predstavnike upoznamo sa katastrofalnim stanjem demokratije u Srbiji", navodi se u saopštenju. Socijaldemokratsku stranku će u dijalogu u Skupštini Srbije predstavljati njen predsednik Boris Tadić i šef poslaničke grupe Marko Đurišić. SPS: Imamo nekoliko pitanja za Flekenštajna i Kukana Socijalistička partija Srbije (SPS) će učestvovati na međustranačkom dijalogu, a od Kukana i Flekenštajna će zatražiti preporuku kako da poslanički mandati više ne budu predmet političke trgovine, rekao je šef poslaničke grupe Đorđe Milićević. Milićević je podsetio da je SPS pre nekoliko dana predložio da se izmeni Zakon o Narodnoj skupštini sa ciljem da se spreči trgovina mandatima, kao i izmenu Poslovnika kako bi se unapredio rad parlamenta. "Mi ćemo postaviti pitanje Flekenštajnu i Kukanu koja je evropska praksa - dajte nam sada preporuku kako da se mandati više ne zloupotrebljavaju. Ne možemo više dozvoliti situaciju koju danas imamo u parlamentu. Nikada više samostalnih poslanika nije bilo, u jednom trenutku nismo znali koji poslanik kojoj poslaničkoj grupi pripada", rekao je Milićević za Tanjug. Milićević je dodao da SPS ne spori odluku Ustavnog suda, iako se sa njom ne slaže, da mandati pripadaju poslaniku, ali mora se, kaže, naći način da oni više ne budu predmet trgovine. Socijalisti su predložili i da se poslanicima koji neopravdano ne dolaze na sednice umanji plata od 10 do 30 odsto. "Znate kako se opravdava odsustvo na sednici? Tako što ćete iz poslaničke grupe pozvati kabinet i reći da iz određenih razloga nećete prisustvovati sednici, pa recite da je to i bojkot. Krajnje je neodgovorno da ne učinite ništa, a ne odričete se plate, putnih troškova, putovanja u inostranstvo, a teško vam je da pokažete pristojnost", rekao je Milićević. Milićević smatra da je Vlada Srbije napravila korake ka unapređenju izbornih uslova, predložila rešenja za finansiranje političkih aktivnosti, promene u Agenciji za borbu protiv korupcije i dodaje da samo zlonamerni mogu da tvrde suprotno. "Vlada Srbije i vladajuća koalicija ima odgovoran i ozbiljan pristup razgovorima i pokušava da iznađe jednu ravnotežu između poštovanja prava i vlasti i opozicije kada govorimo o izbornim uslovima. Mislimo da je ta ravnoteža odlukom vlade učinjena. Ako postoji još neki dodatni predlog koji bi unapredio izborne uslove mi smo spremni i o tome da razgovaramo", dodao je on. Milićević veruje da će i deo opozicije koji je najavio bojkot izbora učestvovati u dijalogu, jer bi, kaže, bilo potpuno nelogično da je drugačije, mada imaju pravo da odluče i drugačije. "Mislim da je deo opozicije ove razgovore shvatio kao jednu šalu i priliku da zavaravaju javnost jer se od samog početka čini da su samo jednu stvar imali u glavama a to je bio bojkot. To je bio način da izađu iz političke situacije u kojoj se nalaze, jer naredni izbori bi za njih bili politički krah", ocenio je Milićević. Milćević smatra da je najbolje da sve političke partije učestvuju na izborima i da pokažu svoju snagu, a kada je reč o njihovim inicijativama o promeni zakona i Poslovnika, za SPS je, kaže, važno da se o tome razgovara.   

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: medijskakutija.rs

Link: https://medijskakutija.rs/ucenik-povredjen-u-tuci-u-osnovnoj-skoli-u-nisu/

Autori: m.k.

