Mediji o korupciji

Datum: 21.10.2019

Medij: 24 Sata     Strana: 1,2,3

Rubrika: U fokusu

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: VUČIĆ: REDOVNI IZBORI U MARTU ILI APRILU

vučić: redovni izbori u martu ili aprilu

Srbija će imati redovne izbore u martu ili aprilu, još se ne zna tačan datum, rekao je za televiziju “Prva” predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

IzborI će bItI u martu ili aprilu, to sad oni moraju da odluče koji je to datum, ali redovni izbori normalno naveo je Vučić.

Kako je rekao, demokratija je takva da morate da imate izbore na svake četiri godine, a ne na pet godina, na primer, jer ste slabi, pa vam izbori ne odgovaraju.

Rekao je da bi voleo da oni koji zagovaraju bojkot izađu na izbore da bi se videlo tačno koliku podršku imaju među građanima.

On je rekao “da se zna kako se na vlast dolazi i kako se sa vlasti odlazi - demokratski i da mora da ima poštovanja, da može da prihvati da ima i krivice vlasti, ali da je vlast koja predstavlja ogromnu većinu svakodnevno izložena teroru”.

Vučić je rekao da “opozicija vodi brutalnu kampanju, da je unutar Srpske napredne stranke napravila kastu ili sektu koja ćuti, a da on neće da plaća reket nikome da ga ne napada”.

Ponovio je da su navodi da je lideru Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeju Trfinunoviću “nudio pola miliona nečega da izađe na izbore” i da bi voleo da državni organi to ispitaju. Govoreći o napadu na novinarku Oliveru Jovićević, Vučić je rekao da “niko iz vlasti novinarke i druge dame nije nazivao prostitutkama i da nije normalno da to ne osuđuju koji imaju ćerke i majke”.

Upitan da li može kao predsednik Srbije da uradi nešto da atmosfera u društvu bude bolja, Vučić je rekao da je to nemoguće i da nema “zemlje na kugli zemaljskoj u kojoj je atmosfera dobra”.

Vučić je izjavio je “da po pitanju Kosova ne treba biti veliki optimista i mi-

sliti da su tu izgledi Srbije veliki”.

- Vratili smo kosovsko pitanje na velika vrata, ali nemojte da budete optimista i da mislite da su tu naši izgledi veliki - rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbiji niko nije ponudio razgraničenje sa Kosovom, jer je za mnoge to pitanje završeno.

- Ljudima je najlakše da kažu mi smo protiv podele ili razgraničenja, a ja pitam ko nam je nudio. Niko nikada nam to nije nudio, nažalost, zato što je po njima Kosovo celovito, nezavisno. Tačka - rekao je Vučić za TV “Prva”.

On je kazao da “to što mi Srbi sebe doživljavamo kao svetsku silu i mislimo da možemo i mnogo više od toga, pokazuje koliko smo nesvesni svojih pozicija, situacije i svega što se dešavalo i da nismo sami u svetu i koliko ne razumemo šta se dešavalo 1999. ili 2004. ili 2008. godine”.

Vučić je istakao da izjavu kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da će rešiti najveći problem Prištine prisustvo Srbije na severu, razume kao otvorenu pretnju, ali je poručio da niko, pa ni Kurti, neće moći da ugrozi Srbe.

- Ne želim da odgovaram uvredljivim rečnikom. Mogu samo reći da neće ugroziti Srbe - kazao je Vučić i dodao da vidi da Kosovo danas pravi greške kakve je Srbija pravila u vreme komunizma.

- Srbija je nekada imala lojalne Albance i nije videla veliku većinu nezadovoljnih, a sada to radi Kosovo, sarađujući sa Srbima poput Rade Trajković, koja, prema rezultatima na izborima, predstavlja dva odsto Srba na Kosovu, dok odbija da sarađuje sa većinskim predstavnicima Srba - napomenuo je predsednik Srbije.

Govoreći o aferi trovanja glasačkim materijalom iz Srbije, Vučić je rekao da je to sve bila “budalaština i izmišljotina koja pokazuje nivo nervoze”.

- Infekcije su bile broj glasova koje je osvojila Srpska lista i da li da se u vlast uključi stranka koju predvodi doskorašnji ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli - smatra Vučić. llll Voleo bih da oni koji zagovaraju bojkot izađu na izbore da bi se videlo tačno koliku podršku imaju među građanima

O“Krušiku” i paljenju knjiga

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je policija pronašla trojicu osumnjičenih za paljenje knjige zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića tokom njene promocije u Beogradu, dok za četvrtim traga.

On je takođe izjavio da su izmišljene afere o Branku Stefanoviću, ocu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i o navodnoj korupciji sa fabrikom namenske industrije “Krušik” Valjevo i trgovini oružjem. On je rekao da Aleksandar Obradović, koji je osumnjičen da je novinarima dostavljao podatke o izvozu “Krušikovih” granata i mina posredstvom firme GIM, odnosno Branka Stefanovića, oca ministra policije, ne može biti uzbunjivač.

“Ako hoće da bude uzbunjivač, morao je da prijavi ili tužilaštvu ili ovlašćenom organu u fabrici. Ništa od toga on nije uradio”, rekao je Vučić.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: Alo     Strana: 1,6

Rubrika: Društvo

Autori: n.marić

Teme: javne rasprave

Naslov: Advokati kukaju: Gladni srnu!

Advokati kukaiu: Gladni smo!

O Pravni branioci najavili radikalan protest protiv Advokatske komore Srbije

Advokafi: Gladni smo!

Grupa advokata započela je protest protiv Advokatske komore Srbije jer se, kako navode, protive donošenju novih zakona za koje smatraju da idu na štetu njihovog esnafa.

Kako za „Alo!“ objašnjava advokat Čedomir Kokanović, propisi koji se donose ili čije je donošenje u planu oduzimaju značaj advokaturi, što je prema njegovom mišljenju - neprihvatljivo.

Kokanović ističe da je advokate muka naterala da se odluče na protest protiv vlastite esnafske komore jer im, kako navodi, upravo ona degradira položaj koji imaju u društvu i onemogućava im da rade i zarade.

- Sve poslove koje smo mi nekada obavljali sada radi nekolicina izvršitelja i javnih beležnika. Reč je o profesijama koje postoje desetak godina i koje čini znatno manje ljudi. Međutim, mi koji smo znatno brojniji i koji imamo značajniju ulogu u društvu ništa se ne pitamo prilikom donošenja propisa - navodi Kokanović.

Naš sagovornik tvrdi da se rukovodstvo Advokatske komore Srbije otuđilo od članstva, a da je sve kulminiralo nakon što je usvojena serija propisa koja nije u interesu advokata.

- Mi uopšte ne učestvujemo u javnim raspravama prilikom donošenja novih zakona, niti se pitamo o bilo čemu. Funkcioneri Advokatske komore nisu raspoloženi da razgovaraju sa nama, a situacija nije nimalo naivna. Ipak, najgore je u unutrašnjosti i zaista nije šala kada kažem da su mnogi advokati gladni. Mnogi klijenti nemaju ni da plate za podneske, a kasni se i s plaćanjem službenih odbrana - navodi Kokanović.

Prema njegovim rečima, advokati traže da se u interesu građana omogući i njima da sudeluju u sistemu overa, s obzirom n to da advokatske kancelarije postoje širom države.

- Notari se sade bave prometom nepokretnosti i ostavinskim postupkom, a javni beležnici će se baviti osnivanjem privrednih društava. Advokatima će, kako sada stvari stoje, ostati samo domen krivičnog prava - kaže Kokanović.

Advokat Željko Simić, koji se takođe pobunio protiv odluka Advokatske komore Srbije, navodi da će protest nezadovoljnih advokata biti organizovan svakog petka, ukoliko izostane reakcija nadležnih.

- Podršku protestu trenutno pruža hiljadu advokata, a cilj je da naš proglas potpiše pet hiljada kolega - kaže Simić. N.MARIĆ

N.MARIĆ

Zahtevi protesta advokata: Sve advokatske komore na svom vebsajtu hitno da objave sve tajne odluke, opšte akte izapisnike svihsvojih organa

Komorska vrhuška da pred članstvom podnese odgovornost za „izdaju“ interesa advokature u radnim grupama:za Zakono izvršenju i obezbeđenju, za uvođenje obavezne medijacije, za poreze i za besplatnu pravnu pomoć Država da potpiše obavezujući dokument da se nijedan propis kojisetiče položaja advokature ne sme donositi ili menjati u tajnosti Država da potpiše obavezujući dokument da neće uvoditi obaveznu medijaciju

Dok se advokatima ne vrate oduzeti poslovi i ekonomski položaj stabilizuje, porez se neće povećavati

Tarifa za besplatnu pravnu pomoć da bude 50 odsto advokatske tarife kao za službene odbrane i da se srede brojne tehničke greške u Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći; Država da potpiše obavezujući dokument da se neće mešati u ustavnu nezavisnost i samostalnost advokature i da se obaveže da sa njenim legitimnim predstavnicima stupi u pregovore u vezi s nagomilanim problemima

Sve poslove koje smo mi nekada obavljali sada radi nekolicina izvršitelja i javnih beležnika CEDOMIR KOKANOVIC, advokat

Gostiljac: Pobunjeni advokati se ponašajn kao da sn n rijalitijn Viktor Gostiljc, predsednik Advokatske komore Srbije, kaže daje protestdela advokata izraz slobode, prava i demokratije te da se to mora poštovati.

- Međutim zabrinjavajuće je preuzimanje modela ponašanja, načina govora i ophođenja prema kolegama neistomišljenicima, kojejedosad bilo deo nekog drugog prostora - javnog, laičkog, političkog i deo rijaliti programa - rekao je on. Gostiljac je takođe optužio organizatore protesta da „plasiraju lažne vesti i stvaraju teorije zavere".

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: Blic     Strana: 2

Rubrika: Tema dana

Autori: ALEKSANDAR LATAS novinar

Teme: Korupcija

Naslov: Busije

ALEKSANDAR

LATAS

ALEKSANDAR

novinar

Busije

Milutin Jeličić zvani Jutka, bivši predsednik opšti-

ne Brus, konačno je osuđen! Ali ne zbog polnog uznemiravanja Marije Lukić, već zbog neprijavljivanja imovine. Nažalost, Marija ali i druge Jutkine žrtve moraće još da se bore sa njegovim poslušnicima, podanicima i zviždačima, koji će ih uznemiravati i koji će im pretiti, te domaćim pravosuđem koje se u ovom slučaja, poput mnogih sličnih, sažima pod reč - „odloženo“.

Čekajući ovaj mučan rasplet našeg beščašća, Jutka je ipak nešto priznao. Nije nam prijavio da ima stan u Beogradu, šest automobila i oko 1.700 kvadrata nekretnina. I jedno preduzeće. Izricanje kazne ko zna kako je primio. Odlučnih osam meseci uslovnog zatvora! Da se smrzneš.

Iz samo letimičnog pogleda na karijeru Jutke, već mesecima vrišti pitanje: Nije li ovo idealna prilika da konačno padne jedna politička busija u Srbiji? Pa bila

ona tako daleko, tako mala i za prilike u prestonici verovatno beznačajna.

Ako ikada ova

zemlja postane iole uređena, period posle raspada Jugoslavije koji preživljavamo skoro 30 godina biće znan kao busijarenje. Nema veze

da li ste najliberalniji političar ili imate otvorene diktatorske sklonosti. Busija je vaša, njom vladate, a kandidata da vas zameni na stranačkim izborima nemate. Ako se i pojavi, obično izgubi i pokuša da napravi svoju busiju.

Male lokalne busije, poput Jutkine, samo osluškuju dešavanja u Beogradu i shodno situaciji menjaju stranačke zastave u opštinskim kancelarijama. Nakon toga, sve ostalo je rapsodija prepuštena karakteru lokalnog moćnika - da li više voli da zlostavlja žene, da se, na primer, bavi hotelijerstvom na planinama ili da gradi nekretnine po Beogradu.

Pitanje koliko god da je nepotrebno ipak je legitimno. Je l‘ taj Brus jači od Beograda? Nije. Žive li tamo najmoćniji ljudi u ovoj zemlji? Ne. Vidi li se ta varošica uopšte iz prestonice? Izgleda, ne.

Busije inače, pa i ove političke, najčešće se brane noću. To je vreme kada obično stradaju i nedužne žene. Danju opet rade sudovi, na odloženo ili uslovno, pa Jutka može na miru da spava. Ipak, mene na kraju najviše zanima kada će Marija moći da zaspi?

Iz letimičnog pogleda

na karijeru Jutke vrišti pitanje: Nije li ovo idealna prilika da konačno padne jedna

politička busija

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: Danas     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: R. D.

Teme: Korupcija

Naslov: Podrška uzbunjivaču

Ro 46. putprotest „Jedan odpet miliona“ u Beogradu

Podrška uzbunjivaču

BEOGRAD //1 subotnji 46. protest, Jedna od pet milionall u Beogradu bio je posvećen najaktuelnijoj temu protekle nedelje, hapšenju uzbunjivača Aleksandra Obradovića, radnika fabrike „Krušikll. Protestna šetnja se zbog tog slučaja i završila ispred zgrade Javnog tužilaštva u Katanićevoj ulici gde je iznet zahtev da on bude oslobođen iz kućnog pritvora.

Tu su organizatori protesta ostavili i kofer „pun novcall, naglasivši da su ih na ovaj način kupiK građani, te moraju radih u interesu građana i štititi narod, a pogotovo uzbunjivače koji su ključan deo antikoruptivnog sistema. Studenti i organizatori protesta su potom odneli torbu sa novčanicama od po 500 evra na kojima se nalazi Vučićev lik ispred zgrade Višeg suda.

Okupljenima se pre šetnje, na Platou ispred Filozofskog fakulteta, obratio Obradovićev advokat Vladimir Gajić koji je naglasio da prokleta avlija ponovo radi na ovim prostorima, s time da se ovaj put u njoj nalazi Aleksandar Obradović.

„Nije Aleksandar nikakav osumnjičeni, nije on lice protiv kog se vodi krivični postupak, niti je lice protiv koga postoji sumnja da je izvršio krivično delo. On je zarobljenik režima Aleksandra Vučićall, rekao je on. Gajić je preneo dve poruke uzbunjivača. Obradović se prvo zahvalio građanima za prihsak koji vrše već nedelju dana i time mu daju do znanja da nije sam i poručio da, kada bi se vreme nekako vratilo, on bi ponovo uradio isto i ne bi promenio ništa u svojim postupcima.

Govorio je Dejan Bagarić, student koji je prebijen u Novom Sadu. On se zahvalio okupljenima u, kako je naveo, skoro pa slobodnom Beogradu i dodao da iako je najavljen kao prebijeni student to ne može komentarisati, zato što se tog događaja ne seća. „Prokomentarisao bih samo presudu koja glasi: „Za neposrednog izvršioca godinu dana, uslovno na tri godine i za saučesnika šest meseci, uslovno na dve godinell što u prevodu znači, na slobodi su obojica, bez ispitanog mohva i eventualnog nalogodavca. Niko to njih nije pitao nikoga to nije zanimalo.ll napomenuo je on. Prema njegovim rečima, to je jasan znak da inshtucije u Srbiji ne funkcionišu i da rade u saradnji sa nasilnicima. Protestna kolona je krećući se ka Katanićevoj ulici prošla pored stana u kome živi zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i parkinga komunalne „milicijell. Ispred zgrade u kojoj živi Goran Vesić zapaljeno je nekoliko baklji uz povike „Vesiću, lopovell, a građani su dobili i podršku stanara koji su mahali novogodišnjom rasvetom. Na parkingu komunalne „milicijell organizatori protesta i građani lepili su nalepnice na kojima piše „Bojkotll, sa ciljem da pokažu da bojkotuju „Vesićevu paramilicijull. Jedan od organizatora protesta Srđan Marković poručio je da se građani neće legitimisati Vesićevoj „paramilicijill i pozvao je na bojkot ove lažne institucije.

  1. D.

osumnjičeni, nije on lice protiv kog se vodi krivični postupak, niti je lice protiv koga postoji sumnja da je izvršio krivično delo. On je zarobljenik režima Aleksandra Vučića

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: Danas     Strana: 1

Rubrika: Naslovna

Autori: Aleksandar Roknić

Teme: Korupcija

Naslov: Zatrpavanje afera

Zatrpavanje afera

Piše Aleksandar Roknić

Serija nesrećnih slučajeva u vojnim fabrikama u Srbiji nastavljena je još jednom eksplozijom, ovog puta u Slobodi u Čačku. Povređena su dva radnika. Istovremeno, počeo je postupak nagodbe sa

trećeoptuženim za nesreću u vojnoj fabrici „Milan Blagojević" u Lučanima, a direktor te fabrike Radoš Milovanović nastavlja sudski progon članova porodice jednog od poginulih radnika u eksploziji od pre dve godine. Tužilac za visokotehnoioški kriminalse nije saglasio da se iz kućnog pritvora oslobodi uzbunjivačAleksandar Obradović, iako je javnosti otkrio kako se za privatne džepove pljačka državna imovina. To je mračni bilans protekle sedmice.

Za to vreme, predsednik Srbije tvrdi da je izmišljena afera o Branku Stefanoviću, ocu ministra policije Nebojše, o navodnoj korupciji sa fabrikom namenske industrije„Krušik" Valjevo i trgovini oružja. Kaže - nema tu ništa. Čak i damu verujemo na reč, zar nije posao državnih organa da slučaj u potpunosti ispitaju,jer u suprotnom, čemu služe državni organi? Da zastrašuju i progone one koji drugačije misle, moždall

U međuvremenu, uzbunjivača koji je informacije izneo u javnost režimski mediji sistematski diskredituju (Večernje novosti i Pink) ili uglavnom prećutkuju (RTS), pa ostatak Srbije blage veze nema o čemu je reč u ovom slučaju. A stvarje prosta. Čovek je otkrio da državna firma i u njoj odgovorniza račun privatne firme oštećuju državnu vojnu fabrikuza silne poslove od kojih je Republika Srbija na gubitku za milione dolara. I to nije posao za državnog tužioca, policiju, tajneslužbe...,jerje u vezis nosiocima vlasti, nego je posao da se istraži s kim je uzbunjivač iz Valjeva komunicirao odsrpskih političara, pretpostavljamo iz opozicije. A to je baš zgodno za diskreditaciju iovako nepostojeće opozicije,jerstrah od neprijatelja treba brižljivo negovati. Vladavina prava i sudbina naroda vlast iovakonezanima.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Društvo

Autori: J. Diković

Teme: Korupcija

Naslov: Ratko Božović: Tamo gde nema morala, tu nema ni obzira

Zašto građani dajupodršku Milutinu Jeličiću Jutki, Dragoljubu Simonoviću i Radošu Milovanoviću, a vređaju žrtve

Ratko Božović: Tamo gde nema morala, tu nema ni obzira

BEOGRAD // Podrška koju tokom suđenja dobijaju bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i Radoš Milovanović, direktor fabrike „Milan Blagojević - Namenska“ iz Lučana, izraz je podaničkog mentaliteta i siromaštva u svakom pogledu koji vlada Srbijom - duhovnog, materijalnog i moralnog. To za Danas ističe sociolog Ratko Božović, navodeći da „tamo gde nema morala, tu nema obzira“.

