Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 25.10.2019

Medij: Alo     Strana: 1,12

Rubrika: Hronika

Autori: D. Ć. - S. Dž. S.

Teme: Korupcija

Naslov: Doktor iz zatvora pravo u operacionu salu

Diktor iz zatvira pravi operacionu salu

Goran Azanajc (55), koji je pre mesec dana uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i oštetio bolnicu za 26 miliona dinara, vraćen na posao

Dr Goran Azanjac opet radi u Kliničkom centru Kragujevac

Iz zatvora vraćen pravo da operiše!

Doktor Goran Azanajc (55), direktor Centra za plastičnu hirurgiju, koji je pre mesec dana sa još 12 osoba uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebom položaja oštetio bolnicu za 26 miliona dinara, vraćen je na posao, saznaje „A1o!“. Hirurg čije je hapšenje uzdrmalo Klinički centar u Kragujevcu nije suspendovan iako je slučaj u fazi tužilačke istrage, već je vraćen na rukovodeću funkciju!

Prof. dr Predrag Sazdanović, vršilac dužnosti direktora KC Kragujevac, potvrdio je juče za „A1o!“ da se dr Azanjac vratio na radno mesto posle dve-tri nedelje bolovanja.

- U toku je istraga protiv dr Azanjca i postupak njegove smene sa mesta direktora plastične hirurgije. Poslove plastičnog hirurga će i dalje obavljati jer ne postoji osnov za njegovu suspenziju. Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno - istakao je prof. dr Sazdanović.

On je naglasio da su pre tri nedelje već smenili Dragana Petrovića sa mesta funkcije pomoćnika za javne nabavke jer je pod istragom.

- Šokirali smo se kada smo ga u ponedeljak videli na poslu. I to još na mestu načelnika plastične hirurgije. Videli smo ga u ponedeljak i sredu, ali nam niko nije saopštio kako i na koji način je vraćen kada je uhapšen pod teškim optužbama. Još nije uradio nijednu operaciju kažu zaposleni na plastičnoj hirurgiji.

I prof. dr Dejan Vulović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u KC Kragujevac, koji je ranije bio direktor ovog centra, potvrdio je juče za „A1o!“ da se dr Azanjac vratio na posao.

- Nisam iznenađen što je vraćen na posao, ali iznenađen sam što je i dalje na rukovodećoj funkciji. To je čudno s obzirom na krivično delo za koje je uhapšen. U međuvremenu, centar je normalno funkcionisao, ja sam volonterski držao kolegijume, ali niko nas nije pozvao na neki razgovor vezan za čitav slučaj - kaže nam prof. dr Vulović.

U Višem tužilaštvu u Kraljevu vodi se istraga protiv dr Azanjca zbog sumnje da je zloupotrebio položaj. Uhapšen je kada je pacijentima uskratio da laserom skidaju mladeže i bradavice. Laser najsavremenije generacije, namenjen hirurgiji kože, vredi oko 60.000 evra, iz bolnice je ispario zbog navodnog kvara, a vraćen je neispravan tek posle dve-tri godine.

Pao zbog starlete

Dr Azanjac se tereti da je od starlete Tamare S. iz Kragujevca uzeo keš za ugrađivanjesilikonskih grudi, a potom istu operaciju naplatio od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Tada je uhapšena i medicinska sestra Mirjana G., koja se sada nalazi na bolovanju.

Nisam iznenađen što je vraćen na posao, ali iznenađen sam što je i dalje na

rukovodećoj funkciji PROF. DR DEJAN VULOVIC

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Danas     Strana: 13

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE TRAŽI OBJAVU SVIH UGOVORA

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE TRAŽI OBJAVU SVIH UGOVORA

Beograd - Savet Vlade Srbije za borbu proti korupcije je zatražio objavu svih ugovora o raspolaganju javnom svojinom koji su ostali nedostupni javnosti. Kako se navodi, javnost Srbije je ostala uskraćena za dostupnost ugovora koja se odnosi na preduzeća Fijat Kragujevac, Zelezara Smederevo, Er Srbija, „Beograd na vodi", kao i za državno poljoprivredno zemljište, koncesijuza Aerodrom„NikolaTesla", Galeniku, PKB i RTB Bor.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: P.D.

Teme: Korupcija

Naslov: Lutovac: Dužni smo da branimo javni interes

Savez za Srbiju pozvao građane daprijave korupciju

Lutovac: Dužni smo da branimo iavni interes

Beograd - Pod sloganom „Nemoj se plašiti", Savez za Srbiju pokrenuo je akciju „Uzbuni se“, kojom poziva građane da na besplatan broj telefona prijave kriminal, korupciju Š drugu zloupotrebu, a tim iskusnih advokata će im pružati najbolju pravnu zaštitu, rekao je danas u Beogradu na konferenciji za novinare jedan od lidera SZS Zoran Lutovac, prenosi FoNet.

„ova akcija bi trebalo da probudi svest kod građana da prijavljuju zloupotrebe bez straha da će trpeti posledice“, rekao je Lutovac, dodajući da je država „zarobljena“ od strane Srpske napredne stranke. Lutovac je ocenio da su Radio-televizija Srbije i drugi mediji propustUi da pozovu radnika Krušika Aleksandra Obradovića da se obrati u njihovim programima, ali i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da govori ne o izbornim uslovima, već o aferama sa kojima ga dovode u vezu.

„Mi, građani dužni smo da branimo javni interes. Pozivamo građane da se zajedno suprotstavimo nezakonju i zahtevamo hitno puštanje na slobodu Obradovića i vraćanje na posao“, istakaojeLutovac.

Predsednik sindikata „Sloga“ Željko Veselinović objasnio je da građani mogu zvati na broj telefona 0800000205 svakim radnim danom, od 8 do 16 časova. „Ukoliko bude potrebno, produžićemo radno vreme. Na telefon će se javljati iskusni operateri sindikata. Protekle nedelje sam dobio tri poziva, Ijudi su spremni da govore o svim vidovima korupcije", tvrdi Veselinović. Onjemišljenjadaje

  • Akcija SZS nazvana

„Uzbuni se“

do toga došlo jer su građani ohrabreni činom Obradovića. Upitani da prokomentarišu kako će ta njihova akcija doći do većeg dela građana, s obzirom da sami tvrde da RTS ne izveštava objektivno, u SZS navode da „takve stvari“ ne mogu biti zataškane. Oni tvrde da u Valjevu svi već znaju za Obradovića, iako javni servis o tome nije izveštavao, prenosi FoNet. P.D.

P.D.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: R. Balać

Teme: Korupcija

Naslov: Novaković: Postoji uzbunjivač i dokazi o malverzacijama

Anonimna krivična prijava protiv gradonačelnika Novog Sada i njegovog savetnika

Novaković: Postoji uzbunjivač i dokazi o malverzacijama

Novi Sad - Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu podneta je anonimna krivična prijava protiv gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, njegovog savetnika i direktora „Šajkaške“ Slobodana Milića kao i Milićeve supruge Biljane, koji se terete za krivično delo trgovine uticajem. 0 aferi o navodno mutnim radnjama oko placeva javnost je obavestio predsednik Gradskog odbora Narodne stranke i bivši gradonačelnik Borislav Novaković, kome se, kako tvrdi, obratio uzbunjivač iz Gradske kuće. Novaković je naveo da postoje dokazi da su Milići kupovali poljoprivredno zemljište koje je pretvarano u građevinsko, a zatim je parcele eksproprisao Grad Novi Sad po znatno višim cenama, čime je Milićeva firma Capitel light team d.0.0. stekla enormnu dobit.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević odbacio je te optužbe tvrdeći da su iskonstruisane, pokazao uverenje iz Osnovnog suda da se protiv njega ne vodi krivični postupak niti istraga, ali nije demantovao da postoji krivična prijava. On je optužio Novakovića da je izmislio ovu aferu kako bi skrenuo pažnju sa procesa koji se protiv njega vodi zbog navodnih nepravilnosti oko izgradnje Bulevara Evrope dok je bio direktor Zavoda za izgradnju grada. Novakovića je tužio i Andrej Vučić, brat Aleksandra Vučića, zbog izjave da je „Andrej Vučić, bez ikakvih formalnih ovlašćenja, na vrhu neformalnog sistema odlučivanja u Vojvodinf, koje se vodi pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu.

Novaković je najavio da će na svom tviter nalogu nastaviti da objavljuje dokumenta koja potvrđuju navode o trgovini uticajem gradonačelnika Vučevića i njegovog savetnika Milića.

  1. Balać
  • Vučević optužio

čelnika Narodne stranke da je

izmislio ovu aferu

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: V.J.

Teme: Korupcija

Naslov: Viši sud se vraća u Palatu pravde

Viši sud se vraća u Palatu pravde

Beograd ¦ Dve i po godine nakon što je počela rekonstrukcija Palate pravde, Viši sud u Beogradu se vraća u zdanje u Savskoj ulici, saopšteno je iz ovog suda. Kako je istaknuto, od početka naredne nedelje u rekonstruisanu zgradu biće vraćeno Prvostepeno i Drugostepeno građansko odeljenje, Odeljenje za postupanje po zahtevima za rehabilitaciju kao i Odeljenje sudske prakse tog suda, koja su bila privremeno smeštena u zgradama u Timočkoj i Ulici Tošin bunar. Povratak u najveću zgradu suda u zemlji očekuje i Prvostepeno i Drugostepeno krivično odeljenje, Odeljenje za prethodni postupak, Odeljenje za maloletnike i Posebno odeljenje Višeg suda za suzbijanje korupcije. U saopštenju se ističe da zbog selidbe pisarnica suda neće raditi do 4. novembra izuzev u predmetima koje zakon i poslovnik suda smatra hitnim. U istom periodu, „iz tehničkih razloga" neće biti u fimkciji elektronska pošta suda. „Zakazana suđenja u periodu selidbe biće naknadno prezakazana i održana u zgradi pravosudnih organa u Savskoj uhci broj 17a, počev od 4. novembra, a spiskovi rasporeda kabineta i sudnica koje će koristiti sudije gore pomenutih odeljenja Višeg suda u Beogradu biće istaknuti na vidnim mestima kao i na samom ulazu u zgradu suda“, navodi se u saopštenju.

V.f.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: N. Kovačević

Teme: Korupcija

Naslov: Porodica bi da plati dug, poverioci odbijaju

izvrstteijse nijepojavio na zakazano iseljenje užičkeporoaice Viiiic

Porodica bi da plati dug, poverioci odbijaju

Užice - lako je bilo najavljeno, iseljenje četvoročlane porodice Ćitić iz kuće u Vidovdanskoj ulici u Užicu nije se dogodilo u četvrtak, jer izvršitelj i policija nisu došli.

Porodicu je, pre nekoliko dana, obavestila policija da će asistirati iseljenju koje je, po nalogu Osnovnog suda u Užicu, trebalo da sprovede izvršitelj Đorđe Dogandžić. Međutim, on i policija nisu se pojavili u zakazano vreme, najverovatnije, zbog, kako porodica sumnja, okupljenih građana i novinara.

Prvi pokušaj iseljenja, 5. septembra ove godine, sprečili su građani koji su se okupili ispred kuće Ćitića koji su odbili da prime rešenje o iseljenju.

Peticija građana Oko 300 građana je potpisalo peticiju kojoš traže da se „ponište sve radnje izvršitelja Đorđa Dogandžića i da se porodici Ćitić dozvoli da isplati dug za jednu trećinu kuće".

Stara kuća, koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji i u kojoj četvoročlana porodica Ćitić živi 30 godina, prodata je na licitaciji 6. decembra prošle godine, kako bi se namirio dug naslednicima iz inostranstva koji imaju pravo na jednu trećinu tog objekta.

Porodica sumnja u korupciju, tvrdi da je prekršen zakon i da licitaciji nije bila obaveštena, iako u sudu navode da je obaveštenje bilo na oglasnoj tabli tog suda.

Nezaposleni Branislav Ćitić je bio vlasnik dve trećine kuće, ali vlasništvo je preneo na svoju suprugu Gordanu, kako bi ona, kao zaposlena, mogla da podigne kredit radi namirenja duga Branislavovim rođacima koji žive u Engleskoj - Zoranu Nikačeviću, biznismenu, i Miroslavi Nikačević.

Nakon što su Nikačevići pokrenuli spor oko nasledstva, Ćitići su počeli da im isplaćuju novac. Kasnije su, kako porodica tvrdi, rođaci to odbili, a nisu pristali ni na to da im Ćitići ustupe prizemlje kuće ili vikenđicu u selu Ljubanje kod Užica, koju su prodali u junu ove godine kako bi skupili novac i isplate dug.

Branislav Ćitić kaže da njegov rođak odbija dogovor, da ne želi novac, već isključivo želi celu kuću od 112 kvadrata, koju je na licitaciji uspeo da kupi za upola manju cenu od njene vrednosti koju je sudski veštak procenio na 12,4 miliona dinara.

- U ovoj kući mojaporodica živi 95 godina. Moje pretke su isterivali Nemci, pa komunisti, a evo sada i ovi to pokušavaju da urade, besan je Branislav.

U pokušaju da sazna od izvršitelja Dogandžića zbog čega se nije pojavio na zakazanom iseljenju, zašto nije obavestio porodicu Ćitić da neće doći, kao i to kakva će biti sudbina te porodice, Danasu je rečeno da on „trenutno nije u kancelarijf.

  1. Kovačević

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: Nikola Samardžić

Teme: Korupcija

Naslov: Dan posle?

NIKOLA Samardžić

Dan

posle?

Svaki saziv Narodne skupštine okupljao je radikalskosocijalističku većinu. Jedina evropska skupština nastala je kad jeĐinđić najurio DSS, nakon njihove podrške pobuni Crvenih beretki. Ako su ponovo na ulici Crvene beretke, a krenuli su od progona kompanije CarGo, na sceni je uobičajen poredak. Zato je debata o bojkotu u osnovi rasprava o finom podešavanju istog poretka. Ali je i promena vlasti kao takva postala prioritet, makar na istoj liniji mišljenja i džiberluka, s nijansama.

Bojkotom opozicija stiče moralni, ulaskom u Skupštinu institucionalni i ekonomski kapacitet. Bojkot kampanja uništava male političke organizacije. Politički razuđeno i strateški dezorijentisano društvo ipak je nemoguće svesti na dvopartijski sistem. Tadićev pokušaj normalizacije Radikala doprineoje njihovom povratku u nekoliko stabilnih, konzistentnih kolona. Najmanje dve su i u Đilasovoj koaliciji. Prethodno seTadićev poredakradikalizirao propadajući u korupciji i medijskim lažima. Bojkotće

razaranjem malih stranaka ceo politički sistem svrstati u dve kolone. Ali će i one biti privremenejerje ceo politički sistem distanciran od racionalnog javnog interesa zasnovanog na opštem evropskom iskustvu. Poredak koji se samo naizgled raspada nastajaoje dugo, u kampanjama stop Hagu i u toku novih eskalacija sukoba sa susedima, pre svega s Crnom Gorom i Kosovom.

Moralni kapacitet bojkota prioritet je pred stvarnošću dezintegracije institucija i društvenih odnosa. Pitanje koje se postavlja bojkot koaliciji, o planu za dan posle, jednako je besmisleno pred odsustvom bilo kakvog plana onih koji nameravaju da ostanu u parlamentu. Skupštinajegalerija najprizemnijih političkih i antropoloških arhetipova. Opozicija ne može imati plan, dok vlast nema nikakav plan strateškog opredeljenja podrazumevajući stabilizaciju institucija, vladavinu prava i smirivanje društvenih odnosa koji srljaju u novefizičke sukobe.Vučićje uspeo da kontaminira snage koje se zalažu za EU i NATO, a to ionako obavljaju traljavo i neuverljivo. On i dalje nije za potcenjivanje. Njegov autoritet počeo je da propada, ali je i to zasad nevažno. Vučić suvereno igra u prostoru neuračunljivih saradnika, bizarnih kadrova, službe koju je poverio malotrgovcu kafom, i stranih agentura koje ga verovatno testiraju pred odlukama koje odlaže tako da svaka realizacijajavnog interesa propada u kosovskoj crnoj rupi. Konsenzus vlasti i bojkot opozicije o očuvanju ruskog uticaja pri tom doprinosi sve ubrzanijoj društvenoj dezintegraciji. Bežanija, nered i neredi su stvarnost koja, međutim, nije dovoljnozanimljiva u kafanskoj tuči istih protiv sličnih.

Akoje važan odnos prema radikalizaciji politike, važan je argument bojkota, ostaviti Vučića samog s njegovim kvazievropskim marionetama i retardima s desnice. Ali su neubedljiva obećanja da će nakon bojkot kampanje uslediti konkretniji odgovori. Tadić je pokušao da Radikale oslabi prostom deobom, ovi se razmnožili i svezagadili.Vučićje samo razvio mehanizme prethodnog poretka. Ako EU ostane uzdržana i neodlučna, svaka buduća vlast uživaće upravo u zatečenim benefitima.

Konsenzus vlasti i bojkot opozicije o očuvanju ruskog uticaja doprinosi sve ubrzanijoj društvenoj dezintegraciji

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: K. Živanović

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vlast nezainteresovana za zdravlje stanovnika

Beogradproteklih sedam dana u svetskom vrhupo zagađenosti vazduha

Vlast nezainteresovana za zdravlje stanovnika

Radojičić: Potrebno radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada Jovanović: Zagađenost vazduha u Beogradu je neprihvatljiva, kao i činjenica da građani o tome nemaju redovne zvanične podatke

Beograd - Beograd je proteklih dana u samom svetskom vrhu, ali ne po nekim dostignućima ili uspesima, već po zagađenosti vazduha. Pre tri dana glavni grad Srbije je bio čak najzagađeniji grad na svetu, medutim, za aktuelnu vlast to nije prioritetan problem.

Vladimir Radojičić iz inicijative Ne davimo Beograd kaže za Danas da dostupni podaci o kvalitetu vazduha ukazuju na alarmantno stanje kvaliteta vazduha u Beogradu i celoj Srbiji, koje od nadležnih institucija zahteva konkretne akcije.

- Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je potrebno radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kako bi se situacija sa zagađenjem vazduha poboljšala. Zajedno sa programerom i aktivistom iz Makedonije Gorjanom Jovanovskim, Inicijativa je omogućila srpsku verziju aplikacije AirCare uz pomoć koje se svaki korisnik mobilnog telefona može uveriti u kvalitet vazduha u Srbiji - ističe Radojičić. On podseća i da Srbija još uvek ne poseduje laboratorije za merenje koncentracija kancerogenih jedinjenja, dioksida i furana, koji nastaju prilikom spaljivanja otpada, a da je uprkos tome Beograd potpisao ugovor o JPP za izgradnju spalionice otpada u Vinči.

- Štaviše, umesto da radi na poboljšavanju monitoringa kvaliteta vazduha i smanjenju zagađenja, Ministarstvo zaštite životne sredine je dalo saglasnost na Studiju o procenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju spalionice. Mi zahtevamo da se ova studija poništi i da se odustane od projekta koji će dodatno ugroziti očajan kvalitet vazduha u Beogradu - ističe Radojičić.

  1. Živanović

Nikola Jovanović, šef odborničke grupe SZS u Skupštini Beograda kaže da je zagađenost vazduha u Beogradu je neprihvatljiva, kao i činjenica da građani o tome nemaju redovne zvanične podatke, već se informišu preko nekih aplikacija. Prema njegovim rečima, uzroka zagađenja je više, ali odmah uraditi obavezati pre svega Gradski zavod za javno zdravlje da meri kvalitet vazduha na više mesta i da dnevno izveštava javnost o aerozagađenju.

- U gradu treba da se uvede crveni alarm u vezi sa aerozagađanjem. Zavisno od stepena opasnosti preduzimati vanredne mere kao što su obavezno nošenje maski za decu, besplatan javni prevoz kako bi se korišćenje automobila smanjilo i slično. Takođe, treba preduzimati sistemske mere, među kojima je i postepena zabrana grejanja na ugalj, uz subvencije sadašnjim korisnicima da pređu na centralno grejanje ili biomasu - zaključuje Jovanović.

Stručnjaci za kvalitet vazduha su naveli da je jedan od razloga jakog zagađenja vazduha intenzitet saobraćaja u Beogradu, ali i meteorološke prilike, hladne noći i topli dani, kao i to da su vlasnici pojedinih objekata počeli da greju svoje kuće.

Direktor agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je za RTS da je upoznat sa podacima koji je objavio strani sajt o tome da je Beograd u jednom trenutku bio najzagađeniji grad na svetu, ali da građani ne treba da veruje tim podacima, jer se oni, kako kaže, razlikuju i od podataka koje objavljuje Evropska komisija za merenje kvaliteta vazduha.

Stanje gore nego što pokazuju podaci - Inicijativa Ne davimo Beograd ponovo zahteva od nadležnih institucija da saopšte građanima da li je vazduh koji udišemo štetan po naše zdravlje. Javna je tajna da jesistem monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji na krajnje nezadovoljavajućem nivou i da je stanje mnogo gore nego što pokazuju zvanični podaci - ističe Vladimir Radojičić.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Danas     Strana: 10

Rubrika: Dijalog

Autori: Bodin Starčević

Teme: Korupcija

Naslov: Život u Srbiji kao imitacija

Povodom odluke Nikole Koje da ne dopusti da mu deca odrastaju u „sgpoj rupi“

Život u Srbiji kao imitacija

Bodin

Starčević

Eto, odlazi nam i Nikola Kojo. Poznati glumac objavio je da planira da napusti Srbiju, pridružujući se tako stotinama hiljada ljudi koji su već otišli. Nema mu se šta zameriti. Nije oćutao zlo koje nas je zadesilo angažovao se, borio se kao lav da promeni Srbiju, ali nije naišao na dovoljnu podršku. Sasvim je razumljiva njegova odluka da ne dopusti da mu deca odrastaju u „sgpoj rupi“, koju je, verujem, teška srca doneo. Srećno Vam bilo, časni i hrabri čoveče!

A šta čeka nas koji, bar za sada, ostajemo ovde? Čemu mi možemo da se nadamo, šta da činimo? Da li je veći rizik iseliti se iz zemlje Š ostati u njoj? Ova pitanja se svakodnevno nameću još od početka devedesetih godina prošlog veka, a posebno od uspostavljanja naprednjačke vlasti 2012. Pouzdanog odgovora još uvek nema.

Kroz čitavu istoriju, retki su bili periodi stabilnosti na Balkanu. Skoro bi se moglo reći da je mir ovde redovno bio samo predah do novog sukoba. Problemi se nisu rešavali, najčešće su se manje ili više uspešno gurali pod tepih. Novih početaka je bilo puno, ah svaki od njih ostao je bremenit nečim nedovršenim i nerazjašnjenim. Druga Jugoslavija činila se kao optimalno rešenje za sve južnoslovenske narode, ali ni ona nije počivala na zdravim temeljima jer nije došlo do suočavanja sa zločincima i njihovim zločinima tokom II svetskog rata - prevagnuli su komunistička ideologija i lična vlast Josipa Broza. Sve što se događalo nakon njegove smrti tokom osamdesetih i devedesetih samo je posledica nerešenih pitanja iz prethodnog perioda. Raspad Jugoslavije - izdašno potpomognut sa strane, samo je obnovio stare netrpeljivosti i pružio priliku za krvavi revanšizam sa svih strana. Međutim, punih 20 godina od prestanka ratova na Balkanu, Srbija još uvek tumara, razapeta između Zapada i Istoka, i sama nespremna za suočavanje sa svojim teretom iz devedesetih.

Evidentno je da deficit

demokratije postoji i u drugim postjugoslovenskim državama, sa izuzetkom Slovenije. Ali, osim u Srbiji, danas nigde nije na vlasti režim onih istih ljudi koji su učestvovali u huškanjima i progonima građana drugih nacionalnosti tokom ratnih

devedesetih. Razlika je jedino u tome što je sada huškanje okrenuto prvenstveno ka građanima sopstvene nacionalnosti koji su za ovu vlast nepodobni jer je kritikuju i imaju drugačije mišljenje.

Razloga za kritiku ovdašnje vlasti je napretek. U osmoj godini

naprednjačke vladavine, kao društvo, saživeli smo se sa inverzijom vrednosti na svim poljima: sve što je nenormalno, ovde je postalo normalno i svakodnevno, a svaka normalnost se proganja. Osnovna ljudska prava su suspendovana, institucije države, od Vlade pa nadalje, pretvorene su u kulise. Vlast je koncentrisana u rukama predsednika države koji protivustavno raspolaže svim dobrima u zemlji - obećava, deli novac, proglašava prijatelje i neprijatelje, tuži, sudi i presuđuje u isto vreme. Arče se prirodna dobra širom zemlje kao i društveni resursi i trpaju u privatne džepove „kontroverznih biznismena“. Korupcionaške afere sustižu jedna drugu i sve su veće, ali njihovog razrešenja nema - pljačka građana postala je jedini cilj ljudi na vlasti. U nedostatku odgovora institucija, narod je prinuđen na

samoorganizovanje - Stara planina je dobar primer. Svako ko se usudi da podigne glavu i izađe u javnost sa činjenicama koje dezavuišu od Vučića proglašeno „zlatno doba“, odmah biva žigosan kroz provladine tabloide i neslobodne medije, dok se istinite informacije građanima uskraćuju.

Novi momenat je skandalozno zatvaranje uzbunjivača iz valjevskog Krušika Aleksandra Obradovića. lako je javnost uspela da izdejstvuje Obradovićevo premeštanje iz Centralnog zatvora u kućni pritvor, to nije dovoljno jer je afera sa oružjem morala da podigne na noge Tužilaštvo da istraži navode uzbunjivača, a ne da se bavi njim samim - on odmah mora biti oslobođen. Nervoza koju vlast ispoljava i sve agresivniji odnos prema sopstvenim građanima, jasno pokazuju nameru režima da brani svoju poziciju po svaku cenu.

