Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 19.10.2019

Medij: Blic     Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SIGURNI SMO DA ĆE GRAĐANI OSTATI KOD KUĆA

SIGURNI SMO DA ĆE GRAĐANI OSTATI KOD KUĆA

Borko Stefanović Kad imate lažne izbore, onda su brojke važne kao u Turkmenistanu ili Sadamovom Iraku. Sigurni smo da će građani ostati kod kuća, a oni koji budu primorani da zaokruže - to neće značajnije da utiče. Nas to ne interesuje. Da imamo devet meseci za fer izbore, punu kontrolu javnih preduzeća, tehničku vladu, potrebne su nam garancije da će to biti sprovedeno. Komuniciramo s EU, naše odbijanje nije da nećemo s njima da razgovaramo, na FPN nije bilo dijaloga, vlast govori da je sve u redu, a hapse se uzbunjivači, politički protivnici, dok zemlja počiva na siromaštvu, korupciji, iluzorno je pričati o tome da imamo izbore. Mi imamo biranje kad vas gazda uhvati za uvo i vodi. Zato građani moraju da čuju političke programe u periodu od devet meseci.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Blic     Strana: 1,4,5

Rubrika: Politika

Autori: Ekipa "Blica"

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: JUTKA PRIZNAO DA JE SAKRIO KOLA, NOVAC I NEKRETNINE

JUTKA PRIZNAO DA JE SAKRIO KOLA, NOVAC I NEKRETNINE Stan u Beogradu, šest automobila, oko 1.700 kvadratnih metara nekretnina... Stan u Beogradu, šest automobila, oko 1.700 kvadratnih metara nekretnina...

JUTKA PRIZNAO DA JE KRIO DA JE KRIO DA JE KRIO IMOVINU

Bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen je na osam meseci zatvora uslovno zbog neprijavljivanja imovine. Jeličić nije prijavio pokretnu i nepokretnu imovinu, ali ni novac.

EKIPA „BLICA“

Jeličić, koji je priznao delo, prisustvovao je suđenju na kojem mu je izrečena presuda, a ceo proces trajao je pet meseci.

- U predmetu protiv okrivljenog Milutina Jeličića Jutke doneta je osuđujuća pravosnažna presuda kojom je okrivljenom izrečena kazna zatvora u trajanju od osam meseci, koja se neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dve godine ne učini novo krivično delo. Ovakva kazna predložena je od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Kruševcu - kaže se u dopisu koji je “Blic” dobio iz suda u Brusu.

Postupak se vodio na osnovu krivične prijave koju je Agencija za borbu protiv korupcije podnela tužilaštvu u Brusu u maju 2018, a na osnovu koje je tužilaštvo u Kruševcu podiglo optužnicu godinu dana kasnije.

Jeličić u godišnjem izveštaju, između ostalog, nije prijavio stan u Beogradu, šest automobila, oko 1.700 kvadratnih metara nekretnina na teritoriji opštine Brus i nekoliko parcela duplo veće površine.

- Nije prijavio više nepokretnosti u Brusu - zemljište površine 3.781 kvadrat, pomoćne objekte površine 35 kvadrata i 84 kvadrata, stambeno-poslovnu zgradu površine 521 metar kvadratni, kao i objekte trgovine od 30 kvadrata - stoji u krivičnoj prijavi.

Osim toga, bivši predsednik opštine Brus nije prijavio ni dvosoban stan u Beogradu površine 52 kvadrata, pet terenskih vozila koja je stekao tokom 2015. i 2016. godine, putnički automobil “škoda” u vlasništvu supruge, potraživanja po osnovu pozajmice osnivača privrednom društvu „Panikop“ Beograd u iznosu od 2.395.500.

- Nije prijavio da je u preduzeću za proizvodnju, usluge i promet „Panikop“ d.o.o. vlasnik 100 odsto udela, direktor i zastupnik - navodi se dalje.

On je time izvršio krivično delo neprijavljivanja ili davanja lažnih podataka o imovini.

Postavlja se pitanje kako je Jeličić sa mesečnom platom predsednika opštine od oko 80.000 dinara uspeo sebi da priušti bogatstvo u nepokretnostima i vozilima i to će sasvim sigurno biti predmet neke naredne istrage.

Jeličiću se trenutno sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Brus Marije Lukić. Sledeće ročište zakazano je za 6. novembar u Osovnom sudu u Kruševcu i to će biti drugo održano ročište od kada je postupak izmešten iz bruskog suda. Prvo ročište nije održano zbog nepojavljivanja Jeličićevih branilaca.

Protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.

Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog N.N. službenom licu da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu. ?

Nije prijavio da je u preduzeću za proizvodnju, usluge i promet „Panikop“ d.o.o. vlasnik 100 odsto udela, direktor i zastupnik

Imovinska karta 2016. ZARADA

Mesečna plata 76.000 RSD NEPOKRETNOSTI

Stan, trosoban (kupovina) Poslovni prostor 1.200 m2 (nasledstvo) POKRETNA IMOVINA

Automobil džip BMW X5, 2008. (kupovina) Imovinska karta 2018. ZARADA

Mesečna plata 81.433 RSD NEPOKRETNOSTI

Stan, trosoban, 80 m2 1/1 kupovina Poslovni prostor, hladnjača, 1.200 m2 1/1 nasledstvo Stan, dvosoban, 52 m2 1/1 kupovina Polje, livada, 4.86 m2 1/2 nasledstvo Polje, zemljište pod objektom, 84 m2 73/84 nasledstvo Građevinsko zemljište (GZ),

Zemljište uz zgradu, 22 m2 zajednička kupovina GZ, stambeno-poslovna zgrada, 11 a 56 m2 1/1 kupovina GZ, zgrada trgovine, 12 a 29 m2 1/1 kupovina GZ, zgrada trgovine, 30 m2 1/3 kupovina POKRETNA IMOVINA

Automobil džip BMW X5 2008. kupovina Kombi opel F9 movana 2003. kupovina Kombi fijat dukato 2002. kupovina Kombi fijat dukato 2002. kupovina Automobil fijat punto van 2005. kupovina Kombi pežo bokser 1.9 td 1999. kupovina

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Danas     Strana: 1,10

Rubrika: Ekonomija

Autori: M. N. Stevanović

Teme: Korupcija

Naslov: Stranci ulažu u Srbiju zbog niskih plata i subvencija

Stranci ulažu u Srbiju zbog niskih plata i subvencija

Strani investitori biraju Srbiju zbog ambijenta koji im garantuje visoloi zaradu

Prema podacima Eurostata, strani ulagači su u 2017. u Srbiji ostvarivali stopu profita od 13,5 odsto, dok je evropski prosek oko 3,9 procenata „To ne treba da nas raduje. Ali, druga bi situacija bila kada bi strane kompanije otvarale preduzeća sa naprednim tehnologijama i istraživačke centre, a zapošljavale visoko kvalifikovane radnike, stručnjake, pa i istraživače i doktore nauka koje bi i dobro platili” kaže Šoškić

Beograd /// Srbija ne bi trebalo da se hvali tako velikim prilivom stranih direktnih investicija niti visokom profitnom stopom koju one postižu, jer to ne stvara pravu sliku o ekonomiji zemlje niti garantuje ozbiljniji rast BDP-a, tvrde ekonomisti.

Ministar finansija Siniša Mali nedavno je izjavio da je „Srbija na pragu rekordne godine po direktnim stranim investicijama”, jer je „za sedam meseci ove godine privukla 2,3 milijarde evra, što je 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine”. On je podsetio i da je časopis „Fajnenšel tajms” pre nekoliko meseci Srbiju proglasio za svetskog lidera u privlačenju stranih direktnih investicija i po broju investicija, a radi se 0 107 projekata u 2018, (69 u 2017.) kao i po ukupnom iznosu ulaganja od 5,8 milijardi dolara. Istovremeno, portal Makroekonomija.org objavio je analizu profitnih stopa koje strane investicije dostižu u evropskim zemljama, a prema podacima Eurostata koji su navedeni, Srbija je u globalnim razmerama u vrhu liste strani ulagači su u 2017. na uloženi kapital ostvarili dobit od 13,5 odsto, dok je evropski prosek oko 3,9 procenata.

- Srbija ipak nije naročito atraktivna destinacija za ulaganje i investicije, moguće da je malo interesantnija za strane ulagače od zemalja u regionu jer je najveće tržište 1 čini oko polovine većine parametara (BDP-a, teritorije, broja stanovnika) zemalja koje se označavaju kao Zapadni Balkan. To su zemlje koje nisu u EU ali su dovoljno blizu pa je to za neke investitore poželjna pozicija. Međutim, ono što zabrinjava je ukupan nivo investicija u Srbiji, koji nikako da premaši 19 odsto BDP-a, što je ispod 23 procenta koliko iznosi regionalni prosek i manje od 25 odsto, što je granica iznad koje je moguć intenzivniji privredni rast. Ključni problem je to što ozbiljno izostaju domaće privatne investicije, ali su i državne investicije ispod potrebnog nivoa. Nedovoljna ulaganja domaćih preduzetnika (niske domaće privatne investicije), ogledaju se i u niskom kreditnom rastu banaka u domenu kredita privredi, koji bi trebalo da je jedan od ključnih podstreka privrednom rastu - kaže za Danas Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta.

On dodaje da ga ne čudi visoka profitna stopa koju strani investitori ostvaruju u Srbiji jer dobijaju obilate subvencije iz državnog budžeta za otvaranje novih radnih mesta, a istovremeno vrlo često angažuju nedovoljno kvalifikovane radnike koje drže na niskim platama.

- Otuda visokprofit ali to ne bi smelo da nas raduje. Druga bi situacija bila kada bi strane kompanije stvarale drugačiju strukturu investicija, kada bi otvarale preduzeća sa naprednim tehnologijama i istraživačke centre, a zapošljavali visoko kvalifikovane radnike, stručnjake, pa i istraživače i doktore nauka koje bi i dobro platili. Takođe, strane firme često posluju u realno boljim uslovima od domaćih, imaju manje problema sa kojima se domađ privrednid sučeljavaju, investicije realizuju uz podršku države na svim nivoima, na koju domaći privrednici često ne mogu da računaju, i ako tome dodamo i subvencije koje dobijaju od države, njima je poslovanje daleko jednostavnije-kažeŠoškić.

I profesor na istom fakultetu, Milojko Arsić, potvrđuje da dobra zarada koju postižu strane kompanije u Srbiji ne govori dobro o domaćoj ekonomiji.

- Interesantno, ukupna profitna stopa svih privrednikau Srbiji daleko je niža, ona je sa 5,6 odsto daleko ispod svetskog (9,6 odsto) i evropskog (9,4 procenta) proseka, niža je nego u zemljama regiona. Jedan od mogućih razloga za to je što su kod nas niži troškovi rada, niski su i porezi, tehnologija koju stranci donose podjednako je efikasna kao i u fabrikama njihovih matičnih država a proizvod koji u takvim uslovima naprave prodaju na svetskom tržištu po tamo važećim cenama Drugi razlog su izdašne državne subvencije u zemljištu, infrastrukturni, novčanim podsticajima. Praktično na njihovih 100 uloženih jedinica, država daje još 50 ali taj deo ne ulazi u zbir ulaganja iz koga se izračunava profit. Najzad, strane firme biraju najprofitabilnije sektore za investiranje, zato ih je relativno malo u poljoprivredi ili hotelijerstvu kaže Arsić.

On nije siguran da će trend rasta ulaganja iz prvih sedam meseci ove godine biti nastavljen, jer je došlo do usporavanja u zemljama iz kojih u najvećoj meri dolaze investicije, Nemačkoj, Italiji pa i Kini. Ne veruje ni da će domaća ulaganja popuniti prazninu, jer ih ograničava loš privredni ambijent koji ne čine ni veliki troškovi rada ni porezi, već pravna nesigurnost i sve što tu pojavu prati.

Ekonomisti se, inače, slažu da su strane direktne investicije važne za ekonomski rast i da bi srpskoj privredi bilo dragoceno kada bi one iznosile između tri i pet milijardi evra. Ali ističu da u našem slučaju ta ulaganja stvaraju podelu na tržištu pa jedna grupa privrednika, onih sa stranim kapitalom, posluje pod povlašćenim uslovima, dok drugi, domaći ulagači ne mogu da računaju na pomoć države pa zbog toga ne mogu ni da se razviju u komplementarne učesnike na ekonomskoj mapi.

  1. N. Stevanović

Korupcija razara tržište

- Iz anketa koje su radili domaći istraživači proizilazi da privrednici nemaju poverenja u normalno funkcionisanje tržišta, fer plej uslove poslovanja niti u stabilan ambijent koji bi garantovao zaštitu svojine i ugovora i tu treba tražiti uzroke relativno niskih ukupnih investicija i niskog privrednog rasta. Na te nedostatke redovno nam ukazuju i izveštaji Evropske komisije, ali nažalost Srbija to nikako ne uspeva da popravi. Vrlo važan faktor je korupcija tj. percepcija korupcije, koja nije samo nemoralna pojava, već ozbiljno razara sistem slobodnog tržišta jer na njemu stvara prostor za nameštanje poslova ili povoljniju poziciju nekih učesnika koji to po kvalitetu i rezultatima ne zaslužuju. Na to je ranije ukazivao i Fiskalni savet koji je u svom istraživanju utvrdio da bi se u Srbiji BDP značajno podigao ako bi se nivo korupcije sveo na prosek uporedive grupe zemalja u našem regionu - objašnjava profesor Dejan Šoškič.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: CRTA: Tužilaštvo da reaguje zbog Mirovića

CRTA: Tužilaštvo da reaguje zbog Mirovića

Beograd /// Organizacija CRTA pozvala je nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Izvršnog veća Vojvodine Igora Mirovića koji je, kako se navodi, u izjavi TV N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe, prenosi FoNet. CRTA podseća da je na pitanje novinarke N1 zašto su vozač i službeno vozilo Izvršnog veća bili u Lučanima na dan lokalnih izbora 16. decembra prošle godine, Mirović odgovorio da je službeno vozilo u Lučanima bilo po njegovom nalogu. "Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam ondaposlao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno", naveo je Mirovič, podseča CRTA. Ta nevladina organizacija ukazuje da je Mirovič svojom izjavom zaboravio da nije pozvan ni nadležan da resursima pokrajinske vlade i o trošku građana Vojvodine i Srbije proverava glasine o političkim protivnicima. P. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Protest „1 od 5 miliona“ posvećen uzbunjivaču Obradoviću

Protest „1 od 5 miliona“ posvećen uzbunjivaču Obradoviću

Beograd /// Četrdeset šesti protest ”1 od 5 miliona" u Beogradu biće održan u subotu, 19. oktobra sa početkom u 18 časova, a protestna šetnja će krenuti od Platoa ispred Filozofskog fakulteta, saopštili su organizatori i biće posvećen hapšenju uzbunjivača Aleksandra Obradovića. Građanima okupljenim na Platou će se obratiti advokat Vladimir Gajić i student iz udruženja "1 od 5 miliona" Dejan Bagarić.

"Ove nedelje je, pod pritiskom građana, Apelacioni sud poništio odluku Višeg suda kojom je uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću određen pritvor u Centralnom zatvoru u Beogradu. Obradović je pušten iz pritvora ali mu je određen kućni pritvor, zbog čega ćemo ove subote posetiti kancelariju Javnog tužilaštva u Katanićevoj ulici", navode organizatori pozivajući građane da dođu i pruže podršku Obradoviću "zato što su uzbunjivači ključan deo antikoruptivnog sistema".

Protestna šetnja će se kretati od Platoa kroz ulicu Vase Čarapića i Kolarčevu ulicu pa preko Terazija i ulice Kralja Milana do ulice Svetozara Markovića i Njegoševe ulice do Smiljanićeve i Makenzijeve ulice do Katanićeve ulice gde će se protestna šetnja završiti ispred kancelarije Javnog tužilaštva. P. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Danas     Strana: 1,7

Rubrika: Društvo

Autori: Katarina Živanović

Teme: Korupcija

Naslov: Hitno osloboditi srpskog Asanža

Hitno osloboditi srpskog Asanža

Vladimir Gajić: Pravosudni organi u slučaju Aleksandra Obradovića pod komandom vlasti Dušan Teodorović: On je građanima poslao poruku kako moramo da se ponašamo, da budemo hrabri Miroslav Aleksić: Vlast da smeni Nebojšu Stefanovića i sprovede postupak protiv njega i njegOVOg OCa strana 7

U FOKUSU: Tužilac za visokotehnološki kriminal nije se saglasio sa predlogom branioca radnika lirušika Aleksandra Obradovića

Uzbunjivač ostaje u kućnom pritvoru

Gajid: Pravosudni organi u slučaju Obradovića pod komandom vlasti

Beograd /// Tužilac za visokotehnološki kriminal nije se saglasio sa predlogom branioca radnika Krušika Aleksandra Obradovića za ukidanje mere kućnog pritvora. U Višem sudu u Beogradu objasnili su za N1 da ova mera može da traje dok za to postoji potreba, a da se njena opravdanost preispituje na svaka tri meseca, za razliku od pritvora kada se redovnakontrolavrši nasvakih 30 dana.

Kućni pritvor može trajati najduže do pravosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog u zavod za izvršenje krivičnih sankcija. U sudu su istakli i da nisu obavezani da odlučuju o predlogu branioca za ukidanje mere kućnog pritvora.

Branilac Aleksandra Obradovića, Vladimir Gajić, rekao je za Danas, povodom saopštenja Višegsudau Beogradu, da očekuje da se o njegovom predlogu izjasni Tužilaštvo za VTK kao stranka u postupku i organ koji vodi istragu, a da zatim Sud odluči o tom predlogu.

- Nasuprot tome, uprava Višeg suda u Beogradu izdaje saopštenje u kojem obaveštava javnost da sud ne mora da odlučuje i na taj način vrši pritisak na postupajućeg sudiju za prethodni postupak. Bez obzira što sud nije dužan da odluči o predlogu odbrane, to ne znači da mu je zabranjeno da odlučuje, baš kao što odbrana ima pravo da u svakom trenutku postavi predlog za ukidanje mere zabrane napuštanja stana - istakao je Gajić za Danas. On je dodao da ovo saopštenje Višeg suda u Beogradu, kao i činjenica da su Apelacioni sud u Beogradu i Vanraspravno krivično veće Višeg suda u Beogradu tek nakon skoro dve nedelje od izjavljene žalbe protiv odluke o pritvoru odlučivali istoga dana, samo govori u prilog sumnjama da pravosudnim organima diriguje izvršna vlast.

- Javno sam ukazao na činjenicu da Višim sudom u Beogradu i dalje upravlja sudija Aleksandar Stepanović kao njegov predsednik i pored toga što je u međuvremenu avanzovao preko Apelacionog do Vrhovnog Kasacionog suda u Beogradu isključivo zahvaljujući opštepoznatoj činjenici da je drug sa fakulteta predsednika Srbije, što mu je omogućilo unapređenja, iako nije sudio ni u jednom predmetu u bilo kojem od ovih sudova, dabi danas bio glavni kandidat za predsednika Vrhovnog kasacionog suda Srbije - naglašava Gajić.

Prema njegovim rečima, javnost treba da zna da su pravosudni organi u slučaju Aleksandra Obradovića pod komandom izvršne vlasti, "i da u to nema ni trunku sumnje".

U organizaciji Lokalnog fronta Valjevo, u ovom gradu je juče održan protest u znak podrške uhapšenom Aleksandru Obradoviću koji je medijimadostavio informacije o umešanosti Krušika i oca ministra policije Branka Stefanovićau trgovinu oružjem. Među okupljenima su bili akademik Dušan Teodorović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i funkcioner DS Srđan Milivojević. Oni su naglasili da su na skup došli kao građani a ne političari, kako bi podržali nevino uhapšenog čoveka samo zato što je ukazao na korupciju u samom državnom vrhu.

- Došao sam da odam veliko poštovanje srpskom Snoudenu, srpskom Asanžu koji je svim građanima poslao poruku kako moramo da se ponašamo i šta moramo da radimo, da moramo da budemo hrabri. Ja ne vidim nijedan razlog zašto ne bi bili hrabri u odupiranju nenarodnom režimu Aleksandra Vučića. Meni je jedna reč jako bitna a to je bojkot, to nije samo bojkot izbora to j e mnogo veće značenje. Mi moramo da bojkotujemo i ljude i moramo da stavimo na stub srama i tužioca i sudiju koji Aleksandra drže u pritvoru - rekao je na skupu Dušan Teodorović.

Borko Stefanović je poručio da je Valjevo ustalo da sačuva svoj Krušik, svoju Srbiju, što je uradio Aleksandar Obradović.

- To je uradio jedan hrabar čovek i oni su ga strpali u zatvor. Ra jel to treba da trpimo? Radnici Krušika nemojte se plašiti, podignite glavu jer oni su mali. Da li je tačno da je neki dan 17 kamiona otišlo za GIM? Čovek je u pritvoru, a oni i dalje izvoze po posebnim cenama. Pa zašto ćutite, znate li zašto ćutite? Aleksandar je prvi krenuo neka cela Srbija krene za njim - rekao je Stefanović.

LJubomir Radović iz Lokalnog fronta Valjevo kaže za Danas da će ova organizacija nastaviti sa pružanjem podrške njihovom sugrađaninu i informisanjem šire javnosti, koja je, naglašava, veoma malo upućena o konkretnim dešavanjima. Lokalni front će nastaviti i sa zahtevom da se procesuiraju oni koji su oštetili budžet Srbije.