Milutin Jeličić Jutka, optužen je za seksualno uznemiravanje Marije Luldć. lako ga je još nekoliko žena optužilo za polno uznemiravanje (uvažena je tužba samo Marije Lukić) za šta postoje dokazi, poput njegovih poruka „volkam te“ i , djubkam te“, Jutku tokom svakog suđenja podržavaju građani noseći majice na kojima piše: „Pravda za Jutku“, preteći Mariji Lukić, nazivajući je najpogrdnijim imenima.

Nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, optužen je da je naručio paljenje lcuće novinara Žig infa Milana Jovanovića Simonović u potpunosti negira optužnicu, iako su trojica ostalih optuženih delimično priznala krivicu. Simonovićapred sudom svaki put dočekuje svita ljudi koji ga pozdravljaju aplauzom Tu su da ga pozdrave i posle suđenja Jovanoviću je unoa između 11. i 12. decembra prošle godine zapaljena kuća u Vrčinu Molotovljevim koktelom. On je u tom trenutku sa supmgom bio u Iša.

Na poslednjem ročištu Radošu Milovanoviću, direktom fabrike „Milan Blagojević - Namenska“ iz Lučana, kome se sa još dvojicom fabričkih rukovodilaca sudi zbog eksplozije u kojoj su stradala dva radnika, aplaudiralo je nekoliko stotina zaposlenih te fabrike, istovremeno vređajući porodicu svog poginulog kolege Milomira Milivojevića, koji se više od dve godine bore za istinu i pravdu.

Ratko Božović kaže za naš list da se po ponašanju onih koji podržavaju Jutku, Simonovića i Milovanovića može zaključiti da je u Srbiji „rostradala moralna supstanca“.

- Kadaljudinemajuobzira prema patnji i smrću drugog čoveka, onda se mora postaviti pitanje šta je sa njima kao ljudima. Sve ovo vidim kao apsolutni apsurd političkog života koji je degradiran maksimalno. Ovo je paradigma moralnog posrnuća, a ne samo političkog. Znam da su ti ljudi koji idu na ta suđenja pružajući podršku optuženima siromašni, ali postoji tačka gde čovek ne sme da zaboravi da je moralno biće. Sve je to postala paradigma kako se ovde vlada, a gde nema slobode nema ni istine - ukazuje Božović.

  1. Diković

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 4

Rubrika: Ekonomija

Autori: E. D.

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kazna za nameštanje javne nabavke 60 miliona

KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE IZREKPA KAZNU

Kazna za nameštanje

javne nabavke 60 miliona

Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopšteno je iz KZK-a.

Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva „Original” d. o. o. Beograd, „Mikops” d. o. o. Niš, „Birolinija” d. o. o. Beograd, „Biro print sistemi” d. o. o. Beograd, „Dikti Line” d. o. o., „Birodeveloping” d. o. o. Niš, „Birotehnika” d. o. o. Jagodina, i „Konica-Minolta Poslovna rešenja SE” d. o. o. Beograd koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama.

„Na taj način navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije”.

KZK je taj tajni dogovor konkurenata otkrio uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije. To je, kako se objašnjava, bilo moguće zahvaljujući „pokajničkom programu” koji sprovodi Komisija.

S obzirom na to da se tajni dogovori te vrste teško otkrivaju, iz Komisije su i ovom prilikom apelovali na učesnike tih dogovora da se prijave i dostave dokaze, i da na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma, a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije.

  1. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Miljko Radisavljević ZAMENIK REPUBLIČKOG TUŽIOCA

Miljko Radisavljević ZAMENIK REPUBLIČKOG TUŽIOCA

Najveći rizik od pranja novca mahom preti nakon izvršenja krivičnog dela poreske utaje, sledi trgovina narkoticima i zloupotreba položaja

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 1,6

Rubrika: Vesti

Autori: Borislav Kašanski

Teme: Korupcija

Naslov: VUČIĆ: BIĆEMO GODZILA A NE BAMBI!

Naša zemlja mora da se naoružava jer to rade baš* sve države u okruženiu

BORISLAV KAŠANSKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučie izjavio je juče daje zabrinut po pitanju eventualne destabilizacije i eskalacije sukoba u regionu i da Srbija čini sve da do toga ne dođe, kao i da naša zemlja mora da se naoružava jer to rade sve zemlje oko nas.

- Ja sam uvek zabrinut i radimo sve da ne dođe do destabilizacije u regionu. I ova novosadska inicijativa sa Albanijom i Severnom Makedonijom je za nas mnogo važna jer je to, takođe, i mirovna i politička inicijativa, ali i ekonomski važna za nas - rekao je Vučić gostujući na TV Prva. Predsednik kaže da se naoružavaju i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogućnostima.

- Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere traži Crna Gora i sve to pratimo - rekao je on.

Dodaje da ne možemo da pratimo Rumuniju po novcu kada je reč o naoružavanju niti da kupujemo sistem koji oni kupuju, ali da možemo zemlje poput Bugarske i Mađarske.

- Morate da razmišljate o radarsko-elektronskoj borbi i ometanju, sada sve radi na drugom nivou. Zašto se svi naoružavaju u svetu, više nema jednog policajca u svetu, a ima mnogo igrača - rekao je Vučić i podsetio na izreku Bolje biti Godzila nego Bambi. Kazao je da je ranije bila jedna Godzila, dok ih sada ima mnogo više u različitim delovima sveta i da su, pored SAD, Kine i Rusije, tu i tndija, Turska, afričke zemlje, Japan, Indokina...

- Svi brinu o sebi i znaju da više nemajedinstva, kao što ga je bilo kadaje 19 zemalja napalo Srbiju i svi gledaju kako da se zaštite. Da li će to biti izvor sukoba u budućnosti... Ne smemo dabudemo slabi jer će uvek neko naći onaj laj bnicov razlog ako smo lak plen. Ne smemo da budemo Bambi i zato se ekonomski snažimo - naglasio je Vučić.

Vučić je objasnio daje vojska, kao i politika, šahovska tabla sa više igrača i da zato ne želi da istrčava sa informacijama čime će se Srbija još naoružavati, ali jepotvrdiodaće se Srbijaopremiti PVO sistemima i dodatnim bespilotnim letelicama.

Ljudi ne moraju da brinu, postoje stručnjaci u Srbiji, u Vojsci. Ne želim da govorim o tome. Vojskaje kao i pohtika, igrate šah na više tabU, ima više igrača, to nisu naši neprijatelji, ali jesu protivnici. U vojsci morate da imate ono čime ćete se braniti. U skladu s tim, ne želimo da istrčavamo, ali da li će biti dobrih, važnih, značajnih protivvazdušnih sistema - biće, da li će biti dodatnih najsavremenijih bespilotnih letehca - da, hoće - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Razgovor s Grenelom Vučić je rekao daje razumeo šta je američka, a šta evropska ideja o Kosovu i Metohiji i da nije srećan zbog toga. On je dodao da je imao dobar razgovor sa izaslanikom Bele kuće Ričardom Grenelom.

- Razgovor je bio dobar i otvoren, Grenel je sposoban čovek, razumeli smo se dobro. Nisam srećan ishodom kako ga vide Amerikanci, ne bih to komentarisao.

Vučić je konstatovao i da smo uspeli da vratimo pitanje Kosova na velika vrata, kada je za mnoge to pitanje bilo završeno. Orban ce još dugo Predsednik Srbije rekao je da opozicija traži svaki način da ga na silu sruši, pa tako prave i besmislene paralele sa liderima iz okruženja, poput mađarskog premijera Viktora Orbana. - Pa ćete sada da vidite kako Orban pada, dugo ćete to da čekate. Oni koji tako misle pojma nemaju o politici i njome se samo površno bave. Napominje i da Orban nije izgubio u Budimpešti i da tamo nikada nije ni imao više od 35 odsto. Smatra i da je Orban veći lider od njega jer je uspeo da podigne privredni rast Mađarske na 5,5 odsto, da uživa veliku popularnost i navodi da ta zemlja nikad nije bila jača. Zato kaže i da ne misli da neko može da pobedi Orbana u Mađarskoj.

Prava pozadina lažne afere, „Krušik" Suština slučaja „Krušik" nema veze sa firmom oca ministra

Nebojše Stefanovića, poručio je Vučić, niti tu ima nelegalnih radnji, već je pozadina Lansiranja te izmišljene afere, kao i u drugim slučajevima, sasvim druga, a to je ideja da se brutalnom kampanjom ućutkaju svi koji se suprotstavljaju delu opozicije, čak, kaže, i unutar njegove Srpske napredne stranke.

- Aleksandar Obradović ne može biti uzbunjivač. Ako hoće da bude uzbunjivač, moraoje da prijavi ili tužilaštvu ili ovlašćenom organu ufabrici. Ništa od toga on nije uradio. Radio je to zbog nečeg drugog - naveo je Vučić i dodao da je Obradovića majka zaposlila u Krušiku 2005, kao i njegovu devojku.

Istakao je da ni Obradović ne kaže da je bilo nelegalnih radnji, već samo priča o ceni.

Kurti je pretnja

Vučić je rekao da izjavu Aljbina Kurtija da će rešiti najveći problem Prištine - prisustvo Srbije na severu - razume kao otvorenu pretnju, ali je poručio da niko, pa ni Kurti, neće moći da ugrozi Srbe.

- Ne želim da odgovaram uvred-Ijivim rečnikom. Mogu samo reći da neće ugroziti Srbe - kazao je Vučić i dodao da su Albanci užasno nervozni jer vide da im ne ide kako su planirali.

Oni, objašnjava, danas rade ono što smo mi radili u vreme pred kraj socijalističkog perioda, od 1987. do 1995, kada smo imali navodno Lojalne ALbance, a nismo razumeli da postoji ogromna većina Albanaca koji su protiv toga. - Danas oni pronaLaze Radu Trajković i Rašića, one koji imaju dva odsto podrške Srba. Hoćete da radite sa njima, a nećete sa onima koji zaista predstavljaju srpski narod. Nisam srećan zbog toga, ali radostan što pravite greške kao mi nekada - istakao je on. Ne dam da naraste fašizam Srbija nikada neće dozvoliti da fašizam u zemlji naraste iz tog korova jer niko nema pravo da tuče, vređa i preti onima koji drugačije misle, poručioje Vučić i istakao da je najveći problem njegovih političkih protivnika što znaju da ih se on ne plaši.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: Prva televizija

Rubrika: Jutro/Prva TV

Autori:

Teme: Nemanja Nenadić

Naslov: Gost-Aleksandar Vučić,predsednik Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je ruski premijer Dimitrij Medvedev rekao da nije mogao da prepozna Beograd, koji je sređen u odnosu na njegovu posetu Srbiji pre deset godina.Vučić je za TV Prva kazao da je Medvedev primetio da se grad mnogo promenio, sređene su fasade zgrada i napreduje izgradnja Beograda na vodi. Vučić je kazao da su odnosi Rusije i Srbije od poverenja i da u najvećem delu stvari, kako je istakao, obe zemlje misle slično.On je podsetio da je juče tokom posete Medvedeva potpisan ugovor o rekonstrukciji pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom i da će time za nekoliko godina biti rekonstruisana pruga od Beograda do Crne Gore. Vučić je naveo da se vidi razlika u stanju i opremi Vojske Srbije u poređenju sa nekim ranijim periodima i naveo da će biti još dodatnih bespilotnih letelica i novih PVO sistema."Jačamo naše kapacitete", kazao je Vučić za Prvu.On je rekao da Srbija ne jača odbrambene kapacitete zato što se sprema da se, kako je naveo, nešto desi i dodao da se svi naoružavaju. Vučić je naveo da se svi u svetu naoružavaju zato što u svetu više nema, kako je istakao, jednog svetskog policajca. "Svi brinu o sebi i svojim zemljama i Srbija ne sme biti slaba", poručio je Vučić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razumeo šta je američka, a šta evropska ideja o Kosovu i Metohiji i da nije srećan zbog toga.Aleksandar Vučić je dodao da je imao dobar razgovor sa izaslanikom Bele kuće Ričardom Grenelom.Razgovor je bio dobar i otvoren, Grenel je sposoban čovek, razumeli su se dobro", rekao je Vučić za TV Prva upitan da prokomentariše razgovor sa Ričardom Grenelom i zašto je sam pisao belešku posle razgovora."Nisam srećan ishodom kako ga vide Amerikanci, ne bih to komentarisao", rekao je Vučić dodajući da je zato sve zapisao u službenoj beleški.Istakao je da je pozicija Srbije veoma teška: "Uspeli smo da vratimo pitanje Kosova na velika vrata, kada je za mnoge to pitanje bilo završeno", rekao je Vučić.Naveo je da država mora da čuva svoj narod, bezbednost, finansira zdrvstvo, školstvo, penzije..."A ljude koji će da vam pričaju da je Zrce ili Đakovica 'staro srpsko mesto', njih pošaljite tamo. Tijanić je rekao 'Kosovo je najskuplja srpska reč, ali niko neće da živi tamo'", podsetio je Vučić i naveo da ne želi da se junači, jer je to neodgovorno.Govoreći o "malom Šengenu" Vučić je ocenio da to nije samo ekonomska inicijativa, već i politička i mirovna.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izmišljena afere o Branku Stefanoviću, ocu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i o navodnoj korupciji sa fabrikom namenske industrije "Krušik" Valjevo i trgovini oružja. On je izjavio "da opozicija vodi brutalnu kampanju protiv ljudi na vlasti i da je jedan od takvih slučajeva uzbunjivač iz fabrike 'Krušik' Aleksandar Obradović i dodao da uzbunjivač može da bude samo onaj koji nešto prijavi državnom organu ili tužilaštvu, a da on to nije učinio".On je, gostujući na Televiziji Prva, dodao da Obradović ne kaže da je u "Krušiku" bilo nelegalnih radnji i da "priča nikakve veze nema sa firmom Nebojše Stefanovića". Upitan da li može kao predsednik Srbije da uradi nešto da atmosfera u društvu bude bolja, Vučić je rekao da je to nemoguće i da nema "zemlje na kugli zemaljskoj u kojoj je atmosfera dobra".On je rekao "da se zna kako se na vlast dolazi i kako se sa vlasti odlazi demokratski i da mora da ima poštovanja, da može da prihvati da ima i krivice vlasti, ali da je vlast koja predstavlja ogromnu većinu" svakodnevno izložena teroru".Vučić je rekao da "opozicija vodi brutalnu kampanju, da je unutar Srpske napredne stranke napravila kastu ili sektu koja ćuti, a da on neće da plaća reket nikome da ga ne napada".Ponovio je da su navodi da je lideru Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeju Trfinunoviću "nudio pola miliona nečega da izađe na izbore" i da bi voleo da državni organi to ispitaju.Govoreći o napadu na novinarku Oliveru Jovićević, Vučić je rekao da "niko iz vlasti novinarke i druge dame nije nazivao prostitutkama i da nije normalno da to ne osuđuju koji imaju ćerke i majke". Včić je dodao i "da se znaju tri od četiri lica koja su palila knjigu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i da se oni viđaju i na protestima Jedan od pet miliona".On je naglasio da je "Srbija nekada imala lojalne Albance i da nije videla veliku većinu nezadovoljnih, a da sada to radi Kosovo, sarađujući sa Srbima poput Rade Trajković, koja prema predstavlja dva odsto Srba na Kosovu, dok odbija da sarađuje sa većinskim predstavnicima Srba".Govoreći o aferi trovanja glasačkim materijalom iz Srbije, Vučić je rekao da je to sve bila "budalaština i izmišljotina koja pokazuje nivo nervoze", a da su infekcije bile broj glasova koje je osvojila Srpska lista i da li da se u vlast uključi stranka koju predvodi doskorašnji ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da niko nikada nije nudio razgraničenje ni podelu Kosova - jer je Kosovo "za zemlje EU i za SAD nezavisno"."Ljudima je najlakše da kažu mi smo protiv podele ili razgraničenja, a ja pitam ko nam je nudio. Niko nikada nam to nije nudio, na žalost, zato što je po njima Kosovo celovito, nezavisno. Tačka", rekao je Vučić za TV Prva.On je kazao da "to što mi Srbi sebe doživljavamo kao svetsku silu i mislimo da možemo i mnogo više od toga, pokazuje koliko smo nesvesni svojih pozicija, situacije i svega što se dešavalo i da nismo sami u svetu i koliko ne razumemo šta se dešavalo 1999. ili 2004. ili 2008. godine".Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je "da po pitanju Kosova ne treba biti veliki optimista i misliti da su tu izgledi Srbije veliki"."Vratili smo kosovsko pitanje na velika vrata, ali nemojte da budete optimista i da mislite da su tu naši izgledi veliki", rekao je Vučić gostujući na televiziji Prva.On je rekao da Srbiji niko nije ponudio razgraničenje sa Kosovom, jer je za mnoge to pitanje završeno i Kosovo je nazavisno i nezavisno od Srbije. Vučić je istakao da je kao pretnju razumeo izjavu kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija o tome da je prisustvo Srbije na severu Kosova za Prištinu najveći problem i dodao da vidi da Kosovo danas pravi greške kakve je Srbija pravila u vreme komunizma.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)Nenadićza borbu protiv korupcije