? Nikad, pa čak ni za vreme Miloševićeve vlasti, nije

forsirana ovakva podela društva u svim segmentima, nisu ovoliko ponižavani građani sa vrha vlasti, niti su

mediji bili tako zatvoreni. Poltronstvo je postojalo oduvek ali ne u ovoj meri kao što je danas, kako prema predsedniku države, tako i prema stotinama malih, lokalnih šerifa širom Srbije, namernih da maksimalno iskoriste trenutak u kome su se, spletom okolnosti, nezasluženo našli. Ono što je činjeno u podršci jednom Jutki, Simonoviću ili Radošu Milovanoviću, direktoru Namenske u Lučanima tokom sudskog procesa, pokazalo je odsustvo svake normalnosti, Ijudskosti i empatije

U glavnom gradu situacija nikad nije bila gora - gradska vlast se otvoreno ruga svojim građanima kršenjem zakona, skupim i nepotrebnim projektima, dok se oni radovi koji bi zaista mogli biti od koristi stanovništvu izvode bespotrebno dugo, nekvalitetno i iritirajuće po građane jer umnogome remete njihove živote. Uprkos kritikama, već u oktobru započelo se sa postavljanjem novogodišnje rasvete koje će ove godine

Beograđane koštati još skuplje nego ranijih godina. Recept iz glavnog grada kopira se širom Srbije, osim u Sapcu i Paraćinu, gde je na vlasti opozicija. Beograd je danas jedan od najzagađenijih gradova u svetu. U situaciji kada se ovde borimo za osnovna ljudska prava i slobode i rvemo sa ogromnom korupcijom, možemo li očekivati da će pitanje ekologije i uslova u kojima živimo kod ovakve vlasti ikad doći na red?

Ali, mnogo gore od uništavanja države jeste urušavanje društva. Nikad, pa čak ni za vreme Miloševićeve vlasti, nije forsirana ovakva podela društva u svim segmentima, nisu ovoliko ponižavani građani sa vrha vlasti, niti su mediji bili tako zatvoreni. Poltronstvo je postojalo oduvek ali ne u ovoj meri kao što je danas, kako prema predsedniku države, tako i prema stotinama malih, lokalnih šerifa širom Srbije, namemih da maksimalno iskoriste trenutak u kome su se, spletom okolnosti, nezasluženo našli. Ono što je činjeno upodršcijednom Jutki, Simonoviću ili Radošu Milovanoviću, direktoru Namenske u Lučanima tokom sudskog procesa, pokazalo je odsustvo svake normalnosti, ljudskosti i empatije. Svejedno da li je radnicima zaprećeno ili su potkupljeni - zastrašujući je nedostatak njihove časti i

samopoštovanja. Samo jedan da se uspravio, pokazao čovečnost i suprotstavio se sramnom izvođenju ljudi i klicanju osumnjičenima, ne bi ostao usamljen. Po odlasku ovog režima do čega će jednog dana, ranije Š kasnije, neminovno doći, ostaće nam opljačkana Srbija, zatrovani međuljudski odnosi u podeljenom društvu, armija lažnih eksperata bez diplome i doktora bez pravog doktorata, hiljade dezorijentisanih botova bez zaposlenja. Preostaće nam samo da još jednom počnemo iznova da gradimo državu i društvo po ko zna koji put, a to je dugotrajan proces. Priliku od 2000. smo propustili, nismo bili dovoljno budni kao pojedinci i društvo i dozvolili smo zlu da se 2012. ne samo vrati, već i da ojača i preuzme sve poluge društva u svoje ruke.

Ali, glavno pitanje je kako uopšte stići do te nulte crte? Nalazimo se u jeku rasprave da li izaći na

parlamentarne izbore koji bi trebalo da se održe na proleće Š Š bojkotovati? Dilema je veštačka, jer pri ovakvom stanju stvari u Srbiji, kao i iz iskustava sa svih izbora koja je organizovala vlast SNS-a, gde je na svaki način favorizovana aktuelna vlast, dok se svi drugi proglašavaju za neprijatelje i izdajnike, izbora zapravo i nema. Zato opozicija ima veliku obavezu i ogromnu odgovornost da sprovede

osvešćivanje stanovništva. Mora se dopreti do svakog pojedinog građanina, argumentovano objasniti da danas živimo samo imitaciju života, da ne moramo svakodnevno da trpimo uvrede, ucene i pretnje vlasti. To je moguće jedino u mraku u kome režim, pre svega medijskom blokadom i strahom, svesno drži narod kao taoce sopstvenog „zlatnog doba“. U Srbiji bi moglo da se živi kao i u svakoj drugoj evropskoj državi - ali moramo da se ohrabrimo, uspravimo, solidarišemo i da ne posustajemo u svojim zahtevima do ponovnog osvajanja naših uzurpiranih građanskih prava i sloboda. Ne trebaju nam lažni izbori već moramo da izborimo

oslobođenje. Treba nam Tužilaštvo koje bi najzad moralo da započne da radi po zakonima ove zemlje. Kada bi se to dogodilo, stvari bi polako počele da dolaze na svoje mesto.

Autorje kompozitor

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Sandžak

Autori: S.N.

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradiće se stacionarna stanica

Kontrola kvaliteta vazduha

u Novom Pazaru

Gradiće se

stacionarna stanica

Novi Pazar - Novi Pazar će dobiti stacioniranu stanicu za merenje kvaliteta vazduha. Dogovoreno je na sastanku pomoćnice direktora Agencije za zaštitu životne sredine dr Tamare Perunović i člana Gradskog veća Novog Pazara Esada Fazlića.

Postavljanjem automatske stanice počeće na gradskom podrućju svakodnevno merenje kvaliteta vazduha i obradu podataka na dnevnom nivou, koji će omogućiti kreiranje adekvatne politike kontrole kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine uopšte do sada, gradska uprava je organizovala povremena, sezonska merenja kvaliteta vazduha i za to su izdvajana znatna sredstvaizbudžeta.

Procenjena vrednost postavljanja stacioname stanice je oko 15 mihona dinara. Sredstva su obezbeđena iz repubhčkog budžeta. Javnu nabavku raspisaće i stanicu će da postavi Agencija za zaštitu životne sredine.

S.N.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Danas     Strana: 9

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: REČNIK POGLAVLJA 23

SLOBODE - Države članice Evropske

unije, kao i Evropska komisija i Evropski parlament, pridaju veliku važnost borbi protiv korupcije. Motivi EU, u osnovi, proizilaze iz njihove odlučnosti da u Uniju ne unesu problem koji če nakon ulaska nove članice morati sami da rešavaju. EU predstavlja zajedničko tržište na kojem vladaju slobode kretanja kapitala, roba i usluga, a korupcija predstavlja barijeru tim slobodama.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Od 14 osumnjičenih, šest u pritvoru, tri u bekstvu, pet na slobodi

VIŠI SUD U NOVOM SADU

Od 14 osumnjičenih, šest u pritvoru, tri u bekstvu, pet na slobodi

Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor do 30 dana za šestoro od ukupno 14 osumnjičenih da su izvršili poreska krivična dela i pranje para, koristeći privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske.

Troje osumnjičenih je u bekstvu i za njima se traga, a pet će se braniti sa slobode, rečeno je Tanjugu u Višem javnom tužilaštu u Novom Sadu, čije će Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije sprovesti istragu protiv svih 14 osumnjičenih.

Osumnjičeni da su izvršili krivična dela neosnovanog iskazivanja iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit od preko 542 miliona dinara i pranja novca od preko 441 miliona dinara su: I. N„ B. S.,M.S.,3. S.,A.M.,S. P.,Ž. J.,T. S„ R.T., S. N„ P. Š„ P. P„ E. T. i 3. A.

Pritvor je određen za I. N„ B. S„ M. S„ 3. S„ S. P.iŽ.J.

U bekstvu su E. T„ S. N. i R. T„ dok se sa slobode brane A. M„ T. S„ P. Š„ P. P. iZ. A.

Sumnja se da su oni iskoristili privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su zatim nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, fizičkim licima, za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog poreza na dodatu vrednost.

Potom su u svojim poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali „fantom i peračkim” preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju. Na taj način su, kako se sumnja, ostvarili neosnovani povraćaj PDV-a u iznosu većem od 542 miliona dinara.

Osumnjičeni su izvršili i krivično delo pranja novca tako što su, kako se navodi u saopštenju, neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost u ukupnom iznosu od preko 441 miliona dinara, za koji su, znali da je ostvaren nezakonito, na osnovu lažnih poreskih prijava iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviznih sredstava i uplaćivali drugim privrednim društvima.

U toku postupka privremeno je oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alkoholnog pića kao i određeni iznos deviza. Vrednost privremeno oduzete robe, kojaje prebačenau magacine Poreske uprave, iznosi oko 103 miliona dinara. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Politika     Strana: 10

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Savet za borbu protiv korupcije traži objavljivanje svih ugovora o raspolaganju javnom svojinom

Savet za borbu protiv korupcije traži objavljivanje svih ugovora o raspolaganju javnom svojinom

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražio je objavljivanje svih ugovora o raspolaganju javnom svojinom koji su ostali nedostupni javnosti. Savet je od vlade tražio i objavljivanje ugovora koji će biti zaključeni u budućnosti, za čije objavljivanje ne postoji zakonska smetnja, odnosno razlozi koji zahtevaju poverljivost, već opravdan interes javnosti da zna kako se raspolaže imovinom velike vrednosti koja je vlasništvo svih građana Srbije, prenosi Beta.

U izveštaju o netransparentnosti ugovaranja, objavljenom na sajtu Saveta, navodi se da je javnost Srbije ostala uskraćena za potpune informacije i dostupnost ugovora i dokumentacije koji se odnose na preduzeća „Fijat”, „Železara Smederevo”, „Er Srbija”, „Beograd na vodi”, kao i za dokumentaciju koja se odnosi na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, koncesiju za Aerodrom „Nikola Tesla”, prodaju „Galenike”, Ugovor o strateškom partnerstvu za RTB „Bor” i raspolaganje drugom državnom svojinom.

„Svi ugovori koji nisu dostupni javnosti bude sumnju da se prikrivaju podaci koji nisu od opšteg nacionalnog interesa, već da to može biti u interesu određenih grupa ili pojedinaca, istakao je Savet u izveštaju koji je dostavljen vladi. Ukazano je i da su ugovori koji se zaključuju bez javnog oglašavanja, a da nakon toga nisu dostupni javnosti na uvid, iako za to ne postoje nikakva zakonska ograničenja, podložni visokom stepenu korupcije, ne samo u postupku ugovaranja, već i tokom njihove realizacije. Prikrivanje takvih podataka onemogućava kontrolu trošenja javnih sredstava, pa samim tim predstavlja i ozbiljno ugrožavanje ekonomske snage države, a ne njenu zaštitu. Nerbjavljivanje podataka slabi poverenje u institucije i dovodi u pitanje vladavinu prava”, ocenio je Savet.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 12

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Nela Kuburović MINISTARKA PRAVDE SRBIJE

Nela Kuburović

MINISTARKA PRAVDE SRBIJE

Više od 600 ljudi je osuđeno za koruptivna krivična dela tokom godinu dana primene zakona i borbe

protiv kriminala, terorizma i korupcije

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 9

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: javne rasprave

Naslov: Rekordan budžet od 1,2 milijarde evra

GORAN VESIĆ 0 GRADSKOJ KASIZA 2020. GODINU

Rekordan budzet od 1,2 milijarde evra

Zamenik gradonacelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je nacrt budžeta Beograda za 2020. utvrđen, kako zakon predviđa, 15. oktobra i da će se nalaziti na sajtu grada kako bi građani mogli da se upoznaju satime kako će da se troši njihov , novac u narednoj godini. ' - Predviđenje poseban formular preko koga će građani moći da upućuju predloge, a ova javna rasprave će trajati do 10. novembra, posle čega će predlog odluke o

budžetu usvojiti Gradsko veće i uputiti ga Skupštini grada na razmatranje i usvajanje. Budžet će biti usvojen do 30. novembra 2019. - izjavio je Vesić i dodao da je budžet Beograda za 2020. najveći u istoriji grada i iznosi, zajedno sa budžetima gradskih opština, 143.022.896.488,00 dinara ili 1.205.926.617 evra.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3345331/vlada-srbije-poostrava-kontrolu-firmi-svako-radno-mesto-i-dinar-na-uvid

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: VLADA SRBIJE POOŠTRAVA KONTROLU FIRMI: Svako radno mesto i dinar na uvid

Foto: Tanjug/Slobodan MiljevićPOD LUPOMDruštvo 24.10.2019. 00:39h 23.10.2019. 21:55hUredbomn o poslovanju do 2022. Vlada od direktora javnih preduzeća traži da je do detalja informišu o ciljevima poslovanja, trošenju para na kupovinu vozila i putovanja, pa čak i o polu i kvalifikacijama zaposlenihPored standardnog polaganja računa o poslovanju, javna preduzeća će ubuduće Vladu Srbije morati do detalja da informišu o stanju njihovih finansija, prihodima, rashodima, investicijama, planiranim javnim nabavkama, sponzorstvima, slobodnim radnim mestima, pa čak i kvalifikacijama, starosnoj dobi i polnoj strukturi zaposlenih. Sve ovo i mnogo drugih detalja predviđa Uredba o poslovanju javnih preduzeća u 2020, kao i u trogodišnjem periodu od 2020. do 2022. godine, koju je usvojila Vlada Srbije 17. oktobra ove godine, a što su ustvari objedinjene smernice za javna preduzeća iz 2014. godine. Između ostalog, uredba predviđa da se javne nabavke, posebno kupovna vozila, kao i trošenja para na putovanja, honorare i usavršavanja racionalnije planiraju. Konačno se javnim preduzećima koja posluju sa gubitkom zabranjuje da troše novac na sponzorstva i donacije, a isto to važi i za javna preduzeća koja koriste sredstva iz budžeta za finansiranje tekućeg poslovanja, zarade i materijalne troškove. Kad je reč o investicijama, direktori javnih preduzeća moraće da prikažu kojom dinamikom će one biti sprovođene, ali i da opravdaju sva kašnjenja u njihovoj realizaciji. Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da metodološki donošenje uredbe predstavlja dobar smer Vlade Srbije, ali ističe da je pitanje kako će se ona sprovoditi u praksi. - Mi iz Koalicije odavno smo se zalagali da se nad državnim preduzećima ustanovi neka vrsta starateljstva od osnivača jer su javna preduzeća vremenom postala jedan od ključnih centara korupcije i zloupotreba, a nisu tako vidljiva i na udaru. To im je davalo dodatnu vrstu zaklona za neodgovorno, rasipničko i bahato ponašanje. Metodološki su stvari postavljene ispravno, ali pitanje je kako će to izgledati u praksi jer problem je u tome što ni oni koji će vršiti nadzor nad javnim preduzećima nisu ni u čemu bolji od njih - ističe Dobrašinović.ČINJENICE OVO ĆE DIREKTORI MORATI DA REFERIŠU VLADI: - ciljeve poslovanja za naredni period i njihovu ispunjenost - na šta će trošiti novac i kako će ga zarađivati - detalje planiranih investicija - podatke o zaposlenima po sektorima i njihovim kvalifikacijama - podatke u upražnjenim radnim mestima - podatke o polnoj i starosnoj strukturi zaposlenih - zahteve za novim radnim mestima i planovima zapošljavanja - da obrazlože planove javnih nabavki od 2020. do 2022. - da obrazlože sredstva za sponzorstva ili donacije, kao i različite isplate po ugovorima - da predstave kreditnu zaduženost - da vode računa da troškovi za službena putovanja, honorare, usavršavanja ne mogu biti veći nego u 2019. - kupovina službenih vozila mora se planirati racionalno i detaljno obrazložiti - gubitaši ne mogu biti sponzori Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Tanjug/Slobodan Miljević Vlada Srbije, firme, preduzeća, kontrola, radna mesta, foto: Beta/Milan Obradović      

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: EP: Srbija razapeta na dve strane

EP: Srbija razapeta na dve straneBRISEL, 24. oktobra ( Tanjug) - Analiticki centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka clanstvu u Evropskoj uniji, otvorila prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom", tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvecenost Beograda evropskoj perspektivi".Centar ocenjuje da je uprkos odredenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti politickih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmicenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU.Naglašava se da je Rusija tradicionalni geopoliticki saveznik Srbije, pri cemu je Moskva obezbedivala "diplomatsku podršku, investicije ekonomsku i vojnu pomoc", a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini.Analiza namenjena za internu upotrebu i inormisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trecim zemljam mora biti raskinut ulaskom Srbije u clanstvo EU."Uz to, Srbija je i osnivac inicijative 16+1 izmedu Kine i zemalja centralne, istocne i jugoistocne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja kljucni transportni koridor i energetsko cvorište", navodi se u analizi.Kao "razlog za zabrinutost", analiticari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova.Ocenjuje se i da je "geopoliticka orjentacija Srbije sve više nejasna", uz navodenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stonima kamera postavljenih u okviru projekta "Bezbedni grad" koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej."Nedostatak transprentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvecenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državane pomoci i javnih nabavki", zakljucuje se u analizi.Analiticari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na cinjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/analiza-evropskog-parlamenta-srbija-frustrirana-sporim-napretkom-ka-eu-razapeta-na/n79nvvk

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: ANALIZA EVROPSKOG PARLAMENTA Srbija frustrirana sporim napretkom ka EU, RAZAPETA NA DVE STRANE

Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji, otvorila prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom", tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi".Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU.Naglašava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, pri čemu je Moskva obezbeđivala "diplomatsku podršku, investicije ekonomsku i vojnu pomoć", a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini.Analiza namenjena za internu upotrebu i informisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljama mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU."Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvorište", navodi se u analizi.Kao "razlog za zabrinutost", analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova.Ocenjuje se i da je "geopolitička orijentacija Srbije sve više nejasna", uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stotinama kamera postavljenih u okviru projekta "Bezbedni grad" koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej."Nedostatak transprentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državne pomoći i javnih nabavki", zaključuje se u analizi.Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.        

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=10&dd=24&nav_category=1262&nav_id=1607711

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: EU zabrinuta: Srbija frustrirana, kineski policajci na ulicama...kuda ide Beograd? - Info

EU zabrinuta: Srbija frustrirana, kineski policajci na ulicama...kuda ide Beograd?Brisel -- Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji".Evropska unija 0 Izvor: Tanjug Podeli četvrtak, 24.10.2019. | 08:31Brisel -- Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji".Time je, kako se navodi, otvoren prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom, tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi.Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usagla?avanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strate?kog takmičenja globalnih sila ?to, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju mo?e skrenuti sa pristupnog procesa EU.Nagla?ava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, pri čemu je Moskva obezbeđivala "diplomatsku podr?ku, investicije ekonomsku i vojnu pomoć", a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini.Analiza namenjena za internu upotrebu i inormisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpi?e trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljam mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU."Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvori?te", navodi se u analizi.Kao "razlog za zabrinutost", analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova.Ocenjuje se i da je "geopolitička orjentacija Srbije sve vi?e nejasna", uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stonima kamera postavljenih u okviru projekta "Bezbedni grad" koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej."Nedostatak transprentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, dr?avane pomoći i javnih nabavki", zaključuje se u analizi.Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo            

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/440454/Rusija-i-Kina-mogu-da-skrenu-Srbiju-sa-evropskog-puta

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rusija i Kina mogu da skrenu Srbiju sa evropskog puta

Uprkos određenom napretku u usaglašavanju sa zakonodavstvom EU, u Srbiji je primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila, ocenjuje Analitički centar Evropskog parlamentaBRISEL - Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji, otvorila prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom", tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi". Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU. Naglašava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, pri čemu je Moskva obezbeđivala "diplomatsku podršku, investicije ekonomsku i vojnu pomoć", a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini. Analiza namenjena za internu upotrebu i informisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljama mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU. "Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvorište", navodi se u analizi. Kao "razlog za zabrinutost", analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova. Ocenjuje se i da je "geopolitička orijentacija Srbije sve više nejasna", uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stotinama kamera postavljenih u okviru projekta "Bezbedni grad" koji se odvija u saradnji sa kineskom kompanijom "Huavej". "Nedostatak transparentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državne pomoći i javnih nabavki", zaključuje se u analizi, prenosi Tanjug. Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/analiticari-evropskog-parlamenta-srbija-razapeta-na-dve-strane_1060126.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Analitičari Evropskog parlamenta: Srbija razapeta na dve strane

Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji, otvorila prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom, tako da se u sumnju dovodi i opšta...BRISEL - Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji, otvorila prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom", tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi".Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU. Naglašava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, pri čemu je Moskva obezbeđivala "diplomatsku podršku, investicije, ekonomsku i vojnu pomoć", a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini. Analiza namenjena za internu upotrebu i informisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljama mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU. "Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvorište", navodi se u analizi. Kao "razlog za zabrinutost", analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova. Ocenjuje se i da je "geopolitička orjentacija Srbije sve više nejasna", uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stotinama kamera postavljenih u okviru projekta "Bezbedni grad" koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej. "Nedostatak transparentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državne pomoći i javnih nabavki", zaključuje se u analizi. Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/226252/Ocena-Evropskog-parlamenta-Srbija-frustrirana-zbog-sporog-ulaska-u-EU.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ocena Evropskog parlamenta: Srbija frustrirana zbog sporog ulaska u EU

Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji".Time je, kako se navodi, otvoren prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom, tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi.   Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU.   Naglašava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, s tim da je Moskva obezbeđivala "diplomatsku podršku, investicije ekonomsku i vojnu pomoć", a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini.   Analiza namenjena za internu upotrebu i informisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljama mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU.   "Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvorište", navodi se u analizi.   Kao "razlog za zabrinutost", analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova.   Ocenjuje se i da je "geopolitička orijentacija Srbije sve više nejasna", uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i kamera postavljenim u okviru projekta "Bezbedni grad" koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej.   "Nedostatak transparentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državne pomoći i javnih nabavki", zaključuje se u analizi.   Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/vesti/srbija-napredovala-na-doing-business-listi/r06qmcw

Autori: Tanjug

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: SRBIJA NAPREDOVALA NA "DOING BUSINESS" LISTI Novi skok u kategoriji građevinskih dozvola

Srbija je napredovala za četiri mesta na Doing business listi Svetske banke za 2020. godinu. Sada zauzimamo 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja.U kategoriji pokretanja poslovanja Srbija se nalazi na 73. poziciji, a u kategoriji dobijanja građevinskih dozvola napredovali smo za dva mesta, pa sada zauzimamo 9. poziciju.U oblasti registrovanja imovine Srbija je zauzela 58. mesto, a što se tiče dobijanja kredita nalazimo se na 67. mestu. Kada je reč o plaćanju poreza zauzimamo 85. poziciju, a u prekograničnom trgovanju smo pozicionirani na vrlo dobrom 23. mestu.Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže.U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.U dokumentu se konstatuje još i da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika.Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.Najbolji Novi Zeland i SingapurPrvi na ovogodišnjoj "Duing Biznis" listi po uslovima poslovanja je Novi Zeland, a slede Singapur i Hong Kong. Na četvrtom mestu je prva evropska zemlja - Danska, šestu poziciju zauzele su SAD, Gruzija je na sedmom, a Velika Britanija na osmom mestu. Slede Norveška i Švedska.Od zemalja iz našeg regiona, najbolje je plasirana Severna Makedonija na 17. mestu. Slede Slovenija (37), Crna Gora (50) i Hrvatska (51).          

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: ZLOUPOTREBA JAVNIH RESURSA

ZLOUPOTREBA JAVNIH RESURSABEOGRAD, 24. oktobar 2019. (FoNet) - OrganizacijaTransaprentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je izjavaministra finansija da su dva najveća fudbalska i košarkaškakluba od 2014. do danas "dobila od države" oko 4,7 milijardidinara, predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstavabilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem.Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata,državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, prekoministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", adavana je i "kroz kredite, davanje različitih garancija ireprogram poreskih obaveza", navela je TS.Kako se dodaje, ključni deo izjave ministra jeste to da"država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i dase trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način".Transparentnost je ukazala da državni organi mogu, u skladusa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društavai da bi distribucija tih sredstava trebalo da se odvijaisključivo preko za to nadležnog Ministarstva omladine isporta.S druge strane, prema TS, odluke javnih preduzeća ipreduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisatisportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo naekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukamanjihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca.Isto tako, smatra TS, odluke o davanju kredita, državnihgarancija i reprograma poreskih dugova morale bi se donositina jednak način prema svim privrednim subjektima.Izjava ministra pokazuje ili u najmanju ruku daje snažnerazloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskimklubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisuzasnovani na zakonu, navela je TS.Organizacija je od Ministarstva finansija zatražila dadostavi kopija proračuna davanja države za fudbalske ikošarkaške klubove Crvena zvezda i Partizan, koje jenovinarima izneo ministar finansijaSiniša Mali 22. oktobra ikopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/srbija-se-popela-na-duing-biznis-listi-na-44.-poziciju_1060142.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija se popela na Duing biznis listi na 44. poziciju

VAŠINGTON - Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis (Doing Business) listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta.Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja. Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže. U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost. Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost. Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju. U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika. Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/vesti/drustvo/467294/sjajna-vest-srbija-skocila-4-mesta-duing-biznis-listi-44-poziciju

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: SJAJNA VEST! Srbija skočila 4 mesta na Duing biznis listi na 44. poziciju!