KatarinaZivanović

Ministarstvo odbrane: Radnici Krušika primaju redovno plate - Povodom još jednog političkog i zlonamemog napada na preduzeće "Krušik" koje za cilj ima uznemiravanje javnosti, radnika "Krušika" i pomaganje inostranoj konkurenciji da ukloni "Krušik" i zauzme njegovo mesto na svetskom tržištu, Ministarstvo odbrane želi da upozna javnost da se plate radnicima isplaćuju redovno, a da se poslovna poli ti ka vod i isldjučivou interesu "Krušika" i ni jednog drugog preduzeća - saopštilo je juče Ministarstvo odbrane, reagujuči na intervju koji je Aleksandar Obradović dao za Danas. Obradović, međutim, nije rekao da radnici Krušika ne primaju redovno plate, već da rade pod ugovorom, da su ucenjeni gubitkom radnog mesta te da je većina njih zaposlena po stranačkom ključu.

REAGOVANJA

Aleksić: Hitno osloboditi uzbunjivača Beograd - Prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić zatražio je "hitno oslobađanje" iz kućnog pritvora uzbunjivača izKrušikaAleksandraObradovića,kojije,kakojeocenio,"heroj i svetionik slobode", jer je "ukazao na korupciju u izvozu oružja u koju su umešani ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i njegov otac Branko". Aleksić je sa skupa podrške Aleksandru Obradoviću u Valjevu pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Bmabić da smene Nebojšu Stefanovića sapozicije ministra unutrašnjih poslova, "dok se afera pravno ne razreši u potpunosti", a tužilaštvo da "hitno pokrene proces protiv Branka Stefanovića, njegovog sina Nebojše Stefanovića i svih umešanih u afera". Beta

Golubovtć: Raspetljati aferu Krušik Novi Sad - Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM Katarina Golubović izjavila je juće da je afera sa hapšenjem uzbunjivača iz Krašika postigla jedan cilj - građanima Srbije je jasno predočeno da će se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom. Golubović je za novosadski portal Autonomija.info kazala da takvo ponašanje nadležnih po pravilu služi za "demonstraciju sile", te da se u "raspetljavanje ove afere moraju uključiti i sve nezavisne institucije". Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zoran Zaev samo najavio odlazak?

Zoran Zaev samo najavio odlazak?

Iz Skoplja zvanično saopšteno samo da premijer ima niz važnih razgovora

Skoplje, Beograd /// Italijanska novinska agencija Ansa objavila je, pozivajući se na diplomatske izvore Evropske unije u Briselu, da je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo ostavku u petak popodne, ali je portparol vlade Muhamed Hodža to demantovao za Net.pres.

Kako je preneo FoNet Hodža je rekao da su upoznati sa informacijom koju je objavila Ansa, ali je nije potvrdio, rekavši da Zaev sada ima niz važnih razgovora. "Premijer ima konsultacije sa različitim ličnostima na raznim nivoima, a ako bude nekih novosti podrazumeva sedaće mediji i javnosti biti obavešteni, rekao je Hodža. Makedonski mediji pre toga su objavili da je bugarski premijer Bojko Borisov savetovao Zaeva da ne podnosi ostavku zbog toga što Evropska unija nije odobrila početak pregovora sa Severnom Makedonijom. Pojedini su preneli da je Zaev ostavku kovertirao i da je ona odneta u ambasade EU u Skoplju.

Ova kontroverza oko ostavke desila se u danu kada EU nije postigla saglasnost o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom o članstvu, uprkos tome što je Skoplje pre više od godinu dana ispunilo traženi uslov postignut je Prespanski sporazum sa Grčkom o promeni imena države.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov napisao je na Tviteru da najmanje što EU duguje građanima regiona jeste da bude iskrena i da kaže ako više ne postoji konsenzus o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

"Ako više nema konsenzusa o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ako ne važi obećanje sa samita u Solunu 2003. godine, građani zaslužuju da znaju", naveo je Dimitrov na Tviteru, prenosi Beta.

Samit EU u Briselu završen je u petak bez donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, pošto lideri 28 zemalja članica tokom višesatne rasprave o tome nisu uspeli da postignu konsenzus, uglavnom zbog protivljenja Francuske, Holandije i Danske.

Dimitrov je zahvalio svim liderima EU koji su se "snažno borili" da EU otvori pregovore sa Skopljem, sa ciljem da, kako je naveo, "odaju priznanjezapostizanje istorijskog Prespanskog sporazuma, podstaknu reforme i podrže evropski narativu Severnoj Makedoniji".

"Dok čekamo da konsenzus (unutar EU) bude ponovo uspostavljen, moramo da nastavimo da branimo istinske evropske vrednosti kod kuće", dodao je šef severnomakedonske diplomatije. Razočaranost zbog novog odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom juče su izrazili i predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Donald Tusk i Žan-Klod Junker i evropski komesar za proširenje Johanes Han, prenosi Beta.

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je da će odluka EU da ne otvori proces priključenja Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji "biti zapamćena kao istorijska greška". "Rekao sam kolegama da je ovo sastanak sa istorijom. To područje je 1400. godine palo pod Otomansko carstvo. Posle Drugog svetskog rata su pali pod komunistički blok. Njihova želja je da se pridruže Evropi, naveo je Konte.

Diplomatski izvori Danasa naveli su da je moguće da je ponovo u igri ideja koja datira mesecima unazad od izbijanja afere "Boki 13" o korupciji Specijalnog tužilaštva. To je ideja da je moguće vraćanje na vlasti VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji se nalazi u političkom azilu u Mađarskoj. Ovo bi možda značilo i kraj evrointegracije Severne Makedonije i oživljavanje velikih etničkih napetosti sa Albancima. Zaev teži integraciji Albanaca u državne makedonske institucije, čemu nasuprot stoji mogućnost radikalizacije albanske manjine, čemu ide u prilog i pobeda Samoopredeljenja na Kosovu, kao i zapostavljanje evrointegracije Tirane. Ostavka Zaeva bila bi veliki udarac za uticaj SAD budući da je Zaev zagovornik članstva Severne Makedonije u NATO, navode naši sagovornici.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Danas    Strana: 10

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Osam preduzeća nameštalo ponude za nabavku birotehničke opreme

Osam preduzeća nameštalo ponude za nabavku

birotehničke opreme

Beograd /// Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je juče da je izrekla kaznu u ukupnom iznosu od gotovo 60 miliona dinara za osam privrednih društava iz Beograda, Niša i Jagodine koja su povredila konkurenciju, jer su nameštala ponude u javnim i privatnim nabavkama birotehničke opreme i njenog servisiranja.

Komisija je utvrdila da su kompanije Original, Mikops, Birolinija, Biro Print sistemi, Dikti Line, Birodeveloping, Birotehnika Jagodina i Konica Minoita poslovna rešenja, „zaključile zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđivale prodajne cene ili druge uslove trgovine, akoji su zacilj imale ograničavanje i sprečavanje konkurencije”. U saopštenju Komisije je istaknuto da„nameštanje ponuda predstavlja veoma tešku povredu konkurencije i da se ovakvo ponašanje od strane večine društava ponavljalo iz nabavke u nabavku u periodu dužem od tri godine”.

Pojedinačno, novčana obaveza se kreče od 179.000 dinara do iznosa većeg od 27 miliona dinara, u zavisnosti od prihoda uključenih društava.

„Predmet nabavki u kojima su ponude koordinirane je birotehnička oprema koja odgovara opremi proizvođača 'Konica Minolta’ ili potrošni materijal, odnosno usluga servisiranja te birotehničke opreme”, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, te firme su „nameštale” ponude u javnim i privatnim nabavkama u periodu od 2015. godine, odnosno društvo Biro Print Sistemi u periodu od aprila 2017. godine.

„To su radili na taj način što su preko društva Original razmenjivali informacije o tome koje društvo će podneti ponudu i kog naručioca, dok su se ostali uzdržavali od podnošenja ponuda. Primenjivali su i drugu formu nameštenih ponuda tako što su simulirali konkurenciju pribavljajući uslužne, odnosno prateće ponude sa višom cenom od ciljanog ponuđača, koje se mogu tretirati kao fiktivne ponude”, navela je Komisija za zaštitu konkurencije.

Tajni dogovor konkurenata Komisija je otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije, što je omogućeno zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija, piše u saopštenju. N. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SzS u Novom Sadu, podržao radnika Krušika Aleksandra Obradovića

SzS u Novom Sadu,

podržao radnika Krušika Aleksandra Obradovića

Novi Sad /// Protest Saveza za Srbiju protiv aktuelnog režima predsednika Srbije i SNS održan je u petak uveče na Pozorišnom trgu u Novom Sadu, a govorili su nekadašnji potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin i pokrajinska poslanica Svetlana Kozić. Protest je bio posvećen podršci radniku fabrike "Krušik’' Aleksandru Obradoviću. Poslanica Svetlana Kozić rekla je da veruje da će slučaj iz "Krušik"-a ohrabriti mnoge koji su do sada ćutali. "Ovo je skup podrškeuzbunjivaču koji je vratio Srbiji dostojanstvo. Kolektivno dobro je nepoznanicazaSrpsku naprednu stranku, jer se oni bore samo za sebe”, rekla je Kozić.

Miroslav Vasin je kazao da je poražavajuće što "umesto da u zatvoru budu ministar Stefanović, njegov otac i svi ostali koji su umešani u trgovinu oružjem koje je na kraju završilo kod terorista Islamske države, vladajući režim je uhapsio onog za koga veruje da ih je razotkrio". Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Kurir     Strana: 13

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: ZAEV BLEFIRA

ZAEV BLEFIRA

Kriza Šef vlade u Skoplju navodno je kovertirao ostavku, ali u diplomatskim izvorima kažu da to nije tačno i da on ne planira da napusti mesto predsednika vlade

SKOPLJE - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je ostavku, objavile su juče svetske agencije ali je. kako se tvrdi u diplomatskim krugovima, reč o blefu jer on ne želi da ode iz fotelje ni po koju cenu.

Nezvaničnim najavama kovertirane ostavke on želi da se izvuče iz situacije u kojoj se našao zbog toga što Evropska unija nije započela pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom. Zaev je ranije najavljivao pad vlade ako ne započne proces pristupanja u EU. Spekulacije i konsultacQe

Makedonski mediji objavili su različite informacije, što unosi dodatnu zabunu o tome da li je došlo do pada vlade kod naših južnih suseda.

Sloboden pečat se pita da li je ostavka Zaeva definitivna odluka ili spekulacija, dok opozicioni Večer prenosi da su juče po podne u toku bile konsultacije među političkim liderima u zemlji na najvišem nivou. Istovremeno Žurnal izveštava da čak i da je istinita vest da je Zaev podneo ostavku, neće doći do pada vlade i neće biti vanrednih parlamentarnih izbora u zemlji jer će funkciju premijera preuzeti Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova. On bi trebalo da ostane na čelu vlade do kraja mandata.

Vest da je Zaev podneo ostavku objavila je italijanska Ansa pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu. Navodno Komšija

BOJKOGAMOLI DAOSTANE

Bugarski premijer Bojko Borisov savetovao je kolegu iz SkopLja da ne podnosi ostavku, objavio je bugarski portal 24 sata. - Imao sam dug razgovor s njim i rekao sam mu da ne podnosi ostavku. Ima još puno posla da se obavi. U Makedoniji ima političkih stranaka i snaga koje žele zemlju da povuku nazad i to je veliki problem - rekaoje Borisov.

je Zaev bio rezigniran što njegova zemlja ni u trećem pokušaju u poslednjih 16 meseci nije dobila zeleno svetlo za otpočinjanje pregovora sa EU.

Uoči početka samita koji je juče završen u Briselu Zaev je upozorio lidere EU da će njegova vlada „biti mrtva“ ukoliko Brisel ne donese odluku o početku pregovora:

- Ako lideri članica EU u četvrtak ili petak donesu negativnu odluku za početak pregovora, ilijejoš jednom odlože, naša vlada će biti mrtva - rekaojeZaevußeču.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Politika     Strana: 20

Rubrika: Pogledi

Autori: Zoran Janić*

Teme: Korupcija

Naslov: Autodestruktivnost opozicije

Autodestruktivnost opozicije

Zoran Janić*

Ono što se

poslednjih dana dešavau političkom životu Srbije moglo bi se u najvećoj meri podvesti pod glavno mar-

ketinško pitanje opozicije uoči predstojećih izbora: hoće li bojkot uspeti ili ne? U tom znaku se najvećim delom odigravaju najvažniji aktuelni događaji, gde opozicija, kao po pravilu, od svih mogućih metoda političkog delovanja redovno bira one najgore. Tako su karikaturisti Dušan Petričić i Predrag Koraksić Koraks, u ime dnevno političkih razloga, usudivši se da izađu daleko van domena onoga čime se profesionalno bave, pokušali da zajedničkim snagama diskredituju veliku retrospektivnu izložbu Marine Abramović, zagovarajući neku vrstu bojkota dotične umetnice („ona, kao i ova vlast, prodaje maglu i to još debelo naplaćuje lakovernoj publici”).

I najnoviji incident prilikom promocije knjige zamenika gradonačelnika Gorana Vesića „Knjiga o Beogradu” ispred galerije „Progres” u Knez Mihailovoj, ide na dušu „samodestruktivne” opozicije, kako juje nazvao Bodo Veber, analitičar iz Berlina. Spaljivanje knjiga svog političkog protivnika svakako ne spada u korpus građanskih vrednosti demokratskog, civilizovanog društva, kao što i odsustvo informacija o tome u opozicionim medijima ne spada u objektivno, profesionalno novinarstvo. Tendenciozni naslovi na portalu televizije N1 i u pojedinim novinama nimalo ne popravljaju opštu sliku: „Građani jurili Vesića Knez Mihailovom” - ne, nisu u pitanju nikakvi besni građani, kako se sugeriše u naslovu, već je reč o stranačkim aktivistima Saveza sa Srbiju i njihovom (lakoatletičarskom) shvatanjupolitičke borbe. I nije tu reč o „sukobu aktivista vlasti (SNS) i opozicije (SzS)”, kako javlja štampa, nego je reč o promišljenoj akciji Borka Stefanovića i Marka Bastaća koji su, nepozvani, sa svojim trabantima došli na promociju Vesićeve knjige sa očitom namerom da isprovociraju sukob. (To se kasnije prelilo i na naslovnu sgranuopozicionogglasilagdeje masnim slovima odštampan naslov „Obistinjuje se da ćemo ih juriti po ulicama” - obistinjuje se proročanstvo samozvanih proroka, pošto je učinjeno Osnovni problem opozicije, od kojeg ona uporno okreće glavu kao od ogledala u kojem se verno odražava njen lik, nisu institucionalne manjkavosti, ni nefer predizborni uslovi kao ni manjak medijskih sloboda (mada svega toga ima napretek u trenutnoj situaciji), nego nedostatak jasne vizije sve kako bi se najavljeno proročanstvo obistinilo!)

Procep u koji je opozicija sama sebe dovela odlukom o bojkotu najbolje se da videti posredstvom ambivalentnosti rukovodstva Demokratske stranke: dok je njihov poslanički klub doneo odluku da se ide na razgovore sa parlamentarcima Evropske unije o fer i slobodnim izborima, dotle se stranačko rukovodstvo odlučilo da se na te razgovore ipak ne ide; „Ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se još više”, kako glasi pouka iz one narodne bajke. O bezizlaznom položaju u koji je opozicija sama sebe dovela odlukom o bojkotu argumentovano i analitički je nedavno svedo-

Prilozi objavljeni u rubrici „Pogledi” odražavaju stavove autora, ne uvek i uređivačku politiku lista čio funkcioner DS-a Goran Ješić u velikom, kritičkom intervjuu. Ješić tvrdi da su današnji izborni uslovi vrlo slični onima iz vremena Miloševićeve vladavine, te je stoga odluka o bojkotu kontraproduktivna i, u krajnjoj liniji, izraz „naše lenjosti i nesposobnosti da organizujemo kontrolu tih izbora”. Dakle, sve suprotno od onoga što tvrdi Vuk Jeremić, jedan od lidera SzS-a, saopštavajući da „bojkot zahteva još veći i teži rad na terenu od izborne kampanje”.

U toj kontrafaktualnoj Jeremićevoj tvrdnji demagoški se zaobilazi činjenica da su za rad na terenu pri izborima neophodni pre svega odbori (koje Jeremićeva stranka nema), a oni opet, u zavisnosti od veličine opštine, delegiraju kontrolore i prateću logistiku (što Jeremićeva stranka takođe nema), plus plakati, flajeri, organizovanje predizbornih skupova, itd.

Osnovni problem opozicije,

od kojeg ona uporno okreće

glavu kao od ogledala u kojem se verno odražava njen lik, nisu institucionalne manjkavosti, ni nefer predizborni uslovi kao ni manjak medijskih sloboda (mada svega toga ima na pretek u trenutnoj situaciji), nego nedostatak jasne vizije i jasnog programa te iste opozicije: šta i kako dalje? I da zamislimo da se dogodio „dan nulti”, da je aktuelni režim izgubio vlast i na tacni je predao opoziciji, kako bi u tom

slučaju bio organizovan društveni život? Kako bi opozicija vodilajavne finansije? Keje bnzakvne o slobodi medija usvojila, kakve reforme i kojim redosledom sprovela? Kako zallišlja borb?pjJbYIlGls6jrupcije? Kako bi izvela reformu pravosuđa, a da ne bude poput one kakvu je već sprovela za vreme Borisa Tadića i Snežane Malović? U svesti prosečnog glasača ne postoji odgovor ni na jedno od ovih nasumično nabacanih mada izuzetno važnih pitanja. Tu se možda krije odgovor na pitanje dugogodišnje neuspešnosti opozicije, u tom opravdanom skepticizmu u pogledu njene (ne)sposobnosti. f

*Prevodilac i esejisša

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Politika     Strana: 12

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Mladi bračni parovi sa decom - šansa za Crnu Travu

Mladi bračni parovi sa decom - šansa za Crnu Travu

Ministar Milan Krkobabić posetio je najnerazvijeniju opštinu u Srbiji, sa tek malo više od hiljadu stanovnika, da podstakne oživljavanje ovog kraja

Rubni delovi Srbije zaslužuju

posebnu pažnju, ovde je svaki čovek dragocen, izjavio je juče Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, tokom posete Jablaničkom upravnom okrugu i opštini Crna Trava, najmanjoj opštini u pograničnoj zoni.

Ministar je u Crnoj Travi posetio porodicu Tjorđević, koja se sa petoro dece doselila iz Smedereva i tako započela svoj novi život. Opština je dala stan ovoj sedmočlanoj porodici i posao ocu porodice u opštini, deca imaju besplatan boravak u vrtiću, a porodica planira i da započne bavljenje poljoprivredom.

Ministar i predsednik opštine Slavoljub Blagojević sa zadovoljstvom su porazgovarali sa još dve porodice koje su spremne da urade isto i tako daju primer još nekim mladim bračnim parovima iz ostalih delova Srbije.

Blagojević je zahvalio ministru na poseti i rekao da lokalna samouprava izdvaja deo svog budžeta za poljoprivredu, ali da su za oživljavanje ove opštine potrebne i druge mere: „U našoj opštini svake godine umre 50 ljudi, a rodi se jedno ili dvoje dece. Potrebno je da olakšamo da se ljudi ovde bave uzgojem bobičastog, jagodičastog voća i pečuraka, za koji je ovaj kraj pogodan, ali i da svim raspoloživim merama podstičemo naseljavanje porodica iz drugih delova zemlje.”

Ministar je ukazao da u opštini Crna Trava ima čak 6.000 hektara neraspoređenog državnog zemljipgga koje bi se moglo privesti nameni i dati na korišćenje mladim ljudima spremnim da rade i obrađuju ga na pravi način: „Spremni smo da pokrenemo poljoprivrednu aktivnost ovog kraja i pomognemo osnivanje zadruga. Ovim delovima zemlje potreban je i princip pozitivne diskriminacije u vidu smanjenja PDV-a i ostalih mera koje bi im omogućile opstanak i učinile ih konkurentnim na tržištu.”

Iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji sprovodi Kabinet ministra MilaŠIJrKbbabćća, u toku 2017. i 2018. godine izdvojeno je čak 71,6 miliona dinara za sedam zemljoradničkih zadruga na teritoriji Jablaničkog okruga. Zadruge, kao organizacioni oblikudruženih porodičnih gazdinstava, treba da predstavljaju prvi, egzistencijalni preduslov za život na selu, a osim njega, ništa manje važni nisu ni infrastrukgura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportski i kulturni sadržaji kako bi sela počela da predstavljaju poželjna mesta za život. Sa ministrom su u poseti Crnoj Travi bili i prof. dr Milovan Mitrović, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, članovi ovog tima prof. dr Vladimir Goati, psihijatar Jovan Marić i fudbalski trener Milan Živadinović.

Krkobabić je sa članovima tima obišao i lokaciju predviđenu za gradnju D oma kulture u selu Gradska i u Osnovnoj školi „Aleksandar Stojanović” sa članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao sa meštanima na temu unapređenja kvaliteta života na selu. E. R.

|?.Iz Programa Vlade ?Srbije namenjenog

zadrugama u toku 2017. i 2018. godine izdvojenoje čak 71,6 miliona dinara

----------------------------------------------------------

Datum: 19.10.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 1,6,7

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: KRSTIĆ OTVARA DEPONIJE

KRSTIĆ OTVARA DEPONIJE

Vojkan Krstić nastavlja da širi biznis s deponijama uprkos istragama koje se vode! Vlasnik „Elita gradnje", kako saznajemo, otvorio je šest novih deponija u Beogradu, čime je pokazao da ga baš briga što se Uprava kriminalističke policije, po nalogu Drugog tužilaštva, uveliko bavi divljim smetlištima u prestonici. Zbog toga se ne isključuje mogućnost da i on bude saslušan u ovom postupku i to kao osumnjičeni.