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: UČENIK POVREĐEN U TUČI U OSNOVNOJ ŠKOLI U NIŠU

Učeniku šestog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić" u Nišu juče je u tuči sa vršnjakom polomljena ključna kost.Piše0Đak šestog razreda u tuči u Osnovnoj školi "Ivo Andrić"u Nišu zadobio je prelom ključne kosti i povredu skočnog zglobaDirektorka ove škole Milica Petković rekla je da su se dvojica đaka šetog razreda potukla, kao i da je osmak želeći da ih razdvojio gurnuo jednog od njih, koji je pao i povredio seNačelnik Školske uprave Dragan Gejo rekao je da su preduzete sve mere povodom ovog događaja, kao i da je obaveštena policijafoto: facebook školeUčeniku šestog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić" u Nišu juče je u tuči sa vršnjakom polomljena ključna kost.Povređenog đaka Hitna pomoć je prevezla na Dečju hiruško-ortopedsku kliniku, gde su mu sanirali povrede ramena i skočnog zgloba.Direktorka ove škole Milica Petković potvrdila je da se incident dogodio na malom odmoru u popodnevnoj smeni.- Jedan od učenika istrčao je iz škole, a za njim i grupa šestaka. Jedan iz te grupe sukobio se fizički sa svojim vršnjakom, a u tuču se umešao osmak koji je pokušavajući da ih razdvoji povredio jednog od učenika-rekla je direktorka.Ona je objasnila da je učenik osmog razreda povukao drugog učenika, ne ovog koji je prvi zadao udarac i da je tada dečak  pao i tako dobio prelom ključne kosti.Načelnik Školske uprave Dragan Gejo rekao je da su preduzete sve mere povodom ovog događaja, kao i da je obaveštena policija.-Imamo planove zaštite učenika od nasilja. Takođe postoji procedura, pa se nalože mere, koje se prate, analiziraju i vidi da li ima efekata - kazao je Gejo.Navodno su razlog svađe učenika bili štenci koje je neko ostavio u dvorištu škole.Ministarstvo prosvete uputilo je školama dopis  sa zakonskim procedurama i načinima kako da reaguju kada deca budu nasilna posle nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja u Srbiji, od kojih su neka, kao ono u Barajevu, vrlo brutalna i objavljena na internetu. Roditelji učenika Osnovne škole "Ivo Andrić"  sredinom marta ove godine protestovali su i tražili posebnog školskog policajcs zbog informacije da oko škole kruži kombi i nudi đacima prevoz.SHAREPlease enter your name hereYou have entered an incorrect email address!Please enter your email address hereKraljevo: Održan protest - izložba fotografija o štetnosti izgradnje MHEPredstavnici Građanske inicijative "Sačuvajmo planinske reke Kraljeva", priredili su, danas, pre početka 29-te sednice Skupštine grada Kraljeva, svojevrsnu izložbu fotografija na kojima su se mogle videti razmere devastiranja planinskih reka na teritoriji Kraljeva koje su žrtve izgradnje derivacionih MHE. Članak Kraljevo: Održan protest - izložba fotografija o štetnosti izgradnje MHE se pojavljuje prvo na Dnevni […]Transparentnost Srbija: Korisne ali ne i dovoljne izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnostiTransparentnost Srbija ocenila je danas da su korisne, ali ne i dovoljne izmene predvidjene nacrtom izmena i dopuna Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Članak Transparentnost Srbija: Korisne ali ne i dovoljne izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.Pacolijev savetnik: Nema ničeg tajnog u sastanku sa Radoičićem i RakićemJetljir Ziberaj, politički savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, rekao je za KTV da nema ničeg skrivenog kad je reč o sastanku sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i biznismenom sa Kosova Milanom Radoičićem, prenosi KoSSev. Članak Pacolijev savetnik: Nema ničeg tajnog u sastanku sa Radoičićem i Rakićem se pojavljuje prvo na Dnevni list […]Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politikaNova fotografija do koje je došao KRIK prikazuje tajni susret poznatog kosovskog biznismena i lobiste Bedžeta Pacolija i uticajnog čoveka srpskog podzemlja Milana Radoičića, osumnjičenog za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. Kako je novinarima objasnio izvor koji je dostavio fotografiju, sastanak na jahti dogodio se u leto 2017. godine, a Pacoli […] The post Društvo sa […]Agencija: Ne vidimo ništa sporno u odnosu Malog i "Milenijum tima"Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić tvrdi da nema osnova za pokretanje postupka protiv Siniše Malog iako je privatna firma "Milenijum tim", koja je dobila vredne poslove u Beogradu dok je bio gradonačelnik, njegovom bratu ustupila automobil i stan na korišćenje. Mali je kasnije, kao ministar finansija, dao […] The post Agencija: Ne […]Vlasnik "Komiteta" na suđenju govorio o napadu na klubNapadači su bili maskirani, a ceo događaj je trajao manje od minut, ispričao je danas vlasnik "Komiteta" Vladimir Mačar na suđenju jedanaestorici momaka optuženih da su pre godinu dana demolirali ovaj beogradski noćni klub.  Piše: Jelena Radivojević Mačar je najpre rekao da ostaje pri iskazu datom kod tužioca i sudije […] The post Vlasnik "Komiteta" […]Vasu Uliću dve godine zatvora za organizovanje međunarodnog šverca drogeCrnogorski narko-bos Vaso Ulić osuđen je na dve godine zatvora pošto je priznao da je organizovao šverc droge u Australiju. Članovi Ulićeve grupe koji su zbog iste droge osuđeni u Australiji dobili su višestruko veće kazne od njega. Piše: Milica Vojinović Posle više od godinu dana suđenja, Vaso Ulić nagodio […] The post Vasu Uliću […]Sud odlučio da vođu škaljaraca izruči Crnoj GoriViši sud u Beogradu doneo je odluku da Jovana Vukotića, vođu škaljarskog klana, izruči Crnoj Gori koja ga traži zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja. Vukotić, inače u zatvoru u Srbiji služi kaznu zbog korišćenja lažnog pasoša. Piše: Bojana Pavlović Odluka o izručenju još nije konačna pošto Vukotić ima […] The post Sud odlučio […]Vučić i aktivisti na sastanku postigli dogovor koji ne rešava problemPredsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo ni da razgovara o zabrani izgradnje svih malih hidroelektrana sa udruženjem "Odbranimo reke Stare planine", iako je to bio zahtev boraca za reke. Umesto toga obećao je da će predložiti zabranu gradnje u zaštićenim područjima, kao i osnivanje komisije koja će prekontrolisati već izgrađene hidroelektrane.REM krije transkripte sa sednicaRegulatorno telo za elektronske medije (REM) odbilo je da dostavi novinarima CINS-a transkripte sa sednica Saveta ovog tela na kojima se odlučivalo o prekršajima koje su PINK i Studio B pravili u predizbornoj kampanji 2018. godine. Reč je o nalazima stručnih službi koje je CINS objavio, a za koje je REM tvrdio da su lažni.Ni kap vode vam nećemo dati - poručeno sa još jednog protesta protiv MHEU organizaciji pokreta "Odbranimo reke Stare planine" u subotu je u Beogradu održan još jedan protest protiv malih hidroelektrana (MHE). Više od hiljadu ljudi okupilo se u Pionirskom parku, a skup su obeležili zapaljivi govori, skandiranje mase i manji incident. CINS je i ovoga puta ispratio protest.Stručnjaci u Skupštini: Od MHE malo energije, a mnogo šteteO malim hidroelektranama (MHE) juče se raspravljalo u Narodnoj skupštini. Stručnjaci su se usprotivili njihovoj daljoj izgradnji, a došlo je i do predloga izmene Zakona o energetici, kako bi se taj izvor energije ukinuo. Spominjalo se i istraživanje CINS-a, a niko od prisutnih nije stao u odbranu malih hidroelektrana.                                               

