Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 26.10.2019

Medij: Alo Strana: 3

Rubrika: Aktuelno

Autori: A. I.

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šešelj: Jutka, ne kradi mi devojke

Šešelj: Jutka, ne kradi mi devojke

  1. I.

Šef radikala Vojislav Šešelj i ove godine kampuje na Sajmu knjiga, gde svakog dana od jutra do mraka na štandu „Velika Srbija“ potpisuje svoja dela i fotografiše se sa čitaocima.

U četvrtak se u redu za njegov potpis našao i Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, koji je nedavno osuđen na osam meseci zatvora jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode i kome su u toku sudski procesi jer su ga saradnice prijavile za seksualno uznemiravanje. Šešelj je Jutku pozdravio veoma srdačno i našalio se na sebi svojstven, a po mnogima neukusan način:

- Gde si, Jutka, majstore? Nemoj samo da mi otimaš devojke sa štanda - rekao je on, na šta se Jutka nasmejao i obećao da neće.

Lider radikala prvi je, inače, pružio podršku Jutki nakon što ga je bivša saradnica Marija Lukuć javno optužila za seksualno uznemiravanje. Onje bivšeg predsednika opštine Brus ugostio u prostorijama SRS-a.

- Razgovarali smo o njegovoj aferi koja mu je nameštena. Jutka je u nevolji, a ja sam čovek koji pomaže kada je nekom teško - kazao je tada Šešelj. A. I.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.10.2019

Medij: Alo Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: S. DŽ. S. - D. Ć.

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeni hirurg nagradio sam sebe!

NEVEROVATNO Dr Goran Azanjac pod istragom a dobija zahvalnice

Uhapšeni hirurg nagradio sam sebe!

  1. DŽ. S. - D. Ć.

Doktor Goran Azanajc (55), direktor Centra za plastičnu hirurgiju, koji je pre mesec dana sa još 12 osoba uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebom položaja oštetio bolnicu za 26 miliona dinara, sam sebe je nagradio zahvalnicom Srpskog lekarskog društva, saznaje ekskluzivno „A1o!“. Osim što je volšebno vraćen na mesto direktora plastične hirurgije, dr Azanjac je na 44. Oktobarskim zdravstvenim danima u Kragujevcu dobio nagradu za rad od tamošnje podružnice Srpskog lekarskog društva, čiji je i sam član!

U odboru podružnice je i prof. dr Predrag Sazdanović, vršilac dužnosti direktora KC Kragujevac.

Profesor dr Dejan Vulović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u Kliničkom centru Kragujevac, ocenio je kao frapantnu činjenicu da je dodeljena nagrada osobi koja je, kao rukovodilac u KC Kragujevac, pre nekoliko nedelja uhapšena i doskoro bila u zatvoru zbog osnovanih sumnji na kriminal u zdravstvu, s optužbom za korupciju i nanošenje velike materijalne štete državi.

- Ovo je ponižavajuće za lekare u Srbiji, ali ubeđen sam da naš ugledni akademik prof. dr Radoje Colović, predsednik Srpskog lekarskog društva, eminentni hirurg i naučnik, uopšte nije bio upoznat s trenutnim činjeničnim stanjem, ovom nenormalnom odlukom i ovim skandaloznim postupkom. Ako neko falsifikuje medicinsku dokumentaciju da bi ukrao novac od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i stanovnika države, ometa pravni sistem potkupljivanjem svedoka, pa posle toga bude nagrađen u ime podružnice najstarijeg i najuglednijeg lekarskog udruženja u Srbiji a i dalje bude na rukovodećim pozicijama, onda to prelazi u neku vrstu naučno-fantastičnog horora -izjavio je za „A1o!“ juče prof. dr Vulović.

Goran Azanjac (55) sumnjiči se da je neovlašćeno dao na korišćenje najsavremeniji laser od 60.000 evra bolnici u Novom Sadu, a koji je tek posle tri godine vraćen u KC Kragujevac očerupan i pokvaren. Azanjac je osumnjičen i da je kragujevačkoj starleti T. S. naplatio operaciju silikona, a potom lažirao dokumentaciju i novac uzeo i od RFZO. Na taj način, sumnja se, sebi je pribavio korist od 128.000 dinara i 1.700 evra. S. DŽ. S. - D. Ć.

Džipom dolazi na posao Prof. dr Predrag Sazdanović, vršilac dužnosti direktora KC Kragujevac, izjavio je za „A1o!“ da se dr Azanjac vratio na radno mesto posle dve-tri nedelje bolovanja. On je naglasio da je u toku postupak smene dr Azanjca s mesta direktora plastične hirurgije. Poslove plastičnoghirurga će i dalje obavljati jer ne postoji osnov za njegovu suspenziju.

Paparaco „A1o!“ uspeo je ekskluzivno da snimi dolazak dr Azanjca njegovim džipom u bolnicu.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.10.2019

Medij: Danas Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: S. N.

Teme: Korupcija

Naslov: Nisu poštovane procedure

LAF o finansiranju projekata udruženja iz gradskog budžeta

Nisu poštovane procedure

Novi Pazar /// Novopazarski Lokalni antikorupcijski forum (LAF) razmatrao je odgovor, kojim se Gradsko veće izjasnilo o primedbama iznetim na sprovođenje javnog konkursa za finansiranje projekata udruženja građana za ovu godinu. Na propuste su ukazala dva udruženja. Odgovor je dostavljen na zahtev LAF, koji je konstatovao da je na konkursu "bilo evidentnog nepoštovanja procedura", ali i da nema mogućnosti da se konkurs poništi. Zbog toga su gradskoj vladi uputili četiri preporuke : da se, radi povećanja transparentnosti i efikasnosti procesa, izmeni Pravilnik o načinu, kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada za podsticanje projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja; da se prilikom sprovođenja konkursa angažuju stručni kadrovi; da se izabere nova Komisija za ocenjivanje projekata pre raspisivanja narednog konkursa i u čiji će rad biti uključen predstavnik LAF i da se razmotri mogućnost raspisivanja više posebnih konkursa za dodelu sredstava udruženjima građana, a u skladu sa ciljevima projekta ili njihovom delatnošću.

Rezultati konkursa objavljeni su pre dva meseca. Iz gradskog budžeta izdvojeno je pet miliona dinara, duplo više nego prethodne godine, za finansiranje 27 projekata. Na nepravilnosti prilikom dodele sredstava prvo je ukazala nevladina organizacija Sandžački odbor za zaštitu prava i sloboda, S. N.

  1. N.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.10.2019

Medij: Danas Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Z. R.

Teme: Korupcija

Naslov: Nagrađen lekar osumnjičen za korupciju

Dejan Vulovic, specijalista u kragujevačkom Kliničkom centru

Nagrađen lekar osumnjičen za korupciju

Kragujevac /// Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u kragujevaskoš Kliničkom centru, profesor Dejan Vulović rekao je daje "frapantna vest" daje na minulim Oktobarskim zdravstvenim danima u Kragujevcu lokalna podružnica Srpskog lekarskog društva dala "neku vrstu nagrade" lekaru (plastičnom hirurgu) i rukovodiocu u KC Kragujevac Goranu Azanjcu, koji je upravo izašao iz pritvora u kojem je bio zbog sumnje na kriminal i korupciju u zdravstvu.

Direktor Centra za plastičnu hirurgiju u Kliničkom centru Kragujevac Goran Azanjac (55), podsetimo, uhapšen je prošlog meseca zajedno sa još 12 osoba, od kojih su neki na odgovornim funkcijama u KC Kragujevac, zbog sumnje da su zloupotrebom položaja oštetili tu zdravstvenu ustanovu za 26 miliona dinara. Azanjac je osumnjičen i daje jednoj Kragujevčanki naplatio estetsku operaciju u gotovini, a zatim lažirao dokumentaciju i novac uzeo i od RFZO.

- To je ponižavajuće za lekare u Srbiji, ali sam ubeđen da naš ugledni akademik Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, eminentni hirurg i naučnik, uopšte nije bio upoznat s činjeničnim stanjem, ovom nenormalnom odlukom i ovim skandaloznim postupkom, rekao je juče Vulović o svom kolegi Azanjcu i nagradi koja mujeuručena.

Ocenio je, pritom, da "ako neko falsifikuje medicinsku dokumentaciju da bi ukrao novac građana od RFZO, ako ometa pravni sistem potkupljivanjem svedoka, pa posle toga bude nagrađen od strane podružnice najstarijeg i najuglednijeg lekarskog udruženja u Srbiji".

  1. R.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.10.2019

Medij: Danas Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: R.B.

Teme: Korupcija

Naslov: Plakatima protiv dokaza o korupciji

Afera o trgovini uticajem u vrhu novosadske vlasti

Plakatima protiv dokaza o korupciji

Novi Sad /// Nastavlja se afera oko navodne trgovine uticajem između gradonačelnika Miloša Vučevića i njegovog savetnika Slobodana Milića, koje predsednik GO Narodne stranke Borislav Novaković optužuje za korupciju. Istovremeno, druga strana je širom grada po ogradama gradilišta, stambenim zgradama i kućama i autobuskim stajalištima izlepila plakate uperene protiv Novakovića ne demantujući nijedan njegov navod o korupciji u vrhu gradske vlasti.

On je, međutim, objavio na svom fejsbuk nalogu da mu je anonimni uzbunjivač iz Gradske kuće dostavio nove dokumente koji dokazuju da je Miloš Vučević ključna figura koruptivnih radnji. Dokument, navodi No-NOVI SAD VISE NIKADA NEĆE IGRATI OVU IGRU

vaković, dokazuje da su vlasnici jedne od najvrednijih lokacija u gradu, na ukrštanju Bulevara Jovana Dučića i Bate Brkića, firma Delhaize i Capitel light team d.0.0. iz Veternika koja je firma Slobodana Milića, zvanog Bocara.

Vučević je 22. jula ove godine izjavio da se pregovara sa tim firmama, a kao jedno od rešenja bi moglo biti da one izgrade bazen, koji bi grad preuzeo, dok bi se "investitoru dozvolilo da izgradi zgradu na toj parceli". Novaković podseća da je Vučević tada namerno spominjao samo kompaniju Delhaize kao suvlasnika, prikrivajući daje vlasnik polovine pomenute parcele firma njegovog savetnika Slobodana Milića.

I ® I ° I O I u_

R.B.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.10.2019

Medij: Danas Strana: 1,11

Rubrika: Ekonomija

Autori: M. N. Stevanović

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Nemanja Nenadić

Naslov: Vlada mora da objavi sve ugovore

Vlada

mora da objavi sve ugovore

Država ima rok od 15 dana da odgovori na zahtev Saveta za borbu protiv korupcije

Kabinet Poverenika: Vlada mora da objavi sve ugovore

U fokusu

Beograd /// Vlada Srbije morala bi u zakonskom roku od 15 dana da odgovori na zahtev Saveta za borbu protiv korupcije i objavi sporne ugovore o velikim investicijama za koje javnost ima opravdani interes da bude upoznata - rekla je za Danas Slavoljupka Pavlović iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Ona je podsetila da je Poverenik donosio rešenja kojim je nalagao resornim ministarstvima da javnosti učine dostupnim ugovore i o smederevskoj železari, Fijatu, Beogradu na vodi i sličnim poslovima države sa privatnim investitorima ali i da Kancelarija poverenika nema zakonsku mogućnost da Vladi naloži objavljivanje dokumenata već u takvim slučajevima predmet može da se reši na Upravnom sudu.

Podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije dostavio je Vladi Srbije novi izveštaj o netransparentnosti ugovaranja i zatražio da se objave ugovori koji do sada nisu bili dostupni javnosti, a reč je o poslovima gde se raspolaže javnom imovinom.

- Nije prvi put da to tražimo, samo smo se za ugovor sa Fijatom 15 puta obraćali Vladi, tražili smo i za Beograd na vodi, a već koliko vremena je prošlo a ne možemo da dobijemo ni podatak ko je investitor, ko plaća izgradnju u kojoj je stranac većinski vlasnik, koliko je kroz uređenje zemljišta i prateće poslove država uložila i pod kojim uslovima. Tražili smo i za železaru, okolnosti angažovanja menadžmenta i kasnije o prodaji Kinezima, i za RTB Bor, koncesiju za Aerodrom. Ugovor sa Etihadom je, na primer, predsednik Aleksandar Vučić prepričavao i javno hvalio a kada sam ga pogledala ispostavilo se da on ništa ne kazuje već da je predviđeno sklapanje dodatnih sedam do osam ugovora, bez čijeg zaključivanja ni osnovni nema snagu. Te dodatne ugovore nismo mo-gli da dobijemo objašnjava Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Ona za Danas ističe da je u radu Saveta najveći problem to što ne mogu da dođu do dokumentacije koja bi morala da bude javno dostupna.

