Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 22.10.2019

Medij: 24 Sata     Strana: 5

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Optužnice za ubistvo Kucijaka i verenice

optužnice za ubistvo kucijakaiverenice

Slovačko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe osumnjičene za ubistvo istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove 21. februara 2018. godine.

Među četiri optužene osobe je i navodni organizator ubistva, biznismen Marjan Kocner, koji je dugo bio osumnjičen za umešanost u taj zločin. Kocner je preduzetnik sa političkim vezama, koji je bio glavna tema Kucjakovog izveštavanja o korupciji i kronizmu, a za koga tužilaštvo veruje da je naručio ubistvo.

Tri osumnjičena, uključujući Kocnera, izjasnila su se da nisu krivi, dok je četvrti priznao da je pucao na Kucijaka, a peti da je pomogao u ubistvu.

Tužioci su ranije naveli da je za ubistvo Kucijaka i Kušnirove plaćeno 70.000 evra. Ovaj slučaj ubistva izazvao je masovne proteste u Slovačkoj i političku krizu koja je dovela do pada vlade Roberta Fica i smenjivanja direktora policije. llll

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Alo     Strana: 3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Marko, ne laži, daj ostavku!

Bastać se za šverc deviza sramno vadi na bolesnog druga

Marko, ne laži, daj ostavku!

Koliko para Marko Bastać ima u inostranstvu i ko to fmansira opoziciju u Srbiji najčešća su pitanja na vest da je Marko Bastać, potpredsednik Stranke pravde i slobode, na čijem je čelu Dragan Đilas, pokušao da unese u zemlju više para od zakonom dozvoljenih 10.000 evra, te je kod sebe imao vrtoglavih 12.750 evra i 81.000 dinara.

Dok se Bastać pere, navodeći da je novac namenjen bolesnom prijatelju, simpatizeri opozicije mu poručuju da mu ne veruju, traže njegovu ostavku i tvrde da je ovo kraj njegove političke karijere.

- O čemu vi pričate? Prebacujete na emocije ono što je svaki građanin u obavezi da zna, a posebno neko ko je na javnoj funkciji. Klasičan šverc u kojem ste uhvaćeni - bio je jedan od komentara Bastaćevih pratioca na Tviteru, kada je političar pokušao da se izvadi pravdajući se da je pare nosi za bolesnog druga.

Narodni poslanik Dragan Šormaz je za „Alo!” poručio da su Bastaćeva pravdanja bedna.

- Interesantan je taj dečko, ima potencijal, nije ni čudo što ga je Đilas prisvojio! Mada, ovo su sitni novci u odnosu na ono na šta mu je predsednik stranke navikao. Možete samo da zamislite koliko bi puni novca bili njegovi koferi da se kojim slučajem domogne ministarskog mesta u Đilasovoj vladi! Šalu na stranu, njegovi odgovori su bedni! - kazao je on i dodao da to govori i o karakteru Marka Bastaća.

- Za novac nije morao da ide u Dubai - mogao mu je biti uplaćen na račun u banci, lako bi opravdao poreklo i namenu tog novca kao funkcioner koji je po zakonu morao da potpiše novi ugovor, kako bi Agencija za borbu protiv korupcije to proverila. Imao je i mogućnost „Vestern uniona“, ali ne, on je otišao u Dubai! Sada ga sve treba pitati gde je odseo, koliko je platio hotel, koliko je platio avionsku kartu, ko mu je dao 12.750 evra. Na sve to mora da da odgovore - kazao je juče Šormaz. E. A.

Orlić: To i priliči Dilasovoj boluoieoti! Narodni poslanik Vladimir Orlić poručio je juče za „Alo!” da švercovanje deviza u potpunosti priliči Đilasovoj tajkunsko-lopovskoj bulumenti.

-Oni su i sami dokumentovali da jefinansiranje pomoću raznih crnih fondova bilo uobičajena stvar u njihovoj zajedničkoj stranci, još u vreme kada su svi zajedno bili na vlasti. Atefondovesu, kakosami usvojim nalazima kažu, punili iznudama, nameštanjem tendera i ugradnjom za procenat. Ne očekuje niko u Srbiji da su u međuvremenu promenili navike i način rada - rekao je on.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Blic     Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: ŽALBA POVERENIKU ZBOG TRGA REPUBLIKE

ŽALBA

POVERENIKU ZBOG TRGA REPUBLIKE

Podneo sam žalbu povereniku zato što u zakonskom roku nisam dobio

odgovor u vezi sa obnovom Trga

Nadležna služba nije mi odgovorila u zakonskom roku na zahtev da mi dostave sve podatke u vezi sa javnom nabavkom za obnovu Trga republike u Beogradu. Zato sam podneo žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. To je samo nastavak procedure koju smo predsednik opštine Stari grad Marko

Bastać i ja započeli pre više od 20 dana.

Poverenik ima određeni rok u kome treba da odgovori i da ispita pomenuti slučaj, kao i da na podnetu žalbu dobije sve podatke u vezi sa javnom nabavkom izgradnje i rekonstrukcije Trga republike i sve pripadajuće troškove koje idu uz to. Očigledno postoji problem sa nabavkom na koju je potrošeno 12 miliona evra.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Danas     Strana: 19

Rubrika: Novi Sad / Hronika

Autori: Z. Radovanović

Teme: Korupcija

Naslov: Bumbar i dugovi za struju

Predizborni sukobi vodećih naprednjaka u Kragujevcu

Bumbar i dugovi za struju

Kragujevac - Navodno se već nekoliko meseci rade istraživanja javnog mnjenja u Kragujevcu o tome ko bi među naprednjacima bio prihvatljiv Kragujevčanima kao kandidat za gradonačelnika.

Tokom leta to je bio Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra, kojem je ipak popularnost značajno opala nakon nedavnih hapšenja, zbog kompcije njegovih saradnika u toj zdravstvenoj ustanovi. Poslednje istraživanje pokazalo je da je narodni poslanik Goran Kovačević sa oko 20 procenata pozitivnih poena značajno ispred dragih fimkcionera SNS. Svi ostali funkcioneri SNS u Šumadiji, uključujući i gradonačelnika Radomira Nikolića navodno imaju ispod deset odsto podrške Kragujevčana.

Da ovo istraživanje nije uzalud svedoči zagrevanje untarstranačke predizborne atmosfere, u prevodu - borba za fotelje. Najpre je jedan prestonički list elaborirao za kragujevačku čaršiju relativno staru špekulaciju, prema kojoj je porodici Gorana Kovačevića, narodnog poslanika SNS i savetnika u EDB „Centar“ u Kragujevcu, „otpisan dug za stmju od 1.623.709 dinara", i to „nakon što je postao savetnik" u šumadijskoj fUijali EPS-a. Tekst o dugu Kovačevićeve porodice nastao je, kako je navedeno, na osnovu informacija grupe zaposlenih u filijali EPS-a.

Kovačević je odmah reagovao i negirao da je bilo šta od objavljenog tačno, uz tvrdnju da nikada nije živeo na adresi na kojoj je nastao dug, kao i da je „laž da je tekst iniciran od strane zaposlenih u ED Centra u Kragujevcu i da ga je samostalno pisala novinarka koja ga je potpisala“.

- Istina je da je idejni kreator izvesni Bumbar, kome će želja da bude gradonačenik Kragujevca ostati neostvaren san, napisao je Kovačević u odgovoru listu, koji je pod naslovom „U Kragujevcu počela prljava kampanja“, preneo lokalni portal, čija se adresa ne zna, ali za koji se pretpostavlja da je pod kontrolom lokalnog SNS, ili dela uticajnijih naprednjaka.

U SNS-u koja u Kragujevcu godinama nema gradski odbor već funkcioniše na nivou povereništva, prema informacijama iz te stranke, mesecima već traju sukobi međusobno suprostavljenih straja i funkcionera, te su tako već duže „u klinču“ i poslanik Kovačević i stanoviti Bumbar. S približavanjem izbora na svim nivoima, intezitet sukoba se očito pojačava.

Ali, ko je stanoviti Bumbar? Glas Šumadije je istražujući Kovačevićevu poruku, uspeo da sazna da je to, gotovo izvesno, „konspirativni" partijski nadimak Vladice Stanojevića, direktora Zavoda za zbrinjavanje odraslih „Male Pčelice" u Kragujevcu, a koji je u svim dosadašnjim „smenama“ Radomira Nikolića, pored Veroljuba Stevanovića, pominjan kao njegov mogući naslednik.

Vladica Stanojević, je u izjavi za naš list rekao da je „protiv kriminala i korapcije“, te da „pe podržava neplaćanje struje“ bilo ko da je u pitanju, ali da je glupost to što njega petljaju u tu afera.

- Naravno da ne podržavam da se bilo kome otpiše dug za struju od 1,6 miliona dinara. Ne podržavan ni sud koji je presudio da se taj i toliki dug otpiše, ali najveća je glupost što mene dovode u vezu sa tom pričom. Tu stvar su, koliko sam video iz medija, pokrenuli radnici EPS-a, a iz objavljene dokumentacije video sam da su podaci o dugu tačni, rekao je našem listu direktor zavoda „Male Pčelice" Vladica Stanojević.

  1. Radovanović

Veroljub Stevanović najpopularniji?

Najveću podršku žitelja centra Šumadije prema pomenutom sondiranju javnog mnjenja, ima bivši gradonačelniki liderZajednoza Šumadiju Veroljub Stevanović, za kojeg bi navodno na lokalnim izborima glasalo znatno više Kragujevčana nego za bilo kog funkcionera SNS. Stevanovićje u naselju Male Pčelice najavio predizbornu kampanju za lokalne izbore. On će na predstojeće izbore da izađe sa liderom stranke Bolja Srbija i predsednikom SOTopola Draganom Jovanovićem koji je nedavno priznao da se „prevario kada je podržao Radomira Nikolića".

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Danas     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: R. Balać

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Crta: Moguća dva postupka protiv Mirovića

Crta: Moguća dva

postupka protiv Mirovića

Novi Sad - Nevladina organizacija Crta podnela je u petak krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih sredstava u stranačke svrhe. Mirović je, naime, sam priznao da je lično on u decembru prošle godine slao vozača u službenom vozilu (škoda superß) Pokrajinske vlade u Lučane, na dan izbora.

„Službeno vozilo Pokrajinske vlade bilo je u Lučanima po mom nalogu, čuo sam da Đilas deli ogroman novac, 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije, pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno. Na sreću, ispostavilo se da nije tačno“, rekao je za N1 Mirović.

Pavle Dimitrijević iz Crte potvrdio je za Danas da su u petak poslali krivičnu prijavu protiv Mirovića Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. „Živo me zanima da vidim šta će tužilaštvo da preduzme tim povodom. Interesantno je jer je Mirović sam istupio i priznao krivično delo“, rekao nam je Dimitrijević.

A šta će tužilaštvo da preduzme pitali smo rukovodioca Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu Vidaka Dakovića. On kaže da im prijava Crte još nije stigla. „Još uvijekto nijesmo dobili, kada dobijemo i vidimo šta je, radićemo kao po svakoj drugoj prijavi. Nemam informacija o tome za sada“, rekao je za Danas Daković.

Pavle Dimitrijević je potvrdio da je Crta podnela prijavu i Agenciji za borbu protiv korupcije. „Agencija za borbu protiv korupcije može da pokrene paralelni postupak u smislu utvrđivanja da je Mirović prekršio član 29 stav 2 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i da preporuči pokretanje prekršajnog postupka. To je onda potpuno nezavisan postupak od ovog što je u tužilaštvu. To su dve odvojene stvari. Zbog toga smo mi i Agenciji poslali prijavu“, rekao je Dimitrijević.

On dodaje da se kod ranijih prijava Crta nije ni obraćala Agenciji jer su to bile krivične prijave protiv N. N. lica pošto nije bilo poznato ko je potpisao naloge za korišćenje službenih vozila. „U ovom slučaju Mirović je sam priznao da je on naložio vozaču da sa službenim vozilom pokrajinske administracije ide u Lučane za vreme izbora u decembru prošle godine“, kaže Dimitrijević.

  1. Balać

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Lidija Valtner

Teme: Korupcija

Naslov: Politički autsajderi bi mogli da pokrenu lavinu

NAŠA PRIČA: Jesmo Hu situaciji raspada režima i šta će biti iskra koja će zapaliti vatru

Politički autsajderi bi mogli da pokrenu lavinu

Beograd - lako predstavnici opozicije govore da se režim raspada, i da se zato i teror povećava, te da se građani zagrevaju za rušenje režima oko kojeg se steže obruč i sve može biti iskra koja će zapaliti vatru, realnost je takva da je proteklih meseci u glavnom gradu, ali i širom Srbije, bilo situacija zbog kojih se „žito nije zapalilo", poput radova na beogradskom Trgu republike, pucanja cevi u glavnim gradskom ulicama, blokada zgrade Rektorata, izgradnje malih hidroelektrana, vređanja porodice čiji je član poginuo u fabrici „Milan Blagojević“, seksualno uznemiravanje žena od strane gradskog čelnika u Brusu, hapšenje uzbunjivača koji je ukazao na korupciju....

U takvoj situaciji, postavlja se pitanje hoće li se građani, osim na društvenim mrežama, probuditi zbog nekog velikog problema poput eventualnog Vučićevog iskoraka u rešavanju pitanja Kosova ili će kap koja će preliti čašu biti neka sitnica poput promocije knjige zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas kaže da bi voleo da može da deli optimizam pojedinih opozicionih kolega.

- Ali činjenica je da je postoji ozbiljna kriza, a da je režim samo produbljuje time što ne želi da prizna njeno postojanje. Kad imate velike tenzije, dovoljna je bilo kakva varnica da se razbukti požar. U principu, nikad se ne zna kada i šta može biti okidač. Ali mislim da i deo opozicije previše često i euforično najavljuje i objavljuje te „dane D“ - i kad za to ima i kada nema osnova, čime samo dodatno smanjuju šansu da se takva eksplozija bunta zaista i dogodi - navodi Vukadinović.

Politikolog Nikola Mladenović za Danas kaže da su ideje da se sadašnja vlast nalazi na ivici pada posledica želje da se obodre aktivisti opozicionih stranaka.

- Njima se možda kratkoročno može podstaći učešće građana u opozicionim dešavanjima, ali je pitanje da li im ovakve poruke u dužem roku pomažu, pogotovu s obzirom na i dalje prilično stabilne procene podrške birača. Poruke mogu da deluju nerealno i da doprinose razočarenju birača kada se često eksploatišu - ukazuje on. Kako dodaje, do sada je u javnosti bilo više tema koje su mogle da budu okidač za građanski aktivizam, u koje spadaju slučajevi moguće korupcije na visokom nivou, nasilja i slabosti državnih institucija.

- Očigledno da postoji značajan deo birača koji su nezadovoljni stanjem u Srbiji i koji ovo iskazuju. Međutim, primetno je i da nijedna politička grupa nije uspela da ih okupi i da se postavi kao alternativa sadašnjoj koaliciji na vlasti. Građani koji su protestovali u protekloj godini velikim delom nisu poklonili poverenje ni opozicionim strankama. Stoga bi njima bilo korisno da, ukoliko žele da se politički nadmeću, razmotre ozbiljnije kadrovske, organizacione i programske promene - kaže Mladenović.

Prema njegovim rečima, više se ne postavlja pitanje kakav je karakter tema koje mogu da izazovu sadašnju vlast, jer su već mnogobrojne bile prisutne u javnosti.

- Najvažnije je ko je njihov nosilac. Ovo bi mogli da budu politički autsajderi. U svetu su u proteklim godinama birači u mnogim slučajevima birali autsajdere, a tradicionalne stranke su često u problemima i opadanju. Tramp u SAD, Kure u Austriji, Džonson u UK, u skorije vreme Zelenski u Ukrajini - ovo su neka nova lica koja su svojom nekonvencionalnošću privukla birače. U Srbiji su protesti „Jedan od pet miliona“ u naponu snage bili organizovani upravo od autsajdera, a sličnu reputaciju su imali i lideri nekih pokreta u proteklim godinama. Nije važno odakle dolaze, mada je verovatnije da su urbani centri mesta za nešto slobodnije bavljenje politikom, a prvenstveno prestonica - smatra naš sagovornik.

Kako zaključuje, stranke sa dosadašnjim akterima teško da mogu da unaprede podršku koju su izgradile, čak i sa mnogo povoljnijom medijskom situacijom, jer one do sada nisu uspele da ubede birače da su po obrascu vođenja, političkim idejama i spoljnoj politici dovoljno različite biračima da bi ih podstakle da se više angažuju.

Lidija Valtner

  • Vukadinović: Deo opoziđje

previše često i euforično najavljuje i objavljuje te „dane D“

  • Mladenović: Građani u protestu

protekle godine nisu poklonili poverenje ni opozicionim strankama

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: Jasmina Lukač

Teme: Korupcija

Naslov: Zabrinut i nesretan

JASMINA Lukač

Zabrinut i n

Predsednik Vučić ni sada, kao ni u prethodnom političkom životu, kao radikal, nije pokušavao da građane ubeđuje razumom, već samo osećanjima. Tako i sada on podastire u svakodnevnim dugim televizijskim obraćanjima svoj psihički život, kako bi se gledaoci poistovetili i uživeli, i kako bi se rukovodili stomakom, a ne glavom.

Ovih dana je predsednik zabrinut i nije srećan, što za sebe može da kaže gotovo svaki odrasli stanovnik Srbije. I nepoverljiv je. Saveznike (Dačić, Ljajić, Popović) je otpisao odavno, ali nije zadovoljan ni sa 80 odsto SNS-a. Procenjuje da je toliki deo njegove ogromne partije uplašen od strane opozicije. I to toliko uplašen da se ne usuđuje ni da brani Nebojšu Stefanovića od afere preprodaje oružja na štetu države. Kada Vučić iskreno prizove ta osećanja, bolje i od profesionalnog glumca, tu mu ni Sergej Trifunović nije dorastao, svako pozivanje na stvarnost bledi. Jer, kome treba stvarnost spram takve epske drame - koga briga, sem na nivou doskočice, kako je Vučić pre sedam godina, kada je izbila afera „aflatoksin - otrov u mleku" padao u vatru i osvetničku Ijutnju.Te obećavaoda on nikada neće štititi svoje Ijude umešane u kriminal i korupciju samo zato što su njegovi, kao što su radili tadićevci i „žuti".

Srpska napredna stranka ovih dana obeležava 11 godina postojanja i to za 80 odsto njenih članova pokolebane vernosti Vučićjeverovatnou pravu. Ali, nisuoni pokolebani zato što su uplašeni od opozicije, nego od njega i od toga naštaje svespremno onih 20 odsto. Pokolebani dovoljno da neće da budu saučesnici jedne

grupe koja se toliko obogatila da je po imetku dosegla globalnu planetarnu elitu. Jer pripadnicima te elite ne treba država Srbija, oni poput Stanka Subotića, mogu sebi da priušte švajcarsko državljanstvo. Ne treba im školstvo Srbije, a ni zdravstvo, uostalom i decu će dobiti u inostranstvu kao Ana Brnabić i Milica Đurđić.

Najmanje im treba opozicija da im remeti poslovne planove, vezane za političke dogovore. Ali, svima u Srbiji van globalnih dobitnika okupljenih u vrhu Vučićeve stranke, sirotinji i narodu koji žive od svog rada i kojima je država potrebna, njima je isto tako potrebna i opozicija. Potrebnojeda postoji organizovana snaga spremna da se suprotstavi, kad globalni bogataši nasrnu na sve što još dosad nisu preprodali i iscrpli. Čak, iako su slični globalni bogataši u opoziciji, sukob dve grupe različitih interesa, i dalje daje narodu neku šansu. Da nije bilo opozicije koju je učvrstio i podigao Dragan Đilas, makar samo time što je umeo da organizuje kamion sa ozvučenjem za proteste svake subote, da li bi bilo uzbunjivača za Krušik i afere preprodaje oružja?

Srpska napredna stranka ovih dana obeležava 11 godina postojanja i to za 80 odsto njenih članova pokolebane vernosti Vučić je verovatno upravu

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: Vesna Andrić Vuk Jeremić

Teme: Korupcija

Naslov: VELJANOVSKI: Vlast pravi dimnu zavesu za slučaj Mali

Još nije formirana stručna komisija za ispitivanje optužbi za plagiranje na račun profesorke Danice Popovič, saznaje Danas

VEUANOVSKI: Vlast pravi dimnu zavesu za slučaj Mali

Clanovi Nastavno-naučnog veća Ekonomskog fakulteta uopšte se nisu izjašnjavali o pokretanju postupka za utvrđivanje plagijata protiv profesorke Danice Popović (na fotografiji)

Beograd - Članovi Nastavnonaučnog veća Ekonomskog fakulteta uopšte se nisu izjašnjavali o pokretanju postupka za utvrđivanje plagijata protiv profesorke Danice Popović, kako to tvrde tabloidi, ali i podnosilac zahteva student Aleksandar Jakšić. Namerno plasirane neistine očito imaju za cilj da unapred osude Danicu Popović, i to pre nego što je formirana stručna komisija koja treba da ispita ceo slučaj.

0 njenoj eventualnoj odgovornosti nije se izjašnjavala ni Etička komisija Ekonomskog fakulteta. Naime, propisi predviđaju da je u slučaju optužbe za plagijat Etička komisija dužna da zatraži formiranje stručne komisije, što je i urađeno, u zahtevu upućenom dekanu Ekonomskog fakulteta. Kako saznajemo, on je na sednici NN veća predložio dva člana ispred te visokoškolske ustanove koji treba da uđu u sastav stručne komisije i o tome su se glasanjem izjasnili članovi Veća. Velika većina je taj predlog podržala, dok je mali broj članova bio protiv Š uzdržan. U tabloidima je, međutim, plasirana neistina da je 75 od 80 članova Veća tražilo da se kazni profesorka Popović.

Prema saznanjima Danasa, stručna komisija još nije formirana, jer se čeka da jednog člana imenuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Savet je, kako je Danas ranije pisao, prvobitno predložio Slobodana Markovića sa Pravnog fakulteta, ali je nakon primedbi da je blizak prijatelj Danice Popović, od toga odustao.

Podnosilac zahteva Aleksandar Jakšić, student Ekonomskog fakulteta u Beogradu, svoju tvrdnju o profesorki Popović izneo je i tokom prekjučerašnjeg gostovanja u emisiji televizije Pink. On je, podsetimo, svojevremeno strogo ukoren u disciplinskom postupku na fakultetu zbog insinuacija da profesorka Popović prodaje ocene. Tokom svog nastupa u emisiji „Hit tvit“, međutim, osvrnuo se i na biografije univerzitetskih profesora Dušana Teodorovića i Raše Karapandže.

Jakšić je naveo da u Teodorovićevoj zvaničnoj biografiji stoji da je on Saobraćajni fakultet napustio usled neslaganja sa tom institucijom. Međutim, on je istakao da je došao do dokumenata koji pokazuju da je Teodorović otpušten zbog izostajanja sa posla, pošto je otišao u SAD a da nije obavestio fakultet.