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/obezbedjeno-25957-miliona-evra-za-deponiju-u-vinci/

Autori: @krstarica

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Obezbeđeno 259,57 miliona evra za deponiju u Vinči

BEOGRAD - Članice Grupe Svetske banke IFC i MIGA obezbeđuju paket finansiranja u iznosu od 259,57 miliona evra kompaniji Beo Čista Energija d.o.o. zaBEOGRAD - Članice Grupe Svetske banke IFC i MIGA obezbeđuju paket finansiranja u iznosu od 259,57 miliona evra kompaniji Beo Čista Energija d.o.o. za projekat proizvodnje energije iz otpada u Beogradu. Time će se, kako se navodi u saopštenju IFC-a (The International Finance Corporation) očistiti jedna od najvećih evropskih nekontrolisanih deponija i izgraditi novi održivi kompleks za upravljanje otpadom sa ciljem smanjenja zagadenja i ublažavanja klimatskih promena. Projekt Waste-to-Energy Beograd je javno-privatno partnerstvo (PPP) koje uključuje zatvaranje i sanaciju zasićene deponije u Vinči, predgrađu Beograda, i izgradnju nove sanitarne deponije u skladu sa pravilima EU, kao i postrojenje za proizvodnju energije iz otpada i postrojenje za preradu građevinskog otpada. Projekat će omogućiti upotrebu komunalnog otpada i deponijskih gasova za proizvodnju obnovljive toplote i elektricne energije. Ocekuje se da će izgradnja trajati tri i po godine. IFC finansiranje uključuje zajam A u iznosu do 72,2 miliona evra, zatim, paralelni zajam od Oesterreićisće Entwicklungsbank (OeEB) do 35 miliona evra kao i zajam B do 35 miliona evra. Takođe, tu je i koncesijski viši zajam do 20 miliona evra iz Zajedničkog programa finansiranja u oblasti klime IFC-a i Kanade (The Canada-IFC Blended Climate Finance Program). To predstavlja, kaže se, deo šireg paketa koji uključuje kredit EBRD-a u iznosu do 128,2 miliona evra. MIGA (The Multilateral Investment Guarantee Agency) izdaje garancije na 20 godina u vrednosti od 97,3 miliona evra koje pokrivaju nekomercijalne rizike, uključujući kršenje ugovora. Garancije pokrivaju do 90 odsto uloženog kapitala u kompaniju Beo Čista Energija. "Drago nam je da sarađujemo na ovom projektu u rešavanju jednog od najvećih ekoloških i društvenih problema u Srbiji - zatvaranju i sanaciji deponije u Vinči", kaže generalni direktor kompanije Beo Čista Energija, Mitsuaki Harada. Novi objekti će, dodaje, obezbediti električnu energiju ekvivalentnu ukupnoj potrošnji električne energije za oko 30.000 domaćinstava i 80 procenata toplotne energije koja je potrebna Gradu Beogradu tokom zime. "Time će se smanjiti upotreba fosilnih goriva i pomoći u smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte", rekao je on. Projekat će biti realizovan na osnovu dugoročnog ugovora o JPP-u koji je 2017. dodeljen preduzeću Beo Čista Energija osnovanom sa posebnom namenom od strane globalnog komunalnog preduzeća Suez S.A., japanskog konglomerata Itoću Corporation i Marguerite Fund II, panevropskog investicionog fonda. Savetodavno odeljenje IFC-a za transakcije JPP deluje od 2014. godine kao vodeći savetnik grada Beograda za strukturu i sprovodenje tendera za projekat - prve velike infrastrukturne investicije iz oblasti zaštite životne sredine, organizovanom kao regionalno javno-privatno partnerstvo. "Ovo je jedan od prvih velikih finansijskih projekata privatnog sektora u sektoru prerade otpada u energiju na tržištima u razvoju", rekao je regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Tomas Lubek (Thomas Lubeck). Garancije koje izdaje MIGA imaju važnu ulogu za ulaganja privatnog sektora u ovaj kljucni projekat, rekla je globalna menadžerka za infrastrukturu u MIGA, Elena Palei. IFC je, inače, sestrinska organizacija Svetske banke i clanica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija fokusirana na privatni sektor na tržištima u razvoju koja posuje sa više od 2. 000 preduzeća širom sveta. U 2019. godini dali su više od 19 milijardi dolara zemljama u razvoju kroz dugoročna finansiranja. Kada je reč o MIGA, osnovana je 1988. godine kao jedna od članica Grupe Svetske banke u cilju promocije direktnih stranih ulaganja u privrede u razvoju… MIGA je od svog osnivanja izdala garancije u vrednosti od 55 milijardi dolara u 114 zemalja u razvoju. (Tanjug)  