- Pokrenuli smo 110 postupaka pred Poverenikom za informacije, sve naše žalbe su usvajane, državnim institucijama ili ministarstvima dostavljani su nalozi da treba da nam daju papire, ali ni od toga nije bilo efekta. Mi se i dalje borimo da dođemo do zvaničnih informacija, ali vidite i kakva je sudbina uzbunjivača i kakav je odnos drugih instrumenata sistema. Mi smo, na primer, u izveštaju o Diposu objavili imena lica koja su koristila vrednu državnu imovinu, vile na Dedinju, a nakon toga nas je Nikola Petrović, jedan od navedenih, tužio zbog objavljivanja privatnih podataka. Zastupala su ga tri advokata i u prvostepenom postupku sutkinja je presudila u njegovu korist i odmah potom je unapređena. Mi smo se žalili, drugostepeni sud je to uvažio i poslao na ponovno suđenje gde je presudu u našu korist doneo drugi sudija, koji je uvažio stav daje interes javnosti da zna okolnosti pod kojima se raspolaže državnom imovinom veći od Petrovićevog privatnog interesa - kaže Vasilić i dodaje da najviše teškoća Savet ima u pribavljanju podataka od javnih preduzeća.

I Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije navodi da je u više navrata i ta organizacija tražila dokumenta koja bi zapravo morala da budu objavljena bez ikakvog zahteva građana, pogotovu državnih organa ili institucija.

- To što se još uvek ne objavljuju sporni ugovori loše govori o spremnosti države da bude odgovorna. Prikrivanje pojedinih odredaba u velikim poslovima ostavlja sumnju da li su oni ugovoreni u javnom interesu ili postoji drugi razlog za prikrivanje. Mi smo u više slučajeva tražili podatke od nadležnih, tražili smo ugovor o upravljanju železarom a nismo ga dobili ni kada je on prestao da važi i kada je bilo očigledno da je Vlada u sporu sa firmom koja je vršila taj posao. Tražili smo, takođe sporan ugovor o koncesiji za aerodrom i studiju opravdanosti tog posla, ali kako je ne dobijamo sumnjamo da je ona uopšte i sačinjena iako je to bi la zakonska obaveza kaže Nenadić.

  1. N. Stevanović

Vasilić: Savet se samo za Fijat 15 puta obraćao Vladi, zatim za Beograd na vodi, železaru, RTB, Aerodrom...

„Ugovor sa Etihadom je predsednik Vučić javno hvalio, a ispostavilo se da on ništa ne kazuje već da je predviđeno sklapanje dodatnih sedam do osam ugovora, bez čijeg zaključivanja ni osnovni nema snagu. Te dodatne ugovore nismo mogli da dobijemo”, kaže članica Saveta

Virus tajnih ugovora

Serija prikiivenih ugovora započela je sa prvim privatizacijama gde ni javnost ni vladina tela poput Saveta zaborbu protiv korupcije, nisu mogla da dobiju podatke o kupcima društvenih firmi ili resursa, posebno kada su investitori registrovani na nekoj od of-šor destinacija. Prvi veći tajni ugovor bila je neuspela koncesija za izgradnju autoputa Horgoš - Požega, ali se „virus” vremenom proširio na sve značajnije poslove koje je država sklapala, posebno ako je reč o stranim investitorima. Na primedbe zbog skrivanja ugovora, odgovor Vlade je obično glasio da je oznaku „tajno” tražila druga strana. U izveštaju Saveta, međutim, ukazuje se da je „država kao javni partner dužna da sazna činjenice zbog kojih strani partner zahteva tajnost ugovora ili pojedinih odredbi ugovora, što ranije nije činjeno i zbog čega Savet ima veoma loša iskustava u procesima privatizacije u vezi pranja novca”.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.10.2019

Medij: Kurir Strana: 10

Rubrika: Vesti

Autori: V.T.

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeni hirurg ponovo operiše grudi!

KS KRAGUJEVAC GORAN AZANJAC OPET RADI

Uhapšenl hirurg ponovo operiše grudi!

Hirurg Goran Azanjac (55), koji je pre mesec dana sa još 12 osoba uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebom položaja oštetio KLinički centar Kragujevac za 26 miliona dinara, izašao je iz pritvora, nakon čega se vratio na svoje radno mesto.

Podsetimo, jedan od najpoznatijih plastičnih hirurga u Srbiji i rukovodilac odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u KC Kragujevac uhapšen je 18. septembra zbog silikona koje je ugradio starleti iz tog grada, izvesnoj T.S.

Kako je za Kurir tada otkrio dobro obavešten izvor, doktor je, nakon što je izveo zahvat, uzeo novac od pacijentkinje, aliiodßFZOjerje falsifikovao dokumentaciju. B.T.

B.T.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.10.2019

Medij: Politika Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: T.T.

Teme: Korupcija

Naslov: Lekari iz Preševa osumnjičeni za šverc lekova na KiM

Lekari iz Preševa osumnjičeni za šverc lekova na KiM

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su pet osoba zbog sumnje da su malverzacijama sa lekarskim receptima oštetili Republički fond za zdravstveno osiguranje za 9,8 miliona dinara.

Privedeni su zdravstveni radnici u Domu zdravlja Preševo F. N. (43), A. B. (42) i K. A. (55), kao i penzionisani zdravstveni radnik R. J. (67), dok se osumnjičenom A. M. (44) rukovodiocu u jednoj apoteci u Preševu, na teret stavlja da je zloupotrebio položaj odgovornog lica, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

„Sumnja se da su F. N., A. B., K. A. i R. J. od januara 2016. do kraja 2017. godine pacijentima propisivali recepte za lekove bez izveštaja lekara specijaliste u količini većoj od dozvoljene na mesečnom nivou, suprotno Pravilniku o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i Pravilniku o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja io participaciji.

Osumnjičeni F. N. je, kako se pretpostavlja, sa tim receptima podizao lekove u apotekama u Preševu i prodavao ih na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, navodi se u policijskom saopštenju.

Takođe, kako se sumnja, A. M. je od januara 2016. do jula 2018. godine ručno prepravio 5.274 lekarska recepta na kojima je dopisivao veću količinu lekova nego što je propisano.

g.t.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.10.2019

Medij: Politika Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: R. X. R. X.

Teme: Korupcija

Naslov: Uslovna kazna zbog nuđenja mita svedokinji

Uslovna kazna zbog nuđenja mita svedokinji

  1. h.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg suda u Kraljevu pravosnažno su osuđeni predsednik Fudbalskog saveza Kragujevca Rade Tjorđević i Saša Nekanović iz Kragujevca na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, zbogtoga što su obećali poklone svedokinji u postupku koji se vodi protiv plastičnog hirurga iz Kragujevca Gorana Azanjca, prenosi Beta.

Azanjacje bio uhapšen i u pritvoru zbog sumnjedaje počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja, trgovine uticajem i falsifikovanja službene isprave, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.700 evra i 128.000 dinara.

Đorđević i Čekanović su priznali izvršenje krivičnog dela - sprečavanje i ometanje dokazivanja. ~ ”

  1. X.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/hronika/ugradio-starleti-silikone-o-trosku-drzave-a-sada-opet-radi-u-klinickom-centru-kragujevac/260843/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ugradio starleti silikone o trošku države, a sada opet radi u Kliničkom centru Kragujevac!

IZ ZATVORA VRAĆEN PRAVO DA OPERIŠE! AUTOR: D. Ćuruvija-S. Dž. Stojanović DATUM I VREME: 25.10.2019. 07:37Opet će da ugrađuje silikone!Doktor Goran Azanajc (55), direktor Centra za plastičnu hirurgiju, koji je pre mesec dana sa još 12 osoba uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebom položaja oštetio bolnicu za 26 miliona dinara, vraćen je na posao, saznaje "Alo!". Hirurg čije je hapšenje uzdrmalo Klinički centar u Kragujevcu nije suspendovan iako je slučaj u fazi tužilačke istrage, već je vraćen na rukovodeću funkciju! Prof. dr Predrag Sazdanović, vršilac dužnosti direktora KC Kragujevac, potvrdio je juče za "Alo!" da se dr Azanjac vratio na radno mesto posle dve-tri nedelje bolovanja. - U toku je istraga protiv dr Azanjca i postupak njegove smene sa mesta direktora plastične hirurgije. Poslove plastičnog hirurga će i dalje obavljati jer ne postoji osnov za njegovu suspenziju. Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno - istakao je prof. dr Sazdanović. On je naglasio da su pre tri nedelje već smenili Dragana Petrovića sa mesta funkcije pomoćnika za javne nabavke jer je pod istragom. - Šokirali smo se kada smo ga u ponedeljak videli na poslu. I to još na mestu načelnika plastične hirurgije. Videli smo ga u ponedeljak i sredu, ali nam niko nije saopštio kako i na koji način je vraćen kada je uhapšen pod teškim optužbama. Još nije uradio nijednu operaciju - kažu zaposleni na plastičnoj hirurgiji. I prof. dr Dejan Vulović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u KC Kragujevac, koji je ranije bio direktor ovog centra, potvrdio je juče za "Alo!" da se dr Azanjac vratio na posao. - Nisam iznenađen što je vraćen na posao, ali iznenađen sam što je i dalje na rukovodećoj funkciji. To je čudno s obzirom na krivično delo za koje je uhapšen. U međuvremenu, centar je normalno funkcionisao, ja sam volonterski držao kolegijume, ali niko nas nije pozvao na neki razgovor vezan za čitav slučaj - kaže nam prof. dr Vulović. U Višem tužilaštvu u Kraljevu vodi se istraga protiv dr Azanjca zbog sumnje da je zloupotrebio položaj. Uhapšen je kada je pacijentima uskratio da laserom skidaju mladeže i bradavice. Laser najsavremenije generacije, namenjen hirurgiji kože, vredi oko 60.000 evra, iz bolnice je ispario zbog navodnog kvara, a vraćen je neispravan tek posle dve-tri godine. BONUS VIDEO: Muamer Zukorlić odgovarao na provokativna pitanja naše novinarke    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: cins.rs

Link: https://www.cins.rs/ipak-bez-postupka-protiv-sudije-iz-nadzornog-odbora-zvezde/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Ipak bez postupka protiv sudije iz Nadzornog odbora Zvezde

  1. okt 2019.Nikolija ČodanovićKolaž: CINSIako je Agencija za borbu protiv korupcije u avgustu rekla da Dragan Milošević ne može da bude u isto vreme sudija i predsednik Nadzornog odbora Crvene zvezde, u oktobru je Agencija promenila odluku i odlučila da protiv Miloševića ne pokrene postupak. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti smatra da je Milošević drugu funkciju ipak morao da prijavi.Total: 0Agencija za borbu protiv korupcije poslala je CINS-u sredinom oktobra obaveštenje koje je potpisao direktor Dragan Sikimić, u kojem navodi da neće pokrenuti postupak protiv sudije Dragana Miloševića zbog mogućeg kršenja Zakona o Agenciji. U odgovoru piše da Milošević, koji je u isto vreme predsednik Nadzornog odbora fudbalskog kluba Crvena zvezda i sudija Apelacionog suda, može da obavlja obe funkcije jer, po statutu Zvezde, Nadzorni odbor nije organ upravljanja nego kontrolni organ. Samim tim, tumači Agencija, Milošević nije prekršio Zakon o Agenciji i Zakon o sportu, a nije bio ni u obavezi da prijavi Agenciji funkciju u Odboru.Ipak, samo dva meseca ranije, iz Agencije nam je rečeno da vršenje javne funkcije sudije nije spojivo sa obavljanjem dužnosti člana Nadzornog odbora fudbalskog kluba.Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija pretpostavlja da je razlika u odgovorima nastala jer Agencija nije u prvi mah proveravala statut fudbalskog kluba. Međutim, on kaže da je pogrešan zaključak Agencije da Milošević nije bio dužan da prijavi funkciju predsednika Nadzornog odbora."Bez obzira na to što Nadzorni odbor nije organ upravljanja već kontrole, i dalje je organ udruženja sportskog društva, pa je u tom pogledu svakako postojala dužnost da prijavi vršenje te funkcije", naglašava Nenadić.Agencija je takođe navela da Dragan Milošević nije bio u sukobu interesa prilikom sklapanja sporazuma između Crvene zvezde i Agrobanke kojim je Zvezdi, otpisom kamata, smanjen dug sa 17 miliona evra na 6,8. Prema njihovom nalazu, Milošević ni kao sudija ni kao predsednik Odbora nije mogao da utiče na sklapanje tog sporazuma.Povezana istraživanja          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/226273/Divlji-parking-na-Novom-naselju-pretvara-se-u-zeleni-trg-ostaje-problem-sa-parking-prostorom.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Divlji parking na Novom naselju pretvara se u zeleni trg, ostaje problem sa parking prostorom