SMETLIŠTE SVE VEĆE I VEĆE

Krstića su, podsetimo, optužili mnogi građevinari da gazduje većim brojem divljih deponija u Beogradu, da ih ucenjuje da sve kamione voze na njegova smetlišta i da je on na tom biznisu zaradio mihone. Tako je, posle nekoliko meseci pauze, ponovo poćeo da dovozi đubre i šut na deponiju u voždovačkom naselju Kumodraž. Meštani Đurđevdanske ulice, čije bašte gledaju direktno na njegovo smetlište, opet strahuju od bahatog Krstića, koji im je već više putapretio. U pitanju su uglavnom stariji ljudi, penzioneri koji su prepušteni na milost i nemilost tajkunu koji sebe u javnosti predstavlja kao humanitarca.

- Pre desetak dana ponovo su počeli da tutnje kamioni i dovoze otpad na deponiju. Nekad rano ujutru, a nekad i predveče prođe po desetak kamiona na kojima piše da su vlasništvo „Elita gradnje". Sut i đubre istovaruje s brda, pa pokriva zemljom kako bi prikrio tragove. Deponija, koja se sa prvobitnih 15 ari proširila na dva i po hektara sada klizi i stigla je do električnih vodova koji su čitav kilometar udaljeni od njegovog smetlišta. Direktno su ugroženi vodovi koji, ako, nedajbože, popucaju, mogu da naprave haos - kažu meštani Đurđevdanske uhce, koji iz straha od Krstiča mole da im ne navodimo imena jer, kako kažu, iz ranijeg iskustva znaju daje tajkun spreman na sve.

UNIŠTENA ULICA

Zemljoradnička ulica, kojom ponovo tutnje Krstićevi kamioni iako nije predviđena za vozila teža od 3,5 tona, već je bila potpuno uništena zbog njegovog bahatog ponašanja. Uhca je o trošku građana ponovo asfaltirana, ah teško da će dugo izdržati novi nalet kamiona koji tu svakodnevno prolaze natovareni šutom i zemljom.

Saslušani svedoci

Uprava kriminalističke policije po nalogu Drugog tužilaštva privodi kraju sLučaj divLjih deponija u Beogradu. - Na osnovu krivične prijave koju je podneo grad Beograd sasLušano je nekoliko svedoka, uskoro očekujemo kraj istrage i privođenje odgovornih za milionsku štetu nanetu Beogradu - kaže izvor iz istrage.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/284783/usvojen-drugi-rebalans-budzeta-opstine-priboj/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Usvojen drugi rebalans budžeta opštine Priboj

Priboj - Usklađujući prihode i rashode budžeta, prema potrebama koje se očekuju do kraja godine, odbornici SO Priboj,18.10.2019 08:07 | 0 komentar(a)usvojili su drugi rebalans budžeta opštine Priboj, koji je sada veći za 2,6 odsto ili za 34 miliona i 504 hiljade dinara, pa tako budžet lokalne samouprave u Priboju sada iznosi 1.362.659.508 dinara, navodi se na sajtu Opštine Priboj.Kako je obrazložio Slaviša Janjušević, rukovodilac odeljenja za društvene delatnosti, finasije i budžet, povećanje se pre svega se odnosi na transferna sredstva od Republike, za opremanje prostora za budući Regionalni inovacioni startap centar, zatim za održavanje muzičko - turističke manifestacije Lim fest, korigovanje zarada odnosno zakonom dozvoljenog povećanja plata krajem godine, pod odluci Ministarstva finasija za zaposlene u određenim javnim ustanovama, ali i odustajanje od pojedinih investicija, kao što je rekonstrukcija zgrade Opštinske uprave u Priboju ili izgradnja planirane saobraćajne infrastrukture - istakao je Janjušević.Lokalni parlament jendoglasno je prihvatio i Izveštaj nezavisnog revizora o izvršenoj eksternoj reviziji završnog računa opštine Priboj, odnosno konsolidovani finasiijski izveštaji na dan 31. decembra 2018. godine, uz preporuke da se u vlasništvo Opštinske uprave prenese imovina bivše Direkcije, i da se, kada se, naravno za to stvore zakonski uslovi, popune radna mesta - lokalnog internog revizora i budžetskog inspektora .Shodno zakonu o teritorijalnoj organizaciji Srbije pokrenuta je inicijativa da se u naseljena mesta u opštini Priboj, kojih sada ima 34, uvrste još dva - Krajčinovići i Sastavci, kao centri dve mesne zajednice, zatim da se iz registra katastarskih opština, kojih sada u Priboju ima 24, briše KO Zaostro, jer se više ne nalazi u katastarskom operatu, i da se ispravi slovna greška u nazivu naseljenog mesta Požegrmac.Bez rasprave,a u skladu sa zakonskim rešenjima, prihvaćena je i Odluka o uređenju i organizaciji, kao i Pravilnik o sitematizaciji radnih mesta, u Opštinskom pravobranilaštvu.Odbornici SO Priboj dali su i pozitivno mišljenje o Strategiji bezbednosti saobraćaja na putevima u opštini Priboj, kao i Akcionom planu za njeno sprovođenje do 2024. godine, a prema rečima Draga Drobnjakovića, predsednika Opštinskog saveta za saobraćaj, plan je iliti željeno stanje za narednih pet godina, - uz poboljšanje saobraćajne infrastrukture i podizanje svesti na viši bezbednosni nivo svih učensika u saobraćaju - bude godina bez ijednog poginulog, posebno dece, i uz što manji broj teško, pa i lakše povređenih lica u saobraćajnim udesima.Lokalni parlament podržao je i ideju o nastavku rekonstrukcije i modernizacije javne rasvete u opštini Priboj, primenom mera uštede energije sa Led tehnologijom, kroz Ugovor o javno-privatnom partnerstvu, na koji saglasnost daje i Ministarstvo privrede i lokalna samouprava. Prema rečima opštinskog energetskog menadžera Marka Janjuševića, ranijim projektom EU i lokalne samouprave, led rasvetom je zamenjeno 550 sijalica, a preostalo je još oko 2000, što je plan da se uradi kroz predloženi ugovor o javnom privatnom partnerstvu, jer su uštede i energije i novca velike, a poboljšava se i funkcionalnost dosadašnje javne rasvete.Skupština je razmatrala Izveštaj o radu PU Neven i Plan rada za tekuću godinu. Ohrabruje činjenica da se broj dece, korisnika ove ustanove, povećava,o čemu govori i lista čekanja od 50-oro dece,da se stvaraju i novi prostorni uslovi,i povećava energetska efikasnost,kroz realizaciju nekoliko značajnih projekta, uz finasijsku podršku donatora i lokalne samouprave. U toku je i realizacija dvogodišnjeg projekta EU i Ministarstva prosvete,gde će kroz edukacije, svi stučni saradnici, u ovoj ustanovi,pristupiti novim osnovama rada vaspitača sa decom - istakla je direktorka ove ustanove Jasna Kojadinović.Odbornici SO Priboj na svom 22. zasedanju u ovom sazivu, doneli su i nekoliko kadrovskih rešenja, od osnivanja Opštinskog saveta rodigtelja, do razrešenja i imenovanja članova školskih odbora gotovo svih osnovnih i srednjih škola u našoj opštini, koji dolaze iz redova roditelja, jer su njihova deca završila školovanje u tim obrazovnim ustanovama.Na odobrničko pitanje Larise Karaosmanović o stanju klizišta Glišina voda i o preduzetim koracaima, da se ono sanira, a građani i učesnici u saobraćaju zaštite, od posledica mogućeg drastičnijeg pomeranja tla, na samoj sednici, odgovorio je predsednik SO Priboj Boris Mrdović, u funkciji načelnika opštinskog Štaba za vanredne situacije. Mrdović je podsetio, da se opštinski Štab i rukovodstvo Opštine nalaze u gotovo svakodnevnim kontaktima sa nadležnim republičkim institucijama, jer ovo nije nadležnost lokalne samouprave, već su nosiooci ovog posla Sektor za vanredne sitaucije MUP-a Srbije, kao i direktni korisnici Železnice i Putevi Srbije, kao i Srbijavode. Obaveza lokalne samouprave je da, u cilju zaštite svojih građana i svih učesnika u saobraćaju, stalno inicira prati stanje klizišta sve do trajnog rešavanja ovog problema - zaključio je Mrdović.I 22. zasedanje lokalnog parlamenta u Priboju, kao gotovo i sva dosadašnja u ovom sazivu, bilo je konstruktivno i efikasno. Sve odluke donete su jednoglasno, a kompletna sednica, sa raspravom po svih 17 tačaka dnevnog reda, trajala je tek nešto više od 60 minuta.GZS            

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: KZK: Nameštali javne nabavke, kažnjeni sa 60 mln dinara

KZK: Nameštali javne nabavke, kažnjeni sa 60 mln dinaraBEOGRAD, 18. oktobra (Tanjug) - Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopšteno je danas iz KZK.Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama."Na taj način navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije".KZK je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije. Ovo je, kako se objašnjava, bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija.S obzirom na to da se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, iz Komisije su i ovom prilikom apelovali na učesnike tih dogovora da se prijave i dostave dokaze, i da na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novvcane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: tanjug.rs

Link: http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=514268

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: KZK: Nameštali javne nabavke, kažnjeni sa 60 mln dinara

Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopšteno je..." 18.10.2019 09:19BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopšteno je danas iz KZK.Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama.Foto logo  

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2662957/opstina-vrbas-trazi-privatnog-partnera-za-odrzavanje-javnog-osvetljenja

Autori: @ekapija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Opština Vrbas traži privatnog partnera za održavanje javnog osvetljenja

Opština Vrbas objavila je poziv za podnošenje ponuda za dodelu ugovora o javno-privatnom partnerstvu bez elemenata koncesija za usluge projekta JPP rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja javnog osvetljenja i primena mere uštede električne energije.Kriterijum za izborIlustracija (Foto: Take Photo/shutterstock.com)Opština Vrbas objavila je poziv za podnošenje ponuda za dodelu ugovora o javno-privatnom partnerstvu bez elemenata koncesija za usluge projekta JPP rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja javnog osvetljenja i primena mere uštede električne energije.Kriterijum za izbor najpovoljnije ponude je neto sadašnja vrednost koja se odnosi na ukupne troškove u ugovorenom periodu bez PDV-a.Rok za podnošenje ponuda je 9. decembar, a opširnije o tenderu pogledajte OVDE .Tagovi:      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/hronika/namestali-javne-nabavke-kaznjeni-sa-60-miliona-dinara_1058220.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nameštali javne nabavke, kažnjeni sa 60 miliona dinara

BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopšteno je danas iz KZK.Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama. "Na taj način navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije". KZK je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije. Ovo je, kako se objašnjava, bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija. S obzirom na to da se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, iz Komisije su i ovom prilikom apelovali na učesnike tih dogovora da se prijave i dostave dokaze, i da na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=10&dd=18&nav_id=1605196

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Preduzeća nameštala javne nabavke, kažnjena novčano - Biz

Preduzeća nameštala javne nabavke, kažnjena novčanoBeograd -- Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopštila je KZK.Srbija 0 Izvor: Tanjug Podeli petak, 18.10.2019. | 09:26Beograd -- Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopštila je KZK.Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd, koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama."Na taj način navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije".KZK je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije.Ovo je, kako se objašnjava, bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija.S obzirom na to da se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, iz Komisije su i ovom prilikom apelovali na učesnike tih dogovora da se prijave i dostave dokaze, i da na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije.Foto: Depositphotos/aruba2000        

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/index.php/ekonomija/naslovi/neposredna-pogodba-za-jugoremediju-18-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Neposredna pogodba za "Jugoremediju"

ZRENJANIN: Nakon što je propao i poslednji, sedmi, pokušaj prodaje nekadašnjeg farmaceutskog giganta, Fabrike lekova "Jugoremedija" u stečaju, stečajni upravnika oglasio je prodaju metodom neposredne pogodbe za 4. novembar u 11.15 časova u krugu fabrike.Predmet prodaje metodom neposredne pogodbe je imovina fabrike, čija je procenjena vrednost 3.813.357,07 dinara. U objavljenom oglasu navodi se da procenjena vrednost tog stečajnog dužnika nije minimalno prihvatljiva, niti je na ma koji drugi način obavezujuća za ponuđača ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude.Najvažniju imovinu "Jugoremedije" čine industrijski kompleks površine 73.586 kvadratnih metara, pripadajuća oprema koja se nalazi u njemu, namenjena isključivo za proizvodne i neproizvodne pogone, 24 žiga koji su inetelektualna svojina fabrike lekova, 28 motornih vozila i inventar i zalihe privrednog društva "Jugoremedija" AD .Poslednja početna cena, za koju nije bilo zainteresovanih, za prodaju nekadašnjeg farmaceutskog giganta u Zrenjaninu bila je 800 miliona dinara. Već nakon neuspele avgustovske prodaje najavljivano je da ima dva zainteresovana kupca koji se nisu prijavili na tender, ali ostaju zainteresovani, kao i da će Odbor poverilaca "Jugoremedije" odrediti novi rok za prodaju ili će ići na pokušaj prodaje neposrednom pogodbom.Inače, stečaj u "Jugoremediji" proglašen je 2012. godine, a četiri godine kasnije proglašen je bankrot. Ta fabrika bila je među 24 sporne privatizacije u Srbiji, čiju je prodaju analizirao Savet za borbu protiv korupcije.LJ. M. - Ž. B.    

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: tanjugbiz.rs

Link: http://www.tanjugbiz.rs/vest/28670/KZK-Namestali-javne-nabavke-kaznjeni-sa-60-mln-dinara

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: KZK: Nameštali javne nabavke, kažnjeni sa 60 mln dinara

Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopšteno je danas iz KZK.Tanjug, logo BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopšteno je danas iz KZK. Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama.   Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa Tagovi: javne nabavke nameštanje

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=514268

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: KZK: Nameštali javne nabavke, kažnjeni sa 60 mln dinara

KZK: Hameštali javne nabavke, kažnjeni ca 60 mln dinapa

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/kzk-namestali-javne-nabavke-kaznjeni-sa-60-mln-dinara/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: KZK: Nameštali javne nabavke, kažnjeni sa 60 mln dinara

BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama,BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopšteno je danas iz KZK. Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama. "Na taj način navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije". KZK je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije. Ovo je, kako se objašnjava, bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija. S obzirom na to da se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, iz Komisije su i ovom prilikom apelovali na učesnike tih dogovora da se prijave i dostave dokaze, i da na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novvcane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije. (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/3702572/namestanje-u-javnim-nabavkama-pokajnik-otkrio-tajni-dogovor.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nameštanje u javnim nabavkama, "pokajnik" otkrio tajni dogovor

Više preduzeća iz Beograda, Niša i Jagodine nameštala su ponude u javnim nabavkama, zbog čega im je izrečena mera od 60 miliona dinara, objavila je Komisija za zaštitu konkurencije. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaViše preduzeća iz Beograda, Niša i Jagodine nameštala su ponude u javnim nabavkama, zbog čega im je izrečena mera od 60 miliona dinara, objavila je Komisija za zaštitu konkurencije.Komisija za zaštitu konkurencije je saopštila da su preduzeća "Original", "Birolinija", "Biro Print Sistemi", "Konika Minolta Poslovna Rešenja SE" iz Beograda, "Mikops" i "Birodeveloping" iz Niša, "Birotehnika" iz Jagodine i "Dikti lajn" koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama. Na taj način su, kako se dodaje, povredila konkurenciju, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije. Za utvrđeno nameštanje ponuda u javnim nabavkama je izrečena mera od 60 miliona dinara, ističe se u saopštenju. Komisija navodi da je tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je dostavio dokaze i sebi obezbedio oslobađanje plaćanja obaveze na ime učinjene povrede konkurencije. "Ovo je bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija", navodi se u saopštenju.  

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/politicka-volja-jaca-od-zakona/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Politička volja jača od zakona

Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je razrešenje Stevana Kazimirovića sa funkcije predsednika opštine Irig, zbog sukoba interesa, zato što je tri godine zaredom, od 2015. do 2017. po konkursima dodelio ukupno 4,6 miliona dinara Kulturno-umetničkom društvu "Zmaj", čiji je bio jedini zakonski zastupnik, naveo je portal 021.Foto: Danas Online Istovremeno, Kazimirović nije po stupanju na funkciju 2015. prijavio Agenciji sve svoje funkcije, odnosno da je ujedno bio i zastupnik planinarsko-smučarskog društva "Dr Laza Marković". Zbog toga je Agencija još u decembru prošle godine preporučila razrešenje sa funkcije. Odbornici Skupštine opštine u kojoj SNS sa LSV ima većinu, odbacili su tu preporuku navodeći da "u tom trenutku ne postoji politička volja, jer je u toku predizborna godina". Kazimirović je u odgovoru Agenciji naveo da je od trenutka kad je postao predsednik opštine Irig "svoje aktivnosti u KUD "Zmaj" sveo na minimum i da je kao zastupnik tog udruženja postojao samo formalno u APR-u" zato što niko drugi nije hteo da se prihvati tog posla i volonterske pozicije. Naveo je i da ne spori obaveze koje kao funkcioner ima prema Agenciji, ali da je "smatrao da je od istih izuzet" jer kao zastupnik kulturnog društva nije imao nikakve prihode ili korist. Agencija za borbu protiv korupcije navela je da je uzela u obzir Kazimirovićeva izjašnjenja, ali da ona nisu uticala na donošenje konačne i javne odluke. "U postupku je nesumnjivo utvrđeno da je imenovani, kao predsednik Opštine Irig, sa KUD "Zmaj" u kojem je obavljao dužnost zastupnika, zaključio ugovore na osnovu kojih su navedenom društvu iz budžeta opštine Irig isplaćena novčana sredstva, čime je javni interes podredio privatnom i funkciju iskoristio za sticanje imovinske koristi za povezano lice, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje navedene javne funkcije", navodi se u obrazloženju odluke Agencije. A vladajuća većina u SO Irig ovako se narugala preporuci Agencije za razrešenje predsednika: "Na osnovu prethodno pomenutih radnji… da je za utvrđivanje predloga dnevnog reda i za održavanje sednice potrebna politička volja, koja u ovom momentu ne postoji, jer je predizborna godina, zaključeno je da nije potrebno stavljati u predlog dnevnog reda predmetnu inicijativu". Stevan Kazimirović je neposredno pre izbora na funkciju predsednika opštine Irig 2015. godine preleteo iz Demokratske stranke u Srpsku naprednu stranku. Zanimljivo je kako se tada odigrala "prekompozicija" vlasti. SNS dve nedelje pre toga nije imala nijednog odbornika u iriškoj skupštini, ali je preletanjem nekoliko odbornika iz DS, SRS i grupe građana formirala odborničku grupu sa deset članova, pa su sa LSV i SPS formirali novu većinu, preotevši vlast demokratama koje su do tada sa koalicionim partnerima imale stabilnu većinu 16 od 20 odbornika. agencija za borbu protiv korupcijeNovi Sad

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-18/cenzolovka/nenadic-tuzilastvo-bi-prevashodno-trebalo-da-ispituje-navode-obradovica-video/24317492

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nenadić: Tužilaštvo bi prevashodno trebalo da ispituje navode Obradovića (VIDEO)

Cenzolovka pre 19 minuta  |  Jelena PetrovićMilan Pavlica, pravnik portala "Pištaljka", kaže da je radnik Krušika Aleksandar Obradović bez sumnje uzbunjivač i da postoje neke odredbe u Zakonu o zaštiti uzbunjivača na osnovu kojih smatra da on može da dobije pravnu bitku. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti ukazuje na problem Člana 20 tog zakona koji uvodi ograničenje kad su u pitanju tajni podaci i naglašava da niko ne govori o tome ima li nečeg iza te priče - da li je bilo štetnih ugovora po preduzeće u državnom vlasništvu, ističući da bi na to Advokat Vladimir Gajić, branilac uhapšenog radnika Krušika predao je Višem sudu u Beogradu predlog za ukidanje kućnog pritvora koji ističe sutra. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je pritvor određen zbog navodnog uticaja na svedoke. Veliko je pitanje da li je bilo razloga za pritvor ili da li ima razloga za pokretanje krivičnog postupka, to je ono što bi sada trebalo dokazati, kaže. Ukidanje pritvora ne menja ništa, pritvor je samo jedna mera

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/prosvetna-inspekcija-martinovic-bio-zakonito-angazovan/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prosvetna inspekcija: Martinović bio zakonito angažovan