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SPS: Imamo nekoliko pitanja za Flekenštajna i Kukana

SPS: Imamo nekoliko pitanja za Flekenštajna i KukanaBEOGRAD, 4. oktobra (Tanjug) - Socijalistička partija Srbije (SPS) će učestvovati na međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, a od Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna će zatražiti preporuku kako da poslanički mandati više ne budu predmet političke trgovine, rekao je šef poslaničke grupe Đorđe Milićević.Milićević je podsetio da je SPS pre nekoliko dana predložio da se izmeni Zakon o Narodnoj skupštini sa ciljem da se spreči trgovina mandatima, kao i izmenu Poslovnika kako bi se unapredio rad parlamenta.“Mi ćemo postaviti pitanje Flekenštajnu i Kukanu koja je evropska praksa - dajte nam sada preporuku kako da se mandati više ne zloupotrebljavaju. Ne možemo više dozvoliti situaciju koju danas imamo u parlamentu. Nikada više samostalnih poslanika nije bilo, u jednom trenutku nismo znali koji poslanik kojoj poslaničkoj grupi pripada”, rekao je Milićević za Tanjug.Milićević je dodao da SPS ne spori odluku Ustavnog suda, iako se sa njom ne slaže, da mandati pripadaju poslaniku, ali mora se, kaže, naći način da oni više ne budu predmet trgovine.Socijalisti su predložili i da se poslanicima koji neopravdano ne dolaze na sednice umanji plata od 10 do 30 odsto.“Znate kako se opravdava oduštvo na sednici? Tako što ćete iz poslaničke grupe pozvati kabinet i reći da iz određenih razloga nećete prisustvovati sednici, pa recite da je to i bojkot. Krajnje je neodgovorno da ne učinite ništa, a ne odričete se plate, putnih troškova, putovanja u inostranstvo, a teško vam je da pokažete pristojnost”, rekao je Milićević.Milićević smatra da je Vlada Srbije napravila korake ka unapređenju izbornih uslova, predložila rešenja za finansiranje političkih aktivnosti, promene u Agenciji za borbu protiv korupcije i dodaje da samo zlonamerni mogu da tvrde suprotno.“Vlada Srbije i vladajuća koalicija ima odgovoran i ozbiljan pristup razgovorima i pokušava da iznađe jednu ravnotežu između poštovanja prava i vlasti i opozicije kada govorimo o izbornim uslovima. Mislimo da je ta ravnoteža odlukom vlade učinjena. Ako postoji još neki dodatni predlog koji bi unparedio izborne uslove mi smo spremni i o tome da razgovaramo”, dodao je on.Milićević veruje da će i deo opozicije koji je najavio bojkot izbora učestvovati u dijalogu, jer bi, kaže, bilo potpuno nelogično da je drugačije, mada imaju pravo da odluče i drugačije.“Mislim da je deo opozicije ove razgovore shvatio kao jednu šalu i priliku da zavaravaju javnost jer se od samog početka čini da su samo jednu stvar imali u glavama a to je bio bojkot. To je bio način da izađu iz politicke situacije u kojoj se nalaze, jer naredni izbori bi za njih bili politički krah”, ocenio je Milićević.Milćević smatra da je najbolje da sve političke partije učestvuju na izborima i da pokažu svoju snagu, a kada je reč o njihovim inicijativama o promeni zakona i Poslovnika, za SPS je, kaže, važno da se o tome razgovara.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3685287/ds-ce-ucestvovati-u-dijalogu-9-i-10-otkobra.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DS, SDS i SPS će učestvovati u dijalogu 9. i 10. otkobra

Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Socijalistička partija Srbije odlučiile su da učestvuju u međustranačkom dijalogu 9. i 10. oktobra, uz posredovanje Evropskog parlamenta. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaDemokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Socijalistička partija Srbije odlučile su da učestvuju u međustranačkom dijalogu 9. i 10. oktobra, uz posredovanje Evropskog parlamenta.Poslanički klub Demokratske stranke odlučio je da njihovi predstavnici učestvuju u međustranačkom dijalogu. Poslanik DS-a Radoslav Milojičić rekao je za Tanjug da će ispred poslaničkog kluba sastancima prisustvovati predsednik stranke Zoran Lutovac i zamenik šefa poslaničke grupe Balša Božović. I Socijaldemokratska stranka saopštila je da će se odazvati pozivu na međustranački dijalog, uz posredovanje Evropskog parlamenta. Navodi se da će na zakazanom razgovoru ispred SDS-a učestvovati predsednik Boris Tadić i šef poslaničke grupe Marko Đurišić. U razgovoru će učestovati i SPS, koji će, kako je rekao šef poslaničke grupe Đorđe Milićević, od posrednika Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna zatražiti preporuku kako da poslanički mandati više ne budu predmet političke trgovine. Milićević smatra da je Vlada Srbije napravila korake ka unapređenju izbornih uslova, predložila rešenja za finansiranje političkih aktivnosti, promene u Agenciji za borbu protiv korupcije. Poslaničke grupe u Skupštini Srbije dobile su poziv za učešće u Međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, 9. i 10. oktobra. U pismu koje je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Makalister uputio predsednici Maji Gojković predlaže se da se dijalog vodi u skladu sa pravilom o poverljivosti, "Chatham House".   