- Isti taj akademik 2003. godine šalje zahtev za zasnivanje radnog odnosa gde navodi da je odnos na fakultetu prestao nezavisno od njegove volje... Dekan od ministra traži mišljenje da li je u obavezi da vrati Teodorovića na posao. Pomoćnica ministra Srbijanka Turajlić šalje dopis Saobraćajnom fakultetu da, ukoliko je Teodorović poslao zahtev u zakonskom roku, može se vratiti na fakultet, što je i učinio. Dakle, vratio se na fakultet bez konkursa. Takva osoba meni drži predavanja o akademskoj čestitosti i govori o tome da je narušena autonomija univerziteta, a ovim je defakto poništena autonomija univerziteta-kazaojejakšić.

Profesor Teodorović nije želeo da komentariše navode kojejeizneojakšić.

- Ne komentarišem tabloide. Ne gledam ih, a ni čitam. Taj svet za mene ne postoji. To što oni rade nije novinarstvo, kazao je Teodorović.

Govoreći o doktorskom radu profesora Raše Karapandže, Jakšić je istakao da on ne ispunjava formalne uslove za tu akademsku titulu. Naime, on je istakao da se Karapadžina disertacija sastoji od tri eseja iz finansijske ekonomije.

- Univerzitet u Beogradu i u Pompeu Fabri to dozvoljavaju, ali uz dva uslova. Prvi je kvalitativni: mora postojati logička povezanost između radova, a drugi uslov, koji je i ključni, kaže da u tim situacijama morate biti prvi autor u svim radovima - naveo je Jakšić pokazujući sva tri rada iz kojih se vidi da Karapandža nije prvi autor ni u jednom od njih. U toku jučerašnjeg dana nismo uspeli da stupimo u kontakt sa profesorom Karapandžom.

I on i profesor Teodorović su, podsetimo, bili među najglasnijim kritičarima doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog tvrdeći da se radi o plagijatu. Upravo ova okolnost, smatra Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i član Građanskog demokratskog foruma, razlog je zbog kojeg se student Jakšić javno havio njihovim biografijama.

- Student Jakšić pokušava da predstavi sebe kao nekog ko se zalaže za zaštitu principa akademske čestitosti, ali njegovo gostovanje je pokazalo da je instruisan kako hi se stvorio privid ravnoteže sa slučajem Siniše Malog. Očigledno je da iza njegovog nastupa stoji Srpska napredna stranka, a da je cilj da se stvori dimna zavesa iza koje bi se sakrio slučaj Mali, kaže Veljanovski. On dodaje da će ta taktika zamene teza svakako imati efekta kod osoba koje se informišu putem televizije Pink, ali da će malo uticaja imati na „ope koji malo šire razmišljaju".

Vesna Andrić Vuk Jeremić

Teodorović: To što rade tabloidi nije novinarstvo

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: R.B.

Teme: Korupcija

Naslov: Na uvozu tekstila iz Turske utajili 440 miliona dinara

Istraga protiv 14 osoba zbogporeske utaje

Na uvozu tekstila izTurske utajili 440 miliona dinara

Novi Sad - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, u saradnji sa BIA, Poreskom policijom, Odeljenjem u Novom Sadu i Ministarstvom unutrašnjih poslova pokrenulo je krivični postupak i istragu protiv 14 osoba zbog osnovane sumnje da su neosnovanim iskazivanjem iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit oštetili budžet Srbije za 441.367.701 dinar, navodi se u saopštenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višemjavnomtužilaštvu u Novom Sadu.

Grupa 14 osumnjičenih terete se da su u periodu od 2017. godine do 2019. godine organizovali nabavku i prevoz tekstilne robe iz Turske u Srbiju, posredstvom privrednog društva sa sedištem u Srbiji, preko kojeg je potom vršena fiktivna prodaja te robe većem broju privrednih društava sa teritorije Srbije po cenama znatno nižim od uvoznih, iako je faktićki to privredno društvo istu robu prodavalo za gotov novac razlićitim fizićkim i pravnim licima, ćime su izbegavali plaćanje poreza, a za taj novac kupovali devize te se tereteiza„pranje"novca. R.B.

R.B.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Rodojub Šabić: Obradović je nesporno uzbunjivač

Rodojub Šabić: Obradović je nesporno uzbunjivač

Beograd - Prvi poverenik za informacije od javnog značaja u Srbiji, advokat Rodoljub Šabić, izjavio je za N1 da bez obzira da li radnik „Krušika" Aleksandar Obradović ispunjava formalne uslove da bude uzbunjivač, u zakonimajasno stoji da odavanje informacija klasifikovanih kao tajna, a kojima se prikrivaju nezakonite radnje, nisu odavanje tajne.

Šabić je u Danu uživo TV N1 istakao da strogo formalno samo sud može da pruži validan odgovor da li je Obradović uzbunjivač ili ne, ali je podsetio i da zakon dozvoljava mogućnost tzv. eksternog uzbunjivanja, tj. direktnog obraćanja javnosti, bez prethodne interne procedure.

„Bio ili ne bio formalno uzbunjivač, oba zakona su izričita u pogledu da odavanje informacija koje su klasifikovane kao tajna, a kojima se prikriva nezakonita radnja, nije odavanje tajne“, podsetio je.

Šabić je istako da prema dokumentaciji koju je Obradović učinio dostupnom javnosti, firma koja se dovodi u vezu sa ocem ministra policije, ima povlašćen položaj među izvoznicima oružja. N1

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 1,9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: (Tanjug)

Teme: Korupcija

Naslov: Zbog pranja novca palo 11 osoba

Zbog pranja novca palo 11 osoba

HAPŠENjE U VIŠE GRADOVA SRBIJE

Zbog pranja novca

palo 11 osoba

Zbog sumnje da su u poslednje dve godine izvšili više poreskih krivičnih dela i pranje novca, policija je uhapsila 11 osoba u Subotici, Beogradu, Dobanovcima, Pančevu i Vranju.

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbedonosno-informativne agencije, a po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za suzbijanje korupcije, uhapšeno je 11 lica zbog sumnje da su od 15. oktobra 2017. godine do 15. oktobra ove godine izvršila krivična dela neosnovanog iskazivanja iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit od preko 542 miliona dinara i pranja novca u iznosu od preko 441 milion dinara.

U toku postupka privremeno je oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alkoholnog pića kao i određeni iznos deviza.

Vrednost privremeno oduzete robe, koja je prebačena u magacine Poreske uprave, iznosi oko 103 miliona dinara.

Osumnjičeni su iskoristili jedno privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su, zatim, nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima-fizičkim licima, za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog poreza na dodatu vrednost.

Potom su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, u svojim poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali „fantom i peračkim” preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju.

Na taj način su, kaže se, izvršili neosnovan povraćaj PDV-a u iznosu većem od 542 miliona dinara.

Osumnjičeni su izvršili i krivično delo pranja novca, tako što su, navodi se u saopštenju, neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost u ukupnom iznosu većem od 441 milion dinara, za koji su, kaže se, znali da je ostvaren nezakonito, na osnovu lažnih poreskih prijava iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviza i uplaćivali drugim privrednim društvima.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu predati Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za suzbijanje korupcije.

(Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Informer     Strana: 1,4,5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PROFESORKA Danica Popović JE PLAGIJATOR

  • Popovićeva objavila dopunjeno izdanje udžbenika 'Međunarodna ekonomija' u kom je plagirala prevod kolege Stojana Babića, koji je umro u septembru 2018. • Profesorka obrisala dokaz da je Babić radio na knjizi

Danica Popović, profesorka na Ekonomskom fakultetu, zloupotrebila je autorska prava i u knjizi „Međunarodna ekonomija" potpuno plagirala prevod čiji je autor njen pokojni kolega Stojan Babić. Tako je sama sebi na kriminalan način pribavila veliku finansijsku korist i oštetila porodicu pokojnog profesora.

Ovo tvrdi jedan od najboljih studenta Ekonomskog fakulteta Aleksandar Jakšić. Jakšić, koji je pažnju javnosti skrenuo gostovanjem u emisiji „Ilit Tvit“, podneo je Edčkoj komisiji fakulteta zahtev za utvrđivanje plagijata i zloupotrebe autorskih prava protiv Popovićeve i njene asistentkinje Jelene Rašković. Zahtev je prihvaćen i pomenuta komisija je naložila Nastavno-naučnom veću da pokrene postupak utvrđivanjaplagijata.

Sitne korekcije

Jakšić kaže da se profesorki Popović stavlja na teret da je sa svojom asistentkinjom prilikom objave dopunjenog izdanja udžbenika „Međunarodna ekonomija" autora Dominika Salvatorea zloupotrebila i plagirala Babićev prevod. Etička komisija utvrdila je da se do prošle godine koristio udžbenik u čijem se predgovoru navodi da je prvih 11 poglavlja preveo Babić, apreostalih deset Popovićeva. Njih dvoje su bili i redaktori udžbenika. Međutim, početkom ove godine objavljeno je dopunjeno izdanje istog udžbenika, ali je Babić iz njega

potpuno izbačen kao prevodilac i redaktor!?!

i Da skandal bude potpun, gotovo kompletan sadržaj udžbenika

ostao je identičan prethodnom izdanju, uz tek male promene redosleda reči ili korišćenje sinonima, što ukazuje da je reč o plagijatu.

- Dostavio sam čvrste i utemeljene dokaze. Uporediosam oba udžbenika. Radi se o gotovo

identičnim knjigama. U većini slučajeva promenjep je samo redosled reči u rečenici i korišćeni su sinonimi kao

što su „međunarodna trgovina" i „teđunarodna razmena", pri čemu je u nekim delovima udžbenika preklapanje između 60 i 70 odsto. Očekujem da ćefakultet izreći najstrožu kaznu za gospođu Popović, a to je javna osuda i udaljavanje sa fakulteta - objašnjava jakšić.

Profesorka Danica Popović, na drugoj strani, ističe da su optužbe za plagijat politički obračun po udbaškim metodama.

- Student Aleksandar se čak hvalio kako je bliski rođak Bate Gašića (Bratislav, direktor BIA, prim. aut.) i da ima bliske veze sa Vučićem. Ovde je reč o odmazdi zbog optužbi koje sam iznela na račun doktorata ministra finansija Siniše Malog i ocene da je reč o plagijatu - naglašava Popovićeva, koja je u nedelju uveče bila gost emisije „Utisaknedelje“ Olje Bečković.

Odgovarajući na njene optužbe, Jakšić kaže da nema veze sa direktorom BIA, niti sa predsednikom republike.

- Apsolutna je laž da sam rođak Gašića. Nismo rođaci, nikada se nismo ni sreli, baš kao što nemam nikakve veze ni sa predsednikom Vučićem... Ali kada profesorka Popović tu laž koristi kao glavni argument u odgovoru na moje dokazane optužbe, onda to mnogo govori i o meni i o njoj - kaže Jakšić. Pare, pare, pare

Mario Spasić iz Saveta za monitoring ocenjuje da Popovićeva napada neistomišljenike.

- Izgledadajenjenciljdapo svaku cenu, pa makar otimala rad mrtvog kolege, sebi omogući finansijsku korist. Jadno ibedno - zaključuje Spasić. E. I.

moj

ALEKSANDAR MARKOVIĆ POSLANIKSNS

Umesto da iznese argumente, Popovićeva pokušava da prikaže da je student Jakšić pripadnik SNS.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Kurir     Strana: 12

Rubrika: Vesti

Autori: V.T.

Teme: Korupcija

Naslov: OJadili državu za 103 miliona dinara

Ojadili državu za 103 mlllona dinara

Policija je uhapsila 11 osoba zbog sumnje da su u poslednje dve godine izvršili više poreskih krivičnih dela i oštetili državu za oko 103 miliona dinara na teritoriji Subotice, Beograda, Dobanovaca, Pančeva i Vranja.

Kako saznajemo, oni su u svojim poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali „fantom i peračkim" preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama.

- U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije MUP i Bezbednosno-informativne agencije, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva iz Novog Sada, uhapšeno je 11 osoba zbog sumnje da su od 15. oktobra 2017. do 15. oktobra ove godine,izvršili krivična dela neosnovanog iskazivanja iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit od preko 542 miliona dinara i pranje novca u iznosu od preko 441 milion dinara. Takođe, privremeno je oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alko-

holnog pića, kao i određeni iznos deviza. Vrednost privremeno oduzete robe iznosi oko 103 miliona dinara - rekao je izvor i dodao: - Uhapšeni su iskoristili privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, frzičkim licima za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog poreza na dodatnu vrednost. B. T.

V.T.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Kurir     Strana: 1,2,3

Rubrika: Vesti

Autori: Silvija Slamnig

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: BASTAĆU, ODAKLE TI OVOLIKE PARE?!

Sumnjivo U izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije piše da Bastać „nema štednju u zemlji i inostranstvu', pa se postavlja pitanje porekla nove;

SILVIJA SLAMNIG

Poslednji prekršaj Marka Bastaća, potpredsednika Stranke slobode i pravde - unošenje u zemlju iz Dubaija više novca nego što je zakonom dozvoljeno, samo je kap koja je prelila čašu i potvrdila da mu nije mesto u politici, ocenjuju sagovornici Kurira.

Naime, predsednik opštine Stari grad i blizak saradnik Dragana Đilasa ni juče nije objasnio poreklo 12.750 evra i 81.000 dinara (ukupno 13.440 evra) koje je nelegalno prenosio iz Dubaija, a na konferenciji koja je bila zakazana uopšte se nije pojavio. U izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije piše da „nema štednju u zemlji i inostranstvu“, a na Tviteru je napisao da je „novac nosio prijatelju koji ima životni problem“ i da nije znao koliki je limit. Ovo objašnjenje nisu prihvatile čak ni njegove pristalice, pa su ga prozivali na društvenim mrežama.

Osnivač Centra za vladavinu prava Ivan Ninić kaže za Kurir da je Bastać dužan da objasni poreklo novca.

- Bastać nije neuki građanin ili turista, već nosilac javne funkcije koji je podležan strogoj kontroli i na koga se primenjuje poseban zakon. Osim redovnog carinskog postupka koji vodi prekršajni organ paralelno sa tim sadaje na potezu Agencija za borbu protiv korupcije. Dužna je da pokrene vanrednu kontrolu imovine i prihoda i utvrdi odakle mu tolika količina keša i zašto novac nosi u prtljagu iz Dubaija. Poreklo tog novca je najveća misterija, ali ako transakcija ne ide preko računa, onda je to u praksi jedan od indikatora za pranje para-rekaojeNinić.

Krivična prijava

Ovaj skandalnijejediniußastaćevoj karijeri, podsećaNenadßorović, odskoro član SNS j i dugogodišnji funkcioner Demokratske stranke.

> ISKORISTIO DS, PA GA NAPUSTIO Na izborima u aprilu 2016. bioje nosilac liste DS „Čuvari Starog grada". Izabran je tajnim glasanjem za novog predsednika opštine Stari grad. Iste godine u decembru napustio je DS.

> NA SVOJU LISTU STAVIO FAMILIJU Na listi DS u Starom gradu bili su i Bastaćeva supruga, njena sestra, njegova sestra i njen suprug, zatimjedan rođaki majka njegovog kuma.

> KRIVIČNA PRIJAVA ZBGG MENICA

Komisija DS pokrenula je postupak protiv Bastaća zbog otkrića daje izdavao stranačke menice dok je račun bio u blokadi, i to na 1,2 miliona dinara. Optužen je daje ta sredstva koristio za svoju kampanju uopštini Stari grad.

> ČUPA ZNAKOVE, PRETI ŠAMARANJEM... Bastaćje sa svojim pristalicama svakodnevno stopirao radove na Trgu republike i izazivao incidente - ispred gradskih institucija donosio toalet-papir, zemlju i blato, učestvovao u paljenju knjige Gorana Vesića i pretio mu šamaranjem. | >ZADUŽIO SC „GALE MUŠKATIRGVIĆ" I SC„Milan Gale Muškatirović", kojim je doskoro gazdovala opština Stari grad, pretrpeoje ogromnu štetu, radnicima su kasnile plate, a naoravlieni su i milionski dugovi.

- Bastaćje 2014. godine dobio krivičnu prijavu od DS, čiji je tada bio član, jer je izdavao menice bez pokrića na oko

1,2 miliona dinara, dok je stranka bilaublokadi. Toga je obeležilo, on je čovek sklon kriminalnim radnjama, iskoristio je

DS, ruši po Beogradu, bacablato pred vrata institucija, preti šamaranjem... Svi takvi koji su uhvaćeni u kriminalnim radnjama ne bi trebalo nikada više da budu u politid! Skandalozno je što on takav glumi moral i pretenduje dabude gradonačelnik Š ministar - kaže Borović.

Od Bastaća se ogradio čak i jedan od lidera SZS Nebojša Zelenović.

- Gospodin Marko Bastać treba da odgovori na neka pitanja. Verujem da će naći razuman odgovor za to. On je ozbiljan čovek. Mora se dati odgovor na svako pitanje ako mislimo da radimo odgovorno posao - rekao je Zelenović.

Bastać ni juče nije odgovarao na pitanja o ovome, niti se javljao na telefon. Pokušali smo da dobijemo komentar od njegovog šefa u SSP Dragana Đilasa, ali je pitanje saslušala sekretarica, rekla da će mu preneti, ali odgovore nismo đobili.

Radoslav Marjanović, SNS

KO MU JE DAO KES U DUBAIJU štini grada Beograda Radoslav Marjanović kaže za Kurir da su Bastaćeva opravdanja „vređanje inteligencije građana"

- Pre svega bi morao da objasni ko mu je gotovinu dao u Dubaiju, kao i za šta je konkretno novac koji je pronađen kod njega u prtljagu namenjen. U nedostatku argumenata počeo je direktno i otvoreno da preti političkim neistomišljenicima šamaranjem i fizičkim obračunima. Svakom građaninu Starog grada jasno je da Bastać, baš kao i njegov šef Dragan Đilas, radi u I svom ličnom interesu - kaže Marjanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Politika     Strana: 3

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen programer koji bi mogao da otkrije pozadinu „Ibice”

Uhapšen programer koji bi mogao da otkrije pozadinu „Ibice”

Beč - Specijalno uspostavljen istražni tim „Ibica” obišao je jednog važnog svedoka u korupcionaškoj aferi koja je koštala političke karijere doskorašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnca Kristijana Štrahea, a koji bi navodno mogao otkriti ko stoji iza video-snimaka sa Ibice, preneo je Tanjug.

Kompjuteraš je zvanično uhapšen zbog posedovanja dečije pornografije, ali, kako prenose austrijski mediji, on je imao značajnu ulogu u snimanju videa s „Ibice”. Uhapšeni kompjuteraš, kako tvrdi bečki dnevnik „Esterajh”, imao je zadatak da „dotera” tehniku kako bi osigurao prenos višečasovnog „druženja” uz skrivene kamere na Ibici. „Bez njegovog stručnog znanja bi svaki server nakon par minuta prenosa video snimaka pao”, tvrdi neimenovani izvor lista.

Dnevnikukazujeda iza videa stoji grupa detektiva, bivših vojnika specijalne jedinice iz Srbije, agenti austrijske vojne obaveštajne službe, jedan bivši telohranitelj Štrahea i bečki advokat.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Politika     Strana: 1,4

Rubrika: Svet / Region

Autori: Dragan Vukotić

Teme: Korupcija

Naslov: Razočaran sam zbog odluke EU o Skoplju i Tirani

INTERVJU:

PETER ALTMAJER, ministar ekonomije SR Nemačke

Razočaran sam zbog odluke EU o Skoplju i Tirani

Drman Vukošić

Peteru Altmajeru, nemačkom ministru ekonomije i energetike, evropska štampa pripisuje ogroman uticaj u berlinskom establišmentu, i to pre svega u kabinetu Angele Merkel. Nazivaju ga „kancelarkinom desnom rukom”, a britanski „Ekonomist” ga je opisao kao „najmoćnijeg čoveka u Berlinu”. U intervjuu za „Politiku” uoči današnjeg dolaska u Beograd Altmajer ističe kako „perspektiva priključenja za zemlje zapadnog Balkana predstavlja izuzetnu priliku kao što je to prilika i za Evropsku uniju”. Dodaje: „Ovu priliku moraju da iskoriste obe strane. Stoga sam razočaran zbog odluke Evropskog saveta u pogledu Severne Makedonije i Albanije. U interesu je svih nas da celokupan zapadni Balkan bude uključen u EU.” strana 4

INTERVJU: PETER ALTMAJER, ministar ekonomije SR Nemačke

Razočaran sam zbog odluke EU o Skoplju i Tirani

Prepoznajete li, ipak, politički i ekonomski rizik za EU zbog mogućnosti da ovaj region ostane izvan EU i potpadne pod sferu uticaja nekih drugih globalnih igrača?

Zbog toga mi kao EU moramo da postanemo još vidljiviji u ovom regionu i da u još većoj meri intenziviramo već postojeće instrumente saradnje između EU i država kandidata. Približavanje Evropskoj uniji pritom za države kandidate ne znači i raskidanje političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa sa drugim državama.

Nedavno ste izjavili da je na Balkanu potrebno „uhvatiti se ukoštac sa korupcijom”, kao i da u ovdašnjim zemljama treba da postoji „vladavina prava”. Kako biste ocenili situaciju u vezi sa tim u Srbiji?

Srbija ostvaruje snažan napredak u oblastima privrede i izgradnje pravne države. Pored toga, i nastavak pomirenja između zemalja Balkana i intenziviranje regionalne saradnje predstavljaju neka od ključnih pitanja procesa pristupanja, koji mi, između ostalog, podstičemo u okviru Berlinskog procesa. Proces proširivanja EU ubuduće će se u još većoj meri orijentisati prema faktičkom napretku u oblastima borbe protiv kriminala i borbe protiv korupcije. Ali razgovori o priključenju obuhvataju i oblast dobre vladavine.

Početkom godine objavili ste „Nacionalnu industrijsku strategiju”, a naglasili ste i važnost podizanja industrijske konkurentnosti cele Evrope. Dokle se stiglo sa ostvarenjem te ideje? Nemačka ima snažne i uspešne industrijske temelje. Ali industrija može da bude garant blagostanja i ekonomskoguspehajedino ako ostane konkurentna - i to ne samo u evropskim, već i u svetskim razmerama. Zato su potrebni okvirni uslovi koji pogoduju inovacijama, a na njima, pak, počiva moderna industrijska politika. Iz tog razloga sam izneo predloge o nacionalnoj industrijskoj strategiji, a i na evropskom nivou sam se zalagao za izradu evropske industrijske strategije, koju novi saziv Evropske komisije sada želi da opredeli kao jedan od svojih prioriteta. Podrazumeva se da ka budućnosti okrenuta i održiva evropska industrija mržeDZCŠIRInese i blagostanju u Srbiji

Ukazujete na važiost brzog tehnološkog razvoja, pa ste jednom prilikom ocenili da ko god da kontroliše tehnologiju ima šansu da „preuzme predvodničku ulogu”, dok će „oni koji prespavaju taj proces postati radionica za druge”. Računa li Nemačka uopšte na mogući doprinos koji evropske zemlje koje nisu članice EU mogu da pruže kako bi pozicija kontinenta kao celine bila ojačana u vezi sa ovim pitanjem?