Prosvetna inspekcija nema saznanja da su Vladimir Orlić i Aleksandar Martinović angažovani u Akademiji vaspitačko - medicinskih strukovnih studija u školskoj 2019/2020. godini, navodi se u odgovoru Danasu iz Ministarstva prosvete, povodom navoda poslanika DS Balše Božovića da su dvojica visokih funkcionera SNS ponovo zaposlena na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji (koja je sastavu pomenute akademije).Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ U Ministarstvu su potvrdili navode koje je naš list dobio od Akademije vaspitačko - medicinskih strukovnih studija, da je Visoka medicinska škola postupila po ranijim nalozima prosvetne inspekcije. Iz Ministarstva podsećaju da su u zapisniku o izvršenom redovnom inspekcijskom nadzoru nad radom Visoke medicinske škole u avgustu 2018. utvrđene nepravilnosti prilikom angažovanja Martinovića i Orlića, zbog čega je ustanovi naloženo da s njima raskine ugovore. Kontrolnim inspekcijskim nalazom iz oktobra prošle godine je konstatovano je da je tadašnji direktor škole postupio po nalogu inspekcije. U vanrednom inspekcijskom nadzoru, koji je usledio u martu ove godine, konstatovano je da je Martinović bio angažovan u Školi u skladu sa zakonom, po osnovu Ugovora o dopunskom radu za školsku 2018/2019. godinu, od 3. oktobra 2018. do 30. septembra 2019, iz predmeta Zdravstveno zakonodavstvo i administracija i Zdravstveno zakonodavstvo i evidencije. Međutim, uvidom u dokumentaciju nije bilo dokaza da je Orlić bio zaposlen na Visokoj medicinskoj školi tokom prošle školske godine, kažu u Ministarstvu. Našem listu je, podsetimo, sa Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija Kruševac (odsek Ćuprija), potvrđeno da je Martinović zaposlen kao predavač, a da je Orlić "planiran za angažovanje" na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Zaposlenje dvojice poslanika vladajuće stranke pratile su brojne kontroverze. Mediji su pisali da je, umesto osam žena koje su ostale bez posla na Visokoj medicinskoj školi, angažovano nekoliko članova SNS. BIRN je objavio da je Martinović Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio prihode koje stiče u toj školi od 1. oktobra 2018, iako se još u januaru nalazio na spisku ispitivača. Balša Božović je krajem maja objavio snimak sa Martinovićevog predavanja, na kome se vidi da sem njih dvojice nema više nikoga u slušaonici. Nagrađeni udžbenici Na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu dva udžbenika iz Srbije su osvojila priznanje "Najbolji evropski udžbenik". Zlatno priznanje je dobio udžbenik za prvi razred osnovne škole Likovna kultura 1, autora Jovana Gligorijevića, u izdanju Izdavačke kuće Freska, a srebrnu medalju udžbenik biologije za peti razred osnovne škole, koji su napisale Gordana Subakov Simić i Marina Drndarski, a izdao Novi Logos. Aleksandar Martinović, Ministarstvo prosvete, Prosvetna inspekcijaBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2663179/krusevac-dobija-led-rasvetu-potpisan-ugovor-sa-privatnim-partnerom-vrednost-projekta-478

Autori: @ekapija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Kruševac dobija LED rasvetu, potpisan ugovor sa privatnim partnerom - Vrednost projekta 4,78 mil EUR

U Gradskoj upravi u Kruševcu 16. oktobra je potpisan Ugovor o projektu javno-privatnog partnerstva između Grada Kruševca i partnera Keep Light doo Beograd sa podizvođačem Mep Inženjering doo Beograd. Radi se o rekonstrukciji, racionalizaciji i održavanju preostalog dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji Grada.Predmet rekonstrukcije javnog osvetljenja u gradu, faza 2, obuhvata rekonstrukciju i implementaciju novih svetiljki tako da će ukupan broj iznositi 6.153 svetiljki, od ukupno 6.558, koje uključujući postojeće LED svetiljke i reflektore, čine sistem javnog osvetljenja, navodi se na sajtu Grada.Vrednost projekta je oko 4.780.000 EUR a projekat će trajati 15 godina.Bez obzira na buduće cene električne energije, sistem rekonstruisanog osvetljenja predviđa uštede električne energije u iznosu od 75%.Najvažniji rezultati projekta su :- Rekonstrukcija i implementacija 6.153 svetiljki na teritoriji Grada čija zamena je višestruko opravdana- Investiciju finansira privatni partner, Grad se kreditno ne zadužuje, već iz ostvarene uštede plaća naknadu za primenu mera energetske efikasnosti privatnom partneru u periodu od 15 godina- Izdaci Grada se ne uvećavaju, već od prvog ispostavljenog računa, ostvaruje benefit. Ušteda se ogleda u tome da Grad uz izmirenje svojih obaveza ka privatnom partneru, pored novog i efikasnog javnog osvetljenja ostvaruje i finansijski benefit koji se ogleda kroz uštedu na sistemu javnog osvetljenja- Usluga koju privatni partner treba da ponudi obuhvatiće pripremu i izradu projektne dokumentacije, nabavku, transport i montažu opreme, upravljanje izvođenjem radova na zameni postojećih svetiljki za energetski efikasne LED svetiljke, odlaganje stare opreme na mesto koje odredi javni partner, finansiranje, osiguranje i održavanje projekta i ugrađenih elemenata javnog osvetljenja za vreme trajanja ugovora, sa ciljem smanjenja budžetskih troškova i podizanja nivoa efikasnosti u pružanju energetskih usluga.      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/vesti/novcane-kazne-za-osam-preduzeca-namestali-javne-nabavke/0bnygjs

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: NOVČANE KAZNE ZA OSAM PREDUZEĆA Nameštali javne nabavke

Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopštila je KZK.Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd, koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama."Na taj način navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije".KZK je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije.Ovo je, kako se objašnjava, bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija.S obzirom na to da se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, iz Komisije su i ovom prilikom apelovali na učesnike tih dogovora da se prijave i dostave dokaze, i da na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije.    

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/nenadic-tuzilastvo-bi-prevashodno-trebalo-da-ispituje-navode-obradovica-video/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nenadić: Tužilaštvo bi prevashodno trebalo da ispituje navode Obradovića (VIDEO)

Advokat Vladimir Gajić, branilac uhapšenog radnika Krušika predao je Višem sudu u Beogradu predlog za ukidanje kućnog pritvora koji ističe sutra. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je pritvor određen zbog Advokat Vladimir Gajić, branilac uhapšenog radnika Krušika predao je Višem sudu u Beogradu predlog za ukidanje kućnog pritvora koji ističe sutra.Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je pritvor određen zbog navodnog uticaja na svedoke. Veliko je pitanje da li je bilo razloga za pritvor ili da li ima razloga za pokretanje krivičnog postupka, to je ono što bi sada trebalo dokazati, kaže. Ukidanje pritvora ne menja ništa, pritvor je samo jedna mera obezbeđenja dokaza koja se koristi u takvom postupku, dodaje gost N1.Na pitanje zbog čega je toliko dugo držan u pritvoru, pogotovo bez ikakvog znanja javnosti, Pavlica kaže da to znaju samo osobe koje su ga držale u pritvoru. "Očigledno da je predmet bitan iz više aspekata, ne samo kao uzbunjivača, nego i politički, jer je su neki visoki državni službenici umešani u celu ovu priču". Tužilaštvo je, podseća Pavlica, u prijavi navelo da je on nekim osobama iz inostranstva dao podatke, a i dokumentacija je preneta širom sveta, tako da to, kako konstatuje, nema samo lokalni značaj.Za Pavlicu je Aleksandar Obradović "bez svake sumnje uzbunjivač", jer je on otrkrio informacije koje je smatrao da su štetne po interese ne samoo tog društva, Krušika, nego i države. Ono što može biti predmet sporenja je da li on može da ostvari zaštitu po zakonu, ali kad pogledate definiciju u zakonu, on jeste uzbunjivač, naveo je Pavlica.Nenadić kaže da on jeste uzbunjivač u smislu zaštitnika javnog interesa, u smislu nekog ko je imao nameru da deluje u javnom interesu. "Problem zakona je član 20 gde je stavljeno u ograničenje da se ne može ići u javnost sa nekim podatkom koji je označen kao tajni, već da se može neka nezakonita radnja prijaviti samo nadležnom organu u tom slučaju". Nenadić kaže da je ta odredba bezuslovno formulisana što je loše, i da se to upravo u ovom slučaju pokazuje, kako su iz Transparentnosti i upozoravali. Podseća da je Ministarstvo pravde odbilo njihove sugestije. Dodaje da se nada da će ovo biti povod da se traže izmene zakona kako bi se dobila potpunija zaštita uzbunjivača."Postoji mogućnost zaštite po nekim drugim zakonima koje Srbija ima pre donošenja Zakona o zaštiti uzbunjivača. Recimo, ima Zakon o privrednim društvima i tamo stoji jedna mogućnost da se i podaci označeni kao poslovna tajna ipak obelodane ukoliko se to čini isključivo radi otkrivanja nekih kažnjivih dela. Ili recimo, postoje neke odredbe i u Zakonu o poslovnoj tajni i u Zakonu o tajnosti podataka koji kaže da ne predstavlja tajnu onaj podatak koji je određen kao poverljiv da bi se sakrilo neko krivično delo ili štetna radnja. Ono što je tu nevolja je što vi ne možete uvek da dokažete zašto je neko odredio da je dokument poverljiv, ne možete ući u neku nameru, možete da vidite da taj dokument ne treba više da bude poverljiv i da podelite to sa javnošću. Tako da je pravi put za rešavanje ovog problema da se ispita da li je ta tajnost uopšte određena u skladu sa propisima, da li su ti dokumenti uopšte imali nekog razloga da budu tajni. I vidimo iz ponašanja preduzeća Krušik, gde oni obelodanuju podatke iz nekih ugovora, neke cene, daju poređenja parcijalno da je veoma teško održiv taj koncept da su svi podaci iz tih ugovora tajni", kaže Nenadić.Pavlica dodaje da postoje neke odredbe iz Zakona o zaštiti uzbunjivača zbog kojih pravni tim Pištaljke smatra da on može da je dobije. On navodi da u pomenutom članu 20 postoji stav koji kaže da "uzbunjivač ne može uzbuniti javnost ako zakonom nije drugačije određeno". Navodi da se ne tumači, tom prilikom, jedan zakon već čitav sistem - Zakon o privredim društvima, čak i Krivični zakonik koji predviđa i "krajnju nuždu". Ne znamo detalje slučaja, možda je čovek počinio krivično delo, napr. otkrio poslovnu tajnu, ali on je to učinio iz javnog interesa - postoji nešto što je viši interes i tužilaštvo ima šansu tu, u preliminarnom postupku, dok nije podignuta optužnica, da odluči koji interes preteže, ističe Pavlica. On napominje da postoji mnogo odluka suda u Strazburu gde se upravo javni interes stavlja ispred interesa nekih firmi čak i državnih.Pavlica ističe da postoje mogućnosti odbrane i poziva branioce i porodicu da se jave "Pištaljci", jer imaju iskustva kad je u pitanju zaštita uzbunjivača.Na pitanje da li je u slučaju Obradovića određivanje pritvora opravdano, Nenadić kaže da se kod nas inače pritvor određuje češće i duže se koristi nego što je to neophodno. Tome doprinosi i shatanje pritvora kao hapšenja, odnosno kao kaznu samu po sebi, kaže Nenadić i dodaje da su nekad glasnije vesti o tome da je neko uhapšen i da je u pritvoru nego šta se desilo kasnije, kad je završeno suđenje.Pavlica kaže da u ovom slučaju javnost jako bitna, da treba da pruži podršku Obradoviću, i da ga ne ostavi samog, da ga zaboravi za mesec dana. Ističe da pritisak mora da bude konstantan. To je način na koji se ti ljudi brane, nigde u svetu nemate uzbunjivače koji je prošao da mu ni "dlaka s glave ne fali", navodi.Pavlica smatra da je Zakon o zaštiti uzbunjivača dobar, dok Nenadić kaže da on nije u ovakvim konkretnim situacijama dovoljno dobar.Mislim da bi poučeni ovim iskustvima trebalo da imamo bolja i preciznija zakonska rešenja, naveo je Nenadić. Druga stvar treba da se istakne - a to je da se ispita ono na šta je on želeo da ukaže, dodaje. On naglašava da se sada priča o procesu koji će se možda voditi protiv nekoga ko je obelodanio određena dokumenta, a ne govori se o tome da li neko ispituje ima li nečeg iza te priče - da li je bilo štetnih ugovora po preduzeće u državnom vlasništvu. Valjda bi to trebalo da bude stvar na koju će se prevashodno usmeriti pažnja pre svega tužilaštva, kaže Nenadić. "Oni treba na taj način da pokažu da žele da rade nepristrasno i u javnom interesu, a to će biti najbolja odbrana za svakog uzbunjivača", naveo je, dodajući da bi tako trebalo da bude.Međutim, dosadašnja iskustva objavljivanja podataka koji ukazuju na štetne radnje i krivična dela nisu sjajna, kaže Nenadić i dodaje da tužilaštvo veoma retko postupa kada ne dobije krivičnu prijavu. Oni imaju tu mogućnost, ali u praksi retko to čine, dodao je. Nenadić navodi da dok je god tako - ne misli da ćemo imati valjani institucionalni i pravni okvir za borbu protiv korupcije.Treba prvo ispitati da li su ti ugovori bili najbolji mogući datoj situaciji, podvlači. Tu odgovornost ima direktor koji je potpisao, ali i Nadzorni odbor i Vlada koja vrši ta osnivačka prava, kaže Nenadić, dodajući da je nevolja što ljudi sa strane mogu teško da sude o svemu jer podatke dobijaju na kašičicu.Pavlica kaže da to preduzeće ima mnogo ugovora, ali da ima i veliki dug. "Kako je moguće da postoji toliki dug, a imaju toliko ugovora koji su profitibalni", pita.Nenadić kaže da ne veruje da će građani Srbije imati potpunu sliku i sve podatke na raspolaganju.Gosti N1 saglasni su da ova priča može da deluje ohrabrujuće za buduće uzbunjivače jer je podrška javnosti široka.Nenadić dodaje da, ipak, može da se odrazi i negativno, ako se ne razreši na neki dobar način pitanje mogućnosti da se obelodanjuju i podaci koji su tajni. "Ne bi bilo potrebe da se on obraća javnosti da postoje institucionalni mehanizmi koji funkcionišu. Kada bi tužilaštvo zaista pokazalo javnosti da je spremno da ispita svaki slučaj sumnje na korupciju, veruje da bi se uzbunjivači obraćali njima, da ne bi tražili kanale ka srpskim i bugarskim novinarima", kaže Nenadić.Moramo da tražimo da imamo rešene stvari pred institucijama, pred tužilaštvom, rekao je Nenadić. Pavlica dodaje da je prilika sada institucijama da se pokažu, jer je vreme da svako počne da radi svoj posao.                  

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/hronika/kzk-namestali-javne-nabavke-kazneni-sa-60-miliona-dinara-18-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: KZK: Nameštali javne nabavke, kažnjeni sa 60 miliona dinara

BEOGRAD:  Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopšteno je danas iz KZK.Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama."Na taj način navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije".KZK je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije. Ovo je, kako se objašnjava, bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija.S obzirom na to da se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, iz Komisije su i ovom prilikom apelovali na učesnike tih dogovora da se prijave i dostave dokaze, i da na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novvcane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije.    

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/racun-ispraznjen-na-osnovu-laznih-menica/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: "Račun ispražnjen na osnovu lažnih menica"

U dva navrata, 11. septembra i 10. oktobra, sa zvaničnog računa Srpskog pokreta Dveri opljačkano je ukupno osam miliona dinara budžetskih sredstava namenjenih za naš politički rad.Foto: FoNet/ Nenad Đorđević Ovu pljačku je izvela preduzetnička radnja Studio za dizajn "Mir" iz Crepaje aktiviranjem menica koje je mogla dobiti jedino od bivšeg direktora Dveri koji je zloupotrebio službeni položaj. Naime, ova firma je u vlasništvu supruge Dragana Manića, bivšeg člana Internet tima Dveri, koji je zajedno sa bivšim direktorom isključen iz članstva u Srpskom pokretu Dveri. Važno je naglasiti da u evidenciji u poslovnim knjigama Dveri nema ovih menica, nema naručenog posla, nema zaprimljenih i proknjiženih faktura za plaćanje, nema opomene za isplatu duga pre aktiviranja menica - kaže za Danas Boško Obradović, lider Pokreta Dveri i dodaje da su Dveri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 1. oktobra podnele "krivičnu prijavu protiv svih pomenutih učesnika u ovoj teškoj krađi". *Znači nije bilo menica? - U izvodu otvorenih stavki na dan 31. decembra 2018. godine stoji potpisano od obe strane da Srpski pokret Dveri nema nikakvih dugovanja prema ovoj firmi sa kojom je raniju saradnju dogovarao bivši direktor u oblasti internet marketinga. Ako tome dodamo i da su - ispostavilo se kroz našu istragu - pomenute menice zavedene u banci 2016. godine, a pomenuta firma registrovana tek 2017. godine - iz svega ovoga je očigledno da je u pitanju udružena kriminalna operacija. *Ko je bivši direktor Dveri koji je pustio lažne menice? - Bivši direktor Dveri Slobodan Dimović naprasno je podneo ostavku na mesto direktora i nestao u februaru ove godine. Pre toga godinama je bio predmet režimskih pritisaka kroz istrage raznih državnih organa: UKP, DRI, Tužilaštva, Ministarstva za državnu upravu, Agencije za borbu protiv korupcije… Nema drugog objašnjenja: ili su ga kupili i nečim ucenili, ili je od učlanjenja u Dveri bio režimski spavač, koji služi za aktiviranje u specijalnim prilikama. Inače, reč je o blanko menicama za koje nikada nije bio ovlašćen ni od koga u Dverima da ih ima, kao što prilikom primopredaje dužnosti novom direktoru nije predao pomenuta menična zaduženja Pokreta. To sve govori da je ovaj scenario pljačke bio mnogo ranije pripremljen a tek sada aktiviran, jer je procenjeno da sada može da nanese najveću štetu Dverima. *Kome ste sve prijavili da vam je račun ispražnjen? - Ne samo da smo podneli krivičnu prijavu nadležnom Tužilaštvu, već smo o svemu obavestili NBS, MUP, Državno veće tužilaca, Visoki savet sudstva, Ministarstvo finansija dva puta, kao i Privredni sud u kome smo još 27. septembra pokrenuli tužbu za nadoknadu štete i zatražili donošenje privremene mere kojom bi naša opljačkana sredstva bila zamrznuta do okončanja sudskog postupka i kojom bi bila zaustavljena dalja pljačka na isti način. Privredni sud ćuti već tri nedelje iako je ovo urgentna mera koju su obavezni da odmah donesu kako bi se sprečio dalji kriminal. Sudija Mirjana Gitarić je najpre zakazala ročište za 21. oktobar, a onda se sud naprasno proglasio nenadležnim i na taj način - izbegavanjem da postupi - direktno postao saučesnik u ovom lopovluku. Pisali smo i predsedniku Privrednog suda Jovanu Jovanoviću tražeći hitan sastanak, ali uzalud. Nama je jasno da čitava državna administracija koja je pod kontrolom aktuelne vlasti asistira i štiti učesnike ovog kriminalnog poduhvata u cilju urušavanja Dveri, za šta će i svi nadležni takođe morati da odgovaraju. Postavlja se pitanje gde to u svetu bi sve državne institucije ćutale na otvorenu pljačku jedne parlamentarne političke stranke, posebno imajući u vidu da su u pitanju državna budžetska sredstva koja su pokradena? *Da li to znači da Dveri neće imati ama baš nikakva sredstva za kampanju bojkota? - To znači da nam je oteto sve što smo uštedeli za ove tri godine parlamentarnog rada i što smo sačuvali na računu za kampanju bojkota. Takođe nam se sada svakog 10. u mesecu skida sve što redovno dobijamo iz republičkog budžeta na osnovu parlamentarnog statusa. Nema drugog objašnjenja sem da je u toku sprovođenje naloga koji je vladajući režim dobio od Aleksandra Vučića, koji je u svom neobičnom i ničim izazvanom obraćanju u pauzi zasedanja GS UN u NJujorku poručio da su "Dveri ukinute" i da Boško Obradović više nije Dveri. Ovako krupna kriminalna dela niko ne bi smeo da čini bez zaštite BIA i obećanja vlasti da će biti oslobođeni od krivične odgovornosti. Interesantan dokaz u prilog ovoj tvrdnji je da su pljačkaši za advokate uzeli advokatsku kancelariju Aleksandra Đorđevića, bivšeg šefa BIA, istu onu koja zastupa i fabriku Krušik u skandaloznom slučaju protiv uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz Valjeva, kao i optužene iz grupe Darka Šarića. *Zbog čega bi nekome bilo u interesu da otme i vašu Fejsbuk stranicu? - Neovlašćeno nam je preuzet čitav Fejsbuk sistem koji smo gradili osam godina. Pored glavne zvanične Fejsbuk stranice Srpskog pokreta Dveri, koja ima preko 170.000 pratilaca, onemogućen nam je pristup skoro svim stranicama gradskih i opštinskih organizacija Dveri na Fejsbuku. Ja ne mogu da pristupim ni mojoj ličnoj Fejsbuk stranici. Podneli smo još prošle nedelje prijave Tužilaštvu za VTK i Odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal, ali ništa. Čekamo odgovor i od Fejsbuka. Ovo je takođe ozbiljno kriminalno delo uzurpacije naše internet imovine u koju je mnogo uloženo. Ovo je isto tako deo Vučićeve operacije ukidanja Dveri, jer ako ostanete bez finansijskih sredstava za rad i jedinog ozbiljnijeg medijskog prozora u svet kroz koji možete da iznesete svoje političke stavove - kako uopšte onda možete da se bavite politikom? Jasno nam je šta se ovim želi postići ali se nećemo pokolebati i nećemo odustati u našoj opozicionoj borbi da što pre ugledamo kraj ovog nenormalnog, kriminalnog i lopovskog Vučićevog režima. Motiv - zaustavljanje delovanja *Zato bi vladajućem režimu odgovarao vaš ispražnjeni račun? - Odgovor je jednostavan: na ovaj način se jedna od vodećih opozicionih političkih organizacija ostavlja bez ikakvih sredstava za tekući politički rad. Ako se uzme u obzir da su Dveri jedna od najaktivnijih antirežimskih opcija na protestima, u medijima i na terenu širom Srbije - onda je motiv vladajućeg režima da zaustavi naše delovanje očit. Boško Obradović, Dveri, Menice, racunBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/225860/CRTA-Tuzilastvo-i-Agencija-da-pokrenu-postupak-protiv-Mirovica-priznao-krivicno-delo.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: CRTA: Tužilaštvo i Agencija da pokrenu postupak protiv Mirovića, priznao krivično delo