Tanjug 09:34 24. 10. 2019.Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis (Doing Business) listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja svetaPrema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže.U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvodenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju.U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika.Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.Reuters          

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursa

TS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursaBEOGRAD, 24. oktobra 2019. (Beta) - Izjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobili od države" oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija.Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", podsetila je TS.Pored toga, pomoć je davana "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", a ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način"."Državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava. Distribucija ovih sredstava bi trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog, Ministarstva omladine i sporta. S druge strane, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca", istakla je TS.Ta organizacija je ukazala da bi odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale da donose na jednak način prema svim privrednim subjektima i da "izjava ministra finansija pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisu zasnovani na zakonu".Transparentnost Srbija zatražila je od Ministarstva finansija da dostavi kopiju proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove "Crvena zvezda" i "Partizan" i kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3710125/napredak-srbije-na-duing-biznis-listi.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Napredak Srbije na Duing biznis listi

Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaSrbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta.Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja. Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafo-stanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže. U izveštaju se takođe navodi da je Srbija ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost. Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost. Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju. U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika. Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/vesti/srbija-napredovala-na-doing-business-listi/r06qmcw

Autori: Tanjug

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: SRBIJA NAPREDOVALA NA "DOING BUSINESS" LISTI Novi skok u kategoriji građevinskih dozvola

Srbija je napredovala za četiri mesta na Doing business listi Svetske banke za 2020. godinu. Sada zauzimamo 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja.U kategoriji pokretanja poslovanja Srbija se nalazi na 73. poziciji, a u kategoriji dobijanja građevinskih dozvola napredovali smo za dva mesta, pa sada zauzimamo 9. poziciju.U oblasti registrovanja imovine Srbija je zauzela 58. mesto, a što se tiče dobijanja kredita nalazimo se na 67. mestu. Kada je reč o plaćanju poreza zauzimamo 85. poziciju, a u prekograničnom trgovanju smo pozicionirani na vrlo dobrom 23. mestu.Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže.U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.U dokumentu se konstatuje još i da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika.Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.Na vrhu liste Novi Zeland i Singapur, u regionu najbolji MakedonciPrvi na ovogodišnjoj "Duing Biznis" listi po uslovima poslovanja je Novi Zeland, a slede Singapur i Hong Kong. Na četvrtom mestu je prva evropska zemlja - Danska, šestu poziciju zauzele su SAD, Gruzija je na sedmom, a Velika Britanija na osmom mestu. Slede Norveška i Švedska.Od zemalja iz našeg regiona, najbolje je plasirana Severna Makedonija na 17. mestu (prošle godine 10.). Sledi Slovenija koja je napredovala sa 40. na 37. poziciju, Crna Gora je zadržala 50. mesto, a Hrvatska je skočila sa prošlogodišnje 58. pozicije na 51. mesto.Bosna i Hercegovina je pala za jedno mesto, sa 89. na 90. poziciju.            

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3115183-srbija-skocila-4-mesta-na-duing-biznis-listi

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija skočila 4 mesta na Duing biznis listi

24/10/19 |  09:57  »  10:13Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta.Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže.U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvodenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost. Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju.U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika.Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.(Telegraf Biznis/Tanjug)        

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/srbija-frustrirana-eu-zabrinuta-globalne-sile-se-takmice-za-beograd

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: SRBIJA FRUSTRIRANA, EU ZABRINUTA: Globalne sile se takmiče za Beograd

Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji". Time je, kako se navodi, otvoren prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom, tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi". Centar ocenjuje ... Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji".Time je, kako se navodi, otvoren prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom, tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi".Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU.Pročitajte još: Vučić - EU je sad barem iskrenaNaglašava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, pri čemu je Moskva obezbeđivala "diplomatsku podršku, investicije ekonomsku i vojnu pomoć", a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini.Analiza namenjena za internu upotrebu i inormisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljam mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU.Shutterstock"Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvorište", navodi se u analizi.Kao "razlog za zabrinutost", analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova.Ocenjuje se i da je "geopolitička orijentacija Srbije sve više nejasna", uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stonima kamera postavljenih u okviru projekta "Bezbedni grad" koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej. "Nedostatak transprentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državane pomoći i javnih nabavki", zaključuje se u analizi.Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.          

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/ts-drzavna-davanju-za-sportske-klubove-zloupotrebe-resursa

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursa

Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", podsetila je TS.Pored toga, pomoć je davana "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", a ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih pođednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način"."Državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava. Distribucija ovih sredstava bi trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog, Ministarstva omladine i sporta. S druge strane, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca", istakla je TS.Ta organizacija je ukazala da bi odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale da donose na jednak način prema svim privrednim subjektima i da "izjava ministra finansija pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisu zasnovani na zakonu".Transparentnost Srbija zatražila je od Ministarstva finansija da dostavi kopiju proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove Crvena zvezda i Partizan i kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun.    

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-24/novi-magazin/ts-drzavna-davanju-za-sportske-klubove-zloupotrebe-resursa/24347938

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursa

Novi magazin pre 45 minuta  |  BetaIzjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobili od države" oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija. Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", podsetila je TS. Pored toga, pomoć je davana "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", a ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih pođednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način". "Državni organi

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/440452/Srbija-napredovala-na-duing-biznis-listi

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija napredovala na "duing biznis" listi

VAŠINGTON - Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta.Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja,, prenosi Tanjug.Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskogVAŠINGTON - Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta. Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja,, prenosi Tanjug. Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže. U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost. Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost. Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju. U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika. Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/118341-ts-drzavna-davanju-za-sportske-klubove-zloupotrebe-resursa

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursa

Izjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas dobili od države oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dIzjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobili od države" oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija. Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", podsetila je TS. Pored toga, pomoć je davana "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", a ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način". "Državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava. Distribucija ovih sredstava bi trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog, Ministarstva omladine i sporta. S druge strane, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca", istakla je TS. Ta organizacija je ukazala da bi odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale da donose na jednak način prema svim privrednim subjektima i da "izjava ministra finansija pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisu zasnovani na zakonu". Transparentnost Srbija zatražila je od Ministarstva finansija da dostavi kopiju proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove "Crvena zvezda" i "Partizan" i kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3115190-beograd-postaje-mesto-takmicenja-velikih-sila-analiza-evropskog-parlamenta-o-evrointegracijama

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Beograd postaje mesto takmičenja velikih sila": Analiza Evropskog parlamenta o evrointegracijama

Centar ocenjuje da je u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU24/10/19 |  10:32Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji, otvorila prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom", tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi".Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU.Naglašava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, pri čemu je Moskva obezbeđivala "diplomatsku podršku, investicije ekonomsku i vojnu pomoć", a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini.Analiza namenjena za internu upotrebu i informisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljama mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU.Foto: Tanjug/AP- Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvorište - navodi se u analizi.Kao "razlog za zabrinutost", analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova.Ocenjuje se i da je "geopolitička orijentacija Srbije sve više nejasna", uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stotinama kamera postavljenih u okviru projekta "Bezbedni grad" koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej.- Nedostatak transprentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državne pomoći i javnih nabavki - zaključuje se u analizi.Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.(Telegraf.rs/Tanjug)            

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: aktuelno.net

Link: http://aktuelno.net/vesti/srbija/TS-Drzavna-davanju-za-sportske-klubove-zloupotrebe-resursa/c/4596092

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija - TS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursa.

Srbija - Izjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobili od države" oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija..TS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursaTS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursaIzjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobili od države" oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija.     

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: nsreporter.rs

Link: https://www.nsreporter.rs/2019/10/srbija-se-popela-na-duing-biznis-listi-na-44-poziciju/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija se popela na Duing biznis listi na 44. poziciju

VAŠINGTON - Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis (Doing Business) listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela VAŠINGTON - Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis (Doing Business) listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta.Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže.U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.Tanjug    

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: balkantv.rs

Link: http://balkantv.rs/srbija-se-popela-na-duing-biznis-listi-na-44-poziciju/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija se popela na Duing biznis listi na 44. poziciju

Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.RTVIstiče se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže.U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju.U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika.Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.IZVOR:RTV        

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2669180/raspisan-tender-za-rekonstrukciju-centralnog-parka-u-irigu

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za rekonstrukciju centralnog parka u Irigu

Opština Irig raspisala je javnu nabavku za izvođenje radova u dve partije - na rekonstrukciji centralnog parka i uređenju dečjeg igrališta. Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, u okviru pripremnih radova radiće se sečenje drveća, rušenje postojećih trotoara i staza, rušenje postojeće fontane, a potom će biti rađeni zemljani radovi koji između ostalog podrazumevaju nabavku humusa.Zatim će uslediti izrada kolovozne konstrukcije - nabavka drobljenog kamena i behaton i betonskih ploča. Projektom rekonstrukcije parka koji je izradila kompanija Andzor Engineering d.o.o. iz Novog Sada, predviđeno je da se postojeća pešačka staza duž ulice Vojvode Putnika ukine zbog bezbednosti pešaka, a na njenom mestu biće odvod atmosferske kanalizacije. Česma u parku će po projektu biti zadržana, a prostor oko nje rekonstruisan i uređen, sa novim klupama. U centru parka predviđen je mali trg sa spomenikom, a u planu je i fontana. Kada je reč o drugoj partiji, odnosno uređenju dečjeg igrališta, prema projektu su predviđene sprave za decu (peščanik, tobogan, mostić, kućica, vratilo, klackalica, ljuljaška i tako dalje), izrađene od obrađenog drveta četinara, a površina unutar igrališta biće presvučena tartan podlogom. Javni poziv za izvođače radova otvoren je do 25. novembra 2019. godine.Detalje tendera pogledajte OVDE.Kako je eKapija ranije pisala, radovi na rekonstrukciji parka trebalo bi da krenu početkom 2020. godine.B. P.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Partizan/TS-Drzavna-davanju-za-sportske-klubove-zloupotrebe-resursa.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: DRŽAVNA DAVANJU ZA SPORTSKE KLUBOVE ZLOUPOTREBE RESURSA

Izjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas 'dobili od države' oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kodIzjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobili od države" oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija.Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", podsetila je TS.Pored toga, pomoć je davana "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", a ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način"."Državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava. Distribucija ovih sredstava bi trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog, Ministarstva omladine i sporta. S druge strane, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca", istakla je TS.Ta organizacija je ukazala da bi odluke o davanju kredita, državnih garancija i ...Pogledaj vesti o: Večiti derbi, Zvezda - Partizan

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/srbija-skocila-4-mesta-na-duing-biznis-listi-na-44-poziciju/

Autori: @krstarica

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija skočila 4 mesta na Duing biznis listi na 44. poziciju

VAŠINGTON - Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis (Doing Busineš) listi Svetske banke za 2020. godinu, iVAŠINGTON - Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis (Doing Busineš) listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta. Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja. Srbija na ovogodišnjoj Duing Biznis listi ima ukupan skor od 75,7 bodova, naspram 73,49 prethodne godine. Ocenjivanih 10 oblasti obuhvataju - dobijanje građevinskim dozvola, snabdevanje elektičnom energijom, uknjizavanje imovine, dobijanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, prekogranična trgovina, primena ugovora, rešavanje problema insolventnosti i pokretanje poslovanja. Svetska banka ističe da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže. U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost. Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvodenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost. Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju. U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika. Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat. U kategoriji pokretanja poslovanja Srbija se nalazi na 73. poziciji, a u kategoriji dobijanja građevinskih dozvola je napredovala za dva mesta do 9. pozicije. Što se tiče uknjižavanja imovine zauzimamo 58. mesto, po lakoći dobijanja kredita smo na 67., u pogledu lakoće plaćanja poreza na 85. poziciju, a u prekograničnoj trgovini na 23. mestu. Od zemalja nastalih na tlu bivše Jugoslavije, Severna Makedonija je i dalje najbolje rangirana ekonomija, iako je pala za sedam mesta sa prošlogodišnje 10. na 17. poziciju ove godine. Slovenija je napredovala sa lanjskog 40. mesta na 37. ove godine, a Crna Gora je stagnirala zadržavši se na 50. poziciji. Hrvatska se popela sa prošlogodišnje 58. pozicije na 51. mesto, dok je Bosna i Hercegovina skliznula sa 89. na 90. mesto. Lider na listi Duing Biznis 2020. je, kao i prošle godine, Novi Zeland, a među top 10 ekonomija po lakoći poslovanja slede: Singapur, Hong Kong, Danska, Južna Koreja, SAD, Gruzija, Velika Britanija, Norveška i Švedska. (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/u-sumnju-se-dovodi-opsta-posvecenost-beograda-evropskoj-perspektivi/260747/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: "U sumnju se dovodi opšta posvećenost Beograda evropskoj perspektivi"!

Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji, otvorila prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom", tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi". EVROPSKI PARLAMENT OCENJUJE! AUTOR: Alo.rs/ Tanjug/ M.G. DATUM I VREME: 24.10.2019. 10:46 - 24.10.2019. 10:58Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji, otvorila prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom", tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi".Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU. Naglašava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, pri čemu je Moskva obezbeđivala "diplomatsku podršku, investicije ekonomsku i vojnu pomoć", a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini. Analiza namenjena za internu upotrebu i informisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljama mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU. - Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvorište - navodi se u analizi. Kao "razlog za zabrinutost", analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova. Ocenjuje se i da je "geopolitička orijentacija Srbije sve više nejasna", uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stotinama kamera postavljenih u okviru projekta "Bezbedni grad" koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej. - Nedostatak transprentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državne pomoći i javnih nabavki - zaključuje se u analizi. Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Bonus video VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!    

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-24/danas/transparentnost-srbija-dodela-sredstava-klubovima-kao-zloupotreba-sluzbenog-polozaja/24348319

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Dodela sredstava klubovima kao zloupotreba službenog položaja

Danas pre 43 minuta  |  Piše: FoNetOrganizacija Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je izjava ministra finansija da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba od 2014. do danas "dobila od države" oko 4,7 milijardi dinara, predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem. Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", a davana je i "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", navela je TS. Kako se dodaje, ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način". Transparentnost je

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Transparentnost-Srbija-Dodela-sredstava-klubovima-kao-zloupotreba-sluzbenog-polozaja.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST SRBIJA: DODELA SREDSTAVA KLUBOVIMA KAO ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je izjava ministra finansija da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba od 2014. do danas 'dobila od države' oko 4,7 milijardi dinara, predstavlja priznanje da j Izvor: Danas, 24.Okt.2019, 11:11 Organizacija Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je izjava ministra finansija da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba od 2014. do danas "dobila od države" oko 4,7 milijardi dinara, predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem.Članak Transparentnost Srbija: Dodela sredstava klubovima kao zloupotreba službenog položaja se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/ts-drzavna-davanju-za-sportske-klubove-zloupotrebe-resursa/

Autori: @krstarica

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursa

Izjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobiliIzjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobili od države" oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija. Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", podsetila je TS. Pored toga, pomoć je davana "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", a ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način". "Državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava. Distribucija ovih sredstava bi trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog, Ministarstva omladine i sporta. S druge strane, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca", istakla je TS. Ta organizacija je ukazala da bi odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale da donose na jednak način prema svim privrednim subjektima i da "izjava ministra finansija pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisu zasnovani na zakonu". Transparentnost Srbija zatražila je od Ministarstva finansija da dostavi kopiju proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove "Crvena zvezda" i "Partizan" i kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun. (Beta)

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/transparentnost-srbija-dodela-sredstava-klubovima-kao-zloupotreba-sluzbenog-polozaja/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Dodela sredstava klubovima kao zloupotreba službenog položaja

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je izjava ministra finansija da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba od 2014. do danas "dobila od države" oko 4,7 milijardi dinara, predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem.Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic) Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", a davana je i "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", navela je TS. Kako se dodaje, ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način". Transparentnost je ukazala da državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava i da bi distribucija tih sredstava trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog Ministarstva omladine i sporta. S druge strane, prema TS, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca. Isto tako, smatra TS, odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale bi se donositi na jednak način prema svim privrednim subjektima. Izjava ministra pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisu zasnovani na zakonu, navela je TS. Organizacija je od Ministarstva finansija zatražila da dostavi kopija proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove Crvena zvezda i Partizan, koje je novinarima izneo ministar finansijaSiniša Mali 22. oktobra i kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun. Crvena zvezda, Ministarstvo finansija, partizan, transparentnost srbija, zlopoutreba položajaBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: uziceoglasnatabla.com

Link: http://www.uziceoglasnatabla.com/srbija-44-zemalja-po-uslovima-lakoce-poslovanja-na-duing-biznis-listi/

Autori: @_uzice

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija 44. zemalja po uslovima lakoće poslovanja na Duing Biznis listi

Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta. Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine... Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta. Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafo-stanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže.U izveštaju se takođe navodi da je Srbija ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju.U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika.Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.Izvor: RTS Komentari        

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: radioluna.rs

Link: http://www.radioluna.rs/napredak-srbije-na-duing-biznis-listi/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Napredak Srbije na Duing biznis listi

Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta. Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafo-stanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže.U izveštaju se takođe navodi da je Srbija ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju.U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika.Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.Izvor: RTS      

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/sport/ts-drzavna-davanju-za-sportske-klubove-zloupotrebe-resursa/3123512/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursa

Vesti na temu | Palo.grIzjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobili od države" oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija. Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", podsetila je TS. Pored toga, pomoć je davana "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", a ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih pođednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način". "Državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava. Distribucija ovih sredstava bi trebalo da se odvija...  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: studiob.rs

Link: https://studiob.rs/srbija-skocila-4-mesta-na-duing-biznis-listi-na-44-poziciju/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija skočila 4 mesta na Duing biznis listi

Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unap Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže.U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvodenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju.U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika.Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.    

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: kamatica.com

Link: https://www.kamatica.com/vest/srbija-napredovala-za-4-mesta-na-doing-business-listi/59952

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija napredovala za 4 mesta na "doing business" listi

Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja svetaPrema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja,, prenosi Tanjug. Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže. U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost. Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju. U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika. Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/opozicija-akt-ce-sluziti-obracunu-sa-protivnicima/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Opozicija: Akt će služiti obračunu sa protivnicima

Srbija bi, nakon dvodecenijskih obećanja, uskoro trebalo da dobije Zakon o poreklu imovine kojim se predviđa uvođenje poreske stope od 75 procenata za "ekstraprofitere" koji nemaju dokaz o sticanju dobara, a proveravaće se imovina stečena od 1. januara 2007. godine.Foto: FoNet/Ognjen Stevanović Sagovornici Danasa tvrde da će donošenje ovog zakona biti iskorišćeno u predizborne svrhe i upotrebljeno u borbi protiv političkih protivnika. Napominju da ovakav zakon nije ni potreban, jer sve to može da se uradi po postojećem, ali da će najveći problem, ukoliko zakon i bude bio donet, biti selektivna primena. "Zar mislite da će neko smeti da preispita poreklo imovine Siniše Malog, Gorana Vesića, Aleksandra Vulina ili porodice Vučić koja u Beogradu u svom vlasništvu ima sedam nekretnina u vrednosti od milion i 100.000 evra. Odakle?", konstatuje Boško Obradović, lider Pokreta Dveri. On podseća da Srpska napredna stranka već jedanaest godina obećava zakon o poreklu imovine, koji još uvek nije donet. Prema njegovim rečima, do sada je sav kriminal i lopovluk u Srbiji iz prethodnog perioda legalizovan za vreme vlasti SNS u poslednjih osam godina, a napravljen je i ogroman novi mafijaški krug koji svakodnevno pljačka državu i narod bez ikakvih posledica. "Novi zakon koji ponovo obećavaju biće iskren i uspešan kao dijalog u Skupštini između vlasti i opozicije o izborima. Dakle prevara, foliranje i zamajavanje javnosti. Uostalom, ovaj zakon može biti iskorišćen i za obračun sa svima koji su opozicija vladajućem režimu", kaže Obradović. I Nemanja Šarović, poslanik Srpske radikalne stranke, podseća da je Zakon o poreklu imovine svaki režim najavljivao pred izbore, ali da su svi izbegavali da ga donesu. "Ukoliko zakon bude dobar i što je još važnije, ako ne bude primenjivan selektivno, mnogi predstavnici naprednjačkog i dosovskog režima kao i mnogi sa estrade biće na udaru zakona", ističe Šarović. Vladimir Đurić, poslanik Stranke moderne Srbije, slaže se sa Šarovićem, ali i kaže da je neispunjenih obećanja vlasti bilo i da će ih još biti, pogotovo kada se radi o vlastima koje sve zakone selektivno sprovode. "Skoro je sigurno da će i ovim povodom država biti majka privilegovanim, a maćeha političkim neistomišljenicima. To se naslućuje iz najave amnestiranja onih koji su ogromnu imovinu stekli ratnih devedesetih i privatizacionih godina prve decenije 21. veka. Poslanička grupa Stranke moderne Srbije pokušaće to da otkloni amandmanima koje ćemo predložiti kada zakon dođe u Skupštinu", ističe Đurić. Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, kaže da se raduje tom zakonu, mada je siguran da borbe protiv korupcije sa ovom vlašću nema. Kaže da će pravo ispitivanje porekla imovine i oduzimanje nelegalno stečene imovine biti sprovedeno tek kada Vučićev režim padne, jer oni koji danas vladaju pljačkaju Srbiju. Šta će konkretno sadržati budući Zakon o poreklu imovine još nije poznato, osim što mediji pišu da zakon predviđa uvođenje poreske stope od 75 procenata za "ekstraprofitere" koji nemaju dokaz o sticanju dobara i da je Poreska uprava odredila 1. januar 2007. godine kao datum od koga će se naovamo proveravati imovina. Ovaj vremenski cenzus izabran je, jer od tada postoje elektronske evidencije, koje omogućavaju pouzdanu proveru imetka. Uvođenje posebnog poreza od 75 odsto ne isključuje mogućnost da obvezniku, odlukom suda, bude oduzeto i sve što je nelegalno stekao. Prema nacrtu zakona predviđena je i obuka 60 inspektora čiji će zadatak biti unakrsna provera imovine, a obuku će imati i sudije Upravnog suda. Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbije kaže za Danas da je nezahvalno pričati o zakonu čiji se tačan sadržaj još ne zna. "Mi smo dali veliki niz konkretnih sugestija za dopune tog nacrta zakona o ispitivanju porekla imovine i posebnom porezu kada je javna rasprava bila u toku, ali mi nije poznato da li je nešto od tih naših komentara prihvaćeno, tako da ne znam o kojoj verziji zakona je sada reč. Javna rasprava je bila početkom proleća i treba da vidimo šta će biti konačan tekst. Važno je da se razjasne sva pravna pitanja kako se ne bi dogodilo da usled eventualne neustavnosti država kasnije vraća porez koji bi naplatila po osnovu ovog zakona. Tu je glavno pitanje to što zakon predviđa drugačije rokove zastarelosti, od onih koji postoje u postojećem zakonu o poreskom propisu i poreskoj administraciji", kaže Nenadić i podseća da je unakrsna provera imovine moguća i po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji iz 2002. godine. opozicija, Skupština SrbijeBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/srbija-se-popela-na-duing-biznis-listi-na-44.-poziciju_1060142.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija se popela na Duing biznis listi na 44. poziciju

VAŠINGTON - Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis (Doing Business) listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta.Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja. Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže. U izveštaju se takođe navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost. Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost. Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju. U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika. Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat. Vučić: Srbija jedina napredovala Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma ponosan na rad Vlade Srbije koji je rezultirao napretkom Srbije za četiri mesta na Duing biznis listi. "Srbija je jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja je napredovala i stvari su se promenile", rekao je Vučić novinarima na železničkoj stanici Novi Beograd. On je izrazio nadu da će sledeće godine Srbija ponovo napredovati i biti u prvih 40 mesta na listi Svetske banke. "Tamo gde smo imali pad bilo je jer smo rešavali pitanje sa FATF oko pranja novca i uvođenje određenih ograničenja nas je koštalo mesta na listi", rekao je Vučić.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/dalibor-stupar-vojvodina-do-lucana.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DALIBOR STUPAR: Vojvodina do Lučana