Moramo da osposobimo našu ekonomiju za digitalizaciju. U ovom globalnom svetu u kojem velika konkurencija potiče iz Kine ili iz SAD, to je moguće samo putem saradnje sa drugim zemljama, i to, kako unutar EU, tako i sa partnerskim zemljama izvan EU. Sa snažnijim usmeravanjem privredne politike na tehnologije budućnosti, za koje se zalaže predsednica vlade Ana Brnabić, Srbija u regionu prednjači kao dobar primer.

Neko bi rekao da sa velikim padom populacije i „odlivom mozgova” iz cele jugoistočne Evrope (uključujući Srbiju) ovom regionu neumitno preti sudbina da postane već pomenuta „radionica za druge”.:.

Nedostatak stručnih kadrova preti da preraste u ključni problem za mnoga preduzeća. I zato se zalažem za to da se dualno stručno obrazovanje osnaži kao alternativa koja je značajna koliko i studije. I preduzeća koja posluju u inostranstvu se žale zbog nedostatka stručnih kadrova. Stoga se angažujemo u okviru međunarodne saradnje u domenu stručnog obrazovanja, kako bismo podsticali stručno obrazovanje, a time i obrazovanje stručnih kadrova, između ostalog i u državama Balkana. Podršku u tom smislu pružaju naše privredne komore u inostranstvu kao centralne platforme u vidu konkretnih mera stručnog obrazovanja. A i povratnici koji su izvesno vreme radili u Nemačkoj i koji se potom vraćaju u svoj zavičaj svojim iskustvima, ali i kontaktima, mogu da daju impulse privredi u državama Balkana. f

Vumić: Nagrabusio je Altmajer, gnjaviću ga oko „Folksvagena” Vranjska Banja - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će iskoristiti današnji sastanak sa ministrom lrivrede Nemačke Peterom Altmajerom da ponovo pokuša da dovede „Folksvagen” u Srbiju, prenosi Tanjug.

„Daćemo sve od sebe da dovedemo 'Folksvagen’. Ali, ne bih da budim lažnu nadu. Borićemo se svim srcem, energijom i snagom”, rekao je predsednik i našalio se: „Spremamo se za tu posetu kao da Crvenoj zvezdi ili Partizanu u posetu dolazi Bajern... Nagrabusioje Altmajer koliko ću da ga gnjavim oko 'Folksvagena”, istakao je Vučić.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Politika     Strana: 20,21

Rubrika: Pogledi

Autori: Dr Danilo Vujičić *

Teme: Korupcija

Naslov: Uređena privreda podrazumeva i državni nadzor

Uređena privreda podrazumeva i državni nadzor

Dr Danilo Vujičić *

Najavljen je program investicija

za više godina, u vrednosti oko 12 milijardi evra. Da bi se tako značajan poduhvat pggo uspešnije ostvario, potrebno je blagovremeno doneti više sistemskih mera. Pomenućemo neke značajnije. Potrebno je utvrditi orijentacioni izbor prioriteta, sa naglaskom na povećano ulaganje domaćih investitora; pggo veća prerada domaćih sirovina i rudnog blaga; povećana finalizacija čelika i bakra, kao domaćih resursa i potreba; proizvodnja opreme za poljoprivredu, uključujući objekge tople i hladne prerade poljoprivrednih proizvoda; prerada sirove kože, kao potreba stočarstva i dela industrije; obnova proizvodnje hartije korišćenjem drveta mekih lišćara koje se planski uzgajaju i seku u sistemu hidrosistema DTD, imajući u vidu povećane potrebe hartije zbog zamene za plastičnu ambalažu, kao i drugih kapaciteta za koje resorna ministarstva utvrde orijentacione prioritete, kao pomoć investitorima u izboru predmeta investicija.

Propisima i povećanom saradnjom organa vlada i oppggina, potrebno je bolje urediti korišćenje lokacija u cilju pggo veće zaštite površina. Investitorima se često nude površine na slobodnom zemljippu, dok u mnogim mestima postoje preduzeća čiji je rad prestao iz tehnoloških i drugih razloga. Ako se ti kapaciteti ne mogu obnoviti, potrebno je iskoristiti njihove lokacije, na kojima većinom postoje priključci vode, struje i saobraćaja, a i deo objekata se racionalno može prilagoditi novim potrebama. Tako bi se čuvao deo zemljišta, kao dragoceni resurs za brojne namene. (Pre 30 godina, kad je razmatran prostorni plan Vojvodine, ustao je profesor Tihomir Vrebalov, i zavapio: „A šta ću ja orati?”).

Trgovina se ogrnula zavesom liberalizacije ponude i tražnje, pa često zanemaruje intereseostaleprivrede i društva. Uvozi se smrznuto meso iz stranih hladnjača za domaću potrošnju i preradu, bez dovoljno provere kvaliteta i roka trajanja u hladnjačama. Proizvođačima voća i povrća se nude niske cene, koje utiču na smanjivanje proizvodnje. Nekontrolisanom maržom, kupcima se nudi relativno visoka prodajna cena, što negativno utiče na potrošnju, pa dvojako negativno deluje na našu ekonomiju smanjuje proizvodnju i potrošnju.

Svaka uređena privreda podrazumeva i deo državnog nadzora, kao pravila ponašanja u praksi. Stoga, to kod nas treba poboljšati naročito u oblasti trgovine i suzbijanja sive ekonomije i korupcije.

Poodavno se u nas piše o lizingu radne snage, kao odnosu koji deluje uvredljivo i štetno za našu radnu snagu, povećava komfor poslodavaca i omogućuje da oko sto agencija živi od razlike u ceni po kojoj prodaju rad radnika i plaćaju te radnike. Imajući u vidu slabosti našeg sindikata, državni organi treba da propisima i kontrolom obezbede veću zaštitu radnih odnosa, u čemu lizingu radne snage ne može biti mesta.

Kao jednu od značajnih mera, koje treba bolje urediti za najavljeni program investicija, treba istaći sistem podsticaja za investitore. Delovanjem više uticaja na uništenje naše privrede, kao što su ekonomska blokada 1992, inflacija 1993, bombardovanje 1999, rasprodaja privatizacijom po sistemu iz 2000. godine, u našoj zemlji nastala je više-

godišnja ekonomska kriza, praćena visokim dugovima inostranstvu, niskim stepenom zaposlenosti stanovništva, gubicima u većem delu privrede i deficitom u budžetu države. Za promenu takvog stanja doneto je više mera, uvedena je i povećana kontrola budžetske potrošnje i propisano smanjenje penzija za vreme od 2015. do 2018. godine.

Kao značajna mera bilo je i okretanje stranim investitorima davanjem novčanih dotacija po broju zaposlenih do davanja lokacija bez naknade, poreskih i carinskih olakšica i slično. Rezultati nisu izostali i od relativno velikog broja investitora, bilo je samo nekoliko neuspešnih, u Pirotu, Somboru i slično („Politika”, 25. maja). Pomenute mere dovele su do sadašnjeg poboljšanja naše ekonomije, pa se mogu analizirati i mogućnosti da se sistemdotacija zamenizajedničkim ulaganjem sa investitorom. Novčana sredstva, vrednost lokacije, vrednost određenih prava i drugi oblici podsticaja, mogu se vrednosno iskazati kao nominalna vrednost konkretne investicije.

Odnosi po tom osnovu mogu se urediti ugovorom između investitora i davaoca podsticaja. Na primer, učešće uposlovnom rezultatu, postupaku slučaju prodaje kapitala investitora, prestanku poslovanja i slično. S obzirom na već postojeći broj stranih investitora i vrednost ulaganja, kao i očekivanja novih, uređivanje partnerskih odnosa po osnovu zajedničkog ulaganja, za nas može biti od velikog značaja.

U svetu i u nas bila je široko poznata praksa saradnje nazvana „džoint venčer” (engl. Joint ventures), što bi moglo biti i predmet dogovora sa dosadašnjim i sa budućim investitorima, kao što je sada uređeno sa privrednicima Kine za zajedničko ulaganje u industrijski park kod Beograda („Politika”, 4. oktobra). Činjenica je da je u praksi uočen nedostatak sistema davanja podsticaja i utvrđivanje kriterijuma za njihovo davanje, kao i nedovoljno određena nadležnost o odlučivanju po tom osnovu, što bi trebalo bolje urediti za najavljeni program investicija.l

*Doktor ekonomskih nauka,

Novi Cag

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Svedok     Strana: 1,14,15,16

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Od Karla Marksa do Kapitalizma!

Od iKaplalMarksa do kapit-alizma!

Izvršni odbor Međunarodnog mone-

tarnogfonda, koji predstavlja 189 zemalja članica, izabrao je 25. septembra, Kristalinu Georgijevu, kao jedinog kandidata, za 12. generalnog direktora MMF-a. Njen mandat će trajati pet godina, a formalno je počeo od 1. oktobra 2019.

Georgijeva nasleđuje Francuskinju Kristin Lagard koja odlazi na mesto predsednika Evropske centralne banke, prva je osoba iz istočne Evrope na čelu MMF-a od njegovog osnivanja. Bugarka je druga žena na čelu MMF-a, a do sada je Fondom rukovodilo pet Francuza, dvoje Šveđana i po ledan Belgijanac, Holanđanin, Nemac i Španac.

Generalni direktor je šef operativnog osoblja MMF-a i predsedavajući Izvršnog odbora. Generalnom direktoru pomažu četiri zamenika generalnog direktora u radu Fonda, koji svoje članstvo opslužuje sa osobljem od oko 2.700 zaposlenih iz preko 150 zemalja.

Fond čiju je palicu preuzela Georgijeva raspolaže sa kapitalom od 1,3 biliona (hiljadu milijardi) američkih dolara, što je 1,67 odsto svetskog BDP-a. Upisi nacionalnih kvota su centralni finansijski resurs MMF-a,koji čine 661 milijardu SAD dolara. Dva dodatna izvora za finansiranje, uključuju Novi aranžman za pozajmljivanje sa 253 milijarde SAD dolara i bilateralne ugovore o zaduživanju sa iznosom od 440 milijardi SAD dolara.

Šta Kristalina Georgieva namerava da uradi u svom mandatu, delom je istakla u izjavi datoj septembra ovde godine: „MMF je jedinstvena Institucija sa velikom istorijom i osobljem vrhunske klase. Dolazim kao čvrst vernik u svoj mandat, da međunarodnom saradnjom obezbedimo stabilnost globalnog ekonomskog i finansijskog sistema. Zaista, po mom mišljenju, uloga Fonda nikada nije bila važnija.

Velika je odgovornost biti na čelu MMF-a u vreme kada globalni ekonomski rast i dalje razočara, trgovinske tenzije postoje, a dug je na istorijski visokim nivoima. Kao što sam napomenula u svojoj izjavi Izvršnom odboru, naš neposredni prioritet je da pomognemo zemljama da smanje rizik od krize i da budu spremne da se izbore sa padovima. Ipak, ne bi trebalo da zaboravimo naš dugoročni cilj - podržati zdrave monetarne, fiskalne i strukturalne politike za izgradnju jačih ekonomija i poboljšanje života ljudi.

Za našu spremnost da delujemo, očuvanje finansijske snage Fonda je od suštinskog značaja, pa tako i jačanje

njegovih napora za nadzor i razvoj kapaciteta. Radeći sa svojim timom, moj cilj je da dodatno ojačam Fond čineći ga još perspektivnijim i pažljivijim prema potrebama naših članova."

Biografija: Zivot u međunarodnim organizacijama

Mnogi su bili iznenađeni činjenicom da je neko iz Bugarske imenovan na čelo ove velike međunarodne organizacije. Nameće se pitanje - ko je Kristalina Georgijeva?

Georgijeva je političar desnog centra koja je odrastala u Bugarskoj tokom komunizma, a svoju reputaciju je izgradila u Svetskoj banci. Ćerka je građevinskog inženjera a studirala je političku ekonomiju i sociologiju na Institutu za političke nauke „Karl Marks" u Sofiji. Po završetku studija 1976. godine dobila je stipendiju Britanskog kulturnog centra za studije na Ekonomskom fakultetu u Londonu, gde se prvi put susrela sa kapitalizmom. Poznata je kao direktna osOba, promoterka polne ravnopravnosti i borbe protiv klimatskih promena.

Georgijeva je bila je izvršni direktor Svetske banke od januara 2017. godine Od 2010. godine bila je u Evropskoj komisiji, služila je kao komesar za međunarodnu saradnju, humanitarnu

pomoć i krizne situacije, a zatim je radila kao potpredsednik za budžet i ljudske resurse.

Georgijeva ima doktorat ekonomskih nauka (sa tezom o zaštiti životne sredine i ekonomskom rastu u SAD) i magistrirala je iz političke ekonomije i sociologije na Univerzitetu za nacionalnu i svetsku ekonomiju u Bugarskoj, gde je i predavala od 1977. do 1991. godine.

Tokom osamdesetih bila je na postdiplomskim studijama u Londonskoj školi ekonomije i Masačusetskom institutu za tehnologiju, a u karijeri je napisala preko 100 akademskih radova i udžbenik iz mikroekonomije. Georgijeva je, između ostalog, po pozivu držala predavanja o razvojnim temama na MIT-u u SAD, Tsinhua univerzitetu u Kini, Jejlu, Harvardu, Londonskoj školi ekonomije, itd.

U Srbiji, Georgijeva je prvi put značajnije došla u žižu javnosti kada je 2016. godine učestvovala u trci za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (gde joj je jedan od protivkandidata bio i srpski predstavnik Vuk Jeremić), da bi na kraju to mesto pripalo Portugalcu Antoniju Guterešu. Ipak, njen angažman u vezi sa Srbijom datira dve godine ranije, pošto je kao visoki evropski funkcioner 2014. godine bila zadužena za upravljanje pomoći Srbiji zahvaćenoj velikim poplavama, kao i u pomoći Beogradu da pripremi apel za dobijanje milijardu evra strane pomoći.

Ove godine, Georgijeva je nakratko preuzela i upravljanje Svetskom bankom, od 1. februara do 8. aprila, kada je dotadašnji predsednikte institucije podneo ostavku, a pre nego što je američki predsednik Donald Tramp na tu funkciju

imenovao Davida Malpasa, funkcionera američkog ministarstva fmansija.

Izabranik Francuske i kandidat Evropske unije

Evropske vlade odlučile su početkom avgušta ove godine da Georgijeva, bude njihov kandidat za novog direktora MMF-a, najvažnije svetske fmansijke institucije, što je određeno iznenađenje. Nju je Evropska unija kandidovala, kao kompromisnog kandidata, posle sukobljenih mišljenja oko drugih kandidata i više krugova glasanja. Naime, ona je posle 12-časovne debate, u drugom krugu glasanja pobedila Holanđanina Jeruna Dajselbluma, pošto su se tri kandidata povukla iz trke.

Ipak, u glasanju nije ispoštovan uslov da ona dobije 55 odsto glasova vlada 28 država EU, koje zajedno imaju udeo od najmanje 65 odsto u njenom ukupnom stanovništvu.

Pošto Georgijeva ima 66 godina njena kandidatura i izbor, da direktor prvi put bude osoba koja nije iz jedne od tradicionalnih zapadnih zemalja, primorala je MMF na promenu pravila, koja zahtevaju da direktor u trenutku preuzimanja dužnosti ima manje od 65 godina, i da na toj funkciji ne može da budu posle 70. rođendana. Na taj način su se pravila MMF-a uskladila sa propisima Svetske banke, koja nema starosnu granicu za direktorske pozicije.

Da bi povećali izglede što većem broju kandidata, Francuzi su najviše sugerirali da se ukloni starosno ograničenje, što je bilo potrebno u slučaju Georgijeve. Prema neslužbenim informacijama, ona je upravo i prvi izbor Francuske, koja je smatrala da bi Evropljani trebali biti jedinstveni oko svog kandidata, jer je postoji i mogućnost da se ustaljena pravila kadriranja izmene. Francuska je smatrala da bi čelnu poziciju MMFa trebalo da zadrži žena, a Geor- k gijevoj je dodatna prednost bila KP k i to što dolazi iz istočnoevrop- jpr v ske zemlje. G

Lk Velika lista izazoVa k| za novog direktora Wf MMF

Koliko će dinamična i bor-

bena Georgijeva, koja važi za odličnog pregovarača sa dugogodišnjim radnim iskustvom, uspeti da se izbori sa dosadašnjim lošim imidžom MMF-a ostaje da se vidi. Poznata je po širokom poznavanju privrednih i finansijskih problema, posebno zgmalja u raztvoju. Posao će joj biti dodatno otežan zbog tvrdog stava Amerike i protivljenja bilo kakvim sušinskim reformama, koje bi ugrozile njenu vodeću poziciju u svetskoj ekonomiji i finansijama.

Ona preuzima vodeću funkciju u MMF-u u vreme kada se svetska privreda usporava, a dve najveće ekonomije, SAD i Kina, učestvuju u eskalirajućem trgovinskom ratu, dok dugovi zemalja dostižu istorijski visok nivo. Rast američkog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 2,1 odsto, što je sporije nego što se očekivalo, a Federalne rezerve smanjile su kamatnu stopu za 0,25 odsto, prvi put nakon 11 godina.

Osim ovih ekonomskih problema, Georgijeva će se morati suočiti i sa time što su se SAD, koji ima najveće glasačko pravo u Izvršnom odboru MMF-a, povukle iz niza multilateralnih sporazuma, kao i sa rizicima u brzorastućim ekonomijama, poput Argentine koja je prošle godine od Fonda dobila rekordnu finansijsku pomoć od 57 milijardi američkih dolara. MMF-u preti ostanak bez para?

Mnoge zemlje članice strahuju da će Fondu ponestati sredstava kada nastupi sledeća finansijska kriza. SAD su odbile da povećaju njegov kapital, povećanjem nacionalnih kvota zemalja članica, Argentini preti bankrot, a zemlje koje su duboko zadužene u MMF-u, poput Pakistana i Ukrajine, redovno uzrokuju probleme.

Novi generalni direktor MMF Georgijeva, poručila je da vlade moraju da povećaju javne investicije ili da sprovedu strukturne promene kako bi podstakle rast pre nego ekonomski uslovi dodatno oslabe. „Globalna ekonomija nastavlja da razočarava. Nepredvidivost trgovinskih sporova, volatilnost kretanja cena

kapitala, Bregzit, sukobi i prirodne katastrofe, mogu izazvati velike ekonomske poremećaje", ocenila je Georgijeva u intervjuu za „Volstrit Džornar. Kao primere opasnih nestabilnosti koje prete svetu, navela je nedavni napad na saudijska naftna postrojenja i skok cena nafte koji je nastupio nakon toga.

Govoreći o svom prethodniku na poziciji direktora MMF-a, Georgijeva je izjavila da bi Kristin Lagard u trenutku „kada sunce sija obično rekla da je trenutak da popravimo krov". „Ja dolazim u trenutku kada ima oblaka i povremenih kiša i moja poruka je da više ne postoji mogućnost za odlaganje popravke krova", poručila je Georgijeva, koja je stupila na čelnu poziciju u toj međunarodnoj instituciji. '

Nejednakost, korupcija

i klima u fokusu

Georgijeva je dodala i da će se pod njenim vođstvom MMF više fokusirati na pitanja nejednakosti, korupcije i klime, kao i na efekte brzih tehnoloških

promena. Cilj joj je da dalje ojačava Fond, putem njegovog intenzivnijeg usmeravanja ka budućnosti i prilagođavanja potrebama zemalja članica.

Novi direktor MMF-a poručila je zavađenim zemljama da zaborave svoje nesuglasice i pripreme jedinstven odgovor na najozbiljniju pretnju globalnoj ekonomiji još od vremena finansijske krize koja se dogodila pre jedne decenije. U prvom zvaničnom obraćanju otkako je na čelu Fonda, Georgijeva je ukazala da je svet suočen sa sinhronizovanim usporavanjem rasta, zbog čega je neophodan sinhronizovani odgovor, preneo je britanski „Gardijan".

Očekuje se sporiji rast ekonomije u devet od deset

zemalja u svetu

Georgijeva je, uoči godišnjeg zasedanja MMF-a i Svetske banke sredinom oktobra u Vašingtonu rekla da ekonomisti Fonda očekuju sporiji rast u gotovo 90 odsto zemalja sveta u ovoj godini.

„Dok raste potreba za

međunarodnom saradnjom, volja za uključivanjem u tu saradnju je sve manja", ocenila je Georgijeva. Ona je rekla da je pribegavanje centralnih banaka niskim kamatnim stopama, u nastojanju da se podstakne privredna aktivnost, dovelo do nagomilavanja korporativnog duga, zbog čega postoji rizik od neizmirivanja duga u visini od čak 19.000 milijardi dolara u slučaju velike ekonomske krize.

„Globalna ekonomija je sada suočena sa sinhronizovanim usporavanjem. Ovo sveobuhvatno usporavanje znači da će rast ove godine pasti na najnižu stopu od početka decenije. Globalne perspektive su pomračene zbog niza problema poput trgovinskih sporova, geopolitičkih tenzija i Bregzita", smatra novi direktor MMF.

Georgijeva je istakla da je globalna trgovina gotovo došla do zastoja i da svi gube u trgovinskom ratu, aludirajući na spor SAD i Kine. Trgovinski sukobi bi, prema njenoj oceni, mogli da smanje svetski BDP za oko 700 milijardi dolara do 2020. godine.

Hoće I MMF

napustiti „politiku

uslovljavanja"? Procedura za izbor direktora MMF-a, sa potrebnim usfovima za kandidate lepo je sroćena (sadrži profil kandidata, sastavljanje užeg izbora, odabir uspešnog kandidata), ali su u praksi stvari stojale drugačije, Pojedini izabrani direktori MMF-a bili su prosečnog stručnog profila i politički miljenici pojedinih najuticajnijih krugova i zemalja, na početku mandata dosta su obećavali, ali vrlo brzo su se uklopili u standarđne klišee koji postoje li ovoj mstituciji, i nastavljali da sprovode rigidne mere i politiku „uslovljavanja" koje se nameću zaduženim zemljama, vodeći ih dalje u ekonomsko propadanje. Da H će Georgijeva uspeti da izbegne ovu zamku i da se izbori za "novu politiku" MMF-a videće se uskoro.

Ali, šefovi MMF-a pe mogu da izbegnu svoju odgovornost i o.štre kritike upućene ovoj instituciji, koja dugi niz godina nanieće zaduženim zemljama istu restriktivnu ekonomsku politiku uništavanja njihovih privreda. Najdrastićniji primer neuspeha politike MMF-a je Afrika, gde milioni ljudi decenijama umiru od gladi i pored finansijske pomoći, upravo zbog njegovih oštrih mera koje su u interesu svetskih banaka, a ne naroda u Africi.