Naslov: Crta podnela 15 krivičnih prijava

Voditeljka:Priznanje predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića u izjavi za N1 da je lično slao svog vozača službenim kolima u Lučane na dan izbora, priznanje je zloupotreba javnih resursa, ocenila je Organizacija CRTA. Zbog toga su protiv Mirovića podneli krivičnu prijavu a na potezu su sada i nadležno tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije.Novinarka:Srpska napredna stranka koristila je resurse Pokrajinske vlade u stranačke svrhe, priznaje prvi čovek Vlade Vojvodine.Igor Mirović, predsednik Vlade Pokrajine:Službeno vozilo Pokrajinske vlade u Lučanima bilo je po mom nalogu. Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno. Na sreću ispostavilo se da nije tačno.Novinarka:Posle ovog priznanja vidi se, objašnjavaju da transparentnost i opredeljenost za svako rešavanje problema zloupotrebe javnih resursa nije svuda prisutna.Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbije:Ono što je međutim zanimljivo sa ovom izjavom je da se gospodin Mirović ruga i svom kolegi potpredsedniku svoje stranke, potpredsedniku Vlade Nebojši Stefanoviću koji je na čelu Radne grupe koja je predložila niz mera baš u vezi sa ovim stvarima i oni su doneli jedan zaključak u kojem podsećaju na to kako je zabranjeno koristiti službena vozila za partijske potrebe.Novinarka:Kako je mogao Vaš vozač to da proveri?Igor Mirović, predsednik Vlade Pokrajine:Pa mogao je, mogao je da proveri da li je to tačn u opštini u kojoj se održavaju izbori.Novinarka:Otkriće do kojeg je analizom stigao vozač vojvođanskog premijera nije išao na ruku Srpskoj naprednoj stranci. Otkrića do kojih je došla Organizacija CRTA omogućilo je 16 krivičnih prijava zbog zloupotrebe tokom izbornog dana u Lučanima. Pavle Dimitrijević, CRTA:Svojim ovim gestom gospodin Mirović se našao prosto prozvanim i našao za shodno da on kaže da je on zapravo dao nalog što ga apsolutno stavlja u poziciju, po našem mišljenu, okrivljenog. I zbog toga smo upravo podneli krivičnu prijavu protiv gospodina Mirovića lično i okarakterisali ovo kao priznanje krivičnog dela.Novinarka:Upravo su zloupotreba javnih resursa i funkcionerske kampanje tema pregovora koji bi trebalo da omogući uslove za fer i poštene izbore.Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbije:Jedan od predloga koji je transparentno Srbija davala je da svi podaci o korišćenju službenih vozila kako javnih preduzeća tako i državnih organa, pokrajinskih organa itd. budu javno dostupni naročito u doba dok traje izborna kampanja. Dakle, da se vidi svakoga dana gde su i za koje potrebe ta vozila angažovana.Pavle Dimitrijević, CRTA:Uprkos različitim aktima koji se donose u svrhu fer i slobodnih izbora ukoliko nemamo rezultat u radu institucija, poruka će biti – slobodni ste da radite šta hoćete.Novinarka:A šta će na predstojećim izborima uraditi Mirović može samo da se pretpostavi jer je u kampanju ušao sa specijalnom spravom bez vozača i automobila. Žaklina Totalović, N1, Beograd.                        

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/3704757/cekajuci-vetar.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Čekajući vetar

Ekološki magazin Zajednička ponuda svih programa Radio Beograda, aktuelne vesti, slušane emisije, reportaže i intervjui, svakodnevno na sve tri mreže Javnog servisa RTS-aEkološki magazinIstraživanje je pokazalo da svoju životnu sredinu najbolje poznaju srednjoškolci Nepala i Butana. Mi smo, sa većinom ostalih zemalja, potpune neznalice. Naša deca, a tome smo ih mi naučili, misle da poskok skače, labud grize, a od gaženja daždevnjaka ostaješ gluv. Više se voli ono o čemu se bolje zna, a životinje nas uče empatiji. Tamo gde je nema - nastupa psihopatologija. Od javnih nabavki se zahteva da budu finansijski najpovoljnije. Negde budu i zelene - nije zabranjeno, ali ni zakonski prepoznato. Nova strategija će do kraja godine to promeniti. Građani više ne mumlaju sebi u bradu kada vide da je novi parking pojeo zelenilo, da se ulice proširuju sa dve na četiri trake tik pored vrtića, da parkići nestaju... Sada su bar glasni u traženju prava da budu pitani o mestu na kojem žive. Gost emisije je Pavle Živković iz Inicijative Sačuvajmo zelenu Zvezdaru. U organizaciji Mladih istraživača Srbije, više od sto volontera uređivalo je teren u klisuri reke Gradac. Čućete i goste upravo završenog Green festa, dizajnerku Damjanu Celcar i umetnika Roberta Juraka. Autor i voditelj: Aleksandra Vukićević    

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/tema/15883/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Pregled nedelje: Zatvorski, pa kućni pritvor za uzbunjivača iz Krušika; jurnjava za Vesićem; hapšenje u vezi s istragom ubistva Ivanovića

Objavljeno: 20.10.2019 Tweet Nedelja koja je počela uznemrenjem javnosti i protestima zbog zatvaranja radnika fabrike Krušik Aleksandra Obradovića, okončana je jednodnevnom, dinamičnom posetom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva. U međuvremenu, nakon gotovo jednomesečnog zatvorskog pritvora, radnik fabrike Krušik Aleksandar Obradović, koji je medijima dostavljao informacije o izvozu oružja i poslovima koji se dovode u vezu sa ocem ministra policije - Brankom Stefanovićem, prebačen je u kućni pritvor i to posle velikog pritiska javnosti; aktivisti Saveza za Srbiju jurili su zamenika gradonačelnika Gorana Vesića po pešačkoj zoni u centru Beograda, nakon promocije njegove knjige; taksisti koji su danima blokirali Beograd, uz zahtev da se udruženju CarGo onemogući rad, prekinuli su proteste, pošto im je predsednik države Aleksandar Vučić obećao da će dobiti subvencije. Na sajtu Insajdera protekle nedelje mogli ste da čitate i o hapšenju policajca sa Severa Kosova u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, presudi protiv protiv bivšeg predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, zaključku Ministarstva kulture da je postupak izdavanja saglasnosti za projekat izgradnje gondole bio u skladu sa zakonom, mada je bilo "manjkavosti"… Duže od 20 dana i policija i nadležno tužilaštvo ćutali su o hapšenju radnika Krušika Aleksandra Obradovića, koji je medijima dostavljao informacije da je Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, učestvovao u trgovini oružjem, a da je kompanija GIM koju je predstavljao dobijala municiju po povoljnijoj ceni. Nakon što su mediji objavili tu informaciju, građani su protestovali ispred Centralnog zatvora tražeći da Obradović bude pušten. Slobodu za radnika Krušika zatražila su i novinarska udruženja. Nakon žalbe Obradovićevog advokata Ljubisava Radosavljevića Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje o pritvoru Višeg suda, zbog, kako je rečeno, bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, nakon čega je predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Isti dan je i Viši sud doneo odluku da Aleksandar Obradović bude pušten u kućni pritvor. Obradović je tokom nedelje odlučio da za advokata angažuje Vladimira Gajića, koji je za Insajder rekao da je njegov klijent pred istražnim organima  objasnio motive zbog kojih je alarmirao javnost. "Tužilaštvo sumnja da je odavao poslovne tajne iz koristoljublja, a za to nema nikakve dokaze. Moj klijent je ustvari samo alarmirao javnost na sumnjive poslove u preduzeću Krušik, nije priznao nikakvo krivično delo jer tu nema nikakvog krivičnog dela", naveo je Gajić za Insajder. STAV READAKCIJE Zloupotreba kao službena tajna   "Sumnja da je radnik Krušika neovlašćeno pribavljao podatke pet godina" Posle gotovo mesec dana ćutanja, o slučaju radnika iz Krušika oglasilo se i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal koje vodi istragu. Kako je saopštilo, istraga protiv A.O. "usmerena je ka radnjama koje je osumnjičeni preduzeo od 2014. godine do dana pokretanja postupka, tako što je radeći na pozicijama evidentičara i terminera iz razloga lične prirode neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u nameri da ih preda nepozvanom licu". Tužilaštvo je navelo da je osumnjičeni te podatke, putem računarske komunikacije, predao stranom državljaninu, da bi ta osoba jedan deo objavila na Internetu. Obradović je nakon svega izjavio za NIN da su četiri privatna preduzeća imala povlašćen položaj prilikom kupovine municije iz Krušika - firma GIM, dva preduzeća u vlasništvu Slobodana Tošića, kao i jedno preduzeće iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje, kako je rekao, vodi čovek iz Srbije. Za sada nema informacije da li će nadležno tužilaštvo ili MUP ispitati informacije koje je Obradović dostavio medijima. Istovremeno, pojavila se informacija o još jednom navodnom uzbunjivaču i to u Ministarstvu odbrane. Naime, Vojni sindikat Srbije je saopštio da je ministar odbrane potpisao je naredbu o smenjivanju sa dužnosti oficira na službi u jednoj od uprava Ministarstva odbrane, a koji je odbio da na nezakonit način zaposli određene kadrove". Tu informaciju je, međutim, demantovalo Ministarstvo. Jurnjava za Vesićem Ove nedelje na sajtu Insajdera mogli ste da čitate i o incidentu koji se dogodio nakon promocije knjige Gorana Vesića o Beogradu u galeriji Progres. Prvo su se aktivisti SNS i SzS verbalno su sukobili, da bi nakon promocije opozicioni aktivisti jurili gradonačelnika dok je išao ka službenom automobile. Oni su uzvikivali "Vesiću, lopove", a pripadnici SNS-a, koji su stajali ispred galerije, su uzvraćali sa "Đilase, lopove". Kako su preneli mediji, aktivisti Saveza uvredama su dočekali i goste promocije, među kojima i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikolu Selakovića, a jedna od aktivistkinja SzS pokušala je telom da zaustavi vozilo u kojem se Vesić nalazio, a koje se velikom brzinom uputilo na Narodnom pozorištu. Vesić je najavio da će prihod od prodaje njegove knjige tokom promocije biti uplaćen u humanitarne svrhe. Promociji Vesićeve knjige, između ostalih, prisustvovali su glumci Svetislav Goncić i Branko Milićević-Kockica, zatim odbornici u Skupštini Beograda, poslanik Aleksandar Marković, Vladimir  Beba Popović, novinarka Pinka Ksenija Vučić… Hapšenje na Severu Kosova u vezi sa ubistvom Ivanovića, optužnica zbog pritisaka da se glasa za Srpsku listu Po već viđenom scenariju na Sever Kosova ponovo su "upale" specijalne jedinice Kosovske policije, a uhapšen je jedan policajac - Rade Basta, dok se za drugim  -Željkom Bojićem, inače šefom operative KPS za Sever Kosova i dalje traga. Oni su osumnjičeni za prikrivanje dokaza i organizovani kriminal. Sulj Hodža, specijalni kosovski tužilac, izjavio je dvojica osumnjičenih policajaca "nisu adekvatno obavili posao ili da su čak sakrili dokaze, ne samo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, već i u ostalim nerasvetljenim slučajevima". Hodža je izjavio da kosovsko tužilaštvo ima dokaze da su "radili i delovali pod naredbom Milana Radoičića, potpredsednikom Srpske liste", koji se inače sumnjiči za umešanost u ubistvo Ivanovića. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je izjavio da je namera ove akcije da se Srbi okrive za ubistvo Ivanovića, dok je šef srpske policije Vladimir Rebić izjavio da je srpska policija imala saznanja da će ROSU sprovesti akciju na Severu Kosova, te da je pokazala "frustraciju Prištine, jer je morala da povuče kandidaturu za članstvo u Interpol". Gotovo u isto vreme Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu podiglo je optužnicu protiv Ž.D. i V.B, zbog pritisaka na birače da glasaju za Srpsku listu. Nakon tvrdnji zvaničnika Centralne izbora Kosova da su otrovani posle otvaranja koverti sa glasovima iz Srbije, direktorka Klinike za infektivne bolesti Ljindita Ajazaj Beriša izjavila je da je na osnovu laboratorijskih rezultata Instituta za biohemiju u Prištini isključena mogućnost da je u kovertama sa glasovima iz Srbije bilo ikakvog infektivnog agensa. S obzirom na to da je ostalo otvoreno pitanje šta je prouzrokovalo zdravstvene tegobe koje je prijavilo osoblje CIK-a koje je brojalo glasove, odlučeno je da se koverte pošalju na analize u inostranstvo. Blokada Beograda, razgovor sa Vučićem, obećane subvencije i dogovor Duže od dve nedelje taksisti su blokirali grad, tražeći da se udruženju CarGo onemogući rad, uz navode da rade nelegalno, odnosno da ne poštuju Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Sa druge strane, u GarGo-u su navodili da njihovo poslovanje ne spada u pružanje usluge javnog prevoza, pa da za njih taj zakon ne važi. Iako zahtev taksista, bar za sad, nije ispunjen, oni su nakon razgovora sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem obustavili protest. "Konstatovali smo gde su sve problemi. Ono što je dogovoreno i što ćemo sada pratiti iz dana u dan, jeste da će država zaista striktno primenjivati sve zakonske okvire kada je u pitanju nelegalni prevoz putnika", rekao je Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza taksi udruženja Srbije, nakon sastanka.  Sa druge strane, predsednik Srbije je posle dogovora otkrio da je država spremna da im ponudi subvencije, budući da su oni "potpuno posvećeni tome da njihova usluga bude na najvišem nivou". Novinari protiv fantoma Osim taksista, protestovali su i novinari. Naime, nakon što su maskirani muškarci u ponedeljak veče u dvorište TV N1 ubacile više stotina letaka sa natpisima "Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg", medijski radnici okupili su se ispred Vlade Srbije, u znak podrške televiziji N1. Ovo nije prvi put da se nedaleko od zgrade N1 dešavaju ovakvi incidenti.  U nedelju su blizu ulaza postavljene improvizovana rampa i tabla s natpisom "Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg". I pre manje od mesec dana na ogradi gradilišta, koje se nalazi odmah pored TV N1, takođe je osvanuo plakat "Republika Srbija - doviđenja, N1 - dobrodošli u Luksemburg", a nalepnice sa istim tekstom nedavno su se pojavile na više lokacija u Beogradu, uključujući i zgradu REM-a. Presuda Jeličiću zbog prikrivanja imovine Gotovo u tajnosti, protiv bivšeg predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića Jutke u Osnovnom sudu u Brusu vodio se postupak zbog prikrivanja imovine, nakon čega je doneta presuda kojom je Jeličić osuđen na osam meseci zatvora, ali bez izvršenja kazne ukoliko ne učini novo krivično delo. U Sudu su međutim odbili da nam dostave informaciju šta je konkretno bivši predsednik Opštine Brus prikrio od imovine, upućujući nas na Agenciju za borbu protiv korupcije, iako je reč o javnom podatku, u ovom slučaju iz presude. Međutim, portal CINS je u bazi podataka o postupcima protiv funkcionera objavio krivičnu prijavu koju je Agencija podnela 28. maja 2018 protiv Jeličića. U njoj se navodi da Jeličić nije prijavio više nepokretnosti u Brusu - zemljište površine od 3.781 kvadratni metar, pomoćne objekte od 35 i 84 kvadrata, stambeno - poslovnu zgradu od 521 kvadrat, kao i objekte trgovine površine od 30 kvadrata u osnovi. Takođe, u istom dokumentu se navodi da Jeličić nije prijavio dvosoban stan u Beogradu od 52 kvadrata, pet terenskih vozila i putnički automobil marke "škoda" u vlasništvu njegove supruge. Kako se dalje navodi, nije prijavio potraživanja na osnovu pozajmice privrednom društvu "Panikop Beograd" od oko 2,4 miliona dinara, a nije preneo ni upravljačka prava u tom preduzeću, u kome je vlasnik 100 odsto udela, direktor i zastupnik. Inače, Milutinu Jeličiću Jutki sudi su za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja. Protiv njega se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu. Ministarstvo kulture o slučaju "gondola": Sve zakonito, uz manjakovsti I dok se čeka konačna odluka Upravnog suda o zakonitosti građevinske dozvole koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva za pripremne radove na izgradnji gondole na Kalemegdanu, Ministarstvo kulture analiziralo je da li su aktivnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture bile u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima. Nakon što je Upravni odbor Zavoda sačinio izveštaj, utvrđeno je da su sve aktivnosti bile zakonite, uz neke "manjkavosti" i propuste u proceduri odlučivanja.  "Upravni odbor, prema odgovorima dostavljenim ovom ministarstvu, nije došao do činjenica koje bi jasno osporile zakonitost u izdavanju datih rešenja, već one ukazuju na manjkavosti u radu. Odbor konstatuje da je došlo do propusta u proceduri odlučivanja, ali da oni nisu u suprotnosti sa važećim dokumentima o radu Republičkog zavoda, niti usvojenim poslovnim propisima", navodi Ministarstvo kulture za Insajder. Kada je reč o neusklađenosti Plana generalne regulacije kojim je zabranjena gradnja žičare na Kalemegdanu i Plana detaljne regulacije koji je omogućava, u Ministarstvu navode da procene usklađenosti urbanističkih planova nisu u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti Ministarstva građevinarstva. Pola miliona ljudi na demonstracijama u Barseloni Dve godine nakon referenduma o odvajanju Katalonije od Španije, Vrhovni sud te države devet katalonskih separatističkih lidera na kazne zatvora od devet do 13 godina zbog učešća u pokušaju proglašavanja nezavisnosti Katalonije od Španije 2017. godine. Sud je izdao i evropski nalog za hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, koji se potom dobrovoljno predao belgijskim vlastima. U  Kataloniji su počeli svakodnevni protesti, na kojima je uhapšeno više stotina građana. Centralni i najmasovniji protest održan je u petak u Barseloni, a kako su objavili mediji, na njemu je učestvovalo oko 520.000 ljudi.  I na ovom protestu došlo je sukoba policije i demonstranata, a više desetina je uhapšeno. Istovremeno, čelnici Evopske unije i Velike Britanije postigli su dogovor o Bregzitu, svega dve nedelje pre EU 31. oktobra kada bi Britanija trebalo da istupi iz EU. Ipak, odluka britanskih poslanika da odlože izjašnjavanje o ovom sporazumu, mogla bi da natera britanskog premijera Borisa Džonsona da ponovo zatraži odlaganje Bregzita. U jeku dešavanja oko Bregzita, čelnici pojedinih evropskih država nisu dozvolili otvaranje pretpristupih pregovora sa Severnom Makedonijom. Premijer Zoran Zaev koji tako nije isunio predizborno obećanje, zbog toga je zatražio nove izbore. Izvor: Insajder   Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Poreskom utajom budžet oštećen za 420 miliona evra