Dok god bude radio šta mu šef kaže, Mirović i njegovi moći će da nam se i dalje podlo cere u lice 24. okt 2019 Premijer ovdašnji, Igor Mirović, proslavio se poslednjih dana pokušajem dana duhovit način odgovori na novinarsko pitanje. Nema šanse da ste promašili tu neduhovitost, ali ukratko:CRTA je podnela više krivičnih prijava zbog sumnje na zloupotrebu javnihresursa u političke svrhe, a jednu i protiv NN službenog lica u Pokrajinskojvladi, jer se ispostavilo da je jedno njeno službeno vozilo viđeno u Lučanimana dan lokalnih izbora 16. decembra. - Službeno vozilo pokrajnske Vlade bilo je u Lučanima po mom nalogu, čuosam da Đilas deli ogroman novac, 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo odgrađana Srbije, pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno. Nasreću, ispostavilo se da nije tačno - rekao je zatim za Televiziju N1 vrcaviMirović. Da je ovo iole normalna država, Mirović bi iste večeri, nakon pozivakoji bi još tokom emitovanja priloga u vestima dobio od šefa svoje stranke,organizovao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj bi se izvinio zbogomalovažavanja građana i institucija, i podneoostavku. A ujutro bi ga već čekao poziv iz Tužilaštva i Agencije za borbuprotiv korupcije, da da izjavu i pojasni okolnosti zloupotrebe. Ponavljam, unormalnoj državi. Da, znam da je to smešno. U ovoj imitaciji države, CRTA je nakon Mirovićevog "objašnjenja" podnelaprijavu protiv njega i pozvala tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcijeda hitno reaguju i pokrenu postupke. A šta je uradio vojvođanski premijer? Nadahnuto je napisao protestnu pesmu"Hajka na vozača", koju je posvetio svom šoferu! Objavio ju je na zvaničnomInstagram profilu. I sad, tu je nastala nedoumica je li Mirović radikalskipesnik u telu antistendap komičara ili obrnuto? Inače, šoferi su, pored magistara i doktora, veoma cenjeni u neoradikalskoj družini. Nije stoga čudo da je šoferprvog čoveka vojvođanske vlade stručan da utvrđuje eventualnu korupciju. Nijeli šofer Jorgovanke Tabaković avanzovao u ministra? Čovek vodi već drugiportfelj i grozno recituje poeziju. A Vučićev šofer je, ako se sećate, doguraodo funkcije predsednika opštine Zemun. Nego, ima tu par važnijih stvari od lošeg humora. Na primer, zašto bašLučani? Zato što je na vanrednim izborima pre nepunih godinu dana, Savez zaSrbiju prvi put sproveo bojkot u tri opštine (Doljevac, Kladovo i Kula) uzobrazloženje da su nelegitimno raspisani, a jedino je učestvovao na redovnim izborimau Lučanima. SNS je tada upregla svu stranačkui državnu mašineriju ne bi li porazila SzS sa što većom razlikom, a čitavaakcija rezultirala je izlaznošću od gotovo 70 odsto i istorijskom pobedom SNS. Kampanja je bila mučna, uz tenzije i pritiske, nedeljama ranije uLučanima su viđana službena vozila iz brojnih opština širom Srbije, uključujućii više vojvođanskih. Na dan izbora lično se u tamošnjoj policijskoj stanici pojavilai ozloglašena državna sekretarka MUP-aDijana Hrkalović, dok je prema nekim informacijama ministar doktorStefanović nudio i ostavku. I doživotni direktor državne fabrike "MilanBlagojević - Namenska" Radoš Milovanović, na proslavi fabrike, tražio jeeksplicitno od radnika da glasaju za SNS. - Molim vas da radi fabrike izađete u nedelju na izbore i zaokružimobroj jedan - Srpska napredna stranka, koja nam omogućuje ove dobiti. Ajmoaplauz da čuje Aleksandar Vučić - moglo se čuti sa snimka koji je procurio ujavnost. Milovanovićev sin je, par meseci kasnije, imenovan za selektora mladefudbalske reprezentacije Srbije. Lučani su, dakle, SNS tvrđava i to je trebalodokazati i rezultatom izbora. Danas to više nikoga ne iznenađuje, jer svi znamoda je tamo "sve karakter do karaktera". I posle svega, očekujemo da neko "padne" zbog muljanja na lokalnimizborima? Naravno da neće. Nego, da se vratimo na Mirovića i Vojvodinu. Čak i da njegov vozač možeda se bavi korupcijom, a ne može, postavlja se pitanje šta je tražio uLučanima? Đilas je godinama bio gradonačelnik Beograda, tu je proveo i ministarskedane, te bi dokazi o eventualnim koruptivnim radnjama trebalo da budu u tomgradu. Drugo, to nije Mirovićev vozač, čak i da ima člansku kartu SNS, većvozač Pokrajinske vlade, koji je na radnom mestu šofera vojvođanskog premijera.Njega ne plaća stranka, već svi građaniVojvodine iz naše zajedničke kase - pokrajinskog budžeta. Zakon mu brani daobavlja privatne Mirovićeve poslove. Treće, pokrajinski premijer nema nikakveingerencije van AP Vojvodine. Mada, slabose bavi i onima koje ima, ne stiže od srbovanja i veličanja četnika. Ako je i bilo zanimljivo gledati klipove u kojima Mirović izražajno čitasvoju nagrađenu poeziju, ovaj pokušajkomedije nimalo nije smešan. Nije ni tužan. Zastrašujući je i opasan jerpokazuje ogoljenu bahatost javnog činovnika koji zna da je nedodirljiv. Koji nemora čak ni da glumi pristojnost, jer ne polaže račune građanima. Dok god buderadio šta mu šef kaže, on i svi njegovi moći će da nam se i dalje podlo cere ulice. Pre nego što je zaseo namesto Pajtića, Mirović je obećavao prosperitet Vojvodini,a desilo se upravo suprotno - ona je dodatno osiromašena i ponižena. Poetski bito stanje moglo da se opiše sledećim stihovima: Avaj, mala izvrnuta Vojvodino,nevoljama nikad kraja,Slatka mala izvrnuta Vojvodino, Dno ti na vrhu stoji! (Autonomija, foto: Beta)Podelite ovu stranicu!                                                                

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/ekonomija/vise-za-partizan-i-zvezdu-nego-za-bolesnu-decu/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Više za Partizan i Zvezdu nego za bolesnu decu

Omiljena tema čaršije, fudbalski i košarkaški klubovi Partizan i Crvena zvezda i to još ako se priča o tome ko je državni projekat i kome je država više para dala opet je bacila u zapećak sve druge aktuelne teme i afere.Foto: FoNet/ Aleksandar Barda Juče je ministar finansija Siniša Mali objavio koliko je država preko raznih preduzeća, ministarstava, Vlade i lokalnih samouprava dala para u ova četiri sportska kluba. Sveukupno u prethodnih pet godina (od 2014. do 2019.) kasi fudbalskih i košarkaških "blizanaca" država je prema tvrdnjama Malog poklonila oko 4,4 milijarde dinara ili oko 36,5 miliona evra. Pre nekoliko dana predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će biti objavljeno koliko je kome dato, a to je bila i osnovna ideja ovog objavljivanja - da se pokaže kako svi dobijaju jednako i da nema razloga za svađu između pristalica dva kluba. Uostalom to je direktno i rekao ministar Mali prilikom iznošenja podataka: "Razlog što izlazimo sa brojevima, nije da se klubovi svađaju, već da građani znaju koliko se mi trudimo, da bude to uravnoteženo i da oni funkcionišu na najbolji način. Da dobro predstavljaju našu zemlju. Kako što se može videti, novac je ravnomerno raspoređen". Oni treći, koji smatraju da država ne treba (toliko) da finansira profesionalne sportske ekipe i to u izrazito komercijalnim sportovima očigledno nisu bili predmet razmatranja vrha države. Da li mislite da novac koji se daje Zvezdi i Partizanu treba preusmeriti na lečenje dece? Da Ne View Results  Loading ... Elem, fudbalski klub Crvena zvezda je u ovom periodu od pet godina od države dobila 727 miliona dinara bez PDV-a. To je godišnje oko 145,4 miliona dinara. Poruka sa ovog izveštavanja je da je fudbalski klub Partizan dobio više novca, ali to nije sasvim tačno. Naime, prema rečima Malog FK Partizan dobio je 899,4 miliona dinara, ali za period od 2014. do 2022. godine do kada je već uplaćen novac. To znači da fudbalski klub iz Humske dobija od države 112,5 miliona dinara godišnje. Zanimljivo je da košarkaški klubovi koji po pravilu imaju manje budžete od fudbalskih dobijaju znatno izdašniju pomoć od države. Tako je košarkaški klub Crvena zvezda inkasirao za pet godina 1,6 milijardi dinara ili 325,2 miliona dinara godišnje. Košarkaški klub Partizan je dobio nešto manji iznos u ovom periodu, 1,2 milijarde dinara odnosno 243,4 miliona dinara godišnje. Finansiranje sporta u Srbiji nije tako jednostavno pa ni ovo ne moraju biti konačne cifre. Recimo pitanje je šta je sponzorstvo Gasproma u slučaju fudbalskog kluba Crvena zvezda. Aleksandar Vučić tada predsednik Vlade Srbije 2015. godine izjavio je "svi kažu da su Rusi dali pare, pa se onda članovi uprave hvale kako su doveli velike sponzore, ali je to omogućila država. NIS u Partizan i Gasprom u Crvenu zvezdu, a jedina je istina da su oni to uradili zato što je država to tražila", a više puta je izjavljivao i da Partizan možda više dobija od države, ali Zvezda ima Gasprom. Takođe, nije jasno da li su ovom evidencijom obuhvaćeni reprogrami kredita državnih banaka kojima su otpisane kamate, kao recimo što je slučaj sa kreditima propale Agrobanke koje administrira Agencija za osiguranje depozita, a koje iznosi 10 miliona evra. Ali da stavimo ovu pomoć države Zvezdi i Partizanu od 4,4 milijarde dinara u perspektivu i da vidimo koliko je to zaista novca. Recimo skoro toliko košta dvogodišnje finansiranje rada Narodne skupštine ili budžet Kancelarije za IT i elektronsku upravu u 2019. godini ili finansiranje rada viših sudova u Srbiji u ovoj godini. Šta mislite da li bi Zvezda i Partizan "preživeli" bez novčane pomoći države? Da Ne View Results  Loading ... Recimo za regionalni razvoj u ovogodišnjem budžetu izdvojeno je pet milijardi dinara, a 4,4 milijarde košta godišnje upravljanje granicom Srbije. U ovogodišnjem budžetu Srbije izdvojeno je 3,25 milijardi dinara za auto-put Preljina-Požega, a najavljeno je da će država da pomogne niški aerodrom sa duplo manje, 20 miliona evra. Recimo državni data centar koji bi trebalo da bude napravljen u Kragujevcu naredne godine koštaće 40 miliona evra. Na kraju, u periodu od četiri godine, zaključno sa 30. junom 2018. godine, država je za lečenje dece u inostranstvu izdvojila 23 miliona evra. Ekonomista Danilo Šuković ocenjuje da profesionalni sport država ne bi trebalo da finansira, a posebno ne ovako "kome hoćemo, koliko hoćemo". "Ovo je nepotizam i podilaženje navijačima zbog podizanja političkog rejtinga davanjem novca građana. Razumem podsticaje i nagrade za amaterski sport, ali kada onima koji zarađuju milione, država daje još miliona, dok narod nema para… Mislim da se tako nigde ne radi. I sve to izvan sistema i sve zavisi od nečije volje", smatra Šuković. Za Nemanju Nenadića, programskog direktora Transparentnost Srbija glavna tema je da li se taj novac daje po zakonu. "Država ima zakonsku mogućnost da finansira sport preko ministarstva sporta. Ali svako finansiranje klubova preko javnih i državnih preduzeća trebalo bi da bude zbog ekonomske logike. Ako se to radi da bi država pomogla, onda ta preduzeća postupaju mimo zakona", poručuje Nenadić. Bolesna deca, Bužet Srbije, Fudbalski klub Crvena Zvezda, Fudbalski klub Partizan, Košarkaški klub Crvena zvezda, Košarkaški klub PartizanBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: jugpress.com

Link: https://jugpress.com/uhapsen-sumar-zbog-uzimanja-mita/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen šumar zbog uzimanja mita

PIROT Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su Lj.M. (1964) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično... PIROT Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su Lj.M. (1964) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita. On se sumnjiči da je u svojstvu šumara u Šumskom gazdinstvu Pirot od oštećenog zahtevo i primio 350 evra, kako ne bi protiv njega podneo prijavu zbog bespravne seče državne šume u ataru jednog sela u okolini Pirota. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu u Nišu. I ovo Vam može biti interesantno

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)Nenadićza borbu protiv korupcijenabavke

Naslov: TREND POGORŠANJA

TREND POGORŠANJABEOGRAD, 24. oktobar 2019. (FoNet) - Koalicija prEUgovorkonstatovala je u najnovijem izveštaju o ispunjenjukriterijuma za poglavlja 23 i 24 da se nastavlja tendencijapogoršanja, da vlast jedino brine da li ce opozicijabojkotovati izbore, pa funkcionisanje institucija, vladavinaprava i uspostavljanje društvenog konsenzusa nisuprioriteti.U sažetku izveštaja se navodi da se vlast ne trudi da ispuniono što je obecala, pa su cak i formalne obaveze, usvajanjei prodružavanje trajanja odredenih strategija, neadekvatni inedovoljni.Borbu protiv korupcije karakteriše nepostojanje strateškogokvira, nedostatak politicke volje, a regulatrna i kontrolnatela i dalje su neaktivna i nemaju dovoljno podršku, navodise u izveštaju za period od aprila do septembra.Upozorava se i da vladajuca stranka zloupotrebljava državeresurse i funkcije za svoje propagandne i izborne potrebe.Regulatorno telo za elektronske medije, Agencija za borbuprotiv korupcije i druga kontrolna i regulatorna tela neoabvaljaju svoju funkciju, tako da je posle neuspelihpregovora, vecina istinski opozicionih stranaka najavilabojkot parlamentarnih izbora, dodaje se u izveštaju.Broj zakona usvojenih po hitnom postupku je smanjen, dok jeusvajanje ustavnih amandmana ponovo odloženo, piše usažetku, u kojem se navodi da su dešavanja u sektorubezbednosti uznemirujuca.U izveštaju se navodi i da su odnosi sa susedima relativnostabilni - sa Hrvatkom i BIH su nepromenjeni, to jestuglavnom loši, dok su sa Crnom Gorom pogošani zbog usvajanjazakona kojim se ureduje status hramova SPC.Pregovori sa Kosovom su zamrznuti, a carinske dažbinePrištine i dalje na snazi, piše u sažetku, i dodaje se da setakozvani unutrašnji dijalog o Kosovu više i ne spominje injime zo sada ništa nije postignuto.Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku SonjaStojanovic Gajic rekla je da su glavne poruke izveštaja dase EU poziva da nastavi politiku proširenja, odnosnootvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kaoi da izradi procene trenutnog stanja u poglavljima 23 i 24za sve zemlje Zapadnog Balkana.Prema njenim recima, potrebno je i da EU efikasnije nadzirereforme u oblasti vladavine prava u zemljama koje su uprocesu pristupanja, navodeci kao primer PRIBE izveštaj zaSevernu Makedoniju.Na pitanje da li bi na osnovu ovakvog izveštaja Srbija moglada ocekuje otvaranje novih pregovarackih poglavlja,Stojanovic Gajic istice da bi ona otvorila sva poglavlja,jer je to najbolji nacin kontrole i uvida u reformskiproces.Ne samo za Srbiju, vec za sve zemlje, dodala je ona iocenila da nije važan broj, vec ishod tih reformi.Izvršni direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadicgovorio je o izbornom procesu, odnosno o dijalogu o izbornimuslovima na Fakultetu politckih nauka, za koji je ocenio daje zakasneo.Kao primer je naveo obaveze iz 2013. godine o izmenamaZakona o finansiranju politckih aktivnosti, planirane za2014. godinu, a tek sada se razmatraju izmene tri odredbetog zakona.Nenadic je ukazao i na "opasnu tezu" ne samo ovdašnjihvlasti, vec i nekih iz EU, da se do izbora može uciniti štase može, a ostalo posle, ukazujuci da se do izbora mogusprovesti celovite izmene zakona, a ne samo tri clana.On je kritikovao i to što vlast ništa nije uradila nasprecavanju funkcionerske kampanje, a posebno je naveoprimer predsednika vojvodanske vlade Igora Mirvica, koji jezloupotrebio javne resurske slanjem vozaca na izbore uLucane, kao i korišcenje novca javnih preduzeca zafinansiranje sportskih klubova.Nenadic je pozdravio to što se procedura hitnog postupka nekoristi u parlamentu, kao razmatranje izveštaja nezavisnihregulatornih tela, ali je istakao da je kvalitet usvojenihzakljucaka dosta lošiji nego pre pet godina.Govoreci o otvaranju poglavlja, Nenadic je rekao da jegreška EU što zemlju za slab ucinak u poglavlju 23 vezuje zaneka druga poglavlja i uslovljava njihovo otvaranje.Vanja Macanovic ispred Autonomnog ženskog centra govorila jeo primeni zakona o besplatnoj pravnoj pomoci, navodeci da seradi o zakonu kojim se porucuje "dajem ti pravo, ali ti gane dajem".Država racuna da vam presedne to pravo i da ga ne koristite,konstatovala je ona i napomenula da je korist za državu štose u EU štiklira da je ispunila tu obavezu.Korist za državu je da se tim zakonom iznuruju i nevladineorganizacije, a žalosno je što su na kraju gradani ti kojisu ošteceni i kojima se ukidaju usluge koje u imali prenjegovog usvajanja, rekla je Macanovic.Istraživac Beogradskog centra za bezbednosnu politiku SašaĐordevic govorio je o promenama u sektoru bezbednosti, a kaonajkriticnije tacke naveo da se izmenama zakona o javnimnabavkama uvodi clan po kojem se sektoru bezbednostidozvoljava sklapanje ugovora mimo procedure.Đordevic je rekao da se usvajanjem nove Staretgijenacionalne bezbendosti uvode nadležnosti predsednikaRepublike koje nisu u skaldu sa ustavom.Umesto Vlade Srbije, predsednik ce usmeravati ceo sistemnacionalne bezbednosti, naglasio je Đordevic.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: juznasrbija.info

Link: https://www.juznasrbija.info/vesti/hronika/sumar-iz-okoline-pirota-uzeo-350-evra-mita-i-dozvolio-bespravnu-secu.html

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Šumar iz okoline Pirota uzeo 350 evra mita i dozvolio bespravnu seču

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog…Početna | Novosti | Crna hronika | Mito od 350 evra za seču šumePirot 24.10.2019. Južna Srbija InfoPripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su LJ.M. (1964) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita.Ilustracija, VikipedijaOsumnjičeni je u svojstvu šumara u Šumskom gazdinstvu Pirot od oštećenog zahtevo i primio 350 evra, kako ne bi protiv njega podneo prijavu zbog bespravne seče državne šume u ataru jednog sela u okolini Pirota.Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu u Nišu.      

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/ts-drzavna-davanju-za-sportske-klubove-zloupotrebe-resursa.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursa

"Razlozi za sumnju da su bili primenjeni kriterijumi koji nisu zasnovani na zakonu" 24. okt 2019 Izjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobili od države" oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija. Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", podsetila je TS. Pored toga, pomoć je davana "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", a ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način". "Državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava. Distribucija ovih sredstava bi trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog, Ministarstva omladine i sporta. S druge strane, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca", istakla je TS. Ta organizacija je ukazala da bi odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale da donose na jednak način prema svim privrednim subjektima i da "izjava ministra finansija pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisu zasnovani na zakonu". Transparentnost Srbija zatražila je od Ministarstva finansija da dostavi kopiju proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove "Crvena zvezda" i "Partizan" i kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun. (Beta)Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/subotica-gradska-kuca/30234165.html

Autori: Natalija Jakovljević

Teme: Javne nabavke

Naslov: Subotička Gradska kuća prokišnjava i propada

Nadležni u Subotici najavljuju dokumentaciju za rekonstruciju Grdske kuće koja prokišnjava do kraja godine.Subotička Gradska kuća, simbol grada i dom mnogih lokalnih institucija, prokišnjava i zrela je za kompletnu rekonstrukciju, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) arhitektica iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Gordana Vujnović Prćić. "Za Gradsku kuću je pokrenuta inicijativa, a do realizacije treba nabaviti sredstva, velika su to sredstva, i mislim da je najhitnije sređivanje krova koji se nalazi u alarmantnom stanju i treba što pre pristupiti radovima. Pored konzervacije slikarskih elemenata, zidnog slikarstava imamo restauraciju vrata, prozora, podova, nameštaja koji je 1991. godine restauriran, a nalazi se u velikoj većnici Gradske kuće, ali sada je prošlo prilično vremena i videla sam da se na delu velike većnice javlja fleka od prokišnjavanja. To je alarmantno. Treba hitno preduzeti mere da se zaustavi prokišnjavanje", upozorila je Vujnović Prćić. U Zavodu su najbolje upoznati sa situacijom zbog toga što i njihove prostorije prokišnjavaju, jer se nalaze u potkrovlju Gradske kuće. Treba hitno preduzeti mere da se zaustavi prokišnjavanje, upozorava Gordana Vujnović Prćić. "Stepenice su izlizane, kamena obloga je trošna, osipa se, otpadaju delovi prozora i maltera, prozori ne dihtuju, truli su, tako da, Gradska kuća jeste u veoma lošem stanju", rekla je Vujnović Prćić. Najhitnije sređivanje krova koji se nalazi u alarmantnom stanju. Ona je dodala da su objekti generalno u lošem stanju i da oni u Međuopštinskom Zavodu za zaštitu spomenika mogu samo da potenciraju ovo pitanje, da daju neke inicijative, da konkurišu na nekim projektima, ali da nemaju sopstvena sredstva koja bi mogli ulagati u ove objekte. "Na našu inicijativu je pokrenuta izrada projekta za fasade secesijskih objekata koje smo smatrali da su najugroženije. Projekti su urađeni i predstavljaju neku dobru bazu za izvođenje radova", kazala je Vujnović Prćić. Prema njenim rečima, grad ima restauratore koji bi se bavili obnovom objekata, ali da nedostaju restauratori metala i kože. Ovo nije posao za zanatlije Mnogi objekti se zbog nedostatka novca ne održavaju na adekvatan način, a ukoliko čak i postoji novac, docentkinja na Građevinskom fakultetu u Subotici Viktorija Aladžić za RSE rekla je da gradu nedostaju zanatski majstori koji bi se latili zahtevnog posla obnove i restauracije objekata poput Gradske kuće. Neophodno sistemski pristupiti rešavanju problema očuvanja baštine: Viktorija Aladžić "Veoma je problematično što zanatlije ne mogu, ne znaju i nisu u stanju da restauriraju delove objekata, bilo da je u pitanju drvo, malter ili gipsana ornamentika, radovi u metalu ili gvožđu, i onda se ti elementi zamenjuju nekim novim materijalima, novim tehnikama rada što u suštini ne predstavlja očuvanje baštine nego samo zamena nečeg starog sa nečim novim, što liči na ono što bi trebalo da predstavlja istinsku vrednost graditeljske baštine", kazala je Aladžić. Ona je kao problem navela i Zakon o javnim nabavkama koji izjednačava objekte graditeljske baštine sa novim objektima gde se ponuđači biraju na osnovu najniže cene i gde je zaista problem ubaciti te specijalne radove koji se obavljaju na samim objektima. Oštećeni plafon u Subotičkoj Gradskoj kući "Kada dođe do restauracije objekata, zapravo se nikada ne zna koji su to svi poslovi koji moraju da se urade, jer se neki problemi pojave u toku same restauracije", kazala je Aladžić. Vučić i Orban na otvaranju obnovljene sinagoge u Subotici Najstariji simfonijski orkestar bivše Jugoslavije pred gašenjem 'Dodala je da je neophodno sistemski pristupiti rešavanju problema očuvanja baštine i da je jedan od lepih primera i nedavna restauracija subotičke Sinagoge koja je obnovljena sredstvima Vlade Mađarske. "Ona je urađena kvalitetno, koliko je to bilo moguće, međutim, nije iskorišćena prilika da se tokom tih radova obuče neki lokalni majstori za tehnike rada jer je stanje drugih objekata stvarno alarmantno", smatra Aladžić. 'Ruglo u centru grada' Za restauraciju i rekonstrukciju neophodno je mnogo sredstava, a situaciju dodatno komplikuju i vlasnički odnosi, rekao je građevinski inženjer iz Subotice Tibor Lošonc i dodao da stanari zgrada bez subvencija grada ne mogu restaurirati zaštićene fasade, jer za to nemaju novca. "Što se tiče javnih objekata, od Zelene fontane preko Gradske kuće - ako pogledamo i prošetamo se kroz grad, vidimo da se Gradska kuća raspada. Postavlja se pitanje dokle ćemo to trpeti, dokle će grad da trpi da se raspada fasada i da prokišnjava objekat", upitao je Lošonc. Gradska uprava: Do kraja godine završetak dokumentacije Iz Gradske uprave u Subotici su u pisanoj izjavi za RSE naveli da će do kraja godine, u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija, biti završena projektno tehnička dokumentacija za rekonstrukciju Gradske kuće u Subotici. "Izrada projektno tehničke dokumentacije obuhvata i obnovu krovne konstrukcije Gradske kuće, potkrovlja i prostora u kome su smešteni Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Istorijski arhiv. Kada budu ispunjeni ovi preduslovi grad će biti u mogućnosti da aplicira za dobijanje sredstava za izvođenje radova na rekonstrukciji i restauraciji Gradske kuće", navedeno je u dopisu. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Subotica od globalne kulture, do folklorne provincije Gradska kuća u Subotici izgrađena je u stilu mađarske secesije u periodu od 1908. do 1912. godine, a projektovali su je Marcel Komor i Deže Jakab, poznati budimpeštanski arhitekti. Objekat se koristi za skupštinska zasedanja, koncerte, venčanja i druge važne skupove. Facebook Forum

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SzS pokreće akciju Uzbuni se i poziva sve da na zaštićen broj telefona prijave kriminal i korupciju

SzS pokreće akciju Uzbuni se i poziva sve da na zaštićen broj telefona prijave kriminal i korupcijuBEOGRAD, 24. oktobra 2019. (Beta) - Lideri Saveza za Srbiju (SzS) najavili su danas akciju za uzbunjivanje pod nazivom "Uzbuni se" i pozvali sve gradjane da na zaštićenu imejl adresu i besplatan broj telefona prijave kriminal i korupciju."Pozivamo sve koji su svedoci kriminala i korpucije da to prijave na besplatan broj telefona 0800/000-205 ili na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Svi koji se usude na to mogu da računaju na pravnu zažtitu velikog broja iskusnih advokata koji će pomoći da se zajedno suprotstavimo ovom bezakonju", rekao je predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac na konferenciji za novinare u Beogradu.Lutovac je poručio da na taj način žele da ohrabre sve koji su spremni da ukažu na bezakonje i da podstaknu gradjane da prijavljuju kriminal i korupciju bez straha za posledice.On je pozvao gradjane da zaštite uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, tužilaštvo da reaguje u skladu sa dokazima, a javni servis da radi svoj posao po zakonu i da se pridržava etike."RTS i ostali mediji nisu pozvali Aleksandra Obradovića da se direktno obrati gradjnima i da dokaze o nezakonitom poslovanju Krušika prikaže javnosti. RTS treba da pozove i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da govori o ovom slučaju i drugim aferama koji se vezuju za njegovog oca", rekao je Lutovac.Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović rekao je da će broj telefona na koji će gradjani moći da prijavljuju kriminal i korupciju raditi svakog radnog dana od 8 do 16 časova, a da će po potrebi organizovati dežurstva i raditi i duže."Protekle nedelje sam dobio tri ozbiljna poziva od predstavnika javnih preduzeća koji su spremni da govore o raznim vidovima korupcije i problemima, kao i o dopunama dešavanja koja su se dogadjala u Krušiku", rekao je Veselinović.Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović poručio je da će sa timom advokata pružiti adevkvatnu zaštitu svima koji se jave i da nikoga neće ostaviti na cedilu.On je pozvao sve da dostave podatke i dokumenta o kriminalu i korupciji koja će SzS potom prezentovati javnosti.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: nin.co.rs