Pošto se dramatična situacija počela da razvija u krizu globalnih razmera, MMF je, u poslednje vreme, napravio promenu. Više nije striktno nametao svoje uslove i mere, već su vlade država koje traže kredite same predlagale mere, a MMF ih je samo prihvatao ili ne. Na taj način, MMF prebacuje odgovornost na vlade zemalja kojima daje kredite i, praktično, tim vladama upravlja. Naravno da ova formalna promena procedure nije pomogla zemljama Alirike da reše svoju dramatičnu ekonomsku situaciju, a ni ostalim zemljama članicama koje su pale pod uticaj MMF-a.

MMF

upozorava:

Sledi

najsporiji rast svetske ekonomije odkrize 2008.

MMF je u polugodišnjem Izveštaju o perspektivama svetske ekonomije, objavljenom pred početak Jesenjeg zasedanja MMF-a i Svetske banke u Vašingtobu, upozorio da će svetska privreda zabeležiti ove godiue najniži rast od finausijske krize 2008. godiue, a američko-kineski trgovinski rat gurnuo je globalnu ekonomiju u „nesigurnu" situaciju.

MMF je snizio prognozu globalnog privrednog rasta (3,8 ođsto u 2017.gođine, 3,3 odsto proletos) na samo tri odsto. To je, inače, najniža stopa rasta od globalne recesije 2008. Obaranje prognoze globalnog privrednog rasta „uglavnom je zbog ćinjenice da su carine narasle i da koštaju globalnu ekonomiju”, navodi se u izveštaju MMF-a.

Istovremeno, najveće svetske ekonomije - Kina, SAD, evrozona i japan - u sledećih net eodina neće iskazati nobolišanje privrednog rasta, procenjuje MMF.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 13

Rubrika: Hronika

Autori: Lj. P.

Teme: Korupcija

Naslov: Oštetili državu za 441 milion?

PO NALOGU VIŠEG JAVNOG TUŽILAŠTVA U NOVOM SADU, POKRENUTA ISTRAGA PROTIV 14 OSOBA ZBOG MAHINACIJA

Oštetili državu za 441 milion?

POSEBNO odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, u saradnji sa BIA, Poreskom policijom, Odeljenjem u Novom Sadu i MUP, UKP, Odeljenjem za borbu protiv korupcije, juče je pokrenulo krivični postupak donošenjem naredbe o sprovođenju istrage protiv I. N.,

  1. S., M. S., Z. S., A. M., S. P., Ž. J., T. S., R. T., S. N., P. Š., P. P., E. T. i Z. A. Oni se terete da su počinili produženo krivično delo neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.

Ovih 14 osumnjičenih se terete da su od 2017. do 2019. godine organizovali nabavku i prevoz tekstilne robe iz Turske u Srbiju, posredstvom privrednog društva sa sedištem u našoj zemlji. Preko te firme

su, kako se navodi u saopštenju Višeg javnog tužilaštva, potom obavljali fiktivnu prodaju te robe većem broju privrednih društava sa teritorije Srbije po cenama znatno nižim od uvoznih. Ali faktički je to privredno društvo istu robu prodavalo za gotov novac različitim fizičkim i pravnim licima u Srbiji. Na takav način je, dodaje se dalje u saopštenju, na ime neosnovanog povraćaja PDV-a iz budžeta Srbije, Uprave za trezor, isplaćen iznos od ukupno 441.367.701 dinara tom privrednom društvu. Taj novac su osumnjičeni koristili za plaćanje dažbina prema državi, kupovinu deviznih sredstava i uplate na račune povezanih privrednih društava.

Lj. P.

PRITVOR I POTRAGA

POSTUPAJUĆI po predlogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu odredio je pritvor protiv osumnjičenih I. N., B. S., M. S., S. P., Ž. J. i Z. S. Osumnjičeni E. T., S. N. i R. T. nalaze se u bekstvu i za njima se traga, dok se osumnjičeni A. M., T. S., P. Š., P. P. i Z. A. brane sa slobode.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 1,12

Rubrika: Hronika

Autori: Ljubiša Trifunović

Teme: Korupcija

Naslov: OSUMNjIČENI ZA KRAĐU VEKA KUPIO HOTEL NA KOPAONIKU

OSUMNjIČENI ZA KRAĐU VEKA KUPIO HOTEL NA KOPAONIKU

NOVCEM OD UKRADENOG ZLATA KUPIO HOTEL

JEDAN od osumnjičenih, protiv koga se u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal vodi postupak da je od 2014. do 2017. godine učestvovao u krađi zlata iz pogona "Zlatare", iz sastava tadašnjeg RTB "Bor", nedavno je, za sumu od tri miliona evra, kupio udeo u jednom hotelu čija je gradnja započela na Kopaoniku - saznaju ekskluzivno "Novosti".

Naime, jedan od osumnjičenih je, preko posrednika, stupio u kontakt sa vlasnikom hotela koji je ovaj počeo da gradi na Kopaoniku. Ovaj mu je, saznaju pouzdano "Novosti", kazao da mu treba partner da završi izgradnju i da će, ako ga ne nađe, biti prinuđen da proda započeti objekat, jer se, u međuvremenu, našao u dugovima.

- Tada ga je taj osumnjičeni za krađu zlata iz RTB pitao "koliko ceni hotel", na šta je vlasnik odgovorio da bi, "u viđenom stanju", bilo potrebno još tri miliona evra kako bi ga završio kaže nam izvor upoznat sa slučajem.

kazao da je on zainteresovan, da je video hotel i da transakciju mogu da završe već sutradan.

Vlasnik započetog hotela je bio zbunjen i pitao ga da li se šali, jer mu osumnjičeni nije izgledao kao neko ko ima toliko novca.

- Šta imaš ti sa tim kako ja izgledam, bitno je da sam zainteresovan i da imam pare - odgovorio mu je osumnjičeni. - Dovedi sutra svog, a ja ću svog advokata. Hotel će kupiti treće lice, ali su pare moje. I, ako si voljan, daj da to završimo i da ti u toku dana sve "legnu".

Rečeno - učinjeno. Vlasnik započetog hotela na Kopaoniku

objekta, a na njegov račun je odmah uplaćena dogovorena suma.

Podsetimo, zbog sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa 10. maja prošle godine uhapšena su četiri radnika RTB I. S. (43), Z. P. (52), G. P. (44) i D. M. (45). Uz njih, slobode je tada lišen i S. S. (42), bivši radnik "Zlatare", kao i D. M. (44) i Z. I. (49), nekadašnji radnici preduzeća "Zaštita", koje je ranije obezbeđivalo RTB.

Od prvobitno sedmorice osumnjičenih oduzeto je 48 nekretnina, koje su bile u njihovom ili vlasništvu njihovih bližih rođaka. Reč je o stanovima, lokalima i vikendicama širom Srbije, a pre svega u Beogradu, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji i Zlatiboru. Međutim, sumnja se da osumnjičeni imaju i nekoliko hotela na nekim od najluksuznijih destinacija na svetu. U pretresu stanova i drugih prostorija osumnjičenih, pronađeno je 136.765 evra, 3.897 dolara i 98.000 dinara, kao i više od kilogram zlatnog nakita.

Inače, kako su "Novosti" već pisale, iz "Zlatare" je, u periodu od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. godine nestalo skoro 900 kilograma zlata, vrednog skoro 37 miliona dolara, mada se sumnja da

je od 2010. iz RTB "isparilo" najmanje tri

tone tog plemenitog metala "teškog" neverovatnih 120 miliona američkih novčanica.

Po dokumentaciji u koju je naš list imao uvid, a koji su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, navodi se da se u spornom trogodišnjem periodu "sa sigurnošću može potvrditi manjak zlata od 243,398 kilograma". U izveštaju o "pljački veka" u RTB Bor dalje se ističe i da "proračune nije ušla dodatnih 655,338 kilograma najčistijeg zlata"! Kako se navodi, osnovni razlog je jer, prilikom prve provere, istražiteljima taj podatak, kako se navodi u izveštaju - "nije bio dostupan"! n

ISTRAŽNI organi su, inače, do sada ispitali više od 50 svedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz nekadašnjeg RTB. Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kada se svode bilansi stanja, nisu primetili da im fali zlato, svi su listom odgovorili da ne znaju! Prema poslednjim informacijama, krug osumnjičenih za ovu malverzaciju proširen je na još pet osoba. Međutim, sumnja se da će do kraja postupka lista osumnjičenih za "pljačku veka" biti mnogo duža.

Ljubiša TRIFUNOVIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 22.10.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 4

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: NOVAC IZ BUDžETA JE ZLOUPOTREBLjEN

NOVAC IZ BUDžETA JE ZLOUPOTREBLjEN

UTEKSTU "Rat u jevrejskoj zajednici: Besni na Srbiju, a vraća im 65 miliona evra", objavljenom u "Večernjim novostima" 19. oktobra, Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, kaže: "Ne možemo nečije privatne, lukrativne i korupcionaške interese da podredimo državi i snizimo standarde koje Srbija ima". Savez jevrejskih opština Srbije (SJOS) već duže vreme ukazuje na zloupotrebu sredstava koje država uplaćuje, o čemu postoji izveštaj Vladinog Odbora za nadzor, u kojem se za zloupotrebe zakonskih ovlašćenja imenuje smenjeni predsednik JOB-a Danilo Medić. G. Sekulić takođe ukazuje na kršenje Zakona od g. Medića u pismu gradonačelniku Beograda prof. dr Zoranu Radojičiću, u kojem ga obaveštava o nepravilnostima povodom Javnog poziva i Oglasa za prikupljanje ponuda koje je JOB raspisala za zajedničku izgradnju stambeno-poslovnog objekta na adresama Južni bulevar 180 i Studentski trg br. 11. G. Sekulić zaključuje: "Smatramo da svojim postupanjem JOB ne samo da krši Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtava Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, već i na nezakonit način pokušava da raspolaže javnom svojinom Grada Beograda, stvarajući stanje pravne nesigurnosti kako za eventualne naslednike predmetne imovine, tako i za potencijalne investitore." Zakon o crkvama i verskim zajednicama je jasan. Autonomno pravo crkava i verskih zajednica je da odlučuju ko će biti njihov predvodnik, tj. predsednik, a država samo upisuje u registar. Neupisivanjem novog predsednika g. Aleksandra Jinkera država se, nažalost, umešala. Jevrejska zajednica očekuje upis g. Aleksandra Jinkera.

Isak Asiel

rabin Jevrejske zajednice u Srbiji

POVODOM TEKSTA "BESNI NA SRBIJU, A VRAĆA IM 65 MILIONA"

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gost-Rodoljub Šabić,bivši poverenik za informacije od javnog značaja

Prvi poverenik za informacije od javnog značaja u Srbiji, advokat Rodoljub Šabić, izjavio je za N1 da bez obzira da li radnik "Krušika" Aleksandar Obradović ispunjava formalne uslove da bude uzbunjivač, u zakonima jasno stoji da odavanje informacija klasifikovanih kao tajna, a kojima se prikrivaju nezakonite radnje, nisu odavanje tajne.Šabić je u Danu uživo TV N1 istakao da strogo formalno samo sud može da pruži validan odgovor da li je Obradović uzbunjivač ili ne, ali je podsetio i da zakon dozvoljava mogućnost tzv. eksternog uzbunjivanja, tj. direktnog obraćanja javnosti, bez prethodne interne procedure.Bio ili ne bio formalno uzbunjivač, oba zakona su izričita u pogledu da odavanje informacija kojesu klasifikovane kao tajna, a kojima se prikriva nezakonita radnja, nije odavanje tajne", podsetio je.Šabić je istako da prema dokumentaciji koju je Obradović učinio dostupnom javnosti, firma koja se dovodi u vezu sa ocem ministra policije, ima povlašćen položaj među izvoznicima oružja."Sa stanovišta funkcionisanja normalnog sveta to bi bio razlog da se sve to ispita (...) Izneo je informacijekoje bi nadležni organi morali da provere", kazao je Šabić.Dodao je i da ne vidi koja je šteta naneta "Krušiku" otkrivanjem tih informacija, sve i da u njima ni nema krivičnog dela.Bivši poverenik je ocenio i da je način lišavanja slobode Obradovića bio neprimeren, jer se, kako je podsetio, radi o čoveku koji je priznao radnju (ne i delo), i nije pravio nikakve probleme.U tom kontekstu se osvrnuo i na jednomesečni pritvor koji je bio određen Obradoviću, pre nego što je u međuvremenu preinačen u kućni pritvor."Veliko pitanje je da li je pritvor potreban. Sav materijal je dostupan, priznao je radnju. Koje bi dokaze sakriokad je priznao radnju", upitao je Šabić.Podsetio je i da je krivice nedavno oslobođen bivši šef kabineta nekadašnjeg ministra policije, koji je bio optužen za odavanje službene tajne narko klanu Darka Šarića, a koji svojevremeno nije bio pritvoren mesec dana, već 48 sati.Šabić je primetio i da se često suočavamo sa slučajevima da pravosudni organi i organi sile treniraju strogoću na običnim građanima ili oponentima režima, dok na mnoge postupke pripadnika političke elite ne reaguju, pa čak može delovati i da ih zataškavaju.Podsetimo, Obradović je uhapšen nakon što je medijima otkrio da GIM, firma koja se dovodi u vezu sa ocem ministra Nebojše Stefanovića, ima povlašćen položaj među izvoznicima.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: TV Studio B

Rubrika: Vesti u 7

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Licemerstvo Zelenovića i Bastaća

Spiker:Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS-a kaže da je krajnje licemerno i bestidno što Nebojša Zelenović i Marko Bastać postavljaju ikakva pitanja ikome. Upravo su predsednici opština Šabac i Stari grad, Nebojša Zelenović i Marko Bastać, slika i prilika Saveza za Srbiju, rekao je Marjanović. Jedan je osuđen u prvostepenom postupku za nenamensko trošenje pet miliona evra iz budžeta opštine Šabac, a drugi, švercer deviza Bastać, do sada je protiv Zakona o budžetu i javnim nabavkama potrošio više od 122 miliona dinara iz budžeta opštine Stari grad. Da ne govorimo da je u nedostatku političkih argumenata pretio šamaranjem i linčom političkih neistomišljenika, izjavio je Marjanović. Da je tandem Zelenović- Bastać ogrezao u zloupotrebama javnih resursa najbolje pokazuje i činjenica da je Radio televizija Šabac dobila kancelarije u opštini Stari grad koje je pretvorila u svoj studio, iako iz budžeta opštine Šabac za svoj rad dobija višemilionske iznose. Lopovluk, nasilje i švercovanje deviza očigledno je program koji Dragan ?ilas i Savez za Srbiju nude građanima. Jasno je građanima da ?ilas, Zelenović i Bastać rade isključivo u ličnom interesu i zbog toga im je podrška građana svakim danom sve manja, a ideja o bojkotu izbora doživljava krah, navodi Marjanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Račun za Trg Republike ostaje skriven dok se ne prevrne i poslednja kocka

Može li enigma zvana Trg Republike uskoro dobiti epilog u kome će Beograđani tačno znati šta su i koliko platili? Vlast najavljuje - da. A zbog nedostupnosti podataka o obnovi Trga, Savez za Srbiju podneo je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.Kockaju se poslednji kvadrati, ali još uvek je Trg mutan - kocka i kvadrat baš i nemaju mnogo toga zajedničkog, ali papiri i cifre bi trebalo da idu zajedno. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zakazao je za 1. novembar i kraj radova, i istinu o ovom poslu."Tog dana ćemo objaviti ugovor, tendersku dokumentaciju kao i čitav projekat. Do kraja godine sledi sravnjivanje svih računa sa izvođačem kako bi se uradio konačni obračun. Tada ćemo objaviti i konačni obračun kao i sve ugovore koji ga prate, a ja odgovorno tvrdim da će izvođaču biti plaćeno manje od 768 miliona dinara, znači još manje nego što je pisalo u prvom ugovoru", kazao je Vesić 19. oktobra, gostujući na TV O2.Nebojša Zelenović iz opozicionog Saveza za Srbiju tvrdi da nije šest i nešto, već više od 12 miliona evra. Pošto im iz gradske uprave u zakonskom roku nisu dostavili podatke o rekonstrukciji Trga, uložili su žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja."Prvo je strašno da dozvolite javnu nabavku koja god ona vrste bila, a da niko ne zna koliko ona košta, i da se njena cena utvrđuje tokom radova. Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu odgovorili u zakonskom roku, znači da oni nešto kriju, i mi hoćemo to da dokažemo. Ovu ćemo stvar terati do božje kuće - tako se kaže kod mene u kraju", poručio je Zelenović.Dok čekamo reakciju sadašnjeg poverenika i njen efekat, nekadašnji poverenik Rodoljub Šabić poručuje da javni novac uvek mora da bude transparentan novac, i da za odlaganje ne postoji razmevanje. "Odavno je trošenje tog novca moralo da bude dostupno svim građanima i Beograda i Srbije, s obzirom na to da se glavni grad koristio novcem i iz budžetske rezerve Republike. Ne govorim tačno u dinar, mi možemo opravdati argument da će definitivan izveštaj u dinar biti poznat tada i tada, ali odavno je, bez ikakvog zahteva, ono što uslovno rečeno predstavlja aproksimativne rashode moralo biti dostupno javnosti", smatra Šabić.Inače, predsednik države Aleksandar Vučić nedavno objasnio da nema slobodnog vremana za šetnju Beogradom, ali na Trg će doći - kada se upali zeleno svetlo."Čekam 1. novembar, pa ću tamo iza 1. novembra otići da vidim kako će da ga urade, ako ne bude valjalo kako su ga uradili, onda ćemo razgovarati o odgvornosti mnogih drugih", najavio je Vučić.A ima li odgovornosti za kašnjenje u obnovi tzv. četiri bulevara. Ulica kraljice Marije i 27. marta odavno su preskočile avgust, pa sad čekaju kraj godine. Rok za kompletne radove u Džordža Vašingtona pomeren je takođe na poslednje dane decembra, dok će se Ulica cara Dušana umesto sada, sređivati na proleće.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: agromedia.rs

Link: https://www.agromedia.rs/vesti/crna-trava-6000-ha-neiskoriscenog-drzavnog-zemljista-sansa-za-mlade-ljude

Autori: AGROmedia

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Crna Trava: 6.000 ha neiskorišćenog državnog zemljišta - šansa za mlade ljude

Opština Crna Trava, smeštena uz samu granicu sa Bugarskom, sa svojih 25 naselja je nanerazvijenija opština u Republici Srbiji. Sponzorisani članak PONEDELJAK, 21. OKTOBAR 2019 Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije posetio je danas Jablanički upravni okrug i opštinu Crna Trava, najmanju opštinu u pograničnoj zoni, koja ima čak 6 hiljada hektara neraspoređenog državnog zemljišta, koje bi se moglo privesti nameni i dati na korišćenje mladim ljudima spremnim da rade i obrađuju zemlju. "Rubni delovi Srbije zaslužuju posebnu pažnju, ovde je svaki čovek dragocen!" izjavio je danas Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije u poseti Jablaničkom upravnom okrugu i opštini Crna Trava, najmanjoj opštini u pograničnoj zoni.Opština Crna Trava na krajnjem jugoistoku, smeštena uz samu granicu sa Bugarskom, sa svojih 25 naselja i sada tek malo više od hiljadu stanovnika je nanerazvijenija opština u Republici Srbiji.Ministar je u Crnoj Travi posetio porodicu Đorđević koja se sa petoro dece doselila iz Smedereva i tako započela svoj novi život. Opština je dala stan ovoj sedmočlanoj porodici i posao ocu porodice u opštini, deca imaju besplatan boravak u vrtiću, a porodica planira i da započnu bavljenje poljoprivredom. Ministar i predsednik opštine Slavoljub Blagojević sa zadovoljstvom su porazgovarali sa još dve porodice koje su spremne da urade isto i tako daju primer još nekim mladim bračnim parovima iz ostalih delova Srbije.Blagojević je zahvalio ministru na poseti i rekao da lokalna samouprava izdvaja deo svog budžeta za poljoprivredu, ali da su za oživljavanje ove opštine potrebne i druge mere - "U našoj opštini svake godine umre 50 ljudi, a rodi se jedno ili dvoje dece. Potrebno je da olakšamo da se ljudi ovde bave uzgojem bobičastog, jagodičastog voća i pečuraka, za koji je ovaj kraj pogodan, ali i da podstičemo svim raspoloživim merama naseljavanje porodica iz drugih delova zemlje." Ministar je ukazao da u opštini Crna Trava ima čak 6 hiljada hektara neraspoređenog državnog zemljišta koje bi se moglo privesti nameni i dati na korišćenje mladim ljudima spremnim da rade i obrađuju je na pravi način - "Spremni smo da pokrenemo poljoprivrednu aktivnost ovog kraja i pomognemo osnivanje zadruga. Ovim delovima zemlje potreban je i princip pozitivne diskriminacije u vidu smanjenja pdv -a i ostalih mera koje bi im omogućile opstanak i učinile ih konkurentnim na tržištu."Iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji sprovodi Kabinet ministra Milana Krkobabića, je u toku 2017. i 2018. godine izdvojeno čak 71,6 miliona dinara za 7 zemljoradničkih zadruga na teritoriji Jablaničkog okruga. Zadruge, kao organizacioni oblik udruženih porodičnih gazdinstava treba da predstavljaju prvi, egzistencijalni preduslov za život na selu, a osim njega ništa manje važni su i infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportski i kulturni sadržaji kako bi sela počela da predstavljaju poželjna mesta za život.Sa ministrom su u poseti Crnoj Travi bili i prof. dr Milovan Mitrović, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, članovi ovog tima prof.dr Vladimir Goati, psihijatar Jovan Marić i fudbalski trener Milan Živadinović. Krkobabić je sa članovima tima dalje obišao lokaciju predviđenu za gradnju Doma kulture u selu Gradska i u osnovnoj školi "Aleksandar Stojanović" sa članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao sa meštanima na temu unapređenja kvaliteta života na selu.    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: uns.org.rs

Link: http://uns.org.rs/desk/vesti-iz-medija/87324/marinovic-akcija-hapsenja-obradovica-nije-bila-primerena-ispitati-sve-navode.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Marinović: Akcija hapšenja Obradovića nije bila primerena, ispitati sve navode