Počeli su radovi na pretvaranju divljeg parkirališta na Bulevaru kneza Miloša, na Novom naselju, u zeleni trg, odnosno, u takozvani "urbani džep".Trgić, kako ovaj prostor zovu stanovnici tog dela grada, već godinama je u prilično lošem stanju, sa popucalim pločama i većim brojem automobila koji se tu parkiraju.    Ovaj deo Bulevara kneza Miloša trebalo je da bude uređen još krajem prošle godine, ali Uprava za građevinsko zemljište i investicije nije uspela da realizuje javne nabavke do kraja. Ovog puta je to uspelo pošto se UGZI odlučio da započne pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda za ovu javnu nabavku, tako što je uputio poziv na adrese nekoliko potencijalnih ponuđača.   Tako je posao pretvaranja Trgića u "urbani džep" dobio "Graditelj NS" u zajedničkoj ponudi sa "KLM inženjeringom TM" i "Invest - inženjeringom", za 8,2 miliona dinara, odnosno za oko 10 miliona dinara sa uračunatim porezom.   Ugovor je zaključen u julu, a radovi su počeli nedavno. Ove kompanije će imati rok od 75 kalendarskih dana da završe započeto, pa bi obnovljeni Trgić trebalo da bude gotov do kraja godine. Mehanizacija je na terenu i može se videti da je dobar deo prostora koji je predviđen za zelene površine raskopan.         Prema idejnom rešenju autorki Tijane Suzić i Marijane Ćuruvije, prostor će biti znatno obogaćen zelenilom, koje sada, osim stabala drveća, gotovo da ni ne postoji. Navodi se da će se postojeće drveće zadržati, a da će se postaviti nove behaton ploče, površine za sedenje, klupe, korpe za otpatke, a biće postavljeno i novo javno osvetljenje.    "Javni prostor će se parterno inovirati, kroz odgovarajuće intervencije u prostoru, koje će obuhvatiti: uređenje pešačkih površina, javnih zelenih površina uz adekvatno hortikulturno uređenje - zadržavanje postojećih stabala, te prilagođavanje istog elementima urbanog mobilijara, koji će datom 'urbanom džepu' dati osobenost i šarm kao i inovaciju javnog osvetljenja", navodi se u dokumentaciji.   Ovaj prostor je omeđen zgradom u obliku slova "P". U prizemnim delovima nalaze se radnje, pa će tako budući urbani džep biti okružen sa tri kladionice, dva kafića, kafanom, pekarom, prodavnicom brze hrane, prodavnicom mlečnih proizvoda, apotekom, zdravom hranom, frizerskim salonom...    Ostaje problematično pitanje parking prostora u ovom delu grada, s obzirom na to da je ono već sada problem, što je jedan od razloga zbog kojih su stanovnici koristili Trgić kao divlje parkiralište. Autor: Zoran Strika - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: uns.org.rs

Link: http://uns.org.rs/desk/vesti-iz-medija/87618/gavrilovic-mediji-u-srbiji-vucicocentricni-i-fokusirani-na-kosovo-video.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gavrilović: Mediji u Srbiji "Vučićocentrični" i fokusirani na Kosovo (VIDEO)

  1. 10. 2019. Autor: Stefan Stanković Izvor: N1 "Naši mediji su "Vučićocentrični" i fokusirani su na Kosovo i kao takvi su u funkciji rešavanja ključnog problema Srbije, bar iz vizure vlasti", rekao je Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja. Zoran Gavrilović (foto: N1, Jutjub, skrinšot) Biro za društvena istraživanja je 1. septembra 2019. godine započeo monitoring izveštavanja televizija RTS, Pink, Prva, O2, Hepi, N1 u okviru centralnih informativnih emisija.Kako je rekao Gavrilović, BiRODi želi da vidi koji su to mediji koji ostvaruju funkciju koja je definisana Ustavom. Napominje da je monitoring usklađen sa metodologijom koju koristi ODiHR."Naš cilj je da vidimo koliko su koji akteri zastupljeni - kroz broj pojavljivanja, i na sekunde. Merimo teme, koje su teme koje se pojavljuju u medijima. Tek svaki peti građanin u Srbiji smatra da su mediji objektivni, odnosno da mogu da dobiju informacije važne za svakodnevni život. Medije građani doživljavaju kao sredstvo koje im ne pomaže dovoljno. Analiziramo i tonalitet, diskurse. Pokušavamo da monitorišemo kako novinari rade svoj posao. Dominantni mediji su propagandisti, pre svega vlasti i onih koji imaju kapital, retkost su istraživački mediji. U takvom ambijentu je teško otvoriti bilo koju temu ako nije odobrena od vlasti. Teme evrointegracija je jako malo zastupljena, funkcioneri zaduženi za to, pre svega ministarka, su osobe koje se ne pojavljuju u medijima. Mi želimo da pomognemo dobrim medijima da bolje rade svoj posao", rekao je Gavrilović.On navodi da u medijima postoji dominantna slika predsednika kao aktera koji je na dve televizije pozitivno predstavljen, za razliku od N1 gde je predstavljen neutralno."Na N1 može da saopšti ono što je činjenično stanje, a ne dozvoljava mu se da radi propagandu, dok je opozicija na Pinku izuzetno negativno predstavljena. Partijski lideri su predstavljeni kao javni funkcioneri i to je priča o funkcionerskoj kampanji. Kampanja je svaki put kada funkcioner priča pozitivno o svom radu. Kada neki funkcioner organizuje konferenciju on se pita i za partijske teme i to bi trebalo urediti".Dominantna tema u prethodnom mesecu je Kosovo, navodi Gavrilović."Prekriva sve ostale teme, imate Vučiča kao dominantnog aktera. Mi u medijskom delu imamo kosovizaciju prostora i dok se taj problem ne reši ne možemo dalje. Značajan deo medija prati politiku vlade i u velikoj meri su PR vlade i nemaju samostalnost. Krušik nije tema za RTS, sve teme nepovoljne za vlast se sklanjaju sa strane i dešava se autocenzura. Zastupljene su teme bitne za vlast i koje će kreirati rejtinge".Gavrilović kaže i da veliki broj tema kojima se predsednik bavi van njegove nadležnosti i da bi Ustavni sud trebalo time da se pozabavi."Kada neki ministar priča o temama, vidite da li su u njegovoj nadležnosti ili je to partijski deo gde on želi da poentira. Žao mi je što tu REM ne radi svoj posao u saradnji s Agencijom za borbu protiv korupcije".Gavrilović je ispričao i da su Rusija i Vladimir Putin izrazito pozitivno predstavljeni u medijima, dok je EU i malo neutralno predstavljena."Neko ko gleda naše medije ne bi mogao da zaključi da smo mi zemlja kandidat, nemate informacije šta se radi u poglavljima, građani jako malo znaju o procesu integracija, Javni servis ne radi na tome. Kad je u pitanju SAD, imamo pozitivniju sliku od kada je Tramp postao predsednik".        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Profesor Vulević: Sramota što je Srpsko lekarsko društvo dalo nagradu Azanjcu

Profesor Vulević: Sramota što je Srpsko lekarsko društvo dalo nagradu Azanjcu

KRAGUJEVAC, 25. oktobra 2019. (Beta) - Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u Kliničkom centru Kragujevac, profesor Dejan Vulević, ocenio je danas kao "frapantnu" vest da je na Oktobarskim zdravstvenim danima u Kragujevcu da je tamošnja podružnica Srpskog lekarskog društva uručila "neku vrsta nagrade" lekaru Goranu Azanjcu koji je pre nekoliko nedelja uhapšen i do skoro bio u pritvoru zbog sumnji na kriminal i korupciju u zdravstvu.

Direktor Centra za plastičnu hirurgiju u Kliničkom centru Kragujevac Goran Azanjac (55) uhapšen je zajedno sa još 12 osoba zbog sumnje da su zloupotrebom položaja oštetili bolnicu za 26 miliona dinara. Azanjac je osumnjičen i da je jednoj sugradjanki naplatio estetsku operaciju u gotovini, a potom lažirao dokumentaciju i novac uzeo i od RFZO.

Profesor Vulević je rekao novinarima da je "to ponižavajuće za lekare u Srbiji, ali sam ubedjen da naš ugledni akademik Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, eminentni hirurg i naučnik, uopšte nije bio upoznat s činjeničnim stanjem, ovom nenormalnom odlukom i ovim skandaloznim postupkom".

Po rečima Vulevića, "ako neko falsifikuje medicinsku dokumentaciju da bi ukrao novac gradjana od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), ako ometa pravni sistem potkupljivanjem svedoka, pa posle toga bude nagradjen od strane podružnice najstarijeg i najuglednijeg lekarskog udruženja u Srbiji, i nastavi da bude na rukovodećim pozicijama, onda to realnost prelazi u vrstu naučnofantastičnog horora

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: euractiv.rs

Link: https://www.euractiv.rs/srbija-i-eu/14287-srbija-napredovala-za-etiri-mesta-na-duing-biznis-listi-