Poreskom utajom budžet oštećen za 420 miliona evraBEOGRAD, 20. oktobra (Tanjug) - Najveći rizik od pranja novca u Srbiji mahom preti nakon izvršenja krivičnog dela poreske utaje, kojim je u periodu od 2013. do 2018. godine, prema podacima Poreske uprave, budžet Srbije oštećen za 420 miliona evra.Za poreskom utajom, kao prethodnim krivičnim delom (predikatno krivično delo) sledi trgovina narkoticima, od koje je i krenula kriminalizacija pranja novca krajem 80-tih godina prošlog veka, a tu su i zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja i sva krivična dela organizovanog kriminala, rekao je Miljko Radisavljević, zamenik Republičkog tužioca i član Koordinacionog tela vlade Srbije za sprečavnaje pranja novca.Pranje novca, odnosno ubacivanje nezakonito stečenih prihoda u legalne novčane tokove je relativno novo krivično delo i može da se izvrši kao samo/samostalno, kada se novac pere za drugog, ali i uz prethodno krivično delo iz kojeg je ilegalan novac potekao.Govoreći na savetovanju sudova prošle sedmice u Vrnjačkoj Banji o izazovima sa kojima se Srbija suočava zbog pranja novca, Radisavljević je ukazao da je Koorinaciono telo napravilo procenu rizika od pranja novca i identifikovalo ukupno 89 krivičnih dela u našem Krivičnom zakoniku, koja u svom biću sadrže elemenat sticanja protivpravne imovinske koristi.Ova krivična dela podeljena su u tri kategorije - sa visokim, srednjim i niskim stepenom pretnji od pranja novca, naveo je Radisavljević.Analiza je pokazala da su prethodna krivična dela sa viskim stepenom pretnji za pranje novca: poreska krivicna dela, zloupotreba položaja odgovornog lica, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, zloupotreba službenog položaja i sva krivična dela organizovanog kriminala."Prema podacima Poreske uprave u periodu od 2013. do 2017. godine oštećenje budžeta, po osnovu otkivenih poreskih krivičnih dela iznosi 462 miliona evra. Zadnji podatak uključujući i 2018. godinu je i veći", naveo je tužilac upozoravajućida su ovi podaci alarmantni za Srbiju."To je nedopustivo i govori o stepenu sive ekonomije. Zato mi imamo zadatak da ove cifre svedemo na razumnu meru i da pokušamo da obezbedimo daleko veću poresku disciplinu", naglasio je Radisavljević obraćajući se tužiocima i sudijama.On je ukazao da je najfrekfetnije krivično delo za oštećenje budžeta poreska utaja, jer je samo njim budžet oštećen za 420 miliona evra u periodu od 2013. do 2018. godineAnalizom pokrenutih krivičnih postupaka za pranje novca, prema rečima Radisavljevića, došlo se do podatka da je u 2/3 tih postupaka predikatno krivično delo bilo zloupotreba položaja odgovornog lica."Tu je otvkrivena protivpravna imovinska korist u iznosu od preko 46 miliona evra. Kroz mere zabrane raspolaganja imovinom je privremeno oduzeto 4.5 miliona evra, a trajno više od 6.5 miliona evra. Ovo delo je izvršilo 16 organizovanih kriminalnih grupa sa 80 počinilaca", ukazao je Radisavljević, koji je ranije bio na funkciji tužioca za organizovani kriminal.Kada je u pitanju neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (trgovina narkoticima) u Srbiji je ovo delo svakodnevno prisutno u praksi i čak 18 odsto svih pokrenutith istraga se vodi zbog ovog krivičnog dela, napomenuo je tužilac.O opasnosti i riziku od ovog krivičnog dela, kako je ukazao, govore i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova o zaplenjenim narkoticima između 2013. i 2017. godine, vrednosti više od 25 miliona evra."Radeći analizu kolika bi se protivpravna imovinska korist ostvarila prodajom ovih narkotika došli smo do podatka da se radi o cifri od preko 168 miliona evra. To znači da je narko tržišste Srbije vredelo skoro 143 miliona evra", rekao je Radisavljević ukazujući da je reč samo krivičnim delima, koja su otkrivena.Visok stepen rizika od pranja novca postoji i od zloupotrebe službenog položaja, gde su izvršioci krivičnog dela službena lica, koja rade u javnim preduzećima i državnim organima, a dobar deo njih je u kategoriji funkcionera, naveo je Radisavljević."Ako su neki od njih deo ''koruptivnih šema'' i stiču protivpravnu imovinski korist koja se dovodi u vezu sa njihovom funkcijom - ima li iko veću potrebu da prikrije nelegalne prihode od ljudi koji vrše razne vrste zloupotreba", upozorio je tužilac.On je ukazao da ukupan iznos imovinske koristi koja se dovodi u vezu sa krivičnim delima povodom kojih je pokrenut postupak za pranje novca iznosi 57 miliona evra.Od toga se 46 miliona evra se odnosi na krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, što je, kako je naveo, govoto 82 odsto ukupne imovinske koristi.U pokrenutim krivičnim postupcima za pranje novca bez predikatnog krivičnog dela u periodu od 2013-2017. godine, prema njegovim rečima, otkrivena je protivpravna imovinska korist od 3.135.000 dinara. Oduzeta protivpravna imovinska korist u tim postupcima je 2.905.000 dinara."U odnosu na otkrivenu imovinsku korist mi smo oduzeli 92.68 odsto. Ovaj podatak veoma ohrabuje da srpsko pravosuđe ima potencijal za vođenje ozbiljnih postupaka za pranje novca", zaključio je Radisavljević.On je međutim predstavio podatke NALED-a prema kojima procenat sive ekonomije u Srbij iznosi oko 30 procenata."Ako je naš BDP na novou 36-40 milijadi evra, da li to znači da je u sivoj zoni svake godine najmanje 12 milijardi evra? Srbija je zemlja čija ekonimija je još uvek na staklenim nogama i ako želimo da napravimo iskorake i da stabilizijumeo čitav finansijski i privredni sistem mislim da su ovo podaci koji su više nego alarmanti i traže našu rekaciju", poručio je Radisavljević kolegama iz pravosuđa.Osvrćući se na oblasti u kojima se pere novac, tužilac je ukazao da se to pre svega odvija u sektoru nekretnina, bankarstva i igara na sreću.Banke su izložene visikom riziku od pranja novca jer, kako je naveo, ne postoji "ozbiljno" pranje novca koje ne dotiče finansijski sektor - "ne možete izvšiti ''valjano'' pranje novca, a da pritom taj novac ne prođe preko računa neke banke".Rekao je da je slična situacija i sa računovođama, dok su zbog nedovoljne razvijenosti za sada pranju novca u Srbiji najmanje izložena osiguravajuća društva i penzijski fondovi.Za otkrivanje i dokazivanje pranja novca, kako smatra, najbitnije fokusirati se tokove novca."Mora se pratiti novac, fokusirati se na to i utvrditi zašto je određena transakcija izvršena. Za to je potrebna proaktivna finansijska istraga i promena pristupa ovom problemu, zaključio je tužilac.Sudija Vrhovnog kasacionog suda (VKS) i član Kooridnacionog tela Vlade Srbije za sprečavanje pranja novca Radmila Dragičević Dičić napomenula je tom prilikom da Kooradicnaciono telo više od godinu dana sprovodi aktivnosti koje su rezultirale skidanjem Srbije sa "sive liste".U tom kontekstu, kako je navela, VKS je izdao uputstvo prekršajnim, privrednim i sudovima opšte nadležnosti da predmete pranja novca treba da tretiraju kao prioritetne za rešavanje.Kada je u pitanju kažnjavanje ovih krivicnih dela, Dragičević Dičić je ukazala da VKS ne može da preporučuje sudovima sankcije koje izriču za pranje novca, ali je podsetila da preporuke i konvencije Evropske unije preporučuju da - pranje novca koje ima veze sa organizovanim kriminalom, korupcijom, korupcijom javnh i državnih službenika, mora da bude "tretirano tako da kazne budu primerene težini društvene opasnosti tog krivičnog dela"."Vi koji sudite, treba da to imate u vidu i nije zgoreg obrazložiti presudu upravo tim konvencijama", navela je Dragičević Dičić.Posebno je sudijama za prekršaje ukazala na važnost prekršaja koji su definisani u Zakonu za sprečavanje pranja novca, jer se, kako je rekla, u praksi pokazalo da mnogo postupaka zastareva pred prekršajnim sudovima zastareva, što nije u skladu sa prioritetnim rešavanjem.Takođe se pred prekršajnim sudovima, kako je primetila, izriču male kazne u rasponu novčanih kazni, što, kako smatra, pokazuje da prekršajni sudovi nisu prepoznali društvenu opasnost ovih dela.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Informacije od javnog značajaza borbu protiv korupcije

Naslov: ISPITATI OBRADOVIĆEVE NAVODE

ISPITATI OBRADOVIĆEVE NAVODEBEOGRAD, 20. oktobar 2019. (FoNet) - Poverenik zainformacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnostiMilan Marinović smatra da Aleksandar Obradović, IT stručnjakKrušika, strogo formalno, nije uzbunjivač, ali da bi, sobzirom na sadržinu onoga što je obznanio, to mogao biti,jer informacije koje je izneo predstavljaju "informacije odjavnog značaja".Marinović je u intervjuu FoNetu poručio da "fokus ne sme daostane na sudbini uzbunjivača, već mora da se prebaci i naono što je on izneo u javnosti".Poverenik je u serijalu Kvaka 23 novinarki Danici Vučenićocenio da pitanje Obradovićevog statusa "dosta zbunjujejavnost"."Ne znam detalje slučaja, sem onoga što je objavljeno umedijima, verovatno je imao osnova da veruje da suinformacije koje poseduje istinite, što je jedan od uslovada postane uzbunjivač, ali nije poštovao takozvane kanaleuzbunjivanja", ukazao je Marinović.Kako je objasnio, zakonom je striktno propisano da se, uslučaju da želite da budete uzbunjivač, morate koristiti iliinternim ili eksternim kanalima uzbunjivanja.Marinović misli da je Obradović mogao da se obrati javnomtužilaštvu, ako je procenio, "a logično bi bilo da jeste, daje nesvrsishodno prijavljivati ono što je saznao licuzaduženom za vođenje postupka unutrašnjeg uzbunjivanja uKrušiku".Obradović bi "faktički mogao da bude uzbunjivać", istakao jepoverenik, mada ne zna detalje slučaja, ali tu mogućnostvidi "s obzirom na sadržinu informacija koje supredstavljene u medijima"."Nezavisno od toga da li je Obradović formalno uzbunjivač",ono što je on rekao jesu "informacije od javnog značaja kojesu za javnost veoma interesantne i koje treba dazaintrigiraju nadležne organe, tužilaštvo, da ih provere",poručio je Marinović."Ne treba mešati te dve stvari, nezavisno od sudbineObradovića, nezavisno od toga da li je ili nije prekršioobavezu čuvanja poslovne tajne", razjasnio je poverenik iponovio da "informacije koje je izneo treba da buduispitane".Prema stavu Marinovića, poslovnom tajnom "ne bi trebalo dabudu proglašene informacije koje kriju izvršioce krivičnogdela".Na drugoj strani, kako je predočio, "često se informacije odjavnog značaja, za koje je javnost zainteresovana, štiteodređenim stepenom tajnosti i ne mogu biti objavljene, ali uslućaju Krušika stvar ne bi trebalo da ostanenerazjašnjena"."Logično bi bilo da tužilaštvo pokrene postupak", ocenio jeMarinović, ali je na pitanje da li to zaista očekujeodgovorio: "Videćemo".Upitan kako objašnjava to da neko ko je u javnost izneoinformacije od javnog značaja bude uhapšen i zatvoren 20dana bez obavetšavanja javnosti, poverenik je istakao da je"dobro da je njegov slučaj sada javan i da je javnostzainteresovana za njegovu sudbinu".Nadležni organi treba da se bave temom koju je on plasirao ujavnosti, ponovio je Marinović, dok je, povodom primedbe daObradovićevo hapšenje liči na 1948.godinu, priznao da mu jeopaska jasna i da jeste bilo nelogično."Akcija nije bila primerena i to nije način kako trebaraditi, ali je dobro da je sud reagovao, iako prekasno, i daga je pustio iz zatvora", istakao je poverenik.On smatra da se ne može odvajati sudbina ovog čoveka iKrušika i da Obradovićeva sudbina, u najmanju ruku, nijeprijatna, naročito ako je objavio tačnu informaciju kojamože da dovede do šireg postupka.Kako je napomenuo, "hiljade ljudi i porodica u Valjevuvezano je za tu fabriku i sve što nanosi štetu Krušiku,nanosi i državi i to treba istražiti.Naročito jer je posao trgovine oružjem profitabilan nasvetskom tržištu i nije logično da fabrika koja proizvodioružje i prodaje oružje ne posluje u plusu, naglasio jeMarinović.Budući da je rođen u Valjevu i tamo završio osnovnu isrednju školu, on je "lično veoma pogođen svim dešavanjima,jer je vezan za taj grad, u kojem mu živi majka, ali i zaKrušik, jer je njegov otac tamo radio 30 godina".I mnogi njegovi poznanici i prijatelji rade u toj fabrici,pa bi i zato "voleo da se slučaj do kraja razjasni".Upitan da li očekuje da se predsednik države i premijerkastanu u zaštitu uzbunjivača, ili da ministar policijepodnese ostavku, Marinović je dogovorio da "ne zna, da bibilo logično, ali da na osnovu onog što se do sada dešavalonije ubeđen".Upitan zašto on samoinicijativno, kao poverenik ilizaštitnik građana, nisu stali u zaštitu Obradovića,Marinović je odgovorio da je obećao, kada je izabran, da se"neće baviti politikom, i da ne bi voleo da se politika bavinjim".Uprkos tome što su jednim delom ljudska prava u nadležnostipoverenika, Marinović napominje da nema nadležnost u ovomslučaju i smatra da bi njegovo istupanje bilo mešanje uslučaj".Kao član radne grupe koja je pisala Zakon o zaštitiuzbunjivača, usvojen 2013.godine, on je sada za to da seZakon "izmeni, u smislu da dopusti mogućnost da se putemmedija izvrši uzbunjivanje bez spoljašnjih i unutrašnjihkanala".Prema rečima Marinovića, trebalo bi predvideti "krovnidržavni organ koji će se baviti zaštitom uzbunjivača, a tobi mogao biti zaštitnik građana ili Agencija za borbu protivkorupcije".Koliko god da Pištaljka to čini veoma dobro, napomenuo jepoverenik, "ne može jedan internet portal da štitiuzbunjivače, umesto države".Povodom izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama odjavnog značaja, Marinović je istakao da je u poslednjojradnoj verziji promenjena sporna odredba o izuzeću javnihpreduzeća i organizacija u većinskom državnom vlasništvu izobaveze dostavljanja informacija o poslovanju.Kako je precizirao, zadržan je samo "jedan vid izuzeća kojese odnosi na učešće preduzeća na jedinstvenom tržištu, usmislu konkurentosti tog preduzeća sa drugim, naročitoprivatnim, preduzećima".Mešutim, informacije o tome kako se troši novac, ko se i dali se neko od javnog značaja sponzoriše i tako dalje, morajubiti dostupne javnosti, poručio je Marinović.Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji je nedavno stupiona snagu, uprkos zahtevu poverenika da njegova primena budeodložena godinu dana, prema rečima Marinovića, pokazuje"svoje loše strane"."Više desetina hiljada organa, organizacija, preduzeća nakoje se Zakon odnosi, nisu spremni za primenu", obrazložioje on i konstatovao da je "sam Zakon pisan nerazumljivimjezikom".Mešavina je dva evropska dokumenta i nije u punoj meriprilagođen našim potrebama, iako je usaglašen sa evropskimpropisima".Odgovarajući na pitanja o tome što vlasti ne poštuju Zakon ozaštiti podataka o ličnosti i Zakon o slobodnom pristupuinformacijama od javnog značaja, poverenik je uzvratio da jeon veći "pesimista" nego što deluje, naročito jer imaiskustva sa činjenicom da "organi vlasti ćute"."Jedan od mojih prvih ciljeva je da ih na neki načinnateramo da poštuju tražioce informacija, pa kada ih na tonateramo, onda da se bavimo i kvalitetom odgovora", naglasioje Marinović.Zato smo, kako je napomenuo, kroz izmene Zakona o slobodnompristupu informacijama od javnog značaja predložili daćutanje i uskraćivanje informacija u roku, povlačiprekršajnu odgovornost, kroz izdavanje prekršajnog naloga,koji bi bio u ingerenciji poverenika".