Link: http://nin.co.rs/pages/article.php?id=102350470

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uništiti glasnika

Uništiti glasnikaSudbine ljudi koji su objavili korupciju pokazuju da je ona sasvim prihvatljiva kada je sprovode naprednjaci, njihovi prijatelji ili saradnici i da su za ovu vlast nesporni samo oni uzbunjivaci koji su culi nešto loše o Đilasu. Ostali gube posao ili završavaju u zatvoruSeca li se neko izjave Aleksandra Vucica date 5. juna 2018. na medunarodnoj konferenciji „Glasna Pištaljka: Uzbunjivaci i novinari protiv korupcije“? Naravno da ne, od tada je dao bar 1.000 isto tako spektakularnih i sudbonosnih izjava koje su svedocile da smo po necemu prvi u regionu i da nam se ceo svet divi, na primer kada je u pitanju odnos prema uzbunjivacima. E, pa ne bi bilo loše podsetiti se jer je tada izgovorio i sledecu recenicu: „Korupcija je teška bolest, veliko zlo i prava pošast savremenog doba i uzbunjivaci su nam preko potrebni...To je najveca usluga koju možemo da ucinimo društvu.“ Sekundirala mu je i Ana Brnabic: „Korupcija je bolest koja društvo cini siromašnijim, a borba protiv nje je neretko i opasna, zato želim da odam priznanje svakom uzbunjivacu jer je ta osoba pokazala odvažnost da uzme ucešce u borbi za bolju Srbiju.“Šteta što ni predsednik ni premijerka ovih dana nisu našli za shodno da nas obaveste da li su odustali od te „bolje Srbije“ ili su zakljucili da je korupcija sasvim prihvatljiva kada je sprovode naprednjaci i njihovi sateliti, a da bi priznanja trebalo odavati samo onim uzbunjivacima koji su culi nešto loše o Đilasu. Taze ustolicena naprednjakinja nije našla za shodno ni da se oglasi nakon informacija da je uzbunjivac iz Krušika zatocen, a visoki oficir Vojske Srbije degradiran na niže radno mesto, zato što su imali „odvažnost da uzmu ucešce u borbi za bolju Srbiju“, dok je predsednik SNS vec imao mišljenje (ko bi se tome nadao?) da uzbunjivac iz Krušika baš i nije uzbunjivac - informacije mu ništa ne valjaju, a nije ni išao redovnim putem u traženju zaštite.Za Vladimira Radomirovica iz antikorupcijskog sajta Pištaljka, Obradovic jeste uzbunjivac a svoje pravo na zaštitu bi pred sudom trebalo da potraži tek kada i ako Krušik odluci da mu se sveti: „Po našem zakonu, on je imao pravo da preskoci i unutrašnji kanal uzbunjivanja i spoljašnje uzbunjivanje i da ide direktno u javnost jer je rec o šteti velikih razmera, a postojala je opasnost od uništenja dokaza. Sve te izuzetke poznaje naš zakon, a dodatni argument u njegovu korist su presude Evropskog suda za ljudska prava. Uz to, Pištaljka smatra da tužilaštvo nije imalo nikakvog posla u ovoj stvari, da to za šta ga terete nije razlog za krivicni progon, a da ako Krušik smatra da mu je naneta šteta, ima mogucnost da u gradanskoj parnici traži nadoknadu.“Medutim, Sofija Mandic iz Centra za pravosudna istraživanja smatra da je zakon ipak restriktivan prema uzbunjivacima koji se direktno obracaju javnosti jer je potrebno da pre toga ispune gotovo nemoguce uslove.„Za naš slucaj najrelevantniji je onaj o obracanju javnosti usled neposredne opasnosti od uništenja dokaza. Ovde je naglasak na tome da nije dovoljno da opasnost od uništenja dokaza postoji, nego da ona bude neposredna. A jasno je da u konkretnom slucaju Obradovic nije imao mogucnost da sazna da li ovakva neposredna opasnost postoji, odnosno da li neko i u kom trenutku želi da uništi dokaze. Takode nije imao nijedan razuman razlog da se obrati institucijama koje su, prema podacima koji su objavljeni u medijima, umešane u nezakonito postupanje. Uprkos razumnoj reakciji, on ne može da racuna na formalni uzbunjivacki status jer je to problem zakona koji bi trebalo upodobiti realnosti“, kaže Mandiceva.I dok se u slucaju Aleksandra Obradovica vodi pravna debata da li jeste ili nije uzbunjivac, po merilima postojeceg zakona ali i postojecih organa dužnih da ga sprovode (teško da postoji sudija u zemlji koji ce imati „slobodno sudijsko uverenje“ u slucaju koji tereti visokog funkcionera), te dileme nema kada je u pitanju uzbunjivac iz Vojske Srbije. Covek koji mora da ostane anoniman jer po vojnim zakonima ne sme da se obrati javnosti ukoliko mu to ne odobri Uprava odnosa sa javnošcu VS, do sada je sve uradio u skladu sa zakonom: nadležnim organima je prijavio da je komisija za prijem u radni odnos dobila usmeni nalog, i to iz kabineta ministra Aleksandra Vulina, da se „moraju zaposliti cetiri lica“ koja nisu ispunjavala potrebne zakonske uslove (NIN nezvanicno saznaje da je na spisku tih koje je kabinet Vulina rešio da udomi sigurno više od 10 lica) i zatražio status uzbunjivaca. A onda je mimo zakona degradiran na niže radne mesto.„U sistemu odbrane ljudi ne samo da nisu sacuvani od uzbunjivanja, vec ni kada prijave mobing ili neku drugu vrstu zlostavljanja. Nisam bio sacuvan ni ja kao predsednik sindikata, a ni naš generalni sekretar, protiv koga se i dalje vodi disciplinski postupak zato što je u izjavi za jedan list ukazao da u vojsci postoje kriminal i zloupotreba budžetskih sredstava. U poslednjem slucaju imamo oficira visokog cina koji nije hteo da se povinuje zahtevima ljudi iz kabineta Ministarstva odbrane i da u radni odnos primi ljude koji ne ispunjavaju uslove za to. On je izvršio uzbunjivanje u pisanom obliku, na nacin na koji to predvidaju propisi u sistemu odbrane, a ja sam licno kao predsednik sindikata ciji je on clan, ukazao sekretaru ministra odbrane Zoranu Lazicu na taj problem i zamolio da ga zaštiti. Nije. Samo tri dana nakon toga zasedala je Kadrovska komisija i donela odluku da ga smeni i pomeri na niže radno mesto“, kaže Novica Antic, predsednik Vojnog sindikata.Dodaje da su njihovi advokati pripremili i uputili tužbu koju predvida Zakon o uzbunjivacima i tražili da sud izrekne privremenu meru, ali da ce se ona teško sprovesti cak i da je sud donese. Jer, pripadnici vojske su u vrlo nepovoljnom položaju u odnosu na ostale gradane zato što su akta kojima se ureduju stanja u službi i postavljanja na radna mesta naredbe a ne rešenja, a u slucaju uzbunjivaca (zbog visokog cina koji ima) nju donosi licno ministar Aleksandar Vulin. Ukoliko to ne uradi, a verovatno nece jer je dobio spisak ljudi koje bi trebalo uposliti, ne postoji drugostepeni organ kom bi Vojni sindikat mogao da se obrati. Kao mogucnost im ostaje samo upravni spor, koji godinama može da se vodi.„To je zacarani krug iz kog je teško izaci ukoliko ne uradimo i javno uzbunjivanje kroz medije. I to možemo da uradimo samo mi kao sindikat jer kada bi uradio on, trpeo bi slicne posledice kao uzbunjivac iz Krušika. Mi cemo podneti i krivicnu prijavu protiv njegovog naredbodavca, u ovom slucaju to je ministar odbrane, jer smatramo da postoji sumnja da je ucinjeno krivicno delo zloupotrebe službenog položaja. Videcemo kako ce tužilaštvo reagovati, ali se ne nadam nicem pozitivnom. Do sada smo podnosili više krivicnih prijava protiv Vulina, jedan deo je odbacen a jedan nije ni uzet u rad. Ocigledno je da mi nemamo tri stuba vlasti i da smo u totalitarizmu i anarhiji u kojoj ministri rade ko šta hoce, a sudska vlast ne funkcioniše“, kaže Antic.Cinjenica je da ministri rade šta hoce i da im za to niko ne može ništa, ni kada kradu tudu intelektualnu svojinu ni kada kradu tudi novac. Ali nisu ni svi ministri isti. Vulin jeste zašticen, verovatno ce i ova tužba biti odbacena, ali uzbunjivac koji je skrenuo pažnju na to bar nije zatocen, niti su ga hapsili momci sa dugim cevima. Medutim, uzbunjivaci koji se usude da ukažu na nepravilnosti u MUP-u nisu te srece.Slucaj iz Krušika veoma lici na slucaj dvojice policajaca, Milana Dumanovica i Mladena Trbovica, koji su uhapšeni 2015. jer su se obratili medijima sa informacijom da su u nelegalnoj akciji i na nelegalnom zadatku pratili tadašnjeg premijera Vucica prilikom posete Potocarima. Optuženi su za odavanje službene tajne i izazivanje štetnih posledice po MUP Srbije, a maratonski postupak je još uvek u toku. Naravno, vodi se tajno i nije otvoren za javnost, što je potpuno apsurdno imajuci u vidu da se na tom sudenju ne može cuti nikakva tajna – Nebojša Stefanovic nije skinuo zabranu odavanja tajni sa svedoka. Tako da sada imamo farsicnu situaciju: policajci tvrde da su poslati na zadatak u BiH da bi tajno snimali i da im u dokumentaciji piše da su u to vreme bili u Srbiji, a svedoci iz MUP-a na pitanje da li je tako odgovaraju – ne mogu da odgovorim, to je službena tajna. Uz to, ta dva policajca su mnogo pre nego što su se obratila javnosti podnela krivicnu prijavu protiv nadredenih, izmedu ostalog i bivše sekretarke MUP-a Dijane Hrkalovic, ali je tužilac odbacio predmet jer nema dokaza.Ako nema dokaza i ako nisu prijavili ništa, za šta im se onda sudi? Baš kao i u slucaju Aleksandra Obradovica, za koga glavni državni tužilac Vucic tvrdi da govori laži, a u pritvoru je zbog odavanja poslovne tajne. Ili, kako je to objasnio advokat Vladimir Gajic, u Utisku nedelje: „Kada bi to bila laž, onda ne bi mogla da bude tajna, a ako je istina to što kaže, onda on ne cini krivicno delo. To je šah-mat za tužilaštvo, iz te enigme oni ne mogu da izadu.“Ipak, i pored toga uzbunjivaci iz oba slucaju su uhapšeni. To otvara pitanje da li je Stefanovic malo omiljeniji ministar od Siniše Malog ili Aleksandra Vulina, ili je u pitanju samo strah tužilaštva koje je u svojim istragama direktno upuceno na MUP?„Mislim da je to odraz zašticenosti ministra Stefanovica unutar jedine institucije koja funkcioniše u Srbiji – to je vladajuca stranka. Kada se dirne u njegov moguci nezakoniti rad, otprilike znamo šta sledi. Nezakonito postupanje se predstavlja kao nešto što nosi oznaku tajnosti i o cemu je zabranjeno diskutovati. Treba još jednom ponoviti da su domaci zakoni vrlo jasni i da se tajnim ne mogu oznacavati podaci radi prikrivanja krivicnog dela, prekoracenja ovlašcenja ili zloupotrebe službenog položaja ili drugog nezakonitog akta ili postupanja. U tom smislu, vec videna strategija progona onih koji su objavili ’tajne podatke’ je ništa drugo nego osveta uzbunjivacima. Efikasnosti sistema osvete doprinosi to što krivicnim postupkom u Srbiji formalno rukovodi tužilaštvo, ali prakticno glavnu rec cesto ima policija. Istovremeno, ministar policije ima jake operativne mehanizme da utice na postupanje policije. Time se krug logicno zatvara i opet stižemo do Nebojše Stefanovica“, kaže Sofija Mandic.Pa koji su to onda uzbunjivaci kojima se državni vrh divi? I kakve su oni malverzacije otkrili zbog cega je Srbija postala bolja zemlje? Svi se secamo slucaja direktora Hitne pomoci Borka Josifovskog, koji je još 2005. otkrio malverzacije izmedu Hitne pomoci i pogrebnih preduzeca, i epiloga – ostao je bez posla, a oni na koje je ukazivao su i dalje na visokim položajima. Ali to je bilo pre nego što su naprednjaci zavoleli uzbunjivace i doneli zakon.Prema podacima Pištaljke, zakon funkcioniše u smislu zaštite i do sada ju je dobilo oko 30 ljudi, što je veliki broj cak i za clanice EU. Medutim, problem nastupa kada njihova saznanja stignu do tužioca. Ponekad oni odrade svoj posao, kao u slucaju Marije Beretke i Zorana Pandurovica, koji su ukazali da njihovi šefovi u inspekcijskim organima Novog Sada uzimaju novac da bi poništili prekršajne naloge za parkiranje na zelenim površinama i to ljudima koji su imali novac ili drugu vrstu uticaja. Oboje su dobili sudsku zaštitu i vraceni su na radna mesta sa kojih su bili prebaceni na nižu poziciju, a Grad Novi Sad je osuden da im plati nadoknadu za nematerijalnu pretrpljenu štetu. I ono što je najvažnije, neki od prijavljenih su priznali krivicu i osudeni su, a protiv nekih se još uvek vodi postupak.„Nažalost, imamo slucajeve u kojima tužilaštvo nije reagovalo. Tomislav Veljkovic, koji radi u opštinskoj upravi u Raci, pre tri godine je uputio krivicnu prijavu tužilaštvu i naveo dokaze da je više od 600.000 evra iz budžeta utrošeno za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, a da ništa nije uradeno. Tužilaštvo je najpre odbacilo tu prijavu, onda se Veljkovic obratio nama i mi smo utvrdili da je sve što je napisao u krivicnoj prijavi tacno, slikali smo i vidi se da je to livada na kojoj su izbušene dve rupe i izgradene neke šupe. Zajedno sa Veljkovicem smo uputili prigovor na postupanje tužioca višem tužiocu, nakon cega je tužilac u Kragujevcu ipak otvorio istragu i objasnio nam da je ’promenio svest’. Ta istraga nije daleko odmakla i pretpostavljam da se ne vode nikakve ozbiljne istražne radnje zbog politickih igara vezanih za taj slucaj. Ceo opštinski odbor SDS-a koji u Raci vodi Aleksandar Senic je prešao u SNS, a on je postao jedan od šefova u Koridorima. Pritom je Raca dobila novac za izgradnju fabrike za preradu meda i to na osnovu konkursne dokumentacije u kojoj je navedeno da vec imaju fabriku za preradu otpadnih voda. Dakle, dobijaju novi novac na racun lažne informacije i mi ne znamo na šta ce on otici“, kaže Vladimir Radomirovic.Na osnovu istraživanja Americke agencije za medunarodni razvoj, u 2018. je 80 odsto gradana Srbije smatralo da je korupcija umerena do veoma velike, ali da vecina ne bi bila spremna da je prijavi, neki iz straha, a neki zato što ne veruju da ce se išta promeniti. Da li ce strah još više porasti nakon demonstriranja sile Gašiceve tajne službe i poražavajuceg kukavicluka tužilaca ili ce pobediti inat – ostaje nam da vidimo. Ono što necemo videti jeste da za ovog režima podaci bilo kog uzbunjivaca kompromituju bilo kog pripadnika vlasti, a teško je naci gde ih nema. Zato uzdržano, cak i ako primetite korupciju u menzi ili piljari – možda su stranacki kadrovi i tu stigli.SANDRA PETRUŠIC

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: nin.co.rs

Link: http://nin.co.rs/pages/article.php?id=102350464

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ko je naljutio Vučića

Ko je naljutio VučićaŠta stoji iza javnih žalbi lidera naprednjaka zbog „ćutanja“ stranačkog članstva i da li su najavljene promene u stranci znak unutrašnjeg rasula ili samo metod održavanja moćne mašinerijeAleksandar Vučić je mnogo ljut na svoju stranku: „U mojoj stranci napravili su kastu, sektu od 80 posto ljudi koji ćute kao zaliveni“, u besu je „sipao“ u nedelju ujutro, dok je, u vreme obično namenjeno za odmor, gostovao na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom.Nije, ni ovog puta, bilo vanredne situacije koja bi nalagala obraćanje predsednika države. A nije ni iskazivanje nezadovoljstva radom stranke bilo uvod za dugo najavljivano povlačenje sa njenog čela u korist, recimo, Ane Brnabić - o čemu se odavno spekuliše, ali nikad dovoljno uverljivo za sigurnu prognozu da će, na kongresu u decembru, ako ga bude, naprednjaci dobiti novog lidera. Pa makar i sasvim formalnog i jasno vođenog Vučićevom čvrstom rukom.Kritičke reči upućene stranačkim kolegama, koji mnogo više liče na podanike, i to samo dan uoči 11. rođendana SNS (stranka je, zvanično, osnovana 21. oktobra 2008) bile su samo usputno mesto u nedeljnom nastavku gotovo neprekidnog Vučićevog javnog nastupa, kojim, već sedmu godinu, sa vrha vlasti uteruje u glave birača sliku Srbije po sopstvenoj meri. I u tome i dalje prilično uspeva, iako se ona sve drastičnije razlikuje od realnog života.Ono u čemu se ti nastupi danas razlikuju u odnosu na one od pre godinu-dve, jeste da se fokus Vučićevih retko prekidanih monologa sve češće pomera sa razmetanja ciframa, koje navodno govore o nezadrživom napretku i „zlatnom dobu“ u kome uživamo, ka „peglanju“ brljotina lica sa kojima je povezan. A one su sve brojnije - bilo da je reč o „običnoj“ bahatosti, poput ubilačke vožnje automobila u kome se nalazio Zoran Babić, bilo da je na dnevnom redu neki od slučajeva visoke korupcije, na šta veoma liči otkriće o poslovanju valjevskog Krušika.Zajedničko u svim tim skandalima jeste Vučićevo (još uvek) uspešno preuzimanje uloge „kišobrana“ pod kojim, zahvaljujući njegovoj i dalje visokoj ličnoj popularnosti, zaklon nalaze svi njegovi bliski saradnici, ali i razne lokalne Jutke, Simonovići, Labani i drugi slični šerifi sa naprednjačkom članskom kartom. Koji bi, u zemlji očuvanog sistema vrednosti, odavno bili makar društveno stigmatizovani, ako ne i upućeni u kazneno-popravnu ustanovu.I dok sam ne posustaje u demonstraciji tog važnog metoda držanja na okupu naprednjačke mašinerije, ono što dobija zauzvrat, reklo bi se, ne čini ga srećnim: otuda su i žalopojke zbog nedovoljne spremnosti stranačkog članstva da ga „brani od napada“ postale gotovo stalni elemenat njegovih javnih nastupa.Ima u tome, naravno, i „drame“ izvođene u cilju izgradnje kulta ličnosti spremne da se žrtvuje za opšte dobro, ličnosti čija je snaga tolika da, uprkos nedovoljnoj podršci nezahvalnika, može zemlju da povuče napred i lično reši sve probleme zbog kojih pate što pojedinci, što društvene grupe - od korisnika kredita u švajcarcima, preko Maje Pavlović, vlasnice Kanala 9, stanovnika oblasti „napadnutih“ izgradnjom malih hidroelektrana, do taksista koji su danima pomagali gradskoj vlasti u držanju Beograda u blokadi.Ali, ima i realnih razloga za grdnje upućene članstvu, nespremnom da bez rezerve prihvati sve aspekte veze u koju se upustilo. Pokazalo se, recimo, da punjenje autobusa koji prate Vučića po Srbiji nije baš jednostavna aktivnost - bez obzira na to što stranka, zvanično, ima 700.000 članova, od kojih bi se očekivalo da rado i dobrovoljno koriste priliku da gledaju vođu.Regrutovanje putnika ne teče lako i bez obzira na činjenicu da je, tokom sedam godina naprednjačke vladavine, svima postalo jasno da se bez pomoći toj stranci sve teže u Srbiji može živeti - o čemu je možda i najpotresnije govorio Milovan Milivojević, otac nastradalog Milomira, radnika MB Namenska iz Lučana: „Moj sin je išao svugde da lepi plakate, bio je podrška Vučiću gde god je trebalo. A morao je zbog posla. I on je tri godine bio pod ugovorom na po tri meseca“, ispovedao se Milivojević u prošlom NIN-u, priznavši da je cela porodica podržavala SNS jer „tako ovde stvari funkcionišu“.Očajni otac nije jedini koji se usudio da kaže da je car go: priča Aleksandra Obradovića, radnika Krušika, koji je svesno ugrozio svoju slobodu da bi ukazao na izvlačenje državnog novca u pravcu džepova naprednjačke elite uspela je da pređe državne granice. I teško da će se tako lako zataškati.Zastrašivanje i provlačenje kroz blato kome su izloženi Milivojević i Obradović, Marija Lukić iz Brusa, Milan Jovanović, novinar iz Grocke kome je spaljena kuća, i svi drugi koji su se usudili da ukažu na ponašanje naprednjačkih moćnika, teško da mogu biti garancija da se sutra neće pojaviti još neko kome je „puklo trpilo“. I da, u trenutku koji je nemoguće predvideti, neće pokrenuti lavinu dovoljno snažnu da razori propagandne i druge zaštitne bedeme autokratske vlasti.Možda ne baš u SNS, ali u Srbiji svakako ima još ljudi koji se ne mogu porediti sa onih nekoliko naprednjačkih „otpadnika“ koji su se kratko koprcali pre nego što su uspešno pacifikovani. Ko se, uostalom, danas seća Vladimira Cvijana, velike naprednjačke zvezde, prebegle direktno iz kabineta Borisa Tadića, potom gromoglasno promovisane u poslanika i člana Predsedništva SNS? Još davnog decembra 2013, Cvijan je optuživao Vučića da krši Ustav i namešta afere političkim protivnicima i najavljivao da će mu „izaći na crtu“ i kandidovati se za mesto predsednika stranke. I - ništa. Nestao čovek sa javne scene i do danas se nije pojavio.I ko može da se seti gde se danas nalazi i šta radi Saša Mirković, nekadašnji Vučićev prijatelj i veliki pomoćnik u izvođenju „afere džakovi“, veoma bitnog propagandnog sredstva uoči drugog kruga predsedničkih izbora 2012, na kojima je pobeda Tomislava Nikolića označila početak naprednjačke ere? Nakon što je puklo prijateljstvo, Mirković je pretio pružanjem dokaza o „vezama Vučića i kriminala“, ali mu je, izgleda, zatvorsko iskustvo probudilo neka druga interesovanja i otvorilo nove vidike.Zaborav je, uostalom, uspeo prilično da prekrije i pomenutog Nikolića, nekadašnjeg predsednika Srbije i lidera naprednjaka, izgubljenog u prostranstvima dedinjske vile u kojoj, u dogovoru s Vučićem, i dalje obitava uprkos zakonodavstvu zemlje u kojoj su se obojica zapatili. Priča o dedinjskoj vili i poslovanju njegove supruge Dragice povremeno se potegne kao sredstvo za skretanje pažnje sa manjih afera, ali retko se vrate spekulacije o Nikoliću kao potencijalnom lideru opozicije koji bi najlakše pomrsio konce nezahvalnog političkog posinka, usvojenog usled opravdanog odsustva oca, Vojislava Šešelja.Sve i da je dovoljno sposoban, hrabar i voljan da se upusti u avanturu političke borbe protiv otimača stranke koju je lično pravio, Nikolić bi teško našao pouzdane saradnike. Jer, svi oni „Nikolićevi ljudi“, koje su mediji prebrojavali na početku naprednjačke vladavine, pokušavajući da odmere dubinu pukotina na relaciji Vučić - Nikolić, takođe su uspešno „udomljeni“ i vrlo dobro svesni adrese na kojoj obitava prava moć.Efikasni „vaspitni metodi“ primenjeni u (retkim) slučajevima pobunjenih naprednjaka ne znače da stranačka mašina ne zahteva remont, naročito u vremenu sve većih izazova - poteklih što iz prenapregnutog društva, što od spoljnih faktora, s Istoka ili sa Zapada, sve nestrpljivijih u očekivanju ispunjavanja dobijenih obećanja.Odatle i najave velikih promena u stranci - da se niko iz aktuelne partijske vlastele ne bi osetio dovoljno sigurnim, ali i da bi se nižim ešalonima dala nada da će, ako budu dovoljno vredni u ispunjavanju zadataka, i sami dočekati šansu da se okite skupocenim satovima i šanel torbicama, o kojima je i sam Vučić morao javno da progovori. Ali, teško da bi se to moglo podvesti pod priču o „zdravoj konkurenciji“.Kao i u državi, Vučić i u stranci vlada tako što podstiče unutrašnje sukobe, ali tako da je uvek on arbitar kome se zaraćene strane obraćaju kako bi rešio spor. Gotovo da nema kraja u Srbiji gde nije i javno isplivala priča o makar dve, nekad i više naprednjačkih struja, koje se, gložeći se međusobno, složno zaklinju u vernost jedinom vođi. Što podrazumeva i odanost njegovom bratu Andreju, koji, kako je NIN-u svedočio Predrag Belić, nekadašnji predsednik opštine Alibunar i bivši predsednik lokalnog odbora SNS, nezvanično upravlja celom stranačkom infrastrukturom.„Nikolića vole, Vučića se plaše“ - govorilo se o stanju u SNS pre nego što je Nikolić, uz bogatu apanažu, poslat u istoriju. Ali to ne znači da među naprednjacima danas vlada samo strah - ima tu i mnogo ljubavi prema zadovoljenju ličnih interesa. A zbog nje se svašta može otrpeti, sve dok je uzvraćena.VERA DIDANOVIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: javno.rs