Organizacija Crta pozvala je nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, koji je u izjavi televiziji N1 "priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe".Mirović je, na pitanje zašto su vozač i službeno vozilo Pokrajine bili u Lučanima na dan lokalnih izbora sredinom decembra prošle godine, rekao da su vozač i vozilo bili prisutni po njegovom ličnom nalogu.    "Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno", izjavio je Mirović, podseća Crta.   Mirović je, dodaju u Crti, svojom izjavom zaboravio da nije pozvan ni nadležan da resursima Pokrajinske vlade i o trošku građana Vojvodine i Srbije proverava glasine o političkim protivnicima.   "Rugajući se činjenici da su na izborima u Lučanima uočene mnogobrojne nepravilnosti, gospodin Mirović se praktično ruga javnosti i zakonima. Ako institucije ne budu sankcionisale takvo ponašanje visokog državnog funkcionera, biće to dokaz odsustva vladavine prava", kaže Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.   Nakon izbora u Lučanima, Crta je podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u 16 javnih preduzeća i ustanova za čija vozila su članovi Crte utvrdili da su bila prisutni u Lučanima tokom izbornog dana.    "Poslednju u nizu krivičnih prijava podneli smo pre nekoliko dana protiv NN lica u Izvršnom veću AP Vojvodine, a gospodin Mirović je svojim javnim priznanjem olakšao posao tužilaštvu, odredivši sebe kao lice koje mora da bude krivično gonjeno", navode u Crti. Autor: 021.rs Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: sinos.rs

Link: http://www.sinos.rs/srpski/vesti/2/2019/10/18/5493/grad-kragujevac_-nemamo-odgovore-na-pitanja-o-sudbini-radio-televizije-kragujevac.html

Autori: Redakcija

Teme: Zlatko MinićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Grad Kragujevac: Nemamo odgovore na pitanja o sudbini Radio-televizije Kragujevac

Na televiziju koja već više od godinu i po dana nezakonito radi u vlasništvu lokalne uprave, Kragujevac će do kraja godine potrošiti oko 350 miliona dinara svojih građana. Nikog se ni u državnim organima Srbije ne tiče bNa pitanje Cenzolovke da li će i kada Radio-televizija Kragujevac ponovo biti privatizovana, odnosno koliko će dugo protivzakonito biti u vlasništvu Grada, u lokalnoj upravi u Kragujevcu kažu, citiramo: Nemamo odgovor!Nema odgovora ni iz Ministarstva privrede, koje je nadležno za sprovođenje procesa privatizacije.Nema odgovora na pitanja Cenzolovke ni iz Ministarstva finansija, koje je pravni naslednik Agencije za privatizaciju.Kršenje zakona u vezi sa medijima od strane republičkih i lokalnih vlasti nije neobično u Srbiji, ali slučaj RTK - još drastičnije od misterije zvane Tanjug - pokazuje bahatost onih koji su sebe postavili iznad zakona ove države, kao i nezainteresovanost organa te države da to spreče.Stručnjaci zbunjeni: Nepoznat pravni osnov postojanja RTKRadio-televizija Kragujevac nezakonito postoji i finansira se iz budžeta Kragujevca već godinu i sedam meseci. Ova televizija vraćena je u okrilje Grada posle neuspele privatizacije u julu 2017. godine. To je sprovedeno na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije, kojom je predviđeno da lokalne samouprave mogu da preuzmu osnivačka prava nad medijima na šest meseci. Taj rok je opštinama i gradovima ostavljen kako bi medije u svom vlasništvu pripremili za novu privatizaciju.Šestomesečni period u slučaju Radio-televizije Kragujevac istekao je 6. januara 2018. godine. To, očigledno, nije bila prepreka da ova televizija do danas ostane u vlasništvu Grada i finansira se novcem svih Kragujevčana.Mada su sredstva za te namene postojala u budžetu od početka projektnog sufinansiranja medija i uprkos obećanju gradonačelnika Radomira Nikolića, Grad Kragujevac se nije držao zakona "kao pijan plota" i nikada nije raspisao konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja. Tako je sav novac koji je trebalo da bude namenjen kragujevačkim medijima - odlazio na račun RTK.Cenzolovka je u razgovoru sa nekoliko pravnih stručnjaka pokušala da otkrije da li je zakonit način na koji se finansira ova televizija, kao i da li postoji bilo kakav zakonski osnov za to što je RTK još uvek u vlasništvu Grada.Odgovore nismo mogli da dobijemo jer naši sagovornici ističu da je sve u vezi sa RTK zbunjujuće. Oni su složni u oceni da je, prema informacijama koje su dostupne javnosti, samo postojanje Radio-televizije Kragujevac i njeno finansiranje iz budžeta Grada potpuno nezakonito. Istovremeno, objašnjavaju da je moguće da se u okviru nadležnih institucija odvijaju određeni procesi o kojima javnost nije obaveštena i da bismo potpunu sliku mogli da dobijemo samo uz obrazloženje iz Grada Kragujevca, Ministarstva privrede i Ministarstva finansija.Cenzolovka je o slučaju Radio-televizije Kragujevac pisala u nekoliko navrata, ali je jedini odgovor koji smo dobili iz gradske uprave bio da - nemaju odgovor. Iz dva nadležna ministarstva nisu nas udostojili ni takvog odgovora.Jedina informacija o Radio-televiziji Kragujevac mogla je da se pronađe na sajtu Ministarstva privrede, koje je u oktobru 2018. godine objavilo spisak svih preduzeća koja bi trebalo da budu privatizovana.Od tada je prošlo godinu dana, a u statusu Radio-televizije Kragujevac se ništa nije promenilo.U Agenciji za privredne registre stoji da 100 odsto udela u kapitalu ove televizije još uvek ima Skupština grada Kragujevca.Matić: Drastičan primer medijske politike SNSZa razliku od pravnih stručnjaka, za medijske analitičare status Radio-televizije Kragujevac je jasan i predstavlja političku poruku."Nezakonit položaj i finansiranje Radio-televizije Kragujevac drastični su primeri medijske politike vlasti SNS, koja je efikasno sprovodi od 2014. godine, a čiji je cilj pretvaranje medija u stratešku polugu vladanja. On je rezultat odsustva delovanja mnogih institucija čiji je zadatak sprovođenje zakona, počevši od Ministarstva kulture i informisanja i REM-a, do Skupštine, koja bi trebalo da kontroliše njihov rad. Zarobljavanje ovih institucija da rade u korist jednog parcijalnog političkog, a ne javnog interesa, suštinska je karakteristika današnjeg režima. Zato ne treba očekivati da će se medijska situacija promeniti dok se režim ne promeni", objašnjava istraživač medija dr Jovanka Matić iz Instituta za društvene nauke.Promenu ne očekuju ni udruženja, niti novinari u Kragujevcu, koji su, kako kažu, godinama suočeni sa bezakonjem. Bojana Vlajović Savić, nekadašnja novinarka Radio-televizije Kragujevac, a sada aktivistkinja Šumadijskog centra za građanski aktivizam Res publica, ističe da nam nezakonitim postojanjem i finansiranjem RTK grad i država poručuju da je ovo zemlja u kojoj je sve moguće."Slično je kao sa Tanjugom, koji postoji nekako fantomski. Tako postoji i RTK. Nažalost, reč je o mediju koji je nekada bio veoma cenjen i uticajan i van Kragujevca. Danas je to amaterski medij, koji se novinarskom profesijom bavi na veoma niskom nivou. Iskreno, oni, za razliku od drugih medija koji su pod uticajem vlasti, ne rade negativne kampanje, ne napadaju političke protivnike, ne bave se ogoljenom propagandom. Zadržali su tu dozu pristojnosti, ali vi danas na toj televiziji imate malo šta da vidite. Nemamo relevantna istraživanja koja bi potvrdila gledanost, ali zahvaljujući raznim analitikama koje prate posećenost sajtova, društvenih mreža, Jutjub kanala, vidimo da je sve to na niskom nivou", objašnjava Bojana Vlajović Savić.Ona dodaje da je to žalosno, ne samo zbog ugleda koji je imala ta televizija već i zbog novca koji je, kako kaže, uludo potrošen na RTK."Govorimo o više od 300 miliona i, što je najgore, od nadležnih ne možemo da dobijemo odgovor na osnovu kojih odluka se finansira ova televizija. Ne znamo zbog čega se toliki novac izdvaja za televiziju koja ima 25 zaposlenih, kada se toliko izdvajalo za nju kada je bila javno preduzeće i imala 116 zaposlenih. Sve je obavijeno velom misterije, pre svega zbog ljudi iz gradske uprave, koji su i inače potpuno nedostupni za komentare i izjave. Ne samo medijska već ukupna društvena situacija u Kragujevcu potpuno je netransparentna", ističe sagovornica Cenzolovke.Njen stav oslikavaju i rezultati istraživanja organizacije Transparentnost Srbija, koji pokazuju da je Kragujevac nazadovao za 18 mesta u odnosu na prvo istraživanje sprovedeno 2015. godine. Od ukupno 100 poena, Kragujevac je ove godine dobio 42, šest manje nego 2015.Zlatko Minić, koordinator projekta, objašnjava da je to malo iznad proseka, što nije dobar rezultat za grad veličine Kragujevca. Najniže ocene grad je dobio u oblasti javnih rasprava i konkursa, kao i trošenja novca iz budžeta."Možemo da kažemo da Kragujevac zadovoljava neki osnovni minimum, što znači da su budžet i završni račun objavljeni na sajtu, da postoje šestomesečni i devetomesečni izveštaji, da se navodi kako će indirektni korisnici koristiti novac (ne samo predškolske ustanove, na primer, već svaka pojedinačno). Sa druge strane, budžet je potpuno nepretraživ, nema vodiča za građane, nije ni održana javna rasprava, kao ni izveštaj", objašnjava Minić."Primer netransparentnosti je i to što se gradonačelnik građanima obraća sa Radio-televizije Kragujevac, dok sve druge medije ignoriše", objašnjava Bojana Vlajović Savić. Ona ističe da nigde u Srbiji nemamo situaciju kao u Kragujevcu, gde se jedan medij finansira tako obilnim finansijskim sredstvima, a da svim drugim medijima bude onemogućeno da čak i konkurišu za njih.Niko, smatra Bojana Vlajović Savić, u Kragujevcu ne traži da dobije pare iz budžeta, već da mu se pruži šansa da konkuriše za novac koji je zakonom predviđen za informisanje građana. Takva šansa ne postoji, što je protivzakonito."Nažalost, zakon za to ne predviđa nikakve sankcije. To je gradonačelnik do sada utvrdio i ne planira da promeni svoj pristup prema medijima. Time su, naravno, pogođeni svi ostali mediji u gradu. Sva istraživanja pokazuju da su u aktuelnim privrednim okolnostima za lokalne medije budžeti opština i gradova osnovni izvor finansiranja. Kada zatvorite taj izvor, jednostavno dovodite u pitanje opstanak tih medija. Zna to i gradonačelnik, znaju i zaposleni u medijima, jer više nema reklama ni za nepodobne medije na nacionalnom nivou, a kamoli za lokalne koji žele ozbiljno da se bave novinarstvom. Svi se plaše poreskih, finansijskih kontrola i niko neće da ugrozi svoje poslovanje zbog reklame na nekom lokalnom portalu", zaključuje Vlajović Savić.Ona nije previše optimistična u pogledu opstanka profesionalnih medija u Kragujevcu. Kaže da bi sledeća godina, budući da je izborna, mogla biti presudna. Ukoliko Radomir Nikolić ne bude više gradonačelnik, moguće je da će onaj ko dođe na to mesto konačno raspisati konkurs za medijske projekte.U protivnom, smatra Bojana Vlajović Savić, poruka koju Grad šalje novinarima, ali i mladim ljudima koji žele da se bave tim poslom, jeste da je njihov rad - bezvredan. MANIPULACIJA PETICIJOMNajviše su pogođeni građani jer ne dobijaju objektivno i istinito izveštavanje. Prema rečima Bojane Vlajović Savić, Kragujevčani su posebno izmanipulisani. Oni su, naime, posle raskida privatizacije pozvani da podrže opstanak Radio-televizije Kragujevac i da potpišu peticiju za nešto što zakon nije omogućavao - da RTK postane javni servis."Kragujevčani su tada želeli da povrate televiziju koja je godinama bila utemeljena u lokalnoj zajednici i sakupili su 10.000 potpisa, koji sada gradskoj vlasti služe kao alibi za sve pogrešne odluke. Svaki put kada nadležnima postavite pitanje o funkcionisanju RTK, oni vam kažu: 'Deset hiljada Kragujevčana je to podržalo'. Volela bih da pronađemo sada nekog od njih i da im postavimo jednostavno pitanje da li oni sada gledaju RTK. Želeli su objektivno izveštavanje, a ako se setimo zimskih protesta, nekoliko hiljada Kragujevčana je u šetnji zastajalo i zvižducima pozdravljalo tu televiziju. Mislim da se tu krije odgovor na pitanje da li su Kragujevčani dobili ono što su tražili", kaže Bojana Vlajović Savić.IZVOR: Cenzolovka                                

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: TUŽILAŠTVO DA REAGUJE ZBOG MIROVIĆA

TUŽILAŠTVO DA REAGUJE ZBOG MIROVIĆABEOGRAD, 18. oktobar 2019. (FoNet) - Organizacija Crtapozvala je danas nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbuprotiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protivpredsednika Izvršnog veća Vojvodine Igora Mirovića koji je,kako se navodi, u izjavi TV N1 priznao da je počiniokrivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.Crta podseća da je na pitanje novinarke N1 zašto su vozač islužbeno vozilo Izvršnog veća bili u Lučanima na danlokalnih izbora 16. decembra prošle godine, Mirovićodgovorio da je službeno vozilo u Lučanima bilo po njegovomnalogu."Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 milionaevra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radiilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa samonda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću,ispostavilo se da nije tačno", naveo je Mirović, podseć usaopštenju Crte.Ta nevladina organizacija ukazuje da je Mirović svojomizjavom zaboravio da nije pozvan ni nadležan da resursimapokrajinske vlade i o trošku građana Vojvodine i Srbijeproverava glasine o političkim protivnicima."Rugajući se činjenici da su na izborima u Lučanima uočenemnogobrojne nepravilnosti, Mirović se praktično rugajavnosti i zakonima. Ako institucije ne budu sankcionisaletakvo ponašanje visokog državnog funkcionera, biće to dokazodsustva vladavine prava", smatra programski direktor CrteRaša Nedeljkov.Iz Crte ujedno i podsećaju javnost da su nakon izbora uLučanima podneli krivične prijave protiv odgovornih lica u16 javnih preduzeća i ustanova za čija vozila su utvrdili dasu bila prisutna u Lučanima tokom izbornog dana."Poslednju u nizu krivičnih prijava podneli smo pre nekolikodana protiv NN lica u Izvršnom veću AP Vojvodine, a Mirovićje svojim javnim priznanjem olakšao posao tužilaštvu,odredivši sebe kao lice koje mora da bude krivično gonjeno",navodi Crta.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/crta-pozvala-nadlezne-da-pokrenu-postupak-protiv-igora-mirovica-zbog-zloupotrebe-javnih-resursa.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa

"Mirović se praktično ruga javnosti i zakonima" 18. okt 2019 Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvala je danas nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine Igora Mirovića koji je u izjavi televiziji N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe. Kako je CRTA saopštila Mirović je na pitanje novinarke N1 zašto su vozač i službeno vozilo Izvršnog veća Vojvodine bili u Lučanima na dan lokalnih izbora 16.12.2018, on je da je to "Službeno vozilo u Lučanima bilo po njegovom nalogu, jer je čuo da lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas deli ogroman novac". "Ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno", kazao je Mirović u svom odgovoru za televiziju N1. CRTA je navela da je Mirović svojom izjavom zaboravio da nije, kako je istakla, pozvan ni nadležan da resursima pokrajinske vlade i o trošku građana Vojvodine i Srbije proverava glasine o političkim protivnicima. "Rugajući se činjenici da su na izborima u Lučanima uočene mnogobrojne nepravilnosti, Mirović se praktično ruga javnosti i zakonima. Ako institucije ne budu sankcionisale takvo ponašanje visokog državnog funkcionera, biće to dokaz odsustva vladavine prava", kazao je programski diretkor CRTE Raša Nedeljkov. CRTA je podsetila da je nakon izbora u Lučanima podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u 16 javnih preduzeća i ustanova za čija vozila je utvrdila da su bila prisutna u Lučanima tokom izbornog dana. "Poslednju u nizu krivičnih prijava podneli smo pre nekoliko dana protiv NN lica u Izvršnom veću AP Vojvodine, a gospodin Mirović je svojim javnim priznanjem olakšao posao tužilaštvu, odredivši sebe kao lice koje mora da bude krivično gonjeno", navodi se u saopštenju. (Beta)Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: istinomer.rs

Link: https://www.istinomer.rs/arhiva/mirovic-priznao-krivicno-delo-crta-poziva-tuzilastvo-da-reaguje/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Mirović priznao krivično delo, Crta poziva tužilaštvo da reaguje

  1. 10. 2019.Arhiva Saopštenja / Tim Istinomera Igor Mirović, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine priznao je javno da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resura u političke svrhe. Zbog toga je nevladina organizacija Crta pozvala nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika pokrajinske vlade i člana predsedništva SNS-a. Na pitanje novinarke N1 zašto su vozač i službeno vozilo pokrajinske vlade bili u Lučanima na dan lokalnih izbora prošle godine, Mirović je odgovorio da je "službeno vozilo u Lučanima bilo po njegovom nalogu". "Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno", rekao je Mirović u izjavi za televiziju N1. Kako se navodi u saopštenju organizacije Crta, "Mirović je svojom izjavom pokazao da je zaboravio da nije pozvan ni nadležan da resursima pokrajinske vlade i o trošku građana Vojvodine i Srbije proverava glasine o političkim protivnicima". "Rugajući se činjenici da su na izborima u Lučanima uočene mnogobrojne nepravilnosti, g. Mirović se praktično ruga javnosti i zakonima. Ako institucije ne budu sankcionisale takvo ponašanje visokog državnog funkcionera, biće to dokaz odsustva vladavine prava", kaže Raša Nedeljkov, programski direktor Crte. Crta podseća javnost da su nakon izbora u Lučanima podnete krivične prijave protiv odgovornih lica u 16 javnih preduzeća i ustanova za čija vozila je utvrđeno da su bila prisutna u Lučanima tokom izbornog dana. Poslednju u nizu krivičnih prijava, Crta je podnela samo pre nekoliko dana protiv NN lica u Izvršnom veću AP Vojvodine, a kako kažu iz organizacije, "gospodin Mirović je svojim javnim priznanjem olakšao posao tužilaštvu, odredivši sebe kao lice koje mora da bude krivično gonjeno".  Naslovna fotografija: Crta

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/crta-zahteva-da-mirovic-odgovara-za-zloupotrebu-javnih-resursa/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: CRTA zahteva da Mirović odgovara za zloupotrebu javnih resursa

Nevladina organizacija CRTA pozvala je nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv Igora Mirovića, predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine.Igor Mirović Foto: Fonet/Aleksandar Koković On je, navodi CRTA, u izjavi televiziji N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe. Na pitanje novinarke N1 zašto su vozač i službeno vozilo IV AP Vojvodine bili u Lučanima na dan lokalnih izbora 16. decembra 2018. Mirović je odgovorio: "Službeno vozilo u Lučanima je bilo po mom nalogu. Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno." Mirović je svojom izjavom, ističe se u saopštenju CRTA, zaboravio da nije pozvan ni nadležan da resursima pokrajinske vlade i o trošku građana Vojvodine i Srbije proverava glasine o političkim protivnicima. "Rugajući se činjenici da su na izborima u Lučanima uočene mnogobrojne nepravilnosti, g. Mirović se praktično ruga javnosti i zakonima. Ako institucije ne budu sankcionisale takvo ponašanje visokog državnog funkcionera, biće to dokaz odsustva vladavine prava", izjavio je Raša Nedeljkov, programski direktor CRTE. CRTA u saopštenju podseća javnost da je nakon izbora u Lučanima podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u 16 javnih preduzeća i ustanova za čija vozila smo utvrdili da su bila prisutna u Lučanima tokom izbornog dana. "Poslednju u nizu krivičnih prijava podneli smo pre nekoliko dana protiv NN lica u Izvršnom veću AP Vojvodine, a gospodin Mirović je svojim javnim priznanjem olakšao posao tužilaštvu, odredivši sebe kao lice koje mora da bude krivično gonjeno", zaključila je CRTA. CRTA, Igor Mirović

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/svet/ambasador-finske-brine-medijska-situacija-u-srbiji/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ambasador Finske: Brine medijska situacija u Srbiji