  1. 10. 2019. Autor: FoNet Izvor: N1 Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović smatra da Aleksandar Obradović, IT stručnjak Krušika, strogo formalno, nije uzbunjivač, ali da bi, s obzirom na sadržinu onoga što je obznanio, to mogao biti, jer informacije koje je izneo predstavljaju "informacije od javnog značaja". Milan Marinović (foto: N1, Jutjub, skrinšot) Marinović je u intervjuu FoNetu poručio da "fokus ne sme da ostane na sudbini uzbunjivača, već mora da se prebaci i na ono što je on izneo u javnosti". Poverenik je u serijalu Kvaka 23 novinarki Danici Vučenić ocenio da pitanje Obradovićevog statusa "dosta zbunjuje javnost"."Ne znam detalje slučaja, sem onoga što je objavljeno u medijima, verovatno je imao osnova da veruje da su informacije koje poseduje istinite, što je jedan od uslova da postane uzbunjivač, ali nije poštovao takozvane kanale uzbunjivanja", ukazao je Marinović. Kako je objasnio, zakonom je striktno propisano da se, u slučaju da želite da budete uzbunjivač, morate koristiti ili internim ili eksternim kanalima uzbunjivanja.Marinović misli da je Obradović mogao da se obrati javnom tužilaštvu, ako je procenio, "a logično bi bilo da jeste, da je nesvrsishodno prijavljivati ono što je saznao licu zaduženom za vođenje postupka unutrašnjeg uzbunjivanja u Krušiku". Obradović bi "faktički mogao da bude uzbunjivać", istakao je poverenik, mada ne zna detalje slučaja, ali tu mogućnost vidi "s obzirom na sadržinu informacija koje su predstavljene u medijima"."Nezavisno od toga da li je Obradović formalno uzbunjivač", ono što je on rekao jesu "informacije od javnog značaja koje su za javnost veoma interesantne i koje treba da zaintrigiraju nadležne organe, tužilaštvo, da ih provere", poručio je Marinović."Ne treba mešati te dve stvari, nezavisno od sudbine Obradovića, nezavisno od toga da li je ili nije prekršio obavezu čuvanja poslovne tajne", razjasnio je poverenik i ponovio da "informacije koje je izneo treba da budu ispitane".Dobro da je sud reagovao, iako prekasno, i da ga je pustio iz zatvoraPrema stavu Marinovića, poslovnom tajnom "ne bi trebalo da budu proglašene informacije koje kriju izvršioce krivičnog dela". Na drugoj strani, kako je predočio, "često se informacije od javnog značaja, za koje je javnost zainteresovana, štite određenim stepenom tajnosti i ne mogu biti objavljene, ali u slućaju Krušika stvar ne bi trebalo da ostane nerazjašnjena". "Logično bi bilo da tužilaštvo pokrene postupak", ocenio je Marinović, ali je na pitanje da li to zaista očekuje odgovorio: "Videćemo".Upitan kako objašnjava to da neko ko je u javnost izneo informacije od javnog značaja bude uhapšen i zatvoren 20 dana bez obavetšavanja javnosti, poverenik je istakao da je "dobro da je njegov slučaj sada javan i da je javnost zainteresovana za njegovu sudbinu". Nadležni organi treba da se bave temom koju je on plasirao u javnosti, ponovio je Marinović, dok je, povodom primedbe da Obradovićevo hapšenje liči na 1948.godinu, priznao da mu je opaska jasna i da jeste bilo nelogično. "Akcija nije bila primerena i to nije način kako treba raditi, ali je dobro da je sud reagovao, iako prekasno, i da ga je pustio iz zatvora", istakao je poverenik. On smatra da se ne može odvajati sudbina ovog čoveka i Krušika i da Obradovićeva sudbina, u najmanju ruku, nije prijatna, naročito ako je objavio tačnu informaciju koja može da dovede do šireg postupka.Kako je napomenuo, "hiljade ljudi i porodica u Valjevu vezano je za tu fabriku i sve što nanosi štetu Krušiku, nanosi i državi i to treba istražiti. Naročito jer je posao trgovine oružjem profitabilan na svetskom tržištu i nije logično da fabrika koja proizvodi oružje i prodaje oružje ne posluje u plusu, naglasio je Marinović. Budući da je rođen u Valjevu i tamo završio osnovnu i srednju školu, on je "lično veoma pogođen svim dešavanjima, jer je vezan za taj grad, u kojem mu živi majka, ali i za Krušik, jer je njegov otac tamo radio 30 godina".I mnogi njegovi poznanici i prijatelji rade u toj fabrici, pa bi i zato "voleo da se slučaj do kraja razjasni". Upitan da li očekuje da se predsednik države i premijerka stanu u zaštitu uzbunjivača, ili da ministar policije podnese ostavku, Marinović je dogovorio da "ne zna, da bi bilo logično, ali da na osnovu onog što se do sada dešavalo nije ubeđen". Upitan zašto on samoinicijativno, kao poverenik ili zaštitnik građana, nisu stali u zaštitu Obradovića, Marinović je odgovorio da je obećao, kada je izabran, da se "neće baviti politikom, i da ne bi voleo da se politika bavi njim".Uprkos tome što su jednim delom ljudska prava u nadležnosti poverenika, Marinović napominje da nema nadležnost u ovom slučaju i smatra da bi njegovo istupanje bilo mešanje u slučaj". Kao član radne grupe koja je pisala Zakon o zaštiti uzbunjivača, usvojen 2013.godine, on je sada za to da se Zakon "izmeni, u smislu da dopusti mogućnost da se putem medija izvrši uzbunjivanje bez spoljašnjih i unutrašnjih kanala".Prema rečima Marinovića, trebalo bi predvideti "krovni državni organ koji će se baviti zaštitom uzbunjivača, a to bi mogao biti zaštitnik građana ili Agencija za borbu protiv korupcije". Koliko god da Pištaljka to čini veoma dobro, napomenuo je poverenik, "ne može jedan internet portal da štiti uzbunjivače, umesto države".Informacije o tome kako se troši novac, ko se i da li se neko od javnog značaja sponzoriše, moraju biti dostupne javnostiPovodom izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Marinović je istakao da je u poslednjoj radnoj verziji promenjena sporna odredba o izuzeću javnih preduzeća i organizacija u većinskom državnom vlasništvu iz obaveze dostavljanja informacija o poslovanju. Kako je precizirao, zadržan je samo "jedan vid izuzeća koje se odnosi na učešće preduzeća na jedinstvenom tržištu, u smislu konkurentosti tog preduzeća sa drugim, naročito privatnim, preduzećima". Međutim, informacije o tome kako se troši novac, ko se i da li se neko od javnog značaja sponzoriše i tako dalje, moraju biti dostupne javnosti, poručio je Marinović. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji je nedavno stupio na snagu, uprkos zahtevu poverenika da njegova primena bude odložena godinu dana, prema rečima Marinovića, pokazuje "svoje loše strane"."Više desetina hiljada organa, organizacija, preduzeća na koje se Zakon odnosi, nisu spremni za primenu", obrazložio je on i konstatovao da je "sam Zakon pisan nerazumljivim jezikom". Mešavina je dva evropska dokumenta i nije u punoj meri prilagođen našim potrebama, iako je usaglašen sa evropskim propisima". Odgovarajući na pitanja o tome što vlasti ne poštuju Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, poverenik je uzvratio da je on veći "pesimista" nego što deluje, naročito jer ima iskustva sa činjenicom da "organi vlasti ćute"."Jedan od mojih prvih ciljeva je da ih na neki način nateramo da poštuju tražioce informacija, pa kada ih na to nateramo, onda da se bavimo i kvalitetom odgovora", naglasio je Marinović. Zato smo, kako je napomenuo, kroz izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predložili da ćutanje i uskraćivanje informacija u roku, povlači prekršajnu odgovornost, kroz izdavanje prekršajnog naloga, koji bi bio u ingerenciji poverenika".              

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/225848/Ponistene-javne-nabavke-mala-steta-za-gradski-budzet.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Poništene javne nabavke - mala šteta za gradski budžet

Oko 675.000 dinara isplaćeno je iz budžeta lokalnih i pokrajinskih preduzeća i organa za četiri i po meseca zbog poništenih javnih nabavki.Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki reagovala je po prijavama nekoliko firmi koje su se žalile da su na tenderima u Gradu i u Pokrajini neosnovano diskvalifikovana za poslove, a komisija je većinu žalbi prihvatila i poništavala predmetne nabavke. Takvih slučajeva i nabavki je od kraja maja do sada bilo ukupno pet, a sveukupno se firmama koje su se žalile isplatilo 675.000 dinara.   Na primer, Republička komisija usvojila je žalbu novosadske "Ciklonizacije" na tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i poništila deo nabavke za održavanje vegetacije i preglednosti na prelazima puta preko železničke pruge.    U nabavci je ovaj posao dodeljen firmi "Garden protekt", a ponuda "Ciklonizacije" bila je manjkava i stoga je odbačena. Međutim, kako se dokazalo u celom postupku, i ponuda izabrane firme je takođe bila manjkava u pogledu podnesene dokumentacije, ali ona nije bila diskvalifikovana.    Komisija se složila da je ova primedba novosadskog preduzeća opravdana i da Gradska uprava treba da ponovo oceni sve podnete ponude, te je poništila deo tendera i naredila da se sprovede ponovo i pažljivije. Takođe je naložila Gradu da "Ciklonizaciji" za troškove isplati 120.000 dinara.   U drugom slučaju je Komisija potpuno poništila nabavku novosadske Osnovne škole "Dositej Obradović" za izradu projekta za izgradnju nove škole u Jugovićevu. Žalila se firma "NID Energy Systems", jedan od ponuđača, kako bi osporila konkursnu dokumentaciju u pogledu dodatnih uslova. Naime, dokumentacijom se zahtevalo da jedan od četiri tražena inženjera ima određene reference potpuno nebitne za posao izgradnje škole, a dokumentacija je i dodatno izmenjena na način dosta sumnjiv firmi koja se žalila.    Firma koja je podnela žalbu ukazala je da je ceo postupak dosta manjkav, sa čim se složila i Komisija, te je poništila celu nabavku i naložila da se sprovede ponovo i mnogo ozbiljnije. Školi je takođe naloženo da isplati "NID Energy Systems" sumu od 142.500 dinara na ime troškova.   Deo javne nabavke koju je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala za uklanjanje objekata na pojedinim lokalitetima poništena je zbog pogrešne procene dostavljene dokumentacije. Naime, "Bulevar gradnja" žalila se da je nezakonito diskriminisana jer joj je saobraćajna dozvola proglašena nevažećom, iako važi još dve godine. Gradska uprava je poručila Komisiji da nije tačno da je pogrešno protumačena dostavljena dokumentacija i podaci o saobraćajnoj dozvoli jer je na dozvoli bila navedena 2018. godina, ali je Komisija smatrala da je Uprava morala da uzme u obzir izmene pravilnika kojima su dozvole produžene za dve godine.    Gradska uprava je stoga morala da isplati ukupno 142.500 dinara "Bulevar gradnji".   Zanimljiv slučaj dogodio se u nabavci Gradskog saobraćajnog preduzeća za nabavku i postavljanje barijera za kontrolu pristupa na peronima. Naime, u ovom postupku su se zajednički žalile firme "Secam CCTV Corporation" i "Special digital technologies", ukazujući da je GSP na tenderu odabrao neprihvatljivu i manjkavu ponudu. Međutim, kako se pokazalo u istrazi Komisije, neprihvatljivu ponudu su dostavile upravo i ove dve pomenute firme, te nije jasno zbog čega traže poništavanje nabavke i odštetu.   Ovo je pregled nekih od nabavki u kojima je reagovala Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Kako je 021 pisao i proteklih meseci, gradska javna preduzeća, uprave, ustanove, kao i ogranci državnih preduzeća isplatili su za godinu dana više od 20.000 evra iliti 2.364.750 dinara zbog spornih i poništenih javnih nabavki.    Više o svim ovim postupcima čitajte u tekstu OVDE. Autor: Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/marinovic-akcija-hapsenja-obradovica-nije-bila-primerena-ispitati-sve-navode/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Marinović: Akcija hapšenja Obradovića nije bila primerena, ispitati sve navode

Marinović je u intervjuu FoNetu poručio da "fokus ne sme da ostane na sudbini uzbunjivača, već mora da se prebaci i na ono što je on izneo u javnosti". Poverenik je u serijalu Kvaka 23 novinarki Danici Vučenić ocenio da pitanje Obradovićevog statusa "dosta zbunjuje javnost"."Ne znam detalje slučaja, sem onoga što je objavljeno u medijima, verovatno je imao osnova da veruje da su informacije koje poseduje istinite, što je jedan od uslova da postane uzbunjivač, ali nije poštovao takozvane kanale uzbunjivanja", ukazao je Marinović. Kako je objasnio, zakonom je striktno propisano da se, u slučaju da želite da budete uzbunjivač, morate koristiti ili internim ili eksternim kanalima uzbunjivanja.Marinović misli da je Obradović mogao da se obrati javnom tužilaštvu, ako je procenio, "a logično bi bilo da jeste, da je nesvrsishodno prijavljivati ono što je saznao licu zaduženom za vođenje postupka unutrašnjeg uzbunjivanja u Krušiku". Obradović bi "faktički mogao da bude uzbunjivać", istakao je poverenik, mada ne zna detalje slučaja, ali tu mogućnost vidi "s obzirom na sadržinu informacija koje su predstavljene u medijima"."Nezavisno od toga da li je Obradović formalno uzbunjivač", ono što je on rekao jesu "informacije od javnog značaja koje su za javnost veoma interesantne i koje treba da zaintrigiraju nadležne organe, tužilaštvo, da ih provere", poručio je Marinović."Ne treba mešati te dve stvari, nezavisno od sudbine Obradovića, nezavisno od toga da li je ili nije prekršio obavezu čuvanja poslovne tajne", razjasnio je poverenik i ponovio da "informacije koje je izneo treba da budu ispitane".Dobro da je sud reagovao, iako prekasno, i da ga je pustio iz zatvoraPrema stavu Marinovića, poslovnom tajnom "ne bi trebalo da budu proglašene informacije koje kriju izvršioce krivičnog dela". Na drugoj strani, kako je predočio, "često se informacije od javnog značaja, za koje je javnost zainteresovana, štite određenim stepenom tajnosti i ne mogu biti objavljene, ali u slućaju Krušika stvar ne bi trebalo da ostane nerazjašnjena". "Logično bi bilo da tužilaštvo pokrene postupak", ocenio je Marinović, ali je na pitanje da li to zaista očekuje odgovorio: "Videćemo".Upitan kako objašnjava to da neko ko je u javnost izneo informacije od javnog značaja bude uhapšen i zatvoren 20 dana bez obavetšavanja javnosti, poverenik je istakao da je "dobro da je njegov slučaj sada javan i da je javnost zainteresovana za njegovu sudbinu". Nadležni organi treba da se bave temom koju je on plasirao u javnosti, ponovio je Marinović, dok je, povodom primedbe da Obradovićevo hapšenje liči na 1948.godinu, priznao da mu je opaska jasna i da jeste bilo nelogično."Akcija nije bila primerena i to nije način kako treba raditi, ali je dobro da je sud reagovao, iako prekasno, i da ga je pustio iz zatvora", istakao je poverenik. On smatra da se ne može odvajati sudbina ovog čoveka i Krušika i da Obradovićeva sudbina, u najmanju ruku, nije prijatna, naročito ako je objavio tačnu informaciju koja može da dovede do šireg postupka.Kako je napomenuo, "hiljade ljudi i porodica u Valjevu vezano je za tu fabriku i sve što nanosi štetu Krušiku, nanosi i državi i to treba istražiti. Naročito jer je posao trgovine oružjem profitabilan na svetskom tržištu i nije logično da fabrika koja proizvodi oružje i prodaje oružje ne posluje u plusu, naglasio je Marinović. Budući da je rođen u Valjevu i tamo završio osnovnu i srednju školu, on je "lično veoma pogođen svim dešavanjima, jer je vezan za taj grad, u kojem mu živi majka, ali i za Krušik, jer je njegov otac tamo radio 30 godina".I mnogi njegovi poznanici i prijatelji rade u toj fabrici, pa bi i zato "voleo da se slučaj do kraja razjasni". Upitan da li očekuje da se predsednik države i premijerka stanu u zaštitu uzbunjivača, ili da ministar policije podnese ostavku, Marinović je dogovorio da "ne zna, da bi bilo logično, ali da na osnovu onog što se do sada dešavalo nije ubeđen". Upitan zašto on samoinicijativno, kao poverenik ili zaštitnik građana, nisu stali u zaštitu Obradovića, Marinović je odgovorio da je obećao, kada je izabran, da se "neće baviti politikom, i da ne bi voleo da se politika bavi njim".Uprkos tome što su jednim delom ljudska prava u nadležnosti poverenika, Marinović napominje da nema nadležnost u ovom slučaju i smatra da bi njegovo istupanje bilo mešanje u slučaj". Kao član radne grupe koja je pisala Zakon o zaštiti uzbunjivača, usvojen 2013.godine, on je sada za to da se Zakon "izmeni, u smislu da dopusti mogućnost da se putem medija izvrši uzbunjivanje bez spoljašnjih i unutrašnjih kanala".Prema rečima Marinovića, trebalo bi predvideti "krovni državni organ koji će se baviti zaštitom uzbunjivača, a to bi mogao biti zaštitnik građana ili Agencija za borbu protiv korupcije". Koliko god da Pištaljka to čini veoma dobro, napomenuo je poverenik, "ne može jedan internet portal da štiti uzbunjivače, umesto države".Informacije o tome kako se troši novac, ko se i da li se neko od javnog značaja sponzoriše, moraju biti dostupne javnostiPovodom izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Marinović je istakao da je u poslednjoj radnoj verziji promenjena sporna odredba o izuzeću javnih preduzeća i organizacija u većinskom državnom vlasništvu iz obaveze dostavljanja informacija o poslovanju. Kako je precizirao, zadržan je samo "jedan vid izuzeća koje se odnosi na učešće preduzeća na jedinstvenom tržištu, u smislu konkurentosti tog preduzeća sa drugim, naročito privatnim, preduzećima". Međutim, informacije o tome kako se troši novac, ko se i da li se neko od javnog značaja sponzoriše i tako dalje, moraju biti dostupne javnosti, poručio je Marinović. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji je nedavno stupio na snagu, uprkos zahtevu poverenika da njegova primena bude odložena godinu dana, prema rečima Marinovića, pokazuje "svoje loše strane"."Više desetina hiljada organa, organizacija, preduzeća na koje se Zakon odnosi, nisu spremni za primenu", obrazložio je on i konstatovao da je "sam Zakon pisan nerazumljivim jezikom". Mešavina je dva evropska dokumenta i nije u punoj meri prilagođen našim potrebama, iako je usaglašen sa evropskim propisima". Odgovarajući na pitanja o tome što vlasti ne poštuju Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, poverenik je uzvratio da je on veći "pesimista" nego što deluje, naročito jer ima iskustva sa činjenicom da "organi vlasti ćute"."Jedan od mojih prvih ciljeva je da ih na neki način nateramo da poštuju tražioce informacija, pa kada ih na to nateramo, onda da se bavimo i kvalitetom odgovora", naglasio je Marinović. Zato smo, kako je napomenuo, kroz izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predložili da ćutanje i uskraćivanje informacija u roku, povlači prekršajnu odgovornost, kroz izdavanje prekršajnog naloga, koji bi bio u ingerenciji poverenika".              

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: pressonline.rs

Link: http://www.pressonline.rs/info/politika/418781/bogati-predator-krio-imovinu-jutka-priznao-da-je-s-platom-od-80000-stekao-stan-u-beogradu-sest-automobila-1700-kvadrata-nekretnina-parcele-zgradu-i-pomocne-objekte.html

Autori: inbox-online.com

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BOGATI PREDATOR KRIO IMOVINU Jutka priznao da je s platom od 80.000 stekao stan u Beogradu, šest automobila, 1.700 kvadrata nekretnina, parcele, ZGRADU i pomoćne objekte

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj Pošalji prijatelju 21. 10. 2019. Bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen je na osam meseci zatvora uslovno zbog neprijavljivanja imovine. Jeličić nije prijavio pokretnu i nepokretnu imovinu, ali ni novac. Foto:blicJeličić, koji je priznao delo, prisustvovao je suđenju na kojem mu je izrečena presuda, a ceo proces trajao je pet meseci.- U predmetu protiv okrivljenog Milutina Jeličića Jutke doneta je osuđujuća pravosnažna presuda kojom je okrivljenom izrečena kazna zatvora u trajanju od osam meseci, koja se neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dve godine ne učini novo krivično delo. Ovakva kazna predložena je od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Kruševcu - kaže se u dopisu koji je "Blic" dobio iz suda u Brusu. Postupak se vodio na osnovu krivične prijave koju je Agencija za borbu protiv korupcije podnela tužilaštvu u Brusu u maju 2018, a na osnovu koje je tužilaštvo u Kruševcu podiglo optužnicu godinu dana kasnije.Jeličić u godišnjem izveštaju, između ostalog, nije prijavio stan u Beogradu, šest automobila, oko 1.700 kvadratnih metara nekretnina na teritoriji opštine Brus i nekoliko parcela duplo veće površine. - Nije prijavio više nepokretnosti u Brusu - zemljište površine 3.781 kvadrat, pomoćne objekte površine 35 kvadrata i 84 kvadrata, stambeno-poslovnu zgradu površine 521 metar kvadratni, kao i objekte trgovine od 30 kvadrata - stoji u krivičnoj prijavi. Foto: RAS SrbijaOsim toga, bivši predsednik opštine Brus nije prijavio ni dvosoban stan u Beogradu površine 52 kvadrata, pet terenskih vozila koja je stekao tokom 2015. i 2016. godine, putnički automobil "škoda" u vlasništvu supruge, potraživanja po osnovu pozajmice osnivača privrednom društvu "Panikop" Beograd u iznosu od 2.395.500.- Nije prijavio da je u preduzeću za proizvodnju, usluge i promet "Panikop" d.o.o. vlasnik 100 odsto udela, direktor i zastupnik - navodi se dalje. Foto: RAS Srbija On je time izvršio krivično delo neprijavljivanja ili davanja lažnih podataka o imovini.Postavlja se pitanje kako je Jeličić sa mesečnom platom predsednika opštine od oko 80.000 dinara uspeo sebi da priušti bogatstvo u nepokretnostima i vozilima i to će sasvim sigurno biti predmet neke naredne istrage.Jeličiću se trenutno sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Brus Marije Lukić. Sledeće ročište zakazano je za 6. novembar u Osovnom sudu u Kruševcu i to će biti drugo održano ročište od kada je postupak izmešten iz bruskog suda. Prvo ročište nije održano zbog nepojavljivanja Jeličićevih branilaca.Protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu. Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog N.N. službenom licu da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu. Izvor: blic.rs Pročitajte još      