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/transparentnost-srbija-korisne-ali-ne-i-dovoljne-izmene-zakona-o-finansiranju-politickih-aktivnosti.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Korisne ali ne i dovoljne izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti

"Aktuelni nacrt ne dotiče mnoge druge probleme koje su prepoznali i domaća javnost i međunarodne organizacije" 04. okt 2019 Transparentnost Srbija ocenila je danas da su korisne, ali ne i dovoljne izmene predviđene nacrtom izmena i dopuna Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Ta organizacija je kao korisnu izmenu istakla dužnost Agencije za borbu protiv korupcije da u toku izborne kampanje u roku od pet dana postupi po prijavama, utvrdi da li je došlo do povrede pravila i da tu odluku objavi, navodi se u saopštenju. Međutim, oni su ocenili da aktuelni nacrt ne dotiče mnoge druge probleme koje su prepoznali i domaća javnost i međunarodne organizacije, iako je strateškim aktima sveobuhvatna izmena zakona bila planirana prvo za 2014, a zatim za 2016. godinu. "Nacrt izmena Zakona ne rešava ni pojedine probleme na koje je ukazala Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) posle parlamentarnih izbora 2016. i 2017, pa bi ga stoga trebalo značajno dopuniti", dodaje se u saopštenju. Govoreći o kontroli finansiranja izborne kampanje, Transparentnost Srbije je istakla da je ostalo neuređeno šta sve Agencija za borbu protiv korupcije mora da uradi kada proverava izveštaje o finansiranju kampanje po službenoj dužnosti, šta treba da sadrži izveštaj o kontroli, u kojem roku taj izveštaj treba da bude završen i pokrenuti postupci protiv prekršilaca. "Efikasnost kontrole finansiranja kampanje i transparentnost izvora finansiranja će i dalje otežavati mogućnost da se troškovi izborne kampanje plaćaju naknadno. Nasuprot preporukama ODIHR, i dalje nisu propisana ograničenja troškova izborne kampanje, niti je obezbeđena javnost podataka o izvorima finansiranja tokom kampanje", navodi Transparentnost Srbija. Ta organizacija ističe da nacrt ne donosi izmene ni u pogledu budžetskih izdvajanja za kampanju koja, kako su naveli, trenutno izrazito favorizuje najveće parlamentarne stranke. "Svega 20 odsto tog novca se deli ravnopravno učesnicima izbora, što je nedovoljno za predstavljanje biračima, naročito na lokalnim izborima. Pored toga, od 2014. je omogućeno da se izborna kampanja plaća budžetskim novcem koji su parlamentarne stranke dobile za drugu namenu (redovan rad), čime se povećava neravnopravnost učesnika i podstiče vođenje skupih kampanja o trošku građana", dodaje se u saopštenju. (Beta) Podelite ovu stranicu! 

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3685287/ds-ce-ucestvovati-u-dijalogu-9-i-10-otkobra.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DS, SDS i SPS će učestvovati u dijalogu 9. i 10. oktobra

Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Socijalistička partija Srbije odlučile su da učestvuju u međustranačkom dijalogu 9. i 10. oktobra, uz posredovanje Evropskog parlamenta. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaDemokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Socijalistička partija Srbije odlučile su da učestvuju u međustranačkom dijalogu 9. i 10. oktobra, uz posredovanje Evropskog parlamenta.Poslanički klub Demokratske stranke odlučio je da njihovi predstavnici učestvuju u međustranačkom dijalogu. Poslanik DS-a Radoslav Milojičić rekao je za Tanjug da će ispred poslaničkog kluba sastancima prisustvovati predsednik stranke Zoran Lutovac i zamenik šefa poslaničke grupe Balša Božović. I Socijaldemokratska stranka saopštila je da će se odazvati pozivu na međustranački dijalog, uz posredovanje Evropskog parlamenta. Navodi se da će na zakazanom razgovoru ispred SDS-a učestvovati predsednik Boris Tadić i šef poslaničke grupe Marko Đurišić. U razgovoru će učestovati i SPS, koji će, kako je rekao šef poslaničke grupe Đorđe Milićević, od posrednika Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna zatražiti preporuku kako da poslanički mandati više ne budu predmet političke trgovine. Milićević smatra da je Vlada Srbije napravila korake ka unapređenju izbornih uslova, predložila rešenja za finansiranje političkih aktivnosti, promene u Agenciji za borbu protiv korupcije. Poslaničke grupe u Skupštini Srbije dobile su poziv za učešće u Međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, 9. i 10. oktobra. U pismu koje je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Makalister uputio predsednici Maji Gojković predlaže se da se dijalog vodi u skladu sa pravilom o poverljivosti, "Chatham House".   