Autori: Novinska Agencija Beta

Teme: Javne nabavke

Naslov: Srbija napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi

Srbija je na novoj listi Svetske banke Duing biznis  2020 (Doing Busineš) po lakoći poslovanja popravila poziciju za četiri mesta i sa 48. ela se na 44.... Srbija je na novoj listi Svetske banke "Duing biznis 2020" (Doing Busineš) po lakoći poslovanja popravila poziciju za četiri mesta i sa 48. popela se na 44. mesto među 190 zemalja, rečeno je na godišnjoj konferenciji u Beogradu na kojoj je izveštaj globalnog kreditora zvanično predstavljen. Srbija je u grupi 42 zemlje koje su napredovale u tri i više oblasti, i tako ostvarile najveće reformske pomake. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da se Srbija već nekoliko godina na toj listi ne takmiči s prosečnim, već s najuspešnijim zemljama sveta. "Svako pomeranje na ovoj listi utoliko je važnije jer znači da smo iza sebe ostavili zemlje koje već imaju dobro poslovno okruženje", rekla je 24. oktobra Mihajlović koja je i predsednica Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbija na rang listi Svetske banke. Dodala je da deveto mesto na svetu po građevinskim dozvolama i 44. u ukupnom plasmanu, obavezuje da se reforme u Srbiji sprovode još efikasnije. "Nema mesta euforiji, moja ambicija je da budemo u 'top deset' na svetu i od ponedeljka pravimo akcioni plan", najavila je Mihajlović. Istakla je da treba napraviti pregledne, jasne uslove za funkcionisanje privrede koja bi "vukla Srbiju napred" i najavila bolje rezultate za 2020. Ambasadorka Velike Britanija Šan Meklaud rekla je da "želi još jače odnose" svoje države i Srbije, "orijentisane ka budućnosti" i da pomogne da britanske firme dođu na srpsko tržište. Po njenim rečima, ključ za privlačenje investitora su dobro poslovno okruženje i vladavina prava. "Velika Britanija je godinama među deset najbolje plasiranih zemalja na listi 'Duing biznis' i želim da podelimo iskustvo i pomognemo da se privreda Srbije modernizuje i da gradite sigurnu budućnost", rekla je Meklaud. Dodala je da je vlada Britanije najveći donator za uvođenje elektronske uprave i da želi da pomogne u uvođenju digitalizacije u Srbiji. Ambasadorka je ispričala da je "pre neki dan vozila auto marke 'jaguar' s pogonom na električnu energiju, što znači da Srbija gradi puteve za električna vozila i povezuje se s regionom". Tomas Lubek, regionalni menadžer za Srednju i Istočnu Evropu Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Svetske banke, rekao je da je Srbija ostvarila napredak radom, a ne promenom metodologije za merenje napretka. "U fokusu treba da budu javne nabavke", rekao je Lubek. Srbija je u grupi 42 zemlje koje su napredovale u tri i više oblasti, i tako ostvarile najveće reformske pomake. Na listi su ispred Srbije Severna Makedonija - na 17. mestu, i Slovenija - na 37. mestu, a ostale države proizašle iz Jugoslavije su plasirane slabije nego Srbija - Crna Gora je na 50. a Hrvatska na 51. mestu. Po izdavanju građevinskih dozvola, Srbija je najkonkurentnija među njima, i na devetom mestu je na svetu, čemu je doprinelo smanjenje cene te procedure za 18%. U odnosu na prethodni izveštaj, Srbija je najviše napredovala - sa 83. na 37. poziciju, po zaštiti prava manjinskih akcionara, zahvaljujući izmenama Zakona o privrednim društvima kojima su unapređeni transparentnost, kontrola i pristup manjinskih vlasnika bitnim informacijama o poslovanju firme. Boljoj poziciji Srbije doprinelo je i pomeranje za deset mesta u oblasti priključaka na elektromerežu, sa 104. na 94. mesto. Najslabiji rezultat Srbije je u kategoriji pokretanja poslovanja gde je pala sa 40. mesta na 73. zbog uvođenja nove administrativne procedure za prijavu stvarnih vlasnika preduzeća radi sprečavanja pranja novca. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je ukazivala da taj postupak ne treba razdvajati od postupka registracije firme. Na skupu koji je organizovao NALED u saradnji s britanskom ambasadom i Svetskom bankom, istaknuto je da prioriteti u reformama treba da budu smanjenje poreskog opterećenja rada, veća dostupnost planskim dokumentima, efikasnija dostava rešenja o upisu u katastar, ukidanje poreskih prijava za porez na imovinu, prenos apsolutnih prava i poklon, razvoj elektronskih srervisa za prijavu i plaćanje poreskih i neporeskih nameta, kao i smanjnje troškova i vremena stečaja. Dok je Svetska banka pozitivno ocenila unapređenje brzine povraćaja poreza na dodatu vrednost (PDV), njeno priznanje je izostalo za uvođenje elektronske prijave i plaćanja poreza i firmarine. U svetu je po lakoći poslovanja prvorangiran Novi Zeland, a iza njega su Singapur i Hong Kong. Izvor: Beta Foto: Shutterstock.com

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: glassumadije.rs

Link: http://www.glassumadije.rs/afera-krusik-bivsi-direktor-bogatiji-za-milion-evra/

Autori: @Glas_Sumadije

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: AFERA KRUŠIK: BIVŠI DIREKTOR BOGATIJI ZA MILION EVRA

Bivši direktor Krušika Mladen Petković i njegova supruga su za prethodnih godinu dana stekli nepokretnosti vredne najmanje milion evra, saznaje BIRN Dok državni vrh i tabloidi vode hajku protiv Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika koji je javnosti dostavio podatke o nepravilnostima u poslovanju ove fabrike, skoro neprimetno i daleko od očiju javnosti bivši direktor Krušika i njegova supruga postaju bogataši. BIRN je u novembru 2018. godine objavio priču o ulozi oca ministra Stefanovića u prodaji oružja iz fabrike Krušik kao i o tome da je supruga direktora ove vojne fabrike preko svog privatnog preduzeća kupila stan na Vračaru od 170 kvadrata. Od tada do danas porodica Petković je stekla dodatne nekretnine u vrednosti od oko milion evra, ukazuju novi podaci do kojih je došao BIRN. Petković na čelo Krušika dolazi u januaru 2014. godine kao kadar Srpske napredne stranke i bez prethodnog iskustva u vođenju ovako velikih poslova. Pre dolaska u namensku industriju radio je u Er Srbiji. Krušikom je upravljao skoro pet godina, sve do novembra 2018. godine, kada prelazi na mesto direktora Zastava oružja iz Kragujevca. Od 2014. godine kada postaje javni funkcioner njegova imovinska karta, sudeći prema zvaničnom izveštaju, svodi se na mesečnu platu od 176.000 dinara i automobil star 13 godina, dok nepokretnosti i štedne uloge u bankama nema. Za to vreme njegova supruga Aleksandra Petković razvija privatni posao i vlasnica je tri preduzeća. Jedno je registrovano za građevinske poslove, drugo za konsultantske usluge, a treće za trgovinu na veliko. Uspon Mavije i bračnog para Petković Njena kompanija Mavia bila je angažovana na izgradnji Koridora 11, poznatijeg kao auto-put Miloš Veliki i na izgradnji Beograda na vodi, o čemu je BIRN već pisao. Mavia je osnovana 2012. godine, a sve do 2015. godine posluje jako skromno. Međutim, za svega par godina, od stupanja njenog supruga na direktorsku poziciju u Valjevu, prihodi Mavije povećavaju se 150 puta, a dobit preko 1.000 puta. Mladen Petković je sada odbio da razgovara sa novinarima BIRN-a, dok je novembra 2018. negirao da je njegovo članstvo u vladajućoj stranci pomoglo njegovoj supruzi da radi na najbitnijim državnim projektima i ostvari veliku zaradu. Jesam član, ali nemam nikakav uticaj. Verujte da sam ja toliko nebitan čovek i da nemam uticaj ni na koga i ni na šta, a posebno na Beograd na vodi. Moja supruga je građevinski inženjer i ne mogu da joj zabranim da radi u struci, rekao je Petković tada za BIRN i dodao da je svu imovinu svoje žene prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Od tada je imovina njegove supruge i njenih kompanija još više uvećana. Prema katastarskim podacima kompanija Mavia je od novembra 2018. godine uknjižila kuću od 193 kvadrata i plac od 10 ari na Dedinju. U registru cena nepokretnosti koji evidentira Republički geodetski zavod, imanje i kuća istih površina u istoj ulici gde se nalazi i imanje Mavije, u martu 2019. godine procenjeni su na 800.000 evra. Kuća se trenutno renovira. Prema podacima iz građevinske dozvole, radovi su procenjeni na 3.8 miliona dinara ili 30.000 evra. U maju 2017. godine osnovana je i Graphena (Grafena), ćerka firma Mavije. Grafena je registrovana za konsultantske usluge, a od imovine ima upisano preko pet hektara zemljišta u okolini Šapca i objekte za skladištenje na preko 1.500 kvadrata. Suvlasnik na ovom imanju je kompanija Mlin Kovačević d.o.o. iz Lipolista kod Šapca, registrovana za proizvodnju mlinskih proizvoda i trgovinu žitaricama. Na suprugu bivšeg direktora Krušika Aleksandru Petković, pored tri preduzeća, vode se i brojne nekretnine u Beogradu. Ona je vlasnica trosobnog stana u Molerovoj ulici na Vračaru, zatim četiri ara poljoprivrednog zemljišta u Surčinu i dva stana na Novom Beogradu, jedan od 60 kvadrat koji je u njenom stotpostotnom vlasništvu i polovinu još jednog stana od 88 kvadrata. Prema dostupnim podacima na sajtu Agencije za privredne registre (APR), preduzeće Mavia je prošle godine na lizing pribavilo i vozilo "škoda superb" iz 2018. godine, čija vrednost se procenjuje na 30.000 evra. Sve pobrajno i stečeno u prethodnih godinu dana procenjuje se na najmanje milion evra. Takođe, na lizing je 2016. godine kupljena i nova mašina za građevinske radove, takozvani rovokopač i utovarivač marke JCB, čija se vrednost prema dostupnim podacima na oglasima procenjuje na 50.000 evra. Dok Mavia raste, Krušik tone Od 2014. godine kada dolazi na čelo Krušika, Mladen Petković vrlo brzo kompaniju dovodi u finansijske probleme. Firma je u oktobru 2016. ušla u blokadu računa i takva situacija se zadržala do danas. Trenutni iznos blokade Krušika iznosi 507,5 miliona dinara (oko 4,3 miliona evra). Nekoliko je razloga za sunovrat Krušika. Jedan od njih je partijsko zapošljavanje, čija je svrha obezbeđivanje sigurnih glasova na izborima. Prema podacima APR-a, od 2014. do danas u Krušiku je zaposleno više od 1.700 ljudi - 2014. Krušik je imao 1.380 zaposlenih, a 2018. je prijavljeno 3.025 radnika. To je čitava armija partijskih kadrova, od kojih mnogi, kako tvrde izvori BIRN-a, uopšte i ne dolaze na posao, a primaju platu. Troškovi zarada 2014. godine iznosili su 990 miliona dinara, a 2018. godine čak 2,6 milijarde, što je dva i po puta više. Drugi razlog finansijskog propadanja Krušika je osnivanje velikog broja privatnih firmi za trgovinu oružjem, koje su u vlasništvu SNS-ovih kadrova i preko kojih se sistematski izvlači novac iz ovog nekadašnjeg privrednog giganta. Jedna od tih firmi je GIM-a koju je na pregovorima sa Krušikom predstavljao otac ministra policije Branko Stefanović. Prema saznanjima BIRN-a, Krušik je trenutno u velikim problemima jer nema para da namiri dobavljače sirovina, tako da je proizvodnja ugrožena. Mladen Petković je pre godinu dana iz Krušika otišao na čelo kompanije Zastava oružje iz Kragujevca, ali je, kako kažu u Krušiku, njegova nevidljiva "ruka" nastavila da vlada i valjevskom fabrikom oružja. Od dolaska Mladena Petkovića, stranačkog vojnika na čelo fabrike, to je sistematsko isisavanje novca, sistematsko! Ja uopšte ne znam kako Krušik i dalje opstaje. I danas Mladen Petković svojom nevidljivom rukom preko ljudi koje je postavio da budu izvršni direktori, upravlja Krušikom i to nije tajna, rekao je Aleksandar Obradović za BIRN u svom prvom intervjuu nakon puštanja iz zatvora. Obradović je uhapšen na svom radnom mestu 18. septembra pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM koju je zastupao otac ministra policije Branko Stefanović, po povlašćenim cenama kupovala naoružanje iz Krušika. "Ponavljam, moj jedini motiv je bio da se sazna istina o korupciji i ništa drugo", rekao je Obradović za BIRN iz kućnog pritvora, nakon što je skoro mesec dana proveo u Centralnom zatvoru u Beogradu. Brat do brataJoš jedan član porodice Mladena Petkovića nalazi se zahvaljujući bliskosti sa vrhom SNS-a na moćnoj i unosnoj poziciji u oblasti vojne industije. Jugoslav Petković je direktor Jugoimport SDPR-a, najveće državne kompanije za trgovinu naoružanjem.Jugoslav Petković je stranački funkcioner koji je bio jedan od suvlasnika preduzeća Pravda press koje je izdavalo istoimeno stranačko glasilo Srpske radikalne stranke. Osim Petkovića, vlasnici ovih radikalskih novina, bili su i Nikola Petrović, moćni kum Aleksandra Vučića i Nemanja Stefanović, mlađi brat aktuelnog ministra policije Nebojše Stefanovića.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/sport/fudbal/458163/vuletic-kako-je-predsednik-no-zvezde-sudija-u-slucajevima-agrobanke-i-sef-pravnog-tima-u-pregovorima-s-tom-bankom

Autori: @espresors

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: VULETIĆ: Kako je predsednik NO Zvezde sudija u slučajevima Agrobanke i šef Pravnog tima u pregovorima s tom bankom?