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SARADNJA SA JAPANOM

SARADNJA SA JAPANOMTOKIO, 21. oktobar 2019. (FoNet) - Premijerka Srbije AnaBrnabić izjavila je danas da je svoju trodnevnu posetuJapanu, povodom ceremonije krunisanja cara Naruhita, počelasastankom sa premijerom Šinzo Abeom sa kojim je konstatovalada su ekonomski i politički odnosi dve zemlje sve bolji, očemu govori povećano prisustvo japanskih investitora uSrbiji.Brnabić je novinarima iz Srbije u Tokiju rekla da Srbija imanekoliko značajnih investicija iz Japana, među kojima suJTI, Tojo Tajers ili Jazaki.Pre par meseci bila sam u JTI u Senti, jer su odlučili daprošire svoju investiciju u Srbiji i otvore još jednuproizvodnu liniju, rekla je Brnabić i podsetila da je i Tojotajers najavio veliku investiciju u Inđiji.Prema njenim rečima, Jazaki planira zapošljavanje 1.700ljudi, dok je francusko-japanski konzorcijum Itoču - Suezdobio dozvolu za javno-privatno partnerstvo za deponijuVinča i polako počinju radove.Brnabić je rekla da je Abeu zahvalila i na političkojpodršci i balansiranom stavu o pitanju Kosova.Oni jesu priznali Kosovo, ali su u dva najvažnija slučaja,članstva Kosova u UNESKO i Interpolu bili uzdržani, rekla jeBrnabić i to protumačila da je Japan bio na strani Srbije.Premijer Abe je pohvalio naše reforme, zamolio da prenesempozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću, rekla je Brnabić iistakla da je Abe pokrenuo inicijativu da Japan postaneaktivniji akter u regionu Zapadnog Balkana.Ona je najavila i da će dolasku većeg broja investitora izJapana doprineti inicijativa da se ukine dvostrukooporezivanje i sastanak predstavnika dva ministarstvafinansija trebalo bi da se održe krajem novembra u Tokiju.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/politika/kanal-begejac-u-kuli-cist-posle-dve-decenije-21-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kanal Begejac u Kuli čist posle dve decenije

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić kaže da je ovogodišnji budžet Opštine 1,83 milijardu dinara, što je više nego prethodnih godina.U budžet ulaze i krediti za završetak kanalizacije i bazena, što su samo neke od kapitalnih investicija u toj opštini, a nije naodmet istaći i da je kanal Begejac, s kojima su stanovnici Kule muku mučili godinama, konačno očišćen od industrijskih i otpadnih voda.- Najviše novca izdvaja se za izgradnju bazena, tačnije, sportskog centra u Kuli - istakao je Miljanić. - Od Pokrajinske vlade smo dobili 175 miliona dinara za projekat, dok je učešće Opštine, delom iz samodoprinosa, a delom iz budžeta, kao i kreditnog zaduženja, 150 miliona. Radovi su u toku i prva faza otvorenog bazena i jednog sportskog centra u Kuli koji se gradi iznosi više od 300 miliona dinara. Novi sportski komleks nalazi se na samom ulasku u Kulu s leve strane iz pravca Vrbasa, i trenutno se radovi ne mogu promašiti jer je tu velika količina zemlje, koja se može videti i sa samog puta.Ekipa "Dnevnika" je obišla te radove da bi utvrdili dokle se stiglo, te smo na licu mesta videli da je izgrađen dečji bazen, kao i onaj za neplivače, ali i da se radi punom parom. Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić Od većih investicija potpisani su ugovori za radove u Industrijskoj zoni i radi se spajanje Industrijske zone koja se nalazi na ulazu u Kulu s vodovodnom mrežom (Damjan Miljanić)Miljanić navodi da izgradnja čitavog kompleksa podrazumeva i gradnju zatvorenog bazena i sportske hale, što će biti rađeno fazno.- Radovi su nastavljeni u oktobru i završetak se očekuje na proleće iduće godine. Tada prelazimo na drugu fazu radova, a pošto je reč o visokim sumama, takođe ćemo taj projekat raditi u partnerstvu s Pokrajinom - kaže Miljanić.- Od većih investicija potpisani su ugovori za radove na Industrijskoj zoni i radi se spajanje Industrijske zone koja se nalazi na ulazu u Kulu s vodovodnom mrežom. Do sada je Industrijska zona imala svoj bunar i izvorište, a sada je povezujemo na gradski vodovod da bismo obezbedili stabilno snabdevanje vodom. Druga investicija u Industrijskoj zoni tiče se izgradnje puta i postavljanje rasvete u delu koji ih nije imao - kaže Miljanić. - Vrednost radova iznosi oko 50 miliona dinara i većinu novca obezbedila je Pokrajinska vlada, dok Opština ima malo učešće. Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić Najviše novca izdvaja se za izgradnju bazena, tačnije, sportskog centra u KuliPo njegovim rečima, rade na projektima upravljanja proizvodnjom vode i plan je da se iz Kancelarije Republike Srbije za javna ulaganja odobri oko dva miliona evra za sanaciju izvorišta i bunara i upravljanje proizvodnjom vode, kao i zamenu azbestnih cevi u Kuli i Crvenki. Reč je o završnoj fazi projekata i, kako navodi predsednik opštine Kula, ta svota je rezervisana u Kancelariji.- Imamo u planu da projekte završimo do decembra, nakon čega će biti raspisan postupak javne nabavke - kaže Damjan Miljanić.Ovo je godina izrade projektne dokumentacije jer su ozbiljne pare i u Republici i u Pokrajini odvojene za finansiranje i rekonstukcije vodovoda, puteva, škola, ističe Miljanić. On ističe da je opština Kula imala ogroman problem s industrijskim kanalom IK 64, poznatijim kao Begejac, paralelnim s Velikim bačkim kanalom.- Taj kanal prolazi kroz celu Kulu paralelno s Velikim bačkim kanalom. Ranije je država zakonom regulisala da se u Veliki bački kanal ne sme ispuštati nikakav sadržaj, te su sve otpadne vode upuštane u industrijski kanal 64, odnosno Begejac. Posebno je bilo dramatično što je cela kanalizacija Crvenke ispuštana u Begejac, otvorenim tokom fekalije su putovale kroz celo naseljeno mesto Kula - kaže Miljanić. - Tako je bilo poslednjih 20 godina i zaista se Kulom širio nesnosan smrad, dok se kulska kanalizacija upuštala u isti kanal na izlazu iz Kule i sve dalje išlo ka Vrbasu i tu se ulivalo u Veliki bački kanal. Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić Država je odlučila da reši problem koji je smatran za crnu tačku Evrope, tvrdi Miljanić, te je izgrađen prečistač otpadnih voda u Vrbasu i osnovano zajedničko preduzeće Vrbasa i Kule. Rekonstrukcija putevaMiljanić podseća na to da je urađen i put Kruščić-Gračac, što je bilo zajednička investicija dveju opština, Odžaka i Kule, vredna 47 miliona dinara. Pri kraju je izrada projektne dokumentacije i radovi bi trebalo da počnu već ove godine, a realizuje ih JP "Putevi Srbije". Spajaju se Kruščić i Ruski Krstur i vrednost radova takođe je 50 miliona dinara. Postojeći put se sanira, proširuje, te ponovo asflatira.Takođe, raspisana je javna nabavka za proširenje raskrsnice u Crvenki, gde je vrednost radova 27 miliona dinara. - Kompletnu investiciju finansirala je Evropska unija. Naseljeno mesto Kula uradilo je 99 odsto kanalizacione mreže, Crvenka je kompletno pokrivena kanalizacionom mrežom i uloženo je oko 600 miliona dinara da bi poslovi bili završeni u ovoj godini - ističe predsednik opštine Kula. - Urađen je i tehnički prijem mreže i sada su građani počeli da se priključuju. Pre nekoliko meseci počelo je čišćenje i izmuljavanje Begejca, a prethodne godine je Veliki bački kanal kompletno očišćen fizički velikim bagerima. Između Kule i Crvenke su napravljene takozvane fioke, te je otpad s toksičnim sadržajima odložen tako da ne može da propusti vodu.Begejac koji protiče kroz Kulu je očišćen i samo kada su havarije, neprečišćene vode su greškom upuštaju u njega, što su sporadični slučajevi i odmah interveniše inspekcija. Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić - Danas više nema upuštanja otpadnih voda, ni fekalnog sadržaja u Veliki bački kanal, niti Begejac. Sada je sva kanalizacija Crvenke u cevima prema Kuli, i dalje opet cevima u prečistač u Vrbasu, što je i bio sistem kako da se taj problem reši i to je konačno urađeno - napominje Miljanić. - Iduće godine nastavlja se izmuljavanje, odnosno remedijacija Velikog bačkog kanala i deo u Vrbasu, što je najukompleksniji zahvat.On ističe da za prečistač još nije izdata upotrebna dozvola, iako je u probnom radu, nakon čega će biti dat na upravljanje opštinama.Maša StakićFoto: Dnevnik/Radivoj Hadžić                

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:825468-Brnabic-sa-Abeom-Srbija-najvazniji-partner-Japana-na-Zapadnom-Balkanu

Autori: @Novostionline

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Brnabić sa Abeom: Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu

Premijerka Srbije u Japanu boravi povodom krunisanja japanskog cara NaruhitaPremijerka Ana Brnabić izjavila je u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu. Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije. Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan. "Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana", rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita. Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću. "Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu", navela je premijerka. Pročitajte još - Dodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju. Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja. Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobačo International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju. "Imali smo najavu velike investicije 'Tojo tajers' u Inđiji, a to je jenda od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi iamti u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi", rekla je Brnabić. Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču. "Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT-a", rekla je Brnabić. Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede. Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana. "Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji", rekla je Brnabić. Premijerka u utorak nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta. Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=10&dd=21&nav_category=11&nav_id=1606366

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Brnabićeva sa Abeom: Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu - Info

Brnabićeva sa Abeom: Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom BalkanuPremijerka Ana Brnabić izjavila je u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu.Politika 0 Izvor: Tanjug Podeli ponedeljak, 21.10.2019. | 12:46Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu.Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije.Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan."Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana", rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita.Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću."Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu", navela je premijerka.Dodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju.Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja.Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobačo International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju."Imali smo najavu velike investicije 'Tojo tajers' u Inđiji, a to je jenda od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi iamti u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi", rekla je Brnabić.Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču."Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT-a", rekla je Brnabić.Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede.Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana."Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji", rekla je Brnabić.Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta.Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine.Tanjug/Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk                    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3343747/srbija-najvazniji-partner-japana-na-zapadnom-balkanu-brnabic-sa-japanskim-premijerom-odnosi-dve-zemlje-bolji-nego-ikad-foto

Autori: @KurirVesti

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SRBIJA NAJVAŽNIJI PARTNER JAPANA NA ZAPADNOM BALKANU! Brnabić sa japanskim premijerom: Odnosi dve zemlje bolji nego ikad (FOTO)

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu. Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji ...Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan MiljevićSrbija najvažniji partner Japana na ZBPolitika 21.10.2019. 13:01h 21.10.2019. 13:02hPremijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu. Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije. Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan. - Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana, rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita. Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću. - Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu, navela je premijerka. Dodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju. Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja. Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobačo International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju. - Imali smo najavu velike investicije "Tojo tajers" u Inđiji, a to je jenda od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi iamti u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi, rekla je Brnabić. Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču. - Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT, rekla je Brnabić. Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede. Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana. - Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji, rekla je Brnabić. Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta. Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine. (Kurir.rs/Tanjug)  Ana Brnabić, Šinzo Abe, Srbija, Japan, premijeri, bilateralni odnosi, politički partneri, foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljevićfoto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljevićfoto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljevićfoto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljevićfoto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević            

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/brnabic-sa-abeom-srbija-najvazniji-partner-japana-na-zapadnom-balkanu/rs37gnp

Autori: Tanjug

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Brnabić sa Abeom: Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu.Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije.Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan.- Praktično su bili na strani Srbije i po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana - rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita.Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.- Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu -navela je premijerka.Dodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju.Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja.Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobačo International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju.- Imali smo najavu velike investicije "Tojo tajers" u Inđiji, a to je jedna od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi iamti u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi - rekla je Brnabić.Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču.- Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT-a - rekla je Brnabić.Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede.Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana.- Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji - rekla je Brnabić.Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta.Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine.                

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/164280/prijateljske-fotke-japana-brnabic-veceri-kolegom-abeom

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Prijateljske fotke iz Japana: Brnabić na večeri sa kolegom Abeom

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu.IZVOR: Tanjug ponedeljak, 21. 10. 2019.| 12:53 0Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije.Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan.- Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana - rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita.Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.- Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu - navela je premijerka.Dodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju.Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja.Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobačo International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju.- Imali smo najavu velike investicije ''Tojo tajers'' u Inđiji, a to je jenda od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi iamti u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi - rekla je Brnabić.Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču.- Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT-a - rekla je Brnabić.Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede.Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana.- Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji - rekla je Brnabić.Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta.Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine.                

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=10&dd=21&nav_id=1606324

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Srbija za letove sa Morave spremila 5,7 mil EUR; Poznato i zašto baš Beč i Solun - Biz

Srbija za letove sa Morave spremila 5,7 mil EUR; Poznato i zašto baš Beč i SolunBeograd -- Čiji avioni će ubuduće leteti sa aerodroma Morava moglo bi da bude poznato već 21. novembra, kada će biti otvorene ponude na upravo raspisanom tenderu.Srbija 4 Izvor: B92, M.K. Podeli ponedeljak, 21.10.2019. | 11:48 -> 13:05Beograd -- Čiji avioni će ubuduće leteti sa aerodroma Morava moglo bi da bude poznato već 21. novembra, kada će biti otvorene ponude na upravo raspisanom tenderu.Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, zainteresovane avio-kompanije leteće tri puta nedeljno od Kraljeva do Beča, tokom cele godine, kao i na sezonskoj liniji do Soluna, od 10. marta do 15. oktobra. I na ovu destinaciju je predviđeno da se leti tri puta nedeljno.Ugovor se zaključuje do 31.12.2021. godine, a za 2019. godinu biće isplaćeno do 35 miliona dinara. Tokom 2020. godine biće plaćeno do 320.000.000 dinara, dok je za 2021. predviđeno takođe 320 miliona dinara.Ukupno, dakle, ugovor predviđa isplatu do 675 miliona dinara, odnosno oko 5,7 miliona evra.Javni poziv za izbor napovoljnijeg ponuđača za obavljanje avio-prevoza na linijama proglašenim kao linije od javnog interesa, raspisalo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a odluka o pobedniku tendera biće doneta najkasnije 25 dana od njegovog završetka.Zainteresovani su u obavezi da u ponudi navedu ključno osoblje koji će angažovati u slučaju dodele Ugovora. Avio-kompanije moraće da imaju 4 osobe koje biti angažovane za održavanje vazduhoplova, 10 pilota i 15 kabinskog osoblja. takođe, ponuđač je dužan da obezbedi i 15 operativaca u kontakt centru.Potencijalni prevoznici će morati da ispune i određene uslove, poput tog da raspolažu neophodnim finansijskim kapacitetom, odnosno da su zbirno u prethodne tri obračunske godine ostvarili poslovni prihod u ukupnom iznosu od minimum 1,2 milijarde dinara, kao i da u periodu od šest meseci pre objavljivanja poziva za podnošenje ponuda na Portalu javnih nabavki nisu bili nelikvidni, odnosno u blokadi.Slično kao i sa tenderom za letove iz Niša, zainteresovana avio-kompanija mora posedovati jedan avion na teritoriji Republike Srbije, kao i jedan avion u rezervi na teritoriji Republike Srbije sa istim karakteristikama kao i osnovni avion. A glavna karakteristika jeste da se traži letelica sa minimum 70 putničkih sedišta.Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, opslužno područje Aerodroma Morava pored grada Kraljeva, Užica i Čačka odnosno Raškog okruga, obuhvata i Kolubarski, Moravički, Pomoravski, Rasinski, Šumadijski kao i bez obzira na udaljenost Mačvanski okrug.Dodaje se i da u ovom trenutku nema razvijene brze železničke ili drumske infrastrukture, kao alternative, koja bi omogućila povezivanje ovog regiona sa zemljama Evropske Unije i regiona sa prosečnim periodom putovanja manjim od tri sata. takođe, kaže se i da se na aerodromskoj infrastrukturi ne obavlja javni komercijalni civilni saobraćaj i da u ovom trenutku ne postoji visok stepen zainteresovanosti avio-prevoznika za obavljanjem saobraćaja.Analizom potencijalnog razvoja tržišta, dodatnih investicija i stranih ulaganja zaključeno je da su zemlje koje treba povezati sa regionom Šumadije i Zapadne Srbije Austrija i Grčka, navodi se.Linija koja bi povezala zapadni deo Srbije sa Austrijom omogućila bi dodatne investicije, kao i povezivanje dijaspore. Oko 450 kompanija iz Austrije u ovom trenutku posluje u Republici Srbiji i zapošljava više od 13.000 ljudi, dok je prema zvaničnim podacima statističkog zavoda Austrije zvanično registrovano 186.807 srpskih državljana u toj zemlji.Sa druge strane, linija koja bi povezala zapadni deo Srbije sa Grčkom uticala bi na mogućnost značajnih investicija u ovom regionu, povezivanje dijaspore i razvoj turizma. Postoji više kompanija koja su u potpunom ili delimičnom vlasništvu grčkih državljana, a koje zapošljavaju preko 25.000 radnika. Takođe, objašnjava se, Grčka za Republiku Srbiju predstavlja drugu najvažniju destinaciju za turizam.Foto: Rina                

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/vesti/politika/169628/brnabic-u-tokiju-srbija-najvazniji-partner-japana-na-zapadnom-balkanu

Autori: Nacionalna Televizija Happy

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: BRNABIĆ U TOKIJU: Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu!

 Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu. Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije. Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan. - Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana - rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita. Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću. - Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu - navela je premijerka. Dodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju. Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja. Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobaco International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju. - Imali smo najavu velike investicije ''Tojo tajers'' u Inđiji, a to je jenda od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi imati u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi - rekla je Brnabić. Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču. - Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT-a - rekla je Brnabić. Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede. Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana. - Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji - rekla je Brnabić. Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta. Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine. Izvor: Tanjug Foto: srbija.gov.rs/PrintscreenPreporučene vestiPodeli novostHappyTVHoroskop      

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/ima-dobre-vesti-za-gradane-srbije/260087/vest

Autori: Alo!

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Ima dobre vesti za građane Srbije!

ANA BRNABIĆ SE OBRATILA IZ JAPANA! AUTOR: Alo.rs/ Tanjug/ M. G. DATUM I VREME: 21.10.2019. 13:58Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu.* Brnabić zahvalna Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije. * Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću. * Abe je preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede. Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije. Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan. "Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana", rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita. Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću. "Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu", navela je premijerka. Dodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju. Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja. Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobacco International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju. "Imali smo najavu velike investicije ''Tojo tajers'' u Inđiji, a to je jenda od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi iamti u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi", rekla je Brnabić. Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču. "Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT-a", rekla je Brnabić. Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede. Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana. "Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji", rekla je Brnabić. Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta. Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine. Bonus video Govor predsednika Vučića na vojnom aerodromu    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/brnabic-sa-abeom-srbija-najvazniji-partner-japana-na-zapadnom-balkanu

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: BRNABIĆ SA ABEOM: Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu. Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije. Kako j... Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu.Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije.Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan.TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk"Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana", rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita.Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću."Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu", navela je premijerka.Povezane vesti - BRNABIĆ: Kina vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacijaDodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju.Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja.Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobačo International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju.TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk"Imali smo najavu velike investicije "Tojo tajers" u Inđiji, a to je jenda od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi iamti u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi", rekla je Brnabić.Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču."Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT-a", rekla je Brnabić.Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede.Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana.TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk"Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji", rekla je Brnabić.Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta.Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: ZELENOVIC: ŽALBA POVERENIKU

ZELENOVIC: ŽALBA POVERENIKUBEOGRAD, 21. oktobar 2019. (FoNet) - Gradonacelnik Šapca ipredsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenovicpodneo je danas žalbu povereniku za informacije od javnogznacaja i zaštitu podataka o licnosti kako bi dobili svepodatke vezano za javnu nabavku koja se tice rekonstrukcijebeogradskog Trga republike, jer im gradske vlasti nisuodgovorile na taj zahtev.Zelenovic je novinarima, ispred kancelarije poverenika‚rekao da nastavlja zakonsku proceduru u tom slucaju, koju supredsednik opštine Stari grad Marko Bastac i on pokrenulipre dvadesetak dana.Pošto gradske vlasti nisu postupile u skladu sa zakonom i uroku koji je predviden, dodao je Zelenovic podneta je žalbapovereniku i on ima rok u kojem treba da ispita taj slucaj.Svima su, bilo da su u pitanju predstavnici vlasti ilistranih organizacija, puna usta institucija i toga dazaštitu tražimo pred institucijama i to sada radimo, rekaoje Zelenovic uz napomenu da "jedna institucija ne radi, a dasu sada ispred druge".Ocigledno postoji problem sa tim da je na nešto što se ticegradskog trga potrošeno više od 12 miliona evra, rekao je oni napomenuo da su troškovi šabackog trga, koji je veci odbeogradskog, bili 20 puta niži.Upitan o izjavi zamenika gradonacelnika Gorana Vesica da ce1. novembra izaci sa svim podacima, Zelenovic je ocenio daje strašno da se izvodi javna nabavka, a da niko ne znakoliko to košta i da se cena utvrduje tokom izvodenjaradova.Zelenovic je rekao da ce danas biti održan sastanak Savezaza Srbiju na kojem ce se razgovarati o nastavku kampanjebojkota.Ocigledno postoji snažno osecanje da ne treba ucestvovati naunapred pokradenim izborima, da nas bilo ko pravi ludim ida, ako ce biti nekih izbora u buducnosti u Srbiji, oni cebiti pošteni, rekao je Zelenovic.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/politika/466640/brnabic-abeom-srbija-najvazniji-partner-japana-zapadnom-balkanu

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: BRNABIĆ SA ABEOM: Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu

Informer/Tanjug 13:49 21. 10. 2019.Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom BalkanuBrnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije. Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan. - Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana - rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita. Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću. - Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu - navela je premijerka. Dodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju. Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja. Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobako International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju. - Imali smo najavu velike investicije ''Tojo tajers" u Inđiji, a to je jedna od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi imati u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi - rekla je Brnabić. Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču. - Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT-a - rekla je Brnabić. Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede. Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana. - Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji - rekla je Brnabić. Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta. Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine.Tanjug    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3114227-odnosi-dve-zemlje-bolji-nego-ikad-ranije-brnabic-razgovarala-sa-japanskim-premijerom

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Odnosi dve zemlje bolji nego ikad ranije: Brnabić razgovarala sa japanskim premijerom

21/10/19 |  13:30  »  13:31Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu.Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije.Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan.- Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana - rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita.Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.- Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu - navela je premijerka.Ana Brnabić i Šinzo Abe - FOTO: TANJUG/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆDodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju.Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja.Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobačo International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju.- Imali smo najavu velike investicije "Tojo tajers" u Inđiji, a to je jenda od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi iamti u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi - rekla je Brnabić.Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču.Premijerka Srbije u Japanu - FOTO: TANJUG/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ- Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT - rekla je Brnabić.Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede.Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana.- Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji - rekla je Brnabić.Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta.Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine.(Telegraf.rs/Tanjug)                    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zelenović podeo žalbu povereniku, traži podatke o nabavci za obnovu Trga Republike