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a536310/Marinovic-Akcija-hapsenja-Obradovica-nije-bila-primerena-ispitati-sve-navode.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Marinović: Akcija hapšenja Obradovića nije bila primerena, ispitati sve navode

Autor:FoNetPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović smatra da Aleksandar Obradović, IT stručnjak Krušika, strogo formalno, nije uzbunjivač, ali da bi, s obzirom na sadržinu onoga što je obznanio, to mogao biti, jer informacije koje je izneo predstavljaju "informacije od javnog značaja".Marinović je u intervjuu FoNetu poručio da "fokus ne sme da ostane na sudbini uzbunjivača, već mora da se prebaci i na ono što je on izneo u javnosti". Poverenik je u serijalu Kvaka 23 novinarki Danici Vučenić ocenio da pitanje Obradovićevog statusa "dosta zbunjuje javnost"."Ne znam detalje slučaja, sem onoga što je objavljeno u medijima, verovatno je imao osnova da veruje da su informacije koje poseduje istinite, što je jedan od uslova da postane uzbunjivač, ali nije poštovao takozvane kanale uzbunjivanja", ukazao je Marinović. Kako je objasnio, zakonom je striktno propisano da se, u slučaju da želite da budete uzbunjivač, morate koristiti ili internim ili eksternim kanalima uzbunjivanja.Marinović misli da je Obradović mogao da se obrati javnom tužilaštvu, ako je procenio, "a logično bi bilo da jeste, da je nesvrsishodno prijavljivati ono što je saznao licu zaduženom za vođenje postupka unutrašnjeg uzbunjivanja u Krušiku". Obradović bi "faktički mogao da bude uzbunjivać", istakao je poverenik, mada ne zna detalje slučaja, ali tu mogućnost vidi "s obzirom na sadržinu informacija koje su predstavljene u medijima"."Nezavisno od toga da li je Obradović formalno uzbunjivač", ono što je on rekao jesu "informacije od javnog značaja koje su za javnost veoma interesantne i koje treba da zaintrigiraju nadležne organe, tužilaštvo, da ih provere", poručio je Marinović."Ne treba mešati te dve stvari, nezavisno od sudbine Obradovića, nezavisno od toga da li je ili nije prekršio obavezu čuvanja poslovne tajne", razjasnio je poverenik i ponovio da "informacije koje je izneo treba da budu ispitane".Prema stavu Marinovića, poslovnom tajnom "ne bi trebalo da budu proglašene informacije koje kriju izvršioce krivičnog dela". Na drugoj strani, kako je predočio, "često se informacije od javnog značaja, za koje je javnost zainteresovana, štite određenim stepenom tajnosti i ne mogu biti objavljene, ali u slućaju Krušika stvar ne bi trebalo da ostane nerazjašnjena". "Logično bi bilo da tužilaštvo pokrene postupak", ocenio je Marinović, ali je na pitanje da li to zaista očekuje odgovorio: "Videćemo".Upitan kako objašnjava to da neko ko je u javnost izneo informacije od javnog značaja bude uhapšen i zatvoren 20 dana bez obavetšavanja javnosti, poverenik je istakao da je "dobro da je njegov slučaj sada javan i da je javnost zainteresovana za njegovu sudbinu". Nadležni organi treba da se bave temom koju je on plasirao u javnosti, ponovio je Marinović, dok je, povodom primedbe da Obradovićevo hapšenje liči na 1948.godinu, priznao da mu je opaska jasna i da jeste bilo nelogično. "Akcija nije bila primerena i to nije način kako treba raditi, ali je dobro da je sud reagovao, iako prekasno, i da ga je pustio iz zatvora", istakao je poverenik. On smatra da se ne može odvajati sudbina ovog čoveka i Krušika i da Obradovićeva sudbina, u najmanju ruku, nije prijatna, naročito ako je objavio tačnu informaciju koja može da dovede do šireg postupka.Kako je napomenuo, "hiljade ljudi i porodica u Valjevu vezano je za tu fabriku i sve što nanosi štetu Krušiku, nanosi i državi i to treba istražiti. Naročito jer je posao trgovine oružjem profitabilan na svetskom tržištu i nije logično da fabrika koja proizvodi oružje i prodaje oružje ne posluje u plusu, naglasio je Marinović. Budući da je rođen u Valjevu i tamo završio osnovnu i srednju školu, on je "lično veoma pogođen svim dešavanjima, jer je vezan za taj grad, u kojem mu živi majka, ali i za Krušik, jer je njegov otac tamo radio 30 godina".I mnogi njegovi poznanici i prijatelji rade u toj fabrici, pa bi i zato "voleo da se slučaj do kraja razjasni". Upitan da li očekuje da se predsednik države i premijerka stanu u zaštitu uzbunjivača, ili da ministar policije podnese ostavku, Marinović je dogovorio da "ne zna, da bi bilo logično, ali da na osnovu onog što se do sada dešavalo nije ubeđen". Upitan zašto on samoinicijativno, kao poverenik ili zaštitnik građana, nisu stali u zaštitu Obradovića, Marinović je odgovorio da je obećao, kada je izabran, da se "neće baviti politikom, i da ne bi voleo da se politika bavi njim".Uprkos tome što su jednim delom ljudska prava u nadležnosti poverenika, Marinović napominje da nema nadležnost u ovom slučaju i smatra da bi njegovo istupanje bilo mešanje u slučaj". Kao član radne grupe koja je pisala Zakon o zaštiti uzbunjivača, usvojen 2013.godine, on je sada za to da se Zakon "izmeni, u smislu da dopusti mogućnost da se putem medija izvrši uzbunjivanje bez spoljašnjih i unutrašnjih kanala".Prema rečima Marinovića, trebalo bi predvideti "krovni državni organ koji će se baviti zaštitom uzbunjivača, a to bi mogao biti zaštitnik građana ili Agencija za borbu protiv korupcije". Koliko god da Pištaljka to čini veoma dobro, napomenuo je poverenik, "ne može jedan internet portal da štiti uzbunjivače, umesto države".Povodom izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Marinović je istakao da je u poslednjoj radnoj verziji promenjena sporna odredba o izuzeću javnih preduzeća i organizacija u većinskom državnom vlasništvu iz obaveze dostavljanja informacija o poslovanju. Kako je precizirao, zadržan je samo "jedan vid izuzeća koje se odnosi na učešće preduzeća na jedinstvenom tržištu, u smislu konkurentosti tog preduzeća sa drugim, naročito privatnim, preduzećima". Međutim, informacije o tome kako se troši novac, ko se i da li se neko od javnog značaja sponzoriše i tako dalje, moraju biti dostupne javnosti, poručio je Marinović. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji je nedavno stupio na snagu, uprkos zahtevu poverenika da njegova primena bude odložena godinu dana, prema rečima Marinovića, pokazuje "svoje loše strane"."Više desetina hiljada organa, organizacija, preduzeća na koje se Zakon odnosi, nisu spremni za primenu", obrazložio je on i konstatovao da je "sam Zakon pisan nerazumljivim jezikom". Mešavina je dva evropska dokumenta i nije u punoj meri prilagođen našim potrebama, iako je usaglašen sa evropskim propisima". Odgovarajući na pitanja o tome što vlasti ne poštuju Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, poverenik je uzvratio da je on veći "pesimista" nego što deluje, naročito jer ima iskustva sa činjenicom da "organi vlasti ćute"."Jedan od mojih prvih ciljeva je da ih na neki način nateramo da poštuju tražioce informacija, pa kada ih na to nateramo, onda da se bavimo i kvalitetom odgovora", naglasio je Marinović. Zato smo, kako je napomenuo, kroz izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predložili da ćutanje i uskraćivanje informacija u roku, povlači prekršajnu odgovornost, kroz izdavanje prekršajnog naloga, koji bi bio u ingerenciji poverenika".                

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/politika/454963/da-li-tomina-dragica-sprema-prevaru-veka-u-srbiji-ponovo-je-u-pitanju-mahinacija-s-ogromnim-novcem-a-svi-cute

Autori: @espresors

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DA LI TOMINA DRAGICA SPREMA PREVARU VEKA U SRBIJI? Ponovo je u PITANJU mahinacija s OGROMNIM NOVCEM, a svi ćute

Ovo nikako ne sme da se dogodiFondacija Dragica Nikolić prestaje da postoji kao takva, tačnije nekadašnja prva dama Srbije i supruga Tomislava Nikolića samo je preimenovala svoju fondaciju u "Zavet".Prema saznanjima našeg portala, Dragica Nikolić planira da potpuno ugasi svoju fondaciju, koja je od samog početka vezivana za brojne afere. Sav novac koji bi ostao u ovoj fondaciji bio bi prebačen u njenu novu, tačnije udruženje "Zavet".- Dragica Nikolić je fondaciji već promenila statut u kom se kaže, u članu 28. da bi u slučaju gašenja Fondacije Dragica Nikolić sva sredstva bila prebačena na račun udruženja "Zavet" koji ona vodi. Dakle, ovde bi mogle razne mahinacije da se urade. Jer samo je Dragica Nikolić ta koja raspolaže novcem fondacije - kaže naš izvor iz Fondacije i dodaje:- To znači da bi Dragica Nikolić mogla da deo novca (onoliko koliko ona želi) sa računa prebaci na svoj privatni, a da ostatak prijavi kao sredstva Fondacije koja se prebacuju na račun "Zaveta" i da tako profitira.Fondacija "Dragica Nikolić", koju vodi supruga bivšeg predsednika Srbije, samo u 2017. godini dobila je čak 157 miliona dinara na ime donacija, pokazao je finansijski izveštaj objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, a imena donatora i dalje nisu poznata.Fondacija supruge bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića na ime poslovnih prihoda dobila je prošle godine čak 21,3 miliona dinara više u odnosu na 2016, kada su prihodovali 135,8 miliona dinara.Nikolićeva je prošle godine na jednom skupu otkrila da je njena fondacija do sada dobila i donirala oko 10 miliona evra.- Nemamo izdvojeno tačnu sumu, ali prešli smo 10 miliona evra za četiri godine postojanja fondacije, koje smo sakupili i podelili do dinara - rekla je ona, kao i da na troškove fondacije troše daleko manje od zakonom određenih 30 odsto.Fondacija bivše prve dame Srbije od osnivanja bila je vezivana za donacije koje su mnogi nazivali "mutnim" i "koruptivnim".Bivši predsednik, međutim, nikad nije propustio priliku da sve glasine "demantuje", ali na svoj način: optužujući medije, političke protivnike i državne organe za podrivanje njegovog ugleda. Fakta se, ipak, ne mogu demantovati političkim spinom.Podsetimo da je u sklopu svih provera najveća pažnja posvećena je bila poreklu i sudbini novca koji je Fondacija dobila iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Suma je bila značajna: čak milion evra je uplaćeno Fondaciji u dobrotvorne svrhe.Poslednja u nizu u javnosti pominjanih afera vezana je za izgradnju crkve u Bajčetini, rodnom selu Nikolića.U maju prošle godine Agencija za borbu protiv korupcije je ponovo počela da istražuje Fondaciju, ovoga puta želeći da otkrije na koji način je finansirana izgradnja crkve, odnosno da li se novac iz Fondacije prelio u pravcu izgradnje crkve (koju je inače osveštao patrijarh Irinej lično).Nije poznat bilans te provere.Niko iz porodice Nikolić, ni Dragica, niti Tomislav nije odgovarao na naše pozive do objavljivanja ovog teksta, kako bi potvrdili ili demantovali naša saznanja. Bonus video:(Espreso.rs)                

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: pravda.rs

Link: http://www.pravda.rs/2019/10/20/da-li-tomina-dragica-sprema-prevaru-veka-u-srbiji-ponovo-je-u-pitanju-je-mahinacija-s-ogromnim-novcem-a-svi-cute/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DA LI TOMINA DRAGICA SPREMA PREVARU VEKA U SRBIJI? Ponovo je u pitanju je mahinacija s ogromnim novcem, a svi ćute!

Fondacija Dragica Nikolić prestaje da postoji kao takva, tačnije nekadašnja prva dama Srbije i supruga Tomislava Nikolića samo je preimenovala svoju fondaciju u "Zavet". Dragica Nikolić (Foto: Jutjub) Dragica Nikolić planira da potpuno ugasi svoju fondaciju, koja je od samog početka vezivana za brojne afere. Sav novac koji bi ostao u ovoj fondaciji bio bi prebačen u njenu novu, tačnije udruženje "Zavet".- Dragica Nikolić je fondaciji već promenila statut u kom se kaže, u članu 28. da bi u slučaju gašenja Fondacije Dragica Nikolić sva sredstva bila prebačena na račun udruženja "Zavet" koji ona vodi. Dakle, ovde bi mogle razne mahinacije da se urade. Jer samo je Dragica Nikolić ta koja raspolaže novcem fondacije - kaže izvor iz Fondacije i dodaje:- To znači da bi Dragica Nikolić mogla da deo novca (onoliko koliko ona želi) sa računa prebaci na svoj privatni, a da ostatak prijavi kao sredstva Fondacije koja se prebacuju na račun "Zaveta" i da tako profitira.Fondacija "Dragica Nikolić", koju vodi supruga bivšeg predsednika Srbije, samo u 2017. godini dobila je čak 157 miliona dinara na ime donacija, pokazao je finansijski izveštaj objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, a imena donatora i dalje nisu poznata.Fondacija supruge bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića na ime poslovnih prihoda dobila je prošle godine čak 21,3 miliona dinara više u odnosu na 2016, kada su prihodovali 135,8 miliona dinara.Nikolićeva je prošle godine na jednom skupu otkrila da je njena fondacija do sada dobila i donirala oko 10 miliona evra.- Nemamo izdvojeno tačnu sumu, ali prešli smo 10 miliona evra za četiri godine postojanja fondacije, koje smo sakupili i podelili do dinara - rekla je ona, kao i da na troškove fondacije troše daleko manje od zakonom određenih 30 odsto.Fondacija bivše prve dame Srbije od osnivanja bila je vezivana za donacije koje su mnogi nazivali "mutnim" i "koruptivnim".Bivši predsednik, međutim, nikad nije propustio priliku da sve glasine "demantuje", ali na svoj način: optužujući medije, političke protivnike i državne organe za podrivanje njegovog ugleda. Fakta se, ipak, ne mogu demantovati političkim spinom.U sklopu svih provera najveća pažnja posvećena je bila poreklu i sudbini novca koji je Fondacija dobila iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Suma je bila značajna: čak milion evra je uplaćeno Fondaciji u dobrotvorne svrhe.Poslednja u nizu u javnosti pominjanih afera vezana je za izgradnju crkve u Bajčetini, rodnom selu Nikolića.U maju prošle godine Agencija za borbu protiv korupcije je ponovo počela da istražuje Fondaciju, ovoga puta želeći da otkrije na koji način je finansirana izgradnja crkve, odnosno da li se novac iz Fondacije prelio u pravcu izgradnje crkve (koju je inače osveštao patrijarh Irinej lično).Nije poznat bilans te provere.Pročitajte OVDE kakvo se to klupko odmotava.Izvor: espreso. rsMolimo Vas da donacijom podržite rad portala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:PAŽNJA: Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://glaszapadnesrbije.rs/808024/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: "Račun ispražnjen na osnovu lažnih menica"

U dva navrata, 11. septembra i 10. oktobra, sa zvaničnog računa Srpskog pokreta20.10.2019 13:31 | 0 komentar(a)Dveri opljačkano je ukupno osam miliona dinara budžetskih sredstava namenjenih za naš politički rad.Ovu pljačku je izvela preduzetnička radnja Studio za dizajn "Mir" iz Crepaje aktiviranjem menica koje je mogla dobiti jedino od bivšeg direktora Dveri koji je zloupotrebio službeni položaj. Naime, ova firma je u vlasništvu supruge Dragana Manića, bivšeg člana Internet tima Dveri, koji je zajedno sa bivšim direktorom isključen iz članstva u Srpskom pokretu Dveri. Važno je naglasiti da u evidenciji u poslovnim knjigama Dveri nema ovih menica, nema naručenog posla, nema zaprimljenih i proknjiženih faktura za plaćanje, nema opomene za isplatu duga pre aktiviranja menica - kaže za Danas Boško Obradović, lider Pokreta Dveri i dodaje da su Dveri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 1. oktobra podnele "krivičnu prijavu protiv svih pomenutih učesnika u ovoj teškoj krađi". *Znači nije bilo menica? - U izvodu otvorenih stavki na dan 31. decembra 2018. godine stoji potpisano od obe strane da Srpski pokret Dveri nema nikakvih dugovanja prema ovoj firmi sa kojom je raniju saradnju dogovarao bivši direktor u oblasti internet marketinga. Ako tome dodamo i da su - ispostavilo se kroz našu istragu - pomenute menice zavedene u banci 2016. godine, a pomenuta firma registrovana tek 2017. godine - iz svega ovoga je očigledno da je u pitanju udružena kriminalna operacija. *Ko je bivši direktor Dveri koji je pustio lažne menice? - Bivši direktor Dveri Slobodan Dimović naprasno je podneo ostavku na mesto direktora i nestao u februaru ove godine. Pre toga godinama je bio predmet režimskih pritisaka kroz istrage raznih državnih organa: UKP, DRI, Tužilaštva, Ministarstva za državnu upravu, Agencije za borbu protiv korupcije… Nema drugog objašnjenja: ili su ga kupili i nečim ucenili, ili je od učlanjenja u Dveri bio režimski spavač, koji služi za aktiviranje u specijalnim prilikama. Inače, reč je o blanko menicama za koje nikada nije bio ovlašćen ni od koga u Dverima da ih ima, kao što prilikom primopredaje dužnosti novom direktoru nije predao pomenuta menična zaduženja Pokreta. To sve govori da je ovaj scenario pljačke bio mnogo ranije pripremljen a tek sada aktiviran, jer je procenjeno da sada može da nanese najveću štetu Dverima. *Kome ste sve prijavili da vam je račun ispražnjen? - Ne samo da smo podneli krivičnu prijavu nadležnom Tužilaštvu, već smo o svemu obavestili NBS, MUP, Državno veće tužilaca, Visoki savet sudstva, Ministarstvo finansija dva puta, kao i Privredni sud u kome smo još 27. septembra pokrenuli tužbu za nadoknadu štete i zatražili donošenje privremene mere kojom bi naša opljačkana sredstva bila zamrznuta do okončanja sudskog postupka i kojom bi bila zaustavljena dalja pljačka na isti način. Privredni sud ćuti već tri nedelje iako je ovo urgentna mera koju su obavezni da odmah donesu kako bi se sprečio dalji kriminal. Sudija Mirjana Gitarić je najpre zakazala ročište za 21. oktobar, a onda se sud naprasno proglasio nenadležnim i na taj način - izbegavanjem da postupi - direktno postao saučesnik u ovom lopovluku. Pisali smo i predsedniku Privrednog suda Jovanu Jovanoviću tražeći hitan sastanak, ali uzalud. Nama je jasno da čitava državna administracija koja je pod kontrolom aktuelne vlasti asistira i štiti učesnike ovog kriminalnog poduhvata u cilju urušavanja Dveri, za šta će i svi nadležni takođe morati da odgovaraju. Postavlja se pitanje gde to u svetu bi sve državne institucije ćutale na otvorenu pljačku jedne parlamentarne političke stranke, posebno imajući u vidu da su u pitanju državna budžetska sredstva koja su pokradena? *Da li to znači da Dveri neće imati ama baš nikakva sredstva za kampanju bojkota? - To znači da nam je oteto sve što smo uštedeli za ove tri godine parlamentarnog rada i što smo sačuvali na računu za kampanju bojkota. Takođe nam se sada svakog 10. u mesecu skida sve što redovno dobijamo iz republičkog budžeta na osnovu parlamentarnog statusa. Nema drugog objašnjenja sem da je u toku sprovođenje naloga koji je vladajući režim dobio od Aleksandra Vučića, koji je u svom neobičnom i ničim izazvanom obraćanju u pauzi zasedanja GS UN u Njujorku poručio da su "Dveri ukinute" i da Boško Obradović više nije Dveri. Ovako krupna kriminalna dela niko ne bi smeo da čini bez zaštite BIA i obećanja vlasti da će biti oslobođeni od krivične odgovornosti. Interesantan dokaz u prilog ovoj tvrdnji je da su pljačkaši za advokate uzeli advokatsku kancelariju Aleksandra Đorđevića, bivšeg šefa BIA, istu onu koja zastupa i fabriku Krušik u skandaloznom slučaju protiv uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz Valjeva, kao i optužene iz grupe Darka Šarića. *Zbog čega bi nekome bilo u interesu da otme i vašu Fejsbuk stranicu? - Neovlašćeno nam je preuzet čitav Fejsbuk sistem koji smo gradili osam godina. Pored glavne zvanične Fejsbuk stranice Srpskog pokreta Dveri, koja ima preko 170.000 pratilaca, onemogućen nam je pristup skoro svim stranicama gradskih i opštinskih organizacija Dveri na Fejsbuku. Ja ne mogu da pristupim ni mojoj ličnoj Fejsbuk stranici. Podneli smo još prošle nedelje prijave Tužilaštvu za VTK i Odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal, ali ništa. Čekamo odgovor i od Fejsbuka. Ovo je takođe ozbiljno kriminalno delo uzurpacije naše internet imovine u koju je mnogo uloženo. Ovo je isto tako deo Vučićeve operacije ukidanja Dveri, jer ako ostanete bez finansijskih sredstava za rad i jedinog ozbiljnijeg medijskog prozora u svet kroz koji možete da iznesete svoje političke stavove - kako uopšte onda možete da se bavite politikom? Jasno nam je šta se ovim želi postići ali se nećemo pokolebati i nećemo odustati u našoj opozicionoj borbi da što pre ugledamo kraj ovog nenormalnog, kriminalnog i lopovskog Vučićevog režima.     Motiv - zaustavljanje delovanja     *Zato bi vladajućem režimu odgovarao vaš ispražnjeni račun?     - Odgovor je jednostavan: na ovaj način se jedna od vodećih opozicionih političkih organizacija ostavlja bez ikakvih sredstava za tekući politički rad. Ako se uzme u obzir da su Dveri jedna od najaktivnijih antirežimskih opcija na protestima, u medijima i na terenu širom Srbije - onda je motiv vladajućeg režima da zaustavi naše delovanje očit.GZS/Izvor: Danas    