Potpredsednik Partizana se oglasio na Tviteru na ovaj načinPotpredsednik Partizana Vladimir Vuletić je putem Tvitera optužio za sukob interesa i kršenje propisa Dragana Miloševića, predsednika Nadzornog odbora Crvene zvezde nakon teksta koji je objavio CINS o tome da on nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije svoju funkciju u fudbalskom klubu.Vuletić je dao i svoj komentar na to što su iz Agencije za borbu protiv korupcije poručili da neće pokrenuti postupak protiv Miloševića, kao i da on nije prekršio Zakon o agenciji i Zakon o sportu, jer je Nadzorni odbor kontrolno telo, a ne upravljački organ kluba i da mu je time dozvoljeno da obavlja obe funkcije.Vuletić je istakao da nije problem to što Milošević obavlja dve funkcije - predsednika Apelacionog suda i Nadzornog odbora Crvene zvezde, već je rekao da je on bio postupajući sudija u slučajevima Agrobanke.- Nije ovde problem što je DM istovremeno sudija Apelacionog suda i predsednik NO FKCZV, već to što je istovremeno postupajući sudija u predmetima Agro banke i šef Pravnog tima FKCZV u postupku pregovora o otpisu dugova Zvezdi te iste Agro banke. Niko Zvezdo nema to što imaš ti - napisao je Vuletić.Podsećamo da je Crvenoj zvezdi otpisan veći deo duga od 17 miliona evra prema Agrobanci, pošto je postignut sporazum da crveno-beli u stvari plate 6,8 miliona evra u 5 godišnjih rata.- Danas, na način na koji imamo sklopljen aranžman sa Agrobankom i još jednom velikom bankom. Imamo sklopljen aranžman u kome je dug 6.8 miliona evra, kamate su otpisane. Od septembra 2020. godine kreću rate, u pet godišnjih jednakih rata treba da se isplati taj dug. Pre sporazuma je ukupni dug sa kamatama prema Agrobanci bio 17 miliona evra - rekao je Milošević u julu ove godine objašnjavajući kako je došlo do otpisa većeg dela duga i potom dodao:- Za Zvezdu je čak i nepovoljno da vrati 6.8 miliona evra. Potpisali smo taj sporazum, jer taj osnov sporazuma, kad neko bude kupio naša potraživanja, ta cifra od 6.8 miliona evra je osnov za pregovore sa tim poveriocem koliko ćemo mi platiti. Da nismo potpisali, ostao bi 17 miliona evra. Ovako je ostao 6.8 miliona evra i sada država ako želi da proda naša potraživanja, ona će prodati tih 6.8 miliona evra, i to ako bude po ceni od 11.29 odsto, to će biti 700.000 evra. I onda ako ste tome prodali za 700.000 evra, i on ako ih proda za 1.5 - 2 miliona evra, on je super prošao. U najgoroj situaciji 1.300.000 evra na godišnjem nivou je cifra koju je Crvena zvezda u stanju da izdvoji danas, ranije nije mogla da izdvoji ni jedan evro za stare dugove. To je ta neka procena o kojoj priča generalni direktor - poručio je Dragan Milošević. BONUS VIDEO:(Espreso.rs)        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a537907/Djordjevic-Vlada-premesta-moc-odlucivanja-ka-predsedniku-u-sektoru-bezbednosti-sto-nije-po-Ustavu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Đorđević: Vlada premešta moć odlučivanja ka predsedniku u sektoru bezbednosti

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da se s predlogom Strategije nacionalne bezbednosti nastavio trend povećavanja diskrecione moći političara, odnosno da je njime data mogućnost predsedniku da usmerava celokupan sektor bezbednosti, što nije u skladu sa Ustavom i što je "posao" Vlade. Dodaje i da se novima zakonima smanjuje transparentnost nabavki koje se tiču odbrane i bezbednosti. Govoreći o novom Zakonu o komunalnoj miliciji kaže da zabrinjava iz više razloga.Autor:Jelena PetrovićSaša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da se s predlogom Strategije nacionalne bezbednosti nastavio trend povećavanja diskrecione moći političara, odnosno da je njime data mogućnost predsedniku da usmerava celokupan sektor bezbednosti, što nije u skladu sa Ustavom i što je "posao" Vlade. Dodaje i da se novima zakonima smanjuje transparentnost nabavki koje se tiču odbrane i bezbednosti. Govoreći o novom Zakonu o komunalnoj miliciji kaže da zabrinjava iz više razloga.PrEUgovor koalicija u novom Alarm izveštaju analizirala je domete reformi u oblasti vladavine prava u Srbiji u periodu od aprila do septembra. Zaključak je da Srbija ne čini dovoljno da postigne dobre rezultate u ključnim oblastima. U izveštaju, između ostalog, piše i da su dešavanja u sektoru bezbednosti uznemirujuća.Komentarišući to, Đorđević kaže da u Srbiji postoji trend koncentracije moći u političkoj vlasti. Dodaje da je Vlada Srbije krajem avgusta poslala predlog Strategije nacionalne bezbednosti, prema kom se vidi nastavljanje trenda da se u rukama političara povećava diskreciona moć. "I ono što je karakteristično za taj predlog jeste da se predsedniku Republike daje mogućnost da usmerava celokupan sektor bezbednosti, što nije u skladu sa Ustavom. Konkretno sa članom 112 Ustava, gde se tačno kaže da predsednik Republike komanduje vojskom, imenuje i razrešava oficire Vojske Srbije, dakle ne usmerava celokupnu bezbednosnu politiku, sve aktere - celokupnu vojsku, policiju i službe bezbednosti, već to radi Vlada".Iz Vlade Srbije se premešta ta moć odlučivanja ka predsedniku što nije u skladu ni sa našim Ustavom, ali i sa našom tradicijom, istakao je gost N1.Dalje, Đorđević kaže da se novim predlozima zakona smanjuje transparentnost nabavki koje se tiču odbrane i bezbednosti. Imamo predlog zakona o javnim nabavkama koji je upućen Skupštini krajem septembra, gde je problematičan član 21 koji daje moć istitucijama u sektoru bezbednosti (vojsci, policiji, službama bezbednosti) da, pod izgovorom nacionalne bezbednosti, kupuju materijale bez javnih nabavki, bez toga da traže više ponuda, bez toga da vode računa o potencijalnom sukobu interesa, podvlači Đorđević.Podseća da postoji praksa da nešto što je ranije bilo javna nabavka sada postaje tajna, a kao primer navodi patrolna vozila za MUP, kada je prvo nabaljeno njih 700, pa 300, gde nisu bil jasni mehanizmi na koji način je nabavka ugovorena. Pre toga smo imali i nabavku nameštaja za BIA, dodaje.Odlazeća Evropska komisija je u izveštaju za Srbiju objavljenom krajem maja direktnije ukazala na nedostatke uverljivih rezultata u oblasti zaštite osnovnih prava, vladavine prava i demokratije u zemlji. Sledeći polugodišnji izveštaj Komisije o reformama u poglavljima 23 i 24 (tzv. non-paper) u Srbiji očekuje se u novembru.Đorđević ocenjuje da je sadašnji trenutak zanimljiv i da se postavlja pitanje šta će EU da uradi  s obzirom na to da pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom nisu započeti što je, prema njegovom mišljenju, veoma velika istorijska greška, jer se time jača evroskepticizam u regionu.Smatra da se novi izveštaj neće mnogo razlikovati od prethodnih, i da će EU verovatno reći da postoje problemi u poštovanju vladavine  prava i u zaštiti ljudskih prava i poštovanju određenih političkih i demokratskih standarda, ali se postavlja pitanje - šta će uraditi nakon toga imajući u vidu, kako kaže, da realno Srbija stagnira u evropskim integracijama. Gost Novog dana podseća da je Srbija formalno pregovore počela 2014. godine, da je od 35 poglavlja otvoreno 16, da su dva zatvorena, da su 2018. otvorena samo četiri, a da se sada priča i o manjem broju - četiri, tri ili dva...  Smatra da EU treba da pogura reforme, pogotovo posle ove odluke zbog Francuske u vezi sa Albanijom i Severnom Makedonijom, jer je, kako kaže, očigledno da se Srbija i ceo region nalaze u političkoj krizi.Trenutna politička vlast je, dodaje, zaokupirana s dva pitanja - rešavanje statusa Kosova i bojkot opozicije. I jedna i druga slika imaju posledice kad je u pitanju imidž u međunarodnoj zajednici, kaže. Pogotovo lošu sliku može da pošalje bojkot, da pogorša imidž, jer se šalje slika da funkcionisanje demokratije nije baš najbolje, navodi gost N1.Upitan o slučaju Aleksandra Obradovića, radnika Krušika, kaže da su političari i zvaničnici odmah išli s tim da opovrgnu da li je on  uzbunjivač ili ne.Ocenjuje da bi trebalo u tužilaštvu da postoje dva tima - jedan koji bi se bavio time da li je Obradović prekršio zakon i počinio neko krivično delo i drugi, koji bi istraživao da li je bilo zloupotreba u Krušiku. "A mi smo ušli u javnu raspravu o tome da li je uzbunjivač ili nije. Ako se dokaže da su zloupotrebe postojale u samom Krušiku, to ne bi trebalo da bude važno za gospodina Obradovića, on bi trebalo da bude oslbođen i ako je odao poslovnu tajnu... Ako je nešto protivzakonito... Jednostavno imamo slabu reakciju tužilaštva, treba i jedna i druga strana da se ispitaju".Ne veruje da će EK uraditi nešto povodom ovog slučaja, jer se, kako navodi, ne bavi konkretnim slučajevima. Ako se bude bavila nečim, to će biti ili borba protiv korupcije ili regulisanje izvoza oružja, dodao je.Ali, osvrćući se na rad tužilaštva, podsetio je da ono nije reagovalo na sve ono što je u junu izneo u intevjuima (za NIN i Krik) penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Rodoljub Milović.Govoreći o novom Zakonu o komunalnoj miliciji kaže da zabrinjava iz više razloga - prvi je da ne postoji više ograničenje za zapošljavanje, što je prema ranijem zakonu bilo - 1 na 5000 stanovnika. Kaže da to otvara mogućnost za stranačko i partijsko zapošljavanje.Zakon, dalje, ne obavezuje da se formira unutrašnja kontrola - stoji da može, ali da nije obavezno. Kaže da je to dosta zabrinjavajuće "jer je postojao veliki broj incidenata". Zakon, dalje, omogućava komunalnim milicajcima da rade u civilu, što nije shodno opisu njihovog posla - bave se komunilnim redom, nisu kriminalistička policija, dodaje. "Sledeće je da načelnika bira gradonačelnik ili predsednik opštine, dakle nema konkursa".Đorđević podseća da je beogradska vlast inicirala promenu tog zakona."Postoji mogućnost da, ne samo u Beogradu, nego svi lokalni moćnici mogu da imaju ljude koji će moći da, po zakonu, primenjuju sredstva prinude - fizičku snagu, palice, lisice i biber sprej", konstatuje Đorđević, dodajući da može da dovede i do toga da se razračunavaju na taj način sa političkim neistomišljenicima.                    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: pescanik.net

Link: https://pescanik.net/kako-gongo-organizacije-urusavaju-pravosudje/

Autori: @pescanik

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Kako GONGO organizacije urušavaju pravosuđe - Vukašin Obradović