Zelenović podeo žalbu povereniku, traži podatke o nabavci za obnovu Trga RepublikeBEOGRAD, 21. oktobra 2019. (Beta) - Jedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović podneo je danas žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog toga što mu nadležna služba nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev kojim traže sve podatke vezane za javnu nabavku za obnovu Trga Republike u Beogradu.Zelenović je novinarima rekao da je to samo nastavak procedure koju su predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, koji se nije pojavio iako je bio najavljen za konferenciji za novinare, i on započeli pre više od 20 dana.On je kazao da poverenik ima odredjeni rok u kome treba da odgovori i da ispita pomenuti slučaj, kao i da na podnetu žalbu dobiju sve podatke vezane za javnu nabavku izgradnje i rekonstrukcije Trga Republike i sve pripadajuće troškove koje idu uz to."Svima su, bilo da su predstavnici vlasti ili stranih organizacija, uvek puna usta institucija. Evo mi to sada radimo, evo sad idemo ispred druge pa ćemo videti da li ona radi", poručio je Zelenović.Dodao je da očigledno postoji problem sa nabavkom na koju je potrošeno 12 miliona evra i da su troškovi za centralni trg u Šapcu bili 20 puta manji, iako je, kako je rekao, taj trg veći od Trga Republike u Beogradu.On je ocenio da je strašno da neko izvodi javnu nabavku koja god ona vrste bila i da niko, kako je kazao, ne zna koliko ona košta."Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu dali odgovore u zakonskom roku znači da oni nešto kriju, mi hoćemo to i da dokažemo", kazao je Zelenović.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3114227-odnosi-dve-zemlje-bolji-nego-ikad-ranije-brnabic-razgovarala-sa-japanskim-premijerom

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Odnosi dve zemlje bolji nego ikad ranije: Brnabić razgovarala sa japanskim premijerom

21/10/19 |  13:30  »  15:38Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu.Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije.Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan.- Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana - rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita.Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.- Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu - navela je premijerka.Ana Brnabić i Šinzo Abe - FOTO: TANJUG/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆDodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju.Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja.Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobačo International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju.- Imali smo najavu velike investicije "Tojo tajers" u Inđiji, a to je jenda od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi iamti u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi - rekla je Brnabić.Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču.Premijerka Srbije u Japanu - FOTO: TANJUG/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ- Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT - rekla je Brnabić.Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede.Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana.- Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji - rekla je Brnabić.In #Tokyo, Japan this week to offer Serbia's sincere respect to Emperor Naruhito. Thank you @AbeShinzo for your leadership, friendship and warm hospitality as we strengthen the ties between our two great nations ???? ???? pic.twitter.com/Ust4JV6gFC- Ana Brnabić (@SerbianPM) October 21, 2019Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta.Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine.(Telegraf.rs/Tanjug)                      

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a536641/SZS-podneo-zalbu-Povereniku-traze-dokumentaciju-o-Trgu-Republike.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: SZS podneo žalbu Povereniku, traže dokumentaciju o Trgu Republike

Autor:BetaJedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović podneo je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog toga što mu nadležna služba nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev kojim traže sve podatke vezane za javnu nabavku za obnovu Trga Republike u Beogradu.Zelenović je novinarima rekao da je to samo nastavak procedure koju su predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, koji se nije pojavio iako je bio najavljen za konferenciji za novinare, i on započeli pre više od 20 dana.On je kazao da Poverenik ima određeni rok u kome treba da odgovori i da ispita pomenuti slučaj, kao i da na podnetu žalbu dobiju sve podatke vezane za javnu nabavku izgradnje i rekonstrukcije Trga Republike i sve pripadajuće troškove koje idu uz to."Svima su, bilo da su predstavnici vlasti ili stranih organizacija, uvek puna usta institucija. Evo mi to sada radimo, evo sad idemo ispred druge pa ćemo videti da li ona radi", poručio je Zelenović.Dodao je da očigledno postoji problem sa nabavkom na koju je potrošeno 12 miliona evra i da su troškovi za centralni trg u Šapcu bili 20 puta manji, iako je, kako je rekao, taj trg veći od Trga Republike u Beogradu.On je ocenio da je strašno da neko izvodi javnu nabavku koja god ona vrste bila i da niko, kako je kazao, ne zna koliko ona košta."Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu dali odgovore u zakonskom roku znači da oni nešto kriju, mi hoćemo to i da dokažemo", kazao je Zelenović.        

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: 24online.info

Link: https://www.24online.info/brnabic-japan-srbiju-smatra-najvaznijim-partnerom-na-zapadnom-balkanu/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: BRNABIĆ: JAPAN SRBIJU SMATRA NAJVAŽNIJIM PARTNEROM NA ZAPADNOM BALKANU

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu.Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije. Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan."Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana", rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita.Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću."Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu", navela je premijerka.Dodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju.Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja.Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobačo International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju."Imali smo najavu velike investicije "Tojo tajers" u Inđiji, a to je jenda od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi iamti u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi", rekla je Brnabić.Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču."Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT-a", rekla je Brnabić.Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede.Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana."Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji", rekla je Brnabić.Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta.Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine              

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/118204-zelenovic-podeo-zalbu-povereniku-trazi-podatke-o-nabavci-za-obnovu-trga-republike

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zelenović podeo žalbu povereniku, traži podatke o nabavci za obnovu Trga Republike (VIDEO)

Jedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović podneo je danas žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog toga što mu nadležna služba nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev kojim traže sve podatke vezane za javnu nabavku za obnovu Trga Republike u Beogradu. Zelenović je novinarima rekao da je to samo nastavak procedure koju su predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, koji se nije pojavio iako je bio najavljen za konferenciji za novinare, i on započeli pre više od 20 dana. On je kazao da poverenik ima odredjeni rok u kome treba da odgovori i da ispita pomenuti slučaj, kao i da na podnetu žalbu dobiju sve podatke vezane za javnu nabavku izgradnje i rekonstrukcije Trga Republike i sve pripadajuće troškove koje idu uz to. "Svima su, bilo da su predstavnici vlasti ili stranih organizacija, uvek puna usta institucija. Evo mi to sada radimo, evo sad idemo ispred druge pa ćemo videti da li ona radi", poručio je Zelenović. Dodao je da očigledno postoji problem sa nabavkom na koju je potrošeno 12 miliona evra i da su troškovi za centralni trg u Šapcu bili 20 puta manji, iako je, kako je rekao, taj trg veći od Trga Republike u Beogradu. On je ocenio da je strašno da neko izvodi javnu nabavku koja god ona vrste bila i da niko, kako je kazao, ne zna koliko ona košta. "Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu dali odgovore u zakonskom roku znači da oni nešto kriju, mi hoćemo to i da dokažemo", kazao je Zelenović. Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/zelenovic-podeo-zalbu-povereniku-trazi-podatke-o-nabavci-za-obnovu-trga-republike/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zelenović podeo žalbu povereniku, traži podatke o nabavci za obnovu Trga Republike

Jedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović podneo je danas žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog toga što mu nadležna služba nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev kojim traže sve podatke vezane za javnu nabavku za obnovu Trga Republike u Beogradu. Zelenović je novinarima rekao da je to samo nastavak procedure koju su predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, koji se nije pojavio iako je bio najavljen za konferenciji za novinare, i on započeli pre više od 20 dana. On je kazao da poverenik ima odredjeni rok u kome treba da odgovori i da ispita pomenuti slučaj, kao i da na podnetu žalbu dobiju sve podatke vezane za javnu nabavku izgradnje i rekonstrukcije Trga Republike i sve pripadajuće troškove koje idu uz to. "Svima su, bilo da su predstavnici vlasti ili stranih organizacija, uvek puna usta institucija. Evo mi to sada radimo, evo sad idemo ispred druge pa ćemo videti da li ona radi", poručio je Zelenović. Dodao je da očigledno postoji problem sa nabavkom na koju je potrošeno 12 miliona evra i da su troškovi za centralni trg u Šapcu bili 20 puta manji, iako je, kako je rekao, taj trg veći od Trga Republike u Beogradu. On je ocenio da je strašno da neko izvodi javnu nabavku koja god ona vrste bila i da niko, kako je kazao, ne zna koliko ona košta. "Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu dali odgovore u zakonskom roku znači da oni nešto kriju, mi hoćemo to i da dokažemo", kazao je Zelenović. (Beta)

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/440247/Zelenovic-podeo-zalbu-povereniku-trazi-podatke-o-troskovima-obnove-Trga-Republike

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zelenović podeo žalbu povereniku, traži podatke o troškovima obnove Trga Republike

Jedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović podneo je danas žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog toga što mu nadležna služba nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev kojim traži sve podatke u vezi sa javnom nabavkom za obnovu Trga Republike u Beogradu. Zelenović je novinarima rekao da je to samo nastavak procedure koju su predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, koji se nije pojavio iako je bio najavljen na konferenciji za novinare, i on započeli pre više od 20 dana. On je kazao da poverenik ima određeni rok u kome treba da odgovori i da ispita pomenuti slučaj, kao i da na podnetu žalbu dobiju sve podatke o javnoj nabavci izgradnje i rekonstrukcije Trga Republike i sve pripadajuće troškove koje idu uz to. "Svima su, bilo da su predstavnici vlasti ili stranih organizacija, uvek puna usta institucija. Evo mi to sada radimo, evo sad idemo ispred druge, pa ćemo videti da li ona radi", poručio je Zelenović, prenosi Beta. Dodao je da očigledno postoji problem sa nabavkom na koju je potrošeno 12 miliona evra i da su troškovi za centralni trg u Šapcu bili 20 puta manji, iako je, kako je rekao, taj trg veći od Trga Republike u Beogradu. On je ocenio da je strašno da neko izvodi javnu nabavku koja god ona vrste bila i da niko, kako je kazao, ne zna koliko ona košta. "Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu dali odgovore u zakonskom roku znači da oni nešto kriju, mi hoćemo to i da dokažemo", kazao je Zelenović.  

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: nedeljnik.rs

Link: https://www.nedeljnik.rs/cutali-su-nisu-dali-odgovore-u-roku-znaci-nesto-kriju-szs-podneo-zalbu-povereniku-traze-dokumentaciju-o-trgu-republike/

Autori: Nedeljnik.rs

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Ćutali su, nisu dali odgovore u roku, znači nešto kriju…": SZS podneo žalbu Povereniku, traže dokumentaciju o Trgu Republike

Foto: Tanjug Jedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović podneo je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog toga što mu nadležna služba nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev kojim traže sve podatke vezane za javnu nabavku za obnovu Trga Republike u Beogradu. Zelenović je novinarima rekao da je to samo nastavak procedure koju su predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, koji se nije pojavio iako je bio najavljen za konferenciju za novinare, i on započeli pre više od 20 dana, preneo je N1. On je kazao da Poverenik ima određeni rok u kome treba da odgovori i da ispita pomenuti slučaj, kao i da na podnetu žalbu dobiju sve podatke vezane za javnu nabavku izgradnje i rekonstrukcije Trga Republike i sve pripadajuće troškove koje idu uz to. "Svima su, bilo da su predstavnici vlasti ili stranih organizacija, uvek puna usta institucija. Evo mi to sada radimo, evo sad idemo ispred druge pa ćemo videti da li ona radi", poručio je Zelenović. On je dodao da očigledno postoji problem sa nabavkom na koju je potrošeno 12 miliona evra i da su troškovi za centralni trg u Šapcu bili 20 puta manji, iako je, kako je rekao, taj trg veći od Trga Republike u Beogradu. Zelenović je ocenio da je strašno da neko izvodi javnu nabavku koja god ona vrste bila i da niko, kako je kazao, ne zna koliko ona košta. "Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu dali odgovore u zakonskom roku znači da oni nešto kriju, mi hoćemo to i da dokažemo", kazao je Zelenović.

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=10&dd=21&nav_category=11&nav_id=1606366

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Brnabićeva sa Abeom: Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu VIDEO - Info

Brnabićeva sa Abeom: Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu VIDEOPremijerka Ana Brnabić izjavila je u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu.Politika 0 Izvor: Tanjug Podeli ponedeljak, 21.10.2019. | 12:46 -> 18:04Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Tokiju da joj je premijer Japana Šinzo Abe u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu.Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije.Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan."Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana", rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju, gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita.Brnabić, koja je u trodnevnoj poseti Japanu, prenela je da je Abe pohvalio reforme koje su sprovedene u Srbiji i zamolio je da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću."Abe je rekao da je Srbija za njih najvažniji partner na Zapadnom Balkanu, što je značajno i zbog toga što je sam premijer Abe pokrenuo inicijativu da se Japan više uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da bude mnogo aktivniji akter u našem regionu", navela je premijerka.Dodala je da je razgovor sa japanskim premijerom bio je sadržajan, a Abe se još jednom zahvalio na gostoprimstvu prilikom njegove posete Beogradu, koja mu je, kaže, ostala u lepom sećanju.Razgovarali su, navela je, i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja.Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobačo International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju."Imali smo najavu velike investicije 'Tojo tajers' u Inđiji, a to je jenda od najboljih svetskih kompanija, koja će jedino prisustvo u Evropi iamti u Srbiji. Takođe, i Azaki, koji u Srbiji treba da zaposli 1.700 ljudi", rekla je Brnabić.Premijerka Srbije je sa japanskim kolegom razgovarala i o projektu deponije u Vinči, što je prvo javno-privatno partnerstvo u Beogradu, a sprovodi ga francusko-japanski konzorcijum Suez-Itoču."Oni polako počinju radove, a mi sada tražimo datum za zvanično otvaranje. Odlična su iskustva japanskog konzorcijuma Micubiši-Hitaču za projekat odsumporavanja TENT-a", rekla je Brnabić.Navela je i da joj je Abe preneo da ima još zainteresovanih japanskih investitora, pre svega, u sektoru prehrambene prozivodnje, poljoprivrede.Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana."Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji", rekla je Brnabić.Premijerka sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovati 2.600 gostiju iz celog sveta.Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine.Tanjug/Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk                    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/904277/za-letove-od-javnog-interesa-iz-kraljevo-35-miliona-dinara/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Za letove od javnog interesa iz Kraljeva 35 miliona dinara

Čačak, Kraljevo - Vlada Srbije izdvojiće 35 miliona dinara radi uspostavljanja "obaveze javnog prevoza21.10.2019 17:10 | 0 komentar(a)nakon što je proglasila obavljanje prevoza na dve linije sa ovog aerodroma za javni interes."Odobravaju se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sredstva u ukupnom iznosu od 35.000.000 dinara radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za uspostavljanje obaveze javnog prevoza sa Aerodroma 'Morava' kod Kraljeva", navodi se u rešenju Vlade.Vlada je ranije ovog meseca proglasila javnim interesom obavljanje letova na linijama Kraljevo-Beč-Kraljevo i Kraljevo-Solun-Kraljevo, što je otvorilo mogućnost subvencionisanja prevoznika koji dobije taj posao.Naime, Zakon o vazdušnom saobraćaju propisuje da ako se u kratkom roku ne pojavi aviokompanija zainteresovana da obavlja redovan avio-prevoz na liniji od javnog značaja, Vlada će tražiti prevoznika koji će to raditi uz kompenzaciju.Dok je prethodna verzija zakona predviđala da se ovaj postupak sprovede na javnom tenderu, izmene koje su donete 2018. godine predviđaju da se avio-prevoznik bira "u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke".Zakon o javnim nabavkama predviđa više postupaka, među kojima je otvoreni postupak gde svi zainteresovani ponuđači mogu dati ponude, ali i pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda.Pojedini stručnjaci izrazili su sumnju da će Er Srbija (Air Serbia) jedina moći da ispuni zahteve iz javnog poziva, i na taj način dobiti još subvencija od države.Er Srbija je polovinom godine dobila ugovor za obavljanje prevoza na 12 linija sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki", koje će biti subvencionisane sa do pet miliona evra do 2021, pisale su Južne vesti u maju.Što se tiče Kraljeva, letovi do Beča obavljaće se od 1. decembra 2019. do 31. decembra 2021. godine tri puta nedeljno, a do Soluna od 10. marta do 15. oktobra 2020. i u istom periodu 2021. godine, takođe tri puta nedeljno.GZS/Nova ekonomija          

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/zelenovic-podeo-zalbu-povereniku-trazi-podatke-o-nabavci-za-obnovu-trga-republike/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zelenović podneo žalbu povereniku, traži podatke o nabavci za obnovu Trga Republike

Jedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović podneo je danas žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog toga što mu nadležna služba nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev kojim traže sve podatke vezane za javnu nabavku za obnovu Trga Republike u Beogradu.Foto: FoNet/Nenad Đorđević Zelenović je novinarima rekao da je to samo nastavak procedure koju su predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, koji se nije pojavio iako je bio najavljen za konferenciji za novinare, i on započeli pre više od 20 dana. On je kazao da poverenik ima određeni rok u kome treba da odgovori i da ispita pomenuti slučaj, kao i da na podnetu žalbu dobiju sve podatke vezane za javnu nabavku izgradnje i rekonstrukcije Trga Republike i sve pripadajuće troškove koje idu uz to. "Svima su, bilo da su predstavnici vlasti ili stranih organizacija, uvek puna usta institucija. Evo mi to sada radimo, evo sad idemo ispred druge pa ćemo videti da li ona radi", poručio je Zelenović. Dodao je da očigledno postoji problem sa nabavkom na koju je potrošeno 12 miliona evra i da su troškovi za centralni trg u Šapcu bili 20 puta manji, iako je, kako je rekao, taj trg veći od Trga Republike u Beogradu. On je ocenio da je strašno da neko izvodi javnu nabavku koja god ona vrste bila i da niko, kako je kazao, ne zna koliko ona košta. "Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu dali odgovore u zakonskom roku znači da oni nešto kriju, mi hoćemo to i da dokažemo", kazao je Zelenović. Nebojša Zelenović, Poverenik za informacije od javnog značaja, Trg Republike

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a536753/Racun-za-Trg-Republike-ostaje-skriven-dok-se-ne-prevrne-i-poslednja-kocka.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Račun za Trg Republike ostaje skriven dok se ne prevrne i poslednja kocka

Autor:Nenad NešićMože li enigma zvana Trg Republike uskoro dobiti epilog u kome će Beograđani tačno znati šta su i koliko platili? Vlast najavljuje - da. A zbog nedostupnosti podataka o obnovi Trga, Savez za Srbiju podneo je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.Kockaju se poslednji kvadrati, ali još uvek je Trg mutan - kocka i kvadrat baš i nemaju mnogo toga zajedničkog, ali papiri i cifre bi trebalo da idu zajedno. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zakazao je za 1. novembar i kraj radova, i istinu o ovom poslu."Tog dana ćemo objaviti ugovor, tendersku dokumentaciju kao i čitav projekat. Do kraja godine sledi sravnjivanje svih računa sa izvođačem kako bi se uradio konačni obračun. Tada ćemo objaviti i konačni obračun kao i sve ugovore koji ga prate, a ja odgovorno tvrdim da će izvođaču biti plaćeno manje od 768 miliona dinara, znači još manje nego što je pisalo u prvom ugovoru", kazao je Vesić 19. oktobra, gostujući na TV O2.Nebojša Zelenović iz opozicionog Saveza za Srbiju tvrdi da nije šest i nešto, već više od 12 miliona evra. Pošto im iz gradske uprave u zakonskom roku nisu dostavili podatke o rekonstrukciji Trga, uložili su žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja."Prvo je strašno da dozvolite javnu nabavku koja god ona vrste bila, a da niko ne zna koliko ona košta, i da se njena cena utvrđuje tokom radova. Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu odgovorili u zakonskom roku, znači da oni nešto kriju, i mi hoćemo to da dokažemo. Ovu ćemo stvar terati do božje kuće - tako se kaže kod mene u kraju", poručio je Zelenović.Dok čekamo reakciju sadašnjeg poverenika i njen efekat, nekadašnji poverenik Rodoljub Šabić poručuje da javni novac uvek mora da bude transparentan novac, i da za odlaganje ne postoji razmevanje."Odavno je trošenje tog novca moralo da bude dostupno svim građanima i Beograda i Srbije, s obzirom na to da se glavni grad koristio novcem i iz budžetske rezerve Republike. Ne govorim tačno u dinar, mi možemo opravdati argument da će definitivan izveštaj u dinar biti poznat tada i tada, ali odavno je, bez ikakvog zahteva, ono što uslovno rečeno predstavlja aproksimativne rashode moralo biti dostupno javnosti", smatra Šabić.Inače, predsednik države Aleksandar Vučić nedavno objasnio da nema slobodnog vremana za šetnju Beogradom, ali na Trg će doći - kada se upali zeleno svetlo."Čekam 1. novembar, pa ću tamo iza 1. novembra otići da vidim kako će da ga urade, ako ne bude valjalo kako su ga uradili, onda ćemo razgovarati o odgvornosti mnogih drugih", najavio je Vučić.A ima li odgovornosti za kašnjenje u obnovi tzv. četiri bulevara. Ulica kraljice Marije i 27. marta odavno su preskočile avgust, pa sad čekaju kraj godine. Rok za kompletne radove u Džordža Vašingtona pomeren je takođe na poslednje dane decembra, dok će se Ulica cara Dušana umesto sada, sređivati na proleće.          