Finski ambasador u Srbiji Kimo Lahdevirta kaže da se nada da će dijalog između vlasti i opozicije u Srbiji dovesti do konkretnih rezultata i da će "radno okruženje i za opoziciju biti pogodnije".Foto: Aleksandar Rokić - Od kritične je važnosti kako radi Skupština Srbije - kaže Lahdevirta, koji je u diplomatiji gotovo 30 godina. Tokom karijere radio je, pored ostalog, u misiji Finske u Ujedinjenim nacijama, ambasadama u Britaniji i Kini, bio ambasador u Vijetnamu. Ambasador u Srbiji je od juna ove godine. * Šta očekujete da će biti dostignuća finskog predsedavanja EU, imajući u vidu složen period, pored ostalog, zbog Bregzita i formiranja institucija Unije posle izbora za Evropski parlament? - Kreiranje novih institucija je nezavisno od predsedavanja. Naša uloga je da pokušamo da podržimo da stvari funkcionišu glatko gde god to možemo. Predsedništvo ima veću ulogu u organizovanju nekih sastanaka, na primer Saveta opštih poslova, Evropskog saveta, kao i sastanaka na drugim nivoima. Imamo svoje prioritete tokom predsedavanja koje pokušavamo da podstaknemo. Ključna je vladavina prava zajedno sa zajedničkim vrednostima, potom konkurentnost i socijalna inkluzivnost EU. Na trećem mestu je uloga Unije kao globalnog lidera u vezi s klimatskim promenama i, konačno, prioritet je i sveobuhvatna bezbednost građana. U prioritete spada i proširenje. Kada je reč o temama u vezi s vladavinom prava, već je bilo diskusija u Savetu opštih poslova u septembru o Poljskoj i Mađarskoj. Smatramo da EU mora imati bolji dijalog i veći uticaj na zemlje članice kako bi ispunjavale osnovne kriterijume i pravila EU. Pitanje životne sredine nam je veoma važno i naša vlada je naglasila da su klimatska pitanja veoma neophodna i za EU. Do kraja godine želimo da usvojimo Strategiju o klimatskoj neutralnosti EU do 2050. Na tome radimo veoma naporno. * Albanija i Severna Makedonija su se nadale da će od EU ove nedelje dobiti datum za početak pristupnih pregovora. Vidite li napredak Srbije u pregovorima? - Mogu samo da kažem da se Finska zalagala za početak pregovora i sa Severnom Makedonijom i sa Albanijom. Mislim da je to pitanje veoma važno, kao i kako Srbija napreduje u traženim reformama - u oblastima vladavine prava i slobode medija i u svemu što je navedeno u izveštaju Evropske komisije u maju. * Kako vidite vladavinu prava u Srbiji? - Od kritične je važnosti kako radi Skupština Srbije. U tom smislu su EU i Evropski parlament pokušali da pokrenu dijalog između vladajuće partije i opozicionih stranaka. Nadam se da će dijalog dovesti do konkretnih rezultata, da će radno okruženje i za opoziciju biti pogodnije. * Ne učestvuju sve opozicione partije u dijalogu… - NJihovo je pravo da li će učestvovati ili ne. Nadam se rezaultatima koji će biti korisni. * Da li je dijalog korisniji od bojkota? - Teško je reći. Razumem složene okolnosti za opoziciju. S druge strane, nastojim da verujem da parlamentarni rad treba da bude sproveden u parlamentu, a ne van njega. Tu je i pitanje lokalnih izbora gde je možda potreban veći manevarski prostor. * Rastu očekivanja da bi pitanje Kosova moglo biti rešeno kroz dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU u ne tako dalekoj budućnosti. Kako komentarišete učešće SAD u procesu uz angažman Metjua Palmera i Ričarda Grenela? - Finska podržava pre svega rad visoke predstavnice EU. Sve strane moraju da zajedno rade da dođu do rešenja. Glavna odgovornost je na dve strane, ali EU je spremna da pomogne. Mislim i da SAD dele sa EU snažan interes u stabilnom i prosperitetnom Zapadnom Balkanu i radujemo se saradnji sa specijalnim predstavnicima Bele kuće i Stejt departmenta. * Nema konkurentnosti u pristupu EU i SAD? - Nadam se da nema i da svi mogu raditi zajedno na jednom cilju. * Šta biste izdvojili kada je reč o odnosima Srbije i Finske? - Bilateralni odnosi su uvek važni, posebno za ambasade. Pokušvamo da ih promovišemo najviše što možemo. Ključna stvar u tom smislu su posete. Srećan sam što je naš ministar spoljnih poslova nedavno posetio sve zemlje Zapadnog Balkana. Dobro je i vreme za posetu jer slavimo 90 godina diplomatskih odnosa Srbije i Finske. Iako smo geografski udaljeni uvek je postojalo duboko poštovanje između dve zemlje. Sada je i putovanje skraćeno s obzirom na to da od juna imamo direktnu avio liniju između Beograda i Helsinkija. * Kako vidite medijsku situaciju u Srbiji? - Kao što je i u izveštaju EK naglašeno, nedostatak napretka u toj oblasti je razlog za zabrinutost. Srbija treba da stvori okruženje za medijske slobode i izražavanje bez ometanja i u skladu sa zakonom. Treba odgovoriti na teme u vezi s REM-om i RTS-om i to je deo dijaloga između vladinih i opozicionih partija. Nadam se konkretnim rezultatima. U Finskoj je u avgustu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova istaknuta tema hibridnih pretnji i dezinformacija što takođe smatram važnim. Transparentnost u državnom kofinansiranju medija takođe. Nadam se da će nova medijska strategija biti brzo usvojena, poslata Briselu, a onda i implementirana. * EU redovno izražava zabrinutost u vezi s ruskim i kineskim uticajem u regionu, uključujući Srbiju. Kako vi gledate na te uticaje? - Mislim da su trgovina i investicije uvek u redu. Ali uvek naglašavamo pre svega da treba da postoji situacija u kojoj svi imaju pravične i jednake šanse da uspeju, kao i transparentnost javnih nabavki. To naglašavaju u diskusijama nordijske i druge zemlje EU. Takođe, ako se prema nekoj zemlji sprovode sankcije to shvatamo veoma ozbiljno i, što se tiče Finske, osnovna politika je da pratimo liniju EU koja podrazumeva primenu sankcija. S druge strane, nije nemoguće imati dobre odnose s Rusijom. Ona je naš veliki sused i imamo veoma dobre odnose, mada imamo različite stavove o nekim pitanjima. Finska, Kimo Lahdevirta, Mediji, Medijska situacijaBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/ekonomija/komisija-za-zastitu-konkurencije-osam-preduzeca-namestela-ponude-za-nabaku-birotehnicke-opreme/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Komisija za zaštitu konkurencije: Osam preduzeća nameštala ponude za nabaku birotehničke opreme

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je danas da je izrekla kaznu, odnosno meru zaštite konkurencije, u ukupnom iznosu od gotovo 60 miliona dinara za osam privrednih društava iz Beograda, Niša i Jagodine koja su povredila konkurencije, jer su nameštala ponude u javnim i privatnim nabavkama birotehničke opreme i njenog servisiranja.Foto: Freeimages/Janson Morison Komisija je utvrdila da su komapnije Original, Mikops, Birolinija, Biro Print sistemi, Dikti Line, Birodeveloping, Birotehnika Jagodina i Konica Minolta poslovna rešenja, "zaključile zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđivale prodajne cene ili druge uslove trgovine, a koji su za cilj imale ograničavanje i sprečavanje konkurencije". U saopštenju Komisije je istaknuto da "nameštanje ponuda predstavlja veoma tešku povredu konkurencije i da se ovakvo ponašanje od strane većine društava ponavljalo iz nabavke u nabavku u periodu dužem od tri godine". Pojedinačno, novčana obaveza se kreće od 179.000 dinara do iznosa većeg od 27 miliona dinara, u zavisnosti od prihoda uključenih društava. "Predmet nabavki u kojima su ponude koordinirane je birotehnička oprema koja odgovara opremi proizvodjača 'Konica Minolta' ili potrošni materijal, odnosno usluga servisiranja te birotehničke opreme", navedeno je u saopštenju. Kako je precizirano, te firme su "nameštale" ponude u javnim i privatnim nabavkama u periodu od 2015. godine, odnosno društvo Biro Print Sistemi u periodu od aprila 2017. godine. "To su radili na taj način što su preko društva Original razmenjivali informacije o tome koje društvo će podneti ponudu i kog naručioca, dok su se ostali uzdržavali od podnošenja ponuda. Primenjivali su i drugu formu nameštenih ponuda tako što su simulirali konkurenciju pribavljajući uslužne, odnosno prateće ponude sa višom cenom od ciljanog ponudjača, koje se mogu tretirati kao fiktivne ponude", navela je Komisija za zaštitu konkurencije. Tajni dogovor konkurenata Komisija je otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije, što je omogućeno zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija, piše u saopštenju. Iz Komisije su podsetili da do tajno dogovorenih ponuda, i u javnim tako i u privatnim nabavkama, dolazi s ciljem da se eliminiše konkurencija, "jer rizik od konkurencije vrši pritisak na ponudjače da ponude niže cene i/ili bolje uslove trgovine". "Učesnici na tržištu mogu razumno da se prilagode postojećim ili predvidivim postupanjima njihovih konkurenata na tržištu, pri čemu ne treba međusobno da ostvaruju kontakt čiji je cilj ili efekat ograničavanje ili sprečavanje konkurencije", navedeno je u saopštenju. Javne nabavke, Komisija za zaštitu konkurencijeBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: istinomer.rs

Link: https://www.istinomer.rs/izjava/brza-pruga-beograd-budimpesta-do-2018/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brza pruga Beograd-Budimpešta do 2018.

Na samom kraju 2015. godine tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će građani Srbije moći da koriste modernizovanu brzu prugu Beograd-Budimpešta od 2018. godine. On je, na svečanoj promociji projekta modernizacije i izgradnje te pruge na Ranžirnoj železničkoj stanici Novi Sad, rekao da je dogovoreno da i pruga Beograd - Novi Sad … Datum objave: 18. 10. 2019. Teme / Ocene: Obećanja, Neispunjeno, Društvo Akter: Aleksandar Vučić Sve ocene aktera (513) "Mi moramo da otvorimo prugu Beograd-Budimpešta do 2018. godine." Tadašnji premijer Srbije o pruzi Beograd-Budimpešta. (Tanjug, 23. 12. 2015. godine) Na samom kraju 2015. godine tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će građani Srbije moći da koriste modernizovanu brzu prugu Beograd-Budimpešta od 2018. godine. On je, na svečanoj promociji projekta modernizacije i izgradnje te pruge na Ranžirnoj železničkoj stanici Novi Sad, rekao da je dogovoreno da i pruga Beograd - Novi Sad mora biti otvorena 2018. godine. Tanjug, 23. 12. 2015. godine 'To je velika stvar za našu zemlju. Sve ćemo završiti za dve i po godine. Očekujem da sa kolegama iz Kine i Mađarske zajedno pođemo od Beograda do Budimpešte, da pokažemo šta sve može da se uradi kada su ljudi posvećeni i veruju', naglasio je Vučić.  Foto: Twitter/@avucic/Printscreen Međutim, prošla je 2018, a skoro i 2019. godina, a završetak pruge je još daleko. Do Novog Sada od 1. februara ove godine iz Beograda nije uopšte moguće doći vozom, jer je pruga od tog dana zatvorena. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je takođe obećavala završetak ove pruge i govorila o konkretnim rokovima, u avgustu ove godine kazala je da će deonica na kojoj se trenutno radi, od Beograda do Novog Sada, biti završena do novembra 2021. godine.  TV Happy, 21. 8. 2019. godine "Mi ćemo novembra 2021. godine, dakle pred kraj 2021. brzim vozom ići od Beograda do Novog Sada. Dakle, Beograd - Stara Pazova, Stara Pazova - Novi Sad. Kad kažem brzi voz, to je 200 kilometara na sat", rekla je Mihajlović. U aprilu 2016. Vučić je tvrdio da su radovi na pomenutoj deonici već počeli. "Što se naše strane tiče, mi (prugu) Stara Pazova - Novi Sad već radimo… Što se nas tiče ide dobro. Sa mađarske strane oni moraju da ubrzaju svoje", kazao je tada i najavio da će radovi na pruzi od Novog Sada do granice sa Mađarskom početi do kraja te 2016. godine. Za ovu tvrdnju Vučić je od Istinomera dobio ocenu "kratke noge". Da su radovi već počeli, tvrdio je i tokom svoje predizborne kampanje, krajem marta 2017. "Već radimo deo pruge Stara Pazova-Novi Sad, a počinje Beograd-Stara Pazova. Za godinu i po dana ćemo Beograd-Novi Sad ići za 40 minuta. Biće mnogo bolje vozom nego kolima. I to centar-centar", rekao je Vučić. A problema ima i sa druge strane granice. Krajem 2018. Vlada Mađarske odlučila je da raspiše novi tender za modernizaciju mađarske deonice, zbog poskupljenja troškova projekta za oko deset odsto. Projektovani troškovi modernizacije deonice u dužini od 152 kilometra između Budimpešte i Kelebije, na granici sa Srbijom, iznosili su u maju 2018. godine 578 milijardi forinti (1,79 milijardi evra). Međutim, najbolja ponuda koja je otada stigla iznosila je 693 milijarde forinti. S obzirom na to da mađarska vlada nije spremna da snosi veće troškove, pokrenula je nov postupak javnih nabavki. Kako je saopšteno, kao posledica toga, izgradnja će početi tek 2020. godine, što je godinu dana kasnije nego što je prethodno najavljeno.  A u junu ove godine ministarka Mihajlović izjavila je da očekuje da radovi "na deonici od Novog Sada do Subotice počnu u prvom kvartalu 2020. godine".  Budući da pruga Beograd-Budimpešta nije završena do 2018. godine, ali i da se ne zna kada će biti otvorena za saobraćaj, obećanje tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića ocenjujemo kao - neispunjeno.  Naslovna fotografija: Fonet, Zoran Mrđa  Autor: Siniša Dedeić Aleksandar Vučić Budimpešta brze pruge

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovica zbog zloupotrebe javnih resursa

CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovica zbog zloupotrebe javnih resursaBEOGRAD, 18. oktobra 2019. (Beta) - Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvala je danas nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Izvršnog veca AP Vojvodine Igora Mirovica koji je u izjavi televiziji N1 priznao da je pocinio krivicno delo zloupotrebe javnih resursa u politicke svrhe.Kako je CRTA saopštila Mirovic je na pitanje novinarke N1 zašto su vozac i službeno vozilo Izvršnog veca Vojvodine bili u Lucanima na dan lokalnih izbora 16.12.2018, on je da je to "Službeno vozilo u Lucanima bilo po njegovom nalogu, jer je cuo da lider Stranke slobode i pravde Dragan Djilas deli ogroman novac"."Ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od gradjana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozaca da proveri da li je to tacno, na srecu, ispostavilo se da nije tacno", kazao je Mirovic u svom odgovoru za televiziju N1.CRTA je navela da je Mirovic svojom izjavom zaboravio da nije, kako je istakla, pozvan ni nadležan da resursima pokrajinske vlade i o trošku gradjana Vojvodine i Srbije proverava glasine o politickim protivnicima."Rugajuci se cinjenici da su na izborima u Lucanima uocene mnogobrojne nepravilnosti, Mirovic se prakticno ruga javnosti i zakonima. Ako institucije ne budu sankcionisale takvo ponašanje visokog državnog funkcionera, bice to dokaz odsustva vladavine prava", kazao je programski diretkor CRTE Raša Nedeljkov.CRTA je podsetila da je nakon izbora u Lucanima podnela krivicne prijave protiv odgovornih lica u 16 javnih preduzeca i ustanova za cija vozila je utvrdila da su bila prisutna u Lucanima tokom izbornog dana."Poslednju u nizu krivicnih prijava podneli smo pre nekoliko dana protiv NN lica u Izvršnom vecu AP Vojvodine, a gospodin Mirovic je svojim javnim priznanjem olakšao posao tužilaštvu, odredivši sebe kao lice koje mora da bude krivicno gonjeno", navodi se u saopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/katarina-golubovic-yucom-nezavisne-institucije-da-raspetljaju-aferu-krusik.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: KATARINA GOLUBOVIĆ (YUCOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu "Krušik"

Informacija o hapšenjima bez epiloga i informacije da su pritvorena lica po pravilu služe za demonstraciju sile 18. okt 2019 Epilog postupka protiv radnika fabrike namenskih proizvoda "Krušik" iz Valjeva Aleksandra Obradovića, uzbunjivača koji je obelodanio podatke malverzacijama u poslovanju tog preduzeća nije lako proceniti, ali jedan cilj je postignut - građanima je jasno predočeno da će se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom, ističe za "Autonomiju" Katarina Golubović, izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava Yucom. Precizira da takvo ponašanje nadležnih po pravilu služi za demonstraciju sile, te da se u raspetljavanje ove afere moraju uključiti i sve nezavisne institucije. Dvadeset dana javnost nije znala ni da je čovek uhapšen. Da li je tubila prekršena neka od procedura? - Nema pravila da sejavnost obaveštava o pritvaranju nekog lica. Štaviše, pravila su suprotna izabranjuju da se informacije o licu protiv koga se vodi postupak objavljuju. Dali će javnost biti obaveštena da je neko u pritvoru, pre svega zavisi od togada li to lice želi i da li postoje mediji koji su zainteresovani da tu vestprenesu. I to su slučajevi od javnog interesa. Kakav epilog slučaja možemo da očekujemo? Zatvorska kazna za uzbunjivačaili raspetljavanje afere u koju je umešan otac ministra policije nebojšeStefanovića? - Epilog postupka nijelako proceniti, naročito u ovoj fazi postupka. Međutim, ovaj slučaj ima za sadajedan epilog - preneta je poruka kroz postupak određivanja pritvora - da seodavanje informacija bilo kakve vrste strogo kažnjava. To je zato što građaniveć vide pritvor kao strogu kaznu. Informacija o hapšenjimabez epiloga i informacije da su pritvorena lica po pravilu služe za demonstracijusile. Ovo postaje očigledno naročito kad izostanu informacije zbog čega jeizostala optužnica ili osuđujuća presuda. Niko ne izveštava da su "glavne mete"promašene, da se ne bi uprlo prstom u one koji su pogrešno gađali. U raspetljavanje afere u "Krušiku" moraju se umešati sve nezavisne institucije, dakle, i Državna revizorska institucija i Agencija za borbu protiv korupcije i Komisija za zaštitu konkurencije. Samo brza i koordinisana akcija svih može pomoći javnom tužilaštvu da digne slučaj. Za to i služe nezavisne institucije. Olako posezanje za pritvoromEvropski sud za ljudska prava je 15. oktobra 2019. godine doneo presudu Purić i R.B. protiv Srbije kojom je utvrdio da se slučajevi povrede ljudskih prava kroz neopravdano određivanje pritvora u Srbiji ponavljaju, saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava Jukom. - U svetlu najnovijih protesta građana, povodom pritvaranja zaposlenog u "Krušiku", smatramo da bi ovakve tenzije mogle biti otklonjene doslednim poštovanjem ljudskih prava na koje Evropski sud za ljudska prava poziva domaće pravosuđe. Česta hapšenja uz predlaganje pritvora, za koja saznajemo iz medija, naročito za izražene stavove u javnosti i na društvenim mrežama, suprotna su praksi Evropskog suda i sistematski guše slobodu izražavanja - saopštio je Jukom. Evropski sud za ljudska prava ove nedelje je doneo presudu kojom seSrbiji ponovo skreće pažnja na povredu ljudskih prava kroz praksu upotrebeneopravdanog određivanja pritvora. O čemu je tu zapravo reč? - Evropski sud kritikujepraksu suda da ne procenjuje potrebu za pritvorom. Razlozi za pritvor kao i zaproduženje pritvora su propisani u zakonu, međutim, ne mogu se automatskiprimenjivati. Mi imamo situaciju da ne dobijamo suvisla obrazloženja zapritvor, pa čak i za kućni pritvor. Zato i pritvorenici dožive pritvor kaodemonstraciju sile i pretnju, i nekada je i advokatima teško da ubedepritvorenika da ne sklapa sporazum sa tužilaštvom, čak i kad je evidentno danema slučaja. To je bio slučaj npr. sajednim okrivljenim za širenje panike preko fejsbuka. Pritvoreniku koji je prekofejsbuka širio vesti da je čuo da je voda kancerogena prvo je izrečena merapritvora (u kome je bio oko 2 meseca), pa mu je zamenjena mera pritvora za kućnipritvor. Razlog i pritvora i kućnog pritvora je bio da ne ponovi krivično delo.Meseci su prošli dok smo ubedili sud da vest o izlivanju nekog elementa u vodubaš i nije česta pojava, i da širenje panike ne može lako da se ponovi, kao ida je pritvorenik obrisao fejsbuk profil. Dalibor Stupar (Autonomija)Foto: Medija centar BeogradPodelite ovu stranicu!                                  