Foto: PeščanikSve važniju ulogu u stvaranju paralelne stvarnosti u srpskom društvu dobijaju takozvane GONGO organizacije. Reč je zapravo o vladinim nevladinim organizacijama (Government-Organized Non-Governmental Organizations - GONGO) koje pokušavaju da u prostoru namenjenom organizacijama civilnog društva instaliraju uticaj države, odnosno vlasti.Ovakve organizacije, navodi se u analizi Građanskih inicijativa, obično se pojavljuju iz dva razloga - simuliranja podrške vlastima i njihovim inicijativama, kao i učešća na konkursima, to jest koruptivnog raspolaganja javnim novcem.Iako su neke GONGOorganizacije manje vidljive, pojedini autori upozoravaju da je ova pojava sveprimetnija u raznim društvenim sferama. Prema istraživanju Građanskihincijativa, GONGO organizacije se formiraju u različitim sferama. U oblastikorupcije najaktivniji su Savet zamonitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" i Institutza borbu protiv korupcije. Sektor bezbednosti pokrivaju, između ostalih, Centar za bezbednost, istragu i odbranu DBA iNacionalna avangarda. Na medijskoj sceni aktivne su organizacije poput Udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu -FIJETili Udruženja elektronskih medija Comnet, apolitičkim temama se bave Institut za javne politike i Politikolozi bezgranica.Tipičan je primer Udruženja sudija i tužilaca (UST), klasične GONGO organizacije, iz čijeg delovanja se mogu izvući neke opšte karakteristike ove pojave. UST je formirano 4. septembra 2018. Na osnivačkoj skupštini istaknuto je da novo udruženje "okuplja sudije i tužioce koji nisu bili na upravljačkim pozicijama, nisu pravili trule kompromise tokom reizbora 2009, pa sve do danas te smatraju da je vreme za novu energiju i pravac struke u prostoru u kom su do sada delovala strukovna udruženja čija se rukovodstva decenijama nisu menjala, podmlađivala i čiji su ciljevi oročeni na nekoliko godina umesto da budu oročeni na 20-30 godina".Šta praktično znači ova formulacija pokazalo seubrzo.Srbija je u toku procesa pristupanja Evropskojuniji u okviru Poglavlja 23 - Pravosuđe i osnovna prava, preuzela obavezu daizmeni Ustav kako bi obezbedila nezavisnost pravosuđa u Srbiji. Tekst amandmanaje objavljen u aprilu 2018. Predloženi amandmani su naišli na skoro jednoglasnukritiku stručne i akademske javnosti u Srbiji, uz ocenu da Srbija tako nećedobiti nezavisno pravosuđe kakvo joj je potrebno. Povlačenjeili izmene ovog teksta tražili su i Apelacioni sud, Visoki savet sudstva,Vrhovni kasacioni sud, Državno veće tužilaca, advokati, a i Nacionalni konventza EU.Međutim, odmah nakon njihovogobjavljivanja, Udruženje sudija i tužilaca ocenilo je, nakon prvog uvida uradni tekst, da su predloženi amandmani korak u pravom smeru.Ubrzo zatim ministarka pravdeNela Kuburović sastala se sa predstavnicima Udruženja sudija i tužilaca, načelu sa predsednikom tog Udruženja Nenadom Stefanovićem, sa kojima jerazgovarala o reformi pravosuđa, jačanju nezavisnosti i odgovornosti nosilacapravosudnih funkcija, kao i o unapređenju položaja sudijskih i tužilačkihpomoćnika.Kako je navedeno, predstavnici Udruženja su na sastanku istakli da "poslednji nacrt ustavnih amandmana sadrži preko 70% predloga strukovnih udruženja, kao i pravosudnih institucija, kao i da je potrebno da se što pre pokrene inicijativa za izmenu Ustava, kako bi mogle da se sprovedu sistemske promene u cilju jačanja nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilačkog sistema.Potom sledi i definitivna podrška ustavnim amandmanima i kreće kampanja za podršku izmenama Krivičnog zakonika koje su u javnosti izazvale oprečne stavove i mnogobrojne kritike."Smatramo da je neophodno da se izvrši izmena zakonskog okvira u delu koji se odnosi na krivično zakonodavstvo, kako je to najavljeno na današnjoj pres konferenciji Predsednika Republike", rekao je predsednik UST Nenad Stefanović.Važan deo delovanja ovog udruženja su napadi na članove Društva sudija Srbije i Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (skraćeno: Udruženje tužilaca Srbije, UTS), koji se kvalifikuju kao "višedecenijski lideri tzv. stare struke, koja očigledno ne želi ni personalne ni programske promene u svojim redovima".Tako Udruženje sudija i tužilaca 24. januara 2019. podnosi prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije protiv članova Državnog veća tužilaca (DVT) zbog navodnog sukoba interesa, a potom kreće tabloidna kampanja protiv Fondacije za otvoreno društvo i Udruženja tužilaca Srbije, kao i protiv Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).U jednom od tekstova navodi se da je "zloglasni američki tajkun, multimilijarder Džordž Soroš tri godine finansirao projekte Udruženja tužilaca Srbije", kao i da je u navedenom periodu ova fondacija bila donator u projektima čiji naslovi već nagoveštavaju njenu nameru o "direktnom uplitanju i očiglednom sukobu interesa koje ima Soroševa ispostava u Srbiji".Udruženje sudija i tužilaca Srbije oglasilo se i povodom izjave predsednika Upravnog odbora Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju (MEDEL) Felipea Markeša, u kojoj je izrazio nadu da, kako je rekao, nezavisnost pravosuđa u našoj zemlji neće biti žrtvovana zarad priznanja nezavisnosti Kosova (od strane Srbije). UST je u saopštenju zatražilo da se o ovim navodima izjasne Državno veće tužilaca (DVT) i Visoki savet sudstva (VSS), a Markeša pozvalo da objasni tvrdnju da država Srbija osniva nevladine organizacije ili da na njih ima neku drugu vrstu uticaja zbog kojeg joj one daju podršku za predložene ustavne amandmane u oblasti pravosuđa. UST je pozvao Markeša da precizno ukaže na koje tačno nevladine organizacije misli i kako je došao do tih informacija.U isto vreme Udruženje sudija i tužilaca Srbije, kako se navodi u njegovom saopštenju, "podržava napore Ministarstva pravde Republike Srbije u nastojanju da izradi nacrt Zakona o sprečavanju korupcije, nalazeći da je to u najboljem interesu građana Republije Srbije, kao i da se time ispunjavaju kako obaveze iz Poglavlja 23, tako i preporuke GRECO, uz jačanje Agencije za borbu protiv korupcije".UST takođe poziva Narodnu skupštinu Republike Srbije da bez odlaganja razmotri predlog za promenu Ustava Republike Srbije i ubrza proces izmene najvišeg pravnog akta u oblasti pravosuđa, nalazeći da je uspostavljanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa primarni interes društva u celini i nužni preduslov za dalje napredovanje na putu evrointegracije naše zemlje.Sa druge strane, povodomIzveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2018. godinu, u delu koji seodnosi na pravosuđe, UST je ukazalo da Delegacija EU u Beogradu prilikomnjegove izrade nije čula stavove svih relevantnih strukovnih udruženja, većsamo odabranih "istomišljenika".Ovo strukovno udruženje je u svom saopštenju upozorilo da se na ovaj način stvara iskrivljena slika o pravosuđu Srbije, napominjući da se stavovi o tome kreiraju u krugu istomišljenika, udruženja međusobno "povezanih projektima i činjenicom da godinama i decenijama unazad nisu učinili ništa na planu rešavanja problema u srpskom pravosuđu".Posebna meta UST je Miodrag Majić, sudijaApelacionog suda kome je UST uputio otvoreno pismo u martu 2019. Tu se navodida Majić omalovažava i kleveta celu struku uz insinuacije da on ne živi odsvoje plate, već da ostvaruje druge prihode."Takvim kontinuiranim vređanjem kolega i čitave profesije urušavate poverenje građana u pravosuđe i na samo Vama svojstven način pozivate na nepoštovanje zakona, institucija i vladavine prava", navodi se između ostalog u saopštenju Udruženja sudija i tužilaca, kao odgovor na kritike koje je Miodrag Majić uputio pojednim sudijama i tužiocima.Na udaru tabloida našao se i Goran Ilić, zamenik javnog tužioca, koji je u julu 2019. objavio autorski tekst u kome se zalaže za nezavisnost javnog tužilaštva. Tekst je objavljen u dnevnom listu Danas, u rubrici Lični stav. Deo teksta koji je objavljen na tviter nalogu autora i u kome se u vidu poslovice slikovito objašnjava da samo nezavisno tužilaštvo može da ima puni kapacitet u progonu učinilaca krivičnih dela, zloupotrebljen je za kampanju protiv autora. Ilić je u tabloidima optužen da "štekuje predmete i da se krije iza udruženja", a UST je konstatovalo "da se Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (UTS), štiteći u javnosti po ko zna koji put Poverenika za samostalnost tužilaštva Gorana Ilića od sopstvenih neodmerenih izjava, ponovo svesno svodi na dežurnog zaštitnika svojih funkcionera koji se nalaze na najvišim funkcijama u tužilačkoj organizaciji".GONGO organizacije,same po sebi, predstavljaju opasnost po demokratske tokove u društvu. PrimerUdruženja tužilaca i sudija (UST) ne samo da ukazuje na dinamiku i način radaovih udruženja, već zahteva dodatnu pozornost jer funkcioniše u oblastipravosuđa, tj. urušava granu vlasti koja je osnovni element koncepta vladavineprava i demokratije u jednoj zemlji.Autor je osnivač iurednik ugašenog nedeljnika Vranjske, bivši predsednik NUNS-a i saradnikGrađanskih inicijativa.Peščanik.net, 25.10.2019.TEMA - REFORMA PRAVOSUĐA                                        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: juznasrbija.info

Link: https://www.juznasrbija.info/vesti/hronika/malverzacijama-sa-receptima-i-leokvima-ostetili-budzet-za-skoro-10-miliona.html

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Malverzacijama sa receptima i leokvima oštetili budžet za skoro 10 miliona

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog…Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama sa lekarskim receptima oštetili Republički fond za zdravstveno osiguranje za 9,8 miliona dinara.Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su zdravstveni radnici u Domu zdravlja Preševo F.N. (1976), A.B. (1977) i K..A. (1964), kao i penzionisani zdravstveni radnik R. J. (1952), dok se osumnjičenom A.M. (1975) odgovornom licu u jednoj apoteci u Preševu, na teret stavlja da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.Sumnja se da su F.N., A.B., K.A, kao i R.J. od januara 2016. do kraja 2017. godine pacijentima propisivali recepte za lekove bez izveštaja lekara specijaliste u količini većoj od dozvoljene na mesečnom nivou, suprotno Pravilniku o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i Pravilniku o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji.Osumnjičeni F.N. je, kako se sumnja, sa tim receptima podizao lekove u apotekama u Preševu i prodavao ih na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.Takođe, kako se sumnja, A.M. je od januara 2016. do jula 2018. godine ručno prepravio 5.274 lekarska recepta na kojima je dopisivao veću količinu lekova nego što je propisano.Osumnjičenima F.N. i A.M. je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, dok su A.B., R.J. i K.A već privedeni nadležnom tužilaštvu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/hronika/uzimali-lekove-na-recept-i-prodavali-ih-na-kim-25-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uzimali lekove na recept i prodavali ih na KiM

PREŠEVO: Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama sa lekarskim receptima oštetili Republički fond za zdravstveno osiguranje za 9,8 miliona dinara.Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su zdravstveni radnici u Domu zdravlja Preševo F. N. (43), A. B. (42) i K. A. (55), kao i penzionisani zdravstveni radnik R. J. (67), dok se osumnjičenom A. M. (44) odgovornom licu u jednoj apoteci u Preševu, na teret stavlja da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, saopštio je MUP Srbije."Sumnja se da su F. N., A. B., K. A. i R. J. od januara 2016. do kraja 2017. godine pacijentima propisivali recepte za lekove bez izveštaja lekara specijaliste u količini većoj od dozvoljene na mesečnom nivou, suprotno Pravilniku o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i Pravilniku o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji. Osumnjičeni F. N. je, kako se sumnja, sa tim receptima podizao lekove u apotekama u Preševu i prodavao ih na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", navodi se u saopštenju.Takođe, kako se sumnja, A. M. je od januara 2016. do jula 2018. godine ručno prepravio 5.274 lekarska recepta na kojima je dopisivao veću količinu lekova nego što je propisano.Osumnjičenima F. N. i A. M. je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, dok su A. B., R. J. i K. A. već privedeni nadležnom tužilaštvu.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/gavrilovic-mediji-u-srbiji-vucicocentricni-i-fokusirani-na-kosovo-video/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gavrilović: Mediji u Srbiji "Vučićocentrični" i fokusirani na Kosovo (VIDEO)