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: ozonpress.net

Link: https://www.ozonpress.net/zdravlje/koliko-je-bolesno-cacansko-zdravstvo-3/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Koliko je bolesno čačansko zdravstvo (3) - Ozonpress :: internet portal

Da je funkcionisanje zdravstvenog sistema u Srbiji odavno dovedeno u pitanje jasno je svima koji su imali neki zravstveni problem, ali i onima naizgled zdravima koji bi trebalo da obave neki od preventivnih pregleda, o čemu smo često pisali, a i neki politčki akteri u Čačku su argumentovano ukazivali na probleme u zdravstvu. Umesto da zdravstveni sistem svakom promenom zakona bude unapređen, dešava se da iz godine u godinu sve dublje tone u probleme koji su teško rešivi. Ali mi ćemo ovde pisati o nefunkcionisanju, tačnije rečeno velikom uticaju politike na funkcionisanje čačanskog zdravstva, što neminovno vodi daljem urušavanju ionako prilično narušenog i nestabilnog zdravstvenog sistema. PRIČA TREĆA ČAČANSKA BOLNICA ILI KOZMETIČKI SALON Najvidljiviji efekti urušavanja čačanskog zdravstva su verovatno u Opštoj bolnici Čačak. Iskustva pacijenata sa ovom ustanovom su ozbiljno narušila poverenje građana u čačansko zdravstvo, a iskustva zaposlenih koji su se pobunili protiv nakaradnog sistema i kršenja zakona nisu ohrabrili zaposlene da ukazuju na probleme. Oni su bili ili diskriminisani, ili je protiv njih bio pokrenut disciplinski postupak. Ne bismo bili objektivni kada bismo tvrdili da je urušavanje ove ustanove počelo sa ovom vlašću, ali kada neko ima sedam godina da popravi stanje i umesto toga sve radi da dodatno uruši zdravstveni sistem, mora se reći da je direktno odgovoran za sadašnje stanje. Interes vladajuće partije je možda ponajviše  mogućnost kontrole zaposlenih kao sigurnog (ucenjenog) glasačkog tela i članova njihovih porodica (a i razlog što se struje unutar vladajuće partije najviše otimaju oko rukovodećeg mesta ove ustanove), jer nesumnjivo donosi politički dobitak od nekoliko hiljada glasova. Naša priča počinje od deljenja naših zdravstvenih ustanova na više jedinica, i o "večitom" (više od sedam godina) v.d. direktorovanju jednog čoveka. Zakon dozvoljava da lekar koji je zaposlen u državnoj ustanovi može dodatno da obavlja i privatnu praksu. Ali isti zakon ne dozvoljava da to radi i rukovodilac. Javnost u Čačku zna da v.d. direktora Bolnice, dr Rade Milošević istovremeno obavlja privatne preglede kao subspecijalista, iako to vrlo retko radi na svom matičnom internom odeljenju u Bolnici.   Takođe, Agencija za borbu protiv korupcije je konstatovala da je u sukobu interesa jer je i vlasnik podruma pića, ali pošto je član vladajuće stranke, posledice kršenja zakona verovatno nećemo videti…. Konkurs za zapošljavanje 2017. godine neki su označili kao nezakonit, kada je primljeno pet lekara i deset medicinskih sestara. Tada je posao dobila doktorka, koja je član upravnog odbora ove ustanove iz redova građana, a medicinska sestra koja je primljena posle par dana je prebačena u pravnu službu (nemedicinsko osoblje) za čije zapošljavanje je potrebno posebno odobrenje ministarstva, a koje nije prijavljeno istom. U godinama koje su sledile povećana je smrtnost pacijenata koji su se lečili u ovoj ustanovi, često bude nedostatka nekih vrlo bitnih lekova za pacijente po odeljenjima, počelo je galopirajuće napuštanje medicinskog osoblja (što u inistranstvo - trbuhim za kruhom, što u privatnu praksu), tako da se nedostatak medicinskog osoblja oseća na svakom koraku. Stanje u Bolnici je takvo da lekari odustaju od funkcija načelnika, ili je ne prihvataju. Posebno zabrinjava što su nedavno svi članovi Stručnog saveta bolnice podneli ostavku. Zadatak stručnog saveta  je da savetuje direktora i Upravni odbor, odlučuje o pitanjima stručnog rada bolnice,predlaže Program i stručni razvoj, plan stručnog usavršavanja, prati i proverava kvalitet stručnog rada ustanove itd…O razlozima ostavke nisu hteli da se izjasne, ali su se nezvanično kao razloti mogli čuti: samovolja direktora i drastično kršenje zakona. Zaposlene i pacijente posebno je iritirala opsada policije i zatvorenost kruga bolnice prilikom posete ministra zdravlja kada su mnoge redovne i važne aktivnosti prekinute kako bi se sve umilo i ulepšalo, i ministru i javnosti prikazalo da sve odlično funkcioniše. To što tog dana pacijenti oboleli od karcinoma nisu mogli da prime hemoterapiju, ili što unapred zakazani pregledi nisu obavljeni, pokazuje koliko je pacijent zaista na prvom mestu menadžmentu ove ustanove. Pravu sliku o odnosu menadžmenta prema teško obolelim pacijentima možda najviše dočarava što je direktor bolnice ukinuo konzilijarne preglede kako bi smanjio troškove bolnice! Kada je izašla u javnost njegova odluka, po već viđenom receptu SNS-a, gradonačelnik je (kao da je to njegov posao) obećao i vratio ono što pacijentima i građanima pripada (konzilijarni pregledi) i što plaćaju kroz zdravstveno osiguranje. I upućivanje na subspecijalizaciju dr Tanje Stovrag je još jedna u nizu afera direktora Miloševića. Iako je javno izjavila da je istrgovala odborničkim mandatom zarad dobijanja subspecijalizacije (a trgovina mora biti dvosmerna, dakle "trgovala" je sa odgovornim licem ove ustanove), iako je iz Ministarstva zdravlja stigalo rešenje nepotpisano od ministra i bez imena kome se dodeljuje (a pravna služba Bolnice nikada nije pokazala validnu dokumentaciju vezano za ovu aferu), iako je podneta krivična prijava pre skoro godinu dana, iako je posle par meseci prekinuta subspecijalizacija (koja po propisanim pravilima nije ni počela), 9. septembra  ove godine direktor dr Tanju Stovrag opet upućuje na subspecijalizaciju kršeći nekoliko zakona, lekarsku etiku, ponižavajući i diskriminišući ostale lekare koji bi želeli da konkurišu za subspecijalizaciju. U prilog ovim konstatacijama je i izveštaj državne revizorske institucije koji je objavljen na sajtu DRI i u kome se nabrajuju brojne nepravilnosti u poslovanju ove ustanove, među kojima je i da je Bolnica u finansijskom izveštaju prikazala potraživanja od skoro 12 miliona dinara za koje ne poseduje računovodstvenu dokumentaciju! No, svedoci smo da nije to prva ustanova sa partijski pogodnim direktorom koji ima bitne nepravilnosti, a da ne snosi odgovornost za učinjeno. Čačanska bolnica postoji više od 150 godina. Proslava veka i po postojanja bila je upitna do poslednjeg trenutka, a ono što smo videli od proslave je možda bolje i da nije organizovano. Moglo bi se reći da je to danas nedostojna ustanova, pre svega zahvaljujući svom rukovodstvu, onih koji su je u pretprošlom veku osnovali. O urušavanju ove ustanove mediji mogu da pišu u nedogled. Možda je najjasniji signal stanja u čačanskom zdravstvu da se sindikat zdravstva gotovo ni o jednoj aferi koja se desila u ovoj ustanovi nije oglasio. Ni da zaštiti zaposlene, niti da traži bolje uslove za njihov rad. Kao da su odustali ili suštinski dugo vremena …Da je funkcionisanje zdravstvenog sistema u Srbiji odavno dovedeno u pitanje jasno je svima koji su imali neki zravstveni problem, ali i onima naizgled zdravima koji bi trebalo da obave neki od preventivnih pregleda, o čemu smo često pisali, a i neki politčki akteri u Čačku su argumentovano ukazivali na probleme u zdravstvu. Umesto da zdravstveni sistem svakom promenom zakona bude unapređen, dešava se da iz godine u godinu sve dublje tone u probleme koji su teško rešivi.Ali mi ćemo ovde pisati o nefunkcionisanju, tačnije rečeno velikom uticaju politike na funkcionisanje čačanskog zdravstva, što neminovno vodi daljem urušavanju ionako prilično narušenog i nestabilnog zdravstvenog sistema.PRIČA TREĆAČAČANSKA BOLNICA ILI KOZMETIČKI SALONNajvidljiviji efekti urušavanja čačanskog zdravstva su verovatno u Opštoj bolnici Čačak. Iskustva pacijenata sa ovom ustanovom su ozbiljno narušila poverenje građana u čačansko zdravstvo, a iskustva zaposlenih koji su se pobunili protiv nakaradnog sistema i kršenja zakona nisu ohrabrili zaposlene da ukazuju na probleme. Oni su bili ili diskriminisani, ili je protiv njih bio pokrenut disciplinski postupak.Ne bismo bili objektivni kada bismo tvrdili da je urušavanje ove ustanove počelo sa ovom vlašću, ali kada neko ima sedam godina da popravi stanje i umesto toga sve radi da dodatno uruši zdravstveni sistem, mora se reći da je direktno odgovoran za sadašnje stanje. Interes vladajuće partije je možda ponajviše mogućnost kontrole zaposlenih kao sigurnog (ucenjenog) glasačkog tela i članova njihovih porodica (a i razlog što se struje unutar vladajuće partije najviše otimaju oko rukovodećeg mesta ove ustanove), jer nesumnjivo donosi politički dobitak od nekoliko hiljada glasova.Naša priča počinje od deljenja naših zdravstvenih ustanova na više jedinica, i o "večitom" (više od sedam godina) v.d. direktorovanju jednog čoveka.Zakon dozvoljava da lekar koji je zaposlen u državnoj ustanovi može dodatno da obavlja i privatnu praksu. Ali isti zakon ne dozvoljava da to radi i rukovodilac. Javnost u Čačku zna da v.d. direktora Bolnice, dr Rade Milošević istovremeno obavlja privatne preglede kao subspecijalista, iako to vrlo retko radi na svom matičnom internom odeljenju u Bolnici. Takođe, Agencija za borbu protiv korupcije je konstatovala da je u sukobu interesa jer je i vlasnik podruma pića, ali pošto je član vladajuće stranke, posledice kršenja zakona verovatno nećemo videti….Konkurs za zapošljavanje 2017. godine neki su označili kao nezakonit, kada je primljeno pet lekara i deset medicinskih sestara. Tada je posao dobila doktorka, koja je član upravnog odbora ove ustanove iz redova građana, a medicinska sestra koja je primljena posle par dana je prebačena u pravnu službu (nemedicinsko osoblje) za čije zapošljavanje je potrebno posebno odobrenje ministarstva, a koje nije prijavljeno istom.U godinama koje su sledile povećana je smrtnost pacijenata koji su se lečili u ovoj ustanovi, često bude nedostatka nekih vrlo bitnih lekova za pacijente po odeljenjima, počelo je galopirajuće napuštanje medicinskog osoblja (što u inistranstvo - trbuhim za kruhom, što u privatnu praksu), tako da se nedostatak medicinskog osoblja oseća na svakom koraku. Stanje u Bolnici je takvo da lekari odustaju od funkcija načelnika, ili je ne prihvataju. Posebno zabrinjava što su nedavno svi članovi Stručnog saveta bolnice podneli ostavku. Zadatak stručnog saveta je da savetuje direktora i Upravni odbor, odlučuje o pitanjima stručnog rada bolnice,predlaže Program i stručni razvoj, plan stručnog usavršavanja, prati i proverava kvalitet stručnog rada ustanove itd…O razlozima ostavke nisu hteli da se izjasne, ali su se nezvanično kao razloti mogli čuti: samovolja direktora i drastično kršenje zakona.Zaposlene i pacijente posebno je iritirala opsada policije i zatvorenost kruga bolnice prilikom posete ministra zdravlja kada su mnoge redovne i važne aktivnosti prekinute kako bi se sve umilo i ulepšalo, i ministru i javnosti prikazalo da sve odlično funkcioniše. To što tog dana pacijenti oboleli od karcinoma nisu mogli da prime hemoterapiju, ili što unapred zakazani pregledi nisu obavljeni, pokazuje koliko je pacijent zaista na prvom mestu menadžmentu ove ustanove. Pravu sliku o odnosu menadžmenta prema teško obolelim pacijentima možda najviše dočarava što je direktor bolnice ukinuo konzilijarne preglede kako bi smanjio troškove bolnice! Kada je izašla u javnost njegova odluka, po već viđenom receptu SNS-a, gradonačelnik je (kao da je to njegov posao) obećao i vratio ono što pacijentima i građanima pripada (konzilijarni pregledi) i što plaćaju kroz zdravstveno osiguranje.I upućivanje na subspecijalizaciju dr Tanje Stovrag je još jedna u nizu afera direktora Miloševića. Iako je javno izjavila da je istrgovala odborničkim mandatom zarad dobijanja subspecijalizacije (a trgovina mora biti dvosmerna, dakle "trgovala" je sa odgovornim licem ove ustanove), iako je iz Ministarstva zdravlja stigalo rešenje nepotpisano od ministra i bez imena kome se dodeljuje (a pravna služba Bolnice nikada nije pokazala validnu dokumentaciju vezano za ovu aferu), iako je podneta krivična prijava pre skoro godinu dana, iako je posle par meseci prekinuta subspecijalizacija (koja po propisanim pravilima nije ni počela), 9. septembra ove godine direktor dr Tanju Stovrag opet upućuje na subspecijalizaciju kršeći nekoliko zakona, lekarsku etiku, ponižavajući i diskriminišući ostale lekare koji bi želeli da konkurišu za subspecijalizaciju.Detalj iz nalaza DRI (Državne revizorske institucije)U prilog ovim konstatacijama je i izveštaj državne revizorske institucije koji je objavljen na sajtu DRI i u kome se nabrajuju brojne nepravilnosti u poslovanju ove ustanove, među kojima je i da je Bolnica u finansijskom izveštaju prikazala potraživanja od skoro 12 miliona dinara za koje ne poseduje računovodstvenu dokumentaciju! No, svedoci smo da nije to prva ustanova sa partijski pogodnim direktorom koji ima bitne nepravilnosti, a da ne snosi odgovornost za učinjeno.Čačanska bolnica postoji više od 150 godina. Proslava veka i po postojanja bila je upitna do poslednjeg trenutka, a ono što smo videli od proslave je možda bolje i da nije organizovano. Moglo bi se reći da je to danas nedostojna ustanova, pre svega zahvaljujući svom rukovodstvu, onih koji su je u pretprošlom veku osnovali.O urušavanju ove ustanove mediji mogu da pišu u nedogled. Možda je najjasniji signal stanja u čačanskom zdravstvu da se sindikat zdravstva gotovo ni o jednoj aferi koja se desila u ovoj ustanovi nije oglasio. Ni da zaštiti zaposlene, niti da traži bolje uslove za njihov rad. Kao da su odustali ili suštinski dugo vremena nisu postojali. No ipak, poslednjih meseci kao da je sindikat bar malo oživeo i pokrenuo sudski postupak protiv direktora Bolnice zbog kršenja radnih prava zaposlenih. Obzirom da je i u izveštaju Državne revizorske institucije konstantovano da su zaposleni oštećeni, postoji nada da će sindikat uspeti da istera pravdu u sudnici.U kuloarima se šapuće da je direktor, iako uskoro stiče uslove za penziju, nedeljama pokušavao da u ministarstvu izbori još koju godinu direktorovanja. Priča se da mu nije uspelo produženje, a i da je iz lokalne samouprave (čitaj povereništva SNS-a) već otišao predlog za novi UO. Da sadašnji UO ne funkcioniše jasno je bilo na kraju prethodne sedmice, kada na zakazanu sednicu nije došao veći broj članova UO, pa broj prisutnih nije bio dovoljan za kvorum, tako da sednica nije ni održana.Da li će uz novi UO bolnice stići i rešenje za novog v.d. direktora ili će se konačno raspisati konkurs, ostaje da vidimo u narednim danima. A da je broj onih koji to znaju u našem gradu vrlo mali, jasno je. Kao što je jasno da taj koji odlučuje nije nimalo kompetentan da zna ko bi bio dobar rukovodilac ovako važne ustanove. Ali da će biti vrlo dobar poslušnik partije, to je više nego jasno.___________________________________________________________