Link: https://javno.rs/analiza/preview/afera-krusik-bivsi-direktor-bogatiji-za-milion-evra

Autori: @Javno

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Afera Krušik: Bivši direktor bogatiji za milion evra

Javno je otvorena i potpuno pretraziva baza podataka. U njoj su predstavljene hiljade dokumenata o javnoj potrosnji, koje tim BIRN Srbije sakuplja od 2010 godine. Dok državni vrh i tabloidi vode hajku protiv Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika koji je javnosti dostavio podatke o nepravilnostima u poslovanju ove fabrike, skoro neprimetno i daleko od očiju javnosti bivši direktor Krušika i njegova supruga postaju bogataši.BIRN je u novembru 2018. godine objavio priču o ulozi oca ministra Stefanovića u prodaji oružja iz fabrike Krušik kao i o tome da je supruga direktora ove vojne fabrike preko svog privatnog preduzeća kupila stan na Vračaru od 170 kvadrata.Od tada do danas porodica Petković je stekla dodatne nekretnine u vrednosti od oko milion dolara, ukazuju novi podaci do kojih je došao BIRN.Petković na čelo Krušika dolazi u januaru 2014. godine kao kadar Srpske napredne stranke i bez prethodnog iskustva u vođenju ovako velikih poslova. Pre dolaska u namensku industriju radio je u Er Srbiji.Krušikom je upravljao skoro pet godina, sve do novembra 2018. godine, kada prelazi na mesto direktora Zastava oružja iz Kragujevca.Od 2014. godine kada postaje javni funkcioner njegova imovinska karta, sudeći prema zvaničnom izveštaju, svodi se na mesečnu platu od 176.000 dinara i automobil star 13 godina, dok nepokretnosti i štedne uloge u bankama nema.Za to vreme njegova supruga Aleksandra Petković razvija privatni posao i vlasnica je tri preduzeća. Jedno je registrovano za građevinske poslove, drugo za konsultantske usluge, a treće za trgovinu na veliko.Uspon Mavije i bračnog para PetkovićNjena kompanija Mavia bila je angažovana na izgradnji Koridora 11, poznatijeg kao auto-put Miloš Veliki i na izgradnji Beograda na vodi, o čemu je BIRN već pisao.Mavia je osnovana 2012. godine, a sve do 2015. godine posluje jako skromno. Međutim, za svega par godina, od stupanja njenog supruga na direktorsku poziciju u Valjevu, prihodi Mavije povećavaju se 150 puta, a dobit preko 1.000 puta.Mladen Petković je sada odbio da razgovara sa novinarima BIRN-a, dok je novembra 2018. negirao da je njegovo članstvo u vladajućoj stranci pomoglo njegovoj supruzi da radi na najbitnijim državnim projektima i ostvari veliku zaradu."Jesam član, ali nemam nikakav uticaj. Verujte da sam ja toliko nebitan čovek i da nemam uticaj ni na koga i ni na šta, a posebno na Beograd na vodi. Moja supruga je građevinski inženjer i ne mogu da joj zabranim da radi u struci", rekao je Petković tada za BIRN i dodao da je svu imovinu svoje žene prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.Od tada je imovina njegove supruge i njenih kompanija još više uvećana.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: europeanwesternbalkans.rs

Link: https://europeanwesternbalkans.rs/preugovor-izvestaj-srbija-nije-ispunila-kljucne-reforme-u-oblasti-vladavine-prava/

Autori: EWB

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: PrEUgovor izveštaj: Srbija nije ispunila ključne reforme u oblasti vladavine prava

Predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji, Foto: Media Centar BEOGRAD - Vlada i dalje razmatra isključivo formalne kriterijume i suštinski je brine jedino da li će opozicija bojkotovati izbore, jer bi to u svetu poslalo lošu poruku o stanju demokratije u državi, naznačeno je u izveštaju Koalicije preEUgovor koji je danas predstavljen.Funkcionisanje institucija, vladavina prava i uspostavljanje društvenog konsenzusa nisu prioriteti koji utiču na to kako Vlada doživljava evropske integracije, navodi se u izveštaju "PrEUgovor Alarm o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24" (pravosuđe i osnovna prava odnosno pravda, sloboda i bezbednost).U izveštaju, koji se odnosi na period april-septembar, upozorava se da se nastavlja trend zloupotrebe javne funkcije i državnih institucija od predstavnika izvršne vlasti tokom predizborne kampanje, koji je zabeležen tokom parlamentarnih i lokalnih izbora.Sonja Stojanović Gajić, odlazeća direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku istakla je da su se od aprila, kada je glavni ton prethodnog izveštaja bio da je Srbija u političkoj krizi, desile određene promene."Prva promena je posredovani dijalog na Fakultetu političkih nauka u organizaciji Fonda za otvoreno društvo o izbornim uslovima, a kasnije i pod pokroviteljstvom bivših poslanika. Druga je nastavljena revizija Akcionih planova za poglavlja 23 i 24, a plan je da se nova verzija pošalje nazad u Brisel i da se do kraja 2021. harmonizuje zakonodavstvo sa EU", rekla je Stojanović Gajić.Ona je napomenula da bi u angažman Evropske unije u oblastima vladavine prava i demokratije trebalo da bude intenzivniji, ali i da se promeni pristup prema proširenju."Trebalo bi da se primeni dobra praksa koja je primenjena na primeru Makedonije, sa posebnim Pribe izveštajima, u kojima se nezavisni eksperti Evropske komisije bave problemima demokratskih institucija. Naš predlog je da se ovakvi izveštaji rade za sve zemlje Zapadnog Balkana", rekla je ona.U Alarm izveštaju, za koji su učesnici konferencije ocenili da je svake godine sve opširniji, naznačeno je da nezavisne institucije izbornih uslova, Regulatorna telo za elektronske medije (REM), Agencija za borbu protiv korupcije ne obavljaju svoju funkciju."Činjenica je da Evropska komisija svake godine konstatuje da Srbije nije ispunila ono što su preporuke ODRI/OEBS-a, i nakon izbora 2016 i 2017", rekao je Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.On je naglasio da kada je reč o dijalogu o izbornim uslovima, i svemu što je usledilo nakon toga, razgovor ipak zakasneo."Ishod dijaloga koji nisu bili plodni, bio je da su neke zakonske reforme neophodne. Najveća opasnost je da treba usmeriti pažnju na ono do izbora, a kasnije sveobuhvatnije. To su samo izgovori ukoliko se sada ne učini koliko može da se učini", rekao je Nenadić.Istovremeno rad Narodne skupštine oslikava opšti trend "zauzimanja" državne institucije od strane vladajuće stranke. Broj zakon donesenih po hitnom postupku je smanjen, ali je opozicija još uvek marginalizovana, a ključna mesta u agencijama i nezavisnim regulatornim telima i dalje su nepopunjena."Od leta sz zapažene promene u Narodnoj skupštini. Stavljeni na dnevni red izveštaji nezavisnih organa, predloge završnih budžeta. Ne možemo biti zadovoljni efektima svih tih promena. Kvalitet izveštaja nezavisnih državnih organa je gori nego što je to bio pre pet godina", poručio je programski direktor Transparentnosti Srbija.U izveštaju je ocenjeno da su dešavanja u sektoru bezbednosti uznemiravajuća. Novim zakonima se smanjuje stepen transparentnosti upravljanja ovim sektorom, dok se diskreciona ovlašćenja političara u vezi sa javnim nabavkama i zapošljavanjem povećavanju."Tri stvari koje su potencijalno štetne za građane u Srbiji, ako se uzima u uvid trošenje budžetskih sredstava u lične interese, unapređenje bezbednosti građana. Postoje loši trendovi koji se ređaju nekoliko godina unazad", rekao je Saša Đorđević ispred BCBP-a.On je istakao da je zbog ovih novih odredbi Zakona o institucijama sektora bezbednosti, stvara korupcionaški potencijal."Pod izgovorom nacionalne bezbednosti neke institucije ne moraju da primenjuju procedure za sprovođenje javnih nabavki. To u praksi znači da ne moraju da traže različite ponude, vode računa o sukobu interesa", rekao je Đorđević dodajući da novim odredbama ne postoji obaveza ovih institucija da daju izveštaje izvršnoj vlasti i skupštini što stvara rizik od korupcije.Koalicija prEUgovor okuplja sedam organizacija civilnog društva a osnovana je radi praćenja realizacije politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije EU sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24.Cilj Koalicije je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za postizanje bitnog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.                  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/129510/Drzava-obezbedila-sredstva-za-gradnju-mosta-u-Kosjericu-trazi-se-izvodjac-radova/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Država obezbedila sredstva za gradnju mosta u Kosjeriću, traži se izvođač radova

Kosjerić - Opština Kosjerić raspisala je javnu nabavku za odabir izvođača radova na izgradnji24.10.2019 15:13 | 0 komentar(a)mosta u Karađorđevoj ulici u Kosjeriću čija je predračunska vrednost 76. 100. 000 dinara. Izgradnju mosta finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.Foto: Glas zapadne SrbijePočetak realizacije projekta zavisiće od vremenskih uslova, a planirano je da radovi budu završeni u roku od 180 dana od dana uvođenja izvođača u posao.Inače, javna nabavka za odabir izvođača radova raspisana je 22. oktobra 2019. i traje 10 dana.Glas zapadne Srbije         

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/10/24/transparentnost-davanja-zvezdi-i-partizanu-zloupotreba-resursa/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Davanja Zvezdi i Partizanu - zloupotreba resursa

Izjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobili od države" oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija. Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", podsetila je TS. Pored toga, pomoć je davana "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", a ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način". "Državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava. Distribucija ovih sredstava bi trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog, Ministarstva omladine i sporta. S druge strane, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca", istakla je TS. Pogledaj i ove vesti... Ta organizacija je ukazala da bi odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale da donose na jednak način prema svim privrednim subjektima i da "izjava ministra finansija pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisu zasnovani na zakonu". Transparentnost Srbija zatražila je od Ministarstva finansija da dostavi kopiju proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove "Crvena zvezda" i "Partizan" i kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun. Vučić: Kritike zbog davanja novca Zvezdi i Partizanu - demagoške

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: srpskadijaspora.info

Link: https://www.srpskadijaspora.info/transparentnost-davanja-zvezdi-i-partizanu-zloupotreba-resursa/

Autori: @Internetnovine

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Davanja Zvezdi i Partizanu - zloupotreba resursa - Vesti iz dijaspore i o dijaspori

Transparentnost Srbija traži od Ministarstva finansija da dostavi kopiju proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove "Crvena zvezda" i "Partizan" Članak Transparentnost: Davanja Zvezdi i Partizanu - zloupotreba resursa se pojavljuje prvo na Infobrif.Najnovije vestiO NAMAVesti na ovom portalu preuzete su automatski (softverski) sa drugih sajtova. One nisu proveravane od strane urednika portala. Ukoliko vesti sadrže netačne navode, vređaju nekog, ili krše nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome obavestite radi uklanjanja spornog sadržaja. 2001-2018 Srpska Dijaspora Kontaktirajte nas: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.E NAS    

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/457785/de-si-bre-jutka-samo-nemoj-da-mi-krades-devojke-skandalozan-susret-seselja-i-jutke-na-sajmu-knjiga-video

Autori: @espresors

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DE SI BRE JUTKA, SAMO NEMOJ DA MI KRADEŠ DEVOJKE! Skandalozan susret Šešelja i Jutke na Sajmu knjiga! (VIDEO)

Jutka je u procesu suđenja sa Marijom Lukić koja ga je optužila za seksualno uznemiravanjeNa beogradskom sajmu knjiga i ove godine nalazi se štand "Velika Srbija" na kome knjige izlaže i potpisuje Vojislav Šešelj. Za lidera radikala vezuju se različiti incidenti i kontroverze. Danas se u redu za Vojvodin potpis našao Milutin Jeličić Jutka, a onda je usledio skandal. Šešelj ga je pozdravio srdačno da srdačnije nije moglo da bude, a pokušao je da se našali. Neslano, rekli bismo:- Ge si Jutka, majstore? Nemoj samo da mi otimaš devojke sa štanda - rekao je on, na šta mu je Jutka uzvratio osmehom obećavši da neće, a onda su se pitali za zdravlje. Kako je sve to izgledalo pogledajte u videu:Sve to ne bi bilo tako strašno ni čudno, ni skandalozno da Jutka nije pre nešto manje od mesec dana osuđen na osam meseci zatvora jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner. Ono što je još skandaloznije jeste da je Šešelj ovakvu šalu na Jutkin račun napravio verovatno imajući u vidu, kako je pomenuti u centru pažnje javnosti i u procesu suđenja sa Marijom Lukić, jer ga je preko 10 žena prijavilo za seksualno uznemiravanje. Marija Lukić, koja je prva javno izašla sa pričom da je preživela zlostavljanje i ucenjivanje Jeličića, govorila je kako su je svi pitali zašto je dve godine ćutala.- Bio me je strah, dobijala sam pretnje, imam decu, podstanar sam i otplaćujem kredit. Na svim važnim pozicijama u gradu su Jeličićevi rođaci i znala sam da bih sebi zatvorila sva vrata da sam ga prijavila - bila je iskrena Lukićeva.Od kada se priča pojavila u javnosti, sve više žena počelo je da se javlja s tvrdnjama da su Jeličićeve žrtve.Podsetimo, on je svojoj sekretarici za dve godine poslao čak 15.000 sms poruka, među kojima je bilo mnogo vulgarnosti. Kada mu je rekla da će ga prijaviti, pretio je svojim političkim vezama, a pozivao se čak i na predsednika države i na direktora BIA Bratislava Gašića.Sandra M., samo jedna u nizu žena žrtava, ispričala je da je tražila posao od Jeličića i da je već posle prvog sastanka počeo da joj šalje poruke kako ga je uzbudila. Ona je rekla i da da je Jeličić govorio da je "seks akontacija za zaposlenje".Nakon što je Marija Lukić odlučila da podnese krivičnu prijavu protiv Jutke, otpočelo je suđenje. Ipak, ni to nije prošlo bez incidenata. Okrivljeni je podneo ostavku, ali je bilo onih koji su bez obzira na dokaze stali u njegovu odbranu. Nadležni da bi sprečili okršaj pred sudom odlučuju da slučaj pošalju u Kruševac.  Prvo suđenje nakon što je proces iz suda u Brusu prebačen u Kruševac, odloženo je zbog nepojavljivanja Jeličićevih advokata, a na drugom se glavna polemika vodila o SMS porukama koje su sa Jeličićevog telefona poslate Mariji Lukić. Jeličićevi branioci su izneli da su poruke zastarele, jer su od pre tri godine i zatražili su veštačenja. Branioci Jeličića su istakli i da je telefon sa kojeg su poruke poslate nestao i da o tome postoji prijava. Advokat Borivoje Borović je rekao da takva službena beleška ne postoji.Bonus video:(Espreso.rs)                     

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2669890/raspisana-javna-nabavka-za-rekonstrukciju-trga-i-izgradnju-zelene-fontane-u-subotici

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisana javna nabavka za rekonstrukciju trga i izgradnju Zelene fontane u Subotici

Grad Subotica raspisao je tender za rekonstrukciju i izgradnju Zelene fontane. Odabrani izvođač imaće na raspolaganju 180 kalendarskih dana za završetak radova.Projektom je predviđena izgradnja u tri faze. Prva faza obuhvata sve radove u vezi sa izvođenjem parterne fontane, sa Ilustracija (Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com) Grad Subotica raspisao je tender za rekonstrukciju i izgradnju Zelene fontane. Odabrani izvođač imaće na raspolaganju 180 kalendarskih dana za završetak radova.Projektom je predviđena izgradnja u tri faze. Prva faza obuhvata sve radove u vezi sa izvođenjem parterne fontane, sa tehničkom etažom, popločanje trga, žardinjere. Druga faza obuhvata radove vezane za izvođenje Rainbow-jetova dok su trećom fazom obuhvaćeni radovi za izvođenje bazena sa mirnom vodomUkupna površina na kojoj je predviđena rekonstrukcija je cca 3.300 m2.Trg je podeljen u tri celine:- "vodena igra" (parterna fontana)- "mirna voda"- ozelenjeni deo trga sa sedenjem (Foto: Konkursna dokumentacija) "Vodena igra" ili parterna fontana biće smeštena u središnjem delu Trga, obuhvataće površinu od oko 113 metara kvadratnih i biće kružnog oblika. Centar ove fontane poklapaće se sa centrom postojeće Zelene fontane, a biće opremljena 61-om parternom mlaznicom. Mlaznice će biti raspoređene kao jedna centralna i pet koncentričnih krugova, koje će gradativno raspršivati vodu u visinu od četiri do jednog metra. Takođe, fontana će imati i 16 parternih usmerenih mlaznica, odnosno Rainbow-jetova sa glatkim mlazom. Predviđeno je da fontana radi u nekoliko režima u zavisnosti od prilike, doba dana ili vremena."Mirna voda" se sastoji iz tri plitka bazena sa mirnom vodom, odnosno, predviđeno je blago cirkulisanje vode zbog lakšeg održavanja. Dubina vode ne prelazi 30cm.Zeleni deo trga obuhvata žardinjere sa zelenilom, klupe i površine sa travom i cvećem. Ovaj deo je predviđen kao najmirniji deo trga gde se u hladovini može posmatrati vodena igra i sagledavati ceo trg. Na pripremi terena Trga potrebno je demontirati i porušiti postojeću Zelenu fontanu sa svim podzemnim instalacijama i okolnim platoom, zatim podići postojeće popločanje i gde je potrebno srušiti podlogu postojećeg popločanja, kao i izmestiti postojeće instalacije gde je potrebno.Rekonstrukcijom će i čuvena "Žolnai" keramika otići u istoriju, budući da je projektom predviđeno popločanje od više vrsta "Semmelrock" kocki, granita i betonskih kocki po uzoru na postojeće.Rok za podnošenje ponuda je 21. novembar, a opširnije o tenderu pogledajte OVDE.        

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2669893/opstina-kosjeric-trazi-izvodjaca-radova-za-izgradnju-mosta-preko-reke-skrapez

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Opština Kosjerić traži izvođača radova za izgradnju mosta preko reke Skrapež

Opština Kosjerić raspisala je javnu nabavku za odabir izvođača radova na izgradnji mosta u Karađorđevoj ulici u Kosjeriću čija je predračunska vrednost 76.100.000 dinara. Izgradnju mosta finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije. PočetakIlustracija (Foto: mariait/shutterstock.com)Opština Kosjerić raspisala je javnu nabavku za odabir izvođača radova na izgradnji mosta u Karađorđevoj ulici u Kosjeriću čija je predračunska vrednost 76.100.000 dinara.Izgradnju mosta finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije. Početak realizacije projekta zavisiće od vremenskih uslova, a planirano je da radovi budu završeni u roku od 180 dana od dana uvođenja izvođača u posao.Javna nabavka za odabir izvođača radova raspisana je 22. oktobra 2019. i traje 10 dana.Više informacija o tenderu možete pogledati OVDE.Firme:      

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/sinos-utvrditi-kriterijume-na-osnovu-kojih-ce-se-izdvajati-budzetske-pare/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SINOS: Utvrditi kriterijume na osnovu kojih će se izdvajati budžetske pare

SINOS, međutim, kako se navodi u tom pismu, ima ozbiljne primedbe na pojedina rešenja u ovom dokumentu. "Za nas je neprihvatljivo to što nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje koje telo, na kom sastanku i sa kojim o SINOS, međutim, kako se navodi u tom pismu, ima ozbiljne primedbe na pojedina rešenja u ovom dokumentu."Za nas je neprihvatljivo to što nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje koje telo, na kom sastanku i sa kojim obrazloženjem je suspendovalo Aneks kojim smo predložili osnivanje regionalnih i lokalnih javnih servisa i donošenje zakona o javno privatnom partnerstvu kako bi na prikladan i transparentan način bila rešena sudbina "Novosti", "Politike" i Tanjuga. Aneks je sastavni deo dokumenta koji smo potpisali 27. decembra prošle godine, a misteriozno je nestao iz Nacrta medijske strategije i pre nego što je iz Brisela stigao izveštaj dr Frančeska Šakitana", navodi u saopštenju.Ona dodaje da upravo italijanski ekspert ukazuje da bi osnivanje regionalnih i lokalnih javnih servisa bilo dobro rešenje za Srbiju, ukoliko za to postoje ekonomski uslovi."Stav radne grupe da je to rešenje skupo, za nas je takođe neprihvatljiv, posebno ako se ima u vidu da pojedini privatni mediji od države dobijaju više novca nego što je izdvajano za nekadašnja javna medijska preduzeća. Najveća sredstva uglavnom se dodeljuju medijima koji služe kao propagandne mašine, gde su plate najmanje, a sindikalno organizovanje zabranjeno", ističe se u saopštenju.SINOS ne vidi da će rešenja predložena u strategiji unaprediti projektno sufinansiranje."Smatramo da je neophodno utvrditi jasne kriterijume na osnovu kojih će se izdvajati budžetske pare i da članovi konkursnih komisija ne mogu biti novinari, vlasnici medija i predstavnici medijskih udruženja jer to otvara prostor za sukob interesa i korupciju", dodaje predsednica SINOS-a u pismu premijerki.Ističe da je njihov stav da treba prihvatiti preporuke iz izveštaja dr Šakitana da se svi koji žele da rade na medijskom tržištu obavezno registruju kao i da se predvide sankcije za one koji to ne učine. SINOS takođe smatra da prihvatiti jednu od glavnih preporuka iz izveštaja dr Šakitana da se usvoji Zakon o vlasništvu nad medijima."SINOS očekuje da će Vlada Srbije prilikom donošenja konačnih rešenja voditi računa o javnom, a ne interesima pojedinih grupacija, kojima mediji služe za političke manipulacije i lično bogaćenje", dodaje se u pismu premijerki.      