Biro za društvena istraživanja je 1. septembra 2019. godine započeo monitoring izveštavanja televizija RTS, Pink, Prva, O2, Hepi, N1 u okviru centralnih informativnih emisija. Kako je rekao Gavrilović, BiRODi želi da vid Biro za društvena istraživanja je 1. septembra 2019. godine započeo monitoring izveštavanja televizija RTS, Pink, Prva, O2, Hepi, N1 u okviru centralnih informativnih emisija.Kako je rekao Gavrilović, BiRODi želi da vidi koji su to mediji koji ostvaruju funkciju koja je definisana Ustavom. Napominje da je monitoring usklađen sa metodologijom koju koristi ODiHR."Naš cilj je da vidimo koliko su koji akterti zastupljeni - kroz broj pojavljivanja, i na sekunde. Merimo teme, koje su teme koje se pojavljuju u medijima. Tek svaki peti građanin u Srbiji smatra da su mediji objektivni, odnosno da mogu da dobiju informacije važne za svakodnevni život. Medije građani doživljavaju kao sredstvo koje im ne pomaže dovoljno. Analiziramo i tonalitet, diskurse. Pokušavamo da monitorišemo kako novinari rade svoj posao. Dominantni mediji su propagandisti, pre svega vlasti i onih koji imaju kapital, retkost su istraživački mediji. U takvom ambijentu je teško otvoriti bilo koju temu ako nije odobrena od vlasti. Teme evrointegracija je jako malo zastupljena, funkcioneri zaduženi za to, pre svega ministarka, su osobe koje se ne pojavljuju u medijima. Mi želimo da pomognemo dobrim medijima da bolje rade svoj posao", rekao je Gavrilović.On navodi da u medijima postoji dominantna slika predsednika kao aktera koji je na dve televizije pozitivno predstavljen, za razliku od N1 gde je predstavljen neutralno."Na N1 može da saopšti ono što je činjenično stanje, a ne dozvoljava mu se da radi propagandu, dok je opozicija na Pinku izuzetno negativno predstavljena. Partijski lideri su predstavljeni kao javni funkcioneri i to je priča o funkcionerskoj kampanji. Kampanja je svaki put kada funkcioner priča pozitivno o svom radu. Kada neki funkcioner organizuje konferenciju on se pita i za partijske teme i to bi trebalo urediti".Dominantna tema u prethodnom mesecu je Kosovo, navodi Gavrilović."Prekriva sve ostale teme, imate Vučiča kao dominantnog aktera. Mi u medijskom delu imamo kosovizaciju prostora i dok se taj problem ne reši ne možemo dalje. Značajan deo medija prati politiku vlade i u velikoj meri su PR vlade i nemaju samostalnost. Krušik nije tema za RTS, sve teme nepovoljne za vlast se sklanjaju sa strane i dešava se autocenzura. Zastupljene su teme bitne za vlast i koje će kreirati rejtinge".Gavrilović kaže i da veliki broj tema kojima se predsednik bavi van njegove nadležnosti i da bi Ustavni sud trebalo time da se pozabavi."Kada neki ministar priča o temama, vidite da li su u njegovoj nadležnosti ili je to partijski deo gde on želi da poentira. Žao mi je što tu REM ne radi svoj posao u saradnj s Agencijom za borbu protiv korupcije".Gavrilović je ispričao i da su Rusija i Vladimir Putin izrazito pozitivno predstavljeni u medijima, dok je EU i malo neutralno predstavljena."Neko ko gleda naše medije ne bi mogao da zaključi da smo mi zemlja kandidat, nemate informacije šta se radi u poglavljima, građani jako malo znaju o procesu integracija, Javni servis ne radi na tome. Kad je u pitanju SAD, imamo pozitivniju sliku od kada je Tramp postao predsednik".          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: bif.rs

Link: https://bif.rs/2019/10/u-srbiji-dualno-obrazovanje-belezi-rast/

Autori: @bifonline

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: U Srbiji dualno obrazovanje beleži rast - Biznis i Finansije

Trenutno je 5.100 mladih u sistemu dualnog obrazovanja  uz približno 880 kompanija u procesu akreditacije za ovaj sistem obrazovanja. Dualno obrazovanje u Srbiji beleži očigledan rast: čini preko 10% ukupnog srednjoškolskog obrazovanja, očekuje se upis izmedju 5500 i 6000 učenika u ovu školsku godinu, u preko 80 škola u više od 50 gradova u Srbiji, i u saradnji sa preko 700 kom-panija., zaključeno je na konferenciji "Dualno obrazovanje u Srbiji 2019: uloga privatnog sektora", u organizaciji Švajcarsko-srpske trgovinske komore. Konferencija je održana u sklopu "Nedelje dualnog obrazovanja", koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredne komore [...]U Srbiji dualno obrazovanje beleži rastThis post has already been read 20 times!Trenutno je 5.100 mladih u sistemu dualnog obrazovanja  uz približno 880 kompanija u procesu akreditacije za ovaj sistem obrazovanja.Dualno obrazovanje u Srbiji beleži očigledan rast: čini preko 10% ukupnog srednjoškolskog obrazovanja, očekuje se upis izmedju 5500 i 6000 učenika u ovu školsku godinu, u preko 80 škola u više od 50 gradova u Srbiji, i u saradnji sa preko 700 kom-panija., zaključeno je na konferenciji "Dualno obrazovanje u Srbiji 2019: uloga privatnog sektora", u organizaciji Švajcarsko-srpske trgovinske komore. Konferencija je održana u sklopu "Nedelje dualnog obrazovanja", koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredne komore Srbije i partnera iz Privredne komore Austrije, Austrijske razvojne agencije, Švajcarsko-srpske privredne komore i Nemačko-srpske privredne komore."Pre tri godine kada smo započeli reformu obrazovanja činilo se kao da verujemo u čuda da ćemo uspeti da uvedemo dualno obrazovanje u naš obrazovni sistem i da  postoje kompanije u kojima će mladi ljudi moći odmah da pokažu sve ono što su naučili i da mogu odmah i da se zaposle. Tri Vlade (Vlada Nemačke, Švajcarske i Vlada Austrije) su se udružile i umrežile svoja znanja a imali smo sreće i da naš predsednik upozna gdju Ursulu Renold i podrži napore za ovak-vu reformu obrazovanja. Mogu da kažem da smo uspeli da dodjemo do cilja i da vratimo srpskom obrazovanju nešto što je nedostajalo a to je radost obrazovanja, veština upravljanja kadrovima kroz model dualnog obrazovanja gde mladi ljudi mogu da uče na dva mesta poštujući teorijska znanja ali i kroz rad sa strukom u realnom radnom okruženju." - rekla je pomoćnica Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Gabrijela Grujić.Dr Ursula Renold, šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta pri Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu, jedini je međunarodni počasni član Komisije Vlade Republike Srbije za dualno obrazovanje."Privredna Komora Srbije, Švajcarsko-srpska trgovinska komora, i firme-članice su najbitniji ak-teri za dalje unapređenje produktivnosti kompanija i obuku narednih generacija talenata u budućnosti. Istraživanja pokazuju da se firme suočavaju sa brzim promenama potrebnih kvalif-ikacija radne snage usled digitalne transformacije. Dakle, sve zemlje koje investiraju u dualno obrazovanje mogu steći komparativnu prednost u budućnosti.", poručila je dr RenoldArtur Glatli, Generalni direktor VET odeljenja Švajcarskog udruženja za mašinsku, el-ektrotehničku industriju i pridružene tehnološke sektore (Swissmem VET), iz Vintertura, je uka-zao na značaj javno-privatnog partnerstva za uspešan razvoj obrazovnih profila I programa obuke u okviru Sistema dualnog obrazovanja.''Udruženja privatnih kompanija, bilo da je reč o sektorskim udruženjima ili privrednim ko-morama, snose odgovornost za VET programe. Pod njihovom inicijativom i vođstvom se razvijaju obrazovni profili, čije uvođenje mora biti koordinisano sa svim relevantnim firmama, pred-stavnicima državnih organa, stručnim školama i VET obrazovnim centrima. Nacionalni VET sys-tem mora biti intergralni nacionalnih zakona o obrazovanju, koji moraju garantovati mogućnost dalje obrazovanja držaocima VET diploma do bilo kog univerzitetskog nivoa''"ŠSTK dokazuje po drugi put zaredom da ima sluha da prepozna kritične aktivnosti u razvoju odnosa dve zemlje, Svajcarske i Srbije i da ponovo doprinose temi dualnog obrazovanja, spajajući na, drugoj po redu Konferenciji o dualnom obrazovanju, sve gradivne elemente ove akcije: privrednike obe zemlje, predstavnike diplomatije, poslovnih organizacija i državne administracije. Švajcarski VET sistem je dao smernice razvoja autohtonog srpskog modela, omogućivši sinhro-nizaciju potreba privrede sa kapacitetima školstva i interesovanjima mladih u zemlji. Jača svest o intenzivnim promenama tržišta, razvoju tehnologije i digitalnog poslovanja,  srpsko društvo bolje razume potrebu za kvalifikovanim, praksom  osposobljenim kadrovima, koji će se mnogo lakše i efikasnije uključiti u proizvodne procese i poslovanje poslodavca, objasnio je Majo Mićović, predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore.Žan Luk Oš, otpravnik poslova Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji i Republici Crnoj Gori, izrazio je zadovoljstvo što je tema dualnog obrazovanja po drugi put obrađena na konferenciji ŠSTK-a, budući da je izuzetno važna za odnose Švajcarske i Srbije: "Visoko kvalitetan sistem dualnog obrazovanja je osnova inovativne snage i efikasnosti švajcarske ekonomije. Danas obra-zovanje predstavlja jedan od ključnih faktora tehnološkog progresa i inovacija. Ovo je naročito bitno za digitalizaciju, oblast u kojoj Srbija ima sjajnu budućnost, i koja je izuzetno značajna za svet sutrašnjice.".Edin Dačić, predsednik skupštine firme Standard Furniture Serbia iz Ćuprije i član Upravnog odbora Švajcarsko-srpske trgovinske komore, izjavio je da je, po ugledu na uspešan švajcarski model, pokrenuta registracija Udruženja srpskih proizvođača nameštaja. Cilj Udruženja je da po-lazeći od najvećih kompanija motiviše sve proizvođače nameštaja da uzmu aktivno učešće u kreiranju profesionalnih profila na tržištu, i da svojim angažmanom postane proaktivan partner u implementaciji dualnog obrazovanja u Srbiji.Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uslovna kazna dvojici zbog nudjenja mita svedokinji u Kragujevcu

Uslovna kazna dvojici zbog nudjenja mita svedokinji u Kragujevcu

KRAGUJEVAC, 25. oktobra 2019. (Beta) - U Posebnom odeljenju Višeg suda u Kraljevu za suzbijanje korupcije pravosnažno su osudjeni predsednik Fudbalskog saveza Kragujevca Rade Djordjević i Saša Čekanović iz Kragujevca na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, zbog toga što su obećali poklone svedokinji u postupku koji se vodi protiv plastičnog hirurga iz Kragujevca Gorana Azanjca.

Azanjac je bio uhapšen i u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja, trgovine uticajem i falsifikovanja službene isprave, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.700 evra i 128.000 dinara.

Kako je za agenciju Beta rečeno u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, Djordjević i Čekanović su priznali izvršenje krivičnog dela za koji se terete - sprečavanje i ometanje dokazivanja.

Oni su svedokinji T.S, koju su pozvali na razgovor 5. oktobra, obećali poklone i druge koristi ako se ne odazove na poziv za svedočenje u postupku koji se vodi protiv plastičnog hirurga KC Kragujevac Gorana Azanjca.

Prema navodima iz Posebnog odeljenja, Djordjević i Čekanović su osudjeni na uslovnu kaznu zatvora u trajanju godinu dana, pod uslovom da dve godine ne učine novo krivično delo.

Djordjeviću je izrečena i novčana kazna od 700.000 dinara, a Čekanoviću u iznosu od 100.000 dinara.

Čekanoviću je trajno oduzet automobil marke "Audi A6" u kome je izvršeno krivično delo za koje je okrivljen.

Obojici je izrečena i zabrana prilaska oštećenoj T.S. u trajanju od godinu dana.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Okrugli sto: Zakon o lobiranju dobro imati, ali treba ga proširiti

Okrugli sto: Zakon o lobiranju dobro imati, ali treba ga proširiti

NOVI SAD, 25. oktobra 2019. (Beta) - Zakon o lobiranju konačno će upotpuniti antikorupcijsko zakonodavstvo u Srbiji, ali ima "uži pristup" pri uredjivanju lobiranja od potrebnog, ocenjeno je danas na okruglom stolu "Lobiranje pre zakona o lobiranju" u Novom Sadu.