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15885/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Poverenik: Akcija hapšenja Obradovića nije bila primerena, ispitati sve navode oko trgovine oružjem

Objavljeno: 20.10.2019 Tweet Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović smatra da Aleksandar Obradović, IT stručnjak iz Krušika, strogo formalno, nije uzbunjivač, ali da bi, s obzirom na sadržinu onoga što je obznanio, to mogao biti, jer informacije koje je izneo predstavljaju "informacije od javnog značaja". Milan Marinović Foto: Printscreen Marinović je, kako prenosi N1,  u intervjuu FoNetu poručio da "fokus ne sme da ostane na sudbini uzbunjivača, već mora da se prebaci i na ono što je on izneo u javnosti". "Ne znam detalje slučaja, sem onoga što je objavljeno u medijima, verovatno je imao osnova da veruje da su informacije koje poseduje istinite, što je jedan od uslova da postane uzbunjivač, ali nije poštovao takozvane kanale uzbunjivanja", ukazao je Marinović. Kako je objasnio, zakonom je striktno propisano da se, u slučaju da želite da budete uzbunjivač, morate koristiti ili internim ili eksternim kanalima uzbunjivanja. Obradović bi "faktički mogao da bude uzbunjivać", istakao je poverenik, mada ne zna detalje slučaja, ali tu mogućnost vidi "s obzirom na sadržinu informacija koje su predstavljene u medijima". "Nezavisno od toga da li je Obradović formalno uzbunjivač, ono što je on rekao jesu informacije od javnog značaja koje su za javnost veoma interesantne i koje treba da zaintrigiraju nadležne organe, tužilaštvo, da ih provere", poručio je Marinović. "Ne treba mešati te dve stvari, nezavisno od sudbine Obradovića, nezavisno od toga da li je ili nije prekršio obavezu čuvanja poslovne tajne", razjasnio je poverenik i ponovio da "informacije koje je izneo treba da budu ispitane". Upitan kako objašnjava to da neko ko je u javnost izneo informacije od javnog značaja bude uhapšen i zatvoren 20 dana bez obavetšavanja javnosti, poverenik je istakao da je "dobro da je njegov slučaj sada javan i da je javnost zainteresovana za njegovu sudbinu".  "Akcija nije bila primerena i to nije način kako treba raditi, ali je dobro da je sud reagovao, iako prekasno, i da ga je pustio iz zatvora", istakao je poverenik. On smatra da se ne može odvajati sudbina ovog čoveka i Krušika i da Obradovićeva sudbina, u najmanju ruku, nije prijatna, naročito ako je objavio tačnu informaciju koja može da dovede do šireg postupka. Uprkos tome što su jednim delom ljudska prava u nadležnosti poverenika, Marinović napominje da nema nadležnost u ovom slučaju i smatra da bi njegovo istupanje bilo mešanje u slučaj". Kao član radne grupe koja je pisala Zakon o zaštiti uzbunjivača, usvojen 2013.godine, on je sada za to da se Zakon "izmeni, u smislu da dopusti mogućnost da se putem medija izvrši uzbunjivanje bez spoljašnjih i unutrašnjih kanala". Prema rečima Marinovića, trebalo bi predvideti "krovni državni organ koji će se baviti zaštitom uzbunjivača, a to bi mogao biti zaštitnik građana ili Agencija za borbu protiv korupcije. Izvor: Fonet; N1   Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: oslobodjenje.rs

Link: https://oslobodjenje.rs/vesti/2019/10/20/bivsa-prva-dama-srbije-sprema-prevaru-veka-u-pitanju-je-ogroman-novac-a-svi-cute/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: BIVŠA PRVA DAMA SRBIJE SPREMA PREVARU VEKA? U pitanju je ogroman novac a svi ćute!

Fondacija Dragica Nikolić prestaje da postoji kao takva, tačnije nekadašnja prva dama Srbije i supruga Tomislava Nikolića samo je preimenovala svoju fondaciju u "Zavet". Dragica Nikolić planira da potpuno ugasi svoju fondaciju, koja je od samog početka vezivana za brojne afere. Sav novac koji bi ostao u ovoj fondaciji bio bi prebačen u njenu novu, tačnije udruženje "Zavet".- Dragica Nikolić je fondaciji već promenila statut u kom se kaže, u članu 28. da bi u slučaju gašenja Fondacije Dragica Nikolić sva sredstva bila prebačena na račun udruženja "Zavet" koji ona vodi. Dakle, ovde bi mogle razne mahinacije da se urade. Jer samo je Dragica Nikolić ta koja raspolaže novcem fondacije - kaže izvor iz Fondacije i dodaje:- To znači da bi Dragica Nikolić mogla da deo novca (onoliko koliko ona želi) sa računa prebaci na svoj privatni, a da ostatak prijavi kao sredstva Fondacije koja se prebacuju na račun "Zaveta" i da tako profitira.Fondacija "Dragica Nikolić", koju vodi supruga bivšeg predsednika Srbije, samo u 2017. godini dobila je čak 157 miliona dinara na ime donacija, pokazao je finansijski izveštaj objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, a imena donatora i dalje nisu poznata.Fondacija supruge bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića na ime poslovnih prihoda dobila je prošle godine čak 21,3 miliona dinara više u odnosu na 2016, kada su prihodovali 135,8 miliona dinara.Nikolićeva je prošle godine na jednom skupu otkrila da je njena fondacija do sada dobila i donirala oko 10 miliona evra.- Nemamo izdvojeno tačnu sumu, ali prešli smo 10 miliona evra za četiri godine postojanja fondacije, koje smo sakupili i podelili do dinara - rekla je ona, kao i da na troškove fondacije troše daleko manje od zakonom određenih 30 odsto.Fondacija bivše prve dame Srbije od osnivanja bila je vezivana za donacije koje su mnogi nazivali "mutnim" i "koruptivnim".Bivši predsednik, međutim, nikad nije propustio priliku da sve glasine "demantuje", ali na svoj način: optužujući medije, političke protivnike i državne organe za podrivanje njegovog ugleda. Fakta se, ipak, ne mogu demantovati političkim spinom.U sklopu svih provera najveća pažnja posvećena je bila poreklu i sudbini novca koji je Fondacija dobila iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Suma je bila značajna: čak milion evra je uplaćeno Fondaciji u dobrotvorne svrhe.Poslednja u nizu u javnosti pominjanih afera vezana je za izgradnju crkve u Bajčetini, rodnom selu Nikolića.U maju prošle godine Agencija za borbu protiv korupcije je ponovo počela da istražuje Fondaciju, ovoga puta želeći da otkrije na koji način je finansirana izgradnja crkve, odnosno da li se novac iz Fondacije prelio u pravcu izgradnje crkve (koju je inače osveštao patrijarh Irinej lično).Nije poznat bilans te provere.Kako je Stanišić postao agent CIA, saznajte OVDE.Izvor: espresso. rs

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: glassumadije.rs

Link: http://www.glassumadije.rs/kvaka-23-ispitati-obradoviceve-navode/

Autori: @Glas_Sumadije

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: KVAKA 23: ISPITATI OBRADOVIĆEVE NAVODE

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović smatra da Aleksandar Obradović, IT stručnjak Krušika, strogo formalno, nije uzbunjivač, ali da bi, s obzirom na sadržinu onoga što je obznanio, to mogao biti, jer informacije koje je izneo predstavljaju "informacije od javnog značaja". Marinović je u intervjuu FoNetu poručio da "fokus ne sme da ostane na sudbini uzbunjivača, već mora da se prebaci i na ono što je on izneo u javnosti". Poverenik je u serijalu Kvaka 23 novinarki Danici Vučenić ocenio da pitanje Obradovićevog statusa "dosta zbunjuje javnost". Ne znam detalje slučaja, sem onoga što je objavljeno u medijima, verovatno je imao osnova da veruje da su informacije koje poseduje istinite, što je jedan od uslova da postane uzbunjivač, ali nije poštovao takozvane kanale uzbunjivanja, ukazao je Marinović. Kako je objasnio, zakonom je striktno propisano da se, u slučaju da želite da budete uzbunjivač, morate koristiti ili internim ili eksternim kanalima uzbunjivanja. Marinović misli da je Obradović mogao da se obrati javnom tužilaštvu, ako je procenio, "a logično bi bilo da jeste, da je nesvrsishodno prijavljivati ono što je saznao licu zaduženom za vođenje postupka unutrašnjeg uzbunjivanja u Krušiku". Obradović bi "faktički mogao da bude uzbunjivać", istakao je poverenik, mada ne zna detalje slučaja, ali tu mogućnost vidi "s obzirom na sadržinu informacija koje su predstavljene u medijima". Nezavisno od toga da li je Obradović formalno uzbunjivač, ono što je on rekao jesu informacije od javnog značaja koje su za javnost veoma interesantne i koje treba da zaintrigiraju nadležne organe, tužilaštvo, da ih provere, poručio je Marinović. Ne treba mešati te dve stvari, nezavisno od sudbine Obradovića, nezavisno od toga da li je ili nije prekršio obavezu čuvanja poslovne tajne, razjasnio je poverenik i ponovio da "informacije koje je izneo treba da budu ispitane". Prema stavu Marinovića, poslovnom tajnom "ne bi trebalo da budu proglašene informacije koje kriju izvršioce krivičnog dela". Na drugoj strani, kako je predočio, "često se informacije od javnog značaja, za koje je javnost zainteresovana, štite određenim stepenom tajnosti i ne mogu biti objavljene, ali u slućaju Krušika stvar ne bi trebalo da ostane nerazjašnjena". Logično bi bilo da tužilaštvo pokrene postupak, ocenio je Marinović, ali je na pitanje da li to zaista očekuje odgovorio: "Videćemo". Upitan kako objašnjava to da neko ko je u javnost izneo informacije od javnog značaja bude uhapšen i zatvoren 20 dana bez obavetšavanja javnosti, poverenik je istakao da je "dobro da je njegov slučaj sada javan i da je javnost zainteresovana za njegovu sudbinu". Nadležni organi treba da se bave temom koju je on plasirao u javnosti, ponovio je Marinović, dok je, povodom primedbe da Obradovićevo hapšenje liči na 1948.godinu, priznao da mu je opaska jasna i da jeste bilo nelogično. Akcija nije bila primerena i to nije način kako treba raditi, ali je dobro da je sud reagovao, iako prekasno, i da ga je pustio iz zatvora, istakao je poverenik. On smatra da se ne može odvajati sudbina ovog čoveka i Krušika i da Obradovićeva sudbina, u najmanju ruku, nije prijatna, naročito ako je objavio tačnu informaciju koja može da dovede do šireg postupka. Kako je napomenuo, "hiljade ljudi i porodica u Valjevu vezano je za tu fabriku i sve što nanosi štetu Krušiku, nanosi i državi i to treba istražiti. Naročito jer je posao trgovine oružjem profitabilan na svetskom tržištu i nije logično da fabrika koja proizvodi oružje i prodaje oružje ne posluje u plusu, naglasio je Marinović. Budući da je rođen u Valjevu i tamo završio osnovnu i srednju školu, on je "lično veoma pogođen svim dešavanjima, jer je vezan za taj grad, u kojem mu živi majka, ali i za Krušik, jer je njegov otac tamo radio 30 godina". I mnogi njegovi poznanici i prijatelji rade u toj fabrici, pa bi i zato "voleo da se slučaj do kraja razjasni". Upitan da li očekuje da se predsednik države i premijerka stanu u zaštitu uzbunjivača, ili da ministar policije podnese ostavku, Marinović je dogovorio da "ne zna, da bi bilo logično, ali da na osnovu onog što se do sada dešavalo nije ubeđen". Upitan zašto on samoinicijativno, kao poverenik ili zaštitnik građana, nisu stali u zaštitu Obradovića, Marinović je odgovorio da je obećao, kada je izabran, da se "neće baviti politikom, i da ne bi voleo da se politika bavi njim". Uprkos tome što su jednim delom ljudska prava u nadležnosti poverenika, Marinović napominje da nema nadležnost u ovom slučaju i smatra da bi njegovo istupanje bilo mešanje u slučaj". Kao član radne grupe koja je pisala Zakon o zaštiti uzbunjivača, usvojen 2013.godine, on je sada za to da se Zakon "izmeni, u smislu da dopusti mogućnost da se putem medija izvrši uzbunjivanje bez spoljašnjih i unutrašnjih kanala". Prema rečima Marinovića, trebalo bi predvideti "krovni državni organ koji će se baviti zaštitom uzbunjivača, a to bi mogao biti zaštitnik građana ili Agencija za borbu protiv korupcije". Koliko god da Pištaljka to čini veoma dobro, napomenuo je poverenik, "ne može jedan internet portal da štiti uzbunjivače, umesto države". Povodom izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Marinović je istakao da je u poslednjoj radnoj verziji promenjena sporna odredba o izuzeću javnih preduzeća i organizacija u većinskom državnom vlasništvu iz obaveze dostavljanja informacija o poslovanju. Kako je precizirao, zadržan je samo "jedan vid izuzeća koje se odnosi na učešće preduzeća na jedinstvenom tržištu, u smislu konkurentosti tog preduzeća sa drugim, naročito privatnim, preduzećima". Međutim, informacije o tome kako se troši novac, ko se i da li se neko od javnog značaja sponzoriše i tako dalje, moraju biti dostupne javnosti, poručio je Marinović. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji je nedavno stupio na snagu, uprkos zahtevu poverenika da njegova primena bude odložena godinu dana, prema rečima Marinovića, pokazuje "svoje loše strane". "Više desetina hiljada organa, organizacija, preduzeća na koje se Zakon odnosi, nisu spremni za primenu", obrazložio je on i konstatovao da je "sam Zakon pisan nerazumljivim jezikom". Mešavina je dva evropska dokumenta i nije u punoj meri prilagođen našim potrebama, iako je usaglašen sa evropskim propisima". Odgovarajući na pitanja o tome što vlasti ne poštuju Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, poverenik je uzvratio da je on veći "pesimista" nego što deluje, naročito jer ima iskustva sa činjenicom da "organi vlasti ćute". Jedan od mojih prvih ciljeva je da ih na neki način nateramo da poštuju tražioce informacija, pa kada ih na to nateramo, onda da se bavimo i kvalitetom odgovora, naglasio je Marinović. Zato smo, kako je napomenuo, kroz izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predložili da ćutanje i uskraćivanje informacija u roku, povlači prekršajnu odgovornost, kroz izdavanje prekršajnog naloga, koji bi bio u ingerenciji poverenika". Fotografije: Aleksandar Barda, Fonet

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a536390/CRTA-podnela-prijavu-protiv-Mirovica-jer-je-priznao-zloupotrebu-javnih-resursa.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeNenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: CRTA podnela prijavu protiv Mirovića jer je priznao zloupotrebu javnih resursa

Autor:Žaklina TatalovićPošto je predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović priznao da je lično on slao vozača u službenom vozilu u Lučane, na dan izbora, čeka se reakcija nadležnog organa tužilaštva i Agencije za borbu protiv korupcije, ocenjuju iz organizacijaTransparentnost Srbije i CRTA.Srpska napredna stranka koristila je resurse pokrajInske Vlade u stranačke svrhe, priznao je prvi čovek Vlade Vojvodine."Službeno vozilo pokrajnske Vlade bilo je u Lučanima po mom nalogu, čuo sam da Đilas deli ogroman novac, 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije, pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno. Na sreću, ispostavilo se da nije tačno", rekao je za N1 Mirović.Posle ovog priznanja vidi se, objašnjavaju u Transparentnosti Srbija, da opredeljenost za stvarno rešavanje problema zloupotrebe javnih resursa nije svuda prisutna."Ono što je zanimljivo sa ovom izjavom jeste da se gospodin Mirović ruga svom kolegi, potpredsedniku svoje stranke, potpredsedniku Vlade Nebojši Stefanoviću koji je na čelu Radne grupe koja je predložila niz mera baš u vezi sa ovim stvarima. Doneli su i jedan zaključak kojim podsećaju na to kako je zabranjeno koristiti službena vozila za partijske potrebe", navodi programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.N1 Miroviću: Kako je mogao to vaš vozač da proveri?Mirović: Mogao je da proveri, da analizira da li je to tačno u opštini u kojoj se održavaju izbori.Otkriće do kojeg je analizom stigao vozač vojvođanskog premijera, nije išlo na ruku Srpskoj naprednoj stranci. Otkrića do kojih je došla organizacija CRTA omogućila su 16 krivičnih prijava zbog zloupotreba tokom izbornog dana u Lučanima."Svojim ovim gestom, gospodin Mirović se našao prozvanim i našao je za shodno da kaže da je on zapravo dao nalog, što ga stavlja u poziciju, po našem mišljenju, okrivljenog i zbog toga smo upravo podneli krivičnu prijavu protiv gospodina Mirovića lično i okarakterisali ovo kao priznanje krivičnog dela", navodi Pavle Dimitrijević iz CRTE.Upravo su zloupotreba javnih resursa i funkcionerske kampanje teme pregovora koji bi trebalo da omoguće uslove za fer i poštene izbore."Jedan od predloga koji je Transparentnost Srnije davala je da svi podaci o korišćenji službenih vozila javnih preduzeća, državnih organa pokrajinskih organa budu javno dostupni, naročito u doba dok traje izborna kampanja. Da se vidi svakog dana gde su i za koje potrebe ta vozila angažovana", navodi Nenadić."Uprkos različitim aktima koji se donose u svrhu fer i slobodnih izbora, ukoliko nemamo rezultat u radu institucija, poruka će biti - slobodni ste da radite šta hoćete", ocenjuje Dimitrijević.A šta će na predstojećim izborima uraditi Mirović, može samo da se pretptostavi, jer je u kampanju ušao sa specijalnom spravom, bez vozača i automobila.              