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sa aerodroma "Morava" kreću prve linije za Beč i Solun

BEOGRAD, 18. oktobra (Tanjug) - Sa Međunarodnog aerodroma "Morava" u Kraljevu uskoro će krenuti prve avio-linije za Beč i Solun, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.Odluku o proglašenju linije od javnog interesa u vazdušnom saobraćaju donela je Vlada Srbije.Na obe linije vazdušni saobraćaj će se odvijati tri puta nedeljno.Prvi letovi sa aerodroma "Morava" krenuće u decembru, na liniji Kraljevo-Beč-Kraljevo, nakon što na javnoj nabavci bude izabrana kompanija koja će saobraćati na ovoj liniji od javnog interesa.Letovi na liniji za Beč odvijaće se od 1. decembra 2019. godine do 31. decembra 2021, dok će se letovi za Solun odvijati sezonski, u periodu od 10. marta do 15. oktobra 2020. i u periodu od 10. marta do 15. oktobra 2021.Odluke o proglašenju linije od javnog interesa donose se za linije koje su značajne za saobraćajno povezivanje i brži razvoj nedovoljno razvijenih regiona u Republici Srbiji, a za koje ne postoji komercijalni interes za redovan avio-prevoz.Opslužno područje Arodroma "Morava", pored okruga u centralnoj Srbiji, obuhvata i deo BiH, odnosno Republiku Srpsku i Crnu Goru, a procenjuje se da tu živi oko tri miliona ljudi.Prema analizama koje su rađene za potrebe uspostavljanja linija od javnog interesa, u ovom trenutku u Srbiji posluje oko 450 kompanija iz Austrije koje zapošljavaju više od 13.000 ljudi, dok kompanije u potpunom ili delimičnom vlasništvu grčkih državljana zapošljavaju više od 25.000 radnika u Srbiji."Aerodromi Srbije", kao operater na Aerodromu "Morava", spremni su za početak obavljanja redovnog avio-saobraćaja.Vlada Srbije obezbedila je neophodna sredstva za ove dve linije od javnog interesa za ovu i naredne dve godine, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a535850/CRTA-pozvala-nadlezne-da-pokrenu-postupak-protiv-Igora-Mirovica-zbog-zloupotrebe-javnih-resursa.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: CRTA: Nadležni da pokrenu postupak protiv Mirovića zbog zloupotrebe resursa

Autor:BetaCentar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvalo je nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine Igora Mirovića koji je u izjavi televiziji N1, kako navodi CRTA, "priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe".Kako je CRTA saopštila, Mirović je na pitanje novinarke N1 zašto su vozač i službeno vozilo Izvršnog veća Vojvodine bili u Lučanima na dan lokalnih izbora 16.12.2018. godine, on je da je to "službeno vozilo u Lučanima bilo po njegovom nalogu, jer je čuo da lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas deli ogroman novac"."Onaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno", kazao je Mirović u svom odgovoru za N1.CRTA je navela da je Mirović svojom izjavom zaboravio da nije, kako je istakla, pozvan ni nadležan da resursima pokrajinske vlade i o trošku građana Vojvodine i Srbije proverava glasine o političkim protivnicima. "Rugajući se činjenici da su na izborima u Lučanima uočene mnogobrojne nepravilnosti, Mirović se praktično ruga javnosti i zakonima. Ako institucije ne budu sankcionisale takvo ponašanje visokog državnog funkcionera, biće to dokaz odsustva vladavine prava", kazao je programski diretkor CRTE Raša Nedeljkov. CRTA je podsetila da je nakon izbora u Lučanima podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u 16 javnih preduzeća i ustanova za čija vozila je utvrdila da su bila prisutna u Lučanima tokom izbornog dana. "Poslednju u nizu krivičnih prijava podneli smo pre nekoliko dana protiv NN lica u Izvršnom veću AP Vojvodine, a gospodin Mirović je svojim javnim priznanjem olakšao posao tužilaštvu, odredivši sebe kao lice koje mora da bude krivično gonjeno", navodi se u saopštenju.         

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Katarina Golubovic (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik

Katarina Golubovic (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu KrušikNOVI SAD, 18. oktobra 2019. (Beta) - Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM Katarina Golubovic izjavila je danas da je afera sa hapšenjem uzbunjivaca iz Krušika postigla jedan cilj - gradjanima Srbije je jasno predoceno da ce se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom.Golubovic je za novosadski portal Autonomija.info kazala da takvo ponašanje nadležnih po pravilu služi za "demonstraciju sile", te da se u "raspetljavanje ove afere moraju ukljuciti i sve nezavisne institucije".Prema njenim recima, epilog tog postupka nije lako proceniti, te da takvi cesti slucajevi pritvaranja ljudi bez informacija da li je podignuta optužnica ili je doneta osudjujuca presuda "zastrašuju gradjane"."Niko ne izveštava da su 'glavne mete' promašene, da se ne bi uprlo prstom u one koji su pogrešno gadjali. U raspetljavanje afere u Krušiku moraju se umešati i Državna revizorska institucija i Agencija za borbu protiv korupcije i Komisija za zaštitu konkurencije", objasnila je Golubovic.Dodala je da samo brza i koordinisana akcija svih može pomoci javnom tužilaštvu da digne slucaj i da za to i služe, kako je istakla, nezavisne institucije.JUKOM je ranije saopštio da je Evropski sud za ljudska prava 15. oktobra 2019. godine doneo presudu "Puric i R.B. protiv Srbije", kojom je utvrdio da se slucajevi povrede ljudskih prava kroz neopravdano odredjivanje pritvora u Srbiji ponavljaju."U svetlu najnovijih protesta gradjana, povodom pritvaranja zaposlenog u Krušiku, smatramo da bi ovakve tenzije mogle biti otklonjene doslednim poštovanjem ljudskih prava na koje Evropski sud za ljudska prava poziva domace pravosudje. Cesta hapšenja uz predlaganje pritvora, za koja saznajemo iz medija, narocito za izražene stavove u javnosti i na društvenim mrežama, suprotna su praksi Evropskog suda i sistematski guše slobodu izražavanja", saopštio je JUKOM.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/katarina-golubovic-jukom-nezavisne-institucije-da-raspetljaju-aferu-krusik

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik

Golubović je za novosadski portal Autonomija.info kazala da takvo ponašanje nadležnih po pravilu služi za "demonstraciju sile", te da se u "raspetljavanje ove afere moraju uključiti i sve nezavisne institucije".Prema njenim rečima, epilog tog postupka nije lako proceniti, te da takvi česti slučajevi pritvaranja ljudi bez informacija da li je podignuta optužnica ili je doneta osuđujuća presuda "zastrašuju građane"."Niko ne izveštava da su 'glavne mete' promašene, da se ne bi uprlo prstom u one koji su pogrešno gađali. U raspetljavanje afere u Krušiku moraju se umešati i Državna revizorska institucija i Agencija za borbu protiv korupcije i Komisija za zaštitu konkurencije", objasnila je Golubović.Dodala je da samo brza i koordinisana akcija svih može pomoći javnom tužilaštvu da digne slučaj i da za to i služe, kako je istakla, nezavisne institucije. JUKOM je ranije saopštio da je Evropski sud za ljudska prava 15. oktobra 2019. godine doneo presudu "Purić i R.B. protiv Srbije", kojom je utvrdio da se slučajevi povrede ljudskih prava kroz neopravdano određivanje pritvora u Srbiji ponavljaju."U svetlu najnovijih protesta građana, povodom pritvaranja zaposlenog u Krušiku, smatramo da bi ovakve tenzije mogle biti otklonjene doslednim poštovanjem ljudskih prava na koje Evropski sud za ljudska prava poziva domaće pravosuđe. Česta hapšenja uz predlaganje pritvora, za koja saznajemo iz medija, naročito za izražene stavove u javnosti i na društvenim mrežama, suprotna su praksi Evropskog suda i sistematski guše slobodu izražavanja", saopštio je JUKOM.    

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a535912/Tender-dana.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Rekonstrukcija, racionalizacija i održavanje javnog osvetljenja u Vrbasu

Autor:eKapijaOpština Vrbas objavila je poziv za podnošenje ponuda za dodelu ugovora o javno-privatnom partnerstvu bez elemenata koncesija za usluge projekta JPP rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja javnog osvetljenja i primena mere uštede električne energije.Kriterijum za izbor najpovoljnije ponude je neto sadašnja vrednost koja se odnosi na ukupne troškove u ugovorenom periodu bez PDV-a.Rok za podnošenje ponuda je 9. decembar.Za više informacija posetite portal eKapija.    

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: OSLOBODITI OBRADOVIĆA

OSLOBODITI OBRADOVIĆAVALJEVO, 18. oktobar 2019. (FoNet) - Potpredsednik Narodnestranke Miroslav Aleksić zatražio je danas hitno oslobađanjeuzbunjivača radnika iz "Krušika" Aleksandra Obradovića, kojije ukazao na korupciju u izvozu oružja u koju su umešaniministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i njegovotac Branko Stefanović.Pozivam predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića ipremijerku Anu Brnabić da smene Nebojšu Stefanovića dok seafera pravno ne razreši u potpunosti, rekao je Aleksić uValjevu na skupu podrške Obradoviću.Aleksić je pozvao tužilaštvo da hitno pokrene proces protivBranka Stefanovića, njegovog sina Nebojše Stefanovića i svihumešanih u aferu, saopštila je Narodna stranka.Ako Stefanović ostane na funkciji ministra, prema oceniAleksića, to će biti dokaz da su i Vučić i Ana Brnabićumešani u slučaj izvoza oružja iz "Krušika" po povlašćenimcenama koju je dobila firma GIM, a koju zastupa BrankoStefanović.Aleksić je pozvao sve građane Valjeva i cele Srbije da sutradođu u Beograd na protest na kojem će biti zahtevanooslobađanje heroja Obradovića, a radnike "Krušika" da sesolidarišu sa svojim kolegom i da stanu u njegovu odbranu ida ne ćute.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: pink.rs

Link: http://pink.rs/drustvo/160526/krkobabic-u-jablanickom-upravnom-okrugu-mladi-bracni-parovi-sa-decom-sansa-za-crnu-travu-foto

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Krkobabić u Jablaničkom upravnom okrugu! Mladi bračni parovi sa decom šansa za Crnu Travu (FOTO)

Rubni delovi Srbije zaslužuju posebnu pažnju, ovde je svaki čovek dragocen! - izjavio je danas Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije u poseti Jablaničkom upravnom okrugu i opštini Crna Trava, najmanjoj opštini u pograničnoj zoni.Opština Crna Trava na krajnjem jugoistoku, smeštena uz samu granicu sa Bugarskom, sa svojih 25 naselja i sada tek malo više od hiljadu stanovnika je nanerazvijenija opština u Republici Srbiji.Ministar je u Crnoj Travi posetio porodicu Đorđević koja se sa petoro dece doselila iz Smedereva i tako započela svoj novi život. Opština je dala stan ovoj sedmočlanoj porodici i posao ocu porodice u opštini, deca imaju besplatan boravak u vrtiću, a porodica planira i da započnu bavljenje poljoprivredom.Ministar i predsednik opštine Slavoljub Blagojević sa zadovoljstvom su porazgovarali sa još dve porodice koje su spremne da urade isto i tako daju primer još nekim mladim bračnim parovima iz ostalih delova Srbije.Blagojević je zahvalio ministru na poseti i rekao da lokalna samouprava izdvaja deo svog budžeta za poljoprivredu, ali da su za oživljavanje ove opštine potrebne i druge mere - "U našoj opštini svake godine umre 50 ljudi, a rodi se jedno ili dvoje dece. Potrebno je da olakšamo da se ljudi ovde bave uzgojem bobičastog, jagodičastog voća i pečuraka, za koji je ovaj kraj pogodan, ali i da podstičemo svim raspoloživim merama naseljavanje porodica iz drugih delova zemlje"Ministar je ukazao da u opštini Crna Trava ima čak 6 hiljada hektara neraspoređenog državnog zemljišta koje bi se moglo privesti nameni i dati na korišćenje mladim ljudima spremnim da rade i obrađuju je na pravi način "Spremni smo da pokrenemo poljoprivrednu aktivnost ovog kraja i pomognemo osnivanje zadruga. Ovim delovima zemlje potreban je i princip pozitivne diskriminacije u vidu smanjenja pdv -a i ostalih mera koje bi im omogućile opstanak i učinile ih konkurentnim na tržištu ".Iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji sprovodi Kabinet ministra Milana Krkobabića, je u toku 2017. i 2018. godine izdvojeno čak 71,6 miliona dinara za 7 zemljoradničkih zadruga na teritoriji Jablaničkog okruga. Zadruge, kao organizacioni oblik udruženih porodičnih gazdinstava treba da predstavljaju prvi, egzistencijalni preduslov za život na selu, a osim njega ništa manje važni su i infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportski i kulturni sadržaji kako bi sela počela da predstavljaju poželjna mesta za život.Sa ministrom su u poseti Crnoj Travi bili i prof.dr Milovan Mitrović, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, članovi ovog tima prof.dr Vladimir Goati, psihijatar Jovan Marić i fudbalski trener Milan Živadinović.Krkobabić je sa članovima tima dalje obišao lokaciju predviđenu za gradnju Doma kulture u selu Gradska i u osnovnoj školi "Aleksandar Stojanović" sa članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao sa meštanima na temu unapređenja kvaliteta života na selu.      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/163779/krkobabic-jablanickom-upravnom-okrugu-mladi-bracni-parovi-decom-sansa-crnu-travu

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Krkobabić u Jablaničkom upravnom okrugu: Mladi bračni parovi sa decom šansa za Crnu Travu

"Rubni delovi Srbije zaslužuju posebnu pažnju, ovde je svaki čovek dragocen!" izjavio je danas Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije u poseti Jablaničkom upravnom okrugu i opštini Crna Trava, najmanjoj opštini u pograničnoj zoni.IZVOR: Republika petak, 18. 10. 2019.| 17:10 0Opština Crna Trava na krajnjem jugoistoku, smeštena uz samu granicu sa Bugarskom, sa svojih 25 naselja i sada tek malo više od hiljadu stanovnika je nanerazvijenija opština u Republici Srbiji.Ministar je u Crnoj Travi posetio porodicu Đorđević koja se sa petoro dece doselila iz Smedereva i tako započela svoj novi život. Opština je dala stan ovoj sedmočlanoj porodici i posao ocu porodice u opštini, deca imaju besplatan boravak u vrtiću, a porodica planira i da započnu bavljenje poljoprivredom. Ministar i predsednik opštine Slavoljub Blagojević sa zadovoljstvom su porazgovarali sa još dve porodice koje su spremne da urade isto i tako daju primer još nekim mladim bračnim parovima iz ostalih delova Srbije.Blagojević je zahvalio ministru na poseti i rekao da lokalna samouprava izdvaja deo svog budžeta za poljoprivredu, ali da su za oživljavanje ove opštine potrebne i druge mere - "U našoj opštini svake godine umre 50 ljudi, a rodi se jedno ili dvoje dece. Potrebno je da olakšamo da se ljudi ovde bave uzgojem bobičastog, jagodičastog voća i pečuraka, za koji je ovaj kraj pogodan, ali i da podstičemo svim raspoloživim merama naseljavanje porodica iz drugih delova zemlje".Ministar je ukazao da u opštini Crna Trava ima čak 6 hiljada hektara neraspoređenog državnog zemljišta koje bi se moglo privesti nameni i dati na korišćenje mladim ljudima spremnim da rade i obrađuju je na pravi način "Spremni smo da pokrenemo poljoprivrednu aktivnost ovog kraja i pomognemo osnivanje zadruga. Ovim delovima zemlje potreban je i princip pozitivne diskriminacije u vidu smanjenja pdv -a i ostalih mera koje bi im omogućile opstanak i učinile ih konkurentnim na tržištu".Iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji sprovodi Kabinet ministra Milana Krkobabića, je u toku 2017. i 2018. godine izdvojeno čak 71,6 miliona dinara za 7 zemljoradničkih zadruga na teritoriji Jablaničkog okruga. Zadruge, kao organizacioni oblik udruženih porodičnih gazdinstava treba da predstavljaju prvi, egzistencijalni preduslov za život na selu, a osim njega ništa manje važni su i infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportski i kulturni sadržaji kako bi sela počela da predstavljaju poželjna mesta za život.Sa ministrom su u poseti Crnoj Travi bili i prof.dr Milovan Mitrović, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, članovi ovog tima prof.dr Vladimir Goati, psihijatar Jovan Marić i fudbalski trener Milan Živadinović.Krkobabić je sa članovima tima dalje obišao lokaciju predviđenu za gradnju Doma kulture u selu Gradska i u osnovnoj školi "Aleksandar Stojanović" sa članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao sa meštanima na temu unapređenja kvaliteta života na selu.      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3113455-mladi-bracni-parovi-sa-decom-jedina-sansa-da-prezivi-crna-trava-i-poljoprivreda-jablanickog-okruga

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Mladi bračni parovi sa decom - jedina šansa da preživi Crna Trava i poljoprivreda Jablaničkog okruga

Opštinu u kojoj svake godine umre 50 ljudi, a rodi se jedno ili dvoje dece, u ime Vlade Srbije posetili ministar Milan Krkobabić, prof.dr Milovan Mitrović, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, prof.dr Vladimir Goati, psihijatar Jovan Marić i fudbalski trener Milan Živadinović | Telegraf Biznis - Najnovije vesti- Rubni delovi Srbije zaslužuju posebnu pažnju, ovde je svaki čovek dragocen, izjavio je danas Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije u poseti Jablaničkom upravnom okrugu i opštini Crna Trava, najmanjoj opštini u pograničnoj zoni. Opština Crna Trava na krajnjem jugoistoku, smeštena uz samu granicu sa Bugarskom, sa svojih 25 naselja i sada tek malo više od hiljadu stanovnika je nanerazvijenija opština u Republici Srbiji.Ministar je u Crnoj Travi posetio porodicu Đorđević koja se sa petoro dece doselila iz Smedereva i tako započela svoj novi život. Opština je dala stan ovoj sedmočlanoj porodici i posao ocu porodice u opštini, deca imaju besplatan boravak u vrtiću, a porodica planira i da započnu bavljenje poljoprivredom. Ministar i predsednik opštine Slavoljub Blagojević sa zadovoljstvom su porazgovarali sa još dve porodice koje su spremne da urade isto i tako daju primer još nekim mladim bračnim parovima iz ostalih delova Srbije.Foto: Risto KostovBlagojević je zahvalio ministru na poseti i rekao da lokalna samouprava izdvaja deo svog budžeta za poljoprivredu, ali da su za oživljavanje ove opštine potrebne i druge mere: - U našoj opštini svake godine umre 50 ljudi, a rodi se jedno ili dvoje dece. Potrebno je da olakšamo da se ljudi ovde bave uzgojem bobičastog, jagodičastog voća i pečuraka, za koji je ovaj kraj pogodan, ali i da podstičemo svim raspoloživim merama naseljavanje porodica iz drugih delova zemlje.Ministar je ukazao da u opštini Crna Trava ima čak 6 hiljada hektara neraspoređenog državnog zemljišta koje bi se moglo privesti nameni i dati na korišćenje mladim ljudima spremnim da rade i obrađuju je na pravi način: - Spremni smo da pokrenemo poljoprivrednu aktivnost ovog kraja i pomognemo osnivanje zadruga. Ovim delovima zemlje potreban je i princip pozitivne diskriminacije u vidu smanjenja pdv-a i ostalih mera koje bi im omogućile opstanak i učinile ih konkurentnim na tržištu.Foto: Risto KostovIz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji sprovodi Kabinet ministra Milana Krkobabića, je u toku 2017. i 2018. godine izdvojeno čak 71,6 miliona dinara za 7 zemljoradničkih zadruga na teritoriji Jablaničkog okruga. Zadruge, kao organizacioni oblik udruženih porodičnih gazdinstava treba da predstavljaju prvi, egzistencijalni preduslov za život na selu, a osim njega ništa manje važni su i infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportski i kulturni sadržaji kako bi sela počela da predstavljaju poželjna mesta za život.Sa ministrom su u poseti Crnoj Travi bili i prof.dr Milovan Mitrović, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, članovi ovog tima prof.dr Vladimir Goati, psihijatar Jovan Marić i fudbalski trener Milan Živadinović.Krkobabić je sa članovima tima dalje obišao lokaciju predviđenu za gradnju Doma kulture u selu Gradska i u osnovnoj školi "Aleksandar Stojanović" sa članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao sa meštanima na temu unapređenja kvaliteta života na selu.Telegraf.rsPogledajte sve vesti u poslednja 24 sata          

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/10/18/crta-mirovic-priznao-krivicno-delo-tuzilastvo-i-agencija-da-pokrenu-postupak/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: CRTA: Mirović priznao krivično delo, tužilaštvo i Agencija da pokrenu postupak

Organizacija Crta pozvala je nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, koji je u izjavi televiziji N1 "priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe". Mirović je, na pitanje zašto su vozač i službeno vozilo Pokrajine bili u Lučanima na dan lokalnih izbora sredinom decembra prošle godine, rekao da su vozač i vozilo bili prisutni po njegovom ličnom nalogu. "Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno", izjavio je Mirović, podseća Crta. Pogledaj i ove vesti... Mirović je, dodaju u Crti, svojom izjavom zaboravio da nije pozvan ni nadležan da resursima Pokrajinske vlade i o trošku građana Vojvodine i Srbije proverava glasine o političkim protivnicima. "Rugajući se činjenici da su na izborima u Lučanima uočene mnogobrojne nepravilnosti, gospodin Mirović se praktično ruga javnosti i zakonima. Ako institucije ne budu sankcionisale takvo ponašanje visokog državnog funkcionera, biće to dokaz odsustva vladavine prava", kaže Raša Nedeljkov, programski direktor Crte. Nakon izbora u Lučanima, Crta je podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u 16 javnih preduzeća i ustanova za čija vozila su članovi Crte utvrdili da su bila prisutni u Lučanima tokom izbornog dana. "Poslednju u nizu krivičnih prijava podneli smo pre nekoliko dana protiv NN lica u Izvršnom veću AP Vojvodine, a gospodin Mirović je svojim javnim priznanjem olakšao posao tužilaštvu, odredivši sebe kao lice koje mora da bude krivično gonjeno", navode u Crti.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15872/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: CRTA traži reakciju tužilaštva: Mirović priznao zloupotrebu javnih resursa tokom kampanje u Lučanima