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/financing/2649547/ifc-i-miga-obezbedile-25957-mil-eur-za-proizvodnje-energije-iz-otpada

Autori: @ekapija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: IFC i MIGA obezbedile 259,57 mil EUR za proizvodnje energije iz otpada u Vinči

Članice Grupe Svetske banke IFC i MIGA  obezbeđuju paket finansiranja u iznosu od 259,57 mil EUR kompaniji Beo Čista Energija d.o.o. za projekat proizvodnje energije iz otpada u Beogradu.Time će se, kako se navodi u saopštenju IFC-a (The International Finance Corporation) Članice Grupe Svetske banke IFC i MIGA obezbeđuju paket finansiranja u iznosu od 259,57 mil EUR kompaniji Beo Čista Energija d.o.o. za projekat proizvodnje energije iz otpada u Beogradu. Time će se, kako se navodi u saopštenju IFC-a (The International Finance Corporation) očistiti jedna od najvećih evropskih nekontrolisanih deponija i izgraditi novi održživi kompleks za upravljanje otpadom sa ciljem smanjenja zagađenja i ublažžavanje klimatskih promena. Projekt Waste-to-Energy Beograd je javno-privatno partnerstvo (PPP), koje uključuje zatvaranje i sanaciju zasićene deponije u Vinči, predgrađu Beograda, i izgradnju nove sanitarne deponije u skladu sa pravilima EU, kao i postrojenje za proizvodnju energije iz otpada i postrojenje za preradu građevinskog otpada. Projekat će omogućiti upotrebu komunalnog otpada i deponijskih gasova za proizvodnju obnovljive toplote i električne energije. Očekuje se da će izgradnja trajati tri i po godine. IFC finansiranje uključuje zajam A u iznosu do 72,2 mil EUR, zatim paralelni zajam od Oesterreichische Entwicklungsbank (OeEB) do 35 mil EUR, kao i zajam B do 35 mil EUR. Takođe, tu je i koncesijski viši zajam do 20 mil EUR iz Zajedničkog programa finansiranja u oblasti klime IFC-a i Kanade (The Canada-IFC Blended Climate Finance Program). To predstavlja, kaže se, deo šireg paketa koji uključuje kredit EBRD-a u iznosu do 128,2 mil EUR. MIGA (The Multilateral Investment Guarantee Agency) izdaje garancije na 20 godina u vrednosti od 97,3 mil EUR koje pokrivaju nekomercijalne rizike, uključujući kršenje ugovora. Garancije pokrivaju do 90% uloženog kapitala u kompaniju Beo Čista Energija. - Novi objekti će obezbediti električnu energiju ekvivalentnu ukupnoj potrošnji električne energije za oko 30.000 domaćinstava i 80% toplotne energije koja je potrebna Beogradu tokom zime. Time će se smanjiti upotreba fosilnih goriva i pomoći u smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte - rekao je generalni direktor kompanije Beo Čista Energija, Mitsuaki Harada. Projekat će biti realizovan na osnovu dugoročnog ugovora o JPP-u koji je 2017. dodeljen preduzeću Beo Čista Energija osnovanom sa posebnom namenom od strane globalnog komunalnog preduzecha Suez S.A., japanskog konglomerata Itochu Corporation i Marguerite Fund II, panevropskog investicionog fonda. 

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1236054/Ministar-Mali-sa-delegacijom-MMF-a-o-rezultatima-i-buducim-aktivnostima.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: MMF ZADOVOLJAN napretkom Srbije, sad da se reše javne nabavke

Izvor Tanjug 04.10.2019. / 18:21 18:26 0Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), o dosadašnjim rezultatima i budućim aktivnostima u okviru savetodavnog aramžama MMF-a sa Srbijom. Izvor: Bojan Stekic/FOTO TANJUG Delegaciju MMF predvodi Jan Kes Martejn, koji je sa resornim srpskim ministrom razmotrio sve reformske procese u okviru aktuelnog aranžmana, saopšteno je iz Ministarstva. Kada je reč o modernizaciji i transformaciji Poreske uprave, Mali je istakao da su odvojene osnovne i sporedne delatnosti u upravi, te da je smanjen broj filijala sa 178 na 37, kao i da će se raditi na novim softverskim i IT rešenjima. Ministar finansija je rekao da će se na taj način zadovoljiti potrebe građana i privrede. Kako je navedeno, predstavnici MMF-a su čestitali ministru na pomenutim rezultatima i istakli da su zadovoljni kako se odvija reforma te uprave. VEĆE PENZIJE POSEBNA TEMA Tema razgovora je bilo i povećanje penzija, a rečeno je da će tzv. "švajcarski model" biti usvojen u okviru Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji bi u novembru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, te da će penzije u skladu sa njim rasti od 5,1 odsto do 5,5 odsto. Mali je naglasio da je najveći uspeh aktuelnog aranžmana sa MMF-om usvajanje nove metodologije za kapitalne projekte, koja će doprineti da se na odgovarajući način određuju prioriteti kada je reč o javnim ulaganjima, i da se njima efikasno upravlja. Kako je rekao, infrastrukturni projekti su apsolutni prioritet Vlade Srbije. Na sastanku je bilo reči o aktuelnom procesu pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku, a sagovornici su se saglasili da se proces za sada odvija odlično. Mali je istakao da je veoma zadovoljan odzivom ponuđača, te da je dobro što postoji zdrava konkurencija. Kada je reč o drugoj velikoj državnoj banci, Poštanskoj štedionici, istaknuto je da ta banka ima dobre rezultate, te da je važno da se napravi adekvatan biznis plan za budući period. Predstavnici MMF-a su pohvalili i smanjenje učešća problematičnih kredita (NPL) u bankarskom sektoru, a ministar je istakao da je upravo u toku prodaja drugog paketa NPL-ova, u vrednosti od 1,82 milijarde evra. Sagovornici su razgovarali i o razvoju tržišta kapitala, što je Mali ocenio kao jedan od prioriteta Ministarstva finansija. Kako je naveo, upravo je u skupštinskoj proceduri set zakona koji će doprineti da se proširi broj učesnika na tržištu i da se ono dodatno aktivira. Govoreći o budžetu za 2020. godinu, ministar je istakao da će u narednih 10 dana on biti u potpunosti definisan, te da će biti razvojni i zasnivati se na većim ulaganjima u javne investicije. On je dodao da je najveći izazov za sledeću godinu da se dostigne što veći privredni rast, uprkos brojnim izazovima u svetu. Narednih dana biće nastavljeni razgovori Ministarstva finansija i predstavnika MMF, kako bi se jasno definisali planovi za 2020. godinu, s ciljem daljeg podsticanja ekonomskog rasta u zemlji. Delegacija MMF-a boraviće u Srbiji do 15. oktobra 2019. godine. Savetodavni aranžman "Policy Coordination Instrument" (PCI) odobren je Srbiji 18. jula 2018. godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine. Reč je o nefinansijskom aranžmanu koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi. Povezane vesti Ekonomija | 02.10.2019. / 12:54 Mali: Suficit u budžetu ide na plate, penzionerima, za "slučaj švajcarci" 25 Ekonomija | 01.10.2019. / 13:40 EU ne može da se dogovori: MINIMALAC od 286€ do 2.071€, teško do sredine 0 Ekonomija | 28.09.2019. / 09:27 JOŠ SAMO JEDAN KORAK: Srbija popravila KREDITNI REJTING 6 Svet | 25.09.2019. / 19:59 Kristalina Georgijeva nova direktorka Međunarodnog monetarnog fonda 0  