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: svetinjebraniceva.rs

Link: http://svetinjebraniceva.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=8022:novi-zakon-ko-ne-dokaze-da-je-legalno-stekao-imovinu-placa-porez-od-75&catid=38:2010-12-14-18-00-48&Itemid=59

Autori: Adm

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: SAMO OD 2007. GODINE Bez dokaza da je legalno stekao imovinu, plaća porez od 75%

Svetinje Braničeva - Manastiri, Manastirišta, Svete Vode Zakon o poreklu imovine, posle dve decenije obećanja , biće usvojen u drugoj polovini decembra. Za nelegalno stečen imetak poreska stopa od 75 odsto, kao i krivična odgovornost DUGO čekani Zakon o poreklu imovine konačno će izaći na sunce, posle dvodecenijskih obećanja svih vlada od 5. oktobra 2000. naovamo. Kako "Novosti" saznaju, ovaj akt čiji je nacrt gotov trebalo bi da bude usvojen u Narodnoj skupštini u drugoj polovini decembra.Gotovo da nema stranke u Srbiji koja se godinama, makar deklarativno, nije zalagala za donošenje pomenutog akta, ali je porazan podatak da je Ministarstvo pravde za sedam meseci, od kada traje javna rasprava, dobilo svega pet sugestija?! Ovo naročito ide na dušu opozicionim partijama, koje su se prilježno obrušavale na neka od predloženih rešenja, ali od marta nisu našle za shodno da sve te svoje primedbe sistematizuju i pokušaju da ih ugrade u konačan tekst. Za to će imati priliku još koji mesec, jer će javna rasprava biti produžena.Ovo minimalno interesovanje za tekst koji predviđa uvođenje poreske stope od 75 procenata za "ekstraprofitere" koji nemaju dokaz o sticanju dobara - čudi, s obzirom na to da je tema broj jedan svake izborne kampanje bila upravo provera imovinskih karata.- Naše ministarstvo je primilo svega pet komentara o zakonskom tekstu, čije su usvajanje, makar u javnosti, mnogi pojedinci, ali i predstavnici raznih institucija, smatrali od izuzetne važnosti, kao još jedan od nezaobilaznih mehanizama u borbi protiv korupcije i kriminala - kažu za "Novosti" u Ministarstvu pravde.Poreska uprava odredila je 1. januar 2007. godine kao "kamen međaš" od kojega će se naovamo proveravati imovina. Ovaj vremenski cenzus izabran je, jer od tada postoje elektronske evidencije, koje omogućavaju pouzdanu proveru imetka. U slučaju da postoje sumnje da je neko nešto nelegalno stekao, o tome će biti obaveštavani policija i tužilaštvo. Uvođenje posebnog poreza od 75 odsto ne isključuje mogućnost da obvezniku, odlukom suda, bude oduzeto i sve što je nelegalno stekao.Na primer, prvi pokazatelj da nešto nije u skladu sa zakonom je da, ako je neko, recimo, 1. januara 2018. imao imovinu od 20.000 evra, tokom godine svakog meseca prihodovao 60.000 dinara, da bi na kraju 2018. njegova imetak bio 500.000 evra. Ova osoba morala bi da objasni Poreskoj upravi odakle neravnoteža imovine i prihoda. Ukoliko ne uspe da dokaže poreklo bogaćenja, obveznik će biti oporezovan stopom od 75 odsto na nezakonito stečenu ili neprijavljenu imovinu. Bez obzira na naplatu višeg poreza, obveznik mora i krivično da odgovara.Prema nacrtu akta, 60 inspektora proći će posebnu obuku. Oni će vršiti unakrsnu proveru imovine uvidom u poreske prijave i bilanse, računovodstvene izveštaje i upoređivati podatke u drugom službenim evidencijama. Obuku će imati i sudije Upravnog suda.U Ministarstvu pravde navode da su se, nakon što je objavljen nacrt, u javnosti mogli čuti komentari da se i po postojećim zakonima može proveravati poreklo imovine.- Takvih kritika nije bilo godinama unazad kada su predstavnici prethodnih vlada najavljivali donošenje ovakvih zakonskih rešenja. Činjenica ja da postojeći Zakon o poreskom postupku sadrži odredbe koje omogućavaju unakrsnu proveru imovine, ali koje nisu nikada zaživele u praksi. Razlog je što nisu bile dovoljno precizno definisane i nije postojala obaveza državnih organa da razmenjuju informacije - navode u Ministarstvu pravde.OBUHVATITI I FIRMESUGESTIJE na nacrt teksta poslali su Poreska uprava, "Transparentnost Srbija", Upravni sud, Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine iz Beograda, i profesor Pravnog fakulteta Dejan Popović i docent Svetislav Kostić. U "amandmanima" je predloženo da zakon obuhvata i pravna lica kao i da se vrše provere za imovinu sticanu od 1990. godine, jer i za taj period postoje evidencije iako nisu elektronske. "Transparentnost Srbija" je navela da je uvođenje bilo kog vanrednog mehanizma u pravni sistem loše, kao i da probleme treba rešavati u skladu sa postojećim zakonima.KLJUČNE TAČKE* Proverava se sve stečeno od 1. januara 2007.* Imovinu će češljati 60 novih inspektora.* Sumnjivo stečen imetak prijavljuje se policiji.* Zakon ne isključuje mogućnost oduzimanja imovine.Preuzeto sa: https://srbin.info/                

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/suboticka-gradska-kuca-prokisnjava-i-propada.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Javne nabavke

Naslov: Subotička Gradska kuća prokišnjava i propada

"Sistemski pristupiti rešavanju problema očuvanja baštine" 24. okt 2019 Subotička Gradska kuća, simbol grada i dom mnogih lokalnih institucija, prokišnjava i zrela je za kompletnu rekonstrukciju, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) arhitektica iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Gordana Vujnović Prćić. "Za Gradsku kuću je pokrenuta inicijativa, a do realizacije treba nabaviti sredstva, velika su to sredstva, i mislim da je najhitnije sređivanje krova koji se nalazi u alarmantnom stanju i treba što pre pristupiti radovima. Pored konzervacije slikarskih elemenata, zidnog slikarstava imamo restauraciju vrata, prozora, podova, nameštaja koji je 1991. godine restauriran, a nalazi se u velikoj većnici Gradske kuće, ali sada je prošlo prilično vremena i videla sam da se na delu velike većnice javlja fleka od prokišnjavanja. To je alarmantno. Treba hitno preduzeti mere da se zaustavi prokišnjavanje", upozorila je Vujnović Prćić. U Zavodu su najbolje upoznati sa situacijom zbog toga što i njihove prostorije prokišnjavaju, jer se nalaze u potkrovlju Gradske kuće. "Stepenice su izlizane, kamena obloga je trošna, osipa se, otpadaju delovi prozora i maltera, prozori ne dihtuju, truli su, tako da, Gradska kuća jeste u veoma lošem stanju", rekla je Vujnović Prćić. Ona je dodala da su objekti generalno u lošem stanju i da oni u Međuopštinskom Zavodu za zaštitu spomenika mogu samo da potenciraju ovo pitanje, da daju neke inicijative, da konkurišu na nekim projektima, ali da nemaju sopstvena sredstva koja bi mogli ulagati u ove objekte. "Na našu inicijativu je pokrenuta izrada projekta za fasade secesijskih objekata koje smo smatrali da su najugroženije. Projekti su urađeni i predstavljaju neku dobru bazu za izvođenje radova", kazala je Vujnović Prćić. Prema njenim rečima, grad ima restauratore koji bi se bavili obnovom objekata, ali da nedostaju restauratori metala i kože. Ovo nije posao za zanatlije Mnogi objekti se zbog nedostatka novca ne održavaju na adekvatan način, a ukoliko čak i postoji novac, docentkinja na Građevinskom fakultetu u Subotici Viktorija Aladžić za RSE rekla je da gradu nedostaju zanatski majstori koji bi se latili zahtevnog posla obnove i restauracije objekata poput Gradske kuće. "Veoma je problematično što zanatlije ne mogu, ne znaju i nisu u stanju da restauriraju delove objekata, bilo da je u pitanju drvo, malter ili gipsana ornamentika, radovi u metalu ili gvožđu, i onda se ti elementi zamenjuju nekim novim materijalima, novim tehnikama rada što u suštini ne predstavlja očuvanje baštine nego samo zamena nečeg starog sa nečim novim, što liči na ono što bi trebalo da predstavlja istinsku vrednost graditeljske baštine", kazala je Aladžić. Ona je kao problem navela i Zakon o javnim nabavkama koji izjednačava objekte graditeljske baštine sa novim objektima gde se ponuđači biraju na osnovu najniže cene i gde je zaista problem ubaciti te specijalne radove koji se obavljaju na samim objektima. "Kada dođe do restauracije objekata, zapravo se nikada ne zna koji su to svi poslovi koji moraju da se urade, jer se neki problemi pojave u toku same restauracije", kazala je Aladžić. Dodala je da je neophodno sistemski pristupiti rešavanju problema očuvanja baštine i da je jedan od lepih primera i nedavna restauracija subotičke Sinagoge koja je obnovljena sredstvima Vlade Mađarske. "Ona je urađena kvalitetno, koliko je to bilo moguće, međutim, nije iskorišćena prilika da se tokom tih radova obuče neki lokalni majstori za tehnike rada jer je stanje drugih objekata stvarno alarmantno", smatra Aladžić. 'Ruglo u centru grada' Za restauraciju i rekonstrukciju neophodno je mnogo sredstava, a situaciju dodatno komplikuju i vlasnički odnosi, rekao je građevinski inženjer iz Subotice Tibor Lošonc i dodao da stanari zgrada bez subvencija grada ne mogu restaurirati zaštićene fasade, jer za to nemaju novca. "Što se tiče javnih objekata, od Zelene fontane preko Gradske kuće - ako pogledamo i prošetamo se kroz grad, vidimo da se Gradska kuća raspada. Postavlja se pitanje dokle ćemo to trpeti, dokle će grad da trpi da se raspada fasada i da prokišnjava objekat", upitao je Lošonc. Gradska uprava: Do kraja godine završetak dokumentacije Iz Gradske uprave u Subotici su u pisanoj izjavi za RSE naveli da će do kraja godine, u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija, biti završena projektno tehnička dokumentacija za rekonstrukciju Gradske kuće u Subotici. "Izrada projektno tehničke dokumentacije obuhvata i obnovu krovne konstrukcije Gradske kuće, potkrovlja i prostora u kome su smešteni Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Istorijski arhiv. Kada budu ispunjeni ovi preduslovi grad će biti u mogućnosti da aplicira za dobijanje sredstava za izvođenje radova na rekonstrukciji i restauraciji Gradske kuće", navedeno je u dopisu. Gradska kuća u Subotici izgrađena je u stilu mađarske secesije u periodu od 1908. do 1912. godine, a projektovali su je Marcel Komor i Deže Jakab, poznati budimpeštanski arhitekti. Objekat se koristi za skupštinska zasedanja, koncerte, venčanja i druge važne skupove. (Radio Slobodna Evropa)Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a537731/Gavrilovic-Mediji-u-Srbiji-Vucicocentricni-i-fokusriani-na-Kosovo.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gavrilović: Mediji u Srbiji "Vučićocentrični" i fokusriani na Kosovo

Autor:Stefan Stanković"Naši mediji su "Vučićocentrični" i fokusirani su na Kosovo i kao takvi su u funkciji rešavanja ključnog problema Srbije, bar iz vizure vlasti", rekao je Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.Biro za društvena istraživanja je 1. septembra 2019. godine započeo monitoring izveštavanja televizija RTS, Pink, Prva, O2, Hepi, N1 u okviru centralnih informativnih emisija.Kako je rekao Gavrilović, BiRODi želi da vidi koji su to mediji koji ostvaruju funkciju koja je definisana Ustavom. Napominje da je monitoring usklađen sa metodologijom koju koristi ODiHR."Naš cilj je da vidimo koliko su koji akterti zastupljeni - kroz broj pojavljivanja, i na sekunde. Merimo teme, koje su teme koje se pojavljuju u medijima. Tek svaki peti građanin u Srbiji smatra da su mediji objektivni, odnosno da mogu da dobiju informacije važne za svakodnevni život. Medije građani doživljavaju kao sredstvo koje im ne pomaže dovoljno. Analiziramo i tonalitet, diskurse. Pokušavamo da monitorišemo kako novinari rade svoj posao. Dominantni mediji su propagandisti, pre svega vlasti i onih koji imaju kapital, retkost su istraživački mediji. U takvom ambijentu je teško otvoriti bilo koju temu ako nije odobrena od vlasti. Teme evrointegracija je jako malo zastupljena, funkcioneri zaduženi za to, pre svega ministarka, su osobe koje se ne pojavljuju u medijima. Mi želimo da pomognemo dobrim medijima da bolje rade svoj posao", rekao je Gavrilović.On navodi da u medijima postoji dominantna slika predsednika kao aktera koji je na dve televizije pozitivno predstavljen, za razliku od N1 gde je predstavljen neutralno."Na N1 može da saopšti ono što je činjenično stanje, a ne dozvoljava mu se da radi propagandu, dok je opozicija na Pinku izuzetno negativno predstavljena. Partijski lideri su predstavljeni kao javni funkcioneri i to je priča o funkcionerskoj kampanji. Kampanja je svaki put kada funkcioner priča pozitivno o svom radu. Kada neki funkcioner organizuje konferenciju on se pita i za partijske teme i to bi trebalo urediti".Dominantna tema u prethodnom mesecu je Kosovo, navodi Gavrilović."Prekriva sve ostale teme, imate Vučiča kao dominantnog aktera. Mi u medijskom delu imamo kosovizaciju prostora i dok se taj problem ne reši ne možemo dalje. Značajan deo medija prati politiku vlade i u velikoj meri su PR vlade i nemaju samostalnost. Krušik nije tema za RTS, sve teme nepovoljne za vlast se sklanjaju sa strane i dešava se autocenzura. Zastupljene su teme bitne za vlast i koje će kreirati rejtinge".Gavrilović kaže i da veliki broj tema kojima se predsednik bavi van njegove nadležnosti i da bi Ustavni sud trebalo time da se pozabavi."Kada neki ministar priča o temama, vidite da li su u njegovoj nadležnosti ili je to partijski deo gde on želi da poentira. Žao mi je što tu REM ne radi svoj posao u saradnj s Agencijom za borbu protiv korupcije".Gavrilović je ispričao i da su Rusija i Vladimir Putin izrazito pozitivno predstavljeni u medijima, dok je EU i malo neutralno predstavljena."Neko ko gleda naše medije ne bi mogao da zaključi da smo mi zemlja kandidat, nemate informacije šta se radi u poglavljima, građani jako malo znaju o procesu integracija, Javni servis ne radi na tome. Kad je u pitanju SAD, imamo pozitivniju sliku od kada je Tramp postao predsednik".            

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/ekonomija/na-listi-svetske-banke-duing-biznis-srbija-napredovala-sa-48-na-44-mesto

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Na listi Svetske banke "Duing biznis" Srbija napredovala sa 48. na 44. mesto

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da se Srbija već nekoliko godina na toj listi ne takmiči s prosečnim, već s najuspešniji zemljama sveta."Svako pomeranje na ovoj listi utoliko je važnije jer znači da smo iza sebe ostavili zemlje koje već imaju dobro poslovno okruženje", rekla je Mihajlović koja je i predsednica Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbija na rang-listi Svetske banke.Dodala je da deveto mesto na svetu po građevinskim dozvolama i 44. u ukupnom plasmanu, obavezuje da se reforme u Srbiji sprovode još efikasnije."Nema mesta euforiji, moja ambicija je da budemo u 'top deset' na svetu i od ponedeljka pravimo akcioni plan", najavila je Mihajlović.Istakla je da treba napraviti pregledne, jasne uslove za funkcionisanje privrede koja bi "vukla Srbiju napred" i najavila bolje rezultate za sledeću godinu.Ambasadorka Velike Britanija Šan Meklaud rekla je da "želi još jače odnose" svoje države i Srbije, "orijentisane ka budućnosti" i da pomogne da britanske firme dođu na srpsko tržište.Po njenim rečima, ključ za privlačenje investitora su dobro poslovno okruženje i vladavina prava."Velika Britanija je godinama među deset najbolje plasiranih zemalja na listi 'Duing biznis' i želim da podelimo iskustvo i pomognemo da se privreda Srbije modernizuje i da gradite sigurnu budućnost", rekla je Meklaud.Dodala je da je Vlada Britanije najveći donator za uvođenje elektronske uprave i da želi da pomogne u uvođenju digitalizacije u Srbiji.Ambasadorka je ispričala da je "pre neki dan vozila auto marke 'jaguar' s pogonom na električnu energiju, što znači da Srbija gradi puteve za električna vozila i povezuje se s regionom".Regionalni menadžer za Srednju i Istočnu Evropu Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Svetske banke, Tomas Lubek je rekao da je Srbija ostvarila napredak radom, a ne promenom metodologije za merenje napretka."U fokusu treba da budu javne nabavke", rekao je Lubek.Srbija je u grupi 42 zemlje koje su napredovale u tri i više oblasti, i tako ostvarile najveće reformske pomake.Ispred nje su Severna Makedonija - na 17. mestu, i Slovenija - na 37. mestu, a ostale drave proizašle iz Jugoslavije su plasirane lošije nego Srbija.Po izdavanju građevinskih dozvola, Srbija je najkonkurentnija među njima, i na devetom mestu je na svetu, čemu je doprinelo smanjenje cene te procedure za 18 odsto.U odnosu na prethodni izveštaj, Srbija je najviše napredovala - sa 83. na 37. poziciju, po zaštiti prava manjinskih akcionara, zahvaljujući izmenama Zakona o privrednim društvima kojima su unapređeni transparentnost, kontrola i pristup manjinskih vlasnika bitnim informacijama o poslovanju firme.Boljoj poziciji Srbije doprinelo je i pomeranje za deset mesta u oblasti priključaka na elektromerežu sa 104. na 94. mesto.Najslabiji rezultat Srbije je u kategoriji pokretanja poslovanja gde je ona na listi sa 40. mesta pala na 73. zbog uvođenja nove administrativne procedure za prijavu stvarnih vlasnika preduzeća radi sprečavanja pranja novca.Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je ukazivala da taj postupak ne treba razdvajati od postupka registracije firme.Na skupu koji je organizovao NALED, u saradnji s britanskom ambasadom i Svetskom bankom, istaknuto je da prioriteti u reformama treba da budu smanjenje poreskog opterećenja rada, veća dostupnost planskim dokumentima, efikasnija dostava rešenja o upisu u katastar, ukidanje poreskih prijava za porez na imovinu, prenos apsolutnih prava i poklon, razvoj elektronskih srervisa za prijavu i plaćanje poreskih i neporeskih nameta, kao i smanjnje troškova i vremena stečaja.Dok je Svetska banka pozitivno ocenila unapređenje brzine povraćaja poreza na dodatu vrednost (PDV), njeno priznanje je izostalo za uvođenje elektronske prijave i plaćanja poreza i firmarine.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=10&dd=24&nav_id=1607944

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ruši se most oštećen poplavama: Uloženo 76 miliona dinara za izgradnju novog - Biz

Most oštećen poplavama ne može da se obnovi: Uloženo 76 miliona dinara za izgradnju novogKosjerić -- Most u centru opštine Kosjerić, koji je oštećen prilikom poplava 2014. i 2015. godine nije moguće rekonstruisati, stoga će biti srušen i izgrađen novi.Srbija 0 Izvor: RINA Podeli četvrtak, 24.10.2019. | 16:32 -> 18:30Kosjerić -- Most u centru opštine Kosjerić, koji je oštećen prilikom poplava 2014. i 2015. godine nije moguće rekonstruisati, stoga će biti srušen i izgrađen novi."Stubovi su bili jako oštećeni i zato je neophodna izgradnja novog mosta, kako ne bi više brinuli za bezbednost građana. Realizaciju projekta finansiraće Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a investicija je vredna 76,1 milion dinara", rekao je za RINU, Žarko Đokić predsednik opštine Kosjerić.Đokić dodaje da će izgradnjom mosta biti produbljeno i rečno korito, prenosi agencija RINA.Javna nabavka za odabir izvođača radova raspisana je u utorak, 22. oktobra i traje deset dana, do drugog novembra 2019. godine.Početak realizacije projekta zavisiće od vremenskih uslova, a planirano je da radovi budu završeni u roku od 180 dana, računajući od dana uvođenja izvođača u posao.Saobraćaj će za vreme gradnje biti preusmeren na obilaznicu oko Sevojna ka Valjevu, a za pešake postoji alternativni pešački most.        

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=10&dd=24&nav_id=1607944

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Most oštećen poplavama ne može da se obnovi: Uloženo 76 miliona dinara za izgradnju novog - Biz

Most oštećen poplavama ne može da se obnovi: Uloženo 76 miliona dinara za izgradnju novogKosjerić -- Most u centru opštine Kosjerić, koji je oštećen prilikom poplava 2014. i 2015. godine nije moguće rekonstruisati, stoga će biti srušen i izgrađen novi.Srbija 0 Izvor: RINA Podeli četvrtak, 24.10.2019. | 16:32 -> 18:30Kosjerić -- Most u centru opštine Kosjerić, koji je oštećen prilikom poplava 2014. i 2015. godine nije moguće rekonstruisati, stoga će biti srušen i izgrađen novi."Stubovi su bili jako oštećeni i zato je neophodna izgradnja novog mosta, kako ne bi više brinuli za bezbednost građana. Realizaciju projekta finansiraće Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a investicija je vredna 76,1 milion dinara", rekao je za RINU, Žarko Đokić predsednik opštine Kosjerić.Đokić dodaje da će izgradnjom mosta biti produbljeno i rečno korito, prenosi agencija RINA.Javna nabavka za odabir izvođača radova raspisana je u utorak, 22. oktobra i traje deset dana, do drugog novembra 2019. godine.Početak realizacije projekta zavisiće od vremenskih uslova, a planirano je da radovi budu završeni u roku od 180 dana, računajući od dana uvođenja izvođača u posao.Saobraćaj će za vreme gradnje biti preusmeren na obilaznicu oko Sevojna ka Valjevu, a za pešake postoji alternativni pešački most.        

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: rtvsunce.com

Link: https://rtvsunce.com/napredak-srbije-na-duing-biznis-listi/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Napredak Srbije na Duing biznis listi - RTV SUNCE Arandjelovac

Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb-sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od deset ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže.U izveštaju se takođe navodi da je Srbija ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju.U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika.Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat. Izvor: rts.rs      

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/ekonomija/savicic-napredak-na-duing-biznis-listi-rezultat-predanog-rada-cele-vlade/260873/vest

Autori: Alo!

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Savičić: Napredak na Duing biznis listi rezultat predanog rada cele Vlade

NOVO IZDANJE IZVEŠTAJA SVETSKE BANKE VIŠE NEGO POZITIVNO ZA SRBIJU AUTOR: Alo.rs/A.M. DATUM I VREME: 24.10.2019. 18:51Za četiri mesta napredovala  Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić izjavila je danas da je Ministarstvo finansija bilo aktivni učesnik regulatornih reformi kao i da se dosta radilo na unapređenju primene postojećih propisa, zahvaljujući čemu je Srbija napredovala za četiri mesta u odnosu na prošlu godinu i zauzela 44. poziciju na Duing Biznis listi. Savičić je danas učestvovala kao panelista na konferenciji posvećenoj predstavljanju novog izdanja izveštaja Svetske banke "Duing biznis 2020" na kojoj je istaknuto da je jedan od konkretnih rezultata resornog ministarstva i skraćenje roka za povraćaj PDV-a koji je smanjen sa 14 na 10 nedelja, a na čemu je privreda dugo insistirala. Na daljem skraćivanju rokova će se i dalje raditi.     Savičić je ocenila da je to svakako rezultat predanog rada Ministarstva finansija i cele Vlade Srbije. "Postojeći zakonski rokovi i odredbe treba i primeniti. Kada smo diskutovali prošle godine o tome, zauzeli smo stav u Ministarstvu finansija, a i šire, da je rok koji je propisan dobar, ali da je poenta i da se on ispoštuje. Suština ovog napredovanja je rezultat jednog kontinuiranog rada i onoga na čemu ministar finansija Siniša Mali insistira", rekla je Savičić. Prema njenim rečima, na nama je da ono što imamo kao resurs, bude operativno, da budemo tehnološki opremljeni i napredniji da bi došli do ovih rezultata. "Verujem da će to biti i mnogo bolje. Presek stanja koji se prati u Ministarstvu finansija na mesečnom nivou ukazuje na to da imamo pomak i to dosta dobar tako da svi pokazatelji ukazuju na to da će biti još većeg napretka", ocenila je Savičić. Državna sekretarka je istakla značaj saradnje i sa državnim katastrom i javnim beležnicima zahvaljujući čemu će biti efektivnije i lakše podnošenje poreskih prijava, od čega će koristi imati i privreda i građani.   "To je vrlo osetljiva materija jer je podnošenje poreskih prijava kompleksan posao i treba dosta toga i znati, upariti i biti operativan. Pokušali smo u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom i javnim beležnicima, da sve pravne poslove, koji se završavaju kod beležnika, katastar evedentira u svojoj evidenciji a zatim prosleđuje lokalnoj poreskoj administraciji, te smo imali situaciju da se u kratkom vremenskom intervalu vidi da je do određenog prometa došlo", kazala je ona.   Savičić je istakla i kao značajno uvođenje obaveze podnošenja elektronskih poreskih prijava, to je bio ključni segment na kome radi ne samo Ministarstvo finansija već i cela Vlada Srbije, da se proces podnošenja papira što više smanji. "Ove godine uz veliku podršku NALED-a počeli smo da razmišljamo da idemo korak dalje, a to je da se ove godine razmisli da se kroz izmenu propisa ukine podnošenje poreske prijave za tri poreska oblika a to su: nasleđe, poklon i prenos apsolutnih prava. Kroz izmenu zakona, ako to Skupština bude prihvatila, to će se desiti ove godine", najavila je ona. Savičić je naglasila da će se predloženim zakonskim rešenjima ukinuti i podnošenje prijave za fizička lica (za lica koja ne vode poslovne knjige), za porez na imovinu od 2021. godine. "Mislim da su to dobra rešenja iz razloga što imamo kontinuitet i dobru saradnju sa svim učesnicima u tom procesu, da uredimo sistem ali i da se naviknemo na to što sve to sa sobom nosi", kazala je ona.   Odgovarajući na pohvale moderatora panela da je Ministarstvo finansija ove godine znatno ranije nego što je to inače bila praksa izašlo sa izmenama poreskih paketa zakona, Savičić je naglasila da će taj proces i dodatno da se unapredi. Po njoj, značajan kvalitet svemu dodaje i što je Ministarstvo finansija aktivno u proces uključilo i druge zainteresovane strane i to već u ranijoj fazi primene zakona, te su se predstavnici Ministarstva finansija potvrdili da dosta razgovaraju sa privredom, NALED-om, komorama, udruženjima i drugim zainteresovanim stranama. "Očekujem da će to u novembru od strane Skupštine Srbije biti usvojeno i onda će privreda i svi imati mnogo više vremena da se prilagode od početka godine tim novinama", istakla je Savičić i dodala da je utisak da treba unaprediti tehniku i praksu i da nešto što smeta i iziskuje dodatna mišljenja Ministarstva finansija, bude smanjeno, kroz unapređenje samih propisa. Savičić je podsetila i da je mnogo drugih stvari učinjeno, što se tiče rastrećenja privrede, istakavši i podatak da je povećan nivo neoporezivog iznosa zarade sa 15.300 na 16.300 dinara, kao i smanjenje stope doprinosa sa 26 na 25,5 odsto, što je obećanje sa početka godine, koje je ispunjeno.   Na panelu "Reformski rezultati i dalji koraci", pored državne sekretarke Slavice Savičić učestvovali su i državni sekretar u Minisstarstvu privrede Milun Trivunac, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković kao i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković. Prethodno je uvodnom delu govorila ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović koja je istakla da je Srbija po brzini izdavanja građevinskih dozvola zauzela deveto mesto i tako ušla u TOP 10 najboljih zemalja sveta u toj oblasti. Ona se zahvalila i drugim ministrima koji su shvatili značaj napredovanja na Duing biznis listi, ističući  naročito ministre finansija, energetike i privrede - Sinišu Malog, Aleksandra Antića i Gorana Kneževića.   Indikatori koji se odnose na postupak upisa nepokretnosti i plaćanja poreza će imati koristi od potpunije primene koncepta "sve na jednom mestu" i najavljenog ukidanja poreskih prijava u postupku prometa nepokretnosti. Sledeće godine bi trebalo da budu priznati i mogućnost elektronske prijave i plaćanja poreza na imovinu i firmarine. Interesantan je i podatak da je Srbija značajno napredovala u zaštiti manjinskih akcionara, sa 83 mesta u 2019. na 37. poziciju u 2020, odnosno za čak 46 mesta i to zahvaljujući izmenama Zakona o privrednim društvima. Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja. Ističe se da je Srbija ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i veću korporativnu transparentnost. Srbija je olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.   BONUS VIDEO:STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!          