Objavljeno: 18.10.2019 Tweet Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvao je tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv Igora Mirovića, predsednika pokrajinske Vlade Vojvodine. Crta navodi da je Mirović u izjavi za N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe u slučaju lokalnih izbora u Lučanima. CRTA, izbori, ilustracija Mirović juče za N1 potvrdio da je službeno vozilo Vlade Vojvodine bilo u Lučanima na dan izbora, i to po njegovom nalogu, navodi Crta. "Službeno vozilo je u Lučanima bilo po mom nalogu. Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno", rekao je Mirović, odgovarajući na pitanje zašto su vozač i vozilo Izvršnog veća Vojvodine bili u Lučanima na dan izbora. Crta je ranije navela da je među više od 200 vozila registrovanih izvan Lučana, a koja su primećena na dan održavanja lokalnih izbora, bila i škoda superb u vlasništvu Vlade AP Vojvodine. Crta je istakla da ima fotografije tog vozila, snimljenom u blizini jednog biračkog mesta u Lučanima. "Mirović se praktično ruga javnosti i zakonima" U saopštenju ova organizacija navodi i da je "Mirović je svojim javnim priznanjem olakšao posao tužilaštvu, odredivši sebe kao lice koje mora da bude krivično gonjeno". "Rugajući se činjenici da su na izborima u Lučanima uočene mnogobrojne nepravilnosti, Mirović se praktično ruga javnosti i zakonima. Ako institucije ne budu sankcionisale takvo ponašanje visokog državnog funkcionera, biće to dokaz odsustva vladavine prava", kaže Raša Nedeljkov, programski direktor Crte. Ova organizacije je već podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u 15 javnih preduzeća i ustanova iz osam gradova, čija vozila su bila prisutna tokom izbornog dana u Lučanima. Među njima je bila i ona protiv NN lica iz opštinske uprave Šid za krivično delo zloupotrebe službenog položaja na dan lokalnih izbora u Lučanima. Tu prijavu je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo s obrazloženjem da je "korisnik vozila upravljao službenim vozilom Opštine Šid shodno putnom nalogu, a radi posete javnom preduzeću sa teritorije Opštine Lučani" . Vozač i  pomoćnik predsednika opštine Šid su, prema obrazloženju odluke Tužilaštva, išli u posetu JP "Dragačevo putevi" iz Guče radi "zajedničkog sagledavanja svih pozitivnih aspekata zamene postojeće rasvete sa led rasvetom koju će JP 'Dragačevo putevi' Guča izvršiti na teritoriji opštine Lučani". Početkom decembra prošle godine kada su u toj opštini održavani lokalni izbori Lučani su bili u centru pažnje i vlasti i opozicije. Tu opštinu posetili su najviši državni funkcioneri, uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, dok je opozicionom Savezu za Srbiju to bilo prvo učešće na izborima.  Predstavnici Crte koji su posmatrali izbore tada su zabeležili niz nepravilnosti među kojima je bio i "veliki broj automobila sa registarskim tablicama iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica), kao i vozila bez registarskih tablica". Predizbornu atmosferu u Lučanima zabeležili su i novinari Insajdera.   Izvor: Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/katarina-golubovic-jukom-nezavisne-institucije-da-raspetljaju-aferu-krusik/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu "Krušik"

Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM Katarina Golubović izjavila je danas da je afera sa hapšenjem uzbunjivača iz Krušika postigla jedan cilj - građanima Srbije je jasno predočeno da će se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom.Foto: Fabrika Krušik Golubović je za novosadski portal Autonomija.info kazala da takvo ponašanje nadležnih po pravilu služi za "demonstraciju sile", te da se u "raspetljavanje ove afere moraju uključiti i sve nezavisne institucije". Prema njenim rečima, epilog tog postupka nije lako proceniti, te da takvi česti slučajevi pritvaranja ljudi bez informacija da li je podignuta optužnica ili je doneta osudjujuća presuda "zastrašuju građane". "Niko ne izveštava da su 'glavne mete' promašene, da se ne bi uprlo prstom u one koji su pogrešno gađali. U raspetljavanje afere u Krušiku moraju se umešati i Državna revizorska institucija i Agencija za borbu protiv korupcije i Komisija za zaštitu konkurencije", objasnila je Golubović. Dodala je da samo brza i koordinisana akcija svih može pomoći javnom tužilaštvu da digne slučaj i da za to i služe, kako je istakla, nezavisne institucije. JUKOM je ranije saopštio da je Evropski sud za ljudska prava 15. oktobra 2019. godine doneo presudu "Purić i R.B. protiv Srbije", kojom je utvrdio da se slučajevi povrede ljudskih prava kroz neopravdano odredjivanje pritvora u Srbiji ponavljaju. "U svetlu najnovijih protesta gradjana, povodom pritvaranja zaposlenog u Krušiku, smatramo da bi ovakve tenzije mogle biti otklonjene doslednim poštovanjem ljudskih prava na koje Evropski sud za ljudska prava poziva domaće pravosudje. Česta hapšenja uz predlaganje pritvora, za koja saznajemo iz medija, naročito za izražene stavove u javnosti i na društvenim mrežama, suprotna su praksi Evropskog suda i sistematski guše slobodu izražavanja", saopštio je JUKOM. Fabrika Krušik, JUKOMNovi Sad

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: maglocistac.rs

Link: https://maglocistac.rs/ts-trazi-transparentnu-javnu-raspravu-o-tri-zakona/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS TRAŽI TRANSPARENTNU JAVNU RASPRAVU O TRI ZAKONA

Početna Vesti Neprimereno je što resorna ministarstva i vladina Radna grupa za unapređenje izbornog procesa nisu učinile napore da javnoj raspravi o izmenama tri zakona prisustvuje širi krug zainteresovanih a posebno mediji, ocenila je danas organizacija Transparentnost Srbija (TS)."Javna rasprava o izmenama zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, o javnim preduzećima i o finansiranju političkih aktivnosti oglašena je na sajtovima ministarstava pravde, privrede i finansija, a u programu rasprave nije bilo naznačeno gde će se okrugli sto, zakazan za 16. oktobar, održati" navedeno je u saopštenju TS.Obaveštenje o javnoj raspravi objavljeno je na sajtu Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom dva dana pred okrugli sto, ali takođe bez mesta održavanja."Tako su se na raspravi, u Palati Srbija, pojavile samo tri nevladine organizacije koje su pozive dobile direktno od radne grupe - CESID, CRTA i TS. Na raspravi nije bilo predstavnika medija, koji nisu pozvani na ovaj događaj na način na koji to državni organi redovno čine", navela je TS.Ta organizacije je ocenila da ovakav način organizovanja skupa "posebno čudi ako se ima u vidu da je Vlada u saopštenju izdatom nakon okruglog stola navela da je "javna rasprava pokrenuta sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva"."Na samom skupu, inače, nije pokazana otvorenost za bilo kakve predloge organizacija civilnog društva, koji su izlazile iz okvira onoga što je vladina radna grupa formulisala kao predlog. U vezi sa regulisanjem funkcionerske kampanje, čak je eksplicitno navedeno da to pitanje neće biti obuhvaćeno ovim paketom izmena zakona", navela je TS.Dodaje se da je istovremeno u saopštenju sa skupa navedeno da će mišljenja, koja su izneta tokom javne rasprave biti "uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi, koja će biti održana u narednom periodu"."TS stoga sa nestrpljenjem očekuje sledeću javnu raspravu, u nadi da će Vlada učiniti sve da se proširi krug učesnika i da njen tok direktno, a ne putem saopštenja ili izjava, isprate i novinari", navela je ta organizacija. Izvor: Beta      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori:

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: Krivične prijave protiv Pokrajine

Voditeljka: Zbog zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe, što je uočeno na izborima u Lučanima, organizacija CRTA je do sada podnela 16 krivičnih prijava. Poslednju u nizu - protiv NN službenih lica u Pokrajinskoj vladi, ustanovljeno je da je među više od 200 vozila viđenih u Lučanima na dan lokalnih izbora 16. decembra, bilo i službeno vozilo vojvođanske administracije. Iz CRTE pozivaju tužilaštvo da se pozabavi tim slučajem, a predsednik Pokrajinske vlade za N1 kaže – lično je u Lučane poslao vozača da analizira situaciju.Novinarka:Crna Škoda fotografisana je u Lučanima zajedno sa još 200 automobila, mahom iz vojvođanskih gradova. Nakon što su javnim institucijama uputili preko 500 zahteva za informacije od javnog značaja, posmatrači CRTE svrstali su i nju na spisak od 18 vozila u vlasništvu gradskih uprava i javnih preduzeća, a krivičnu prijavu podneli i protiv Pokrajinske vlade.Raša Nedeljkov, programski direktor CRTE:Zašto malo kasnije? Pa zato što Izvršno veće nije htelo da nam dostavi informacije na osnovu našeg zahteva, pa smo tek nakon žalbe povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja došli do informacija od Izvršnog veća i utvrdili da je iz nekog razloga vozilo u vlasništvu Izvršnog veća bilo u opštini Lučani na izborni dan.Novinarka:A šta je službeno vozilo Pokrajine te neradne nedelje radilo u Lučanima? To smo pitanje zvanično uputili Vladi tražeći izjavu njenog predsednika. Kada je ona izostala, krenuli smo na dnevni događaj da ga to pitamo. A ispred sale prišao nam je šef obezbeđenja.Šef obezbeđenja:Sad mi je kolega saopštio da vi hoćete da uzmete izjavu od predsednika. Novinar:Da:Šef obezbeđenja:E a meni je saopšteno da on neće da daje izjavu, pa sad da napravimo matematiku, da vi snimite šta treba, ali da ne insistirate. Novinarka:Da uđemo unutra.Šef obezbeđenja:Pa ne znam da li da uđete… Meni je rečeno da predsednik ne želi da da izjavu za N1.Novinarka:Nakon što je proizvođačima vina, rakije i piva dodelio bespovratna sredstva, Mirović je na pitanje N1 ipak odgovorio.Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade:Izvolite, slušam vas... Službeno vozilo Pokrajinske vlade u Lučanima je bilo po mom nalogu. Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću ispostavilo se da nije tačno.Novinarka:Kako je mogao Vaš vozač to da proveri?Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade:Pa mogao je, mogao je da proveri, da analizira da li je to tačno u opštini u kojoj se održavaju izbori.Novinarka:Zašto o tome nije izvestio istražne organe, kaže – zato što je vozač utvrdio da to nije tačno. Prvi čovek Pokrajine pod hitno mora menjati savetnika za humor, ocena je politikologa Duška Radosavljevića.Duško Radosavljević, politikolog:Pošto ovo što je rekao, očigledno nije smešno, nije logično, a ponajmanje pametno. Na ovome ne sme da se stane, jer ako i tužilaštva i sudovi budu tolerisali ove stvari, to onda znači da je apsolutno politička ideja pljačke državne imovine i pljačke svih birača, odnosno pljačke svih građana ove države, jednostavno dobila potvrdu i u ovim visokim nezavisnim telima.Novinarka:Ovo je primer koji će pokazati da li vladavina prava u Srbiji funkcioniše, navode i u CRTI.Nedeljkov:Na ovom primeru treba pokazati kakve izborne uslove u Srbiji imamo.Novinarka:A da kreativan u odgovoru nije bio samo Mirović, pokazuje i odgovor novosadskog tužilaštva na krivičnu prijavu protiv uprave Šida.Nedeljkov:Da je opština Šid uputila svoje službenike u opštinu Lučani da utvrde efekte uvođenja led rasvete na ulicama.Novinarka:Nataša Kovačev, N1 Novi Sad.                                      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uzbuna zbog uzbunjivača

Kakav je status uzbunjivača u Srbiji i koliko ih štiti zakon kojim se vlast toliko hvalila - ta pitanja nametnula su dva poslednja slučaja - hapšenje radnika fabrike Krušik i smenjivanje oficira u Ministarstvu odbrane. Stručnjaci kažu da bi umesto kazne uzbunjivači trebalo da budu nagrađeni, ali da ta nagrada izostaje kada je u pitanju visoka korupcija i zloupotrebe u koje su uključeni predstavnici vlasti.Zanimljivo je da je i predsednik Srbije svojevremeno, na konferenciji portala Pištaljka, govorio da su uzbunjivači saveznici države u borbi korupcije.Zašto nadležni istražuju uzbunjivače, a ne zloupotrebe na koje su oni uprli prstom? Vladimir Radomirović iz istraživačkog portala Pištaljka, koji se bavi zaštitom uzbunjivača, kaže da radnik valjevskog Krušika jeste uzbunjivač i da njegovim hapšenjem tužilaštvo pokušava da skrene pažnju sa dokaza koje je otkrio. A otkrio je da privatni izvoznik oružja, sa kojim je povezan otac ministra policije Nebojše Stefanovića, kupuje oružje po povlašćenoj ceni u odnosu na državne firme."Aleksandar Obradović, po svemu onome što znamo, nije mogao da iskoristi kanale koji su propisani Zakonom o zaštiti uzbunjivača, nije mogao da obavesti poslodavca, jer je direktor sam bio umešan u malverzacije, nije mogao da obavesti policiju i tužilaštvo, jer je ukazivao na moguće zloupotrebe u koje je umešan ministar policije, on je samo mogao da obavesti javnost. I to je potpuno zaštićeno, on je kontaktirao novinare, dakle po Zakonu o zaštiti uzbunjivača on treba da dobije svu zaštitu koju taj zakon pruža", kaže Radomirović.Udari na uzbunjivače ne prestaju. U Vojnom sindikatu navode da je prošle nedelje jedan oficir prijavio nepravilnosti - da po nalogu ministra Aleksandra Vulina treba da se zaposle četiri nekvalifikovane osobe, dodajući da je odmah potom prebačen na niže radno mesto. tom ministarstvu tvrde - nije istina: "Nijedan uzbunjivač u Ministarstvu odbrane nije smenjen. Ministarstvo odbrane potpuno sprovodi Zakon o zaštiti uzbunjivača od prvog dana njegovog stupanja na snagu".Predstavnici Vojnog sindikata Srbije kažu da je ovo još jedna obmana u nizu, koja stiže iz Vulinovog kabineta."Ko god se usudio da ukaže na nekakve zloupotrebe ili krivična dela, nije dobro prošao. Lično sam od sekretara ministra odbrane, gospodina Zorana Lazića, tražio da zaštiti tog oficira, a pošto on to nije učinio - to je dokaz da iza svega stoji administracija ministra Vulina", navodi Novica Antić iz Vojnog sindikata Srbije.Zašto se uzbunjivači tretiraju kao državni neprijatelji, iako se, na osnovu izjava državnog vrha, moglo zaključiti da su takvi ljudi dobri saradnici."Svi ljudi koji se na takav način ponašaju, oni suštinski rade za svoju državu. Vi nikada ne možete u potpunosti da eliminišete odmazdu prema uzbunjivačima, ni u Srbiji, niti bilo gde u svetu, ali zakon može odmazdu najstrože da sankcioniše", tako je Vučić govorio na konferenciji Pištaljke 2016.Dobar je zakon, ali ne i njegova primena, ocenjuje novinar Slobodan Georgiev. "Vučić je išao na te konferencije, on je tamo davao obećanja, zaklinjao se, podržavao kao te inicijative. Vidimo da je to samo šarena laža, da kad mu dođe neko iz Evrope ili sveta kaže - evo mi imamo i to", smatra Georgiev.Sagovornici N1 podsećaju da radnik Krušika nije prvi uzbunjivač koji je bio smešten iza rešetaka.Policajci Dumanović i Trbović 2016. godine podneli su krivičnu prijavu protiv tadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović zbog nezakonite policijske akcije u Srebrenici, 2015. godine, kada su glumili novinare i prisustvovali napadu na, tada premijera, Vučića. Policajci su najpre izbačeni sa posla, pa uhapšeni, te više od mesec dana držani u pritvoru. I dalje im se sudi, zbog odavanja službene tajne, pod pretnjom zatvora od osam godina, u tajnom postupku.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Sud ne mora da odlučuje

Samo dan nakon što je Vladimir Gajić, advokat radnika "Krušika" Aleksandra Obradovića sudu predložio da mu ukine meru kućnog pritvora, Viši sud u Beogradu naveo je da nije obavezan da odlučuje o tom predlogu, a tužilac za visokotehnološki kriminal je isti odbio. Šta to konkretno znači u slučaju ovog uzbunjivača?Mera kućnog pritvora ne ističe, ona može da se preispituje svaka tri meseca, a Aleksandru Obradoviću bi zabrana napuštanja stana mogla da važi do izricanja pravosnažne presude ili upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. Tako je naveo Viši sud u Begradu, uz podsećanje da sud nije u obavezi da odlučuje o predlogu branioca da mu se ukine mera kućnog pritvora.Iako nije dužan, sudu nije zabranjeno da odlučuje, kaže za N1 branilac Vladimir Gajiić i objašnjava zašto sumnja u rad pravosudnih organa u slučaju koji ocenjuje kao bizaran."Ovo saopštenje Višeg suda u Beogradu, kao i činjenica da su Apelacioni sud u Beogradu i Vanraspravno krivično veće Višeg suda u Beogradu tek nakon skoro dve nedelje od izjavljene žalbe protiv odluke o pritvoru odlučivali istoga dana, samo govori u prilog sumnjama da pravosudnim organima diriguje izvršna vlast", naveo je advokat Vladimir Gajić.U prilog toj tezi Gajić navodi da Višim sudom upravlja sudija Aleksandar Stepanović, drug Aleksandra Vučića, koji je, kaže, za sedam godina napredovao od sudije okružnog do sudije Vrhovnog kasacionog suda i to, kako tvrdi, bez vođenja ijednog slučaja.Gajić nije morao dugo da čeka ni na odluku postupajućeg tužioca za visokotehnološki kriminal koji je odbio predlog o ukidanju kućnog pritvora samo dan nakon njegovog podnošenja.Tužilaštvo Aleksandra Obradovića tereti za odavanje poslovne tajne, jer sumnja da je pet godina neovlašćeno pribavljao poverljive podatke o fabrici oružja "Krušik" i predao ih stranom državljaninu u cilju objave na internetu. Za to krivično telo preti mu kazna zatvora od dve do deset godina, i novčana kazna.Gajić, pak, upozorava da je zakonom izričito određeno da poslovna tajna ne mogu biti informacije kojima se prikrivaju krivična dela ili zloupotreba službenog položaja.Aleksandar Obradović, u prilog tome, kaže da je u javnost izneo tek mali broj svojih saznanja, a da su do sada o nezakonitim radnjama bili obavešteni i šef države i ministar vojni, i to u anonimnim pismima radnika i članova sindikata. Za list "Danas" navodi i da "Krušik" posluje sa gubitkom, i da su radnici zaposleni po stranačkomm ključu kao glasački potencijal - uplašeni i ucenjeni. Tek su ti navodi bili povod za reakciju Ministarstva odbrane koje je ocenilo da im je cilj "uznemiravanje javnosti i radnika tog preduzeća, te pomaganje inostranoj konkurenciji da ukloni Krušik i zauzme njegovo mesto na svetskom tržištu"."Povodom još jednog političkog i zlonamernog napada na preduzeće Krušik, Ministarstvo odbrane želi da upozna javnost da se plate radnicima isplaćuju redovno, a da se poslovna politika vodi isključivo u interesu Krušika i ni jednog drugog preduzeća", navelo je Ministarstvo odbrane.Iako će sve što zna o poslovanju fabrike i umešanosti oca ministra policije u spornu trgovinu oružjem Aleksandar Obradović, kako navodi, dostaviti Tužilaštvu, činjenica je da isto do sada niti se oglasilo, niti je pokrenulo postupak.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Mirović potvrdio da je počinio krivično delo

Spiker:Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir osudio je u petak nedavni incident protiv televizije N1, saopštila je ta organizacija. Snažno osuđujem svaki pokušaj i svaku aktivnost kojom se ugrožava bezbednost novinara. Napadi na medijske radnike da bi se oni predstavili kao strani plaćenici je opasno i neprihvatljivo ponašanje i mora da bude osuđeno i efikasno procesuirano, rekao je Dezir povodom incidenta koji se dogodio 14. oktobra kada su dvojica maskiranih muškaraca u dvorište zgrade N1 bacila veći broj letaka na kojima je pisalo „Republika Srbija doviđenja, N1 dobrodošli u Luksemburg“. Dezir je pozdravio brzu reakciju policije i pozvao je da hitnoj identifikuju tu dvojicu ljudi i izvedu ih pred lice pravde što pre, dodajući da jedino efikasna istraga može da spreči slične incidente u budućnosti.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.10.2019

Medij: N1

Rubrika: Crvena linija/N1

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Uzbunjivači u regionu

IT stručnjak iz Krušika A. O. posle više od 20 dana pušten je u kućni pritvor zbog informacija o trgovini oružjem koje je prosledio novinarima. U Transparentnosti Srbija kažu da zbog člana 20 Zakona o uzbunjivačima A. O. neće moći da dobije zaštitu. Stručnjaci ukazuju i na nedostatke Zakona o zviždačima u zemljama regiona.U BIH zaštićeni su samo oni u državnoj upravi, dok u Hrvatskoj poslodavci sami određuju osobu od poverenja kojoj zviždač prijavljuje nepravilnosti.Uz podatak da u zemljama EU 40 odsto informacija dolazi od zviždača, a da samo 1,3 odsto otkrije policija postavlja se pitanje da li su Zakoni o uzbunjivačima, odnosno zviždačima u zemljama regije nešto promenili ili su doneti zbog Brisela?Zašto većina prijava i dalje leži u fiokama Tužilaštva, ali i zašto je i dalje kriminalno delo prijaviti kriminal?O zviždačima u regiji i zakonima koji bi trebalo ih štite u Crvenoj liniji govore Tomislav Veljković, uzbunjivač iz Rače, Ilko Čimić, novinar Indexa nagrađivan za istraživačko novinarstvo u oblasti korupcije u Agrokoru i Ivana Korajlić iz Transparensi International.

----------------------------------------------------------