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3108944-poslanici-dobili-poziv-za-medjustranacki-dijalog-9-i-10-oktobra-u-skupstini-srbije

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Poslanici dobili poziv za međustranački dijalog u Skupštini Srbije: Ove stranke potvrdile učešće

Prva runda dijaloga biće usmerena na unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora04/10/19 |  19:14  »  19:53Poslaničke grupe u Skupštini Srbije dobile su poziv za učešće u Međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, 9. i 10. oktobra, a u pismu koje je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister uputio predsednici Maji Gojković predlaže se da se dijalog vodi u skladu sa pravilom o poverljivosti, "Chatham House".Poslanički klub Demokratske stranke odlučio je da njihovi predstavnici učestvuju u međustranačkom dijalogu. Poslanik DS-a Radoslav Milojičić rekao je za Tanjug da će ispred poslaničkog kluba sastancima prisustvovati predsednik stranke Zoran Lutovac i zamenik šefa poslaničke grupe Balša Božović.I Socijaldemokratska stranka saopštila je da će se odazvati pozivu na međustranački dijalog, uz posredovanje Evropskog parlamenta.Navodi se da će na zakazanom razgovoru ispred SDS-a učestvovati predsednik Boris Tadić i šef poslaničke grupe Marko Đurišić.Navodi se da će na zakazanom razgovoru ispred SDS-a učestvovati predsednik Boris Tadić-Foto: Tanjug/Rade PrelicU razgovoru će učestovati i SPS, koji će, kako je rekao šef poslaničke grupe Đorđe Milićević, od posrednika Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna zatražiti preporuku kako da poslanički mandati više ne budu predmet političke trgovine.Milićević smatra da je Vlada Srbije napravila korake ka unapređenju izbornih uslova, predložila rešenja za finansiranje političkih aktivnosti, promene u Agenciji za borbu protiv korupcije.MEKALISTER: PRVA RUNDA DIJALOGA BI BILA USMERENA NA IZBORNE USLOVEU Mekalisterovom pismu koje je Gojkovićeva prosledila šefovima poslaničkih grupa kao propratni metarijal uz Nacrt programa, navodi se da bi prva runda dijaloga bila usmerena na unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, te potvrđuje da će moderatori biti Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.Predlažu se još dve runde dijaloga pre kraja godine, uzmimajući u obzir ishod svake runde dijaloga.- U drugoj fazi bismo se vratili na dugoročnije pitanje unapređenja političke atmosfere, političkih praksi i procedura unutar Narodne skupštine - dodao je Mekalister.On je najavio da će Kukan i Flekenštajn podržati proces moderiranjem dijaloga.- Uključićemo poslanike Evropskog parlamenta koji će biti zaduženi za pitanja Srbije u narednim rundama dijaloga - istakao je Mekalister.Mekalister - Foto: Tanjug/Rade PrelićKako je naveo, kroz moderiranje dijaloga Kukan i Flekenštajn će sumirati oblasti o kojima postoji konsenzus na kraju svake tačke dnevnog reda i tokom završne sesije daće sveobuhvatni rezime oblasti oko kojih postoji konsenzus.- Verujemo da bi takav međupartijski dijalog bio najdelotvorniji ako bi sve političke grupe usvojile pristup koji je praktičan i otvoren za uspostavljanje snažnog konsenzusa o prioritetima za unapređenje izbornog okruženja - rekao je Makalister i zamolio da se dijalog vodi po pravilima "Chatham house" pravilu.Planirano je da se, u zavisnosti od dnevnog reda, uključe i stručnjaci za izbore, koji bi doprineli dijalogu kroz kratka uvođa obraćanja o ključnim temama.Poziv važi za lidere poslaničkih grupa u pratnji još jednog političara i opciono za jednog političkog savetnika.Prema Nacrtu programa, prvog dana dijaloga biće reči o procesu međustranačkog dijaloga, a uslediće sesija: Procena situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine. Posle toga razgovaraće se o izbornim uslovi i telima (monitoring I nadzor).Planirano je da se 10. oktobra razgovara o medijima, ulozi REM-a i RTS, edukaciji birača, biračkom spisku, finansiranju kampanje, nakon čega će biti doneti zaključci i predstavljeni naredni koraci.Mekalister je zahvalio Gojkovićevoj na pismu, u kome je prihvatila predlog za uspostavljanje dijaloga.(Telegraf.rs/Tanjug)Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima   