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/10/24/gavrilovic-mediji-u-srbiji-vucicocentricni/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gavrilović: Mediji u Srbiji "Vučićocentrični"

"Naši mediji su 'Vučićocentrični' i fokusirani su na Kosovo i kao takvi su u funkciji rešavanja ključnog problema Srbije, bar iz vizure vlasti", rekao je Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja, javlja N1. Biro za društvena istraživanja je 1. septembra 2019. godine započeo monitoring izveštavanja televizija RTS, Pink, Prva, O2, Hepi, N1 u okviru centralnih informativnih emisija. Kako je rekao Gavrilović, BiRODi želi da vidi koji su to mediji koji ostvaruju funkciju koja je definisana Ustavom. Napominje da je monitoring usklađen sa metodologijom koju koristi ODiHR. "Naš cilj je da vidimo koliko su koji akteri zastupljeni - kroz broj pojavljivanja, i na sekunde. Merimo teme, koje su teme koje se pojavljuju u medijima", navodi Gavrilović. Prema njegovim rečima, tek svaki peti građanin u Srbiji smatra da su mediji objektivni, odnosno da mogu da dobiju informacije važne za svakodnevni život. "Medije građani doživljavaju kao sredstvo koje im ne pomaže dovoljno. Analiziramo i tonalitet, diskurse. Pokušavamo da monitorišemo kako novinari rade svoj posao. Dominantni mediji su propagandisti, pre svega vlasti i onih koji imaju kapital, retkost su istraživački mediji. U takvom ambijentu je teško otvoriti bilo koju temu ako nije odobrena od vlasti. Tema evrointegracija je jako malo zastupljena, funkcioneri zaduženi za to, pre svega ministarka, su osobe koje se ne pojavljuju u medijima. Mi želimo da pomognemo dobrim medijima da bolje rade svoj posao", rekao je Gavrilović. Pogledaj i ove vesti... On navodi da u medijima postoji dominantna slika predsednika kao aktera koji je na dve televizije pozitivno predstavljen, za razliku od N1 gde je predstavljen neutralno. "Na N1 može da saopšti ono što je činjenično stanje, a ne dozvoljava mu se da radi propagandu, dok je opozicija na Pinku izuzetno negativno predstavljena. Partijski lideri su predstavljeni kao javni funkcioneri i to je priča o funkcionerskoj kampanji. Kampanja je svaki put kada funkcioner priča pozitivno o svom radu. Kada neki funkcioner organizuje konferenciju on se pita i za partijske teme i to bi trebalo urediti". Dominantna tema u prethodnom mesecu je Kosovo, navodi Gavrilović. "Prekriva sve ostale teme, imate Vučiča kao dominantnog aktera. Mi u medijskom delu imamo kosovizaciju prostora i dok se taj problem ne reši ne možemo dalje. Značajan deo medija prati politiku vlade i u velikoj meri su PR vlade i nemaju samostalnost. Krušik nije tema za RTS, sve teme nepovoljne za vlast se sklanjaju sa strane i dešava se autocenzura. Zastupljene su teme bitne za vlast i koje će kreirati rejtinge". Gavrilović kaže i da veliki broj tema kojima se predsednik bavi van njegove nadležnosti i da bi Ustavni sud trebalo time da se pozabavi. "Kada neki ministar priča o temama, vidite da li su u njegovoj nadležnosti ili je to partijski deo gde on želi da poentira. Žao mi je što tu REM ne radi svoj posao u saradnj s Agencijom za borbu protiv korupcije". Gavrilović je ispričao i da su Rusija i Vladimir Putin izrazito pozitivno predstavljeni u medijima, dok je EU i malo neutralno predstavljena. "Neko ko gleda naše medije ne bi mogao da zaključi da smo mi zemlja kandidat, nemate informacije šta se radi u poglavljima, građani jako malo znaju o procesu integracija, Javni servis ne radi na tome. Kad je u pitanju SAD, imamo pozitivniju sliku od kada je Tramp postao predsednik".

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: glasamerike.net

Link: https://www.glasamerike.net/a/slu%C4%8Daj-uzbunjiva%C4%8Da-iz-kru%C5%A1ika-suprotan-obavezama-srbije-na-putu-ka-eu/5137950.html

Autori: Veljko Popović

Teme: Javne nabavke

Naslov: Slučaj uzbunjivača iz Krušika suprotan obavezama Srbije na putu ka EU

24 oktobar, 2019Predstavljanja izveštaja Koalicije za prEUgovor o ispinjenju kriterijuma za poglavlja 23 i 24, u Medija centru u Beogradu, 24. oktobra 2019. (Foto: Veljko Popović, VoA)PodelitesharePrintBEOGRAD - Borba protiv korupcije jedna je od bitnih stvari u pregovorima Srbije i EU, a od Srbije će se tražiti da pokaže da je sposobna i voljna da goni visoku korupciju, pa stoga obeshrarivanje uzbunjivača kroz njihov progon deluje protiv tog cilja, rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentosti Srbija i poručio da bi u slučaju afere u Krušiku država svakako morala da ispita navode uzbunjivača."Zakon o zaštiti uzbunjivača ne služi samo tome da se neki uzbunjivač zaštiti od otkaza ili neke druge štetne posledice, već služi upravo tome da se prijavljuje veći broj korupcije o kojoj na neki drugi način možda ne bi moglo da se sazna", rekao je Nenadić za Glas Amerike nakon predstavljanja izveštaja Koalicije za prEUgovor o ispinjenju kriterijuma za poglavlja 23 i 24./**/ /**/ /**/Slučaj uzbunjivača iz Krušika: Gledaj svoja posla, ili gubiš posao i ideš u zatvorUz ocenu da bi tužilaštvo i državni organi morali bi da budu zainteresovani za ono što im uzbunjivači kažu, Nenadić ističe da poruka države u slučaju uzbunjivača iz Krušika svakako nije bila adekvatna, pre svega u pogledu razmatranja istinitosti i posledica onoga što je on obelodanio, jer primarni zadatak državnih organa treba da bude da ispitaju da li su ti ugovori koje je Krušik zaključivao bili u najboljem interesu tog preduzeća u državnom vlasništvu, ili su pak sklapani tako da pogoduju interesija jedne privatne firme povezane sa ocem ministra policije.Međutim, Nenadić skreće pažnju da je i sam Zakon o zaštiti uzbunjivača problematičan, jer izručito zabranjuje uzbunjivačima da se obraćaju javnosti ili medijima kada imaju podatke označene kao tajna./**/ /**/ /**/Apelacioni sud oslobodio uzbunjivača iz Krušika"Problem je to što se u Srbiji podaci označavaju stepenom tajnosti, kada je reč o poslovnoj ili nekoj drugoj tajni, i kada za to nema opravdanih razloga. Tu leži šansa i za gospodina Obradovića da se možda i odbrani od krivičnog postupka, jer zakon kaže da ako je nešto označeno kao tajna da bi se prikrilo neko kriminalno delo, da onda u tom slučaju tajnost i ne postoji", rekao je Nenadić.Ali, inicijalno, ako dokument ima oznaku tajnosti, to sprečava uzbunjivača da ode pravo u javnost, dodaje on./**/ /**/ /**/BIRN Srbija otkriva detalje hapšenja uzbunjivača iz KrušikaNenadić kaže da su poruke koje ovaj slučaj šalje budućim potencijalnim uzbunjivačima dvojake - jedna, vrlo snažna, stiže od građana koji zahtevaju svoju zaštitu, što će "verujem, mnoge ohrabriti". Istovremeno, država svojim potezima svakako ne ohrabruje buduće uzbunjivače da prijavljuju štetne radnje i moguća krivična dela.Koalicija za prEUgovor: Vlast samo brine o izborima i bojkotuA u izveštaju o ispunjavanju kriterijuma za poglavlja 23 i 24 Koalicije za prEUgovor kaže se da se nastavlja tendencija pogoršanja i da vlast jedino brine da li će opozicija bojkotovati izbore, zbog čega funkcionisanje institucija, vladavina prava i uspostavljanje društvenog konsenzusa nisu prioriteti, a navodi se i da se vlast ne trudi da ispuni ono što je obećala.Kada je reč o borbi protiv korupcije, tu ne postoje strateški okvir i politička volja, a regulatorna tela i dalje su ili neaktivna, ili nemaju političku podršku. Istovremeno, vlast zloupotrebljava državne resurse za propagandu stranke na vlasti i izborne potrebe, navedeno je.Predstavljanja izveštaja Koalicije za prEUgovor o ispinjenju kriterijuma za poglavlja 23 i 24, u Medija centru u Beogradu, 24. oktobra 2019. (Foto: Veljko Popović, VoA)Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić rekla je da su glavne poruke izveštaja da se EU poziva da nastavi politiku proširenja, odnosno otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da izradi procene trenutnog stanja u poglavljima 23 i 24 za sve zemlje Zapadnog Balkana.Govoreći o izbornom procesu i dijalogu vlasti i opozicije, Nemanja Nenadić je rekao da je taj dijalog pre svega zakasneo, a vlast, naglasio je, ništa nije uradila na sprečavanju funkcionerske kampanje.On je naveo poslednji primer predsednika vojvođanske vlade Igora Mirovića, koji je zloupotrebio javne resurske slanjem vozača na izbore u Lučane, što je i sam priznao preko Tvitera, kao i korišćenje novca javnih preduzeća za finansiranje sportskih klubova.Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević govorio je o promenama u sektoru bezbednosti, a kao najkritičnije tačke naveo da se izmenama zakona o javnim nabavkama uvodi član po kojem se sektoru bezbednosti dozvoljava sklapanje ugovora mimo procedure.Predstavljanja izveštaja Koalicije za prEUgovor o ispinjenju kriterijuma za poglavlja 23 i 24, u Medija centru u Beogradu, 24. oktobra 2019. (Foto: Veljko Popović, VoA)Đorđević je rekao da se usvajanjem nove Staretgije nacionalne bezbendosti uvode nadležnosti predsednika Republike koje nisu u skladu sa ustavom.Umesto Vlade Srbije, predsednik će usmeravati ceo sistem nacionalne bezbednosti, objasnio je Đorđević.                              

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: maglocistac.rs

Link: https://maglocistac.rs/ts-drzavna-davanja-za-sportske-klubove-zloupotrebe-resursa/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: DRŽAVNA DAVANJA ZA SPORTSKE KLUBOVE ZLOUPOTREBE RESURSA

Početna U fokusu Izjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobili od države" oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija.Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana "direktno iz budžeta, preko ministarstava" ili indirektno, "preko javnih preduzeća", podsetila je TS.Pored toga, pomoć je davana "kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", a ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način"."Državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava. Distribucija ovih sredstava bi trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog, Ministarstva omladine i sporta. S druge strane, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca", istakla je TS.Ta organizacija je ukazala da bi odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale da donose na jednak način prema svim privrednim subjektima i da "izjava ministra finansija pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisu zasnovani na zakonu".Transparentnost Srbija zatražila je od Ministarstva finansija da dostavi kopiju proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove "Crvena zvezda" i "Partizan" i kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun. Izvor: Beta    

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gost Boban Stojanović

Politikolog Boban Stojanović smatra da mere koje je vlast donela za unapređenje izbornih uslova ne menjaju nešto suštinski, jer "nam ništa ne garantuje da će biti ostavrene". Dva ključna problema su, kaže, mediji i pritisci na birače. Govoreći o onima koji "koketiraju sa izborima", a pitaju šta dan posle, kaže da je to licemerno. "Pokaži političku odgovornost, pa ti povedi tu borbu za bojkot sa svojim planom i sa svojom strategijom". Smatra da strani faktor mora ozbiljnije da se uključi, a da je ključno da opozicija ljudima da nadu.Upitan kako gleda na to što od septembra do danas čini Radna grupa Vlade Srbije za unapređenje izbornih uslova, Stojanović odgovara kratko - "muva opoziciju na izbore". Kaže da je razlog tome što je veliki deo opozicije proglasio bojkot, a jedan drugi deo ozbiljno razmišlja o tome. Kako se izbori približavaju imamo sve više tih mera, bili su okrugli stolovi na FPN, koji su bili, kako kaže, prezentacija vlasti i prezentacija onoga što ne valja, a da su usledili i Zaključci koje je Vlada donela. "Međutim, ja ne vidim da se nešto suštinski menja, ti zaključci jesu dobri, ali nama ništa ne garantuje da će oni da se ostvaruju", kaže gost Novog dana. Stojanović podseća da je isto to veče, kad su doneti zaključci, u jednoj službenoj poseti, kako kaže, predsednik Aleksandar Vučić vređao na najgori način opoziciju. To je vrsta kampanje koja ne sme da se dešava, dodaje. "Videli smo kako se zloupotrebljavaju resursi, i ovo što se dešava sa pokrajinskim premijerom i način na koji on govori o tome pokazuje nam da ne postoji suštinska volja da se nešto zaista promeni".Podsetimo, CRTA je podnela prijavu protiv predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine Igora Mirovića koji je u izjavi televiziji N1 "priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe", rekavši da je lično poslao službeni automobil u Lučane na dan lokalnih izbora."Činjenica je da su izveštaji OEBS i ODIHR ukazivali na ozbiljne probleme još na izborima 2016. i 2017. a kada je formirana Radna greupa, pre nekoliko meseci", kaže Stojanović.Ističe da su dva, prema njegovom mišljenju, najveća problema - mediji i pritisci na birače. Govoreći o pristupu medijima, kaže da to nije pitanje samo 45 dana izborne kampanje. "Kad imate propagandu kakvu imamo pet, šest, sedam godina, i da su mediji najfer i najpošteniji i najčistiji tokom tih 45 dana, ne možete da promenite percepciju koju su ljudi stvorili do sada". Drugi problem su, kako navodi, pritisci na birače, odnosno sve ono što se dešava sa ljudima, ne samo onima koji su politički aktivni nego i protiv onih koji se usude da kažu nešto protiv ove vlasti ili načina kako ona funkcioniše. Ako se usudite da se pojavite na protestu ili da javno govorite, vrlo verovatno ćete da ostanete bez posla ako radite u državnoj službi, čak i u organizacijama i privatnom sektoru, "pronaći će vas" i pokušaće da utiču i da vam kažu - ne, ne smeš to da radiš i ne smeš da se boriš protiv nas, dodao je gost Novog dana.Upitan o drugim uslovima, kaže da bi insistirao još i na funkcionerskoj kampanji, samom izbornom danu, rad RIK-a, odnosno na svemu onome što stoji u 42 preporuke koje je izneo stručni tim organizacije "1 od 5 miliona".Kaže da je dobra odluka da se kažnjava i da se zove policija kada se utvrdi da neko iznosi birački listić, ali dodaje da je to minimalna stvar koja može da doprinese da izbori budu iole fer. "Mediji i pritisci su su dve stvari od kojih ne sme da se odustane i koji najviše utiču na izborne rezultate".Stojanović ocenjuje da, s obzirom na krizu koju imamo, da je potreban "strani faktor će morati ozbiljnije da se uključi".Kaže da je slučaj radnika iz Krušika, Aleksandra Obradovića, "dovoljan motiv da se Evropi pokaže da je Srbija jedna potpuno zarobljena država od strane jedne partije i jednog čoveka", i da je potrebno prvo da se traži izveštaj, pa onda posredništvo.Ne veruje u sastanke posredstvom predstavnika EP, gde je, kako kaže, PSG jedini relevantan iz opozicije, a "svi ostali kad se skupe ne mogu da pređu cenzus".Govorio je i o tome što pojedini opozicioni akteri koji, kako kaže, koketiraju sa tim da li će izaći na izbore ili ne, u javnosti postavljaju pitanje - a šta dan posle bojkota."Oni su politički akteri koji govore mi još nismo doneli odluku možda ćemo izaći, možda ćemo bojkotovati. Kad ste neki politički akter, i hoćete neke glasove birača, imate neku odgovornost prema biračima i generalno prema javnosti, koketirate s bojkotom a javno se pitate šta dan posle - za mene je to neodogovorno i, s druge strane, poprilično licemerno. Valjda ti akteri koji govore "možda ćemo da bojkotujemo" - zar njihov cilj ne bi trebalo da bude da smisle plan šta će posle, i da ga predstave građanima, a ne u startu da pravdaju svoju poziciju time što kao ne znaju šta dan posle", naveo je.Ističe i da oni koji su za bojkot moraju da imaju strategiju šta će posle. Upitan da li je SzS ima, kaže da misli da je njihov plan kombinovanje vaninstitucionalnih pritisaka uz međunarodni, iako to nigde nije jasno rečeno.Najgora je situacija izaći na ovakve izbore i pristati na sve što se dešava, kaže Stojanović koji smatra da tako naredne četiri godine neće biti šanse da se nešto promeni.Naglašava da je ozbiljna odgovornost na PSG, dodajući da veruje da će se i oni odlučiti na bojkot. Kad oni to proglase, ja ću govoriti cela opozicija, jer ostali nemaju neku ozbiljniju političku težinu, naveo je gost N1. Kaže da apsolutno neće reći ni za koga od njih da rade za vlast, jer je to narativ koji treba izbegavati i dodaje: "Ali, neki se u ovom trenutku ponašaju neodgovorno, jer ako se već baviš tim pitanjima, onda istupi, pokaži političku odgovornost, pa ti povedi tu borbu u bojkot sa svojim planom i sa svojom strategijom, a ne zameraj drugima što ga nemaju". Na pitanje šta još nedostaje opoziciji da bude ozbiljniji rival vlasti, kaže da da im treba kredibilitet u pogledu socio-ekonomskih pitanja."U jednom trenutku mora da preuzme temu korupcije od vlasti. Ne može trenutno da je preuzme zbog sve ove propagande i situacije u medijima. Kad pitate bilo koga o bilo čemu, vlast odgovara da je neko iz prethodne vlasti nešto ukrao pre sedam, osam godina", kaže Stojanović dodajući da su naši građani najosetljivi na to pitanje. Opozicija tu temu mora da preuzme, a ima materijala toliko, dodaje, podsećajući na gostovanje novinara BIRN-a na N1 koji je otkrio da je kompanija u vlasništvu supruge Mladena Petkovića, nekadašnjeg direktora fabrike Krušika, a sada Zastava Oružje, angažovana je bila na izgradnji Koridora 11, to jest autoputa Miloš Veliki, kao i na projektu Beograd na vodi.Uz situaciju u medijima, kaže da mu deluje da opozicija ne "komunicira dobro te teme" (korupcije).Vraćajući se na bojkot navodi da ta ideja dovodi do produbljivanja političke krize, da je to cilj - da bi ljudi shvatili, da bi pre svega evropski međunarodni faktor shvatio "da ovde nemate državu, nego partiju".Opozicija sve što je do sada radila, mora da radi puta tri, ističe. "Bojkot je svakodnevno špartanje po zemlji, komuniciranje s građanima..."Upitan o tome kako da stranke to izvedu ako nemaju novca, koji neće imati ako bojkotuju izbore, Stojanović kaže da je do sada deo njih imao novac, pa ništa nije uradio. Podsetio je da je u poslednjih sedam godina Pokret "Dosta je bilo" ostvario najbolji rezultat na parlamentarnim izborima, kad su u pitanju opozicione stranke, "bez dinara novca iz javnih sredstava", jer je, kako kaže, dao nadu građanima, podstakao ih na neku vrstu aktivizma.Politika jeste skup sport, ali verujem da ima dovoljno ljudi koji će svojim minimalnim donacijama da isfinansiraju telefonske račune i prostorije, naveo je Stojanović, dodajući da ne mora da postoji pet prostorija, nego jedna. Podsetio je da su tu i članarine, da stranke mogu da srežu troškove, a ko ima lični novac, sam da finansira."Ključna stvar je da biračima daju nadu. Onda će sve biti lakše. Sa novcem, bez nade - ništa vam ne pomaže", naglašava gost N1.Podseća da tri od pet aktera ideje o bojkotu - Narodna stranka, PSG, SSP, nisu u parlamentu, i kaže da su izdržale do sad. Smatra da će moći da izdrže još godinu, dve. Boban Stojanović, koji je doktorand na Fakultetu političkih nauka, najavio je Dane javnih politika na tom fakultetu.Grupa za analizu i kreiranje javnih politika, Centar za javnu upravu, lokalnu samoupravu i javne politike Fakulteta političkih nauka uz podršku Fondacije Konrad Adenauer i Vlade Švajcarske, organizovaće sedmi po redu seminar Dani javnih politika koji će biti održani na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, 25. i 26. oktobra 2019. godine.Na Danima javnih politika će se diskutovati o perspektivama mladih u javnoj upravi, mogućnostima participacije mladih u donošenju odluka sa mladima iz koji rade na odgovornim pozicijama u izvršnoj vlasti, aktivistima političkih partija i predstavnicima Regionalne kancelarije za mlade, govoriće se o stanju decentralizacije u Srbiji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, uredništvo portala Fake news govoriće na temu "Da li se medijskom politikom može uticati na lažne vesti", a sa stručnjacima i donosiocima odluka biće govora i o kulturi sećanja u Republici Srbiji.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gavrilović: Mediji u Srbiji "Vučićocentrični" i fokusriani na Kosovo

"Naši mediji su "Vučićocentrični" i fokusirani su na Kosovo i kao takvi su u funkciji rešavanja ključnog problema Srbije, bar iz vizure vlasti", rekao je Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.Biro za društvena istraživanja je 1. septembra 2019. godine započeo monitoring izveštavanja televizija RTS, Pink, Prva, O2, Hepi, N1 u okviru centralnih informativnih emisija.Kako je rekao Gavrilović, BiRODi želi da vidi koji su to mediji koji ostvaruju funkciju koja je definisana Ustavom. Napominje da je monitoring usklađen sa metodologijom koju koristi ODiHR."Naš cilj je da vidimo koliko su koji akterti zastupljeni - kroz broj pojavljivanja, i na sekunde. Merimo teme, koje su teme koje se pojavljuju u medijima. Tek svaki peti građanin u Srbiji smatra da su mediji objektivni, odnosno da mogu da dobiju informacije važne za svakodnevni život. Medije građani doživljavaju kao sredstvo koje im ne pomaže dovoljno. Analiziramo i tonalitet, diskurse. Pokušavamo da monitorišemo kako novinari rade svoj posao. Dominantni mediji su propagandisti, pre svega vlasti i onih koji imaju kapital, retkost su istraživački mediji. U takvom ambijentu je teško otvoriti bilo koju temu ako nije odobrena od vlasti. Teme evrointegracija je jako malo zastupljena, funkcioneri zaduženi za to, pre svega ministarka, su osobe koje se ne pojavljuju u medijima. Mi želimo da pomognemo dobrim medijima da bolje rade svoj posao", rekao je Gavrilović.On navodi da u medijima postoji dominantna slika predsednika kao aktera koji je na dve televizije pozitivno predstavljen, za razliku od N1 gde je predstavljen neutralno."Na N1 može da saopšti ono što je činjenično stanje, a ne dozvoljava mu se da radi propagandu, dok je opozicija na Pinku izuzetno negativno predstavljena. Partijski lideri su predstavljeni kao javni funkcioneri i to je priča o funkcionerskoj kampanji. Kampanja je svaki put kada funkcioner priča pozitivno o svom radu. Kada neki funkcioner organizuje konferenciju on se pita i za partijske teme i to bi trebalo urediti".Dominantna tema u prethodnom mesecu je Kosovo, navodi Gavrilović."Prekriva sve ostale teme, imate Vučiča kao dominantnog aktera. Mi u medijskom delu imamo kosovizaciju prostora i dok se taj problem ne reši ne možemo dalje. Značajan deo medija prati politiku vlade i u velikoj meri su PR vlade i nemaju samostalnost. Krušik nije tema za RTS, sve teme nepovoljne za vlast se sklanjaju sa strane i dešava se autocenzura. Zastupljene su teme bitne za vlast i koje će kreirati rejtinge".Gavrilović kaže i da veliki broj tema kojima se predsednik bavi van njegove nadležnosti i da bi Ustavni sud trebalo time da se pozabavi."Kada neki ministar priča o temama, vidite da li su u njegovoj nadležnosti ili je to partijski deo gde on želi da poentira. Žao mi je što tu REM ne radi svoj posao u saradnj s Agencijom za borbu protiv korupcije".Gavrilović je ispričao i da su Rusija i Vladimir Putin izrazito pozitivno predstavljeni u medijima, dok je EU i malo neutralno predstavljena."Neko ko gleda naše medije ne bi mogao da zaključi da smo mi zemlja kandidat, nemate informacije šta se radi u poglavljima, građani jako malo znaju o procesu integracija, Javni servis ne radi na tome. Kad je u pitanju SAD, imamo pozitivniju sliku od kada je Tramp postao predsednik".

----------------------------------------------------------

Datum: 24.10.2019

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Pomoć sportu samo kroz Ministarstvo

Spiker.Organizacija Transparentnost Srbija ocenila je da je izjava ministra finansija Siniše Malog da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba od 2014. godine do danas dobila od države oko 4 milijarde i 700 miliona dinara, predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Ta organizacija je ukazala da državni organi mogu u skladu sa zakonom da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava, ali da bi distribucija sredstava trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnost Ministarstva omladine i sporta, dok bi javna preduzeća o eventualnim sponzorstvima trebalo da odlučuju isključivo na ekonomskim kriterijumima a ne po političkom nalogu. Da nismo pomogli, opet bismo bili krivi, odgovara predsednik Srbije na kritike povodom državne pomoći večitima. Aleksandar Vučić, predsednik Srbije:Da su Partizan i Zvezda neuspešni, da recimo nismo dali novac FK Partizan oni ne bi igrali večeras utakmicu protiv Mančestera. Jer su dobili licencu zahvaljujući novcu koji je država dala. Kao što Zvezda i da nije bilo državne podrške teško da bi imala sponzorstvo od Gasprom Njefta koje mi ne računamo u državnu podršku jer dolazi direktno od Rusije i nije od NIS-a već od Gasprom Njefta. Ali da budemo pošteni. A da se to desilo da ne igraju Evropu, da ne igraju utakmice protiv Bajerna, Mančestera i ne znam koga, onda bi država bila kriva.  

----------------------------------------------------------