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/164364/marjanovic-zelenovic-bastac-slika-prilika-szs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Marjanović: Zelenović i Bastać slika i prilika SzS

Zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović ocenio je danas da je krajnje licemerno i bestidno da Nebojša Zelenović i Marko Bastać postavljaju bilo kakva pitanja bilo kome.IZVOR: Tanjug ponedeljak, 21. 10. 2019.| 18:32 0- Upravo su predsednici opština Šabac i Stari grad Nebojša Zelenović i Marko Bastać slika i prilika Saveza za Srbiju - saopštio je Marjanović. On je naveo da je jedan osuđen u prvostepenom postupku za nenamensko trošenje pet miliona evra iz budžeta opštine Šabac, a Bastać je do sada protiv Zakona o budžetu i javnim nabavkama potrošio više od 122 miliona dinara iz budžeta opštine Stari grad.- Da ne govorimo da je u nedostatku političkih argumenata pretio šamaranjem i linčom političkim neistomišljenicima - dodao je Marjanović, saopštio je gradski odbor SNS. On kaže da je tandem Zelenović - Bastać ogrezao u zloupotrebama javnih resursa najbolje pokazuje i činjenica da je Radio televizija Šabac dobila kancelarije u opštini Stari grad koje je pretvorila u svoj studio, iako iz budžeta opštine Šabac za svoj rad dobija višemilionske iznose.- Znamo da bi Nebojša Zelenović voleo da se Dragan ?ilas ponovo dočepa fotelje kako bi mogao zajedno sa njegovim šefom Dušanom Petrovićem ponovo da popločava beogradske ulice i da na nameštenim i preplaćenim tenderima zarađuju enormne količine novca. Upravo takva ?ilasova politika je dovela Beograd na ivicu bankrota sa dugom od 1,2 milijarde evra, a njemu omogućila da stekne lično bogatstvo od 25 miliona evra - napominje Marjanović.On ocenjuje i da su lopovluk, nasilje i švercovanje deviza očigledno program koji Dragan ?ilas i Savez za Srbiju nude građanima.    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: nacionalist.rs

Link: https://nacionalist.rs/da-li-tomina-dragica-sprema-prevaru-veka-u-srbiji-ponovo-je-u-pitanju-mahinacija-s-ogromnim-novcem-a-svi-cute/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: DA LI TOMINA DRAGICA SPREMA PREVARU VEKA U SRBIJI? Ponovo je u PITANJU mahinacija s OGROMNIM NOVCEM, a svi ćute - Nacionalist

NacionalistDA LI TOMINA DRAGICA SPREMA PREVARU VEKA U SRBIJI? Ponovo je u PITANJU mahinacija s OGROMNIM NOVCEM, a svi ćuteoktobar 21, 2019ViberFondacija Dragica Nikolić prestaje da postoji kao takva, tačnije nekadašnja prva dama Srbije i supruga Tomislava Nikolića samo je preimenovala svoju fondaciju u "Zavet".Prema saznanjima našeg portala, Dragica Nikolić planira da potpuno ugasi svoju fondaciju, koja je od samog početka vezivana za brojne afere. Sav novac koji bi ostao u ovoj fondaciji bio bi prebačen u njenu novu, tačnije udruženje "Zavet".Pročitajte:BUDUĆNOST POLITIČKIH STRANAKA - POUKE BEOGRADSKIH IZBORA- Dragica Nikolić je fondaciji već promenila statut u kom se kaže, u članu 28. da bi u slučaju gašenja Fondacije Dragica Nikolić sva sredstva bila prebačena na račun udruženja "Zavet" koji ona vodi. Dakle, ovde bi mogle razne mahinacije da se urade. Jer samo je Dragica Nikolić ta koja raspolaže novcem fondacije - kaže naš izvor iz Fondacije i dodaje:- To znači da bi Dragica Nikolić mogla da deo novca (onoliko koliko ona želi) sa računa prebaci na svoj privatni, a da ostatak prijavi kao sredstva Fondacije koja se prebacuju na račun "Zaveta" i da tako profitira.Fondacija "Dragica Nikolić", koju vodi supruga bivšeg predsednika Srbije, samo u 2017. godini dobila je čak 157 miliona dinara na ime donacija, pokazao je finansijski izveštaj objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, a imena donatora i dalje nisu poznata.Fondacija supruge bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića na ime poslovnih prihoda dobila je prošle godine čak 21,3 miliona dinara više u odnosu na 2016, kada su prihodovali 135,8 miliona dinara.Nikolićeva je prošle godine na jednom skupu otkrila da je njena fondacija do sada dobila i donirala oko 10 miliona evra.- Nemamo izdvojeno tačnu sumu, ali prešli smo 10 miliona evra za četiri godine postojanja fondacije, koje smo sakupili i podelili do dinara - rekla je ona, kao i da na troškove fondacije troše daleko manje od zakonom određenih 30 odsto.Fondacija bivše prve dame Srbije od osnivanja bila je vezivana za donacije koje su mnogi nazivali "mutnim" i "koruptivnim".Bivši predsednik, međutim, nikad nije propustio priliku da sve glasine "demantuje", ali na svoj način: optužujući medije, političke protivnike i državne organe za podrivanje njegovog ugleda. Fakta se, ipak, ne mogu demantovati političkim spinom.Podsetimo da je u sklopu svih provera najveća pažnja posvećena je bila poreklu i sudbini novca koji je Fondacija dobila iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Suma je bila značajna: čak milion evra je uplaćeno Fondaciji u dobrotvorne svrhe.Poslednja u nizu u javnosti pominjanih afera vezana je za izgradnju crkve u Bajčetini, rodnom selu Nikolića.U maju prošle godine Agencija za borbu protiv korupcije je ponovo počela da istražuje Fondaciju, ovoga puta želeći da otkrije na koji način je finansirana izgradnja crkve, odnosno da li se novac iz Fondacije prelio u pravcu izgradnje crkve (koju je inače osveštao patrijarh Irinej lično).Nije poznat bilans te provere.Niko iz porodice Nikolić, ni Dragica, niti Tomislav nije odgovarao na naše pozive do objavljivanja ovog teksta, kako bi potvrdili ili demantovali naša saznanja.Share this:                    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/enigma-zvana-trg-republike-racun-za-radove-ostaje-skriven-dok-se-ne-prevrne-i-poslednja-kocka.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Enigma zvana Trg Republike: Račun za radove ostaje skriven dok se ne prevrne i poslednja kocka

Može li enigma zvana Trg Republike uskoro dobiti epilog u kome će Beograđani tačno znati šta su i koliko platili? Vlast najavljuje - da. A zbog nedostupnosti podataka o obnovi Trga, Savez za Srbiju podneo je žalbuHronika ponedeljak, 21. oktobar 2019. Može li enigma zvana Trg Republike uskoro dobiti epilog u kome će Beograđani tačno znati šta su i koliko platili? Vlast najavljuje - da. A zbog nedostupnosti podataka o obnovi Trga, Savez za Srbiju podneo je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja. Kockaju se poslednji kvadrati, ali još uvek je Trg mutan - kocka i kvadrat baš i nemaju mnogo toga zajedničkog, ali papiri i cifre bi trebalo da idu zajedno. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zakazao je za 1. novembar i kraj radova, i istinu o ovom poslu. Vesić: Sravnjavanje računa do kraja godine "Tog dana ćemo objaviti ugovor, tendersku dokumentaciju kao i čitav projekat. Do kraja godine sledi sravnjivanje svih računa sa izvođačem kako bi se uradio konačni obračun. Tada ćemo objaviti i konačni obračun kao i sve ugovore koji ga prate, a ja odgovorno tvrdim da će izvođaču biti plaćeno manje od 768 miliona dinara, znači još manje nego što je pisalo u prvom ugovoru", kazao je Vesić 19. oktobra, gostujući na TV O2. Zelenović: Nisu nam odgovorili u zakonskom roku Nebojša Zelenović iz opozicionog Saveza za Srbiju tvrdi da nije šest i nešto, već više od 12 miliona evra. Pošto im iz gradske uprave u zakonskom roku nisu dostavili podatke o rekonstrukciji Trga, uložili su žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja. "Prvo je strašno da dozvolite javnu nabavku koja god ona vrste bila, a da niko ne zna koliko ona košta, i da se njena cena utvrđuje tokom radova. Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu odgovorili u zakonskom roku, znači da oni nešto kriju, i mi hoćemo to da dokažemo. Ovu ćemo stvar terati do božje kuće - tako se kaže kod mene u kraju", poručio je Zelenović. Rodoljub Šabić: Javni novac uvek mora da bude transparentan Dok čekamo reakciju sadašnjeg poverenika i njen efekat, nekadašnji poverenik Rodoljub Šabić poručuje da javni novac uvek mora da bude transparentan novac, i da za odlaganje ne postoji razmevanje.  "Odavno je trošenje tog novca moralo da bude dostupno svim građanima iBeograda i Srbije, s obzirom na to da se glavni grad koristio novcem i iz budžetske rezerve Republike. Ne govorim tačno u dinar, mi možemo opravdati argument da će definitivan izveštaj u dinar biti poznat tada i tada, ali odavno je, bez ikakvog zahteva, ono što uslovno rečeno predstavlja aproksimativne rashode moralo biti dostupno javnosti", smatra Šabić. Inače, predsednik države Aleksandar Vučić nedavno objasnio da nema slobodnog vremana za šetnju Beogradom, ali na Trg će doći - kada se upali zeleno svetlo. "Čekam 1. novembar, pa ću tamo iza 1. novembra otići da vidim kako će da ga urade, ako ne bude valjalo kako su ga uradili, onda ćemo razgovarati o odgvornosti mnogih drugih", najavio je Vučić. A ima li odgovornosti za kašnjenje u obnovi tzv. četiri bulevara. Ulica kraljice Marije i 27. marta odavno su preskočile avgust, pa sad čekaju kraj godine. Rok za kompletne radove u Džordža Vašingtona pomeren je takođe na poslednje dane decembra, dok će se Ulica cara Dušana umesto sada, sređivati na proleće.  (N1)   

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Svet/Afera-Krusik-Izmisljanje-ili-prikrivanje.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Afera Krušik: 'Izmišljanje' ili prikrivanje

Bez obzira na to što Aleksandar Obradović nije poštovao proceduru u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača, tužilaštvo i drugi nadležni organi trebalo bi da ispitaju da li je bilo zaključivanja štetnih ugovora po "Krušik" - navodi "Transparentnost Srbija"...Izvor: Radio Slobodna Evropa , 21.Okt.2019 , 21:06Bez obzira na to što Aleksandar Obradović nije poštovao proceduru u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača, tužilaštvo i drugi nadležni organi trebalo bi da ispitaju da li je bilo zaključivanja štetnih ugovora po "Krušik" - navodi "Transparentnost Srbija".Podeli ovo sa prijateljima na Facebook-uNapomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa . Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa . Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.    

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/afera-krusik-izmisljanje-ili-prikrivanje/30228308.html

Autori: Mila Đurđević

Teme: Nemanja Nenadićza borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Afera Krušik: 'Izmišljanje' ili prikrivanje

Bez obzira na to što Aleksandar Obradović nije poštovao proceduru u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača, tužilaštvo i drugi nadležni organi trebalo bi da ispitaju da li je bilo zaključivanja štetnih ugovora po "Krušik" - navodi "Transparentnost Srbija".Bez obzira na to što Aleksandar Obradović nije poštovao proceduru u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača, kada je dokumenta koja ukazuju na moguću korupciju u fabrici namenske industrije "Krušik" dostavio medijima, tužilaštvo i drugi nadležni organi trebalo bi da ispitaju da li je bilo zaključivanja štetnih ugovora po "Krušik", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) programski direktor nevladine organizacije "Transparentnost Srbija" Nemanja Nenadić. "Pravila koja propisuje Zakon o zaštiti uzbunjivača, odnosno konkretno član 20. tog zakona su od uticaja jedino na pitanje da li će na osnovu tog zakona konkretan uzbunjivač dobiti zaštitu ili ne. Ta pravila ne bi trebalo ni na koji način da utiču na postupanje tužilaca i drugih državnih organa u vezi sa ispitivanjem onih sumnji koje proizilaze iz obelodanjenih dokumenata", objašnjava Nenadić. On takođe navodi da se ne može govoriti o "izmišljenoj aferi", što je izraz koji je 20. oktobra u svojoj izjavi za slučaj "Krušik" upotrebio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sve dok tužilaštvo i drugi nadležni organi ne urade svoj posao. Predmet istrage čovek, a ne korupcija Više od mesec dana nakon što su u javnost dospele informacije o tome kako je kompanija "GIM", koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, kupovala oružje od "Krušika" po povlašćenim cenama u odnosu na državno preduzeće "Jugoimport SDPR", predmet istrage nadležnih organa je Aleksandar Obradović, zaposleni u fabrici "Krušik" koji je obelodanio te informacije, a ne mogući slučaj korupcije koji proizilazi iz objavljenih dokumenata. Nadležni organi i institucije, u ovom slučaju - Više javno tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Agencija za borbu protiv korupcije nisu preduzeli ništa povodom navoda o korupciji u fabrici "Krušik". Nisu dostavili ni odgovore na pitanja RSE ovim povodom. Preuzimite Adobe Flash Player Embed Podijeli Građani Valjeva traže slobodu za uzbunjivača iz 'Krušika' Embed Podijeli Kod je kopiran u vaš clipboard. širina px Visina px Podijelite na Facebooku   Podijelite na Twitteru   The URL has been copied to your clipboard No media source currently available 0:00 0:02:34 0:00 Direktan link 270p | 7,5MB 360p | 12,7MB 720p | 26,7MB 1080p | 60,3MB Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija", koja svoje aktivnosti usmerava ka borbi protiv korupcije, navodi da tek tada bi nadležni organi uradili svoj posao, moglo bi se govoriti o tome "da li iza svega toga stoji neka štetna radnja ili interesi tog preduzeća i države nisu bili oštećeni". Za to vreme, Aleksandar Obradović se od 14. oktobra odlukom Višeg suda u Beogradu nalazi u kućnom pritvoru. Prethodno je boravio u Centralnom zatvoru u Beogradu nakon što je 18. septembra uhapšen na svom radnom mestu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Uzbunjivač iz 'Krušika' vraća se iz zatvora u kućni pritvor Hapšenje je usledilo tri dana nakon što je specijalizovani međunarodni portal "Arms Watch" na osnovu dokumenata koje je dostavio Obradović, pisao da je privatna kompanija "GIM" koju je zastupao Branko Stefanović kupovala oružje po povlašćenim cenama čak u odnosu na državnu firmu. Za delo koje se Obradoviću stavlja na teret zaprećena je kazna zatvora od dve do deset godina. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Novinarka Gajtandžijeva: Istražiti prodaju oružja, a ne hapsiti uzbunjivača "Slučaj Aleksandra Obradovića", kaže Nenadić, "trebalo bi da posluži kao dobar razlog da se sam Zakon o zaštiti uzbunjivača popravi tako da ta zaštita bude efikasnije nego što je sada". "Uzbunjivač u ovom slučaju, nažalost, ne može da se pozove na zaštitu iz tog zakona zbog toga što Zakon o zaštiti uzbunjivača u članu 20. predviđa zabranu obelodanjivanja podataka koji su označeni kao tajni. Međutim, on vrlo verovatno može da se pozove na odredbe drugih propisa, poput Zakona o privrednim društvima ili Zakona o zaštiti poslovne tajne, i da se na taj način slučaj reši povoljno po njega", navodi Nenadić. Povlašćene cene i otac ministra policije Srbije Poslovna dokumentacija fabrike "Krušik" koju je medijima dostavio Obradović ukazuje da je privatna kompanija "GIM" kupovala oružje od "Krušika" po znatno nižim cenama od drugih "Krušikovih" kupaca. Prema navodima portala "Arms Watch", koji se poziva na zvanična dokumenta fabrike "Krušik", cena po kojoj je privatna kompanija "GIM" kupovala oružje značajno je niža čak i od cene koju je za istu robu plaćala državna firma "Jugoimport SDPR". "Krušik" je na taj način oštećen za stotine hiljada američkih dolara u korist privatne kompanije "GIM". Dokumenta do kojih je došao Obradović, a koja su objavili mediji ukazuju i na veze Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića sa kompanijom "GIM". U pismu te kompanije od 27. aprila 2017. upućenom fabrici "Krušik" navedena su imena trojice predstavnika kompanije "GIM" i trojice predstavnika saudijske kompanije "Raniad Al Jazira" koji su posetili fabriku kako bi izvršili inspekciju naručene robe. Među predstavnicima kompanije "GIM" u tom dokumentu naveden je Branko Stefanović. U svojoj izjavi od 15. oktobra 2019. za BIRN Aleksandar Obradović je rekao da ništa nije slagao niti falsifikovao. "Ovo su činjenice - i to samo deo činjenica - o poslovanju Krušika. Tvrdim da je u pitanju sistematsko isisavanje novca od strane države iz ove firme. Mene su zanimala samo dokumenta koja se tiču korupcije", izjavio je tada Obradović. Da pažnju sa Obradovića treba usmeriti na informacije koje je izneo u javnosti, poručio je i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović. U izjavi agenciji Fonet od 20. oktobra Marinović je rekao da Aleksandar Obradović strogo formalno, "nije uzbunjivač", ali da bi, s obzirom na sadržinu onoga što je obznanio, to mogao biti, jer informacije koje je izneo predstavljaju "informacije od javnog značaja". Mila Đurđević Novinarsku karijeru počinje 2008. godine na TV B92, kao TV novinarka i reporterka u informativnoj redakciji. Deo tima Radija Slobodna Evropa postaje u oktobru 2017. godine, gde radi u okviru digitalnog servisa za Balkan. Pratite autora Facebook Forum

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/bastac-pogresio-sam-izvinjavam-se/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Bastać: Pogrešio sam, izvinjavam se

Novac nije moj, ja sam ga uneo u zemlju. Nisam ga iznosio iz Srbije. Nisam ništa sakrio.Foto: Miroslav Dragojević Pogrešio sam, platicu kaznu za prekršaj. Novac sam nosio prijatelju koji ima problem. Sam sam obavestio javnost o ovome i otvoreno vam kažem sve. Svestan sam da deo javnosti neće verovati, na meni je da se nosim sa tim, napravio sam grešku - rekao je Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad i jedan od članova Saveza za Srbiju, u odgovoru na pitanje kako je moguće da ne poznaje propise i da bude "uhvaćen" na carini sa više od deset hiljada evra, koje je u nedelju pokušao da unese u Srbiju, po povratku iz Dubaija. Činjenica je da me je posle par minuta kako sam napustio aerodrom zvao Kurir, dodaje Bastać za naš list, naglašavajući da je poziv usledio, kako kaže, bukvalno posle par minuta. - Siguran sam da zaposleni u Kuriru ne rade honorarno kao carinici. Dva dana pre toga Aleksandar Vučić je na nacionalnoj frekvenciji izjavio da ja putujem za Dubai. Kako sam prošao carinu tako me je zvao Kurir. I Vučić i njegovi mediji znaju gde se krećem, puštaju moje fotografije samo zato što radim sve što radim. I to vam je danas Srbija. Izvinjavam se javnosti, mojim stranačkim kolegama i svima u Savezu. Napravio sam grešku - rekao je Bastać u pisanoj izjavi za Danas. Gotovo svi režimski mediji objavili su u nedelju uveče, odnosno u ponedeljak ujutru da je predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać u nedelju prilikom ulaska u Srbiju napravio carinski prekršaj jer je u prtljagu imao više od zakonom dozvoljenih 10.000 evra. Kurir je javio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je prilikom carinskog pregleda kod Bastaća pronađeno 12.750 evra i 81.000 dinara, kao i da su alarmirani nadležni organi. Marko Bastać je juče, prema ranijim najavama, trebalo da se pojavi na konferenciji za novinare ispred kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali to nije učinio. Pred novinarima se pojavio samo jedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović. Marko Bastać je u nedelju uveče na Tviteru napisao da nije znao da je prekršaj to što je u prtljagu imao više novca nego što je zakonom dozvoljeno. "Kada je neko bolestan i kada je nečiji život u pitanju, da li treba pomoći? Za mene nema dileme - da! Danas me je carinik izvukao iz reda i pretresao do gole kože. Utvrdili su da sam napravio carinski prekršaj. U prtljagu sam imao više novca nego što je dozvoljeno. Nisam znao da je to prekršaj. Novac sam nosio prijatelju koji ima životni problem. Ponovo bih to uradio", napisao je Bastać, koji je i funkcioner Stranke slobode i pravde. Zelenović podneo žalbu zbog Trga Nebojša Zelenović podneo je juče žalbu Povereniku zbog toga što mu nadležna služba nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev kojim traže sve podatke vezane za javnu nabavku za obnovu Trga republike u Beogradu. On je rekao da poverenik ima određeni rok u kome treba da odgovori i da ispita pomenuti slučaj, kao i da na podnetu žalbu dobiju sve podatke vezane za javnu nabavku izgradnje i rekonstrukcije Trga republike i sve pripadajuće troškove koje idu uz to. Zelenović je istakao da očigledno postoji problem sa nabavkom na koju je potrošeno 12 miliona evra i da su troškovi za centralni trg u Šapcu bili 20 puta manji, iako je, kako je rekao, taj trg veći od Trga republike u Beogradu. On je ocenio da je strašno da neko izvodi javnu nabavku koja god ona vrste bila i da niko, kako je kazao, ne zna koliko ona košta. "Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu dali odgovore u zakonskom roku znači da oni nešto kriju, mi hoćemo to i da dokažemo", naglasio je Zelenović. Kazna, Marko BastaćBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 21.10.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3344003/bahati-djilasov-pulen-ovom-coveku-vise-nije-mesto-u-politici-bastacu-odakle-ti-ovolike-pare

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BAHATI ĐILASOV PULEN! OVOM ČOVEKU VIŠE NIJE MESTO U POLITICI: Bastaću, odakle ti ovolike pare?! ČITAJTE U KURIRU

Sumnjivo: U izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije piše da Bastać nema štednju u zemlji i inostranstvu, pa se postavlja pitanje porekla novcaFoto: Dado ĐilasMukPolitika 21.10.2019. 19:40h 22.10.2019. 01:00hSumnjivo: U izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije piše da Bastać "nema štednju u zemlji i inostranstvu", pa se postavlja pitanje porekla novcaPoslednji prekršaj Marka Bastaća, potpredsednika Stranke slobode i pravde - unošenje u zemlju iz Dubaija više novca nego što je zakonom dozvoljeno, samo je kap koja je prelila čašu i potvrdila da mu nije mesto u politici, ocenjuju sagovornici Kurira. Naime, predsednik opštine Stari grad i blizak saradnik Dragana Đilasa ni juče nije objasnio poreklo 12.750 evra i 81.000 dinara (ukupno 13.440 evra) koje je nelegalno prenosio iz Dubaija, a na konferenciji koja je bila zakazana uopšte se nije pojavio. Kompletan tekst OPŠIRNO pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA. U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:  Misterija u centru Beograda Opljačkan stan Meriminog mrtvog muža Osuđen i - nikom ništa Smenjeni Jutka i dalje bog i batina u Brusu Lažni moralista Teodorović dobio otkaz, pa nezakonito vraćen na posao Tragedija kod Apatina Beba umrla dok je pila mleko Liga šampiona Totenhem čeka crveno-bele  Raskrinkani: Popović - Ivković o obmani javnosti Đilasova paklena kuhinja! Montiranim lažima udara na državu  Toplo vreme produžilo sezonu Kazne za letnje gume samo u slučaju snega Šok: Ponovno povlačenje leka sa tržišta Ranitidin može da izazove rak? Svaka čast: Požarevačke osnovne škole za primer Đačkim zadrugama zaradili za udžbenike  Imao sreće: Mališan preživeo pad sa devet metara Dečak dozivao majku pa pao sa trećeg sprata Skućio se: Voditelj kupio stan na obali Save Žika Šarenica postao Beograđanin na vodi Intervju: Maja Lalević Piščević o Sajmu i Draganu Nikoliću Gaga je nosio tu tugu, koju sada svi osećamo Skandal: Bura u srpskom vaterpolu Jeleniću, ne skrivaj se iza Vučića! Na šta trošiš pare od države? Puko im film: Zvezdaška javnost besna posle debakla Tomiću, odlazi!  Čitajte KURIR! Kurir.rs/Silvija Slamnig Foto: Dado Đilas  Marko Bastać, opština Stari grad, Dragan Đilas, novac, unošenje, bogatstvo, Dubai, foto: Kurir        

----------------------------------------------------------