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:822288-POCETAK-DIJALOGA-VLASTI-I-OPOZICIJE-Kukan-i-Flekenstajn-u-ulozi-posrednika

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: POČETAK DIJALOGA VLASTI I OPOZICIJE: Kukan i Flekenštajn u ulozi posrednika

Plan je da budu održane tri runde razgovora do kraja godine. Svi će moći da govore po pet minuta, azbučnim redomDIJALOGOM između vlasti i opozicije, čija će prva runda biti održana 9. i 10. oktobra, posredovaće predstavnici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. Na razgovore, na kojima će teme biti izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, REM i RTS, glasački spiskovi i finansiranje kampanja, biće pozvani lideri svih partija koji imaju pravo da povedu još po jednog saradnika. Plan je da budu održane tri runde razgovora do kraja godine. Na dnevnom redu naći će se i dugoročno popravljanje političke atmosfere, praksa i procedura u zakonodavnom domu. Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister predložio je da se govori po azbučnom redu i da svi imaju po pet minuta. PROČITAJTE JOŠ - Svi predstavnici vlasti će se odazvati na poziv, dok je i dalje enigma ko će se od predstavnika opozicije pojaviti. BEZ PRISUSTVA MEDIJA EVROPSKI predstavnici predložili su da se razgovara bez prisustva javnosti i zamolili učesnike da se toga i pridržavaju i ne iznose detalje razgovora. Kukan i Flekenštajn će imati zadatak da na kraju svake runde razgovora saopšte rezultate i da li je došlo do konsenzusa. Kako nam je nezvanično rečeno u Demokratskoj stranci, demokrate polažu velike nade u posredovanje EU, a neizvesno je hoće li biti još članica Saveza za Srbiju. Tu će biti i Pokret slobodnih građana, čiji je lider Sergej Trifunović i tražio evropsko posredovanje. Inače, u procesu unapređenja izbornog procesa, Ministarstvo finansija je objavilo nacrt izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. U tom dokumentu se precizira da političari u izbornoj kampanji ne smeju da koriste sredstva iz budžeta, niti resurse kojima raspolažu kao javni funkcioneri ili državni službenici. Zabranjeno je da u kampanji koriste i službene prostorije, vozila, veb-sajtove, inventar državnih organa ili javnih ustanova. PROČITAJTE JOŠ - Izuzetak od zabrane korišćenja službenih prostorija i usluga državnih organa, može se napraviti samo onda kada su te prostorije i usluge dostupne svim kandidatima pod istim uslovima. Novina u predlogu Vlade jeste i to da političke stranke, grupe građana i drugi učesnici izbora mogu prijaviti zloupotrebe Agenciji za borbu protiv korupcije, dok po još važećim propisima, Agencija postupak pokreće isključivo po službenoj dužnosti. Propisan je i rok od pet dana, od kada je stranka obaveštena da postoji prijava protiv nje, da Agencija odluči da li je bilo zloupotrebe. Odluku o eventualnom kršenju zakona Agencija mora da objavi na svom sajtu u roku od 24 sata od njenog donošenja. 

----------------------------------------------------------

Datum: 04.10.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: KREIRANJE KRIZE I NAPETOSTI

KREIRANJE KRIZE I NAPETOSTIBEOGRAD, 04. oktobar 2019. (FoNet) - Na Zapadnom Balkanupostoji potreba da se stvara okruženje u kojem nema normalnepolitike, već je poželjno kreiranje krize i napetosti,izjavio je danas u Beogradu direktor Centra za studijeJugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu Florijan Biber.Prema njegovim rečima, u zemljama kao što su Srbija,Makedonija ili Bosna i Hercegovina se stvara osećaj straha,što je u skladu sa činjenicom da u državama Zapadnog Balkanaproteklih 10 godina slabi demokratija.U tim zemljama se stvara strah, izjavio je Biber napredavanju "Kompetitivni autoritarizam i erozijademokratije: Obrasci i mehanizmi u Srbiji i na ZapadnomBalkanu".Zapad prihvata tvrdnje vlasti zemalja sa tog područja dagarantuju stabilnost, zanemarujući odsustvo demokratije ivladavine prava, rekao je Biber.On je naveo da je Evropska unija - uprkos višegodišnjimtvrdnjama država Zapadnog Balkana kako žele da se približeEU - ocenila da se radi o zarobljenim državama, zbogpovezanosti sa organizovanim kriminalom i korupcijom na svimnivoima.Ljudi se priključuju vladajućoj partiji da bi dobili posao.Taj procenat je veći nego u drugim delovima Evrope ili ubivšoj Jugoslaviji, gde je postojao samo Savez komunistaJugoslavije, izjavio je Biber, uz konstataciju da se radi oelementu zarobljene države.Biber je ocenio kako Evropska unija treba da jasnije ukažena probleme vezane za zemlje Zapadnog Balkana.

----------------------------------------------------------