Zakon je usvojen 13. novembra prošle godine, a stupio je na snagu 14. avgusta, devet meseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Učesnici okruglog stola su ocenili da zakon "ne dotiče pokušaje uticanja na donošenje pojedinačnih odluka, već isključivo na donošenje opštih pravnih akata".

Upozorili su i da je Zakonom propisana obaveza podnošenja izveštaja Agenciji za borbu protiv korupcije o izvršenom lobiranju, ali ne i javnost tih podataka.

"Ne postoji dužnost izveštavanja u vezi sa nezvaničnim lobiranjem, odnosno pokušajima uticanja do kojih dolazi pre upućivanja zvaničnog dopisa o lobiranju", rečeno je na okruglom stolu.

Ocenjeno je da se taj, ali ni drugi srodni zakoni, ne bave rešavanjem ozbiljnog problema jer državni organi "ostaju nemi" na obrazložene inicijative gradjana, udruženja i privrednih subjekata, za promenu ili donošenje nekih propisa.

Okrugli sto je organizovala Transparentnost Srbija u okviru istoimenog projekta koju je podržala Misija OEBS u Srbiji.

Ostale fotograf

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/okrugli-sto-zakon-o-lobiranju-ima-uzi-pristup-od-potrebnog.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Okrugli sto: Zakon o lobiranju ima uži pristup od potrebnog

"Ne bavi se rešavanjem ozbiljnog problema - da državni organi ostaju nemi na obrazložene inicijative građana" 25. okt 2019 Zakon o lobiranju konačno će upotpuniti antikorupcijsko zakonodavstvo u Srbiji, ali ima "uži pristup" pri uređivanju lobiranja od potrebnog, rečeno je danas na okruglom stolu "Lobiranje pre zakona o lobiranju" u Novom Sadu. Taj Zakon usvojen je 13. novembra 2018. godine, a stupio je na snagu 14. avgusta ove godine, devet meseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku. Stručnjaci su na okruglom stolu naveli da zakon "ne dotiče pokušaje uticanja na donošenje pojedinačnih odluka, već isključivo na donošenje opštih pravnih akata". Među nerešenim problemima navosi se i taj da je Zakonom propisana obaveza podnošenja izveštaja Agenciji za borbu protiv korupcije o izvršenom lobiranju, ali ne i javnost tih podataka. "Ne postoji dužnost izveštavanja u vezi sa nezvaničnim lobiranjem, odnosno pokušajima uticanja do kojih dolazi pre upućivanja zvaničnog dopisa o lobiranju", rečeno je na okruglom stolu. Ukazano je i da se ovaj, ali ni drugi srodni zakoni, ne bavi rešavanjem ozbiljnog problema - da državni organi ostaju nemi na obrazložene inicijative građana, udruženja i privrednih subjekata, za promenu ili donošenje nekih propisa. Okrugli sto je organizovala Transparentnost Srbija u okviru istoimenog projekta koji je poržao OEBS Srbija. (Autonomija)Podelite ovu stranicu!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: N1

Emisija: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gost - Saša Đorđević, BCBP

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da se s predlogom Strategije nacionalne bezbednosti nastavio trend povećavanja diskrecione moći političara, odnosno da je njime data moć predsedniku da usmerava celokupan sektor bezbednosti, što nije u skladu sa Ustavom i što je "posao" Vlade. Dodaje i da se novima zakonima smanjuje transparentnost nabavki koje se tiču odbrane i bezbednosti. Govoreći o novom Zakonu o komunalnoj miliciji kaže da zabrinjava iz više razloga.

PrEUgovor koalicija u novom Alarm izveštaju analizirala je domete reformi u oblasti vladavine prava u Srbiji u periodu od aprila do septembra. Zaključak je da Srbija ne čini dovoljno da postigne dobre rezultate u ključnim oblastima. U izveštaju, između ostalog, piše i da su dešavanja u sektoru bezbednosti uznemirujuća.

Komentarišući to, Đorđević kaže da u Srbiji postoji trend koncentracije moći u političkoj vlasti. Dodaje da je Vlada Srbije krajem avgusta poslala predlog Strategije nacionalne bezbednosti, prema kom se vidi nastavljanje trenda da se u rukama političara povećava diskreciona moć. "I ono što je karakteristično za taj predlog jeste da se predsedniku Republike daje mogućnost da usmerava celokupan sektor bezbednosti, što nije u skladu sa Ustavom. Konkretno sa članom 112 Ustava, gde se tačno kaže da predsednik Republike komanduje vojskom, imenuje i razrešava oficire Vojske Srbije, dakle ne usmerava celokupnu bezbednosnu politiku, sve aktere - celokupnu vojsku, policiju i službe bezbednosti, već to radi Vlada".

Iz Vlade Srbije se premešta ta moć odlučivanja ka predsedniku što nije u skladu ni sa našim Ustavom, ali i sa našom tradicijom, istakao je gost N1.

Dalje, Đorđević kaže da se novim predlozima zakona smanjuje transparentnost nabavki koje se tiču odbrane i bezbednosti. Imamo predlog zakona o javnim nabavkama koji je upućen Skupštini krajem septembra, gde je problematičan član 21 koji daje moć istitucijama u sektoru bezbednosti (vojsci, policiji, službama bezbednosti) da, pod izgovorom nacionalne bezbednosti, kupuju materijale bez javnih nabavki, bez toga da traže više ponuda, bez toga da vode računa o potencijalnom sukobu interesa, podvlači Đorđević.

Podseća da postoji praksa da nešto što je ranije bilo javna nabavka sada postaje tajna, a kao primer navodi patrolna vozila za MUP, kada je prvo nabaljeno njih 700, pa 300, gde nisu bil jasni mehanizmi na koji način je nabavka ugovorena. Pre toga smo imali i nabavku nameštaja za BIA, dodaje. Odlazeća Evropska komisija je u izveštaju za Srbiju objavljenom krajem maja direktnije ukazala na nedostatke uverljivih rezultata u oblasti zaštite osnovnih prava, vladavine prava i demokratije u zemlji. Sledeći polugodišnji izveštaj Komisije o reformama u poglavljima 23 i 24 (tzv. non-paper) u Srbiji očekuje se u novembru.

Đorđević ocenjuje da je sadašnji trenutak zanimljiv i da se postavlja pitanje šta će EU da uradi s obzirom na to da pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom nisu započeti što je, prema njegovom mišljenju, veoma velika istorijska greška, jer se time jača evroskepticizam u regionu.

Smatra da se novi izveštaj neće mnogo razlikovati od prethodnih, i da će EU verovatno reći da postoje problemi u poštovanju vladavine prava i u zaštiti ljudskih prava i poštovanju određenih političkih i demokratskih standarda, ali se postavlja pitanje - šta će uraditi nakon toga imajući u vidu, kako kaže, da realno Srbija stagnira u evropskim integracijama. Gost Novog dana podseća da je Srbija formalno pregovore počela 2014. godine, da je od 35 poglavlja otvoreno 16, da su dva zatvorena, da su 2018. otvorena samo četiri, a da se sada priča i o manjem broju - četiri, tri ili dva... Smatra da EU treba da pogura reforme, pogotovo posle ove odluke zbog Francuske u vezi sa Albanijom i Severnom Makedonijom, jer je, kako kaže, očigledno da se Srbija i ceo region nalaze u političkoj krizi.

Trenutna politička vlast je, dodaje, zaokupirana s dva pitanja - rešavanje statusa Kosova i bojkot opozicije. I jedna i druga slika imaju posledice kad je u pitanju imidž u međunarodnoj zajednici, kaže. Pogotovo lošu sliku može da pošalje bojkot, da pogorša imidž, jer se šalje slika da funkcionisanje demokratije nije baš najbolje, navodi gost N1. Upitan o slučaju Aleksandra Obradovića, radnika Krušika, kaže da su političari i zvaničnici odmah išli s tim da opovrgnu da li je on uzbunjivač ili ne.

Ocenjuje da bi trebalo u tužilaštvu da postoje dva tima - jedan koji bi se bavio time da li je Obradović prekršio zakon i počinio neko krivično delo i drugi, koji bi istraživao da li je bilo zloupotreba u Krušiku. "A mi smo ušli u javnu raspravu o tome da li je uzbunjivač ili nije. Ako se dokaže da su zloupotrebe postojale u samom Krušiku, to ne bi trebalo da bude važno za gospodina Obradovića, on bi trebalo da bude oslbođen i ako je odao poslovnu tajnu... Ako je nešto protivzakonito... Jednostavno imamo slabu reakciju tužilaštva, treba i jedna i druga strana da se ispitaju".

Ne veruje da će EK uraditi nešto povodom ovog slučaja, jer se, kako navodi, ne bavi konkretnim slučajevima. Ako se bude bavila nečim, to će biti ili borba protiv korupcije ili regulisanje izvoza oružja, dodao je.

Ali, osvrćući se na rad tužilaštva, podsetio je da ono nije reagovalo na sve ono što je u junu izneo u intevjuima (za NIN i Krik) penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Rodoljub Milović. Govoreći o novom Zakonu o komunalnoj miliciji kaže da zabrinjava iz više razloga - prvi je da ne postoji više ograničenje za zapošljavanje, što je prema ranijem zakonu bilo - 1 na 5000 stanovnika. Kaže da to otvara mogućnost za stranačko i partijsko zapošljavanje.

Zakon, dalje, ne obavezuje da se formira unutrašnja kontrola - stoji da može, ali da nije obavezno. Kaže da je to dosta zabrinjavajuće "jer je postojao veliki broj incidenata". Zakon, dalje, omogućava komunalnim milicajcima da rade u civilu, što nije shodno opisu njihovog posla - bave se komunilnim redom, nisu kriminalistička policija, dodaje. "Sledeće je da načelnika bira gradonačelnik ili predsednik opštine, dakle nema konkursa".

Đorđević podseća da je beogradska vlast inicirala promenu tog zakona.

"Postoji mogućnost da, ne samo u Beogradu, nego svi lokalni moćnici mogu da imaju ljude koji će moći da, po zakonu, primenjuju sredstva prinude - fizičku snagu, palice, lisice i biber sprej", konstatuje Đorđević, dodajući da može da dovede i do toga da se razračunavaju na taj način sa političkim neistomišljenicima.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Radio 021

Emisija: Život grada

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Novosadske ulice izlepljene plakatima protiv funkcionera Narodne stranke Borislava Novakovića

Širom Novog Sada prethodne noći izlepljeni su plakati sa porukama koje su uperene protiv šefa Gradskog odbora Narodne stranke Borislava Novakovića.Plakati su izlepljeni po ogradama gradilišta, stambenim zgradama i kućama, autobuskim stajalištima i, koliko su reporteri 021.rs primetili, postoje dve vrste.Prvi plakat prikazuje Novakovića kao igrača društvene igre "Monopol", uz navođenje niza optužbi na njegov račun, dok drugi pokazuje svedočanstvo sa ocenama u kojem je Novaković ocenjen nulama za rad dok je bio na funkciji u lokalnoj vlasti. Plakate potpisuje nepoznata organizacija "Pokret naš kraj".Ovi plakati protiv Novakovića pojavili su se nakon što je počeo da objavljuje dokumente koji navodno dokazuju sumnjive poslove Slobodana Milića Bocare, savetnika gradonačelnika Novog Sada i direktora "Šajkaške", kao i Milićeve supruge Biljane.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 25.10.2019

Medij: Radio Novi Sad 1

Emisija: Novosti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dva okrugla stola u Skupštini Vojvodine

Spiker:U skupštini Vojvodine organizovana su dva okrugla stola, o nacrtima akata i zakonima koji bi trebalo da unaprede izborni proces. Prva sesija je posvećena nacrtima akata koja će doneti republička izborna komisija,i merama koje će preduzeti radi unapređenja izbora. Drugi okrugli sto bavio se izmenama i dopunama zakona o finansiranju političkih aktivnosti, zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i zakona o javnim preduzećima. Predsednik republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.Sagovornik Vladimir Dimitrijević:transparentnost u ceo izborni postupak i zato je idja da se kompletna javnost uključi u ovo i pre raspisivanja izbora kako ne bi bile nikakve Ideja je da se poveća tajnosti ,mistifikacije oko toga čime se RIK zapravo bavi, već da to prezentujemo na jedan ovakav način.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------