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/bogati-predator-krio-imovinu-jutka-priznao-da-je-s-platom-od-80000-stekao-stan-u/txdvp53

Autori: EKIPA „BLICA“

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BOGATI PREDATOR KRIO IMOVINU Jutka priznao da je s platom od 80.000 stekao stan u Beogradu, šest automobila, 1.700 kvadrata nekretnina, parcele, ZGRADU i...

Bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen je na osam meseci zatvora uslovno zbog neprijavljivanja imovine. Jeličić nije prijavio pokretnu i nepokretnu imovinu, ali ni novac.Jeličić, koji je priznao delo, prisustvovao je suđenju na kojem mu je izrečena presuda, a ceo proces trajao je pet meseci.- U predmetu protiv okrivljenog Milutina Jeličića Jutke doneta je osuđujuća pravosnažna presuda kojom je okrivljenom izrečena kazna zatvora u trajanju od osam meseci, koja se neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dve godine ne učini novo krivično delo. Ovakva kazna predložena je od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Kruševcu - kaže se u dopisu koji je "Blic" dobio iz suda u Brusu.Postupak se vodio na osnovu krivične prijave koju je Agencija za borbu protiv korupcije podnela tužilaštvu u Brusu u maju 2018, a na osnovu koje je tužilaštvo u Kruševcu podiglo optužnicu godinu dana kasnije.Jeličić u godišnjem izveštaju, između ostalog, nije prijavio stan u Beogradu, šest automobila, oko 1.700 kvadratnih metara nekretnina na teritoriji opštine Brus i nekoliko parcela duplo veće površine.- Nije prijavio više nepokretnosti u Brusu - zemljište površine 3.781 kvadrat, pomoćne objekte površine 35 kvadrata i 84 kvadrata, stambeno-poslovnu zgradu površine 521 metar kvadratni, kao i objekte trgovine od 30 kvadrata - stoji u krivičnoj prijavi.Osim toga, bivši predsednik opštine Brus nije prijavio ni dvosoban stan u Beogradu površine 52 kvadrata, pet terenskih vozila koja je stekao tokom 2015. i 2016. godine, putnički automobil "škoda" u vlasništvu supruge, potraživanja po osnovu pozajmice osnivača privrednom društvu "Panikop" Beograd u iznosu od 2.395.500.- Nije prijavio da je u preduzeću za proizvodnju, usluge i promet "Panikop" d.o.o. vlasnik 100 odsto udela, direktor i zastupnik - navodi se dalje.On je time izvršio krivično delo neprijavljivanja ili davanja lažnih podataka o imovini.Postavlja se pitanje kako je Jeličić sa mesečnom platom predsednika opštine od oko 80.000 dinara uspeo sebi da priušti bogatstvo u nepokretnostima i vozilima i to će sasvim sigurno biti predmet neke naredne istrage.Jeličiću se trenutno sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Brus Marije Lukić. Sledeće ročište zakazano je za 6. novembar u Osovnom sudu u Kruševcu i to će biti drugo održano ročište od kada je postupak izmešten iz bruskog suda. Prvo ročište nije održano zbog nepojavljivanja Jeličićevih branilaca.Protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog N.N. službenom licu da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.            

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/10/20/krivicna-prijava-protiv-mirovica-priznao-zloupotrebu-javnih-resursa/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeNenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Krivična prijava protiv Mirovića - priznao zloupotrebu javnih resursa

Pošto je predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović priznao da je lično on slao vozača u službenom vozilu u Lučane, na dan izbora, čeka se reakcija nadležnog organa tužilaštva i Agencije za borbu protiv korupcije, ocenjuju iz organizacija Transparentnost Srbije i CRTA, izveštava N1. Srpska napredna stranka koristila je resurse pokrajinske Vlade u stranačke svrhe, priznao je prvi čovek Vlade Vojvodine. "Službeno vozilo pokrajinske Vlade bilo je u Lučanima po mom nalogu, čuo sam da Đilas deli ogroman novac, 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije, pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno. Na sreću, ispostavilo se da nije tačno", rekao je za N1 Mirović. Posle ovog priznanja vidi se, objašnjavaju u Transparentnosti Srbija, da opredeljenost za stvarno rešavanje problema zloupotrebe javnih resursa nije svuda prisutna. "Ono što je zanimljivo sa ovom izjavom jeste da se gospodin Mirović ruga svom kolegi, potpredsedniku svoje stranke, potpredsedniku Vlade Nebojši Stefanoviću koji je na čelu Radne grupe koja je predložila niz mera baš u vezi sa ovim stvarima. Doneli su i jedan zaključak kojim podsećaju na to kako je zabranjeno koristiti službena vozila za partijske potrebe", navodi programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić. Pogledaj i ove vesti... Otkriće do kojeg je analizom stigao vozač vojvođanskog premijera, nije išlo na ruku Srpskoj naprednoj stranci. Otkrića do kojih je došla organizacija CRTA omogućila su 16 krivičnih prijava zbog zloupotreba tokom izbornog dana u Lučanima. "Ovim svojim gestom, gospodin Mirović se našao prozvanim i našao je za shodno da kaže da je on zapravo dao nalog, što ga stavlja u poziciju, po našem mišljenju, okrivljenog i zbog toga smo upravo podneli krivičnu prijavu protiv gospodina Mirovića lično i okarakterisali ovo kao priznanje krivičnog dela", navodi Pavle Dimitrijević iz CRTE. Upravo su zloupotreba javnih resursa i funkcionerske kampanje teme pregovora koji bi trebalo da omoguće uslove za fer i poštene izbore. "Jedan od predloga koji je Transparentnost Srbije davala je da svi podaci o korišćenji službenih vozila javnih preduzeća, državnih organa, pokrajinskih organa budu javno dostupni, naročito u doba dok traje izborna kampanja. Da se vidi svakog dana gde su i za koje potrebe ta vozila angažovana", navodi Nenadić. "Uprkos različitim aktima koji se donose u svrhu fer i slobodnih izbora, ukoliko nemamo rezultat u radu institucija, poruka će biti - slobodni ste da radite šta hoćete", ocenjuje Dimitrijević. A šta će na predstojećim izborima uraditi Mirović, može samo da se pretpostavi, jer je u kampanju ušao sa specijalnom spravom, bez vozača i automobila.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Video/Info/a536392/Mirovic-priznao-zloupotrebu-javnih-resusrsa-sta-ce-biti-dalje.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Mirović priznao zloupotrebu javnih resusrsa - šta će biti dalje?

Pošto je predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović priznao da je lično on slao vozača u službenom vozilu u Lučane, na dan izbora, čeka se reakcija nadležnog organa tužilaštva i Agencije za borbu protiv korupcije, ocenjuju iz organizacijaTransparentnost Srbije i CRTA.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.10.2019

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/440179/Nedopustiva-izgradnja-MHE-u-zasticenim-podrucjima-menjamo-zakon

Autori: Jelena Popadić

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Nedopustiva izgradnja MHE u zaštićenim područjima, menjamo zakon

Srbija je od svih zemlja u regionu najsiromašnija autohtonim površinskim vodama, kaže na početku razgovora za "Politiku" ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. Zato se postavlja pitanje kakve intervencije su moguće na našim vodotokovima, posebno na rečicama i potocima, recimo, na Staroj planini, dodaje.- Svaka intervencija na njima je dramatična. To je početak ove priče. S druge strane, pijaća voda je najvažniji resurs na svetu. Već danas postoje zemlje koje se bore s nedostatkom pijaće vode. Za pitku vodu se već vode i vodiće se ratovi u svetu. Nedostatak je sve veći globalni problem, koji će dovesti do porasta broja ekoloških izbeglica - kaže Goran Trivan.RAZGOVOR NEDELjE: GORAN TRIVAN, ministar zaštite životne sredineSrbija je od svih zemlja u regionu najsiromašnija autohtonim površinskim vodama, kaže na početku razgovora za "Politiku" ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. Zato se postavlja pitanje kakve intervencije su moguće na našim vodotokovima, posebno na rečicama i potocima, recimo, na Staroj planini, dodaje. - Svaka intervencija na njima je dramatična. To je početak ove priče. S druge strane, pijaća voda je najvažniji resurs na svetu. Već danas postoje zemlje koje se bore s nedostatkom pijaće vode. Za pitku vodu se već vode i vodiće se ratovi u svetu. Nedostatak je sve veći globalni problem, koji će dovesti do porasta broja ekoloških izbeglica - kaže Goran Trivan. Nakon niza incidenata predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će predložiti Vladi da se zabrani gradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima. Imate li spremna neka rešenje? Uglavnom su najbolja rešenja koja su u skladu sa životom i prirodnim zakonima. Tako je i s rešenjem problema gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim prirodnim dobrima. Stoga, Zakon o zaštiti prirode mora pod hitno biti promenjen u korist biodiverziteta i zaštićenih prirodnih dobara. Svojevremeno ste u intervjuu "Politici" izjavili da smo rasprodali naše izvore pijaće vode, zašto je to važno? Nismo rasprodali, već su oni u zakupu. Država je i dalje njihov vlasnik, to je dobro od opšteg interesa, ali ih je iznajmila određenim entitetima, ko god da je u pitanju, i oni imaju pravo korišćenja. I u tom slučaju sam za neku vrstu revidiranja politike jer nisam siguran da je pametno davati strancima naše izvore. Ali to je već urađeno i šta dalje? Sigurno može nešto da se promeni. Već u sledećoj prilici. Iako to nije u nadležnosti ministarstva koje vodim, smatram da imam pravo da o tome govorim. To su prirodni resursi Srbije. Pravna država mora da poštuje akte koje donosi, što znači da ti ugovori moraju da budu ispoštovani. Ali oni će isticati u nekom razumnom roku i mislim da neće biti razloga za njihovo obnavljanje. Trenutno podižemo svest o tome, a do sada niko nije pričao zvanično o toj temi. Otvorili smo čitav niz javnih rasprava o važnim temama iz životne sredine. Nisu to bile samo javne rasprave, imali smo pravi mali lokalni rat zbog mini-hidrocentrala. Sada je država poručila da izgrađeni objekti u zaštićenim područjima ostaju, a investitorima koji imaju dozvolu, ali nisu izgradili objekat, biće ponuđena naknada odnosno druga lokacija. Da li je moguće tako rešiti ovu situaciju? Moj stav i stav Ministarstva javnosti je poznat i jasan - izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima je nedopustiva. Sama reč kaže da su zaštićena. To su najvredniji delovi naše prirode u biološkom, hidrološkom, geomorfološkom smislu. Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode biće predloženo rešenje. Sve će biti definisano i veoma je važno da ljudima koji imaju dozvolu ponudimo novu lokaciju. Više puta smo razgovarali s predstavnicima investitora i mislim da postoji dobra volja za tu vrstu rešenja. Kada očekujete da budu usvojene izmene i dopune zakona? Biće to u nekom razumnom roku. Nadam se što pre. Koliko je izgrađeno mini-hidrocentrala u Srbiji? Ima ih stotinak. Kada su u pitanju zaštićena područja, 18 je izgrađeno, pet je u izgradnji, a još 51 je u planu. U trenutku kada smo mi povukli potpis za izgradnju MHE na Pakleštici tada je počelo klupko da se odmotava. To je bio okidač da stanemo tome na put. Znao sam da neće biti lako jer su u pitanju interesi. S jedne strane imamo građane koji žele na svoj način da održe kvalitet svog života, a s druge strane su investitori. Najveći problem je što važeći zakon dozvoljava gradnju u zaštićenim područjima. Investitor Dragan Josić iz sela Topli Dol najavljuje tužbu zbog povreda koje su nanete njemu i radnicima. Tvrdi i da vam je pisao tražeći zamenu lokacije, ali da mu nije odgovoreno? To je svakako u nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike. Ali čini se da su investitori zainteresovani za ovu vrstu dogovora. Što se tiče konkretne situacije, razgovaraćemo s akterima i doći ćemo do rešenja. Naša akcija da sačuvamo zaštićena područja traje dve godine, ali važno je da imamo suštinski konsenzus u trenutku kada planiramo zakonske izmene. Nema dileme da su građani na našoj strani, kao i stručne institucije i SANU. Sada je predsednik Aleksandar Vučić to presekao. Hvala mu što je prepoznao da Srbija mora da se zaštiti od loših rešenja. Ipak, naći ćemo način koji će ljudima omogućiti da nastave da se bave svojim biznisom. Da li ćemo dobiti novi katastar za MHE koji će propisati njihove lokacije? Hoćemo, na tome intenzivno radi Ministarstvo rudarstva i energetike, samo bi bilo dobro da to bude javno. Važeći katastar je iz 1987. godine i, kako se može i videti u tom dokumentu, nije uzimao u obzir zaštitu životne sredine. Zato je obaveza bila da se povede računa o svakoj lokaciji. Očigledno je da to nije rađeno i morali smo to da presečemo, uprkos otporu nekih ljudi koji su smatrali da MHE mogu da ostanu barem u trećoj zaštićenoj zoni. Da li ste trpeli pritiske zbog toga? Na to ne obraćam pažnju. Ja sam jedan od aktera koji učestvuju u borbi za očuvanje životne sredine, a vreme će pokazati sve ostalo. Bez građana, NVO, medija, svih stručnih institucija, na kraju i predsednika, ne bi bilo ovog rezultata. Meni se dogodilo da se sudarim s određenim interesima, ali kada je istina samo jedna, sve ostalo je nevažno. Potpuno je svejedno ko vam radi iza leđa. Srbija je važnija. Da li je to onda jedan od razloga zbog kojeg tabloidi pominju vaše ime kada pišu ko će da "leti" iz Vlade? To je vrlo zanimljivo. Naročito motivi. Ipak, potpuno sam opušten. Letenje za mene podrazumeva da radite profesionalno svoj posao i da shvatite da ste tu na privremenom radu. Veoma je važno podsetiti da živimo u jednom od 40 područja najbogatijih biodiverzitetom na svetu. Živimo u malom raju, a toga nismo svesni. Takođe, naš odnos prema njemu je katastrofalan. Voleti i sačuvati Srbiju, da bi naša deca u njoj mogla da žive, jeste najvažnije. Pa i po cenu da letite. Da li država ulaže dovoljno u očuvanje naše prirode, budući da u narednih 20 godina moramo da uložimo 15 milijardi evra kako bismo postigli evropski standard i zatvorili poglavlje 27? Optimista sam po tom pitanju. Uspeli smo da podignemo procenat zaštite prirode, a cilj nam je i podizanje svesti o njenom značaju. Preduslov za napredak u ovoj oblasti jeste bolji ekonomski status zemlje. Životna sredina dolazi posle glavnih ekonomskih ulaganja i toga sam svestan, ali strpljivo se borimo za taj trenutak. Kada je Ministarstvo osnovano nije postojao nijedan izrađen projekat za preradu otpadnih voda. Da biste investirali u bilo koji projekat morate da imate papire. Mi smo, paralelno radeći na reviziji strategije i na zakonskim rešenjima, godinu dana potrošili kako bismo utvrdili stanje na terenu i stručno i finansijski pomogli opštinama, koje u najvećem broju nemaju dovoljno administrativnih kapaciteta i para da bi uradile projektno-tehničku dokumentaciju. Stotine miliona dinara su date lokalnim samoupravama za sanaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija, izradu tehničke dokumentacije i pripreme za realizaciju investicionih projekata. Šta je rezultat svega toga? Sada imamo 13 spremnih projekata, a sledeće godine će ih biti još 32. Prvi naš cilj je gradnja 359 sistema za preradu otpadnih voda s linijom mulja. To košta oko pet milijardi evra. Oko dve milijarde su nam potrebne za izgradnju 26 regionalnih centara za upravljanje otpadom. Pored toga i kompanije i preduzeća koja zagađuju moraju da imaju ili izgrade svoje sisteme. Kad su u pitanju veliki projekti spas vidim u javno-privatnom partnerstvu. Nadam se da će se u taj posao, za koji su zainteresovane inostrane, uključiti i naše, domaće kompanije i ovo je trenutak da ih pozovem da učestvuju u tenderima za izgradnju sistema za preradu otpadnih voda ili zbrinjavanja otpada. Imamo li dovoljno stručnih ljudi ? Ne. Ministarstvu u ovom trenutku nedostaje 180 ljudi, a stručnjaci nedostaju i opštinama. Osetili ste ljutnju građana zbog zalaganja da se zabrani uvoz starijih automobila, tačnije onih s euro 3 motorima? Ne, nisam osetio ljutnju građana. Niko neće građanima da zabrani da voze automobile s euro 3 motorima koje već imaju. Njihovo korišćenje nećemo zabraniti. Postoje automobili stariji od 10 godina s euro 4 motorima, koji su kudikamo bolji. Takođe, još jedna lepa vest je da od 1. januara uvodimo oslobađanje od poreza na upotrebu hibridnih i električnih vozila. Isto tako ćemo u budžetu za sledeću godinu pokušati da obezbedimo subvencije za hibridna i električna vozila.Antrfile Ulazimo u eru ekološke ideologije Izabrani ste za jednog od potpredsednika Skupštine UN za životnu sredinu, šta to znači za Srbiju? Globalno gledano, 40 godina je rađeno i govoreno jedno te isto, a planeta se i dalje zagreva. Očigledno je da moramo da pristupimo pošumljavanju i to je prvi način. Takođe, ranije smo imali inicijativu ka predstavnicima izvršne vlasti, što je pogrešno. Taj pritisak će ubuduće biti usmeren ka vlasnicima multinacionalnih kompanija, što sam ja predložio. I to je prihvaćeno. Cilj je da se ukinu prljave tehnologije i dostupnim učine tzv. čiste tehnologije. Zanimljivo je reći da se niko, globalno gledajući, i nije obraćao najbogatijim i najuticajnijim ljudima sveta. Ali to vreme je prošlo. Vremena za čekanje nema i Srbija je u tome veoma glasna, aktivna i uvažena. Uostalom zakoračili smo planetarno u eru zelene (ekološke) ideologije i cirkularne ekonomije.

----------------------------------------------------------